heuvelrugnieuws 1 februari 2013

Poging tot beroving

20130201 ZEIST   Maandagavond 28 januari vond er op 2e Hogeweg een beroving plaats. Hierbij is een 60-jarige man mishandeld.

Het slachtoffer wilde die avond rond 21.20 uur pinnen bij de bank. Plotseling werd hij door twee onbekende mannen op de grond getrokken en geschopt. Toen de man aangaf geen geld te hebben, vluchtten de mannen in de richting van de Choisyweg.
Op het moment dat de mannen vluchtten, sprak een bestuurder van een pick-up het slachtoffer aan en ging achter de verdachten aan. Hij kon hen echter niet meer vinden. De politie komt graag in contact met deze bestuurder van deze witte Chrysler Escalade. Ook vraagt de politie andere getuigen van de mishandeling zich te melden. Heeft u u informatie, belt u dan met de politie van het district Binnensticht via 0900 – 88 44.

Onderzoek naar samenwerking scholen in Doorn Noord

20130201 DOORN  De besturen van drie scholen in Doorn Noord gaan op verzoek van onderwijswethouder Elisabeth van Oostrum onderzoeken of gezamenlijke huisvesting mogelijk is.

Het gaat om De Triangel aan de Kortenburglaan, Hoog Moersbergen aan de Tromplaan en Dalton Nicolaas aan de IJskelderlaan.
De gemeente is namelijk een groot voorstander van het onderbrengen van meerdere scholen onder één dak, omdat voorkomen moet worden dat er in de toekomst leegstand in schoolgebouwen ontstaat.

In het Integraal Huisvestingsplan is voor deze scholen nieuwbouw in de periode 2011-2015 gepland.
De betrokken schoolbesturen – De Oorsprong en Het Sticht –  gaan nu onderzoeken of het mogelijk is om gezamenlijk op te trekken bij deze plannen. Welke locaties kunnen van toepassing zijn? Welke samenwerkingsvorm wordt gekozen? Hoe kan een gemeenschappelijk gebouw het beste gestalte worden gegeven? Welke partijen kunnen aanhaken bij zo’n combinatie? Wat zijn de mogelijkheden van de verschillende bestemmingsplannen en hoe zit het met de verkeersafhandeling? Op deze en andere vragen willen de betrokken schoolbesturen en de gemeente  een antwoord hebben.

De ouders/verzorgers van de leerlingen op de drie scholen zijn geïnformeerd over het onderzoek naar toekomstige samenwerking. Op het moment dat meer duidelijkheid is over de concrete uitwerking van de nu uitgesproken intentie, volgt nadere berichtgeving.

Kansen Van Braam Houchgeest slinken

20130201 DOORN  De sluiting van de Doornse Van Braam Houckgeestkazerne is weer een stukje zekerder. Volgens minister Hennis is Vlissingen nog goedkoper dan eerder al berekend.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Nieuwe organisatie Kinderkledingbeurs

20130201 MAARN  De organisatie van de Kinderkledingbeurs in Maarn gaat over in andere handen. Goed nieuws, want daarmee is het voortbestaan van de populaire beurs gegarandeerd nu Jacqueline Dokter en Kiran Dijkstra willen stoppen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ophef over inbreuk groenstrook

20130201 DRIEBERGEN  Bewoners van het Oosterkwartier in Driebergen hebben de gemeenteraad gemobiliseerd omdat de vijf meter brede groenstrook tussen hun woningen aan de Oosterlaan en de nieuwbouw op het Manger Cats-gebied volgens hen is aangetast door afgraving, bomenkap en de bouw van een schuur.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Beweging krijgen in woningmarkt is moeilijk’

20130201 HEUVELRUG  Alle raadsfracties kunnen zich vinden in de evaluatie van de Woonvisie uit 2008. Tijdens de bespreking van het stuk in de gemeenteraad bleek wel dat er zorgen leven over de woningmarkt op de Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 2 februari 2013

DEV maatje te klein voor JSV Nieuwegein

20130202 DOORN  Zaterdag derdeklasser DEV kon tegen een sterk spelend JSV Nieuwegein absoluut geen vuist maken. Het 0-4 verlies was dan ook zeker op zijn plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Belangrijke en nuttige punten voor FC Driebergen

20130202 DRIEBERGEN   In een uitermate zwakke eerste helft, waarin bij FC Driebergen eigenlijk alles mislukte, was het toch de thuisploeg van trainer Bert v/d Brom die aan het eind van de wedstrijd de punten in eigen huis wist te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Minister: golfbaan bij kazerne voegen lost probleem niet op

20130202 DOORN  Het toevoegen van de Doornse golfbaan aan de marinierskazerne zou het ruimtegebrek onvoldoende oplossen, zegt de minister. Het gemeentebestuur wil een formeel aanbod bevestigen noch ontkennen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Plan toekomst gemeentehuis Maarn gepresenteerd

20130202 MAARN  Tijdens informatiebijeenkomst in het voormalige gemeentehuis van Maarn heeft de gemeente plannen voor toekomstig gebruik van het gebouw voorgelegd aan de inwoners.

Lees verder op de website van De Kaap

Debuutroman met vampieren

20130202 DRIEBERGEN  ,,De wereld van vampieren, heksen, demonen en alles wat daarmee samenhangt heeft altijd mijn interesse gehad”, zegt Herma Klaassen.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergen krijgt ‘NaHderkring’

20130202 DRIEBERGEN  In gebouw De Vijver in Driebergen start donderdagmiddag 7 februari een activiteitengroep voor mensen met afasie en ander Niet aangeboren Hersenletsel (NaH).

Lees verder op de website van De Kaap

Seniorenplatform: Kan het anders in de zorg?

20130202 HEUVELRUG  Er komt heel wat minder geld beschikbaar voor ouderenzorg. Het Kabinet wil er 1 miljard euro op bezuinigen. De zorg die eerst via de AWBZ – via landelijke regels- was georganiseerd, gaat volgend jaar voor een groot deel via de gemeenten lopen. De gemeenten krijgen daar minder geld voor, dus het is ook en vooral een bezuiniging.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 3 februari 2013

HDS in tweede helft onderuit tegen Baarn

20130203 LEERSUM   Zondag derdeklasser HDS kende weliswaar een goede eerste helft, maar was in de tweede helft onzichtbaar wat zich uiteindelijk vertaalde in een 3-0 nederlaag.

Lees verder op de website van De Kaap

Topsporters winnen sportprijzen Utrechtse Heuvelrug 2012

20130203 LEERSUM  Vrijdag 1 februari is onder grote belangstelling het vijfde Sportgala Utrechtse Heuvelrug gehouden.
 Hans van Zetten, NOS verslaggever die deze avond samen presenteerde met Helma Zenner van dansschool Zenner, was trots om zoveel topsporters te kunnen presenteren. Hieronder zaten europees/wereldkampioenen, maar ook talenten waar in de toekomst nog veel meer van verwacht mag worden. Bekende Nederlanders reikten de prijzen uit en sponsors waren bereid om ook de prijswinnaars te ondersteunen.
De avond werd opgevrolijkt met zanger Chris Hordijk uit Wageningen , zangeres Nicole Lange,  Zenner Dance Masters uit Leersum en het trio Need No More.

De uitslagen waren:

Basisschool De Dolfijn uit Driebergen sportiefste basisschool van het jaar 2012
Deze basisschool is voortrekker in het tewerk stellen van combinatiefunctionarissen in onze gemeente. Dit zijn vakleerkrachten lichamelijke opvoeding, die gymlessen geven op school en dat combineren met werk in sportclubs en naschoolse opvang. Dan ontstaat de optimale verbinding tussen schoolgym en buitenschoolse sport.
Bovendien geven diverse sportclubs clinics op De Dolfijn en dat daagt kinderen uit zich aan te sluiten bij sportclubs. Zo krijgen alle kinderen op De Dolfijn 10 lessen dans door een combinatiefunctionaris. Dat heeft ertoe geleid dat de gymclub Dalto nu een nieuwe dansafdeling heeft van 50 jonge kinderen. Natuurlijk leidt dat tot veel aandacht voor fair play en sociale vorming op De Dolfijn. Dat leer je vooral bij sport en bewegen. Plezier in sport is het belangrijkste, niet het winnen, zeggen ze bij De Dolfijn. Iedereen sport mee, ongeachte het sportniveau. Met inzet van leerkrachten en ouders is De Dolfijn in Driebergen een basisschool die de lichamelijke opvoeding met volle kracht aanpakt.

Korfballer Mats Rodenburg uit Drieberen sporttalent van het jaar 2012
Mats Rodenburg is afgelopen zondag 16 jaar geworden. Als korfballer bij DALTO in Driebergen is die zijn leeftijdsgenoten steeds voor.
Als C-jeugd speelde hij al in de B-jeugd en daarna al regelmatig mee in de A1-junioren. Dat valt op natuurlijk op bij selectieheren van de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond. Mats komt in het districtsteam en in het nationale team onder 16 jaar. In 2012 speelde hij de interland Nederland-België. En u moet weten, dat Nederland en België de toon zetten in de internationale korfbalwereld. Mats won met Oranje de prestigestrijd.  
Ook was Mats in 2012 nog coach van een jeugdteam, maar dat moest hij in de loop van het jaar opgeven wegens de extra selectietrainingen in het district Oost en Oranje.
Hij is aanvoerder in zijn team en is niet te betrappen op negatief commentaar richting tegenstanders of scheidsrechter. Wederzijds respect en beslissingen accepteren zijn sterk ontwikkeld. Zijn korfbalprestaties en zijn zelfbeheersing rechtvaardigen de nominatie van Mats Rodenburg voor het Sporttalent 2012.   

Tennisvereniging Manger Cats uit Driebergen sportiefste vereniging van het jaar 2012
Manger Cats is een tennisvereniging met een sterk familiekarakter. Bovendien tennissen in een mooie, bosrijke omgeving. Maar Manger Cats werd jaren terug in haar voortbestaan bedreigd. Er moest op de huidige locatie geheel op eigen kracht een nieuw tennispark komen. En dat was alleen mogelijk binnen een integraal plan met de schietvereniging en woningbouw. Met innovatiekracht en volharding kwamen de plannen tot stand en in 2012 was het nieuwe park gereed voor gebruik. Let wel zonder ook maar een euro gemeentelijke subsidie.
Op het nieuwe park begint ook de sportieve innovatie. Het nieuwe jeugdtennis van de KNLTB krijgt ruim baan. 100 vrijwilligers vormen de drijvende operationele kracht achter de club van 900 sporters. 2012 is in de geschiedenis van Manger Cats het jaar van de innovatie. Hoedje af voor het doorzettingsvermogen. De toekomst lacht Tennisvereniging Manger Cats weer tegemoet. Daar willen veel gezinnen in Driebergen bij horen.

Nanette van der Snoek uit Maarn  sportvrouw van het jaar 2012
Nanette van der Snoek uit Maarn is een gepassioneerd Kitesurfer.
Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite, een vlieger. Het zou in Rio 2016 Olympisch worden. Helaas gaat dat niet door. Windsurfen blijf Olympisch.
Na haar VWO examen werkt de jonge Maarnse een jaar om geld te sparen voor haar reis door Azie. Ze wil deelnemen aan de Kiteboard Tour Asia. Dat regelt ze volledig in haar uppie. Ze surft wedstrijden in Vietnam, Thailand, de Philippijnen en China. Ze wint en na de volledige toer voert de Nederlandse het internationale klassement definitief aan. Nanette van der Snoek uit Maarn is Aziatisch Kitesurf Kampioen 2012.  Ze is dat geworden zonder coaching. Ze trainde in Brazilië met drie jonge kitesurfers. Dan filmen ze elkaar en geven elkaar aanwijzingen, want reflectie is de motor van leren. Op dit moment bevindt ze zich in Zuid-Afrika.

Heren 1 van RugbyClub The Pink Panthers uit Driebergen sportploeg van het jaar 2012.
Twaalf jaar geleden, in 2001, is de jeugd van The Pink Panthers Juniorenkampioen van Nederland. Vanaf dat moment wordt gestaag en met élan toegewerkt naar een sterk seniorenteam. Van de 24 spelers uit het 1e wonen er 14 in de onze gemeente. De overige 10 in Zeist, Bunnik, Wijk bij Duurstede en Utrecht. Hieruit blijkt dat Heren 1 van The Pink Panters meer is dan een dorpsploegje. Het zet Driebergen regionaal en landelijk op de kaart. De gemiddelde leeftijd van het 1e team is 27 jaar.
De meeste spelers zijn ook actief als vrijwilliger: als jeugdtrainer, lid van de barcommissie of lid van de technische commissie. Drie jaar geleden, in 2010,  is ook het eigen clubhuis met veel zelfwerkzaamheid tot stand gekomen. Om die reden werd The Pink Panters toen uitgeroepen tot Sportvereniging van het Jaar. Vanuit die vereende kracht is heren 1 van de RugbyClub gegroeid, jaarlijks gepromoveerd en in 2012 toegetreden tot het hoogste niveau in ons land: de Ere-Klasse.

Handbiker Peter Sluis uit Doorn sportman van het jaar 2012
Op jonge leeftijd een begenadigd judoka en wielrenner. Zwemmer en badmeester van de zwemclub Woesduin. Vijfkamper op Europees niveau. Daarna sportinstructeur bij het Korps Mariniers. Maar In 1982 slaat het noodlot toe. Een zeer ernstig ongeval kluistert Peter tot op de dag van vandaag aan de rolstoel. Weg sportleven en sportbeleving. 
Buurman Henk in Doorn leert hem handboogschieten en het sporthart van Peter komt weer tot leven. Hij traint zich bij de beste 10 op de wereldranglijst. Maar weer gaat het mis met zijn gezondheid.
In 2010 bezoekt Peter Sluis het Nationaal Kampioenschap handbiken. Dat wil ik ook! Stelt zich het doel, koopt een fiets, gaat aan de slag en ….in 2011 neemt hij deel aan het NK handbiken. Hij wordt 2e. Dat smaakt naar meer. En jawel, een jaar later, in 2012, wordt Peter Sluit in de H2 klasse Nederlands Kampioen handbiken. Wat een ongelooflijke wilskracht.
Peter Sluis heeft nog een droom. Deelnemen aan de Paralympics 2016 in Rio. Als Nationaal Kampioen 2012 toont Peter Sluis aan gesneden te zijn uit het juiste Olympische hardhout. 

Elisabeth van Oostrom, de sportwethouder had het slotwoord en dankte daarbij een ieder die had bijgedragen deze avond opnieuw weer tot een succes te maken. De wethouder was trots op dit sportgala en prees de samenwerking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Heuvelrug Sport Initiatief, de lokale sportkoepel. Zij nodigde de prijswinnaars uit om een actieve rol te spelen als ambassadeur voor de sport.‘De Nagtegael die sanc een lied’

20130203 AUSTERLITZ  Op veler verzoek weer Oude Muziek in het Beauforthuis! Op vrijdagavond 8 februari speelt het ensemble Margaretha het afwisselende programma ‘De Nagtegael die sanc een Lied’.

Een delicaat programma – voor de echte fijnproever, met allerlei bekende en minder bekende muziek van Vaderlandsche bodem. Sweelinck komt aan bod en daarnaast muziek van Constantijn Huygens, Benedictus Buns, Jan Verrijt en anderen.
Het programma bevat psalmen en andere geestelijke muziek, afgewisseld met kwinkelerende nagtegaelen. Het Margaretha Consort is een nieuw en veelbelovend ensemble dat bestaat uit een interessante combinatie van jonge en talentvolle musici en een aantal ‘oude rotten in het vak’. Het ensemble is ontstaan rond de celliste Marit Broekroelofs. Zij ontmoette op diverse internationale podia veel goede musici en zangers met wie ze heel graag meer wilde samenwerken. 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
vrijdag 8 februari, 20:15 uur 
Margaretha Consort – Die Nagtegale die sanc een lied’ 
entree € 20,- | reductieprijs € 6,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Alderliefste in het Beauforthuis

20130203 AUSTERLITZ  Op zondag 10 februari zal de band Alderliefste het Beauforthuis aandoen met de nieuwste voorstelling ‘Carte Blanche’.   Alderliefste maakt een soort ‘powerchanson’: nostalgie en rock, melodrama met een vleugje funk.

Gerard Alderliefste, Luc de Bruin en Robert Kramers doen in dit concert een beroep op hun improvisatievermogen.
 
Carte Blanche is zoals de titel al doet aangeven een spontane invulling van een nog onbekend programma. Ook het publiek speelt hierbij een grote rol en bepaalt dus hoe de show vorm krijgt. De muziek van Carte Blanche is tevens te beschrijven als een combinatie van Nederlandse chanson en popmuziek.   Laat uzelf op zondag 10 februari dus meevoeren door dit trio en kom naar het Beauforthuis.

Alderliefste  heeft in 20 jaar aardig wat bekendheid verworven en heeft inmiddels ook een vaste plek op Nederlandse podia. Zij hebben onder andere samengewerkt met artiesten Ramses Shaffy en Paul de Leeuw. Hier kwam vervolgens twee top-10 hits uit voort, namelijk ‘Laat me/Vivre’ en ‘Une belle histoire/Een mooi verhaal’.  

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
 
zondag 10 februari, 17:30 
Alderliefste – Carte Blanche 
entree €18,50 | reductieprijs € 15,- (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Fête de la Musique keert terug

20130203 LEERSUM  Na het succes van de eerste keer in 2011, toen Leersum, mede door de inspanningen van Jan Koudijs, kon kennismaken met ‘deze spontane muzikale vrijmarkt’, waren de weergoden oorzaak van het afgelasten in 2012.

Lees verder op de website van De Kaap

Opschoondag ook in Amerongen en Leersum

20130203 AMERONGEN/LEERSUM  Jaarlijks wordt door vrijwilligers in heel Nederland in de maand maart door middel van de Landelijke Opschoondag extra aandacht besteed aan het opruimen van zwerfvuil in dorpen, steden en de aangrenzende natuur.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 februari 2013

FC Driebergen steviger op de tweede plaats

20130204 DRIEBERGEN  In de eerste competitiewedstrijd in dit nieuwe jaar is FC Driebergen weer drie punten rijker geworden door in een zeer slecht gespeelde eerste maar een goede tweede helft weer een overwinning bij te schrijven en door dit resultaat  iets steviger op de tweede plaats te komen.

vergroot   foto1   foto2   foto3   foto4   foto5   foto6

Maarssen kwam zeer onverwachts in de 16e minuiut op een voorsprong ,een bal over links werd gespeeld naar een volledig vrij staande speler die dit buitenkansje uitstekend benutte en doelman Michel van Bruggen kansloos liet met diagonaal schot 0-1.
Een grote teleurstelling voor al wat FC Driebergen supporting was.
Er viel over deze 1e helft ook verder weinig aan toe te voegen en ging men rusten met 0-1 achterstand.
De 2e helft was het aankijken volledig waard  met een veel beter combinerend FC Driebergen dat direct al een paar kleine kansen kreeg met als invaller de gevaarlijke Tolga Albarayk die direct  zijn aanwezigheid liet zijn .
In de 52e minuut kwam FC Driebergen dan ook op een verdiende gelijkmaker na een voorzet van diezelfde Albayrak welke koelbloedig afgerond werd door Mathijs Brink.1-1 Hierna moest men met 10 verder toen Tolga Albayrak met rood van het veld werd gestuurd zeer tenonrechte een gele kaart was veel beter op zijn  plaats geweest maar de zwak leidende arbiter was genadeloos en FC Driebergen moest met 10 man verder .
FC Driebergen bleef aandringen ondanks de veldmindering  maar het duurde toch tot de 78e minuut dat men weer kon juichen met een fantastische kopbal van Arjan Prijs die de 2-1 betekende.
Even hielden de supporters hun adem in, in de 83e minuut toen doelman Michel van Bruggen zich verkeek op een voorzet maar de spits van Maarssen schrok van deze grote kans en schoot hoog over, de aansluitende aanval  van FC Driebergen was het Jelle Adema die aan alle duidelijkheid een einde bracht wie de sterkste was en beheers scoorde 3-1.
Zo werd het een verdiende overwinning en nestelde het 1e team zich vaster op de 2e plek in de competitie met nog 2 punten achterstand op koploper FC Almere.
Vermeldingswaardig was het optreden van de 3 maanden geleden zwaar gewond geraakte speler Robin Notenboom die de hele wedstrijd naar behoren uitrspeelde.
Zaterdag as 9 Februari wederom een thuiswedstrijd FC Driebergen Za1-CJVV Za1  aanvang 14.30 uur

‘Ontroerend mooi’ concert Kerkkoor Driebergen

20130204 DRIEBERGEN  ‘Ontroerend mooi’. Dat was een veelgehoorde opmerking zaterdagavond na afloop van het jubileumconcert dat het Kerkkoor Driebergen verzorgde in de Grote Kerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Feestelijke Midwinterdag Zonnebloem

20130204 DRIEBERGEN  De afdeling Driebergen van De Zonnebloem is dit jaar begonnen met een Midwinterdag voor haar gasten. Vrijdag 1 februari was in Champ’Aubert een feestelijke dag waar circa 80 gasten verwend werden met koffie, gebak, lunch en een ‘spetterend toetje’.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD lijdt kansloze nederlaag

20130204 DOORN  KCD is er zaterdag niet in geslaagd om in sporthal Steinheim runner-up Korbis te verrassen. De gasten uit Waddinxveen hielden hun titelkans in eigen hand door vroeg in de wedstrijd een naar later bleek beslissende voorsprong te pakken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugambtenaar woont vaak elders

20130204 HEUVELRUG  Bijna een op de drie ambtenaren werkzaam voor de gemeente Utrechtse heuvelrug woont binnen de eigen gemeente, berichtte RTL4 afgelopen zaterdag. Daarmee scoort de Heuvelrug onder het landelijke gemiddelde.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zin in een winterse wandeling en een stevige maaltijd?

20130204 DOORN  Kom op zaterdag 9 februari naar de Kaapse Bossen voor de Stampotten-excursie. Natuurmonumenten organiseert deze excursie in samenwerking met Chalet Helenaheuvel in dit prachtige gebied, midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Met de boswachter maakt u een heerlijke wandeling van ca. 1,5 –2 uur naar de mooiste plekken in het bos. Na afloop staat er in Chalet Helenaheuvel een uitgebeid stamppottenbuffet klaar met als afsluiter een heerlijk nagerecht.

De boswachter neemt u mee op stap naar de meest bijzondere plekken in de Kaapse Bossen? Hij vertelt over de geschiedenis van dit gebied, over de planten en dieren die er voorkomen en laat misschien ook nog enkele diersporen zien die u kunt tegenkomen.

De excursie start om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 – 17.00 uur. Daarna gaat u in Chalet Helenaheuvel aan tafel met de andere deelnemers voor een heerlijke winterse maaltijd.
Kosten voor deelname zijn € 35,– voor volwassenen en € 17,50 voor kinderen tot 12 jaar.
Deelname aan deze excursie is mogelijk door u vooraf aan te melden via www.natuurmonumenten.nl/agenda of via de ledenservice, T (035) 655 99 55 (tijdens kantooruren).

Parels uit de schatkist van de kamermuziek

20130204 AUSTERLITZ  Op donderdag 7 februari staat de Bezetting Speelt in het Beauforthuis. Parels uit de schatkist van de kamermuziek, uitgevoerd op topniveau! Zij spelen het Tweede Strijkkwintet van Antonín Dvorák, de Petite Suite van Lennox Berkeley en het Nonet op. 77 van George Onslow.

De Bezetting Speelt is het enige kamermuziekensemble in Nederland dat bestaat uit vijf strijkers en vijf blazers. De meeste musici van De Bezetting Speelt zijn actief als orkestmusicus bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de omroeporkesten, het Residentie Orkest, de Marinierskapel en het Royal Liverpool Philharmonic.
 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
donderdag 7 februari, 20:15 uur 
De Bezetting Speelt – Members Only met Strijkkwintet van Dvorak 
entree € 15,- | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Vrouw Holle als tafelpoppenspel.

20130204 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 10 februari wordt door Mennie van Nimwegen het verhaal van Vrouw Holle als tafelpoppenspel verteld en gespeeld. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar.

Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Expositie Kunstgilde Leersum

20130204 LEERSUM  In het gebouw van het Kunstgilde (Kerkplein 10) hangen en staan vanaf 9 februari tot en met 7 maart werken van de kunstenaars Erna Glazener, Jaap Grünbauer en Ger Vink.

Lees verder op de website van De Kaap

Cultuurprijs voor jongeren

20130204 HEUVELRUG  Twee keer per jaar organiseert de Cultuurraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een themabijeenkomst voor iedereen in de gemeente die met cultuur te maken heeft. Op vrijdag 8 maart staan de jongeren in de spotlights tijdens een netwerkavond.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 5 februari 2013

Zeeuwse omroep meldt PvdA-steun voor Vlissingen

20130205 DOORN  De fractie van de PvdA zal morgen de minister steunen in haar keuze voor Vlissingen als locatie voor een nieuwe marinierskazerne.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Candia’66 hard onderuit

20130205 RHENEN  Candia’66 is de de competitie herstart met een 0-3 nederlaag tegen TOV uit Baarn. 
De bezoekers namen meteen het initiatief op sportpark Candia.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Provincie kapt bomen langs provinciale wegen

2013-205 HEUVELRUG  De Provincie Utrecht start donderdag 7 februari 2013 met het kappen van 285 bomen langs Utrechtse provinciale wegen. De slechte staat waarin de bomen verkeren vormt een ernstig gevaar voor de verkeersveiligheid.
Het rooien en opruimen wordt uiterlijk vrijdag 15 maart 2013 afgerond. Dit is ruim voor de start van het broedseizoen.

Welke bomen?
De 285 bomen staan langs de hieronder genoemde provinciale wegen in de provincie Utrecht.
N198 tussen Woerden en Harmelen
N199 tussen Amersfoort en Bunschoten
N201 tussen Vinkeveen en Vreeland
N204 tussen Montfoort en Linschoten
N210 tussen Schoonhoven en IJsselstein
N212 tussen Wilnis en Woerden
N221 tussen Baarn en Hilversum/ Eemnes 
N224 tussen Zeist en De Klomp
N225 tussen Doorn en Rhenen
N226 tussen Amersfoort en Leersum
N227 tussen Amersfoort en Doorn
N228 tussen Gouda en De Meern
N234 tussen Soestdijk en De Bilt
N237 tussen Zeist en Amersfoort
N238 tussen Huis ter Heide en Den Dolder
N402 tussen Loenen en Breukelen
N413 tussen Soesterberg en Soest
N414 tussen Eembrugge en Bunschoten
N417 tussen Groenekan en Hollandse Rading
N463 tussen Nieuwkoop en de Geerbrug Kockengen
N806 tussen Bunschoten en Nijkerk

Planning bomenkap
De kap van alle 285 bomen vindt plaats op werkdagen in periode van donderdag 7 februari tot en met uiterlijk vrijdag 15 maart, van 9.00 uur tot circa 15.30 uur (dus buiten de spitstijden om).

Hinder voor het verkeer
Het is niet mogelijk om de kap geheel zonder verkeershinder uit te voeren. De provincie zorgt er echter wel voor dat deze hinder zo beperkt mogelijk blijft. Op het moment dat een boom gaat vallen, wordt het verkeer uiteraard even stilgelegd. Dit zal alleen buiten de spitstijden het geval zijn. Ook zal gedurende de werkzaamheden één rijstrook worden afgesloten. Het verkeer wordt ter plaatse om en om langs het werk geleid. Dit kan enige vertraging opleveren voor het doorgaande verkeer.

Herplant
Voor alle te kappen bomen worden op termijn nieuwe bomen teruggeplaatst. Als het kan op dezelfde plaats, anders op een andere plek in de omgeving. Als de boom binnen de grens van de bebouwde kom staat,kijkt de  provincie samen met de betreffende gemeente naar mogelijke locaties.

Kapvergunning en Boswet
Als een boom binnen de grens van een bebouwde kom staat, is hiervoor een kapvergunning van de betreffende gemeente vereist. Deze vergunningen zijn aangevraagd en verleend. Buiten de bebouwde-komgrens vallen bomen onder de Boswet en dient een melding te worden gedaan bij de Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De provincie Utrecht heeft bij de Dienst Regelingen melding gedaan van de voorgenomen kap. Hierop zijn geen bezwaren binnengekomen.

Flora- en faunawet
De provincie Utrecht werkt zorgvuldig volgens de gedragscode, gesteld in de flora- en faunawet. Bomen die worden gerooid, worden kort voor en tijdens de werkzaamheden geïnspecteerd op de aanwezigheid van beschermde plant- en diersoorten. Bij aanwezigheid van beschermde soorten worden de nodige maatregelen getroffen of worden de werkzaamheden zo nodig uitgesteld.

Regelmatige controle en onderhoud
Een gespecialiseerd bedrijf controleert jaarlijks de toestand van de bomen langs de Provinciale wegen. Bij twijfel over de toestand van de (soms oude) bomen laat de provincie een nader onderzoek uitvoeren door een expertisebureau. De inspectie is toegespitst op de kwaliteit en de stabiliteit van de bomen. Als een boom door ouderdom of door aantasting van een schimmel of insect zijn stabiliteit verliest, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor weggebruikers of aanwonenden. Bij een stevige wind bestaat de kans dat zo’n boom wordt losgerukt of dat er zware takken breken uit de kruin. De boom of delen ervan kunnen dan op de rijbaan of het fietspad terecht komen en gevaar opleveren voor weggebruikers. Dergelijke exemplaren verwijderen we bij voorkeur in de wintermaanden, voordat ze ellende kunnen veroorzaken.

Twitter
Wilt u op de hoogte blijven van alle werkzaamheden aan Utrechtse provinciale wegen? Volg @werkaandewegutr op Twitter.

Utrechtseweg in Zeist dicht door gaslek

20130205 ZEIST  Een gaslek zorgt voor verkeersproblemen op de Utrechtseweg in Zeist. Bij werkzaamheden is aan het eind van de ochtend een leiding kapot getrokken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Onderzoek naar samenwerking scholen in Doorn-Noord

20130205 DOORN  De besturen van drie scholen in Doorn-Noord gaan op verzoek van onderwijswethouder Elisabeth van Oostrum onderzoeken of gezamenlijke huisvesting mogelijk is.

Lees verder op de website van De Kaap

Reflex traint de klas

20130205 MAARN   ‘Trainers voor de Klas’ is een programma vanuit het Sportservicepunt Nederland om scholen te laten kennis maken met sporten in de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Schakel Winterfair levert geld op voor school

20130205 LEERSUM   Op basisschool De Schakel in Leersum werd vorige week de Schakel Winterfair gehouden. Het was een gezellige avond in winterse sferen.

Lees verder op de website van De Kaap

Premiere Berlijns programma van Duo Sans Souci groot succes

20130205 DRIEBERGEN   Violiste Annoesjka Cabo, pianist Frans van Dalen en zangeres Evelyne Overtoom traden afgelopen zaterdag op in de Parklaankerk in Driebergen. Zij presenteerden hun nieuwe programma Die fesche Lola und die Tangogeigerin.

Lees verder op de website van De Kaap

We gaan naar de knoppen!

20130205 LEERSUM  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn gaat naar de knoppen en vindt dat niet erg! Immers knoppen kondigen weer nieuw leven aan en zeker in deze koude en soms sombere maand is deze aankondiging van een nieuw begin meer dan welkom.

De bomen in de winter geven vaak een kale aanblik en het is soms moeilijk om dan te zien om welke boom het gaat. Knoppen kunnen voor het op naam brengen een belangrijke aanwijzing geven. Zaken zoals de vorm van de knop, de grootte, de kleur, de plaatsing aan de twijg en nog meer kenmerken komen hierbij aan bod. Maar ook het silhouet van de boom, de schors, de takkenstructuur en het al dan niet aanwezig zijn van dorens bieden aanwijzingen bij het op naam brengen van de boomsoorten in de winter. De buitenplaats Zuylestein biedt door het afwisselende terrein een schitterende gelegenheid om van een aantal bomen de kenmerken nader te bestuderen. Daar de hardheid van de paden varieert, worden stevige schoenen aanbevolen.

De excursie vindt plaats op zondag 10 februari om 14:00 en start bij de ingang van Landgoed Zuylestein aan de (N-225) Rijksstraatweg 7-9, 3956 CH te Leersum.
 Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Music From The Blissful Skies

20130205 AUSTERLITZ  Op zondagochtend 10 februari grote dichters en componisten door Concerto Cherise. Dichters als Vondel en Verlaine, componisten als Brahms en Saint-Saens in het programma Music From The Blissful Skies.

Na afloop is er een boswandeling met een gids van het Staatsbosbeheer en kan er geluncht worden in het Beauforthuis.

Concerto Cherise is in 2005 opgericht door 3 zangers van het Utrechtse Studentenkoor en Orkest. Zij voerde onder meer de Johannes Passion van Bach, motetten van Bruckner, de Zigeunerlieder van Brahms, het Te Deum van Charpentier, het Requiem van Duruflé, de Funeral Sentences van Purcell en het Gloria van Vivaldi uit. 

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl
 
zondag 10 februari, 11:00 uur 
Concerto Cherise – Music From The Blissful Skies 
entree € 11,-

Scholentour Jeugdzorg bezoekt Revius Lyceum in Doorn

20130205 DOORN  Donderdagochtend 7 februari bezoekt de Scholentour Jeugdzorg het Revius Lyceum in Doorn. Tijdens deze bijeenkomst geven jongeren die in de jeugdzorg zitten of hebben gezeten voorlichting over jeugdzorg aan zo’n 75 leerlingen van het Lyceum.

De Scholentour Jeugdzorg
Tijdens de interactieve bijeenkomst gaan jongeren uit jeugdzorg in gesprek met de leerlingen. De jongeren vertellen hoe zij jeugdzorg ervaren en de leerlingen kunnen vragen stellen aan de jongeren. Gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht en wethouder Elisabeth van Oostrum van gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn ook bij de bijeenkomst aanwezig.

Column: Uit de school geklapt….

20130205 DRIEBERGEN  Driebergenaar en ouder van de Zonheuvel Rob Jacobsen is niet helemaal gerust op de samenvoeging van de twee basisscholen Zonheuvel en Dolfijn. En schreef erover op zijn facebookpagina.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Oranje Wit zaterdagtrainer beleeft een succesvol debuut

20130205 ELST  Met een nieuwe trainer aan het roer is de zaterdagafdeling van Oranje Wit de tweede seizoenshelft voortvarend begonnen. In de thuiswedstrijd afgelopen weekend werd EDO met 4-3 aan de kant gezet.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘Groot slam’ voor volleyballers Enervo en Volleer

20130205 HEUVELRUG  Na de teleurstellende uitslagen van vorige week hebben de heuvelrugvolleyballers zich uitstekend gerevancheerd.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 februari 2013

Doek valt voor Doornse kazerne

20130206 DOORN  De Tweede Kamer steunt de minister in haar besluit de marinierskazerne in Doorn op te doeken en in Vlissingen opnieuw te beginnen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Verhuizing marinierskazerne Doorn definitief

20130206 DOORN  De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen is definitief. De Tweede Kamer ging vanmiddag akkoord met het vastgoedplan van Defensie, hoewel er duidelijk nog twijfels waren over de financiële risico’s.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Verwarde man na gebruik pepperspray aangehouden

20130206 ZEIST  Een verwarde man is dinsdagavond 5 februari na gebruik pepperspray aangehouden. De man had agenten bedreigd en huisraad naar hen toegegooid.

Agenten namen poolshoogte bij een woning aan de Schermerslaan waar een bewoner zichzelf mogelijk iets aan zou doen. Bij de woning aangekomen bleek dat de bewoner in zijn woning zijn huisraad aan het vernielen was. Toen agenten contact met hem probeerde te krijgen uitte hij dreigende taal en gooide hij huisraad naar de agenten. Hij werd aangehouden maar verzette zich en bleef spullen naar de agenten gooien. Na het gebruik van pepperspray werd de man geboeid en afgevoerd. Hij is overgedragen aan professionele hulpverleners. Er is proces-verbaal opgemaakt van het voorval. Geen van de agenten raakten gewond.

Getuigenoproep mishandeling

20130206 ZEIST   De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die plaatsvond in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 februari.

Tussen 00.50 uur en 02.00 liep een 16-jarig meisje uit Zeist in de buurt van de kerk aan het Zusterplein. Een groepje jongens schold haar uit. Toen zij wat terug zei, kreeg ze een harde klap tegen haar hoofd. Vervolgens werd ze geschopt en geslagen. De jongens liepen daarna weg in onbekende richting. Het meisje moest ter controle naar het ziekenhuis en heeft diverse kneuzingen aan de mishandeling overgehouden.

Signalement
Het groepje bestond uit vier of vijf jongens. Zij spraken met een buitenlands accent, vermoedelijk een Marokkaans accent. Twee of drie van hen droegen een jas met een capuchon met een bontkraag.

Getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen van deze mishandeling. Heeft u meer informatie over deze zaak, neemt u dan contact op via 0900-8844. Blijft u liever anoniem, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Heuvelrug schort hondenbelasting op

20130206 HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug schort voor onbepaalde tijd de hondenbelasting op. Hondenbezitters kunnen de zes tientjes per eerste hond voorlopig in hun zak houden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Jeugd Elfstedentocht in Doorn

20130206 DOORN   Er kon de afgelopen weken volop geschaatst worden. De kinderen hebben al goed kunnen oefenen tijdens de ijsperiode. Zoals de weersverwachtingen nu zijn kan er niet geschaatst worden, dus zal de Jeugd Elfstedentocht op skeelers, rolschaatsen of een stepje verreden worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Carnaval barst los in Driebergen

20130206 DRIEBERGEN  Al sinds december zijn de Sparrenarren weer volop bezig met het carnaval. Er zijn al diverse uittredens geweest en er komt er nog een aantal aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge verliest van zichzelf

20130206 AMERONGEN  Op voorhand wisten de korfballers van Hemur Enge dat er tegen Olympus ’58 uit Doetinchem meer te halen was dan tijdens de eerste ontmoeting tussen beide ploegen.

Lees verder op de website van De Kaap

Aantal misdrijven gedaald

20130206 HEUVELRUG  Het totaal aantal misdrijven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is in 2012 met 8 procent gedaald ten opzichte van 2011. Utrechtse Heuvelrug zet daarmee de dalende trend van de afgelopen jaren door.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 februari 2013

Pluim voor verbreding A12

20130207 UTRECHT  De verbreding van de A12 tussen Lunetten en Veenendaal heeft de Nederlandse Bouwpluim 2013 gekregen in de categorie Grond-, Weg- en Waterbouw.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Postume eer voor redder uit Zeist

20130207 ZEIST  De gemeente Vught wil dat de Zeistenaar die oktober vorig jaar een suïcidale vrouw probeerde te redden, postuum een medaille krijgt. Dat meldt Omroep Brabant.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Genomineerden Heuvelrugschrijver van het jaar bekend

20130207 HEUVELRUG  De shortlist van de verkiezing ‘Heuvelrugschrijver van het jaar’ is bekendgemaakt. De shortlist is een lijst geworden met bekende en minder bekende namen.

Lees verder op de website van De Kaap

Leer wilgentenen vlechten bij bezoekerscentrum De Boswerf

20130207 ZEIST  Heb je zin om in de voorjaarsvakantie actief én creatief buiten bezig te zijn? Geef je dan op voor een workshop wilgentenen vlechten.

Je  werkt tijdens de workshop mee aan de bouw van vier groene koepels van wilgentenen die een permanente plek krijgen op het terrein van De Boswerf. De koepels zullen dienst doen als romantische overkapping voor de picknicktafels van de Boswerf. Het is de bedoeling dat de wilgentenen uitlopen en dat de koepels in het voorjaar helemaal groen worden.

Kinderen en volwassenen leren de techniek van wilgentenen vlechten tijdens de workshop, die door Piet Hein Spieringhs wordt gegeven.

Daarnaast kun je ook windlichten maken waarmee de koepels worden versierd. Mocht het hard vriezen en de bodem bevroren zijn op de dag van de workshops dan kan er niet aan de koepels worden gevlochten. De wilgentenen gaan immers de grond in. In dat geval ga je windlichten en vetbolhouders maken.

Je kunt tijdens de workshop ook inspiratie opdoen voor een afscheiding van wilgentenen in je eigen tuin. Piet Hein Spieringhs is een professioneel wilgentenenvlechter uit Zeist die door heel Nederland vlechtkunstwerken maakt. Meer info vind je op www.devlechterij.nl.

De workshops wilgentenen vlechten worden gehouden op dinsdag 19 en woensdag 20 februari. Er worden twee workshops per middag gegegeven van 12.30 – 14.00 uur en van 14.15 – 15.45 uur. Prijs van de workshop is € 6,00. Windlichten vlechten € 4,50.

Er kunnen per workshop maximaal 15 deelnemers meedoen. VOL = VOL. Graag vooraf aanmelden via de balie van het bezoekrscentrum of telefonisch 030 69 22 393.

Bezoekerscentrum in de voorjaarsvakantie extra geopend!  
In de voorjaarsvakantie is bezoekerscentrum De Boswerf van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 – 16.30 uur.

Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.

Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Teleurstelling over verhuizing marinierskazerne

20130207 DOORN  Wethouder Homan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is teleurgesteld dat de marinierskazerne verhuist van Doorn naar Vlissingen. Dat besluit is woensdag genomen tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

‘We houden ons sociale gezicht’

20130207 HEUVELRUG  Ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jongenzorg, mantelzorg. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is complex en wordt de komende jaren nog complexer. Afgelopen maandag sprak de raadscommissie Samenleving over het Wmo-beleid in de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor de komende jaren.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 8 februari 2013

Drugs gevonden bij verkeerscontrole

20130208 ZEIST  Bij een verkeerscontrole werden in een auto drugs aangetroffen. Twee inzittenden zijn aangehouden.

De politie hield rond 19.45 uur een verkeerscontrole op een parkeerplaats aan de Breullaan. Bij de controle werden in een auto drugs gevonden. De vier inzittenden werden gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige man uit Wijk bij Duurstede, en een andere inzittende, een 21-jarige man, eveneens uit Wijk bij Duurstede, werden aangehouden. Zij zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De bestuurder bleek ook in het bezit te zijn van een groot geldbedrag.

Kazernestrijd niet voor niets

20130208 DOORN  De oogst van de intensieve lobby van anderhalf jaar is niet nul, nu de marinierskazerne toch moet sluiten, zegt het Heuvelrugse college. ‘We zitten nu mede aan het stuur.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

De toekomst van Maarsbergen

20130208 MAARSBERGEN  Tijdens een niet heel druk bezochte raadsinformatieavond passeerden de grote projecten waar Maarsbergen mee te maken heeft de revue.

Lees verder op de website van De Kaap

Allereerste elektrische deelauto

20130208 DRIEBERGEN  Het Heuvelrugfonds, het lokale fonds voor goede doelen, heeft met de aanschaf van de eerste elektrische deelauto een primeur op de Utrechtse Heuvelrug en draagt daarmee bij aan de duurzame economie en de klimaatneutrale gemeente die de Utrechtse Heuvelrug in 2035 wil zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Bedrijven bestoken gemeente

20130208 DRIEBERGEN  Bij het bedrijf Lisman en Lisman, dat al eerder bij de gemeente aanklopte om te protesteren tegen de geplande herstructurering van het stationsgebied, heeft zich nu ook het gerenommeerde modeconcern McGregor Fashion Group gevoegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Wel nieuwbouw, geen brede school

20130208 DOORN  Er leven bij de politiek geen bezwaren tegen het plan om een nieuw schoolgebouw te bouwen voor openbare basisschool De Kameleon. Het nieuwe gebouw moet eind volgend jaar klaar zijn voor gebruik.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 februari 2013

Sneeuw maakt vroegtijdig einde aan thuiswedstrijd DEV

20130209 DOORN  Scheidsrechter Vincent van Unen besloot een minuut of twintig voor tijd de thuiswedstrijd van DEV tegen Eemboys te staken vanwege de vele sneeuw op het veld.

Lees verder op de website van De Kaap

‘De Eikenlaan lijkt soms net een racebaan’

20130209 MAARN  ,,Omdat het van belang is”, vertelt Melanie Ferranti over haar beweegredenen om aandacht te vragen voor de snelheid van het autoverkeer op de Eikenlaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Tabaksteeltmuseum start seizoen met midwinterwandeling

20130209 AMERONGEN  Het Tabaksteeltmuzeum opent op zaterdag 16 februari haar deuren voor het seizoen 2013. Ter gelegenheid van de opening wordt ’s middags een midwinterwandeling langs de oude tabaksschuren van Amerongen gehouden met de unieke mogelijkheid een kijkje in de schuren te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

CDA Zeist wil speciale koningslinde

20130209 ZEIST  In Zeist moet een speciale boom worden gepland ter ere van toekomstig koning Willem-Alexander. Dat wil het plaatselijke CDA.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 10 februari 2013

Ambtenaar Heuvelrug kwaad en ontevreden

20130210 HEUVELRUG  De ambtenaar van de gemeente Utrechtse heuvelrug is een ontevreden werknemer, zo blijkt uit een recent medewerkerstevredenheidsonderzoek. Erger nog, de ambtenaar is kwaad.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Omgaan met veranderend gedrag bij mensen met dementie

20130210 DRIEBERGEN   In Ontmoetingscentrum De Vijver, Vijverlaan 10, vindt op maandag 18 februari van 14.00 uur tot 16.00 uur de derde van een reeks informatiebijeenkomsten rondom het thema dementie plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Kansloze nederlaag Dalto bij KZ

20130210 DRIEBERGEN  Dalto staat weer met beide benen op de grond. Nadat de Driebergse korfballers zich met twee zeges op rij uit de acute degradatiezorgen hadden gespeeld, was zaterdag Koog Zaandijk een forse maat de groot.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dokter Jazz & Co in Champ’Aubert

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 17 februari speelt Dokter Jazz & Co in”Jazz op Zondagmiddag” in Champ’Aubert”. 
 Het begon allemaal in het begin van de jaren ‘70, toen op de boerderij van Jan Tjoonk jamsessions plaats vonden onder het motto: ‘Met een flesje of zes; jazz in f, es of bes’. Het groeide uit tot een echte band. 22 mei 1976 wordt, na een meer dan succesvol optreden in “De Ploeg” te Varsseveld, als oprichtingsdatum gezien.

vergroot foto

Dokter Jazz is een orkest van 7 musici en bestaan reeds meer dan 20 jaar. Zij groeiden al snel uit tot een van de populairste dixieland orkesten. Intussen hebben zij reeds 7 LP’s en 3 CD’s uitgebracht. Hun optredens in binnen-en buitenland, zowel voor “radio en TV” hebben veel bekendheid gegeven.
Vele jazzclubs in den lande en ver over de grens hebben reeds het genoegen gehad dit orkest in hun huis te ontvangen!!!
Aanvankelijk speelde Dokter , Jazz & Co sterk gearrangeerde Jazzmuziek . Omschreven werd de band vaak als een “smallbigband” uit de 20ger en 30ger jaren. Zoals de laatste CD “Moulin a cafe“ laat horen,  bevat het programma  veel z.g. “vrije stukken“. De programmakeuze is ook divers; alles onder het motto:
“Als het maar lekker klinkt , swingt en fijn te spelen is”. Een belangrijk uitgangspunt is het enthousiasme, dat als het even kan gedeeld wordt met het publiek. Humor is een “must”!!
BEZETTING
Jan Dokter        – trompet/saxen/vocals/leider;
Sietze de Leeuw    – saxen/dwarsfluit/vocals;
Jan Rondhuis        – trombone/bastropet/vocals;
Wim Haasbroek    – piano;
Ad Rats        – contrabas;               
Ben Reijers        – slagwerk;          
Jan Roelvink        – banjo/gitaar/manager

Zie voor meer informatie:  www.dokterjazz.nl

Zaal open                  : 14.00 uur                    Champ’Aubert
Aanvangstijd               : 14.30 uur                    Boterbloem 1
Toegangsprijs              : € 10,00 per persoon                3972 SB Driebergen
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar                Tel : 03438-14233
                                    www.champaubert.nl

heuvelrugnieuws 11 februari 2013

Ouders tieners Jordancollege vrezen verkeer

20130211 ZEIST  Ouders van kinderen die naar het Jordancollege in Zeist gaan, vrezen ongelukken op het kruispunt voor de school. Er staan verkeerslichten op de drukke weg, maar het rode licht wordt vaak genegeerd. De ouders hebben daarom de gemeente gevraagd actie te ondernemen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Volkstuinen Amerongen toch naar Zuylenstein

20130211 AMERONGEN  De aanleg van het bedrijventerrein Leersum kan doorgaan nu de Amerongse volkstuintjes waarschijnlijk toch de weg oversteken, naar landgoed Zuylenstein. Misschien.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Kamermuziek voor Kids

20130211 AUSTERLITZ  Op 17 februari weer een heerlijk meedoeconcert voor kinderen (8+) in het Beauforthuis, dit keer met kamermuziek!

Lang geleden leefde er een priesteres bij een orakelboom. Van heinde en verre kwamen de mensen om hun vragen aan de boom voor te leggen. De wind blies de antwoorden door de takken en de priesteres vertaalde het geruis van de boom in woorden. Maar de boom is omgehakt… Sindsdien doolt de priesteres rond en stelt ze vragen waar niemand het antwoord op heeft en geeft ze antwoorden waar niemand de vragen bij weet. Waarom keert ze na al die jaren terug naar de plek waar de boom ooit stond? Blikskaters besluit haar te helpen met datgene waarin ze het beste is: met muziek! En het publiek helpt mee.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Reineke Jonker – actrice/zang • Bastiaan Woltjer – trombone • Anneke Wensink – hoorn • Rudi van Hest – klarinet/basklarinet
zondag 17 februari, 12.00 uur 
Takkenherrie – alle hoeken  van de kamermuziek – meedoeconcert vanaf 8 jr 
entree € 6 (kinderen t/m 12 jr, CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas) | volwassenen € 9

Rugbyers van the Pink Panthers de weg kwijt

20130211  DRIEBERGEN  Laatste twee weken zitten the Pink Panthers in de verkeerde hoek. Na het Sportgala van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op 1 februari waar het eerste team der Pink Panthers werd uitgeroepen en bekroond als beste Sport team van de gemeente in 2012, is er een moeilijke periode voor the Pink Panthers aangebroken.

vergroot  foto1  foto2

Zaterdag 2 februari speelde the Panthers tegen RC Eemland uit Amersfoort. Wat er deze zaterdag met het Panthers team aan de hand was is nog steeds niet duidelijk. Feit was wal dat ze flink over de knie werden gehaald door de Amersfoortse rugbyers 5-43.

Onder de indruk van zich zelf is er laatste week flink getraind om de flo waarin the Pink Panthers verkeerde in december terug te krijgen. Afgelopen zaterdag was het RC Waterland uit Purmerend wat naar Driebergen kwam om de strijd aan te gaan.

Met de Kick Off voor the Panthers werd om 15.02 uur gestart met de wedstrijd. Al in de 4de minuut werd de score geopend door de Waterlanders met de eerste try. Conversie werd niet benut 0-5. Binnen 2 minuten scoorde ook the Pink Panthers naar een slalom van full-back Duncan Sherman twee passes naar uiteindelijk Russell Baadjies die scoorde. Ook hier geen conversie 5-5. Gelijke stand was echter van korte duur. Terwijl de Panthers nog in gesprek waren met de scheidsrechter werd een toegekende penalty kick snel genomen door Waterland waardoor deze wederom een try scoorde nu met conversie 5-12. Omstandigheden veranderde op dat moment aanzienlijk. Dikke sneeuwvlokken vielen uit de lucht en veranderde het groene veld in een witte vlakte wat de wedstrijd niet ten goede kwam. Duurde dan ook tot de laatste minuut van de eerste helft dat er weer gescoord werd. Helaas voor the Pink Panthers was het weer Waterland wat scoorde 5-17 wat ook de ruststand was.
Wegens de omstandigheden werd deze keer in de rust gebruik gemaakt van de kleedkamers om de aanwezige jeugd spelers van the Pink Panthers de gelegenheid te geven om de lijnen weer zichtbaar te maken.
Tweede helft een gelijk beeld. Waterland op zoek naar zijn 4de try voor de bonus the Pink Panthers hard werkend als speler echter als team konden ze elkaar niet vinden. Resultaat dat Waterland in de 15de en 29ste minuut de try-line nog wisten te vinden. Waarvan één met conversie waardoor het resultaat eindigde in een verliespartij van the Pink Panthers van 5-29.

Komende zaterdag moeten the Pink Panthers op bezoek in Hoek van Holland om daar The Hookers te ontmoeten. Kick Off staat op 16.00 uur. Een week later spelen the Panthers weer thuis in Driebergen en ontvangen dan het Leidense DIOK. Kick Off dan 15.00 uur.

Degradatiezorgen KCD verder gegroeid

20130211 DOORN  Vooraf was natuurlijk wel duidelijk dat het bezoek aan de ambitieuze koploper Sparta in Nijkerk niet de meest geschikte gelegenheid was om de degradatiezorgen te verlichten, maar na afloop van een demonstratie effectief korfbal stonden de gezichten bij KCD wel erg beteuterd.

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeester reikt eerste hondenpenning uit

20130211 ZEIST  Burgemeester Koos Janssen reikt op donderdag 14 februari de eerste hondenpenning uit aan de eerste deelnemer van Waaks! De hondenpenning is een klein herkenningsteken voor de halsband van de hond en wordt aan alle deelnemers van Waaks uitgereikt.

Burgemeester Koos Janssen: 
“Waaks! is een van de manieren waarop burgers een actieve bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in de eigen wijk en is speciaal gericht op hondenbezitters. We willen deze betrokkenheid van inwoners blijven stimuleren en uitbreiden. Ik ben tevreden met de eerste 174 deelnemers en wil dat graag markeren met de uitreiking van de eerste hondenpenning.”

Wat is Waaks?
Waaks! is een samenwerkingsverband tussen hondenbezitters, de gemeente Zeist en de politie. Deelnemers ontvangen van de politie gerichte informatie over woninginbraken en andere opvallende zaken. Zij worden gevraagd op te letten tijdens het uitlaten van de hond en de politie te bellen bij verdachte situaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer onbekenden aan auto’s rommelen of als er verdachte personen op straat rondhangen. De politie kan door Waaks! sneller handelen en dat vergroot de pakkans.

Er zijn 174 deelnemers
Na een eerste wervingscampagne zijn er in de gemeente Zeist nu 174 deelnemers. Ze zijn per brief geïnstrueerd en krijgen in de loop van dit jaar, tijdens een instructieavond van de politie, meer tips en adviezen om hun effectiviteit te vergroten.

Meedoen?
Hondenbezitters die meewillen werken aan een veiliger Zeist kunnen zich aanmelden voor Waaks! via www.zeist.nl/waaks. Na inschrijving volgt een bevestiging van de gemeente en gaan de gegevens van de deelnemer ook naar de politie. Voor vragen kunnen geïnteresseerden mailen naar waaks@zeist.nl met vermelding van naam en telefoonnummer.

Volleervrouwen in halve finale beker

20130211 HEUVELRUG  Het is ook in de volleybalcompetitie krokusvakantie en daarom stonden alleen de vrouwen van Volleer en Enervo tussen de lijnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kleurrijke carnavalsoptocht in het Sparrenrijck

2013-211 DRIEBERGEN  Na maanden bouwen mochten de deelnemers aan de carnavalsoptocht afgelopen zaterdag eindelijk hun prachtige werk laten zien. Ondanks de sneeuw waren er veel belangstellenden voor de optocht.

Lees verder op de website van De Kaap

IVN Winterwandeling in het groene mossenbos

20130211 WOUDENBERG  Op zondag 17 februari organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug.

De natuurgidsen van het IVN nemen u mee voor een zoektocht naar mossen en korstmossen in het bos. De wandeling voert van de Doornseweg aan de voet van de heuvel naar de piramide van Austerlitz op de top, en weer terug. De start bij pannenkoekenrestaurant Bergzicht, Doornseweg 23 in Woudenberg en de wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

Deze winterwandeling is vooral een struinwandeling naar het hoogste punt van landgoed Den Treek: de piramide van Austerlitz. De blaadjes zijn van de loofbomen en de nieuwe knoppen verschijnen alweer. De naaldbomen zijn nog in rust maar de appels zijn er nog volop. En natuurlijk de nodige vogels. In de winter is de bodem van het bos groen van de mossen en korstmossen. Het lijkt soms net een grote kerststal. Er zullen ongetwijfeld ook nog de nodige paddenstoelen te vinden zijn.  Er is dus veel te beleven in het winterse bos mits er geen sneeuw ligt, want dan is de bodem niet groen maar wit. In dat geval zijn er nog de mossen en vooral korstmossen op de bomen. De wandeling begint bij pannenkoekenrestaurant Bergzicht en gaat kriskras door het bos naar de pyramide van Austerlitz en daarna weer terug. Het accent zal tijdens de wandeling op de groene bodem liggen. U kunt er dan achter komen wat een mos of korstmos eigenlijk is en vooral: hoe mooi ze zijn. Daarnaast vertellen de gidsen over de historie van de piramide, die begon met het leger van Napoleon. Bij het pannenkoekenhuis kunnen auto’s worden geparkeerd maar er is ook ruimte voor fietsen. Gezien het karakter van de wandeling (struinen) is het verstandig om stevige wandelschoenen te dragen en neem indien mogelijk een loep of vergrootglas mee.
Meer informatie: IVN, tel. 033-4325700 of mail: wandelingen@ivnamersfoort.nl
heuvelrugnieuws 12 februari 2013

Toch subsidie voor jongerenraad

20130212 HEUVELRUG  De Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug krijgt alsnog geld van de gemeente. Het mag alleen geen subsidie heten, maar werkbudget.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Wilgentenen vlechten

20130212 DOORN  In het Von Gimborn Arboretum in Doorn staat 17 februari een kinderactiviteit op de rol: wilgentenen vlechten. Er komt een mandenvlechter naar het Arboretum, die eerst iets over “de wilgenteen” zal vertellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bewonersavond GroenLinks/PvdA

20130212 DOORN  De programmacommissie van GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug verzorgt 27 februari een avond voor leden, inwoners en maatschappelijke organisaties over het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Lees verder op de website van De Kaap

Bas Rooseboom genomineerd voor Pluk van de Pettefletprijs

20130212 AMERONGEN/LEERSUM   Bas Rooseboom van Dorp en Natuur, Amerongen/Leersum, is genomineerd voor de Pluk van de Pettefletprijs van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

40+ DanceParty in oriëntaalse sfeer in Beauforthuis

20130212 AUSTERLITZ  Op zaterdag 16 februari is er weer een 40+ DanceParty in het Beauforthuis. Natuurlijk weer met muziek vanaf de jaren ’70 tot nu, maar dit keer ook naast DJ Balthazar een Arabische gast-DJ en een speciale buikdansact van Hadyr!


Er zijn biologische en fairtrade hapjes en drankjes, de dansvloer wordt weer uitgerust met masseurs en de DJ’s gaan in op verzoeknummers. 
Wil je vooraf een hapje eten? Ook dat kan in het theatercafé vanaf 17 uur. 
De 40+ DanceParty: een feest voor 40plussers, singles en de smaakvolle dertiger. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zaterdag 16 februari, 20.15 u 
40PlusParty 
entree € 10 in voorverkoop, €12 aan de deur
heuvelrugnieuws 13 februari 2013

BING vindt lek zaak Klijnhout niet

20120213 HEUVELRUG  Recherchebureau BING heeft het lek dat het AD in de voorzomer aan een canard en vervolgens aan geheime informatie hielp niet boven water gekregen. Wel vindt BING het beter als raadsleden niks twitteren over geheime vergaderingen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Lek geheime info Utrechtse Heuvelrug niet gevonden

20130213 HEUVELRUG  Het is niet te achterhalen wie geheime informatie over de problemen met wachtgeld van oud-wethouder Klijnhout aan de pers heeft doorgespeeld.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ook pannenkoekenhuis in verzet tegen stationsplan

20130213 DRIEBERGEN/ZEIST  Achtendertig officiele zienswijzen zijn er binnengekomen, tegen de geplande nieuwe infrastructuur rond het NS-Station Driebergen-Zeist. Daarbij ook het pannenkoekenrestaurant. ‘Zo kan ik het bedrijf onmogelijk voortzetten.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Winter in het Grebbebos

20130213 RHENEN  Op woensdag 20 februari om 14.00 uur staat voor de eerste keer in 2013 een gids van Utrechts Landschap voor u gereed op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg in Rhenen.

Ondanks de winterse omstandigheden een zwerftocht van 1½ uur met de mooiste vergezichten van de provincie en dankzij het hoge Rijnwater flink wat koniks en galloways uit de Blauwe Kamer.
De excursie is gratis, reserveren overbodig.
Warme kleding en waterdicht schoeisel is aan te bevelen.
Meer info: www.utrechtslandschap.nl

Ud en toetsen

20130213 AUSTERLITZ Zondag 17 februari treedt pianist Bert van den Brink op in het Beauforthuis, samen met ud-speler Karim Eharruyen. Voor de pauze speelt van den Brink solo, het tweede deel speelt hij samen met Eharruyen. 


Het wordt een uniek concert: Bert speelt niet alleen op de Fazioli, maar ook op het 19e eeuwse traporgeltje uit het Beauforthuis. Karim komt uit Marokko: het land van zand, zon, kleur en geur en gastvrijheid. Die gastvrijheid uit zich onder meer in de veelheid aan musici met wie hij vaak het podium deelt. En vandaag is dat dus Bert van den Brink. Samen laten zij hun muziek versmelten tot een wereld van nieuwe klanken. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

zondag 17 februari, 17.30 u 
Bert van den Brink (piano) & Karim Eharruyen (ud) 
entree € 16 | reductieprijs € 12 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

De Zwoer start met Swimstar

20130213 DRIEBERGEN  Om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de diverse zwemsporten, start zwemclub de Zwoer met Swimstar. Dit jeugdkennismakingsproject houdt in dat kinderen in vier lessen via spelletjes en trucjes de vele facetten van de zwemsport ervaren.

Lees verder op de website van De Kaap

Vervallen panden aan Dorpsstraat verkocht

20130213 DOORN   Woningbouwcorporatie Heuvelrug Wonen heeft de vervallen panden aan de Dorpsstraat in Doorn, tegenover het Cultuurhuis, eindelijk verkocht. Een hobbyist biedt redding.

Lees verder op de website van De Kaap

Onstein stopt als voorzitter VOCD

20130213 DOORN   Ad Onstein heeft met onmiddellijke ingang zijn voorzitterschap van de VOCD neergelegd. Hij doet dit om gezondheidstechnische redenen, meldt hij in een verklaring.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 februari 2013

Overberg mag flink worden uitgebreid

20130214 OVERBERG  De provincie is akkoord met een flinke uitbreiding van Overberg. Het kleinste dorp van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (circa 1500 inwoners) mag met vijftig woningen worden uitgebreid.

Lees verder op de website van De Kaap

Viering Rehoboth 65 jaar

20130214 DRIEBERGEN  Rehoboth, een woon-zorgcomplex van ISZ De Brug, bestaat 65 jaar. Op maandag 25 februari is er van 16.00 tot 18.00 uur een receptie voor oud-medewerkers en genodigden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 15 februari 2013

Twee geweldplegers aangehouden

20130215 ZEIST  De politie hield in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 februari twee personen aan voor mishandeling.

Rond 02.15 uur werden agenten naar de 2e Dorpsstraat gestuurd, omdat daar een jongen door een groep jongens in elkaar geslagen zou worden. Toen de agenten ter plaatse kwamen, was de geweldpleging gestopt. Getuigen konden aanwijzen wie klappen en schoppen hadden uitgedeeld. De aangewezen persoon, een 18-jarige jongeman uit Driebergen, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Vrienden van de jongeman gingen mee naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat één van hen, een 17-jarige jongen uit Waalwijk, ook een forse klap had uitgedeeld. Ook hij is aangehouden. Het slachtoffer, een 16-jarige jongen uit Zeist, liep letsel aan zijn hoofd, borst en been op.

Fikse schade door woningbrand Maarn

2030215 MAARN  In een woning aan het Schoolplein in Maarn is vrijdagochtend brand uitgebroken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Herinrichting Hoofdstraat nog steeds ‘papier’

20130215 DRIEBERGEN  De herinrichting van de Hoofdstraat, waar vele Driebergenaren al twee jaar geleden op aangedrongen hebben na een schokkend dodelijk ongeval, is nog steeds niet verder gevorderd dan een ‘plan op papier’.

Lees verder op de website van De Kaap

Olifant van afval is het mooiste kunstwerk

20130215 DOORN  Kunst maken van elektronisch afval, dat was het idee achter het project ‘De kunst van recyclen’. Eind oktober 2012 startte De Jonge Milieuadvies dit project op 11 BSO locaties in de gemeente Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Niet stereotype motorvrouw

20130215 DOORN   Klein en tenger, niet het stereotype motorrijder. En toch is de Doornse Maryati Aantjes een van de vijf kandidaten voor de titel ‘Motorvrouw van het Jaar’.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportclubs nemen het initiatief

20130215 HEUVELRUG   Sportkoepel Heuvelrug Sport Initiatief (HSI) is blij met wat er allemaal bereikt is voor sportverenigingen sinds de herindeling, maar tevreden achterover leunen is geen optie.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 16 februari 2013

DEV komt met name in de tweede helft tekort tegen koploper TOV

20130216 DOORN   Een met name in de tweede helft zwaar onder de maat spelend DEV, kreeg een gevoelige draai om de oren van koploper TOV. In Baarn ging de ploeg van trainer Michel van Aken met maar liefst 6-1 hard onderuit.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM laat in de tweede helft de punten liggen

20130216 MAARN  Zaterdag vierdeklasser SVMM liet tegen koploper de Bilt in de tweede helft de punten liggen. SVMM trainer Olaf Kersbergen had zijn spelers de opdracht meegegeven om vooral veel druk te geven teneinde thuisploeg de Bilt niet tot voetballen te laten komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Een profcarrière bij Feyenoord

20130216 AUSTERLITZ  Op vrijdag 22 februari in het Beauforthuis een cabaret-voorstelling over een kortstondige profcarrière binnen de voetballerij – de jongensdroom van Rory de Groot. Als 19-jarige maakte hij plotseling zijn debuut in het eerste van Feyenoord. Maar Rory liet zijn voetbaldroom varen om zijn talent voor toneel te ontplooien. Vanavond vertelt hij ons wat hem uiteindelijk niet meer aantrok in de voetballerij.In ‘Hand in Hand’ zet Rory uiteen hoe zijn bestaan als profvoetballer eruit zag. Door de begeleiding van muziek en audiovisuele fragmenten worden herinneringen aan toen op het podium weer tot leven gebracht. Hierbij wordt hij muzikaal ondersteund door componist Robert van der Tol, die onder andere bekend is van Dogtroep en het Noord Nederlands Toneel.
vrijdag 22 februari, 20.15 u 
Rory de Groot – Hand in hand 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Wantrouwen rondom geskimde automaat

20130216 MAARN  Rondom de pinautomaten aan de Raadhuislaan aarzelt menigeen om te gaan pinnen. De verhalen over geskimde geldautomaten laaien weer op. Er wordt gewaarschuwd voor door de automaat ingeslikte bankpasjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijeenkomst Passage Doorn

20130216 DOORN   Passage-Doorn houdt donderdagavond 21 februari weer haar bijeenkomst. Ad van Kats zal op de Passage bijeenkomst van 21 februari een presentatie geven over antieke fietsverlichting: carbid – olie – kaars.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 februari 2013

Onnodig puntverlies kost FC Driebergen de koppositie

20130217 DRIEBERGEN  FC Driebergen verspeelde absoluut onnodig drie belangrijke punten en liep daardoor ook de mogelijkheid mis om de koppositie van naaste concurrent Almere over te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Benauwde overwinning voor zondag derdeklasser HDS

20130217 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS boekte in eigen huis een benauwde 2-1 overwinning op degradatiekandidaat KDO.

Lees verder op de website van De Kaap

Chris Chameleon terug op de Beaufortplanken

20130217 AUSTERLITZ  Op zaterdag 23 februari speelt de fenomenale Zuid-Afrikaanse singer-songwriter, acteur en stemkunstenaar Chris Chameleon in het Beauforthuis. Een artiest die in Zuid-Afrika, maar inmiddels ook wereldwijd bekendheid heeft verworven.

Hij is vermaard om zijn podiumcharisma, zijn unieke stem met een bereik van vier octaven, zijn fantasie en zijn humor. Kortom: één bonk vernieuwingsdrift en creativiteit. In zijn muziek vermengt Chameleon Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Hij componeert bijna alles zelf, behalve een lied als Pie Jesu, met Mongoolse boventonen en soefitonen uit de traditionele moslimmuziek. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
In ‘De klank van jou Oë’ komt het muzikale talent van Chris in contact met het poëtische talent van Ingrid Jonker. Chris Chameleon heeft laatst nog de cd ‘Als jy weer skryf’ uitgebracht waarin hij de gedichten van Ingrid uiteenzet als composities.

zaterdag 23 februari, 20.15 uur 
Chris Chameleon – De klank van jou oë 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Kansloze nederlaag Dalto tegen PKC

20130217 DRIEBERGEN De korfballers van Dalto hebben in de Korfbal League een forse nederlaag geleden. In de eigen sporthal Hoenderdaal ging de ploeg uit Driebergen met 32-24 onderuit tegen PKC.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ondernemend Heuvelrug: Elke weg netjes reinigen

20130217 MAARSBERGEN  Al meer dan 50 jaar haalt de firma Wolfswinkel huisvuil op in Maarn en Maarsbergen en in bijna alle Heuvelrugdorpen het oud papier.

Lees verder op de website van De Kaap

Kansen via Jeugdcultuurfonds

20130217 MAARN/HEUVELRUG   ,,Bezig zijn met creativiteit, daar heeft een kind z’n hele leven wat aan”, meent Aleid van Beuningen, bestuurslid van het provinciale Utrechtse Jeugdcultuurfonds.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 februari 2013

Bewoner zorgcentrum Amerongen ademt rook in

20130218 AMERONGEN   In Amerongen is een bewoner van een zorgcentrum gewond geraakt bij een kleine brand. In de Ridderhof vatte een prullenbak vlam.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Leersum opnieuw in actie voor dorpshuis

20130218 LEERSUM  Leersummers komen opnieuw in actie om de bibliotheek niet uit hun dorpshuis te laten vertrekken. ‘De Binder is uitgegroeid tot een ontmoetingsplek van wezenlijk belang voor Leersum.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Vrouw krijgt elleboogstoot

20130218 ZEIST  Omstreeks 17.00 uur liepen een man en een vrouw over De Clomp. Daar kregen zij ruzie met een groep jongens. De ruzie ontstond vermoedelijk door een verkeersconflict wat eerder had plaatsgevonden.

Eén van de jongens begon de man en de vrouw uit te schelden. De man reageerde hierop. Vier jongens kwamen vervolgens op het stel af. Eén van hen gaf de vrouw een elleboogstoot in het gezicht. Vervolgens rende de groep hard weg.

Getuigen gezocht
Dankzij getuigenverklaringen kon één verdachte, een 24-jarige man uit Zeist, zondag 17 februari worden aangehouden. De politie is nog op zoek naar de andere verdachten en roept daarom getuigen op zich te melden. Heeft u meer informatie over deze zaak, geeft u dit dan door via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Inbreker aangehouden na melding getuige

20130218 ZEIST  Een getuige zag zondag 17 februari hoe een man probeerde in te breken in een woning. Hij kon door agenten worden aangehouden.

Rond 23.45 uur gingen agenten naar de Griffensteijnselaan in verband met een poging tot inbraak. Op de kruising Kroostweg met de Oirschotlaan zagen zij een man die voldeed aan het signalement. De 18-jarige man uit Zeist bleek inbrekerswerktuig bij zich te hebben en werd aangehouden. Tijdens het verhoor verklaarde hij bij meerdere woninginbraken betrokken te zijn geweest in De Bilt, Zeist, Austerlitz en Woudenberg. De Zeister zit vast en de recherche onderzoekt zijn mogelijke betrokkenheid bij meerdere inbraken.

Doorns badmintontalent slaat drie keer toe

20130218 DOORN   De jonge Doornse badmintonner Daan van Klink (14) heeft vorig weekend op de Juniorenkampioenschappen Regio Centrum in Amersfoort drie hoofdprijzen in de wacht gesleept.

Lees verder op de website van De Kaap

Andersteinweg terug op agenda

20130218 MAARSBERGEN  De Maarsbergse Andersteinweg is terug op de agenda. De weg moet toch maar dicht voor doorgaand verkeer, zegt het college. Met uitzondering van wethouder Homan.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Nationaal zitvolleybalteam op Vrouwendag in De Binder

20130218 LEERSUM   Al sinds begin deze eeuw organiseert het nationaal dameszitvolleybalteam een vrouwendag rondom 8 maart, de Nationale Vrouwendag.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 19 februari 2013

Gemeente Utrechtse Heuvelrug op bedrijfsbezoek bij BIGA in Zeist

ZEIST  Regelmatig bezoeken burgemeester Frits Naafs,  wethouder Bert Homan (Economische Zaken) en  Joke van Grootveld (Bedrijfscontactfunctionaris) namens de gemeente Utrechtse Heuvelrug lokale bedrijven. De gemeente ziet  graag welke vaak bijzonder mooie bedrijvigheid hier plaatsvindt,  hoort graag wat er speelt en denkt graag mee in verbeteringen. Deze keer werd de Biga Groep BV in Zeist bezocht.

vergroot foto

Net even over de grens, maar toch met veel medewerkers (van de in totaal 600) en arbeidsplaatsen binnen de gemeentegrens.
Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die de verbindende schakel vormt tussen bedrijven, de overheid en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook bieden zij trajecten aan andere groepen die moeilijk aan een baan komen. Biga Groep geeft maatschappelijk betrokken ondernemen een gezicht.

Biga-directeur Gerhard ten Hove legt uit aan de gemeente hoe zij ondernemers kunnen helpen invulling te geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en wat het hen zou kunnen opleveren. Er zijn al vele goede voorbeelden in de omgeving, waarbij ook bedrijven erkennen dat zij nog nooit zulke enthousiaste medewerkers in dienst hebben gehad.

Ten Hove: ,,Ook met het oog op de aankomende ontwikkelingen in de nieuwe Participatie Wet is het belangrijk dat ondernemers ons weten te vinden. Het kabinet wil voor grotere bedrijven een quotum invoeren; vijf procent van hun personeelsbestand moet op termijn bestaan uit arbeidsgehandicapten.”  Biga en de gemeente denken graag mee met ondernemers hoe op een goede manier invulling te kunnen geven aan deze nieuwe wet. Meer weten ? www.bigagroep.nl .

Uitvoering “Kaukasische Krijtkring” markeert 300 jaar Vrede van Utrecht

ZEIST  Met de uitvoering van het muziektheaterstuk de “Kaukasische Krijtkring” op 22, 23 en 24 februari wordt 300 jaar vrede herdacht in de gemeente Zeist.
Driehonderd jaar geleden, op 11 april 1713, tekenden de grote Europese landen in Utrecht een akkoord: de Vrede van Utrecht. Het werd een keerpunt in de geschiedenis. Nu, driehonderd jaar later, vieren stad en provincie Utrecht dit met een cultureel programma.  Zeist doet hieraan mee met de uitvoering van “De Kaukasische Krijtkring”.

vergroot foto

Opening met film burgemeester en wethouder

Het stuk opent met een film. Tijdens een hoorzitting in het stadhuis, waar de burgemeester een moeilijk probleem moet oplossen, wordt hij onderbroken door een groep zingende acteurs. Zij nodigen hem en de wethouder Cultuur uit om naar hun voorstelling in Figi te komen kijken, waarin een Salomonsoordeel wordt geveld. Burgemeester Koos Janssen en wethouder Joke Leenders steken met de spelers de straat over en gaan Figi in.

Kaukasiche Krijtkring

Dit muziektheaterstuk is een bewerking van het origineel van Bertold Brecht. Artistiek leider Leonard van Goudoever bewerkte de tekst en componeerde de muziek. Het wordt uitgevoerd door 50 enthousiaste spelers. Zij zijn tussen de 16 tot 80 jaar oud, komen uit alle wijken van Zeist en omgeving en verschillen van elkaar wat betreft opleiding, afkomst en geloof. Met elkaar hebben ze een jaar lang geoefend onder leiding van professionals uit de theaterwereld.

Vrede van Utrecht
Dit jaar staan meer evenementen gepland in het kader van de Vrede van Utrecht zoals festivals, toneel- en muziekuitvoeringen. Zo is er in juni het jongerenfestival “Create! It’s up 2You”, speelt theatergroep Koper in Slot Zeist en is er een Vredesparade. Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het luisteren naar de gedichten van Marsman bij Marsman op Noten, en één van de concerten tijdens de Zeister Muziekdagen is gewijd aan het thema oorlog en vrede. In september volgt dan nog het Festival de Basis op de Vliegbasis Soesterberg.

Cultuur draagt bij aan contact met elkaar
Wethouder Joke Leenders van Cultuur vertelt over de festiviteiten: “Ik wil iedereen uitnodigen om deel te nemen aan dit prachtige culturele programma, als publiek of als speler. Samen genieten van cultuur draagt bij aan het contact met elkaar en vergroot het begrip onderling. En dat is een goede basis voor vrede; in 1713 maar ook nu. Graag ontmoet ik u bij één van de activiteiten”.

Factuur lekrecherche nog iets hoger

20130219 HEUVELRUG  De kosten voor het onderzoek naar het lek in de zaak Klijnhout zijn hoger dan €22.500. Er komt nog iets bij voor ict-onderzoek.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

HVOR neemt afscheid van Henk Gieszen

20130219 RHENEN  De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen (HVOR) neemt donderdag 21 februari afscheid van haar bestuurslid Henk Gieszen. Na bijna dertig jaar in het bestuur gezeten te hebben, verlaat deze duizendpoot nu de vereniging.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kritiek van Zeistenaren op Amarantis-rol Janssen

20130219 ZEIST  De kritiek op burgemeester Janssen van Zeist en zijn rol bij onderwijsgroep Amarantis houdt aan. Een aantal inwoners van de gemeente heeft een actiecomité opgericht omdat ze vinden dat Janssen te makkelijk wegkomt met zijn toenmalige rol als voorzitter van de Raad van Toezicht.

Lees verder op de website van RTV trecht

Housefeest in De Binder

2013219 LEERSUM  Ruim een jaar is hij nu het gezicht van het sport- en cultuurcentrum De Binder. Ard Miltenburg heeft inmiddels volledig zijn draai gevonden in Leersum. Dus is het tijd om verder te kijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Wereldkampioen kunstfluiten in Leersum

20130219 LEERSUM  Drievoudig wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou zal op 7 en 8 maart een concert geven op Kasteel Broekhuizen samen met pianist Frank Oppedijk.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Nieuw leven’ voor Von Gimborn Arboretum

20130219 DOORN  Het Von Gimborn Arboretum in Doorn is een van de twintig botanische tuinen in Nederland die haar plantencollectie beter toegankelijk gaat maken voor publiek.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 20 februari 2013

College en de Kombinatie willen bouwplan Vogelwijk aanpassen

20130220 ZEIST  Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad voorgesteld bij de verdere vernieuwing van de Vogelwijk het aantal te bouwen woningen en de soort woningen aan te passen.

Reden is de weinig florissante situatie op de woningmarkt. Ook stelt het college voor, dat woningbouwvereniging de Kombinatie het aangepaste project afmaakt. Tot nu toe zaten gemeente en de Kombinatie samen in het project. Het college en de woningbouwvereniging hebben hierover onlangs een principeovereenkomst gesloten.

Het raadsvoorstel houdt in dat er bijna 50 woningen minder worden gebouwd. Bovendien worden de woningen goedkoper en worden het bijna allemaal eengezinswoningen. In het nieuwe plan heeft  de Kombinatie het voornemen  koopwoningen te laten bouwen, in de prijsklasse van net onder €200.000,- tot maximaal €250.000,-. Het college wil dus afwijken van de voorwaarden uit de Woonvisie, die gaan over de verdeling tussen goedkope, middeldure en dure woningen: er komen meer goedkope woningen en minder (middel)dure woningen.

Meer betaalbare woningen
Wethouder Bodes de Vries: “Belangrijk is dat de vernieuwing van de Vogelwijk toch doorgang vindt. Voordeel van het nieuwe plan is, dat er meer betaalbare woningen voor starters op de markt komen. En Vogelwijk wordt een ruimer opgezette wijk. Daar staat tegenover dat we een gevoelig financieel verlies moeten leiden. Gezien de markt kunnen we niet anders.”
De malaise op de woningmarkt gaat dus niet aan Zeist voorbij. Doordat de duurdere woningen niet kunnen worden gerealiseerd moeten de gemeente en De Kombinatie een fors verlies incasseren. Het terugbrengen van het aantal woningen en het afzien van dure koopwoningen kost ruim € 11.000.000,-. Hiervan neemt de gemeente ruim € 4.000.000,- voor haar rekening en de Kombinatie ruim € 7.000.000,-.
Naar verwachting besluit de raad 9 april over het voorstel (onder voorbehoud). Het raadsvoorstel is te vinden op www.zeist.nl/bis, onder kenmerk 13RV0020. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel, werkt de Kombinatie het woningbouwplan verder uit en maakt het een voorstel voor een nieuw bestemmingsplan. Daarna vraagt de Kombinatie de bouwvergunningen aan. De verwachting is dat de bouw van de eerste woningen in de eerste helft van 2014 kan starten. Dit onder voorbehoud van de afhandeling van het nieuwe bestemmingsplan en de verkoop.
“De Kombinatie vindt het van groot belang om de herstructureringsplannen van de Vogelwijk door te zetten. Ondanks deze financiële tegenvaller, zetten wij ons in om de wijk verder vorm te geven”, aldus Willem de Bruin, directeur van de Kombinatie.

Historie
In 2007 hebben de gemeente en de Kombinatie een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de vernieuwing van de Vogelwijk. Het plan hield in dat de bestaande 198 portiekflats zouden worden gesloopt en dat er in totaal 237 woningen voor terug zouden komen, waarvan een groot deel appartementen. De flats zijn gesloopt en van de 237 woningen zijn 73 huurwoningen en 17 koopwoningen inmiddels gebouwd. De resterende 147 koopwoningen zijn dure en middeldure woningen, die in de huidige woningmarkt niet of nauwelijks verkoopbaar zijn. Vandaar dat vorig jaar een onderzoek is gestart naar alternatieve ontwikkelmogelijkheden. Daaruit is het plan naar voren gekomen dat het college nu aan de raad heeft voorgelegd.

Besluit tot vordering woning in Maarn

20130220 MAARN  Op 8 januari 2013 heeft het college van b&w besloten om de woning aan de Schoollaan 11 in Maarn te vorderen. De woning is in eigendom van woningbouwvereniging Maarn. De vordering wordt zes weken na besluitvorming in uitvoering gebracht.

Waarom vorderen?
Vordering van een woning namens het college van burgemeester en wethouders is mogelijk op grond van artikel 40 van de huisvestingswet. Sociale huurwoningen worden verdeeld volgens de Huisvestingsverordening van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Een woningzoekende die aan de gestelde criteria voldoet is ten onrechte overgeslagen als kandidaat voor een woning in Maarn. Het college heeft besloten haar de eerstvolgende vergelijkbare woning aan te bieden in Maarn. De woning aan de Schoollaan 11 in Maarn voldoet hieraan. Het college acht de vordering noodzakelijk om te komen tot een evenwichtige en rechtvaardige verdeling van woonruimte.

Wat is vordering?
Vordering van een woning betekent dat de gemeente beslag legt op een woning. Hierbij raakt de eigenaar het recht op het gebruik van de woning kwijt. Hij blijft wel eigenaar en kan de woning gewoon verkopen, maar mag niet meer bepalen wie er in de woning woonachtig is. Ook bij verkoop blijft de vordering in stand.

Verdachte mishandeling meldt zichzelf

20130220 ZEIST  In de avond van dinsdag 19 februari werd een man mishandeld. De verdachte kwam zichzelf melden aan het politiebureau.

Rond 20.45 uur kwam een man het politiebureau binnen en vertelde dat hij zojuist mishandeld was op de Laan van Vollenhove. De verdachte was een bekende van het slachtoffer. Agenten zochten naar de verdachte, maar troffen hem niet aan. De verdachte kwam zich later melden aan het politiebureau. Hier werd de 22-jarige Zeistenaar aangehouden en ingesloten voor verhoor. Het slachtoffer, een 21-jarige man uit Zeist, was in zijn gezicht geslagen en had daardoor last van hoofdpijn.

Paasveetentoonstelling bij De Blauwendraad in Rhenen

20130220 RHENEN  Voorzitter Jan Henken van Stichting De Marktcommissie staat samen met zijn mannen in de startblokken om weer een groot succes te maken van de 79e Paasveetentoonstelling.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Jeugd ATB-dag DTC

20130220 DRIEBERGEN   Ook dit jaar organiseert de Driebergse Tourclub in samenwerking met Rabobank Utrechtse Heuvelrug de jeugd ATB-dag. Op zondag 23 februari is alle jeugd, lid of geen lid, welkom bij de Pink Panthers, sportpark de Woerd in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Overberg kan weer vooruit kijken

20130220 OVERBERG  Begin februari besloot de provincie dat Overberg het komend decennium toch mag groeien. Overberger en SGP-raadslid Van den Brink is er blij mee.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Rhenen wil waterpeil De Grift niet omhoog hebben

20130220 RHENEN  Het waterpeil in de rivier De Grift mag niet worden verhoogd. Dat vinden de gemeenten Veenendaal en Rhenen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Michaëlkerk verwelkomt nieuwe seniorenpastor

20130220 LEERSUM   De Michaëlkerk in Leersum heet zondagmorgen 3 maart een nieuwe pastoraal werker welkom. Martine Schram wordt dan in de kerkdienst bevestigd in de bediening van seniorenpastor in de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Frits van Oostrom geeft lezing in Driebergen

20130220 DRIEBERGEN – ‘Het absolute hoogtepunt van 2013 is zonder twijfel het magnum opus van Frits van Oostrom’, verkondigde NRC Handelsblad al in januari in zijn voorbeschouwing op het literaire jaar 2013.

Lees verder op de website van De Kaap

Fairtrade-stokje overgedragen

2013220 HEUVELRUG   Het Fairtrade-stokje in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, dat drie jaar lang met veel gedrevenheid door Clemens Egelie uit Driebergen werd gehanteerd, is onlangs overgedragen aan Liesbeth Oosterhagen uit Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 21 februari 2013

Cunerakerk zoekt vrienden

20130221 RHENEN  De Cunerakerk is een rijksmonument. Er is jaarlijks veel geld gemoeid met het beheer en onderhoud van dit historische gebouw. Bijdragen uit fondsen en subsidies zijn niet toereikend. De nieuw opgerichte “Stichting Vrienden van de Cunerakerk” zet zich in om extra financiële middelen te genereren voor het behoud van dit unieke bouwwerk.

Ontmoetingsplaats
Al eeuwen is de prachtige Cunerakerk gezichtsbepalend voor de stad Rhenen. Kerk en toren vormen een herkenningspunt in de wijde omgeving. Waar in het verleden het kerkelijk gebruik de boventoon voerde, komt de kerk nu meer en meer in brede belangstelling te staan. Naast een zeer geliefde trouwlocatie leent het kerkgebouw zich inmiddels voor concerten, exposities en rondleidingen. Het bezoekersaantal neemt jaarlijks toe. De Cunerakerk is steeds meer een ontmoetingsplaats waar religie, historie, kunst en cultuur samenkomen.

Onderhoud en restauratie
De Cunerakerk is een Rijksmonument. Het in stand houden van dit waardevolle culturele erfgoed is een taak van de kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Rhenen. Waar mogelijk doen zij een beroep op fondsen voor monumentenzorg en subsidies van de overheid. Maar dit is niet voldoende. Het onderhoud en de restauratie van een dergelijk historisch gebouw is een kostbare aangelegenheid.

“Stichting Vrienden van de Cunerakerk”
Het behoud van de kerk is niet alleen in het belang van de kerkelijke gemeente. Het is van groot belang voor de hele gemeenschap. Het is om deze reden dat enkele Rhenenaren samen met de kerkelijke gemeente het initiatief hebben genomen om de verantwoordelijkheid voor het behoud van deze prachtige kerk te delen. Er is enthousiast gewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe “Stichting Vrienden van de Cunerakerk”. Deze stichting zet zich in om fondsen te werven die bijdragen aan het onderhoud en de restauratie van deze exclusieve locatie. “Iedereen die de Cunerakerk een warm hart toedraagt kan ‘Vriend’ worden.

Dit zijn inwoners van de gemeente Rhenen, lokale ondernemers, maar natuurlijk verwelkomen wij ook mensen van buiten de gemeente als ‘vriend’.”, aldus voorzitter Willem van Ommeren. Samen met onder meer notaris Bas Elshof heeft hij het initiatief genomen om de “Stichting Vrienden van de Cunerakerk” op te richten.
“We moeten zuinig zijn op deze nalatenschap uit het verleden. Het is een van de elementen die Rhenen zo bijzonder maakt.”, legt Elshof uit. “De Stichting Vrienden van de Cunerakerk heeft als belangrijkste doelstellingen het betrekken van alle belanghebbenden – zowel bedrijven als particulieren – bij het wel en wee van de Cunerakerk en het leveren van financiële bijdragen aan de restauratie en het onderhoud van deze prachtige kerk. Daar zet ik me graag voor in”, aldus Elshof.

Kick-off 20 april 2013
Op 20 april wordt de “Stichting Vrienden van de Cunerakerk” feestelijk onder de aandacht van het grote publiek gebracht. “Op deze dag organiseren wij een kick-off in de Cunerakerk, De inhoud van het programma is nog een verrassing. Wel kan ik vast zeggen dat gezorgd wordt voor een sfeervolle, muzikale omlijsting en dat het programma een breed publiek zal aanspreken.” aldus Thea Soetendaal van SOETcase. Zij is verantwoordelijk voor de public relations van de Stichting. “Alle inwoners, ondernemers en verenigingen van de gemeente Rhenen krijgen een persoonlijke uitnodiging om de start van dit initiatief op 20 april aanstaande bij te wonen.”, aldus Soetendaal.

Dansen voor Moldavië

20130221 LEERSUM   In juli gaat een groep Leersumse jongeren naar Moldavië. Men is al enige tijd druk bezig om met het uitvoeren van klussen en het organiseren van activiteiten geld bijeen te brengen om reis- en verblijfkosten te kunnen bekostigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dakota bedankt klas

20130221 LEERSUM   Speciaal bezoek voor groep zeven van basisschool de Schakel in Leersum. Vorige week kwam Dakota, het hondje dat de leerlingen hebben gevonden, langs om de kinderen te bedanken.

Lees verder op de website van De Kaap

Plaatsen vrij in nieuwe leesgroep Nederlandstalige literatuur

20130221 DOORN   In Doorn is afgelopen week een nieuwe leesgroep Nederlandstalige literatuur gestart waar nog plek is voor nieuwe deelnemers. Het gaat om een leesgroep die één keer per 4 of 5 weken op maandagavond bij elkaar komt.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 22 februari 2013

Ruzie in bus

20130222 ZEIST   In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 februari kregen twee mannen het met elkaar aan de stok in een bus.
Rond 02.00 uur kreeg de politie de melding dat er op de 2e Dorpsstraat een bus zou staan, waarin was gevochten. Ter plaatse bleek dat een 18-jarige man uit Houten zou zijn uitgescholden door iemand uit een groep. Toen hij langs de groep wilde lopen, gaf hij één van de jongens een duw. Vervolgens werd de Houtenaar geduwd en sloeg hij om zich heen. Hierbij raakte hij een 18-jarige Utrechter in het gezicht. De Utrechter is met een mogelijk gebroken neus per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De man uit Houten liep letsel op aan zijn slaap. Beide partijen wilden geen aangifte doen.

Inbreker ingesloten tussen agenten

20130222 DOORN Rond 01.15 uur kreeg de politie afgelopen nacht de melding dat drie mannen hadden ingebroken in en verzorgingsflat aan het Park Boswijk en nog binnen waren. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse en agenten doorzochten het pand.

Daarbij zagen agenten de drie verdachten op de galerij van de derde verdieping. Bij het zien van de agenten rende het drietal weg. Eén van hen rende de trap af, achtervolgd door agenten, maar er kwamen ook agenten de trap op. De verdachte, een 22-jarige jongeman uit Gouda, kon dus geen kant op en de agenten hielden hem aan. Hij bleek al vele tientallen keren met de politie in aanraking te zijn geweest. Bij verder onderzoek troffen de agenten de andere twee verdachten niet meer aan.

Auto in beslag genomen
Uit onderzoek moet nog blijken of de verdachten kans hebben gezien iets te stelen. Agenten troffen een auto voor de flat aan, die kennelijk door de inbrekers was gebruikt. De agenten namen de auto in beslag. De verdachte en auto zijn naar het politiebureau overgebracht en de verdachte is voor nader onderzoek vastgezet.

TV Musketiers en Tennis XXL verlengen contract

20130222 ELST  Tennisvereniging Musketiers uit Elst heeft zich voor de komende jaren verzekerd van de diensten van Tennisschool XXL. Om de samenwerking te vieren kunnen belangstellenden meedoen aan een gratis proefles.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘Machtspositie’ AH ter discussie

20130222 DRIEBERGEN   Een feestelijke jaarmarkt op de Traaij, zoals die in vroeger jaren bestond waarbij de gehele winkelstraat van Hoofdstraat tot Arnhemsebovenweg werd gebruikt, is sinds de verbouwing van Albert Heijn onuitvoerbaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Op excursie met de Vogelwacht Doorn-Driebergen

20130222 DOORN/DRIEBERGEN   De afdeling Driebergen-Doorn van de Vogelwacht houdt op zondag 24 februari een excursie op het landgoed Noordhout.

Lees verder op de website van De Kaap

Molenakker bij Maallust wordt in gebruik genomen

20130222 AMERONGEN  Beltmolen Maallust is niet meer weg te denken uit het historische dorpsgezicht van Amerongen. De molenaars laten de molen draaien op dinsdag, woensdag en zaterdag.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente en inwoners komen samen op Dialoogavond

20130222 HEUVELRUG   Wat voor rol zou de gemeenteraad moeten aannemen om de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zo goed mogelijk te vertegenwoordigen?

Lees verder op de website van De Kaap

‘Gemeente kan flink besparen’

20130222 HEUVELRUG   ,,De gemeente kan een kwaliteitsslag naar de burger maken en tevens veel geld en tijd besparen.” Dat is de mening van Bas de Vogel, oud-wethouder van Driebergen en tegenwoordig bestuurslid van Zakelijk Heuvelrug, en Gerben Prins, architect te Maarn en eveneens lid van Zakelijk Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 23 februari 2013

FC Driebergen kruipt door het oog van de naald

20130223 DRIEBERGEN   FC Driebergen mocht blij zijn dat er uiteindelijk tegen Het Amersfoortse Cobu Boys nog een punt werd binnen gehaald. Gezien het verloop van de wedstrijd had de ploeg van trainer Bert v/d Brom daar eigenlijk geen recht op.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV blijft kwakkelen en lijdt onnodig verlies tegen Focus

20130223 DOORN   En alweer een nederlaag voor DEV dat meer en meer verkeert in de hoek waar de klappen vallen. DEV trainer Michel van Aken:” We hebben geen grip op de neerwaartse spiraal waarin we ons bevinden.

Lees verder op de website van De Kaap

Inschrijving theatergroep Reis over Zeven Zeeën gestart

20130223 AUSTERLITZ  Kinderen tussen 7 en 12 jaar kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de theatergroep van het muziektheaterproject Reis over Zeven Zeeën. Deze muziektheatervoorstelling wordt helemaal door kinderen gemaakt.

De uitvoering vindt plaats op 17 juli in het Slottuintheater in Zeist. Er is plaats voor 25 kinderen in de theatergroep, die de rollen spelen en de liedjes zingen. De repetities onder leiding van regisseur Jette Carolijn van den Berg starten in juni. Jette van den Berg is tevens schrijfster van kinderboeken en als actrice speelde ze de hoofdrol in de musical Dirty Dancing. Voor inschrijven en meer informatie kunnen kinderen kijken op www.reisoverzevenzeeen.nl.

De voorstelling wordt muzikaal begeleid door honderd kinderen van basisschool De Koppel. Zij krijgen sinds januari muzieklessen op gitaar, accordeon, cajón, blokfluit en klarinet. Er zullen ook kinderen achter de schermen werken aan posters, decors en techniek.

Reis over Zeven Zeeën wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar gemaakt. Het project is een samenwerking tussen Stichting Kamperlinie (Beauforthuis) en de Zeister Muziekschool en wordt gesteund door Kinderen Maken Muziek. Dit initiatief introduceerde Prinses Máxima met haar veertigste verjaardag, waarmee ze zoveel mogelijk kinderen in Nederland met een muziekinstrument in aanraking wil brengen.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Beukbergen

20130223 ZEIST  Op 25 februari ondertekenen de gemeente Zeist en de Zeister woningcorporaties woningbouwvereniging de Kombinatie, de R.K. Woningbouwvereniging Zeist en Seyster Veste de samenwerkingsovereenkomst rond de herstructurering van woonwagencentrum Beukbergen.

De corporaties bekrachtigen hiermee tegelijkertijd hun onderlinge samenwerking. In de uitvoering van de overeenkomst vertegenwoordigt de Kombinatie alle drie de corporaties. Zodra de burgemeester en de corporatiedirecteuren hun handtekeningen zetten, kunnen ook de contracten met de bewoners worden afgesloten voor de koop of huur van sociale woningen op Beukbergen en aan de Beukbergenlaan.

Bijzondere karakter blijft behouden
Burgemeester Koos Janssen: “Met deze mijlpaal zijn we een flinke stap dichterbij het doel om van Beukbergen een ‘gewone’ wijk te maken, waarbij wel het bijzondere karakter van de woonwagengemeenschap wordt behouden. De ontwikkeling en het beheer van de wijk gebeurt nu en in de toekomst in nauwe samenwerking met de bewoners. Net als bij andere wijken in Zeist.”

Corporaties nemen sociale verhuur en bouw op zich
Gemeente en corporaties hebben afgesproken dat de corporaties – in lijn met hun sociale taak – de sociale verhuur van woonwagens en standplaatsen op zich nemen. Daarnaast gaan de corporaties sociale huur- en koopwoningen bouwen op Beukbergen. Het gaat hier om ongeveer 30% van de woningvoorraad op Beukbergen, conform de doelstelling van de Zeister Woonvisie. Aan de Beukbergenlaan realiseert de Kombinatie na sloop 18 nieuwe sociale woningen voor de huidige bewoners en geïnteresseerden van het Beukbergenplein.

Samen met bewoners plannen ontwikkeld
Directeur woningbouwvereniging de Kombinatie, Willem de Bruin: “We willen graag meewerken aan de noodzakelijke herontwikkeling van het woonwagencentrum. Samen met bewoners hebben we plannen voor woningbouw ontwikkeld. We zijn er trots op dat we gaan bouwen. Het is bovendien een goede zaak dat Seyster Veste en de R.K. Woningbouwvereniging met de Kombinatie meedoen aan deze bijzondere huisvestingstaak.”
Het aantal standplaatsen en woningen wordt uitgebreid naar ruim 200. Alle bewoners hebben medio 2011 hun wensen voor een nieuwe huisvesting kenbaar gemaakt. In de samenwerkingsovereenkomst is de overdracht van de huurwoonwagens, de bijbehorende standplaatsen, en de bouw van sociale huur- en koopwoningen formeel vastgelegd. Daarnaast worden principeafspraken over het beheer in de toekomst vastgelegd.

Herstructurering Beukbergen
Woonwagencentrum Beukbergen is met 170 standplaatsen het grootste centrum van Nederland. De afgelopen twintig jaar is vaak gesproken over Beukbergen en het opnieuw inrichten van het centrum. Bewoners en gemeente nemen nu concrete stappen om het centrum daadwerkelijk opnieuw in te richten.
Een belangrijk uitgangspunt daarbij is de brandveiligheid. De woonwagens worden in de nieuwe situatie op veilige afstand van elkaar geplaatst. Dat betekent dat zo’n 100 wagens verplaatst zullen gaan worden.
Daarnaast worden de algemene voorzieningen zoals riolering, gas, water en elektra verbeterd.

Fasering
Tot nu toe is onder meer gewerkt aan het bestemmingsplan, het ontwerp van de nieuwe inrichting en de te bouwen woningen. In 2011 heeft de gemeente waar nodig de bodem gesaneerd en in het voorjaar van 2012 zijn zo’n 600 bomen gekapt. Inmiddels heeft de gemeente 80 overeenkomsten gesloten met individuele bewoners. Nu de samenwerkingsovereenkomst met de corporaties officieel is ondertekend, kunnen ook de bewoners die naar een woning gaan de contracten ondertekenen. Daarmee is het streven om in 2018 een ‘nieuw Beukbergen’ op te leveren weer een stap dichterbij.

Familieuitbreiding op de kinderboerderij

20130223 DRIEBERGEN   Vorige week heeft de kinderboerderij een nieuwe bewoonster gekregen: het dwerggeitje Kokky. Kokky is drachtig en over enkele weken al uitgerekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Themarondleiding Huis Doorn: ‘Leve de Oranje Princen!’

20130223 DOORN   Museum Huis Doorn staat van 1 april tot en met 5 mei in het teken van de Oranjes. In het kader van de troonswisseling op 30 april vinden er speciale oranjerondleidingen plaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Landgoed het Heihuis verkocht aan Den Treek Henschoten

20130223 HEUVELRUG   Met de aankoop van circa 193 ha bosterrein rond het Heihuis is Landgoed Den Treek Henschoten ‘de A12 overgestoken’. Het Landgoed heeft van oudsher bezittingen op de grens van Utrechtse Heuvelrug en Gelderse Vallei tussen de rijkswegen A28 en A12.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 24 februari 2013

FC Driebergen”gelukkig’’ naar 1-1

DRIEBERGEN  FC Driebergen heeft na zijn teleurstellende nederlaag van vorige week tegen koploper FC Almere opnieuw puntverlies geleden. Op het slechte kunstgras, waar FC Driebergen verplicht moest spelen nadat het hoofdveld afgekeurd was door de vorst, waren de gedachte al dat het een moeilijk middagje kon worden tegen een technisch en snel spelend Cobu-boys uit Amersfoort.Al in de 3e minuut een gevaarlijk schot wat op de doellat belande gaf Cobu-boys hun visitekaartje al af.

vergroot   foto1   foto2   foto3   foto4   foto5   foto6   foto7

Het was dat doelman Michel van Bruggen in uitstekende vorm verkeerde anders was de ruststand van 0-0 niet bereikt. De weinige kleine kansen die men kreeg gingen dan jammerlijk verloren er was te veel bal verlies en de felheid ontbrak om deze goed spelende tegenstander het moeilijk te maken. De rust werd dan ook met 0-0 bereikt.
Een gelukkig heel andere tweede helft van met 2 wissels beginnende FC Driebergen Paul van Hofwegen kwam in het veld voor Kevin van Woudenberg en Dobias Aldekamp voor Mathijs Brink wat iets meer rust bracht en beter bezet middenveld met als beste speler Arjan Prijs die zich steeds beter binnen dit team gaat thuis voelen. Maar ondanks een beter begin was het toch met een uitstekende aanval van Cobu-Boys die de leiding nam door onhoudbaar doelman Michel van Bruggen te passeren 0-1. De laatste wissel kwam ook in het veld Robin Notenboom moest zijn plaats afstaan aan Nick Swaen. Wat FC Driebergen ook probeerde men kwam bijna niet langs de goed verdedigde achterhoede van Cobu-Boys. Het werd een iets fellere strijd die uitstekend wer geleid door scheidsrechter H.Boon uit Benschop.Toen kwam de fatale 76e minuut Doelman Michel van Bruggen reageerde te laat om zijn doel te verlaten bij een diepe voorzet van de tegenpartij en kwam heel ongelukkig in botsing ongeveer 10 meter buiten zijn strafschopgebied met zijn tegen stander en belette deze speler om door te breken en kreeg terecht direct rood daar alle wissels al verbruikt waren moest veldspeler Gerwin v/d Klift de keeperstrui aantrekken.
Na deze domper leek men vleugels te krijgen en zag je toen een verbeten vechtend FC Driebergen om er toch nog een punt aan over te houden wat uiteindelijk ook lukte een vrije trap in de 87e minuut werd vanaf 30 meter door Paul van Hofwegen hard in de kruising gejaagd 1-1 Hierna was het toch nog FC Driebergen die er ondanks 10 spelers kans zag om op voorsprong te komen maar dat mislukte wat uiteindelijk ook niet verdiend was geweest.Einduitslag werd dus 1-1.
As Zaterdag 2 Maart wederom een thuiswedstrijd en wel tegen De Posthoorn aanvang 14.30 .

Korfballers Dalto winnen van LDODK

20130224 DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto hebben een knappe zege geboekt op concurrent LDODK. In Driebergen werd het 29-21.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Schrijfcafé Beauforthuis ‘Schrijf je blij’!

20130224 AUSTERLITZ  Wees welkom bij het ‘Schrijfcafé’ in het Beauforthuis (Austerlitz). Vanaf 2 maart kan iedereen elke 1e zaterdag van de maand aanschuiven. Er wordt geschreven aan de hand van toegankelijke en creatieve opdrachten.

Bron van inspiratie is de eigen levensloop. Schrijven over het eigen leven is fijn om te doen én, iedereen blijkt het te kunnen. Schrijfervaring is niet nodig. Het schrijfcafé start om 10.00 uur en duurt tot 12.30 uur. De ochtend wordt verzorgd door Arianne Collee, biografisch coach en schrijfdocente. De kosten zijn € 15,- (inclusief 2 consumpties). Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Tijdens het schrijfcafé maken deelnemers kennis met een schrijfmethode waarmee iedereen uit de voeten kan. Herinneringen worden ‘in geuren en kleuren’ beschreven. Ieders teksten worden daardoor als vanzelf levendig en beeldend. In de vaak verrassende schrijfopdrachten komen onder meer dierbare, bijzondere en/of betekenisvolle momenten uit ieders leven langs. Het geeft veel voldoening om jezelf terug te vinden in je eigen teksten.

Jeugdhonk stuit op veel verzet

20130224 MAARN   Samen iets opbouwen, dat had Merel de Kruif graag gezien bij de oprichting van een jeugdhonk in Maarn. ,,Er leven veel verschillende gevoelens rondom het jeugdhonk, dat is in de afgelopen tijd wel gebleken.

Lees verder op de website van De Kaap

KCO’s koper centraal in de Maartenskerk

20130224 DOORN  ,,Een feestelijk programma om het nieuwe voorjaar mee in te luiden”, zo omschrijft Wim van Hasselt, trompettist van het Koninklijk Concertgebouworkest, het programma van 2 maart in de Maartenskerk.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 25 februari 2013

Zaterdag 2 maart themabijeenkomst Uitvaart en Erfrecht

20130225 DRIEBERGEN  U wordt u van harte uitgenodigd  voor de themabijeenkomst Uitvaart en Erfrecht op zaterdag 2 maart in Parkflat Beukenhorst, georganiseerd door Heuvelrug Notarissen en Tap Uitvaartzorg.

Wat kunt u verwachten? 
U krijgt in twee groepen een boeiende en praktische voorlichting over uitvaarten en erfrecht. Aan bod komen vragen zoals: ‘Wat komt er bij een uitvaart kijken?’, ‘Hoe zit het met de kosten?’ en ‘Waar moet ik rekening mee houden bij het opmaken van een testament?’
Voor wie?
De themabijeenkomst Uitvaart & Erfrecht in Parkflat Beukenhorst is voor iedereen kosteloos toegankelijk. Meld u nu aan per telefoon of e-mail bij Heuvelrug Notarissen.
Doe de gratis testament- en uitvaartscan!
Na afloop kunt u, onder het genot van een hapje en een drankje, uw testament en/of uitvaartverzekering laten checken door de aanwezige deskundigen.
Aanmelden en meer informatie 
Heuvelrug Notarissen
Tel: (0343) 52 80 80
E-mail: info@heuvelrugnotarissen.nl
Locatie en tijd
De themabijeenkomst vindt plaats in Parkflat Beukenhorst (Beukenhorst 1A te Driebergen). De ontvangst is om 10.45 uur, aanvang om 11.00 uur en de bijeenkomst zal eindigen rond 13.00 uur.

Mc Donalds wil naar hoek Loolaan

20130225 DRIEBERGEN  Fastfoodrestaurant McDonalds wil een vestiging openen naast de A12 bij Driebergen en is daarover via via in gesprek met de gemeente. Het gaat om het ‘kraakpand’ op de hoek Loolaan/Hoofdstraat.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Poging beroving met geweld

20130225 LEERSUM   De politie zoekt getuigen van een poging beroving met geweld op vrijdagmiddag 22 februari, waarbij het slachtoffer gewond raakte.

Rond 14.30 uur liep een 20-jarige man uit Leersum al bellend over de Hoogstraat in de richting van de bushalte aan de Rijksstraatweg. Plots stopte er een donkerblauwe Volkswagen Golf (type 4) naast hem en de bijrijder stapte uit. Hij eiste de telefoon van de man. Het slachtoffer gaf de telefoon niet, waarna een vechtpartij ontstond. Tijdens de vechtpartij keerde de lichtgetinte bestuurder de auto. Toen het slachtoffer door de vechtpartij viel, ging de verdachte er snel vandoor in de auto. De man uit Leersum moest met zijn verwondingen naar de huisarts.

Signalement
– lichtgetinte man 
- ongeveer 23 jaar 
- 1.90 meter 
- breed postuur 
- lang krullend haar aan de achterzijde van zijn hoofd (matje) en bovenop kort 
- opvallend grote neus 
- driekwart zarte jas van dikke stof met een bontkraag 
- zwarte broek van het merk Lee 
- zwarte pet van het merk Nike

Getuigenoproep
De politie zoekt getuigen van deze poging beroving met geweld. Heeft u meer informatie over deze zaak, neemt u dan contact op via 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Lezing Historische Vereniging

20130225 LEERSUM   De Historische Vereniging Leersum (HVL) houdt op woensdag 6 maart haar eerste ledenvergadering in 2013 in De Binder, aanvang 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur open. Het grootste deel van de avond is gereserveerd voor een lezing door Jan Hogendoorn over de Oude Algemene Begraafplaats in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

3bergenLOOP komt er weer aan

20130225 DRIEBERGEN   De 3bergenLOOP, het jaarlijkse loop- en wandelevenement vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 maart. De belangstelling voor deze loop wordt ieder jaar groter: dit jaar moest de voorinschrijving al begin februari gesloten worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrouwen Enervo blijven ondanks verlies aan kop

20130225 HEUVELRUG  Met een week vrijaf voor de mannen en twee wedstrijden voor de vrouwen begonnen de volleyballers van Volleer aan de laatste fase van de competitie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heulmeisje mogelijk jonger dan gedacht

20130225 MAARSBERGEN Het Heulmeisje, het dode meisje dat in1976 op parkeerplaats De Heul in Maarsbergen werd gevonden, lijkt toch jonger dan tot nu toe werd gedacht. Jarenlang ging de politie er vanuit dat ze tussen de 15 en 20 jaar moet zijn geweest. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ze waarschijnlijk tussen de 12 en 15 jaar was toen ze stierf.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Mossen: verborgen schatten.

AUSTERLITZ   IVN Heuvelrug en Kromme Rijn neemt u mee naar verborgen schatten. Mossen leiden een onopvallend en soms verborgen bestaan. Toch zijn ze wel degelijk van belang, ze produceren zuurstof en bieden ruimte aan insecten. Mossen groeien overal, in de bossen, maar ook op grasland, daken en muurtjes. Ze hebben geen wortels, maar zitten met bruine hechtdraden vast.

vergroot foto

Het transport van water en voedingsstoffen vind uitwendig plaats langs de blaadjes, waardoor ze gevoelig zijn voor luchtverontreiniging.
Tijdens de excursie komen we in een sparren perceel met o.a. gewoon thujamos en gerimpeld platmos. We gaan naar een stuk stuifzand, waar door gebrek aan voedingsstoffen weer heel andere mossen zijn zoals ruig haarmos en echt zandhaarmos.
Ook korstmossen zoals rendiermos en bekertjesmos komen aan bod, deze kenmerken zich door het ontbreken van de frisgroene kleur en het gemis van sporenkapsels.
 
De excursie vindt plaats op zondag 10 maart 2013 om 14:00 en start op het Dorpsplein te Austerlitz, postcode 3711BA.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
heuvelrugnieuws 26 februari 2013

Buurman dwingt boer tot afbraak rijhal

20130226 DRIEBERGEN  Boer Hoogenraad is zijn paardrijhal aan de rand van Driebergen aan het afbreken. Om hem tachtig meter verder weer op te bouwen, over zes maanden. Het is de nieuwste episode in een even complexe als slepende ruzie.

Lees verder op de Nieuwspost Heuvelrug

Vermoedelijke woninginbreker aangehouden

20130226 DRIEBERGEN   Op maandagmiddag 25 februari  kreeg de politie de melding dat een inbraak had plaatsgevonden in een woning aan de Loolaan. Agenten gingen direct ter plaatse maar de dader was al gevlogen.

Met een goed signalement op zak keken agenten uit naar de verdachte. Op de Arnhemse Bovenweg werd een 23-jarige vrouw uit Amersfoort aangetroffen. De vrouw werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Oefening brandweer

20130226 RHENEN  De brandweer Rhenen district Heuvelrug organiseert zaterdag 2 maart 2013 samen met Utrechts landschap en Ouwehands Dierenpark een grote natuurbrandoefening.

Aan deze oefening wordt deelgenomen door Ouwehands Dierenpark, politie, Utrechts landschap en brandweer district Heuvelrug. Hierdoor kan er op de Grebbeberg enige overlast zijn voor recreanten. In het bos waar de oefening zich afspeelt zullen borden worden geplaatst of het bos wordt afgezet voor de veiligheid.

Pianoconcert Vitaly Pisarenko in Cunerakerk

20130226 RHENEN   Meesterpianist Vitaly Pisarenko (1987) geeft zaterdag 2 maart een concert in de Cunerakerk. Het concert, dat deel uitmaakt van de serie Klassiek aan de Rijn, begint om 20.15 uur.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Laatste Koninginnedag gewoon op 30 april

20130226 HEUVELRUG  In tegenstelling tot enkele andere plaatsen in Nederland, wordt Koninginnedag 2013 in de Heuvelrugdorpen gewoon op 30 april gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

Lentekriebels, er is een cursus voor!

ZEIST  Voelt u het ook kriebelen en weet u niet waar dat vandaan komt en waar u er mee heen moet? Het IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn biedt u de mogelijkheid om hier iets aan te doen. In de maand april bieden wij u een voorjaarscursus van 3 avonden en 2 excursies aan om dat kriebelige gevoel een plek te geven. Tijdens de cursus letten we met u op verschijnselen in de natuur die dat voorjaarsgevoel een weliswaar beperkte maar toch zinvolle invulling geven.

vergroot foto

We bekijken bomen die in bloei komen, planten die zich voorbereiden op de lente en zomer, vogels die terugkomen en ook de zoogdieren worden zeker niet vergeten. Na deze cursus zult u zeker het nieuwe seizoen waarin u weer volop buiten kunt zijn, intenser beleven.

De cursus vindt plaats op drie donderdagavonden (4, 11 en 18 april) van 20.00-22.00 in een zaal van de Oosterkerk, Woudenbergseweg 44, 3701BC Zeist. Tevens twee excursies op zaterdagochtend 6 en 20 april van 9.00-11.00 op een nog nader te bepalen locatie binnen het gebied van de Utrechtse Heuvelrug of het Kromme Rijngebied.
Kosten € 40.00 per persoon.
Informatie en aanmelden tot 31 maart: Sven Tolsma 06 4096 2444 of sven.tolsma@gmail.com
Meer informatie over IVN vindt u op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Pleidooi voor monument marinierskazerne Doorn

20130226 DOORN  De Van Braam Houckgeest Kazerne in Doorn moet na de sluiting in 2017 een blijvende herinnering krijgen. Dat vindt D66 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Candia’66 pakt drie rode kaarten en verliest

20130226 RHENEN   Het is Candia’66 niet gelukt om te stunten tegen Jonathan uit Zeist. Lang leek het er op dat Jonathan op 0-0 werd gehouden, maar in de 97ste minuut maakte de spits van de uitploeg het beslissende doelpunt.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Van den Berg nieuwe hoofdsponsor KCD

20130226 DOORN   Na een jaar zonder hoofdsponsor is KCD er in geslaagd een gerenommeerd Doorns bedrijf aan zich te verbinden. De komst van Van den Berg’s Rijwielspeciaalzaak is de kroon op het werk van een prachtig jaar voor de Doornse korfballers.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 27 februari 2013

Onze bieb blijft in Leersum

20130227 LEERSUM  Met vreugde heeft de belangengroep ”De bieb blijft in de De Binder”  kennis genomen van het persbericht van het College van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het college conformeert zich uiteindelijk aan de motie van de Raad om de bibliotheek in De Binder te houden.

Het tweede deel van de motie staat echter nog overeind ter uitvoering: de huur voor de regiobibliotheek in De Binder naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

Op de dag van het schrijven van het persbericht heeft een architect onderzocht of het mogelijk is de bibliotheek in de hal van de benedenverdieping onder te brengen. Dit blijkt om vele praktische redenen niet haalbaar. Denk hierbij aan gebrek aan muurruimte vanwege de vele deuren en de onmogelijkheid van beveiliging tijdens de sport-en horecaopenstelling van deze ruimte.

Als de bibliotheek verhuist voordat er een huurder voor de bovenverdieping gevonden is, dan dreigt leegstand en daarmee verpaupering. Sterker nog omdat een ruimte maar éénmaal verhuurd kan worden, zit het College met dit voorstel direct met een gat van €67.000 (3 kwartalen €100.000) op de begroting van het lopende boekjaar.

De belangengroep stelt daarom voor om per 1 april de huurprijs voor de bovenverdieping aan te passen naar €60.000,- per jaar. Op deze manier wordt er tijd gecreëerd om tot een voor alle partijen juiste beslissing te komen, en kan er in deze tijd eventueel nogmaals gezocht worden naar een huurder. Deze heeft zich nu ook nog niet gemeld en de vraag is of deze zich ooit zal aandienen. In deze tijd moet er dan ook samen met alle gebruikers van De Binder, de gemeente en andere belanghebbenden gekeken worden naar een duurzame oplossing voor De Binder.

Twitterend raadslid: geen spijt

20130227 HEUVELRUG  D66-raadslid Hugo Prakke wil minder geheime vergaderingen. Dan hoeft hij er ook niet meer over te twitteren, zoals hij afgelopen zomer wel deed, met grote gevolgen. ‘Ik zal dat niet meer zo snel doen.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Enquête natuur: rust en variatie hoog op verlanglijst

20130227 UTRECHT  In de natuur is rust heel belangrijk, net als een grote variatie aan dieren en planten. Natuur moet niet te ver van huis zijn. Dit blijkt uit een enquête van de provincie Utrecht over natuur, die in januari 2013 gehouden is en door bijna 1000 inwoners van provincie Utrecht is ingevuld.

46% van de respondenten zou serieus overwegen om een stukje bos te adopteren als dat nodig is voor het behoud van natuur. Als het gaat om een dag per jaar helpen als vrijwilligerom zo de natuur te behouden, is dit 71%.

‘Het huidige natuurbeleid van de provincie Utrecht dateert van 1992. De hoogste tijd om samen met betrokken partners nieuw beleid te maken. De bijdrage die natuur levert aan het plezier waarmee mensen hier wonen, werken en recreëren, is hierbij heel belangrijk.’, zegt gedeputeerde Bart Krol.

Samen met inwoners en maatschappelijke organisaties gaat de provincie opnieuw bepalen waar het om gaat bij natuur en de beleving van natuur. Is dat een grote variatie aan planten en dieren? Is vooral belangrijk dat mensen de natuur kunnen ‘beleven’ en dat de natuur voor iedereen toegankelijk is? Wat willen mensen die de natuur in gaan?

Om antwoorden op deze vragen te krijgen, heeft de provincie Utrecht een enquête opgesteld die plaatsvond in januari 2013 en door bijna 1000 mensen online is ingevuld.
Belangrijkste resultaten

De enquête is ingevuld door 986 mensen met een gemiddelde leeftijd van 51 (de jongste is 13, de oudste 89). De respondenten bezoeken de natuur gemiddeld wekelijks. De Utrechtse Heuvelrug, het rivierengebied en weidegebied/polder zijn daarbij het meest populair. Tweederde vindt dat er meer natuur in de provincie Utrecht moet komen. Als de respondenten mogen bepalen hoe de natuur er over 10 jaar in een ideaal scenario uitziet, zegt 76% dat rust heel belangrijk is, 64% ziet graag een grote variatie aan planten en dieren en bijna 50% wil dat de natuur niet te ver van huis is. Veel mensen (76%) vinden dat de natuur vooral een rustig leefklimaat voor dieren en planten moet zijn.

De respondenten hebben door ‘zelfselectie’ de enquête ingevuld, waardoor niet zeker is dat de respondenten een representatieve afvaardiging zijn van de inwoners van de provincie Utrecht. Daarom zijn aanvullende gesprekken met een representatieve selectie inwoners gevoerd, waarin het aspect om eventueel een financiële bijdrage te leveren aan natuur verder is uitgediept. Als er iets tegenover staat (routekaart, extra informatie, koffiecoupon), staat men positiever tegenover een financiële bijdrage of donatie dan wanneer het gaat om parkeergeld. Voor beschermde gebieden vindt men een financiële bijdrage (zonder ‘tegenprestatie’) meer op zijn plaats dan voor gebieden die niet beschermd zijn.

De resultaten van de enquête en de gesprekken met inwoners helpen de provincie bij het opstellen van het nieuwe natuurbeleid. Daarnaast is er voor goed nieuw natuurbeleid uiteraard overleg nodig met de partners op het gebied van natuur en landschap, landbouw en recreatie.
De provincie Utrecht werkt aan een gevarieerde en beleefbare natuur. De provincie realiseert natuurgebieden en zorgt ervoor dat goed natuurbeheer mogelijk is.  In het water-, milieu- en ruimtelijke ordeningsbeleid schept de provincie de voorwaarden voor een mooie en gevarieerde natuur. Zo werkt de provincie aan een vitaal landelijk gebied en een prettig woon- en werkklimaat.
In juni 2013 bespreken Provinciale Staten het nieuwe natuurbeleid.

Resultaten van de internationale onderwijsmethode WereldKidz Dolfijn

DRIEBERGEN  “Mam, dit moet je ook zien!” Traditiegetrouw presenteren leerlingen van WereldKidz Dolfijn na afronding van een ‘project’ de resultaten aan het ‘thuisfront’. Op school. Apetrots op hun vorderingen. Woensdag 13 februari was het daarom een drukte van belang in de klassen, en veel ouders hoorden meer dan hen thuis ooit verteld werd. De methodes Kleuterplein en International Primary Curriculum ‘werken’, echt! Zelfs de allerkleinsten raken bijvoorbeeld al in aanraking met het Engels.

vergroot  foto1  foto2

Woensdag 13 februari toonden de leerlingen van de Openbare Jenaplanschool Dolfijn in Driebergen hun ouders en verzorgers waarmee zij de laatste tijd mee bezig zijn geweest. Thuis vertellen is leuk. Over de nieuwe Engelse woorden die je geleerd hebt, bijvoorbeeld. Maar op je eigen ‘werkplek’, in je eigen lokaal, kun je nog veel meer laten zien. Geen wonder dat zo veel ouders kwamen kijken. En de kinderen leerden van elkaar door middel van een ‘speurtocht’ met vragen, door de hele school heen.
Projecten
Het onderwijs op Dolfijn is deels thematisch, ‘projectmatig’ van opzet. Een flink aantal weken worden veel schoolvakken ‘opgehangen’ aan één onderwerp. Het is een ideale manier om verschillende vakken met elkaar te verbinden, en kinderen daardoor te enthousiasmeren.

Schilderijen, afbeeldingen en foto’s stonden in de middenbouw (groep 3, 4 en 5) centraal. De kinderen leerden over verschillende schildertechnieken, hoe de architect Gaudi en de schilder Karel Appel werkten. Maar ook hoe je anderen vertelt over wat je op een ‘plaatje’ ontdekt hebt. Hoe herken je straten en markante punten op een landkaart? – zie daar een relatie met aardrijkskunde. En wist je dat je muziek kunt doorgeven via afgesproken tekens?

De jongste kinderen (groep 1 en 2) leerden via het thema ‘familie’ over relaties, jong en oud, dat ‘langer’ niet altijd ‘ouder’ betekent… Bij lichamelijke vorming werd ‘een baby gered’ uit het wandrek; als voorbereiding op het latere rekenonderwijs ontdekten de kinderen het tellen in groepjes, en het logisch ordenen.

Het thema voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8) was ‘Zo zien zij de wereld’. Die ‘zij’ – dat zijn kunstenaars. Andy Warhol en de helden van de pop-art, maar ook Van Gogh en de aboriginals. Heeft een afbeelding, een kunstwerk ‘betekenis’? Onder andere in het Aboriginal Art Museum in Utrecht leerden deze leerlingen: jazeker! Hoe laat je iemand anders weten wat je gezien hebt? Hoe presenteer je je kennis? En bij lichamelijk opvoeding: hoe geef je uiting aan je gevoelens bij beweging?

Wat is IPC?
Voor de keuze van deze thema’s en de invulling daarvan maakt WereldKidz Dolfijn gebruik van het zogeheten IPC-systeem of International Primary Curriculum, dat goed aansluit op de ideeën van het Jenaplanonderwijs. Het vormt een aanvulling op het traditionele reken-, taal- en leesonderricht. IPC is een internationale methode, die inmiddels op ruim 1400 scholen in 66 landen gebruikt wordt. De methode gaat uit van duidelijk omschreven leerdoelen en is gericht op de eigenheid van de leerlingen. Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen manier om kennis te verwerven. Daarom zijn zij nu eens individueel bezig, dan weer in groepen, zodat zij van elkaar, en van elkaars benadering iets kunnen opsteken. Voor de onderbouw heeft de school gekozen voor de methode Kleuterplein.

Van de leerkrachten vergt het grote inventiviteit. Zij zijn echter zeer te spreken over het succes van deze aanpak. Ouders zijn blij, zo intensief bij de vorderingen op school betrokken te worden. En de leerlingen? Zij zijn laaiend enthousiast, en zeer betrokken bij hun lessen.

Lekonderzoek BING: +€10.000

20130227 HEUVELRUG  Het onderzoek naar het lek in de zaak Klijnhout is nog tienduizend euro duurder geworden. De uiteindelijke factuur bedraagt niet €22.500, maar €32.594.

Lees verdere op Nieuwspost Heuvelrug

Grote politieactie op woonwagenkamp Rhenen

20130227 RHENEN  De politie heeft woensdagochtend vroeg een inval gedaan in een woonwagenkamp aan de Middelbuurtseweg in Rhenen. In totaal doorzochten agenten twaalf woningen in Rhenen, Veenendaal en Arnhem.

Lees verdere op de website van RTV Utrecht

Primeur: Het BoekenBanket in Driebergen

20130227 DRIEBERGEN   De Boekenweek wordt al sinds jaar en dag ingeluid met het Boekenbal in Amsterdam. Maar voortaan heeft Driebergen door toedoen van Boekhandel Jacques Baas nu ook zijn eigen openingsfeest.

Lees verdere op de website van De Kaap

Herman Wijffels spreekt over Europa

20130227 DOORN   Herman Wijffels komt op maandag 11 maart naar het Revius Lyceum om, in samenwerking met Het Studiehuys, een lezing te geven in het kader van het project voor VWO 4 rondom Europa.

Lees verdere op de website van De Kaap

Alzheimer Café in Ontmoetingscentrum Amerongen

20130227 HEUVELRUG   In samenwerking met het Alzheimer Café Doorn organiseert het Ontmoetingscentrum ‘Amerongen’ op dinsdag 5 maart een bijeenkomst over de verschillende zorgvoorzieningen voor alzheimerpatiënten in de regio.

Lees verdere op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 28 februari 2013

“Paul Rosenmöller in beeld als CvdK Utrecht”

PROVINCIE UTRECHT  De vroegere GroenLinks-leider Paul Rosenmöller is in beeld om waarnemend commissaris van de koningin in de provincie Utrecht te worden. Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Wethouder Piet van Leeuwen vertrekt

20130228 RHENEN  Vandaag heeft Piet van Leeuwen (SGP) bekendgemaakt zijn functie als wethouder van de gemeente Rhenen neer te leggen. Aanleiding is de discussie van 26 februari 2013 in de Rhenense gemeenteraad over de Evenementennota 2012.

In die raadsvergadering diende coalitiepartner VVD een motie in. Daarmee verbrak de VVD in de ogen van de SGP een recent gemaakte afspraak binnen de coalitie om maximaal twee evenementen per jaar op zondag toe te staan. Alle partijen met uitzondering van de SGP en CU steunden de motie. De SGP beschouwt dat als ´contractbreuk´ van zowel de VVD als ook van de andere coalitiepartner, het CDA.

Van Leeuwen
,,De door de raad aangenomen motie en het besluit van het college met tegenstem van mijn persoon de motie uit te voeren is voor de SGP een ingrijpende zaak is. Onze fractie, wethouder en bestuur heeft zich zorgvuldig beraden op de ontstane situatie. Wij concluderen, dat een genomen raadsbesluit na een zo intensief beraad van alle partijen niet op  zo’n  manier ongedaan gemaakt mag worden. De uitslag van ons beraad is, dat de fractie van de SGP geen deel meer uitmaakt van de coalitie en ik dus mijn werk als wethouder als beëindigd zie.”

Van Oostrum
Burgemeester Joost van Oostrum betreurt het vertrek van wethouder Van Leeuwen. , De afgelopen drie jaar hebben wij plezierig en constructief met elkaar samengewerkt. Ik heb zeer veel respect voor de keuze die hij op basis van zijn principes heeft gemaakt.”

Piet van Leeuwen (1953) was van 14 april 1998 tot 30 maart 2010 raadslid voor het SGP .Op 1 april 2010 werd hij wethouder van onder andere agrarische zaken, grondexploitatie, openbare werken, natuur en landschap, nutsbedrijven, water, verkeer en wijkgericht werken.

Raadsvergadering
Maandag 4 maart 2013 wordt er om 19.30 uur een extra raadsvergadering gehouden. Het enige agendapunt is dan ‘de actuele politieke situatie’.

Poll: Big Mac in Driebergen: yes or no

20130228 DRIEBERGEN  McDonalds vraagt de gemeente of het een vestiging mag openen naast de A12 in Driebergen. Om onze bestuurders een handje te helpen op Heuvelrug Nieuwspost vast een poll: Big Mac in Driebergen, yes or no?

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Beroepenmarkt in modern jasje

20130228 DOORN  Voor de vijftiende keer sloegen de Rotaryclubs van Doorn, Driebergen, Doorn/Heuvelrug en Wijk bij Duurstede de handen ineen op het Revius Lyceum. Hier hielden zij dinsdagavond een beroepenmarkt voor de leerlingen uit de derde en vierde klassen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zaden- en plantenruilbeurs bij bezoekerscentrum De Boswerf

20130228 ZEIST  In samenwerking met Transition Town Zeist organiseert bezoekerscentrum De Boswerf daarom op zondag 10 maart van 13.00 – 16.00 uur een zaden-, stekjes-, en plantenruilbeurs. De toegang is gratis.

Tuinliefhebbers van harte welkom!
We nodigen graag tuinliefhebbers van zowel de sier-, kruiden-, als moestuin uit om op 10 maart de planten, zaden en zaailingen te komen ruilen.
Hoe meer mensen er komen, hoe groter en meer divers het aanbod van planten, zaden, bollen, knollen en stekjes.
Ook  als u niets te ruilen heeft is het leuk om inspiratie op te komen doen voor uw eigen tuin en er zijn gratis proefzakjes met zaden verkrijgbaar. Het is bovendien een gezellige happening waar je kunt opwarmen op het terras in de lentezon of bij de houtkachel en tevens kunt genieten van een (warm) drankje met biologische lekkernijen!

Naamkaartje
Het is handig als u de meegebrachte planten/ zaden van de juiste naam voorziet en misschien weet u ook de plantkleur. Dat is fijn voor degene die de plant straks in z’n tuin gaat zetten.

Bezoekerscentrum De Boswerf is tot en met 24 maart alleen op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur. Vanaf 25 maart kunnen bezoekers ook weer door de week terecht: iedere dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 – 16.30 uur.

Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.

Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Opnieuw verkeersongeluk Driebergse Hoofdstraat

20130228 DRIEBERGEN Gisteren en vandaag nieuwe verkeersongelukken op de Driebergse Hoofdstraat. De roep om maatregelen klinkt luider, maar geld is er nog steeds niet.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Harry Piekema schittert in zijn woonplaats

20130228 DRIEBERGEN Onlangs was het filiaal van Albert Heijn aan het Binnenhof omgetoverd tot een strakke modelwinkel. Een deel van het personeel moest op een snerpend koude zondagochtend in februari al om 06.00 uur aanwezig zijn; de gehele winkel werd in korte tijd tiptop in orde gemaakt.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zesvoudig feest in bieb van Elst

20130228 ELST  Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen heeft dinsdag in de bibliotheek van Elst vijf vrijwillige medewerkers gefeliciteerd. De bibliotheek van Elst bestond op die dag op de kop af dertig jaar .

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Boswachter over wilde zwijnen

20130228 MAARN   Boswachter Lucas Vos vertelt donderdag 7 maart vanaf 15.30 uur over wilde zwijnen in de bibliotheek Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap