Heuvelrugnieuws van dinsdag 1 januari 2008

Groenhoek Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Oranjevereniging stopt verbranding

DOORN  Al twintig jaar vond in de eerste week van januari onder auspiciën van de Oranjevereniging Doorn een grote kerstboomverbranding plaats. Door de hoge kosten en de afnemende belangstelling komt aan deze traditie een einde.

Lees verder op de website van De Kaap 


Hieronder delen van een nieuwsbericht van 29 december:
Kerstbomenvuur in Maarn op 3 januari 2008
Heuvelrugnieuws.nl
MAARN  Dankzij bereidwillige medewerking van brandweer en gemeente gaat ook in 2008 de traditionele kerstboomverbranding in Maarn gewoon door.
En verderop in dit nieuwsbericht:
Even leek het erop dat het kerstbomenvuur in Maarn aan verordeningen ten onder zou gaan. Maar burgemeester Naafs die vorig jaar als nieuwe burgervader zelf aanwezig was, genoot van de sfeer en gezamenlijke aanpak van brandweer en Oranjevereniging. Hij toonde zich dan ook voorstander om dit gebruik in ere te houden. Ook de gespondorde oliebollen en warme chocolademelk zullen dit jaar niet ontbreken (met dank aan Motel Maarsbergen en Bakkerij Van den Pol).
Zou onze burgervader op de eerste dag van het nieuwe jaar de moeite willen nemen om dit vreemde verschil, ongetwijfeld het gevolg van de machtswellust van een paar zielige, gefrustreerde bureelklevertjes die tussen kerst en oud & nieuw ten gemeentehuize moesten verblijven, toe te lichten op deze site?
Hans Hermans, 1 januari 2008

Suzanne Lange stijgt op ranglijst

DRIEBERGEN  In het weekeinde voor de kerst werden in het Sloterparkbad in Amsterdam de Nederlandse Kampioenschappen Kortebaan zwemmen georganiseerd. Suzanne Lange had zich voor dit toernooi op de 50 en 100 meter vrije slag gekwalificeerd.
Vrijdagochtend mocht ze haar krachten meten met de overige 35 snelste zwemsters van Nederland op dit moment.

vergroot foto

Het toeval wilde dat ze in dezelfde serie moest starten als Marleen Veldhuis, de recordhoudster op deze afstand. Marleen won natuurlijk met afstand deze serie en behaalde daarmee gelijktijdig de limiet voor de Olympische Spelen; Suzanne eindigde in deze serie als zesde zwemster door maar 1/10 seconde boven haar snelste tijd te zwemmen (28:00 seconden). In haar leeftijdscategorie is ze daarmee zevende van Nederland geworden.

Op zondag kon ze het nog eens proberen op de dubbele afstand, waar echter beduidend meer tegenstand is. Suzanne wist haar inschrijftijd echter toch nog te verbeteren (1:00.74) en steeg 2 plaatsen op de ranglijst en is in dezelfde categorie nu ook zevende van Nederland.
Met deze tijden heeft zij zich ook al geplaatst voor het NK lange baan in juni te Eindhoven.


Mooie prestatie, gefeliciteerd!
Maar dan vraag ik me toch af waarom er “Germany” op de badmuts staat….
Bert Rook , 1 januari 2008

Omdat wij Hollanders oorspronkelijk in holle boomstammen de Rijn afgezakte Batavieren zijn.
Hans Hermans, 1 januari 2008

Bert, Suzanne houdt ervan om de tegenstanders te prikkelen. Verder vindt haar trainer het ook gemakkelijk omdat zij de enige met zo’n opvallende badmuts is, in ieder geval in Nederland.
Een trotse vader, 1 januari 2008

Waarop? Op die badmuts of op Suzanne?
Hans Hermans, 2 januari 2008


Jongeren vernielen buurtcentrum in Zeist

ZEIST  Jongeren hebben in Zeist een buurthuis vernield. Rond 1 uur vannacht kreeg de politie een melding dat er vuur was bij het buurtcentrum aan de Gruttolaan. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, bleek dat ruiten waren vernield en een deur brandschade had.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


Tsja, Waar kunnen ze nou wel afblijven!
Respect voor andermans spullen is er toch niet, en 1 biertje of 1 breezertje is vaak genoeg om dit soort ongein zo leuk te laten lijken.
Het is toch te zot voor woorden als je de schade ziet die dit soort “feestdagen” te weeg brengen.
Vernielde bushokjes, opgeblazen vuilnisbakken, vernielde verkeersborden enz.
Het gevolg is dat volgend jaar de gemeente belastingen weer verhoogt worden, we betalen het tenslote zelf.
Misschien worden ze dit jaar wel verantwoordelijk je weet maar nooit.
Bewoner van Driebergen, 2 januari 2008 (naam bij redactie bekend)

Puberale minkukel

DOORN  Op maandagavond rond 22.30 uur kreeg de politie een melding dat jongeren een etalageruit van een winkel aan de Amersfoortseweg hadden vernield. De ruit kon direct gerepareerd worden. Later die nacht, rond 01.00 uur moest de ruit het voor de tweede keer ontgelden. Op basis van getuigenverklaringen konden agenten een 16-jarige jongen uit Doorn aanhouden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Te verdelgen?

DRIEBERGEN  Rond 02.30 uur oudejaarsnacht kreeg de politie een melding dat op de Laan van Blommerweert een man zou lopen met een honkbalknuppel. Toen agenten arriveerden, stapte de man al schreeuwend en dreigend op hen af. De agenten sommeerden de man zijn wapen te laten vallen. Een van de agenten voelde zich zo bedreigd dat hij zijn hand op zijn wapen had. Omstanders probeerden vervolgens het wapen van de agent af te pakken. De agent kon dit verhinderen en met de hulp van meerdere politieagenten kon de rust weer hersteld worden. Hierbij hebben agenten de wapenstok moeten gebruiken. Twee mannen, een 51-jarige man uit Driebergen en een 45-jarige man uit Elst zijn aangehouden omdat zij in het bezit waren van wapens (honkbalknuppel en een zwaard).    

Heuvelrugnieuws van woensdag 2 januari 2008

Jachtlaan Driebergen: richting Rijsenburgselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 12.30 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Auto te water

DOORN  Op de kruising Ruimtevaart – Astronaut – Saljoet is dinsdag 1 januari om 00.40 uur een auto met in totaal vier inzittenden te water geraakt.

Lees verder op de website van De Kaap 

Schuur Austerlitz in vlammen op

AUSTERLITZ  Aan de Gramserweg in Austerlitz is vannacht een schuur in vlammen opgegaan. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar omliggende schuurtjes.

Lees verder op de website van het AD/UN

Hond met hulp brandweer van eilandje gered

DRIEBERGEN  De brandweerkorpsen van Driebergen en Wijk bij Duurstede zijn dinsdagavond een uur in de weer geweest om een hondje van een eilandje op landgoed Heidestein bij Driebergen te halen.

Lees verder op de website van het AD/UN


Twee korpsen, één hond, één eiland en één uur. Voor zover ik weet geen kilometers brede zee-engte tussen het vaste land en het (onbewoonde?) eiland, Dus wat zou het probleem geweest zijn dat er een heel uur voor nodig was. Oliebollenvrees misschien? Of het gebrek aan een betrouwbare “oeververbinding”? Hoewel men in die omgeving echt wel goed is in het maken van dammen en bruggen. Maar hoe was die hond daar dan gekomen? zwemmend? Of vliegend? Er bestaan vliegende honden heb ik wel eens gelezen. Al zien die er anders uit dan je denkt.
Teunis Reedijk, 2 januari 2008

Teunis, die hond is daar gewoon heengezwommen, misschien wel uit angst voor de vuurwerkherrie. Op enig moment terugzwemmen zou dan ook geen enkel  probleem zijn geweest. Maar uitrukpremie én een uurtje in het water spelen met waad- en duikpakjes waren het hondje voor. En geen brandweerman die erbij stilstond dat die viervoeter alleen nog maar banger werd van al die kerels in enge, donkere duikpakken. Want het mooiste is echter toch wel dat het de baas van de hond pas écht is gelukt met een simpel rubberbootje. De titel van dit nieuwsbericht klopt dan ook niet; want een meisje in een rubberboot assisteren, wat houdt dat precies in?
Hans Hermans, 2 januari 2008
 
Helpen met in- en uitstappen misschien? Maar dan is het bericht dus niet volledig begrijp ik van je. Dat is jammer, want dan trek je weer verkeerde conclusies zo blijkt. Bedankt voor de aanvulling Hans.
Teunis Reedijk, 2 januari 2008

SP Heuvelrug steunt acties politiebonden

DRIEBERGEN  De SP Heuvelrug zal op donderdag 3 januari 2008 rond 15:00 uur lolly’s aanbieden op het bureau van politie in Driebergen en bij het Korps Landelijke Politiediensten [KLPD] in Driebergen.  Dit gebeurt in het kader van de actie “Agenten verdienen beter; laat agenten niet op een ‘stokje’ bijten!”

Het begin van 2008 staat voor de politiebonden in het teken van acties voor een goede CAO. De SP steunt deze acties. De SP vindt, dat de politie meer waardering verdient voor het gevaarlijke en onregelmatige werk dat zij verricht en dat de CAO voor politiepersoneel daaraan evenredig moet zijn.

Leden van de SP afdeling Heuvelrug gaan daarom op bezoek bij de politie. Het personeel krijgt lolly’s aangeboden. Op deze wijze wil de SP de politieagenten die actie gaan voeren, een hart onder de riem  steken en haar steun kenbaar maken.


Goed zo SP, prachtige aktie, geef al die Kojaks maar een lekkere lolly. Ze doen inderdaad gevaarlijk en onregelmatig werk daarbuiten, in de verstikkende Nederlandse blikken jungle. Op de meest gekke tijden zie ik dienders met gevaar voor eigen leven radarapparatuur vlak langs de kant van de weg opstellen. En dan die KLPD-boys, die bij files op de A12 halsbrekende toeren op de vluchtstrook moeten uithalen om zich op tijd te kunnen afmelden in hun van slotgracht voorziene vesting. Nee, dan heb ik het maar makkelijk achter mijn bureautje.
Hans Hermans, 3 januari 2008

Heuvelrugnieuws van donderdag 3 januari 2008

De Grutto 106-112 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.15 uur  temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Meisjes stelen fiets met post

OVERBERG  De politie kreeg rond 18.50 uur een melding dat bij station Veenendaal-West de fiets van een postbezorger van TNT was gestolen door twee meisjes. Die reden daarmee naar Overberg. Onderweg dumpten ze de fietstassen en een zak met post. Getuigen hadden het gezien en de politie gewaarschuwd. Die heeft de meisjes aangehouden en de fiets in beslag genomen.

Het gaat om een meisje van 18 jaar uit Amersfoort en een meisje van 17 jaar uit Nieuwegein. Het tweetal was per trein van Utrecht naar Veenendaal gereisd. Ze moesten voor verhoor mee naar het politiebureau. Daar bekenden ze de diefstal te hebben gepleegd.

Met een proces-verbaal in het vooruitzicht zijn de dievegges heengezonden. De fiets is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

André van de Haar stopt bij Arena

RHENEN  André van de Haar stopt aan het einde van het huidige seizoen als hoofdtrainer van korfbalvereniging Arena. Van de Haar heeft de Rhenense club laten weten na drie jaar een nieuwe stap in zijn trainerscarrière te willen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Heuvelrugnieuws van vrijdag 4 januari 2008

Wethouder Teselinglaan 27-29 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Cultuurhuis Het Pleiade wordt Cultuurhuis Pléiade

DOORN  Na de opening van het Cultuurhuis in Doorn schreef de gemeente een prijsvraag uit voor een passende naam van het gebouw. De prijsvraag werd gewonnen door mevrouw Gramsma uit Maarn met de naam Cultuurhuis Het Pleiade. Hiermee gaf zij de samenhang van de zeven kernen, die samen de gemeente vormen, aan.

Inwoners wezen er vervolgens op dat deze naamgeving taalkundig niet correct is. Pleiade is namelijk geen onzijdig, maar een vrouwelijk woord en moet daarom eigenlijk De Pleiade heten.

De Nederlandse Taalunie meldt dat Pleiade inderdaad een vrouwelijk woord is dat met het lidwoord ‘de’ wordt gecombineerd. Daarnaast wordt het woord uitgesproken als Plejade. Het woord moet daarom worden geschreven als Plejade of worden voorzien van een accent aigu (é).

Om de intentie van de winnares zoveel mogelijk in tact te laten, wordt de officiële naam van het Cultuurhuis nu: Cultuurhuis Pléiade.


Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Toch blijft het heel vreemd dat de gemeente aanvankelijk doof was voor de protesten en klakkeloos de verkeerde naam heeft overgenomen. Want ook deze bestuurlijke eigenwijsheid brengt overbodige kosten met zich mee.
Hans Hermans, 4 januari 2008

Blijf het nog steeds een verkeerde naam vinden. Het concept van het gebouw is afgeleid van het Scandinavische ‘Kulturhuset’. Dit staat voor het onderbrengen van een aantal functies in één gebouw. Zoals dat gebeurt is in Doorn en bij de Binder in Leersum. Het zijn nadrukkelijk gebouwen voor één dorpsgemeenschap.
De enige samenhang tussen de zeven kernen van de gemeente is een administratieve, en dat moet ook zo maar blijven.
Renk Knol, 4 januari 2008

 

Vermist: poes Koba

Ingezonden door Renk Knol
DRIEBERGEN  Onze poes Koba is sinds gisteren (donderdag 3 januari) verdwenen. We wonen hier nog niet zo lang en hebben Koba pas kort geleden voor het eerst naar buiten laten gaan. Waarschijnlijk is ze door de verhuizing en de nieuwe omgeving zo in de war dat ze aan het dwalen is geslagen.

Koba is van top tot teen en van neus tot staart pikzwart, er is geen spatje wit of een andere kleur aan haar te bekennen. Ze heeft groen-gele ogen. Ze heeft geen bandje om (ze heeft wel een chip trouwens, maar die zie je niet).
Koba is razendsnel en nogal schichtig, ze laat zich niet makkelijk aaien door mensen die ze niet kent en al helemaal niet oppakken; maar als ze honger heeft, en dat zal zeker het geval zijn, zal ze waarschijnlijk wel wat toeschietelijker worden.
Is Koba misschien bij u aan komen lopen, of heeft u haar gezien?
Dan zijn we u zeer dankbaar als u even belt!
Jessica Dijkman en Renk Knol


Katten willen bij een verhuizing nog wel eens teruggaan naar het oude adres als dat niet al te ver weg is. Ik heb zelf meegemaakt dat een ontsnapte kat de volgende ochtend op het oude adres was. 5 km verderop en een drukke verkeersweg er tussen. 
Het is dus zinvol  de oude buren in te seinen. En ook als vermist opgeven bij de NDG en de Amivedi uiteraard.
Suc6 met de zoektocht.
Michiel van der Vlist, 4 januari 2007

Erg zielig dat de poes weg is.  
Carolijn, 5 januari 2008

En vanochtend stond ze doodleuk weer voor de deur. Fijn dat ze weer terug is.
Renk Knol, 7 januari 2007


“Ze stond voor de deur”. Geen kattenluikje? 😉
Ja, fijn dat ze weer terug is.
Michiel van der Vlist,  8 januari 2008

Heuvelrugnieuws van zaterdag 5 januari 2008

Wetstein Pfisterlaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.35 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Wal in belangstelling

MAARSBERGEN  Tot voor kort werd de grenswal ten zuiden van Woudenberg en ten noorden van Maarsbergen niet erkend als een belangrijk landschappelijk en cultuurhistorisch element.

Lees verder op de website van De Kaap 

Lezing over de Zijderoute

AMERONGEN  Woensdag 9 januari 2008 om 20.00 uur geeft Teo Oswald een lezing met lichtbeelden over de Zijderoute in het Open Atelier aan de Overstraat 28b te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Gezond sporten

DOORN  Ook in het nieuwe jaar staat sportvereniging Unitas Doorn weer klaar voor haar leden en verwelkomt graag nieuwe leden, die aan hun conditie willen werken of willen gymmen en sporten.

Lees verder op de website van De Kaap 

Heuvelrugnieuws van zondag 6 januari 2008

Engweg 8 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Filatelistenvereniging Stichts Overkwartier

LEERSUM/DRIEBERGEN  De kern Amerongen/Leersum van de vereniging van postzegelverzamelaars Stichts Overkwartier organiseert maandag 14 januari een bijeenkomst in De Binder, Hoflaan 29, Leersum. De aanvang is 20.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap 

In bed overvallen

LEERSUM  Op de Ginkelseweg vond in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 januari een overval in een woning plaats. De bewoner was ’s nachts vermoedelijk rond 02.00 uur overvallen door drie personen terwijl hij in bed lag. De drie personen kwamen de slaapkamer binnen, sloegen de man, bonden hem vast en bedreigden hem. Vervolgens vluchtten de overvallers met onbekende buit. De recherche heeft de overval in onderzoek. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug, telefoonnummer 0900-8844.

Jonge vrouw aangevallen op straat

ELST  Een 18-jarige vrouw uit Rhenen fietste rond 18.45 uur over de Veenendaalsestraatweg in de richting van Elst. Toen zij een stuk voor de Recidence was, voelde zij een schok tegen de achterzijkant van haar fiets waardoor zij ten val kwam. Direct hierop werd zij beetgepakt door een man die haar een klap in haar gezicht gaf. De vrouw begon hierop te gillen, te slaan en te schoppen en tegelijkertijd kwam er een auto in tegenovergestelde richting aanrijden. Hierop rende de man weg.

De politie is op zoek naar eventuele getuigen van deze aanranding, maar is met name geïnteresseerd in de automobilist die op dit tijdstip langsreed en mogelijk iets meer kan vertellen. Getuigen kunnen contact opnemen met de recherche van district Heuvelrug, via telefoonnummer 0900-8844.

Dalto/DSB verliest in tweede helft

DRIEBERGEN  Het begon zo goed voor Dalto in de thuiswedstrijd tegen landskampioen DOS’46. De ploeg wist dat een overwinning noodzakelijk was om uitzicht te houden op een plaats in de playoffs. Vanaf de eerste minuut was er ook een voorsprong voor Dalto, dat niet goed speelde, maar wel de juiste mensen in stelling bracht. Halverwege de eerste helft leek er om onverklaarbare redenen langzaam maar zeker een bepaalde angst in de ploeg te kruipen. Tot aan het rustsignaal was er nog geen vuiltje aan de lucht en profiteerde Dalto van de vele fouten bij Dos 46. Er was zelfs een voorsprong van 11-6 in de 20e minuut. Daarna was het DOS 46 dat 4 x op rij scoorde. Nog leek er niets aan de hand want Dalto behield het initiatief door 12 en 13-10 te scoren. De 13-10 van Bob de Jong was van grote schoonheid; de bal met 1 hand achterover gescoord.

In de rust kreeg de D-side van Nely van de Kraats een nieuw “Forza Dalto” spandoek aangeboden. Een mooi weerbestendig spandoek, geschikt voor binnen en buiten.

Na de rust kreeg het talrijke publiek een totaal andere wedstrijd te zien. DOS 46 had blijkbaar krachtvoer gekregen, want in tien minuten tijd was de achterstand omgebogen naar een voorsprong van 14-20. Ontluisterend was daarbij dat Dalto/DSB daar maar 1 doelpunt tegenover stelde. Bij DOS 46 lukte alles, bij Dalto niets meer; plaatsfouten, elkaar verkeerd begrijpen en vele schoten die de korf niet eens raakten. DOS’46 troefde Dalto op alle fronten af en toonde bij vlagen de grote klasse. Eva Sprangers verving Henriet Brandsma. Eva beet zich vast in international Janice de Groot en gaf heel weinig kansen weg. Vanaf de kant werd ook daarna nog om meer wissels geroepen, maar deze volgden niet. Met name de dames van DOS’ 46 gaven hun visitekaartje af, want zij scoorden 15 x, waarde Dalto-dames er maar 3 scoorden. DOS’46 speelde de wedstrijd professioneel uit en won uiteindelijk met 17-25. Een verdiende nederlaag, want op dit niveau volstaat het niet als er in 1 helft maar 4 x wordt gescoord. Voor Dalto een flinke klap die hopelijk niet al te lang na zal denderen in Driebergen, want volgende week staat Die Haghe alweer op het programma en Dalto zal alle zeilen moeten bijzetten om nog de play-off’s te kunnen halen.

Doelpuntenmakers: Jos Roseboom (4), Bob de Jong (4), Jorrit Bergsma (4), Riko Kruit (2), Ilona van den Berg (1), Sietske van de Sande (1) en Linda Stolk (1).

In bezit van inbrekerswerktuigen

ZEIST  Vier inwoners uit Zeist in de leeftijd van 17 jaar en 18 jaar zijn zaterdagmorgen 5 januari aangehouden omdat ze in het bezit waren van inbrekerswerktuigen.
Omstreeks 01.40 uur reden agenten over de Oranje Nassaulaan en zagen een automobilist vreemd rijgedrag vertonen in de buurt waar net een woninginbraak was gepleegd. De agenten gaven de 18-jarige bestuurder een stopteken. Naast de bestuurder zat een 18-jarige bijrijder. De agenten vroegen of ze de auto mochten controleren en troffen achterin de auto nog een 18-jarige man en een 17-jarige jongen aan. Er lagen verschillende inbrekerswerktuigen in de auto. De vier werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Heuvelrugnieuws van maandag 7 januari 2008

Park Welgelegen Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:15 uur
temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Sportieve start DVSA

AMERONGEN  Traditiegetrouw vond afgelopen zaterdag de nieuwjaarsloop voor de leden van DVSA en hun familie plaats. Organisatoren Jan Oskamp en Jan Diepeveen hadden niets aan het toeval overgelaten en hadden een prachtig parkoers uitgezet.

Lees verder op de website van De Kaap 

Beauforthuis Austerlitz is straks een écht theater

AUSTERLITZ  Toen tien jaar geleden de laatste bewoners het Beauforthuis verlieten, werden in Austerlitz alle registers opengetrokken om het gebouw zo snel mogelijk tot een volwaardig theater(tje) om te bouwen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bosbad: een gezellig gezinsbad

LEERSUM  Ondanks het slechte weer in de zomer van 2007 bruiste het in en rond het Bosbad van het leven. Er werden vele activiteiten georganiseerd waaronder enkele nieuwe. Maar wat heeft het Stichtingsbestuur voor 2008 in petto?

Lees verder op de website van De Kaap 

Driekoningenspel

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 13 januari zal Mennie van Nimwegen in de Pauluskerk (Christengemeenschap) het Driekoningenspel als tafelpoppenspel vertellen en spelen. Aanvang 15.30 uur. Ouders, begeleiders en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Plaats: Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Na afloop gelegenheid voor een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Fietsvernielers aangehouden

ZEIST  Zondagmiddag reden agenten over de Laan van Vollenhoven toen ze een 40-jarige man zagen wenken. Ze reden naar hem toe en spraken hem aan. De man vertelde dat hij een jongen had aangehouden omdat die zijn fiets had vernield. De 14-jarige jongen uit Driebergen werd daarop aangehouden evenals zijn vriendje van 15-jaar ook uit Driebergen.

’Zeist te vroeg aan de slag met Brugakker’

ZEIST  Zeist heeft ten onrechte sloop- en bouwvergunningen van woningbouwvereniging Seyster Veste in behandeling genomen. Dat stelt het BewonersPlatform Brugakker (BPB), dat nog steeds in afwachting is van een antwoord van de gemeente op de inspraakreacties voor de bouwplannen in de wijk.

Lees verder op de website van het AD/UN

Op zoek naar Jos Aarts

Ingezonden door Monique Niemeijer-Mensink
DRIEBERGEN  Namens mijn vader, Ton Mensink, ben ik op zoek naar zijn goede vriend, Jos Aarts, die hij uit het oog verloren is. Jos was omstreeks 1958 personeelsfunctionaris bij het vleeswarenbedrijf GeVaTo in Driebergen. Mijn vader is nu 70 jaar oud en Jos zou, als hij nog leeft, nu ongeveer 80 jaar zijn. Jos woonde toentertijd aan de Batavierenweg te Nijmegen.


Beste redactie, 
Onlangs hebben wij namens mijn vader, Ton Mensink, een oproep gedaan omdat wij op zoek zijn naar Jos Aarts. Dit was een goede vriend van hem die hij uit het oog was verloren. 
Inmiddels hebben wij contact gehad met familie van hem en helaas moesten wij vernemen dat hij niet meer leeft.  
Wij willen u hierbij hartelijk bedanken voor het plaatsen van de oproep.
met vriendelijke groet,
Monique Niemeijer-Mensink, 13-1-2008

Heuvelrugnieuws van dinsdag 8 januari 2008

Wulfert Floorlaan 2-20 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

IVN-wandeling Zeisterbosch

ZEIST  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een wandeling met als thema “winter met sporen” in het Zeisterbosch. Aandacht zal gegeven worden aan de manier van overwinteren door de natuur en kijken hierbij naar kleine en grote dieren, maar ook naar planten, bomen en vogels.

Deelnemers worden op zondag 13 januari om 14.00 uur bij de stuifheuvel in de bocht Jagersingel / Oranje Nassaulaan te Zeist verwacht. Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458

Arena aan kop na winst in en tegen Tiel

RHENEN  Na twee weken relatieve rust voor de Rhenense korfballers moest men het zaterdag opnemen tegen het stugge Tiel. Relatieve rust omdat er de afgelopen twee weken nog wel wat nieuws doorkwam vanuit Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Man overleden

ZEIST  Op zaterdag 5 januari raakte een man met een scootmobiel te water. Hij overleed op zondag 6 januari in het ziekenhuis.
Op zondagmiddag rond half drie kreeg de politie de melding dat een man op de Tiendweg in een sloot lag. De politie, brandweer en GGD gingen met spoed ter plaatse. Het slachtoffer, een 82-jarige man uit Zeist, werd uit het water gehaald. Hij was zwaar onderkoeld en werd met spoed per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Daar overleed hij op zondag 6 januari.
Het slachtoffer was door onbekende oorzaak met zijn scootmobiel van de weg geraakt en de sloot ingereden. Daar werd hij door een getuige aangetroffen.

The International Butler Academy komt in Slot Zeist

ZEIST  Slot Zeist en The International Butler Academy gaan samenwerken. Op vrijdag 11 januari ondertekenen burgemeester Koos Janssen, namens B&W van de gemeente Zeist, en Gonnie Klein Rouweler, directeur van The International Butler Academy, een samenwerkingsovereenkomst. Ook de Horeca Exploitatie Slot Zeist (Figi) is nauw bij de samenwerkingsafspraken betrokken. De ondertekening vindt plaats om 14.45 uur in Slot Zeist.

vergroot foto

In deze overeenkomst staan afspraken over de beoogde resultaten van de samenwerking, het gebruik van ruimtes in Slot Zeist en de inzet van (leerling)butlers.

Volgende week start de opleiding in Slot Zeist en zullen 15 butlers in spé de speciaal ingerichte trainingsruimte in gebruik nemen. De opleiding duurt tot half maart dit jaar. In deze periode zal Slot Zeist over een ‘huisbutler’ beschikken en zullen de leerlingbutlers regelmatig te zien zijn bij feesten en partijen in het slot. Afgelopen maandag op het nieuwjaarsfeest van de gemeente waren 6 professionele butlers “in actie” te zien (zie bijgaande foto). Als dit experiment wederzijds goed bevalt, zal de samenwerking worden voortgezet.

Tot voor kort was The International Butler Academy gehuisvest in Huis ’t Velde in Warnsveld, vlakbij Zutphen. Studenten komen van over de hele wereld naar deze Butler Academy, die naast het opleiden ook een rol vervult in de plaatsing van de opgeleide butlers o.a. bij koningshuizen, tophotels en cruise-schepen. Regelmatig verschijnt The International Butler Academy in de publiciteit. In de komende maanden zal de Belgische televisie de butlers in opleiding in Slot Zeist volgen.

The International Butler Academy (TIBA) is één van de vier gerenommeerde butler-opleidingen ter wereld. Butlers die hier hun opleiding hebben genoten beschikken over de best mogelijke kwalificaties om op het hoogste niveau hun intree te doen in het ‘butlervak’.

Verkeerslichten station nog lang ’ongeregeld’

DRIEBERGEN  De verkeerslichten bij station Driebergen-Zeist blijven nog zeker een half jaar buiten werking. De verkeersoverlast en opstoppingen die dit met zich meebrengt aan de Driebergse kant van het spoor, blijven daardoor bestaan.

Lees verder op de website van het AD/UN


Het bekende zwartepietenspel. Als er iemand geen fouten kan maken, dan is het wel Prorail. De arrogantie, die de NS voorheen zo kenmerkte, is geërfd  door Prorail. Triest.
John van Leeuwen, 8 januari 2008

Wat een zooitje.
Michiel van der Vlist, 8 januari 2008

Zucht…
Mike van Milligen, 9 januari 2008

Als ik zoiets lees, gaan er allerlei gekke gedachtes door mijn kop; en aangezien we in een land met vrije meningsuiting wonen: Triest zootje zielige mannetjes, inclusief het wethoudertje; quasi gewichtig, op de belastingbetaler terend stelletje machtswellustelingen; glibberig groepje afschuivende bureelklevertjes, bureaucraatjes en spoorwegpikkies. Ik hoop niet dat het ooit gebeurt, maar áls er door deze knullige situatie een voetganger of een fietser wordt platgereden, ben ik heel benieuwd welk eng mannetje als eerste opstaat om de ander de schuld te geven. En over de kosten van al deze grappenmakerij wil ik het dan nog niet eens hebben.
Hans Hermans, 9 januari 2008

Iain Matthews & Ad Vanderveen

AUSTERLITZ  De Nederlandse Canadees Ad Vanderveen is singer/songwriter in hart en nieren. Op uitnodiging van Iain Matthews speelt hij 12 januari in het Beauforthuis. Iains tweede gast is het Limburgse Searing Quartet, dat in 2006 hoog eindigde in de Thelonious Monk Competition in Washington. Samen brengen de musici een lange avond muziek (aanvang 19.00 uur!) en gesprek, afgesloten door muziek uit eigen collectie van gast-dj en platenverzamlaar Louis van Bueren. Vanaf 18.00 uur is de tapasbar open voor een heerlijk bord Turkse tapas. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.

Ad Vanderveen brak in de jaren ’80 door met de band Personnell maar is sinds begin jaren ’90 solo gegaan! . Hij is halfbloed Canadees, en daar zal het aan liggen dat zijn muziek zoveel Americana invloeden heeft.
Het Searing Quartet vertegenwoordigt met verve de Limburgse jazzscene. Het kwartet diende in 2006 de compositie ‘Starling Hill’ in bij de Thelonious Monk Competition in Washington. Ze schopten het in deze belangrijkste jazzcompetitie ter wereld tot één van de beste tien jazzcomposities. Bijzonder wapenfeit is dat de veel te vroeg overleden pianist Glenn Corneille voor hen heeft gecomponeerd.

In zijn serie Common Grounds ontrafelt Iain Matthews samen met de beste singer/songwriters het mysterie van de perfecte song en het perfecte optreden. Een interactieve avond vol goede muziek, samenspel en leuke gesprekken. Na afloop van de optredens is er ruimte voor vragen uit het publiek en wordt er met een gezamenlijke song afgesloten.
Dit wordt een lange en boeiende avond. Bespaar je daarom de moeite om thuis te koken en kom va! naf 18.00 uur binnenlopen voor een lekker hapje eten. De avond wordt m uzikaal omlijst door gast-dj Louis van Bueren. Hij is platenverzamelaar en was bestuurslid ten tijde van de start van het Beauforthuis in 1988.

Als gebruikelijk gaat de zaal om 18.00 uur al open en is er gelegenheid een tapasschotel te bestellen aan de bar.

zaterdag 12 januari, 19.00 u
18.00 – tapasbar open
entree 17,50 / studenten, CJP & CKV 10,-

Heuvelrugnieuws van woensdag 9 januari 2008

Marterkamp 10-56 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.05 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Heeft geschiedenis nut?

DRIEBERGEN  Woensdag 16 januari om 10.00 uur in de Morgensterkapel/ Maranathakerk, Melvill van Carnbeelaan 34 te Driebergen: : “Heeft geschiedenis nut?” De historicus drs. Teun Monster uit Leersum probeert aan de hand van een aantal vragen het belang van geschiedenis aan te geven.
Wat is geschiedenis eigenlijk? Een discussie zonder eind, zoals Geyl zei? Hoe belangrijk is het om je bewust te zijn van je eigen verleden?

Gespreksleiding: Ineke Droogers, tel. 53 28 34 Vervoer: mevr.T. Kingma, tel. 51 87 99
De IKO is een samenwerkingsverband tussen de NPB, de R.K parochie en de PKN. Tot de activiteiten van de IKO behoren de gespreksochtenden.
Een seizoensoverzicht van de IKO-lezingen in de komende maanden t/m mei kunt u meenemen van de leestafels achterin de diverse kerken of in de bibliotheek.

Bromfietsster gewond

MAARSBERGEN  Rond 14.40 uur reed een 54-jarige automobilist uit Scherpenzeel (Gld) over de Woudenbergseweg richting Leersum. Op het fietspad van de Woudenbergseweg reed een 17-jarige bromfietsster uit Kesteren in dezelfde richting als de automobilist. Ter hoogte van de Parallelweg sloeg de automobilist linksaf, maar zag daarbij de naast hem op het fietspad rijdende bromfietsster over het hoofd, met een aanrijding tot gevolg.
De bromfietsster werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht het ziekenhuis met een wekadvies (om de paar uur even gewekt worden) verlaten.

Huisarts mag praktijk voortzetten

DRIEBERGEN  De 75-jarige huisarts Tonny Bakhoven mag haar praktijk in Driebergen voortzetten. De weigering van de artsenorganisatie KNMG om haar nog langer als huisarts te registreren, is in strijd met het Europees verdrag voor de rechten van de mens, zo oordeelde de Raad van State woensdag.

Lees verder op de website van het AD/UN


Wat een supermooie overwinning voor deze lieve mevrouw. En wat een perfecte, steekhoudende argumenten van de Raad van State. Lekker puh voor de sinds mensenheugenis geheimzinnige en wereldvreemde KNMG. Ik had óók nog een argument; wat is nou beter, helemaal geen huisarts of wel een huisarts, maar die geen lid is van het peperdure clubje van de centrale huisartsenpost?
Mevrouw Bakhoven, van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat. Ik hoop dat u nog lang de gesloten gelederen der Nederlandsche geneeskundigen kunt weerstaan.
Hans Hermans, 9 januari 2007

Vluchtelingenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug van start

AMERONGEN  Een hartelijke sfeer kenmerkte de bijeenkomst van vertegenwoordigers van vluchtelingenwerk, vrijwilligers en allochtone mensen die de afgelopen jaren in Amerongen zijn komen wonen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Oplichting

ZEIST  Een 89-jarige vrouw uit Zeist is slachtoffer geworden van oplichting. Een man die zich voordeed als een medewerker van een bank belde rond 14.00 uur bij de vrouw aan waarop hij op slinkse wijze haar bankpas en pincode mee kreeg. Zonder toestemming van de vrouw is een groot bedrag van haar rekening opgenomen. Het signalement van de dader; het betreft een blanke Nederlandse man, van ongeveer 30-35 jaar oud. Hij had kort, netjes stekelhaar. Ongeveer tussen de 1.65-1.70 meter en een stevig/gedrongen postuur. De man was netjes gekleed, vermoedelijk droeg hij een kostuum en hij sprak beschaafd Nederlands. Ook had hij een donkerkleurige aktetas bij zich.  Heeft u informatie over deze oplichtingszaak, belt u dan met de politie via 0900-8844. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Zaalvoetballertjes

DOORN  Zondag speelden de jongste voetballers van DEV Doorn het traditionele zaalvoetbaltoernooi in sporthal Steinheim in Doorn. De winnaars van het toernooi waren Bunnik F1 en DEV Doorn F3 en F6.

Lees verder op de website van De Kaap 

Bedenkingen huisarts blijven

DRIEBERGEN  Toen Tonny Bakhoven uit Driebergen enkele maanden geleden haar registratie als huisarts moest inleveren, kreeg ze veel steunbetuigingen van patiënten uit haar praktijk.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van donderdag 10 januari 2008

Rijsenburgselaan 135-137 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Jeugdkerk in Doorn

DOORN  Zondag 13 januari is er weer jeugdkerk om 19:00 in de Kampwegkerk in Doorn. Daarin gaat het over ‘Wat of wie wil ik worden?’  Hoe en waarom kies je voor een bepaald beroep?  Dominee Aleida de Hoog zal vertellen over haar beroep.
Uiteraard zorgt Bandjamin voor de muziek. De zaal is open om kwart voor zeven met koffie en fris.

Jongen aangevallen

DOORN  Dinsdagavond was een 15-jarige jongen uit Doorn na 20.00 uur hard aan het lopen in de omgeving van Doorn. Terwijl hij bij een bushalte rek- en strekoefeningen aan het doen was, zag hij dat vlakbij hem een auto geparkeerd stond met daarin een persoon met een grijze capuchon op. De jongen besteedde daar verder geen aandacht aan en liep verder.

Ongeveer tien minuten later rende de jongen over de Keizersweide. Hij hoorde iemand roepen en zag dat de man met de grijze capuchon zijn kant op kwam lopen en vervolgens op hem afrende. De man viel hem met opgeheven arm aan en de jongen pakte hem bij zijn arm beet, draaide de man aan zijn arm naar beneden, waarna de man op de grond terecht kwam. Toen zag de jongen dat de man een steekwapen in zijn handen had. Daar schrok hij zo van dat hij zonder om te kijken hard wegrende.

Het slachtoffer heeft geen idee waarom hij door de man werd aangevallen. Hij deed op woensdag 9 januari aangifte.

De verdachte was een man van ongeveer 1.85 meter met een normaal postuur. Hij droeg een zwarte bodywarmer, had een grijze capuchon op, een spijkerbroek en witte sportschoenen.

Aan getuigen die op dinsdagavond iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Keizersweide of die menen de verdachte te herkennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

Van Ruller, Van Geel & Vaarzon Morel

AUSTERLITZ  ‘Flamix Supertrio’ noemen ze zichzelf: gitarist Jesse van Ruller, violist Oene van Geel en flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel. En dat is niet voor niets – we hebben hier te maken met de beste en meest creatieve musici van ons land. Op zondag 13 januari spelen ze in het Beauforthuis. Vooraf kan er weer tapas worden gegeten vanaf de tapasbar. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Jazzmusici houden van variëren, experimenteren en nieuwe uitdagingen. De samenwerking tussen Jesse van Ruller, Oene van Geel en Eric Vaarzon Morel is hier ook vast en zeker een resultaat van.
Of hij nu viool, altviool of percussie speelt, Oene van Geel is altijd bezig met het integre! ren van elementen uit verschillende muzikale tradities zoals jazz en geïmproviseerde muziek, hedendaagse muziek, klassieke muziek en etnische muziektradities van over de gehele wereld. Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel doet eigenlijk niet anders, zoals je kunt horen op zijn cd Marea, waarop Oene van Geel en Jesse van Ruller allebei mee spelen. Jesse van Ruller speelde hier onlangs nog met zijn eigen trio en wordt al jaren beschouwd als één van de beste jazzgitaristen van Europa. Begrijpelijk dat deze heren tot Supertrio zijn gedoopt.

zondag 13 januari, 17.30 uur
16.30 tapasbar open
entree €15 / studenten, CJP & CKV €10

1ste Rabo Heuvelrug K5 tennistoernooi

DOORN  Van 2 jan t/m 5 jan is er op de tennisbanen van Doorn Sports aan de Mariniersweg in Doorn, voor het eerst een ranglijsttoernooi voor tennissende jeugd georganiseerd. Dit nieuw opgezette evenement was in meerdere opzichten uniek.

Lees verder op de website van De Kaap 

Regenboog in opspraak na weigering leerling

AMERONGEN  Basisschool De Regenboog heeft de aanmelding van een autistische leerling uit Eck en Wiel geweigerd. In een landelijk dagblad stond enkele dagen geleden een artikel waarin de school afgeschilderd wordt als een school waar de 10-jarige Daniël Klunder uit Eck en Wiel gewoon niet welkom is.

Lees verder op de website van De Kaap 

Zeist bepaalt economische speerpunten

ZEIST  Samen met de ondernemers van Zeist heeft de gemeente een economie-agenda opgesteld met vier speerpunten die het komend jaar voorrang krijgen.

Lees verder op d website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 11 januari 2008

Hoofdstraat 178 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Peppelfinale

ZEIST Vrijdag 18 januari 2008 is de Peppelfinale in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 20:30 en de entree is € 5,00

Het afgelopen jaar is er door locale bandjes gestreden op de Live and Local’s om een plek in deze Peppelfinale.
De volgende bands zullen op deze avond kun kunsten laten zien op het podium.
The Lashback
The Mercy Seats
William Wixley
The odds against
Graze

Oude duplexwoningen tegen de vlakte

AMERONGEN  Sloopbedrijf HTV Putman is volop aan het werk aan de Koenestraat in Amerongen. De acht duplexwoningen uit de jaren vijftig die al geruime tijd leeg staan worden door het bedrijf gesloopt.

Lees verder op de website van De Kaap 

Hennepkwekerij

ZEIST  Donderdagochtend kreeg de politie van diverse personen meldingen dat er een sterke henneplucht hing in een flat aan de Laan van Vollenhove. Agenten namen een kijkje en volgden hun neus. Bij een leegstaand pand op de twaalfde verdieping was de geur het sterkst. Ook was er geluid van ventilatoren te horen. De agenten regelden een machtiging om de woning binnen te gaan en lieten een timmerman komen om de deur te openen. Op dat moment vluchtten twee mannen de woning uit. Agenten zetten de achtervolging in, de mannen gingen met de lift naar beneden en de agenten moesten via de trap. Op het Jan Ligthartplein konden ze één van hen, een 36-jarige Utrechter, in de kraag vatten en aanhouden. Hij is in verzekering gesteld. De ander kon ontkomen. In de woning trof de politie vooral henneptoppen aan die lagen te drogen. Ook stonden in één van de kamers plantenbakken met stengels. Alle apparatuur en hennep is in beslag genomen en wordt vernietigd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leren in Amerongen: 35 jaar bij de les

AMERONGEN  2008 is een bijzonder jaar voor het Cursusproject Amerongen. In het kader van het 35-jarig bestaan van het Cursusproject zal verspreid over het jaar een aantal feestprogramma’s plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap 

Tekort van 30.000 woningen in 2015 is onaanvaardbaar

UTRECHT Fractievoorzitter Wim Bos van de PvdA vindt een tekort van 30.000 woningen in 2015 in de Provincie Utrecht onaanvaardbaar. Dat zegt hij in een reactie op het persbericht van het Provinciebestuur waarin wordt meegedeeld dat het bouwen van 15.000 extra woningen vóór 2015 niet mogelijk is.

De PvdA-fractie stelt vast dat, indien deze extra 15.000 woningen inderdaad niet worden gebouwd het woningtekort in onze provincie in 2015, in de meest ideale situatie, op 6% blijft steken. Dat betekent in 2015 nog een woningtekort van circa 30.000 woningen.

De PvdA-fractie wijst er op dat de gemiddelde koopprijs van een woning in de provincie Utrecht in november 2007 € 290.000 was. Een stijging van ruim 6% met het jaar daarvoor.

Tegelijkertijd loopt de productie van de woningbouw in de provincie terug.
In de eerste helft van 2006 werden nog 2.200 woningen opgeleverd, terwijl in de eerste helft van 2007 dat aantal was gezakt naar nog geen 1.900 woningen. Cijfers over geheel 2007 zijn nog niet bekend, maar de verwachting is gerechtvaardigd dat het aantal opgeleverde woningen in onze provincie onder 5.000 blijft steken. Dit terwijl in het bestaande Streekplan (dus zonder de door provinciale staten gewenste extra 15.000 woningen) per jaar 7.300 woningen zouden moeten worden opgeleverd.

Dat alles is slecht nieuws voor jongeren en starters. Maar ook stellen met een meer dan modaal inkomen zijn in Utrecht nauwelijks in staat om een koopwoning gefinancierd te krijgen. Dat betekent dat woningzoekenden met een beperkte beurs in onze provincie worden weggeduwd naar andere provincies.
De PvdA vindt dat sociaal volstrekt onaanvaardbaar.

De PvdA staat open voor een herijking van de woningbehoefte. Mocht deze behoefte op hetzelfde peil blijven als gemeten in 2006, dan moeten andere opties waaronder het eventueel bouwen buiten de rode contouren onder ogen worden gezien.
De PvdA fractie zal daarover haar standpunt bepalen als in de loop van de komende maanden het rapport over de herijking van de woningbehoefte wordt uitgebracht.

Peter Vree exposeert in Doorn

DOORN  Ook in 2008 wordt in Atelier ART33 elke derde zondag van de maand een mini-expositie gehouden. De expositie van januari wordt verzorgd door de Driebergenaar Peter Vree.

Peter Vree heeft een carrière achter de rug als constructeur bouwtechniek.
Hij zegt over zichzelf en zijn werk: “Bij het ontwerpen van gebouwen heeft de architect de artistieke leiding en de constructeur staat hem bij inzake de dragende constructie. Ik heb vele malen met architecten met uiteenlopende opvattingen om de tafel gezeten en zo veel opgestoken van vormgeving en esthetische oplossingen. Het uitoefenen van een technisch beroep brengt de vaardigheid met zich mee ideeën en gedachten vlot op papier te kunnen zetten en met de computer uit te werken tot een uitvoeringsplan. Dit alles is de basis bij het ontstaan van mijn kunstwerken.
Van jongs af aan was ik bezig met hout en metalen. Een cursus edelsmeden heeft mij de professionele bewerkingen van metalen bijgebracht en zo mijn vaardigheid naar een hoger plan getild.

Het werken met edele metalen is te kostbaar voor het formaat van mijn werk, daarom gebruik ik als basismateriaal koper en messing, wat zelfs beter geschikt is voor het realiseren van mijn ideeën. Meestal wordt dit gecombineerd met andere materialen zoals email, giethars, hout en glas. Zo is een collectie objecten gegroeid met een sterk wisselend en levendig uiterlijk. Bij wandobjecten is het met deze materialen mogelijk de voorstelling uit het platte vlak naar voren te halen, dus driedimensionaal te werken. Dan kan gebruik worden gemaakt van een verijkend schaduw-effect dat ontstaat bij een juiste belichting.

Er valt bijna bij ieder object veel te vertellen over het idee, het ontstaan, de materialen en de uitvoering, Het is gebleken dat de toeschouwer een toelichting erg op prijs stelt. Een kunstwerk wordt dan meer dan een leuk plaatje. Ik doe dit dan ook met veel plezier.”

De expositie is open donderdag 17 januari van 10 tot 13 uur, vrijdag 18 van 19 tot 21 uur en zaterdag 19 en zondag 20 januari van 12 tot 17 uur.

Peter Vree zal zoveel mogelijk zelf aanwezig zijn. De toegang is vrij.

ART33 is gevestigd in een voormalige stoffeerderwerkplaats aan de kampweg nr. 33 in Doorn. Deze werkplaats die dateert uit begin 1900 is het afgelopen jaar verbouwd tot een kunstenaarsatelier annex expositie ruimte.
Bij de verbouwing zijn authentieke elementen van de oude stoffeerderij zoveel mogelijk gespaard. Zo zijn de oude ramen, de balken lagen en de oude wagendeuren met sluitwerk gehandhaafd.
Tevens is hier elke donderdagochtend tijdens de markt een koffie-inloop waar onder het genot van een kopje koffie (of thee) kennis gemaakt kan worden met de mogelijkheden van ART33.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 12 januari 2008

Kerkplein 4 Driebergen: detail van het hek
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.25 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Humor in de muziek

DRIEBERGEN Het Kamer Orkest Driebergen zal in januari twee concerten geven: het eerste in Antropia te Driebergen op zaterdag 19 januari om 20.15 en het tweede in de Petrus en Paulus Kerk te Soest op 27 januari om 14.30. In het kader van dit project, “Humor in de Muziek”, zal op beide concerten “Der Schauspieldirektor” van W.A. Mozart en symfonie nr.99 van J.Haydn uitgevoerd worden..

Het project voor januari 2008
Klassieke muziek heeft het odium van ernst en serieusheid. Als voorbeeld kan dienen dat radiogemachtigden altijd een afdeling “Serieuze Muziek” hebben. Hiermee wordt dan bedoeld Klassieke Muziek. Dit odium is echter niet terecht, zoals we hebben laten horen op het Heuvelrugnotarissen Korenfestival in september 2007 te Amerongen: hier heeft ons orkest een uitvoering gegeven met allerlei grappen in de muziek.

Wel is het zo dat dit odium veel mensen afkeert van klassieke muziek: “te moeilijk en te ernstig”. Dit vinden wij uiteraard jammer.

Daarom hebben wij het plan opgevat om ter gelegenheid van ons 4e lustrum twee projecten te plannen: in januari 2008 “Humor in de Muziek” en in juni “Jeugd en Muziek”. Beiden met de bedoeling mensen meer vertrouwd te maken met klassieke muziek. Ten slotte behoort die tot ons erfgoed.

Voor het project “Humor in de Muziek” hebben wij ervoor gekozen twee vormen van humor eruit te lichten: de expliciete en impliciete humor. De expliciete humor is humor die alleen maar als zodanig is op te vatten. De impliciete humor is humor die “tussen de regels” voorkomt.

Als voorbeeld van het eerste hebben wij gekozen voor “Der Schauspieldirektor” van Mozart. Dit is een Singspiel over een impresario die een keuze moet maken uit twee sopranen. Dit geeft aanleiding tot allerlei leuke verwikkelingen. Omdat een Singspiel vrij lang is hebben wij ervoor gekozen de gesproken delen te laten vertalen en bewerken door een Verteller.

Als voorbeeld van de impliciete humor is Josef Haydn HET voorbeeld. Al zijn muziek is doordrenkt van fijne humor, geen “dijenkletsers”, maar constante glimlachjes. Wij zullen zijn 99e symfonie spelen en onze dirigent, Albert van Eeghen, zal een uitleg geven.

Het programma wordt:
Wolfgang Amadeus Mozart: Der Schauspieldirektor met Ingrid Boerwinkel (sopraan), Marti Broer (sopraan), Brent Annable (tenor), Pieter Kramers (bas), Guusje de Jong (verteller)
Pauze
Josef Haydn: Symfonie nr. 99

KamerOrkest Driebergen
Het KamerOrkest Driebergen richt zich op werken voor kamerorkest vanaf de tweede helft van de 18e eeuw.
Het orkest streeft ernaar projecten te programmeren rond een bepaald thema: Jurriaan Andriessen (naar aanleiding van diens overlijden in 1996), Russische Meesters, Viool en Romantiek etc. Soms wordt het orkest bijgestaan door andere kunstvormen zoals dans bij “Door Spanje Geboeid”, vertellers bij “Peter en de Wolf”, “Pelléas en Mélisande”en “Beelden en Verhalen” (bij het derde lustrum), een koor bij “Muziek uit Engeland” en ter gelegenheid van het tweede lustrum Frank Groothof met “Peer Gynt”. Voor zowel “Peer Gynt” als “Beelden en Verhalen” werden de scholen van Driebergen betrokken bij het project middels door de leerlingen gemaakte tekeningen.

Tweemaal is er een uitwisseling georganiseerd met een buitenlands orkest: in 1990-1991 met Quattro Cordes uit Praag en in 1999-2000 met “Aylesbury Orchestra” uit Engeland.

Ook zijn er speciaal voor het orkest enkele composities geschreven: in 1991 “Vijf Nederlandse Melodieën (en één Duitse)” door de klarinettist van het orkest Peter van Hasselt voor de reis naar Praag. Ter gelegenheid van het eerste lustrum heeft Lorre Lynn Trytton een vioolconcert geschreven, dat in 1993 door Theo Olof ten doop is gehouden. Naar aanleiding van de aanschaf van twee eigen pauken in 1995 heeft Jacob ter Veldhuis de “Laws of Sciences II” geschreven voor twee pauken en orkest.

In 1997 heeft oprichter en dirigent Dirkjan Horringa het orkest verlaten. Sindsdien staat het KamerOrkest Driebergen onder leiding van Albert van Eeghen.

Enquête woningbouwontwikkeling

Ingezonden door Renk Knol
DRIEBERGEN De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in 2007 een ‘woonvisie’ opgesteld. In dit plan besteedt de gemeente aandacht aan de gewenste woningbouwontwikkeling. Voordat de gemeente dit plan vaststelt, wil zij eerst weten hoe de bevolking tegen de woonvisie aankijkt.
Daarvoor heeft ze via internet en de gemeentepagina in het huis-aan-huis-blad een enquête gepubliceerd waar een vragenformulier staat afgedrukt dat kan worden ingevuld en vervolgens worden opgestuurd.

Dit lijkt leuk en aardig. Maar het is volstrekte flauwekul omdat de uitkomsten van deze enquête per definitie waardeloos zijn. De uitkomsten van deze enquête kunnen namelijk nooit naar de mening van de totale bevolking vertaald worden. Ze zeggen alleen iets over de mening van degenen die aan de enquête hebben meegedaan. Dat zijn in ieder geval mensen die bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in huisvestingsbeleid en de kans is groot dat ze ook op andere kenmerken (opleiding bijvoorbeeld, of leeftijd; en daarmee ook inkomen, en samenstelling van het huishouden) niet representatief zijn voor de totale bevolking. Dat is gevaarlijk omdat dat juist de kenmerken zijn die bepalen hoe mensen denken over wonen.

De uitkomst van de enquête dient dan ook onmiddellijk in de prullenbak gegooid te worden en mag zeker niet betrokken worden bij de vaststelling van de zogenaamde woonvisie.


Renk, iedereen weet inmiddels toch wel dat de (lagere) overheid slechts éénmaal per vier jaar zogenaamd is geïnteresseerd in onze mening. Alles daarna zijn zoethoudertjes. Ik heb heel wat enquêtes gezien, maar deze enquête is de benaming enquête niet waard, dit betreft een tendentieus en dilettantisch vragenvodje; papierverspilling van het zuiverste water en hoogstwaarschijnlijk het stageproject van een eerstejaars basisscholiertje in zijn inloopdagen.
Hans Hermans, 12 januari 2008

Hans, de overheid (maar ook het bedrijfsleven) is continu geïnteresseerd in de mening van de burgers. Daarvoor houden ze wetenschappelijk verantwoorde onderzoeken, vaak door middel van enquêtes. Maar daarvoor worden dan wel enquêtes gehouden op basis van een ad random getrokken steekproef uit de te onderzoeken populatie. Afhankelijk van de respons op een dergelijke enquête kunnen dan uitspraken worden gedaan die min of meer representatief zijn voor de onderzoekspopulatie.
Dit is bij deze enquête echter niet het geval. Er is geen sprake van een ad random steekproef. En dus zijn de resultaten van de enquête wetenschappelijk volstrekt onbetrouwbaar.
Daarom mag het niet zo zijn dat de uitkomsten van de enquête gebruikt worden bij de besluitvorming. Vandaar mijn oproep voor de prullenbak. Sterker nog: ik vind dat de ‘individuele’ enquêtes zonder gelezen te zijn moeten worden vernietigd en dat het gemeentebestuur de eerste mogelijkheid aangrijpt om haar burgers erover te informeren dat het houden deze enquête een verkeerd besluit is geweest.
Renk Knol, 12 januari 2008

Nooit vroeg een commercieel bedrijf mijn mening en altijd lees ik in hun dure full colour relatie-magazines, met louter anonieme lachende mensen, dat ze in het belang voor mij als klant producten en diensten afschaffen of duurder maken. Dat blijkt, zo legitemeren ze hun PR-prietpraat, uit onderzoek…. Laat me niet lachen.
Schei toch uit om het gedevalueerde predicaat ‘wetenschappelijk’ te misbruiken. Er zijn zoveel soorten onderzoek met legio type vragen, die door manipulatie vooraf (in de opdrachtverstekking aan het onderzoeksbureau of in de vraagstelling) al een oplossingsrichting vereisen. Met als uitkomst vaak een voorspelbare, doodgekookte gemenedeler waarin ik mijn geluid of smaak zelder herken.
Laat eens een grondig, onafhankelijk onderzoek komen naar het nut van overmatig onderzoek. En hoe het komt dat regelmatig na onderzoek A weer een nieuw onderzoek B volgt met afwijkende conclusies…. Ook wetenschappers hebben belang bij markt en concurrentie en onderscheiden zich maar al te graag richting hun dik betalende klanten.
Hugo Zelders, 13 januari 2008  

1. Onderzoekgegevens en managementrapportages lijken uitsluitend kwistig omarmd door de huidige generatie kleurloze, risico-mijdende en zichzelf indekkende captains of industry en overheidsbestuurders die daarmee vooral hun totale gebrek aan visie maskeren.
2. Elk onderzoek is bij voorbaat onvolledig vanwege de vragen die niet gesteld worden.
Hugo Zelders, 13 januari 2008

Heuvelrugnieuws van zondag 13 januari 2008

Dieklinken Driebergen: RK begraafplaats grafkapel
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Eindelijk een einde aan soap Briedélaan?

MAARN  In de openbare raadsvergadering van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug is vastgesteld dat de Briedélaan in Maarn niet zal worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Lees verder op de website van De Kaap 

Weer raak: klem!

MAARN  Op zaterdagmiddag 12 januari 2008 reed een bestuurder een gehuurde vrachtwagen klem onder het tunneltje te Maarn. Komende vanaf de Kapelweg draaide de kleine vrachtauto de Raadhuislaan op, en daar bleken de slechts 2,50m hoge tunnels onder de A12 en de spoorlijn te laag.

Lees verder op de website van De Kaap 

Metaaldieven aangehouden

DRIEBERGEN  Zaterdag 12 januari kreeg de politie rond 09.30 uur melding dat personen zich verdacht gedroegen bij een auto die geparkeerd stond bij een bedrijf aan de Nijendal. Ter plaatse troffen de agenten twee mannen aan met verschillende partijen van diefstal afkomstige aluminium en koperdraad. De mannen (19 en 22 jaar, beiden uit Driebergen) zijn aangehouden voor diefstal en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Die Haghe-Dalto/DSB 11-22

DRIEBERGEN  Na een hectische week waarin Sietske v.d.Sande en Ilona v.d.Berg te horen kregen dat zij niet meer in het concept van het team pasten, was iedereen benieuwd wat het team vandaag zou laten zien tegen het lager staande Die Haghe. Beide afgevallen dames lieten in de “voorwedstrijd”van de 2e teams duidelijk zien waarom zij een aanvallende functie willen; ze waren samen goed voor 11 doelpunten in deze ruim gewonnen wedstrijd. Duidelijk was dat de “nieuwe”dames in het eerste, Simone Timmerman en Eva Sprangers, vooral in het team zijn gekomen om te steunen en de heren in staat te stellen de doelpunten te maken om de wedstrijden te gaan winnen. Tegen Die Haghe was dat vrij eenvoudig. Die Haghe had moeite om de korf te raken en het was aan de zoemer van de schotklok te danken dat het publiek wakker bleef. Over de wedstrijd zelf is weinig te vertellen, Die Haghe was slecht en niet in staat om er een echte wedstrijd van te maken. Het aanwezige Dalto-publiek, waaronder een gedeelte van de D-side, maakte meer lawaai dan het weinige thuispubliek. Neem daarbij de ongezellige hal en alle ingrediënten waren aanwezig voor een niet leuke en saaie wedstrijd. Aan het eind van deze wedstrijd was de conclusie dan ook dat er 2 belangrijke punten zijn gehaald, maar dat de komende wedstrijden uit zullen wijzen of Dalto/DSB recht heeft op een plekje in de play-offs.

Doelpuntenmakers: Jorrit Bergsma 6, Bob de Jong 6, Jos Roseboom 5, Henriet Brandsma 2, Simone Timmerman 2, Eva Sprangers 1.

Streekderby Jonathan-CDN onbeslist

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN  Zaterdag12 januari moest CDN naar Zeist om de destijds afgelaste wedstrijd tegen Jonathan in te halen. Op een zeer goed bespeelbaar veld werd dit een spannende en aantrekkelijke wedstrijd.
Met 2 ploegen die met veel inzet voor de punten knokten. Op de ranglijst staan CDN en Jonathan gelijk met 14 punten maar de gasten hebben een wedstrijd meer gespeeld.

In de opstelling van CDN moest keeper Andre van Randwijk aan de kant blijven door een schorsing. Zijn plaats werd ingenomen door A1 –jun. Michel van Bruggen.Op het middenveld was het de weer van een blessure herstelde Pim van Amerongen die een verdienstelijke wedstrijd speelde.

CDN begon de wedstrijd fel met direct  al een kans van Victor Hengeveld die alleen voor de doelman tegen hem aan schoot. Na gelang de wedstrijd vorderde werd Jonathan sterker en bestormde de CDN –veste wat diverse keren tot hachelijke situatie’s leidde. Maar Michel van Bruggen stond er niet voor niets en hield zijn doel schoon met veel kunst en vliegwerk. Paal en lat stonden een voorsprong van Jonathan in de weg.

Het verhaal wordt eentonig maar in de 25e en 27e weer twee uitstekende reddingen. CDN kwam iets onder de druk van Jonathan  uit en bouwde meerdere aanvallen op met een kans van Ali Alkan die alleen op de het doel afstevende maar de bal te ver voor zich uit speelde. Een goed lopende aanval via Jeffrey Veenendaal en Victor Hengeveld bezorgde CDN inde 37e min bijna een voorsprong maar de keeper tikte de bal net over de lat.In de 43 e min. een vrije trap van CDN kwam op het hoofd van Paul van Hofwegen terecht en zijn kopstoot belande in het doel  0-1. Direct na de aftrap een gevaarlijk schot op het doel van CDN de bal belande via binnenkant van de paal zo in handen van onze keeper van Bruggen. RUST 0-1

CDN begon de 2e helft met een wissel voor Jens Marik in zijn plaats kwam de weer terug van een blessure kerende Martijn Haars. Het begin kon niet dramatischer beginnen voor CDN want door een verdedigingsfout in de 46e min. Kwam Jonathan langszij 1-1 .De neutrale toeschouwer dacht nu is de kans aanwezig dat Jonathan zo over CDN heen zou lopen .Maar het pakte toch gelukkig anders uit door het falen van de voorwaartsen van Jonathan die al hun kansen om zeep hielpen. Door keihard te blijven werken hield vooral de CDN achterhoede stand met als uitblinker Michel Hoekstra.

In de 80e werd Pim van Amerongen gewisseld voor zijn broer Daan van Amerongen (A1jun.).

In de slotminuten van deze strijd kreeg CDN nog een paar kleine kansen door Victor Hengeveld en in de laatste seconden nog een grote kopkans voor Paul van Hofwegen.Al met al nam CDN een punt naar driebergen waar alle CDN ers dik tevreden mee waren.

Zaterdag as 19 januari 2008 de thuiswedstrijd CDN –SVM(Maartensdijk) aanvang 14.30 uur.

Nostalgie

DRIEBERGEN  Oud-Driebergenaar Jan van Ruiten vond vandaag op zolder een oud multomapje met daarin de inhoudsopgave van al zijn cassettebandjes van toen. Niets bijzonders. Wél bijzonder was een zakje waarin Dick Jager zijn grammofoonplaten in 1968 verkocht.


Sinds de jaren 60, en misschien wel eerder, was op Traay 21 Muziekhandel Jager gevestigd. Aangezien er heel lang geen enkele andere muziekwinkel in Driebergen was gevestigd, was de jeugd aangewezen op Jager; vooral voor de wekelijkse top 40-lijst. Maar je kwam er niet graag, want Dick Jager en zijn moeder waren nu niet direct de hartelijkste winkeliers van Driebergen. Later begon sportzaak Free Time, die uit de Bosstraat kwam, een winkel aan de Traay, in het pand waar nu beddenspecialist Oudshoorn zit. De heer en mevrouw Sommer hadden drie muzikale zoons, Hans, Ronald en André, die in 1968 de legendarische band “Sommerset” oprichtten. Vanaf het moment dat Free Time, ongetwijfeld mede door de muzikale boys, ook platen ging verkopen, was het gedaan met de onsympathieke hegemonie van de Jagers. Want bij de familie Sommer werd niet zo benauwd gekeken als je langskwam voor je wekelijkse top 40-lijstje of als je een plaat wilde beluisteren.
Nee, aan muziekhandel Jager heb ik, en ik denk velen met mij, geen prettige herinneringen.
Een jongere uit de jaren ’60 (naam bij redactie bekend)

Heuvelrugnieuws van maandag 14 januari 2008

Engweg Driebergen: achter de kerk
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:10 uur
temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Second Line New Orleans Jazzband in Champ’Aubert

DRIEBERGEN Op zondag 20 januari gaat om 14.00 uur alweer de eerste “Jazz op de Zondagmiddag”van het jaar 2008 in Champ’Aubert van start met de Second Line New Orleans Jazzband.

De Second Line is een New Orleans formatie, opgericht door Tom Bade in 1982 met musici geselecteerd uit alle hoeken van Nederland. Het zijn muzikanten die elkaar woordeloos begrijpen en aanvoelen zonder dat er geschreven muziek aan te pas hoeft te komen. Zij spelen geen alledaagse Dixieland deunen, maar de muziek zoals ze klonk in New Orleans van 1944 tot heden, zoals wij die kennen van George Lewis, Jim Robinson, Louis Nelson en Kid Thomas. Deze band speelt zonder trompet, hiervoor in de plaats hebben wij een zangeres met een eigenwijs repertoire variërend van Billie Holliday tot Mahalia Jackson, maar zij gaat ook niet uit de weg voor een goede uitsmijter als Bourbon Street Parade en zelfs moderne songs. Ook het Boogie Woogie effect is vele malen aanwezig zowel in de snelle blues als in de zang van Emiel van Pelt én de drummer Bas de Jager. De band speelt veel en graag voor luisterpubliek: Kortom een goede en geschikte formatie, voor elk zich zelf respecterende Jazz-Club en Festival.

Stichting Stop Hersentumoren

DRIEBERGEN  Het zal de meeste bewoners van Driebergen en omstreken niet zijn ontgaan. Sinds een paar maanden komt men aan de Hoofdstraat  langs een nieuw reclamebord. In de tuin van familie Faaij staat het reclamebord van de Stichting STOPhersentumoren.nl.Zij werden vorig jaar opgeschrikt toen Nico Faaij, 38 jaar en vader van twee dochtertjes van 2 en 3 jaar, te horen kreeg dat hij een primaire hersentumor heeft die hem fataal zal gaan worden.

vergroot foto

Omdat er nauwelijks geld voor onderzoek beschikbaar komt voor primaire hersentumoren bij volwassenen, ook niet uit donaties, is er mede hierdoor al jarenlang geen voortgang geboekt in het zoeken naar genezing. Nico Faaij zijn echtgenote heeft zich deze gang van zaken erg aangetrokken en daarom de Stichting STOPhersentumoren.nl opgericht.  In tegenstelling tot vele andere kankersoorten kent de primaire hersentumor geen genezing. Vanwege zijn aard komt deze altijd terug, ook na operatie, bestraling of chemokuur. Help hun mee hersenkanker te genezen. Kijk graag op hun website www.STOPhersentumoren.nl,  of doneer op rekeningnummer 1364.68.942.

Vijfendertig persoonlijke records

DRIEBERGEN Een grote groep zwemmers en zwemsters van zwemvereniging De Zwoer gingen, begeleidt door ouders, naar Leusden voor de derde competitiewedstrijd van de KNZB. Geen makkelijke opgave want de vereniging is na de promotie van vorig jaar in een zware klasse terechtgekomen. Dat betekent hard zwemmen met zoveel mogelijk mensen. En hard gezwommen werd er. Vijfendertig persoonlijke records konden worden bijgeschreven.

vergroot foto

Onze “oudste” wedstrijdzwemmer, Paul van der Voort (45) wist zijn persoonlijke record op de 200 schoolslag met enkele seconden te verbeteren. En ook het clubrecord op de 4 maal 100 meter wisselslag werd verbeterd door Hans Vijge, Dennis de Groot, Peter Snijders en Symen Dogger.

Verder vond de trainer, Steven Hulst, juist de jongere en minder ervaren jongens en meisjes boven verwachting goed zwemmen. Matthijs Mulder wist al zijn tijden (3 afstanden) te verbeteren. Thom Hansen deed dat op 2 afstanden.

Als de volgende twee wedstrijden met dezelfde opkomst en dezelfde prestatie worden gezwommen dan kan zwemvereniging De Zwoer zich hoogstwaarschijnlijk handhaven in deze competitie.

Twee jongens aangehouden

DOORN  Op de Driebergsestraatweg zijn twee jongens aangehouden voor openbare dronkenschap. De politie kreeg zondag om 03.10 uur de melding dat jongeren met een tuinbankje aan het slepen waren. Agenten gingen ter plaatse en troffen een 15- en 16-jarige jongen uit Amerongen aan. Op aanwijzen van getuigen zijn zij aangehouden. Ze hadden op dat moment het tuinbankje niet meer vast, maar waren wel dronken. Hun ouders zijn in kennis gesteld van de aanhouding voor openbaar dronkenschap.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 15 januari 2008

De Warande Driebergen: vijver
foto: © Renk Knol
tijd: 12.40 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Arena deelt de punten met THOR

RHENEN  De korfballers van Arena pakten vorige week verrassend de gedeelde eerste plaats door zelf te winnen bij Tiel en koploper Woudenberg punten liet liggen. Zaterdag moesten de Rhenenaren het hoofd koel zien te houden tegen THOR uit Harmelen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Niet langer zelf aanmelden bij middelbare school

ZEIST/HEUVELRUG  Twaalf scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeenten Zeist, Utrechtse Heuvelrug en De Bilt hebben gezamenlijk een nieuwe aanmeldingsprocedure voor toekomstige brugklassers opgesteld.

Lees verder op de website van het AD/UN

Professor Jan Kop namens Heuvelrug

LEERSUM  Professor Jan Kop zal de VVD Utrechtse Heuvelrug vertegenwoordigen op het Flitscongres Ruimte en Wonen in Nederland Waterland, dat op zaterdag 2 februari door de landelijke VVD georganiseerd wordt in de Hotels van Oranje te Noordwijk.
Expertise, kennis en ervaring zijn onmisbaar voor dit debat. Tijdens de ledenvergadering van de VVD Utechtse Heuvelrug op 13 december werd in Leersum gedebatteerd over dit onderwerp. In dat debat toonde Professor Jan Kop aan over de vereiste expertise, kennis en ervaring te beschikken. Aanleiding voor het afdelingsbestuur om Professor Jan Kop uit Leersum te verzoeken aan dit landelijk Flitscongres deel te nemen.

Christenen actief voor AZC

LEERSUM  Het organiseren van activiteiten voor jong en oud om eventjes de problemen van alle dag te vergeten, is één van de doelstellingen van de interkerkelijke stichting Gave.

Lees verder op de website van De Kaap 

Prikzuil voor informatie

LEERSUM  In aanwezigheid van waarnemend dorpswethouder Jan-Kees Salverda werd vrijdag 11 januari de ‘prikzuil’ onthuld. De prikzuil was door het bouwteam van Sociaal en Cultureel Centrum De Binder ontworpen.

Lees verder op de weebsite van De Kaap 

Wedstrijd stapeldichten

LEERSUM  In het kader van de gedichtendag op donderdag 31 januari a.s. heeft de regiobibliotheek Z-O-U-T een gedichtenwedstrijd in de vorm van stapelgedichten uitgeschreven. Sinds enige jaren is het fenomeen ‘boekstapelen’ zeer populair geworden.

Lees verder op de website van De Kaap 

Heuvelrugnieuws van woensdag 16 januari 2008

Langbroekerdijk 5 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Archeologische verkenningen in Libië

ZEIST De derde lezing van het Nederlands Klassiek Verbond, afdeling Zeist wordt gehouden door drs. H. de Greeve op woensdag 23 januari 2008, met als onderwerp: Archeologische verkenningen in Libië.

Spreker is een van degenen, die van de gelegenheid gebruik gemaakt heeft om dit nog weinig bereisde, schitterende land te bezoeken. Met woord en beeld voert hij u langs enkele Grieks-Romeinse steden: Cyrene, Sabratha en Leptis Magna, hoogtepunt van de archeologische vindplaatsen in Libië. Ook herinneringen aan het christendom komen aan de orde en verder zullen er opnamen te zien zijn van Gharyan (grotwoningen), Ghadames (sfeervolle straatjes) en Qasr al-Haj en Nalut: twee zeer goed bewaarde forten uit de twaalfde eeuw. Beelden van de Sahara completeren het geheel. Met dia’s.

De lezing wordt gehouden in Verzorgingscentrum ‘Mirtehof’, Molenweg 50, Zeist, aanvang 20.00u. Niet-leden zijn welkom à €. 4,50; scholieren gratis.

Bella Italia belicht door Psophos kwartet

DOORN  Bella Italia belicht Psophos kwartet door het met mezzo sopraan Bea Robein Maartenskerk Doorn, vrijdag 8 februari. Op dit moment wordt het in 1997 opgerichte -all ladies- strijkkwartet beschouwd als één van de topensembles van de nieuwe generatie in Frankrijk, met repertoire dat reikt van barok tot de 21e eeuw.

Lees verder op de website van De Kaap 

Rijden onder invloed

ZEIST  Op woensdagochtend werd een automobilist aangehouden omdat hij te veel gedronken had. Omstreeks 01.20 uur werd de 24-jarige man uit Utrecht gecontroleerd op Het Rond. Hij bleek te hebben gedronken en blies op het bureau 775 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kon tevens zijn rijbewijs inleveren.

Economisch beleidsplan Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Economie, mobiliteit en de fysieke en sociale leefomgeving vormen de vier pijlers van de gemeentelijke structuurvisie, de toekomstvisie voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug als geheel. Het beleidsveld economische zaken was na de herindeling een relatief onontgonnen terrein binnen de nieuwe gemeente.
Op deelgebieden is in diverse dorpen wel beleid gevoerd, bijvoorbeeld horecabeleid, maar een integrale visie op de economie in de gemeente en de gewenste ontwikkeling ontbrak. Dat terwijl er een grote behoefte aan beleidsontwikkeling op dit terrein was, zowel wat betreft de bedrijfsomgeving (ruimte en infrastructuur) als beleid gericht op individuele bedrijven en ondernemerschap.

Het Economisch beleidsplan is vastgesteld in de laatste raadsvergadering van 2007. Het plan is de resultante van een interactief proces van beleidsontwikkeling waarin nauw is samengewerkt met de ondernemers(verenigingen) en brancheorganisaties. Kernbegrippen zijn kwaliteit en behoud. De gemeente streeft naar een duurzame economische ontwikkeling met kennis en innovatie als belangrijk instrument om de economische groei mogelijk te maken. Samenwerking, dienstverlening en maatschappelijk verantwoord ondernemen vormen de andere sectoroverstijgende thema’s. Daarnaast zijn er per sector kernthema’s benoemd die worden uitgewerkt tot uitvoeringsprogramma’s.

Streefbeeld 2020
Met de uitwerking van deze kernthema’s en de uitvoering van concrete projecten wordt er invulling gegeven aan het beeld voor 2020. Een beeld waarbij de gemeente een gemeente is met duidelijk herkenbare winkelgebieden met een goed aanbod aan dagelijkse en niet-dagelijkse artikelen. Waar zorginstellingen aan de lokale zorgvraag kunnen voldoen, maar waar ook nieuwe zorgconcepten in combinatie met wellness voor een bovenregionale uitstraling zorgen. Waar instituten, onderwijs en kennisbedrijven een bron vormen van nieuwe en innovatieve ideeën en producten. Met een gezonde agrarische sector. Met de nadruk op de agrarische hoofdfunctie in het zuidelijke buitengebied en een divers aanbod aan toeristisch-recreatieve verbredingactiviteiten in het noordelijke buitengebied. Waar specifieke toeristische doelgroepen aangetrokken worden door een totaalpakket aan belevingen en hoogwaardige verblijfsaccommodaties. Waar woon/werkcombinaties zijn ingepast in de woonomgeving en bedrijven die niet in de woonomgeving passen, zijn ingepast in het landschap. Waar bedrijven en instellingen elkaar op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen weten te vinden.

Gezien het enthousiasme waarmee gemeente en ondernemers het proces voor het economisch beleidsplan samen hebben doorlopen, heeft de gemeente het vertrouwen dat er gezamenlijk uitvoeringsprogramma’s ontwikkeld en projecten worden uitgevoerd waardoor het streefbeeld voor 2020 werkelijkheid kan worden.


Een beeld waarbij de gemeente een gemeente is met duidelijk herkenbare winkelgebieden met een goed aanbod aan dagelijkse en niet-dagelijkse artikelen.
Dat is de eerste zin over het streefbeeld 2020 in het economische beleidsplan.
In de eerste plaats het jaar 2020: Zelfs economen van wereldfaam durven en kunnen niet zover vooruit te kijken. Laat staan een stel gemeentebestuurders en middenstanders.
De kans dat er in 2020 nog winkelgebieden zijn voor dagelijkse en niet-dagelijkse artikelen is niet zo groot gezien de sterke toename van het winkelen en boodschappen doen via internet. De leegstand in diverse winkelgebieden is daar een voorbode van.
Mij zelf als voorbeeld: Tot voor kort deed ik voor ongeveer 4000 euro boodschappen bij Albert Heijn. Nu laat ik diezelfde boodschappen thuis bezorgen door Albert met daarbij ook nog eens drogisterijartikelen en drank. Kortom een omzetverlies van pakweg 5000 euro voor Driebergse winkels.
Driebergen heeft gewoon te weinig inwoners om op termijn een winkelbestand te kunnen handhaven,
Het gemeentebestuur doet er dan ook beter aan de winkelgebieden te laten evolueren tot woongebieden, want ook Driebergen wacht geen ander lot dan Jorwerd en het zal in de andere kernen van de gemeente al niet anders zijn.
Renk Knol, 16 januari 2008

Renk, ken je die mensen? Die mensen die altijd interessante verhalen vertellen over de dure auto’s die ze gaan kopen en de verre reizen die ze gaan maken? Wel, ze kopen geen dure auto’s en ze gaan geen verre reizen maken, maar ze hebben er wel lekker gewichtig over kunnen praten en anderen geïmponeerd. Dat doen die Heuvelrugse baasjes ook, de burgers imponeren met hun luchtfietserij. En weet je wat het mooiste is? Al die bestuurdertjes en plucheplakkertjes weten dondersgoed dat al die domme burgertjes in 2020 allang zijn vergeten wat voor onzin in 2008 aan ze is verkocht. Want “hier en nu” is te ingewikkeld voor al die dorpspartijpaljassen.
Hans Hermans, 17 januari 2008

Het zou fijn zijn als deze beleidsnota’s in begrijpelijk Nederlands zouden worden vertaald. Daarnaast had iedere mbo-student deze nota kunnen schrijven na een uurtje op Google rond te kijken en wat te knippen en plakken. Ik vind verder het terrein van economie niet zo besteed aan een gemeente. Zij zouden zich moeten beperken tot gebieden waar ze meer invloed op hebben.
In de rest van Nederland zijn genoeg voorbeelden te vinden waar een gemeente zich op economisch terrein dacht te begeven en er her en der afzichtelijk bedrijfsterreinen zijn ontstaan naast dorpjes met nog geen 10.000 inwoners.
Nee, ik kan mij voorstellen dat de gemeente eerst vanuit economisch perspectief naar zichzelf en de organisatie kijkt en zich afvraagt of het wel economisch verantwoord is met 6 wethouders een gemeente te runnen van 50.000 inwoners en zo zijn er nog wel wat voorbeelden te vinden. Laat ze dat maar een proberen uit te leggen aan de inwoners en daar hun weblog, de krant en andere media voor gebruiken. Misschien dat er zo een betere band kan ontstaan met de inwoners en een realistischer kijk op wat mogelijk, wenselijk en haalbaar is.
Helaas vrees ik dat Renk en Hans gelijk gaan krijgen.
Jan-Koert Lange, 17 januari 2008

Zweedse schrijfster naar Doorn

DOORN  Camilla Läckberg komt dinsdag 22 januari naar Binkhorst & Van Wijnen Boekverkopers om een lezing/interview te geven over haar boeken. Zij is slechts twee dagen in Nederland. Deze avond is dan ook uniek.

Lees verder op de website van De Kaap 


Wat zou het mooi zijn om alle (pseudo-)scribenten van Heuvelrugnieuws eens te treffen op een literaire avond waar een professionele auteur, zoals Camilla Läckberg, een boekje open doet over haar werk. Ach, van een vrouw zullen de heren vermoedelijk weinig aannemen behalve kopjes koffie.
De cursus (crime-)schrijven die Camilla Läckberg volgde kan beslist geen kwaad voor enkele van hen en wie weet breekt er daarna ooit nog een van de columnisten door.
Groet, Hugo Zelders, 17 januari 2008

Dat valt mij van je tegen Hugo, dat jij, als jonge vent, zo enorm ouderwets bent, dat je vermoedt dat heren van een dame weinig meer dan een kopje koffie zullen aannemen. Schaam je, voor deze wel zeer antieke uitspraak.
Hans Hermans, 17 januari 2008

Heuvelrugnieuws van donderdag 17 januari 2008

De Woerd Driebergen: clubhuis Pink Panthers
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Driebergen doet mee met Alpha

DRIEBERGEN  In januari 2008 organiseert Alpha-cursus Nederland in samenwerking met een groot aantal Alpha-teams in Nederland de tweede landelijke Alpha-uitnodiging. Misschien hebt u er al eens wat over gelezen of over gehoord. Ook in Driebergen start een Alpha-cursus, die iedereen de mogelijkheid biedt om uit te zoeken wat het christelijk geloof inhoudt. Tevens is deze cursus geschikt voor mensen die zich opnieuw in het christelijke geloof willen verdiepen.

Meer dan 130.000 mensen in Nederland hebben een Alpha-cursus gevolgd. De cursus wordt in meer dan 1000 plaatsen in Nederland gegeven.

De Alpha-cursus biedt in 10 avonden en 1 kort weekend (vrijdagavond/zaterdag) een vrijblijvende kennismaking met het christelijke geloof. – Is er meer? – Is er een God? Waar dan? – Wat is bidden? – Wie is die Jezus?
De Alpha-cursus start in Driebergen op donderdag 24 januari 2008 in de Immanuelkerk, Engweg 30.
Elke avond begint om 18.30 met een maaltijd en daarna wordt er met elkaar een onderwerp besproken en uitgediept. De deelnemers gaan vervolgens in kleine groepjes uiteen om verder te praten.

De eerste avond is geheel vrijblijvend, daarna kunnen de cursisten beslissen of ze door willen gaan of niet. Deelname aan deze cursus is gratis.

CvdK Robbertsen opent jubileumjaar Rhenen

RHENEN  Commissaris van de Koningin (CvdK) Roel Robbertsen heeft donderdag samen met de Rhenense burgemeester Joost van Oostrum het jubileumjaar geopend. Deze aftrap vormde de start voor alle festiviteiten die worden georganiseerd in het kader van het 750 jarig bestaan van de gemeente Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

KLPD-actie in volle gang

DRIEBERGEN  De actiedag van het KLPD, het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen, is in volle gang. De werkonderbreking begon vanmorgen en duurt tot het einde van de middag.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Buitenspelen zonder vernielen, kan dat?

MAARN  ,,Is buitenspelen zonder vernielingen aan te richten nog mogelijk?” Dat vragen Loek Klootwijk en Marry Grasman, directeur en adjunct-directeur van oecumenische basisschool De Ladder, zich af.

Lees verder op de website van De Kaap 


Als ik (1949) in mijn lagere- en middelbare schoolleeftijd iets vernielde kreeg ik een ontiegelijk pak slaag. Als het gemeenschapsgoederen betrof was het een ontzettend ontiegelijk pak slaag (tegenwoordig noemt men dat kindermishandeling). Ik heb de straf nooit als mishandeling ervaren. Maar het heeft mij wel geleerd van andermans spullen af te blijven en heb dat met veel minder slaag (maar nog steeds met slaag) aan mijn kinderen kunnen overbrengen.
Ik wil maar zeggen een paar klappen op zijn tijd is zo slecht nog niet. Ook onderwijzers moeten kinderen weer een pak op de sodemieter kunnen geven zonder dat er opgewonden standjes van hysterische ouders beklag over doen.
Kortom de knoet er weer over.
Renk Knol, 18 januari 2008

Renk, Wat lees ik nu, kinderen slaan als onderdeel van een goede opvoeding? Mijn kinderen hebben nimmer ook maar iets vernield of anderzins serieuze rottigheid uitgehaald; dat is ons gelukt zonder ook maar één klap uit te delen. Slaan is een teken van zwakte en misschien ook wel een teken van slecht opvoeden. “Een paar klappen op zijn tijd” slaat werkelijk nergens op en leidt tot normvervaging. Let wel, ik ben geen politiek correcte, softe pedagoog van de nieuwste lichting, maar slaan is het meest primitieve middel om je doel te bereiken; het is een middel uit de tijd dat de mens nog niet kon communiceren. Er is één uitzondering: De eerste de beste onderwijzer die mijn kinderen zou slaan, leg ik direct om. En dat laatste doe ik heel overwogen, zonder enige vorm van hysterie.
Hans Hermans, 18 januari 2008

Ik ben benieuwd of er mensen zijn die een manier weten waarmee je deze vernielingen kunt voorkomen. Ik denk dat de eerste verantwoordelijkheid bij de ouders van deze kinderen ligt. Los van welke methode van correctie de juiste is, vind ik dat je dit gedrag niet kan en mag tolereren. Het kost de samenleving handen vol geld en cameratoezicht kan niet de enige oplossing zijn. Veel ouders werken beiden, hebben misschien minder tijd voor hun kroost. Misschien is het een vorm van aandachttrekken. Er zullen in onze gemeente toch vast wel mensen wonen, die hier een frisse kijk op kunnen geven. Laat je horen.
Jan-Koert Lange, 18 januari 2008

Met een pak slaag bedoel ik niet een wild om zich heen slaande ouder, maar een ouder die zijn kinderen na een gesprek vertelde waarom ze straf kregen. En die straf bestond gewoon uit met de billen bloot over de knie en daarna een aantal ferme klappen.
En in diezelfde vijftiger jaren werd ik door een onderwijzer, nadat ik een meisje dat stotterde had gepest, naar voren geroepen waar ik verzocht werd mijn hand op te houden waarna hij er met de meterlat twee flinke klappen opgaf. Hij vertelde daarna waarom ik slaag had gekregen. En ik had daar vrede mee omdat ik vond dat ik deze straf verdiend had en mijn ouders vonden dat ook. Ik kreeg van hen een extra straf: een paar dagen niet buiten spelen.
Ik wil niet zeggen dat het vroeger beter was. Maar wel wil ik kwijt dat instituten als HALT (en andere overheid- en welzijnsinstellingen) er niet toe bijdragen dat het probleem van jeugdvandalisme zal verminderen. Laat staan het gedrag van sommige allochtone jongeren. Gezien hun cultuur zijn zij eerder gevoelig voor lijfstraffen (en openbare vernedering) dan wat de autochtone agogen bedenken. Maar die laatsten hebben er alle belang bij dat hun werkgelegenheid niet in gevaar komt.
Opvoeden is geen taak van de overheid en welzijnsinstellingen, maar primair een taak voor de ouders en secundair een taak voor het onderwijs. Als de ouders in gebreke blijven moeten die ouders aangepakt worden: niet door hen uit de ouderlijke macht te ontzetten, maar door verantwoordelijkheidsgevoel voor de toekomst van de samenleving bij te brengen. En dit niet door de overheid maar door particuliere instellingen als kerk, politieke partijen, ed.
Naast de ouderwetse uitdrukking ‘de knoet erover’ wil ik graag toevoegen: ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’.
Renk Knol, 18 januari 2008

Jongeren in debat over oprichting Jongerenstaten

UTRECHT  Woensdag 16 januari hebben verschillende jongerenraden en politieke jongerenorganisaties uit de provincie Utrecht op uitnodiging van Erika Nap (CDA) en Jolanda de Heer-Verheij (ChristenUnie) gedebatteerd over de invulling van een initiatiefvoorstel om Jongerenstaten in het leven te roepen. Doel van de avond was om jongeren onderdeel uit te laten maken van de politiek. Niet alleen praten over jongeren, maar vooral mèt ze praten.

vergroot foto

Minister Rouvoet van Jeugd en Gezin leidde de avond in met zijn gedachten over politieke jongerenparticipatie. In het debat bleek dat over de invulling van Jongerenstaten heel verschillend wordt gedacht. Aan het eind van de avond was nog geen consensus over de Jongerenstaten bereikt. Daarom werd afgesproken dat afgevaardigden van jongerenraden èn van politieke jongerenorganisaties opnieuw met elkaar om tafel zullen gaan zitten om over de invulling van de Jongerenstaten te praten. Het uiteindelijke initiatiefvoorstel zal in de commissie Bestuur, Europa en Middelen (BEM) en Provinciale Staten ter vaststelling worden aangeboden.

Op het debat over de oprichting van Jongerenstaten waren zo’n vijftig (politiek) actieve jongeren afgekomen. Na een welkomstwoord door initiatiefneemster Jolanda de Heer-Verheij bood Minister Rouvoet de aanwezige jongeren een kijkje in zijn gedachten over jongerenparticipatie. Hij drukte de jongeren op het hart dat het er niet om gaat wat de politiek denkt dat de jongeren vinden, maar dat de jongeren zelf moeten laten horen wat ze denken. Zijn tip: “Zorg dat je betrokken bent in adviserende zin, dan kun je een serieuze gesprekspartner zijn. De provinciale politiek moet hier ook open voor staan.”

De Minister had ook een waarschuwing: “Pas op voor kopieergedrag! Denk niet: zo denkt de moederpartij erover dus dat vinden wij ook. Kies je eigen koers, blijf jongeren en doe het op je eigen manier!”

De jongerenraden vroegen de Minister om geld beschikbaar te stellen zodat jongerenorganisaties zich kunnen professionaliseren.

De raden keken ook kritisch naar zichzelf: “Met alleen adviezen geven, betrek je alleen de zogenoemde elite, niet de jeugd op straat.” En ook: “Het feit dat we elkaar hier met u aanspreken geeft wel het beeld van ‘Kijk ons eens de jonge politicus uithangen’. Dat moeten we niet willen.”

Initiatiefvoorstel tot oprichting van Jongerenstaten

Na een korte pauze discussieerden de jongerenraden en politieke jongerenorganisaties, zonder Minister Rouvoet, verder over de invulling van het initiatiefvoorstel. In essentie dachten de zij er wel eenduidig over. De Jongerenstaten moeten geen verlengstuk worden van Provinciale Staten en moeten de Staten gevraagd, maar vooral ook ongevraagd adviseren. Over de samenstelling van Jongerenstaten vond de meeste discussie plaats. Dat het een afspiegeling moet zijn van de samenleving, daar was iedereen het over eens. Maar of alle politieke (jeugd)organisatie zitting moeten nemen, of juist vooral de jongerenraden, daar waren de meningen over verdeeld. Ook waren de raden van mening dat het niet aan de leden van Provinciale Staten zou moeten zijn om te bepalen hoe de Jongerenstaten werken.

Initiatiefneemster Erika Nap benadrukte dat de avond bedoeld was om input te krijgen voor het initiatiefvoorstel en de politieke beladenheid weg te nemen. Maar dat het uiteindelijk wel de Statenleden zijn die bepalen of de Jongerenstaten er komen. In reactie hierop kregen de initiatiefneemsters het volgende advies mee: De jeugd houdt van actie op korte termijn, het voorstel moet dus deadlines bevatten zodat actie en voortgang gewaarborgd zijn.

Aan het einde van de avond was er nog geen consensus bereikt over de invulling van het initiatiefvoorstel, waarop werd afgesproken dat de jongerenraden en de politieke jongerenorganisaties nogmaals met elkaar in gesprek zullen gaan over de samenstelling en werkwijze van de mogelijke Jongerenstaten. Dit gesprek zal in de nabije toekomst gepland worden.

Voetbalkampen 2008

DRIEBERGEN  HOAC voetbalopleidingen en vv CDN uit Driebergen zijn een langdurig samenwerkingsverband aangegaan met als doel: het organiseren van trainingskampen, het opleiden van trainers en het begeleiden en coachen van spelers.

In de zomer van 2008 zal HOAC voetbalopleidingen voor het eerst in Nederland trainingskampen organiseren voor de jeugdvoetballer. Deze trainingskampen zijn bedoeld voor jonge sporters die het maximale uit hun mogelijkheden willen halen.Initiatiefnemer en technisch directeur van HOAC is Harold van Ineveld. Deze 33 jarige trainer heeft een indrukwekkende staat van dienst vooral als trainer met jarenlange (inter)nationale ervaring op het gebied van training en coaching. Hij organiseerde o.a. al vele voetbalkampen, primair in de Verenigde Staten. Doelstelling van de kampen in Nederland is het individuele talent onder goede omstandigheden laten trainen en spelen in een optimaal leerklimaat.

Van Ineveld: “HOAC is een organisatie die streeft naar het beste. Spelers die bij ons komen trainen zijn serieus, hebben een doel en doen daar veel voor, evenals dat ze er veel voor laten. Wij geloven dat plezier, opleiden en presteren hand in hand gaan. Dat is ook het uitgangspunt van ons trainingskamp. Onze technische pijlers zijn het 9 stappen plan (van geen weerstand naar maximale wedstrijd weerstand), de Zeister Visie en de Coerver Methode.” Van Ineveld vervolgt: “spelers die het voetbalkamp volgen maken lange trainingsdagen; maandag t/m donderdag van 09:00 uur – 15:00 uur. Wij leiden écht op en wellicht zit er een kans in dat ze door de goede prestaties / vooruitgang tijdens onze kampen bij de eigen vereniging vaker opvallen.”

Dingemans (voorzitter vv CDN ) Wij hebben van Ineveld leren kennen als een ambitieuze trainer die spelers beter kan maken. Daarnaast zal CDN grote voordelen halen uit de begeleiding vanuit de voetbalschool. Wij zijn er van overtuigd dat CDN hierdoor een stimulerende en kwalitatieve rol in de regio kan gaan spelen.

In juli en augustus van 2008 zal HOAC op de velden van vv CDN in Driebergen maximaal vier trainingsweken organiseren in week 29, 30, 31 en 32. “De locatie is echt perfect. Het ligt heel centraal in Nederland, het park is zeer goed te bereiken omdat het vlakbij de rijksweg A12 ligt. Verder is het een rustige groene omgeving en de vv CDN beschikt over de beste kunstgrasvelden die je kunt krijgen, kortom alle ingrediënten zijn aanwezig, zegt van Ineveld.”

Belangstellenden kunnen zich nu voor de challange voetbal trainingskampen inschrijven. Er is een beperkt aanname beleid om de kwaliteit te waarborgen. We nemen inprincipe iedereen aan maar vol = helaas vol. Inschrijven via de website van HOAC: http://hoac.come2me.nl. Via deze site is ook meer informatie te vinden over de organisatie, het kamp en andere activiteiten.

Ondernemer van het jaar

DOORN  De Ondernemers Koepel Heuvelrug organiseerde woensdag 16 januari de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het Cultuurhuis Pléiade. Vast onderdeel van de nieuwjaarsreceptie is de verkiezing tot ondernemer van het jaar. Deze is gewonnen door Kempenaar Autodemontagebedrijf.

Lees ook

Driebergse arts weer geregistreerd

DRIEBERGEN  Tonny Bakhoven uit Driebergen staat weer officieel geregistreerd als huisarts en mag haar beroep weer uitoefenen. Over twee jaar wordt opnieuw bekeken of de 75-jarige arts haar werk mag blijven doen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 18 januari 2008

Prins Bernhardlaan 30-32 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

T-99 en Bradsnyder in de Peppel

ZEIST Vrijdag 25 januari 2008 Spelen in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist de bands T-99 en Bradsnyder. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is €8,00

T-99
Vagabonds’ is de titel van het nieuwe T-99 album. 13 Originele zinderende tracks behandeld met de bekende T-99 formule…: een mix van rootsy, rockin’ en bluesy elementen, gepeperd met Oost Europese en Noord Afrikaanse invloeden. T-99, befaamd om hun eclectische aanpak, trekt met dit album de luisteraar binnen in hun muzikale kermis waar freaks, vuurvreters en levende kanonskogels huizen. Een album voor een ieder die het onverwachte liefheeft en het cliché wil vermijden.

Het Amsterdamse trio T-99 maakt naast staande bas, gitaar en drums ook gebruik van kleurrijke instrumenten als mandoline, ukelele, dozen en emmers. De magische interactie tussen zanger/ gitarist Mischa den Haring, zanger/drummer Martin de Ruiter en contrabassist Donné la Fontaine is ronduit indrukwekkend. Het sterke, voornamelijk zelf geschreven songmateriaal is smaakvol, provocerend en eigenwijs tegelijk.

T-99 heeft bewezen aan de absolute top te staan van de huidige Europese roots-scene. Met het in 2001 gelanceerde debuut album ‘Coo-Coo’ wist T-99 de binnen- en buitenlandse pers te verrassen wat resulteerde in lange lijst met optredens. Met de release van de deels in Amsterdam en Tucson, Arizona opgenomen CD ‘Strange Things Happen’ in 2004 wist T-99 de pers ditmaal te overdonderen. Met de opvolger ‘Cherry Stone Park’ uit 2005 kwam T-99 ook in de Europese belangstelling te staan. De band heeft zich de afgelopen jaren geprofileerd als een constante waarde op podia in België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, USA en Zwitserland. Het nieuwe album ‘Vagabonds’ is in mei 2007 uitgebracht op het Cool Buzz label.

Muziek van T-99 is inmiddels gebruikt in TV programma’s als NOS Studio Sport en de Keuringdienst van Waarde. De band voegde in haar bestaan onder andere Noorderslag, North Sea Jazz Festival, Waterpop, Popkomm (DE), Oerol, De Parade, Noorderzon, Eurosonic, Rhythm & Bluesfestival in Peer (BE), Moulin Blues, Blues Passions in Cognac (FR), Cahors Bluesfestival (FR) toe aan haar indrukwekkend lange speellijst. Daarnaast werden voorprogramma’s verzorgd bij Dr. John, Los Lobos, De Dijk en Little Feat.

Bradsnyder
Deze semi-heavy bluesrock formatie vond zijn oorsprong in Amersfoort, centraal Nederland, vroeg 2003. Ze spelen hoofdzakelijk de rockkant van de blues, zoals ze het zelf kwalificeren als powerblues maar als gevolg van de vrouwelijke vocalen, romantische ballads as well.

Astrid Onderwater is de zangeres die gracieus Loesje haar voetsporen betreedt die na 3 jaar haar hart volgt en een pub heeft overgenomen in Amersfoort genaamd ‘de Rooie Cent’ .

De rhythmesectie bestaat uit Peter Mestrum op de Fender Bass en Pim Bredschneyder op zijn Gretsch battery. De snaren, gevoelig beroerd door Bas Vincent and Richard Pool brutaal versterkt door vanWeelden amplification.
En last but not..you know..Ruben Sieraal op bluesharp.

Hemur Enge houdt de spanning erin

AMERONGEN  Hemur Enge heeft aan de uitwedstrijd bij Duko een welverdiend punt overgehouden. Hemur Enge had aan het begin het beste van het spel, maar Duko scoorde van afstand de score. De Amerongers verzuimden keer op keer korte kansen onder de korf te missen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Prak

Ingezonden door Hans Hermans
DRIEBERGEN  In de lichte en modern ingerichte werkkamer heerste een serene rust. Terwijl buiten de duister het won van de schemer, zat in het riante kantoor een man achter zijn bureau te mijmeren; hij verheugde zich op de warme hap. Zijn vrouw had net gebeld. Of hij op tijd thuis kon zijn; zij had zijn lievelingsprakje gemaakt.
De man schrok van de onverhoeds zoemende telefoon, die hij beantwoordde met een loom “ja?” “Ik heb hier meneer Lijnma, de baas van BusLink”, zei de secretaresse. “Geef maar door,” en na de klik, “goedenavond meneer Lijnma, u spreekt met de burgemeester.” “Dag burgemeester, sorry dat ik u zo laat stoor, maar er is net een ernstig ongeval gebeurd.” Terwijl de burgemeester rechtop ging zitten, vervolgde Lijnma: “Er is bij het station een scholier doodgereden door een afslaande bus.” “WAT?”, riep de burgemeester verschrikt, “dat meent u niet, hoe kon dat gebeuren?” “Tja,” zei Lijnma, “het is bij het station al heel lang een onoverzichtelijk zootje, zeker sinds daar de boel is gerenoveerd, maar de verkeerslichten het nog steeds niet doen. En volgens de chauffeur had die knul geen licht op zijn fiets.” De burgemeester zag het ledje van lijn twee oplichten en hij bitste: “Ik weet genoeg Lijnma, u hoort nog van mij, ik krijg een ander gesprek binnen.”

“Wie nou weer?”, snauwde hij tegen zijn secretaresse. “Ene meneer Bielsma van VoorSpoor”, en prompt prikte zij de lijn door. “Goedenavond edelachtbare, met Bielsma van VoorSpoor; ik bel u even over dat tragische ongeval bij het station.” “U meent het,” repliceerde de burgemeester met nauwelijks verholen sarcasme in zijn stem, “waar mag ik u mee van dienst zijn?” “Wel,” begon Bielsma voorzichtig, “ik heb begrepen dat de niet-werkende verkeerslichtinstallatie mede de oorzaak is van het ongeluk; uiteraard is VoorSpoor daar niet aansprakelijk voor. Jullie moesten zonodig de boel opleuken, terwijl straks het gehele gebied sowieso grondig op de schop gaat. Bovendien is het er niet écht veiliger op geworden; veel bussen denderen nu al over dat ingewikkelde fietspad dat overdreven grote plein op en af. Automobilisten kunnen niet meer rondrijden en moeten noodgedwongen op de rijbaan keren; levensgevaarlijk allemaal. Hoe dan ook, VoorSpoor heeft de koppeling tussen de spoorbomen en verkeerslichten niet verbroken, maar nu willen jullie wel dat wij deze herstellen, met zelfs nog meer gekoppelde stoplichten dan voorheen.” “Fijn, meneer Bielsma, u hebt uw punt gemaakt,” sneerde de burgemeester, “u hoort nog van mij” en hij verbrak direct de verbinding.

Een terneergeslagen burgervader zat zich achter zijn designbureau af te vragen hoe hij dit in vredesnaam aan de ouders van die verongelukte jongen moest uitleggen; volwassen kerels die al maanden als kleuters bakkeleien over het koppelen van verkeerslichten aan de spoorbomen.
Plots stond zijn secretaresse naast hem, ze vroeg zachtjes of ze nog iets voor hem kon doen. Met tranen in zijn ogen vroeg hij: “wil je een pizza voor me bestellen en mijn vrouw vragen of ze mijn prak in de koelkast wil zetten?”


Beste Hans,
In jouw columnesque ingezonden brief draag je geen oplossing aan. Je constateert alleen een feit dat als gevolg van strubbelingen tussen overheden en semi-overheden er in jouw visie een onveilige situatie is ontstaan.
De onlangs overleden verkeersdeskundige Hans Monderman pleitte voor zo weinig mogelijk verkeersregels en verkeersvoorzieningen omdat die een vals beeld van veiligheid geven.
In het geval van station Driebergen-Zeist lijkt het mij dan ook het best dat alle verkeerslichten verdwijnen (op die van het spoor na) en dat alle wegen gelijkwaardig worden (alle verkeer van rechts heeft voorrang). Het is een stuk goedkoper en we zijn verlost van het zwartepieten. Bovendien wordt de verantwoordelijkheid gelegd bij de individuele verkeersdeelnemers: zij kunnen zich dan niet langer verschuilen onder het nog steeds uitbreidende paternalisme van de diverse overheden.
Renk Knol, 18 januari 2008

Hans Monderman gaat ervanuit dat iedereen rekening met elkaar houdt. Dat is een utopie, op elk gebied. Het befaamde plein in Drachten, dat naar zijn ideeën is vormgegeven is een gedrocht. Van alle kanten en op allelei plaatsen duiken fietsers en voetgangers langs je heen. Ik ben er inmiddels aan gewend en als automobilist neem je gewoon voorrang omdat je ziet dat de voetgangers wel uitkijken. Kijk naar landen waar weinig of geen verkeersregels en/of tekens zijn, bijvoorbeeld India, Egypte enzovoort. Je zult er nauwelijks een auto zonder deuk aantreffen en er gebeuren meer ongelukken per dag dan in heel Nederland in een jaar.
Misschien dat we in dit kader ook de politie kunnen afschaffen (we controleren en spreken elkaar wel) en de belastingdienst (iedereen betaald netjes zijn of haar belasting). Nee, hier is gewoon een bestuurlijke en ambtelijke fout gemaakt die zo snel mogelijk moet worden hersteld voordat het verhaal van Hans echt uit gaat komen.
Jan-Koert Lange, 18 janauri 2008

Beste Renk,
Om drie redenen hoef ik geen oplossing aan te dragen. In de eerste plaats is het, je zegt het zelf al, een columnistische brief; columns zijn niet bedoeld om oplossingen aan te dragen. Overigens ben ik geen ‘verkeerslichten-aan-spoorbomen-koppeldeskundige’. In de tweede plaats is er al een (technische) oplossing, maar elk van de partijen is te beroerd om deze te betalen omdat ze elkaar beschuldigen van de ‘ontkoppeling’. En ten derde, over welke locatie hebben we het eigenlijk? Geeft mijn brief niet gewoon een willekeurige situatie weer die exemplarisch is voor het gedrag van al die bureelkleverige, afschuiverige kaboutertjes in dit land?
En Jan Koert, leuk dat je ook weer ‘in de lucht’ bent.
Hans Hermans, 18 januari 2008

‘Een columnesque ingezonden brief’, noemt Renk Knol het. Hans Hermans rept van een ‘columnistische brief’ en heeft het in de volgende zin over ‘column’. Hmm, interessant. De pennenvrucht wordt voor het lezerspubliek toch echt aangekondigd als ingezonden brief. De gemiddelde internetgebruiker huldigt het motto ‘What you see is what you get’. Zelf betitel ik Prak als een ingezonden column maar Leen Doeve mag nog tot zondag prominent columnisme bedrijven op de homepage. Is de column van Leen Doeve deze week trouwens wel een column? Of schreef hij soms een ingezonden brief?
De webmaster probeert er vast en zeker een vormvast geheel van te maken maar mij ontgaat deze momenteel.
Hugo Zelders, 19 januari 2008

Heuvelrugnieuws van zaterdag 19 januari 2008

Hoofdstraat 39 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Judith Koelemeijer in Literair Café Driebergen

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 27 januari treedt schrijfster Judith Koelemeijer op in het Literair Café Driebergen. Judith Koelemeijer (Wormer, 1967) studeerde Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam en volgde de Post-doctorale Opleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Vanaf 1994 werkt zij als journalist; tot 2000 in vaste dienst bij de Volkskrant, daarna als freelancer.

Eind 2001 verscheen haar debuut: de waargebeurde familiegeschiedenis Het zwijgen van Maria Zachea, over de grote familie van Koelemeijers eigen vader. Het is de voor velen herkenbare geschiedenis van een groot, katholiek gezin in tijden die razendsnel veranderden. Maar het is ook het eigentijdse verhaal van twaalf broers en zussen die samen moeten beslissen over leven en dood van hun stille moeder – en daarbij angstvallig proberen de harmonie te bewaren. Het zwijgen van Maria Zachea werd bekroond met de Zaanse Cultuurprijs (2002), de NS-Publieksprijs (2002) en het Gouden Ezelsoor (2003) voor het best verkochte literaire debuut. Recensent Jan Blokker vergeleek het boek met Montaillou van de Franse historicus Le Roy Ladurie: “Montaillou in het 20ste-eeuwse Wormer”, én met De eeuw van mijn vader van Geert Mak. “Historici van de toekomst zullen hun vingers aflikken bij het rijke materiaal”, aldus Blokker.

Deze maand verschijnt Koelemeijers nieuwste roman, Anna Boom, waarin zij het -ook weer waargebeurde- levensverhaal van Anna Boom reconstrueerde. Voor dit boek deed zij historisch onderzoek en reisde samen met de hoofdpersoon naar Italië, Oostenrijk en Hongarije.

De middag begint om 14.30 uur en vindt plaats in Champ’Aubert, Boterbloem 1 in Driebergen. Kaarten à € 10,-   zijn aan de zaal verkrijgbaar of in de voorverkoop bij Boekhandel Jac. Baas, Traay 4 in Driebergen.
Overige programma-onderdelen seizoen 2007-2008

  • 5 maart Stefan Brijs
  • 9 april Pieter Steinz

Koninklijke erepenning voor Historische Vereniging Rhenen

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum heeft donderdagavond een koninklijke erepenning overhandigd aan de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en Omstreken. De HVOR viert dit jaar haar 100-jarig jubileum.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Welzijnsstichting gaat jeugdhonk besturen

AMERONGEN  Het bestuur van het jeugdhonk heeft eind december haar functie neergelegd. Reden hiervoor is aldus ex-voorzitter Thomas Delfgou, het niet serieus genomen door en het gebrek aan steun vanuit de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap 

Open Dag Heuvelrug Muziekschool

DOORN  Op zaterdag 26 januari organiseert de Heuvelrug Muziekschool haar jaarlijkse Open Dag. Op deze dag kan iedereen kennis maken met de docenten en de verschillende instrumenten waarop op de school les wordt gegeven.

Lees verder op de website van De Kaap 

Heuvelrugnieuws van zondag 20 januari 2008

Nijendal 20 Driebergen: Saab dealer
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.05 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Theatergroep Flint speelt Ierse Tijgers

AUSTERLITZ  Theatergroep Flint brengt op zondag 27 januari de voorstelling Ierse Tijgers, een gepassioneerd pleidooi voor de Ierse cultuur. Een tapasconcert vol prachtige ballades, gedichten van Oscar Wilde en W.B. Yeats en teksten van de Ierse rebelschrijver Brendan Behan over zijn IRA-tijd. Kook niet thuis: vanaf 16.30 uur zijn hapjes verkrijgbaar aan de tapasbar, de voorstelling begint om 17.30 uur. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.

Theatergroep Flint o.l.v. Felix Strategier maakt al bijna 30 jaar muziektheater voor een breed publiek. De vlijmscherpe, humoristische hommage aan Ierland is een groot succes. Trouw schreef over Ierse Tijgers: Het maakt een avondje ! bij Flint tot een poetisch en muzikaal aangename gebeurtenis. En NRC Handelsblad: Heftig en licht melancholisch.

zondag 27 januari, 17.30 uur
entree 15,- | studenten, scholieren, CJP 10,- | kinderen 7,50

Geweldplegers aangehouden

ZEIST  In de nacht van vrijdag op zaterdag werd omstreeks vier uur een jongen, 17 jaar uit Soesterberg, op de Slotlaan door een groepje jongens om onbekende reden geschopt en geslagen. Op basis van een opgegeven signalement kon de politie op de Jagerlaan twee jongens aanhouden op verdenking van dat geweld. Beide jongens, 16 en 17 jaar uit Utrecht en Schalkwijk, zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Het wapen van Rijsenburg op tv

door Hugo de Jong
DRIEBERGEN Vanochtend waren de eigenaren van “Het wapen van Rijsenburg” (Onno Zuurbier en Fabienne van Dormael) en hun chefkok (Peter van de Wetering) bij het RTL7 programma Business Class te gast om het nodige over hun restaurant te vertellen. Ondertussen maakte de chefkok een heerlijk gerecht voor de hoofdgasten.


Wat is dit nu voor bericht. Wat is ‘het nodige’ en heeft Hugo de Jong de heerlijkheden ook geproefd?
Anthon Keuchenius, 20 januari 2008

Sja, als het nu gemeld was vóór de uitzending, dan hadden we het zelf kunnen zien en beoordelen.
Michiel van der Vlist, 20 januari 2008

Michiel, Business Class, voor mij ongeveer het engste reclameprogramma van Nederland, wordt altijd ’s avonds laat herhaald. Wie is Hugo de Jong?
Hans Hermans, 20 januari 2008

Vernieling busruit

ZEIST  Vrijdagavond reed tegen elf uur een bus vanuit de Kerkebosch de Jagersingel op toen met een harde klap een ruit van de bus werd ingegooid. Behalve de schrik van passagiers, raakte gelukkig niemand gewond. Mogelijk dat de ruit is ingegooid door twee jongens die op het fietspad met een fiets stonden. Het ging om jongens in de leeftijd van 16 en 17 jaar met donkere jassen. De politie verzoekt de jongens zich te melden en eventuele andere getuigen die iets gezien hebben via het telefoonnummer 0900 – 8844.

Veiligheid burgers op tafel in ‘De Politieke Gelaghkamer’

AMERONGEN  Op donderdag 24 januari 2008 zullen Burgemeester Frits Naafs (Gem. Utrechtse Heuvelrug) en Burgemeester Guus Swillens (Gem. Wijk bij Duurstede) de tafelgasten zijn van presentator Wil Koet in het ‘live’ Radio 90 fm programma ‘De Politieke Gelaghkamer’.

Lees verder op de website van De Kaap 

Dalto/DSB verliest dure punten

DRIEBERGEN  Dalto/DSB met 1 punt meer dan tegenstander Fortuna uit Delft moest winnen om de aansluiting bij de eerste vier plaatsen te houden. Plaatsen die recht geven op deelname aan de kruisfinales. Echter, Fortuna heeft de punten ook hard nodig en was naar Driebergen gekomen voor een overwinning. De D-side van Dalto had zijn best gedaan en was massaal naar Hoenderdaal gekomen om hun ploeg met getrommel en gezang aan te moedigen. Ook Fortuna had een rood/wit uitgedoste supporterschare meegenomen. Aan de inzet van de Dalto-supporters heeft het dan ook zeker niet gelegen dat de 2 punten uiteindelijk naar Fortuna gingen.

Dalto/DSB kwam heel sterk uit de startblokken door een 1-hands doelpunt van Henriet Brandsma binnen 30 seconden. Fortuna antwoordde pas 4 minuten later met het eerste doelpunt. Het tweede doelpunt mocht er ook zijn; na een doorbraak speelde de jarige Bob de Jong de bal door naar Jorrit Bergsma die niet aarzelde en scoorde. De ploegen waren aan elkaar gewaagd en er werd geen bal of positie cadeau gegeven. De scheidsrechter moest daarom al vroeg laten merken dat hij er was. Dat leverde Riko Kruit al na 14 minuten spelen een rode kaart op. Bij een duel om de korfpositie voor het nemen van een vrije bal werd hij door zijn tegenstander klem gezet. Hij reageerde daarop met een slaande beweging en daar staat rood op. Een gele kaart voor zijn tegenstander wegens uitlokking was overigens niet onverdiend geweest, maar bleef achterwege. Het strijdplan van Dalto moest daarop worden omgezet. Maruli Groothuis kwam in de ploeg voor Riko Kruit. Dalto was niet aangedaan door dit incident en Jos Roseboom scoorde van afstand 3-3. Toch had Dalto hierna een mindere fase, mede doordat een lange Fortuna-dame (1.83) zich constant liet zakken en veel ballen onderschepte. Daarnaast maakte Dalto wat plaatsfouten en was de bal te vaak na 1 schot weg. Fortuna profiteert en loopt uit naar 3-6. Coach Erik Wolsink grijpt in door Simone Timmerman te wisselen voor de meer aanvallende Sietske van de Sande die de lange Fortuna-dame moet gaan weghouden bij de korf. Henriet Brandsma en Bob de Jong brengen Dalto weer helemaal terug in de wedstrijd en vanaf dat moment gaat de strijd weer helemaal gelijk op. Net voor rust komt Dalto op een belangrijke 9-8 voorsprong door een schot van Maruli Groothuis.

In de rust vindt “de supporter van de avond” verkiezing plaats. Elmer Groot Hulze had zich het mooist uitgedost.

Na rust zorgen weer Henriet Brandsma en Bob de Jong voor een 3 puntsmarge en Fortuna lijkt aangeslagen. Echter, vanaf dat moment neemt de aanvoerder van Fortuna zijn ploeg op sleeptouw. Hij speelde een belangrijke rol met zijn 8 doelpunten en het in toom houden van Jos Roseboom. Fortuna komt bij 12-12 weer langszij en neemt het initiatief over. Dalto loopt vanaf dat moment om onverklaarbare redenen achter de feiten aan, wil wel, maar het lukt niet meer. Ilona van den Berg, in de ploeg gebracht voor Henriet Brandsma geeft iedereen weer hoop door gelijk uit haar eerste schot te scoren. De achterstand is dan nog 1 punt en iedereen gaat er nog eens goed voor zitten, maar Fortuna, beschikkend over een zuivere schutter op belangrijke momenten, geeft de winst niet meer uit handen en speelt de wedstrijd professioneel uit. Eindstand 17-19. Een duur verlies voor Dalto dat door dit resultaat steeds verder achterop komt en nog maar 2 ploegen qua punten onder zich heeft. De komende 3 wedstrijden speelt Dalto, zonder Riko Kruit, uit te beginnen tegen PKC.

Doelpunten: Bob de Jong (5), Jorrit Bergsma (4), Henriet Br

Heuvelrugnieuws van maandag 21 januari 2008

Akkerweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur
temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Provinciaal apparaat vlot

UTRECHT  Sinds de invoering van de verordening “dwangsom bij niet tijdig beslissen” is er bij de Provincie Utrecht één keer een beroep gedaan op deze verordening. Bovendien is in dit geval door de provincie een maximale vergoeding betaald van € 1260,-.
De verordening “dwangsom bij niet tijdig beslissen” geeft inwoners, bedrijven en instellingen in de provincie Utrecht de mogelijkheid om de provincie aan te spreken op het niet tijdig beslissen over een aanvraag of bezwaarschrift. Wanneer de provincie aanvragen en bezwaarschriften niet op tijd afwikkelt, moet zij – onder bepaalde voorwaarden – de aanvrager een dwangsom betalen.

De Provincie Utrecht kent de regeling sinds september 2006 en was daarmee één van de eerste bestuursorganen in ons land die de regeling invoerde. Inmiddels zijn er meer bestuursorganen – zoals provincies en gemeenten – waar de verordening van kracht is. Zij lopen hiermee vooruit op de wettelijke regeling die op 1 januari 2009 in werking treedt en dan geldt voor alle bestuursorganen in Nederland.

De vergoeding die de provincie heeft betaald heeft betrekking op een bodemsanering. Dit verzoek werd in praktijk weliswaar in behandeling genomen, maar de actie werd door onvoldoende interne communicatie niet schriftelijk teruggekoppeld aan degene die dit verzoek had ingediend.

Het uitgangspunt van de verordening is dat niet alleen burgers zich aan wettelijke termijnen moeten houden (en sancties krijgen als ze dat niet doen), maar dat hetzelfde ook geldt voor de overheid. Wanneer een aanvrager een bestuursorgaan schriftelijk in gebreke stelt, heeft het bestuursorgaan nog twee weken de tijd om een beslissing te nemen. Is er ook na die twee weken nog geen beslissing, dan moet het bestuursorgaan een dwangsom betalen aan de aanvrager. De eerste veertien dagen is dat € 20,- per dag, daarna loopt dit op tot € 30,- en € 40,- per dag met een maximum van 42 dagen ofwel € 1.260,-.

De Provincie Utrecht wil in de toekomst meer aandacht besteden aan actieve bekendmaking van de verordening, bijvoorbeeld door het plaatsen van meer informatie en voorlichting op haar website.

Elja Douma beste zwemster op derde Heuvelrugwedstrijd

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag heeft zwemvereniging de Zwoer haar derde Heuvelrugwedstrijd georganiseerd. Het aantal inschrijvingen was ook deze keer weer erg hoog. De programma’s waren uitgelezen voor volhouders op de langere afstanden. Het leek wel of de clubs die meededen, juist ook deze langere afstanden wilden testen bij hun pupillen. Dit betekende achter wel dat de wedstrijd langer ging duren dan normaal. Elke aanwezige, zowel de juryleden als de sporters, hebben zich uitzonderlijk weten in te zetten op uithoudingsvermogen en concentratie en konden de gehele wedstrijd tot een goed einde brengen.

vergroot foto

De zwemmers en zwemsters van De Zwoer bereikten wisselende resultaten. Elja Douma had echter geen boodschap aan de zware wedstrijd en verbeterde haar persoonlijke beste tijden op de 50 meter rug- en vlinderslag en op de 100 meter schoolslag.
Deze wedstrijden zijn onder meer mogelijk door de steun van McDonald’s Huis ter Heide, Van Gorkom Woninginrichting, Bakkerij De Korenaar, Maram Interimmanagement e.a.

Vrouwencomité Leersum opgeheven

LEERSUM  Na vijftig jaar actief te zijn geweest, heeft het Interkerkelijk Vrouwencomité van Leersum zichzelf opgeheven.

Lees verder op de website van het AD/UN

Inbrekers gestoord

ZEIST  Rond 19.00 uur kwam de 68-jarige bewoner van een bovenwoning aan de Rozenstraat thuis. Toen hij zich op de eerste verdieping bevond, hoorde hij gestommel op de tweede verdieping. Hij liep naar het balkon en zag dat daar een ladder stond. Vervolgens zag hij twee jongens op de tweede verdieping in zijn dakgoot lopen. Het tweetal liep naar de buren, sprong van de dakgoot op het balkon en vervolgens naar de begane grond. Zij gingen er via de Tulpstraat vandoor.

De verdachten waren via de ladder naar het dak geklommen. Zij hadden daar een raam opengebroken en waren de woning binnengegaan. Kennelijk werden zij door de thuiskomst van de bewoner vroegtijdig bij hun criminele activiteiten gestoord. Zij hadden waarschijnlijk nog geen kans gezien iets te stelen.

De verdachten waren twee jongens met een tenger postuur en 16-17 jaar oud. Zij droegen beiden donkere kleding en één van hen had een capuchon op.

Aan getuigen die de inbraak hebben gezien of de verdachten op of in de omgeving van de Rozenstraat/Tulpstraat hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.


Waren die inbrekers nu gestoord of gestoord? Want als ze gestoord waren, hadden ze zich nooit kunnen storen aan het feit dat ze werden gestoord. En als ze niet gestoord waren, vonden ze het storend genoeg dat ze waren gestoord, anders waren ze er waarschijnlijk niet vandoor gegaan. Goed beschouwd is het storend dat uit de titel niet goed is af te leiden of de inbrekers gestoord waren of waren gestoord. In het eerste geval zouden ze nog steeds steeds gestoord zijn.
Hans Hermans, 21 januari 2008

Uit de titel is alleen maar af te leiden dat de inbrekers tijdens hun ‘werkzaamheden’ gestoord werden omdat inbrekers per definitie gestoord zijn.
Renk Knol, 21 januari 2008

Open repetities EMM

LEERSUM  Afgelopen jaar heeft men vele malen kunnen genieten van de muzikale presentaties van muziekvereniging EMM uit Leersum, zoals optochten en concerten. Natuurlijk wil EMM ook dit jaar weer haar beste beentje voor zetten op muzikaal gebied. EMM zoekt echter versterking van de geledingen.

Lees verder op de website van De Kaap 

Postduif kampioenen

AMERONGEN  Onlangs vond de kampioenenhuldiging plaats van de postduivenliefhebbers van CCG 7. Postduivenhouders uit deze kring komen uit Doorn, Leersum, Amerongen, Langbroek,Scherpenzeel, Veenendaal, Wijk bij Duurstede,Elst en Renswoude.

Lees verder op de website van De Kaap 

Overal op de Heuvelrug het ja-woord geven

DOORN  Op een rotonde het ja-woord geven kan nog niet, maar wel in je favoriete restaurant. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het mogelijk gemaakt op een locatie naar eigen keuze te trouwen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Zwemmers de Zwoer actief op Masters

DRIEBERGEN  Dit weekeinde werd in Eindhoven de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2008 gehouden. Dit zijn zwemwedstrijden voor zwemmers van 25 jaar of ouder. Het internationale Mastersmotto is: fitness, friendship and understanding. Dennis de Groot en Paul van der Voort zijn dit weekeinde op diverse afstanden tijdens deze Masters in actie gekomen. Dennis wist op zijn favoriet slag, de schoolslag, op de 50 meter beslag te leggen en op 200 meter stond Dennis op het podium met een derde plaats. Paul (1962) kon met een persoonlijk record op de 1500 meter vrije slag en een vierde plaats op de 400 meter wisselslag terugzien op een geslaagde wedstrijd.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 22 januari 2008

Jachtlaan Driebergen: toegang ijsbaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.30 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling 2008

ZEIST  Tel minstens 1 uur op 1 dag in het weekend van 26 en 27 januari alle vogels in uw tuin of op uw balkon en geef dit door via www.tuinvogeltelling.nl
Daar hoeft u echt geen vogelkenner voor te zijn. Als u een mus van een merel kunt onderscheiden bent u al een heel eind. Na het weekend stelt Vogelbescherming de Nationale Tuinvogel toptien 2008 samen.

Ze worden steeds jonger

MAARSBERGEN  Een 14-jarige meisje uit Capelle aan den IJssel werd in de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 januari aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal van een auto.

Rond 01.30 uur zagen agenten een auto op de carpoolplaats aan de Woudenbergseweg geparkeerd staan. Zij reden langs de auto en zagen dat twee personen op de achterbank zaten. Kennelijk zag het tweetal de agenten ook: zij sprongen uit de auto en gingen ervandoor. Bij een onderzoek in de omgeving hielden de agenten één van de verdachten, een 14-jarige meisje uit Capelle aan den IJssel, aan. Het contactslot van de auto bleek te zijn geforceerd en de auto was kennelijk van diefstal afkomstig. De verdachte is in het politiebureau ingesloten. Het onderzoek naar haar en haar medeverdachte wordt voortgezet.

Arena maakt korte metten met KCD

RHENEN  In sporthal ’t Gastland in Rhenen stond afgelopen zaterdag de korfbalderby tussen Arena en KCD uit Doorn op het programma. Een affiche voor spraakmakende wedstrijden met veel publiek. Ook zaterdag was dit weer het geval.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Super Cup ZVTA

AMERONGEN  ZVTA organiseerde ook dit jaar weer de Supercup editie. Deze wedstrijd wordt jaarlijks gespeeld in het kader van de kampioen tegen de bekerwinnaar van het afgelopen seizoen.

Lees verder op de website van De Kaap 

‘Tijdens trainingen zie je een kind zich echt ontwikkelen’

DRIEBERGEN  Steven Hulst (38) werd dinsdag in zwembad De Zwoer in Driebergen overvallen door een cameraploeg van Z@pp, het kinderprogramma op Nederland 3. 

Lees verder op de website van het AD/UN

Man licht gewond

MAARN  Aan het begin van de avond stak gisteren een man uit Utrecht op de Briedelaan de rijbaan over. Hij sprong over de vangrail die de hoofdrijbaan van de ventweg scheidt. Daarbij zag hij vermoedelijk niet dat over die ventweg een 72-jarige automobilist uit Maarn naderde. De Utrechter werd door de auto aangereden. Het slachtoffer werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht maar mocht na behandeling het ziekenhuis verlaten.

Toch weer ambtenaren in oude raadhuis Maarn

MAARN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug neemt het voormalig gemeentehuis van Maarn weer in gebruik. De kraakwachten hebben het pand inmiddels verlaten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Voedselbank Zeist heeft het steeds drukker

ZEIST  De Voedselbank in Zeist heeft sinds zijn oprichting juni vorig jaar met een groeiend aantal klanten te maken. Begonnen de hulpverleners met twaalf mensen die aan de voorwaarden voldeden voor ’n wekelijks voedselpakket, inmiddels zijn dat er zeventig.

Lees verder op de website van het AD/UN

Engelse dubbeldekker promoot Rhenen

RHENEN  Om haar 750-jubileum te promoten heeft de gemeente Rhenen een authentieke Londense dubbeldeksbus laten overkomen. Bij aankomst in Nederland bleek de bus 15 centimeter te hoog.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


Wat een triest bericht. Originele Londense dubbeldeksbussen zijn met bosjes te huur in Nederland. Maar nee hoor, de gemeente Rhenen moest er weer speciaal een over laten komen, die dan ook nog te hoog bleek te zijn. En de eigenaar van die bus vond het geen enkel probleem dat het dak er zomaar tijdelijk werd afgezaagd? Wederom een staaltje van ambtelijke en bestuurlijke eigenwijsheid, die bovendien tot verspilling van belastinggeld heeft geleid. Maar dan de grote vraag, wat heeft een Londense dubbeldekker te maken met het 750-jarig bestaan van Rhenen? In die 750 jaar is de gemeente er alleen maar dubbeldommer op geworden.
Hans Hermans, 22 januari 2008

Heuvelrugnieuws van woensdag 23 januari 2008

De Warande Driebergen: vijver met grazende ganzen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Waarom Jood?

DRIEBERGEN  Op woensdag 30 januari houdt prof. dr. H.M. van Praag een lezing in Driebergen op uitnodiging van de werkgroep Kerk en Israël. Professor van Praag is psychiater en een psychiater tracht beroepshalve bij anderen de psyche te doorgronden. Als geen ander moet hij ook bereid en in staat zijn de eigen psyche te onderzoeken. In deze lezing geeft prof. van Praag zich rekenschap van de waarde en betekenis van zijn Jood-zijn in en voor zijn leven. Hoe combineert hij zijn religieus en wetenschappelijk bestaan? Het gaat in deze lezing dus om een zeer persoonlijk antwoord op de waaromvraag van het Jood-zijn: ‘Het gaat over mijn jodendom en om de waarden en basisideeën uit het jodendom die voor mij essentëel en existentiëel zijn’. De oprechtheid en integriteit van Van Praag roepen bij ons niet alleen respect op, maar ook empathie en (h)erkenning. Impliciet worden we gestimuleerd tot een eigen antwoord op de waaromvraag van ons christen-zijn. Na de pauze is er zoals gewoonlijk gelegenheid om vragen te stellen.

Professor H.M.van Praag is emeritus hoogleraar psychiatrie aan de universiteiten van Groningen, Utrecht en Maastricht en aan het Albert Einstein College of Medicine in New York. Hij is actief op het vakgebied ‘religie, spiritualiteit en psychiatrie’ en is als wetenschappelijk adviseur verbonden aan het AZM. Dit jaar verschijnt zijn boek ‘God en Psyche, de redelijkheid van het geloof’.

Plaats: Maranathakerk, Melvill van Carnbeelaan 34
Aanvang: 20.00 uur
Kosten: € 3.-

Kampioensmaal voor jonge badmintonners

DOORN  Het was feest, afgelopen zaterdag in Sporthal Steinheim. Met een heerlijk maaltje patat met frikadellen vierde Badmintonclub Doorn dat het tweede en derde jeugdteam kampioen zullen worden in de competitie.

Lees verder op de website van De Kaap 

Aanrijding

MAARSBERGEN  Rond 22.10 uur reed dinsdag 22 januari een 20-jarige automobilist uit Overdinkel over de Woudenbergseweg, komende uit de richting van Leersum. Vlak voor de oprit naar de Rijksweg A12 sorteerde de 20-jarige automobilist links voor om de oprit op te rijden. Mogelijk doordat hij door de weerspiegeling van de koplampen van een auto achter hem verblind werd, zag hij niet dat een 30-jarige automobiliste uit Doorn hem over de Woudenbergseweg tegemoet kwam. De Overdinkelaar reed de kruising op, met een aanrijding tot gevolg.
De Doornse automobiliste is met onbekend letsel per ambulance naar het Diakonessenhuis in Utrecht gebracht. Geen van de betrokken bestuurders had (te veel) gedronken.

Verschillende lezingen

DRIEBERGEN Rond half een uur reed gisteren een 21-jarige man uit Driebergen met zijn auto over de Hoofdstraat. Daar passeerde hij een groepje jongeren, van wie één zijn middelvinger naar hem opstak. De 21-jarige man keerde zijn auto en ging verhaal halen bij de jongelui. Daarna verschillen de lezingen.

De jongelui verklaarden dat de automobilist op hen inreed, dat zij weg moesten springen en er vervolgens een schermutseling was ontstaan, waarbij de auto schade opliep.

De automobilist verklaarde te zijn teruggereden om de jongelui op hun gedrag aan te spreken. Vervolgens hadden zij zijn auto vernield.

De politie werd gewaarschuwd en hoorde de beide versies van het verhaal. De versie van de jongelui werd bevestigd door twee getuigen op een fiets. Daarop werd besloten alle betrokken aan te houden. De jongelui, vijf jongens in de leeftijd van 18 tot 20 jaar en afkomstig uit Leersum, Wijk bij Duurstede, Doorn, Zeist en Driebergen en de automobilist werden aangehouden.

In overleg met een hulpofficier van justitie werd besloten dat beide partijen voor de schade aan de auto, ongeveer €1500, zouden opdraaien. De jongelui zouden €750 betalen en de automobilist zelf ook. Allen konden zich in deze afhandeling vinden.


Vreemd verhaal. Je zou verwachten dat, als vijf personen en bovendien twee getuigen verklaren dat de automobilist op de vijf personen is ingereden, de automobilist poging tot doodslag ten laste zou worden gelegd.
Hans Hermans, 23 januari 2008

‘Rond half een’, reed de 21-jarige man in zijn auto over de hoofdstraat, zo staat er geschreven in het bericht. Half een ’s nachts of was het op klaarlichte dag, even na het middaguur? Over verschillende lezingen gesproken. Dit maakt nogal verschil. Bij daglicht zouden er op de Hoofdstraat veel meer getuigen gepasseerd moeten zijn die de verschillende lezingen kunnen weerleggen of juist bevestigen. Twee getuigen op een fiets is een wat schamel aantal als je weet dat er de hele dag door een eindeloze verkeerstroom over de N225 heen dendert. 
Het gaat hier vermoedelijk dus om ‘rond half een’ ’s nachts.
Hugo Zelders, 23 januari 2008

Het was middag
Renk Knol, 23 januari 2008

Vermoedelijke vreemdeling en te veel op

ZEIST  Rond half vijf controleerden agenten vanochtend een automobilist op de Laan van Henegouwen. De man, 28 jaar oud en woonachtig in Zeist, had te veel gedronken en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de verdachte 465 ug/l, meer dan twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en rijden zonder rijbewijs.

Daar de man zich niet kon legitimeren en mogelijk illegaal in Nederland verblijft, is hij na verhoor overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Waar je al niet van kunt schrikken

RHENEN  Rond twee uur ’s middags zag een 28-jarige vrouw gisteren dat haar 23-jarige overbuurman zich voor het raam in zijn woning stond te bevredigen. De vrouw schrok hier van en belde de politie.
De verdachte werd aangehouden voor openbare schennis van de eerbaarheid. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.


Waarschijnlijk wordt in andere delen van Nederland niet de politie gebeld maar de helpende hand geboden.
Renk Knol, 23 januari 2008

Sinds wanneer krijg je een proces verbaal voor openbare schennis van de eerbaarheid als de bevrediging in je eigen woning plaatsvindt? De woning is toch geen openbaar eigendom tenzij het de ambtswoning van een burgemeester is. De man had het beter vandaag kunnen plannen omdat de politie op woensdag actie voerde.
Jan-Koert Lange, 23 januari 2008

Heuvelrugnieuws van donderdag 24 januari 2008

Jachtlaan Driebergen: achterzijde 25 t/m 35
foto: © Renk Knol
tijd: 12.55 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Collectanten gezocht voor 10 t/m 16 februari

DRIEBERGEN  De landelijke collecteweek is voor Amnesty inmiddels een belangrijke inkomstenbron. In 2007 werd door 18.000 collectanten maar liefst ruim 1,5 miljoen euro opgehaald. Het is het hoogste bedrag dat een Amnesty-collecte ooit opleverde. In februari 2008 willen we dit record verbreken. We zijn nu heel druk bezig met de voorbereiding.

Kunt u twee uurtjes missen en wilt u (alleen of met zijn tweeën) op straat of huis aan huis collecteren? Meld u dan aan als collectant! Hoe meer collectanten, hoe meer deuren er voor ons opengaan.

U gaf in 2007 royaal om vrijheid!

Bijna 18.000 vrijwilligers gingen in februari de straat op om geld op te halen. Amnesty en ook de lokale groep Driebergen-Doorn dankt alle vrijwilligers en giftgevers voor hun inzet en gulheid!

Wilt u ook meedoen? Graag! Meld u dan hier aan als collectant: 0343-517095

Bewoner Erica wil niet wijken

ZEIST  Het Ericaterrein in het Schaerweijdebos bij Zeist wordt teruggegeven aan de natuur. Dieren moeten via dit stukje natuur de weg kunnen vinden naar het nog aan te leggen ecoduct over de snelweg A28.

Lees verder op de website van het AD/UN

Niet stoppen

DOORN  In de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 rond twee uur reden agenten op de Amersfoortseweg achter een automobilist en wilden hem controleren. Zij gaven hem een stopteken, maar in plaats van te stoppen reed de automobilist door. Ook het seinen met groot licht leverde geen resultaat op. Na het aanzetten van de zwaailichten reed de verdachte eerst nog door, maar stopte uiteindelijk op de Ghentlaan.
De verdachte, een 52-jarige man uit Doorn, bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden.
Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 285 ug/l, terwijl 220 ug/l het wettelijke maximum is. Tevens bleek dat de verdachte niet in het bezit was van een rijbewijs.

Ton Fichtinger (D66) uit gemeenteraad

DOORN  Na 12 jaar als D66 raadslid doet Ton Fichtinger een stap terug. Hij maakt onder voorbehoud plaats voor Jan Willem Eggink. Eggink is al actief in de Commissie Welzijn. Fichtinger blijft betrokken als lid van de Commissie Ruimte.

Lees verder op de website van De Kaap 

Burgers zijn onze ogen en oren

DOORN/MAARN  Marco Minjon is sinds september 2007 wijkagent in Maarn. Samen met collega Frans Schouten, zijn zij het eerste aanspreekpunt binnen de politie voor de bewoners van Maarn en Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap 

Primeur voor Chr. Basisschool De Triangel

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een landelijke primeur. Donderdagmiddag werd bij de Christelijke Basisschool De Triangel in Doorn het eerste verkeersbord van Dick Bruna onthuld.

Zie ook


Als verkeersaanduidingen, die er toch moeten zijn, eens vaker vorm worden gegeven door kunstenaars zal dit het straatbeeld verfraaien. Het aangename met het nuttige verenigen. Kunst in de openbare ruimte en nog functioneel ook.
Een voorrangsbord aangekleed door Viktor & Rolf lijkt me wel wat. De parkeerautomaten van de hand van Joep van Lieshout zijn beslist een aanwinst in vergelijking met de grijze, grauwe eenheidsworst die overheden nu plachten neer te zetten.
Hugo Zelders, 24 januari 2008

Was er vorig jaar niet een hele discussie, ook in Doorn, over een school (de Kameleon), waar een kunstwerk op de muur was aangebracht? Over kunst valt niet te twisten, maar de duidelijkheid moet voorop staan. Dick Bruna heeft altijd erg duidelijke afbeeldingen. Dat kan ik van de anderen zoals Joep van Lieshout ook wel zeggen, maar ze kunnen nogal afleiden (Body Bar 4 bijvoorbeeld). Maar voor de Pleiade zou die niet misstaan en leuk voor de afterparty na een raadsvergadering. Toegepaste kunst.
Jan-Koert Lange, 24 januari 2008

Wat een modernistisch, pseudopedagogisch geleuter allemaal. Dachten jullie nu werkelijk dat een kind beter gaat opletten door zo’n maf bord? Het hedendaagse verkeer vormt een voortdurende bedreiging voor het spelende kind; slechts keiharde, voortdurend repeterende verkeerseducatie zal helpen, niet zulke softe borden. Overigens ontsiert elke bord het straatbeeld, zoals trouwens alles het straatbeeld ontsiert, ook de straat zelf, zeker in ons overbevolkte land met teveel blik op rubber; alleen échte natuur ontsiert niet.
Hans Hermans, 24 januari 2008


Dat is grappig, de straat ontsiert het straatbeeld volgens Hans. Maar dan hebben we nu een gezamenlijk probleem want zonder die ontsierende straat is er geen straat en is een “modernistische, pseudo-pedagogische discussie” (wat dat dan ook moge zijn) over straatbeelden bij voorbaat onzinnig. Evenals de bijbehorende bebording en straatmeubilair. Dus de oplossing is: Geen straten meer aanleggen, dan is er geen straatbeeld en houden we een landschap over. Dan valt er ook niet meer te zeuren dat je ergens moeilijk kunt komen natuurlijk. Ik dacht eerst nog even dat we een dorpsbeeld overhielden, maar dat is fout, want bij een dorpsbeeld horen straten en die hebben we zojuist afgeschaft. Nederland wordt overzichtelijk.
Teunis Reedijk, 26 januari 2008

Heuvelrugnieuws van vrijdag 25 januari 2008

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Robert Wassens
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Hardcore in De Peppel

ZEIST  Vrijdag 1 februari 2008 Spelen Born From Pain & All for Nothing in De Peppel, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21:00 en de entree is €8,00

Born From Pain
Als er een prijs bestond voor de meest hardwerkende band in Nederland, dan zou Born From Pain daar meteen aanspraak op maken. Gemiddeld staat de band zo’n 250 keer per jaar op de planken in binnen- als buitenland. De band heeft inmiddels met ongeveer iedere grootheid in het genre het podium gedeeld. Van Madball, Biohazard, Hatebreed tot aan Sick Of It All en Agnostic Front. Het gloednieuwe album ‘War’ gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat ze zelf bij dit exclusieve rijtje gaan horen. De plaat staat vol brute metal/hardcore van uitzonderlijke kwaliteit. In plaats van voortdurend op volle slagkracht te opereren, wordt op ‘War’ het tempo meerdere malen een tandje teruggeschroefd, om ruimte te maken voor meer dragend gitaarwerk en dito hooks. De plaat staat als een huis. En met de vorige knallers ‘In Love With The End & Sands Of Time’ nog in de achterzak wordt het gegarandeerd een keiharde show van deze sympathieke Limburgers.

All for Nothing
Deze Rotterdamse band speelt hardcore zoals het bedoelt is. Energiek, sing-a-long refreinen, soms melodieus maar meestal recht in je gezicht en keihard!
De band begon in 2002 en in juli 2004 zag het eerste album “Start at Zero” het levenslicht. Na enkele bandwisselingen en een demo met 4 nummers, om het publiek aan de dame aan de microfoon voor te stellen, komt in 2007 het eerste volledige album uit. “Can’t Kill What’s Inside” wordt positief ontvangen door zowel fans als de media. Tel daar de enorme hoeveelheid optredens bij op en het kan niet anders dan dat we nog een hoop gaan horen van deze heren en dame.

Nieuwe wethouder voor Utrechtse Heuvelrug

DOORN  De heer Clemens van der Burg (61) wordt door het CDA voorgesteld als kandidaat-wethouder in de vacature die is ontstaan door het vertrek van Emmy van Wijngaarden. Donderdag 31 januari beslist de gemeenteraad over deze benoeming.

Van der Burg volgde aan de Universiteit Wageningen een opleiding Bosbouw. Op het ministerie LNV heeft hij jarenlang beleidservaring opgedaan op de afdeling Natuurgebieden met als onderwerpen onder meer Nationale Landschappen, Nationale Parken en Natuurschoonwet.

Van der Burg was in de periode 2002-2006 wethouder Ruimte en Groen van de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg. De kandidaat-wethouder vervult tal van nevenfuncties. Hij is bestuurslid van de Nederlandse Kastelenstichting en voorzitter van een Vriendenstichting voor Utrechtse arboreta. Op dit moment maakt hij namens het CDA deel uit van de commissie Ruimte binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug.


Wat een sluwe gasten zijn het toch. Volgens de gemeentewet mag het aantal wethouders maximaal 20% bedragen van het aantal raadsleden (28). De uitkomst (5,6 wethouders) mag naar boven worden afgerond en dan zit je goedbeschouwd boven die “maximaal” 20%. Om alle partijkabouters tevreden te stellen, is er na de fusie een lekkere grote raad geformeerd, zodat er ook lekker veel wethouders konden worden benoemd. Wat maakt het uit, de Heuvelrugse onderhorigen betalen wel; en niet alleen de vorstelijke inkomens van zes wethouders, maar ook de wachtgelden van al die wethouders van de voormalige MALDD-gemeenten. Wat kunnen wij burgers doen tegen deze ongebreidelde machtsgeilheid én verspilling?
Hans Hermans, 25 januari 2008

Hans, er kloppen een paar dingen niet in je verhaal. De Raad van deze gemeente telt ten eerste 29 leden en geen 28. Dat hebben ze niet zelf bepaald zoals je schrijft, want dat mogen ze helemaal niet. Dat staat gewoon zwart op wit in de Gemeentewet, daar gaat het Rijk over en is rekenkundig gerelateerd aan het aantal inwoners. Verder is het aantal wethouders niet naar boven afgerond. Het zijn dan wel zes personen, maar tezamen bezetten zij 5,3 FTE. Dus onder jouw 5,6 FTE en daarmee dus ook onder het door jou genoemde percentage van 20% van het aantal raadsleden. Of die salarissen zo vorstelijk zijn bij de deeltijdbanen die de meeste wethouders dus hebben kun je een vraagteken zetten. Het is maar wat je vorstelijk noemt. Zeker in het jaar wanneer de belasting langs komt en dat dan in totaal circa de helft van dat “vorstelijke salaris” in de Rijkspot verdwijnt. 
Wat betreft de wachtgelden wil ook nog wel even kwijt dat op het moment dat een ex wethouder andere inkomsten verkrijgt, deze inkomsten in mindering worden gebracht op het wachtgeld. Het wachtgeld wordt evenredig in maximaal zes jaar afgebouwd, dus in het maximale geval ontvangt een wethouder het tweede jaar 1/6 deel minder dan het eerste jaar en het derde jaar weer 1/6 deel minder dan in het tweede jaar, enz. Om de maximale wachtgeldregeling te ontvangen dient men wel eerst zes jaar wethouder te zijn geweest, anders wordt ook dat weer evenredig gekort. De meeste ex wethouders van de oude gemeenten hebben inmiddels een andere baan gevonden en meestal een betere dan de baan van wethouder in zo’n voormalige gemeente, waar in ieder geval al geen riante wethouderssalarissen waren, zeker niet in de kleinste gemeenten. Het wachtgeld is daaraan gerelateerd.  Bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar vervallen alle wachtgeldrechten. Dus die gesuggereerde gigantische uitgaven aan wachtgelden vallen, in dat licht gezien wel mee. Overigens hebben die aftredende wethouders gewoon een wettelijk recht op die wachtgelduitkering, zoals vaak bij werkloosheid. Kritiek prima, maar dan wel zakelijk juist en in de goede context a.u.b.
Teunis Reedijk, 26 januari 2008

Beste Hans, je geeft wel een vertekend beeld van de werkelijkheid. In de eerste plaats is het aantal raadsleden bij wet geregeld. Dus niet een lekkere grote raad geformeerd, maar voldaan aan de wet. Dan bestaat de raad niet uit 28 maar uit 29 leden. 20% van 29 raadsleden geeft maximaal 5,8 fte. Ik schrijf bewust FTE (Full-time banen) en geen personen. Een gemeente is vrij om met parttime wethouders te werken. In onze gemeente is er sprake van 6 wethouders met een totale formatie van 5,3 fte. Dus een 0,5 fte onder de norm. In de fase na de herindeling (de opbouw van een organisatie met alle randvoorwaarden die daarbij horen) ben ik blij dat we het met zoveel mensen mogen doen. Het college heeft de raad voorgesteld om na voorjaar 2010 met 4 fte verder te gaan. Als de organisatie en alles eromheen op de rails staat, moet dat voldoende zijn. In de meerjarenbegroting is die stap financieel verwerkt.
Volgens mij heeft het wachtgeld van de oud-bestuurders van de periode voor de herindeling hier even weinig mee te maken. Dat is een gevolg van de herindeling en dit moeten de voorstemmers in hun afweging meegenomen hebben. In deze casus is dit zelfs positief, omdat de heer van der Burg oud-wethouder is en nu dus geen wachtgeld meer ontvangt. Dat er een wachtgeldregeling is, vind ik normaal. Ik zou in ieder geval niet aan deze klus begonnen zijn zonder een wachtgeldregeling. Die verantwoordelijkheid kun je niet nemen, als je niet financieel onafhankelijk bent.
Wim van Wikselaar, 26 januari 2008

Heren, bedankt voor uw reacties, ze waren te voorzien. Uiteraard ben ik op de hoogte van de gemeentewet, maar de enige wijze om nog eens duidelijkheid van u te krijgen over onze vele wethouders, was een prikkelende reactie onder dit nieuwsbericht. Overigens twijfelde ik over het aantal raadsleden, telt de plaatsvervangend voorzitter wel of niet mee, wel dus. De reactie van Wim van Wikselaar ga ik zorgvuldig bewaren tot het voorjaar van 2010. En over “voldaan aan de wet” nog het volgende: De gemeentewet geeft maxima aan, het is zeker niet verboden, bijvoorbeeld om kosten te besparen, daar ruim onder te gaan zitten; de meeste van onze steden zijn daar de grote voorbeelden van. Dus die 29 Heuvelrugse raadsleden en zes wethouders zijn niet écht nodig.
Hans Hermans, 26 januari 2008

Het aantal wethouders wordt nooit bepaald door de hoeveelheid werk die er te verrichten is. Het aantal wethouders wordt bepaald door de politieke verhoudingen. Als vier partijen een coalitie aangaan dan zou je kunnen zeggen: vier wethouders. Maar als die vier partijen bestaan uit twee grote en twee kleine, dan komen er zes wethouders. Die twee grote partijen willen immers hun gewicht in het college van b&w vertaald zien.
De uitspraak van Wim van Wikselaar dat het volgende college uit vier wethouders zal bestaan is dan ook volstrekte flauwe kul, tenzij hij nu al weet hoe de verkiezingsuitslag zal zijn.
Stel dat de volgende coalitie bestaat uit twee partijen, dan zal elke partij twee wethouders kunnen krijgen. Dat is echter onwenselijk omdat in geval van gelijke stemming in het college, de stem van de burgemeester de doorslag geeft.
De volgende coalitie bestaat uit een grote en twee kleine partijen: Dan is een situatie met vier wethouders mogelijk. Maar dan mag in het geval van de gemeente UH de VVD geen deel uitmaken van de coalitie omdat de burgemeester tot de VVD behoort.
Wim van Wikselaar voorziet dus wellicht een coalitie van CDA, PvdA en SGP of ChristenUnie.
Renk Knol, 26 januari 2008

Politiek is een spelletje. Dat is dus nu wel duidelijk. Je kunt een gemeentebestuur vergelijken met een bedrijf. Gemeenteraad is het algemeen bestuur, het college is het dagelijks bestuur. Er zijn genoeg – veel grotere – bedrijven waarbij het dagelijks bestuur uit 3- 4 personen bestaat, inclusief voorzitter. Het typeert veel bestuurders van gemeenten en een gedeelte van de ambtenaren dat zij zich altijd aan alle regeltjes willen houden. De uitdaging moet er in zitten dat ze een gemeenten proberen te besturen op een efficiënte en klantvriendelijke manier. Ofwel de inwoner moet centraal staan. Als je de inwoners duidelijk kunt maken dat je 6 wethouders nodig hebt om deze gemeente te kunnen besturen en de kosten daarvoor duidelijk kunt maken, zul je steun krijgen van de inwoners.
Dat kunnen ze echter niet duidelijk maken. Zes wethouders hebben niet kunnen voorkomen dat er eerst een nieuw gemeentehuis uit de grond is gestampt, vier gemeentehuizen niet doelmatig meer worden gebruikt en de hele dag bodes met auto’s de dorpskernen doorvliegen. Als klap op de vuurpijl bleek het nieuwe gemeentehuis te klein, het vlak ernaast gelegen oude gemeentehuis bleek verkocht aan een projectontwikkelaar voor dure woningbouw en nu moet de gemeente het weer terugkopen om alsnog een aantal ambtenaren daar te huisvesten.
Tja, je hebt er dan misschien wel veel, maar ik ga liever voor kwaliteit en die is dus blijkbaar ver te zoeken. De politiek, inclusief de bestuurders vinden het dus gewoon leuk om spelletjes te spelen met de centen van de inwoners. Zo’n combinatie van Monopoly, Hotel en Koehandel.
Jan-Koert Lange, 26 januari 2008

Ja Renk, hoe dat uiteindelijk uitpakt is afwachten , maar ik zie wel dat je nog steeds in personen denkt en niet in fte’s. Voor mij is dat werkelijk iets anders. Ik doe nog geen speculaties over de samenstelling van een nieuwe coalitie in 2010.
Jan-Koert, ik ben er door de praktijk achter gekomen dat een gemeente besturen iets anders is dan een bedrijf. Ik moet eerlijk zeggen, dat al de regels en procedures mij ook wel eens in de weg zitten. Soms sta je dan, voor je gevoel, met de rug tegen de muur. Je zult het ook met me eens zijn, dat we te maken hebben met zeer mondige inwoners, die bereid zijn om tot de hoogste rechterlijke macht te gaan als je een foutje (lees: niet exact volgens de letter der wet) maakt. Die procedures kosten dan weer bakken met geld en tijd. Als het om communicatie gaat, durf ik te stellen dat het college daar veel aan doet. Zeker in de eerste periode na herindeling is dat extra belangrijk. Er valt veel uit te leggen. Ook de aansturing van een organisatie in opbouw kost veel meer tijd dan wanneer het een goedlopende machine betreft. In de casus van het gemeentehuis is het belangrijk, dat we even de geschiedenis op een rijtje zetten. De gemeente Doorn had reeds een deal gesloten met de projectontwikkelaar over een grondruil van het oude gemeentehuis en de grond waar indertijd de garage en de bank gevestigd waren. Ook de bouw van het cultuurhuis was een besluit in Doorn genomen, los van de latere beslissing tot herindeling. Dat cultuurhuis is dus nimmer bedoeld als pand voor de gemeentelijke organisatie na de herindeling. De oude gemeentehuizen worden voor het grootste deel nog steeds doelmatig gebruikt. Alleen Amerongen is niet meer in gebruik en zal dit jaar op de markt gezet worden. Leersum, Driebergen en sinds kort Maarn zijn nog steeds in gebruik voor onze ambtenaren. Je kunt wel zeggen dat dit niet efficiënt is. Meer bodes, meer auto’s, veel verloren reistijd en noem maar op. Vandaar dat we momenteel bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuw pand naast het cultuurhuis in Doorn, waar alle ambtenaren een plek krijgen. Als dat gerealiseerd is (planning 2011) zullen de andere voormalige gemeentehuizen ook op de markt gezet worden. Geen spelletjes dus met de centen van onze inwoners!
Tenslotte moet me nog wel even van het hart, dat ik er voor mezelf van overtuigd ben, dat ik mijn taak serieus opvat. Het is echter altijd goed om kritisch te blijven en desgevraagd ook verantwoording af te kunnen leggen.
Wim van Wikselaar, 26 januari 2008

Wim, het bestuur bestaat uit mensen en niet uit fte’s. Daar heb ik als burger mee te doen. En mij interesseert totaal niet hoeveel het college kost. Ik zal de eerste zijn die vindt dat ook gemeentelijke bestuurders een salarisverhoging moeten krijgen van 30% maar dan wel als fulltime bestuurders die er ook wat van bakken. In de praktijk zal een college van vier wethouders al gauw werk verrichten voor 6 à 7 fte’s.
Renk Knol, 27 januari 2008

Wim, dank je wel voor je reactie. Ik ben blij dat je in je uitleg ook de communicatie noemt. Ik denk dat de (gemeentelijke) overheid teveel vanuit zichzelf denkt en te weinig aan inwoners en bedrijven. Ze laten regelmatig na duidelijk te maken in begrijpelijk Nederlands waarom het gaat. Jij hebt al vaker bewezen dat je niet te benauwd bent om her en der, waaronder ook op deze site, uitleg te geven. Misschien dat jouw collega bestuurders ook wat meer naar buiten kunnen treden. Ik zal niet tegenspreken dat er voldoende mondige inwoners zijn, alleen al op deze site kun je dat merken. Ik ben van mening dat als je een besluit goed kunt onderbouwen en dat kunt uitleggen de reacties wel meevallen. En de gemeente kan zelf daaraan bijdragen door sommige regeltjes gewoon af te schaffen. Dat bedoel ik met de opmerking dat je niet alle regels hoeft te houden. Dat scheelt ergernis en misschien ook geld. Twee voorbeelden. In de tijd van burgemeester Van Rappard wilde deze man de hondenbelasting afschaffen. De kosten wogen niet tegen de baten op. Volgens het merendeel van het college was dat niet verstandig want er ging een regulerende werking van uit. Jaja, leg dat maar eens uit. Het tweede voorbeeld is de kapverordening. Stel een lijst van monumentale bomen op en laat iedereen de bomen kappen die ze willen. Vrijwel altijd wordt de kapvergunning toch verstrekt, dus waarom die rompslomp. Steeds meer gemeente gaan hier toe over. Zo zijn er voorbeelden te over. Als bestuurders meer met deze blik naar de ambtelijke voorstellen gaan kijken valt er best nog winst te halen en klaagt niemand meer over een wethouder meer of minder.
Jan-Koert Lange, 27 januari 2008

Dat het CDA er in is geslaagd een nieuwe wethouder te vinden leidt kennelijk tot de nodige reacties. Allereerst wil ik Clemens van der Burg gelukwensen met zijn te verwachten benoeming tot wethouder. Als raadslid in de periode 2002 – 2006 in de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg heb ik hem als wethouder meegemaakt. Hij functioneerde in mijn ogen als een kundig wethouder en als een goed bestuurder. Heel iets anders is dat het CDA de handen op elkaar zou hebben gekregen als het de vacante wethouderszetel niet meer had geclaimd. Formeel gezien heeft het CDA ‘recht’ op de vrijgekomen wethouderspositie. Men had evenwel kunnen redeneren dat gedurende de resterende ruim twee jaar die de huidige raad nog heeft te gaan, een team van vijf wethouders met het grootste gemak deze gemeente kan besturen. Dan maar wat minder in deeltijd werken. Aan alles is een mouw te passen. Nogmaals, dat zou het CDA hebben gesierd. De BVH-vertegenwoordiger in de raad, Sybe Streekstra, zal dan ook tegen de voordracht stemmen. Daarbij gaat het dus niet om de persoon !
Enige tijd geleden heb ik in een ander medium al betoogd dat een gemeente van nog geen 50.000 inwoners een college dient te hebben van maximaal drie of vier wethouders. In datzelfde artikel wees ik erop dat gemeenten als Zeist en Ede, met (aanzienlijk) meer inwoners, vooral de laatste, minder wethouders hebben dan Utrechtse Heuvelrug. Het kan dus. Maar ja, als politieke motieven, gebaseerd op het zetelsaantal in de raad, louter bepalend is voor het opeisen van het aantal wethouderszetels, dan vervalt elke rationele afweging. Vervolgens stel ik vast dat een aantal wetenschappers in de bestuurskunde onlangs een pleidooi heeft gehouden voor een drastische vermindering van het aantal wethouders in ons land. Betoogd werd onder meer dat in beginsel drie wethouders voldoende zijn, behoudens de al dan niet door de raad gekozen maar wel door de kroon benoemde burgemeester die per definitie de portefeuille ‘veiligheid, handhaving e.d.’ beheert. Volgens deze wetenschappers kan in alle Nederlandse gemeenten van groot tot klein worden volstaan met drie wethouders: één voor ruimtelijke ordening, openbare werken en verkeer, één voor financiën, economische zaken (bedrijven en middenstand), sociale zaken en welzijn en één voor cultuur en onderwijs. Dit lijkt misschien nu nog wat kort door de bocht. Niettemin spoort deze opvatting aardig met de mening van burgemeester Leers van Maastricht (zeker geen onbekende binnen het CDA en in burgemeestersland) die nooit van zijn hart een moordkuil maakt en ook binnen zijn CDA-club al lang erop heeft aangedrongen dat het wethoudersaantal fors moet worden verminderd. Een fris geluid.
Frits van Schaik, 27 januari 2008
      

Ja, maar burgemeester Leers, toevallig bij mij bekend,  beweerde nog meer. Hij was ook eens tegen het feit dat kleine partijen vertegenwoordigers in de raden, staten en kamers hadden en hij stelde ook meteen maar voor om in navolging van zijn oosterburen, waar ze daarmee goede ervaringen hadden,  een kiesdrempel in te stellen. Hij dacht aan 3 of 5% Nemen we dat dan ook meteen mee? Persoonlijk ben ik daar mordicus tegen. Maar Leers en ik verschillen wel op meer punten van mening. Daar zal hij overigens niet van wakker liggen, trouwens ik ook niet.
Teunis Reedijk, 27 januari 2008

Brand(jes)

ZEIST  Afgelopen nacht werd in Zeist op diverse plaatsen brand(jes) gesticht. Rond 01.20 uur kregen de politie en brandweer de melding dat op de Prinses Margrietlaan een geparkeerde auto in de brand stond.
De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de auto geheel verloren ging. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar brandstichting wordt niet uitgesloten.

Rond 02.05 uur kwam de melding van een brandje aan de Prinses Irenelaan binnen. Daar bleek dat bij de ingang van een flat bij de trap een aantal kranten in de brand waren gestoken. De brandweer was snel ter plaatse en bluste de brand. De schade bleef beperkt tot een roetvlek op het plafond. Door een getuige was gezien dat twee jongens bij het portiek wegliepen. Mogelijk hadden zij iets te maken met de brand.

Rond 02.50 uur kwam de melding binnen over een straatbrandje op de Steynlaan. Daar bleek dat onverlaten enkele vuilniszakken in de brand hadden gestoken. Ook dit brandje was snel geblust.

Aan getuigen die tussen 01.00 uur en 03.00 uur iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Prinses Margrietlaan, Prinses Irenelaan en de Steynlaan wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Koppositie voor Volleerdames

HEUVELRUG  Op het volleybalprogramma van vorige week stonden thuiswedstrijden voor Volleer op het programma. De dames kregen Servia op bezoek (3-0) en de heren ontmoetten Switch 2 (1-3).

Lees verder op de website van De Kaap 

Heuvelrugnieuws van zaterdag 26 januari 2008

Hoofdstraat 112 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.00 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Ooievaars terug op Grebbeberg

RHENEN  Nog nooit keerden ooievaars zo vroeg terug bij hun nest op de Grebbeberg. Op 22 januari klonk weer het geklepper van de ooievaars op het nest van Rob Moret in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenndaalse Krant 


Dus het nest aan het Kloosterlaantje in Driebergen ook maar weer in de gaten gaan houden…
Michiel van der Vlist, 26 januari 2008

Afscheid van José Beekman

MAARN  Na 35 jaar neemt Maarn woensdag 30 januari afscheid van apothekersassistente José Beekman. Een vertrouwd gezicht vertrekt hiermee uit de apotheek van de huisartsenpraktijk aan de Raadhuislaan.

Lees verder op de website van De Kaap 

Eerste geboortekoffer in provincie Utrecht

DOORN  Burgemeester Frits Naafs reikt dinsdag 29 januari om 9.00 uur in de Gemeentewinkel in Cultuurhuis Pléiade in Doorn de eerste geboortekoffer uit aan Henk van der Linde uit Amerongen.

De geboortekoffer wordt door de gemeente uitgereikt aan alle ouders van nieuwgeborenen in de gemeente. In de koffer zit allerlei informatie voor ouders van kleine kinderen. De inhoud van de koffer wordt verzorgd door de gemeente en Vitras.

Heuvelrugnieuws van zondag 27 januari 2008

Secretarislaan 17-19 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Magnifieke Nederpop van JW Roy

AUSTERLITZ  JW Roy en zijn band spelen op tapaszondag 3 februari in het Beauforthuis. De Brabantse zanger maakt magnifieke Nederpop met onmiskenbare rootsinvloeden, varierend van breekbare ballades tot robuuste rockers. Godnondeju, die magnifieke stem … JW Roy in het Nederlands; dat blijkt erg goed nieuws voor de Nederpop, schreef Nieuwe Revu over zijn onlangs verschenen cd. De tapasbar gaat om 16.30 uur open, het concert begint om 17.30 uur. Reserveer kaarten bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
Een aantal jaren geleden stapte de Americana-muzikant JW Roy over van het Engels naar Nederlands- of liever gezegd Brabantstalige liedjes. Daarna tourde hij met twee andere moerstaalmuzikanten, de Friese Nyn! ke Laverman en de Portugees Fernando Lameirinhas. Aan zijn laatste plaat werkten veel musici mee: je hoort teksten van Rick de Leeuw, een vertederend liefdesliedje van Ilse de Lange en een duet met Guus Meeuwis.

zondag 3 februari, 17.30 uur
entree 15,- | studenten, CKV, CJP 10,- | kinderen 7,50

Candia’66 kansloos tegen koploper

RHENEN  Op de eigen Grebbeberg was Candia’66 niet bij machte om koploper TOV een moeilijke middag te bezorgen. Na een ruststand van 0-2 stond er bij het laatste fluitsignaal een terechte 0-4 op het bord.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Nestkastjes timmeren bij De Boswerf

ZEIST  Op zondag 3 februari kun je een nestkastje timmeren bij Bezoekerscentrum de Boswerf. Het zijn mooie houten mezenkastjes. Als je het kastje de week erna in je tuin ophangt dan heb je grote kans op een nestje, want vogels nestelen nu. Deze activiteit kost € 6,50. Voor kinderen is er begeleiding aanwezig. De activiteit vindt plaats vanaf 12.30 tot 15.30 uur.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (dus ook in de maanden, februari en maart) op zondagen geopend zijn van 12.00 – 16.00 uur. In deze periode kunt u er terecht voor een stevige winterwandeling of een leuke knutselactiviteit. In de verwarmde terrastent is het met een kop warme chocola prima toeven.

Nieuwe ambtsketen

DOORN  Een nieuwe gemeente vraagt om een nieuwe ambtsketen. Lida Verbon uit Driebergen heeft het idee ontworpen en juwelier Diek Wechgelaar uit Driebergen heeft de ambtsketen vervaardigd.

Lees verder op de website van De Kaap 


Driebergen wil de oude ambtsketen terug.
Nu de nieuwe ambtsketen binnenkort voor het eerst in gebruik zal worden genomen kan de ambtsketen van Driebergen haar oude functie terugkrijgen, namelijk symbool van de eenheid van deze gemeenschap. Ik stel voor dat de wethouder die belast is met de versterking van de kern Driebergen deze ambtsketen draagt bij specifiek Driebergse aangelegenheden. Hij moet dus maar niet de oudheidskamer in. Dan nog eerder in de vitrine van het nieuwe dorpshuis!
Frans Copini, 27 januari 2008


Helemaal mee eens Frans. Die “Driebergse” (of is het Driebergense?) ambtsketen hoort in Driebergen thuis en nergens anders.
Michiel van der Vlist, 27 januari 2007

Toch wel jammer dat er bij het artikel in De Kaap geen foto staat van de nieuwe, door alle burgers betaalde ambtsketen; eigenlijk dus ‘onze’ ambtsketen. Wil heel Driebergen echt die oude ambtsketen terug of alleen Frans en Michiel?
Hans Hermans, 27 januari 2008

De burgers hebben geen cent betaald aan die ambtsketen. Die is gewoon betaald uit een heel klein pietsie van de uitkering uit het gemeentefonds. Het betalen van belasting betekent niet mede-eigenaar zijn. De kreet “van onze belastingcenten” is dan ook volstrekte flauwe kul.
Renk knol, 27 januari 2008

Renk, elke cent die de overheid uitgeeft, is afkomstig van de burger. Dat gemeentefonds is écht niet door de wind gevuld en ook niet door retributies. Dus toch nog steeds ‘onze’ ambtsketen.
Hans Hermans, 27 januari 2008

Slechts een klein gedeelte van de overheidsinkomsten is afkomstig van de burger als gevolg van belastingheffing. Een groot deel van de inkomsten van het rijk wordt gevormd door de belasting die bedrijven (dus geen burgers) betalen, in- en uitvoerheffingen, aardgasbaten enz. Ik denk dat Driebergse burgers nog geen 1% bijdragen in de inkomsten van het Rijk.
Als je nog steeds vindt dat je zeggenschap hebt over geld dat jij betaald hebt aan een instelling of persoon, dan mag je wat mij betreft vinden dat het ‘onze’ ambtsketen is, maar dan wel met de kanttekening dat dat geldt voor maximaal 1%. De ambtsketen is voor 99% ‘hun’ ambtsketen (de rest van Nederland dus).
Renk knol, 27 januari 2008

Renk, ik zeg het nogmaals, elke cent die de overheid uitgeeft, is afkomstig van de burger. Invoerrechten? Zit in de prijs van het ingevoerde artikel, dus door de burger betaald. Aardgasbaten? Het gas zit in ‘onze’ grond, de baten zijn door de burger betaald. Uitvoer aardgas? Allemaal politiek, er wordt ook ingevoerd, dus nog steeds door de burger betaald. Bedrijven die belasting betalen? Die bedrijven betalen belasting omdat ze verdienen aan de verkoop van producten en/of diensten aan de burger, dus ook deze belasting wordt door de burger betaald. De burger zit aan het eind van de keten en betaalt dus altijd alles. Ambtsketen? Door de burger betaald, dus ‘onze’ ambtsketen.
Hans Hermans, 27 januari 2008


Hans, deze laatste redenering kun je ook voor bedrijven laten gelden. Dus alle bedrijven zijn van de burger. Leve het proletariaat!
Nee helaas, deze vlieger gaat niet op. Hoezo onze grond trouwens? Mijns inziens in strijd met de grondwet.
Laat die burgemeester toch een mooie ambtsketen hebben en hang die oude in een leuk kastje in de oudheidskamer o.i.d. Ik hoop dat het een mooie is en dat er een duidelijke foto in de krant komt of op de website. Als het “onze” ambtsketen zou zijn, dan moeten we ook “onze” verantwoordelijkheid nemen en met zijn allen deze gemeente gaan besturen. Misschien dat we dan de zandafgraving in Maarn als kolossaal openluchttheater kunnen gaan gebruiken voor onze volksraadplegingen. Wel uniek in Nederland en hoeven ze de bestemming ook niet te wijzigen.
Jan-Koert Lange, 27 januari 2008

Vreemd. Volgens de wet is een ambtsketen gewoon een “herkenningsteken” waaraan je de burgemeester kunt herkennen, mocht je hem/haar niet van gezicht kennen. het mag trouwens ook met een eenvoudig oranje lint om de nek met een penning daaraan gehangen. Dus niets van een symbool van de eenheid van wat voor gemeenschap dan ook. Dat moet blijken uit andere zaken en als ik de verkokering zo lees in verschillende bijdragen in en buiten deze site ten alleen gunste van het eigen dorp dan zijn we in deze gemeente nog ver af van eenheid.
Wat de ambtsketen verder betreft: Er moet een penning aan hangen, net als bij het oranje lint, Het rijkswapen moet duidelijk aan de ene zijde van de penning worden geplaatst en aan de andere zijde mag het gemeentewapen geplaatst worden. Dat is handig want dan weten we bij welke gemeente hij hoort. Verder wordt hij en werden alle oude ambtsketens, inderdaad betaald uit de algemene middelen en betaalde dus heel Nederland er aan mee. Er is financieel weinig van ons bij, het meeste geld was en is van heel Nederland. Troost is dat we hier allemaal ook een beetje eigenaar zijn van al die andere ambtsketens in alle andere gemeenten en dat moet toch een goed gevoel geven dunkt mij.
Teunis Reedijk, 27 januari 2008

Toch wel grappig om te zien wat voor enorme polemiek er ontstaat, waar ikzelf trouwens ook aan mee heb gedaan, alleen door een simpele opmerking en vraag van mij. Kennelijk is goed lezen toch wel heel moeilijk.
In mijn eerste reactie gaf ik slechts aan dat ik het jammer vond dat er bij het artikel geen foto stond van de door ons betaalde ambtsketen, dus ook ‘onze’ ambtsketen. Voorts vroeg ik of er nog meer personen dan Frans en Michiel dat ouwe stuk ijzer terug in Driebergen wilden hebben. Begint vervolgens iedereen over elkaar heen te rollen. Nog steeds jammer hoor, dat er geen fotootje afkon van de door ons betaalde ambtsketen en eveneens weet ik nog steeds niet wie er nog meer de oude ambtsketen terug in Driebergen wil hebben.
Hans Hermans, 28 januari 2008

Stuur die ambtsketen maar snel naar de Stichting Driebergen Rijsenburg Vroeger en Nu!
Hein Ros, 28 januari 2008

Klik hier voor de foto van de ambtsketen
Renk Knol, 28 januari 2008

Complimenten voor Lida Verbon en Frits Naafs. Lida voor het originele ontwerp en Frits voor het lef om zoiets aparts te durven kiezen. Niet in de laatste plaats een vette pluim voor Diek Wechgelaar, de ‘fabrikant’ van dit kunstige stukje edelmetaal. Overigens zeg ik niet dat ik de ambtsketen mooi vind; voor de ‘ouwe stompen’ onder ons, de keten doet mij een beetje aan de OKP denken; maar dochterlief associeert dit burgemeesterssieraad meer met een “The Lord of the Rings-ketting”, hoewel zij de keten wél mooi vindt. Tot slot ook complimenten voor Hein Ros voor zijn goede idee aangaande de eindbestemming van de oude ambtsketen. Na vele reacties eindelijk waar ik om vroeg.
Hans Hermans, 28 januari 2008

Speuren naar sporen van roofdieren

AUSTERLITZ  Een roofdier is te herkennen aan het gebit, waarmee hij zijn prooi kan verscheuren. In de boswachterij behoren de vos en de boommarter tot deze soort. In de winter zijn deze alleseters hoofdzakelijk aangewezen op dierlijk voedsel. Vruchten zijn er immers niet. Gelukkig zijn er meestal veel muizen, in soorten en maten. Daarvan profiteren ook de roofvogels en de bosuil, die in de boswachterij actief zijn. In de winter zijn de sporen hiervan zichtbaar.

De wandeling start op 3 februari om 14.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis. De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen.

Jongens aangehouden na vernieling

DOORN  De politie kreeg op zaterdagavond tegen middernacht een melding van vernieling op de Sitiolaan in Doorn. Zij gingen op bezoek bij de melders en gingen na hen gehoord te hebben naar een andere woning in die straat. De 16-jarige zoon des huizes bleek bloed op zijn schoenen te hebben en werd aangehouden op verdenking van vernieling. Bij het verhoor op het bureau bekende hij dat er nog twee 17-jarige jongens bij waren geweest.

De agenten besloten deze jongens aan te houden op hun woonadres aan het Padland en de Kortenburglaan. Daarbij bleek dat een van deze twee zodanige verwondingen aan zijn voet had, dat deze binnen een uur door een arts gehecht moest worden. Daarop volgde een spoedrit naar het cellencomplex te Houten. Ook de andere jongens werden overgebracht naar Houten en zijn aldaar ingesloten. De melders hebben aangifte van vernieling gedaan.

Sweelinck Ensemble

DRIEBERGEN  Op 3 februari speelt in de serie Koffieconcerten in de Kerk van Sint Petrus’Banden aan het Kerkplein het Sweelinck Ensemble. Dit Ensemble werd in 2000 opgericht en dankt haar naam aan het feit dat de oprichters allen studeerden aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Het ensemble speelde in het kader van de serie “Het debuut” in alle belangrijke zalen van Nederland. Ook traden zij regelmatig op in de kleine zaal van het Concertgebouw en op internationale festivals. Diverse cd- en radio- opnamen zijn regelmatig te beluisteren via Radio 4 en de concertzender.

Het ensemble bestaat uit de Nederlandse violiste Nadia Wijzenbeek, Feyona van Iersel, viool, Anne Nilsson-Huser, altviool, Jan-Bastiaan Neven, cello en Michael Hesselink, klarinet.

De kern van het ensemble wordt gevormd door een klarinetkwintet. Naast het uivoeren van de prachtige werken voor deze bezetting, legt het Sweelinck Ensemble zich ook toe op het uitvoeren van werken in andere bezettingen. Daarbij worden regelmatig andere musici uitgenodigd. Zo werden met pianist Palph van Raat diverse trios uitgevoerd. Op deze manier weten zij het traditionele repertoire te combineren met onbekend en hedendaags repertoire.

Het Sweelinck Ensemble volgde masterclasses bij George Pieterson, Sabine Meyer, Thea King, Marjolein Dispa en het Parkany kwartet.

Op zondag 3 februari om 12.15 uur gaat met het Sweelinck Ensemble het Koffieconcert in de St. Petrus’Bandenkerk aan het Kerkplein van start. Twee weken voorafgaand aan het concert zijn kaarten, € 10 per persoon en voor kinderen t.m. 12 jaar € 2,50 (inclusief programma) te verkrijgen bij Boekhandel Baas, Traaij 4c en bij CD-Artline, Traaij 1c. Kaarten zijn eveneens te koop op de concertdag zelf: vanaf 11.45 uur in de kerk en vanaf 11.15 uur in het restaurant ‘Het Wapen van Rijsenburg’, tegenover de kerk, waar voor de concertganger koffie wordt geschonken.

Aangehouden voor belediging

ZEIST  Tijdens een surveillance n de nacht van zaterdag op zondag over de Slotlaan in de richting van de 2de Dorpsstraat kwam de politie uit tegenovergestelde richting een man op de fiets tegen. Tijdens het passeren riep de man zonder enige aanleiding allerlei scheldwoorden naar de agenten.
De man werd aan de kant gezet en aangesproken op zijn gedrag. De 21-jarige man uit Driebergen gedroeg zich meteen opstandig en wilde van niets weten. Uiteindelijk werd hij geboeid overgebracht naar het bureau.


En al die tijd dat deze agentjes heel gewichtig bezig waren met het aan de kant zetten, aanspreken, boeien, meevoeren en insluiten van deze uiterst misdadige man, kon het regionale vandalen- en dievengilde lekker zijn gang gaan. Misschien was het voorval wel in scène gezet, net zoals in veel misdaadfilms gebeurt; aan de ene kant van de stad staat het voltallige politiekorps naar een brandje te kijken, terwijl aan de andere kant van de stad de boeven de kluis kraken.
Hans Hermans, 27 januari 2008

Het is maar wat je misdadig noemt. Maar ik wil hier wel stellen dat wanneer balie- en winkelpersoneel, hulpverleners en politieagenten beledigd of bedreigd worden tijdens het uitoefenen van hun functie, dat dan degene die bedreigt of beledigt een flinke douw krijgt. Als minimumstraf wil ik pleiten voor opsluiting in een politiecel tussen zaterdag 19.00 uur en zondag 7.00 uur gedurende een periode van acht weken. Met deze korte vrijheidsstraf kunnen er gemakkelijk vier daders per cel worden opgesloten. De tijdsperiode is zodanig gekozen dat de overheid geen maaltijd hoeft te verstrekken: gewoon wat water en brood. Bij het niet komen opdagen volgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.
Renk Knol, 28 januari 2008

Onverdiende nederlaag CDN bij VVA

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN  CDN heeft zaterdag 26 januari 2008 een onverdiende nederlaag geleden bij VVA uit Achterberg. In een zeer gelijk opgaande wedstrijd kregen beide ploegen weinig kansen. Mede spelbreker in deze was de zeer sterke storm die er blies diagonaal over het veld. Een gewijzigde opstelling door wat personele problemen spitsen Jeffrey Veenedaal (werk) Victor Hengeveld (ziek), Danny van Ginkel (geschorst). Hun plaatsen werden ingenomen door Daan van Amerongen(A1), Kevin Woudenberg(2e elftal), Martijn Haars.

vergroot foto

De strijd ging op en neer met een iets sterker VVA vooral in de beginfase van de strijd. CDN had de wind in de rug wat een voordeel leek maar niet altijd voordeel geeft de bal gaat dan veel te hard .Maar met een fantastische inzet ging CDN de strijd aan en kreeg kleine kansen maar werden niet benut en aan de andere kant moest keeper Andre van Randwijk handelend optreden om de nul te houden. Het venijn van de eerste helft zat eigenlijk in de 44e minuut waar Kevin Woudenberg de beste kans kreeg om alleen voor de doelman van VVA de bal over hem moest stiften maar de bal verdween net over het doel. Rust 0-0

De 2e helft was met de wind tegen heel aantrekkelijk met een sterker CDN met vooral de steeds dreigende Daan van Amerongen die een uitstekende wedstrijd speelde die kansen kreeg. Maar zoals zo vaak gebeurde het noodlot aan de andere kant na balverlies op het middenveld kreeg VVA de bal in hun bezit en dribbelde richting doel van CDN en schoot van 25 meter afstand onhoudbaar voor doelman Andre van Randwijk in de linker beneden hoek. 1-0

Een domper maar CDN liet het er niet bij liggen en nam wat risico’s achter om de aanval sterker te maken . Maar wat men ook forceerde het doelpunt kwam er niet.Wel stuurde de trainer nog een wissel het veld in(Alie Alkan kwam in het veld voor Kevin Woudenberg) maar ook dat mocht niet baten. Zo eindigde deze goede wedstrijd van CDN met een teleurstellend resultaat.1-0 Zaterdag 2 februari as de belangrijke wedstrijd tegen CANDIA ’66 uit Rhenen. Candia’66 -CDN  14.30 in Rhenen.


Dit verslag gaat volgens mij over een hele andere wedstrijd!
In mijn beleving heeft CDN in de 1e helft met de wind in de rug welgeteld 1 mogelijkheid gehad (schot van 18 meter) en is verder niet gevaarlijk geweest. VVA’71 heeft in de 1e helft 2 a 3 mogelijkheden gehad en een veldoverwicht. De 2e helft heeft VVA’71 vier 100% kansen gehad en CDN niet één. Dit noem ik niet een zeer gelijk opgaande wedstrijd, zeker niet omdat CDN vooral in het veld stond om niet te verliezen en er maar één ploeg was die wilde voetballen (voorzover mogelijk met die knoeiharde wind), namelijk VVA’71.
Objectiviteit is iets wat helaas niet voor komt in dit verhaal.
Arnaud Boeve, 1 februari 2008


Heuvelrugnieuws van maandag 28 januari 2008

Sterrenboslaan 27 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur
temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Cultuurhistorische excursie

DE BILT  Op zondag 3 februari organiseert Het Utrechts Landschap een natuur- en cultuurhistorische excursie over Landgoed Beerschoten, De Holle Bilt 6 in De Bilt. Het startpunt van de excursie is om 14.00 uur bij het Bezoekerspaviljoen op het landgoed. Deelname is gratis. Tijdens deze wandeling van ca. anderhalf uur vertelt de gids over de rijke historie van dit landgoed. Dit keer staan de vroegere eigenaren van dit gebied centraal, die destijds een goede boterham verdienden met het eikenhakhout. De wandeling voert langs verschillende eikenbomen op dit landgoed. De gids vertelt over de gebruiksmogelijkheden van het eikenhout en -schors.

Aan het slot van de wandeling wordt op de zolder van het Bezoekerspaviljoen van Landgoed Beerschoten de expositie bezocht, die gewijd is aan de rol van het eikenhout op de Utrechtse Heuvelrug. Op deze expositie wordt aan de hand van foto’s, tekeningen en oude gereedschappen de funktie van het eikenhout getoond.

In diverse diorama’s zijn ambachtslieden te zien, die met het eikenhakhout hun kostje verdienden: de schors werd gebruikt in de leerlooierijen, het hout diende als brandhout en werd gebruikt voor het maken van omheiningen. Ook vormde het eikenhout de basis voor vlechtwerk in de bouw. De eikenhakhoutcultuur bloeide vooral in de negentiende eeuw. Nu is dat verleden tijd, want als brandstof is het eikenhout vervangen door olie en elektra. In de leerlooierijen wordt nu gewerkt met chemische middelen. Hierdoor heeft het eikenhakhout een nieuwe functie in het landschap gekregen. Het is een bron van leven voor insecten, vogels en andere dieren en daarom een bijzonder stuk hedendaagse natuur.

Arena komt met de schrik vrij in Barneveld

RHENEN  ,,Als je zo’n wedstrijd op de mat legt verdien je het eigenlijk niet om te winnen”, zei coach André van de Haar na een matige pot korfbal van Arena tegen DWS.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Werk aan sprengkoppen vordert gestaag

DRIEBERGEN De sprengen in Driebergen liggen er weer netjes bij. De afgelopen twee maanden zijn in opdracht van waterschap en gemeente de sprengen uitgebaggerd en is overdadige begroeiing verwijderd.

Lees ook

Alle Zeister scholieren moeten maatschappelijke stage lopen

ZEIST  De gemeente Zeist wil alle jongeren een maatschappelijke stage laten lopen. In de conceptnota vrijwilligerswerk- en mantelzorgbeleid staat dat in 2011 de 6000 scholieren uit Zeist een maatschappelijke stage moeten volgen van ongeveer 72 uur.

Lees verder op de website van het AD/UN

Muis vindt een huis ….. op de Petteflet!

DRIEBERGEN Tijdens de Nationale Voorleesdagen (23 januari tot en met 2 februari) wordt het voorlezen aan kinderen die nog niet kunnen lezen gestimuleerd. Het startschot voor deze dagen is het Voorleesontbijt.
Ook op Kindercentrum de Petteflet is dit jaar weer enthousiast meegedaan met dit initiatief. Boekhandel Jacques Baas leverde i.s.m. de bibliotheek een extra grote uitvoering van het uitverkoren prentenboek Muis vindt een huis.

vergroot foto

Dit verhaal werd voorgelezen door mevr. Henriëtte van Amerongen, vervangend directeur van Basisschool de Valkenheuvel. De Valkenheuvel deelt het gebouw aan het Jagerspad met Kindercentrum De Petteflet, via dit voorleesontbijt is er weer een vorm van samenwerking gevonden!

Alle peuters van het kinderdagverblijf waren verzameld in de speelhal. Ter ere van het thema waren zij allen verkleed als muisjes: een muts met oren en een staartje en echte snorharen op hun gezicht. Heerlijk ontspannen zittend op kussens luisterden zij ademloos naar het verhaal. Vervolgens kregen zij als ontbijt een krentenbolletje of een plakje ontbijtkoek: daarmee deden zij genoeg energie op voor nog een keer Muis vindt een huis!

Leidsters van kinderdagverblijf de Petteflet, peuterspeelzaal Dikkertje Dap en Buitenschoolse opvang Smeerkees vullen tijdens deze Voorleesdagen hun boekenvoorraad op de groep aan, zodat ook de rest van het jaar veelvuldig voorgelezen kan worden!

Ontwikkeling nieuw park in waterwingebied aan de Bergweg

ZEIST  Drinkwaterbedrijf Vitens, de gemeente Zeist en woningbouwvereniging De Kombinatie gaan samen werken aan de ontwikkeling van een nieuw park in het waterwingebied aan de Bergweg in Zeist.
Het bijzondere aan de ontwikkeling van dit park is dat de partners zich inzetten voor de combinatie van de functies waterwinning en recreatie in een groene omgeving. Het park moet een impuls geven aan het woonklimaat en de omgeving. Vandaag ondertekenen dhr. F.A. Jutte, dhr. D.A.C.A. Gudde en dhr. W. de Bruin namens de partijen een intentieovereenkomst om gezamenlijk te werken aan de herinrichting van dit gebied.

Het terrein aan de Bergweg wordt sinds 1896 gebruikt als waterwingebied door drinkwaterbedrijf Vitens en wordt grotendeels gebruikt als hondenuitlaatplek en trapveld. Het terrein kent kansen om een park te realiseren dat een duidelijke meerwaarde heeft voor de omgeving, de omwonenden en de drie betrokken partijen. De (on)mogelijkheden voor het uiteindelijke ontwerp worden mede bepaald door de eisen en wensen van de betrokken partijen. Tijdens dit proces worden de omwonenden geïnformeerd en gevraagd om mee te denken over de invulling van het park. Het streven van de drie partijen is een parkbeleving voor nu en later te creëren met garanties voor het drinkwater.

Maatregelen na blessures op kunstgrasvelden

DRIEBERGEN  Dat twee amateur-voetballers in Driebergen enige tijd geleden om onverklaarbare redenen dusdanige blessures opliepen dat de scheidsrechter de wedstrijd staakte, leidt nu tot enkele maatregelen. De beheerder, de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maakt dat bekend.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gesprek mogelijk met gedetineerde jeugd in Eikenstein

ZEIST  Geïnteresseerden kunnen in gesprek gaan met bewoners van de justitiële inrichting voor jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar Eikenstein, aan de Utrechtseweg in Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

’Tijd om te gaan verdiepen’

DOORN  Met het onthullen van de eerste ambtsketen van de burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug, is wat Frits Naafs zelf betreft een nieuwe fase ingegaan voor de nog jonge gemeente.

Lees verder op de website van het AD/UN

Voorleesontbijt op Daltonschool Nicolaas

DOORN  In het kader van het jaarlijkse Nationaal Voorleesontbijt werden de kinderen van de Daltonschool Nicolaas woensdag 23 januari verrast met een ontbijt.

Lees verder op de website van De Kaap 

Dalto blijft zich focussen play-offs

DRIEBERGEN  Dalto oogstte bewondering na de goede prestatie bij koploper PKC, maar stond na de 28-25 nederlaag wel weer met lege handen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Midwinterdag

DRIEBERGEN Vrijdag 18 januari was het weer zo ver! Bijna 100 gasten van de Zonnebloemafdeling Driebergen-Rijsenburg hebben weer genoten van hún uitje midden in de winter. Eerst een kopje koffie met wat lekkers en dan een drankje tijdens de bingo. Daarna een lekkere lunch met zoals altijd een héérlijke kroket erbij.
“Dat krijgen we thuis niet zo gauw he?” werd met een stralende glimlach en volmondig beaamd. ’s Middags trad het enthousiaste shanty-koor De Driemasters op. De gasten werden er steeds vrolijker van en uiteindelijk gingen de armen in de lucht! Het was weer een heel leuke dag.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 29 januari 2008

De Warande Driebergen: vijver met ganzen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.45 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Islamavond over het grootste moslimland ter wereld

DRIEBERGEN  Op dinsdag 5 februari vindt in Driebergen de derde Islamavond van dit seizoen plaats, deze keer in de Marokkaanse moskee aan de Akkerweg 3.

Karel Steenbrink over het eigene van de Islam in Indonesië
Professor Dr. Steenbrink, katholiek theoloog en hoogleraar interculturele theologie, woonde jarenlang in Indonesië. Hij was werkzaam als docent Islam aan de Islamitische Theologische Faculteit in Yogjakarta. Zodoende weet hij een en ander te vertellen over de Islam en de godsdienstige praktijk van moslims in Indonesië.

Nederland is al heel lang bekend met deze vormen van Islam
Omdat Nederlands Indië deel uitmaakte van Nederland, was Nederland eeuwenlang het grootste moslimrijk ter wereld. Nederlanders die in Nederlands Indië verbleven, hebben van dichtbij de lokale tradities en de godsdienstige praktijken van moslims mee kunnen maken. De Islam kent er een heel andere ontstaansgeschiedenis dan in het Midden Oosten en in Europa. Talloze teksten, verhalen en gedichten getuigen van het eigene van de Islam in de Indonesische Archipel. Tijdens het eerste gedeelte van de avond zal Steenbrink ons kennis laten maken met enkele klassieke en moderne teksten uit die Islamitische traditie. Daarna zal de spreker de sociaal-politieke toestand in Indonesië op dit moment, en de invloed die dit heeft op de Islam in het land, aan de orde stellen.

Remedie tegen extremisme: verschillen binnen de Islam respecteren
Extremisten beweren dat er maar één geldige vorm van godsdienstbeleving en -praktijk is: de vorm zoals zij die kennen. Maar verschillen zijn er altijd, ook binnen de Islam, want een godsdienst komt niet zomaar op een leeg bordje terecht. Vóór die tijd was er altijd al een traditie aanwezig die haar invloed verder heeft laten gelden. Zo zijn er in Driebergen twee moskeeën: een Turkse en een Marokkaanse. De hoofdlijnen betreffende de islam komen overeen, maar daarnaast is er ook het eigene van moslims van Turkse afkomst en van moslims van Marokkaanse afkomst met een aantal verschillen in beleving en gewoontes. En zo is er ook de islam in Indonesië waar de praktijk en de gebruiken weer heel anders zijn dan die in andere moslimlanden.

Voor moslims en niet-moslims is het belangrijk om deze diversiteit onder ogen te zien en respect te tonen voor dit rijke palet aan mogelijkheden binnen de godsdienst. Door te wijzen op verscheidenheid kunnen we extremisme voorkomen. Van moslims horen we ook wel eens dat het God zelf is die voor diversiteit gezorgd heeft opdat mensen zouden leren die verschillen bij elkaar te respecteren.

Praktische gegevens
Deze derde avond wordt dus gehouden op dinsdagavond 5 februari van 20 tot 22 uur. Plaats: de moskee van de Marokkaanse Driebergenaren, Akkerweg 3. De toegang is gratis. Van ieder wordt een vrijwillige bijdrage in de kosten gevraagd. Vanaf 19.30 uur is bezichtiging van de moskee mogelijk. Nadere informatie: Huguette Jurriaanse, tel. 510005.

Winst en nieuwe hoofdsponsors voor Rugby Club the Pink Panthers

DRIEBERGEN Afgelopen zondag moest het eerste team van de Pink Panthers thuis aan de bak tegen Sparta, een rugbyteam uit Capelle aan den IJssel. Het eerste van de Panthers was erop gebrand een goede uitslag neer te zetten.
Niet alleen omdat na de wedstrijd het sponsorcontract getekend zou worden en dat gaat wat soepeler na een gewonnen pot, het was ook een belangrijke pot om aansluiting te houden met de middenmoot.

vergroot foto

Sparta staat een paar plaatsen hoger in de lijst, het is een zware ploeg met veel Engelstalige buitenlanders die het spelletje reeds lang spelen. Dat het geen eenvoudige wedstrijd zou worden was vooraf bekend.

Sparta zette de Panthers vanaf het eerste fluitsignaal direct onder druk, aanval op aanval volgde en alleen door scherp en goed te tackelen wisten de Panthers de eerste try enkel minuten uit te stellen. Sparta speelde het spel in de beginfase slim, men maakte goed gebruik van de zware voorwaardsen die keer op keer door de rose/blauwe muur probeerden heen te beuken en daarin na 5 minuten ook slaagden. De conversie (de kick op de palen) werd benut en met nog 75 minuten op de klok stonden de Pink Panthers op 7 punten achterstand. De Panthers wisten vanaf dat moment waar ze aan toe waren, niet afwachten maar aanvallen. De lichtere en meer wendbare Panthers zochten keer op keer de zijkanten van het veld, ze trachten middels de driekwarten een opening in de defensie van Sparta te vinden. Een man passeren lukte een aantal keren doch de defensie van Sparta was steeds ter plaatse om de doorgeboken man voor de achterlijn neer te halen. In de 15e minuut braken de Panthers met een prachtige aanval over meer schijven de weerstand van Sparta, na deze try werd helaas de conversie gemist en stond er nog een lichte achterstand op de borden.

Slechts enkele aanvallen later was er een fantastische break van international Jeffrey Nuijten. Hij stuurde heel Sparta met enkele schijnbewegingen de Heuvelrug op waarna hij na een sprint van 50 meter de bal achter de palen wist te drukken. Tinus kickte de conversie raak en daarmee stonden de Panthers voor het eerst vóór (12 – 7).

Na de rust ging het spel door zoals in de eerste helft, veel fysiek geweld van Sparta en tackels van de Panthers, veel loopwerk door de Panthers en erachter aan rennende Spartanen. Door en prachtige drop-kick vanaf 30 meter brachten de Panthers de stand naar 15 – 7, het verschil was daarmee groter dan 1 try. Later in de 2e helft scoorden de Panthers nog een keer: door goed loopwerk en attent spel in de voorwaardsen wist Nathan Eikelenboom (welkom terug) een try te drukken tegen de zijlijn. De conversie, vanuit een nagenoeg onmogelijke hoek, werd benut door Jeffrey, de Panthers stonden hierdoor met 22 – 7 voor.

Sparta voelde zich nog niet verloren en verhoogde de druk. Ze wisselden een zware speler voor een nog zwaardere speler. Dat dit een goede wissel was, bleek reeds na 2 minuten. Het eerste balcontact voor deze wandelende koelkast werd gelijk een try, de conversie werd gemist, de stand 22 – 12. Het voorwaardse werk en daarmee de druk van Sparta nam nog meer toe en resulteerde in een try in de 37e minuut waardoor de eindstand op 22 – 17 kwam.

Het was een prachtige pot tussen twee zeer verschillend spelende teams. De terechte winnaars waren niet alleen de Panthers, maar zeker ook het talrijke aanwezige publiek. De spelers hebben hard gewerkt voor deze overwinning. Nadien bleek dat men niet alleen hard heeft gewerkt voor deze overwinning en het sponsorcontract, het schijnt dat veel van de spelers het als de laatste kans zagen om een goede indruk achter te laten op Kirsten. Naar verluid is ze ten huwelijk gevraagd door Danny Wijngaarden. Iedereen die beter speelde dan hem mocht nog een poging doen om haar op andere gedachten te brengen. Helaas, zelfs de 14e speler kreeg te horen dat er voor haar maar één man bestond. 14 mannen dropen bedroefd af, slechts het gerstenat kon hen troosten (ook goed tegen spierpijn).

Als er 15 man hard werken is het moeilijk een uitblinker te vermelden, twee spelers zijn pas met hun 2e seizoen bezig, voor één speler was het de eerste wedstrijd na 1,5 jaar blessureleed, toch gaat wat het publiek betreft de bokaal van “man of the match” naar Glenn Nuijten. Glenn is nog een colt (nog geen seniorspeler), hij is voor niets en niemand bang, speelt snel en agressief, heeft een enorme inzet en hij leest het spel goed. Als schakelspeler tussen de voorwaardsen en de snelle driekwarten heeft hij een zeer goede pot neergezet, de oude garde had graag met hem gespeeld.

‘Niet goed uitgerust voor grote calamiteiten’

AMERONGEN  Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en burgemeester Guus Swillens van Wijk bij Duurstede waren afgelopen donderdag in gesprek in de Politieke Gelagkamer van radio 90FM.

Lees verder op de website van De Kaap 


Als de uitspraken van de twee burgemeesters juist zijn geciteerd, verwacht ik dat hun gemeenteraden hierover kritische vragen gaan stellen. Een overheid die veiligheid in woord garandeert aan de burgers, maar in de praktijk weet dat dat niet kan, zou ik onbehoorlijk bestuur willen verwijten.
Renk Knol, 29 januari 2008

Ach, die burgemeesters hebben maar wat zitten redekavelen. Is het werkelijk nodig dat élke gemeente volledig materieel is toegerust op alle denkbare rampen? Tot welke prijs? Hoe groot is de kans op een ramp? Is het niet een beetje simpel te denken dat (kleine) gemeentes overal op moeten zijn voorbereid? Hebben de inwoners ook niet hun eigen verantwoordelijkheden? Dachten de rampenbestrijders nu werkelijk dat iedereen met de ramen potdicht gaat zitten afwachten tot de ramp is ‘opgelost’? Prachtig voorbeeld is Vroomshoop, alwaar na een brand ‘maanmannetjes’ asbest liepen op te ruimen, terwijl de bevolking zonder enige vorm van bescherming stond toe te kijken. Kortom, de burgemeesters hebben een beetje zitten wauwelen over een ‘veilig’ onderwerp dat waarschijnlijk niemand bezighoudt.
Hans Hermans, 29 januari 2008

Recreantenvereniging De Bonte Vlucht vraagt voorlopige voorziening aan

DOORN  ‘De natuur wordt vernield op het terrein van camping De Bonte Vlucht’. Dat stelde de vereniging van recreanten op dat terrein vrijdag bij de rechtbank in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap 

Tasjesroof

RHENEN Een 70-jarige vrouw uit Rhenen liep gistermiddag om half vijf ter hoogte van de Batuinweg toen zij werd beroofd van haar tas. Vanuit het niets werd haar tas onder haar arm vandaan getrokken. De verdachte liep in de richting van de Frederik van de Palsthof. Zijn signalement; het betreft een man met rood/blond, kort geknipt haar. Volgens de vrouw droeg de man mogelijk een pruik. De man is ongeveer 30 jaar, 1.80 m en hij had een normaal postuur. Hij droeg donkere kleding en had een korte donkere jas aan. Ook was er een tweede man bij betrokken, die met de verdachte mee rende. Van deze man is geen signalement bekend. Heeft u informatie over deze beroving, belt u dan met de politie via 0900-8844. U kunt ook anoniem informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Gevonden fiets?

ZEIST Agenten hebben gistermiddag tegen vijven een 16-jarige jongen uit Zeist aangehouden die zij zagen lopen met een zwarte Giant damesfiets, waarbij hij het achterwiel omhoog hield. Het slot van de fiets was nog dicht.
In eerste instantie gaf de jongen een onjuiste naam op en verklaarde dat de damesfiets van zijn moeder was. Voor het opgeven van een valse naam kreeg hij een proces-verbaal. Later verklaarde hij dat hij de fiets gevonden had. De politie heeft een onderzoek ingesteld of de fiets van diefstal afkomstig is. Tot op heden heeft de eigenaar van de fiets nog geen aangifte gedaan.

Oranjevereniging deelt lampionnen uit

MAARN  Op donderdag 31 januari om 19.00 uur organiseert Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen de jaarlijkse lampionnenoptocht ter ere van de verjaardag van Koningin Beatrix. Dit jaar is een bijzonder jaar omdat Koningin Beatrix deze dag 70 jaar wordt en de Oranjevereniging dit jaar hun 75 jaar bestaan viert. Daarom zijn er in Maarn en Maarsbergen op de 2 peuterspeelzalen en in de groepen 1 t/m 4 van de 3  lagere scholen vele lampionnen uitgedeeld. Alle kinderen kunnen met hun lampion en ouders donderdagavond naar de Twee Marken komen. Nadat uitbundig het  “Lang zal ze leven” is meegezongen zal om 19.00 uur de lampionnenoptocht onder begeleiding van drumband Klein Maar Dapper vertrekken. Voor de kinderen die geen lampion hebben gekregen worden er vanaf 18.30 uur nog lampionnen uitgedeeld. Als de stoet na een klein half uurtje terug komt bij de Twee Marken wordt er warme chocomel en een speculaasje uitgedeeld, aangeboden door Motel Maarsbergen. 

De route die dit jaar gelopen wordt is:
Start: parkeerplaats hoofdingang 2 Marken
Rechtsaf Tromplaan in,
Rechtsaf Van Speijklaan in,
Bakkersweg oversteken,
Buntlaan in,
Linksaf Driespronglaan in,
Linksaf Beeklaan in ,
Linksaf Bakkersweg in,
Rechtsaf Jacob van wassenaerlaan in,
Linksaf Tromplaan in,
Terug naar parkeerplaats hoofdingang 2 marken

Gert van Esterik doet stapje terug bij Candia’66

RHENEN  Trainer Gert van Esterik van Candia’66 uit Rhenen doet het komende seizoen een stapje terug. Het komende seizoen zal hij, in plaats van het eerste elftal, de A1 onder zijn hoede nemen van dezelfde club.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

CDA Rhenen pleit voor Remmerden-brug

RHENEN  De CDA-fractie in Rhenen zal in de raadsvergadering van vanavond (dinsdag) pleiten om de Rondweg-Oost om Veenendaal via Remmerden door te trekken naar de A15.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Heuvelrugnieuws van woensdag 30 januari 2008

Langbroekerdijk 9 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Overhandiging handy-care rolstoelen

DOORN  Aan wethouder Elisabeth van Oostrum wordt vandaag een handy-car rolstoel aangeboden. Binnen de gemeente komen in totaal tien van deze duwrolstoelen. Zij zijn vooral bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn en deze stoelen even kunnen lenen.
De overhandiging vindt vandaag om één uur in Cultuurhuis Pléiade in Doorn plaats.

De Stichting Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug kwam met het idee op een aantal locaties binnen de gemeente handy-cars te plaatsen. Dit initiatief is een geweldige service aan personen die slecht ter been zijn. De handy-car wordt vooral ingezet in openbare gebouwen en bij begraafplaatsen. Ook binnen Cultuurhuis Pléiade is de handy-car een passende oplossing als inwoners zich in het Cultuurhuis willen verplaatsen.

De kosten voor de huur van de tien handy-cars wordt het eerste jaar door Heuvelrug Wonen beschikbaar gesteld. De Stichting handy-car plaatst zelf (gratis) een duwrolstoel in het Cultuurhuis. Personen die met de auto het Cultuurhuis bezoeken kunnen dan in de handy-car met de lift naar de centrale ontmoetingsruimte.

De Stichting Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug en de gemeente Utrechtse Heuvelrug verwachten dat het handy-car project een belangrijke bijdrage levert om deelname aan het maatschappelijke verkeer van de minder mobiele mens te bevorderen.


Goed plan, niets op aan te merken. Maar los van het feit dat geen enkele keer het koppelteken op de juiste plaats staat; is het nou handy car-rolstoel, handy care-rolstoel of handy car-duwrolstoel? En waarom nou weer een Engels woord? In het Engels hoort er trouwens geen koppelteken tussen handy en car en is ‘car-rolstoel’ niet een beetje dubbel? Het meest logisch zou dan ook zijn: Handy care-rolstoel, maar dat sluit natuurlijk niet aan op Handy car-project. Al dat amateuristische geklooi met onze taal, dan krijg je dit soort gedrochten.
Hans Hermans, 30 januari 2008

Hans, helemaal met je eens: ik stel leenrolstoel voor.
Renk Knol, 30 januari 2008

Het ding heet duwrolstoel en is geplaatst door de stichting Handycar(e)
Het is een Engels woordgrapje. Je zou kunnen zeggen handige kar.
Bij de te plaatsen handycar(e)-duwrolstoel komt een bordje: Slecht ter been, Handycar(e) te leen.
Henk Achterberg, 31 januari 2008

Ouderwets lachen bij NAO

OVERBERG  Dit jaar is er weer een Toneeluitvoering van Toneelvereniging NAO in De Buurthucht in Overberg. Vorig jaar was dit niet mogelijk door een tekort aan spelers maar dankzij een aantal nieuwe spelers kan er dit jaar weer een opvoering plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Kaap 

Oplichting

ZEIST  Een onbekende man nam gistermiddag omstreeks 13.30 uur telefonisch contact op met een 88-jarige vrouw uit Zeist. Hij vertelde haar dat hij werkte voor energieleverancier Nuon en de milieudienst. Door een gaslek zou zij haar woning moeten verlaten, de man zou dan vervolgens de woning betreden. De vrouw heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek. De politie heeft navraag gedaan bij Nuon en de milieudienst en zij wisten van niets. Politie adviseert mensen niet in te gaan op soortgelijke verzoeken en de politie te bellen via 0900-8844.

SVMM voor Ronald Mac Donald

MAARN  Begin november sloot het eerste elftal van SVMM een weddenschap met elkaar af over de eerstvolgende drie competitiewedstrijden. Alle spelers, leiders, verzorgers en de trainer deden € 10,- in de pot.

Lees verder op de website van De Kaap 

Tim Ariesen gehuldigd door burgemeester Van Oostrum

RHENEN  ,,Zo, kampioen.” Op deze manier begroette Rhenens burgemeester Joost van Oostrum de wielrenner Tim Ariesen. De dertienjarige (,,Ik word gauw veertien”) jongen werd twee weken geleden Nederlands kampioen veldrijden in de categorie 7 in Eerde.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant 

Scooterdiefstal en autoinbraak

ZEIST  De politie kreeg afgelopen nacht rond half drie een melding van scooterdiefstal. Op de hoek van de Rhenenweg met de Bergweg werden twee verdachten gesignaleerd die aan het signalement voldeden. Ook werd hier ook de scooter aangetroffen. Hierop zijn de jongens aangehouden op verdenking van diefstal. Tijdens het fouilleren werden goederen aangetroffen die mogelijk afkomstig waren van diefstal. Toen een van de agenten op vervoer van de scooter stond te wachten werd hij aangesproken door een buurtbewoner waarbij was ingebroken in zijn auto. Hierop werd in de omgeving gezocht naar goederen. Deze werden aangetroffen op de plek waar de verdachten waren aangehouden. De verdachten zijn verhoord en ingesloten.

Vertrek wethouder Betty van den Bosch

RHENEN  Na twee jaar, met plezier, werkzaam te zijn geweest als wethouder bij de gemeente Rhenen, heeft wethouder Betty van den Bosch in overleg met de VVD-fractie besloten per 1 februari het wethouderschap over te dragen aan Anne van der Boon.

Betty van den Bosch: ,,Toen de VVD-fractie mij vroeg wethouder in Rhenen te willen worden, heb ik gezegd dat ik deze functie tijdelijk op mij zou willen nemen, totdat de VVD haar lijsttrekker voldoende had ingewerkt en zij daardoor beschikbaar zou zijn.,”

Het moment om terug te treden is nu gekomen, vindt Van den Bosch. ,,Ten eerste zijn wij nu halverwege de zittingsperiode. Ten tweede is er iemand binnen de fractie van de VVD Rhenen, die graag het wethouderschap op zich wil en kan nemen. Ten derde is dit een mooi moment omdat dit jaar de festiviteiten starten voor de viering van Rhenen 750, waaraan de jonge ‘Rhenense wethouder’ enthousiast kan deelnemen.”

Landelijke actiedag donderdag 31 januari

UTRECHT  Op initiatief van de politievakorganisaties is er op donderdag 31 januari bij alle politiebureaus in de regio Utrecht een werkonderbreking van 07.00 uur tot 18.00 uur.
Uiteraard worden 112-meldingen meteen opgepakt en blijft de politie goed bereikbaar via het algemene telefoonnummer 0900-8844. In geval van dreigende situaties of noodsituaties zijn wij binnen 10 minuten ter plaatse. De politie accepteert geen inbreuk op de veiligheid of de openbare orde.

Als gevolg van de werkonderbreking kan het zijn dat het niveau van onze dienstverlening niet is, zoals u dat gewend bent. Door de minimale bezetting op de bureaus kunt u hinder ondervinden. Bijvoorbeeld omdat u langer moet wachten. Het kan zijn dat er een afspraak gemaakt wordt voor latere behandeling van de aangifte.
Hiervoor vraagt de Politie Utrecht uw begrip.

Reconstructie kruising Doorn

DOORN  De gemeente heeft een verkeersstudie uitgevoerd om de afwikkeling en de verkeersveiligheid op de kruising N225-N227 in Doorn goed in beeld te krijgen. Uit de analyse van de huidige situatie blijkt dat de verkeersafwikkeling in de spits slecht is.
Er treden files op het kruispunt op waardoor de verkeersveiligheid onder druk staat.

De slechte verkeersafwikkeling wordt veroorzaakt door het grote verkeersaanbod in combinatie met een te kleine verwerkingscapaciteit van het kruispunt. Door het aanpassen van de instellingen van de verkeersautomaat is de verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid voor zowel het auto- als het langzame verkeer verbeterd.

Om de verkeersveiligheid nog verder te verbeteren, wordt de vormgeving van de kruising aangepast. Een fietsoversteek wordt over de Dorpsstraat-west vanaf de Amersfoortseweg gerealiseerd. Hierdoor begeven fietsers zich niet langer meer tussen het autoverkeer.

Het fietspad langs de Dorpsstraat-west wordt gescheiden van de opstelvakken voor het autoverkeer. Fietsers krijgen hierdoor een eigen ruimte. Het ‘middeneiland’ op de Amersfoortseweg wordt verwijderd waardoor het ‘rechtsafvak’ langer wordt. Hierdoor ontstaat goed zicht op de overstekende fietser en voetganger.

De wegas van de Langbroekerweg wordt verlegd en de fietsstrook verwijderd. Hierdoor wordt het voetpad van de Langbroekerweg verbreed.

Vanwege de genoemde veranderingen is sprake van een volledige reconstructie van het kruispunt. Gezien het grote verkeersaanbod en de complexiteit van de werkzaamheden is besloten de werkzaamheden tijdens de zomervakantie in fasen uit te voeren.


Dit is “dweilen met de kraan open”. Het knelpunt Doorn doet nu verkeer besluiten om een andere route te kiezen of vroeger of later te reizen. Het ontmoedigen van doorgaand verkeer tussen Cothen en Maarn is eigenlijk de enige structurele oplossing.
Arnoud Venema, 30 januari 2008

Zo structureel is die oplossing op zich helaas niet. Het ontmoedigen van het genoemde verkeer, zonder aanvullende andere maatregelen, verplaatst het probleem alleen maar naar een andere plaats en dan moet daar weer een oplossing voor gevonden worden. Dat is een probleem waar nog geen oplossing voor gevonden is. De ontvangers van het zeker aanwezige Doornse probleem zien uiteraard helemaal niets in een dergelijke maatregel en willen dus niet meewerken. Bijvoorbeeld de provincie en toevallig zijn de genoemde wegen provinciale wegen.
Teunis Reedijk, 2 februari 2008

Dorpshuis Austerlitz zit op zwart zaad

AUSTERLITZ  Het dorpshuis van Austerlitz dreigt te verdwijnen als de gemeente Zeist de subsidiekraan niet verder opendraait. Zeker als ook het geven van feesten door dorpelingen niet meer wordt toegestaan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Natuurmonumenten steunt recreanten voor rechter

DOORN  Recreantenvereniging de Bonte Vlucht in Doorn pleit voor uitstel van de bouw van 34 chalets op dat recreatieterrein. Ze wil dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug eerst een herinrichtingsplan voor het terrein eist van de nieuwe eigenaar.

Lees verder op de website van het AD/UN

Driehoeksruil maakt Heuvelrug minder versnipperd

MAARN  Het publiek merkt er niets van, maar de driehoeksruil tussen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de gebroeders Notten van Huis te Maarn, biedt perspectieven voor de toekomst.

Lees verder op de website van het AD/UN

Filmavond bij de NPB Driebergen

DRIEBERGEN Op de filmavond van de NPB wordt de film ‘Les Choristes’ uit 1948 vertoond waarin een jongensinternaat wordt gerund door een directeur die van orde en tucht houdt. Er heerst een onmenselijk streng regime.
Een nieuwe surveillant is zeer geschokt van deze praktijken. Door de leerlingen (een ‘zooitje ongeregeld’ ) te betrekken bij zijn muziek en een koor te vormen herwint hij hun vertrouwen Een schijnbaar uitzichtloze situatie weet hij te doorbreken. Hij geeft de jongens weer perspectief. Een film die in onze tijd zal aanspreken.

  • Woensdag 6 februari
  • Tijd: 19.30 uur
  • Parklaankerk, Driebergen
  • Parklaan 7,
  • Kosten € 3,-

Heuvelrugnieuws van donderdag 31 januari 2008

Hogesteeg 6 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.50 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Funky Fusion van Vlado Spisiak Band

AUSTERLITZ  De jonge honden van de Vlado Spisiak Band wonnen vorig jaar de Holland Casino Pop & Jazz Award en treden op donderdag 7 februari op in het Beauforthuis. “Het publiek, medestudenten en de jury gingen plat voor deze virtuoos.”, schreef de jury over voorman Vladimir Spisiak. Deze uit Slowakije afkomstige fusiongitarist toerde als tiener al met zijn band door Zwitserland en Australie.
Met zijn funky Vlado Spisiak Band geeft hij voorafgaand aan hun optreden een jazzclinic speciaal voor jongeren, maar oudere jongeren mogen ook komen. De heren zullen antwoord proberen te geven op vragen als: Wat is de rol van verschillende instrumenten in een band? Hoe zit de vorm van liedjes in elkaar? Hoe speel je een drumsolo? De deelname aan de clinic is gratis en je krijgt bovendien! 50% korting op het entreebewijs voor het concert. Reserveer kaarten bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.
donderdag 7 februari, 18.30 uur clinic | 20.15 uur concert
entree 10,- | studenten, CKV, CJP & kinderen 5,-

Ruime winst herenteam Badmintonclub Doorn

DOORN  Het eerste herenteam van Badmintonclub heeft zaterdag de laatste competitiewedstrijd dit seizoen met ruime cijfers gewonnen: 7-1.

Lees verder op de website van De Kaap 

Overvallers aangehouden

LEERSUM  Op de Ginkelseweg vond in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 januari een overval in een woning plaats. De politie kon na onderzoek drie verdachten aanhouden.
De bewoner werd rond 02.00 uur overvallen door drie personen terwijl hij in zijn bed lag. De drie personen kwamen de slaapkamer binnen, sloegen de man, bonden hem vast en bedreigden hem. Vervolgens vluchtten de overvallers met onbekende buit. De recherche onderzocht de zaak en kon door samenwerking met het Politiekorps Noord Holland op 9 januari een 19-jarige jongen uit Overberg aangehouden. Op 14 januari werd een tweede verdachte aangehouden, een 22-jarige man uit Hoofddorp. Op 15 januari werd de derde verdachte, een 20-jarige man uit Hoofdorp, aangehouden. De mannen zitten nog vast voor verhoor.

Bende in gemeentelijk gymnastieklokaal

DRIEBERGEN  Het is al jaren een bende in een gemeentelijke gymnastieklokaal in Driebergen. Suzan de Ridder, trainster van de gymnastiekvereniging Dalto, uitte deze week een noodkreet, die ook raadslid Hans van Zetten bereikte. Hij ging op bezoek en kreeg ter plaatse toelichting van de trainster en de vakleerkracht bewegingsonderwijs, twee belangrijke gebruikers van de gymzaal.  Zijn eerste impressie: “Je verwacht een dergelijke gymzaal in de sloppenwijken van een grote stad, maar niet in Utrechtse Heuvelrug.”
Vandaag verzond hij onderstaande brief naar het gemeentebestuur, waarin hij zijn bevindingen beschrijft en constructieve vragen stelt. Zijn oordeel is duidelijk: “Het zit al jarenlang structureel fout met (de controle op) het beheer van gemeentelijke gymzalen. Qua klanttevredenheid scoort de verantwoordelijke gemeentelijke afdeling het cijfer 1 (Eén).”

AAN College van Burgemeester & Wethouders van gemeente Utrechtse Heuvelrug
Driebergen, 31 januari 2008

Geacht college,
Zondagavond 27 januari jl. bereikte mij onderstaande noodkreet van de trainster van de gymnastiekvereniging DALTO uit Driebergen-Rijsenburg:  

Beste bestuurders van Driebergen/rijsenburg,
Hierbij stuur ik foto´s van een zeer smerige gymzaal aan de weidestraat. De gymzaal ,de kleedkamers en toiletten zijn echt te vies om eigenlijk nog in te sporten.
Voor elke training vegen wij de zaal zelf wat U op de foto´s ziet is na 1x vegen . Wij vinden eigenlijk niet dat dit kan en mag.
We hopen dat U snel een oplossing voor dit probleem kan vinden.
vriendelijke sport groet
trainster van Dalto driebergen
Suzan de Ridder

Op maandag maak ik de afspraak voor dinsdag 29 januari 15.30 uur om met de trainster de actuele situatie van het gymnastieklokaal aan de Weidestraat met eigen ogen waar te nemen. Wat ik aantrof is te droevig voor woorden. Toch maar proberen mijn bevindingen te beschrijven.

Het gymnastieklokaal aan de Weidestraat ligt pal naast de openbare basisschool DOLFIJN midden in een woonwijk. Het wordt dagelijks intensief gebruikt door schoolkinderen van meerdere basisscholen en naschools door leden van gymnastiekvereniging, judoschool en anderen: honderden kinderen per dag. Het is een belangrijke sportvoorziening voor zowel het bewegingsonderwijs als de sport. De trainster van DALTO en de vakleerkracht gymnastiek van CBS De Zonheuvel geven mij toelichting tijdens het bezoek.

Waarnemingen

Entree: achttien vloertegels rondom de vloermat in de hal zijn verdwenen. Scherpe randen: gevaarlijk. Na het optillen van de vloermat is het duidelijk dat deze al enkele weken niet is geklopt; de ondervloer is smerig. Het houtwerk van deuren vertoont aan de onderkant rot. De verf is van ver terug in de vorige eeuw. Vloer vuil.

Kleedkamer links: de toiletdeur is verrot, deurknop stuk, sleutel kapot, lichtknop te hoog voor kleine kinderen. Geen toiletpapier. Vloeren vuil. Vloer kleedkamer rechts ook vuil.

Natte ruimten: zes douches per ruimte, geen voetenwasbakken voor schoolkinderen. Tegelwerk van meerdere zeepbakken is eraf geslagen (trainster: is met opzet gebeurd tijdens onderhoud aan douches), waardoor scherpe randen ontstaan: onveilig. Waterfonteintje heeft geen opvangbak, waardoor de combinatie water drinken en uitwendig droog blijven niet mogelijk is.

Gymzaal: bij nooduitgang zit een lekkage, deur sluit niet aan op drempel en geeft veel tocht, deursluiting niet deugdelijk. Bedienstangen voor buitenramen zijn afwezig. (Trainster: en als ze wel aanwezig zouden zijn, dan heb je er niets aan, want de draai-installaties werken niet.) Daardoor staan twee buitenramen constant op een kier. Deze ramen zijn boven een plat dak (van kleedkamers) gelegen, waardoor het gemakkelijk inbreken wordt. (Trainster: is ook al gebeurd). Het flexibel regelen van ventilatie is niet mogelijk. De sportvloer is vuil en bezaait met stofwolken. Om haar jeugdige gymnasten daarmee niet te confronteren veegt de trainster elke dinsdag en zaterdag voor haar gym- en turnlessen de vloer aan.. De borgpennen van uitstaande klimrekken zitten op een hoogte waar de trainster zonder verhoging niet bij kan. (Vakleerkracht: er heeft medio 2007 een materiaalcontrole plaatsgevonden door de toestellenleverancier. Ik heb bij de gemeentelijke afdeling Accommodaties gevraagd naar rapportage en actiepunten. De ringen en de touwen zijn niet gebruiksgereed.). De toestelberging veel te klein voor de aanwezige gymnastiek- en turntoestellen en is ook vuil. Het formaat van toestelberging voldoet niet aan de actuele afmetingen. Daardoor komt de veiligheid van gebruikers in gevaar bij het uitruimen en opruimen van toestellen.

Docentenkamer: smerig, geen stoel, wel kapotte kasten.

In het gehele gebouw zijn geen gebruikersaanwijzingen aanwezig, geen inventarislijsten. Trainster en vakleerkracht kennen geen overeenkomst met gebruiksregels tussen huurder en verhuurder (gemeente).

Buitenmuren: vol met graffiti, buitenverlichting bij ingang werkt niet.

Trainster (al jaren lang gebruiker van deze zaal) en de vakleerkracht (sinds december 2007) vertellen mij, dat hun meldingen aan de gemeentelijke afdeling Accommodaties niet serieus worden genomen. De vakleerkracht heeft bij gemeente inzage gevraagd in het contract met schoonmaakbedrijf en het laatste inspectierapport van de toestelfabrikant. Er is nog geen gehoor gegeven aan zijn verzoek.

Evaluatie

Je verwacht een dergelijk gymlokaal in de sloppenwijken van een grote stad. Het is duidelijk dat er in deze gymnastiekzaal geen schoonmaak plaatsvindt. De hygiëne is zo slecht, dat het ons onverantwoord lijkt dat hier (school)gymnastiek en turnen onderwezen wordt. Een spoedinspectie door de GGD is gewenst. Er zijn talrijke technische gebreken. Die worden gemeld door de gebruikers. Het is dan onbegrijpelijk dat de gemeentelijke afdeling Accommodaties geen actie neemt, zelfs niet terugkoppelt naar de melder. Dit is onfatsoenlijk, zelfs minachting van leerkrachten en jeugdsportleiders. Er is al jarenlang geen effectief onderhoud uitgevoerd. De accommodatie is verloederd. Wat is hier aan de hand?

Deze accommodatie is geen incident. In het dorp Doorn is het al niet beter gesteld met de gemeentelijke gymnastiekzaal aan de Van der Leelaan. Het zit al jarenlang structureel fout met (de controle op) het beheer van gemeentelijke gymzalen. Qua klanttevredenheid scoort de verantwoordelijke gemeentelijke afdeling het cijfer 1 (Eén).

Vragen aan het college

Welke maatregel treft u, die leiden tot de objectieve vaststelling van de actuele onderhoudstoestand van de gymzaal aan de Weidestraat te Driebergen?

Welke maatregelen kunt en wilt u treffen, die ertoe leiden dat de vereiste hygiëne van de gymzaal zo snel mogelijk wordt hersteld, de technische gebreken worden gerepareerd en de gebruikers met respect worden behandeld?

Hoe luidt het meerjaren onderhoudsprogramma van dit gymnastieklokaal in de periode 2008 en volgende?

De VVD-fractie verzoekt u de vragen schriftelijk te beantwoorden. Gelet op de urgentie van de probleemstelling verwachten wij dat U zo snel mogelijk actie neemt. Actie heeft prioriteit.

Namens de VVD fractie
Hans van Zetten


Ik vind dat de gemeente op zeer korte termijn de bouwkundige problemen moet oplossen. Dat hoeft niet zoveel te kosten en het kan binnen veertien dagen geregeld zijn.
Blijft over het onderhoud en dan met name het schoonmaken. In navolging van de sociale stages die het middelbaar onderwijs in Zeist gaat invoeren, zou je voor het basisonderwijs in de gemeente UH eens kunnen overwegen dat de gebruikers van (sport)lokalen zelf de boel schoonhouden. Het lijkt mij pedagogisch een goede zaak dat leerlingen ervan worden doordrongen dat schoonmaken een voorwaarde is voor het gebruik van een lokaal. Laat de leerlingen zelf een planning maken (plannen), zelf afspraken maken met andere gebruikers (communicatie), zelf schoonmaakmiddelen kopen (budgetering). Kortom tal van onderwijskundige mogelijkheden. De aldus bespaarde schoonmaakkosten sluist de gemeente door naar de leerlingen die daar dan weer een doel voor moeten vinden (beleid uitzetten). Dat kan een schoolfeest zijn, maar bijvoorbeeld ook een goed doel. In ieder geval: de leerlingen besluiten
Renk Knol, 31 januari 2008

Renk, ik ben het helemaal met je eens dat de jeugd zelf meer verantwoordelijk kan worden gemaakt voor een aantal zaken in plaats van dat alles voor hen wordt geregeld. Een prima manier van leren, maar het gaat me wat te ver om leerlingen in het basisonderwijs de verantwoordelijkheden te laten dragen die jij nu voorstelt. In het VO prima, maar in het PO kun je jonge kinderen niet met dit soort taken belasten. Ik kan me de reactie van de trainster en vakleerkracht zeer goed voorstellen. Toen ik zeven jaar geleden in Driebergen kwam wonen ben ik me al kapot geschrokken van de wijze waarop het bewegingsonderwijs hier (maar ook op meer plaatsen in het land) is geregeld. Los van de beroerde accommodaties (de meeste sportverenigingen klagen steen en been) en het onderhoud hiervan, wordt hier in het basisonderwijs les gegeven door groepsleerkrachten die misschien wel bevoegd maar voor het overgrote deel onbekwaam zijn in het vak bewegingsonderwijs/LO. Daar hebben ze nu eenmaal te weinig van meegekregen in hun opleiding. Als je een-op-een met leerkrachten praat, verklaren ze vaak zelf dat het “prut” (letterlijk zo gezegd) is wat zij in de gymzaal doen, maar zoals het nu in Nederland is geregeld: scholen bepalen zelf hoe ze hun middelen inzetten. Dus liever wat kleinere klassen dan een vakbekwame leerkracht die een goede basis kan leggen voor gezond beweeggedrag, nu en later
Een leuk praktijkvoorbeeld: bij de schoolkeuze van mijn kinderen heb ik diverse scholen in Driebergen bezocht. Vaak kreeg ik dan een rondleiding van de directeur. Waarschijnlijk ben ik er een uitzondering in, maar ik vroeg dus ook hoe het bewegingsonderwijs geregeld was en of ik een kijkje in de zaal mocht nemen. Bij de ene school kon ik toen niet kijken omdat de zaal er te slecht aan toe was op dat moment. Met andere woorden: er werd op die dagen (of waren het misschien wel weken????) helemaal geen bewegingsonderwijs gegeven. Vinden we dit ook oké als het om rekenen en taal gaat? Op een andere school mocht ik een kijkje nemen en stond daar een juffrouw in spijkerbroek (wat een voorbeeld) te apekooien met kinderen van groep 4. Veel volwassenen hebben hier misschien leuke herinneringen aan, maar het is een spel dat al jaren op ‘de zwarte lijst’ staat vanwege de vele ongelukken die ermee gebeuren. Bovendien had deze juf het wel heel bont gemaakt. De kinderen werden door een tikker opgejaagd over evenwichtbalkjes, werden in groepjes over een springkast gejaagd die op z’n hoogste stand stond. Kortom: slecht en onverantwoord onderwijs. Reactie van de directeur:”maar ze doen toch gewoon een hindernisbaan”. Ik heb uitgelegd dat het inderdaad een hindernisbaan is, maar wel een zeer gevaarlijke waarin bewust grote risico’s worden genomen, kinderen behoorlijke kwetsuren kunnen oplopen en dat de school vanwege de onzorgvuldigheid voor 100% aansprakelijk kan worden gesteld. “Laten we vooral in gesprek blijven”, was zijn reactie. Verandering zal volgens mij alleen maar komen als ouders zich er wat drukker om gaan maken. Vooralsnog proef ik dat de belangstelling blijft steken bij de cognitieve vakken die leerlingen krijgen voorgeschoteld. Hierdoor wordt scholen helaas weinig geprikkeld om meer kwaliteit te gaan leveren op het gebied van bewegingsonderwijs.
Robert Zwart 1 februari 2008

Even stil staan bij jouw laatste zin dat de belangstelling blijft steken op de cognitieve vakken. Ik denk dat dat vanzelfsprekend is want met goed kunnen rekenen kun je later waarschijnlijk meer verdienen dan met goed kunnen bewegen. Goed kunnen bewegen levert op het eerste gezicht niets op. En je kunt nog zoveel argumenten aandragen dat bewegingsonderwijs net zo belangrijk is als taal en rekenen, de ouders en waarschijnlijk (door die ouders) ook de kinderen zien bewegingsonderwijs als een vorm van sport. En omdat er voor bewegingsonderwijs van lokaal gewisseld moet worden, wordt het al snel als een vak apart ervaren.
Ik denk dat het bewegingsonderwijs uit de sfeer van sport gehaald moet worden. Ik denk dat bewegingsonderwijs heel goed gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld rekenen. In het basisonderwijs rekenen met formules waarin gewicht en lengte van de leerling een rol spelen; in het vo formules bedenken.
Ik wil eigenlijk alleen maar zeggen dat ‘vakken’ op de basisschool niet zouden moeten bestaan. Er dient een pakket van ‘vakken’  aangeboden te worden met als enige doelstelling leerlingen te vormen. Dat heet vormingsonderwijs en het vak ‘bewegingsonderwijs’ moet daarin hetzelfde gewicht krijgen als de overige ‘vakken’.
Renk Knol, 1 februari 2008

Leuke reactie over het wel of geen bewegingsonderwijs geven door leerkrachten, maar het probleem is gewoon een sterk verouderde en vervuilde accommodatie. Ik begrijp niet waarom trouwens kinderen deze accommodatie of andere gebouwen moeten schoonhouden, begrijp daar echt niets van. Zo kan ik er nog wel een aantal verzinnen.Ik neem aan dat de gemeente een contract heeft met een schoonmaakbedrijf. Er zijn gewoon normen voor hoe een gebouw dient te worden schoongemaakt. Daar moet gewoon toezicht op zijn. Blijkbaar hebben mensen jarenlang geld gekregen voor het niet of niet voldoende schoonhouden. Dat betekent gewoon een ander schoonmaakbedrijf en duidelijke eisen stellen aan het onderhoud. En daar zal misschien voor betaald moeten worden. Het zij zo
Jan-Koert Lange, 1 februari 2008

Jan Koert, Er zijn helemaal geen normen voor vervuilde en verouderde zalen. Het is dan ook de effectieve bezuinigingspost voor schoolbesturen. Mijns inziens heeft slecht onderhoud veel te maken met het belang dat wordt gehecht aan goed bewegingsonderwijs. Als je weinig waarde aan het vak hecht, dan maakt het toch helemaal niet uit hoe de zaal erbij ligt? Daar komt bij dat investeren in een hele oude zaal toch eigenlijk ook weggegooid geld is. Als niemand iets zegt –wat in dit geval dus een keer niet gebeurt- dan redt de gemeente het tot er weer opnieuw een aanvraag gedaan kan worden hij het rijk. OCW financiert namelijk de schoolgymaccommodaties voor ongeveer 750.000 euri en niet onze gemeente zelf.
Nog even terugkomen op de reactie van Renk: het blijkt dat als  jonge kinderen weinig spelen en bewegen, zij vaak behoorlijke achterstanden op kunnen lopen in het onderwijs. Er is een behoorlijk sterke samenhang tussen bewegen en uiteindelijk prestaties in vakken als rekenen en taal. In de VS worden met succes beweegprogramma’s ingezet voor kinderen met leerachterstanden. Maar alleen daarvoor zou ik het vak niet willen opwaarderen. Er is genoeg bekend van de sociale waarde van sport en bewegen, sociale competentie-ontwikkeling en sociaal gedrag, karaktervorming. Daarnaast is het een prima uitlaatklep voor kinderen die al de hele dag –tegen hun natuur in- op een stoel moeten zitten op school. Vergeet niet dat overgewicht en obesitas schrikbarende vormen aanneemt. In Den Haag zijn proeven gedaan met elke dag bewegingsonderwijs op school. Het bleek dat uiteindelijk de schoolprestaties –ondanks de geringere lestijden in de klas- erop vooruitgingen.
Robert Zwart, 2 februari 2008

Dank je wel Robert, voor je toelichting. In dit geval is het een openbare school en is de gemeente zelf het schoolbestuur. Er is al veel vaker over geklaagd o.a. door de Zonheuvelschool maar ook door andere gebruikers. Toen ik jaren geleden judoles in deze zaal werd er door de leraar al aan de bel getrokken van de gemeente. En dat is toch zeker 20 jaar geleden.
Ik vind, los van het belang van het bewegingsonderwijs, dat je als gemeente goed voor je spullen moet zorgen. Kwestie van normen en waarden om het populair te zeggen. Het is mij dus duidelijk hoe het daarmee staat. Dan moeten ze niet klagen dat de inwoners hun omgeving misschien ook laten versloffen en dergelijke.
Ik merk inderdaad op dat kinderen die naast hun school frequent sporten goede prestaties blijven leveren en er zelfs op vooruit gaan. Ondanks het feit dat ze misschien minder tijd om te leren hebben.
Jan-koert Lange, 3 februari 2008

Nooit meer olie verversen

DOORN  Nooit meer de olie van je auto laten verversen. En ook nog eens minder brandstof verbruiken. Dat kan met een vinding van Joop Boesjes (44) uit Doorn. Vandaag hoort hij of hij met zijn smeersel het Energie Idee van Senter Novem uitgereikt krijgt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gediplomeerde EHBO-ers

AMERONGEN  Op de OBS De Breeakker in Amerongen hebben 17 leerlingen examen afgelegd voor het Jeugd E.H.B.O.certificaat A. Aan alle kandidaten kon het diploma worden uitgereikt.

Lees verder op de website van De Kaap 

Locatie Manger Cats in Driebergen

DRIEBERGEN  Het college van b&w heeft 22 januari ingestemd met de huidige stand van zaken en verdere proces voor de ontwikkeling van de locatie Manger Cats. De locatie ligt aan de Arnhemsebovenweg in Driebergen.

Op het terrein bevindt zich momenteel een tennis- en schietvereniging. Op verzoek van de gemeente hebben de ontwikkelaar en de tennisvereniging een intentieovereenkomst gesloten over de grond van de tennisvereniging. De overeenkomst dient als basis voor de ontwikkeling van de locatie. 

Op basis van deze overeenkomst blijft het ‘sporten-in-de-wijk’ gehandhaafd en heeft de gemeente de mogelijkheid om de gronden van de tennisvereniging aan te wijzen voor sociale woningbouw op het moment dat de tennisvereniging besluit elders haar activiteiten voort te zetten. 

Het plan gaat uit van de realisatie van een nieuw clubhuis voor de tennisvereniging, moderniseren van het schietcomplex en de realisatie van in totaal ongeveer twintig woningen. 

Op donderdag 21 februari organiseren de gemeente en de ontwikkelaar een informatieavond in het clubhuis van de schietvereniging voor omwonenden en belangstellenden. Op deze avond geeft de gemeente een toelichting op het proces voor de locatieontwikkeling en verzorgt de ontwikkelaar een presentatie over de plannen.

Zijweg Radboudweg gaat Aldegondahof heten

RHENEN  Burgemeester en wethouders van Rhenen hebben aan een nieuw te realiseren zijstraat van de Radboudweg in Rhenen de naam Aldegondahof gegeven.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant