Heuvelrugnieuws van donderdag 1 januari 2009 (kopie)

Groenhoek Driebergen: twee buurtbewoners die stonden te klagen over hun “nieuwe vrienden” het brandweerbezoek en het zwakke politieoptreden tegen het afsteken van illegaal vuurwerk.
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: -1 °C

meer foto’s van deze straat

IJspret in Driebergen

Robert Zwart fotografeerde vandaag uitgebreid op de Driebergse ijsbaan. Klik hier voor de fotoreportage.

‘Helleborus, Kerstroos of Lentenroos, de eeuwige favoriet van plantenliefhebbers’

DOORN  Op donderdag 8 januari verzorgt Hans Kramer van de Hessenhof een interessante lezing voor Groei & Bloei afdeling Doorn.

Als er één plant de laatste tijd erg in de belangstelling is gekomen is het wel de Helleborus en aan die populariteit lijkt maar geen einde te komen.

De bekendste soort is de Kerstroos, H. niger die al eeuwen in cultuur is, maar soms niet tot volle tevredenheid groeit. Natuurlijk wordt ingegaan op deze problemen en wat we eraan kunnen doen. Nooit problemen geeft de sterke H. hybride, die jammer genoeg geen officiële Nederlandse naam heeft. “Lenteroos” zou een goede benaming kunnen zijn, omdat deze planten vanaf de eerste, nog prille lentedag, meestal al half februari bloeien. Ze zijn al lang vóór de sneeuwklokjes aanwezig en kunnen onze tuinen jaar in jaar uit verfraaien met hun bloemen.

Deze bloemen komen voor in een kleurenspectrum van wit, geel, roze-rood, paars en zwart. De laatste jaren is er enorm gekruist om deze kleuren nog spectaculairder te maken en ook dubbele en anemoonbloemige vormen komen voor. Het einde is hier nog lang niet in zicht en aan de hand van dia’s wordt dieper ingegaan hoe de laatste stand van zaken is.

Ook worden volop ideeën aan de hand gedaan om de Helleborussen te combineren met andere planten, zodat die moeilijke schaduwhoekjes die in voorjaar maar al te vaak saai zijn, wat opgevrolijkt worden.

Locatie:            De Koningshof te Doorn
Tijd:                 20:00 uur tot 22:00 uur
Kosten:             Gratis voor leden en een eventuele introducé, niet leden zijn eveneens van harte welkom en betalen  € 2,50

Onrustig

ZEIST  Een agent werd aan het begin van nieuwjaarsnacht vanuit een groepje jongelui bekogeld. Hij liep licht letsel op.

Rond 00.15 uur hielden twee agenten toezicht op de Gruttolaan. Veel mensen genoten van de jaarwisseling, maar een groepje jongelui gedroeg zich vervelend. Vanuit het groepje werd een metalen motoronderdeel van een scooter tegen de rug van de agent gegooid. Door het kogelwerende vest ketste het onderdeel af, maar de agent liep wel een pijnlijke rug op. Niet duidelijk werd wie er van de groep had gegooid. Vervolgens gooiden meerdere jongelui vuurwerk en flessen in de richting van de agenten. Die werden niet geraakt, maar zij verzochten wel bijstand van andere politie-eenheden. Meerdere politie-eenheden kwamen ter plaatse, waarna de rust terugkeerde. Het werd niet duidelijk door welke jongens er was gegooid, dus er werden geen aanhoudingen verricht.

Inbreker vlucht met 200 km/u

RHENEN  Een inbreker werd op oudejaarsavond op heterdaad betrapt, maar wist met ongeveer 200km/u te ontkomen.

Rond 20.40 uur kreeg de politie de melding dat bij een woning aan de Bergweg werd ingebroken. Direct gingen meerdere politie-eenheden met spoed ter plaatse. Agenten zagen in de buurt van de woning een BMW 5-serie staan. Zij zagen dat een verdachte in de auto sprong en de centrale vergrendeling indrukte. Agenten probeerden een zijruit van de auto in te slaan, maar de verdachte ging er direct volgas vandoor. De achtervolging werd ingezet, maar de verdachte wist met zijn zeer snelle wagen te ontkomen.

Er bleek inderdaad in de woning te zijn ingebroken en daarbij was een kluis voor transport klaargezet. Omdat het vermoeden bestond dat er meerdere inbrekers bij de inbraak waren betrokken, werd in de omgeving met een politiehond en een warmtebeeldcamera naar andere verdachte(n) gezocht. Daarbij werd niemand aangetroffen.

Een getuige belde later naar de politie, dat hij had gezien dat de vluchtende BMW op de Rondweg-Oost tegen een lantaarnpaal was gebotst, maar er vervolgens over de Rijksweg A12 in de richting van Ede vandoor was gegaan. De getuige was achter hem aangereden, maar kon de verdachte niet bijhouden. Hij reed naar zijn zeggen rond de 200 km/u.

Verboden voor onbevoegden

DRIEBERGEN Twee jongens werden aangehouden omdat zij zich in nieuwjaarsnacht op verboden terrein bevonden.

Rond 01.55 uur zagen agenten dat op de Bosstraat vijf jongelui zich achter het hekwerk van een afgezet terrein bij het park bevonden. Middels een duidelijk zichtbaar bord werd aangegeven dat dit verboden terrein was. De agenten zeiden dat de jongens moesten blijven staan, maar drie van hen gingen ervandoor. De andere twee, jongens van 17 en 19 jaar uit Driebergen en Leersum, werden aangehouden. De agenten herkenden het tweetal. Zij maakten deel uit van een groepje die zich al de hele avond/nacht in Driebergen ophielden, daarbij nadrukkelijk aanwezig waren en provocerend gedrag vertoonden. De twee werden naar het politiebureau overgebracht en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Dronken

RHENEN  Een jongeman werd in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag aangehouden voor openbare dronkenschap en baldadigheid.

Rond 04.00 uur zagen agenten een groep kennelijk dronken jongelui over het Frederik van de Paltshof lopen. Eén van de jongeren sloeg op meerdere winkelruiten, waardoor bij één van de winkels het alarm afging. Daarna trok hij aan twee sierfakkels die aan de gevel van een winkel hingen en begon een bloembak bij de winkel weg te slepen. Daarop hielden de agenten de verdachte, een 20-jarige jongeman uit Rhenen, aan voor openbare dronkenschap en voor baldadigheid. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en kreeg daar twee bekeuringen voor de beide strafbare feiten.

Contractsverlenging Adrie Morren bij Candia

RHENEN  Adrie Morren heeft met de goede prestaties van Candia’66 een nieuw contract weten af te dwingen. Het contract van de coach is met één jaar verlengd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rustig verlopen jaarwisseling in gemeente Rhenen

RHENEN  De jaarwisseling in Elst, Achterberg en Rhenen is rustig verlopen. De organisatie van speciale oud en nieuw vieringen aan de Veerweg in Elst en aan de Boslandweg in Achterberg hebben daar volgens burgemeester Joost van Oostrum aan bijgedragen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Robert Zwart stopt met dagfoto’s voor Heulelrugnieuws.nl

DRIEBERGEN Met de foto van de vuurwerkresten in de Groenhoek sluit Zwart een periode van vijf jaar af dat hij foto’s maakte voor Heuvelrugnieuws. Zijn werkzaamheden als professioneel fotograaf zijn niet langer te combineren met het maken van foto’s voor deze site.

De foto’s  zijn niet onopgemerkt gebleven en hebben uiteindelijk geleid tot een permanente foto-expositie in het conferentiecentrum Bergse Bossen aan de Traay 299. U kunt een aantal Driebergenfoto’s ook op zijn site bekijken in de vorm van twee prachtige slideshows.  Zwart voert inmiddels veel opdrachten uit voor bedrijven en particulieren en geeft daarnaast cursussen voor beginners en gevorderden. Meer informatie hierover treft u aan op www.photastique.nl


Flatwoning Couwenhoven brandt uit

ZEIST  In een van de Couwenhovenflats in Zeist is woensdagavond een woning uitgebrand. De brand ontstond volgens de brandweer vermoedelijk op het balkon van de woning op de zevende verdieping.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 2 januari 2009 (kopie)

Prins Bernhardlaan 37-43 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 1 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Nieuwe IVN-wintercursus

IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert in de maanden januari – maart 2009 een cursus over de natuur in de winter. Welke problemen ondervinden planten en dieren in deze tijd van het jaar en hoe passen ze zich aan om de winter zo goed mogelijk te overleven? Wat kunnen wij mensen
daarvan zien?

Deze vragen staan centraal in de cursus die wordt gegeven op de dinsdagavonden 27 januari, 17 februari en 3 maart 2009.
Bij de cursus horen drie excursies op de zaterdagochtenden 7 februari, 21 februari en 7 maart. De excursies ondersteunen de lessen en zijn gericht op typisch winterse waarnemingen. U ziet dieren die er in de rest van het jaar niet zijn, en u leert iets over natuurbeheer in de winter.

De cursus wordt gegeven in het NMC-gebouw, Nicolaas Beetslaan 2, in Zeist.
De avonden zijn van 19.45 – 22.00 uur. De excursies gaan naar gebieden met een verschillend landschappelijk karakter en duren van 9.00 tot uiterlijk 12.00 uur.

Deelname kost 35 euro, contant te betalen op de eerste avond. Dit bedrag is inclusief cursusboek en koffie of thee in de pauze. Leden en donateurs van onze IVN afdeling krijgen 5 euro korting.
Aanmelden kan per mail aan ivn.actief@xs4all.nl of telefonisch bij Karin Lansing, op nummer 030-2627570  (19.30 – 21 uur).

Uiterlijk een week van tevoren hoort u of de cursus doorgaat.

Uniek optreden Igor Roma en Harmen Fraanje

AUSTERLITZ  Klassiek pianist Igor Roma en jazzpianist Harmen Fraanje treden zaterdag 10 januari samen op het podium van het Beauforthuis. Na het winnen van het Franz Liszt Concours in 1996 is de Zwitser Roma uitgegroeid tot een van de grootste klassieke pianisten van Europa.

Fraanje wordt beschouwd als aanvoerder van de nieuwste generatie jazzpianisten. Beide heren schuwen het avontuur niet en improviseren van Beethoven naar Radiohead weer terug langs eigen composities en Rachmaninoff.
Eind 2009 doen Roma en Fraanje meer podia aan in een uitgebreidere tournee en treden ze op in het tv-programma Vrije Geluiden en tijdens het Franz Liszt Concours. Maar aan het begin van het nieuwe jaar dus eenmalig te zien in de intieme zaal van het Beauforthuis. Kaarten zijn onl! ine te bestellen via www.beauforthuis.nl.

zaterdag 10 januari, 20.15 uur
Igor Roma & Harmen Fraanje
entree € 21,- | CJP, CKV, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr € 12,50

Brutale beroving in woning

ZEIST  Donderdagavond heeft er in Zeist aan het Lisztplein een brutale beroving plaatsgevonden.

Omstreeks 21.45 uur drong een jongen via de achterdeur de woning binnen, terwijl de bewoonster op de bank tv zat te kijken. Toen zij de jongen zag, rende hij via de achtertuin weg. Zijn buit bestond uit een handtas en een mobiele telefoon.

De man met een licht getinte huidskleur had half lang zwart haar met een slag erin. Hij is tussen de 1.65 en 1.70 m lang en had een smal postuur. Hij droeg een witte gewatteerde jas met een bontkraag. De jongen leek ongeveer 17 jaar oud.

De politie zoekt nog naar getuigen die iets gezien hebben donderdagavond aan het Lisztplein omstreeks 21.45 uur. Zij kunnen bellen met de politie Binnensticht op het nummer 0900 – 88 44, of anoniem op 0800 – 7000.

Diverse acties brandweer

HEUVELRUG  Rond oud en nieuw rukte de brandweer Utrechtse Heuvelrug diverse keren uit. Maar de ene post had wat meer meldingen dan de ander. Zo was het in Maarn en Maarsbergen zeer rustig, daarintegen moest de brandweer uit Driebergen en Doorn toch met regelmaat afval- container en gevaarlijke vreugdevuurtjes blussen.

Lees verder op de website van De Kaap

Duik voor echte bikkels

HEUVELRUG  In de provincie Utrecht waren bijna alle Nieuwjaarsduiken afgelast behalve in de regio Heuvelrug.
Bij de Gravenbol tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen organiseerde “de emmertjes” en Unox de jaarlijkse Nieuwjaarsduik.

Lees verder op de website van De Kaap

Woningbrand

DOORN  Op nieuwjaarsdag rond 15.45 in de middag was er een woningbrand op de Amersfoortseweg. De brandweer die met groot materieel uitrukte en zeer snel ter plaatse was, had de toch wel heftige brand zeer snel onder controle.

Lees verder op de website van De Kaap

Vreugdevuur

DOORN  Oud en nieuw werd ook gevierd in de Dorpsstraat. Ook dit jaar organiseerde Jacco van Cooten een groot vreugdevuur tussen rond de jaarwisseling. Vrachtwagens vol met afvalhout zijn gestapeld tot wel 4 a 5 meter hoog.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 3 januari 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: parkeren voor ijsbaanbezoek
foto: © Renk Knol
tijd: 13.10 uur  temperatuur: -1 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Nieuw platform tegen woningbouw Zeist

ZEIST  Het platform Zeist voor Zeist voor wijk- en buurtorganisaties is opgegaan in een nieuwe stichting onder de naam ’Beter Zeist’. Deze officiële rechtspersoon kan als belanghebbende zelf gerechtelijke procedures beginnen en zal dat vooral doen om verstedelijking van Zeist tegen te gaan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Koffieconcert met Bas Verheijden

DRIEBERGEN De Driebergse pianist Bas Verheijden(1974) treedt ook dit jaar (op 4 januari) weer op voor de koffieconcerten.
Bas studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de beroemdeAccademia Pianistica incontri col Maestro in Imola (Italië).
Hij won vele prijzen, o.a het Prinses Christina Concours. Samen met Niek van Oosterum vormt Bas sinds 1993 een vast twee-piano duo.

Hiernaast vormt Bas duo’s met Maarten Jansen (cello), nam hij met Liza Ferschtmannin 2004 een dubbel-cd op die werd beoordeeld in Luister met een 10. Ook maakt Bas deel uit van The Atlantic Trio met Vegard Nilsen (viool) en Ansfried Plat cello).

De Stichting Koffieconcerten Driebergen-Rijsenburg is opgericht in 2002 ter opluistering van het Driebergse uzikale leven. De concerten worden uitgevoerd in de kerk Sint Petrus’ Banden
aan het Kerkplein van Rijsenburg.
Iedere eerste zondag van de maand van oktober t/m april organiseert de SKDR om 12.30 uur een koffieconcert. De kerk is
om 11.45 uur open. Op de Rijsenburgselaan naast nr. 13 is een ruimte waar voorafgaand aan het concert koffie wordt geschonken.

Ton Engels: streektaal uit de Peel

AUSTERLITZ Op 11 januari een nieuw Streektaalconcert in het Beauforthuis: Ton Engels en de Medeplichtigen. Zijn laatste album Wies Merge oogstte alom lof, vanwege de natuurlijke manier waarop hij het Limburgs dialect koppelde aan inventieve liedjes en rake vertalingen van onder andere Tom Waits en Randy Newman.

Fijne liedjes, ontspannen praatjes tussendoor en een dijk van een band: Ton Engels laat het er zo gemakkelijk uitzien. Maar schijn bedriegt, want met de tong ferm in de wang weet hij: het is “Einzaam aan de top”. Ton Engels is een beminnelijk zanger/liedjesschrijver en wereldberoemd in Limburg, maar zijn kwaliteiten rechtvaardigen diezelfde roem in de rest van het land. En die Medeplichtigen zijn naast fantastische muzikanten ook aardige jongens. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

In de serie Streektaalconcerten laat het Beauforthuis u kennis maken met een keur aan muzikanten uit het Nederlandse taalgebied, die zingen in de taal van hun thuis. Het is vooral die streekeigen taal die maakt dat ze geen wijdere bekendheid genieten, maar vaak zou dat wel terecht zijn. Mensen als Daniël Lohues en de mannen van Normaal bewijzen al jaren dat een dialect of streektaal geen obstakel hoeft te zijn om van mooie muziek te genieten.
Naast nu de Peel kwamen eerder o.m. Friesland en West-Vlaanderen aan bod in de serie, Drenthe en zuidelijk Limburg staan nog op stapel.

zondag 11 januari, 17.30 uur
Streektaalconcerten: de Peel – Ton Engels en de Medeplichtigen
Ton Engels – zang; Cor Mutsers – gitaar; Eric Coenen – bas; Egbert Derix – piano; Arthur Lijten – drums
entree € 16,- |! CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 12,50 | kinderen t/m 12 j &eur o; 8,50

Primeur toertocht Henschotermeer

WOUDENBERG  Schaatsbond KNSB houdt zaterdag en zondag een toertocht op het Henschotermeer in Woudenberg. Er wordt gereden over afstanden van 2 tot 40 kilometer op een uitgezet parcours. Deelnemers kunnen starten tussen 10.00 en 15.00 uur.

Lees verder op de website van het AD/UN

Cursus ‘De macht van God’

AMERONGEN  Op donderdag 22 januari start om 19.30 uur het tweede deel van de cursus ‘De macht van God in een duistere wereld’ bij de Zendings-Diaconessen. Het thema is: ‘Verlos ons van de boze’.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 4 januari 2009 (kopie)


Jachtlaan Driebergen: IJsbaan gesloten door dooi
foto: © Renk Knol
tijd: 13.10 uur  temperatuur: -1 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

IVN-wandelexcursie Zeisterbosch

ZEIST  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een winterwandeling in het Zeisterbosch. Bij deze excursie zal aandacht gegeven worden aan de manier van overwinteren door de natuur.

We kijken hierbij naar kleine en grote dieren (diersporen), maar ook naar planten, bomen en vogels.
We verwachten de deelnemers op zondag 11 januari om 14.00 uur op de bosparkeerplaats aan de Prins Bernhardlaan 3 te Zeist.
Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Belediging van overheidsdienaren

ZEIST  Op zaterdag 3 januari rond 16.00 uur heeft de politie op de Slotlaan een 66-jarige automobilist uit Bodegraven aangehouden die over de busbaan reed. Bij zijn aanhouding schold de man de agenten uit. Hij krijgt een bekeuring voor beide zaken.

Drugs

ZEIST  Zondag 4 januari zagen agenten rond 02.00 uur dat een man iets verdachts aan een jongen gaf op de Jufferstraat. Bij controle bleek het om ponypacks te gaan.

De 19-jarige man uit Bilthoven en de 16-jarige jongen uit Zeist hadden beiden ook drugs in hun zak zitten. In totaal ging het om zes ponypacks. Beide zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Daar deden zij ook afstand van de drugs.

Fietsheling

ZEIST  Op vrijdag 2 januari zagen agenten rond 20.45 uur een jongen zonder verlichting fietsen op de stoep van de Van Renesselaan.

Toen zij de 14-jarige jongen uit Zeist aanhielden, bleek dat de fiets al sinds 2005 als gestolen stond geregistreerd. De jongen is aangehouden voor heling en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Kind in bakfiets populair

DOORN  Alhoewel je in Amsterdam-centrum de meeste bakfietsen op straat ziet is Doorn een goede tweede, als het om het aantal per km2 bebouwde kom gaat. Verantwoordelijk voor dit oerhollandse product is de jonge Doornse ondernemer Jeroen Beumer.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 5 januari 2009 (kopie)

Kon Julianalaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 0 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Meer reeën aangereden in provincie

UTRECHTSE HEUVELRUG  Het aantal aangereden reeën in de provincie Utrecht is in 2008 fors gestegen. Waren het er in 2007 nog 224, afgelopen jaar waren het er 326.

Lees verder op de website van het AD/UN

Praktijk open

AMERONGEN  Na een vier maanden durende verbouwing werd vrijdag 2 januari het praktijkpand van de fysiotherapeuten aan de Koenestraat in Amerongen heropend.

Lees verder op de website van De Kaap

Bij de Zwoer is de actie Stoer

Zaterdagochtend op 3 januari komen we na ijskrabben en met slaap in de ogen, aan bij een warm Zwembad de Zwoer. Het is niet duidelijk wie er allemaal zo na de vakantie kunnen, of willen komen op de jaarlijkse prestatietocht, het is kwart voor zeven, dit is dus de extra ingelaste handicap.  

Al snel komen de verkleumde leden naar binnen op de fiets uit Wijk bij Duurstede, Zeist maar ook uit ons eigen Driebergen.  Het bad ligt er kant en klaar bij, het is ondanks de lekke band van onze hoofdtrainer Steven dat er op tijd gestart kan worden. We gaan ervoor om een tocht te maken in het zwembad die kan duren tot tien uur.
 
Om tien over zeven beginnen er twee aan 50×100 m, en zeven leden aan 75×100 m daarnaast drie op 100×100 m normale tijd, daarnaast twee 100×100 m op een grensverleggende snellere tijd. Een test om een enerzijds een prestatie neer te zettenna de oliebollen en appelflappen, een duurtraining om te zien voor je zelf hoe sterk je bent.  En aan de andere kant kan je wel zo lang zo geconcentreerd door blijven zwemmen met de verzurende pijn in de armen of benen of dat het juist overal zeer gaat doen. Steeds weer met jezelf overleggen of je door kan gaan en of je door mag gaan, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de volgende dag of dagen geblesseerd op je bed moet blijven liggen.  
Volgens Hoofdtrainer Steven ;”Het is goed te doen, daar hebben we op geoefend, maar veel verder dan 6500m kan je toch niet komen in een normale training. Het is juist nu in het begin van het nieuwe jaar een leuke gelegenheid om zoiets te doen. Het blijft een prestatie en wij blijven hierbij ook goed bij
opletten dat ze niet te ver gaan met zichzelf”
 
Van vorig jaar missen we de cracks zoals Judith, Rosanne, Hans, Rianne, Stephan, Roos om een paar met name te noemen deze zijn wisselend door ziekte, verhuizing, en werk op verhinderd en deden toch ook belangrijke inzet op de 100x100m. Leuk om nu inzet te zien op de 75x100m, het potentieel voor volgend jaar om in te stromen naar de 100x100m.
Helaas is er al een eerste uitvaller Paul, onze lange afstandzwemmer die geregeld 1,5 tot 10 km zwemt in openwater hij moet toch afhaken na 50 rondjes vanwege een blessure in de borstkas, daarop volgend komt Niké, zij heeft nog resten in het hoofd van oudejaarsavond die nu nog steeds naar boven komen. Ze probeert met pauzes door te gaan en de rest te steunen, door te blijven zwemmen wat dus ook een hele zware actie is. Er zijn natuurlijk nog wel meerdere afvallers geweest, maar van echt afvallen is niet echt sprake als je bedenkt dat je deze loodzware oefening voor het eerst mee gaat maken en dus verstandig met motivatie en hulp van omstanders de lat wat lager legt.
 
Voor de ouders die bij deze actie meehelpen, niets dan lof, juist bij een evenement als dit hebben de leden een mentaal steuntje in de rug nodig er was zelfs publiek die ter plekke een spandoek hebben gemaakt om “hun” zwemmers te kunnen aanmoedigen. We hadden gelukkig genoeg ouders per baan, die de tijd in de gaten hielden en de banen meetelden. Hulde voor Sigrid die het begin van haar verjaardag met deze prestatie opent en haar verjaardagsviering verplaatst naar een dag later.
Broertje Sven was zo goed (of gek) na 99x100m nog even zijn prestatie te vieren met 4 banen in vlinderslag. Hulde voor Elja die haar eerste 50x100m als snelste kon beeindigen, haar broer Tim die dat deed bij de 75x100m. Hulde voor iedereen die meegedaan heeft om dit evenement tot een goed einde (dus ook om 10.00 uur) te brengen. Ook deze keer komt er in de loop van de week een fotoreportage over dit evenement op de site www.dezwoer.nl  van onze vereniging.
 
Op naar volgend weekend “de Winterkring in Utrecht” een spektakel van de regio op zwemgebied waarin de gestelde limieten waargemaakt moeten worden.


Heuvelrugnieuws van dinsdag 6 januari 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: zonsopgang
foto: © Renk Knol
tijd: 9.00 uur  temperatuur: -8 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Eerste steen Petrus- en Pauluszaal

DRIEBERGEN  Met het plaatsen van de ‘eerste’ steen heeft pastoor Woorts zondag in Driebergen-Rijsenburg de naam onthuld van de nieuwe parochiezaal : de Petrus- & Pauluszaal. De Sint Petrus’ bandenparochie krijgt over enkele maanden de beschikking over een ruime zaal naast het parochiecentrum.

De Petrus- & Pauluszaal is vernoemd naar de eerste apostelen, maar is ook een verwijzing naar kerk en parochiecentrum Pieterburen en naar het vroegere Paulushuis. Tot 1988 heeft het Paulushuis (nu de Pauluskerk) dienst gedaan als parochiezaal. Sindsdien moest de parochie het zonder grote zaal stellen. De nieuwe Petrus- & Pauluszaal is geschikt voor vieringen, bijeenkomsten en ontvangsten. De bouw is in september 2008 begonnen en wordt dit voorjaar afgerond.


(Licht)klassiek bij diaconessen

AMERONGEN  Om 19.30 uur start vrijdag 23 januari een concert van fluitist Jacques Marcus en pianist Jan Lenselink bij de Zendings-Diaconessen (Jan van Zutphenweg 4) in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Tafelpoppenspel over Driekoningen

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 11 januari vertelt en speelt Mennie van Nimwegen met haar tafelpoppenspel het verhaal van Driekoningen, voor kinderen vanaf  5 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Tropi-jazz in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Ze noemen zichzelf  “Hofleveranciers van bastaardmuziek”. Wit en zwart staat schouder aan schouder muziek te maken. Al vijftien jaar lang toeren De Nazaten langs Europese, Surinaamse en Zuid-Afrikaanse podia met hun heftige swingende Tropi-jazz. Op zaterdag 17 januari staan ze in het Beauforthuis. Lekker swingen, of gewoon relaxt : het concert begint om 21.30 uur, maar de zaal is al vanaf 20.00 open. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl

Je kunt de muziek van De Nazaten beluisteren als een extreem dansbare versie van hoempapa. De ritmesectie ronkt gesmeerde sekete, kamalama, kaseko en bakafutu onder de orgelende pijpen van de blazers: bassax, tenorsax, trompet, sousafoon en tromobone. De Nazaten werkten samen me! t o.a. Misha Mengelberg, Hans Dulfer en James Carter, traden op in Zuid-Afrika, op het North Sea Jazz en het Dunya Festival. “Razend strakke kaseko-en calypso ritmes op skratyi (Surinaamse basdrum) en snare-drum afgewisseld met opzwepende conga- en bongo-soli waarbij virtuoze jazzimprovisaties, Oost-Europese klezmer-melodieën met Turkse soefi en zelfs Indiase Bollywood-deuntjes combineren.” schreef Trouw.

zaterdag 17 januari, 21.30 u – zaal open 20.00 u
De Nazaten – Surinaamse laydown in het Beauforthuis
entree € 15,- | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 11,- | kinderen t/m 12 jr € 8,50

Brand in vakantiewoning Austerlitz

AUSTERLITZ  In een vakantiewoning in de bossen bij Austerlitz heeft vanmorgen kort brand gewoed. De eigenaar van het huisje is daarbij licht gerwond geraakt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Uitreiking Andriespenningen

LEERSUM  Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersavond van 3 januari van de rooms-katholieke St. Andries­parochie werden twee Andriespenningen uitgereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 8 januari 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: eksternesten in de mist
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: -3 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Fakkelschaatstocht Henschotermeer

WOUDENBERG  Het Henschotermeer in Woudenberg, vorige week nog toneel van de eerste KNSB-toertocht in Nederland, verandert vrijdag in sprookjessfeer.

Lees verder op de website van het AD/UN

Azijnhuisje weer belangrijk

ZEIST  Twee jaar geleden had nog bijna niemand ervan gehoord, maar nu staat het azijnhuisje in Zeist tijdens de discussie over de herinrichting van het gebied rondom het gemeentehehuis helemaal centraal.

Lees verder op de website van het AD/UN

IJsbaan op de Blauwe Kamer open

RHENEN Na tien jaar is de natuurijsbaan van de IJsclub Rhenen op de Blauwe Kamer in Rhenen weer open. Zo lang Moedertje Natuur het toelaat kan daar vanaf 6 januari, iedere dag van 10.00 tot 22.00 worden geschaatst op een ijsbaan met een lengte van ongeveer één kilometer.

Leden van de IJsclub Rhenen staan er voor garant, dat iedere schaatsliefhebber op een goed verzorgde ijsbaan kan zwieren en zwaaien. Niet alleen kan er op de Blauwe Kamer overigens worden geschaatst. Ook is er gezorgd voor een gezellige ambiance in de vorm van een koek en zopie-tent. Gezellige muziek klinkt er uit de luidsprekers.  En door een goede verlichting rondom de ijsbaan kan er tot laat in de avond worden geschaatst.

De entree voor de ijsbaan op de Blauwe Kamer bedraagt voor een kind tot en met twaalf jaar 1.50 euro per keer. Voor ouderen is de entree 2.50 euro per keer. Wie lid wordt van de IJsclub Rhenen  kan een losse kaart van 7 euro kopen, waarmee op alle dagen kan worden geschaatst. Voor een nieuw lid van de ijsclub kost een gezinskaart 14 euro.

Pastoor Woorts benoemd tot regiovicaris

HEUVELRUG  Pastoor Herman Woorts van het parochieverband Sint Maarten (Utrechtse Heuvelrug en Zeist) is door aartsbisschop mgr. Eijk benoemd tot regiovicaris van het nieuwe vicariaat Utrecht. De opvolger van pastoor Woorts is pastoor Henk Bloem, eerder pastoor in Zeist en deken van het dekenaat Utrecht.
Met ingang van 2 februari wordt de huidige indeling van het Aartsbisdom Utrecht in vijf dekenaten vervangen door een indeling in drie regiovicariaten: Utrecht, Deventer en Arnhem. Pastoor Woorts wordt vicaris van Utrecht, pastoor Herman Pauw van Arnhem en pastoor Ronald Cornelissen van Deventer. De vicariaten “zullen een belangrijke rol vervullen bij het zo veel mogelijk continueren van de vele waardevolle werkzaamheden van de dekenaten”, aldus het aartsbisdom.
De drie regiovicarissen zorgen onder meer voor de contacten tussen de curie van het aartsbisdom en de parochies en onderhouden tevens contacten met de pastorale teams en de leden daarvan.

Word chef-kok voor vogels bij Bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST Op zondag 11 januari  organiseert  Bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit “word chef-kok voor vogels”. In de winter is het voor vogels moeilijker om aan voedsel te komen. We helpen ze daarom een handje: op een kookstelletje maak je een vetbol, je vult een boomstam met vet en vogelzaad en je rijgt een pindasnoer.  Leuk om te zien hoe vogels naderhand in je tuin genieten van al het lekkers. Je kunt van 12.30 tot 15.30 uur hiervoor terecht. Deelname kost € 4,-.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (dus ook in de maanden, januari, februari en maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur. In deze periode kunt u er terecht voor een stevige winterwandeling of een leuke knutselactiviteit. In de verwarmde terrastent is het met een kop warme chocola prima toeven.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Pleidooi voor behoud loopbrug Zeist

ZEIST  Aan het voornemen van de gemeente om de loopbrug over de Weteringlaan in Zeist te slopen, zijn nooit tellingen over het gebruik ervan vooraf gegaan. Volgens de gemeente was dat niet nodig omdat iedereen het erover eens is dat de brug weinig wordt gebruikt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Weer geen punten voor KCD/Decohome

DOORN  KCD/Decohome heeft een slecht 2008 gehad als het ging om korfbal. Er werd in de zaal nog niet gewonnen en de ploeg staat onderaan met nul punten. Na twee weken verplichte rust moest KCD/Decohome aantreden tegen DVS ’69.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing ‘carillon in Andrieskerk’

AMERONGEN  Bob van Wely geeft zondag 11 januari een lezing in Amerongen. ‘Waarom de Andrieskerk van Amerongen nog steeds geen carillon heeft’, is de officiële titel.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge pakt belangrijke punten

AMERONGEN  In de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar speelden de korfballers uit Amerongen tegen de korfballers uit Reeuwijk. Een wedstrijd waarin Hemur Enge eigenlijk geen punten kon laten liggen, aangezien zij met vier punten boven Reeuwijk in de competitie staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 9 januari 2009 (kopie)

Hydepark Doorn
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.00 uur  temperatuur: -7 °C

vergroot foto

IJsbaan in Driebergen heeft website

DRIEBERGEN  Sinds kort heeft IJsclub De Eendracht uit Driebergen een eigen website waarop u kunt zien of de ijsbaan wel of niet geopend is: http://www.ijsbaandriebergen.nl

Nieuwe lichting Nederlandse militairen oefent voor Uruzgan

UTRECHT/GELDERLAND In delen van de provincie Utrecht en Gelderland wordt van 12 januari tot en met 30 januari de oefening Uruzgan Integration gehouden. De oefening geldt als belangrijke voorbereiding voor eenheden die later dit jaar worden ingezet in Uruzgan.

Het is een integratieoefening om het optreden van verschillende eenheden nader op elkaar af te stemmen. De eenheden die deze drie weken oefenen, vertrekken in het vroege voorjaar naar Uruzgan. De oefening wordt gehouden binnen de vierhoek Wezep, Nijmegen, Utrecht en Huizen.

Aan Uruzgan Integration doen veertienhonderd militairen mee. De grootste groep militairen zal deel uitmaken van de Battle Group, de geniecompagnie en verschillende logistieke eenheden. Zij maken deel uit van de Task Force Uruzgan die de Afghaanse overheid ondersteunt bij de wederopbouw en het handhaven van veiligheid en stabiliteit.

De kern van de oefenende eenheden is afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. Overige deelnemende militairen zijn onder meer werkzaam bij 11 Luchtmobiele Brigade, 101 Gevechtssteunbrigade, 1 Logistieke Brigade en de Koninklijke Marechaussee.

De Apache gevechtshelikopters en F-16 jachtvliegtuigen van de luchtmacht verlenen luchtsteun aan de grondtroepen. Daarnaast neemt de luchtmacht ook deel met transporthelikopters. De helikopters zullen verkenningen en landingen uitvoeren.
De oefening is op oefenterreinen van Defensie. Binnen het genoemde gebied vinden verplaatsingen over de weg en vliegbewegingen plaats. Tijdens Uruzgan Integration kan door de helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen zij in principe tussen 08.00 uur en 22.00 uur, waarbij zoveel mogelijk overdag wordt gevlogen. Het grootste deel van het vliegprogramma vindt van 14 t/m 16 en 19 t/m 22 januari plaats binnen de vierhoek Kampen, Nijmegen, Utrecht en Deventer.

Pop feestje met People You know

AUSTERLITZ Ooit begonnen als akoestisch trio onder de naam SneakerFreak, nu uitgebreid met een drummer en bassist, heeft People You Know afgelopen jaar een dijk van tweede album afgeleverd. Het moet wel raar lopen wil 2009 niet het jaar van People You Know worden.

Luister maar eens naar hun muziek via peopleyouknow.nl. Zondag 18 januari staan ze in het Beauforthuis om de start van 2009 goed in te zetten. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

De eerste tekenen waren al veelbelovend. Het debuutalbum “Go” werd breeduit bejubeld in de media, en de band speelde zich op eigen kracht (zonder de steun van een grote platenmaatschappij) in de kijker op de grotere festivals en in het voorprogramma van onder andere Racoon, S! tarsailor en Heather Nova. Ondanks de banduitbreiding is akoestische pop nog steeds de basis, maar dankzij de ritmesectie komt er meer vaart en verdieping in de aangrijpende liedjes. Constanten zijn de vinnige gitaarpartijen van Lourens en de prachtige stem van zanger Arthur. Hij geeft de kleine verhaaltjes in de muziek net dat beetje extra inlevingsvermogen mee, en maakt van een goed liedje een memorabel liedje. People You Know zijn mensen die u vast graag zou willen kennen.

zondag 18 januari, 17.30 uur
People You Know a.k.a. SneakerFreak
Arthur van Westerop – zang, gitaar / Ferry van der Groep – gitaar, zang / Lourens van Haaften – gitaar / Marco van Os – basgitaar / Pimba – drums
entree € 11,- | CJP, CKV, studenten, Zeistpas, kinderen t/m 12 jr € 8,50

’Grandeur’ kan terug inZeist

ZEIST  Inwoners van Zeist willen graag dat de oude ’grandeur’ van het centrum, met bijvoorbeeld sjieke en exclusieve winkels van allure, terugkeert.

Lees verder op de website van het AD/UN

Meisje mishandeld

RHENEN  Twee meisje mishandelden op donderdagavond 8 januari een ander meisje. Zij raakte gewond en deed aangifte.

Rond 20.30 uur liep een 17-jarige meisje uit Rhenen over de Nieuwe Veenendaalseweg. Daar zag zij twee meisjes van 18 jaar uit Rhenen staan, waar zij in het verleden al problemen mee had gehad. Het tweetal viel haar aan, waarbij het slachtoffer werd geslagen en geschopt. Zij is gevlucht en naar een woning van een bekende gelopen, waar zij de politie belde.

Het slachtoffer had onder andere letsel in haar gezicht opgelopen en deed aangifte van mishandeling. De politie heeft op meerdere adressen een onderzoek ingesteld of de twee verdachten zich daar bevonden. Zij werden niet aangetroffen.

Het slachtoffer verklaarde dat zij ter hoogte van het gemeentehuis was mishandeld en dat meerdere passanten daar getuige van waren geweest. Aan deze getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

De politie zet het onderzoek naar de verdachten voort.

Diefstal cosmetica

ZEIST  De politie heeft donderdagmiddag omstreeks 14.05 uur een 33-jarige vrouw aangehouden bij een winkel op de Voorheuvel.

De vrouw was in de winkel samen met een man haar tas aan het vullen met cosmetica-producten, ter waarde van bijna 800 euro in totaal. Toen een medewerkster dit zag, was de man snel vertrokken. De vrouw, 33 jaar oud en afkomstig uit Mongolië, werd aangehouden en even later aan de politie overgedragen. De tas bleek geprepareerd te zijn. De vrouw is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten. Het onderzoek naar haar en de ontkomen verdachte wordt voortgezet.

IJspret op Regenboog

AMERONGEN  De kinderen van CBS De Regenboog uit Amerongen zijn onder begeleiding van leerkrachten en ouders gaan schaatsen op de prachtige uiterwaarden tussen Amerongen en Elst.

Lees verder op de website van De Kaap

Samen eten in Ons eetcafé

AMERONGEN  De diaconieën van de Johanneskerk, Michaëlkerk en Sint Andriesparochie starten op woensdag 4 februari weer met Ons eetcafé.

Lees verder op de website van De Kaap

GGD Midden-Nederland en GGD Eemland samen één GGD

ZEIST  Vanaf 1 januari 2009 zijn GGD Eemland en Midden-Nederland samen één GGD Midden-Nederland. Door dit samengaan ontstaat er één GGD voor 28 Utrechtse gemeenten met meer dan 900.000 inwoners. De GGD Midden-Nederland is daarmee, qua inwonersaantal, de derde GGD van Nederland.

Het samengaan van beide GGD’en is een logische stap. Al jaren werkten beide GGD’en samen op het gebied van infectieziektebestrijding, bevolkingsonderzoeken, lijkschouw, gezondheidsbevordering, campagnes en ICT. “Een samenwerking die we graag wilden intensiveren om de kwaliteit en continuïteit te vergroten. Daarom hebben we ervoor gekozen één organisatie te worden. Dat biedt bovendien meer mogelijkheden voor specialisatie. We zijn ervan overtuigd dat we hiermee de gemeenten en haar inwoners nog beter kunnen bedienen.” Onderstreept dhr. Verkroost, Voorzitter Algemeen Bestuur GGD Midden-Nederland.

Met het samengaan ontstaat er een GGD met 300 medewerkers, onder leiding van mr. H. (Henk) Kruisselbrink, directeur-arts en drs. M.A.T. (Monique) Kavelaars adjunct-directeur.

De hoofdvestiging is op de Dreef in Zeist, waar ook de directie en de ondersteunende functies zijn ondergebracht. Daarnaast heeft de GGD vestigingen in Maarssen, Nieuwegein, Veenendaal en ook het GGD-gebouw aan de Zonnehof in Amersfoort wordt een GGD-vestiging. Inwoners kunnen op deze wijze vlak bij hun in de buurt terecht voor allerlei gezondheidszaken: waaronder Jeugdgezondheidszorg, Reizigersvaccinatie, TBC- en SOA-bestrijding en Sociaal Medische Advisering, Technische Hygiënezorg en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg.

De GGD Midden-Nederland werkt in opdracht van 28 gemeenten, preventief aan de gezondheid van 900.000 inwoners. Dat doen zij door het voorkomen van ziekten en het bevorderen van gezond gedrag, in een gezonde leefomgeving. Want gezond leven, is gezond blijven.

Surinaamse Nazaten in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zaterdag 17 januari geven de Surinaamse Nazaten een swingend concert in het Beauforthuis. Surinaamse kaseko, jazz en Hollandse fanfare komen samen in de muziek van deze 8-koppige feestband, waarin wit en zwart schouder aan schouder staan. Al vijftien jaar lang toeren De Nazaten langs Europese, Surinaamse en Zuid-Afrikaanse podia en op deze zaterdagavond staan ze in het Beauforthuis. Het publiek kan dansen tot middernacht, of gewoon relaxen, onder het genot van Surinaamse hapjes. De zaal is al vanaf 20.00 open, het concert begint om 21.30 uur. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl

Je kunt de muzi! ek van De Nazaten beluisteren als een extreem dansbare versie van hoempapa. De ritmesectie ronkt gesmeerde sekete, kamalama, kaseko en bakafutu onder de orgelende pijpen van de blazers: bassax, tenorsax, trompet, sousafoon en tromobone. De Nazaten werkten samen met o.a. Misha Mengelberg, Hans Dulfer en James Carter, traden op in Zuid-Afrika, op het North Sea Jazz en het Dunya Festival. “Razend strakke kaseko-en calypso ritmes op skratyi (Surinaamse basdrum) en snare-drum afgewisseld met opzwepende conga- en bongo-soli waarbij virtuoze jazzimprovisaties, Oost-Europese klezmer-melodieën met Turkse soefi en zelfs Indiase Bollywood-deuntjes combineren.” schreef Trouw.

zaterdag 17 januari, 21.30 u – zaal open 20.00 u
De Nazaten – Surinaamse Multicul in het Beauforthuis
entree € 15,- | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 11,- | kinderen t/m 12 jr € 8,50

Unieke formule voor dorpsfeest

DRIEBERGEN  De Initiatiefgroep Driebergen 850 Jaar heeft een unieke formule bedacht voor een dorspfeest in september. Het is de bedoeling dat verenigingen, straatcomités, organisaties, clubs en bedrijven onderling in twee- of meertallen een gebeurtenis of een historisch feit vormgeven op een voor een grote optocht geschikte manier. En die optocht (en aansluitend feest) moet het sluitstuk vormen van een week vol activiteiten, de tweede week van september met het weekend van 12 en 13 als hoogtepunt.

Lees verder in de Stichtse Courant van 8-1-2009

Heuvelrugnieuws van zaterdag 10 januari 2009 (kopie)

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur  temperatuur: -4 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Tijdelijk jachtverbod

HEUVELRUG  Wegens de extreme weersomstandigheden heeft het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht besloten de jacht op wildwatervogels op te schorten. Hiermee voert de provincie haar beleid uit, dat verwoord is in de Beleidsnota Flora- en faunawet.

Lees verder op de website van De Kaap

Zuid-Afrikaanse dichter/zanger Gert Vlok Nel

AUSTERLITZ Maandag 19 januari speelt de Zuid-Afrikaanse dichter/zanger Gert Vlok Nel in het Beauforthuis. Zijn zachtaardige maar indringende liedjes en gedichten laten de luisteraar nooit onberoerd. Het Zuid-Afrikaans, zijn moedertaal, klinkt even vertrouwd als vreemd.

Je verstaat het net wel en ook net niet.  Als voorprogramma wordt Gert Vlok Nel vanavond bijgestaan door de Zuid-Afrikaanse schrijver én singer/songwriter Rian Malan, wiens boek My Traitors Heart ook in Nederland werd uitgebracht. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Haast per ongeluk werd Gert Vlok Nel in ons land ! ontdekt als zanger/liedjesschrijver. Hij was in Nederland uitgenodigd vanwege zijn reputatie als dichter en bleek zijn gedichten ook te zingen en zichzelf te begeleiden op gitaar en mondharmonica. Verpletterend is zijn aanwezigheid in de documentaire Beautiful in Beaufort-Wes van Walter Stokman. De in 2006 uitgezonden televisiedocumentaire maakte van Gert Vlok Nel een cultheld in Nederland, iets wat hij in zijn thuisland al langer was. Hij toerde de afgelopen jaren met succes door Nederland en is nu ook weer terug in het Beauforthuis. Het beste recept voor wat warme Zuid-Afrikaanse zon in een koude Hollandse januari.

maandag 19 januari, 20.15 uur
Gert Vlok Nel – Zuid-Afrika in Beauforthuis
entree € 17,50 | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 15,-

Kerstboom in de brand

MAARN  Met kerstbomen in de achterbak, achter de fiets gebonden of gewoon in de hand kwam iedereen donderdagavond richting de Koeheuvels voor de traditionele kerstbroomverbranding. Onder leiding van de brandweer – die op donderdag de vaste oefenavond heeft – werden de bomen opgestapeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Rabobank steunt War Child

HEUVELRUG  In de feestmaand december hebben medewerkers van Rabobank Utrechtse Heuvelrug via sms-betalen geld gedoneerd aan War Child. In totaal is er vandaag een bedrag van 500 euro overhandigd door Marco van Beek, manager Groot Zakelijk, aan de voorlichter van War Child, Sandra Dijkers.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 11 januari 2009 (kopie)

Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.15 uur  temperatuur: 1 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Doorrijden na aanrijding

ZEIST  Vrijdagmiddag 9 januari heeft de politie, met assistentie van het KLPD, een 20-jarige man uit Leersum aangehouden voor verschillende delicten.

Omstreeks 15.00 uur reed een 18-jarige vrouw uit Zeist met haar fiets over de Slotlaan. Ter hoogte van de kruising met de 1e en 2e Hogeweg stopte de vrouw omdat ze links af wilde slaan. Op dat moment naderde vanuit de Weeshuislaan een auto, die linksaf de Slotlaan in reed, waarbij hij de vrouw raakte. Hierna reed hij door zonder uit te stappen.

Getuigen konden het kenteken van de auto doorgeven aan de meldkamer. De auto bleek van diefstal afkomstig. Rond 15.10 uur zagen collega’s van het KLPD het voertuig rijden op de A28 in de richting van Amersfoort. De agenten gingen achter het voertuig aan, waarop een achtervolging ontstond. Met hoge snelheid reed de man uit Leersum over de A28, waarbij hij grote delen over de vluchtstrook reed. Ter hoogte van Soesterberg nam hij de afslag. Aan het einde van de afrit sloeg hij links af, waarna hij aan de rechter kant van de weg raakte en het talud afreed. Hier kwam de auto tot stilstand tegen een boom. De man zette zijn vlucht te voet voort. Collega’s van het KLPD konden de man echter snel aanhouden en overbrengen naar het bureau in Doorn. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Gebroken heup door val op bospad

LEERSUM  Dat sneeuw en ijs behalve plezier ook hun mindere keerzijde hebben bleek op vrijdagmiddag 9 januari in het bos achter de Uilentoren.

Lees verder op de website van De Kaap

Nestkastjes timmeren en tuinvogeltelling

ZEIST  Houd je van vogels in je tuin, wil je weten welke soorten in Zeist voorkomen? Dan kun je op zondag 25 januari bij bezoekerscentrum De Boswerf twee leuke én interessante activiteiten doen: nestkastjes timmeren en meedoen met een landelijke vogeltelling.
De nestkastjes die je (voor kinderen onder begeleiding) kunt timmeren zijn mooie houten mezenkastjes. Als je het kastje hierna in je tuin ophangt dan heb je grote kans op een nestje, want vogels gaan nu nestelen. Deze activiteit kost € 6,50 en vindt plaats van 12.30 tot 15.30 uur.
Dit jaar doet bezoekerscentrum De Boswerf  mee aan de Nationale tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland die op 24 en 25 januari wordt gehouden. We vragen je om met ons te kijken en te noteren welke vogels deze dag op het terrein van De Boswerf aanwezig zijn.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (dus ook in de maanden, januari, februari en maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur. In deze periode kunt u er terecht voor een stevige winterwandeling of een leuke knutselactiviteit. In de verwarmde terrastent is het met een kop warme chocola prima toeven.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos

Virtuele blik op Rhenen tussen 1650 en 1750

RHENEN  De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen houdt dinsdag 13 januari haar eerste bijeenkomst in het nieuwe kalenderjaar. Voor de pauze toont de werkgroep Virtueel Rhenen haar laatste ontwikkelingen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van maandag 12 januari 2009 (kopie)

Pr Margrietlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8.00 uur  temperatuur: 2 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Schaatsgebied Amerongen aan banden

AMERONGEN  Een klein deel van het watergebied van de Amerongse Bovenpolder wordt voortaan afgesloten voor schaatsers om vooral de reeën in dit natuurgebied rust te gunnen.
afbeelding vergroten Het is over met de ijspret in het natuurgebied bij Amerongen. Honden worden ook niet meer toegelaten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Postzegelavond bij De Globe Rhenen

RHENEN  De Rhenense afdeling van filatelistenvereniging De Globe houdt donderdag 15 januari weer haar maandelijkse postzegelavond. Tijdens deze bijeenkomst kunnen aanwezigen ruilen, kopen en verkopen. Ook is er een verloting en veiling.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Snelheidscontrole

DOORN  Bij een snelheidscontrole op de Langbroekerweg zijn zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.15 uur 20 auto’s bekeurd, omdat zij de maximaal toegestane snelheid van 80 km/u overschreden. Van de 1210 auto’s die langskwamen, reed de snelste 105 km/u.

Rijden onder invloed

ZEIST  Zaterdagavond is een 56-jarige vrouw uit Amsterdam van de weg gehaald, omdat zij onder invloed in haar auto reed.

Omstreeks 23.45 uur reed zij slingerend op de Antonlaan in Zeist, waarna zij een blaastest moest afleggen. Deze was voor haar negatief, en op het bureau blies zij 430 ug/l. Dit leverde haar niet alleen een proces-verbaal, maar ook een rijverbod van 4 uur op.

Auto rijdt fietser aan

ZEIST  Op de Waterigeweg, ter hoogte van de Henriette van Lijndenlaan, is zaterdagochtend een fietser door een auto aangereden.

De vermoedelijk dronken fietser uit Utrecht stak plotseling de weg over, toen een 27-jarige vrouw uit Zeist met haar auto langsreed. Hierbij klapte de man over de motorkap, met zijn hoofd tegen de voorruit. Toen hij op de grond terecht kwam, brak hij zijn been. De auto belandde tegen een lantaarnpaal, maar de bestuurdster bleef ongedeerd. De 57-jarige fietser is naar het UMC overgebracht.

Doornse Marleen kiest ANP persfoto

DOORN  Marleen Looije vertrok zaterdagochtend namens basisschool De Ontdekkingsreis, samen met haar moeder naar het ANP in Rijswijk. Daar kwamen de juryleden voor de kinderjury krantenfoto 2008 bij elkaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdkerk Doorn

DOORN Op 18 januari wordt de eerste jeugdkerk van de Protestantse Kerk in Doorn in het nieuwe jaar gehouden.Het thema is: Jaloezie. 

Waar denk je aan als je dit leest? Dat ben ik nooit, of toch wel op die jongen uit de klas met die mooie IPod. Of op dat meisje wat er altijd zo goed uitziet….. Is jaloers zijn altijd verkeerd of hebben we het nodig om onze weg te vinden?  Dominee van der Wel uit Langbroek zal deze avond onze gast zijn. Bandjamin zal natuurlijk ook van de partij zijn.

Het wordt gehouden in de Kampwegkerk om 19:00.  Koffie en thee staan voor en na de dienst voor je klaar!
Begin het jaar met een goed voornemen, dus kom!

Ideale schoonzoon Herman Pouderoyen in Beauforthuis

AUSTERLITZ Herman Pouderoyen is een rocker vermomd als chansonnier. Op 23 januari gaat hij in het Beauforthuis het gevecht aan met de grijze middelmaat en kiest voor de frontale aanval.

Muziek is daarbij zijn belangrijkste wapen, terwijl hij uit alle macht probeert zijn verstand niet te verliezen. Of zoals Herman zelf zingt: ‘Het schrijven van een lied kost minder dan een psychiater.’ Liedjes en verhalen in zijn programma De ideale schoonzoon gaan over de vraag waarom mensen toch in godsnaam bij elkaar blijven. Want het is Herman Pouderoyen een volstrekt raadsel waarom dat toch steeds maar gebeurt, dat bij elkaar blijven.
Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Dat mensen elkaar tegenkomen en weer u! it elkaar gaan is op zich niet zo interessant, waarom ze in godsnaam bij elkaar blijven, daar zijn mooie verhalen over te vertellen. Want de Ideale Schoonzoon bestaat! Hij heeft zich alleen vermomd als Herman Pouderoyen en baant zich te vuur en te zwaard een weg door de saaiheid van de grijze middelmaat. Laverend tussen liefde en lust, een spoor van rokende puinhopen achterlatend, maar altijd compromisloos trouw aan zichzelf. Balancerend op de grens van kleinkunst en rock and roll, bijgestaan door kompanen Ronald de Jong en Onno Kuiper,
onderzoekt en bezingt Pouderoyen schaamteloos de geheimen die iedereen kent, maar die niemand onder woorden durft te brengen.

vrijdag 23 januari, 20.15 u
Herman Pouderoyen – De ideale schoonzoon
Herman Pouderoyen – zang, gitaar / Onno Kuiper – acco! rdeon / Ronald de Jong – contrabas
entree € 16,- | CJ P, CKV, studenten, Zeistpas € 12,50

Heuvelrugnieuws van dinsdag 13 januari 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: transformatorhuisje
foto: © Renk Knol
tijd: 13.55 uur  temperatuur: 5 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Fietsers gaan in Amerongen ’eigen’ paden onderhouden

AMERONGEN  Naar schatting honderd mountainbikers helpen komende zaterdag mee met het onderhoud en de aanleg van nieuwe paden van de mountainbikeroute rond de Boswachterij Amerongseberg in Amerongen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Piramidefestival moet landelijke uitstraling krijgen

WOUDENBERG  De Pyramide van Austerlitz wordt in oktober wederom ingenomen door napoleontische soldaten, tijdens de Les Manoeuvres d’Austerlitz. Dit evenement werd vorig jaar voor de eerste keer gehouden ter gelegenheid van de restauratie van de piramide. Dit jaar wordt het feest uitgebreider en veelzijdiger.

Lees verder op de website van het AD/UN

Vertrouwen staat op het spel

AMERONGEN  Stichting De Laatste Akker in Amerongen heeft geen vertrouwen meer in de gemeentelijke politiek en het Diakonessenhuis in het dorp. Tegen de belofte in van ruim tien jaar geleden om het stuk grond naast de Tabaksschuur aan de Holleweg niet te zullen bebouwen, dreigt dat nu toch te gaan gebeuren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Natuurlijker bos

DOORN  Natuurmonumenten wil van de Kaapse Bossen een meer natuurlijker bos maken. In de winterperiode wordt er in dit bos gezaagd om weer een stapje te maken richting een natuurlijker bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Amnesty zoekt collectanten

DRIEBERGEN  In de week van 7-14 februari zal de jaarlijkse collecte van Amnesty International gehouden worden. Hiervoor worden nog collectanten gezocht. Belangstelling? Voor informatie : tel. 517095

Hopen op de autoboulevard

ZEIST  Het is nog lang niet zeker dat autobedrijf Sanato zich bij drie collega’s op de nieuw te bouwen autoboulevard van Zeist in Huis ter Heide gaat voegen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Arena haalt punt weg uit Zeist

RHENEN  De korfballers van Arena reisden zaterdag af naar Zeist voor de topper tegen RDZ. De Rhenenaren speelden met 10-10 gelijk tegen de koploper.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Adjiedj Bakas in Cultuurhuis

DOORN  In samenwerking met Regiobibliotheek Z.O.U.T. het Cultuurhuis Doorn en Binkhorst &Van Wijnen Boekverkopers uit Doorn zal trendwatcher en veelgevraagd deskundige Adjidj Bakas zaterdag 17 januari in het Cultuurhuis in Doorn een lezing verzorgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 14 januari 2009 (kopie)

Asch van Wijcklaan Driebergen: vanaf Nijendal
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur  temperatuur: 5 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Onderzoek naar integer handelen gaat niet door

RHENEN  Alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Rhenen hadden afgesproken een vertrouwelijk onderzoek te laten uitvoeren naar integer handelen van gemeenteraadsleden. Dit onderzoek gaat niet door.

De heer J. Wiesenekker, fractievoorzitter van Rhenens Belang, wil de opdracht aan bureau BING (Bureau Integriteit) niet ondertekenen. De overige fractievoorzitters hebben de opdracht wel ondertekend en betreuren het optreden van hun collega-raadslid.

Al enkele jaren wordt er binnen het presidium, het overleg van fractievoorzitters onder voorzitterschap van burgemeester J. van Oostrum, gesproken over integer handelen. Tijdens een discussie in het presidium op  26 november 2008 over dit onderwerp stelde de heer Wiesenekker voor om het onafhankelijke bureau BING in te schakelen om de integriteit van handelen te laten onderzoeken.

Tijdens een gesprek met de directeur van bureau BING zijn de onderzoeksvragen geformuleerd. Dit is in een opdracht aan BING uitgewerkt. De kosten van het onderzoek door bureau BING zouden voor rekening van de gemeente komen.

Nu het op ondertekening van de opdracht, door alle fractievoorzitters, aankomt stelt de heer Wiesenekker nadere eisen aan de opdrachtformulering. Ook wil hij persoonlijke ondersteuning, een adviseur, die door de gemeente moet worden betaald. De fractievoorzitters zijn het daarmee oneens. Zij vinden dat iedereen zelf kan bepalen of hij of zij ondersteuning nodig heeft en dat de kosten hiervan voor eigen rekening zijn.

Tijdens het presidium op 14 januari 2009 is het onderwerp besproken. En is het presidium tot de conclusie gekomen dat niet alle fractievoorzitters kunnen instemmen met de aanpak van het onderzoek. Daarom gaat het onderzoek naar integer handelen van gemeenteraadsleden niet door.

Sanato verkocht om verhuizing te bespoedigen

ZEIST/LEUSDEN  Autobedrijf Sanato in Zeist is verkocht aan PON Retail in Leusden. Daarmee komt de verhuizing van Sanato uit de kern van Zeist naar de nieuw aan te leggen autoboulevard bij Huis ter Heide dichterbij.

Lees verder op de website van het AD/UN

Ingehouden adem bij Dieuwertje Blok

DOORN  Het kinderconcert zaterdagmiddag in de Maartenskerk was in de voorverkoop al helemaal uitverkocht. Kinderen en hun ouders, niet alleen uit de regio maar ook uit Utrecht, Breukelen en zelfs uit Deventer, genoten van de uitvoeringen van sprookjes van Moeder de Gans en van de geschiedenis van Babar de olifant.
door Rob Verbraak.

Lees verder op de website van De Kaap

NMC van gemeente Zeist naar de Milieudienst Zuidoost-Utrecht

ZEIST Op 1 januari 2009 is het Natuur- en Milieucentrum (NMC) Zeist overgegaan van de gemeente Zeist naar de Milieudienst Zuidoost-Utrecht. De Milieudienst Zuidoost-Utrecht is het  kenniscentrum in de regio op het gebied van duurzaam leven, wonen en werken. NMC is nu één van de teams van de Milieudienst.

De overeenkomst tussen de gemeente Zeist en de Milieudienst is op 19 december 2008 ondertekend door de burgemeester van Zeist, de heer J.J.L.M. Janssen en de heer G.F. Naafs, voorzitter van het Algemeen Bestuur van de Milieudienst.

Het NMC werkt regionaal, net als de Milieudienst. Samenwerking is een logische stap. Met de overgang naar de Milieudienst hoopt het team NMC haar klanten nog beter te kunnen bedienen. Het dienstverleningspakket blijft ongewijzigd. Alle gemeentelijke medewerkers van NMC en de vrijwilligers gaan mee over naar de Milieudienst.

In het voorjaar zal NMC verhuizen naar het pand van de Milieudienst ZOU aan de Laan van Vollenhove. Bezoekerscentrum De Boswerf blijft zitten op de vertrouwde plek in het Zeisterbos.
Het postadres is per 1 januari 2009 veranderd. Voor het NMC aan de Nicolaas Beetslaan en het bezoekerscentrum De Boswerf  is dit: Postbus 461, 3700 AL Zeist.
De telefoonnummers blijven voorlopig ongewijzigd: 030-6990254 (NMC) en 030-6922393 (De Boswerf).

De overgang van het NMC naar de Milieudienst vindt plaats in het kader van het gemeentelijke reorganisatietraject ‘Op weg naar de Kern’ van de gemeente Zeist. Een doelstelling van deze reorganisatie is om zoveel mogelijk onderdelen van de gemeente te verzelfstandigen of uit te besteden, zodat er een kleine slagvaardige organisatie overblijft. Door zich meer op haar kerntaken te richten wil de gemeente de dienstverlening verbeteren.

Moderne theologie

DOORN  In het kader van de Kring Moderne Theologie van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB afd. Doorn e.o. spreekt Prof. Dr P.W.van der Horst (Utrecht) over het onderwerp “De breuk tussen jodendom en christendom”.

Lees verder op de website van De Kaap

VMBO wordt Mavo Plus

DOORN  Leerlingen van groep 8 maken woensdag 21 januari voor het eerst kennis met de nieuwe Mavo Plus op het Revius Lyceum Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 15 januari 2009 (kopie)

Prins Hendriklaan 14 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.55 uur  temperatuur: 4 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Expositie KNNV in Bibliotheek Rhenen

RHENEN  Van 15 januari 2009 tot 2 maart 2009 is de Expositie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de KNNV, afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn te zien in de bibliotheek te Rhenen .

Vertoond worden waarnemingen van vogels, planten en landschap uit onze regio en feiten uit de 100 jarige geschiedenis van de afdeling.
“KNNV” staat voor “Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, oftewel vereniging voor veldbiologie”. Zelf alles van de natuur tot in details bekijken in groepsverband.
De bibliotheek is gevestigd aan de Bantuinweg 2, 3911 MX Rhenen.

‘De leukste winkel’ verhuist

DOORN/DRIEBERGEN  ‘De leukste winkel van Doorn’ gaat verhuizen. De 1 eurowinkel tegenover het Cultuurhuis in het oude postkantoor van Doorn gaat naar Driebergen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Triangel wint: ,,We zijn apetrots”

DOORN  ,,Vandaag vieren we feest, morgen gaan we weer gewoon aan het werk”. Directeur Ad van Deursen is blij. Zijn school won woensdagavond de eerste prijs en mag een ronde verder voor de Nationale Onderwijsprijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Bloemheuvel niet naar raad

MAARSBERGEN  Nadat het onderwerp ‘Grote Bloemheuvel’ in de commissie Ruimte is besproken, besluit wethouder Robbert Waltmann het voorstel terug te nemen en niet door te laten gaan richting de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap

Wensboomwensen door Lions gehonoreerd

MAARN  Het is inmiddels een jarenlange traditie: de Wensboom die rond de kersttijd bij de Plus staat. Iedereen is in de gelegenheid zijn of haar wens in de boom te hangen en zaterdag was het zover. In ’t Vosje zijn de indieners van de wensen die door de Lions gehonoreerd kunnen worden bij elkaar, om hun ‘wens’ in ontvangst te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente zuinig op vondsten

LEERSUM  Een stukje van een glazen armband, potscherven, een deel van een spinsteen. Zomaar wat spullen die in de grond bij Leersum zijn gevonden. De waarde van deze vondsten? Moeilijk te bepalen. De gemeente wil dit tot op de bodem uitgezocht hebben voordat de bouw van het nieuwe bedrijventerrein kan starten.

Lees verder op de website van De Kaap

Huisjes Bonte Vlucht gestript maar (nog) niet gesloopt

DOORN  Een toezichthouder van de gemeente heeft dinsdagmiddag poolshoogte genomen op recreatiepark De Bonte Vlucht. Dit na aanleiding van een tip dat er vijf huisjes van het park gesloopt zouden worden zonder vergunning.

Lees verder op de website van De Kaap

Leuke cursussen voor kinderen

AMERONGEN  Bij het Open Atelier Amerongen starten in de komende maanden diverse cursussen en workshops speciaal geschikt voor kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 16 januari 2009 (kopie)

Prins Bernhardlaan Driebergen: vanaf Weth Teselinglaan
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 2 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

14-jarig meisje verongelukt

DRIEBERGEN  In de buurt van landgoed Bornia in Driebergen is donderdag aan het eind van de middag een 14-jarig meisje onder een trein terecht gekomen. Zij is hierbij om het leven gekomen. De politie heeft dit bericht bevestigd.

Gamma wil naar industrieterrein Dijnselburg

ZEIST  De doe-het-zelfwinkel Gamma en verfspeciaalzaak Kesler willen een nieuw pand openen aan de Dijnselburgerlaan, naast het TPG-gebouw. De twee winkels zijn nu gevestigd in het centrum van Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kunst als venster op de Islam

DRIEBERGEN  In de islamtraditie is er een rijkdom waar we in Nederland minder vaak over horen. Daarom komt op de volgende islamavond op 29 januari ‘kunst in de wereld van de islam’ aan de orde. Dit onderwerp sluit aan op het doel van deze avonden: het leren kennen van de vele gestalten van de islam en de cultuur in islamitische landen.

Kunst legt meestal een link naar actuele kwesties want kunstenaars geven op geheel eigen wijze uiting aan dat wat ze om zich heen waarnemen. Zij zijn in staat de realiteit van elke dag te verheffen in een kunstvorm. En daarom kan kunst ook de toeschouwer en de luisteraar een andere kijk bieden.

In deze lezing met kunstafbeeldingen, muziek en gedichten, staat de veelvormigheid van kunstvormen in de islamitische tradities centraal. Aan de orde komen kunstwerken van Shirin Neshat, Lalla Essaydi  en Khosrow Hassanzadeh, waarnaast gedichten van Forough Farrokhzad en muziek van Shandiz. Vanuit hun kunstuiting bieden zij telkens weer een ander en totaal verschillend perspectief op wat in ’t algemeen als islamitische cultuur gezien wordt. Enkele van die kunstenaars wonen in hun eigen land, terwijl anderen geëmigreerd zijn en op die manier weer andere mogelijkheden krijgen om iets van hun eigen cultuur levend te houden. Sommigen sluiten met hun werk naadloos aan bij de traditie waaruit ze voortkomen, voor anderen is kunst een mogelijkheid tot protest tegen die traditie en weer anderen ijveren door hun kunst voor de emancipatie van de vrouw.

Er is wel eens beweerd dat wij, om de goede verhoudingen niet te verstoren, op de islamavonden zwijgen over de lastige punten. Inderdaad laten we ons soms een avond lang informeren over de islam en over het wel en wee van Nederlandse moslims, zonder dat de kritiek op de islam, die onophoudelijk in de Nederlandse media klinkt, onderwerp van gesprek is. Het leren kennen van de ander vereist dat we soms onze collectieve fixaties loslaten. Maar geregeld komen in het kader van het onderwerp op een vanzelfsprekende manier kritiekpunten aan de orde. Op 29 januari wordt het een van de islamavonden waarop wij kennis maken met de inspirerende kracht van de islam alsook met de kritiek op gewoontes en tradities in de moslimwereld en de westerse wereld. En de reflectie ontstaat op basis van de kunst die kunstenaars uit de islamitische tradities maken. Naast het in de eerste alinea genoemde doel is ook een doel van de avonden, dat waar moslims en christenen al contact hebben met elkaar – bijvoorbeeld op het werk, in de huishouding, op scholen, in bestuurssamenwerking van kerk en moskee – zij dit contact verder zullen verdiepen.

De inleider van de avond is Felicia Dekkers, neerlandica en theologe. Zij runt met veel plezier Bureau Beeldzin hier in Driebergen. In haar lezingen, workshops en studiedagen maakt zij gebruik van verschillende kunstuitingen met als doel de vaste beeldvorming rond religie en man-vrouw verhoudingen te doorbreken, met respect voor ieders overtuiging.
 
Deze tweede avond wordt gehouden op donderdag 29 januari 20 tot 22 uur. Plaats: Maranathakerk, Melvill van Carnbeelaan 34, Driebergen. De toegang is gratis. Van ieder wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten gevraagd.
Nadere informatie: Huguette Jurriaanse, tel. 510005.

Koninklijke Onderscheiding voor de heer M. Verweij

ZEIST Burgemeester Janssen reikte vanochtend een koninklijke onderscheiding, lid in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer M. Verweij.

De uitreiking vindt plaats tijdens een bijeenkomst bij Stichting Eleos ‘de Fontein’ in Bosch en Duin ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de heer M. Verweij als kerkenraadslid van de Gereformeerde Gemeente. De heer Verweij heeft zich meer dan 25 jaar op een bijzondere wijze ingezet voor de Gereformeerde Gemeente in Zeist. Daarnaast verleent hij pastorale zorg binnen de Stichting Eleos, locatie ‘de fontein’.

Rhenen maakt werk van speelplaatsen

RHENEN  De gemeente Rhenen is intensief aan het werk om de speelvoorzieningen in de gemeente op peil te houden en uit te breiden. In Achterberg-West en Rhenen zal er snel meer speelgelegenheid zijn.

Speelvoorziening Achterberg-West
In de openbare ruimte van de nieuwe woonwijk Achterberg-west is een speelvoorziening gepland. De gemeente Rhenen heeft het wijkcomité Achterberg gevraagd om mee te denken over de inrichting van deze voorziening. Het wijkcomité is voortvarend met deze vraag aan de gang gegaan en heeft een uitgebreid rapport en een voorstel voor het spelen in heel Achterberg opgesteld. In dit rapport zijn meerdere speelterreinen opgenomen; vooralsnog zal de speelplaats in Achterberg-West gerealiseerd worden. De gemeente Rhenen vindt het belangrijk om de bewoners te betrekken bij plannen die in hun directe omgeving invloed hebben. De planning is dat er voor de zomer van 2009 een speelterrein zal liggen.

Nieuwe Veenendaalseweg
In de raadsvergadering van 4 november 2008 is een motie aangenomen om twee speelvoorzieningen voor maart 2009 op te knappen. In de motie wordt verwezen naar een plaats aan de Nieuwe Veenendaalseweg/Domineesbergweg en Eikenlaan-Prunuslaan. Uit aanvragen van bewoners is bekend dat er rondom de Nieuwe Veenendaalseweg behoefte is aan speelvoorzieningen. Hier is al een trapveld aanwezig; deze speelvoorziening zal nu uitgebreid. Het gaat om het grasveld voor de huisnummers 170-180.  

De andere plaats waar in de motie naar verwezen wordt is de speelvoorziening aan de Eikenlaan/Prunuslaan. Aan deze speelvoorziening kunnen voorlopig geen wijzigingen aangebracht worden omdat de ruimte beperkt is. De belangen op deze plek moeten nader uitgewerkt worden. Ook zijn rondom deze plaats geen verzoeken bekend.

Cursus digitale fotografie voor beginners en gevorderden

DRIEBERGEN  Heeft u ook een digitale camera en wilt u uw resultaten op een hoger niveau krijgen, meldt u dan aan voor één van de cursussen die binnenkort starten. Fotograaf Robert Zwart (BeeldKracht.org) heeft voor zowel beginners als gevorderden een passend aanbod.

Cursus voor beginners (4 bijeenkomsten)
In de cursus voor beginners leert u foto’s te maken die boeien. Door het leren werken met de creatieve instellingen van uw camera en door gebruik te maken van goede belichting en compositieregels zult u binnen de kortste keren prachtig werk kunnen maken. Tijdens de cursus krijgt u kennis aangereikt, die u tijdens en na de lessen in praktijk gaat brengen. Voor de cursus heeft u een digitale camera nodig met aparte instelmogelijkheden voor sluitertijd en diafragma.

De cursus wordt gegeven op 4 maandagavonden van 19.00-21.30 uur
Locatie: SWD driebergen
Start op 9 februari.
Kosten € 40,00 (+ € 10,00 cursusmateriaal)
U kunt zich inschrijven bij de SWD-Driebergen (www.swd-driebergen.nl).

Cursus voor gevorderden (6 bijeenkomsten)
De cursus voor gevorderden sluit naadloos aan bij de cursus voor beginners. De nadruk ligt nu minder op de techniek maar vooral op de praktische toepassing. De volgende drie onderwerpen staan tijdens de eerste drie bijeenkomsten centraal: landschaps-, macro- en portretfotografie. Na de bijeenkomsten gaat u het geleerde thuis toepassen. Er is dan drie weken geen cursus zodat u hiervoor voldoende de tijd heeft. Daarna volgen er drie bijeenkomsten waarin u feedback krijgt en geeft op de gemaakte foto’s. De ervaring is dat cursisten hier heel veel van leren.

Aantal deelnemers: maximaal 10
Start: bij voldoende aanmeldingen
Locatie: landgoed Beukenrode
Maandagavond: 19.00-21.00 uur
Kosten € 95,00 (incl. materiaal en consumpties)
Aanmelden met digitale inschrijfformulier op www.photastique.nl

Gé Reinders & JW Roy spelen Dylan en Burdon

AUSTERLITZ  Gé Reinders en JW Roy staan vandaag de dag bekend als streektaal-zangers, maar beiden begonnen ooit in het engels. Op 24 januari laten zij in het Beauforthuis (Austerlitz) horen waar hun muzikale roots liggen: de liedjes van de Amerikaanse en Engelse singer/songwriters uit hun jeugd.

Dylan, Guy Clarck, Eric Burdon, Eric Clapton… alle helden van weleer passeren de revue. Om het feestje compleet te maken nemen zij Ocobar (van VPRO’s Holland Sport) mee. “Het beste bandje van Nederland,” zegt Gé. Bijzonder aan het concert is ook dat de musici benefieten voor het verbouwingsfonds van het Beauforthuis, dus het publiek is uitgenodigd om meer te betalen dan de minimumprijs! Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

zaterdag 24 januari, 20.15 uur
entree minimaal € 16,-

Rhenen regelt steun voor mantelzorgers

RHENEN  In Rhenen wordt het beleid woonvoorzieningen aangepast zodat mantelzorgers die een zorgbehoevend familielid in huis nemen hun huis kunnen aanpassen aan de behoeften van de zorgbehoevende. Voorheen kon dit niet.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Recital met zang en piano in De Vlam

RHENEN  Stichting Concerten De Korenwinde verzorgt zaterdag 17 januari weer een concert in De Vlam. Het betreft een recital met zang van Deirdre Angenent en Steven Faber achter de piano.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Pupillentrainers behalen KNVB-diploma

MAARN  Ongeveer twintig voetbaltrainers van clubs uit de regio hebben gedurende vier avonden de opleiding tot pupillentrainer gevolgd. KNVB-docent Hugo Langras, tevens verbonden aan DEV, nam zowel in de praktijk op het veld als met theorielessen in het clubhuis van SVMM de organisatie van een training en coaching van teams onder de loep.

Lees verder op de website van De Kaap

Onnodig dierenleed frustreert

LEERSUM/MAARSBERGEN  Het jaar is voor Kors Pater begonnen zoals het vorige jaar eindigde. En dat is in het geval van de valwildcoördinator niet positief. Sinds de oprichting van stichting Valwild in 2006 is de boswachter van landgoed Maarsbergen coördinator.

Lees verder op de website van De Kaap

Echtpaar wil 40.000 euro van gemeente

LEERSUM  Moet de gemeente Utrechtse Heuvelrug veertigduizend euro betalen voor het aanpassen van een Leersumse woonwagen? Die vraag stond dinsdag centraal tijdens een zitting van de Utrechtse bestuursrechter.

Lees verder op de website van De Kaap

VC Heuvelrug start met winst

HEUVELRUG  De volleyballers zijn weer ontwaakt uit hun winterslaap. Enervo trok naar Utrecht voor de dubbele confrontatie met Majella. Zowel de dames als de heren namen na een 3-2 nederlaag twee competitiepunten mee naar huis.

Lees verder op de website van De Kaap

X-Factor tijdens Cultuurdag

DOORN  Voor de vierde klassen Havo van het Revius Lyceum was er op woensdag 7 januari een spetterende cultuurdag georganiseerd. De stichting Kunst Centraal had – in nauwe samenwerking met de school – voor een inspirerend aanbod aan workshops gezorgd, waaruit de leerlingen zelf hun eigen keuze konden maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw brandweer- informatiesysteem

DOORN  De gemeente maakte gisteren tijdens het persgesprek bekend dat de brandweer met een nieuw digitaal systeem gaat werken. 19 januari wordt het zogenoemde Brandweer Informatie Systeem officieel in gebruik genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 17 januari 2009 (kopie)

Jachtlaan 61-63 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.35 uur  temperatuur: 5 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Bijeenkomst Zeist 2030 drukbezocht

ZEIST  Veel inwoners bezochten 15 januari de bijeenkomst over de Gemeente Zeist in 2030. Na maanden van gesprekken met inwoners, werd nu het overzicht van hun ambities voor de toekomst gepresenteerd. De vertaling van deze inbreng in opgaven voor de gemeente, was het belangrijkste deel van de avond. “Ik proefde  deze avond een grote betrokkenheid van onze inwoners. Dat wil ik graag zo houden bij de rest van het proces”, zegt wethouder Dirk Gudde. “Zeer positief vond ik dat de aanwezigen zich in grote lijnen herkenden in de presentatie.”

Wat waren de belangrijkste toekomstwensen van inwoners de gemeente Zeist? In 2030 is groen nog steeds de basis van de gemeente. De cultuurhistorie is behouden en versterkt. Het centrum van Zeist is opgeknapt. De kernen Zeist, Den Dolder, Bosch en Duin, Huis ter Heide en Austerlitz behouden hun sterke eigen identiteit. Deze en andere ambities resulteerden in enkele kernwaarden voor de gemeente: natuur en landschap, cultuurhistorie, duurzaam en zorgzaam, vijf kernen met eigen identiteit. Het is zaak deze unieke eigenschappen van de gemeente Zeist in de toekomst te behouden en versterken.

Wat verandert er in de gemeente Zeist tot 2030? Er komt veel aandacht voor kwaliteit. De kernwaarden worden beter benut. Het centrum van Zeist krijgt meer uitstraling. De bereikbaarheid moet beter. De gemeente Zeist moet vitaal zijn (evenwichtig bevolkingsopbouw, één samenleving, duurzaam, zorgzaam, optimaal voorzieningenniveau). Voldoende woonruimte voor jongeren, senioren en mensen met modale inkomens zijn hierbij van belang. Één van de aanwezigen noemde dit heel mooi ‘levensbestendige woningen’. Dat betekent niet persé nieuwbouw. Eerst zoekt de gemeente mogelijkheden binnen de huidige bebouwing en binnen de bebouwde omgeving (inbreiding, verdichting, verandering van gebouwen). Als er meer woningen nodig zijn, dan is op specifieke plaatsen in de kern Zeist hoogbouw (5 tot 7 lagen) een optie. Dit om het buitengebied te sparen. Er bestaat discussie of in uiterste nood ‘niet-kwetsbare groengebieden’ een bouwlocatie mogen worden of onder geen enkele voorwaarde.

Verloop avond
Wethouder Gudde opende de avond, waarna de voorzitster leerlingen van scholengemeenschap De Breul interviewde. Zij vertelden over hun schoolprojecten omtrent ‘Zeist 2030’ en de resultaten daarvan tot nu toe, zoals een filmwedstrijd. Hun inspanningen leverden veel applaus op. Er was ook een columnist. De aanwezigen waren er voor de resultaten van de dialoog, gepresenteerd door procesmanager Frans Werter én de opdrachten voor de gemeente die daaruit voortvloeien. Stedebouwkundige Fulco Treffers presenteerde deze opdrachten, die worden uitgewerkt in het Ontwikkelingsperspectief 2030. De concrete invulling met cijfers, die veel aanwezigen nu misten, volgt in de Structuurvisie 2020. Met deze visie kunnen Treffers en Werter pas aan de slag na goedkeuring van het Ontwikkelingsperspectief door de gemeenteraad. Ook bij het opstellen van de structuurvisie zullen zij weer uitgebreid met de inwoners spreken. Tussen de presentaties kregen de aanwezigen de microfoon. Belangrijke opmerkingen waren het belang van de groene omgeving en het spanningsveld tussen de woningopgave en het behouden van groen.  Daarnaast twijfelden sommige aanwezigen aan de oprechtheid van de gemeente om te luisteren naar de samenleving. Zij wezen op projecten die al gepland staan en die naar hun mening ten koste gaat van het groen of de identiteit van een woonkern, zoals in Den Dolder. Wie specifieke vragen had, kon deze na afloop stellen in de vier discussiehoeken ‘Ruimte’, ‘Verkeer’, ‘Overheid’ en ‘Samenleving’.

Fotobijschrift: Ruud Vermaase presenteert zijn column over Zeist. Foto: Hans Lebbe

Kindervoorstelling met Poesjkin en Stravinsky

AUSTERLITZ  Wat is het verschil tussen praten en zingen? Tussen muziek en geluid? Zondag 25 januari om 12 uur spelen Margriet van Reisen en Arnold Marinissen de vrolijke muziek voorstelling PRRRRAAT! in het Beauforthuis, voor iedereen vanaf 6 jaar.

Rode draad zijn de gedichten van Alexander Poesjkin, terwijl de muziek uit alle windstreken komt. Berio en Britten, naast Stravinsky en Schwitters. Margriet en Arnold bespelen allerlei rare en minder rare instrumenten. Margriet kan alleen maar zingen, maar slagwerker Arnold probeert tòch haar aan het praten te krijgen. Alles wordt ingezet om het gesprek tussen de twee muzikanten op gang te krijgen. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Zo blijft het tot het eind spannend. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

zondag 25 januari, 12.00 uur
entree € 13,50 | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 11,- | kinderen t/m 12 jr € 7,50

Winterwandeling in de Blauwe Kamer

RHENEN  Het Utrechts Landschap verzorgt woensdag 21 januari om 14.00 uur een excursie in de Blauwe Kamer. Een ervaren gids vertelt dan allerlei wetenswaardigheden over dit rivieroeverreservaat aan de Nederrijn.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Dossier dominoplan officieel gesloten

MAARN  In de raadscommissie Ruimte is het dossier ‘Dominoplan’ officieel gesloten, zo gaat het als hamerstuk naar de raad. Het betreft de woningbouw aan de Buurtsteeg dan wel Planetenbaan, waarbij de laatstgenoemde locatie als haalbaar werd gezien.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe leden Kunstgilde laten werk zien

LEERSUM  Jaarlijks worden de nieuwe leden van het Kunstgilde in de gelegenheid gesteld om werk in te leveren voor een groepsexpositie. Dat is geen verplichting. Diegene die dit willen worden hartelijk uitgenodigd om hun werk aan ‘oud-leden’ en andere geïnteresseerden te laten zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 18 januari 2009 (kopie) (kopie)

Binnenhof 1 Driebergen: verbouwing Ah
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 7 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Dalto wint in Korfbal League

DRIEBERGEN  De zaalkorfballers van Dalto hebben in de Korfbal League met 23-22 gewonnen van Nic. De ploeg uit Driebergen blijft daarmee derde met elf punten. Door het verlies van nummer twee Koog Zaandijk komt Dalto wel dichterbij. Dalto heeft een wedstrijd minder gespeeld en kan bij winst volgende week tegen Blauw-Wit tweede worden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jongen aangehouden voor auto-inbraak

DRIEBERGEN In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 januari heeft de politie met een warmtebeeldkijker een jongen in de omgeving van het station Driebergen aangehouden, omdat hij in een auto had ingebroken.

Rond 04.45 uur kreeg de politie een melding van agenten van de spoorwegpolitie dat er mogelijk was ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Stationsweg. Ter plaatse kregen de agenten het signalement door en begonnen in de omgeving uit te kijken naar de verdachte. Door gebruik te maken van een warmtebeeldkijker zagen agenten de verdachte tussen twee gebouwen op een industrieterrein staan.

De jongen zette het op een lopen, maar koos de verkeerde richting en liep rechtstreeks in de handen van de politie. De 15-jarige autokraker werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hier bleek dat hij gesignaleerd stond.

Aangehouden voor vernieling

ZEIST  Op de Prof. Lozentzlaan heeft de politie zaterdagnacht twee mannen aangehouden omdat zij spiegels van auto’s hadden vernield.

Door getuigen werd rond 05.15 uur naar de politie gebeld omdat men had gezien dat twee mannen bij twee auto’s de spiegels hadden vernield. Ter plaatse waren de verdachten gevlogen. Getuigen konden de agenten aanwijzen waar de verdachten naar binnen waren gegaan. Bij de woning werden twee mannen – 20 en 21 jaar uit Steeg en Ellecom – aangehouden. De twee worden verdacht van het plegen van de vernielingen.

Aangehouden voor belediging agenten

ZEIST Op vrijdag 16 januari rond 14.30 uur is een 34-jarige man uit Huis ter Heide aangehouden op de Montaubanstraat in verband met belediging van agenten.

Bij een verkeerscontrole op de Montaubanstraat kon zijn vriendin noch haar rijbewijs noch enige andere legitimatie tonen.

Aangezien ze aangaf dat zij ziek kind thuis had en een ander kind van school moest halen, kreeg ze de gelegenheid om iemand te bellen die met haar rijbewijs langs zou komen zodat ze haar kinderen niet te lang hoefde te laten wachten.

Na enige tijd kwam haar 34-jarige vriend uit Huis ter Heide het rijbewijs brengen. Deze vond het nodig de politieagenten te beledigen. Daarop is de man aangehouden.

Bertus Borgers – mooie liedjes van een saxofoonbeest

AUSTERLITZ  Saxofonist Bertus Borgers speelde jaren met o.a. Herman Brood, Golden Earring en Raymond van het Groenewoud. Maar in zijn theaterachtige voorstelling Familieomstandigheden laat hij zich kennen als liedjesschrijver. Samen met zijn broer Peter, op gitaar, bezingt hij de grote en kleine gebeurtenissen in het famlieleven. Zondag 25 januari in het Beauforthuis (Austerlitz). Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

In grote families is het altijd wat. Geboorte, huwelijk en dood zijn de Grote Familieomstandigheden waarvoor alles moet wijken. De Kleine Familieomstandigheden zijn talrijker en vaak veel grappiger en interessanter. In de muzikale voorstelling Familieomstandigheden stelt saxofonist Be! rtus Borgers zichzelf ditmaal als liedjesschrijver centraal. Geen luide versterkers, geen drumstel. Wel Bertus’ saxofoon, zijn broer Peter en een paar oude Duitse gitaren die zorgen voor de blues. Liedjes klinken puur en ongepimpt, eigenlijk zoals ze zijn ontstaan. Borgers praat de liedjes met relaxte anekdotes aan elkaar.
In Bertus Borgers schuilt een dikke veertig jaar Nederlandse popgeschiedenis. Met zijn bands Sweet d’Buster en Groove Express, en als solist bij Herman Brood, Golden Earring en Raymond van ’t Groenewoud heeft hij zijn stempel op de popmuziek meer dan gedrukt. Familieomstandigheden is herkenbaar voor mensen met een grote én kleine familie.

zondag 25 januari, 17.30 uur
Bertus Brogers – Familieomstandigheden
Bertus Borgers – zang, saxofoon / Peter Borgers – gitaar
entree € 12,50  | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 11,- | kinderen t/m 12 jr € 8,50

Uitslaande brand in Maarnse schuur

MAARN  In Maarn is zaterdagnacht een bijgebouw van landgoed Stameren uitgebrand. Kortsluiting is waarschijnlijk de oorzaak van de brand op de Amersfoortseweg. In de schuur, met op de eerste verdieping een appartement, was op het moment van de brand niemand aanwezig.

Lees verder op de site van RTV Utrecht

Samen gezellig eten in Ons eetcafé

LEERSUM  De diaconieën van de Johanneskerk, Michaëlkerk en Sint Andriesparochie starten op woensdag 4 februari weer met Ons eetcafé.

Lees verder op de website van De Kaap

Toch weer riet

DOORN  Het SBI instituut aan de Amersfoortseweg krijgt weer aanzien. Er wordt met man en macht gewerkt om het instituut zo snel mogelijk in ere te herstellen. Op de foto zijn rietdekkers bezig om het dak in oude staat terug te brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorleesdagen in de bieb

AMERONGEN  Plaatjes kijken-verhaaltjes vertellen, welk kind is er niet verzot op? Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hen plezier.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 19 januari 2009 (kopie)

Kloosterlaantje 1 Driebergen: Broekbergen, voorheen Daidalos, voorheen Arca Pacis, voorheen Broekbergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 4 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

De ijselijke schreeuw om Sybine

MAARN/DOORN  Het boek over de moord op de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn dat haar vader gisteren presenteerde, heeft de herinneringen van de gruwelijke januarimaand in 1999 op de Heuvelrug weer volledig blootgelegd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bevers vestigen zich spontaan langs Nederrijn

RHENEN  De bever heeft de Nederrijn bij Rhenen ontdekt. Op drie verschillende plekken in de buurt van Rhenen hebben de knaagdieren zich spontaan gevestigd. Waar de grote knaagdieren exact een nieuw thuis hebben gevonden, wil natuurbeheerder het Utrechts Landschap uit bescherming voor de dieren niet zeggen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Genomineerde sporters 2008

HEUVELRUG  Er is witte rook gekomen uit de schoorsteen van de gemeentelijke Nominatiecommissie Sportprijzen 2008. Uit alle voordrachten zijn er drie per categorie geselecteerd. Alleen voor de Sportvrouw van het Jaar zijn dat er twee omdat de derde voordracht niet voldeed aan de gestelde criteria. “Het is geen eenvoudige klus geweest. Het valt niet mee uit vele goede kandidaten er drie te kiezen, want nummer vier valt af. Daarom is het goed dat de Nominatiecommissie uit drie journalisten, drie schoolleiders, drie sportbestuurders en de wethouder sport bestaat. Dat garandeert dat alle criteria worden meegewogen in het eindoordeel. Alle nominaties hebben de volle steun van de commissie gekregen,” aldus commissievoorzitter Hans van Zetten.  

Alle nominaties staan in alfabetische volgorde.
Nominaties Sportiefste Basisschool
·    de christelijke basisschool Instituut Coolsma in Driebergen-Rijsenburg
(inzet vakleerkracht gymnastiek, speciale sportcommissie, rapportcijfer voor bewegingsonderwijs, dansen en zwemmen)
·    de protestants-christelijke basisschool De Hoeksteen in Leersum
(schoolplein nodigt uit tot veelzijdig bewegen, extra zwemmen in bosbad, deelneming aan veel schooltoernooien, sportende leerkrachten)
·    de rooms-katholieke basisschool De Valkenheuvel in Driebergen-Rijsenburg
(inzet vakleerkracht gymnastiek, sportorganisatie door oudervereniging, protestacties in gemeentehuis voor gymzaal; extra zwemmen).
Nominaties Sportvereniging
·    Basketbalvereniging Blue Arrows in Driebergen-Rijsenburg
(doorstart in 2008, zeer actief in basketbalpromotie in gehele gemeente, veel contacten met basisscholen en buitenschoolse opvang)
·    Korfbalvereniging Dalto in Driebergen-Rijsenburg
(Topniveau van presteren en organiseren, sterke jeugdopleiding, veel vrijwilligers, regiofunctie, clinics in dorpen)
·    Rugbyclub The Pink Panthers uit Driebergen-Rijsenburg
(met eigen middelen en leden clubgebouw gebouwd, dat ook anderen mogen gebruiken; opleiding van jeugdkader; promotie, internationaal gastheerschap).

Nominaties Sporttalent
·    Zwemmer Jelle Derksen uit Maarn (14 jaar, nationaal juniorkampioen 100 meter schoolslag korte baan en lange baan)
·    Zeiler Mark Walraven uit Doorn (17 jaar, nationaal kampioen en derde bij EK als stuurman in 29er tweemans skiff)
·    Zwemster Rianne Weijburg uit Doorn (14 jaar, nationaal juniorkampioen 50 meter vrije slag en tweede bij NK-junioren 100 meter vrije slag)

Nominaties Sportploeg
·    1e Juniorenkorfbalteam van Dalto in Driebergen-Rijsenburg (nationaal kampioen veldkorfbal en zaalkorfbal)
·    1e Korfbalteam van Dalto in Driebergen-Rijsenburg (nationaal kampioen veldkorfbal, derde bij NK zaalkorfbal)
·    Gemengd Zitvolleybalteam van Volleer in Leersum (nationaal kampioen zitvolleybal).

Nominaties Sportvrouw
·    Korfbalster Ilona van de Berg uit Driebergen-Rijsenburg (23 jaar, wereldkampioen met nationaal team tot 23 jaar tevens individueel topscoorder met 25 doelpunten)
·    Zitvolleybalster Karin Harmsen uit Leersum (46 jaar, sinds 1997 lid van Nationaal Dames Zitvolleybal Team, Olympisch brons Paralympische Spelen Beijing 2008)

Nominaties Sportman
·    Triatlonatleet Rob Barel uit Overberg (51 jaar, in eigen leeftijdscategorie Europees kampioen offroad triatlon en nationaal kampioen cross triatlon; Godfather of the triathon)
·    Paardenmensporter Leo Putman uit Amerongen (54 jaar, nationaal kampioen mennen enkelspan paarden)
·    Golfer Martijn Vermeij uit Doorn (20 jaar, als lid nationaal golfteam deelnemer aan Europese kampioenschappen).

Aan zet is nu de jury, bestaande uit voorzitters van sportverenigingen en directeuren van basisscholen. Op vrijdagavond 30 januari worden tijdens het Sportgala de prijswinnaars bekend gemaakt. Alleen met een uitnodiging kunt u aanwezig zijn bij dit eerste Sportgala in de geschiedenis van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.  

Bij de Foto:
Na de witte rook een ontspannen Nominatiecommissie Sportprijzen 2008: zittend van link naar rechts Marien Smits (rector Revius Lyceum), Hans Groenveld (sportbestuurder Driebergen), Jacques van Willigenburg (sportverslaggever AD/UN), Harry Wegdam (directeur Schoonoord) en staand van links naar rechts Hans van Zetten (commissievoorzitter), Jan Meijer (verslaggever De Kaap/Stichtse Courant, Harald Arts (voorzitter HSI) en Arie van Leeuwen (sportbestuurder Leersum).


Steun voor mantelzorgers

RHENEN In Rhenen wordt het beleid woonvoorzieningen aangepast zodat mantelzorgers die een zorgbehoevend familielid in huis nemen hun huis kunnen aanpassen aan de behoeften van de zorgbehoevende.

Voorheen kon dit niet, volgens wethouder Guichelaar een onbillijke situatie: “We vinden mantelzorgers erg belangrijk en willen deze belangrijke groep steunen in hun dagelijkse bestaan. Door de regels aan te passen komen mantelzorgers nu in aanmerking voor een financiële bijdrage als hun huis moet worden aangepast.”

Het gaat hier om mantelzorgers die bijvoorbeeld hun hulpbehoevende ouder in huis nemen. Vaak is een huis niet aangepast aan de behoeften van degene die hulp nodig heeft. Met de aanpassing van het beleid komen de mantelzorgers nu in aanmerking voor vergoeding van deze kosten tot € 10.000,-.

Dit bedrag is gekozen omdat de meest voorkomende aanpassingen zoals trapliften, verhoogde toiletten, beugels en douchestoeltjes hiermee kunnen worden vergoed.

Schilderen in het atelier van Lies van Berg

DRIEBERGEN  Lies van den Berg geeft al jaren schilderlessen in haar eigen atelier aan kleine groepen. In deze rustige omgeving wordt er getekend, geschilderd en geëxperimenteerd met nieuwe technieken. Alles staat in het teken van het ontdekken van ieders eigen mogelijkheden. Op dit moment zijn er nog enkele plaatsen vrij.

De schildercursussen zijn bedoeld voor iedereen die plezier heeft in schilderen en tekenen en zin heeft om dat verder te ontwikkelen. Omdat de cursisten individueel begeleid worden krijgt iedereen ruim aandacht. Er wordt gewerkt in kleine groepjes van maximaal 4 personen. Allerlei vaardigheden en technieken komen aan bod in speelse opdrachten. Stijlopvatting, kleurbeleving, vormentaal, ruimtelijkheid, abstraheren, figuratie; het klinkt misschien allemaal als geheimtaal. Maar aan de hand van opdrachten wordt deze nieuwe wereld stap voor stap ontdekt. Door een verbinding te leggen met wat in het verleden door grote kunstenaars werd gemaakt en wat er in de hedendaagse kunst te zien is,  worden relaties gelegd tussen opvattingen van toen en nu. Al schilderend wordt verkend hoe er op heel veel verschillende manieren iets kan worden uitgedrukt. Er wordt met elkaar aan het begin van de cursus een keuze gemaakt voor een paar thema’s. Die worden door  stap voor stap uitgewerkt in deelopdrachten, uitmondend in een eindwerkstuk. Na iedere les wordt nagepraat. Elke keer weer is het verrassend te zien hoe vanuit het gezamenlijke startpunt van de opdracht ieder zo een eigen oplossing vindt. Aan het eind van de themaperiode staan er dan ook allemaal verschillende schilderijen op de ezels. Een overzicht van het werk van de cursisten is te zien op de website van Lies van den Berg: www.ontwerpstudiogroot.nl/lessen.html

De cursussen starten op 22 en 23 januari. Tot eind april staan er 14 lessen gepland. Op donderdag wordt er ’s morgens en ’s middags lesgegeven. Op vrijdag alleen ’s morgens. De morgenlessen zijn van 9.30 tot 12.30 uur, de middagles van 13.30 tot 16.30 uur. Na telefonisch overleg wordt een aanmeldingsformulier toegestuurd.

Voor meer informatie: Lies van den Berg 030-2313345, e-mail: lvdb@xs4all.nl
Locatie lessen: atelier , Engweg 24G, 3972 JH Driebergen


Zolder brandt uit

ZEIST  De zolderverdieping van een woning aan de Melis Stokestraat is vanmorgen uitgebrand. Er vielen geen gewonden.
De brand ontstond rond half tien vanmorgen in een rijtjeswoning. De brandweer richtte zich voornamelijk op het voorkomen van uitbreiding van de brand.

Lees verder op de website van het AD/UN

Anton Goudsmit & Harmen Fraanje

AUSTERLITZ Anton Goudsmit is net zo beroemd om zijn volvette funky gitaarsound als om de kop die hij erbij trekt als hij speelt. Hij is een goede bekende van pianist Harmen Fraanje. Die nodigde hem daarom uit als speciale gast op 28 januari, in zijn maandelijkse Jazzcafé in het Beauforthuis.

Anton en Harmen hebben al meerdere platen samen opgenomen. Verwacht dus een aansprekend en goed ingespeeld concert. Maar niet zonder verrassingen! Want deze mannen kennende maken ze er een inspirerend jam-avondje van. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Harmen Fraanjes Jazzcafé is de maandelijkse ontmoeting van Harmen Fraanje met musici uit binnen- en buitenland. Elk concert is anders, juist ook door de uiteenl! opende gasten die Fraanje meeneemt. Maar altijd is het een relaxte avond, waar naast het concert volop ruimte is voor het gesprek tussen artiesten en bezoekers. De musici spelen naast improvisaties en standards ook eigen composities.

woensdag 28 januari, 20.15 uur
Harmen Fraanje meets Anton Goudsmit
Harmen Fraanje – piano | Anton Goudsmit – gitaar
entree € 7,50 | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 5,-

Z&PC De Zwoer gedenkt overleden zwemster op gepaste wijze

DRIEBERGEN Z&PC De Zwoer had zaterdag een zware dag. Eén van hun zwemsters is afgelopen donderdag op tragische wijze om het leven gekomen. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn ze met alle aanwezige zwemmers, zwemsters en begeleiders in het restaurant van het zwembad bijeengekomen om stil te staan bij haar overlijden. Haar trainer en enkele anderen hebben daarbij een gedicht voorgedragen.

Bij de aanvang van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden. Als eerbetoon zwommen in die minuut zes zwemsters een baan, waarbij er één zwemster haar baan voltooide en de overige vijf halverwege terugzwommen.

Door bij elkaar te zijn en over haar te praten, konden wij als leden/vereniging dit verlies delen en samen een plekje te geven. Een andere manier om een bijeenkomst te regelen had niet gekund omdat juist deze zaterdag veel wedstrijdleden mee moesten doen voor de clubcompetitie.

De wedstrijd zelf verliep verder goed. De stemming was in het begin natuurlijk wel bedrukt en sommige zwemsters zagen af van het ook daadwerkelijk zwemmen. Ze bleven meest wel om het team aan te moedigen

De prestaties van de zwemmers en zwemsters van De Zwoer waren prima. Met name de jongere zwemmers leken er juist extra kracht uit te putten. Dylano Mella Inoa, Matthijs Mulder en Nina Werkhoven wisten hun persoonlijke records met vele seconden te verbeteren. Het betrof een wedstrijd voor de competitie. De eerste indruk is dat we de 4e plaats geconsolideerd hebben.

Ruim baan voor ambulance

AMERONGEN/LEERSUM  René Schuurmans somt de oogst van de afgelopen vorstperiode op. ,,Een gebroken schouder, een sleutelbeen en een paar gebroken armen en polsen.”
Mountainbiken op de Amerongse Berg is niet zonder gevaar, zegt de ecoloog bij Staatsbosbeheer.

Lees verder op de website van het AD-UN

Lezing Nederlands Klassiek Verbond

Dinsdag 27 januari houdt mw. drs. K. Beerden een lezing met de titel: Kalchas’ kunst: de Griekse ziener in oorlog. Powerpoint-presentatie.

De aanvoerder van het Griekse leger moest dagelijks beslissingen nemen waar veel vanaf hing: het leven van zijn manschappen; of hij een overwinning dan wel een nederlaag zou behalen; en simpelweg of het leger al dan niet verder moest trekken. Divinatie, waarmee de aanvoerder door middel van een ziener – of door eigen toedoen – de wil van de goden te weten kon komen, was een belangrijk middel bij het nemen van deze beslissingen. De ziener was degene die de tekens van de goden een betekenis gaf, en was zo de spil in het proces van divinatie. Wie was nu die ziener? Beïnvloedde hij de tekens of de interpretatie daarvan? Op welke manieren waren ziener en legeraanvoerder van elkaar afhankelijk? Dit zijn enkele vragen die aan de orde komen: Kalchas’ kunst kent vele facetten.

De lezing, die georganiseerd is door de afdeling Zeist van het Nederlands Klassiek Verbond, wordt gehouden in Verzorgingscentrum ‘de Mirtehof’, Molenweg 50, Zeist, aanvang  20.00u.  Niet-leden zijn welkom à €. 5,00, scholieren gratis.
Inlichtingen: mw. J.  Kruys – van Loen, secr. NKV afd. Zeist, tel. 0348-442468, e-mail jkruys@planet.nl

Heuvelrugnieuws van dinsdag 20 januari 2009 (kopie)

Faunalaan 89 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 4 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Nieuw digitaal informatiesysteem voor de brandweer

MAARN  Maandagmiddag werd aan de brandweer Utrechtse Heuvelrug een nieuw brandweerinformatiesysteem overgedragen. Tot nu toe werkte de brandweer hoofdzakelijk met meerdere papieren kaartensystemen in de brandweerwagens. Dit systeem was moeilijk actueel te houden en ook verschillend per brandweerpost.

Landelijk systeem
Om efficiënter te kunnen werken is in nauwe samenwerking met de cluster GEO-informatisering een digitaal programma ontwikkeld dat past bij de wensen en behoeften van de brandweerorganisatie. Dit programma sluit aan bij een landelijk systeem dat het mogelijk maakt in iedere brandweerwagen een computerscherm te plaatsen waarop alle informatie zichtbaar is. Dit voorjaar worden de eerste vijf brandweerwagens van ons korps daarmee uitgerust. Op termijn worden alle brandweerwagens van dit systeem voorzien.

Voordelen
Voordelen van het nieuwe systeem zijn:
– het is eenvoudiger in gebruik. Hierdoor zijn meer mensen dan nu in staat het systeem te vullen en actueel te houden;
– het is vanaf iedere plek via internet te benaderen;
– de toegepaste kaartsoort is veelzijdiger. Nu wordt gewerkt met vier verschillende soorten kaarten (bebouwde kom, buitengebied, bossen en per gebouwlocatie). In het nieuwe systeem zijn deze vier kaarten in een kaart verwerkt;
– er is nu een uniform systeem voor alle korpsen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Uniek
Het samenvoegen van de vier huidige kaartsoorten tot een kaart is uniek in Nederland. Bevelvoerders hoeven daardoor niet meer te schakelen van de ene naar de andere kaart, maar zien alle benodigde informatie in een keer op het computerscherm, zowel op de kantoren als in de brandweerwagens.

Waarom belangrijk?
In het brandweerinformatiesysteem is een zogeheten brandweerinformatieboek opgenomen. Hierin staat alle informatie die de brandweer nodig heeft om snel en efficiënt aan de slag te kunnen gaan bij een melding. Zo is in het systeem te zien welke woningen zijn voorzien van een rieten kap. Dit is belangrijk omdat dat een andere manier van blussen vereist dan bij een woning met een dak met pannen. Ook kunnen alle belangrijke gegevens voor natuurbrandbestrijding, zoals bereidbare paden, afsluitbomen, etc. op de kaart worden opgenomen. Verder staan alle locaties van bluswatervoorzieningen en hun capaciteit in het systeem, alle gebouwen met een gebruiksvergunning en ook de bebouwing in de directe omgeving van ieder perceel is direct zichtbaar.

Het systeem wordt in de komende tijd nog uitgebreid. Zo is het de bedoeling dat wegopbrekingen en omleidingroutes in de toekomst actueel staan ingevoerd in het systeem. Hierdoor navigeert de computer de brandweerwagen in één keer via de kortste route naar de plaats van bestemming. Ook kunnen andere gebruikers in de toekomst de kaart bijhouden. Bosbeheerders kunnen bijvoorbeeld de bereidbare paden wijzigen en vermelden op de kaart, zodat de gegevens altijd actueel zijn.

Kerstbomenkoning en koninginnen

RHENEN Bijna driehonderd kerstbomen werden er in de kerstvakantie opgehaald door de Rhenense jeugd. Ruben Clerx uit Elst werd de Kerstbomenkoning van 2009. De jongen haalde in totaal 65 kerstbomen op.

Chloë Bosma en Noa Troost uit Rhenen werden met 34 opgehaalde kerstbomen de Kerstbomenkoninginnen 2009. Uit handen van wethouder Anne van Miltenburg kregen de kerstbomenkoning en koninginnen onder toezicht van veel meer kinderen, die een deel van de kerstvakantie besteed hadden met het ophalen van kerstbomen, een cadeau.

Leerlingen Pantarijn lezen kleuters voor

RHENEN  Een aantal kleuters komt woensdag 21 januari traditiegetrouw weer naar de bibliotheek in Rhenen om deel te nemen aan het Voorleesontbijt. Een combinatie van een ontbijt, aangeboden door de bibliotheek, en een voorleessessie.

Lees verder opp de website van de Veenendaalse Krant

Ongeval tussen auto en fiets

ZEIST  Op de Driebergseweg heeft maandagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen een 70-jarige automobilist uit Zeist en een 15-jarige fietsster uit Bunnik.

Het meisje wilde samen met een vriendin oversteken, toen de man uit Zeist aan kwam rijden over de Driebergseweg. De vriendin zag de auto op tijd en stopte, maar het slachtoffer uit Bunnik reed door, omdat zij de auto waarschijnlijk niet aan zag komen. De auto kon niet meer op tijd tot stilstand gebracht worden, wat resulteerde in een ongeluk. Het meisje klapte op de motorkap, de voorruit en belandde vervolgens op de grond. Zij is overgebracht naar het UMC, maar daar werd slechts een kleine snee op haar hoofd geconstateerd.

Auto op de kop

AMERONGEN  Maandagochtend is op de Bergweg een auto over de kop gegaan. De 52-jarige bestuurder uit Overberg raakte daarbij bekneld, en is door de brandweer en ambulancepersoneel uit het voertuig gehaald. Hij is met pijn in zijn rug naar het ziekenhuis in Ede gebracht. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.

Vier bestelbusjes botsen op de A12

MAARSBERGEN  Op de A12 bij Maarsbergen zijn dinsdagmorgen vier bestelbusjes op elkaar gereden. Twee busjes bleken van hetzelfde bedrijf. Volgens de politie is er alleen sprake van blikschade.

Lees verder op de site van RTV Utrecht

Vogels op bezoek

ZEIST  Merels, huismussen en koolmezen, u ziet ze vast weleens in uw tuin of op het balkon. Maar welke vogels krijgt u nog meer op bezoek? En hoeveel zijn dat er door heel Nederland? U komt erachter met de Nationale Tuinvogeltelling. Een jaarlijks evenement van Vogelbescherming waar iedereen aan mee kan doen.

Tel mee
Meedoen is heel eenvoudig. U telt in het weekend van 24 en 25 januari 1 uur alle vogels in de tuin of op het balkon. Daarna geeft u deze telling online door. Wij sturen u een e-mail met uw persoonlijke telresultaten en na het weekend maakt Vogelbescherming de Tuinvogel top-10 van heel Nederland bekend.

Kijk voor meer informatie en handige instructiefilmpjes op www.tuinvogeltelling.nl.

Pink Panthers verliezen belangrijke pot

DRIEBERGEN  De spelers van het eerste team van rugbyclub de Pink Panthers moesten afgelopen zondag uitspelen tegen het eerste team van de Leidse studenten. Beide teams staan in de middenmoot van de 2e klasse west, beide teams behoren hoger te staan in deze competitie.

De eerste wedstrijd van beide teams eindigde in een 13 – 12 overwinning voor de Leidse rugbyers, de Panthers waren daarom afgelopen zondag uit op revanche.

Vanaf de eerste minuut domineerden de Panthers de wedstrijd, LSRG werd met scherpe aanvallen vastgezet op de eigen helft. Keer op keer misten de Panthers de openingsscore door een slordige afwerking, keer op keer was er een fout in de beslissende pass of aanval.

Tien minuten na aanvang profiteerde de studenten van dit slordige aanvalsspel, een interceptie betekende de eerste punten op het scorebord, helaas tegen  de Panthers. Het vervolg van de eerste helft was gelijk aan de eerste 10 minuten, de Panthers vielen aan en LSRG verdedigde. Helaas stond het aanvalsvizier niet altijd op scherp en werden er op de bepalende momenten verkeerde beslissingen genomen c.q. vielen de gekozen beslissingen ongelukkig uit.

In de 2e helft was het getoonde spel gelijk aan dat van de eerste helft, hier kwam pas verandering in na het uitvallen van twee bepalende spelers bij de Panthers. Onwennig door enkele nieuwe posities kantelde de wedstrijd en nam LSRG het heft in handen. Een snelle try en een penalty maakten dat de Panthers verder achterkwamen. Er werd goed geknokt, maar het wegvallen van de twee bepalende spelers opgeteld bij het missen van een tweetal ervaren spelers maakte dat de Panthers achter de feiten aanliepen. De einduitslag van 20 – 0 voor Leiden was zeer geflatteerd, onterecht en onnodig. Dat de overwinning door LSRG is behaald met een geschorste speler maakt dat de bond moet gaan bepalen wie de punten uiteindelijk mag bijschrijven. Nog voor de wedstrijd hadden de Panthers reeds aangegeven dat men zou claimen bij het inzetten van de geschorste speler. Dat Leiden deze 10 punten scorende speler toch inzette, kan een staartje krijgen voor beide teams. De Panthers hebben 7 dagen om bij te komen, volgend weekend mag het eerste de zware uitwedstrijd spelen tegen Rotterdam.

Zin om een sportieve uitdaging aan te gaan? Zin om een sport te doen waarbij je nieuwe spieren ontdekt? Kijk dan eens op de site van de Pink Panthers. Er wordt tweemaal per week op het veld getraind, aangevuld met een krachttraining in de eigen fitnessruimte. Enthousiaste spelers zijn altijd welkom, ervaring met Rugby en de ovale bal brengen we je met groot plezier bij.

Historisch archief in bieb

AMERONGEN  Sinds enige maanden is het papieren historisch archief van De Heemkundige Stichting Amerongen ondergebracht in de Bibliotheek Amerongen in de historische Napoleonschuur. Daarvoor was het archief ondergebracht op de zolder van het Tabaksteeltmuseum.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 21 januari 2009 (kopie)

Pr Hendriklaan 6-8 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 5 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Woningen van Abrona in de Thomaskerk

ZEIST  In de Thomaskerk in Zeist moest er dinsdag een minuut van stilte en bezinning aan te pas komen om de gemoederen weer tot bedaren te brengen. De hervormde kerk moet worden verkocht en de plannen daarvoor stuiten tegen de borst van de kerkgemeenteleden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Plan voor nieuw hotel in Maarsbergen

MAARSBERGEN  De lokale politiek in Utrechtse Heuvelrug voelt wel voor een nieuw hotel in Maarsbergen, maar heeft moeite met een concreet concreet bouwplan daarvoor. Dat wordt in meerderheid te massaal en te modern gevonden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Schadeclaim tegen predikant Overberg

OVERBERG  De Hervormde Gemeente van Overberg gaat een schadeclaim indienen tegen haar oud-predikant.
De 61-jarige man is, nadat de rechtbank hem vorig jaar al veroordeeld had voor pogingen tot ontucht met kinderen uit het dorp, door de kerk definitief uit zijn ambt gezet.

Lees verder op de website van het AD/UN

Herstel moestuin Bartiméus

DOORN  De historische moestuin van instituut Bartiméus wordt op het moment uitvoerig gerestaureerd. De tuin verandert in een werk-, rust- en ontmoetingsplek voor de bewoners van het instituut voor blinden en slechtziende mensen en de inwoners van gemeente Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Bart Krol is vandaag aanwezig als het hoogste punt van de monumentale perzikenkas wordt bereikt.

De provincie Utrecht subsidieert de restauratie van de vijgenkas uit 1870, de druivenkas, de perzikenkas en de kweekbakken. Sommige kassen krijgen een nieuwe functie. Zo wordt de de druivenkas in de toekomst gebruikt als snoezelkas voor meervoudig beperkte cliënten. In de perzikenkas kweken de cliënten hun eigen planten om de natuur intensief te ervaren.

Gemeente geeft extra geld voor huishoudelijke hulp

UTRECHTSE HEUVELRUG De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bepaalt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de levering van huishoudelijk hulp aan mensen die dat niet meer zelf kunnen. Eind vorig jaar gaven twee van de veertien aanbieders van huishoudelijk hulp in de gemeente aan financiële problemen te hebben. Dit zou gevolgen hebben voor een groot deel van de mensen die huishoudelijke hulp krijgen.

Om te voorkomen dat inwoners die nu huishoudelijke hulp krijgen, straks zonder hulp komen te zitten,  is naar een oplossing gezocht. Besloten is het tarief dat de gemeente voor eenvoudige huishoudelijke hulp (HH1) aan de aanbieders betaalt, per 1 april te verhogen van € 15,= naar € 20,= per uur.

Op dit moment is een wetswijziging in voorbereiding die bepaalt dat zorgaanbieders zelf hun huishoudelijke hulpen in dienst moeten nemen. Hierdoor worden de loonkosten voor hen hoger. Door de verhoging van de tarieven worden deze extra kosten voor de zorgaanbieders gecompenseerd. de gemeente verwacht dat de tariefsverhoging voor de aanbieders voldoende is om de hulp bij het huishouden aan de inwoners te blijven leveren. Met deze maatregel  verwacht de gemeente ook een kleine bijdrage te leveren aan het bestrijden van de krapte aan personeel op de Utrechtse Heuvelrug.

Op 1 januari 2010 eindigen alle contracten met de huidige zorgaanbieders. Vooruitlopend daarop organiseert de gemeente in het voorjaar een bijeenkomst waarbij zorgaanbieders, cliëntvertegenwoordigers en cliënten worden uitgenodigd.

Joyriders aangehouden

ZEIST  Afgelopen nacht heeft de politie drie mannen aangehouden op de Van Reenenweg. De mannen waren allen onder de invloed van alcohol, en hadden de auto van de broer van een van de verdachten meegenomen.De bestuurder, een 24-jarige Zeister, is aangehouden wegens joyriding, rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

Hij kreeg vanwege zijn alcoholgebruik een algeheel rijverbod van 6 uur. Zijn bijrijder, een 29-jarige man uit Driebergen, werd ook aangehouden voor joyriding, maar beledigde en bedreigde ook nog een van de politieagenten die hem arresteerden. Een 23-jarige man uit Heerhugowaard, die ook in de auto zat, moet zich verantwoorden voor eveneens joyriding en het verzet bij zijn arrestatie. Alle drie zitten nog vast voor verhoor.

Samenzangavond met Peter Wildeman

RHENEN  In de Cunerakerk vindt zaterdag 24 januari een grote samenzangavond plaats. Alle mensen die graag van zingen houden, met name psalmen op hele noten, kunnen naar hartelust meezingen. Organist Peter WIldeman begeleid deze avond de samenzang.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Dominee voorgoed uit ambt

OVERBERG  Het hoger beroep dat ds. Kieviet uit Overberg tegen het bestuur van de PKN had aangespannen is ongegrond verklaard. Kieviet ging in beroep omdat het PKN hem uit zijn ambt had gezet, dit naar aanleiding van zijn veroordeling voor het in bezit hebben en het maken van kinderporno.

Lees verder op de website van De Kaap

Opschorten voor psychologisch rapport

LEERSUM  Hij zou een politieman hebben gekeeld en geprobeerd hebben diens rechteroog met een vinger uit te steken. Daarom kreeg een 29-jarige inwoner van Leersum een gevangenisstraf van drie maanden opgelegd van de politierechter in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Bestuurswijziging VVD

HEUVELRUG  Binnen de afdeling Utrechtse Heuvelrug heeft een bestuurswisseling plaatsgevonden: Manus van Gent was helaas genoodzaakt afscheid te nemen wegens drukke werkzaamheden.

Lees verder op de website van De Kaap

Oudste inwoners is 107

DOORN  Op 20 januari vierde mevrouw I. Kok-van Urk haar 107e verjaardag. Zij vierde samen met de burgemeester, de heer F. Naafs, en vele medebewoners van Park Boswijk dit heuglijke feit.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen deelt lampionnen uit

MAARN Op zaterdag 31 januari om 19.00 uur organiseert Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen de jaarlijkse lampionnenoptocht ter ere van de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Beatrix.

Dit jaar worden er in Maarn en Maarsbergen op het kinderdagverblijf, de 2 peuterspeelzalen en in de groepen 1 t/m 4 van de 3 lagere scholen vele waxinelichtjes uitgedeeld. Alle kinderen kunnen met hun lampion en ouders zaterdagavond naar de Twee Marken komen. Nadat uitbundig het  “Lang zal ze leven” is meegezongen zal om 19.00 uur de lampionnenoptocht onder begeleiding van drumband Klein Maar Dappervertrekken.

Voor de kinderen die geen lampion hebben gekregen worden er
vanaf 18.30 uur nog lampionnen uitgedeeld. Als de stoet na een klein half uurtje terug komt bij de Twee Marken wordt er warme chocomel en een speculaasje uitgedeeld, wederom aangeboden door Motel Maarsbergen.
Deze en meer informatie kunt u vinden op de website van de Oranjevereniging: www.oranjevereniging-mm.nl

De route die dit jaar gelopen wordt is:

 • Start: parkeerplaats hoofdingang Twee Marken
 • Rechtsaf Tromplaan in,
 • Rechtsaf Van Speijklaan in,
 • Bakkersweg oversteken,
 • Buntlaan in,
 • Linksaf Driespronglaan in,
 • Linksaf Beeklaan in ,
 • Linksaf Bakkersweg in,
 • Rechtsaf Jacob van wassenaerlaan in,
 • Linksaf Tromplaan in,
 • Terug naar parkeerplaats hoofdingang Twee Marken

Lavinia Meijer, ambassadrice van de harp

DRIEBERGEN  Zondag 1 februari zal om 12.30 uur harpiste Lavinia Meijer optreden  in de kerk van Sint Petrus’Banden op Rijsenburg. Meijer heeft met haar harp inmiddels de top bereikt, zoals men zegt van musici die in New York, Carnegie Hall zijn opgetreden.

Maar voor de 25-jarige Lavinia is haar wervelstorm nog lang niet uitgeraasd. Onlangs was ze te gast bij Pauw en Witteman na een optreden in haar geboorteland Zuid-Korea, waar zij sinds 23 jaar haar natuurlijke vader ontmoette.

Het Koffieconcert vindt plaats op zondag 1 februari a.s. om 12.30 uur in de kerk van Sint Petrus’ Banden aan het Kerkplein op Rijsenburg. De kerk is om 11.45 uur open. Voorafgaand aan het concert wordt (gratis) koffie geschonken in ‘De kapel’, naast Rijsenburgselaan 13. Toegangskaarten kunnen in de kerk en twee weken voorafgaand aan het concert verkregen worden bij Boekhandel Baas en CD-Artline a.d. Traaij 4c, resp.1c. Toegang volwassenen € 10,-. Kinderen t.m. 12 jaar € 2,50.


Heuvelrugnieuws van donderdag 22 januari 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: reiger
foto: © Renk Knol
tijd: 12.40 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Verzekering toch redding voor gedupeerde vereniging

LEERSUM  Opluchting bij de Vereniging voor Dorp en Natuur in Leersum: haar in december door brand vernielde Veldschuur op landgoed Broekhuizen is toch verzekerd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gemeenteraad van Rhenen ruziet verder

RHENEN  De Rhenense politiek beleeft dezer dagen zijn zoveelste rel. Inzet van het gekrakeel is weer Jan Wiesenekker, ondernemer in Rhenen raadslid van de eenmansfractie Rhenens Belang. Vanwege zijn onorthodoxe gedrag, collega’s noemen het liegen, bedriegen en verdraaien van feiten, ziet de meerderheid van de gemeenteraad hem liever nog vandaag dan morgen vertrekken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Sportief vermaak De Triangel

DOORN  Gymnastiekvereniging Gympleasure heeft afgelopen maandag een gastles verzorgd op de basisschool De Triangel in Doorn. Volgens trainer Wim van den Broek van Gympleasure waren de gastlessen een groot succes.

Lees verder op de website van De Kaap

Woonwagen mag verwijderd worden

DRIEBERGEN  Het woonwagenschap mag van de rechter een woonwagen verwijderen die een standplaats bezet houdt op de Sportlaan 58 in Driebergen-Rijsenburg. Dat heeft de voorzieningenrechter vorige week bepaald in een kort geding dat was aangespannen door het woonwagenschap.

Het woonwagenschap had de erfgenamen van een overleden huurster voor de rechter gedaagd. Een van hen was verschenen. Hij verklaarde dat hij wel mee wil werken, maar zijn broer dat onmogelijk maakt. De rechter maakte daaruit op dat een van de erfgenamen niet meewerkt en gaf het woonwagenschap toestemming om zelf de woonwagen te verwijderen.
Lees verder in de Stichtse Courant van 22-1-2009

Driebergs postkantoor verdwijnt

DRIEBERGEN  Het Driebergse postkantoor aan de Hoofdstraat zal hoogstwaarschijnlijk in juni van dit jaar definitief gesloten worden. Dat heeft de heer Floris Sterk van Postkantoren BV deze krant gemeld. Een en ander heeft te maken met het nieuwe beleid dat TNT Post en de Postbank vorig jaar in gang hebben gezet.
Lees verder in de Stichtse Courant van 22-1-2009

Rechter wil familieleden 71-jarige Rhenenaar niet horen

RHENEN  ,,Ik heb het hele kamp meegenomen.” Dat vertelde advocaat Jan Boone dinsdag aan de rechtbank. Dat hele kamp bestond uit Rhenenaren die een 71-jarige familielid bij de rechtbank wilden vrijpleiten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Burgemeester leest voor op Kameleon

DOORN  Burgemeester Naafs heeft woensdagochtend een bezoek gebracht aan OBS Kameleon in Doorn. Als feestelijk begin van de Nationale Voorleesdagen 2009 heeft de burgemeester voorgelezen op school.

Lees verder op de website van De Kaap

Arthur Adam te gast in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op 31 januari speelt Arthur Adam in het Beauforthuis. Eerder werd Arthur vergeleken met Jeff Buckley, Brian Wilson, Jamie Cullum. De liedjes op zijn debuutalbum Shhh ademen rust, stilte, ruimte, maar zijn live-optredens zijn intens. Zijn nieuwe plaat  In A Cabin With Arthur Adam werd binnen 24 uur na verschijnen door VPRO’s 3voor12 tot album van de week uitgeroepen en op de Luisterpaal gezet. Kijk vooral eens naar de NPS-documentaire over hem (cultura.nl, zoek naar Arthur Adam). Naast zijn soloactiviteiten is Arthur actief als zanger/gitarist bij The New en als bassist bij de band Pelt (explosieve, op deltablues georiënteerde funky rock – in 2005 op North Sea Jazz).
Arthur Adam is samen met de Amerikaan Malcolm Holcombe te gast bij Iain Matthews.! Holcombes nieuwste cd Gamblin’ House stond 9 weken achtereen in de Americana Music Association Top20. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

zaterdag 31 januari, 20.15 uur
Arthur Adam samen met Malcolm Holcombe te gast bij Iain Matthews
entree € 16,- | CJP, CKV, studenten & Zeistpas € 11,-

Jubileum concert met samenzang

AMERONGEN  Met een samenzang wordt zaterdag 31 januari een jubileumconcert gehouden in de Andrieskerk in Amerongen.
Het jubileumconcert is vanwege het 10-jarig bestaan van het Maranatha 2000 koor uit Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 23 januari 2009 (kopie)

Pr Bernhardlaan 45-57 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 6 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Leersumse met hoofdletsel naar UMC

LEERSUM/WOUDENBERG  Bij een aanrijding op de Amersfoortseweg in Woudenberg zijn donderdagavond vier gewonden gevallen. Omstreeks 20.10 uur kreeg de politie de melding dat er meerdere voertuigen bij een aanrijding betrokken waren geraakt. Agenten zagen een beschadigde bestelbus en een stuk verderop een beschadigde personenauto. In beide voertuigen zaten twee personen.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanbesteding Dijnselhoek verder

ZEIST  De aanbesteding voor Sporthoek Dijnselburg is gesloten. Er zijn kandidaten, maar de gemeente wil niet zeggen hoeveel en wie het zijn. De gemeente heeft getoetst of de bedrijven die zich hadden ingeschreven financieel betrouwbaar zijn.

Lees verder op de website van het AD/UN

Speuren naar sporen van roofdieren

AUSTERLITZ  Een roofdier is te herkennen aan het gebit, waarmee hij zijn prooi kan verscheuren. In de boswachterij behoren de vos en de boommarter tot deze soort. In de winter zijn deze alleseters hoofdzakelijk aangewezen op dierlijk voedsel. Vruchten zijn er immers niet. Gelukkig zijn er meestal veel muizen, in soorten en maten. Daarvan profiteren ook de roofvogels en de bosuil, die in de boswachterij actief zijn. In de winter zijn de sporen hiervan zichtbaar.

De boswandeling start op zondag 1 februari om 14.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Zaak gewapende overval wordt 20 april behandeld

LEERSUM  De strafzaak tegen drie mannen, die vorig jaar een gewapende overval zouden hebben gepleegd op een woning aan de Ginkelseweg in Leersum, wordt op 20 april inhoudelijk behandeld. Dit heeft het Arnhemse hof tijdens een pro forma-zitting bepaald.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 24 januari 2009 (kopie)

Pr Hendriklaan 11-13 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 5 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Jachtverbod opgeheven

HEUVELRUG  Het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht heeft vanwege de verbeterde weersomstandigheden besloten het verbod van jacht op waterwild en afschot uit oogpunt van schadebestrijding op watervogels op te heffen.

Lees verder op de website van De Kaap

Handtekeningen voor trapveldje

AMERONGEN  Woensdagmiddag kwamen Maaike, Luc en Sebas uit Amerongen naar Cultuurhuis Pléiade in Doorn. Daar boden zij wethouder Robbert Waltmann bijna driehonderd handtekeningen aan. De kinderen zijn het niet eens met het plan dat er op hun trapveldje op De Laatste Akker mogelijk bouw van woningen plaats gaat vinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 25 januari 2009 (kopie)

Fuut 4-6 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 2 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Dalto wint in zaalkorfballeague van blauw-wit

DRIEBERGEN  Dalto-speler Jos Roseboom heeft in de korfballeague zijn 500e doelpunt gemaakt. Hij is hiermee de eerste speler sinds de invoering van de korfballeague die deze grens is gepasseerd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Judith Dogger-Cromjongh verplettert Nederlands Master Record

DRIEBERGEN  Het afgelopen weekend  vond in Vlissingen de Open Nederlandse Master Kampioenschappen zwemmen plaats. Masterzwemmen is voor zwemmers boven de 20 jaar, categorieën per 5 jaar. Judith mocht voor het eerst meedoen in de 45+ categorie en ze had daarvoor de laatste maanden speciaal getraind om goed voor de dag te komen en een gooi te doen naar de Nederlandse Records op zowel de 100- als de 200-meter rugslag, haar favoriete afstanden.

Vrijdagmiddag moest ze direct aantreden op de 200 meter en zwom daar onwaarschijnlijk snel. Ze verbeterde het 8 jaar oude record met maar liefst 7 seconden naar 2.40.81. Terloops verbeterde ze als tussentijd op de 100 rug ook al het Nederlandse record met een paar tienden. Zaterdagochtend moest ze individueel de 100 rug zwemmen en scherpte toen haar 1 dag oude record met nogmaals 1.5 seconden aan tot 1.16.80.

In totaal waren er 3 zwemmers van de Zwoer aanwezig en ook Paul van der Voort liet van zich spreken. Vrijdagmiddag wist hij beslag te leggen op de 1e plaats tijdens de 200 meter vlinderslag. Een ware slijtageslag wordt deze afstand ook wel genoemd. Daarnaast wist Paul ook nog 2 maal een 2e plaats te halen, zowel op de 800 meter vrij als de 1500 meter vrij. Dit alles in de 45+ categorie voor mannen. Dennis de Groot zwom in de 25+ categorie. De tegenstand was groot en daardoor zat er net geen medaille in voor Dennis. Op de 100 school werd hij helaas net 4e, ondanks een prima gezwommen tijd.”

PvdA en GroenLinks trekken samen op

UTRECHTSE HEUVELRUG  Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zullen de PvdA en GroenLinks van de Utrechtse Heuvelrug samen optrekken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Agent zwaar gewond na worsteling

DRIEBERGEN Bij een worsteling met een man die op station Driebergen-Zeist voor de trein wilde springen is zondagmiddag een agent ernstig gewond geraakt.
De spoorwegovergang bij station Driebergen-Zeist. Als gevolg van het incident ligt het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Maarn stil.

Lees verder op de website van het AD/UN

Voorjaarsbode (1)

DRIEBERGEN  Het getoonde sneeuwklokje staat alweer een paar dagen boven de grond in een tuin aan De Warande. En dat ondanks het gure en afgelopen dagen nat weer.

CDA bezoekt Maarsbergen

MAARSBERGEN  Zaterdag bezochten de fractie en wethouders van het CDA Utrechtse Heuvelrug, in het kader van hun maandelijks werkbezoek, de dorpskern Maarsbergen mede in het licht van de discussienota Structuurvisie. De delegatie bezocht de dorpskern, het huidige bedrijventerrein en het buitengebied.

De rondgang startte bij Motel Maarsbergen. Vandaar ging het gezelschap naar de dorpskerk die dit jaar zijn 125-jarig bestaan viert. De kerk, een rijksmonument, is in 1884 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaren van kasteel Maarsbergen, de familie du Bois. Voor die tijd moesten kerkgangers naar Woudenberg, Doorn of Leersum. In de kerk bevinden zich waardevolle ornamenten, waaronder een pijporgel. In combinatie met kasteel Maarsbergen is de kerk zeer intrek bij trouwparen.

Ook werd bakkerij Bos bezocht. Deze brood- en banketbakkerij dateert van 1910. Eén van de eigenaren gaf een toelichting op het bedrijf. Per dag worden er tussen middernacht en 6.00 uur 3000 broden gebakken. Er werken ruim dertig personeelsleden. Grote afnemers zijn onder meer omliggende zorginstellingen. De bakkerij beschikt over moderne apparatuur, het deeg wordt geautomatiseerd vervaardigd. De familie Bos bezint zich op een verdergaande vorm van automatisering van het productieproces en heeft daarvoor onder andere ervaring opgedaan in Noorwegen.

Voor de komende maanden houdt de fractie zich aanbevolen voor suggesties van inwoners voor volgende werkbezoeken aan organisaties, instellingen en bedrijven (mail s.v.p. naar nynkevanamerongen@cdautrechtseheuvelrug.nl of bel 51 78 34).

Bob Goudzwaard in Rhenen over ‘Christen en Consument’

RHENEN  We leven in een wereld waar alles soms lijkt te draaien om consumptie en economie. Verliezen we hierdoor geen belangrijke(re) zaken uit het oog? Wanneer hebben we ‘genoeg’? En wat zijn bijvoorbeeld de consequenties van onze goedkope massaproductie in derde wereld landen?

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Werkstraf Doornaar

DOORN  Een 26-jarige inwoner van Doorn is door het Arnhemse hof veroordeeld tot 60 uur werkstraf, een boete van 750 euro en een rijverbod van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan mishandeling, was onder invloed van drugs en alcohol en reed auto, ook nog eens zonder rijbewijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaaktoernooi Regenboog succes

AMERONGEN  CBS De Regenboog hield voor het tweede jaar op rij een schaaktoernooi. Waren er vorig jaar 16 deelnemers, dit jaar hadden maar liefst 37 kinderen zich opgegeven. Na spannende poulewedstrijden en kruisfinales, waarbij vreugde en verdriet soms dicht bij elkaar lagen, waren de winnaars bekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 26 januari 2009 (kopie)

Gooijerdijk Driebergen: voorbij Hardenbroek richting Moersbergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 1 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Toestand agent nog steeds kritiek

DRIEBERGEN  De toestand van de zondagmiddag neergestoken agent is nog steeds kritiek. Hij ligt op de intensive care van het UMC Utrecht en is wel bij kennis.

Lees verder op de website van het AD/UN

Meer verzet tegen weg en woningen Heuvelrug

DOORN Na protesten van bewoners volgen nu de achterban van de Federatie Groene Heuvelrug (FGH) en de provincie Utrecht met kritiek op de Structuurvisie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De FGH vindt dat de Structuurvisie dit gebied te weinig bescherming geeft.

Lees verder op de website van het AD/UN

Digitale Balie Rhenen uitgebreid met begraafplaatsadministratie

RHENEN De verbetering van de dienstverlening aan haar inwoners is voor de gemeente Rhenen één van de belangrijkste speerpunten. Onderdeel van deze ambitie is steeds meer diensten en informatie via www.rhenen.nl digitaal aan te bieden.Vanaf vandaag kunt u alle gegevens over de drie begraafplaatsen in Rhenen digitaal raadplegen.

Hoe werkt het?
Via de site www.begraafplaatsenonline.nl kunt u per begraafplaats zien wie er zijn begraven. Het zoeken gebeurt door het invoeren van een naam en eventueel een voornaam. Als u deze gegevens heeft ingevoerd, krijgt u een overzicht te zien. In dit overzicht kunt u precies zien in welk graf de persoon is begraven. Daarnaast ook nog enkele gegevens over de grafrechten. U kunt ook precies zien wanneer de grafrechten aflopen.

Handtekeningenactie bewoners Koenestraat

AMERONGEN  Marleen Meijer en Ineke ten Hoeve boden vrijdagmiddag 250 handtekeningen aan Jankees Salverda aan. De bewoners van de Koenestraat in Amerongen gaven hiermee een signaal af. In de discussieversie ‘Een bewuste mobiliteitskeuze’ wordt gesproken over een hercategorisering van de Koenestraat waar momenteel een maximumsnelheid van 30 km geldt.

Er wordt gesteld dat het verhogen van de snelheid en het herinrichten van de weg, behorend bij een wijkontsluitingsweg waar 50 km per uur gereden mag worden, een optie is. Deze suggestie leidt bij bewoners van de Koenestraat en omgeving tot veel weerstand. ,,Als de snelheidsremmende maatregelen worden weggehaald, rijden de automobilisten zeker 80km per uur op deze straat”, meent Marleen Meijer.

Jack de Knipper slaat opnieuw toe

ZEIST  Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt, heeft Jack de Knipper toch weer toegeslagen. De nog onbekende vandaal heeft vannacht de bedieningskabels van alle zestien liften van de L-flat vernield. De liften zijn allemaal buiten gebruik.

Lees verder op de website van het AD/UN

Zeist krijgt Pastoraal Café

ZEIST / NIEUWEGEIN  Zeist krijgt een bijzondere voorziening. Op 5 februari begint daar een Pastoraal Café, onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Zeist. Mensen met een psychiatrische achtergrond kunnen er elke maand in een ongedwongen sfeer terecht met geloofsvragen.

Lees verder op de website van het AD/UN

De Zwoer haalt de estafetteprijzen uit nieuw zwembad

DRIEBERGEN Op zondag gingen wij de uitnodiging aan voor deel 5 in het Circuit SG Vecht&Rijn met onze vrienden in Vleuten – De Meern.  Eind vorig jaar konden de leden in een verouderd bad de wedstrijd meemaken. Vanaf vandaag komen wij in een spiksplinternieuw bad waar  alleen de receptie en het clubhuis opengesteld zijn voor ontvangst van de gastclubs.  Het bezoek dat meereist met de leden kan terecht op een ruime tribune die goed beeld geeft over de zes ruime banen van 25 meter. Het wedstrijdbad is afsluitbaar van de overige delen in het zwembad.  De ruime ramen gaven het zonnetje goed door, wat een extra feestelijke sfeer gaf bovenop de buitengewoon goede verlichting in het bad.

Het doel van deze wedstrijd is om alle delen van de wedstrijden mee te maken en in deze delen goede tijden te zwemmen. Regelmatig komen deze wedstrijden aanbod om leden van de clubs aan regelmaat en wedstrijdbeleving te wennen. Er zijn zeven wedstrijden in dit “snellere” segment uitgeschreven. Na vier wedstrijden is er een tussenstand en daarin kan men dan in de diverse leeftijd klassen bekers en medailles winnen   De Zwoer heeft niet aan de eerste wedstrijd mee gedaan dus sportief gezien niet veel kans op de persoonlijke medailles, juist hier gaat het om de persoonlijke tijden die je scoort en deze dienen voor deelname bij andere limietwedstrijden en toernooien waar we aan mee doen gedurende het zwemseizoen.

De Zwoer kon goed aan de griepepidemie ontlopen, die de laatste tijd heerst. Alleen Suzanne Lange was afwezig en lag met griep in bed.  Wij waren met tien dames en heren aanwezig waarvan Esther van Aalst vanaf vandaag is toegevoegd om de “gaten” in onze ploeg op te vullen. Zij heeft deze dag laten zien waar haar goede kanten liggen en zeker niet onverdienstelijk mee gedaan in de laatste onderdelen, de estafette’s.  Het bleek vandaag dat Sven Dogger de vorige keer met de 1500 m een goede persoonlijke openingstijd had gezet. Vandaag kwam hij niet aan deze tijd ondanks hij met 4 banen voorsprong en een tegenstandster had van twaalf  jaar ouder. Sven was in 20 min 53 sec binnen.  Heb je toevallig in dit deel geen aanjager, anders genoemd tegenstander,  dan moet je op gevoel en met behulp van de trainer tempo kiezen en mentaal sterk blijven.  Thom Hansen, Matthijs Mulder en Amy Weijburg boden flink tegenstand aan hun tegenspelers en waren regelmatig voor in de linies te ontdekken. Voor Rianne Weijburg bleek het een oefening voor de NK.  Zij liet duidelijk zien dat zij niets aan haar tegenstanders weg wilde geven.  Na deze wedstrijd gezwommen te hebben bleek de groep rijp voor de estafettes en kwamen zij in programma 27, 28 en 29 gewoon als eerste aan. Voor de eerste 4 wedstrijden haalden zij 2 maal goud en 1 keer zilver op in de klasse Gemengd 11 tot 15 jaar , Heren 11 jaar en ouder en Dames 11 jaar en ouder.

Vrijdag en zaterdag aanstaande zijn wij aanwezig op het NK Junioren en de Speedo instroom-voorronde deel 3.

Collecte Amnesty Driebergen-Doorn

DRIEBERGEN/DOORN Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2009 voor de zevende keer een landelijke collecte. Deze zal plaatsvinden van 8 februari tot en met 14 februari 2009.
Met de slogan ‘Geef om vrijheid’ wil Amnesty duidelijk maken dat vrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is en dat er geld nodig is om de vrijheid van mensen te waarborgen

Dichter Arthur Udo de Haes bezoekt Zoute Inval

RHENEN  Dichter Arthur Udo de Haes is donderdag 29 januari van 10.00 tot 12.00 uur aanwezig tijdens de Zoute Inval in de bibliotheek van Rhenen. Dit evenement vindt plaats in het kader van de Nationale Gedichtendag.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van dinsdag 27 januari 2009 (kopie)

Rijsenburgselaan 1-5 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 0 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

‘Muziek en bieb moet in het centrum blijven’

ZEIST  Dat het gebouw De Klinker, waar de Zeister bibliotheek en muziekschool in gevestigd zijn, niet ideaal is, daar zijn de partijen het over eens. Maar waar de muziekschool en de bibliotheek het gebouw willen veranderen, denkt de gemeente er over het helemaal weg te halen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Ontwikkeling centrum Doorn korte en lange termijn

DOORN  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op 20 januari ingestemd met een plan van aanpak voor een centrumvisie voorafgegaan door een plan voor het winkelhart van Doorn.

Doorn heeft een rijk landschap, prachtige landgoederen, veel bossen en een sterke toeristisch-recreatieve functie, onder meer door de aanwezigheid van Huis Doorn. Doorn wordt dan ook vaak aangeduid als “de parel van de Heuvelrug”. Het centrum van Doorn mist glans door te veel verkeersbewegingen, te weinig parkeerplaatsen, leegstand van panden, weinig samenhang in het winkelgebied en een gedateerde inrichting van het openbaar gebied. Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug streeft naar een vitaler en beter herkenbaar centrum, met een goede combinatie van wonen, winkelen, verkeer, parkeren, ontmoetingsruimte, cultuur, recreatie en groen.

Dat wil het college allereerst doen door op korte termijn een plan te ontwikkelen voor het winkelhart van Doorn. Dat is het deel van het hoofdwinkelgebied in Doorn dat niet doorsneden wordt door doorgaande wegen.

Daar speelt op dit moment een aantal ontwikkelingen die een flinke bijdrage kunnen leveren aan de vitaliteit van het winkelhart. Hier doet zich een prima kans voor om snel met het centrum aan de slag te gaan.
Over enige tijd worden winkeliers, eigenaars, bewoners en andere belanghebbenden uitgenodigd over het winkelhart mee te denken. Uiteindelijk moet dat uitmonden in een concreet stedenbouwkundig plan met een financieel en maatschappelijk haalbaar uitvoeringsprogramma voor de komende tien jaar.

Het centrum van Doorn bestaat niet alleen uit het winkelhart. Het centrum is het aaneensluitende gebied met gemeenschappelijke, openbaar toegankelijke voorzieningen voor Doornaars en bezoekers, waar men winkelt, boodschappen doet, elkaar ontmoet, recreëert en cultuur beleeft. Het omvat dan het winkelgebied, maar ook de omgeving van Cultuurhuis Pléiade, Huis Doorn, het Rosarium en een gedeelte van de Kampweg.

Als afronding van het project Winkelhart wil het college van burgemeester en wethouders voor dit hele centrumgebied een visie ontwikkelen, met een wensbeeld voor de periode tot 2020. Het projectplan Winkelhart dient dan als belangrijke input voor die visie. Bij de visie komt ook een uitvoeringsprogramma, waarin concrete projecten benoemd worden, die financieel, maatschappelijk en praktisch uitvoerbaar zijn. De verwachting is dat de Centrumvisie in 2010 kan worden afgerond.

Het college informeert in april de gemeenteraad over de stand van zaken en vraagt de raad dan ook een voorbereidingskrediet voor de planvorming ter beschikking te stellen.   

Banenverlies in financiële sector provincie Utrecht

UTRECHT  In het voorjaar van 2008, nog voordat de kredietcrisis toesloeg, gingen ruim 400 banen verloren bij financiële instellingen in de provincie Utrecht. Vooral verzekeringsbedrijven raakten toen arbeidsplaatsen kwijt. Minder werk was er ook in de bouwsector, de nijverheid en de groothandel.

Dat blijkt uit werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Utrecht over de periode april 2007-april 2008. Een tweede voorbode van de economische recessie blijkt te zijn de daling in het aantal flexbanen. In totaal raakte de Utrechtse arbeidsmarkt in 2007-2008 circa 5000 ‘kleine banen’ kwijt. Dit zijn arbeidsplaatsen van mensen die maximaal 12 uur per week werken. Behalve in de financiële dienstverlening gingen deze kleine banen vooral verloren in het onderwijs, de transportsector en de telecommunicatie. Het totale verlies bedroeg 2,1%.

In april 2008 stond de teller op 656.616 banen, op dat moment een groei van 1,9% ten opzichte van 2007. De zakelijke dienstverlening, zorg en welzijn en het onderwijs leverden de meeste nieuwe arbeidsplaatsen op. De zakelijke dienstverlening – traditiegetrouw de economische motor van de provincie Utrecht – was goed voor 7.200 nieuwe banen. Binnen deze sector waren het op dat moment vooral ICT-bedrijven en organisatieadviesbureaus die nieuwe arbeidsplaatsen genereerden.

Meer weten?
Deze meest recente arbeidsenquête van de provincie Utrecht laat nog niet de effecten zien van de kredietcrisis, die sinds september jl. zichtbaar zijn geworden. Voor een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten ga naar www.provincie-utrecht.nl/par

Marktlui boos over schaatsbaan Belcour

ZEIST  De schaatsbaan die vanaf vandaag in winkelcentrum Belcour in Zeist ligt gaat haar geld kosten, dat weet Louise van Breevoort zeker. De schaatsbaan komt te liggen op de plek van haar kraam. Zij en vijf andere marktkramen moeten onverwacht verhuizen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Toestand gewonde agent onveranderd

UTRECHT  In de gezondheidstoestand van de 47-jarige agent die zondag op het station Driebergen-Zeist gewond raakte is niets veranderd. Een politiewoordvoerder heeft dinsdagochtend gezegd dat de toestand van zijn collega nog steeds stabiel maar kritiek is.

Lees verder op de website van het AD/UN

Al tienduizenden euro’s schade door Jack de Knipper

ZEIST  De schade die woningbouwvereniging De Kombinatie inmiddels heeft opgelopen door Jack de Knipper loopt in de tienduizenden euro’s. ,,En dan heb ik het niet over 20.000 euro, maar veel meer,’’ zegt directeur Willem de Bruin.

Lees verder op de website van het AD/UN

Arena verslaat sterk Animo

RHENEN  In een zinderende wedstrijd, die meer spannend was dan goed, heeft Arena een geduchte kandidaat voor het kampioenschap van zich af kunnen schudden. In de allereerste zaalwedstrijd van het korfbalseizoen had de ploeg uit Rhenen al een goede zet gedaan door met het kleinste verschil in Geldermalsen te winnen van Animo.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Corien Wortmann-Kool nummer 2 op de CDA-lijst voor de Europese Verkiezingen

ZEIST  De Utrechtse CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool staat op de tweede plaats op de CDA-lijst voor de Europese Verkiezingen. Dat heeft het CDA-Partijbestuur besloten op 23 januari jl. “Het is heel eervol dat het partijbestuur me op zo’n hoge plaats heeft gezet. Ik zie het als een aanmoediging om ook in de komende jaren veel in de Utrechtse regio zijn. Ik moet weten wat er onder de Utrechtse burgers en bedrijven  speelt om mijn werk in het Europees Parlement goed te kunnen doen.” Aldus Corien Wortmann-Kool.

Corien Wortmann-Kool woont in Zeist. In het Europees Parlement, waar zij sinds 2004 lid van is, houdt zij zich bezig met Internationale Handel, Economische zaken en Transport en Mobiliteit. Ook is zij lid van de Commissie Vrouwenrechten en Gelijke Behandeling. Daarnaast is zij vice-voorzitter van de Europese Volkspartij waar het CDA deel van uitmaakt.

De verkiezingen vinden plaats op 4 juni a.s. De  kandidatenlijst die het partijbestuur nu heeft vastgesteld wordt gestuurd naar alle plaatselijke CDA-afdelingen die daarover in de komende weken stemmen. De definitieve lijst zal bekend gemaakt worden op het verkiezingscongres van 21 maart a.s.

Corien Wortmann-Kool was van 1994 tot 1999 lid was van de gemeenteraad van Zeist. Van 1987 tot 1996 was Corien lid van het directieteam van een detailhandelsonderneming. Van 1996  tot  2004 werkte ze bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De laatste jaren als plv. directeur Transport en Infrastructuur, waarbij zij al veel internationale ervaring heeft opgedaan.

IJskoud Weekend bij Bartiméus

DOORN  Bartiméus haalt de winter naar Doorn, want op zaterdag 31 januari wordt het jaarlijkse IJskoud Weekend gehouden. Het sfeervolle winterevenement is een feest voor zowel bewoners van Bartiméus als inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omgeving.

Een bezoek brengen aan de ervaringstent, schaatsen op de schaatsbaan of een lekkere kop erwtensoep eten, het kan allemaal tijdens het IJskoud Weekend. Bartiméus is dan omgetoverd tot een sfeervol winterdorp waarbij ontmoeting centraal staat.

Programma
Zaterdag 31 januari van 12.00 uur tot 17.00 uur zijn inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug van harte welkom bij Bartiméus. De ijsbaan is open en de koek en zopie tentjes draaien op volle toeren. Ook rijdt een arrenslee over het terrein en zijn er diverse optredens in de Kapel. Zo spelen de Krommerijn Bouwers uit Werkhoven en zingt het piratenkoor ManOverBoord uit Driebergen uit volle borst. Op het kapelplein staat de ervaringstent. Bezoekers van het IJskoud Weekend kunnen in deze tent ervaren hoe het is om weinig of niks te zien. Het volledige programma kunt u vinden op www.bartimeus.nl.

JeugdSportPas weer van start in de Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG Dit voorjaar gaat de JeugdSportPas weer van start in de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf 1 maart krijgen kinderen in alle kernen van de Utrechtse Heuvelrug de kans kennis te maken met de sport van hun voorkeur. Het aantal sportaanbieders is weer groot: 20 sportaanbieders bieden samen 33 cursussen aan.

Kinderen bewegen vaak te weinig, wat een direct gevolg heeft op hun gezondheid nu, en zeker ook later in hun leven. Ook geven positieve ervaringen met sport op jonge leeftijd een grote kans op een actieve leefwijze op oudere leeftijd. Om kinderen te stimuleren meer te gaan bewegen en hen met het gevarieerde aanbod van sporten in de Heuvelrug kennis te laten maken is de JeugdSportPas ontwikkeld.

5 lessen voor € 5,-
In de weken die volgen na maandag 1 maart kunnen kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van alle basisscholen na schooltijd ruiken aan nieuwe sportmogelijkheden. Om de cursussen, die bestaan uit 5 clinics van ongeveer een uur, laagdrempelig te houden wordt een bijdrage van slechts € 5,- gevraagd.

Inschrijven
Kinderen kunnen zich tot vrijdag 13 maart inschrijven voor de JeugdSportPas via een formulier op de website www.sportserviceheuvelrug.nl. Om een keuze te maken worden op de basisscholen in de Heuvelrug boekjes verspreid met daarin het overzicht van alle cursussen. Het boekje is ook te bekijken op deze website. Voor vragen, kun je gerust contact opnemen met Marijn van de Meulengraaf, van Sportservice Heuvelrug: 06-13662778 of mmeulengraaf@sportservicemiddennederland.nl.

Biodiversiteit in de provincie Utrecht

ZEIST  Op woensdag 4 februari verzorgt Ron Beenen, Senior ecologisch specialist, Afdeling Groen bij de provincie Utrecht een lezing over Biodiversiteit in de provincie Utrecht bij NMC Zeist.
De lezing vindt plaats in het kader van een serie van 5 lezingen die NMC in samenwerking met de lokale natuur- en milieuorganisaties Stichting Milieuzorg Zeist, IVN, KNNV en Natuurlijk Zeist-West in 2009 organiseert. Als rode draad van de serie lezingen wordt de vraag gesteld “De laatste échte natuur in de provincie Utrecht?” Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het behoud van biodiversiteit in de provincie Utrecht.

Wat is het behoud van de biodiversiteit ons waard en wat kunnen gemeenten, provincie, maatschappelijke organisaties, terreinbeherende instanties en ook burgers doen om de biodiversiteit te behouden?
Onze aarde herbergt een enorme hoeveelheid aan verschillende dieren, planten en micro-organismen. Dit noemen we biodiversiteit. Biologen schatten het totale aantal levensvormen op ongeveer 40 miljoen. Een ongekende rijkdom! Door de economische groei, toenemende bebouwing en uitbreiding van onze infrastructuur staat de biodiversiteit wereldwijd en dichtbij onder grote druk. Hoe staat het met de biodiversiteit in Utrecht? Welke soorten staan er op het spel? Wat houdt het soortenbeleid van de provincie in? Hoe kunnen natuur- en milieuvrijwilligers met natuurinventarisaties een rol spelen bij het behoud van biodiversiteit? Ron Beenen zal hier een verhaal met foto’s over houden.  

De lezingencyclus is een initiatief van Stichting Milieuzorg Zeist, IVN, KNNV, Natuurlijk Zeist-West en NMC Zeist.  De lezing wordt gehouden in het gebouw van NMC Zeist, Nic. Beetslaan 2 in Zeist en begint om 20.00 uur. De zaal zal om 19.30 uur open zijn. Iedereen is gratis welkom.

Heuvelrugnieuws van woensdag 28 januari 2009 (kopie)

Klaproos 76-90 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.00 uur  temperatuur: 3 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Koninklijke Onderscheiding voor prof. dr. G.H. Blijham

UTRECHT-ZEIST Vanmiddag reikte Minister van OCW, Ronald Plasterk aan prof.dr. Geert Blijham, een Koninklijke Onderscheiding, officier in de Orde van Oranje Nassau, uit. De uitreiking vindt plaats tijdens de afscheidsbijeenkomst van prof. dr. Blijham als voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht in het UMC Utrecht.

Prof. dr. Blijham heeft als hoogleraar, zowel nationaal als internationaal, een uitstekende reputatie verworven in de gezondheidszorg. Hij heeft bereikt dat het UMC Utrecht is uitgegroeid tot een vooraanstaand ziekenhuis dat inhoudelijk op veel kerngebieden het beste van Nederland is. Ook heeft hij zich bestuurlijk ingezet, zowel binnen het UMC als daarbuiten, voor o.a. de Gezondheidsraad, het Science Park Utrecht en het Academisch Hospice Demeter.

Neergestoken agent verlamd

ZEIST/DRIEBERGEN  De 47-jarige agent die zondagmiddag werd neergestoken op station Driebergen/Zeist kan zijn armen en benen mogelijk nooit meer bewegen. Volgens politiewoordvoerder Aling is hij inmiddels buiten levensgevaar en bij kennis.

Lees verder op de website van het AD/UN

Hohenzollern prinsen op bezoek

DOORN  Ter ere van de geboortedag van Keizer Wilhelm was Huis Doorn dinsdag het decor voor een feestje op niveau. Het was 27 januari precies 150 jaar geleden dat de keizer ter wereld kwam, en dat was reden om een feestje te organiseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Diefstal fiets

ZEIST De politie zag gisteren op de Panweg in Zeist bij het tankstation een auto staan met daarin een 35-jarige man uit Zeist en een vrouw. Naast de auto stond een fiets zonder slot. Na controle van onder andere het framenummer bleek het te gaan om een gestolen fiets. De man gaf aan de fiets gekocht te hebben op de zwarte markt. De politie gaat de zaak verder onderzoeken.

Na diefstal ook nog babbels

ZEIST Gisteravond kreeg de politie de melding dat op de Crosestein een bromfiets was gestolen. De politiemeldkamer gaf het merk en het kenteken aan de surveillanceauto’s door met het verzoek naar de scooter uit te kijken. Agenten zagen de scooter met daarop een jongen op de Roerdomplaan rijden. Bij het zien van de politie ging de jongen ervandoor, maar kwam bij het oprijden van een stoeprand ten val.

Hij zette zijn vlucht te voet voort. Een agent bleef bij de scooter om te voorkomen dat mogelijk een ander ermee vandoor zou gaan.

De andere agent zette de achtervolging op de wegrennende jongen voort. Hij zag hem even later uit een steegje op de Waterhoenlaan komen. De agent wilde hem aanhouden, maar de verdachte rende weg. Daarbij pakte de agent hem nog beet, waarbij de jas van de verdachte scheurde. Doordat de agent ten val kwam, wist de verdachte te ontkomen.

Rond 23.15 uur meldde een 14-jarige jongen uit Zeist zich op het politiebureau. Hij wilde een klacht indienen omdat een agent zijn jas had kapot getrokken. De agenten herkenden hem als de 14-jarige jongen die er op de gestolen scooter vandoor was gegaan. Hij werd in het politiebureau aangehouden en is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Overhandiging schilderij

RHENEN Het bestuur van de Stichting Het voormalig Gast- en Weeshuis heeft kortgeleden een schilderij van Jan de Vos de jongere (Leiden circa 1615-1693), een leerling van de bekende schilder Jan van Goyen, aangekocht. Het schilderij is in bruikleen gegeven aan streekmuseum Het Rondeel en is daar vanaf woensdag 28 januari 2009 te bewonderen.

Als voorzitter van de stichting overhandigde Joost van Oostrum het schilderij aan een gelukkige Bert Huiskes, de conservator van het museum. ,,Het paneel is hoe dan ook een belangrijke aanwinst voor het museum, omdat we nog niet de beschikking hadden over een zeventiende eeuws stadsgezicht. De belangstelling voor het schilderij gold vooral het gebouw dat links voor de Cuneratoren staat. Het lijkt niet op het koningshuis. En zou daarom het Agnietenklooster kunnen zijn,” vermoedde Huiskes.

Maar de toeschrijving van het schilderij aan Jan de Vos junior en diens geboortejaar sluiten volgens de conservator uit dat de schilder het stadsgezicht tijdens zijn leven heeft geschilderd. ,,Toen hij veertien jaar oud was, is het klooster gesloopt en werd het koningshuis opgeleverd. Waarschijnlijk heeft de schilder hier en daar naar eigen fantasie in het stadsgezicht gewerkt.”

Landschap Heuvelrug op teevee

HEUVELRUG  De NCRV-serie ‘Nationale Landschappen’ toont de grote variatie van het Nederlandse landschap. De televisie-uitzending van donderdag 5 februari 2009 om 19.55 uur op Nederland 2 richt zich op het Nationaal Landschap Rivierengebied.

Lees verder op de website van De Kaap

Peuters terug bij Hoog Moersbergen

DOORN  Peuterspeelzaal ‘De Blokkendoos’ is na ruim 2,5 jaar terug bij basisschool Hoog Moersbergen. De peuterspeelzaal is inmiddels onderdeel geworden van Stichting Kinderopvang Driebergen/Doorn (SKDD). Heel efficiënt, want de ruimte waar ’s ochtends peuters spelen, wordt ’s middags voor de buitenschoolse opvang (BSO) gebruikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 29 januari 2009 (kopie)

Faunalaan 93 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.00 uur  temperatuur: 1 °C

vergroot fotor
meer foto’s van deze straat

Uittocht uit Zeist dreigt

ZEIST  Terwijl de landelijke politiek en de provincie de dichtslibbende snelwegen in Utrecht met rigoureuze plannen weer open proberen te krijgen, kampen gemeenten met hun eigen bereikbaarheidsproblemen. Zakelijk Zeist verwacht bijvoorbeeld dat maar liefst 20procent van de bedrijven op korte termijn zal vertrekken als het zo slecht gesteld blijft met de bereikbaarheid.

Lees verder op de website van het AD/UN

Dranghekken nodig voor voetbalplaatjes

ZEIST  De Albert Heijn-winkel in het centrum van Zeist heeft maatregelen genomen om kinderen die voetbalplaatjes sparen in het gareel te houden. Kinderen moeten daar achter hekken wachten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Tandpasta dieven

LEERSUM De politie hield gistermiddag twee mannen in de leeftijd van 34 en 39 uit Leersum aan omdat ze tandpasta en crèmes gestolen hadden uit een winkel aan de Honingraat.

Kunst maken bij Nand’ART’a

MAARN  De wens om een oud huis met eigen atelier te kopen in een dorp heeft Nanda van der Vliet met haar partner naar Maarn geleid. En daar is nu aan de Kapelweg 16 ‘Nand’ART’a – atelier voor beeldende kunst’ gevestigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Opkomst bij Zoute Inval stemt tevreden

MAARN  Na het succes in Leersum en Wijk bij Duurstede start nu ook bij andere locaties van Regiobibliotheek Z-O-U-T de Zoute Inval. In Maarn is het initiatief dinsdag feestelijk geopend. De serie bijeenkomsten met name voor ouderen wordt gehouden in de bibliotheek in de Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Handtekeningen Centrumplan

MAARN  De uit Maarn afkomstige Sanne de Bont en Violet de Vroe zijn om diverse redenen tegenstander van het Centrumplan in Maarn. De basisscholieren uit groep 6 hebben zelf het initiatief genomen om hun visie te delen en handtekeningen te verzamelen in de buurt waar zij wonen.

Lees verder op de website van De Kaap

Playbackshow gaat niet door

LEERSUM  Wegens het plotseling overlijden van Wim van Spanje is de playbackshow vrijdag en zaterdag afgelast. Wim van Spanje was betrokken bij de Darthuizer toneelvereniging en HDS, beide deelnemer aan de playbackshow. Zowel de toneel- als voetbalvereniging hebben zich teruggetrokken vanwege het overlijden van Van Spanje.

Lees verder op de website van De Kaap

Werkzaamheden aan de Engelaar

LEERSUM  Staatsbosbeheer voert momenteel onderhoudswerkzaamheden uit aan de toegangsweg richting het Werk aan de Engelaar. Staatsbosbeheer heeft hier opdracht gegeven om overhangend hout te snoeien, dit vanwege de schouwplicht en burenplicht naar agrariërs.

Lees verder op de website van De Kaap

Fanatieke jeugd laat zich zien op judomat

AMERONGEN  De judokampioenschappen van SVA vonden zaterdag plaats in sporthal De Ploeg. Met zo’n 40 deelnemers in 10 verschillende klassen waren aanwezig voor de wedstrijden. Onder deze judoka´s vier stoere meisjes.

Lees verder op de website van De Kaap

IVN-Mossenexcursie Broekhuizen

LEERSUM  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een mossenexcursie voor iedereen op het landgoed Broekhuizen.

Mossen zijn kleine sierlijke plantjes en zijn een schakel in ecosystemen o.a. produceren ze zuurstof. We laten de diverse mossoorten in een klein groepje rondgaan om ze met een loepje te kunnen bekijken. De blaadjes zijn erg verschillend en de sporenkapsels hebben prachtige vormen.

Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage. We zien je graag op zondagmiddag 8 februari om 14.00 uur op het landgoed Broekhuizen, Broekhuizerlaan (afslag rotonde N225/226) te Leersum

Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Nieuwe directeur Dijnselburgschool

ZEIST  Els Bakers is benoemd als de nieuwe directeur van de Dijnselburgschool in Zeist. Zij treedt op 1 februari officieel in dienst. Bakers volgt Jan van der Leeden op, die in september 2008 onverwachts overleed.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 30 januari 2009 (kopie)

Eikenlaan 46-48 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 1 °C

vergroot foto
meer foto’s van deze straat

Zeist wil meer doen met de speeltuinen

ZEIST  De speeltuin Mamejoh in Zeist zou vernieuwd moeten worden, Kindervreugd hoeft maar op een paar punten te verbeteren en speeltuinvereniging Griffensteijn heeft een nieuw bestuur nodig.

Lees verder op de website van het AD/UN

Salverda onder vuur in Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG  De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks in de Utrechtse Heuvelrug plaatsen grote vraagtekens bij het functioneren van CDA-wethouder Salverda.
Hem wordt gebrek aan daadkracht verweten, hij zou gebrekkig communiceren, en regelmatig toezeggingen niet nakomen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kraak wordt tijdelijke bewoning aan Diederichslaan in Driebergen

DRIEBERGEN  Eerder deze maand werd het pand Diederichslaan 12 in Driebergen gekraakt. Deze week is na constructief overleg tussen de gemeente en de krakers een overeenkomst ondertekend waardoor de kraak wordt omgezet in tijdelijke bewoning. De bewoners hebben aangegeven zich als goede bewoners te gedragen.

De woning aan de Diederichslaan werd op 25 januari 2008 aan de gemeente overgedragen nadat de bewoonster van de woning in december 2007 was overleden. De gemeente besloot vervolgens het pand te verkopen bij inschrijving. Hierbij bepaalde het college dat niet alleen de hoogte van het bod bepalend zou zijn, maar ook het duurzame karakter van de renovatieplannen. De gunning van deze inschrijving vond in november 2008 plaats.

De koopovereenkomst wordt binnenkort gesloten. De daadwerkelijke overdracht van het pand vindt plaats nadat de benodigde vergunningen zijn verleend. De tijdelijke bewoners hebben aangegeven volledige medewerking te verlenen aan onderzoeken die nodig zijn voor de diverse vergunningen en dat zij het pand voor de overdracht leeg opleveren.

Om zeker te zijn van tijdige ontruiming heeft de gemeente wel besloten om een kort geding tot ontruiming te starten.  

Tijdelijke huisvesting Heimerstein geopend

RHENEN  Wethouders Ad van Hees en Marius Guichelaar van de gemeente Rhenen verrichtten afgelopen week samen met cliënten de officiële opening van de tijdelijke huisvesting van Heimerstein aan de Cuneraweg in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Netwerk zoekt enthousiaste ZZP’ers

DOORN  Op woensdag 27 januari werd in het sfeervolle Landgoed Beukenrode in Doorn de tweede Algemene Ledenvergadering van de Vereniging ZZP Netwerk Heuvelrug gehouden. De aanwezige leden kozen nieuwe bestuursleden, keurden het financiële jaarverslag en de begroting voor 2009 goed en discussieerden daarna over de geplande activiteiten in 2009.

Lees verder op de website van De Kaap

Commissieleden gezocht

DOORN  De Evenementencommissie die in naam van de SWUH allerlei activiteiten op gebied van kunst en cultuur organiseert, is op zoek naar nieuwe commissieleden.
De Evenementencommissie organiseert regelmatig filmavonden, theaterbezoeken en uitjes naar tentoonstellingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen welkom

AMERONGEN  Vanaf heden kunnen ouders, met kinderen die voor 1 juni 2010 4 jaar worden, hun kind aanmelden op een van de basisscholen in Amerongen. De drie scholen -cbs Wilhelmina, cbs de Regenboog en obs de Breeakker- houden op dinsdag 10 februari een open ochtend.

Lees verder op de website van De Kaap

Ingebroken in elf auto’s

ZEIST  Op een parkeerplaats van een horecagelegenheid aan de Woudenbergseweg is in de nacht van donderdag op vrijdag 30 januari omstreeks vier uur ingebroken in elf personenauto’s.

Medewerkers hoorden een autoalarm afgaan en zagen later een man op een fiets richting Zeist wegrijden. Agenten die ter plaatse kwamen constateerden dat in elf auto’s is in gebroken. De inbraken worden onderzocht. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht op tel: 0900-8844.

Verkeerscontroles

HEUVELRUG De politie hield op donderdagmiddag 29 januari verschillende verkeerscontroles. Deze vonden plaats aan de Utrechtse Baan in Leersum, de Scherpenzeelseweg in Overberg, de Haarweg, het Park Seminarie en de Hoofdstaat in Driebergen-Rijsenburg en de Zandweg in Wijk bij Duurstede.  

Hierbij hebben agenten in totaal 35 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer niet handsfree bellen, het niet kunnen tonen van een kentekenbewijs, het rijden met te hoge snelheid en het niet dragen van een gordel. Verder kregen verschillende fietsers bekeuringen omdat zij hun fietsverlichting niet in orde hadden en niet fietsten op het fietspad.

Bartiméus voor de rechter

DOORN  Stichting Bartiméus Sonneheerdt in Doorn moet 5 februari voor de rechtbank in Utrecht verschijnen. Advocaat L.Hanssen zal daar namens de ouders van een bewooster de instelling verzoeken hun dochter weer op te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 31 januari 2009 (kopie)

Sportlaan 1-5 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Stop de uitverkoop van onze energiebedrijven

ZEIST  De SP wil de verkoop van publieke energiebedrijven voorkomen. Energie is een basisvoorziening, zoiets belangrijks moeten we niet aan de vrije markt overlaten.

Commerciële partijen denken aan winst en aandeelhoudersbelang en hechten minder waarde aan duurzame energieproductie. De verkoop van Essent heeft grote gevolgen voor de energiegebruikers.

Straks wordt in buitenlandse hoofdkantoren besloten over de prijs van ons gas en licht. En die prijs zal hoog zijn. De miljarden die ze voor onze energiebedrijven gaan betalen, moeten immers wel worden terugverdiend via de energierekening.

De SP voert de campagne middels ondermeer flyers, handtekeningenkaarten en radiospots. Op internet kunnen mensen protesteren via http://www.zezijnnuts.nl.
De SP Zeist voerde op 31 januari actie tegen de verkoop van Essent. De SP actiecaravan stond naast de door Essent gesponserde ijsbaan.
Onder het motto ‘Essent verkopen? Ze zijn Nuts’ tekenden vele Zeisternaren de petitie. Ook op en rond de schaatsbaan lieten SP-ers zien dat ze tegen de verkoop van Essent zijn. De Duitste energiereus RWE die Essent voor 9,3 miljard wil overnemen is bovendien een van de grootste vervuilers van de Europese energiesector. Meer dan de helft van haar stroom wordt opgewekt met zeer vervuilende steen- en bruinkoolcentrales.

Om te laten zien dat het ook anders kan (en moet!) werd bij de SP actiecaravan door Harry Rietveld van Trias Energy voorlichting gegeven over toepassing van alternatieve energie voor particulieren, bedrijven en instellingen. Een SP-lid had een mini-zonnepaneel meegenomen en vertelde enthousiast over zijn ervaringen met zonnepanelen. En de kick die het geeft als de stroommeter terugdraait doordat het mogelijk is om rechtstreeks terug te leveren aan het net.

Na Essent bleek vandaag ook energiebedrijf Nuon op korte termijn te worden verkocht aan een buitenlandse energiereus. De campagne tegen de verkoop van energiebedrijven zal dus breder worden.

De SP roept iedereen op om de petitie tegen de verkoop van Essent en andere energiebedrijven te tekenen op http://www.sp.nl/zezijnnuts/ Samen kunnen we een groene, milieuvriendelijke en duurzame samenleving mogelijk maken. Daar zal de SP zich ook in Zeist voor in blijven zetten.

700 VMBO-ers ontmoeten werkgevers en opleidingsadviseurs

HEUVELRUG  Ruim 1000 VMBO-leerlingen uit de regio Utrecht Zuid Oost (de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist) maken deze zomer de overstap van het VMBO naar het MBO. Het maken van de juiste opleiding- en beroepskeuze blijft lastig.Daarom organiseert de regio een groot evenement gericht op studie- en beroepsoriëntatie, Speeddaten met werkgevers en Speeddaten met MBO-deelnemers.

Op 4 februari vindt de tweede bijeenkomst plaats in Grandcafé Le Baron en in het gemeentehuis van Zeist. Er worden maar liefst 700 VMBO-ers verwacht.

Het doel van de bijeenkomsten is om alle VMBO-eindexamenkandidaten te ondersteunen in het maken van een juiste keuze en te helpen bij het vinden van een leerbaan of stageplek. Ofwel een veilige overstap!
De eerste bijeenkomst van De Briljante Overstap: ‘Jouw toekomst begint nu!’, vond plaats op 14 januari jl. en was, evenals voorgaande edities, een groot succes. Maar liefst 250 leerlingen namen deel. Ruim 90 matches tussen werkgevers en leerlingen was het gevolg. Daarnaast kan een aantal leerlingen zich met zekerheid inschrijven bij een opleiding.

Het evenement op 4 februari start om 08.45 uur en eindigt om 16.30 uur en vindt plaats in Grandcafé Le Baron en in het gemeentehuis van Zeist, beide aan Het Rond. De dag bestaat uit verschillende onderdelen die in verschillende rondes worden bezocht: Het Ondernemersplein, Het Opleidingenplein, een plein met 11 kenniscentra, competentietesten, Speeddaten met werkgevers en Speeddaten met MBO-leerlingen van diverse opleidingen. Aan de hand van een specifiek maatwerkprogramma gaat iedere VMBO-leerling aan de slag.
De VMBO-ers kunnen informatie inwinnen over opleidingen en randvoorwaarden die nodig zijn om te kunnen studeren. Onder het motto ‘Jongeren voor Jongeren’ hebben MBO-leerlingen korte gesprekjes met de VMBO-leerlingen over allerlei zaken met betrekking tot de opleiding.

Speeddate voor leerbaan of stage
Tijdens de Speeddate kunnen werkgevers jong talent scouten voor een leerbaan of stageplaats. Aanwezige werkgevers voor de speeddate zijn o.a. Vroom en Dreesman, Mac Donalds, Arthur en Willemijn, Kindercentrum Robbedoes, Hotel Figi, Altrecht, Van Leest Music en Movies TUI Nederland, Strukton en ABN-AMRO.
Aan de Speeddate van 4 februari doen leerlingen mee van O.S.G. Schoonoord, Werkplaats Kindergemeenschap VO, Openbare VMBO Zeist, Revius Lyceum Wijk bij Duurstede, Scholengemeenschap De Breul, Christelijk College Zeist, Beukenrode Onderwijs en voortijdig schoolvelaters. 

Werkgevers kunnen zich nog aanmelden
Om jongeren een zo reëel beeld te geven van werk en opleiding, is de organisatie nog op zoek naar meer werkgevers die zich willen presenteren op het ondernemersplein en/of die willen deelnemen aan de Speeddate. Aanmelden kan nog via www.jouwtoekomstbegintnu.nl tot maandag 2 februari a.s. 17.00 uur.


Vitras blijft dankzij Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG  Thuiszorgorganisatie Vitras-CMD, blijft huishoudelijke hulp leveren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
De thuishulp aan 700 mensen kwam in gevaar, omdat de vergoeding die de gemeente hiervoor gaf volgens Vitras niet kostendekkend was.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

FGH presenteert reactie op structuurvisie

HEUVELRUG  De Federatie Groene Heuvelrug heeft vrijdagochtend officieel gereageerd op de discussieversie van de structuurvisie ‘Groen dus vitaal’. Volgens de FGH is het positief dat de gemeente deze visie heeft opgesteld maar moeten er andere keuzes gemaakt worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Riooloverstorten meten

HEUVELRUG  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeenten Breukelen, De Bilt, Houten, Montfoort, Nieuwegein, Reeuwijk, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woerden, IJsselstein en Zeist hebben op dinsdag 27 januari 2009 een overeenkomst met een aannemer getekend om riooloverstorten te meten in bebouwd gebied.

Lees verder op de website van De Kaap

Salverda neemt kritiek op functioneren serieus

DOORN  Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond hebben de partijen van de PVDA en Groen Links een aantal vragen gesteld over het functioneren van wethouder Jankees Salverda.

Lees verder op de website van De Kaap

Buurtbewoners onaangenaam verrast

DOORN  Omwonenden van Christelijke Basisschool Hoog Moersbergen zijn zeer teleurgesteld over de plaatsing van een noodgebouw aan de Drift voor peuteropvang en naschoolse opvang. Zij vinden dat ze door de school en de gemeente slecht geïnformeerd zijn. “

Lees verder op de website van De Kaap