foto’s van woensdag 1 februari 2012
Dubbeldijk
tijd: 14:20 uur   temperatuur: -2 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bedrijfsverplaatsing Schuilenburg

RHENEN  De gemeente Rhenen heeft overeenstemming bereikt met zand- en grindhandel Schuilenburg over een verplaatsing van het bedrijf naar bedrijventerrein Remmerden en heeft tevens overeenstemming bereikt met de provincie Utrecht over een financiële bijdrage uit het Fonds Uitplaatsing Hinderlijke Bedrijven, om de verplaatsing mogelijk te kunnen maken.

De gemeenteraad zal over de bedrijfsverplaatsing van Schuilenburg naar Remmerden, de herontwikkeling van de vrijkomende locatie en de daaruit voortkomende financiële gevolgen een besluit nemen op 28 februari 2012.  Na deze besluitvorming worden de omwonenden van het bedrijf geïnformeerd over het vervolgtraject, waarin zij ook hun stem kunnen inbrengen. In de benedenstad van Rhenen is de zand- en grindhandel Schuilenburg nu nog gevestigd.

Het bedrijf is gelegen tussen woningen en de fraaie uiterwaarden, de Palmerswaard. Omwonenden en bezoekers van het gebied kennen de overlast die zo’n bedrijf met zich meebrengt: vrachtwagens rijden over de Veerweg en laden en lossen hun containers op het terrein van het bedrijf. Het verplaatsen van Schuilenburg naar het bedrijventerrein Remmerden is een lang gekoesterde wens van velen. Dat geldt zeker voor gemeente Rhenen. Maar ook Schuilenburg zelf zou graag naar een betere locatie op Remmerden verhuizen.

In 2008 heeft de gemeente de provincie Utrecht gevraagd om deze verhuizing mogelijk te maken met een forse bijdrage uit het Fonds Uitplaatsing Hinderlijke Bedrijven (FUHB). Dit fonds heeft als doel om milieuhinder te verminderen en het mogelijk maken van woningbouw of een andere gewenste binnenstedelijke ruimtelijke ontwikkeling op de na het vertrek van het bedrijf vrijkomende locatie. In het geval van Schuilenburg gaat het om de verkeers-, geluid en stofhinder als gevolg van transport, laden en lossen.

Het vertrek van het bedrijf heeft bovendien een positief effect op de geplande robuuste ecologische verbinding tussen de gebieden Grebbeberg/Vogelenzang en het natuurgebied Palmerswaard, onderlangs de bebouwde kom van Rhenen en direct langs de bestaande bedrijfslocatie van het bedrijf. In de herontwikkeling van de vrijgekomen locatie zullen tien duurzame twee-onder-een-kapwoningen worden gerealiseerd.

De provincie Utrecht ondersteunt met het Fonds Uitplaatsing Hinderlijke Bedrijven gemeenten om de verplaatsing tot stand te brengen. Schuilenburg is van plan om haar activiteiten op het bedrijventerrein Remmerden voort te zetten. Naast de bijdrage van de provincie levert ook de gemeente een financiële bijdrage om de bedrijfsverplaatsing mogelijk te maken

Hachchi stelt kazernevragen aan Hillen

DOORN  Na een relatief lange periode van rust in de kazernestrijd is de volgende episode aangebroken. D66-kamerlid en defensiespecialist Hachchi wil van minister Hillen weten of het klopt dat hij de gemeente geen gedetailleerde informatie beschikbaar wilde stellen, en waarom hij die keus heeft gemaakt.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Harde natuurijsvloer in Doorn

DOORN  Volle bak vanochtend op de Doornse ijsbaan. Een hele school plus een groot aantal moeders, vaders, juffen en andere nieuwsgierigen werden losgelaten op het verse ijs.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Leersumse plassen nog niet dicht, Doorn vanochtend open

HEUVELRUG  Er wordt nog niet geschaatst op de Leersumse Plassen. De harde oostenwind houdt nog meerdere grote windwakken open. Morgen kan misschien geschaatst worden op de eerste plas. Zeker niet op de twee andere plassen. De ijsbaan in Doorn was vanochtend even open.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ongeval

LEERSUM  Gisterochtend uur reed een 44-jarige automobilist uit Leersum over de Maarsbergseweg in de richting van Maarsbergen. Hij raakte na een bocht aan de linkerzijde van de weg, reed door de berm en kwam tegen een boom tot stilstand.

Mogelijk was hij onwel geworden. De Leersummer werd voor onderzoek per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Zijn auto was total loss geraakt en moest worden weggesleept.

IJsbaan Doorn alsnog open voor schaatsers

DOORN  De ijsbaan in Doorn is woensdagmorgen alsnog open gegaan. Dinsdagavond nog moesten tientallen schaatsers teleurgesteld afdruipen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

MRC Aardenburg en Sint Maartenskliniek gaan samenwerken

DOORN/NIJMEGEN  Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg en de Sint Maartenskliniek gaan samenwerken op het gebied van revalidatiezorg. Beide partijen verwachten door deze samenwerking de kwaliteit van zorg te kunnen verbeteren.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge pakt verplichte punten

AMERONGEN -Hekkensluiter in poule 4L, Ter Leede uit Leerdam, was afgelopen zaterdag een makkelijke prooi voor het Amerongse Hemur Enge. De wedstrijd is Leerdam werd al gewonnen met 6-23, maar bij de return hamerde coach Bert van Harn op onderschatting van de Leerdammers.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentekantoor komt maandag op televisie

HEUVELRUG  De VPRO zal maandag in het televisieprogramma De Slag om Nederland aandacht schenken aan het gemeentekantoor in Doorn. Het programma wordt maandag om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 2.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van donderdag 2 februari 2012
IJsbaan en omgeving
tijd: 11:30 uur   temperatuur: -5 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zoekactie naar vrouw in scootmobiel

AMERONGEN  De politie is woensdagavond een grote zoekactie gestart naar een vrouw in een scootbmobiel. De vrouw was in verwarde toestand vertrokken vanuit haar woonplaats in Veenendaal.

Haar echtgenoot waarschuwde de politie rond 21.30 uur. Politieagenten van verschillende districten hebben samen met boswachters het gebied tussen Veenendaal en Amerongen uitgekamd. Hierbij is ook een helikopter ingezet. Rond 03.20 uur troffen politieagenten de vrouw aan in het bos in Amerongen. De vrouw is voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht.

Andersteinweg blijft open

MAARSBERGEN  De Andersteinweg, tussen Woudenberg en Maarsbergen, wordt niet afgesloten voor doorgaand verkeer. De gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug heeft de plannen van verkeerswethouder Bert Homan (VVD), om de weg af te sluiten, gedwarsboomd.

Lees verder op de website van De Kaap

Start nieuwbouw Lange Dreef ná 2012

DRIEBERGEN   Hoewel morgen, vrijdag 3 februari, met de ondertekening van de contracten voor de bouw van 250 woningen aan de Lange Dreef een belangrijke mijlpaal is bereikt in de realisering van deze veelbesproken nieuwbouwwijk, zal de daadwerkelijke start van de bouw nog even op zich laten wachten.

Lees verder op de website van De Kaap

Populatie damherten Plantage Willem III mag groeien

ELST  Provinciale Staten van Utrecht heeft besloten om edelherten toe te laten op de Utrechtse Heuvelrug en de huidige populatie damherten te behouden. De populatie damherten, die zich bevindt op Plantage Willem III in Elst, mag tot een bepaald niveau groeien.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Concert Heuvelrugkoor

DOORN  Het Heuvelrugkoor verzorgt op zondag 12 februari om 16.00 uur een concert in de Sint Martinuskerk te Doorn met als thema ´Langs de grenzen van Europa´.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van vrijdag 3 februari 2012
Sneeuwbui
tijd: 13:10 uur   temperatuur: -4 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Verkeersongeval met letsel

DOORN  Donderdagochtend stond een 69-jarige man uit Driebergen met zijn auto voorgesorteerd op de Driebergsestraatweg. Hij wilde linksaf de Beukenrodelaan op. Een 42-jarige automobiliste uit Driebergen kwam uit dezelfde richting. Zij zag het stilstaande voertuig te laat, waardoor er een aanrijding ontstond. De vrouw is met last van haar nek, misselijkheid en duizeligheid overgebracht naar het ziekenhuis.

Babbeltruc in Zeist

ZEIST  Donderdagmiddag 2 februari werd een 80-jarige vrouw bestolen door middel van een babbeltruc. De politie zoekt getuigen.
 
Omstreeks 12.45 uur belde een man aan bij een woning aan de Jacobus C. Boogaardlaan. De 80-jarige bewoonster opende de deur en stond de man te woord. De man vertelde dat hij van een waterleidingbedrijf is en babbelde zich de woning binnen. De man vroeg om de pinpas van de vrouw en zei tegen haar dat zij boven de kraan moest openzetten. De man riep vervolgens dat hij even iets uit zijn auto moest halen en vertrok met de pinpas van de vrouw. De man kwam natuurlijk niet meer terug.
 
Van de man is een signalement bekend. Het is een blanke man, tussen 40 en 45 jaar oud. Hij heeft een normaal postuur en is ongeveer 1.85 meter lang. Hij had donker haar dat schuin naar achteren was gekamd. Hij droeg een zwarte jas met een wit embleem op de rechterborst en droeg een donkerblauwe spijkerbroek. Hij sprak goed Nederlands.
 
De politie vraagt getuigen, of mensen die meer weten over de dader, contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Babbeltruc in Driebergen

DRIEBERGEN In de ochtend van donderdag 2 februari werd een 91-jarige vrouw bijna slachtoffer van diefstal door middel van een babbeltruc. De politie is op zoek naar getuigen.
 
Omstreeks 11.00 uur belde een man aan bij een woning aan de Laan van Blommerweert. De 91-jarige bewoonster opende de deur en zag een man staan. De man vertelde dat hij van een watermaatschappij was en liep direct de woning in. De man vroeg om de pinpas van de bewoonster, maar zij gaf deze niet gaf. Zonder buit vertrok de man weer.
 
Van de man is een signalement bekend. Het gaat om een blanke man, van ongeveer 1.85 meter lang. Hij is stevig gebouwd. De man is kalend. Hij droeg donkere kleding.
 
De politie vraagt getuigen, of mensen die meer weten over de dader, contact op te nemen via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Bredere baan IJsclub De Kom

MAARSBERGEN  De schaatsen kunnen uit het vet. IJsclub De Kom in Maarsbergen verwacht vrijdag open te gaan. ,,We zorgen er altijd voor dat de voorbereidingen 15 november zijn afgerond, zodra het vriest kan de ijslaag groeien”, aldus bestuurslid Diana van Brummelen, die intussen de weersites in beeld heeft.

Lees verder op de website van De Kaap

Eenzijdig ongeval met letsel

ZEIST  In de middag van donderdag 2 februari vond een eenzijdig ongeval plaats op de Koelaan. De bestuurder is overgebracht naar het ziekenhuis.
 
Omstreeks 12.50 uur kreeg de politie een melding van een eenzijdig verkeersongeval op de Koelaan. Een 86-jarige man uit Bunnik reed met zijn auto vanuit Zeist in de richting van Bunnik. De man is met zijn auto in de berm terechtgekomen en heeft daar een lantaarnpaal geraakt. Daarna is het voertuig tot stilstand gekomen tegen een boom. De bestuurder is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Werkstraf voor bezit kinderporno

DRIEBERGEN  Een 45-jarige man uit Driebergen is door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur wegens het bezit van kinderporno. Het openbaar ministerie had 120 uur werkstraf geëist.

Lees verder op de website van De Kaap

Carlo Cesar maakt zich op voor NK junioren

DOORN  Iedereen geniet van het mooie ijs op het ijsbaantje in Doorn, maar voor schaatstalent Carlo Cesar staat er iets heel anders voor de deur. Cesar, de schaatser uit Doorn, is niet alleen genomineerd voor sportman van het jaar 2011, maar komt vandaag en morgen ook uit op het NK allround voor junioren.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zaterdag 4 februari 2012
Op hun weg naar de ijsbaan
tijd: 14:30 uur   temperatuur: -5 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Krachtenbundeling Ontdekkingsreis met Rijn- en Heuvelland

DOORN  Basisschool ‘De Ontdekkingsreis’ aan de Driebergsestraatweg heeft zich aangesloten bij de Stichting Openbaar Onderwijs Rijn- en Heuvelland. Met deze stap is de toekomst van ‘De Ontdekkingsreis’ zeker gesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Leerafdeling binnen ISZ De Brug

DRIEBERGEN  Het officiële startschot voor een leerafdeling binnen het verpleeghuis Nassau Odijckhof van ISZ De Brug is vorige week gegeven.

Lees verder op de website van De Kaap

Topsporters winnen sportprijzen Utrechtse Heuvelrug

LEERSUM  Vrijdag 3 februari is onder grote belangstelling het vierde Sportgala Utrechtse Heuvelrug gehouden.
Hans van Zetten, NOS verslaggever die deze avond presenteerde, was trots om zoveel topsporters te kunnen presenteren.

Hieronder zaten europees/wereldkampioenen, maar ook talenten waar in de toekomst nog veel meer van verwacht mag worden.
Bekende Nederlanders reikten de prijzen uit en sponsors waren bereid om ook de prijswinnaars te ondersteunen.
De avond werd opgevrolijkt met zanger Ray Klaassen uit Amerongen , musicalster Esmee Dekker uit Driebergen,  Neil van dansschool Zenner uit Leersum en de Hillbackband.
De uitslagen waren:

Basisschool De Zonheuvel,  sportiefste Basisschool van het Jaar 2011
Basisschool De Zonheuvel in Driebergen telt 240 leerlingen. Bijzonder is dat de school van het schoolplein een echte sport- en beweegplaats heeft gemaakt. Er is zelfs een groot kunstgrasveld, zeer gewild bij leerlingen. In samenspraak met de buurt wordt de speelplaats door basisschoolleerlingen uit de wijk benut tot ‘s-avond 20.00 uur.
Ook heeft De Zonheuvel in 2009 voor eigen rekening een vakleerkracht lichamelijke opvoeding aangetrokken en sindsdien is het takenpakket van gymjuf Elvira van Kessel uitgebreid. Zelfs kleuters krijgen nu wekelijks extra gymles van de vakleerkracht en waar nodig ook motorische remedial teaching.
Naast de reguliere gymlessen, wordt vanaf groep 6 wekelijks gezwommen in De Zwoer. Onderhoud zwemvaardigheid met ter afsluiting een zwemvaardigheidsbewijs. In groep 8 wordt reddend zwemmen onderwezen.
Door dit standaardprogramma heeft de eigen vakleerkracht van De Zonheuvel een longitudinaal inzicht in de motorische en sociale ontwikkeling van alle leerlingen. De prijs werd overhandigd door Kees Jansma.
Lars Antonissen, sporttalent van het Jaar 2011
Lars Antonissen is skispringer en woont in Driebergen. Toen Lars 8 jaar was nam zijn tante hem en zijn neefjes mee naar de borstelbanen van Soesterberg. Zeven jaren later is Lars Antonissen nog de enige in de familie die het skischansspringen met passie beoefend. Hij zit inmiddels al 4 jaren bij Jong Oranje. In 2011 staat het Jeugd Olympisch Festival op het programma. Als 2e wist de 15 jarige Lars Antonissen zich te plaatsen voor het Nederlandse team door in Noorwegen de gestelde limiet te overtreffen. En in februari 2011 is het zover. Onder de vlag van NOC*NSF gaat Lars naar Liberec in Tsjechie om deel te nemen aan het schansspringen. Daar treft hij 1400 sporters uit 44 landen. Lars Antonissen uit Driebergen springt zich naar de 29ste plaats in het eindklassement. Een schitterende prestatie. Schansspringer Lars Antonissen heeft nu de smaak te pakken. Hij wil zich kwalificeren voor de Olympische Winter Spelen 2014 in Sochi, in Rusland. De prijs werd overhandigd door Tjerk Bogtstra.

FC Driebergen, sportvereniging van het Jaar 2011
Op 1 juli 2011 heeft het voetbal in Driebergen een nieuwe start gemaakt. De voetbalclubs Dalto en CDN zijn gefuseerd in de nieuwe voetbalclub FC Driebergen. En dat is een opmerkelijk feit. 100 jaar geleden waren er vier voetbalverenigingen in Driebergen. Dat werden er twee: Dalto en CDN, beiden gevestigd op sportpark De Woerd. Wat 10 jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden, is toch gebeurd. De samenwerking heeft geleid tot fusie: FC Driebergen. Een club met ruim 800 spelende leden en 200 niet-spelende leden en vrijwilligers. Daarmee wordt het mogelijk om naast de nieuwe kunstgrasvelden ook een nieuw, gezamenlijk clubgebouw neer te zetten.
FC Driebergen is maatschappelijk zeer betrokken. Ze participeert in het project combinatiefunctionaris samen met Buiten Schoolse Opvang en basisscholen. Uniek is de samenwerkingsovereenkomst met UNICEF, zichtbaar op alle kleding. FC Driebergen is het  FC Barcelona van de Heuvelrug geworden en daarmee het toonbeeld van maatschappelijke innovatie en daadkracht. De prijs werd overhandigd door Harald Arts voorzitter HSI.

Floranke te Brake, sportvrouw van het Jaar 2011
Floranke te Brake is een 26 jarige sportvrouw, waarbij de nierfunctie in 2003 ophield te werken. Ze moest vier jaren wachten op een niertransplantatie. In 2007 was het zover. Na de operatie is ze gelijk begonnen met sport om aan te sterken en haar leven weer inhoud te geven. In onze gemeente is Floranke te Brake twee jaar geleden uitgekozen tot Sportvrouw van het Jaar 2009. Omdat ze met veel succes deelnam aan de World Transplant Games in Zweden. Sinsdien is de Leersumse sportief en publicitair actief om geld in te zamelen voor de Nierstichting. In juni was ze weer in Zweden bij de World Transplant Games in Götenborg. Ons land was daar met 60 getransplanteerde sporters. Ze wint goud met het volleybalteam, zilver met 4 x 100 meter estafette, goud met speerwerpen, zilver met verspringen en goud met hoogspringen. Ze is een echt sportdier geworden. Maar bovenal is Floranke te Brake een ware ambassadrice van de Nierstichting en daarmee het toonbeeld van hoop en volharding.
De prijs werd overhandigd door Judith Dogger-Cromjongh, sportvrouw van het Jaar 2010.

Dames 1 van de voetbalvereniging HDS,  sportploeg van het Jaar 2011
Dames 1 van de voetbalvereniging HDS uit Leersum zijn een voorbeeld en een stimulans tot voetballen voor meisjes in Leersum. Tien jaren geleden namen Kim Goes en Francis Vernooij het initiatief om het mannenbolwerk HDS te verrijken met vrouwenvoetbal. Beiden zijn nog steeds actief in het team, inmiddels aangevuld met jongeren en nu een gemiddelde leeftijd heeft van 23 jaar. De speelsters zijn echte vrouwvrouwen. Als argument voor deze stelling geldt, dat 3 speelsters uit het team Bloemenkoningin van Leersum zijn geweest. Het vrouwenteam traint 2 x per week onder leiding van Stefan Goes. Het team heeft een goede bijdrage geleverd aan de clubsfeer van HDS. Maar het allerbelangrijkste is dat Dames 1 van de voetbalvereniging HDS uit Leersum momenteel in de 2e klasse speelt, omdat ze vorig jaar kampioen werden in de klasse 3. Naast mannen kunnen ook vrouwen voetbalkampioen worden. Dat bewijst het voetbaldamesteam van HDS. De prijs werd overhandigd door Leendert Jan Mulder wereldkampioen Chinees kickboxen (Sanda).

Aart Stigter,  sportman van het jaar 2011
Aart Stigter is 55 jaar en al ruim 30 jaar een topper in de Nederlandse loopsport. Eerst bij de senioren en sinds zijn 40ste bij de masters. 13 jaar maakt hij deel uit van de Nederlandse Wegatletiek selectie. 14 keer is hij tempomaker in internationale Marathons. Keer op keer verbetert Aart Stigter nationale records. In 2011 stelt hij de Nederlandse records op de 5 en 10 kilometer scherper. Hij is de master overall bij wedstrijden in Zeist, Bunschoten en Amersfoort. Hij neemt voor de 25ste keer deel aan de Halve Marathon van Egmond in een tijd van 1 uur 13 minuten en 24 seconden. En op 16 oktober 2011 in Utrecht verbetert hij het Nederlands record 10 km op de weg voor Masters 55 + op 33 minuten en 21 seconden. Aart Stigter is een nationaal loopkanon van ongekende klasse. Daarnaast heeft hij velen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omgeving gestimuleerd tot beoefening van de loopsport. Aart Stigter is een sportman pur sang. De prijs werd door ziekte van Rob Druppers overhandigt door Tjerk Bogtstra.

Roy Pamboer, de sportwethouder had het slotwoord en dankte daarbij een ieder die had bijgedragen deze avond tot een succes te maken. De wethouder was trots op dit sportgala en prees de samenwerking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Heuvelrug Sport Initiatief, de lokale sportkoepel. Hij nodigde de prijswinnaars uit om een actieve rol te spelen als ambassadeur voor de sport.

 Een coole graffiti piece in anderhalf uur

MAARN  Eigenlijk waren de deelnemers aan de workshop Graffiti zelf verbaasd over het eindresultaat. Onder de professionele begeleiding van Joost Zwanenburg creëerden de tieners een geweldige afbeelding om mee naar huis te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Stephan Goes prolongeert wereldtitel

LEERSUM  ,,Het is niet te bevatten, alweer wereldkampioen. En nu ook met mijn stam donkerbuik zilverbekjes, dat maakt het helemaal bijzonder.” Leersumer Stephan Goes straalt als hij vertelt over het feit dat hij vorige week voor de derde keer op rij de mooiste vogels in zijn klasse heeft ingezonden naar het Wereldkampioenschap in Almería in Spanje.

Lees verder op de website van De Kaap

Koffieconcert

DRIEBERGEN  Het maandelijkse Koffieconcert in de kerk Sint Petrus’ Banden wordt zondag 5 februari verzorgd door het EnAccord Strijkkwartet.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoogenraad ‘gedwongen’ naar rechter

DRIEBERGEN/LEERSUM  De coalitie is voor een eventuele verhuizing van takel- en bergingsbedrijf Hoogenraad uit Leersum naar Driebergen gaan liggen. De Leersumse ondernemer had een perceel tussen de A12 en station Driebergen-Zeist aan de Hoofdstraat 26 op het oog, maar VVD, D66 en GroenLinks-PvdA hebben in een motie vastgelegd dat het takelbedrijf zich hier in de toekomst niet kan vestigen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zondag 5 februari 2012
Meeuwen
tijd: 14:10 uur   temperatuur: -3 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Sven Dogger presteert goed op NJK

DRIEBERGEN Afgelopen weekend vonden in het Sloterparkbad in Amsterdam de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen zwemmen plaats, korte baan (25 meter). Voor zwemvereniging de Zwoer deed Sven Dogger hieraan mee. Hij had de limieten gehaald op de 100, 200 en 400 meter vrije slag. De laatste weken was de training bij zowel de Zwoer als AZ&PC uit Amersfoort, hier traint Sven ook 6 uur per week, afgestemd op deze afstanden. Vrijdag begon het voor Sven met de 400 meter vrije slag. Hier behaalde Sven een uitstekende 7e plaats in een persoonlijk record van 4.18,34. Dit ondanks een reis van meer dan 2 uur naar Amsterdam veroorzaakt door het Nederlandse weer. De zaterdagochtend stond de 200 meter vrije slag op het programma hier wist Sven een 14 plaats te behalen. Het weekend werd  op de zondagochtend afgesloten met een 28e plaats op de 100 meter vrije slag. Al met al een prima weekend waarin weer naar voren kwam dat de kracht van Sven op de langer afstanden is gelegen. Dit heeft natuurlijk ook alles te maken met  de trainingsarbeid van 14 uur per week. De volgende mijlpaal zijn de NJK lange baan (50 meter) in Eindhoven in juni.

Heldhaftige redding 


DRIEBERGEN  Vrijdagmiddag 3 februari raakte langs de Langbroekerdijk een auto te water en werd de bestuurder op het nippertje door voorbijgangers gered.

Die middag rond 12.50 uur raakte een 49-jarige man uit Langbroek langs de Langbroekerdijk met zijn auto te water. Door een uitwijkmanoeuvre verloor hij de macht over het stuur en belandde met zijn auto ondersteboven in het water Het slachtoffer kon niet uit de auto komen en had nog maar ongeveer 10 centimeter ruimte om adem te kunnen halen. De auto lag circa 2 meter uit de kant. Het duurde circa 10 minuten voordat er voorbijgangers waren, die stopten om hem uit zijn benarde positie te bevrijden. De redders zijn een 53-jarige man uit Tiel en een 42-jarige man uit Zeist.
De gewaarschuwde politie en ambulancedienst warmden het slachtoffer en zijn redders ter plaatste op. Het slachtoffer had water binnengekregen en moest met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis.

Anton Goudsmit swingt met Estafest! in Beauforthuis.

AUSTERLITZ  Vier Nederlandse jazz improvisatoren spelen op zondag 12 februari om 17:30 uur in het Beauforthuis. Estafest! is de frisse nieuwe jazzgroep die bestaat uit Anton Goudsmit, Mete Erker, Oene van Geel en Jeroen van Vliet.

De heren spelen geheel akoestisch en hebben een opmerkelijke muziekkeuze. ‘Bach meets Radiohead, Mingus meets Schönberg’, volgens de mannen van Estafest! zelf. Vier unieke muzikanten die het beste uit elkaar halen met een spannend, prachtig, hilarisch en adembenemend muzikaal resultaat.
Vooraf aan het concert zijn er vanaf 15:00 uur tapas, hotdogs en erwtensoep te krijgen. Meer informatie en kaartverkoop via www.beauforthuis.nl
zondag 12 februari, 17:30 uur 
Anton Goudsmit – Estafest! 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Filmfestival in Doorns Cultuurhuis

DOORN  ‘Liefde gaat door de maag’ is een vervolg op ‘Music in the picture’, het filmfestival van 2011 met films en concert in Cultuurhuis Doorn. Er worden ‘smakelijke’ films vertoond en de docenten van de Muziekschool Heuvelrug brengen een concert ten gehore.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoolmeubilair naar Roemenië

AMERONGEN/ELST  De stichting Hulp Câmpina, uit Amerongen en Elst, heeft deze maand een vrachtwagen vol schoolmeubilair naar Roemenië gebracht. De stichting heeft deze meubels gekregen van basisschool Het Visnet uit Elst.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van maandag 6 februari 2012
Diversen
tijd: 13:30 uur   temperatuur: -3 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Daltons in Oranje

DRIEBERGEN  In korfballand stond dit weekend alles in het teken van interlands tegen België. Verschillende Dalto-spelers mochten de eer van Oranje tegen de zuiderburen verdedigen.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD ontsnapt in Zelhem

DOORN  KCD dacht het bezoek aan degradatiekandidaat SEV geroutineerd af te werken, maar die instelling brak de ploeg lelijk op. In plaats van een rustige avond te genieten moest er nu een uur hard gewerkt worden

Lees verder op de website van De Kaap

Zitvolleyballers rekenen af met Mikro-Electro

HEUVELRUG   In een week waarin de Enervoploegen vrijaf hadden speelden de vrouwen van Volleer in Driebruggen tegen DVC. Dat werd een 4-0 nederlaag. Volleer ontving voor de uitgestelde wedstrijd Mikro-Electro en gaf deze tegenstander geen enkele kans getuige de 4-0 uitslag.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente sluit winkel

HEUVELRUG  Nog even snel je rijbewijs laten verlengen of een paspoort aanvragen is er niet meer bij in de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf 1 maart mogen inwoners zich alleen op afspraak aan de balies van de gemeentewinkel melden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug in Slag om Nederland

HEUVELRUG  Het bestuur van de gemeente Utrechtse heuvelrug staat vanavond model voor megalomane bestuurders met paleiswensen, in de tv-serie De slag om Nederland.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Kapotte verwarming kwelt flatbewoners Zeist

ZEIST  De bewoners van een flat aan de Graaf Adolflaan in Zeist kampen met een kapotte verwarming. Zondagmiddag sprong het ventiel van het verwarmingssysteem. Het complex bestaat uit 130 huurappartementen.

Lees verder op de website van De Kaap

Auto’s te water langs Langbroekerdijk

DRIEBERGEN  Aan de Langbroekerdijk in Driebergen is zaterdagmiddag een vrouw met haar auto in het water terechtgekomen. De vrouw raakte niet gewond en kon op tijd op het dak van de auto klimmen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van dinsdag 7 februari 2012
Hekken
tijd: 14:00 uur   temperatuur: -6 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Commissaris bezoekt Utrechtse Heuvelrug

DOORN  De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, bezoekt op woensdag 8 februari de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Op het programma staat onder meer een bezoek aan de Van Braam Houckgeestkazerne.

Afgelopen zomer werd bekend dat minister Hillen een sterke voorkeur had om de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn te verplaatsen naar Vlissingen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil de kazerne met de vele arbeidsplaatsen behouden in Doorn en wordt hierin gesteund door de provincie. Binnenkort zal de minister een besluit nemen. De commissaris krijgt een rondleiding en wordt geïnformeerd over de gang van zaken op de kazerne.
Voorafgaand aan dit bezoek heeft de commissaris van de Koningin een gesprek met burgemeester G.F. Naafs en met het voltallige college van burgemeesters en wethouders. Het bezoek wordt afgesloten met een informeel samenzijn met raads- en statenleden.

Jonge Daltotalenten in voorprogramma Oranje

DRIEBERGEN  In het voorprogramma van de interlands van Oranje tegen België in Hoenderdaal werden er twee wedstrijden gespeeld door de teams van het Regionaal Talentencentrum Utrecht onder de 12 en onder de 14 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

IJskoude jeugd elfstedentocht

DOORN  De ijsbaan in Doorn was afgelopen zaterdag omgetoverd tot een ijsbaanroute langs de elf beroemde steden uit Friesland. Bij ieder stempelpost stond een foto van die stad. Eindelijk kon er weer op ijs geschaatst worden tijdens de elfstedentocht voor de jeugd.

Lees verder op de website van De Kaap

Wilhelminaschool de komende vijf jaar ICT-proof

AMERONGEN  Alle oude computers op de Wilhelminaschool zijn vorige week vervangen door hypermoderne PC’s: compacte systemen die geheel voldoen aan de eisen van deze tijd.

Lees verder op de website van De Kaap

Team Amazing haalt 5000 euro op met Koek & Zopie

AMERONGEN/LEERSUM- De spontane Koek &Zopie actie van Team Amazing in samenwerking met Staatsbosbeheer afgelopen weekend op de Leersumse Plassen heeft ruim € 5.000,- opgeleverd.

Lees verder op de website van De Kaap

Pink invasie in Parijs

DRIEBERGEN  Terwijl het hele Nederlandse rugby door het weer niet aan spelen toekwam hadden the Pink Panthers waarschijnlijk een blik in de toekomst gehad. Al in oktober 2011 waren er plannen vanuit één van de Panther leden om ment zo veel mogelijk jeugdspelers naar Parijs te gaan en eens een echte rugby wedstrijd mee te maken. 84.000 mensen in een stadion, zonder dat daar publiek in bepaalde vakken wordt gezet, en genieten van een mooie pot rugby. En dat is gelukt.

vergroot  foto1  foto2

Zaterdag morgen 6.00 uur de koffie en thee staat al te pruttelen in het clubgebouw der Pink Panthers. 6.30 uur 90 Pink Panthers zitten in een bus die vertrekt richting Parijs. In de bus nog wat rustig maar dat veranderd al snel zodra de eerste rugbyertjes wakker zijn en rugby liederen gaan zingen. Daarbij wat  mooi rugby van een dvd en aansluitend nog een film. De rit naar Parijs duurt met zo’n bus wel even. Om 13.00 uur arriveren the Pink Panthers bij Stadion Stade France om de eerste wedstrijd in de SixNations cup 2012 te zien en te beleven. Rondom het stadion niets dan gezelligheid met uiteraard veel Fransen en de nodige Italianen.
Het doel een mooie rugby wedstrijd zien maar vooral beleven is 100% gerealiseerd. Frankrijk won de wedstrijd met 30-12.
Na nog wat genoten te hebben van de sfeer in en rondom het stadion kwamen the Panthers allemaal weer heelhuids naar Driebergen.

Pamboer: Voldoende animo kopers voor oude gemeentehuizen

HEUVELRUG  Volgens wethouder Pamboer is er onder potentiele kopers nog altijd voldoende animo om de oude gemeentekantoren van Driebergen, Maarn en Leersum te kopen. De oude kantoren tesamen moeten €15 miljoen opbrengen om de financiering van het nieuwe gemeentekantoor rond te krijgen. Amerongen is reeds verkocht.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Korfballers Arena verliezen van Movado

RHENEN  De korfballers van Arena hebben zaterdag in eigen huis met ruime cijfers verloren van Movado. De bezoekers uit Dordrecht wonnen in Rhenen met 13-22.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en mantelzorgers

HEUVELRUG  Op twee plaatsen binnen de Utrechtse Heuvelrug zullen dit jaar ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers van start gaan. Op deze plekken kunnen de mantelzorgers van dementerenden steun en informatie vinden, in de vorm van gespreksgroepen, lezingen en spreekuren.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van woensdag 8 februari 2012
Diversen
tijd: 14:30 uur   temperatuur: -1 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Ingezonden: Nog een leven?

Op 30 december 2010 kwam de veertienjarige Virginie op zeer tragische wijze om het leven. Zij reed met een paar vrienden over een smalle fietsstrook op de Hoofdstraat. Het ongeval was mede te wijten aan de van de hoofdrijbaan weggeschoven sneeuwresten, waardoor eenderde van de breedte van de fietsstrook in beslag werd genomen.

Binnen de kortste keren na het ongeval was de sneeuw opgeruimd, het kon dus wel, maar nét iets te laat.
In een artikel in De Kaap over de reconstructie van de Hoofdstraat zei wethouder Bert Homan over de sneeuwval het volgende: ,,De sneeuwval was eind vorig jaar hevig en langdurig”, zei Homan. ,,De strooidienst moet dan voortdurend de hoofdroutes behandelen. Maar we hebben geleerd van die situatie van vorig jaar en zullen nu met extra inzet zorgen dat de sneeuw op dit soort plekken, zo gauw het kan, helemaal weg is.”
Wel Bert, het is woensdagavond, vijf dagen na de sneeuwbui van afgelopen vrijdag. Overal langs de Hoofdstraat liggen er sneeuwresten op de smalle fietsstroken, óók op de plaats waar Virginie overleed. Of is het nog niet “zo gauw het kan”?
Wat heeft de gemeente nu eigenlijk geleerd, Bert? Dat jullie weer wachten tot het nét iets te laat is?

Hans Hermans

Amerongen ook zondags open

AMERONGEN  Amerongen krijgt als enige dorp van de gemeente Heuvelrug binnenkort waarschijnlijk een zondagsopenstelling. Dit om de ‘parel van de Heuvelrug’ en de artistieke winkeltjes die zich er in toenemende mate vestigen voldoende economische draagvlak te geven. Mogelijk gaat de zondagsopenstelling al in mei in.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Wietplantage opgerold

DOORN  Op vrijdag 3 febuari nam de politie poolshoogte bij een woning aan de Berkenweg. In deze woning zou zich een wietplantage bevinden. Agenten troffen deze inderdaad aan.

In totaal werden 1030 planten en de complete apparatuur in beslag genomen. In de woning werd een 35-jarige man uit Ede (Gld.) aangehouden. De auto van de man is ook in beslag genomen.

Uitloper Heuvelrug in top drie soortenrijkste gebieden

RHENEN  De Blauwe Kamer, een natuurgebied even ten oosten van Rhenen en uitloper van de Heuvelrug, is een van de drie soortenrijkste uiterwaarden van Nederland. Dat laat het Utrechts Landschap weten in een persbericht.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Mossen op het landgoed Noordhout

AUSTERLITZ  Speur mee met IVN Heuvelrug en Kromme Rijn naar de schitterende miniatuurplantjes die mossen heten. We nemen onze loepjes mee (als u er één heeft) en gaan kijken naar allerlei soorten mossen met hun verschillende vormen.

Is het nu sterrenmos of toch niet? Hoe komt het aan zijn naam. Zien we nu bolletjes op dat steeltje staan? Zoveel verschillende mosjes, dat heb ik nooit gezien! U leert het verschil in kapselsteeltjes te zien en waar ze voor dienen. Een excursie die start vanuit de ‘achtertuin’ van Adrie.

De excursie vindt plaats op zondag 12 februari van 14.00-16.00 en start op de hoek van Oude Postweg en Traayweg te Austerlitz.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Flamencosprookje Flamenkita in Beauforthuis

AUSTERLITZ  De muziektheatergroep Samba Salad komt op zondag 12 februari om 12:00 uur met het flamencosprookje Flamenkita naar het Beauforthuis. Het flamencosprookje gaat over Cypressa, de dochter van een rijke koopman uit Cadiz.

Haar vader wil dat ze gaat trouwen met een deftige familievriend, maar dat wilt Cypressa helemaal niet. Ze loopt weg van huis en komt in een bos terecht. Daar ontmoet ze de knappe houthakkerszoon Amato. Cypressa valt voor de charmes van deze jongeman, maar de bosheks Bruja is jaloers en verandert Cypressa in een boom…
Flamenkita is een voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar. De muziektheatergroep Samba Salad maakt bijzondere (wereld)muziekstijlen en instrumenten worden toegankelijk voor kinderen door aansprekende teksten en lichtvoetig theaterspel.
zondag 12 februari, 12:00 uur 
Samba Salad, Flamenkita 
entree € 11,50 | reductieprijs € 7,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Kinderen met lichamelijke beperking hebben weekend van hun leven

DOORN  Duiken en schermen lijken als sport niet geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. Toch genoten de 35 aanwezige kinderen en jongeren tijdens het Johan Neeskens Jeugdsportweekend in Doorn volop van deze en vele andere activiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Amerongen voelt zich achtergesteld’

AMERONGEN – Rein van Ee, voorzitter van de AMON, maakt zich zorgen over de besneeuwde toestand van de wegen in Amerongen.  Van Ee: ,,Amerongen voelt zich achtergesteld. Er zijn maar enkele wegen naar de pont aangemerkt als strooiterrein (doorgaand verkeer).

Lees verder op de website van De Kaap

Meer agenten op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Na invoering van de Nationale Politie krijgt het district Heuvelrug meer agenten toegewezen. Dat blijkt uit een brief van kwartiermaker Miriam Barendse aan burgemeester Frits Naafs.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van donderdag 9 februari 2012
Diversen
tijd: 13:50 uur   temperatuur: -0 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Zorg om massale kantoorontwikkeling stationsgebied

DRIEBERGEN  Omwonenden en natuurorganisaties zijn bezorgd over de verschillende plannen voor nieuwe kantoren rond station Driebergen-Zeist. Niet alleen Triodos wil er een nieuw, groot kantoor bouwen, ook vastgoedbedrijf Trooster en kwekerij Abbing hebben ambitieuze kantoorplannen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Kosten ontmantelen vliegtuigbom

RHENEN  De kosten voor de gemeente Rhenen voor het ontmantelen van de vliegtuigbom in het grintgat bij Ingen zijn berekend op 127.000 euro exclusief btw. In de vergadering van 28 februari 2012 wordt de gemeenteraad voorgesteld de kosten van de ruiming van de bom vast te stellen op dit bedrag.

In het grintgat aan de Neder-Rijn bij Ingen is dinsdag 6 december 2011 een vliegtuigbom gevonden. Zaterdagmorgen, 10 december 2011, is deze duizendponder gedemonteerd door de explosieve opruimingsdienst.

Om de veiligheid van de omgeving tijdens en in aanloop naar de ontmanteling te verhogen en ter voorkoming van schade zijn verschillende fysieke en organisatorische (preventieve) maatregelen getroffen. Deze maatregelen/spoedvoorzieningen hebben de nodige kosten met zich meegebracht.

Naar verwachting wordt zeventig procent van de kosten van de ruiming, een bedrag van 88.900 euro,  vergoed door het rijk. Daarnaast is Rhenen nog in onderhandeling met het waterschap Amstel, Gooi en Vecht  over een financiële vergoeding.

Gemeente zit met asbest in de maag

HEUVELRUG  Scholengemeenschap Maarsbergen is niet de enige school met een asbestprobleem. Dat blijkt uit een inventarisatie in de schoolgebouwen in de Utrechtse Heuvelrug. Medewerkers van twee gespecialiseerde bedrijven hebben tot dusver in vier Heuvelrugscholen asbest aangetroffen.

Lees verder op de website van De Kaap

Mishandeling

ZEIST  In de avond van woensdag 8 februari is een jongen mishandeld. Hij liep bij de mishandeling ernstig letsel op aan zijn gezicht.
 
Omstreeks 22.30 uur kreeg de politie melding van een mishandeling aan het Filosofenlaantje. Een 13-jarige jongen uit Zeist was met twee vrienden aan het schaatsen toen hij werd aangesproken door een andere jongen. Na een woordwisseling begon de jongen de Zeistenaar te schoppen en te slaan. Toezichthouders van de ijsbaan zijn de Zeistenaar te hulp geschoten waarop de dader is gevlucht.
 
Door de mishandeling heeft het slachtoffer vermoedelijk een gebroken neus en een hersenschudding opgelopen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Praat mee over de nieuwe Woonvisie voor Zeist

ZEIST  De gemeente Zeist nodigt inwoners en belangstellenden uit om op 16 februari mee te praten én te denken over hoe we in Zeist willen wonen. Het is de eerste fase in het proces naar het formuleren van de woonvisie. Deze fase is een inventarisering van knelpunten en behoeften.

Wat is de Woonvisie?
De Woonvisie geeft richtlijnen aan hoe er de komende jaren gebouwd wordt in de gemeente Zeist. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld of de verhouding tussen (sociale) huurwoningen, koopwoningen en woningen voor starters juist is. Maar ook wat de kwaliteit van de omgeving is, of en hoe er duurzaam gebouwd of verbouwd kan worden. In de Woonvisie worden ook de opgaven die de gemeente heeft voor het wonen uitgewerkt zoals bijvoorbeeld het vernieuwen van wijken en het werken aan duurzaamheid.

Inwoners praten mee op 16 februari
Deze weken vinden veel gesprekken plaats met diverse vertegenwoordigers van organisaties uit Zeist die iets met wonen te maken hebben. Zoals, huurdersverenigingen, makelaars, woningbouwverenigingen en vertegenwoordigers van buurt en wijkorganisaties. Maar we willen ook graag van mensen een mening die in Zeist wonen of een woning zoeken maar die niet zijn aangesloten bij een van genoemde organisaties. Vandaar deze oproep in de media. Op 16 februari wordt van 17.00 tot 20.00 uur een inloopavond gehouden in het gemeentehuis van Zeist. De gemeente gaat met de mensen in gesprek en inventariseert wat zij als knelpunten ervaren en waar ze behoefte aan hebben om in Zeist te wonen. Belangstellenden die op dat tijdstip niet kunnen maar graag meepraten en denken over dit onderwerp, kunnen een email met hun advies of mening sturen naar Zeist@zeist.nl onder vermelding van ‘Woonvisie’. Op de website kunnen mensen meer lezen over de woonvisie, die is te vinden op www.zeist.nl/woonvisie

Wanneer alle knelpunten en behoeften zijn geïnventariseerd worden deze het voorgelegd aan het college en de gemeenteraad, afhankelijk van wat zij er van vinden wordt de volgende stap in het traject bepaald.

Markt in Zeist krijgt nieuwe indeling

ZEIST  De werkgroep ‘herindeling markt’, bestaande uit een aantal marktlieden, werkten aan een advies voor de herindeling van de markt in Zeist. Het college heeft dit advies grotendeels overgenomen. Uitdaging daarbij was het zoveel mogelijk behouden van de huidige opstelling en ook voldoen aan de eisen voor brandveiligheid. Met de herindeling sluiten de kramen en verkoopwagens weer beter op elkaar aan en ontstaat er een gezelliger geheel.

De marktlieden wilden zo min mogelijk verschuivingen, omdat vele klanten hen kennen van de plek waar ze staan. De brandveiligheid van de huidige markt moet beter en daarvoor moeten enkele kramen waar gefrituurd en/of gebakken wordt, een nieuwe plek krijgen. Daarnaast heeft de brandweer vier meter breedte nodig tussen de kramenluifels en de pilaren op Belcour. Alleen dan kunnen zij met een brandweerauto Belcour op tijdens de markt. De ladderwagen kan dan ook bij de flats op Belcour komen.

Zaterdagmarkt
De zaterdagmarkt verandert nauwelijks. Naast de verplaatsing van een aantal bakkramen, verdwijnt de middenrij op het deel dat op Belcour staat. De veranderingen zijn merkbaar in het voorjaar en de verplaatsing van de kramen wordt dan duidelijk bij de markt vermeld.

Donderdagmarkt
De donderdagmarkt is duidelijk groter en loopt verder door op Belcour. De afstand van vier meter tussen kraamluifel en pilaren van Belcour die nodig is voor de brandveiligheid, zorgt er voor dat er nog maar ruimte is voor één rij kramen. Dat geldt voor het stuk tussen de achteringang van de V&D en de hoek van de Meester de Klerkstraat. Zowel de marktkooplieden uit de werkgroep als de gemeente vinden dit geen goede situatie.

Voor de donderdagmarkt moet dus nog ten dele een oplossing worden gevonden. Het college vraagt de werkgroep om samen met de marktmeester en een extern adviseur te zoeken naar een oplossing. De rest van de donderdagmarkt kan ook volgens een aantal wijzigingen opnieuw van start in het voorjaar.

Kwaliteit centrum
De herindeling van de markt is onderdeel van een flink aantal verbeteringen om de kwaliteit van de markt te verhogen. Zo is onlangs ook de marktverordening aangepast en is er een nieuwe marktmeester aangesteld. Een gezellige levendige markt is een van de initiatieven om het centrum van Zeist nog aantrekkelijker te maken als winkelgebied. Vorig jaar werden in dat verband al de parkeergarages in het centrum opgeknapt en is bewegwijzering aangebracht in de winkelgebieden in het centrum.

De Tollekamp geopend met feestweek

RHENEN  De bewoners van zorgcentrum De Tollekamp hebben vorige week kunnen genieten van een feestweek. In deze week werd met de bewoners de opening van het Rhenense zorgcentrum gevierd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Klok loopt weer dankzij vrijwilligers

MAARN  De klok op het voormalige gemeentehuis in Maarn loopt weer. Dinsdag is het karakteristieke uurwerk in de toren weer in werking gezet. De inwoners Harry van Zoeren en Piet Brouwers nemen de zorg voor het gelijklopen op zich.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongse schaatstraditie in ere hersteld

AMERONGEN  Na jarenlange afwezigheid door slechte winters en de restauratie van het kasteel, werd deze week een Amerongse traditie in ere hersteld. Vanaf woensdagmiddag kan er weer worden geschaatst op de kasteelgracht.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van vrijdag 10 februari 2012
Lijster
tijd: 14:00 uur   temperatuur: -0 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Wrijving in gemeentebestuur Heuvelrug

HEUVELRUG  Het botert niet altijd in het gemeentebestuur van de Utrechtse heuvelrug. Gemeenteraad en college van BenW maakten gisteravond beschaafd ruzie met elkaar, over een te late rapportage over een dure asbestverwijdering en een te snelle beslissing over de sluiting van de gemeentewinkel.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Toegankelijkheid en veiligheid station moet beter

DRIEBERGEN  Het toekomstige station Driebergen-Zeist moet veiliger en toegankelijker, vindt de gemeenteraad van de Utrechtse heuvelrug. De hellingbaan is te steil, en er moet een extra lift bij. Maar het plan moet wel snel verder, anders heeft de gemeente Utrechtse heuvelrug er geen invloed meer op. De raadsleden voelen zich voor het blok gezet.

Lees verder op Nieuwsposrt Heuvelrug

Driebergenaren zelf oorzaak van files

DRIEBERGEN  De inwoners van Driebergen zijn zelf de oorzaak van de verkeersdrukte en de files op het Driebergse wegennet. Dat is uitkomst van het kentekenonderzoek dat vorig jaar door de gemeente werd verricht en onlangs geopenbaard is.

Lees verder op de website van De Kaap

Kleine ‘grind-oorlog’ op deftige Horstlaan

DRIEBERGEN  Op de lommerrijke Horstlaan, befaamd om de aangeharkte opritten die naar ruim bemeten woningen leiden, heeft de afgelopen drie jaar een opmerkelijk conflict over grind gewoed. Niet minder dan vier gemeentelijke afdelingen en tientallen ambtenaren hebben zich over dit ogenschijnlijke luxe-probleem gebogen, zonder dat het tot een oplossing leidde.

Lees verder op de website van De Kaap

Beatrix wil nieuwbouw

DOORN  Woonzorgcomplex Beatrix is niet meer van deze tijd en moet nodig worden vernieuwd. Eigenaar QuaRijn onderzoekt inmiddels de mogelijkheden voor herontwikkeling, maar het nieuwe bestemmingsplan voor Doorn-Noord dreigt roet in het eten te gooien.

Lees verder op de website van De Kaap

Kasteel Amerongen ontvangt € 375.000

AMERONGEN  Om Kasteel Amerongen de mogelijkheid te bieden om de puntjes van de renovatie op de i te zetten, draagt de BankGiro Loterij bij met een eenmalige financiering van € 375.000.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zaterdag 11 februari 2012
Landgoed Reehorst
tijd: 13:45 uur   temperatuur: -1 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bestuurder overlijdt na ongeval Rhenen

RHENEN  Een automobilist is vannacht om het leven te komen na een eenzijdig ongeval.

De man verloor de macht over het stuur op de weg van Rhenen naar Elst en reed tegen een boom. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

‘Met vet bleven wissels vorstvrij’

DRIEBERGEN  De chaos die het afgelopen weekeinde door vorst en sneeuw op het spoorwegennet ontstond, heeft Driebergenaar Pieter Borst met een kritische blik aanschouwd. ”Ik heb grote twijfels bij de verklaringen die men hiervoor gegeven heeft”, zegt hij.

Lees verder op de website van De Kaap

Toeristisch twitteren over de Heuvelrug

HEUVELRUG  De toekomst van de marketingcampagne voor de Utrechtse Heuvelrug is ongewis. De gemeenteraad neemt later dit jaar een besluit over voortzetting van het toeristisch promotieplan. Tot die tijd blijft het nog onduidelijk of de reclamecampagne de bezuinigingsdiscussie zal overleven.

Lees verder op de website van De Kaap

Kans op baan steeds kleiner

HEUVELRUG  Het wordt dringen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Met de invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWV) krijgt de gemeente niet alleen de reïntegratie van bijstandsgerechtigden op haar bordje, maar moet de Utrechtse Heuvelrug ook haar jonggehandicapten en inwoners met een beperking de arbeidsmarkt opduwen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zondag 12 februari 2012
IJsbaan Driebergen
tijd: 13:35 uur   temperatuur: -0 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Onderkoelde vrouw gevonden in bos Zeist

ZEIST  In het bos bij Zeist is vanochtend om 9 uur een zwaar onderkoelde vrouw gevonden. Een voorbijganger zag de vrouw liggen achter het hertenkamp aan de Woudenbergseweg.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Verkoop van huurwoningen is slecht plan

HEUVELRUG  De regering wil woningcorporaties verplichten om 75% van hun woningen aan huurders te koop aan te bieden. Maar een grootschalige verkoop van sociale huurwoningen werkt verloedering in de hand en zet de leefbaarheid onder druk, vindt directeur-bestuurder Jos Sleyfer van woningcorporatie Heuvelrug Wonen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van maandag 13 februari 2012
Diversen
tijd: 13:35 uur   temperatuur: 4 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Dubbele winst voor vrouwen Enervo

HEUVELRUG  Voor de vrouwen van Enervo stonden een bekerwedstrijd tegen VCH en een competitiewedstrijd tegen GO97 op het programma. Beide wedstrijden werden in de vijfde set in het voordeel van Enervo beslist (2-3).

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede klasse lonkt voor KCD

DOORN  Het resultaat was uiteindelijk wat van een koploper verwacht mocht worden, maar het werd voor de poorten van de hel weggesleept. Met een haperende aanval bleek het bezoek aan KIOS ’45 verre van eenvoudig.

Lees verder op de website van De Kaap

Onderkoelde vrouw Zeist op intensive care

ZEIST  De 47-jarige vrouw die zondagmorgen in het bos bij Zeist werd gevonden ligt buiten bewustzijn op de intensive care van het UMC Utrecht. Volgens de politie is ze ernstig onderkoeld en had ze een lage bloeddruk.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Pink Panthers Junioren: gewoon spelen is toch leuk

DRIEBERGEN  Zaterdag had rugby club the Pink Panthers alweer voor het 12de jaar bezoek uit Corbridge (plaats 30 KM west van Newcastle) Noord Engeland. Tynedale komt altijd met hun junioren team naar Nederland om twee wedstrijden rugby te spelen, altijd The Pink Panthers en de andere tegenstander gaat in overleg met diverse clubs. Dit jaar was Hilversum toegevoegd aan de tegenstanders. Deze ging echter niet door. 

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4

“Op tour gaan” is iets wat alle rugbyclubs in de wereld doen. Is een onderdeel van de cultuur. Probleem dit jaar, en dat was eigenlijk voor het eerst, bevroren velden en flink voorzien van sneeuw. In overleg met de junioren van the Pink Panthers is er voor gekozen om “gewoon” een wedstrijd te spelen. Motivatie; als je op tour bent wil en moet je kunnen spelen weer of geen weer. Met een paar aanpassingen in de regels, zoals niet te laag tackelen, en een non-contested scrum. (staat voor niet duwen in de scrum) startte 30 spelers dus gewoon de wedstrijd. Nadat the Pink Panthers de leiding namen, Panthers paste zich het snelst aan de omstandigheden. Wisten the Tynedale mannen zich later aan te passen en de wedstrijd naar zich toe te trekken. Met best goed rugby onder de omstandigheden werd een goede pot rugby gespeeld. Tynedale wist de winst te behalen.
Na de gespeelde wedstrijd is het ook gebruikelijk dat het bezoekende team eten krijgt aangeboden en dat er een soort van feestje ontstaat met eten, drinken en veel rugbyliederen.
Daar wisten the Panthers wel te scoren met het zingen van de meeste liederen.

Gelukkig slaat het weer om naar normale temperaturen, hierdoor wordt gehoopt dat er zo snel mogelijk weer norm aal getraind kan worden. Echter komende weekeinde gebeurd er op rugby gebied nog weinig, het clubhuis der Panthers heet komende weekeinde even de leuterie en is het thuishonk van Carnavals Stichting de Sparrenarren.

Rhenenaar verdacht van stalken burgemeester

RHENEN  In Utrecht staat een man voor de rechter die de burgemeester van Rhenen zou hebben gestalkt. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij onder de naam van burgemeester Joost van Oostrum spullen te koop aangeboden op internet.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dalto en DOS delen de punten

DRIEBERGEN  Na een wedstrijd die niet erg goed maar wel spannend was, konden Dalto en DOS’46/ Engeldot allebei een punt incasseren: 19-19. Dat gaf de verhoudingen over het geheel van de wedstrijd goed weer: geen van beide ploegen kon echt aanspraak maken op de overwinning.

Lees verder op de website van De Kaap

Tabaksteeltmuseum opent seizoen

AMERONGEN   Na een korte wintersluiting opent het Tabaksteeltmuseum Amerongen op zaterdag 18 februari haar deuren weer voor het publiek. De afgelopen periode is er hard gewerkt aan uitbreiding van de collectie, nieuwe activiteiten en het ontwikkelen van educatief materiaal voor basisscholen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van dinsdag 14 februari 2012
Engweg Driebergen
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 6 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Gemeentesecretaris Miriam Oosterwijk vertrekt uit Rhenen.

RHENEN  Gemeentesecretaris Miriam Oosterwijk vertrekt bij de gemeente Rhenen. Vanochtend is Oosterwijk benoemd tot gemeentesecretaris/algemeen directeur in Tiel. In die plaats begint zij op 10 april a.s.

 ,,Na ruim negen jaar met heel veel plezier gewerkt te hebben in Rhenen ga ik een nieuwe uitdaging aan,” verklaart zij. Burgemeester Joost van Oostrum zegt in een reactie, dat hij het jammer vindt dat de gemeentesecretaris Rhenen vaarwel gaat zeggen. ,,Ik wens haar veel succes en plezier met haar nieuwe baan.”

Slecht Arena kansloos tegen DKB

RHENEN  In het laatste deel van het zaalseizoen moeten de korfballers van Arena drie belangrijke wedstrijden spelen, waaronder afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd tegen DKB uit Best. In de komende drie wedstrijden zal de Rhenense ploeg bepalen of zij volgend seizoen in deze klasse blijven spelen of degraderen naar de derde klasse.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

HC Doorn huldigt vier zaalhockeykampioenen

DOORN  Hockeyclub Doorn huldigde op 12 februari haar teams die kampioen zijn geworden. Maar liefst vier teams hebben deze eerste plaats weten te bereiken: Meisjes A2 (4e klasse), Jongens C2 (4e klasse), Meisjes D1 (2e klasse) en Jongens D2 (4e klasse).

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge zet stap dichtbij finale

AMERONGEN  Waar de vorige ontmoeting tussen SGV en Hemur Enge nog een spannend einde kende, was deze week van spanning geen enkele sprake. Hemur Enge had zeer schrap gezet voor wederom een fysiek duel, maar hoefde niet te rekenen op tegenstand vanuit Culemborg.

Lees verder op de website van De Kaap

Hillen:Utrechtse Heuvelrug veranderde zelf cijfers

DOORN  Utrechtse Heuvelrug besloot zelf de cijfers over de marinierskazerne te veranderen, zegt minister Hillen in antwoord op kamervragen van D66-kamerlid Hachchi.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Daphne beste bezorgster VeenendaalseKrant

ELST  Daphne Westbroek uit Elst is de beste bezorgster van de VeenendaalseKrant. Zij won de krantprijs 2011 van uitgever Koninklijke BDU voor een jaar lang foutloos bezorgen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Cruijff vermoord in Leersum

LEERSUM  Archief Eemland in Amersfoort heeft onlangs een bijzondere vondst gedaan. Begin januari werden stokoude documenten, die in een oude Amersfoortse woning als tochtstrips onder een houten vloer dienden, gebracht bij het archief. Eén van de gevonden papieren blijkt het bewijs te vormen voor een Leersumse moordzaak uit 1739

Lees verder op de website van De Kaap

Carnaval barst los in Driebergen

DRIEBERGEN  Op vrijdag 17 februari barst het officiële carnaval los in Driebergen. Vanaf dat moment wordt Driebergen officieel omgedoopt in Sparrenrijck. Op zaterdagochtend is er het jaarlijkse dweilen op de Traay. Vervolgens is er de grote optocht, tal van verschillende wagens en groepen mensen hebben hier weer veel werk van gemaakt en staan klaar om te beginnen. 

Lees verder op de website van De Kaap

Jonge zwemmers vieren verjaardag Krokobill

DOORN  Omdat Krokobill jarig is, wordt bij Laco zwembad Woestduin in de week van zondag 26 februari tot en met zondag 4 maart voor alle kinderen tot 7 jaar zijn verjaardagsfeestje gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

Stamppot eten met De Zonnebloem

AMERONGEN  De afdeling Amerongen van De Zonnebloem hield afgelopen zaterdag een maaltijdbijeenkomst voor haar gasten. Er werd een heerlijk menu geserveerd met keuze uit boerenkool, zuurkool of hutspot.

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek verzet tegen sluiting gemeentewinkel

HEUVELRUG  De politiek is verrast door het plan om de gemeentewinkel in Doorn te sluiten voor onverwachte bezoekers. Wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) wil per 1 maart een afsprakensysteem invoeren, maar vond het niet nodig om de gemeenteraad daarover te raadplegen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van woensdag 15 februari 2012
Diversen
tijd: 14:40 uur   temperatuur: 6 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Portretconcert beroemde hoboist Lucas Macias Navarro in Maartenskerk

DOORN   De beroemde hoboist Lucas Macias Navarro speelt zaterdag 10 maart in de Maartenskerk in Doorn. Het concert is getiteld “Stille wateren” en begint om 20.00 uur. Hij wordt begeleid door Gustavo Nunez (fagot), Christian van Eggelen (viool), Eva Smit (altviool), Daniel Esser (cello) en als gast treedt op de pianist Leo van Doeselaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeist gaat voor elektrisch vervoer

ZEIST  Elektrisch vervoer verbetert de luchtkwaliteit en is daarnaast stil en duurzaam. Het college van B&W van de gemeente Zeist wil daarom een netwerk van oplaadpunten tot stand brengen om elektrisch vervoer te stimuleren. Particulieren met een elektrische auto kunnen een oplaadpunt aanvragen bij de stichting E-laad. De gemeente stelt hiervoor openbare ruimte beschikbaar.

Hoe werkt het?
Particulieren met een elektrische auto kunnen een oplaadpunt aanvragen bij de stichting E-laad. De stichting E-laad is opgericht door de netwerkbedrijven met als doel het stimuleren van elektrisch vervoer en het onderzoeken van de effecten van elektrisch vervoer op het energienet. E-laad en de gemeente beoordelen samen of het oplaadpunt voldoet aan bepaalde voorwaarden. Als dit zo is, wordt het oplaadpunt geplaatst. Het opladen van de elektrische auto met de oplaadpunten van E-laad is, in ieder geval tot 31 december 2014, helemaal gratis voor de gebruiker. Oplaadpunten kunnen worden aangevraagd op www.e-laad.nl.

Voorwaarden
Om het plaatsen van een oplaadpunt mogelijk te maken zijn er wel een aantal voorwaarden gesteld. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het voertuig volledig elektrisch is en een bereik heeft van meer dan 60 km, dat de aanvrager staat ingeschreven in het GBA en dat, als er twee aanvragen uit dezelfde straat binnenkomen, beide personen van hetzelfde oplaadpunt gebruik maken. Overigens is het op de toegewezen plekken alleen toegestaan de elektrische auto op te laden, wanneer hier op wordt geparkeerd, loopt men het risico op een parkeerbon. Inwoners kunnen het oplaadpunt niet aanvragen als ze parkeergelegenheid op eigen terrein hebben, via de dealer kan men in contact komen met een erkende installateur.

Algemene oplaadpunten
Daarnaast zal de gemeente Zeist samen met de stichting E-laad een aantal nieuwe oplaadpalen in de gemeente plaatsen op locaties waar mensen nu al veel met de auto komen. De gemeente heeft ervoor gekozen deze oplaadpunten bij sportvoorzieningen zoals zwembad Dijnselburg of sportcomplex Schaerweijde te plaatsen, omdat bezoekers hier langere tijd hun auto parkeren, waardoor het ook zinvol is deze op te laden.
 
Elektrisch vervoer
Elektrisch vervoer verbetert namelijk de luchtkwaliteit en is daarnaast stil en duurzaam. Daarmee heeft elektrisch rijden de toekomst. Waar op dit moment nog slechts enkele auto’s volledig elektrisch zijn, is de verwachting dat in 2050 het grootste deel van het wagenpark volledig elektrisch is. Gemeente Zeist stimuleert graag deze duurzame ontwikkeling door haar medewerking te verlenen aan het tot stand brengen van elektrische oplaadpunten.

Voorjaarsspel “lentekriebels” bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  De vogels worden actief, hier en daar zie je al krokussen in de tuin en knoppen aan de takken van de bomen. Kortom de lente hangt in de lucht. Heb jij al lentekriebels?
Om in de stemming te komen kun je bij bezoekerscentrum De Boswerf op zondag 19 februari het spel ”Lentekriebels” spelen over de onderwerpen baltsgedrag vogels, nestdrang, voorjaarsschoonmaak. Ook kun je van grassen en takjes zelf een vogelnestje knutselen. De activiteit vindt plaats van 12.30 tot 15.30 uur.
Deelname is € 2,50 per persoon.

Voor meer informatie kun je onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Klimaatproject vrolijk van start op de Vrije School

DRIEBERGEN  Stuiterende kinderen en docenten, de verwarming een graadje lager en een enthousiast welkom! Dat waren de ingrediënten voor de start van het project “Heuvelrugsccholen gaan voor het klimaat” tijdens de Warme Truiendag op de Vrije School in Driebergen.

Lees verder

Woninginbraak op klaarlichte dag: getuigen gezocht

ZEIST  Op dinsdag 14 februari omstreeks 16.00 uur kreeg de politie melding van een woninginbraak aan de Nijenheim. Op klaarlichte dag, in de ochtend of de middag, werd bij de rijtjeswoning ingebroken. De dader(s) hebben onder andere computerapparatuur buitgemaakt. De bewoners waren ten tijde van de inbraak niet thuis.
 
De politie heeft de diefstal in onderzoek en is op zoek naar getuigen. Aan mensen die informatie hebben over de diefstal, of die overdag verdachte personen in de buurt van de Nijenheim hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

Minister-president bezoekt militaire zorg in Doorn

DOORN  Premier Mark Rutte is vandaag in Doorn. Hij brengt er een bezoek aan het Militair Revalidatiecentrum en het Veteraneninstituut.

Lees verder op de website vanRTV Utrecht

Heuvelrug Wonen: ‘Zendmast Janshof in maatschappelijk belang’

DRIEBERGEN  In de buurt van de Janshof, aan de Hoofdstraat in Driebergen, is slecht mobiel bereik. Reden voor KPN om op het dak van de Janshof een UMTS zendmast te plaatsen. Heuvelrug Wonen is de eigenaar van dat gebouw. Directeur Jos Sleyfer van Heuvelrug Wonen legt in een persbericht de situatie uit.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van donderdag 16 februari 2012
A12
tijd: 13:30 uur   temperatuur: 8 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Druk open huis Wolkenwagen

DRIEBERGEN  De open speelochtend van de Wolkenwagen werd vorige week druk bezocht door ouders uit de gehele Utrechtse Heuvelrug, die geïnteresseerd zijn in deze kleinschalige peuteropvang.

Lees verder op de website van De Kaap

Muziek in de Theresiakerk

MAARN  Het duo Prunella Pacey en Guus Fabius treedt zaterdag 18 februari op in de Theresiakerk aan de Amersfoortseweg in Maarn. Van 16.00 tot 17.00 uur wordt het genieten van de muziek van de altviool (Prunella) en de violoncello (Guus).

Lees verder op de website van De Kaap

Verbod op confetti bij carnaval

DRIEBERGEN  Tijdens de bonte carnavalsoptocht die komende zaterdag door Driebergen-Rijsenburg trekt, waarbij traditioneel de draak wordt gestoken met formaliteiten en heilige huisjes, zal er toch één gewichtig taboe gelden. Het is streng verboden om met confetti te strooien.

Lees verder op de website van De Kaap

Regenboog neemt afscheid van oud schoolgebouw

AMERONGEN  Basisschool de Regenboog in Amerongen heeft de laatste weken alles ingepakt om na de voorjaarsvakantie intrek te kunnen nemen in de nieuwe school naast het huidige gebouw. Veel ouders hebben meegeholpen om alles op tijd klaar te krijgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Lichte daling criminaliteit gemeente Zeist

ZEIST  De criminaliteit is in de gemeente Zeist in 2011 gedaald met -0,5 procent ten opzichte van 2010. Dit komt mede door de gezamenlijke aanpak van de gemeente Zeist met het Openbaar Ministerie en de politie.

Veelvoorkomende criminaliteit gedaald, woninginbraken toegenomen
Uit de jaarcijfers 2011 van de politie over de gemeente Zeist blijkt dat, op basis van de ontvangen aangiften, er 9% minder auto-inbraken, 16 % minder fietsendiefstallen, 22% minder winkeldieftallen en 9% minder vernielingen zijn geweest. Het aantal woninginbraken is gestegen met 22%. Vorig jaar was er in de gemeente Zeist een sterke daling van het aantal aangiften met 13%. In 2011 was er een lichte daling van het aantal aangiften. Het aantal aangiften is van 3865 in 2010 naar 3850 in 2011 gegaan.

Daling veelvoorkomende criminaliteit
Er is een daling van het aantal auto-inbraken, fietsendiefstallen en winkeldieftallen. Om dit tegen te gaan zijn het afgelopen jaar verschillende acties gehouden zoals de voorlichtingsactie “Niets erin, niets eruit”, gericht politietoezicht in wijken waar op dat moment veel auto-inbraken waren en het verbeteren van de verlichting in verschillende parkeergarages door de gemeente. Ook is er meer particuliere beveiliging ingezet om auto-inbraken tegen te gaan en waren er acties van de politie met lokfietsen.

Woninginbraken tegengaan door preventie en dadergerichte aanpak
Het aantal woninginbraken is net als in de rest van de regio Utrecht gestegen. Vorig jaar was er in Zeist nog een daling van 22 %. Helaas is die positieve trend in 2011 niet doorgezet.

Uit onderzoek blijkt dat preventiemaatregelen de kans op een inbraak met 25 tot 40 procent kan verminderen. Zo zijn er 5 buurtavonden georganiseerd waarbij voorlichting werd gegeven door de politie, een sleutelspecialist en een ex-inbreker. Hiermee gaat de gemeente Zeist door. Ook zullen burgers via de website www.stopdecriminaliteit.nl blijvend geïnformeerd worden over preventiemaatregelen. De politie hield preventieve controles in de avonduren om inbraken tegen te gaan en richtte twee jaar geleden in het district Binnensticht (Zeist, Bunnik en De Bilt) een speciaal woninginbrakenteam op. Dit team richt zich op een dadergerichte aanpak via effectieve opsporing en vervolging van verdachten. In 2009 werden 23 woninginbrekers aangehouden, in 2010 waren dat er 27 en in 2011 werden er 29 aanhoudingen verricht.

Integraal veiligheidsprogramma
“De genoemde daling doet mij deugd. Maar de stijging bij woninginbraken is teleurstellend,” vertelt burgemeester Koos Janssen. “Op dit moment werken we aan de opstelling van een meerjaren Integraal Veiligheidsprogramma 2012-2014. Samen met de politie, het Openbaar Ministerie en andere instellingen gaan we ons in 2012 en daarna vooral richten op de gewenste daling van het aantal woninginbraken. We zetten in op een dadergerichte aanpak via effectieve opsporing en vervolging. Ook gaan we onze inspanning verhogen om woninginbrekers weer op het goede spoor te brengen via Nazorg ex-gedetineerden.”

Deel Maarn sinds dinsdag zonder tv en internet

MAARN  Een deel van Maarn zit al sinds dinsdag zonder televisie en internet. 

De storing wordt veroorzaakt door een breuk in een glaskabel. De kabel raakte beschadigd bij het slaan van een damwand voor een geluidswal van de A12.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Reactie gemeente op ‘sluiting’ gemeentewinkel

HEUVELRUG  De gemeente ziet de nieuwe afspraakregeling voor de Gemeentewinkel niet als sluiting. Wethouder Tim Verhoef: ,,De Gemeentewinkel sluit niet, dat is een verkeerde voorstelling van zaken. In de Gemeentewinkel is iedereen welkom, het Cultuurhuis is namelijk een openbaar gebouw.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van vrijdag 17 februari 2012
Diversen
tijd: 14:40 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Scootercontrole

DOORN  De politie heeft op donderdag 16 februari van 07.00 uur tot 12.00 uur op de Langbroekerweg een scootercontrole gehouden.
 
De controle vond van 07.00 uur tot 12.00 uur plaats op de Langbroekerweg. In totaal werden 25 brom- en snorfietsers gecontroleerd. In totaal werden vijftien bekeuringen gegeven. Er werden bekeuringen gegeven voor een te hoge constructiesnelheid (9), geen spiegels aanwezig (1), gladde banden (1), uitlaat niet gasdicht (1) en drie bekeuringen voor verkeersovertredingen. Later werd nog een controle gehouden, waarbij één bekeuring werd uitgeschreven voor een overtreding van de snelheid en één voor het niet handsfree-bellen.

Meisje lastiggevallen; getuigen gezocht

LEERSUM Donderdag 16 februari is tussen 09.30 uur 09.45 uur een 12-jarig meisje uit Leersum lastiggevallen door een onbekende man.

Op de Rijksstraatweg ter hoogte van de Lomboklaan werd het meisje aangesproken door een man in een kleine witte auto. De man vroeg haar mee te komen, maar ze ging daar niet op in. De auto was oud, had geblindeerde ramen en was een tweedeurs met zeer opvallende ronde koplampen. Twee vrouwen (leeftijd ongeveer 20 jaar, 1 met Hindoestaans uiterlijk) die bij de bushalte stonden te wachten, waren getuige van de situatie. De politie vraagt hen, en eventuele andere getuigen, contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug. Zij worden verzocht te bellen met 0900-8844.

Suffig en angstig

HEUVELRUG  ,,De gemeente moet een regionale voortrekker zijn. Maar uit een onderzoek van de provincie blijkt, dat we dat niet kunnen waarmaken.” Dat zei D66-er Hugo Prakke, toen hij vorige week het college aan de tand voelde over de gemeentelijke ambities.

Lees verder op de website van De Kaap

Eric Vaarzon Morel in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op veler verzoek komt flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel weer eens op 25 februari naar het Beauforthuis. Een hypnotiserend concert met tabla en basklarinet.

Voor deze ‘multicul’ speelt Eric Vaarzon Morel samen met basklarinettist Maarten Ornstein en tabla-speler Niti Ranjan Biswas. “Basklarinet is een heel mooi instrument waar je prachtige verhalen mee kan vertellen”, aldus Eric. Zoals bijvoorbeeld het verhaal over de volksheld Don Quichot van Cervantes. Niti Ranjan Biswas is vaker met Eric bij ons geweest, hij zorgt voor de Oosterse noot in dit hypnotiserende concert. 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
25 februari, 20.15 uur 
Eric Vaarzon Morel met Indianety 
entree € 17,50 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Rhenen tevreden met overgang sociale zaken

RHENEN  De gemeente Rhenen is tevreden met de overgang van de uitvoering van sociale zaken naar de gemeente Veenendaal. De uitvoering van sociale zaken is op 1 januari 2011 uitbesteed aan de gemeente Veenendaal.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Twijfel bij raadsleden over stationsplan

DRIEBERGEN  ,,Wat stellen we nou precies vast? Waarover beslissen we eigenlijk?” Met die woorden gaf Eggink (D66) vorige week uitdrukking aan de twijfel bij veel leden van de Heuvelrugraad over de werkelijke betekenis van de plannen voor de stationsvernieuwing.

Lees verder op de website van De Kaap

Politieke pijn in asbestkwestie

HEUVELRUG  Het rommelt opnieuw in de Heuvelrugpolitiek. De nieuwste financiële strop is de asbestsanering bij Scholengemeenschap Maarsbergen (SGM), die onherroepelijk wordt gevolgd door tegenvallers bij nieuwbouw en renovatie van andere scholen.

Lees verder op de website van De Kaap

Commotie over berovingen

HEUVELRUG  Het regionaal servicecentrum van de politie ligt onder vuur. Twee ondernemers uit Amerongen en Maarsbergen voelden zich afgescheept, toen zij 0900-8844 belden om melding van een beroving te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Een pijnlijke les

HEUVELRUG  Het uitlekken van e-mail adressen van afgewezen sollicitanten is een pijnlijke les. Dat schrijft burgemeester Frits Naafs in een brief aan de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zaterdag 18 februari 2012
Carnavalsoptocht
tijd: 13:50 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Musketiers en Van den Oosterkamp jaar langer door

ELST  Trainer Steef van den Oosterkamp en voetbalclub Musketiers hebben zaterdagmiddag overeenstemming bereikt voor nog een jaar samenwerking. De oefenmeester, die dit seizoen voor het eerst voor de groep staat, tekent een contract voor één seizoen bij de derdeklasser uit Elst.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Extra concert Avalanche Quartet vertolkt Leonard Cohen

AUSTERLITZ  Op zondag 26 februari om 21:00 uur is er in het Beauforthuis een tweede concert van Leonard Cohen vertolkt door Henk Hofstede (Nits). Het eerste concert was zo snel uitverkocht, waardoor we veel mensen moesten teleurstellen. De wachtlijst is ondertussen zo lang geworden dat Henk Hofstede samen met de leden van zijn kwartet heeft besloten om op zondag 26 februari om 21.00 uur een tweede concert te geven. Wees er snel bij!

Eind jaren tachtig kon Henk Hofstede (the Nits) mee op wereldtoernee met Cohen, maar deed dat niet en dat beschouwt hij nog steeds als een gemiste kans. Ruim vijftien jaar later formeerde hij het Avalanche Quartet, met De Dijk-toetsenist Pim Kops, zangeres Marjolein van der Klauw en Nits bassist Arwen Linneman, om louter Cohen-songs ten gehore te brengen.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
26 januari, 21.00 uur (17.30 uur uitverkocht)  
Avalanche Quartet vertolkt Leonard Cohen
entree € 17,50 | reductieprijs €12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Nieuws van kinderboerderij ‘t Woelige Nest

DRIEBERGEN  Midden in de winter zijn er twee kuikentjes naar de kinderboerderij gebracht. Ze hebben een geslaagd optreden achter de rug in een televisieprogramma van Paul de Leeuw. Ze zitten nu lekker onder de warme lamp in de boerderij.

Lees verder op de website van De Kaap

Centraal Wonen op de Utrechtse Heuvelrug

DRIEBERGEN  In 2005 is in Driebergen de Stichting Centraal Bouwen en Wonen Heuvelrug (CBWH) opgericht. De drijvende kracht achter deze stichting is Harm Jan Korthals Altes. Hij geeft antwoord op een aantal vragen over het werk van stichting CBWH.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe heffing voor winkeliers

DOORN  ,,Het is geen goed idee om winkeliers op extra kosten te jagen’’. Een plan voor een bedrijven investeringszone in het centrum van Doorn stuit op kritiek van een aantal kleine ondernemers. Toch hopen de gemeente en het nieuwe ondernemersfonds VOCD dat een enquête onder de bedrijven voldoende draagvlak oplevert.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zondag 19 februari 2012
Diversen
tijd: 14:30 uur   temperatuur: 6 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Kantoren station ook in spoedwet

DRIEBERGEN  Het college van benw van de gemeente Utrechtse heuvelrug heeft de ambitieuze plannen voor nieuwe kantoorontwikkeling rond het NS- station al vorig jaar voor de spoedwet aangemeld. De gemeenteraad voelt zich gepasseerd en eist opheldering.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Tafelpoppenspel

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 26 februari zal Mennie van Nimwegen het verhaal van Repelsteeltje als tafelpoppenspel vertellen en spelen, voor kinderen vanaf 3.5 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Tijd: 15.30 tot 17 uur. Bijdrage € 2 per kind; begeleiders graag een vrijwillige bijdrage. 

Twijfel over de digitale regionale fusie

HEUVELRUG  De oprichting van een regionaal computercentrum wordt door de gemeenteraad niet met applaus begroet. Op 1 juli moet het startschot klinken voor de nieuwe ICT-dienst, die alle computersystemen van de aangesloten gemeenten gaat beheren.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van maandag 20 februari 2012
Werk
tijd: 14:05 uur   temperatuur: 5 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Sparrenrijck viert feest

DRIEBERGEN  In Driebergen is afgelopen vrijdag het carnaval losgebarsten. Vanaf dat moment is Driebergen officieel omgedoopt in Sparrenrijck.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto verliest van DVO en wint van DeetosSnel

DRIEBERGEN  Het was een drukke week voor de korfballers van Dalto met drie wedstrijden in een week tijd. Na het gelijkspel tegen DOS’46 volgde een hele slechte wedstrijd tegen DVO op de woensdag waarin een onherkenbaar Dalto de punten in Bennekom moest laten (21-18). 

Lees verder op de website van De Kaap

Politiek Café ‘Werken, Ja Anders?!’

DOORN  D66 Utrechtse Heuvelrug houdt op maandag 5 maart het eerste Politiek Café van 2012 met als titel ‘Werken, Ja Anders?!’. Speciale gast is Tweede Kamerlid voor D66 Fatma Koser Kaya. 

Lees verder op de website van De Kaap

Maatschappelijke organisaties in discussie

HEUVELRUG  Bestuursleden van maatschappelijke organisaties gingen op donderdag 9 februari in het eerste Bestuurscafé van Welnúh met elkaar in discussie. Op de avond zelf deden de vrijwillige bestuursleden een Krachtmeting die aangaf hoe hun bestuur functioneert.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van dinsdag 21 februari 2012
Vroege voorjaarsbodes in het openbaar groen
tijd: 14:30 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

College stuurt bezuinigingsvoorstellen naar de raad

HEUVELRUG  Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen week de laatste hand gelegd aan de bezuinigings- en ombuigingsvoorstellen uitgaande van de kerntakendiscussie. Op basis hiervan ontvangt de gemeenteraad een voorstel voor een gewijzigde structureel sluitende begroting.

 Een meerjarenbegroting die ook al rekening houdt met nog extra bezuinigingen vanuit de Rijksoverheid in de toekomst. Daarnaast worden de positieve saldi uit de meerjarenbegroting toegevoegd aan de algemene reserve om de weerstandscapaciteit te vergroten.
In de voorgestelde begroting staan niet alleen de bezuinigingen die het college voorstelt, maar alle mogelijke bezuinigingen. Het college is zich er van bewust dat er voorstellen worden gedaan die pijnlijk zijn, maar ziet deze voorstellen als onvermijdelijk. Het is uiteindelijk aan de raad of hij instemt met het voorstel of nog andere keuzen maakt.
Het raadsvoorstel inclusief de reactie op de inbreng uit de samenleving, de samenvatting van de kerntakendiscussie en de gewijzigde begroting zijn in te zien op de gemeentelijke website, onder kerntakendiscussie.

Visie college
Het college heeft het collegeprogramma, de structuurvisie Groen dus vitaal en de inbreng vanuit de samenleving als uitgangspunt genomen bij de heroverweging van de gemeentelijke kerntaken.
De visie van het college is dat inwoners van onze gemeente zelf meer verantwoordelijkheid willen nemen en krijgen voor hun eigen woon- en leefomgeving en voor hun eigen leefsituatie. Daar past bij dat de gemeente als decentrale overheid haar regelgeving steeds verder dereguleert. Eigen en gedeelde verantwoordelijkheid past veel meer bij de samenleving van nu.
Het college ziet zichzelf veel meer als faciliterend naar de inwoners. Inwoners kunnen zelf actie ondernemen op hun situatie. De gemeente blijft wel inwoners die niet zelf hiertoe in staat zijn de helpende hand bieden. Daarnaast blijft het college inzetten op voorlichting en preventie.
Deze maatregelen leiden tot een kleinere afgeslankte lokale overheid. Dit heeft behoorlijke consequenties voor de gemeentelijke organisatie, omdat de formatie op termijn met circa 10% (= bijna 30 fte’s) vermindert. Het college zal hier zorgvuldig mee omgaan, waarbij het uitgangspunt is om gedwongen ontslagen waar mogelijk te voorkomen.

Beperkte stijging OZB
Het college heeft ervoor gekozen om fors te schrappen in de uitgaven en de lasten voor inwoners zo laag mogelijk te houden. Desondanks is besloten vanwege de toekomstbestendigheid van de begroting een OZB-verhoging van 5% aan de gemeenteraad voor te stellen.Verdere procedure
Voordat de gemeenteraad een besluit neemt, gaan de raadsleden op dinsdag 6 en woensdag 7 maart in gesprek met inwoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties over de voorstellen. Een week later buigen de raadscommissies zich over de voorstellen.
De gemeenteraad discussieert en besluit in de raadsvergadering van donderdag 29 maart (uitloop maandag 2 april). Alle bijeenkomsten zijn openbaar en worden gehouden in Cultuurhuis Pléiade in Doorn, aanvang 19.30 uur.

Meer informatie
Het raadsvoorstel met daarin de reactie op de inbreng uit de samenleving, de samenvatting van de kerntakendiscussie en de gewijzigde begroting 2012 zijn in te zien op www.heuvelrug.nl onder meest gezocht Kerntakendiscussie. Daar zijn ook alle andere documenten over de kerntakendiscussie in te zien.

Ingezonden: CDA bevordert mantelzorg(wonen)

HEUVELRUG  De CDA-fractie van deze gemeente maakt werk van mantelzorg(wonen). Vorige week was hierover een informatieavond voor raads-, commissieleden en belangstellenden. Het CDA had bij motie om deze avond gevraagd.

Lees verder op de website van De Kaap

Vermoedelijke inbrekers aangehouden

ZEIST  Drie vermoedelijke inbrekers werden op maandagavond 20 februari bij hun criminele activiteiten gestoord. Zij gingen ervandoor, maar twee van hen werden even later aangehouden.
 
Rond 19.50 uur zag een getuige dat drie mannen zich verdacht ophielden bij een woning aan de Roemer Visscherlaan. Hij zag dat één van hen met een schroevendraaier bij een raam stond, kennelijk om die open te breken. Het drietal had kennelijk door dat de getuige hen gezien had, want zij gingen er vervolgens te voet vandoor.
 
De getuige belde 1-1-2 en gaf een goed signalement en looprichting van de vermoedelijke inbrekers door. Meerdere agenten stelden een onderzoek in de omgeving in. Zij troffen daarbij twee van de verdachten, een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 27-jarige man uit Enschede, aan. De mannen konden zich niet legitimeren en werden aangehouden. Zij bleken in het bezit te zijn van enkele schroevendraaiers en een busje pepperspray. De derde verdachte werd niet meer aangetroffen. De twee aangehouden verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en zij zijn voor nader onderzoek ingesloten. Dankzij de oplettendheid van de getuige hadden de mannen nog geen kans gezien zich de toegang tot de woning te verschaffen.

Arena in thriller niet langs Atalante

RHENEN  De korfballers van Arena uit Rhenen ontvingen zaterdag concurrent Atalante. De Apeldoorners stonden in ’t Gastland vrijwel de hele wedstrijd voor, maar Arena maakte vlak voor tijd 11-11. De thuisclub kon nog winnen, maar was uiteindelijk tevreden met het gelijkspel.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

3bergenLOOP: Wandelen en Nordic Walken

DRIEBERGEN  De 3bergenLOOP wordt op 3 maart gehouden. Inmiddels is dit loopevenement uitgegroeid tot een happening voor hardlopers uit de regio en daarbuiten. De belangstelling voor deze loop wordt ieder jaar groter.

Lees verder op de website van De Kaap

Open avond GroenLinks/PvdA over pijnlijke keuzes

HEUVELRUG  Blijvende krimp van € 4 miljoen bezuinigen op de begroting van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat pijn doen, stelt coalitiepartij GroenLinks/PvdA. De lokale politici staan dan ook voor een moeilijke keuze.

Lees verder op de website van De Kaap

Wisseling van de wacht bij Zendings-Diaconessenhuis

AMERONGEN  John de Leeuw (63) neemt per 1 maart afscheid als directeur algemene zaken en voorzitter van het driehoofdige directorium van het Zendings – Diaconessenhuis in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van woensdag 22 februari 2012
Diversen
tijd: 13:45 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Lions verdienen 1800 euro voor JongerUH-Krant

HEUVELRUG   De Lionsclub Utrechtse Heuvelrug heeft afgelopen dinsdagavond cheque van € 1800,- uitgereikt aan enkele jongeren en aan de hoofdredacteuren van de JongerUH-Krant Francine Launspach (jongerenopbouwwerker) en Korine van Veldhuijsen (Bijzondere Verhalen).

Lees verder op de website van De Kaap

Bezuinigingen 2012: Kaasschaaf en belastingverhoging

HEUVELRUG  Het gemeentebestuur moet bezuinigen en kiest daarbij de weg van de minste weerstand. De kaasschaaf gaat over vrijwel alle posten en de Heuvelruggers kunnen een stevige belastingverhoging van 5% tegemoet zien. Of van 15%.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Maarns centrumplan uitgesteld

MAARN  Het centrumplan Maarn staat voorlopig op losse schroeven. De bouw van vijf winkels en 24 appartementen van Résidence Kleyn Maern zou in maart beginnen. Maar door de economische recessie komt de verkoop van appartementen niet op gang.

Lees verder op de website van De Kaap

Klassiek leeft in Kasteel Broekhuizen

LEERSUM/AMERONGEN   Kasteel Broekhuizen opent op 1 maart haar deuren voor jong en oud, voor de kenner en de leek. Er wordt een huiskamerconcert gegeven met ‘adellijke allure’. Dit nieuwe initiatief is een samenwerking tussen Kasteel Broekhuizen en Salone dell’Opera.

Lees verder op de website van De Kaap

Pubkwis nu ook in Driebergen

DRIEBERGEN  Het startschot voor de eerste Driebergse Pubkwis wordt op dinsdagavond 6 maart om 20.00 uur in restaurant Klein Rijsenburg aan de Hoofdstraat 112 in Driebergen. Deelname is gratis.

Lees verder op de website van De Kaap

VVV gaat verhuizen

DOORN  Na welzijnsorganisatie Welnúh vertrekt nu ook de VVV uit Cultuurhuis Pléiade. Eind maart verhuist de informatiebalie voor toeristen naar de Amersfoortseweg 27a. In dat pand was voorheen het boeken antiquariaat Van Otterloo gevestigd.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van donderdag 23 februari 2012
Manger Cats terrein
tijd: 13:50 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Mishandeling agent

ZEIST  Omstreeks 09.30 uur bevond een 34-jarige agent zich met een collega in een woning in de Vogelwijk. Zij waren daar heen gestuurd omdat er een hevige ruzie in de woning gaande zou zijn.

Toen de agenten met enkele betrokkenen spraken, kwam plotseling een ander gezinslid de kamer in. Hij liep op de 34-jarige agent af en gaf hem een karatetrap tegen zijn been. De verdachte, een 31-jarige man, werd vervolgens aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht, is ingesloten en in verzekering gesteld. De agent deed aangifte van mishandeling. Er is overlegd gepleegd met een Officier van Justitie. Op de verdachte zal snelrecht worden toegepast. Hij moet op 7 maart voor de rechter verschijnen.

Krakkemikkig politiebureau rijp voor sloop

DOORN  Het is een zeldzaam gezicht: burgemeester Frits Naafs in het arrestantenhok van het politiebureau. De twee kale cellen zijn de best onderhouden ruimtes van het oude bureau aan de Dorpsstraat. Achter de onberispelijk witgekalkte pui heeft het verval genadeloos toegeslagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Amazing Meezingavond in Buitenlust Amerongen

AMERONGEN  Op vrijdagavond 2 maart kan iedereen weer mee zingen en dansen tijdens de Amazing meezingavond in Buitenlust. Er is een speciaal arrangement voor gasten die vooraf graag dineren of na afloop willen blijven slapen in Buitenlust.

Ray Klaassen (bekend van The Voice of Holland en zijn nieuwe single ‘Tussen nu en nooit’) treedt weer op met zijn Amazing Meezingband. Het concept is bekend: u roept, zij spelen! Alle bezoekers maken deze avond ook nog kans op een Samsung LCD TV, beschikbaar gesteld door Expert Leersum.

De Amazing Meezingavond begint om 21.00 uur. Bezoekers kunnen deze avond gebruik maken van het speciale Buitenlust arrangement. Zij ontvangen een welkomstdrankje, drie gangen keuzemenu, koffie met zoetigheden toe, de nieuwe cd van Ray Klaassen (Tussen Nu en Nooit) en een kaartje voor de Amazing Meezingavond. Een complete avond uit voor € 42,50 per persoon. Wilt u naast dit arrangement ook blijven overnachten in Buitenlust, vijf consumptiebonnen ontvangen en gebruik maken van het uitslaapontbijt op zondag om 12.00 uur dan betaalt u voor dit totale arrangement € 95,00 per persoon (alleen te boeken per 2 personen). Boek snel via info@buitenlust-amerongen.nl of bel 0343 – 451 692.

De Amazing Meezingavond is een gezamenlijk initiatief van Ray Klaassen en Team AMAZING – deelnemer aan de Roparun 2012. Door de ondersteuning van lokale sponsoren worden de kosten van deze avond gedekt en kan de opbrengst van de entreekaarten volledig ten goede komen aan team AMAZING.

Kaarten voor de Amazing Meezingavond à € 15 zijn verkrijgbaar bij Restaurant Buitenlust en Deur Financiële Diensten in Leersum. Indien voorradig worden er ook nog kaarten aan de kassa verkocht. Maar zoals het er nu naar uitziet, moet u daar niet op wachten. De belangstelling voor dit muzikale evenement is groot!
Voor meer info: www.teamamazing.nl, www.buitenlust-amerongen.nl en www.amazingmeezingavond.nl

Jongeren kunnen zich opgeven voor Up2You

ZEIST  Jongeren uit Zeist kunnen zich voor 29 februari 2012 opgeven voor de voorrondes van het festival Up2You. Het festival is één van de evenementen gehouden in het kader van de Vrede van Utrecht.

Voorrondes
Het jongerenfestival Up2You wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Jongeren die willen schitteren op het gebied van muziek, dans, drama, literatuur of beeldende kunst, kunnen nu meedoen aan de voorrondes door zich tot 29 februari opgeven via www.up2youzeist.nl of via bosschers@zeistermuziekschool.nl. Sommige acts krijgen begeleiding van een professional. Er wordt ook gekozen wie er op het hoofdpodium mag optreden en wie op één van de andere podia te zien is. De voorrondes zijn op 9, 16 en 23 maart.

Jongerenfestival Up2You
Jongerenfestival Up2You biedt jongeren tussen de 12 – 18 jaar uit Zeist en omgeving een podium om hun talenten te tonen en te ontwikkelen. Bedoeling van het festival is de cultuurstimulering voor én door jongeren. Wethouder Joke Leenders van Kunst en cultuur: “Het is belangrijk dat jongeren volop de kans krijgen om zich te ontplooien in de kunsten om straks dingen als muziek, toneel, architectuur of literatuur te waarderen of om zelf kunstenaar te willen worden. Jongeren zijn de toekomst.”

Het festival is op 2 juni en wordt georganiseerd door de Bibliotheek Zeist, Kunstenhuis De Bilt/Zeist, Poppodium De Peppel en de Zeister Muziekschool en is één van de evenementen gehouden in het kader van de Vrede van Utrecht.

Vrede van Utrecht
De Vrede van Utrecht was een wereldomspannend vredesverdrag dat voor stabiliteit in Europa zorgde. Voor het eerst kwam vrede tot stand aan de onderhandelingstafel en niet op het slagveld. Pijlers van het programma zijn: de kracht van diversiteit, van kunst en cultuur en van het uitwisselen van kennis voor een innovatieve samenleving. In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht gevierd met een internationaal programma vol feest, kunst, cultuur en wetenschap op verschillende locaties in de regio. In 2012 zijn er evenementen die vooruitwijzen naar dat jaar. Een van die evenementen is het jongerenfestival Up2You in Zeist. 

TramJam in café de Tram

AMERONGEN  Het is weer zover, café de Tram zet op 24 februari de deuren weer wijd open voor alle muziekanten uit de Heuvelrug. Op deze avond zet de Amerongse band TrafficLight weer belangeloos hun versterkers en zanginstallatie neer zodat iedereen in kan pluggen om samen met andere muziek te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Wandelclub Zeist viert 65-jarig bestaan

ZEIST  Wandelclub Nooit Te Ver uit Zeist viert het 65-jarig jubileum. Ter gelegenheid van het lustrum is een boekje verschenen met foto’s en verhalen van de wandelclub van 1945 tot nu.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Lesje taekwondo in het bos

DRIEBERGEN  De kinderen van BSO Wijs!, de buitenschoolse opvang in de natuur, gebruiken de krokusvakantie voor een uitgebreide les taekwondo in het bos bij Klein Zwitserland.

Lees verder op de website van De Kaap

Tabaksteeltmuseum start met educatief materiaal voor basisscholen

AMERONGEN  Om scholen te ondersteunen bij hun bezoek aan het Tabaksteeltmuseum, is er educatief materiaal ontwikkeld. Het museum beschikt over twee lespakketten: één voor de onderbouw en één voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Er komt geen ‘blik op blik’

AMERONGEN  Er komt geen parkeerplaats in het weiland langs de Kersweg. Tot grote opluchting van de actiegroep ‘Geen blik op blik’ is deze parkeermogelijkheid uit de Verkeersvisie Amerongen ‘Oude Dorp’ geschrapt.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersumse bieb dicht en Ozb gaat omhoog

HEUVELRUG  De toekomst van de Leersumse bibliotheek staat op het spel. In nieuwe bezuinigingsvoorstellen stelt het college voor om het bibliotheekfiliaal in cultuurhuis De Binder te sluiten. Tenzij de gemeenteraad een stokje voor het plan steekt, zit Leersum in 2014 zonder bibliotheek.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van vrijdag 24 februari 2012
Drieklinken
tijd: 13:10 uur   temperatuur: 10 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Brandgevaarlijke situatie beëindigd

DRIEBERGEN  Vanochtend heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug een integrale controle uitgevoerd op het adres Langbroekerdijk 21 in Driebergeng. Dit gebeurde omdat de gemeente vermoedde dat er onder meer sprake was van illegale bewoning, milieudelicten en een onveilige situatie.

Bij de controle waren de politie, de vreemdelingenpolitie, de brandweer en de toezichthouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug aanwezig.

Tijdens deze controle is vastgesteld dat het bijgebouw direct achter de woning wordt gebruikt voor kamerverhuur, wat in strijd is met het bestemmingsplan. Bovendien is door de brandweer vastgesteld dat het bijgebouw niet voldoet aan de brandveiligheidseisen. Rondom het bijgebouw lagen brandgevaarlijke materialen, de elektra was onveilig en er waren geen blusmiddelen en werkzame brandmelders. Er was sprake van een levensgevaarlijke situatie. Vanwege de brandgevaarlijke situatie voor personen heeft burgemeester Frits Naafs besloten het bijgebouw per direct te ontruimen en af te sluiten.

Poging en daadwerkelijke inbraak

ZEIST  Vermoedelijk dezelfde inbrekers hebben in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 februari eerst ergens geprobeerd in te breken en vervolgens ergens anders daadwerkelijk ingebroken.
 
Rond 01.35 uur schrok een 72-jarige bewoonster van een woning aan de Lindenlaan wakker van een bonkend geluid bij haar raam, alsof er werd ingebroken. Zij gaf een schreeuw en belde direct 1-1-2. De verdachten gingen ervandoor. Agenten gingen ter plaatse en stelden een onderzoek in de omgeving in. Daarbij troffen zij de verdachten niet meer aan. De inbrekers bleken er nog niet in te zijn geslaagd in de woning te komen en hadden dus niets gestolen.
 
Rond 02.15 uur kreeg de politie de melding dat er een inbraakalarm was afgegaan bij een pand aan de Laan van Rijnwijk. Agenten gingen ter plaatse. Daar bleek dat inbrekers daadwerkelijk in het pad waren geweest, maar er inmiddels vandoor waren gegaan. Er is nog niet bekend wat zij hebben gestolen.
 
Gezien de aangetroffen sporen heeft de politie het vermoeden dat beide inbraken zijn gepleegd door dezelfde twee verdachten. Een getuige heeft rond het tijdstip van de inbraak een brommer in de buurt gehoord. Mogelijk dat de verdachten zich dus op een brommer verplaatsten.
 
Aan getuigen die tussen 01.15 uur en 02.30 uur iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Lindenlaan of de Laan van Rijnwijk wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Hulp bij Paddentrek

DRIEBERGEN  De paddenwerkgroep Zeist-Kerckebosch is weer op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om de paddentrek in goede banen te leiden. De winterkou heeft plaatsgemaakt voor voorjaarstemperaturen en dit is meestal het startsein voor de padden om van hun winterkwartieren naar hun voortplantingswateren te trekken.

Lees verder op de website van De Kaap

Teamleiders Stratentoernooi worden bijgepraat

MAARN/MAARSBERGEN  De voorbereidingen voor het stratentoernooi gaan weer van start. De organisatie nodigt de teamleiders van de straten die deel willen nemen aan het Stratentoernooi in 2012 uit voor de aftrap tijdens de teamleidersvergadering op maandag 27 februari van 20.00-21.00 uur in de kantine van SVMM.

Lees verder op de website van De Kaap

Waardering voor A12-aanpak

DRIEBERGEN/HEUVELRUG  Van alle klachten die over de A12-werkzaamheden zijn geuit, waren de meeste (65 procent) afkomstig uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat werd vorige week in het Doornse cultuurhuis gemeld tijdens een raadsinformatieavond over de voortgang van het snelwegproject.

Lees verder op de website van De Kaap

Tegenwind voor openbaar onderwijs

HEUVELRUG  De onrust over het openbaar onderwijs in de regio lijkt voorlopig geluwd. Na een eerder verlies van zeven ton, laat de boekhouding over 2011 een relatief klein negatief saldo zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Mantelzorgwoningen vergunningvrij

HEUVELRUG  Er gloort hoop voor mantelzorgers en zieken. Wie een aangepaste woning nodig heeft voor de verzorging van een partner of familielid, moet zich een weg banen door een woud van overheidsregels.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zaterdag 25 februari 2012
Diversen
tijd: 15:00 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

DEV had absoluut recht op meer tegen opponent VRC

DOORN  Alhoewel DEV de uitwedstrijd tegen VRC met 4-2 verloor, had de ploeg van trainer Michel van Aken recht op meer. Een goede start van de Doornse formatie betekende in al in de 6e minuut de 0-1 voorsprong door Salazo.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA haalt fors uit tegen hekken sluiter in de vijfde klasse, Fair Play

AMERONGEN  Tegen een ongeïnspireerd Fair Play uit en in Culemborg behaalde DVSA weliswaar een 1-9 overwinning, maar was er van echte wedstrijd geenszins sprake.

Lees verder op de website van De Kaap

Schubert op bijzondere fortepiano in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Klassieke muziekliefhebbers kunnen zondag 4 maart genieten van een Schubertrecital van Jan Vermeulen op een bijzondere fortepiano in het Beauforthuis. Een aantal jaar geleden werd er in een kasteel in Leut een originele Nannette Streicher gevonden.  De fortepiano werd gerestaureerd en sindsdien speelt Jan Vermeulen jaarlijks de klaviermuziek van Schubert op deze bijzondere fortepiano.

Nanette Streicher was in het begin van de 19e eeuw een van de meest vooraanstaande pianofortebouwers in Wenen. De Oostenrijkse Franz Schubert componeerde in zijn korte leven meer dan 1000 werken, waaronder het bekende “Unfinished Symphony”. Vandaag de dag wordt Schubert gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege Romantische tijdperk in de muziek en hij blijft een van de meest gespeelde componisten.
Zondag 4 maart is het theatercafé de hele dag open vanaf 11:00 uur. Voor meer informatie en kaartverkoop www.beauforthuis.nl
zondag 4 maart, 17:30  
Jan Vermeulen, Schubert op fortepiano  
entree € 16,50  | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

VVD niet verrast door brief van college over station

DRIEBERGEN  ,,Een storm in een glas water.” Zo omschrijft VVD-raadslid Bob van Lierop de heftige reacties van sommige andere raadsleden op de brief van het Heuvelrugcollege over kantorenbouw rond het NS-station. In die brief meldt het college dat de vastgoedontwikkeling in het stationsgebied is aangemeld voor de ‘crisis- en herstelwet’.

Lees verder op de website van De Kaap

PVV-meldpunt is vergaderstuk gemeenteraad

HEUVELRUG  Iedereen die zich in Nederland bevindt, moet kunnen rekenen op gelijke behandeling. Het PVV-meldpunt tegen overlast door Midden- en Oost-Europeanen is daarmee in strijd. Dat vindt de gemeenteraad van Opmeer, die zich unaniem achter een initiatief van VVD-burgemeester GertJan Nijpels schaarde.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zondag 26 februari 2012
Diversen
tijd: 14:30 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Korfballers Dalto winnen van TOP

DRIEBERGEN  Dalto heeft belangrijke punten gepakt tegen TOP. De korfballers uit Driebergen wonnen in eigen huis met 25-20.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

HDS verstevigd koppositie in duel tegen naaste concurrent Sporting

LEERSUM  Tegen naaste concurrent Sporting’70 uit Utrecht was HDS op eigen terrein de ploeg met het meeste geluk. In een volkomen gelijk opgaand voetbalgevecht won de thuisploeg weliswaar met 1-0, maar had een gelijkspel de verhoudingen beter weergegeven.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen weer verslagen

DRIEBERGEN  De voetballers van De Posthoorn zullen na dit seizoen goede herinneringen bewaren aan de twee competitiewedstrijden tegen FC Driebergen. Beide keren bleven de Amersfoorters aan de goede kant van de score.

Lees verder op de website van De Kaap

Musketiers helpt Jonathan aan winst

ELST  ,,Wij hebben vandaag alle drie de doelpunten cadeau gedaan”, sprak Musketiers trainer Steef van den Oosterkamp na de 3-0 nederlaag tegen Jonathan. Drie persoonlijke fouten deden de ploeg uit Elst uiteindelijk de das om.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Cheque van StreekFonds Utrechtse Heuvelrug voor eikenhakhoutbeheer

DOORN  Op woensdag 29 februari overhandigt het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug een cheque van € 4.000 voor het eikenhakhoutbeheer van Natuurmonumenten in de Kaapse Bossen.  Het StreekFonds vindt het belangrijk dat deze unieke en historische vorm van natuurbeheer nog ervaren kan worden op de Utrechtse Heuvelrug. Natuurmonumenten is, zeker in deze tijd van bezuinigingen op de natuur, blij met  de steun van het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug.

vergroot foto

Uniek op Utrechtse Heuvelrug
Het eikenhakhoutbeheer van Natuurmonumenten is uniek op de Utrechtse Heuvelrug. Jonge eiken, struikvormig en grillig van vorm, worden in de Kaapse Bossen geplant. Na ongeveer 15 jaar worden ze afgezaagd om zo weer open plekken in het bos te creëren. De achtergebleven stobben lopen opnieuw uit om na verloop van tijd te worden afgezaagd. De eikenhakhoutpercelen in de Kaapse Bossen zijn de laatste nog actief beheerde percelen van enige omvang op de Utrechtse Heuvelrug. Deze manier van natuurbehoud is met de tijd zeldzaam geworden, maar kan hier nog worden ervaren.

Voor hazelworm en geelgors
De eikenhakhoutpercelen vormen het leefgebied voor enkele bijzondere diersoorten zoals de hazelworm en de levendbarende hagedis. De percelen vormen voor deze dieren een belangrijke schakel met de jonge heideterreinen in de omgeving. Ook de vlindersoort Bruine Eikenpage en broedvogels, zoals de boomleeuwerik, geelgors en kneu, zijn gebonden aan dit gebied. Daarbij vergroten de eikenhakhoutpercelen de diversiteit in het natuurlijke landschap op de Utrechtse Heuvelrug. Het beheren van deze percelen vergroot zo de ecologische en cultuurhistorische waarde van de  regio.

Help ook eens een handje mee in de natuur
Deze unieke vorm van natuurbeheer wordt verzorgd door een vaste groep medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten in de Kaapse Bossen. De afgezaagde takken worden ter plekke versnipperd en aangeleverd aan een elektriciteitscentrale, die hiermee energie opwekt. U bent natuurlijk van harte welkom om zelf ook eens een handje mee te helpen in de natuur. Als u hierin interesse heeft, kunt u contact opnemen met Natuurmonumenten (Susan Claessens: susanclaessens@hetnet.nl). Vrijwilligers mogen na een dagje werken hout voor eigen gebruik meenemen.

StreekFonds Utrechtse Heuvelrug
Rabobank Utrechtse Heuvelrug en Stichting Het Utrechts Landschap hebben het StreekFonds Utrechtse Heuvelrug opgericht om concrete projecten of werkzaamheden te steunen, die een bijdrage leveren aan de natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Belangrijke bron van inkomsten voor het StreekFonds is de StreekRekening. De StreekRekening is een eenvoudig, maar ingenieus concept. Uitgangspunt is dat overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen sparen tegen aantrekkelijke voorwaarden. Het bijzondere is dat Rabobank een bedrag ter grootte van 5% van de uitgekeerde rente doneert aan het StreekFonds. De rekeninghouder kan desgewenst een zelfde gebaar maken en 5% of 100% van de rente aan het StreekFonds doneren.
Meer informatie hierover vindt u op www.utrechtslandschap.nl en www.rabobank.nl/uhr onder “StreekRekening”.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl/kaapsebossen voor meer informatie over het natuurbeheer in de Kaapse BossenHarpconcert door Assia Cunego.

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 4 maart geeft de harpiste Assia Cunego een muziekuitvoering. Het programma omvat muziek van Krumpholtz, Boieldieu, Hindemith, Debussy, Gliére en Sejourné. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Na afloop vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Kunst op Eieren in Maarn

MAARN  In de Twee Marken wordt op 10 en 11 maart Kunst op Eieren gehouden. De markt is op deze zaterdag en zondag te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Dertig nationale en internationale Ei kunstenaars geven acte de presence waaronder veel uit de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Schrikkelconcert op de Vrije School

DRIEBERGEN  Op de Vrije School in Driebergen wordt op woensdag 29 februari een ‘Schrikkelconcert’ gegeven door leerlingen van de zesde klas (groep 8). Op de Vrije School krijgen alle kinderen vanaf de eerste klas (groep 3) wekelijks muziekles.

Lees verder op de website van De Kaap

Veiligheidsmatten vormen struikelblok

DOORN  Volgens de 76-jarige Marlène Jansen zijn de matten die op het Kerkplein in Doorn liggen levensgevaarlijk. Een aantal weken geleden struikelde de Doornse over de matten en viel hard op haar gezicht. ,,Die mat ligt er zodat mensen niet vallen, maar dit kan zo echt niet. Er valt nog een keer iemand dood”, aldus de verontruste Doornse.

Lees verder op de website van De Kaap

Motie voor kinderpardon in raad Heuvelrug

HEUVELRUG  In de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug zal op 1 maart aanstaande de motie ‘kinderpardon’ in stemming worden gebracht. GroenLinks/PvdA dient samen met, in elk geval, ChristenUnie, SP en D66 deze motie in.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van maandag 27 februari 2012
Omgeving Park Sparrendaal
tijd: 13:45 uur   temperatuur: 8 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Pyxis moet dicht na verzwijgen sterfgeval

ZEIST  Stichting Pyxis in Zeist, die zich richt op jongerenzorg, moet sluiten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie zag ernstige risico’s voor de veiligheid van cliënten en greep direct in.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Einde bekeravontuur Enervomannen

HEUVELRUG   In de thuiswedstrijd tegen Vives 2 is een einde gekomen aan het bekeravontuur van de mannen van Enervo. De spannende kwartfinale ging met 1-3 verloren. De vrouwen van Enervo ontvingen Protos 3. Dat werd een eenvoudige 4-0 overwinning.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzemiks zoekt dringend bestuursleden

LEERSUM   Hoewel de Stichting een van de meest succesvolle seizoenen van de laatste jaren beleeft, staat de continuïteit voor de komende jaren onder druk. Diverse bestuursleden hebben om uiteenlopende redenen te kennen gegeven, dat zij na afloop van het lopende seizoen met hun werkzaamheden voor ‘De Volksuniversiteit van Leersum’ willen stoppen.

Lees verder op de website van De Kaap

Letten Langbroekerdijk ontruimd

DRIEBERGEN  Vrijdag en zaterdag ‘veegden’ politie en gemeentehandhavers een schuur aan de Langbroekerdijk schoon van illegale bewoning. Volgens de gemeente was er sprake van een levensgevaarlijke situatie. Volgens de eigenaar meet de gemeente met twee maten.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Cursus Vogels leren kijken en herkennen voor beginners

ZEIST  Het team NMC van de Milieudienst Zuidoost Utrecht organiseert in het voorjaar de cursus “Vogels leren kijken en herkennen in het voorjaar voor beginners”.
In deze cursus leert u vogels en hun geluiden herkennen.

Er wordt veel aandacht besteed aan het leren waarnemen van uiterlijk en (broed)gedrag van vogels. U maakt kennis met belangrijke hulpmiddelen voor het vogelen. Met dia’s, film, pratend, ontdekkend en spelend maakt u kennis met de vogels rondom uw huis, in tuin en park, in bos en weiland. Elke keer zal ook het luisteren naar vogelgeluiden aan de orde komen. De cursus wordt gegeven door Frans van Bussel van de KNNV afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.

De cursus wordt gegeven bij team NMC in het kantorencentrum Vollenhove, adres: laan van Vollenhove 3211 in Zeist (de ingang vindt u bij de vijver met fontein).
Naast de vier wekelijkse lessen vinden er twee excursies plaats naar vogelrijke gebieden waar de nieuw verworven kennis in de praktijk kan worden gebracht.
De lessen vinden plaats op donderdag 8 en 22 maart en 5 en 19 april. De twee excursies zijn op zaterdag 31 maart en zondag 29 april. Aanmelden kan tot 2 maart.
De cursus duurt van 19.45 tot 22.00 uur en kost € 80,00, incl. cursusmaterialen en koffie/thee.
Opgave en inlichtingen: team NMC van de Milieudienst Zuidoost Utrecht,
telefoon 030 69 99 578 of via de mail j.stoker@milieudienstzou.nlOranje Wit onverwacht middagje vrij

ELST  Oranje Wit is zondagmiddag niet in actie gekomen. De Elsterse zesdeklasser vernam deze week dat tegenstander FC Almere door de KNVB definitief uit de competitie is verwijderd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM niet verder dan een doelpunt loos gelijkspel tegen Vianen

MAARN  Zaterdag vierdeklasser SVMM kwam tegen de nummer twee van de ranglijst weliswaar niet verder dan een 0-0 gelijkspel, maar was desalniettemin uiterst tevreden met het zwaar bevochten punt.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van dinsdag 28 februari 2012
Diversen
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 11 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Aanrijding fietser en auto

DRIEBERGEN  In de ochtend van maandag 27 februari kreeg kreeg de politie een melding van een aanrijding op de rotonde van de Arnhemseweg met de Loolaan.

Een 59-jarige automobiliste uit Maarn, reed vanuit de richting Doorn in de richting van Zeist, toen zij op de rotonde van de Loolaan ineens een harde knal hoorde. Toen zij uitstapte zag zij dat er een fietsster op de grond lag. De 54-jarige fietsster uit Driebergen had last van haar rug en duizeligheid. Ze is overgebracht naar het Diakonessenhuis in Zeist. De politie heeft de toedracht van de aanrijding nog in onderzoek.

Criminaliteit in Utrechtse Heuvelrug gedaald met 4 % 


HEUVELRUG  De criminaliteitscijfers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vallen vergeleken met 2010 iets gunstiger uit. In 2011 is er sprake van een lichte daling van 4 %. Dit blijkt uit de cijfers die de politie vandaag samen met burgemeester Naafs presenteert. Woninginbraken
Het aantal woninginbraken en bedrijfsinbraken is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gestegen. De gemeente volgt hierbij de landelijke trend van de toename van het aantal woninginbraken. Afgelopen jaar waren er 352 aangiften van woninginbraken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, acht meer dan het jaar ervoor. Het aantal bedrijfsinbraken was 71 in 2010 en vorig jaar 100. Opvallend is dat bepaalde plaatsen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug vaker doelwit van inbraken zijn, zoals Driebergen-Rijsenburg en Doorn. 
Om het aantal woninginbraken een halt toe te roepen hebben de politie en de gemeente buurtavonden georganiseerd, waarbij een ex-inbreker preventietips gaf. Daarnaast heeft de politie een speciaal woninginbrakenteam geformeerd, dat zich voornamelijk richt op de opsporing. Dankzij dit team heeft de politie een criminele dadergroep kunnen aanpakken. Vijf leden van deze dadergroep zijn inmiddels veroordeeld. In 2011 werden tien inbrekers aangehouden.
 


VVC (Veel Voorkomende Criminaliteit)

Fietsdiefstal en vernieling laten over meerdere jaren een daling zien. Hierin is duidelijk een kentering opgetreden. 
Het aantal auto-inbraken is licht gestegen. In 2010 waren dit er 270 en vorig jaar 281. Om het aantal auto-inbraken tegen te gaan is er onder andere geflyerd op locaties waar vaker in auto’s wordt ingebroken. Ook hield de politie gericht toezicht op de tijden waarop het meest wordt ingebroken. Op korte termijn zal de politie een dadergerichte aanpak en een lokauto inzetten.
 
Geweld
De aanpak van geweld heeft bij de politie en gemeente prioriteit. Hoewel het aantal huiselijkgeweldzaken een kleine stijging laat zien, is het totaal aantal geweldszaken gedaald. Deze daling is er al meerdere jaren.
Afgelopen jaar is door de gemeente, politie, Koninklijke Horeca Nederland en het OM het horecaconvenant ondertekend. Doel van het convenant is de veiligheid in de horeca te versterken en overlast te voorkomen. Zo hebben horecaondernemers een directe telefoonlijn met de politie, de zogenaamde Horecafoon.
 
Samen werken aan het Integraal Veiligheidsprogramma
De cijfers bevestigen dat de gezamenlijke inspanningen van gemeente, politie en partners resultaat hebben. Die inspanningen in het kader van het Integraal Veiligheidsprogramma worden voortgezet, waarbij intensivering op bepaalde punten nodig is. Zeker waar het om woninginbraken gaat. De gemeente Utrechtse Heuvelrug zal samen met experts van onder andere politie, OM, andere gemeenten en partners de huidige aanpak van criminaliteit vasthouden en waar nodig versterken. 


Als onderdeel van het Integraal Veiligheidsprogramma is de politie in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2011 gestart met de pilot “Verbinding, veiligheid & vertrouwen”. Het doel in de pilot is om de nadruk te leggen op de externe oriëntatie. Dit betekent dat de mening en ervaring van de burger centraal wordt gesteld en er wordt getracht elke dag vanuit dit perspectief te werken. 


De communicatie en samenwerking met inwoners en organisaties centraal stellen, is één van de belangrijkste uitgangspunten van het Integraal Veiligheidsprogramma. Concreet betekent dit: blijvende aandacht voor Burgernet en Waaks, het geven van preventietips aan inwoners om de kans te verkleinen om slachtoffer te worden van een delict. Ook worden signalen uit straat en buurt actief opgevangen om de leefbaarheid en veiligheid te vergroten. Voorkomen is beter dan genezen
Politie en gemeente hebben in 2011 verschillende projecten gestart om de criminaliteit aan te pakken. In speciaal een actieteam wordt door de ketenpartners (de gemeente, politie, woningbouw en jongerenwerkers) de problematiek per wijk besproken. Tevens werden er in de gemeente preventieavonden georganiseerd in Driebergen-Rijsenburg, Doorn en Leersum. 
Met de website www.stopdecriminaliteit.nl willen de politie Utrecht en haar veiligheidspartners burgers activeren om daar waar mogelijk, zelf actie te ondernemen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van autokraak en woninginbraak.
 
Ook in 2012 zetten politie en gemeente stevig in op het bestrijden van criminaliteit. Daarbij hebben zij de hulp van de burger hard nodig. De politie vraagt om bij verdachte situaties 1-1-2 bellen, want ‘1-1-2, daar vang je boeven mee’!


Werkstraf voor stalken burgemeester Rhenen

RHENEN  Een 29-jarige Rhenenaar is maandag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 180 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het stalken en belasteren van burgemeester Joost van Oostrum en een ingehuurde medewerker van de gemeente.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Grootschaligheid bij station Driebergen-Zeist roept protesten op

DRIEBERGEN  Lokale cultuurhistorische- en natuurorganisaties in Driebergen en Zeist protesteren in een brief aan de gemeenteraden tegen de grootschalige infrastructuur die bij het station Driebergen-Zeist dreigt te worden aangelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheid van meester Victor

DOORN  Meester Victor heeft afscheid genomen van OBS De Kameleon in Doorn. De kinderen hadden voor het afscheid allerlei feestelijke verrassingen voorbereid en gezamenlijk de voorstelling ‘De kleren van de keizer’ uitgevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Duofiets voor F.D. Roosevelthuis

DOORN  Het F.D. Roosevelthuis in Doorn heeft van het Rabo Stimuleringsfonds Utrechtse Heuvelrug een nieuwe duofiets, met elektrische trapondersteuning, gekregen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van woensdag 29 februari 2012
Gier injecteren
tijd: 14:30 uur   temperatuur: 11 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Bijna honderd dikbillen doen mee aan Paasveetentoonstelling Rhenen

RHENEN  De 78e Paasveetentoonstelling in manege Blauwendraad wordt een bijzondere. Dat komt niet omdat er liefst negenennegentig dieren zijn aangemeld voor de tentoonstelling. Bijzonder aan deze tentoonstelling is, dat het de laatste is onder supervisie van voorzitter Huib van Dijk.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Steunbetuiging Den Helder en Utrecht voor behoud Marinierskazerne in Doorn

DOORN  Vorige maand stuurde het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een plan voor het behoud van de Van Braam Houckgeestkazerne naar Defensieminister Hillen en de leden van de Tweede Kamer. Dit plan omvat een gefundeerde onderbouwing van het gemeentelijk initiatief om de Van Braam Houckgeestkazerne voor Doorn te behouden. Uit het plan blijkt dat de marinierskazerne zeer goed in Doorn kan blijven. Doorn biedt voldoende ruimte en uitbreidingsmogelijkheden tegen aanzienlijk lagere kosten. Het investeringsbedrag voor Doorn steekt zelfs zeer gunstig af (circa € 60 miljoen minder) tegen complete nieuwbouw elders.

Steun uit Den Helder en vanuit provinciale staten
Vanuit de gemeente Den Helder, waar het Commando Zeestrijdkrachten en de operationele eenheden van de marine zijn gevestigd, is steun betuigd. Het college van Den Helder complimenteert het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug met het opgestelde plan en hoopt dat de minister de onderbouwing en argumenten uit het plan meeneemt in zijn afweging om tot een gunstig besluit voor Doorn te komen.

Ook de provincie Utrecht staat pal achter de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De heer Robbertsen, Commissaris van de Koningin in Utrecht, verwijst in een brief aan minister Hillen dat het plan aantoont dat de marinierskazerne in Doorn een toekomstbestendige oplossing vormt tegen aanzienlijk lagere kosten. Zijn conclusie is dat hiermee de overweging tot verplaatsing niet meer aan de orde is.

Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft bij de presentatie van het plan minister Hillen van harte uitgenodigd om samen met hen de toekomstbestendige oplossing in Doorn te realiseren. Binnenkort neemt de minister een besluit over het al dan niet verplaatsen van de kazerne.

Corelli-ensemble verzorgt koffieconcert

DRIEBERGEN   Het maandelijkse koffieconcert in de kerk Sint Petrus ‘Banden wordt zondag 4 maart verzorgd door het Corelli-ensemble. Dit ensemble bestaat uit Reine-Marie Verhagen, blokfluit, Tini Mathot, klavecimbel en Frans-Robert Berkhout, barokfagot.

Lees verder op de website van De Kaap

VVD: Engweg moet 30 cm breder

DRIEBERGEN  De Driebergse Engweg wordt te smal en daarom verlegt het verkeer zich teveel naar omliggende straten, vinden bewoners van twee van die aanliggende wegen. De VVD-fractie op de Heuvelrug overweegt morgenavond een motie in te dienen om de Engweg alsnog 30 centimeter breder te maken.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Levensgevaarlijk

MAARN  Onverlaten hebben vermoedelijk in de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 februari een stuk ijzerdraad over een fietspad gespannen.
 
Op donderdagochtend 23 februari rond 07.45 uur fietste een 64-jarige man uit Maarn over het fietspad van de Driebergseweg, komende uit de richting van Maarn en gaande in de richting van Driebergen. Hij fietste met lage snelheid, omdat hij de berg op reed. Plotseling zag hij dat iets glimmends over het fietspad was gespannen. Hij kon op tijd stoppen en zag dat tussen twee bomen een stuk ijzerdraad op keelhoogte strak over het fietspad was gespannen. De Maarnaar haalde het stuk ijzerdraad van ongeveer zes meter los en nam het mee. Hij heeft nog in de omgeving gekeken of hij verdachte personen zag, maar dat was niet het geval.
 
Op het moment dat de Maarnaar daar reed was het schemerig en bewolkt weer. Hij mocht van geluk spreken dat hij de ijzerdraad op tijd had gezien. Als iemand met hoge snelheid op een scooter of met een fiets bergafwaarts had gereden, dan had het heel anders af kunnen lopen, met zwaar lichamelijk letsel of mogelijk nog ernstiger tot gevolg. Door de schoolvakantie was het op dat moment rustig, want normaalgesproken wordt het fietspad door veel scholieren gebruikt.
 
Aan getuigen die hebben gezien dat onverlaten het levensgevaarlijke ijzerdraad hebben gespannen of die mogelijk hebben gehoord door wie het gedaan is, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Dronken man

MAARN  Dinsdag 28 februari rond 19.40 uur kreeg de politie de melding dat een dronken man op de Ted Visserweg zou lopen. Terwijl agenten onderweg waren, werd gemeld dat de man het verkeer stond te regelen , een mes bij zich had en daarmee stond te zwaaien.

Daarna kwam de melding dat er op dat moment op het Hemert van Dinghofplein werd ingebroken. Enkele agenten gingen naar de Ted Visserweg en andere agenten naar de tweede locatie. Op de eerste locatie hoorden de agenten dat de verdachte, een 36-jarige man uit Maarn, stomdronken een woning had verlaten en weg was gelopen. Vervolgens bleek dat dit dezelfde man was die op het Hemert van Dinghofplein in zou breken. Hij bleek daar bij twee woningen een tuinhekje en een schutting te hebben vernield, maar was niet binnen geweest. Hij had zijn mes op straat achtergelaten en was vervolgens weggelopen.
 
Meerdere agenten, waaronder een hondengeleider, zochten in de omgeving naar de verdachten. Daarbij werd de verdachte aangetroffen, onder controle gebracht en geboeid. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten.

Bomen Kerckebosch mogen worden gekapt

ZEIST  In Zeist is een start gemaakt met het kappen van ruim 800 bomen in de wijk Kerckebosch. De wijk wordt opgeknapt en om de plannen te realiseren moeten de bomen weg, maar daar is veel bezwaar tegen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Doornse historie online

DOORN  Het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht presenteert maandagavond 5 maart een nieuw onderdeel van haar website met Doornse historische bronnen. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Doornse Historische Vereniging ‘Thorheim’ zal Herman Postema een toelichting geven.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge op zoek naar tweede kans

AMERONGEN  Hemur Enge wist wat er afgelopen zaterdag op het spel stond, toch kon de ploeg van Bert van Harn de gouden kans niet verzilveren. Hemur Enge ging met 10-9 ten onder tegen de Nijmeegse studentenclub SkunK.

Lees verder op de website van De Kaap