Driebergen kan geen kant meer op: automobielbedrijf dicht

De onduidelijkheid rond de komst van de hogesnelheidslijn (HSL) en de verbreding van de A12 tussen Utrecht en Arnhem zorgt ervoor dat de gemeente Driebergen bedrijven die willen uitbreiden, geen alternatieve locatie kan bieden. Dit stelt de Driebergse wethouder R. van de Kletersteeg. Automobielbedrijf Sanato heeft hierop besloten 1 maart zijn poorten in Driebergen te sluiten.
Utrechts Nieuwsblad van 4  januari 2000

Ab Berger Driebergs politicus van het jaar

Omroep Driebergen had op Oudejaarsavond een programma waarin vier journalisten ( Jan de Beer  en Ad Bom van de Stichtse Courant, Anthon Keuchenius van het Utrechts Nieuwsblad en Netty Krook van De Nieuwsbode) mochten zeggen wie zij politicus van het jaar vonden. Drie van de vier kozen voor Ad Berger, wegens zijn bespraakdheid, dossierkennis en integriteit.
Nieuwsbode van 5 januari 1999

Salon viert feestje

De medewerkers van het programma De Salon van Omroep Driebergen vierden afgelopen zondag hun 2-jarig bestaan. Het programma ging al weer voor de 105e keer de lucht in.
Nieuwsbode van 5 januari 1999

Verdeeldheid over Zalmsnip

Raad en College in Driebergen zijn verdeeld over het voorstel de Zalmsnip niet aan voordeursdelers uit te keren. Eerder stelde de commissie bezwaar- en beroepschriften indieners van een bezwaarschrift in het gelijk. Anthon Keuchenius meldt o.m. “Verdeeldheid is het gevolg, Wethouder Altena en burgemeester Van Rappard willen niet uitbetalen, de wethouders Derksen en vd Kletersteeg wel. Omdat de stem van de Burgemeester dubbel telt als de stemmen staken, ligt toch het voorstek op tafel het geld niet uit te keren”
Utrechts Nieuwsblad van 5 januari 1999

HSL-tunnel Maarn inzet conflict

Utrechtse bestuurders botsen met de Haagse projectdirectie HSL 0ost/A12 over de vraag of een spoor- en snelwegtunnel in Maarn onderwerp moet zijn van verdere studie. Naar verwachting einde van deze maand hakken de ministers Netelenbos en Pronk de knoop door. Gezien de hoge kosten voor een ondertunneling bij Maarn (2,2 miljard) wordt de kans klein geacht dat de Utrechtse bestuurders aan het langste eind zullen trekken. De Bestuurlijke Begeleidingsgroep (BBG) o.l.v. gedeputeerde KOK stelt dat geld niet altijd de doorslag moet geven. Zij wil een verdere studie naar een verdiepte ligging van de snelweg ter hoogte van Driebergen en Zeist.
Utrechts Nieuwsblad van 7 januari 1999

Dalende lijn in woninginbraken

In het district Binnensticht (Driebergen, Zeist, Bunnik, De Bilt, Maartensdijk) zet de dalende lijn van het aantal gepleegde woninginbraken door. Het oplossingspercentage steeg in 1998 naar 26,4%. In 1995, toen gestart werd met het woninginbrakenteam waren er 1298 inbraken gemeld; dit is vervolgens gedaald naar 1068 in 1996, 1036 in 1997 en tenslotte 907 in 1998.
Stichtse Courant van 7 januari 1999

Huldiging bij hockeyclub Shinty

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de hockeyclub werden twee mensen in het zonnetje gezet. De heer Ruud Verbunt, die 6 jaar voorzitter is geweest kreeg het erelidmaatschap en aan Carole Thate werd de Gouden Shinty Caman uitgereikt. Deze nieuwe onderscheiding is in het leven geroepen voor (ex)shintyspelers die bewezen hebben dat zij op hockeytechnisch gebied opmerkelijke prestaties leveren. De aanvoerster van het Nederlands dames hockeyteam Carol Thate was de eerste die deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen.
Stichtse Courant van 7 januari 1999

Woede en verbazing over zalmsnip-besluit

Het voorstel van B&W om de zalmsnip niet uit te keren aan inwoners die geen afvalstoffenheffing betalen is zeer slecht gevallen in dit dorp. Men heeft met woede en verbazing gereageerd op het voorstel (andere gemeenten keren wel uit; advies van de cie. Bezwaar en beroep is genegeerd). Jan de Beer laat in zijn artikel een aantal betrokkenen aan het woord. Het is overigens een verdeeld college voorstel: wethouder Derksen neemt een minderheidsstandpunt in en is wel voor uitbetalen. Op donderdag 14 januari doet de commissie Finec uitspraak over deze kwestie.
Stichtse Courant van 7 januari 1999

Politie spoort naar daders

De politie is intensief op zoek naar de daders van de ‘vuurwerkaanslag’ die vorige week dinsdag een keukenbrand in een woning aan de Groenhoek veroorzaakte.
Stichtse Courant van 7 januari 1999

Uitgebreide huldiging van SWD-vrijwilligers

De Stichting Welzijn Driebergen opende het nieuwe jaar met een zeer druk bezochte nieuwjaarsreceptie in De Vijver. Maar de bijeenkomst kreeg een bijzonder karakter omdat het bestuur en de staf van de SWD besloten hadden om tijdens deze instuif 10 vrijwilligers te huldigen die al 25 jaar lang actief aan het vrijwilligerswerk hebben deelgenomen. De jubilarissen zijn achtereenvolgens de dames Vermeent, J.Wisse, T. vd Berg, Moleman, A. Spit, A. de Prouw, J. Zeijlmaker, Kockie Achterberg en Ellen Reeders.
Stichtse Courant van 7 januari 1999

Cabareteske nieuwjaarsreceptie

De traditionele nieuwjaarsreceptie van het college van B&W werd dit jaar gelardeerd met een optreden van het cabaretgroepje De Kelder, dat enkele medewerkers van de gemeente hebben gevormd. Een verfrissende en welkome onderbreking van het ‘handje schudden’.
Stichtse Courant van 7 januari 1999

Jongeren laten het afweten bij bomen rooien

Driebergse jongeren lieten het zaterdagmorgen massaal afweten bij de rooiwerkzaamheden van groen en struiken voor hun speelterrein naast de sporthal aan de Hoendersteeg in Driebergen. Het vroege aanvangstijdstip van negen uur was wellicht daarvan de oorzaak. In ieder geval kwamen de jongeren waarmee de aannemer een afspraak had gemaakt, niet opdagen. Willem van Hoorn laat in zijn artikel een paar betrokkenen aan het woord.
Utrechts Nieuwsblad van 11 januari 1999

Klein blijven en alles zelf doen

In de rubriek ‘Brood op de plank’ een interview met Renate Ernst (35)  en Tianne van Woudenberg uit Driebergen, die een vaste baan opzegden om voor zich zelf te beginnen. Als communicatiemedewerkers van Vitras besloten ze vorig jaar vlak voor de kerst Complix op te richten, een bedrijfje gespecialiseerd in communicatie.
Utrechts Nieuwsblad van 11 januari 1999

Baas wil ‘stempel op de wereld zetten’

Netty Krook heeft een interview met de Driebergse keramiste Lida Baas die vanaf 17 januari exposeert in de galerie “Art Options”, Dijkstraat 4  in Wijk bij Duurstede. Lida vindt het een compliment als de mensen er wat voor over hebben om iets van haar te kopen: “Ik heb ervoor gewerkt om het te maken; jij wilt er wel voor werken om het te kopen” is haar opvatting.
Nieuwsbode van 12 januari 1999

HSL-Oost/A12-project is geen bedreiging maar kans

Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Maarn hield burgemeester Burgman een toespraak waar zij 3 projecten aanstipte. Over de plannen m.b.t. de HSL merkte zij op: “Dan vallen in Den Haag de beslissingen en daarna kunnen we samen kijken wat de mogelijkheden zijn. Positief is dat het alternatief van de gemeente Maarn, het wandelend bosvenster, nog steeds meegaat in de plannen. Wij willen graag dat het HSL-Oost/A12 project geen bedreiging is maar een kans om oude problemen op te lossen en bereikbaarheid, kwaliteit, leefbaarheid te verbeteren zonder schade voor natuur en landschap”.
Nieuwsbode van 12 januari 1999

Jeugd krijgt plek in Hoenderdaal

De wijk Hoenderdaal Zuidwest krijgt zijn twee tienervoorzieningen. De spirouette in het buurtparkje aan de Meerkoet en het speelveld aan de Hoendersteeg naast de sporthal. Het plaatsen van de spirouette heeft vertraging opgelopen door het slechte weer. Verder in het artikel een verslag van het bomenrooien voor de aanleg van het speelveld.
Nieuwsbode van 12 januari 1999

Eerst duidelijkheid over vragen burgerraadpleging

De gemeenteraad vindt dat eerst duidelijk moet zijn welke vragen de burgers moeten worden gesteld, voordat de burgerraadpleging wordt uitbesteed. Dat was de mening in de gisteravond gehouden commissievergadering ABZ van de gemeente Driebergen.
Utrechts Nieuwsblad van 12 januari 1999

Krapte leidt tot tweede keus huis

De aanhoudende krapte op de markt voor koopwoningen leidt er toe dat woningkopers steeds vaker genoegen nemen met wat voor hen eigenlijk ‘tweede keus’ is. Verder voorziet de NVM dat het kopen onbetaalbaar wordt voor toekomstige starters en alleenverdienende huishoudens. Volgens de jaarcijfers van de makelaarsvereniging zijn in 1998 de prijzen in en rond de stad Utrecht met gemiddeld 9,4% gestegen. Voor De Blit, Bunnik, Driebergen, Houten en Zeist is dit 10,4%. Daarmee behoort De Heuvelrug tot de duurste woongebieden van Nederland.
Utrechts Nieuwsblad van 12 januari 1999

Herindeling in provincie jaar later

De gemeentelijke herindeling in de provincie Utrecht wordt een jaar uitgesteld. Dat heeft minister Peper vandaag in een brief aan de betreffende gemeenten in de provincie Utrecht  laten weten.
Utrechts Nieuwsblad van 13 januari 1999

Website houdt Drieberger ‘van de straat’

Drieberger Renk Knol steekt zeven dagen per week ruim drie uur per dag in het inrichten, herbouwen en opfrissen van een website die om louter Driebergse zaken draait. De site oogst lof, vanwege de toegankelijkheid, de degelijkheid en de snelheid waarmee de informatie wordt ververst. Anthon Keuchrenius heeft een interview met de maker van www.driebergen.net.
Utrechts Nieuwsblad van 14 januari 1999 

Huisarts Van Melle beëindigt zijn praktijk

Ad Bom heeft een interview met huisarts J.A. van Melle die op oudejaarsdag een punt zette achter zijn praktijk. Melle is in 1969 in Driebergen gekomen. Het echtpaar Melle gaat in de toekomst verhuizen naar de Gelderse Achterhoek. De praktijk aan de Sperwerkamp 38 wordt overgenomen door A.C.D. van Lennep en A.R.J. van Lennep-Sanders. Op 21 januari wordt voor huisarts van Melle een afscheidsreceptie gehouden in de IVA-zaal van 15.00-19.00 uur.
Stichtse Courant van 14 januari 2000

Inentingen voor onvolledig gevaccineerde 16-jarigen

De GGD Zuidoost Utrecht gaat jongeren van 16 jaar die niet volledig zijn gevaccineerd vanaf 25 januari uitnodigen om de ontbrekende inentingen alsnog in te halen. Het project start in januari en wordt uitgevoerd op verzoek van het ministerie van VWS.
Stichtse Courant van 14 januari 1999

Mobiel consultatiebureau geen haalbare optie

Zorgservice Vitras heeft n.a.v. een intern onderzoek moeten besluiten in haar werkgebied geen mobiel consultatiebureau in te zetten voor ouders en hun jonge kinderen. Uit het onderzoek bleek dat het aanschaffen van één of meerdere mobiele bureaus voor Vitras financieel niet verantwoord is.
Stichtse Courant van 14 januari 1999

Aurora in de bouwput

Omdat vorige week gestart werd met de werkzaamheden voor het te bouwen muziekcentrum werd een ludiek concert gegeven in de bouwput. Alle Aurora leden namen bij een temperatuur van rond het vriespunt deel aan dit buitengebeuren.
Stichtse Courant van 14 januari 1999

Actualiteit in het Groot Driebergs Dictee

In samenwerking met het Kursusproject organiseert de SWD het Groot Driebergs Dictee. In het gebouw De Vijver kunnen maximaal 60 deelnemers plaatsnemen om op vrijdagavond 29 januari het dictee te maken. Het dictee is opgesteld door Dick Steenwijk. Na afloop zal de tekst door de Driebergse neerlandica Sandra Kiela besproken worden. Het dictee wordt voorgelezen door Jac. Vroemen. Deelneming is gratis.
Stichtse Courant van 14 januari 1999

Sint even terug in Driebergen-Rijsenburg

De Stichting Veri Olanda kreeg van de sint een gift van hfl.4000 . De Sint bracht dit bedrag bij elkaar door zo’n 70 bezoeken aan bedrijven, scholen, bejaardencentra en gezinnen. Hierdoor is het opnieuw mogelijk een hulptransport naar Roemenie te zenden.
Stichtse Courant van 14 januari 1999

D66-leider vindt dat CDA obstructie pleegt

De manier waarop het CDA afgelopen maandag tijdens de vergadering van de commissie ABZ het voorstel voor een burgerraadpleging neersabelde, is bij D66-leider Cathja Maas zeer slecht gevallen. Ze vindt dat het CDA de zaak bewust tegenwerkt en ‘bikkelharde afspraken’ schendt. Volgens Cathja Maas heeft CDA fractievoorzitter Veltman het voorstel zodanig bekritiseerd dat van obstructie sprake is: “Hij heeft een bommetje op tafel gelegd” verklaarde ze tegen deze krant “en het is niet de eerste keer dat hij zoiets doet”. Jan de Beer heeft in het hoofdartikel van de Stichtse Courant een gesprek met Cathja Maas over deze kwestie.
Stichtse Courant van 14 januari 1999

Stichts Mannenkoor aan de boerenkool

Afgelopen hield het Stichts Mannenkoor zijn nieuwjaarsbijeenkomst. In een korte toespraak bij de traditionele boerenkoolmaaltijd, deelde voorzitter Walter Peters mee dat het koor dit jaar het gewestelijk Zangersfestival van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond organiseert. Tevens zijn er plannen voor de productie van een cd.
Stichtse Courant van 14 januari 1999

Restaurateur Jonker pakt vier Sparrendaal-problemen aan

Jan de Beer geeft in zijn artikel een verslag van de proefrestauratie van een aantal wandpanelen in Sparrendaal. Over de huidige staat van de wandbeschilderingen zei restaurateur Bert Jonker: “Het retoucheren is in het verleden nogal uitbundig gebeurt; we moeten nu met agressieve middelen werken om een goed reslutaat te krijgen”. De toestand van de schilderijen is niet al te best.
Stichtse Courant van 14 januari 1999

Alsnog zalmsnippen voor 800 Driebergers

De gemeente Driebergen gaat de Zalmsnip alsnog uitbetalen aan de 800 inwoners die hem vorig jaar niet kregen. Dat besloot wethouder D. Altena (cda) na het beluisteren van de standpunten van de raadsfracties. Anthon Keuchenius doet verslag van de gisteravond gehouden commissievergadering Finec.
Utrechts Nieuwsblad van 15 januari 1999

Verdachte vondst schrikt Driebergen op

Een team van ongeveer 40 brandweermannen is gisteravond enkele uren bezig geweest om een zak met een onbekende stof weg te halen van een braakliggend terrein aan de Sportlaan in Driebergen nadat een medewerker van de firma Boshuis onwel was geworden. De man scheurde met zijn shovel de zak open.. De brandweer vermoedt dat het gaat om een grondstof voor traangas. Onduidelijk is hoe de zak op hert terrein terecht is gekomen. De zak kwam tevoorschijn bij de bodemsanering van het terrein. Voorlichtster Ingrid Kramer van de gemeente benadrukt dat er voor de omgeving geen gevaar is geweest.
Utrechts Nieuwsblad van 15 januari 1999

Mannen in maanpakken doen denken aan rampenfilm

Opgejaagd door de wind zwiept de regen over het modderige terrein. In de verte, tegen de bosrand, een tafereeltje dat doet denken aan een rampenfilm. Twee mannen in groene ‘maanpakken’ zijn in een poel van licht bezig. De rest van het terrein is donker, alleen bij een gele shovel even verderop staat een lamp. Als een voorwereldlijk monster staat het gevaarte daar. Zo begint het artikel van Wim Langejan over de sfeer op het terrein waar donderdagavond gif werd opgeruimd.
Utrechts Nieuwsblad van 15 januari 1999

Consument betaalt minder na energiefusie REMU en GCN

De Regionale Energie Maatschappij Utrecht (remu) en het Gasbedrijf Centraal Nederland (gcn) worden het mogelijk volgende maand al eens over een fusie. Bedoeling is de positie van beide bedrijven te versterken. De bedrijven verwachten samen kosten te besparen, waardoor de tarieven voor de burgers dalen. De provincie Utrecht is als grootste aandeelhouder van de Remu akkoord gegaan met de fusie.
Utrechts Nieuwsblad van 15 januari 1999

Deuren sluiten in Driebergen veel te vaak

Dit is de kop boven het commentaar in het Utrechts Nieuwsblad: het gaat over de openbaarheid van commissievergaderingen, die te wensen over zou laten.
Utrechts Nieuwsblad van 16 januari 1999

Oud-burgemeester Van Boetzelaer: gedreven mens

De op woensdag op 84-jarige leeftijd overleden oud-burgemeester van Driebergen, Mr R.W. Baron van Boetzelaer, was een gedreven mens, plichtsgetrouw, traditioneel, een echte vader van de gemeente. Dat zegt R.A. Ridder van Rappard, burgemeester van Driebergen die zijn voorganger een heel bijzondere bestuurder noemt. “Een van zijn grootste verdiensten was de restauratie van Sparrendaal tot gemeentehuis”. Van Boetzelaer was van 1957 tot 1979 burgemeester van Driebergen.
Utrechts Nieuwsblad van 16 januari 1999

Personeel wijst energiefusie af

De Ondernemingsraden van REMU en GCN zijn vooralsnog tegen een fusie. Hun advies is negatief omdat een sociaal plan ontbreekt en er in dit stadium van het fusieproces te weinig bekend is over de consequenties voor het personeel.
Utrechts Nieuwsblad van 16 januari 1999

Wegkwijnen in veel te grote huizen

Gedwongen wonen in een veel te groot huis. In vergrijsd Zeist, De Bilt en Heuvelrug hebben steeds meer ouderen hiermee te maken. Een gevolg van een groot tekort aan geschikte huurwoningen voor ouderen, zeggen de woningbouwcorporaties. Reden voor het bestuur van de RBU voor een onderzoek naar woonproblemen van ouderen. De resultaten worden eind februari bekend gemaakt. In het artikel interviewt Helma van den Berg betrokkenen.
Utrechts Nieuwsblad van 16 januari 1999

Rotstekeningen redden in Zuid-Zweden

“Het is verschrikkelijk spannend werk. Het eerste mannetje dat ik ontdekte had dus al 3000 jaar niemand meer gezien. Dat mannetje heb ik later Jurri genoemd.” Het mannetje staat op een van de 4000 rotstekeningen die tot nu toe zijn gevonden in Zuid Zweden. Jurri Jurriaanse uit Driebergen ligt daar elk jaar op zijn buik op de rotsen en betast nieuwe mannetjes, vrouwtjes en schepen uit de Bronstijd. Jurgen van Dijk heeft in zijn artikel een interview met Jurriaanse.
Utrechts Nieuwsblad van 18 januari 1999

Driebergen schrikt van ‘zak vol gele stof ‘

In de avond en nacht van donderdag 14 januari is op het terrein van de firma Boshuis aan de Sportlaan een plastic zak met een daarin onbekende stof verwijderd. De zak die vrij kwam bij de bodemsanering is voor onderzoek opgestuurd. De herkomst ervan is onduidelijk.
Nieuwsbode van 19 januari 1999

Meeste scholen staken niet

De onderwijsbonden hebben hun leden opgeroepen te gaan staken. De actiebereidheid in Driebergen lijkt gering. Op de Vrije School en De Kring wordt niet gestaakt. De Zonheuvel verwacht niet dat er gestaakt wordt. De Dolfijn aan het Jagerspad staakt ook niet, maar bij de vestiging op de Laan van Blommerweert wordt wel gestaakt. De Valkenheuvelschool staakt niet als geheel. De Coolsmaschool staakt wel maar gaat niet dicht zolang daar kinderen zijn.
Nieuwsbode van 19 januari 1999

Elke oudere krijgt een keer Van Lier op de koffie

Mw Van Lier is van huis uit maatschappelijk werkster. Daar heeft zij veel plezier van bij het werk dat zij sinds eind 1997 doet. Zij bezoekt 65-plussers in het kader van het project Senioren voorlichting. Een interview met mw Van Lier.
Nieuwsbode van 19 januari 1999

65-plussers kennen voorzieningen niet

De 65-plussers doen te weinig een beroep op de voorzieningen die er voor hen zijn, de Traaij is voor hen onbegaanbaar, er is groot gebrek aan geschikte seniorenwoningen, de thuishulp levert voortdurend problemen op, de mantelzorg valt tegen, de wachtlijsten voor verpleeghuizen zijn te lang. De bejaarden hebben reeele angstgevoelens, omdat ze niet weten waar ze op kunnen rekenen als hen iets overkomt. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het verslag Seniorenvoorlichting dat nu halverwege is.
Nieuwsbode van 19 januari 1999

Als je niet voor de belangen van de burgers kiest, ben je geen snip voor de neus waard

Jan de Beer heeft een interview met het oud raadslid Ben de Rooij. Het artikel begint met “De Zalmsnip-affaire, de besloten vergaderingen en het gedrag van de nestor van de raad. Het zit hem allemaal nogal hoog.” Ben de Rooij maakt zich nogal wat zorgen over het reilen en zeilen van de huidige gemeenteraad.
Stichtse Courant van 21 januari 1999

Overeenstemming over plan voor centrumgebied

Van gemeentezijde is deze week bevestigd dat er overeenstemming is bereikt tussen Havevast BV en het gemeentebestuur over het bouwplan voor het centrumgebied, het zogeheten ‘Plan Salem’ . Vorige week woensdag is in een besloten vergadering de commissie ruimtelijke ordening hierover ingelicht. Het plan kwam ruim anderhalf jaar geleden reeds in de openbaarheid, maar de realisering raakte vervolgens in het slop wegens een meningsverschil over de grondprijs die de gemeente hanteerde.
Stichtse Courant van 21 januari 1999

Altena aangeslagen na uitspraak over Zalmsnip

“U zadelt mij op met een zware last” zei wethouder Altena (CDA) met tranen in de ogen, nadat de commissie Finec hem afgelopen donderdag vrijwel unaniem had laten weten dat de zalmsnip ook moet worden uitbetaald aan bewoners van zorginstellingen en serviceflats. De opmerkelijke emotionele reactie van de aangeslagen wethouder vormde de afsluiting van een al even emotionele discussie die zich vele maanden heeft voortgesleept.  Jan de Beer doet verslag van deze vergadering.
Stichtse Courant van 21 januari 1999

Zonnebloemvrijwilligster krijgt zilveren speld

Op zondag 17 januari ontving Leny Marlet een zilveren speld van de Zonnebloem. Zij krijgt dit als dank voor haar inzet voor de Driebergse afdeling van deze organisatie. Het districtshoofd, Ton de Klein kwam persoonlijk naar buurthuis Juliana om de speld op te doen. Daar vierde Leny met haar familie haar 65e verjaardag. Netty Krook heeft in dit een artikel een interview met haar.
Nieuwsbode van 21 januari 1999

Rode Kruis staat middenin collectie militaire traditie

’t Schilderhuis staat helemaal vol met militaire spullen. De stichting Collectie Militaire Traditie toont er de uitrusting van de Nederlands militair sinds het begin van de nationale strijdkrachten. En tot en met maart is er ook nog een expositie te zien over het Nederlandse Rode Kruis. In het artikel een rondgang door het museum.
Nieuwsbode van 21 januari 1999

Dwergpop wil ‘uit de kneuterigheid’

Dwergpop is het zesde levensjaar ingegaan. De kinderziektes zijn achter de rug. Tijd voor een feestje op de nieuwjaarsreceptie om met iedereeen die Dwergpop met liefde heeft helpen grootbrengen het zesde jaar te openen. Het feest vond plaats in de NIX aan de Engweg in Driebergen
Nieuwsbode van 21 januari 1999

Ouderenbezoekster nu zelf met pensioen

Nog tie maanden resten ouderenbezoekster Rieki van Lier om om ook de 65+ ers bezuiden de Driebergse Hoofdstraat te bezoeken. Want in december gaat ze met vervroegd pensioen. “Er wordt al gewerkt aan de profielschets van mijn opvolger.” Een interview met haar.
Utrechts Nieuwsblad van 23 januari 1999

Dolfijn aan Weidestraat helemaal plat

Netty Krook doet verslag van de onderwijsstaking op een aantal Driebergse scholen. De Dolfijn was geheel gesloten en op de Valkenheuvelschool draaiden 3 van de acht groepen.
Nieuwsbode van 26 januari 1999

Boekverkoper Baas zit boordevol ideeën

Met een eenvoudig idee veroverde boekverkoper Jacques Baas uit Driebergen de boekverkopers innovatieprijs 1999. Baas hing verlanglijstjes op bij de boekenkasten waarop mensen hun boekwensen kunnen invullen. Van hem is ook het idee voor het wekelijkse boekenprogramma op de lokale omroep en hij gaf 10 jaar geleden de aanzet tot het maandelijkse literaire cafe.
Utrechts Nieuwsblad van 27 januari 1999

Caravan mag niet naast huis Driebergen staan

Na een procedure die bijna 5 jaar heeft geduurd is definitief uitgemaakt dat de bewoner van Sperwerkamp 1 de toercaravan moet weghalen die hij altijd naast zijn huis stalt. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag heeft dit in hoger beroep beslist.
Utrechts Nieuwsblad van 29 januari 1999

Dwergpop dit keer overdekt

Omdat het Driebergs Dwergpopfestival de afgelopen jaren telkens weer geteisterd werd door flinke regenval, heeft de organisatie na veel inspanningen de hand weten te leggen op een supergrote tent van 20 bij 50 meter. Een groot deel van het publiek kan bij regen in deze tent terecht. “Bovendien heeft zo’n tent een intieme sfeer” meldt organisator Sven Jense “en kun je veel meer doen met lichteffecten”. Het festival vindt dit jaar plaats op 26 juni.
Stichtse Courant van 28  januari 1999

Speuren in middeleeuws stadsafval op een Driebergse boerenakker

Ardwy Schoenmaker uit Driebergen heeft als hobby het met een metaaldetector zoeken van voorwerpen uit het verleden. Meestal doet hij dat op plaatsen die bekend staan als rijke vindplaatsen. Maar sinds kort is hij ook actief op een akker ergens in Driebergen.  Hij vindt daar zoveel dat hij vermoet met een stortplaats voor afval te doen hebben.
Stichtse Courant van 28  januari 1999

Serenade voor een 95-jarige

Verrast en verbaasd was de heer Gerke de Jong toen vorige week onverwachts voor zijn deur de voltallige harmonie Aurora verscheen voor een echte serenade. Voor die muzikale hulde was een goede reden: de heer De Jong, grondlegger van de gelijknamige firma en van de Stichtse Courant, vierde zijn 95e verjaardag.
Stichtse Courant van 28  januari 1999

Verzakt het gemeentekantoor?

Een onderzoek moet de komende maanden uitwijzen of het Driebergs gemeentekantoor aan de Bosstraat verzakt of dat er iets anders, van minder ingrijpende aard, aan de hand is. Informatie is van belang in verband met de plannen het kantoor met een verdieping uit te breiden wegens het ruimtegebrek van de ambtenaren. Het noodplan (plaatsing van containers) voor dit ruimtegebrek is voorlopig in de ijskast gezet wegens de scheurvorming in het kantoorgebouw.
Stichtse Courant van 28  januari 1999

Dutchtone stoorzender voor uurwerk van kerkklok

Het uurwerk van de Grote Kerk in Driebergen is van slag door de plaatsing van antennes door de nieuwe aanbieder van mobiele telefoon. Een opdracht voor herstel is inmiddels gegeven. De antennes van Dutchtone leveren de kerk een jaarlijkse vergoeding van 8000 gulden op; dat is 3000 gulden meer dan de gemiddelde vergoeding.
Utrechts Nieuwsblad van 28 januari 1999

Meer vliegverkeer Midden-Nederland

Midden Nederland zal veel meer last krijgen van het vliegverkeer van en naar Schiphol en Rotterdam Airport. Dat is een gevolg van het vrijgeven van het militaire luchtruim boven Soesterberg. Woordvoerster Wenting van Schiphol verwacht niet dat bewoners van het gebied direct al iets zullen merken omdat verandering van de vliegroutes nogal wat organisatie vergt.
Utrechts Nieuwsblad van 28 januari 1999

Opnieuw opnamestop Lorentz

Het Lorentz ziekenhuis in Zeist heeft voor de tweede keer dit jaar een tijdelijke opnamestop moeten afkondigen. Het ziekenhuis houdt er rekening mee dat dit door beddentekort en personeelsgebrek dit jaar nog vaker zal voorkomen.
Utrechts Nieuwsblad van 29 januari 1999

Driebergen struikelt over ‘tamboer-maître’

De ‘tamboer-maître’  leverde nog de meeste fouten op, op de voet gevolgd door de ‘geleewiekte’ ganzen en het ‘bakkeneitje’. Een zaal gevuld met zestig Driebergers, maar ook een verdwaalde Utrechter, zwoegde zich gisteravond door het tweede Groot Driebergs dictee. Het dictee werd voorgelezen door Hans Sleeuwenhoek en besproken door Sandra Kiela. Sofie Wisman bracht het er met 24 fouten het best af.
Utrechts Nieuwsblad van 30 januari 1999