Heuvelrugnieuws van vrijdag 1 januari 2010 (kopie)

Groenhoek Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:25 uur  temperatuur: 0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vreugdevuur op Raadhuisplein in Doorn

DOORN  Ook dit jaar waren er vreugdevuren tijdens de viering van Oud & Nieuw in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De gemeente had toestemming gegeven voor een vreugdevuur op het braakliggende terrein op het Raadhuisplein in Doorn en voor De Koeheuvels in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Met een duik het nieuwe jaar in

AMERONGEN/WIJK BIJ DUURSTEDE   Op de Gravenbol tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen werd ook dit jaar de traditionele UNOX nieuwjaarsduik gehouden. Precies om 12.00 uur gingen de duikers na een warming up en onder toezicht van de brandweerduikers te water.

Lees verder op de website van De Kaap

Slingerende automobilist met wapens aangehouden

ZEIST  Op 1 januari, omstreeks vier uur zagen politie-bikers op de Slotlaan dat een auto slingerend over de rijstrook reed.  Zij hielden de 45-jarige automobilist uit Zeist staande en troffen in de auto een balletjes pistool en een gedoofde joint aan.
De man is geboeid meegenomen naar het politiebureau. In de auto bleek bij nader onderzoek onder andere ook een vuurwapen, een tas met kleding, een pantykous en messen te liggen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Hakim treedt op voor kinderen

DOORN  Wie kent hem niet: Hakim Traida? Al jarenlang is hij een van de vaste gezichten van Sesamstraat; geliefd bij kinderen en ouders. Op zondag 10 januari is hij in Doorn in Theater de Raadzaal om het verhaal te vertellen over de dromendief.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 2 januari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Kerstboomverbranding

MAARN/MAARSBERGEN  Met de gedachten aan de laatste oliebol en zoveel goede voornemens voor 2010 begint de Oranjevereniging, in samenwerking met de vrijwillige brandweer van afdeling Maarn-Maarsbergen, het nieuwe jaar traditioneel met de verbranding van ingeleverde kerstbomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dorp&Natuur kindermiddag

LEERSUM  Er wordt op woensdagmiddag 6 januari een activiteit georganiseerd waarin bomen, bos, hout en kunst een rol spelen. De activiteit vindt deels buiten in het bos plaats en deels binnen in het leegstaande gebouw van de Donderberg in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersum 2009: Dit was ‘het jaar van De Binder’

LEERSUM  Als er één onderwerp is dat Leersum in 2009 heeft beziggehouden, dan is het wel Sport- en Cultuurcentrum De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Godinnenverhalen

AMERONGEN  Het Open Atelier Amerongen organiseert op zaterdag 16 januari van 10.00 uur tot 17.00 uur een eenmalige workshop voor het leren schrijven van Godinnenverhalen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 3 januari 2010 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:50 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:50 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Tophits van Haydn en Beethoven

AMERONGEN  De Van Swieten Society is op bezoek in de muzieksalon van Baron Frits van Swieten, de stapelachterkleinzoon van de legendarische MuziekBaron Gottfried van Swieten. De oude Baron van Swieten was een belangrijke man rond het jaar 1800: hij was degene die zorgde dat grote componisten als Haydn en Beethoven de mooiste muziek componeerden!

Baron Frits is collectioneur van verloren melodieën en hij helpt de Van Swieten Society een optreden voor te bereiden. In zijn immense verzameling vinden ze een oud boek met daarin de Top 40 van het jaar 1803, maar… de pagina met de nummer-1-hit ontbreekt! Maar door goed te luisteren, kunnen ze misschien uitvinden welke tophit dat was … De Van Swieten Society laat het verschil horen tussen geluid en muziek. Kan een klok muziek tikken? Wat voor plaatjes zie je bij muziek? Baron Frits voelt het aan zijn water en maakt ondertussen een dansje. Over hoe een pianoles zomaar een meesterwerk kan opleveren en over muziek die je doet dansen van plezier. Een programma met pianotrio en vol met tophits van Haydn en Beethoven.

Locatie: koetshuis Kasteel Amerongen, Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
Aanvang: 14:30
Volwassenen € 15,00
Kinderen € 7,50 incl. een drankje
U kunt kaarten bestellen door een e-mail te sturen naar: concerten@kasteelamerongen.nl

Getuigenoproep aanranding

DOORN Zaterdag kreeg de politie omstreeks 21.30 uur een melding dat een 70-jarige vrouw uit Doorn was aangerand. Ze liep met haar fiets aan de hand een oprit aan de Oude Woudenbergseweg op. Toen ze haar fiets wilde stallen werd ze plots onzedelijk betast door een man. De politie was snel ter plaatse en heeft de omgeving afgezocht maar niemand aangetroffen.
 
Het signalement van de man luidt als volgt:
 
Normaal postuur, zwart en krullend haar, donkere kleding, geen handschoenen.
 
De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien? Bel dan naar de politie in district Heuvelrug via 0900-8844. U kunt ook bellen met misdaad anoniem op 0800-7000.

Portugese Fado met Fernando Lameirinhas in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Gitarist en zanger Fernando Lameirinhas speelt op zondag 10 januari in het Beauforthuis. Samen met pianist Juan Pablo Dobal  zorgt hij voor intiem, fragiel, maar prachtig concert. Deze twee weergaloze muzikanten slepen iedere toeschouwer met elke noot die ze spelen mee in hun wereld van gevoel en passie. Koop kaarten direct online via www.beauforthuis.nl of reserveer telefonisch op 0343 – 49 32 27.
Fernando Lamerinhas werd in 1944 in Porto (Portugal) geboren, maar vertrok in 1959 naar België om  uiteindelijk in Amsterdam terecht te komen. Lameirinhas combineert de Portugese fado met allerlei muziekstijlen zoals blues en jazz, maar ook traditionele Braziliaanse stijlen. Verschillende muzikale werelden komen in zijn muziek samen. 
Dit keer speelt hij samen met de pianist Juan Pablo Dobal. Dobal, geboren in 1964, komt oorspronkelijk uit Argentinië, maar verhuisde naar Amsterdam op 25 jarige leeftijd. Hij studeerde aan het conservatorium van Buenos Aires. Naast het spelen componeert hij ook eigen werk. Hij houdt zich vooral bezig met Argentijnse muziek, tango en folkore.  Lameirinhas en Dobal zijn absoluut geen vreemden van elkaar. Dobal maakt deel uit van de vaste groep muzikanten, die Lameirinhas begeleiden bij zijn concerten. Zo hebben Lamerinhas en Dobal al vele optredens samen gespeeld, zoals bijvoorbeeld tijdens de viering van Lameirinhas’ 40 jarig jubileum in Carré.
zondag 10 januari, 17 uur 
Fernando Lameirinhas & Juan Pablo Dobal 
entree € 17,50 | CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr € 12,50

Maarn/Maarsbergen 2009: Bewoners voor behoud dorpskarakter

MAARN/MAARSBERGEN  Onder het kopje Maarn in de Structuurvisie 2030 staat te lezen: ‘De inwoners hebben zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor het behoud van het groene en rustige karakter van de plaats en dit waar mogelijk te versterken.’ Diverse bouwprojecten zijn de revue gepasseerd in 2009.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 4 januari 2010 (kopie)

Hydepark Doorn
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 12:00 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Jaarwisseling in gemeente rustig verlopen


HEUVELRUG  De jaarwisseling in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is rustig verlopen. Zowel de politie als de brandweer hoefden nauwelijks in actie te komen.

Uit een eerste inventarisatie door de afdeling Wijkbeheer van de gemeente blijkt dat er minimale schade aan het straatmeubilair in de openbare ruimte is toegebracht. Het definitieve schadebedrag is over enkele weken bekend. Helaas deed zich wel een ernstig vuurwerkongeval met carbid voor in Amerongen.

De gemeente heeft samen met de politie, de brandweer en het jongerenwerk veel aandacht besteed aan een gedegen voorbereiding van de jaarwisseling. Zo vonden er in Amerongen en in Driebergen georganiseerde feesten plaats. In de dorpen Amerongen, Doorn, Driebergen, Maarn en Maarsbergen werden vreugdevuren ontstoken. 

Inwoners hebben in grote mate gehoor  gegeven aan de oproep om op Nieuwjaarsdag in hun straat zelf de restanten van het vuurwerk op te ruimen.

Hondenbezitters op de vuist

ZEIST  Op zondag 3 januari omstreeks 13.00 uur hadden twee hondenbezitters onenigheid over hun honden in het park De Brink waarbij één van de twee letsel opliep aan zijn gezicht.

Om 13.00 uur kreeg de politie een melding van een 48-jarige man uit Zeist die in het park De Brink net was geslagen door een 42-jarige plaatsgenoot. 
De 48-jarige Zeistenaar was met twee honden aan het wandelen. De andere man liep daar eveneens met zijn hond die loops was. Dat wekte de interesse van een van de honden van 48-jarige man. Na meerdere malen de hond weg te halen, werd de 48-jarige man boos en gaf de andere man een duw. Hierop haalde de 42-jarige man uit naar het gezicht van de 48-jarige. Deze hield hieraan een tand door zijn lip aan over en een pijnlijk jukbeen rechts. De man is aangehouden.

Nipt verlies SVMM in spannende duel tegen Regio’72

MAARN  Voor de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar mocht SVMM 1 afreizen naar Vaassen om de krachten te meten met Regio’72. Beide ploegen staan nog puntloos onderaan, dus er viel wat te halen.

Lees verder op de website van De Kaap

Cheque van €1500,- aangeboden door de Rabobank

AMERONGEN  Vanuit het Stimuleringsfonds van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug is op 30 december een cheque beschikbaar gesteld aan de EHBO afdeling Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Sterk internationaal deelnemersveld Ed Roosen Zitvolleybaltoernooi

LEERSUM  Volleybalvereniging Volleer organiseert voor de achtste achtereenvolgende keer het “Ed Roosen” Zitvolleybaltoernooi in Sport- en cultuurcentrum “De Binder”.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie Koningen tafelpoppenspel.

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 10 januari zal voor kinderen vanaf 5 jaar het verhaal van Driekoningen als tafelpoppenspel worden gespeeld en verteld door Mennie van Nimwegen. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 5 januari 2010 (kopie)

De Grutto 21-35  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Duurzaam en Zorgzaam het nieuwe jaar in

ZEIST  Het nieuwe jaar staat voor burgemeester Janssen van de gemeente Zeist in het teken van duurzaamheid en zorgzaamheid. In zijn nieuwjaarstoespraak staan deze twee thema’s centraal.

Burgemeester Janssen: “Wat ik heel belangrijk vind, is dat we duurzaamheid en zorgzaamheid als één kernwaarde zien. Je kunt nog zo bezig zijn met het milieu en met de toekomst maar als het ‘ieder voor zich’ is, als je geen tijd hebt om naar elkaar om te kijken, stelt het allemaal niet zoveel voor.”

Op 4 januari hield burgemeester Janssen om 20.30 uur zijn nieuwjaarstoespraak in een vol Slot Zeist. Namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders wenste burgemeester Janssen alle aanwezigen een goed, gezond en vooral duurzaam 2010.

Als voorbeeld van duurzaamheid noemde hij het apart plastic inzamelen waarmee de gemeente Zeist dit najaar begon, het samen met de inwoners van Zeist formuleren van een Ontwikkelingsperspectief en een Structuurvisie, het zijn van een Millenniumgemeente en het dit jaar willen verkrijgen van het Fair Trade Label. Hij noemde ook de brand van afgelopen november op het Emmaplein als voorbeeld van zorgzaamheid. Dankzij omstanders konden bewoners gered en gewaarschuwd worden en zorgden buurtgenoten voor de eerste opvang. Burgemeester Janssen: “Druk bezig zijn met de toekomst heeft alleen zin als je ook naar elkaar omkijkt.”   

Meedoe-concert voor kinderen vanaf 7 jaar

AUSTERLITZ  Een meedoeconcert voor kinderen in het Beauforthuis, op zondagmiddag 10 januari. De prachtige muzikale voorstelling gaat over een gevleugelde piano die kan gaan en staan waar hij wil.

Hij reist van Europa naar Afrika, Amerika, waar je maar kan bedenken. Niets is te gek. De vleugelpiano kan zélfs door de tijd reizen. Kinderen en volwassenen zijn van harte uitgenodigd om met het verhaal mee te doen. Dus speel je op kleine percussie-instrumenten en leer je de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart eindelijk van dichtbij kennen.

Een vleugelpiano gaat op reis is een beeldende, interactieve voorstelling van Anna Elis de Jong, die je nog lang zal bijblijven. Kinderen maken op een speelse manier kennis met uiteenlopende muziekstijlen en leren hoeveel moois klassiek, pop en wereldmuziek te bieden hebben. Pianiste Anna Elis de Jong heeft zich gespecialiseerd in latin en Braziliaanse muziek, maar is van veel meer markten thuis. Ze speelde o.a. in Canta Brasil en Quinteto Tango Extremo. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

zondag 10 januari, 13 uur 
Anna Elis de Jong – Op reis in Europa, Afrika en de rest van de wereld – meedoe-concert vanaf 7 jaar 
entree € 11,50 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Blik op 2010 bij nieuwjaarsreceptie gemeente

HEUVELRUG  Op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de Heuvelruggemeente, afgelopen maandag, was het tijd om even terug te kijken op het afgelopen jaar, om vervolgens de blik op 2010 te richten.

Lees verder op de website van De Kaap

Rennend het nieuwe jaar in

AMERONGEN/LEERSUM  Traditiegetrouw zijn de loopgroepen van Aart Stigter’s Sport- en Gezondheidscentrum 3 januari, de eerste zondag in het nieuwe jaar, sportief begonnen met een lange duurloop van 2 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Start aanmelding voor verkiezing Familiebedrijf van het Jaar

HEUVELRUG  Nieuwsblad De Kaap.nl organiseert in 2010 de verkiezing van het Familiebedrijf van het Jaar. Alle familiebedrijven in het verspreidingsgebied van deze krant kunnen hieraan deelnemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Oprichting stichting stelt kindervakantieweek Doorn veilig

DOORN  De zomervakantie van 2010 lijkt nog ver weg, maar onlangs is er een belangrijke stap gezet om de Doornse basisschoolkinderen ook komende zomer een heerlijke vakantieweek te bezorgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 6 januari 2010 (kopie)

Oranjelaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:50 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

AZC Leersum wordt uitgebreid 


LEERSUM  Het college van burgemeester en wethouders heeft in december besloten akkoord te gaan met het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om het Asielzoekerscentrum (AZC) Leersum uit te breiden van 500 naar 650 bewoners.

Het AZC Leersum verandert van een terugkeercentrum in een oriëntatie- en inburgeringscentrum.
Mocht de bestemming van het AZC in de toekomst weer veranderen, dan maakt de gemeente een nieuwe afweging met betrekking tot het aantal bewoners.

De gemeente overlegt met het COA om te zorgen dat ook de beveiliging wordt aangepast aan een centrum van 650 bewoners.

De uitbreiding kan worden gerealiseerd binnen hetzelfde bouwvolume van het AZC waarvoor de gebruikelijke procedures worden gevolgd.

IJsbaan Driebergen open

DRIEBERGEN  Vanmiddag om twee uur opende de Driebergse IJsclub De Eendracht de poorten van haar ijsbaan aan de Jachtlaan. Het was meteen een drukte van belang. Ondanks de sneeuwval viel de kwaliteit van het ijs mee.

vergroot     foto 1   foto 2   foto 3


Bodemvervuiling Heuvelweg

DOORN  In de Heuvelweg in Doorn is medio november tijdens rioleringswerkzaamheden ernstige bodemverontreiniging aangetroffen. De verontreiniging is aangetroffen op 0,5 – 2,5m diepte. Onderzoek heeft uitgewezen dat er PAK’s en zware metalen in de grond aanwezig zijn.

Om de werkzaamheden in de Heuvelweg niet teveel te vertragen is een spoedprocedure opgestart om tot sanering van de grond te komen. Het is immers wettelijk niet toegestaan in vervuilde grond te graven. De rioolwerkzaamheden zijn daarom tijdelijk stopgezet.

Volksgezondheid
De vervuiling veroorzaakt geen gezondheidsrisico’s voor de bewoners van de Heuvelweg zolang men niet direct met de vervuilde grond in aanraking komt. Om die reden is de vervuilde grond direct na constatering van de verontreiniging afgedekt. Wanneer er geen rioolwerkzaamheden zouden plaatsvinden, zou deze situatie volgens de wet nog een tijd mogen blijven voortbestaan.

Sanering
Inmiddels heeft de provincie een beschikking afgegeven voor het saneren van de grond over de hele breedte van de weg en een lengte van ca 60m. De sanerings- en rioolwerkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Wanneer dat is gebeurd, kunnen de bestratingwerkzaamheden worden uitgevoerd. De verwachting is dat de Heuvelweg in de loop van april weer open is.

Vervolgonderzoek
Tijdens of direct na de sanering vindt een vervolgonderzoek plaats om het vervuilde gebied op openbaar en particulier terrein exact te bepalen en vast te stellen of er nog verdere sanering moet plaatsvinden.

Uniek optreden van Joop en Jessica

DRIEBERGEN  Op zaterdag 20 februari a.s. geeft de chansonnier Joop Visser samen met Jessica van Noord een uniek eenmalig optreden in Driebergen. Het avondvullende optreden vindt plaats in ontmoetingscentrum Champ’Aubert aan de Boterbloem 1.

vergroot foto

Joop Visser is befaamd om zijn vlijmscherpe teksten en wordt beschouwd als de ‘vader’ van het Nederlandstalige luisterlied. Hij heeft grote invloed gehad op tal van liedjesschrijvers en cabaretiers, van Lennaert Nijgh en Robert Long tot Freek de Jonge.
Joop Visser heeft in de loop der jaren een enorm repertoire opgebouwd dat vaak even cynisch als hilarisch is, maar vooral zijn werk van de laatste decennia wordt geroemd vanwege de radicale toon waarmee hij de vloer aanveegt met de politiek, de media en alles wat voor zoete koek wordt geslikt. Fameus in dit verband zijn onder meer zijn liedjes over Geert Wilders, Máxima en ‘de manager’. Sinds 2005 vormt Joop Visser een duo met Jessica van Noord. De afgelopen jaren kregen zij twee keer de door Jan Rot ingestelde ‘Okapi Liedprijs’ voor respectievelijk de liederen ‘De Schemering’ en ‘Twee Monniken’.
Het is voor het eerst dat Joop Visser in de regio Driebergen – Zeist  optreedt. De voorstelling op 20 februari in Champ’Aubert begint om 20.00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt.
Toegangskaarten (á 15 euro) kunnen uitsluitend via internet besteld worden, via de website www.stichtsecourant.nl

Kijkje in de keuken

DOORN  Atelier ART33 is in het derde weekeinde van januari zoals gebruikelijk geopend, maar nu eens niet met een mini expositie maar met een “kijkje in de keuken” op 16 en 17 januari.

Enkele deelnemers aan het ‘Open Atelier Doorn’ laten zien hoe zij aan hun schilderijen werken.
Er word gewerkt met olieverf, acrylverf, ecoline, aquarelverf, collages, fotografie en papier-maché.
In het ‘Open Atelier’ is ruimte om alleen te werken en naar behoefte steun en advies te vragen aan anderen in het atelier. Je kunt gebruik maken van aanwezig gereedschap en er is  ruimte om je werk te laten drogen. Veel is mogelijk na overleg.
Je kunt het atelier ook alleen gebruiken als je dat liever doet.
Het open atelier is ook handig als je eens iets groots wilt maken en daar thuis niet aan toe komt. Verder is het ook gewoon stimulerend  om elke week of  1x per 14 dagen te komen, je komt er thuis niet aan toe door allerlei  redenen.
Jongeren zijn ook van harte welkom! Neem b.v. een ‘strippenkaart’, dan hoef je niet als je eens geen zin hebt!

Dit weekend is er een een kleine digitale donkere kamer waar aan foto’s “gesleuteld” word.
Heb je een foto waarover je niet tevreden bent, zet die op een geheugenstick. Ter plekke kan gekeken worden wat er (eventueel) aan te verbeteren valt. Het resultaat krijg je op de stick mee terug.


Het atelier aan de Kampweg 33 in Doorn is open op zaterdag 16 en zondag 17 januari van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor INFORMATIE kun je altijd aanbellen aan de Kampweg 33 of bellen naar TEL: 0343-416074 of onze website bezoeken: www.art33.eu
Vriendelijke groeten Martine van den Hengel en Arnoud Venema

Heuvelrugnieuws van donderdag 7 januari 2010 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:30 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Vrouw achter brandmoord Zeist

UTRECHT/ZEIST  Hoogstwaarschijnlijk zit een vrouw achter de dodelijke brand in de Geroflat aan de Laan van Vollenhoven in Zeist. Dat meldt de politie. Op 7 december liep de 23-jarige bewoonster Nerges ernstige verwondingen op door brand. Ze overleed later in het ziekenhuis.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Belediging

ZEIST  De politie heeft woensdagmorgen een 22-jarige inwoner van Zeist aangehouden voor belediging van twee toezichthouders van de gemeente.
 
De beide toezichthouders bekeurden rond 11.15 uur een auto die op het trottoir van de Arnhemseweg stond geparkeerd. Kort nadat zij de bekeuring achter de ruitenwisser hadden achtergelaten werden zij aangesproken door de bestuurder. Hij was het niet eens met de hoogte van de boete en wenste een waarschuwing. Toen hier geen gevolg aan werd gegeven schold hij de toezichthouders uit en beledigde hij hen.
 
Hij probeerde nog aan een aanhouding te voorkomen waarna een worsteling ontstond en één van de toezichthouders kwam te vallen. Uiteindelijk gaf de Zeister zich gewonnen en kon hij worden overgedragen aan de assisterende politieagenten. De man is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Cursusproject Amerongen start nieuw seizoen

AMERONGEN  In de grote zaal van zorgcentrum De Ridderhof vindt op 11 januari om 20.00 uur de opening van het nieuwe cursusjaar van het cursusproject plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 8 januari 2010 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:40 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Koek-en-Zopie bij ATV

AMERONGEN  Het clubhuis van de ATV is deze dagen omgebouwd tot een waar Koek-en-Zopie paradijs om de verkleunde schaatsers op de Amerongse Uiterwaarden van een (warm) natje en droogje te kunnen voorzien.

Lees verder op de website van De Kaap

Klaske Hofstee Held uit het hart 2009

UTRECHT  Klaske Hofstee in Driebergen is zojuist door kijkers en luisteraars van RTV Utrecht uitgeroepen tot de Held uit het hart van 2009. Hofstee is getrouwd met iemand die een relatief onbekende vorm van kanker in de hersenen heeft.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zwarte auto aanrijding Zeist gezocht

ZEIST  De politie is op zoek naar de bestuurder van een zwarte auto die donderdag in Zeist waarschijnlijk een ongeluk heeft veroorzaakt. De wagen kwam vanaf het KNVB-terrein de Woudenbergseweg op en vergat voorrang te verlenen. Twee auto’s moesten vervolgens in de remmen en botsten op elkaar.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Giro door (over) Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG Zoals u wellicht weet komt een van de grootste wielerevenementen van Italië, de Giro d’Italia, naar Nederland. De start is op zaterdag 8 mei 2010 in Amsterdam. Op zondag 9 mei wordt een etappe gereden die voor een groot deel door de gemeente Utrechtse Heuvelrug voert.

De renners komen door Driebergen, Doorn, het buitengebied van Maarsbergen, Leersum en zelfs twee keer door Amerongen. De gemeente vindt de komst van de Giro d’Italia een geweldig mooie kans om de gemeente op de kaart te zetten. En dat wil ze graag samen met zoveel mogelijk inwoners gaan doen.
 
De gemeente wil graag een Italiaanse week organiseren van zaterdag 1 mei tot en met zondag 9 mei, in samenwerking met alle ondernemers, (sport)verenigingen, stichtingen, scholen, instanties en inwoners uit de gemeente. De Italiaanse activiteiten kunnen in alle dorpen gehouden worden.

Om met elkaar de nodige ideeën en initiatieven te bedenken, organiseert de gemeente een informatieve startbijeenkomst op 20 januari 2010, van 19.30 uur tot circa 22.30 uur in het Cultuurhuis te Doorn. Wethouder Roy Pamboer zal een inleiding houden, waarna we met elkaar aan de slag gaan in de vorm van workshops.
 
Iedereen wordt hartelijk voor deze bijeenkomst uitgenodigd. In verband met de voorbereiding van de avond wordt u vriendelijk om u aan melden via postbuscommunicatie@heuvelrug.nl

Kerstbomen gaan in vlammen op

MAARN  Vele mensen zagen hun kerstboom voor hun ogen in vlammen opgaan tijdens de kerstboomverbranding op de Koeheuvels.

Lees verder op de website van De Kaap

Organisatie kijkt terug op geslaagd nieuwjaarsfeest Amerongen

AMERONGEN  Het grote nieuwjaarsfeest in De Ploeg is succesvol verlopen. Zo’n 350, vooral jonge, Amerongers kwamen op het nieuwjaarsfeest af.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 9 januari 2010 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:55 uur  temperatuur: 0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vaart achter vernieuwing wijk- en winkelcentrum De Clomp

ZEIST  Het ontwerpbestemmingsplan De Clomp heeft eind vorig jaar ter visie gelegen en er zijn 18 zienswijzen ingediend. Projectwethouder Gudde vindt het heel positief dat uit de zienswijzen blijkt dat er geen grote weerstanden zijn tegen de voorgenomen sloop/nieuwbouw van het wijk- en winkelcentrum.

Wel zijn er deelaspecten in de plannen waar nog zorgen over zijn, zoals de omvang van het totale winkelcentrum, het aantal woningen en parkeerplaatsen, de verkeersveiligheid en enkele groenonderdelen.

Snelheid
Bab Langelaar, waarnemend voorzitter van de Planbegeleidingsgroep van De Clomp: “We zijn blij met de snelheid waarmee door de gemeente wordt gewerkt. Daar hebben we zelf ook op aangedrongen. Maar niet ten koste van de zorgvuldigheid”.

Aanvullende onderzoeken
Vooral de Planbegeleidingsgroep, die veel belangengroeperingen vertegenwoordigt, heeft een uitgebreide en gemotiveerde zienswijze ingediend. De reactie op het plan is enerzijds positief en anderzijds kritisch. De Planbegeleidingsgroep dringt aan op aanvullende onderzoeken, zoals over de omvang van het totale wijk- en winkelcentrum en het aantal parkeerplaatsen.

Betrokkenheid
Het afgelopen jaar was de betrokkenheid van de Planbegeleidingsgroep bijzonder groot en niet zonder resultaat. Frans Merks, ontwikkelaar van Rialto Zeist BV: “De inbreng van de Planbegeleidingsgroep heeft het plan op diverse punten aanzienlijk verbeterd. Vooral het groenplan, dat gezamenlijk is uitgewerkt, is hiervan een goed voorbeeld”. Hij wil graag de onduidelijkheden die de Planbegeleidingsgroep nog constateert in de planvorming op net zo constructieve wijze bespreken en uitwerken.
Rialto Zeist en woningbouwcorporatie Seyster Veste zijn de ontwikkelende partijen.


Planning
Het bestemmingsplan zal naar verwachting in de vergadering van de gemeenteraad van 27 april 2010 worden vastgesteld. Volgens de planning kan dan eind 2010 gestart worden met de uitvoering van de eerste fase; de bouw van een multifunctioneel voorzieningencluster, dat onder meer een sporthal, sociaal cultureel centrum, gezondheidsvoorzieningen, wijkservicepunt en een centrum voor jeugd en gezin omvat. Een architect is al gestart met de eerste schetsen.

Workshop Vrij Vertellen

LEERSUM  Van een herinnering kan een verhaal gemaakt worden waar anderen graag naar luisteren. Jac Vroemen (73) ziet vertellers als ware parelduikers, die keer op keer ontdekken dat het waardevol is wat ze meegemaakt hebben.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 10 januari 2010 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dalto begint 2010 goed met een overwinning op PKC

DRIEBERGEN  In een, waarschijnlijk door de weersomstandigheden, matig gevulde Hoenderdaal heeft Dalto na twee nederlagen op rij de draad weer opgepakt. De thuisclub versloeg met 30-20 het matig spelende PKC/Lukassen Boer en verstevigde hiermee de derde plaats.
Beide ploegen werden bij het voorstellen vergezeld door de E1 pupillen van Dalto en de gastpupillen van NOVA. Altijd een leuk moment voor de wedstrijd.

vergroot foto

Na de openingsgoal van Bob de Jong nam de ploeg uit Papendrecht het initiatief en een voorsprong van 1-3. Schutters Leon Simons van PKC en Bob de Jong wisten beiden heel gemakkelijk de korf te vinden in de eerste tien minuten wat resulteerde in een 5-5 tussenstand. Tot 7-7 ging de score gelijk op waarna voor PKC een doelpuntloze periode van zeven minuten volgde . Zeven minuten waarin Dalto een tandje bijschakelde en wegliep van de ploeg uit Papendrecht.
Door doelpunten Henriët Brandsma, tweemaal Jorrit Bergsma, Ilona van den Berg en Jos Roseboom nam Dalto een ruime 13-7 voorsprong.

De doelpuntloze periode van PKC werd even doorbroken en 13-8 op het scorebord verscheen. Het antwoord was van Dalto, aanvoerder Bob de Jong die in deze wedstrijd uitblonk en 8 maal doel trof, zorgde direct van afstand voor 14-8. Een schot van korte afstand van Linda van Woudenberg (16-9) leek de beslissing te zijn in de wedstrijd. PKC stroopte voor rust nog even de mouwen op en bracht de marge terug naar vijf, ruststand 17-12.
Dalto kwam gemotiveerd de kleedkamers uit en wilde na de pauze de wedstrijd direct beslissen. De laatste wedstrijd in 2009 tegen Fortuna gaf de ploeg uit Driebergen een riante voorsprong uit handen en wilde dat niet weer laten gebeuren. Het eerste doelpunt werd nog gemaakt door PKC, maar daarna was het Dalto die de voorsprong in rap tempo uitbouwde naar 22-13. Jorrit Bergsmahad met zijn afstandstreffers (20-13 en 21-13) een belangrijke rol in deze fase van de wedstrijd. De snelle aanvaller van Dalto vocht in de aanval veel aantrekkelijke duels uit tegen internationalLeon Simons. “Het is lastig aanvallen tegen Leon, hij dreigt veel en het is lastig tot schot komen tegen hem. Bob (de Jong) en ik hebben veel kunnen afwisselen in de aanval en hierdoor waren we niet te stoppen.” Het mooiste doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Jos Roseboom op aangeven van Adriaan van Dijk. Van Dijk gooide, zonder te kijken, puur op de schreeuw “Aad” van Roseboom de bal achterover door naar Roseboom en deze benutte de bal feilloos. Het publiek kon deze actie duidelijk waarderen.
De ploeg uit Papendrecht kon zich niet meer terugvechten om het de thuisclub nog lastig te maken. In de slotfase van de wedstrijd ging de ploeg van Herman van Gunst op zoek naar de dertig treffers en dat lukte. Bob de Jong zorgde 1 minuut voor tijd voor het 30-19. Het laatste woord was voor PKC en daarmee kwam de eindstand op 30-20. Een matig spelend PKC was niet opgewassen tegen een gedreven Dalto. In deze wedstrijd kwamen alle Dalto-spelers tot scoren.
Opstelling Dalto: Adriaan van Dijk 2, Bob de Jong 8, Henriët Brandsma 2, Ilona van den Berg2, Jorrit Bergsma 5, Jos Roseboom 9, Linda van Woudenberg 1, Simone Timmerman 1.

Vrouw overvallen in haar woning

ZEIST Een 77-jarige vrouw uit Zeist deed omstreeks 20.55 uur de deur van haar woning open toen er aangebeld werd. Op het moment dat zij de deur opende, werd deze met kracht opengeduwd door drie mannen die voor de deur stonden.

Een van de daders had vermoedelijk een mes in zijn hand die de vrouw nog net kon afweren. Hierdoor raakte zij gewond aan haar hand. De daders eisten geld van het slachtoffer en doorzichten het hele huis. Hierna vertrokken zij.
 
De politie is op zoek naar getuige(n) van deze overval. Omdat de overval plaatsvond tijdens de koopavond hoopt de politie op getuigen. Heeft u iets gezien of heeft u informatie, belt u dan met de politie van het bureau Zeist, tel: 0900 – 88 44.

Ongeduld

ZEIST  Op de Driebergseweg vond vrijdagmiddag 8 januari een aanrijding tussen twee personenauto’s plaats. Hierbij raakte een man gewond.
 
Een 31-jarige automobilist uit Zwolle stond omstreeks 13.10 uur in de rij te wachten voor de spoorbomen die dicht waren. Toen het de man te lang duurde, wilde hij uit de rij om te keren en de andere kant op te rijden. Op het moment dat hij zijn auto uit de rij reed, zag hij een tegemoetkomende 56-jarige automobilist uit Driebergen over het hoofd.
 
Hierdoor ontstond een aanrijding. Door de aanrijding liep de 31-jarige Zwollenaar letsel op aan zijn rug en benen. Hij werd voor onderzoek naar het Diakonessenziekenhuis in Utrecht overgebracht.

Afscheid van peuterjuf Leny

MAARN  ,,Mijn hart ligt echt bij de jonge kinderen”, zegt juf Leny van peuterspeelzaal ’t Hummelhonk in Maarn. Na 25 jaar gaat zij echter de kinderen verlaten en genieten van een welverdiend pensioen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nederlandse Fluit Academie in de Koningshof in Doorn

DOORN  De Nederlandse Fluit Academie geeft op zondag 30 januari een informeel concert in de Koningshof in Doorn. Dit concert besluit de ‘1-daagse’, die wordt georganiseerd voor 22 jonge Nederlandse toptalenten op de dwarsfluit.

Lees verder op de website van De Kaap

Caro Emerald in het Beauforthuis

AUSTERLITZ Caro Emerald, bekend van de nieuwste Martini commercial, zal op woensdag 13 januari optreden in het Beauforthuis. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

‘A night like this’ is de nieuwe single van Caro Emerald. Nog niet gehoord? Het nummer is namelijk gebruikt in de nieuwste Martini commercial die vooral op internet veel te zien is via onder meer YouTube, maar ook op televisie. Caro Emerald zingt met een mooie en verleidelijke stem prachtige nummers: een jaren ’50 sound bestaande uit een mix van jazz, tango, mambo en andere heerlijke ritmes. Haar debuutalbum ‘Deleted Scenes From The Cutting Room Floor’ zal eind januari uit komen, maar ze zal op 13 januari in het Beauforthuis eerst een swingend concert geven.
woensdag 13 januari 2010, 20:15 uur 
Caro Emerald, A Night Like This 
entree € 15 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 10 | kinderen t/m 12 jr € 10

SVMM zet thuis Regio’72 opzij

MAARN/MAARSBERGEN  SVMM 1 stond zaterdag voor een belangrijke wedstrijd tegen Regio ’72. Vorige week werd namelijk nipt met 12-11 verloren en dat voelde niet lekker bij de korfballers.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome boekt regelmatige overwinning

DOORN  Het was de vraag hoe KCD/Decohome het eerste puntverlies van de competitie zou verteren, maar ondanks de vroege aanvangstijd kon Hilversum de Doornse ploeg geen moment bedreigen. Met een duidelijke 21-9 zege werd de koppositie met succes verdedigd.

Lees verder op de website van De Kaap

BC Doorn pakt winst in Bilthoven

DOORN  Het eerste mannenteam van Badmintonclub Doorn heeft vrijdagavond in Bilthoven met 3-5 gewonnen van BC Irene. Met nog twee competitierondes in de Hoofdklasse voor de boeg staan de Doornaars derde in hun poule.

Lees verder op de website van De Kaap

Buiten slapen levert 10.000 euro op

DRIEBERGEN  Een groep jongeren heeft in Driebergen 10.000 euro opgehaald voor straatmeiden in Bolivia. Ze sliepen daarvoor, in weerwil van de vrieskou, in kartonnen dozen in de buitenlucht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ed Roosen Zitvolleybaltoernooi prooi voor Leverkusen

LEERSUM  Het Ed Roosen zitvolleybaltoernooi dat Volleer traditioneel kort na Nieuwjaar organiseert bracht zaterdag en zondag tal van boeiende wedstrijden in de sportzaal van De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwjaarduik Z&PC de Zwoer (100 x 100)

DRIEBERGEN  Maandag 28 december werd de traditionele 100X100 meter  weer door de zwemvereniging gezwommen. In tegenstelling tot een jaar geleden konden de zwemmers nu genieten van een normale dag. De aanvang was om 17.00 uur.  Het is niet duidelijk wie er allemaal in de vakantie kunnen, of willen komen op de jaarlijkse prestatietocht, maar de animo was goed.

vergroot foto

Om klokslag vijf uur in de middag beginnen er 10 man aan deze uitdaging. In de snelste baan is Hans Vijge te vinden. Hij wil deze prestatie neerzetten in een gemiddelde tijd van 1 minuut en 30 seconden per 100 meter.  
De baan ernaast zwemmen Sigrid Dogger, Rianne Weijburg en Symen Dogger op een schema van 1 minuut en 35 seconden. Op de derde baan zijn de bikkels Judith Dogger-Cromjongh, Auke Koops (uit Wijk bij Duurstede), Tim Douma en Sven Dogger te vinden. Zij hebben voor de 100*100 meter een schema van 1 minuut en 45 seconden.
Als laatste is er de baan voor de jongeren. Hier zwemt Elja Douma de 100X75 meter en Rick Douma de 50X75 meter.  Later wordt deze baan nog verder aangevuld met Mart Niehoff die vanaf 18.00 uur zijn prestatie gaat neerzetten.

Volgens Hoofdtrainer Steven ;”Het is goed te doen, daar hebben we op geoefend, maar veel verder dan 6500m kan je toch niet komen in een normale training. Het is juist nu in het begin van het nieuwe jaar een leuke gelegenheid om zoiets te doen. Het blijft een prestatie en wij blijven hierbij ook goed bij opletten dat ze niet te ver gaan met zichzelf”.
Uiteraard worden de zwemmers ondersteund door een aantal ouders die op tijd drinken en eten aanreiken. Dit is noodzakelijk omdat anders er uitdroging kan optreden en of een zogenaamde ‘hongerklop’.
Op alle banen wordt er goed gezwommen en de richttijden blijken goed gekozen. De bedoeling is om 100 meter te zwemmen, dan een aantal seconden rust en dan weer de volgende 100 meter. In totaal wordt door de meesten op deze manier 10.000 meter gezwommen.

De eerste 5 kilometer (3 kilometer voor baan 1) wordt door iedereen probleemloos gezwommen. Hierna wordt het echter moeilijker. Maar niemand laat zich nog kennen. Probleem bij deze prestatie is niet alleen lichamelijk, maar vooral mentaal.
Na 7500 meter de eerste afvaller. Hans moet opgeven in verband met een potentiële schouderblessure. Hij voelt dat hij last krijgt en als veteraan binnen het gezelschap weet hij precies hoever hij kan gaan. Overigens niets dan lof.

Sigrid, Rianne en Symen gaan gewoon door op het schema. Alleen de laatste 10 X 100 meter wordt er een schema van 1 minuut 40 aangehouden. Wat opvallend was, is dat Symen in totaal 9700 meter in de rugslag aflegt. De overigen zwemmen bijna de gehele afstand in borstcrawl.
De baan hiernaast wordt aangevoerd door de andere veteraan, Judith. Na een voorzichtige start van de jonkies gingen Auke, Tim en Sven verder op een sneller tempo. Chapeau!!
Op baan 1 zijn in de tussentijd Elja en Rick druk in de weer om hun meters te zwemmen. Ook hier is het zichtbaar zwaar, maar beiden weten niet van ophouden. Nadat Mart ook is gestart weten ze elkaar nog meer te stimuleren om het vol te kunnen houden.
Al met al weer een prima start voor het nieuwe jaar.

Muziek in de Theresiakerk

MAARN  In het kader van Muziek in de Theresiakerk wordt op zaterdag 16 januari weer een concert gehouden, verzorgd door het trio Bella Donnae. Het thema van het concert is ‘verlangen’.

Lees verder op de website van De Kaap

Dwarsfluit Jeroen Pek in Cantina

DOORN  Dwarsfluitist Jeroen Pek behoort al jaren tot de top van de jazz in Nederland en het buitenland. Hij speelde op bekende festivals met grote namen. In Doorn speelt hij tweemaal (ook op 21 maart) in een gelegenheidssamenstelling met Stormvogel en Onno Witte en nodigt hij daarnaast bijzondere gasten uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing Etruskische labyrinten bij Il Sogno

AMERONGEN  Mythische helden, groteske monsters, raadselachtige sfinxen en antieke goden en godinnen bevolken de Renaissance Tuinen van Bomarzo, in het grensgebied van Toscane, Umbrië en Lazio.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 12 januari 2010 (kopie)

Nassaulaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:35 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Noorderwind – liederen uit Finland

AUSTERLITZ  Op zondag 17 januari (12 uur) is er in het Beauforthuis het concert Noorderwind, liederen uit Finland. Janneke Moes (zang) en Mark Lockett (piano) brengen een programma van 20e eeuwse liederen van de Finse componisten Oskar Merikanto, Leevi Madetoja, Einojuhani Rautavaara, Anja Riska en Yrjö Kilpinen.

Tijdens het concert wordt U meegenomen naar een wereld van de volkse romantiek van Merikanto, naar de intieme verfijnde melodieen van Riska, tot de mysterieuze klanken van Rautavaara. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

zondag 17 januari, 12 uur 
Noorderwind – liederen uit Finland 
Janneke Moes (zang) & Mark Lockett (piano) 
entree € 15 | reductieprijs € 12 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

VVD tegen vergroting asielzoekerscentrum Leersum

HEUVELRUG  Gisteravond is in de Raadscommissie Samenleving het onderwerp besproken dat handelt over de vergroting van de capaciteit van het AZC Leersum naar 650 asielzoekers. De VVD is het niet eens met het college van b&w en heeft daarover onderstaand persbericht gepubliceerd.


Persgericht VVD
De VVD beseft dat met het nieuwe asielzoekersbeleid van de huidige regering de asielaanvragen weer stijgen. In de EU met 6 % in 2008. In ons land is het aantal verdubbeld. Van 7.102 in 2007 naar 13.399 in 2008. Dat heeft dus consequenties voor de asielopvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.
Ook daarbij zijn de kosten per asielzoeker sinds deze regering met 36% gestegen: van € 18.000 naar € 24.500. Op dit moment besteedt de regering bijna € 200 mln meer dan begroot aan het opnemen en opvangen van asielzoekers.

In deze moeilijke tijden zal dat mogelijk gaan betekenen dat taken die voorheen door het COA werden betaalt, overgeheveld worden naar de gemeente waar het COA een centrum heeft. Garanties dat het COA alles betaalt en blijft betalen, trekken wij in twijfel.

Het asielzoekerscentrum in Leersum zal worden omgevormd tot een Orientatie- en Inburgeringscentrum, lezen we. Asielzoekers die dus in principe kans maken op een verblijfsvergunning of die vergunning al hebben ontvangen, maar wachten op huisvesting. Wat betekent deze omvorming voor de vraag naar sociale woningen in onze gemeente? Krijgen onze eigen inwoners op de woningmarkt in de nieuwe medelanders er groep concurrenten bij? Deze week staat er in het weekblad Elsevier aan artikel over de opvang van asielzoekers. Op mijn verzoek heeft de griffie u een kopie uitgereikt. In dit artikel wordt gewag gemaakt van een nieuw fenomeen, zijnde Permanente centra. AZC Leersum heeft thans nog geen status van een permanent centrum , maar gezien de “welwillende houding” en de omvang is de kans zeer groot dat dit staat te gebeuren. Het gevolg: een totaal nieuwe woonkern midden in het bos. Is dit wel acceptabel? Anderzijds, zo ver van de dorpen. Dat helpt ook niet de inburgering van de nieuwe groep asielzoekers. En een nog hogere concentratie werkt de inburgering juist tegen.

150 asielzoekers erbij betekent 150 consumenten erbij, stelt de portefeuillehouder. Die voorziet een sterke impuls voor onze middenstand. En ook meer werkgelegenheid in onze gemeente. We worden er als gemeente veel beter van, stond in De Nieuwsbode. Inwoners spraken mij op straat daarop aan. Wilde ik dat even uitleggen? Tja, dat vond ik lastig. Dus vraag ik het de wethouder. Wat is het inkomen van asielzoekers en welk deel kan worden besteed bij de plaatselijke middenstand?

De Hoogstraat is een van de best geoutilleerde opvanglocaties in ons land. Meer bewoners in het AZC Leersum zal betekenen dat er minder personen hoeven te verblijven in wooncontainers of andersoortige tijdelijke noodlocaties elders in het land. Dus, omdat Leersum voldoet, moet Leersum de asielzoekers uit de andere delen van ons land naar zich toehalen? Moet je dat niet opdraaien? Moet elders geen verantwoordelijkheid worden genomen om ook daar asielzoekers adequaat op te vangen? In Utrechtse Heuvelrug nemen we onze verantwoordelijkheid al ten volle.
 
Uit het artikel in weekbald Elsevier blijkt ook dat in de provincie Utrecht thans vier centra zijn, te weten:
Amersfoort met 222 asielzoekers
Leusden met 278 asielzoekers. Dit centrum gaat medio 2010 dicht.
Utrecht met 368 asielzoekers.
Gemeente Utrechtse Heuvelrug: thans 518 asielzoekers.
Waarom moeten wij zo nodig alle asielzoekers van de provincie Utrecht opvangen?
Zelfs de steden Utrecht en Amersfoort hebben een veel kleinere opvang.

Te hoge concentraties asielzoekers werken de inburgering tegen. In deze raadsperiode is het aantal asielzoekers van 400 voor permanent gebruik en 100 als buffer al opgehoogd naar permanent 500. In het weekblad Elsevier lezen we dat er in oktober 2009 als 518 waren. Nu stelt de wethouder voor het te verhogen naar 650. Wie geeft ons de garantie dat niet over 2 jaar opnieuw die vraag langskomt. Waar ligt de grens in de volgende raadsperiode? Bij 1000? 

Het aantal van 500 asielzoekers op een gemeente van iets minder dan 50.000 inwoners is voor de VVD voldoende. Dat is één op honderd. Dat is de norm die wij nog acceptabel vinden en willen handhaven.
En dus vinden wij het geen goed idee om medewerking te verlenen aan uitbreiding van het centrum van 500 naar 650. Onze gemeente draagt al verantwoordelijkheid voor een grote groep asielzoekers, in verhouding tot andere gemeenten: een zeer grote groep. Dit aantal is voor de VVD het maximum. Laten we eerst ervoor zorgen dat de bestaande 500 betere kansen krijgen op inburgering. Dat kan niet als je ze isoleert op kilometersafstand van de dorpen.

Inwoners kiezen massaal voor ‘rustiek’

HEUVELRUG De gemeenteraad heeft in november besloten om het ontwerp voor het nieuwe gemeentekantoor in Doorn nog niet vast te stellen, maar alle inwoners van 18 jaar en ouder te laten kiezen uit drie schetsen. De inwoners konden kiezen uit de ontwerpen:
ensemble
paviljoens
rustiek

In totaal zijn 38274 opiniekaarten verstuurd. In totaal heeft 27% van de inwoners (10.194 personen) zijn of haar voorkeur aangegeven. Zeven van de tien inwoners hebben aangegeven dat hun voorkeur uitgaat naar het ontwerp Rustiek.

    Aantal    %
Ensemble    1606    16%
Paviljoens    1040    10%
Rustiek    7096    70%
Geen voorkeur    452    4%
Totaal    10194    100%

Delegatie brengt rolstoelbus van Zeist naar Marokko

ZEIST  Burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist geeft op donderdag 14 januari om 16.00 uur het vertreksein voor een delegatie van vier Zeisternaren, die een rolstoelbus naar Berkane in Marokko brengt. Dit vindt plaats voor het raadhuis aan Het Rond.

De rolstoelbus is beschikbaar gesteld door MeanderOmnium. Zij hebben van de gemeente Zeist onlangs een nieuwe bus ontvangen en wilden de oude bus een goede bestemming geven. De bus is bestemd voor een woonzorgcentrum voor ouderen in Berkane waar ouderen, zonder familie of mantelzorgers, zorg en veiligheid krijgen.

In de bus gaat ook een scootmobiel mee voor een gehandicapte medewerker van de gemeente Berkane. De scootmobiel wordt aangeboden door de gemeente Zeist (WMO-loket). Verder gaat er speelgoed mee, ingezameld door jongeren in Zeist, voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen. Er wordt nog gezocht naar enkele tweedehands (of nieuwe) computers voor een basisschool in Berkane.

Hans de Bree (directeur MeanderOmnium), Omar Youyou, (opbouwwerker MeanderOmnium), Henk ter Steeg en Ronald van Gemeren (medewerkers gemeente Zeist) brengen de rolstoelbus naar Marokko. De reis wordt gesponsord door de Rotary Zeist en het MarokkoFonds.

Nationale Voorleesdagen in Leersum

LEERSUM  ‘De wiebelbillenboogie’ van Guido Van Genechten is het prentenboek dat centraal staat tijdens De Nationale Voorleesdagen van 20 t/m 30 januari. Ook dit jaar is er bij regiobibliotheek Z-O-U-T van alles te doen tijdens De Nationale Voorleesdagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bedreiging

ZEIST  Bij het politiebureau in Zeist zijn maandag twee verdachten aangehouden voor bedreiging. Eén van hen bleek verdachte van een woninginbraak te zijn, de ander de verdachte van bedreiging.
 
Twee agenten die in het bureau aan het werk waren hoorden dinsdagmorgen 12 januari omstreeks 00.25 uur dat er buiten hard getoeterd werd. Ze zagen dat twee auto’s voor het bureau aan kwamen rijden. Op dat moment gaf de meldkamer door dat twee auto’s achter elkaar zouden aanrijden waarbij de bestuurder van de voorste auto bedreigd zou worden door de bestuurder van de tweede auto. Er zou mogelijk een vuurwapen in het spel zijn. Beide auto’s stopten voor het bureau. De bestuurders stapten uit en renden allebei richting de ingang van het politiebureau. De agenten renden naar buiten en sommeerden beide personen om stil te blijven staan. Eén van de agenten heeft een vuurwapen getrokken en op de mannen gericht om ze tot stoppen te manen. Omdat niet duidelijk was wie wie bedreigd zou hebben, werden beide mannen aangehouden en ingerekend. In de auto van de 31-jarige man uit Zeist lag geen vuurwapen, maar een slagwapen. Dit wapen is in beslag genomen. De 26-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg deed aangifte van bedreiging. De 31-jarige man is in verzekering gesteld, de andere 26-jarige man is in vrijheid gesteld voor de bedreiging, maar meteen daarna weer aangehouden op verdenking van een woninginbraak in de woning van de 31-jarige man.

Vrij rondkijken bij de SGM

MAARSBERGEN  Bij de Scholengemeenschap Maarsbergen wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van de Open Dagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaakvereniging viert in 2010 75-jarig bestaan

DOORN/DRIEBERGEN  Schaakvereniging Doorn-Driebergen heeft donderdag 7 januari het nieuwe jaar ingeluid met een simultaanseance voor leden en oud-leden. Het is het begin van een reeks evenementen om te vieren dat 75 jaar geleden in Doorn de wieg stond van de oudste van de twee voorlopers van de huidige fusieclub

Lees verder op de website van De Kaap

Steunpunt Welzijn, Zorg en Wonen Amerongen verhuisd

AMERONGEN  Steunpunt Welzijn, Zorg en Wonen van Welnúh in Amerongen heeft sinds donderdag 7 januari een nieuw onderkomen. Na enige jaren in de bibliotheek te hebben gebivakkeerd heeft consulente Elly van Tol haar spullen verhuisd naar het kantoor van de Woningbouwvereniging Amerongen aan de Industrieweg noord nr. 14.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 13 januari 2010 (kopie)

Nijendal  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nieuwe naam voor Sociale Werkvoorziening Zeist

ZEIST  Sociale Werkvoorziening Zeist gaat verder als de Biga Groep. De naam Biga Groep is een samenvoeging van de beginletters van moederbedrijven Bartiméus, Inclusief Groep en Abrona.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Brandweerwagens in Zeist uitgerust met AED

ZEIST  Vanaf 20 januari wordt de brandweer in de gemeente Zeist gealarmeerd als de alarmcentrale 112 een melding ontvangt dat iemand onwel is geworden. Alle brandweerwagens zijn hiervoor uitgebreid met een AED (Automatische Externe Defibrillator).
Ook de vrijwilligers van brandweerpost Den Dolder hebben een AED op de auto. Alle brandweermensen hebben een aanvullende opleiding gevolgd voor reanimeren met de AED.

De AED is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om na een hartstilstand met een elektrische schok het hart weer in een normaal ritme te brengen. De overlevingskans na een hartstilstand is met gebruik van de AED vele malen groter dan bij gewone reanimatie. Die kans wordt nog groter nu ook de brandweer uitrukt als iemand onwel is geworden. De brandweer moet binnen 8 minuten ter plaatse zijn, terwijl dit voor een ambulance 15 minuten is. De brandweer kan daardoor soms sneller ter plaatse zijn en sneller starten met de reanimatie, en ook in dit geval telt elke seconde.

Op 4 januari is een regionale pilot gestart waar vier Utrechtse brandweerkorpsen aan deelnemen. Dat zijn de Brandweer Zeist, de Brandweer Renswoude, de Brandweer Leusden (post Achterveld) en Brandweer Utrecht (post Tolsteeg). Vanwege de extra scholing gaat het project in Zeist vanaf 20 januari van start.

Kliko in brand

DOORN  Op woensdag 13 januari omstreeks 03.15 uur hebben onbekenden brand gesticht in een afvalcontainer in de Schoonoordselaan.

Een buurtbewoonster hoorde een harde knal, zag de kliko in brand staan en zag twee of drie personen wegrennen in de richting van de Langbroekerweg. Ook een heg waar de container naast stond, had vlam gevat. De vrouw belde de eigenaar van de kliko, een buurman, en die bluste de brand.
 
De politie onderzoekt de zaak. Heeft u informatie over de vernieling, belt u dan met de politie Doorn op tel: 0900-8844 of anoniem M: 0800-7000.

Jump-jeugd-elfstedentocht

MAARSBERGEN  Maar liefst 45 kinderen namen dinsdagmiddag deel aan de Jump-jeugd-Elfstedentocht op Schaatsbaan De Kom in Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaven aan het verkeersplan

HEUVELRUG   De commissie ruimte sprak dinsdag over het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan, GVVP. Er bleek een aantal knelpunten in het huidige plan te zitten. Er werd met name gesproken over het optimaliseren van het openbaar vervoer, de eventuele afsluiting van de Lekdijk en de Bergweg in Amerongen en over 30 of 50 kilometer per uur binnen woonwijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Maatschappelijke stage: ‘mobieltjesles’

DOORN  Twaalf leerlingen van Schoonoord en Revius meldden zich aan om bij het Rode Kruis Utrechtse Heuvelrug om een maatschappelijke stage te lopen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dieven grijpen mis bij Henschotermeer

MAARN  In de nacht van maandag 11 januari werd er opnieuw ingebroken in de parkeerautomaten bij het Henschotermeer. Door slechte voorbereiding grepen de dieven echter mis. Er was geen geld te vinden, maar de schade was groot.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 14 januari 2010 (kopie)

Johannes de Heerlaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Genomineerde sporters 2009

HEUVELRUG Er is witte rook gekomen uit de schoorsteen van de gemeentelijke Nominatiecommissie Sportprijzen 2009. Uit alle voordrachten zijn er drie per categorie geselecteerd. Alleen voor de Sportman van het Jaar zijn dat er twee. “Het is geen eenvoudige klus geweest.

Het valt niet mee uit vele goede kandidaten er drie te kiezen, want nummer vier valt af. Daarom is het goed dat de Nominatiecommissie uit drie journalisten, drie schooldirecteuren, drie sportbestuurders en de wethouder sport bestaat. Dat garandeert dat alle criteria worden meegewogen in het eindoordeel. Alle nominaties hebben de volle steun van de commissie gekregen,” aldus commissievoorzitter Hans van Zetten. 

Alle nominaties staan in alfabetische volgorde.
Nominaties Sportiefste Basisschool
Basisschool De Regenboog in Amerongen.
(vakspecialist gym met begeleiding van studenten pabo en calo, trainers voor de klas, voetbal- schaak- schoolkorfbaltoernooi, promotie gezonde voeding, schoolontbijt.
de protestants-christelijke basisschool De Hoeksteen in Leersum 
(schoolplein nodigt uit tot veelzijdig bewegen, extra zwemmen in bosbad, deelneming aan veel schooltoernooien, sportende leerkrachten, project Trainers voor de klas en samenwerking met CIOS sportstudenten)
Christelijke basisschool De Uilenburcht in Driebergen. (Actief in alle sporttoernooien, doen mee aan sportpas. Hebben een hardloopwedstrijd gehouden voor een nieuw schoolplein.)

Nominaties Sportvereniging
Basketbalvereniging Blue Arrows in Driebergen-Rijsenburg (zeer actief in basketbalpromotie in gehele gemeente, veel contacten met basisscholen en buitenschoolse opvang, professionalisering vereniging, heeft 50 sessie trainers voor de klas)
Volleybalvereniging Enervo uit Doorn/Driebergen.
(ontstaan uit Unitas en volleybal S.V. Spirit, geslaagde fusie met ongeveer 130 leden, voorbeeld samenwerking naar andere verenigingen).
Volleybalvereniging Volleer uit Leersum.(speelt op het hoogste niveau in het zitvolleybal en heeft afgevaardigden in nationale teams, de volleybal afdeling is een springlevende en gezonde vereniging).

Nominaties Sporttalent
Zwemmer Jelle Derksen uit Maarsbergen (15 jaar, nationaal juniorkampioen 100 meter schoolslag korte baan en lange baan met de nodige records, vertegenwoordiger tijdens de koninkrijkspelen op Aruba en haalde daar goud op de schoolslag en brons vrijeslag)
Korfbalspeelster Barbara Brouwer uit Doorn (speelt vanaf haar 4e jaar eerst in Doorn en daarna bij Dalto in Driebergen, geselecteerd Nederlands team onder 16 jaar)
Hockeyer Gijs Schiebroek uit Amerongen. (geselecteerd voor district Midden Nederland en wil graag in het Nederlands hockeyteam komen)

Nominaties Sportploeg
Korfbalploeg Dalto B1 in Driebergen-Rijsenburg (nationaal kampioen veldkorfbal en bij zaalkorfbal tweede)
Mixed Hockeyclub Maarn jongens D1 (van 4e naar de 2e klasse in één jaar en voorbeeld voor veel andere teams).
Gemengd Zitvolleybalteam van Volleer in Leersum (tweede plaats nationaal kampioenschap zitvolleybal en geven clinics op scholen, mytylscholen en revalidatiecentra, veel vertegenwoordigers bij nationale teams ).

Nominaties Sportvrouw
Atletiek beoefenaarster Floranke te Brake uit Doorn. (nier transplantatie en in 2008 begonnen met atletiek, tijden se 1e World Transplant Games heeft zij 3 gouden en één zilveren plak gewonnen)
Zwemster Judith Dogger-Cromjongh uit Driebergen-Rijsenburg. (goud op de 100 en 200 meter rugslag tijdens de Open Nederlandse Massterkampioenschappen en houder van een aantal records)
Triatlete Cora Mulder uit Overberg. (kampioene jaarlijkse Olympische Trialon in de categorie 50+, Nederlands kampioen wintertriatlon 50+ en vele andere titels).

Nominaties Sportman
Triatlonatleet Rob Barel uit Overberg. (52 jaar, in eigen leeftijdscategorie Europees kampioen offroad triatlon en nationaal kampioen cross triatlon; Godfather of the triathon, Nederlands kampioen moutainbike 40+)
Autocoureur Henry Zumbrink uit Amerongen. (vanaf zijn 8e actief in karten en vanaf zijn 12e actief in auto’s, 2e plaats in Zandvoort in de Dutch GT4 met een Chevrolet Corvette C6, gaat in Dubai rijden in de 24 uurs race met Jeroen, Michel Blekemoler en Peter van de Kolk)

Aan zet is nu de jury, bestaande uit voorzitters van sportverenigingen en directeuren van basisscholen. Op vrijdagavond 5 februari worden tijdens het Sportgala de prijswinnaars bekend gemaakt. Alleen met een toegangskaart kunt u aanwezig zijn bij dit tweede Sportgala in de geschiedenis van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.  Kaarten zijn te koop bij Sport en Cultureel centrum de Binder in Leersum en in de middag bij de VVV in Doorn en Driebergen.

Rhenens grondwater beschermd

RHENEN  De gemeente Rhenen tekent eind januari een convenant om het grondwater op de Utrechtse heuvelrug te beschermen. In het convenant spreken de provincie Utrecht, de waterschappen, Vitens en de gemeenten op de Utrechtse Heuvelrug af dat ze de verontreiniging van de bodem en het grond-watersysteem bij het afkoppelen van hemelwater zoveel mogelijk voorkomen.

Zo wordt de kwetsbare grondwatervoorraad in de Utrechtse Heuvelrug beschermd.

De gemeente Rhenen mag  op het grondgebied dat is afgekoppeld van de riolering onkruid niet meer chemisch bestrijden. In Rhenen is ruim 15 % van het gebied afgekoppeld van de riolering. Door hier niet chemisch te bestrijden, wordt de bodem en het grondwater beschermd.

Smoes

LEERSUM  Woensdagmiddag omstreeks half twee kwam een onbekende man aan de deur bij een 72-jarige vrouw aan de Heiderand. De onbekende man vertelde dat er explosiegevaar was en dat er mogelijk geëvacueerd moest worden.

De man wist zich de woning in te praten en heeft toen in een onbewaakt ogenblik geld uit een portemonnee gestolen. De man verdween vervolgens en de vrouw belde later de politie.
 
De politie adviseert geen vreemde personen binnen te laten en bij soortgelijke situaties direct 112 te bellen.

VV CDN start unieke voetbalplaatjesactie

DRIEBERGEN  Met ingang van volgende week maandag 18 januari gaat er in Driebergen een uniek project van start. In zes Driebergse winkels levert het doen van boodschappen vier weken lang veel meer op dan dagelijkse kost: unieke voetbalplaatjes van onze eigen lokale Driebergse voetbalhelden  in te plakken in een even uniek CDN-Magic-Album. Alsof dat nog niet genoeg is: Er zijn ook nog eens tientallen fantastische prijzen te winnen.

Bijna driehonderd verschillende voetballers, voetbalsters, voetballertjes en jeugdscheidsrechters gingen de weken voor Kerst in de tot fotostudio verbouwde CDN-kantine op de gevoelige plaat. Fotograaf Robert Zwart zette de jeugdspelers vooral heel stoer op de foto, en dat leverde geweldige resultaten op. Vanaf komende maandag breekt daarom de langverwachte verzamelwoede los. Bij elke €10,- aan boodschappen kunt u voor slechts 10 cent een zakje met vijf plaatjes kopen. Op die plaatjes vindt u niet Robin van Persie, Christiano Ronaldo of Lionel Messi, maar uw eigen zoon, dochter, buurjongetje of uw eigen kleindochter, je klasgenootje of misschien wel jezelf, allemaal als stoere voetbalheld. En of je nu voor jezelf spaart, of voor iemand anders, voor €3 krijg je er een heus voetbalplaatjesalbum bij, waar je al deze voetballers per team in kunt plakken.

Dat is nog niet alles. In dezelfde zakjes zitten ook nog achthonderd actieplaatjes, met daarop aantrekkelijke kortingsregelingen en fantastische prijzen, van gratis tanken tot de hoofdprijs: een voetbalreis naar Barcelona.

Kortom; bij de volgende winkels gaat u vanaf maandag zeker en vast uw boodschappen doen: Super de Boer George Verberne en Bakkerij van Asperen op de Sluis, Slijterij Wijnhandel Hans van Vugt aan de Dr. Hermanstraat,  Van den Berg Sport, The Readshop Nieskens, Visgilde en nogmaals Bakkerij van Asperen aan winkelstraat de Traaij. Bedenk wel: op =op!

Deze unieke voetbalplaatjesactie kwam naast bovenstaande winkeliers tot stand met medewerking van de voetballertjes zelf, veel vrijwilligers en de volgende ruimhartige sponsors, die ook voor veel van de mooie prijzen en voordelige kortingsregelingen zorgen: Van Gorkom, Telecombinatie, Houg Optiek, Kaas en Zo, Slagerij Marlet, Jansen Schoenen, Van Velzen Fietsen!, VakantieXperts, Hoek Beheer, Grafisch Dienstencentrum en Team Kapsalon.

Structuurvisie naar gemeenteraad

HEUVELRUG  In een gezamenlijke vergadering hebben de commissies Ruimte en Samenleving vorige week uitgebreid gedebatteerd over de Structuurvisie.

Lees verder op de website van De Kaap

Wim Jagtenberg (94) publiceert boek ‘Ik beschuldig’

DOORN  De in Doorn wonende Wim Jagtenberg heeft een boek geschreven waarin hij reageert op de volgens hem onwaarheden die in het boek ‘Mei 1940- De strijd op Nederlands grondgebied’ staan. Dit laatste boek is geschreven door een tweetal medewerkers van de Sectie Militaire Geschiedenis.

Lees verder op de website van De Kaap

Cursusproject Amerongen sterk van start

AMERONGEN  Met liefst 60 verschillende cursussen en workshops heeft Cursusproject Amerongen “Leren” zich gepresenteerd voor het seizoen 2010. De opening en de kennismaking met docenten vond deze week plaats in de grote zaal van zorgcentrum De Ridderhof.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 15 januari 2010 (kopie)

De Warande  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:40 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Fay Lovksy & Eric Vloeimans

AUSTERLITZ  Zondag 17 januari speelt Fay Lovsky met trompettist Eric Vloeimans en diens electro-band Gatecrash in het Beauforthuis. Eric Vloeimans zoekt graag zijn grenzen op. Ditmaal met Fay Lovsky en Jeroen van Vliet.

Spannende jazz met invloeden uit wereldmuziek en een dosis elektronica. Na de pauze ook met Gatecrash (Jeroen van Vliet op toetsen, Gulli Gudmundsson op bas en Jasper van Hulten op drums), dat garant staat voor energie en improvisatie. 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

zondag 17 januari, 17.00 u 
Fay Lovsky, eric Vloeimans & Gatecrash 
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Uitslaande schuurbrand in Driebergen

DRIEBERGEN  Bewoners van een woning in Driebergen werden vanochtend ruw gewekt door brand. Achter het huis op de kruising van de Akkerweg en de Prinses Margrietlaan had een schuurtje vlam gevat.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Muzikaal weekend in Maarn

MAARN  In twee verschillende formaties is klarinettist Johanna Koens-Eijsbouts op 16 en 17 januari te zien en te horen in Maarn. Allereerst als onderdeel van het trio BellaDonnae tijdens Muziek in de Theresia en een dag later met Duocino in De Deel in Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Volle Maartenskerk bij kinderconcert

DOORN  Ondanks het voorspelde slechte weer met sneeuwstormen was de Maartenskerk afgelopen zaterdag tot de laatste plaats bezet voor het jaarlijkse kinderconcert. Niet alleen kinderen vergezeld door hun ouders uit de directe omgeving maar zelfs uit Amsterdam, Arnhem en Leiden waren op dit jaarlijkse concert af gekomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Gebiedsverbod jongeren Raadhuisplein

DOORN  Burgemeester Naafs wil een gebiedsverbod instellen voor zo’n twintig hangjongeren op het Raadhuisplein. Deze uitspraak deed de burgemeester in het TROS-televisieprogramma Regelrecht dat dinsdagavond werd uitgezonden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 16 januari 2010 (kopie)

Meerkoet  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:10 uur  temperatuur: 1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Fiscus plukt verlamde agent

UTRECHT  De politieman die een jaar geleden op het station van Driebergen-Zeist verlamd raakte, terwijl hij een man met zelfmoordneigingen het leven redde, dreigt de helft van zijn uitkering kwijt te raken.

Lees verder op de website van het AD

Lezing Nederlands Klassiek Verbond

ZEIST  De derde lezing van de afdeling Zeist van het  Nederlands Klassiek Verbond vindt plaats op woensdag 20 januari 2010. Deze lezing wordt gegeven door dr. S.E.W. Bugter en heeft als titel: Pelgrim naar Rome.

In 2004 wist de heer Bugter een lang gekoesterde wens te realiseren: een voetreis naar zijn geliefde Rome, de stad die hij al enige decennia als reisleider bezoekt en waar hij al eerder per fiets arriveerde. Een ware pelgrimstocht, rijk aan ervaringen. Powerpointpresentatie.

De lezing wordt gehouden in  Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’ , Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00u.  Niet-leden zijn welkom à €. 5,00,  scholieren gratis.
Inlichtingen: mw. J.  Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468,
e-mail: jkruys@planet.nl

Lezing HVOR over Kruidenfabriek Rhenen

RHENEN  Hens Dekker van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen (HVOR) verzorgt dinsdag 19 januari een lezing over de Kruidenfabriek die van 1950 tot 1997 aan de Van Deventerstraat in Rhenen actief is geweest.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

CDA gaat voor ‘vitale en veilige dorpen’

HEUVELRUG  Maarsberger Henk Veldhuizen trekt de lijst van het CDA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Een nieuw gezicht in de raad. De melkvee- en zeugenhouder gaat met zijn partij voor ‘vitale’ en ‘veilige’ dorpskernen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 17 januari 2010 (kopie)

Arnhemsebovenweg  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:40 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Kraaybeeklaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:35 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Zwemvereniging de Zwoer consolideert positie in top competitie.

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag is de derde ronde, van vijf ronden, gezwommen voor de verenigingscompetitie door Z&PC de Zwoer. De wedstrijd vond plaats in Leusden. Tegenstanders waren ook nu de Amer uit Amersfoort en ZV Utrecht uit Utrecht. Binnen de competitie doen er 12 ploegen mee. De beste 4 promoveren en de slechtste 4 degraderen. Na de 2e ronde stond Z&PC de Zwoer op een zeer verdienstelijke derde plaats, voldoende voor promotie.

vergroot foto

Tijdens deze wedstrijd waren er helaas een aantal afmeldingen door blessures (opgelopen op school!!) en ziekte waardoor de druk bij de overige zwemmers en zwemsters toenam. Gelukkig waren er een aantal nieuwe zwemmertjes die zeer verdienstelijk voor het eerst meededen. Dit waren Conner Anbeek en Angie Sloekers. Beiden zwommen uitstekend en de prestaties van Angie telden zelfs mee voor de puntentelling (de beste twee zwemmers van een vereniging bij een bepaalde leeftijd/afstand tellen mee). Dit biedt nog meer perspectief voor de toekomst.

De wedstrijd begon met 2 estafettes. Hierbij wisten de heren, Symen, Sven, Dennis en Hans een zeer verdienstelijke 1e plaats te behalen. Een prima start tegen de directe concurrent de Amer. De dames verloren nipt van de Amer maar wisten wel tweede te worden. In het vervolg gingen de uitslagen tussen vooral de Amer de Z&PC de Zwoer op en neer. Bepaalde afstanden waren duidelijk voor de Amer, andere weer door de Zwoer. In het totaal was de conclusie aan het eind dat beide ploegen evenveel punten hadden behaald waardoor de voorsprong van de Zwoer in de competitie gehandhaafd blijft.

Een aantal prestaties is nog wel specifiek het vermelden waard. Zo wist Elja Douma de 50 meter schoolslag in een prima PR te winnen. Ook de 100 rugslag sloot zij winnend af.  Nina Werkhoven wist haar PR op alle 3 de afstanden te verbeteren. Ook Matthijs Mulder wist 2 persoonlijke records te zwemmen, evenals Chiara Lesuis, Marije Harlé, Melissa van de Breul, Dennis van de Breul en Auke Koops.
De trainer was aan het eind van de wedstrijd tevreden en verwacht tijdens de volgende wedstrijd waar hopelijk een aantal zieken hersteld zal zijn de promotiekansen verder te consolideren.

Dalto toont in tweede helft krachtsverschil tegen TOP

DRIEBERGEN  TOP erkende in Dalto de grote favoriet maar voelde dat er wellicht iets te halen viel. Herman van Gunst en zijn ploeg waren er ook niet helemaal gerust op geweest en toch kende de partij een glasheldere uitslag: met 25-34 hadden de Sassenheimers geen schijn van kans gehad.

Het was wel de tweede helft die het verschil bepaalde. Met maar liefst 19 goals was Dalto daarin van topniveau. Merle van Rijn startte in de basis voor Simone Timmerman.
De top-drie van de Lotto Korfbal League is nog niet verrast. Fortuna en Koog Zaandijk wonnen alles en Dalto weer van de rest. Op grond van de vier punten verschil met de koplopers noemde League-sitecoördinator Marco Spelten de ploeg uit Driebergen ‘de middenmoot’ in zijn eentje. Gezien de stand was dat een aardige kwinkslag, wat werkelijk niveau betreft echter gewoon niet waar, bleek vanavond eens te meer: Dalto is een reële AHOY-finalist. Henriët Brandsma kon zich er niet druk over maken: “Laat ons maar ‘middenmoot’ zijn. Als we maar derde of vierde worden”.
Toch leek er iets bij TOP in de lucht te hangen. Het geaccepteerde maar niet prettig aanvoelende verlies tegen DOS’46 had de ploeg extra motivatie gegeven. Met een gewijzigde opstelling popelde de ploeg van Hans Heemskerk om voor de eerste verrassing tegen een top-drieploeg te gaan zorgen.
Tot net na de rust was dat ook mogelijk. De enige twee keer dat TOP echter op voorsprong kwam, verspeelde het die gelijk weer slordig. Na de tweede keer liep Dalto eerst langzaam en daarna nog even hard weg waarmee alleen de illusie van een gemiste kans overbleef.
Echt interessant was de partij dan ook maar een minuut op tien geweest, verdeeld over het laatste deel van de eerste en het begin van de tweede helft. Tot vijf minuten voor rust had Dalto voortdurend voorgestaan, al kon het de wedstrijd niet in handen nemen. Via 0-2 en 3-3 bouwde de uitploeg vier keer een verschil van vier punten op (4-8, 5-9, 6-10) maar groter werd dat gat niet. Eerder mocht TOP zichzelf verwijten dat het deze achterstand had laten ontstaan want daar waren duidelijke aanwijzingen voor. Slordigheden in de aanval leidden veelvuldig tot onnodig balverlies en het waren Jorrit Bergsma (3-6) en Ilona van den Berg (3-5, 4-7) die daarvan profiteerden. Wim Scholtmeijer hield Jos Roseboom aardig in toom terwijl aanvankelijk in het andere vak ook Bob de Jong aanvallend niet veel kon brengen.
Aanvallend schortte er bij TOP dus te veel aan om Dalto echt onder druk te zetten. Dat veranderde binnen drie minuten toen TOP van 8-11 op 12-11 voor kwam. De slordigheden bleven echter waarop Dalto de voorsprong weer kon overnemen (12-14). In de laatste seconde maakte TOP 14-15, een ruststand waarmee de partij nog alle kanten op kon.

De spanning bleef met tussenstanden van 16-15, 16-18 tot 19-21 na acht minuten. TOP zakte toen in en wachtte vervolgens bijna tien minuten op het volgende doelpunt. Dalto speelde ook niet het beste deel van de wedstrijd maar was wel uitgelopen naar 19-24. Alleen een rigoreuze ommekeer had nog iets kunnen opleveren maar de nederlaag had zich al aangediend. Na 21-25 kwam Dalto in de laatste twaalf minuten helemaal los en liet het de score met hier en daar prachtige en schijnbaar zonder moeite gemaakte scores oplopen tot 25-34. Rik Brouwer verving in de voorlaatste minuut Adriaan van Dijk.
“Het voelt niet als een makkelijke winst”, sprak Henriët Brandsma enigzins verbaasd. “Het duurde lang voordat we op gang kwamen en TOP hield ons lang onder druk en bovendien waren wij voor rust niet echt scherp. In de tweede helft zag je TOP wel instorten en kwamen wij helemaal los maar dat het zo’n ruim verschil is, besef je pas als je het op het scorebord ziet staan”. De speelster zag de sleutel in de verdediging. “Ik denk dat we in de tweede helft de speerpunten bij TOP goed hebben vastgezet”.
TOP – Dalto 25-34

Opstelling Dalto en scores: Adriaan van Dijk 2, Bob de Jong 5, Henriët Brandsma 2, Ilona van den Berg 4, Jorrit Bergsma 6, Jos Roseboom 11, Linda van Woudenberg 1, Merle van Rijn 3

Zingen en swingen in Buitenlust

AMERONGEN Op vrijdag 22 januari  kunt u vanaf 21 uur weer genieten van Ray Klaassen & Co. Een optreden van Ray Klaassen & Co staat garant voor veel gezelligheid, muzikaal genot en voetjes van de vloer.
Dus wilt u een ontspannen avond uit, zingen en swingen? Komt dan op 22 januari vanaf 21.00 uur naar Buitenlust. Entree is € 7,50.

Agressieve feestvierders keren zich tegen agenten

AMERONGEN In de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 januari werd de politie rond 01.15 uur naar een woning aan de Kerkeland in Amerongen gestuurd. Daar zou in verband met een feestje geluidsoverlast zijn. 


Toen politieagenten aanbelden, vond een 19-jarige inwoner het nodig om de agenten te beledigen. Een andere feestvierder, een 19-jarige Veenendaler, probeerde een agent omver te duwen. Vervolgens vluchtten beide mannen de woning in.

De agenten gingen vervolgens ook naar binnen en hielden daar de mannen aan. De mannen gaven zich niet zomaar over en gooiden binnen nog een bureaustoel naar een van de agenten toe. Om de overige feestvierders rustig en op afstand te houden, zette de politie een diensthond in.
De verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Man vernielt ruit

DRIEBERGEN  Zaterdagochtend 16 januari kreeg de politie de melding dat een man bij het NS-station in Driebergen-Zeist de ruit van een bushokje had vernield. Op aanwijzen van een getuige hield de politie een 22-jarige man uit Doorn aan.

Deze verdachte verklaarde direct de ruit te hebben vernield, omdat hij de bus had gemist.
De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Inbrekers aangehouden

ZEIST  Op vrijdagavond rond 20.00 uur kreeg de Meldkamer de melding van een getuige dat er een jongen aan de achterdeur van een woning aan de Filips van Boergondielaan in Zeist stond te rommelen.

Een andere jongen stond op de uitkijk. De politie ging direct met meerdere eenheden ter plaatse. De verdachten renden weg, maar de agenten wisten hen na een korte achtervolging op de Clomp aan te houden. De politie heeft een buurtonderzoek gehouden. De verdachten van deze poging tot inbraak bleken twee 17- en 18 jarige jongens uit Zeist te zijn.

Vrijwilligers gezocht voor de Binderdis

LEERSUM  De Stichting Welnúh is op zoek naar vrijwilligers die bij toerbeurt maaltijden willen uitserveren voor de Binderdis in Leersum. De Binderdis is een open eettafelproject van Welnúh, de bibliotheek Leersum en SCC De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 18 januari 2010 (kopie)

De Sluis  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:00 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


D66 lanceert verkiezing Conciërge van het Jaar

HEUVELRUG  D66 organiseert voor de eerste keer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug de verkiezing van de ‘Conciërge van het Jaar’. Conciërges leveren een belangrijke bijdrage aan het goed functioneren van een school en vooral ook aan de veiligheid en netheid op scholen.

Lees verder op de website van De Kaap

Postcodeloterij-fiets voor Dirk Prins

RHENEN  Ook de klimaatwens van Dirk Prins (68) uit Rhenen is op de klimaatconferentie in Kopenhagen terecht gekomen. ‘Laat steenkolen, olie en gas onder de grond en maak met zon, wind en water onze lucht weer gezond’, was de wens van Prins. Namens de Provinciale Milieufederaties overhandigde Christine Wevers hem op 14 januari hiervoor een prijs: een fiets van de Nationale Postcode Loterij.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuwjaarsconcert Fanfare Crescendo Elst

ELST  Fanfare Crescendo uit Elst geeft op 23 januari een nieuwjaarsconcert. Onder leiding van dirigent Jan Nellestijn zal Crescendo een aantal ‘Nieuwjaarstraditonals’ afwisselen met nieuwe concertstukken en bewerkingen van populaire melodieën.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Meerderheid vindt dat rapport over gemeentekantoor niet achtergehouden is

HEUVELRUG  Werd de quickscan van bureau 3D Blueprint over het gemeentekantoor achtergehouden, of deed dit rapport er niet toe? De SP en de SGP zeiden vorige week tijdens de vergadering van de commissie Middelen dat hen belangrijke informatie was onthouden.

Lees verder op de website van De Kaap

GroenLinks/PvdA schetst 2015 bij start campagne

HEUVELRUG  Het cultuurhuis Driebergen is in gebruik genomen, de Loolaan is een woonerf geworden, op de A12 langs Maarn en Maarsbergen geldt een 80 km-zone, in alle dorps-en cultuurhuizen is een gemeenteloket, er wordt gebouwd op een vijftal inbreidingslocaties in Leersum en Maarsbergen, de laatste hand wordt gelegd aan een klimaatneutraal nieuw gebouw voor het Revius in Doorn en natuurcafé La Porte kreeg een groene Michelinster.

Lees verder op de website van De Kaap

Grote buitenbrand Leersum

LEERSUM  De brandweer van Leersum werd zondagochtend gealarmeerd voor een grote buitenbrand op de Broekweg. Omdat de brand tegen een koelloods aan brande, werd ook een tweede autospuit van Leersum ingezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 19 januari 2010 (kopie)

Wethouder Teselinglaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:45 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Concept structuurnota Bedrijventerreinen

HEUVELRUG  Aan de commissie ruimte de vraag om kennis te nemen van de resultaten van het onderzoek Bedrijven onder Dak en de conceptstructuurnota bedrijventerreinen in de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Medewerkers gemeente Zeist doneren voor KWF

ZEIST Vanmiddag overhandigde gemeentesecretaris Ineke Lissenberg vol trots een cheque van ruim € 4.000,- aan het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF).
Dit geld is opgebracht door de medewerkers van de gemeente. In plaats van een kerstpakket kozen zij ervoor om een bedrag te doneren aan het KWF ter bestrijding van kanker. De keuze voor het KWF Kankerbestrijding komt door het verlies van drie collega’s het afgelopen jaar.

vergroopt foto

De medewerkers van de gemeente Zeist konden dit jaar kiezen uit twee kerstpakketten, een Fairtrade kerstpakket of een donatie aan het KWF. In ruil voor dit laatste, kregen de werknemers een kalender die is gemaakt voor en door medewerkers. Dat leverde € 4.000,- op voor het KWF. 

Gemeentesecretaris Ineke Lissenberg: ‘Dit geweldige idee kwam van het personeel zelf. Zowel het zelf samenstellen van een schitterende kalender als de koppeling van de opbrengsten aan dit goede doel. Dergelijke initiatieven stimuleren we natuurlijk van harte. Ook het alternatieve kerstgeschenk, een Fairtrade pakket, past binnen de duurzaamheidsgedachte van onze organisatie. Daaronder verstaan we onder andere betrokkenheid bij de samenleving. Dat zeggen we niet alleen, we doen het ook.’ 

De heer Eric van Veelen van het KWF reisde naar de gemeente Zeist om de cheque in ontvangst te nemen. ‘Ik ben heel blij met dit bedrag en vind het een mooi initiatief. Hierbij wil ik de medewerkers van de gemeente Zeist hartelijk bedanken.’

Politiek Zeist plakt centraal

ZEIST Op zaterdag 23 januari 2010 krijgen de politieke partijen van de gemeente Zeist de gelegenheid om op de gemeentewerf aan de Van Renesselaan in Zeist de verkiezingsborden centraal te gaan beplakken met hun posters voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Vanaf maandag 25 januari aanstaande worden de beplakte borden door de medewerkers van de gemeentewerf op de gebruikelijke locaties in de gemeente Zeist geplaatst.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 3 maart 2010. Inwoners van Zeist ontvangen in de week van 8 februari 2010 een stempas in hun brievenbus waarmee zij in hun woonplaats in een stemlokaal naar keuze mogen stemmen.

Noot voor de redactie:
U bent welkom om op 23 januari a.s. bij de centrale plakactie aanwezig te zijn. De actie is van 10.00 tot 12.00 uur op de gemeentewerf aan de Van Renesselaan in Zeist. Wilt u zich hiervoor aanmelden via persvoorlichting@zeist.nl.

Voor meer informatie kunt u op maandag t/m donderdag contact opnemen met Erna Offringa op telefoonnummer 030-6987871 of mobiel 06-10128515 en op vrijdag met Chris Huiden op telefoonnummer 030-6987770 of mobiel 06-54971074. U kunt ook contact met ons opnemen via persvoorlichting@zeist.nl. 

Nestkastjes timmeren en tuinvogeltelling

ZEIST  Op zondag 24 januari kun je bij bezoekerscentrum De Boswerf een nestkastje timmeren. Het zijn mooie houten mezenkastjes. Als je het kastje de week erna in de tuin ophangt, dan heb je grote kans op een nestje, want vogels nestelen nu nog volop.  Deze activiteit kost € 7,50. Voor kinderen is er begeleiding aanwezig.

Dit jaar doen  we mee aan de landelijke Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming.  Hierbij vragen we je om met ons te kijken en te noteren welke vogels je deze dag op het terrein van  het bezoekerscentrum ziet. Je krijgt een mooi invulformulier met vogelplaatjes waarop je je waarnemingen kunt aankruisen. Neem je verrekijker mee. Deze activiteit is gratis. Beide activiteiten kun je doen van 12.30 uur tot 15.30 uur.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (januari, februari en maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Politiebureau Leersum gesloten voor publiek

LEERSUM  Per 1 februari 2010 is het politiebureau van Leersum aan de Rijksstraatweg 90 gesloten voor publiek. 

Uit een evaluatie blijkt dat door onder andere de mogelijkheid van het doen van aangifte via internet het bureaul agere bezoekersaantallen kent. Dat is de reden dat deze beslissing is genomen.

Inwoners kunnen per 1 februari dagelijks terecht op het politiebureau in Driebergen (iedere werkdag geopend van 08.30 uur tot 12.00 uur), of op het politiebureau in Doorn (dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00 tot 16.00 uur en op woendag van 18.00 tot 20.00 uur).

Man aangehoude

DOORN – Een 20-jarige man uit Doorn is aangehouden op verdenking van het plegen van schennis. 

Bij de politie was op maandag 18 januari omstreeks 15.20 uur de melding binnengekomen dat een man dit feit had gepleegd op de Buurtweg ten overstaan van een vrouw. Diverse politie-eenheden stelden een onderzoek in. 

Kort daarna kwam informatie dat de man richting de voetbalvelden was gelopen, nadat hij had getracht zich achter auto’s te verstoppen. Een ruiter sprak de zoekende politiemensen aan en wees hen dat de man richting de Buntweg was gerend. Bij het zoeken naar de man werd een surveillancehond ingezet. Na enige tijd kwam een man, die voldeed aan het signalement, een bosperceel uitgelopen, waarop hij werd aangehouden. 

De man werd ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. Proces-verbaal wordt tegen hem opgemaakt.  

Bromfietsster gewond

ZEIST  Een 27-jarige vrouw uit Scherpenzeel kwam maandagochtend op de kruising Laan van Beek en Royen met de Woudenbergseweg met haar bromfiets ten val.

De vrouw kwam vermoedelijk ten val doordat het wegdek door bevriezing glad was geworden. Gezien de schade aan haar helm, was de vrouw hard met haar hoofd op het wegdek terecht gekomen. Zij werd voor controle en nader onderzoek met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Slagerij Van Dijk Ondernemer van het jaar

HEUVELRUG  De Leersumse ondernemer Dik van Dijk, van Slagerij Van Dijk, is maandagavond uitgeroepen tot Ondernemer van het jaar. Het familiebedrijf, dat afgelopen jaar 80 jaar bestond, werd geroemd om de passie waarmee het slagersvak uitgeoefend wordt.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleyballers starten 2010 sterk

HEUVELRUG  De rustperiode rond de jaarwisseling heeft de volleyballers goed gedaan. Alle teams presteerden goed.

Lees verder op de website van De Kaap

BC Doorn rukt op naar tweede plaats

DOORN  Een 5-3 overwinning en een tweede plek in de competitie, dat is voor Badmintonclub Doorn de uitkomst van de zondag gespeelde wedstrijd tegen BC Elst.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD neemt laatste hindernis op weg naar topper

DOORN  KCD/Decohome toog zaterdag naar Nijmegen om in de eerste return van de zaalcompetitie de Hazenkamp te bestrijden. Thuis was een 17-7 zege behaald maar de spanning neemt langzaam toe binnen de ploeg en de vraag was hoe de Doornse brigade daarmee om zou gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Bestemmingsplan Allemanswaard hamerstuk

AMERONGEN  ,,Ik ben blij met de grote mate van instemming met het plan Allemanswaard.”, sprak wethouder Robbert Waltmann in de commissie ruimte. Zonder enige discussie ging het bestemmingsplan als hamerstuk naar de raad.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge verrast Nova geen tweede keer

AMERONGEN  In de eerste ontmoeting met de korfballers uit Bilthoven wisten de Amerongse korfballers twee punten mee naar huis te nemen. Een verrassing voor beide ploegen, maar het was voor Hemur Enge wel gelijk duidelijk dat het door niemand het kaas van het brood hoeft te laten eten.

Lees verder op de website van De Kaap

Tienjarige held ontmoet burgemeester Zeist

ZEIST  Burgemeester Janssen van Zeist kreeg maandag bezoek van een echte held: de tienjarige Lisette kwam langs. Zij redde afgelopen vrijdag een oude vrouw uit het water.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Raad keurt plannen Bonte Vlucht af

HEUVELRUG/DOORN  De gemeenteraad heeft het plan van vakantiepark De Bonte Vlucht om 34 stacaravans neer te zetten afgekeurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 20 januari 2010 (kopie)

Kerkstraat 2  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Robin van Aggele verzorgt zwemclinic in Rhenen

RHENEN  Europees zwemkampioen Robin van Aggele geeft woensdag 20 januari een zwemclinic bij zwemvereniging De Blauwe Schuur in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Bouwstop voor stichting Bartiméus Sonneheerdt

DOORN  De stichting Bartiméus Sonneheerdt moet de bouw van vier dubbele zorgwoningen in Doorn staken. Dat heeft de rechter woensdag geoordeeld in een kort geding dat was aangespannen door de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Bartiméus,

Lees verder op de website van De Kaap

Automobilist bekeurd

AMERONGEN  Een 43-jarige automobilist uit Amerongen is betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd op woensdag 20 januari omstreeks 02.30 uur gecontroleerd op de B.J.H. van den Boschstraat.

Kort daarvoor hadden de politiemensen hem met hoge snelheid zien rijden in een 30 km-gebied. 

Al direct bleek sprake van alcoholgebruik. Na de ademanalyse op het bureau bleek dat hij 535 ug/l alcohol in zijn lichaam had. Bovendien bleek dat de man geen geldig rijbewijs had omdat dit wegens ongeschiktheid sinds 2000 ongeldig was verklaard en dat de auto niet was verzekerd.

Schubert op Kraaybeek

DRIEBERGEN  Zondag 24 januari (om 15.30 uur) treedt het Ensemble Van Gogh in de zaal van Kraaybeek op.  Zij zullen het wonderschone Strijkkwintet in C nr. 956 van Franz Schubert ten gehore brengen. Het is één van de mooiste werken die Schubert kort voor zijn vroegtijdige dood componeerde.

Het Ensemble Van Gogh bestaat uit vijf enthousiaste, jonge musici.  Zij ontmoetten elkaar in 2007 op een kamermuziekfestival ergens in Frankrijk en besloten samen te gaan spelen. Met uitzondering van Lucia Boeken zijn allen afkomstig uit Frankrijk. Zij traden reeds op in het “Concert des Jeunes Talents” in Clermont Ferrand (Frankrijk) en zijn dit jaar voor de derde keer uitgenodigd voor het Haydn Festival in La Roche Posay.

De zaal van Kraaybeek is onderdeel van appartementencomplex Woonoord Kraaybeek, gelegen naast Beukenstein in Driebergen .
(ingang t/o Hoofdstraat 94)

Toegang vrij, vrijwillige bijdrage.

Gemeenteraad Zeist helpt Haïti

ZEIST  De gemeenteraad van Zeist doneert € 60.000, – voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Dit komt neer op circa één euro per inwoner van de gemeente Zeist. Hiertoe heeft de raad in zijn vergadering van dinsdag 19 januari 2010 besloten.

Burgemeester Koos Janssen: “De zware aardbeving op Haïti is vreselijk. De nood is erg hoog. Wij voelen ons erg betrokken bij de slachtoffers. Met onze financiële steun hopen wij de Haïtianen mede te kunnen helpen en bij te dragen aan de wederopbouw van hun land.”

Omwonenden BNMO/De Basis verenigd

DOORN  Omwonenden van De Basis in Doorn hebben zich verenigd, de heer Doffer zei in de commissie ruimte te spreken namens 90 families die een verslechtering zien in de plannen voor De Basis ten opzichte van het eerder gepresenteerde masterplan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 21 januari 2010 (kopie)

Cordesstraat  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:15 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Zeist legt groene parkeerplaatsen aan

ZEIST  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist heeft op dinsdag 19 januari 2010 besloten vijf groene parkeerplaatsen met daarbij een oplaadpunt voor elektrische energie aan te leggen. De groene parkeerplaatsen komen voor de zomer aan de Slotlaan, tussen de Korte Steynlaan en de Stationslaan in Zeist. Op deze parkeerplaatsen mogen alleen auto’s parkeren die minder uitstoten dan 110 gr/km CO2. Deze auto’s mogen op de groene parkeerplaatsen gratis parkeren.

vergroot foto
   
Duurzaam Zeist
Wethouder milieu en verkeer Joke Leenders en collega wethouder Cees Berkhout, die het initiatief van Elipo BV hebben overgenomen, zijn enthousiast over het besluit. Berkhout: “Met de aanleg van de groene parkeerplaatsen gaat de gemeente Zeist serieus in op zijn duurzame ambitie. Dit is in lijn met de bouw van het nieuwe gemeentehuis, de ontwikkeling van het stationsgebied Driebergen-Zeist en vliegbasis Soesterberg.”

Zeist klimaatneutraal
De aanleg van de groene parkeerplaatsen past goed in het milieubeleid van de gemeente Zeist. In dit beleid staat dat Zeist een klimaat- en CO2 neutrale gemeente wil worden. Wethouder Joke Leenders: “De komst van de groene parkeerplaatsen is een goede stimulans op weg naar een klimaatneutrale gemeente.”

Initiatief
Het initiatief van de aanleg van groene parkeerplaatsen komt van Elipo BV uit Zeist, gevestigd naast de toekomstige groene parkeerplaatsen. Elipo BV verkoopt uitsluitend elektrische voertuigen.

Dicht net
Het college van burgemeester en wethouders en Elipo BV hopen dat er op termijn een dicht net van groene parkeerplaatsen elektrische oplaadpunten ontstaat, zodat elektrische auto’s een goed alternatief worden voor auto’s op benzine en diesel. 

Naast het stimuleren van duurzame mobiliteit wil de gemeente Zeist ook actief duurzame bedrijvigheid in de gemeente Zeist verder bevorderen.

Janco Heimgartner nieuwe trainer Candia’66

RHENEN  Janco Heimgartner is de nieuwe trainer van tweedeklasser Candia’66 uit Rhenen. Dat staat te lezen op de website van de vereniging.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Robert Jan Stips in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Zondagmiddag 24 januari in het Beauforthuis een concert met Robert Jan Stips, bekend van o.m. The Nits, Freek de Jonge, Sweet d’Buster en Golden Earing.

Dit optreden staat in het teken van Robert Jans recente cd/dvd ‘Rond’, aangevuld met een dwarsdoorsnede uit zijn uitgebreide repertoire, een enkel verzoeknummer of zijn knotsgekke maar briljante covers. Stips is bij optredens altijd uit op contact met zijn publiek en veel speel/luisterplezier.

In verfrissende pianoversies, vaak ter plekke aangepast en/of aangevraagd via zijn website stips.net komen hits, maar ook materiaal uit onverwachte hoek, tevoorschijn. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
Robert Jan Stips maakte monumentale platen met de groep Supersister en bracht groepen als Golden Earring en Sweet d’ Buster naar een hoger plan. De pianolick van Herman Broods ‘Saturday night’ is van zijn hand en eind jaren negentig scoorde hij met ‘Leven na de dood’ een nummer 1-hit met Freek de Jonge. Maar de afgelopen kwart eeuw werd hij vooral bekend met The Nits, de band waarmee hij solo-optredens zoals vanavond afwisselt.
zondag 24 januari, 17.00 uur 
Robert Jan Stips – SOLO 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Open Dag Heuvelrug Muziekschool

HEUVELRUG  De Heuvelrug Muziekschool houdt op zaterdag 23 januari van 13.00 uur tot 15.00 uur haar jaarlijkse Open Dag. Op deze dag kan iedereen kennis maken met de instrumenten en de docenten van de muziekschool.

Lees verder pp de website van De Kaap

‘Er is begrip voor vertraging’

DOORN  Het vertraagde rioleringsproject in Doorn-Noord werd vorige week bekritiseerd door bewoonster Michèle Hellendoorn, die namens zes families uit haar buurt sprak. Niet iedereen deelt die kritiek. De klankbordgroep van bewoners uitte zich bijvoorbeeld minder kritisch.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 22 januari 2010 (kopie)

Buzziburglaan 12  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:55 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Uitstel besluit bouw gemeentekantoor bepleit

DOORN  De Federatie Groene Heuvelrug heeft een open brief verzonden aan de Raad en het college van B&W van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hierin pleiten de samenwerkende verenigingen voor herbezinning en uitstel van het besluit voor het nieuwe gemeentekantoor.Aan de leden van de gemeenteraad Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Betreft: Herbezinning en uitstel besluitvorming gemeentekantoor

Geachte raadsleden,

De inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben een duidelijk oordeel over de verschijningsvorm van het nieuwe gemeentekantoor gegeven. Uit de enquête bleek dat men in grote meerderheid kiest voor het rustieke schetsontwerp. Daarvan verwacht men dat het het beste aansluit bij de Stichtse Lustwarande.
In het besluitvormingsproces over het nieuwe gemeentekantoor is herhaaldelijk gebleken dat het gemeentebestuur niet de aansluiting heeft weten te vinden bij de wensen en opvattingen die onder de mensen hierover leven. Naarmate in de loop van de tijd meer informatie over de gekozen uitgangspunten en uitwerking van het structuurontwerp bekend is geworden, is de maatschappelijke onrust over de gang van zaken groter geworden. Daarbij is sterk de indruk ontstaan dat het college en de coalitie in een eigen, afwijkende koers willen blijven volharden ondanks toegenomen protesten van belangenorganisaties en georganiseerde burgerbijeenkomsten.

Met deze achtergrond heeft de Federatie Groene Heuvelrug via haar aangesloten verenigingen onderzocht welke verwachting onder de bewoners van de Heuvelrug leeft over het verdere besluitvormingsproces van het gemeentebestuur. Onze onderzoeksbevindingen:
1.    Inwoners beschouwen het gemeentelijk besluitvormingsproces over het gemeentekantoor als ‘een proces van ambtenaren voor ambtenaren’, waarbij onvoldoende aandacht is geweest voor burgerparticipatie. Het college en de raad hebben blijkbaar gemeend dat op basis van het gegeven ‘mandaat’ dit ook niet nodig was.
2.    Het uitgangspunt om alle ambtenaren van de gemeente in Doorn te concentreren wordt door de burgers als kostbaar, weinig dienstverlenend, en niet passend in deze tijd van Internet gezien. Kostbaar omdat bestaande gemeentekantoren in de ander kernen moeten worden afgestoten in een slechte vastgoedmarkt die nog een paar jaar zal duren. Weinig dienstverlenend omdat er geen gemeentelijke ondersteuning en servicepunten overblijven in de dorpskernen buiten Doorn.
Weinig passend omdat fysieke concentratie van werknemers op één locatie door Internet al lang niet meer nodig is. Daarbij wordt geconstateerd dat de bewoners in deze afwegingen eigenlijk niet gekend zijn.
3.    Door de plaatsing van één gemeentekantoor in het centrum van Doorn zou deze dorpskern niet overmatig belast mogen worden in termen van verkeershinder, luchtverontreiniging en parkeerproblematiek. Onder burgers bestaat de indruk dat het gemeentebestuur de gehouden enquête gebruikt om de aandacht van deze knelpunten af te leiden.
4.    Men is algemeen van mening dat om een Lustwarande-effect te bereiken de plaatsing van de drie gebouwen zal moeten worden gewijzigd. Het schetsontwerp van architect Hoogenberk geeft goed aan hoe de gebouwen naar achteren geplaatst moeten worden naar de rand van het terrein om een parkachtige groen voorterrein te realiseren. Dit ontwerp (als voorbeeld) wordt breed gedragen, ook door de bewoners buiten Doorn zoals ook gebleken is uit een poll van De Kaap (82%).
5.    Het wordt betreurd dat de bevindingen van architect Hazewinkel worden afgedaan als een rapportage zoals vele (de wethouder heeft betoogd dat hij wel 35 zulke rapporten heeft ontvangen). Zijn risico analyses, naast andere bevindingen, kunnen niet worden afgedaan als een ingecalculeerde zaak
waarvoor met een raadsbesluit budget is afgegeven. Het blijkt dat de ondergrondse structuur van het ontwerp een zware wissel trekt op het project in termen van geld en risico’s. De mensen hebben recht op een heldere discussie van de consequenties waarbij de architect in het openbaar wordt gehoord. Een budgetoverschrijding als het Kerkplein wordt gevreesd.
6.    De investering van € 25 miljoen wordt als te hoog ervaren voor een gemeente van onze omvang, vooral in een tijd dat we bezuinigingen van overheden en particuliere op alle fronten tegemoet gaan zien. Een opgenomen investeringsbedrag van € 3 miljoen om een ondergrondse kantoorstructuur te realiseren wordt als absurd ervaren. Afwenteling door middel van verhoging van leges en OZB op de burgers wordt gevreesd.

Op basis van deze bevindingen stellen wij voor dat de uitgangpunten voor het gemeentekantoor worden herzien. Deze betreffen:
1.    Reduceren van het bouwvolume in Doorn door decentralisatie. Hierdoor kan de totale investering worden teruggebracht. Door minder werkplekken worden de verkeershinder en luchtverontreiniging in Doorn verminderd. Een gereduceerd bouwvolume zorgt ervoor dat het gebouwencomplex het Cultuurhuis niet domineert.
2.    Decentrale ondersteuning en servicepunten (loketten) in de andere dorpskernen. Door, daar waar mogelijk, voor de huisvesting van ambtenaren gebruik te maken van de nog beschikbare gemeentehuizen kunnen de bewoners lokaal bediend worden. Hiermee wordt ook goodwill onder de bevolking verkregen.
3.    Het gemeentekantoor wordt in afgeslankte vorm bovengronds gebouwd, met onder de grond alleen een parkeergarage. Door de keuze van de burgers voor het rustieke ontwerp komt er extra ruimte onder de dakkappen.
4.    Door deze ruimtewinst kunnen de ondergrondse kantoorruimten, die extra kosten en ontwikkelingsrisico’s veroorzaken, vermeden worden en kunnen meer ondergrondse parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Ook kunnen de 3 gebouwen in deze opzet naar achteren worden verplaatst om een Lustwarande park mogelijk te maken.

Gegeven de bestaande weerstand van de bewoners tegen de huidige opzet van het gemeentekantoor, en de vele nog onzekere factoren en onopgeloste knelpunten, maar ook gezien de mogelijkheid van investeringsbesparingen achten wij het noodzakelijk dat u bovenstaande zorgvuldig laat onderzoeken. Raadsfracties, belangengroepen en deskundigen hebben ervoor gepleit een periode van herbezinning voor de besluitvorming over het gemeentekantoor te introduceren.

Vanwege het grote belang voor de toekomst van de gemeente Utrechtse Heuvelrug verzoeken we u, namens de inwoners, een periode van herbezinning in te lassen voor de verdere besluitvorming over het gemeentekantoor.
Namens de Federatie Groene Heuvelrug,
Vereniging Dorp en Natuur Amerongen-Leersum Vereniging Leefbaar Doorn Vereniging Maarn-Maarsbergen Natuurlijk Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering Driebergen-Rijsenburg

Raad stelt geld beschikbaar voor aanbouw gemeentehuis

ZEIST  De gemeenteraad heeft 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de nieuwe aanbouw aan het gemeentehuis aan Het Rond, de renovatie van het jaren 80 deel van het bestaande gemeentehuis, en het gemeentelijk deel van een parkeergarage onder het gebied. Dit gebeurde tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond 19 januari.

De bouw van het gemeentehuis is onderdeel van het plan ‘Het Rond 4e kwadrant’: dat gebied ligt tussen Het Rond, de 1e Dorpsstraat en de Maurikstraat. Daar worden, naast de aanbouw van het gemeentehuis, ook 100 woningen en een parkeergarage met 200 plaatsen gebouwd.

Betere dienstverlening
Door de aanbouw aan het gemeentehuis, werkt de hele gemeentelijke organisatie vanaf eind 2013 op één locatie. Dat heeft tot doel de interne samenwerking te verbeteren, en dat komt weer ten goede aan de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening.

Kosten en dekking
Eerder heeft de raad al 1 miljoen beschikbaar gesteld voor de voorbereiding van het plan. De nieuwe aanbouw, renovatie van het jaren 80 deel en het gemeentelijk deel van de parkeergarage vragen een investering van in totaal dus 21 miljoen euro. De financiering van die investering is rond. Het plan leidt niet tot verhoging van de gemeentelijke belastingen.

Inrichtingskosten
Tijdens dezelfde vergadering heeft de raad 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de inrichting (onder meer nieuw meubilair) van het gemeentehuis. De gemeente spaart dat bedrag bij elkaar door niet meer te investeren in nieuw meubilair of vernieuwing van de inrichting.

Hoe verder
Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet in de afspraken met projectontwikkelaar KondorWessels en architectenbureau Rau. Na de contractondertekeningen werken zij het voorlopig ontwerp uit tot een definitief ontwerp. Vervolgens wordt een bouwvergunning aangevraagd. De start van de bouwwerkzaamheden wordt verwacht rond de jaarwisseling.
De gemeente zal de komende weken de voorlichting over het plan vormgeven, onder meer via een inloopbijeenkomst op 8 maart, en een tentoonstelling in het gemeentehuis.

Verblijfsverbod voor jongeren rond Raadhuisplein

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil een verblijfsverbod opleggen aan jongeren en volwassenen die zich stelselmatig misdragen op de hangplek rond het Raadhuisplein.

Lees verder op de website van De Kaap

Hekwerk kasteellaan uit hengsels gelicht

AMERONGEN  Het monumentale toegangshek tot de laan naar het kasteel heeft de laatste jaren veel te verduren gehad. Door een tweetal aanrijdingen van vrachtauto’s en slijtage door de tijd (100 jaar) was het fraaie hekwerk in slechte toestand geraakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 23 januari 2010 (kopie)

Langbroekerdijk 31-33  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:40 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Maarn Wijzer zwaait bestuursleden uit

MAARN  Een lange lijst van verdiensten hebben de vertrekkende bestuursleden van Maarn Wijzer op hun conto staan. Het met 23 ‘dienstjaren’ langst zittende bestuurslid – Berry Rommers – wordt onder luid applaus benoemd tot erelid tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Robin van Aggele geeft zwemles in Rhenen

RHENEN  Europees zwemkampioen Robin van Aggele gaf woensdagavond een zwemclinic aan de leden van zwemvereniging De Blauwe Schuur uit Rhenen. De zwemmers waren in groten getale komen opdagen. Het gebeurt tenslotte niet iedere dag dat je tips en trucs van zo’n topzwemmer krijgt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Open dag Harmonie Doorn

DOORN  De Harmonie Doorn houdt op zaterdag 30 januari weer haar jaarlijkse open dag. Zaterdag middag 30 januari opent de Harmonie vanaf 15.00 uur haar gebouw aan de Molenweg om iedereen welkom te heten die interesse heeft in de wereld van de muziek en in het bijzonder de harmonie muziek.

Lees verder op de website van De Kaap

Extra middag en avond open

HEUVELRUG   Nadat ook Driebergen zich aansloot waren alle informatiepunten in de gemeente Utrechtse Heuvelrug onder één noemer gebracht en verder onder de paraplu van de nieuwe Stichting Welnúh.

Lees verder op de website van De Kaap

Ook self service in Amerongse bieb

AMERONGEN  Stapsgewijs hebben de regiobibliotheken ZOUT de afgelopen tijd een nieuw self service systeem ingevoerd. Waar voorheen een lange inleverbalie stond staan nu nieuwe kleinere rood gekleurde units waar de bezoeker zelf de boeken kan scannen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 24 januari 2010 (kopie)

De Warande 85 en hoger  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:50 uur  temperatuur: 0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Judith Dogger-Cromjongh NK Masterzwemmen

DRIEBERGEN Vrijdagavond moest Judith Dogger-Cromjongh tijdens de Open Nederlandse Master Kampioenschappen in Vlaardingen haar titel van vorig jaar verdedigen op de 200 meter rugslag. Sinds begin december had ze samen met de trainer van Zwem en Poloclub de Zwoer een speciaal trainingsprogramma samengesteld. Het resultaat mocht er zijn. In een prima gezwommen wedstrijd wist Judith de concurrentie wederom voor te blijven.

vergroot foto

De opdracht was om vooral de 1e 100 meter snel van start te gaan en dan zoveel mogelijk het tempo hoog te houden tijdens de 2e 100 meter. Deze opdracht werd prima uitgevoerd. De eerste 100 meter gingen in 1.17.17 (1 minuut, 17 seconden, 17-honderste). Als eindtijd kwam er een 2.40.35 uit de bus.
Hiermee verbrak Judith Dogger haar eigen Nederlandse record met 0.46 seconden. Ze had daar wel stilletjes op gehoopt, maar de ontlading na de race was er niet minder om.

Dalto houdt de aansluiting met de top en wint van Blauw Wit

DRIEBERGEN  In een goed gevuld Hoenderdaal kon Blauw Wit geen vuist maken en haalde Dalto opgelucht adem na een heet avondje, 27-24. Hierdoor houdt de ploeg van Herman van Gunst aansluiting bij de twee koplopers Fortuna en Koog Zaandijk.
De eerste doelpoging van Blauw Wit was meteen raak, waarna Bob de Jong de thuisploeg meteen weer op gelijke hoogte bracht vanuit een vrije bal. De doelpunten vielen in de eerste minuten als rijpe appelen en beide ploegen deden niet voor elkaar onder.

vergroot foto

Na ruim twintig minuten leek Dalto een gaatje te slaan. Jorrit Bergsma scoorde van achter de korf 8-6. Aan beide kanten werden veel fouten gemaakt en ook de scheidsrechter en zijn assistent deelden hierin mee. Het leverde geen fraai korfbal op, maar een gelijkopgaande wedstrijd in het heetst van de strijd.
Vijf minuten voor de rust, bij een tussenstand van 12-10, kreeg de thuisclub een dubieuze strafworp. Kort daarna wees de arbiter wederom naar de stip en kreeg Dalto de gelegenheid om de voorsprong uit te bouwen naar vier punten. De gemoederen liepen hoog op en dat resulteerde in een gele kaart voor Blauw Wit wegens commentaar. Blauw Wit coach en oud-Dalto speler Jan Niebeek greep in, nam een time-out en probeerde zijn ploeg in de wedstrijd te houden. Direct na de time out verwachtten de achthonderd toeschouwers een strafworp voor Dalto. De scheidsrechter besliste echter anders en liet een vrije bal nemen. Dit tot ontsteltenis van alle toegestroomde supporters van beide clubs. Toch wist topscoorder Jos Roseboom de vrije bal te verzilveren en de 14-10 op het scorebord te zetten. Vlak voor de pauze kreeg Blauw Wit de kans op de aansluiting, maar mistte een strafworp. Dalto profiteerde optimaal en Jorrit Bergsma schoot aan de andere kant direct binnen: 17-13.
Direct na de pauze probeerde Blauw Wit aan te haken bij de thuisclub door gelijk de 17-14 te scoren. Dalto liet zich niet van de wijs brengen, pakte de draad weer op en liep langzaam uit naar een 21-15 voorsprong. De frustratie nam toe bij de ploeg uit de hoofdstad en dat leverde nog een gele kaart op. Blauw Wit toonde veerkracht en bracht de achterstand terug tot vier punten (21-17). Dalto coach Herman van Gunst werd onrustig en was nadrukkelijk aanwezig om zijn ploeg het beslissende gat te laten slaan en zo de wedstrijd op slot te laten gooien. Ilona van den Berg,Adriaan van Dijk en Jorrit Bergsma volgden zijn aanwijzingen op en Dalto liep weg naar 24-17. De coach van Blauw Wit probeerden met twee wissels nog iets te forceren, maar het leverde niets op. Bob de Jong verzilverde een strafworp en de wedstrijd leek beslist. Blauw Wit kwam niet in de wedstrijd en dat was duidelijk te merken. Schutter en normaal gesproken de smaakmaker bij Blauw Wit Gerald van Dijk, wist tegen Jorrit Bergsma maar drie keer tot scoren te komen en kreeg nog na herhaaldelijk commentaar ook de gele kaart.
International Henriët Brandsma leek weinig moeite te hebben met de in de rebound spelende lange tegenstandster en won, ondanks groot lengteverschil, enkele verdedigende rebounds. Een geweldig zijwaarts blok van Gerald van Dijk op Jorrit Bergsma kreeg de handen van het Blauw Wit-publiek nog op elkaar, maar de voorsprong bleef voor de ploeg uit Driebergen. De laatste drie minuten wisselde Blauw Wit nog één keer en deze wissel maakte gelijk nog een mooi doelpunt maar dat was gelijk het laatste wapenfeit van Blauw Wit. De wedstrijd ging in de laatste drie minuten als een nachtkaars uit, eindstand 27-24. Dalto blijft met deze overwinning op de derde plaats staan met Fortuna en het nog ongeslagen KZ op plaats 2 en 1. Aanstaande zaterdag komt DOS’46 op bezoek. DOS’46 won dit weekend de Europacup en zal revanche willen nemen op de nipte nederlaag in de thuiswedstrijd.
Scores bij Dalto: Adriaan van Dijk 2, Bob de Jong 8, Henriët Brandsma 2, Ilona van den Berg 1,Jorrit Bergsma 3, Jos Roseboom 10,  Linda van Woudenberg 1.
 

Ongeval met letsel

OVERBERG  Op 23 januari is rond 23.40 uur een voertuig met drie inzittenden van de Slapersdijk afgeraakt. De 23-jarige bestuurder uit Leersum remde omdat hij werd gepasseerd door een andere auto. Vermoedelijk door de gladheid en het uitwijken naar rechts schoot hij met het voertuig over de kop en kwam drie meter lager onderaan de dijk terecht.
 
Hij raakte door het ongeval gewond en is met heup- en nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Twee inzittenden – een 26-jarige man uit Amerongen en een 22-jarige vrouw uit Leersum – raakten niet gewond.

Aanrijding met letsel

ZEIST  Op vrijdag 22 januari is rond 19.15 uur een 49-jarige man uit Zeist aangereden op een voetgangersoversteekplaats aan de Lageweg. Een 44-jarige automobiliste uit Bunnik kon niet meer op tijd stoppen en reed de voetganger aan. Hij is met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling aan zijn wond.

Vogels zien en leren kennen in het voorjaar 2010

ZEIST  Het team NMC van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht organiseert in het voorjaar de cursus “Vogels zien en leren kennen voor beginners”.
In deze cursus wordt u op weg geholpen om vogels en hun geluiden te leren herkennen.

Er wordt veel aandacht besteed aan het leren waarnemen van vogels, hun uiterlijk en hun gedrag. U maakt kennis met belangrijke hulpmiddelen voor het vogelen en bestudeert het broedgedrag van vogels. Op gevarieerde wijze (met dia’s, film, pratend, ontdekkend en spelend) maakt u kennis met de vogels rondom uw huis, in tuin en park, bos en weiland. Elke keer zal ook het luisteren naar vogelgeluiden aan de orde komen. De cursus wordt gegeven door Frans van Bussel van de KNNV afdeling Zeist Heuvelrug en Kromme Rijn.
Naast de vier wekelijkse lessen gaan we natuurlijk ook naar buiten! Tijdens vier excursies naar vogelrijke gebieden zullen we onze nieuw verworven kennis in de praktijk brengen. 

Data, locatie en aanmelding
De cursus vindt plaats bij het NMC op 11 en 25 maart, 8 en 22 april van 19.45 tot 22.00 uur. Locatie: kantorencentrum aan de Laan van Vollenhove 3211 in Zeist (ingang bij de vijver met fontein).
De excursies worden gehouden op zondag 14 maart (halve dag), 28 maart (vroeg), 8 april (driekwart dag) en zaterdag 22 april (halve dag).  
De cursus kost € 75,00 incl. cursusmaterialen en koffie/thee.
Opgave en inlichtingen: team NMC van de Milieudienst Zuidoost Utrecht, telefoon 030- 69 99 578 of via de mail j.stoker@milieudienstzou.nl.

Tweede lezing De Vlam: Recht op vrije meningsuiting?

RHENEN  In een serie van drie lezingen in De Vlam worden diverse kanten van de rechten die we hebben of menen te hebben aan de orde gesteld, met een open discussie na afloop. Aankomende dinsdag 26 januari is de tweede lezing, met Hans Goslinga.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Fusie RK parochies een feit

MAARN  Enige jaren geleden is de weg om een fusie te bewerkstelligen tussen de Rooms Katholieke parochies in de regio ingeslagen. Per 1 januari het R.K. parochieverband Sint Maarten een feit, hierin zijn zeven parochies samengegaan. De St. Theresia parochie in Maarn is er één van.

Lees verder op de website van De Kaap

MHCM-hockeyteam JD1: ‘nominatie is cool’

MAARN  Voor de jongens kwam het totaal onverwacht. De nominatie voor ‘Sportploeg van het Jaar’ binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,We wisten niet eens dat de verkiezing bestond, maar dat we nu genomineerd zijn is echt cool”, vinden ze eensgezind.

Lees verder op de website van De Kaap

PCOB-ontmoetingsmiddag

LEERSUM  In de Johanneskerk aan de Lomboklaan in Leersum wordt op donderdag 28 januari weer een PCOB-ontmoetingsdag georganiseerd. De bijeenkomst begint om 14.30 uur, maar de zaal is open om 14.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 25 januari 2010 (kopie)

Kloosterlaantje  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:40 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


The Pink Panthers starten na de “verplichte” winterstop weer goed.

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag liet het weer het weer toe om de rugbyers van Rugby Club The Pink Panthers los te laten in de wei. Moet wel een en ander voor gedaan worden en van wei was niet echt sprake. Op bezoek kwamen The Elephants uit Eindhoven de nummer laatst tegen The pink Panthers die als winterkampioen met een ongeslagen status de door de vorst verplichte winterstop ingingen.

Om te kunnen spelen in Driebergen moest wel eerst het veld of in ieder geval de lijnen van het veld zichtbaar gemaakt worden vanonder een redelijk pak sneeuw. Dus waren de spelers van The First XV een uur eerder op het Pink Panthers veld met bezem om de lijnen van het veld weer zichtbaar te krijgen. Vervolgens werden de lijnen overnieuw getrokken in een aangepast kleur, en wel Roze. Goed zichtbaar voor spelers, scheidsrechter en publiek. Die laatste groep was ondanks het weer flink aanwezig om The First XV der Pink Panthers te ondersteunen op weg naar het kampioenschap.

Zoals gezegd de nummer laatst tegen nummer één. Dat The Pink Panthers niet echt veel moeite met de Eindhovenaren zouden hebben was al vooraf bekent in de eerste wedstrijd in Eindhoven bleef de teller steken op 0-121. Bij rust toen 0-41.

Nu anders: twee verschillen. Ten eerste de driekwartlijn die was ten opzichte van toen op maar liefst vier plaatsen anders. Trainer en topspeler Richard van den Broek was er toen niet bij. Glenn Nuijten net terug van een winterdip speelde op de eerste center en twee spelers van The Pink Panthers Marten Kampman en Rabbe Borchert zijn vorige week vertrokken naar Zuid Afrika voor een rugbystage. Als aanvulling vanuit Zuid Afrika twee jonge topspelers Russel en Franna Baadjies die hun debuut maakte bij The Pink Panthers. Voor de twee Afrikanen een hele ervaring. Nooit sneeuw gezien (in Kaapstad is het nu ongeveer 25-30 graden) en dan moet je er ook nog in spelen.
Door deze veranderingen hadden de driekwarters van the Panthers het niet makkelijk. Koude handen maakte het ook al niet echt eenvoudig. Voor de voorwaartsen die trouwens met de wedstrijd beter gaan spelen zeker als collectief was de sneeuw een heerlijke ervaring.
Deze voorwaartsen wisten keer op keer de bal te veroveren en de driekwarten aan het werk te zetten. Dat lukte dan ook en konden de Pink Panthers al met de rust leunen op een voorsprong van 45-0. In de twee helft een gelijk beeld met als opzet de juiste aanvalslijnen in te zetten en te kiezen. Daar was het toch de onwennigheid en niet echt op elkaar ingespeelde speler die wel scoorde maar niet konden zorgen voor een monsterscore van boven de honderd.

Ook concurrent The Vets wonnen hun wedstrijd echter door  het veeeeeeel betere puntensaldo van The Pink Panthers (+1200 tov +500)
Komende week, als de vorst het toelaat spelen the Pink Panthers in Apeldoorn tegen The Rams. En het tweede (reserve XV) team in Tiel tegen The Scrumbock op weg naar de kampioenschappen. Wil u komen kijken houd dan de site van The Pink Panthers in de gaten. www.rcthepinkpanthers.nl Mogelijk worden er één of de twee wedstrijden toch in Driebergen gespeeld omdat vanuit de bond de omkeerregeling van kracht is. Dat houdt in dat als er ergens niet gespeeld kan worden er gekeken moet worden of het op het veld van de andere club het wel kan. Indien dat moegelijk is moet men daar dan spelen.

BC Doorn heeft weer kampioensteam

DOORN  Net als vorig jaar heeft een team van Badmintonclub Doorn de competitie gewonnen. Ditmaal viel deze eer te beurt aan het derde, dat hoogste is geworden in zijn poule in de tweede klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenen pakt eenzaamheid onder ouderen aan

RHENEN  Uit onderzoek van de GGD Midden Nederland blijkt dat een groot aantal ouderen in Rhenen zich eenzaam voelt. Door de vergrijzing zal dit percentage de komende tien jaar verdubbelen. De gemeente Rhenen vindt het noodzakelijk dat de problematiek wordt aangepakt en heeft een bedrag beschikbaar gesteld om een project, dat door Alleman Welzijn wordt uitgevoerd en dat de eenzaamheid aanpakt, te financieren. In 2009 is Alleman Welzijn van start gegaan met voorbereidingen hiervoor en in 2010 worden er diverse workshops en activiteiten georganiseerd om de problematiek op te pakken.

Gevoelens van eenzaamheid kunnen verminderd of verzacht worden door ouderen te helpen hun netwerk uit te breiden, hen te activeren, hen te helpen hun verwachtingen bij te stellen of door hen bij te staan in hun verwerkingsprocessen. Het project heeft tot doel de eenzaamheid onder ouderen inzichtelijk en bespreekbaar te maken en waar nodig te zorgen dat ouderen de juiste hulp en steun krijgen.

Onderdeel van het project is om vrijwilligers en professionals te informeren hoe men eenzaamheid kan signaleren en wat het huidige aanbod van activiteiten en hulpverlening is in Rhenen. Daarom wordt er een sociale kaart gemaakt met het complete activiteitenaanbod voor ouderen.

Daarnaast komt er een signalerings- en oplossingsnetwerk. In dit netwerk kunnen ouderen worden ingebracht waarover professionals en/of vrijwilligers zich zorgen maken. In het netwerk wordt dan, uiteraard na overleg met de betrokken oudere en met inachtneming van de privacy, overlegd welke aanpak passend is en wordt gerichte actie ondernomen.

In het gemeentehuis te Rhenen een werkconferentie gehouden voor onder andere zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties, kerken en ouderenbonden. Aan het einde van de bijeenkomst verzorgde wethouder Marius Guichelaar een afsluitend woord, waarin hij het belang van het op te richten netwerk benadrukte en aangaf zeer verheugd te zijn met de grote opkomst van de diverse organisaties. Op 18 februari hoopt een groot aantal organisaties, waaronder de gemeente, een overeenkomst met elkaar te sluiten om gezamenlijk de eenzaamheid aan te pakken.

Meer weten?
Wilt u als organisatie ook deelnemen aan het project Eenzaamheid  Ouderen Rhenen, maar heeft u zich nog niet opgegeven? Neemt u dan voor meer informatie contact op met Ester van der Linden van Alleman Welzijn, e-mail: , tel. 0317-613958.

Basisschool de Meent helpt wensen te vervullen

MAARN  Leerlingen van openbare basisschool De Meent in Maarn hebben vorige week een cheque van €2.750,- overhandigd aan Pim Wijzenbeek van Stichting Doe Een Wens. Dit geld was de helft van de opbrengst van de kerstmarkt die in december op deze school was georganiseerd in combinatie met de verkoop van wenskaarten.

Lees verder op de website van De Kaap

Spanning bij schaaktoernooi Basisschool de Regenboog

AMERONGEN  Het jaarlijkse schaaktoernooi op Basisschool De Regenboog werd vorige week gehouden. De strijd werd uiteindelijk gewonnen door Bram Broekhuizen die zich nu voor een jaar de beste schaker van De Regenboog mag noemen.

Lees verder op de website van De Kaap

ierse folk in Beauforthuis

AUSTERLITZ Fling behoort zonder twijfel tot de beste Ierse folkbands van Nederland. Zondag 31 januari spelen zij in het Beauforthuis (Austerlitz). Fling, een Nederlandse band, is regelmatig op de Ierse radio te horen is – een teken van bijzondere kwaliteit, want hoewel de Ieren hun cultuur graag met anderen delen, bewaken ze deze ook met eigen leven. Ze zijn er trots op en leggen de lat hoog.

Vergroot fotoNeergestoken agent na een jaar uit ziekenhuis

DRIEBERGEN  Rob Oostrom, de politieagent van het bikerteam die vandaag precies een jaar geleden werd neergestoken op station Driebergen-Zeist, is zaterdag uit het ziekenhuis ontslagen. De man is vanaf zijn nek verlamd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zwemmers de Zwoer presteren goed bij 3e Speedo wedstrijd

DRIEBERGEN  Acht zwemmers van Z&PC de Zwoer moesten afgelopen zaterdag zwemmen in Woerden. De derde Speedo wedstrijd van het jaar werd er gezwommen. Tegenstanders waren een aantal goede ploegen uit de provincie zoals Zwemclub Zeist, Goswim uit Houten, One Team Swimming uit Woerden en anderen.

vergroot   foto1   foto2

Als eerste moest Mijke Bergkotte zwemmen. Ze wist een prima 3e plaats te halen op de 100 meter rugslag. Een mooie stimulans voor de andere zwemmers. Die deden hier dan ook niet voor onder. Sven Dogger wist zijn beide afstanden in winst om te zetten. Elja Douma werd net 4e op de 200 meter schoolslag. Voor de rest waren er nog een aantal prima persoonlijke records voor Daen, Rick Merel Rebecca en Ruben. Al met al prima prestaties zo midden in het seizoen.

D66 bezoekt Amerongen en Overberg

AMERONGEN/OVERBERG  Het D66-campagneteam heeft afgelopen zaterdag, onder aanvoering van lijsttrekker Elisabeth van Oostrum, een informatiebezoek gebracht aan Overberg en Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Verantwoording afleggen hoort er ook bij!

HEUVELRUG  “Wat heeft de VVD in 2005 aan de inwoners beloofd en wat is daarvan terechtgekomen? Politiek is niet alleen beloftes doen, maar vooral ook nu verantwoording afleggen aan de inwoners,” stelt VVD raadslid Hans van Zetten.

Samen met collega raadslid Joop van Ankum gaat hij dat doen op donderdagavond 4 februari in restaurant d’Arthuizen te Leersum. Met deze openbare bijeenkomst sluiten beide raadsleden uit Leersum tevens hun politieke loopbaan af. Ze stellen zich niet meer herkiesbaar.
 
Voor zijn toetreding als VVD raadlid in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zat Joop van Ankum in de Leersumse raad als fractievoorzitter van Leersums Belang. Dit jaar gaat hij verhuizen naar buiten de gemeente en kan dan formeel geen volksvertegenwoordiger meer zijn in Utrechtse Heuvelrug. Joop van Ankum was de laatste jaren VVD woordvoerder onder meer op het gebied van financiën en het nieuwe gemeentehuis.
 
Hans van Zetten was een jaar lid van de Leersumse raad voordat hij toetrad tot de VVD fractie in Utrechtse Heuvelrug. Hij deed de woordvoering op het gebied van jeugd, onderwijs, sport. Na vijf jaren politiek vindt hij het tijd ruimte te maken voor nieuw liberaal bloed in de VVD fractie.
 
Beiden zullen terugblikken op de eerste raadsperiode van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en onder meer ingaan op de vraag: “Heeft de herindeling gebracht wat ervan verwacht mag worden?”.
 
Daarna komt Robbert Waltmann aan het woord, de huidige VVD wethouder voor ruimte en milieu en dorpswethouder van Amerongen. Robbert Waltmann woont met zijn gezin in Leersum en staat hoog op de VVD kandidatenlijst. Hij zal vooral vooruitkijken op basis van het VVD verkiezingsprogramma Thuis op de Heuvelrug.
 
Iedereen is welkom om 20.00 uur op donderdagavond 4 februari in restaurant d’Arthuizen te Leersum.

Winst in topper brengt KCD/Decohome dicht bij titel

DOORN  Met een verdiende 18-15 zege op medekoploper DWS heeft KCD/Decohome een vermoedelijk beslissende stap op weg naar de titel in de vierde klasse gezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Harold Valkenburg nieuwe trainer DVSA

AMERONGEN  Harold Valkenburg is het komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van DVSA. Hij is 35 jaar en woont in Scherpenzeel.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 26 januari 2010 (kopie)

Willem van Abcoudelaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: -3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dames Volleer op stoom

HEUVELRUG  De vijf uitwedstrijden werden door de teams van Volleer en Enervo met wisselend succes afgewerkt. De vrouwen van Volleer overtuigden tegen DOSC (0-4) evenals de zitvolleyballers. Enervo (V) pakte een set bij UVV/Sphynx (1-3) maar kregen te weinig.

Lees verder op de website van De Kaap

Iedereen mag meedenken over de Giro

DOORN  Op zondag 9 mei zal de Giro d’Italia de Heuvelrug doorkruisen. De Giro is naast de Tour de France en de Vuelta één van de drie grote wielerrondes die in Europa verreden wordt. De etappe van 9 mei zal starten in Amsterdam en de finish is in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge en Hebbes houden elkaar in evenwicht

AMERONGEN  Hemur Enge trof afgelopen zaterdag de korfbalstudenten Hebbes uit Utrecht. Bij de eerdere ontmoeting dit seizoen ging Hebbes er met de volle twee punten vandoor ging.

Lees verder op de website van De Kaap

Duurzaam vervoer naar conferentiecentra Heuvelrug

DRIEBERGEN Maandag 25 januari, is de overeenkomst getekend tussen de stichting Groen Centraal – een samenwerkingsverband tussen de grote conferentiecentra op de Utrechtse Heuvelrug – en taxibedrijf Besseling. Zes conferentiecentra zijn per 1 mei bereikbaar via station Driebergen-Zeist met een aantal taxibussen dat rijdt op biogas. Dit aardgas wordt volledig gecompenseerd door in Nederland opgewekt biogas waardoor het vervoer CO2 neutraal is. Voor zover bekend heeft de Heuvelrug hiermee de primeur in Nederland met duurzaam vervoer naar conferentiecentra toe.

vergroot foto

Biogas is op dit moment de schoonste en meest duurzame brandstof waar auto’s op kunnen rijden. Biogas wordt geproduceerd uit biomassa. Vervolgens wordt het biogas gezuiverd tot aardgaskwaliteit, dat aan het aardgasnet wordt toegevoegd. Door middel van een certificaat is het groen gas gegarandeerd 100% duurzaam.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft aan dit project een belangrijk steentje bijgedragen door een taxistandplaats ter beschikking te stellen op station Driebergen-Zeist, waar vandaan de gasten naar de verschillende locaties worden gebracht. De standplaats is zeer centraal gelegen, deze is gemakkelijk te vinden bij het verlaten van het station.

De unieke samenwerking zorgt ervoor dat gasten van de conferentiehotels op een duurzame en voor hen snelle, comfortabele en goedkope manier op de plaats van bestemming kunnen komen. Daarnaast wordt er een zogenaamde ‘portal’ ingericht op het internet, waar men heel gemakkelijk een taxi kan bestellen. Het wordt ook mogelijk om de bussen exclusief in te zetten als shuttle voor een groep die graag duurzaam vervoerd wil worden.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug kent grote verkeersstromen en daarmee ook verkeersproblematiek. Niet alleen de CO2-uitstoot zal door de inzet van deze bussen teruggedrongen worden, maar ook het verkeer wordt gereduceerd op de hoofdwegen binnen de gemeente. Twee vliegen in één klap dus.

Bij deze overeenkomst zijn 3 zeer ambitieuze partijen op het gebied van duurzaam ondernemen betrokken, namelijk Groen Centraal, taxibedrijf Besseling en de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Iedere partij werkt op haar manier hard aan verbetering van het milieu en aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verschillende conferentiecentra uit het samenwerkingsverband hebben zich al aangemeld om de zogenaamde Green Key te behalen, het keurmerk voor duurzaam ondernemen in de conferentiebranche. Taxibedrijf Besseling is ook een voorloper in haar branche en de gemeente zet zich in voor de doelstellingen zoals geformuleerd in haar Milieubeleidsplan ‘Natuurlijk Duurzaam’ 2009 – 2012.
Naar verwachting zullen de bussen op 1 mei 2010 in gebruik genomen worden. Er zijn nu 3 bussen in bestelling, maar men hoopt dat dit vervoer zo succesvol zal zijn dat het aantal bussen binnenkort uitgebreid zal moeten worden.

Veldschuur Staatsbosbeheer is verbouwd

LEERSUM  Het beheercentrum De Veldschuur van Staatsbosbeheer, gelegen bij het Leersumseveld aan Maarsbergseweg te Leersum, is na een grondige renovatie weer volop in gebruik. De verbouwing was nodig omdat de inrichting niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed.

Lees verder op de website van De Kaap

Politie houdt verdachte aan voor brandmoord

ZEIST  De politie heeft een vrouw aangehouden die mogelijk betrokken is bij de moord op de 23-jarige Nerges Achikzei in Zeist. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis, nadat ze op 7 december in haar flat in brand was gestoken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

GroenLinks/PvdA zaterdag op campagne in Amerongen en Leersum

AMERONGEN/LEERUM  Kandidaat-raadleden en actieve leden van de combinatie GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug voeren zaterdagmiddag 30 januari aanstaande campagne in Amerongen en Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeu de bouleswisselbeker voor Rijk van Dijk

LEERSUM  De jeu de boulesgroep Leersum heeft haar jaarlijks terugkerend wintertoernooi op woensdag 20 januari gehouden in de sporthal in Wijk bij Duurstede. Van de drie bestaande groepen deden twintig spelers mee in de strijd om de wisselbeker.

Lees verder op de website van De Kaap

Conflict Leersumse buren duurt voort

LEERSUM  De rechters in Utrecht hebben voorlopig nog hun handenvol aan de onenigheden tussen de familie Griffioen en een buurman aan de Rijksstraatweg in Leersum. Maandag diende een kort geding dat de familie Griffioen had aangespannen tegen de buurman.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 27 januari 2010 (kopie)

Kerkstraat 3  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:10 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Brand in detentiecentrum Zeist

ZEIST  Zes personeelsleden en één gedetineerde zijn na de brand in detentiecentrum Zeist ter observatie naar het ziekenhuis gebracht. Ze hebben rook ingeademd. Hoeveel last ze daar precies van hebben is niet bekend.  De brand ontstond rond vier uur. De brandweer haalde 44 personeelsleden en gedetineerden uit het pand.

Lees verder op de websie van RTV Utrecht

Muziekschool Heuvelrug opent deuren

DOORN  Afgelopen zaterdag hield de Muziekschool Heuvelrug haar traditionele jaarlijkse open dag. Niet alleen veel leerlingen maar ook belangstellenden kwamen een kijkje nemen in het Cultuurhuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Klaarstoomcursus raadsleden populair

ZEIST  In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen worden potentiële en ervaren raadsleden in drie avonden klaargestoomd voor het raadslidschap. Voor deze introductiecursus is veel animo. Er zijn zo’n 100 aanmeldingen binnenkomen.

Burgemeester Koos Janssen heet op één van deze cursusavonden de deelnemers uit de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist welkom in zijn gemeente.

De introductiecursus wordt georganiseerd door de griffiers van de ‘noordelijke’ gemeenten Baarn, De Bilt, Leusden en Soest en de ‘zuidelijke’ gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duursteden en Zeist.

Tijdens de cursus worden vragen beantwoord als ‘Hoe werkt een gemeenteraad?’ ‘Hoe kun je de dingen die je belangrijk vindt bereiken?’ ‘Hoe maak je een motie?’ en ‘Wat is de verhouding tussen de raad en het college?’.

Ook kunnen tijdens de cursus contacten worden gelegd met (nieuwe) raadsleden uit omliggende gemeenten.

De griffiers hopen met deze cursus de nieuwe raadsleden goed voor te bereiden op de nieuwe raadsperiode.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 3 maart 2010.

Jongeren bij Cultuurhuis Doorn beloven beterschap

DOORN  Woensdag 20 januari heeft de groep hangjongeren (de oude JOP’ers) uit Doorn een open en constructief gesprek gehad met burgemeester Frits Naafs. Daarbij was ook de wijkteamchef van de politie aanwezig.

Er is gesproken over het onacceptabele gedrag van deze jongeren, over de maatregelen die zullen volgen, maar ook over de mogelijkheid om als jongeren zelf het tij te keren. Belangrijkste uitkomst van het gesprek was dat ze beloven geen overlast meer te veroorzaken.

RegelRecht
Op 12 januari was er op Nederland 1 een uitzending van het Tros programma ‘RegelRecht.’ In dit televisieprogramma werd uitvoerig aandacht besteed aan de oude JOP’ers en het onacceptabele gedrag van deze groep jongeren. De uitzending van het programma RegelRecht schetst een tweeledig beeld. Ten eerste wordt een beeld neergezet van een overlastgevende groep hangjongeren. Ten tweede wordt in deze televisie-uitzending bedreiging, brandstichting en het ingooien van ruiten aan de groep ‘oude JOP’ ers’ toegeschreven.

Tijdens het gesprek met de burgemeester geven de jongeren toe dat hun gedrag soms overlast geeft. 
Echter de beschuldigingen van brandstichting, bedreiging en vernieling worden door alle jongeren met klem van de hand gewezen. Tijdens het gesprek met de burgemeester benadrukken zij dat in ieder geval de daders van de bedreigingen en het ingooien van de ruiten bij de politie bekend zijn. Ook benadrukken zij dat er op geen enkele wijze contacten zijn met de jongeren die daarvoor verantwoordelijk zijn.

Beterschap
De jongeren hebben het gesprek met de burgemeester zeer gewaardeerd. Ze betreuren dat ze voor overlast hebben gezorgd, waaronder het draaien van keiharde muziek, rond crossen met auto’s en het dumpen van afval. Ze zijn zelf ook geschrokken van het beeld dat ze oproepen. 

De jongeren geven aan graag in gesprek te gaan met omwonenden. Ze willen graag het vertrouwen terugkrijgen en wederzijds onbegrip wegnemen. Ook zeggen zij toe zich beter te gaan gedragen en zich de gevolgen van hun gedrag voor de omwonenden beter te realiseren. Misschien wordt het voor de omwonenden dan makkelijker om hen aan te spreken. Om hun goede wil te tonen beloven zij de burgemeester dat ze met een persoonlijke brief de omwonenden gaan informeren.

Scholieren Revius lyceum begroeten Van Rompuy

DOORN  Acht leerlingen van de TTO afdeling van het Revius Lyceum in Doorn reizen op donderdag 28 januari naar Brussel om een bezoek te brengen aan het Europees Parlement.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 28 januari 2010 (kopie)

De Grutto 37-51  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nieuwe locatie gezondheidscentrum

RHENEN  De gemeente Rhenen maakt een nieuw gezondheidscentrum op eigen terrein mogelijk. Als het aan het Rhenense gemeentebestuur ligt, kan het gezondheidscentrum een plek krijgen tussen sportcentrum Het Gastland en het gemeentehuis.

Samen met de RWs, de huisartsen en andere toekomstige huurders van het gezondheidscentrum kwam Rhenen tot de conclusie, dat een nieuw gezondheidscentrum in het gebied in de nabijheid van de Groeneweg de meeste kans van slagen had.

De gemeente Rhenen hecht een groot maatschappelijk belang aan het behoud van een geïntegreerd gezondheidscentrum. Ook is de gemeente bereid mee te betalen aan een hoogwaardige parkeervoorziening.

Tijdens de gesprekken is gezocht naar een oplossing in de vorm van een gebouw inclusief een  ondergrondse parkeergarage. In de ogen van het gemeentebestuur dient er met nadruk oog zijn voor stedenbouwbouwkundige kwaliteit en dient het gebouw landschappelijk ingepast te worden..
 
De ontwikkeling van een gezondheidscentrum op de nu gekozen locatie maakt het volgens het Rhenense gemeentebestuur mogelijk het groene karakter daar te behouden. Ook kan er voldoende parkeerruimte gevonden worden voor de extra auto´s, die door komst van een gezondheidscentrum in het gebied gaan parkeren. De extra parkeerplaatsen zullen onder het gebouw en onder een houten vlonder worden aangelegd.

De weinig opvallende plaats van het nieuwe gebouw zorgt er verder voor, dat wandelaars straks rustig door het parkje kunnen blijven lopen. Het groen blijft grotendeels behouden. Het zicht vanaf de wegen in het gebied blijft open en groen. Voor de in het gebied gelegen skatebaan heeft de komst van een gezondheidscentrum geen gevolgen.

Verantwoordelijk wethouder Ad van Hees is enthousiast over de oplossing, die zijn medewerkers samen met de projectleider van de Rhenense Woningstichting (RWs) en stedenbouwkundigbureau Pouderooyen hebben gevonden: ,,We maken handig gebruik van het hoogteverschil. Een ondergrondse parkeergarage is daardoor niet meer nodig. Die garage bleek veel te kostbaar te zijn. En zorgde er voor dat het plan financieel niet haalbaar is.”

Niemand wil alleen uitkijken op gebouwen en auto’s, stelt Van Hees. ,,Daarom willen wij de auto’s uit het zicht hebben en het gebouw meer naar achteren plaatsen. Als het aan ons ligt, kunnen we snel met elkaar verder. Ik hoop dat de woningstichting en de beoogde huurders ook enthousiast zijn over de oplossing. Is dat zo, dan kunnen de bouwplannen snel uitgewerkt worden. En kan de bouwvergunning aangevraagd worden”.

Illegaal bekent brandstichting Kamp van Zeist

ZEIST  Een 32-jarige man die illegaal in Nederland verblijft, heeft bekend de brand gesticht te hebben in het detentiecentrum in Zeist. De man begon het vuur gistermiddag in zijn eigen cel.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwbouw Maarsbergen

MAARSBERGEN  Omwonenden en geïnteresseerden in het project ‘Paladijn’ te Maarsbergen zijn donderdagavond 4 februari tussen 19.00 – 20.30 uur van harte welkom in Kaasmuseum en Partyboerderij De Weistaar aan de Rottegatsteeg 6 te Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Verlichte Doornse jeugd elfstedentocht

DOORN  Op de ijs- en skeelerbaan in Doorn zal op zaterdag 6 februari de 21ste jeugd Elfstedentocht gehouden worden. Voor de derde keer wordt de Elfstedentocht s’avonds gehouden, dus dit keer weer een verlichte tocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Rien Verbeek 40 jaar organist Maartenskerk

DOORN  Deze maand is het veertig jaar geleden dat Rien Verbeek begon als organist bij de diensten in de Maartenskerk. Op negen jarige leeftijd kreeg Verbeek, toen wonende in Langbroek, van de neef van zijn moeder, organist Jan van Amerongen, zijn eerste lessen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 29 januari 2010 (kopie)

Nijendal 8  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


ChristenUnie verkiesbaar in Rhenen

RHENEN  De ChristenUnie gaat voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rhenen. De partij heeft genoeg steunbetuigingen gekregen om mee te mogen doen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jongen aangevallen

ZEIST  Een jongen die op donderdag 28 januari een jongetje te hulp kwam, werd door jongemannen aangevallen en met een mes bedreigd.
 
Rond 10.00 uur zag een 16-jarige jongen dat een jongetje van ongeveer 12 jaar op de Van Reenenweg woorden had met twee jongemannen van 18-20 jaar. De 16-jarige jongen vroeg wat er aan de hand was. Hij kreeg van het tweetal te horen dat hij er zich niet mee moest bemoeien. Hij voldeed echter niet aan dat verzoek, waarna het tweetal hun aandacht op hem richtten, waardoor het jongetje van ongeveer 12 jaar weg kon rennen.
 
De 16-jarige jongen werd door het tweetal aangevallen, maar wist één van hen middels een soort judogreep tegen de grond te werken. De ander bedreigde hem vervolgens met een mes, maar hij zag kans hem te ontwapenen, waarbij het mes op de grond viel. Vervolgens pakten de verdachten het mes op en gingen ervandoor. De 16-jarige jongen deed op het politiebureau aangifte van bedreiging en mishandeling.
 
Signalementen
Lichtgetinte jongeman, 18-20 jaar en 1.70-1.80 meter. Hij droeg een zwarte sjaal en een muts, een gewatteerde zwarte jas en een blauwe spijkerbroek.
Lichtgetinte jongeman, 18-20 jaar en 1.80-1.90 meter. Hij droeg een zwarte sjaal en een muts, blauwe spijkerbroek en bruin gewatteerde jas. Deze verdachte heeft als gevolg van de judogreep van het slachtoffer mogelijk een pijnlijke hand/schouder opgelopen. Eén van de verdachten had een oranje muts.
 
Aan getuigen van deze aanval en aan mensen die menen de verdachten te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Dorp & Natuur kindermiddag

LEERSUM  Door Dorp & Natuur wordt op woensdag 3 februari een activiteit georganiseerd met medewerking van kunstenaar/bioloog Jasione van Esch. Het thema is: vogels in het bos/vogels in de kunst.

Lees verder op de website van De Kaap

Kasteel Amerongen in Doorn

AMERONGEN/DOORN  Op uitnodiging van Spreekbuis 50+, de vereniging voor medioren en senioren, komt de Stichting Vrienden van Kasteel Amerongen naar Doorn voor de vertoning van een schitterende power point presentatie over restauratie van het Kasteel.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek Zeist debatteert over verkeer

ZEIST  Op maandag 8 februari 2010 organiseert de gemeenteraad van Zeist een verkiezingsdebat over het verkeer in de gemeente Zeist. Het debat vindt plaats in Dorpshuis ’t Trefpunt aan de Schooldwarsweg 19 in Austerlitz. De zaal is open vanaf 19:30 uur, het debat begint om 20:00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Verkeer
Dit debat vindt plaats aan de hand van het evaluatierapport Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP). In het rapport wordt terug gekeken op tien jaar uitvoering van het GVVP. Wat waren de doelstellingen en intenties en wat is bereikt? Daarnaast geeft het rapport een doorkijk naar én suggesties voor de toekomst. Wethouder Joke Leenders: “Het thema verkeer is een belangrijk beleidsonderwerp voor de gemeente en heeft direct invloed op het dagelijkse leven in Zeist.”

Debatleider
De avond staat onder de onafhankelijke leiding van Ben Westbroek, journalist bij Slotstad Radio en het AD. Aan de hand van stellingen zal hij de politieke partijen uitdagen het achterste van hun tong te laten zien. De aanwezigen in de zaal krijgen de mogelijkheid om vragen aan de woordvoerders van de partijen te stellen.

Welkom
Wilt u weten wat de partijen na 3 maart 2010, de gemeenteraadsverkiezingen, aan het verkeer en vervoer in Zeist gaan doen? Dan bent u van harte welkom op 8 februari. Koffie, thee en een drankje en hapje na afloop staan klaar. Ook is er gelegenheid tot interactie met de woordvoerders verkeer van de politieke partijen.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 30 januari 2010 (kopie)

Park Seminarie Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur  temperatuur: 1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Wilma Hielema: ‘Het is mooi geweest’

Waarom staat u op een ‘onverkiesbare’ plek op de kandidatenlijst van uw partij? Ik sta op een niet verkiesbare plaats op de kandidatenlijst omdat ik vind dat het, na twaalf jaar actieve politiek, eerst in de Doornse gemeenteraad en daarna in de huidige, wel mooi geweest is.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderkledingbeurs Maarn- Maarsbergen

MAARN/MAARSBERGEN  Ook al zit men nu nog in de dikke truien en lijkt het mooie weer nog heel ver weg. Wie slim en voordelig wil zijn slaat zijn slag zeker op 13 februari bij de extra vroege voorjaar/zomer kinderkledingbeurs in Maarn

Lees verder op de website van De Kaap

Doorstart Oranjevereniging

LEERSUM  De initiatiefnemers van de doorstart van de Oranjevereniging Leersum zullen hun plannen uit de doeken doen tijdens een bijeenkomst in De Binder op woensdag 10 februari om 20.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 31 januari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:50 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Musketiers-speler Gijsberts (25) overleden

ELST  Op haar website maakt voetbalclub Musketiers melding van het overlijden van Rinie Gijsberts (25).  Gijsberts had vorig seizoen een groot aandeel in de promotie van Musketiers naar de vierde klasse. De club reageert ontzet op het overlijden (afgelopen vrijdag) van de middenvelder.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ernst Jansz zingt Dylan

AUSTERLITZ  Op donderdag 4 februari zingt Ernst Jansz in het Beauforthuis werk van zijn jeugdidool Bob Dylan. In twaalf maanden vertaalde Jansz twaalf teksten van Dylan. Hierover verhaalde hij aan een goede vriend en de liedteksten raakten vervlochten met een boeiende ontstaansgeschiedenis. Al vertellend en zingend diept Jansz prachtsongs als ‘Visions of Johanna’, ‘Desolation Row’ en ‘Just like a woman’ uit het immense oeuvre van Dylan op.  Hij wordt bijgestaan door Guus Paat, een Indische gitarist die deel uitmaakt van het IMC keroncong ensemble, op lapsteel, ukelele en dobro.

Vergroot foto

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
Ernst Jansz gaat volgend theaterseizoen het land in met Dromen van Johanna, maar nu doet hij reeds een sneak preview in het Beauforthuis. Bijzonder: het concert wordt opgenomen en zal later verschijnen op DVD. Hoe vaak maak je het mee dat je bij ‘the making of’ aanwezig kan zijn? In elk geval op 4 februari dus!
donderdag 4 februari, 20.15 uur 
Ernst Jansz zingt Dylan 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

MannenOntbijt viert twintigjarig bestaan

ELST  Het MannenOntbijt Elst is in september 2009 zijn twintigste seizoen ingegaan. Het MannenOntbijt (MO) is in 1989 ontstaan in Veenendaal en kwam de eerste jaren bijeen in de ontvangstruimte van het flatgebouw Het Zuiderkruis.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Niehe toont zijn venijnige kant

DOORN  Ivo Niehe komt op 5 februari met zijn nieuwe theatershow ‘Time-Out!’ naar Het Cultuurhuis Doorn. Een spectaculaire voorstelling met persoonlijke conferences, liedjes en voor de pauze een prettig-cynische kijk op het Nederland van nu.

Lees verder op de website van De Kaap