Heuvelrugnieuws van 1 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5383

_
_

Drie mannen aangehouden na een poging tot een inbraak

MAARN  In de nacht van zaterdag op zondag 1 februari heeft de politie omstreeks 05.30 uur drie mannen aangehouden voor een poging tot een inbraak in een cafetaria.
Een oplettende getuigen belde midden in de nacht de politie omdat hij gezien had dat twee, of mogelijk drie mannen op de Raadhuislaan bezig waren om met een breekijzer een cafetaria binnen te komen. Twee mannen waren bezig met het breekijzer en één van de mannen zat in een auto voor de cafetaria te wachten.

Toegesnelde agenten zagen dat de twee inbrekende verdachten hen ook hadden gezien en dat ze er vandoor gingen richting de Sportlaan. Agenten die via een andere kant kwamen aanrijden, zagen één van de verdachten een tuin aan de Schoollaan invluchten. Daar kon deze verdachte direct worden aangehouden. Ook werd daar inbrekerswerktuig gevonden en veilig gesteld voor onderzoek. De tweede verdachte werd even later gevonden, hij had zich tussen coniferen in een tuin aan de Schoollaan verstopt. Ook bij de cafetaria werden spullen gevonden die in beslag zijn genomen voor nader onderzoek.

De man die in de auto had staan wachten, was voor de komst van agenten weggereden, maar werd op de snelweg opgepikt door weer een andere politieauto. Vermoedelijk hoorde hij bij de andere twee verdachten. De drie mannen, allen afkomstig uit Utrecht en 18 en 19 jaar oud, zijn ingesloten. De zaak is in onderzoek.

Dalto wint met speels gemak van KVS

DRIEBERGEN  Na de knappe en ruime zege op KZ vorige week, was het nu weer de focus op winnen tegen het nog puntloze KVS. Voor KVS één van de laatste mogelijkheden om aan te haken, voor Dalto zaak om te winnen en los te komen van de vervelende negende plek.

Terwijl het degradatiespook inmiddels op weg is naar Scheveningen kan Dalto-coach Riko Kruit opgelucht ademhalen. Na een slechte seizoenstart klautert de ploeg uit Driebergen langzaam op. ,,Wij hebben een fase in de competitie gehad dat we niet goed waren en te veel punten verloren. Dat knaagde aan het vertrouwen van de spelers,” vertelde Kruit na het duel. ,,De focus is nu volledig terug. Van de komende duels tegen respectievelijk LDODK, Blauw-Wit en Fortuna hangt heel veel af. Die wedstrijden zijn bepalend voor het restant van de zaalcompetitie.”

Over de wedstrijd tegen de Scheveningse ‘Vissen’ was Kruit kort en krachtig. ,,Na een paar minuten wist ik al dat wij gingen winnen. Het verschil was kwalitatief gewoon te groot.”
KVS had een complete off-day. Ondanks alle goede bedoelingen lukte er niets bij de rood-zwarten. Daarnaast gaf ook de negende ‘man’, het publiek, niet thuis. In een sfeerloze hal werden de Scheveningers murw geslagen door een oppermachtig Dalto, dat net als vorige week als een team stond te spelen en het meegereisde Daltopubliek naast veel doelpunten soms mooie hoogstandjes liet zien. Na een 7-16 ruststand werd het uiteindelijk 13-28.

Handbalsters Fortissimo winnen regioderby
COTHEN  De regioderby tussen de handbaldames van Nieuwegein en Fortissimo is gewonnen door de ploeg uit Cothen.De ploeg van trainer Kees Boomhouwer won de wedstrijd van 20-35.  Lees verder

Glijpartij in Bunnik, auto vliegt over slootje

BUNNIK  Een automobiliste is met de schrik vrij gekomen toen haar auto door de gladheid van de weg raakte. De vrouw reed in de nacht van zaterdag op zondag over de Achterdijk in Bunnik en raakte de macht over het stuur kwijt. Haar auto schoot over een slootje en kwam in de berm tot stilstand.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1956


Peppel Superjam
ZEIST  De Peppel Superjam is in het leven geroepen speciaal voor de gevorderde muzikant. Wil je meespelen met de komende soul- en jazzjamsessie op vrijdag 6 februari 2015? Kom dan deze avond naar Pop- & Cultuurpodium De Peppel, meld je bij de sessieleider en dan word je uiteraard ingedeeld. De backline is aanwezig, dus plug & play! Speel je geen instrument? No problem! Kom lekker kijken naar wat er op het podium gebeurt.
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur, en de entree is gratis! Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.o

Heuvelrugnieuws van 2 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5384

__

Tafeltje Dekje voor velen een uitkomst
BUNNIK  De meeste inwoners van de gemeente Bunnik hebben wel eens gehoord van Tafeltje Dekje, maar weten niet dat het al veertig jaar bestaat. Tafeltje Dekje startte in 1974 en werd in februari 2000 een zelfstandige stichting. In de loop der jaren hebben veel inwoners van Bunnik Odijk en Werkhoven gebruik gemaakt van deze bijzondere vorm van dienstbetoon.  Lees verder

Herstel zichtlijn tombe van Nellesteijn
LEERSUM  Staatsbosbeheer gaat in samenwerking met de gidsen en vrijwilligers van de graftombe van Nellesteijn de zichtlijn naar kasteel Broekhuizen herstellen. In vroeger jaren was de graftombe, waar oud-bewoners van het kasteel begraven liggen, zichtbaar vanuit het kasteel. Deze oude zichtlijn wordt nu in ere hersteld. Lees verder

Diamanten bruidspaar in Zeist
ZEIST  Dirk Verkaik (86) en Willi Verkaik-Rolloos (82) werden op woensdag 28 januari thuis gefeliciteerd met hun  60-jarig huwelijk door Burgmeester Koos Janssen. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Welgelegenlaan in 1965

Maatschappelijke stage Scholengemeenschap Maarsbergen
MAARSBERGEN  In de week van 23 tot en met 25 januari hebben ruim 110 leerlingen van de scholengemeenschap Maarsbergen een ervaring op gedaan met de maatschappelijke stage. Welnúh organiseert jaarlijks de maatschappelijke stages van middelbare scholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Karin Marchal van Welnúh gaf lessen om de leerlingen voor te bereiden op de stages. Samen met ruim 40 verschillende maatschappelijke organisaties hebben de leerlingen er een enorm leuke tijd van gemaakt. De leerlingen liepen o.a. stage bij Landgoed Maarsbergen en de Regenboog in Maarn.

De Zwoer present op NJJK zwemmen
DRIEBERGEN  De Zwoer zwemmers Mijke Bergkotte, 15 jaar en de 13 jarige Mart Niehoff namen deel aan de Nederlandse Kampioenschappen voor Junioren en Jeugd op de korte baan. In Amsterdam werden vele kampioenschapsrecords gezwommen door zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.  In de leeftijdscategorie van Mijke zwom Marit Steenbergen zelfs een Olympische tijd. Mijke was blij na haar blessure weer te kunnen aantreden. Op de 50m vrije slag  zwom ze een pr met een tijd van 28,33 sec. Een opsteker om door te gaan!

Mart Niehoff had een lang en goed toernooi met 10 afstanden verdeeld over 5 verschillende slagen. Op de meeste afstanden een Persoonlijke Records en ook nog binnen de top 20 van Nederland. Zijn beste tijd was 25,77 sec op de 50m vrije slag waar hij 4e mee werd. Naast de Zwoer coach Steven Hulst die al vele talenten heeft getrained is nu ook oud zwemmer en Nederlands atleet Dennis de Groot aangetreden als specialistische trainer en coach. Nu is het weer hard werken voor limieten om te mogen starten straks in juni 2015 op de Nederlandse Kampioenschappen lange baan.

College heeft spijt van bezuiniging
UTRECHTSE HEUVELRUG  Organisatoren van evenementen als de Doornse Kastelentocht, het Leersumse Bloemencorso en Koningsdag kunnen opgelucht ademhalen. Het college is teruggekomen op het plan om geen ondersteuning meer te leveren. De bezuiniging had 18.000 euro moeten opleveren. Maar nader onderzoek heeft uitgewezen dat de voorgenomen bezuiniging niet realistisch is.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 3 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5385

__

Start werkzaamheden fietsenstalling Jordanlaan
ZEIST  In opdracht van de gemeente Zeist, start begin februari het werk aan de fietsenstalling aan de Jordanlaan. De fietsenstaling wordt een van de grootste openluchtstallingen in de regio, met 390 plaatsen. Gedurende de werkzaamheden is een deel van het fietspad langs de Utrechtseweg afgezet. Langs de Jordanlaan wordt een tijdelijke fietsenstalling gemaakt waar fietsers gedurende de werkzaamheden hun fiets kunnen stallen. Naar verwachting is de fietsenstalling april 2015 klaar.
 
Veel mensen uit Zeist-Noord en Zeist-West gaan met de fiets naar de bushalte Jordanlaan, om vervolgens met de bus naar Utrecht verder te reizen. Er stonden al veel fietsen, maar met het opheffen van de bushaltes rondom kruising Utrechtseweg – Kromme-Rijnlaan – De Dreef is het aantal fietsen toegenomen tot ongeveer 250. Rond de bushalte Jordanlaan staan nu overal fietsen geparkeerd, veel voetgangers hebben daar last van en het ziet er rommelig uit. Tegenover de bushalte Jordanlaan laat de gemeente nu een grote fietsenstalling aanleggen.
 
“Opgeruimd Zeist”
Wethouder Verkeer Roy Luca: “Honderden fietsers kunnen straks hun fiets prima stallen. Ik ben ook zeer tevreden over de hoe de fietsenstalling in de groene omgeving wordt ingepast: de stalling wordt mooi aangekleed met hagen en bomen. Door deze fietsenstalling dragen we bij aan een opgeruimd Zeist. De honderden fietsen die hier tot nu toe overal worden geparkeerd, krijgen een nette plek. Al met al ziet dit stukje Zeist er straks een stuk mooier uit!”
 
De fietsenstalling wordt goed verlicht waardoor de sociale veiligheid wordt vergroot. De grond waar de fietsenstalling op komt is door de Gemeente Zeist aangekocht van het Montessori Lyceum Herman Jordan. Het project wordt gefinancierd van uit het Bestuur Regio Utrecht (BRU) en uitgevoerd door de gemeente Zeist.

EHBO Leersum traint vrijwilligers Belbus Welnúh
Utrechtse HEUVELRUG  Drie Belbussen van Welnúh rijden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en zorgen voor vervoer voor inwoners die bijvoorbeeld naar Dagcentra, de kapper, huisarts of  de supermarkt gebracht willen worden omdat zij daar zelfstandig niet meer toe in staat zijn. Deze ritten worden uitgevoerd door een grote groep enthousiaste vrijwilligers die dit met heel veel plezier doen.

Het risico dat zich onderweg iets voordoet is niet uitgesloten. Om ervoor te zorgen dat de vrijwilligers zo adequaat mogelijk kunnen handelen in een dergelijke situatie, heeft Welnúh een instructieavond op het gebied van EHBO georganiseerd. De EHBO afdeling Leersum was bereid om deze avond te verzorgen. Heleen Loef, actief lid van deze afdeling was instructeur en heeft veel zaken aan de hand van voorbeelden kunnen behandelen met de vrijwilligers. De deelnemers konden ook zelf handelingen uitvoeren, wat soms komische taferelen opleverde. Via deze weg willen alle vrijwilligers die aan deze avond deel hebben genomen dank uitbrengen naar Heleen en de EHBO afdeling Leersum.

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1923

Repelsteeltje als tafelpoppenspel
DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 15 februari wordt door Mennie van Nimwegen het sprookje van de gebr. Grimm over Repelsteeltje als tafelpoppenspel verteld en gespeeld. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, 3972 EJ Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2.50 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491

Rel om gerst in duurzaam Heuvelrugbier
UTRECHTSE HEUVELRUG De stichting Promo Heuvelrug introduceerde op donderdag 15 januari haar eigen streekbier in Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant. Een bier dat gebrouwen wordt met water van de Heuvelrug en gerst van landbouwer Dorrestein uit Amerongen. ,,Niets van waar”, beweert de boer nu op zijn beurt. Een heuse ‘gerst-rel’ is geboren. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 4 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5386

__

Sanering gifgrond Doorn in april
DOORN  De sanering van verontreinigde grond in de Acaciastraat in Doorn begint over twee maanden. Dat heeft de provincie Utrecht bekendgemaakt. Lees verder

Kappen in boswachterij Austerlitz
AUSTERLITZ  Staatsbosbeheer start half februari met de houtoogst in boswachterij Austerlitz. De werkzaamheden zullen plaatsvinden ten noorden van de Woudenbergseweg N224. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt enkele maanden in beslag. Daarna wordt het gezaagde hout uit de bosvakken gesleept. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Op de plattegrond ziet u waar er gewerkt wordt.  Lees verder

‘Sadistische’ ontvoering in Rhenen, seksuele handelingen gefilmd
RHENEN/VEENENDAAL  Het Openbaar Ministerie eist gevangenisstraffen tot 2,5 jaar voor een gewelddadige ontvoering in Rhenen. De slachtoffers zijn twee neven, die waarschijnlijk werden meegenomen na een mislukte drugsdeal  Lees verder

Eerst feiten op tafel rond zandwinning en slibstort
WIJK BIJ DUURSTEDE  Uit de vervolgbespreking in de raad van vorige week bleek onder het toeziend oog van een volle tribune dat de beoogde zandwinning en slibstort in de Bosscherwaarden inmiddels de volle aandacht van de raad heeft. De meerderheid van de raad bleek zich te kunnen vinden in het voorstel van het college de komende maanden door onderzoek eerst de feiten op tafel te krijgen en in het najaar een gefundeerde beslissing te nemen.  Lees verder

Bomenkap zilverlindes Otselaan gaat voorlopig niet door
WERKHOVEN  Het college van B&W heeft haar eerdere besluit, om de 20 zilverlindes aan de Otselaan te kappen, nietig moeten verklaren. Op 17 september 2014 besloot het college van B&W om 20 bomen langs de Otselaan te kappen. Hiertegen volgde een officieel bezwaar van één van de bewoners van de Otselaan. De commissie voor de bezwaarschriften stelde deze bewoner in het gelijk. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1919

Onderzoek naar vertraging bouw fietstunnel Den Dolder
DEN DOLDER  Zeist gaat onderzoeken waarom de aanleg van de fietstunnel in Den Dolder zo lang duurt. Over de aanleg van de tunnel bij het station wordt al ruim twaalf jaar gesproken. De verwachting is nu dat de fietsvoorziening op zijn vroegst pas over twee jaar klaar is.  Lees verder

Wijkservicepunt Noord: voorbeeldfunctie
ZEIST  Wijkservicepunt Zeist-Noord groeit steeds meer uit tot een centrale ontmoetingsplek voor bewoners van deze wijk. Door in dit wijkcentrum al jaren nauw samen te werken, geven de gemeente Zeist, Abrona, Zorggroep Charim, woningbouwvereniging De Kombinatie, Kwintes en MeanderOmnium concreet vorm aan maatschappelijke ondersteuning. Dat laat Abrona weten.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 5 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5387

__

Wateroverlast in Groene Tuinen
DRIEBERGEN  De wateroverlast die zich nu voordoet in de tuinen van de woningen in het nieuwbouwproject “De Groene Tuinen” kan niet een verrassing zijn gezien onderstaande foto’s die zijn genomen voordat de bouw begon. Klik op de foto’s voor vergroting en extra info.

      

     

Reactie: Nee, natuurlijk is het geen verrassing, hoewel alle partijen die waren betrokken bij de ontwikkeling en bouw van dit gebied weer lekker de schuld op elkaar afschuiven en de woningbouwvereniging de huurder “verantwoordelijk” houdt. Vies politiek spelletje, zoals destijds ook de diefstal van deze grond.
Voor mij is dit de “wrake des natuurs” voor het jatten van dit oude familie-eigendom. Jammer dat Geeke Leyh dit niet meer mag meemaken.
Hans Hermans, 5 februari 2015

Girls Wanna Have Fun
ZEIST  Op zaterdag 14 februari 2015 komt Nederlands meest roemruchte band Girls Wanna Have Fun in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Na 25 jaar Rock & Roll houden de Girls het voor gezien, maar niet voordat ze nog één keer de Nederlandse poppodia op z’n kop zetten met een weergaloze afscheidstournee!

Wat in 1990 startte als een eenmalige gelegenheidsformatie, is inmiddels uitgegroeid tot een unieke band van niet mis te verstane talenten uit de Nederlandse pop- en rockscene. Deze ‘all girl’ band doet haar naam alle eer aan: de fun is waar het om draait! Het resultaat is een altijd energieke, aanstekelijke show. Bedenker van deze gouden formule is Lies Schilp, artistiek leider en nog altijd de motor achter de Girls. Door alle drukbezette agenda’s is een optreden van Girls Wanna Have Fun eerder uitzondering dan regel. Áls het dan lukt weer met elkaar op de bühne te staan, is dat gegarandeerd een feestje!

Girls Wanna Have Fun bestaat uit: Monique Klemann, Suzanne Klemann, Frédérique Spigt, Mieke ‘Giga’ Stemerdink, Manuëla Kemp, Lies Schilp, Robbie Schmitz, Inge Bonthond, Neel van der Elst en Janice Williams (vocals). Marianne Stel (toetsen), Dalâl Marouf (gitaar), Joyce Grimes/Phaedra Kwant (bas), Mandy Hopman (drums), Astrid Akse (gitaar en percussie).
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20:30 uur en de entree is €19,- in de voorverkoop, en €24,- aan de deur.

SPECIALE ACTIE: Koop nu een groepsticket voor €60,-. Dit ticket geeft toegang tot het concert van Girls Wanna Have Fun voor 4 personen + een heerlijk glaasje prosecco van het huis! Wees er snel bij, want het aantal groepstickets is beperkt: OP=OP. Deze actie geldt alleen voor de voorverkoop. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

JongTalent zondag in Figi Zeist
ZEIST  Op zondagmiddag 8 februari, aanvang 16.30 uur krijgen weer enkele veelbelovende jonge musici uit Zeist en omgeving van de Stichting CultuurZeist en Figi de gelegenheid om podium-ervaring op te doen. Deze keer is er een mooie mix aan muziekstijlen: van klassiek tot pop, dus voor elk wat wils.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Baden Powelllaan in 1957

Informatiemarkt stationsgebied Driebergen-Zeist
DRIEBERGEN  Driebergen-Zeist krijgt een nieuw station en het gebied eromheen wordt ingrijpend verbeterd. Het stationsgebied van Driebergen-Zeist wordt een compacte OV-knoop, die veilig is en waar al het verkeer goed doorstroomt. Het aantal sporen wordt ter hoogte van het station uitgebreid naar vier en de N225 kruist straks het spoor met een tunnel. In 2019 heeft Driebergen-Zeist een mooi, veilig en gebruiksvriendelijk stationsgebied dat ingericht is op de toekomst.

Op woensdag 18 februari a.s. vindt de informatiemarkt plaats over hoe het nieuwe stationsgebied Driebergen-Zeist eruit komt te zien en wat er wanneer gaat gebeuren. ProRail, Provincie Utrecht, gemeente Zeist en gemeente Utrechtse Heuvelrug nodigen alle omwonenden, betrokkenen, reizigers en belangstellenden hiervoor van harte uit in Cultuur- en Congrescentrum Antropia, Hoofdstraat 8, Driebergen (naast het station) van 18:30 – 21:00 uur.
Meer informatie over het project vindt u op www.prorail.nl/driebergen-zeist

Eerste steenlegging van het Romeinse Fort Fectio
VECHTEN  Op woensdagmiddag 4 februari is in Bunnik de eerste steen gelegd van de visualisatie van Castellum Fectio. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts legde de eerste steen van een betonnen plint waarmee met de bouw van dit kunstwerk van dit fort is begonnen. Naar verwachting wordt de bouw in mei 2015 afgerond .De constructie betreft een van de grootste verbeeldende kunstwerken van Nederland met een totale lengte van 640 meter.

Daarnaast worden de paden, locatie van de gebouwen en het dorp (de vicus) rond het fort zichtbaar gemaakt. Er zijn diverse elementen ontworpen die de verschillende wijzen van archeologie door de eeuwen heen laten zien en tevens een goed beeld van de Romeinse tijd weergeven. Castellum Fectio was het eerste Romeinse hulptroepen fort in Nederland. Het fort is uniek omdat het de grootste vindplaats van Romeins materiaal in Noordwest Europa is.
Door de aanleg van Castellum Fectio krijgen de bezoekers een uniek beeld van de grootte van dit castellum , 3 ha, en het dorp, de vicus  Zij worden meegenomen in het verhaal van de geschiedenis van de Romeinen en kunnen dit in deze verbeelding zelf beleven.   
Castellum Fectio is onderdeel van de Romeinse Lmes www.romeinselimes.nl het cultuurhistorisch monument dat op de nominatie staat voor een plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst . Aangezien het naast het in aanbouw zijnde Waterliniemuseum ligt, krijgt de regio Utrecht in Vechten in 2015 er  een  mooie toeristische attractie bij.
De provincie Utrecht investeert een miljoen Euro in dit project en via Europse subsidies komt daar een half miljoen bij.

Alleen in regio Utrecht meer faillissementen
PROVINCIE UTRECHT  Utrecht is de enige provincie waar het aantal faillissementen de afgelopen maand is gestegen ten opzichte van vorig jaar. In alle andere regio’s zet het economisch herstel door en gingen minder bedrijven over de kop, meldt de Kamer van Koophandel..  Lees verder

Korfbal: Dalto verliest sleutelduel
DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto hebben in eigen huis een nederlaag geleden tegen directe concurrent LDODK. Het duel in de kelder van de Korfbal League eindigde in 19-24. De Driebergenaren hadden hun handen vol aan André Zwart, die 9 keer scoorde.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 6 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5388

__

Geen parkeerkaartje meer achter voorruit bij parkeren in centrum Zeist
ZEIST  Vanaf vrijdag 6 februari hoeven mensen die hun auto parkeren in het centrum van Zeist, geen parkeerkaartje meer achter de voorruit van hun voertuig te leggen. Doordat het parkeerkaartje wordt afgeschaft, hoeven mensen dus niet meer terug te lopen naar de auto nadat ze hun kenteken hebben ingevoerd in de parkeerautomaat. Er komt vanaf nu dan ook geen parkeerkaartje meer uit de automaat.
 
Het kentekenparkeren in het centrum van Zeist is daarmee volledig ingevoerd. Verkeerswethouder Roy Luca: “Bezoekers hoeven nu geen parkeerkaartje meer achter de voorruit te leggen, dit scheelt teruglopen naar de auto. Hiermee maken we het parkeren weer een stapje makkelijker. Al beseffen we dat het wennen is.”
 
Gewenningsperiode
Het kentekenparkeren is niet in één keer ingevoerd. De ervaring van andere gemeenten leert dat voor veel mensen de handelingen van kentekenparkeren toch erg wennen zijn. Om iedereen hieraan te kunnen laten wennen, vraagt de parkeerautomaat vanaf afgelopen november om het kenteken, maar gaf de automaat ook nog steeds een parkeerkaartje. Dit parkeerkaartje gold als betalingsbewijs en moest tot nu toe nog steeds achter de voorruit geplaatst worden. Nu de gewenningsperiode voorbij is wordt er met scanners gehandhaafd op het kenteken en is een parkeerkaartje, en daarmee teruglopen naar de auto, niet meer nodig.
 
Verbeteringen
Na de ombouw van de parkeerautomaten in november, heeft de gemeente Zeist diverse klachten ontvangen. De meest gehoorde klachten gaan over de gevoeligheid van het toetsenbord van de automaten en slechte zichtbaarheid in het donker. Naar aanleiding van deze klachten zijn de toetsenborden inmiddels aangepast en worden de automaten eind februari beter verlicht.
 
Privacy
Wanneer het juiste kenteken wordt ingevoerd, dan wordt het kenteken direct verwijderd nadat de parkeertijd ten einde is. Het kenteken wordt alleen bewaard als een parkeerboete wordt uitgeschreven, wanneer niet betaald is of het verkeerde kenteken is ingevoerd. De kentekens worden een aantal weken bewaard. Dit is de tijd die nodig is om eventuele beroeps- en bezwaarschriften af te handelen. Daarna wordt het kenteken gewist en alleen de anonieme financiële transactiegegevens zeven jaar bewaard. Dit is een wettelijke bewaartermijn die ook van toepassing is in Zeist.

Verkiezing Zoutschrijver van het jaar
WIJK BIJ DUURSTEDE / UTRECHTSE HEUVELRUG – Afgelopen week is de derde editie van de verkiezing ‘Zoutschrijver Van Het Jaar’ van start gegaan. Schrijvers die wonen in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Renswoude, Wijk bij Duurstede kunnen tot en met 13 maart a.s. hun boek [verschenen tussen 1 november 2013 en 31 december 2014] aanmelden via www.zoutschrijver.nl Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Bosstraat in 1926

Invoering MTB-vignet Utrechtse Heuvelrug
ZEIST / UTRECHTSE HEUVELRUG  Op 1 februari 2015 is in het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug een MTB-vignet ingevoerd. De inkomsten die met het vignet worden gegenereerd komen ten goede aan het onderhoud, beheer en uitbreiding van het vernieuwde mountainbike routenetwerk in het Nationaal Park.  Lees verder

Lions Levefanum doneert 1250 euro aan Wijks Vocaal Ensemble
WIJK BIJ DUURSTEDE  Lions Levefanum hebben met het Lions diner afgelopen november met 130 deelnemers (en een wachtlijst) voldoende inkomsten gegenereerd om de twee geplande goede doelen (Wijks Vocaal en de Henri Dunant) te kunnen steunen.  Lees verder

Geslaagd schoolkorfbaltoernooi
BUNNIK  Traditiegetrouw werd op de laatste vrijdag van januari het schoolkorfbaltoernooi georganiseerd. Samen met de schoolsportcommissie organiseerde korfbalvereniging Midlandia dit toernooi in sporthal de Tol. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 7 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5389

__

Benauwde zege VVA’71 op Volendam
ACHTERBERG  VVA’71 heeft het uitduel tegen hekkensluiter Volendam gewonnen. De eindstand was 1-2.  De ploeg uit Achterberg kwam op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Rogier Gerritsen en Danny van Loen. VVA’71 maakte het zichzelf nog lastig doordat het Volendam liet terugkomen in de wedstrijd. Lees verder

Debacle Wereldkidz: ‘elementen’ van wanbeheer
UTRECHTSE HEUVELRUG  Het bestuur van scholenkoepel Wereldkidz heeft zich niet schuldig gemaakt aan onrechtmatige handelen of ‘algemeen’ wanbeheer. Wel aan ‘elementen van wanbeheer.’ Dat schrijft de onderwijsinspectie in een eindrapport over het financieel debacle bij Wereldkidz, dat zomer 2013 aan het licht kwam.  Lees verder

Ten Haaft verlengt bij Austerlitz
AUSTERLITZ  Hoofdtrainer Sander ten Haaft heeft zijn contract bij SV Austerlitz met één jaar verlengd. De club en de trainer zullen ook aankomend seizoen aan elkaar verbonden blijven.  Ook aankomend seizoen zal hij worden geassisteerd door Hans Kroon en Nico Goudkuil. Lees verder

Start sloop Anne Frankterrein
BUNNIK  Sinds begin januari zijn er werkzaamheden op het Anne Frankterrein. Allereerst is dat inpandig geweest, vanwege asbestsanering in het gebouw van de Anne Frankschool – zo legt Maarten Hoefnagels namens Van Wanrooij uit. Vorige week zijn ook de noodlokalen die voor de Aquamarijnschool waren neergezet, verwijderd. Lees verder

Van Brel tot Shaffy met Guus Westdorp
AUSTERLITZ  Zondag 15 febr. vertolkt zanger/pianist Guus Westdorp de muziek van zijn helden: Jacques Brel, Ramses Shaffy en Jules de Corte in het Beauforthuis.
Zijn liefde voor taal en muziek maakt hem tot een gewild begeleider. Zo was hij ondermeer pianist bij Toon Hermans en Mathilde Santing. Ook als componist boekte hij succes met  ‘Blijf bij mij’  (Paul de Leeuw & Ruth Jacott). In 1996 won hij met Anton Montagne het Concours de la Chanson Alliance Française.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 15 febr, 17:30Guus Westdorp – Fazioli-benefiet

Zadenweekend ‘Reclaim the Seeds 2015’
DRIEBERGEN  Op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart vindt op Landgoed de Kraaybekerhof, Diederichslaan 25A in Driebergen de vierde editie van Reclaim the Seeds plaats, het jaarlijkse weekend voor zadendiversiteit. Op zaterdag 28 februari is er van 11.00-17.00 uur de grote zadenbeurs: bijzondere zaden, maar ook pootgoed en enten van groenten, kruiden, fruit en bloemen worden geruild, verkocht of weggegeven. De kramen van particulieren, boeren, organisaties en bedrijfjes uit binnen- en buitenland bieden daarnaast veel kennis in de vorm van praktische instructies en boeken.
De hele dag zijn er omlijstende activiteiten, zoals een programma met praktische workshops en lezingen over ontwikkelingen op het terrein van zaden, biodiversiteit en wetgeving.

Zondag 1 maart begint om 10:30 u. met een praktische workshop ‘seed saving’, gevolgd door een fietsexcursie langs buurtmoestuinen en andere biodiverse tuinen waar ook meegewerkt zal worden.

Reclaim the Seeds is gratis toegankelijk voor elke liefhebber van tuinieren, biodiversiteit en duurzaam voedsel.

De aanleiding voor het eerste Reclaim the Seeds weekend was nieuwe zadenwetgeving die voor de hele EU moet gaat gelden. Door de grote weerstand in diverse Europese landen is het voorstel voorlopig gestrand in het Europees Parlement. Maar er wordt gewerkt aan een nieuw voorstel en daarnaast dreigen er ook steeds meer patenten op gewassen te worden afgegeven. Aandacht voor dit onderwerp blijft daarom noodzakelijk.

Driebergen in ansichtkaarten: Engweg in 1938

Blije winnaars bij Sportgala Heuvelrug
LEERSUM  In een goed gevulde zaal van De Binder in Leersum vond vrijdagavond de uitreiking plaats van het sportgala in de Utrechtse Heuvelrug. De presentatie was in handen van Hans van Zetten en Helma Zenner en zij wisten zeven mooie prijswinnaars in het zonnetje te zetten. Lees verder

Achterdijk in Bunnik tijdelijk afgesloten
BUNNIK  De werkzaamheden voor de nieuwe verbindingsweg Houten-A12 liggen op schema. De bouw van de tunnel op de Achterdijk is vergevorderd. Om de weg door de tunnel aan te leggen en aan weerszijden te laten aansluiten op de bestaande wegen, moet een gedeelte van de Achterdijk tijdelijk worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Dit gebeurt in de periode van 9 tot en met 13 februari.

Het doorgaande verkeer vanuit Utrecht, Houten, Bunnik en Werkhoven wordt ter plaatse van de afsluiting omgeleid. De woningen en bedrijven langs de Binnenweg, Rijsbruggerweg en Achterdijk hebben een ontheffing waardoor zij bereikbaar zijn voor bestemmingsverkeer.

Vanaf 14 februari rijdt het fiets- en autoverkeer op de Achterdijk door de nieuwe tunnel. De openstelling van de nieuwe verbindingsweg (de Limesbaan) is gepland in het derde weekend van april 2015.

Rhenen: horeca optie voor landhuis Remmerstein
RHENEN  Het monumentale landhuis op het landgoed Remmerstein bij Rhenen moet kunnen worden gebruikt als bedrijfsruimte of voor kleinschalige horeca. Het gemeentebestuur wil daarvoor de weg vrij maken.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 8 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5390

__

Fortissimo: slechte wedstrijd, wel de punten
COTHEN  Er werd voortvarend gestart en na 8 minuten was de voorsprong 5-1. Patty van Rossum stopte menige bal en het leek een doelpuntenfestijn te worden. Maar SEW ging uit een ander vaatje tappen en ging hard verdedigen. Daar hadden de Cothense meiden geen antwoord op, en SEW liep steeds verder in en kwam zelfs op voorsprong net voor de rust, stand 11-12.  Lees verder

Derde Laco Heuvelrugwedstrijd wederom spektakel
DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag vond in het uitermate geschikte wedstrijdbad van Laco in Driebergen alweer de derde Laco Heuvelrugwedstrijd plaats. Dit is de derde in een reeks van 4 wedstrijden in het zwemseizoen 2014 – 2015. Na de tweede wedstrijd waren er 4 ploegen die nog aanspraak maakten op de winst in de serie, Hoogland uit Amersfoort, de Haaien uit Leusden, de Fuut uit Maarssen en natuurlijk de Zwoer uit Driebergen.

Ook individueel werd er nog volop gestreden om de winst in de individuele klassementen. Hier deed Rik Doornenbal van de Zwoer goede zaken door de 200 meter vrije slag te winnen net voor ploeggenoot Pieter Ytsma. Hetzelfde gold bij de dames voor Cynthia Siebrand van de Haaien. Op de rugslag dames wist de Zwoer 3 van de eerste 4 plaatsen te bezetten, maar bij de Heren ging de winst juist weer naar Hoogland.

Ook bij alle overige afstanden werd er om en om winst geboekt. Hierdoor zal pas bij de laatste wedstrijd op 14 maart de uiteindelijke stand opgemaakt kunnen worden. Op dit moment staat als vereniging Hoogland nog op de eerste positie, op korte afstand gevolgd door de Zwoer. Alle verenigingen waren weer uitermate tevreden over de organisatie en de mogelijkheden van het zwembad in Driebergen.

HDS kruipt door het oog van de naald
LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS kroop in de wedstrijd tegen Vriendenschaar uit en in Culemborg door het oog van de naald. Pas in de extrat tijd van de tweede helft slaagde de ploeg van trainer Frank Brouwer er in om een 2-1 achterstand om te buigen in een 2-2 eindstand.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Burgemeesterpark in 1964

Sea Side Jazzband in Champ’Aubert
DRIEBERGEN  Op zondag middag 15 februari opnieuw een optreden van de Sea Side Jazzband dit orkest is voor de vaste bezoekers geen onbekende. De Sea Side Jazzband is in 1982 ontstaan als huisorkest van de Helderse Jazzclub.
Nu nog (33 jaar later) is de band een veel gevraagd orkest op tal van festiviteiten.

Het homogene gezelschap bestaat uit 6 muzikanten waarvan er nog 4 van het eerste uur zijn. Dat zegt wel iets over de sfeer.
Optredens doen zij behalve op de bühne ook als looporkest.
Het repertoire is heerlijk in het gehoor liggende swingende dixieland, goed om op te dansen, fantastisch om bij te drinken, super om naar te kijken en men kan er zelfs ook nog naar luisteren.
Stukken uit 1925 tot 1945 staan op het programma.
De stijl die wordt gespeeld heet voor de kenners:  “oude stijl”

Zaal open                  : 14.00 uur        
Aanvangstijd               : 14.30 uur                    
Toegangsprijs             : € 10,00 per persoon            
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar               

Slotfase zeer belangrijk voor FC Driebergen
DRIEBERGEN  In een aantrekkelijke wedstrijd heeft FC Driebergen op het nippertje een wel verdiende overwinning behaald op Brederodes(Vianen) met 2-1.
Het waren 2 ploegen die voor de overwinning wilden gaan in een gelijk opgaande strijd, het ene moment was FC Driebergen 5 minuten in de aanval en op het volgende moment waren het de gasten die het initiatief namen.

De eerste kans was van Elmar van Doorn die zijn inzet van de doellijn gehaald zag worden dit was in de 9e minuut.
13e minuut een afstand schot van Gerwin v/d Klift dat net geen doel trof maar aan de andere kant was het de spits van Brederodes die net naast kopte. In de 18e minuut een  vrije trap van Jelle Adema belande in de muur.
FC Driebergen kwam in de 36e minuut goed weg bij een uitbraak van Brederodes maar door een uitstekende sliding van aanvoerder Paul van Hofwegen werd dit onschadelijk gemaakt.
Die zelfde Paul van Hofwegen was het die net voor de thee met een te zachte kopbal geen gevaar kon brengen, zijn inzet werd van de doellijn gekopt. Rust 0-0.

De tweede helft begon met iets meer snelheid in de aanval zonder wissels.
Wel of geen verkeerde beslissing van de goed fluitende arbiter Roeleveldt (Mijdrecht), het was de 49e minuut dat het leek dat Elmar van Doorn werd gevloerd binnen de beruchte 16 meter. Maar zoals de foto’s uitwijden geen 11 meter.
Het bleef op en neer golven dan weer een kans voor de thuisclub dan weer voor de gasten.

Het was een dergelijk wedstrijd die maar zo op een draw zou kunnen eindigen.
Maar niets bleek waar, het was Brederodes die de leiding nam in de 73e minuut door een goed opgezette aanval die uitstekend werd afgerond onhoudbaar voor doelman Michel van Bruggen 0-1.
Met nog 15 minuten te spelen bracht trainer Richard van Vliet de 1e jaar A-Junior Thierrie Oversier in en dat bleek een gouden greep het was deze speler die de gelijkmaker 1-1 scoorde na goed voorbereidend werk van Pascal van Doorn. Wij schrijven de 86e minuut.

Maar toen brak de laatste minuut aan, een aanval over links van Pascal van Doorn die bal nog net voor de zijlijn binnen kon houden en zo de bal richting 16 speelde en vernietigd uithaalde en een werkelijk schitterend doelpunt scoorde keihard in de rechter bovenhoek 2-1.

Iedereen van de vele toeschouwers ging uit zijn dak met dit formidabele doelpunt.
Zo kwam het einde van een prettige middag op het sportpark.
As zaterdag 14 februari de inhaal wedstrijd aanvang 14.30 FC Driebergen Za1 – ’T Vliegdorp Za1

Malafide klusjesmannen actief in Utrechtse Heuvelrug
LEERSUM/AMERONGEN  De politie waarschuwt dat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug malafide klusjesmannen actief zijn. De Engels sprekende mannen komen aan de deur en vragen om werk.  Lees verder

SVMM haalt fors uit
MAARN  Alhoewel de uitslag anders doet vermoeden, kwam de 5-2 overwinning van zaterdag vierdeklasser SVMM zeker niet eenvoudig tot stand. Toch was het al na vijf minuten raak voor de thuisploeg die via Robin Petersen op een 1-0 voorsprong kwam.  Lees verder

DEV wederom naar winst
DOORN  Zaterdag derdeklasser DEV behaalde voor de tweede achtereenvolgende keer een driepunter. In eigen huis werd het uit Amersfoort afkomstige CJVV met 1-0 verslagen. Voor de nog steeds in degradatien.  Lees verder

SVL blijf koploper
LANGBROEK  Door de 2-1 overwinning op DTS uit Ede blijft SVL koploper in de eerste klasse A. De thuiswedstrijd tegen DTS kende een rustige start, waarin beide ploegen elkaar in evenwicht hielden met hier en daar wat kleine mogelijkheden. Lees verder

Dalto pakt bonuspunten in Korfbal League
DRIEBERGEN De korfballers van Dalto hebben de voorlaatste plaats in de Korfbal League overgedaan aan OVVO. De Driebergenaren zorgden voor een verrassing door in Amsterdam van Blauw Wit te winnen. De nummer zes werd met 22-27 verslagen. Jelle Steenbeek scoorde zes keer. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 9 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5391

__

Sanering gifgrond Doorn uitgesteld
DOORN  De sanering van de verontreinigde grond in de Acaciastraat in Doorn wordt uitgesteld. Dat heeft gedeputeerde Ralph de Vries maandagavond gezegd tijdens een vergadering van de Provinciale Staten.
Volgens de gedeputeerde voldoet het saneringsplan dat is ingediend niet aan de eisen en is het plan bovendien te laat ingediend. De Vries noemde het daarom onverantwoord om het saneringsplan uit te voeren. Lees verder

Kromme Rijn concert
BUNNIK  Op 15 februari is er in de serie Krommerijnconcerten om 15.00 uur een concert in de Oude Dorpskerk te Bunnik. De musici Remy van Kesteren harp, Eleonore Pameijer fluit, Elisabeth Perry viool, Jorinde Grey viool en leden van het ARTO ensemble spelen deze middag bekende en onbekende werken van de componisten Maurice Ravel, Leo Smit, Bèla Bartók, Pietro Bottesini e.a..  Lees verder

Politiek geeft RvT Wereldkidz voordeel van twijfel
UTRECHTSE HEUVELRUG  De Heuvelrugse politiek schreeuwde in 2013 moord en brand over scholenkoepel Wereldkidz, maar laat nu liever even de deksel op de beerput. Vorige week zag het rapport van de onderwijsinspectie over de financiele wanboel bij Wereldkidz eindelijk het licht.  Lees verder

NKV-lezing: Romeinse Limes
ZEIST  De afdeling Zeist van het Nederlands Klassiek Verbond organiseert een lezing over de Romeinse Limes. Op dinsdag 10 februari 2015 houden drs. M. Boerman en zijn zoon Daniël Boerman een lezing met als onderwerp:De limes. Op reis door het Romeins-Germaanse grensgebied tussen Donau en Rijn.  Lees verder

ChristenUnie Utrecht lanceert verkiezingsprogramma
AMERSFOORT  Een dienende houding zou het bestuur meer mogen kenmerken. Dat staat in het verkiezingsprogramma ‘Geef geloof een stem in Utrecht’ dat de ChristenUnie zaterdag lanceerde in de Amersfoortse Sint Ansfriduskerk.
 
Dienstbaarheid, vrijheid en duurzaamheid; dat is de drieslag die de ChristenUnie drijft. De partij wil politiek bedrijven bij een open Bijbel. Dat leidt tot een politiek van dienstbaarheid aan de samenleving, verdediging van geestelijke en politieke vrijheden en tot opkomen voor dat wat kwetsbaar is.
 
Speerpunten legt de ChristenUnie bij het versterken van de regionale economie, scherpere keuzes rond cultureel erfgoed en meer inzet op verkeersveiligheid en verkeersvoorlichting.
 
De regionale economie wil de ChristenUnie dienen door betere verbindingen te leggen tussen ondernemers, onderwijs en overheid. Zo telt de provincie erg veel kennis en bedrijven op het terrein van de zorg, zonder dat hierop bewust wordt ingezet. Sectorale kenniscentra zouden een grotere rol moeten spelen zodat ook lager- en middelbaar geschoold personeel kan profiteren. Verder moet het aantal regels verminderen en moet de provincie strakker sturen op de aanpak van winkelleegstand.
 
Religieus erfgoed verdient meer aandacht vanuit het Provinciehuis, vindt de ChristenUnie. Vooral oude kerken raken in verval, om dit tij te keren is zeker 43 miljoen euro nodig. De ChristenUnie wil zich daarom inzetten om leegstand en verval, in samenwerking met verschillende partijen, actief aan te pakken.
 
Op provinciale wegen gebeuren relatief veel ernstige ongelukken. De ChristenUnie wil daarom inzetten op intensivering van de verkeersvoorlichting en veilige weginrichting. Verkeersveiligheid is vaak terug te voeren op gedrag als hardrijden of mobiel bellen tijdens het fietsen en (snelle) fietsers op de rijbaan. De ChristenUnie wil daarom inzetten op intensivering van de verkeersvoorlichting en veiligere weginrichting door speciale fietspaden voor elektrische – en racefietsen.
 
De ChristenUnie lanceerde haar programma in de katholieke Sint Ansfriduskerk in Amersfoort. Deze prachtige, beeldbepalende monumentale kerk wordt bedreigd met sluiting.

IVN publieksfietstocht op nieuw pad langs de oude Liniedijk
AMERSFOORT  Op zondag 15 februari organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publieksfietstocht. We gaan met u fietsen over de Grebbeliniedijk en door Hoogland-West weer terug. De natuurgidsen van het IVN gaan u vertellen over natuur, waterzuivering, dijkaanleg en geschiedenis. De start is op de parkeerplaats achter de vuurtorenflat, Balladelaan, 3813 CB Amersfoort. De fietstocht duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee. 

Een fietstocht van 10 kilometer over de Grebbeliniedijk en door Hoogland-West weer terug. In november 2014 is de dijkverbetering van de zuidelijke randmeren en de Eem op het traject van de Grebbeliniedijk gereed gekomen. Fietsend over het nieuw aangelegde fietspad, ontdekken we de sporen van het verleden van de Eem en haar omgeving en staan we stil bij het heden en de toekomst. Onderweg geven de gidsen van het IVN uitleg over de geschiedenis van de Eem en de Grebbelinie, over waterzuivering en oppervlaktewater, de aanleg van de dijk en de factoren waar rekening mee gehouden moet worden bij een verbeteringstraject. Natuurlijk hebben we oog voor nieuw geschapen kansen voor de natuur en speuren we naar signalen van het ontluikende voorjaar. 

PvdD Utrecht presenteert verkiezingsprogramma en nieuw logo
UTRECHT de verkiezingscampagne van de Partij voor de Dieren ging 6 februari officieel van start met de presentatie van het nieuwe logo en het verkiezingsprogramma aan de actieve leden van de PvdD.

Met een nieuw logo, maar met dezelfde idealen,  blijft de Partij voor de Dieren zich inzetten voor dieren, natuur en milieu. De partij staat voor mededogen en duurzaamheid. Dit komt wederom naar voren in het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart 2015. Ook het programma voor de waterschapsverkiezingen is te vinden op de website van PvdD afdeling Utrecht.

Verduurzaming komt iedereen ten goede
De Partij voor de Dieren blijft zich hard maken tegen de jacht op bijvoorbeeld hoefdieren en ganzen in de provincie Utrecht. De totstandkoming van de Ecologische Hoofdstructuur moet daarom veel meer prioriteit krijgen. Ook blijft de partij inzetten op verbetering van de luchtkwaliteit, het vergroenen en verduurzamen van de provincie en het terugdringen van gifgebruik. Dit komt ook de gezondheid van de mens ten goede. In het waterschap zet de Partij voor de Dieren zich in voor betere waterkwaliteit voor mens én dier, voor visvriendelijke gemalen en tegen de wrede bestrijding van de muskusrat.

Utrecht straks écht groen, diervriendelijk en duurzaam
Hiltje Keller, lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen: “Een gezonde leefomgeving en aandacht voor het welzijn van mens, dier, natuur en milieu zijn voor iedereen belangrijk, en daarom is dit verweven in alle thema’s in het verkiezingsprogramma. De Partij voor de Dieren heeft door haar huidige zetels in de Provinciale Staten en het waterschap De Stichtse Rijnlanden al bewezen vast te houden aan haar idealen en de luis in de pels te zijn van alle andere partijen.  Wij zetten in op nog meer zetels, waardoor we nog meer invloed op het beleid van de provincie en het waterschap kunnen uitoefenen en deze hopelijk straks écht groen, diervriendelijk en duurzaam zijn.”

Zeist deelt D-mobiels uit
ZEIST  Vijf inwoners gaan ieder met een Democratie (D-)mobiel filmpjes maken over de (lokale) democratie. De D-mobiels worden twee maal per dag doorgegeven aan een willekeurige inwoner van de gemeente Zeist die ook gevraagd wordt een filmpje met de D-mobiel te maken. Dat laat de voorlichter van de gemeente Zeist weten.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hogesteeg in 1951

SP wil meer werk aan lokale bedrijven gunnen
WIJK BIJ DUURSTEDE  Het Wijkse college zoekt naar mogelijkheden om werkzaamheden meer lokaal aan te besteden. Plaatselijke bedrijven moeten zo meer kansen krijgen om werk van gemeente, en als het kan ook van partijen als de woningstichtingen en het onderwijs, aan te kunnen nemen.  Lees verder

De Bezetting Speelt – Majstro
AUSTERLITZ  Zondag 15 februari (15.00 uur) luidt De Bezetting Speelt de lente in met Tjechische componisten (Dvorak, Wranitzky en Martinu). Vrolijk Tsjechische muziek met een verhaal, vertelt door Joris Lutz.
Majstro is het verhaal van een Tjechische lente, waarin Lutz en de musici tussen de stukken door een verhaal vertellen. Het verhaal over de drijfveren van componisten en musici door de eeuwen heen.
De Bezetting Speelt (DBS) is het tienkoppige kamermuziekensemble speciaal voor kenners én nieuwkomers.

Heuvelrugnieuws van 10 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5392

__

Bomen, steigers en hondenzwemplaatsen
ODIJK ‘Na de grootschalige kap van bomen langs de oevers van de Kromme Rijn is er in de gemeente Bunnik een proces op gang gebracht over de herplant van bomen langs de oevers van deze rivier. Tijdens een avond met inwoners is er ook gekeken naar mogelijkheden voor vis-en kanosteigers en zwemplekken voor honden. Lees verder

Toch maar geen rotonde bij Bosstraat
DRIEBERGEN  Wethouder Veldhuizen wil twee ton besparen door een geplande rotonde te schrappen uit het reconstructieplan voor de Driebergse Hoofdstraat. Ook een rotonde bij de Hogesteeg komt er toch niet. En weer ligt er een nieuw plan voor de Driebergse Hoofdstraat op tafel. Het vorige was van 2014.  Lees verder

Slag om de Grebbeberg wordt in twee versies ´verstript´
RHENEN/OOSTERBEEK  Ja, striptekenaar Henny Vaessen heeft zich in enigerlei mate laten inspireren door de succesvolle oorlogsfilm ‘Saving Private Ryan’, en ja: hij heeft overeenkomsten kunnen ontdekken tussen de Slag om Arnhem en de meidagen van 1940 in Nederland.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1915

In Zeist: Diamanten bruidspaar Klomp
ZEIST  ‘‘Toen mijn ouders 60 jaar waren getrouwd, moesten ze het doen met een brief van de toenmalige burgemeester van Zeist. Nu komt de burgemeester zelf op bezoek en dat stellen we enorm op prijs.’’ Herman en Wil Klomp-Jansen vieren hun 60-jarig huwelijk in hun flat in de Grote Koppel. Herman (81) groeide op in Zeist en leerde zijn Wil (78) kennen bij een voorstelling in het openluchttheater in Driebergen, haar woonplaats.  Lees verder

Natuur en cultuur komen samen in Wetering-genootschap
LANGBROEK   Onlangs vond ten huize van kasteel Sterkenburg aan de Langbroekerwetering de bijeenkomst plaats ter aanloop naar de oprichting van het ‘Wetering-genootschap’ een initiatief van de Langbroekse Dierenarts Klaas Soethout. Hij vertelt over de doelstelling van het nieuwe genootschap.  Lees verder


Lucretia van der Vloot Altijd Alles
AUSTERLITZ  Donderdag 19 febr zingt Lucretia de mooiste liedjes uit haar carrière in Altijd Alles.  Lucretia kan alles. Met haar stem. Harten verwarmen. Harten verscheuren. Tranen trekken van ontroering. Lach laten klateren. Al 25 jaar haalt zij live alles uit haar lijf en nu met een aantal gloednieuwe songs. Gewapend met een gouden keel, een ontwapende performance en met pianist Rob van Zandvoort zal ze het publiek veroveren.‘Bij Lucretia van der Vloot lijkt ieder nummer uit haar poriën te komen,’ zegt de Volkskrant. donderdag 19 febr. 20.15

Heuvelrugnieuws van 11 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5393

__

Alleen de gevels staan nog
DRIEBERGEN  Na de brand van vannacht staan alleen de gevels van Villa Reehorst nog overeind. Het is aan Triodosbank of de villa wordt gerestaureerd.  Lees verder

Brand Driebergen geen misdrijf
DRIEBERGEN  De grote uitslaande brand die in de nacht van dinsdag 10 op woensdag 11 februari een schoolgebouw op Landgoed de Reehorst aan de Hoofdstraat in as legde, is niet het gevolg van een misdrijf. Tot die conclusie komt de politie na uitvoerig forensisch en tactisch onderzoek.
Vermoedelijk heeft een technische storing de brand veroorzaakt. Omstreeks 03.30 uur merkten surveillerende agenten de brand op. De brand was op dat moment uitslaand. De brandweer kwalificeerde de brand als groot. Nadat de brand was geblust heeft de forensische opsporing woensdag uitgebreid sporenonderzoek verricht. Uit dit onderzoek en het tactisch onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van brandstichting.

Gemis bibliotheek in de dorpen blijft
ODIJK/WERKHOVEN  Volgende maand opent de St Nicolaasschool in Odijk een eigen schoolbibliotheek. Dit is daarmee de laatste van de drie scholen in het dorp. In Werkhoven bestaat sinds drie jaar het particuliere initiatief De Boekenkast. Toch voelen veel Odijkers en Werkhovenaren, voornamelijk volwassenen, nog altijd het gemis van een bibliotheek en bibliobus. De bibliobus in beide dorpen werd twee jaar geleden opgeheven. Lees verder

De Huiskamer van Odijk krijgt vorm
ODIJK  Een leestafel, een repaircafé, hulp bij het invullen van formulieren of internetbankieren. Het waren enkele ideeën die omhoog kwamen tijdens de brainstormsessie van vorige week dinsdag van Stichting Dorpshuis Odijk. Lees verder

Burgemeester wil uitstel verhuizing naar Rhenen
RHENEN  Hans van der Pas, sinds eind januari burgemeester van Rhenen, kan voorlopig nog niet in Rhenen komen wonen. Het gemeentebestuur wil hem uitstel geven voor maximaal een jaar. Lees verder

Asielzoekerscentrum Overberg kent weinig problemen
OVERBERG Vorig jaar was Overberg in rep en roer. Het voormalige ‘boefjeskamp’ moest een asielzoekerscentrum (azc) worden en dat zou volgens sommigen ontaarden in een ramp voor Overberg. Nu acht maanden later werken daar Overbergers en zijn er zelfs inwoners die bijvoorbeeld in de kledingwinkel van het azcvrijwilligerswerk verrichten. Een gesprek met manager bijzondere opvang Peter van Buuren en communicatiemedewerkster Jeanette Scholten: ,,We doen het goed, maar het kan altijd beter.”  Lees verder

Moestuin op dak moskee in Zeist-West
ZEIST  Het eerstvolgende project van de Marokkaanse moskee in De Clomp is een moestuin op het dak. Voor dit project worden nog experts gezocht. Dat kwam ter tafel bij het bezoek van de Rotaryclub Zeist aan de moskee, vorige week.  Lees verder

Nog steeds een groot tekort aan woningen in de sociale sector
WIJK BIJ DUURSTEDE  In antwoord op vragen van de VVD ontkent SP-wethouder Burger dat het college haar beleid nadrukkelijk op het stimuleren van de sociale woningbouw heeft geconcentreerd. Volgens de wethouder is er is nog steeds een groot tekort aan woningen in de sociale sector. Ook zijn er tekorten voor starters en ouderen. In het voorjaar presentert het college in de raad een aangepaste woonvisie.  Lees verder

Noordelijk fietspad Koningsweg N411 sneuvelt nipt
UTRECHT/BUNNIK  Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van afgelopen maandag waren een motie en amendementen aan de orde op het voorstel van gedeputeerde Remco van Lunteren (VVD) om de verkeersveiligheid op de N411 te verbeteren. Het GS plan bevat een fietspad langs het Markiezenbos aan de noordkant van de Koningsweg. Het werd een spannend debat, omdat niet iedereen al een standpunt had ingenomen. Ook bleef nog de hele avond de stemverhouding onduidelijk. Pas om 22 uur, na hoofdelijke stemming, werd helder dat het fietspad ten noorden van de N411 er niet zal komen. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1930

Bunnikse kinderen gaan naar de moskee en de EHBO
BUNNIK/ODIJK/WERKHOVEN  Kinderen uit Bunnik, Odijk en Werkhoven bezoeken op 17 en 19 februari de moskee in Zeist-West en de EHBO-vereniging van Bunnik en Odijk. Dit gebeurt in het kader van het project Betrokken Kinderen, dat georganiseerd wordt door Femke Dotman en Monique van Wielink uit Bunnik. Lees verder

School in Driebergen uitgebrand
DRIEBERGEN  In Driebergen is in de nacht van dinsdag op woensdag de Bernard Lievegoed University uitgebrand. De brand brak uit in de vrijstaande villa aan de Hoofdstraat, waarin de school is gevestigd. In het pand woonde niemand, maar werd wel les gegeven. Niemand raakte gewond. Lees verder

 

Heuvelrugnieuws van 12 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5394

__

Kunstwerk en app over Slag om de Grebbeberg
RHENEN  “De zucht van de kogels is voelbaar.” Dat is een van de teksten op het landschapskunstwerk dat de provincie Utrecht en de gemeente Rhenen hebben laten aanleggen op de Grebbeberg. Lees verder

Motie: Achterdijk niet afsluiten
BUNNIK/UTRECHT  Tijdens de Provinciale Staten werd bij het onderwerp N411 verkeersveiliger maken ook gesproken over de Achterdijk. De spoorwegovergang op de Achterdijk staat bij Prorail op de nominatie om afgesloten te worden.  Lees verder

Stomerijgif dreigt nu ook kwekerij te bereiken
DOORN  En weer een nieuw slachtoffer van de Doornse stomerij Van Boordt. Groentenkwekerij A8 mag het eigen grondwater niet meer oppompen. Er zou PER opgepompt kunnen worden. De kwekers slapen er slecht van.  Lees verder

Theodora Geraets in het Beauforthuis
AUSTERLITZ  Vrijdag 20 februari speelt violisteTheodora Geraets met haar strijktrio werken van Schubert, Beethoven, Schedl en Dohnanyi, in het Beauforthuis (Zeist/Austerlitz). Theodora Geraets is naast een gelauwerd violiste als hoofdvakdocente verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Voor deze gelegenheid nodigt ze de cellist Matias de Oliveira Pinto (Brazilie) en altviolist Zvi Carmeli (Israël) uit. Alle drie genieten ze internationale faam. Zij hebben hun carrières als musicus uitgebouwd en zijn verbonden aan verschillende conservatoria van Berlijn tot Bangkok. Ze worden over heel de wereld uitgenodigd om masterclasses te geven en als jurylid te zetelen in belangrijke concoursen. vrijdag 20 febr, 20.15 Theodora Geraets Strijktrio

Weer verdacht pakketje bij politiekantoor Driebergen
DRIEBERGEN Op een politiekantoor in Driebergen is donderdagochtend een verdacht pakketje ontdekt. Maandag werd in hetzelfde pand al een mogelijke poederbrief onderzocht, die uiteindelijk geen gevaarlijke stoffen bleek te bevatten.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1900

Ondertekening convenant Servicepunten/sociale dorpsteams
UTRECHTSE HEUVELRUG  Vanaf 1 januari kunnen inwoners terecht bij het Servicepunt in de buurt met vragen over hulp en ondersteuning. De Servicepunten zijn bemenst met professionals uit elf verschillende organisaties. Op dinsdag 10 februari hebben deze organisaties een convenant ondertekend waarin de samenwerking is vastgelegd.  De volgende organisaties leveren professionals in de Servicepunten: Welnuh, Vitras, MEE Utrecht, Gooi & Vecht, Kwintes, ISZ De Brug,  Altrecht, De Rading, Amerpoort, Intermetzo, Samen Veilig Midden-Nederland en de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Vanaf 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning aan inwoners op het gebied van zorg en welzijn, werk en inkomen en zorg voor jeugd. Dat is niet voor niets zo. De gemeente staat immers dichtbij inwoners en hun gezinnen én dichtbij de wijk, welzijnswerkers, hulpverleners en zorgaanbieders. Met korte lijnen kan betere zorg worden geboden én ondersteuning snel en effectief ingezet worden. Deze veranderingen komen niet uit de lucht vallen. Al langere tijd heeft de gemeente samengewerkt met inwoners, zorgverleners, maatschappelijke organisaties en cliëntenorganisaties aan een goede uitvoering van deze veranderingen. Om dit te realiseren, zijn er Servicepunten op vijf plaatsen in de gemeente ingericht waar inwoners met hun vragen op het gebied van zorg en welzijn, werk en inkomen en opvoeden en opgroeien terecht kunnen. Voor meer informatie kijk op www.samenopdeheuvelrug.nl of bel naar (0343) 56 58 00.

In Zeist: 2 woninginbrekers aangehouden
ZEIST  Dankzij een zeer alerte inwoner van Zeist heeft de politie dinsdagavond twee mannen uit Zeist kunnen aanhouden. Het gaat hier om bekende inbrekers. Beide personen worden ervan verdacht kort tevoren een woninginbraak te hebben gepleegd aan de Jacob Catslaan. Deze inbraak was zo vers dat beide verdachten direct ingerekend konden worden.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 13 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5395

__

Roy Pamboer versterkt bestuur Zakelijk Heuvelrug
UTRECHTSE HEUVELRUG  Roy Pamboer is tijdens de Algemene Ledenvergadering van Zakelijk Heuvelrug toegetreden tot het bestuur. Alle leden gingen unaniem en onder applaus akkoord met zijn benoeming. Het bestuur van Zakelijk Heuvelrug en de leden zijn blij met zijn toetreding. Roy Pamboer heeft zowel in het bedrijfsleven als binnen het gemeentebestuur veel ervaring opgebouwd die hij graag inzet bij Zakelijk Heuvelrug.

Reactie:
Hoe diep ik ook in de krochten van mijn geheugen graaf, Pamboer’s wapenfeiten als wethouder van onze gemeente willen mij maar niet te binnen schieten..
Hans Hermans 13-2-2015

Sfeervolle gemeenteraadsvergadering in Werkhoven
WERKHOVEN  Het was al weer 51 jaar geleden dat er in Werkhoven een raadsvergadering had plaatsgevonden. De raadsgriffier had het opgezocht; de laatste keer was dat op 31 augustus 1964. Donderdag 12 februari vond de gemeenteraad onderdak in de aula van Het Kwartier. Lees verder

Honderden jongeren vinden baan dankzij actieplan
PROVINCIE UTRECHT  In 2013 en 2014 hebben meer dan 1100 jongeren in de regio Utrecht een baan, leerwerkplek of stage gevonden dankzij het regionale Actieplan Jeugdwerkloosheid. Een paar jongeren wisten op deze manier een eigen bedrijf te starten.  Lees verder

Grebbedijk wordt supersterk, waterschap onderzoekt kansen
RHENEN  De Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen wordt de komende jaren waarschijnlijk verstevigd en op sommige plekken verhoogd. Dat is nodig omdat in 2017 in een Deltawet wordt vastgelegd dat de dijk de hoogste sterktenorm krijgt. Lees verder

Je kunt gewoon blijven sproeien en de auto wassen
DOORN  Wethouder Nijhof gaat biologische kwekerij A8 juridische steun verlenen in hun strijd met de bodemverontreiniging. Andere Doornaars met grondwaterpompen kunnen met hetzelfde water gewoon de tuin blijven sproeien en de auto wassen.
Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees.  Lees verder

Informatiebijeenkomst ‘De Zorg Coöperatie’
WIJK BIJ DUURSTEDE  In de Zorg zoeken veel mensen naar nieuwe vormen van organisatie waarin de menselijke maat voorop staat. Voor cliënten en voor zorgaanbieders. Een voorbeeld van zo’n nieuwe organisatievorm is de werknemerscoöperatie. Op 4 maart organiseert Zorg bij Duurstede, het netwerk voor Wijkse zorgaanbieders, een informatiebijeenkomst over ‘De Zorg coöperatie’. Lees verder

Aankoop van twee woningen bij stomerij in Doorn
DOORN  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen om twee woningen onverplicht aan te kopen. Het betreft twee woningen die zich bevinden op de verontreinigde bodem rondom de stomerij aan de Acacialaan in Doorn. De huidige bewoners van deze woningen verblijven sinds september 2014 in vervangende woonruimte, omdat de gemeten PER-waarden in de woningen boven toegestane norm waren.

Deze onverplichte aankoop doet de gemeente samen met de provincie Utrecht. De onverplichte aankoop houdt in dat de gemeente, dan wel de provincie hier juridisch niet toe gehouden is. De gemeente wordt eigenaar van de woningen, de provincie financiert de aankoop. De bewoners van de woningen hadden vorig jaar aangegeven niet meer naar hun woningen terug te willen en de provincie en de gemeente verzocht om een oplossing in de vorm van aankoop van hun woningen.
Gedeputeerde Staten heeft op 3 februari 2015 ingestemd met de aankoop van de woningen. De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug besluit binnenkort over dit voorstel.  De gemeente vindt het positief dat samen met de bewoners en de provincie Utrecht in goed overleg deze oplossing is bereikt. De gemeente dringt er bij de provincie Utrecht op aan dat de sanering zo snel mogelijk ter hand wordt genomen. 

Time-Out Amerongen draait op volle toeren
AMERONGEN  Jongerenruimte Time-Out van Welnúh in Amerongen zit sinds eind 2014 in de nieuwe Allemanswaard en draait in 2015 op volle toeren! Het is een plek waar alle jongeren uit Amerongen welkom zijn om bij elkaar te komen, te kletsen en spelletjes te doen zoals tafeltennis, darten, computeren, tafelvoetbal en poolen.

Om open te kunnen zijn, zijn er vrijwilligers nodig. Daarom is het jongerenwerk op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om met jongeren te werken. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het draaien van bardiensten tijdens de inlopen en helpen bij eenmalige activiteiten en af en toe een dweiltje door de ruimte heen halen. De minimum leeftijd om vrijwilliger te worden is 18 jaar. Al zou je maar 1 a 2 keer per maand kunnen, elke hulp kunnen wij goed gebruiken.

Heb je interesse en wil je ons team versterken? Dan kun je bellen, sms-en, whatsapp-en, fb-en of mailen naar jongerenwerker Joep van Dam, 06 18085319, j.vandam@welnuh.nl of www.facebook.nl/time-out Amerongen 

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1913

Münninghoff geeft lezing in Driebergen
DRIEBERGEN  Zijn boek “De Stamhouder” staat al maandenlang in de bestseller top 10. Hij was in diverse tv-programma’s te gast en nu komt hij ook naar Driebergen: Alexander Münninghoff. Op maandagavond 2 maart kunt u de lezing bij boekhandel Jacques Baas bijwonen.

Münninghoff: ‘Ik ben geboren op 13 april 1944 in Posen, een oude Poolse stad die eeuwenlang Pozna werd genoemd. Maar toen ik er geboren werd, te midden van bombardementen die het einde der tijden leken aan te kondigen, was dit Posen een Duitse stad vanwaaruit Hitler-Duitsland zijn Heerestruppen naar de Sovjet-Unie had gestuurd en die nu de verminkten, de gewonden, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg.
Mijn familie had deel aan dat drama. Over hen gaat dit boek. En over de gevolgen van de oorlog. Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen SS, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over mij, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.’

Alexander Münninghoff is journalist en Ruslandkenner. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie. De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen.
De lezing begint om 20.15 uur. Brasserie en boekwinkel zijn een half uur voor aanvang geopend. In de pauze zal Münninghoff signeren. Toegang 5 euro. Kaarten zijn nog verkrijgbaar in de voorverkoop.

Akkoord over parkeren Honingraat
LEERSUM Klanten van winkelcentrum De Honingraat mogen straks gebruik maken van parkeerplekken voor de nieuwbouwhuizen aan de Bijenkorf. Maar toekomstige bewoners hebben pech: zij moeten de parkeerplaatsen bij hun voordeur delen met het winkelend publiek. Dat is het gevolg van de afspraken die het Heuvelrugcollege heeft gemaakt met de Leersumse ondernemersvereniging OVL en projectontwikkelaar AM uit Utrecht.  Lees verder

In de Blauwe Kamer is het altijd genieten
WAGENINGEN  In februari kan het allemaal: regeert koning winter nog in het land? is er al een heel klein beetje lente te bespeuren?
Regen en wind? Maakt niet uit, want in de Blauwe Kamer blijft het altijd genieten van de mooie luchten, de Nederrijn en de altijd aanwezige runderen, paarden en vogels.
Wandel dus mee met een excursie van Utrechts Landschap. Kinderen zijn welkom.
Op zaterdagmorgen 14 februari 2015 staat om 10.00 uur uw gids klaar in het informatiecentrum van de Blauwe Kamer, De Blaauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen voor een excursie van circa 2 uren.
Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Zorg voor warme kleding, stevige waterdichte schoenen of laarzen en een verrekijker.
Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

Heuvelrugnieuws van 14 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5396

__

FC Driebergen blinkt uit in effectiviteit
DRIEBERGEN  Door de 3-1 thuisoverwinning op Vliegdorp uit Soesterberg, stijgt zaterdag derdeklasser gestaag op de ranglijst en bivakkeert momenteel op een zesde positie. Met daarnaast een tweede positie in de periode, een zinderende start van de tweede seizoenshelft.  Lees verder

DEV tevreden met punt
DOORN  In de thuiswedstrijd tegen Brederodes uit Vianen hield zaterdag derdeklasser DEV een punt over  Lees verder

SVL weer dichter bij beoogde doel
LANGBROEK  En weer is zaterdag eersteklasser SVL een week dichter bij het beoogde doel gekomen, getuige de 0 – 7 overwinning op het laaggeplaatste Lienden. Lees verder

Nuttige overwinning SVMM
MAARN  Zaterdag vierdeklasser SVMM behaalde in de uitwedstrijd tegen Oranje Wit een niet alleen nuttige, maar ook op basis van de tweede helft dik verdiende 1-3 overwinning. Lees verder

VVA’71 speelt doelpuntloos gelijk
ACHTERBERG  VVA’71 heeft het uitduel tegen Bennekom gelijkgespeeld. Beide teams kwamen niet tot scoren: 0-0. VVA’71 zat het hele duel niet in de wedstrijd waardoor de ploeg moeite had met het creëren van kansen. Lees verder

“De’24 uur van Zeist’ is voorbij, maar de democratie gaat verder!”
ZEIST  Met deze woorden sloot Koos Janssen zaterdagmiddag exact om 12.00 uur de 24-uursmarathon van Zeist af. Gesprekken, films en ontmoetingen op het gemeentehuis en daarbuiten stonden in het teken van de lokale democratie. De ‘24 uur van Zeist’ moeten een inspiratiebron vormen voor samenleving, instellingen, gemeenteraad, ambtelijke organisatie en bestuur.
 
Burgemeester Koos Janssen: “Het afgelopen etmaal hebben we met elkaar in Zeist de democratie wakker geschud. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel mensen ervoor warm lopen om de lokale democratie een stap verder te brengen. We hebben gemerkt dat er behoefte is om met elkaar hierover te blijven praten. De energie is er!”
 
Ontmoetingen
Wat verstaan we onder democratie? Waar staan we in Zeist met de democratie? En waar willen we naartoe? Wat verwachten we van een ander en wat is onze eigen bijdrage?
Deze vragen stonden centraal tijdens onder meer het vrijdagmiddaggebed in de Marokkaanse moskee met aansluitend een gesprek, een ontmoeting met jongeren in Zeist-West, een democratische schilderworkshop in het Kunstenhuis, het praatcafé, inspiratiebijeenkomsten over groene initiatieven zoals de Allegro-tuin, dialoogtafels door heel Zeist over samenleven en verschillende lezingen.
 
Het vervolg
De ‘24 uur van Zeist’ was geen eenmalige actie. De ontmoetingen en het gesprek gaan door. Er zijn veel ideeën en ambities gedeeld. Die gaan we de komende tijd gezamenlijk betekenis geven. Om onze lokale democratie verder te versterken. Koos Janssen: “Wees daarbij niet alleen met jezelf bezig. Maak de oversteek naar de ander. Durf je te uiten. En blijf steeds uitnodigend naar elkaar.”

Gemeente schiet school Driebergen te hulp na brand
UTRECHTSE HEUVELRUG  Goed nieuws voor leerlingen van de door brand getroffen Bernard Lievegoed University in Driebergen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug biedt volgens het AD de school vervangende schoolruimte aan en dat was hard nodig omdat het gebouw waarin de school zat afgelopen dinsdagnacht afbrandde.  Lees verder

Jubileumconcert VKKD met Stabat Mater
DRIEBERGEN  Het Vrouwen Kamerkoor Driebergen en omstreken viert haar vijfentwintigjarig jubileum met een speciaal concert in de passietijd, op 15 maart in de Grote Kerk te Driebergen. Uitgevoerd wordt het Stabat Mater van Pergolesi, met medewerking van solisten Gabriëlle Nijhuis en Tanja Obalski. Een strijkersensemble zorgt voor de begeleiding.
15 maart 2015 aanvang 15.00 uur – Grote Kerk, Hoofdstraat 115 Driebergen – Entree 10 euro.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1900

Zuid-Afrikaan Chris Chameleon in Beauforthuis
AUSTERLITZ  Zondag 22 februari speelt de Zuid-Afrikaanse zanger Chris Chameleon in het Beauforthuis. Chameleon heeft van het enorme bereik en de diversiteit van zijn stem zijn handelsmerk gemaakt. In zijn nieuwe theaterconcert Die Weerkaatsing voegt hij daar nog de stem van zangeres en actrice Daniella Deysel aan toe.

De liedjes vertellen het verhaal van een man en vrouw, over hun pogingen tot en beproevingen in de liefde. Chameleons fijnzinnige Afrikaanse humor en Deysels gracieuze improvisatiebewegingen maken Die Weerkaatsing compleet. Zoals altijd, gaan ook in dit programma van Chameleon liefde, humor, nieuwsgierigheid en hoop hand in hand. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl
Daniella Deysel is één van Zuid-Afrika’s aanstormende poëzietalenten. Chameleons composities op de gedichten van wijlen Ingrid Jonker hebben wereldwijd bijval geoogst. Nu past hij dit talent toe op de gedichten van Deysel. Hij zet haar bezielende, confronterende en ontwapenend eerlijke poëzie op unieke wijze op muziek. Ook in deze voorstelling blijft hij onophoudelijk op zoek naar nieuwe vormen van expressie, naar ongewone manieren om harten te ontdooien. Chris heeft een bereik van vier octaven. Hij omschrijft zijn buitengewone zangstem als de belichaming van een man, een dier, een vrouw en een kind.
zondag 22 febr, 17:30 Chris Chameleon – Die Weerkaatsing

Heuvelrugnieuws van 15 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5397

__

HDS vergeet punten mee naar huis te nemen
LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS vergat in de uitwedstrijd tegen het laaggeplaatste Zwaluwen Vooruit de volle winst mee naar huis te nemen. In Utrecht bleef de ploeg van trainer Frank Brouwer steken op een 0-0 gelijkspel.  Lees verder

Korfballers Dalto en OVVO verliezen
DRIEBERGEN Dalto/BNApp.nl en OVVO/De Kroon hebben beide in de Korfbal League verloren. Het Maarssense OVVO ging thuis over de knie bij Blauw-Wit. De eindstand was 20-30.  Lees verder

Arnold Veeman – trouw aan de stilte van Kloosterburen
AUSTERLITZ  Zaterdag 21 februari treedt zanger/componist Arnold Veeman op  in het Beauforthuis Zeist/Austerlitz.  Arnold Veeman zingt in het Gronings dialect, de taal van zijn moeder, maar uiterlijk lijkt hij op zijn Surinaamse vader. Zijn muziek klinkt op alle continenten maar hij is Kloosterburen trouw gebleven. Om de wijde horizon, de authentieke mensen. En natuurlijk die stilte, waarin pure muziek kan ontstaan.
De voorstelling “Klaai” (Klei, geboortegrond) van Arnold Veeman is een persoonlijke voorstelling over zijn roots: jongeman geboren op de Groninger kleigronden, maar ook met stevige verbinding met zijn Surinaamse voorouders.
Voorafgaand aan de voorstelling een vertoning van de de documentaire “Mijn broer Arnold” door Piet Hein van der Hoek, over de Surinaamse wortels van zijn halfbroer.

Do. 19 feb. 19.20, Ned 2, NTR Landinwaarts  op bezoek bij Arnold Veeman, aan de vooravond van de voorstelling in het Beauforthuis.
Meer info
zaterdag 21 febr.  19.00 u: docu  “mijn broer Arnold”   20.15 u: Arnold Veeman – Klai

FC Driebergen wint weer van ’t Vliegdorp
DRIEBERGEN  Na een oponthoud van 10 minuten over de spelerspassen kon de wedstrijd beginnen. Het eerste kwartier was voor het fel begonnen Vliegdorp, maar beide elftallen kregen kansen. Met 2 goede reddingen van keeper Michel van Bruggen, een kopkans van Elmar van Doorn en een buitenspelgoal van Vliegdorp blijft het echter 0-0. Beide elftallen moeten het hebben van hard werken en daardoor blijft het spel rommelig en worden er fouten gemaakt. In de 40ste minuut kan Paul van Hofwegen wel raak koppen uit een hoekschop. 1-0. Met een goede kans voor Pim van Amerongen en een prima pass van dezelfde speler komt de bal bij Pascal van Doorn. Met een goede schuiver gaat de bal in het doel. 2-0 Een heerlijke ruststand voor de FC-toeschouwers.   
In het eerste kwartier van de tweede helft begint Vliegdorp weer fanatiek aan de wedstrijd en krijgt het 5 hoekschoppen. Hieruit geen resultaat of goals. Na een overtreding tegen Jelle Adema (geen geel) besluit de trainer Richard van Vliet te wisselen. Ismet Sahin komt voor Jeffrey Veenendaal. Kansen krijgt FC Driebergen wel, maar de bal verdwijnt niet in de goal.  In de 75ste minuut gaat Pascal van Doorn geblesseerd van het veld en Thierrie Oversier is zijn vervanger.  Ook Pim van Amerongen wordt vervangen door Wouter Meeles. Dan volgt een gelijke situatie als vorige week tegen Brederodes: In de 83ste minuut komt de bal keurig bij Thierrie Oversier en deze schiet de bal beheerst in het doel. 3-0 op het scorebord! Vliegdorp zet nog een keer aan en krijgt 3 vrije trappen. De bal belandt in het strafschopgebied en dan is het raak voor het Vliegdorp. 3-1. Wel nog een vervelende blessure voor Vliegdorpspeler Mazlum Arslan en een gele kaart in de 90ste minuut voor ’t Vliegdorp. Zo eindigt de wedstrijd niet leuk en is FC Driebergen opgeklommen naar de 6de plaats in klasse 3D.
Volgende wedstrijd: 21 feb 2014 om 14.30 de uitwedstrijd tegen De Valleivogels.

Heuvelrugnieuws van 16 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5398

__

Ecotools B.V. koopt bedrijfskavel op bedrijventerrein Langshaven
WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 23 januari is het eigendom van een van de laatste vrije kavels op bedrijventerrein Langshaven overgegaan van de gemeente Wijk bij Duurstede naar Ecotools B.V.

Ecotools is een Wijks bedrijf dat nu nog gevestigd is aan de Hoge Maat in Wijk bij Duurstede. Ecotools verkoopt gereedschappen aan bedrijven en particulieren en haar klanten zijn onder andere aannemers, schildersbedrijven, loodgieters en parketteurs. De verkoop wordt voornamelijk uitgevoerd via internet. Ecotools is een groeiend bedrijf. Om de groei verder mogelijk te maken is een nieuwe grotere bedrijfslocatie noodzakelijk. De nieuwe kavel aan de Hagenaar voldoet aan deze wens. Ecotools wil op de nieuwe kavel een mooi, functioneel pand neerzetten, dat voldoet aan de verdere groei van het bedrijf.
 
De gemeente heeft nu nog maar één kavel op Langshaven te koop. Voor de verkoop van deze kavel worden gesprekken met geïnteresseerde ondernemers gevoerd.

Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de vraag van ondernemers naar nieuwe bedrijfsgrond heeft de gemeente Wijk bij Duurstede vergevorderde plannen om een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen. Dit nieuwe terrein wordt ontwikkeld ten noorden van bedrijventerrein Broekweg en loopt evenwijdig aan Broekweg. De gemeente ontwikkelt hier in eerste instantie ruim 4 hectare bedrijfsgrond.

Naar Fort bij Rijnauwen
BUNNIK  Staatsbosbeheer nodigt je uit om op zondag 22 februari Fort bij ijnauwen te ontdekken in winterse sfeer. Het Fort heeft na de Tweede Wereldoorlog zijn functie als verdedigingswerk verloren en de manschappen hebben plaats gemaakt voor bijzondere planten en dieren. De excursie om 14 uur bij het hek van Fort bij Rijnauwen aan de Vossegatsedijk 3-5 in Bunnik. De excursie duurt 2 uur. Vooraf aanmelden is niet mogelijk. De kosten zijn 5 euro per persoon.  Lees verder

Lintje voor Willem Verhoek
ZEIST  Burgemeester Koos Janssen reikte vanmiddag een Koninklijke Onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau, uit aan Willem Verhoek tijdens het senioren carnavalsfeest in Figi.

Willem Verhoek organiseert dit jaar voor de 41ste keer het carnavalsfeest voor senioren. Wat begon als ‘bejaardenbal’ bij carnavalsvereniging De Slotnarren is uitgegroeid tot een jaarlijks carnavalsfeest met meer dan 500 bezoekers.
Verdiensten
Het hele jaar is Willem Verhoek bezig met de voorbereidingen van het feest, zoals het zoeken naar bedrijven en winkeliers voor de loterijprijzen en sponsoren voor de hapjes.
Ook als voorzitter van de Federation of European Carnaval and Culture (FECC) houdt Willem Verhoek zich al jarenlang bezig met het bevorderen van het carnaval en de cultuur op Europees niveau.

Station Driebergen-Zeist ondergaat grote facelift
DRIEBERGEN  Het station Driebergen-Zeist gaat op de schop. Er komen twee sporen bij, de Odijkerweg wordt verlegd en automobilisten, fietsers en voetgangers op de Hoofdstraat worden via een tunnel onder het nieuwe spoor geleid.  Lees verder

Wintermiddag op de Grebbeberg
RHENEN  Op woensdag 25 februari om 14.00 uur staan voor de eerste keer in 2015 gidsen van Utrechts Landschap voor u gereed op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV  Rhenen.
De sneeuw van begin februari en het hoge Rijnwater zorgden voor zoveel vocht in de Blauwe Kamer dat wij bovenop de berg verbaasd zullen staan over de latrines, de onfatsoenlijk grote hopen uitwerpselen van koniks en galloways. Veel nattigheid en weinig voedsel dwong de grote grazers de berg op.
Wij laten ons niet weerhouden door deze winterse omstandigheden, maar genieten tijdens onze zwerftocht van anderhalf uur van de mooiste vergezichten in de provincie Utrecht.
De excursie is gratis, reserveren overbodig.
Warme kleding en waterdicht schoeisel is aan te bevelen.
Meer info: www.utrechtslandschap.nl

“Rijkswaterstaat wil verkeersposten voor scheepvaart sluiten”
PROVINCIE UTRECHT  Rijkswaterstaat overweegt in Wijk bij Duurstede en Maarssen verkeersposten voor de scheepvaart te sluiten. Dat meldt de NOS op basis van documenten die de omroep heeft ingezien. Ook andere posten buiten Utrecht worden met sluiting bedreigd. Lees verder

Zwemkampioenschap in zwembad Dijnselburg
ZEIST  In zwembad Dijnselburg is zaterdag het Zeister zwemkampioenschap gezwommen. De Zeister Vrije School, de Kerckeboschschool en het tweede team van de Zeister Vrije School eindigden op de plekken 1, 2 en 3. Lees verder

Heuvelrug koopt buurwoningen stomerij voor €1,1 miljoen
DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug betaalt €1,1 miljoen voor de twee woningen op verontreinigde grond naast de Doornse stomerij Van Boordt. De gemeente leent het geld van de provincie, aan wie het over tien jaar in elk geval €850.000 zal moeten terug betalen. Lees verder

Aanslag gemeentebelasting voor het eerst via BghU
ZEIST  De gemeente Zeist laat dit jaar voor het eerst de belastingaanslagen versturen via de Belastingsamenwerking gemeenten &  hoogheemraadschap Utrecht (BghU). Inwoners en bedrijven in Zeist ontvangen voortaan één gecombineerde aanslag voor de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. De aanslag ligt rond 20 februari in de brievenbus.
 
De belangrijkste gemeentelijke belastingen zijn de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en – voor woningeigenaren – de Onroerend Zaak Belasting (OZB). De gemeente heeft besloten dat de opbrengst van de OZB in 2015 gelijk blijft aan 2014. De gemiddelde OZB blijft dus gelijk, maar in individuele gevallen kan de OZB iets hoger of lager uitvallen dan in 2014. Dit is afhankelijk van de waardeontwikkeling van de woning van de belastingbetaler.
De rioolheffing is iets gedaald, door efficiënter werken. De afvalstoffenheffing is gestegen met gemiddeld 2,8%. Dit komt door een stijging van een milieubelasting die gemeenten betalen aan het Rijk voor het verbranden van afval.

Driebergen in ansichtkaarten: Kloosterlaantje in 1978

Windroos neemt afscheid van Roeleke Sempel
WIJK BIJ DUURSTEDE  Op vrijdag 13 februari heeft de Windroos afscheid genomen van Roeleke Sempel. In 1989 was zij als ervaren taaldrukster de geschikte persoon in een groeiend team. De Windroos zocht naar een leerkracht die mee vorm kon geven aan het ervaringsgericht onderwijs waar de Vernieuwingsschool, opgericht door ouders, voor had gekozen.  Lees verder

Wijkse boom vogelvrij?
WIJK BIJ DUURSTEDE  Met beëindiging van de bomenverordening door opname in de APV, wordt het makkelijker om bomen te kappen in Wijk bij Duurstede. Veel minder bomen dan nu worden nog beschermd door wettelijke waarborgen over transparantie en de mogelijkheid van bezwaar en beroep.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 17 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5399

__

Drempel moet fietsoversteek in N233 bij Rijnbrug veiliger maken
RHENEN  Een snelheidsremmer is een reële optie om de fietsoversteek in de Lijnweg (N233) net ten noorden van de Rijnbrug in Rhenen veiliger te maken. Ook moet de doorstroming op het viaduct bij Rhenen beter. Beide pijnpunten rond de Rijnbrug moeten met voorrang worden opgelost, vindt de gemeenteraad van Rhenen.  Lees verder

Een week na de brand

Meisjes uit Driebergen en Zeist op weg naar Syrië aangehouden
ZEIST  In Turkije zijn twee meisjes uit de provincie Utrecht aangehouden die op weg zouden zijn geweest naar Syrië. Het gaat om meisjes van ongeveer 15 jaar uit Zeist en Driebergen, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.  Lees verder

Reactie:
Tja, inmiddels is elke reizende moslim(a) verdacht…
Hans Hermans 17 februari 2015

Grebbeberg-app gelanceerd
RHENEN  “Je voelt de geschiedenis als je op een plek staat en via de app hoort en leest wat daar allemaal is gebeurd.” Hans Brons vertelt over de Grebbeberg-app. Deze wordt donderdag samen met het landschappelijk kunstproject Fragmenten en Patronen officieel in Rhenen gepresenteerd.  Lees verder

Shredfest in De Peppel
ZEIST  Op zaterdag 21 februari 2015 zal de eerste Shredfest plaatsvinden in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Hét terugkerende evenement voor harde muziek van Zeist en omstreken, met in deze eerste editie gelijk een knetterharde lineup: Herder, Teethgrinder, Feast, No Gods No Masters en Mary Fields.Herder maakt meedogenloze stoner/doom met een sludgy vibe. In de muziek weerklinkt, naast een voorliefde voor drank, dat er vooral veel zin is om te beuken. Vanuit Groningen wilt Herder maar één ding duidelijk maken: Herder is harder!

Uit de as van DrDoom en Greyline is Teethgrinder tevoorschijn gekomen. Vanuit het noorden van Nederland komt Teethgrinder om nog harder, agressiever en viezer dan voorheen te klinken! Doordat ze door meerdere genres worden beïnvloed kan je zeker zijn van een gruwelijk optreden!
No Gods No Masters is net Black Sabbath, maar dan wat viezer, met een stuk southern rock á la Down en een dikke laag Iron Monkey voor de stoner en sludge puristen. Dat is ongeveer wat No Gods No Masters wil neerzetten.
Feast is de laatste jaren opgekomen als een vlaggenschip van dark en heavy muziek. Met (ex)leden van bands als Samaritan, Mankind, Omission, Point of Few en Gilgamesh, staat Feast garant voor een feest met vele decibellen!
The sky is not the limit, aldus de door jazz beïnvloedde mathcoreband Mary Fields. Door het combineren van wanorde en muzikaliteit, waanzinnige vocalen en uptempo jazzritmes, legt Mary Fields geen enkele limiet op hun muziek.
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 8,- in de voorverkoop en € 12,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.
SPECIALE ACTIE: Koop nu een groepsticket voor €??,-. Dit ticket geeft toegang tot Shredfest voor 4 personen + een welkomsdrankje van het huis! Wees er snel bij, want het aantal groepstickets is beperkt: OP=OP. Deze actie geldt alleen voor de voorverkoop.

Tunnel Achterdijk in gebruik
BUNNIK  Sinds zaterdag 14 februari is de tunnel, die de Achterdijk onder het in aanbouw zijnde Rijsbruggerwegtracé laat lopen, in gebruik genomen. Voor zowel fietsers en auto’s is het even wennen aan de nieuwe situatie. De openstelling van het Rijsbruggerwegtracé – de nieuwe verbindingsweg tussen de Rondweg bij Houten en de A12 bij Bunnik (die Limesbaan gaat heten) ‘ staat in de planning voor het derde weekend van april 2015. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Kasteel Hardenbroek in 1930

Zieke Beatrixbeuk na 150 jaar gekapt
DOORN Met een omvang van ruim 3,5 meter en een vermelding op de landelijke monumentale bomenlijst is de grote rode beuk langs de Driebergsestraatweg bij Huize Beatrix een Doorns begrip. Toch begon hovenier Jan Zeele maandag met de kap van de boom, tot groot verdriet van velen. ,,De boom was ernstig ziek. Als we hem hadden laten staan, was hij voor het einde van het jaar omgevallen op het noodgebouw nabij Beatrix”, aldus Zeele.  Lees verder

Uitstel en mogelijk afstel voor sluiting basisschool Werkhoven
WERKHOVEN  Basisschool de Werkhof in Werkhoven blijft tot zeker medio 2016 open. Het besluit om de school definitief te sluiten is uitgesteld. De school kampt met een leerlingtekort, maar er zijn geluiden dat het aantal leerlingen zal groeien.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 18 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5400

__

SVL is uitgebekerd
WIJK BIJ DUURSTEDE  Na een half uur was de wedstrijd al beslist. SVL speelde ondanks dat vijf basisspelers ontbraken helemaal niet zo slecht, maar JSV had aan twee kansen genoeg. Supporter Thijs tekent voor het verslag.  Lees verder

Raadsmeerderheid voor aanpassen centrumplan Zeist
ZEIST  Een meerderheid van de gemeenteraad in Zeist wil dat de omstreden verkeersplannen voor het centrum worden aangepast.  Het grootste gedeelte van de raad steunt nu een plan waarbij er op de Slotlaan geen busverkeer in beide richtingen is en de bus in zuidelijke richting via de Voorheuvel en 1e Hogeweg gaat rijden.  Lees verder

School Syriëgangers compleet verrast
ZEIST  De school van de twee meisjes die naar Syrië wilden afreizen, is compleet verrast door hun actie. De twee tieners uit Zeist en Driebergen werden zondag in Istanbul aangehouden en naar huis gestuurd. Scholengemeenschap De Breul heeft een brief naar de ouders van alle leerlingen gestuurd.Lees verder

B&W ketst Aldi-plan nog niet definitief af
ODIJK  B&W heeft eind januari besloten meer tijd te nemen voor de discussie over de mogelijke komst van een Aldi naar Bunnik. Er lag een ambtelijk advies geen toestemming te verlenen aan vestiging op De Fruitveiling. Die conclusie wil het college echter nog niet trekken. Het wil eerst met politiek en samenleving een principieel gesprek voeren over het verruimen van mogelijkheden.  Lees verder

Luidklok is op de stoel gehesen
ODIJK  Met vereende krachten van Odijkers Nico van Wijk en Gerard de Langen werd maandag de klokkenstoel geplaatst op de algemene begraafplaats in Odijk en werd de luidklok (185 kg) op de stoel gehesen. Een groep fanatieke vrijwilligers maakte deze plaatsing mogelijk. De komende weken wordt de elektrische installatie aangesloten en wordt de klok ingeregeld. Daarna zal de klok regelmatig te horen zijn.  Lees verder

Tijdelijke beschermingsmaatregelen Acacialaan 5 Doorn
DOORN  Op 23 februari 2015 start Bosatex met isolatiemaatregelen in de woning aan de Acacialaan 5 in Doorn. De maatregel bestaat uit het tijdelijk verwijderen van de keuken en de vloeren in de keuken en de hal zodat de verontreinigde grond onder de woning, voor zover mogelijk, verwijderd kan worden. Daarna wordt op de bodem van de kruipruimte onder de gehele woning een betonnen, geïsoleerde vloer aangelegd. Deze maatregelen worden getroffen om de uitdamping van de verontreiniging permanent en op een duurzame manier tegen te gaan, alvorens te starten met de bodemsanering.

De werkzaamheden vormen het sluitstuk van de tijdelijke beschermingsmaatregelen waarover met de bewoners en het bevoegd gezag, de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht in oktober 2014 afspraken zijn gemaakt. Zowel de bewoners als de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de RUD Utrecht hebben toestemming gegeven voor de uitvoering van de werkzaamheden.

Er zijn eind 2014 al tijdelijke beschermingsmaatregelen getroffen in de panden waar overschrijdingen in de binnenlucht waren geconstateerd. Bij zowel de Acacialaan 5 als de naastgelegen woning aan de Van Bennekomweg 2 zijn ventilatiemaatregelen getroffen. Bij de woning aan de Van Bennekomweg 2 is in de kelder tevens een dampdichte isolatielaag aangebracht. Deze maatregelen hebben er intussen toe geleid dat de concentraties PER in de binnenlucht in beide panden inmiddels is afgenomen tot niveaus onder de normwaarde (TCL).
(bron: gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Kantoor Rabobank blijft open
WIJK BIJ DUURSTEDE  Het kantoor van de Rabobank in Wijk bij Duurstede blijft open, maar wel op een andere locatie. Hierover is de bank nog in gesprek met betrokken partijen. Dat maakte een woordvoerder maandag bekend tegenover ’t Groentje. Lees verder

Transportbedrijf Veldhuizen wil grote loods bouwen
WERKHOVEN  Tijdens het Open Huis in Het Kwartier kwam een maatwerkoplossing voor Werkhovenseweg 16 aan de orde. Transportbedrijf Veldhuizen wil achterop zijn kavel een loods van 2500 vierkante meter bouwen, die als opslag moet gaan dienen. Omdat Veldhuizen slechts een schuur van 180 meter te slopen heeft, wordt een regeling uit de kast gehaald die ‘verevening’ heet.  Lees verder

Twijfel over plan busstation Zeist
ZEIST  Is het wel echt nodig dat er auto’s over het busstation gaan rijden? In de gemeenteraad leven veel twijfels bij dit voornemen uit de Centrumvisie. De VVD zal bij de behandeling in de raadsvergadering van 3 maart een motie indienen waarin wordt opgeroepen om vooral de effecten van de andere verkeersmaatregelen goed te meten. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Park Welgelegen in 1970

Winterbloeiwandeling Von Gimborn Arboretum
DOORN  Ieder jaar is er een spectaculaire winterbloeiwandeling in het schitterende Von Gimborn Arboretum in Doorn. Onder begeleiding van een gespecialiseerde gids wordt u langs struiken en bomen geleid die juist in de winter in bloei staan. Denk hierbij aan Toverhazelaar (Hamamelis), Winterkamperfoelie (Lonicera), Gele kornoelje (Cornus mas), Schijnhazelaar (Corylopsis), Meloenboompje (Chimonanthus praecox) en nog meer exotische winterbloeiers, die zelfs geen Nederlandse naam hebben.
Een aantal struiken heeft een heerlijke geur en ook dat is in wintertijd een niet alledaags verschijnsel. Enkele boomsoorten bloeien al zo vroeg, zoals sommige esdoornsoorten en de Hazelaar (Corylus). Het Von Gimborn Arboretum is een groene schatkamer met veel verrassingen, die tijdens deze winterbloeiwandeling te ontdekken zijn.
zaterdag 21 februari, 13.00 uur, 5 euro

Heuvelrugnieuws van 19 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5401

__

Nieuwe voorzitter Platform Utrechtse Buitenplaatsen
DE BILT  Het Platform Utrechtse Buitenplaatsen is verheugd met Koos Janssen, burgemeester van Zeist, als nieuwe voorzitter. Het Platform Utrechtse Buitenplaatsen weet zich met haar nieuwe voorzitter verzekerd van een krachtige bestuurder die weet hoe hij belangrijke zaken op de agenda krijgt. Onder leiding van de nieuwe voorzitter wordt de aankomende jaren samen gewerkt met o.a. beleidsmakers, organisaties en de eigenaren aan het behoud en onderhoud van de prachtige Utrechtse Buitenplaatsen. In de provincie Utrecht zijn 285 buitenplaatsen te vinden, hiermee heeft de provincie Utrecht de grootste dichtheid aan buitenplaatsen van het land. Koos Janssen, de nieuwe voorzitter: “Buitenplaatsen nemen een belangrijke plaats in, in onze regio. Ze vertellen ons verhalen over mensen, cultuur en natuur. Het is ook voor mij een inspirerende plaats voor het leven in verleden, heden en toekomst. Graag draag ik samen met het platform bij aan een nog betere positie van de buitenplaatsen in onze samenleving.” Het Platform Utrechtse Buitenplaatsen
Het Platform Utrechtse Buitenplaatsen brengt de problemen die bij de Utrechtse Buitenplaatsen spelen in kaart en heeft hierdoor een signalerende rol. Ook streeft het Platform naar een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties om onderlinge informatie- en kennisuitwisseling te stimuleren. Het Platform bestaat o.a. uit: de Provincie Utrecht, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Utrechts Particulier Grondbezit (UPG), kasteelmusea (Huis Doorn), Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), Het Utrechts Landschap (HUL), Welstand en Monumenten Midden Nederland, Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU), Staatsbosbeheer, Nationaal Restauratie Fonds, Gemeente Utrechtse Heuvelrug en gemeente Stichtse Vecht.
Bezoek de website: www.utrechtsebuitenplaatsen.nl voor meer informatie over de Utrechtse Buitenplaatsen.

Fotoboek ter ere van de 75-jarige herdenking Slag om de Grebbeberg
RHENEN  In de zomer van 1939 was de oorlogsdreiging zo groot, dat de Nederlandse regering besloot het leger te mobiliseren. Vele soldaten werden ondergebracht in Wageningen, Rhenen en de omliggende dorpen om de Grebbelinie in gereedheid te brengen. Op 10 mei 1940 overschreden Duitse troepen de Nederlandse grens. Rondom de Grebbeberg werd heftig gevochten. De Nederlandse troepen hielden vier dagen stand tegen het Duitse leger.

Slag om de Grebbeberg vertelt een beeldverhaal. De focus ligt in dit flinke boek op het fotomateriaal dat bewaard is gebleven. Aan de hand van meer dan 330 foto’s wordt de lezer meegenomen van de mobilisatietijd naar de meidagen en de verwoesting die achterbleef, met de Nederlandse soldaten in de hoofdrol. Het contrast tussen de relaxte militairen van voor de oorlog en krijgsgevangenen in mei 1940 is groot, maar het gaat om dezelfde mannen.

Met de hulp van particuliere verzamelaars en archiefdiensten is veel nieuw beeldmateriaal aan het licht gekomen. Waar de bekende foto’s uit de mobilisatietijd vooral de onbezorgdheid onder de soldaten liet zien, wordt nu door privé-foto’s van militairen getoond hoe het Nederlandse leger zich voorbereidde, stellingen bouwde en schietoefeningen deed. De scherpe foto’s zijn flink uitvergroot en prachtig afgedrukt, waardoor het verhaal vanzelf naar de lezer toekomt.

De foto’s van de gevechten zijn allemaal gemaakt door Duitse soldaten. Tijdens de meidagen is vastgelegd hoe Duitsers de fotowinkel in de Hoogstraat in Wageningen in liepen om fotorolletjes in te slaan. Ze hebben veel indrukwekkende foto’s gemaakt in het heetst van de strijd. Juist omdat de foto’s door de vijand zijn gemaakt, geven ze een goed beeld van de dreiging die de Nederlandse soldaten op zich af zagen komen.

De vernieling van de stadskernen van Wageningen en Rhenen werd uitgebreid vastgelegd door de vele dagjesmensen en journalisten die het slagveld bezochten. Het zijn echte oorlogsbeelden. Onvoorstelbaar hoe veel schade die vier dagen strijd veroorzaakt hadden.
Het boek staat vol niet eerder gepubliceerde foto’s van de voorbereiding, de strijd en de verwoesting van Wageningen en Rhenen. De unieke beelden vormen samen met de uitgebreide toelichting per foto een beeldverhaal dat de Slag om de Grebbeberg opnieuw tot leven doet komen. Op vrijdag 6 maart worden de eerste exemplaren van het boek overhandigd aan de burgemeesters van Wageningen en Rhenen.

Klassiek op de panfluit
DRIEBERGEN  Zondag 1 maart koffieconcert door Matthijs Koene panfluit en Jos van der Kooy orgel, met onder meer werken van Bach, Debussy en Alain. Een bijzondere combinatie van klassieke muziek door panfluit en orgel. Matthijs Koene wordt ook wel de ‘ambassadeur’ van de panfluit in de klassieke muziek genoemd. Hij speelt zowel kamermuziek, solostukken als in grotere bezettingen. Jos van der Kooy is een gerenommeerd stadsorganist, concertorganist, koordirigent en docent. Hij bespeelt onder andere de orgels in de St. Bavo in Haarlem en de Westerkerk in Amsterdam.

Datum: Zondag 1 maart om 12.30 uur. Plaats: Kerk Sint Petrus’ Banden, Kerkplein in Driebergen. Kerk open: 12.00 uur.
Kaarten 12,50 euro, kinderen tot 12 jaar 2,50 euro.
Voorverkoop bij CD-Artline en Boekhandel Baas aan de Traaij in Driebergen.
Meer informatie www.koffieconcert-driebergen.nl www.facebook.com/koffieconcerten.

Doelman Gino Mommers naar VVA’71
ACHTERBERG  VVA’71 heeft met Gino Mommers een nieuwe doelman voor volgend seizoen aangetrokken. De zaterdaghoofdklasser uit Achterberg had een nieuwe keeper nodig, nadat Jaimy Schaap bekend maakte over te stappen naar GVVV. Lees verder

Raad steunt plan buitengebied
WIJK BIJ DUURSTEDE  De voltallige gemeenteraad is vorige week akkoord gegaan met het bestemmingsplan buitengebied. Met dat besluit komt een einde aan een jarenlange discussie. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Rosariumlaan in 1965

PeppelParty Kidz
ZEIST  Op vrijdag 27 februari 2015 is het weer dansen geblazen bij de PeppelParty Kidz in Pop- & Cultuurpodium De Peppel, dé disco voor kids van 8 tot 12 jaar. Heb jij wel zin in een feestje? Kom dan naar deze altijd gezellige kidsdisco voor een te gekke avond! Er is een DJ die de tofste nummers draait en er kan lekker gedanst worden.

Deze maand is het thema: Valentijn! Trek je gaafste outfit aan, en maak kans op de prijs voor het beste kostuum! Een hartstikke leuke avond om gezellig met je vrienden en vriendinnen naar toe te gaan. Ben je binnenkort jarig? De PeppelParty Kidz is ook erg leuk voor je feestje! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 18.30 uur, en om 21.00 uur is het afgelopen. De entree is €2,00.

Heuvelrugnieuws van 20 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5402

__

Aanleg wandelpad en herinrichting boomgaard Julianalaan
LANGBROEK  In 2008 heeft de gemeente het idee opgevat een eenvoudig wandelpad aan te leggen door de smalle boomgaard in plan ‘De Boomgaard’. Met de aanwonenden is afgesproken samen een plan op te stellen.  Lees verder

Voorronde voorleeswedstrijd in Amerongen
AMERONGEN  Het is bijna zover: de laatste regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2015 gaat op woensdag 4 maart plaatsvinden in Amerongen. De Bibliotheek ZOUT heeft in samenwerking met de Bibliotheek Veenendaal de afgelopen weken 2 regionale voorronden georganiseerd met maar liefst 30 kandidaten. Uit deze eerste twee ronden zijn 8 voorlezers gekomen die op woensdag 4 maart gaan strijden voor een plaats bij de provinciale voorronde.

De winnaars van de eerste voorronden zijn: Lina el Makrini van De Werkschuit en Loïs Poel van De Wegwijzer uit Wijk bij Duurstede, Victoria Hilhorst van Instituut Coolsma uit Driebergen, Klaske Verberkmoes van De Kameleon uit Doorn, Wies Brabander van ’t Speelkwartier, Myrthe Meijer van de Burcht en Jessica van de Haar van de Ceder uit Veenendaal, en Kirsten Keuning van Meander in Leersum.

Het gaat op 4 maart natuurlijk heel erg spannend worden onder toeziend oog en luisterend oor van de jury die bestaat uit : Mariet Wolterbeek (directeur van de Bibliotheek Z-O-U-T), Cees Kranen ((kinderboek)schrijver) en Sanne Heymann (Cultuurcoach Wijk bij Duurstede).

Op woensdag 4 maart gaan de kandidaten om de beurt enkele minuten voorlezen uit een zelfgekozen boek. De voorleesmiddag vindt plaats in de dorpszaal van Allemanswaard in Amerongen. De presentatie is in handen van Macha Bakker van Nhar Entertainment. Ieder kind mag een ‘fanclub’ meenemen van ongeveer 15 personen.

De middag begint om 14:00 uur en zal tot ongeveer 16:00 uur duren. Het belooft niet alleen een spannende maar ook een hele leuke middag te worden! Voor meer info: www.rbzout.nl

Wantrouwen project Bosscherwaarden niet minder
WIJK BIJ DUURSTEDE  Gisteravond 19 februari werd er op het Revius een informatieavond gehouden over de mogelijke natuurontwikkeling van de Bosscherwaarden. Een veertigtal aanwezigen kregen middels powerpoint presentaties een beeld geschetst over het eindresultaat nadat er de zandlagen zijn verwijderd en slibstort heeft plaatsgevonden. Lees verder

“Behandeling moordenaar Sybine Janson mislukt”
UTRECHTSE HEUVELRUG  De kans is klein dat de moordenaar van Sybine Jansons nog op vrije voeten komt. De 52-jarige Martin C. werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging, maar die behandeliingen zijn niet succesvol. Det schrijft het Algemeen Dagblad.  Lees verder

Expositie in Cultuurhuis Doorn
DOORN  Mobilisatie van 29 augustus 1939 tot 10 mei 1940 en het effect op de burgerij. In het Cultuurhuis in Doorn wordt in het verlengde van de herdenking van de Slag om de Grebbeberg, dit jaar 75 jaar geleden, van woensdag 4 maart tot woensdag 10 juni, een expositie ingericht. Wethouder Hans Nijhof opent woensdag 4 maart om 15.00 uur de expositie.

In Doorn werd destijds de staat van Oorlog en staat van Beleg afgekondigd. De Utrechtse Heuvelrug werd hierdoor overspoeld door militairen die gemobiliseerd waren en ingekwartierd werden bij burgers en boeren, in schuren, scholen en andere gevorderde onderkomens. Een van de gevorderde scholen was De Triangel aan de Verlengde Boschlaan (nu Kortenburgerlaan) en ook De School met den Bijbel aan de Kampweg werd gevorderd. Het effect op de burgerij was groot. Men leefde naast en door elkaar. Militairen, maar ook burgers, organiseerden onder andere filmavonden, toneel, sportevenementen en ook muziekavonden. Dit om voor de nodige ontspanning te zorgen. De burgerij werd daarnaast geïnstrueerd over luchtbescherming, gebruik van gasmaskers en kreeg ook te maken met de burgerwacht. Aan de Langbroekerweg werd in “De Kapel” het Militair Tehuis ingericht. In Doorn werd ook het hoofdkwartier van het tweede legerkorps gevestigd in Hotel Cecil, toen gesitueerd op de hoek Middenlaan en de Vita Novalaan.

De expositie stelt objecten uit die tijd ten toon. Zoals een oude ambulance voor het gewondentransport bestaande uit een brancard, die voor en achter gedragen en voortbewogen werd door een fiets. Karakteristieke foto’s en relevante krantenartikelen uit De Kaap. Permanent wordt een film vertoond. De bibliotheek besteedt aandacht aan lectuur uit en over deze gedenkwaardige periode.

Ook wordt aandacht besteed aan de executie door een vuurpeloton van sergeant Chris Meijer op de schietbaan van Doorn, nabij De Ruiterberg. De sergeant werd, op beschuldiging van desertie, op 12 mei 1940 op het hoofdkwartier a/d Middenlaan door de krijgsraad te velde ter dood veroordeeld. Het vonnis werd die middag nog ten uitvoer gebracht. (bron: gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Eerste hulp bij duurzaamheid in Zeist: www.ZeistEnergiek.nl
ZEIST  Hoe kan ik mijn huis verbouwen om energie te besparen? Met wie kan ik in Zeist samenwerken aan een duurzame toekomst? Wat gebeurt er al in mijn buurt? De antwoorden op deze vragen zijn te vinden op de nieuwe website www.zeistenergiek.nl.
 
Op deze site vinden inwoners van Zeist:
·         Tips over hoe men energie kan besparen door energiezuinig gedrag of door het eigen huis te verbeteren
·         Initiatieven in de Zeister samenleving op het vlak van energiebesparing en duurzaamheid.
·         Informatie over wat de gemeente Zeist aan duurzaamheid doet.
 
De website is bedoeld voor Zeistenaren die zelf of samen met anderen aan de slag willen met duurzaamheid. De site is een initiatief van de gemeente Zeist en de Omgevingsdienst Regio Utrecht.

Driebergen in ansichtkaarten: Stationsweg in 1978

Peter & de Wolf in Beauforthuis
AUSTERLITZ  Op zondag 1 maart is het sprookje Peter en de Wolf in het Beauforthuis voor kinderen van 3-8 jaar.  Van meespeeltheater Alweer Zondag natuurlijk.
Terwijl Eva op de vleugel speelt maakt Peter het hek open en loopt de wei
in. Hij is op zoek naar al zijn vrienden. “Niet het bos in” roept grootvader, maar ik geloof nooit dat Peter dat gehoord heeft.

Na de voorstelling zal (indien het weer het toelaat) kinder-pony Spikkel weer aanwezig zijn om ritjes te lopen voor kinderen t/m 45 kg. Ritjes kosten 1 euro.
zondag 1 maart – 12.00   Alweer Zondag Meespeeltheater

Heuvelrugnieuws van 21 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5403

__

Gebrek aan vernuft bij SVMM
MAARN  Tegen hekkensluiter Barneveld ontbrak het zaterdag vierdeklasser SVMM aan het nodige vernuft en intelligentie. Dat betekende uiteindelijk een terechte 2-1 nederlaag voor de formatie van trainer Olaf Kersbergen. Lees verder

FC Driebergen geenszins overtuigend
DRIEBERGEN   In het met 3-1 verloren duel van koploper Valleivogels toonde FC Driebergen zich niet echt van de beste kant. Met name in de eerste helft zat er weinig beleving in de ploeg van trainer Richard van Vliet en was thuisploeg Valleivogels uit Scherpenzeel gewoonweg de bovenliggende partij.  Lees verder

SVL toont veerkracht
LANGBROEK   In het altijd moeilijke duel tegen Eemdijk liet SVL weliswaar twee punten liggen, maar toonde ploeg van trainer Jan Gaasbeek wel veerkracht. Een vereiste voor een mogelijke kampioensploeg.   Lees verder

Totale off day DEV
DOORN  Zaterdag derdeklasser DEV kende in de uitwedstrijd tegen DVSU uit en in Utrecht een totale collectieve off day. Met maar liefst 6-0 ging de ploeg van trainer Michel van Aken roemloos ten onder.   Lees verder

VVA’71 verslaat DOVO
ACHTERBERG   In de hoofdklasse A heeft VVA’71 goede zaken gedaan door DOVO te verslaan. De Achterbergers wonnen met 1-0 van de Veenendalers. Na 25 minuten maakte Ruben Rip het enige doelpunt van de wedstrijd.  Lees verder

Het tot kantoor verbouwde oude postkantoor van Driebergen

Marion Bloem – geen gewoon Indisch meisje
AUSTERLITZ  Zondag 1 maart in het Beauforthuis Marion Bloem & Erwin van Ligten met de muziektheatervoorstelling ‘Geen gewoon Indisch meisje’. Deze alom geprezen roman  is een klassieker in de Nederlandse letteren. Het boek is een eyeopener. In prachtige, literaire stijl weet Bloem de Indische gemeenschap als geen ander te beschrijven. Er zijn tot op heden 350.000 exemplaren verkocht.

Met eenvoudige theatrale middelen en muzikaal ondersteund door de virtuoze gitarist Erwin van Ligten roept Bloem de Indische familie uit haar debuut tot leven. Zij is de auteur van vele Indische, meeslepende romans en maker van opmerkelijke filmproducties die in het geheugen gegrift staan.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 1 maart, 17.30Marion Bloem & Erwin van Ligten

In Kees Kosterman vindt SVL nieuwe assistent trainer
LANGBROEK   In Kees Kosterman heeft SVL een opvolger gevonden voor Matty van Leeuwen. Kees is in het bezit van oefenmeester TC3, en heeft zich voor komende seizoen opgegeven bij de KNVB voor de cursus oefenmeester TC2.  Lees verder

Ultieme poging tot akkoord verkeer Kwintelooijen
RHENEN  Een ‘Kwintelooijen-conferentie’ moet de slepende kwestie over de afwikkeling van het verkeer van en naar natuurgebied Kwintelooijen bij Rhenen oplossen. Burgemeester Hans van der Pas van Rhenen wil voor de zomer een breed gedragen plan hebben.  Lees verder

Vraag bij Voedselbank stijgt met 20%
UTRECHTSE HEUVELRUG  De vraag naar voedselpakketten van de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug is in 2014 met maar liefst 20% gestegen.Dat bleek tijdens een kennismakingsbezoek van wethouder Hans Nijhof aan het distributiecentrum van de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug in Leersum. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 22 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5404

__

Vandaag droge zonnige dag, maar nog veel natte akkers in de omgeving

Sterk HDS haalt fors uit
LEERSUM  In de thuiswedstrjid tegen Forza Almere haalde zondag derdeklasser HDS fors uit. Met maar liefst 5-1 werd  ‘Angstgegner’ Almere van het veld geveegd. Van meet af aan was er maar een ploeg die voetbalde en dat was HDS. Lees verder

Dalto gelijk
DRIEBERGEN  Dalto sleepte in sporthal Hoenderdal op karakter een gelijkspel uit het vuur.  Na de gehele wedstrijd tegen een achterstand te hebben aangekeken werd het tegen DVO uit Bennekom 27-27. Voor de Driebergse formatie was Maarten Groot Huize met vijf treffers topscorer. Lees verder

Knappe overwinning Fortissimo
COTHEN  De handbalvrouwen van Fortissimo hebben een even knappe als krappe overwining geboekt. In Bentelo werden de plaatselijke handbalvrouwen met 24-23 verslagen.  Lees verder

Gemeentekantoor: Wethouder lenig door het stof
UTRECHTSE HEUVELRUG  Wethouder Boonzaaijer moest zich donderdag verantwoorden voor een plan waar hij als oppositieleider fel tegen was. Hij slaagde er nog heel aardig in, al blijft het saldo van alle plussen en minnen een groot vraagteken.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1930

Cabaret van Nathalie Baartman
AUSTERLITZ  Vrijdag 6 maart treedt cabaretiere Nathalie Baartman op in het Beauforthuis. In haar programma Louter houdt ze zich onhandig maar charmant vast aan haar wortels, aan de liefde en aan elke dag pap. Haar verhalen gaan alle kanten op, haar ideeën zijn waan en haar oplossingen navenant. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

De pers schrijft: ‘Haar met dik Twents accent aangebrachte wereldvreemdheid werkt op de lachspieren, maar weet ook te ontroeren.’ Of, in de woorden van Nathalie: ‘Waren we maar zo simpel als de gevlekte akkerslak. Had een boel gedoe gescheeld.’
vr 6 maart, 20.15, entree € 15| reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

Heuvelrugnieuws van 23 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5405

__

Leden Shinty kiezen nieuwe velden: water, semi én zand
DRIEBERGEN  Tijdens de buitengewone ledenvergadering van hockeyvereniging Shinty op donderdag 19 februari is door ruim 60 leden bijna unaniem de keus gemaakt voor drie nieuwe velden. Lees verder

Project Betrokken Kinderen één groot feest van passie en energie
BUNNIK  Het project Betrokken Kinderen, van Bunnikse moeders Femke Dotman en Monique van Wielink, om kinderen te laten kennismaken met mensen die ze normaal niet tegenkomen, is één groot feest van passie en energie geweest. Lees verder

Driebergse verdachte bij schietende plofkrakers
DRIEBERGEN Drie verdachten van een mislukte plofkraak in Breda, onder wie zeker twee Nederlanders, zijn na een wilde achtervolging in België gearresteerd. Een van hen is een inwoner van Driebergen, geboren in 1988. Lees verder

Krommerijn Festival in Bunnik met muziek en gezelligheid
BUNNIK  Fonds verstandelijk gehandicapten presenteert op zondag 15 maart, samen met Brothers Horeca Groep en Keukenstudio Beelen, het Krommerijn Festival in de Landgoederij in Bunnik. Dit is hét jazz-, blues- en soulfestival van Bunnik en de Kromme Rijnstreek waarbij muziek en gezelligheid centraal staan. Lees verder

Deze voorjaarsbode (Winterakoniet) is al bijna weer uitgebloeid

Bunnik op schot tegen Austerlitz, Odijk kwakkelt
BUNNIK  Door een klinkende 6-2 zege in eigen huis op Austerlitz heeft Bunnik zich gerevancheerd voor de nederlaag tegen SVM van twee weken geleden. Bij Odijk ging het minder goed. Lees verder

Eenvoudige zege voor Aurora uit Werkhoven
UTRECHT/WERKHOVEN  Aurora kende een gemakkelijke middag op bezoek bij hekkensluiter VSC uit Utrecht: 0-4. De Werkhovense ploeg beleefde een droomstart door binnen vijftien minuten al twee keer te scoren. Lees verder

Grondwaterpompen Doorn moeten even uit
DOORN  Een aantal inwoners van Doorn met een grondwaterpomp in de achtertuin is verzocht die voorlopig even niet te gebruiken. De dynamiek die de pompen veroorzaken in de grondwaterstromen zou de stomerijverontreiniging verder kunnen verspreiden.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Welgelegenlaan in 1975

Extra budget voor hulp bij huishouden blijft voor groot deel beschikbaar
WIJK BIJ DUURSTEDE  Het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede heeft besloten de bezuiniging op hulp bij het huishouden voor een behoorlijk deel terug te draaien. “Vanwege een forse korting van het rijk hebben we het afgelopen najaar besloten om te bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Wel met mate, omdat die zorg gewoon erg belangrijk is. En we hebben afgesproken om alle ontwikkelingen goed te volgen. Uit recente cliëntgegevens en cijfers blijkt dat we extra middelen beschikbaar hebben en dus kunnen we knelpunten oplossen,” aldus wethouder Jan Burger.

De wethouder heeft de jaarcijfers over 2014 zo snel mogelijk op laten maken. Bovendien luisterde hij de afgelopen maanden regelmatig naar cliënten en zorgorganisaties over hun ervaringen. Ook voerde hij overleg met de Wmo-adviesraad en partijgenoten over reacties bij de verschillende meldpunten.

“De meeste mensen konden hier prima uit de voeten met de beperkte besparing van het aantal uren hulp. Maar met name bij de mensen die 2, 2½ of 3 uur hulp ontvingen, bleek het moeilijk om alle werkzaamheden te blijven verrichten. Uit de jaarcijfers kwam naar voren dat we het afgelopen jaar geld overhielden. Bovendien blijkt uit de cijfers voor 2015 dat we goed uitkomen met de beschikbare middelen voor het gehele sociale domein. Dit betekent dat we voor een grote groep mensen de korting op de uren terug gaan draaien,” vertelt Burger.

Concreet houdt het besluit in dat cliënten die vorig jaar per week 2, 2½ of 3 uur hulp bij het huishouden ontvingen, de korting vanaf 1 maart 2015 geheel wordt teruggedraaid. Voor cliënten die in 2014 3½ of 4 uur hulp bij het huishouden per week ontvingen, wordt vanaf 1 maart aanstaande een ½ uur per week in mindering gebracht in plaats van 1 uur. En voor cliënten die afgelopen jaar meer dan 4½ uur hulp kregen, blijft de korting van 1 uur gehandhaafd. Alle cliënten bij wie het aantal uren gaat veranderen, krijgen over twee weken persoonlijk een brief toegestuurd, waarin de verandering wordt uitgelegd. Op de website van Loket Wijk, www.loketwijk.nl, staat de urenverandering ook uitgelegd.

“Wij verwachten dat veel mensen hiermee zijn geholpen. Bij de mensen die om een herindicatie hebben gevraagd gaan de medewerkers van ons loket de komende weken langs. Dat is nu nog maar een heel beperkt aantal mensen,” aldus Jan Burger. “Een bijkomend voordeel is bovendien dat de lokale werkgelegenheid bij de hulp in de huishouding vrijwel geheel in stand blijft.”

De gemeente Wijk bij Duurstede wordt inmiddels gezien als voorbeeldgemeente wat betreft de wijze waarop de huishoudelijke zorg wordt verleend. Veel andere gemeenten hebben bijvoorbeeld de hulp bij het huishouden (vrijwel) helemaal afgeschaft.

Vrije parkeertijd blauwe zone: maximaal 1,5 uur
MAARN  Wethouders Henk Veldhuizen en Jan Willem van Dongen vroegen 18 februari aandacht voor het maximaal 1,5 uur vrij parkeren binnen de blauwe zone bij de winkels in het centrum van Maarn.  Lees verder

Beveiligingscamera’s geven zicht op middeleeuws verleden
DOORN  Huis Doorn staat bekend als woonplaats van de laatste Duitse keizer na de Eerste Wereldoorlog, maar de geschiedenis van het kasteel gaat veel verder terug. Onlangs zijn er rondom het huis bewakingscamera’s geplaatst. Bij deze werkzaamheden kwamen bijzondere archeologische vondsten aan het licht.

In de middeleeuwen en daarna was het kasteel de residentie van de domproost van Utrecht, de op één na belangrijkste man in de wijde regio. Hoe het kasteel er toen uitzag, weten we niet precies. Anders dan nu in ieder geval, want het kasteel is ruim 200 jaar geleden ingrijpend verbouwd tot neoclassicistisch landhuis. De oudste tekeningen van Huis Doorn zijn gemaakt halverwege de zeventiende eeuw, toen een jonkheer het huis van de geestelijken in Utrecht had gekocht. Over de vorm van het kasteel in de eeuwen daarvoor is veel onbekend. Een gat in de grond gaf enkele weken geleden de mogelijkheid letterlijk een kijkje te nemen in het verleden.

In de grond zijn fundamenten gevonden van het kasteel die wijzen op grootschalige bouwactiviteiten in de tweede helft van de vijftiende eeuw. De residentie van de domproost bestond uit een rechthoekig door muren omsloten binnenplein met op de hoeken drie ronde torens en één vierkante. Aan de noordkant naast de vierkante hoektoren stond een vierkant poortgebouw. Het kasteel lijkt vanaf circa 1350 op deze manier te zijn ingedeeld, maar in de tweede helft van de vijftiende eeuw was grootschalige renovatie blijkbaar noodzakelijk.

Deze bouwactiviteiten waren tot nu onbekend. De vondsten maken direct nieuwsgierig naar deze periode. Waarom liet de domproost zijn residentie aanpakken? Kunnen de twee Utrechtse burgeroorlogen die in deze periode woedden hier een rol in hebben gespeeld?

Heuvelrugnieuws van 24 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5406

__

De woonkamer-voorjaarsbode (van heel dichtbij) is nu toch uitgebloeid

Elst krijgt eigen bevrijdings-monument
ELST  Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rhenen hebben een vergunnigaanvraag voor een bevrijdingsmonument in Elst goedgekeurd. Het monument wordt nog voor Bevrijdingsdag dit jaar geplaatst.   Lees verder

Minister: Doorns politiebureau blijft open
UTRECHTSE HEUVELRUG Het nieuwe politiebureau in Doorn blijft open. Dat valt op te maken uit een lijst die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Twee jaar geleden opende de politie het nieuwe complex aan de Dorpsstraat, dat met een vloeroppervlakte 950 vierkante meter de thuisbasis vormt voor ongeveer 64 politieagenten. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1930

Gewonden door aanrijding op N229 bij Werkhoven
WERKHOVEN – Bij een ongeluk op de N229 bij Werkhoven zijn dinsdagochtend twee gewonden gevallen. Door nog onbekende oorzaak botsten een auto en een personenbusje op elkaar. De voertuigen raakten daarbij zwaarbeschadigd.  Lees verder

Speuren naar knoppen en mossen in de Kaapse bossen
HaarmosDOORN  IVN afdeling Heuvelrug en KrommeRijn houdt een excursie over mossen in de Kaapse bossen.
In de winterperiode wordt er maar weinig naar planten gekeken in de natuur. Wij gaan dit nu wel doen en dan blijkt dat er veel te bewonderen valt. Het is het seizoen van de mossen en de knoppen aan bomen en struiken. Is dat mosje dat iedereen sterrenmos noemt wel sterrenmos of heeft het toch een andere naam. Voor ons zien alle koeien er hetzelfde uit en dat geldt ook vaak voor de knoppen aan bomen en struiken, maar wij gaan ontdekken dat er heel veel verschillen zijn en dat we de boom en struik een naam kunnen geven zoals de boer zijn koe ook bij naam kent. De excursie wordt gehouden in de Kaapse bossen, een oud bos dat bekend is om zijn houtwallen, een ideale groeiplek voor mossen. Kortom een wandeling die je niet mag missen.
Datum: Zondag 8 maart om 14:00Locatie: Groene entree Kaapse bossen, Leersumsestraatweg (N225), 3941 MN DoornInformatie: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Woningoverval in Doorn
DOORN  In de nacht van zaterdag 21 februari op zondag 22 februari vond in een woning aan de Driebergsestraatweg een woningoverval plaats.
De 68-jarige bewoner kreeg rond middernacht bezoek van twee mannen. Eén van hen kende hij vaag. Na korte tijd bij het slachtoffer te zijn geweest, slaat de stemming om. Bij het vertrek van beide mannen, wordt de bewoner plotseling aangevallen. Hij wordt geslagen en geschopt en raakt buiten kennis. Later blijkt dat de verdachten een aantal goederen uit de woning hebben meegenomen. De melding bij de politie vindt later op de dag plaats die direct een groot onderzoek start met inzet van de forensische opsporing en de recherche. Het slachtoffer heeft een aantal breuken opgelopen en is in het ziekenhuis opgenomen.

De politie verzoekt eventuele getuigen en/of personen die meer weten van deze woningoverval contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem)

Swalbe speelt S.O.E.P.
ODIJK  Toneelclub Swalbe treedt op zaterdag vrijdag 6 maart en zaterdag 7 maart op in De Schoudermantel met het toneelstuk S.O.E.P. De toneelclub speelt hiermee in op de actualiteit, aangezien het stuk gaat over een groep vrienden die het geliefde bejaardentehuis moet verlaten.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 25 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5407

__

Gratis IT-helpdesk in Zeist ook zaterdag open
ZEIST  Vanaf zaterdag 28 februari tot eind mei kunnen ouderen drie keer per week bij de JITO-desk gratis hulp krijgen van jongeren. De JITO-desk is een speciale helpdesk voor 65+-ers. JITO staat voor: Jongeren Informatie Technologie voor Ouderen.   Lees verder

Iedereen kan herdenking bijwonen dit jaar
BUNNIK  Het is dit jaar precies 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Zoals elk jaar wordt er op 4 mei een herdenking gehouden op Fort Rhijnauwen van alle gevallenen en in het bijzonder van de mensen die op het fort gefusilleerd werden. De organisatie doet dit jaar extra moeite om iedereen, ook mensen die slecht ter been zijn, deel te kunnen laten nemen.  Lees verder

Dorp en Natuur wint beroep bij Raad van State
LEERSUM Het besluit van de gemeenteraad om groen licht te geven voor het nieuwe bedrijventerrein tussen Leersum en Amerongen, is door de Raad van State naar de prullenbak verwezen. Volgens de uitspraak is het bestemmingsplan niet met de vereiste zorgvuldigheid voorbereid   Lees verder

Marokkaanse en Turkse streekmuziek in het Beauforthuis
AUSTERLITZ  Op zondagmiddag 8 maart om 13.00 uur spelen soulzangeres Sanae Casita en de band Nevi in het Beauforthuis muziek van het Marokkaanse en Turkse platteland. De Marokkaans/Andalusische Sanae Casita woont haar leven lang al in Nederland en stond in het voorprogramma van Beyoncé. Speciaal voor dit concert in de serie NL Roots onderzoekt ze haar Marokkaanse muzikale roots. De Turkse band Nevi speelt oorspronkelijke muziek van het Turkse platteland.

Dit is het vierde concert in de nieuwe serie NL Roots, waarin profs en amateurs zingen over het leven van de gewone mensen op het platteland. We hadden al Dario Fo (Westland), Törf (Groningen) en Arnold Veeman (Groningen/Suriname) over de vloer. Op 15 maart komen de Zeister roots aan bod, met Anita van Soest e.a. en op 22 maart volgt Limburg met Paul van Loo en Ivo Rosbeek.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zo 8 maart, 13.00 uur
Marokkaanse en Turkse streekmuziekSanae Casita & Nevientree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

Gemeente houdt enquête over grondwaterstand
WERKHOVEN  De gemeente Bunnik heeft samen met het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijlanden (HDSR) en de Dorpsraad van Werkhoven een enquête opgesteld over de grondwaterstand in Werkhoven. De enquête staat vanaf woensdag op de website van de gemeente met uitleg en achtergronden.  Lees verder

Vergunning koelhuis verlengd ondanks bezwaren
BUNNIK  De milieuvergunning van Koelhuis Klaas de Jong aan de Schoudermantel in Bunnik wordt verlengd, ondanks bezwaren van omwonenden. Een beloofd rapport over de werkelijke hoeveelheid aanwezige ammoniak kwam pas laat, na het indienen van de zienswijzen.  Lees verder

Raad van State blokkeert verwarmingssysteem Bovag
DEN HAAG/ BUNNIK  De Raad van State heeft de vergunning vernietigd voor een nieuw klimaatsysteem bij Bovag in Bunnik. Dat gebeurde na bezwaren van frisdrankproducent Vrumona, ook gevestigd in Bunnik. De vergunning was everleend door de provincie Utrecht.  Lees verder

Moet spoorwegovergang Vechten wel of niet dicht?
BUNNIK  Prorail wil af van gelijkvloerse spoorwegovergangen omdat ze gevaarlijk zijn en voor vertragingen kunnen zorgen, bijvoorbeeld bij een ongeluk. In Bunnik verdwijnt de gelijkvloerse overgang bij de Groeneweg, maar blijven er nog twee over: bij de Schoudermantel en bij Vechten. Wat gaat daarmee gebeuren?  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 26 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5408

__

Opnieuw grote zoektocht naar vermiste Hanno van Mil
DRIEBERGEN  De politie is donderdagochtend in de bossen bij Driebergen aan een grootscheepse zoektocht naar de vermiste Amersfoorter Hanno van Mil begonnen. Lees verder

Hoek Vervoer na 140 jaar weg uit Driebergen
DRIEBERGEN  Al ruim 140 jaar is de Engweg in Driebergen voorzien van een eigen tankstation, met erbij het hoofdkantoor van vervoerder Hoek. Vanaf komende zaterdag zal het aanzicht definitief veranderen en sluit het bedrijf haar deuren in Driebergen. Dit omdat de gemeente in 2010 de panden van Hoek opkocht in verband met de aanwezige LPG-installatie. Volgens directeur Henk van den Brink zijn ruim driehonderd pompbezoekers de dupe, maar zal er voor de taxigebruikers niets veranderen.  Lees verder

Eerbetoon aan Eva Cassidy
AUSTERLITZ  Margriet Sjoerdsma brengt op zondag 8 maart om 17.30 uur een sfeervol muzikaal eerbetoon aan Eva Cassidy. De op 33-jarige leeftijd overleden Amerikaanse zangeres kan beroemdheden als Sting en Katie Melua tot haar fans rekenen. Samen met de broer van Eva, violist Dan Cassidy, wijdt de Rotterdamse zangeres Margriet Sjoerdsma een avondvullend theaterprogramma aan de muziek van deze ‘shy genius’. Net als Eva trekt Margriet geen grens tussen pop, jazz, folk en country en allebei hebben ze een neus voor de pareltjes uit die genres. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

zondag 8 maart, 17.30 uur Margrite Sjoerdsma, Tribute to Eva Cassidy entree € 16,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

Omwonenden N229 bij Werkhoven willen rotonde
WERKHOVEN  Onwonenden vragen zich af waarom de verkeerssituatie rondom het kruispunt op de N229 bij Werkhoven nog altijd niet verbeterd is. Volgens hen heeft het aanleggen van drempels en het verlagen van de maximumsnelheid niet geholpen. Ze willen nu een rotonde. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 27 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5409

__

SV Odijk Tennis vernieuwt paviljoen
ODIJK  In het hele land hebben sportverenigingen, waaronder tennisverenigingen, het moeilijk om het ledenaantal op peil te houden en voldoende vrijwilligers actief te krijgen. Bij SV Odijk Tennis doen ze niet mee aan die trend. Met bijna vijfhonderd leden en tientallen vrijwilligers bloeit de club al decennialang. Afgelopen weken onderging de kantine met vereende krachten een metamorfose. Lees verder

Wateroverlast in Groene tuinen aangepakt
DRIEBERGEN  In de komende weken vinden op verschillende plekken in de nieuwbouwwijk de Groene tuinen werkzaamheden plaats om de wateroverlast aan te pakken.
Op verschillende plekken in de Groene tuinen is overlast van regenwater dat lange tijd blijft staan en niet wegloopt/zakt in de bodem. Er is onderzoek gedaan naar hoe dit komt en uit het onderzoek blijkt dat:
1.     op enkele plekken in de Groene tuinen er sprake is van een verharde grondlaag. Hierdoor zakt het water niet goed weg in de bodem;
2.     het water zich niet goed laat wegleiden door de aangelegde brandgangen. Het gevolg is dat op sommige plekken het water van de hemelwaterafvoeren van de bergingen terug, de tuinen instroomt.

Op advies van deskundigen worden de komende weken werkzaamheden uitgevoerd om het water beter weg te laten lopen/zakken. Het gaat om de volgende maatregelen:
 ·         omspitten van een strook grond tot op het zand over de volle lengte van het middengebied, langs het fietspad.
·         aanbrengen van grindkoffers als waterbuffer op de meest natte plekken ter hoogte van de Wulvenhof;
·         nalopen van de brandgangen en waar nodig de bestrating aanpassen.
Deze werkzaamheden gebeuren tegelijk met het planten van de bomen.
Met de bovengenoemde maatregelen verwachten we de wateroverlast in het openbaar gebied te verhelpen.
Maatregelen bij de huurwoningen
Huurders van Heuvelrug Wonen zijn op de hoogte van de maatregel die Heuvelrug Wonen hen aanbiedt bij het aanpakken van de wateroverlast.

Bedrijventerrein Amerongen: bewijsstuk zoek in de post
AMERONGEN  Woensdag vernietigde de Raad van State het plan voor uitbreiding van het Amerongse bedrijvengebied. Een van de redenen is een zoekgeraakt rapport over de aan-of afwezigheid van een dassenfamilie. Lees verder

PostNL Sorteercentrum weg uit Doorn
DOORN Met ingang van half maart zal het enige PostNL sorteercentrum binnen de gemeentegrenzen haar deuren sluiten. Het centrum zit nu nog gevestigd aan de Velperengh in Doorn, maar zal volledig overgaan naar een bestaande locatie in Utrecht. Lees verder

Zadenweekend bij Landgoed Kraaybeekerhof
DRIEBERGEN Op Landgoed Kraaybeekerhof vindt de vierde landelijke editie van het Reclaim the Seeds – Zadenweekend plaats. Meer dan 50 deelnemers staan aanstaande zaterdag met kraampjes op het landgoed. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1932

Nieuw seizoen Dorpsakker De Parel
AMERONGEN  Op 1 maart start het nieuwe seizoen van ‘Dorpsakker De Parel’ in Amerongen. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag van 9.30-12.30 uur is er een enthousiaste groep mensen aan de slag op de ecologische moes- en pluktuin. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 28 februari
18e  jaargang 2015 nummer 5410

__

VVA’71 kan leven met een punt
ACHTERBERG Na afloop van de wedstrijd Huizen tegen VVA’71 konden beide trainers elkaar met een glimlach de hand schudden. In een mooie pot voetbal was de einduitslag terecht 1-1 en daarmee was Johan de Man tevreden.  Lees verder

SVL tevreden met punt
LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL blijft door het 2-2 gelijke spel tegen LRC uit Leerdam de onbetwiste koploper in de zaterdag eerste klasse A. In een rechtstreeks duel met de nummer twee wist de ploeg van trainer Jan Gaasbeek de schade beperkt te houden tot een punt en was thuisploeg SVL over de gehele wedstrijd gezien de bovenliggende partij.  Lees verder

Teleurstellende nederlaag FC Driebergen
DRIEBERGEN In een voor thuisploeg FC Driebergen teleurstellend verlopen wedstrijd, verloor de ploeg van trainer Richard van Vliet met 0-2 van SEC uit Soest. Dat van Vliet niet kon beschikken over een vijftal vaste waarden, kon slechts als een deel van de nederlaag worden bestempeld. Driebergen speelde gewoonweg zwak en miste iedere vorm van voetballend vermogen. Lees verder

Onnodig puntverlies SVMM
MAARN Zaterdag vierdeklasser SVMM leed op eigen terrein onnodig puntverlies tegen Musketiers uit Elst. De streekderby eindigde in een 2-2 gelijkspel. Vanaf meet af aan toonde de thuisploeg inzet en wilskracht, elementen die al in de vijfde minuut werden beloond met de 1-0 voorsprong door William Potappel. Lees verder

1.500 bezoekers bij zadenbeurs in Driebergen
DRIEBERGEN Mede dankzij het prachtige weer en de fraaie omgeving heeft de zadenbeurs ‘Reclaim the seeds’ in Driebergen zaterdag 1.500 bezoekers getrokken. De beurs voor plantenzaden werd zaterdag gehouden op landgoed Kraaybeekerhof. Lees verder


Agrarische natuur en landschapsbeheer
LANGBROEK  Er komt een nieuw systeem voor stimulering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Als u interesse hebt om hierin deel te nemen en/of u hebt al een contract met de overheid hiervoor, kom dan naar de informatiebijeenkomst hierover op 12 maart om 20:00 aan de Langbroekerweg 20A te Langbroek.

Boeren en burgers genieten dagelijks van het mooie agrarische cultuurlandschap van het Kromme Rijn gebied. Dat landschap blijft in stand dankzij de inzet van vele vrijwilligers waaronder boeren. Boeren kunnen een vergoeding krijgen voor het beheer van het streekeigen landschap. Een deel van de middelen komen van het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid van de Europese Unie. Er komt hiervoor een nieuw systeem dat effectiever is en minder administratief gedoe met zich meebrengt.

Vanaf 2016 wordt het systeem van vergoedingen, verantwoorden en controle georganiseerd vanuit het gebied zelf. Het gebied Utrecht Oost doet een gebiedsaanbod en krijgt dan als collectief de opdracht om dat aanbod te realiseren. Dus u als ondernemer gaat een contract aan met dat collectief. Daarvoor hebben de agrarische natuurverenigingen in Utrecht Oost een Collectief opgericht: Collectief Agrarisch Natuurbeheer Utrecht Oost. U wordt op 12 maart door dit collectief geïnformeerd over dit nieuwe systeem. Tevens kunt u uw voorlopige interesse (voorintekening) kenbaar maken. De bijeenkomst is bedoeld voor agrariërs uit het gehele Kromme Rijngebied van het Tull in ’t Waal tot aan Rhenen.

Driebergen in ansichtkaarten: Baden Powelllaan in 1952

Jamsessie
ZEIST  Op vrijdag 6 maart 2015 is er in Pop- & Cultuurpodium De Peppel weer een jamsessie! Iedereen is welkom, of je heel goed bent of juist niet maakt niets uit. Vanavond heb je de kans om zelf op het Peppelpodium te schitteren. Verschillende mensen, verschillende stijlen muziek, kortom voor ieder wat wils. Wij zetten een drumstel en gitaarversterkers neer (omdat die moeilijk mee te nemen zijn op de fiets). Dus alles wat je hoeft te doen is je gitaar op je rug binden of je drumstokken in je zak steken en naar de Peppel komen. Speel je geen instrument?? Geen probleem, de bar is gewoon open en je kunt genieten van alles wat er op het podium gebeurt!
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is gratis. Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.

Excursie op zoek naar vogels van het Leersumse Veld
LEERSUM  Zondagmiddag 8 maart organiseert Staatsbosbeheer een excursie in het Leersumse Veld. Natuurgids Jan Katsman biedt u de mogelijkheid om met hem op pad te gaan. Jan Katsman is natuurfotograaf en heeft veel ervaring in het observeren van dieren. Daarbij is hij gespecialiseerd in vogels en vlinders & libellen. Zondag 8 maart zal vooral in het teken staan van de vogels van het Leersumse Veld.

Prikkeldraad als voorraadkelder…
Het Leersumse Veld is natuurlijk bekend van de Leersumse Plassen, drie prachtige vennen. Met de halfopen heide en de bossen eromheen is dit gebied zeer geschikt voor allerlei vogels. Vinken, mezen, zwarte specht, groene specht en de grote bonte specht kunnen we tegenkomen, want dat zijn vogels die hier het hele jaar blijven. Maar op dit moment kunnen we ook wintergasten treffen die nog niet vertrokken zijn, zoals koperwieken en kramsvogels. Misschien zien we zelfs de klapekster. Deze vogel vangt muizen, hagedissen, kleine vogels en insecten. De klapekster heeft de bijzondere gewoonte om de gevangen prooien vast te prikken aan prikkeldraad of doorns. Zie daar zijn voedselvoorraad!

Boomleeuwerik
De eerste broedvogels hebben zich al weer gemeld. De boomleeuwerik laat volop van zich horen en de grote lijster roept om zijn territorium af te bakenen. Een goed moment om mee te gaan met deze vogelexcursie, ook voor beginnende vogellaars en natuurliefhebbers.
De wandeling is geschikt voor jong en oud en start om 13.30 uur bij Infobalie “De Veldschuur” aan de Maarsbergseweg 18a in Leersum. Vanaf 13.00 uur kunt u zich aanmelden. Omstreeks 15.30 uur bent u weer terug en staat er een kopje koffie of thee voor u klaar.
Zorg voor stevige schoenen en eventueel regenkleding. Een verrekijker meenemen is natuurlijk altijd handig. Een stevige kinderwagen kan mee, een scootmobiel helaas niet.
De kosten voor deelname bedragen €2,50 voor kinderen en € 5,- voor volwassenen, inclusief het drankje na afloop. Graag gepast betalen.

Plannen station Driebergen
DRIEBERGEN/ZEIST  Als volgend jaar de werkzaamheden aan het nieuwe station beginnen, plukken de automobilisten daar al meteen de vruchten van. Als eerste wordt het nieuwe busstation aangelegd en dan verdwijnen de stoplichten. Maar de fietsers die langs het spoor vanuit Driebergen komen zijn 4 jaar lang de sigaar. Lees verder