het nieuws van 1 februari 2014
17e jaargang nummer 5018
foto’s op flickr

foto’s op 500px

VVA’71 geeft niet thuis in Volendam

20140201 VOLENDAM  VVA’71 slaagt er maar niet in een constante serie neer te zetten in de hoofdklasse A. De inspiratieloos spelende Achterbergers gingen zaterdag met 2-0 onderuit op bezoek bij laagvlieger Volendam.

Lees verder op de website van de Gelderlander

DEV krijgt geen loon naar werken

20140201 DOORN   Twee onterechte beslissingen van de scheidsrechter luidde voor thuisploeg DEV het 1-2 verlies in tegen Elinkwijk. Een hevig ontstemde DEV-trainer Michel van Aken: ,,We zijn op zijn minst van een punt bestolen. We hadden gezien het vertoonde spel recht op meer.

Lees verder op de website van De Kaap

SVL krijgt zevenklapper om de oren van koploper

20140201 LANGBROEK   Zaterdag eersteklasser SVL werd in de uitwedstrijd tegen koploper Breukelen volledig overklast. De ploeg van trainer Jan Gaasbeek keek bij rust al tegen een 4-1 achterstand aan, waarmee de wedstrijd al in een vroeg stadium was gelopen.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen blij met een punt

20140201 DRIEBERGEN   Zaterdag derdeklasser FC Driebergen mocht met het behaalde punt in de thuiswedstrijd tegen SVM uit Maartensdijk uitermate tevreden zijn.  In de eerste helft van dit voetbaltreffen was het met name SVM dat indruk maakte en op alle fronten het betere van het spel had.

Lees verder op de website van De Kaap

Kleurloos seizoen dreigt voor SVMM

20140201 MAARN  In de eerste competitiewedstrijd na de winterstop kende SVMM een valse start. In het thuistreffen tegen CDW uit Wijk bij Duurstede ging de ploeg van trainer Olaf Kersbergen met 0-2 onderuit.

Lees verder op de website van De Kaap

Volle Binder geniet van afwisselend Sportgala

20140201 LEERSUM   Met een grote glimlach verschenen ze allemaal op het podium van de Binder in Leersum. De winnaars van het Sportgala 2013 hadden alle reden tot lachen. In een ‘vol huis’ kregen de bezoekers een afwisselende avond voor de kiezen, met soms verrassende winnaars.

Lees verder op de website van De Kaap

Bruggen bouwen met de Binder Bindt

20140201 LEERSUM  De gemeenteraad heeft eind vorig jaar het Leersumse burgerinitiatief ‘De Binder Bindt’ als pilotproject voor de Bruggenbouwersmethode uitgekozen.  Na de keuze voor de Binder Bindt is een groep gevormd met mensen uit diverse geledingen die met het project aan de slag gaan.De leden van ’De Binder Bindt’ zijn:
Namens de gemeente: Frits Naafs, Stevien Gardenier en Ellen Lodder. 
Namens de bruggenbouwers: Marjolein Copier, Jan Broekgaarden en Jan Griffioen. 
Namens de initiatiefgroep van ‘De Binder Bindt’: Anne-Marie Zwanink, Lyander Schmitz, Hubert van Zanten en Paul Rispens. 

In de raadsvergadering van donderdag 30 januari heeft initiatiefneemster namens de groep raadsleden gevraagd om zich ook aan te melden, zodat er een goede lijn is met de gemeenteraad.

Voor een goede invulling van de Bruggenbouwersmethode besteedt de groep samen in deze fase aandacht aan het leren kennen van de methode. Met het oog op een duurzame toekomst van de Binder als gemeenschapshuis in Leersum, is de eerste stap van ‘De Binder Bindt’ het inventariseren van de huidige situatie. Daarin is de mening van bijvoorbeeld de inwoners, verenigingen, ondernemers, vrijwilligers, medewerkers en bewoners van de Binder, scholen, kerken, gezondheidsmedewerkers, kinderen, jongeren, tieners, ouderen, ouders en alle andere betrokken Leersumers van groot belang. Inwoners uit Leersum worden de komende periode op verschillende manieren van harte uitgenodigd om mee te praten over de Binder.

Franse componisten in Beauforthuis

20140201 AUSTERLITZ  Op donderdagavond 6 februari verzogt de Bezetting een avond met een Frans tintje. Met een eerbetoon aan grote componisten die iets met Frankrijk hebben: Ravel, Esche en Koechlin.

De stukken die worden gespeeld op deze donderdagavond zijn van Ravel  Introduction et Allegro en Le Tombeau de Couperin. Dit is een nieuw arrangement gebaseerd op het arrangement van Mason Jones met harp. Van componist Koechlin wordt het Kwintet op.223 no. 2 voor fluit, strijktrio en harp gespeeld. En van componist Escher  Le Tombeau de Ravel. In Rudolf Eschers muziek horen we de Franse stijl van Ravel en Debussy.

Escher bewonderde Ravel zelfs dusdanig, dat hij bij diens overlijden een “Tombeau” componeerde, voor de bijzondere combinatie van fluit, hobo, viool, altviool, cello en clavecimbel. Ravels compositie wordt in dit programma gespeeld in een prachtige bewerking voor blazers en harp, die de orchestrale klank van het origineel verrassend dicht benadert. De uitbreiding van De Bezetting Speelt de harp wordt vervolgens benut door een werk van nog een andere Franse componist.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Donderdag 6 februari, 20:15  
De Bezetting Speelt, Alliance Francaise  
entree € 15,- | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Patiënteninitiatief peilt grote behoefte antroposofisch huisarts in Driebergen

20140201 DRIEBERGEN  Zeker 700 patiënten in Driebergen geven aan een antroposofisch huisarts te willen. Dat blijkt uit een peiling door patiënten, verenigd in het Driebergs Initiatief Antroposofisch Huisarts (DIAH).

Na een periode van twaalf jaar ging eind vorig jaar Cor Dirks als (enig) antroposofisch huisarts in Driebergen met pensioen. Een opvolgend gecertificeerd antroposofisch huisarts is echter nog niet gevonden. Daarom heeft een groep Driebergenaren DIAH opgericht. Via de website www.diah.nl kunnen bewoners van Driebergen en omstreken een interessepeiling naar de behoefte invullen om zo het initiatief voor een nieuwe antroposofisch huisarts te ondersteunen. Dit kan nog tot 9 februari.

Al 700 mensen gaven hun steun
Binnen twee weken nadat de website op 17 januari jl. in de lucht was, gaven al bijna 700 mensen hun steun. De initiatiefnemers gaan ervan uit dat er in Driebergen uiteindelijk plaats is voor een volwaardige huisartsenpraktijk van minimaal 1800 patiënten. “Als op 9 februari het resultaat van de peiling bekend is, zal dit het zoekproces zeker bevorderen”, zegt Dafne Boukema, één van de initiatiefnemers.

Antroposofische instellingen
In Driebergen en naaste omgeving zijn veel door antroposofen opgerichte instellingen. Denk maar aan vrije school de Vuurvogel, de zorgboerderijen Wederkerigheid, de Hondspol en de Dijckhof, Huize Salvia, het Louis Bolk Instituut, Landgoed De Reehorst met Congrescentrum Antropia ,de Bernard Lievegoed University, Woonoord Kraaybeek en het Landgoed Kraaybeekerhof. Boukema: “Meer dan 1000 bewoners van Driebergen zijn hier direct aan verbonden of voelen zich betrokken: jonge mensen, gezinnen en gepensioneerden. Zij laten zich, net als ik, inspireren door antroposofie. Goede antroposofische gezondheidszorg, waarbij een holistische benadering centraal staat en het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangesproken, is van groot belang voor deze groep mensen. De vele positieve reacties op onze peiling spreken wat dat betreft boekdelen.”

Kendrion Zeist en UOA steunen starters

20140201 UTRECHT / ZEIST   Kendrion N.V. te Zeist en Stichting Utrecht Ondernemers Academie (UOA) gaan samen met het bedrijfsleven startende ondernemers ondersteunen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist
het nieuws van 2 februari 2014
17e jaargang nummer 5019
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Vermeulen tweede aanwinst VVA’71

20140202 ACHTERBERG   VVA’71 weet zich vanaf komend seizoen verzekerd van de diensten van Ricardo Vermeulen. De 21-jarige middenvelder komt over van zondaghoofdklasser Hercules.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Programma VVD Zeist gepresenteerd

20140202 ZEIST  Uit handen van fractievoorzitter Sander Jansen ontving Henk van Dijck, eigenaar en directeur van de Zeister onderneming Nassau Makelaars, afgelopen woensdag het eerste exemplaar van het verkiezingsprogramma van de VVD Zeist.

vergroot foto

Tijdens de publiekspresentatie in het pand van Nassau Makelaars benadrukte Sander Jansen de hoofdpunten uit het programma.

De drie speerpunten die de VVD Zeist centraal stelt voor de komende raadsperiode zijn economie, veiligheid en een gemeente die inwoners en ondernemers meer vrijheid biedt en de lokale lasten omlaag brengt.

De VVD Zeist zet voor wat betreft de economie in op ruimte voor ondernemen: bedrijven creëren banen, niet de gemeente. Om die reden wil de VVD de lasten voor ondernemers en inwoners zo laag mogelijk houden. De VVD wil de bereikbaarheid van Zeist verbeteren door de Utrechtseweg richting Zeist te verbreden, een goede fietsverbinding tussen Zeist en De Uithof aan te leggen en parkeren goedkoper te maken.

Op het vlak van veiligheid pakt de VVD criminaliteit en overlast stevig aan. De VVD gaat meer handhavers inzetten om op te treden tegen overlast in buurten, zodat iedereen veilig over straat kan.De VVD kiest voor een gemeente die zich richt op haar kerntaken en zich dienstbaar opstelt naar haar inwoners, beter samenwerkt en meer ruimte biedt aan maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan een beter Zeist. Meer focus op kerntaken en een kritischer benadering van subsidies biedt ruimte om de OZB met 10% te verlagen, terwijl ook andere lokale lasten zoals hondenbelasting, precariorecht en toeristenbelasting zullen worden afgeschaft.
Het volledige programma is te vinden via de website vvdzeist.nl

HDS blijft in de hoek waar de klappen vallen

20140202 LEERSUM  Het zit zondag derdeklasser HDS de afgelopen wedstrijden absoluut niet mee. Ook in de uitwedstrijd tegen Victoria (Loosdrecht), bleef de ploeg van trainer Frank Brouwer ongelukkigerwijs steken op een 4-3 verlies.

Lees verder op de website van De Kaap

Mart Niehoff Goud en Zilver op NJK zwemmen

20140202 DRIEBERGEN / AMSTERDAM  De Driebergse 12 jarige Mart Niehoff zwom dit weekend 7 keer op het nationaal hoogste niveau junioren korte baan, wat in Amsterdam werd gezwommen.

vergroot foto

Zwemcoach Steven Hulst en daarvoor miniorentrainer Kees van den Burg weten steeds opnieuw lokaal talent zo te trainen dat ze landelijk mee kunnen, dat is een uitzonderlijke prestatie!
Het komen bij je eigen snelste tijd is een lange weg waarin je fysiek en mentaal ontspannen moet kunnen presteren naast school en andere dingen die het leven van een junior bezighouden.

Waar tot ongeveer 12 jaar het gaat over technisch en coordinatief lerend snelzwemmen gaat het tussen 12 en 15 jaar om het opbouwen van zo groot mogelijk conditionele inhoud. Pas bij 17 jaar wanneer het spierkrachtvermogen snel toeneemt wordt er een keuze gemaakt in specialisatie van een zwemslag. In al die jaren worden de trainingsuren dan ook uitgebouwd van 4 naar 20 uur per week.

Het zwemsysteem kent een killing limieten stelsel die naarmate je ouder wordt steeds strakker wordt aangezet. Mart, stabiel en veelzijdig, wist zich op veel verschillende slagen te kwalificeren. Zo heeft hij goed race ervaring kunnen opdoen nationaal en ging hij met prachtige resultaten dik tevreden naar huis terug.

Vooral zijn race op de 100 vrij was om in te lijsten. Hij wist in een zeer spannende race een prima PR te zwemmen en dit was voldoende voor de eerste plaats.
(zilver 50 vrij, goud 100 vrij, 5e  200 vrij, 13e  400 vrij, 12e  100 rug, 8e  100 school en disqualificatie op de 200 wisselslag)

Fortissimo van laatste plaats af

20140202 COTHEN  De handbalvrouwen van GOconnectIT/Fortissimo hebben in de eerste divisie een nipte winst geboekt op Internos. De dames uit Cothen wonnen thuis met 32-31. Door die zege is Fortissimo van de laatste plaats af.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

FC Driebergen blij met punt tegen SVM

20140202 DRIEBERGEN  Met een sterke wind mee  heeft FC Driebergen een belangrijk punt gehaald tegen SVM(Maartensdijk); een ploeg die 3 punten hoger staat en zo het gat niet groter heeft gemaakt. In de eerste minuten leek het er niet op dat SVM een groot overmacht kreeg .

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4

Zowel in de 4e als 7e minuut kreeg FC Driebergen een paar kleine mogelijkheden welke ook een van de weinige waren. SVM beheerste het spel en die met veel diepe ballen hun snelle en veel te veel vrijheid krijgende aanvallers bereikte.

In de 15e minuut redde doelman Michel van Bruggen met een fraaie duik een hard schot die tot hoekschop werd verwerkt. Maar het goede spel van de ploeg uit Maartensdijk leverde SVM toch de 0-1 voorsprong op , een lange bal belande bij de rechter spits en omspeelde de te laat zijn doel uitkomende doelman Michel van Bruggen. Dit was de 17e minuut.

SVM bleef gevaarlijk zelfs moest er een bal door Bjorn Geerding van de doellijn gehaald worden. Een zware overtreding van Tolga Albayrak kwam hem op een gele kaart te staan en hij is de volgende wedstrijd geschorst .

SVM bleef het spel dicteren zonder ook maar meer zicht te krijgen op een grotere voorsprong en bleef FC Driebergen hopen de schade die was opgelopen na de rust recht te zetten.
Maar ook in de slotfase van de 1e helft toen FC Driebergen nog een gevaarlijke vrije trap en een hoekschop mocht nemen werd toch de pauze gehaald met een 0-1 achterstand.
 
Met meer lef en compacter te spelen zag je dat de peptalk van trainer Bert v/d Brom in de rust geholpen heeft. Sneller en feller kwamen er meerdere kleine kansen voor de gelijkmaker die al snel volgde door een uitstekende voorzet van Tolga Albayrak naar spits Elmar van Doorn die dit uitstekend afrondde 1-1.

De eerste 20 minuten van de 2e helft waren voor FC Driebergen en die had voor het zelfde geld een voorsprong kunnen nemen.

In de 69e minuut de grootste kans van de wedstrijd een doorgebroken speler van SVM kwam plotseling oog in oog te staan met doelman Michel van Bruggen maar zag zijn schot hoog over het FC Driebergen gaan.

In 77e minuut de wissel  van Elmar van Doorn die zijn plaats ingenomen zag worden door van de weer goed hersteld Mathijs Brink.
Zo naderde deze matige wedstrijd het einde en probeerde SVM toch nog de wedstrijd naar zich toe halen door wat kleine kansen te verprutsen.
Een rommeliger einde van deze uitstekend geleidde wedstrijd door de Hr. D.Heek(Hooglanderveen) Zo bleef het 1-1.

Zaterdag as zijn de teams vrij uit de 3e Klasse D .
Zaterdag 15 februari naar Utrecht voor de uit wedstrijd tegen DHSC  aanvang 14.00 uur

Wielrenner gewond door ongeluk in Wijk bij Duurstede

20140202 WIJK BIJ DUURSTEDE   In Wijk bij Duurstede is een wielrenner bij een verkeersongeluk gewond geraakt. Hij reed zondagmiddag met een groepje coureurs over de Lekdijk-oost en botste op een auto.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Auto tegen boom

20140202 LEERSUM  Op zaterdagavond 1 februari kreeg de politie de melding dat er een auto tegen een boom stond op de Haarweg. De melding kwam rond 23.45 uur en bleek te kloppen. De auto was vanaf de rijbaan frontaal tegen de boom tot stilstand gekomen.

In de auto zat de 30-jarige bestuurder, een inwoner van Ederveen. De man was aanspreekbaar maar rond de man hing een behoorlijke alcohollucht. Ambulancepersoneel onderzochten de man en achtten het raadzaam hem naar het ziekenhuis te brengen voor nader medisch onderzoek. In het ziekenhuis werd bloed afgenomen voor de vaststelling van de hoeveelheid alcohol. De auto van de verdachte werd door een bergingsbedrijf weggesleept.

Verdachte mannen scharrelen rond huis in Maarn

20140202 MAARN  Drie mogelijke inbrekers zijn in Maarn opgepakt door de politie, omdat ze zich nogal verdacht gedroegen. De auto waarin de drie zaten werd door agenten opgemerkt bij een huis op de Kapelweg.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Schaerweijde en Kampong naar play-offs

20140202 UTRECHT/ZEIST  De zaalhockeyers uit de provincie zijn door naar de play-offs. Kampong uit Utrecht en het Zeister Schaerweijde wisten zich beide te plaatsen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kleine scholen blij met behoud toeslag

20140202 BUNNIK/HOUTEN  De vlag kan uit bij onder meer de Barbaraschool in Bunnik, de Bengelbongerd in Houten en De Boogerd in ’t Goy.  De scholen zijn blij met het behoud van de speciale toeslag voor kleine scholen. Dit is de uitkomst van een afspraak die de ChristenUnie, SGP en D66 met het kabinet hebben gemaakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Verhuizing Landelijke Eenheid nog onzeker

20140202 DRIEBERGEN   Geruchten dat de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie uit Driebergen verdwijnt, zijn voorbarig. Volgens wethouder Bert Homan (VVD) is het besluit daarover nog niet genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Philip Catherine en Martin Wind

20140202 AUSTERLITZ  Zaterdag 8 februari speelt gitarist Philip Catherine met bassist Martin Wind in het Beauforthuis te Zeist Austerlitz. Haast niemand is zo van invloed geweest op de ontwikkeling van de Europeese jazz als Philip. Door zijn samenwerking met bijv. Chet Baker, Tom Harrell, NHOP, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus.

vergroot foto

Door zijn zijn unieke stijl en klankkleur. Door zijn ongebreidelde inzet voor de muziek. Utrechts Nieuwsblad schreef ooit over een van zijn concerten in het Beauforthuis: “Geest Jimi Hendrix neemt bezit van oude gitaar Philip Catherine.”
Ook bassist Martin Wind was meteen onder de indruk van Catherines gitaarspel. Eerder dit jaar namen zij samen een cd op met nieuwe composities en enkele standards, opnames die in de lijn liggen van de succesvolle duo albums van Philip Catherine met bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zaterdag 8 februari 20.15 u
Philip Catherine & Martin Wind
entree € 20 | reductieprijs € 15 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

het nieuws van 3 februari 2014
17e jaargang nummer 5020
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Winkeliers De Clomp nog langer in onzekerheid

20140203 ZEIST  Het wordt pas vrijdag duidelijk of alle winkels in De Clomp in Zeist weer open kunnen. Dat zegt ontwikkelaar Rialto, de eigenaar van het pand. Negen winkels zijn nu al een week dicht, omdat er sinds de explosie in het winkelcentrum naar asbest wordt gezocht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Seizoen voorbij voor KCD

20140203 DOORN  Het is KCD niet gelukt Kesteren te stoppen in de jacht op promotie. Bij winst in de Betuwe zouden de Doornse korfballers naast de thuisploeg op de tweede plaats komen en daarmee de kansen op een promotiewedstrijd in eigen hand houden.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Eis: 4,5 jaar cel voor broers op luxe woonwagenkamp Rhenen

20140203 RHENEN  Tegen twee bewoners een woonwagenkamp in Rhenen is maandag 4,5 jaar gevangenisstraf geëist.  De broers worden verdacht van witwaspraktijken en het exploiteren van veertien hennepkwekerijen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Concert in de Pauluskerk te Driebergen

20140203 DRIEBERGEN Op zondag 16 februari 2014 zal het Klein Byzantijns Koor Utrecht een concert geven in de Pauluskerk van de Christengemeenschap Driebergen aan de Rijsenburgselaan 2a te Driebergen. Het Klein Byzantijns Koor Utrecht is met recht een klein koor. De 24 zangeressen en zangers zingen de Russisch religieuze muziek op hoog niveau.

Het koor bestaat inmiddels meer dan 30 jaar en is oorspronkelijk als een mannenkoor begonnen. Het koor heeft concerten gegeven in twee gerenommeerde museums, te weten het Catharijneconvent in Utrecht en in de Hermitage in Amsterdam
Het koor zal Russisch religieuze muziek ten gehore brengen van Tchaikovsky, Berezovski, Rachmaninov, Bornianski, Tanejev, Tjesnokov en Archangjelski.

Het concert begint om 15.30 uur en zal ongeveer anderhalf uur duren.
Toegangsprijs is € 10,00.
www.kleinbyzantijnskoorutrecht.nl

D66 zet dorpscoördinatoren in het zonnetje

20140203 UTRECHTSE HEUVELRUG  In het kader van het thema Betrokken inwoners sprak een afvaardiging van D66 met Stevien Gardenier (coördinator), Rolinka van Markus (coördinator Leersum, Maarn, Maarsbergen) en Roelie Steinmann ( coördinator Driebergen, Doorn).

foto: vlnr Wim Hak, Roelie Steinmann, Stevien Gardenier, Hugo Prakke, Rolinka van Markus

D66 raadsleden Hugo Prakke en Wim Hak wilden graag weten hoe het met ‘de ogen en oren in het dorp’ gaat, of zij voldoende tijd hebben om hun taken uit te voeren en hoe ze in de toekomst in de dorpen willen functioneren.

Stevien Gardenier vertelt: het team is nu compleet, er is hard gewerkt, de dorpsgesprekken zijn geweest en een deel van de dorpsagenda is vastgesteld. De coördinator is aanspreekpunt in het dorp, wil ook de spin in het web zijn en zorgt voor een goed netwerk.

Rolinka van Markus en Roelie Steinmann vertellen enthousiast over hun ervaringen. Men weet de weg naar de dorps coördinator te vinden. Zij zien in de toekomst ook een grotere rol voor dorpswethouder weggelegd. Zo kunnen ze samen een verbindende rol spelen.
Een belangrijk verzoek was: communiceer goed met de inwoners wat de rol is van de dorps coördinator.

Namens D66 Utrechtse Heuvelrug overhandigde Hugo Prakke de dames een bloemetje, ze verdienen het in het zonnetje gezet te worden!
De heren Henny van der Ven ( Amerongen, Overberg) en Harry van Dijk (Doorn, Driebergen) konden niet bij het gesprek aanwezig zijn.

Bourgondië wint van hekkensluiter

20140203 WIJK BIJ DUURSTEDE   Afgelopen zaterdag won Bourgondië met 4-0 van Taurus. Hoewel de jongens uit Wijk bij Duurstede dit aan hun stand verplicht waren, werd de laatste set moeizaam gewonnen. Hiermee loopt het team weer een puntje uit op de concurrentie.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Nierstenen in Diak? Geen wachtlijst!

20140203 ZEIST / UTRECHT  Patiënten met nier- en urineleiderstenen kunnen in het Diakonessenhuis binnen 48 uur behandeld worden aan deze pijnlijke aandoening. Het Diakonessenhuis beschikt hiervoor sinds begin januari 2014 op locatie Zeist over een eigen niersteenvergruizer.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Blaastrio Dividivi3 treedt op in Cothen

20140203 COTHEN  Zondag 16 februari zal in de protestantse kerk aan de Brink in Cothen een concert gegeven worden door het blaastrio Dividivi3, bestaande uit Rieneke Brink, fluit, Paloma de Beer, hobo, en Jesse Faber, klarinet.

Een prachtige combinatie van klankkleuren, temeer omdat dit instrumentarium uitgebreid kan worden door inschakeling van de piccolo-fluit, de althobo of de hobo d’amore en de basklarinet.
Er is niet veel voor deze combinaties gecomponeerd, maar des te meer gearrangeerd wat tot verrassende resultaten heeft geleid.

Het optreden zal aanvangen om 13.00 uur; de kerk staat vanaf half één open voor het publiek tegen een toegangsprijs van 8 Euro waarbij een kopje koffie in de pauze is inbegrepen.
Zie ook www.concertincothen.nl

Treinstation Driebergen-Zeist verliest intercitystatus

20140203 DRIEBERGEN  Het NS-station Driebergen-Zeist verliest definitief zijn intercity status. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is niet overtuigd geraakt door argumenten van de tegenstanders. Wethouder Bert Homan (VVD) maakte dat vorige week bekend.

Lees verder op de website van De Kaap

PvdA afdeling Zeist bezoekt Austerlitz

201401203 ZEIST   Gewapend met rozen en een enquête zijn tien PvdA leden huis aan huis in gesprek gegaan met de bewoners. Tweede Kamer lid Grace Tanamal was aanwezig en heeft actief aan de gesprekken deelgenomen.

Lees verder op de website van Nieuwsbode Zeist

Belbus Welnúh zoekt chauffeurs en bijrijders

20140203 UTRECHTSE HEUVELRUG  De Belbus van Welnúh rijdt dagelijks in de dorpen Driebergen, Doorn en Maarn. “En dat zijn meestal gezellige ritten”, meldt Jan Gaikhorst, chauffeur van één van de Belbussen. “Wij rijden dorpsgenoten ’s morgens naar de Dagopvang en halen hen in de loop van de middag weer op.

vergroot foto

Ook brengen we mensen die niet zo goed ter been zijn of geen zelfstandig vervoer hebben naar het dorp zodat ze hun boodschappen kunnen doen. Ook brengen we hen naar b.v. de huisarts, apotheek of het postkantoor.” De Belbussen rijden tussen 08.30 en 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur met een chauffeur en een bijrijder. “Laatst vertelde een klant zo blij te zijn met de Belbus, omdat zij anders nergens meer naartoe zou kunnen. En vanwege de dankbaarheid van die mensen, doe ik deze diensten zo graag”, aldus Jan.

Heeft u belangstelling of wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar Annelies Barendregt (a.barendregt@welnuh.nl) of neem telefonisch contact met haar op (06-25123792).

Verkiezingsuitzendingen bij Radio90FM

20140203 REGIO  In de komende periode gaat Radio90FM uitgebreid aandacht besteden aan de gemeenteraadsverkiezingen. Net als in het verleden krijgen alle partijen de gelegenheid hun verhaal te vertellen in 4 rechtstreekse uitzendingen.

De presentatoren John de Vries en Evert Wybenga ontvangen vanaf zaterdag 15 februari telkens 2 partijen uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het programma begint om 17.00 uur en wordt herhaald op maandag vanaf 19.00 uur.

Ook de politieke partijen uit de gemeente Wijk bij Duurstede kunnen in discussie bij Radio90FM. Vanaf donderdag 20 februari zullen de Wijkse journalisten Peter Peters en Wilfred Kemperink de lijstrekkers aan de tand voelen. Het programma begint telkens om 20.00 uur en de herhaling is op dinsdag om 18.00 uur.
het nieuws van 4 februari 2014
17e jaargang nummer 5021
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Burgemeester Van Oostrum verlaat Rhenen

20140204 RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum (VVD) gaat Rhenen na zeven jaar verlaten. Hij is voorgedragen als burgemeester van de Gelderse herindelingsgemeente Berkelland.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Politieworkshop in Twee Marken Maarn

20140204 MAARN  In de afgelopen periode zijn er weer meerdere woninginbraken gepleegd in Maarn. Aangezien actieve en betrokken bewoners een sleutelrol in de veiligheid en leefbaarheid in de wijk spelen, organiseert de politie een speciale workshop.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Ostendorp wil kazerne Werkhoven dit jaar vernieuwen

20140204 WERKHOVEN   Burgemeester Hans Martijn Ostendorp heeft tegenover ’t Groentje aangegeven dat het zijn planning is om de brandweerkazerne in Werkhoven dit jaar nog, liefst voor oktober, te renoveren.

Lees verder op de website van t Groentje

Eis: negen jaar cel voor overval op Brinks Driebergen

20140204 DRIEBERGEN  Lange tijd hield hij zich onvindbaar, één van de verdachten van de overval op de Brinks-auto in Driebergen op 24 mei 2011. En lange tijd stond hij op de ‘Most Wanted’ lijst. In juni 2012 kon het onderzoeksteam hem aanhouden. En dinsdag stond hij voor de rechter en hoorde hij negen jaar celstraf tegen zich eisen.

Lees verder op de website van De Kaap

Protest tegen parkeerplaats Rhenen afgewezen

20140204 RHENEN  De aanleg van een parkeerplaats voor 100 auto’s op de Veerwei in Rhenen kan beginnen. De rechter in Utrecht heeft dinsdag een verzoek van de Werkgroep Milieubeheer Rhenen om de bouw tegen te stoppen, ongegrond verklaard.

Lees verder op de website van de Gelderlander

100e Wake detentiecentrum Zeist

20140204 ZEIST  Zondag 2 februari vond de 100e wake plaats bij het detentiecentrum Zeist. Burgemeester Koos Janssen liep mee in de fakkeltocht naar de poort van het Detentiecentrum Zeist in Soesterberg. Hij hield daar een toespraak. Wake Zeist is een initiatief van de Raden van Kerken van Zeist en Soest.

Lees verder op de website van de gemeente Zeist

Eerste huurwoning Kerckebosch opgeleverd

20140204 ZEIST  De komende weken worden 27 nieuwe huurwoningen opgeleverd in de buurt De Boswachterij in de wijk Kerckebosch. De bewoners komen allemaal uit de flats aan de Prinses Irenelaan in Kerckebosch Zeist. Zij zijn de eersten die door de wijkvernieuwing van Kerckebosch een nieuwe woning krijgen.

Lees verder op de website van de gemeente Zeist

Nieuwe speeltoestellen voor de Drie Jofferengaarde Odijk

20140204 ODIJK  De buurtvereniging van de Zweedsebuurt heeft in overleg met de gemeente twee ontwerpen laten maken voor de speelplek aan de Drie Jofferengaarde. De bewoners hebben een brief gekregen waarin hun mening gevraagd wordt over de twee ontwerpen.

Lees verder op de website van de gemeente Bunnik

Ingezonden brief: ‘Hart voor álle dorpen’

20140204 OVERBERG In het gemeentenieuws van 9 januari troffen wij een artikel aan over het succes van het dorpsgericht werken en de besteding van het dorpsbudget. Het artikel ging over Overberg. Over ons dus. Maar gaat dit wel over ons? De beleving is anders dan dat daarin geschetst wordt.

Lees verder op de website van De Kaap

Jazz op Zondagmiddag in Champ’­Aubert

20140204 DRIEBERGEN  Op  zondag 16 februari speelt de West Coast Jazz Band  in  “Jazz op Zondagmiddag in Champ’­Aubert”.  De West Coast Jazz Band is opgericht door pianist Hans Heinhuis in Den Haag in 1961 .

vergroot foto

Door verhuizing van verschillende leden werd het orkest eind jaren zestig opgeheven.  In 1978 is de WCJB, met toestemming van Heinhuis om de naam te gebruiken, weer tot leven gebracht.

Op het repertoire staan vele Dixieland- en Nieuw Orleans composities, die zowel met als zonder geluidsinstallatie ten gehore worden gebracht. 
Er wordt regelmatig gezongen door een megafoon ( zonder geluidsinstallatie ).
De formatie treedt op als podium- of looporkest. 
De band speelt voor jazzclubs, recepties, jubilea, winkelcentra en braderieën. 
Ook op jazzfestivals is het orkest graag gezien.

In april 2005 werd de CD “West Coast Concert ” opgenomen, waarop een verrassende combinatie van Engelse- en Nederlandstalige nummers zijn te horen.

Bezetting :
Jerry Steijger ( bandleider ) trompet / bugel / zang
Eric Laanen klarinet / sopraansax
Henk van Muijen trombone / zang
Dick Wenting banjo / gitaar
Kees Hardenberg sousafoon / secretaris
Frans Spuijbroek slagwerk / zang


Zie voor meer informatie:  www.westcoastjazzband.nl/
Zaal open                  : 14.00 uur                   
Aanvangstijd               : 14.30 uur                   
Toegangsprijs              : € 10,00 per persoon               
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar               
                                   
Champ’Aubert
Boterbloem 1
3972 SB Driebergen
Tel : 03438-14233
www.champaubert.nl

De Werkschuit wint 6e Schoolzwemkampioenschap

20140204 WIJK BIJ DUURSTEDE  Voor de 6e maal organiseerde zwemvereniging Dorestad Dolphins zaterdag het schoolzwemkampioenschap, in samenwerking met de KNZB. De scholen konden deelnemen met maximaal drie teams bestaande uit zes zwemmers uit de onder, midden en bovenbouw.

Lees verder op de website van t Groentje

Kunstlezing Jugendstil met lunch

20140204 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zondag 2 maart organiseert het WijksAtelier een kunstlezing met lunch. Het onderwerp is ‘Eenheid en Verscheidenheid in Jugendstil’. De lezing wordt gegeven door mevrouw drs. Lisette le Blanc, kunsthistoricus, in de bovenzaal van restaurant Het Klooster aan de Markt 15.

Lees verder op de website van t Groentje

Schoolkorfbal groot succes

20140204 BUNNIK   Op de laatste vrijdag van januari is traditiegetrouw het schoolkorfbaltoernooi voor de groepen 7 van de Bunnikse basisscholen georganiseerd. Zowel in de ochtend als in de middag streden 18 ploegen om de winst in hun poule.

Lees verder op de website van t Groentje

Buitenboek voor alle kinderen

20140204 GEMEENTE BUNNIK  Ieder kind in groep drie in gemeente Bunnik krijgt in september 2014 een eigen buitenboek. Dit boek bevat de 50 dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde in je eigen omgeving en wordt jaarlijks opnieuw aan alle scholen in onze gemeente overhandigd.

Lees verder op de website van t Groentje

Topscorer Eijkemans langer bij VVA’71

20140204 ACHTERBERG  Siemen Ejkemans speelt ook komend seizoen voor zaterdaghoofdklasser VVA’71. De aanvaller, die eerder voor GVVV en VVZ’49 speelde, is nu bezig aan zijn tweede seizoen bij de club uit Achterberg.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Belcour Zeist is verkocht

20140204 ZEIST  Belcour is verkocht. Met 9 andere winkelcentra heeft vastgoedinvesteerder Corio Belcour afgelopen maandag van de hand gedaan. Het winkelcentrum is nu in handen van een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Sectie5 Investments en het Amerikaanse Mount Kellett Capital Management.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Burgemeester verkent natuurroute

20140204 LANGBROEK  Vanaf theehuis ‘Het Wapen van Sandenburg’  vertrok burgemeester Tjapko Poppens vorige week richting Langbroek. Op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente had hij toegezegd om op landgoed Sandenburg de nieuwste druk van Klaas Soethout zijn natuurboekje met wandel- fietsroute in ontvangst te nemen.

Lees verder op ditiswijk.nl

Winterbloeiwandeling in het Von Gimborn Arboretum

20140204 DOORN  Op zondag 9 februari om 14.00 uur is er de jaarlijkse winterbloeiwandeling in het schitterende Von Gimborn Arboretum in Doorn (Velperengh13 Doorn. Onder begeleiding van een gespecialiseerde gids wordt u langs struiken en bomen geleid die juist in de winter in bloei staan.

Denk hierbij aan Toverhazelaar (Hamamelis), Winterkamperfoelie (Lonicera), Gele kornoelje (Cornus mas), Schijnhazelaar (Corylopsis), Meloenboompje (Chimonanthus praecox) en nog meer exotische winterbloeiers, die zelfs geen Nederlandse naam hebben.

Een aantal struiken heeft een heerlijke geur en ook dat is in wintertijd een niet alledaags verschijnsel. Enkele boomsoorten bloeien al zo vroeg, zoals sommige esdoornsoorten en de Hazelaar (Corylus). Het Von Gimborn Arboretum is een groene schatkamer met veel verrassingen, die tijdens deze winterbloeiwandeling te ontdekken zijn.

Mocht u er na de wandeling van overtuigd zijn dat dit arboretum behouden moet blijven, kijkt u dan even op de website www.gimbornarboretum.nl en wordt donateur. Ook vrijwilligers die in een bijzondere groene omgeving willen werken, kunnen zich via de website aanmelden.

De toegang tot het arboretum bedraagt € 5,00 per persoon. Donateurs gratis en kinderen tot 12 jaar ook gratis.

Celeritas verslaat koploper Baarn.

20140204 BUNNIK  Celeritas heeft de uitwedstrijd tegen koploper Baarn winnend afgesloten, de basis opstelling van de gastheren moest vanwege schorsingen worden aangepast wat ongetwijfeld van invloed is geweest.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

Gerard Minnaar lijstduwer SP

20140204 LANGBROEK  De politieke partijen hebben afgelopen maandag, 3 februari, hun definitieve kandidatenlijsten ingeleverd. Op de lijst van de SP prijken 27 namen. Opvallende persoon hierbij is Gerard Minnaar. De Langbroekenaar, voorzitter van omni-vereniging SVL, is weliswaar geen onbekende in de politiek, maar kwam uit een andere hoek.

Lees verder op ditiswijk.nl

PvdA en SP bundelen krachten voor zwembad

20140204 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het zwembad Wicky de Viking staat vanaf 1 januari 2016 niet meer op de gemeentelijke begroting. Dat besluit heeft de gemeenteraad unaniem in 2012 genomen. Hierbij kwam wel de boodschap dat wethouder Van Gelder aan de slag moest om te kijken naar alternatieven. Op vrijdag 21 februari houden PvdA en SP in het zwembad hier een avond over.

Lees verder op ditiswijk.nl
het nieuws van 5 februari 2014
17e jaargang nummer 5022
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Openlijke ruzie tussen CDA en P21

20140205 GEMEENTE BUNNIK   Dat de gemeenteraadsverkiezingen nu toch echt in aantocht zijn, bleek afgelopen maandag toen lijsttrekker Leny Visser (CDA) een email aan de agendacommissie van lijsttrekker Paul Heijmerink (P21) zonder zijn toestemming openbaar maakte.

Lees verder op de website van t Groentje

Bewoners Oranjebuurt: ‘Kattenmepper is weer actief’

20140205 BUNNIK  Sinds november zijn er in de Oranjebuurt in Bunnik vijf katten verdwenen. De getroffenen denken dat de kattenmepper weer actief is. Sinds de jaren tachtig zijn er in vier periodes veel katten verdwenen uit de buurt en eerder werd ook gedacht aan iemand die de katten laat verdwijnen.

Lees verder op de website van t Groentje

BHV: ‘Lagere lasten, minder uitgaven’

20140205 UTRECHTSE HEUVELRUG  De BVH vindt dat de tering naar de nering gezet moet worden gezet. 1 Euro belastinggeld kan maar 1 keer worden uitgegeven. De lasten moeten lager en de uitgaven naar beneden!

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Marktkooplieden in Driebergen ruziën met gemeente

20140205 DRIEBERGEN De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil mogelijk harder optreden tegen kooplui die zich niet houden aan de marktregels. Dat zegt wethouder Bert Homan in een reactie op felle kritiek van twee marktkooplieden in Driebergen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

PvdA wil een eerlijke en sociale gemeente!

20140205 WIJK BIJ DUURSTEDE  Tijmen Baas is lijsttrekker voor de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze week stelt hij zich aan u voor. “Als kind heb ik bij mijn vader gezien wat het betekent als je in de WAO zit, graag mee wil doen, maar dat niet kan.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Inventarisatie op Amelisweerd

20140205 BUNNIK   Bureau Waardenburg presenteerde donderdag 30 januari de resultaten van hun broedvogel- en vleermuistellingen in Amelisweerd en Rhijnauwen. De Utrechtse landgoederen blijken een divers, vogel- en vleermuisrijk gebied te zijn.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Flierefluiters onthuld in E&E

20140205 WIJK BIJ DUURSTEDE  In een gezellige ambiance is vanochtend de nieuwe volière in de hal van het E & E Gasthuis onthuld. Nadat de sponsors eerst ontvangen werden met een kop koffie en accordeonmuziek ging men over tot de officiële onthulling.

Lees verder op ditiswijk.nl

Twee verdachten aangehouden

20140205 DOORN  Dinsdagmiddag meldde een bewoner van een studentenwoning aan het Plein 1923 dat er zojuist een laptop en iPad uit zijn woning waren gestolen. Eén van de verdachten zou aangegeven hebben een kamer nodig te hebben en was in gesprek geweest met een aantal bewoners. Hij zou achterop een scooter zijn weggereden. Na zijn komst bleken de spullen gestolen.

Door de opgegeven signalementen konden in de omgeving van de IJskelder twee personen staande worden gehouden. Eén van hen, 20 jaar uit Doorn, probeerde weg te rennen voor de agenten. Dit lukte niet en hij werd aangehouden. De tweede verdachte, een 18-jarige man uit Doorn, verzette zich en werd met gepast geweld aangehouden. Beiden zitten vast.

Muziek in Maartenskerk

20140205 DOORN  Eigenlijk is het portretconcert van cellist Fred Edelen een dubbelportret. Hij is sinds 2003 cellist bij het Koninklijk Concertgebouworkest, maar zijn muzikale leven bestaat daarnaast voor een groot deel uit optredens samen met zijn echtgenote, Christina Scott Edelen.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Meer draagvlak voor koopzondag

20140205 UTRECHTSE HEUVELRUG  De inwoners van Utrechtse Heuvelrug zijn nog steeds verdeeld over de koopzondag. Maar in een brief aan de gemeenteraad signaleert het college ,,een lichte verschuiving ten gunste van de zondagopenstelling”.

Lees verder op de website van De Kaap

Zorgen in gesprek met Dana Motek nog niet weggenomen

20140205 WERKHOVEN  Bij een ontvangst voor omwonenden op landgoed Beverweerd van afgelopen vrijdagavond, maakte Frans Tuininga (frontman van Dana Motek BV) duidelijk dat het plan uit 2008 van Van Hoogevest Architecten onveranderd wordt overgenomen. Omwonenden bleven echter bezorgd.

Lees verder op de website van t Groentje

“Ik ben een soort spin in het web”

20140205 WIJK BIJ DUURSTEDE   Casemanager Coby van Wijngaarden begeleidt en ondersteunt sinds half september 2013 mensen met dementie én hun mantelzorgers in de gemeenten Wijk bij Duurstede en Bunnik.

Lees verder op de website van t Groentje

2FM in De Peppel in Zeist

20140205 ZEIST Op zaterdag 8 februari 2014 wordt Pop- & Cultuurpodium De Peppel op zijn kop gezet door 2MF. De dames en heren van 2 MF brengen een swingende groove en een lekkere beat waardoor je niet stil kunt staan op de dansvloer.

vergroot foto

Al sinds 1999 verzorgt 2MF spetterende optredens, van jazz tot rock, van soul tot pop, van muziek uit de jaren 70 tot nu. Deze 8-koppige band bestaat uit ervaren muzikanten die elk optreden weer tot een feest maken. De funky ritmes, melodieuze toetsen en natuurijk fantastische zang zorgen voor een geweldige beleving maar vooral: 2 much fun! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 6,00 aan de deur. Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.

Roy Luca: Seyst.nu vóór Zeist

20140205 ZEIST  Roy Luca is lijsttrekker van Seyst.nu en acht jaar fractievoorzitter. “Het werk van raadslid doe ik met heel veel plezier. Door mijn passie, ervaring en contacten binnen de Zeister samenleving heb ik kennis over veel aspecten.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Kees van der Staaij bezoekt Heuvelrug

20140205 UTRECHTSE HEUVELRUG  In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen zal Tweede Kamerlid en fractievoorzitter Kees van der Staaij (SGP) op dinsdag 11 februari een lezing geven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Veldkeuken tijdelijk in een loods

20140205 BUNNIK  Achter het Landhuis Oud-Amelisweerd staat sinds een ruime week een groene loods, waar De Veldkeuken in gevestigd zit. Het koetshuis aan de overkant wordt gerestaureerd en verbouwd. Juliëtte Borggreve van De Veldkeuken hoopt er over een jaar weer in te kunnen.

Lees verder op de website van t Groentje

Burgemeester Ostendorp opent feestjaar bij Mama Mia Kinderopvang
BUNNIK

20140205 BUNNIK  Burgemeester Hans Martijn Ostendorp gaf afgelopen vrijdag op spectaculaire wijze de aftrap van het jubileumjaar van kinderopvang Mama Mia. De vestiging in Bunnik bestaat alweer tien jaar.

Lees verder op de website van t Groentje

D66 Utrechtse Heuvelrug bezoekt gebied rondom Station Driebergen-Zeist

20140205 DRIEBERGEN  De D66 campagnetrein denderde voort en maakte zaterdag 1 februari een tussenstop bij het Station Driebergen-Zeist en Landgoed De Reehorst. Een team van meer dan tien D66’ers boog zich over het bestemmingsplan voor het nieuwe station.

Sandro Vlug, medewerker van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, houdt zich al sinds 2001 bezig met de plannen rond de ondertunneling van het spoor. Hij presenteerde aan de hand van tekeningen en een animatiefilm de plannen zoals deze in de commissie Ruimte op 11 februari a.s. worden besproken. D66 stelde met name vragen over de verbreding van de rijbaan tot 2×2 rijstroken, het alternatieve plan van de firma Lisman & Lisman voor een kleiner busstation, de kruising bij hockeyvereniging Shinty, de toegankelijkheid voor minder validen en de compensatie van natuur in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). De ondertunneling moet tussen 2016 en 2019 worden gerealiseerd.

Na het bezoek aan het Station Driebergen-Zeist werd een bezoek gebracht aan het Landgoed De Reehorst. Hier werd de D66-delegatie ontvangen door Matthijs Bierman, directeur van de Triodosbank die zijn plannen ontvouwde voor een nieuw hoofdkantoor. Bierman: “Wij bouwen niet een nieuw gebouw maar willen hier een voorbeeldproject realiseren waarin we aantonen dat ecologie, cultuur & cultuurhistorie en economie in de 21ste eeuw duurzaam kunnen samengaan.” Na de presentatie van de plannen werd er een rondwandeling gemaakt over het landgoed.

Erwin Kamp

Herinnert u zich het Bartiméuskoor

20140205 ZEIST  ‘‘Ja, het Bartiméuskoor; weet u nog? Ooit was dit een gewaardeerd begrip in zingend Nederland. Dit koor genoot vooral bekendheid door zijn vele kerkconcerten, regelmatige radio-optredens en bijv. ook als meervoudig prijswinnaar van schoolzangwedstrijden.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

8euri.nl doet weer mee aan verkiezingen Rhenen

20140205 RHENEN  De eenmanspartij 8euri.nl doet voor de derde keer op rij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rhenen. Dat laat partijleider Hendrik van Nellestijn weten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 6 februari 2014
17e jaargang nummer 5023
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Primeur: duurzaam bouwen in Bunnik

20140206 BUNNIK   ProRail gaat een duurzame tunnel onder het spoor bouwen in Bunnik. Voor de tunnel wordt ondermeer ‘groen beton’ gebruikt. Met de gemeente en de aannemer is afgesproken dat waar mogelijk duurzaam wordt gebouwd.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Heuvelrug dieper in het rood

20140206 UTRECHTSE HEUVELRUG  De schuld van de gemeente Heuvelrug is de afgelopen jaren met bijna eenderde gestegen tot €2.690 per inwoner. Heuvelrug bevindt zich volgens de VNG bijna in de gevarenzone. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Drie jaar cel voor runnen ondergrondse wietkwekerij bos Zeist

20140206 ZEIST  De rechtbank heeft een 61-jarige man veroordeeld tot drie jaar cel voor grootschalige hennepteelt in een ondergrondse kwekerij in Zeist.  De enorme kelder aan de Ericaweg zat verstopt in een bosperceel en werd maart vorig jaar ontdekt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Vrijdagavond inspiratie op doen

20140206 ZEIST  Ben je tussen de 12 en 25 jaar en wil je alleen of met een groep je kunsten vertonen op een professioneel podium? Doe dan mee met CREATE! Je kunt meedoen in 5 categorieën: muziek, dans, theater, literair en beeldend. CREATE is een succes. Vorig jaar deden 32 acts mee, verdeeld over alle categorieën.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Rhenen wil bibliotheek in gemeentehuis

20140206 RHENEN  De gemeente Rhenen gaat onderzoeken of het mogelijk is de bibliotheek in Rhenen te verhuizen naar de begane grond van het gemeentehuis. De verhuizing moet de 1e van een lange reeks bezuinigingen in de Utrechtse gemeente zijn.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Kasteel Amerongen toont uniek object in de krokusvakantie

20140206 AMERONGEN  Tijdens de restauratiewerkzaamheden van 2008 moest de 17e eeuwse houten vloer in de Grote Zaal van Kasteel Amerongen worden opengemaakt. Daar werd tussen het puin een schoentje gevonden. Aanvankelijk werd aangenomen dat het schoentje was zoek geraakt of weggegooid maar er lagen nog meer zaken bij die vragen opriepen.

Behalve het schoentje lag er ook een stukje textiel, wat kwastjes, een hamer en botjes van dieren. Alles heeft jaren in het depot gelegen en is niet eerder aan het publiek getoond.

Recent contact van conservator Lodewijk Gerretsen met zijn collega van het Nederlands Leder en Schoenenmuseum in Waalwijk, wierp een heel ander licht op de vondst. Het zou hier kunnen gaan om een ‘concealed shoe’ (verborgen schoen). Het verstoppen van schoenen is een eeuwenoud ritueel, bedoeld om vruchtbaarheid af te smeken of om boze geesten te weren.

Gedurende de krokusvakantie van 15 februari t/m 2 maart is het schoentje te bewonderen in de Grote Zaal van Kasteel Amerongen. Kinderen kunnen een leuke fotospeurtocht door het kasteel maken. 


Openingstijden tijdens de krokusvakantie: dinsdag tot en met zondag van 12.00 – 17.00 uur

Voor meer informatie over Kasteel Amerongen en speciale rondleidingen kijk op www.kasteelamerongen.nl

Excursie in de Blauwe Kamer

20140206 WAGENINGEN  In februari kan het allemaal: is koning winter nog in het land, is er al een heel klein beetje lente te bespeuren? Wat zijn de gevolgen voor dier en plant in rivieroeverreservaat Blauwe Kamer tussen Rhenen en Wageningen? Meet weten hierover? Wandel dan mee met een excursie van Utrechts Landschap. Kinderen zijn ook welkom.

Op zaterdagmorgen 15 februari 2014 staat om 10.00 uur uw gids klaar in het informatiecentrum van de Blauwe Kamer, De Blaauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen voor een excursie van circa 1½ uur.
Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Zorg voor warme kleding, stevige waterdichte schoenen of laarzen en een verrekijker.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

Politiek Zeist gaat plakken

20140206 ZEIST  Op zaterdag 8 februari beplakken de Zeister politieke partijen die deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen gezamenlijk de verkiezingsborden met posters voor de gemeentelijke verkiezingen. Het plakken vindt plaats op de gemeentewerf aan de Van Renesselaan in Zeist.

Vanaf 12 februari worden de beplakte verkiezingsborden door de medewerkers van de gemeentewerf op verschillende aangewezen locaties in de gemeente Zeist geplaatst.

Gemeentelijke verkiezingen
De gemeentelijke verkiezingen zijn op woensdag 19 maart 2014. Inwoners van de gemeente Zeist ontvangen uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen thuis hun stempas waarmee zij in hun woonplaats in een stemlokaal naar keuze mogen stemmen.

Zeister stemwijzer
De Zeister versie van de StemWijzer is vanaf 13 februari te raadplegen via www.zeist.nl/verkiezingen. Daar is ook andere verkiezingsinformatie te vinden, zoals de websites en social media van de deelnemende partijen, en een kalender met activiteiten in het kader van de verkiezingscampagne.
Op 5 maart wordt de Verkiezingskrant verspreid, als katern in de Nieuwsbode.

Verkiezingsdebat
Op 12 februari is het eerste verkiezingsdebat van de campagne, in de openingsweek van het vernieuwde gemeentehuis. Aanvang 19.30 uur in de nieuwe raadszaal. Iedereen is van harte welkom.

Inwoners Rhenen krijgen 1,4 miljoen belasting terug

20140206 RHENEN  De inwoners van de gemeente krijgen dit jaar 1,45 miljoen euro aan teveel betaalde heffingen voor rioolrecht en afvalstoffen terug. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond bepaald. Het college van b&w had ingezet op een teruggaaf van 9 ton en mogelijk volgend jaar nog een bedrag.

Lees verder op de website van de Gelderlander

IJzige tocht levert een duofiets op

20140206 DRIEBERGEN   Met de uitreiking van een duofiets aan Bartiméus en een meeslepend verslag van hun reiservaringen, hebben de Driebergse predikant Daco Coppoolse en zijn teamgenoot Louis van Vliet afgelopen vrijdag hun ijzige tocht door Scandinavië afgesloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdeelde raad kiest voor een compromis

20140206 DRIEBERGEN   Volgens Hans Nijhof (GL/PVDA) is het een ‘lapmiddel’ waarmee een onverantwoorde greep uit het wegenbudget wordt gedaan, maar volgens Bob van Lierop (VVD) is het een moedige keuze voor veiligheid op de Hoofdstraat met gebruikmaking van ‘beschikbaar geld’.

Lees verder op de website van De Kaap

Meeste winkels willen zondag dicht

20140206 UTRECHTSE HEUVELRUG   De winkeliers in Utrechtse Heuvelrug kijken een stuk negatiever aan tegen een permanente zondagsopening dan hun klanten. Dat blijkt uit de resultaten van de tweede enquête over de zondagsopening die de gemeente heeft bekendgemaakt.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug
het nieuws van 7 februari 2014
17e jaargang nummer 5024
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wijkse ondernemer verwerkt ingeleverde elektrische apparaten

20140207 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgedankte elektrische en elektronische apparaten, zoals mp3-spelers, mobieltjes, televisies, radio’s, schemerlampen, elektrische tandenborstels en computers kunt u inleveren bij de milieustraat aan de Middelweg Oost.

Van daaruit worden ze per container afgevoerd om er elders stoffen als ijzer, nikkel, lithium en kobalt uit te halen zodat deze opnieuw kunnen worden gebruikt. De gemeente heeft voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van deze apparaten een contract afgesloten met WEEE NL. Het contract gaat in op 14 februari aanstaande. 

Lokale ondernemer
“Een belangrijke reden om voor WEEE NL te kiezen”, zegt wethouder Robbert Peek, “is dat het sorteercentrum voor deze organisatie in Wijk bij Duurstede gevestigd is.” Het is Jacomij Electronics Recycling B.V., gevestigd op bedrijventerrein Broekweg. “Door dit soort apparaten gescheiden in te leveren draagt u bij aan optimaal hergebruik en een duurzame toekomst én wordt een plaatselijke ondernemer ondersteund”, aldus wethouder Peek.

 Efficiënt en verantwoord
 “Jacomij Electronics Recycling B.V. is al jarenlang één van de grootste elektronica verwerkers in de Benelux”, aldus Theo van den Heuvel, directeur van Jacomij. “Wij zijn verheugd dat de gemeente in onze huidige milieubewuste samenleving heeft gekozen voor een efficiënte en verantwoorde afvoer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Samen met WEEE NL streven wij ernaar dat de verwerking zoveel mogelijk in eigen provincie zal plaatsvinden. De vervoersbeweging kan hierdoor tot een minimum worden beperkt. Wij hopen dan ook op een langdurige samenwerking met onze gemeente.”

Hergebruik
Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat sommige onderdelen van hun oude apparaat chemische stoffen bevatten en daarmee klein chemisch afval zijn. Zo bevat de batterij uit een mobieltje onder andere nog ijzer, nikkel, lithium en kobalt. Door gescheiden inzameling kunnen deze stoffen opnieuw worden gebruikt. Ook voor de rest van de kleine elektronische apparaten geldt dat het merendeel van het materiaal waaruit deze apparaten bestaan, kan worden hergebruikt. Dat maakt dat het apart houden en gescheiden inleveren van alle elektronische apparaten voor de verwerkende industrie interessant is en voor ons milieu zo veel bespaart.

Waar kunt u elektrische en elektronische apparaten kwijt?
nog bruikbare spullen kunt u (via internet) verkopen of naar de kringloopwinkel brengen. Zo hebben anderen er ook nog wat aan;
oude apparaten kunt u inleveren bij de winkel als u een nieuwe koopt. Winkeliers zijn verplicht deze in te nemen. Deze ‘oud-voor- nieuw-regeling’ geldt voor alle winkels: van telefoonshop, elektronicazaak, supermarkt tot speelgoedwinkel;
u kunt oude apparaten ook inleveren bij de milieustraat aan de Middelweg Oost.

Dalende trend aantal misdrijven doorgezet

20140207 WIJK BIJ DUURSTEDE In 2013 is het totaal aantal misdrijven in Wijk bij Duurstede met 4% gedaald ten opzichte van 2012. Van 717 naar 691. Wijk bij Duurstede zet daarmee de dalende trend van de afgelopen jaren door.  Deze daling is sterker dan de gemiddelde ontwikkeling in de regio (-1%).

De daling is te zien bij verschillende delicten, namelijk woninginbraken, autokraken en bedrijfsinbraken. Het aantal fiets- en winkeldiefstallen is gestegen.
Deze cijfers worden gepresenteerd op de website www.stopdecriminaliteit.nl door het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie.


Woninginbraken
Het aantal (pogingen tot) woninginbraken is in 2013 met 45% gedaald ten opzichte van 2012. Van 108 naar 59 inbraken. Hiermee zitten we weer op het meerjarig gemiddelde. In 2012 was er in de zomermaanden een sterke stijging van het aantal woninginbraken. Na aanhouding van vier verdachten in september 2012 is het aantal inbraken weer afgenomen. Deze trend heeft zich in 2013 doorgezet.
Het afgelopen jaar heeft de gemeente nauw samengewerkt met de verschillende partners zoals politie, woningbouwcorporaties en het OM om de woninginbraken aan te pakken. Dit heeft in 2013 resultaat opgeleverd; er zijn veertig verdachten (in district Heuvelrug) opgespoord en aangehouden. De inzet van automatische kentekenplaatherkenning heeft hier ook een belangrijke bijdrage aan geleverd. Komend jaar blijft woninginbraak een speerpunt bij de politie, mede vanwege de grote impact op slachtoffers. Nog altijd spelen meldingen van burgers over verdachte situaties in de wijk een belangrijke rol bij het aanhouden van woninginbrekers. Veruit de meeste aanhoudingen vinden plaats door heterdaadacties. De politie doet daarom steeds vaker een beroep op de opmerkzaamheid van de burger als het gaat om het direct melden van verdachte situaties via 1-1-2. Alleen op deze manier kan de criminaliteit nog beter worden aangepakt.

Geweld
Het aantal geweldsmisdrijven is in 2013 met 19% gestegen. Begin 2013 werd Wijk bij Duurstede getroffen door een reeks van overvallen. Deze stopten toen twee verdachten werden aangehouden. Burgemeester Tjapko Poppens voegt toe: “Met winkeliers en politie hebben we sterk ingezet op preventie. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie heeft winkeliers preventietips gegeven en dit werpt zijn vruchten af.”

Bij het delict ‘huiselijk geweld’ is een lichte stijging te zien. Landelijk en lokaal wordt geïnvesteerd in campagnes. Na dergelijke campagnes is een stijging te zien in het aantal meldingen van huiselijk geweld. Door de diverse campagnes komt huiselijk geweld steeds meer uit de taboesfeer. Dat vertaalt zich in een stijging van het aantal meldingen.
Winkel- en fietsendiefstal
Hoewel beide delicten een stijging laten zien wijken de cijfers voor winkel- en fietsendiefstal nauwelijks af van het meerjarig gemiddelde.

Burgernet
Diverse oproepen van burgemeester Poppens om deelnemer van Burgernet te worden hebben effect gehad. Wijk bij Duurstede behoort tot één van de sterkste stijgers in de regio. Van onze inwoners doet 9,7% mee (dat zijn 2.248 inwoners), tegenover een regionaal gemiddelde van 7,8%. In 2013 waren 2 van de 23 Burgernetacties succesvol.

Bent u nog niet aangemeld bij Burgernet? Doe dit dan alsnog via www.burgernet.nl. Uw hulp is nodig. Burgernet is een samenwerking tussen inwoners, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.
Gezamenlijke inzet ook in 2014
De meeste cijfers zijn nu positief. Het is zaak dit in 2014 vast te houden en als gemeente ook alert te zijn op nieuwe ontwikkelingen. In 2014 zal met name ingezet worden op de aanpak van woninginbraken en het bestrijden van alcohol- en drugsoverlast. Een nieuw speerpunt is de persoonsgerichte aanpak. Waar in het verleden de focus bij de veiligheid vaak lag op de aanpak van delicten, wordt deze inmiddels verschoven naar de aanpak van de dader. Diverse organisaties werken, onder regie van de gemeente, nauw samen met een aanpak die toegespitst is op de persoon.

Psychiatrisch onderzoek naar verdachte van moord Zeist

20140207 ZEIST  De man die vorig jaar zijn vrouw zou hebben vermoord aan de Promenade in Zeist moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat besliste de Utrechtse rechtbank vrijdag tijdens een onrustige zitting waarbij de familie van het 51-jarige slachtoffer regelmatig van zich liet horen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Volt4U plaatst zonnepanelen op gemeentehuis

20140207 WIJK BIJ DUURSTEDE Deze week heeft de gemeente Wijk bij Duurstede een contract getekend met Volt4U voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. SP-raadslid Jan Oechies kwam een half jaar geleden met het initiatiefvoorstel voor plaatsing.

Lees verder op ditiswijk.nl

‘Veel geld glipt door onze vingers’

20140207 UTRECHTSE HEUVELRUG  ,,Iedereen is verantwoordelijk, en daarmee is niemand meer verantwoordelijk.” Dat was de treurigstemmende samenvatting van Hans Nijhof (GL/PvdA) van een debat, waarin de gemeenteraad maandag de jaarrekening 2012 van de OmgevingsDienst Regio Utrecht uiteindelijk noodgedwongen vaststelde.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Heuvelrugloop blijft een dorpsgebeuren’

20140207 MAARN   De eerste inschrijvingen voor de Heuvelrugloop zijn al weer binnen. De inmiddels traditionele loop door de bossen tussen Maarn en Doorn wordt dit jaar wederom gehouden op de derde zaterdag in juni.

Lees verder op de website van De Kaap

Lek gemeentekantoor boven water

20140207 DOORN  Het lek boven de kelder van het nieuwe gemeentekantoor is ‘zo goed als gedicht’. Over de kosten van reparatie wordt nog onderhandeld.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Bomen in de winter op landgoed Stoutenburg

20140207 STOUTENBURG  Op zondag 16 februari organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling op landgoed Stoutenburg. We wandelen door een afwisselend landschap met akkers, bosjes, beken, houtwallen en elzensingels.

vergroot foto

De start is op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum, Stoutenburgerlaan 4, 3835 PB Stoutenburg (Leusden).  De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar de winterse kenmerken van bomen, en de geschiedenis en landschapskenmerken van Stoutenburg. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

De huidige eigenaar van Landgoed Stoutenburg, Stichting Het Utrechts Landschap, heeft nieuwe ontwikkelingen in gang gezet. Het Utrechts Landschap wil natuurwaarden, die door intensivering en schaalvergroting in de landbouw sterk achteruit zijn gegaan, weer herstellen. Eentonig grasland wordt weer bloemrijk hooiland en paden worden weer aangelegd. Met een afwisseling van akkers, bosjes, beken, houtwallen en elzensingels. Stoutenburg is een belangrijke ecologische verbindingszone. Het bestaat voor het grootste deel uit loofbos met hier en daar wat naaldhout en er komen wel 66 vogelsoorten voor! De oudste eiken van de Gelderse Vallei, Adam en Eva genoemd, zijn van achter een ijzeren hek te zien. Er waren wel boomchirurgische maatregelen nodig om ze staande te houden! Naast het bekijken van de winterse kenmerken van bomen is er aandacht voor de geschiedenis en de landschapskenmerken van dit gebied. Voldoende afwisseling om er een interessante wandeling van te maken!                    
                                                                                         
Meer informatie: IVN, tel. 033-4803509 of mail: fmvanholland@hotmail.com


Drie dagen Michiel Borstlap in het Beauforthuis

20140207 AUSTERLITZ  Van vrijdag 14 t/m zondag 16 februari speelt pianist Michiel Borstlap in het Beauforthuis met 3 compleet verschillende concerten.  Na eerdere optredens in Austerlitz (met o.m. Trijntje Oosterhuis, Gino Vanelli, Edsilia Rombley en Jimmy -The Yellow Jackets- Haslip) krijgt Borstlap nu uitgebreid de ruimte om te laten horen en zien waar hij vandaag de dag staat.

Hij speelt achtereenvolgens met Lucretia van der Vloot, solo en met zijn roemruchte Trio. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Vrijdagavond 14 februari treedt hij op met zangeres/actrice Lucretia van der Vloot, “een van de mooiste zangstemmen in de Nederlandse kleinkunst”.

Zaterdagavond 15 februari speelt Michiel solo stukken van zijn nieuwste Reflective: nieuwe, gevoelige nummers, gecombineerd met ouder werk.

Zondag  16 februari wordt het weekeinde swingend afgesloten met het Michiel Borstlap Trio, met naast Michiel op piano ook Erik Kooger op de drums en Boudewijn Lucas op de bas.

Pianist/componist/producer Michiel Borstlap sleepte in de loop der jaren de nodige prijzen in de wacht, zoals de prijs voor beste solist op het Europa Jazz Concours (1992) en de Thelonious Monk Composers Award (1996). Als één van de weinige Nederlandse componisten kan hij bogen op een uitvoering van zijn compositie (Memory Of Enchantment) door Herbie Hancock en Wayne Shorter.
Naast zijn activiteiten in de jazz, waar hij samenwerkte met grootheden als Jimmy Haslip, Les Paul, Han Bennink en Toots Thielemans, ging Borstlap samenwerkingsverbanden aan met popmuzikanten als DJ Ronald Molendijk, drummer Bill Bruford (Yes, King Crimson) en zangeres Trijntje Oosterhuis. Michiel Borstlap speelde op alle edities van het North Sea Jazz Festival sinds 1994 en trad verder op in alle grote concertzalen van Nederland.
Het is uitzonderlijk om hem nu, drie dagen achtereen, te kunnen ontmoeten in een intieme zaal als het Beauforthuis!
vrijdag 14 februari, 20.15 u
Michiel Borstlap meets Lucretia van der Vloot
zaterdag 15 februari, 20.15 u
Michiel Borstlap solo – Reflective
zondag 16 februari, 17.30 u
Michiel Borstlap Trio – ’88’
entree per concert € 20 | reductieprijs € 17,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
het nieuws van 8 februari 2014
17e jaargang nummer 5025
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Directeur Anne Frankschool en De Bongerd stopt


20140208 BUNNIK/ODIJK   Karen Peters stopt als directeur van de Anne Frankschool in Bunnik en De Bongerd in Odijk. Beide scholen horen bij stichting Wereldkidz, voor openbaar onderwijs.

Lees verder op de website van t Groentje

5 Jaar de Toermalijn

20140208 COTHEN   Dit jaar viert de Toermalijn hun 1e lustrum. In 2009 verhuisden de school en de kinderopvang, de Blauwe Coati, naar de nieuwe brede school ‘het Veldhuis’ aan het Overrijnseveld.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Harmonie Doorn 4de op NK mars!

20140208 DOORN   Het Tamboerkorps van de Koninklijke Harmonie Doorn heeft op 25 januari deelgenomen aan de Nederlands Kampioenschap mars wedstrijden in Elburg. Het tamboerkorps heeft al meerdere malen mogen aantreden op het NK waar zij uitkomt in de hoogste afdeling.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Bedreiging met een mes

20140208 LEERSUM  Op vrijdagavond 7 februari  werd een 29-jarige man uit Veenendaal bedreigd op de splitsing met de Langbroekerweg met de Darthuizerweg in Leersum. De man, particulier beveiliger, reed in zijn auto toen er plotseling een jongeman voor zijn auto stond. De man stopte en de jongeman vertelde dat zijn vriend onwel was geworden.

De man stapte uit en op dat moment werd hij door diezelfde jongeman bedreigd met een mes en moest hij zijn geld afgeven. De man bedacht zich geen moment en gaf de jongeman een ferme trap en stapte direct weer in zijn auto. Hij zag nog dat de jongeman en een andere man vervolgens het bos invluchtte. De politie werd gewaarschuwd en heeft de omgeving bekeken. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van een helikopter. De mannen werden niet meer aangetroffen. De politie is op zoek naar de mannen en verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844.

Jebroer in De Peppel

20140208 ZEIST  Met meerdere State Awards op zak, de uitverkiezing tot 3FM Serious Talent, een nominatie voor 3voor12 song van het jaar, een spot on Noorderslag en vele shows in Nederland, België en Spanje is het dan eindelijk zover: hiphopartiest Jebroer doet met zijn ‘Leger van Jebroer Tour’ ook Zeist aan!

vergroot foto

Op zaterdag 15 februari 2014 geeft hij een vette show in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. En op deze avond staat hij op het podium met zijn singles: ‘Brommer’, ‘Herrie in me oor’ en zijn laatste single ‘Omlaag’. De in Leiden opgegroeide familieman werd gezien als een grote broer voor iedereen. Jebroer is er voor iedereen en vastberaden te blijven. Daarnaast gelooft hij in hard werken, in positiviteit, in oprecht en eerlijk zijn en in zichzelf. Jebroer gelooft! Met een volle agenda, miljoenen views op YouTube en een ‘leger’ aan Twittervolgers op zak, druk Jebroer definitief zijn stempel op de Nederlandse hiphopscene.

De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 13,00 aan de deur en €  10,00 in de voorverkoop. Kijk voor meer informatie op www.peppel-zeist.nl.

Hervormingen veiligheidsregio’s

20140208 WIJK BIJ DUURSTEDE  Uit een onderzoek van EenVandaag zou blijken dat driekwart van de brandweerlieden zich negatief heeft uitgelaten over de vorming van de veiligheidsregio’s. Hans Marchal van de PCG wil van burgemeester Poppens weten of de brandweermannen uit de gemeente deze uitkomsten onderschrijven?

Lees verder op ditiswijk.nl
het nieuws van 9 februari 2014
17e jaargang nummer 5026
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Amazone valt van paard in Leersum

20140209 LEERSUM   In de bossen van Leersum is zondagmiddag een amazone van haar paard gevallen en tegen een paal terecht gekomen. Ambulancepersoneel is bij aankomst per voet naar de ongevallocatie diep in het bos gelopen.

Lees verder op de website van De Kaap

Muziek in de Theresia- Perry Hoogendijk ontmoet jong talent

MAARN  Op zaterdag 15 februari 2014 wordt weer een concert gegeven in de Theresiakerk Amersfoortseweg 48 te Maarn. Het optreden wordt verzorg door de maarnse tubaspeler Perry Hoogendijk en drie jonge talenten; Marianne Hoffman(harp), Robin van Schaik en Rosanne van Bers (beiden fluit).

In verband met een optreden met het Koninklijk Concertgebouw Orkest later die avond is de aanvang van het concert 15.30 uur in plaats van het gebruikelijke tijdstip. Het programma is gevarieerd en bevat onder andere werken van Bach, Haydn, Mozart maar ook een tango voor Tuba en harp van Aquilanti. De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten wordt zeer op prijs gesteld. Het concert duurt ongeveer een uur waarna het mogelijk is onder het genot van een drankje na te praten in de Ark naast de kerk. Voor informatie kunt u bellen met Leon Ruijters 06-51422101

KCD verpulvert KIOS ‘45

20140209 DOORN  KCD heeft de nare bijsmaak van de gemiste promotiekans weten weg te spelen met een daverende voorstelling in Steinheim. Waar KIOS ‘45 in het verleden wel eens meestreed om promotie in de derde klasse, kwam de ploeg er ditmaal niet aan te pas en met een verbijsterende 29-5 moesten de gasten de verre terugreis naar Sibculo aanvaarden.

Binnen tien seconden maakte Laura Briedé de bedoelingen van de groen witten duidelijk en binnen het kwartier was de wedstrijd gespeeld: 8-1. Het publiek werd in deze helft getracteerd op mooi korfbal met een alleszeggende 15-4 ruststand als gevolg. Na de rust haperde de productie een tijd lang met een 22-5 tussenstand als gevolg maar in de laatste acht minuten ging KCD nog even helemaal los; de dertig goals waren echter net te hoog gegrepen: 29-5. Omdat Kesteren verloor is er nog een theoretische kans op succes maar pas in de twee laatste ronden, die in maart worden verspeeld, zal alles duidelijk worden.

Goals: Michel v.d. Berg 8, Johan Kraan 8, Ivo Stomp 4, Bart Roodenburg 3, Laura Briedé 2, Marcella Hardeman 2, Geer Janne Baakman, Susanne Honingh.

GOconnectIT/Fortissimo staat weer laatste

20140209 COTHEN  De handbalvrouwen van GOconnectIT/Fortissimo staan weer laatste in de eerste divisie. De formatie uit Cothen verloor dik van Eurotech/Bevo. Het werd 26-35.

Lees verder op de website van de RTV Utrecht

Blazers welkom bij Nationale Play-In

20140209 DOORN  Zondag 9 maart wordt de Nationale Play-In voor het eerst in Doorn gehouden. Sporthal Steinheim is dan het decor om vele individuele muzikanten van allerlei muziekverenigingen uit het hele land te ontvangen.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Dalto wint regionale korfbalderby

20140209 MAARSSEN/DRIEBERGEN De korfballers van Dalto hebben de regionale derby gewonnen van OVVO. In Maarssen wonnen de Driebergenaren met 25-22.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jobhunters helpen kwetsbare jongeren aan werk

20140209 PROVINCIE UTRECHT  Speciale jobhunters gaan 200 kwetsbare jongeren in onze provincie aan een betaalde baan helpen. Ze gaan vooral op zoek naar jongeren die nog niet ingeschreven staan, maar wel op zoek naar werk zijn.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Meer inwoners Utrechtse Heuvelrug hebben schulden

20140209 UTRECHTSE HEUVELRUG   De wachtlijst voor schuldhulpverlening in de regio is niet gekrompen. Dat laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten. Vanaf juni vorig jaar is het aantal aanvragen zelfs met tien procent gestegen.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 10 februari 2014
17e jaargang nummer 5027
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wijkse Boekenmarkt 2014

20140210 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de Grote Kerk aan de Markt te Wijk bij Duurstede wordt voor de zesde maal een antiquarische- en tweedehands boekenmarkt georganiseerd door de Stichting Wijkse Projekten.

Alle genres zijn aanwezig; van literatuur tot religie, van esoterie tot geschiedenis, wetenschap en reisboeken, kinderboeken, stripboeken en spanning.

Nieuw deze keer boeken op het gebied van filosofie en een breed assortiment aan science fiction- en fantasyboeken.  Ook is er een kraam met originele oude en historische etsen en topografische prenten, o.a. betrekking hebben op de provincie Utrecht.
In de middag wordt tijdens de boekenmarkt licht klassieke muziek ten gehore gebracht door Kamerorkest Bergh.

De toegang is GRATIS.

Wanneer:  zaterdag 8 maart 2014, van 10.00 – 17.00 uur

Waar:  Grote Kerk aan de Markt te Wijk bij Duurstede

Info: www.wijkseprojekten.nl of 0343-576408

OM: Trucker drukte 2300 flessen wijn achterove

20140210 WIJK BIJ DUURSTEDE   Justitie eist meer dan twee jaar celstraf voor een vrachtwagenchauffeur uit Wijk bij Duurstede, omdat hij gefraudeerd zou hebben met accijns.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Mieke Pico neemt afscheid als oefentherapeut Cesar

20140210 LEERSUM  Mieke Pico, momenteel werkzaam aan de Pomplaan in Leersum, stopt na ruim 35 jaar als oefentherapeute Cesar.Z e vertelt: ‘‘Ik vind dat nu de tijd is gekomen om een stapje terug te doen. Ik heb al die jaren met veel plezier gewerkt.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Jongens Bourgondië pakken belangrijke punten

20140210 WIJK BIJ DUURSTEDE  Bourgondië Jongens 1 heeft in de 5e speelronde van de competitie goede zaken gedaan door thuis met 4-0 van Bevoc te winnen. De concurrenten NVC en Volleer speelden tegen elkaar gelijk, waardoor het team uit Wijk bij Duurstede nu 6 punten los staat.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Zeist stelt gemeentehuis officieel open voor publiek

20140210 ZEIST  Het nieuwe gemeentehuis van Zeist is klaar voor de openingsweek. De ambtenaren werken er al ruim twee maanden, maar nu is het openbare gebouw ook officieel voor de inwoners toegankelijk.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Grijze container wordt kleiner. Of duurder.

20140210 UTRECHTSE HEUVELRUG  Met de invoering van een kliko voor plastic afval vervangt de gemeente alle grijze afvalcontainers voor kleine containers met een chip. Heuvelruggers die hun grote container willen houden gaan meer betalen. De invoering van diftar wordt nog niet overwogen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Geen verstedelijking aan de Arnhemse Bovenweg/Traay

20140210 DRIEBERGEN  Tijdens de laatste raadsvergadering van de Utrechtse Heuvelrug heeft de VVD tegen het collegevoorstel gestemd om een groot appartementengebouw op te trekken aan de Arnhemse Bovenweg hoek Traaij ten behoeve van Bartiméus. Maar de meerderheid dacht daar helaas anders over dus komt het er wél.

De VVD vindt het belangrijk dat het dorpse karakter van Driebergen niet wordt aangetast door veel te massale hoogbouw. Het gebouw wordt minstens drie meter hoger dan de gebouwen in de omgeving en voor tuin of groen blijft maar erg weinig tot niets over. Natuurlijk vinden wij dat de cliënten van Bartiméus, net als alle andere inwoners, een fijne en vooral veilige woonomgeving moeten hebben. Ook op het punt van veiligheid lijkt het ons niet verstandig om op dit zeer drukke kruispunt dergelijke nieuwbouw voor deze specifiek groep toe te staan. Als het dan toch op deze locatie moet, dan, zo vroeg de VVD zich tijdens de raadsvergadering af, kan er niet een verdieping af zodat het gebouw meer in harmonie met de omgeving komt te staan.

Driebergen is een dorp, dat nog steeds een dorpse sfeer uitstraalt en wij hebben in ons beleid vastgesteld, dat wij dat ook zo willen houden. Die dorpse sfeer verdwijnt, indien wij doorgaan met overal te veel woningen op te weinig grond te bouwen.

Wij vinden het heel jammer dat de andere partijen er geen oog voor lijken te hebben om daar zorgvuldig mee om te gaan. Dit is juist een van de belangrijkste redenen waarom inwoners hebben gekozen om hier te wonen. De VVD staat voor een mooie en veilige woonomgeving!

Ron van der Laan,
VVD Utrechtse Heuvelrug

Veel variantie bij concert Maartenskerk

20140210 DOORN  Cellist Fred Edelen noemde het concert van 8 februari in de Maartenskerk een spiegelconcert. Hij kreeg de gelegenheid een eigen programma samen te stellen om inzicht te geven in de rol van de cello in de klassieke muziek.

Voor de pauze speelde hij op zijn barokcello stukken uit de begintijd van de barok, met werk van Gabrielli en Bach. Hij werd daarbij begeleid door zijn echtgenote op klavecimbel. Na de pauze waren het werken uit de 20e eeuw, als een spiegel van het deel voor de pauze, die hij op een moderne cello vertolkte. Voor een portretconcert, zoals Muziek in de Maartenskerk dat regelmatig brengt, kiest de musicus die het programma samenstelt zelf zijn medespelers uit, in dit geval waren dat naast Christina Scott Edelen, de fluitiste Julie Moulin, violiste Sanne Hunfeld en Miriam Pastor Burgos op hobo. Allen collega’s van Fred Edelen in het Koninklijk Concertgebouworkest, De sleutel van het concert vormden twee passacaglia’s voor cello solo, de eerste van von Biber uit 1674 en na de pauze van William Walton uit 1980. Fantastisch om in deze twee stukken te horen hoe de muziek zich heeft ontwikkeld in de tussenliggende 300 jaar. Alle musici kregen de gelegenheid om hun begaafdheid te etaleren, Julie Moulin speelde met de cellist een zeer fraai stuk van Villa-Lobos, met nagenoeg onmogelijke uithalen op de fluit. En Sanne Hunfeld excelleerde samen met Fred Edelen in een zeer melodieuze sonatine uit 1932 van Honegger. Het hele ensemble speelde een zeer bewogen en levenslustig concert in g van Antonio Vivaldi. Aan het einde van de avond speelden zij nog eens gezamenlijk een eigentijds stuk van Elliot Carter. Ook bij dit stuk bleven de aanwezigen ingespannen en intensief luisteren, en zij vroegen bij het slotapplaus om een toegift. Dat werd, zoals Fred Edelen toelichtte, een herhaling van het derde deel van het Vivaldi-stuk, omdat de vorm ervan in feite ook een passacaglia is. Waarmee de cirkel van dit gedenkwaardige concert werd gesloten.

Wubbo Hazewinkel

’t Heuvelrugkoor zet De hemel op een kier………

20140210 DOORN  Op zondag 9 maart 2014 verzorgt het Heuvelrugkoor voor de vierde keer op rij een concert in de serie Martinusconcerten. De titel van het concert is De hemel op een kier…..
Het koor zal werken vertolken van o.a. Britten, Byrd, Duruflé, Michael Haydn en Pärt met als gemeenschappelijke noemer dat het koorstukken zijn met een religieus karakter.

Zo zingt het koor twee versies van Beata Viscera, een van William Byrd (1540 – 1623) en een modernere van Di Marino (1956). Verder delen uit het Requiem van Maurice Duruflé (1902 – 1986) en delen uit de Mass for four voices van Wiliam Byrd. Ook van het Magnificat zullen twee versies te horen zijn: een van Henry Purcell (1659 – 1695) en een andere van de Estse componist Arvo Pärt (1935). Van Michael Haydn (1737 – 1806) staat de Missa Tempore Quadrigesimae op het programma.
Kortom, een gevarieerd aanbod van bekende en minder bekende werken. Gezongen in het Latijn of Engels met een enkel lied in het Russisch.
Na afloop staat er voor iedereen een drankje klaar.

datum en tijd zondag 9 maart 2014, 16.00 uur (kerk open
om 15.30 uur)
plaats St. Martinuskerk, Dorpsstraat 15, 3941 JK
Doorn
entree 7,50 Euro inclusief een drankje na afloop
kinderen t/m 12 jaar gratis
info Dick de Zwart, 030 – 656 45 53
heuvelrugkoor@gmail.com
www.heuvelrugkoor.nl
reserveren Ans Damen, secretariaat, 0343 – 41 21 48
ans@martinus-doorn-langbroek.nl
www.parochie-sintmaarten.nl/martinusconcerten

Poppenspeler Max Verstappen in Amerongen

20140210 AMERONGEN  Woensdag 5 maart brengt de bekende Nederlandse poppenspeler Max Verstappen de spannende en hilarische voorstelling ‘De Hik van Rembrandt’ naar Amerongen. Deze voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar, vindt plaats binnen de cultuurhuisprogrammering van het in aanbouw zijnde multifunctioneel centrum Allemanswaard, nu nog op een alternatieve locatie: de zolderverdieping van de bibliotheek.

Over de voorstelling
De Hik van Rembrandt is een spannend en hilarisch poppenavontuur voor 6 jaar en ouder, dat zich afspeelt in het Amsterdam van de Gouden Eeuw. Het spiksplinternieuwe stadhuis zal worden geopend met een speciaal vervaardigd schilderij van Rembrandt van Rijn. Maar Rembrandt zit in de problemen. Hij heeft vreselijk de hik en kan zijn penseel niet stil op het doek houden. Is zijn schilderij ‘De Nachtwacht’ op tijd af voor de opening?

De hoofdrolspelers in De Hik van Rembrandt zijn weergegeven als dieren, die het publiek meenemen in de roerige wereld van magistraten, spookschepen en geheime medicijnen. Met een ingenieuze combinatie van poppen, theaterdecors en 3D-animaties hebben poppenspeler Max Verstappen en regisseur Camiel Schouwenaar – als team reeds veelvuldig bekroond – opnieuw een spraakmakende voorstelling gemaakt.

Over Max Verstappen
Als regisseur, schrijver en producent van poppen werkt Max Verstappen al sinds jaar en dag mee aan bekende jeugdprogramma’s en jeugdfilms op televisie. Zo speelden de poppen van Max een hoofdrol in de fraaie verfilmingen van Annie M.G. Schmidt’s boeken Otje en Ibbeltje. De capriolen van de onnozele Kip en de taferelen uit Pakweg de Pakstraat (VPRO’s Villa Achterwerk) komen eveneens voor een groot deel uit de koker van Max.
Voor zijn televisiewerk kreeg Max Verstappen verschillende prijzen en nominaties, onder andere op het International Children’s Filmfestival in Chicago en op het CineKid Kinderfilmfestival.

Praktische informatie
De voorstelling De Hik van Rembrandt is voor kinderen vanaf 6 jaar.
Kaarten à € 7,50 p.stuk zijn te koop via www.cultuurhuizenheuvelrug.nl ,
in bibliotheek Z-O-U-T Amerongen (Burg.Jhr.v.d.Boschstraat 44) en bij de VVV Doorn.
Het aantal kaarten is beperkt, dus wacht niet te lang.
De voorstelling is op woensdagmiddag 5 maart; aanvang 15.00 uur; zaal open 14.30 uur; kaarten aan de zaal vanaf 14.15 uur.
Locatie: Bibliotheek, Burg.Jhr.H.v.d.Boschstraat 44, 3058 CD Amerongen.
Informatie: kbenschop@rbzout.nl of www.cultuurhuizenheuvelrug.nl

Landgoed Beukenrode niet op de schop

20140210 DOORN   Ingrijpende plannen voor de herontwikkeling van landgoed Beukenrode zijn voorlopig van de baan. De eigenaar wil zich eerst helemaal op de restauratie van het monumentale jachthuis richten.

Lees verder op de website van De Kaap

Nu ook met Belbus van en naar Langbroek

20-140210 REGIO  Welnúh breidt haar service uit. De Belbus is nu ook toegankelijk voor de bewoners van Langbroek.  Voorheen was dit alleen mogelijk voor de bewoners van Maarn, Doorn en Driebergen omdat er vanuit de gemeente een subsidie verstrekt werd voor deze drie afzonderlijke woonkernen. Deze subsidie is komen te vervallen en Welnúh kan nu zelf beslissen waar zij met haar bussen naartoe rijdt.

Woont u in Langbroek, dan is het voor u dus vanaf nu mogelijk om gebruik te maken van de Belbus als het rittenschema van de Belbus dit toelaat. U kunt met de Belbus naar Driebergen, Doorn en Maarn vervoerd worden. De chauffeurs en bijrijders op de bus doen dit allemaal op vrijwillige basis en zijn erg enthousiast.   
Voor reservering van een rit kunt u op werkdagen terecht bij de planner van de Belbus. Ook dit zijn vrijwilligers die van 8.30-11.30 uur aanwezig zijn om uw rit in te plannen.
Voor algemene informatie kunt u contact opnemen met Annelies Barendregt, coördinator van het Belbusproject op 0343 523003, 06 25123792 of  a.barendregt@welnuh.nl

Kombinatie neemt afscheid van Van Ginkel

20140210 ZEIST  Met een symposium heeft woningbouwvereniging de Kombinatie afscheid genomen van Dick van Ginkel, voorzitter Raad van Toezicht. Het symposium had de titel: ‘de aanspreekbare commissaris.’

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Verkiezingskoorts in Zeist

20140210 ZEIST   NieuwDemocratischZeist heeft afgelopen zaterdag in aanvulling op de vaste verkiezingsborden in de gemeente haar ‘campagnemobiel’ in gebruik genomen Deze wordt ingezet in heel Zeist om kiezers bekend te maken met deze jongste lokale partij.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Celeritas weer sterker dan LHV

20140210 BUNNIK  Voor de derde keer binnen zeven weken stonden Celeritas en LHV tegenover elkaar, eind december de inhaalwedstrijd in Leusden, begin januari de bekerwedstrijd in dezelfde sporthal, nu zondag kwam LHV in Bunnik op bezoek.

Lees verder op Slotrstadnieuws.nl
het nieuws van 11 februari 2014
17e jaargang nummer 5028
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Rhenen is woest: ‘Buren is onzorgvuldig’

20140211 RHENEN  Alles moet in Buren wijken voor het plan Middelwaard-West bij Lienden. Dat zegt wethouder Henk van den Berg van de gemeente Rhenen. Hij beschuldigt de buurgemeente van onzorgvuldigheid.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Dolfijn Zuid naar Noord. Leeg schoolgebouw voor Ontdekkingreis

20140211 DRIEBERGEn  De Driebergse basisschool Dolfijn-Zuid verhuist mogelijk tijdelijk naar Dolfijn-Noord. Basisschool Ontdekkingsreis trekt dan in het lege schoolgebouw. Dat meldde onderwijswethouder Van Oostrum gisteren aan de gemeenteraad.  Schooldirecteur ad interim Jacqueline Sweerts kan de tijdelijke integratie van de twee Dolfijnen nog niet bevestigen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Struisvogels met drempelvrees naar savanne Ouwehands

20140211 RHENEN  De jonge struisvogels van Ouwehands Dierenpark in Rhenen gaan donderdag voor het eerst een hele dag doorbrengen op de savanne bij de giraffen, zebra’s en parelhoenders.  De in november 2013 gearriveerde struisvogels hebben een lange periode van gewenning achter de rug in Ouwehands.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Open Lions Lezing: De Wederopbloei van Wijk

201240211 WIJK BIJ DUURSTEDE   Wim van Amerongen, bekend AD-journalist en boeiend spreker, geeft een lezing over zijn jongste boek ‘De Wederopbloei van Wijk’. De lezing wordt gehouden op woensdag 19 februari en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur bent u welkom bij AEGIR Marine, Molenvliet 34. Interesse? Meldt u aan via: lionswijkbijduurstede@gmail.com

Lees verder op de website van t Groentje

Klok Nicolaaskerk krijgt nieuwe verlichting

20140211 ODIJK  Sinds vorige week heeft de klok van de Sint Nicolaaskerk aan de gelijknamige straat in Odijk geen wijzers meer. Al lange tijd is de verlichting niet meer geheel werkend en sinds de jaarwisseling stond de klok een uur voor. De afgelopen week zijn de wijzers en verlichting gedemonteerd.

Lees verder op de website van t Groentje

De verdwenen molens van het Kromme Rijngebied

20140211 REGIO  Onder het motto: Nederland-Waterland-Molenland geeft Gerrit Keunen alle geïnteresseerden op donderdag 20 februari een unieke kijk in het verleden door middel van zijn onderzoek en inmiddels grote kennis van de verdwenen molens in de regio.

Lees verder op de website van t Groentje

Eigen plek veteranen

20140211 RHENEN  Met medewerking van de gemeente heeft de Veteranencommissie Rhenen een onderkomen in het centrum van de stad gevonden. Vanaf donderdag 13 februari zijn de oud-strijders elke tweede donderdag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur welkom in de Commanderij boven het museum Rondeel, Kerkstraat 1.

Lees verder op de website van de Rhenense Betuwse Courant

Candia’66 incasseert zes treffers

20140211 RHENEN/OPHEUSDEN  Het Rhenense Candia’66 incasseerde maar liefst zes tegentreffers bij koploper vv Scherpenzeel en kon daar zelf geen tegentreffer tegenover stellen. De Grebbestadploeg blijft in de staart van de vierde klasse H van het zaterdagvoetbal hangen.

Lees verder op de website vande Rhenense Betuwse Courant

Steeds minder animo voor oostelijk recreatieschap

20140211 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het einde van recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied komt steeds dichterbij. Gemeente Utrechtse Heuvelrug is namelijk de enige deelnemer die nog heil ziet in de samenwerking van elf gemeentes en de provincie.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Wandeling langs tabaksschuren

20140211 AMERONGEN   Het Tabaksteeltmuseum opent zijn jubileumjaar met een Midwinterwandeling. Op zaterdag 15 februari opent het Tabaksteeltmuseum de deuren voor het seizoen 2014. Dit jaar viert het museum zijn 30-jarig bestaan!

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Open Coffee in Leersum

20140211 LEERSUM   Op vrijdag 14 februari van 9.00 tot 11.00 uur organiseert Zakelijk Heuvelrug een Open Coffee in Eetcafé De Remise in Leersum. Open Coffee is een regelmatig gehouden, informele bijeenkomst waar eenieder elkaar kan ontmoeten, ideeën bespreken, kennis delen, brainstormen, meetings houden of samenwerken.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Heuvelrug doneert ruim 100.000 kilo kleding aan Humana

20140211 UTRECHTSE HEUVELRUG  Goededoelenorganisatie Humana bedankt de inwoners van Utrechtse Heuvelrug. Zij hebben 102.664 kilo textiel gedoneerd, die ten goede komt aan ontwikkelingsprojecten die Humana steunt.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Genieten, mét regels’

20140211 RHENEN  “Natuurbeheer en recreatie kan heel goed samengaan. Met wat begrip voor elkaar kunnen we onze prachtige bossen in en om Rhenen beheren en is het tevens mogelijk bezoekers van deze mooie omgeving met volle teugen te laten genieten.” Aan het woord is toezichthouder Ron van het Utrechts Landschap.

Lees verder op de website van de Rhenense Betuwse Courant

Rhenen start eigen Repair Café

20140211 RHENEN  Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een broek waar een gat in zit? Weggooien? Mooi niet!  Op vrijdag 28 februari organiseert een enthousiaste groep vrijwilligers in samenwerking met Alleman Welzijn het allereerste Repair Café van Rhenen.

In het gebouw van Alleman Welzijn aan de Veerweg 1 draait het op vrijdag 28 februari allemaal om repareren. Tussen 13.30 uur en 16.00 uur staan diverse reparateurs klaar die gratis hulp bieden bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, koffiezetapparaten, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed,… alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie.
Door repareren te promoten wil Repair Café Rhenen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Het Repair Café wil laten zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk.
Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te laten ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn.

Na de opening op 28 februari wordt er iedere vierde vrijdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur een Repair Café georganiseerd in Rhenen. Voor meer informatie zie http://repaircafe.nl/locaties/repair-cafe-rhenen/ of www.facebook.com/repaircaferhenen.nl


Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Rhenen.

StemWijzer Utrechtse Heuvelrug online

20140211 DOORN  Donderdag 13 februari wordt om 19.00 uur in de raadzaal van het Cultuurhuis in Doorn de StemWijzer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in gebruik genomen. Dit gebeurt door burgemeester Frits Naafs samen met  de lijsttrekkers van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen.

Woensdag 19 maart kiezen de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hun nieuwe gemeenteraad. Acht partijen strijden om de stemmen. De StemWijzer helpt kiezers om de standpunten van de politieke partijen goed te leren kennen. De StemWijzer bevat 30 stellingen die kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de bezoeker te zien met welke partij hij of zij de meeste overeenkomsten heeft.

StemWijzer is een product van ProDemos. ‘ProDemos  – Huis voor democratie en rechtsstaat’ informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stimuleert hen om hierin een actieve rol te spelen. Om zoveel mogelijk mensen bij de politiek te betrekken, werkt ProDemos op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. Voor 48 deelnemende gemeenten is een StemWijzer op maat gemaakt, met de belangrijkste verkiezingsthema’s in die gemeente.

De gemeentelijke StemWijzer kan ook worden ingevuld via de gratis StemWijzer app voor Google en Apple. De app kan al worden gedownload. De gemeentelijke StemWijzers komen, zodra ze beschikbaar zijn, via een update in de app online. Daarnaast is er ook een Facebook-app, waarmee de StemWijzer direct op Facebook is in te vullen. Deze is te vinden op www.facebook.com/stemwijzer.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft vier jaar geleden ook een stemhulp aangeboden op de website.
Daar is toen door meer dan 10.000 bezoekers gebruik van gemaakt.

Groote Maat ‘grotendeels agrarisch’

20140211 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het overgrote deel van de gronden van De Groote Maat blijft agrarisch, een deel krijgt de bestemming ‘‘natuur’’. Dat vertelde provinciaal bestuurder Bart Krol aan wethouder Peek.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Jongerenwerkplaats naar nieuwe locatie in Rhenen

20140211 RHENEN   De jongerenwerkplaats in Rhenen van Stichting Ondernemers voor Jongeren is verhuisd naar de Eikenlaan. De werkplaats deelt het onderkomen in de voormalige bioscoop met de Stichting Rhenen Onder Dak.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Krokusactie leerplicht – ‘School loves you’

20140211 REGIO  Vrijdag 14 februari begint op veel scholen de Krokusvakantie.  Scholen en leerplichtambtenaren werken op die dag nauw samen om luxe verzuim te voorkomen. Het is vrijdag Valentijnsdag. Deze speciale dag inspireert de leerplichtambtenaren tot het thema  `School loves you’.

Immers, ook op de laatste dag voor de vakantie zijn de meesters en juffen blij met een volle klas. Ook op die dag valt er wat te leren,  het is vaak een extra leuke dag, maar schoolbezoek is ook een wettelijke verplichting. De scholen verzamelen ’s ochtends direct alle twijfelachtige ziekmeldingen en afmeldingen en geven deze door aan de Leerplichtambtenaren. Als blijkt dat er sprake is van ongeoorloofd schoolverzuim, volgt een maatregel.

In de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede besteden de leerplichtambtenaren op 14 februari aandacht aan (het voorkomen van) luxe verzuim.

Find your voice bij Welnúh

20140211 DRIEBERGEN  Mirella Reiche is al jaren zangdocente in Utrecht en zal ook een cursus zang- en stemtechniek gaan geven bij Welnúh. Deze cursus begint op maandag 17 februari van 20.30-21.45 uur in gebouw `De Vijver’, Vijverlaan 10 in Driebergen. Er zijn 7 lessen. Kosten € 85,-. 


Het belangrijkste van de cursus is dat de deelnemers dúrven zingen!  En dan wordt gekeken hoe dat geluid kan worden verheven tot de kunst van het zingen. Tijdens de cursus wordt groepsgewijs aan de eigen stem gewerkt en wordt gekeken naar de lichaamshouding en ademhaling. Ook wordt gewerkt aan zangtechniek. Omdat ‘Find your voice’ voor de meeste mensen een eerste kennismaking is met hun zangstem en met zangles worden de liederen vrij algemeen gehouden qua stijl en hoeft er nog niet solo te worden gezongen. Er zal een klassiek lied, een popsong en een musicallied worden gezongen. En canons om alvast te wennen aan meerstemmigheid.
Voor meer informatie en aanmelden hiervoor kunt u bellen naar 0343 523011 (tussen 9.00 en 12.00 uur) of via de website www.welnuh.nl
het nieuws van 12 februari 2014
17e jaargang nummer 5029
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Winter op Fort bij Rijnauwen

20140212 BUNNIK  Staatsbosbeheer nodigt je uit om op zondag 16 februari de parel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontdekken in winterse sfeer.  Fort bij Rijnauwen heeft na de Tweede Wereldoorlog zijn functie als verdedigingswerk verloren en de manschappen hebben plaats gemaakt voor bijzondere planten en dieren.

Lees verder

Doornse gat krijgt theehuis en theaterkuil

20140212 DOORN  Een jury heeft een exploitant gekozen die het Doornse Gat moet behoeden voor sluiting. Het Gat krijgt van haar een theehuis, inclusief theaterkuil en belevingsbos. Dat meldt wethouder Verhoef, die verder nog niet erg veel wil loslaten over de keuze voor de onderneemster. ‘Omdat die keus zich nog in de boezem van het recreatieschap bevindt.

Lees verder

Voortgang Houten-A12 verbindingsweg

20140212 BUNNIK  Het toekomstig wegtracé van de N421, de verbindindsweg Houten-A12, is buiten al zichtbaar. De werkzaamheden vorderen dan ook gestaag. Het wegprofiel en een deel van de watergangen zijn reeds ontgraven. De bouw van de bruggen over de Rietsloot en de onderdoorgang Parallelweg vordert gestaag.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

OM eist 3 jaar cel na tankstationdrama Bunnik

20140212 BUNNIK  Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen de man die in 2011 een explosie veroorzaakte bij tankstation De Forten in Bunnik. Ook eiste de officier in de rechtbank van Utrecht vijf jaar rijontzegging voor Hendrik van V.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Burgerinitiatief De Woerd? Helemaal niet!

20140212 DRIEBERGEN  Buurtbewoner Ron van Bezooijen kan er niet over uit: “Een burgerinitiatief? Niet breed gedragen door de omwonenden, hoor!”. Medebuurt bewoner Berend Hulshof en hij willen, dat de gemeente het voorstel over de nieuwe plannen rond landgoed De Woerd op een later tijdstip dan 27 februari in de gemeenteraad bepreekt.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

D66: De mooiste gemeente van ‘t land

20140212 UTRECHTSE HEUVELRUG  Hugo Prakke (43) uit Leersum is de lijsttrekker van D66. ‘Het mooie van D66 vind ik dat we met een positieve blik naar de toekomst kijken. We streven naar een duurzame samenleving en vertrouwen daarbij op de eigen kracht van mensen

Lees verder op de website De Nieuwsbode Heuvelrug

Kunstgrasveld voor hockey komt dichterbij

20140212 BUNNIK  Sporthuis Bunnik gaat hoogstwaarschijnlijk zorg dragen voor een deel van de garantstelling van het kunstgrasveld waarop Hockeyclub Kromme Rijn haar wedstrijden kan gaan spelen. Daarmee is één van de belangrijkste randvoorwaarden voor de aanleg verwezenlijkt. Een echt hockeykunstgrasveld komt daardoor steeds dichterbij.

Lees verder op de website van t Groentje

GroenLinks: ‘Kap met kappen’

20140212 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het college moet zich beter aan zijn eigen bomenbeleidsplan houden, dat is de opvatting van GroenLinks. Met lede ogen hebben veel inwoners de laatste jaren moeten toezien hoe veel bomen sneuvelden, volgens GroenLinks vaak onnodig.

Lees verder op ditiswijk.nl

Drie Koningsportretten die door gaan zijn bekend

20140212 ZEIST  Op zaterdag 15 februari worden de drie finalisten van het Koningsportret bekend gemaakt. De drie portretten waar het meest op getemd is, door publiek, gaan door. Van de drie komt er één te hangen in de nieuwe raadzaal van het gemeentehuis.
 
De drie winnende portretten worden bekend gemaakt door Zeister cartoonist Dolph Paulsen. Van de finalisten wordt de uiteindelijke winnaar gekozen door de gemeenteraad en de Adviescommissie Beeldende Kunst van Zeist. De stemming vindt plaats in de week van 24 februari. Tijdens de raadsvergadering van 4 maart maakt burgemeester Koos Janssen bekend welk Koningsportret gekozen is.
 
Het nieuwe Koningsportret
Het portret van de winnaar zal door de gemeente worden aangekocht voor vijf duizend euro. Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 27 maart, wordt ook het koningsportret geïnstalleerd in de nieuwe raadzaal.
 
Aanleiding
Begin 2014 werd de nieuwe raadzaal in het gemeentehuis van Zeist in gebruik genomen. Op initiatief van de gemeenteraad van Zeist is er door de gemeente een wedstrijd georganiseerd voor een beeltenis van de Koning. Lokale kunstenaars konden zich inschrijven, waarbij het winnende werk een plek krijgt in de nieuwe raadzaal.

Abseilen vanaf het Carillon tijdens openingsweek Zeist!

20140212 ZEIST  Tijdens de openingsweek van het vernieuwde gemeentehuis is het mogelijk om op zaterdag 15 februari vanaf de toren van het oude raadhuis af te dalen. Eerst wordt de toren, waar ook het carillon zit, beklommen. Hierna worden bezoekers door gecertificeerde instructeurs Scoutinggroep “De Bison” geholpen naar beneden af te dalen met behulp van touwen.
 
Inschrijving
Gecertificeerde instructeurs van de scoutinggroep verzorgen de activiteit tussen 10 en 16.00 uur. Iedereen die wil abseilen kan zich op zaterdag 15 februari inschrijven in de publiekshal van het vernieuwde gemeentehuis. Kinderen vanaf 7 jaar mogen met toestemming van één van de ouders deelnemen.
 
Hoe gaat het in zijn werk?
Onderaan de toren worden de inschrijfformulieren ingenomen en krijgen deelnemers hun klimgordel om. Hierna gaat men in groepjes van 4, via de trap, omhoog naar de top van de toren. Bovenaan gekomen worden de klimgordels gecontroleerd door gecertificeerde instructeurs en worden de deelnemers gezekerd. Nu kan het abseilen beginnen! Kinderen worden met hulp van de instructeurs langzaam afgedaald, terwijl ouderen het abseilen zelf in de hand hebben. Onderaan de toren worden de deelnemers weer uit hun klimgordel geholpen en krijgen ze een certificaat mee voor de geleverde prestatie.
 
Foto
Ter hoogte van het balkon van de werkkamer van de burgemeester wordt van iedere deelnemer een foto gemaakt. De foto’s kunnen vanaf zondag 16 februari gratis worden toegestuurd.
 
Openingsweek gemeentehuis
Van 10 tot en met 15 februari biedt het vernieuwde gemeentehuis een podium voor inwoners, organisaties, ambtenaren en bestuurders, om hun talenten te tonen. Het programma bestaat uit meer dan 100 gratis activiteiten te bekijken op www.openingsweekzeist.nl Iedereen kan zich aanmelden voor de activiteiten van zijn of haar keuze.

Besluit over Eikenpad nadert finale

20140212 BUNNIK   Eindelijk is het dan zo ver dat het onderwerp Fiets File Vrij, wat een snelfietsverbinding door de kern Bunnik inhoudt, op de agenda van de gemeenteraad staat. Het college stelt voor dit fietspad via het Eikenpadplantsoen te laten lopen. Morgenavond wordt het onderwerp in het Open Huis behandeld.

Lees verder op de website van t Groentje

Actie tegen uitzetten Odijkse jongen van acht

20140212 ODIJK   Al zolang hij leeft, woont hij in Nederland, maar Shenjun (8) moet toch het land verlaten. Hij is vorig jaar afgewezen voor het kinderpardon. Vorige week werd bekend dat de eveneens achtjarige Dennis uit Utrecht mag blijven, bij wijze van uitzondering. Twee ‘nichtjes’ van Shenjun, Saïra (16) en Soraya (18) voeren daarom nu actie.

Lees verder op de website van t Groentje

Echtpaar Oostrom 50 jaar getrouwd


20140212 ODIJK/LANGBROEK ‘ Ton en Ton Oostrom-van Zuilekom zijn op 6 februari 1964 voor de wet getrouwd en vierden donderdag hun 50-jarig huwelijk. Het werd een dag met een heel dubbel gevoel. Een dag waarop het 50-jarig huwelijk werd gevierd, maar ook de dag dat Ton Oostrom afscheid nam.

Lees verder op de website van t Groentje

Doe mee aan NLdoet op een Klompenpad

20140212 REGIO  Op 21 en 22 maart is de grootste vrijwilligersactie van ons land: NLdoet, een initiatief van het Oranje Fonds. Landschap Erfgoed Utrecht organiseert verschillende klussen op Klompenpaden. Doet u mee?

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Geheugen van Zeist krijgt startpremie

20140212 ZEIST  Naar aanleiding van een workshop ‘conceptontwikkeling erfgoedgames’ die uRule in november 2013 organiseerde heeft het Geheugen van Zeist ism gamebedrijf QLVR en Fort bij Vechten een gameconcept bedacht en ingediend. En met succes want het concept is beloond met een van de drie startpremies van €10.000.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Fluitman: Zeist verdient actie!

20140212 ZEIST  Lijsttrekker voor het CDA is Marcel Fluitman. Vanaf 2007 zit Fluitman in de gemeenteraad. Sinds januari 2013 is hij fractievoorzitter. Fluitman (54 jaar) is een geboren en getogen Zeistenaar. Opgegroeid en wonend in het centrum van Zeist.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

‘En elke dag kost geld…’

20140212 ZEIST   Nog geen drie weken had hij zijn Chinese restaurant Rose Garden in De Clomp geopend, of hij moest alweer sluiten. De explosie van 27 januari heeft grote gevolgen voor ondernemers als Bai Su. Hij vreest het ergste.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Half miljoen voor Huis Doorn

20140212 DOORN  Huis Doorn zat een tijdje in de hoek waar klappen vallen, maar kon gisteren toch een meevaller inboeken. Het museum krijgt €450.000 van de bankgiroloterij.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
het nieuws van 13 februari 2014
17e jaargang nummer 5030
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Aalt Dijkhuizen uit Wijk bij Duurstede ontvangt hoge onderscheiding

20140213 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op donderdag 13 februari neemt dr. Aalt Dijkhuizen uit Wijk bij Duurstede, na 12 jaar,  afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer dr. A.A. Dijkhuizen te benoemen tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Mede namens minister Kamp van Economische Zaken, zal de Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland, de heer Clemens Cornielje, deze bijzondere boodschap overbrengen en de bijhorende versierselen uitreiken. Burgemeester Tjapko Poppens is aanwezig namens de gemeente Wijk bij Duurstede.

Commandeur in de Orde van Oranje Nassau
De heer Dijkhuizen krijgt de versierselen uitgereikt, omdat hij vanaf 2002 onafgebroken en op intensieve wijze als voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de wereldwijde stimulering van innovaties voor een hoogwaardige en veilige voedselproductie. Daarnaast heeft hij krachtig vorm gegeven aan de ontwikkeling van Wageningen UR tot een moderne en internationale kennisorganisatie met open verbindingen met de samenleving en met aandacht voor innovatie op het terrein van ‘agrofood’ en duurzaamheid.
In het verlengde van zijn hoofdfunctie heeft hij zich initiërend en bestuurlijk ingezet op nationaal en internationaal terrein, voor onder andere Food Valley, de Gouverneur van Fuijan Provincie in China en The Sustainability Consortium (TSC). In dit internationale duurzaamheidsconsortium werken diverse partijen samen om duurzame producten te ontwikkelen.
De optelsom van zijn verdiensten, al dan niet uit hoofde van zijn functie, hebben voor de samenleving een bijzondere waarde en dragen bij aan de kwaliteit van (samen)leven wereldwijd. Om zijn persoonlijke, bijzondere inzet wordt hij wereldwijd gewaardeerd.

Najaarsnota schetst somber beeld werkgelegenheid

20140213 UTRECHTSE HEUVELRUG  De Regionale Dienst Werk en Inkomen constateert in haar Najaarsnota 2013 een pittige stijging van de werkloosheid in de regio Kromme Rijn-Heuvelrug van 3,9% in augustus 2012 naar 5,7% in augustus 2013.

Lees verder

Wenkbrauwen rond toch niet zo duur gemeentekantoor

20140213 UTRECHTSE HEUVELRUG  Gistermiddag verraste de gemeente met een juichend persbericht over de lage kosten voor het omstreden gemeentekantoor.  Critici halen de wenkbrauwen op.  Volgens het persbericht zou het gemeentekantoor een flink stuk goedkoper zijn dan eerder berekend.

Lees verder

Open brief: Vergrijs de koopzondagendiscussie

20140213 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vanavond vergadert de gemeenteraad over de koopzondag. Om tegemoet te komen aan de patstelling rond de koopzondag moet de middenstand zelf met een alternatief komen, betoogt kandidaat-raadslid Gerard Weck in een open brief.

Lees verder

Zittende winkeliers waarschuwen nog 1x

20140213 WIJK BIJ DUURSTEDE  Opnieuw waren de Wijkse winkeliers in groten getale naar het gemeentehuis gekomen. De publieke tribune zat nagenoeg vol toen de raad op 11 februari in een voorbespreking zich boog over de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan voor het gebied Rijnvallei aan de Langbroekerweg.

Lees verder

Groot overschot budget WMO verrast Rhenen

20140213 RHENEN  De gemeente Rhenen heeft afgelopen jaar voor in totaal 280.000 euro minder uitgegeven aan 3 wmo-voorzieningen. Het gaat om de Regiotaxi, huishoudelijke ondersteuning en scootmobielen.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Dalto vijfde na verlies bij PKC

20140213 DRIEBERGEN  Dalto/BNApp heeft in de race om een plaats in de play-offs van het zaalkorfbal averij opgelopen. De geel-zwarten uit Driebergen verloren woensdag met 31-25 van PKC.

Lees verder op de website van RTV Utrechthet nieuws van 14 februari 2014
17e jaargang nummer 5031
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Kosterman is actief in vele rollen

20140214 WIJK BIJ DUURSTEDE   Even voorstellen…. Wil Kosterman, de enige vrouwelijke lijsttrekker!! In de Wijkse binnenstad ben ik geboren en opgegroeid. Op de stevige Wijkse klei, in het gezellige gezin van Kees en Corry Kosterman-Ponsioen, tussen vijf zussen en een broer.

Lees verder

Nieuwe expositie bij Kampwegkerk

20140214 DOORN  Op vrijdag 21 februari aanstaande start voor de laatste maal bij galerie Kampwegkerk een nieuwe expositie. De galerie is gevestigd in het hoofdgebouw van welzijnsorganisatie Welnuh aan de kampweg 20-22.

Lees verder

Winter in het woud

20140214 RHENEN  Gaat een echte winter dit jaar aan onze neus voorbij? Is er al een klein beetje lente te bespeuren? Maar gelukkig de gratis winterwandeling van Utrechts Landschap door het Grebbebos vindt wel degelijk plaats. De gids wijst u op allerlei wat nooit eerder opviel.

Op woensdagmiddag 26 februari om 14.00 uur hoopt onze gids u te zien op de parkeerplaats naast het ereveld op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV Rhenen voor een excursie van circa 1½ uur.
Reserveren is overbodig, geen kosten.

Voor meer activiteiten van Utrechts Landschap zie: www.utrechtslandschap.nl

Jongen (5) gewond na val door gladheid in Rhenen

20140214 RHENEN  Een jongen van 5 jaar is vrijdagmorgen even voor 08.30 uur gewond geraakt toen hij hard ten val kwam op de Bergweg in Rhenen. De jongen zat volgens de politie achterop de fiets bij zijn moeder. Waarschijnlijk door onverwachte gladheid gingen ze onderuit.

Lees verder

Nominaties bekend voor prijs Zeister Ondernemer van het Jaar

20140214 ZEIST  De genomineerden voor de prijs van Zeister Ondernemer van het Jaar zijn bekend. De prijs wordt op 10 maart uitgereikt in Hotel Theater Figi, de presentatie is in handen van Ruben Nicolai.
 
Het business event voor Zeister Ondernemer van het Jaar vindt 10 maart a.s. plaats in Hotel Theater Figi. Tijdens het officiële programma, dat om 20.00 uur begint, worden de winnaars bekend gemaakt in de drie verschillende categorieën. Daarna is er rond 21.30 uur de gelegenheid om te netwerken en het leggen van zakelijke contacten.
 
De genomineerden zijn:
 
Jonge Onderneming van het Jaar:
Kinderopvang de Geheime Tuin – Mirthe Madelief van Zundert
Precipio Mediagroep – Yuri van Lonkhuijsen en Daniël Dekker
CHARM Luxury – Erika Harm
 
Detailhandel en Horeca:
De Groene Winkel – Rudi Gerding en Astrid Weidmann
Erica Recreatie – Eric van Trigt
Bakker Albert – Albert en Wilma de Jong
 
MKB, Industrie en Dienstverlening:
Manutan (voorheen Overtoom) – Ghislaine Duymelings
Zoover en weeronline.nl – Stephan Bosman en Bas Rasker
Kwekerij Abbing Zeist – Harco Bolhuis
 
Duurzaamheid
De gemeente Zeist reikt die avond nog een speciale award uit met als thema Duurzaamheid. Deze prijs gaat naar een van de negen genomineerden. Aan de hand van de door de gemeente opgestelde criteria zal de jurycommissie de uiteindelijke winnaar voor deze prijs aanwijzen.
 
In de spotlight
Jacqueline Verbeek-Nijhof, wethouder Economische Ontwikkeling: “Er zijn hier in de gemeente Zeist tal van bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van sociale betrokkenheid, innovatie en het bijdragen aan een duurzame samenleving. Zij doen het uitstekend. Deze ondernemers willen we graag in de spotlight zetten door het organiseren van de prijs Zeist Ondernemer van het Jaar!”
 
Kaarten bestellen
Kaarten voor het bijwonen van dit event kunnen besteld worden via de website van de organisatie: www.businesseventzeist.nl. Het business event Zeister Ondernemer van het Jaar wordt ondersteund door Zakelijk Zeist, Zeist Onderneemt, het MVO Platform, de Stichting Centrummanagement, ABN Amro en de gemeente Zeist.

Komst bedrijventerrein Maarsbergen-Oost onzeker

20140214 MAARSBERGEN   In de Heuvelrugpolitiek is nog steeds weinig enthousiasme te bespeuren voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein en de bouw van een beperkt aantal woningen in Maarsbergen-Oost.

Lees verder

‘Twee jaar hondenbelasting binnenkort op de mat’

20140214 UTRECHTSE HEUVELRUG  Binnenkort valt bij de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug de aanslag van de gemeentelijke belastingen 2014 in de bus. Hieronder valt ook de hondenbelasting.

Lees verder
het nieuws van 15 februari 2014
17e jaargang nummer 5032
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Dalto wint en houdt play-offs in zicht

20140215 DRIEBERGEN  In de Korfballeague houdt Dalto/BNApp de play-offs in zicht. De Driebergse formatie won zaterdagavond ruim van hekkensluiter Nic. In de eigen sporthal Hoenderdaal won Dalto met 30-23.

Lees verder

GroenLinks/PvdA-actie ‘Bij u in de buurt’, nu in Maarn

20140215 MAARN  Al een aantal jaar gaan fractieleden en actieve partijgenoten van GroenLinks en PvdA maandelijks ergens in de gemeente Utrechtse Heuvelrug huis-aan-huis aan de deur om inwoners te vragen wat hen goed bevalt in hun buurt.

Lees verder

DEV nipt langs VRC

20140215 DOORN   In een wedstrjd waarin vanwege de harde wind goed voetbal nauwelijks mogelijk was, bleef DEV in de uitwedstrjd tegen VRC uit en in Veenendaal aan de goede kant van de streep. De ploeg van trainer Michel van Aken won met 0-1.

Lees verder

SVL laat punten liggen

20140215 LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL liet in de thuiswedstrijd tegen Almkerk dure punten liggen. Het 2-2 gelijke spel was dan ook een streep door de rekening van trainer Jan Gaasbeek: ,,We hebben met name in de tweede helft te weinig inzet getoond.

Lees verder

FC Driebergen laat zich aftroeven

20140215 DRIEBERGEN  Tegen DHSC uit en in Utrecht leed zaterdag derdeklasser FC Driebergen een afgetekende 3-1 nederlaag. De ploeg van trainer Bert van den Brom liet zich met name in de tweede helft te veel intimideren door de fysiek op het randje spelende Utrechtse formatie.

Lees verder

VVA’71 en Sportlust’46 in evenwicht.

20140215 ACHTERBERG  De regioderby in de hoofdklasse tussen het Achterbergse VVA’71 en Sportlust’46 uit Woerden is geëindigd in een doelpuntloos gelijkspel. In het tweede bedrijf kreeg VVA’71 een strafschop toegekend, maar Marc Harlaux zag de penalty gekeerd worden door Sportlst’46-doelman Aaron Balk.

Lees verder

Zonnebloem bezoekt Van Goghmuseum

20140215 LEERSUM  De Zonnebloem afdeling Leersum heeft afgelopen maandag een bezoek gebracht aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. 45 gasten en vrijwilligers namen deel aan de maandelijkse activiteit van de afdeling.

Lees verder

Beatrice van der Poel en donkere liefde

20140215 AUSTERLITZ Op vrijdag 28 februari zingt Beatrice van der Poel over de genezende en donkerste kanten van de liefde. Hiervoor is samengewerkt met o.a. de dichter Rawie. F.Starik en maakte Beatrice bewerkingen van songs van Nick Cave, Kris Kristofferson en een ode aan Etta James’ At Last.Na een samenwerking met Maarten van Roozendaal en Bob Fosko koos Beatrice na jaren in Engelstalige bands te hebben gespeeld voor haar moerstaal. Ze bracht het album ‘Langzaam Los’ uit waarop ook een duet met Van Roozendaal staat. Het album zorgde voor lovende kritieken, televisie en radio optredens. Een tweede album ‘Hard en Hoofd’ volgde waarop ook een samenwerking met Paul de Munnik.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
28 februari, 20:15 uur 
Beatrice van der Poel – Heeldhuids 
entree € 12,50 | reductieprijs € 10,00 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Voor derde jaar op rij ‘Fairtradegemeente’

20140215 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug mag zich voor het derde jaar op rij ‘Fairtradegemeente’ noemen. Jaarlijks beoordeelt een landelijke jury of een gemeente nog voldoet aan de criteria om zich nog Fairtradegemeente te mogen noemen. Met lovende kritieken van de jury prolongeert de gemeente Utrechtse Heuvelrug de titel.

Zo staat in het juryrapport: “Fairtrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft zich het afgelopen jaar bewezen als een overtuigende Fairtrade Gemeente. Met veel enthousiasme werkt een grote groep bevlogen mensen aan meer eerlijke handel. Met resultaat. Utrechtse Heuvelrug is koploper op het gebied van maatschappelijke organisaties die kiezen voor fairtrade producten. Ook op het gebied van horeca levert de werkgroep indrukwekkende resultaten. De overtuigingskracht reikt zelfs buiten de eigen gemeente.”
Burgemeester Frits Naafs reageert enthousiast: ,,Ik ben heel trots dat we voor de derde keer op rij deze titel hebben behaald. De werkgroep heeft zich vorig jaar weer geweldig ingezet om meer deelnemende organisaties en bedrijven  te werven en activiteiten te organiseren. We willen graag een voorbeeld zijn voor andere gemeenten in de provincie en hen stimuleren om ook de titel te behalen. Als er genoeg gemeenten meedoen, wordt ook de provincie Utrecht ‘Fairtradeprovincie’. Zo werken we samen aan een eerlijkere wereld.”
De Fairtradewerkgroep in de gemeente organiseerde afgelopen jaar o.a. een modeshow, een lezing en andere activiteiten om Fairtrade in de gemeente te promoten. Ondernemers en organisatie kunnen zich nog steeds aansluiten als Fairtrade-organisatie.

Regionale voorleeswedstrijd 2014 in Leersum

201240215 LEERSUM  Op woensdag 26 februari én woensdag 5 maart a.s. vinden de regionale voorrondes van de Voorleeswedstrijd van de regio Zuid-Oost Utrecht plaats. Zesentwintig kandidaten uit de groepen 7 en 8  van basisscholen uit deze regio gaan voor de eer om een jaar lang de titel Voorleeskampioen van 2014 te dragen.

Tijdens deze gezellige, maar ook spannende strijd lezen de deelnemers een fragment voor uit hun favoriete boek. 
Woensdag 26 februari is de eerste voorronde in SCC De Binder in Leersum. Voorronde 2 én kwartfinale van woensdag 5 maart vindt plaats in de Cultuurfabriek in Veenendaal.
De Bibliotheek Z-O-U-T organiseert op woensdagmiddag 26 februari de eerste voorronde voor 16 schoolkampioenen van de basisscholen uit de Utrechtse Heuvelrug (9) en Wijk bij Duurstede (7). De voorleeswedstrijd vindt plaats in SCC De Binder in Leersum en start om 14.30u.

De jury bestaat deze middag uit:
Janneke Schotveld, schrijfster
Frank Brouwer, coördinator steunpunt vrijwilligers wijk bij Duurstede
Berry van Kruistum, boekhandelaar The Read Shop Doorn
Tijdens de pauze en na afloop verzorgen DJ Ahmed en DJ Neil de muziek. Na afloop worden kinderen uitgenodigd om achter de draaitafel te komen kijken hoe dat draaien gaat.

De winnaar van deze middag gaat door naar de kwartfinale op woensdag 5 maart in Veenendaal om te strijden met de winnaar van voorronde 2. De winnaar mag zich ‘regionaal voorleeskampioen’ noemen en  gaat door naar de provinciale finale die op dinsdag 1 april gehouden wordt in Theater De Kom in Nieuwegein. De hieruit voortvloeiende provinciale voorleeskampioen van Utrecht zal onze provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op woensdag 21 mei in Utrecht.
Nationale Voorleeskampioen 2014
“De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de eenentwintigste keer georganiseerd en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Dat lezen belangrijk en ook heel erg leuk is voor kinderen, blijkt dit jaar wel uit het feit dat weer vele scholen enthousiast hebben meegedaan aan de voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd. Dit jaar zijn er bijna 3.500 schoolkampioenen aangemeld voor de vervolgrondes.

Jacques Vriens is weer de favoriete schrijver
Opvallend is dat de grote meerderheid van de schoolkampioenen meisjes zijn, maar liefst 2627 kampioenen (76%), terwijl maar 850 scholen (24%) een jongen als kampioen afvaardigt. Jacques Vriens is, net als voorgaande jaren, de meest voorgelezen schrijver: 287 schoolkampioenen lazen uit zijn werk voor. Carry Slee (255) en Francine Oomen (214) volgen daarna als populaire schrijvers. Het boek Achtste-groepers huilen niet (Jacques Vriens) was het meest populair onder de schoolkampioenen (80 keer voorgelezen), gevolgd door Spijt!  (Carry Slee, 68 keer) en Dagboek van een muts (Rachel Renee Russell, 55 keer).

Bouwplan Dorpskerk kan doorgaan

20140215 BUNNIK   De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan de bouw van een bijgebouw naast de dorpskerk aan het Kerkpad. De uitbreiding van de kerk is noodzakelijk, zegt de Protestantse Gemeente Bunnik, omdat zijn andere kerk aan de Gaarde wordt opgeheven.

Lees verder

Kasteel Cammingha officiële trouwlocatie

20140215 BUNNIK  De gemeente Bunnik heeft een nieuwe officiële trouwlocatie; Kasteel Cammingha. Vanaf heden mogen bruidsparen het ja-woord geven in het bijzondere kasteel aan de Kromme Rijn in Bunnik.

Lees verder

Hans de Jong concierge van het jaar

20140215 DRIEBERGEN  Tot vrijdagochtend 11 uur moesten de kinderen op de Valkenheuvel geheim houden dat Hans de Jong werd uitgeroepen tot conciërge van het jaar van de Utrechtse Heuvelrug. D66 organiseert ieder jaar de verkiezing van de conciërge van het jaar.

De kinderen en het team hadden van alles opgestuurd aan de gemeente om aan te geven dat Hans de Jong de beste conciërge van de Utrechtse Heuvelrug is. En dat vond de jury ook!

Met een smoesje had het team gezorgd dat Hans vrijdag op school was. Om 11 uur zijn de kinderen muisstil in de speelzaal gaan zitten. Daar werd Hans de Jong verrast met deze eretitel. Wethouder Elisabeth van Oostrum, fractievoorzitter Huub Prakke van D66, bestuurder Marleen Remmers van het Sticht, Ingrid Roelofs, directeur en Marike Verstegen, leerkracht hebben Hans allemaal toegesproken. Maar het mooiste waren natuurlijk de bijdragen van de kinderen. Zij hebben gezongen, gerapt, gedichten voorgedragen en ze hadden een mooie yell gemaakt. Het was een feestelijke bijeenkomst waarbij meester Hans stralend in het middelpunt stond.
het nieuws van 16 februari 2014
17e jaargang nummer 5033
foto’s op flickr

foto’s op 500px

GroenLinks/PvdA: zorgen over Zanderij/Maarnse Berg

20140216 MAARN  Zaterdag 15 februari trok GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug er op uit om de situatie rond de Zanderij en de Maarnse Berg in ogenschouw te nemen. Er zijn zorgen om drie kwesties:
• de ontoegankelijkheid van een openbaar recreatieterrein (de oude zandafgraving, nu de Zanderij genoemd) voor mensen met een fysieke beperking
• het beheer van de Zanderij en de dreiging dat het gebied van doelstelling verandert: van extensieve naar intensieve recreatie
• de onduidelijkheid over een eventuele omleiding (dus verlenging) van het fietspad Maarn-Driebergen.

Ontoegankelijkheid
GroenLinks/PvdA vindt het van de zotte dat een openbaar natuurterrein niet toegankelijk is voor mensen met een fysieke beperking. Er zijn drie toegangen. Twee daarvan zijn niet te nemen voor mensen die slecht ter been zijn: de hoge, steile trap van 180 treden en de ouderwetse zandtrap dichter bij de bebouwing van de Bergweg. Achter de derde toegang op het laagste punt lokt een rolstoelvriendelijk pad, maar deze toegang is afgesloten en gaat alleen open voor groepen bezoekers die onder begeleiding het Zandsteneneiland bezoeken. De gemeente heeft een intentieverklaring getekend om er voor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. En nu, bij een net nieuw opgeleverd recreatiegebied, wordt een grote groep inwoners en recreanten buitengesloten. GroenLinks/PvdA vindt dit onacceptabel.

Beheer Zanderij
Nu het recreatieschap dreigt te verdwijnen zijn er ook zorgen over het beheer van De Zanderij. Een deel is afgesloten en bestemd voor natuurontwikkeling. Een ander deel is bestemd voor extensieve recreatie (wandelaars, geen mountainbikers en dagrecreatie). Het gebied moet wel beheerd worden. Wie gaat dat doen? Zonder beheer dreigt verloedering en is het wachten op een ‘spontane’ overgang van extensieve naar intensieve recreatie..

Fietspad
De samenwerkende partijen zijn blij dat zich de al meer dan tien jaar voortslepende kwestie over het recreatiepark De Maarnse Berg tot een oplossing komt. Dat gebeurt door uitbreiding aan de ene kant en inperking/ natuurbescherming aan de andere kant. Maar er is nog onduidelijkheid over wat dit betekent voor het fietsverkeer tussen Driebergen en Maarn . Door de aanleg van het ecoduct moest het fietspad al eerder verlegd en verlengd worden. GroenLinks/PvdA vindt het stimuleren van fietsverkeer tussen de dorpen belangrijk en vindt dat er aandacht moet zijn voor een oplossing zonder verdere verlenging van de fietsroute.

VVD bezoekt woningbouwvereniging Amerongen

20140216 AMERONGEN  Op vrijdag 14 februari is een delegatie van vijf kandidaat raadsleden op bezoek geweest bij woningbouwvereniging Amerongen. Zij spraken op het mooie kantoor van de woningbouwvereniging aan de Industrieweg met Jaap Broekhuizen, Ilona Drenth en Nick Moesman over verschillende projecten waaronder natuurlijk Allemanswaard.

Daarnaast hebben zij intensief gesproken over waar deze woningbouwvereniging voor wil staan. Woningbouwvereniging Amerongen(WBV) bestaat sinds 1918 en heeft woningen in Amerongen, Maarn, Overberg, Elst en straks ook in Leersum. Zij vindt het zeer belangrijk dat vanuit hun missie en visie mensen met beperkte middelen goede en betaalbare huisvesting hebben. Naast het aanbieden van verhuurbare woningen, waarin zij flink investeert, is het samenwerken met partners zoals de gemeente erg belangrijk om haar kernactiviteiten vanuit een brede maatschappelijke oriëntatie uit te voeren. Een andere belangrijke activiteit is projectontwikkeling en nieuwbouw. Allemanswaard is natuurlijk een mooi voorbeeld maar een andere locatie is de Kwekerij in Leersum. Ook in Overberg en Amerongen zien zij nog verschillende mogelijkheden van herontwikkeling en uitbreiding.
Kortom een actieve en betrokken woningbouwvereniging!

Na afloop kregen de VVD kandidaat raadsleden het ondernemingsplan 2014-2020 uitgereikt (ook te vinden op de website van WBV) Hiermee hebben zij een goed beeld gekregen van de toekomstplannen van deze sterke woningbouwvereniging die oog heeft voor de mens.

VVD Utrechtse Heuvelrug

Geflatteerd verlies voor HDS

20140216 LEERSUM  In eigen huis liep zondag derdeklasser HDS tegen Kampong weliswaar tegen een 1-5 nederlaag aan, maar was deze verliespartij gezien het vertoonde spel van de thuisploeg op zijn minst geflatteerd te noemen.

Lees verder

Fortissimo wint

20140216 COTHEN  De handbalsters van GOconnectIT / Fortissimo hebben in de eerste divisie met 26-25 gewonnen van Westfriesland/SEW 2. De formatie uit Cothen blijft nog wel hekkensluiter.

Lees verder

Nel en Bram Ooms nemen afscheid politiek

20140216 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het bestuur van D66 Wijk bij Duurstede houdt een afscheidsreceptie voor Nel en Bram Ooms.  Iedereen die afscheid wil nemen van Nel en Bram Ooms is welkom op zaterdag 8 maart, van 14.00 uur tot 16.00 uur ’s middags, in Eethuys Dorestad te Wijk bij Duurstede.

Lees verder

Bestuur Concordia is compleet

20140216 WIJK BIJ DUURSTEDE  Dinsdagavond 11 februari heeft de Algemene Ledenvergadering van Harmonie Concordia een nieuwe voorzitter gekozen.  De muziekvereniging bedankte Barry Rigters voor al zijn inzet in de afgelopen jaren. Zijn opvolger is Menno Karsenbarg.

Lees verder

Lezing Natuurlijk Tuinieren in Maarn.

20140216 MAARN  Maarn Maarnbergen Natuurlijk organiseert een lezing Natuurlijk Tuinieren. De spreekster Renske Bos van “Tuin Natuurlijk!” ontwerpt natuurlijke tuinen met veel aandacht voor planten en dieren.
In deze lezing over Natuurlijk tuinieren legt ze uit hoe je in je tuin een natuurlijk evenwicht kan bereiken en hoe je dieren kan helpen, ze geeft veel voorbeelden en tips.
In een natuurlijke tuin even veel dieren, insecten, dieren in de bodem, vogels, vlinders, bijen, muizen en egels. Maar een natuurlijke tuin heeft ook een gezonde bodem en variatie aan planten.
Alle dieren zijn welkom en er ontstaat een natuurlijk evenwicht. Luizen zijn voedsel voor sluipwespen en lieveheersbeestjes, sluipwespen worden weer gegeten door vogels, vogels en muizen eten slakken, bijen bevruchten planten en zorgen voor veel bessen en zaden, enz.
Daarnaast is het gewoon prachtig om al die dieren in je tuin te zien. De vogels zingen, de bijen zoemen in een bloem, de vlinders fladderen op een warme zomerdag. ‘s Avonds hoor je een egeltje scharrelen. Er is meer te beleven in een natuurlijke tuin.

Wilt u dat ook in uw tuin? Kom dan naar deze lezing op 24 februari om 20.00 uur in De Twee Marken in Maarsbergen.
Kosten: Leden gratis, niet leden €5,-
Informatie; www.mmnatuurlijk.nl; excursies@mmnatuurlijk.nl; 0343431617

Samen houden wij onze woonplaats schoon

20140216 WIJK BIJ DUURSTEDE  Een plastic zakje hier, een leeg blikje daar en verderop zelfs een stapeltje oud papier. Helaas een bekend straatbeeld, want we gooien meer op straat dan er door de gemeentelijke diensten opgeruimd kan worden. Vandaar dat GroenLinks op zaterdag 22 februari de inmiddels traditionele zwerfvuilactie houdt.

Lees verder

Brand in De Clomp: 2 auto’s en 2 schuren

20140216 ZEIST  Zondagmorgen rond 05.45 werd er vermoedelijk brand gesticht in een voertuig aan de De Clomp in Zeist. De brand sloeg over naar een tweede voertuig.

Lees verder

Goede samenwerking en mooie resultaten natuur en wonen Vogelenzang

20140216 RHENEN  Het gebied Vogelenzang in de gemeente Rhenen is deels teruggegeven aan de natuur en is deels woningbouwlocatie geworden. De provincie Utrecht, gemeente Rhenen en Bouwfonds Ontwikkeling/Van Wijnen hebben samen gezorgd voor het ophogen van de Cuneralaan als hoogwatervoorziening. De ophoging vormt het begin van de inrichting van de groene zone Vogelenzang.

De oorspronkelijke rode contour was begrensd tot aan de Cuneralaan en maakte de groene verbinding van de Grebbeberg richting de uiterwaarden onmogelijk. In samenspraak met gemeente Rhenen, Bouwfonds Ontwikkeling/Van Wijnen, provincie, Stichting Het Utrechts Landschap (HUL) en de Milieuwerkgroep Rhenen  is  de planologische grens een klein beetje aangepast en vastgelegd in de nieuwe provinciale structuurvisie en in het bestemmingsplan. Hierdoor wordt een nieuwe groene verbinding mogelijk en gaan natuur en wonen goed samen.

In het gebied Vogelenzang stond vroeger een kalkzandsteen fabriek. De fabriek  heeft het zand van een deel van de Grebbeberg ontgraven, waardoor de plas en taluds zijn ontstaan. Om de herinrichting van het gebied mogelijk te maken, is de Cuneralaan opgehoogd tot hoogwaterpeil. Verder is er al een laagte gegraven in verband met de inrichting.  Bouwfonds kon het uitgegraven zand gebruiken bij de woningbouwlocatie. Voor de inrichting van het natuurgebied is meegedacht door WMR, de Milieuwerkgroep Rhenen

Het inrichtingsplan is nu klaar en de eerste fase van de inrichting wordt dit voorjaar uitgevoerd.  De uitvoering van de tweede fase met onder andere een wandelpad en een trap naar de Grebbeberg is afhankelijk van beschikbare financiën.

Vogelenzang grenst aan het grote natuurontwikkelingsproject Uiterwaarden Nederrijn. Voor dit project is extra geld gekomen van het Rijk voor het verder aankopen en ontwikkelen van natuur (internationale nieuwe natuur Natura 2000) in de uiterwaarden van de gemeente Rhenen. Samen met de partijen gemeente Rhenen, Het Utrechts Landschap en Rijkswaterstaat wordt hard gewerkt aan mooie natuurlijke uiterwaarden.
het nieuws van 17 februari 2014
17e jaargang nummer 5034
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Homan meldt verkoop Maarn en Leersum

20140217 UTRECHTSE HEUVELRUG  Wethouder Homan heeft op de valreep van zijn wethoudersschap de overbodige gemeentekantoren in Leersum en Maarn verkocht.
Dat meldt Homan in de persverklaring, die hij vanmiddag rondstuurde nadat hij zijn vertrek als wethouder aankondigde.

Lees verder

Groot Kromme Rijndictee begrip in de regio

20140217 BUNNIK  Voor de vijfde keer op rij wordt op 16 maart 2014 het Groot Kromme Rijndictee gehouden door de Lions Club Bunnik. Ook dit keer is de locatie het Postillion Hotel in Bunnik. Het dictee wordt geschreven door Bunniker Vincent Bijlo en hij presenteert het dictee samen met prof. Dr. Anneke Neijt, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde.

Lees verder

‘Verrommeling’ nog niet van de baan

20140217 GEMEENTE BUNNIK  De wildgroei aan sandwichborden vol met aankondigingen en reclame, behoort voorlopig nog niet tot het verleden. Hoewel de gemeenteraad eind november al besloot om de APV te wijzigen, is dit formeel nog niet gebeurd, en kunnen de borden nog altijd vergunningsvrij worden geplaatst.

Lees verder

Wielertoertocht Classico Boretti gaat naar Rhenen

20140217 RHENEN  De zevende editie van de Classico Boretti op zaterdag 3 mei wordt uitdagender dan ooit te voren. De Italiaans getinte wielertoertocht verhuist na zes jaar naar een nieuwe locatie: Rhenen. In de afgelopen zes jaar is de Classico Boretti in Haarlemmermeer uitgegroeid tot een van de populairste wielertoertochten van Nederland.

Lees verder

Homan klaar met Heuvelrug, zoekt nieuwe uitdaging

20140217 UTRECHTSE HEUVELRUG  Bert Homan ambieert geen nieuwe termijn meer als Heuvelrugse wethouder. Hij kijkt uit naar een nieuwe opdracht, mogelijk als wethouder elders. Dat meldt Homan zelf, maandagmiddag in een cafe in Amerongen.

Lees verder

Superrr! Nieuwe buurtsuper in Langbroek

20140217 LANGBROEK  Het ziet er naar uit dat er toch een nieuwe buurtsuper komt in Langbroek. Onder de naam ‘Superrr’ wil Support & Co een supermarkt starten in het zojuist gerealiseerde dienstencentrum. Dat maakt de gemeente bekend.

Lees verder

Aed HartstikkeNodig voorbeeld voor andere gemeenten

20140217 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het is de bedoeling dat het systeem van snelle inzet van vrijwillige hulpverlening bij hartfalen wordt ‘uitgerold’ over de provincie Utrecht. De werkwijze in de gemeente Wijk bij Duurstede geldt daarbij als voorbeeld.

Lees verder

Eigenaresse Trollenwol maakt Zweeds Breiboek

20140217 DRIEBERGEN  Op dinsdagavond 25 februari vindt bij boekhandel Jacques Baas de boekpresentatie plaats van Öland Breien. Het boek is geschreven door Marja de Haan, eigenaresse van de Driebergse wolwinkel Trollenwol. Zij zal het eerste exemplaar overhandigen aan schrijfster, filosofe en tv-presentatrice Stine Jensen. Met het programma Licht op het Noorden (naar haar gelijknamige boek) is Scandinavië-kenner Jensen wekelijks op televisie te zien. Aan de boekpresentatie gaat een kleine modeshow vooraf.

Marja de Haan raakte al snel verknocht aan het unieke garen van Ullcentrum: “Het was wol van het type ‘ruwe bolster blanke pit’, maar onder het breien veroverde deze wol meer en meer mijn hart, niet in de laatste plaats vanwege de onwaarschijnlijk mooie kleuren”.
Toen de Trollenwol-eigenaresse de kans kreeg importeur te worden van Ullcentrum, aarzelde ze dan ook geen moment. “Na mijn eerste bezoek aan Öland, Zweden, kon ik niet anders dan mijn creativiteit aan het werk zetten met al het moois dat daar vandaan komt. Het inspireerde mij uiteindelijk tot het breien van het eiland, met als resultaat de Ölandshawl.”

Met het importeren van deze wol levert De Haan direct een bijdrage aan het behoud van de natuur, de schapen en de boeren op Öland. “Waar de boeren ooit wanhopig de wol moesten verbranden omdat niemand er interesse in toonde, maakte het Ullcentrum het mogelijk dat die geweldige wol weer gebruikt kan worden door breiers over de hele wereld.”

Met het schrijven van dit breiboek draagt Marja de Haan op haar beurt weer bij aan het behoud van deze prachtige Zweedse cultuur. Öland Breien is een samensmelten van natuurfoto’s, breipatronen en het verhaal van de wol. Het is bedoeld om bij weg te dromen, te vertellen en te inspireren. Met alle ideeën, teltekeningen en patronen uit het boek kan iedereen variëren en zelf creëren. De Haan: “Ik hoop dat daarmee de wereld een klein beetje mooier, warmer en kleurrijker wordt.”

Nadat Stine Jensen het eerste exemplaar van Öland Breien in ontvangst heeft genomen, zal zij later op deze avond zelf nog kort iets vertellen over haar boek ‘Licht op het Noorden’. Ook zal zij dit boek en andere boeken, zoals het filosofieboek ‘Dus ik ben (weer)’ desgewenst signeren.

De avond bij Boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c, Driebergen begint om 20.15 uur. Iedereen is welkom.

40+ Dance party in Beauforthuis

200217 AUSTERLITZ  Waar kun je als 40+er nu nog lekker uitgaan en dansen op de muziek die jij leuk vindt? Beauforthuis en Dixo Balthazar organiseren op zaterdag 22 februari weer een 40+ dance party in het Beauforthuis, met als extra’tje een salsa workshop.

Er wordt gedraaid in blokken, dus voor ieder wat wils. Met ieder uur een of twee blokken classics, New Wave, Huidige top40, Jaren 90, tropisch, etc. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

zaterdag 22 februari 20.15 u
40+ Dance Party – ook voor de smaakvolel dertiger
entree € 10

Amanda Hodgkinson bij Boek&Koek in Maarn

20140217 MAARN  De langverwachte nieuwe roman van Amanda Hodgkinson, de schrijfster van de bestsellerroman “Britannia Road 22”, komt uit. Amanda komt daarom op dinsdag 18 februari naar Nederland om haar boek te presenteren. De uitgever Orlando/AW Bruna heeft daarvoor de Maarnse boekwinkel Boek&Koek uitgekozen.

Lees verder

Openingsweek afgesloten: “Week vol prachtige ontmoetingen”20140217 ZEIST  Eindeloos trots ben ik op de Zeister samenleving en alle medewerkers van de gemeente. Wat een openingsweek!” Burgemeester Koos Janssen blikt terug op de openingsweek in het vernieuwde gemeentehuis van Zeist, die van 10 tot en met 15 februari naar schatting ruim 5500 bezoekers naar het gemeentehuis trok om deel te nemen aan één of meer van de ongeveer 170 activiteiten die voor en door Zeistenaren werden georganiseerd.
 
“De voorzet van de gemeente voor de openingsweek is met kracht geadopteerd door zóveel verenigingen, instellingen, ondernemers, bedrijven, inwoners, ambtenaren en bestuurders. En dan mochten we nog eens ongeveer 5500 bezoekers in het gemeentehuis ontvangen. Daardoor werd het een week vol prachtige ontmoetingen. En daar was het ons om te doen. Gemeenteambtenaren en inwoners hebben voor elkaar een gezicht gekregen en dat is belangrijk, want sámen werken we aan Zeist. Ik wil iedereen die een bijdrage aan de voor mij onvergetelijke week heeft geleverd, dan ook uit de grond van mijn hart bedanken!”
 
Janssen: “Het is nu de uitdaging om het vernieuwde gemeentehuis blijvend een plek te laten zijn waar persoonlijke verbindingen, in levende lijve, worden gelegd. En gezamenlijke plannen en oplossingen ontstaan. We zullen dit podium voor ontmoeting en samenwerking blijven bieden; als huis van de samenleving.”
 
Van de openingsweek, die de gemeente met een knipoog ‘Achterkamertjes en Open Deuren’ had genoemd, is een terugblik te vinden op www.zeist.nl/openingsweek, in de vorm van foto’s en filmpjes.
 
Enkele cijfers
Naar schatting waren er 5500 bezoekers, verdeeld over de 6 dagen en avonden dat het gemeentehuis open was. Er waren 170 activiteiten in en bij het gemeentehuis, in de vorm van ongeveer 70 verschillende soorten. Enkele voorbeelden van de activiteiten:
·         Proeverij (ondernemers uit horeca en detailhandel)
·         Tussen Kunst en Kitsch (antiquairs)
·         Abseilen vanaf het gemeentehuis (scouting)
·         Vele muzikale optredens (koren en muziekgezelschappen)
·         Kinderpannenkoekenfestijn (lokale cateraar)
·         Moordspel (gemeente)
·         Jongerendebat (middelbare scholen)
·         Rondleidingen (vrijwilligers van Het Gilde)
 
Reacties van bezoekers
Zowel mondeling als via Twitter, Facebook en het gastenboek in de publiekshal, ontving de gemeente veel positieve reacties: “Verrassend en goed. Jammer dat er niet elk jaar een nieuw stadhuis is”,
‘’Spontaan, gezellig initiatief’’, ‘’Het was superleuk. Elk jaar herhalen’’, ‘’Dit gebouw is nu al het huis van de burgers! Complimenten voor deze week’’.

Koopzondag: ‘Het gaat nog om één zetel’

20140217 UTRECHTSE HEUVELRUG  De definitieve invoering van de koopzondag in Utrechtse Heuvelrug lijkt nabij. VVD, D66 en de Burgervertegenwoordiging Heuvelrug hebben samen een plan ingediend om de zondagsopenstelling permanent mogelijk te maken. Volgende week behandelt de gemeenteraad het initiatiefvoorstel.

Lees verder

Structuurvisie Postkantoorlocatie goed ontvangen

20140217 WIJK BIJ DUURSTEDE  Al eerder, op 25 juni 2013, werd de ‘Structuurvisie Postkantoorlocatie’ in een voorbepreking bij de raad neergelegd. Daarbij bleek dat de burgerparticipatie naar de mening van de raadsleden ernstig tekort was geschoten en werd het college gevraagd om omwonenden alsnog te betrekken bij de voorbereidingen.

Lees verder

Groot Zeister dictee een daverend succes

20140217 ZEIST  In een afgeladen Raadszaal van het Gemeentehuis in Zeist streden op 10 februari maar liefst 96 deelnemers om de eer wie het minste aantal fouten zou hebben. De sfeer was opgewekt, zinderend en betrokken. Een enkele keer werd er gedebatteerd over een bepaalde schrijfwijze.

Lees verder

Celeritas met één punt terug uit Arnhem

20140217 BUNNIK In de uitwedstrijd tegen de reserves van het Arnhemse Swift heeft Celeritas een knappe prestatieneergezet door met 26-26 gelijk te spelen, de eerder gespeelde thuiswedstrijd werd met 21-30 verloren.

Lees verder

Dertig dagen naar GR2014: dertig stellingen.

20140217 UTRECHTSE HEUVELRUG  Om de kiezer te hulp te schieten In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen publiceert Hillridge elke dag een politieke stelling. Vandaag nr 1, een opwarmertje: De gemeente moet geld beschikbaar stellen om de maatschappelijke stage voor middelbare scholieren te behouden.

Lees verder
het nieuws van 18 februari 2014
17e jaargang nummer 5035
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Mieke Pico neemt afscheid als oefentherapeut Cesar

20140218 LEERSUM  Mieke Pico, momenteel werkzaam aan de Pomplaan in Leersum, stopt na ruim 35 jaar als oefentherapeute Cesar.  Ze vertelt: ‘‘Ik vind dat nu de tijd is gekomen om een stapje terug te doen. Ik heb al die jaren met veel plezier gewerkt.

Lees verder

Vertrek Homan maakt weer wat los

20140218 UTRECHTSE HEUVELRUG  Lokale politici reageren verdeeld -maar nooit mat- op het gistermiddag aangekondigde afscheid van Bert Homan, de wethouder die de gemoederen zelden onberoerd liet. ‘Een wijs besluit’. Of:  ‘Om erger te voorkomen op 19 maart wordt Homan geofferd.’

Lees verder

Goedopweg.nl: dé website voor reizigers in de provincie Utrecht

20140218 PROVINCIE UTRECHT  Op de nieuwe website Goedopweg.nl kunnen reizigers terecht voor informatie op maat over wegwerkzaamheden in de provincie Utrecht en het laatste nieuws over mobiliteitsprojecten in deze regio. Zo kunnen reizigers hun route gemakkelijk afstemmen op werkzaamheden en gaan ze goed voorbereid op weg.

Informatie op maat van de reiswijzer
Goedopweg.nl biedt informatie over nieuwe mobiliteitsoplossingen en de bereikbaarheid in de provincie Utrecht. Verder blijven reizigers persoonlijk op de hoogte van de actuele werkzaamheden op hun route via de reiswijzer van Goedopweg.nl. Deze service werkt eenvoudig. Nadat reizigers zich hebben aangemeld kunnen zij routes aanmaken en opslaan, en kiezen of ze daarover op de hoogte willen worden gehouden. Reizigers ontvangen dan maximaal twee keer per week een e-mail met de te verwachten werkzaamheden op hun route. De website onthoudt de voorkeuren, zodat reizigers de volgende keer precies díe informatie zien die voor hen relevant is.

Trefpunt van Nederland
De provincie Utrecht is hét trefpunt van Nederland. Dagelijks zijn er meer dan een miljoen reizigers in deze regio onderweg. Het is belangrijk dat de regio voor iedereen bereikbaar blijft. Niet alleen voor reizigers, maar ook voor de leefbaarheid en werkgelegenheid in Midden-Nederland. Daarom werken overheden en het bedrijfsleven aan projecten, zoals Utrecht Centraal renoveren, duurzame mobiliteitsinitiatieven stimuleren zoals E-bikes inzetten en wegen aanpassen om de doorstroming te bevorderen. Om reizigers op de hoogte te houden van de verschillende mobiliteitsinitiatieven en wegwerkzaamheden is Goedopweg.nl gestart.

Over Midden-Nederland Bereikbaar
Goedopweg.nl is een initiatief van Midden-Nederland Bereikbaar. Onder deze noemer werken de provincie Utrecht, gemeenten, Rijkswaterstaat en bedrijven (verenigd in U15) in de provincie Utrecht samen op het gebied van communicatie over wegwerkzaamheden, mobiliteitsonderwerpen en bereikbaarheid.
Volg Goedopweg.nl ook op Twitter, via @GoedopwegNL

Burenruzie tussen Buren en Rhenen verscherpt zich

20140218 BUREN/RHENEN  Op 25 februari besluit de Burense Gemeenteraad over het bestemmingsplan industrieterrein Middelwaard West. Een zwaar bevochten plan, niet zozeer binnen de gemeente Buren als wel met de noorderbuur Rhenen. De stadskern van Rhenen ligt recht tegenover het betwistte industriegebied.

Lees verder

‘Breien is best leuk’

20140218 RHENEN  “Breien is best leuk en zeker als je het voor een goed doel doet.” Meneer Van den Berg woont, samen met zijn echtgenote, in een van de appartementen in De Tollenkamp. Beiden zijn bij de opening van het Breicafé.

Lees verder

Negen jaar cel voor overval Rabobank Driebergen

20140218 DRIEBERGEN   Een 26-jarige man is vandaag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor een gewelddadige poging om de Rabobank in Driebergen te overvallen op 24 mei 2011.

Lees verder

Van Zijldreef en Vagantenpad: ‘Laat het zoals het is’

20140218 GEMEENTE BUNNIK  “Laat het zoals het is”, vroeg inspreker Van Doorne-Huiskes, voor het debat over het stukje Fiets Filevrijroute. “Nu verspreiden de fietsers zich door de buurt. Bij één fietsroute hebben zal hun ‘alleen op de wereld gedrag’ toenemen.” Inspreker Reitsma, sloot zich hierbij aan.

Lees verder

Drie Koningsportretten die door gaan zijn bekend

20140218 ZEIST Op zaterdag 15 februari werden de drie finalisten van het Koningsportret bekend gemaakt. De drie portretten waar het meest op gestemd is door publiek waren de portretten van Jan Pieter Foppen, Erica Nussbaum en Irma den Bode.

Van de drie komt er één te hangen in de nieuwe raadzaal van het gemeentehuis.   Van de finalisten wordt de uiteindelijke winnaar gekozen door de gemeenteraad en de Adviescommissie Beeldende Kunst van Zeist. De stemming vindt plaats in de week van 24 februari.

Tijdens de raadsvergadering van 4 maart maakt burgemeester Koos Janssen bekend welk Koningsportret gekozen is.  

Het nieuwe Koningsportret
Het portret van de winnaar zal door de gemeente worden aangekocht voor vijf duizend euro. Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 27 maart, wordt ook het koningsportret geïnstalleerd in de nieuwe raadzaal.  

Aanleiding
Begin 2014 werd de nieuwe raadzaal in het gemeentehuis van Zeist in gebruik genomen. Op initiatief van de gemeenteraad van Zeist is er door de gemeente een wedstrijd georganiseerd voor een beeltenis van de Koning. Lokale kunstenaars konden zich inschrijven, waarbij het winnende werk een plek krijgt in de nieuwe raadzaal.

Jos van der Lans spreekt in Driebergen: Lezing over Burgerkracht.

20140218 DRIEBERGEN  Auteur/journalist/publicist Jos van der Lans houdt op 5 maart 2014 in Driebergen een lezing over Burgerkracht. Hij doet dat in het licht van de komende gemeenteraadsverkiezingen op verzoek van GroenLinks en PvdA.

Jos van der Lans is cultuurpsycholoog en schrijft en publiceert over sociale vraagstukken. Zijn meest recente boeken gaan over ‘decentralisatie en het veranderende politieke landschap’ én over ‘Sociaal Doe het Zelven; de idealen en de politieke praktijk’. Dit is een inspirerende en leerzame verkenning van twee werkelijkheden: die van de vitaliteit van de samenleving en die van de complexiteit van het openbaar bestuur. En van de poging om deze bij elkaar te brengen.

In zijn lezing zal van Jos van der Lans ingaan op de kansen en obstakels die hij ziet in de realisatie van sociale idealen, van politieke praktijk naar burgerkracht in dorp of wijk. Ook vertelt hij over zijn verkenning van het veranderende politieke landschap. Door de grote decentralisaties krijgen gemeenten voor het eerst in de geschiedenis van de verzorgingsstaat echt iets te zeggen over welzijn en zorg. De beweging van burgers die met lokale initiatieven het heft in eigen hand nemen groeit. Burgers en gemeente komen in een nieuwe verhouding tegenover elkaar te staan. Waar liggen de grenzen, welke rol is er voor professionals en bestuurders? Interessante vragen die hij na zijn inleiding samen met zijn toehoorders nader gaat verkennen. Volop gelegenheid voor discussie dus.

Jos van der Lans is zelf niet meer actief betrokken bij de politiek, maar hij was tot 2007 eerste kamerlid voor GroenLinks.

De lezing is op 5 maart in de Eurowinkel van de Stichting. VluchtelingKinderen, Bosstraat 1 te Driebergen, aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. avond. Iedereen is van harte welkom!

‘Intercitystatus Driebergen-Zeist tot 2025’

20140218 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het ziet ernaar uit dat de intercitystatus van het NS-station Driebergen-Zeist nog tot minstens 2025 blijft gehandhaafd. Dat zegt wethouder Bert Homan (VVD) op Twitter. Homan verwijst naar een artikel in OV magazine, het vakblad over openbaar vervoer.

Lees verder

Jeroen van Veen speelt Einaudi

20140218 AUSTERLITZ  Op zondag 23 februari keert Jeroen van Veen terug in het Beauforthuis voor het derde deel in een serie van 6 concerten rondom de Italiaanse componist Ludovico Einaudi. In een aantal stukken wordt hij bijgestaan door Sandra van Veen op vleugel of keybord.

vergroot foto

Ritmische en opzwepende muziek wordt afgewisseld met langzame rustgevende klanken om bij weg te dromen. Critici zeggen dat het geen klassieke muziek is, maar wat dan wel? Oordeel zelf en kom naar het theater voor The best of Einaudi. De serie is begonnen met Kerst 2013 en loopt door tot de zomer van 2014. Elk concert speelt er 1 kind mee met een stuk. Dit is de opmaat voor de zomercursus tijdens ons Festival Achter de Linie zomer 2014. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Complete Einaudi (2013/2014)
Jeroen van Veen speelde in de afgelopen zomer een recital met werken van Einaudi. Hij heeft onlangs (deels met Sandra van Veen samen) het volledige pianowerk van deze componist opgenomen. Deze 91 composities zullen ze in een serie van 6 concerten allemaal gaan uitvoeren in het Beauforthuis. Deze hele serie met Complete Einaudi is de opmaat voor de zomerworkshop van Achter de Linie, waarin de kinderen worden getraind in pianomuziek.
Vandaag deel 3 – Una mattina.

zondag 23 februari, 14.00 u
Jeroen van Veen speelt Einaudi – Una mattina
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

het nieuws van 19 februari 2014
17e jaargang nummer 5036
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Collectant opgepakt in Maarsbergen

20140219 MAARSBERGEN  In Maarsbergen is een collectant opgepakt. Een dakloze vrouw ging langs de deuren aan de Haarweg en zei dat ze kaarten verkocht om geld op te halen voor een stichting.

Lees verder

Het verdelen van de pijn

20140219 WIJK BIJ DUURSTEDE  De meeste partijprogramma’s bevatten uitgebreide wensenlijstjes. Financieel doorrekening zou waarschijnlijk een stevig prijskaartje opleveren. De realiteit is anders. De komende jaren zal het een behoorlijke slag minder moeten. Het zal de komende jaren vooral gaan om het verdelen van de pijn.

Lees verder

Wat doen we met de woningbouwplannen voor Odijk-west

ODIJK  Voor het project Odijk-west, dat ooit de bouw van 1000 woningen inhield en toen nog zwierig een ‘Nieuwe wijk voor Odijk’ heette, heeft de gemeente grond aangekocht. Er is de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in onderzoek en plannenmakerij. In het gemeentehuis is, om zelf de nodige expertise in huis te hebben, een Projectbureau ingericht die de kosten nu niet kan terug verdienen.

Lees verder

Van emmertjes water tot regionale samenwerking

20140219 WERKHOVEN / BUNNIK  Officieel werden de brandweerkorpsen in Bunnik en Werkhoven opgericht in 1939 en 1940. Dat betekent echter niet dat er daarvoor niks was. Er werd geblust met emmertjes water en het alarm werd mondeling doorgeven. Sindsdien hebben de korpsen vele ontwikkelingen doorgemaakt.

Lees verder

Wethouder bezoekt speeltuin Koekoeksbloem

20140219 ODIJK  Twee weken geleden werd bekend dat de dubbele schommel op het veldje van de Koekoeksbloem in Odijk niet aan de eisen voldoet en door de gemeente weggehaald gaat worden. Bewoners waren hier niet blij mee, aangezien zij de schommel zelf hebben aangeschaft en geplaatst.

Lees verder

Oma vliegt uit de bocht

20140219 ODIJK  Toneelclub Swalbe is sinds oktober druk bezig met de repetities van het toneelstuk ‘Oma vliegt uit de bocht’, geschreven door regisseuse Jeannette van den Ingh-van Wijk. Het toneelstuk gaat over oma die net haar man verloren is, en bij haar dochter in gaat wonen.

Lees verder

Vrouwendag: Conferentie ‘Vrouw en Politiek’ in Zeist

20140219 ZEIST  Op 8 maart is het internationale vrouwendag. Dit vieren de politieke partijen in Zeist met een speciale conferentie, met als thema Vrouw & Politiek. Ben jij maatschappelijk betrokken, sociaal actief, of zou je dat willen zijn? En heb je soms het idee dat het beter kan in Zeist? Kortom: wil jij mede bepalen wat er in jouw woonplaats gebeurt, of gewoon wat vaker je stem laten horen?

Lees verder

Celliste in Slotconcert speelt sonate van Britten

20140219 ZEIST  Op het concertpodium van Slot Zeist staat op zondag 23 februari, vanaf 14.30 uur de jonge celliste Joy Lisney, samen met haar vader, pianist James Lisney . Joy studeert aan het Clare College in Cambridge en treedt veel op: vorig jaar nog in het Concertgebouw.

Lees verder

Sybrand Buma komt naar Zeist

20140219 ZEIST  Sybrand Buma, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor het CDA, komt naar Zeist. De plaatselijke CDA-afdeling houdt hier een bijeenkomst waarin twee thema’s centraal staan: de decentralisatie in de zorg en de positie van het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Lees verder

Energiezuinig wonen

20140219 ZEIST  De meeste huishoudens in Zeist kunnen besparen op hun energierekening en tegelijkertijd het wooncomfort verbeteren.  Op zaterdag 22 februari houdt GroenLinks een informatiedag over energiezuinig wonen. Vanaf 12.30 uur zijn bezoekers welkom in zaal De Markt in De Koppeling, De Clomp 1904.

Lees verder

CDA: ‘Het kan en het moet anders’

20140219 UTRECHTSE HEUVELRUG ‘‘Het programma van het CDA heet ‘Midden tussen de Mensen’, en dat is een slogan die mij zeer aanspreekt.’’ Dat zegt Henk Veldhuizen, de lijsttrekker van het CDA. Veldhuizen vertelt: ‘‘Ik ben geboren en getogen in Maarsbergen op de boerderij van mijn ouders.

Lees verder

‘Waar zijn die mannen in witte pakken’

20140219 ZEIST  Tweeënhalve week na de explosie hebben de winkeliers te horen gekregen dat het nog 17 weken gaat duren voordat het winkelcentrum weer gewoon kan draaien. In een emotioneel betoog vragen voorzitter Kuster en zijn collega-ondernemer Van der Sluys de raad om steun, en snelheid.

Lees verder
het nieuws van 20 februari 2014
17e jaargang nummer 5037
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Kwart miljoen verlies op oude gemeentehuizen

20140220 UTRECHTSE HEUVELRUG  Heuvelrug ligt achter op schema, maar weet de schade beperkt te houden. De afgedankte gemeentekantoren Maarn en Leersum brengen een kwart miljoen minder op dan begroot. Dat blijkt uit de wensen- en bedenkingenbrief die wethouder Homan gisteren vrijgaf.

Lees verder

Bouwbedrijf BAM kruipt uit het dal

20140220 BUNNIK  Bouwbedrijf BAM uit Bunnik maakt weer winst. Voor het grootste bouwbedrijf van Nederland is dat voor het eerst in twee jaar tijd. Toch had het bedrijf nog erg te lijden onder de lastige bouwmarkt in Nederland: de omzet en orderportefeuille daalden vorig jaar met enkele procenten.

Lees verder

RMO Leiden en Museum Dorestad onderzoeken samenwerking

20140220 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden en Museum Dorestad gaan onderzoeken hoe ze intensiever kunnen samenwerken. Daartoe was Wim Weijland de directeur van het RMO op 13 februari op bezoek in Museum Dorestad.

Lees verder

Geen woningbouw op scholeneiland Bunnik

20140220 BUNNIK  Er worden voorlopig geen woningen gebouwd rondom MFA Kersentuin. Dat heeft het college de raadsleden in oktober 2013 vertrouwelijk laten weten. Hiermee vervalt er opnieuw een belangrijke financiële pijler onder het miljoenen verslindende project.

Lees verder

Zusters monialen Augustinessen even terug in klooster Werkhoven

20140220 DRIEBERGEN  Deze week waren de drie zusters monialen Augustinessen uit Driebergen weer even terug in “hun” voormalig klooster in Werkhoven. Het bijzondere aan dit bezoek was dat de zusters, inmiddels op hoge leeftijd, zich veel van wat ooit van hen was, nog goed konden herinneren.

Zuster Maria Clara van Beek heeft inmiddels de leeftijd van 101 bereikt, zuster Theresia de Vries is 98 jaar en de “jongste” van het stel is zuster Gabriël van der Arend, zij wordt dit jaar 94 jaar. In de kapel staan de kloosterbanken nog net zoals vroeger opgesteld en namen de zusters nog eenmaal plaats op hun zo vertrouwde plek (zie foto).

Het bijzondere is, dat deze zusters de eerste en enige contemplatieve communauteit van hun orde in Nederland vormden. Hun eerste klooster, dat in Maarssen stond, ging in 1946 van start. Omdat dit klooster te klein was geworden voor hun communauteit, verhuisden de zusters in 1960 naar hun nieuwe pas gebouwde klooster in Werkhoven. Het was en is nog steeds een mooie priorij in een schitterende omgeving. Het was met zeer veel pijn in het hart dat de zusters in 1996, toen hun aantal tot acht was geslonken, uit Werkhoven weggingen en introkken in het verzorgingshuis Beukenstein in Driebergen. Nu zijn er nog deze drie zusters over.

Het klooster is in 1996 verkocht en overgenomen door Stichting Samaya, die zoals zij zelf schrijven “ruimte bieden voor ontwikkeling”. Tijdens de rondgang door het voormalige klooster ademt het gebouw nog steeds de sfeer en rust uit die er in de jaren 60 ongetwijfeld ook al was. Het was mooi om te zien hoe de huidige eigenaar van het voormalige klooster met veel respect en aandacht de zusters benaderde en met hen de ervaringen uit het verleden levend weet te houden. Het klooster wordt nu gebruikt voor bezinning, meditatie en conferenties. Wat vroeger de slaapkamers van de zusters waren, zijn nu gastenkamers geworden. Regelmatig worden er rondleidingen gegeven die druk bezocht worden. De eerstvolgende rondleiding is op zondag 16 maart a.s.

Sportclubs Zeist en Utrecht helpen jongeren aan baan

20140220 UTRECHT/ZEIST  Sportclubs in Utrecht en Zeist gaan de strijd aan met jeugdwerkloosheid. De clubs spreken hun sponsoren en leden met een eigen bedrijf aan en vragen of die misschien een plek hebben voor een werkloze jongere.

Lees verder

Bunnik krijgt ‘groene’ autotunnel mét bijenhotel

20140220 BUNNIK  De autotunnel die Prorail in september onder het Bunnikse spoor door gaat bouwen, wordt een duurzame tunnel. Met waterglasinjectie in plaats van onderwaterbeton, energiezuinige verlichting, een duurzame geluidsmuur én een bijenhotel.

Lees verder

Heterdaad aanhouding woninginbraak

20140220 DRIEBERGEN  In de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 februari heeft de politie twee inbrekers op heterdaad aangehouden. Rond 02.50 uur kwamen er meerdere inbraakalarmen binnen afkomstig van de Buzziburglaan in Driebergen.

Agenten waren snel ter plaatste en zagen twee verdachten met een bivakmuts een woning uitkomen. Bij het zien van de agenten gingen ze er direct vandoor.

Aanhouding
De agenten wisten één van de verdachten snel in de tuin aan te houden. Het gaat om een 24-jarige man uit Zeist. Na een grondige zoektocht in de buurt werd ook een tweede verdachte aangehouden. Hij had zich in de Kerkstraat onder een camper verstopt. Het gaat om een 23-jarige man uit Driebergen. Beide mannen zitten vast.

Keuze van de Kiezer: toerisme, theater en woningbouw in Wijk bij Duurstede

20140220 WIJK BIJ DUURSTEDE  Nog een maand en dan moet de provincie Utrecht naar de stembus. In de Keuze van de Kiezer gaat RTV Utrecht de komende weken in alle 26 gemeenten op zoek naar lokale verkiezingsthema’s. Twee lijsttrekkers uit één gemeente praten dagelijks met elkaar over een onderwerp dat een grote rol speelt tijdens de campagne.

Lees verder

Gouden paar Bezooijen-Ratsema

20140220 WIJK BIJ DUURSTEDE  De heer en mevrouw Bezooijen-Ratsema vieren vandaag hun gouden huwelijk. Het oorspronkelijk uit Veenendaal en Vlachtwedde komende stel leerde elkaar kennen in Langbroek waar zij 50 jaar geleden trouwden.

Lees verder

GroenLinks:

20140220 ZEIST  Na vier jaar in de gemeenteraad is Laura Hoogstraten lijsttrekker. Wie is zij en wat zijn haar plannen? ‘‘GroenLinks betekent voor mij gelijkheid, keuzevrijheid en emancipatie, nu en in de toekomst. Een groene omgeving en duurzaamheid horen daar vanzelfsprekend bij, de voorwaarde voor een goede leefomgeving.

Lees verder

Plug and Play in De Schavuit Zeist

20140220 ZEIST  Waar kunnen de beginnende bandjes tegenwoordig optreden in Zeist? Als je bloed, zweet en tranen in je vers geschreven songs hebt gestoken, of hard aan het repeteren bent om die nieuwe covers in te studeren wil je dit natuurlijk graag laten horen! Dat kan bij Plug and Play

Lees verder

Bladerdak Grebbeberg blijft ook na kap intact

20140220 RHENEN  Op de Grebbeberg zijn, vooruitlopend op de ingrijpende werkzaamheden rond de Grebbeweg, 40 bomen gekapt. Sommige Rhenenaren zijn geschrokken van de werkzaamheden op ‘de Greb’, maar tot formele klachten heeft dat niet geleid bij gemeente of provincie.

Lees verder
het nieuws van 21 februari 2014
17e jaargang nummer 5038
foto’s op flickr

foto’s op 500px

“Henschotermeer blijft gewoon open”

20140221 WOUDENBERG  De toekomst van het Henschotermeer lijkt gewaarborgd, ook na 2018. Het recreatieschap wordt waarschijnlijk opgeheven, maar de provincie, de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug en de eigenaar van het landgoed willen het populaire recreatiegebied daarna gewoon open houden.

Lees verder

Lampen aan, lampen uit

WIJK BIJ DUURSTEDE  Sinds 2010 houdt de redactie een dossier bij over de openbare stroomvoorziening binnen de gemeente. Gedurende de jaren zijn er regelmatig storingen zo melden lezers via Facebook en Twitter onder andere bij de redactie. Een oorzaak kan worden gezocht in graafwerkzaamheden. Een deel van de storingen heeft echter een onbekende reden laat de gemeente weten.

Lees verder

D66: snel huisvestingsplan onderwijs

20140221 WIJK BIJ DUURSTEDE   D66 wil het college vaart maakt met het opstellen van een integraal huisvestingsplan voor het onderwijs in Wijk bij Duurstede. De wethouder had beloofd dat het plan eind vorig jaar naar de raad zou kunnen. D66 roept het college nu op om dat plan nog voor de gemeenteraadsverkiezingen te bespreken met de raad.

Lees verder

Wijkse loods voor tweedehands hulpmiddelen

20140221 WIJK BIJ DUURSTEDE  In februari van dit jaar is onder de naam de Wijkse Loods het logeerhuis De Boeg heropend. Een ander initiatief onder deze naam is de tweedehands hulpmiddelen werkplaats en uitleen.

Lees verder

Beatrix opent nieuwe Museum Oud Amelisweerd (MOA)

20140221 BUNNIK  Prinses Beatrix opent volgende maand het nieuwe Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Utrecht. In het MOA zijn na jaren van omzwervingen onder andere de werken van kunstenaar Armando ondergebracht. De prinses opent op 21 maart ook de nieuwe expositie Armando in het woud.

Lees verder

Auto slaat over de kop in Driebergen

20140221 DRIEBERGEN  Een automobilist heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een flinke smak gemaakt in Driebergen. Zijn voertuig raakte op de Langbroekerdijk van de weg en sloeg meerdere keren over de kop, waarbij hij in een sloot belandde.

Lees verder
het nieuws van 22 februari 2014
17e jaargang nummer 5039
foto’s op flickr

foto’s op 500px

VVA verspeelt voorsprong

20140222  ACHTERBERG  VVA’71 is er in de hoofdklasse niet in geslaagd een 3-0 voorsprong over de streep te trekken. De ploeg uit Achterberg zat uit bij SDC Putten op rozen, na twee treffers van topscorer Siemen Eijkemans en één van Clint van der Wal. De Puttenaren kwamen al voor rust terug tot 2-3, en maakten in de tweede helft gelijk.

Lees verder

Zonnebloemers in het zonnetje

COTHEN  Tijdens de drukbezochte algemene bestuursvergadering van de Zonnebloem afdeling Cothen/Langbroek op donderdag 20 februari jl. werden twee mensen in het zonnetje en in de zonnebloemen gezet. Allereerst was dat Winanda van Kraaij, vrijwilligster vanaf 1996 en de laatste jaren actief als secretaris van het bestuur.

Lees verder

Seminariemuur Rijsenburg: geen monument. Te duur.

DRIEBERGEN  De oude Seminariemuur in het centrum van Driebergen-Rijsenburg krijgt niet de status van monument. ‘Daar hebben we op dit moment geen budget voor.’ De muur bakent het grondgebied af dat ooit toebehoorde aan het katholieke Groot Seminarie, waar priesters decennialang werden opgeleid.

Lees verder

Mossen en knoppendetectives gezocht

20140222 LEERSUM  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn wil U laten speuren naar mossen en knoppen op landgoed Broekhuizen. Gewapend met een loepje gaan we op mossenjacht. Mossen of bladmossen zijn kleine, kruidachtige landplanten, die dicht op elkaar gepakt groeien in matten of kussens op rotsen, bodem of op de stam of bladeren van bomen.

vergroot foto

Een knop is eenvoudig gezegd het einde van een twijg van het afgelopen groeiseizoen en het begin van een verlenging of vertakking van die twijg in het komende groeiseizoen. In de maand maart kunnen we de struiken en bomen nog niet herkennen aan de bladeren. Aan knoppen is zoveel te zien dat zij een belangrijke factor zijn bij het opspeuren van de soortnaam. Kortom uw speurdersneus wordt op de proef gesteld.

De excursie vindt plaats op zondag 9 maart van 14.00-16.00 en start bij de ingang van landgoed Broekhuizen: Broekhuizerlaan, 3956 NS Leersum.

Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

PvdA houdt politiek café voor jongeren

20140222 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op donderdagavond 27 februari organiseert de Partij van de Arbeid van 19.30 uur tot 22.00 uur een politiek café voor jongeren in café ’t Hoff, Markt 15A in Wijk bij Duurstede. De PvdA heeft Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis van de PvdA uitgenodigd.

Lees verder

Chauffeur bestelbus twee uur lang bekneld na ongeluk A28

20140222 ZEIST  Op de A28 is in de nacht van vrijdag op zaterdag een chauffeur van een bestelbus ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een vrachtwagen. Het duurde uren voordat het slachtoffer uit zijn bus gehaald kon worden.

Lees verder

Nazaat keizer Wilhelm II claimt Huis Doorn

20140222 DOORN  Een directe nazaat van de Duitse keizer Wilhelm II wil zich ontfermen over Huis Doorn. Georg Friedrich, prins van Pruisen, noemt het in De Telegraaf zijn ereplicht. Het kasteel is op dit moment eigendom van de Rijksgebouwendienst.

Lees verder
het nieuws van 23 februari 2014
17e jaargang nummer 5040
foto’s op flickr

foto’s op 500px

HDS pakt belangrijke punten

20140223 LEERSUM  Zondag derdeklasser en hekkensluiter HDS behaalde een belangrijke driepunter in de uitwedstrjd tegen mede degradatiekandidaat Baarn. Met de 1-2 overwinning viel er een last van de schouders van zowel trainer Frank Brouwer als zijn team. Brouwer:” Er stond veel druk op de schouders van de spelers.

Lees verder

Fortissimo wint en is hekkensluiter af

20140223 COTHEN De handbalsters van GOconnectIT / Fortissimo hebben een broodnodige overwinning geboekt op directe concurrent Nieuw Heeten. Thuis, in Cothen, werd het 27-25, waardoor de Cothenaren geen hekkensluiter meer zijn in de eerste divisie.

Lees verder

Heren Schaerweijde thuis onderuit tegen Amsterdam

20140223 ZEIST  De hockeyers van Schaerweijde hebben in de hoofdklasse verloren van Amsterdam. In eigen huis verloor de ploeg uit Zeist met 1 – 3. De hoofdstedelingen kwamen al na twaalf minuten op voorsprong, maar de tweede treffer liet vervolgens lang op zich wachten.

Lees verder

Dalto lijdt duur puntverlies bij Blauw-Wit

20140223 DRIEBERGEN  Dalto/BNApp heeft een dure nederlaag geleden, in de strijd om een plaats in de play-offs van de Korfbal League. Uit tegen het lager geklasseerde Blauw Wit ging de ploeg uit Driebergen na een 13-12 ruststand met 27-20 onderuit.

Lees verder

Brand in clubhuis hockeyclub Schaerweijde

20140223 ZEIST  Bij hockeyclub Schaerweijde in Zeist heeft brand gewoed in de kantine. De keuken stond zondagmorgen in lichterlaaie. De brand is ontstaan in de frituur. Iemand probeerde het vuur te doven met een blusdeken, maar de vlammen schoten de afzuiging in.

Lees verder

Toch een zwembad in Wijk bij Duurstede?

20140223 WIJK BIJ DUURSTEDE  Ruim 50 belangstellenden waren aanwezig in zwembad Wickie de Viking. Zij hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van de SP en PvdA om met elkaar een aanzet te geven om mogelijkheden te onderzoeken voor de exploitatie van een nieuw zwembad. Het enige zwembad in Wijk bij Duurstede ‘Wickie de Viking’ moet binnenkort sluiten.

Lees verder

Wijk weer een stukje schoner

20140223 WIJK BIJ DUURSTEDE  GroenLinks had goed gegokt: lekker weertje vanmiddag om het zwerfvuil op te ruimen. In groepjes van drie of vier vrijwilligers werden ongeveer twee uur lang de binnenstad, Steenstraat, Graaf van Lynden van Sandenburgeg en de Heul ontdaan van vooral veel plastic en blikjes.

Lees verder

Verdiende overwinning SVL

20140223 LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL behaalde op het eigen sportpark een op alle fronten dik verdiende 3-1 overwinning op De Meern. SVL trainer Jan Gaasbeek:” Alhoewel we in de eerste helft al veel ruimer op voorsprong hadden moeten staan, heeft mijn ploeg zich voor 100% ingezet en waren we de gehele wedstrijd de bovenliggende partij.

Lees verder

Belangrijke overwinning FC Driebergen

20140223 DRIEBERGEN  In de strijd om degradatie won FC Driebergen in eigen huis belangrijke punten op het eveneens in degradatiezorgen verkerende NITA uit Nieuwer Ter Aa. In een over het algemeen gelijkopgaande strijd was het uiteindelijk thuisploeg Driebergen die aan het langste eind trok en de 3-1 overwinning voor zich wist op te eisen.

Lees verder
het nieuws van 24 februari 2014
17e jaargang nummer 5041
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wie verdient volgens u de Bronzen Uil 2014?

20140224 BUNNIK  Reeds vanaf 1998 reikt het bestuur van de lokale politieke partij Perspectief 21 in Bunnik jaarlijks De Bronzen Uil wisselprijs uit. De prijs, een aanvliegende bronzen uil op een sokkel, gaat naar een persoon of groep personen die door het publiek is voorgedragen vanwege bijzondere verdiensten op het gebied van vrijwilligerswerk.

Lees verder

’Hoe organiseren we zorg en welzijn in onze eigen dorpskern of wijk?’

20140224 MAARN  D66 Utrechtse Heuvelrug nodigt inwoners uit voor een bijeenkomst over het organiseren van zorg en welzijn in hun dorp of wijk op dinsdagavond 4 maart in De Twee Marken in Maarn.

Gesprekken tussen inwoners, experts in zorg- en dienstverlening en beleidsmakers zijn nodig omdat de komende jaren belangrijke taken vanuit de landelijke overheid bij de gemeente terecht komen, begeleiding en dagopvang (AWBZ), jeugdzorg (Jeugdwet), en de arbeidsparticipatie gehandicapten (Participatiewet).

Het is van belang dat inwoners, zorg- en dienstverleners en de gemeente (als stimulator en financier) goed op elkaar zijn ingespeeld, opdat voor zoveel mogelijk mensen een zo goed mogelijk aanbod beschikbaar is. Minder geld, een kleinere (dorps-)schaal, een veranderende zorgvraag: hoe pakken we dat aan?

De centrale vraag op 4 maart is: Hoe kunnen we vanuit de dorpsgemeenschap of wijk deze samenwerking zo goed mogelijk organiseren?

Om een goede dialoog tot stand te brengen heeft D66 experts op het gebied van zorg en welzijn gevraagd zitting te nemen in een panel. Zij schetsen een beeld van de huidige trends en ontwikkelingen. Daarna volgt een dialoog over de centrale vraag tussen panelleden en aanwezigen aan de hand van pittige stellingen.
Het panel wordt gevormd door Elisabeth van Oostrum (wethouder), Lex Halsema (zorgcoöperatie i.o. , Maarn) Manna Plaisier (Consulent Welnuh) en Henriette Morselt (zorgcoördinator Austerlitz Zorgt)
De bijeenkomst begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
Na afloop, ca 20.45 uur, is er ruime gelegenheid tot napraten tijdens een informele afsluiting.
Graag aanmelden bij: tijndries@hotmail.com

Nieko van Veen en Tijn Dries

Vrouw bevrijd uit auto na aanrijding Zeist

20140224 ZEIST Twee auto’s botsten in Zeist op elkaar op de kruising van de N238 met de Boulevard. De brandweer knipte één van de wagens open, om de vrouw achter het stuur te bevrijden.

Lees verder

Belangrijke overwinning FC Driebergen

20140224 DRIEBERGEN  In een zeer belangrijke wedstrijd heeft FC Driebergen deze 6 punten wedstrijd met 3-1 naar zich toe getrokken. Een spannende strijd tussen twee gelijk waardige ploegen die eigenlijk te laag op de ranglijst staan.

vergroot foto1  foto2  foto3  foto4

FC Driebergen begon goed met de wedstrijd met leuk en combinerend spel en probeerde zo Nita in de verdediging te drukken. Wat al in de 7e minuut de voorsprong opleverde door een snelle aanval via Robin Notenboom over rechts die spits Elmar van Doorn bereikte en deze heel rustig de bal voor het intikken had 1-0.

Geschrokken door deze vroege achterstand begon Nita iets beter in zijn spel te komen. Wat 3 hoekschoppen op rij opleverde maar FC Driebergen bleef gevaarlijk door een paar snelle uitvallen meestal ingeleid door de snelle Robin Notenboom die voor menig gevaar opleverde om de voorsprong uit te breidden maar de verdediging van Nita stond hun mannnetje.
Het waren Jordi Sonneville en Elmar van Doorn die diverse kleine kansen onbenut lieten.

In de 28e minuut kwam FC Driebergen goed weg doordat de uitstekend leidende scheidsrechter voordeel gaf bij  een in onze ogen duidelijke strafschop, maar Nita zag dit voordeel niet benut worden.
Het spel werd er niet beter op veel ballen bereikte amper de 16 meter en dit gelde voor beide teams.
Het  gevaarlijkste moment in deze 1e helft kwam in de 42e minuut door goed optreden van doelman Michel van Bruggen die tot tweemaal toe met een goede redding die voorsprong van 1-0 tot de rust kon behouden.Rust 1-0
 
De 2e helft begon bij FC Driebergen met een wissel, de geblesseerd geraakte Marco v/d Klift werd vervangen door Thomas Meeles.
Je zag dat Nita uit een ander vaatje ging tappen en het werd  direct al gevaarlijk voor het FC Driebergen doel wat in de 57e de gelijkmaker opleverde een slechte uitworp van doelman Michel van Bruggen leidde dit doelpunt in . De spits van Nita pakte dit buitenkansje goed op en scoorde beheerst 1-1.

Maar FC Driebergen was maar even geschrokken van deze gelijkmaker en bleef met snelle uitvallen vooral over rechts toch de winst in Driebergen te houden.
En dat lukte al in de 67e minuut door weer een goede voorzet van Robin Notenboom naar Tolga Albayrak die beheerst scoorde 2-1.

Nita ging daarna risico voetbal spelen en met lange ballen ,hoge voorzetten naar hun lange spitsen te spelen maar de kleinere FC Driebergen verdediging stond hun mannetje en hield de voorsprong in handen. Er kwamen nog twee wissels binnen de lijnen Dobias Aldenkamp voor Tolga Albayrak en Mathijs Brink voor Pascal van Doorn.

Nadat Elmar van Doorn in de 82 minuut nog een grote kans had was het Jordi Sonneville die met een uitstekende kopbal na een rebound aan alle onzekerheid een einde maakte en de 3-1 op het scorebord zette.
Al met al een leuke aantrekkelijke wedstrijd met een terechte zege voor de Driebergenaren.

Zaterdag 1 maart een vrije dag .De eerst volgende wedstrijd is 8 maart Desto(Utrecht)- FC Driebergen aanvang 14.30 uur

Uitkering voor getroffen ondernemers Zeist

20140224 ZEIST ‘‘Hoe is het nu met U.’’ Elke dag komt eigenaar Van der Sluys van het postagentschap naar De Clomp, en elke dag voltrekt zich hetzelfde ritueel. Bekenden vragen hoe hij het maakt, en of er al zicht is op heropening van de winkels die vooral de ouderen in Zeist-west node missen.

Lees verder

Koen Oost van GVVV naar VVA’71

20140224 ACHTERBERG  Zaterdag hoofdklasser VVA’71 heeft zich voor komend seizoen versterkt met Koen Oost. De verdedigende middenvelder is afkomstig van topklasser GVVV uit Veenendaal.

Lees verder

Leefbaar Doorn wil geen stal met 969 biovarkens

20140224 DOORN  In een ingezonden brief maakt de vereniging Leefbaar Doorn zich boos over de mogelijke komst van bijna duizend varkens naar Doorn. Volgens Leefbaar Doorn zou de komst van de varkensstal de wolk aan ‘kankerverwekkende’ fijnstof die over Doorn waait flink vergroten.

Lees verder

Bunnik pakt laatste strohalm

20140224 BUNNIK  In de strijd om degradatie heeft Bunnik drie heel belangrijke punten gepakt. Op eigen veld werd SVM met 2-1 verslagen, waardoor Bunnik de aansluiting met de andere ploegen onderin weer enigszins gevonden heeft.

Lees verder

Eerste lammetjes in Zeist

20140224 ZEIST  Op maandagmorgen waren er al 3 lammetjes in een weiland in Zeist. En er komen er nog veel meer meer. ‘‘Ik dacht dat ik alle rammen weg had gehaald, maar dat was kennelijk niet zo’’, zegt de beheerder- tuinman van het landgoed bij de Tiendweg, achter de velden van Jonathan.

Lees verder

Florian Wolf nieuwe trainer SV Odijk

20140224 ODIJK  Florian Wolf (27) is vanaf volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van SV Odijk. Wolf is daarmee de opvolger van Wouter Jansen, die na vier seizoenen bij Odijk vertrekt naar SV Baarn. Ondanks zijn jeugdige leeftijd beschikt Wolf al over aardig wat jaren trainingservaring.

Lees verder

Odijk pakt punt in tumultueus duel

20140224 ODIJK  Odijk is niet verder gekomen dan een gelijkspel (1-1) bij het Utrechtse VSC. Odijk startte slap aan de wedstrijd, waardoor het niet direct de wil op kon leggen aan de tegenstander. Na een half uur spelen zorgde miscommunicatie tussen keeper Berry van Luyn en Bram Schippers ervoor dat VSC op voorsprong kon komen.

Lees verder

Bouwmarkten en tuincentra welkom op bedrijventerrein Amerongen

20140224 AMERONGEN  De gemeente wil een flink deel van het bedrijventerrein Amerongen/Leersum vrijgeven voor bouwmarkten en tuincentra. Het bedrijventerrein moet ook een nieuwe naam krijgen. De uitbreiding van bedrijventerrein Maarsbergen staat op losse schroeven.

Lees verder

Sportieve aftrap voor project Sportnetwerkt in Zeist

20140224 ZEIST  Op woensdag 26 februari vindt om 13.00 uur de aftrap plaats van Sportnetwerkt in Zeist. Sportnetwerkt is een project waarbij sportverenigingen in Zeist hun sponsornetwerken inzetten om werkeloze jongeren aan een baan te helpen.
 
Wethouder sport Jacqueline Verbeek-Nijhof zal samen met de vijf sportverenigingen: Schaerweijde, Phoenix, Jonathan, DOSC en CITO uit Zeist het voortouw nemen en een sportieve aftrap doen. Dit gebeurt bij sportvereniging Schaerweijde met als doel om jeugdwerkloosheid actief tegen te gaan. De gemeente, Werkgeversservicepunt, UWV, Sportservice Zeist, NLWorkXX en de sportverenigingen bundelen hun krachten door gebruik te maken van het netwerk van de verenigingen om werk- of stageplekken te vinden voor jongeren.
 
Maatschappelijke betrokkenheid
Sportverenigingen krijgen op deze manier een kans om maatschappelijk betrokken te zijn. Daarnaast ontvangt de vereniging een financiële bonus voor elke organisatie uit hun netwerk die een jongere een functie, stage of werkervaringsplek geeft. Een enthousiaste jongere vindt een werk- of stageplek waar hij of zij actief aan de slag kan gaan.


Aanleiding
Door de economische crisis loopt de jeugdwerkloosheid op. Het bieden van kansen door het gunnen van een baan, leerwerkplek, stage/werkervaringsplaats aan jongeren tussen de 17 en 27 jaar oud staat onder druk. Met het Sportnetwerkt project leveren de gemeente Zeist, Werkgeversservicepunt, UWV, Sportservice Zeist, NLWorkXX en de sportverenigingen een bijdrage om de groeiende jeugdwerkloosheid te bestrijden. Sportnetwerkt is gestart in zowel gemeente Zeist als gemeente Utrecht. Deze samenwerking zal ook symbolisch zichtbaar gemaakt worden door het overdragen van de, door de Utrechtse sportverenigingen gesigneerde, bal aan wethouder Verbeek-Nijhof voor de aftrap in Zeist.

Samba Salad

20140224 ZEIST  Op zondag 2 maart 2014 komt Samba Salad met zijn Playground Band ‘Zingen op de Achterbank’ naar Pop- & Cultuurpodium De Peppel en geeft een pretconcert voor alle leeftijden. Knettergek en swingend zijn de zes leden van de Playground Band, ze presenteren een bonte salade vol muzikale lekkernijen met een pittige salsasaus.

Gitaren, piano, bas, drums, knetterende flamencohakken en veel percussie in een energieke mix van samba, flamenco, pop, reggae, mestiza en salsa. Ook de kinderen krijgen ruimschoots de gelegenheid mee te doen met zang en dans. Samba Salad zet een geluid neer waar iedereen vanzelf op gaat bewegen en ook de ouders doen mee. Ze spelen eigen werk uit de populaire driedelige serie ‘Zingen Op de Achterbank‘ (bundels met cd) van Herman Link & Rita Iny. Afgewisseld met enkele internationale kinderliedjes uit het repertoire van het internationaal befaamde platenlabel ‘Putomayo Kids’, waarvan ook werk van Samba Salad is opgenomen.

De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,- aan de deur en € 6,00 in de voorverkoop. Kijk voor meer informatie op www.peppel-zeist.nl.

Celeritas verslaat Esca in sterke 2e helft

BUNNIK  De heren van Celeritas hebben in de thuiswedstrijd tegen Esca de goede reeks voortgezet. Na volle winst tegen Baarn en LHV, en het gelijke spel uit bij Swift, waren er weer twee punten voor de Bunnikse heren.

Lees verder

Ingezonden: VVD evalueert

20140224 UTRECHTSE HEUVELRUG  De VVD-raadsleden en kandidaten hebben onlangs samen de resultaten van de afgelopen jaren geëvalueerd. Zij hebben geconcludeerd dat er heel mooie resultaten zijn behaald waar we als VVD trots op kunnen zijn.

Die resultaten zullen we de komende weken met overtuiging uitdragen tijdens onze verkiezingscampagne.

Zijn we tevreden met wat er is gebeurd? Natuurlijk niet met alles: de VVD heeft de ambitie dat het altijd beter kan. Er zijn onderwerpen in onze gemeente die beter hadden gekund. Als coalitiepartij zijn we hier mede verantwoordelijk voor. Enkele voorbeelden:

1. De dienstverlening van een aantal afdelingen is acht jaar na de herindeling nog niet goed genoeg, zoals bij de afdeling vergunningen. Dit ondanks het feit dat de gemeenteraad meerdere malen heeft aangedrongen op het belang van een betere dienstverlening;

2. De gemeente heeft financieel op een te grote voet geleefd. De reserves zijn sinds 2006 sterk gedaald doordat jaren met tekorten werden afgesloten. Dit was vooral in de jaren 2006-2010 het geval. Een niet sluitende begroting heeft ervoor gezorgd dat we in 2012 onder preventief financieel toezicht van de provincie hebben gestaan;

3. Er is een grote achterstand in het aanpassen van rigide bestemmingsplannen waardoor inwoners en ondernemers niet de noodzakelijke vrijheid hebben voor bouwactiviteiten en/of alternatief gebruik van hun gebouwen. Deze achterstand is ontstaan ondanks het feit dat de gemeenteraad een extra budget van één miljoen euro voor digitalisering beschikbaar heeft gesteld. Dit budget is nog nauwelijks gebruikt;

4. Ondernemers krijgen te weinig service en medewerking van de gemeente waardoor de gemeente slecht scoort in de MKB-tevredenheidsonderzoeken van 2011 en 2013. Na de publicatie van het eerste onderzoek is de gemeente, samen met de ondernemers en alle raadsfracties, een project gestart om het ondernemersklimaat te verbeteren. Dit leverde vooral nota’s en plannen op maar heeft nog niet geleid tot de gewenste verbeteringen;
(Voor meer evaluatiepunten zie vvdheuvelrug.nl)

Met bovenstaande evaluatie en ervaringen zullen we proberen ons voordeel te doen in de komende raadsperiode. We zullen met elkaar moeten blijven leren. De VVD heeft de ambitie dat het altijd beter kan!

Rob Jorg
VVD-lijsttrekker

Grondaankoop voor de brandweer

20140224 MAARN  De bouw van een nieuwe brandweerkazerne voor Maarn en Maarsbergen is dichterbij gekomen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de grondeigenaar hebben hun geschil over de grondprijs bijgelegd.

Lees verder

Bewoner gered uit brandend huis in Zeist

20140224 ZEIST  De brandweer in Zeist heeft het leven gered van een bewoner van de Jacob van Lenneplaan. In het huis was in de nacht van zaterdag op zondag brand uitgebroken. Het vuur greep kort na 01.30 uur om zich heen.

Lees verder
het nieuws van 25 februari 2014
17e jaargang nummer 5042
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Actie jongeren bij raadhuis heeft succes

20140225 RHENEN   Een actie van jongeren die steun willen voor hun werkplaats in Rhenen, dinsdagavond tijdens de raadsvergadering op het gemeentehuis, heeft geleid tot een toezegging van het gemeentebestuur.

Lees verder

Belastingdienst zit achter bedrijf oud-wethouder aan

20140225 RHENEN  De Belastingdienst eist een onbekend geldbedrag van het bedrijf Bosberg Beheer van Jan Fukkink, voormalig wethouder van de gemeente Rhenen. Op last van de deurwaarder wordt donderdag de inventaris van het kantoor in Rhenen geveild.

Lees verder

Keuze van de Kiezer: evenementen in Rhenense uiterwaarden

20140225 RHENEN Dinsdag was het stemhokje van RTV Utrecht in Rhenen. Een groot deel van de gemeenteraad is van plan om de bestemming van de uiterwaarden bij Rhenen aan te passen. Zo moet het terrein waar elk jaar de Rijnweek wordt gehouden een evenemententerrein worden.

Lees verder

Aan de slag in Cothen en Langbroek

20140225 COTHEN / LANGBROEK  De verkiezingscampagne is begonnen en daar horen huis-aan-huis folders bij. Opvallend is dat de SP in Cothen en Langbroek een speciale verkiezingskrant verspreid.

Lees verder

Dalto/BNApp moet op zoek naar nieuwe trainer

20140225 DRIEBERGEN  Korfbalclub Dalto/BNApp uit Driebergen moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De huidige hoofdtrainer van de club, die in Korfbal League de vijfde plaats bezet, is volgend seizoen trainer van Oost Arnhem.

Lees verder

Maarn ‘des duivels’ over verkoop gemeentehuis

20140225 MAARN  De stichting Vrienden van Raadhuis Maarn is boos over de voorgenomen verkoop van het Maarnse raadhuis. De verkopende wethouder Homan zou beloftes niet nakomen en de verkoop manipuleren naar de door hem gewenste koper.

Lees verder

Partijen willen nieuw plan voor landgoed in Langbroek

20140225 LANGBROEK  De PCG EN SP willen dat er een nieuw plan op tafel komt voor het te bouwen landgoed Nieuw Domensteyn. Een plan dat wel voldoende draagvlak heeft bij omwonenden. Er is veel fout gegaan in de communicatie en sturing van het project.

Lees verder

Vlaggen verboden op Amerongse Andrieskerk

20140225 AMERONGEN  De toren van de Andrieskerk in Amerongen is voorlopig verboden terrein. Uit onderzoek blijkt dat de eeuwenoude toren in zo’n slechte staat is, dat zelfs vlaggen vanaf de kerktoren te riskant is.

Lees verder

Optreden ‘Maarnse Proms’ zondagmiddag 9 maart Anderstein

20140225 MAARSBERGEN  Zondag 9 maart van 15-17 uur belooft weer een bijzondere ‘Muziek op de Deel’ te worden voor het hele gezin op landgoed Anderstein.  Het lied ‘Music was my first love’ van John Miles – dat hij ieder jaar zingt in Night of the Proms – loopt als een rode draad door het programma.

Kom 9 maart luisteren naar onze eigen Maarnse Proms. Petra van der Snoek is al een jaar aan het repeteren met 10 pianoleerlingen en 13 familieleden op andere instrumenten en het belooft een fantastische middag te worden! Voor slechts € 6 p.p. incl. koffie/thee met heerlijke koekjes. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
Locatie: de Deel landgoed Anderstein, Woudenbergseweg 13, Maarsbergen.
Aanmelden via www.maarnwijzer.nl of via Nel ter Kuile, tel. 033-2867305.

Bezoekers bewonderen oldtimers op brandweerbeurs Maarn

20140225 MAARN  Dorpshuis de Twee Marken in Maarn was zaterdag het toneel van een ruilbeurs voor allerhande brandweerartikelen. De Vereniging van Belangstellenden in het Brandweerwezen (VBB) organiseerde deze beurs.

Lees verder

Voorjaarsuitvoering Darthuizer Toneelvereniging.

20140225 LEERSUM  Op Vrijdag 28 en Zaterdag 29 Maart voert de Darthuizer Toneel Vereniging weer haar jaarlijkse voorjaarsvoorstelling op in De Binder te Leersum. Opgevoerd wordt: ‘Naar Frankrijk!’, een Zomerkomedie door Stef Hudepohl.

Korte inhoud:

Wie heeft die droom niet? De boel de boel laten en in Frankrijk helemaal opnieuw beginnen? Sjaak en Veronique Huisintveld wagen de stap en trekken naar het zonnige zuiden, samen met hun dochter en hun huishoudelijke hulp. Al snel komen ze erachter dat het starten van een hotelletje niet zo eenvoudig gaat als ze zouden willen. De Franse gewoonten zijn toch heel anders dan in Nederland. Als er dan ook nog een gevaarlijke gast opduikt, wordt het allemaal wel heel spannend!

De zomerkomedie “Naar Frankrijk!” heeft alles om in een opgeruimd humeur te komen: humor, romantiek, spanning en vooral… veel Franse sfeer. Dus: kom op ‘Naar Frankrijk!’.

Kaarten à € 7,50 zijn vanaf 7 Maart te koop bij :

Groente- en Fruitbedrijf Van Arkel Leersum, De Binder Leersum, Albert Heijn Leersum, Het Leersums Kaashuis, Van Brenen Textiel Doorn of via darthuizertoneel@gmail.com

De zaal is open om 19:30, de voorstelling begint om 20:00

Op Zaterdag is er na afloop een, voor iedereen toegankelijke, AFTER-PARTY!

Sfeervol High Tea Concert Duo Sans Souci in het kader van het 10-jarig bestaan

20140225 DRIEBERGEN  Dit jaar is het tien jaar geleden dat Duo Sans Souci haar eerste concert gaf. Violiste Annoesjka Cabo uit Driebergen en pianist Frans van Dalen uit Hilversum vieren dit lustrum met een aantal concerten op de Utrechtse Heuvelrug. Bij een verjaardag hoort behalve muziek ook taart en daaraan zal het tijdens dit concert niet ontbreken!

Op zondag 9 maart geeft Duo Sans Souci een High Tea Concert in Driebergen.
Tijdens dit concert wordt het verhaal verteld van de salonmuziek en de beroemde “Five o’clock Tea’s” in Londen, Parijs en Berlijn. Het geheel wordt geïllustreerd met afbeeldingen uit die periode (1895 – 1930).
Voor de pauze speelt Duo Sans Souci muziek die dit verhaal illustreert maar ook werken van Debussy, Ravel en Brahms die beïnvloed waren door de “lichte” muziek van die tijd.

Na de pauze krijgt het publiek geheel in stijl een uitgebreide high tea aan tafel geserveerd, terwijl Duo Sans Souci bijpassende muziek speelt. Op het menu staan zoals bij een traditionele Afternoon Tea hoort hartige sandwiches, scones en taartjes.

Sinds de oprichting heeft Duo Sans Souci vele interessante concerten en optredens gegeven. Met dit Tea Concert keert het Duo terug naar één van haar eerste concepten waarbij klassieke muziek gecombineerd werd met een stijlvolle culinaire activiteit. De gevarieerde programma’s, het geven van een historische achtergrond bij de muziek die wordt gespeeld, en het illustreren daarvan met bijbehorende plaatjes zijn de kenmerken waarmee het Duo zich heeft weten te onderscheiden.
Duo Sans Souci heeft ook veel in het buitenland gespeeld: twee concerten in Londen met het Titanic programma en een klassiek recital, een concert in Berlijn met Berlijnse chansons uit de Roaring Twenties en een concert in Frankrijk met CD presentatie. Op de Utrechtse Heuvelrug heeft Duo Sans Souci alle vier haar CD’s op feestelijke wijze gepresenteerd.
In het kader van de lustrum tournee zal in november van dit jaar nog een concert worden gegeven in de Maartenskerk in Doorn.

Datum: Zondag 9 maart
Aanvang concert: 16.00 uur aansluitend High Tea met muziek van 17.00 tot 18.00 uur.
Zaal open: 15.30 uur
Entrée: 18 euro all-in
Locatie: Parklaankerk, Parklaan 7, 3972 JX Driebergen
Kaarten en reserveringen via duosanssouci@gmail.com of 06 – 404 301 36.
Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Boekhandel Jacques Baas in Driebergen en indien nog beschikbaar aan de zaal op de dag zelf.

Tommy Wieringa bij Jacques Baas tijdens Boekenweek

20140225 DRIEBERGEN  Donderdagmiddag 13 maart is een van de meest succesvolle schrijvers van dit moment, Tommy Wieringa, te gast bij boekhandel Jacques Baas. Samen met het BoekenBanket en de Driebergse Boekenmarkt zijn dit de meest opvallende ingrediënten voor de komende Boekenweek, die op 8 maart begint.

Vrijdagavond 7 maart kunt u in Driebergen tussen de boeken dineren en genieten van een vijf-gangenmenu verzorgd door de Driebergse cateraar en culinaire winkel LEKKER!, want bij Jacques Baas wordt met het BoekenBanket weer de aftrap gedaan van de Boekenweek. Behalve dineren staat die avond een (reis-)boekenquiz op het programma en kunt u luisteren naar de melancholische klanken van het Via Egnatia combo o.l.v. Holger de Bruin. Marietta van Attekum zal kort iets vertellen over de Driebergse stichting Via Egnatia.

Op 13 maart is tussen 16.00 en 17.00 uur Tommy Wieringa te gast in de Driebergse boekhandel. Tommy Wieringa (Goor, 1967) brak in 2005 door bij het grote publiek met de schitterende roman ‘Joe Speedboot’. Vorig jaar won hij met ‘Dit zijn de namen’ de Libris Literatuurprijs. Behalve als schrijver leerden wij hem ook als presentator kennen van de VPRO-televisieserie ‘De Grens’. Wieringa wordt geroemd als groot talent, de recensies van zijn boeken staan altijd vol superlatieven. Dit jaar is hij auteur van het Boekenweekgeschenk ‘Een mooie jonge vrouw’.

De Boekenweek wordt in Driebergen afgesloten op zaterdag 15 maart met de 3e Driebergse Boekenmarkt. Dit is een samenwerkingsverband tussen de boekhandel en de ODC. Natuurlijk vindt u op het plein tegenover de winkel diverse boekenkramen (nieuw en antiquarisch), schrijvers (o.a. alle genomineerden voor de Heuvelrugschrijver van het jaar), maar ook de Bibliotheek, allerlei verenigingen en (vanwege het Boekenweekthema) reisorganisaties. Er kunnen nog kramen worden gehuurd. De Boekenmarkt duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

Voor het BoekenBanket dient u zich vooraf aan te melden bij de boekhandel, tel 0343-518571, of per email: info@boekhandeljacquesbaas.nl. Bij Tommy Wieringa en de Driebergse Boekenmarkt kunt u zo langskomen. Meer info over deze evenementen en de Boekenweek vindt u op www.boekhandelbaas.nl.

MRC Aardenburg zet zich in voor meer GRAIL’s

20140225 DOORN   Een team, bestaande uit oud-revalidanten en oud-militair Mark Huizinga van Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg in Doorn loopt in het weekend van 8 en 9 maart de Mud Masters Obstacle Run. Het is een off-road hardloopparcours met militaire hindernissen, ontworpen door mariniers.

Lees verder

Wandeling in Amerongse Bos

20140225 AMERONGEN  Op woensdag 5 maart is er vanaf 14.00 uur een wandeling met een gids van het Utrechts Landschap door het meest gevarieerde deel van het Amerongse Bos. De wandeling duurt anderhalf uur en zal u een beeld geven van de geologie, ecologie en cultuurhistorie van dit fraaie stuk landschap.

Er wordt stil gestaan bij het ontstaan van de heuvelrug, zowel de ondergrond als de bovengrond, en hoe de mens dit stuk natuur heeft vormgegeven in de loop der tijden.

De rondleiding is gratis; aanmelding vooraf is niet noodzakelijk.

Vertrekpunt: Infocentrum Tabaksschuur Amerongen, Veenseweg 8 te Amerongen.
Parkeren: bij sportcomplex De Burgwal (via rotonde)

Diamanten bruidspaar in Zeist

20140225 ZEIST  De prachtige februaridag waarop Frans en Gerrie van de Leest hun jubileum vieren lijkt in niets op hun trouwdag van 60 jaar geleden. Gerrie: “Er lag een dik pak sneeuw en het was hartstikke koud. En kijk nu toch eens. Het lijkt wel lente.”

Lees verder

Maximumsnelheid A28 Zeist blijft zoals hij is


20140225 ZEIST  De snelheid op de A28 bij Zeist wordt niet verlaagd naar 80 kilometer per uur. Dat heeft verkeersminister Melanie Schultz van Haegen laten weten aan de Tweede Kamer.

Lees verder

Kunstroof op Belcour in Zeist

20140225 ZEIST   Op vrijdagochtend 21 februari is een kunstwerk gestolen uit een van de drie leegstaande winkels op Belcour waarin schildersvereniging De Toets in Zeist tijdelijk schilderijen van leden mag exposeren. De gedupeerde exposant doet een beroep op u: kijk uit naar het schilderij.

Lees verder
het nieuws van 26 februari 2014
17e jaargang nummer 5043
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Oud-raadslid Jans Groen-Knol overleden

20140226 ZEIST  Oud-raadslid mevrouw Jans Groen-Knol (86) is dinsdag 24 februari overleden. Zij maakte deel uit van de gemeenteraad van Zeist, van 1978 tot 1993. Jans Groen-Knol was de eerste vrouw die in Zeist voor de ARP in de gemeenteraad werd gekozen.

Lees verder

Bord: ‘Pas op! Spelende katten!’

20140226 DRIEBERGEN  Hij is al bij Giel in de uitzending geweest, op Radio 3. Ook al op Radio 2. Hart van Nederland kwam langs. Iedereen wil alles weten van de actie die de 10-jarige Luuk Sprock heeft gehouden tegen de voorbijrazende auto’s op de Gooijerdijk. Daar zijn de laatste tijd heel veel katten doodgereden.

Lees verder

Buurt plant boom ter herinnering aan Ruben en Julian

20140226 ZEIST  Inwoners van de Kersbergenlaan in Zeist hebben woensdag een boom geplant voor de om het leven gebrachte broertjes Ruben en Julian. De opa en oma van de jongens wonen in de Kersbergenlaan. Buren vonden dat ze de familie iets aan moesten bieden.

Lees verder

Drie jaar cel voor tankstationdrama Bunnik

20140226 BUNNIK  De man die in 2011 een explosie veroorzaakte bij tankstation De Forten in Bunnik, krijgt drie jaar cel waarvan een voorwaardelijk. Volgens de rechtbank in Utrecht heeft hij zich schuldig gemaakt aan het opzettelijk veroorzaken van een ontploffing en poging tot doodslag op omstanders.

Lees verder

Gemeente betaalt ‘idioot’ veel voor stukje grond

20140226 MAARSBERGEN  De gemeenteraad vindt dat de burgemeester veel te veel betaalt voor een stukje grond voor een brandweerkazerne. ‘Ik ben bang voor de precedentwerking’. Het draait om een stuk grond aan de Maarsbergse Tuindorpweg, van 1720m2, nodig voor een nieuwe brandweerkazerne.

Lees verder

Geheim wapen op KSG De Breul in Zeist

20140226 ZEIST  donderdag, 27 februari, zetten de Havo 5 leerlingen van scholen gemeenschap de Breul hun beste beentje voor; ze presenteren hun afsluitende profielwerkstuk, het meesterwerk, ‘s avonds op school.

Lees verder

Wordt blowverbod gehandhaafd?

20140226 WIJK BIJ DUURSTEDE  PCG fractievoorzitter Hans Marchal heeft burgemeester Poppens schriftelijke vragen gesteld over de handhaving van het blowverbod in de gemeente. Marchal wil weten of het blowverbod wordt gehandhaafd? Verder wil hij weten hoe vaak er het afgelopen jaar is opgetreden, op basis van de huidige APV, tegen het blowen?

Lees verder

Laatste vergadering raad

20140226 WIJK BIJ DUURSTEDE  Voor en tijdens de laatste raadsvergadering voor de gemeenteraad verkiezingen van 19 maart was het een drukte van belang in en rond het gemeentehuis.

Lees verder

Schuring: Zeist, dat zijn we samen

20140226 ZEIST  De lijsttrekker van de PvdA is Karst Schuring. Hieronder stelt hij zich aan u voor. Sinds 1983 woon ik met plezier in Zeist, met mijn vrouw en dochter. Sinds 2002 zit ik de gemeenteraad en ben fractievoorzitter. Ik ben controller bij het Centraal Orgaan Asielzoekers. Mijn ideaal is een nog socialer Zeist, waar iedereen meetelt en meedoet.

Lees verder

Zaden- en plantenruilbeurs bij bezoekerscentrum De Boswerf Zeist op 2 maart

20140226 ZEIST  Het tuinseizoen breekt aan. We kunnen weer aan de slag in de (moes)tuin! Soms blijft er na het zaaien, scheuren of verplanten wat plantmateriaal over. Niet weggooien, want misschien doet u er een ander een groot plezier mee. I.s.m. Transition Town Zeist organiseert bezoekerscentrum De Boswerf daarom op zondag 2 maart van 13.00 – 16.00 uur een zaden-, stekjes-, en plantenruilbeurs. De toegang is gratis.

Lees verder

SVF Cothen houdt wafelactie

20140226 COTHEN  Ook dit jaar is er een wafelactie bij voetbalvereniging SVF uit Cothen. Toch is het dit jaar anders, want Gerrie van de Linden, die altijd één van de grote steunpilaren van de actie was, leeft niet meer. De andere vrijwilligers zijn echter van plan om de actie ook dit jaar weer tot een groot succes te maken.

Lees verder

‘Betrokken en pragmatisch’

20140226 WIJK BIJ DUURSTEDE  Gerard Migchels (44) is geboren en getogen in Oost Groningen. Hij woont sinds 1997 in Wijk bij Duurstede, is getrouwd en heeft twee kinderen en werk bij Wageningen UR als programmaleider aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Lees verder

Omstreden silo tegenover Rhenen komt er

20140226 RHENEN  De gemeenteraad van het Gelderse Buren heeft dinsdagavond toestemming geven voor de bouw van een omstreden silo aan de overkant bij Rhenen. In Rhenen is erg teleurgesteld gereageerd.

Lees verder

Debat en partijenmarkt

20140226 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op initiatief van de VVD en het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede vindt er een verkiezingsdebat plaats in de aula van de school.  Alle acht politieke partijen gaan die avond met elkaar in debat. De tachtig leerlingen uit Havo-4 hebben meegedacht over de stellingen waarover de partijen met elkaar in discussie gaan.

Lees verder

‘Breng jij dit naar het buurmeisje?’

20140226 WIJK BIJ DUURSTEDE  Wim en Aafien Bezooijen-Ratsema vierden hun 50-jarige huwelijk. Opgegroeid in respectievelijk Veenendaal en Vlagtwedde kwam het stel in Langbroek naast elkaar te wonen.

Lees verder

Familievoorstelling Kleine Sofie en Lange Wapper bij de Zeister Muziekschool

20140226 ZEIST  De familievoorstelling Kleine Sofie en Langer Wapper speelt op zondag 2 maart om 15.00 uur in de zaal van de Zeister Muziekschool. Kleine Sofie is heel ziek en ligt de hele dag op bed. Op een avond wordt in Sofies poppentheater een toneelstuk opgevoerd, waar niet alleen haar poppen aan meedoen, maar zij zelf ook.

Lees verder

Wethouder Rhenen door stof wegens leerwerkplekken

20140226 RHENEN Wethouder Klein Kranenburg van Rhenen heeft dinsdag excuses aangeboden aan de gemeenteraad en aan de stichting Ondernemers voor Jongeren. De wethouder erkende dat hij te laat is met het geven van informatie over eventuele subsidie van de stichting.

Lees verder

Angela Groothuizen in Beauforthuis

20140226 AUSTERLITZ  Op vrijdag 7 maart zingt Angela Groothuizen in het Beauforthuis  de mooiste liedjes over jeugd en ouder worden. Samen met toetsenist Nico Brandsen gaat ze op zoek naar de mooiste liedjes hierover. 

Dat levert parels van liedjes op en een juweel van een verhaal. Openhartig, intiem, persoonlijk, warm.
Wij draaien graag onze stoel in haar richting. Om in haar woorden te duiken. In haar stem rond te zwemmen. In haar muziek te verdrinken. Om iets van haar geheim te ontdekken. Haar geheim van de Eeuwige Jeugd.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Vrijdag 7 maart, 20:15 uur
Angela Groothuizen, Eeuwige jeugd
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

het nieuws van 27 februari 2014
17e jaargang nummer 5044
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Nieuw koopzondagcompromis: 30 zondagen per jaar

20140227 UTRECHTSE HEUVELRUG PvdA/Groenlinks wil niet nul, niet twaalf en ook geen tweeenvijftig koopzondagen per jaar, maar dertig stuks. ‘Zodat we maximaal recht doen aan wat we horen uit de samenleving.’ Vanavond moet de gemeenteraad eindelijk beslissen over de koopzondag, waarbij de gemoederen het afgelopen uur weer hoog zijn opgelopen.

Lees verder

Verkoop raadhuis Maarn moet opnieuw

20140227 UTRECHTSE HEUVELRUG  De voorgenomen verkoop van het Maarnse raadhuis is voorlopig van de baan. De schimmige verkoopprocedure roept teveel vragen op. Zojuist voerde burgemeester Naafs het onderwerp Maarns raadhuis van de agenda van de gemeenteraad af. Dat gebeurde nadat twee insprekers een ontluisterend beeld gaven van de procedure waarmee de verkoop gepaard is gegaan.

Lees verder

Ruim baan voor nachtzwaluw Leersum

20140227 LEERSUM  Het Utrechts Landschap maakt natuurgebied Breeveen bij Leersum aangenamer voor de nachtzwaluw.  Zeldzame dieren als de nachtzwaluw en de levendbarende hagedis houden van geleidelijke overgangen tussen heide en bos. Daarom zaagt het Utrechts Landschap lobben uit het bos en wordt gesloten bos omgevormd tot een half open bos.

Lees verder

Keuze van de Kiezer: zwemmen in Utrechtse Heuvelrug

20140227 UTRECHTSE HEUVELRUG  Donderdag was het stemhokje van RTV Utrecht in Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeente heeft twee overdekte zwembaden: De Zwoer in Driebergen en het Woestduinbad in Doorn. Beide baden zijn verouderd en hebben een opknapbeurt nodig.

Lees verder

SP: een koopzondag per maand

20140227 UTRECHTSE HEUVELRUG  Vanavond eindigt de Heuvelrugse koopzondagdiscussie in een stemming over het voorstel van D66, VVD en BVH voor het vrijgeven van de koopzondag voor alle winkeliers. De christelijke partijen proberen dat vanavond nog tegen te houden, de SP wil het beperken tot een enkele koopzondag per maand. De sleutel ligt in handen van GroenLinks/PvdA.

Lees verder

Samenwerkingsovereenkomst seniorencomplex Cothen ondertekend

20140227 COTHEN  Op 26 februari is in het gemeentehuis de samenwerkings overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van 16 seniorenappartementen in Cothen. De locatie van de appartementen is het terrein van de voormalige Beatrixschool aan de Kromme Stelakker.

vergroot foto

Namens de gemeente Wijk bij Duurstede heeft wethouder Jan Burger de samenwerkingsovereenkomst getekend; de heren Gérard Broekman en Joop Zumbrink deden dit namens de woningbouwstichting Cothen.  

In de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de realisatie van het complex en de inrichting van de openbare ruimte. De gemeente heeft de omgevingsvergunning voor de bouw reeds afgegeven. De woningbouwstichting Cothen heeft eerder moeten besluiten de bouw voorlopig uit te stellen. Wethouder Jan Burger licht dit toe: ‘De regels voor woningcorporaties worden steeds strenger en bovendien moeten zij een flink bedrag afdragen aan het rijk door de verhuurdersheffing. Met als gevolg dat er jaarlijks minder nieuwe woningen kunnen worden gebouwd. In Cothen ligt de aandacht nu op de ontwikkeling van De Kamp. Dat betekent dat de bouw van de seniorenwoningen aan de Kromme Stelakker pas in 2017 of 2018 start. Met deze overeenkomst weet de gemeente dat de grond in 2017 wel gewoon verkocht wordt. De woningbouwstichting heeft de zekerheid dat de bouwlocatie beschikbaar blijft en de sociale woningbouw is in Cothen voor de komende vier jaren dus gegarandeerd.’ Hij is daarom zeer tevreden met deze overeenkomst.

op de foto v.l.n.r.: wethouder Jan Burger, Gérard Broekman en Joop Zumbrink.

Brigitte van Dort wint voorleeswedstrijd 2014

20140227 WIJK BIJ DUURSTEDE  Brigitte van Dort van basisschool ‘t Baken uit Wijk bij Duurstede heeft vanmiddag de kwartfinale van de regionale voorleeswedstrijd Zuid Oost Utrecht gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in sport- en cultuurcentrum De Binder in Leersum. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Lees verder

Jamsessie in De Peppel

20140227 ZEIST  Op vrijdag 7 maart 2014 is er in Pop- & Cultuurpodium De Peppel weer een jamsessie! En iedereen is welkom, of je heel goed bent of juist niet maakt niets uit. Vanavond heb je de kans om zelf op het Peppelpodium te schitteren. Verschillende mensen, verschillende stijlen muziek, kortom voor ieder wat wils.

Wij zetten een drumstel en gitaarversterkers neer (omdat die moeilijk mee te nemen zijn op de fiets). Dus alles wat je hoeft te doen is je gitaar op je rug binden of je drumstokken in je zak steken en naar de Peppel komen. Speel je geen instrument?? Geen probleem, de bar is gewoon open en je kunt genieten van alles wat er op het podium gebeurt! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is gratis. Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.

Collegium Vocale Zeist brengt Spaanse Passie & Italiaanse Devotie in Driebergen

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 16 maart a.s. kunt u genieten van een bijzonder muzikaal programma. De Italiaanse componist Castelnuovo-Tedesco componeerde in de vorige eeuw voor koor en gitaar Romancero Gitano, prachtige muziek op zeven gedichten van de Spaanse dichter bij uitstek: Federico García Lorca.

Gepassioneerde muziek met een bijzondere sfeer, zeker ook dankzij gitarist Martin Meijer, bekend op vele podia in binnen-en buitenland.
Uit een heel andere stijlperiode is de a capella muziek van de Spanjaard Tomás Luis de Victoria. Deze 16e eeuwse componist schreef in Italië schitterende polyfone motetten waarin zijn Italiaanse leermeester Palestrina te herkennen is.
Tussendoor hoort u nog Spaanse cello- en gitaarmuziek.
Het koor staat onder leiding van de gepassioneerde Michel de Kort, nu twee seizoenen dirigent van Collegium Vocale Zeist.
Datum: 16 maart 2014
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: St. Petrus’ banden kerk, Kerkplein, Driebergen-Rijsenburg
Prijs: 15,00 Euro, inclusief programmaboekje
Kaarten bij koorleden, via www.collegiumvocalezeist.nl of tel. 06-34058634.

Besluit meer betalen voor meer afval uitgesteld

20140227 RHENEN  Het besluit over de invoering van een tariefstelsel voor huishoudelijk afval in Rhenen is door de gemeenteraad uitgesteld.De raad besloot woensdagavond om de beslissing of inwoners die meer of vaker huisvuil aanbieden meer gaan betalen na de verkiezingen zal worden genomen.

Lees verder

30 kilometer rond Driebergen-Zeist

20140227 DRIEBERGEN / ZEIST  De SGP in de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat het Stationsplein en de Stationsweg bij de herinrichting 30-kilometerzone worden. Dat is veel veiliger voor fietsers en voetgangers betoogt de SGP, en dient vanavond een amendement in.

Lees verder

Homan toch nog even op schopstoel

20140227 UTRECHTSE HEUVELRUG  De vertrekkende wethouder Homan moet vanavond opnieuw verantwoording afleggen voor een reeks onduidelijkheden in meerendeels geheime dossiers. Het is de vraag of hij daarna wel zonder imagoschade de Heuvelrug kan verlaten. Met collateral damage voor burgemeester Naafs en de coalitie.

Lees verder

Topschilder vertelt over icoon schilderen

20140227 DRIEBERGEN  Pastor Paul Brenninkmeijer, een van de bekendste iconenschilders van Nederland, geeft op woendag 26 maart in Driebergen-Rijsenburg een lezing over het schilderen van iconen. De lezing begint om 20.00 uur in het parochiecentrum Sint Petrus’ banden, Rijsenburgselaan 4.

vergroot foto

Pastor Brenninkmeijer heeft de icoon van de H. Drieëenheid (foto) gemaakt voor de 80e verjaardag van pastoor Verhaar. Hij zal niet alleen vertellen over de techniek van het icoon schilderen, maar ook over de spirituele aspecten.
Meer informatie is te vinden op de website www.paulbrenninkmeijer.nl


Kinderkledingbeurs Maarn

20140227 MAARN  Op zaterdag 8 maart vindt in Maarn de voorjaarseditie van de kinderkledingbeurs plaats. Tussen 09:00 en 11:30 uur wordt in dorphuis de Twee Marken een grote hoeveelheid tweedehands kinderkleding, kinderschoenen en speelgoed verkocht.

Zoals altijd gaat vijfentwintig procent van de omzet, na aftrek van kosten, naar een goed doel, dit keer is dat basisschool WereldKidz Meent in Maarn. De ouderraad van de school gaat het geld onder andere besteden aan de beplanting van de onlangs gerealiseerde moestuin.

Voor de traditionele inzamelactie wordt deelnemers en bezoekers dit keer om kleding en schoeisel voor volwassenen gevraagd. Deze worden door de Nijkerkse Stichting Kinderhulp Tsjernobyl naar Wit Rusland vervoerd, samen met de kinderkleding die veel deelnemers na afloop van de beurs achterlaten voor deze stichting.

De kinderkledingbeurs is in Maarn al meer dan 20 jaar een begrip. De beurs wordt door een team van ruim veertig vrijwilligers mogelijk gemaakt. Zij zorgen voor de inrichting van de hal, regelen de geldzaken tot op de eurocent nauwkeurig en ruimen na afloop alles weer op. Het meewerken aan de beurs is vooral een sociaal gebeuren dat als zeer gezellig wordt ervaren

Verschil mag er zijn – ontdek en leer op de kinderboerderij!

20140227 DRIEBERGEN  Woensdag 12 maart tussen 14.00 en 16.00 uur vindt de eerste activiteit van dit jaar plaats op de kinderboerderij aan de Boterbloem 3. Het thema van deze middag is ‘Verschil mag er zijn’. Leer meer over verschillen tussen dieren, maar ook over verschillen tussen dieren en mensen.

Je ontdekt dat we er allemaal anders uitzien, maar eigenlijk ook wel erg op elkaar lijken.
Weet jij wie de dikste, dunste, grootste én kleinste van de kinderboerderij is? En waarom sommige mensen geen varkens willen eten, en andere mensen geen koeien? Omdat we allemaal verschillend zijn. Gelukkig maar, want het zou ook saai zijn als we allemaal hetzelfde waren!

Aanmelden van tevoren is niet nodig, dus kom naar de kinderboerderij en doe mee.

Saskia Laroo in Afrikaanse sferen

20140227 AUSTERLITZ  Op 9 maart 2014 om 17:30 uur speelt de band van trompettiste Saskia Laroo inclusief rap en Afrikaanse percussie in het Beauforthuis.De band zal een concert geven als try-out in het kader van de DVD release tour.

vergroot foto

Opnames zijn afkomstig van hun tournee in Zimbabwe tijdens de kroningsdag en het Harare International Festival of the Arts (HIFA). De band heeft de afgelopen jaren naast optredens op festivals en podia in Nederland buitenlandse tournees gegeven in onder meer Brazilie, Canada, Polen, Rusland, Singapore, Taiwan, USA, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

9 maart 2014, 17:30 uur
Saskia Laroo, Saskia Laroo in Afrikaanse sferen
entree € 16,00 | reductieprijs € 12,00 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

het nieuws van 28 februari 2014
17e jaargang nummer 5045
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bunnik veroordeeld voor ‘landjepik’

20140228 BUNNIK  De gemeente Bunnik moet diep in de buidel tasten voor een ordinaire kwestie landjepik in Werkhoven. Twee families in dit dorp hebben recht op drie miljoen euro, omdat een lucratieve gronddeal aan hun neuzen voorbij ging.

Lees verder

Rhenense wethouder sleept inwoner voor rechter

20140228 RHENEN  Wethouder Van den Berg van Rhenen sleept een inwoner voor de rechter. Hij is de voortdurende lastercampagne van Jan Wiesenekker uit Achterberg meer dan zat, meldt het AD.

Lees verder

Mariniers twee, drie jaar langer in Doorn; tot 2020

20140228 DOORN  Het Korps Mariniers blijft in elk geval tot 2020 in Doorn wonen. Dat berichten dagblad Telegraaf en Omroep Zeeland vanochtend. Het uitstel zou staan in een brief die minister van defensie Hennis vanochtend naar de Tweede Kamer zond.

Lees verder

GroenLinks gaat haag snoeien

20140228 WIJK BIJ DUURSTEDE  Ieder jaar aan het eind van de winter gaan leden van GroenLinks, samen met andere inwoners die mee willen helpen, de heggen langs de Singel (bij de Nijendaalhof) snoeien. Snoeien is best zwaar werk, maar met koffie, thee, koek en gezelligheid er bij is het een mooie klus om samen te doen! Iedereen die mee wil helpen is van harte welkom op zaterdag 8 maart.

Lees verder

‘Slimste Straten Quiz’ Utrechtse Heuvelrug in Amerongen

20140228 AMERONGEN  Op zaterdagavond 24 mei 2014 organiseert de Kiwanisclub Utrechtse Heuvelrug de ‘Slimste Straten Quiz’ voor alle straten in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Doe ook mee en strijd met ruim 20 andere straten om deze titel.

De winnende straat krijgt een straatnaambordje met de titel ‘Slimste Straat van de Utrechtse Heuvelrug’ en een pakket voor een straatborrel. Een mooie eer natuurlijk. En bovendien leuk om straatgenoten beter te leren kennen op deze manier. Natuurlijk zijn er ook diverse andere prijzen te winnen voor de deelnemende straten.

De quiz is op zaterdagavond 24 mei om 19.30 uur bij Buitenlust in Amerongen. De presentator van deze avond komt u vast bekend voor…….Meer informatie staat op www.kiwanis.nl/utrechtseheuvelrug.

Doe mee en schrijf jouw straat nu in!
Inschrijven kan met een team van maximaal vijf personen. Een straat mag meedoen met meerdere teams natuurlijk. Deelname kost € 100,00 per tafel (excl. drankjes en hapjes). De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan de actie Stop Tetanus van Kiwanis (zie voor meer informatie over dit doel: http://www.stoptetanus.nl). 

De quiz lijkt een beetje om de inmiddels bekende pubkwis, die maandelijks wordt georganiseerd in Amerongen, Leersum, Maarn en Driebergen. De quiz bestaat uit acht rondes met allerlei vragen (over bijvoorbeeld kunst, sport, muziek, film, wetenschap, geografie, biologie, geschiedenis, taal en natuurlijk de Utrechtse Heuvelrug). Er is ook een foto- en muziekronde. Het wordt een hilarische avond vol weetjes en foto’s uit de omgeving. En natuurlijk vol strijd: want welke straat wil niet de ‘Slimste Straat van de Utrechtse Heuvelrug’ heten.

Schrijf je nu in, het aantal tafels is beperkt. Inschrijven kan via: slimstestraat@hotmail.nl 

Geef bij de inschrijving aan:
Naam van de straat (en in welk dorp deze straat ligt)
Contactpersoon van het team (incl. telefoonnummer en mailadres)
Tot 24 mei. En uh…. Ga alvast oefenen met het team

Ook koopzondagen in Utrechtse Heuvelrug

20140228 UTRECHTSE HEUVELRUG  Winkels in de gemeente Utrechtse Heuvelrug mogen voortaan altijd op zondag open. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond met de kleinst mogelijk meerderheid besloten.

Lees verder

Voorzitter Adri Lakerveld neemt afscheid van de Zonnebloem Leersum

20140228 LEERSUM  Na 6 jaar voorzitterschap heeft Adri Lakerveld het stokje over gedragen aan Frans Groot, tijdens de jaarvergadering van de Nationale Vereniging ‘De Zonnebloem’ Plaatselijke afdeling Leersum op maandag 24 februari 2014. 

Na zes jaar voorzitterschap vind ik het tijd om deze taak over te dragen aan een ander, aldus Adri. Adri deed dit symbolisch door de voorzittershamer aan te bieden aan Frans. Met belangstelling luisterde Frans naar alle vrijwilligers die hij het woord gaf om zich voor te stellen. Ook is Lea Luijten benoemd als bestuurslid communicatie. Zij heeft toestemming gekregen om een Facebookpagina te openen om nieuwe Gasten te werven, zodat nog meer mensen kunnen genieten van het contact met de vrijwilligers. Aan het eind van de vergadering konden vrijwilligers onder het genot van een hapje (gemaakt door vrijwilligster Hetty Sloots) en een drankje afscheid nemen van Adri.

De Nationale Vereniging de Zonnebloem zorgt voor betekenisvolle ontmoetingen tussen vrijwilligers en mensen met een fysieke beperking door ziekte of handicap (Gasten). Zo kunnen tienduizenden mensen, met én zonder handicap, volop mee blijven doen aan onze maatschappij en wij helpen eenzaamheid te voorkomen. Samen bouwen we aan een zorgzame samenleving, want zonder elkaar is iedereen alleen.

De afdeling Leersum geeft kleur aan het leven van haar Gasten (bijna 120) door o.a. huisbezoeken en maandelijkse activiteiten. Het team van 34 vrijwilligers helpt de Gasten om hun gevoelens van eenzaamheid te verminderen. De vrijwilligers bezoeken een deel van hun Gasten aan huis voor een praatje of een kopje koffie. Gezelschap, contact en een goed gesprek staan tijdens het Zonnebloembezoek centraal.

Meer informatie over de Nationale Vereniging De Zonnebloem afdeling Leersum kunt u vinden op onze website http://leersum.zonnebloem.nl

Koopzondag Heuvelrug definitief

20140228 UTRECHTSE HEUVELRUG  Heuvelruggers kunnen op zondag blijven winkelen. De gemeenteraad maakte er dankzij de linkse fractie nog een spannend debat van, maar aan het eind gingen de liberalen er toch met de overwinning vandoor.

Lees verder

Musici die de vogels wekken

20140228 AUSTERLITZ  Op zondagochtend 9 maart om 6:00 gaan we vroeg uit de veren om in een met kaarslicht verlicht Beauforthuis getuige te zijn hoe musici de vogels wekken. Special guest is Sebastian Kaptein, overgekomen uit Japan.