1 januari 2011

tijd: 12:45 uur  temperatuur: 4 °C

Groenhoek Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Dronken vuurspuger wordt agressief

MAARN  In Maarn is een dronken man gewond geraakt nadat hij probeerde te vuurspugen met benzine. De 35-jarige man had teveel gedronken en reageerde erg agressief toen ambulancepersoneel zijn verbrande gezicht wilde behandelen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zeister Nieuwjaarsfeest 2011

ZEIST  Op maandag 3 januari 2011 vanaf 20.00 uur: Via een sprookjesachtig, met vuurpotten verlicht Slotplein en een optreden van Fakir Nuno naar het prachtige Slot Zeist en ontvangst met Fairtrade-champagne en daarna andere lekkere (en verantwoorde) drankjes met een hapje en vooral veel diverse optredens van:……..

Trevira2000 (Muzikale duik naar de 60-jaren)
Stilte voor de Storm (vrouwen met zeemansbenen)
ZingjeRot (Uniek Nederlandse repertoire)
Zagerij Zeist (Ierse Folk)
Henk Jagtenberg (klassiek gitaar)
Trio Trajectum (piano, sopraan en klarinet)
Meesterverteller Robin (voor een mooi verhaal)
Nootdweer (als altijd een feest!)
Crash Jazz en Chespa Jazz (heerlijke Jazz)
Folkband Museire (Ierse folk met pop)
Henk van Dissel (talent uit Zeist!)
Popband (van muziekschool Backstage)
Ramyro (wereldmuziek/popcovers)
Noottuygh (laat je meevoeren op de wind)
Smooth Operators (en laat je meevoeren met de muziek)
Bagoes (van Salso tot Rock)
Ed Carree (Country; nog een introductie nodig?)
Vocal Vision (close harmony van de bovenste plank)
Zeister Muziekschool (van klassiek tot licht)

En tussen al die culturele evenementen door om plm. 20.30 uur: Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Koos Janssen, start van het Europees Jaar van de Vrijwilliger,
een presentatie van NL Doet en de Vrijwilligers Centrale (Via Via), de Wereldwinkel en Werkgroep Zeist Fairtrade-gemeente. Tevens een biologische wijnproeverij.
Alle drankjes en hapjes zijn zoveel mogelijk Fairtrade en biologisch.
Iedere bezoeker krijgt 3 gratis consumptiebonnen.

De Kaap/Stichtse Courant zoekt correspondenten

DRIEBERGEN  De redactie van de De Kaap/Stichtse Courant is op zoek naar een correspondent, die het leuk vindt om op regelmatige basis het nieuws uit Driebergen te verslaan voor de krant en de nieuwssite.

Lees verder op de website van De Kaap

2 januari 2011

tijd: 12:40 uur  temperatuur: 4 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Boswandeling in het Amerongse bos

AMERONGEN  Het nieuwe jaar kan worden begonnen met een wandeling in één van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug: het Amerongse bos.

Lees verder op de website van De Kaap

3 januari 2011

tijd: 11:30 uur  temperatuur: 2 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


‘Hart voor natuur’ wordt warm ontvangen

HEUVELRUG  Zondag 2 januari was een perfecte wandeldag. Duizenden wandelaars trokken erop uit om een frisse neus te halen. Natuurbeschermingsorganisaties hebben zich in het hele land deze dag verenigd om hun groene hart te laten spreken. Ze heetten ruim 40.000 bezoekers welkom in de natuurgebieden.
De landelijke bezuinigingen op natuur zijn zo ingrijpend dat de noodklok wordt geluid. De geplande jaarlijkse bezuinigingen bedragen 300 miljoen, dit is ruim 40% van het totale budget.

Het resultaat van tientallen jaren aankoop en beheer van terreinen- en landschap dreigt zo tenietgedaan te worden. De natuur die toch al zwaar onder druk staat dreigt verder achteruit te gaan.

vergroot   foto2   foto1

Met een sympathieke actie hebben boswachters, vrijwilligers en medewerkers van de natuur- en milieuorganisaties bezoekers aan de natuurgebieden aangesproken. Vanuit de landelijke politiek was er ook aandacht voor deze actie in Utrecht. De Utrechtse kamerleden Linda Voortman (zie foto bij landgoed Amelisweerd)  van GroenLinks en Paulus Jansen (bij landgoed Beerschoten) van SP betuigden hun steun aan de actie ‘Hart voor natuur’. Landgoed Amelisweerd en het ernaast gelegen Rijnauwen zijn het wandelgebied voor de inwoners van Utrecht. Het jeugdjournaal kwam speciaal naar deze locatie om de jonge bezoeker te vragen of ook zij hart hebben voor natuur (zie foto).
In de Blauwe Kamer sprak boswachter Hugo Spitzen van Het Utrechts Landschap ruim 230 bezoekers aan om het pamflet Hart voor natuur uit te delen. Samen met de lokale natuur- en milieuclub WMR ontving hij de bezoekers bij dit natuurgebied. Op de landgoederen Beerschoten en Heidestein en in bosgebied Birkhoven van Het Utrechts Landschap werden ruim 2000 bezoekers ontvangen en op de hoogte gesteld van de actie ‘Hart voor natuur’.

De actie op 2 januari was het startsein voor een estaffette-actie. Tot aan de provinciale Statenverkiezingen laten de natuur- en milieuorganisaties van zich horen met ‘Hart voor natuur’.


Ondertekening consessieovereenkomst exploitatie zwembad De Zwoer

DRIEBERGEN  Wethouder Roy Pamboer ondertekent morgen de concessieovereenkomst voor de exploitatie van zwembad De Zwoer tussen de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Laco Utrechtse Heuvelrug bv. 

Op basis van deze overeenkomst neemt Laco Utrechtse Heuvelrug bv de exploitatie van zwembad De Zwoer na 39 jaar over van de Stichting Zwembad Driebergen.

Door het aflopen van de erfpachtovereenkomst werd de gemeente per 1 januari 2010 eigenaar van het bad. De Stichting Zwembad Driebergen heeft op verzoek van de gemeente de exploitatie in 2010 voortgezet in afwachting van de overdracht aan een externe marktpartij. Aangezien het voor de stichting steeds moeilijker werd om binnen de bestaande financiële kaders het zwembad op verantwoorde wijze te blijven exploiteren, hebben zowel de gemeente als de stichting voor deze stap gekozen

Via een offerteprocedure hebben diverse kandidaten op deze concessieuitgifte gereageerd en heeft de raad op 11 oktober 2010 besloten de concessieovereenkomst met Laco Utrechtse Heuvelrug bv aan te gaan.
Onderdeel van de concessie is het Sociaal Plan waarin de rechten en plichten van het personeel zijn vastgelegd.

Met de ondertekening van deze overeenkomst is de continuïteit van het zwembad in ieder geval tot 1 september 2017 gewaarborgd en kunnen recreanten, doelgroepen en de zwemclub gebruik blijven maken van zwembad De Zwoer.

Rugby Club The Pink Panthers verwachten weer een prachtig jaar.

DRIEBERGEN  Spelers zowel senioren, oude knarren als jeugd melden zich voor de traditionele wedstrijden oud tegen nieuw. Bij the Pink Panthers een echte traditie om op 1 januari elkaar op te zoeken een heerlijke wedstrijd te spelen, samen terug te kijken op het afgelopen jaar en wat het nieuwe jaar belooft te brengen.
Zo ook weer afgelopen zaterdag. Veel jeugd was er al om 12.00 uur, bijna 40 spelers in de leeftijd van 7 tot en met 17 meldden zich voor de wedstrijd en daarbij het dubbele aantal ouders.

vergroot   foto1   foto2   foto3   foto4

Om een sportief jaar te starten, zeg maar in plaats van een duik in het water een duik op het nog flink besneeuwde rugbyveld. Leuke aan deze wedstrijd is altijd weer een mix in leeftijd met speciale regels voor jong en oud. Zo mag een 17 jarige zijn tegen speler van 7 jaar niet takelen maar anders om wel. En dat gaat super goed, hieruit blijkt maar weer dat een rugbyspeler zijn discipline kent. In een wedstrijd die gelijk op ging was het dan ook een genot voor de senioren, krasse knarren en ouders die stonden te kijken.

Andere koek is de senioren wedstrijd. Hiervoor melde zich bijna 40 spelers die hun jaar wel weer sportief wilde starten. Regel is dat men bij binnenkomst zich meld bij de wedstrijdleiding waarna als iedereen zich gemeld heeft het aantal wordt gesplitst in twee teams op leeftijd/geboorte datum. Waarbij het oudste team iets meer spelers krijgt. Zo ontstond dit jaar een team met spelers van 18 tot en met 33 jaar oud en waren de oudjes in de leeftijd 34 tot en met 55 jaar. Dit jaar hadden de “oudjes” niet veel te vertellen, de jonkies leven al toe naar de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Ascrum uit Amsterdam. Deze wedstrijd bepaald voor 99% zeker wie zich aan het einde van het seizoen kampioen mag noemen en rechtstreekse promotie gaat maken naar de landelijke eerste klasse.

Na afloop van deze wedstrijden de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie die flink bezocht is. Naast de spelers, ouders waren dit jaar er ook weer veel mensen die naast die spelers de sfeer van de verenigingen bepalen. Die sfeer is ook de verklaring waarom Radio 3FM The Pink Panthers heeft uitgeroepen als leukste club van Nederland.

Tijdens de Nieuwjaarstoespraak van het bestuur is 2010 nog even aangehaald, hoogte punten van 2010 waren voor the Pink Panthers de onderscheiding van de oud voorzitter Cees Blok. Deze  in 2010 onderscheiden als erelid der Pink Panthers, Ridder van het Sparrenrijk en als topper onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau. Kort gezegd Cees gaat tegenwoordig door het leven als Sir Cees. Andere hoogte punten waren het ongeslagen kampioenschap van the First XV met een record eindstand van meer van 1600 punt voor en nog geen 100 tegen. Het selecteren van Richard van den Broek in het Nationale Sevens team voor het EK in Moskou afgelopen zomer en zijn herintreden bij het Nationale 15-a-site team. De jeugdtrips naar Engeland in oktober waarbij voor het eerst twee bussen vol op twee verschillende plaatsten in Engeland de velden roze kleurden. Het feit dat in de regio meer dan 1.500 mensen hebben kunnen kennismaken met de sport Rugby door het verzorgen van meer dan 100 uur aan clinics aan scholen en bedrijven. Het super functioneren van alle vrijwilligers binnen de vereniging. Met als klapper van 2010 het uitgeroepen worden tot aller leukste sportverenging van heel Nederland door Radio 3FM

De vooruitzichten voor 2011 maken 2011 nu al weer een legandarisch jaar voor the Panthers. Op 2 april zijn er twee feesten verzorgt door Radio 3 FM samen met hun DJ’s en speciaal DJ voor de jeugdparty Marco Salvero. Deze zaterdag is er een frisparty voor de jeugd van 17.00 tot 20.00 uur en bast het grootte “leukste club party” los om 21.00 uur. Daarbij verwachten we dat het eerste team The First XV weer aan kampioenschap binnen halen, er meer dat één speler geselecteerd gaat worden voor Nationaal teams. Er nu al bekent is dat er meer trainers worden opgeleid tot trainer. Mooie hiervan is dat er zelf ouders zich hebben opgegeven voor het volgen van een cursus. Er een super groot scholentoernooi komt in september. En als klapper de nominaties bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug(by) voor The First XV als team van 2010 en de club in het algemeen mede wegens het feit dat we de leukste club van Nederland zijn.

Als gezegd speelt het First XV team zijn “kampioen” wedstrijd aanstaande zondag in Driebergen Kick-Off tijd voor deze wedstrijd is 14.30 uur. Wil u eerder al genieten van de rugby sport Zaterdag spelen alle jeugdteams der Pink Panthers ook in Driebergen, vanaf 10.30 uur tot ca 13.00 uur de kleinste van 6 tot en met 12 jaar gevolgd door de cubs (13-14 jarige) om 13.00 uur de junioren (15-16 jarige) om 14.00 uur.Feestelijk vreugdevuur in Doorn

DOORN  Aan de Dorpsstraat in Doorn werd tijdens Oud en Nieuw weer een traditioneel vreugdevuur ontstoken. Veel Doornse jongeren hadden zich om het vuur verzameld voor een gezellige nieuwjaarsnacht.

Lees verder op de website van De Kaap

4 januari 2011

tijd: 13:50 uur  temperatuur: 2 °C

Willem van Abcoudelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Jaarwisseling in gemeente rustig verlopen


HEUVELRUG  De jaarwisseling in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is, op twee incidentjes na, rustig verlopen. Zowel de politie als de brandweer hoefden nauwelijks in actie te komen. Uit een eerste inventarisatie door de afdeling Wijkbeheer blijkt dat er minimale schade aan het straatmeubilair in de openbare ruimte is toegebracht.

De gemeente heeft samen met de politie, de brandweer en het jongerenwerk veel aandacht besteed aan een gedegen voorbereiding van de jaarwisseling. Zo vonden er in Driebergen en in Leersum georganiseerde feesten plaats. In de dorpen Amerongen, Doorn, Driebergen en Maarn werden vreugdevuren ontstoken. 

In de regionale media, op de gemeentesite en via sandwichborden in de verschillende dorpen vroeg de gemeente om extra aandacht aan het opruimen van het vuurwerkafval. De burgemeester toonde zich verheugd dat de inzet van deze communicatiemiddelen een positief effect had. De inwoners hebben in grote mate gehoor gegeven aan de oproep om zelf de restanten van het vuurwerkafval op te ruimen. Hierdoor zag de gemeente er direct in het nieuwe jaar al weer netjes uit en was het niet nodig dat ‘Veegploegen’ extra in actie kwamen.

Burgemeester Frits Naafs heeft tijdens de Jaarwisseling samen met Willem van de Vliert, teamchef van de politie, diverse plekken binnen de gemeente bezocht om zelf te zien wat er allemaal te doen was. Zij toonden zich tevreden over het rustige verloop van de Jaarwisseling en bedanken iedereen voor hun inzet.

Nog enkele plaatsen beschikbaar voor de imkercursus

AUSTERLITZ  In onze regio wordt er van oudsher veel bijen gehouden. Zij worden onder andere ingezet bij de bestuiving van het fruit en bij de oogst van heidehoning. Bijen zijn nodig voor de instandhouding van de natuur. Nu er de laatste jaren sprake is van sterfte onder bijen, wordt het belang van het houden van bijen terecht steeds meer benadrukt.

Het is een zeer boeiende hobby. De imker raakt direct betrokken bij hoe het er aan toegaat in een bijenvolk. Daarnaast is de imker op een bijzondere manier betrokken bij de natuur.
Juist de laatste jaren is veel aandacht voor bijen. Dat komt vooral door de sterfte die er onder bijen plaats vindt. Juist nu is er grote behoefte aan meer imkers om de bijenstand in ons land op peil te houden.
De cursus bestaat uit acht tot tien theorielessen en acht praktijklessen. De theorielessen worden grotendeels in het voorjaar gehouden in Dorpshuis ’t Trefpunt te Austerlitz. De praktijklessen vinden plaats gedurende het hele bijenseizoen op die momenten dat het nodig is om in de bijen te werken, vanaf de eerste voorjaarsinspectie in april tot en met het honing slingeren en het zogenaamde inwinteren in augustus/september.
De cursus staat onder toezicht van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV), die ook de diploma’s verzorgt. Gedurende de cursus ontvangt iedere deelnemer gratis het vakblad Bijenhouden.
De kosten voor de totale cursus bedragen slechts € 125,-.
Er zijn nog enkele plaatsen vrij, reageer snel!

Voor meer informatie over de cursus kunt u bellen of mailen naar:
Hanneke Claus, tel. 0343-415133. e-mail: jclaus75@gmail.com
U kunt ook informatie vinden op www.bijenhouders.nl en op http://sites.google.com/site/bijenverenigingdriebergendoorn/

Alternatief Doorns badmintonteam wint van Hoevelaken

DOORN  In een wat geïmproviseerde samenstelling heeft Badmintonclub Doorn vorige week met ruime cijfers uit van BC Hoevelaken gewonnen. Mede dankzij een goede invalbeurt van Leon van Kempen heeft het eerste Doornse team de Hoevelakers met 1-7 verslagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente luidt het nieuwe jaar in

HEUVELRUG  De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug werd gisterenavond gehouden in het Cultuurhuis in Doorn. Het Stichts Mannenkoor verwelkomde de gasten met gezang.

Lees verder op de website van De Kaap

Korfbalinstuif KCD groot succes

DOORN  De korfbalinstuif van KCD, vorige week, in sporthal Steinheim is een groot succes geworden. Met de hulp van een tiental enthousiaste senioren was er een sport- en spelcircuit opgezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Het Utrechts Landschap beheert natuur Vliegbasis Soesterberg

SOESTERBERG  Per 1 januari 2011 heeft Provincie Utrecht het natuurbeheer van Vliegbasis Soesterberg officieel overgedragen aan Het Utrechts Landschap. Boswachter Hans Hoogewerf wordt verantwoordelijk voor het dagelijks beheer en vierde dit met een glas champagne op de landingsbaan. ‘De vliegbasis is een plek waar de natuur zich goed heeft kunnen ontwikkelen. Ik ga graag aan de slag om de bijzondere waarde van deze natuur aan de bezoeker te laten zien.’

vergroot  foto

Het Utrechts Landschap gaat de bossen, heidevelden en graslanden beheren en zet daarbij een rondtrekkende schaapskudde in. De wandel- en fietsexcursies worden in 2011 in samenwerking met het programmabureau Hart van de Heuvelrug van de provincie Utrecht gecoördineerd. Een nieuwe vrijwilligersgroep staat klaar om het verhaal van de vliegbasis aan belangstellenden te vertellen. Op www.utrechtslandschap.nl staat het excursieprogramma vermeld.

De definitieve openstelling van de vliegbasis voor het publiek volgt in 2014. Tot die tijd moeten nog verschillende gebouwen gesloopt worden, munitie onschadelijk worden gemaakt en de bestemmingsplannen worden vastgesteld. Zodra er ontwikkelingen zijn, wordt dit gemeld op www.utrechtslandschap.nl

Word chef-kok voor vogels

ZEIST  Op zondag 9 januari organiseert Bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit “Word chef-kok voor vogels”. In de winter is het voor vogels moeilijker om aan voedsel te komen. Kinderen kunnen dan een handje helpen: op een kookstelletje maken ze een vetbol, ze vullen een boomstam met vet en vogelzaad en ze rijgen een pindasnoer. Leuk om te zien hoe vogels naderhand in de tuin genieten van al het lekkers.
De activiteit vindt plaats van van 12.30 uur tot 15.30 uur. Deelname kost € 4,50 per persoon.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (januari, februari en maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.
Radioprogramma voor en over visueel gehandicapten

HEUVELRUG  Radio 90FM brengt vanaf 6 januari op 4 donderdagen om 19.00 uur het programma Ziezo FM voor en over mensen met een visuele handicap.

Lees verder op de website van De Kaap

5 januari 2011

tijd: 13:00 uur  temperatuur: 0 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Commissie bespreekt dodelijk ongeluk Driebergen

DRIEBERGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug praat volgende week over het dodelijk ongeluk, afgelopen donderdag in Driebergen. De 14-jarige Virginie fietste over de Hoofdstraat toen ze onder een vrachtwagen kwam, waarna er veel ophef ontstond over de gevaarlijke weg.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwjaarsconcert in Beauforthuis met Mozart, Chopin en Schumann

AUSTERLITZ  Het kan nog net, 9 januari een nieuwjaarsconcert met muziek van Mozart, Chopin en Schumann, verzorgd door pianiste Ariane Jurriaanse die op de Fazioli zal spelen. Kom gezellig langs na een boswandeling en eet de allerlaatste oliebollen. 


Ariane Jurriaanse, geboren in Zeist, won de ‘Prix d’Honneur’ op het Prinses Christina Concours. Ze studeerde aan het Conservatorium in Den Haag en later in Engeland, waar ze nog steeds woont. Ze geeft regelmatig concerten en haar spel werd recentelijk in de Gloucestershire Echo beschreven als ‘A thrilling experience radiating exuberance and joy’. 
Door middel van haar spel steunt Ariane de ‘Smiles Foundation’ in GB. Zij schenkt vijftig procent van de opbrengst van haar concerten aan dit goede doel dat hiermee daadwerkelijk in de allernoodzakelijkste levensmiddelen voorziet van de zeer onbevoorrechtte kinderen, families, zieken en ouderen in Roemenië. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 9 januari,17.30 u 
Ariane Jurriaanse, piano – Mozart, Granados, Liszt, Chopin & Schumann 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Kerstboomverbranding

MAARN  Met in gedachte nog de laatste oliebol en vele goede voornemens voor 2011 begint de Oranjevereniging op 6 januari het nieuwe jaar traditioneel met de verbranding van ingeleverde kerstbomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Prachtige donjon van sneeuw

LEERSUM  Ook dit jaar waren de weergoden Arco Looij uit Leersum goed gezind. Nadat in 2000 drie families de jaarwisseling in een door hem gebouwde iglo konden vieren en een aantal jaar later een heus sneeuwkasteel met ophaalbrug verrees, bouwde hij nu een donjon.

Lees verder op de website van De Kaap

Oliebollentoernooi KC Doorn prooi voor Dalto All Stars

DOORN  KCD/Decohome hield woensdagavond het oliebollentoernooi. Naast het eerste van KCD/Decohome gaven DWS -de grote concurrent uit de vorige zaalcompetitie- en een All star Team van Dalto -een hoog spelende combinatie met enkele oud-KCD-spelers in de gelederen- acte de présence.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel geld voor team Amazing

AMERONGEN  De traditionele 1000 kCal Workout van Aart Stigter’s Sport- en Gezondheidscentrum vond op zondag 2 januari in Amerongen plaats. Dit keer was de opbrengst van dit sportieve evenement bestemd voor team Amazing, deelnemer aan de 20e editie van de Roparun.

Lees verder op de website van De Kaap

6 januari 2011

tijd: 13:35 uur  temperatuur: 5 °C

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Steekpartij

OVERBERG De politie kreeg ’s woensdagochtends om acht uur de melding van een steekpartij op de Dwarsberg. Ter plaatse bleek, dat een man een andere man had gestoken.

Een 42-jarige man uit Veenendaal is met verwondingen aan zijn schouder door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een 43-jarige man uit Overberg heeft zichzelf aangegeven bij de politie en agenten hebben hem aangehouden. De man is ingesloten en tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Eerste paal voor multifunctionele accommodatie in De Clomp

ZEIST  Op woensdagmiddag 12 januari om 12.30 uur verricht burgemeester Janssen samen met vertegenwoordigers van ontwikkelaar Rialto Zeist BV (samenwerking tussen Rialto Vastgoedontwikkeling en WPM Pro) de officiële handeling voor het slaan van de eerste paal voor de bouw van de multifunctionele accommodatie in De Clomp. Iedereen is van harte welkom. Voor de kinderen is er een ballonnenwedstrijd en een verrassing.

Vergroot foto
 
Multifunctionele accommodatie (MFA)
De bouw van de multifunctionele accommodatie (MFA) is de eerste stap van de volledige vernieuwing van wijk- en winkelcentrum De Clomp. De MFA wordt gerealiseerd op het huidige parkeerterrein tegenover Nettorama. In de MFA komen welzijnsvoorzieningen zoals een wijkservicepunt, een centrum voor jeugd en gezin (CJG) en MeanderOmnium, de lokale welzijnsorganisatie in de gemeente Zeist. Ook komt er in de accommodatie een gezondheidscentrum, apotheek en een sporthal. Daarnaast komen er 22 zorgwoningen boven de MFA. Het complex is naar verwachting in 2012 gereed.
 
Vervolg vernieuwing
Zodra de MFA gereed is wordt de huidige sporthal gesloopt. In latere fasen worden ook het winkelcentrum, de kerk en de moskee vernieuwd. Er komt circa 9.000 m2 winkelvloeroppervlak en er worden circa 170 woningen gebouwd. Tijdens de vernieuwing van De Clomp blijft het winkelcentrum bereikbaar.
 
De Clomp vernieuwt
De MFA maakt deelt uit van het nieuwe wijk- en winkelcentrum De Clomp, in het hart van de wijk Zeist-West. Het nieuwe centrum wordt gezellig en veilig. Er komen nieuwe winkels met een compleet aanbod, voldoende parkeerplaatsen en prachtige woningen in een groene omgeving. Maar ook een sociaal-cultureel centrum, sporthal, kerk, moskee, apotheek, gezondheidscentrum, wijkservicepunt en een centrum voor jeugd en gezin. In 2016 is het wijk- en winkelcentrum geheel vernieuwd. De vernieuwing gaat in samenspraak met de Planbegeleidingsgroep De Clomp.
 
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de vernieuwing van wijk- en winkelcentrum De Clomp op www.zeist.nl/declomp.

Terugblik: Oud en Nieuwfeest groot succes

LEERSUM/AMERONGEN – Het Oud en Nieuwfeest in De Binder in Leersum was een groot succes. De organisatoren kregen alleen maar zeer positieve reacties van zowel feestgangers, betrokken organisaties en de beheerder van De Binder, Rens Thobokholt.

Lees verder op de website van De Kaap

Oplossingen bedenken voor Amerongse verkeersproblemen

AMERONGEN  Het Amerongen Inspireert Platform organiseert op maandag 14 februari een discussiebijeenkomst over het verkeer in Amerongen. Belangrijkste punten van deze avond zijn parkeren, bestemmingsverkeer en doorgaand verkeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Sterk internationaal deelnemersveld bij Ed Roosen Zitvolleybal Toernooi

LEERSUM  Volleybalvereniging Volleer organiseert voor de negende keer het Ed Roosen Zitvolleybaltoernooi in Sport- en cultuurcentrum De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe leden exposeren in Kunstgilde

LEERSUM  Jaarlijks worden de nieuwe leden van het Kunstgilde Heuvelrug in de gelegenheid gesteld deel te nemen aan een groepsexpositie. De eerste expositie in het nieuwe jaar wordt hiervoor gereserveerd. Een zevental nieuwe leden doet hieraan mee.

Lees verder op de website van De Kaap

7 januari 2011

tijd: 11:20 uur  temperatuur: 3 °C

De Woerd Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Ongeval letsel met letsel

AUSTERLITZ  Donderdagmiddag ontstond een aanrijding tussen een scooter en een personenauto, hierbij raakte één persoon gewond.
 
Rond 15.45 uur reed een 61-jarige man uit Maarsbergen met zijn scooter over de Woudenbergseweg. Een 42-jarige vrouw uit Austerlitz reed over dezelfde weg met haar personenauto. Zij wilde afslaan, een zijstraat in, maar zag hierbij de man op zijn scooter over het hoofd. Er ontstond een aanrijding waarbij de man ten val kwam. Hij liep hierbij verwondingen op aan zijn knie en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Doornse Gat is dupe van gebrek aan solidariteit

HEUVELRUG  De sluiting van de dagcamping bij het Doornse Gat en de commerciële exploitatie van het Henschotermeer doen steeds meer stof opwaaien. Het verzet van de Utrechtse Heuvelrug krijgt een steuntje in de rug van secretaris Louk Welter van het Recreatieschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Eten van de Heuvelrug

DRIEBERGEN  De Heuvelrug-regio valt letterlijk in de smaak. Op maandag 10 januari 2010 van 10.00 tot 12.00 uur is Annet Werkhoven te gast in Regiobibliotheek Z-O-U-T, locatie Driebergen. Zij zal aan de hand van foto’s en verhalen, op haar inmiddels bekende enthousiaste manier, vertellen over het door haar geschreven boek ‘Eten van de Heuvelrug’.

Lees verder op de website van De Kaap

Pronkzitting heeft een lange traditie

DRIEBERGEN  Een avond waarbij als kledingadvies ‘Black Tie’ geldt en die toch doordrenkt is van een onvervalste carnavalssfeer, dat moet wel een bijzondere avond zijn. Komende zaterdag 8 januari vindt in Driebergen-Rijsenburg weer zo’n avond plaats: de jaarlijkse Gala-Pronkzitting van carnavalsstichting De Sparrenarren.

Lees verder op de website van De Kaap

Bewoners Oosterlaan bij Raad van State

DRIEBERGEN  Dinsdag boog de Raad van State zich over de procedure die de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft gevolgd bij het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Manger Cats’. Dit plan maakt het onder meer mogelijk om op het ‘Manger Cats-terrein’ aan de Arnhemsebovenweg vijftien woningen en vier appartementen te bouwen en ondergrondse schietbanen aan te leggen voor de daar gevestigde schietvereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwjaarsbijeenkomst PCOB-Driebergen

DRIEBERGEN  De Protestants Christelijke Ouderenbond afdeling Driebergen-Rijsenburg organiseert op maandag 10 januari de eerste bijeenkomst in 2011 in de Morgensterkapel achter de M & M aan de Melvill van Carnbeelaan in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zagen in het Amerongse bos

AMERONGEN  Staatsbosbeheer begint in januari 2011 met het zagen van bomen in het Amerongse Bos. Deze boswerkzaamheden voert Staatsbosbeheer uit om jonge bomen en planten een kans te geven te kunnen groeien.

Lees verder op de website van De Kaap

8 januari 2011

tijd: 13:20 uur  temperatuur: 11 °C

Dennenhorst Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Grebbeliniepad genomineerd voor Wandelrouteprijs

RHENEN  Het Grebbeliniepad is genomineerd voor de Wandelroute van het Jaar 2011. Het Grebbeliniepad is een uit 13 etappes bestaande wandeling die de wandelaar van Rhenen naar Spakenburg voert langs de restanten van de voormalige Grebbelinie.

Naast het Grebbeliniepad zijn ook het Regge- en Dinkelpad en Dwars door Gelderland genomineerd voor de prijs. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Fiets en Wandelbeurs op 26 en 27 februari in de Amsterdam-RAI.
Veelzijdig aanbod
”Er is duidelijk veel in ontwikkeling op wandelgebied in Nederland. Wandelaars mogen zich in Nederland verheugen op een prachtig en veelzijdig aanbod,” aldus jury-secretaris Vermeulen. “We hadden vooraf duidelijke selectiecriteria geformuleerd. Een daarvan was originaliteit, maar het leek of alle route-ontwerpers daarop gelet hadden. Een ding is zeker: wandelen leeft in Nederland!”

Provincie voorspelt: nieuw bedrijventerrein is te luidruchtig

LEERSUM  Het toekomstige bedrijventerrein tussen Leersum en Amerongen blijft de gemoederen bezig houden. De kritiek op de plannen spitst zich nu toe op de geluidsbelasting in het gebied.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijf jaar Heuvelrug: Teunis Reedijk uit Overberg

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat vijf jaar. De gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn werden op 1 januari 2006 samengevoegd tot één nieuwe gemeente. In een artikelenreeks praat een aantal hoofdrolspelers over de totstandkoming van de nieuwe gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Immigranten kunnen toch inburgeren bij Biga

HEUVELRUG/ZEIST  De Biga Groep en ROC Midden Nederland gaan toch een rol spelen bij het inburgeren van immigranten in de Utrechtse Heuvelrug. Na een tweede presentatieronde koos de Regionale Sociale Dienst voor Biga als tweede hoofdaannemer,

Lees verder op de website van De Kaap

De konijnen zijn vogelvrij verklaard

HEUVELRUG  Wilde konijnen die de kerstdagen hebben overleefd, zijn alsnog vogelvrij verklaard. De gemeente zet namelijk roofvogels en fretten in, om konijnen te doden. De provincie heeft geen bezwaar en verleende een ontheffing van de Flora- en faunawet.

Lees verder op de website van De Kaap

9 januari 2011

tijd: 11:50 uur  temperatuur: 5 °C

Sint Hubertuslaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Koninklijke Onderscheiding voor 11 Zeister brandweermannen

ZEIST  Op zaterdag 8 januari 2011 reikte burgemeester drs. J.J.L.M. Janssen aan 11 vrijwillige brandweermannen een Koninklijke Onderscheiding, lid in de Orde van Oranje Nassau, uit tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Brandweer Zeist in de brandweerkazerne aan de Van Renesselaan in Zeist.

Onderstaande brandweermannen zijn al meer dan 20 jaar actief voor de vrijwillige brandweer van de gemeente Zeist. Zij hebben een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare orde en veiligheid in de gemeente Zeist en de regio. De brandweermannen die de Koninklijke Onderscheiding krijgen zijn:

    1.    A.C. van Amerongen
    2.    J.L. van der Bult
    3.    M.A. van Eijkelenburg
    4.    F.H. van den Heuvel
    5.    G.M. van Kessel
    6.    J.C. Ooms
    7.    R.L. van der Pas
    8.    W. van Veluw
    9.    C. Versteegen
    10.    R. Vlug
    11.    E.C.L. Vos

Op 1 november 2010 is de brandweer van de gemeente Zeist overgegaan naar de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).

Poging diefstal brandstof

AUSTERLITZ  Op zondag 9 januari rond 02.30 uur trof de politie aan de Marmontweg in Austerlitz twee verdachten aan die bezig waren brandstof van een geparkeerde vrachtwagen te stelen.
 
Volgens een getuigenmelding kwam een auto met gedoofde lichten aanrijden waaruit vervolgens twee personen stapten en in de richting van de Gramserweg liepen. Toen agenten ter plaatse kwamen, renden de personen weg. Een politiehond had direct het spoor van de verdachten opgevangen en ze na een korte, snelle actie in een tuin gevonden.
 
Bij de vrachtwagen zijn diverse spullen aangetroffen die duidden op diefstal van brandstof. De agenten roken een sterke brandstoflucht bij de verdachten, twee 23-jarige mannen uit Austerlitz. Zij werden aangesproken en vervolgens aangehouden voor poging diefstal van brandstof.

Brugklasproject Coach4You

DOORN  In de loop van 2011 gaat ook in Doorn het maatjesproject Coach4you van het Gilde Utrechtse Heuvelrug van start. Coach4you voorziet in de begeleiding van jongeren bij de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Lees verder op de website van De Kaap

10 januari 2011

tijd: 9:10 uur  temperatuur: -0 °C

Akkerweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Minister Ivo Opstelten komt naar Zeist

ZEIST  Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zal de VVD Zeist vereren met een bezoek aan haar nieuwjaarsreceptie. Tijdens de receptie, welke plaatsvindt op zondag 16 januari, zal de minister een korte nieuwjaarsboodschap brengen aan alle aanwezigen.

Tevens is het mogelijk om persoonlijk met de minister te spreken. Alle inwoners en ondernemers uit Zeist zijn van harte welkom van 15.00 tot 17.30 uur in Het Witte Kerkje aan de Amersfoortseweg 47 in Huis ter Heide. Ook kinderen zijn welkom;  er is kinderopvang aanwezig. Bij Het Witte Kerkje is voldoende parkeergelegenheid.
De nieuwjaarsreceptie wordt georganiseerd door de in 2010 opgerichte Permanente Campagne Commissie van de VVD Zeist. De Permanente Campagne Commissie zal het komende jaar nog meer leuke activiteiten organiseren. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.zeist.vvd.nl.

Verdachten rijden tegen politieauto aan

DRIEBERGEN Twee jongens en een man werden zondagavond aangehouden nadat ze kennelijk opzettelijk met een personenauto op een dienstvoertuig van de politie waren ingereden.
 
Rond 21.20 uur kreeg de politie de melding dat aan het Park Seminarie een drietal personen belangstelling had voor auto’s. Vervolgens waren de verdachten weggereden in een donkerkleurige auto. Toen de agenten op de Hoofdstraat reden, ter hoogte van Park Seminarie, zagen zij de auto rijden en besloten de dienstauto schuin op de weg te zetten. Juist voor het moment dat de politieauto stilstond, reed de tegemoetkomende auto zonder te remmen tegen de politieauto aan. De agenten sprongen direct uit de auto en hielden de verdachten, twee 17-jarige jongens en een 19-jarige man uit Driebergen, aan. De bestuurder van het voertuig was één van de 17-jarige jongens en was dus niet in het bezit van een rijbewijs. Ze zijn allemaal ingesloten voor verhoor, tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Resten van oerbos bij toeval ontdekt

LEERSUM  In natuurgebied het Leersumse Veld (Utrecht) zijn resten van een oeroud bos gevonden van minstens 1,2 miljoen jaar oud. Het bos werd toevallig ontdekt tijdens het graven van een brandput, zo meldde Staatsbosbeheer.

Lees verder op de website van AD/UN

Dalto maakt het toch spannend tegen Nic./Alfa-college

DRIEBERGEN  Na een competitieloze periode van drie weken, opende Dalto het jaar 2011 met de wedstrijd tegen Nic../Alfa-college in sporthal Hoenderdaal. De afgelopen twee seizoenen leverden de onderlinge ontmoetingen spannende wedstrijden op.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemer van het jaar

HEUVELRUG  Alle ondernemers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie op maandag 17 januari om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, in het Cultuurhuis in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek Café, ‘Wat te doen met de Welstand?’

DOORN  D66 Utrechtse Heuvelrug organiseert op dinsdag 1 februari het eerste Politieke Café van 2011. Centraal op deze avond staat de vraag: Wat te doen met de Welstand?

Lees verder op de website van De Kaap

11 januari 2011

tijd: 13:05 uur  temperatuur: 2 °C

Lange Dreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Rick Andeweg sportman van het jaar bij DEV Doorn

DOORN  Rick Andeweg, de 28-jarige centrale aanvaller van het eerste elftal van DEV Doorn, werd tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie op 2 januari uitgeroepen tot sportman van het afgelopen jaar bij de Doornse voetbalvereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheid schooldirecteur Jaap Hannewijk

DOORN  De actieve directeur van de Gisbertus Voetius school, Jaap Hannewijk, heeft op donderdag 6 januari 2011 heeft zijn functie neergelegd. Na 40 jaar werkzaam in het onderwijs geweest te zijn is voor hem de tijd van pensioen aangebroken.

Lees verder op de website van De Kaap

Stichts Mannenkoor huldigt jubilaris Gerrit Scholten

DRIEBERGEN Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op donderdag 6 januari van het Stichts Mannenkoor werd Gerrit Scholten in de schijnwerpers geplaatst vanwege het feit dat hij reeds 25 jaar trouw lid is van het koor.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzikale vijfde verjaardag De Flierefluit

DRIEBERGEN  Het muziekgebouw van Aurore was zaterdagavond 8 januari het decor voor een presentatie met een feestelijk tintje. Saskia Verhoek geeft in haar lespraktijk “de Flierefluit” nu al weer 5 jaar dwarsfluitles en lessen IMO (Instrumentale Muziek Oriëntatie).

Lees verder op de website van De Kaap

Reünie op CBS de Regenboog in Amerongen

AMERONGEN  Dit jaar is een bijzonder jaar voor CBS de Regenboog in Amerongen. De Regenboog viert namelijk een jubileum, de school bestaat 25 jaar. Ook leuk om te vermelden is dat er precies 45 jaar Christelijk onderwijs wordt gegeven op deze locatie aan de Pr. Beatrixlaan 34.

Lees verder op de website van De Kaap

First XV The Pink Panthers maken status waar!

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag 9 januari stond voor het eerste team van de Pink Panthers de tweede wedstrijd tegen Ascrum Amsterdam op de rol. Al twee keer uitgesteld wegens weersomstandigheden op 5 en 19 december. Ascrum in theorie de nummer één in de Tweede Klasse Noord en The Pink Panthers de nummer twee. Echter door het feit dat The Pink Panthers al vanaf speelweek drie in september meer wedstrijden hadden gespeeld stonden ze al die tijd al fysiek op de nummer één plaats. Dit voor het net gepromoveerde team van the Pink Panthers een heerlijke plek.

vergroot   foto1   foto2   foto3

Winnaar van deze wedstrijd zou de aller beste papieren in bezit hebben om uiteindelijk het kampioenschap op te eisen en daarmee een rechtstreekse promotie naar de Nationale Eerste Klasse.
Prachtig weer, een super onderhouden, goed en mooi veld, dikke 300 supporters en een bijna compleet fit Pink Panthers First XV team, een tegenstander van formaat, Een scheidsrechter met twee grensrechters en een vierde official allen van de bond. Dat alles waren de ingrediënten die de zondag het moeten maken. En al deze maakte van de zondag een super gerecht wat we nu in Driebergen noemen “totaalrugby”.
14.30 uur scheidsrechter Rene van der Pol uit Oisterwijk blaast voor de start van de wedstrijd. Twee teams die aan elkaar gewaagd zijn. Beide nog aftastend echter meteen al veel druk naar voren van The Pink Panthers, dat was het concept ook van de Heuvelrugbyers. Zowel aanvallend en verdedigend de druk naar voren houden. Hier hadden de Amsterdamse Studenten van Ascrum moeite mee. Ondanks de druk naar voren waren het de Amsterdammers die de scoren opende. Naar het te lang vasthouden van één der Pink Panthers van de bal. Het in namelijk zo dat als men op de grond ligt je vrijwel meteen de bal moet loslaten. Kreeg Ascrum een penalty-kick. Deze “vrij” trap kan met ook rechtstreeks op de palen nemen, dan moet de bal tussen de palen en over de dwarsligger geschoten worden. Dat lukte stand 0-3 in de 8ste minuut. The First XV der Panthers niet onder de indruk van dit wapenfeit herpakte hun spelen met druk naar voren. Dit resulteerde in het feit dat The Panthers eigenlijk alleen maar op de helft van Ascrum waren. Het kon niet uitblijven en het veelvuldige aanwezige publiek proefde het ook de eerste try van the Pink Panthers zat eraan te komen. In de 15de minuut wist inderdaad Panthers nummer 8 Nathan Eikelenboom door te dringen in het deadbal gebied om de eerste Panthers Try te scoren, 5-3. Hier werd de bonus, de conversie benut door Martijn Tinus Schut met een mooie kick op de palen 7-3. Ascrum bleef rugbyen echter op alle fronten waren the Panthers net even scherper danwel feller om hun gelijk te krijgen. In de 22ste minuut een overtreding van Ascrum waardoor kicker Jeffrey Nuijten van The Pink Panthers een kick op de palen kon afleveren, deze ging raak 10-3.
Panthers bleven aandringen en met super veel snelheid in zowel man als bal bleven ze op de helft van de Amsterdammers. Dit resulteerde in de laatste minuut van de eerste helft op weer een try van The Panthers ditmaal door Xander van Mourik, hier werd de conversie genomen door sterspeler, trainer en coach Richard van den Broek. Deze ook 100% waardoor er zeven punten bij konden. Ruststand 17-3.
In de rust de mededeling om vooral te blijven spelen zoals the Panthers deden. En als het even kon nog meer druk naar voren te geven. Ascrum kwam er al niet echt uit dus afmaken was de mededeling. Dat deden the Panthers dan ook met prachtig en snel spel circuleerde de bal van links naar rechts en weer terug totdat er een gat zou vallen in de verdediging der Amsterdammers. Dat gebeurde dan ook drie keer in de eerste 20 minuten van de tweede helft, Xander van Mourik (2de min) en even later Peter Waardenburg (8ste min) wisten weer een try te scoren. Met als afsluiter in de 22ste minuut weer een try van Nathan Eikelenboom. Bij deze drie try’s werd geen conversie meer gescoord. 32-3 In de 15de tot aan de 30ste minuut werden door the Pink Panthers zeven wissels (het maximale) doorgevoerd daardoor de overwinning ene compleet gezicht kreeg voor alle spelers, ook nog voor de vier spelers die niet konden worden opgesteld. Complete selectie van The First XV bestaat uit 26 spelers, 22 kunnen er worden opgesteld. Tijdens deze wissels werd er ook in het veld de nodige omzettingen gedaan. Hierdoor was heel even de organisatie we bij The Pink Panthers. Van dit moment maakte de Ascrummers gebruikt door hun enige goede aanval af te ronden met een try en conversie waardoor de eindstand werd bepaald op 32-10.
Hierdoor zijn the Pink Panthers de echte nummer één in de competitie. Met nog vijf wedstrijden te gaan een mooi uitzicht. Moet wel gezegd worden alle wedstrijden moet gewonnen worden met het liefst met de volle punten. Komende zondag spelen de mannen van The First XV weer in Driebergen dan tegen Dwingeloo in gelijknamige plaats. Voorafgaand spelen the Reserve XV der Pink Panthers tegen RC ’t Gooi uit Naarden. Kick Off 13.00 en 14.30 uur.
Bonus: Maandag 10 januari is de voorzitter der Pink Panthers Bert van Donselaar op de hoogte gebracht dat zowel de club als geheel als the First XV der Pink Panthers bij de laatste drie echte genomineerde zijn voor de verkiezing van Sportclub en Sportteam van het jaar 2010 van de gemeente Utrechtse Heuvelrug(by)Klus met NL Doet

HEUVELRUG  Ieder jaar initieert het Oranje Fonds een grote vrijwilligersactie NL Doet in samenwerking met locale organisaties. In 2011 zal dit plaatsvinden op 18 en 19 maart. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil in 2011 samen met Welnúh dit initiatief ondersteunen.

Lees verder op de website van De Kaap

Korfbal Doorn: KCD/Decohome start nieuwe jaar met nederlaag

DOORN  KCD/Decohome is het nieuwe jaar slecht gestart. Een bezoek aan Midlandia in Bunnik leverde een 17-12 nederlaag op. Daarmee kunnen de Doornse korfballers alle hoop op een hoge klassering laten varen en wordt het zaak niet verder weg te zakken naar de gevaarlijke plaatsen.

Lees verder op de website van De Kaap

12 januari 2011

tijd: 13:20 uur  temperatuur: 4 °C

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Ingezonden: Leven

DRIEBERGEN  Op oudejaarsdag zond Radio M Utrecht een interview uit. Het vraaggesprek vond plaats in de buurt van de kruising Hoofdstraat/Traay. Naar aanleiding van vele ongeruste reacties op de site van Radio M werd een vrouw en een man onder andere gevraagd of de Hoofdstraat een gevaarlijke weg is. “Absoluut niet”, wist de dame gedecideerd te melden, terwijl meneer daaraan nog toevoegde, “dit punt niet zo, want iedereen rijdt hier langzaam”.

Hoe komen ze bij die onzin? Drie opeengeklitte in-/uitritten én een kruising waar het krioelt van alle soorten verkeersdeelnemers; afgescheiden fietspaden die overgaan in belachelijk smalle fietsstroken; automobilisten die nog gauw een dot gas geven als het verkeerslicht voor de voetgangersoversteekplaats op rood springt. En dat vinden de twee geïnterviewden niet gevaarlijk? Op dit levensgevaarlijke en vooral voor (jonge) voetgangers en fietsers onoverzichtelijke punt gebeuren geregeld ongevallen, met als triest dieptepunt een dodelijk ongeluk op 30 december.

Afgezien van roekeloosheid, ontstaan ongevallen altijd door een samenloop van vele omstandigheden. Virginie werd slachtoffer van zo’n samenloop, maar twee omstandigheden waren niet nodig geweest. Haar veilige fietspad ging over in een 96 centimeter smalle fietsstrook, waarvan minstens eenderde was bedekt met van de rijbaan weggeschoven, bevroren sneeuw; foto’s en video’s op het internet tonen dat aan. Tot een paar dagen later lag deze sneeuw er nog. Als ik de baas was van onze gemeente, had ik die sneeuw terstond laten opruimen. Nee hoor, maar wel vele gewichtige mannen in uniform met hun handen in de zakken, stroperige onderzoeken, praatcommissies, uitkomsten afwachten en omwille van stompzinnige protocollen een gestorven meisje een dikke drie uur op het vieze en koude asfalt laten liggen achter zeildoeken, vastgehouden door vele glurende, in vol ornaat gestoken brandweerlieden. Schande!

Enkele jaren geleden fietste onze dorpsgenoot de heer Van Leeuwen over de Hoofdstraat. In de buurt van het Kerkplein stond een bestelbusje op de fietsstrook geparkeerd. Op deze strook, voorzien van fietssymbolen, mag NIET worden geparkeerd, er staan gele onderbroken strepen op de trottoirbanden. Feitelijk vormen de onderbroken gele strepen een verkeersregeltegenstelling tot de fietssymbolen. Hoe dan ook, tijdens het passeren van dit busje werd Van Leeuwen door een achteropkomend busje geraakt. Kort daarna overleed de heer Van Leeuwen. In 1966 werd mijn klasgenootje Boudewijn door een vrachtwagen doodgereden op amper 100 meter van de plaats waar Virginie verongelukte. In de tussenliggende jaren vielen er te veel ongevalsdoden en -gewonden op de Hoofdstraat te betreuren. Al vele malen hebben belanghebbenden en veiligverkeersinstanties zich beklaagd over deze levensgevaarlijke weg, waar (jonge) fietsers kennelijk niet meetellen, getuige de slechts 96 zuinige centimeters die ze op sommige plaatsen krijgen toebedeeld.

Tieners hebben nog niet het vermogen de gevolgen van hun handelen te overzien. Een mogelijke (inschattings)fout van Virginie mag dan ook nimmer worden aangemerkt als oorzaak van dit gruwelijk tragische ongeval. Het walgelijke wanbeleid van onze gemeente wél, zeker voor wat betreft de sneeuwresten op de fietsstrook. Zullen wij ooit de waarheid horen? En is die waarheid dan ook relevant? Want de enige waarheid is, dat smalle (besneeuwde) fietsstroken langs drukke rijbanen levensgevaarlijk zijn. Wanneer ziet ons bestofte bestuur in dat de Hoofdstraat op vele plaatsen levensgevaarlijk is voor de zwakkere verkeersdeelnemers? Wanneer komen er volledig afgescheiden fietspaden? Tot die tijd klaag ik de gemeente Utrechtse Heuvelrug aan voor elk onnodig weggenomen leven.

Hans Hermans 12-1-2011

Auto onder de trein bij Driebergen-Zeist

ZEIST  Bij het station Driebergen-Zeist is op de overgang op de Odijkerweg een auto onder de trein gekomen. De bestuurster is ongedeerd uit haar auto gekomen. Wel is ze enorm geschrokken. Ook de machinist bleef ongedeerd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Aanrijding met letsel

ZEIST Dinsdagochtend kreeg de politie melding van een aanrijding met letsel op de kruising van de Badmeester Schenkpad met de Panweg. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen zij een scooterrijder op de grond aan, die klaagde over pijn in zijn borst en been.

Hij reed over de Panweg in de richting van de Amersfoortseweg. Een 64-jarige automobilist uit Zeist reed over de Panweg, in de richting van de Amersfoortseweg, waar hij de Badmeester Schenkpad in wilde rijden. De automobilist zag daarbij de 40-jarige scooterrijder uit Zeist over het hoofd. De scooterrijder is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Afzien in de Blauwe KamerWAGENINGEN  Het is hoogwater in het rivieroeverreservaat De Blauwe Kamer en grote delen staan onder water dus extra spannend om onder leiding van een gids het onverwachte mee te maken.

Op woensdagmiddag 19 januari a.s. staat uw begeleider om 14.00 uur klaar in het informatiecentrum De Blauwe Kamer, Blauwe Kamer 15, 6702 PA  Wageningen, voor een excursie van 1 – 1½ uur.
Het zal u verbazen hoeveel dierlijk- en plantaardig leven zich in dit gebied teweer stelt tegen de barre winterse omstandigheden.
Mocht de Veerweg echter afgesloten zijn i.v.m. het hoge water dan gaat deze excursie niet door!
 
Zorg voor warme kleding, laarzen en een verrekijker. U hoeft zich niet op te geven. Deelname is gratis.

Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap kijk op www.utrechtslandschap.nl

Expositie nieuwe leden Kunstgilde feestelijk geopend

LEERSUM  Het was afgelopen zaterdag gezellig en feestelijk in het Kunstgildehuis. De nieuwe leden werden verwelkomd en werken van hen tentoongesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Waterschap hervat baggeren polder Driebergen in Driebergen

DRIEBERGEN  Na een onderbreking hervat het waterschap in de week van 17 januari de baggerwerkzaamheden van de hoofdwatergangen ten zuiden en westen van Driebergen. De werkzaamheden zijn nodig om de aan- en afvoer van water in dit gebied te garanderen en duren tot medio maart. 

Lees verder op de website van De Kaap

Omwonenden De Basis vragen bouwstop aan

DOORN  Het Bewonersplatform Doorn, de VLD en twee individuen hebben hebben op 6 januari een bouwstop aangevraagd bij de gemeente, om de bouwactiviteiten op het terrein van De Basis aan de Woestduinlaan stil te leggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Korfbal Doorn: KCD/Decohome 2 pakt de draad weer op

DOORN  Na het ‘ kerstreces’ begon zaterdag de competitie weer voor het tweede team van KCD/Decohome 2. De Doornse ploeg had net voor kerst de kraker tegen koploper Tiel verloren en moest nu de draad weer oppakken. 

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA Amerongen verlengt contract hoofdtrainer Harold Valkenburg

AMERONGEN  Hoofdtrainer Harold Valkenburg heeft overeenstemming bereikt met het bestuur over een contractverlenging bij DVSA met tenminste 1 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

13 januari 2011

tijd: 14:20 uur  temperatuur: 10 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Vernieling

RHENEN  Woensdagavond werden agenten naar de Majoor Landzaatweg gestuurd. Hier liep een 24-jarige verwarde man uit Rhenen met een paal op een auto te slaan.

Toen agenten de man aanspraken op zijn gedrag, dreigde hij ook de auto van de agenten te vernielen. Hierop werd de man aangehouden en ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verkeersveiligheid Hoofdstraat onder politieke loep

DRIEBERGEN  De tragedie ligt nog vers in het geheugen: een dag voor oudjaar werd de 14-jarige scholiere Virgenie Valk door een vrachtwagen doodgereden. Twee weken na het verkeersdrama op de Hoofdstraat kwamen ook de eerste politieke reacties los.

Lees verder op de website van De Kaap

Inspirerende start Cursusproject Amerongen

AMERONGEN  Het Cursusproject Amerongen is op maandagavond 10 januari van start gegaan. Tientallen potentiële cursisten, een ruime delegatie van het bestuur, werkgroepen, programmacommissie en veel docenten zorgden voor een informatieve avond in zorgcentrum De Ridderhof.

Lees verder op de website van De Kaap

Kelders Kasteel Amerongen onder water

AMERONGEN  Kasteel Amerongen heeft vannacht gebouwen ontruimd in verband met het stijgende water. In de nacht steeg het water in de kelders en daarom was het even alle hens aan dek in het kasteel.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Wandelexcursie in stationsgebied Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  De ChristenUnie verzorgt op zaterdag 15 januari een politieke wandeling op de grens van Driebergen en Zeist. De Utrechtse Statenfractie organiseert deze wandelexcursie in nauwe samenwerking met de raadsfracties van de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

14 januari 2011

tijd: 14:10 uur  temperatuur: 11 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Chalet brandt af

OVERBERG  In de nacht van donderdag 13 januari op vrijdag 14 januari vond op een camping op de Dwarsweg een chaletbrand plaats.
 
Rond 02.00 uur ontdekken bewoners dat een schuurtje in brand staat en wordt de brandweer gewaarschuwd. Omdat het vuur overslaat naar het naastgelegen chalet halen een aantal bewoners en de beheerder nog enkele goederen uit het chalet. Ondanks de inzet van de brandweer was de bewoning echter niet meer te redden.
 
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand in de schuur.

OZB-tarief naar beneden bijgesteld

HEUVELRUG  Het college van b&w heeft besloten de tarieven voor de ozb aan te passen. Op 9 december 2010 heeft de gemeenteraad de Verordening op de heffing en invordering van de Onroerendezaakbelastingen 2011 vastgesteld. In deze verordening staat hoeveel onroerendezaakbelasting inwoners in 2011 moeten betalen.

Waardedaling woningen slechts 2%
Bij de tarieven voor 2011 was rekening gehouden met een te verwachten waardedaling van 5% op de onroerende zaken. Uit de jaarlijkse herwaardering blijkt nu dat de gemiddelde waardedaling binnen onze gemeente slechts 2% is. Dit ligt mooi in lijn met de landelijke ontwikkelingen. De tarieven voor de onroerendezaakbelasting kunnen dan ook naar beneden worden bijgesteld. Wij kiezen er nadrukkelijk voor het tarief nu te verlagen, omdat wij vinden dat deze gunstige ontwikkeling toekomt aan de inwoners en wij zeker niet teveel belasting aan inwoners willen vragen.

Bij de bepaling van de nieuwe WOZ-waarden baseert de gemeente zich op de gerealiseerde verkoopprijzen vanaf 1 juli 2009. Uit de marktanalyse, die jaarlijks wordt uitgevoerd, blijkt dat de verkochte woningen slechts beperkt in waarde zijn gedaald. Voor woningen die te koop worden aangeboden maar nog niet verkocht zijn, is een vergelijking gemaakt met de vraagprijzen en ook deze blijken niet of nauwelijks te dalen.

Totale lastendruk vrijwel ongewijzigd
Bij de vaststelling van de begroting 2011 heeft de gemeenteraad het uitgangspunt gekozen dat inwoners gemiddeld, als eigenaar van een onroerendezaak, aan onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolrecht niet of nauwelijks meer betalen dan in 2010. Dit uitgangspunt wordt met de voorgestelde tarieven gerealiseerd. Bij een gemiddelde waardedaling van een woning tot € 500.000,- betaalt een eigenaar ongeveer hetzelfde bedrag aan gemeentelijke belastingen als in 2010. Vanaf € 500.000,- is bij een gemiddelde waardedaling van de woning sprake van een geringe stijging van gemiddeld € 30,- per jaar. Huurders van woningen betalen in 2011 zelfs minder omdat zij geen onroerendezaakbelasting betalen en het tarief voor de afvalstoffenheffing gemiddeld met € 32,- daalt. Bij de rioolrechten zijn de tarieven in 2011 ongewijzigd.

De aanslagen voor de OZB en de taxatieverslagen worden eind februari verzonden.

Lezing Nederlands Klassiek Verbond

ZEIST De derde lezing van afdeling Zeist van het  Nederlands Klassiek Verbond wordt gehouden door mevrouw drs. G. Jurriaans- Helle, conservator van het Allard Piersonmueum te Amsterdam, op woensdag 19 januari 2011 en heeft als titel:  Alexanders Erfenis- Grieken in Egypte.

Wat is er overgebleven van het rijk van een van de grootste veroveraars  uit de wereldgeschiedenis? De plek waar Alexanders erfenis het duidelijkst te zien is, is Egypte. Alexanders strijdmakker Ptolomaios  stichtte er een stabiele dynastie van griekse farao’s. Egypte kreeg een Grieks-sprekende bovenlaag en religie, cultuur en bestuur werden met elkaar gecombineerd. Deze versmelting zorgde voor een nieuwe impuls voor kunst en wetenschap.

In het Allard Pierson museum in Amsterdam is tot 20 maart een tentoonstelling gewijd aan Alexanders erfenis, in de Hermitage Amsterdam is tot 18 maart de tentoonstelling ‘De onsterfelijke Alexander’. Powerpointpresentatie

De lezing wordt gehouden in  Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’ , Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00u.  Niet-leden zijn welkom à €. 5,00,  scholieren gratis.
Inlichtingen: mw. J.  Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468,
e-mail: jkruys@planet.nl

Groep 7 Jenaplanschool Dolfijn trots op EHBO-diploma

DRIEBERGEN  Donderdag 13 januari 2011 was het dan zover. De leerlingen uit groep 7 van Jenaplanschool Dolfijn deden hun EHBO-examen. Met gespannen gezichten gingen ze aan de slag. De stabiele zijligging, een vinger verband en allerlei lastige vragen, het ging ze allemaal goed af. Aan het eind van de ochtend kregen ze te horen dat ze alle 38 geslaagd waren. Vol trots namen ze hun diploma in ontvangst.

vergroot foto

Scholier gewond bij aanrijding in Zeist

ZEIST  In Zeist is een fietser op de Utrechtseweg aangereden door een bus van Connexxion. Een woordvoerder van het nabijgelegen Herman Jordan Lyceum meldde dat het niet om een leerling van de school ging maar dat het meisje het naar omstandigheden goed maakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Mogelijke auto-inbrekers aangehouden

DOORN  De politie heeft vrijdagmorgen twee inwoners van Zeist aangehouden die mogelijk betrokken waren bij een auto-inbraak op de Eikenlaan.
 
Een getuige meldde rond 02.55 uur dat zich twee verdachte personen ophielden bij een geparkeerde auto. Surveillerende agenten, die zich naar deze melding spoeden, zien in de nabijheid van de Drift een auto naderen. Deze auto lijkt op een voertuig dat door de getuige was gezien en waarmee de verdachten vermoedelijk waren weggereden.
 
De inzittenden, mannen van 20 en 21 jaar oud, werden gecontroleerd maar hadden geen aannemelijke verklaring voor hun aanwezigheid in die omgeving, Zij werden aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek. Bij onderzoek op de Eikenlaan bleek dat bij een geparkeerde auto een zijruit was ingeslagen.

Lezing HVOR over oude kaartboeken van Rhenen

RHENEN  De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen houdt dinsdagavond 18 januari een lezing over drie oude kaartboeken van Rhenen van de landmeter Marcelis van Oort.

Lees verder op de website van De Kaap

Wijkagente Sietske Dijkstra is spin in web

MAARN  Lange tijd was Marco Minjon de enige wijkagent voor Maarn. Sinds eind oktober heeft hij er een collega bij: Sietske Dijkstra. Met veel plezier is Dijkstra in het team gestart: ,,Nieuwe mensen en andere problematiek houden je scherp.”

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersinfarct Doorn is ook Wijks probleem

HEUVELRUG  Ook buiten de gemeentegrenzen is onrust ontstaan over het mogelijke verkeersinfarct in het centrum van Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Bewoners Meenkselaan zijn furieus na collegebesluit

DRIEBERGEN  De bewoners van de Meenkselaan zijn des duivels over de beslissing van B&W om het (uit 2008 daterende) collegebesluit om de Meenkselaan af te sluiten, niet uit te voeren. De bewoners hebben aangekondigd dat zij zo nodig zélf tot afsluiting zullen overgaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie varianten in Driebergse ‘fietspad-kwestie’

DRIEBERGEN  Voor de oplossing van de slepende ‘fietspad-kwestie’ bij de Vrije School aan de Faunalaan in Driebergen liggen momenteel drie varianten ter tafel. Geen enkele van deze varianten is met applaus ontvangen.

Lees verder op de website van De Kaap

15 januari 2011

tijd: 14:45 uur  temperatuur: 10 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Candia’66 kan na overwinning weer omhoog kijken

RHENEN  Het is Candia’66 gelukt om goed te beginnen aan de tweede seizoenshelft. Er moesten punten gepakt worden na de winterstop om zo uitzicht te krijgen op de middenmoot. Vandaag moest daarvoor de eerste horde genomen worden, uit bij hekensluiter DOSC.

Lees verder op de website van De Kaap

Musketiers loopt tegen ongeschreven voetbalwet aan

ELST  Ondanks het betere van het spel, en de vele kansen, is het Musketiers niet gelukt te winnen van naaste concurrent Elinkwijk. Op eigen veld liep de ploeg uit Elst tegen een ongelukkige 0-1 nederlaag aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Four Stream Jazzband in Champ’Aubert

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 16 januari alweer een op treden van de Four Stream Jazzband uit Tiel. Dit orkest is voor de vaste bezoekers geen onbekende. De Four Stream New Orleans Jazzband staat garant voor een middag vol swingende, maar ook gevoelige New Orleans-jazz, waar heerlijk op gedanst kan worden maar ook lekker naar geluisterd kan worden.

Het orkest, opgericht in 1992, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een graag geziene en gehoorde New Orleans revival Jazzband. De meeste bandleden hebben hun sporen in de jazzmuziek reeds verdiend, o.a. bij de, Maryland Jazzband of Cologne, de La Vida Jazzband en de Second Line Jazzband. De band heeft reeds op vele jazzfestivals en in jazzclubs acte de presence gegeven, in Nederland maar ook veel in Duitsland en België.
De muzikale inspiratie van de Four Stream New Orleans Jazzband gaat terug tot de New Orleans jazz uit de jaren ’50 en ’60; naar bands die de New Orleans-jazz opnieuw populair maakte, zoals die van Kid Howard, George Lewis, Kid Thomas en Billie en Dede Pierce.
Kenmerkend voor onze muziek is het gevoel en de timing, gecombineerd met een stevig en swingend New Orleans-ritme. Een optreden van de Four Stream New Orleans Jazzband is daardoor altijd een muzikale happening.
Bezetting:
Dick Olij :trompet, zang
Ton Nas :klarinet , tenor-sax
Jan Lebesque :trombone, zang
Peter Anders :contrabas
Roeland Kolkmeijer :banjo
Hugo Jungen :piano (leider)
Ton Kolkman :drums
Zaal open                  : 14.00 uur                    Champ’Aubert
Aanvangstijd               : 14.30 uur                    Boterbloem 1
Toegangsprijs              : € 8,00 per persoon                3972 SB Driebergen
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar                    Tel : 03438-14233

‘Sneller reageren op overlast door jongeren’

HEUVELRUG  De jongerenwerkers van Welnúh moeten sneller worden ingezet bij overlast, vandalisme en kleine criminaliteit. Er is maatwerk nodig, vinden de gemeente, de politie en de welzijnsorganisatie. Met een gezamenlijk experiment hopen ze het aantal overlastmeldingen in de Heuvelrugdorpen terug te brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Herindeling is niet positief geweest’

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat vijf jaar. De gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn werden op 1 januari 2006 samengevoegd tot één nieuwe gemeente. In een artikelenreeks praat een aantal hoofdrolspelers over de totstandkoming van de nieuwe gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Unieke groepsfiets BSO Wijs!

DRIEBERGEN  Elisabeth van Oostrum, wethouder kinderopvang, doet de eerste aftrap met de unieke groepsfiets van BSO Wijs!. Op deze fiets en met een bakfiets gaan de kinderen van BSO Wijs! na school lekker spelen in de bossen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ludenkapel is een monument

DOORN  Het is een monument van duurzaamheid, de karakteristieke Ludenkapel aan de Berkenweg. De houten buitenkant van het kerkje zou maximaal 20 jaar meegaan, maar staat na 60 jaar nog fier overeind. Deze week maakte het college bekend, dat het gebouwtje is aangewezen als gemeentelijk monument.

Lees verder op de website van De Kaap

16 januari 2011

tijd: 13:55 uur  temperatuur: 11 °C

Burgemeesterpark Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Vechtpartij

DRIEBERGEN  Bij een vechtpartij op de Jachtlaan zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag 15 januari twee 17-jarige jongens uit Driebergen gewond geraakt. De jongens waren op een feestje geweest en wilden bij iemand een fiets ophalen.

Mogelijk kwamen zij op straat een groepje onbekenden tegen en werd er iets geroepen, waarna de vechtpartij ontstond. De politie kreeg omstreeks 00.20 uur een melding. Agenten gingen ter plaatse, maar troffen niemand meer aan. Later bleken de twee slachtoffers binnen te zitten bij een buurvrouw, die ze naar de eerste hulp zou brengen. De politie stelt een onderzoek in.

Rijden onder invloed

MAARN/DRIEBERGEN  Wegwerkers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag 15 januari een 39-jarige automobiliste uit Hilversum tot stoppen gedwongen en uit de auto gehaald omdat zij vermoedelijk onder invloed reed.

Dat gebeurde op de Rijksweg A12 tussen de afritten Maarn en Driebergen. De politie had intussen omstreeks 01.00 uur van een ander weggebruiker een melding gekregen over verdacht verkeersgedrag van de bestuurster. Ze had de hele rijbaan nodig en reed opvallend langzaam. De vrouw is aangehouden en naar het bureau gebracht voor een ademanalyse. De uitslag bedroeg 750 ug/l. Ze moet haar rijbewijs inleveren en tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nestkastjes timmeren en tuinvogeltelling

ZEIST Op zondag 23 januari kun je bij bezoekerscentrum De Boswerf een nestkastje timmeren. Het zijn mooie houten mezenkastjes. Als je het kastje de week erna in de tuin ophangt, dan heb je grote kans op een nestje, want vogels nestelen nu nog volop. Deze activiteit kost € 7,50. Voor kinderen is er begeleiding aanwezig.

Dit jaar doen we mee aan de landelijke Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming. Hierbij vragen we je om met ons te kijken en te noteren welke vogels je op het terrein van het bezoekerscentrum ziet. Je krijgt een mooi invulformulier met vogelplaatjes waarop je je waarnemingen kunt aankruisen. Neem je verrekijker mee. Deze activiteit is gratis. Beide activiteiten kun je doen van 12.30 uur tot 15.30 uur.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (januari, februari en maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.“Suzanne Lange schittert tijdens WKK

DRIEBERGEN  Afgelopen weekend vonden de Winterkring Kampioenschappen Zwemmen plaats in Utrecht. Voor deze wedstrijden zijn per afstand en per leeftijd, de beste 6 zwemmers van de kring Utrecht uitgenodigd om te strijden wie daadwerkelijk de beste is.
Voor zwemvereniging de Zwoer kwamen diverse zwemmers en zwemsters in aanmerking, die tijdens de wedstrijden zeer acceptabele prestaties in het water wisten te leggen. Suzanne Lange was hierbij toch wel de uitblinker door op 2 afstanden, de 50- en 100 meter schoolslag, beslag te leggen op de eerste plaats. Daarnaast wist ze nog 4 maal een tweede plaats te behalen.

Ook andere zwemmers wisten niet alleen hun persoonlijke tijden te verbeteren , maar in sommige gevallen ook nog een medaille in de wacht te slepen. Sigrid Dogger werd tweede op de 100 meter rugslag, Sven Dogger derde op de 100 meter schoolslag en wist hierdoor zijn vierde limiet voor de Nederlandse jeugd kampioenschappen in Terneuzen te behalen. Elja Douma werd zeer verdienstelijk derde op de   50 meter schoolslag. Ook Rebecca Hietink wist een derde plaats te behalen en wel op de 50 meter rugslag. Auke Koops werd verdienstelijk derde op de 100 meter vrije slag en Mart Niehoff wist zelf zilver te behalen op de 100 meter rugslag. Als laatste wist ook Rianne Weijburg een derde plaats te behalen en wel op de 50 meter vrije slag.

Andere hoogtepunten waren wel de estafettes van de jongens onder de 16. (vergroot foto) Op de zaterdag wisten Auke, Sven, Tim  en Matthijs al een zeer verdienstelijke derde plaats te behalen op de 4*50 meter wisselslag. Dit werd op de zondag nog dunnetjes over gedaan door zelfs als tweede te eindigen op de 4*50 meter vrije slag. Dit was voor het eerst dat een jongens estafetteploeg van de zwemvereniging een prijs wist te behalen tijden de kringkampioenschappen. Al met al een zeer geslaagd weekend voor de zwemvereniging.”

Wensboom wensen gehonoreerd door Lions

MAARN  De jaarlijkse traditie van de Lions heeft ook dit jaar weer geleid tot mooie bijdragen aan goede doelen. In december zijn maar liefst 28 wensen in de wensboom bij Plus Van Schaick gehangen, waarvan ongeveer een kwart is gehonoreerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Duurzaam vooruitkijken

HEUVELRUG  Duurzaam beleid vraagt om een vooruitziende blik. Het college heeft een krediet van € 60.000 beschikbaar gesteld, om de afvoer van regenwater van Cultuurhuis Pléiade aan te passen. Het Doornse dakwater wordt na 2012 gebruikt, om de toiletten van het nieuwe gemeentekantoor door te spoelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek krijgt meer grip op beleggingen

HEUVELRUG  De gemeenteraad wordt belangrijker in het financiële reilen en zeilen van de Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit de nieuwe financiële spelregels van de gemeente, die deze week in werking zijn getreden. Adrie Marinus gaat als hoofd van de afdeling financiën jaarlijks verantwoording over het financiële beheer afleggen aan de Raad.

Lees verder op de website van De Kaap

17 januari 2011

tijd: 13:20 uur  temperatuur: 9 °C

De Wissel Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dalto verliest in eerste helft

DRIEBERGEN  In de wedstrijd waarin TOP/Wereldtickets.nl alleen maar baat had bij winst, haalde de ploeg zijn beste niveau tot dusver. Dat was ruim voldoende om Dalto kansloos te laten. De geel-zwarten uit Driebergen keken op hun beurt niet terug op hun beste partij.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugderby eenvoudige prooi voor KCD/Decohome

DOORN  KCD/Decohome is de tweede helft van de zaalcompetitie uitstekend begonnen. Een bezoek aan het onderaanstaande Hemur Enge leverde na een uitstekende tweede helft een afgetekende 10-19 overwinning op.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek Zeist plakt centraal

ZEIST  Op zaterdag 22 januari 2011 beplakken de politieke partijen van de gemeente Zeist gezamenlijk de verkiezingsborden met posters voor de Provinciale Staten verkiezingen. Het plakken vindt plaats op de gemeentewerf aan de Van Renesselaan in Zeist.

Vanaf maandag 24 januari 2011 worden de beplakte verkiezingsborden door de medewerkers van de gemeentewerf op de gebruikelijke locaties in de gemeente Zeist geplaatst.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn op woensdag 2 maart 2011. Inwoners van de gemeente Zeist ontvangen uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen hun stempas thuis waarmee zij in hun woonplaats in een stemlokaal naar keuze mogen stemmen.

Kijkt u voor meer informatie op www.zeist.nl > Bestuur en organisatie > Gemeenteraad > Verkiezingen.

Overleven in het Laarsenbos

RHENEN  Wilt u eens de barre kou in een winters bos trotseren om van een ervaren plantenkenner, misschien temidden van sneeuw en ijs toch spannende verhalen te horen over gewassen die net als u de elementen moeten zien te overleven?

Niet alleen de flora, ook het dierenleven moet zich de nodige moeite getroosten om zo’n omgeving het hoofd te bieden. Er blijkt genoeg te beleven voor de durfallen onder ons.
Op zaterdagmiddag 22 januari  staat die gids om 14.00 uur klaar voor de wandeling van circa 1½ uur op de parkeerplaats naast de erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV Rhenen.

Deelname        Gratis, aanmelden niet nodig
Tip            Warme kleding, wandelschoenen en eventueel paraplu
Informatie        www.utrechtslandschap.nl

Transition Town Zeist vertoont de film “The End Of Suburbia”

ZEIST  Op donderdag 20 januari organiseert Transition Town Zeist een filmavond. De film “The End of Suburbia wordt vertoond. Deze film gaat over het wonen in buitenwijken in de VS, een manier van leven die ten dode opgeschreven lijkt, wanneer de aardolie schaars wordt.

In 2004 was de benzine in de VS nog goedkoop, maar sindsdien is hij in snel tempo duurder geworden. Het hardst worden daardoor de mensen getroffen die ver van hun werk wonen.
In 2004 was dat nog niet zichtbaar, maar inmiddels heeft de hypotheekcrisis toegeslagen. In The End of Suburbia wordt dat proces voorspeld, en de documentaire gaat verder. We staan nog maar aan het begin van de olieschaarste, deze documentaire laat zien wat dit zal betekenen voor de Amerikaanse manier van leven.
Voor de film is er een korte inleiding en na de film is er ruimte voor gesprek. De filmavond begint om 19.30 uur. Lokatie: NMC zaal van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht Laan van Vollenhove 3211 (Begane grond in de hoek bij rotonde). Koffie/ thee kosten € 0,50 en de zelfgebakken koek is gratis.

Het Transition Town-idee stimuleert duurzame initiatieven vanuit de gemeenschap.
Wij organiseren bijeenkomsten en proberen daarmee mensen bij elkaar te brengen. Wij worden gesteund door TT Heuvelrug en TT-Nederland. Gezamenlijk zijn we een onderdeel van een gelukkig snel groeiende beweging (wereldwijd) die zelf de problemen aanpakt en niet wacht tot anderen (de overheid bijvoorbeeld) dat gaan doen. Meer info: www.heuvelrug.transitiontowns.nl  kijk bij TT initiatieven bij Zeist

Hoog water in Amerongse uiterwaarden trekt veel bekijks

AMERONGEN  Het hoge water in de Rijn zorgde dit weekend niet alleen voor overlast. Veel mensen trokken naar de dijk om het watergeweld van dichtbij te aanschouwen. Zaterdag en zondag naderde de Rijn zijn hoogste waterstand sinds 16 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandstichting: de politie zoekt getuigen

DRIEBERGEN  De politie zoekt getuigen van een vermoedelijke brandstichting, die plaatsvond in de nacht van zondag op maandag. Omstreeks 04.25 uur kreeg de politie melding van een autobrand op de Stationsweg.

De politie vermoedt dat het gaat om brandstichting. De brand werd geblust door de brandweer. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via tel. 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Belediging

ZEIST  In de nacht van zondag op maandag gaven agenten de bestuurder van een bestelbus een stopteken op de Weteringlaan. De bestelbus moest buiten gebruik gesteld worden, omdat de betrokkene nog openstaande boetes had. De agenten wilden het voertuig in beslag nemen. De 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats begon de agenten te beledigen en daarom werd hij aangehouden. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Maarnse verenigingen presenteren zich op Midwinterfair

MAARN  In en rondom de Twee Marken was het zaterdag een drukte van belang. Jong en oud vermaakten zich de hele dag op de Midwinterfair.

Lees verder op de website van De Kaap

SGP: ‘Weinig steun zondagsopenstelling onder winkeliers Rhenen’

RHENEN  Er is in Rhenen weinig steun voor de zondagsopenstelling van winkels. Dat blijkt uit een onderzoek dat de SGP-fractie in Rhenen onder de winkeliers heeft gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Dag Heuvelrug Muziekschool

HEUVELRUG  Op zaterdag 22 januari van 13.00 tot 15.00 organiseert de Heuvelrug Muziekschool haar jaarlijkse Open Dag in cultuurhuis Pleiade in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

18 januari 2011

tijd: 13:10 uur  temperatuur: 7 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Genomineerden Sportprijzen 2010

HEUVELRUG  De gemeentelijke Nominatiecommissie, bestaande uit drie sportbestuurders, drie sportjournalisten, drie directeuren van middelbare scholen, sportwethouder Roy Pamboer en NOS sportcommentator Hans van Zetten (voorzitter), heeft uit de voordrachten per categorie drie nominaties gekozen waaruit de jury moet gaan beslissen wie de winnaar is.
De jury bestaat uit alle voorzitters van sportclubs en alle directeuren van basisscholen. Op vrijdagavond 4 februari vindt in De Binder te Leersum het Sportgala plaats waar de verkiezingsuitslag bekend wordt gemaakt. De nominaties waaruit de jury een keuze zal gaan maken zijn, in willekeurige volgorde:

Sportman
Henry Zumbrink uit Amerongen heeft diverse eerste prijzen gewonnen tijdens autoraces.
Bas Westening uit Maarn is voor Nederland uitgekomen op WK kuokushin (= onderdeel van Karate)
Nico Storm uit Doorn is Nederlands kampioen schietsport standaard geweer 100 meter liggend.
Onze sportman van het jaar zal worden gesponsord door Van Es Home BV uit Amerongen.

Sportvrouw
Judith Dogger-Cromjongh uit Driebergen heeft diverse internationale prijzen gewonnen bij het zwemmen in de categorie 45-49 jaar. Is in Zweden wereldkampioene geworden.
De sportvrouw wordt gesponsord door Onstein & Zoon in Doorn.

Sportalent
Carlo Cesar 17 jaar uit Doorn heeft als junior al diverse nationale schaats titels op zijn naam.
Jelle Derksen 16 jaar uit Maarsbergen heeft diverse prijzen bij nationale kampioenschappen zwemmen behaald.
Barbara Brouwer 17 jaar uit Doorn is geselecteerd voor Nederlands korfbalteam onder 19 jaar
en is  tevens landskampioen met haar team van Dalto A1.
Het sporttalent wordt gesponsord door Health Center Hoenderdaal in Driebergen.

Sportiefste vereniging.
Rugby Club The Pink Panthers uit Driebergen is uitgeroepen door radio 3fm als leukste sportclub in Nederland.
Bij Reflex  tafeltennis uit Maarn zijn van de 5 seniorenteams er 2 kampioen geworden evenals het enige jeugdteam.
Unitas sportvereniging uit Doorn bestaat 65 jaar en is een voorbeeld voor gezond bewegen voor kinderen en senioren.
De sportiefste vereniging wordt gesponsord door Deco Home Wilfred Group in Doorn

Sportploeg
Dalto A1 uit Driebergen is landskampioen junioren korfbal geworden.
Rugby Club The Pink Panthers uit Driebergen is kampioen en gepromoveerd naar de tweede klasse.
Tennisvereniging Ludenti Dames 1 uit Doorn is tennis kampioen geworden en gepromoveerd naar de eredivisie.
De sportploeg wordt gesponsord door Landgoed Beukenrode in Doorn

Sportiefste Basisschool
CBS De Hoeksteen uit Leersum is een school waar naast de reguliere gymlessen heel veel aandacht is voor de sport. De speelplaats is volledig ingericht voor het beoefenen van de sport. Er is veel aandacht voor samenwerking met lokale sportverenigingen.
Basisschool De Regenboog uit Amerongen is een school waar sport, bewegen en gezonde voeding centraal staan. 2x in de week is er bewegingsonderwijs in de gymzaal door bevoegde leerkrachten.
OBS De Ladder uit Maarn werkt veel samen met de plaatselijke sportverenigingen. De school organiseert jaarlijks diverse schoolsport evenementen.
De sportiefste basisschool wordt gesponsord door Rabobank Utrechtse Heuvelrug.

Streekderby tussen Meisjes B1-teams van Haaskamp en Doorn

AMERONGEN  De op hoog niveau hockeyende Meisjes B1-teams van Doorn en Haaskamp (Amerongen) speelden zaterdag een streekderby tegen elkaar. Veel meisjes kennen elkaar van school.

Lees verder op de website van De Kaap

Boer zoekt school

HEUVELRUG  In de week van 10 januari bezorgden diverse boeren melkpakken-post bij basisscholen in de regio Zuid-oost Utrecht. Ze nodigen de scholen hiermee uit om dit voorjaar op bezoek te komen bij hun op de boerderij. De scholen kunnen kiezen uit twee lessen: De Koeien van boer Jan (groepen 3 en 4) of Superboer (groepen 5 en 6). Naast een rondleiding over de boerderij gaan de kinderen ook actief aan de slag met allerlei opdrachten in de stal en in het weiland. Doel van het bezoek is dat kinderen de relatie leren leggen tussen het boerenwerk en het dagelijkse eten op hun bord.

vergroot foto

Samen met de Vereniging Boerderij in de Kijker en o.a. team NMC van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, zijn de Agrarische Natuurverenigingen Noorderpark en Kromme Rijn afgelopen schooljaar gestart met boerderij-educatie. Dankzij subsidies van de Provincie Utrecht, LTO en de Europese Unie (Leader) kunnen de groepen 3/4 en 5/6 komend voorjaar nog gratis deelnemen aan het project. Een belevenis om nooit te vergeten! Scholen uit de Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist kunnen zich via de digitale catalogus van team NMC (www.nmczeist.nl) inschrijven van 17 januari t/m 11 februari! Scholen uit Houten kunnen terecht op www.nmegids.nl


SVMM speelt goede oefenwedstrijd tegen SKV

MAARN/MAARSBERGEN  De geplande inhaalwedstrijd voor de competitie tegen Vianen ging helaas niet door. SVMM had echter nog een schaduwprogramma, de uitwedstrijd tegen 3e klasser SKV uit Wageningen.

Lees verder op de website van De Kaap

Goede herstart DEV tegen FZO

DOORN  DEV Doorn is de tweede competitiehelft uitstekend begonnen met een 5-1 overwinning op FZO. Na een uiterst zwakke opening nam DEV het spel over en bouwde onder andere door 4 treffers van Rick Andeweg de score uit.

Lees verder op de website van De Kaap

19 januari 2011

tijd: 13:10 uur  temperatuur: 4 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gemeente Zeist investeert de komende jaren fors in onderwijs

ZEIST  De gemeente Zeist investeert de komende jaren fors in onderwijs. Met de vaststelling van de Educatieve Agenda Zeist 2011 – 2014, door het college van B&W, wordt de komende 4 jaar jaarlijks ruim 900.000 euro ingezet om kinderen taalvaardiger te maken. Op die manier biedt de gemeente kinderen betere ontwikkelingskansen.

Educatieve agenda ‘Dichterbij talent’
In de educatieve agenda ‘Dichterbij talent’ staat het onderwijsbeleid voor de komende 4 jaar. Het doel van dit beleid is om bij te dragen aan participatie van kinderen en jongeren tot 27 jaar ,verbetering van de onderwijsresultaten en een goede schoolloopbaan. In de agenda zijn 10 thema’s uitgewerkt. Speerpunten zijn dat alle basisschoolleerlingen met een taalachterstand de mogelijkheid krijgen tot aanvullend onderwijs om schooluitval te voorkomen. Daarnaast wordt ingezet op het verder terugdringen van de schooluitval, het versterken van de betrokkenheid van ouders bij het onderwijs en het optimaliseren van het plaatsingsbeleid voor basis- en voortgezet onderwijs. De agenda is in samenwerking met besturen van scholen, peuterspeelzalen en de kinderopvang tot stand gekomen.

Betere taalvaardigheid, betere kansen
Wethouder Onderwijs en Educatie, Bodes de Vries: ‘Een goede beheersing van de Nederlandse taal is een belangrijke sleutel om kansen van kinderen te vergroten. Daarom is investeren in onderwijs, zoals de gemeente Zeist nu doet, investeren in de toekomst van de Zeister jeugd. Kinderen die taalvaardiger zijn, presteren beter op school en hebben betere maatschappelijke perspectieven. Vanuit preventief oogpunt kan niet jong genoeg worden begonnen met taalondersteuning. Maar dit kunnen we niet alleen. Ouders zijn een belangrijke partner in de schoolloopbaan. Zij zijn eerst verantwoordelijk voor de opvoeding en begeleiding van hun kind. Participatie staat dus hoog op de agenda.”

Pink Panthers met vleugels

DRIEBERGEN  Na de topper een week eerder tegen Ascrum uit Amsterdam was zondag Dwingeloo op bezoek bij The Pink Panthers. De roze mannen waren scherper dan verwacht. Vanaf de eerste minuut lukte alles zoals the First XV wilde.

Lees verder op de website van De Kaap

CDN stelt nieuwe hoofdtrainer aan.

DRIEBERGEN  Voetbalvereniging CDN heeft Bert van den Brom aangesteld als nieuwe hoofdtrainer voor het seizoen 2011 – 2012. CDN werd bij de selectie geassisteerd door oud trainer en CDN kenner Ben Altemuhl. Uit een groot aantal sollicitanten werden 2 kandidaten aan een vertegenwoordiging van spelers voorgedragen. Er werd unaniem voor Bert van den Brom gekozen.

vergroot foto

Bert heeft als actief voetballer 18 jaar in het 1e van APWC uit Amersfoort gespeeld. Zijn trainerscarrière begon bij hetzelfde APWC. Vervolgens werd hij bij Sparta Nijkerk aangesteld voor het tweede om jonge spelers de overstap naar het eerste te laten maken. Daarna is hij 2 jaar hoofdtrainer bij Amsvorde in Amersfoort geweest en de laatste 3 jaar is Bert trainer bij vv Hooglanderveen, een jeugdige vereniging.
Voorzitter Peter Dingemans licht toe; wij hebben gekozen voor een trainer die ervaring heeft met jonge spelers. Zijn natuurlijk overwicht en voetbalvisie hebben daarnaast de doorslag gegeven.
Bert van den Brom over zijn keuze voor CDN:
De ambitie, het enthousiasme en het werken met jonge spelers spreekt mij zeer aan. Dit alles tref ik bij CDN aan.
Met veel vertrouwen ziet CDN het nieuwe seizoen tegemoet.

Kinderkledingbeurs voorjaar 2011 Maarn- Maarsbergen

MAARN  Voor wie op zoek is naar leuke en betaalbare kinderkleding voor dit voorjaar is een bezoekje op 12 februari aan de kledingbeurs in Maarn zeker de moeite waard.

Lees verder op de website van De Kaap

Wel winnen hè! Theatervoorstelling voor coaches

LEERSUM  In de theaterzaal van Cultuurhuis De Binder vindt op woensdagavond 16 februari de voorstelling ‘Wel winnen, hè!’ plaats. Deze boeiende theatervoorstelling gaat over het geheim van succes in de sport.

Lees verder op de website van De Kaap

20 januari 2011

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 6 °C

Gefotografeerd vanaf de Drieklinken Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Inrichting omgeving appartementencomplex Rankterrein

RHENEN  Het appartementencomplex op het terrein van de voormalige Rankschool is klaar. De inwoners hebben de appartementen intussen betrokken. Voor het inrichtingsplan van de woonomgeving heeft de provincie Utrecht een subsidie van 160.000 toegekend.

Over dit complex is in het verleden door de gemeente Rhenen veel overleg gevoerd met de Rhenense Woningstichting en de mensen uit de buurt. Dit heeft geleid tot een inrichtingsplan van het appartementencomplex waarin een speelvoorziening en openbare parkeerplaatsen zijn meegenomen.

Met de verstrekte subsidie is het mogelijk om de inrichting van de openbare ruimte rondom het complex beter af te stemmen op de huidige wensen. Het ontwerp voorziet in het aanpassen van de parkeerplaatsen in de Achterbergsestraatweg, de kruising met de Prins Bernhardstraat en de inrichting van de Prins Bernhardstraat tot de toegang naar de appartementen.

Het inrichtingsplan van het appartementencomplex waarin een speelvoorziening en openbare parkeerplaatsen zijn meegenomen is intussen al gerealiseerd.

Fietspad Rhenen/Elst bijna klaar

RHENEN/ELST  In 2004 is besloten om de verbinding langs de N225 van Elst naar Rhenen te completeren door binnen de bebouwde kom langs het gemeentelijke wegvak het fietspad door te trekken tot de rotonde Paardenveld. Het is project is bijna klaar, Er dient nog wel een krediet van 170.000 euro te worden vastgesteld.

De werkzaamheden van het fietspad van Elst naar Rhenen vice versa, een project van de provincie Utrecht, is in de afrondende fase. Op enkele onderdelen van het pad moeten nog onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. Ook wordt bekeken hoe de waterproblemen, die zich deels op de berm, het fietspad en de weg voordoen, kunnen worden opgelost.

Na alle besluiten die over dit project al zijn genomen is onlangs gebleken dat een besluit voor specifiek het uitvoeringskrediet van het deel Utrechtsestraatweg nog niet is genomen. Door de koppeling met de aanleg van de N225 is een scheiding van de kosten achterwege gebleven.

Het bedrag van het uitvoeringskrediet van het deel Utrechtsestraatweg is vastgesteld op 170.000 euro. De provincie Utrecht dekt dit bedrag met 80.000 euro, De overige 90.000 euro worden door de gemeente Rhenen betaald uit de vervangingsinvesteringen van wegen.

Als het totale werk klaar is zal het nieuwe gedeelte tussen Elst en Rhenen officieel worden geopend. Wanneer dit gaat gebeuren wordt later bekend gemaakt.

‘Bedrijventerrein valt niet tegen te houden’

LEERSUM  Is er wel genoeg belangstelling voor het nieuwe bedrijventerrein tussen Leersum en Amerongen? Dat is de vraag die tegenstanders van de plannen opwerpen. Dinsdagavond hield de gemeente samen met projectontwikkelaar Janssen de Jong een inloopavond in De Binder. Daar konden inwoners en belanghebbenden zich laten informeren over de stand van zaken.

Lees verder op de website van De Kaap

Woninginbrekers slaan hun slag

HEUVELRUG  Minder autokraken, mishandelingen, vernielingen en bedrijfsinbraken. Een deel van de misdaadcijfers over 2010 geeft reden tot optimisme. Maar er is een keerzijde, want het aantal woninginbraken neemt fors toe. Bovendien slaan zakkenrollers steeds vaker toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemers kijken naar de toekomst

HEUVELRUG  Zelden was een plaatselijk ondernemersfeestje zo trendsettend als de nieuwjaarsbijeenkomst van de Ondernemers Koepel Heuvelrug. Maandagavond stond de raadzaal van Cultuurhuis Pléiade helemaal in het teken van ‘het nieuwe werken’.

Lees verder op de website van De Kaap

Werken voor wachtgeld

HEUVELRUG  Oud-wethouder Jankees Salverda (CDA) is weer aan het werk. Hij is afgelopen week aan de slag gegaan als projectleider Cultuurhuizen bij de gemeente. Salverda richt zich vooral op de exploitatie en het beheer van De Binder in Leersum en Sporthal Steinheim in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportief bewegen voor kids van 3,5 jaar

DRIEBERGEN  Iedere zaterdagmorgen kunnen kinderen in de leeftijd van 3,5 tot 6 jaar een klein uurtje stuiterballen. Lekker hollen en balspelletjes onder leiding van een trainer van Blue Arrows Basketball.

Lees verder op de website van De Kaap

AZC-kinderen geven ‘première’

DRIEBERGEN  Er is wel vaker een tentoonstelling in de Driebergse bibliotheek te zien, maar de tentoonstelling die er sinds vorige week woensdag kan worden bewonderd heeft een heel bijzonder tintje. In de bibliotheek zijn kleurrijke ‘mobiles’ opgehangen, die allemaal iets met planeten te maken hebben en gemaakt zijn door asielzoekerskinderen uit het AZC in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Rechtzaak De Basis geschorst

DOORN  Het kort geding dat het Bewonersplatform Doorn had aangespannen om de bouw op het terrein van De Basis stil te leggen, is dinsdagochtend kort na aanvang van de zitting door de rechter geschorst.

Lees verder op de website van De Kaap

Koeien nipt op het droge gebracht

AMERONGEN  Boer Herman van Barneveld heeft een spannende week achter de rug, net als twee van zijn koeien. De dieren werden afgelopen donderdag met hulp van de brandweer uit de ondergelopen uiterwaarden van de Rijn bevrijd.

Lees verder op de website van De Kaap

21 januari 2011

tijd: 13:30 uur  temperatuur: 0 °C

Gefotografeerd op De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Cursus Vogels leren kijken en herkennen in het voorjaar 2011

ZEIST  Het team NMC van de Milieudienst Zuidoost Utrecht organiseert in het voorjaar de cursus “Vogels leren kijken en herkennen in het voorjaar voor beginners”. In deze cursus leert u vogels en hun geluiden herkennen.

Er wordt veel aandacht besteed aan het leren waarnemen van vogels, hun uiterlijk en hun gedrag. U maakt kennis met belangrijke hulpmiddelen voor het vogelen. Er wordt ingegaan op het broedgedrag van vogels. Met dia’s, film, pratend, ontdekkend en spelend maakt u kennis met de vogels rondom uw huis, in tuin en park, in bos en weiland. Elke keer zal ook het luisteren naar vogelgeluiden aan de orde komen. De cursus wordt gegeven door Frans van Bussel van de KNNV afdeling Zeist Heuvelrug en Kromme Rijn.
De cursus wordt gegeven bij team NMC in het kantorencentrum Vollenhove, adres: laan van Vollenhove 3211 in Zeist (de ingang vindt u bij de vijver met fontein).
Naast de vier wekelijkse lessen vinden er drie excursies plaats naar vogelrijke gebieden waar de nieuw verworven kennis in de praktijk kan worden gebracht. Er zijn vier lesavonden op dinsdag 15 en 29 maart en dinsdag 12 en 26 april en er zijn drie excursies op zaterdag 26 maart en 2 en 23 april. De cursus duurt van 19.45 tot 22.00 uur. De cursus kost € 75,00, incl. cursusmaterialen en koffie/thee.
Opgave en inlichtingen: team NMC van de Milieudienst Zuidoost Utrecht, 
telefoon 030 69 99 578 of via de mail j.stoker@milieudienstzou.nl

Ik? Akil, aangenaam!

AUSTERLITZ  Zondag 23 januari speelt de voorstelling “Ik, Akil, aangenaam!” in het Beauforthuis. Aanvang show 17:30. Het theatercafé is de hele dag geopend vanaf 11:00. Er zijn volop lekkere hapjes verkrijgbaar rondom en tijdens dit Hapasconcert. Leuke anekdotes en bijzondere korte verhalen afgewisseld met muziek.

Akil Lamdahhi (1948, Meknès, Marokko) heeft een lange geschiedenis achter de rug als muzikant in klassieke muziek uit het Midden Oosten, diverse muziekstijlen uit Noord Afrika en vooral een breed scala aan oude en nieuwe muziek uit Marokko. Aan de hand van foto’s uit zijn verleden vertelt de oude meester over zijn avonturen in de wereld van de muziek zoals hij deze de afgelopen 40 jaar beleefde in Nederland. Leuke anekdotes en bijzondere korte verhalen worden afgewisseld met muziek uit de betreffende periode in zijn leven gespeeld door Akil Lamdahhi zelf onder begeleiding van zijn kleine orkest.”
Een leuke voorstelling, die vooral voor Marokkanen, en mensen die uit andere landen naar Nederland zijn geëmigreerd, herkenbaar kan zijn, en voor Nederlanders meer duidelijkheid, begrip en inzicht geeft. 
(Nederlands gesproken, Marokkaans gezongen, duur: ± 80 minuten) 
zondag 23 januari, 17:30  
Akil Lamdahhi, Ik? Akil, aangenaam!  
entree € 12,50 | reductieprijs € 10,00 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Homan mag klimaatcrisis oplossen

LEERSUM  In de strijd tegen de Leersumse klimaatcrisis staat de gemeente tot nu toe machteloos. De gebrekkige ventilatie van cultuurhuis De Binder heeft al een hele rij wethouders hoofdbrekens opgeleverd. Alle hoop is nu gevestigd op de nieuwkomer in het college.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Jong en oud mogen samen reizen in het busje’

HEUVELRUG  Wie niet rijk is, moet slim zijn. Wethouder Elisabeth van Oostrum wil flink bezuinigen op het relatief dure leerlingenvervoer. Maar door die ritten te combineren met het vervoer van ouderen en gehandicapten, kan mogelijk ook geld worden bespaard.

Lees verder op de website van De Kaap

Helderheid gewenst over Joods monument in Driebergen

DRIEBERGEN  De raadsfracties van BVH en CDA willen van het Heuvelrugcollege weten waarom de Stichting Joods Monument Driebergen-Rijsenburg tot nu toe nauwelijks medewerking van de gemeente heeft gekregen bij de realisering van een openbare gedenkplaats voor de Joden die in de oorlogsjaren 1940-1945 uit Driebergen zijn weggevoerd en omgebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Basketballers behalen scheidsrechtersdiploma

DRIEBERGEN  Bij basketbalvereniging Blue Arrows krijgen alle spelers van 15 jaar en ouder een speciale scheidsrechtersopleiding aangeboden. De cursus wordt gegeven door ervaren scheidsrechters van Rayon West / Nederlandse Basketball Bond (NBB).

Lees verder op de website van De Kaap

Straten Kom-Noord liggen open

DOORN  Nadat vorig jaar het zuidelijk deel van de wijk op de schop ging, zijn nu de andere straten in Kom-Noord aan de beurt. Sinds vorige week wordt er gerooid, gesloopt en gefreesd dat het een lieve lust is.

Lees verder op de website van De Kaap

Dorpsplatform Langbroek vreest Doorns verkeersinfarct

DOORN  Wanneer in 2012 het gemeentekantoor Utrechtse Heuvelrug wordt opgeleverd, zal het voorspelde Doornse verkeersinfarct ook gevolgen hebben voor de leefbaarheid van Langbroek.

Lees verder op de website van De Kaap

22 januari 2011

tijd: 14:25 uur  temperatuur: 6 °C

Gefotografeerd vanaf de Faunalaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Candia’66 wint cruciaal duel tegen SVM

RHENEN  Tegen de directe concurrent SVM heeft Candia’66 drie zeer belangrijke punten weten te pakken. De ploeg van Janco Heimgartner kende een droomstart en nam al snel een ruime voorsprong.

Lees verder in de Veenendaalse Krant

Wedstrijd Musketiers gestaakt

ELST  Het was niet de wedstrijd waarop Musketiers gehoopt had tegen hekkensluiter Hees. Door het verlopen van enkele spelerspassen kon Niels Visser maar negen spelers opstellen.

Lees verder in de Veenendaalse Krant

Verkoop entreekaarten uitreiking sportprijzen 2011

LEERSUM  Op vrijdagavond 4 februari 2011 worden tijdens het Sportgala Utrechtse Heuvelrug de winnaars van de gemeentelijke sportprijzen bekend gemaakt. Tijdens deze avond worden sporters met bijzondere prestaties uit 2010 in het zonnetje gezet.

Winnaars komen uit genomineerden in de categorieën; Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sporttalent, Sportvereniging en Sportiefste Basisschool van het jaar. Dit jaar zal het sportgala plaatsvinden in Sport en Cultuurcentrum De Binder in Leersum.
Aanvang 19.45 uur.

Voor dit gala zijn een aantal toegangskaarten beschikbaar. Deze kaarten zijn vanaf 16 januari te koop iedere werkdag bij het VVV in Driebergen en Doorn en ’s middags bij Sport en Cultuurcentrum in Leersum á € 5,00 Voor verdere informatie zie. http://www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl/

Lentekriebels

HEUVELRUG  Een  IVN ontdekkingstocht naar de ontwikkeling van de natuur in verleden en heden. IVN Heuvelrug en Kromme Rijn heeft een nieuwe lentecursus!
In deze cursus gaan we onder andere in op de bodemontwikkeling in de loop van de tijd. Via welke opeenvolging van planten verandert stuifzand in bos.
We kijken hoe ieder voorjaar de natuur weer tot leven komt.
Knoppen van bomen en struiken komen aan bod, maar ook de verschillende bloeiwijzen die wij enkele weken later gaan zien. Diverse planten gaan weer groeien.

vergroot foto

Als ze in bloei staan dan kunnen wij ze makkelijk herkennen, maar hoe doen we dat als ze net boven de grond uitkomen. Een lente zonder vogels is geen lente en we gaan een keer vroeg op pad om te luisteren naar hun gezang. Wij vertellen u iets  over het ontwaken van de egel  uit zijn winterslaap. Over dit alles zullen we een tipje van de sluier oplichten in deze cursus.
Is uw nieuwsgierigheid nu geprikkeld en wilt u meer weten, dan kunt u bij ons terecht voor een leuke, informatieve cursus.

De theorieavonden zijn op donderdag, 17 en 31 maart en 14 april van 20.00 tot 22.15 uur.
De excursies vinden plaats op zaterdagmorgen, 19 maart van 06.00-09.30 uur en op  2 en  16 april van 09.00- 12.30 uur.

Locatie: Bovenwegen Verpleeghotel aan de Heideweg 2, 3708 AT Zeist.

Kosten zijn € 39,50 inclusief cursusboek en koffie/thee.

U kunt zich opgeven tot 10 maart 2011 bij Leendert van der Velden, bij voorkeur per mail: lvandervelden@kpnmail.nl.
Voor telefonische inlichtingen 06-10930060.
Voor verdere informatie zie www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn.

Online netwerk voor Maarnse ondernemers

MAARN  Nieuwsgierigheid, dat dreef Erik van Dorp als eerste bij het opzetten van de Maarnse Ondernemers Club. ,,Bij de supermarkt of langs de lijn bij het hockeyveld. In het informele circuit hoor je vaak interessante achtergronden van mensen. Het viel mij op hoeveel ondernemende mensen er in Maarn zijn”, vertelt Van Dorp.

Lees verder op de website van De Kaap

Conciërge Herman hoort er echt bij

DRIEBERGEN  Net als vorig jaar organiseert D66 Utrechtse Heuvelrug de verkiezing Conciërge van het Jaar. Voor 4 februari kunnen scholen, leerlingen en ouders hun favoriete conciërge voordragen voor deze prijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportieve verhuisplannen in Doorn

DOORN  De Doornse korfbalclub verhuist mogelijk van sportpark Tuilland naar het terrein van de hockeyclub aan de Wijngaardsesteeg. Daar zou een nieuw kunstgrasveld worden aangelegd, waarop korfballers én hockeyers kunnen spelen.

Lees verder op de website van De Kaap

23 januari 2011

tijd: 14:50 uur  temperatuur: 6 °C

Gefotografeerd vanaf de Verheullaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gewond bij aanrijding

ZEIST Op vrijdagochtend wilde een 67-jarige man uit Driebergen een parkeerkaartje kopen bij een automaat aan de Bergweg. Op dat moment reed een vrachtwagen achterruit die de voetganger aan reed en een parkeermeter omver.

Het slachtoffer was slecht aanspreekbaar en werd vervoerd naar het ziekenhuis waar geen inwendige bloedingen werden geconstateerd maar wel zware kneuzingen. De hevig geschrokken chauffeur, 57-jaar uit Utrecht, had de meter en de voetganger over het hoofd gezien.

Vijf jaar Utrechtse Heuvelrug: Ronald Letema uit Maarn

MAARN De gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat vijf jaar. De gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn werden op 1 januari 2006 samengevoegd tot één nieuwe gemeente. In een artikelenreeks praat een aantal hoofdrolspelers over de totstandkoming van de nieuwe gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie Champ ‘Aubert in Driebergen van Joke Albers

DRIEBERGEN  In Conferentiecentrum Champ ‘Aubert in Driebergen exposeert Joke Albers uit Woudenberg tot 1 maart schilderwerken in aquarel en gemengde technieken.

Lees verder op de website van De Kaap

Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis zoekt sponsor

DRIEBERGEN  Het Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis in Driebergen (www.schilderhuis.COM) is op zoek naar een of meer sponsoren.

Lees verder op de website van De Kaap

24 januari 2011

tijd: 13:35 uur  temperatuur: 7 °C

Gefotografeerd vanaf de Sint Hubertuslaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


BVH-ers doe mee aan statenverkiezingen

DRIEBERGEN  De BVH-leden in de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug, Gera Hensbergen uit Maarn en Sybe Streekstra uit Driebergen, doen mee aan de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Zij zijn geplaatst op de lijst van het Platform Lokale Partijen (PLU) in de provincie Utrecht. PLU is een samenwerkingsverband van een groot aantal lokale partijen da al in diverse gemeenteraden in de provincie Utrecht is vertegenwoordigd.

Gera Hensbergen staat op de 9e plaats en Sybe Streekstra op plaats 16.
Het verkiezingsprogramma van de PLU heeft als thema: ‘De menselijke maat’ (De mens staat centraal). De PLU, zo staat in het programma, wil de provincie in de komende maanden minder onzichtbaar maken en dichter bij de inwoners brengen. Dat doet de PLU door met inwoners, bedrijven en belangenorganisaties veel meer in gesprek te gaan. “Niet in het provinciehuis maar op locatie ! En wel voordat er een besluit is genomen.”

CDN verslaat koploper TOV met 3-0

DRIEBERGEN  In een zeer aantrekkelijke wedstrijd heeft CDN koploper TOV uit Baarn met 3-0 verslagen .Een dik verdiende overwinning met veel inzet en karakter gespeeld.
Een koploper die met 4 invallers naar Driebergen gekomen was en met in hun achterhoofd nog de benauwde thuisoverwinning in september 2010, dus ze waren gewaarschuwd en dat was niet voor niets. CDN moest een aderlating doen doordat keeper Michel van Bruggen zich op de training geblesseerd had en reserve doelman Wesley Bekker zijn plaats moest innemen en dat dat hem uitstekend afging.

vergroot   foto1   foto2   foto3

Verder had trainer Wilco Nap een paar wijzigingen aangebracht na de grote nederlaag vorige week tegen De Meern uit 4-1.Hij begon met Pascal van Doorn,Lucas v/d Hengel en Robin Nootenboom op de bank,hun plaatsen werden ingenomen door Henk-Jan Veenendaal,Tolga Albayrak. Het was al in de 2e minuut dat een goede actie van Tolga Albayrak net over het doel ging.In de 7e minuut een schitterende voorzet van Henk-Jan Veenendaal die uitstekend werd gered door de TOV keeper.Het werd een strijd met veel buitenspel gevallen wat het spel niet ten goede kwam.Maar CDN trok zich daar niets van aan en beheerste met goed voetbal de wedstrijd.Dicht bij een


Sneeuwwitje en de 7 dwergen

AUSTERLITZ  Op zondag 30 januari begint het Beauforthuis met een nieuw seizoen kindervoorstellingen. De eerste voorstelling is Sneeuwwitje van het theaterduo Rijn en Trijn, geschikt vanaf 3 jaar.

Maar wie denkt dat sprookjes alleen voor kinderen zijn, komt voor een grote verrassing te staan! Rijn & Trijn maken er met behulp van het publiek een kleurrijke en feestelijke theatervoorstelling van. Het verhaal blijft zoals iedereen het kent. Wie echter de rol van de Prins zal vervullen blijft tot aan het slot een geheim. Rijn & Trijn houden met sterke beelden, met kwinkslagen, wreedheden en humor, jong en oud in de ban. 
De volgende kindervoorstellingen uit deze serie zijn twee meedoe-concerten: Kit 4 Kids van percussionist Roël Calister (27 feb) en Een Vleugelpiano op Reis (13 mrt). Koop online kaarten via www.beauforthuis.nl.

Op zondag is het theatercafé van het Beauforthuis geopend vanaf 11 uur. Tussen 15 en 21 uur zijn er diverse kleine en grote hapas vekrijgbaar.
zondag 30 januari, 11:30  
Rijn en Trijn, Sneeuwwitje en de 7 Dwergen – vanaf 3 jaar 
entree € 8,50 | reductieprijs € 5,00 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Auto in beslag genomen

AMERONGEN Een automobilist had in de nacht van zondag 23 op maandag 24 januari niet alleen te veel gedronken, ook bleek hij niet eens in het bezit van een rijbewijs te zijn. Zijn auto werd in beslag genomen.
 
Rond 02.25 uur controleerden agenten een 43-jarige automobilist uit Amerongen op de Bertus Leendersweg. Uit de blaastest bleek dat de Ameronger beduidend te veel had gedronken. De agenten hielden hem aan en brachten hem over naar het politiebureau.
 
De verdachte saboteerde meerdere malen de ademanalyse en verklaarde dat de agenten zijn rijbewijs toch niet in konden vorderen, omdat hij die niet had. Tevens vond hij het vervolgens niet meer nodig nog aan de ademanalyse mee te werken.
 
Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol, weigering mee te werken aan de ademanalyse en rijden zonder rijbewijs. Tevens bleek dat hij in 2010 al eens was aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol en rijden zonder rijbewijs. Daarom werd nu de auto van de verdachte in beslag genomen.

Mannen aangehouden voor diefstal

ZEIST  De politie heeft zondagavond twee mannen aangehouden omdat zij verdacht worden van het plegen van een diefstal in Utrecht.
 
Een getuige belde rond 19.05 uur de politie omdat hij zag dat twee mannen vanuit een bestelbusje grote hoeveelheden kabels naar een flatbox aan de Laan van Vollenhove brachten. De man vertrouwde het niet en informeerde de politie. Ter plaatse troffen agenten twee mannen aan. De mannen waren kabels aan het uitladen en naar een box aan het brengen.
 
Op de vraag waar de kabels vandaan kwamen, had het tweetal geen verklaring. De mannen, beiden 27 jaar uit Zeist en Doorn, werden aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. Het vermoeden bestaat dat de kabels gestolen zijn uit een slooppand in Utrecht.

Volleybaloverzicht: Volleer laat alle punten aan Utrecht

HEUVELRUG  De beide ploegen van Volleer moesten in Utrecht aantreden tegen de vierde teams van die vereniging. Het werd een koude douche, want ze incasseerden twee 4-0 nederlagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Duidelijke overwinning PKC tegen Dalto

DRIEBERGEN  Wat vooraf bij Dalto al gevreesd werd, gebeurde. Zonder de geschorste topschutter Jorrit Bergsma miste de ploeg schotkracht. In de eerste helft besliste een goed spelend PKC/LukassenBoer de wedstrijd al snel door uit te lopen naar een voorsprong van 4-12.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome wint wedstrijd maar verliest aanvoerder

DOORN  Zaterdag behaalde KCD/Decohome een fraaie 19-12 overwinning op Hebbes, maar de zege werd overschaduwd door de zware blessure die aanvoerder Martine Storm opliep. Bij een aanvallende actie scheurde zij haar achillespees af en zondag werd ze reeds geopereerd.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn lijdt zure nederlaag bij DVSU

DOORN  Na de 5-1 overwinning op FZO bereidde DEV zich een week lang voor op het treffen met DVSU, om de tweede seizoenshelft een goed vervolg te geven. Uiteindelijk trok DVSU aan het langste eind, 3-2.

Lees verder op de website van De Kaap

Vertellen en vertolken op de Deel

MAARN  Maarn Wijzer en Muzemiks organiseren samen een boeiend en afwisselend zondagmiddagprogramma op de sfeervolle Deel van Landgoed Anderstein aan de Woudenbergseweg 13 in Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Amnesty International zoekt collectanten

DRIEBERGEN  Deze keer vindt de Amnesty-collecte plaats van 6 tot en met 12 februari 2011. Amnesty zoekt in Driebergen-Rijsenburg nog vrijwilligers die in hun woonplaats een paar uur willen collecteren.

Lees verder op de website van De Kaap

25 januari 2011

tijd: 11:40 uur  temperatuur: 6 °C

Gefotografeerd vanaf de Dr Schaepmanlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Kroning kerstboomkoningen

RHENEN  Wethouder Frank Bongers kroonde vorige week woensdag twee kerstboomkoningen in de gemeente Rhenen. Met 77 opgehaalde kerstbomen werd Joswa Bosma de Rhenense kerstboomkoning. Jesse Brons werd met 52 opgehaalde bomen de kerstboomkoning van Elst. In totaal werden er door de plaatselijke jeugd 365 kerstbomen opgehaald.

vergroot foto

Getuigenoproep mishandeling kat

RHENEN  Op zondagmiddag 23 januari is in de omgeving van de Populierenlaan tussen 11.45 en 12.00 uur door een nog onbekende dierenbeul(en) op een kat geschoten.
De kat kwam die middag gewond thuis en is door de eigenaar direct naar de dierenarts gebracht. Hier bleek dat het beestje een kogelgat boven zijn bekken had. Een paar dagen daarvoor, op 19 januari, was één van de andere katten van dezelfde eigenaar ook al beschoten.
De politie is op zoek naar getuigen van de mishandelingen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug via telefoonnummer0900-8844.

Rugbyers van The Pink Panthers knokkend naar winst

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag weer een topwedstrijd op sportpark de Woerd in Driebergen. Nu speelde the First XV van de Pink Panthers tegen RUFC Alkmaar. Alkmaar speelde tot op heden vier wedstrijden minder dan The Pink Panthers en in theorie zouden ze tot op twee punten bij the Panthers kunnen komen. Detail is wel dat Alkmaar en Ascrum de twee mede concurrenten op weg naar het kampioenschap elkaar nog twee keer moeten treffen.

vergroot foto

Alkmaar een meer dan fysiek team waarbij elke speler gemiddeld ongeveer 15-20 KG zwaarder is dan de gemiddelde Pink Panther. Dit is dan ook terug te zien in het soort van rugby wat in de kaasstad gespeeld wordt. Vooral fysiek dus.
The Pink Panthers die snel en dynamisch spelen werd het een zondag van fysiek dus.

Dat the Pink Panthers het ook fysiek kunnen bleek al snel in de wedstrijd, scrums, ruck’s en andere fysieke standaard situaties hadden ze vanaf het begin onder controle. Was wel hard werken zoals “man of the match” Teus van Yperen wist te melden naar twee keer 40 minuten strijd.
Onder leiding van scheidsrechter Alfred Verdonk uit Middelburg start de wedstrijd op tijd 14.30 uur met een kick off van The Pink Panthers die Alkmaar meteen flink onder druk zetten. Al snel wisten the Panthers te scoren door een dropkick, vanaf ruim 40 meter van de palen, van Jeffrey Nuijten 3-0. Vrijwel meteen hierna een snelle combinatie door het midden waardoor Richard van den Broek de eerste try met conversie op het scorebord zette 10-0.
Door de snelle achterstand van de Alkmaarders probeerde ze het met iets meer dan normaal geweld. Hierdoor kregen ze kick naar kick tegen waardoor Jeffrey Nuijten met een penalty kick al snel de stand wist te verhogen naar 13-0. Dit naar 15 minuten spel. Hierdoor zakte de scherpte van The Pink Panthers iets terug waardoor de Alkmaar spelers er wat meer geloof in kregen. Dit resulteerde in een try van hun zijde gescoord door Jean Marc Nijmeijer. Conversie werd niet benut. 13-5. Dit was tevens de ruststand.
In de rust werden the Pink Panthers wakker geschut en aangegeven dat ze moesten blijven “rocken”, en meer druk moesten blijven zetten op Alkmaar.
De scherpte was weer terug want al in de eerste minuut van de tweede helft knalde Peter Vuurpijl Waardenburg door de defensie van Alkmaar en scoorde de tweede try voor the Pink Panthers, Richard van den Broek raakte de conversie stand 20-5. Mede door twee beoordelingfouten van de scheidsrechter, bal naar voren slaan is een bewuste overtreding en dus een penalty kick voor the Panthers, dit werd echter een scrum voor the Panthers. En het feit dat de flanker van Alkmaar gebonden moet blijven tijdens de scrum was de tweede fout die niet gezien werd. Hierdoor wist deze flanker Wytze Vader een try te scoren voor Alkmaar dit met de benutte conversie door Kenny Kolk betekende dat een tussen stand van 20-12.
Jammer voor Alkmaar door deze actie voerde The Panthers de druk weer op dit om de stand weer recht te zetten. Snel speelde de wedstrijd zich weer helemaal af op de kant van Alkmaar. Door deze super druk op alles wat Alkmaar was, werden ze steeds verder naar achter gedrukt. Hierdoor speelde het spel zich zelfs af in het try gebied van de Alkmaarders. Na een knullige fout van Alkmaarder full-back Kenny Kolk wist aanvoeder der Panthers Marten Kampman deze de bal te ontfutselen en meteen de derde try van The Panthers te scoren, met weer een rake conversie van Richard van den Broek stand 27-12. Nu was het die zelfde Kenny Kolk die zijn knulligheid recht zetten en naar een goede break van de kaasstedelingen de derde try voor Alkmaar wist te scoren, conversie ging mis, stand 27-17. Ongeveer vijf minuten voor het einde stelde Richard van den Broek de bonuspunt zeker voor The Pink Panthers met een vierde try, conversie werd hierbij gemist waardoor de stand op 32-17 kwam. Dit was tevens de eindstand.
Met nog drie wedstrijden te gaan hebben The First XV der Pink Panthers het kampioenschap 100% in eigen hand. Komende zondag spelen de mannen een uitwedstrijd in Schagen tegen RC Rush, 20 februari komt RC Haarlem in Driebergen op bezoek en een week later de 27ste februari moeten de mannen nog naar Hilversum voor de laatste wedstrijd. Hoop is nu gevestigd op zowel Alkmaar als Ascrum uit Amsterdam dat ze in de twee wedstrijden die ze nog tegen elkaar moeten spelen er allebei één winnen. Hierdoor zouden the Pink Panthers al op 20 februari tijdens de thuiswedstrijd tegen Haarlem kampioen kunnen worden. Waardoor het feestje meteen gevierd kan worden in Driebergen.Trouwpartijen Rhenen nog uitgesteld

RHENEN  Bruidsparen die willen trouwen in het Oude Raadhuis in Rhenen moeten nog even geduld hebben. De gemeente is nog niet klaar met het herstellen van de schade die een brand vorig jaar veroorzaakte.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Korfbal: SVMM wint moeizaam van Spirit

MAARN/MAARSBERGEN  SVMM is in de eerste weken van het nieuwe jaar van het ene uiterste naar het andere uiterste geslingerd. Moesten de eerste twee wedstrijden nog tegen de koplopers gespeeld worden, resulterend in een winstpartij en een verliespartij, zaterdag stond hekkensluiter Spirit 5 op het programma.

Lees verder op de website van De Kaap

Gratis Muziekparadeconcert en instrumentenmarkt

DRIEBERGEN  Docenten van de Muziekcirkel Driebergen voeren zondag 30 januari de jaarlijkse Muziekparade uit. Deze muzikale gebeurtenis van de Muziekcircel bestaat dit jaar uit het concert ‘De schilderijententoonstelling’. Moessorgski is de componist van dit muzikale verhaal.

Lees verder op de website van De Kaap

De hond van Coolsma

DRIEBERGEN  Juffrouw Coolsma was begin 20e eeuw een bekende verschijning in Driebergen, met aan haar zijde onafscheidelijk haar hondje. Hierdoor geïnspireerd werd het logo van Instituut Coolsma “De Hond”, dat sinds begin jaren ’70 op het grote plein als houten kunstwerk stond. Sinds enkele dagen is De Hond een klimrek geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Verlichte Doornse jeugd Elfstedentocht

DOORN  Op de ijs- en skeelerbaan in Doorn wordt op zaterdag 5 februari de 22e jeugd Elfstedentocht gehouden. Voor de vierde keer is de Elfstedentocht  ’s avond; dus dit keer weer een verlichte tocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontdekkingsrijs derde bij Beste Schoollunch wedstrijd

DOORN  Basisschool De Ontdekkingsreis uit Doorn heeft op 21 januari de derde prijs, €1.000 en een camera, gewonnen in de landelijke finale van De Beste Schoollunch van Nederland. Zij gingen hiervoor net als de andere 9 finalisten naar het ROC in Nieuwegein.

Lees verder op de website van De Kaap

26 januari 2011

tijd: 13:40 uur  temperatuur: 5 °C

Gefotografeerd op De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Trainer Heimgartner na dit seizoen weg bij Candia’66

RHENEN  Janco Heimgartner vertrekt aan het einde van het voetbaljaar bij zaterdagderdeklasser Candia uit Rhenen. De Barnevelder is dan in totaal slechts één seizoen actief geweest bij de club.

Lees verder op de website van de Veeenendaalse Krant

Vermiste jongen

HOUTEN/DRIEBERGEN/DOORN  Een groot aantal agenten heeft op dinsdagochtend naar een vermiste jongen gezocht. Met de hulp van een Burgernetdeelnemer werd hij teruggevonden.
 
Rond 09.25 uur kreeg de politie de melding dat een 13-jarige jongen uit de gemeente Houten werd vermist. Hij was die ochtend naar school vertrokken, maar was daar niet aangekomen. Mogelijk zou hij suïcidale neigingen kunnen hebben. Agenten gingen naar zijn ouderlijke woning, namen contact op met de school en startten een zoekactie.
 
Bij de zoekactie naar de jongen ging een helikopter de lucht in. Tevens werd door de Politiemeldkamer een Burgernetactie opgestart. Met speciale apparatuur werd de gsm van de jongen uitgepeild. Dat bleek in de omgeving van Doorn en later in het bosgebied bij Driebergen te zijn. Met een groot aantal agenten werd het bosgebied uitgekampt.
 
Een Burgernetdeelnemer in Doorn was op straat gaan zoeken naar de jongen. Hij zag de jongen fietsen en gaf dit aan de politiemeldkamer door. Agenten troffen de jongen dankzij die melding uiteindelijk op de Broekweg aan. Hij is meegenomen naar het politiebureau in Doorn.
 
De jongen bleek persoonlijke problemen te hebben. Hij is met zijn ouders herenigd. In overleg met hen zal hij in contact worden gebracht met Jeugdzorg.

Gemeente Zeist gaat in gesprek over Wmo bezuinigingen

ZEIST  De Gemeente Zeist krijgt de komende jaren te maken met diverse bezuinigingen. De inwoners van de gemeente Zeist worden daar nadrukkelijk bij betrokken om tot afgewogen keuzes te komen.
De Algemene Bezuinigingen worden vanaf 2013 ingevoerd. Het Rijk heeft de gemeente een Wmo bezuiniging opgelegd van 1,4 miljoen euro die per 2012 ingaat.

De gemeente Zeist wil de afweging waarop bezuinigd moet worden in samenwerking doen met maatschappelijke partijen en inwoners van de gemeente Zeist, zodat een gedragen bezuinigingsvoorstel naar het college en de gemeenteraad kan gaan en er besluitvorming kan plaatsvinden.

Deze Wmo-bezuinigingen treffen het programma Wisselspoor, waarvoor de gemeente op een aantal gebieden, zoals maatschappelijke zorg en inzet, de beschikbare gelden heeft ingezet. De bezuinigingen kunnen tot gevolg hebben dat een deel van de activiteiten van dit programma gestaakt moeten worden.

Vanaf 2 februari a.s. houdt de gemeente Zeist vier avondbijeenkomsten, die aansluiten bij de domeinen van de Wmo. Tijdens deze bijeenkomsten wordt in samenspraak met de belanghebbende partijen uit het maatschappelijk middenveld bekeken wat de effecten en consequenties zijn van de bezuinigingen op de lopende projecten; wat stopzetting betekent, of er alternatieven zijn, of aanpassingen mogelijk zijn en waar wellicht samenhang met andere projecten te vinden is. Gemeente Zeist nodigt maatschappelijke partijen uit om deze bijeenkomsten bij te wonen. Daarnaast zijn ook inwoners van de gemeente Zeist die mee willen denken van harte welkom. In de Nieuwsbode en op de gemeentelijke website worden de bijeenkomsten aangekondigd.
De bijeenkomsten staan op de onderstaande data gepland. En zijn allemaal van 17.00 – 19.30 uur in het gemeentehuis. Aanmelden is noodzakelijk, er is een maximum van 40 deelnemers per avond.

1 februari:     Maatschappelijke zorg: o.a. meldpunt zorg en overlast, fasehuis, preventieprojecten
3 februari:     Wijken:     o.a. leefbaarheid, buurtagenda’s en bewonersinitiatieven)
8 februari:     Vrijwillige inzet:    o.a. Samen voor Zeist, NL Doet en speeltuinbeheer
10 februari:     Toegankelijk Zeist en Burgerschap.

Geïnteresseerden kunnen projectinformatie opvragen en zich aanmelden via een e-mail naar zeist@zeist.nl onder vermelding van ‘Wmo-bezuinigingen’.

Start inschrijving fietstocht Classico Giro Utrecht 2011

UTRECHT  Wielrenverenigingen, gemeente en provincie Utrecht willen een vervolg geven aan de succesvolle Toerversie Giro Utrecht van 2010. Daarom wordt dit jaar op zondag 8 mei de ‘Classico Giro Utrecht’ georganiseerd. Deze toerfietstocht kent drie afstanden: 35, 75 en 110 km. Sportievelingen kunnen zich vanaf donderdag 20 januari inschrijven.

Gedeputeerde Anneke Raven en wethouder Rinda den Besten geven aan dat de tweede etappe van de Giro d’ Italia en de Toerversie vorig jaar prachtige feesten in Utrecht waren . Aan de Toerversie deden zoveel mensen mee (6.500), dat de bestuurders willen doorgaan met zo’n fietstocht voor amateurs. Dat past ook goed bij Utrecht Fietsstad en het sportieve karakter van de hele regio Utrecht.

De Classico-tochten van 35 en 75 km zijn vrije toertochten door het Groene Hart. De 110 km volgt grotendeels de route van de Giro-etappe van 2010 en gaat in peloton onder motorbegeleiding over de openbare weg. De weg wordt tijdelijk afgesloten zodat het peloton vrije doorgang heeft. Op de route ligt de Utrechtse Heuvelrug met de Amerongse Berg en het rivierenlandschap. Deze tocht wordt non-stop gereden met een vaste gemiddelde snelheid van 27 km per uur. Deelnemers aan deze afstand ontvangen bij inschrijving gratis een speciaal ontworpen wielershirt.

Inschrijven voor alle afstanden van de ‘Classico Giro Utrecht’ kan vanaf 20 januari via www.classicogiroutrecht.nl.Aan de 110 km kunnen maximaal 2500 deelnemers meedoen. Alle afstanden starten en finishen bij sportcentrum Olympos in Utrecht. De Classico Giro Utrecht is verbonden met de ‘ Ride for the Roses’, een initiatief van Lance Armstrong. Bij deze jaarlijkse toertocht wordt geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Na afloop van deze Classico Giro Utrecht wordt bepaald of de fietstocht de komende jaren een vervolg krijgt.
Gemeente en provincie willen samen topsport stimuleren.Het organiseren van de tweede etappe van de Giro d’Italia 2010 paste bij deze ambitie, evenals de Classico Giro Utrecht 2011 en het European Youth Olympic Festival 2013. De Classico Giro Utrecht past ook bij de Utrechtse kandidatuur voor de start van de Tour de France in één van de komende jaren.

Boer in Amerongen wordt in de gaten gehouden

AMERONGEN  Een boer uit Amerongen wordt de komende tijd extra in de gaten gehouden door de Voedsel- en Warenautoriteit omdat hij niet goed voor zijn koeien zou zorgen.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Themadag over noodhulp, toerisme en natuurbescherming

RHENEN  Het Platform voor mondiale duurzame Ontwikkeling Rhenen (POR) en gebouw de Vlam houden zaterdag 29 januari een themadag. Het thema is ‘Wie van ver komt kan veel verhalen’ met als subtitel: van noodhulp tot natuurbescherming.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Debatavond over situatie bij Rijnbrug in Rhenen

RHENEN  In restaurant Tante Loes in Rhenen wordt woensdag 16 februari een debatavond gehouden over de situatie op en rond de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren. Het programma duurt van 20.00 tot 22.30 uur en heeft als thema ‘Verbinding verbroken?’

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Harmonie Doorn houdt open middag

DOORN  Altijd al willen weten of je geluid uit een blaasinstrument kunt krijgen en benieuwd welk instrument het beste bij je past,de Koninklijke Harmonie Doorn maakt dit mogelijk. Op zaterdag 29 januari tussen 15.00 en 17.00 uur is iedereen van harte welkom.

Lees verder op de website van De Kaap

27 januari 2011

tijd: 11:30 uur  temperatuur: 1 °C

Gefotografeerd vanaf de Engweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Doorn kan verkeersdruk wel aan

HEUVELRUG  De bouw van het nieuwe gemeentekantoor zorgt voor een hogere verkeersdruk, maar het centrum van Doorn kan die toename wel verwerken. Dat vindt wethouder Bert Homan (VVD), die daarmee reageert op het uitgelekte advies van het Verkeersberaad.

Lees verder op de website van De Kaap

Eric Vloeimans met folklore, fanfare en koor

AUSTERLITZ / ZEIST  Eric Vloeimans kreeg de de oeuvre-onderscheiding Gezichtsbepalend 2009/2010 en mocht zelf een project ontwikkelen. Vloeimans koos voor een groot concert, met professionals en amateurmuzikanten.

Een trio uit de Balkan, een speciaal samengesteld fanfareorkest en het Rotterdams Jongenskoor. 
Dit concert met professionele en amateurmuzikanten hoort helemaal in het Beauforthuis. Maar omdat die zaal te klein is sloegen Eric en het Beauforthuis de handen ineen en overlegden met de Oosterkerk, waar het concert nu plaats gaat vinden. (Raymond van het Groenewoud ging hem voor en noemde de Oosterkerk met het gezellige café een vergrote versie van het Beauforthuis.) Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 30 januari 15.15 uur 
Eric Vloeimans – Horn please! 
entree € 17,50

Krim speelt geld voor ’t Woelige Nest bij elkaar

DRIEBERGEN  Voor de vijfde keer op rij heeft biljartvereniging de Krim een deel van het prijzengeld van het jaarlijkse toernooi gedoneerd aan kinderboerderij ’t Woelige Nest.

Lees verder op de website van De Kaap

Terugblik op concert in de Andrieskerk

AMERONGEN  Een afwisselend, vaak virtuoos vertolkt concert bracht op 21 januari De Barok tot leven in de Andrieskerk. Zo’n 140 aandachtige toehoorders genoten van het strijkorkest van het Utrechts Conservatorium, onder leiding van Antoinette Lohmann.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportieve VMBO’ers aan zet

MAARSBERGEN  Onder de noemer Sportuh initieert en financiert de gemeente verschillende sportactiviteiten voor de oudere jeugd. Eén daarvan is de ‘sportieve VMBO school’ waarbij tijdens de gymlessen een alternatief programma wordt aangeboden.

Lees verder op de website van De Kaap

De Binder: er moet geld bij

LEERSUM  De organisatorische problemen rond De Binder gaan de gemeente geld kosten. Het college trekt € 40.000 uit om het Leersumse cultuurhuis de komende vier maanden draaiend te houden. Daarnaast is extra geld nodig om de exploitatie en het beheer tot het einde van dit jaar zeker te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersmaatregelen zijn duur

HEUVELRUG  Er is bijna geen geld voor verkeersprojecten in de verschillende Heuvelrugdorpen. Dat schrijft burgemeester Frits Naafs in een brief aan de gemeenteraad. Maar tegelijkertijd voelt wethouder Bert Homan de ,,maatschappelijke druk”om een aantal belangrijke verkeersmaatregelen te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ozb is heet hangijzer

HEUVELRUG  De Onroerendezaakbelasting is en blijft een heet hangijzer in de gemeentepolitiek. Het college kondigde vorige week een tariefsverlaging voor de Ozb aan. Maar die actie is raadslid Gerrit Boonzaaijer in het verkeerde keelgat geschoten.

Lees verder op de website van De Kaap

Jo van Riet 100 jaar

DOORN  Jo van Riet, geboren in Rotterdam, werd op 21 januari 100 jaar. Zij werd daar na haar schooltijd bibliothecaresse. Ongetrouwd gebleven, werd zij na de oorlog directrice van de Provinciale Plattelandsbibliotheek in Utrecht, waarvoor zij naar Zeist verhuisde.

Lees verder op de website van De Kaap

28 januari 2011

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 1 °C

Gefotografeerd vanaf de Buzziburglaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Ben de Rooij spreekt zich uit over verkeersbeleid

DRIEBERGEN  Ooit was hij zelf gemeenteraadslid in Driebergen-Rijsenburg en nog steeds voelt hij zich sterk betrokken bij het wel en wee van het dorp. Dat blijkt uit zijn lidmaatschap van het Verkeersberaad dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug van adviezen voorziet, zijn activiteiten als consul van de Voetgangersvereniging, en zijn inspanningen voor het Platform Mensen met een Functiebeperking.

Lees verder op de website van De Kaap

Bejaarde vrouw gewond

DOORN  Donderdagmiddag liep een 80-jarige vrouw uit Doorn over het Park Boswijk. Zij liep achter een stilstaande bestelbus langs. Op dat moment reed net de 52-jarige bestuurder uit Veenendaal achteruit. Hij zag de vrouw niet en zij kwam onder het busje terecht.
 
Het slachtoffer werd door een agent en ambulancepersoneel onder het busje vandaan gehaald. Zij klaagde over pijn in haar rug en bekken en had een wond aan haar been. Zij is per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Daar bleek dat haar heup was gebroken. Zij is in het ziekenhuis opgenomen.

“Overlijden asielzoekster niet verwijtbaar”

LEERSUM  Niemand heeft verwijtbaar gehandeld bij het overlijden van een 32-jarige Somalische asielzoekster, afgelopen zomer in een asielzoekerscentrum in Leersum. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat vrijdag openbaar is geworden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Rijbewijs kwijt

RHENEN  Een beginnend bestuurder raakte aan het begin van de nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 januari zijn rijbewijs kwijt omdat hij te veel had gedronken.
 
Rond 00.55 uur controleerden agenten op De Stikke Hucht een 22-jarige automobilist uit Kesteren. Hij bleek beduidend te veel te hebben gedronken. Zij hielden hem aan en brachten hem over naar het politiebureau. Bij de ademanalyse blies hij ongeveer vijf keer de wettelijke limiet van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij moest zijn rijbewijs inleveren.

Natuuronderzoek Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Dinsdag 1 februari is in Cultuurhuis Pléiade in Doorn een avond over natuuronderzoek op de Utrechtse Heuvelrug. Alle natuurliefhebbers uit de omgeving zijn hierbij van harte welkom. Er wordt deze avond informatie gegeven over de manieren waarop je natuuronderzoek kunt doen. Ook worden er vrijwilligers gezocht voor het tellen en meten van planten en dieren.
 
Wie wil er de komende jaren meewerken aan het natuuronderzoek? Wat is er nodig om dat op een goede manier voor elkaar te krijgen. Moeten er cursussen komen voor bepaalde groepen of voor bepaalde onderwerpen? Waar is behoefte aan onder de al bestaande natuurtellers en onder de mensen die vanaf nu mee willen werken? Deze vragen komen tijdens deze avond aan de orde.
 
1 februari 
Cultuurhuis Pléiade in Doorn.
Aanvang: 20.00 uur; zaal open: 19.30 uur.

Nieuwe organisatie Heuvelrugloop

MAARN  Goed nieuws voor de vele liefhebbers van de Heuvelrugloop. Na een jaar afwezigheid komt de loop weer terug, en wel op 18 juni.

Lees verder op de website van De Kaap

Streekfonds ontvangt eerste donatie

ZEIST  Het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug heeft op 26 januari een cheque ontvangen van Rabobank Utrechtse Heuvelrug om te besteden aan projecten voor behoud van natuur en landschap in onze regio. De Rabo StreekRekening heeft over 2010 exact € 11.170,22 aan rentebijdragen voor het Streekfonds opgebracht. Voorzitter Daan Vergunst nam namens het bestuur van het StreekFonds de cheque in ontvangst.  Natuurlijk zal van dit geld de rondtrekkende schaapskudde, die in februari en maart weer op de voormalige vliegbasis in Soesterberg verblijft om daar te lammeren, een financiële bijdrage ontvangen. Binnenkort maakt het StreekFonds bekend welke andere projecten gehonoreerd worden met een bijdrage.

vergroot foto

De Rabo StreekRekening werd vorig jaar juni voor de regio Utrechtse Heuvelrug gelanceerd op initiatief van Het Utrechts Landschap en Rabobank Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels staat er zo’n  40 miljoen euro op de StreekRekening. Via deze rekening kunnen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties sparen tegen aantrekkelijke voorwaarden en tegelijkertijd de natuur in de regio een handje helpen. De Rabobank doneert namelijk een bedrag ter grootte van 5% van de uitgekeerde rente aan het StreekFonds. De rekeninghouder heeft de keuze om zelf ook 5% of 100% van de ontvangen marktconforme rente te doneren. Het bedrag van € 11.170,22 komt tot stand door de 5% donatie van de Rabobank en een aantal klanten doneert zelf ook 5%.
Met de middelen die zo worden gegenereerd, ondersteunt het StreekFonds concrete projecten,die een bijdrage leveren aan het behoud en het verbeteren van de natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Een voorbeeld van een project dat door het StreekFonds wordt ondersteund, is de schaapskudde die door onze regio loopt.

De constructie StreekFonds gekoppeld aan StreekRekening is met name door de huidige politieke voornemens voor forse bezuinigingen op natuur en milieu, een interessant model. Deze manier om toch regionaal de unieke waarden van het lanschap te kunnen beschermen, wordt landelijk dan ook op steeds meer plaatsen overgenomen.
Onder de rekeninghouders van de StreekRekening bevinden zich inmiddels bekende namen. Tot deze kopgroep van betrokken ondernemers behoren onder andere Kaap Doorn, Kinderopvang Kiekeboe en Zorginstelling Kwintes,  maar ook bijvoorbeeld de gemeente Zeist doet mee aan deze nieuwe vorm van maatschappelijk ondernemen.


Van Opijnen-terrein blok aan het been

DOORN  Het voormalige bedrijfsterrein van transportonderneming Van Opijnen lijkt een blok aan het been van de gemeente. Nadat eerder Het Utrechts Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten als potentiële kopers afhaakten, wil het college komend najaar opnieuw een zoektocht starten.

Lees verder op de website van De Kaap

29 januari 2011

tijd: 14:10 uur  temperatuur: -2 °C

Gefotografeerd vanaf De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


N226 drie weekeinden dicht

HEUVELRUG  De verbreding van de A12 is in gang gezet, maar de gemeente denkt alweer vooruit. Eind volgend jaar start de aanleg van de ongelijkvloerse spoorkruising in Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug Natuurlijk: Ruimte voor het Wilde Zwijn (2)

HEUVELRUG  De mens en het wilde zwijn hebben veel gemeen. Beiden zijn sociaal: echte gezelschapzoekers. Vorige week kwam aan bod dat ze elkaar beconcurreren in de ruimte aan natuur op de Utrechtse Heuvelrug (UH).

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van de Kinderboerderij Driebergen

DRIEBERGEN  Recent is er een egeltje afgeleverd bij de kinderboerderij. Hij was buiten aangetroffen terwijl hij eigenlijk in winterslaap had moeten zijn. De volgende ochtend trof de dierverzorgster een lege doos aan.

Lees verder op de website van De Kaap


30 januari 2011

tijd: 12:40 uur  temperatuur: 0 °C

Gefotografeerd vanaf de Buntlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dieven op heterdaad aangehouden


DRIEBERGEN  De politie heeft in de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 januari twee mannen op heterdaad aangehouden voor het plegen van een diefstal. Getuigen belden omstreeks 02.45 uur naar de politie omdat men zag dat twee mannen bezig waren om een regenpijp bij een huis aan de Hoofdstraat te demonteren. De politie was snel ter plaatse en zag de mannen nog op het terrein lopen. Een van de verdachten, 31 jaar uit Zeist, koos de verkeerde vluchtroute en liep rechtstreeks in de handen van de agenten. De tweede verdachte dacht de agenten slim af te zijn en vluchtte, met een tas vol inbrekersgereedschappen, via de bossages.
 
Helaas voor hem was er inmiddels een tweede politie-eenheid ter plaatse die aan de andere kant van de bosjes stond. De 26-jarige verdachte liep regelrecht in de armen van de agenten. De mannen werden voor verhoor meegenomen naar het bureau. De politie vermoed dat het tweetal ook een inbraak in de omgeving heeft gepleegd.

Diefstal door babbeltruc

ZEIST  Vrijdagmiddag werd bij een 90-jarige man aan de Willen Smitlaan aangebeld. De man deed de deur open en zag twee personen met een taart voor de deur staan. De twee gaven aan dat vanuit hun cultuur het gebruikelijk was dat iemand van deze leeftijd een taart kreeg. De bejaarde man liet het tweetal binnen en dronk een kopje thee in de keuken. Tijdens het thee drinken heeft vermoedelijk een derde verdachte kans gezien de hele woning van het slachtoffer te doorzoeken. Na de thee vertrok het duo en ontdekte het slachtoffer dat zijn huis was doorzocht. Naast geld werden ook sieraden weggenomen.
 
De politie waarschuwt voor dergelijke babbeltrucs. Laat nooit onbekende zomaar toe in uw woning.

Camping en boerderijen weggesaneerd

HEUVELRUG  De groene bufferzone tussen Maarsbergen en Woudenberg moet worden versterkt en autoluw worden gemaakt. Volgens het college is dat de inzet van de Utrechtse Heuvelrug bij de ontwikkeling van het gebied.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing fietstocht door Zuid-Amerika

DRIEBERGEN  Vanuit persoonlijke ervaringen en inzichten geeft Dirk van Asselt op 10 februari in de bibliotheek een lezing over zijn fietstocht van 12.000 kilometer door Zuid-Amerika zoals gemaakt in 2009.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugkoor zingt Franse koormuziek

DOORN  In samenwerking met de organisatie van de Martinus Concerten verzorgt het Heuvelrugkoor onder leiding van Tettie Wiechers op zondag 13 februari een concert met de titel Franse koormuziek van middeleeuwen tot heden.

Lees verder op de website van De Kaap

31 januari 2011

tijd: 13:40 uur  temperatuur: 0 °C

Gefotografeerd vanaf de Aalscholver Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Vijf jaar Utrechtse Heuvelrug: Hennie Kemner uit Leersum

LEERSUM  De gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat vijf jaar. De gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn werden op 1 januari 2006 samengevoegd tot één nieuwe gemeente. In een artikelenreeks praat een aantal hoofdrolspelers over de totstandkoming van de nieuwe gemeente. Er wordt ook gekeken of de herindeling heeft opgeleverd wat ze er van hadden verwacht. In deze vierde aflevering is het woord aan Hennie Kemner, voormalig VVD-wethouder in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Twee verdachten aangehouden voor overval in Rhenen

RHENEN  De politie heeft twee mannen uit Wageningen aangehouden voor een overval op een restaurant aan de Grebbeweg. Het gaat om een 38-jarige man en een 24-jarige. Beiden worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het plegen van de overval.
 
Op zaterdag 22 januari werd een overval gepleegd op het restaurant. Een onbekende man kwam de zaak binnen en bedreigde de eigenaar met een wapen en vroeg om geld. Dit kreeg hij niet en vertrok zonder buit in een auto. Bij die auto was ook nog een andere man gezien. Korte tijd later kreeg de politie door dat er vlak daarna in Wageningen een beroving had plaatsgevonden door een man op het Salverdaplein. De kenmerken van de auto als het op een vuurwapen gelijkende voorwerp waarmee was gedreigd, kwamen in beide incidenten erg met elkaar overeen. Ook kwamen de opgegeven signalementen in beide incidenten overeen en ook de manier waarop zij te werk gingen vertoonde gelijkenissen.

Een 24-jarige verdachte uit Wageningen kon na een korte achtervolging in Wageningen worden aangehouden nadat hij zich verdacht ophield bij de opgegeven auto (zie het bericht van 23 januari 2011 van de politie Gelderland-Midden).
 
Na onderzoek kon de politie in Wageningen zondagmiddag 23 januari een tweede verdachte aanhouden voor de overval op het restaurant. Het gaat om een 38-jarige Wageninger. 
Beide mannen zijn inmiddels in bewaring gesteld.

Wintertoernooi bij Jeu de boulesgroep Leersum

LEERSUM  Henske Siebel is sinds woensdag 26 januari de nieuwe kampioen van de Jeu de boulesgroep Leersum. Van de drie groepen in Leersum deden 21 personen mee aan de onderlinge strijd in de verwarmde hal van J.B.C. Mazijk de Petanque in Wijk bij Duurstede.

Lees verder op de website van De Kaap

Opnieuw winst voor vrouwen Volleer en Enervo

HEUVELRUG  De strijd om de koppositie bij de vrouwen tussen Enervo en Volleer gaat onverminderd voort. Door de 3-1 winst van Volleer op Limes 2 en de 0-4 van Enervo bij Protos 4 kroop Enervo een puntje dichterbij.

Lees verder op de website van De Kaap

Promotiekansen KCD/Decohome vervlogen na geflatteerde nederlaag

DOORN  Het is KCD/Decohome niet gelukt de plotseling weer verkregen promotiekansen te verzilveren. Titelkandidaat Nova had tot een kwartier in de tweede helft de handen meer dan vol aan de Doornse korfballers, maar de elfde Biltse treffer (11-8) brak het verzet definitief waarna het einde bij een geflatteerde 14-8 kwam.

Lees verder op de website van De Kaap

Koninklijke Onderscheiding voor Zeistenaar J.J.A. Doolaard

AMSTELVEEN  Zondag reikte de burgemeester van Amstelveen, de heer mr. J.H.C.van Zanen aan de heer ds.drs. J.J.A. Doolaard een Koninklijke Onderscheiding, ridder in de Orde van Oranje Nassau, uit tijdens zijn afscheidsdienst als predikant van de Kruiskerkgemeente in Amstelveen. De heer Doolaard is inwoner van Zeist.

Dominee J.J.A. Doolaard verricht al jarenlang naast zijn volledige werkweek als geestelijk verzorger of predikant tal van bestuurlijke zaken en “klussen” voor kerk en maatschappij, zowel plaatselijk, regionaal, landelijk en internationaal. Ook heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisering van Hospice Veerhuis in Amsterdam.

Vrouw Holle als tafelpoppenspel.

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 6 februari zal voor kinderen vanaf 3 jaar door Mennie van Nimwegen het wintersprookje van de gebr. Grimm over Vrouw Holle als tafelpoppenspel worden gespeeld en verteld.

Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Snertwandeling bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 6 februari organiseert Bezoekerscentrum De Boswerf een snertwandeling. De wandeling start om 13.30 uur en duurt 1,5 tot 2 uur.
U gaat samen met een bioloog op zoek naar de overwinteringstactieken van planten en dieren in het Zeisterbos. Na afloop van de wandeling kunt u bij het bezoekerscentrum genieten van een kop erwtensoep. Deelname € 3,50 (inclusief de erwtensoep). Voor deze wandeling dient u zich aan te melden.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (januari, februari en maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Gehandicapt Dalto geen partij voor Koog Zaandijk

DRIEBERGEN  Vermoedelijk was vooraf bij de Dalto-aanhang al duidelijk, dat er deze avond van hun eerste team niet al te veel verwacht kon worden, want het voor Dalto gereserveerde gedeelte van de tribune bij KZ was slechts halfvol.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer geeft les op Schoonoord Doorn

DOORN  Leerlingen uit de tweede klas van Schoonoord Doorn kregen vorige week antwoord op alle brandweergerelateerde vragen tijdens een demonstratie brandbeheersing.

Lees verder op de website van De Kaap