Heuvelrugnieuws van zondag 1 februari 2009 (kopie)

Faunalaan 136-146 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.15 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Nieuwe talenten de Zwoer presteren boven verwachting

DRIEBERGEN  Zaterdag 31 januari vond alweer de derde Speedo wedstrijd van het jaar plaats. Dit keer was De Zwoer weer te gast bij AZ&PC te Amersfoort. Voor het eerst deden Mijke Bergkotte en Mart Niehoff aan een wedstrijd mee. Ondanks de zenuwen van beiden zwemmers waren hun prestaties prima. Dit biedt voor de toekomst prima kansen om voor de echte prijzen mee te gaan doen.

Hoewel Rebecca Hietink (op foto zwemmend) al wel vaker aan wedstrijden had meegedaan was haar eerste plaats op de 100 vlinder toch wel een hele grote positieve verrassing. Hiernaast ook nog een derde plaats op de 100 school. Isabelle Abbink Spaink (op foto zittend) zwom ook een mooi PR op deze laatste afstand.

Voor de overige zwemmers gold ook dat ze zich allemaal, zonder uitzondering, van hun beste kant lieten zien. Dat bleek wel uit het feit dat iedereen 1 of meerdere PR’s kon bijschrijven. Klasse.


Veel belangstelling voor optredens Muziekcirkel

DRIEBERGEN Vandaag hebben cursisten van de Muziekcirkel een optreden verzorgd in basisschool de Valkenheuvel. Zeker 150 belangstellenden waren getuige van optredens van Stephan Esmeijer (blokfluit), Joris Boon (cello), Tim van Osch en Jim van der Zee (beiden gitaar) en David Aerts (accordeon).

Na de pauze werd het kinderpubliek geboeid met het muzikale sprookje Peter en de Wolf. Na de optredens konden kinderen kennismaken met de diverse muziekinstrumenten.

Fotograaf Robert Zwart van BeeldKracht.org maakt er een fotoreportage van.

Schoenen uit bij Kasba

AUSTERLITZ Dat wordt genieten op zaterdag 7 februari: een akoestisch concert van Kasba, een band die ook keihard kan rocken, in het Beauforthuis. Maar akoestisch of niet, ze spelen in de van hen bekende grote bezetting van percussie, bas, gitaar, trompet, sax, trombone, toetsen en zang. De Marokkaans/Nederlandse band heeft een ijzersterke live-reputatie opgebouwd met zijn aanstekelijke combinatie van Noord-Afrikaanse raï, westerse rock, funk en reggae. De zaal is open vanaf 20 uur; om 21.30 uur begint het concert. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Kasba wordt gevormd door een groep muzikanten met verschillende achtergrond. Ze komen samen in een band die, waar ze ook spelen, de pannen van het dak blaast. Door hun vele optredens heb! ben ze inmiddels een ijzersterke live-reputatie opgebouwd in Nederland, België en Marokko. Hun nieuwste album “Tarab u nagham” (Klank en melodie) laat een ander, akoestischer geluid horen. Het belooft dus een uitermate relaxte Multicul Laydown te worden, dus schoenen uit en geniet tot middernacht van Kasba, onder het genot van Marokkaanse hapjes en een kop muntthee!

zaterdag 7 februari, 21.30 uur
Kasba
Sami El Gousli – zang, percussie | Roel Denteneer – gitaar | Dieter van der Westen – basgitaar | e.v.a.
entree € 15,- | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 11,-

Gevaarlijk rijgedrag

ZEIST  Op zaterdagmiddag 31 januari heeft een 35-jarige automobilist uit Driebergen een boete gekregen voor het niet-handsfree bellen en gevaarlijk rijgedrag.

De Driebergenaar reed die middag omstreeks 13.35 uur op de Lange Dreef toen hij werd aangehouden door agenten omdat hij niet handsfree belde. Dan man kreeg hiervoor een bekeuring van 150 euro. Na het voldoen van de boete reed de man vol gas weg. Hierbij kon hij nog net op tijd een aanrijding voorkomen. Agenten hebben de man hierop alsnog aangehouden en direct een proces-verbaal tegen hem opgemaakt voor gevaarlijk rijgedrag.

Pamboer legt eerste steen hotel

MAARSBERGEN  Wethouder Roy Pamboer geeft 12 februari om 16.00 uur het startsignaal voor de nieuwbouw van een geheel nieuw Hotel Maarsbergen. Het hotel krijgt 93 viersterren kamers en 8 zalen. Ook komt hier een nieuw La Place Restaurant aansluitend aan het meer dan twee eeuwen oude monumentale rietgedekte “’t Voorhuys”.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoogste punt Acacialaan Doorn

DOORN  Bij Heuvelrug Wonen ging onlangs de vlag uit: het hoogste punt van de bouw van de acht woningen aan de Acacialaan was bereikt. De toekomstige bewoners verheugen zich al op de nieuwe woning, want die gaat hun veel gemak opleveren.

Lees verder op de website van De Kaap

Minister Gerda Verburg te gast

DOORN  Vastentijd, lijdenstijd, 40-dagen-tijd: verschillende benamingen voor en belevingen van de zes weken voor Pasen. De Doornse Raad van Kerken organiseert dit jaar een oecumenisch vastenproject.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 2 februari 2009 (kopie)

Hogesteeg 8 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Arena via Skunk naar koppositie

RHENEN  Arena heeft in Nijmegen een 13-18 zege geboekt op de korfballende studenten van Skunk. Het bleek goed voor de koppositie in de derde klasse F.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kruising Utrechtsweg op de schop

ZEIST  De kruising van de Utrechtseweg met de Schaerweijdelaan en de Griftlaan in Zeist gaat op de schop. Dat gaat voor veel vertraging op de doorgaande Utrechtseweg zorgen, al gaat de kruising slechts één weekeinde en enkele nachten helemaal dicht.

Lees verder op de website van het AD/UN

Manderen sluit jubileumjaar op grootse wijze af

MAARN  Met een spetterend concert sloot Harmonieorkest Manderen het jubileumjaar zaterdag in de Twee Marken af. De zaal was goed gevuld met publiek dat kon luisteren naar een selectie uit het muzikale oevre van Manderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeesters weer compleet in Leersum

LEERSUM  In de raadszaal van het Leersumse gemeentehuis hingen de portretten van negen oud-burgemeesters. Na de herindeling werden deze aan de Historische Vereniging Leersum aangeboden (HVL). De serie werd door Wim Middelplaats gecompleteerd met een portret van de laatste burgemeester van Leersum: mevrouw Feith-Hooijer.

Lees verder op de website van De Kaap

Karin Harmsen en Rob Barel winnen op Sportgala

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug had het groots aangepakt. Met een spetterend gala werden op vrijdag 30 januari in het cultuurhuis Pleiade in Doorn de sportprijzen van 2008 uitgereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Oud papierinzameling “Ons Genoegen” Amerongen

AMERONGEN  Zaterdag 7 februari a.s. gaan leden van de Amerongse muziekvereniging “Ons Genoegen” wederom een oud papier inzameling houden. Het verzoek van de muzikanten is om het oud papier zaterdagochtend voor half negen gebundeld of in dozen langs de weg te zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Midwinterdag bij de Zonnebloem

DRIEBERGEN Midden in de winter organiseert de Zonnebloem de Midwinterdag – dit jaar was dat op vrijdag de 30e. Traditiegetrouw is het koud op de midwinterdag, ook dit jaar weer. Maar de kou kon de 77 gasten niet deren. Zij genoten in een warme zaal bij de Bergse Bossen.

Met een kopje koffie of thee en iets lekkers erbij, een glaasje, een lunch, een spannende bingo en een ontspannend middagprogramma, kan zo’n dag niet mislukken. Het was weer gezellig, er werd heel wat gebabbeld en ook gelachen – echt een zonnige dag midden in de winter! Even lekker verzorgd en verwend worden! Heel belangrijk voor als je veel alleen bent, of beperkingen hebt waardoor je zelf geen uitjes kunt regelen – daarvoor bestaat de Zonnebloem : al zestig jaar goed voor elkaar!
Wilt u ook naar de activiteiten van de Zonnebloem, of kent u iemand die er wel eens uit mag? Belt u dan even naar : Rita Weerdenburg – telefoon 51 47 51, of naar Ellen van der Plas – telefoon 51 35 64. Niet aarzelen! Doen!


Heuvelrugnieuws van dinsdag 3 februari 2009 (kopie)

Emmalaan 6 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Basisscholen in de bres voor verkeersveiligheid

DRIEBERGEN  Vrijdag 30 januari werd opnieuw het Utrechts Verkeersveiligheidslabel (UVL) uitgereikt. Door te voldoen aan de toetsingscriteria was de basisschool Uilenburcht in Driebergen ditmaal de gelukkige. Maar wat betekent het eigenlijk voor een school wanneer aan dit project wordt deelgenomen?

Het UVL is het Utrechts kwaliteitskeurmerk voor basisscholen die structureel aandacht geeft aan verkeersonderwijs en het aanpakken van de verkeersveiligheid rondom scholen.
Scholen die deelnemen aan het label worden getoetst op de volgende aspecten:

    * de organisatie van de school;
    * verkeerslessen en –projecten in de klas;
    * praktijklessen, zoals het jaarlijks verkeersexamen;
    * de schoolomgeving en de school-thuisroutes;
    * communicatie met en betrokkenheid van de (verkeers)ouders.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is een UVL-gemeente. Dit houdt in dat de gemeente de doelstellingen steunt van het UVL en heeft hiervoor een structureel bedrag op de begroting opgenomen. Als er door scholen wordt deelgenomen, biedt dit kansen de verkeersveiligheid rondom de school te verbeteren. De gemeente ondersteunt het praktische verkeersexamen en heeft aandacht voor een veilige schoolomgeving.

In de gemeente hebben inmiddels vijf scholen het UVL gekregen. De doelstelling is om alle 26 scholen te laten deelnemen. Vorige week organiseerde de gemeente een bijeenkomst om scholen erop attent te maken welke kansen het UVL biedt de schoolomgeving veiliger te maken.

Voor meer informatie over het Utrechts Verkeersveiligheidslabel kunnen geïnteresseerde scholen contact opnemen met Jan-Willem Hut, (0343) 56 56 00.

Winnaars sportprijzen 2008

DOORN  Triatlonatleet Rob Barel uit Overberg en zitvolleybalster Karin Harmsen uit Leersum zijn de eerste Sportman en Sportvrouw van het Jaar geworden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het eerste korfbalteam van Dalto/DSB uit Driebergen is verkozen tot Sportploeg en zwemmer Jelle Derksen (14) uit Maarsbergen tot Sporttalent. De Sportvereniging van het Jaar is de rugbyclub The Pink Panthers geworden en de Christelijke basisschool Instituut Coolsma is tot de Sportiefste Basisschool uitgeroepen. Club en school bevinden zich beide in Driebergen.

De raadzaal in Cultuurhuis Pléiade in Doorn vormde vrijdagavond 30 januari het stijlvolle en feestelijke decor voor de uitreiking van de gemeentelijke sportprijzen 2008. Na de vaststelling van de gemeentelijke Beleidsnota Sport in Beeld vorig jaar september, is de tijd rijp geworden voor een Sportgala, waarin de sport in de volle schijnwerpers komt te staan van de samenleving. Sportwethouder Roy Pamboer verwees ernaar in zijn openingstoespraak. Naast de genomineerden voor de gemeentelijke sportprijzen en hun persoonlijke gasten, waren vertegenwoordigers uit sport en onderwijs, politiek en bestuur aanwezig op het eerste Sportgala van Utrechtse Heuvelrug. De winnaars ontvingen een beeldje, ontworpen door Corry Ammerlaan-Van Niekerk. Het beeldt vier menselijke figuren uit, die elkaar acrobatisch in evenwicht hielden onder het motto: ‘Toekomst door samenwerken’.

De verkiezing van de sportman, sportvrouw, sportploeg en het sporttalent vindt in vele gemeenten plaats. Maar de verkiezing van de Sportvereniging en de Sportiefste Basisschool zijn vernieuwende elementen, waarin vooral de meerwaarde door samenwerking tussen sportverenigingen en basisscholen tot uiting komt.
De gemeentelijke projecten Trainers voor de Klas en de JeugdSportPas zijn bedoeld om schoolkinderen tijdens en buiten de schooltijden met takken van sport kennis te laten maken. Bewegingsonderwijs als fundament voor levenslag sport en bewegen. Rugbyclub The Pink Panthers is hier buitengewoon actief. In 2008 gaven rugbytrainers een aantal trainingslessen aan Instituut Coolsma in Driebergen, maar ook aan basisscholen in andere dorpen. Vooral het op eigen kracht realiseren van een nieuw clubhuis op Sportpark De Woerd onderscheidde The Pink Panthers van de andere genomineerden. Clubvoorzitter Cees Blok nam de prijs van voormalig topturner Nico Valkenburg uit Doorn in ontvangst. De Doornse IJsclub bood als sponsor alle rugbyspelers een gratis jaarabonnement aan.

Instituut Coolsma behoort tot de basisscholen die in de formatie wel een vakleerkracht gymnastiek hebben aangesteld voor het bewegingsonderwijs. Trots mocht hij de sportprijs in ontvangst nemen van Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage. In zijn toespraak benadrukte de gymnastiekleraar dat de vakleerkracht gymnastiek en actieve ouders de pijlers zijn van kwalitatief bewegingsonderwijs op zijn school. Bedrijfsleider Theo Stokman van zwembad De Zwoer bood de winnende basisschool een gratis zwemdag aan voor alle leerlingen van Instituut Coolsma.

Triatlonatleet Rob Barel (51) is een sportbeest pur sang. Op zijn prestatielijst staan vele nationale, Europese en wereldtitels. In 2008 voegde hij daaraan toe de Nederlandse en Europese kampioenschaptitel in off-road triatlon. Dat is een wedstrijd van 1,5 km zwemmen, 30 km mountainbike en 10 km hardlopen. Binnen en buiten de Nederlandse grenzen wordt de Overberger de ‘godfather of the triatlon” genoemd. Ooit is Barel een keer genomineerd voor de nationale titel Sportman van het Jaar. Dat hij het nu in Utrechtse Heuvelrug is geworden, noemde hij een bekroning op zijn sportieve loopbaan. Voormalig Europees, Wereld- en Olympisch kampioen schaatsen Jochem Uytdehaage reikte de prijs aan Rob Barel uit en Valks Sport uit Doorn bood de winnaar een week skiuitrusting aan.

Zitvolleybalster Karin Harmsen (46) heeft eerst dertig jaar gewoon volleybal gespeeld. Door een ernstige knieblessure kwam ze in het zitvolleybal terecht. Vanaf 1997 maakt ze deel uit van het Nederlandse Dames Zitvolleybalteam, dat bij de Paralympische Spelen van Athene 2004 de zilveren medaille won. Haar Olympisch bronzen medaille bij de Paralympische Spelen van Peking 2008 gaf natuurlijk de doorslag om tot Sportvrouw 2008 van Utrechtse Heuvelrug te worden benoemd. Uit handen van toproeister Nienke Kingma, die in Peking met de Holland Acht Olympisch zilver won, kreeg Karin Harmsen haar prijs. Sportcentrum Sometic Doorn sponsort haar met een weekend voor twee personen in een gerenommeerd healthresort.
 
De 14-jarige zwemmer Jelle Derksen uit Maarsbergen was zelf niet aanwezig om zijn prijs als Sporttalent in ontvangst te nemen. Vrijdagavond zwom hij in Dordrecht weer naar een nieuwe Nederlandse titel op de 50 meter schoolslag. Een directe telefoonverbinding tussen hem en tenniscoach Tjerk Bogtstra zorgde ervoor dat alle aanwezigen het gesprek woord voor woord konden volgen. Bogtstra reikte de prijs aan vader Derksen uit en Health Center Hoenderdaal voegde een jaar lang gratis gebruik van al haar sporttrainingsfaciliteiten eraan toe.

Dalto korfbal was genomineerd voor de Sportvereniging van het Jaar, voor de Sportvrouw van het Jaar (Ilona van den Berg) en met twee ploegen (het junioren en seniorenteam) voor de Sportploeg van het Jaar. Aanvoerder van het eerste team Dalto/DSB was wat blij dat hij de prijs in ontvangst mocht nemen van de bekende voetbalicoon en perschef van het Nederlandse Voetbalelftal, Kees Jansma. Sportcentrum Aart Stigter uit Amerongen bood het korfbalteam als gelegenheidsponsor een clinic naar keuze aan.
Het team bestond vorig jaar uit Bob de Jong (aanvoerder), Riko Kruit, Jos Rosenboom, Adriaan van Dijk, Jorrit Bergsma, Henriet Brandsma, Eva Sprangers, Linda van Woudenberg, Simone Timmerman, Sietske van de Sande, Ilona van den Berg en coach Erik Wolsink,


Burgemeester Frits Naafs sloot het Sportgala af. Hij was zeer onder de indruk van de hoge prestaties en veelzijdigheid die de sportmensen in Utrechtse Heuvelrug tonen. Dit Sportgala doen we natuurlijk volgend jaar weer. De aanwezige raadsleden en wethouders, sport- en onderwijsbestuurders, sportmensen en hun aanhang, waren het hier roerend mee eens. Het Sportgala was een enorme waardering en wordt een stimulering voor de sport in de gemeente. De vele genodigden waren het met die uitspraak roerend eens.

Daan Vooijs maakt mooiste tekening van kinderconcert Maartenskerk

DOORN  Daan Vooijs uit Zeist heeft de tekenwedstrijd gewonnen die was uitgeschreven tijdens het kindernieuwjaarsconcert van 10 januari in de Maartenskerk. De opdracht luidde: teken wat je hoort in de muziek van het sprookje ‘De toverachtige tuin’.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM speelt gelijk tegen Veluwse Boys

MAARN  Afgelopen zaterdag was er weer een algehele afgelasting. Gelukkig voor SVMM was er een schaduwprogramma ingebouwd. Op het KNVB-sportcentrum was er een veld gereserveerd. Veluwse Boys wilde ook graag spelen en zo stond er een wedstrijd op het programma. Veluwse Boys staat momenteel bovenaan in de 4e klasse B regio Oost, dus dat betekende een tegenstander van formaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Jelle Derksen zwemt 4x nieuw Kampioenschapsrecord

MAARSBERGEN  In het 25 meter bad “Aquapulca” in Dordrecht werden van vrijdag 30 januari tot en met zondag 01 februari de Nederlandse Junioren Kampioenschappen Korte Baan zwemmen 2009 gehouden. Na een lange voorbereiding bestaande uit trainingen en regionale wedstrijden was Jelle goed voorbereid voor deze Nationale strijd.

Voor de drie dagen durende kampioenschappen had Jelle zich ingeschreven voor 6 afstanden. Vrijdag aan het einde van de ochtend zwom Jelle in een nieuw Kampioenschapsrecord naar zijn eerste gouden medaille in een tijd van 24.22 sec. Vrijdag aan het eind van de middag mocht Jelle samen met 3 andere zwemmers van zijn vereniging de 4×200 vrijeslag estafette zwemmen. Als slotzwemmer bracht Jelle zijn ploeg van een 5e naar een 2e plaats. Zaterdagochtend stonden er twee nummers op het programma. Omdat Jelle zijn krachten wilde sparen voor de later op de ochtend gezwommen 200 meter wisselslag behaalde hij op de 200 meter vrije slag geen podiumplaats. Bij de 200 meter wisselslag kwam hij net 2.6 sec. te kort voor een gouden medaille, hij verbeterde wel zijn eigen persoonlijke record (van 2.20.90 naar een 2.13.92). Zaterdagmiddag volgde Jelle’s specialiteit: de 200 meter schoolslag. Zonder noemenswaardige tegenstand snelde Jelle naar een 1e plaats, wederom een verbetering van het Kampioenschapsrecord. Dit record stond al sinds 1998 in de boeken op naam van Thijs van Valkengoed. Aan het einde van de middag zwom hetzelfde viertal van vrijdagmiddag in de 4×100 meter vrije slag nog naar een bronzen medaille. Na een nachtje rust volgde op de zondagochtend het zogenaamde koningsnummer: de 100 meter vrije slag. De inschrijftijden van de zwemmers uit de laatste en beslissende serie lagen erg dicht bij elkaar. Mede door een fabelachtige onderwatertechniek na de start en na de keerpunten finishte Jelle als 1e bijna 2 seconden voor nummer twee in wederom een nieuw Kampioenschapsrecord van 52.95 sec. Dit record was al sinds 2000 niet meer verbeterd. Zondagmiddag was het opnieuw raak. Door de 100 meter schoolslag winnend af te sluiten behaalde Jelle zijn 4e gouden plak en verbeterde hij voor de 4e keer een Kampioenschapsrecord. De winnende tijd was 1.06.41 en deze tijd stond sinds 1997. Niet alleen met de behaalde 7 medailles maar toch zeker met de behaalde kampioenschapsrecords mag dit weekend voor Jelle weer zeer geslaagd genoemd worden.

‘Deze straat is karakteristiek voor Zeist’

ZEIST  De Dr. Schaepmanlaan, een straat die karakteristiek is voor Zeist. En de woningbouwcorporaties willen er slopen en nieuwbouwen. Zo zien althans de bewoners het. ,,Het Slot Zeist en het Broeder- en Zusterplein gooi je toch ook niet plat?,’’ zeggen ze.

Lees verder op de website van het AD/UN

Succesvolle open middag KHD

DOORN  Het Koninklijke Muziekgezelschap “De Harmonie” uit Doorn opende zaterdag 31 januari haar deuren voor jong en oud aan de Molenweg in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

De Doornse Dis

DOORN  Vanaf 3 februari 2009 verzorgen de Doornse bibliotheek, de SWUH en restaurant De Gulle Griet iedere dinsdagmiddag van 12.00-14.00 uur de mogelijkheid een warme lunch in de Cantina van het Cultuurhuis Doorn te genieten.

Lees verder op de website van De Kaap

Historisch archief Heemkundige Stichting Amerongen toegankelijk

AMERONGEN  Het historisch archief van de Heemkundige Stichting Amerongen is vrijdagavond in de Bibliotheek officieel opengesteld voor belangstellenden. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst met de donateurs van de Heemkundige Stichting Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Spannend schaaktoernooi van basisscholen

AMERONGEN  Het groot opgezette schaaktoernooi voor basisschool leerlingen uit de Gemeente Utrechtse Heuvelrug speelde zich zaterdag voor de tweede keer af in CBS De Regenboog in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 4 februari 2009 (kopie)

De Hermelijn 14-24 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.50 uur  temperatuur: 1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Toekomstige gebruikers Van Hoogevest-gebouwen houden hun hart vast

AMERONGEN  Uitstel van de bouw, wellicht zelfs afstel; een andere aannemer, of toch een bedrijfsonderdeel van Van Hoogevest dat een doorstart maakt als bouwer? Grote onzekerheid heerst er onder de betrokkenen bij bijvoorbeeld zo’n bouwplan als Allemanswaard in Amerongen nu de Amersfoortse bouwonderneming Van Hoogevest Groep bv vandaag failliet is verklaard.

Lees verder op de website van het AD/UN

Ton van Loon exposeert

DOORN  In het kader van het Cultureel Rondje Doorn wordt in Atelier ART33 elke 3e Zondag van de maand een mini-expositie gehouden. De expositie van februari wordt verzorgd door Ton van Loon met als specialisatie pastel, potlood en pentekeningen.

Ton van Loon is geboren in Amsterdam in 1919 en was aldaar woonachtig tot 1957. Nadien verhuisde hij naar Leersum, wat  zijn huidige woonplaats is.
Zijn curriculum vitae maakt duidelijk, dat creativiteit als een rode draad in gevarieerde mate aanwezig is.
Getoetst zowel aan zijn zakenleven als zijn privé-leven.
Zijn zakenleven behelsde een bescheiden groothandel in lederwaren met import uit India.
Bij het samenstellen van de nieuwe collecties was hij steeds nauw betrokken bij de ontwerpen, en werden de artikelen onder eigen logo “ACE DESIGN” verkocht.
In zijn vrije tijd heeft hij door de jaren heen vijf maal ontwerpen en maquettes gemaakt voor praalwagens van sportvereniging Larsheim te Leersum, die meereden in het jaarlijkse Bloemencorso.
Tweemaal volgde hij een cursus bij de plaatselijke Muzemiks, waaruit hij een definitieve keuze maakte hoe hij gestalte kon geven aan onderwerpen die een inspiratiebron waren vanuit de natuur.
Onder het motto “mens, dier en bloem, een natuurlijke harmonie” ontstonden zijn tekeningen, soms met een flirt naar het exotische.

Van harte heet hij bezoekers welkom in Atelier ART33 in Doorn, Kampweg 33.
De expositie is open Vrijdag 13 Februari van 19.00 tot 21.00 uur en Zaterdag 14 en Zondag 15 Februari van 12.00 tot 17.00 uur.
Ton van Loon zal zoveel mogelijk zelf aanwezig zijn. De toegang is vrij.

Lauw water bezorgt vogelkweker goud

LEERSUM  Nat sproeien met lauw water. Die ingreep bezorgde Leersummer Stephan Goes vijf dikke plakken bij de Nederlandse kampioenschappen: twee keer goud, twee keer zilver, één keer brons.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrug tast diep in buidel voor Donderberg

LEERSUM  Een ruime meerderheid in de gemeenteraadraad van Utrechtse Heuvelrug stemt in met een voorschot van 3,4 miljoen voor de aankoop van grond en opstallen van De Donderberg in Leersum. De koop van het voormalig partycentrum komt de gemeente te staan op een verlies van ruim een miljoen euro.

Lees verder op de website van het AD/UN

Brandstichter aangehouden

ZEIST Dinsdagavond kreeg de politie de melding dat er aan de Roerdomplaan een scooter in brand zou worden gestoken. De politie trof een brandende doek aan bij een scooter, die deels was gedemonteerd. Drie jongeren renden weg en een 15-jarige jongen uit Zeist kon worden aangehouden. Vermoedelijk is de bromfiets van diefstal afkomstig.

Man door het lint

LEERSUM  Dinsdagmiddag kreeg de politie de melding dat een 29-jarige man uit Leersum op de Gooyerdijk een 19-jarige vrouw uit Leersum had willen aanvallen. Omdat de man eerder die week ook al vervelend was geweest, vluchtte de vrouw snel weg en belde 112. De man verdween vervolgens op zijn fiets.

In de omgeving werd naar hem uitgekeken. Op de Rijksstraatweg reed de 29-jarige man tegen een auto aan. De man, welke volledig buiten zinnen was, probeerde de bestuurder, 47 jaar uit Driebergen, uit zijn auto te trekken. Er reden op dat moment twee agenten van het KLPD langs, die de 29-jarige man vastpakten. Hij bood veel verzet. Ook twee agenten van de rijopleiding kwamen langsrijden en schoten uiteraard te hulp. Uiteindelijk kon de man worden aangehouden en hij werd ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Celstraf Rhenenaar voor mislukte overval Veense slijter

RHENEN  Een 35-jarige Rhenenaar is dinsdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot veertien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man probeerde in oktober om een overval te plegen op een Veenendaalse slijterij.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Gemeente adviseert open communicatie richting omwonenden Hoog Moersbergen

DOORN  ,,De vergunningsaanvrager is niet verplìcht de omwonenden vooraf te informeren over de plaatsing van een noodgebouw. Als gemeente adviseren wij dat in dergelijke gevallen wèl te doen”, aldus Wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Heuvelrug, Robbert Waltmann.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenen boos om insinuaties

RHENEN  Burgemeester Van Oostrum van Rhenen is woedend over de insinuaties aan het adres van zijn college.Aanleiding is een uitzending van Zembla, waarin garagehouder Henken zei al 20 jaar tegengewerkt te worden door de gemeente Rhenen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Sociale Recherche constateert fraude in Rhenen

RHENEN  Bij ongeveer 1 op de 23 mensen met een Wwb-uitkering in de gemeenten Ede, Wageningen of Rhenen heeft een onderzoek op bijstandsfraude plaatsgevonden. Het gemiddelde fraudebedrag is dat daarbij is vastgesteld bedraagt ongeveer zesduizend euro.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

De leukste woonwinkel van het jaar: Jut en Jul

AMERONGEN  Het was een grote verrassing dat Jut en Jul, de originele woonwinkel aan de Overstraat, onlangs werd uitgeroepen tot de beste woonwinkel van Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge pakt punt in tweede helft

AMERONGEN/HENDRIK IDO AMBACHT – Afgelopen zaterdag reisde Hemur Enge af naar Hendrik Ido Ambacht om het op te nemen tegen DVS ’69. Deze ploeg stond 2 punten boven de Amerongers op de ranglijst. Bij winst zouden ze zich op de derde plaats nestelen en zou degradatie niet meer mogelijk zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Kunnen wij nog samenleven?

DOORN  Op donderdag 26 februari spreekt parlementair journalist Willem Breedveld voor de Protestantse Kerk te Doorn. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 5 februari 2009 (kopie)

Emmalaan 2 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.55 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Wachten op de ‘zwembadnota’

DRIEBERGEN  Volgens het Heuvelrugcollege zijn er op dit moment nog geen directe maatregelen nodig, maar de discussie over de financiële positie van zwembad De Zwoer, die inmiddels al jaren duurt, begint nu wel erg luidruchtig te worden. Het wachten is op de resultaten van een ‘totaal-onderzoek’ dat de gemeente verricht waarbij het optimale aantal zwembaden binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt bepaald, alsmede de gewenste omvang van die baden. In het rapport dat hierover moet verschijnen zullen conclusies worden getrokken over de financiële consequenties voor De Zwoer en voor de andere zwembaden in de Heuvelruggemeente.
Lees verder in de Stichtse Courant van 5-2-2009

Nathalie kan niet meer terug naar Bartiméus

UTRECHT/DOORN  Ze kwamen dagelijks op bezoek, bemoeiden zich met de zorg voor hun gehandicapte dochter, stuurden tientallen mails met klachten naar Bartiméus over de behandeling en belden daarover ook de leden van de Raad van Bestuur thuis.

Lees verder op de website van het AD/UN

Verbodsbord voor liftkabels doorknippen in L-flat

ZEIST  De frustratie over de steeds vernielde liften in de L-flat loopt hoog op. Een onbekende heeft in het vierde portiek van de galerijflat in Zeist een wanhopige poging gedaan de vandaal, die Jack de Knipper wordt genoemd, te stoppen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Verkeersveiligheidslabel voor De Uilenburcht

DRIEBERGEN Basisschool De Uilenburcht te Driebergen vierde op 30 januari 2009 een feestje. De school ontving uit handen van wethouder Clemens van den Burg het Utrechts VerkeersveiligheidsLabel (UVL). De kinderen kregen een UVL-gebakje, petjes, stickers en pennen.

De Uilenburcht was al enige tijd bezig om het label te behalen. Zo kwam er Streetwise op school en doet de school ieder jaar mee aan het praktisch en theoretisch verkeersexamen. Het verkeersveiliger maken van de hoofdingang van de school was een oude wens. Die wordt nu samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug vervuld. De hoofdingang wordt binnenkort beter ingericht en herkenbaarder gemaakt, de fietsenstalling wordt verbeterd.

Het UVL is een kwaliteitskeurmerk voor basisscholen die structureel aandacht besteden aan verkeerseducatie, werken aan een veiliger schoolomgeving en ouders betrekken bij het verkeersonderwijs. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben inmiddels vier scholen het UVL-label behaald, waarvan twee in de kern Driebergen. Eind 2008 waren er in de provincie Utrecht in totaal 71 labels uitgereikt.

Masterplan herontwikkeling de Basis

DOORN  Het College van b&w heeft in haar vergadering van 13 januari 2009 besloten groen licht te geven voor het masterplan voor de herontwikkeling van de Basis. De Basis is gevestigd aan de Woestduinlaan te Doorn. De Basis, in 2006 voortgekomen uit de BNMO, is een onafhankelijke stichting die zich samen met de stichting Veteraneninstituut inzet voor de brede groep veteranen, dienstslachtoffers en hun directe verwanten.

De Basis werkt tevens nauw samen met achttien andere zorginstellingen binnen het Landelijk Zorgsysteem Veteranen, geïnitieerd door het ministerie van Defensie.

‘De Basis’ wil zich toeleggen op haar kernactiviteiten ondersteuning, nazorg en maatschappelijk werk en gaat voor de overige bestaande activiteiten wonen en woonzorg samenwerken met de professionele partijen Heuvelrug Wonen en Prosenectute. De bestaande gebouwen voldoen niet meer en zijn niet meer van deze tijd. Bovendien is herontwikkeling volgens de Basis nodig om de continuïteit en kwaliteit van haar activiteiten te waarborgen.

Het plan behelst de realisatie van een nieuw training- en nazorgcentrum met een activiteitencentrum, realisatie van een nieuw kantoor, de vervanging van bestaande woningen en de realisatie van nieuwe woningen. Door deze ontwikkeling wordt het beter mogelijk nieuwe doelgroepen gebruik te laten maken van het terrein. Dit wordt ook wel omgekeerde integratie genoemd. Er wordt gedacht aan ‘kangaroewoningen’, woningen voor personeel en zorgwoningen. Het zal een duurzaam project worden waarbij gebruik gemaakt wordt van het aanwezige hoogteverschil. In het ontwerp is op een goede manier rekening gehouden met de aangrenzende ecologische hoofdstructuur. Het masterplan blijft binnen de voorschriften van het bestemmingsplan uit 1981.

Er zijn twee informele inspraakrondes geweest voor bewoners en omwonenden. Enkele raadsleden hebben een aparte informatieavond bijgewoond. Over het algemeen staat men positief kritisch tegenover de plannen. Men begrijpt dat de nieuwe bouwplannen nodig zijn en er zijn geen grote bezwaren. Omwonenden maken zich zorgen over de negatieve effecten van sociale woningbouw en dringen aan om bij ‘de Basis’ te blijven.

Vernieuwing van het gebied betekent een belangrijke kwaliteitsimpuls voor zowel de activiteiten van ‘de Basis’ als het terrein zelf. Door in te stemmen met het masterplan kan de planologische situatie in het nieuwe bestemmingsplan gedetailleerd worden vastgelegd en is een duurzame herontwikkeling beter gegarandeerd. Het voorstel van de Basis voor een nieuwe T-splitsing aan de Oude Arnhemse Bovenweg is overigens niet akkoord. De gemeente wil een aansluiting op de kruising van de Stamerweg en de marinierskazerne.


Leerplichtactie tegen luxe verzuim op 13 februari

HEUVELRUG  In 2008 is voor het eerst een regionale actie gehouden om luxe verzuim tegen te gaan. Dat heeft tot gevolg gehad dat er afgelopen jaar beduidend minder ziekmeldingen waren dan in 2007. Op vrijdag 13 februari, de laatste schooldag voor de voorjaarsvakantie, vindt er daarom weer een Regionale Leerplichtactie plaats om luxe verzuim tegen te gaan.

Alle ziekmeldingen van leerplichtige jongeren op deze vrijdag worden door de scholen gemeld aan de leerplichtambtenaar. Vervolgens controleert de ambtenaar (steeksproefgewijs) de ziekmeldingen, hetzij telefonisch, hetzij via een huisbezoek. Als het zieke kind op een ander adres verblijft, dan wordt verzocht dit adres aan de school door te geven.

Luxe verzuim
Een van de aspecten binnen de Leerplichtwet is het luxe verzuim. Hieronder wordt verstaan: ouders die hun kind(eren) meenemen op vakantie buiten de vastgestelde schoolvakanties, zonder toestemming van de schoolleiding. Vakantie buiten de schoolvakanties is binnen de Leerplichtwet slechts in zeer bijzondere omstandigheden mogelijk.

Ziekmeldingen
Scholen hebben de afgelopen jaren bij de leerplichtambtenaren aangegeven dat zij geconfronteerd worden met een groot aantal ziekmeldingen op de laatste schooldag voor een vakantie en dan met name de voorjaarsvakantie. Het vermoeden bestaat dat deze ziekmeldingen in veel gevallen gebruikt worden om met het gezin eerder af te reizen naar de vakantiebestemming. In 2008 hebben de scholen daarom een actie gevraagd en hieraan is gehoor gegeven door de leerplichtambtenaren in de regio Utrecht Zuidoost (gemeenten De Bilt, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik en Zeist).

Bekendmaking en vragen
Ouders/verzorgers worden van deze actie op de hoogte gebracht via een publicatie in de plaatselijke huis-aan-huisbladen, via de gemeentelijke website en de website van de school en/of door de nieuwsbrief van de school. Wie na het lezen van de informatie nog vragen heeft,  kan terecht bij de directie van de school.

Gemeentelijke taak
Leerplicht en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten staat zowel landelijk als regionaal, maar ook lokaal meer en meer in de belangstelling. Het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet is een gemeentelijke taak en de leerplichtambtenaar is in de regel met deze taak belast.

Gemeenten werken samen aan oplossing problemen Vitras/CMD

ZEIST  Veertien gemeenten waar zorginstelling Vitras/CMD actief is, hebben gezamenlijk een taskforce in het leven geroepen naar aanleiding van de financiële problemen bij Meavita Nederland, het moederbedrijf van Vitras/CMD.

Zeist is één van de zestien gemeenten waar Vitras/CMD zorg levert in de vorm van Huishoudelijke Hulp, AWBZ-zorg, Jeugdgezondheidszorg en Maatschappelijk Werk.

De taskforce adviseert de betrokken gemeentebesturen over de wijze waarop zij kunnen handelen in het geval Vitras/CMD niet meer in staat is de afgesproken zorg te leveren.

Concreet werkt de taskforce aan opties waarop de gemeenten kunnen terugvallen mocht Vitras/CMD zijn dienstverlening staken.

Eerste prioriteit, bij welke oplossingsrichting ook, is voor alle gemeenten de continuïteit van de zorg aan inwoners. Daarnaast hebben de gemeenten oog voor de belangen van het Vitras-personeel.

Namens de betrokken gemeenten fungeren de wethouders Jan Burger (Wijk bij Duurstede) en Nicole Teeuwen (Houten) als vertegenwoordigend bestuurders. Namens de regio hebben zij de afgelopen periode intensief overleg gevoerd met onder meer het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Namens de Vitras-gemeenten en ruim veertig gemeenten elders in het land waar andere Meavita-dochters actief zijn, heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten er bij Meavita op aangedrongen om echt gezamenlijk tot een houdbare oplossing te komen.

Meavita Nederland is met 20.000 medewerkers een van de grootste zorgorganisaties in ons land.
De organisatie is ontstaan na een fusie van Meavita, Sensire, Thuiszorg Groningen en Vitras/CMD.

Eric Vloeimans meets Iain Matthews

AUSTERLITZ Eric Vloeimans, een van Neerlands beste trompetisten, en pop-legende Iain Matthews zijn door het Beauforthuis uitgedaagd samen een concert te brengen op 13 februari. Ze zeiden “ja” en het kan niet anders of dat levert muzikaal vuurwerk en veel onvoorspelbaarheid op.

Zeker met de gasten die ze er nog bij uitnodigen: Egbert Derix, Mike Roelofs en Bart Oostindie. Matthews is de laatste jaren steeds met jazz in de weer en Vloeimans experimenteert lustig met electronica, dus wie weet welke kant de avond op kantelt? Niet voor muzikale smaldenkers. Diegenen met een open oor voor avontuurlijke klanken zullen beloond worden.
De heren benefieten deze avond voor de verbouwing van het Beauforthuis. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beau! forthuis.nl.

vrijdag 13 februari, 20.15 uur
Eric Vloeimans meets Iain Matthews – benefietconcert voor verbouwing Beauforthuis
Iain Matthews – zang, gitaar | Eric Vloeimans – trompet | Egbert Derix – piano | Mike Roelofs – piano | Bart Oostindie – gitaar
minimum entree € 16,-

Trage voortgang Centrumplan

MAARN  Het lijkt stil rond het centrumplan in Maarn. Nog steeds zijn er geen tekenen voor daadwerkelijke bouw op korte termijn op de huidige Plus-locatie op de hoek Raadhuislaan/Tuindorpweg, aangezien het vergunningentraject nog niet is gelopen. Intussen schippert Plus van Schaick met de beschikbare – te kleine – ruimte.

Lees verder op de website van De Kaap

Champ’Aubert krijgt nieuw dak

DRIEBERGEN Champ’Aubert wordt dezer dagen van een nieuw dak voorzien. Rietdekkers zijn inmiddels met het laatste stukje dak begonnen.

Maarn heeft kersverse professor: Ad de Jong

MAARN  Inwoner van Maarn, Dr. A.A.M. de Jong, is zojuist benoemd tot hoogleraar. Ad de Jong wordt bijzonder hoogleraar Nederlandse Cultuurgeschiedenis en gaat zich binnen die functie bezig houden met de studie van voorwerpen die verband houden met de cultuurgeschiedenis van Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugd winkelt niet in Leersum

LEERSUM  Het centrum van Leersum heeft een sterke positie als boodschappencentrum voor inwoners uit eigen dorp, omliggende dorpen en toeristen. Het dorp beschikt niet over een voor jonge mensen aantrekkelijk winkelaanbod. De vraag is of er een relatie is tussen de beschikbare winkels en het aantal vertrekkende jongeren.

Lees verder op de website van De Kaap

Bartimeus viert winters feest met ijsbaan

DOORN  Voor de derde keer hield Instituut Bartimeus, afgelopen vrijdagavond en zaterdag, voor cliënten en inwoners van de Utrechtse Heuvelrug een winterevenement. Op het terrein werden allerlei activiteiten gepresenteerd met als centraal punt de kunstijsbaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Hofmeijer geeft diavoorstelling over glas in lood

AMERONGEN  Onder de titel ‘Wijsheid aan de Rijn; glas in lood’ geeft Joop Hofmeijer op donderdag 5 februari een diavoorstelling. De aanvang is om 20.00 uur in de Rijnkapel aan de Imminkstraat 1a in Amerongen. Entree: €7,-.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 6 februari 2009 (kopie)

Prins Bernhardlaan 34-38 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Eigenaar sluit woningbouw langs randen Landgoed Dijnselburg in Zeist niet uit

ZEIST Dijnselburg zou wel eens het derde landgoed langs de Amersfoortweg in Zeist op rij kunnen worden waar grootschalige bouwactiviteit gaat plaatvinden. Bestuursvoorzitter Hans Zuijdwijk van eigenaar het Philosophicum (gelieerd aan het Aartsbisdom Utrecht) sluit woningbouw langs de randen van Landgoed Dijnselburg niet uit: ,,Wij hebben er geen principiële bezwaren tegen wanneer een kwart van het gebied die bestemming krijgt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Zeist heeft nieuwbouw raadhuis voor het uitkiezen

ZEIST  Iedere Zeistenaar ouder dan veertien jaar mag meebeslissen over het nieuwe raadhuis van Zeist. Vanaf 25 maart is de stemming geopend, bewoners kunnen uit twee door de gemeente geselecteerde ontwerpen kiezen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Notitie wegbeheer 2009-2013

RHENEN B&W van Rhenen hebben de notitie wegbeheer 2009-2013 vastgesteld. Jaarlijks wordt een visuele inspectie uitgevoerd om de onderhoudstoestand van de verhardingen van de wegen in de gemeente Rhenen vast te stellen. Op die manier wordt de meerjarenplanning gecontroleerd en zo nodig bijgesteld.

In de notitie wegbeheer 2009-2013 wordt naast het wettelijk kader ook het effect beschreven van het rationeel beheer van wegen in de gemeente Rhenen. In de notitie staat, dat – als het voorgestelde beheer binnen de beschikbare middelen wordt gehouden – dit zal leiden tot een wegareaal dat voldoet.

Met het rationeel beheren van de wegen wil de gemeente het onderhoud aan de verhardingen op het moment uitvoeren, zodat de maatregel het meeste effect heeft. Hierbij worden ook de kosten van de maatregel als overweging meegenomen om zo te komen tot een duurzame wijze van onderhoud voor een zo laag mogelijke financiële investering.

Overstort op de Rijn moet minder

RHENEN De gemeente Rhenen start met het opstellen van een afkoppelplan. Dat plan moet er voor zorgen, dat er minder water naar de overstort wordt vervoerd. Ook gaat de gemeente meedoen aan de OAS-studie bij de zuiveringsinstallatie Remmerden van het Hoogheemraadschap. Voor het afkoppelplan en de OAS-studie stelt Rhenen respectievelijk 20.000 en 30.000 euro beschikbaar.

Eind december 2008 heeft de gemeenteraad het Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) 2009 – 2013 vastgesteld. Onderdeel van het GRP is het uitvoeren van de randvoorzieningen bij de overstorten op de Rijn. Omvang van die voorzieningen wordt bepaald door de vuilemissie, die bij een zware bui overstorten op het oppervlaktewater. Het effect van de buien op het overstorten wordt door andere maatregelen dan alleen bakken bouwen beïnvloed.

Als onderdeel van het GRP worden twee projecten in 2009 aangepakt. Allereerst is dat het afkoppelplan. Als er minder verhard oppervlak is aangesloten op de riolering komt er minder water naar de overstort. In het GRP is opgenomen om de inwoners van Rhenen actief te bewegen particulier verhard oppervlak (vooral daken) af te koppelen.

Om dit afkoppelplan verder vorm te geven, is nader onderzoek nodig.  Onderdelen van het onderzoek zijn het maken van een afkoppelkansenkaart en het onderzoeken van subsidiemogelijkheden. Ook wordt onderzocht wat de effecten voor de inwoners zullen zijn van het afkoppelplan.

Het huishoudelijk afvalwater uit het rioolstelsel van Rhenen wordt afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie op bedrijventerrein Remmerden. Hier wordt ook het afvalwater van de kern Amerongen uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug gezuiverd. Als de zuiveringsinstallatie geoptimaliseerd wordt, zullen er minder randvoorzieningen nodig in de kernen van Rhenen zijn. Om dit te bepalen is de zogenaamde OAS-studie nodig.

Eerste motel ooit in Nederland maakt plaats voor modern hotel

MAARSBERGEN  Motel Maarsbergen langs de A12, in 1960 het eerste motel van Nederland, gaat verdwijnen. Op de plaats ervan komt een nieuw viersterrenhotel met 87 kamers, 6 suites, een kamer voor mindervaliden, 8 zalen en een La Place Restaurant.

Lees verder op de website van het AD/UN

‘Geen nieuwe bedrijventerreinen’

HEUVELRUG  De Federatie Groene Heuvelrug heeft vrijdagochtend officieel gereageerd op de discussieversie van de structuurvisie ‘Groen dus vitaal’. Volgens de FGH is het positief dat de gemeente deze visie heeft opgesteld maar moeten er andere keuzes gemaakt worden.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Faillissement hoeft niet te leiden tot uitstel Allemanswaard’

AMERONGEN  De bouw van De Allemanswaard hoeft ‘niet noodzakelijk tot uitstel te leiden’ door het faillissement van de Van Hoogevest Groep. Dat denkt woordvoerder André Heeringa van de Van Hoogevest Groep uit Amersfoort.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdachte steekpartij station blijft in gevang

ZEIST Het Openbaar Ministerie heeft 90 dagen gevangenhouding gevorderd tegen de man die zondag 25 januari een agent neerstak. De rechtbank heeft deze vordering toegewezen.

Op 25 januari omstreeks 13.30 uur kwam de melding bij de politie binnen dat een overspannen persoon in de omgeving van het treinstation Driebergen/Zeist zou lopen. Agenten keken naar de man uit en een politiebiker, een 47-jarige brigadier, trof de man aan op het perron van het station. De agent sprak de man aan. Volgens getuigen op het perron verliep het gesprek aanvankelijk rustig, maar plotseling duwde de man de agent een aantal keren, waardoor de politieman ten val kwam. De man viel de agent aan en stak hem een aantal malen. Daarbij raakte de politieman ernstig gewond.

Na zijn daad ging de verdachte, een 28-jarige man uit Driebergen, op een nabijgelegen bankje zitten. Hij werd kort daarna aangehouden door toegesnelde agenten. De agent werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij werd geopereerd.

De agent ligt nog steeds in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Door het letsel aan zijn nek liep hij een hoge blijvende dwarslaesie op, waardoor hij onder andere niet meer zelfstandig kan ademen. De 28-jarige man wil nog steeds geen verklaring afleggen.Karate Film Cafe in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Bright Blue Gorilla staat 15 februari in het Beauforthuis, met hun nieuwste, absurde film ‘Karate Film Cafe’. Die film gaat over een dvd-winkel met films die niemand wil zien, een cafe met ’s werelds slechtste kok en een karateschool met wel heel rare methodes. Om de film heen spelen ze een live concert. Film en muziek hebben een lekker kneuterig homemade sfeertje om zich heen. En dat betekent grappige liedjes, publieksparticipatie, minigitaren, samenzang, lachsalvo’s, anekdotes en grote hoeveelheden gezelligheid. Deze aanpak leverde Bright Blue Gorilla eerder al veel prijzen op, waaronder die van beste komedie op het SMTV filmfestival in Bombay. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

De Amerikaanse muzikanten Robyn Ros! enkrantz en Michael Glover verkochten in 1990 hun hele hebben en houwen in Los Angelos, kochten twee tickets richting Europa en sindsdien leven ze met muziek en avontuur. Als Bright Blue Gorilla maken ze absurde films, die ze in combinatie met live concerten in het theater brengen. Bright Blue Gorilla schept een wereld waarin het vreemde normaal is en het normale vreemd wordt. Absurditeit met een warm-menselijk gezicht. Een Bright Blue Gorilla concert/film is een ervaring om nooit meer te vergeten.

zondag 15 februari, 17.30 uur
Bright Blue Gorilla – Karate Film Cafe
Robyn Rosenkrantz – zang, gitaar / Michael Glover – zang, gitaar, bas, percussie, drum feet
entree € 11,- | CJP, CKV, studenten & Zeistpas € 8,50

Automobilist maakt zware klap bij Doorn

DOORN  Op de N227 bij Doorn is donderdagavond een automobilist gewond geraakt. De man reed door nog onbekende oorzaak vol tegen een boom langs de weg. De brandweer heeft de bestuurder uit zijn auto moeten bevrijden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van zaterdag 7 februari 2009 (kopie)

Sparrenlaan 8-10 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Samenwerking partners zorgnetwerken vastgelegd in convenant

UTRECHTSE HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug werkt met zorgnetwerken. In deze netwerken bespreken basisscholen, de jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk, politie en leerplichtambtenaren kinderen waar ze zorgen over hebben. Samen zoeken ze naar de beste weg voor het kind. Hierdoor wordt voorkomen dat verschillende hulpverleners langs elkaar heen werken.
 
Alle dorpen kenden ook voor de gemeentelijke herindeling al een vorm van zorgnetwerken, met in Driebergen-Rijsenburg een Meld- en coördinatiepunt jeugd. Vanaf 2007 is gestreefd naar meer uniformiteit in de werkwijze van de verschillende zorgnetwerken.

Daarbij is uitgegaan van netwerken waarin ook de basisscholen zitting hebben en van coördinatie door het Meld- en coördinatiepunt jeugd. In juli 2008 zijn de zorgnetwerken geëvalueerd, waaruit bleek dat alle partners de samenwerking zinvol vinden en deze willen voortzetten.
 
Woensdag 4 februari legden de partijen hun samenwerking in de zorgnetwerken vast in een convenant. Dit omvat naast de samenwerkingsovereenkomst ook een Handboek Werkwijze Zorgnetwerken met een daarin een privacyprotocol.
 
De zorgnetwerken zijn zo vormgegeven dat ze straks een van de peilers voor het centrum voor Jeugd en Gezin worden, dat dit jaar verder gestalte krijgt. Belangrijk is dat het centrum goed aansluit bij de zorgstructuur binnen de scholen. In april volgt een openbare bijeenkomst voor de gemeenteraad over de invulling van het centrum voor Jeugd en Gezin.

Andre Manuel met Iain Matthews in Beauforthuis

AUSTERLITZ Op zaterdag 21 februari is Andre Manuel te gast bij Iain Matthews in het Beauforthuis. De zanger/caberetier die het platteland verre boven de stad prefereert en met geen knuppel uit de Achterhoek is te krijgen. Hoewel hij haast in ieder theater van Nederland heeft opgetreden met zijn cabaretprogramma voelt hij zich diep in zijn hart een muzikant. Hij voelt zich muzikaal verwant aan de blues en folk van Tom Waits, Captain Beefheart en Rory Gallagher.

Tevens is te gast  de Canadese Linda McRae. Linda Mcrae maakt pure, krachtige recht-voor-zijn-raap country. Dat heeft haar de eretitel “Queen of Canadian Country Music” opgeleverd. Iain Matthews zal met hen het geheim van de perfecte song proberen te ontrafelen. Kaarten zijn online verkrijgbaar via ! www.beauforthuis.nl.

zaterdag 21 februari, 20.15 uur
Andre Manuel, BJ Baartmans en Linda McRae, te gast bij Iain Matthews
entree € 16,- | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 11,-

Heuvelrugnieuws van zondag 8 februari 2009 (kopie)

Sperwerlaan 1-15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Dalto wint vierde duel op rij

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto hebben gisteravond in de Korfbal League het vierde duel op rij gewonnen. De ploeg uit Driebergen won met 30-15 van TOP. Door de winst blijft Dalto in het spoor van koploper DOS’46. Dalto heeft vijftien punten en staat tweede, DOS’46 heeft achttien punten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Auto’s beschadigd door brand

AMERONGEN Omstreeks 21.15 uur kregen politie en brandweer de melding van een brand aan de Industrieweg  noord. Een auto was volledig vernield door de vuurzee en twee auto’s die ernaast stonden liepen brandschade op. Het is nog onbekend hoe de brand is ontstaan. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, district Heuvelrug.

Tafelpoppenspel over Vrouw Holle

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 15 februari vertelt en speelt Mennie van Nimwegen met haar tafelpoppenspel het verhaal van Vrouw Holle, voor kinderen vanaf  4 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Afrikaanse kindervertelling voor kinderen in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zondagmiddag 22 februari is er een kindervoorstelling in het Beauforthuis in typisch Afrikaanse stijl: met veel dans, zang en tromgeroffel. Acteurs/muzikanten Sami Gathii en John Kayongo brengen een bewerking van het spannende kinderverhaal De Regendanser.

Als in het dorp Dunga de Grote Droogte aanbreekt, zorgt de Regendanser voor regen. In het dorp woont ook een klein jongetje met de naam Okoth, wat ‘Water is Leven’ betekent. Sinds zijn geboorte blijft de regen uit en volgens de Regendanser komt dit door Okoth… Een spannend verhaal voor kinderen vanaf 6 jaar. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

zondag 22 februari, 12.00 uur
De Regendanser – een muzikaal Afrikaa! ns sprookje vanaf 6 jr
entree € 12,50 | CJP, CKV, studenten & Zeistpas € 10,- | kinderen t/m 12 jr € 7,50

Week van de liefde in bibliotheek

HEUVELRUG  Tijdens de nationale week van de liefde – van 9 tot en met 14 februari – zullen alle locaties van de regiobibliotheek Z-O-U-T aandacht besteden aan de in de bibliotheek aanwezige informatie over liefde, relaties en seksuele gezondheid. Daarnaast is er een uitgebreide aanbod van romantische boeken en chiklit beschikbaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 9 februari 2009 (kopie)

Emmalaan 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Criminaliteit in district Heuvelrug gedaald

HEUVELRUG  De criminlatiteit in het district Utrechtse Heuvelrug is het afgelopen jaar met negen procent gedaald ten opzichte van 2007. Volgens de politie is er geen verandering in de aangiftebereidheid geconstateerd en kan er daadwerkelijk gesproken worden van een afname van het aantal delicten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Totale vernieuwing zorgcentrum De Basis Doorn

DOORN  Zorgcentrum de Basis is vast van plan die instelling voor opvang van militaire oorlogs- en dienstslachtoffers in Doorn (Woestduinlaan) compleet te vernieuwen en uit te breiden.
Als alles meezit gaat de eerste spa in 2010 de grond in, aldus woordvoerder Jos Morren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Cito-after-party op CBS De Wijngaard Doorn

DOORN  Het zit er op. Na drie dagenheel hard en super geconcentreerd werken haalde groep 8 van CBS De Wijngaard in Doorn opgelucht adem. De Cito was klaar, tweehonderd vragen over taal, rekenen, spelling en studievaardigheden, en negentig vragen over wereldoriëntatie waren naar beste kunnen beantwoord.

Lees verder op de website van De Kaap

Poging inbraak

MAARN  Vanochtend omstreeks drie uur kreeg de politie een melding dat iemand zich verdacht ophield bij auto’s aan de Klein Amsterdam. Een 18-jarige man uit Doorn werd in de omgeving aangetroffen met een onduidelijk verhaal. Hij had op het gebied van inbraken in auto’s antecenten en werd aangehouden. Onderzoek met nog uitwijzen of er inderdaad is ingebroken.

Arena voor vierde keer langs Reehorst

RHENEN  De korfballers van Arena speelden zaterdag voor de vierde keer deze jaargang tegen Reehorst’45 uit Ede, een ploeg in opmars. De Edenaren hadden vorige week zelfs gewonnen van Hebbes, een gemakkelijke klus zou het dus niet worden. Toch won de Rhenense koploper, ook voor de vierde keer. Met de cijfers van 16-11.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rachmaninoff en Piazzolla in Beauforthuis

AUSTERLITZ Cellist Rares Mihailescu en pianiste Eke Simons spelen op zondag 22 februari stukken van Rachmaninoff, Sjostakovitsj, Debussy en Piazzolla. Het concert begint om 17.30 uur en kent de voor het Beauforthuis gebruikelijke no nonsense sfeer, met leuke toelichtingen op de stukken. Er is tapas verkrijgbaar aan de bar. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Rares Mihailescu is geboren in Roemenië en studeerde  cello in Boekarest en Den Haag. Hij speelt regelmatig met het Asko-Schönberg Ensemble en het Doelen Ensemble. Eke Simons voltooide haar Master Solo Piano cum laude aan het Koninklijk Conservatorium in 2007 en treedt sindsdien op als soliste in heel Nederland en heeft zich ontplooid tot een fanatie! k en gepassioneerd vertolkster van composities uit de laat 20ste en 21ste eeuw.

zondag 22 februari, 17.30 uur
Eke Simons & Rares Mihailescu spelen Rachmaninoff en Piazzolla
entree € 13,50 | CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 11,- | kinderen t/m 12 jr € 7,50

Heuvelrugnieuws van dinsdag 10 februari 2009 (kopie)

Sperwerkamp 89-107 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.30 uur  temperatuur: 6 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Toch weer mogelijkheid voor bebouwing Sanatoriumbos

ZEIST  Het moet voor Altrecht toch weer mogelijk worden uit te breiden in het Sanatoriumbos in Zeist. In het nieuwe bestemmingsplan voor Zeist-Noord staat dat delen van het bos aangewezen worden als zoeklocatie. Dat betekent niet dat er gebouwd gaat worden, maar wel dat die mogelijkheid er is.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kantoren willen niet weg uit Zeist

ZEIST  Zeist hoeft niet bang te zijn dat de grote bedrijven die kantoor houden in de gemeente, op korte termijn hun biezen pakken vanwege de verslechterende bereikbaarheid.
Bedrijven zeggen zoveel aan verkeersmanagment te doen, dat verhuizen naar een rustigere plek niet aan de orde is.

Lees verder op de website van het AD/UN

Provincie investeert in fietsstallingen bij NS-stations

UTRECHT De provincie Utrecht wil ruim 248.000 euro beschikbaar stellen voor de realisatie van nieuwe fietsstallingen bij NS-stations. GS hebben daarmee ingestemd. Het gaat om uitbreiding van fietsstallingen in de plaatsen Rhenen, Veenendaal, Maarn en Hollandsche Rading.

De provincie werkt op deze manier mee met een programma van Prorail dat in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt uitgevoerd. De stallingen zijn hard nodig om te voldoen aan de vraag van fietsers uit de directe omgeving. Bovendien wordt op deze manier het gebruik van het openbaar vervoer gestimuleerd. De provinciale bijdrage is beschikbaar, mits ook de betrokken gemeenten meebetalen voor een kwart van de kosten. De overige 50% van de kosten is voor rekening van het rijk.

Hoorspel Paul Vlaanderen alsnog bij Radio90FM

HEUVELRUG  Op donderdag 12 februari is het zover. Dan zal het hoorspel “Paul Vlaanderen en het Z-4 mysterie” alsnog worden uitgezonden. De oorspronkelijke uitzendingen van deze zesdelige serie waren gepland op 14, 21, 28 april en 5, 12 en 19 mei 1940. Alleen de eerste vier delen zijn uitgezonden.

Door de Duitse inval op 10 mei 1940 is men nooit meer aan de laatste twee delen toegekomen. In de eerste AVRO-bode tijdens de bezetting schreef de toenmalige voorzitter Willem Vogt een uiterst diplomatiek voorwoord. Hierin gaf hij aan dat de AVRO “na de schokkende gebeurtenissen” gewoon verder ging als voorheen. “De nieuwe Duitse collega’s waren vriendelijk.

Tenslotte waren dat ook gewone mensen die precies het zelfde deden als de AVRO-medewerkers: radio maken en amusement brengen. Er was gewoon een grote collegialiteit”, aldus Vogt. Hij moest het natuurlijk wel in deze vorm gieten want de minste zweem van kritiek of protest deed je natuurlijk in de gevangenis of een werkkamp belanden. Toch merkte men bij de AVRO (en dat zal voor alle omroepen gegolden hebben) dat mensen sterk geneigd waren om hun lidmaatschap op te zeggen omdat “hun” omroep nu in handen van de bezetter was die zo’n bloedbad had aangericht in Rotterdam.

Daarom kwam de AVRO met een bijzonder initiatief: van week 23 tot en met week 33 in 1940 drukte men het hele Z-4-script af in de AVRO-bode. Dat was uiteraard om de leden “in huis” te houden. Men verwoordde het in de trant van: “…door organisatorische redenen kon het Z-4 mysterie niet afgemaakt worden.” Door in een aantal weken het gehele script af te drukken, kwamen de luisteraars alsnog te weten hoe het allemaal afliep in het Z-4 mysterie. Listig, want men wist op die manier de luisteraars nog enkele weken aan de AVRO-bode te binden.

Onlangs kwam schrijver, journalist en regisseur, John Beringen in het bezit van die AVRO-bodes. Hij heeft de complete scripts overgetypt om daarna voor Radio90FM een “remake” van het oorspronkelijke hoorspel te maken. Hierbij werd gebruik gemaakt van welwillende “amateurs”.

De omroep is trots dat de oorspronkelijke speler van de rol van Charlie”, in de persoon van Donald de Marcas zijn medewerking heeft toegezegd. Het vertrouwde “okidoki” zal dus vanaf 12 februari weer enkele keren uit de luidsprekers klinken. Een ander interessant punt is dat het allereerste hoorspel met Paul Vlaanderen in Nederland is uitgezonden op 12 februari 1939. Daarom is de datum 12 februari 2009 niet zomaar gekozen. (precies 70 jaar na dato).
De zes delen zijn vanaf 12 februari iedere donderdag avond vanaf 22.00 uur te horen bij Radio 90FM. Op de eerste donderdagavond zal een uitgebreide voorbeschouwing worden uitgezonden. In het programma Politieke en Culturele Gelaghkamer wordt gesproken met een groot aantal medewerkers van het hoorspel. De herhalingen volgen vanaf zondag 15 februari om 20.00 uur. De zender is te ontvangen op de kabel in de gemeenten Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug en in de ether op FM 91.7 Mhz in zuid-oost Utrecht. De uitzending is ook wereldwijd te volgen via www.radio90fm.nl  

Burgemeester zet inwoners in de schijnwerper

UTRECHTSE HEUVELRUG Burgemeester Frits Naafs stelde het zeer op prijs dat tijdens de Jaarwisseling in veel dorpen activiteiten werden georganiseerd. Door het organiseren van vreugdevuren en andere activiteiten is Oud en Nieuw redelijk goed verlopen. Daarnaast hadden de vreugdevuren veel aanloop van inwoners.

Maandag 9 februari zette de burgemeester Berry Nieuwenhuizen, Remmelt Feenstra, Khamiss Soutouti, Herman van Barneveld, Jacco van Cothen en Erik van de Waerdt (de laatste twee waren verhinderd) in de schijnwerper. Zij waren allen nauw betrokken bij de Oud en Nieuw-viering in de verschillende dorpen.

,,Waar moeten wij wonen?”

AMERONGEN – Aan de rand van de ‘Laatste Akker’ woont de familie Visser. Het 75-jarige echtpaar kijkt vanuit hun huiskamer precies op het trapveldje waar de nieuwbouw moet gaan plaatsvinden. Zijn meneer en mevrouw Visser felle tegenstander van de nieuwbouw op de Laatste Akker? Nee. Integendeel.

Lees verder op de website van De Kaap

Informatieavond kopappartementen Lange Dreef Driebergen

DRIEBERGEN  Woningcorporatie Heuvelrug Wonen heeft een plan ontwikkeld voor de bouw van kopappartementen aan de bestaande flats aan de Lange Dreef in Driebergen. Hoe komen deze kopappartementen eruit te zien en wat zijn de gevolgen voor de openbare ruimte? Heuvelrug Wonen en de gemeente willen belangstellenden hierover graag informeren en nodigen u van harte uit naar de informatieavond te komen die op dinsdag 24 februari wordt gehouden.

Lees verder op de website van de gemeente

Daling criminaliteit zet door

HEUVELRUG   De totale criminaliteit in het district Heuvelrug is in 2008 met 9% gedaald ten opzichte van 2007. Deze daling is vooral terug te vinden in de speerpunten die voor 2008 vastgesteld waren; het aantal vernielingen, autoinbraken en het aantal geweldsdelicten laten allen een daling zien. In 2008 werd 6.860 keer aangifte gedaan tegenover 7.525 keer in 2007.

Speerpunten 2009
In 2009 wordt in samenwerking met de gemeente en het Openbaar  Ministerie wederom prioriteit gegeven aan overlast en veel voorkomende criminaliteit. Tevens wil de politie Utrecht, district Heuvelrug intensiever samenwerken met burgers, waarbij de burgers als ‘ogen en oren’ van de maatschappij functioneren en verdachte situaties en heterdaad delicten direct via 112 melden aan de politie.

Geweld
Geweld is in 2008 ten opzichte van 2007 gedaald met 5%. In 2007 deden hiervan 710 slachtoffers aangifte en in 2008 waren dat er 675. Openlijk geweld en overvallen laten beide een sterke daling zien.

Het aantal aangiften huiselijk geweld is in 2008 afgenomen van 168 naar 127 en kent een aandeel van 19 % van het totaal aantal aangiften geweldszaken in het district Heuvelrug. Vanaf 1 juli 2009 zal in samenwerking met de partners (gemeente, Openbaar Ministerie en gezondheidszorg) uitvoering worden gegeven aan de Wet Tijdelijk Huisverbod. Met deze nieuwe wet is het mogelijk om bij dreiging of een vermoeden van dreiging van gevaar voor de veiligheid van partner, kinderen of andere huisgenoten de agressor tijdelijk uit huis te zetten. Dit kan zowel preventief (zonder aanhouding door politie) als met strafrechtelijke ingrijpen door de politie. Het Tijdelijk Huisverbod wordt opgelegd door de burgemeester en  uitgevoerd door de politie.

Veel voorkomende criminaliteit
Onder veelvoorkomende criminaliteit wordt verstaan: autoinbraken, fietsendiefstallen en vernielingen. Vernielingen en diefstallen zijn vormen van criminaliteit die het gevoel van onveiligheid versterken en grote maatschappelijke kostenposten zijn. Deze feiten met in totaal 3.887 aangiften in 2007 en 3.598 in 2008 (-7%) maken ruim de helft van het totaal aantal aangiften uit. Een behoorlijke daling is te zien bij autoinbraken (van 1.169 naar 875) en bij vernieling (van 1.775 naar 1.686). Hoewel er in 2007 een sterke afname was van het aantal fietsendiefstallen ten opzichte van 2006 (van 943 naar 1.377), nam dit aantal in 2008 licht toe (naar 1.037). Dit is mogelijk te verklaren door extra aandacht voor fietsregistratie, (internet-) aangifte en het feit dat een groot aantal illegale sleutels begin 2008 in omloop is gekomen, waarmee sloten makkelijk geopend kunnen worden.

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken is in 2008 sterk gedaald. In 2008 is 464 keer aangifte gedaan van woninginbraak en in 2007 was dat 543 (-15%). Daarvan betrof het in 129 gevallen een poging tot inbraak. In veel gevallen konden door de alertheid van de burger bij verdachte situaties woninginbraken voorkomen worden en zijn daders op heterdaad aangehouden. Hieruit blijkt dat melden aan de politie via 112 resultaat heeft.

Speerpunten voor 2009: overlast en veelvoorkomende criminaliteit
In 2009 zal in aansluiting op 2008 in samenwerking met de gemeente en het Openbaar Ministerie wederom prioriteit gegeven worden aan overlast en veel voorkomende criminaliteit. Met als doel een structurele verlaging van de criminaliteit op deze punten te realiseren. Uiteindelijk gaat het om recht, rust en respect in de wijk.

Aanpak van veelvoorkomende criminaliteit
De aanpak van veel voorkomende criminaliteit (auto-inbraken, vernielingen en fietsendiefstallen) wordt ook dit jaar onverminderd voortgezet.. Dit jaar zal er extra aandacht worden besteed aan de kopers van gestolen spullen, want ‘zonder heler geen steler!’.

Aanpak van overlast
De feitelijke aanpak van overlast vindt lokaal plaats. Middels een gecoördineerde aanpak onder regie van de gemeente en in samenwerking met het Openbaar Ministerie, jeugdwerkers, buurtbewoners en politie is er veel aandacht voor overlast jeugd. Desondanks zijn er in 2008 met een aantal van 1.226 meer meldingen geweest dan in 2007.

Na een stijging van het aantal meldingen in april en mei 2008 nam het aantal meldingen vanaf juni weer af (met uitzondering van augustus en september). De aanpak van de politie bestaat uit het analyseren van de meldingen (onder andere door in contact te treden met de melder(s)),  goede afspraken maken met de overlastveroorzakers, gericht toezicht op de overlastplekken en consequente handhaving.  Deze lijn zal ook in 2009 verder worden ingezet om de overlast aan te pakken.

Burger als bondgenoot
In 2008 is het aantal meldingen toegenomen. Voor het optreden van de politie is intensieve samenwerking tussen burgers en de politie Utrecht, waarbij de burgers als ‘ogen en oren’ van de maatschappij functioneren en verdachte situaties en heterdaad delicten direct melden via 112, van ongekend belang. Dit blijkt wel uit het feit dat 77% van onze aanhoudingen geschiedt naar aanleiding van informatie en/of een melding door burgers die wonen en werken in het gebied.

De politie reageert snel en adequaat, met als doel om zoveel mogelijk verdachten op heterdaad te pakken. In 2008 lukte het in 97% van de gevallen binnen 10 minuten ter plaatse te zijn bij prio 1 melding. Voor ‘prio 2-meldingen’ is in 2008 in 89% van de gevallen de norm (binnen 30 minuten ter plaatse) gehaald. Daarnaast worden alle melders die een verdachte situatie melden door de politie teruggebeld over de afloop, ook als er sprake is van een niet-spoedeisend incident. Ook surveilleert de politie extra op tijden en plaatsen waar sprake is van een verhoogd risico om de pakkans op daders te vergroten.

Pakkans vergroten
Op dit moment wordt slechts 1 op de 9 waargenomen misdrijven gemeld. Onze doelstelling is om dit in 2011 te verhogen naar 2 op de 9 en zo de pakkans verder te vergroten. De politie Utrecht en dus ook het district Heuvelrug gaan nog breder bekend maken dat burgers ook in het geval van een verdachte situatie 112 moeten bellen. Dan zorgt de politie dat zij snel ter plaatse is en optreedt. Daarmee wordt het nog veiliger in het district Heuvelrug.

Amerongen tekent massaal voor De Laatste Akker

AMERONGEN  Na de 330 handtekeningen van kinderen, is er een grote actie gehouden onder volwassenen. 2200 Folders zijn huis aan huis verspreid door “ De Laatste Akker”. Deze boodschap kan men ondertekend teruggeven aan vrijwilligers van de steun- organisaties. Het aantal reacties is overweldigend…op 10 Maart krijgt de Commissie Ruimte en/of de Wethouder de resultaten aangeboden.

Lees verder op de website van De Kaap

Kom alles te weten over “Vergeten groenten”

DOORN  Een verzuchting die heel vaak klinkt en waar echt wel iets aan is te doen! Zo heeft een groep bezorgde liefhebbers het Genootschap der Vergeten Groenten opgericht.
Wat dit inhoudt en wanneer een groente “vergeten” is doet Ton Vreeken (een van de oprichters van het Genootschap) uit de doeken in een avondvullende lezing. Deze lezing wordt voor u georganiseerd door Groei & Bloei afd. Doorn e.o.

Nu moet u bij deze lezing niet denken aan een droge of stoffige avond. Als eigenaar van een zaadbedrijf staat Ton aan de bron van de teelt en weet veel over de historie van groenten. Mooie dia’s geven de avond de nodige kleur.

De moestuinier kan ook meteen aan de slag, want er zullen ook zaden van vergeten groenten worden verkocht. Op veel brandende vragen uit de zaal zal Ton een antwoord geven.

Kortom: voor tuinliefhebbers, smikkelaars en koks een avond om iets van op te steken.

Locatie:        De Koningshof te Doorn
Tijd:             20:00 uur tot ca. 22:00 uur (zaal open vanaf 19:30 uur)
Kosten:        Gratis voor leden met max. 1 introducé. Niet leden zijn eveneens van harte welkom en betalen € 2,50 per persoon.

Jasper Blom te gast in Fraanjes Jazzcafé

AUSTERLITZ  Saxofonist Jasper Blom is op woensdag 25 februari te gast in Harmens Jazzcafé. Met zijn eigenwijze akoestische en elektronische saxofoongeluid speelt hij met Harmen Fraanjes trio good old standards en nieuwe stukken die nog nergens anders zijn gespeeld. Deze twee heren hebben een haast magische samenwerking en spelen graag elkaars composities, omdat die nooit hetzelfde klinken. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Jasper Blom is behalve muzikant ook een geliefd componist. Hij ontving opdrachten van onder meer het North Sea Jazz Festival. Jasper werkt al ruim 20 jaar samen met Jesse van Ruller, die ook zitting heeft in het Jasper Blom Quartet.

Iedere maand neemt Harmen Fraanje bijzondere muzikanten mee naar het Beaufor! thuis, zoals Igor Roma (afgelopen januari) en Ernst Reijseger (komende april). Fraanje en Blom worden versterkt door Stefan Lievestro op bas en Hans van Oosterhout op drums.

zaterdag 25 februari, 20.15 uur
Jasper Blom bij Fraanjes Jazzcafé
entree € 7,50

Heuvelrugnieuws van woensdag 11 februari 2009 (kopie)

Schellingerlaan 17 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Dalto op halve kracht langs AKC

ALMELO  Zoals verwacht heeft Dalto/DSB Bank gisteravond in Almelo weinig moeite gehad met AKC, de puntloze hekkensluiter van de Korfbal League. De Driebergse formatie won in sporthal Sluiskade op halve kracht met 28-21.

Lees verder op de website van het AD/UN

Inzameling kleding voor Humana

RHENEN  De gemeente Rhenen heeft in 2008 81.189 kilo kleding ingezameld voor Humana, een gemiddelde van 4,35 kilo per persoon. De opbrengst van de ingezamelde kleding komt ten goede aan ontwikkelingsprojecten in zuidelijk Afrika.

Raadsinformatiebrief structuurvisie

HEUVELRUG  Door middel van raadsinformatiebrieven (rib) brengt het college van b&w de raadsleden op de hoogte van allerlei beleidsvoornemens, ontwikkelingen en wat dies meer zij. Deze week werd de rib over de structuurvisie uitgebracht. Deze is hieronder afgedrukt.

1. Inleiding

Ter ondersteuning van uw beraadslagingen op 26 februari a.s. informeren wij u in deze raadsinformatiebrief op hoofdlijnen over de richting waarin de discussieversie van de structuurvisie naar onze mening kan worden omgezet in een ontwerpstructuurvisie. De raadsinformatiebrief moet worden gezien als oplegnotitie bij de discussieversie.
De inhoud van raadsinformatiebrief is gebaseerd op de gesprekken en reacties en op ons eigen voortschrijdend inzicht. We denken uit de reacties een heldere lijn te kunnen halen en benoemen in deze raadsinformatiebrief de naar onze mening belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de discussieversie. Bij de verdere uitwerking van het ontwerp nemen we nog meer aanvullingen en wijzigingen mee zoals die zijn aangedragen in de reacties. En uiteraard corrigeren we fouten en onvolkomenheden.
Tevens informeren we u in deze raadsinformatiebrief over het proces en de planning die ons voor de structuurvisie het komende jaar voor ogen staat.

Als vertrekpunt geldt voor ons dat we met uw medewerking nog voor de zomer tot een door u vastgestelde ontwerpstructuurvisie willen komen. Na de zomer kan dan de inspraak op dit document plaatsvinden. De beschikbare tijd om het ontwerp op te stellen is kort. We zullen ons beperkingen moeten opleggen voor wat betreft de inhoud van de ontwerpstructuurvisie en de mate van overleg met de samenleving over dit ontwerp.
Van het draagvlak in de samenleving hebben we inmiddels al een duidelijk beeld door de interactieve discussies met de samenleving en door alle reacties op de discussieversie. In deze raadsinformatiebrief geven wij u een eerste indruk van de wijze waarop we tegemoet komen aan alle reacties en voorstellen uit de samenleving.  
Van uw raad hopen wij op 26 februari te horen wat u van de discussieversie en de oplegnotitie in de vorm van deze raadsinformatiebrief vindt, zodat het ons lukt tijdig met een ontwerp te komen dat ook op uw steun kan rekenen.
 
De opbouw in deze raadsinformatiebrief volgt in grote lijnen de volgorde in de discussieversie:

– Proces tot heden
– Onderbouwing ambitie en programma
– Hoofdthema “Groen dus vitaal”
– Ontwikkelingsperspectief 2030
– Programma 2010 – 2020
– Planning vaststellen structuurvisie


2. Proces tot heden

Wij zijn in 2007 gestart met de ontwikkeling van een structuurvisie. Uw raad heeft op 31 mei 2007 de kaders en uitgangspunten vastgesteld in de Startnotitie Structuurvisie. U hebt er met opzet voor gekozen deze kaders niet te krap te stellen; de eerste structuurvisie voor de nieuwe gemeente heeft immers ook een agendastellende functie. We hebben er voor gekozen uw lijn te volgen en een brede en interactieve discussie met de samenleving aan te zwengelen.

Onze inwoners en maatschappelijke organisaties hebben in het najaar van 2007 veel ideeën aangedragen. En ook de raads-(commissie)leden hebben in verschillende bijeenkomsten hun bijdragen aan de discussie geleverd. Dit alles heeft uiteindelijk geleid tot de discussieversie die uw raad op 22 september 2008 is toegezonden. Wat in de discussieversie verschenen is zijn zaken die naar ons idee ook daadwerkelijk besproken moeten worden om tot een goede ruimtelijke ordening in onze gemeente te kunnen komen.

We constateren dat we in onze opzet geslaagd zijn. Er is een brede discussie in de samenleving ontstaan, men kent de discussieversie goed en verwijst er ook naar.  Er zijn bij elkaar ongeveer 800 bezoekers op de avonden in het najaar van 2008 afgekomen; we hebben zo’n 2000 boekjes verspreid en we hebben tegen de 200 schriftelijke reacties binnen gekregen. Wat ons opvalt in de discussie is dat niet alleen een aantal heikele thema’s veel discussie oplevert maar dat er ook een breed gesprek op gang gekomen is. Dit strookt ook met de waardering die uit de geschreven reacties spreekt. Ook zij die het niet eens zijn met een aantal opties die we aangeven waarderen de breedte, de samenhang en de aard van de discussie.
 
De reactietermijn voor de samenleving en maatschappelijke organisaties is in overleg met uw raad gesteld op 1 februari 2009. We verwachten nog enkele reacties, waaronder die van het Rijk en de provincie Utrecht. Naar aanleiding van alle reacties en voorstellen passen we de discussieversie aan. In een bijlage bij het ontwerp zullen we aangeven hoe we met de reacties zijn omgegaan. We informeren de afzenders van de reacties over deze procedure.
 

3. Onderbouwing ambitie en programma

We merken een duidelijke behoefte aan een gebiedsbeschrijving en het objectiever en getalsmatiger neerzetten van de probleemstelling. Hoewel we geen “encyclopedie” van de structuurvisie willen maken gaan we de aanwezige gegevens meer gebruiken en in bijlagen toevoegen aan het ontwerp. Dit betreft zowel de kerngegevens voor de bestaande situatie als het sectorale beleid en de mogelijke ontwikkelingen op middellange en lange termijn. Ook per dorp nemen we kerngegevens op.
Daarnaast brengen we de aansluiting bij bestaande regionale en landelijke beleid beter in beeld en leggen de relatie met visieontwikkeling op regionaal en landelijk niveau. Het intermezzo met “Maatschappelijke trends” op blz. 12/13 van de discussieversie was daartoe een eerste aanzet, maar wordt als onvoldoende ervaren.

Tenslotte zal ook het inbrengen van de factor tijd tot een betere onderbouwing van onze voorstellen kunnen leiden. In de voorliggende discussieversie is de tijdschaal waarin we denken vaak niet duidelijk. In het ontwerp maken we een helder onderscheid tussen enerzijds de ambitie voor langere termijn (het Ontwikkelingsperspectief 2030) en anderzijds de acties voor korte en middellange termijn om de ambitie te verwezenlijken (het Programma 2010 – 2020).  


4. Hoofdthema “Groen dus vitaal”

We hebben veel reacties gekregen op het hoofdthema “Groen dus vitaal”. Het thema is gekozen omdat het een doorontwikkeling van “Groen en vitaal in balans” aangeeft. In onze beleving is “Groen dus vitaal” een helderder standpunt omdat het groen voorop zet en de vitale kant expliciet in het verlengde van groen plaatst.

Velen hebben opgemerkt dat het woord “Groen” de suggestie wekt dat het alleen gaat om het aanwezige groene areaal in onze gemeente. Dat was en is zeker niet de bedoeling. Het woord “Groen” in ons hoofdthema is een verzamelbegrip voor de vele waarden van het gebied: natuur en landschap zowel als cultuurhistorie en archeologie. We leggen dit nader uit in het ontwerp.

In ons hoofdthema staat “Groen” voorop en geeft daarmee tevens onze regionale en landelijke positie aan. Het is deze positie die we in de structuurvisie op duurzame wijze willen versterken.
Allereerst en vooral door het behouden en verbeteren van de bestaande kwaliteiten. Het grootste deel van de vitaliteit van onze samenleving zit immers verankerd in die bestaande kwaliteiten. We denken aan een andere insteek om deze boodschap over te dragen en zullen daarin de begrippen “ kwaliteit van de leefomgeving”, “leefbaarheid” en “duurzaamheid” centraal zetten.  De uitwerking van deze begrippen als leidend principe is in de discussieversie nog onvoldoende uit de verf gekomen.  

Als we naar de economische aspecten van het begrip vitaliteit kijken dan is de boodschap dat ondernemers in onze gemeente (of het nu gaat om inwoners, bouwers, bedrijven, landbouwers, recreatieondernemers etc.) de waarden van natuur, cultuurhistorie en landschap niet moeten bevechten maar de door hun gewenste ontwikkelingen moet bijdragen aan versterking van die waarden. Uitgangspunt daarbij is behoud en versterking van een duurzame economie: economie en ecologie dienen elkaar te versterken. We denken dat deze aanpak zoveel vertrouwen kan opbouwen bij de mensen die hun hart hebben liggen bij natuur, landschap en cultuurhistorie dat die bereid zullen zijn om mee te denken over duurzame ontwikkelingsmogelijkheden (De Duurzame Heuvelrug).

We willen in de kwaliteit van de leefomgeving “de mens” veel centraler stellen. Wij vinden het onze taak om als overheid het samenleven van onze burgers in de dorpen zo goed mogelijk te faciliteren. Daarin zit een verschuiving van de “ruimte voor het individu” naar de “ruimte voor het openbare leven”. De positie van de auto is daarin heel belangrijk omdat die bij uitstek het uitdrukkingsmiddel is van het individu en tegelijkertijd veel plaats inneemt in onze openbare ruimte.  

Het hoofdthema “Groen dus vitaal” kan met bovenstaande invulling wat ons betreft overeind blijven.


5. Ontwikkelingsperspectief 2030

5.1 Natuur, landschap en cultuurhistorie

Uit de reacties spreekt in het algemeen een grote waardering voor de kwaliteit van het gebied. Daarom moet volgens veel reacties “rust en kleinschaligheid” het uitgangspunt van de structuurvisie zijn. De Utrechtse Heuvelrug moet volgens hen een oase van rust blijven in een omgeving met veel ontwikkeling. Velen zien de cultuurhistorie met onder andere de landgoederen en het bijbehorende landschap als unieke kwaliteit van dit gebied. Deze kwaliteit zou sterker als uitgangspunt voor toekomstig beheer en ontwikkeling naar voren moeten komen. Daarnaast wordt de natuur hoog gewaardeerd, maar willen mensen het groen wel beter kunnen beleven. De gemeente moet natuur en natuurbeleving niet scheiden.

Zoals we al in de vorige paragraaf hebben aangegeven delen we deze uitgangspunten en willen deze in het ontwerp beter tot uiting laten komen. Bij de voorbereiding van de discussieversie en ook nu weer hebben wij ons de vraag gesteld op welke wijze wij het beste de breed gedragen waarden voor natuur, landschap en cultuurhistorie kunnen handhaven en versterken. Wij denken dat bestaande gebiedsafspraken zoals Nationaal Landschap en Nationaal Park veel garantie bieden voor het verankeren van deze uitgangspunten. Vanuit onze integrale gemeentelijke verantwoordelijkheid hebben wij behoefte aan een sturingsinstrument dat ons helpt op alle beleidsterreinen de juiste keuze te maken. Wij zien de (integrale) structuurvisiekaart als beleidsinstrument om samen met de bestaande wet- en regelgeving de aanwezige waarden te handhaven en te versterken en ontwikkelingen te sturen (zie volgende paragraaf). Wat ons betreft is het niet nodig om, zoals de Federatie Groene Heuvelrug voorstelt, een extra beschermende waarde in de vorm van Provinciaal Landschap voor het gehele grondgebied van onze gemeente toe te voegen.


5.2 Structuurvisiekaart

We hebben de indruk dat een structuurvisiekaart, dat wil zeggen een zoneringskaart die in feite de plankaart van de structuurvisie is, positief wordt gewaardeerd en goed begrepen. Een structuurvisiekaart is een beleidskaart die voor onze gemeente integraal inzicht geeft in de beleidsmatige verschillen tussen verschillende deelgebieden (zones) binnen onze gemeente.

Aan de structuurvisiekaart in de discussieversie ligt een drietal sturingsprincipes ten grondslag. De sturingsprincipes zijn:
·    Ontwikkeling van de kwaliteiten op de gradiënt van de Heuvelrug;
·    Verschil noord en zuid wat betreft mogelijkheden voor ontwikkeling;
·    Het realiseren van een ‘hele’ Heuvelrug.
Deze sturingsprincipes voor ons grondgebied zijn voor veel mensen erg abstract om op te reageren. Het is in de discussieversie niet zo duidelijk welke gevolgen deze sturingsprincipes (kunnen) hebben. We merken op zich wel waardering voor het voorstel om naast de lengterichting meer in de dwarsrichting op de Heuvelrug te gaan denken en voor het realiseren van een “hele” Heuvelrug. Op het verschil in noord en zuid voor wat betreft de ontwikkelingsmogelijkheden wordt verschillend gereageerd, bijvoorbeeld in samenhang met de gebiedsindeling in het Nationaal Park.
We zien in de reacties geen aanleiding om de sturingsprincipes te wijzigen en zullen bij de uitwerking in de ontwerpstructuurvisie duidelijker aangeven welke beleidsmatige gevolgen dit (wel en niet) heeft.

Nog tijdens de lopende discussies hebben we de begrenzingen van de deelgebieden (zones) op de structuurvisiekaart aangepast. Voor de ontwerpstructuurvisie houden we de gekozen begrenzingen nog eens goed tegen het licht en toetsen deze aan vigerende grenzen van bijvoorbeeld EHS, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en reconstructiegebied Gelderse Vallei. Daar waar mogelijk volgen we bestaande gebiedsbegrenzingen. Bestaande kaarten met gebiedsindelingen voegen we als bijlage bij het ontwerp.
Daarnaast wordt de structuurvisiekaart aangepast op basis van de ervaringen met de projectenkaart. De projectenkaart uit de discussieversie zal in die vorm niet terugkeren. Om de structuurvisiekaart werkbaar te houden wordt het aantal verschillende zones zo beperkt mogelijk gehouden.

We stellen voor de structuurvisiekaart als beleidsinstrument op te nemen en per zone een korte omschrijving van de bijbehorende beleidsuitgangspunten te geven (eventueel later verder uit te werken). In dit beleid geven we aan hoe we om willen gaan met zowel beheer- als ontwikkelingsvragen die door burgers aan ons gesteld worden. Omdat we in het ontwerp meer aandacht aan de bestaande situatie (de waarden van cultuurhistorie, natuur en landschap) geven, kunnen we ook preciezer aangeven welke bescherming we willen bieden voor die bestaande waarden. Op deze manier wordt de ontwerpstructuurvisie veel meer dan de discussieversie bruikbaar om de bestaande kwaliteiten te waarborgen.


5.3 Mobiliteit

In de discussieversie van de structuurvisie stellen wij voor om de mobiliteitsopgave aan te pakken door er voor te zorgen dat meer mensen het openbaar vervoer en de fiets kiezen in plaats van de auto. Er is veel steun voor dit idee om de leefbaarheid op langere termijn te verbeteren. Een voorwaarde is wel dat er hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) komt dat goed aansluit op de trein. De noodzaak van een extra nieuw station bij Maarsbergen wordt in enkele reacties ondersteund; in diverse reacties wordt aangegeven dat beter gekozen kan worden voor versterken van de rol van het bestaande station Maarn.

Ons uitgangspunt blijft ook in de ontwerpstructuurvisie het aantrekkelijker maken van het gebruik van openbaar vervoer en fiets door het optimaliseren van het OV-netwerk en fietsverbindingen.

Onze concrete (infrastructurele) voorstellen voor ingrijpen in de verkeersstructuur hebben veel reacties opgeleverd.
De verkeersproblematiek van het noord-zuid verkeer over ons grondgebied wordt als gezamenlijk probleem onderkend. Maar ons concrete voorstel voor de verlengde N226 wordt afgewezen en staat een evenwichtige discussie voor het zoeken naar een oplossing in de weg. In veel reacties wordt aangegeven dat het doorgaande autoverkeer zich buiten onze gemeente om dient af te wikkelen.
In de discussieversie geven we aan dat we ernaar streven om een groter deel van het oost-west verkeer via de A12 te leiden. Doel is om de overlast van verkeer op de N225 niet groter te laten zijn dan nodig en om meer ruimte voor openbaar vervoer op deze route te krijgen. Als uiterste middel stellen we in de discussieversie een “knip” in de N225 tussen Doorn en Leersum voor. Deze “knip” heeft veel en met name negatieve reacties opgeroepen. Veruit het belangrijkste en meest aangevoerde argument daarbij is dat men vindt dat dit een afzwakking van de sociale samenhang tussen de dorpen is. Het verheugt ons dat dit aspect blijkbaar zo zwaar weegt.
De gedachte om sluipverkeer te weren in de buitengebieden vindt weerklank. In diverse reacties wordt echter wel aangegeven dat voor onze eigen inwoners de bereikbaarheid per auto van woon- en werkplekken en voorzieningen niet in gevaar mag komen.

Op basis van de reacties uit de samenleving kijken we wat anders aan tegen de concrete voorstellen voor de mobiliteitsaanpak zoals we die in de discussieversie doen.

Zoals al aangegeven blijft ons uitgangspunt het versterken van openbaar vervoer en fietsgebruik. Voor zover mogelijk doen we hiervoor concrete voorstellen in de ontwerpstructuurvisie of formuleren we een onderzoeksvraag. Elders in deze raadsinformatiebrief geven we aan hoe we willen omgaan met de voorgestelde ontwikkelingen bij Maarsbergen. Daaruit vloeit voort dat een nieuw station bij Maarsbergen geen integraal onderdeel meer vormt van die voorstellen. Wij blijven wel werken aan verbetering van de relatie tussen HOV en het spoor en zullen dat in eerste instantie doen vanuit de opwaardering van de beide bestaande stations op ons grondgebied en niet door toevoeging van een nieuw station.
Om het fietsverkeer te stimuleren wordt gestreefd naar uitbreiding en verdichting van het fietsnetwerk. Hiervoor zullen we voorstellen in de ontwerpstructuurvisie opnemen.
 
Beperking van het doorgaande verkeer op ons grondgebied vinden we een belangrijk punt. We overwegen voor nog nader te bepalen (gedeelten van de) N-wegen op ons grondgebied in de ontwerpstructuurvisie voorstellen op te nemen voor snelheidsbeperking tot 60 km/uur. We denken dat hiervoor draagvlak in de samenleving is. Daarnaast zullen we wegen in het Langbroekerweteringgebied door fysieke maatregelen minder aantrekkelijk maken voor doorgaand verkeer met als doel dit verkeer zoveel mogelijk om de Heuvelrug heen te leiden. Uiteraard zal bij de uitwerking van de voorstellen bekeken moeten worden welke flankerende maatregelen er vervolgens nog in het overige  buitengebied noodzakelijk zijn.     

Voor structurele oplossing van de gevolgen van de mobiliteit in onze gemeente voor de leefbaarheid op langere termijn is een netwerkanalyse nodig. Wij stellen voor de langere termijn aanpak voor mobiliteitsvraagstukken te baseren op het afwegingskader dat op regionaal en landelijk niveau wordt gebruikt bij (regionale) netwerkanalyses. Daarbij zijn zowel spoor als weg aan de orde. Voor de uitwerking van deze analyses zijn zeven stappen (scenario’s) benoemd die integraal en in de volgorde van de zeven stappen moeten worden afgewogen bij het bedenken van oplossingen voor geconstateerde knelpunten. Eerst worden alle maatregelen conform stap één geïnventariseerd en benut en daarna wordt pas overgegaan op stap twee. Deze zogenaamde ladder van Verdaas wordt toegelicht in de bijlage. Met de introductie van deze benadering zorgen we ervoor dat eerst alle andere maatregelen worden overwogen en uitgevoerd voordat eventueel wordt overgegaan tot infrastructurele ingrepen.

Wij stellen voor om in de ontwerpstructuurvisie de opdracht op te nemen voor een brede en regionale verkenning van alle mogelijke oplossingen voor de mobiliteitsproblematiek op ons grondgebied. We willen alle opties open houden bij het verkennen van alternatieven. Daarbij hanteren we dan de ladder van Verdaas bij de afwegingen en het maken van keuzes. Alternatieven die wat ons betreft in ieder geval aan de orde zullen komen zijn:

·    Beprijzing op regionale/lokale wegen
·    Snelheidsbeperkingen binnen en buiten de bebouwde kom
·    Sterkere concentratie van verkeer of juist meer spreiding
·    Doorgaand verkeer buiten de Heuvelrug om
·    Fysieke belemmeringen op doorgaande wegen (drempels, afsluitingen)
·    Uitbreiding bestaande infrastructuur
·    Aanleg nieuwe infrastructuur

Partners in deze verkenning zijn in ieder geval de aangrenzende gemeenten, de provincie,  Rijkswaterstaat en vervoermaatschappijen.
 
Voor concrete voorstellen voor aanpak van lokale problemen op korte termijn zullen we nagaan of ze niet beter kunnen worden opgenomen in het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) dat uw raad nog moet vaststellen.


5.4 Wonen en werken

Uit de reacties komt het volgende beeld naar voren.
Een duurzaam beheer en versterking van de bestaande kwaliteiten staan voorop. Veel ruimte voor nieuwe “rode” ontwikkelingen op ons grondgebied is er niet. En als er al ruimte is voor ontwikkelingen dan gaat kwaliteit voor kwantiteit. Inbreiden en niet uitbreiden en dus handhaven van de bestaande “rode contouren” is in veel reacties een belangrijk punt. Er is weinig steun voor het bouwen voor de regionale behoefte op ons grondgebied.
Ons voorstel in de discussieversie voor grootschalige ontwikkelingen bij Maarsbergen roept veel en heftige reacties op. De meeste inwoners willen het huidige karakter van de plaats behouden en vrezen een grote toename van de verkeersdruk, zeker door de combinatie met een nieuw station en de verlengde N226. Bij veel inwoners van Maarsbergen bestaat geen behoefte aan de voorzieningen die door de extra woningen kunnen worden gerealiseerd. Over de wenselijkheid van oostelijke rondweg om Maarsbergen wordt verschillend gedacht.

Wij zijn het eens met het uitgangspunt om de “rode” contouren rond de dorpen niet uit te breiden. Een uitzondering willen we hierbij maken voor Overberg, waar naar onze mening op zeer zorgvuldige wijze gezocht zou moeten worden naar ruimte voor het bouwen van een klein aantal nieuwe woningen per jaar buiten de “rode” contour. Verdere verdichting binnen de dorpen lijkt ons geen optie; ook daar moet kwaliteit voorop staan. En ook kunnen we ons vinden in het idee dat we binnen onze gemeente alleen bouwen voor de behoefte van onze eigen inwoners.

Als gevolg van alle reacties op de voorgestelde grootschalige ontwikkelingen bij Maarsbergen willen we die voorstellen bijstellen naar een beperkte ontwikkeling. Uitgangspunt is hierbij dat we de nog beschikbare ruimte binnen de “rode”contouren van alle dorpen combineren ten behoeve van een ontwikkelingslocatie voor wonen ten noorden van Maarsbergen.  De ontwikkelingslocatie sluit aan op het bestaande bedrijventerrein en biedt ook mogelijkheid tot beperkte uitbreiding van dit terrein. Voor de uitbreiding van dit terrein willen we aansluiten op de mogelijkheden die de huidige provinciale structuurvisie (het “oude” streekplan 2005 -2015) ons biedt. De ontsluiting van dat gebied vindt plaats naar het noord-westen en sluit aan op de N226.
Wij willen een verkenning voor een dergelijke locatie bij Maarsbergen in de uitvoeringsparagraaf van de ontwerpstructuurvisie opnemen. Uit de verkenning moet blijken wat de aard en omvang van de ontwikkelingen precies kunnen zijn en welke milieueffecten de voorgestelde ontwikkelingen hebben. De draagkracht van het gebied staat voorop, waarbij zorgvuldige inpassing in de bestaande kwaliteiten van het gebied een randvoorwaarde is. Onderdeel van deze verkenning zal zijn de relatie met spoor en snelweg A12. Trekker van deze verkenning is de gemeente.


5.5 Overige onderwerpen

De onderwerpen die de meeste reacties hebben opgeroepen hebben we in de voorgaande paragrafen behandeld. Als tussenstand willen we in deze paragraaf alvast voor enkele onderwerpen aangeven welke benadering we willen kiezen in de ontwerpstructuurvisie. Dat voorkomt mogelijk ook enkele misverstanden die bij het lezen van de discussieversie zijn ontstaan. Er zijn in de reacties uiteraard nog veel meer suggesties en voorstellen aangedragen die we zullen meenemen bij de vertaling van de discussieversie in de ontwerpstructuurvisie.

Leefbaarheid
Uit verschillende reacties blijkt dat in de ontwerpstructuurvisie meer aandacht aan de leefbaarheid moet worden gegeven.
Een belangrijke opgave voor de gemeente vanuit de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, is het vergroten van de leefbaarheid en sociale samenhang in de gemeente.
Een algemene definitie van leefbaarheid luidt als volgt; ‘geschikt om erin of ermee te kunnen leven’ (Van Dale, 1997). Leefbaarheid is echter subjectief. Het zegt iets over de mate waarin de omgeving aansluit bij de behoefte van een individu of gemeenschap. Omdat niet iedereen dezelfde behoefte heeft, kan leefbaarheid verschillen per individu, dorp en doelgroep. Daarnaast is er continu sprake van maatschappelijke ontwikkelingen zoals (arbeids-)migratie en vergrijzing, die een verandering in samenstelling van inwoners, behoeftes en dus in leefbaarheid tot gevolg hebben.

Onze gemeente richt zich bij het uitwerken van sociale samenhang in eerste instantie op de zeven dorpen, omdat de buurt en het dorp de directe sociale omgeving van de bewoners vormen. Het is makkelijker samenhang te realiseren op een niveau waarin mensen elkaar ook echt kennen en ontmoeten, dan op gemeentelijk niveau. Met name in de kleine dorpen, Maarsbergen en Overberg, kunnen bijvoorbeeld cultuurhuizen een belangrijke rol spelen om de sociale samenhang te vergroten en een acceptabel voorzieningenniveau in stand te houden. Ook winkels en horeca spelen een grote rol.
Toch wil vergroten van de leefbaarheid niet zonder meer zeggen dat ons beleid gericht is op uitbreiding van dergelijke voorzieningen. Zo hebben de bewoners van de kleine dorpen vaak bewust gekozen om in een klein dorp te wonen. Ze zijn mobiel en vinden hun weg wel naar de dorpen en steden in de omgeving waar het voorzieningenniveau hoger ligt. Er zijn echter ook inwoners, waarvoor het voorzieningenniveau niet aansluit bij de behoefte terwijl zij niet over de mogelijkheden beschikken om deze voorzieningen in randgemeentes te bereiken. Dit zijn vaak inwoners, die op een bepaalde manier (fysiek, financieel, sociaal) afhankelijk zijn van anderen. Daarom is het belangrijk om vooral voor die doelgroepen de leefbaarheid te vergroten.

We zullen in de ontwerpstructuurvisie vanuit het oogpunt leefbaarheid meer aandacht besteden aan de afzonderlijke dorpen. Per dorp nemen we kerngegevens op. Voor zover al mogelijk geven we op basis van gewenste ontwikkelingen per dorp aan hoe de voorzieningen zich kunnen ontwikkelen, welke ruimtelijke accenten we leggen, hoe we in hoofdlijnen aankijken tegen verdichtingsvraagstukken en hoe deze zaken passen binnen een algemeen concept voor ieder dorp. Daarnaast leggen we concrete projecten vast die al in de “pijplijn” zitten. Op die manier verankeren we de sociale component en voorzieningen beter in de structuurvisie omdat die vooral op dorpenniveau spelen. Na vaststelling van de structuurvisie zal de visie per dorp nader uitgewerkt moeten worden.

Als voorbeeld hoe we willen omgaan met leefbaarheid schetsen we de ontwikkelingen bij Overberg zoals we die op basis van de reacties voor ogen hebben:

·    Beperkingen in het doorgaand verkeer rondom Overberg krijgen steun. Het idee van een parallelweg naast de A12 in westelijke richting om de Haarweg te ontlasten is de moeite waard om verder te onderzoeken. Maar de ingreep naar Veenendaal (een slagboom) wordt als te drastisch gezien . Wij zullen nu als alternatief daarvoor, samen met Veenendaal, kijken naar circulatieingrepen om het sluipverkeer terug te dringen.
·    De projectenkaart suggereerde een zeer groot gebied voor nieuwe campings ten zuiden van Overberg. Daarmee ontstaat het beeld van een tweede “woongebied” naast het bestaande dorp. Een dergelijke ontwikkeling wordt ongewenst geacht (zie onderwerp recreatie). Aan een nieuwe weg bij de recreatieterreinen is geen behoefte.
·    Het blijkt dat er behoefte is aan een beeld van toekomstige uitbreidingsmogelijkheden voor het dorp. Dit is precies een onderwerp voor een dorpenvisie die voor Overberg dus ook zicht op uitbreidingsmogelijkheden zal gaan bevatten.
·    Tenslotte is aandacht gevraagd voor wandelroutes (een ‘ommetje’). Ook daar doen we voorstellen voor.

Sport en recreatie
Uit de reacties maken wij op dat in de discussieversie te weinig aandacht is gegeven aan sport. We laten het sportbeleid in de ontwerpstructuurvisie duidelijker aan bod komen, onder andere door een beeld te schetsen van de ontwikkelingen per dorp. Daarnaast is er een duidelijke ruimtevraag op het gebied van sport voor bijvoorbeeld Shinty of als gevolg van de ontwikkelingen rond de zwembaden.  Voor zover dat al mogelijk is – het sportbeleid voor de langere termijn is immers nog volop in ontwikkeling – zullen we een beeld schetsen van deze ruimtevraag.

Voor de recreatiesector stellen wij voor vooral in te zetten op kwaliteitsverbetering. Uit reacties van de recreatieondernemers blijkt dat er behoefte is aan uitbreidingsmogelijkheden voor bestaande terreinen.
Binnen de EHS blijven wij ook op basis van de reacties kiezen voor kwaliteit en zien geen mogelijkheden voor uitbreiding van terreinen. De uitbreidingsruimte die er is zien wij ten zuiden van Overberg. Dit is nadrukkelijk bedoeld als zoeklocatie voor een beperkt aantal (bijvoorbeeld 2) bedrijven. Als uitgangspunt willen we nemen dat deze uitbreidingsruimte in eerste instantie bedoeld is voor bestaande bedrijven die in de knel komen vanwege de beperkingen binnen de EHS.

Voor de camping De Maarnse Berg is in de discussieversie het voorstel opgenomen voor verplaatsing vanuit de wens voor een robuuste EHS. Over dit voorstel vindt nader overleg plaats met de provincie. Zodra er meer duidelijkheid is wordt uw raad geïnformeerd.
 
Landbouw
De landbouwsector heeft ons aangegeven dat zij vinden dat er te weinig aandacht is in de structuurvisie voor de sector. Wat is de problematiek?

Ten eerste is er weinig gelegenheid de bestaande bedrijven uit te breiden waardoor in onze gemeente de sector een duidelijke ondervertegenwoordiging heeft in de echt grote bedrijven (ten opzichte van het landelijk gemiddelde). Daarnaast blijkt het niet zo duidelijk te zijn hoe de sector in zou kunnen spelen op de wens van anderen (vooral andere overheden) om te ‘verbreden’. Dan gaat het zowel om de verbreding op bedrijfsniveau als om de ‘verbreding’ op gebiedsniveau.

Een en ander speelt natuurlijk tegen de achtergrond van het feit dat wij in onze gemeente een omvangrijk areaal ‘EHS – overige gebieden’ hebben. Dit zijn nu grotendeels nog landbouwgebieden en de vraag is of dit hele areaal wel duurzaam vanuit ‘beheerpotten’ gerund kan worden. Ook in de reconstructie is een duidelijk signaal afgegeven: een groot deel van ons landbouwgebied is verwevingsgebied (met name in het Langbroekerweteringgebied) maar belangrijker is wellicht dat er ook een substantieel deel extensiveringsgebied is. Daarnaast valt een flink deel van het landbouwareaal in onze gemeente binnen een NSW-landgoed (Natuurschoonwet) waar langjarige verplichtingen voor bijvoorbeeld landschapsbeheer aan hangen.

Het valt niet mee om in deze context een agrarisch bedrijf te runnen. In de ontwerpstructuurvisie proberen wij een aanzet te geven hoe wij de toekomst van de landbouw in onze gemeente zien en hoe we als gemeente op de genoemde vraagstukken willen inspelen. Uitwerking van deze visie zal plaatsvinden na vaststelling van de structuurvisie.

Leersum – zuidzijde
In de discussieversie is op de projectenkaart aan de zuidzijde van Leersum een groene zone getekend met een raster van rode stippen. Ook is er een laan getekend. Ons doel met dit gebied is om een aantrekkelijke rand naar het buitengebied te maken. Die aantrekkelijke rand zal niet vanzelf ontstaan omdat er nogal wat grote agrarische complexen liggen. Wanneer de bedrijven uit deze opstallen verdwijnen (en dat speelt op dit moment) komt de vraag wat er dan met die opstallen moet gebeuren.

We willen gelijktijdig onderzoeken of dat veranderende gebruik aanleiding kan zijn in de randzone ook landschappelijk wat toe te voegen. We denken namelijk dat bij Leersum geïnvesteerd moet worden in een betere wandelinfrastructuur rond het dorp om duurzaam aantrekkelijk te blijven voor toerisme en recreatie.

Het is ons doel de omvorming van de bestaande gebouwen te begeleiden in een richting die voor Leersum en de Leersummers aantrekkelijk is. Het bestaande bebouwde oppervlak is daarbij voor ons uitgangspunt. Wij realiseren ons ook dat de gepresenteerde kaart in de discussieversie anders gelezen kan worden en we zullen die dus aanpassen.  

Darthuizen en omgeving
Vanuit de natuursector constateren wij ondersteuning van ons idee om tussen Doorn en Leersum een belangrijke natuurverbinding te maken. Hoewel dit gebied momenteel niet binnen de EHS ligt is het toch belangrijk voor de hoofdstructuur van de natuur. Ons voorstel voor het bepalen van een hoofdstructuur voor natuur is een wezenlijk bouwsteen van de hele visie.

Er zijn ook aangrijpingspunten om deze doelstellingen te realiseren. Zo is ongeveer de helft van dit gebied momenteel een NSW landgoed. Daarnaast verwachten we dat de provincie zal openstaan voor een discussie over een herbegrenzing van de EHS waar het gaat om de toekomst van de ‘EHS-overige gebieden’.

We willen dit gebied ook grotendeels, duurzaam, agrarisch houden. Onze doelstelling zal maximaal tot omvorming van 5 tot 10% van het landbouwareaal kunnen leiden.

De vraag is of het nodig is om de doelstelling te bereiken door middel van “rood-voor-groen” afspraken. Naar aanleiding van de reacties op de discussieversie stellen wij nu voor om eerst te zoeken naar andere middelen dan gebiedsdekkende “rood-voor-groen” afspraken.


6. Programma 2010 – 2020

In het Programma 2010 – 2020 komen de concrete acties voor de komende jaren. Die zijn in twee groepen te verdelen:
·    Een eerste groep van verkenningen en onderzoeken die direct voortvloeien uit het Ontwikkelingsperspectief 2030;
·    Een tweede groep van concrete bestaande en/of nieuwe op uitvoering gerichte projecten voor de periode 2010 en 2020 die uiteraard moeten passen in het Ontwikkelingsperspectief.

Voor elk onderzoek of project in het Programma zal een korte omschrijving van de inhoud worden gegeven met fasering, geld en organisatie. Indien noodzakelijk en mogelijk komen ook aspecten van Grondexploitatie aan de orde.

De projectenkaart is ontstaan na de structuurvisiekaart omdat we ambtelijk en bestuurlijk behoefte hadden een aan concretisering van de structuurvisiekaart in de discussieversie. Wat heeft de structuurvisiekaart voor de huidige vraagstukken voor gevolgen, was daarbij de achterliggende vraag. Omdat het te verwachten is dat dezelfde vragen ook bij inwoners leven hebben we vorig jaar besloten om in de discussieversie de projectenkaart op te nemen, ook al zijn de projecten hier en daar niet goed genoeg doordacht.

We willen nu een aantal aanpassingen maken:
·    We nemen de projectenkaart niet meer op in de ontwerpversie. Delen komen terecht in een uitgebreide structuurvisiekaart (= plankaart) en delen worden illustraties bij de gebiedsbeschrijvingen;
·    Ten tweede worden niet alle voorstellen van de projectenkaart meegenomen in het ontwerp. We willen deze eerste structuurvisie vooral richten op het afmaken van bestaande projecten en een beperkt aantal zorgvuldig gekozen nieuwe ontwikkelingen opstarten;
·    Voorstellen van de projectenkaart die meegaan in het ontwerp maken we abstracter  en nemen we als doelstelling op in de structuurvisiekaart. Denk bijvoorbeeld aan de verkeersvoorstellen bij Overberg. Deze zijn heel concreet en leiden dus tot allerlei discussies, maar de achterliggende doelen: terugdringen doorgaand verkeer en ruimte voor recreatie, worden gedeeld. Daarmee wordt de structuurvisie ook meer de kaderstellende en richtinggevende visie die het zou moeten zijn.


7. Planning vaststellen structuurvisie

Onze doelstelling is net voor de zomer de ontwerpstructuurvisie door uw gemeenteraad te laten vaststellen en vrijgeven voor inspraak. Inspraak vindt na de zomer plaats. Uitgaande van een beperkt aantal reacties kan uw raad zo snel mogelijk na de inspraak de definitieve structuurvisie vaststellen.

Wij denken dat onderstaande planning haalbaar is:
·    26 februari 2009 – gemeenteraad bespreekt de discussieversie met oplegnotitie en de reacties uit de samenleving;
·    22 mei 2009 – ontwerpstructuurvisie ambtelijk gereed;
·    2 juni 2009 – college stelt raadsvoorstel ontwerpstructuurvisie definitief vast;
·    23 juni 2009 – raadscommissie Ruimte bespreekt advies aan de gemeenteraad;
·    9 juli 2009 – besluitvorming gemeenteraad over ontwerpstructuurvisie en vrijgeven voor inspraak;
·    september/oktober 2009 – inspraak op de ontwerpstructuurvisie;
·    8 december 2009 – college stelt inspraaknota en raadsvoorstel definitieve structuurvisie vast;
·    12 januari 2010 – raadscommissie Ruimte bespreekt advies aan de gemeenteraad;
·    28 januari 2010 – besluitvorming gemeenteraad over definitieve structuurvisie.  

Zoals al in de Inleiding aangegeven is de planning kritisch. Alleen met uiterste ambtelijke en bestuurlijke inspanning en een duidelijk gezamenlijk beeld van de inhoud van de structuurvisie is deze planning haalbaar. Wij zijn hierbij uitgegaan van behandeling van de structuurvisie in reeds geplande vergaderingen van de gemeenteraad. Gelet op het belang van het onderwerp denken wij dat de behandeling in raadscommissie en gemeenteraad de nodige tijd zal vergen. Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat de agendacommissie van uw raad besluit tot aparte vergadermomenten voor de structuurvisie.

Wij verwachten u hiermee te hebben geïnformeerd en hopen op vruchtbare beraadslagingen op 26 februari a.s.

Onderzoek: huisartsenpost dichterbij haalbaar?

DOORN  Een al lang door de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede gekoesterde wens van een eigen huisartsenpost voor acute zorg buiten kantooruren gaat wellicht in vervulling.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gewraakte JOP Maarn komt ter discussie

MAARN  Omwonenden van de jongerenontmoetingsplek (JOP) op het Trompplein in Maarn zijn de situatie daarmee zat.
Ze hebben de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevraagd de voorziening weg te halen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Wethouder moet inbinden

HEUVELRUG  De structuurvisie, zoals in september gepresenteerd, is aangepast. Wethouder Robbert Waltmann heeft naar aanleiding van de discussieversie van de structuurvisie 200 reacties binnen gekregen. ,,We hebben op de heetste punten een stap terug gedaan”, aldus de wethouder.

Lees verder op de website van De Kaap

Gesteggel over Bed & Breakfast richtlijnen

HEUVELRUG  De commissie ruimte kan het maar niet eens worden over de notitie waarin de richtlijnen voor Bed&Breakfast activiteiten in de gemeente zijn opgenomen. In november werd de notitie al teruggestuurd naar wethouder Clemens van der Burg omdat het te gedetailleerd zou zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Presentatieviering nieuwe pastoor in Doorn

DOORN  In een volle Sint Maartenskerk was afgelopen zaterdagavond de presentatieviering van de nieuwe pastoor Henk Bloem (66). Tevens werd op deze avond de nieuwe diaken Coen van Loon aan de gelovigen voorgesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 12 februari 2009 (kopie)

Rijsenburgselaan 43-61 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Janssen De Jong niet mee in advies

LEERSUM  Projectontwikkelaar Janssen De Jong blijft erbij dat de archeologische vondsten op de plek waar bedrijventerrein Leersum moet komen van weinig waarde zijn. Het advies van de gemeente om de vondsten hoger in te schalen dan in eerste instantie door de projectontwikkelaar gedaan is wordt niet overgenomen door Janssen De Jong.

Lees verder op de website van De Kaap

Overspannen man

DRIEBERGEN Gistermiddag kreeg de politie de melding dat een man met een mes liep te zwaaien op De Sluis. De verwarde man werd aangetroffen; er werd geen mes gevonden maar hij had wel een schroevendraaier bij zich. Volgens getuigen had hij even daarvoor ook in de nabijgelegen supermarkt lopen schreeuwen en had hier ook de schroevendraaier laten zien. De man is ingesloten voor verhoor.

Over de kop

ZEIST Gistermiddag reed een 61-jarige automobilist uit Almere over de Driebergseweg. Omdat hij verkeerd reed draaide hij om waarbij hij een 18-jarige automobilist uit Zeist over het hoofd zag. Deze moest uitwijken en reed daarbij tegen een zuil aan en vloog over de kop. Beiden inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Voetbalplaatjes ruilen in de Rhenense bieb

RHENEN  Dubbele voetbalplaatjes? In de Rhenense bibliotheek worden op twee woensdagmiddagen, 18 en 25 februari, ruilmiddagen georganiseerd voor kinderen die voetbalplaatjes verzamelen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Oud Postkantoor krijgt medische bestemming

DOORN  Het voormalige postkantoor bij de bushaltes aan de Dorpstraat krijgt waarschijnlijk een medische bestemming. De onderhandelingen zijn in de fase van het verkrijgen van de vergunningen. Met een strakke planning verwachten huisarts Dr. Groen van de Vermeerlaan en Brakké’s Fysiotherapie Somatic aan de Austerlitzseweg mogelijk nog aanstaande zomer het pand te kunnen betrekken.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 13 februari 2009 (kopie)

Eikenlaan 50-52 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Bomen herkennen op de Grebbeberg

RHENEN  Op de Grebbeberg wordt zaterdag een heuse bomenexcursie gehouden. Bomenkenners Gerrit van Leeuwen en Carlo van de Weerd leren deelnemers vanaf 14.00 uur de verschillende knoppen van de verschillende loofbomen onderscheiden.

Lees verder op de website van de Veenmendaalse Krant

Automobilist gewond

RHENEN  Aan het begin van de avond reed gisteren een 30-jarige automobilist uit Rhenen over de Autoweg, komende uit de richting van de Nieuwe Veenendaalseweg en gaande in de richting van de Defensieweg. Door nog onbekende oorzaak raakte hij van de weg en botste tegen een boom.

De Rhenenaar werd met meerdere kneuzingen per ambulance naar het Gelderse Valleiziekenhuis gebracht en is daar opgenomen. De auto raakte total loss. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Geen bestuurders op stembureau Rhenen

RHENEN  Met ingang van 1 januari 2009 worden bestuursleden (wethouders en raadsleden) van de gemeente Rhenen niet meer benoemd als voorzitter, lid of plaatsvervangend lid van een stembureau. Dit geldt ook voor kandidaat-raadsleden bij gemeenteraadsverkiezingen.

De gemeente Rhenen vindt het belangrijk om de verkiezingen zo transparant mogelijk te houden en daarom zitten er voortaan alleen niet-bestuursleden op het stembureau.  Zo wordt iedere schijn van belangenverstrengeling voorkomen. De Kiesraad geeft het advies terughoudend te zijn met de benoeming van bestuursleden als stembureaulid om te voorkomen dat bestuurders die als stembureaulid optreden de schijn tegen krijgen. Er is voor dit moment gekozen omdat er  komende verkiezingen toch al veel verandert in het stemproces door stemmen met het rode potlood.

Mensen die zich willen aanmelden om op het stembureau zitting te nemen, kunnen zich melden bij de cluster Burgerzaken van de gemeente Rhenen: 0317 681 714

Maat is vol voor omwonenden

DOORN  In de raadscommissie Samenleving is maandag de jongerenopvangplek (JOP) bij de Twee Marken onderwerp van discussie. Omwonenden hebben bij Burgemeesterm, Wethouders en gemeenteraad de overlast die zij ervaren nogmaals onder de aandacht gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Files laten bedrijven koud

ZEIST  Zeist hoeft niet bang te zijn dat de grote bedrijven die kantoor houden in de gemeente, op korte termijn hun biezen pakken vanwege de steeds verslechterende bereikbaarheid.
Grote Zeister ondernemingen zeggen zoveel aan verkeersmanagement te doen, dat verhuizen naar een rustigere plek niet aan de orde is.

Lees verder op de website van het AD/UN

Zeister huisartsen verhuizen

ZEIST  De drie huisartsen uit Zeist-Noord verhuizen naar het gebouw dat momenteel naast de Torenflat aan de Laan van Vollenhove wordt gebouwd. De huisartsen komen in een HOED, wat staat voor Huisartsen Onder Een Dak.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zaterdag 14 februari 2009 (kopie)

Rijsenburgselaan 15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.35 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Rhenen houdt ondernemersbijeenkomst in gemeentehuis

RHENEN  De gemeente Rhenen houdt samen met de Kamer van Koophandel een ondernemersbijeenkomst met als thema ‘Praktische Marketing voor het Midden- en Klein Bedrijf (MKB)’. De bijeenkomst wordt op 12 maart 2009 in de raadzaal van het gemeentehuis in Rhenen gehouden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Een dorpsgesprek op 25 februari: jongeren in Maarn

MAARN  De PvdA en Groen Links organiseren een dorpsgesprek. Met jongeren, met inwoners, met raadsleden, met de wijkagent, de jongerenwerker, met de pachters van De Twee Marken. We kiezen voor een positieve invalshoek: wat is er mogelijk in Maarn? Is in Maarn mogelijk wat ook elders in de gemeente kan?

Lees verder op de website van De Kaap

Muzemiks: tekort aan bestuursleden

LEERSUM  Creatief Centrum Muzemiks, dat vorig jaar uitpakte met een spectaculair jubileumprogramma ‘Muzemiks Anders’ ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan, luidt de noodklok. Door verschillende omstandigheden is de bezetting van het bestuur binnen afzienbare tijd dusdanig laag dat zelfs het stoppen van de activiteiten tot de mogelijkheden behoort.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 15 februari 2009 (kopie)

Sparrenlaan 15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

CDN overklast koploper Nieuwland

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN Eindelijk weer een competitiewedstrijd na een lange winterpauze en direct een hele moeilijke naar Nieuwland in Amersfoort de huidige koploper van de 3e klasse D.

Op een uitstekende kunstgrasmat (ze bestaan toch)van Nieuwland werd om 14.00 uur afgetrapt voor deze belangrijke partij voetbal en vooral hoe de spelers de winterpauze doorgekomen zijn. Nieuwland probeerde direct druk te zetten op het CDN doel welke deze wedstrijd weer uitstekend werd verdedigd door doelman Andre van Randwijk
De strijd ging over en weer met Nieuwland de iets betere ploeg en kreeg diverse kleine kansen maar de ballen gingen of net over of net naast; hun vizier stond deze middag niet op scherp.
De gevaarlijkste situatie deed zich voor in de 32e minuut toen na een overtreding van Jens Marik, Nieuwland kreeg een vrije trap te nemen op de rand 16 meter maar werd uitstekend gepakt door de attente doelman Andre van Randwijk. CDN kroop heel langzaam uit de verdediging en kreeg wat kleine kansen. Wat in de 34e minuut resulteerde, na een geweldige aktie van Alie Alkan, in een 0-1 voorsrong voor CDN. Hij krulde de bal in de rechter bovenhoek.
Een op inzet beter CDN kwam vlak voor de rust op een 0-2 voorsprong door goed doorzetten van Elmar van Doorn na een grove verdedigingsfout van Nieuwland en ronde dit buitenkansje gretig af.
Dit was tevens de ruststand 0-2. Voor iedereen een volslagen verassing .CDN begon de tweede helft met dezelfde 11 spelers als in de eerste helft. Nieuwland begon ijzersterk aan deze helft en probeerde zo snel mogelijk de aansluittreffer te maken. Maar dat lukte niet erg daar CDN net op tijd in de 50e minuut zelfs tot de score kwam van 0-3 door wederom de voortreffelijk spelende Alie Alkan die de keeper van Nieuwland het nakijken gaf.

CDN kreeg steeds meer ruimte voorin daar Nieuwland alleen nog 1 tegen 1 kon gaan spelen om het spel te forceren. Dat leidde ook in de 60e min met een meer dan voortreffelijk doelpunt weer door Alie Alkan die een echte hattrick maakte. Nieuwland kon dit niet meer vatten en de irritatie begon hun parten te spelen en daar hadden de CDN ers niet op moeten reageren wat wel gebeurde met gele kaarten voor Gerwin v/d Klift ,Victor Hengeveld, Elmar van Doorn.
De volgend wissels kwamen in het veld .Een applaus wissel voor Alie Alkan  zijn vervanger was Albin Meyer,Victor Hengeveld wisselde voor Hugo Bruining .Het werd zelfs nog 0-5 door een hard strak schot in de verre beneden hoek door Gerwin v/d Klift.Deze werd ook nog gewisseld  voor Mark van Wijngaarden. Er was veel ongeloof bij iedereen maar het was werkelijkheid: de koploper was verdiend verslagen met 0-5. De eerst volgende wedstrijd is 28 februari 2009 thuis tegen Benschop aanvang 14.30 uur.


Korfballers Dalto steviger 2e na zege

DRIEBERGEN  De korfballers van Dalto houden de spanning in de Korfbal League erin. De ploeg uit Driebergen won dit weekend met 28-19 van PKC en blijft daardoor op de tweede plaats staan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bromfietsers onderuit door gladheid

DOORN  Op de Achterweg gingen vrijdagochtend enkele bromfietsers onderuit door de gladheid. Dit resulteerde in enkele pijnlijke benen en armen. Daarnaast viel een 16-jarig meisje uit Wijk bij Duurstede even flauw, door de harde klap op het wegdek.

Een ambulance kwam ter plaatse om de eerste hulp te verlenen. Door de politie werd de gemeente ingelicht om op dat deel van de weg te strooien.

Bedreiging met mes

ZEIST  Aan het Badmeester Schenkpad werden vrijdagavond enkele meisjes bedreigd. De meisjes hadden even daarvoor gezwommen en waren in het zwembad aangesproken door een jongen.

Toen dat gesprek niet naar tevredenheid verliep, zei hij dat hij de meiden buiten wel weer zou zien. Vervolgens kwam de jongen buiten het zwembad inderdaad tevoorschijn. Hij had een mes bij zich en bedreigde de meisjes. Daarna vertrok hij weer. Aan de hand van het signalement kon de politie de jongen, een 15-jarige Utrechter, later aanhouden. Hij had het mes nog bij zich.

Vrouw ernstig bedreigd

ZEIST  Een 57-jarige vrouw uit Bosch en Duin moest afgelopen zaterdag onder bedreiging geld afstaan.

De vrouw wilde rond 13.30 uur bij het station in Den Dolder in haar auto stappen, toen plotseling een onbekende man haar bedreigde en haar sommeerde om te gaan rijden. Gezamenlijk reden zij naar een pinautomaat aan de Panweg in Zeist. Daar moest de vrouw geld opnemen. Op het moment dat een man voorbij kwam, riep zij naar hem. Vervolgens nam de dader snel de benen.

Het betreft een man van rond de 30 tot 35 jaar, plm. 1.80 m., tenger postuur en kort blond haar. Een ‘junk-achtig’ type met opvallend slecht gebit.

De politie zoekt nog mogelijke getuigen of tipgevers van deze bedreiging (tel. 0900-8844).

Hoofdrol voor de jongeren

LEERSUM  Met veel enthousiasme en nieuwe ideeën timmert het jongerenopbouwwerk van de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug aan de weg. Vanuit de participatiegedachte dat jongeren zoveel mogelijk actief betrokken zijn bij de jeugdactiviteiten, ligt er inmiddels een breed programma aanbod klaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 16 februari 2009 (kopie)

Langbroekerdijk 7 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.25 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Keurmerk voor Zeister verloskundigen

ZEIST  Zwangere vrouwen in Zeist waren al verzekerd van een goede behandeling, maar nu heeft de Zeister verloskundigenpraktijk ook een keurmerk. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) reikte gisteren de eerste vijf keurmerken voor verloskundigen uit. De praktijk in Zeist is de eerste praktijk in de provincie Utrecht die het keurmerk krijgt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Meer woninginbraken in Zeist, ondanks afname criminaliteit

ZEIST/BUNNIK/DE BILT  Het aantal meldingen van woninginbraken in Zeist, Bunnik en De Bilt is vorig jaar met 31 procent toegenomen ten opzichte van 2007. In 2007 waren er nog 603 aangiften, in 2008 waren het er 788.

Lees verder op de website van het AD/UN

Doorns badmintontalent behoort tot regionale top

DOORN  Enkele jonge spelers van Badmintonclub Doorn hebben laten zien dat ze tot de regionale top behoren. Bij de Junioren Kampioenschappen werd Daan van Klink (links) zaterdag eerste in de categorie jongens onder de elf jaar. Ook in het dubbelspel ging hij, samen met clubgenoot Justin Booij, met de titel aan de haal.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn verzaakt tegen DVSA

DOORN  De eerste wedstrijd na de winterstop is voor DEV uitgelopen op een deceptie. In Amerongen tegen DVSA keek de Doornse ploeg al na 25 minuten tegen een 3-0 achterstand aan, die niet meer rechtgezet kon worden, 4-1.

Lees verder op de website van De Kaap

Judith Dogger snelt naar verbetering eigen Nederlands record

DRIEBERGEN  In Hoogerheide heeft Judith Dogger zondagmiddag haar 4 weken oude record op de 100 meter rugslag met bijna 1 seconde verbeterd. Het oude record stond op 1.16.80. Ze zwom nu 1.15.84.

Na de race 4 weken geleden was ze niet tevreden met de tijd. Ze had het gevoel dat het nog sneller moest kunnen. Dit betekende een aantal weken extra trainen, specifiek op deze afstand.

Afgelopen zondag deed ze de poging tot een verbetering en daarin slaagde ze uiteindelijk. De opbouw van de race was zoals van te voren met de trainer besproken, snel afgaan en zo lang mogelijk in een hoog tempo doorzwemmen. De laatste 25 meter is het dan op de tanden bijten, maar het resultaat was ernaar. In deze wedstrijd waaraan deelgenomen werd door Masters uit het hele land werden meerdere Nationale Records gezwommen. “

Informatiebijeenkomst nieuw gemeentekantoor

DOORN  In maart doet het college van b&w een voorstel aan de gemeenteraad met een aantal besluiten over de ontwikkeling van het nieuwe gemeentekantoor. Donderdag 19 februari presenteert het college tijdens een informatieavond de onderwerpen waarover een besluit wordt gevraagd en welke opties hierbij centraal staan.
De gemeenteraad besluit, naar verwachting, hierover tijdens haar vergadering van donderdag 26 maart.
 
De informatiebijeenkomst is op donderdag 19 februari in Cultuurhuis Pléiade in Doorn, aanvang 19.30 uur.

Vrouwen in de islam

DRIEBERGEN  Een moslimvrouw in Indonesië heeft een andere plaats in gezin en samenleving dan een moslimvrouw in Marokko. Zijn er ook overeenkomsten? Is een moslimvrouw niet in elke cultuur ondergeschikt aan de man? En heeft zij kansen op emancipatie?

Hoe is dit in Nederlandse moslimgezinnen?
Velen van ons hebben vaste beelden over het lot van moslimvrouwen. Schuilt dáárin soms ook een probleem, bij ons dus? Is het mogelijk voor ons met andere dan onze zelfverzekerde westerse ogen te kijken?  Weten we wel hoe in ons land moslimvrouwen leven en wat zij daar zelf van vinden?  
En hebben wij ons wel eens door een moslimvrouw teksten in de Koran over de vrouw laten uitleggen?

Kortom: het is tijd dat we in de serie islamavonden een avond over ‘moslimvrouwen in Nederland’ organiseren. Dit doen we op maandagavond 2 maart, van 8 tot 10 uur, in de Turkse Moskee, Akkerweg 1a in Driebergen. Onze gast is dan mevrouw dr. Stella van de Wetering.
Mevrouw van de Wetering is iemand die ons kan binnenvoeren in de wereld van Nederlandse moslimvrouwen. Zij is zelf overtuigd moslima. Zij doceert Arabisch op de Vrije Universiteit Amsterdam, en Islamitische pedagogie en psychologie aan de Imamopleiding en de Tweede graads lerarenopleiding Islam van de Hogeschool Inholland. Naast deze werkzaamheden publiceert zij ook op het gebied van vrouwenstudies. Meer over haar kunt u op internet vinden als u op Google invult << stella van de wetering>>.

Deze islamavonden worden door de Raad van kerken Driebergen georganiseerd als dienst aan de samenleving, voor iedereen dus. Het doel van de avonden is dat wij de vrij nieuwe Nederlandse bevolkingsgroep van de moslims beter leren kennen. Dit is een basisvoorwaarde willen wij mét hen een goede samenleving vormen. Dit is ónze integratie-opdracht. De Turkse en Marokkaanse moskee-verenigingen hebben er plezier in om beurtelings ons voor deze avonden gastvrijheid te verlenen.

De leiding van deze avond berust bij Huguette Jurriaanse. Voor nadere informatie: telefoon 510005. De toegang is gratis. Aan het eind van de avond wordt van iedereen een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Namens de Commissie van de Raad van kerken voor het contact met moslims:
Huguette Jurriaanse en Jaap van Eekelen

Heuvelrugnieuws van dinsdag 17 februari 2009 (kopie)

Sparrenlaan 27 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Heuvelrugnieuws van woensdag 18 februari 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: katjes van hazelaar
foto: © Renk Knol
tijd: 15.00 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Vandalisme aan openbare verlichting

DOORN  Al geruime tijd komt een groep jongeren samen op de locatie Raadhuisplein in Doorn. Op deze locatie heeft tot het najaar van 2008 een zogenoemde Jongerenontmoetingsplek gestaan. Deze JOP is in oktober 2008 verwijderd.

De groep maakt echter nog steeds gebruik van deze locatie om elkaar te ontmoeten. Helaas blijkt echter dat, naast het veroorzaken van zwerfvuil, inmiddels ook de openbare verlichting doelwit is geworden. Dit leidt ertoe dat de verlichting op het Kerkplein niet brandt. Een aantal raadsleden heeft hier vragen over gesteld.

Het college van b&w meldt in een raadsinformatiebrief het volgende:

In week 5 (26 jan. – 1 feb.) is voor het eerst gebleken dat de openbare verlichtingsmasten doelwit zijn van vernielingen. De masten worden opengebroken en de kastjes waarin de elektrische bedrading zit, worden vernield. Hierdoor ontstaat kortsluiting waardoor de lamp uitgaat. Ook worden de draden met elkaar doorverbonden waardoor niet alleen kortsluiting in één mast ontstaat, maar een hele streng wordt kortgesloten en uitgaat. Het gevolg is dat de verlichting langs de N225 tussen Doorn en Driebergen en rond het Raadhuisplein vorige week enkele malen is uitgevallen. Dit veroorzaakt naast een verkeersonveilige situatie ook meer sociale onveiligheid.

De lichtmasten zijn eigendom van het bedrijf Citytec en worden door de gemeente geleased. De gemeente heeft contact opgenomen met Citytec.

Citytec heeft enkele aanpassingen aan het systeem uitgevoerd. Zo is de verlichting op het Raadhuisplein afgekoppeld van de verlichting langs de N225. Hierdoor kunnen geen grote storingen meer ontstaan. Met deze maatregelen waren de vernielingen echter niet gestopt.

De betreffende masten op het Raadhuisplein zijn nu volledig van het stroomnet afgekoppeld. Hierdoor is het Raadhuisplein nu ’s nachts niet meer verlicht. Een situatie die voor ons niet acceptabel is. De gemeente heeft Citytec verzocht de verlichting zo snel mogelijk te herstellen.

Tijdens de werkzaamheden aan de masten is een van de monteurs, van het bedrijf dat de reparaties verricht, aangesproken door de jongeren en zijn bedreigende uitspraken gedaan.
Citytec, het reparatiebedrijf en de politie zijn met elkaar in contact gebracht om te overleggen over een veilige voortzetting van de werkzaamheden.

Deze situatie is gemeld aan de leden van het Actieteam Doorn en met de wijkagenten besproken. Ook is in overleg met de politie besloten de surveillance te intensiveren. Wij zullen u de komende tijd informeren over de ontwikkelingen op deze locatie.

Economisch tij beïnvloedt aanbouw raadhuis Zeist

ZEIST  De huidige economische situatie heeft ook gevolgen voor de aanbouw van het gemeentehuis van Zeist. Geen van de partijen die een ontwerp indiende kan voldoen aan de minimumeisen die de gemeente stelde.

Op dit moment wordt bekeken wat de gevolgen zijn en hoe het project toch gerealiseerd kan worden. Daarbij is de intentie om de burgerkeuze in stand te houden in het aangepaste vervolg van het project.  

Afgelopen vrijdag ontving de gemeente drie inzendingen, waarbij twee concrete ontwerpen zaten en één partij geen ontwerp indiende. De twee ingezonden ontwerpen voldoen niet aan de minimumeisen. In het eerste geval is de geboden prijs voor de grond lager dan het minimum dat de gemeente heeft gesteld. In het tweede geval stelt de partij aanvullende voorwaarden om het project uit te voeren. Het blijkt dat de partijen het financiële risico dat zij lopen bij de verkoop van de woningen voor hen hoog inschatten.

De aanbesteding ging op 18 juni 2008 van start met een informatiebijeenkomst voor projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Deze bijeenkomst werd goed bezocht, maar liefst twintig bouwbedrijven stuurden een vertegenwoordiger. Naarmate het proces vorderde, vielen al eerder partijen af. Enkele waren volgens de eisen onvoldoende kredietwaardig, anderen zagen geen mogelijkheden het project te realiseren. Tot afgelopen vrijdag waren uiteindelijk drie partijen aan het rekenen en tekenen aan ontwerpen. Dat de ontwerpen niet voldoen aan de eisen hoeft overigens geen invloed te hebben op het vaststellen van het bestemmingsplan Het Rond/Vierde kwadrant.

Gemeentesecretaris vertrekt

UTRECHTSE HEUVELRUG  Gemeentesecretaris Linda Boot zal de gemeente half mei verlaten omdat ze in Den Haag bij de HTM gaat werken als directeur Rail. Dat blijkt uit een brief aan het personeel en bestuur.

Heuvelrug slikt hete hangijzers uit toekomstvisie in

UTRECHTSE HEUVELRUG  Door het grote aantal heftige reacties op de heetste hangijzers uit haar pakket aan toekomstplannen ziet de gemeente Utrechtse Heuvelrug zich genoodzaakt op haar schreden terug te keren.

Lees verder op de website van het AD/UN

Jack de Knipper aangehouden

ZEIST De man die er van verdacht wordt meerdere malen de liftkabels van de L-flat aan de Laan van Vollenhove te hebben vernield werd dinsdagmiddag gearresteerd. De verdachte is een 22-jarige man uit Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Geen schoonheidsprijs

MAARN  Het was geen prettige middag voor de vertegenwoordigers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vrijdag bij de bestuursrechter in Utrecht. Ze moesten zelf toegeven dat het handelen van de gemeente geen schoonheidsprijs verdiende. En ze kregen van alles en nog wat de schuld.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarn wijzer toont variatie in cursusaanbod

MAARN  Voor het eerst in haar bestaan heeft Maarn Wijzer een tentoonstelling ingericht die een beeld geeft van een groot gedeelte van het cursusaanbod waar de vereniging voor staat. Nog tot 16 maart is de expositie te zien in De Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Tijdmachine op Daltonschool Meander

LEERSUM  In de twee weken voorafgaand aan de voorjaarsvakantie is in Daltonschool Meander in Leersum hard gewerkt. Leerlingen, leerkrachten en ouders hebben zich verdiept in de tijd. Zo werd het project gestart door het verschijnen van juffen en meesters uit een tijdmachine.

Lees verder op de website van De Kaap

Op dievenpad

DRIEBERGEN Dinsdagmiddag werd door twee vrouwen kleding gestolen uit een winkel aan de Traaij. De vrouwen waren daarna weggereden in een auto. De inmiddels gewaarschuwde politie keek naar deze auto uit. Niet zonder resultaat want op de Edisonstraat in Utrecht werd de auto aangetroffen. In de auto zaten de twee vrouwen en twee kinderen met de gestolen goederen.

In de auto lagen een hoeveelheid kleiding van met een waarde van een kleine 500 euro, vijf dozen met ledverlichting en een aantal dozen schoenen. De vrouwen, 24 en 45 jaar uit Utrecht werden ingesloten voor verhoor.

Ruim een ton aan kleding ingezameld

DOORN  Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in 2008 119.045 kilo kleding ingezameld voor Humana, een gemiddelde van 4,17 kilo per persoon.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 19 februari 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: ekster bouwt nest
foto: © Renk Knol
tijd: 15.15 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Jack de Knipper vrijdag voorgeleid

ZEIST  De 22-jarige man uit Zeist die er van wordt verdacht de liftkabels in de L-flat in Zeist te hebben vernield wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die bepaalt of, en zo ja hoe lang, de verdachte nog vastgehouden kan worden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Offensief tegen ‘verdichting’

DRIEBERGEN  De ambitieuze plannen die woningcorporatie Heuvelrug Wonen heeft voor de herstructurering van de Zonstraat in Driebergen, worden al enige tijd zwaar bekritiseerd door een aantal bewoners van de Welgelegenlaan. Deze bewoners, die met hun achtertuinen grenzen aan de Zonstraat, vinden dat de plannen vawege de ‘extreme verdichting’ het ‘begin zijn van de verstedelijking van Driebergen’. Volgens Peter Felix, manager vastgoed bij Heuvelrug Wonen, zijn de plannen juist helemaal toegesneden op de schaal en het karakter van de wijk. Hij kwalificeert de kritiek van deze omwonenden als ‘nimby-gedrag’ (Not In My BackYard).

Lees verder in de Stichtse Courant van 19-2-2009

Rhenen houdt inloopavond over leefomgeving Dr. Wallerstraat

RHENEN  De gemeente Rhenen en de Rhenense Woningstichting hebben in 2008 geld beschikbaar gesteld om de leefomgeving rondom de van de Dr. Wallerstraat flat te verbeteren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuw redvoertuig brandweer ingewijd

HEUVELRUG/DOORN  Bij de brandweerkazerne in Doorn werd afgelopen zaterdag de nieuwste aanwinst van de brandweer ingewijd. Dit ultramoderne snelle voertuig is voorzien van de allerlaatste technieken en is op moment van aankomst bij een incident in enkele minuten gebruiksklaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente blijft bij standpunt

HEUVELRUG  De gemeente legt zich niet neer bij het advies van de Interprovinciale Commissie, IPC, om het Henschotermeer in zijn geheel op te nemen in de nieuw te vormen RSW gemeente. Burgemeester Frits Naafs blijft achter het standpunt van de raad staan dat de recreatieplas beter bij de Heuvelrug past.

Lees verder op de website van De Kaap

Excursie Bosbeheer in Kaapse Bossen

DOORN  De excursie van Natuurmonumenten, zaterdag in de Kaapse bossen, werd drukbezocht. Tijdens de excursie ging het vooral over de praktijk van het bosbeheer in de Kaapse Bossen.

Lees verder op de website van De Kaap

Russische televisie filmt in Hospice De Wingerd

AMERONGEN  Een filmploeg van het Russische tvstation ‘ANO TV-Novosti’ (Russia Today) vorige week Hospice De Wingerd. De tv zender werkt aan een reportage over hospices in Rusland, Nederland en Amerika.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentehuis Amerongen voorlopig niet verkocht

AMERONGEN  Het oude gemeentehuis van Amerongen wordt voorlopig niet verkocht. Hoewel belangstelling voor het object groot was, zijn er uiteindelijk slechts twee biedingen uitgebracht. De hoogte van deze biedingen bleef ver achter op de getaxeerde waarde.

Bij één bod zaten er daarnaast nog zoveel voorbehouden, dat het gezien het karakter van zowel het object als het dorp Amerongen niet verantwoord was op het bod in te gegaan. Zo was één van de voorwaarden dat er een onherroepelijke sloopvergunning voor de panden Hof 1, 3 en 5 afgegeven zou worden.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 20 februari 2009 (kopie)

Hogesteeg Driebergen: vanaf Engweg
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Krokusactie leerplicht 2009

UTRECHTSE HEUVELRUG  Op vrijdag 13 februari, de dag voor de krokusvakantie, hebben de leerplichtambtenaren van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in samenwerking met de scholen een ‘Krokusactie’ gehouden. De actie vond plaats in samenwerking met de basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente, maar ook met de scholen en leerplichtambtenaren in de omliggende gemeenten.
 
Op de afdeling Leerplicht kwamen 155 ziekmeldingen binnen. Daarvan kregen 5 gezinnen direct een waarschuwing omdat duidelijk was dat zij op vakantie waren gegaan. Daarnaast heeft de leerplichtambtenaar 19 huisbezoeken afgelegd. Tijdens deze bezoeken werden 2 kinderen in pyjama of badjas op de bank aangetroffen. Deze zieke kinderen kregen namens de gemeente een fruitmandje aangeboden.
4 gezinnen krijgen een proces-verbaal omdat het verzuim meer dan 2 dagen betrof of omdat deze ouders al eens een waarschuwing hadden gehad. 12 gezinnen kregen uiteindelijk een waarschuwing voor ongeoorloofd verzuim. Bij een volgende overtreding zal een proces-verbaal worden opgemaakt.
Het aantal ziekmeldingen was dit jaar beduidend hoger dan vorig jaar. Dit is een gevolg van de goede samenwerking tussen leerplicht, de basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Maar ook verhoudingsgewijs zijn er dit jaar meer waarschuwingen uitgedeeld en meer processen-verbaal opgemaakt. Ondanks dat er door de gemeente en scholen veel aandacht is besteed aan de krokusactie was het verzuim dit jaar hoog.

Jack de Knipper voorlopig vast

ZEIST  Voorlopig blijft de man die er van verdacht wordt Jack de Knipper te zijn vastzitten. De rechter-commissaris bepaalde vandaag dat de 22-jarige verdachte uit Zeist tot en met 5 maart vastgehouden mag worden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Daklozen kunnen naar fasehuis Zeist

ZEIST  Om de doorstroom van dak- en thuislozen vanuit de maatschappelijke opvang in Utrecht te verbeteren, komt er in Zeist een fasehuis. Elf bedden voor daklozen met psychische problemen, die weer terug willen keren in de maatschappij.

Lees verder op de website van het AD/UN

Agenten beledigd

LEERSUM  Op donderdagmiddag werd er vanuit een woning aan de Schermlaan gescholden op een agent die in gesprek was over een parkeersituatie. Na het gesprek zijn agenten naar de betreffende woning gegaan en hebben daar de scheldende 15-jarige jongen aangehouden die op het bureau bekende. Na zijn verklaring werden ook twee andere verdachten gehoord. Een daarvan verklaarde niet gescholden te hebben. De andere twee hebben hun excuses aangeboden. Zij zullen een passende straf krijgen.

Vechtpartij na aanrijding

DOORN  Op donderdagmiddag ontstond omstreeks 16.20 uur een vechtpartij tussen bestuurders en inzittenden van twee voertuigen nadat zij een botsing hadden gehad aan de Langbroekerweg.

De bestuurder die schuldig was aan het ongeval beschadigde samen met zijn inzittende de auto van het slachtoffers rondom doordat zij deuken erin trapten en bovenop de auto gingen staan en stampen. Een van de slachtoffers werd bedreigd en de andere werd in haar zwangere buik geschopt, waarop zij ook fysiek geweld gebruikte. De politie kon de twee mannen van de schuldige partij, twee broers van 19 en 20 uit Doorn, aan de Woestduinlaan aangehouden. Ze zijn ingesloten voor verhoor.

Bewoonster blindeninstituut moet vertrekken

DOORN  Een meervoudig gehandicapte bewoonster van het blindeninistituut Bartimeus in Doorn moet uit haar woongroep vertrekken. Dat heeft een rechter in Utrecht vanmorgen bepaald in een kort geding dat haar ouders hadden aangespannen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Joyce Messchaert heeft beste tip mantelzorg

LEERSUM  Eind november werd huis aan huis de Nieuwskrant Mantelzorg bezorgd. Hierin stond een oproep onder de rubriek ‘De Gouden Tip’. Mensen werd gevraagd hun tip voor mantelzorgers in te sturen. De beste tip zou beloond worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Hetty Heyting treedt op in Cultuurhuis

DOORN  Cabaretière Hetty Heyting treedt op 6 maart op in het Cultuurhuis. In haar nieuwe cabaretsolo trekt Hetty je niet alleen mee in een krankzinnig verhaal, ze pakt ook muzikaal flink uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Schoorsteenbrand Koningin Wilhelminaweg

AMERONGEN  De brandweer van Amerongen en de ladderwagen van Doorn is donderdagavond rond 19.00 uur opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Koningin Wilhelminaweg-N225 te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

1800 handtekeningen voor behoud Laatste Akker

AMERONGEN  Stichting De Laatste Akker biedt op 10 maart aan de commissie Ruimte ruim 1800 handtekeningen aan. Dit is het resultaat van een grootschalige handtekeningenactie in het dorp.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 21 februari 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: Gele anemoon
foto: © Renk Knol
tijd: 12.50 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Candia’66 speelt niet kampioen waardig

RHENEN  Candia’66 heeft in een bloedeloze wedstrijd nagelaten koploper te worden. Thuis tegen Jonathan lukte er weinig en mocht de ploeg van trainer Adrie Morren nog van geluk spreken dat het 0-0 is gebleven. ,,Het was niet best. Het zat er echt niet in en de wedstrijd was heel rommelig”, concludeert spits Bas Biere.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Jasper Blom te gast in Fraanjes Jazzcafé

AUSTERLITZ  Saxofonist Jasper Blom is op woensdag 25 februari te gast in Harmens Jazzcafé. Met zijn eigenwijze akoestische en elektronische saxofoongeluid speelt hij met Harmen Fraanjes trio good old standards en nieuwe stukken die nog nergens anders zijn gespeeld. Blom en Fraanje werken op haast magische wijze samen en spelen graag elkaars composities, omdat die nooit hetzelfde klinken. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

Jasper Blom is behalve muzikant ook een geliefd componist. Hij ontving opdrachten van onder meer het North Sea Jazz Festival. Jasper werkt al ruim 20 jaar samen met Jesse van Ruller, die ook zitting heeft in het Jasper Blom Quartet.

Iedere maand neemt Harmen Fraanje bijzondere muzikanten mee naar het Beauforth! uis, zoals Igor Roma (afgelopen januari) en Ernst Reijseger & Mola Sylla (komende april). Fraanje en Blom worden bijgestaan door Stefan Lievestro op bas en Hans van Oosterhout op drums.

zaterdag 25 februari, 20.15 uur
Jasper Blom bij Fraanjes Jazzcafé
entree € 7,50

Doorn gastheer brandweerexamens

DOORN  Verspreid over drie dagen deden deze week 26 kandidaten uit het hele land het landelijk examen officier van dienst bij de brandweer.

Lees verder op de website van De Kaap

Keeperspromotiedag bij DVSA

AMERONGEN  Bij DVSA wordt op vrijdag 10 april (Goede Vrijdag) een Frans Hoek Keeperspromotiedag gehouden. Sportpark de Brugwal in Amerongen is die dag het toneel van de strijd om de titel beste voetbalkeeper in het district West 1.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 22 februari 2009 (kopie)

Traaij Driebergen: nieuwbouw bij Binnenhof
foto: © Renk Knol
tijd: 12.00 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Getuigen gezocht – poging tot beroving

ZEIST In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg de politie een melding dat er omstreeks 02.15 uur een poging tot beroving had plaatsgevonden aan de Bergweg. Hierbij probeerden twee verdachten een 34-jarige man te bestelen van zijn geld. Er werden onderling klappen uitgedeeld en het slachtoffer wist te ontkomen met zijn fiets zonder dat de verdachten buit hadden gemaakt.

Het signalement van de eerste verdachte: een jongen met een getinte huidskleur, ongeveer 19 jaar, zwarte muts, donkere kleding.
Het signalement van de tweede verdachte: een jongen met een getinte huidskleur, ongeveer 19 jaar, donkerblauwe jas

De politie komt graag in contact met getuige(n) of met personen die menen informatie te hebben over deze poging tot beroving. Zij kunnen zich melden via het telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Kom Gluren bij de buren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

UTRECHTSE HEUVELRUG ZIMIHC huis voor amateurkunst organiseert op 7 maart in opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een cultureel kijkje in ruim twintig huiskamers in vijf dorpen van de gemeente. Toegang is gratis en u hoeft van tevoren niet te reserveren!

Ga op bezoek bij “de buren” en laat u verrassen door een van de vele optredens. Van betoverende chansons, close harmony, blues en schimmentheater tot een reis naar het oosten met poëzie en nog veel meer… Er zijn ruim twintig acts die meerdere malen achter elkaar worden opgevoerd en waar u zomaar kunt binnenlopen!

De optredens zijn tussen 13.00 en 18.00 uur en duren maximaal 30 minuten. U kunt terecht in Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn. De ruimte in een huiskamer is beperkt, wees er dus op tijd bij, want vol is vol!

Gluren bij de Buren Utrechtse Heuvelrug wordt georganiseerd door ZIMIHC huis voor amateurkunst, in opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Voor meer informatie: Kijk op www.gbdb.nl

 

Jesse van Ruller met Mona Lisa Overdrive in Beauforthuis

AUSTERLITZ Jesse van Ruller en Stefan Lievestro geven zondag 1 maart in het Beauforthuis een tapasconcert met Mona Lisa Overdrive. Deze brutale band speelt muziek van jazz tot blue grass, van klassiek tot grunge; eigenlijk alles wat de bandleden door de jaren heen aan muzikale indrukken hebben opgedaan.

Een opvallende rol is daarin weggelegd voor Jesse van Ruller, die zich op zijn Fender Telecaster met gierend gitaargeweld van een heel andere kant laat horen.
Met drummer Hans van Oosterhout en Arno Krijger, een snelrijzende ster op Hammond orgel, vormen ze een eigenzinnig sterrenkwartet. De cd’s van MLOD hebben titels als Breakfast in Walhalla en Picknick at Bikini. Volgens NRC Next ‘Brutaler dan de meeste Nederlandse band! s’. Het concert begint om 17.30 uur, het publiek kan tapas kopen aan de bar. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.beauforthuis.nl.

zondag 1 maart, 17.30 uur
Mona Lisa Overdrive
entree € 13,50 | € 11,- | € 8,50

Nordic Walking bij Stichting Welzijn Rhenen

RHENEN  Stichting Welzijn Rhenen start vrijdag 27 februari weer een cursus Nordic Walking. De cursus bestaat uit acht lessen van ongeveer anderhalf uur plus twee keer meelopen met een vaste groep.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kaapse Kunsten………

LEERSUM  De Kaap brengt de komende tijd, onder de noemer Kaapse Kunsten, cursussen en workshops in beeld, om zo de lezer een kijkje te gunnen. Deze week Kaars Idee uit Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 23 februari 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: Kauwtje
foto: © Renk Knol
tijd: 13.55 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

‘Flexdrempel’ voor Amerongen

AMERONGEN  Amerongen krijgt de eerste zogeheten ‘flexdrempel’ van de gemeente Utrechtse Heuvelrug: een verkeersdrempel met een flexibele ondergrond waardoor hij zakt als er bussen of vrachtauto’s overheen rijden. Hij wordt aangebracht in de Kersweg.

Lees verder op de website van het AD/UN

Natuurmiddag voor kinderen

LEERSUM  Op woensdagmiddag 4 maart organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum weer een kinderactiviteit. Het thema is: zwerfkeien.

Lees verder op de website van De Kaap

Historische Vereniging

LEERSUM  De Historische Vereniging Leersum (HVL) houdt op dinsdag 24 februari haar eerste ledenvergadering in 2009 in De Binder, aanvang 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur open. Naast enkele huishoudelijke zaken het grootste deel van de avond gereserveerd worden voor een lezing over ‘Heerweg en Schapendriften’ door drs Annet Werkhoven.

Lees verder op de website van De Kaap

Zakelijke overwinning DEV Doorn op ’t Vliegdorp

DOORN  Op een moeilijk bespeelbaar veld haalde DEV sportieve revanche op ’t Vliegdorp. In de uitwedstrijd werd het nog 3-2 voor de Soesterbergers, thuis speelde DEV zonder veel moeite naar een 2-0 overwinning.

Lees verder op de website van De Kaap

CDA-fractie Rhenen stelt vragen over crisis

RHENEN  De CDA fractie in Rhenen heeft aan het college gevraagd met voorstellen te komen om een actieve bijdrage te leveren aan het verbeteren van de economische situatie in de komende jaren.

Lees verder op de website van de Veenendalse Krant

Infomarkt ‘Rondom sterven’

DOORN  Leven en sterven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch is praten over sterven voor velen moeilijk. Soms is het zelfs taboe. De informatiemarkt ‘Rondom sterven’ die op 26 februari plaatsvindt in het Cultuurhuis wil dit taboe doorbreken en informatie bieden over de vele aspecten die samenhangen met sterven.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 24 februari 2009 (kopie)

Engelenburg Driebergen: vanaf Damhertlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 12.45 uur  temperatuur: 6 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Boswandeling met Staatsbosbeheer

AUSTERLITZ  Het is nog vroeg in het voorjaar. De bosbessenplantjes lopen al uit, maar de struiken zijn nog vrijwel kaal. Daardoor kun je nog goed onder de bomen door kijken. Omdat de reeën nog in groepjes (sprongen) lopen, is dit de ideale tijd om ze te spotten.

De wandeling start op zondag 1 maart om 15.30 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Bijna 300 deelnemers zesde editie JeugdSportPas

UTRECHTSE HEUVELRUG In de afgelopen twee weken hebben 281 kinderen uit groep 5 tot en met 8 zich ingeschreven voor de voorjaarseditie van de JeugdSportPas. Zij maken in maart en april kennis met een sport bij een sportvereniging.

De meest populaire sporten zijn squash, fitness voor kids, karate, taekwondo, tennis en young & fit. Vrijwel alle kinderen zijn geplaatst bij de sport van hun voorkeur. De inschrijving is inmiddels gesloten.

Uitdagend
Voor het zesde opeenvolgende jaar organiseert Sportservice Heuvelrug de JeugdSportPas. Positieve ervaringen met sport op jonge leeftijd geven een grote kans op een actieve leefwijze op oudere leeftijd. Mede daarom is de JeugdSportPas ontwikkeld: een laagdrempelig, gevarieerd en uitdagend sportkennismakingsaanbod voor kinderen.

Start in maart
Eén cursus bestaat uit vier of vijf kennismakingslessen, waarin de diverse aspecten van de betreffende sport aan bod komen. Voor vijf euro konden de kinderen zich inschrijven voor een van de zestien verschillende sportcursussen. De eerste cursussen starten in de eerste week van maart en de laatste cursussen lopen door tot en met eind april.

Organisatie
Sportconsulente Marijn van de Meulengraaf van Sportservice Heuvelrug coördineert de JeugdSportPas.

Voor informatie kunt u contact met haar opnemen via 06 13 66 27 78 of mmeulengraaf@sportservicemiddennederland.nl
of kijk op www.sportserviceheuvelrug.nl .

Informatiebijeenkomst over nieuwbouw gemeentekantoor

DOORN  Op woensdag 4 maart is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden en overige belangstellenden over de nieuwbouwplannen van de gemeente op de plaats van het voormalige gemeentehuis van Doorn. De bijeenkomst wordt gehouden in Cultuurhuis Pléiade, Kerkplein 2 in Doorn en begint om 20.00 uur.

In 2007 heeft de gemeenteraad besloten dat de gehele ambtelijke organisatie – uitgezonderd de brandweer en de buitendienst- op één centrale plaats in Doorn moet worden gevestigd, naast Cultuurhuis Pléiade. Hierdoor is er op termijn voor alle inwoners en klanten van de gemeente één duidelijke plaats waar alle contacten plaatsvinden. Ook neemt dan de efficiency toe omdat vrijwel alle medewerkers op één locatie gehuisvest zijn in plaats van op de huidige acht locaties.

Structuurontwerp en verdere procedure
Tijdens de bijeenkomst geeft wethouder Roy Pamboer uitleg onder meer over het plan en de verdere procedure. Ook de architect geeft een toelichting op het structuurontwerp. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

De gemeenteraad neemt naar verwachting op 26 maart een besluit over het technisch, functioneel en ruimtelijk  programma van eisen, het structuurontwerp en het benodigde krediet voor het nieuwbouwproject.

Volleer (h) pakt set bij Bourgondië

LEERSUM  De heren van Volleer gingen met weinig hoop op succes naar Bourgondië in Wijk bij Duurstede. Toch startte Volleer hoopgevend, want tot 8-8 deden beide ploegen niet voor elkaar onder. Toen demarreerde Bourgondië naar 14-9 en dat was genoeg voor de setwinst (25-18).

Lees verder op de website van De Kaap

Sissende tankauto schrikt Zeist op

ZEIST  Een sissende tankauto heeft maandagavond aan de Van Reenenweg in Zeist voor heel wat onrust gezorgd. Voorbijgangers hoorden de geparkeerde vrachtwagen sissen. Ze waren bang dat er een gevaarlijke stof uit de wagen lekte en belden de brandweer.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Velgen gestolen

ZEIST In korte tijd werd een autodealer slachtoffer van een velgendief. In de nacht van zondag op maandag keek een autodealer raar op dat er alweer vier velgen waren gestolen van een auto die stond geparkeerd op het terrein aan de Pijlstaartlaan. De auto stond met zijn bodemplaat op de grond. In het weekend van 30 januari/2 februari werden 5 auto’s ontdaan van hun velgen. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, Binnensticht.

Geslagen

ZEIST Op maandagmiddag werd door winkelpersoneel gezien dat twee meisje met niet betaalde goederen de winkel wilde verlaten. Zij werden tegengehouden maar begonnen zich direct te verzetten. Een meisje wist te ontkomen, een 15-jarige meisje uit Zeist kon worden aangehouden en werd ingesloten voor verhoor. Een medewerkerster van de winkel had o.a een bloedneus opgelopen bij de worsteling. De politie doet nog onderzoek het tweede meisje.

Inbraak in auto

DRIEBERGEN Op maandagmiddag werd er ingebroken in een auto die stond geparkeerd op de Cordesstraat. Een getuige had gezien dat er werd ingebroken en waarschuwde de politie. Agenten keken uit in de omgeving en trof de getuige bij de drie mogelijke inbrekers aan. Deze jongens, 15 tot 17 jaar uit Driebergen, werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Speelochtend Gympleasure

OVERBERG  In gymzaal Overberg heeft Wim van den Broek trainer bij VELO en Gympleasure Gymnastiek op 18 februari in de voorjaarsvakantie een speelochtend gehouden voor kinderen vanaf groep 3 van de basisschool.

Lees verder op de website van De Kaap

Dr. Wessels spreekt over Koran en Jodendom

LEERSUM  Dr. A. Wessels spreekt maandag 2 maart over ‘De Koran en het Jodendom’ bij een bijeenkomst van de commissie Kerk en Israel Amerongen/Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoorngeschal bij De Zonnebloem

AMERONGEN  De Zonnebloem afdeling Amerongen heeft zaterdag een gezellige gastenmiddag gehad in de zaal van de Uithof. De boswachters Ko en Corry namen de aanwezigen mee op een avontuurlijke tocht door de bos- en dierrijke natuur van de Veluwe, ondersteund met dia’s.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 25 februari 2009 (kopie)

De Sluis Driebergen: ingang Super de Boer
foto: © Renk Knol
tijd: 13.45 uur  temperatuur: 6 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Beknelling na botsing Driebergen

DRIEBERGEN  Bij een ongeluk op de Horstlaan in Driebergen is een persoon bekneld geraakt in een auto. De bestuurder is om nog onbekende reden tegen een boom gereden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Jongeren aangehouden

AMERONGEN  Rond half acht gisteravond uur verliet een 37-jarige man uit Amerongen een winkel aan de Koenestraat. Voor de winkel hing een groepje jongelui en de Ameronger sprak hen op hun overlastgevende gedrag (blokkeren doorgang) aan. Dat viel niet in goede aarde: hij werd door drie jongens geslagen en geschopt en verdedigde zichzelf. Het slachtoffer belde 112, waarop de verdachten ervandoor gingen.

De politie hield op de Koenestaat drie verdachten, jongens van 15 jaar uit Leersum, aan. Het slachtoffer had lichte verwondingen aan zijn hoofd, arm en been en deed aangifte van mishandeling. Tegen het drietal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Raad vertrouwt op voldoende inspraak bewoners in ontwikkeling Zomerkwartier

ZEIST  De Zeister woningbouwcorporaties kunnen verder met de plannen voor het Zomerkwartier. De woningbouwcorporaties Seyster Veste, de Kombinatie en de RK Woningbouwvereniging willen meer woningen in het gebied tussen de Schaerweijdelaan, de Van Lenneplaan en de Van Reenenweg.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gewraakt plan van de baan

AMERONGEN  Het gewraakte plan voor 42 seniorenwoningenop de Amerongse Akker, in een complex met twee tot vier bouwlagen en een ondergrondse parkeergarage, is van de baan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Start “buurtauto’s” in Leersum/Amerongen

LEERSUM/AMERONGEN  Op dinsdag 31 maart is er in Sport- en Cultuurcentrum De Binder een informatieavond over de komst van zogenaamde “buurtauto’s” via Wheels4all. Het begint om 19.30 uur

Lees verder op de website van De Kaap

Gratis kraam voor olijfolieshop bij Heuvelrug Totaal

DOORN  Vorige week stond er in deze krant een artikel dat er op de jaarlijkse Grietmarkt in Amerongen op 9 mei geen plaats zou zijn voor Nico van Donkelaar uit Amerongen met zijn olijfolie. Een andere aanbieder van olijfolie was hem voor en er is geen plaats voor een tweede aanbieder met hetzelfde product.

Lees verder op de website van De Kaap

Beroepspraktijk centraal

DOORN  Leden van de Rotary Club gaven op dinsdagavond 24 februari voorlichting tijdens de jaarlijkse beroepenoriëntatie markt op het Revius Lyceum. Leerlingen vanaf de derde klassen van het VMBO, Havo en VWO konden op deze avond kennismaken met ongeveer vijftig verschillende beroepen.

Lees verder op de website van De Kaap

Voetbal voor 35-plussers: spelenderwijs fit, net als vroeger

AMERONGEN  Vanaf woensdag 4 maart 2009 organiseert de Amerongse voetbalvereniging DVSA voetbalavonden speciaal voor 35-plussers. Elke drie weken, op woensdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur, kunnen zij onderlinge wedstrijdjes spelen van 7 personen tegen 7 personen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jaap Jongejans exposeert in Aardenburg

DOORN  Jaap Jongejans exposeert van 26 februari tot 25 mei in Militair Revalidatie Centrum Aardenburg. Zijn aquarelschilderijen, maar ook acrylschilderijen en pentekeningen van vergezichten en schepen zijn dagelijks te bewonderen van 12.00 tot 21.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing ‘La Divina Commedia’ op herhaling

AMERONGEN  Kunstenares Juke Hudig gaf op zaterdag 7 februari speciaal ter gelegenheid van haar expositie bij Il Sogno een lezing over Dante’s meesterwerk ‘La Divina Commedia’. Wegens overweldigende belangstelling, de lezing was volgeboekt, is besloten donderdag 26 februari een tweede lezing te verzorgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 26 februari 2009 (kopie)

Prins Hendriklaan 16 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Explosie op schip op Lek

AMERONGEN / WIJK BIJ DUURSTEDE  Op een baggerschip op de Lek tussen Wijk bij Duurstede en de stuw bij Amerongen heeft zich donderdagmiddag een explosie voorgedaan. Daarbij zijn twee werknemers gewond geraakt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Werkzaamheden Utrechtseweg zorgen voor files

ZEIST  Zolang er niet meer dan tien auto’s tegelijk voor het stoplicht staan, gaat het goed op de kruising Utrechtseweg – Schaerweijdelaan. Maar in de spits zijn het er meer en dan lopen de files snel op.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kansen voor Maarn door nieuw onderzoek HSL-oost

MAARN  In de Tweede Kamer is de gesloten geachte discussie over de HSL-oost weer opgelaaid. Nadat in 2001 de conclusie van een onderzoek was dat tijdwinst niet opwoog tegen de kosten verdween het plan in het archief. Onder druk van de Kamer heeft verkeersminister Eurlings nu toezeggingen gedaan over een nieuw onderzoek.

Lees verder op de website van De Kaap

‘In gesprek blijven met jeugd’

DOORN  De gemeente blijft het gesrpek aangaan met de jongeren die in hun vrije tijd graag op het Raadhuisplein, achter het cultuurhuis, rondhangen. De laatste tijd kwamen de jongeren een aantal keer in opspraak vanwege het vernielen van de verlichting, het in de fik steken van prullenbakken en het achterlaten van rotzooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Muzikale Reis door Rusland in het Beauforthuis

AUSTERLITZ Accordeoniste/zangeres Irena Filippova neemt op donderdag 5 maart het publiek mee op een muzikale reis door haar geboorteland Rusland. Samen met theatermaker Hans Visser (Flairck) en Arthur Bont laat ze het publiek met passie en humor kennismaken met de Russische muziek en cultuur. Een Reis door Rusland is een uitnodiging om meer te weten te komen over het land met een oneindige culturele traditie, klassieke grootmeesters, kunstenaars, virtuoze dansers en muzikanten, kaviaar en wodka. Kaarten zijn te bestellen via www.beauforthuis.nl.

Ze vertellen een gepassioneerd verhaal van een Russische immigrant, over het leven voor en na de emigratie, over het achterlaten van familie, taal, cultuur en status. Rusland is, ondanks de Glasnost en het openstell! en van de grenzen, nog een relatief onbekend gebied met een van de rijkste muzikale en literaire tradities ter wereld. De Russin Irena Filippova komt uit de provincie Saratov, die doorkruist wordt door de Wolga, de machtige rivier die van oudsher veel kunstenaars heeft geïnspireerd.

Irena Filippova, werd een begrip in Rusland met de populaire Russische groep Caleidoscoop en studeerde af als dirigent en accordeoniste aan het conservatorium van Rostov aan de Don. In 1998 kwam ze naar Nederland, in 2000 behaalde ze, cum laude, de tweede fase opleiding aan het Haagse Conservatorium.

Hans Visser is sinds 1976 actief en succesvol in de Nederlandse muziek- en theaterwereld. Tijdens zijn conservatorium opleiding startte hij samen met zijn broer Erik de groep Flairck. Van deze groep werden meer dan een miljoen albums verkocht en er werd over de hele wereld gespeeld. Vanaf 1990 heeft hij meer dan 10 theatershows gemaakt met de groep Hans Visser & Frien! ds.

Arthur Bont, bekend van o.a. Louisiana radio, een zeer succesvolle cajun/zydeco band die in tien jaar tijd 6 cd’s en 7 singles uitbracht. Zij speelden bijna in elke zaal en op elk festival van Nederland, North Sea, Bospop en Paradiso, enz.

donderdag 5 maart, 20.15 uur
Een Reis door Rusland – Irena Filippova & Hans Visser
entree € 16,- | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 10,- | kinderen t/m 12 j € 7,50

Lezing over gezondheidsrisico’s van draadloze apparaten

LEERSUM  ‘De onzichtbare risico’s in het Draadloze Tijdperk’ is de titel een lezing met powerpointpresentatie op vrijdag 6 maart van 20.00 tot 22.00 uur in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 27 februari 2009 (kopie)

Weth Teselinglaan Driebergen: turkse tortelduif
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Stop restauratie Huis Amerongen dreigt

AMERONGEN De miljoenenrestauratie van het 17e eeuwse Huis Amerongen dreigt komende zomer stil te vallen. Er is dan geen geld meer om de restauratie-aannemers een vervolgopdracht te kunnen geven.

Lees verder op de website van het AD/UN

Aanrijding onder invloed

ZEIST  De politie heeft op donderdag 26 februari een man uit Zeist aangehouden die onder invloed van alcohol een aanrijding veroorzaakte.

Omstreeks 23.00 uur kreeg de politie een melding dat er op de Steynlaan een aanrijding plaats had gevonden tussen twee auto’s. De melder had het vermoeden dat de veroorzaker, een 48-jarige man uit Zeist, behoorlijk dronken was. Volgens de melder was de Zeistenaar op de Steynlaan bij het achteruitrijden tegen zijn auto gereden. Omdat de 48-jarige man geen papieren bij zich had, werd afgesproken om naar zijn woning te gaan om de verzekeringspapieren in te vullen.

Eenmaal op het adres aangekomen bleek de man daar niet toe in staat. Toen de politie op het bewuste adres aankwam, moest de 48-jarige man blazen en blies de indicatie ‘F’ (fail). Hij werd daarop aangehouden wegens rijden onder invloed. Op het bureau bleek uit de ademanalyse dat hij een alcoholpromillage had van 700 ug/l., meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Gemeenteraad stimuleert speeltuinen

ZEIST  Speeltuinen hebben een belangrijke functie in de wijk. Een aantrekkelijke speeltuin nodigt kinderen uit om buiten te spelen.  Ook de bijbehorende gebouwen zijn van wezenlijk belang voor de sociale contacten en zijn te gebruiken door wijkbewoners en verenigingen voor verschillende activiteiten.  

De Raad van de gemeente Zeist heeft op dinsdag 24 februari 2009 ‘Samenspel’ Nota speeltuinbeleid 2008-2017 vastgesteld. De gemeenteraad van Zeist besluit daarmee om de speeltuinen en de daarbij behorende accommodaties een impuls te geven. De speeltuinverenigingen zijn nauw betrokken bij het opstellen van de nota. Dit besluit onderstreept hun inzet en zorgt voor een stimulans.

De gemeenteraad wil dat speeltuinen een aantrekkelijke ontmoetingsplek zijn voor kinderen, jeugd en jongeren. Behalve speeltoestellen voor verschillende leeftijdsgroepen, zou er in elke speeltuin minstens één toestel voor kinderen met een beperking moeten zijn.

De accommodatie bij een speeltuin is voor alle wijkbewoners beschikbaar. Hierin kunnen voor kinderen, jeugd en jongeren activiteiten georganiseerd worden. Ook wijkbewoners die een plek zoeken voor hun hobbyclub of vergadering, kunnen daar terecht. Sportieve activiteiten zoals fitness of line-dance kunnen er ook plaatsvinden.

Om dit en andere wensen te realiseren is het nodig dat speeltuinverenigingen actief zijn en goed worden bestuurd. Ook zijn er vrijwilligers nodig om activiteiten mogelijk te maken. Het wijkteam en de welzijnsinstelling MeanderOmnium kunnen de speeltuinbesturen hierbij ondersteunen.

De gemeente Zeist telt nu 4 speeltuinen: Kindervreugd, Griffensteijn, Mamejoh, BZO. In de Vogelwijk komt een ruime openbare speelvoorziening die speeltuin De Kroost vervangt.

Cursus “Vogels zien en leren kennen in het voorjaar”

ZEIST  Het voorjaar is de beste tijd om op vogelspeurtocht te gaan. De bomen zitten nog niet vol in blad. Daardoor kun je ook kleinere vogels goed zien. Wilt u weten welke vogels in het voorjaar in uw omgeving voorkomen, wat hun lied is en waarom ze zo mooi zingen?

NMC Zeist, regionaal centrum voor natuur en milieucommunicatie organiseert een cursus vogels zien en leren kennen in het voorjaar. U leert de vogels herkennen aan uiterlijk, gedrag en geluid in relatie met hun omgeving. De cursus wordt zowel op maandag- als op de woensdagavond gegeven.
Er zijn ook vier excursies bij op zaterdagen en zondagen, zo kunt u het geleerde in de praktijk toepassen.

U kunt de cursus volgen op de maandagen 23 maart, 6, en 20 april en 4 mei of
op de woensdagen 25 maart, 8 en 22 april en 6 mei. De excursies vinden plaats (onder voorbehoud) op zaterdag 28 maart, 11 april (heel vroeg in de ochtend) en zondag 26 april en 10 mei. De cursusavonden zijn telkens van 19.45 tot 22.00 uur bij NMC Zeist,  Nicolaas Beetslaan 2, 3705 SW Zeist.  De cursusprijs bedraagt  € 75,-  (koffie/thee en losse cursusmaterialen inbegrepen).
De docent is Frans van Bussel, opgave en inlichtingen bij NMC Zeist, nmc@zeist.nl of 030- 6990254

Slot Zeist verhuurd aan Figi

ZEIST Vanmiddag ondertekenen wethouder Cees Berkhout en de directie van Horeca Exploitatie Slot Zeist (Figi) het contract over de verhuur van Slot Zeist. De ondertekening vindt plaats in de Spiegelzaal van het Slot. 

Voor de gemeente is het zeer waardevol dat Slot Zeist, een markant gebouw, nu beheerd gaat worden door een breed bekende lokale onderneming als Figi. Het ingrijpend gerestaureerde historische monument heeft een toppositie binnen Nederland op het gebied van conferenties en bijeenkomsten met allure. De gemeente heeft er alle vertrouwen in dat de ‘nieuwe’ Zeister huurder deze positie kan en zal gaan uitbouwen.

HESZ huurt met ingang van 1 maart a.s. het gehele Slot met uitzondering van een gedeelte van het rechter bouwhuis (de culturele vleugel). Daarnaast krijgt zij het exclusieve recht op de commerciële exploitatie van de Slottuin (tuintheater en theekoepel) en het Slottheater, voor zover deze niet in gebruik zijn door culturele instellingen of de gemeente.

Cultuur blijft beschermd
De overeenkomst voorziet in de wens om het culturele gebeuren in het Slot te waarborgen. De rechtervleugel (met uitzondering van de restaurant met de salon) valt niet onder de huurovereenkomst en blijft dus beschikbaar voor de gemeente. Ook zijn er specifieke afspraken gemaakt voor de Slotconcerten, Dag der Kunsten en de Nieuwjaarsreceptie. Deze evenementen kunnen contractueel doorgang vinden.

Rondleidingen en huwelijken gewaarborgd
Zoals in 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld blijven alle vrijdag- en zaterdagochtenden de linker bel-etage en de marmerkamer beschikbaar voor het sluiten van huwelijken. Deze genoemde momenten “huurt” de gemeente deze ruimtes terug van HESZ. Dit betekent dus dat toekomstige bruidsparen de zaal huren bij de gemeente en niet bij de HESZ. Ook is rekening gehouden met de rondleidingen. De huidige situatie wordt gecontinueerd, hetgeen inhoudt dat op basis van beschikbaarheid van zalen de rondleidingen doorgang zullen vinden op alle zaterdagen en zondagen van 12.30 uur en 15.30 uur. De gemeente “huurt” ook deze ruimten van HESZ. Zowel de opbrengsten van de zaalhuur voor huwelijken evenals rondleidingen komen ten gunste van de gemeente.

De huurperiode is 12 jaar en 4 maanden. Daarna kan HESZ de huur nog eens voor 10 jaar verlengen. In 2003 heeft de Raad geld beschikbaar gesteld om het Slot Zeist te renoveren. De daadwerkelijke renovatie heeft plaatsgevonden in 2006.

In de zomermaanden gaat het Slot tijdelijk sluiten om een aantal onderhoudswerkzaamheden (versneld) uit te voeren. Een van de belangrijkste problemen die opgelost moeten worden betreft de vloer. Deze moet in diverse zalen hersteld worden als gevolg van het loslaten van de parketvloer vanwege de vergruisde cementen ondervloer.

IVN-wandeling Austerlitz

AUSTERLITZ  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een wandeling voor volwassenen en kinderen met als thema “Voorjaar in tuin en bos”.
Maart is de lentemaand, dan kunnen we op zonnige dagen rekenen en daarom gaan we kijken naar ontluikende knoppen en mogelijke activiteiten van insecten.
Natuurlijk lopen we ook even langs het paddenscherm met de ingegraven emmers bij de Waterlooweg.
Speciaal voor kinderen van 7-12 jaar zijn er spelactiviteiten met speelse informatie over kikkers en padden.
We verwachten de deelnemers op zondag 8 maart om 14.00 uur op het Dorpsplein van Austerlitz.
Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

SWD en SWUH worden Stichting Welnúh

UTRECHTSE HEUVELRUG Binnen de gemeente Utrecht Heuvelrug bestaan op dit moment nog twee welzijnsstichtingen: de Stichting Welzijn Driebergen (SWD) en de Stichting Welzijn Utrechte Heuvelrug (SWUH). Vrijdag 27 februari komt aan deze situatie een einde. De beide stichtingen fuseren tot de Stichting Welnúh, een welzijnsstichting die de gehele Utrechtse Heuvelrug als werkgebied heeft.

De nieuwe welzijnstichting heeft als haar missie geformuleerd:
“De welzijnsorganisatie Welnúh verleent diensten en organiseert activiteiten dicht bij mensen, ter bevordering van de sociale samenhang, de zelfredzaamheid, de deelname aan het maatschappelijk verkeer en de maatschappelijke inzet. Wij richten ons daarbij op alle leeftijds- en doelgroepen. Speciale aandacht gaat uit naar kwetsbare groepen en voorkoming van sociaal isolement en maatschappelijke uitval.”.

Om die missie gestalte te geven wordt een organisatie ingericht die in staat is in te spelen op de huidige en toekomstige behoeften van de doelgroepen: jongeren, ouderen, mantelzorgers, vrijwilligers, mensen met een functiebeperking en overige inwoners.

De locaties van beide stichtingen blijven vooralsnog intact evenals de werkplekken van vrijwilligers en medewerkers. Als directeur van de organisatie is de voormalige directeur van de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug, Sjaak Blenk, benoemd.

Het fusieproces is dankzij de collectieve inzet van zowel besturen, medewerkers als vertegenwoordigers van de gemeente succesvol verlopen. Wethouder Elisabeth van Oostrum was voorzitter van de fusiestuurgroep. Als externe fusiebegeleider was de heer Wilbert van Seggelen, van Lysias Adviesgroep uit Amersfoort aangetrokken.

De Stichting Welnúh treedt de toekomst positief tegemoet en heeft het volste vertouwen in het nieuwe samenwerkingsverband.

Opnieuw aanbesteden realisatie MFG Elst

RHENEN Burgemeester en wethouders van Rhenen gaat niet in zee met Ballast Nedam voor de realisatie van het Multi Functioneel Gebouw (MFG) Elst. De bouw van het MFG zal opnieuw worden aanbesteed.

De gemeente Rhenen schreef in juni 2008 een Europese aanbesteding uit. Na een gewogen score op de gunningcriteria (prijs, alternatieven, plan van aanpak en presentatie) kwam aannemingsbedrijf Burgland Bouw B.V. uit Dodewaard in combinatie met haar zusterbedrijf Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk in december 2008 als beste uit de bus om het MFG te gaan bouwen.

Nog voordat de gemeente Rhenen tot gunning kon overgaan, spande Ballast Nedam tegen de uitslag van de Europese aanbesteding een kort geding aan. Dit bedrijf was het niet eens met de uitslag van de aanbestedingsprocedure. In het vonnis op het kort geding is de gemeente door de rechter in het ongelijk gesteld.

De gemeente Rhenen heeft besloten een nieuw ontwerp voor het multifunctionele gebouw te laten maken. Dat ontwerp wordt opnieuw  aanbesteed. Het uitgangspunt is daarbij dat het MFG Elst binnen het beschikbare budget van 12,4 miljoen euro gerealiseerd moet worden. En verder dat er geen indexering op het budget zal worden toegepast.

Het opnieuw  aanbesteden betekent een vertraging van de realisatie van het MFG Elst. Het gebouw kan op z’n vroegst in november 2010 opgeleverd worden.

Donderdagavond heeft wethouder Anne van Miltenburg de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Arena maakt zich op voor apotheose

RHENEN  De korfballers van Arena maken zich op voor de apotheose van de zaalcompetitie. Voor de ploeg van trainer Arjen van Houwelingen staat er veel op het spel. Men verdedigt een voorsprong van drie punten op naaste belager RDZ uit Zeist, een ploeg die op de laatste speelronde nog op bezoek komt in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rhenen maakt beleidsnota voor participatiebudget

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat een integrale beleidsnota vaststellen op grond van de Wet Participatiebudget. Nadat de gemeenteraad het groene licht heeft gegeven zal een projectleider worden aangesteld en een projectteam worden gevormd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuwe chefkok in ’t Regthuys

MAARN  Restaurant ’t Regthuys aan de Tuindorpweg heeft sinds januari Reinier Stuy als een nieuwe chefkok , staat dit jaar voor het eerst in de Michelingids en gaat per 1 maart – na reservering – ook op zondag open voor de lunch.

Lees verder op de website van De Kaap

Judo introductie voor 5 en 6 jarigen

LEERSUM  Op woensdag 4, 11 en 18 maart worden door de Judoschool Herman Boersma, in het Sportcentrum De Binder aan de Hoflaan, introductielessen gegeven.

Lees verder op de website van De Kaap

Bartiméus in gelijk gesteld

DOORN/MAARN  Zorginstelling Bartiméus mocht de zorgovereenkomst met betrekking tot de meervoudige gehandicapte Nathalie den Ouden uit Maarn opzeggen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Geen bebouwing op Laatste Akker’

AMERONGEN  Wethouder Robbert Waltmann gaat aan de raad voorstellen om niet mee te werken aan het bouwen van 42 senioren-appartementen op de Laatste Akker. De Akker, gelegen aan de Holleweg, is al lange tijd punt van discussie in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Start cursus Chi Neng Qigong

AMERONGEN  Willemien Op den Orth start op woensdag 4 maart de cursus Chi Neng Qigong. In basisschool De Breeakker, Breelaan 4, in Amerongen krijgen de deelnemers les in deze eeuwenoude Chinese Bewegingsleer. De tien lessen zijn van 20.00 tot 21.30 uur. Bij mooi weer wordt buiten les gegeven.

Lees verder op de website van De Kaap

Dode door explosie op schip

AMERONGEN (ANP)  Door een explosie op een vaartuig op de Nederrijn bij Amerongen zijn donderdag twee mannen zwaargewond geraakt. Een van hen overleed donderdagavond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het duo verrichtte onderhoudswerkzaamheden aan een lichtboei toen het noodlot toesloeg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 28 februari 2009 (kopie)

De Warande Driebergen: krokussen
foto: © Renk Knol
tijd: 14.00 uur  temperatuur: 10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Italiaanse Barokmuziek

DRIEBERGEN Op Wereldvrouwendag 8 maart (zondag) wordt in de Pauluskerk een concert gegeven met Italiaanse barokmuziek. Centraal staan de composities van twee vrouwelijke componisten, Isabella Leonarda (1620 – 1704) en Barbara Strozzi (1619 – 1677). Daarnaast klinkt er muziek van Frescobaldi, Händel en Vivaldi. De uitvoerenden zijn Inge van Keulen, mezzo-spraan, Huub Jansen, spinet en Jan Kaldeway, gamba. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Prijs volwassenen 6 euro, kinderen 2 euro. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Veterinnen B motor achter MHC Maarn

MAARN  Er waait een frisse wind door MHC Maarn, aangejaagd door het dameselftal Veterinnen B. De vereniging die afgelopen jaren toch al een groei doormaakte, doet er alles aan een echte familieclub te worden waarbij ook de niet-hockeyers zich thuis voelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Workshop kraanvogels vouwen

LEERSUM  Tijdens de boekenweek 2009, van 11 t/m 21 maart, verandert de bibliotheek in Leersum in een volièreachtige omgeving. Het motto van de boekenweek is dit jaar Tsjiep Tsjiep: dieren in de literatuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente Rhenen krijgt gelijk van rechter

RHENEN  De rechter heeft de gemeente Rhenen gelijk gegeven in een zaak over een beheerderswoning aan de Grebbeweg in Rhenen. De bestuursrechter in Utrecht bepaalde dinsdag dat de gemeente de woning mag verwijderen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Lentekriebels bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST De vogels zijn al actief, hier en daar zie je al krokusjes en knoppen aan de bomen, kortom de lente hangt in de lucht. Heb jij al lentekriebels? Op zondag 22 februari kun je bij bezoekerscentrum De Boswerf het spel ”Lentekriebels” spelen over de onderwerpen voortplanting, baltsgedrag vogels, nestdrang, voorjaarsschoonmaak. Je bent welkom van 12.30 tot 15.30 uur. Deelname € 2,50.

Bezoekerscentrum De Boswerf is in de maanden februari en maart op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos

Opbrengst collecte

DRIEBERGEN  De collecte voor Amnesty International heeft dit jaar € 4761 opgebracht. Dit is 5% minder dan vorig jaar.

Crossen op speelveld

DRIEBERGEN Maandagavond kreeg de politie rond negen uur de melding dat een auto zou rondscheuren op het speelveld aan de Drieklinken. De politie ging er heen en gaf de bestuurder een stopteken. Dat negeerde hij en hij reed hard weg via de Damhertlaan, de Hoofdstraat op. Hier reed hij tegen een verkeersbord en reed vervolgens de bosjes in. In totaal renden drie personen uit de auto en wisten te vluchten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Vijf erin, een eruit

ZEIST Gistermiddag zag winkelpersoneel dat twee meisjes een pashokje in een winkel aan de 1e Hogeweg ingingen met twee onderbroeken en drie beha’s. Na enige tijd kwamen zij naar buiten met nog maar een BH en zij verlieten de winkel. De meisjes, 14 jaar uit Driebergen, werden aangehouden en ingesloten op het bureau.

Concert Jostiband in Rhenen

RHENEN  De Jostiband geeft zaterdag 28 februari een concert in Sporthal het Gastland in Rhenen. Als grootste muziekformatie van verstandelijk gehandicapten ter wereld musiceert de groep uit Zwammerdam al meer dan veertig jaar met groot succes.


Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Jongeren herkennen zich niet in overlast JOP

MAARN  Naar aanleiding van het artikel over de JOP, waar de omwonenden naar eigen zeggen veel overlast van ondervinden, heeft een groep jongeren die gebruik maakt van de JOP bij de Twee Marken contact opgenomen met deze krant: ,,Wij herkennen ons niet in het artikel.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen plek voor olijfolieshop op Grietmarkt

AMERONGEN  Nico van Donkelaar wil graag zijn olijfolie laten proeven aan Amerongen tijdens de Grietmarkt, op 9 mei. Een andere aanbieder van olijfolie was hem echter voor. Tot groot ongenoegen van de eigenaar van de webwinkel is er geen plek voor hem in zijn eigen Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw onderzoek spoorlijn HSL-Oost

DEN HAAG   Minister Eurlings moet van de Tweede Kamer opnieuw onderzoeken of een Hoge Snelheidslijn tussen Amsterdam en de Duitse grens haalbaar is. De spoorlijn loopt dwars door de provincie Utrecht en maakt bij Maarn een knik.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Schoonoord Doorn plaatst zich voor NK school-zaalvoetbal

DOORN  Een team leerlingen van Schoonoord Doorn heeft geplaatst voor het nationale school-zaalvoetbalkampioenschap voor voortgezet onderwijs. Het selectieteam, bestaande uit leerlingen uit het derde en vierde leerjaar, kwam als winnaar uit de bus bij de regionale voorronde.

Lees verder op de website van De Kaap