Heuvelrugnieuws van zondag 1 juli 2007

Engweg 50 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Boekje historische verhalen uitgereikt

DOORN  In de raadszaal van het Cultuurhuis in Doorn werd donderdag 28 juni het boekje ‘Historische Verhalen’ gepresenteerd. Het boekje staat vol met verhalen en tekeningen gemaakt door kinderen van groep 7 en 8 van vier Doornse basisscholen.

Lees verder

Krattendief aangehouden

DRIEBERGEN  Bij een horecabedrijf aan de Diederichslaan heeft de politie een jongen aangehouden voor het stelen van lege kratten na een melding van getuigen. De jongen zou de kratten verstoppen om ze later op te halen en mogelijk ergens in te gaan leveren. Ter plaatse troffen agenten een jongen voor het bedrijf aan die volledig aan het opgegeven signalement voldeed. De 15-jarige jongen uit Driebergen werd aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Joyriding in golfkar onder invloed

RHENEN  Op zondagochtend omstreeks 03.45 uur kreeg de politie de melding van een collega dat een golfkarretje buiten het festivalterrein van de Rijnweek reed. De golfkar werd bestuurd door een 19-jarige man uit Amerongen en een bijrijder. De bijrijder wist te ontkomen, maar de bestuurder zat nog in de golfkar toen de politie ter plaatse kwam. De man betuigde spijt. Omdat de man naar alcohol riekte is een blaastest afgenomen. Hij blies 390 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. 

Thea Zijdenbos: ,,Poezie laat zich niet vangen”

MAARN  Thea Zijdenbos–Sprengers moet wel de eerste tachtigjarige zijn die haar poëziedebuut maakt. Wat de vieve Maarnse zeker uniek maakt, is dat ze drie prachtige dichtbundeltjes tegelijk uitbrengt.

Lees verder op de website van De Kaap

Henschotermeer voor 200.000 ‘opgeleukt’

HEUVELRUG  Het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied wil recreanten een aantrekkelijk (zwem)seizoen bieden en heeft daarom een forse investering gedaan op het Henschotermeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 2 juli 2007

Dennenhorst 29-33 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Cliënten positief over RSD Kromme Rijn Heuvelrug

ZEIST Cliënten zijn over het algemeen positief over de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) te Zeist. Dat blijkt uit een enquête onder 250 RSD-cliënten die een onafhankelijk bureau heeft uitgevoerd. Zowel de medewerkers van de RSD als de manier waarop de RSD communiceert, krijgen een ruime voldoende.

RSD-medewerkers zijn overwegend vriendelijk en luisteren goed. Wel kan hun kennis van de persoonlijke situatie van cliënten beter en verwijzen ze niet altijd goed door naar andere instanties. De manier waarop de RSD communiceert, wordt gewaardeerd, al ligt volgens sommigen de nadruk nogal op de plichten van cliënten en minder op de rechten. De fysieke bereikbaarheid van het Werkplein wordt over het algemeen als goed beoordeeld. De beperkte telefonische bereikbaarheid wordt minder gewaardeerd.

RSD-directeur Kees Mosselman is blij met het oordeel van de cliënten: “Vooral met de waardering voor onze medewerkers. Zij hebben het, net als de cliënten zelf, niet altijd even gemakkelijk gehad sinds de start van de RSD vorig jaar. Deze resultaten zijn dan ook een groot compliment voor hen!” Toch erkent hij volmondig dat er nog veel verbeterd kan worden: “Daar gaan we met onze medewerkers en ons bestuur over praten. We willen nog dit jaar enkele belangrijke verbeteringen doorvoeren.”

Het volledige rapport met de resultaten van het cliënttevredenheidsonderzoek kunt u downloaden via www.rsdkrh.nl.


De positieve teneur van deze enquête kan ik niet rijmen met de ervaringen van mijn ‘’cliënten’’.

Als contactpersoon van 3 gezinshuishoudens heb ik vanaf 1 januari 2006  tot heden amper positieve verbeteringen bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (verder: RSD) zien optreden.

De ‘’nieuwe’’ RSD is vanaf  1 januari 2006 op de hoogte gebracht middels onder andere gegrond verklaarde klachten.

Echter: gedrag, houding en kennis van zaken van meerdere medewerkers blijven tot vandaag meer dan laakbaar.

En dan maar te zwijgen over bijvoorbeeld dossiers/formulieren die (blijvend) zoekraken of gegevens die verwisseld worden. 

Ook de opzet en de interpretatie van de enquêtegegevens roepen bij mij vragen op.

En daar is de beloning van een irischeque aan de meedoeners aan deze anonieme enquête er slechts een van. 

Mijns inziens is met betrekking tot de verbetering van de RSD een belangrijke taak voor de politiek weggelegd.

Bert Lodder, 3-7-2007

 

 

Hierbij het persbericht van de Regionale Cliëntenraad (RCR): 

“De Regionale Cliëntenraad van de RSD Krommerijn Heuvelrug beoordeelt het cliënttevredenheidsonderzoek met gemengde gevoelens. 

Uit een enquête, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, onder 250 RSD-cliënten, is ons duidelijk geworden waar de RSD aan moet gaan werken.

Als Cliëntenraad krijgen wij vaak het topje van de ijsberg te zien in zaken waar het fout gaat tussen cliënt en RSD, dus waren wij nieuwsgierig naar de uitslag van deze enquête. Wij hebben de uitslag met andere ogen bekeken dan de RSD en dat is heel begrijpelijk.

De cliënten van de RSD zijn mensen, die het op dat moment financieel, maar ook vaak emotioneel moeilijk hebben. Ze kloppen aan voor hulp. Iedere onduidelijkheid, fout, nalatigheid of onkunde van de medewerker van de RSD komt bij de cliënt hard aan. Dit betekent vaak een langere wachttijd, in de schulden komen met alle gevolgen van dien.

Wat opvalt in de uitslag van de enquête is, dat de vriendelijkheid van de medewerkers ruim voldoende scoort met 6,7, maar dat de kennis van de persoonlijke situatie van de cliënt, het doorverwijzen naar andere instanties en de kennis van de wet door de cliënt onvoldoende wordt geacht. Verder vindt een groot percentage dat de schriftelijke communicatie duidelijker kan. Elke onduidelijkheid in communicatie kan als gevolg hebben, dat de cliënt niet de juiste of onvolledige informatie naar de RSD terug stuurt, wat gevolgen heeft voor de afhandeling van zijn aanvraag. De telefonische bereikbaarheid scoort ook laag. Het teruggebeld worden is ook onvoldoende.

Duidelijkheid is er vooral over de plichten die de cliënt heeft, maar over de rechten en de mogelijkheden voor financiële bijdragen zijn cliënten minder op de hoogte. 

Zeker zal de RSD blij zijn met de waardering van de cliënt voor hun vriendelijkheid en ook voor de hoeveelheid informatie die ze geven, maar de Regionale Cliëntenraad verwacht voor de cliënten meer. Met alleen een vriendelijk woord ben je niet geholpen als je werk, geld en hulp nodig hebt.

Vandaar onze gemengde gevoelens over de resultaten van deze enquête. 

Voor het volledige rapport met de resultaten van het cliënttevredenheidsonderzoek kunt u kijken op www.rsdkrh.nl  

Wilt u contact met de Regionale Clientenraad: rcrkrh@yahoo.com

Kees Vink, 5-7-2007

Aanrander aangehouden

DRIEBERGEN Op woensdag 20 juni werd een man, die ervan verdacht wordt verschillende vrouwen te hebben lastig gevallen in Driebergen, aangehouden. De politie zoekt mogelijke andere slachtoffers.

In de periode van 9 april tot 6 juni 2007 werden in elk geval vijf vrouwen in Driebergen lastig gevallen door een krantenbezorger. De man reed op een fiets met hierop rode fietstassen door Driebergen. Hij sprak de vrouwen aan, maakte seksuele toespelingen, kneep hen in de billen of viel hen op een andere manier lastig.

Bij de politie kwamen begin mei de eerste meldingen daadwerkelijk binnen waaronder een van melding van bedreiging, kwamen begin juni binnen.
 
Op 6 juni viel de verdachte een vrouw lastig nabij een sporthal in Driebergen. Op dat moment kon de man niet worden aangehouden. Via bewakingsbeelden herkende de wijkagent de man als een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Gezien het signalement en de werkwijze kon hij als verdachte worden aangemerkt van de eerder gepleegde aanrandingen en bedreiging.

Op 20 juni 2007 werd de verdachte aangehouden in een gestolen auto in Utrecht.

De man zit vast voor onderzoek. De politie heeft het vermoeden dat hij mogelijk meer vrouwen heeft lastig gevallen. Een ieder die aanvullende informatie heeft of mogelijk slachtoffer is geworden van de man, wordt gevraagd zich te melden bij de politie van het district Heuvelrug, 0900-8844.

Ernstig gehandicapte ex-militairen te gast bij de Basis

DOORN  Elk jaar wordt op het nazorgcentrum De Basis een vakantieweek georganiseerd voor ex-militairen met een ernstig lichamelijke beperking en hun partners. De Basis is een onafhankelijke organisatie die is voortgekomen uit een samenvoeging van de professionele diensten van de voormalige BNMO-instellingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Afbouw Villa Nuova lijkt voorlopig van de baan

DRIEBERGEN Wegens financiële problemen bij de projectontwikkelaar van het appartementencomplex Villa Nuova lag de bouw al enige maanden stil. Vanochtend verscheen een ploeg van tien bouwvakkers en een torenhoge kraan bij de bouwplaats om alle losse goederen als steigers, bouwmateriaal en containers te verwijderen. Het ziet er naar uit dat het nog wel een tijdje zal duren voordat dit complex afgebouwd wordt, als het al afgebouwd wordt.

vergroot foto


Leuk voor al die mensen die hun huidige woning reeds hebben verkocht. Hoe zit het straks met hun financiële problemen? Uitkleden die projectontwikkelaar.
Cees Oostwoud, 2-7-2007

Het zal mij benieuwen wat hier gaat gebeuren. De projectontwikkelaar is een bv en maakt deel uit van een groot en meer dan voldoende vermogend internationaal concern. Dus dat faillissement is gewoon een trucje, waarvan zes toekomstige bewoners wel de dupe worden. Ik ga geen namen noemen, maar met behulp van een zoekmachine is er op het internet meer dan voldoende te vinden aangaande dit faillissement. Één grote beerput; Bah, wat een ranzige streek naar onschuldige kopers. Ter bescherming van mijzelf, alle bovenstaande informatie kan ik niet hardmaken.
Hans Hermans, 2-7-2007


SP inventariseert problemen thuiszorg

ZEIST  De SP-afdelingen op de Utrechtse Heuvelrug en in het Kromme Rijngebied inventariseren via een enquete de knelpunten van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dat gebeurt onder het motto ’Help, de thuiszorg verzuipt!’

Lees verder op de website van het AD/UN

Geweldplegers aangehouden

ZEIST  Op zondagavond om negen uur kreeg de politie de melding dat er ruiten zouden worden vernield van een woning aan de Laan van Vollenhove. Een aantal aantal personen hadden ruiten ingeslagen en bedreigde de bewoners. In totaal werden drie personen aangehouden in de leeftijd van 12 tot 16 uit Breda en Zeist. Een conflict uit het verleden is vermoedelijk de oorzaak van deze geweldsuitbarsting geweest.

Fietsendieven

DRIEBERGEN  Op het NS station heeft de politie zondag 1 juli twee 16-jarige jongens uit Utrecht en Zeist aangehouden voor het stelen van een fiets. Ook een derde verdachte werd later aangehouden. Omstreeks 17.35 uur kreeg de politie een melding van een getuige die zag dat drie jongens een fiets aan het stelen waren. Bij het zien van de politie namen ze de benen. Na een korte achtervolging werden twee jongens in de kraag gevat. Iets later kon elders in Driebergen een derde verdachte worden aangehouden. De ouders van de jongens zijn in kennis gesteld. Ze zijn verhoord en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 3 juli 2007

Burgemeesterlaan 22 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Proefpersonen gezocht voor slim apparaat

RHENEN  Wandelen of fietsen met slim mobieltje met informatie over de Grebbelinie. Dat kan in de maanden augustus en september. Wageningen Universiteit en Researchcentrum zoekt proefpersonen die in een van deze weekeinden van deze twee maanden als ‘onderzoeker’ het nieuwe navigatiesysteem in de praktijk willen testen.

De Wageningse onderzoekers gaan samen met partners na hoe op een moderne manier de cultuurhistorische kennis beschikbaar kan komen voor wandelaars en fietsers. In het project digitale wichelroede is hiervoor een modern navigatiesysteem ontwikkeld. Het apparaat geeft informatie ter plekke op het moment dat de wandelaar of fietser om informatie vraagt. Ook is het apparaat te ‘laden’ met eigen persoonlijke verhalen.

Het informatiesysteem is uitgewerkt voor delen van de Grebbelinie, de 60-kilometer lange militaire verdedigingslinie die in het oosten van de provincie Utrecht en het westelijk deel van Gelderland loopt. In de weekeinden van augustus en september worden proefpersonen gevraagd het navigatiesysteem te testen. Onder de proefpersonen worden drie van deze slimme apparaten verloot. Voor meer informatie en aanmelding kunt u vanaf 1 juli terecht op de website www.digitalewichelroede.nl

Project Digitale Wichelroede wordt mogelijk gemaakt door Ruimte voor Geo-Informatie en de provincie Utrecht en wordt uitgevoerd door een consortium van de volgende partners: Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Alterra, DS, Galileo, Gemeente Utrecht, kadaster TDN, KPN, provincie Utrecht, Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei en Waag Society.

Succes voor samengestelde wedstrijd

MAARSBERGEN  Ruim 300 combinaties kwamen vrijdag 29 en zaterdag 30 juni aan de start in dressuur, springen en cross op Landgoed Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Controle blauwe zone

DRIEBERGEN  Op maandag werd er gecontroleerd op de blauwe zone aan de Appelgaard, de Nassaulaan en het Kerkplein. In totaal werden 13 bekeuringen uitgeschreven.

Heuvelrugnieuws van woensdag 4 juli 2007

Akkerweg 9 Driebergen: achterzijde
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:25 uur
temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

JeugdSportPas Heuvelrug: jong geleerd is oud gedaan

HEUVELRUG Voor het vijfde opeenvolgende jaar organiseert Sportservice Heuvelrug de JeugdSportPas. Kinderen uit groep 5 t/m 8 kunnen ook komend schoolseizoen weer kennis maken met veel sporten en sportverenigingen bij hen in de buurt. Op 28 juni is op alle basisscholen op de Heuvelrug de brochure JeugdSportPas verspreid, met daarin het totale aanbod van sportclinics. Op de website www.sportserviceheuvelrug.nl kunnen scholieren zich inschrijven voor drie clinics per periode. Kinderen kunnen zich nog tot zondag 15 juli inschrijven.

Concept
Positieve ervaringen met sport op jonge leeftijd geven een grote kans op een actieve leefwijze op oudere leeftijd. Mede daarom is de JeugdSportPas ontwikkeld: een laagdrempelig, gevarieerd en uitdagend sportkennismakingsaanbod voor kinderen.

Voor ieder wat wils!
Eén clinic bestaat uit vier tot zes kennismakingslessen, waarin de diverse aspecten van de betreffende sport aan bod komen. Voor 5 euro per clinic kunnen kinderen onder andere kennis maken met een van de 22 verschillende sporten, waaronder paardrijden, zwemmen, taekwondo en jumpstyle. Iedere deelnemer krijgt in de week van 16 juli bericht bij welke cursus hij/zij al dan niet is ingedeeld. De clinics starten in de eerste week van september en lopen het gehele schooljaar door.

Organisatie
Sportconsulent Marijn van de Meulengraaf van Sportservice Heuvelrug coördineert het project. Zij houdt zich vanaf mei 2007 bezig met het coördineren van jeugdsportstimuleringsprojecten op de Heuvelrug. Hiertoe behoren Trainers voor de Klas, Kanjers in de Sport en de JeugdSportPas.

EHBO-diploma voor ouders Meander

LEERSUM  Daltonschool Meander in Leersum is de eerste school in de gemeente Utrechtse Heuvelrug waar een groep van elf ouders en leerkrachten met succes een cursus EHBO heeft gevolgd. Dinsdag 3 juli werden door wethouder Jankees Salverda de diploma’s uitgereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Ernstige aanrijding

AMERONGEN  Op dinsdagmiddag raakte een automobiliste zwaar gewond bij een aanrijding. Omstreeks drie uur reed een 74-jarige vrouw uit Leersum in haar auto over de Rijksstraatweg. Door onbekende oorzaak kwam de vrouw naast de weg terecht en botste tegen een boom. Zij raakte zwaar gewond en zat vast in haar auto. De brandweer moest er aan te pas komen om haar uit deze benarde positie te krijgen. Zij werd vervolgens vervoerd naar het ziekenhuis.

Blauwe schijf

DOORN  Op verschillende locaties in Doorn werd gisteren gecontroleerd op het gebruik van de blauwe schijf. In totaal werden van 13.30 tot 15.00 uur 24 bekeuringen uitgeschreven voor personen die de schijf niet gebruikten.

Aangehouden na kliederen

ZEIST  Op dinsdagavond werd drie jongeren aangehouden omdat ze met verf aan het kliederen waren geweest. Omstreeks elf uur ’s avonds kreeg de politie de melding dat er verf werd gespoten op de muren bij de Voorheuvel. Agenten gingen direct ter  plaatse en kort hierop konden drie verdachten, 14 tot 17 jaar uit Zeist en Bilthoven, worden aangehouden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en zij zullen tevens de schade moeten vergoeden.

Bestemmingsplan kern Driebergen

DOORN  In het ontwerpbestemmingsplan voor de kern Driebergen heeft het college van b&w voor alle percelen gelijke voorschriften ingevoerd. Daarmee wordt het bestemmingsplan eenvoudiger en eenduidiger en neemt de bureaucratie af. VVD en ChristenUnie ageerden hiertegen omdat met die uniforme voorschriften geen recht werd gedaan aan de verschillende unieke buurten in Driebergen. Het college neemt die kritiek over. Lees hieronder de brief van b&w aan de raad.

 

Geachte leden van de raad,

Graag informeren wij u over het volgende.

Inleiding

Op 20 november 2006 heeft de VVD-fractie ons college een brief gestuurd waarin zij haar ongerustheid uitte over het proces van woningverdichting zoals dat werd geconstateerd in de buitenwijken van Driebergen-Rijsenburg, Doorn en Leersum. Het ging in deze brief specifiek om woningverdichting als gevolg van de vervanging van vrijstaande woningen door dubbele woningen. De brief is een signaal dat binnen uw raad een duidelijke wens bestaat zorgvuldig om te gaan met de bestaande ruimtelijke karakteristieken en kwaliteiten van onze woongebieden. De fractie verzocht ons om alles in het werk te stellen om het groene karakter van onze dorpen en buitenwijken te behouden.

Voor wat betreft de buitenwijken van Driebergen geldt dat deze zijn opgenomen in het plangebied van het in ontwikkeling zijnde bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg”. Het voorontwerp van dit bestemmingsplan heeft van 15 september tot en met 26 oktober vorig jaar ter inzage gelegen en is bovendien toegestuurd naar diverse instanties. Op de in het bestemmingsplan opgenomen bouwmogelijkheden is van de zijde van burgers, maar ook van de zijde van de provinciale welstandscommissie kritisch gereageerd. De welstandscommissie wijst er in haar reactie op dat de opgenomen bouwmogelijkheden kunnen leiden tot een aanzienlijke aantasting van de karakteristieke opbouw en ruimtelijke kwaliteiten van de bestaande woonwijken in Driebergen. Ondermeer doordat de bouwvoorschriften een verdichting van de bouwmassa mogelijk maken die in grote delen van het plangebied (en dan gaat het in het bijzonder juist om de buitenwijken, waar ook in de brief van de VVD-fractie al sprake van was) niet in overeenstemming is met de ruimtelijke opbouw en samenstelling van bepaalde woongebieden.

De brief van de VVD-fractie, de reactie van de welstandscommissie en reacties van anderen die in het kader van de inspraak op het voorontwerp-bestemmingsplan hebben gereageerd, hebben ons doen besluiten de bestemmingsregeling van het bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” nog eens kritisch onder de loep te nemen om te bezien of de opgenomen regeling aanpassing behoeft.

Via deze raadsinformatiebrief willen wij u nader informeren over wijzigingen die wij willen aanbrengen in de bestemmingsregeling zoals die nu nog in het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” is opgenomen.

Wij willen met deze brief tegelijk tegemoet komen aan het verzoek van de fractie van de ChristenUnie van 6 februari 2007 om een opiniërend overleg over het nieuwe bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg”, voordat dit plan de status van ontwerp-bestemmingsplan zou krijgen (zie ook verder).

Kern

Wijziging voorschriften

De bestemmingsregeling van het voorontwerp-bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” is gebaseerd op de standaardvoorschriften zoals die waren opgenomen in het “Programma van eisen actualisering en digitalisering bestemmingsplannen bebouwde kom” dat door de gemeenteraad van de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg op 30 juni 2005 werd vastgesteld. In deze standaardregeling is voor woningbouw uitgegaan van bouwvlakken of bouwstroken met standaarddieptes voor bepaalde typen woningen en zijn over het gehele plangebied voor alle woningen -ongeacht het type waartoe deze woningen toebehoren- dezelfde bouwvoorschriften van toepassing. Van een differentiatie van de voorschriften gebaseerd op verschillen in opbouw en structuur van de diverse woonmilieus binnen Driebergen-Rijsenburg is geen sprake. De kern Driebergen-Rijsenburg is echter niet homogeen opgebouwd. Integendeel, er is sprake van zeer verschillende woongebieden met ieder hun eigen karakteristieken en kwaliteiten.

In ons collegeprogramma hebben wij aangegeven het behoud van de identiteit van de kernen belangrijk te vinden en hebben wij tevens aangegeven dat wij streven naar het behoud en het versterken van het groene en authentieke karakter van onze dorpen. Uitgaande van dit streven en in antwoord op de reacties op het voorontwerp-bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” en de hiervoor genoemde brief van de VVD-fractie met betrekking tot woningverdichting binnen de buitenwijken, zijn wij voornemens om de voorschriften van het voorontwerp-bestemmingsplan aan te passen. Wij menen dat een bestemmingsregeling afgestemd moet zijn op de ruimtelijke opbouw van een plangebied, in dit geval de woonkern Driebergen-Rijsenburg. De huidige regeling miskent door het introduceren van slechts één standaard bestemmingsregeling voor het totale woongebied dat het woongebied van de kern Driebergen-Rijsenburg opgebouwd is uit verschillende deelgebieden met elk een eigen ontwikkelingsgeschiedenis en elk eigen ruimtelijke kwaliteiten. De huidige regeling kan bovendien niet bewerkstelligen dat de bestaande ruimtelijke karakteristiek en daarbij behorende kwaliteiten worden behouden.

Teneinde daadwerkelijk het groene en authentieke karakter van de woonwijken van Driebergen-Rijsenburg te kunnen behouden en tevens te waarborgen dat, zoals in de inleiding van het voorontwerp-bestemmingsplan staat vermeld, ook inderdaad sprake is van een consoliderend bestemmingsplan, willen wij de standaardregeling zoals die destijds door de raad van de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg werd vastgesteld, in ieder geval voor dit bestemmingsplan op een tweetal punten aanpassen. Deze punten zijn:

Aanpassing van de diepte van de bouwvlakken en aanpassen uitbreidingsmogelijkheden bij woningen;

Differentiatie van de voorschriften bij woningen voor wat betreft de afstand van hoofdbebouwing naar de zijdelingse perceelsgrens.

● Ad 1: diepte bouwvlakken en uitbreidingsmogelijkheden

In het huidige voorontwerp-bestemmingsplan zijn bouwvlakken en of bouwstroken op de plankaart opgenomen met standaard dieptes. Deze dieptes zijn voor alle rijtjeswoningen op 12 meter gezet, voor dubbele woningen op 14 meter en voor vrijstaande woningen op 16 meter gezet, ongeacht de bestaande situatie. Binnen deze bouwvlakken mag in de huidige voorontwerp-bestemmingsregeling een hoofdgebouw neergezet worden van doorgaans 10 meter hoogte en een goot op 6 meter hoogte. Met name voor rijtjeswoningen en daarnaast ook voor dubbele woningen, leidt dit tot onaanvaardbare stedenbouwkundig-ruimtelijke, maar ook tot bouwbesluittechnisch strijdige (lichttoetreding!) situaties. Het zou namelijk bijvoorbeeld kunnen betekenen dat een woning in een bestaande rij woningen met een diepte van 8 meter over de volledige hoogte en over een diepte van 4 meter naar achteren zou kunnen worden uitgebreid. Wanneer dit bij twee woningen gebeurt en de tussenliggende woning niet wordt uitgebreid, zal het duidelijk zijn dat dit tot een in zowel ruimtelijk als maatschappelijk opzicht onacceptabele situatie zal leiden.

Daarom willen wij de uitbreidingsmogelijkheden weer terugbrengen naar wat in den lande gebruikelijk is en zich als toereikende maatvoering heeft bewezen, namelijk 3 meter standaard uitbreidingsdiepte per woning met een maximale hoogte van de beoogde uitbreiding van woningen van 1 bouwlaag. Deze uitbreidingen zouden mogelijk voor bepaalde situaties (bijvoorbeeld hoekwoningen) nog van een kap kunnen worden voorzien tot een maximale hoogte van 5,5 meter, zoals dat nu bij recht in het voorontwerp voor alle uitbreidingen is opgenomen. Hier kijken wij op dit moment nog nader naar.

Voorts willen wij de diepte van bouwvlakken op de plankaart terugbrengen naar wat in de praktijk gebruikelijk is, namelijk 15 meter voor vrijstaande woningen (daarmee aansluitend bij de maximale diepte zoals die opgenomen is in de bouwverordening, 12 meter voor dubbele woningen en voor rijtjeswoningen per rijtje terug naar de bestaande diepte. Overigens zijn deze bouwvlakken in de gewijzigde voorschriften alleen van belang in geval van algehele nieuwbouw. In geval van aan –en of uitbouwen aan bestaande woningen geldt dat de bestaande diepte van het hoofdgebouw via de voorschriften uitgangspunt is. Op deze wijze worden wel uitbreidingsmogelijkheden geboden, maar is, zoals oorspronkelijk blijkens de toelichting op het voorontwerp-bestemmingsplan ook beoogd was, ook daadwerkelijk sprake van een consoliderende bestemmingsregeling.

 

● Ad 2: differentiatie afstand hoofdgebouw naar zijdelingse perceelsgrens

Zoals gezegd, kent de kern Driebergen-Rijsenburg een grote diversiteit aan woonmilieus. Dat varieert van zeer ruim opgezette villawijken tot zeer dichtbebouwde (grotendeels vooroorlogse) dorpsuitleggebieden en van zeer karakteristieke vooroorlogse woonmilieus op de voormalige buitenplaatsen tot de naoorlogse uitleggebieden aan de zuidwestzijde van de kern. De ruimtelijke kwaliteit van bestaande woonmilieus wordt bepaald door een samenspel van aantal zaken, waaronder de breedte van het straatprofiel, de inrichting van het openbaar gebied, de verhouding van de hoogte van de bebouwing ten opzichte van de breedte van de straat, de afstand tussen woningen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de weg (de diepte van de voortuinen, de rooilijnen) en de architectuur van de woningen.

Van deze zaken zijn met name de afstand tussen woningen onderling en de afstand van woningen ten opzichte van de openbare weg zeer bepalend voor de al dan niet ruim opgezette, groene, uitstraling van een bepaalde buurt. Anders dan bijvoorbeeld de architectuur van woningen zijn dit zaken die via de bouwvoorschriften van een bestemmingsplan te waarborgen zijn. Die afstanden zijn bijvoorbeeld in Driebergen-noord (ten noorden van de Arnhemse bovenweg) van een geheel andere orde dan in de oudere dorpsuitleg langs de Secretarislaan of bijvoorbeeld de bebouwing langs de Loolaan of de Oosterstraat/Oosterlaan. In het bijzonder in de vooroorlogse buitenwijken geldt dat sprake is van een groene uitstraling die in belangrijke mate het gevolg is van grotere afstanden tussen de woningen en diepe voortuinen. Daarom willen wij voor deze gebieden en andere gebieden waar de ruimtelijke kwaliteit in hoge mate door deze grotere afstanden tussen woningen wordt bepaald, een afwijkende afstandsmaat in de voorschriften opnemen.

 

Verzoek fractie ChristenUnie van 6 februari 2007 en wijziging voorschriften in relatie tot planproces.

Bij brief van 6 februari 2007 heeft de fractie van de ChristenUnie ons ten aanzien van het bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” gevraagd of wij nog een mogelijkheid zagen om over het ontwerp-bestemmingsplan, voordat dit de status van ontwerp-bestemmingsplan zou krijgen, een opiniërend overleg te hebben met de raadscommissie Ruimte. Wij hebben toen aangegeven dat wij dat in beginsel niet zinvol achtten omdat de voorontwerp-bestemmingsregeling rechtstreeks voortvloeit uit het in 2005 vastgestelde “Programma van eisen actualisering en digitalisering bestemmingsplannen”. Wij gaven tevens aan dat, indien sprake zou zijn van afwijkingen bij het ontwerp-bestemmingsplan, wij in beginsel bereid zouden zijn daar eventueel van gedachten over te wisselen. Wij zien deze raadsinformatiebrief als een invulling hiervan.

Wij beschouwen de voorgestelde wijzigingen als het fijnslijpen van de voorontwerp-bestemmingsregeling, die erin resulteert dat wij straks ook daadwerkelijk kunnen beschikken over een consoliderende regeling, gericht op het juridisch-planologisch vastleggen van de huidige bestaande situatie. Uiteraard zullen naast bovengenoemde wijzigingen, nog andere wijzigingen worden doorgevoerd. Deze zijn echter van een andere orde dan de hierboven aangehaalde twee wijzigingen.

In onze planning gaan wij er vanuit dat het ontwerp-bestemmingsplan na de zomerperiode ter inzage gelegd kan worden en dan in het eerste kwartaal van 2008 vastgesteld kan worden. Deze planning is onlangs via een krantenbericht ook gemeentebreed bekendgemaakt en bovendien schriftelijk medegedeeld aan diegenen die een inspraakreactie hebben ingediend. Met deze planning kan de ter inzage legging van het ontwerp-bestemmingsplan ook vòòr het expireren van het voorbereidingsbesluit (9 februari 2008) geschieden. Dat is van belang om de beschermende werking van het voorbereidingsbesluit te kunnen continueren.

Wij gaan er vanuit dat uw raad zich, vanuit de overwegingen die hierboven genoemd zijn, kan verenigen met de voorgestelde wijzigingen van de voorschriften van het voorontwerp-bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” en dat om die reden geen behoefte bestaat voor nader overleg. Mocht uw raad desalniettemin naar aanleiding van deze raadsinformatiebrief behoefte hebben om over de wijziging van de bestemmingsregeling van gedachten te wisselen, dan is dat mogelijk, maar heeft dat gevolgen voor de planning. In de planning van het bestemmingsplan “Woongebied Driebergen-Rijsenburg” is namelijk niet met een dergelijk extra overleg rekening gehouden. Een dergelijke extra overlegronde betekent dat vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan vrijwel zeker niet in het eerste kwartaal van 2008 kan plaatsvinden. Dat betekent een vertraging van het bestemmingsplanproces en daarmee samenhangend ook een vertraging van het totale actualisatieproces zoals dat door ons in het Plan van Aanpak actualisatie bestemmingsplannen is vastgelegd.

Extra overleg met eventueel daaruit voortvloeiende extra wijzigingen betekent tevens dat het ontwerp-bestemmingsplan vrijwel zeker niet tijdig, dat wil zeggen, vòòr het expireren van het voorbereidingsbesluit ter inzage gelegd kan worden. Gevolg daarvan is dat de beschermende werking van voorbereidingsbesluit niet kan worden gecontinueerd. Dat betekent dat eventueel tijdens de werkingsduur van het voorbereidingsbesluit ingediende bouwaanvragen die strijdig zijn met het in voorbereiding zijnde nieuwe bestemmingsplan, maar die passen in de nu vigerende oude bestemmingsplannen, afgehandeld en eventueel verleend moeten worden.

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug,

Moeder Metehan krijgt tbs met dwangverpleging

AMERONGEN  De 27-jarige moeder van Metehan is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het wurgen van haar vijfjarige zoontje, december vorig jaar. Metehan zat in Amerongen bij een pleeggezin en ging daar ook naar school.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van donderdag 5 juli 2007

Hoofdstraat 135 Driebergen: Villa Nuova
foto: © Renk Knol
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeente ondersteunt organisatie van straat- en buurtfeesten

DOORN Regelmatig worden door actieve inwoners in de gemeente straat- en buurtfeesten georganiseerd. De gemeente vindt dat straatfeesten een middel kunnen zijn om de sociale samenhang (het buurtgevoel) te verbeteren; om de buurt of het dorp leefbaar te houden. Een straatfeest is een activiteit die het buurtleven verbetert en ontmoetingen tussen de inwoners hiervan bevorderen.

De gemeenteraad heeft daarom voor het jaar 2007 een bedrag van maximaal € 15.000,- beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van straatfeesten (max. € 150,- per straatfeest).

Om voor een straatfeestvergoeding in aanmerking te komen, worden de volgende voorwaarden gesteld:

 • U organiseert het feest samen met bewoners uit uw straat/buurt.
 • U brengt alle omwonenden op de hoogte van het straatfeest.
 • U kunt, via een intekenlijst, aantonen dat minimaal twintig van de inwoners uit de straat/buurt meedoen.

Voor het houden van een straatfeest moet u een vergunning aanvragen bij de afdeling Vergunning en Handhaving. Deze vergunning moet u minimaal drie weken van tevoren aanvragen.

Feesten die niet in aanmerking komen voor de vergoeding zijn:

 • Privé-feesten, familiefeesten, schoolfeesten, buurtkermissen.
 • Feesten met een politiek, religieus of filosofisch karakter.
 • Feesten met een louter winstgevend doel.

Voor nadere informatie kunt u telefonisch contact opnemen met een van de wijkregisseurs:
Phlip Broertjes: (0343) 56 58 51
Harry van Dijk: (0343) 56 58 49
Het formulier ‘aanvragen straatfeestvergoeding’ is vanaf donderdag 5 juli te downloaden via de gemeentelijke website www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl  .


Leuk idee om dat financieel te steunen. Maar wat kost zo’n vergunning? Toevallig 150 euro? Sigaar uit eigen doos?
Hans Hermans, 5-7-2007

Nee meneer Hermans, maar u brengt me wel op een idee.  Het doet me goed dat u enthousiast bent en we zien uw aanvraag dan ook graag tegemoet.
Vriendelijke groet, Wim van Wikselaar, 5-7-2007

Helaas wethouder, maar ik houd niet van straatfeesten
Hans Hermans, 5-7-2007
 
Volgens mij zou zo’n vergunning op ongeveer 40 euro neerkomen. Je houdt er dus wel wat aan over. De gemeente kan geen kwijtschelding verlenen, maar misschien wel teruggaaf.
Het zou natuurlijk leuk zijn als er meer dan 100 straten een aanvraag zouden indienen en daarmee het budget zou worden overschreden. Dan kun je spreken van een heel geslaagd initiatief.
Jan-Koert Lange, 5-7-2007
 
Leuk idee, maar wel een beetje laat. Het straatfeestenseizoen is al ruim begonnen en pas vandaag wordt kan de aanvraag worden gedaan?
Ingrid Okhuijsen, 5-7-2007

Hoi Ingrid, ik ben het met je eens dat het een beetje laat is, maar diegenen die het straatfeest reeds gehouden hebben krijgen de subsidie ook. Wij verwachten dat kort na de vakantie er nog een nieuwe impuls komt aan straatfeesten. Daarom loopt de periode ook tot en met oktober. 
Wim van Wikselaar, 6-7-2007

Kijk, dat zijn nog eens berichten.
We gaan morgen meteen handtekeningen verzamelen.

Enne….euh… is die vergunning incl. alle bijkomende kosten aangaande afzettingsborden en verkeersomleidingen, want met een paar meter afzetband red je het op de Hoofdstraat natuurlijk niet. 
Met een nog grotere vriendelijke groet, 
Namens de Vrienden van Org. 
Rob Jacobsen, 6-7-2007

Rob, ik denk niet dat de kosten van lint en omleidingen bij de kosten voor de vergunning inzit. Misschien krijg je er wel een paar verplaatsbare hekwerken met borden bij van de gemeente, maar misschien kost dat inmiddels ook wel geld. Ik vrees echter dat de gemeente geen vergunning zal verlenen voor een straatfeest op de Hoofdstraat. Dus hoef jij je hoofd niet breken over de andere zaken. Misschien is het parkeerterrein naast de C1000 of het Wildbaanpark wel geschikt. Sterkte ermee!
Jan-Koert Lange, 6-7-2007

Dat doen we ook niet heer Lange, dat laten we aan de gemeente over.
Enne…euh….niet om het één of ander, maar een straatfeest is een straatfeest en dat organiseer je natuurlijk niet in een park, dan wel op een parkeerterrein, want dan is het geen straatfeest meer…..toch?
Vrees niet, laat ook dat maar aan de gemeente over.
Wederom met vriendelijke groet, 
namens de Vrienden van Org.
Rob Jacobsen, 6-7-2007

Leuk idee, noteer maar vast: 9 september Vossenkamp.
Robert Zwart, 8-7-2007 

Voor de volledigheid: de vergunning voor straatfeesten kost geen geld.  Grijp uw kans!
Wim van Wikselaar, 9-7-2007

School op de kaart gezet

DOORN  Een gedreven rector verlaat het Revius Lyceum in Doorn. Joost Kentson heeft de afgelopen jaren als rector duidelijk zijn stempel gedrukt op de school en kijkt met trots en kritische noten terug op de twintig jaar dat hij verbonden is geweest aan de school.

Lees verder op de website van De Kaap

Tijdige uitruk onder zware druk

DOORN  De brandweer heeft een groot probleem. Door de week overdag beschikt zij over onvoldoende bemensing om een uitruk binnen de daarvoor gestelde tijd te garanderen. Op de grens van het mogelijke aangekomen gaat er in september een campagne van start om meer mensen die door de week overdag binnen de gemeentegrenzen verblijven te interesseren voor de vrijwillige brandweer.

Lees verder op de website van De Kaap

Succesvolle eerste AXA Wielerronde van Rhenen

RHENEN  De AXA wielerronde van Rhenen heeft de hooggespannen verwachtingen waargemaakt. In de binnenstad van Rhenen kreeg het rondje om de kerk het karakter van een klassieker.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Vrijheidsbeneming

DOORN  Omstreeks half drie ‘s nachts kreeg de politie op 3 juli de melding dat een 20-jarige vrouw uit Doorn vanuit haar woning, tegen haar wil, in een auto was meegenomen door een bekende van haar. De politie startte direct een groot onderzoek om de vrouw en de man te traceren.
Na verschillende opsporingshandelingen werd de vrouw in de avond van 3 juli in een woning in IJmuiden aangetroffen. De bekende van haar, een 33-jarige man uit Utrecht, werd direct aangehouden. De vrouw deed aangifte van vrijheidsberoving en mishandeling.

Mishandeling

ZEIST  De politie heeft woensdagavond tegen tienen een 25-jarige inwoner van Amersfoort aangehouden voor mishandeling van een 39-jarige inwoner van Zeist. De agenten werden gestuurd naar de Slotlaan waar de Zeister werd mishandeld door de verdachte. De Amersfoorter was daarna op een fiets weggereden in de richting van de Steynlaan, maar werd aan de hand van het signalement aangetroffen op de Jacob van Lenneplaan. De verdachte, die zwaar onder invloed van alcohol bleek te zijn, werd aangehouden en ingesloten in het politiebureau. Volgens de aangever had de verdachte het voorzien op zijn rugzak en hem daarom geslagen. De rugzak werd bij de verdachte aangetroffen en in beslag genomen.

Verdachte slaat autoruit in

RHENEN  De politie is donderdag 5 juli rond twee uur ‘s nachts tussenbeide gekomen bij een conflict tussen een 26-jarige inwoner van Veenendaal en de bestuurster van een auto, een 23-jarige inwoonster van Rhenen.
De Veenendaler liep rond dat tijdstip op de rijbaan van de Veerweg en belemmerde daarbij de doorgang voor de naderende bestuurster. Er ontstond een conflict tussen beiden waarbij de 26-jarige verdachte met zijn blote handen een autoruit insloeg. Een passagier in de auto, een 36-jarige inwoner van Opheusden, raakte ook betrokken bij het conflict en kreeg van de verdachte een klap op het hoofd. De agenten, die ter plaatse aanwezig waren in verband met de Rijnweek, stelden zich tussen de partijen op verleenden eerste hulp aan de verdachte. Deze had door zijn actie een ernstig bloedende wond aan zijn arm opgelopen en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt proces-verbaal op.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 6 juli 2007

Meerkoet Driebergen: kunstwerk
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Venters nemen geld weg

ZEIST De politie heeft donderdagavond 5 juli twee verdachten aangehouden die stroopwafels verkochten op Couwenhoven en bij een 64-jarige bewoner 50 euro uit zijn portemonnee stalen.

De verdachten, een 15-jarig meisje uit Rijswijk en een 18-jarige vrouw uit Den Haag, hadden het slachtoffer stroopwafels verkocht maar maakten bij die gelegenheid de slechtziende man 50 euro afhandig. Toen de politie in de omgeving naar de verdachten zocht vluchtten zij de bosjes in maar konden toch worden aangehouden. Zij waren in het bezit van ongeveer 300 euro en nog 72 stroopwafels. Zowel het geld als de koeken werden in beslag genomen.  De beide vrouwen zijn ingesloten in het politiebureau voor nader onderzoek.

Rhenen weert campers langs de Rijn

RHENEN  Campers zijn niet meer welkom bij de passantenhaven aan de Rijn bij Rhenen. Dat heeft de gemeente besloten na klachten. Bij de passantenhaven mochten tot nu toe maximaal vier campers overnachten, maar dat aantal werd volgens de gemeente stelselmatig overschreden.

Lees verder op de website vasn RTV Utrecht

Buurtvereniging Palmstad zeer actief

DOORN  De buurtvereniging van de wijk Palmstad organiseerde zaterdag voor de vierde keer haar jaarlijkse rommelmarkt op ‘het rondje” aan de Oude Rijksstraatweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 7 juli 2007

Hoofdstraat 54 Driebergen: KLPD
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Recreanten Bonte Vlucht hebben geen vertrouwen in gemeentebestuur

DOORN  De publieke tribune in de raadszaal was nog nooit zo vol. Alle plaatsen waren ingenomen door recreanten van de Bonte Vlucht tijdens de raadsvergadering donderdag. Vol verwachting waren zij gekomen om te horen wat het gemeentebestuur te zeggen had over de praktijken van eigenaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 8 juli 2007

Hoofdstraat 144-144a Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Open imkerdagen op 14 en 15 juli

In 2006 organiseerde de Bijenvereniging Driebergen-Doorn een ‘open imkerweekend’, in het kader van het 100-jarig bestaan van de vereniging. De reacties van alle betrokkenen waren enthousiast; reden genoeg om dit evenement te herhalen en zelfs uit te breiden tot een regionale gebeurtenis.

De Bijenverenigingen van Driebergen-Doorn, Leersum, Zeist en Bunnik-Houten hebben elk een prachtige fietsroute uitgestippeld, welke langs diverse imkers voert. De fietsroutes sluiten op elkaar aan en hebben diverse opstappunten, zodat iedere deelnemer zelf kan bepalen welk deel van de totale route hij wil afleggen (van 15 tot 40 of, zo men wil, wel 100 kilometer).

De in totaal vijftien imkers die bereid zijn om op deze dagen gasten te ontvangen bevinden zich in Austerlitz, Doorn, Driebergen, Bosch en Duin, Houten, Leersum (alleen op zaterdag), Odijk, Schalkwijk, Tull en ’t Waal, Wijk bij Duurstede en Zeist. Zij zijn aanwezig op hun bijenstanden van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Elke imker zal een specifiek thema van het bijen houden belichten, zoals honing slingeren, verwerking van was, kaarsen maken, bijen in de tuin, heidehoning, korfvlechten, koninginnenteelt, drachtweiden en bestuiving. (Het onderwerp wordt aangegeven in de routebeschrijving). Imkers vertellen graag over hun hobby en zullen ook met nadruk uitleggen hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Zij laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk en op diverse locaties zijn ook observatiekasten met bijen achter glas te bezichtigen.

Op diverse adressen is honing te koop. Deelname is gratis.

Deelnemers kunnen opstappen op de volgende locaties:

 • Austerlitz
  Bijenstal van Jef Coopmans bij Het Witte Huis, Parkeren tegenover Beauforthuis, Woudenbergseweg 70
 • Doorn
  Bijenstal van Wim Oerlemans in het Gimbornpark, Velperengh 13
 • Driebergen
  Bijenstal van de Bijenvereniging Driebergen-Doorn op De Reehorst, Hoofdstraat 8
  Tull en ’t Waal
  Bijenstal van Loes Bos, Waalseweg 28
 • Wijk bij Duurstede
  Bijenstal van Evert van Leeuwen, hoek Overloop 2/Boterslootweg, ingang Hordenboomgaard.

Op deze plaatsen is parkeergelegenheid en daar krijgt u informatie over de fietsroute en de adressen van de imkers die open huis houden. Natuurlijk is het ook mogelijk om alleen deze adressen te bezoeken en niet deel te nemen aan een van de fietstochten.

Andere imkers die deelnemen zijn:

 • Bosch en Duin, Karel Waasdorp, Dennenweg 25
 • Driebergen, Albert Bürger, Akkerweg 15
 • Houten, ‘Two Bee’ (Henk Vernooij), Odijkseweg 68
 • Odijk, ‘Two Bee II’ (Henk van Berkel), Rijnseweg 5A
 • Schalkwijk, ‘Brassica’ (Elly Kool en Anne Hollander), Jonkheer Ramweg 31
 • Zeist, Vereniging Zeist, terrein bij WNF, Driebergseweg 10, 3708 JB
 • en, alleen op zaterdag:
 • Doorn, ‘Aardenburg’ (Piet en Pieter Beens), Korte Molenweg 3
  Leersum, Vereniging Leersum (Fam. Van Loon), Rijksstraatweg 111
 • Leersum, Arie Stijn, De Uitweg 2

Kijk voor alle gegevens ook op www.imkerforum.nl.

En als u geïnteresseerd raakt in deze mooie hobby zal elke imker u kunnen vertellen waar u terecht kunt voor een cursus bijen houden.

Veel belangstelling bij officiële opening De Binder

LEERSUM  Zaterdagmorgen is het nieuwe Sport- en Cultuurcentrum “De Binder” aan de Hoflaan in Leersum officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door oud-wethouder Hennie Kemner.

Lees verder

Heuvelrugnieuws van maandag 9 juli 2007

Langbroekerdijk Driebergen: bij kasteel Sterkenburg
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Middenstand Rhenen baalt van braderie

RHENEN   De Rijnweek in Rhenen is afgesloten met een knallende ruzie. Winkeliers zijn woedend op de gemeente, omdat de braderie zaterdag plotseling in het centrum werd gehouden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ruim 600 euro voor Kika

AMERONGEN  Op Openbare basisschool de Breeakker in Amerongen werd een cheque uitgereikt van 621 euro aan Barbara van Hamersveld van KiKa. Het geld is bijeen gebracht door een markt te houden op school.

Lees verder op de website van De Kaap

Gasten Vakantiepark De Bonte Vlucht dreigen met rechter

DOORN  De recreantenvereniging van Vakantiepark De Bonte Vlucht in Doorn neemt waarschijnlijk een advocaat in de arm om de strijd aan te gaan met de nieuwe eigenaar van hun camping en de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van het AD/UN

College wil af van debatrondes over bouwvisie

ZEIST  Het duurt te lang voordat de bouwvisie voor Zeist voor de komende vijftien jaar klaar is. Het traject daartoe kan best wat ingekort worden, vindt het gemeentebestuur van Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kort geding Pluswerk tegen Regionale Sociale Dienst

ZEIST  Maandagmiddag staat een kort geding op de rol, waarin Pluswerk Reïntegratie uit Zeist stelt dat de Sociale Dienst niet duidelijk is over de criteria bij het gunnen van een project.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van dinsdag 10 juli 2007

Burgemeesterlaan 17-19 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.10 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Basisschool De Ontdekkingsreis

DOORN  Op 5 juli 2007 heeft de gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug tijdens de raadsvergadering besloten om Basisschool De Ontdekkingsreis op te nemen op het “Plan van Scholen 2008-2011”. Daarmee is De Ontdekkingsreis de eerste algemeen bijzondere basisschool in de gemeente Utrechtse Heuvelrug die is opgenomen op het gemeentelijke scholenplan. Een belangrijke ontwikkeling voor de school omdat hierdoor rijksfinanciering als bijdrage voor de groei van de school, mogelijk wordt.

Financiering
Om voor financiering door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) in aanmerking te komen, dient een nieuwe school te worden opgenomen in het door de gemeente vast te stellen “Plan van Scholen”. Het Plan van Scholen voorziet in de oprichting van een school voor primair onderwijs als instituut. De gemeenteraad stelt dit plan voor 1 augustus op en stuurt dit ter goedkeuring naar het ministerie van OCW. Een schoolbestuur krijgt vervolgens op basis van een goedgekeurde aanvraag door OCW rijksfinanciering voor de exploitatie van de school.
Rijksfinanciering is voor De Ontdekkingsreis een belangrijke randvoorwaarde om haar groeiambities te realiseren. Een van de positieve gevolgen van bekostiging voor ouders zal zijn dat het schoolgeld kan worden verlaagd (op dit moment de belangrijkste inkomstenbron van de school).

Nieuwe huisvesting
Huisvesting is een tweede belangrijke en primaire randvoorwaarde voor een school. Per 1 september 2007 verhuist De Ontdekkingsreis naar Landgoed Beukenrode te Doorn. Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, in een bosrijke omgeving, vormt Beukenrode een inspirerende omgeving waar kinderen zich snel prettig en thuis voelen. Het nieuwe schoolgebouw biedt uitgebreide mogelijkheden aan de kinderen om zich het ruime aanbod van leermateriaal in diverse ruimtes eigen te maken, zoals een persoonlijke studeerplek, een atelier, de speelhoek, het bosrijke buitenterrein, de ICT-hoek en de leeshoek. Daarnaast biedt de nieuwe huisvesting De Ontdekkingsreis de mogelijkheid om een groter aantal kinderen toe te laten; met het aantal van bijna 30 kinderen was het maximum op de huidige (minder ruime) locatie bereikt.

Persoonlijke ontdekkingstocht
Basisschool De Ontdekkingsreis is ruim tweeënhalf jaar geleden van start gegaan en biedt kinderen de mogelijkheid om op ontdekkingstocht gaan naar hun eigen passies. Kinderen kunnen hun eigen onderwijsroute bewandelen en leren op deze manier vanuit hun eigen verantwoordelijkheid te handelen, gebruik makend van ieders unieke talenten en kwaliteiten.

Ieder kind krijgt een persoonlijk leerplan dat bestaat uit kerndoelen en persoonlijke interesses. Dit leerplan stelt het kind zelf samen, in overleg met een mentor. Aan dit leerplan is een dagplanning gekoppeld zodat plannen vorm krijgen en de gestelde doelen worden bereikt. Daarnaast worden verschillende activiteiten gedaan in groepen, want naast de persoonlijke inslag is ook het ‘samen spelen en samen delen’ onderdeel van de leerweg.

Jeugdige vernielers

DRIEBERGEN  Tegen zessen kreeg de politie de melding dat er ruiten werden vernield van een pand aan de Akkerweg. De vernielers waren al gevlogen, maar na een onderzoek in de buurt werden het vernielersduo, 9 en 10 jaar uit Driebergen, aangehouden. Zij zullen de schade moeten vergoeden.

1400 euro schade

DOORN  De eigenaar van Gasthuys de Notabelen deed vlak voor opening een vervelende ontdekking: de parasol voor zijn horeca gelegenheid is in brand gestoken.

Lees verder op de website van De Kaap

Wethouder niet blij met visie jeugd en gezin van CDA

DOORN  Het CDA heeft een visiedocument gemaakt dat als een van de bouwstenen gebruikt gaat worden bij het opstellen van het Integraal Jeugdbeleidsplan. Het CDA schreef deze nota, omdat ze graag wil meedenken en meesturen als het gaat om beleid ten aanzien van jeugd en gezin.

Lees verder op de website van De Kaap


Het kan een leuke discussie worden wie verantwoordelijk is voor de weblog van een collegelid, in dit geval de wethouder. Het is denk ik niet zo gebruikelijk dat een wethouder een standpunt inneemt over een stuk van een andere partij. Maar het geeft wel invulling aan het begrip dualisering. Het is natuurlijk haar goed recht om daar iets van te vinden. Het is nu aan het CDA om via een raadsvergadering nadere uitleg te vragen aan de wethouder en dan zullen we zien wie er gelijk heeft. Natuurlijk kan het CDA ook proberen dit te weerleggen op de weblog van wethouder van Oostrum. Dat gaat de politiek misschien weer levendig maken. Als ze dan ook nog in begrijpelijk Nederlands de discussie voeren is het helemaal mooi.
Jan-Koert Lange, 10-7-2007

Ach ja, de weblogs van B&W. Ik was er aanvankelijk enorm enthousiast over. Naarmate de tijd verstreek, bleken het echter theekransjes te zijn in de trant van “en toen…en toen…”. In het begin heb ik nog wel eens wat uitdagende reacties op deze weblogs geplaatst, maar daarop reageren vonden onze bestuurders kennelijk te ingewikkeld. Zonder een mening over het CDA-stuk te hebben, kan ik wél stellen dat de reactie van ‘stellingtante’ Lies een hoog kifterig theekransjesgehalte heeft. Tot slot loochent deze uit een nederzetting nabij Houten (Oostrum) afkomstige wethoudster haar CDA-naam, Elisabeth betekent namelijk “God is degene bij wie ik zweer”.
Hans Hermans, 11-7-2007

Wat mij betreft hoeft een weblog ook geen opsomming van bezigheden gedurende de week te zijn. Dat geloof ik inderdaad na een paar weken wel (veiligheidsoverleg, collegevergadering, 100-jarigen bezocht evenals 50 jarig huwelijksfeesten enz.). Veel beter zou het zijn als ze elke 14 dagen en om de beurt een stuk schrijven over hun eigen portefeuille waarin ze eens stelling nemen of de grenzen van hun portefeuille opzoeken. Dat kan discussie opleveren met inwoners en dan kunnen ze daar ook nog met dezelfde inwoners in discussie gaan. Een uitgelezen mogelijkheid om eens de politiek vanuit een ander gezichtspunt te belichten. Als je een weblog communiceert kun je ook je politieke verantwoordelijkheid waarmaken. Voorwaarde is wel dat ze het zelf schrijven en niet een voorgekauwd verhaal van een ambtenaar. Genoeg onderwerpen in onze gemeente. Denk alleen maar aan stationsplein, verkeersproblematiek, afvalstations en zwembaden. Wim van Wikselaar probeert in ieder geval op deze site als persoon zijn mening te geven. Wanneer volgt de rest?
Jan-Koert Lange, 11-7-2007

Het lijkt gewoonte te worden dat fracties in de raad nota’s schrijven om die vervolgens in de raad te willen laten vaststellen.
Op zich is daar niets mis mee, maar als die die fracties dan vervolgens uitvoerig gaan verklaren dat hun stuk slechts gezien moet worden als een ” discussiebijdrage” bij de totstandkoming van de beleidsnota en niet als concrete opdracht aan het college, dan zijn de tanden er bij voorbaat weer uitgetrokken.
Zo ook met deze nota van het CDA. Een verzameling open deuren en waar de nota concreet wordt – pleidooi voor betaalbare woonruimte- dan vind je die niet terug in de aanbevelingen.
De nota draagt vervolgens allerlei zaken op aan de gemeente waar deze niet over gaat.
“Iedereen moet kunnen werken BINNEN de gemeente “- mooi hoor, maar ik vrees toch dat het CDA de eerste zal zijn om zich te verzetten tegen wetgeving die het gemeente ook mogelijk zal maken om arbeidsplaatsen te creëren of werkgevers te dwingen dat te doen.
Kinderen moeten veilig kunnen spelen. Ook zo’n open deur,maar vervolgens wordt onder CDA-
medeverantwoordelijkheid het laatste trapveldje volgebouwd  enz enz.
Ik kan mij dus levendig voorstellen dat de wethouder aan de verzameling prietpraat niet zo’n behoefte heeft.
SP en PvdA hadden dat in de raad ook niet.
Bij behandeling van de komende beleidsnota zal de SP met concrete voorstellen komen op het gebied van huisvesting, jongerenontmoetingscentra,jeugdzorg,speelgelegenheden enz.
Dan zal wel blijken wat de mooie woorden van het CDA waard zijn.
Ad Schiedon, fractievoorzitter SP, 11-7-2007

Tentoonstelling scholenproject ‘Rhenen, Verleden, Heden en Toekomst’

RHENEN  In de afgelopen weken hebben de groepen (6), 7 en 8 van de basisscholen Bantuin, Ericaschool, Montessorischool, De Springplank, Willem-Teellinckschool, Het Visnet en de Woudmees hard gewerkt aan het scholenproject in het kader van de stedenbouwkundige structuurvisie voor Rhenen.

Lees verder

Vernieling bushokje

ZEIST  Tegen elfen kreeg de politie gisteravond de melding dat de ruiten van een bushokje werden vernield aan De Dreef. De politie trof daar twee jongens in de leeftijd van 16 jaar uit Utrecht aan. Zij werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Vermoedelijk is er nog een derde jongen bij betrokken en de politie roept getuigen zich op te melden via 0900-8844.

Opening schoolplein in Driebergen

DRIEBERGEN  Wethouder Emmy van Wijngaarden opende vrijdagmiddag het vernieuwde schoolpein van de Christelijke basisschool De Zonheuvel in Driebergen.

Lees verder

Heuvelrugnieuws van woensdag 11 juli 2007

Diederichslaan 25 Driebergen: Kraaybeekerhof
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:15 uur
temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Kasteel Amerongen decor tv-programma

AMERONGEN  In het voorjaar ontving Kasteel Amerongen 800.000 euro van de BankGiroLoterij ten behoeve van de restauratie. Fase één is inmiddels afgerond en op het Kasteel wordt momenteel een aanvang gemaakt met fase twee.

Lees verder op de website van De Kaap

Man wilde betaalde seks van kinderen

ZEIST  Dinsdag omstreeks 19.20 uur kreeg de politie de melding dat een 44-jarige man uit Zeist aan kinderen vroeg om bij hem een seksuele handeling te verrichten en hiervoor zou hij geld geven. Zover bekend is niemand om zijn aanbod ingegaan. Agenten gingen naar de Prinses Margrietlaan en troffen de 44-jarige man uit Zeist aan. De man, sterk onder invloed van alcohol, werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Soroptimist helpt kabouters

DOORN  Soroptimist International club Doorn e.o. draagt € 250,– bij aan renovatie van het kabouterhuis van Scouting Driebergen. In het kabouterhuis zijn de kabouters (meisjes 7-10 jaar) en padvindsters (11-14 jaar) gehuisvest.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe Adviescommissie in Rhenen

RHENEN  In de gemeente Rhenen functioneren al een aantal jaren twee adviesgroepen op het gebied van natuur en milieu. Het college van b&w heeft deze twee adviesgroepen (groen en milieu) samengevoegd tot de adviescommissie Natuur, Milieu en Duurzaamheid.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Inwoner krijgt eindelijk hoogte van Zeist

ZEIST  Inwoners van Zeist weten eindelijk hoe ver de gemeente de hoogte in wil gaan bij nieuwbouw in het centrum. Gebouwen hoger dan acht verdiepingen zijn volgens de coalitiepartijen niet aan de orde, zo bleek tijdens een debat over de bouwvisie van Zeist voor de komende vijftien jaar.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bijzondere vondst door Amerongse jongen

AMERONGEN  De dertienjarige Ischa Meijer uit Amerongen heeft afgelopen zondag bij een expeditie van de archeologische jongerenvereniging JoCas uit Wijk bij Duurstede een bijzonder muntgewicht gevonden welke geslagen is rond 1581.

Lees verder op de website van De Kaap

Vader en dochter voor rechtbank

DOORN  De 54-jarige Doornaar gedroeg zich naar eigen zeggen thuis ‘als een hork’, maar zijn dochter heeft hij nooit seksueel misbruikt. “Het is niet de vraag of het tien keer meer of minder is gebeurd, het is nooit gebeurd”, hield hij maandag bij hoog en bij laag vol in de Utrechtse rechtszaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Alweer een klompenpad…

LEERSUM  Onder belangstelling van genodigden en inwoners van Overlangbroek openden de wethouders van de gemeenten Heuvelrug en Wijk bij Duurstede vanmiddag het Overlangbroeksepad, het derde klompenpad vanlandschapsbeheer Utrecht in het Langbroekerweteringgebied.

vergroot foto 1    vergroot foto2

Klompenpaden leiden de wandelaar rond de tien kilometer lang door het afwisselende Utrechste coullissenlandschap, over oude en nieuwe paden.
Eerder dit jaar opende de Heuvelrugse wethouder al het Cottlanderpad bij Leersum. Anderhalf jaar geleden opende de Driebergse wethouder het Aderwinkelpad, tussen Driebergen en Werkhoven. Het Overlangbroekpad loopt via Overlangbroek tussen Leersum en Wijk bij Duurstede.
zie ook http://www.landschapsbeheerutrecht.nl  en www.de-voetstap.nl 

Paarden en pony’s

MAARN  Bijna zestig leden van de Maarnse Bergruiters en de ponyclub streden deze week om de prijzen bij het Ruitersportcentrum Maarn. Een beker winnen is natuurlijk top, maar bij deze onderlinge wedstrijden ging het vooral om de gezelligheid.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 12 juli 2007

Mevr van Vollenhovenpark 18-19 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Bekeuring voor verkopers

DOORN  Op woensdagmiddag kreeg de politie de melding dat twee mannen meubels uit een vrachtwagen aan het verkopen waren aan de Leersumsestraatweg. De politie ging op zoek naar de verkopers en trof twee mannen aan van 39 en 41 jaar uit Hongarije. Omdat het niet is toegestaan overal maar meubels te verkopen kreeg het duo hiervoor een bekeuring.

Akkoord Binnenstad-Oost Rhenen

RHENEN  Binnenstad-Oost kan gebouwd worden. Ondanks grote twijfel heeft de gemeenteraad, gisteravond, met dertien tegen drie stemmen voor het grootschalige bouwplan in het centrum van Rhenen gekozen.

Lees verder op de website van De Gelderlander

Zestien jongeren pakken hun kans

DOORN  Onder het motto: Jongeren pak je kans! organiseerde de gemeente dinsdag in Cultuurhuis het Pleiade een avond waarop jongeren in overleg konden met het gemeentebestuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorrijden na aanrijding

ZEIST Vannacht tegen drieen kreeg de politie de melding dat een automobilist was weggereden uit een parkeervak aan de Stationslaan en hierbij tegen een andere auto was aangereden. De bumper en de kentekenplaat waren daarbij achtergebleven. De politie ging op zoek naar de 39-jarige man uit Zeist en deze werd in de omgeving aangetroffen. De man bleek onder invloed van alcohol en werd meegenomen naar het bureau. Hij weigerde echter te blazen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor doorrijden na aanrijding en weigeren van blaasproef.

Steeds meer liefhebbers bij Rijnweek

RHENEN  Aanhoudende plensbuien vorige week, tijdens de tiende Rijnweek in Rhenen. Maar die vielen in de meeste gevallen ’s nachts en ’s morgens. Aan het einde van de middag werd het droog en daardoor waren er ’s avonds duizenden liefhebbers die zich vermaakten bij de vele activiteiten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

De Ladder is streetwise

MAARN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug neemt deel aan het UVL-project van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid. Basisschool De Ladder in Maarn is de eerste school in de provincie Utrecht aan wie het UVL-certificaat woensdag 11 juli is uitgereikt.

Lees verder

Alcoholverkoop in sportkantines strenger aangepakt

RHENEN  Alcoholverkoop aan jongeren wordt in de toekomst strenger aangepakt, zo wil de gemeenteraad van Rhenen. Zij stelt voor sportverenigingen die alcohol schenken aan jongeren onder de zestien jaar te korten op hun subsidie en vraagt het college te onderzoeken of dit mogelijk is.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 13 juli 2007

Traaij 117-119 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Eerste ASD’er in dienst als docent

DOORN  Met ingang van 1 september 2007 neemt de CVO Groep voor het eerst een docent in dienst die in het schooljaar 2003 – 2004 een dienstverband bij de scholengroep had als aanstormend docent. Aanstormend docenten zijn leerlingen uit havo 5 en vwo 5 en 6 die docenten assisteren bij het onderwijs in de onderbouw.

In het schooljaar 2003-2004 startte de CVO Groep met het project aanstormend docenten (ASD). ASD’ers assisteren docenten met de begeleiding van groepswerk in de onderbouw, huiswerkbegeleiding en het corrigeren van toetsen. Ze vangen ook af en toe een klas op als een docent ziek blijkt te zijn. Voor leerlingen is het een betaalde bijbaan en de scholen proberen men met dit project jong talent enthousiast te maken voor het leraarsvak, zodat ze na hun eindexamen doorstromen naar de lerarenopleiding. Op die manier wilde de CVO Groep een bijdrage leveren aan het landelijke lerarentekort.

Komend schooljaar neemt de scholengroep voor het eerst een van haar voormalige ASD’ers in dienst als docent: Vicky Schouten (21 jaar), docent Nederlands. Vicky Schouten behoorde tot de eerste lichting ASD’ers die aan de slag ging op het Revius Lyceum Doorn. “Ik wilde ook echt naar de lerarenopleiding, dat wist ik toen al. Dit project gaf mij de gelegenheid om alvast te ontdekken wat het onderwijs inhoudt, hoe het is om voor de klas te staan. De periode dat ik als ASD’er werkte, was voor mij een bevestiging: dit is echt leuk, dit is inderdaad wat ik wil.” Het is voor haar niet zo dat ze door haar baantje als ASD’er over de streep getrokken is. “Zonder het ASD-schap had ik dit ook gedaan. Maar het project bood mij wel de gelegenheid om al voor mijn studie een aantal studiepunten te halen en wat ervaring op te doen. Daar heb ik profijt van gehad.”

Vicky Schouten studeert af in het schooljaar 2007-2008. Haar laatste jaar bestaat voornamelijk uit stagelopen; dat wil ze combineren met haar eerste baan als docent. “Ik ga aan de slag op het Revius Lyceum Doorn en voor mijn opleiding is het de afsluitende stage. Daarnaast moet ik nog afstuderen; dat ga ik combineren met mijn werk op het Revius Lyceum.”

Wik Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van de CVO Groep: “Toen we hieraan begonnen was de hoop dat de helft van de ASD’ers zou kiezen voor een aan het onderwijs gerelateerde opleiding. In de praktijk blijkt dat dit ook daadwerkelijk zo is. Dat is een positief resultaat waar we trots op zijn.”

De CVO groep zet ASD’ers in op het Christelijk Lyceum Zeist en het Revius Lyceum Doorn. In maart 2005 won de CVO Groep met het project Aanstormend Docenten de Nationale Onderwijsprijs voor het voortgezet onderwijs.

Jongens aangehouden

AUSTERLITZ  Twee jongens uit Austerlitz, van 13 en 14 jaar oud, zijn donderdag aangehouden voor het stelen van een fiets. Omstreeks vijf uur constateerde een bewoner van de Oude Postweg dat zijn fiets was gestolen. De man ging zelf op zoek in de omgeving naar de dieven, vond ze en hield ze aan. De jongens hadden de fiets in de bosjes verstopt. Agenten kwamen ook ter plaatse en nam het duo mee naar het politiebureau in Zeist. Daar zijn hun ouders in kennis gesteld.

Start bouw Residence Woestduin

DOORN  Nadat de commissie bezwaarschriften van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug de bezwaren van omwonenden ongegrond had verklaard is afgelopen maandag begonnen met de sloop van de voormalige muziekschool.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitreiking verkeersdiploma’s

LEERSUM  In Sport- en Cultuurcentrum De Binder in Leersum vond vrijdagmorgen de uitreiking plaats van de verkeersdiploma’s. Wethouder van Verkeer en vervoer, Jankees Salverda, onderstreepte het belang van het afnemen van verkeersexamens dat lang niet meer in alle gemeenten in ons land plaatsvindt.

vergroot foto

Lees verder


Heuvelrugnieuws van zaterdag 14 juli 2007

De Woerd Driebergen: zendmast KLPD
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.30 uur  temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Natuurtheater op de Grebbeberg

RHENEN  De Grebbeberg is in juli gedurende vier avonden in gebruik als openluchttheater. Het Amersfoortse productiehuis d*Amor speelt in dit natuurtheater van woensdag 18 tot en met zaterdag 21 juli de monoloog ‘De overloper?’

Het toneelstuk wordt bewust op de Grebbeberg gespeeld. Op initiatief van de provincie Utrecht en met medewerking van terreineigenaar Stichting Het Utrechts Landschap schreef productiehuis d*Amor een monoloog waarin de oorlog centraal staat. Met dit initiatief voor dit theater op de Grebbeberg wil de provincie meer bekendheid geven aan de roerige geschiedenis van deze locatie. Het natuurtheater is een van de projecten uit het programma “De Grebbelinie boven water!”. Met dit uitvoeringsprogramma wordt bekendheid gegeven aan deze historische militaire verdedigingslinie.

In het bos
Bezoekers van het toneelstuk worden aan het begin van de voorstelling ontvangen bij de militaire begraafplaats op de Grebbeberg. Vervolgens neemt een acteur het publiek mee voor een korte tocht door het bos. Sommige bomen dragen in hun bast nog altijd de sporen van kogel- en of granaatinslagen uit de Tweede Wereldoorlog. De route loopt naar de Ringwal(burcht) Dit verdedigingswerk met een droge gracht, de zogenaamde Heimenberg, stamt vermoedelijk uit de zevende eeuw na Christus en werd meerdere malen in ere hersteld. Het is bekend dat Frederik V van de Palts op het plateau, de zogenaamde Koningstafel, jachtfeesten gehouden heeft. Daar, in een oud wachtershuisje, heeft een soldaat zich teruggetrokken. In een aangrijpende monoloog omschrijft hij de verschrikkingen en verhaalt hij over zijn strijd met de vijand en met zichzelf.

Ook in deze tijd maken soldaten de verschrikkingen van oorlogen mee. De voorstelling speelt dan ook direct in op de actualiteit en de eeuwig durende strijd die over de hele wereld wordt gestreden. Theatermakers Isaäk Hofland, Jeroen de Man en Robert van Laar van d*Amor maakten deze voorstelling speciaal voor deze locatie.

Heuvelrugnieuws van zondag 15 juli 2007

Hoofdstraat Driebergen: tuin Beukenstein
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Schenking kunstwerk De Arboog

RHENEN De heer A. de Veer inwoner van het pand Ericalaan 27 gaat binnenkort verhuizen. Voor hem een reden om het kunstwerk ‘De Arboog’ van de kunstenaar Henk van Bennekum aan de gemeente Rhenen te schenken. Het kunstwerk zal in de openbare groenstrook tussen het gemeentehuis en scholengemeenschap Pantarijn worden geplaatst.

Aangehouden na geweld

RHENEN  Zaterdagsvond werd tegen achten een 37-jarige man uit Rhenen op de Frederik van de Paltshof geslagen door een bekende van hem. Ook zijn vriendin kreeg een klap. De man deed aangifte en de politie hield de 20-jarige geweldpleger uit Rhenen in de omgeving aan. Een geldkwestie zou ten grondslag liggen aan dit geweld.

Brandstichters aangehouden

ZEIST  Net na zes uur zaterdagavond kreeg de politie de melding dat twee mannen het gras in de berm aan de Utrechtseweg in brand aan het steken waren. Door agenten werd het duo, 27 en 36 jaar oud uit Utrecht, aangehouden en ingesloten voor verhoor. Door de alerte melding van getuigen ontstond er geen grote brand en bleef de schade beperkt.

Drugs

ZEIST  Vanochtend zagen agenten omstreeks vijf uur een automobilist rijden over de Antonlaan. Nadat de automobilist de agenten had gezien reed hij met hoge snelheid weg. De agenten volgenden hem via de Weeshuislaan en de parkeergarage Voorheuvel. Door de hoge snelheid raakten de agenten de auto kwijt maar zagen kort hierna een 33-jarige man uit Zeist rennen. De man werd tegengehouden en bleek een blok hash bij zich te hebben en een kleine hoeveelheid harddrugs. De man werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Aandacht voor bestrijding botulisme gevraagd

UTRECHT  Vorig jaar heeft de Partij voor de Dieren geconstateerd dat in diverse gemeenten in de provincie Utrecht laks is omgegaan met botulisme. Nu opnieuw warmte is aangekondigd, vraagt de Partij voor de Dieren om extra aandacht.

In de warme julimaand van vorig jaar overleden door traag reageren onnodig veel dieren aan een langzame verstikkingsdood. Het afschuiven van verantwoordelijkheid tussen Hoogheemraadschap, de provincie en gemeentes bleek de belangrijkste reden voor het niet adequaat reageren.

Met de nieuw aangekondigde warmte neemt de kans op deze besmettelijke dierziekte toe. De Partij voor de Dieren heeft alle gemeentes in de provincie Utrecht aangeschreven met het verzoek tijdig maatregelen te treffen. Met eenvoudige maatregelen, zoals het opruimen van dode dieren kan de gemeente veel ellende voorkomen.

Ons is ondertussen bekend geworden dat meerdere gemeentes protocollen hebben opgesteld voor een betere botulismebestrijding. Nu het daadwerkelijk wat warmer wordt, vragen we ook de plannen in de praktijk goed uit te voeren.

Hoeksteen met tijdmachine zomer in

LEERSUM  Het was en bleef gelukkig droog tijdens het jaarlijkse eindejaarsfeest van cbs. de Hoeksteen te Leersum. Het feest had dit jaar als thema “de tijdmachine” meegekregen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 16 juli 2007

Dwarsweg 4 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Regionale Sociale Dienst biedt bijstandscliënten zorgtrajecten

ZEIST  Bijstandscliënten naar werk begeleiden. Dat is één van de doelstellingen waar sociale diensten naar streven. Maar een deel van de uitkeringsgerechtigden kampt met medische en/of psychische problemen, waardoor zij nog niet in staat zijn om direct aan het werk te gaan. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) gaat deze mensen de zorg bieden die zij nodig hebben.

Hoewel er landelijk wel meer aandacht komt voor cliënten die extra zorg nodig hebben, is de RSD één van de eerste sociale diensten die de handschoen oppakt. Dit doet de RSD vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar zonder de doelstellling ‘mensen aan het werk helpen’ uit het oog te verliezen.

Maatwerk voorop
Inmiddels is er in mei een proef gestart voor 60 zorgcliënten. Dit zijn allemaal mensen waarbij na een uitgebreide keuring is vastgesteld dat hulpverlening en zorg noodzakelijk zijn. Zij krijgen passende zorg aangeboden en worden gestimuleerd om deel te nemen aan de samenleving. Wanneer mogelijk stromen zij door in een (vrijwilligers)baan. Bij dit alles staat maatwerk voorop. De RSD organiseert deze proef samen met zes zorgaanbieders, die elk een ander aandachtsgebied hebben, bijvoorbeeld verslavingszorg, psychiatrische of sociale begeleiding.

Streven naar werk
Eén van die zorgaanbieders is Salus Reïntegratie uit Utrecht. Salus richt zich vooral op cliënten met meervoudige problematiek, op medisch, psychisch, sociaal en/of cultureel gebied. Een deel van deze mensen heeft ook schulden, met alle gevolgen van dien. Directeur Luitzen Hitman: “Wij brengen, samen met een consulent van de RSD, voor vijftien bijstandscliënten de individuele problemen in kaart. Hierna schakelen we de juiste hulpverleners in en worden er bijvoorbeeld afspraken gemaakt om te voorkomen dat iemand uit z’n woning wordt gezet. Al snel stimuleren we de cliënt om te gaan sporten, om z’n lichamelijke conditie te verbeteren én meer sociale contacten te krijgen.” RSD-projectleider Robert Jespers voegt hieraan toe: “We blijven streven naar werk, maar dan moet je eerst zorgen dat de cliënt z’n leven weer op orde krijgt en gaat nadenken over z’n mogelijkheden. Het versterken van zelfvertrouwen en motivatie zijn hierbij van groot belang. Tegelijkertijd is deelname niet geheel vrijblijvend.”

Cliënten blij met aandacht
Hitman vindt het een goede zaak dat de RSD haar zorgcliënten serieus neemt en de (financiële) ruimte van de Wet werk en bijstand ook voor deze mensen benut. “Het is een mooi initiatief, dat navolging verdient. En dat gebeurt ook, onder meer in de gemeenten Utrecht en Spijkenisse.” Jespers: “De eerste geluiden zijn veelbelovend: de meeste cliënten zijn blij met de aandacht, met het feit dat ze serieus worden genomen en dat ze leren om weer zelf de regie over hun leven in handen te nemen. De RSD vindt dit een uitgelezen kans om met deze ‘vergeten’ groep aan de slag te gaan, hen een kans te bieden op deelname aan de maatschappij mét – waar mogelijk – uitzicht op een betaalde baan.”

Feestelijk besluit van het schooljaar

DOORN  Het einde van het schooljaar werd grootst gevierd op basisschool De Wijngaard. Dit resulteerde in een feestdag met een vol programma. ’s Morgens voerden de kinderen een prachtige circusvoorstelling op voor hun ouders.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranje lampje? Raam in klaslokaal open!

ZEIST  De ’ventilight’ in het lokaal van basisschool Op Dreef in Zeist geeft oranje aan. Een teken voor de leerkracht dat de ventilatie niet optimaal is en er een raam open moet. De school is heel blij met het meetapparaatje, zegt directeur Lamaison.

Lees verder op de website van het AD/UN

Voortbestaan VVV Zeist is onzeker

ZEIST  De VVV in Zeist dreigt te verdwijnen. De toeristische vereniging zit in grote financiële problemen en is al anderhalve maand dicht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van dinsdag 17 juli 2007

Burgemeesterlaan 12 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.55 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Zware windstoten teisteren Heuvelrug

MAARSBERGEN  Gisteravond werd de gemeente getroffen door noodweer welke gepaard ging met zeer zware windstoten. Op de Tuindorpweg te Maarsbergen was een boom omgevallen. De schade bleef gelukkig beperkt tot een afgebroken lantaarnpaal en de nodige verkeershinder.

Lees verder op de website van De Kaap

Springen met dank aan de gemeente

MAARN  Bewoners van de Groenlinglaan in Maarn hielden een straatbarbecue. De stellen uit de straat namen de organisatie op zich met een zeer tevreden resultaat. Van de gemeente kregen zij een financiële bijdrage waarvan ze een springkussen huurden.

Lees verder op de website van De Kaap

Jonge vandalen aangehouden

ZEIST Maandagavond hield de politie op een sportterrein aan de Blikkenburgerlaan drie 15-jarige jongens aan die bezig waren met vernielingen.
Een alerte getuige meldde om 21.30 uur dat jongeren de dug-out vernielden. De politie kwam ter plaatse. Daar troffen agenten de jongens uit Zeist aan terwijl zij tegen een schuurtje liepen te trappen. De jongens zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De ouders van de jongeren zijn geïnformeerd. In overleg met justitie zal worden gekeken naar een passende straf.

Zet je fiets klem

DRIEBERGEN  Het voorplein van het (bus)station Driebergen-Zeist is opgeknapt. Het aantal fietsparkeerplaatsen is enorm uitgebreid. Ook zijn er extra kaartjesautomaten geplaatst. Dit allemaal met het doel om de fietsparkeerplaatsen rondom het verlengde perron aantrekkelijker te maken voor de fietsgebruikers. 

Lees verder op de website van De Kaap


Prachtige nieuwe fietsenrekken, ook aan de oostzijde van de hoofdweg. Helaas ligt er ook heel veel vuilnis die wel eens verwijderd zou mogen worden.
Aart
van der Horst, 17-7-2007

Diplomazwemmen

DRIEBERGEN Zaterdag 14 juli is in zwembad en sauna de Zwoer de gehele middag diplomazwemmen geweest voor de diploma’s A, B en C. Het was de eerste keer dat het diplomazwemmen als zo’n grote happening gevierd werd.

vergroot foto

De medewerkers hadden onder leiding van spreekstal-badmeester Leo een draaiboek in elkaar gezet zodat de ruim 150 kinderen deze middag hun kunsten konden vertonen. Het zwembad was met honderden vlaggetjes versierd en zelfs ontbijtkoek boven het water voor het koekhappen, zoals op de bekende commercial op de televisie, was geregeld.

Om 14.00 kwamen de 61 kinderen die voor het A-diploma opgingen om 15.30 uur was de start voor 76 kinderen voor het B-diploma en tenslotte om 17.45 uur de 17 kanjers voor het C-diploma.

De kinderen werden bij het diplomazwemmen begeleid door de lesgevers, Alie, Wilma, Laura en Danny, de hulpkrachten stuurden de kinderen naar de goede banen, en de vele meegekomen toeschouwers zorgden voor aanmoedigingen en luid applaus tijdens de diverse onderdelen.

Het aantal toeschouwers bleek aan het einde van de lange middag meer dan 500 te bedragen.
Een enkeling bleek toch nog niet geheel te voldoen aan de eisen van de diverse diploma’s of bleek teveel onder de indruk van de ambiance.
Het algehele resultaat was meer dan goed te noemen: 150 kinderen liepen vol trots met een zwemdiploma de Zwoer uit.
Bij de uitreiking van de diploma’s zijn alle deelnemers ook uitgenodigd voor de grote zwemdisco (met jumpstyle wedstrijd) op vrijdagavond 28 september.
Het grote diplomafeest was gelijktijdig de start van de zomerreces voor de zwemlessen, die duurt tot de eerste week van september.
Zwembad de Zwoer is helemaal klaar voor de zomerdrukte en is in de maanden juli en augustus geopend op maandag t/m vrijdag geopend van 07.00 – 22.00 uur en zaterdag en zondag van 09.00 – 17.00 uur.

Mooi visweekend

DOORN  HSV “de Rietvoorn” Doorn heeft afgelopen weekeinde voor de clubbeker gevist. Achttien deelnemers van de hengelsportvereniging stonden even voor zevenen aan de Voorhaven van het Amsterdam-Rijnkanaal te Wijk bij Duurstede om voor de clubbeker te vissen.

Lees verder op de website van De Kaap

VVV Zeist heft zichzelf op

ZEIST  De VVV van Zeist heeft zichzelf maandagavond opgeheven. Het kantoor aan Het Rond was al enkele weken dicht vanwege financiële problemen. Voor de vier personeelsleden was al ontslag aangevraagd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Tombe van Nellesteyn gereed

LEERSUM  Op 13 juli werd het groot onderhoud aan de tombe van Nellesteyn in Leersum opgeleverd. Ter ere daarvan werd een bijeenkomst georganiseerd voor genodigden, waaronder vertegenwoordigers van het VVV, de Historisch Vereniging Leersum,  Staatsbosbeheer, de aannemer en architect en enkele medewerkers van de gemeente.

Lees verder

Minder autokraken dankzij speerpuntactie

ZEIST De politie claimt opvallend succes te hebben met een speerpuntactie tegen auto-inbraken in de gemeenten Zeist, De Bilt en Bunnik. Het aantal ging terug van ruim duizend de eerste zes maanden van het vorig jaar naar zo’n zevenhonderd in dezelfde periode dit jaar.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van woensdag 18 juli 2007

Bouwlust 22 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:20 uur
temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Rugbyclub The Pink Panthers onder de pannen

DRIEBERGEN  Zo midden in de zomer als de meeste buitensporten genieten van de rust tussen de twee seizoenen gebeurd er op sportpark de Woerd nog veel heel veel! Bij rugbyclub The Pink Panthers wordt elke dinsdag en zaterdag hard gewerkt om de droom waar te maken. Eigen kleedkamers, krachttraining ruimte en bestuur/instructie ruimte. Alles is inmiddels onder dak en zijn de vrijwilligers die zich bezig houden met de bouw nu binnen aan het afbouwen.

vergroot foto

De plannen dateren uit 2004. Grote plannen aansluitend op het meerjarig beleidsplan 2004-2010. Onderdelen van het beleidsplan zijn en waren: groter groeien tot ca 250 spelende leden, spelniveau op minimaal 1ste klasse, één na hoogste competitie niveau. Een administratie welke voldoet aan de eisen van deze tijd. Accommodatie waar je met die 250 leden goed uit de voeten kan.

Nu in de zomer van 2007, zijn we op de helft van de doelstellingen uit dat beleidsplan. Tot nu realiseert: Administratie die on-line wordt uitgevoerd waardoor een ieder de zelfde en juiste basisadministratie gebruikt. 1ste klasse is een feit, en stiekem wordt omhoog gekeken. Leden groei gaat lekker echter met bijna 160 spelers en speelsters lopen we achter op de prognoses,

maar we verwachten een flinke toestroom na de vakanties. Dat is het gevolg van jaren inverteren in naamsbekendheid. Mooi is om alvast te vermelden dat in augustus en september iedereen kan starten aan een introductie lidmaatschap van 6 weken. Normaal kost dat 10 euro echter door het 10 jarig bestaan van de Jeugdafdeling nu gratis.

Grootste project van 2007 is de uitbouw van het clubhuis. Er komt maar liefst 252 m2 bij. En dat wordt helemaal gefinancierd door de club zelf. Een normaal fenomeen voor The Panthers trouwens, op het veld na, dat wordt gehuurd van de gemeente is alles eigendom van de club.

In de uitbouw komen 4 kleedkamers, een scheidsrechterskleedkamer, een eigen krachttraining ruimte van 64 m2 gevuld met zoveel krachttoestellen dat het al bijna te klein dreigt te worden. En voor het bestuur een nieuwe bestuurskamer, de oude doet nu dienst als magazijn voor de horeca. In deze bestuurskamer is het ook mogelijk instructies en scholing te verzorgen.

Met de start van het nieuwe seizoen moeten in ieder geval de kleedkamers en nieuwe toiletten klaar zijn. En dat gaat lukken volgens de intimi.

De start van het seizoen is voor de senioren van The Panthers alweer begonnen die mannen en vrouwen zijn op dinsdag 3 juli begonnen aan de eerste trainingen voor het seizoen. Voor de jeugd en nieuwe spelers(sters) gebeurt dat op dinsdag 21 augustus.

Brand Wijk bij Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE  De brandweercorpsen van het district Utrechtse Heuvelrug zijn de hele nacht bezig geweest met het onder controle houden van de brand bij Jacomij Metalen BV aan de Hoge Maat in Wijk bij Duurstede. Met de steeds wijzigende wind, kon de brandweer niet meer doen. Het betekent dat de brand weliswaar onder controle is, maar nog niet uit.

Lees verder

Digitale flitspaal voor Doorn

DOORN  Doorn krijgt een digitale flitspaal om de wegracerij over de Dorpsstraat te beteugelen. De flitspaal die er nu staat is al drie keer vernield, waarschijnlijk om bewijsmateriaal op het fotorolletje te vernietigen. Dat heeft bij de nieuwe flitspaal geen zin.

Lees verder op de website van het AD/UN


Misschien lopen de inkomsten van de politie terug en kunnen ze zo weer inkomsten genereren. Er zijn veel meer plaatsen in onze gemeente te bedenkten waar regelmatig de snelheid fors wordt overtreden. Gaat de politie daar dan ook geavanceerde flitspalen plaatsen? Ik vrees van niet, terwijl het waarschijnlijk de enige oplossing is om snelheidsovertredingen te beperken. Het normen- en waardenverhaal van onze regering krijgt geen vat op de inwoners van Nederland. En zolang de samenleving drukker wordt, we meer dingen in minder tijd willen doen zal het alleen maar gaan toenemen. Het wordt dus dweilen met de kraan open. Iedereen weet straks dat hij daar weer 50 moet rijden en op alle andere stukken waar het kan, wordt het gaspedaal weer ingetrapt.
Nee, het wachten is op een chip in de auto, die bij het binnenrijden van de bebouwde kom automatisch de snelheid beperkt tot 50 kilometer per uur.
Jan-Koert Lange, 18-7-2007

Jan-Koert, wees gerust, het zal niet lang meer duren voordat elke Nederlandse baby verplicht een chip krijgt geïmplanteerd. Hierin zijn alle overheidsinstructies en normen en waarden voor de komende 75 jaar vastgelegd. Na 75 jaar zal de chip een dodelijk gif afscheiden. De voordelen voor de Nederlandse regering laten zich raden; elke onderdaan zal zich netjes aan alle regeltjes houden in ons overvolle landje. Aangezien het nog wel honderd jaar zal duren voordat alle onderhorigen zijn gechipt, zullen de (digitale) camera’s vooral worden opgesteld op plaatsen waar ze lekker veel opleveren.
Hans Hermans, 19 juli 2007

De Bremstee: goedlachs en hoffelijk

MAARN  Hoveniersbedrijf de Bremstee aan de Maarnse Grindweg 18 viert op zaterdag 21 juli zijn 40 jarig jubileum voor klanten, leveranciers en belangstellenden uit de omgeving. Van 16.00 tot 18.00 uur zijn de gasten welkom op een receptie, terwijl een orkestje voor de vrolijke noten zorgt.

Lees verder op de website van De Kaap

Acht mannen aangehouden in harddrugszaak

DRIEBERGEN  Op 19 juni werden, na enige weken onderzoek, in Barendrecht vier mannen aangehouden in verband met de export van harddrugs naar Engeland.

Het betroffen twee mannen van 27 (vrachtwagenchauffeur) en 23 jaar uit Wijk bij Duurstede en twee mannen uit Driebergen van 32 jaar (vrachtwagenchauffeur) en 44 jaar. Kort voor hun aanhouding hadden zij 10 kilo heroïne in een vrachtwagen geladen die dezelfde dag nog naar Engeland zou vertrekken. Aansluitend werden doorzoekingen gedaan in 3 woningen in Wijk bij Duurstede. Daarbij werden onder andere verdovende middelen, geld en personenauto’s in beslag genomen. Op 25 juni werd de broer van een van de verdachten aangehouden. De 25- jarige inwoner van Wijk bij Duurstede wordt er van verdacht verdovende middelen in Wijk bij Duurstede en omgeving te hebben verkocht.

Op 29 juni heeft de politie nog twee vrachtwagenchauffeurs aangehouden. Eén van hen is 33 jaar oud en zonder vaste woon- of verblijfplaats. De ander is 38 jaar oud en afkomstig uit Culemborg. Op 4 juli is vervolgens nog een 17-jarige straatverkoper van verdovende middelen uit Wijk bij Duurstede aangehouden. De jongen verkocht de verdovende middelen voor de eerder aangehouden 25-jarige inwoner van Wijk bij Duurstede.

Politie en justitie doen verder onderzoek in deze zaak en eventuele eerdere transporten naar Engeland. De eerste vijf verdachten zijn door de rechter-commissaris in voorlopige hechtenis genomen. De chauffeur zonder vaste woon- of verblijfplaats blijft eveneens in afwachting van de rechtszitting in voorlopige hechtenis. De 38-jarige man uit Culemborg is in afwachting van de rechtszitting in vrijheid gesteld, evenals de 17-jarige jongen uit Wijk bij Duurstede.

Take Off voor De Schakel

LEERSUM  Op de Schakel in Leersum is maandagavond de musical Take Off opgevoerd in cultureel centrum de Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Wederom uitstel voor Overberger

OVERBERG  Een 34-jarige Overberger die wordt verdacht van mishandeling en bedreiging in Veenendaal mag weer langer op vrije voeten blijven. De man, een voormalig tbs’er was twee weken geleden door de rechtbank naar huis gestuurd omdat zijn zaak nog niet behandeld kon worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 19 juli 2007

Burgemeesterpark 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Engelaar stopt na vijftien jaar

DOORN  In 1992 was het eerste toernooi en na een reeks van vijftien toernooien heeft het laatste toernooi op 16 juni van dit jaar plaats gevonden. Joop Engelaar (64) was al die jaren de mede organisator van dit naar zijn naam genoemde toernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Zorg over toename verkeer rond school De Ladder

MAARN  Bewoners en directie van basisschool De Ladder in de Maarnse wijk de Driesprong maken zich zorgen over de toename van het verkeer daar. De Plus Supermarkt, nu nog in het centrum, gaat zich voor langere tijd vestigen in die rustige woonbuurt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Auto in brand

ZEIST  In de nacht van woensdag op donderdag vloog een auto in brand en liepen twee andere auto’s brandschade op. Omstreeks 02.00 uur kregen de politie en brandweer de melding dat een auto in brand stond aan de Steynlaan. De brandweer bluste direct de brand maar kon niet voorkomen dat twee andere auto’s ook brandschade opliepen. Mogelijk dat de brand is aangestoken. De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, district Binnensticht.

Over de kop

DRIEBERGEN  Woensdagmiddag omstreeks twaalf uur reed een 72-jarige fietser over de Langbroekerdijk. Door een kuil in de weg raakte de man in onbalans, vloog over de kop en kwam met een klap op het wegdek terecht. De man werd met o.a. behoorlijke schaafwonden vervoerd naar het ziekenhuis.

Meer speelvoorzieningen voor jongeren

AMERONGEN  De gemeente organiseerde recentelijk in Amerongen een informatieavond over (speel)voorzieningen voor jongeren in het dorp. Het idee hiervoor kwam onder andere van Woningbouwvereniging Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruud zal de radio missen

LEERSUM  Bij het afscheid van Ruud Mulder van Leersum en radio 90FM is het tijd voor een terugblik op zijn vrijwilligerswerk bij maatschappelijke organisaties. En op Ruud als aanvoerder. Want Ruud is een leider pur sang en bij hem is ieder team als een voetbalteam.

Lees verder op de website van De Kaap

SKDD en DEV

DOORN  De Stichting Kinderopvang Driebergen-Doorn (SKDD) en de voetbalvereniging DEV Doorn onderzoeken de mogelijkheid om tot een gezamenlijk gebruik van de voetbalvelden op het sportpark Tuilland in Doorn te komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 20 juli 2007

Lange Dreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Hondenschool Canis Cunerae verwijt gemeente Rhenen ‘hondsdolheid’

RHENEN  Hondenschool Canis Cunerae in Rhenen moet de container met materialen aan de Utrechtsestraatweg weghalen. Ook de puppie-cursussen die de club daar tijdelijk wil geven, mogen niet doorgaan.

Lees verder op de website van het AD/UN


Onder het voorbehoud dat ik de situatie ter plaatse niet ken, wekt het verhaal wel de indruk dat het goed is dat de gemeente daadwerkelijk handhaafd. Als we met zijn allen vaststellen dat dit de gebruiksnormen zijn voor een bepaald gebied, dan moet dat ook zo in de praktijk worden gebracht. Het heeft geen zin een locatie een bestemming te geven en daarna oogluikend alles alsnog anders in te richten. Dat geldt voor bouwvergunningen, dat geldt voor verkeer en dat geldt ook voor de hondenschool.
Theo Koster,  Doorn 20-7-2007

Eindmusicals sluiten basisschooltijd af

DOORN  Met de befaamde eindmusicals hebben de groep 8 leerlingen van de basisscholen in de gemeente hun basisschooltijd afgesloten. Er was veel plezier tijdens de musicals en goed te zien dat de leerlingen er flink aan gewerkt hebben de laatste maanden.

Lees verder op de website van De Kaap

Speelhuisje Trommelaar vernield

MAARN  Vandalen hebben een speelhuisje van kinderdagverblijf de Trommelaar in Maarn vernield. Door vuurtje te stoken in het huisje kan het niet meer gebruikt worden en kunnen de peuters er niet meer in spelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 21 juli 2007

Park Sparrendaal Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

VVD maakt zich zorgen over bewegingsonderwijs

LEERSUM  Voor de uitvoering van het bewegingsonderwijs op de basisscholen heeft de gemeente de wettelijke taak gymnastieklokalen beschikbaar te stellen voor leerlingen vanaf groep 3. Voor de groepen 1 en 2 (kleuters) heeft elke school de beschikking over een eigen speellokaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 22 juli 2007

Bosstraat 130-132 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Open jeugd tennistoernooi

DOORN  Bij tennisvereniging Ludenti is weer het Open Jeugd Toernooi gespeeld. Ondanks de slechte weersvoorspellingen, konden afgelopen week alle wedstrijden gespeeld worden. In totaal zijn er meer dan 3900 games gespeeld tijdens het toernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanhouding voor belediging

ELST  In de nacht van zaterdag op zondag 22 juli werd op de Heideweg omstreeks 03.20 uur een 23-jarige man uit Elst aangehouden voor belediging van een agent. De politie was naar de plek toe gereden omdat op straat een conflict dreigde tussen twee groepen mensen. De ene groep beschuldigde de andere van diefstal van een fiets. De agenten bemiddelen in het dreigende conflict toen de 23-jarige man zich met het gesprek tussen enkelen van hen wilde bemoeien. Na meermalen de man te hebben gesommeerd om te vertrekken, begon de verdachte de betreffende agent uit te schelden. Hierop werd hij aangehouden voor belediging en voorzien van handboeien overgebracht naar het bureau.

Openbare dronkenschap

RHENEN  In de nacht van zaterdag op zondag 22  juli kreeg de politie kort na middernacht de melding dat een man op de Cuneraweg voor auto’s sprong. Hier troffen de agenten een 20-jarige man uit Rhenen aan die slingerend over de weg liep en obscene gebaren maakte richting passanten. Op deze plek was het behoorlijk donker op de weg en een auto moest vol in de remmen om een aanrijding met de verdachte te voorkomen. Toen de agenten de man wilden aanspreken rende hij weg, maar hij kon kort daarna worden aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap en orde verstoring. De man is ingesloten in het politiebureau.

Verdachten aangehouden voor baldadigheid

ZEIST  Surveillerende agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag 22 juli omstreeks 4.10 uur een 16-jarige jongen uit Utrecht en een 17-jarige jongen uit Doorn aangehouden voor baldadigheid. De politie zag de jongens met hun fietsen stoppen bij een bushokje aan de Driebergseweg en vervolgens begon het duo tegen de abri te slaan en te schoppen. Daarop werden beiden aangehouden en meegenomen naar het bureau, waar zij na verhoor een bekeuring te krijgen. De ouders van de jongens zijn geïnformeerd.

Van verzamelaar tot kunstenaar

MAARN  Paul Medema exposeert zijn beelden in brons en hout in de bibliotheek van Maarn. Hij is een figuratief vormgever, met een liefde voor perfectie en voor oude tradities. Uit zijn verhaal blijkt dat hij iemand is die voortdurend op nieuwe vaardigheden afkoerst.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdachte mishandeling aangehouden

ZEIST  Surveillerende agenten te paard zagen in de nacht van zaterdag op zondag 22 juli omstreeks 03.50 uur dat een 21-jarige man uit Doorn een 17-jarige jongen uit Zeist een klap in het gezicht gaf op de Slotlaan. Na een korte achtervolging werd de verdachte aangehouden. Het slachtoffer had letsel aan het gelaat en verklaarde dat zijn agressor boos op hem was geworden omdat hij hem geen sigaret had willen geven.

Raddraaiers aangehouden

DRIEBERGEN  De politie ontving op zaterdagavond 21 juli de melding dat personen op de Traaij zich bezig hielden met baldadigheid en vernieling. Zij zouden een vlag hebben weggenomen en tegen een etalageruit trappen. Bij een nabijgelegen terras trof de politie een 25- en een 30-jarige man uit Driebergen aan. Zij wilden geen vragen beantwoorden en geen identificatie tonen, en probeerden weg te lopen. Vervolgens werden meer agenten erbij geroepen. De mannen verzetten zich hevig en uitten beledigingen. Vervolgens werd het duo met gepast geweld geboeid afgevoerd. De mannen zijn ingesloten voor nader verhoor (over openbare dronkenschap, identificatie, verzet bij aanhouding, belediging, baldadigheid en vernieling).

Heuvelrugnieuws van maandag 23 juli 2007

Hoofdstraat 55 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.05 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Het grote feestweekend gaat door

DRIEBERGEN  Het weekend van 21 en 22 september aanstaande swingt het op de Heuvelrug, want de disco ‘Brothers On Tour’ gaat door. Dankzij een geweldige samenwerking met de gemeente en zeer positief meedenken van Brothers uit Bunnik, is de organisatie er in geslaagd dit festijn organisatorisch en financieel rond te krijgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheid Merseberch

MAARSBERGEN  De leerlingen van groep 8 van de Merseberch uit Maarsbergen hebben afscheid genomen van de basisschool. Zoals elk jaar werd dit gevierd met een musical en een hapje en drankje na afloop.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongeren spraken zich uit!

DOORN  Jongeren uit de gemeente waren door de leden van de Commissie Samenleving, vooruitlopend op het vaststellen van de Nota Jeugd- en Jongerenwerk, uitgenodigd om in het Cultuurhuis in Doorn aan te geven wat zij belangrijk vinden.

Lees verder

Heuvelrugnieuws van dinsdag 24 juli 2007

Burgemeesterlaan 8 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Laurel en Hardy in ‘t Schildershuis

DRIEBERGEN  Vanaf 1 augustus 2007 is in museum´t Schilderhuis te Driebergen het grootste komische duo Laurel en Hardy te zien in een unieke wisseltentoonstelling. Er zijn veel originele stukken van het duo te bewonderen, waaronder correspondentie. Ook worden er kledingstukken getoond die in de films van Laurel en Hardy gedragen zijn.

Iedereen kent ze: Stan Laurel en Oliver Hardy, ook wel bekend als ‘de dikke en de dunne’.
Na een solocarriëre werkten ze vanaf 1927 samen en werden ze pas echt succesvol. De eenvoudige grappen in de zwartwitfilms zullen bij velen nog op het netvlies staan.

Uniek daarom dat ’t Schilderhuis, het museum dat met haar collectie inzicht biedt in de geschiedenis van de Nederlandse strijdmacht, dit 80-jarig duo kan laten zien.

Wilt u deze unieke wisseltentoonstelling meemaken, kom dan naar museum´t Schilderhuis, Van Rijckevorselstraat 2 te Driebergen.

Eerste ‘flattuin’ in Zeist

ZEIST  In een flat wonen en toch een tuin hebben van tweehonderd vierkante meter. Bewoners van de flat aan de dr. s’Jacoblaan in Zeist grepen de kans aan om via een ’wijkinitiatief’ een rommelige groenstrook met struiken om te laten toveren tot een fris tuintje met grindpaden, een knikkerbaantje en bomen en planten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Fietsendief aangehouden

DRIEBERGEN  Maandagavond werd een fietsendief aangehouden. Omstreeks 22.20 uur kreeg de politie de melding dat een fiets werd gestolen vanaf de Stationsweg. Ter plaatse trof de politie de 42-jarige fietsendief uit Utrecht aan. Hij probeerde eerst nog de bossen in te vluchten maar hij kon worden achterhaald en hij werd ingesloten voor verhoor.

Rhenen mag koopprijsgrens verhogen

RHENEN  De gemeente Rhenen heeft van de provincie Utrecht toestemming gekregen tot verhoging van de koopprijsgrens van woningen. De oude grens was 158.850 euro, de nieuwe grens wordt 181.512 euro.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Groot spandoek voor bloemencorso

DOORN  Twee jaar geleden stond de toren van de zes eeuwen oude Michaelkerk in Leersum in de steigers en maakte Kraan reclame een enorm spandoek met de aankondiging voor het Bloemencorso erop, dat aan de steigers bevestigd werd.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomer-expositie in Kunstgilde

LEERSUM  In het Kunstgilde wordt op zaterdag 28 juli om 16.00 uur een nieuwe expositie geopend met als thema ‘De werkelijkheid voorbij’.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 25 juli 2007

Traaij Driebergen: markt
foto: © Renk Knol
tijd: 12.40 uur  temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Spoorbomen lang dicht door storing

UTRECHT  Een storing heeft vanochtend op het spoortraject Utrecht-Veenendaal voor flinke problemen gezorgd, waardoor automobilisten lang voor dichte spoorbomen stonden.

Lees verder op de website van het AD/UN


Maar toch zie ik hier een positief punt. Indien de achterkleinzoon van mijn zoon in Driebergen woont en in Zeist werkt, zal hij van dit mankement waarschijnlijk geen last meer hebben; vermoedelijk zullen tegen die tijd het spoor en de Hoofdstraat elkaar ongelijkvloers kruisen.
Hans Hermans, 25 juli 2007

Spetterend eindfeest

DRIEBERGEN  Basisschool De Ontdekkingsreis te Driebergen heeft haar schooljaar met een spetterend eindfeest afgesloten. Er was een uitgebreid activiteitenprogramma op de middag, gevolgd door een hot-dog maaltijd met ouders. Daarna voerde de toneelkring de musical The Lion King uit.

vergroot foto

De kinderen hebben daarvoor zelf het script geschreven en in samenwerking met ouders de kleding gemaakt. Dit eindfeest luidde tevens het begin van de verhuizing in, want vanaf september betrekt de school op Landgoed Beukenrode een nieuw pand.

Heuvelrugnieuws van donderdag 26 juli 2007

Traaij Driebergen: reconstructie riool thv Van Wassenaerlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Traaij tijdelijk weer open voor verkeer

DRIEBERGEN  Tijdens de bouwvakvakantie zal de Traaij (tijdelijk) voor doorgaand verkeer worden opengesteld.

Lees verder op de website van De Kaap


Op het plaatje op de website is het niet zo goed te zien, maar in de Nieuwsbode zie je het duidelijk: die fietser daar links is gekleed in de kleuren van de Rabo wielerploeg. Die is behoorlijk van het rechte pad afgedwaald. Helaas is ie niet de enige. 🙁
Michiel van der Vlist, 26 juli 2007

Sociale Dienst verrast door budgetkorting

ZEIST  De Sociale Dienst in Zeist is ‘uitermate verrast’ door de korting van 13 procent op het budget voor 2007 die het ministerie van Sociale Zaken heeft berekend. ,,We kunnen het niet meer volgen,’’ stelt directielid Bart Heller.

Lees verder op de website van het AD/UN

Mislukte winkelkraak bij Edgar Nijdam

DRIEBERGEN  Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag is er wederom een poging gedaan om het pand van de modewinkel Edgar Nijdam aan de Hoofdstraat in Driebergen te kraken. Ditmaal is de kraak niet gelukt.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Kattenbak op wielen’ al maanden doorn in het oog

DOORN  Het heeft bijna een half jaar geduurd, maar de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat kijken of er iets gedaan kan worden aan een wrakke aanhangwagen op de Vogelweide in Doorn.

Lees verder op de website van het AD/UN


Grappig dat een inwoner van onze gemeente een ambtenaar moet wijzen op de inhoud van de APV. Zei ik grappig? Goed beschouwd is het schandalig.
Hans Hermans, 26-7-2007

Heuvelrugnieuws van vrijdag 27 juli 2007

Lindelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.25 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Schennispleger opgespoord

AMERONGEN  De afgelopen maanden kwamen er bij de politie verschillende meldingen binnen over een schennispleger op de Veenseweg. De politie van Rhenen en Veenendaal spoorde de man op basis van getuigenverklaringen op.

De schennispleger fietste regelmatig met zijn racefiets langs de Veenseweg. De afgelopen maanden heeft hij verschillende meisjes zijn geslachtsdeel getoond. Hij zette zijn fiets dan langs de weg en liet zijn broek zakken als de meisjes passeerden. Van acht meisjes heeft de politie inmiddels verklaringen en aangiftes opgenomen. Op basis van een goed signalement is ook de identiteit van de verdachte bekend geworden. Het betreft een 44-jarige man uit Veenendaal. Hij bekent de schennis te hebben gepleegd. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Het feit dat de verdachte is opgespoord is mede te danken aan het feit dat de slachtoffers het hebben gemeld bij de politie en dat zij een goed signalement konden geven.

Corsovlag cadeau van gemeente

LEERSUM  De gemeente heeft donderdag 26 juli op de voormalige gemeentewerf in Leersum een corsovlag overhandigd aan het corsobestuur. Wethouder Pamboer overhandigd de vlag onder het toeziend oog van bloemenkoningin Chantal Goes.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugd in sportzaal

OVERBERG  Jongeren in Overberg kunnen in afwachting van het door de gemeente beloofde trapveld tijdelijk gebruik maken van de sportzaal in het dorp. Al ongeveer 23 jaar strijdt Overberg voor een trapveld voor de jeugd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 28 juli 2007

Hoofdstraat 212 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Nog voldoende geld voor straatfeesten

DOORN  De gemeente heeft nog budget om 67 straatfeesten te subsidieren. Er zijn inmiddels 33 aanvragen gehonoreerd. Maar de gemeente heeft een budget voor honderd straatfeesten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 29 juli 2007

Hoofdstraat 92 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Werkvoorziening Zeist schrapt 9 ambtenarenbanen

ZEIST  De Sociale Werkvoorziening (SWZ) in Zeist gaat in het ambtenarenapparaat snijden om uit de financiële problemen te komen. Door natuurlijk verloop moeten er in 2009 9 van de 54 banen zijn geschrapt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van maandag 30 juli 2007

Damhertlaan Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Brutale dronkaard

ZEIST Een 20-jarige man uit Zeist is zondagmorgen 29 juli in een cel beland omdat hij zich in dronken toestand vervelend op het politiebureau ophield. De man kwam omstreeks 05.00 uur het bureau binnengelopen omdat hij wat wilde drinken en naar de wc wilde na het uitgaan. Toen de agenten de man duidelijk maakten dat het politiebureau daar niet voor bedoeld was, werd hij alleen maar vervelender. Na een waarschuwing, is de man aangehouden. De boetes die hij hierna op zak had (voor openbare dronkenschap en het opgeven van een valse naam) bedroegen in totaal zo’n 300 euro.

Opbrengst Fiets d’r Uit

AMERONGEN  Ten huize van de voorzitter van het Amerongse Fiets d’r Uit Adrie Lakerveld werd de opbrengst van Fiets d’r Uit van 8 juni overgedragen aan de Stichting Kokila.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 31 juli 2007

Rosariumlaan Driebergen
foto: © Rene ter Wee
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Project Koenestraat akkoord door welstandscommissie

AMERONGEN  Afgelopen week kwam de welstands commissie in het voormalige gemeentehuis van Driebergen bijeen. Op de agenda stond onder andere de vervangende nieuwbouw voor acht woningen aan de Koenestraat.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanhoudingen

MAARN  Omstreeks 01.30 uur kreeg de politie afgelopen nacht de melding binnen dat er mogelijk in een bank aan het Raadhuisplein zou worden ingebroken. Op het moment dat de politie ter plaatse komt, blijken de verdachten in een auto te zijn weggereden. Door met meerdere politieauto’s in de omgeving te zoeken, werd het verdachte voertuig op de Tuindorpweg opgespoord en de bestuurder met twee inzittenden aangehouden. Uit onderzoek op het politiebureau bleek er onvoldoende bewijs voor de inbraak tegen de drie mannen. Een van hen werd direct in vrijheid gesteld, de tweede (27 jaar uit Roemenië) werd ingesloten omdat hij geen identiteitsbewijs bij zich droeg en de derde (38 jaar uit Roemenië) bleek in Duitsland gesignaleerd te staan en werd eveneens ingesloten.

VVV-kiosk bij station Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN In afwachting van een nieuw, bemand VVV-kantoor voor Zeist, wordt vandaag op NS-station Driebergen-Zeist een onbemande VVV-kiosk geopend.

Lees verder op de website van het AD/UN

VVV informatiebord onthuld

DRIEBERGEN  Op het stationsplein Driebergen-Zeist onthulden Henny Verbruggen (manager VVV Utrechtse Heuvelrug) en Roy Pamboer (Wethouder Economische Zaken en Toerisme) dinsdagmorgen een vitrinekast.

vergroot foto 

Lees verder


Oud-voorzitter Johan Baars van Arena overleden

RHENEN  Johan Baars, oud-voorzitter en erelid van korfbalvereniging Arena, is afgelopen zaterdag overleden. Baars was van eind jaren zestig tot 1980 voorzitter van Arena.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant