Heuvelrugnieuws van maandag 1 februari 2010 (kopie)

Prinses Beatrixlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:15 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Volleybaloverzicht: Volleer met lege handen tegen Majella

HEUVELRUG  De punten van de wedstrijden van Volleer tegen Majella gingen alle tien mee naar Utrecht na tweemaal 0-4 verlies. De zitvolleyballers maakten veel goed met een klinkende 4-0 zege op koploper Mikro-Electro.

Lees verder op de website van De Kaap

M.P.O. Books tekent contract nieuwe thriller

DOORN  De Doornse misdaadauteur M.P.O. Books heeft bij uitgeverij De Leeskamer het contract getekend voor de publicatie van zijn nieuwste boek. De titel van deze misdaadroman is ‘De blikvanger’. In 2004 debuteerde Marco Books succesvol met ‘Bij verstek veroordeeld’, met daarin de hoofdrol voor rechercheur Bram Petersen. ‘De blikvanger’ is het vierde deel in de serie over Petersen en zijn team van politiedistrict Heuvelrug.

Het nieuws over de nieuwe misdaadroman komt na een periode van relatieve rust. Na een vertrouwensbreuk met zijn vorige uitgever zocht Marco Books naar een nieuw uitgeefhuis. Tevergeefs benaderde hij de grote, commerciële uitgevers. Books: ‘Verschillende keren kreeg ik te horen dat mijn manuscript een goed geschreven, spannend boek is, maar dat het commercieel niet interessant zou zijn. Of mijn hoofdpersoon moest een vrouw zijn. Na drie boeken over rechercheur Bram Petersen voelde het alsof ik mijn ziel zou verkopen door hem om te bouwen tot vrouw.’

Voor Marco Books was het tekenen bij De Leeskamer een logische stap. Books: ‘Als recensent bij Crimezone had ik al jarenlang een goed contact met Hans van den Boom van De Leeskamer. Hij is een uitgever die niet beheerst wordt door commerciële drijfveren. Hij is geen trendvolger, maar doet waar hij zelf in gelooft. Kwaliteit is voor hem belangrijk en hij houdt van de boeken die hij uitgeeft. Daar voel ik me bij thuis.’

‘De blikvanger’ verschijnt komend voorjaar bij De Leeskamer. Deze kleine, onafhankelijke uitgeverij geeft sinds 2003 historische detectives uit, waaronder de Keltische moordmysteries van de Ierse schrijver Peter Tremayne. Volgens uitgever Hans van den Boom was het jarenlang zijn wens om ook moderne verhalen te publiceren. Van den Boom: ‘Ik las ‘De blikvanger’ op vakantie en vond het een prima thriller die ik met veel plezier heb gelezen. Voor mij was dit het moment om de koers van de uitgeverij te wijzigen. Want M.P.O. Books past met zijn hedendaagse detectives heel goed in De Leeskamer, naast auteurs als Peter Tremayne, Paul Doherty en Marian de Haan.’

‘De blikvanger’ is de opvolger van ‘Gedragen haat’, die door de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland bestempeld werd als een ‘keurige thriller’. De exacte verschijningsdatum van ‘De blikvanger’ is nog niet bekend. Het boek is al wel te reserveren via de boekhandel door middel van ISBN 9789086060245. De komende maanden worden meer details bekendgemaakt.

Meer informatie over de auteur en zijn boeken is te vinden op www.mpobooks.nl.

Blue Arrows basketball clinics in Driebergen, Doorn en Maarn

DRIEBERGEN Vanaf deze week tot begin maart kunnen kinderen tussen 6 en 8 jaar starten met basketball clinics en introductie programma’s. Zij kunnen zich iedere woensdag om 15.00u melden in de sportzaal van basisschool de Kring aan de Akkerweg 40 in Driebergen.

Daar oefenen nu al kinderen en die zoeken nog minimaal 4 sportievelingen om samen in september competitie te gaan spelen. De iets oudere basisschoolleerlingen kunnen dinsdags om 17.00u naar Healthcenter Hoenderdaal te Driebergen komen. Aanmelden en informatie via vrijetraining@bluearrows.nl  Een andere mooie gelegenheid om kennis te maken met basketball is je via de sportpas aan te melden voor basketball. Dan kun je aan 5 basketball lessen meedoen. Binnenkort krijgen alle basisscholen weer de informatie over de sportpas, een initiatief van de gemeente Heuvelrug. In het kader van dit sportpas programma wordt op de volgende plaatsen basketball aangeboden :
Driebergen: dinsdag van 16.30u -17.30u vanaf 9 maart in Hoenderdaal
Doorn: maandag van 16.30 – 17.30U vanaf 15 maart in Steinheim
Maarn: donderdag van 17.00- 18.00u vanaf 11 maart de 2 Marken
Het aanmelden voor deze sportpas clinics gaat binnenkort van start via de website www.sportserviceheuvelrug.nl. Ook kan je informatie over de sportpas krijgen bij vrijetraining@bluearrows.nl

Dalto verliest in tweede helft van Europacupwinnaar DOS’46/Engeldot

DRIEBERGEN  Dalto won vorige week nog van Blauw Wit en blijft daarmee in het spoor van de top twee. Dat de wedstrijd tegen DOS’46/Engeldot andere koek is, was vooraf al bekend. DOS’46  was uit op revanche voor de nipte nederlaag in de thuiswedstrijd en was bovendien weer compleet.
De eerste goal van de wedstrijd was voor DOS’46. De eerstvolgende aanval van Dalto leverde een vrije bal op, waarbij er even verwarring was bij de scheidsrechter en zijn grensrechter; was het een vrije bal of een spelhervatting tegen.

Vergroot foto

De scheidsrechter volgde het advies van zijn assistent  en gaf een vrije bal. Bij het nemen van die vrije bal werd Bob de Jong  foutief gestopt en de strafworp werd benut. Ilona van den Berg zorgde met haar eerste schot voor de voorsprong van Dalto en Henriette Brandsma, vandaag aanvallend zeer aanwezig en goed voor 4 goals, maakte eveneens met haar eerste schot de 3-1. Een mooie doorbraak van DOS’46  zorgt voor de aansluiting.  Afstandschoten  van Bob de Jong  en Adriaan van Dijk zorgen voor een driepuntsmarge voor Dalto. Ondanks heel goed verdedigend werk van Jorrit Bergsma weet DOS’46 toch de aansluiter te scoren.  Die eerste fase van de wedstrijd is Dalto de iets betere ploeg en door regelmatig te scoren blijft er steeds een kleine voorsprong. 

Toch neemt DOS’46 halverwege de tweede helft  heel langzaam het initiatief in de wedstrijd over en komt bij 9-9 door een schot van internaltional André Kuipers voor het eerst weer langszij.  Topschutter Mirjam de Kleijn werd heel goed verdedigd door Simone Timmerman en Linda van Woudenberg en de ruimte die daarbij  regelmatig ontstond bij de andere dame werd niet benut. De dames stonden De Kleijn  slechts één veldgoal toe. DOS’46 weet  door het benutten van een strafworp na lange tijd weer op een voorsprong van 9-10 te komen. Dalto haakt aan en Jos Roseboom schiet van afstand raak. Dalto neemt het initiatief weer over en Bob de Jong benut een strafworp nadat Jorrit Bergsma bij de doorbraak werd gehinderd. Gelijk daarna heeft  Dalto de kans op  12-10, maar een doorbraak van Bob de Jong vanuit de diepte werd net gemist. DOS’46 profiteert en heeft  een vrije ballen specialiste in haar midden. Haar score was 100% en zij zorgde voor de 11-11. Een onbesuisde aktie van Bob de Jong waarbij hij zijn tegenstander torpedeert levert een strafworp op die wordt benut. De eerstvolgende aanval van Dalto levert gelijk een doelpunt van afstand op van Jorrit Bergsma en als De Jong een gemakkelijke doorloopbal benut is er net voor rust een klein, maar belangrijk gaatje van twee doelpunten. De ploegen gaan de kleedkamers in m et 14.-12.

De eerste aanval na rust  van Dalto is gelijk raak en van grote schoonheid; Jos Roseboom scoort in de draai de 15-12. DOS’46 heeft het antwoord klaar en scoort van afstand. Dalto heeft het initiatief, maar DOS’46 blijft mee scoren en zo wordt de voorsprong nooit meer dan 3 doelpunten. Bij 16-13 scoort DOS’46 terwijl Henriette Brandsma op de grond ligt. Brandsma neemt gelijk revanche en scoort in de eerstvolgende aanval half vallend de 17-14. Dalto blijft een voorsprong behouden, maar na de 21-19 van Jos Roseboom die vanuit de lucht de bal in de korf krijgt (een herhaling was fijn geweest, zo mooi was de goal), kantelt heel langzaam de wedstrijd. DOS’46 schakelt een tandje bij en met een goal vanachter de korf en een doorbraak  staat er tot ontzetting van de D-side en het vele Daltopubliek een 21-21 op het scorebord met nog 15 minuten op de klok. Vanaf dit moment moet Dalto in de achtervolging, want het is nu steeds DOS’46 dat op één punt voorsprong komt en steeds zelfverzekerder gaat spelen. Dalto weet tot drie keer toe gelijk te maken, maar dat kost veel kracht.  Goed afvangwerk onder de korf van DOS’46 zorgt er voor dat de bal lang in de aanval van DOS blijft. Neem daarbij een benutte vrije bal  een strafworp  en de voorsprong bedraagt opeens vier doelpunten: 25-29. Die strafworp was overigens zeer wel een zeer zware straf voor het wegduwen van André Kuipers bij het opstellen voor een vrije bal. Daltocoach Herman van Gunst probeert in de laatste vijf minuten met twee wissels (Paula Bos en Martijn Sprangers) het tij nog te kregen, maar  DOS’46 is in de winning mood en geeft de voorsprong niet meer uit handen. De schoten van Dalto raken amper de korf meer en het verzet is gebroken. De benutte strafworp van Jos Roseboom is nog slechts voor de statistieken. DOS’46 wint door een hele sterke tweede helft te spelen en heeft de weg naar boven weer gevonden. Door het verrassende verlies van nummer twee Fortuna tegen OVVO lijkt er vooralsnog weinig aan de hand, maar de winst van Blauw Wit zorgt er wel voor dat de top 4 dichter bij elkaar komt te staan. Aanstaand weekend is Dalto vrij vanwege het Top 4 tournament in Eindhoven met o.a. de jaarlijkse interlands tegen België. Jos Roseboom en Henriette Brandsma spelen dan mee in het nationaal team.  De week daarop moet de ploeg weer proberen de draad op te pakken in een uitwedstrijd tegen OVVO dat het goed doet in de Korfbal League.
Eindstand: 26-29 (rust 14-12)
Scores:
Dalto: Bob de Jong (7), Jorrit Bergsma (3) (Martijn Sprangers ‘58), Linda van Woudenberg, Simone Timmerman (1), Henriette Brandsma (4), Ilona van den Berg (2) (Paula Bos ‘56), Jos Roseboom (8), Adriaan van Dijk (1)

Veiligheidslabel voor Meander

LEERSUM  De inspanningen van Daltonschool Meander om hun verkeersonderwijs verder te verbeteren werden vorige week beloond met een UVL schildje. Wethouder van onderwijs Clemens van der Burg onthulde, onder toeziend oog van Ingrid Okhuijsen van het ROV-Utrecht en vele kinderen en ouders, het UVL-schildje op de gevel van de school.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing historische tuinen in Nederland

DOORN  Theo en Elly van Liempt hebben een grote passie voor tuinen en tuincultuur. Deze passie combineren zij met een andere grote liefde: fotografie. Hun indrukwekkende audiovisuele presentaties van tuinen in volle pracht doen je bijna vergeten dat het nog winter is.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:25 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Geen goedkeuring uitwerkingsplan Lange Dreef

UTRECHT  Gedeputeerde Staten hebben op basis van juridische gronden besloten het uitwerkingsplan Lange Dreef van de gemeente Utrechtse Heuvelrug voorlopig niet goed te keuren. De provincie zal hierover in overleg gaan met het gemeentebestuur van Utrechtse Heuvelrug.

Gemeente 4 februari om tafel met SGM

MAARSBERGEN  Scholengemeenschap Maarsbergen luidde onlangs bij de raadscommissie Samenleving de noodklok over een financiële toezegging van de gemeente die niet was opgenomen in het Onderwijs huisvestingsplan.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen Het Kwetternest hebben genoten van voorleesdagen

AMERONGEN  De voorleesdagen zijn ook op het Kwetternest niet onopgemerkt voorbij gegaan. Aan de posters en de ballonnen kon je al zien dat de voorleesdagen van start waren gegaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Erica Terspstra aanwezig op sportgala

LEERSUM  Vrijdag 5 februari komt Erica Terpstra naar het sportgala van onze gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij zal onder andere de prijs uitreiken aan de winnaar van de verkiezing van de sportiefste basisschool. Het sportgala in onze gemeente wordt dit jaar gehouden in Leersum in sporthal De Binder. Toegangskaarten zijn nog te krijgen in de sporthal zelf of bij de VVV in Doorn en Driebergen.

Met de olympische winterspelen in Vancouver in zicht was het niet eenvoudig om Erica een plaatsje vrij te laten maken in haar agenda voor ons sportgala. Maar toen ze hoorde dat wij ook de basisscholen in de sportverkiezingen betrekken wilde ze er bij zijn.

Basisscholen betrekken in sportprijzen is voor Nederland uniek. Voor zover bekend is de gemeente Utrechtse Heuvelrug zelfs de enige gemeente die op deze manier haar jeugd al op de basisschool nog eens extra enthousiast maakt voor de sport door een prijs toe te kennen aan de sportiefste basisschool. Het idee komt van Hans van Zetten die zelf een actieve topsporter was en daarna als trainer en als coach veel heeft samengewerkt met onderwijsinstellingen. Nog steeds is Hans betrokken als sportverslaggever bij sportevenementen en ook hij zal na het sportgala afreizen naar Vancouver. Als raadslid heeft hij in HSI een partner gevonden om dit sportgala te organiseren. Ook HSI was op zoek naar mogelijkheden om met het onderwijs samen te werken en de jeugd nog meer aan het sporten te krijgen. Onder het voorzitterschap van Nana Bies is ook dit jaar dit mooie evenement georganiseerd en wordt tijdens het Sportgala bekend gemaakt wie gekozen is tot sportman, sportvrouw en sporttalent van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Maar ook de sportvereniging en de sportploeg en dus ook de sportiefste basisschool van het jaar zal dan  bekend worden gemaakt. Diverse sponsors uit onze gemeente hebben prijzen ter beschikking gesteld en de winnaars krijgen van de gemeente een prachtig kunstwerk voor in hun prijzenkast.

Vorig jaar was het de basisschool CBS Coolsma uit Driebergen die met de eer ging strijken. Dit jaar zijn genomineerd de basisschool De regenboog uit Amerongen, CBS De Hoeksteen uit Leersum en basischool De Uilenburcht uit Driebergen. De jury bepaald wie de winnaar wordt door een stem uit te brengen voor zijn of haar favoriete school. De juryleden zijn alle directeuren van de basisscholen zelf en alle verenigingsvoorzitters van sportclubs uit onze gemeente. Dezelfde jury bepaald ook de winnaars uit alle andere categorieën.

Als Erica er op zo´n avond bij is zullen alle aanwezigen al snel in haar enthousiasme worden meegesleept. Voor dat je het weet waan je jezelf op de tribune van een belangrijke wedstrijd en wordt de wave ingezet. Voor onze gemeente zal het evenals vorig jaar weer een uniek spektakel worden waarbij de sportieve prestaties van onze eigen sporters centraal staan. Voor Erica Terpstra zal het een van haar laatste optredens worden als voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF. In mei dit jaar zal zij haar voorzitterschap overdragen aan Andé Bolhuis.

Als sportvereniging van het jaar zijn genomineerd Blue Arrows basketbal uit Driebergen, Volleybalvereniging Volleer uit Leersum en Volleybalvereniging Enervo uit Driebergen / Doorn.
De sportploegen die genomineerd zijn zijn de jongens D1 team van de Hockeyclub MHC uit Maarn, het zitvolleybalteam van Volleer uit Leersum en het B1 team van Dalto uit Driebergen
De genomineerde talenten uit onze gemeente zijn Barbara Brouwer uit Doorn, ze korfbalt bij Dalto in Driebergen, zwemmer Jelle Derksen uit Maarsbergen en hockeyer Gijs Schiebroek uit Amerongen.
Bij de sportvrouwen zijn genomineerd hoog en verspringster, hardloopster Floranke te Brake uit Doorn, zwemster Judith Dogger-Cromjongh uit Driebergen en triatlon atlete Cora Mulder uit Overberg.
En tot slot, onze sportmannen zijn mountainbiker Rob Barel uit Overberg en autocoureur Henry Zumbrink uit Amerongen

Het programma van het Sportgala begint met de ontvangst van genodigden en houders van toegangskaarten om 19:00 uur. Het officiële programma is van 19:45 tot 22:00 uur.
Meer informatie over het sportgala kunt u vinden op de website van de gemeente, www.utrechtseheuvelrug.nl of u kunt bellen met Nana Bies, telefoonnummer 0343 565600

Inbrekers aangehouden

ZEIST Op dinsdagochtend omstreeks 02.00 uur kreeg de politie een melding dat er zou worden ingebroken in een bedrijf aan de Johannes Postlaan. Agenten gingen er direct heen en stelden een onderzoek in.

Het was bij een poging tot inbraak gebleven en de daders waren gevlogen. Agenten keken in de omgeving uit naar de inbrekers en troffen een tweetal mannen in de leeftijd van 22 en 35 jaar uit Zeist aan. Deze mannen hadden net hiervoor hard gerend en hadden een vaag verhaal. Zij werden ingesloten voor verhoor.

Hemur Enge zet kansen niet om in winst

AMERONGEN  Hemur Enge wist dat er deze week weer volop winstkansen lagen. De uitwedstrijd tegen de Thor-korfballers uit Harmelen eindigde echter in een nipte verliespot.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie over heilige

AMERONGEN  Francis Kilian exposeert van 5 februari tot 27 maart bij Il Sogno in Amerongen. Speciaal voor deze galerie met als specialisatie Italië maakte Francis een serie over de heilige Agatha, oftewel Sant’Agata di Catania.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:00 uur  temperatuur: 1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Drie singer/songwriters uit het Zuiden

AUSTERLITZ  De singer/songwriters Arno Adams, BJ Baartmans en Bart Oostindie spelen gezamenlijk in het Beauforthuis op 7 februari. Drie gelijkgestemde zielen en drie uitgesproken podiumpersoonlijkheden. Die gelijkgestemdheid blijkt uit hun liedjes, maar ook als ze elkaar begeleiden op een bont instrumentarium van diverse gitaren, mandoline, bas, banjo, lapsteel, bluesharp, piano… Muziek voor de liefhebber én voor het grote publiek. Zowel Adams (zingend in een Limburgs dialect) als Baartmans (in het Nederlands) als Oostindie (in het Engels) hebben een gestaag groeiend “eigen publiek” opgebouwd.

Vergroot foto

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
Voor alledrie geldt dat ze rake, oorspronkelijke teksten hebben en karakteristiek gitaarwerk. Ze combineren moeiteloos invloeden uit blues, pop, folk en chanson. Ze houden elkaar tijdens hun optreden goed in het oog en ze houden van elkaars muziek. En tenslotte: voor alledrie geldt dat het altijd gaat om de sprong in het diepe, het zoeken naar de ultieme uiting. 
Veel om van een optreden mee naar huis te nemen dus en te koesteren!
zondag 7 februari, 17.00 uur 
Adams, Baartmans & Oostindie – Gelijkgestemde zielen – 3 singer/songwriters uit het zuiden 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Snel en makkelijk: via e-mail bekendmakingen uit uw buurt

HEUVELRUG Wilt u ook weten wat de gemeente Utrechtse Heuvelrug over uw eigen buurt besluit? Welke bouw- en kapvergunningen zijn afgegeven? U kunt dat natuurlijk lezen in de officiële bekendmakingen in Gemeentenieuws in de lokale kranten, maar u kunt zich ook snel en makkelijk laten informeren via de E-mailservice Bekendmakingen’. Meld u gratis aan en ontvang direct de meest recente lokale en regionale bekendmakingen per e-mail.

De nieuwe e-mailservice is uitermate gebruiksvriendelijk. In de praktijk werkt de e-mailservice als volgt: u maakt een profiel aan op basis van de postcode waar u woont of waar uw bedrijf is gevestigd. Vervolgens kiest u de straal waarbinnen u de bekendmakingen wilt ontvangen. U kunt niet alleen bekendmakingen van de gemeente ontvangen, maar er ook voor kiezen om bekendmakingen van provincie en waterschap te ontvangen. Tot slot kunt u ook nog aangegeven over welke type bekendmakingen u informatie wilt.

Landelijk systeem
‘E-mailservice Bekendmakingen’ is gebaseerd op een landelijk systeem waar alle gemeenten, provincies en waterschappen gebruik van kunnen maken. Dit is bijvoorbeeld handig voor inwoners en bedrijven die qua locatie dicht bij een gemeentegrens liggen of voor mensen die een nieuwe woning zoeken.
U kunt zich aanmelden voor deze e-mailservice via www. gemeenteutrechtseheuvelrug.nl, direct naar bekendmakingen of op www.overheid.nl .

Prikken in de tuinen van de Heuvelweg

DOORN  Wethouder Jankees Salverda heeft afgelopen maandag met de bewoners van de Heuvelweg gesproken over de bodemsanering die gaat plaatsvinden in deze straat. Tijdens de rioleringswerkzaamheden werd gestuit op bodemverontreiniging onder de straat in Doorn-Noord.

Lees verder op de website van De Kaap

Raad stemt in met uitbereiding AZC Leersum

LEERSUM  De gemeenteraad heeft maandag ingestemd met het voorstel om het asielzoekerscentrum (AZC) Leersum uit te bereiden van 500 naar 650 bewoners.

Lees verder op de website van De Kaap

Regenboog wint opnieuw schoolschaaktoernooi

DOORN  Tien basisscholen hebben zaterdag deelgenomen aan het jaarlijkse schaaktoernooi in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In de Kameloen kwamen achttien teams van elk vier spelers in actie.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 februari 2010 (kopie)

Valkenkamp Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Solistenconcours Manderen

MAARN  Harmonie Manderen organiseert op vrijdagavond 12 februari voor de 15e keer op rij haar jaarlijkse solistenconcours in de Kapel aan de Kapelweg in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Stephan Goes: ‘Mijn zilverbek-jes zijn de beste van de wereld’

LEERSUM  Stephan Goes is er maar wat trots op dat hij kan zeggen dat hij wereldkampioen is. Met zijn twaalf zilverbekjes ging hij daarvoor, samen met penningmeester Hein Hermsen van vogelvereniging De Volière, naar het verre Porto in Portugal.

Lees verder op de website van De Kaap

SGP: ‘geen Giro op zondag’

HEUVELRUG  De SGP heeft vorige week aan het college gevraagd om de doorkomst van de Giro d’Italia door de gemeente Utrechtse Heuvelrug op zondag 9 mei tegen te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Raad akkoord over rustiek kantoor

HEUVELRUG/DOORN  De gemeenteraad heeft afgelopen maandag ingestemd met het voorlopig ontwerp voor het nieuwe gemeentekantoor.

Lees verder op de website van De Kaap

JeugdSportPas Heuvelrug voorjaar van start

DOORN  Voor het zevende opeenvolgende jaar organiseert Sportservice Heuvelrug de JeugdSportPas. Kinderen uit groep 5 t/m 8 kunnen ook dit voorjaar kennismaken met sporten en sportverenigingen bij hen in de buurt.

Lees verder op de website van De Kaap

Taart voor Staatsbosbeheer

AMERONGEN  Scouting Amerongen “de Kameel” heeft zaterdag 29 januari de beheereenheid Heuvelrug-Zuid van Staatsbosbeheer beloond met een taart voor hun maatschappelijke betrokkenheid in de regio en het feit dat Staatsbosbeheer al enkele jaren een speelbos voor de scoutinggroep heeft ingericht.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 februari 2010 (kopie)

Wethouder Teselinglaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:55 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Pianorecital Vital Stahievitch in Rhenen

RHENEN  Vital Stahievitch geeft zaterdag 6 februari een pianorecital in gebouw De Vlam in Rhenen. Het concert wordt georganiseerd door Concerten De Korenwinde. Het begint om 20.00 uur.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Structuurvisie vastgesteld

HEUVELRUG  Een aantal hete hangijzers keert al sinds de eerste versie van de Structuurvisie bij de gemeenteraad terug: woningbouw bij Maarsbergen-Noord, het percentage sociale woningbouw, nieuwbouw in Overberg en het verkeer binnen de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

30 Blijft 30 op wijkontsluitingswegen

HEUVELRUG  De discussie over snelheden op diverse wegen leidde tijdens de raadsvergadering van dinsdag tot een haast Babelonische spraakverwarring. De korte voorbereidingstijd in combinatie met dertig amendementen op het GVVP die elkaar deels overlappen, zorgen voor een puzzel waar voor of tegen te stemmen.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweemaal jubilarissen bij Stichts Mannenkoor

DOORN  Thuis, op school in de kerk of vroeger op het werk, Andries Koster zal tijdens het uitvoeren van schoenreparaties en Piet Kraan tijdens zijn kleurrijke schilderwerken ongemerkt een deuntje geneuried hebben.

Lees verder op de website van De Kaap

Avond over buitengebied

AMERONGEN  De LTO-afdelingen Kromme Rijn en Heuvelruggemeenten en Liniedijk zijn voornemens een politieke avond te organiseren in verband met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 15:20 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Musketiers blijft fier overeind in Utrecht

ELST  Een week van uitersten heeft Musketiers afgesloten met een 1-2 uitoverwinning op het lastige Elinkwijk. De ploeg, volgens trainer Visser zeer geëmotioneerd na de dood van selectiespeler Rinie Gijsberts een week eerder, blijft door de overwinning meedraaien in de top van de vierde klasse.

Lees verder in de Veenendaalse Krant

Punt en hoop kaarten voor Candia’66

RHENEN Uit tegen de nummer vier van de competitie heeft hekkensluiter Candia’66 een puntje gepakt. Voor de 1-1 zou vooraf getekend worden maar bij trainer Adrie Morren heerste er toch gemengde gevoelens.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Sportprijzen uitgereikt

LEERSUM Op 5 februari 2010 zijn de sportprijzen 2009 bekend gemaakt tijdens het Sportgala van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Sportman van het jaar werd Rob Barel en Floranke te Brake werd sportvrouw van het jaar. Daarnaast waren er nog diverse andere prijzen .
 
De uitslag:
 
Rob Barel
 is vorig jaar verkozen tot de Sportman 2008 van Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels 51 jaar is Triatlonatleet Rob Barel ook dit jaar genomineerd. De Overberger kan er maar geen genoeg van krijgen.
Hij boekt in 2009 zes grote overwinningen. Zijn laatste grote succes is een overall overwinning bij de jaarlijkse Olympische triatlon in Veenendaal. Hij begint 2009 goed met de Nederlandse titel 50 plus bij de Winter-triathlon in Assen. Verder wordt hij in Ameland overall winnaar bij de jaarlijkse crosstriatlon. Ook Nederlands kampioen wordt Rob Barel op de mountainbike in de klasse 40 plus. En het laatste nieuws is dat deze niet te stoppen sportman gevraagd is om triatlon bondscoach te worden in het Sultanaat Oman, een land van ruim 3 miljoen inwoners aan de zuidoostkust van het Arabisch schiereiland.
 
Floranke te Brake
 uit Doorn is een gezonde en korfballende teenager, als ze plots een auto-immuunziekte krijgt. De ziekte maakt haar nieren kapot. Ze moet stoppen met korfballen en de studie bouwkunde afbreken. Floranke verpietert en wordt van de rolstoel afhankelijk. Duistere jaren gaan voorbij. In 2007 wordt er gebeld. Er is een nieuwe nier voor haar. De transplantatie slaagt. Toch is de revalidatie zwaar. “Straks lukt alles weer, doe maar mee aan de World Transplant Games,” zegt haar Arts. Waarom om niet? Denkt Floranke en begint in 2008 intensief de atletieksport te beoefenen: hoogspringen, verspringen en sprinten. Het wordt haar lust en leven. In 2009 neemt ze met 2000 sporters uit 50 landen deel aan de World Transplant Games in Brisbane (Australie). Floranke keert terug in Doorn met 3 gouden en een zilveren medaille. Volgend jaar in Gotenburg (Zweden) wil ze weer schitteren op de World Transplant Games. Floranke te Brake kan weer dromen.
 
Barbara Brouwer
 is als baby al betrokken bij sport. Pappa en mamma nemen haar in de maxi cosi mee naar hun korfbalwedstrijden. En de appel valt niet ver van de stam. Vanaf haar vierde jaar korfbalt Barbara. Van de korfbalclub Doorn maakt ze op 12-jarige leeftijd de overstap naar Dalto in Driebergen. Ze doorloopt in sneltreinvaart de selectieteams C en B van deze topkorfbalclub. Vanaf haar 15e speelt ze al in het A1 team van Dalto. 2009 is voor Barbara Brouwer een topjaar. 1. Ze zit in de sportklas van Schoonoord te Doorn en behaalt het VMBO diploma Theoretische Leerweg. 2. Barbara wordt weer geselecteerd voor het districtsteam en wordt met dit team landskampioen. En 3 Barbara wordt geselecteerd voor het Nederlands team tot en met 16 jaar, waarin ze tot de basisacht behoort. Met dit team wint ze in Schijndel een tienlandentoernooi. Trainer Floris Stam zegt: Barbara is een pure aanvaller. Ze wil scoren. Niet de actie maar de goal is belangrijk. Ze heeft een zuiver en trefzeker schot en is moeilijk te verdedigen.
 
 
Volleybalvereniging Volleer
 uit Leersum viert in 2009 haar 25-jarig bestaan. Het begon 40 jaar geleden – in 1969 – als afdeling van de toenmalige omnivereniging HDS. Vijftien jaar later gaan de afdelingen als zelfstandige sportverenigingen verder. Voetbal blijft HDS en Volleybal wordt Volleer. En Volleer gaat het voor de wind, vooral na het beschikbaar komen van De Binder. Vooral jeugd weet Volleer aan zich te binden. Het aantal mini’s is gegroeid van 8 naar 70 en er zijn nu acht jeugdteams in de competitie ingeschreven.
Bijzonder is de afdeling zitvolleybal, waarin Volleer een regionale functie vervult en op nationaal en internationaal niveau presteert. Als 25 jarige viert Volleer deze verjaardag op bijzonder wijze. Eerst wordt een beachvolleybal event georganiseerd op het Kerkplein van Leersum. Lekker met je blote kakkies in het zand. Ook het internationale Ed Roosen zitvolleybaltoernooi vindt plaats met ploegen uit Duitsland en Engeland. Het eigen team wordt in 2009 2e in de strijd om de landstitel. Ja, bij Volleer bruist het volleybalplezier ervan af.
 
Het korfbalteam B1
 van Dalto uit Driebergen is mengeling van 16-jarige jongens en meiden die effectief met elkaar kunnen samenspelen. In 2009 winnen ze hun poule in de zaal, maar ook op het veld. En dan mag je deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen, waar de bundeling van talent, werklust en enthousiaste training en coaching het mag opnemen met de allerbeste in het land. In de zaal winnen ze bij de nationale kampioenschappen de zilveren medaille. Maar het mooiste is het resultaat in het veld. Het korfbalteam B1 van Dalto wordt daar landskampioen. De coaches Natsja en Otte kunnen trots zijn op hun B1, bestaande uit Anouk, Dide, Kaylee, Tamara, Dico,  Elmer, Marvyn, Milo, Remy, Denise, Esmee, Eva en Sascha. En het team is weer beretrots op Kaylee, Marvyn en Remy die zijn geselecteerd voor het Nationale team < 16 jaar. Al met al een prachtig portfolio.
 
 
De Christelijke basisschool De Hoeksteen
 in Leersum vindt sport en bewegen belangrijk. Naast de reguliere gymlessen hier in de sporthal van De Binder wordt deelgenomen aan voetbal- en korfbaltoernooien in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en aan de avondvierdaagse. Elk jaar gaat de school twee keer schaatsen in Utrecht. En in de zomer wordt er wekelijks gezwommen in het openluchtzwembad Het Bosbad. Het Bosbadbestuur gebruikt het schoolzwemmen als lokkertje om alle schoolkinderen aan zich te binden.
In 2009 worden de wekelijks gymlessen meer en meer ondersteund door studenten in Sport en Bewegen. Ook doet de school mee aan het project Trainers voor de klas.
Wat de school niet wil zijn is een opleidingsplaats voor toekomstige hangjongeren. En daarom is het schoolplein een uitdagende speel- en beweegplek geworden. Er is een kunstgrasveldje om te voetballen, een stenen veld om te korfballen. Je kunt er tafeltennissen, klimmen, klauteren en glijden. Maar ook balanceren en schommelen. Ook buiten de schooltijden is de speelplaats het domein voor spelende kinderen in Leersum-Noord.

T’uniek is uniek naaiatelier

MAARN  Nu het carnaval in aantocht is, tonen de ramen van T’uniek, gevestigd in de Twee Marken, een bonte verzameling verkleedkleren voor kinderen. Het naaiatelier is onderdeel van de stichting Reinaerde en biedt onderdak aan ongeveer 14 cliënten met een beperking die er naaiwerk verrichten.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe sportzaal bij Beukenrode Onderwijs

DOORN  De oude gymzaal op het landgoed Beukenrode voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Drie jaar geleden is er een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuwe sportzaal dichterbij de school.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 7 februari 2010 (kopie)

Gefotografeerd vanaf Melvill van Carnbeelaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13:00 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gesprongen waterleiding zet deel Zeist blank

ZEIST  Een geknapte leiding in Zeist zorgde ervoor dat een parkeerplaats aan de Kroostweg helemaal volliep met water. Op de parkeerplaats stonden drie auto’s, waaronder een oude Jaguar.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Unitas in beweging

DOORN  Gymnastiekvereniging Unitas, dit jaar 65 jaar jong, uit Doorn, is vol enthousiasme begonnen aan het tweede gedeelte van het winterprogramma.

Lees verder op de website van De Kaap

Schuur in brand

RHENEN Zondagochtend kregen politie en brandweer de melding van een schuurbrand aan de Snijdersteeg. De hulpdiensten gingen ter plaatse en de brandweer kon niet voorkomen dat schuur geheel afbrandde. Zeer vermoedelijk is de brand aangestoken en de politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, district Heuvelrug.

Piepende V-snaar, 487 euro betalen

ZEIST Zaterdagavond omstreeks 23.20 uur hoorden en zagen agenten een auto rijden over de Amersfoortseweg. De V-snaar van deze auto maakte veel kabaal. De 37-jarige bestuurder uit Aalsmeer werd gecontroleerd. Hij bleek nog een boete van 487 euro open te hebben staan die hij direct moest betalen.

Brand in auto

ZEIST Vrijdagavond kreeg de politie melding van een autobrand aan de Ericaweg. De brandweer bluste de brand. Op de auto was de naam van een restaurant geplaatst en diende als reclamevoertuig. Zeer vermoedelijk is de brand aangestoken en de politie heeft de zaak in onderzoek.

NITA-CDN 0-1 Zwaarbevochten

DRIEBERGEN  In een wedstrijd die op papier een verzwakt CDN team zag staan door afwezigheid van Henk-Jan Veenendaal ,Bart van Gelder,en beide doelmannen Andre van Randwijk en Michel van Bruggen, maar het tegendeel was waar: de invallers stonden als een huis met vooral doelman Wesley Bekker uit CDN Za3 als een goede sluitpost.

Een sterk beginnend CDN dat op een prima te spelen grasmat in Nieuwer ter Aa direct de aanval koos en al gelijk diverse kansen kreeg .
In de 2e minuut een soepel lopende aanval via Michel Hoekstra,Roald Jornick en net voorlangs geschoten door de zeer ijverige Pascal van Doorn was al het eerste wapenfeit.         De 4e minuut gaf een soort gelijke aanval te zien maar werd jammerlijk gemist met zijn hoofd door de onverzetbare Kevin van Woudenberg. Het was pas in de 13e minuut dat doelman Wesley Bekker zijn eerste kunsten kon vertonen door goed ingrijpen bij de eerste de beste aanval van de spits van NITA.

Maar het was CDN dat compact bleef spelen met snel en direct spel wat voor de neutrale toeschouwer een leuk kijkspel werd,en uiteindelijk de verdiende voorsprong kreeg. Een soepel lopende aanval over rechts werd goed voorgezet en voortreffelijk afgerond met een fantastische kopbal van Marco Kooy onhoudbaar voor de doelman van NITA.0-1.

Deze dik verdiende voorsprong had eigenlijk aanleiding moeten zijn om deze te vergroten maar door te onzorgvuldig om te gaan met de vele kansen van de voorwaartsen van CDN in het bijzonder Pim van Amerongen en Pascal van Doorn bleef het bij een ruststand van 0-1.

De tweede helft begon zonder wissels aan beide kanten .
Het werd een heel andere helft dan de eerste: een sterk aandringende NITA dat het liefst heel snel de gelijkmaker wilde scoren om zodoende de druk bij CDN te vergroten; daardoor kreeg het een rommeliger karakter met veel bal verlies van beide partijen maar vooral was het CDN dat de grip op de wedstrijd verloor. Het werd wel een periode dat doelman Wesley Bekker groeide in de wedstrijd door diverse keren uitstekend in te grijpen. De 69e minuut was er een met een scrimmage voor het doel van CDN waar iedereen dacht daar komt de gelijkmaker maar de bal werd na enige keren steeds ingeschoten te zijn en miraculeus verwerkt te zijn uiteindelijk door Michel Hoekstra van de doellijn getrapt.

Heel snel hierna had de zich zelf goed vrij gespeeld te hebben Pim van Amerongen de wedstrijd moeten beslissen door alleen op de doelman af te gaan maar zijn veel te slap ingeschoten bal werd een gemakkelijke prooi voor de sluitpost van NITA.  In de 80e minuut werd de CDN spits die bergen werk verricht had Elmar van Doorn nog gewisseld voor Jeroen Rook. Uiteindelijk was het de uitstekende scheidsrechter van Wijnbergen die terecht 6 minuten liet doorspelen voor tijdrekken het laatste verlossende fluitsignaal gaf.CDN was 3 punten rijker voor de promotie naar de 3e klasse .
Zaterdag as 13 Februari 2010 de voor de 3e keer vastgestelde thuiswedstrijd om de eerste periode titel tegen Omniworld Aanvang 14.30 op sportpark de Woerd.

Heuvelrugnieuws van maandag 8 februari 2010 (kopie)

Koningin Julianalaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:00 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Roy Pamboer ontvangt sportprijs van Erica Terpstra

LEERSUM Wethouder Roy Pamboer (VVD) heeft tijdens het Sportgala van Utrechtse Heuvelrug een speciale sportprijs ontvangen uit handen van Erica Terpstra. De voorzitter van NOC*NSF beloonde daarmee de wethouder voor de visie en daadkracht waarmee hij nieuw en geharmoniseerd gemeentelijk sportbeleid heeft ontwikkeld.
 
vergroot foto

 Erica Terpstra was in 2005 voor de gemeentelijke herindeling juryvoorzitter van een sportdebat dat tennisvereniging Manger Cats uit Driebergen organiseerde. Toen stelde ze een beker beschikbaar voor de beste debater. Maar gaande het debat besloot ze om de beker een raadsperiode in bewaring te geven bij de burgemeester voor de politicus die het meest van alle beloften waarmaakte. Na ruim vier jaren kwam die beker nu te voorschijn. Erica Terpstra was vrijdagavond te gast bij het gemeentelijke Sportgala in het Sport- en Cultuurcentrum De Binder te Leersum. Op voordracht van de sportkoepel Heuvelrug Sport Initiatief is de speciale sportprijs aan Roy Pamboer uitgereikt, die zichtbaar verrast en vereerd was door dit gebaar van de NOC*NSF voorzitter.

Heuvelrugkoor verzorgt concert Heaven and Earth

DOORN Het Heuvelrugkoor onder leiding van Tettie Wiechers verzorgt op zondag 14 februari 2010 een concert met de titel Heaven and Earth, a fine English hour in de Sint Martinuskerk in Doorn. Zoals de titel aangeeft brengt het koor zowel kerkelijke als wereldlijke liederen ten gehore.

Koorwerken uit de Renaissance worden afgewisseld met stukken van later datum. Tussen het zingen door verzorgt het Utrechts Blokfluit Kwartet enkele muzikale intermezzo’s. Het programma duurt ongeveer 1 uur. Na afloop kan iedereen iets drinken.
Locatie:  Sint Martinuskerk, Dorpsstraat 15, Doorn
Aanvang: 16.00 uur
Informatie: Kitty Ott, tel. 0343-421877 of  k.ott@xs4all.nl
Toegangskaarten:   6 euro (inclusief consumptie en programmaboekje), kinderen t/m 12 jaar gratis. Kaarten te verkrijgen vanaf 15.30 uur aan de zaal.
Meer informatie over het koor: www.heuvelrugkoor.nl

Vage tankers

DOORN Op zaterdagavond werden twee personen aangehouden omdat zij een grote hoeveelheid diesel getankt hadden.

Omstreeks 21.30 uur kreeg de politie de melding dat twee bestelauto’s verdacht stonden bij een tankstation aan de Driebergsestraat. Agenten gingen poolshoogte nemen en troffen de twee auto’s aan met daarbij twee mannen. In de auto’s stonden twee vaten. Een vat was al volgetankt met 1000 liter diesel en in het andere vat zat net 100 liter. Zij hadden verschillende tankpassen bij zich en telefoons. Volgens de agenten zat er een luchtje aan en de mannen, 20 en 34 jaar oud uit Den Haag en Maassluis, werden aangehouden en ingeslote voor verhoor.

Burenruzie Leersum eindigt in gelijkspel

LEERSUM  Het laatste kort geding tussen de familie Griffioen en een buurman aan de Rijksstraatweg in Leersum is in een gelijkspel geëindigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Rotary Club Doorn-Heuvelrug doneert shelterbox aan slachtoffers Haïti

DOORN  Rotary Club Doorn-Heuvelrug heeft een Shelterbox geschonken aan de slachtoffers van de verwoestende aardbeving op Haïti. Met dit pakket hebben de gedupeerden, die vaak alles kwijt zijn, binnen 24 uur een dak boven hun hoofd en kunnen ze zich voorlopig redden.

Lees verder op de website van De Kaap

Enthousiaste jeugd op de judomat

AMERONGEN  De judokampioenschappen van SVA vonden zaterdag 6 februari plaats in sporthal De Ploeg. De sfeer zat er direct goed en in het publiek reageerde enthousiast. Het ging er sportief, maar toch ook fanatiek aan toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:05 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Hemur Enge pakt verdiende punten in Rhenen

AMERONGEN  Hemur Enge/Technivorm heeft zaterdag eindelijk de reeks van verliespartijen doorbroken door in Rhenen Arena te verslaan. In een spannende wedstrijd waarin er voor beide partijen nog veel op het spel stond, trok Hemur Enge in de tweede helft de wedstrijd geheel naar zich toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontketend KCD/Decohome zorgt voor monsterscore

DOORN  KCD/Decohome heeft de kampioensaspiraties zaterdagavond in Steinheim krachtig onderstreept met een monsterzege. Het arme Wesstar kreeg met name in de eerste helft een oorwassing.

Lees verder op de website van De Kaap

Win een zomerlang gratis zwemmen met het hele gezin!

ZEIST  Wie de komende weken gaat zwemmen in zwembad Dijnselburg, maakt kans op een zomerkaart voor het hele gezin. De actie duurt tot en met zondag 28 maart en is bedoeld om bezoekers kennis te laten maken met de vernieuwde keuken van het zwembad.

De Zomerkaart wordt verloot onder alle zwembadbezoekers die bij binnenkomst een ingevuld lot inleveren. De eerste loten werden afgelopen week uitgedeeld op de weekmarkt in Zeist, samen met smakelijke appels. Ook de komende weken kunt u het promotieteam van Dijnselburg tegen het lijf lopen. De loten zijn verder verkrijgbaar bij de kassa van het zwembad. Per bezoek kan één lot worden ingeleverd.

Bezoekers die na het zwemmen de kantine nog even binnenlopen, worden tot en met zondag 21 februari gratis getrakteerd op hapjes uit de nieuwe keuken. Het oude assortiment heeft plaatsgemaakt voor gezondere varianten, die natuurlijk nog steeds passen bij de lekkere trek van de bezoekers. De ongezonde hap is uit de kantine verdwenen, maar dat maakt de snacks en drankjes niet minder smakelijk.

‘De Schakel’: ruim €2.400,- voor Haïti

LEERSUM  Op CBS ‘De Schakel’ werd door de Ouderraad het idee geopperd om een inloopavond voor Haïti te organiseren. Ouders konden die avond een kijkje achter de schermen nemen. De ouderraad zou koffie en cake verkopen en de opbrengst was voor Haïti.

Lees verder op de website van De Kaap

Man overleden

DOORN  De 50-jarige man die maandag 8 februari zwaargewond is aangetroffen bij zijn woning aan de Abrikozengaard is overleden. De echtgenote trof haar man rond 06.20 uur zwaar gewond aan in de achtertuin en belde de ambulance.

Ambulancepersoneel hebben, gezien het letsel van de man, de politie ingeschakeld. De politie heeft de hele dag onderzoek gedaan en gaat uit van een ongeval. De politie vermoedt dat de man zich s’morgens heeft buitengesloten en via de eerste verdieping aan de achterzijde weer naar binnen wilde. Hierbij is hij waarschijnlijk gevallen en zeer ongelukkig terecht gekomen. Het slachtoffer is ’s avonds aan zijn verwondingen overleden.

Nieuwbouwplannen Haarbosch terrein

MAARSBERGEN  De nieuwbouwplannen, onder de naam “Paladijn”, op het voormalige Wijers terrein werden afgelopen donderdag door projectontwikkelaar De Latei gepresenteerd in de Weistaar. Met als beeldkwaliteit: wonen aan het bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 februari 2010 (kopie)

De Grutto Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Zoeken naar oplossing SGM

MAARSBERGEN  De directeur van Scholengemeenschap Maarsbergen en de gemeente zijn vastberaden tot een oplossing te komen over de financiering van de renovatie van het schoolgebouw. Er is vorig jaar een misverstand ontstaan over het al dan niet toezeggen van krediet door de gemeente. Vorige week zaten beide partijen om de tafel.

Lees verder op de website van De Kaap

Schilderijen en beelden bij Kunstgilde

LEERSUM  In het Kunstgildegebouw aan het Kerkplein wordt zaterdag 13 februari om 16.00 uur een nieuwe expositie geopend van drie gildeleden, allen woonachtig in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

IJskoud winterweekend bij Bartiméus

DOORN  Voor de vierde keer organiseerde Bartiméus vrijdagavond en zaterdag voor haar cliënten, ouders en verzorgers, maar ook voor inwoners van de Utrechtse Heuvelrug het IJskoude winterweekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 februari 2010 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:35 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Johan Neeskens Sportweekend

DOORN  Op het terrein van camping het Grote bos was afgelopen weekend een sportweekend voor kinderen met een lichamelijke handicap. Dit evenement is mogelijk gemaakt door een bijdrage van ‘Stichting de Nees’.

Lees verder op de website van De Kaap

Asbestvervuiling waarschijnlijk groter dan gedacht

ZEIST De gemeente Zeist heeft vanmiddag bewoners en gebruikers van de panden aan de Eerste Hogeweg in het centrum van Zeist via een brief geïnformeerd over nader onderzoek naar asbest in het gebied aangrenzend aan het winkelpand op nummer 18. Hieronder de brief.


Geachte bewoner/gebruiker van dit pand,

Sinds medio 2009 wordt gewerkt aan de verbouwing van een voormalige woonwinkel aan de 1e Hogeweg 18. Het pand maakt onderdeel uit van de Hogewegpassage dat particulier eigendom is en uit een mix van woningen, kantoren en winkels bestaat. 

Op 20 januari jl. is gestart met saneringswerkzaamheden binnen het pand. Hiervoor heeft de gemeente een asbestverwijderingsvergunning afgegeven. Hier lag een asbestinventarisatierapport aan ten grondslag.
Echter, op 29 januari is door de Arbeidsinspectie het werk stilgelegd. De Arbeidsinspectie vond nader onderzoek naar eventuele asbestvervuiling van de binnenruimte van het pand van belang. Ook de gemeente vindt nader onderzoek van belang en volgt het advies van de Arbeidsinspectie op om aanvullende metingen te doen in de aangrenzende panden.
De Milieudienst en het onderzoeksbureau geven op basis van het onderzoek advies aan de gemeente over de verdere aanpak. Op dit moment is er geen aanleiding om de aangrenzende panden te sluiten. Het pand zelf is afgeschermd. 

Op donderdag 11 februari worden daarom zogenaamde kleef- en luchtmonsters genomen in de aangrenzende winkelpanden en de ruimten boven nummer 18. De uitkomsten van dit onderzoek worden op vrijdag 12 februari verwacht. Over deze uitkomsten, en de eventuele consequenties voor de onderzochte panden, worden alle bewoners en gebruikers van de 1e Hogeweg zo snel mogelijk geïnformeerd door de gemeente Zeist. 

Voor meer informatie over de gezondheidsrisico’s van asbest kunt u contact opnemen met GGD Midden Nederland via tel. 030 6086086 of kijk op www.ggdmn.nl.
Voor andere informatie kunt u contact opnemen met de Wijkmanager Centrum, de heer B. Wispelweij via tel. 030 6987431 of 06 50244891.

Mini-expositie Art33

DOORN  De maandelijkse mini-expositie in Atelier ART33 in Doorn staat in het teken van “het experiment. Resultaat van een jarenlange zoektocht langs vormen, kleuren en materialen waarmee ideeën zowel figuratief als abstract zichtbaar gemaakt kunnen worden.
Schilderes Martine van den Hengel, die dit weekend een thuiswedstrijd speelt, neemt u mee in haar zoektocht.

vergroot foto

“Waar ik kom en waar ik ook ben observeer ik objecten, beelden en gebeurtenissen om me heen en let dan op details als kleur, vorm en materiaal. Niet alleen wat ik mooi vind, maar ook wat niet. Als ik m`n camera bij me heb maak ik dan ook de laatste jaren foto`s.
Van huis uit groeide ik op met creatieve ouders. Aspecten als kleur, vorm en materiaal waren belangrijk. Na mijn opleiding op de NIMETO afd. etaleren volgde ik vele jaren les in tekenen en schilderen op ARTIBUS in Utrecht en op de Werkschuit in Zeist.
Verder heb ik les gehad van Herma van Wijk, Jennigje Reitsma, Ruomei Tan en Dieter Klaassen en verschillende docenten van Stichting Buitenkunst.”

De tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 19 februari 19.30-21.00 uur, zaterdag 20 en zondag 21 februari 13-17 uur. De toegang is vrij.

Verkiezingsavonden in Rhenen en Elst

RHENEN  In de gemeente Rhenen worden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart verkiezingsavonden onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider gehouden.

Op donderdag 11 februari is de avond in het dorpshuis van Elst (U).  En op donderdag 18 februari in de hal van het gemeentehuis in Rhenen. Deze twee avonden beginnen om 20.00 uur.

Auto tegen boom

AUSTERLITZ Woensdagmiddag reed een auto tegen een boom aan de Traayweg. De 38-jarige bestuurster uit Driebergen raakte niet gewond.
In de auto zaten nog vier personen en twee hiervan raakten gewond en werden vervoerd naar het ziekenhuis voor controle.

Muzikaal sprookje vanaf 6 jaar

AUSTERLITZ In China leefde eens de arme herbergier Wang. Op het strand vindt hij een grote schelp, die verandert in de mooie Shu. Zij schildert in de herberg een prachtige kraanvogel die kan dansen! En zoiets bijzonders wil iedereen in het dorp bekijken. Als Wang Shu ten huwelijk vraagt, heeft ze een dringend verzoek. Een geheim… Maar kan Wang zijn mond wel houden? Erover spreken kan heel gevaarlijk zijn… 
Kinderen leven zich helemaal in en zingen, denken en bewegen mee wanneer Hans van Woerkom en Onno van Tongeren het muzikale verhaal van de dansende kraanvogel vertellen. Zondag 14 februari in het Beauforthuis. Hans en Onno combineren hun spannende en humorvolle verhalen met muziek op verrassende en exotische intrumenten. Ga met ze mee en beleef een muzikaal avontuur. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
zondag 14 februari 13.00 uur 
Dans van de kraanvogel – muzikaal Chinees sprookje 6+ – Hans van Woerkom & Onno van Tongeren 
entree € 9 | reductieprijs € 7 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Zeister jeugd debatteert over verkiezingen

ZEIST  Op woensdag 17 februari 2010 debatteren zo’n 50 middelbare school leerlingen over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Net als bij een echte raadsvergadering zal burgemeester Koos Janssen het jeugddebat voorzitten, bijgestaan door raadsgriffier Johan Janssen.
 
Kieskompas
De leerlingen gaan met elkaar, maar ook met een aantal raadsleden, debatteren over stellingen uit het Kieskompas. Het Kieskompas is een stemhulp voor kiezers. De website http://zeist.kieskompas.nl gaat op 3 februari online.

Initiatief
Het jeugddebat is een idee van het Montessori Lyceum Herman Jordan. Burgemeester Koos Janssen: “Dit jeugddebat is een erg leuk initiatief. Ik hoop dat op deze manier de jongeren enthousiast worden over de Zeister politiek.”

Prijs
Aan het einde van het jeugddebat gaan de leerlingen stemmen over de stellingen en de partijstandpunten. Daarna reikt burgemeester Koos Janssen de debatprijs uit.

Gemeenteraadsverkiezingen
De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 3 maart 2010. Meer informatie over de verkiezingen in de gemeente Zeist staat op www.zeist.nl > politiek > verkiezingen.

Weer waterleidingbreuk in Zeist

ZEIST  In Zeist is vannacht opnieuw een waterleiding gesprongen. Bij de Kroostweg en Koppelweg is er een breuk en zitten bijna 200 huishoudens zonder water.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gastvrouwen Zonnebloem gehuldigd

MAARN  Tot hun grote verrassing kwam na afloop van de Zonnebloemvergadering regiovoorzitter Betty van der Meulen (l) binnenlopen. De jubilerende gastvrouwen Tiny Brouwer (m) en Bets van Gameren (r) kregen van haar het zilveren Zonnebloemspeldje opgespeld voor 10 jaar trouw gastvrouwschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: 0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Akkoord over station Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN-ZEIST  Het nieuwe station Driebergen-Zeist wordt een compact knooppunt voor trein, bus, auto en fiets. Daar is de stuurgroep voor de vernieuwing van het stationsgebied het over eens geworden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heidegebieden Zeist dicht wegens Q-koorts

ZEIST  Heidestein in Zeist en het heideterrein bij Willem Arntsz in Den Dolder zijn per direct afgesloten in verband met Q-koorts. Het risico op besmetting met Q-koorts is gering en doet zich vooral voor tijdens het lammeren van geiten en schapen. Nu het geboorteseizoen zich aandient, wil Het Utrechts Landschap voorkomen dat wandelaars in contact met de schapen komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Herman is Conciërge van het jaar 2010

DRIEBERGEN  Herman van den Berg, conciërge van basisschool de Dolfijn, heeft vrijdag de beker voor Conciërge van het jaar in ontvangst genomen van Alexander Pechtold.

Lees verder op de website van De Kaap

Meisje mishandeld

DOORN  Rond 15.45 uur kreeg een 17-jarige meisje uit Doorn op de Sitiolaan woorden met een voormalig vriendin van haar. Vervolgens werd zij door die vriendin en twee andere meisjes geslagen en getrapt. Toen er een passant aan kwam lopen, lieten de verdachten het slachtoffer los, waarna de getuige er tussensprong. Toch zag de voormalige vriendin toen nog kans een kopstoot aan het slachtoffer uit te delen. Daarna gingen de verdachten ervandoor.
 
Het slachtoffer ging met enkele getuigen naar het politiebureau en deed aangifte van mishandeling (openlijke geweldpleging). De politie stelt een onderzoek naar de verdachten in.

Belediging

ZEIST  Een fietser kon op donderdagmiddag 11 februari het niet waarderen dat hij een bekeuring kreeg. Hij schold toezichthouders de huid vol.
 
Rond 16.25 uur zagen toezichthouders op de Laan van Vollenhove een man over de stoep fietsen, Zij spraken hem aan en vroegen zijn legitimatie om een bekeuring uit te schrijven. De fietser, een 26-jarige man uit Zeist, weigerde zich te legitimeren en schold vervolgens de toezichthouders de huid vol. Zij hielden de verdachte aan en droegen hem even later aan politieagenten over. De agenten brachten hem over naar het politiebureau, waar proces-verbaal voor belediging tegen de Zeister is opgemaakt.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 februari 2010 (kopie)

Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Voetbalplaatjes ruilen in bibliotheek Rhenen

RHENEN  Kom op woensdagmiddag 17 februari naar de bibliotheek van Rhenen aan de Bantuinweg 2. Tussen 14.00 en 17.00 uur is het namelijk weer Voetbalplaatjesruilmiddag. Meer informatie: tel. 0317-613236.

Heuvelrugnieuws van zondag 14 februari 2010 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur  temperatuur: 0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Jazz op zondag

DRIEBERGEN  Op  zondag 21 februari  speelt op veler verzoek Sea Side Jazzbabd in  “Jazz op de Zondagmiddag in Champ’Aubert”.  Gezien het succes van het vorige optreden, beloofd het weer een heel gezellige  en muzikale middag te worden, en ook al houdt u niet zo van deze muziek, u mag dit optreden niet missen.
De Sea Side Jazzband is in 1982 ontstaan als huisorkest van de Helderse Jazzclub. Nu nog steeds is de band een veel gevraagd orkest op tal van festiviteiten.Het homogene gezelschap bestaat uit 6 muzikanten waarvan er nog 4 van het eerste uur zijn. Dat zegt wel iets over de sfeer.Optredens doen zij behalve op de bühne ook als looporkest.Het repertoire is heerlijk in het gehoor liggende swingende dixieland, goed om op te dansen, fantastisch om bij te drinken, super om naar te kijken en men kan er zelfs ook nog naar luisteren.Stukken uit 1925 tot 1945 staan op het programma.De stijl die wordt gespeeld heet voor de kenners:  “oude stijl”
De bezetting is:
Piet Passchier, trompet
George Webeling: klarinet en saxofoon
Jan Tielens: trombone
Rob ten Seldam: banjo
Max Valkenier: slagwerk
Gerard van Schie: sousafoon

Het motto van de band is: “muziek is ook om naar te kijken”Zaal open : 14.00 uur , Boterbloem 1  3972 SB Driebergen 

Toegangsprijs : € 8,00 per persoon                     
Tel : 0343-514233
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar               www.champaubert.nl

28 februari D-Day voor The Pink Panthers

DRIEBERGEN  De winterkampioen van de Nederlandse competitie in de derde klasse Zuid Oost, het vlaggenschip van de rugbyers, moet op 28 februari aantreden tegen de rugbyers van The Vets uit Valkenswaard. Beide teams staan ongeslagen aan kop van de competitie. Eerdere ontmoeting in Valkenswaard eindigde toen in 13-13 in de slechtste wedstrijd van dit siezoen van The Pink Panthers. Gemiddelde uitslagen van The Panthers staat op bijna 102 punten voor en iets meer dan 5 punten tegen. Met nu nog  een paar wedstrijden te gaan kan het kampioenschap The Panthers niet ontgaan mits The Vest zonder punten teruggestuurd worden naar Valkenswaard.

vergroot foto
 
Er ligt een geweldige druk op the Pink Panthers na twee seizoenen kommer en kwel. Twee keer over werd gedegradeerd, een geweldige domper mede omdat het team in lijn nog altijd het zelfde team is. Toen was er geen klik tussen trainer en team alsmede waren meeste bezig met andere zaken dan rugby. Gezien hun leeftijd, gemiddeld 25 jaar nu, was dat ook logisch. Ook dit seizoen leek de dip te komen. Gezien de gemiddelde uitslagen van ruim boven de 100 leek de opkomst tijdens trainingen de grootste tegenstander. Onder leiding van de staf rondom het team is op tijd het tij gekeerd. Met Nathan Eikelenboom, Jeffrey Nuijten en hoofd trainer Richard van den Broek (laatste twee als oud internationals, en Nathan als oud jeugd international) als de trainers- coaches is de sfeer en de klik in het team weer helemaal op orde. Waardoor het rugby weer zegeviert binnen de vereniging.

Op dit moment zijn er voor stage twee spelers van The Pink Panthers in Zuid Afrika. Om dat gemis op te vangen zijn er op dit moment twee Zuid Afrikanen te gast bij The Pink Panthers. Twee zeer jonge spelers van 19 en 21 jaar. Russel en Klauz Baaijies. 
Spannende uit dit gegeven is wel dat de driekwarten van The Panthers op drie van de vijf plaatsten is gewijzigd. Tot nu is door het slechte weer pas twee keer gespeeld in deze nieuwe opstelling maar het vertrouwen is er.
Extra is dat de vader van deze spelers een professionele topcoach is in Zuid Afrika voor gasttrainingen overkomt naar Nederland om The Pink Panthers extra te prikkelen voor the game of the year. Uiteraard dit alles als de weergoden het weer wat meer in de juiste sfeer van de buitensporten brengt met temperaturen boven de nul.
   
Dit geeft ook een positieve schaduw op het tweede en reserve team dat goed presteert onder leiding van Marc van Nieuwpoort. Dit team staat derde in hun competitie met play-offs in zicht en mogelijk promotie naar de derde klasse, ook voor hun een mooie tegenstander op 21 februari door bezoek van de nummer twee The Wild Rovers in Doetinchem.
Kick-off staan op de 21ste op 13.00 uur voor de reserves der Pink Panthers.  En om 14.30 uur voor The First tegen Octopus uit Uden.
Dan de 28ste daar zijn de reserves vrij maar spelen om 13.00 uur onze Colts (17-18 jarige) tegen een combi team van de Ducks uit Boxtel en RCE uit Eindhoven waarna the game of the year Panthers First XV tegen The Vets om 14.30 uur

Dus wilt u genieten van rugbywedstrijden waar het ergens om gaat mag u deze niet missen. Daarbij kunnen onze teams uw support goed gebruiken.

Op de foto trainer-coach-speler Richard van den Broek die The Pink Panthers weer op de goede weg weet te zetten.

Vrouw beroofd

DOORN  Vrijdagavond rond half twaalf is een 51-jarige vrouw uit Doorn op de Oude Arnhemse Bovenweg in Doorn door twee mannen van haar tas beroofd.

De vrouw fietste van haar werk naar huis, toen twee mannen haar de doorgang versperden. Zij beroofden de vrouw en maakten zich uit de voeten. Het gaat om twee mannen van ongeveer 1.70 m die met een buitenlands accent spreken. Zij droegen bivakamutsen. De politie heeft sporen gevonden en veilig gesteld. De zaak is in onderzoek. Getuigen kunnen contact opnemen met 0900 – 8844, district Heuvelrug.

Heuvelrugnieuws van maandag 15 februari 2010 (kopie)

Langbroekerdijk Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:30 uur  temperatuur: -3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Concert Heaven and Earth door Heuvelrugkoor

DOORN  In een volle Sint Martinuskerk in Doorn zong het Heuvelrugkoor onder leiding van Tettie Wiechers zondag 14 februari de sterren van de hemel. Het concert droeg de naam Heaven and Earth, a fine English hour omdat er zowel geestelijke als wereldlijke Engelse liederen ten gehore werden gebracht, afgewisseld met muzikale intermezzi verzorgd door het Utrechts Blokfluit Kwartet.
Het koor begon met een drietal liederen uit The Oxford Book of Tudor Anthems uit de 16e  en begin 17e eeuw, de Gouden Eeuw van de Engelse kerkmuziek, gevolgd door stukken van Henry Purcell en Arthur S. Sullivan.

vergroot foto

De stukken werden expressief gezongen en het koor zorgde voor een prachtige klankkleur. Het Utrechts Blokfluitkwartet sloot hierop aan met Chacony, ook van Henry Purcell. Daarna werden de eerste drie liederen uit de Songs of Farewell van Charles Hubert Parry met veel gevoel uitgevoerd.
De musici bliezen vervolgens drie delen uit het Concerto Op.6 no.3 van Georg Friedrich Händel. In deze stukken zaten lastige passages, maar op enkele haperingen na brachten de fluitisten deze stukken vol verve.
De wereldlijke composities van dit concert bestonden onder andere uit partsongs van Edward Elgar en Ralph Vaughan Williams. Daarna een ballade, The Three Ravens, door de Nederlandse componist Frank van Nimwegen op muziek gezet als eerbetoon aan Vaughan Williams. Ook deze stukken zette het Heuvelrugkoor overtuigend neer.
Het lichtvoetiger, laatste ‘blokje’ wereldlijke liederen werd door het Blokfluitkwartet ingeleid met de Jazzy Prelude & Fugue van de Amerikaan Glen Shannon. De vier blokfluitisten lieten deze stukken echt swingen! Het koor op zijn beurt liet de ritmen uit de madrigalen zeer levendig uitkomen. In het jachtlied Foresters, sound the cheerful horn van Henry Powley Bishop waren de trompetpartijen goed te onderscheiden en ook in het laatste lied, The Letter van John Liptrot Hatton, was de langverwachte klop op de deur van de postbode duidelijk te horen.
Als toegift zong het koor The Goslings van John Frederick Bridge. Dit humorvolle lied verhaalt hoe twee verliefde ganzen naast elkaar op de eettafel belanden. Het publiek kon de tekst goed verstaan: een compliment voor de dictie van het koorleden!
Na afloop van het concert was er voor iedereen een drankje en een hapje, waarbij concertbezoekers en musici geanimeerd van gedachten wisselden.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Jeugdcultuurfonds

DOORN  Wethouder Elisabeth van Oostrum en Appie Alferink, directeur van het Jeugdcultuurfonds provincie Utrecht, ondertekenden vorige week een samenwerkingsovereenkomst.
Dit gebeurde op basisschool De Ontdekkingsreis in Doorn. Bij de ondertekening was ook de directrice van de basisschool, Jetske van der Greef, en een aantal leerlingen aanwezig.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is de eerste gemeente in de provincie die aan het Jeugdcultuurfonds deelneemt door ondertekening van een overeenkomst. Het Jeugdcultuurfonds is bestemd voor kinderen en jongeren (4 tot en met 18 jaar), die om financiële reden geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziekschool of andere instellingen voor actieve kunstbeoefening. Een tussenpersoon speelt hierin een belangrijke rol. Dit kan zijn een leerkracht op school, de schoolarts, de (jeugd)hulpverlener, de maatschappelijk werker van een welzijnsinstelling of gezondheidsorganisatie. Als de aanvraag is goedgekeurd, gaan de gelden rechtstreeks naar de cultuurorganisatie of instelling waar het kind aan deelneemt.

Winterwandeling in de Kaapse bossen

DOORN Natuurmonumenten geeft een winterexcursie in de Kaapse Bossen op zondagmorgen 21 februari. In de winter lijkt de natuur in het bos stil te staan. Op het eerste oog gebeurt er niet zo veel. Toch is er in deze tijd juist heel veel te ontdekken in het bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Meiden Haaskamp C1 zaalkampioen

AMERONGEN  Het zaalhockeyseizoen is voor de Meisjes C1 van HC de Haaskamp meer dan goed verlopen. Met een gemiddelde van ruim vijf doelpunten per wedstrijd heeft dit doorgewinterde en fanatieke meisjesteam het kampioenschap weten te bemachtigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 februari 2010 (kopie)

Marterkamp Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Mei 2010 wordt fietsmaand in provincie Utrecht

UTRECHT  Op 9 mei doet de Giro d’Italia Utrecht aan. Reden voor Gedeputeerde Staten om mee te werken aan een nieuw toeristisch promotiepakket waarmee Utrecht als fietsprovincie in de schijnwerpers wordt gezet.

De komst van de Giro levert zoveel publieke belangstelling op dat dit volgens het college een dankbare aanleiding is om de vele fietsmogelijkheden in de provincie Utrecht te promoten. Gedurende de maand mei vinden daarom meerdere activiteiten plaats. Gekoppeld aan de krant “Uit in de Heuvelrug” wordt een Giro Special gemaakt, die wordt verspreid onder alle huisadressen in de provincie. RTV Utrecht produceert een serie van zes afleveringen onder de titel “Ga toch fietsen!” Speciaal voor alle leerlingen op de basisscholen in de provincie is er een gratis Utrechtse fietskaart. Dit geschenk wordt uitgedeeld omdat het op 9 mei ook Moederdag is. De fietskaart komt ook uit in een Engelse en Italiaanse versie uit en zal in het buitenland worden verspreid. Tenslotte komen er speciale fietsarrangementen voor toeristen die in mei een bezoek brengen aan de provincie Utrecht.

Voor deze gezamenlijke promotie werkt de provincie samen met de gemeente Utrecht, het Nederlands en Italiaans Bureau voor Toerisme, Utrecht Toerisme en Recreatie (UTR), RTV Utrecht, de Kamer van Koophandel Midden-Nederland en de Utrechtse recreatieschappen. De provinciale bijdrage is ruim 290.000 euro.

Mannen Enervo winnen strijd om tweede plaats

HEUVELRUG  Alleen de mannenploegen kwamen afgelopen week binnen de lijnen. Volleer speelde knap tegen nummer vier VOC-Maarssen 2. Maar meer dan één set zat er niet in (3-1). De mannen van Enervo streden in Wijk bij Duurstede tegen Bourgondië met als inzet de tweede plaats. Via 2-3 winst kwam Enervo als sterkste uit de bus.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome blijft aan winnende hand

DOORN  Ook in de twaalfde wedstrijd van de zaalcompetitie is KCD/Decohome ongeslagen gebleven. Het Amersfoortse Soesterkwartier sputterde ongeveer 20 minuten tegen, maar toen de Doornse koploper eenmaal een gaatje had geslagen was duidelijk wie er met de twee punten vandoor zou gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

OZB belasting omhoog of uitgaven verminderen?

HEUVELRUG  De lijsttrekkers van de lokale partijen gaan maandag 22 februari met elkaar in debat. In het debat, georganiseerd door Standplaats Driebergen, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en NieuwsbladDeKaap.nl zullen de acht lijsttrekkers onder meer spreken over de aanstaande bezuinigingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Lichte stijging aangiften in politiedistrict Heuvelrug

HEUVELRUG  De criminaliteit in het politiedistrict Heuvelrug is vorig jaar licht toegenomen. Het totaal aantal aangiften steeg met 3,1% van 6858 naar 7073. De stijging wordt vooral veroorzaakt door meer woninginbraken en auto-inbraken, terwijl aan de andere kant de aantallen bij veel voorkomende criminaliteit (ondermeer fietsdiefstal en vernieling) zijn gedaald. Ten opzichte van het ijkjaar 2002 is het totaalaantal aangiften gedaald met 16,1%.
 
Woninginbraken
In de tweede helft van 2009 is (ook regionaal) een groei ontstaan in het aantal woninginbraken. Het aantal aangiften steeg in dat jaar van 463 naar 597 (28,9%) De algemene trend bij dit misdrijf is, dat er steeds vaker snelle inbraken worden gepleegd, waarbij opvallend vaak kleine spullen en geld wordt meegenomen. Omdat veel van dit soort inbraken wordt toegedacht aan een aantal inbrekers, dat regionaal opereert, is inmiddels samen met andere districten een samenwerking op dit gebied in gang gezet. Het oplossingspercentage bedroeg 11%.
 
Veel voorkomende criminaliteit
Op het gebied van de voorkomende criminaliteit kwamen 5,6% minder aangiften binnen. Het totaal aantal daalde van 3598 naar 3395. Het gaat hier met name om de volgende delicten:
·        Fietsdiefstal: In nauwe samenwerking met de verschillende gemeentebesturen hebben de extra acties rond fietsdiefstal geleid tot een daling van het aantal aangiften van 1037 naar 945. Vooral de preventieve acties rond de inrichting van fietsenstallingen en meer bewaking hebben zeker hun effect gehad. Daarnaast heeft de politie intensief gecontroleerd op gestolen fietsen.
·        Vernielingen: Het aantal vernielingen nam met 10,6% af en zakte van 1685 naar 1506.
·        Auto-inbraken: Het aantal inbraken in auto’s nam weer toe, van 873 naar 942. Mede debet hieraan is het feit, dat er steeds meer en steeds vaker elektronische apparatuur (zoals navigatie, telefoons en radio’s) onbeheerd in een auto achterblijven.
 
Geweldsmisdrijven
Het totaal aantal aangiften geweldsmisdrijven (alle zedendelicten + alle vormen van geweldgebruik) nam toe met 6,2% van 674 naar 716. Vanwege de inpact op slachtoffers is extra opsporingscapaciteit besteed aan deze vormen van criminaliteit, wat heeft geleid tot een oplossingspercentage van 70%.
·        Zedendelicten: het aantal aangiften ter zake een zedendelict zakte van 56 naar 43.
·        Geweld: Voor geweldszaken steeg het aantal aangiften van 581 naar 628. Deze stijging was met name in de eerste maanden van het jaar vooral merkbaar rond de uitgaansuren in de weekeinden. In de loop van het jaar zijn daarvoor strakkere samenwerkingsafspraken met de gemeenten en horecaondernemers gemaakt en is het toezicht op de “spannende” uren vergroot. Daarnaast werd in Veenendaal het zgn. Weekendarrangement ingevoerd.
·        Berovingen en overvallen: Op het gebied van beroving en overval was in 2009 een lichte stijging te zien. Het aantal berovingen liep op van 27 naar 31 en het aantal overvallen van 10 naar 14. Vanwege een golf aan overvallen eind 2008 en begin 2009 is in het eerste halfjaar een groot opsporingsproject gedraaid, waarin veel van deze overvallen zijn opgenomen. Een aantal zaken werd hiermee opgelost, waarvoor drie verdachten konden worden aangehouden en veroordeeld.
 
Jeugdoverlast
Het tegengaan van overlast door groepen jeugdigen behoorde in 2009 ook tot de aandachtspunten. In samenwerking met de gemeenten, het openbaar ministerie zijn in de lente de meest problematische jeugdgroepen in kaart gebracht, waarna er gezamenlijk actie is ondernomen om de overlast terug te dringen. Deze aanpak heeft vooral succes gehad in Doorn, Wijk bij Duurstede, Veenendaal West en Veenendaal Centrum. Deze samenwerking tussen de verschillende partijen zal in de komende jaren verder worden doorgezet. Daarop aansluitend zal zeker ook de rol van de ouders / opvoeders meer benadrukt gaan worden.
 
Meldingen verdachte situatie
De oplettendheid van de burgers is een belangrijk hulpmiddel voor de slagkracht van de politie. Extra ogen en oren in de wijk, die de verdachte situaties direct melden, zodat de politie snel kan ingrijpen. Ook in 2009 heeft de politie weer een campagne gehouden om het gebruik van het alarmnummer 112 weer te promoten. Het aantal “spoedmeldingen” liep in 2009 in het gehele district op van 1659 naar 1849. In 97% van al die gevallen lukte het om binnen de termijn van 10 minuten ter plaatse te zijn.
 
Speerpunten voor 2010
In 2010 zal vooral aandacht worden besteed aan de aanpak van woninginbraken en geweld. De huidige aanpak van jeugdoverlast zal worden vervolgd en op het gebied van de “onzichtbare” criminaliteit zal extra aandacht worden besteed aan helingbestrijding, omdat er zonder helers nu eenmaal ook geen stelers kunnen bestaan.
Maar bovenal zal de huidige samenwerking met de gemeenten, het openbaar ministerie en andere partners worden versterkt om samen de veiligheid te vergroten. En niet in de laatste plaats speelt daarbij ook de oplettendheid van de burger een grote rol, waarbij voor iedere verdachte situatie altijd 112 gebeld mag worden.

Tommy Wieringa leest voor

AMERONGEN  Tijdens de boekenweek van 10 tot 20 maart is schrijver Tommy Wieringa te gast bij regiobibliotheek Z-O-U-T. Tommy Wieringa wordt op dinsdag 16 maart om 20.00 uur ontvangen in bibliotheek Amerongen, met muzikale omlijsting door jonge musici.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 februari 2010 (kopie)

Sint Hubertuslaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur  temperatuur: 1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vernieuwing Kerckebosch komt dichterbij

ZEIST  De gemeenteraad van Zeist heeft in zijn raadsvergadering van 16 februari 2010 de nota van zienswijzen en het bestemmingsplan Hoge Dennen/Kerckebosch vastgesteld. Dit betekent dat de vernieuwing van de wijk Kerckebosch weer een stap dichterbij is. 


Doorgaande routes
Het ontwerpbestemmingsplan is aangepast op basis van inspraakreacties van bewoners en het verkeersonderzoek van bureau XTNT. Het advies van XTNT is om doorgaande routes te maken van alle wegen in Kerckebosch en Hoge Dennen. Zonder afsluitingen ontstaan logische verbindingen binnen de wijk voor auto’s en spreidt het autoverkeer zich beter en veiliger over alle straten in Kerckebosch en Hoge Dennen.

Binnen de rode contouren
Naast verkeerskundige aanpassingen is een belangrijke wijziging dat er alleen gebouwd mag wordt binnen de rode contouren. Bij het maken van het ontwerpbestemmingsplan bleek dat de geplande nieuwbouw voor Kerckebosch de rode contour in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) zou overschrijden. Binnen het masterplan is gekeken naar andere geschikte locaties om te bebouwen. Daarbij wordt gedacht aan de plek waar nu de Damiaanschool staat, aan de Graaf Lodewijklaan. De eerste schetsen zijn hiervoor gemaakt.
 
Amendement Thomaskerk
Het amendement over de Thomaskerk is unaniem aangenomen. De gemeenteraad wil de eigenaar van de Thomaskerk tegemoet komen om de huidige dubbelbestemming van maatschappelijk en wonen te handhaven. In het bestemmingsplan was de bestemming wonen komen te vervallen.

Motie verkeersveiligheid
De motie over het bouwverkeer en de verkeersveiligheid is unaniem aangenomen. De gemeenteraad wil dat de gemeente samen met de scholen een plan opstelt, zodat scholieren via een veilige route naar school kunnen fietsen gedurende de bouwwerkzaamheden in Kerckebosch.

Amendement groenstrook
Het amendement over de groenstrook van het winkelcentrum Kerckebosch is met een meerderheid (19 voor, 13 tegen) aangenomen. De gemeenteraad wil dat parkeren zoveel mogelijk onder de bebouwing plaatsvindt, zowel bij de woningen als bij het winkelcentrum. Het groengebied voor de Albert Heijn wil de gemeenteraad behouden en er geen parkeerterrein van maken.

Realisatieovereenkomst
De gemeente Zeist en Seyster Veste hebben op 16 februari 2010 de realisatieovereenkomst voor Kerckebosch ondertekend. Extra aandacht voor deze ondertekening is op 11 maart 2010 tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Heel de Heuvelrug vraagt € 75 miljoen

HEUVELRUG  Programmabureau Heel de Heuvelrug presenteert het gebiedsprogramma Heel de Heuvelrug. De gedeputeerden van provincie Utrecht en Noord-Holland, respectievelijk de heer Krol en Heller, hebben dit programma in ontvangst genomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Centrum voor Jeugd en Gezin Utrechtse Heuvelrug open!

DRIEBERGEN  Op 15 februari was het zover. Het Centrum voor Jeugd en Gezin opende haar deuren en op diezelfde dag was ook de website www.cjgutrechtseheuvelrug.nl op internet te vinden.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geeft advies en antwoorden op vragen van (aanstaande) ouders, opvoeders en kinderen en jongeren tot ongeveer 23 jaar.
In het CJG zijn alle organisaties vertegenwoordigd die zich met jeugd en opvoeden bezighouden. Samen vormen zij één loket voor informatie en advies bij opgroeien en opvoeden.

Website www.cjgutrechtseheuvelrug.nl
Via de website www.cjgutrechtseheuvelrug.nl is het CJG 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De website geeft informatie over opgroeien en opvoeden. Hier kunt u persoonlijke vragen stellen over de gezondheid en het welzijn van uw kind. De redactie van de website bestaat uit lokale zorgprofessionals en deskundigen die werkzaam zijn bij gezondheids-bevorderende instellingen als Consument en Veiligheid en het Voedingscentrum.

Inloopspreekuren
Er is gekozen om de gelden voor het CJG niet voor een nieuw gebouw te gebruiken, maar juist voor de zorg. De zorg wordt dichtbij georganiseerd, op de plek waar ouders al een vertrouwensrelatie hebben opgebouwd. Vier centra waar ouders, kinderen en anderen mensen die zich met opgroeien en opvoeden bezighouden, op een laagdrempelige wijze terecht kunnen. Er zijn inloopspreekuren in Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn. De inloopspreekuren worden gehouden in de CJG locaties die bij ouders en kinderen al bekend zijn van bijvoorbeeld het consultatiebureau en de schoolarts. Hieronder ziet u het overzicht:
Doorn: S. van de Oyelaan 5, maandag van 12.00-13.00 uur
Driebergen: Schippersdreef 4, donderdag van 12.00-13.00 uur en van 19.00-20.00 uur
Leersum: Kon. Julianalaan 48, dinsdag, 12.00-13.00 uur
Maarn: Sportlaan 15, vrijdag, 12.00-13.00 uur
Inwoners kunnen kiezen in welk dorp ze naar het inloopspreekuur willen gaan, ze zijn overal hartelijk welkom.

Telefonische advieslijn
Ook is er een telefonische advieslijn open op werkdagen van 09.00 tot 17.00uur, (030) 880 22 15
 

Jongeren gezocht voor Giro-organisatie

HEUVELRUG  Eén van de grootste wielerevenementen ter wereld, de Giro d’Italia, komt naar Nederland. Op zondag 9 mei, wordt een etappe gereden, die voor een groot deel door deze gemeente komt. Rondom deze etappe gaan allerlei activiteiten georganiseerd worden.

Sportuh (sportief project vanuit de gemeente) en het PPIT (jongerenplatform Utrechtse Heuvelrug) kunnen dan niet ontbreken. Het wordt een feestelijke en sportieve activiteit voor en door jongeren. Wij maken er onze eigen Giro van en gaan de Italiaanse vlag per fiets van Italië naar de Utrechtse Heuvelrug brengen. Dit vergt uiteraard enige organisatie. Sportuh zoekt naar vrijwilligers tussen de 15 en 19 jaar, die in het organisatiecomité willen zitten. Je kan je aanmelden via info@sportuh.nl of bel naar: 06-41827077.

Voorjaarsspel “lentekriebels” bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  De vogels zijn al actief, hier en daar zie je al krokusjes in de tuin en knoppen aan de takken van de bomen, kortom de lente hangt in de lucht. Heb jij al lentekriebels?

Om in de stemming te komen kun je bij bezoekerscentrum De Boswerf op zondag 21 februari het spel ”Lentekriebels” spelen over de onderwerpen voortplanting, baltsgedrag vogels, nestdrang, voorjaarsschoonmaak. Ook kunnen kinderen van grassen en takjes zelf een vogelnestje vlechten. 
Belangstellenden zijn welkom van 12.30 tot 15.30 uur. Deelname per persoon is € 2,50.
Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (tot en met maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur.

Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Marokkaans dansfeest in Beauforthuis

AUSTERLITZ De marokkaanse Aicha Tachinouite is op 21 februari de sprankelende hoofdact in het Beauforthuis (Austerlitz), op een gezellige en gevarieerde middag alleen voor vrouwen, of je nou nederlands, nederlands-marokkaans of nederlands-turks bent.

Aicha zingt en danst in de zuidelijke Souss-stijl, ook Rouaïss genoemd. Rouaïss is een zeer oude stijl die op zich een hele mondeling overgeleverde Berber-geschiedenis bevat. Aicha Tachinouite is bekend in Marokko vanwege haar zinderende optredens en haar dansbare muziek, maar tegenwoordig treedt ze ook op in Japan en Europa. Verder DJ Hiba, modeshow van Ziana Noara en je kunt een henna tatoeage laten zetten! Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
Het concert valt onder de titel LoungeM, oorspronkelijk opgericht voor bruiloften en besloten feestjes, maar al snel verwierf LoungeM naamsbekendheid en respect. Grote evenementen en festivals, optredens voor tv en radio in Marokko volgden snel in de jaren daarna.
zondag 21 februari, 17.00 uur 
LoungeM: Aicha Tachinouite – ladies only 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Leerlingen SGM vallen in de prijzen bij timmer- en metselwedstrijden

MAARSBERGEN  Het is bij Scholengemeenschap Maarsbergen traditie om mee te doen met de regionale Timmer- en Metselwedstrijden gehouden in de werkplaats van de SBRA in Amersfoort en georganiseerd door de RCB Bouw Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Centrumplan Doorn voorlopig onhaalbaar

DOORN  Uit een vooronderzoek naar de haalbaarheid van het Centrumplan in Doorn is gebleken dat het plan financieel onhaalbaar is. De betrokken partijen, grondeigenaar Achmea Vastgoed en Ahold Vastgoed, willen de geraamde kosten voor het ondergronds parkeren niet dekken.

Lees verder op de website van De Kaap

Kasteel en Buitenplaats geven borrel voor de buurt

AMERONGEN  In het kader van zo groot mogelijke openheid en tot bevordering van een prettige relatie met de buren gaven Het Kasteel en Buitenplaats Kasteel Amerongen een informele borrel in Het Poortgebouw. Het werd een geanimeerde en gastvrije ontvangst.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 februari 2010 (kopie)

Vossenkamp Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 15:05 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Afwisseling bij solistenconcours Manderen

MAARN  In een goed gevulde Kapel aan de Kapelweg stond vrijdagavond het podium voor de solisten van Harmonie Manderen. Het 15e solistenconcours werd vooral beluisterd door familie en vrienden van de muzikanten, die een zeer afwisselend programma brachten.

Lees verder op de website van De Kaap

Belparkeren nu ook in Zeist

ZEIST Automobilisten kunnen vanaf nu met de mobiele telefoon parkeren in het centrum van Zeist. Dit kan door lid te worden van Park Mobile of Yellowbrick. Dit zijn bedrijven die de parkeertelefoontjes verwerken en zorgen voor de afhandeling van betalingen.
Hoe werkt het? De automobilist parkeert bij een meter of automaat waarop een viercijferige code staat en meldt zich telefonisch bij Park Mobiele of Yellowbrick met deze code en het kenteken van de auto.

vergroot foto

Dit kan per sms of door in te bellen. Op dezelfde manier meldt de bestuurder zich ook weer af. Het parkeergeld tussen het moment van aanmelden en het moment van afmelden, wordt daarna berekend. Aan het eind van de maand rekent Parkmobile of Yellowbrick de gemaakte parkeerkosten af. Hiervoor vragen ze een kleine toeslag.

Wethouder Joke Leenders (verkeer en vervoer): “Parkeren in het centrum van Zeist wordt eenvoudiger. Mensen hoeven geen kleingeld meer te sparen om in de parkeermeter te gooien of steeds hun chipknip op te laden. Ook hoeven ze niet meer naar de automaat te rennen als ze langer willen blijven staan. Je meldt je pas af als je weer weg gaat. Daardoor betaal je alleen voor de tijd die je werkelijk gebruikt om te parkeren.” Parkeercontroleurs kunnen aan de hand van het kenteken van de auto nagaan of er betaald is. Inwoners en bezoekers van de gemeente Zeist kunnen in het centrum belparkeren bij parkeermeters en -automaten waarop de viercijferige code is aangebracht.

Aanrijding met slok op

DOORN Woensdagochtend botste een 48-jarige man tegen een hekwerk langs de Oude Arnhemse Bovenweg. De politie werd gewaarschuwd en agenten roken een alcohollucht bij de 48-jarige bestuurder uit Doorn. Op het bureau blies hij 955 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Het rijbewijs van de man is ingenomen.

Straatcoaches in Zeist West

ZEIST  Op vrijdag 19 februari gaan in Zeist West straatcoaches aan de slag. De afgelopen weken hebben de coaches hun werkzaamheden voorbereid samen met gemeente en andere partijen die in de wijk actief zijn. De gemeente Zeist zet de straatcoaches in om de leefbaarheid en het woongenot in West te verbeteren.

Straatcoaches zijn ‘stevige toezichthouders’ die sociale vaardigheden koppelen aan een stevige uitstraling en natuurlijk gezag. Zij houden toezicht en voorkomen en lossen overlast op straat op. De straatcoaches kennen de jongerencultuur en hun straattaal. Zij zijn zeven dagen per week op straat aanwezig, wanneer de jeugd daar ook is. Zij fietsen en lopen op flexibele tijden verschillende rondes door de wijk en spreken jongeren aan. Ook kunnen ze ouders van jongeren aanspreken.

Taken van de straatcoaches zijn:
    •    Het aanspreken en corrigeren van jongeren die overlast veroorzaken;
    •    Jonge kinderen die ‘s avonds nog laat op straat zijn, naar huis brengen en met hun ouders praten;
    •    Door zichtbaar gezag preventief aanwezig zijn op straat;
    •    Informatie geven aan bewoners en eventueel doorverwijzen;
    •    Signaleren en doorgeven van strafbare feiten.

De straatcoaches hebben zelf geen speciale bevoegdheden. Zij werken samen met de politie. Ook signaleren zij allerlei zaken en zorgen dat die besproken worden in het wijkteam (samenwerkingsverband tussen Gemeente, Politie, Woningcorporaties en MeanderOmnium).

Meldingen overlast
Bewoners die overlast in de wijk willen melden, kunnen terecht bij de servicelijn van de Gemeente Zeist (030 698 74 80). Ook kunnen zij gebruik maken van het spreekuur van het Wijkteam West op donderdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur in Wijkcentrum ’t Hollebloc (De Clomp 33-04).

Bent u getuige van het plegen van een strafbaar feit (bijvoorbeeld vernielingen) of een verdachte situatie? Belt u dan direct met alarmnummer 1-1-2. Voor minder acute zaken is de politie bereikbaar via 0900 8844.

Lezing over riviervisserij in Elst en Rhenen

ELST  De Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen houdt maandag 22 februari een lezing over riviervisserij in Elst en Rhenen. De lezing wordt gehouden in het Dorpshuis in Elst en begint om 19.30 uur. Toegang is gratis.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Harmonie zoekt oud-leden

DOORN  De Koninklijke Harmonie Doorn houdt zaterdag 20 maart een reünie voor al haar oud-leden. Hoewel een reünie meestal samenvalt met een jubileum wil de Harmonie niet wachten tot haar 115 jarig bestaan om een reünie te vieren pas in 2013 en wordt dit jaar al dit bijzondere evenement georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 februari 2010 (kopie)

De Grutto 85-91 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:15 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Veteranenbungalows Doorn op losse schroeven

DOORN  De woningbouw in Doorn op het terrein van De Basis staat op losse schroeven. Volgens een ambtelijk advies is de bouw van extra bungalows voor oorlogsveteranen niet mogelijk.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Vernieuwingsplan De Clomp Zeist West verder zonder Seyster Veste

ZEIST  In goed overleg met de gemeente Zeist en Rialto Zeist BV heeft woningcorporatie Seyster Veste besloten zich terug te trekken uit het vernieuwingsplan voor het wijk- en winkelcentrum De Clomp in Zeist West. De woningcorporatie heeft hiervoor economische motieven. Winkeleigenaar Rialto Zeist BV en de gemeente Zeist laten weten dat de vernieuwing van het wijk- en winkelcentrum door gaat.

De huidige economische situatie heeft consequenties voor ontwikkelende partijen. De investeringskosten zijn fors en de opbrengsten staan onder druk. Voor Seyster Veste is duidelijk geworden dat vooral de risico’s met name in het commerciële deel van het plan niet passend zijn voor de woningcorporatie. Dit moet vooral ook in het licht worden gezien van andere grote investeringsopgaven waar Seyster Veste voor staat in de gemeente Zeist. Reden voor Seyster Veste om na overleg met de gemeente en Rialto Zeist BV te besluiten zich uit dit project terug te trekken en zo geen vertragende factor te zijn in de voortgang van de plannen.

Bert Roolvink, directeur-bestuurder Seyster Veste: “Wij vinden het jammer dat we deze keus moeten maken, maar hopen dat dit mooie plan toch gerealiseerd kan worden.” Ook wethouder Dirk Gudde beaamt dit: “Seyster Veste is een belangrijke partner van de gemeente, die op veel plaatsen al haar nek uitsteekt. Ik kan begrijpen, dat een corporatie haar grenzen kent, zeker in economisch moeilijke tijden.”

Met veel inspanning is door eigenaar Rialto Zeist BV, gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste gewerkt aan een ambitieus vernieuwingsplan voor het wijk- en winkelcentrum De Clomp in Zeist-West. Een plan dat is voorbereid in overleg met direct betrokkenen en de planbegeleidingsgroep, een groep waarin verschillende belanghebbende organisaties zich hebben verenigd. In de planvoorbereiding is veel aandacht besteed aan winkelen, wonen, wijkvoorzieningen, verkeer/parkeren en groenvoorzieningen.

De gemeente Zeist heeft met Rialto Zeist BV afgesproken dat zij verder gaan met de planvoorbereidingen en zich inspannen het plan – eventueel met andere partners – te realiseren. Rialto Zeist BV is – ondanks het opgeven van een gewaardeerde partner – optimistisch over de mogelijkheden.
Harry Kroot van Rialto Zeist BV: “Wij betreuren het besluit van Seyster Veste, maar begrijpen de afwegingen goed. Wij zien nog voldoende mogelijkheden om het plan te kunnen realiseren.”

Zakkenrolsters aangehouden

ZEIST  Twee vrouwen zonder vaste woon- of verblijfplaats (30 en 34 jaar) zijn donderdag 18 februari aangehouden op verdenking van zakkenrollerij.

 Omstreeks 17.00 uur kreeg de politie een melding dat twee medewerkers van een winkel aan de Slotlaan achter twee verdachten van zakkenrollen aan zaten. Een 79-jarige vrouw uit Zeist was bestolen van haar portemonnee. De vrouwen zouden vier keer hebben gepind met een buitgemaakte pas. Agenten gingen er op af en slaagden erin de vrouwen aan te houden. Ze werden meegenomen naar het bureau.
Intussen werden ook drie inzittenden van een auto aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de zakkenrollerij. De auto werd in de buurt van de Slotlaan gezien toen de vrouwen werden aangehouden. Eerder die dag was ook al medling gemaakt dat de auto was gezien bij een verdachte situatie. Onderzoek van de auto en de drie inzittenden leverde echter geen belastende feiten op, waarna de drie weer in vrijheid werden gesteld.

PvdD: ‘Gezondheidsrisico Overberg bij nieuwe uitbraak Q-koorts’

OVERBERG  In Overberg worden momenteel stappen ondernomen voor de bouw van een nieuwe geitenstal. Deze geitenstal komt op zo’n 275 meter afstand van de bebouwde kom te liggen. Het risico voor omwonenden om bij een uitbraak van Q-koorts besmet te raken, is hierdoor groot.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Woning aanpassen of slopen’

LEERSUM  De toekomst van de woning aan de MC Verloopweg 76 lijkt er somber uit te zien na een uitspraak van de Rechtbank Utrecht van 6 januari 2010. Volgens de rechtbank is het bouwplan in strijd met het bestemmingsplan.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranjevereniging Leersum zoekt nog bestuursleden

LEERSUM  Op de bijeenkomst die de initiatiefnemers vorige week voor een doorstart van de Oranjevereniging hadden belegd waren circa 20 mensen aanwezig. Zonder uitzondering waren deze enthousiast en bereid te helpen bij de activiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Groep 8 van Het Visnet regeert de stad

ELST  De leerlingen op basisschool Het Visnet in Elst hielden zich de afgelopen twee weken bezig met het project De Stad. Groep 8b heeft de focus binnen dat project gelegd op de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Sander Nell (12) mag ballenjongen bij Oranje zijn

AMERONGEN  De Officiële Nuon Ballenjongens (j/m) voor het Nederlands elftal zijn bekend. Sander Nell (12 jaar) uit Amerongen is één van de gelukkige die tijdens een oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK ballenjongen mag zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 15:10 uur  temperatuur: 6 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Inloopbijeenkomst ‘Het Rond 4e kwadrant’ op 8 maart

ZEIST  De gemeente houdt op maandag 8 maart voor alle geïnteresseerden een inloopbijeenkomst over het plan ‘Het Rond 4e kwadrant’. Dit plan omvat de aanbouw aan het gemeentehuis, de bouw van 100 woningen, de bouw van een ondergrondse parkeergarage, de renovatie van de azijnmakerij en de inrichting van de openbare ruimte in het gebied tussen Het Rond, de 1e Dorpsstraat en het Walkartpark.

De inloopbijeenkomst vindt plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis, tussen 15.00 en 17.00 uur, en ’s avonds tussen 19.00 en 21.30 uur. Doel van de bijeenkomst is het verstrekken van informatie.

Vragen stellen
Tijdens de bijeenkomst kan iedereen de informatiepanelen over het project bekijken en vragen stellen aan de aanwezige medewerkers. Aanwezig zijn vertegenwoordigers van de gemeente, de projectontwikkelaar, het architectenbureau en woningbouwvereniging de Kombinatie. De architect geeft op meerdere momenten tijdens de inloopbijeenkomst een toelichting op het ontwerp, aan de hand van een maquette van het plan.

Het plan
In december 2009 heeft het college gekozen voor het planontwerp van projectontwikkelaar KondorWessels en architectenbureau Rau. Het plan bevindt zich in de fase van een voorlopig ontwerp. Dat wordt nog uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De start van de bouw (aanvang sloopwerken) wordt verwacht in het begin van 2011. De ingebruikname van het gemeentehuis staat gepland voor eind 2013.

Gemeentelijke organisatie op één locatie
Door de aanbouw aan het gemeentehuis, komt de hele gemeentelijke organisatie vanaf 2013 weer op één locatie te werken. Dat vergemakkelijkt de interne samenwerking, wat de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening ten goede komt.

Overeenkomst om Kwintelooyen aantrekkelijker te maken

RHENEN  Diverse partijen hebben afgelopen donderdag de intentieovereenkomst voor de ontwikkeling van Poort Kwintelooyen getekend. Met Poorten en Groene Entrees worden recreatieve ontsluitingen van de natuurgebieden op de Heuvelrug gerealiseerd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kasteel en Buitenplaats geven borrel voor de buurt

AMERONGEN  In het kader van zo groot mogelijke openheid en tot bevordering van een prettige relatie met de buren gaven Het Kasteel en Buitenplaats Kasteel Amerongen een informele borrel in Het Poortgebouw.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 21 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:20 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Diefstal auto

LEERSUM  In de nacht van vrijdag op zaterdag 20 februari kwam bij de politie een aangifte binnen van diefstal van een zwarte Renault Twingo vanaf de Dreef. Op hetzelfde moment zien agenten een zwarte Renault Twingo over de Hoflaan rijden.

De achterbak van de auto stond open en agenten zetten de achtervolging in. De bestuurder van de auto negeerde de stoptekens en vermeerderde vaart. Aan de Bongerdlaan raakte de auto in een slip en kwam tot stilstand. De bestuurder, een lichtgetinte man gekleed in het zwart, verliet direct het voertuig en ging er te voet vandoor. Ondanks intensieve zoektocht in de wijk, te voet en met een speurhond, kon de verdachte niet meer worden aangetroffen. De auto die werd aangetroffen aan de Bongerdlaan was de auto die eerder die dag was gestolen aan de Dreef. Politie heeft de zaak in onderzoek.

Beroving

ZEIST  In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 februari is een 15-jarige jongen uit Zeist het slachtoffer geworden van een beroving op de Utrechtseweg.

De jongen fietste in een groep van circa 10 jongeren ter hoogte van TNO, toen ze werden ingehaald door een jongen op een fiets. Deze dwong de groep tot stoppen en eiste geld van het slachtoffer onder het uiten van dreigementen. Daarop ontstond een worsteling, waarbij de verdachte een steekwapen trok. het slachtoffer dacht dat hij werd geraakt, maar dit bleek later niet het geval. De verdachte verdween met de fiets van het slachtoffer in de richting van De Bilt. Later vond de groep de fiets in de struiken terug ter hoogte van Eikenstein. De fiets was op slot, en de sleutelbos was verdwenen. Het signalement van de verdachte luid: jongen met kort, breed postuur, circa 15/16 jaar oud. Hij droeg een zwarte jas met capuchon met de opdruk van een wit skelet. Eventuele getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht: 0900 – 88 44.

Achtervolging wegpiraat, auto over de kop

ZEIST  De achtervolging door de politie van een wegpiraat eindigde zaterdagavond 20 februari omstreeks 22.40 op de Schaerweydelaan in Zeist, toen de auto over de kop ging. De bestuurder, een 21-jarige man uit Zaltbommel, werd nagenoeg ongedeerd uit de auto gehaald en aangehouden.
 
Een onopvallende videosurveillanceauto van de politie reed enige tijd daarvoor op de Rijksweg A2, komende van de kant van Vianen richting Utrecht, toen deze met hoge snelheid werd ingehaald door twee personenauto’s. De auto’s reden met zeer hoge snelheid en dicht achter elkaar. Ze wisselden constant van rijstrook, daarbij links en rechts andere weggebruikers inhalend. Uiteindelijk gebruikten ze ook de vluchtstrook en enkele keren was er sprake van fors kleven.
 
De agent die belast was met videosurveillance wilde de auto’s aan de kant zetten. Eén van de auto’s verdween al snel uit zicht. De andere minderde vaart en reed de A12 op in de richting van Arnhem. Daar kreeg hij een stopteken. In eerste instantie leek hij te volgen, maar uiteindelijk ging hij er hard vandoor.
 
Daarop zette de agent de achtervolging in met zwaailicht en sirene. De auto reed via de A12 de A27 op in de richting van Hilversum en vervolgens de A28 richting Amersfoort. Daarbij haalde de bestuurder diverse gevaarlijke capriolen uit. Vervolgens ging de rit via de Universiteitsweg en de Utrechtseweg richting Zeist.
 
Intussen doofde de bestuurder zijn verlichting en voerde de snelheid enorm op. Op de hoek van de Schaerweydeweg/Bergweg probeerden andere agenten de bestuurder tot stoppen te bewegen door een politieauto dwars op de weg te zetten. De bestuurder reed hier echter met onverminderde vaart rakelings langs en schoot met hoge snelheid de Bergweg op.
 
Hier verloor hij de macht over het stuur, ramde een stoplicht en belandde op zijn kop. De achtervolgende agent sloeg een ruit in en trok de bestuurder eruit. Omdat de auto rookte is uit voorzorg de brandweer erbij gehaald. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. In verband met klachten over pijn in de nek werd hij

Insluiper sporthal

ZEIST  Een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een bekende van de politie, is zondagochtend 21 februari omstreeks 07.30 uur aangetroffen in een sporthal aan de Graaf Lodewijklaan.

De politie kreeg een melding dat het inbraakalarm af ging. Agenten namen een kijkje en troffen de man aan achter een deur. In de omgeving troffen ze verschillende goederen aan, die mogelijk waren klaargezet om mee te nemen. De verdachte en de goederen zijn meegenomen naar het bureau voor nader onderzoek.

Gevarieerd jubileumconcert VKKD

DRIEBERGEN  Het Vrouwen KamerKoor Driebergen en omgeving viert haar twintigjarig bestaan met een gevarieerd jubileumconcert op zondagmiddag 28 februari om 15 uur in de Katholieke Kerk St. Petrusbanden aan het Kerkplein te Driebergen.

Het thema van het concert is Oud & Nieuw: uitgaande van enkele in het verleden uitgevoerde werken worden diverse vernieuwingen en varianten ten gehore gebracht. Op het programma staan onder andere madrigalen van Krenek, Morley en Monteverdi en volksliedjes van Suk, Brahms en Stalpart. Verrassend zijn de diverse bewerkingen van Psalm 137 (By the rivers of Babylon) door Schein, Liszt en Noël Lee. Deze laatste is een zeer moderne compositie uit 2007.
De leiding is in handen van Jurriaan Grootes, die dit jaar 10 jaar dirigent is van het vrouwenkamerkoor VKKD.
Muzikaal wordt het koor begeleid door de pianisten Wouter van Belle en Jacqueline van der Zee en de celliste Maud Rothbarth. Oud-dirigent Hanneke Walraven begeleidt een gedeelte van de werken op viool. 
Entree 10 euro inclusief consumptie en programmaboekje.
Informatie: Engelien van Kooij tel. 512716 of Tineke van Es 520878

Jeugdzorg in Overberg

OVERBERG  De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de voormalige Justitiële Jeugdinrichting Overberg om te vormen in een gesloten Jeugdzorgplus instelling. De instelling biedt vanaf 1 januari voorlopig voor de duur van twee jaar gesloten jeugdzorg aan meisjes in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 22 februari 2010 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 15:40 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Bijdrage Weezen- en Ziekenfonds

RHENEN  Al 84 jaar bestaat in Rhenen de Stichting Het Voormalig Weezen- en Ziekenfonds Rhenen. De Stichting heeft ten doel het verlenen van geldelijke ondersteuning op het gebied van ouderenzorg en gezondheidszorg in de gemeente Rhenen, speciaal in die gevallen waar geen (voldoende) financiële ondersteuning van overheidswege of anderszins kan worden verkregen.
De Stichting tracht haar doel ondermeer te bereiken door het verstrekken van eenmalige, niet-structurele bijdragen aan individuen en instellingen in Rhenen. Mocht u van mening zijn dat uw instelling/vereniging/stichting in de termen van de doelstelling valt en u wilt een beroep doen op de fondsen van de Stichting – het gaat om enkele duizenden euro’s per jaar – dan wordt u uitgenodigd een schriftelijke, gedocumenteerde aanvraag in te dienen bij de secretaris (p/a Bruine Engseweg 25, 3911 CJ Rhenen), vóór 15 maart 2010.
Eind maart/begin april vindt dan toewijzing plaats, rekening houdend met het maximum te verdelen budget, in volgorde van prioriteit.

Leerlingen Meander halen flink bedrag op voor Haïti

LEERSUM  De aardbeving in Haïti was voor veel leerlingen van Daltonschool Meander een reden om een spontane inzamelingsactie voor de slachtoffers te starten. Deze actie werd ondersteund door alle leerkrachten en directie van de school.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouwplannen De Basis op losse schroeven: bewoners in stil protest

DOORN  De bewoners van het BNMO-terrein De Basis zullen op dinsdagochtend, tijdens de vergadering van het college, bij het Doornse cultuurhuis een stille protestactie houden. De bewoners van De Basis willen hiermee duidelijk maken dat de bouw van nieuwe woningen voor de oorlogsslachtoffers door moet gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie miniatuur olieverfschilderijen in bibliotheek Amerongen

AMERONGEN  In de bibliotheek Amerongen is van maandag 1 maart tot en met zaterdag 27 maart een expositie te zien van miniatuur olieverfschilderijen van Yvonne Heijdt uit Elst.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 februari 2010 (kopie)

Kerkstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:40 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

JW Roy in Austerlitz

AUSTERLITZ  Op 26 februari staat de brabantse singer/songwriter JW Roy in het Beauforthuis. Vincent Bijlo schreef over hem: ‘JW Roy heeft de mooiste, eenzaamste, maar ook troostendste en melancholiekste stem van Nederland.’ De Brabantse bard is geworteld in de grond van het volle leven. Vorig jaar kapte hij met het Engels. Gevolg: prachtige recensies, een paar stevige hits en een trits uitverkochte concerten. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
vrijdag 26 februari, 17.00 uur 
JW Roy 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Lijstrekkers in debat over bezuinigingen

HEUVELRUG  De lijstrekkers van de acht deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn op maandagavond met elkaar in debat gegaan in de raadzaal van het Doornse Cultuurhuis. In een goed gevulde zaal spraken de politiek leiders, onder leiding van Frans Copini en Tineke Booi van Standplaats Driebergen, vooral over de komende bezuinigingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Caravan brandt uit

RHENEN  In Rhenen is maandagavond een caravan uitgebrand. De caravan stond bij een opslag op een camping aan de Oude Veensegrindweg en kon niet meer worden gered.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Lezing over kasteelvrouw

AMERONGEN  De jonge historicus Coen Wilders houdt op donderdag 4 maart een lezing in Het Utrechts Archief over Margaretha Turnor, Kasteelvrouwe van Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 februari 2010 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:55 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

De heer H.B. Gieszen lid in de Orde van Oranje Nassau

RHENEN   De heer H.B. Gieszen uit Rhenen is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding uitgereikt voor zijn activiteiten voor de samenleving op het terrein van cultuur en maatschappelijk leven. De heer Gieszen is sinds 1984 bestuurlijk actief binnen de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken.

Nadat hij vijftien jaar als secretaris voor de Historische Vereniging functioneerde, is hij nu speciaal aangesteld voor de logistiek, ledenwerving en PR. Ook vertegenwoordigt de heer Gieszen de vereniging in de Stichting Beiaard Cuneratoren en Stichting Cuneragilde. Bij eerstgenoemde stichting speelde hij een belangrijke rol in de restauratie van het stokkenklavier. Bij het Cuneragilde was de heer Gieszen als torengids verbonden.

Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen heeft de heer Gieszen op woensdagavond 24 februari de versierselen opgespeld, die horen bij deze Koninklijke onderscheiding. Dat gebeurde tijdens een speciale ledenavond van de Historische Vereniging.

Naast actief voor de Historische Vereniging was de heer Gieszen van 2004 tot 2008 lid van het algemeen bestuur van de Stichting Welzijn Ouderen Rhenen. Zijn aandachtspunt lag met name bij de aanleg van alarmapparatuur, die hij zelf mede uitvoerde.

3 maart Verkiezingscafé in publiekshal gemeente Zeist

ZEIST  Op woensdag 3 maart 2010, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, opent de gemeente Zeist zijn deuren van het Verkiezingscafé. Van 22:00 tot 01:00 uur is iedereen van harte uitgenodigd in de publiekshal aan de Slotlaan 20 in Zeist.

In het Verkiezingscafé worden tussentijds de voorlopige uitslagen op partijniveau bekend gemaakt. De burgemeester en raadsleden zullen hierop reageren. Voor zover mogelijk wordt op deze avond ook de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt.

Op vrijdag 5 maart 2010 wordt de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt.

Mogelijke woninginbrekers aangehouden

ZEIST  Op dinsdagavond 23 februari heeft de politie drie verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij een poging tot inbraak in een woning op het Louise de Colignyplein.
 
Rond 19.45 uur meldde een getuige een verdachte situatie bij de woning omdat een onbekende rond de woning liep. Het signalement van de man werd aan de politie verstrekt.
Ter plaatse bleek dat een raam van de woning was opengebroken maar dat men vermoedelijk niet binnen was geweest. Tijdens het onderzoek in de omgeving zagen agenten bij een bushalte op de Arnhemse Bovenweg een man uit de struiken komen die bij het zien van de politieauto iets weggooide. De man, een 20-jarige Zeister, bleek apparatuur te hebben weggegooid die mogelijk gebruikt kan worden bij het plegen van een inbraak. Hij werd aangehouden en ingesloten.
 
Kort daarna ontdekten agenten in de struiken in de omgeving van het Louise de Colignyplein twee mannen die zich verborgen hielden. Eén van hen voldeed aan het signalement dat door de getuige was genoemd. Ook deze mannen, een 23-jarige inwoner van Zeist en een 21-jarige inwoner van Houten, werden aangehouden en ingesloten. De politie zet het onderzoek voort.

Jubileum EMM

LEERSUM  Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht viert dit jaar hun 90 jarig jubileum. Om dit bijzondere feit te vieren heeft de muziekvereniging EMM diverse leuke activiteiten voor jong en oud op het progamma voor 2010 staan.

Lees verder op de website van De Kaap

Praat mee over woonservicegebieden

HEUVELRUG  De gemeente roept de inwoners op om mee te denken over de woonservicegebieden. In een woonservicegebied zijn de diensten dichtbij, de woningen van mensen zijn aangepast om lang te kunnen blijven wonen en de openbare ruimte is ingericht voor jong, oud, onbeperkt en beperkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag schietkelder

AMERONGEN  De gerenoveerde schietkelder in Sporthal de Ploeg wordt zaterdag 13 maart feestelijk geopend. Al 30 jaar is er door verenigingen en de politie intensief gebruik gemaakt van de schietkelder.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 februari 2010 (kopie)

Gefotografeerd vanaf de Rijsenburselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Orientaalse klanken in muzikaal duel Nederland-Marokko

AUSTERLITZ  Zondag 28 februari presenteert de Utrechtse jazz-formatie Perron 19 zijn eerste cd in het Beauforthuis. De mannen van Perron 19 vertrekken vanuit de jazz richting popmuziek, maar ook Indiase raga’s en Spaanse sferen liggen op de route. Na afloop van het concert is er een stevige jamsessie met Marokkaanse musici. En wie weet wat voor klanken daaruit ontstaan… Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
Perron 19 wordt gevormd door Pieter de Mast (sopraansax en fluit), Floris Verbeij (piano en Rhodes), Ronald Maas (bas) en Janco van der Kaaden (percussie). De Volkskrant (juli 2007) over Pieter de Mast: “Adembenemend mooi geluid op sopraansax en dwarsfluit”.
zondag 28 februari, 17.00 uur 
Perron 19 
Pieter de Mast – sopraansax en fluit; Floris Verbeij – piano en rhodes; Ronald Maas – basgitaar; Janco van der Kaaden – percussie 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Nieuwbouw hotel bijna klaar

MAARSBERGEN  Drukke tijden voor John van Gurp, manager van Motel Maarsbergen. De laatste puntjes worden op de i gezet voor de verhuizing van het huidige Motel naar het nieuwe Hotel Maarsbergen op dezelfde locatie, maar iets verder van de provinciale weg.

Lees verder op de website van De Kaap

Beoogd bestuur De Binder voorgesteld aan gebruikers

LEERSUM  Het was al enige tijd een gerucht: er komt een bestuur voor SCC De Binder. Vorige week stelde wethouder cultuurhuizen Elisabeth van Oostrum de bestuursleden voor aan de gebruikers van De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Wim Putman jubileert bij damclub ADC

AMERONGEN  Bij damclub ADC is gevierd dat Wim Putman veertig jaar geleden begon met de damsport. Wim is een gedegen speler, waar niet zo maar van te winnen is.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen thema op Grietpark

AMERONGEN  Zaterdag 15 mei is er weer een Grietmarkt. Inmiddels is dit gratis festival een begrip in de regio. Bezoekers worden verrast met bijzondere kunst, duurzame producten en aantrekkelijke activiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 26 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:55 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Ooievaars aan het Kloosterlaantje

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Er zijn twee ooievaars neergestreken op het nest aan het Kloosterlaantje. De eerste is zaterdag 20 februari al gearriveerd, de tweede gisteren, 25 februari. Vermoedelijk is het hetzelfde paar als verleden jaar maar daarover bestaat pas zekerheid als de ringnummers zijn afgelezen. De eerste stappen voor nageslacht zijn al gezet, mevrouw Tiggeloven heeft al een paring waargenomen.

De ooievaars zijn extreem vroeg dit jaar. Dat is wel reden voor enige zorg, want het is nog erg koud. Het vinden van voedsel is misschien een probleem. De draagtijd van ooievaars is gemiddeld 28 dagen en dan wordt er nog een maand gebroed voordat de jongen uit het ei komen. Naar verwachting dus eind april, begin mei.  

Ruilbeurs voetbalplaatjes bij Super de Boer Verberne

DRIEBERGEN  Bijna alle CDN’ers, CDN’sters en CDN’ertjes hebben hun Magic Voetbalplaatjesalbum vol. Toch zijn nog niet alle albums compleet ingeplakt met alle tweehonderd en negenenzestig stoere voetballers. Daarom organiseert CDN samen met Super de Boer Verberne een grote ruilbeurs, zaterdag 6 maart van 14.00 tot 16.00 uur, voor de deur van het filiaal van Super de Boer Verberne op De Sluis. 
Naar verluidt wordt er voor een drankje gezorgd en staat er misschien ook een doos met toevallig aangetroffen onuitgereikte voetbalplaatjes….. waarin misschien ook nog eens een prijs inzit!

Hans Nijhof van GroenLinks/PvdA bezoekt krakers

DRIEBERGEN  Hans Nijhof, nummer 2 op de lijst voor GroenLinks/PvdA van gemeente Utrechtse Heuvelrug, bezocht deze week de krakers van de villa op de hoek Loolaan/Hoofdstraat in Driebergen. Zij spraken over ‘de kraak’ en in aansluiting daarop over het belang van sociale woningbouw.

Lees verder op de website van DeKaap

Hoogenraad wil naar Maarsbergseweg

LEERSUM  Het kraan en transportbedrijf Hoogenraad wil verhuizen. De huidige locatie aan de Rijksstraatweg voldoet al jaren niet meer voor het Leersumse bedrijf. Hoogenraad heeft nu zijn oog laten vallen op een locatie aan de Maarsbergseweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Groenstrook naast Vossenstein in beheer gemeente

DOORN  Het groene karakter van ‘ecologisch’ bedrijventerrein Vossenstein is de afgelopen jaren al vaak punt van discussie geweest. Met name de graslandstrook naast het terrein, dat eigendom is van buurman Wim Verheul, kwam vaak ter sprake.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwbouw De Basis in ijskast

DOORN  Bewoners van De Basis waren dinsdagochtend in het Cultuurhuis om te protesteren. Voorafgaand aan het collegeoverleg, waarin een beslissing zou worden genomen over de aanvraag voor de nieuwbouwplannen op De Basis, uitte een groep bewoners hun ongenoegen over de voorgenomen weigering van deze aanvraag.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 15:00 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Musketiers moet meerdere erkennen in koploper

ELST  Musketiers heeft zich zaterdag kunnen meten met de echte top in de vierde klasse. De ploeg kwam op een redelijk bespeelbaar veld uit tegen koploper Odysseus’91 uit Utrecht. De Elstenaren kwamen op voorsprong maar konden deze niet vasthouden en verloren uiteindelijk.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Ruim 77.000 kilo kleding en schoenen voor goede doel

RHENEN  De gemeente Rhenen heeft in 2009 77.036 kilo kleding en schoenen ingezameld voor Humana. De opbrengst van de ingezamelde kleding komt ten goede aan ontwikkelingsprojecten in zuidelijk Afrika.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugloop Maarn slaat jaartje over

MAARN  De knoop is doorgehakt: dit jaar geen Heuvelrugloop door de bossen bij Maarn. ,,Het is een beslissing die we met zoveel pijn in ons hart hebben genomen en we doen er alles aan dat in 2011 weer gelopen wordt op de derde zaterdag van juni.”

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 28 februari 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 15:05 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Dalto bezorgt nummer 1 KZ de eerste nederlaag

DRIEBERGEN  Het lijkt erop, dat men bij Koog Zaandijk het blessureleed buiten de deur kon houden tot de plaatsing voor de play-offs definitief was, maar vervolgens was het dan ook goed raak. Er was geen sprake van een bewuste keuze voor rust, dat zou ten opzichte van Dalto ook geen pas gehad hebben.

De absentie door blessures van vier basisspelers waaronder topschutter Tim Bakker leidde er echter wel toe, dat KZ moest starten met slechts vier basisspelers. Omdat ook de invallers prima presteerden bleef het een aardige wedstrijd.

Het begin was ronduit spectalair. KZ had precies vijftien seconden nodig om het eerste schot door de korf te jagen. Dat kunstje deed Jorrit Bergsma ook, 1-1. In de derde minuut keek het publiek wat ongelovig naar het scorebord, want toen stond het al 4-3, omdat tot dan elk schot raak was. Ilona van den Berg was de eerste die een keer miste, wat een breed gedragen “Ahhhhh” tot gevolg had en vervolgens wat hilariteit. Na nog een misser was het echter al weer meteen een paar keer raak, 5-5 na vijf minuten!

In het vervolg bouwde KZ aan een kleine voorsprong, die opliep tot 9-6 na tien minuten, waarna coach Herman van Gunst zijn eerste time-out nam. Kennelijk raakte KZ daardoor iets afgeleid, want een daarop volgende strafworp werd gemist. Het was aanleiding voor de twee topschutters van deze avond aan Daltozijde, Jorrit Bergsma en Jos Roseboom, om de ploeg uit Driebergen dichterbij te brengen en na goed een kwartier stond er zo 10-10 op het scorebord en nog steeds leek het erop, dat Koog-Zaandijk greep op de wedstrijd kon houden.
In het tweede kwart werd dat lastiger, want de uitstekend spelende Henriët Brandsma roerde zich nadrukkelijk en hield de topscoorder bij de dames keurig op slechts twee doelpunten. Jorrit Bergsma bleef met scherp schieten; hij zou uiteindelijk op 10 uit 26 komen en daar was geen strafworp of vrije worp bij, een indrukwekkend totaal dus. Omdat aan Koogse kant wat kansjes gemist werden, kwam het initiatief bij Dalto te liggen en via 11-14 en 12-15 werd een 14-16 ruststand bereikt. Kennelijk werd in de pauze aan Daltozijde even wat recht gezet, want vervolgens begon KZ in het derde kwart de greep op de wedstrijd te verliezen. Dalto bouwde snel uit naar 15-21 en die marge bleef gehandhaafd tot 20-26 aan het eind van het derde kwart. Toen moest er nog een KZ-speler met een lichte beenblessure van het veld af.
In het laatste kwart was de wedstrijd gespeeld, hoewel KZ op geen enkele wijze de handdoek in de ring gooide. Met nog tien minuten te gaan moest ook ex-Daltospeelster Rosemarie Rozenbeekmet een vingerblessure naar de kant en speelden er nog slechts twee basisspelers. Ondanks de inzet van de invallers werd het wel duidelijk dat de Koogse brigade erg op haar tenen moest lopen om in het spoor van de Driebergse ploeg te blijven. De kansen werden wel geschapen, maar niet meer zo gemakkelijk afgerond. Het leidde uiteindelijk tot een eindstand van 27-35, de hoogste uitslag in deze League competitie. Na afloop was iedereen het er wel ongeveer over eens. De Kogers hadden het maximale gegeven, maar alles heeft z’n grens en Dalto heeft nu eenmaal zo’n degelijke ploeg, dat er meer niet was weggelegd voor KZ. Door dit resultaat blijft Dalto op de tweede plaats staan en blijft het ook op koers voor de play-off’s. Jos Roseboom nam met zijn 9 doelpunten de koppositie op de topscoorderslijst over van Tim Bakker. Hij voert deze lijst nu aan met 119 doelpunten.
Koog Zaandijk – Dalto 27-35

Opstelling Dalto: Adriaan van Dijk 3, Bob de Jong 7, Henriët Brandsma 1, Ilona van den Berg4, Jorrit Bergsma 10, Jos Roseboom 9, Merle van Rijn, Simone Timmerman 1.

Brandstichtingen

DOORN  Rond 03.45 uur kreeg de politie zaterdagochtend een melding dat op de Kampweg een container in brand stond. Niet veel later bleek dat ook een tweede container op de Kampweg in brand gestoken was. De brandweer trof op de IJskelderlaan nog een kliko in brand aan. De politie gaat uit van brandstichting en zoekt getuige(n). Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Heuvelrug, tel.: 0900 8 44.

Bestuurder onder invloed

ZEIST  In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 februari heeft de politie een man aangehouden omdat hij onder invloed in zijn auto reed.
 
Op de Panweg controleerden agenten omstreeks 00.30 uur een bestuurder. Na een eerste blaastest bleek dat de 29-jarige man uit Zeist te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 930 ug/l uit. De man kon zijn rijbewijs inleveren en werd met een
proces-verbaal en een rijverbod van tien uur naar huis gestuurd.