het nieuws van 1 januari 2014
17e jaargang nummer 4987
Klik hier voor nieuwste foto’s

IJskelder Doorn beschadigd

20140101 DOORN  Op oudejaarsnacht is een deel van het voorportaal van de ijskelder te Doorn zwaar beschadigd door vernieling. De ijskelder is een gemeentemonument en dient in de winter als winterverblijfplaats voor vleermuizen die daar hun winterslaap houden.

vergroot foto

Dit is een grote tegenslag voor de vrijwilligers van de Stichting IJskelder Doorn die zorg dragen voor het onderhoud en de openstelling van de ijskelder

Schrijf in voor de verlichte optocht

20140101 COTHEN  Het lijkt nog even te duren, maar voor je ’t weet is de verlichteoptocht in Cothen. Liefhebbers kunnen zich hiervoor al aanmelden. Dit kan op de website van de verlichte optocht, waar u een aanmeldformulier vindt.

Lees verder op ditiswijk.nl

Onrust op straat

20140101 ZEIST  Op woensdagmorgen 1 januari, rond 00.45, ontstond op de Prinses Margietlaan onrust op straat. Een groep jongeren gedroeg zich baldadig en maakte een vuur op straat. Ook werd er met vuurwerk naar agenten gegooid.

Door assisterende politieagenten werd een 18-jarige inwoner van Zeist aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Een aantal andere verdachten maakte zich uit de voeten en kon niet meer worden achterhaald. De aangehouden verdachte kreeg een geldboete opgelegd. Later in de nacht werd nog een tweede verdachte aangehouden. Dit betrof een 17-jarige inwoner van Zeist. Hij werd ingesloten voor verder onderzoek.
het nieuws van 2 januari 2014
17e jaargang nummer 4988
Klik hier voor nieuwste foto’s

Bunnik blijft Fairtrade Gemeente

20130102 BUNNIK   Bunnik onderscheidt zich nog steeds als Fairtrade Gemeente’, staat in het juryrapport van de landelijke Fairtrade Campagne. Bunnik kan dan ook de titel Fairtrade gemeente behouden, was de conclusie.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Blueswinnaars samen in Calypso

20140102 WIJK BIJ DUURSTEDE  Zaterdag 11 januari opent BLUESinWIJK het nieuwe bluesjaar 2014 op een heel bijzondere manier. De John F. Klaverband en het duo Herbie and the Guitarguy, winnaars van de Dutch Blues Challenge spelen samen in theater Calypso.

Lees verder op ditiswijk.nl

Gert Vlok Nel (Z-Afrika) in Beauforthuis

20140102 AUSTERLITZ  Zaterdag 11 januari speelt de  Zuid-Afrikaanse dichter en zanger Gert Vlok Nel in het Beauforthuis (Austerlitz). Gert speelt gitaar en piano, en hij zingt natuurlijk. Met zijn zachte stem en zijn bescheidenheid weet hij zalen muisstil te krijgen en het publiek diep ontroerd achter te laten.

vergroot foto

Vanavond speelt  hij zijn nieuwe programma ‘Onherroeplijk’. Gert Vlok Nel werd bekend in Nederland door zijn cd Beaufort-Wes se beautiful woorde, een in muziek omgezette versie van zijn gedichtenbundel ‘Om te lewe is onnatuurlik’ uit 1995. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zaterdag 11 januari, 20.15 u
Gert Vlok Nel – Onherroeplijk
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Snertloop op zondag 5 januari

20140102 BUNNIK   Op zondag 5 januari organiseert Loopgroep Bunnik de traditionele Snertloop. Deze loop dankt zijn naam aan de overheerlijke erwtensoep die na de loop geserveerd wordt. Er is een parcours uitgezet van circa 2½ kilometer door de bossen van Rhijnauwen en Amelisweerd.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Een fris begin van 2014

20140102 WIJK BIJ DUURSTEDE  Na alle oliebollen, vuurwerk, champagne en nieuwjaarswensen was het vandaag traditiegetrouw weer tijd voor een frisse duik in de Lek. Zo’n 60 helden, jong en oud, trotseerden de frisse wind voor een verhelderende duik in het 6 graden warme, glasheldere water van de Gravenbol.

Lees verder op dit is wijk.nl
het nieuws van 3 januari 2014
17e jaargang nummer 4989
Klik hier voor nieuwste foto’s

Beschermde vogel geen handelswaar

20140103 PROVINCIE UTRECHT  De provinciale fractie van de Partij voor de Dieren stelt Gedeputeerde Staten statenvragen over de eventuele plannen om het serveren van spreeuwen in 2014 mogelijk te maken.

Eerder dit jaar is een restauranthouder door de provincie op de vingers getikt, omdat er spreeuwen op de menukaart stonden. Deze waren in het kader van schadebestrijding afgeschoten en verkocht aan een restaurant. Hier werden ze als delicatesse geserveerd. Een dergelijke handelsconstructie is in het huidige beleid echter niet toegestaan.

Het verhandelen en ter consumptie beschikbaar stellen van deze dieren geeft een financiële impuls aan het afschieten. De motivatie voor het nemen van preventieve maatregelen tegen bedrijfsschade komt hiermee onder druk te staan. Daarnaast gaat het slecht met de spreeuw. Er resteert slechts 40% van de populatie ten opzichte van de jaren tachtig. Volgens de Vogelbescherming is de kans groot dat de spreeuw in de nabije toekomst op de rode lijst van bedreigde dierensoorten terecht komt. De Vogelbescherming en SOVON hebben 2014 daarom uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Spreeuw’.

De Partij voor de Dieren wil voorkomen dat de Provincie haar beleid aanpast om beschermde dieren te kunnen benoemen tot handelswaar. “Een eventueel besluit van de provincie om de weg vrij te maken voor het serveren van spreeuwen in het Jaar van de Spreeuw, geeft ‘een vieze smaak in de mond’”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Utrecht.

Stemmen voor Sportgala vanaf komende maandag

20140103 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het Sportgala Utrechtse Heuvelrug vindt vrijdag 31 januari plaats in sport- en cultuurcentrum De Binder in Leersum. Nieuw is dat dit jaar ook burgers kunnen stemmen op de genomineerden. Dat kan vanaf maandag 6 januari.

Lees verder op de website van De Kaap

Oud raadslid Ben de Rooij overleden

20140103 DRIEBERGEN  Op oudejaarsdag is Ben de Rooij op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1986 tot 1998 raadslid voor D66 in de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg.

Recordjaar voor Ouwehands Dierenpark

20140103 RHENEN   Ouwehands Dierenpark heeft een heel goed jaar achter de rug. Het dierenpark in Rhenen zag de bezoekersaantallen groeien van 940.000 in 2012 naar een recordaantal van 960.000 in 2013. Het jaar 2013 was een jaar van bijzondere geboortes, investeringen en avontuurlijk entertainment.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

“Mies Bouwman uitgeput in ziekenhuis”

20140103 ELST   Mies Bouwman is met spoed naar het ziekenhuis gebracht wegens totale uitputtingsverschijnselen. De 83-jarige televisiekoningin uit Elst is op oudejaarsdag opgenomen, schrijft de Telegraaf.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 4 januari 2014
17e jaargang nummer 4990
Klik hier voor nieuwste foto’s

Imker worden? Een BIJzondere hobby

20140104 DOORN  De bijenhouders vereniging Driebergen-Doorn organiseert voor belangstellende in de regio Oost-Utrecht een informatiedag over bijenhouden op zaterdag 18 januari in Doorn. Er is een ochtendsessie van 10.30 tot 12.30u en een middagsessie van 13.30 tot 15.30u in het bezoekerscentrum van het Von Gimbornpark Arboretum in Doorn aan de Velperengh 13. 
         
Met een film, een presentatie, uitleg en bekijken van diverse imkermaterialen, honingproeverij,  informatie cursusaanbod en veel gezelligheid, maakt u kennis met de wereld van de bij en de imker.

De informatiedag kan mogelijk bijdragen om te overwegen bijen te houden als hobby en om een basiscursus te volgen.

De cursus bestaat uit zes theorielessen en acht praktijklessen. De theorielessen worden grotendeels in het voorjaar gehouden in Dorpshuis ’t Trefpunt te Austerlitz. De praktijklessen vinden plaats gedurende het hele bijenseizoen op die momenten dat het nodig is om in de bijen te werken, vanaf de eerste voorjaarsinspectie in april tot en met het honing slingeren en het zogenaamde inwinteren in augustus/september.

De cursus staat onder toezicht van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV), die ook de diploma’s verzorgt. Gedurende de cursus ontvangt iedere deelnemer gratis het vakblad Bijenhouden.
De kosten voor de totale cursus bedragen slechts € 150,-.
Er zijn nog plaatsen vrij, reageer snel! Cursus start begin maart.

Belangstelling?  Meldt u aan ! Voor meer informatie over deze dag kunt u bellen of mailen naar:
Secretaris Leo Gensen, tel.: 0343-597519, e-mail: leogensen@gmail.nl
U kunt ook informatie vinden op http://www.bijenverenigingdriebergendoorn.nl

Stichting sportcentrum de Woerd stelt bouwmanager aan

20140104 DRIEBERGEN  Het bestuur van Stichting Sportcentrum de Woerd heeft architect ir. Martijn van Raaij (van Heuvelrug architecten) aangetrokken om als bouwmanager het totale realisatieproces van de geplande nieuwbouw op de Woerd te begeleiden.

De nieuwe accommodatie zal gebruikt gaan worden door meerdere partijen zoals FC Driebergen, de Driebergse Tourclub en 2 BSO’s. Alle functionele eisen en wensen dienen daarom goed te worden vertaald in bouwtechnische oplossingen.

Ook moet er nauw samengewerkt gaan worden met de aannemer Barten Groep en goed overleg plaatsvinden met de Gemeente. Daarom is gekozen om een bouwmanager aan te stellen. Martijn van Raaij heeft een vergelijkbarenrol gespeeld bij de bouw van de nieuwe accommodatie voor tennisvereniging Manger Cats in Driebergen. Deze ervaring komt nu goed van pas.

Martijn zal in opdracht van de Stichting werkzaamheden verrichten. Ondermeer zal hij leiding geven aan de bouwcommissie. In de bouwcommissie zitten vrijwilligers die op deelgebieden het bouwproces ondersteunen. Doel van de bouwcommissie is ook om vrijwilligers en lokale ondernemers in de gelegenheid te stellen een bijdrage te leveren aan de realisatie van de nieuwbouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestrating, tegel-, en schilderwerk. Uiteraard zal dit in nauw overleg met de aannemer worden bepaald.

bron: website FC Driebergen

Rigby naar De Peppel

20140104 ZEIST  Rigby, bekend van onder andere ‘One Song’, ‘Fire’ en ‘Earth Meets Water’ bestaat 5 jaar en dat wordt gevierd met het jubileumalbum ‘Island On Mainland’, welke op 25 oktober 2013 is uitgekomen.

vergroot foto

Van elk van de vorige drie albums werden 2 of 3 liedjes gekozen, die compleet opnieuw gearrangeerd en opgenomen werden op Texel. Daar bovenop werden 3 nieuwe liedjes geschreven, die het volgende hoofdstuk van het Rigby-verhaal inluiden.

Met Earth Meets Water scoorde de band zijn grootste en breedst ondersteunde hit tot nu toe. In 2014 zal Rigby weer te vinden zijn op de vele festivals van Nederland en doet begin van het jaar een clubtour langs de muziekpodia met een energieke show waar alle Rigby-hits voorbij zullen komen, zowel in de versie zoals je ze kent als in de versies die op het jubileumalbum te vinden zijn.

Rigby, met als frontman de uit Zeist afkomstige Christon, staat op zaterdag 25 januari 2013 in Pop- & Cultuurpodium De Peppel! Koop nu vast je toegangskaartje in de voorverkoop voor € 8,00 via www.peppel-zeist.nl of bij Primera.

Boekhandel Jacques Baas opent boekhandelscafé

20140104 DRIEBERGEN  ‘Bij Jacques’ luidt de naam van het nieuwe boekhandelscafé dat volgende week opent in Boekhandel Jacques Baas in Driebergen. Eigenaar Lars Klein: ‘Een winkel waar steeds iets nieuws gebeurt, is dus steeds onderwerp van gesprek.’

Lees verder op de website van het Boekblad

Het Drie-Koningenverhaal als tafelpoppenspel

20140104 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 12 januari wordt door Mennie van Nimwegen het Drie-Koningenverhaal als tafelpoppenspel verteld en gespeeld. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 4,5 jaar.

Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.
het nieuws van 5 januari 2014
17e jaargang nummer 4991
Klik hier voor nieuwste foto’s

Groep jongeren maakt voor € 10.000 schade aan de L-flat

20140105 ZEIST  Tijdens de nieuwjaarswisseling was het heel erg onrustig in de Laan van Vollenhoven ten hoogte van portiek 7. De politie moest verschillende komen en werden elke keer tijdens hun aanwezigheid verwelkomt door een regen van vuurwerk, verwensingen en of beledigingen.

Lees verder op slotstadnieuws.nl

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Van der Horst

20140105 ZEIST  Op zondagmiddag 5 januari 2014 reikte burgemeester Janssen een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer Lots van der Horst t.g.v. zijn afscheid als voorzitter van het Zeister Mannenkoor tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het gebouw ZMK, Torenlaan 38 te Zeist.

Al bijna 25 jaar is de heer Van der Horst een zeer actieve bestuurder van het Zeister Mannenkoor. In verschillende functies leverde hij een belangrijke bijdrage aan de groei en de kwaliteit van het koor. Hij was 2e secretaris, vice-voorzitter, lid van diverse commissies en is sinds 2006 voorzitter. Ook was hij zeer actief betrokken bij de viering van het 100-jarig jubileum van het koor.
Naast zijn werkzaamheden voor het Zeister Mannenkoor was hij altijd bereid constructief mee te denken met het Koninklijk Nederlands Zangersverbond Midden Nederland.

Motorrijder raakt gewond

20140105 COTHEN  Een toertochtje op de motor kwam vanmorgen voor twee motorrijders onverwacht tot een vervelend einde.  Eén van de twee motorrijders, rijdend op de N-229, kwam te vallen en moest naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Lees verder op ditiswijk.nl

Beauforthuis in Austerlitz wordt opgeknapt

20140105 AUSTERLITZ   Het Beauforthuis in Austerlitz krijgt een grote opknapbeurt. De oude pracht en praal van de kerkzaal wordt in ere hersteld. De voormalige kerk doet al jaren dienst als theater- en concertzaal.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 6 januari 2014
17e jaargang nummer 4992
Klik hier voor nieuwste foto’s

Fataal bedrijfsongeval in Bunnik

20140106 BUNNIK  De eigenaar van een loonbedrijf aan de Tureluurweg in Bunnik is maandagochtend overleden door een bedrijfsongeval. Dat heeft de politie bevestigd. De man was alleen toen hij aan een tractor werkte. Hij wilde de haakarm van een oplegger bevestigen aan zijn voertuig, maar dat ging mis.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

In het zonnetje

20140106 WERKHOVEN   Drie jubilerende leden én de dirigent van Muziekvereniging Constantia uit Werkhoven zijn afgelopen zondag tijdens het traditionele nieuwjaarsconcert in het zonnetje gezet.

Lees verder op de website van t Groentje

Jan van Toon (van Leeuwen) SVL clubman 2013.

20140106 LANGBROEK   Zaterdagmiddag tijdens de Nieuwjaarsreceptie van SVL werd Jan van Leeuwen voor zijn jarenlange inzet bij zijn cluppie beloond met de Vrijwilligersbeker als SVL Clubman 2013.

(Als er vroeger meerdere personen met dezelfde achter en voornaam in het dorp woonde kreeg hij als toevoeging de naam van zijn vader. Jan zijn vader was Toon van Leeuwen.)

Toen algemeen voorzitter Gerard Minnaar bekend maakte dat Jan tot boegbeeld van de SVL vrijwilligers was gekozen klonk er door de volle kantine een luid applaus dat de SVL-ers het daar mee eens waren. Hij kreeg de beker overhandigd door Corrie van Leeuwen, de winnares van vorig jaar. De activiteiten begonnen ‘s morgens met het Oliebollen toernooi voor de jeugd. De E-tjes en F-jes speelde in de zaal. De C en de D op de velden. Er was een behoorlijke opkomst.’s Middags waren de senioren aan de beurt. De mix teams werden door de dames en A en B jeugd aangevuld. De opkomst was weer groot. Tijdens het toernooi werden de oliebollen op hun kwaliteit beoordeeld. Na afloop van het toernooi werden de trouwe leden tijdens de Nieuwjaarsreceptie beloond met het SVL speldje en een prachtige bos bloemen. Eerst werden de 12½ jarige leden door Gerhard Roeterd het SVL speldje op geprikt ,dat waren Annemarie de Wit, Ellen Huisman, Gijs Brouwer, Gerrit de Heus en Gea den Hartogh. Daarna werden Arie Hoogland, Arie van Dijk, Eric Marchal en Kitty Ewijk naar voren geroepen om het speldje van het 25 jarig lidmaatschap opgespeld te krijgen, Daarna werden de kanjers van 40 jaar lid naar voren geroepen. Dat waren André Aalbertsen, Bert Hoogland, John de Rooij en John Koetsier. Daarna waren de SVL coryfeeën aan de beurt. 50 Jaar lid van ons cluppie SVL dat waren Daan van Ee en Harry van Cooten. Het hoogte punt van de Nieuwjaarsreceptie was daarna de bekendmaking dat Jan van Toon als groot voorbeeld voor alle SVL vrijwilligers dit jaar de titel als clubman 2013 mag voeren. Daarna bleef in de volle kantine het SVL sfeertje nog lang hangen, dankzij de inbreng van de ruim 250 vrijwilligers. Wat zijn ze daar trots op

Johan van Kouterik erevoorzitter van VVA’71

20140106 ACHTERBERG  Tijdens de nieuwjaarsinstuif van afgelopen zaterdag werd Johan van Kouterik benoemd tot eerste erevoorzitter van VVA’71. Van Kouterik is initiatiefnemer en medeoprichter van VVA’71 en vanaf de oprichting bestuurslid geweest.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Architect bekend voor Brede School Kerckebosch

20140106 ZEIST  Architectenbureau Van Hoogevest Architecten gaat de brede school in Kerckebosch ontwerpen. Dat is de uitkomst van een aanbesteding die heeft plaatsgevonden. Het bureau gaat nu het programma van eisen vertalen in een ontwerp dat goed past in de groene omgeving van de wijk Kerckebosch.
 
De brede school biedt huisvesting aan de Kerckebosch-locaties van de Damiaanschool en de Wereldkidz Montessorischool. KMN Kind & Co verzorgt in de brede school opvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar. De kinderdagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar is nieuw.
 
Van visie naar ontwerp
In de visie van het architectenbureau is het beboste karakter van de plek waar het gebouw komt een belangrijk uitgangspunt. De verschillende delen van het gebouw schuiven als vingers tussen de bestaande bomen door. De visie vormt het vertrekpunt voor het daadwerkelijke ontwerp. Op weg naar het ontwerp zijn gebruikers van de brede school nauw betrokken. Net als bij de selectie van de architect het geval is geweest. Ook de buurt houden we goed op de hoogte van alle ontwikkelingen.
 
In april 2014 is het voorlopige ontwerp klaar. Het wordt dan getoond aan alle gebruikers en bewoners van de wijk. Als alles volgens plan verloopt staat de brede school er begin 2016.
 
Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist
Kerckebosch vernieuwt. De gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste werken samen met andere ontwikkelaars aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen, zoals de brede school, komen in een bosrijke wijk waarin nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld. Zie ook: www.kerckeboschzeist.nl

Van de Pol en VVA’71 uit elkaar

20140106 ACHTERBERG   Henk van de Pol vertrekt na dit seizoen als trainer bij zaterdaghoofdklasser VVA’71. De trainer uit Barneveld heeft er dan drie seizoenen opzitten bij de club uit Achterberg.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Piet de Springer viert feest

20140106 LANGBROEK  Met het slaan op de gong door de jongste en oudste leerling van obs Piet de Springer werd vanmorgen de nieuwe accommodatie van de school officieel in gebruik genomen. 

Lees verder op ditiswijk.nl

Plannen tweede fase Steenstraat definitief

20140106 WIJK BIJ DUURSTEDE  De plannen voor de twee nog te bouwen appartementencomplexen aan de Steenstraat zijn definitief. Volksbelang heeft besloten alleen sociale huurwoningen in Rimoaldus en Madelinus aan te bieden. De corporatie en de gemeente hebben verschillende mogelijkheden onderzocht.

Lees verder op ditiswijk.nl

PCG wil hondenuitlaatplaats

20140106 LANGBROEK  De PCG pleit voor een hondenuitlaatplaats in Langbroek nu het sinds kort verboden is om de hond uit te laten op het wandelpad langs de Cothergrift. Raadslid Hans Marchal stelt hierover schriftelijke vragen aan het college.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Slechte start dames Fortissimo

20140106 COTHEN  Slechts 1 weekend waren de dames van GOconnectIT / Fortissimo vrij. Of het nu kwam dat er in de 2 weken kerstvakantie niet kon worden getraind vanwege de feestdagen en het Superteamtoernooi in de sporthal of dat de dames Kerst en oud en nieuw nog in de benen hadden, de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar werd er slecht gespeeld.

Lees verderop ditiswijk.nl

SDO uit Zeist levert 1e zwarte bander af!

20140106 ZEIST   Wouter Muizelaar, lid van judoschool SDO heeft in de kerstvakantie zijn 1e dan (zwarte band) behaald. Wouter, ook bekend bij de judoka’s als meester Wout is tevens trainer van SDO.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Veel jeugd actief bij Den Treek

20140106 MAARN   In de bossen van Den Treek bij Maarn en Woudenberg werd afgelopen zaterdag een prestatie geleverd. De Florijn winterloop trok meer dan 3700 wandelaars en hardlopers.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Verdiende overweging van Celeritas op Duiven

20140106 BUNNIK  In de thuiswedstrijd tegen hekkesluiter Duiven heeft Celeritas een nuttige en verdiende overwinning behaald die geen enkel moment in gevaar is geweest. Het verslag is van Jan Wieman.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Bootcamp in Doorn vanaf 8 januari 2014 ook op woensdag

20140106 DOORN  Bootcamp Doorn is net een half jaar bezig en het is een doorslaand succes. Het aantal sportmomenten wordt daarom ook uitgebreid naar 2 x per week.  Niet binnen in een sportschool sporten, maar buiten in de natuur. Dat is Bootcamp.

Naast zaterdagochtend om 10.00 uur is er vanaf 8 januari ook op woensdagavond om 19:30 uur trainen en wel bij de Doornsche IJsclub. Een top bootcamp locatie waarbij gebruik gemaakt kan worden van de schaatsbaan en de mooie velden daaromheen.

De voordelen van bootcamp voor mannen en vrouwen zijn trainen in de natuur, snel fit worden, afwisselend en in groepsverband functioneel trainen onder leiding van een gecertificeerde personal trainer.

De trainingsmomenten zijn vanaf 8 januari op woensdag om 19:30 uur op de schaatsbaan en zaterdag om 10:00 in het Doornse gat.

Meer informatie vind je op: www.bodyper4mance.nl / www.facebook.com/bootcamp.doorn

Lezing over Ouwehands Dierenpark

20140106 RHENEN  Op dinsdag 14 januari 2014 zal Gerard Baars vertellen over Ouwehands Dierenpark. Als oud-directeur van dit park gaat hij in op de geschiedenis van de landelijk bekende dierentuin op de Grebbeberg. Na de pauze zal hij citeren uit het dagboek van zijn vader gedurende de oorlogswinter 1944-1945.

 Locatie: Hof van Rhenen aan het Koningin Elisabethplantsoen te Rhenen. Aanvang: 20.00 uur. Van niet-leden wordt een bijdrage van €3,00 gevraagd.

Nieuwjaarsconcert door het Jeugdsymfonieorkest Opstreek

20140106 ZEIST  Op zaterdag 18 januari verzorgt het jeugdsymfonieorkest Opstreek haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert in Zeist. Onder de energieke leiding van Martin Kuijlenburg spelen de jonge musici diverse stukken van Mahler tot muziek van de Pirates of the Caribbean. Ieder stuk wordt kort ingeleid door Martin, waarmee de toon wordt gezet voor het verloop van de avond: samen plezier beleven aan muziek maken.

Het Opstap-orkest, de jongere kinderen van 10 tot 12 jaar, openen het concert en geven vervolgens het stokje door aan de jongeren van Opstreek. De twee orkesten spelen ook samen nog enkele muziekstukken. Dit nieuwjaarsconcert is de eerste in een rij van concerten dat het orkest dit jaar op haar agenda heeft staan. Voor degenen die na het concert nieuwsgierig zijn geworden, is er op maandag 27 januari een open repetitie in de vaste repetitieruimte op het landgoed de Reehorst (naast station Driebergen/Zeist). Er is altijd plek voor enthousiaste strijkers en blazers. Voor meer informatie zie www.opstreek.eu.
Zaterdag 18 januari 19.30 uur. Kerk Evangelische broedergemeente, Zusterplein 12, Zeist.
het nieuws van 7 januari 2014
17e jaargang nummer 4993
Klik hier voor nieuwste foto’s

Naafs zoekt raad ‘gewone’ Heuvelruggers

20140107 UTRECHTSE HEUVELRUG  Burgemeester Naafs gaat op zoek naar de raad van gewone inwoners. Loting moet een groep van 50-100 Heuvelruggers in een panel samenbrengen. Die aankondiging deed Naafs gisteravond in zijn nieuwjaars toespraak, die zich toespitste op de tanende invloed van een met schaalgrootte en complexe regelingen worstelende gemeenteraad.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Excursie op het Leersumse veld

20140107 LEERSUM  Ga op zondagmiddag 12 januari met een gids van Staatsbosbeheer op pad voor een rondwandeling door het Leersumse Veld. Tijdens de wandeling verteld de gids u alles van het afwisselende natuurgebied. Cultuurhistorische weetjes, flora en fauna en het ontstaan van het gebied komen allemaal aan bod.

Een leuke wandeling voor jong en oud!
De wandeling start om 14:00 uur bij de warme kachel in de “Veldschuur” van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg 18A in Leersum. De kosten bedragen €2,50 voor kinderen en €5,00 voor volwassenen. Gelieve gepast betalen. De wandeling duurt anderhalf a twee uur.

Four Stream New Orleans Jazzband in Champ’Aubert

20140107 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 19 januari  treedt de Four Stream New Orleans Jazzband uit Tiel op in Champ’Aubert.  De band staat garant voor een middag vol swingende, maar ook gevoelige New Orleans-jazz, waar heerlijk op gedanst kan worden maar ook lekker naar geluisterd kan worden.

vergroot foto

Het orkest, opgericht in 1992, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een graag geziene en gehoorde New Orleans revival Jazzband.
De muzikale inspiratie van de Four Stream New Orleans Jazzband gaat terug tot de New Orleans jazz uit de jaren ’50 en ’60; naar bands die de New Orleans-jazz opnieuw populair maakte, zoals die van Kid Howard, George Lewis, Kid Thomas en Billie en Dede Pierce.
Kenmerkend voor onze muziek is het gevoel en de timing, gecombineerd met een stevig en swingend New Orleans-ritme. Een optreden van de Four Stream New Orleans Jazzband is daardoor altijd een muzikale happening.
Bezetting:
Dick Olij :trompet, zang
Ton Nas :klarinet , tenor-sax
Jan Lebesque :trombone, zang
Peter Anders :contrabas
Roeland Kolkmeijer :banjo
Hugo Jungen :piano (leider)
Ton Kolkman :drums
Zaal open                  : 14.00 uur                   
Aanvangstijd               : 14.30 uur                   
Toegangsprijs             : € 10,00 per persoon           
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar               
                                   
Champ’Aubert
Boterbloem 1
3972 SB Driebergen
Tel : 03438-14233
www.champaubert.nl

Pianobattle tussen Fazioli en Steinway

20140107 AUSTERLITZ  Een pianobattle tussen Bert van den Brink en Guus Westdorp, op zondag 12 januari in het Beauforthuis. Kunnen de arosticratische klanken van de Fazioli op tegen de rijpe geluiden van de 110-jarige Steinway?


vergroot foto

Zowel Bert als Guus werkte met Toon Hermans, in diens laatste jaren, en beiden komen dit jaar met een programma rond Jules de Corte. Guus werkte jaren met Ramses Shaffy en stond onlangs bij ons met Bruno Brel. Bert van den Brink speelde bij ons o.a. met Toots Thielemans, Deedee Bridgewater en Philip Catherine. Zondag gaan ze de strijd aan met elkaar, afwisselend de een op de Fazioli, de ander op de Steinway vleugel.

Kijk op www.beauforthuis.nl naar de eerdere battle tussen Bert van den Brink en Juan Pablo Dobal (o.a. pianst bij Carel Kraayenhof).
Het concert is exclusief voor Vrienden van het Beauforthuis.

Bent u nog geen vriend en wilt u er toch heen? Dan kunt u à la minute online vriend worden en vervolgens kaarten kopen voor het concert. Alles via www.beauforthuis.nl.

zondag 12 januari, 17.30 u
Bert van den Brink & Guus Westdorp – pianobattle
entree exclusief voor vrienden € 7,50
vriend worden vanaf €25

Wijk heeft stadsdichter

20140107 WIJK BIJ DUURSTEDE  André van Zwieten is tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis officieel benoemd tot eerste stadsdichter van Wijk bij Duurstede. Hij ontving uit handen van wethouder Carel van Gelder de bijbehorende oorkonde.

Lees verder op ditiswijk.nl

Wichelroedewandelen op Heidestein

ZEIST  Tijdens een speciale wichelroedewandeling op landgoed Heidestein, op zaterdag 11 januari, kan men de kracht van leylijnen ervaren. De excursie van Utrechts Landschap start om 14.00 uur in de Schaapkooi met een lezing met lichtbeelden over de cultuurhistorische vondsten in het gebied, zoals een tuinspoor, ijskelder, spreng, doolhof, golfbaan en grafheuvels.

Vervolgens maakt u een wandeling over het terrein waarbij u zelf met wichelroedes de kracht van leylijnen (energiebanen) kunt ervaren in de buurt van (mogelijke) grafheuvels en bomen. De excursie wordt gegeven door ambassadeur Hans Havers van Utrechts Landschap. Na afloop (rond 16.30 uur) kunt u de wichelroede houden.

Landgoed Heidestein is gelegen tussen Driebergen en Zeist. De Schaapskooi is bereikbaar vanaf de ingang aan de Prinses Margrietlaan in Zeist. Volg de groene bordjes met Schaapskooi. Het is ongeveer 10 minuten lopen. Honden zijn tijdens de excursie niet toegestaan. De excursie kost € 3,- per persoon, inclusief een kopje koffie, thee of chocolademelk en een set wichelroedes.

Aanmelden is gewenst. Reserveer via www.utrechtslandschap.nl of de receptie van Utrechts Landschap 030-2205555.

Schade nieuwjaarsviering ‘valt mee’

20140107 UTRECHTSE HEUVELRUG   ,,Op het eerste oog lijkt de schade mee te vallen.” Dat zegt burgemeester Frits Naafs over nieuwjaarsviering van vorige week. Vooral enkele bushokjes, ruiten en brievenbussen moesten het ontgelden.

Lees verder op de website van De Kaap

Meye en Simone stoppen bij VVA’71

20140107 ACHTERBERG   Geoffrey Meye heeft per direct afscheid moeten nemen van VVA’71. Aanhoudend blessureleed heeft de 31-jarige middenvelder besloten te stoppen als selectielid van de Achterbergse hoofdklasser.

Lees verder op de website van de Gelderlander

het nieuws van 8 januari 2014
17e jaargang nummer 4994
Klik hier voor nieuwste foto’s

Toekomst verkeersexamen onzeker

20140108 GEMEENTE BUNNIK  Het is zeer de vraag of de komende jaren het praktijk verkeersexamen wordt gehouden in de gemeente Bunnik. De organisatie hiervan ligt al sinds halverwege de jaren 90 bij Chris Stiphout en Marijke Fonville van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Bunnik. Zij stoppen ermee en opvolgers zijn nog niet gevonden.

Lees verder op de website van t Groentje

Expositie in Slot Zeist

20140108 ZEIST  Op maandag 6 januari opende wethouder Leenders in de v.d. Pollzaal in Slot Zeist een door de erfgoedpartners samengestelde vaste expositie van historische prenten, documenten en objecten over de historie van Slot Zeist en omgeving.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Pianoduo speelt Le Sacre du Printemps

20140108 WERKHOVEN   Op zondag 12 januari vindt het 5e concert plaats in de reeks van ’t Dak van Werkhoven. Het gelegenheidspianoduo Anna van Nieukerken en Maarten van Veen speelt Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky.

Lees verder op de website van t Groentje
het nieuws van 9 januari 2014
17e jaargang nummer 4995
Klik hier voor nieuwste foto’s

Verklaring Carel van Gelder en reactie van Poppens

20140109 WIJK BIJ DUURSTEDE  Via de gemeente Wijk bij Duurstede heeft wethouder van Gelder een reactie gegeven op de berichtgeving rondom zijn persoon. Hij zal voorlopig zijn werkzaamheden als wethouder opschorten. Burgemeester Poppens gaat met het college en de fractievoorzitters in overleg over de ontstane situatie.

Verklarig Van Gelder
“De commotie die is ontstaan door berichtgeving in de media heeft mij zeer geraakt. Ik ben opgeroepen door de rechter-commissaris om over enkele weken te getuigen in een strafzaak. In deze strafzaak ben ik nooit verdachte geweest, ook ben ik niet verhoord. Het beeld is nu dat ik als verdachte word neergezet. Dat is pertinent onjuist. Dit is niet alleen voor mij persoonlijk schadelijk, maar ook voor het gemeentebestuur.
Gisteren heb ik het college en de raad van de zaak op de hoogte gebracht.
Alle commotie die nu is ontstaan rond deze zaak werkt belemmerend in het functioneren van het gemeentebestuur. Dat wil ik niet. Daarom heb ik besloten om de komende weken geen werkzaamheden als wethouder uit te voeren. Dit besluit heb ik allereerst genomen in het belang van de gemeente, maar ook omdat het onterechte beeld dat nu van mij is ontstaan me enorm aangrijpt.”

Verklaring Poppens
Burgemeester Tjapko Poppens van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft kennis genomen van de verklaring van wethouder Carel van Gelder en van zijn besluit dat hij de komende weken geen werkzaamheden als wethouder uit zal voeren.
De burgemeester gaat met het college en de fractievoorzitters in overleg over de ontstane situatie.

We worden overal weggejaagd

20140109 DOORN  De schade van het gefeest rond nieuwjaar valt mee, zegt de burgemeester. Wel is het monumentale ijskelderhuisje in Doorn beschadigd, voor het ronde bedrag van €5000. Je kon er op wachten. Het is van alle tijden. Jongeren die hangen, omwonenden die klagen. Ook in Doorn.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Rhenen vindt plek voor hondenschool Canis Cunera

20140109 RHENEN  Hondenschool Canis Cunera krijgt toch een plek op Bedrijventerrein Remmerden in Rhenen. De school wil dat al sinds 2005, maar tot dusver lag de gemeente Rhenen dwars omdat de plannen niet aan de regels voldoen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Oranje Fonds zoekt meer organisaties voor jubileumrecord

20140109 UTRECHTSE HEUVELRUG / REGIO  Het Oranje Fonds viert dit jaar de tiende editie van NLdoet. In al die jaren vervulden vrijwilligers al meer dan 31.000 klussen bij maatschappelijke organisaties. Voor de jubileumeditie van 2014 staan inmiddels 3459 klussen startklaar, waarvan 219 in de provincie Utrecht. Daarvan zijn er 7 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Gratis: Chopinconcert in Thomaskerk

20140109 ZEIST  Zaterdagavond 18 januari bent u hartelijk welkom in de Thomaskerk in Zeist. Pianist Wouter Harbers (27) uit Zeist speelt dan de mooiste en beroemdste stukken van Chopin op de grote vleugel.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Warmte funest voor vlinders?

20140109 REGIO  Het zal u niet ontgaan zijn, de temperatuur de afgelopen weken was bovengemiddeld. Wat betekent dit voor overwinterende vlinders? Er zijn al regelmatig citroenvlinders, kleine vossen en dagpauwogen gemeld. Gaat dat wel goed?

Lees verder Natuurberichten.nl

1.000 euro voor Ezelsociëteit

20140109 ZEIST /BUNNIK  Op dinsdag 14 januari zal Schaerweijde Vastgoed een bedrag van 1000 Euro doneren aan de Ezelsociëteit voor de opvang van een tweetal hengsten die door het overlijden van hun baasje thuisloos zijn geworden. Hiermee maken zij het mogelijk dat deze twee ezels en een aantal van hun lotgenoten weer een goed en gezond leven tegemoet kunnen zien.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Bomenkap dreigt op de Berkenweg

20140109 DOORN   De herinrichting van de Berkenweg zorgt voor onrust en boosheid in het Ludenkwartier. ,,Het lijkt alsof de gemeente open staat voor wat inwoners willen. Maar als je ergens mee komt, dan luisteren ze gewoon niet”, aldus Folkert Thiadens van de buurtvereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Lopend strijden tegen vandalisme

20140109 AMERONGEN  Denise de Beer (SportOptimaal) en Patricia Crompvoets zijn de initiatiefnemers van de SportOptimaal Cross die op zondag 26 januari wordt gehouden. Dit hardloopevenement zal plaatsvinden op de Vlakkeberg, ofwel de ‘blauwe paaltjesroute’ in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zitvolleyballers Volleer winnen twaalfde Ed Roosentoernooi

20140109 LEERSUM  Het Ed Roosen zitvolleybaltoernooi was nog maar één keer eerder door Volleer zelf gewonnen. Dat kan worden uitgelegd als ‘goed gastheerschap’, maar als regerend Nederlands Kampioen wilde het team van Volleer graag deze editie op zijn naam schrijven

Lees verder op de website van De Kaap

AMON bekroont ‘onderscheidende ondernemers’

20140109 AMERONGEN   De Amerongse ondernemersvereniging AMON vierde maandagavond 6 januari het nieuwe jaar met een receptie. Tijdens de bijeenkomst werden de winnaars van zowel de Ondernemersprijs als de Triomfprijs 2013 in het zonnetje gezet.

Lees verder op de website van De Kaap

“VVD-wethouder spil wietplantage”

20140109 WIJK BIJ DUURSTEDE  Loco-burgemeester en VVD-wethouder Carel van Gelder uit Wijk bij Duurstede was betrokken bij wietteelt. Dat schrijft het AD op basis van verklaringen van twee getuigen en documenten die de krant in bezit heeft.

Lees verder op de website van de NOS

Open dag bij MFA Bunnik

20140109 BUNNIK  Op zaterdag 18 januari opent de nieuwe multifunctionele accomodatie in Bunnik, de Kersentuin, van 11.00-14.00 uur haar deuren voor alle belangstellenden. De Kersentuin aan de Camminghalaan 27 is al in gebruik genomen. Het gebouw is echter nog niet officieel geopend.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Mies Bouwman weer thuis in Elst

20140109 ELST   Televisiecoryfee Mies Bouwman is weer thuis. Ze was op oudejaarsdag opgenomen in het ziekenhuis vanwege een longontsteking. Woensdagmiddag is de voormalige televisiepresentatrice ontslagen uit het ziekenhuis.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

De Krim trouwe supporter van kinderboerderij

20140109 DRIEBERGEN  Voor kinderboerderij ’t Woelige Nest in Driebergen begint 2014 goed: uit handen van de leden van Biljartvereniging De Krim ontving het bestuur vandaag de jaarlijkse donatie. Dit geldbedrag werd ingezameld tijdens het Varkenstoernooi van de biljartvereniging.

Biljartvereniging De Krim sponsort de kinderboerderij al een aantal jaren op rij. De heer Vermeulen legt uit: “Tot enkele jaren geleden hadden wij nog jeugdleden. Die werden volwassen, gingen trouwen, kregen kinderen, en zo kwamen wij in aanraking met de kinderboerderij. Al gaandeweg ontstond daardoor het idee om de kinderboerderij te gaan sponsoren.”

De kinderboerderij is zeer dankbaar voor de bijdrage van de biljartvereniging: “Juist op lokaal niveau hebben wij vele trouwe supporters. Maar ook buiten de gemeente weet men ons steeds beter te vinden. Het is fijn om te weten dat de kinderboerderij bij zovelen een warm plekje heeft”, aldus bestuurslid Wendy Straatman-Appel.
het nieuws van 10 januari 2014
17e jaargang nummer 4996
Klik hier voor nieuwste foto’s

Van Ruiswijk eerste versterking VVA’71

20140110 ACHTERBERG  Jorik van Ruiswijk versterkt vanaf komend seizoen de gelederen van VVA’71. De 22-jarige linkervleugelverdediger komt over van eersteklasser Blauw Geel’55, waar hij al jaren een vaste waarde is.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Hoefnagels nieuwe fractievoorzitter D66 provincie Utrecht

20140110 UTRECHT / BUNNIK  Jacqueline Versteeg heeft het fractievoorzitterschap van de Utrechtse Provinciale Statenfractie van D66 overgedragen. De Statenfractie heeft Niels Hoefnagels uit Bunnik verkozen tot haar opvolger. Versteeg blijft wel aan als Statenlid.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Wethouder Van Gelder mag even weg

20140110 WIJK BIJ DUURSTEDE  De in opspraak geraakte wethouder Van Gelder van Wijk bij Duurstede mag zijn werk enkele weken neerleggen en daarna terugkeren. De andere wethouders en de gemeenteraad respecteren zijn wens om even in de luwte te blijven, nu hij sinds deze week wordt genoemd in een hennepzaak.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwe parkeerplaats bij Prattenburg bijna open

20140110 RHENEN  Het nieuw aangelegde parkeerterrein bij de ingang van landgoed Prattenburg in Rhenen gaat naar verwachting volgende week open. Dan is het ook afgelopen met het parkeren van auto’s in het bos, een eindje verderop.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Dick Karssen lijsttrekker ChristenUnie

20140110 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het huidige raadslid voor de ChristenUnie, Dick Karssen, is opnieuw verkozen tot lijsttrekker van die partij. Nummer twee op de lijst is Dianne van Wijnen, momenteel actief in twee gemeentelijke commissies. Dick Karssen (1951) zit sinds 1985 in de gemeentelijke politiek, eerst als steunfractielid in diverse plaatsen en vanaf 2010 als raadslid in Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Provincie snijdt fors in kantoorbouw

20140110 PROVINCIE UTRECHT   De provincie gaat flink ingrijpen om de leegstand van kantoren aan te pakken. De helft van alle bouwprojecten voor kantoorruimte wordt geschrapt. Aanleiding is een rapport van onderzoeksbureau Stec Groep.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bouw ontmoetingscentrum Zeist-Oost officieel van start

20140110 ZEIST  Gedeputeerde Ralph de Vries, de wethouders Bodes de Vries en Joke Leenders van de gemeente Zeist en Rob Wassenberg bestuurder bij Seyster Veste gaven donderdag 9 januari het officiële startschot voor de bouw van het ontmoetingscentrum Zeist Oost, ofwel de Multifunctionele Accommodatie.

Dit deden zij door het bouwbord te onthullen samen met cliënten van Abrona die straks gaan wonen boven het centrum. De bouwactiviteiten startten eind 2013 door Lithos Bouw en Ontwikkeling uit Amersfoort. De oplevering van het gebouw gelegen aan Hoog Kanje is gepland begin 2015. De bouw van het ontmoetingscentrum wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Utrecht.

Het ontmoetingscentrum is een plek gericht op zorg&welzijn, zelfontplooiing en ontmoeting voor alle inwoners van Zeist-Oost. Leerlingen van het Christelijk College Zeist kunnen er een vak leren, wijkbewoners kunnen er terecht voor advies en informatie, de woningen boven het centrum is thuis voor 42 cliënten van Abrona. Het gezondheidscentrum met drie huisartsen, een apotheek, twee fysiotherapiepraktijken en een praktijk voor oefentherapie Mensendieck en de muziekschool Backstage zijn vaste huurders. In de kelder zijn de gymnastieklokalen voor de basisscholen en wijksportorganisaties gepland. En dat alles in combinatie met een gezellig eetcafé, voor een lekkere hap in een goede sfeer.

Voorzieningencampus in het nieuwe Kerckebosch
Kerckebosch wordt een ‘levensloopgeschikte’ wijk met als doel dat bewoners zo comfortabel en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Naast de nieuwe woningen spelen de nieuwe en verbeterde voorzieningen hierbij een belangrijke rol. In het hart van de nieuwe wijk komt een voorzieningenzone (Campus Kerckebosch). Het ontmoetingscentrum is het middelpunt van Campus Kerckebosch.

Wijkvernieuwing Kerckebosch Zeist
Kerckebosch wordt de komende jaren vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste werken samen aan het levensloopgeschikt maken van deze wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 800 tot 1000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen en types worden ontwikkeld, waaronder tenminste 45 prachtige vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Seyster Veste de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) op.

Nieuwe huisvesting Humanitas Heuvelrug

20140110 ZEIST   Vrijdag 17 januari om 17.00 uur opent wethouder Bodes de Vries van de Gemeente Zeist tijdens de nieuwjaarsreceptie van Humanitas Heuvelrug de nieuwe locatie van de afdeling. De afdeling Heuvelrug moest na twee jaar in Driebergen de verhuisdozen alweer inpakken, omdat het pand een nieuwe bestemming kreeg.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Ingmar de Jong nieuwe trainer Saestum

20140110 ZEIST   Ingmar de Jong is vanaf volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van de Saestum mannen. Hij volgt Wilco Nap op, die de club na drie seizoenen verlaat. De Jong is op dit moment trainer bij Kampong. Hij was daarvoor werkzaam bij MSV en De Bilt.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Celeritas te sterk voor LHV

20140110 BUNNIK   Woensdagavond moesten LHV en Celeritas in sporthal de Korf te Leusden de wedstrijd in halen die op 17 november geen doorgang kon vinden omdat het scheidsrechterskoppel niet was opgekomen. Beide ploegen speelden 3 weken geleden ook al tegen elkaar in dezelfde hal, de ontmoeting toen was een treffen in de landelijke bekercompetitie.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

ASZ Lezing door JanHein Heimel

20140110 ZEIST  Vanaf het jaar 0 tot heden is de Zeister bevolking herhaaldelijk het slachtoffer geworden van strijd of heeft het te maken gehad van gevolgen van oorlogen. Afgezien van de tweede wereldoorlog waarover kort en zeer terughoudend gepraat zal worden zijn er allerlei wetenswaardigheden te melden van die ook voor de Zeistenaar van nu interessant kunnen zijn.

De gebeurtenissen worden geplaats binnen de ontwikkeling van het dorp Zeist door de jaren heen. Na de pauze wordt bekeken welke restanten van strijd en van de koude oorlog thans in Zeist nog terug te vinden zijn.

De lezing is een bewerking van een lezing die gehouden is voor de Zeister Veteranen in 2011.

JanHein Heimel is bestuurslid van het Zeister Historisch Genootschap en publiceert regelmatig in Seijst, het kwartaalblad van het ZHG. Ook heeft hij in de afgelopen jaren vele lezingen gehouden over Zeister onderwerpen.

Donderdag 16 januari van 19.30 – 21.15 uur (inclusief pauze) Locatie: Café Noord, Johan van Oldebarneveltlaan 103. Zaal open vanaf 19.00 uur. Toegang en koffie gratis.

Start campagne D66 in Rhenen

20140110 RHENEN  Precies 66 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart startte D66 haar verkiezingscampagne. Te beginnen met de bekendmaking van een vernieuwde website met hierop de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. Zie www.d66rhenen.nl

Na 8 jaar afwezigheid, hoopt D66 dit jaar als zelfstandige partij weer in de gemeenteraad terug te keren. De kandidatenlijst bestaat uit ervaren oud-raadsleden en nieuwe leden. Lijsttrekker is Willy Hoorn die eerder voor D66 gemeenteraadslid is geweest, op de tweede plaats staat de jurist Peter Ansems en op de derde plaats Ineke Kroes, oud-raadslid voor de Progressieve Combinatie Rhenen en specialist ruimtelijke ordening en milieu. De plaatsen 4 t/m 8 worden bezet door nieuwe leden, de laatste twee plaatsen door ervaren D66-ers.

Workshop zaaien en verspenen Groei & Bloei Doorn

20140110 DOORN  Zelf planten uit zaad opkweken is haast iets magisch. Je stopt wat zaadjes, bruin en onaanzienlijk, in de grond en een paar weken later staan er allemaal jonge plantjes op de plaats waar je het zaad had gezaaid. Veel mensen weten niet waar je allemaal aan moet denken als je zelf planten uit zaad wilt kweken en zijn daarom geneigd het standaardassortiment bij het tuincentrum te kopen.

In de workshop “zaaien en verspenen” vertelt Wiert Nieuman, de oud hortulanus van de Botanische Tuinen in Utrecht, ons stap voor stap hoe je moet zaaien. Welke grond moet je hebben, hoe strooi je het zaad uit, waar denk je mee af, waar zet je het neer en hoe behandel je de zaailingen.
Het zelf zaaien heeft als voordeel dat je heel veel eenjarige soorten kunt proberen die als plant niet te koop zijn. Ook kun je eens gaan experimenteren met zeldzame kamerplanten en met rotsplanten waarvan wel zaden maar geen planten verkrijgbaar zijn.

18 januari, 10.00 uur in de moestuin van Bartimeus, Driebergsestraatweg 44 in Doorn.

Oudste ijshockeyspeler ter wereld komt uit Wijk

20140110 WIJK BIJ DUURSTEDE   Het Guinness book of Records kan zondag een brief verwachten van de 78- jarige Fred de Wit uit Wijk bij Duurstede. Dan is hij namelijk de oudste ijshockeyspeler van de wereld.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 11 januari 2014
17e jaargang nummer 4997
Klik hier voor nieuwste foto’s

Nieuwe gezichten bij GroenLinks/PvdA

20140111 UTRECHTSE HEUVELRUG  GroenLinks/PvdA heeft de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen Utrechtse Heuvelrug op een nieuwjaarsbijeenkomst aan de achterban gepresenteerd. De top14 van Lijst 2 bestaat voor tweederde uit nieuwe gezichten.

vergroot foto

De lijst wordt aangevoerd door Hans Nijhof (Amerongen), daarna volgen vier mensen die ook al meer ervaring hebben: Hans Waaldijk (Driebergen), Wilma Hielema (Amerongen), Joost Scheltinga (Leersum) en Tim Verhoef (Driebergen, de huidige wethouder). Op nummer zes staat Karel de Wit uit Maarsbergen. Vervolgens zijn er plaatsen voor Ingrid Okhuijsen, Djieuwke Verseput, Marten de Vries, Jasper de Vries, Marieke Krans en Judith Borsboom. De jongste op de lijst is Niels van der Hoorn (22); hij staat op plaats dertien. Hij is landelijk en ook binnen Europa actief als belangenbehartiger van mbo-studenten. Op plaats veertien staat Jolanda Gerritsen.

De huidige raadsleden Gerry van der Hulst en Aloys van Spaandonk zijn op hun verzoek lager op de lijst geplaatst. Gerry bereidt zich voor op een mogelijke verhuizing in de komende jaren naar Afrika, Aloys vindt het na 40 actieve jaren in de politiek tijd voor een jongere generatie.

Op de foto vlnr: Judith Borsboom, Marten de Vries, Hans Waaldijk, Niels van der Hoorn, Ingrid Okhuijsen, Joost Scheltinga, Hans Nijhof, Wilma Hielema, Djieuwke Verseput, Karel de Wit, Jolanda Gerritsen, Jasper de Vries, Marieke Krans en Tim Verhoef.

Schaerweijde doet goede zaken

20140111 UTRECHT / ZEIST   De zaalhockeyers van Schaerweijde hebben de eerste zeges in Poule A geboekt. De mannen uit Zeist waren met 6-5 te sterk voor Rood-Wit. Daarna werd de regionale derby tussen koploper Kampong uit Utrecht gewonnen. Het werd 7-6 voor de ploeg uit Zeist, die in de slotseconde een strafcorner benutte.

Lees verder op de webbsite van RTV Utrecht

Bewoners voeren actie

20140111 WIJK BIJ DUURSTEDE  De hoogstamboomgaard aan het Euvenpad tussen het Anker en is door de gemeente als snippergroen te koop aangeboden aan de aangrenzende bewoners van het Anker. Aangrenzende bewoners van de Middelweg Oost zeggen hierin niet gekend te zijn en hebben de verkoop van de grond uit de media moeten vernemen.

Lees verder op ditiswijk.nl

Time to Tango bij Welnúh 20140111 DRIEBERGEN  De Argentijnse Tango werkt verslavend! Bas Knuttel is al jaren Tango-docent in Utrecht en zal vanaf eind januari ook een cursus ‘Argentijnse Tango’ gaan geven bij  Welnúh in Driebergen.

Hij vertelt hoe hij door de tango werd gegrepen “In 2005 ging mijn neef voor werk naar Buenos Aires. Ik danste al een beetje en besloot hem  achterna te reizen. Ik raakte volledig in de ban van de dans en ben in hetzelfde jaar nog twee keer terug geweest… In 2011 ben ik een jaar in Buenos Aires gaan wonen met als doel professional te worden. Dat is gelukt.”

Volgens Bas staat de Argentijnse tango voor sociale contacten met mensen van diverse nationaliteit en in alle leeftijden. Met prachtige muziek, dans, improvisatie, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en -last but not least- het gevoel de vrije loop laten… Kortom, een prachtige verrijking van het leven.

Verder kan iedereen aan deze cursus mee doen, met of zonder partner.

Wat wil Bas tijdens de lessen van Welnúh aan de deelnemers/dansers mee geven?
“Ik probeer mijn leerlingen de tango te leren zoals ik die heb geleerd toen ik een jaar in Buenos Aires woonde. De tango zoals die gedanst wordt door de ‘porteños’ (inwoners van Buenos Aires). Die tango is volledig geïmproviseerd, op grond van een subtiel fysiek communicatiesysteem voor leiden en volgen. Die rollen zijn verschillend, maar gelijkwaardig. It takes two to tango. Het is een elegant samenspel tussen twee mensen dat in het moment gecreëerd wordt, letterlijk stap voor stap. Heerlijk voor mannen die (net als ik) een hekel hebben aan het onthouden van passen!

In de tangolessen ligt de nadruk op het maken van contact (met jezelf, met je danspartner en met de andere danser op de vloer), op expressie (improvisatie, interpretatie van de muziek en elegantie) en op de culturele context (Argentinië, geschiedenis, muziek etc.). Het is de bedoeling, dat er veel wordt gelachen. De lessen beginnen vaak met wat eenvoudige individuele bewegingsoefeningen en daarna gaan  in koppels aan het werk. Er kan regelmatig van danspartner worden gewisseld of met de eigen partner worden gedanst. Na een paar lessen zijn er al voldoende bouwstenen om een echte tango te dansen. Leeftijd speelt daarbij nauwelijks een rol. 
Op woensdagavond 29 januari 2014  om 20.30 uur organiseert Welnúh een gratis informatie-avond  in gebouw `De Vijver’. Vijverlaan 10 in Driebergen. Voor meer informatie en aanmelden hiervoor kunt u bellen naar 0343 523011 (tussen 9.00 en 12.00 uur) of via www.welnuh.nl

Start bouw Nieuwe Singel

20140111 WIJK BIJ DUURSTEDE  In het bijzijn van kopers, belanghebbenden en belangstellenden uit de buurt is gisteren de officiële handeling verricht voor het plan De Nieuwe Singel in De Engk. Door middel van het uitgraven van een schatkist werd door gedeputeerde Ralph de Vries en wethouder Jan Burger het project symbolisch gestart voor de bouw van de eerste 7 woningen van in totaal 19.

Lees verder op ditiswijk.nl

Benjamin Herman in Beauforthuis

20140111 AUSTERLITZ  Zondag 19 januari speelt Benjamin Herman met zijn Kwartet in het Beauforthuis. Hermans nieuwe Kwartet wordt gevormd door zijn vaste, getrouwe begeleiders – Ernst Glerum op bas en Joost Patocka op drums – én de veelbelovende pianist Miguel Rodriguez.

vergroot foto

Deze laatste valt op door zijn uitzonderlijke spel, dat onder meer is te beluisteren op zijn recent uitgebrachte cd op eigen naam. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Café Solo, de laatste release van Benjamin Herman, is het tweede album uit een reeks van albums op basis van jazz standards en vormt daardoor een bijzondere toevoeging aan zijn oeuvre. Ondertussen heeft Benjamin Herman onder eigen naam en met The New Cool Collective meer dan dertig cd’s en vinyls uitgebracht.
‘Dankzij de bars en kroegen rondom het Leidseplein heb ik honderden evergreens en Broadway-nummers leren spelen. ‘The American Songbook’ heeft mijn huur betaald toen ik op achttienjarige leeftijd aan mijn muziekopleiding begon. Sinds die tijd heb ik aardig wat albums uitgebracht, maar na mijn eerste soloplaat Café Alto in 1996 heb ik geen set standards onder eigen naam meer opgenomen.’ Benjamin Hermans over zijn laatste release Café Solo

Benjamin Herman – altsax; Miguel Rodriguez – piano; Ernst Glerum – contrabas; Joost Patocka – drums
zondag 19 januari 17.30 u
Benjamin Herman Kwartet
Benjamin Herman – altsax; Miguel Rodriguez – piano; Ernst Glerum – contrabas; Joost Patocka – drums
entree € 16 | reductieprijs € 12 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

het nieuws van 12 januari 2014
17e jaargang nummer 4998
Klik hier voor nieuwste foto’s

Mart Niehoff gouddelver voor de Zwoer

DRIEBERGEN  Dit weekend vond in Utrecht de winterkring kampioenschappen plaats voor de zwemregio Utrecht. Ook de zwemvereniging uit Driebergen, de Zwoer, was hierbij breed vertegenwoordigd. Tijdens deze wedstrijd doen de toppers uit de regio een gooi naar eeuwige regionale roem. Per jaargang wordt gestreden om de ereplaatsen.

vergroot foto

Mart Niehoff is zonder twijfel de meest succesvolle zwemmer van dit weekend geworden. In zijn leeftijdscategorie wist hij maar liefst 6 gouden en 2 zilveren medailles  te veroveren en tevens diverse PR te zwemmen. Dit laatste is weer van belang voor de Nederlandse Jeugdkampioenschappen eind januari waarvoor hij maar liefst 7 limieten heeft.

Ook de rest van de zwemmers van de Zwoer deden hun uiterste best om het edelmetaal te verdienen. Bij de jongens wist Jasper van Veen zeer verdienstelijk 2 keer een zilveren medaille te winnen. Luuk Niehoff was heel blij met 1 zilveren medaille en Auke Koops wist bij de heren zeer verdienstelijk één derde plaats te veroveren. De overige zwemmers moesten zich tevreden stellen met Persoonlijke Records, maar geen medailles.

Ook bij de meisjes en dames waren er diverse zwemsters actief. Hier was Mijke Bergkotte de beste met 1 gouden en 2 bronzen medailles. Elja Douma wist op de valreep ook nog een bronzen medaille mee te nemen naar Driebergen. De overige zwemsters kwamen met lege handen terug, maar keken in de meeste gevallen tevreden terug op het weekend.

Geslaagde revanche Celeritas

20140112 BUNNIK  De Celeritas mannen zijn er in geslaagd om revanche te nemen voor in oktober onnodig geleden nederlaag in de eerste competitiewedstrijd tegen het Amersfoortse Fulmen/Fidelitas. Het verslag namens de club komt van Jan Wieman.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Aanhouding voor heling

20140112 MAARN  Surveillerende agenten controleerden op 11 januari rond 20.55 uur een 41-jarige automobilist uit Amersfoort op de Schoollaan. Toen er allerlei sieraden uit zijn zakken kwamen rollen, besloot de politie hem aan te houden.

Op het bureau verklaarde de verdachte dat de sieraden van diefstal afkomstig waren. De man zit vast voor verhoor en onderzoek. Zijn is in beslag genomen voor nader onderzoek.

Dalto verliest van Fortuna

20140112 DRIEBERGEN De zaalkorfballers van Dalto hebben in de Korfbal League de wedstrijd tegen Fortuna verloren. De formatie uit Driebergen ging met 25-21 onderuit. Jelle Steenbeek van Dalto wist acht keer te scoren in de wedstrijd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

IVN publiekswandeling Natuur op de berg

20140112 AMERSFOORT  Op zondag 19 januari organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling op de berg van Amersfoort. We wandelen langs de Stichtse Rotonde en door ‘Klein Zwitserland’. De start is aan de Belgenlaan, bij het Belgenmonument in Amersfoort.  De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar de natuur en cultuur op de berg. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

vergroot foto

Het Belgenmonument is 100 jaar geleden door de Belgen geschonken aan Nederland, ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een goede reden om nu bijzondere aandacht te besteden aan het monument en de omgeving ervan. Het ligt boven op de Amersfoortse Berg, met 43,6 meter boven NAP een van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Hierdoor is het monument van alle kanten zichtbaar. De gletsjertongen die vanuit het Noorden het land indrongen hebben het land opgestuwd waardoor de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug ontstonden en hebben een zwerfsteen in ‘Klein Zwitserland’ achtergelaten. ‘Klein Zwitserland’ is het bos op de Amersfoortse Berg, qua natuur en cultuur een boeiend landschap, met meerstammige bomen en een watertoren, de Galgenberg en de grafheuvel. We zullen ook een kijkje nemen op de Stichtse Rotonde. Een afwisselende wandeling waarin we natuur en cultuur zullen combineren.                    
                                                                                         
Meer informatie: IVN, tel. 033-4555752 of mail: wandelingen@ivnamersfoort.nl

Kennismaken met uilen

20140112 MAARN  Maarn Maarsbergen Natuurlijk organiseert op woensdagmiddag 22 januari weer een kinderactiviteit. Het thema is uilen. De Maarnse vogelkenner Aat Schaftenaar zal het een en ander vertellen over uilen. Daarna gaan de kinderen uilenballen pluizen om te kijken wat de uil gegeten heeft.

Ook is de mogelijkheid om een leuk uiltje te knutselen. Kinderen van 6 –12 jaar zijn welkom vanaf 14.00 uur bij de ingang van het kinderdagverblijf de Trommelaar aan de Buursteeg 11 in Maarn. Om 15.30 uur kunnen de kinderen weer worden opgehaald. De activiteit is gratis voor leden en voor niet leden 3,- . Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Info: 0343-443803

Politie gaat boetes uitdelen bij scholen in Rhenen

20140112 RHENEN   De politie in Rhenen gaat de jonge ouders in de stad een verkeerslesje leren. Bij het halen en brengen van schoolkinderen zullen agenten een extra oogje in het zeil houden. Er is volgens de politie veel overlast van het halen en brengen van kinderen door ouders.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Laatste concerten op landgoed Wibi Soerjadi in Zeist

20140112 ZEIST  Met de verhuizing van Wibi Soerjadi verliest Zeist één van zijn concertzalen. Tien jaar lang gaf de pianist salonconcerten op landgoed De Wulperhorst, waar hij sinds 2002 woont. Soerjadi heeft de villa vorig jaar te koop gezet.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 13 januari 2014
17e jaargang nummer 4999
Klik hier voor nieuwste foto’s

Markante daling criminaliteit in Zeist in 2013

20140113 ZEIST  De veiligheidscijfers over 2013 in Zeist stemmen positief. Het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Zeist ligt 13% lager dan het jaar daarvoor: in 2012 vonden er nog 4.067 misdrijven plaats en in 2013 waren dat er 3.553. In de gehele regio is het aantal misdrijven gedaald met 1%.

Opvallend is de sterke afname van de woninginbraken in Zeist (inclusief pogingen). Het aantal is gedaald van 656 in 2012 naar 405 in 2013. Deze daling is het resultaat van een samenspel tussen politie, gemeente en burgers.

Cijfers per delict

Dalingen:
    •    Woninginbraken        – 38,3%
    •    Meldingen jongerenoverlast    – 31%
    •    Geweld                – 23,7%
    •    Fietsendiefstal            – 18,3%
    •    Autoinbraken            – 10,3%
    •    Vernielingen            – 4%

Stijgingen:
    •    Zakkenrollen            + 11,6% 
    •    Bedrijfsinbraken                  + 10,7% Over het hele jaar was er sprake van een afname van de woninginbraken. In de tweede viermaandsperiode was de afname het grootst (46%). Regionaal is het aantal woninginbraken met -9% gedaald ten opzichte van 2012. Het aantal geweldsmisdrijven is in 2013 met -24% gedaald (regionaal -7%). Echter is het aantal straatroven gestegen (van 8 naar 15). Het aantal meldingen van jongerenoverlast in de hele regio is gedaald met 14%. Ook daar scoort Zeist opvallend in positieve zin.

Burgemeester Koos Janssen: “Ik ben ontzettend blij met deze cijfers. Ze laten zien dat gezamenlijke inzet en focus op prioriteit succes heeft. De aanpak van woninginbraken is in ons Integraal Veiligheidsplan een topprioriteit. De veiligheidsaanpak zal zich in 2014 blijven kenmerken door een aantal belangrijke criteria. De praktijk moet altijd centraal staan en het resultaat moet in zicht zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk om de burgerkracht blijvend te benutten en ook de inzet van andere met ons samenwerkende instellingen vast te houden en zichtbaar te maken.”

Leon Buyserd, teamchef politie Zeist: “Het afgelopen jaar hebben we nauw samengewerkt met de verschillende partners op het gebied van integrale veiligheid zoals de gemeente, woningbouwcorporaties en het OM om de woninginbraken aan te pakken. Die samenwerking heeft haar vruchten afgeworpen; er zijn dertig verdachten (in district Binnensticht) opgespoord en aangehouden. De inzet van ANPR (Automatische Kentekenplaatherkenning) heeft hier ook een belangrijke bijdrage aan geleverd.”Burgerkracht
Burgers zijn alerter geworden via hun inzet bij Waaks, inmiddels houden 220 hondenbezitters in Zeist tijdens hun uitlaatrondje nauwlettend de buurt in de gaten en melden zij verdachte situaties bij de politie. Burgernet kent nu ruim 3.800 deelnemers. In november kon de politie een winkeldief aanhouden dankzij een oplettende Burgernetdeelneemster. De acht inbraakpreventieavonden die de gemeente en politie in 2013 organiseerden zijn goed bezocht. Via de zogenaamde ‘persoonsgerichte aanpak’ zitten politie, openbaar ministerie en gemeente verdachte woninginbrekers dicht op de huid. Ook andere instanties leveren hun bijdrage. Zo gaan de woningcorporaties in toenemende mate woningen beter beveiligen onder meer via het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Welzijnsorganisatie MeanderOmnium spant zich er voor in dat jongeren in problematische jeugdgroepen voor het goede pad kiezen (preventie).

Opvallende gebeurtenissen
Op het gebied van veiligheid was 2013 een bewogen jaar met diverse gebeurtenissen die – soms grote – impact hadden op de samenleving. In alle gevallen was er een nauwe en effectieve samenwerking tussen de verschillende veiligheidspartners, vaak óók met de samenleving.
    •    Intensief surveillance- en opsporingswerk door de politie heeft geleid tot de aanhouding van een verdachte die afgelopen zomer een aantal autobranden stichtte in den Dolder. Hij is veroordeeld tot een celstraf van 60 weken waarvan 40 voorwaardelijk, met daarbij een proeftijd van twee jaar, Reclasseringstoezicht en klinische opname voor maximaal een jaar.
    •    In maart ontdekte de politie een grootschalige ondergrondse hennepkwekerij aan de Ericaweg. Deze is ontmanteld door de LFO (Landelijke Forensische Opsporing), specialisten van de politie. De politie heeft een aanhouding verricht. De verdachte is veroordeeld.
    •    Rond de jaarwisseling heeft de politie met behulp van tips van burgers een aanhouding van een inbreker kunnen verrichten bij de Torenflat (met inzet van de politiehelikopter).
    •    Intensieve samenwerking tussen politie, openbaar ministerie, gemeente én samenleving rond de vermissing van de twee broertjes.
    •    Sluiting van eetcafé Mokers in de Tweede Dorpsstraat.
    •    Diverse najaarsstormen vroegen om extra inzet van de brandweer.
    •    Buurtpreventie Promenade/de Heuvel startte in februari in 2013; daar is het nu veel rustiger.
    •    Door de inzet van twee verschillende actieve groepen in Zeist West is het daar met oud en nieuw rustig gebleven. Dit waren de VOP-jongeren die samen met de ‘buurtnetwerkers’ van Zeist Noord surveillances hebben gehouden.
    •    Eind 2013 heeft een van de woningcorporaties besloten tot huisuitzetting van een gezin met notoire woninginbrekers, die veel overlast voor de buurt veroorzaken.
    •    Vooral na de zomer was er een hausse aan zakkenrollen en winkeldiefstal. Het gaat daarbij om regionaal of landelijk opererende daders. Hier is vooral inzet nodig op bewustwording en herkenning door winkelend publiek en ondernemers.

Gezamenlijke inzet ook in 2014
De meeste cijfers zijn nu positief. Het is zaak dit in 2014 vast te houden en als gemeente ook alert te zijn op nieuwe ontwikkelingen, zoals het bevorderen van WhatsAppgroepen van buurtbewoners in de strijd tegen de woninginbraken. Ook wil de gemeente werken aan de uitbouw van het aantal Buurtpreventieprojecten. Daarnaast focussen we op het verbeteren van de weerbaarheid van ouderen, die nog te vaak slachtoffer worden van babbeltrucs.
Komend jaar blijft woninginbraak een speerpunt bij de politie, mede vanwege de grote impact op slachtoffers. Nog altijd spelen meldingen van burgers over verdachte situaties in de wijk een belangrijke rol bij het aanhouden van woninginbrekers. Veruit de meeste aanhoudingen vinden plaats door heterdaadacties. De politie doet daarom steeds vaker een beroep op de opmerkzaamheid van de burger als het gaat om het direct melden van verdachte situaties via 1-1-2. Alleen op deze manier kan de criminaliteit nog beter worden aangepakt.

VVV-i punt open voor toeristen

20140113 WIJK BIJ DUURSTEDE/ BUNNIK  Wethouder Peek mocht samen met zijn collegae Eijbersen uit Bunnik en Geerdes uit Houten een exemplaar van de nieuw UITgids in ontvangst nemen. Dat gebeurde op donderdag 9 januari tijdens een feestelijke bijeenkomst op Fort Vechten, waarbij ook het VVV-I punt geopend werd.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Winter in de Blauwe Kamer

20140113 WAGENINGEN  Het is nooit saai in de Blauwe Kamer, ook niet in de winter. Meer weten hierover? Wandel dan mee met een excursie van Utrechts Landschap.  Het zal u verbazen hoe dierlijk en plantaardig leven  zich in dit gebied te weer stelt tegen winterse omstandigheden.

Op woensdag 22 januari staat uw gids om 14.00 uur klaar in het informatiecentrum Blauwe Kamer voor een excursie van circa 1½ uur.

Startpunt: Informatiecentrum Blauwe Kamer, De Blaauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen.
Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Zorg voor warme kleding, stevige waterdichte schoenen of laarzen en een verrekijker.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

Actie in Zeist: Geen boycot van Israël!

20140113 ZEIST  Geen boycot van Israël! Dat is de mening van de demonstranten van de organisatie ‘‘Christenen voor Israël’’. Maandagmorgen hield die groepering een demonstratie bij het PGGM-gebouw in Zeist.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Japanse scholieren bezoeken Zeist

20140113 ZEIST  Deze week bezoekt een groep Japanse scholieren van een middelbare school uit Yamada de gemeente Zeist. De gemeente heeft met deze Japanse plaats een vriendschapsband. Via het Christelijk Lyceum Zeist en Stichting De Hofreis komen de scholieren een week bij Zeistenaren logeren.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Nieuwjaarsborrel GroenLinks Zeist

20140113 ZEIST  GroenLinks Zeist nodigt leden en belangstellenden uit om op 24 januari de Nieuwjaarsborrel bij te wonen. De bijeenkomst vindt plaats van 17:30 tot 19:00 uur in Het Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, Austerlitz. Na een ludieke start van de campagne zal campagneleider Joost Bruggeman de campagne toelichten.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

SP presenteert verkiezingsprogramma en kieslijst

20140113 DOORN  Tijdens een druk bezochte nieuwjaars receptie afgelopen vrijdag in Doorn, heeft de SP het gloednieuwe verkiezingsprogramma en de kieslijst gepresenteerd aan de leden. Het eerste exemplaar werd door voorzitter Lenneke Bolt overhandigd aan medeoprichter van de SP afdeling, oud-raadslid en lijstduwer Ad Schiedon.

vergroot foto

Schiedon: “het is een mooi programma geworden met echte SP speerpunten zoals zorg, wonen, en behoud van sociale voorzieningen.”
De lijst met 25 kandidaten uit 5 verschillende dorpen, wordt aangevoerd door lijsttrekker en huidig raadslid Jasper van Geijtenbeek. Lenneke Bolt uit Driebergen en Lyander Schmitz uit Leersum staan resp. op nummer 2 en 3.

Politiek Café met Pia Dijkstra

20140113 DOORN  Tweede Kamerlid voor D66 Pia Dijkstra komt op uitnodiging van D66 Utrechtse Heuvelrug naar Doorn. Op maandagavond 20 januari is ze te gast bij het Politiek Café dat D66 organiseert in de Cantina van Cultuurhuis Pléiade, aanvang 20.00 uur. Het thema van de bijeenkomst is Sport en Gezondheid.

 Pia Dijkstra is namens de Tweede Kamerfractie woordvoerder op deze gebieden.
Sport is gezond zegt men en gemeenten moeten bezuinigen. Is het bevorderen van sport nog wel een overheidstaak? In hoeverre en onder welke voorwaarden is het bevorderen van sportbeoefening sowieso een verstandige investering van de gemeente om dure gezondheidskosten te besparen? Vragen waarover Pia Dijkstra haar licht zal laten schijnen
Wat vinden onze sportbestuurders van het sportbeleid van de gemeente, en wat doen ze op hun vereniging aan preventie, ouderen en sport, jongeren op gezond gewicht.

Onder meer deze onderwerpen zullen in het debat met deskundigen onder leiding van Jan Willem Eggink ter sprake komen.

De zaal is open om 19.30 uur, belangstellenden zijn van harte welkom.

Marian van Driel

Drieberger Sven Dogger succesvol voor AZ&PC

20140113 UTRECHT / DRIEBERGEN  Afgelopen weekend was Drieberger Sven Dogger zeer succesvol voor AZ&PC tijdens de winterkring kampioenschappen in Utrecht. Zijn sterkste afstanden zijn de langere afstanden, maar in het weekend bleek hij ook op de korte afstanden iedereen achter zich te kunnen houden.

vergroot foto

Zowel op de 50 als 100 meter schoolslag wist hij de gouden medaille te behalen. Op de 50 en 100 vrij tikte hij twee keer als tweede aan. In beide gevallen nipt vooraf gegaan door een ploeggenoot. Daarnaast wist hij als onderdeel van het estafette team bij de heren zowel een gouden als zilveren medaille te veroveren.

Al met al een zeer geslaagd weekend en een belangrijke opsteker richting de Nederlandse kampioenschappen later in het seizoen waar hij zijn derde plaats op de 400 vrij moet verdedigen.

Rijnbrug sterk genoeg voor extra rijstrook

20140113 RHENEN/KESTEREN   De Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren is sterk genoeg om drie rijstroken vol auto’s te kunnen dragen. Dat is de uitkomst van een technisch onderzoek dat in 2013 is gehouden. De huidige tweebaansweg moet in 2017 zijn veranderd in een weg met drie rijstroken.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Vier medailles voor Mijke uit Odijk

20140113 UTRECHT / ODIJK   Afgelopen weekend heeft in Utrecht het regiokampioenschap plaats gevonden. Mijke Bergkotte, inwoner van Odijk en zwemmend bij de Zwoer in Driebergen, was hiervoor uitgenodigd op 7 afstanden. De beste 6 zwemmers bij de junioren en jeugd, strijden per leeftijd tegen elkaar om de beste plek.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Bourgondië blijft ook in het nieuwe jaar winnen

20140113 WIJK BIJ DUURSTEDE  De jongens van Bourgondië zijn 2014 goed begonnen door hun eerste competitiewedstrijd te winnen. Bourgondië was met 4-0 te sterk voor Taurus 2 uit Houten. Een goed begin en wellicht een start voor nog een succesvol seizoen. Helaas moest Bourgondië door een blessure Thijs van den Brink missen.

Lees verder op ditiswijk.nl

Geen tweede overwinning voor Fortissimo

20140113 COTHEN  Vol goede moed vertrokken de dames van GOconnectIT/Fortissimo richting Bentelo. In de eerste helft van de competitie was er met ruim verschil thuis gewonnen van deze ploeg, maar helaas, dit keer hield Bentelo de punten zelf. Het lag duidelijk weer aan de slechte start van de wedstrijd. Binnen 12 minuten stonden de Cothense dames met 6-1 achter.

Lees verder op ditiswijk.nl

VVD stelt vragen over handhaving nieuwe stijl

20240113 WIJK BIJ DUURSTEDE  De VVD vindt dat bewezen effectieve aanpakken in Nederland ook in Wijk Bij Duurstede navolging verdienen. Als handhaving beter werkt via directe aansturing door de politie, dan verdient dit ook een kans in Wijk Bij duurstede laten zij in schriftelijke vragen aan het college weten.

Lees verder op ditiswijk.nl

Titel ver weg voor KCD

20140113 DOORN / BUNNIK Het bezoek aan koploper Midlandia is voor KCD op een grote deceptie uitgelopen. Bij winst hadden de groen witten de kop kunnen overnemen maar met 18-13 werd duidelijk dat de weg naar de tweede klasse nog erg lang zal zijn.

Drie punten achterstand is gewoonlijk overkomelijk maar gelet op de krachtsverhoudingen in deze derde klasse zal de Bunnikse ploeg de titel niet meer uit handen geven. Voor KCD rest nog slechts de strijd om de tweede plaats die recht geeft op een promotiewedstrijd; daarin zal Kesteren dat weer op gelijke hoogte kwam, over enkele weken in de Betuwe verslagen moeten worden.

De start van KCD in een volle Midlandia-hal was prima want Ivo Stomp scoorde uit de eerste de beste fraaie aanval; daarna was KCD oppermachtig maar de tweede goal liet lang op zich wachten. Weer was Stomp succesvol maar daarna werd het euvel van KCD deze wedstrijd pijnlijk snel duidelijk. De tweede verdediging zag er niet goed uit en in een mum van tijd was het 2-2. Nog geen minuut later was de marge weer hersteld maar de vakwisseling betekende wederom een snelle 4-4.

De eerste verdediging van KCD stond als een huis en gaf de aanval wederom lang de tijd om weer aan een voorsprong te werken, maar nu stokte de Doornse aanval: 6-4. De toeschouwers bleven geboeid want nu was het KCD dat snel wist te egaliseren. In de slotfase van de eerste helft scoorden beide ploegen nogmaals, maar Midlandia wist kort voor rust toch een voorsprong te pakken: 8-7.

KCD startte slordig na de hervatting met enkele malen balverlies en de 9-7 was daar een logisch gevolg van. Twee snelle goals betekenden dat de strijd weer geheel open was (9-9), maar de tweede verdediging kreeg het lek niet voldoende boven terwijl de tweede aanval niet in zijn ritme kwam. De 11-9 was nog niet verontrustend maar toen de solide eerste verdediging de 12-9 moest toestaan werd duidelijk dat KCD in grote problemen begon te komen. Bij 12-11 en 13-12 haakte de ploeg aan maar de 15-12 noopte coach Geert Stomp met nog zeven minuten te gaan tot twee wissels. Het spelbeeld wisselde echter niet en via 16-13 kwam uiteindelijk met twee goals in de slotminuut bij 18-13 het einde.

Goals: Ivo Stomp 5, Laura Briedé 3, Geer Janne Baakman 2, Michel v.d. Berg 2, Bart Roodenburg.

D66 fietst door mooiste gemeente van Nederland

20140113 UTRECHTSE HEUVELRUG  Op zaterdag 11 januari is D66 Utrechtse Heuvelrug gestart met haar verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014. Met een fietstocht van 66 kilometer langs alle dorpen in onze gemeente.

Een groep van ongeveer 10 kandidaten fietste door weer en wind waarbij in verschillende dorpen even werd gestopt om met het winkelend publiek te praten. De tocht startte om 09.00 uur bij de Binder (Leersum) om vervolgens via Overberg naar Amerongen te gaan. De eerste stop was rond 10.00 uur in Buitenlust (Amerongen). Vervolgens fietsten we over de Gooijerdijk via Doorn naar Driebergen. Rond 12.30 uur was de groep op de Traaij waarna de fietstocht werd voortgezet via het D66-bankje in Maarn, via Maarsbergen naar het centrum van Doorn. Hier was inmiddels gelukkig de zon doorgebroken. De laatste etape was terug naar Leersum waar de officiële kick-off van de campagne werd gehouden middels het aanbieden van het verkiezingsprogramma en het voorstellen van de top 10 van onze kandidatenlijst.

Hugo Prakke
het nieuws van 14 januari 2014
17e jaargang nummer 5000
Klik hier voor nieuwste foto’s

Kerkgangers Zeist tegen betaald parkeren op zondag

20140114 ZEIST  Kerken in Zeist maken bezwaar tegen betaald parkeren op zondag. De kerkleden hebben er principiële bezwaren tegen dat de parkeerwachters op zondag moeten werken. Ook willen ze op de rustdag zelf niet betalen voor geleverde diensten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Goede stap voorwaarts en herkenbare aanbevelingen

20140114 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente heeft in 2013 een tweede bestuurskrachtmeting laten uitvoeren om inzicht te krijgen in de vraag of de ambities van de gemeente in balans zijn met de mogelijkheden van de gemeente. Kan je ook waarmaken wat je wilt? Belangrijkste positieve conclusie was dat we ten opzichte van 4 jaar geleden goede stappen hebben gezet op de verbeterpunten.

Wij herkennen ons ook in de aanbevelingen en gaan daar graag mee aan de slag. In de raadsvergadering van 27 februari 2014 staat het rapport geagendeerd en wordt besloten op welke wijze de aanbevelingen worden opgepakt en uitgewerkt. 

Het rapport is mede tot stand gekomen met inbreng vanuit debatten met het maatschappelijk middenveld en medebestuurders en de uitkomst van de afgelopen zomer gehouden burgerpeiling. Wij zijn blij met de actieve en betrokken bijdragen die wij van alle deelnemers aan de debatten hebben ontvangen en de inwoners die aan de enquête hebben deelgenomen. 

De onderwerpen
Het rapport geeft aanbevelingen over de onderwerpen: integraal werken, (burger)participatie, uitvoering van beleid, de samenwerking met de bestuurlijke en maatschappelijke partners en de samenwerking tussen raad, B&W en ambtelijke organisatie. Hier liggen duidelijke verbeterpunten om de ambities beter in balans te brengen met de mogelijkheden en hierin te investeren.

Voor de tweede keer
De gemeente Utrechtse Heuvelrug is de eerste gemeente in de provincie Utrecht die voor een tweede keer een bestuurskrachtmeting heeft uitgevoerd. De eerste keer was in 2009. Onze gemeente wil verder ontwikkelen en draagt daarom actief bij aan de totstandkoming van rapportages die inzicht bieden in het eigen functioneren en daarover aanbevelingen geven. 

Geconcludeerd wordt in het rapport dat de aanbevelingen uit de rapportage van 2009 gestructureerd zijn opgepakt en uitgewerkt in concrete activiteiten en op de meeste punten met resultaat. De gemeente heeft zich in de ogen van de deelnemers aan de debatten meer ’gezet’. Onder de gegeven omstandigheden (economische en bankencrisis, omvangrijke decentralisaties in het sociale domein en bezuinigingen van het rijk) gaat het redelijk goed met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en is in de afgelopen 4 jaar een goede slag gemaakt. Het is nu zaak om een breed gedragen volgende slag te maken. Het college ziet het als een opgave voor na de verkiezingen om de verbeterpunten van dit rapport op te pakken in samenhang met andere rapporten en onderzoeken over de organisatie, zoals de audit van de organisatie en het rapport van de rekenkamercommissie over de sturingskracht van de raad.

Voorzitter Vereniging Citymarketing legt functie neer

20140114 WIJK BIJ DUURSTEDE  Pieter de Kort heeft gisteren met directe ingang zijn functie van voorzitter van de vereniging CityMarketing Wijk bij Duurstede neergelegd. Als reden hiervoor geeft hij zijn analyse dat met de vereniging niet het beoogde doel ‘versterking van de economische bedrijvigheid in Wijk’ bereikt kan worden.

Lees verder op ditiswijk.nl

Kijk: uilen in de nacht

20140114 AUSTERLITZ  Op vrijdag 24 januari kun je met ervaren gidsen van Staatsbosbeheer op zoek naar uilen in boswachterij Austerlitz. De wandeling start om 20.00 uur op de parkeerplaats van het Beauforthuis, Woudenbergseweg 70 in Austerlitz en duurt 1,5 à 2 uur.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Zeist vormgeven met de burgers

20140114 ZEIST  De lijsttrekker van de SP Zeist bij de gemeenteraadsverkiezingen is Pieter Wout Duquesnoy. ‘‘Ik ben in 2003 in de raad gekomen als fractieassistent. De gemeenteraad doe ik naast mijn normale werk in Houten. 


Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Liberale koffie

20140114 AMERONGEN  ‘Kom eens met een liberaal op de koffie’ is een doorlopende gezellige ontmoeting met liberalen in de Utrechtse Heuvelrug en georganiseerd door de VVD afdeling Utrechtse Heuvelrug. Op zaterdag 18 januari vanaf 10.00 uur bent u welkom in Hotel-Restaurant Buitenlust in Amerongen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

ZZP Café Krommerijnstreek

20140114 WERKHOVEN   Het volgende ZZP Café Krommerijnstreek is op dinsdag 21 januari en heeft als thema ‘Hoe kom ik aan nieuwe opdrachten?’ Veel voorkomende barrières van ZZP’ers en freelancers zijn: ‘Ik durf niet.’ ‘Hoe moet ik het aanpakken?’ ‘

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Rondleiding op Rijnauwen

20140114 BUNNIK  Staatsbosbeheer verzorgt op zondag 19 januari een wandeling op het Fort bij Rijnauwen. De soldaten zijner niet meer. In de winter verblijven er honderden vleermuizen op het fort. Daarom is dit fort normaal gesproken in de wintermaanden gesloten voor publiek.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

WNL doet het goed met de Gravenbol

20140114 WIJK BIJ DUURSTEDE   Stichting Wijk Nog Leuker doet het best goed, met het beheren van recreatieterrien Gravenbol. Dat antwoordt wethouder Robbert Peek op vragen van de Rob Willems van GroenLinks. De eerste acht weken van het komende seizoen stelt de gemeente een BOA beschikbaar om het betaald parkeren te controleren.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Naafs: ‘Aantal misdrijven daalt, nog wel werk aan de winkel’

20140114 UTRECHTSE HEUVELRUG   Het aantal woninginbraken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is vorig jaar met achttien procent gedaald ten opzichte van 2012. Het totale aantal misdrijven is vorig jaar met acht procent gedaald. Dat meldt burgemeester Frits Naafs via Twitter.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe oplossing voor leegstand kantoren

20140114 PROVINCIE UTRECHT  De provincie Utrecht pakt als eerste provincie in Nederland de leegstand van kantoren actief aan door herbestemming en transformatie van kantoorlocaties te versnellen en nieuwe plannen voor kantoren voor de helft te schrappen.

Daarnaast start de provincie een lobby richting het rijk om de termijn voor afboeken van verlies van kantoorpanden voor gemeenten te verlengen.
Gedeputeerde Remco van Lunteren: “Het komende jaar zullen we samen met de gemeenten intensief aan het werk gaan om deze aanpak te laten slagen.”

Toenemende leegstand
Landelijk is het aanbod van leegstaande kantoorruimte op de kantorenmarkt met ruim 7 miljoen m2 nog steeds onverminderd groot. Daar vallen de kantoorruimten buiten die nog wel verhuurd zijn, maar leeg staan als gevolg van reorganisaties. Het aandeel van de provincie Utrecht in de totale leegstand is met circa 1 miljoen m2 14%. Ook wanneer de economie weer aantrekt, zal de leegstand de komende jaren verder toenemen als er geen nieuw beleid op komt. Deze toenemende trend van leegstand is niet alleen te verklaren door de economische crisis, maar al jaren geleden ingezet en door de crisis alleen maar sneller zichtbaar.

Professor Arjan Bregman van de Universiteit van Amsterdam “Er moet duidelijkheid komen voor eigenaren van bestaand vastgoed en investeerders. Daarvoor is een zorgvuldig proces noodzakelijk, dat uiteindelijk moet leiden tot het werkelijk wijzigen van bestemmingen. De provincie kan hierin een initiërende en een sturende rol vervullen”

De gevolgen van de leegstand van kantoren voor de economie zijn groot. Leegstaande kantoren leveren geen geld op, leiden tot verloedering en een slecht investeringsklimaat. Beleggers blijven weg uit de Nederlandse kantorenmarkt, omdat het beeld slecht is en er gebrek aan planning is bij gemeentes.

Inpassingsplannen
De provincie Utrecht wil haar regierol invullen door met zogenaamde inpassingsplannen wijzigingen door te voeren in gemeentelijke bestemmingsplannen. Als onafhankelijk middenbestuurder kunnen provincies een bovengemeentelijke afweging maken omdat ze zelf niet direct een financieel belang hebben.

Frank Blokland, directeur vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN): “Ik ben ontzettend blij dat de provincie nu als eerste in Nederland duidelijkheid biedt en niet alleen inzet op reduceren van plancapaciteit maar ook inzet op herbestemming van bestaande voorraad.”

‘Teveel verkeer op N227 en N229’

20140114 COTHEN  Er rijdt teveel verkeer over, en het snelheidsverkeer tussen de verschillende verkeersdeelnemers is te groot. Om die redenen wil de provincie voorlopig nog geen landbouwvoertuigen toelaten op de hoofdrijbaan van de N227 en de N229. Dat antwoord wethouder Burger op vragen van Hans Marchal van de PCG.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Dijken Nederrijn en Lek alsnog in orde

20140114 WIJK BIJ DUURSTEDE / NIEUWEGEIN  De dijken langs de Nederrijn en de Lek voldoen aan de veiligheidseisen. Dat concludeert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden na onderzoek. De Rijkshulpschutsluis Nieuwegein en de haven van Wijk bij Duurstede kwamen vier jaar geleden niet door de test.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Humana bedankt de inwoners van Wijk bij Duurstede

20140114 WIJK BIJ DUURSTEDE  Humana bedankt de inwoners van Wijk bij Duurstede. Zij hebben in 2013 112.394 kilogram textiel gedoneerd, die ten goede komt aan ontwikkelingsprojecten, die Humana steunt in Angola, de Democratische Republiek Congo en Malawi waarbij het vergroten van de zelfredzaamheid van de mensen aldaar centraal staat.

Alle textiel is welkom!
Onder het motto ‘alle textiel is welkom’ heeft Humana in 2013 de focus gelegd op het zoveel mogelijk laten doneren van alle textiel. Nog altijd verdwijnt 2/3 het textiel in Nederland in de afvalcontainer. Zonde! Alle textiel is dus welkom, zowel herdraagbaar als niet herdraagbare goed. Kapotte of versleten kleding, schoenen en ander textiel zoals vaat- en poetsdoekjes en inderdaad ook kapotte hand- en theedoeken alles mag in de textielcontainers van Humana. Er is slechts één mits, sterk met olie en/of verf vervuild textiel kunnen wij helaas niet aannemen, omdat de vezels ervan niet meer hergebruikt kunnen worden.
Minder milieubelasting door hergebruik
Mede door de inwoners van Wijk bij Duurstede, zamelde Humana in 2013 totaal 9 miljoen kilogram textiel in. Maar liefst 80% van dit textiel wordt door iemand anders gedragen of gebruikt. De overgebleven 20% wordt tot losse vezels verwerkt voor nieuwe producten, zoals garen, paardendekens, isolatiemateriaal en kunstobjecten. Humana heeft in 2013 20 kledingstukken laten maken van resttextiel vermengd met nieuwe vezels. Doel is om een grootschalige kledinglijn te ontwikkelen, die met partners in de markt kan worden gezet. Meer textiel in de textielcontainers betekent minder restafval. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten van de afvalstoffenverwerking en -heffing en het is beter voor het milieu.
Goed doel
Humana is een ontwikkelingsorganisatie en één van de grootste textielinzamelaars van Nederland. Humana geeft een nieuwe bestemming aan gebruikt textiel. Met de inzameling en verkoop van gebruikt textiel helpt Humana mensen in zuidelijk Afrika hun leven in eigen handen te nemen door zelfredzaamheid. Humana heeft dankzij uw textieldonaties duurzame programma’s in Angola, DR Congo en Malawi in 2013 kunnen steunen, waarmee 45.000 mensen zijn bereikt.
Extra container
Op de gemeentewerf in Wijk bij Duurstede komt binnenkort nog een extra kledingcontainer van Humana te staan

MyWheels biedt nu ook grote auto aan

20140114 BUNNIK  Het succes van MyWheels in Bunnik was al bekend, maar het aantal auto’s is sinds dit jaar uitgebreid met een 8-persoonsauto. Daarmee komt het aantal auto’s van MyWheels in de gemeente op elf. De auto wordt aangeboden door een particulier.

Lees verder op de website van t Groentje

Koffieconcert Oleg Lysenko solorecital accordeon

20140114 DRIEBERGEN  Zondag 2 februari koffieconcert met een solorecital van Oleg Lysenko op accordeon. Oleg Lysenko is geboren in de Oekraine en woont sinds 2000 in Nederland. Tijdens dit concert geeft hij een terugblik op de voorbije Sovjetperiode met werk van 20ste-eeuwse en hedendaagse Russische en Oekraïense componisten.

Plaats: Kerk Sint Petrus’ Banden, Kerkplein, Driebergen.
Aanvang: 12.30 uur, kerk open: 12.00 uur. Koffie vooraf in het parochiehuis. Kaarten 12 euro, kinderen tot 12 jaar 2,50 euro. Voorverkoop bij CD-Artline en boekhandel Baas aan de Traaij in Driebergen. Meer info: www.koffieconcert-driebergen.nl

De Stichting Koffieconcerten Driebergen-Rijsenburg presenteert ieder seizoen zeven concerten op de eerste zondag van de maanden oktober tot april. Het volgende concert is zondag 2 maart met Martijn en Stefan Blaak piano quatre mains.

Lionsclub verwent velen

20140114 MAARN  Ten overstaan van een verwachtingsvolle menigte, die zich zaterdag 11 januari voor de Wensboomactie verzamelde in restaurant ’t Vosje in Maarn, maakte de Lionsclub Maarn-Maarsbergen de uitslag bekend.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Van Wakeren verkoopt duiven voor goed doel

20140114 UTRECHTSE HEUVELRUG  Jacques van Wakeren houdt opnieuw een duivenverkoop-actie voor het goede doel. De duivenliefhebber verkoopt duiven en de opbrengst van die actie gaat deze keer naar de Stichting Bulters en Mekke.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Professioneel Advies op Maat voor culturele vrijwilligersorganisaties

20140114 PROVINCIE UTRECHT  Hoe werf je nieuwe leden? Waar vind je sponsoren? Hoe stel je een beleidsplan op en hoe ontwikkel je een website? Veel culturele vrijwilligersorganisaties worstelen met die vragen. De provincie Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben samen met  de SESAM Academie, Landschap Erfgoed Utrecht en ZIMIHC de handen ineen geslagen om verenigingen te helpen. Niet met geld, maar met kennis. Zij bieden in 2014, net als vorig jaar, advies aan twintig culturele stichtingen en verenigingen onder de naam ‘Advies op Maat’.

Aanmelden   
Alle culturele vrijwilligersorganisaties in de provincie Utrecht kunnen zich opgeven voor ‘Advies op maat’. Door voor 2 maart 2014 het aanmeldformulier in te vullen op www.provincie-utrecht.nl/AdviesOpMaat maakt iedere aanvrager kans op professioneel advies. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Utrecht bepalen samen met de SESAM Academie en de steuninstellingen ZIMIHC en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), óf en welke organisaties voor een adviestraject in aanmerking komen. De cheques worden in april 2014 officieel tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd.

SESAM Academie
De twintig winnende instellingen krijgen waardebonnen voor vijf dagdelen advies van adviseurs van de SESAM Academie. Deze adviseurs zijn senioren van 55 jaar en ouder die hun kennis en managementervaring belangeloos inzetten om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen op bestuurlijke en organisatorische vraagstukken. Ze hebben een interne leergang gevolgd en zijn gecertificeerd. De adviseur denkt mee en beantwoordt vragen op het gebied van marketing, strategie, financieel beleid enzovoort. De culturele instelling betaalt een eigen bijdrage van € 50,-. Alle overige kosten betalen het Prins Bernard Cultuurfonds en de Provincie Utrecht.
 

Alle brugklassers Revius Doorn aan het ondernemen

20140114 DOORN  Dinsdag 7 januari heeft de aftrap van het Jij de Baas! project plaatsgevonden op het Revius Lyceum. De brugklasleerlingen worden tijdens dit project gestimuleerd tot ondernemerschap; ze bedenken een goed idee voor een goed doel.

Het is een leerzaam project waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van talenten die in het schoolse leven normaliter niet direct benadrukt worden. Daardoor is het voor de leerlingen ook een ontzettend leuk en feestelijk project.

Maandag 13 januari kozen alle leerlingen op een grootse goede doelenmarkt hun goede doel – het doel waar de opbrengst van hun onderneming naartoe gaat. Veel organisaties waren vertegenwoordigd: WNF, KWF Kankerbestrijding, Save the Children, Make-a-Wish, Bartimeus Sonneheerdt, Edukans en vele anderen. Leerlingen volgen drie workshops van de verschillende doelen en maken daarna hun keuze.

Ondernemers uit de regio worden benaderd om Revianen het ondernemerschap toe te lichten.
Hiervoor is een speciale ondernemerskamer in de school ingericht. De jonge entrepreneurs hebben zo alle tools in handen om een succesvolle onderneming op te zetten.

Barbara Bart

Zeister Volleybal Competitie 60 jaar

20140114 ZEIST  Op 1 september 1953 is de Zeister Volleybal Commissie, beter bekend als ZVC, opgericht. Voorzitter Gerard van der Meer: ‘‘De doelstelling bij de oprichting was het beoefenen en bevorderen van de volleybalsport en dat onderschrijven we nog steeds.’’

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Gemeente loopt duizenden €’s aan bouwleges mis

20140114 UTRECHTSE HEUVELRUG  Omdat het zijn bestemingsplannen niet op tijd actualiseert loopt de gemeente duizenden euro’s aan bouwleges mis. De teller staat inmiddels op €22.000. Bouwleges voor verlopen bestemmingsplannen zijn niet rechtsgeldig.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Wobbel in race voor ‘Speel-o-theek van het jaar’

20140114 BUNNIK  Speel-o-theek Wobbel heeft de finale bereikt van de ‘Speelotheek van het jaar’ -verkiezing die georganiseerd wordt door de Vereniging Speelotheken Nederland. Het thema van 2013/2014 is ‘Hoe overleeft de speelotheek’.

Lees verder op de website van t Groentje

Viking 1 verliest van koploper

20140114 WIJK BIJ DUURSTEDE  De onbetwiste koploper Pernix uit Leiden speelde afgelopen zaterdag tegen Viking. Met 14 punten uit 7 wedstrijden waren ze nog ongeslagen. Viking was van plan het Vikingschip zo goed mogelijk te verdedigen. Net als de vorige wedstrijd tegen Pernix lukte dit alleraardigst de eerste helft

Lees verder op ditiswijk.nl

Topsporters reiken prijzen Sportgala uit

20140114 UTRECHTSE HEUVELRUG  De organisatie van het Sportgala in de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft enkele topsporters en bekendheden bereid gevonden om de prijzen uit te reiken tijdens het evenement op vrijdag 31 januari.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe campagne Heuvelrug: niet ín maar óp

20140114 UTRECHTSE HEUVELRUG  De toeristische campagne voor de Utrechtse Heuvelrug heeft een nieuwe naam. ‘Uit ín de Heuvelrug’ heet tegenwoordig ‘Uit óp de Heuvelrug’.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 15 januari 2014
17e jaargang nummer 5001
Klik hier voor nieuwste foto’s

Nieuwe bieb in de Kersentuin

20140115 BUNNIK   Bonne Westdorp, naast voorzitter beheerstichting De Kersentuin ook directeur bij bibliotheek Idea, is in zijn nopjes met de nieuwe bibliotheek in Bunnik.  “Onze wens om dichter bij het onderwijs te komen is vervuld.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode Bunnik

Daling criminaliteit Utrechtse Heuvelrug 8%

20140115 UTRECHTSE HEUVELRUG  In 2013 is het totaal aantal misdrijven in Utrechtse Heuvelrug met 8% gedaald ten opzichte van 2012.  Ten opzichte van 2010 komt de daling zelfs uit op 18%. De daling in 2013 is sterker dan de gemiddelde ontwikkeling in de regio (-1%).

De daling is over een breed front waar te nemen. Opvallend is vooral de daling van het aantal woninginbraken (-18%) en de daling van de  jongerenoverlast (-19%).
Aandachtspunten zijn de stijging van het aantal winkeldiefstallen (+11%) en bedrijfsinbraken (+13%).

Sinds de start van het Programma Veiligheid in 2011 is onder de regie van de gemeente geïnvesteerd in een integrale aanpak van criminaliteit en overlast. Daarbij lag de nadruk vooral op de aanpak van jeugdoverlast, huiselijk geweld, veelvoorkomende criminaliteit (fietsendiefstallen en autokraken ) en woninginbraken.

Er zijn belangrijke verbindingen gelegd tussen zorgpartners, strafrechtelijke partners, jeugd en jongerenwerk en corporaties. Verder is er veel aandacht besteed aan preventie en het betrekken van inwoners. Dat is vooral terug te zien in de cijfers van Burgernet. In 2013 steeg het aantal Burgernetdeelnemers met 28% . Op dit moment zijn er meer dan 4400 inwoners  aangesloten op Burgernet. De huidige ontwikkelingen stemmen burgemeester Frits Naafs positief. “We zijn blij met het feit dat we voor het eerst in vier jaar de woninginbraken zien dalen. Verder zien we dat een integrale aanpak loont. Dat motiveert ons om op de ingeslagen weg door te gaan. Er is ons veel aan gelegen de leefbaarheid en veiligheid binnen onze dorpen ook in 2014 met elkaar vast te houden en te versterken.”

Maarnse berg mag omklappen, voor natuur

20140115 UTRECHTSE HEUVELRUG  Camping de Maarnse berg mag uitbreiden, om elders ruimte te maken voor een rustzone voor wild dat het ecoduct wil betreden. Zorg bestaat er wel over de beperkingen voor wandelaars, fietsers en ruiters. Twee Maarnse ruiters kwamen gisteravond hun zorg delen met de gemeenteraad.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Van der Zee: edelhert weegt 800 kilogram

20140115 UTRECHTSE HEUVELRUG  De mogelijke komst van edelherten naar de Utrechtse heuvelrug blijft omstreden. De Heuvelrugse gemeenteraad -ongehinderd door kennis- kruist er graag de degens over. Actuele aanleiding is de ‘omklap’ van camping Maarnse Berg, waarbij een stuk camping plaats moet maken voor rustgebied rond het vorig jaar afgeleverde ecoduct Mollenbos.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Gerhard Jacobs is één jaar directeur van de St. Nicolaasschool

20140115 ODIJK  Gerhard Jacobs (39) werd op 1 januari 2013 aangenomen als directeur van de St. Nicolaasschool in Odijk. Hij kwam vanuit het bedrijfsleven en kreeg meteen een heftig jaar voor de kiezen. De Nicolaasschool werd door de landelijke pers te boek gezet als ‘pestschool’ en kreeg meerdere malen bezoek van de onderwijsinspectie.

Lees verder op de website van t Groentje

Bestemmingsplan Beverweerd: fout op fout

20140115 WERKHOVEN   Fout op fout moet worden hersteld bij het creëren van een nieuwe bestemming voor landgoed Beverweerd. Het ondergronds parkeren is nu al voor de tweede keer verkeerd in een bestemmingsplan terecht gekomen.

Lees verder op de website van t Groentje

Definitief geen doorstart voor Muzemiks

20140115 LEERSUM   Volksuniversiteit Muzemiks stopt definitief na veertig jaar met de activiteiten in Leersum. Al langere tijd kampte de Stichting Creatief Centrum Muzemiks met een tekort aan vrijwilligers. Ook een oproep in deze krant mocht niet baten, waarna het bestuur besloot de stichting op te heffen.

Doe mee met Groot Zeister Dictee

20140115 ZEIST  Het eerste Groot Zeister Dictee is op maandag 10 februari, tijdens de openingsweek, in het nieuwe gemeentehuis. Peter Timofeeff leest het dictee voor: een bekende Zeistenaar en weerman van de televisie. De opbrengst is voor de wijkinloophuizen van de Stichting Kerk en Samenleving.

Lees verder op de website van de Nieuwsbode Zeist

Zorgen over waterstand bij Landje van Kemp

20140115 WERKHOVEN   Nu het voorontwerp bestemmingsplan voor het Landje van Kemp aan de Achterdijk ter inzage ligt heeft Henk Beemer, die zich al jarenlang druk maakt over de waterhuishouding van Werkhoven, de pen opgepakt. In een rondzendmail attendeert hij inwoners van Werkhoven op de gevolgen voor de kwetsbare waterhuishouding.

Lees verder op de website van t Groentje

ANBO Bunnik maakt doorstart

20140115 BUNNIK  De afdeling Bunnik van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO), maakt een doorstart. In 2012 werd de voorzitter geroyeerd door het landelijke bestuur en stapten een aantal andere bestuursleden op. Sindsdien is de vereniging een jaar lang uit beeld geweest.

Lees verder op de website van t Groentje

Schoolzwemkampioenschappen in Wijk bij Duurstede

20140115 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 1 februari zal er voor de zesde keer het lokale schoolzwemkampioenschap van Wijk bij Duurstede worden gehouden. De wedstrijd zal in zwembad Wijk te Wijk bij Duurstede plaatsvinden. Dus kom kijken naar deze sportieve schoolstrijd en moedig jouw school aan!

Lees verder op ditiswijk.nl

La Blusa in Hoffmatinee

20140115 WIJK BIJ DUURSTEDE  Zondag 26 januari zal de bekende Zydeco/Cajun-formatie La Blusa een optreden verzorgen in Café ‘t Hoff op de Markt 15 te Wijk bij Duurstede ten gelegenheid van de eerste Hoffmatinee van de Wijkse Popmuziekvereniging. De aanvang is om 16.00 uur.

Lees verder op ditiswijk.nl

Anna Enquist en Ivo Janssen met in Amerongen

20140115 AMERONGEN  Vrijdag 24 januari om 20.00 uur brengen Anna Enquist en Ivo Janssen de bijzondere voorstelling Contrapunt in Amerongen op uitnodiging van Programmering MFC Allemanswaard. Anna Enquist leest voor uit haar roman Contrapunt; Ivo Janssen speelt de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach op de vleugel.

Contrapunt, is een raamvertelling over een vrouw die de Goldbergvariaties op de piano instudeert. Ze bestudeert de partituur, speelt soms een variatie en fantaseert over het leven van Bach. Ze doet dat met haar rug naar de toekomst, de blik gericht op wat geweest is. Het notenbeeld roept emoties en associatie op. In elk hoofdstuk van de roman wordt een scène geschetst uit het leven van de dochter van de pianospelende vrouw. Zo krijgen we een indringend beeld van een opgroeiend meisje en het gezin waarvan zij deel uitmaakt. In de regelmatig door het werk gevlochten canons komt de verhouding tussen moeder en dochter aan de orde. Gaandeweg dringt zich een verontrustende ondertoon op: een aanzwellend noodlot dat alles overstemt. De voorstelling is, evenals de gelijknamige roman, opgebouwd volgens het schema van de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach en kent dezelfde architectuur. Fragmenten uit het boek worden op de bijpassende plaatsen voorgelezen zodat tekst en muziek een verbinding met elkaar aan gaan.

Anna Enquist is een van de meest geliefde Nederlandse auteurs van de laatste jaren. Ze studeerde psychologie en piano, was o.a. docent psychologie en psychoanalyticus. Ze debuteerde in 1988 als dichteres.
Ivo Janssen studeerde piano bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en treedt sinds zijn debuut in 1988 regelmatig op, op podia in de hele wereld. Hij maakte tal van CD’s, met o.a. werk van Brahms, Prokofiev, Chopin, Hindemith, Debussy en Ten Holt.

Deze avond wordt georganiseerd door Programmering MFC Allemanswaard i.s.m. bibliotheek Z-O-U-T. De voorstelling Contrapunt duurt vijf kwartier. Na afloop is er de mogelijkheid om onder het genot van een drankje na te praten over deze voorstelling en is er de gelegenheid voor aankoop en signeren van CD’s en boeken van Ivo Janssen en Anna Enquist.


De voorstelling wordt gehouden in De Ark, Imminkstraat 11, Amerongen en de zaal is open vanaf 19.15 uur.

Kaarten à € 15,00 per stuk te koop op : www.cultuurhuizenheuvelrug.nl of bij de bibliotheek in Amerongen, Burg.Jhr.H.v.d. Boschstraat 44 of bij VVV Doorn.
Leden van de bibliotheek betalen op vertoon van hun pas € 12,00.
het nieuws van 16 januari 2014
17e jaargang nummer 5002
Klik hier voor nieuwste foto’s

Werkbezoek wethouder aan Ecokring Bunnik


20140117 BUNNIK  Wethouder Koopmanschap bracht afgelopen donderdag een werkbezoek aan Ecokring Kringloopwinkel in Bunnik. De wethouder werd rondgeleid door twee enthousiaste medewerkers, Marc en Chester. Zij praatten de wethouder bij over de gebruikte goederen die zoal binnenkomen en vervolgens nagelopen en gerepareerd worden.

Lees verder op de website van t Groentje

Staatsbosbeheer wil geld van ruiters

20140116 PROVINCIE UTRECHT   Staatsbosbeheer in Driebergen overweegt samen met paardensportbond KNHS een zogenoemde buitenrijpas in te gaan invoeren voor ruiters. Ruiters moeten betalen om zo’n pas te krijgen. Met de opbrengst wil Staatsbosbeheer buitenvoorzieningen voor ruiters in stand houden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Tentoonstelling Toren in de steigers 1897 – 2014

20140116 RHENEN  Aan het eind van de vijftiende eeuw, in 1492, werd in Rhenen gestart met de bouw van de Cuneratoren, die veertig jaar later, in 1531, werd afgerond. Het is niet bekend welke bouwmeester verantwoordelijk was voor het ontwerp van de toren, maar er zijn vermoedens dat de Dom-bouwmeester, Cornelis de Wael, hierbij betrokken is geweest. Er zijn namelijk duidelijke overeenkomsten met de Domtoren van Utrecht en de Onze Lieve Vrouwetoren van Amersfoort, die in dezelfde periode zijn ontstaan.

Stijl
Kenmerkend voor de ca. 80 meter hoge toren zijn de drie geledingen (verbindingsstukken), die naar boven toe geleidelijk smaller worden. De onderste geleding is duidelijk vierkant. Hier bevinden zich twee verdiepingen met diepliggende raamnissen. De tweede geleding is wat smaller en vierkant, maar oogt enigszins achthoekig. De laatste is achthoekig en aan vier zijden voorzien van een wijzerplaat van het torenuurwerk; deze wijzerplaten waren tot 1945 op de tweede geleding bevestigd. Het dak is klokvormig en voorzien van een topkoepeltje. Deze afdekking werd na de grote brand van 1897 door de architect Pierre Cuypers (1827-1921) geheel naar eigen inzicht in neogotische stijl herschapen.

De tamelijk sober ogende toren transformeerde door Cuypers’ hand in een sierlijk bouwwerk, voorzien van indrukwekkende pinakels en spitsbogen. De brand van 1897 vormde in feite het begin van een tachtig jaar durende restauratie periode die voor korte of langere tijd geen steigers tegen de toren te zien gaf. Een tweede brand in 1934, veroorzaakt door loodgieters- werkzaamheden aan het dak van de kerk, en de beschietingen door Engelse bommenwerpers aan het eind van WOII, vormden de aanleiding waardoor de toren afwisselend wel of niet in de steigers stond. Pas in 1974 werd een lange periode van herstelwerkzaamheden afgerond. In 1976 werden de laatste beelden op de toren geplaatst.

Toekomst 
Over 17 jaar bestaat de Cuneratoren precies 500 jaar. Op de valreep van dit heuglijke feit blijkt dat de toren toch weer toe is aan een grondige opknapbeurt. De matige staat van delen van voegwerk en natuursteen werd na de laatste vorstperiode pijnlijk duidelijk. Op meerdere plaatsen liet het metselwerk los en dat leverde zodanig acuut gevaar op dat de gemeente Rhenen -sinds 1800 eigenaar van de Cuneratoren- na inspectie door de Monumenten Wacht Utrecht beslootom de toren opnieuw van steigers te voorzien. nHopelijk kan binnen afzienbare tijd het startsein worden gegeven om de nodige restauraties te laten uitvoeren.

De tentoonstelling “Toren in de steigers” laat aan de hand van foto’s, schilderijen, beelden en bouwtekeningen zien hoe de Cuneratoren in de afgelopen honderd jaar een ware  gedaantewisseling heeft ondergaan door de bouwkundige visie van architecten, die bij de opeenvolgende restauraties betrokken zijn geweest.

Op zaterdagmiddag 18 januari a.s. om 16.00 uur zal de tentoonstelling in Het Rondeel worden geopend met een presentatie door Joop Jansen (Bureau Delfgou),die nauw betrokken is bij het huidige restauratie onderzoek van de Cuneratoren.
Tentoonstelling in museum Het Rondeel te Rhenen 21 januari – 15 maart 2014
Info: Museum Het Rondeel Kerkstraat 1 3911 LD Rhenen.

Zonnebloem komt met collectief plan

20140116 DOORN Het grotendeels vernieuwde bestuur van De Zonnebloem afdeling Doorn organiseerde een bijzondere nieuwjaarsbijeenkomst, waarbij de gasten inspraak kregen in de uitjesplanning van 2014. De afdeling telt ruim 100 gasten met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Marjolein Meijers in Beauforthuis

20140116 AUSTERLITZ  Al 25 jaar lovende kritieken over de muziek en de liedjes van Marjolein Meijers (Annie, De Berini’s, duo met Jan Rot). Hoog tijd voor een overzicht van deze muzikale periode, op 18 januari in het Beauforthuis.

vergroot foto

Meer dan tweeëntwintig jaar was Marjolein Meijers Annie. Eerst met Hans Kemeling en later met Bob Fosko vormde zij De Berini’s. En Annie is inmiddels An gaan heten, want met Jan Rot vormt ze “An & Jan”.
Maar Marjolein Meijers is ook gewoon Marjolein Meijers. Solo en toch ook weer niet, want ze komt met de muzikale broers Walter en Onno Kuipers. Hun programma Solex is volgens NRC “een kleinood” en volgens het AD “grijpen de vrolijke liedjes en nummers je naar de strot”. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zaterdag 18 januari, 20.15 u
Marjolein Meijers – Solex
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Uitreiking re-integratieprijs symboliseert wisselwerking

20140116 ZEIST  Vrijdag 10 januari overhandigde Josje Lesterhuis, secretaris van SBCM, de eerste prijs aan Gerhard ten Hove, directeur van re-integratiebedrijf Biga Groep. SBCM is het A&O-fonds sociale werkvoorziening.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Muziekschool start koren voor jeugd en volwassenen

20140116 BUNNIK  Muziekschool De Kromme Rijn start met twee kinderkoren en een tienerkoor. Kinderkoor 1 is zeer geschikt voor kinderen uit groep 1, 2 en 3 van de basisschool. ‘Zingen met heel je lijf’ staat centraal. Het koor repeteert op maandag van 15.30-16.15 uur.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Circus verhuist van Leersum naar Rhenen

20140116 RHENEN   Jos van de Rhee startte in 2012 een circus op de Utrechtse Heuvelrug in Leersum. Sinds vorige week is hij neergestreken in Rhenen. Rhenen had met Condorrio 25 jaar een eigen circus, maar dat werd te klein om voort te bestaan. Van Rhee had dat probleem in Leersum ook.

Lees verder op de website van de Gelderlander

De Nicolaaskerk werd met dubbeltjes bij elkaar gespaard

20140116 ODIJK   De H. Nicolaaskerk in Odijk werd gebouwd uit protest en het geld ervoor kwam niet van de bisschop, maar van de katholieke boeren en arbeiders. Vijftig jaar later is de gemeenschapszin nog altijd een belangrijke waarde. Het jubileum wordt dit jaar gevierd tijdens verschillende activiteiten en vieringen.

Lees verder op de website van t Groentje

Wegwijzer is Excellent

20140116 WIJK BIJ DUURSTEDE  Voor de tweede maal op rij werd afgelopen maandag het predicaat ‘Excellente school’ aan de Wegwijzer uitgereikt. Dit is vrij bijzonder; er zijn maar 28 basisscholen die dit krijgen. Met het predicaat Excellente School krijgen zeer goed presterende scholen de maatschappelijke zichtbaarheid en waardering die ze verdienen.

Lees verder op ditiswijk.nl

‘Vandalisme IJskelder stopt niet’

2140116 DOORN   De zes bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting IJskelder Doorn zijn het zat. In de oudejaarsnacht werd voor ongeveer 6000 euro schade aan de IJskelder toegebracht en inmiddels ligt er dagelijks rommel bij het gebouwtje in het bos tegenover de IJskelderlaan. De bestuursleden stoppen met het opruimen en meenemen van deze rommel.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Cursusproject nog steeds springlevend’

20140116 AMERONGEN   Tijdens de officiële opening op maandag 13 januari bleek dat het bekend Cursusproject Amerongen (CPA) zelfs na veertig jaar nog springlevend is. In de grote zaal van het woonzorgcentrum De Ridderhof waren het bestuur en haar vrijwilligers met een groot aantal docenten aanwezig om de aspirant cursisten welkom te heten.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Laten we trots zijn op wat bereikt is’

20140116 UTRECHTSE HEUVELRUG   Na ruim tien jaar verlaat Terry van der Steen op 15 februari de gemeente Utrechtse Heuvelrug om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Een terugblik met de scheidend gemeentesecretaris op bewogen, maar volgens haar prettige jaren.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 17 januari 2014
17e jaargang nummer 5003
Klik hier voor nieuwste foto’s

VVA’71 aast op succesmoment

20140117 ACHTERBERG  Voor hoofdklasser VVA’71 is de derby in en tegen Bennekom misschien niet cruciaal te noemen, maar wel belangrijk voor het vervolg van de competitie. De Achterbergse hoofdklasser verloor de laatste drie wedstrijden in 2013 en is er dus alles aan gelegen die zure smaak weg te spelen op sportpark De Eikelhof.

Lees verder op de website van de Gelderlandere

Frank van de Waerdt uit Leersum wint

20140117 LEERSUM / AMSTERDAM  De 21e jarige Frank van de Waerdt uit Leersum, leerling aan HMC mbo vakschool voor hout, meubel en interieur Amsterdam, heeft afgelopen zaterdag de titel Beste Montagemedewerker timmerindustrie (Joinery) 2014 binnengehaald.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Gedeputeerde Van Lunteren bezoekt nieuwjaarsborrel BHIK

20140117 
BUNNIK  Druk, gezellig en geanimeerd was het woensdag 15 januari tijdens de nieuwjaarsborrel van de Bunnikse Handels en Industriekring. BHIK-voorzitter Peter Verkerk mocht gasten zoals burgemeester Hans Martijn Ostendorp en provinciaal gedeputeerde Remco van Lunteren het woord geven.

Lees verder op de website van t Groentje

Uitstel dreigt voor Hoofdstraat

20140117 DRIEBERGEN   Ruim drie jaar nadat de Driebergse tiener Virginie Valk langs de Hoofdstraat op haar fiets werd doodgereden, is er nog steeds geen zekerheid over de beloofde veiligheidsmaatregelen. De politiek steggelt over het prijskaartje en overweegt uitstel.

Lees verder op de website van De Kaap

College benoemt Marjan Havekes als tijdelijke gemeentesecretaris

20140117 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het college van b&w heeft Marjan Havekes per 1 februari benoemd als de tijdelijke opvolger van de vertrekkende gemeentesecretaris Terry van der Steen. Zij is momenteel werkzaam bij de gemeente Dordrecht, waar zij diverse managementfuncties heeft vervuld, waaronder die van loco-secretaris.

Voor een goede overdracht van taken begint zij al de laatste week van januari.

Het college, de directie en de ondernemingsraad zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet.

PvdA Zeist organiseert dialoog over opleiding en jeugdwerkloosheid

20140117 ZEIST  In het kader van de maatschappelijke betrokkenheid organiseert de PvdA Zeist i.s.w. met het ROC Midden Nederland in Zeist een dialoog over opleiding, stageplaatsen, kansen en jeugdwerkloosheid.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Monumentale bomen verplant in Driebergen-Rijsenburg

20140117 DRIEBERGEN In opdracht van de Lange Dreef C.V. verzorgt Copijn Boomspecialisten half februari de verplanting van een Mammoetboom en Watercipres in het plangebied de Groene tuinen te Driebergen-Rijsenburg.

vergroot foto

De Lange Dreef C.V. is een samenwerkingsconstructie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Heuvelrug Wonen. De bomen worden verplant, omdat in het gebied tussen de Lange Dreef en de Engweg in Driebergen de nieuwbouwwijk de Groene tuinen wordt gerealiseerd. De Mammoetboom is 16 meter hoog en de boomkroon is 13 meter breed. De Watercipres is 14 meter hoog en de kroon is 10 m breed. Deze bomen krijgen een nieuwe plek in de natuurzone de Groene tuinen.
Monumentale bomen  
Beide bomen staan op locatie waar vrije kavels komen. Op deze kavels kunnen bewoners hun toekomstige droomhuis realiseren. De eerste bewoners starten binnenkort met de bouw.
Volgens de voormalige eigenaar van de grond is de cipres, de oudste watercipres van Nederland, net aangeplant na de Tweede Wereldoorlog. Het zijn twee markante, bijzondere bomen die volgens de Bomenstichting monumentaal zijn. Ter behoud van deze monumentale bomen is bewust gekozen voor verplaatsing naar de natuurzone van de Groene tuinen.
Voorbereiding 
De voorbereidingen voor de verplanting hebben al plaatsgevonden. De bomen zijn tijdig gesnoeid met het oog op een goede kroonstructuur. Voor beide bomen is een verplantkluit van 8 meter bij 8 meter geprepareerd. In de verplantkluiten heeft zich een netwerk van fijne haarwortels ontwikkeld waarmee de bomen op de nieuwe locatie meteen voldoende opnamecapaciteit hebben om in hun vochtbehoefte te kunnen voorzien. Ook in de nazorg periode van drie jaar worden de bomen nauwlettend in de gaten gehouden.

Historisch Café in Hotel Figi Zeist

20140117 ZEIST  Op maandag 27 januari 2014 is er in Figi weer een ‘Historisch Café’, zoals altijd georganiseerd door het Zeister Historisch Genootschap. Bezoekers kunnen er in een ontspannen sfeer met anderen praten over de geschiedenis van Zeist.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Nieuwe Campagne Uit op de Heuvelrug

20140117 HEUVELRUG   Voorzitter Bert Homan, coördinerend wethouder namens vier gemeentes, startte voor ondernemers en bestuurders maandag in Theater Figi in Zeist de toeristische campagne ‘Uit op de Heuvelrug’. Hoe, onder het motto ‘vinden, verrassen, verbinden’, investeringen in zakelijk toerisme op de Heuvelrug rendement zullen opleveren.

Lees verder op de website van De Kaap

Samenwerking Zeist Onderneemt! en Zakelijk Zeist wordt geïntensiveerd

20140117 ZEIST  Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Zakelijk Zeist en stichting Zeist Promotie op 9 januari jl. tekenden voorzitter van Zakelijk Zeist Theo Ruijs en voorzitter van Zeist Onderneemt! Hans Lebbe een intentieverklaring gericht op verdere samenwerking tussen beide ondernemersnetwerken.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Piratenkoor feliciteert Oranjevereniging Driebergen met 40 jarig bestaan

20140117 DRIEBERGEN  Op woensdag, 15 januari 2014 vierde de Oranjevereniging Driebergen haar 40 jarig jubileum. Het piratenkoor ManOverBoord trakteerde de jubilerende vereniging op een aantal leuke liederen die de feestvreugde in restaurant de Bergse Bossen nog verder verhoogde. Natuurlijk werd na afloop van het optreden een glaasje gedronken

Bijna 2 ton voor blinden en slechtzienden

20140117 PROVINCIE UTRECHT  De landelijke collecteweek voor blinden en slechtzienden heeft 180.000 euro opgebracht. Dat maakt Vereniging Bartiméus Sonneheerdt uit Zeist zaterdag officieel bekend op de jaarlijkse Slechtziendendag.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Recreatiegebieden oosten provincie mogelijk dicht

20140117 VEENENDAAL/RHENEN   De toekomst van de recreatiegebieden in het oosten van de provincie zijn onzeker nu het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied wordt opgeheven. Dat laat Joost van Oostrum weten. HIj is burgemeester van Rhenen en voorzitter van het schap.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 18 januari 2014
17e jaargang nummer 5004
Klik hier voor nieuwste foto’s

Van Gelder treed definitief af

20140118 WIJK BIJ DUURSTEDE  De redactie van de website ditiswijk.nl meldt vanavond het definitieve aftreden van VVD wethouder Carel van Gelder van Wijk bij Duurstede.

Lees verder op ditiswijk.nl

Samen posters plakken

20140118 DOORN  In collegiale sfeer kwamen de plakkers van de politieke partijen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zaterdagmorgen 18 januari 2014 naar de gemeentewerf in Doorn. Daar werden gezamenlijk de verkiezingsborden beplakt. Ieder op de ‘eigen’ plek en op comfortabele werkhoogte.

Het initiatief van GroenLinks/PvdA om het zo eens te proberen, werd door alle andere partijen gesteund. Maandag gaat de gemeente de beplakte borden overal plaatsen. De campagne komt op stoom! (foto Peter Kretzschmar)

Marjolein Copier

DEV op alle fronten afgetroefd

20140118 DOORN  Thuisclub DEV begon de tweede seizoenshelft bijzonder slecht. Met maar liefst 1-8 ging het team van trainer Michel van Aken roemloos ten onder en had absoluut niets in te brengen tegen het veel gedisciplineerder spelend IJFC uit IJsselstein.

Lees verder op de website De Kaap

VVA’71 slaat weer toe tegen Bennekom

20140118 BENNEKOM  VVA’71 is het jaar 2014 begonnen met een overwinning. In Bennekom nam het de maat van de gelijknamige thuisploeg: 0-2. VVA snoepte daarmee al de maximale zes punten af van de equipe van Eric Speelziek.

Lees verder op de website de Gelderlander

Belangrijke overwinning voor FC Driebergen

20140118 DRIEBERGEN  In een uiterst aantrekkelijk wedstrijd met twee op volle toeren spelende ploegen, was het FC Driebergen dat uiteindelijk aan het langste eind trok met drie belangrijke punten als hoofdprijs. 

Lees verder op de website van De Kaap

SVL pakt verdiend punt tegen VVZ’49

20140118 LANGBROEK   Zaterdag eersteklasser SVL sleepte in de uitwedstrijd tegen VVZ’49 een dik verdiend punt binnen. SVL-trainer Jan Gaasbeek: ,,We zijn ondanks de snelle achterstand ons eigen spel blijven spelen en waren over de gehele wedstrijd gezien de gevaarlijkere ploeg.

Lees verder op website van De Kaap

Opknappen Hoofdstraat op lange baan

20140118 DRIEBERGEN  Het ziet er naar uit dat de opknapbeurt van de Driebergse Hoofdstraat op de lange baan wordt geschoven. De gemeenteraad vindt het plan te duur. Wethouder Homan moet het plan eerst in urgente en minder urgente stukjes hakken.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Schaerweijde nu al gedegradeerd, SCHC halve finalist

20140118 UTRECHT/ZEIST   De zaalhockeysters van Schaerweijde zijn gedegradeerd uit de hoofdklasse. De ploeg uit Zeist mocht niet verliezen van SCHC uit Bilthoven, maar dat gebeurde wel.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

De 20e Kleine Prijs Yumbo gaat van start

20140118 BUNNIK   Jongerenvereniging Yumbo in Bunnik organiseert dit jaar voor de twintigste keer de Kleine Prijs voor lokaal talent. Deze voorronde voor de Utrecht Popprijs bestaat uit drie rondes op 8 februari, 22 februari en 8 maart. De finale is op 29 maart. Twaalf bands hebben zich ingeschreven voor de voorrondes.

Lees verder op de website van t Groentje

Man wordt beroofd van tas

20140118 WERKHOVEN  Vrijdagavond 17 januari rond 18.35 uur parkeerde een 45-jarige man uit Werkhoven zijn auto op de Gertrudisplaats. Hij zag een wit bestelbusje achter hem stoppen. Twee mannen, in het donker gekleed en met hun gezicht bedekt, stapten uit en liepen naar het slachtoffer toe.

Ze bedreigden hem met een wapen en beroofden hem van zijn tas. Vervolgens stapten de verdachten weer in het bestelbusje en reden weg in de richting van Nieuwedaal.

Getuigen en/of mensen die meer informatie hebben over deze beroving, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Wie liever anoniem reageert, belt met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Voorleesdagen in de bieb

20140118 REGIO  ‘Krrrr…okodil’ van Catherine Rayner is het prentenboek dat centraal staat tijdens De Nationale Voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari. Bij de Bibliotheek Z-O-U-T zijn er rondom dit boek tal van activiteiten georganiseerd. Kijk hiervoor op de website www.rbzout.nl

Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers!
Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het voorlezen aan jonge kinderen centraal in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, basisscholen en bibliotheken. Dit omdat het belang van voorlezen aan jonge kinderen groot is. Veel voorlezen aan jonge kinderen vergroot de woordenschat en fantasie van kinderen. Maar bovenal is voorlezen leuk voor kind en ouder: samen plaatjes kijken, luisteren, lachen en praten! Het Nationale Voorleesontbijt – waarbij ouders en grootouders maar ook bekende Nederlanders voorlezen op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en kleuterscholen – vindt dit jaar plaats op woensdag 22 januari en markeert de start van De Nationale Voorleesdagen 2014.
Kinderen van 2 t/m 6 jaar die zich tijdens de Nationale Voorleesdagen laten inschrijven bij de bibliotheek, hoeven geen inschrijfkosten te betalen en krijgen het vingerpopje  Krrrr…okodil cadeau.

‘Krrrr…okodil’ Prentenboek van het Jaar 2014
Door een jury van jeugdbibliothecarissen zijn tien prentenboeken gekozen die tijdens de Nationale Voorleesdagen centraal staan. Eén boek is gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2012: ‘Krrrr…okodil’ van Catherine Rayner. Inhoud: Kleine Kroki de krokodil wil graag spelen, maar mama Krokodil heeft het veel te druk. Hij gaat naar vriendje, maar die hebben geen zin in zijn spelletjes. Zij vinden het maar vervelend, dat geklieder met modder en verstoppertje spelen. Niemand wil met Kroki spelen. Verdrietig kruipt hij in een klein hoekje. Mama krokodil is ongerust. Waar is haar kleine Kroki gebleven?

Voorstelling De Kletskous
Poppentheater De Kletskous heeft een bewerking gemaakt van het prentenboek Krrrr…okodil en geeft op vrijdagmorgen 31 januari om 10 uur een voorstelling in de bibliotheek in Leersum. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Toegang is gratis. [in: SCC De Binder – Hoflaan 31]

Uilenexcursie op Prattenburg

20140118 RHENEN  IVN afd. Veenendaal-Rhenen houdt 24 januari in samenwerking met de Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg, een uilenpresentatie met excursie. Het Koetshuis is vanaf 19.30 open en de lezing begint om 20.00 uur.

Aangezien het aantal zitplaatsen beperkt is, is opgave vooraf noodzakelijk. Toegangsprijs voor volwassenen zes euro en kinderen tot 12 jaar 3 euro, inclusief consumptie. Aanmelden bij Jannie van der Linden tel. 0318-522583.

Het Koetshuis Prattenburg ligt aan de Cuneraweg 420 in Rhenen.
het nieuws van 19 januari 2014
17e jaargang nummer 5005
foto’s op flickr

foto’s op 500px

HDS verder in de degradatiezorgen

20140119 LEERSUM  Ondanks dat zondag derdeklasser HDS met 3-1 verloor in de uitwedstrijd tegen Houten, speelde de ploeg van trainer Frank Brouwer zeker geen slechte wedstrijd.  Brouwer: ,,Pas in de laatste tien minuten ging het fout en verspeelden we op zijn minst een punt. Compliment voor de ploeg voor de wijze waarop er is gestreden. Jammer dat het harde werken niet beloond is.”

Lees verder op de website van De Kaap

Hekkensluiter Fortissimo pakt belangrijke punten

20140119 COTHEN   De handbalsters van Fortissimo hebben in de eerste divisie gewonnen van PSV. In Cothen werd het 30-26 na een 17-14 ruststand. Ondanks de zege blijft Fortissimo nog wel veertiende en laatste

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jongens Bourgondië trekken stijgende lijn door

20140119 WIJK BIJ DUURSTEDE   Aan Bourgondië is niet te merken dat dit team een klasse hoger is gaan spelen. Met 3-1 was Bourgondië vrijdagavond in Benschop te sterk voor Bevoc en behoudt daardoor de eerste plaats op de ranglijst.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Gala Pronkzitting Sparrenarren

20140119 DRIEBERGEN  Zaterdag 18 januari 2014 was het weer tijd voor de jaarlijkse Gala Pronkzitting van de Sparrenarren. De Pronkzittingcommissie verdient een grote pluim! Zelden hebben de diverse deelnemers van de acts zoveel moeite gedaan om er iets moois van te maken; afwisselend en vol tempo.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD pakt de draad weer op

20140119 DOORN  Met een alleszeggende 25-15 overwinning heeft KCD de bittere nasmaak van de verloren strijd om de titel weg weten te spoelen. Groen Zwart wist tien minuten bij te blijven maar daarna was het met de ploeg uit Borne snel gedaan. Bij de rust was de strijd al beslist.  KCD richt zich nu op de tweede plaats waarin het een hevige strijd met Kesteren zal moeten gaan voeren.

Direct na de uitworp kreeg KCD twee grote kansen maar die waren nog niet aan de ploeg besteed. Groen Zwart liet daarna zien hoe het wel moet maar na vijf minuten was de KCD-motor warm. Tot 3-3 ging de strijd nog gelijk op, maar daarna was het toch vooral KCD dat de klok sloeg. Mede omdat de uitstekend leidende arbiter Schaap niet schroomde de bal regelmatig terecht op de stip te leggen was het gat bij de rust al fors: 11-5.

Na de hervatting kwam even het beeld langs van de uitwedstrijd. Net als in Twente scoorden de groen witten ook nu weer in de eerste minuut twee keer waarmee de strijd definitief beslist was. Dat gat van acht goals bleef in het eerste kwartier intact want net als in de heenwedstrijd ging Groen Zwart nu wel mee scoren. Omdat KCD scherp bleef in de aanval ontstond er geen enkel gevaar en tegen het eind werd de tien punten marge gerealiseerd. Het eind van een vermakelijke wedstrijd kwam met 25-15. Opvallend was dat iedereen wist te scoren; dat gold ook voor de ingebrachte Paul Kraan en Nils Verheijen. Die scoringsdrift zal ook de basis moeten zijn voor een succesvolle jacht op de tweede plaats, want de ploeg krijgt in vergelijking met de concurrentie wel te gemakkelijk doelpunten om de oren.

Goals: Ivo Stomp 5, Johan Kraan 4, Laura Briedé 3, Susanne Honingh 3, Michel v.d. Berg 3, Paul Kraan 2, Bart Roodenburg 2, Geer Janne Baakman, Marcella Hardeman, Niels Verheijen.

Reactie Poppens vertrek van Gelder

20140119 WIJK BIJ DUURSTEDE  Burgemeester Poppens heeft vanmiddag gereageert op de verklaring van Carel van Gelder waarin deze aangeeft zijn werkzaamheden als wethouder niet langer te kunnen uitvoeren.

Lees verder op ditiswijk.nl

FC Driebergen verslaat VRC 3-2

20140119 DRIEBERGEN  In een zeer aantrekkelijke wedstrijd heeft FC Driebergen in de eerste wedstrijd van 2014 een benauwde maar verdiende overwinning behaald op VRC met 3-2. In de eerste 10 minuten had FC Driebergen al 3 corners mogen nemen maar dat leverde niet veel op. Hierna werd VRC sterker mede door het slordig uitspelen van de achterhoede van FC Driebergen die veel pech hadden doort de ballen steeds weer in de voeten van tegenstander te spelen. Hierdoor kwam VRC meer in hun spel zonder echt gevaarlijk te worden.

vergroot foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6

Het eerste wapenfeit kwam er na 23 minuten toen FC Driebergen een vrije trap kreeg te nemen op 20 meter afstand van het doel. Maar deze mogelijkheid werd niet benut de bal ging net over het doel van de uitstekende keeper van VRC.

Maar het was toch FC Driebergen dat de leiding nam. De zeer goed spelende Robin Notenboom was zijn tegenstander op rechts te snel af en zijn uitstekende voorzet werd heel beheerst door Elmar van Doorn (die zijn opwachting weer in de Driebergse elf mocht maken) achter de VRC doelman geschoten 1-0; de klok wees de 30e minuut aan. Een minuut later een soort gelijke aanval die werd door diezelfde speler net naast geschoten.

FC Driebergen bleef met aantrekkelijk voetbal het de tegenstander lastig maken, wat in de 36e minuut resulteerde in weer een aanval over rechts waar een vrije trap bij Robin Notenboom belande en diens voorzet werd koelbloedig door Midas de Wildt afgerond 2-0. Een lekker gevoel zo vlak voor de rust. Rust 2-0

Direct na de aftrap werd Pascal van Doorn met een diepe bal beloond en stevende op de keeper af maar zijn grote kans belande naast het doel.  Na deze schrik kreeg VRC steeds meer de overhand met verzorgd voetbal ,probeerde ze snel de aansluit treffer te scoren, wat ook in de 58e minuut met een mooie aanval keurig werd afgerond 2-1.

De aanhang moest tot de 74e minuut wachten voor de eerste mogelijkheid voor het doel van VRC en het was wel weer het zelfde patroon ,Robin Notenboom snelde op rechts voorbij zijn tegenstander en diens voorzet werd maar net gemist door Elmar van Doorn.

In de 78e minuut kwam FC Driebergen op een 3-1 voorsprong ,een bal kwam plots binnen in de 16 voor de voeten van Pascal van Doorn die beheerst uithaalde onhoudbaar voor de doelman.

Maar het werd in de slotfase van de uitstekend leidende arbiter de Groot uit Soest toch nog billen knijpen doordat in de 88e minuut uit een scrimage het nog 3-2 werd. Maar ondanks de terechte 7 minuten blessure tijd leverde dit duel toch 3 verdiende punten behaald door een met veel inzet spelend team.

Zaterdag as 25 januari de uitwedstrijd tegen en bij FC de Bilt  aanvang  14.00 uur

Lou Reed door Hautekiet en de Leeuw

20140119 AUSTERLITZ  Op zaterdag 25 januari brengt Rick de Leeuw (Tröckener Kecks) samen met Jan Hautekiet een hommage aan Lou Reed in het Beauforthuis. Rick de Leeuw is al van jongs af aan geïnspireerd door de eind 2013 overleden Amerikaan en houdt met zijn Vlaamse compaan Jan Hautekiet regelmatig ‘Lou Reed-avonden’, waarbij ze Nederlandse versies van zijn nummers spelen. 


vergroot foto

De roemruchte Reed was volgens De Leeuw ‘medogenloos’ met zijn muziek. “Lou Reed had met zijn teksten een bittere, harde kijk op de wereld. Hij zag alles erg donker. Reed droeg een masker van ongenaakbaarheid. Het leek altijd alsof hij de wereld van bovenaf beschouwde. Als je zijn platen opzette voelde je je voor eventjes een gelijke. Ik was er als 16-jarige jongen in ieder geval erg gevoelig voor,” vertelt hij aan BuzzE.
Eén van Lou Reeds nummers die De Leeuw vertaalde is Karolien Zegt, een vertaling van ‘Caroline Says’. Hij kreeg daarvoor toestemming van Reed zelf. “Een grote eer dat Lou Reed ten minste vijf minuten van zijn leven heeft besteed aan het luisteren van ons nummer. En hij vond het nog goed ook.”
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zaterdag 25 januari 20.15 u
Lou Reed door Rick de Leeuw & Jan Hautekiet
entree € 16 | reductieprijs € 12 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Bijeenkomst Het Elster Geschiedenishuis

20140119 ELST  Donderdag 23 januari 2014 verzorgt de Werkgroep Elst & Remmerden een lezing over verschillende aspecten van de Elster geschiedenis. Middels foto’s, documenten, kaarten en verhalen zullen Nees van den Oosterkamp en Toon Blokland de historie doen herleven en beleven.

Iedereen die belangstelling heeft voor de historie van Elst en Remmerden is van harte welkom.
Plaats: MFG Het Bestegoed, Tabaksweg 20, Elst (ut).
Aanvang: 20.00 uur. Einde: 22.00 uur.
De toegang is gratis.

Burgemeester wil geen ‘loktieners’

20140119 UTRECHTSE HEUVELRUG   Er komen geen loktieners om Heuvelrugjongeren op alcoholgebruik te betrappen. Dat zegt burgemeester Frits Naafs, in een reactie op de landelijke commotie over de inzet van minderjarigen bij alcoholcontroles.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 20 januari 2014
17e jaargang nummer 5006
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Burgemeester: “Nieuwe marinierskazerne klaar in 2017”

20140120 DOORN  De Vlissingse burgemeester Letty Demmers rekent er vooralsnog op dat de nieuwe marinierskazerne in de Zeeuwse havenstad in 2017 klaar is. Ze zei dat maandag na afloop van een werkbezoek van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) aan Zeeland.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Johan de Man nieuwe trainer VVA’71

20140120 ACHTERBERG  Johan de Man volgt Henk van de Pol na dit seizoen op als trainer van VVA’71. De 46-jarige Veenendaler staat momenteel aan het roer van topklasser IJsselmeervogels, waar hij het seizoen afmaakt na het vertrek van Gert Kruys. Hij zal bij de Achterbergse hoofdklasser geassisteerd worden door Marco Holster.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Imker worden?

20140120 LEERSUM  Wist je dat een bij tot 3 km van de kast nectar en stuifmeel haalt? Ze weet de weg naar huis perfect terug te vinden. Als je een kast wil verplaatsen moet je hem meer dan 6 km wegbrengen. Als je de kast dichterbij zet, zullen de bijen weer terugvliegen naar de oude plek. Dit en nog veel meer leer je op de basiscursus bijenhouden.

Imkervereniging Leersum e.o. organiseert in samenwerking met de imkervereniging Veenendaal  een cursus voor mensen die willen beginnen met bijenhouden. De theorielessen worden gegeven in Veenendaal. De praktijklessen vinden plaats op de bijenstand van de vereniging in Leersum. De theorie avonden worden op maandagavond gegeven vanaf 20:00 tot 22:00 uur. De data van de praktijklessen die hoofdzakelijk op zaterdagmorgen plaatsvinden, worden in overleg vastgesteld, afhankelijk of de weersomstandigheden, het werken in bijenvolken toelaten.
Aan het einde van de cursus is de cursist in staat om zelfstandig een bijenvolk te houden. Het is gebruikelijk dat na de cursus beginnende imkers worden begeleid door een ervaren lid van de vereniging.

De cursus start op 03-02-2014. De kosten bedragen € 125,-. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie of aanmelding stuur een mail naar cursus@imkerverenigingleersumeo.nl. Of bel met Gert-Mark ter Wee: 06-22405290.

Gemeente en Stedin delen Hernhuttertjes uit op Panweg

20140120 ZEIST  Ongeveer 300 automobilisten, fietsers en wandelaars op de Panweg werden maandag 20 januari verrast met een zakje Hernhutterkoekjes. Deze kregen ze overhandigd door onder meer wethouder Verkeer Johan Varkevisser en Tamar Biersma, manager Klant & Aansluiting bij Stedin. De gemeente en Stedin deelden de Zeister koekjes uit om de verkeersdeelnemers te danken voor hun geduld tijdens de werkzaamheden van vorig jaar aan de Panweg en aan de gasleidingen ónder de Panweg.

vergroot foto

De reacties op de symbolische ‘koekjesactie’ waren heel positief. Zo werd door diverse weggebruikers opgemerkt dat de Panweg mooier en veiliger is geworden. Een enkele keer werd ook opgemerkt dat het werk wel lang heeft geduurd.

Dankbrief
Varkevisser en Biersma hebben daarnaast een dankbrief gestuurd aan bewoners en ondernemers van het gebied rond de Panweg. Een citaat uit de brief: “U heeft waarschijnlijk in meer of mindere mate hinder ervaren van het werk aan en onder de Panweg. De gemeente en Stedin willen u daarom hartelijk danken voor uw geduld en medewerking in deze periode.”
Varkevisser. “Het werk aan de Panweg duurde helaas langer dan we wilden. We kijken goed naar de lessen die we kunnen leren. Enkele daarvan passen we al toe bij de voorbereiding van nieuwe wegwerkzaamheden.”

Verbetering
Varkevisser: “De Panweg is nu verkeersveiliger, krijgt een groenere aanblik en het verkeer kan er beter doorstromen. Gasleidingen en een deel van de riolering zijn vervangen. De Panweg kan nu weer enkele tientallen jaren mee. We hopen dat ook de omwonenden en verkeersdeelnemers de nieuwe Panweg als een verbetering zien.”
De Panweg is alweer enige tijd in gebruik. Tot aan maart vinden nog enkele afrondende werkzaamheden plaats, zoals het planten van struiken en bomen. Over ongeveer een jaar evalueert de gemeente de effecten van de aanpassingen. Ook de Dijnselburgerlaan is van een nieuw jasje voorzien.

Wachten op een stil hagelkanon

20140120 WIJK BIJ DUURSTEDE  In antwoord op vragen vanuit de raad over de plaatsing van mogelijk stillere ant-hagelkanonnen laat het college weten dat dit nieuwe kanon nog in ontwikkeling en nog niet op de markt is. Daarnaast geeft de ontwikkelaar aan niet zeker te weten of het kanon ook daadwerkelijk werkt.

Lees verder op de website van t Groentje

Cultuurcafé

20140120 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op woensdag 29 januari is er vanaf 20.00 uur weer een Cultuurcafé in Theater Calypso aan de Markt. Deze keer heeft de avond als thema: klassiek. U wordt tijdens dit Cultuurcafé onder andere geïnformeerd over klassieke concerten in Wijk bij Duurstede en omstreken

Lees verder op de website van t Groentje

Mad Science: in vuur en vlam

20140120 COTHEN  Maandagochtend was het zover. Een professor van Mad Science kwam een techniek-demonstratie geven aan de leerlingen van groep 3 t/m 8. Het werd een spectaculaire demonstratie met rook, luchtdruk-trucs en als laatste vuur.

Lees verder op de website van t Groentje

Voor de zomer meer duidelijk over kazernes

20140120 BUNNIK / WERKHOVEN  Het college streeft ernaar om voor de zomer een voorstel naar de gemeenteraad te sturen wat betreft nieuwbouw of renovatie van de brandweerkazernes in Bunnik en Werkhoven. In Werkhoven wordt gerenoveerd, in Bunnik is het nog niet bekend.

Lees verder op de website van t Groentje

Victoria speelt James Bond

20140120 BUNNIK  Drumfanfare Victoria geeft op zondag 2 februari haar jaarlijkse concert in De Landgoederij in Bunnik. De drie secties van de vereniging; de fanfare, de tamboers en de majorettes hebben een leuk programma in elkaar gezet voor een gezellige middag.

Lees verder op de website van t Groentje

Z&PC de Zwoer steviger op derde plaats

20140120 DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag vond in het Laco zwembad in Driebergen de derde ronde van de KNZB zwemcompetitie plaats. Tijdens deze wedstrijd moest de Zwoer zijn derde plaats verdedigen omdat die aan het eind van het seizoen recht geeft op promotie naar de 1e klasse van het district Mid-West van de KNZB.

Alle zwemmers waren goed voorbereid op de wedstrijd en vol zin om zich volledig te geven. Onder de bezielende leiding van de trainers en de ouders werd alles uit de kast gehaald om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Uiteindelijk lukte dit en werd de derde plaats, op een totaal van 15 verenigingen, goed verdedigd.

Er moeten nog twee rondes worden gezwommen, maar gezien de voorsprong op de nummer vier moet het mogelijk zijn om dit jaar promotie af te dwingen nadat de vereniging vorig jaar nipt was gedegradeerd. Al met al een positieve ontwikkeling.

Excursie vogelwerkgroep VNMW

20140120 WIJK BIJ DUURSTEDE  De VNMW/IVN heeft een vogelwerkgroep die ook regelmatig publieksexcursies verzorgt. “We hopen op die manier mensen te interesseren in het observeren van vogels, bij de leden van de werkgroep is kennis aanwezig om je te helpen vogels te herkennen en er zijn voldoende kijkers en telescopen aanwezig om de vogels goed te kunnen bekijken.

Lees verder op ditiswijk.nl

Voortgang buurtsuper Langbroek(2)

20140120 WIJK BIJ DUURSTEDE  Fractievoorzitter Hans Marchal van de PCG wil van de verantwoordelijk wethouder weten of er op 13 december een beslissing is genomen of er wel/niet een buurtsuper In Langbroek komt.

Lees verder op ditiswijk.nl

OKW houdt Politiek café

20140120 WIJK BIJ DUURSTEDE  Ondernemend Wijk bij Duurstede houdt op maandagavond 27 januari 2014 een Politiek Café in Café De Veldpoort. De OKW heeft alle fracties van de politieke partijen uitgenodigd, zodat zij aan de ondernemers in de gemeente Wijk bij Duurstede hun programma voor de komende vier jaar kunnen toelichten.

Lees verder op ditiswijk.nl

Boekhandelscafé in Driebergen

20140120 DRIEBERGEN  Driebergen heeft er sinds enkele dagen een boekhandelscafé bij. Op de Traaij kunt u bij boekhandel Jacques Baas behalve voor boeken nu ook voor een drankje en een hapje terecht. De inpandige brasserie heet “Bij Jacques” en zal op donderdagavond 30 januari officieel worden geopend door schrijfster Franca Treur. De muzikale omlijsting komt op deze feestelijke avond van het bekende duo Sans Souci.

De eigenaren van boekhandel Jacques Baas – Petra van de Ven en Lars Klein – liepen al enige tijd met het idee rond om met horeca binnen hun pand te beginnen. Het zoeken was echter nog naar de juiste partners. Die werden gevonden in de vorm van Driebergenaren Anita en Marc Minderman. Lars Klein hierover: “We hadden Anita en Marc al eerder gepolst. Zij waren toen al heel enthousiast om een brasserie bij ons te beginnen, maar toen waren de omstandigheden er niet naar. Enkele maanden geleden waren de zaken anders komen te liggen en vroegen zij of wij nog altijd dat plannetje hadden. Toen was het snel beklonken.”
In het najaar van 2013 begon achter de buitenmuur van de boekenwinkel de aanbouw van het boekhandelscafé. De gehele verbouwing is wederom door uitsluitend lokale bedrijven verricht. Sinds enkele dagen is de brasserie geopend; het publiek reageert razend enthousiast.

Voor de officiële opening wisten de boekhandelaren de bekende schrijfster Franca Treur te strikken. De nog jonge schrijfster (34) werd in één klap bekend door haar veelgeprezen debuutroman Dorsvloer vol confetti. Dit boek verscheen in oktober 2009, een psychologische roman over een meisje dat eind jaren tachtig, begin jaren negentig in Zeeland opgroeit in een strenggelovig boerengezin. Door het onderwerp en haar achtergrond wordt zij regelmatig vergeleken met de schrijvers Jan Siebelink en Maarten ’t Hart, evenals Treur afkomstig uit een streng-gereformeerd milieu waarmee ze eveneens hebben gebroken. Van Franca Treurs debuut werden ruim 150 duizend exemplaren verkocht.
Begin januari verscheen haar nieuwe roman De woongroep. Franca Treur zal tijdens de openingsavond kort iets vertellen over deze nieuwe roman en er ook uit voorlezen. Daarna zal zij beide boeken desgewenst signeren.

De officiële opening op 30 januari van “Bij Jacques” op de Traaij 4c begint om 20.15 uur en iedereen is van harte welkom. Kijk ook op: www.boekhandelbaas.nl

Miljoenenstrop dreigt bij provinciaal natuurproject

20140120 PROVINCIE UTRECHT  Er zijn flinke ingrepen nodig bij het natuurproject Hart van de Heuvelrug anders dreigt een miljoenenstrop voor de Provincie, enkele Utrechtse gemeenten en hun partners.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

New Cool Collective in De Peppel

20140120 ZEIST  Dit wordt dansen geblazen! Op zaterdag 1 februari 2014 komt New Cool Collective naar Pop- & Cultuurpodium De Peppel met haar uiterst energieke mix van jazz en soul, opgefleurd met dikke lagen latin, funk en afrobeat.

vergroot foto

De band bestaat uit muzikanten die in een breed scala van andere projecten hun muzikale sporen ruimschoots hebben verdiend: saxofonist Benjamin Herman, drummer Joost Kroon, percussionisten Frank van Dok en Jos de Haas, pianist Willem Friede, bassist Leslie Lopez en trompettist David Rockefeller. New Cool Collective heeft een blijvende, eigen stijl op de kaart gezet met de best denkbare instrumentale dansbare en energieke muziek denkbaar. Koop nu vast je toegangskaartje in de voorverkoop voor € 13,00 via www.peppel-zeist.nl of bij Primera.

MeeleefGezin in de race voor ‘Appeltje van Oranje’

20140120 DOORN   Stichting Meeleefgezin uit Doorn maakt kans op een ‘Appeltje van Oranje’. Op vrijdag 17 januari vond de landelijke presentatiedag voor het Oranje Fonds plaats. Daar werden 36 projecten gepresenteerd met het motto ‘Samen meer’.

Lees verder op de website van De Kaap

Dansochtend voor senioren bij Welnúh in Leersum

20140120 LEERSUM  Op woensdag 5 februari organiseren Welnúh en dansschool Zenner uit Leersum weer een dansbijeenkomst voor senioren. Tijden van 10.00-11.30 uur in dansschool Zenner,  Rijksstraatweg 177. Entree: € 5,– (inclusief koffie/thee met iets lekkers).

Dansen op muziek is een goede en gezellige manier om uw lichaam in conditie te houden en blijkt voor velen een favoriete manier te zijn om in beweging te komen. Op deze manier kan de gezondheid bevorderd worden, de angst om te vallen worden verminderd en zo het zelfvertrouwen worden verbeterd. Dit alles bij elkaar helpt mee aan het verminderen van valincidenten.
Een stukje nostalgie in de vorm van een gezellige dansbijeenkomst gecombineerd met het werken aan de gezondheid. Een unieke combinatie!
Allerlei manieren van bewegen op muziek zullen deze ochtend weer aan de orde komen. Neem uw man/vrouw, buren, familie en/of vrienden mee en meld u aan!
Aanmelden en informatie: de receptie van Welnúh tel. 0343 523000.

Brand tussen rieten kappen snel geblust

20140120 ODIJK  Op de Zeisterweg in Odijk werd zondagavond groot alarm geslagen voor een brandende kliko. De kliko stond namelijk opgesteld tussen twee woningen met rietenkap. De brandweer rukte met veel materieel uit, maar als snel bleek het mee te vallen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik
het nieuws van 21 januari 2014
17e jaargang nummer 5007
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Brandje Kromme Stelakker

20140121 COTHEN  De brandweer Cothen/Langbroek werd vanmiddag voor een woningbrand aan de Kromme Stelakker opgeroepen. De reeds aanwezige politie had de straat afgezet zodat de tankwagenspuit zonder problemen door kon rijden tot voor het huis.

Lees verder op ditiswijk.nl

Gemeente ziet zichzelf ‘op de goede weg’

20140121 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vorige week zag een dik rapport over een bestuurskrachtmeting het licht. Hillridge vroeg drie Heuvelrugwatchers en een raadslid om kort commentaar. Zelf vatte de gemeente het rapport samen in een persbericht met de titel: een goede stap voorwaarts.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Koning Willem-Alexander opent Bovag-pand in Bunnik

20140121 BUNNIK  Hoog bezoek in Bunnik dinsdag want daar kwam koning Willem-Alexander langs om een nieuw kantoorpand van de Bovag te openen. Het oude gebouw van de vereniging voor autohandelaren was in de loop van de jaren behoorlijk verfomfaaid geworden en dus aan vervanging toe.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Activiteiten voor iedereen in openingsweek gemeentehuis

20140121 ZEIST  Het gemeentehuis is in de week van 10 tot en met 15 februari één grote manifestatie van de kracht van de Zeister samenleving. Het vernieuwde huis van de gemeente biedt die week een podium voor inwoners, organisaties, maar ook ambtenaren en bestuurders, om hun talenten te tonen aan heel Zeist.

Het boordevolle programma biedt ruim 100 gratis activiteiten. Op www.openingsweekzeist.nl staat het programma en kan iedereen zich aanmelden voor de activiteiten van zijn of haar keuze.

Burgemeester Koos Janssen: “Dit is een feestelijke ontmoeting voor heel Zeist. Er is voor iedereen wat te beleven!” Aanleiding is de ingebruikname van het vernieuwde gemeentehuis (zie www.zeist.nl/gemeentehuis).

Aanmelden
De openingsweek draagt (met een knipoog) de naam ‘Achterkamertjes en Open Deuren’ en biedt een keur aan activiteiten die plaatsvinden in het gehele gemeentehuis. Muziek, dans, theater, spel, kunst, lekker eten, workshops, informatie, debat: alles komt langs. Aanmelden kan via www.openingsweekzeist.nl. De website wordt de komende tijd aangevuld met nog méér leuke en interessante activiteiten. Als aanmelden via de site niet mogelijk is, dan kan men bellen naar het vijfcijferige telefoonnummer 14 030. Het volledige programma is ook in te zien in het gemeentehuis.

Openingshandeling
De officiële openingshandeling vindt plaats op maandag 10 februari, vanaf ongeveer 17.10 uur, door de Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, de heer W.I.I. van Beek. Dit gebeurt buiten bij de ingang, voor het gemeentehuis. Iedereen is van harte welkom. Daarna wordt een glaasje glühwein of chocolademelk geschonken in de publiekshal van het gemeentehuis.

Voorbeelden van activiteiten
Een voorproefje van de ruim 100 activiteiten in de openingsweek:
    •    Knuffelhotel: je knuffelbeer of pop mag een nachtje logeren in de kamer van burgemeester Koos Janssen. Een voorleesverhaal door de burgemeester en ontbijt de volgende ochtend, horen erbij.
    •    Zeister Safari: trek in een touringcar de jungle van Zeist in en ontdek de meest bijzondere plekjes van de gemeente Zeist, onder begeleiding van een wijkmanager.
    •    Proef Zeist: grote proeverij van lekkernijen, met medewerking van diverse, duurzame Zeister ondernemers. Kom proeven!
    •    Tussen Kunst en Kitsch: Zeister antiquairs beoordelen uw zilver, sieraden, vazen en oude kunst.  Heeft u een fortuin op zolder staan?
    •    Monologen: kom luisteren naar herkenbare, soms verwarrende, nu eens vrolijke, dan weer aangrijpende en vooral hartverwarmende verhalen over mensen met een beperking, verteld door talentvolle acteurs.
    •    Moordspel: de veiligheidsadviseur van de burgemeester is vermoord. Wie heeft dit op zijn geweten? Speel mee en zoek de moordenaar in het gemeentehuis. Is het de burgemeester, de wethouder, of…?
    •    Van eerste idee tot gebouw: de bouwers van het nieuwe gemeentehuis – architect, binnenhuisarchitect, projectmanager en ontwikkelaar – geven een boeiende presentatie over het ontwerpen en bouwen van het gemeentehuis.
    •    Verkiezingsdebat: dit debat is de start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Onze politieke partijen gaan de verbale strijd aan over alles wat belangrijk is voor ons mooie Zeist. Voorafgaand is er een jongerendebat.
    •    Rondleiding door het gemeentehuis: ervaren gidsen van Het Gilde leiden u rond door het gemeentehuis. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier en leidt onder meer door het oude Raadhuis, de nieuwe aanbouw en de gerenoveerde aanbouw.

‘Gijsbert, je bent geweldig!’

20140121 ZEIST  Het is alweer drie maanden geleden, maar de brand die vorig jaar oktober in seniorenflat de Grote Koppel woedde ligt bij de bewoners nog vers in het geheugen. Bewoonster Wilhelmina Hos-de Jongh overleefde de brand dankzij de brandweerman die haar kwam redden uit haar met zwarte rook gevulde woning.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Koningsportretten voor Zeist worden onthuld!

20140121 ZEIST  Vrijdag 24 januari is het zo ver. De zeven Koningsportretten, waarvan er één komt te hangen in de raadzaal van het gemeentehuis, worden onthuld en tentoongesteld. Inwoners van Zeist mogen tot en met 14 februari stemmen op hun favoriete portret.

vergroot foto
 
De expositie wordt vrijdag 24 januari geopend door wethouder Cultuur, Joke Leenders, in het Kunstenhuis. Dit gebeurt in aanwezigheid van de kunstenaars en andere genodigden. Vanaf 25 januari is de expositie van maandag tot en met zondag tussen 10.00 en 16.00 uur geopend voor publiek. Inwoners van Zeist kunnen tot en met 14 februari stemmen op hun favoriete portret door het persoonlijk invullen van een stembiljet.
 
Laat uw voorkeur blijken
Joke Leenders: “Deze portretwedstrijd is een unieke gelegenheid voor Zeister kunstenaars om zich te laten zien. In de eerste ronde zijn zeven kunstenaars uitgekozen: allemaal mensen met werk in verschillende stijlen en aanpak maar allemaal van hoge kwaliteit. De keuze wordt nog moeilijk, maar u als inwoner van Zeist kunt daarbij helpen door uw voorkeur te laten blijken. Ik wil daarom iedereen aansporen om te gaan kijken. Ik hoop dat de portretten het gesprek van de dag worden in Zeist.”
 
Openingsweek
Tijdens de openingsweek van het vernieuwde gemeentehuis verhuist de expositie naar het gemeentehuis waar bezoekers de portretten kunnen bezichtigen. Dit gebeurt op 10 februari. Ook hier kunnen Zeistenaren hun stem uitbrengen op het portret van hun voorkeur. De drie kunstenaars met de meeste voorkeurstemmen gaan door naar de finale. Wie die kunstenaars zijn, wordt aan het eind van de openingsweek op 15 februari bekend gemaakt!
 
Bepalen van de winnaar
Daarna wordt van de drie finalisten een winnaar gekozen door de gemeenteraad en de Adviescommissie Beeldende Kunst van Zeist. De stemming vindt plaats in de week van 24 februari. Tijdens de raadsvergadering van 4 maart maakt burgemeester Koos Janssen bekend welk Koningsportret gekozen is.
 
Het nieuwe Koningsportret
Het portret van de winnaar zal door de gemeente worden aangekocht voor vijf duizend euro. Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 27 maart, wordt ook het koningsportret geïnstalleerd in de nieuwe raadzaal.
 
Aanleiding
Begin 2014 werd de nieuwe raadzaal in het gemeentehuis van Zeist in gebruik genomen. Op initiatief van de gemeenteraad van Zeist is er door de gemeente een wedstrijd georganiseerd voor een beeltenis van de Koning. Lokale kunstenaars konden zich inschrijven, waarbij het winnende werk een plek krijgt in de nieuwe raadzaal.Workshop linedance in Leersum

20140121 LEERSUM  Wekelijks is er in de Bibliotheek Z-O-U-T, locatie Leersum, een ontmoetingsochtend voor volwassenen. Tijdens deze ochtenden, de zogenaamde Zoute Inval, wordt er koffie of thee gedronken of er is een thema.

Donderdag 30 januari a.s. is er van 10 tot 12 uur een Workshop Linedance. Kom gezellig dansen op country & westernmuziek met Tanja Huigenbosch en Miranda. Deelname is gratis. Voor de koffie of thee betaalt u € 1,-.
Voor meer info over de Zoute Inval kunt u terecht op de website: www.rbzout.nl


Ongerustheid over bouwcrisis

20140121 UTRECHTSE HEUVELRUG  Door de crisis in de bouw liep de gemeente vorig jaar bijna vijf ton aan inkomsten mis. In zijn laatste begroting voor de verkiezingen is het college optimistisch. In 2014 zou zo’n 1,6 miljoen euro aan bouwleges binnen moeten stromen. De politiek is er echter niet gerust op.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzemiks gul voor dertien instellingen

20140121 LEERSUM   ,,Stichting Creatief Centrum Muzemiks was een organisatie die heeft geleefd in Leersum en omstreken.” Zo begon Diana Harinck als laatste voorzitter aan haar afscheidswoorden. Vrijdag nam Muzemiks afscheid van een groot aantal van de vele oud-bestuursleden, oud-docenten en oud-vrijwilligers die ruim 40 jaar lang ‘de kar hebben getrokken’.

Lees verder op de website van De Kaap

Keukenbrand aan Irenelaan in Zeist

20140121 ZEIST  In Zeist is in de nacht van maandag op dinsdag brand uitgebroken in de keuken van een flat aan de Prinses Irenelaan. De bewoner ontdekte het vuur gelukkig op tijd en waarschuwde de brandweer.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Business Golf Zeist nieuwjaarsborrel 2014

20140121 ZEIST / DRIEBERGEN  Tijdens de nieuwjaarsborrel van Business Golf Zeist werd het glas geheven op het 5e jaar business golf in het wapen van Rijsenburg. In 2014 gaat de Stichting Business Golf Zeist door met het organiseren van de competitie om de Businesscup op Golfclub Schaerweijde en Golfclub Kromme Rijn.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Natuur Kwintelooijen in handen van ondernemers

20140121 RHENEN / VEENENDAAL  De overheid trekt in de komende jaren haar handen langzaam af van natuur- en recreatiegebied Kwintelooijen in Rhenen. Ondernemers krijgen een belangrijkere rol.

Lees verder op de website van de Gelderlander
het nieuws van 22 januari 2014
17e jaargang nummer 5008
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Deur Financiële Diensten en Brasserie ’t Hoekje pakken ondernemersprijzen

20140122 UTRECHTSE HEUVELRUG  Deur Financiële Diensten (foto) uit Leersum is woensdagavond gekroond tot Ondernemer van het jaar 2013 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In cultuurhuis Pléiade in Doorn ging de andere prijs, die voor Startende ondernemer van het jaar 2013 naar de Amerongse Brasserie ’t Hoekie.

Lees verder op de website van De Kaap

Monumentale bomen: + 38 stuks

20140122 UTRECHTSE HEUVELRUG  Heuvelruggers hebben niet meer dan 32 bomen aangemeld als waardevol of monumentaal. De gehele lijst telt nu 573 te beschermen bomen.  De lijst met bomen is een uitvloeisel van de discussie rond het afschaffen van de kapvergunning, vorig jaar.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Tafeltje Dekje komt met poster en flyers

20140122 ODIJK  Tafeltje Dekje gaat posters en flyers verspreiden door de drie kernen van de gemeente Bunnik. “De maaltijden die wij rondbrengen helpen mensen die minder kunnen om gezonder te blijven, maar niet iedereen weet ons te vinden”, vertelt Edith van der Velden van Tafeltje Dekje.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Maarten van Rossem met lezing De Nederlandse samenleving in De Binder

20140122 LEERSUM   Maarten van Rossem geeft op woensdag 12 februari een lezing over De Nederlandse Samenleving in SCC De Binder in Leersum. De bekende historicus en schrijver analyseert Nederland en de wereld. Hij staat bekend om zijn nuchtere en relativerende analyses en het op geheel eigen wijze verkondigen van zijn mening.

Hij is dan ook een veelgevraagd commentator op radio en televisie, waar hij graag zijn allerminst zonnige, maar geestige, kijk geeft op politieke en culturele kwesties. Van Rossem is onder meer een frequente gast bij programma’s als De Wereld Draait Door, Pauw en Witteman en is jurylid bij De slimste mens.
Is Van Rossem’s commentaar dwars? Relativeert hij te veel? Kom luisteren en oordeel zelf!

Woensdag 12 februari 2014, Aanvang: 20.15 uur
Toegang: € 15,00, (Toegang op vertoon van Voordeel-met-je-Biebpas € 12,00)
Locatie: Cultuurhuis De Binder, Hoflaan 29, Leersum
Kaarten: via de website www.cultuurhuizenheuvelrug.nl,via de voorverkoopadressen: Bibliotheek en De Binder Leersum, VVV Doorn en 45 minuten voor aanvang aan de kassa.

Kindervoorstelling Winnie de Poeh in Cultuurhuis Doorn

20140122 DOORN  Op zondag 9 februari kunnen kinderen vanaf 3 jaar met hun ouders en oma`s en opa`s de familievoorstelling Winnie de Poeh: Het verhaal van Kanga en Poeh bekijken. Deze speelse voorstelling met (accordeon)muziek, maskers en poppen wordt in Cultuurhuis Doorn gespeeld door Marjo Dames.

Winnie de Poeh, Knorretje en Konijn zijn erg geschrokken als ze ontdekken dat er ineens twee vreemde dieren in hun bos zijn komen wonen. Het zijn moeder Kanga en haar kindje Roe. Konijn bedenkt hoe hij ze weg kan jagen. Ze gaan Roe stelen en verstoppen. Uiteindelijk verovert Roe het hart van Konijn en mogen ze blijven!
Vertelster en actrice Marjo Dames brengt verhalen op een eigenzinnige, speelse en theatrale manier tot leven. Marjo heeft een fysiek theatrale vertelstijl, ondersteund door scherp gekozen, eenvoudige middelen. De voorstelling is gebaseerd op het verhaal Kanga en Roe uit Winnie de Poeh door A.Milne.

Zondag 9 februari 2014
Aanvang voorstelling: 15.00 uur
Leeftijd 3+
Toegang: € 7,50
Locatie: Cultuurhuis Doorn, Kerkplein Doorn
Kaarten: via de website www.cultuurhuizenheuvelrug.nl,via de voorverkoopadressen: Bibliotheek, Readshop en VVV te Doorn en 45 minuten voor aanvang aan de kassa.

Van Geijtenbeek: oude rot van 30

20140122 UTRECHTSE HEUVELRUG   De lijsttrekker van de SP is Jasper van Geijtenbeek. Hieronder stelt hij zich aan u voor. Jasper van Geijtenbeek (30 jaar), raadslid sinds 2008, wonend in Amerongen en werkzaam in de gehandicaptenzorg. Jasper is, ondanks zijn jonge jaren, al een echte ‘oude rot’ in het vak.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Werelderfgoednominatie Romeinse Limes stap dichterbij

20140122 REGIO  Het Rijk, de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland en de 26 gemeenten langs de Limes gaan samenwerken aan de UNESCO nominatie van de Romeinse Limes. Hiertoe ondertekenen minister Bussemaker en de portefeuillehouders van de provincies en gemeenten op 27 januari een intentieverklaring.

Nederland gaat samen met Duitsland de Romeinse Limes voordragen.  Gedeputeerde van Cultuur in de provincie Gelderland Annemieke Traag, namens de samenwerkende provincies: ‘Een UNESCO nominatie betekent internationale waardering voor dit unieke en waardevolle erfgoed en biedt ook kansen voor de ontwikkeling van toerisme’.

De Romeinse Limes
De Romeinse Limes markeert de grens van het uitgestrekte Romeinse rijk. Deze grens doorkruist ons land van Katwijk naar Nijmegen en volgt de loop van de oude Rijn. Het zuidelijke deel van Nederland hoorde tot het Romeinse Rijk. Het noordelijke deel lag in de Romeinse invloedssfeer. De archeologische resten in dit gebied zijn goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in deze grenszone van het Romeinse Rijk. Archeologisch onderzoek in de grenszone heeft Romeinse forten, nederzettingen en delen van de Romeinse weg blootgelegd. De voordracht van de Romeinse Limes in Nederland betekent een uitbreiding van drie onderdelen van de Limes die al op de Werelderfgoedlijst staan:  in Engeland, Duitsland en Schotland. Wanneer de Romeinse Limes in Nederland hieraan toegevoegd wordt, vormen deze onderdelen het grootste archeologische monument van Europa. De Romeinse Limes verbindt Nederland met de overige landen die ooit onderdeel uitmaakten van dit wereldrijk.

De intentieverklaring
Met de verklaring wordt de gezamenlijke ambitie onderstreept om de Romeinse Limes als Werelderfgoed voor te dragen. Ook worden afspraken gemaakt over de wijze waarop partijen samenwerken. De verklaring is een belangrijke stap in het nominatieproces. Gemeenten, provincies en het Rijk hebben echter ook nog een hoop huiswerk te doen. De eerste stap is het bepalen welke onderdelen van het gebied wel en niet kunnen worden voorgedragen en hierover in overleg te gaan met eigenaren en andere belanghebbenden. Het streven is de Romeinse Limes uiteindelijk op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.Wat is de Romeinse Limes?
De Limes is de grens van het oude Romeinse Rijk. Ongeveer 2000 jaar geleden vormden de Romeinen ( uit Italië) een wereldmacht. Daardoor ontstond het grote Romeinse Rijk, dat zich rond de Middellandse Zee uitstrekte van Engeland in het noorden tot Marokko in het zuiden. Ook het zuidelijke deel van Nederland hoorde tot het Romeinse Rijk. Het noordelijke deel van Nederland lag in de Romeinse invloedssfeer. De grens tussen beide was de rivier de Rijn, die in die tijd via Nijmegen en Utrecht naar de Noordzee stroomde. De Rijn vormde de noordgrens van het Romeinse Rijk en wordt aangeduid met ‘limes’: Latijn voor ‘grens’.

Verschillende Nederlandse plaatsen langs de Rijn hebben wortels in de Romeinse tijd. Langs de oude grens doen archeologen regelmatig opgravingen. Ze vinden nog steeds oude Romeinse overblijfselen. De Limes was aan de ene kant een militaire zone, die bestond uit een weg, verdedigingswerken en burgernederzettingen. Aan de andere kant was het ook een handelsroute. Langs deze route ontstond een uitwisseling van culturen: tussen de inheemse bevolking en de soldaten van het Romeinse leger en hun gezinnen.

De Limes heeft dan ook veel sporen achtergelaten in ons huidige land. En dat zijn niet alleen de zichtbare vormen zoals bijvoorbeeld een Romeinse muur, grafvondsten of militaire gebruiksvoorwerpen. De invloed van de Limes reikt veel verder dan dat. De komst van de Romeinen gaf de aanzet tot de eerste grootschalige infrastructuur in Nederland. Zij brachten hun religie, monetaire stelsel, taal, schrift, gebruiken en technieken mee naar ons land. En die invloed is tot op de dag van vandaag voelbaar.

De Limes is tenslotte is getuige van zo’n 2000 jaar Nederlandse geschiedenis en verbindt ons met al die andere landen die ooit tot het Romeinse Rijk behoorden.

Wat is een werelderfgoed?
Een werelderfgoed is een object, plek of gebied met natuur- en/of cultuurhistorische waarden die
uniek zijn in de wereld. De UNESCO, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur,
beschrijft het als volgt: “Een werelderfgoed moet een uitzonderlijke universele waarde hebben, moet
onvervangbaar en uniek zijn en moet kunnen worden beschouwd als eigendom van de hele wereld”.
Als wereldburgers zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor het behoud van onze cultuur en natuur.
We doen dat voor onszelf, voor elkaar en voor de volgende generaties.

Waarom werelderfgoed?
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland zijn
ervan overtuigd dat de werelderfgoedstatus kansen biedt voor de regio. Met plaatsing op de
werelderfgoedlijst zou de Limes worden toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de
wereld. De werelderfgoedstatus biedt wereldwijde erkenning en het betekent waardering voor de
manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met het gebied zijn omgegaan. In andere gebieden blijkt dat plaatsing op de lijst gevoelens van trots en verbondenheid met het gebied versterkt.

Werelderfgoedlijst: de procedure
Hoe komt een monument op de Werelderfgoedlijst? De procedure duurt zo’n anderhalf jaar. Een land dient daarvoor per erfgoed een dossier in bij het Werelderfgoedcomité. In dit dossier staat:
        waarom een erfgoed mondiaal gezien van uitzonderlijke en onvervangbare waarde is
        hoe een erfgoed beschermt, behouden en beheerd kan worden.

De Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed, onder voorzitterschap van mevrouw Leemhuis-Stout, adviseerde in 2010 positief over het voorstel van de drie Nederlandse provincies om de Limes op de voorlopige lijst van het werelderfgoed te plaatsen. De commissie stelde dat de Limes van uitzonderlijke universele waarde is. De volgende stap is nu dat de drie provincies en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met de Duitse overheden andere partijen betrekken bij het opstellen van het nominatiedossier.

Werelderfgoed in Nederland

Nederland telt nu negen werelderfgoederen. Het natuurgebied de Waddenzee beschermt Nederland samen met Duitsland. Daarnaast gaat het om de Grachtengordel van Amsterdam, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de Droogmakerij De Beemster bij Purmerend, het Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer, Willemstad op Curaçao, de Molens van Kinderdijk-Elshout, de Stelling van Amsterdam en Schokland in de Noordoostpolder.
Duitsland telt 36 werelderfgoederen, waaronder het industriële complex Zollverein in Essen, de Dom in Keulen en de paleizen en parken in Potsdam en Berlijn.

Door welke gemeenten loopt de Romeinse Limes?
Provincie Gelderland
Provincie Utrecht
Provincie Zuid-Holland
Alphen aan den Rijn, Arnhem, Bodegraven-Reeuwijk, Bunnik, Buren, Duiven, Groesbeek, Houten, Katwijk, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lingewaard, Millingen aan de Rijn, Nederbetuwe, Nijmegen, Noordwijk, Oegstgeest, Overbetuwe, Rijnwaarden, Rijnwoude, Ubbergen, Utrecht, Wijk bij Duurstede, Voorschoten, Woerden, Zoeterwoude

Een veteraan in de Wijkse raad

20140122 WIJK BIJ DUURSTEDE   Even voorstellen: Wietze Smit. Wietze is voor de derde keer tot lijsttrekker gekozen door de Algemene Ledenvergadering van de politieke vereniging BBNu.Hij is nu 12 jaar raadslid, waarvan 8 als fractievoorzitter. Hij is 59 jaar en woont inmiddels 38 jaar in Wijk bij Duurstede, met echtgenote, zoons en huisdieren.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Natuurgebied De Woerd wordt uitgebreid

20140122 DRIEBERGEN  In een Raadsinformatiebrief meldt het college van b&w dat de sluiting van het composteerterrein naast de Woerd in Driebergen er toe heeft geleid dat een burgerinitiatief is ontstaan voor een gebiedsontwikkeling.

Naast een nieuwe bestemming voor het composteerterrein is ook de gelegenheid aangegrepen om een plan te ontwikkelen om landgoed de Woerd te versterken door toevoeging van land en een beheerderwoning.

Daarnaast wil men recreatieve mogelijkheden voor de wijkbewoners bij de Meerkoet te creëren. Deze gebiedsontwikkeling moet een duidelijke (ecologische) verbetering opleveren voor een groter gebied.

In de raadsvergadering van eind februari 2014 wordt het voorontwerp bestemmingsplan De Woerd (Driebergen) ingebracht. Hierin wordt de bedrijvenbestemming van het voormalig composteerterrein (en een stuk van het Biezenveld) omgezet in Natuur, en Wonen. Dit composteerterrein wordt toegevoegd aan landgoed de Woerd, evenals de 10 hectare gemeentelijk bosgebied dat achter de Faunalaan ligt. De schaapskooi de Woerd die eveneens in een gebied met Natuurbestemming ligt, wordt daarin bestemd voor opslag (ten behoeve van het landgoed). Naast de partiële herziening van het bestemmingsplan komen er verder recreatieve voorzieningen voor de buurtbewoners uit de nabij gelegen woonwijk, in de vorm van een speelbos voor kinderen en een klompenpad. Ook voor het uitlaten van honden wordt nog een oplossing gezocht. Dit plan wordt in nauwe samenwerking tussen de gemeente en de initiatiefgroep ontwikkeld. Deze initiatiefgroep bestaat uit een buurtbewoonster, de landgoedeigenaar en zijn juridisch adviseur en een adviseur op het gebied van landschapsarchitectuur en cultuurhistorie.

Een beheerderswoning voor het landgoed de Woerd is gewenst, te meer omdat het landgoed uitgebreid gaat worden met het voormalig composteerterrein (1ha) en het gemeentelijk bos/weidegebied (10 ha). In het bestemmingsplan wordt dan ook opgenomen dat deze woning uitsluitend als beheerderswoning bij het landgoed mag worden gebruikt.
Aanvankelijk is onderzocht of er gewoond kon worden in de schaapskooi, maar dat bleek om ecologische redenen niet verstandig te zijn. De Provincie heeft tijdens vooroverleg aangegeven wel mogelijkheden te zien voor de nieuwbouw van een beheerderswoning op het voormalige composteerterrein. Omdat dit gebied midden in de Ecologische Hoofdstructuur ligt is er een Natuuronderzoek uitgevoerd. Bouw van een nieuwbouwwoning in de EHS kan worden gecompenseerd door natuur op het andere gedeelte van het composteerterrein aan te leggen, en verbindingen te maken tussen ecologische zones.

Het gebied vormt een schakel tussen zuidelijk langs de Kromme Rijn gelegen natuurgebieden en gebieden ten noorden langs de Utrechtse Heuvelrug, richting het Gooi en de Zuidelijke Vechtplassen. Bestaande natuur wordt hiervoor aangepast (aanleg brede strook schraal grasland, omvorming ruige natuur naar open parklandschap, verbetering van de oeverzone en waterkwaliteit)
Daarnaast vindt het college het belangrijk dat er meer recreatieve mogelijkheden komen voor de buurtbewoners. Zo stelt de landgoedeigenaar 2 hectare van zijn landgoed open voor gebruik als speelbos. Er wordt ook een nieuw klompenpad aangelegd, dat start bij Het Wapen van Rijsenburg. Dit gebeurt in overleg met de mede-eigenaren van de grond waarover het pad loopt.).

Op woensdag 22 januari a.s. wordt in ’t Hoge Licht een inloopavond georganiseerd door de initiatiefnemers en de gemeente. Hiervoor worden de buurtbewoners uitgenodigd, evenals de groene organisaties, te weten het Utrechts Landschap, Tussen Heuvelrug en Wetering, Federatie Groene Heuvelrug en de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West. Ook u als raadslid bent hier van harte welkom. Op deze avond laten we zien wat de gebiedsontwikkeling inhoudt, en welke mogelijkheden zij biedt voor de omgeving.
Daarna volgt de partiële herziening met de gebruikelijke inspraakprocedure.

Supermarkten willen open op zondag

20140122 WIJK BIJ DUURSTEDE   Omdat supermarkten in de gemeenten Bunnik en Utrechtse Heuvelrug op zondag open mogen zijn, op proef, willen supermarkten in Wijk bij Duurstede dat ook. Albert Heijn heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend namens alle supermarkten.

Lees verdere op de website van de Wijkse Courant

Verrassend optreden van Opstap & Opstreek

20140122 ZEIST  Afgelopen zaterdag 18 januari speelde het Jeugdsymfonieorkest Opstap & Opstreek de sterren van de hemel tijdens hun optreden in de kerk van de evangelische Broedergemeente in Zeist. In het orkest, onder leiding van Martin Kuijlenburg, spelen kinderen en jongeren uit Utrechtse Heuvelrug, Zeist en omstreken.  Het is indrukwekkend om te ervaren hoe deze jonge en relatief onervaren musici met elkaar muziek tot leven kunnen brengen.

Opstap, het orkest met de jongere kinderen (10 tot 12 jaar oud) begon de avond met een deel uit de 1e symfonie van Mahler. Vervolgens kwam de 7-jarige Julia Böcker op, om een stukje van het pianoconcert van Tchaikovsky te spelen. Vol verve zette deze jeugdige pianiste samen met het orkest deze klassieker neer. Ook Opstreek, het jongerenorkest, liet een aantal prachtige klassieke stukken horen. Na de pauze speelden de twee orkesten samen onder andere het Finlandia van Sibelius. De jonge musici en daarmee ook de toeschouwers genoten van de volle klanken van dit stuk. Een orkestlid van Opstap zei het zo: ‘Finlandia, dat is zo’n mooi galmstuk.. en in die kerk daar galmt het ook echt mee. Dat was heel fijn om te spelen’. Na een paar moderne stukken van Opstreek, sloten de twee orkesten weer samen af. Een spetterend einde van een zeer geslaagd optreden.

Het was goed zichtbaar hoe de uitvoering de kinderen er toe bracht om met grote aandacht, inzet en plezier samen mooie muziek te maken. Martin Kuijlenburg heeft met zijn uitbundige enthousiasme de kinderen weer boven zichzelf doen uitstijgen. Al met al hebben de jonge musici opnieuw laten zien dat zij een veelbelovend orkest vormen met een zeer divers repertoire. We kijken uit naar hun volgende optredens dit jaar. (zie ook www.opstreek.eu)

Politieke partijen zijn opgewarmd

20140122 BUNNIK  Tijdens de algemene ledenvergadering van de buurt- en belangenvereniging Engboogerd in Bunnik trapten maandagavond de drie politieke lijsttrekkers af met het eerste debat voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Het werd een interessante discussie, onder leiding van Meinte Blaas.

Lees verder op de website van t Groentje

Alle brieven liggen nog op zolder

20140122 ODIJK  Erik (80) en Gerda (81) Klein-Teske gingen vorige week nietsvermoedend naar de gym, zoals elke week. Toen ze thuiskwamen was de entree van hun woning versierd, door hun eigen kinderen. Het echtpaar was die dag precies vijftig jaar getrouwd.
 
Lees verder op de website van t Groentje

‘Evenwichtige kandidatenlijst BVH’

20140122 UTRECHTSE HEUVELRUG  De definitieve kandidatenlijst van Burgervertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) voor de komende raadsverkiezingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is klaar. Fractievoorzitter en lijsttrekker Sybe Streekstra spreekt over een evenwichtige samenstelling van de kandidatenlijst.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

ChristenUnie/SGP: Wouter Catsburg stelt zich voor

20140122 ZEIST  ‘‘Persoonlijk voel ik me erg aangesproken door de opdracht uit het boek Jeremia om je in te zetten voor de bloei van de stad waarin je woont.’’ De lijsttrekker van de ChristenUnie/SGP is Wouter Catsburg. Hieronder stelt hij zich aan u voor.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Van muizenvolk tot handwerkcafé

20140122 MAARN   Maarn heeft sinds kort een Handwerkcafé onder leiding van Lidwien Hensing. Dit ‘café’ is voortgekomen uit de muizenhype, die Hensing afgelopen najaar ontketende met de promotie van haar prentenboek ‘De veldmuis en de notendop’ én de daaropvolgende muizenveiling voor KiKa.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Midlandia wint opnieuw streekderby

20140122 ZEIST / BUNNIK  Zaterdag moest korfbalvereniging Midlandia het opnemen tegen de buren uit Zeist. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, want Midlandia won de thuiswedstrijd in de laatst paar seconden. Supporters waren in grote getale afgereisd naar Sporthal Dijnselburg in Zeist.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

ChristenUnie: verandering vanuit het geloof

20140122 DOORN  Het huidige raadslid voor de ChristenUnie, Dick Karssen, is opnieuw verkozen tot lijsttrekker van die partij. Nummer twee op de lijst is Dianne van Wijnen, momenteel actief in twee gemeentelijke commissies. Dick Karssen (1951) zit sinds 1985 in de gemeentelijke politiek.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

SV Odijk lijkt de weg kwijt te zijn

20140122 ’T GOY / ODIJK  Odijk is bezig aan een dramatische reeks in de competitie. Voor de vierde maal op rij verloor de ploeg van trainer Wouter Jansen en is daardoor teruggezakt naar de derde plaats.  Op bezoek bij middenmotor ’t Goy verloor Odijk in een zeer slechte wedstrijd met 3-2.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Fietsroute Van Zijldreef – Vagantenpad

20140122 BUNNIK   Op 7 januari heeft het college besloten om de fietsroute tussen de Van Zijldreef en het Vagantenpad opnieuw aan de gemeenteraad voor te leggen. Voorgesteld wordt om de fietsroute door het plantsoen van het Eikenpad aan te leggen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Nieuwe directeur Publieke Gezondheid Utrecht

20140122 REGIO  Peter Bos is de nieuwe directeur van de GGD regio Utrecht. Op 1 januari 2014 is, na unanieme instemming door de deelnemende gemeenten, de GGD regio Utrecht ontstaan. Deze gemeentelijke gezondheidsdienst werkt voor alle 26 gemeenten in de provincie Utrecht.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Meer kinderen op schaatsles

20140122 ZEIST / BUNNIK   Schaats- en inlineskate vereniging Zeist heeft inmiddels 140 leden tussen 6 en 12 jaar, en dat aantal groeit elk jaar. Wat opvalt is dat het aandeel jeugdleden van buiten Zeist is gegroeid naar 30%. Steeds meer volwassenen en kinderen willen goed leren schaatsen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik
het nieuws van 23 januari 2014
17e jaargang nummer 5009
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bijlo test vloer en akoestiek MFA Kersentuin

20140123 BUNNIK   Eindelijk was het dan zover. Na 13 jaar vergaderen, bakkeleien, schetsen en bouwen, werd afgelopen zaterdag de MFA Kersentuin officieel geopend. Honderden nieuwsgierige Bunnikers kwamen naar het gebouw voor de opening en een rondleiding.

Lees verder op de website van t Groentje

Tweede Kamerleden van de SP op WMO tour

20140123 WIJK BIJ DUURSTEDE   Op vrijdag 24 januari komen Tweede kamerleden van de SP Renske Leijten en Henk van Gerven naar Wijk bij Duurstede. Aangezien Renske binnen afzienbare tijd moeder wordt komt haar vervanger Tjidske Tsiderius ook mee.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

PeppelParty Kidz

20140123 ZEIST  Op vrijdag 31 januari 2014 is er weer een avond voor de jonge feestgastjes in Pop- & Cultuurpodium De Peppel! De PeppelParty Kidz is HET feest voor kids van 8-12 jaar. Dus heb jij wel zin in een feestje? Kom dan naar deze altijd gezellige kidsdisco voor een te gekke avond!

Er is een DJ die de tofste nummers draait en er kan lekker gedanst worden. Jij komt toch ook? Een hartstikke leuke avond om gezellig met je vrienden en vriendinnen naar toe te gaan. Ben je binnenkort jarig? De PeppelParty Kidz is ook erg leuk voor je feestje! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 18.30 uur en de entree is € 2,00.

“De jeugd verdient goede zorg”

20140123 GEMEENTE BUNNIK   Kinderen en jongeren kunnen vanaf 1 januari 2015, als de gemeente Bunnik verantwoordelijk wordt voor de lokale jeugdzorg, rekenen op professionele en snelle zorg. Dat zegt wethouder Jorrit Eijbersen. “Deze kwetsbare groep mensen heeft recht op goede oplossingen.”

Lees verder op de website van t Groentje

Meer fouten te herstellen in plan Beverweerd

20140123 WERKHOVEN   Vorige week was in ’t Groentje te lezen welke fouten er bij de gemeente zijn gemaakt met het bestemmingsplan voor landgoed Beverweerd ten aan zien van het ondergronds parkeren. In de Discussienota van het college aan de gemeenteraad, komen nog twee fouten aan de orde.

Lees verder op de website van t Groentje

Verdachte wietfabriek bos Zeist voor de rechter

20140123 ZEIST   De 61-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ondergrondse hennepkwekerij in een bos in Zeist staat vandaag voor de rechter.  De kwekerij bij de Ericaweg bestond uit een gangenstelsel en vier ondergrondse ruimtes, waar onder meer dieselagregaten en ongeveer 2.200 wietplanten stonden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dorp en natuur naar rechter om industriegebied

20140123 AMERONGEN  De vereniging Dorp en Natuur stapt naar de rechter om de uitbreiding van het Amerongse industriegebied tegen te houden.
Dat laat de vereniging weten in een persbericht. Volgens Dorp en Natuur betekent de uitbreiding van het industriegebiedje een aantasting van de landschappelijke waarde van de Eng.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Noodsituatie bij Driebergse kinderboerderij

20140123 DRIEBERGEN  Kinderboerderij ‘t Woelige Nest bevindt zich momenteel in zeer zwaar weer. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil al het vastgoed waar de gemeente niet zelf ‘in zit’ afstoten en overdragen aan de stichtingen en besturen die als huurder te boek staan. Dit betekent dat deze organisaties zelf voor het beheer en het onderhoud van de betrokken percelen moeten gaan zorgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Rijdende Rechter in Driebergen

20140123 DRIEBERGEN  Maandag 27 januari zijn in Driebergen opnames van een zaak voor het Nederland 1 programma ‘De Rijdende Rechter’. De hoorzitting is openbaar, publiek is welkom. De hoorzitting met Mr. Visser vindt plaats in Hotel Bergse Bossen aan de Traaij 299, Driebergen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Omwonenden bijgepraat over stationsplan Driebergen-Zeist

20140123 ZEIST  Mensen die meer willen weten over de bouwplannen voor station Driebergen-Zeist kunnen vanavond terecht in Cultuur- en Congrescentrum Atropia in Driebergen. Het station wordt de komende jaren ingrijpend verbouwd en ambtenaren praten tijdens de inloopbijeenkomst omwonenden bij.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Rechter buigt zich over luxeleven op woonwagenkamp Rhenen

20140123 RHENEN  Acht mannen staan vandaag voor de rechter in verband met de inval op een luxe woonwagenkamp in Rhenen vorig jaar. Ze worden verdacht van hennep- en witwaspraktijken. Bij de grootscheepse actie werd eind februari peperdure spullen in beslag genomen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Onduidelijkheden over citymarketing

20140123 WIJK BIJ DUURSTEDE   Nadat de horeca medio december te kennen gaf geen deel meer uit te maken de Vereniging Citymarkting stelde de redactie van ditiswijk.nl enkele vragen aan de gemeente over de stand van zaken met betrekking tot de voortgang van de stadspromotie die hier een grote prioriteit heeft.

Lees verder op ditiswijk.nl

Lijsttrekker D66: Aart van Veen

20140123 WIJK BIJ DUURSTEDE  Aart van Veen, 61 jaar en geboren in Maarn en sinds 1981 woonachtig met mijn gezin in Wijk bij Duurstede. ‘‘Sinds 1992 ben ik actief als ondernemer en heb ik leiding gegeven aan een kleine groep bedrijven o.a. in Wijk bij Duurstede.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant
het nieuws van 24 januari 2014
17e jaargang nummer 5010
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Natuurmiddag uilen en braakballen

20140124 LEERSUM  Op woensdagmiddag 5 februari organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum weer een kinderactiviteit. Het thema is: uilen en braakballen. De kinderen gaan zelf een braakbal uitpluizen en de muizenbotjes onderzoeken.

Kinderen van 6-12 jaar zijn welkom om 14.00 uur bij de ingang van landgoed Broekhuizen aan de kruising Broekhuizerklaan-Middelweg (bij het grote hek). Om vier uur kunnen ze daar weer worden opgehaald. Voor nadere informatie, zie www.dorpennatuur.nl.

Wie heeft in 2014 de mooiste boerderij?

20140124 REGIO  Boerderij van het Jaar is een initiatief van de Boerderijen Stichting Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht, die zich samen sterk maken voor boerderij, erf en landschap. Doe mee met deze prestigieuze verkiezing en maak net als de winnaars van vorig jaar kans op mooie prijzen en de titel Boerderij van het Jaar 2014.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Zware straffen geëist in hoger beroep rond dood Pott

20140124 ZEIST  Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twee keer achttien jaar en één keer acht jaar celstraf geëist tegen drie mannen die de woningoverval in Zeist pleegden waarbij slager Jan Pott om het leven kwam.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Leefstijl-onderzoek in Hoge Dennen Zeist

20140124 ZEIST   In de week van 17 februari gaat het Europese Spotlight van start. VUmc voert dit onderzoek, in samenwerking met andere Europese landen, uit om te bestuderen wat de invloed van de buurt op onze leefstijl is.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Eenmalige verlaging afvalstoffenheffing

20140124 RHENEN  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rhenen stelt de gemeenteraad voor om deze heffing eenmalige te verlagen voor het jaar 2014. Voor een gemiddeld huishouden betekent dat een verlaging van ca. €80

Iedere gemeente legt jaarlijks de afvalstoffenheffing en de rioolheffing op. Deze heffingen zijn bedoeld voor onder andere het legen van de kliko’s, het verwerken van afval, het schoonmaken en repareren van riolen. Als gemeente maken we ieder jaar een berekening van de verwachte kosten en bepalen op deze manier de heffing.

Mede door een rechterlijke uitspraak hebben we een specialist laten onderzoeken of het bedrag van de heffingen in verhouding staat tot de verwachte kosten in 2014 op het gebied van afval en riolering.  Uit dit onderzoek blijkt dat de heffingen voor 2014 goed zijn opgebouwd.

Verder blijkt uit dit onderzoek dat we in eerdere jaren minder kosten hebben gemaakt dan aanvankelijk gedacht. Dit komt onder andere doordat het transport en verwerking van afval goedkoper is geworden. Bovendien zijn we recent begonnen met het apart inzamelen van plastic. Dit heeft geleid tot een efficiëntere manier van ophalen en verwerken.

Doordat we op het gebied van afval en riolering de afgelopen jaren minder geld hebben uitgegeven dan verwacht, heeft het college aan de gemeenteraad voorgesteld dit overschot terug te geven aan de inwoners van Rhenen. Het college stelt voor om de twee heffingen in 2014 eenmalig te verlagen. Voor een gemiddeld huishouden betekent dat een verlaging van ca. €80. Op de aanslag die iedereen eind februari ontvangt, staat het verlaagde bedrag van de afvalstoffen- en rioolheffing, met een toelichting in de bijsluiter. De raad neemt op 5 februari een besluit over deze eenmalige verlaging.

HKU BigBand in Beauforthuis

20140124 AUSTERLITZ  Het Utrechts Conservatorium heeft zijn eigen BigBand, bestaand uit gedreven studenten onder leiding van dirigent Ilja Reijngoud. Jaarlijks werken zij een aantal weken aan het creëren van de perfecte bigband-sound.

Op zondag 2 februari speelt de HKU BigBand in het Beauforthuis (Austerlitz). Het repertoire is divers, de band is thuis in vele stijlen, van bebop-bewerking tot ballad, en in bezetting voor alleen bigband, of met solist of vocalist. Kom luisteren en laat U verbazen door de veelzijdigheid van deze bigband. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 2 februari, 17.30 u
HKU BigBand
entree € 7.50

Beoordeling Zeister Ondernemer van het Jaar begonnen

20140124 ZEIST  De jury is begonnen met het beoordelen van kandidaten die meedingen tijdens het Business Event voor de prijs van Zeister Ondernemer van het Jaar. De prijs zal 10 maart worden uitgereikt.

De komende weken zal een jury onder leiding van notaris Haveman ondernemingen, die meedingen naar deze prijs, toetsen aan diverse criteria om zo tot een aantal genomineerden te komen. Er zijn vier categorieën waarin een prijs te winnen valt. Dit zijn Jonge onderneming – Detailhandel en Horeca – MKB, Industrie en Dienstverlening en Duurzaamheid. Gekeken wordt naar bijvoorbeeld of een onderneming voldoet aan landelijke milieuvoorwaarden en lokaal gestelde vergunningsvoorwaarden, wat voor sociaal- en personeelsbeleid er gevoerd wordt en of een bedrijf innovatief en toekomstgericht is.

In de spotlight
Jacqueline Verbeek-Nijhof, wethouder Economische Ontwikkeling: “Er zijn hier in de gemeente Zeist tal van bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van sociale betrokkenheid, innovatie en het bijdragen aan een duurzame samenleving. Zij doen het uitstekend. Deze ondernemers willen we graag in de spotlight zetten door het organiseren van de prijs Zeist Ondernemer van het Jaar!”

Gezamenlijk initiatief
Deze prijs wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door de organisatie Network Business Events en de uitreiking van de prijzen vindt plaats op maandag 10 maart 2014 in Hotel Theater Figi in Zeist. Het is een initiatief van de gemeente Zeist en ABN AMRO en wordt ondersteund door Zakelijk Zeist, Zeist Onderneemt, het MVO platform én de Stichting Centrummanagement Zeist. Na de uitreiking van de awards is er gelegenheid om te netwerken. Hier kunnen ondernemers relaties versterken en uitbreiden. Voor meer informatie en voor het reserveren van entreekaarten kijkt u op de website van de organisatie: www.businesseventzeist.nl.

Toehoorders enthousiast over plannen stationsgebied Driebergen-Zeist

20140124 ZEIST / DRIEBERGEN In 2019 ziet het stationsgebied van Driebergen-Zeist er heel anders uit. Het is dan geen dagelijkse bron van ergernis meer voor veel automobilisten en treinreizigers.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Shortlist Z-O-U-T schrijver van het jaar bekend

20140124 REGIO  Woensdag 22 januari  is de shortlist van de Verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar bekend gemaakt. De shortlist is een verrassende lijst geworden met bekende en minder bekende namen.In het puin van het getto : het concentratiekamp Warschau – Helma Coolman [Maarn]
Wit – Cees Kranen [Amerongen]
Het Amazone verbond – Ad van de Lisdonk [Driebergen]
Eric en het land van duizend wensen – Ronald van der Pol [Wijk bij Duurstede]
Eten van de Heuvelrug – Annet Werkhoven [Driebergen]


De verkiezing ‘Z-O-U-Tschrijver van het jaar’ is in december jl. voor de tweede keer van start gegaan als initiatief van D66 Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Wijk bij Duurstede, met inhoudelijke ondersteuning door de Bibliotheek Z-O-U-T.

Schrijvers, woonachtig in de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede konden zich tot 17 januari jl. aanmelden om mee te dingen naar de titel Z-O-U-Tschrijver van het jaar. Er zijn 18 aanmeldingen binnen gekomen; dit is hetzelfde aantal als in 2013. De jury is verrast door de veelheid en diversiteit van de inzendingen. De longlist bevat bekende, maar ook veel onbekende namen. Bij alle boeken van de longlist staan op de site www.zoutschrijver.nl een korte quote uit het juryrapport vermeld. De jury hoopt hiermee het lezen van de boeken te stimuleren. “Er zitten zeer bijzondere verhalen en boeken bij die het lezen meer dan waard zijn, ondanks dat een groot deel niet doorgedrongen is tot de shortlist’, aldus Cosmas Blaauw, voorzitter van de jury.

De jury bestaat uit:
- Cosmas Blaauw, voorzitter D66 Utrechtse Heuvelrug en Rhenen, tevens voorzitter van deze jury
- Simone Gijben, de Bibliotheek Z-O-U-T / cultuurcoach Wijk bij Duurstede 
- Tim Verhoef, wethouder voor cultuur van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug
- Ineke Hogema, redacteur en auteurscoach/vice-voorzitter Cultuur Platform Rhenen  
- Joop Uppelschoten, Boekhandel Pettinga, Wijk bij Duurstede  

Tot 2 maart kan het publiek meestemmen op één van de schrijvers uit de shortlist. De boeken zijn te koop bij de boekwinkel of te leen in de bibliotheek. Stemmen kunnen uitgebracht worden via www.zoutschrijver.nl Deze publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar. Aan de vooravond van de Boekenweek 2014, op vrijdagavond 7 maart wordt de naam van de winnaar bekend gemaakt in het Cultuurhuis in Doorn na de voorstelling van Ursul de Geer, die deze avond te gast is bij de Bibliotheek Z-O-U-T met zijn voorstelling Nachttrein naar Lissabon [naar het boek van Pascal Mercier].
Kaarten voor deze avond zijn te bestellen via www.cultuurhuizenheuvelrug.nl


Over de boeken op de shortlist:

Helma Coolman – In het puin van het getto
[Maarn]
Het boek beschrijft het onbekende Nazi-dwangarbeiderskamp dat in 1943 is opgericht op de ruines van het verwoeste joodse getto in Warschau. De gevangenen, die werden aangevoerd vanuit Auschwitz, moesten het puin ruimen van het verwoeste getto. Het dagelijks leven in het kamp wordt gedetailleerd beschreven en de auteurs zijn erin geslaagd tientallen Nederlanders te traceren die daar gevangen zijn gehouden en in veel gevallen overleden. Van hen en van enkele prominente buitenlandse gevangenen zijn portretten opgenomen. Het boek bevat veel nieuwe details over dit onbekende kamp, waarvan de administratie door de Duitsers is vernietigd bij de nadering van de bevrijders. 
Het boek is in samenwerking met Pauline Broekema geschreven.
Genre: Non-fictie/geschiedenis

Cees Kranen – Wit
[Amerongen]
Een meisje treft een sneeuwman in de tuin en er ontstaat een vriendschap waarvan je weet dat hij niet kan bestaan – winters zijn immers eindig. Toch blijf je hopen, want het is zo duidelijk: hij hoort bij haar, en zij bij hem. De vriendschap is intens, misschien juist door die onvermijdelijke eindigheid. Dat einde komt, maar de liefde blijft. Zo warm was de winter nog nooit. Overal sneeuw, alles ijskoud en witbevroren, en toch tintelt het boek van vertederende warmte.
Genre: prentenboek

Ad van de Lisdonk – Het Amazone verbond
[Driebergen]
John Engles en Laura Sieberg onderzoeken een fataal ongeval van een populaire politica. Ondanks de nodige tegenwerking komen ze erachter dat de vrouw is vermoord door een geheim genootschap van militante vrouwen. Deze groep stelt alles in het werk om vrouwen aan de top van de wereldorde te krijgen, en daarbij ontzien ze niets of niemand. Zijn de Amazones nog te stoppen voordat een door hen geregisseerd wereldwijd conflict losbarst?
Genre: thriller

Ronald van der Pol – Eric en het land van duizend wensen
[Wijk bij Duurstede]
Verhaald van de 9-jarige Eric die het gevecht tegen kanker aangaat en daarin een weg probeert te vinden. Eric vindt in Ridder Lorian een denkbeeldige vriend die hem helpt in de strijd tegen de enge schimmen die hem in zijn dromen  lastigvallen.
Een verhaal over strijd, moed, angst, verdriet en vriendschap.
De opbrengsten uit de verkoop van het boek komen ten gunste van Kika.
Genre:  jeugdboekAnnet Werkhoven – Eten van de Heuvelrug
[Driebergen]

Een ‘smakelijk’ boek dat naast historie ook veel actualiteit bevat over gezonde voeding.  Met informatie over duiventorens, ijskelders, moestuinen en de jacht. Volgens het voorwoord ‘Een must voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van het eten van deze streek.

Genre: non-fictie/voeding/streekgeschiedenis
het nieuws van 25 januari 2014
17e jaargang nummer 5011
foto’s op flickr

foto’s op 500px

FC Driebergen toont karakter en inzet

20140125 DRIEBERGEN   Ondanks het zure 1-0 verlies in de uitwedstrijd tegen De Bilt, toonde FC Driebergen uit het goede hout te zijn gesneden en had zeker recht op een punt gehad. En dat punt werd de ploeg van trainer Bert van den Brom tot tweemaal toe ontnomen door het afkeuren van een loepzuiver doelpunt.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV geteisterd door veel blessureleed

20140125 DOORN  Alhoewel zaterdag derdeklasser DEV in de uitwedstrijd tegen koploper Jonathan uit Zeist met 5-0 kopje onder ging, speelde de ploeg trainer Michel van Aken zeker geen mislukte wedstrijd. 

Lees verder op de website van De Kaap

SVL komt tekort tegen Leerdam

20140125 LANGBROEK   Zaterdag eersteklasser SVL kwam in eigen huis duidelijk tekort tegen een gedegen spelend LRC uit Leerdam. Met 3-6 ging de ploeg van trainer Jan Gaasbeek in eigen huis kopje onder. En daar zag het gezien het verloop van de eerste helft zeker niet naar uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Senioren Bunnik willen meer betaalbare woningen

20140125 GEMEENTE BUNNIK  Bunnik moet meer geschikte en betaalbare woningen bouwen voor senioren. Dat blijkt uit een onderzoek onder 55-plussers in Bunnik, Odijk en Werkhoven over de huisvesting van senioren.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Seyst.nu lanceert VerkeersMeldpunt Zeist

20140125 ZEIST  Het is gebleken dat er in de afgelopen jaren veel klachten zijn over verkeerssituaties binnen de gemeente Zeist. “Als Seyst.nu krijgen wij veel berichten van inwoners over gevaarlijke- en onwenselijke verkeerssituaties,” aldus Roy Luca, fractievoorzitter Seyst.nu.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Korfbalster Brouwer krijgt A-status

20140125 DRIEBERGEN  Korfbalster Barbara Brouwer heeft van het NOC*NSF de A-status gekregen. De speelster van Dalto uit Driebergen speelt bij Jong Oranje, maar hoort bij het twintigtal spelers met een A-status.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gewapende overval op winkel

20140125 ZEIST  Vrijdagavond 24 januari  rond negen5 uur kreeg de politie een melding dat een gewapende overval had plaatsgevonden op een winkel aan het Emmaplein. Ter plaatse troffen agenten twee medewerkers aan die verklaarden zojuist te zijn overvallen door twee mannen.

De mannen waren even voor negen uur de winkel binnen gekomen en bedreigden met een steekvoorwerp de medewerkers. Die werden vervolgens achter in de winkel geplaatst, waarna de overvallers hun slag sloegen en in onbekende richting wegvluchten

Gemeente laat fijnstofmeting doen

20140125 UTRECHTSE HEUVELRUG  De provincie Utrecht staat in vergelijking met veel andere provincies bekend om de hoge concentraties gemeten fijnstof. Ook Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft daar last van. En fijnstof is ongezond.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Bach: Goldberg variaties

20140125 AUSTERLITZ  In 1994 begon pianist Ivo Janssen aan een zeer ambitieus projekt: het complete werk voor klavier van J.S. Bach uitvoeren en op CD zetten. Op 26 januari speelt hij in het Beauforthuis de Goldberg variaties, als eerste van een reeks van vijf concerten. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl. Voor wie alle vijf de concerten wil bezoeken is er een aantrekkelijk geprijsd abonnement verkrijgbaar.

In februari 1998 verscheen de door pers en publiek zeer geprezen eerste CD (Goldberg variaties) op Ivo Janssens eigen, speciaal hiervoor opgerichte label VOID Classics. In 2007 werd de cyclus voltooid met een opname van Die Kunst der Fuge.


De concertserie in het Beauforthuis ziet er als volgt uit:
    •    26 januari: Goldberg variaties
    •    30 maart:Toccatas en Partitas
    •    20 april: Das Wohltemperierte Klavier, boek 1
    •    29 mei: Italiaans Concert, Engelse Suite, Franse Suite, Chromatische Fantasie
    •    8 juni: Die Kunst der Fuge
zondag 26 januari, 14.00 u
Ivo Janssen speelt Bach – Goldberg variaties
entree € 20 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
abonnement 5 concerten € 80 | reductieprijs € 40

Richard van Vliet nieuwe trainer FC Driebergen

20140125 DRIEBERGEN  Richard van Vliet volgt Bert van den Brom op als hoofdtrainer van zaterdag derdeklasser FC Driebergen. Dat heeft de club bekendgemaakt. Van Vliet gaat vanaf volgend seizoen aan de slag.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 26 januari 2014
17e jaargang nummer 5012
foto’s op flickr

foto’s op 500px

KCD werkt zich in de nesten

20140126 DOORN  KCD liet het zaterdag lelijk liggen. Waar concurrent Kesteren koploper Midlandia met 11-17 in eigen hal klopte en tot op een punt van de eerste plaats kroop, schonken de groen witten aartsrivaal RDZ de punten en dat betekent dat de ploeg zaterdag in Kesteren alleen aan een overwinning wat heeft om nog aanspraak te maken op de tweede plaats die recht geeft op een promotiewedstrijd.

Het was de Doornse korfballers in de beginfase niet aan te zien welke belangen er op het spel stonden. Ze waren al vooraf op de hoogte van de situatie maar of dat een extra druk legde was niet duidelijk. In elk geval speelde de ploeg ronduit flets en zonder ziel en outsider RDZ maakte daar meer dan uitstekend gebruik van. Na een klein kwartiertje stond er een verbijsterende 3-7 op het scorebord en daar was niets op af te dingen. De ploeg van Geert Stomp, met Paul Kraan voor de afwezige Bart Roodenburg, herpakte zich daarna. De wedstrijd kantelde enigszins en dat leidde tot veel meer balbezit maar de aanval was niet erg zuiver in de afronding. Slechts één maal wist KCD nog de korf te vinden tot aan de rust en het was maar goed dat RDZ ook volledig droogviel want met 4-7 was de strijd nog zeker niet gestreden.
Direct na de hervatting scoorde RDZ maar met het eerste aanvalsvak voor de korf begon de wedstrijd te kantelen. In korte tijd werd de marge gehalveerd (6-8). RDZ zag het gevaar, zette een tandje bij en hield de marge vast tot 8-10 na tien minuten maar nu was KCD toch niet meer te houden. Het was dan ook terecht dat na een dik kwartier de gelijkmaker kon worden aangetekend. Dat was het sein voor een bloedstollende laatste fase waarin de strijd fysieker werd waarbij arbiter Hoogenveen het overzicht regelmatig kwijt was. De 10-11 werd direct gevolgd door de gelijkmaker en ook de 11-12 werd door KCD gecounterd. De laatste vijf minuten waren ongekend hectisch met claims op strafworpen, overtredingen en frustratie. In die chaos bleef RDZ overeind door kort voor tijd de 12-13 aan te tekenen. De slotaanval van KCD leverde niet de gewenste strafworp op en in de tegenaanval lieten de bezoekers de eindstand aantekenen: 12-14 waardoor alleen winnen in Kesteren nog perspectief zal bieden voor KCD.

Scores: Michel v.d. Berg 3, Geer Janne Baakman 2, Marcella Hardeman 2, Johan Kraan 2, Susanne Honingh, Paul Kraan, Ivo Stomp.

Bourgondië loopt uit op concurrentie

20140126 WIJK BIJ DUURSTEDE   Jongens 1 van Bourgondië lijkt zijn zinnen gezet te hebben op nog een kampioenschap. Afgelopen zaterdag won het team in eigen huis met 4-0 van de nummer 2, Limes 1. Hierdoor staat Bourgondië 3 punten voor op de concurrentie en dat al na 3 wedstrijden.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Derde editie JongerUH-krant is een feit

20140126 UTRECHTSE HEUVELRUG  Na maanden schrijven en schaven, is het zover: de JongerUH-krant is af! Thema is dit keer ‘Toekomst’ en dit inspireerde jongeren van de Utrechtse Heuvelrug tot verhalen over dromen, wensen, twijfels en dankbaarheid.

Vragen als ‘Wat wil ik nou?’, ‘Wat moet ik daarvoor doen?’ en ‘Krijgt iedereen gelijke kansen?’ komen aan de bod. De krant is af te halen bij Stichting Welnúh aan de Kampweg, de jongerenruimtes van Welnúh, bibliotheken, sportclubs en scholen.

Dank
Dit project is opgezet door Jongerenwerker Jelle Rijssemus van Welnúh en Korine van Veldhuijsen (Bijzondere verhalen) en mogelijk gemaakt door het VSBfonds. Joost van Lanschot, directeur: “VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft zich persoonlijk te ontwikkelen. Daar past de JongerUH-Krant, die een podium wil bieden voor de talenten voor jongeren, heel goed bij. Wij zijn actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij, Kunst & Cultuur en Beurzen en helpen projecten met geld, kennis, ervaring en een professioneel netwerk.”

Onze speciale dank gaat uit naar het VSBfonds én naar vrijwilligers Bianca de Ruiter en Chantal Ardon, voor al hun tijd en inspanningen. Wilt u graag een exemplaar thuis ontvangen? Dan kunt u een mail sturen naar j.rijssemus@welnuh.nl en dan bezorgt één van de jongeren de krant aan huis.

Judith en Sigrid Dogger presteren optimaal

20140126 ZWOLLE / DRIEBERGEN  Afgelopen weekend vond in Zwolle de Open Nederlandse Master Kampioenschappen plaats. Dit is een internationale zwemwedstrijd voor Masters (20+). Judith heeft in het verleden al diverse malen aan deze wedstrijd meegedaan en dit jaar deed Sigrid mee in de categorie 20+, terwijl Judith uitkwam in de categorie 50+.

vergroot foto

Judith was erop gebrand om vooral op de 200 meter rugslag te excelleren. Deze afstand stond voor de zondagmiddag op het programma en ze wist dan ook het nationale record te verpulveren. Stond de oude toptijd nog op 2.48.54, Judith wist hier ruim 7 seconden vanaf te zwemmen en zette de nieuwe toptijd neer:  2.41.28. Op de zaterdag had Judith ook al het oude record op de 100 meter rugslag verbeterd. Dit keer echter met een minimaal verschil, 1/100 sec. Ze bracht het op 1.16.38.

Sigrid had vooral getraind voor de 1500 meter vrije slag. Op deze slag had ze kans op een bronzen medaille maar dan moest wel alles uit de kast worden gehaald. En dat deed ze. Op de zondagochtend ging ze ervoor en uiteindelijk wist ze met een tijd van 19.51.97 een derde plaats te behalen. Slechts 0.56 seconden voor de nummer 4, maar wel een verbetering van haar PR met bijna 17 seconden. Op de zaterdag had Sigrid haar PR op de 100 rugslag ook al verbeterd.

Werklust en inzet HDS niet beloond

20140126 LEERSUM  Ondanks de getoonde werklust en inzet slaagde zondag derdeklasser HDS er op eigen terrein niet in om tot winst te komen. Van meet af aan liet thuisploeg HDS er geen gras over groeien.

Lees verder op de website van De Kaap

Goede wedstrijd, helaas geen punten

20140126 COTHEN  De uitwedstrijd tegen de nummer 2 van de eerste divisie, Kwiek Raalte, was een goeie wedstrijd, maar de punten bleven in Raalte. GOconnectIT/Fortissimo kwam in het begin op voorsprong, iets wat al zeer positief voor de Cothense dames is.

Lees verder op ditiswijk.nl

Schaerweijde en Kampong doen goede zaken

20140126 UTRECHT / ZEIST  De zaalhockeyers van Schaerweijde zullen in de laatste twee wedstrijden van het seizoen vol op de aanval moeten spelen. De ploeg uit Zeist deed goede zaken en kan na twee zeges van dit weekend de halve finale bereiken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dalto/BNA.pp verslaat LDODK/AH

20140126 DRIEBERGEN / MAARSSEN  Dalto/BNA.pp is in de Korfbal League in de slotseconde goed weggekomen. De ploeg uit Driebergen stond met 24-23 voor tegen LDODK/AH Gorredijik en toen miste de bezoekers een vrije bal op 24-24. Zo won de ploeg van Ron Steenbergen in eigen huis.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Onverdiend verlies FC Driebergen bij FC de Bilt

20140126 DE BILT / DRIEBERGEN  In een uitstekend  gespeelde wedstrijd heeft FC Driebergen zaterdag een onverdiende nederlaag geleden die pas in de slotfase beslist werd met twee terecht gescoorde doelpunten van FC Driebergen die om onduidelijke reden werden afgekeurd.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5

De ploeg begon met Bjorn Geerding voor de zwaar geblesseerde aanvoerder Paul van Hofwegen als laatste man(kan terug zien op een uitstekende wedstrijd).

Een sterk met veel druk naar voren beginnend FC de Bilt kreeg al in beginfase 2 opgelegde kansen die gelukkig voor de driebergernaren naast gingen .
De eerste aanval kwam dan ook pas in de 7e minuut die de eerste hoekschop van FC Driebergen inleidde die niets opleverde.

Vlak hierna in de 10e minuut ketste na een prachtige aanval de bal keihard via de paal weer het veld in (geluk voor de goed keepende Michel van Bruggen).
Het was vooral de ploeg uit de Bilt die het initiatief nam in de eerste 17 minuten die heel FC Driebergen in verdrukking zette zonder dat het echt gevaarlijk werd .
Langzamerhand worstelde onze jongens zich uit de druk van de thuisclub en met veel passie en inzet werd FC Driebergen gevaarlijker wat in de 18e minuut een zuiver doelpunt van Pascal van Doorn opleverde maar om onduidelijke redenen (zelfs de eerlijke grensrechter van FC de Bilt vlagde niet) werd afgekeurd. Het was in deze periode tot de rust dat een energiek spelend FC Driebergen het betere van het spel kreeg maar zoals al gememoreerd zonder resultaat wat een ruststand van een verassende 0-0 opleverde.

De 2e helft begon direct al met een gevaarlijk moment voor het doel van FC Driebergen maar de vrije kopbal werd naast gekopt. In de 50e minuut moest Thomas Meeles  geblesseerd het veld verlaten en vervangen worden door Jordi Sonneville,even later verlaat de moe gestreden spits Elmar van Doorn het veld voor Tolga Albayrak. FC Driebergen werd alsmaar sterker,wonnen veel de pittige duels maar werden te vaak terug gefloten door de soms warrig leidende arbiter. Een terechte gele kaart kreeg Michel Hoekstra(misschien een tikkeltje rood) toen hij een doorgebroken speler van FC de Bilt een mogelijke scoringskans onthield.
Toen brak de slotfase van deze leuke wedstrijd aan en de cruciale 89e minuut een afgeslagen voorzet van FC de Bilt kwam toevalliger wijs voor de voeten van een speler van de Bilt die hoog in de boven hoek deze kans benutte 1-0.
FC Driebergen kroop niet in zijn schulp en 2 minuten later zelfs de gelijkmaker scoorde maar ook dit doelpunt gemaakt door aanvoerder Michel Hoekstra werd om onduidelijke reden afgekeurd .

Zo kwam er een onrechtvaardige nederlaag mede door het falen van de arbiter.
Zaterdag as 1 februari de thuiswedstrijd tegen SVM(Maartensdijk) aanvang 14.30 op sportpark de woerd.

Buitenbrandje tegen gevel snel onder controle

20140126 LEERSUM   De brandweer van Leersum werd zondagmorgen rond de klok van 5.00 uur gealarmeerd voor een schuurbrand aan de Uitweg. Toen zij ter plaatse kwamen bleek de schuur niet in brand te staan maar was er een buitenbrand tegen de gevel van de schuur en de woning.

Lees verder op de website van De Kaap

Woningbrand aan Leersumse Englaan

20140126 LEERSUM   Rond 07.15 uur zondagmorgen werd er een binnenbrand gemeld aan de Englaan in Leersum. De melding werd gedaan door passanten die in de woonkamer van de woning iets zagen branden.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer druk met stormschade

20140126 PROVINCIE UTRECHT  Door het noodweer dat zaterdagavond en -nacht over onze provincie trok, is een meisje lichtgewond geraakt. In Zeist werd ze geraakt door een tak van een boom die over de Tiendweg was gevallen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Doe mee met Heuvelrug Energie

20140126 DOORN   De onafhankelijke coöperatie Heuvelrug Energie (Hé) bracht 25 januari haar 1e jaarplan ter tafel in de Kampwegkerk in Doorn.Hé hecht belang aan invloed op ‘eerlijke’ energie en wil niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Gemeente en Van Wanrooij tekenen voor woningbouw Anne Frankterrein

20140126 BUNNIK  Het plan gaat Regentenkwartier heten. Met de bouw van de 31 woningen op het voormalige terrein van de Anne Frankschool wordt zo snel mogelijk gestart. Vorige week werd er op het gemeentehuis voor getekend door projectontwikkelaar Jean Paul van Rossem en wethouder René Walburgh Schmidt.

Lees verder op de website van t Groentje
het nieuws van 27 januari 2014
17e jaargang nummer 5013
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Druk bezocht politiek café

20140127 WIJK BIJ DUURSTEDE  In een goed gevuld café de Veldpoort werd vanavond, op initiatief van de Ondernemers Kring Wijk bij Duurstede, een politiek café gehouden. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart kregen ondernemers en andere betrokkenen de kans om de lokale politieke leiders het vuur na aan de schenen te leggen.

Lees verder op ditiswijk.nl

Jubilarissen Excelsior gehuldigd

20140127 COTHEN   Tijdens het drukbezochte Winterconcert van muziekvereniging Excelsior werden twee jubilarissen gehuldigd. Daphne van der Wielen voor haar 10-jarig lidmaatschap van de majorettes en voorzitter Wil Barten voor haar 25-jarig lidmaatschap. Burgemeester Poppens reikte hiertoe een speldje en bijbehorende oorkonde uit.

Lees verder op de website van t Groentje

Vandalen houden huis bij volkstuinen

20140127 ODIJK  Nog onbekende daders hebben tussen zaterdag 18 januari omstreeks 17:30 uur en zondag 19 januari rond 09:00 uur huisgehouden op het volkstuinencomplex aan de Barbeellaan in Odijk.

Lees verder op de website van t Groentje

Meeste senioren zijn tevreden

20140127 GEMEENTE BUNNIK  Enkele maanden geleden is een enquête gehouden onder tweehonderdvijftig 55-plussers over de huisvesting van senioren. Al met al laten de resultaten nogal wat tevredenheid zien. Mensen zijn tevreden over het voorzieningenniveau in de gemeente en ook over de huidige woning. Slechts 4% wil binnen nu en twee jaar verhuizen.


Lees verder op de website van t Groentje

Engboogerd vernieuwt speelplekken

20140127 BUNNIK  In de wijk Engboogerd in Bunnik is kort geleden de speelplek op de hoek van de Engweg en de Arie van den Heuvelstraat vernieuwd door de gemeente. De buurt zelf heeft daar, via de wijkvereniging, een grote stem in gehad. De vereniging gaat verder en zet de pijlen voor dit jaar op de speeltuin bij de Groeneweg.

Lees verder op de website van t Groentje

Zomerschool van Welnúh zoekt versterking

20140127 UTRECHTSE HEUVELRUG  Al ruim 15 jaar is de Stichtse Zomerschool van Welnúh een begrip zowel binnen als buiten de gemeente. De afgelopen jaren zijn er al heel wat culturele, historische en actuele onderwerpen aan de orde gekomen tijdens de vele lezingen die de Stichtse Zomerschool van Welnúh in juli en augustus verzorgt.

En ook de komende zomermaanden willen we weer veel interessante lezingen gaan aanbieden. Daar hebben we uw hulp bij nodig, want onze programmacommissie zoekt uitbreiding! Nieuwe werkgroepleden in het team, die meedenken en werken om van het aanbod van de Stichtse Zomerschool van Welnúh wederom een succes te maken.

Hiervoor zoeken wij personen met een brede interesses en/of met organisatorisch vermogen voor ondersteuning bij zowel het samenstellen van het programma als ook voor het regelwerk er omheen, zoals o.a. het functioneren als gastvrouw/heer en het onderhouden van contacten met de docenten.
Is dit iets voor u en wilt u hier meer informatie over? Dan kunt u in de ochtenduren bellen naar Bart van Os van Welnúh tel. 0343 523011

Straf voor aanrijding bij Jordan in Zeist?

20140127 ZEIST  H.A. veroorzaakte op 6 december 2012 een verkeersongeval op de Utrechtseweg in Zeist, bij de Jordanlaan. Hij reed door rood en raakte een meisje dat op de fiets de Utrechtseweg overstak. Door zijn schuld is iemand in het verkeer zwaar gewond geraakt.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Zeist zet samenwerking met Wecycle voort

20140127 ZEIST  De gemeente Zeist zet de samenwerking met Wecycle voort. Alle afgedankte elektrische apparaten en spaarlampen (e-waste) die inwoners inleveren op de milieustraat worden afgegeven aan Wecycle, die ze optimaal laat recyclen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

BC Doorn weer kampioen in Hoofdklasse badminton

20140127 DOORN  Het tweede herenteam van Badmintonclub Doorn is winnaar geworden in de Hoofdklassecompetitie. Daarmee lost deze ploeg van jonge talenten en ervaren krachten het eerste team af, dat in de seizoenen 2010-2011 en 2011-2012 Hoofdklassekampioen werd.

De samenstelling van het tweede team is bijzonder. Het bestaat uit vader Joost en zonen Tijs en Daan van Klink, vader Hans en zoon Justin Booij en ten slotte dubbelspecialist Martijn Pollmann.

Voor het team had het debuut in de Hoofdklasse niet beter kunnen beginnen. In het seizoen 2012-2013 speelde het nog in de Eerste Klasse, waar het kampioen werd. Het is dan vervolgens altijd de vraag of een ploeg zich na promotie op het hogere niveau kan handhaven. Na de eerste twee gelijkspelen en een nipte overwinning was duidelijk dat heren 2 in ieder geval gewaagd was aan de pouletegenstanders.
Maar dat het eerste seizoen in de Hoofdklasse op zo’n succes zou uitdraaien, had zelfs de grootste optimist binnen Badmintonclub Doorn niet durven voorspellen. Uiteindelijk won het team tien wedstrijden, speelde drie keer gelijk en verloor slechts één keer.

Heren 1
Het eerste herenteam speelde dit seizoen in dezelfde competitie als het tweede. Het tweevoudig kampioensteam draaide wat minder lekker dan voorgaande jaren, mede als gevolg van blessureleed. Toch wisten René Sondervan, Leon van Kempen, Peter van Beek, Frank Koudijs en Freek Petersen zich op het Hoofdklasseniveau te handhaven en eindigden op een zesde plaats.
In de onderlinge competitieduels met heren 2 toonde het eerste team zich slechts iets zwakker. In september werd het 4-4 in Sporthal Steinheim, in november verloor heren 1 nipt met 5-3. Tussen beide teams is het krachtsverschil niet zo groot, maar de afstand op de eindranglijst wel. Dat laat zien dat in zijn totaliteit de ploegen elkaar dit seizoen niet veel ontliepen.

Spannendste
De competitie was dan ook één van de spannendste van de afgelopen jaren in de Hoofdklasse. Tot twee weken voor het einde kwamen meerdere teams in aanmerking voor het kampioenschap. Heren 2 van BC Doorn zette in de voorlaatste wedstrijd de beslissende stap door SV Irene in Bilthoven met 1-7 te verslaan. Met een 0-8 overwinning afgelopen vrijdag op Apollo in IJsselstein sloot het kampioensteam de competitie waardig af.
Ook heren 3 van Badmintonclub Doorn heeft een goed seizoen gedraaid. Het team van vader Willem en zoon Lucas Pot, vader Ton en zoon Robert Bosch en Karel van Ooik eindigde als tweede in de Tweede Klasse.

Grebbeweg bij Rhenen moet twee weken dicht

20140127 RHENEN  De N225 over de Grebbeberg wordt dit voorjaar twee weken lang afgesloten. Dat is nodig voor de reconstructie van de provinciale weg, die onder meer vrijliggende fietspaden krijgt.

Lees verder de website van RTV Utrecht

Maatschappelijke stages wegbezuinigd?

20140127 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vijftien scholen en vier stagemakelaars uit de regio Zeist, De Bilt, Utrechtse heuvelrug en Wijk bij Duurstede pakken de verkiezingstijd op, om te lobbyen voor behoud van het project Maatschappelijke Stage. Bij dit project lopen leerlingen uit het voortgezet onderwijs stage in het vrijwilligerswerk.

Lees verder op ditiswijk.nl

‘D66 kritisch op bouwplannen Warande’

20140127 ZEIST  Morgenavond komen in de Gemeenteraad van Zeist de bouwplannen op de hoek Utrechtseweg-Kromme Rijnlaan aan de orde, ook wel Warande genaamd. D66 Zeist laat weten dat ze kritiek heeft op de bouwplannen en is ontevreden over de opstelling van de projectontwikkelaar tot nu toe.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

PCG: Onderzoek ambtelijke fusie

20140127 WIJK BIJ DUURSTEDE   Namens de PCG vraagt Hans Marchal de raad dinsdagavond om te kijken of het niet slimmer is om een ambtelijke fusie aan te gaan met buurgemeenten, dan de keuze te maken voor een regiegemeente.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Einde van Recreatieschap nabij

20140127 UTRECHTSE HEUVELRUG   Er dreigt een nieuwe financiële tegenvaller voor de gemeente. De mogelijke opheffing van het Recreatieschap kan Utrechtse Heuvelrug jaarlijks enkele tonnen gaan kosten. Bovendien staat het voortbestaan van recreatieterreinen als de Zanderij op het spel.

Lees verder op de website van De Kaap

Nachtelijke explosie richt ravage aan in winkelcentrum Zeist

20140127 ZEIST   In Zeist heeft een ontploffing voor een ravage gezorgd in winkelcentrum De Clomp. De brandweer heeft bij een islamitische slager een brand geblust. Het lijkt erop dat de nachtelijke explosie in die winkel heeft plaatsgevonden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 28 januari 2014
17e jaargang nummer 5014
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Ganzenliefhebbers tegen komst parkeerplaats Rhenen

20140128 RHENEN   Werkgroep Milieubeheer Rhenen (WMR) verzet zich tegen de komst van een parkeerplaats in de Veerwei in Rhenen. Volgens de werkgroep stoort de bouw de beschermde kolganzen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nader onderzoek gevolgen explosie De Clomp

20140128 ZEIST  Na de explosie in winkelcentrum De Clomp, in de nacht van zondag op maandag, zijn er diverse onderzoeken gestart. Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Zeist heeft direct onderzoek gedaan naar instortingsgevaar gezien de zwaarte van de explosie.

Gisteren is gebleken dat dat gevaar is geweken. Wel heeft de gemeente voor de zekerheid stempels laten plaatsen. De politie onderzoekt momenteel de oorzaak. Daarnaast laat eigenaar Rialto Zeist BV onderzoeken door de Omgevingsdienst Utrecht (ODRU) of door de explosie asbest is vrijgekomen.
 
Rialto Zeist BV heeft gisteren kleefmonsters laten afnemen in de buitenruimte aan de achterzijde van het winkelcentrum (de expeditiestraat). Daaruit is direct gebleken dat die ruimte schoon is. Vandaag laat Rialto onderzoeken of er zich asbestverdacht materiaal in de passage en de getroffen winkels bevindt. Naar alle waarschijnlijkheid worden hierover donderdag de resultaten bekend gemaakt. De getroffen winkels zijn dichtgeplankt. Met Rialto zijn afspraken gemaakt over de beveiliging van de winkels in het gebied.
 
Burgemeester Koos Janssen heeft gistermiddag het winkelcentrum bezocht en zich op de hoogte gesteld van de situatie. “Ik ben blij dat er zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. De winkeliers zijn erg aangeslagen door het incident. Waar mogelijk zullen wij hen een helpende hand bieden.” Ook wijk- en projectwethouder Bodes de Vries is naar het winkelcentrum gegaan en heeft met de eigenaar Rialto Zeist BV gesproken en met een aantal winkeliers. Daarnaast heeft de gemeente contacten gelegd met het moskeebestuur, basisscholen De Griffel en De Koppel, de winkeliersvereniging en bewoners van wooncentrum De Grote Koppel.

CDA-Zeist bezoekt de Looborch

20140128 ZEIST  In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014, heeft het CDA-Zeist met een aantal leden op zaterdagochtend 25 januari een werkbezoek gebracht aan de Looborch.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Politie zoekt voorbijganger die wegliep na explosie Zeist

20140128 ZEIST  Kort na de explosie in winkelcentrum De Clomp Zeist heeft een omwonende iemand zien weglopen. Dat zegt de politie, die de melding natrekt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Formulierenbrigade helpt bij belastingaangifte

20140128 REGIO  De Formulierenbrigade van de RSD helpt mensen bij het invullen van de belastingaangifte. De medewerkers staan klaar voor alle inwoners van De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist met een minimum inkomen.

Van februari tot april moet iedereen zijn belastingaangifte over 2013 invullen. De Formulierenbrigade helpt graag om de aangifte goed in te vullen. Een medewerker van de Formulierenbrigade vult samen met u de belastingaangifte in. U kunt uw aangifte digitaal doen, ook als u geen DigiD heeft.

Afspraak maken
U kunt een afspraak maken via (030) 692 95 04 of u kunt mailen naar formulierenbrigade@rsdkrh.nl. Kijkt u voor meer informatie op www.rsdkrh.nl.

Formulierenbrigade
De Formulierenbrigade is een gratis dienst van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug voor inwoners met een minimum inkomen. De medewerkers kunnen u helpen bij het invullen van verschillende (digitale) formulieren. Bijvoorbeeld aanvraagformulieren voor kwijtschelding, WW-formulieren of formulieren voor bijstand. Ook kunnen u zij helpen bij het ordenen van uw administratie.

Homan werpt kinderboerderij reddingsboei toe

20140128 DRIEBERGEN  De dreigende ondergang van de Driebergse kinderboerderij ’t Woelige Nest lijkt te zijn afgewend. Maandag heeft het bestuur overleg gehad met wethouder Homan die heeft toegezegd dat de gemeente gaat onderzoeken wat de kosten zijn van een verbouwing.

Lees verder op de website van De Kaap

Gedupeerde winkeliers Zeist zoeken oplossing na ontploffing

20140128 ZEIST  Terwijl de ondernemers van winkelcentrum De Clomp in Zeist de schade opmaken, denkt de eigenaar mee over een oplossing voor de winkels die voorlopig niet open kunnen. Na de explosie van maandagochtend vroeg moet een aantal zaken de deuren gesloten houden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 29 januari 2014
17e jaargang nummer 5015
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Beverburcht gespot in Rhenen

20240129 RHENEN  Bevers zijn begonnen aan de bouw van een nieuwe burcht in Rhenen. Dat laat boswachter Spitzen van het Utrechts Landschap weten. Bevers bouwen holen in oevers van rivieren, soms met wel vijf ingangen die onder water liggen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Celeritas zoekt nieuwe voorzitter

20140129 BUNNIK  Handbalvereniging Celeritas zoekt dringend nieuwe voorzitter. “‘Een duo mag ook”, verzekert Jan Wieman. Hij is al ruim 50 jaar nauw betrokken bij het reilen en zeilen van Handbalvereniging Celeritas. Hij draagt de vereniging een warm hart toe en hij is al geruime tijd op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Kick-off Dansmarathon Revius

20140129 WIJK BIJ DUURSTEDE  Woensdag 29 januari werd klokslag half twaalf de kick-off gehouden voor de tweede dansmarathon voor Stichting Breath Care for Kids door leerlingen van het Revius Lyceum. Het Breath Dance Event zal plaatsvinden op 7 maart 2014.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Gemeente gaat mantelzorgbeleid opstellen

20140129 UTRECHTSE HEUVELRUG – De gemeente gaat het komende jaar mantelzorgbeleid opstellen. Zij volgde totnogtoe bij het opstellen van de nieuwe Wmo-verordening het model van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG).Maar zij deelt, volgens een brief van B&W aan de raad, de zorg van de lokale Wmo-raad .

Lees verder op de website van de De Nieuwsbode Heuvelrug

Koopzondag: wél en niet gratis parkeren in Zeist

20140129 ZEIST  De gemeenteraad heeft een compromis kunnen vinden in de discussie over parkeren op zondagen. Winkeliers mogen dit jaar op proef elk zondag hun winkel open doen. De automobilist betaalt op zondag voor het gebruik van de parkeergarage. Het parkeren bij de openbare weg blijft gratis.

Lees verder op de website van de De Nieuwsbode Zeist

De lijsttrekker van de PCG: Hans Marchal

20140129 WIJK BIJ DUURSTEDE  Lijsttrekker van de PCG is voor de 6e keer Hans Marchal. Hieronder stelt hij zich voor. Ik ben Hans Marchal, 46 jaar en een geboren en getogen Langbroeker. Bijna 20 jaar getrouwd met Thea en vader van Janine, Niels en Brenda. Mijn dagelijks brood verdien ik op een accountantskantoor.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Wethouder moet in overleg

20140129 WIJK BIJ DUURSTEDE  Na de opening van de raadsvergadering door burgemeester Poppens maakten twee inwoners gebruik van het recht om in te spreken over het onderwerp ‘Verkoop snippergroen’. Na goedkeuring, in afwijking van de agenda, door de fracties werd direct na het inspreken een motie van GroenLinks over dit onderwerp behandelt.

Lees verder op ditiswijk.nl

Eenzaamheid en mantelzorg in WMO-beleid

20140129 GEMEENTE BUNNIK Wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) heeft de raad voorgesteld om het huidige WMO beleidsplan te actualiseren, gezien de vele veranderingen die momenteel op dit beleidsterrein plaatshebben. Het is wenselijk het speerpunt eenzaamheid en ook extra steun voor mantelzorgers toe te voegen.

Lees verder op de website van t Groentje

Verzet tegen uitbreiding Oude Dorpskerk Bunnik

20140129 DEN HAAG / BUNNIK  De Raad van State moet beslissen of het bestemmingsplan voor uitbreiding van de dorpskerk aan het Kerkpad in Bunnik wordt vernietigd. Buren van de kerk hebben de Raad daar maandag om gevraagd. Of het zo ver komt, is overigens zeer de vraag.

Lees verder op de website van t Groentje

Kandidatenlijst CDA

20140129 GEMEENTE BUNNIK  De lokale fractie van het CDA heeft haar kieslijst voor de aanstaande gemeenteraad verkiezingen vastgesteld. Met een lijst die elementen in zich heeft om alle groepen uit de gemeenten te vertegenwoordigen (jong en oud, man en vrouw, nieuw en zeer ervaren).

Lees verder op de website van t Groentje

Speciale uitvoering Canto Ostinato met piano en harp

20140129 WERKHOVEN  Simeon ten Holt’s Canto Ostinato wordt in een versie voor piano en harp gespeeld op zaterdagavond 1 februari. Jeroen van Veen, autoriteit in Nederland op het gebied van minimal music (muzikaal minimalisme) én Simeon ten Holt-specialist bij uitstek, bespeelt de piano en Annemieke IJzerman de harp.

Lees verder op de website van t Groentje

Lijsttrekker: Gerrit Boonzaaijer

20140129 UTRECHTSE HEUVELRUG   Gerrit Boonzaaijer is geen onbekende in de politiek op de Heuvelrug. Interesse voor de politiek is hem bij wijze van spreken met de paplepel ingegoten. Hij is geboren en getogen in Doorn en komt uit een echt ondernemersgezin met de zaak aan huis.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Realisatie sporthal Mariënhoeve dichtbij

20140129 WIJK BIJ DUURSTEDE  De realisatie van een nieuwe sporthal op sportpark Marienhoeve lijkt na de laatste voorbespreking van gisterenavond waarin de toekenning van de gemeentelijke bijdrage werd besproken een formaliteit.

Lees verder op ditiswijk.nl

NDZ: verbinden en vernieuwen

20140129 ZEIST   Koos van Gemeren is lijsttrekker van Nieuw Democratisch Zeist. Hij stelt zichzelf en zijn partij voor. “Ruim 16 jaar zit ik in de gemeentepolitiek van Zeist. Het gemeentehuis ervaar ik als mijn ‘tweede thuis’.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Gehavend Bunnik verliest

20140129 UTRECHT / BUNNIK  Een zeer gehavend Bunnik, dat maar liefst 8 basisspelers moest missen, heeft zaterdag met 4-1 verloren van het Utrechtse Elinkwijk.  Al snel in de wedstrijd werd een verdedigingsfout van Bunnik genadeloos afgestraft.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Nieuw Domensteyn houdt politiek bezig (2)

20140129 WIJK BIJ DUURSTEDE  De raadzaal was gisterenavond het toneel, in verband met de vele belangstellenden, van de voorbespreking over het bestemmingsplan van het te ontwikkelen nieuwe landgoed “Nieuw Domensteyn” in Langbroek.

Lees verder op ditiswijk.nl

CDA-Zeist stelt vragen over voortgang nieuwbouw De Pirapoleon

20140129 AUSTERLITZ   Het schoolgebouw van de OBS De Pirapoleon in Austerlitz heeft zijn beste tijd gehad. Reden waarom er een nieuw gebouw moet komen. Het CDA bracht een werkbezoek aan de school, en stelde vragen aan de raad.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Gruters vertrekt bij Bunnik

20140129 BUNNIK   Ton Gruters is bezig aan zijn 5e en tevens laatste seizoen bij Bunnik als hoofdtrainer. Vorig seizoen wist Gruters voor het eerst in de historie van de club te promoveren naar de 3e klasse zaterdag, waarin de club 13e staat.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Voorlopig geen ‘Heuvelrugstroom’

20140129 UTRECHTSE HEUVELRUG   De coöperatie Heuvelrug Energie (Hé) gaat waarschijnlijk zelf geen energie leveren. Eerdere plannen om een plaatselijke gas- en elektriciteitsmaatschappij van de grond te tillen, lijken te ambitieus. Tegenvallers van buitenaf gooiden roet in het eten.

Lees verder op de website van De Kaap

Wie wordt de geschiedeniskenner van Zeist?

20140129 ZEIST  Tijdens de Feestweek ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde gemeentehuis organiseert het Geheugen van Zeist op donderdag 13 februari om 19.00 uur de eerste Grote Zeister Geschiedenisquiz.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl
het nieuws van 30 januari 2014
17e jaargang nummer 5016
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Eerste huurwoning Kerckebosch Zeist opgeleverd

20140130 ZEIST  Mevrouw Niekerk, haar kinderen en haar kleinkinderen stappen nieuwsgierig het nieuwe huis binnen. Patrick de Groot, opzichter bij Seyster Veste, geeft ze een rondleiding en legt uit hoe alles werkt. De eerste huurwoning in Kerckebosch is opgeleverd.

Lees verder op De Nieuwsbode Zeist

Advocaat: bejaarde moordverdachte Doorn vrijlaten

20140130 DOORN  De voorlopige hechtenis van de bejaarde man uit Doorn die verdacht wordt van de moord op zijn demente vrouw (86), moet worden opgeheven. Daarvoor pleitte zijn advocaat Wim Anker donderdag tijdens een voorbereidende zitting.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Diersporen op ecoduct Op Hees

20140130 DEN DOLDER   IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn wil U laten kennismaken met het nieuwe ecoduct Op Hees. Bestaande natuurgebieden worden met elkaar verbonden. Die natuurgebieden en verbindingen samen noemen we het Nationale Natuur Netwerk, dit is de nieuwe benaming voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

vergroot foto

Als onderdeel van dit netwerk verbindt ecoduct Op Hees de Utrechtse Heuvelrug met de bossen rond de Lage Vuursche en het Gooi. Dit ecoduct is eigenlijk een recroduct: een combinatie van ecoduct en een recreatieve voorziening, in dit geval een fietspad. Dat maakt het voor ons mogelijk om zo’n ecoduct eens van heel dichtbij te zien. De eerste sporen van reeën waren al vóór de officiële opening in juni 2013 zichtbaar. Dat het ecoduct gebruikt wordt is dus wel duidelijk. Maar welke dieren maken er nog meer gebruik van? Daar hopen we tijdens deze excursie, die over het ecoduct en door het Willem Arntszbos voert, achter te komen.

De excursie vindt plaats op zondag 9 februari van 14.00-16.00 en start het einde van de Fornheselaan, vlakbij sportschool Fit4life, 3734GE Den Dolder.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Groots festival op de Traaij in voorbereiding

20140130 DRIEBERGEN  Iedereen die het Driebergse shantykoor De Driemasters ooit heeft horen zingen, weet hoe aanstekelijk dat is. Vrijwel altijd wordt er direct meegedeind en meegezongen want de enthousiaste heren brengen de zeemansliederen vol overgave.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

‘Groen licht voor stationsgebied Driebergen-Zeist’

20140130 UTRECHTSE HEUVELRUG   Met wat kleine aanpassingen kunnen de plannen voor het stationsgebied Driebergen-Zeist doorgaan, maar het CDA in Utrechtse Heuvelrug vindt dat nog wel gekeken moet worden naar de veiligheid van fietsers en het aantal geplande parkeerplaatsen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 31 januari 2014
17e jaargang nummer 5017
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Asbest gevonden in winkelcentrum De Clomp

20140131 ZEIST  In zeker drie winkels in winkelcentrum De Clomp in Zeist is na onderzoek asbest ontdekt. Dat vertelt Rialto, de eigenaar van het winkelcentrum aan RTV Utrecht. In de nacht van zondag op maandag vond daar een explosie plaats die veel schade veroorzaakte.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dialoog PvdA Zeist jeugdwerkloosheid

20140131 ZEIST  Op 29 januari jl. vond de derde dialoogplaats die de PvdA Zeist organiseert in het kader van de maatschappelijke betrokkenheid. Nu over opleiding, stage en werk. Dit keer in samenwerking met de ROC Midden Nederland in Zeist. Daar vond de bijeenkomst ook plaats

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Voorzitter Stichting RuJu stapt op

20140131 ELST  Voorzitter Remco Meijer van Stichting RuJu legt per direct zijn taken neer. Op de Facebookpagina van de stichting staat dat Meijer zich door omstandigheden niet meer voor RuJu in kan zetten. Wat die omstandigheden zijn willen Meijer en de twee overgebleven stichtingbestuurders niet zeggen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Oproep voor panels van de gemeente!

20140131 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente is op zoek naar inwoners – jong en oud – en professionals werkzaam in de jeugdhulp om mee te denken. Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe Jeugdwet in werking. Het college van bb&w legt 27 februari het beleidskader ‘Jeugdhulp…..Route Zuidoost’ voor aan de gemeenteraad.

Er spelen veel vraagstukken bij de uitwerking van de kaders en doelstellingen. Hierbij zijn ervaringen en expertise van ouders, jongeren en professionals in de jeugdhulp onmisbaar.

Oproep
Daarom doen wij een oproep aan u om hierover mee te denken in twee panels, specifiek voor jeugdhulp:
        GezinsPanel: Jongeren (cliënten) vanaf 12 jaar en ouders van jongeren in de jeugdhulp, woonachtig in de gemeente.
        ProJeugdPanel: Professionals werkzaam in de jeugdhulp binnen de gemeente.

Welke onderwerpen gaan we bespreken?
Wij willen graag horen wat u vindt van de jeugdhulp. Aan welke vorm van begeleiding is behoefte, wat zijn uw positieve en negatieve ervaringen, aan welke voorwaarden moet de inkoop van jeugdhulp voldoen, welke competenties moet een vertrouwenspersoon hebben, hoe willen cliënten het liefst participeren, hoe zou het beter moeten? Deze en nog meer vragen komen aan de orde en geven ons input hoe we met deze vraagstukken moeten omgaan.

Wat vraagt deelname aan het panel van u/jou?
Vooralsnog gaan we uit van gemiddeld één bijeenkomst per twee maanden. Ook bent u tussendoor per e-mail beschikbaar om mee te lezen. Een afvaardiging van het panel zorgt voor verbinding met de Meedenkgroep Sociaal Domein.

Meer informatie en aanmelden
Voor vragen en/of aanmeldingen kunt u zich melden bij Ingrid Achterberg, beleidsmedewerker Jeugdhulp, via e-mail ingrid.achterberg@heuvelrug.nl of telefonisch (0343) 56 56 00.

Op bezoek bij de boer

20140131 UTRECHTSE HEUVELRUG  Schoolklassen kunnen dit schooljaar  weer op bezoek bij de boer en beleven daar hoe een boerderij eruit ziet en wat er allemaal gebeurt. Aan de hand van twee lessen, ’De koeien van boer Jan’ en ‘Superboer’ ervaren kinderen wat er op een boerderij wordt gedaan.

De boer laat zien wat hij doet en kinderen doen mee met de verschillende werkzaamheden op de boerderij.

Twee nieuwe bedrijven in de Heuvelrug!
Schoolklassen kunnen dit voorjaar op bezoek bij twee nieuwe deelnemers in onze gemeente, het bedrijf van de familie Overvest in Doorn en de Corneliahoeve in Amerongen van de familie Groothuis ontvangen graag leerlingen.

Doorn
In Doorn kunnen leerlingen op bezoek bij de melkveehouderij van de familie Overvest. Naast koeien hebben zij een paar schapen en een boomgaard met een aantal appel-, peren-, pruimen- en
kersenbomen.  “ We hebben veel zin om de leerlingen te vertellen over het leven op de boerderij, En ook om hen samen met hen de antwoorden op hun vragen te laten ontdekken bij een bezoek.”

Amerongen
In Amerongen zijn leerlingen welkom bij de familie Groothuis. Zij hebben hier een agrarisch bedrijf met melkkoeien, kalfjes, varkens, schapen en kippen. “ Wij doen graag mee met boerderij in de kijker omdat we merken dat zelfs in het buitengebied kinderen niet weten waar de melk vandaan komt en nog nooit een koe van dichtbij hebben gezien. Ook met ouders ontstaan vaak leuke en verhelderende gesprekken. We kijken ernaar uit om kinderen van alles te laten ontdekken en leren op ons bedrijf”
Meer informatie over het project en de deelnemende boeren is te vinden op www.boerderijindekijker.nl. Inschrijven voor een bezoek kan tot 9 februari via het team NDC van de Omgevingsdienst Regio Utrecht: Aanbod Boerderij in de kijker.

bron GUH

Wat komt er in Maarsbergen-Oost

20140131 MAARSBERGEN   De gemeente en Wolfswinkel Reiniging hebben samen het initiatief genomen om een integrale gebiedsvisie op te stellen voor een aantal ruimtelijke ontwikkelingen aan de oostzijde van Maarsbergen. Daarnaast hebben ook een particulier en woningbouwcorporatie Heuvelrug Wonen ruimtelijke plannen ontwikkeld voor hun percelen binnen de gebiedsvisie.  

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Joyrijder (13) uit Driebergen rijdt tegen paaltje

20140131 DRIEBERGEN  Een 13-jarig meisje uit Driebergen heeft donderdagmiddag voor nogal wat ophef gezorgd, toen ze in de auto van haar opa en oma stapte.  Op de Jagersdreef reed ze tegen een paaltje met een klein deukje en een kras tot gevolg. Een getuige belde de politie en die spoorde de jeugdige joyrider thuis op.  

Lees verder op de website van RTV Utrecht

PvdA houdt drie bijeenkomsten

20140131 WIJK BIJ DUURSTEDE  De PvdA organiseert in de komende weken drie bijeenkomsten, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. De partij roept iedereen op om te komen. 

Lees verder op ditiswijk.nl

Overval op restaurant Klein Zwitserland

20140131 DRIEBERGEN  Onbekenden hebben donderdagavond rond 21.20 uur een overval gepleegd op restaurant Klein Zwitserland aan de Traaij in Driebergen.  De twee daders zijn daarna op de vlucht geslagen. De politie kamde de omgeving uit, maar heeft de daders niet meer aangetroffen. 

Lees verder op de website van De Kaap

Raad kiest voor regiegemeente

20140131 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het leek er even om te spannen of het collegevoorstel om Wijk bij Duurstede om te vormen tot een ‘regiegemeente’ het zou halen. Er werd stevig gedebatteerd in de raadsvergadering en verschillende fracties (D66, PCG, GL, BBNu) verklaarden zich resoluut tegen.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Fairtrade veiling in het Huis van de samenleving te Zeist

20140131 ZEIST  Op zaterdag 15 februari is er in het kader van de openingsweek voor het eerst een fairtrade veiling. De veiling vindt plaats in de trouwzaal van het nieuwe Huis van de samenleving. Van 13.00 tot 13.30 uur is er gelegenheid de speciale stukken te bezichtigen.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Dolblij met personenbus

20140131 WIJK BIJ DUURSTEDE  Gisterenmiddag is bij het bedrijfspand van stichting ‘Dit-is-Het, arbeid met zorg’ een nieuwe bus onthuld waarmee de medewerk(st)ers opgehaald en thuis gebracht worden.

Lees verder op ditiswijk.nl