Heuvelrugnieuws van donderdag 1 februari 2007

Gezichtslaan 10-12 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.40 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

De Driemasters vieren driejarig bestaan

DOORN  Het wordt zingen en swingen op het Korenfestival dat wordt gehouden in de Grote Zaal van RCN Camping Het Grote Bos in Doorn op zaterdag 10 februari. Zes koren komen zingen om het driejarig bestaan van het Driebergse shantykoor “De Driemasters” te vieren. “De Driemasters” en “De Ankervelders” uit Achterveld zingen zeemansliederen. Heel andere liederen, o.a. smartlappen, zingt het “Vrouwenbadkamerkoor De Parels” uit Driebergen-R. en “Ongekend Sentiment” uit Amstelveen. “Het Grachtenkoor”, een gemengd koor uit Maarssen zingt uitsluitend Nederlandse liedjes en Rythm and Friends zingt popmuziek. Aan het eind van de dag zingen alle koren, zo’n 260 leden met elkaar, tweestemmig: “Driebergen zingt en swingt”. In de zaal kunnen 500 mensen, dus het wordt een gezellige boel! Dit korenspektakel, nieuw voor in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, zal worden geopend door Burgemeester Naafs. Wethouder Pamboer uit Driebergen-R. en troetelwethouder Salverda zullen eveneens acte-de-présence geven.

Voorverkoop toegangskaarten voor € 4: In Drieb.-R.:VVV Driebergen, Slijterij Hans van Vugt, Slijterij Gall en Gall en in Doorn: VVV Doorn en bij de deelnemende koren. Kaarten aan de zaal, voorafgaand aan het optreden: € 5.
Locatie: Grote zaal, RCN Camping Het Grote Bos, Hydeparklaan 24, Doorn. Tijd: 10 februari van 11.30 uur tot 17.45 uur.

Cees van Swieten stopt

LEERSUM  Bij de opening van de muziekkoepel op 22 december voerde Cees van Swieten sr. (50) voor het laatst EMM aan als tambour-maître. Na 35 jaar actief te zijn geweest binnen de Leersumse muziekvereniging nam hij afscheid.

Lees verder op de website van De Kaap

Groep ontzet winkeldief

ZEIST  Een 18-jarige Zeistenaar, die woensdagavond op verdenking van winkeldiefstal was aangehouden door personeel van een winkel aan De Clomp, is met succes ontzet door zijn vrienden. Omstreeks 19.00 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij bij de winkel. Een groep van circa vijftien jongeren bleek zich te hebben bemoeid met de aanhouding van de Zeistenaar, die zich schuldig had gemaakt aan diefstal van chocola. Bij de schermutselingen was de jas van de verdachte achtergebleven, met daarin zijn  OV-Jaarkaart. Toen de jongen zich later die avond meldde bij het politiebureau om zijn jas op te halen, werd hij alsnog aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Gezellige drukte op vrijmarkt

MAARN  Een zeldzame langspeelplaat van Julien Clerc, een neongeel neusharentrimmertje of een ‘goed-geluk’-duik in een grabbelton: alle bezoekers van de vrijmarkt in De Twee Marken in Maarn vonden iets van hun gading.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe spoedzorg Zeist geopend

ZEIST  De nieuwe spoedzorg van het Diakonessenhuis in Zeist wordt donderdagmiddag geopend. Het is een samenwerking tussen de huisartsenpost, een apotheek en de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

Lees verder bij RTV Utrecht.

Schietpartij bij burenruzie

DOORN  Bij een burenruzie op de Lijsterbes is woensdagavond omstreeks 18.40 uur een schot gevallen. Doelwit was vermoedelijk een 21-jarige Doornaar, maar hij werd niet geraakt. Wel werd een auto getroffen. De politie heeft een 50-jarige vrouw uit Doorn aangehouden die ervan wordt verdacht de schutter te zijn. De vrouw werd omstreeks 20.45 uur aangehouden in haar woning. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht en de achtergronden.

Slot Zeist klaar voor nieuwe toekomst

ZEIST ,,Het liefst wilde ik zomin mogelijk veranderen aan het slot, omdat je het daarmee alleen maar verder van zijn oorsprong brengt. Maar dat kan alleen, als de oorspronkelijke functie behouden blijft.’’, aldus architect Henk Dooijes (61).

Lees verder bij het AD/UN.

SP reageert op kritiek Dura Vermeer

DRIEBERGEN  Enige tijd geleden had de SP kritiek op de plannen van projectontwikkelaar Dura Vermeer vanwege hun plannen voor sociale koopwoningen in het project Schotellaan /Akkerweg in Driebergen. Deze woningen worden opgeleverd zonder keuken, zonder wandbekleding en met minimale voorzieningen in de badkamer. De woningen in het project die niet tot de zogenaamde sociale bouw behoren, worden wél compleet opgeleverd.

Dura Vermeer reageerde als door een wesp gestoken middels een groot voorpagina artikel in de Stichtse Courant. De SP kreeg geen mogelijkheid zich te verweren, vandaar de onderstaande reactie van afdelingsvoorzitter Fried Anepool die onlangs naar de Stichtse is opgestuurd.

Bouwt Dura Vermeer nou wel of niet sociaal?
Het is aardig de uitspraak van de heer Gosman van Dura Vermeer uit het begin van de advertorial op de voorpagina van de Stichtse van vorige week. ‘Het begrip sociaal is daarbij nooit gevallen’ te vergelijken met zijn uitspraak in de laatste zin ‘… dan zouden ze (=de SP) ervoor moeten zorgen dat deze woningen binnen de sociale categorie blijven’. Hij geeft daarmee impliciet toe dat het wel degelijk om sociale koopwoningen gaat in het project ‘Onder de Eiken’ in Driebergen.

Uiteraard hebben wij ons als SP afdeling, voordat we het persbericht verzonden, gedegen verdiept in de materie. We hebben er nu voor de zekerheid het bestemmingsplan nog maar eens op nageslagen. Daar staat toch duidelijk in dat de verdeling duur – goedkoop 40–60 bedraagt. Goedkoop is dan minder dan de het door ons genoemde bedrag van € 193.000. In de prijzen voor de woningen is dat onderscheid heel duidelijk terug te vinden. Bij bestudering van de informatie van Dura Vermeer, inderdaad verpakt in een kleurige en vast ook bijzonder kostbare brochure, blijken er 7 grondgebonden woningen te zijn aangeboden voor € 181.512 en 13 voor € 280.000 of meer. Wie een beetje kan rekenen ziet dat Dura de 40% goedkoop niet haalt: het percentage goedkoop komt uit op 35%! Daarmee wordt dus niet aan het bestemmingsplan voldaan.

Wat de 10 appartementen betreft die ook deel uitmaken van het project, daarvan worden er 6 aangeboden voor €160.053 en 4 voor € 340.000 of meer, zo vertelt ons een aparte eveneens luxe brochure. Hier wordt de verhouding dus wel ruimschoots gehaald. Maar hier zit een adder onder het gras want het gaat dan om 6 kleine tweekamer appartementen van 65 m². Van sociale koop is wat betreft deze appartementen daarom volgens ons geen sprake. Wie even omrekent naar guldens kan het daarmee niet oneens zijn. In totaal worden dus 30 woningen gerealiseerd, waarvan er in de zin van de gemeentelijke voorschriften volgens ons slechts 7 onder de definitie ‘goedkoop’ dan wel ‘sociaal’ vallen. Een bedroevende score van slechts 23%!

De verhouding 40-60 is natuurlijk niet door Dura Vermeer bedacht, maar door de gemeente Heuvelrug opgelegd. Wie er vervolgens het collegeprogramma bij pakt, zal zien dat de gemeente Heuvelrug het dan wel degelijk over 40 % sociale woningen heeft, die onder de gestelde financiële grens moeten blijven. Het is dus een kwestie van semantiek. Het gaat wel degelijk om 40% koopwoningen in de sociale sector. Om dat te verifiëren heeft Ad Schiedon,onze fractievoorzitter in de Raadsvergadering van 21 december 2006 in de rondvraag het volgende opgemerkt: “Ik heb gehoord dat de norm van € 182.000 euro voor zogenaamde sociale woningen in het project Schotellaan wordt bereikt doordat de woning zonder badkamer, keuken en wandafwerking wordt opgeleverd. Als dat zo is, wordt niet conform de afspraken gehandeld.” De wethouder belast met huisvesting, de heer Waltmann, heeft daar toen op gereageerd door te zeggen dat daar een grond van waarheid in zit en er al over gesproken was. De uitslag van het gesprek was de heer Waltmann niet bekend. Hij merkte op dat “een woning bewoonbaar moet worden opgeleverd”.

Koopwoningen dienen uiteraard bewoonbaar, dat wil zeggen voorzien van alle normale voorzieningen, te worden opgeleverd. We hebben de brochures van Dura Vermeer er op nageslagen. In de algemene beschrijving van de goedkope grondgebonden woningen, aangeduid met type A, wordt met geen woord gerept over het ontbreken van de keuken. Ook op de website over het bouwproject [www.wonenonderdeeiken.nl] is daar niets over te vinden. In de beschrijving staat zelfs letterlijk ‘ Open keuken aan de voorzijde…’ Ook in de 4 pagina’s met tekeningen van de begane grond is netjes een keuken van 2.95 m² ingetekend compleet met koelkast, kooktoestel en aanrecht. Pas in de kleine lettertjes op pagina 56 van de brochure is te lezen dat de huizen niet voorzien zijn van een keukenblok. Waarom dat zo is blijft onduidelijk Er is inderdaad wel sprake van een waardecertificaat van € 500. Het bedrag zal in mindering gebracht worden op de eindprijs van een aan te schaffen keuken. De uitspraak van de heer Gosman dat de kopers zelf kunnen kiezen voor een keuken moet met een korreltje zout genomen worden, omdat de cheque alleen kan worden ingewisseld bij Eigenhuis Keukens in Houten. Wat ons betreft is dit een typisch voorbeeld van koppelverkoop. Voor de brochure waarin de appartementen worden beschreven, geldt het bovenstaande overigens eveneens.

De duurdere huizen, zowel de grondgebonden woningen als de appartementen, zijn uiteraard wel voorzien van een keuken. Ook daar is weer sprake van koppelverkoop middels waardecheques, maar de kopers van die huizen hebben blijkbaar wel recht op een ingerichte keuken. Een keuken die ze er, in tegenstelling tot de kopers van de goedkope huizen, blijkbaar niet ‘direct uitgooien’, om met de heer Gosman te spreken.

Het is uiteraard het goed recht van de heer Gosman om te reageren op ons persbericht, maar laat hij dan op onze argumenten ingaan en er niet allerlei zaken als het politie keurmerk, duurzaam bouwen en een eigen parkeerplaats bijhalen. Laat hij gewoon eerlijk toegeven dat het ontbreken van het keukenblok en de sober ingerichte badkamer (zonder tweede toilet) het resultaat zijn van een poging om onder de door de gemeente vastgestelde prijs voor sociale koopwoningen te blijven. Voor een bedrijf met ‘een omzet van een miljard’, zoals de heer Gosman trots opmerkt, zou dat toch niet nodig moeten zijn. Hij kan er verzekerd van zijn dat de SP bij een eventueel volgend bouwproject van DuraVermeer, nog beter zal opletten om ervoor te zorgen dat ook kopers die het niet zo breed hebben, een volwaardige woning krijgen voor hun zuurverdiende geld.

SP afdeling Heuvelrug
Fried Anepool, voorzitter


Blijft over de vraag waarom die woningen zo duur zijn. Vorige jaar maakte ik een makelaar kenbaar dat genoemde woningen erg duur zijn: zelfde type woningen zijn in een vinexlocatie 100.000 euro goedkoper. De makelaar antwoordde daarop dat in dit complex de grondprijs 1000 euro per vierkante meter bedroeg. Vandaar.
Als dat zo is heb ik de volgende vragen:

 • Voor welk bedrag heeft Dura het terrein gekocht?
 • Van wie heeft Dura het terrein gekocht? (school of gemeente)
 • Indien het terrein van de gemeente is gekocht, waarom is dan die hoge grondprijs in rekening gebracht?

Renk Knol, 1-2-2007

Renk, voor de eerste twee vragen kun je het Kadaster raadplegen; de uitslag laat zich raden. De derde vraag is makkelijk te beantwoorden, althans door de gemeente, en zal wel ongeveer zo luiden: “Wij moeten natuurlijk wel een marktconforme prijs voor de grond vragen, anders doen we aan marktbederf” (slijmjurken). Maar de SP heeft het meeste boter op het (partij)hoofd. Deze pseudosocialistische partij doet zogenaamd moeilijk over een keuken, maar gaat zondermeer akkoord met de term ‘sociale koopwoning’, terwijl daar het schandalige tarief van meer dan € 180.000,00 voor wordt gevraagd. En vermoedelijk heeft Dura inderdaad de grond van de gemeente gekocht, dus heeft Schiedon als raadslid meegewerkt aan die belachelijk hoge grondprijs. Om vervolgens toch nog wat zieltjes te winnen, gaat de SP ineens heel ‘sociaal’ zitten dooremmeren over de al dan niet aanwezige keuken; dát is het volk ver…….
Hans Hermans, 02-02-2007

De heer Hermans vergeleek mij eerder met Pontius Pilatus, hij noemde mij een roofridder en nu stelt de heer Hermans mij verantwoordelijk voor een plan en transactie die tot stand kwamen onder verantwoordelijkheid van voormalige gemeente Driebergen.
Het zal de heer Hermans vast niet zijn ontgaan dat de SP niet in de raad van Driebergen was vertegenwoordigd .De nieuwe gemeente Utr.Heuvelrug had te maken met een zaak die inmiddels grootensdeels gelopen was.
Natuurlijk is een prijs van 181.000 E voor een sociale woning onzin.Ik denk nog graag in guldens en dan heb je het over een huis van 400.000 guldens.
Bezopen. Het bedrag van 181.000 wordt door dit College van B&W wel gehanteerd als de norm voor een sociale woning. Raad en College van de voormalige gemeente Driebergen spraken over ” goedkope woningen” met max. prijs van 193.000 E.
De heer Hermans heeft natuurlijk gelijk als hij dat absurd noemt. Dat is het ook en nog veel absurder is het als je een woning van die prijs dan nog niets eens met een keuken(tje) oplevert.
Willen we echt iets doen aan de veel te hoge prijzen van woningen, dan zijn een aantal maatregelen noodzakelijk – bijv. een actieve grondpolitiek zodat de gemeente een echt instrument in handen heeft om de bestemming te bepalen, de uitgifte van die grond aan de woningcorporatie tegen voorwaarden die het mogelijk maakt inderdaad veel goedkoper woningen aan te bieden, een aanpassing van de wet voorkeursrecht gemeenten etc.
Ik heb dit een en andermaal betoogd, binnen en buiten de raad en de heer Hermans kan dit weten.Als hij de kwalificaties aan het einde van zijn bijdrage wenst te richten aan de voormalige gemeente Driebergen, dan kan ik hem daar in volgen.
Mij verantwoordelijk stellen voor de uitkomst van besluitvorming van een gemeente waarin ik niets eens woonde en derhalve geen deel uitmaakte van de raad, noem ik dan geheel in de stijl van de heer Hermans, pure volksverlakkerij.
Ad Schiedon, fractievoorzitter SP, 2-2-2007

Nog even ter aanvulling :
Tijdens de raadszitting  van 19 juni 2006 was het voorstel “vaststelling bestemmingsplan Wijkschool Schotellaan”
aan de orde.Namens de SP fractie voerde Sjoerd Uitslag het woord.In niet mis te verstane woorden sprak hij
zich uit tegen dit plan omdat naar zijn mening hier niet het belang van de burgers werd gediend maar dat van
de projectontwikkelaar.De SP fractie stemde dus TEGEN het voorstel/.
Waarom beweert de heer Hermans dan het tegendeel?
Ad Schiedon, fractievoorzitter SP, 2-2-2007

Beetje stoken Ad, gewoon een beetje stoken; antwoorden en standpunten volgen dan vanzelf. Maar, en dat moet wel gezegd, of je nu voor- of tegenstemt, je zit toch bij die club. En bij voortduring overal tegenstemmen, wil nog niet zeggen dat je dan bent gedisculpeerd.
Hans Hermans, 02-02-2007

Ik vind dat Ad Schiedon een goede uitleg geeft over deze zaak en wat mij betreft is hij wél “gedisculpeerd” van deze zaak. Mooi woord trouwens, gedisculpeerd. Je moet er maar op komen. Volgens ons staatsrecht is het trouwens zo, dat de coalitiepartijen en dus vaak de meerderheid, de beslissingen nemen. Ik begrijp dan niet zo goed hoe je een tegenstemmer kunt verwijten (mede) verantwoordelijk te zijn voor het beleid. Verder doordenkend betekent dit dat er eigenlijk geen oppositiepartijen zouden moeten zijn, want op voorhand zijn ze medeverantwoordelijk. Ik ben erg blij dat er gelukkig nog kritische mensen gevonden worden die zich willen inzetten voor gemeenschapsbelangen, zowel in de gemeente als daarbuiten.
Daarnaast is het natuurlijk goed om op andere manieren je mening kenbaar te maken, alleen deze zal dan vaak maar een beperkte groep bereiken. Ik hoop nog eens dat de rest van de politiek zich ook op internet, c.q. dit forum laat horen. Dat is tenminste lef hebben!
Jan Koert Lange, 2-2-2007

Hans, grappig dat jij de zinsnede “En bij voortduring overal tegenstemmen, wil nog niet zeggen dat je dan bent gedisculpeerd” gebruikt. Ga ervan uit dat je dit ook op jezelf betrekt!
Jan Dogger, 3-2-2007

Aha, spuit 11 Dogger. Ben je weer wakker?
Hans Hermans, 03-02-2007

Drukte op muziekschool

DOORN  De organisatoren van de jaarlijkse open dag van de Heuvelrug Muziekschool, die zaterdag plaats vond, kunnen terugzien op een succesvol gebeuren. Voor het eerst vond deze dag plaats in het Cultuurhuis waar de muziekschool nu zetelt.

Lees verder bij De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 2 februari 2007

Traaij Driebergen: opheffing lijstenatelier Hans
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 7° C

meer foto’s van deze straat

Backstage

ZEIST Vrijdag 9 februari 2007 presenteert de Peppel ‘muziekschool Backstage’. De zaal gaat open om 21.00 uur open, optreden 21.30 uur en de entree is € 5,00.
Muziekschool Backstage is een kleine particuliere muziekschool in Zeist met een geheel eigen sfeer. Plezier in het muziek maken staat bij de muzieklessen voorop. Backstage geeft gitaarles (elektrisch, akoestisch en bas), zangles(pop, lichte muziek en jazz), pianoles, keyboardles, blokfluitles en bandtraining. Backstage probeert leerlingen zoveel mogelijk samen te laten spelen.

Senioren Platform Utrechtse Heuvelrug van start

MAARN In ‘t Trefpunt van Trompstaete in Maarn is donderdagmiddag het Senioren Platform Utrechtse Heuvelrug officieel van start gegaan. Voorzitter Gerard Wissink onderstreepte het belang van het Seniorenplatform. Na de herindeling zijn de plaatselijke afdelingen om de tafel gaan zitten om de belangen van de senioren in de nieuwe gemeente zo goed mogelijk te behartigen.

De doelstelling van het Senioren Platform is op te komen voor het collectieve belang van alle senioren, want liefst veertig procent van de inwoners is 50jaar of ouder twintig procent van de inwoners is 65 jaar of ouder. Binnen de SPUH worden er diverse commissie ingesteld op het gebied van Wonen, Zorg en Welzijn, Activiteiten, Mobiliteit en Veiligheid en Publiciteit.

Wethouder Elisabeth van Oostrum onderstreepte het belang van het Senioren Platform door te stellen dat de SPUH nu de grootste maatschappelijke groepering binnen de gemeente is. Want als Spreekbuis 50+ Doorn (met zo’n vijfhonderd leden) zich ook nog bij het SPUH aansluit, is er sprake van een belangenpartij die ruim 3.500 leden telt.

,,De stress van het dagelijkse werk is voor de meeste van u nu afgevallen, maar de eenzaamheid kan hierdoor toenemen.”En verwijzend naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. ,,Welzijn is net zo belangrijk als alle zorg.”

Als laatste spreker kreeg de heer Doelman, voorzitter van de PCOB Gewest Utrecht, het woord. Hij feliciteerde iedereen met de totstandkoming van de SPUH en hij had voor de wethouder nog een uitsmijter. Als inwoner van Doorn wenste hij de wethouder veel succes. ,,Als u in uw beleid voldoende daadkracht toont, beschouw ik u als de bestuurlijke seniorenmoeder van de gemeente.”
(tekst: gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Gemeente bouwt nieuw gemeentehuis in Doorn

door Anthon Keuchenius
DOORN  De gemeente gaat het nieuwe gemeentekantoor neerzetten in Doorn, op de plek waar het voormalige Doornse gemeentehuis stond. Het oude Doornse gemeentehuis is eind vorig jaar gesloopt. De grond is teruggekocht van een projectontwikkelaar voor  4,9 miljoen. Voor 2010 moet het nieuwe gemeentekantoor af zijn.

De meeste ambtenaren huizen nu nog in de voormalige gemeentekantoren van Leersum en Driebergen, maar dat is gezien de afstand tussen de afdelingen geen ideale situatie, vindt het gemeentebestuur. De zoektocht naar een centrale locatie is een jaar geleden in gang gezet en wordt met de terugkoop van het bewuste stuk grond afgesloten. De grond maakte jaren geleden deel uit van een grondruil van de voormalige gemeente Doorn met VW-garagebedrijf Van Boven. Het garagebedrijf verdween, de grond plus een miljoen euro kwamen ter beschikking voor de bouw van het Doornse Cultuurhuis, dat vorig jaar werd opgeleverd. Het garagebedrijf kreeg de grond van het voormalige gemeentehuis en de toezegging dat er gebouwd mocht worden. Inmiddels is een projectontwikkelaar eigenaar van de grond, waarop 22 appartementen zouden verrijzen. De projectontwikkelaar ontvangt 3,9 miljoen euro van de gemeente in ruil voor ontbinding van het contract. Bovendien hoeft de projectontwikkelaar het miljoen  dat was betrokken bij de grondruil niet meer te betalen, samen dus 4,9 miljoen. Volgens verantwoordelijk wethouder Jan Kees Salverda kan de bouw van het nieuwe gemeentekantoor voor het eind van het jaar beginnen, omdat er geen bestemmingswijzigingen meer nodig zijn. Salverda verwacht dat de bouw daarna nog anderhalf jaar in beslag zal nemen. De gemeente heeft gisteravond meteen een half miljoen ter beschikking gesteld voor een plan van aanpak.


Wat moet dat toch een lekker gevoel geven, dat je met de centen van een ander (de belastingbetaler) kunt smijten om een projectontwikkelaar te kunnen spekken. Want die 4,9 miljoen komt niet van de gemeente, maar van de gemeenschap. Ik zou wel eens willen weten voor hoeveel die projectontwikkelaar deze gond heeft gekocht en welk, ongetwijfeld enorm, verschil wij burgers mogen bijlappen. Overigens mag je je afvragen wat die appartementen wel niet moesten gaan kosten, als alleen al per appartement minstens 222.727 euro (4,9 mio:22) voor de grond zou moeten worden betaald. ‘Yankee uit Salverd’ zal wel zeer zelfvoldaan in zijn comfortabele bureaustoel achterover leunend zijn prachtige aankoop overpeinzen. Ik voel mij in ieder geval zwaar genaaid door dat stelletje non-valeurs.
Hans Hermans, 02-02-2007

Je blijft je verbazen in deze gemeente. En je kunt zulke leuke rekensommetjes maken. Conform de vierkante meter prijs zoals deze is betaald voor de Schotellaan sociale koopwoningen in Driebergen, gaat het hier dus om een stuk grond van ongeveer 50 bij 100 meter (4.9 mio : 1000 euro/m2). Het vorige gemeentehuis was al niet te groot, ik vraag mij dan ook af of alle ambtenaren, spreekkamers e.d. hier wel weer in passen. Maar misschien neemt het college een voorschot op de toekomst, namelijk de digitale dienstverlening die er voor zal zorgen dat we met minder ambtenaren toe kunnen. Echter, een aantal ambtenaren en bestuurders zitten natuurlijk al in het nieuwe cultuurhuis. Met een mooie, glazen fly-over kunnen de twee gebouwen met elkaar verbonden worden. Maar zijn er al schetsen of ideeen over het nieuwe gebouw?
Ik meen mij te herinneren dat er vorig jaar nog plannen waren om een combinatie van school (Revius) en gemeentehuis te maken? Enig beleid ten aanzien van grondaankopen en bouwen zie ik niet. Ik hoop dat de verantwoordelijke wethouder inderdaad de geschiedenis inclusief de juiste bedragen op een rijtje zet, zodat ook de inwoners weer inzicht krijgt hoe keuze en prijs tot stand zijn gekomen. Alle raadsleden kunnen hier op toezien.
Jan-Koert Lange, 2-2-2007

Ambtenaren,
Het is overal en altijd hetzelfde verhaal.Voordat de  mensen stemmen worden we verteld hoeveel geld ze ons ; kunnen” ( dat is het werkwoord hier) besparen om de regering(locaal of landelijk) meer provisiant te maken.Wat ze in de U.S.vervolgens doen is hun eigen een salarisverhoging te stemmen 5 tegen 360 voor   (suprise) wees blij dat dat niet wordt gedaan in Holland.
Daarna de uitbreiding van de regering, departementen, meer ambtenaren, hogere belasting, meer geld  uitgeven. Ook in mijn stad wordt een nieuw gemeente huis gebouwd. Als dat er eenmaal staat zijn de kosten uitgelopen dan het vastgestelde bedrag.
De regering (gemeente en rijk) is de grootste werkgever in dit (u.s.) land, (dat komt nog wel in Holland) want sinds N.A.F.T.A. en G.A.T. is er niet veel werk meer te vinden,dank zij de regering die daar voor was, het publiek tegen,maar ja dat is politiek.
De enigste kosten die omlaag gaan ,wat er wordt uitgegeven voor sociale voorzienigen,en dat is politiek in actie , hier ,daar en overal! 
Ineke Shaw, 4-2-2007

Winkeldiefstal

RHENEN  Een 38-jarige man uit Rhenen is donderdagmiddag aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Medewerkers van een winkel aan de Frederik van de Paltshof  hadden de man tegen zessen op heterdaad betrapt, maar durfden hem niet aan te houden omdat hij een mesje in zijn hand had. Toen de politie arriveerde, was de man vertrokken. Aan de hand van de beelden van de bewakingscamera, herkenden agenten de verdachte. De man kon thuis worden aangehouden. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nog geen nieuwe commissaris van de Koningin in Utrecht

UTRECHT  De vertrouwenscommissie heeft op 26 januari met de minister van Binnenlandse Zaken overlegd over haar bevindingen in de procedure voor de benoeming van een nieuwe commissaris van de Koningin in Utrecht. De commissie heeft de minister meegedeeld na zorgvuldige weging niet in staat te zijn te komen tot een voorstel voor een meervoudige aanbeveling – zoals de Provinciewet voorschrijft – voor een nieuwe commissaris van de Koningin. De vacature zal op korte termijn opnieuw door de minister van BZK worden opengesteld. Provinciale Staten zullen op 15 maart (in nieuwe samenstelling) een nieuwe vertrouwenscommissie uit Provinciale Staten benoemen.

De minister heeft de huidige commissaris van de Koningin, de heer mr. B. Staal gevraagd als waarnemer de functie van commissaris te blijven vervullen, mede met het oog op de staten-verkiezingen.

De heer Staal, die formeel per 16 februari a.s. met ontslag gaat, maar al een deel van zijn werkzaamheden heeft overgedragen, heeft zich op verzoek van de Staten bereid verklaard het waarnemerschap op zich te nemen tot een nieuwe commissaris van de Koningin in Utrecht zal zijn benoemd. Deze waarneming zal zich beperken tot de noodzakelijke taken.

Trainers voor de Klas 2007 start in Amerongen

AMERONGEN  Op 29 en 30 januari jl. zijn op twee basisscholen in Amerongen de eerste lessen Trainers voor de Klas van start gegaan. De leerlingen van groep 3 t/m 8 van de Breeakker en de Wijgaardschool hebben onder schooltijd op een laagdrempelige manier kennis gemaakt met gymnastiek. Jan Kalkhoven en Ellen van Meerten van SVA Amerongen (afdeling gymnastiek) stonden als Trainers voor de Klas.

Het project, ontwikkeld door Sportservice Heuvelrug, heeft tot doel basisschoolleerlingen onder schooltijd kennis te laten met een sport. Vaak is dit een sport die in de gewone gymles niet wordt gegeven. Een trainer van een sportvereniging uit de buurt maakt de kinderen enthousiast voor de sport en verwijst ze door naar de sportvereniging. “Het is fantastisch om te zien dat kinderen na de lessen lid worden van een club. Daar doen we het voor!”, aldus Bianca van Asch, medewerker Jeugdsport van Sportservice Heuvelrug

Heuvelrugnieuws van zaterdag 3 februari 2007

Hoofdstraat Driebergen: detail Schaepman monument
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Greetje Kauffeld in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Greetje Kauffeld viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Op zaterdag 10 februari staat zij in het Beauforthuis, voorafgegaan èn begeleid door het trio Dig d’Diz, Bird-winnaar Cees Slinger en Joost van Schaik op drums. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.

Dig d’Diz is eigenzinning, spannend, misleidend én humoristisch! En daardoor niet klakkeloos te plaatsen onder het kopje ‘Jazz’. Ze speelden op uiteenlopende podia zoals het North Sea Jazz Festival en Musée d’Art Moderne in Parijs en nu dan in het Beauforthuis. Greetje Kauffeld voegt zich in de tweede helft bij Dig d’Diz. Ook zij speelde meerdere malen (maar liefst 15 keer!) op het North Sea Jazz Festival en viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Zoals we dat van haar gewend zijn, kruipt ze dieper dan wie ook in haar teksten waarmee ze ons steeds weer op kippenvel trakteert.

zaterdag 10 februari,20.15 uur
Dig d’Diz & Greetje Kauffeld
Greetje Kauffeld – zang; Cees Slinger – piano; Jan Menu – saxofoon; Maarten van der Grinten – gitaar; Jan Voogd – bas; Joost van Schaik – drums
€ 16,-; Zeistpas, studenten, scholieren & CJP € 10,-

40 kilometer wandeltocht vanuit Driebergen

DRIEBERGEN  Op zaterdag 10 februari 2007 organiseert WS78 een wandeltocht van 40 kilometer vanuit Driebergen. De start is vanuit het Health Center Hoenderdaal, Hoendersteeg 7, 3972 NA Driebergen.

De tocht voert voornamelijk over onverharde wegen en paden. Achtereenvolgens door Park Wildbaan, Sparrendaalse bos, Rijsenburgse bos met de Zwitserse brug, Driebergse bos, Mollebos, landgoed Noordhout, Landgoed Den Treek-Henschoten met een bezoek aan de Piramide van Austerlitz. Daarna volgt nog de boswachterij van Austerlitz, langs de Wallenburg put, Landgoed Bornia en Heidestein. Als laatste nog de beroemde heidetuin te Driebergen.

De start is om 9.00 uur. Uiterlijk om 17.30 uur moet men zich afgemeld hebben. De deelnamekosten bedragen Euro 4,50. Daarin zitten consumptiebonnen voor op de verzorgingsposten.

Op ± 10 kilometer is er een soeppost. Op ± 20 kilometer is de grote rust in het centrum van Austerlitz voor eigen rekening. Op ± 30 kilometer is er een koffie/theepost, terwijl op ± 36 kilometer nog een fruitpost is.

Heuvelrugnieuws van zondag 4 februari 2007

Secretarislaan Driebergen: kinderspeelplaats
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Schilderijen, muziek en dans in het bos

AUSTERLITZ  Alles is altijd anders in het Beauforthuis (Austerlitz). Op zondag 11 februari nemen glaskunstenaar Hielke Brugts, beeldend kunstenaar Ieteke van Kuik en boswachter Huub Berger u mee het bos in. Al wandelend zult u nader kennismaken met deze figuren en onderweg is een expositie ingericht in het bos. Ook wordt u er iets te drinken aangeboden. Daarna een concert van Stormvogel & special guest Tineke Postma, met bovendien een danseres! Natuurlijk zijn er bij het concert ook weer tapas verkrijgbaar aan de bar. De wandeling start om 15.30, het concert om17.30 u. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.

Stormvogel doet álles! Hij is pianist, synthesizerist, hurdygurdyman, noem maar op. Nu komt hij met vier juweeltjes van musici naar het Beauforthuis. Ze spelen nieuw en oud eigen werk, een mix van hardbop, folklore, barok, minimal music en jazzrock. Deze combinatie wordt aangevuld met de eigenaardige dichtkunst van Stormvogel, waarmee JazzBarock Poetry een feit is.
Saxofoniste Tineke Postma’s stijl bevat invloeden uit verschillende windrichtingen, van traditionele jazz tot fusion, hardbop en funk. Met haar eigen kwintet van nationale topmusici schittert zij op alle denkbare podia en festivals in binnen- en buitenland. Haar eerste drie albums zijn een groot succes in o.m. de VS en Japan, zij won talloze prijzen en onderscheidingen en op de internationale muziekbeurs Midem in Cannes 2006 werd zij uitgeroepen tot ‘International Revelation of the year’.
Voorafgaand aan het concert wandelen we onder leiding van de kunstenaars Hielke Brugts en Ieteke van Kuik door het bos, om te eindigen bij hun openlucht expo. Beiden zullen vertellen over hun werk, waarbij ook nog wat te drinken is.

zondag 11 februari, 15.30 wandeling (start bij Beauforthuis), 17.30 concert
Stormvogel & Tineke Postma
Stormvogel – piano, synthesizer, zang; Onno Witte – slagwerk; Thomas W. Andersen – contrabas; Jeroen Pek – fluiten; Tineke Postma – saxofoon
met een kunstwandeling door het bois, met glaskunstenaar Hielke Brugts en beeldend kunstenaar Ieteke van Kuik
€ 10,- / Zeistpas, studenten, scholieren & CJP € 5,-

Dames Blue Arrows komen nét te kort

DRIEBERGEN Zaterdag 3 februari reisden de dames van Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel af naar Nieuwekerk a/d IJssel om het op te nemen tegen de Waterdragers. Door blessures kwam de wedstrijddruk voornamelijk op de zes fitte speelsters te liggen. Behalve dat het team minder speelsters had, moest het qua lengte ook aardig wat missen, terwijl Waterdragers een relatief lang team heeft…

Maar het team heeft eerder wedstrijden met zijn zessen gespeeld en gewonnen en begon dus met goede moed aan de wedstrijd. Het spelletje dat geoefend was werd gespeeld en de dames konden elkaar in het veld goed vinden. De scores liepen gelijk op, stand na het eerste kwart: 12-10. In het tweede kwart was het spelbeeld gelijk, ruststand: 28-27.

Na de rust begon men weer goed aan de wedstrijd, de ruimte in het midden werd benut en de toch enigszins vermoeide dames van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel kon Waterdragers goed bijhouden. Stand na het derde kwart: 43-40

In het vierde kwart werd de wedstrijd echter uit handen gegeven. Scores wilden niet vallen en rebounds werden weggegeven. Waterdragers bouwde hun voorsprong uit. In de laatste minuten vocht Blue Arrows wel voor iedere bal, maar dat mocht niet baten. Eindstand: 57-48.

Scores: Hari 14, Simone11, Barbara 8, Liane 6, Suzanne 5, Annelies 4.

Autodief aangehouden

ZEIST  Vrijdagochtend 2 februari om 05.55 uur heeft de politie een 18-jarige autodief uit Zeist aangehouden op de Waterigeweg. Surveillerende agenten zagen een auto rijden met problemen met de verlichting.
Op de hoek van de Ridderschapslaan/Laan van Cattenbroeck stopte de bestuurder. Eén van de agenten stapt uit en liep op de auto af. De bestuurder gas gaf en ging er vandoor over de Laan van Cattenbroeck in de richting van de Waterigeweg. De bestuurder wilde hier kennelijk de bocht nemen, maar gleed met de auto de berm in. De bestuurder stapte uit en rende weg in de richting van de Laan van Cattenbroeck. Op de Frank van Borselenlaan sprong hij een tuin in en hield zich schuil. De agenten hadden hem achtervolgd en konden hem aldaar aanhouden voor autodiefstal. De man is ingesloten.

Beroving

ZEIST  Op de Bisschopsweg is zaterdag 3 februari een 24-jarige man uit Utrecht beroofd. De Utrechter werd tussen 00.15 en 00.45 uur ingehaald door een scooterrijder. De scooterrijder bedreigde de Utrechter met een steekwapen en dwong hem zijn geld af te geven. De verdachte reed op een zwarte scooter met opvallende kleuren (geel/oranje), langwerpige en speelse lijnen. Getuigen worden verzocht te bellen met de politie van het district Binnensticht, via tel: 0900-8844.

Tafelpoppenspel Hans en Grietje

DRIEBERGEN Op zondagmiddag 11 februari zal Mennie van Nimwegen een tafelpoppenspel verzorgen over Hans en Grietje. Plaats: Pauluskerk (Christengemeenschap), Rijsenburgselaan 2a. Aanvangstijd 15.00 uur. Zaal open 14.45 uur. Kosten 2 euro per kind. Na afloop is er koffie, thee en sap. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 517467.

Dalto-speler Kruit op schot voor Oranje

DRIEBERGEN  De Nederlandse korfballers hebben de oefeninterland tegen Belgie met grote cijfers gewonnen. In Driebergen werd het 21-13 voor Oranje.

Lees verder bij RTV Utrecht.

Ruit bushokje vernield

ZEIST  Voor het vernielen van een ruit van een bushokje aan de Driebergseweg is vrijdag een 14-jarige jongen uit Utrecht aangehouden. Getuigen belden omstreeks 16.50 uur de politie. Agenten hielden de jongen aan en lichtten zijn ouders in. Die zullen de schade betalen en de jongen zal mogelijk naar Bureau Halt worden doorverwezen.

Vogels om het huis, in tuin en park

DOORN In het voorjaar is het een drukte van jewelste in de tuin. De vogels laten zich flink horen en zien. Maar weet u wel welke soorten vogels er in uw tuin neerstrijken? Hoe zien ze er dan precies uit? En welk geluid hoort bij welke vogel?

Om u meer wegwijs te maken in de vogelwereld organiseert Groei & Bloei afd. Doorn e.o. een tweedelige vogelcursus. Deel 1 wordt gegeven op donderdag 8 februari.

De cursus wordt gegeven door Henk en Ina Tromp. Op deze eerste avond van de tweedelige cursus ‘Vogels herkennen’ laten zij u kennis maken met de meest voorkomende vogelsoorten in onze omgeving. Per dorp of stad zal deze omgeving natuurlijk zeer verschillend van aard kunnen zijn. Dit hangt sterk af van de directe omgeving van de bebouwing of de mate van het aanwezig zijn van ‘groen’. Wij kijken daarom naar de gemiddeld meest voorkomende soorten.

Henk en Ina behandelen de kenmerken en het onderscheid van zo’n 34 soorten vogels. Van een aantal zullen we ook de zang beluisteren, om de herkenbaarheid te vergroten. Een flink deel van de behandelde soorten is ook in de wintermaanden aanwezig.

Ter ondersteuning van alles wat er op deze avond te zien en te beluisteren valt, wordt er een overzicht van de te bespreken soorten uitgereikt, dan kunt u zelf nog aantekeningen maken.

Locatie:  De Koningshof te Doorn
Tijd:  20.00 uur
Kosten: Gratis voor leden en een eventuele introducé. Niet-leden zijn eveneens van harte welkom en betalen € 2,50 entree.

Opmerking:  Deel 2 vindt plaats op 22 maart, maar beide delen van de cursus zijn ook los van elkaar te volgen.

Heuvelrugnieuws van maandag 5 februari 2007

Drieklinken Driebergen: gevelde boom uit Wildbaanpark
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.10 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Markante boom gekapt

DRIEBERGEN De grote populier in Park Wildbaan in Driebergen was al enkele jaren ziek. De boom werd door zwammen aangetast en rotte bij de stamvoet in. Omdat de boom een markante positie innam in het park heeft de gemeente geprobeerd de boom zo lang mogelijk te laten staan.
Om er zeker van te zijn dat de populier veilig was, werd de boom jaarlijks onderzocht. Recent is de populier onderzocht. De inrotting van de stamvoet bleek nu zo groot, dat de boom niet langer veilig was. De populier is inmiddels verwijderd zoals op de dagfoto van vandaag is te zien.


Niet langer veilig? Dat zal nog wel meevallen, want anders was deze boom wel omgewaaid tijdens de laatste storm. Zat er niet toevallig iemand bij de gemeente zonder openhaardhout?
Hans Hermans, 5-2-2007

In werkelijkheid waren de gemeenteambtenaren uit op de zwammen! Het ontbreekt ze kennelijk aan inspiratie en nu kunnen ze weer even “zwammen”. Benieuwd wat er nu weer uit de bus komt.
Populierenhout is nu niet het beste hout voor de openhaard. Het is namelijk zo opgebrand.
Jan-Koert Lange, 5-2-2007
 
Als deze boom al is aangetast door het zwammen, hoe moet de staat van de houten bureau’s wel niet zijn in het gemeentehuis?
Jan Dogger, 5-2-2007
 
Nog een plaatje (vergroot foto) van de andere kant van de stam om te laten zien dat hij behoorlijk aan het rotten was. Niet dat hij volgens mij direct om zou waaien, maar wie neemt hier verantwoordelijkheid voor? Als deze boom met de recente storm of een volgende storm was omgewaaid met de nodige schade, was het het ook niet goed geweest. De gemeente zou zijn beschuldigd van verwaarlozing en onverantwoord beheer. Een alternatief was om de boom met protheses overeind te houden. Dan waren er wel beschuldigingen geweest van verkwisting. Bovendien vind ik een boom die kunstmatig overeind wordt gehouden geen boom meer. Aan alles komt een eind. 
Robert Wassens, 5-7-2007
 
Ja maar Robert, dat is geen rot, dat is een kabouterwoning. Bedankt voor je uitermate serieuze reactie op onze grappenmakerij; de lol is er gelijk vanaf. Overigens was ik reeds ‘ter plaatse’ wezen kijken.
Hans Hermans, 05-02-2007

Sportconsulent neemt afscheid

RHENEN  Koos Leidekker, sportman in “hart en nieren”,  neemt na tweeënhalf  jaar afscheid van de gemeente Rhenen als sportconsulent. Leidekker vertrekt samen met zijn vrouw naar noord Drenthe om daar van zijn ‘oude dag’  te gaan genieten.  Hij wordt opgevolgd door Mélany Schäefers.

Na de invoering van de Breedte Sport Impuls werd Koos Leidekker als sportconsulent vanuit Sport Service Midden Nederland voor de gemeente Rhenen aangesteld. Onder zijn leiding heeft het sporten in Rhenen een enorme impuls gekregen. Voorbeelden zijn het aanbieden van sportclinics door sportverenigingen op basisscholen, Nordic Walking, beweegkriebels voor peuters en het opnieuw leven in blazen van de schoolsportdag. 

In de opvolging van Koos Leidekker is ondertussen voorzien. Een waardige opvolgster is gevonden in Mélany Schäefers. 38 jaar jong en een groot sportliefhebber. Zij zet zich vanaf heden achttien uur per week in om iedere inwoner van Rhenen in beweging te krijgen. ,,Net als mijn voorganger Koos Leidekker wil ook ik zoveel mogelijk mensen in Rhenen aan het bewegen krijgen. Het is belangrijk dat mensen aan de beweegnorm van een half uur per dag, zeven dagen per week komen.”

Provincie maakt restauratie Pyramide mogelijk

AUSTERLITZ  Provinciale staten (PS) hebben in de vergadering van 5 februari ingestemd met het voorstel een financiële bijdrage te leveren aan de restauratie van de Pyramide van Austerlitz. De restauratie en het latere beheer van de Pyramide is in handen van de Stichting Pyramide van Austerlitz. In het plan zijn onder andere het renoveren van het bezoekerscentrum, het herstel van de hellingen, de trap en het bordes, het aanpassen van het terrein, het aanpassen aan de veiligheidseisen en het rechtzetten en funderen van de toren, opgenomen. Ook wordt een instandhoudingsfonds ingesteld. Met de restauratie is het bestaan van de Pyramide, als beschermd rijksmonument met grote cultuurhistorische waarde, gewaarborgd. De provincie draagt maximaal 1, 3 miljoen euro bij aan de restauratie, dit is vrijwel het gehele benodigde bedrag. Provinciale staten hebben erop aangedrongen dat ook andere partijen benaderd worden voor financiering van de restauratie van de Pyramide.

De exploitatie van de Pyramide wordt grotendeels gedragen door vrijwilligers. Zij beheren onder andere het bezoekerscentrum en verzorgen de rondleidingen op het monument.

Het instandhoudingsfonds wordt beheerd door het College van gedeputeerde staten (GS). Het college zal de komende tijd de voortgangsresultaten van het project, op alle onderdelen nader uitgewerkt, aan PS voorleggen.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 6 februari 2007

Arnhemsebovenweg Driebergen: Bosweide
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Visie op jeugdbeleid Utrechtse Heuvelrug

LEERSUM  De VVD fractie in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft haar visie op het jeugdbeleid geformuleerd. Het initiatiefvoorstel is op 1 februari door de gemeenteraad verwezen naar de raadscommissie Samenleving. Die zal deze visie in haar openbare bijeenkomst op 15 februari bespreken en van advies voorzien voor de gemeenteraad in maart.

Veiligheid, vitaliteit en duurzaamheid zijn de kenmerken van modern gemeentelijk jeugdbeleid. De integrale aanpak van alles wat de jeugd betreft is noodzakelijk om gemeentelijk jeugdbeleid effectief en doelmatig te laten zijn. Deze visie van de VVD-fractie vormt de aanleiding tot deze notitie.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is nieuw. Dit biedt de kans beleid te ontwikkelen op tal van terreinen, waarin de voordelen van de schaalvergroting worden benut en de nadelen worden gepareerd. Deze notitie is een aanzet voor het jeugdbeleid in onze gemeente voor de periode 2007-2017. Een langere periode, omdat jeugdbeleid een stabiel fundament nodig heeft.

Met deze notitie ontvangt het College van Burgemeester en Wethouders een kader met visie, uitgangspunten en conclusies die in samenhang mede de basis kan vormen voor verdere uitwerking tot een Integraal Jeugdbeleidsplan voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hierdoor kan de raad in zomer 2007 (uiterlijk september 2007) dit plan ter beoordeling worden voorgelegd.

Jeugdbeleid is erop gericht jeugdigen ontwikkelingskansen te bieden, die hen doen uitgroeien tot zelfstandige, actieve, creatieve en verantwoordelijkheidsbewuste mensen. Het gemeentelijke jeugdbeleid richt zich op het gehele ontwikkelingsproces van kinderen en jongeren tot 18 jaar, stelt uitgangspunten en doelstellingen, onderscheidt taken en verantwoordelijkheden.

De jeugd van nu is het fundament van de toekomstige samenleving. Het verzorgen, opvoeden, onderwijzen en begeleiden van jeugd is een complexe taakstelling en een gezamenlijke verantwoordelijkheid: van ouders en samenleving, dus ook van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Maar hoe brengen wij deze verantwoordelijkheid in de praktijk? Waar liggen de prioriteiten?

Dief aangehouden

ZEIST Op maandagmiddag werd een jongen aangehouden na een diefstal uit een kerk. Omstreeks 20.35 uur zagen getuigen dat een 15-jarige jongen uit Zeist uit een kerk aan de Van Reenenweg een jas wegnam. Agenten werden gewaarschuwd en na onderzoek kon de jongen uit Zeist worden aangehouden in de omgeving. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. 

Provincie breidt locaties Koude-warmteopslag uit

HEUVELRUG  Provinciale staten hebben besloten tot het uitbreiden van de mogelijkheden voor Koude-warmteopslagplekken (KWO) in de provincie Utrecht. KWO is een duurzame techniek waarmee een energiebesparing van vijftig tot tachtig procent kan worden gerealiseerd op de verwarming en koeling van gebouwen en woningen. Tot op heden was het niet mogelijk om alle watervoerende pakketten (die het grondwater van de Utrechtse Heuvelrug afvoeren naar het westen) te gebruiken voor KWO, omdat het eventueel negatieve effecten zou kunnen hebben op de drinkwatervoorziening.

Uit beschikbaar onderzoek en praktijkgegevens is nu gebleken dat er geen meetbare negatieve effecten op de drinkwatervoorziening zullen zijn. Daarom hebben provinciale staten besloten dat alle watervoerende pakketten gebruikt kunnen worden voor KWO, behalve rondom drinkwatervoorzieningen. Hiermee wordt een belangrijk knelpunt voor KWO weggenomen.

In 2004 is voor KWO aanvullend beleid vastgesteld waarin alle watervoerende pakketten ten oosten van de Utrechtse Heuvelrug zijn vrijgegeven voor KWO. Dit moest gebeuren omdat KWO anders technisch niet mogelijk was. Ten westen en op de Heuvelrug was het zogenoemde tweede watervoerende pakket nog gereserveerd voor drinkwatervoorziening en was er daarom geen KWO mogelijk. Met dit besluit van PS is het KWO beleid dermate versoepeld dat ook op de Heuvelrug en ten westen ervan, KWO kan worden toegepast.

GS voor gezamenlijke toeristische promotie Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  GS willen aan de slag met de ontwikkeling van een gezamenlijke visie op de toeristische promotie van de Utrechtse Heuvelrug. Hiervoor zoekt de provincie de samenwerking met de overheden in het gebied en het bedrijfsleven dat actief is in het toerisme en de recreatie. De gezamenlijke visie levert de bouwstenen op voor een activiteitenplan dat voor de promotie van de Utrechtse Heuvelrug kan worden uitgevoerd. De provincie, die voor dit plan 50.000 euro beschikbaar stelt, wil met deze aanpak de toeristische potenties van het gebied een extra impuls geven. GS volgen hiermee een advies van het bureau Marktplan op, dat onderzoek heeft gedaan naar de toeristische samenwerkingsmogelijkheden op het vlak van marketing en promotie op de Utrechtse Heuvelrug.

Heuvelrugnieuws van woensdag 7 februari 2007

Gooijerdijk Driebergen: thv Hondspol
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:05 uur
temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

Minder eigen inwoners eerst

door Anthon Keuchenius
DOORN  De gemeente Heuvelrug mag van de provincie Utrecht niet meer dan dertig procent van de vrijkomende sociale koop- en huurwoningen reserveren voor de eigen bevolking. De gemeente Heuvelrug mikte eigenlijk op vijftig procent ‘lokaal maatwerk’.
In heel Nederland geldt als uitgangspunt dat iedereen overal mag wonen: vrije vestiging. Om toch de sociale samenhang in bepaalde kernen te bewaren, mogen gemeenten maximaal 30% lokaal maatwerk voeren. Daarmee kunnen ze een gedeelte van de sociale huurwoningen en een gedeelte van de sociale koopwoningen- woningen onder een bepaalde, meestal lage koopsom- toewijzen aan inwoners van de eigen gemeente. De gemeente Heuvelrug maakte zich vorig jaar hard de helft van alle vrijkomende woningen in de sociale sector te willen reserveren voor de eigen inwoners. Het Utrechtse provinciebestuur heeft laten weten daarmee niet akkoord te gaan, vanwege het landelijke uitgangspount van vrije vestiging. Wethouder Robbert Waltmann van Volkshuisvesting wil het percentage lokaal maatwerk terugbrengen naar 30%, omdat de gemeente anders het risico loopt dat de provincie de verordening vernietigt en er helemaal geen lokaal maatwerk gevoerd mag worden. Volgens de SP legt de wethouder daarmee te snel het hoofd in de schoot. ”Laat de provincie de verordening maar vernietigen,” aldus SP-fractieleider Ad Schiedon, maar daarin stond hij alleen. Wethouder Waltmann nam wel een motie aan waarin wordt gevraagd het percentage lokaal maatwerk ‘in een later stadium’ alsnog op 50% te krijgen.

Domheid troef (14)

LEERSUM  Op de Rijksstraatweg werd in de nacht van dinsdag op woensdag een kleine alcoholcontrole gehouden. Van de acht bestuurders had er 1 te veel gedronken. Deze beginnende bestuurder blies 155 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Geen uitgesproken voorkeur voor model vernieuwing Kerckebosch

ZEIST  De eerste resultaten van de brede samenspraak over de drie mogelijke stedenbouwkundige varianten voor de vernieuwing van de wijk Kerckebosch in Zeist zijn bekend. Tijdens de brede samenspraak eind vorig jaar konden bewoners en omwonenden via reactieformulieren aangeven wat zij goed of slecht vonden aan drie ontwikkelde modellen. In totaal werden 318 formulieren ingezonden. De respons is representatief voor de totale populatie van de wijk Zeist-Oost. Verder zijn gesprekken gevoerd met belanghebbende organisaties op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, natuur en het winkelcentrum Kerckebosch. De resultaten van de verwerkte formulieren en gesprekken met de belangenorganisaties laten geen uitgesproken voorkeur zien voor één van de modellen.

Voor het verwerken van de reactieformulieren en het analyseren ervan is een onafhankelijk bureau ingeschakeld. Bij de analyse van de reactieformulieren zijn wel grote verschillen te zien tussen de waardering van de modellen door omwonenden en die van de bewoners van de te slopen woningen in Kerckebosch. Omwonenden hebben gemiddeld een lagere waardering voor de modellen en geven de minste waardering aan het model Nieuw Carré. De bewoners zijn het meest positief over de varianten Nieuw Carré en Scheggen. Uit de analyse blijkt dat vooral de aspecten ‘bosgevoel’ en ‘woonsfeer/woonomgeving’ bij de beoordeling van de varianten van belang zijn. Op deze punten scoren de varianten Buurten en Scheggen beduidend beter dan het model Nieuw Carré. Variant Buurten scoort op de meeste aspecten het hoogst.

Over het algemeen zijn de respondenten niet tevreden over de hoogteaccenten en de plek ervan. Op dit punt wordt de variant Buurten het meest positief beoordeeld. Bijna de helft van de respondenten die een toelichting heeft gegeven, vindt het bosgevoel achteruit gaan in alle varianten. Een ander aandachtspunt dat uit de toelichting naar voren komt is de toename van het verkeer en de dichtheid van de bebouwing in de wijk.

De georganiseerde groepen uit het onderwijs, gezondheidszorg en het winkelcentrum willen graag betrokken blijven bij de vernieuwing van de wijk. Zij zien de vernieuwing als aanknopingspunt om eventueel zelf of in samenwerking met het vernieuwingsproject nieuwe samenwerkingsverbanden op te richten. Zij vragen nadrukkelijk aandacht bij de planontwikkeling voor voldoende parkeervoorzieningen en een goede en veilige verkeersafwikkeling in de wijk. Van de organisaties heeft alleen het Utrechts Landschap een uitgesproken voorkeur voor het Scheggenmodel. Dit is vanwege de verbinding tussen het binnen- en het buitenbos en de brede bosstroken tussen de verschillende buurten.

Voorkeursvariant
De komende periode wordt besteed aan de verdere analyse, interpretatie en conclusies van de resultaten. Vervolgens zal uit de drie modellen één keuze worden gemaakt voor een voorkeursvariant. Daarbij wordt rekening gehouden met voorkeuren en bezwaren van bewoners en omwonenden maar worden ook vele andere aspecten meegewogen. Te denken valt aan de resultaten van de externe klankbordgroep, de consequenties voor het groen, de ecologie in de wijk en de financiële haalbaarheid van het plan.

De stedenbouwkundige voorkeursvariant wordt opgenomen in een Ontwikkelingsvisie voor Kerckebosch, samen met eisen en wensen op het gebied van onder meer verkeer, voorzieningen, sociaal-economische aspecten, natuur en milieu, leefbaarheid, veiligheid et cetera. Naar verwachting kan nog voor de zomer van 2007 een besluit over de Ontwikkelingsvisie worden voorgelegd aan het college van B&W en de gemeenteraad.

De Ontwikkelingsvisie voor Kerckebosch is nog steeds een plan op hoofdlijnen. Dat wordt uitgewerkt in een concreet Masterplan, waarin staat waar woningen, straten en voorzieningen komen. Het Masterplan is naar verwachting eind 2007 gereed, waarna inspraak plaatsvindt.

Kerckebosch wordt de komende jaren vernieuwd. De gemeente Zeist en woningcorporatie De Seyster Veste werken samen aan een plan voor vernieuwing van de 706 te slopen woningen en toevoeging van 550 woningen in deze bosrijke omgeving.

Gestolen goed

ZEIST  Op dinsdagavond werd een man aangehouden omdat hij vermoedelijk een gestolen camera in zijn bezit had. Omstreeks 20.45 uur zagen agenten twee mannen bij een bestelbus staan op de Nijenheim. De agenten vertrouwden het niet en namen poolshoogte. In de auto van de mannen lag een gloednieuwe camera. De agenten hadden het sterke vermoeden dat deze van diefstal afkomstig was. De 38-jarige man uit Zeist werd aangehouden maar verzette zich hierbij. Een agent moest zijn pepperspray trekken om duidelijk te maken dat hij mee moest werken. Dit hielp en de man werd aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Kap bomen voor rotonde Groene Entree Amerongen

AMERONGEN  De provincie Utrecht realiseert in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Stichting het Utrechts Landschap de “Groene Entree Amerongen”, een entree voor bezoekers van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug bij sportpark de Burgwal aan te oostkant van Amerongen. De entree wordt door middel van een rotonde ontsloten op de provinciale weg N225 (Driebergen – Arnhem).

Met de aanleg van de rotonde wordt in april gestart. Vanwege het broedseizoen mogen vanaf 15 maart geen bomen meer worden gekapt. Daarom zal aannemer GROWEPA vooruitlopend op de aanleg van de rotonde op donderdag 15 februari starten met het kappen van de bomen die voor de rotonde in de weg staan. De werkzaamheden zullen 2 dagen duren. Alleen op de eerste dag zal buiten de spits (9.00 uur – 16.00 uur) enige hinder voor het verkeer ontstaan, omdat dan de halve rijbaan van de N225 over een lengte van ca. 100 meter wordt afgezet.


Dat kan alleen bij de overheid: bomen kappen voor een “Groene Entree”. Misschien moet er eerst maar eens in het wethouders- en ambtenarenbestand worden gekapt voor een écht groen beleid.
Hans Hermans, 07-02-2007

Ach, waarschijnlijk staan deze bomen in de weg. We kunnen het bos anders niet zien.
Jan Dogger, 7-2-2007

Dit is natuurlijk niets anders dan gevolg geven aan het gezegde “Door de bomen het bos niet meer zien”.
Renk Knol, 7-2-2007

@ Hans Hermans, 
Het wordt tijd dat jij eens “kapt” met de voortdurend negatieve opmerkingen over de gemeente UH op deze website. Ze beginnen namelijk erg voorspelbaar te worden. 
Robert Meerkerk, 14-2-2007 Dat is ook de bedoeling Robert, dat is niets anders dan ook de bedoeling.
Hans Hermans, 14 februari 2007

Turkse en Marokkaanse dames sporten massaal

door Robert Zwart
DRIEBERGEN  In de fysiotherapiepraktijk aan de Valkenkamp in Driebergen sporten sinds enige tijd meer dan zestig dames van Turkse en Marokkaanse komaf. In bijzijn van wethouder Elisabeth van Oostrum vertelden fysiotherapeuten Marjo Neplenbroek en Marijke van der Scheer meer over dit succesvolle initiatief.

vergroot foto

Enkele dames waren reeds sportief actief bij de fysiotherapeuten en brachten veel andere dames mee naar een informatie-avond over sport, bewegen en gezondheid. Hoewel op twaalf dames was gerekend, kwamen er meer dan zestig. Inmiddels sporten vier damesgroepen wekelijks in de praktijk en wordt er gewerkt met een wachtlijst. Het is de bedoeling dat na drie maanden de groepen doorstromen naar reguliere sportaanbieders zoals sportverenigingen. Volgens van der Scheer dient deze overstap zorgvuldig te verlopen, om afhaken te voorkomen. De eerste contacten met sportverenigingen zijn inmiddels gelegd.


Heuvelrugnieuws van 8 februari 2007

Lindelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.00 uur  temperatuur: -0 °C

meer foto’s van deze straat

Rhenen 750 jaar

RHENEN  In 2008 bestaat Rhenen (minstens) 750 jaar. Het vroegste document dat verwijst naar stadsrechten voor de stad Rhenen is gedateerd in mei 1258.  Dit gegeven nodigt uit tot herdenking en viering. Een feest voor de inwoners van Rhenen en de regio. De gemeente heeft vanuit de bevolking al een aantal ideeën en voorstellen gekregen om invulling te geven aan activiteiten in het kader van Rhenen 750 jaar.

Een 750-jarig bestaan is een ideaal moment om Rhenen in de schijnwerpers te zetten, met positieve effecten voor de toeristische en economische positie van Rhenen. Het kan de Inwoners van Rhenen en omgeving verder bewust maken van de historie van Rhenen. En bevordert de binding met de woonomgeving. 

Het is ook een stimulans voor initiatieven vanuit de bevolking. Dit kan de sociale samenhang in de gemeente bevorderen, het moet een feest worden voor en door de inwoners. Natuurlijk het ook gewoon leuk zijn,  een feest voor iedereen, niet alleen elitair, maar voor elk wat wils. Rhenen moet weten dat er feest wordt gevierd!

Binnen het gemeentebestuur en de bevolking lijkt er draagvlak te zijn voor de viering van Rhenen 750 jaar. Er zal een  keuze moeten worden gemaakt over het ambitieniveau van het feest.  Om alles in goede banen te leiden, zowel organisatorisch als financieel, is het plan opgevat om een stichting in het leven te gaan roepen, met daaraan gekoppeld een comité van aanbeveling. Die stichting dient een invulling aan de festiviteiten en de periode waarin dit wordt gehouden te geven. 

Er zijn al een aantal inwoners/verenigingen met ideeën gekomen over de invulling van Rhenen 750. Deze inwoners zouden betrokken kunnen worden bij de voorbereidingen en uitvoering van de feestperiode.  

Als het aan het gemeentebestuur van Rhenen ligt wordt Rhenen 750 jaar een feest voor iedere Rhenenaar, jong of klein, klein of groot. Iedere suggestie, ieder idee, iedere wens is welkom om tenminste te gaan bekijken of die ook gerealiseerd kan worden. 

Daarom kan iedere inwoner en iedere organisatie tot 15 maart 2007 ideeën en wensen opgeven. Dan kan schriftelijk via postbus 130, 3910 AE Rhenen

Bouw Woestduin lijkt nog steeds ver weg

DOORN  De commissie bezwaarschriften van de gemeente Utrechtse Heuvelrug boog zich maandag opnieuw over de aanvraag van projectontwikkelaar Nikkessen voor de bouw van een complex van tien luxe appartementen aan de Woestduinlaan in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

SWD en Ouderenbonden houden belastingspreekuur

DRIEBERGEN  Binnenkort moeten de burgers in Nederland aangifte doen van het inkomen over 2006. De Ouderenbonden ANBO en PCOB en de SWD bieden voor mensen, die om diverse redenen dit niet meer kunnen, de helpende hand bij het invullen van de aangifte.
De spreekuurdagen voor het verzorgen van uw belastingaangifte zijn op 13, 15, 20 en 22 maart a.s. van 9.00 – 12.30 uur in het gebouw “De Vijver”., Vijverlaan 10 in Driebergen. Wilt u een afspraak maken, belt u dan met de SWD telefoon 0343- 523009, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 12.00 uur.
Voor het verzorgen uw aangifte wordt een eigen bijdrage van € 5,- gevraagd.

Verontrustend verkeersplan

AMERONGEN  In historisch Amerongen is met verbazing en boosheid gereageerd op vergevorderde plannen van de gemeente om een aantal kruisingen en straten opnieuw in te richten.

Lees verder op de website van De Kaap

In memoriam Vilja Smit

DRIEBERGEN  Afgelopen maandag is op 54-jarige leeftijd na een kortstondige ziekte Vilja Smit overleden. Vilja werkte bij de Stichting Welzijn Driebergen waar zij verantwoordelijk was voor het organiseren van tal van activiteiten en cursussen. Velen in Driebergen zullen haar kennen als (mede)organisator van de viering van de Internationale Vrouwendag, van de Klazenmarkt, de Paasmarkt, de kunstmarkt, de tentoonstellingen in De Vijver, de taalcursussen, tal van activiteiten voor kinderen en volwassenen.

In verband met haar ziekte hadden de SWD en Vilja eind november afscheid genomen. Het was een heel fijn en waardig afscheid, waarbij het op viel hoe krachtig en sterk zij was.
Zij kan getypeerd worden als heel behulpzaam, humoristisch, belangstellend naar mensen, grote inzet vertonend, creatief en vindingrijk.
Met de meer dan 16 jaar werkzaam te zijn geweest in Driebergen heeft Vilja ongetwijfeld een stempel gedrukt op dit dorp; ze zal niet snel vergeten worden. De begrafenis zal morgen plaats vinden in Zeist.

Maak Scherpenzeelseweg fietsvriendelijker

LEERSUM  Annelies Nijhuis overhandigde donderdagmorgen 240 handtekeningen aan wethouder Jankees Salverda. Het doel hiervan is de gemeente te bewegen de Scherpenzeelseweg fietsvriendelijker te maken. Nijhuis woont zelf op landgoed en vakantiecentrum Ginkelduin. Sinds de Haarweg tijdens de spitsuren is afgesloten, merkt ze dat de verkeerssituatie op de smalle Scherpenzeelseweg onveiliger wordt. ,,Ik breng de kinderen altijd op de fiets weg naar school, maar dat gaat met angst en beven.”  Klik hier voor googlekaart.

De voorbeelden zijn talrijk. Automobilisten die zich niet aan de maximumsnelheid van 60 km per uur houden. Autospiegels die als stille getuigen in de berm liggen; een afbrokkelende weg waardoor het moeilijk wordt de fiets weer uit de, lager gelegen, berm te krijgen. Vandaar dat Nijhuis in het najaar van 2006 een handtekeningenactie startte. ,,Niet omdat we tegen het autogebruik zijn, wel omdat er consequent zo hard wordt gereden.” Haar man Albert-Jan vult aan: ,,Als fietser stel je je vervolgens defensief op. Deze reacties wekken agressie op bij de automobilisten en dat willen wij ook niet.”

Wethouder Salverda gaf aan dat de gemeente een verkeers- en vervoersplan gaat opstellen. Het duurt nog wel even voordat hiervan de resultaten zichtbaar zijn. In de tussentijd onderneemt de gemeente wel actie. Zo wordt er een radardetector op de Scherpenzeelseweg geplaatst die de hoeveelheid en de omvang (langzaam/snelverkeer) registreert en de snelheid van de weggebruiker. Daarnaast wordt er ook een snelheidsmeter geplaatst die waarschuwt als er te hard wordt gereden.

In het vervolgtraject houdt de gemeente contact met de actievoerders om samen tot een fietsvriendelijker inrichting van de Scherpenzeelseweg te komen. ,,Het is belangrijk dat de verkeersfunctie wordt ontmoedigd. Door weerstanden, obstakels, op te roepen wordt het gebruik van de weg teruggedrongen.”


Een weg is om te gebruiken, zeker als alle wegen om onze dorpen als sluipweg wordt genoemd. Hoe zoden we er moeten komen, naar ons werk en weer thuis? Met een heli?
hmzzz. Dus maak wegen vriendelijker om te gebruiken met de auto, dan zijn we minder lang onderweg.
Henk van Rossem, 11-2-2007

Parallelstroken langs A12 voor ontlasting N225

DOORN Om de grote doorgaande weg binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug (de N225) drastisch te ontlasten, zullen vanaf Bunnik tot aan Maarsbergen aan beide zijden van de A12 parallelwegen, met lange op- en afritten, moeten komen.

Dit staat in een nota van de politieke groepering Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH), die is vertegenwoordigd in de gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Opsteller van de nota is BVH-raadslid Sybe Streekstra. Hij heeft zich laten adviseren door onder meer een gerenommeerd ingenieursbureau. De nota wordt binnenkort aangeboden aan de raadscommissie Ruimte.

BVH stelt tevens voor het centrum van Doorn te ontlasten door ten oosten van Doorn een rondweg te realiseren die aan de noordkant aansluit op de A 12 en aan de zuidkant op de N225. Volgens BVH zal hierdoor het hart van Doorn aan leefbaarheid winnen en daarmee ook aan economische bedrijvigheid.

Gematigde kosten
BVH denkt dat haar ideëen te realiseren zijn omdat er duidelijke plannen bestaan om de A12 te verbreden. Voor het overgrote deel loopt deze verbreding over het grondgebied van de Utrechtse Heuvelrug. Gelijktijdig met deze verbreding zouden er, voor gematigde kosten, dus parallelwegen kunnen worden aangelegd, met lange op- en afritten. Daardoor blijft het verkeer op de A12 goed doorstromen. De parallelstroken zijn voornamelijk bedoeld voor bestemmingsverkeer tot en met Maarsbergen. Evenals bij Bunnik zijn ook bij Maarsbergen lange afrtitten noodzakelijk om het verkeer op de rijstrook niet te hinderen. Maarn zal een extra op- en afrit moeten krijgen voor de parallelweg aan de noordzijde van de A12, richting Bunnik.

Groot plein
Over het voorstel om een oostelijke rondweg in Doorn aan te leggen om de N227 en (dus) ook het centrum van de kern Doorn te ontlasten, stelt de nota, dat hierdoor het centrum duidelijk aan kracht zal winnen. Zwaar verkeer zal niet meer door het centrum van Doorn rijden. Vergelijking met Scherpenzeel en Woudenberg maakt dit zonder meer duidelijk. Volgens BVH zal een rondweg om Doorn gemakkelijke aansluiting geven op de grote verkeersader de A12. Dit alles zal en kan er ook toe leiden dat belemmerende maatregelen ten behoeve van het verkeer kunnen worden aangepast aan de op dat moment noodzakelijke behoefte. In feite zijn deze maatregelen niet meer nodig. Het centrum zal het kenmerk krijgen van een groot plein dat allure zal gaan uitstralen en het kruispunt van de N225 met de N227 zal, zo meent BVH, mede het aanzicht van de Lustwarande verrijken.

Financiën
BVH realiseert zich dat aan deze ingrepen een prijskaart zal hangen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug kan onmogelijk de kosten alleen dragen. Er zal dus meer dan nauwe samenwerking moeten worden gezocht met Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht. Ook de gemeente zal een deel van de kosten voor haar regekening moeten nemen. Bovendien kunnen gelden worden gegenereerd door verkoop van gronden voor woningbouw. Zo wijst BVH in de nota erop dat de eventuele nieuwe weg ten oosten van Doorn mede gefinancierd kan worden door woningbouw toe te staan in de richting van deze weg. Hier zouden dan woningen kunnen worden gerealiseerd waar een prijskaartje aan mag hangen. Verbeteringen in Driebergen tenslotte kunnen worden gefinancierd door verkaveling in de richting van de A12.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 9 februari 2007

Hogesteeg 2a Driebergen: IVA
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Graffiti-spuiter aangehouden

ZEIST Donderdagmiddag 8 februari hield de politie een drietal jongeren aan voor het spuiten van graffiti op een lantaarnpaal aan de Slotlaan.
Een getuige kon de signalementen doorgeven aan de politie, zodat de jongeren even later in de omgeving konden worden aangehouden. De spuitbus werd ter plaatse aangetroffen. Onderzoek wees uit dat een 15-jarig meisje uit Utrecht de graffiti had gespoten. Zij kreeg een bekeuring. Omdat de twee jongens die bij haar waren geen strafbare feiten hadden gepleegd mochten zij zonder bekeuring het politiebureau verlaten. De ouders van de jongeren zijn door de politie ingelicht.

Ondernemersconferentie economisch beleid

DOORN Zo’n tachtig deelnemers pakten met enthousiasme de handschoen op om in een interactief proces met de gemeente mee te denken over een nieuw economisch beleidsplan.

De deelnemers aan de werkconferentie werden na een presentatie van wethouder R. Pamboer en de heer P. Berculo van de Kamer van Koophandel verdeeld in werkgroepen. In de werkgroepen Detailhandel, MKB/Zakelijke dienstverlening/overige bedrijven, Landbouw, Recreatie en Toerisme en Non-profit (onderwijs, welzijn, zorg en overheid) werd gediscussieerd over de startnotitie economisch beleid. In eerste instantie is ingegaan op de sterke en zwakke punten binnen de sectoren binnen onze gemeente. Vervolgens is gesproken over de kansen en bedreigingen. Als laatste is gediscussieerd over het ambitieniveau.

De resultaten uit de werkgroepen worden nu verwerkt. De resultaten worden verwerkt in een analyse waarin verschillende ambitieniveaus naar voren komen. In de klankbordgroepen wil de gemeente deze scenario’s eind maart bespreken. De klankbordgroepen komen overeen met de werkgroepen van de ondernemersconferentie. Ondernemers die willen deelnemen aan een klankbord kunnen zich melden bij Conny Willers, bestuurssecretariaat, telefoon (0343) 56 56 49.

Sneeuwballengooier aangehouden

ZEIST Donderdagmiddag hield de politie een 45-jarige Zeistenaar aan die na een waarschuwing, een sneeuwbal in de politieauto gooide.

Om 17.00 uur reden surveillerende agenten over de Lievendaallaan. Een groepje jongens was sneeuwballen aan het gooien naar passerende fietsers en motorvoertuigen. Ook de politieauto werd geraakt door een sneeuwbal. Toen de agenten de groep wilden aanspreken, riep een 45-jarige Zeistenaar of de agenten nog een sneeuwbal in de auto wilden hebben. De agenten waarschuwden de man dat niet te doen. Toen hij toch gooide wilden de agenten een bekeuring uitschrijven. Omdat de man wegliep hielden de politie de man aan. Hierbij werd de man agressief en verzette zich. Uiteindelijk hebben de agenten pepperspray gebruikt om de man te kunnen aanhouden en over te brengen naar het politiebureau. Daar is alsnog proces verbaal opgemaakt.

Zeist loopt flink achter met woningbouw

ZEIST  Zeist heeft de afgelopen jaren veel minder huizen gebouwd dan de bedoeling was. Volgens de rekenkamercommissie is sinds 2002 maar 63 procent van de doelstelling gehaald.

Lees verder bij RTV Utrecht.

Hoogste punt nieuwbouw aula

DOORN  De nieuwbouw van de aula op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Oude Arnhemse Bovenweg in Doorn heeft het hoogste punt bereikt. In aanwezigheid van wethouder Salverda werd het hele dak in zijn geheel met behulp van een grote hijskraan op zijn plaats gelegd.

vergroot foto

De Nieuwe Algemene Begraafplaats heeft de laatste twee jaar een grote uitbreiding en renovatie ondergaan. Hiervoor was buro Mien Ruys (landschapsarchitectuur) verantwoordelijk. Op de begraafplaats stond vorig jaar nog de zeer slecht onderhouden en vervallen aula. De oplevering van de aula vindt in principe in de tweede week van mei plaats.
Foto: Uit handen van aannemer Boswijk ontvangt wethouder Salverda een art-impression van de aula.

Alcomobilist geeft zichzelf aan

ZEIST  Donderdagavond hield de politie een 45-jarige Zeistenaar aan die met te veel alcohol op achter het stuur zat. Om elf uur kwam de man aan het politiebureau in Zeist met een vraag.
De servicemedewerker rook een alcohollucht en hield na afloop in de gaten hoe de man vertrok. Toen de politiemedewerker zag dat de man in de auto stapte en wegreed seinde hij zijn collega’s in. Deze hielden de 45-jarige man aan op de Nijenheim. Ademanalyse op het politiebureau wees uit dat hij 690 ug/l alcohol in zijn lichaam had. Proces verbaal is opgemaakt en het rijbewijs van de man is ingenomen.


Bah, wat een flauwe smeris; hij had die man ook kunnen waarschuwen of tegenhouden. Ik vind dit tegen uitlokking aanzitten. Slechte beurt voor de politie.
Hans Hermans, 09-02-2007

…..De servicemedewerker rook een alcohollucht. Nadat hij de man antwoord had gegeven op zijn vraag, vroeg hij de man of hij even wilde blazen opdat hij niet bezopen achter het stuur zou gaan zitten. De man erkende onmiddellijk dat hij teveel op had. Hierop seinde de politiemedewerker zijn collega’s in. Dezen waren zo vriendelijk om de beschonkene naar huis te brengen.
Zo had het bericht eigenlijk moeten zijn.
Maar het bericht had ook zo kunnen luiden:
….De servicemedewerker rook een alcohollucht en hield na afloop in de gaten hoe de man vertrok. Toen de politiemedewerker zag dat de man in de auto stapte en wegreed seinde hij zijn collega’s in. Voordat dezen de man konnen aanhouden had deze echter op een zebrapad een dodelijk ongeluk veroorzaakt……..
Kortom de politiemedewerker heeft in deze een dubieuze rol gespeelt. Blijkbaar was een bonnetje uitschrijven belangrijker dan de verkeersveiligheid, maar dat krijg je in een samenleving waarin scoren het belangrijkste is.
Renk Knol, 09-02-2007

Heuvelrugnieuws van zaterdag 10 februari 2007

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.05 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

George Verberne beste ondernemer van Utrecht

DRIEBERGEN Wethouder Pamboer is vrijdagmiddag langs gegaan bij Super De Boer in winkelcentrum De Sluis in Driebergen. Hij overhandigde ondernemer George Verberne een taart en een fraai boeket bloemen omdat Verberne provinciale winnaar van de ZO2-Z Award 2007 (Zelfstandige Ondernemers) is.

‘Grebbeliniedijk mooiste plek van de provincie’

RHENEN  De Grebbeliniedijk bij Rhenen is de mooiste plek van de provincie. Dat blijkt althans uit een prijsvraag die de Statenfractie van GroenLinks uitschreef.

Lees verder bij RTV Utrecht.

Heuvelrugnieuws van zondag 11 februari 2007

De Warande Driebergen: doorwaadplaats
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Nipt verlies Blue Arrows H1

DRIEBERGEN  Heren 1 Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel speelde zaterdag tegen het eerste van Leerdam. Een tegenstander die vooraf door Blue Arrows wellicht iets onderschat werd. De hele wedstrijd door ligt het tempo hoog. De eerste kwart gaat gelijk op. De teams zijn aan elkaar gewaagd en afwisselend staan beide teams voor. Het maximale puntenverschil is 5 bij het einde van de eerste kwart in het voordeel van Leerdam: 13-17. Blue Arrows slaagt er niet in om zoals gebruikelijk een punt of 15 uit te lopen om de wedstrijd verder goed te kunnen controleren. Het verschil van die 5 punten is een soort rode draad die door de wedstrijd loopt. In de verdediging wordt er onnodig ruimte weggegeven en in de aanval valt te bal te vaak nét niet in het netje. Het lijkt erop alsof Blue Arrows na een aantal zeer goede wedstrijden deze zaterdag wat moeite heeft met voldoende focus op het spel.

De tweede kwart verloopt min of meer gelijk (15-19), maar Blue Arrows heeft op dat moment het combinatiespel van een zone en een man-to-man verdediging teruggebracht tot alleen een man-to-man. Een juiste beslissing van de coach om de nodige focus te vergroten want de derde kwart wordt gewonnen (16-13), de totaalscore is dan 44-49 met nog één kwart te spelen. Blue Arrows heeft de hele wedstrijd al een punt of 5 achtergestaan en moeten in de laatste kwart extra tempo gaan maken. Het ruim aanwezige publiek moedigt vanaf de tribunes ‘hun blauwe pijlen’ aan om de kleine achterstand nog om te zetten tot een overwinning. De tijdsdruk, foutenlast en de teams die in de vierde kwart in discussie gaan met de scheidsrechters zorgen ervoor dat Blue Arrows onnodig extra fouten maakt (3 spelers met 5 persoonlijke fouten moeten het spel verlaten). En zoals het spreekwoord “een kat in het nauw maakt gekke sprongen” zegt, Blue Arrows tracht in de afsluitende minuten de winst naar zich toe te trekken met ondermeer te snel genomen driepunters en onzuivere schoten. Leerdam maakt daar gebruik van en weet uiteindelijk de voorsprong van 5 uit te bouwen naar 8 punten: 60 tegen 68 is de eindstand.

Dalto/DSB Bank verslaat koploper PKC/Café Bar

DRIEBERGEN Na het verlies eerder dit seizoen in eigen huis, heeft Dalto/DSB Bank revanche genomen. In een spannend duel werd de tot nu toe ongeslagen koploper verslagen met 17-18. De ploeg van Erik Wolsink doet hiermee goede zaken in de strijd om de tweede plaats en ziet uiteraard de achterstand op PKC verkleind tot vier punten.

Bij PKC ontbraken international Leon Simons en coach Steven Mijnsbergen. Althans, op papier, want Mijnsbergen zat twee meter van de bank van PKC en gaf de hele wedstrijd door aanwijzingen aan zijn ploeg.

De wedstrijd was zoals gezegd spannend; nooit was er een groter gat dan drie doelpunten. Het begin was voor de vervanger van Simons: Djin Schott. Bob de Jong had het lastig tegen de Belg Bart Cleyman, maar won het onderlinge duel wel. Voor rust scoorde De Jong al vier keer. Andere hoogtepunten in de eerste helft waren een doorloopbal van Suzanne Struik met één hand en een tweehandige score van Roseboom uit de lucht: vangen en gelijk binnentikken.

Het grootste verschil in de wedstrijd was even voor rust: 6-9. Dalto/DSB Bank verzuimde echter om het veldoverwicht om te zetten in een voor PKC onoverbrugbare score, waardoor de wedstrijd onnodig gelijk op bleef gaan. De magere ruststand werd door een strafworp van Saskia Euser bepaald op 7-9.

Na rust bleef de wedstrijd voortkabbelen. Bob de Jong liep een enkelblessure op en het leek dat hij af moest haken, maar hij speelde door en scoorde prompt: 12-11. Dalto/DSB Bank was op achterstand gekomen door twee doelpunten van Bart Cleyman, die zich steeds meer ontpopt als de voorbeeldfiguur van het Belgische korfbal. Dalto/DSB Bank zette na deze goal van de Jong door en onder andere goals van Jos Roseboom en Riko Kruit zorgden voor een 13-13 tussenstand met nog tien minuten te spelen.

Het slotakkoord was ook voor Dalto/DSB Bank. Sietske van de Sande maakte op 16-16 twee belangrijke goals: een afstandsschot en een vrije bal. Dat Suzanne Struik in die periode nog ook drie keer scoorde mocht voor de thuisclub niet meer baten, uiteindelijk werd het 17-18. Geen ruime uitslag, maar genoeg om de punten mee terug te nemen naar Driebergen.

Volgende week speelt Dalto/DSB Bank thuis tegen Nic. uit Groningen. Maar woensdag reeds tegen DOS-WK in Enschede.
Doelpuntenmakers Dalto/DSB Bank: Bob de Jong 6, Jos Roseboom 5, Sietske van de Sande 3, Riko Kruit 2, Henriët Brandsma 1, Linda Stolk 1.

Na verlenging toch verlies voor Blue Arrows dames 1

DRIEBERGEN  Zondag 11 februari speelde het eerste dames team van Basketbalvereniging Blue Arrows thuis tegen BS Leiden, de nummer 1 in deze competitie.

De wedstrijd begon vrij gelijkmatig en dat zorgde voor een eerste stand van 11-9 in het voordeel van Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel. Het tweede kwart bleef om het even waardoor de ruststand uitpakte in 24-27.

De Blue Arrows dames wisten wat hun te doen stond; het altijd zo moeizame derde kwart fel van start gaan en het spel naar eigen hand zetten. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan en de dames van BS Leiden liepen steeds verder uit. De coach besloot over te gaan op een 3-2 zone verdediging en dat leken de dames van Blue Arrows van der Mispel nodig te hebben. De vechtlust kwam terug en zo kon de achterstand aardig wegwerkt worden. Met nog 8 sec. op de klok wist Suzanne van Duivenvoorde de gelijkmaker (46-46) te scoren waardoor een verlenging van 5 minuten noodzakelijk was.

Tot het einde van de wedstrijd was het spannend en met nog 40 sec. te spelen stond Blue Arrows van der Mispel op voorsprong met 50-49. Daar was de time out om  de tactiek uit te leggen voor de laatste seconden. De tegenstanders kregen daarna de bal uit en wisten er een vrije worp en een score uit te slepen. De wedstrijd werd verloren met 50-52.

Scores:, Lisette Hoffmann 15, Simone Thuis 14, Suzanne Duivenvoorde 4,  Annemiek van Ginkel 4, Liane van der Mispel 4, Barbara Kooi 4, Ellen Kelly 4,  Hetty Booyink 2, Hari Muljokarno 1.

Vrijdag 9 maart speelt dames 1 Blue Arrows/Peugeot van der Mispel uit in Rotterdam.

Heuvelrugnieuws van maandag 12 februari 2007

Hoofdstraat Driebergen: rotonde Akkerweg / Horstlaan
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Pas op voor reeën op de weg

HEUVELRUG  In de provincie Utrecht zijn in 2006 222 reeën verongelukt door het verkeer. Gemiddeld vinder er per maand 20 ongevallen plaats met nagenoeg altijd een fatale afloop voor het aangereden dier.
In mei, wanneer de volwassen reebokken territoriaal gedrag gaan vertonen en zij de eventueel in hun gebied aanwezige jonge reebokken niet meer dulden is een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers te zien. Het zwaartepunt van het aantal verongelukte reeën in de provincie Utrecht als gevolg van aanrijdingen door het verkeer vindt plaats op de Utrechtse Heuvelrug, waarbij de kans op een aanrijding met een ree het grootst is in de periode rond zonsopkomst en zonsondergang.

Jaarlijks komen in de provincie Utrecht tussen de 200 en 250 meldingen binnen van aanrijdingen met reeën. Daarnaast vindt een onbekend aantal aanrijdingen plaats dat niet gemeld wordt. Tot 2005 verzorgde de Veldpolitie veelal de afhandeling van de aanrijding, waarbij ze gebruik maakte van een netwerk van Boa’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) en deskundige vrijwilligers. Helaas is de Veldpolitie als zelfstandige dienst opgeheven en is daardoor de door hen onderhouden piketdienst beëindigd. Het reguleren van de zorg voor aangereden in het wild levende dieren, het zogeheten valwild, is echter van groot belang, ondermeer om onnodig lijden van de getroffen dienen te voorkomen. Een aantal organisaties heeft daarom in 2005 het initiatief genomen voor de oprichting van de Stichting Valwild Utrecht. Voornoemde Stichting heeft inmiddels deze taak van de Veldpolitie overgenomen.

De Stichting Valwild registreert alle meldingen over valwild. Dit wordt gedaan door de heer Kors Pater, coördinator van de stichting. De coördinator registreert waar in de provincie Utrecht wilde dieren slachtoffer worden van verkeer. Het gaat hierbij voornamelijk om reeën, maar ook andere in het wild levende dieren. Om het werk goed te kunnen doen, bemenst de stichting Valwild een centraal meldpunt dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week, voor de provincie Utrecht, politie, brandweer, NS, dierenambulance en Rijkswaterstaat bereikbaar is om aanrijdingen met reeën af te handelen en te registreren. Bij een melding van een aanrijding gaat één van de ca. dertig bij de stichting aangesloten Boa’s naar de plek des onheil en verwijdert het dier. Desnoods verlost hij het dier uit zijn lijden.

Zorgvuldig worden gegevens over locatie, datum en tijdstip van aanrijding ter plekke door een bij de stichting Valwild Utrecht aangesloten Boa verzameld. Daarnaast noteert de Boa het geslacht, de conditie en eventuele omstandigheden waaronder het ongeval zich heeft voorgedaan. Door deze gegevens zorgvuldig te noteren en op te slaan in een centrale database ontstaat er een beter beeld in welke periode van het jaar, op welke wegtracés en op welke delen van de dag de meeste ongevallen met valwild plaatsvinden. Deze informatie stelt de Stichting Valwild ter beschikking aan o.a. provinciale en gemeentelijke wegbeheerders, de Faunabeheereenheid Utrecht en de provincie Utrecht. Door deze informatie worden zij in staat gesteld om gerichte maatregelen te treffen om het aantal ongevallen met valwild te verminderen.

Heeft u een aanrijding met een ree? Belt u dan, ook als u het dier niet langs de kant van de weg ziet liggen, met de politie (0900-8844); zij geven de melding door aan de Stichting Valwild.

In de stichting Valwild participeren de organisaties: Vereniging Het Reewild, Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, Politie Utrecht, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Faunabeheereenheid Utrecht en de provincie Utrecht.

Geslaagd concert Heuvelrugkoor

DOORN Vrijdagavond 9 februari heeft het Heuvelrugkoor een concert ten gehore gebracht in het spikplinternieuwe Cultuurhuis in het centrum van Doorn, één van de kernen van de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

vergroot foto

De 35 leden van het Heuvelrugkoor hebben een warm concert gegeven met composities van louter Nederlandse bodem, zelfs van Heuvelrugbodem. Zij zongen kerkelijke en wereldlijke liederen op composities van Des Prez (15e eeuw), Sweelinck en Van Brosterhuysen (16e eeuw), Röntgen (19e eeuw) en De Klerk, Manneke, Badings, Van Nimwegen en Ter Veldhuis (20e eeuw). De teksten waren niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Latijn, Frans en Engels.

De eerste liederen hadden een religieus, meeslepend karakter, met mooi gezongen partijen van de verschillende stemgroepen. Afwisselend was zeker de overgang van taal, tempo en stemming. Dirigent Hans Belderbos wist het koor goed te leiden van stemmige, zachte passages tot bijzondere crescendo’s.

Er was een wervelend intermezzo door het Utrechts Blokfluit Ensemble, dat geheel in stijl ook werken uitvoerde van Sweelinck en Des Prez, maar afsloot met een verrassende bewerking van “Aan de Amsterdamse grachten”, oorspronkelijk van Peter Shott, nu in arrangement van P. Leenhouts. Dit arrangement werd door de verschillende blokfluitisten zo levendig neergezet dat het klonk als een sprankelend draaiorgel in een winkelstraat.

Het volgende blokje koorwerken had een werelds karakter met als onderwerp de Liefde. Dit blok werd afgesloten met Sempre l’amor (Altijd de liefde) van de Doornse componist Jacob ter Veldhuis, die in het publiek aanwezig was.

Hierop volgde een intermezzo met de jonge altsaxofonist Thomas de Waard, begeleid door zijn vader Pieter aan de piano. Op zeer kundige wijze en met veel gevoel gespeeld, vertolkten zij een Nocturne van Chopin en Vocalise van Rachmaninoff. Thomas verdient in de nabije toekomst zeker een apart concert!

Het laatste onderdeel van het concert bestond uit sonnetten van Simon Vestdijk, op muziek gezet door Hans Belderbos. Deze gedichten, met alweer de Liefde als thema, werden tot een beslist hoogtepunt van deze avond.

Het koor en het duo De Waard verzorgden een toegift na het applaus van de goed bezette zaal. Het publiek, het koor, de dirigent én de muzikanten kunnen terugkijken op een geslaagde avond in een mooie ambiance met een prettige akoestiek .


Functioneringsgesprek burgemeester Janssen pakt positief uit

ZEIST  Burgemeester drs. J.J.L.M. (Koos) Janssen van de gemeente Zeist was op 16 januari een jaar in functie als burgemeester van Zeist. Op zijn verzoek is een onderzoek gehouden onder de leden van het burgerpanel Zeist naar zijn functioneren. Burgemeester Janssen komt overwegend positief uit dit “publiekelijk functioneringsgesprek”.

Op 16 januari jl. is een korte, digitale vragenlijst toegestuurd aan de 755 leden van het burgerpanel Zeist (totaal 1200 leden) die via mail en internet ondervraagd willen worden. 389 leden van het panel (52%), 220 mannen en 108 vrouwen, beantwoordden vragen over het functioneren van burgemeester Janssen.

Ruim 80% van de respondenten kent het wekelijks verslag van de belevenissen van de burgemeester op de gemeentelijke informatiepagina Van ’t Rond in De Nieuwsbode. 1 op de 5 respondenten leest het nooit, bijna de helft drie maal per maand of meer. 30% geeft geen oordeel over het verslag. Meer dan de helft vindt het goed tot uitstekend. 6% geeft als oordeel “voor verbetering vatbaar”.

91% Van de respondenten vulde de juiste naam van de burgemeester in. Foutief gespelde namen (Jansen, Janse) zijn goed gerekend.

Tweederde van de respondenten vindt dat de burgemeester goed tot uitstekend fungeert als burgervader. 30% geeft aan dat niet te kunnen beoordelen. In totaal 3% vindt het optreden van de burgemeester in die rol “voor verbetering vatbaar” of “matig”. In de rol van bewaker van de openbare orde geeft 18% van de respondenten dat oordeel, 39% kan het niet beoordelen, voor 42% is het goed tot uitstekend.

Ongeveer driekwart van de respondenten geeft aan geen zicht te hebben op het functioneren van de burgemeester als voorzitter van raad en college of als schakel tussen burger en ambtelijk apparaat. Bijna 20% van de respondenten beoordeelt de vervulling van de voorzittersrollen als goed of uitstekend, de schakelfunctie wordt door 13% met goed of uitstekend gewaardeerd.

Conclusie wat de rolvervulling betreft is dat het panel de vervulling van de publieke rol positief waardeert, maar dat het functioneren als voorzitter van gemeenteraad en College van burgemeester en wethouders voor veel mensen min of meer onzichtbaar is.

Ongeveer tweederde van de respondenten vindt de burgemeester vriendelijk en betrokken. 30% kan dat niet beoordelen. Meer dan de helft geeft geen oordeel over zijn betrouwbaarheid en deskundigheid. Circa 40% beoordeelt die eigenschappen positief.

Bijna de helft vindt de burgemeester goed of uitstekend toegankelijk, 43% kan dan niet beoordelen. Meer dan de helft is positief over de openheid, 40% kan het niet beoordelen. Over het algemeen kan men dus concluderen dat men positief is over de competenties die de burgemeester heeft om zijn functie uit te oefenen.

Tot slot werd aan de respondenten gevraagd om tips te geven aan burgemeester Janssen. Ruim 200 respondenten maakten gebruik van deze mogelijkheid. De tips gaan over de wekelijkse column, over actuele politieke thema’s, over de gemeentelijke organisatie en de relatie tussen de burger en het bestuur, over persoonlijke zaken, over andere, kleine en grote dagelijkse ergernissen.

Reactie burgemeester Koos Janssen op de uitkomsten van het onderzoek
“Ik vond een “publiekelijk functioneringsgesprek” best spannend. Maar het past in een eigentijdse, open manier van besturen. Ik wil mijn werk als burgemeester goed doen. Daarom zijn reacties van mensen belangrijk. Dat steunt mij in mijn dagelijks functioneren. Daarnaast heb ik goede tips en aandachtspunten gekregen. Ik ga er zeker wat mee doen. Burgerpanelleden, hartelijk dank voor uw reacties!”

Burgerpanel Zeist
Het Burgerpanel is in 2006 van start gegaan en telt inmiddels circa 1200 panelleden. Het Burgerpanel is een manier om de inwoners te betrekken bij het beleid en het bestuur van de gemeente. Het Burgerpanel is één van de manieren om deze betrokkenheid te verhogen. Aan de leden van het Burgerpanel -en daarmee aan de burgers van Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide, Bosch en Duin en Zeist- wordt namelijk gevraagd om hun mening te geven over onderwerpen die voor hen van belang zijn, en waar de gemeente zich mee bezig houdt.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 13 februari 2007

Sportlaan Driebergen: nieuwbouw Tirub-terrein
foto: © Renk Knol
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Herstel keermuur bij molen

RHENEN  Een deel van de keermuur bij de Panoramamolen in het centrum van Rhenen is eind november over een afstand van vijftien meter omgevallen. De  dreiging was groot dat de grond, waarop de molen is gebouwd, zou gaan schuiven. Meteen is de wand gestut en is de keermuur hersteld door het plaatsen van grote blokken. 

Door het gevaar van instorten  was er geen tijd meteen aandacht te schenken aan het uiterlijk van de stadsmuur. Het gemeentebestuur van Rhenen vindt dat de molen inclusief de muur behoort tot het stadsgezicht van Rhenen. Daarom is besloten om tegen de blokken een muur te laten metselen. De kosten daarvan bedragen 12.000 duizend euro, exclusief BTW.

Heuvelrugnieuws van woensdag 14 februari 2007

Akkerweg Driebergen: bouwkeet ‘onder de eiken’
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:00 uur
temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Man gestoken

ZEIST  Op dinsdagavond werd een verdachte van een steekpartij aangehouden. Omstreeks 22.00 uur kreeg de politie de melding dat een 18-jarige man uit Zeist het ziekenhuis was binnengekomen met een steekwond. De man had een aantal vrienden bij zich die erg emotioneel reageerde en op zoek waren naar de dader. De politie werd gewaarschuwd en begreep uit het verhaal van de vrienden en van het slachtoffer dat de steekpartij had plaatsgevonden op de Gruttolaan. Agenten gingen ter plaatse en stelde een onderzoek in. Na enige tijd kon een 19-jarige man uit Zeist worden aangehouden. Het slachtoffer kon na behandeling weer naar huis. De reden van de steekpartij is nog onbekend. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Tas met opbrengst gestolen

RHENEN  Op dinsdagochtend werd een vrouw bestolen van de dagopbrengst van een winkel waar zij werkt. Omstreeks 08.45 uur liep een 26-jarige vrouw uit Rhenen over de Frederik van de Paltshof. Ze had de opbrengst van een winkel bij zich en wilde deze gaan afstorten. Plotseling werd het geld uit haar handen gerukt door een onbekende man. De man rende vervolgens hard weg in de richting van de Servetstaat. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844.

Raadszaal gemeentehuis Zeist bezet

ZEIST  Actievoerders hebben dinsdag korte tijd de raadszaal van het gemeentehuis in Zeist bezet. Ze protesteerden tegen de bouw van een nieuw detentiecentrum op Kamp van Zeist.

Lees verder bij RTV Utrecht.


In het bericht van RTV-Utrecht lees ik dat het een anarchistische groepering betrof. Geen wonder dat die actievoerders tegen dat detentiecentrum zijn, want als het even meezit zou dat, uit de aard van hun leer, hun toekomstige onderkomen kunnen worden.
Hans Hermans, 14 februari 2007


Zijn er eindelijk mensen gevonden die geweldloos protesteren in deze verder agressieve maatschappij, moeten ze er gelijk weer uit. Dit is juist een voorbeeld dat geweldloos protesteren ook mogelijk is. Ik vind dat het ministerie van Justitie het geld voor de bouw van dit detentiecentrum beter kan gebruiken om voorlichting te geven in de ontwikkelingslanden over onze samenleving. Dat wij alleen maar asielzoekers accepteren, die de Nederlandse taal machtig zijn, via een test kunnen aantonen dat ze op de hoogte zijn van de plaatselijks gebruiken en discriminatie (daar is tie weer) in Zuid Afrika afwijzen, maar er zelf graag aan meedoen. Ik geloof niet dat deze mensen later in het detentiecentrum komen te wonen. Deze anarchisten tref je eerder aan in boomwoningen zoals vroeger in Amelisweerd en kortgeleden nog in het Bulderbos in Limburg. 
Jan-Koert Lange, 16-2-2007

Omgeving praat mee over stationsgebied Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  De directe omgeving van stationsgebied Driebergen-Zeist denkt en praat mee over de herinrichting van dit gebied. Gisteren heeft een bijeenkomst plaatsgevonden waarin omwonenden en bedrijven konden brainstormen over de wensen en mogelijkheden. De bijeenkomst werd gehouden door de provincie Utrecht, ProRail, gemeente Zeist, gemeente Utrechtse Heuvelrug en Bestuur Regio Utrecht.

De herinrichting van het stationsgebied Driebergen-Zeist is nodig omdat het gebied met knelpunten kampt rondom de capaciteit van het spoor en de doorstroming van het verkeer.

Er komt een uitbreiding van het spoor (het worden vier sporen) en er komt een tunnel onderdoor voor de N225, zodat het spoor en deze drukke weg elkaar niet meer op dezelfde hoogte hoeven kruisen. De huidige situatie leidt namelijk tot veel vertraging en onveiligheid.

Kwaliteit van het hele gebied verbeteren
Deze ingrijpende aanpassingen bieden kansen om tegelijkertijd de kwaliteit van het hele stationsgebied te verbeteren. Het is een gebied met specifieke kwaliteiten wat betreft cultuurhistorie, landschap en natuur. Daarnaast heeft het een woon- en werkfunctie.
Juist voor deze verbetering van het gebied als geheel willen de samenwerkende partijen graag horen wat de gedachten, meningen en wensen van bewoners en bedrijven uit de omgeving zijn. De uitkomsten van de bijeenkomst (atelier) van 13 februari worden uitgewerkt in verschillende scenario’s. Deze komen aan de orde tijdens een discussieavond eind april, waar een ieder die geïnteresseerd is in dit project van harte welkom is. Er zijn dan nog geen beslissingen genomen over het gebied (de uitbreiding van het spoor en de aanleg van een tunnel zijn overigens wel al zeker). Tijdens de avond in april kan iedereen een mening geven over de ideeën die er op dat moment liggen.


Dat is nog eens een mooi initiatief; prachtige site met veel informatie. Ziet er allemaal zeer veelbelovend uit, ik hoop dat alles ook zo mag uitkomen. Vooralsnog niets dan lof.
Hans Hermans, 14 februari 2007

Heuvelrugnieuws van donderdag 15 februari 2007

Scholekster 43-44 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Grenspaal ‘Molenweg 4’

RHENEN Op initiatief van de monumentencommissie heeft het Rhenense gemeentebestuur de stenen grenspaal ‘Molenweg 4’ analoog aan de stenen grenspaal op de hoek van de Vissersweg en de Rijksstraatweg in Elst aangewezen als gemeentelijk monument. De eigenaren van het perceel Molenweg 4 staan welwillend tegenover de aanwijzing.

De grenspaal aan de Molenweg in Elst bevindt zich door de grenscorrectie van ruim één jaar geleden op Rhenens grondgebied. Deze paal, één van de drie in deze omgeving, is waarschijnlijk in 1717 geplaatst en is in oorsprong identiek aan de grenspaal op de hoek van de Vissersweg en de Rijksstraatweg. 

De derde grenspaal ligt niet op Rhenens grondgebied, maar op die van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.  Ook deze paal maakte deel uit  van de grens uit 1717. Voor de kadastrale indeling van Nederland werd in 1818 keer de grensscheiding tussen Rhenen en Amerongen opgenomen. Hierbij werd nagenoeg dezelfde grens vastgesteld. In het proces-verbaal van de grensbepaling zijn deze palen beschreven.

Meisje gewond bij aanrijding

ZEIST Een 14-jarig meisje uit Driebergen is woensdag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de kruising van de Bergweg en de Panweg. Omstreeks 16.00 uur kreeg de politie een melding van het ongeval. Een 24-jarige automobilist uit Zeist had zijn auto onvoldoende onder controle, draaide om zijn as en kwam op de verkeerde weghelft terecht. Daar kwam het meisje aanfietsen uit de tegenovergestelde richting. Er ontstond een frontale botsing  Met beenletsel is het meisje naar het ziekenhuis overgebracht. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Woninginbreker bekent 32 inbraken

ZEIST  De politie hield op 30 januari een 32-jarige verdachte aan die inmiddels heeft verklaard 32 woninginbraken te hebben gepleegd in de wijk Patijnpark/Verzetswijk.

In de maanden december 2006 en januari 2007 constateerde de politie dat het aantal woninginbraken steeg in de wijk Patijnpark/Verzetswijk. In de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 januari werden bij een woninginbraak in de wijk goederen, een autosleutel en de auto meegenomen. De politie was alert op de gestolen auto en trof deze later aan in de nabije omgeving.

De verdachte is op 30 januari aangehouden, toen hij in de gestolen auto reed. Het betrof een bekende van de politie, een 32-jarige man die verbleef in Zeist. Vervolgens is er een doorzoeking geweest in de woning waar de man verbleef. Daarbij troffen agenten goederen aan die bij eerdere woninginbraken waren buitgemaakt. Toen bleek ook dat de hoofdbewoner niets te maken had met de woninginbraken.

In het onderzoek dat volgde, werkte de verdachte mee en verklaarde in de afgelopen periode meerdere inbraken te hebben gepleegd. Hij koos woningen uit met zwak hang- en sluitwerk en doorzocht de benedenverdiepingen op zoek naar verschillende waardevolle goederen. Door politieonderzoek en de verklaringen van de verdachte heeft de politie in Zeist op dit moment 32 woninginbraken kunnen oplossen. Na de aanhouding hebben nog slechts twee pogingen tot woninginbraak plaatsgevonden in het gebied.

De verdachte is op 2 februari voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit sinds die tijd in voorarrest in afwachting van de behandeling van zijn zaak voor de rechter.


Ik vind het werkelijk heel knap van de politie, dat ze tussen hun snelheidscontroles door, nog tijd hadden om iemand op te pakken die in twee maanden tijd ‘slechts’ 32 inbraken in dezelfde buurt had gepleegd. Je zou verwachten dat de dames en heren agenten na, laten we zeggen, tien inbraken in de bosjes zouden gaan liggen wachten. Kennelijk bevalt posten in een warme radarauto met stationair draaiende motor ze beter. Want laten we wel wezen, een inbreker oppakken levert weinig op.
Hans Hermans, 15 februari 2007

Ik lees zo’n bericht toch heel anders. Je ziet gewoon dat de politie tegenwoordig economen in dienst heeft. De burger roept al jarenlang om meer blauw op straat, met Geert Wilders voorop. De politiek pikt dat signaal wel op maar geeft aan hier geen geld voor over te hebben. Maar ze regelen het wel zo dat een gedeelte van de bekeuringen gebruikt mag worden voor het eigen korps. De reden is dus niet dat ze makkelijk geld willen verdienen, nee, ze willen juist meer personeel aan trekken en genereren op deze manier gewoon geld. Kijk, dat burgers zo dom zijn om iedere keer weer te hard te rijden, dat kun je de politie niet verwijten. Ook al kondigen ze snelheidcontroles aan, is het iedereen bekend dat er trajectcontrole is, we blijven met zijn allen te hard rijden. Tja, dan gaat er gewoon een economisch principe werken. Het is trouwens wel een Nederlandse eigenschap om regels te omzeilen. Als we ons bijvoorbeeld allemaal aan de snelheid zouden houden, dan konden deze agenten full-time boeven vangen.

Jan Koert Lange, 15-2-2007

Asielzoekster moet woning verlaten

AMERONGEN  Sinds december 2005 woont asielzoekster Anna met haar dochters Siroesj (11 jaar) en Melien (15 jaar) in een van de duplexwoning aan de Koenestraat. Maar deze worden gesloopt en er is geen andere huisvesting voor handen.

Lees verder op de website van De Kaap


Toch een paar vragen naar aanleiding van het artikel + foto in de Kaap. Als ik zo naar die woning kijk, wijkt deze niet af van de overige woningen in het rijtje. Ik mag dus aannemen dat er meer woningen worden gesloopt. Houdt dat in dat er voor meer gezinnen geen onderdak voorhanden is? En uiteraard is het ook interessant om te weten waarom deze vrouw met haar kinderen naar Nederland is gevlucht en waarom ze niet terug zou kunnen keren naar het land van herkomst. Kortom, de verslaggever kan wel een heel zielig verhaal in de krant zetten, maar het is verre van compleet.
Hans Hermans, 15 februari 2007

Ja, Hans dat is nou wat je noemt ; bleedingheart journalism!
Ineke Shaw, 15-2-2007

Ineke, waarschijnlijk komt de journalist uit Amerika. Daar hebben ze dit soort journalisme uitgevonden, getuige allerlei programma’s op commerciële televisiezenders.
Jan Koert Lange, 15-2-2007

Ik vind het geen zielig verhaal. Ik vind het wel zielig dat Nederland er blijkbaar meer dan 5 jaar over moet doen om vast te stellen of iemand wel of niet uitgezet moet worden. Als wij dat niet binnen een paar maanden kunnen regelen, dan krijgen wat mij betreft die mensen de mogelijkheid in Nederland te moeten blijven. Verder boeit het mij totaal niet waarom ze ooit is gevlucht. Als ze hier gewoon aan het werk kan en mag (werkvergunning – zucht!), dan kan ze blijven. Hoeveel Polen en andere wereldbewoners komen hier wel niet werken en wonen. Zoland de ene helft van Nederland komende week zichzelf baadt in de alcohol (carnaval) en de andere helft zich richting de Alpen spoedt, hoeven wij ons niet druk te maken om de extra kosten van een paar asielzoekers.
En de reden waarom zij geen ander huis aangeboden krijgt zal wel in feit liggen dat haar status niet erkend wordt en dus niet ingeschreven kan worden. We blijven een stelletje bureaucraten in Nederland.
Jan Koert Lange, 15-2-2007

Het gaat ons niets aan waarom deze vrouw gevlucht is en wat mij betreft mag ze hier eeuwig blijven. Waaraan ik mij erger is het feit dat goedkope woonruimte gesloopt wordt. De woningen voldoen wellicht niet aan de eisen des tijds, maar als je dat principe wilt handhaven krijgen starters op de woningmarkt hier nooit meer een kans, zeker als het gaat om de kinderen van huurders. Dus laat die woningen in tact, knap ze desnoods wat op.
Wat betreft de sloop van woningen zou eigenlijk hetzelfde moeten gelden als bij kapvergunningen: de vergunning wordt verleend mits gelijkwaardige en even dure herbouw. Trouwens als een kapvergunning is verleend, dan mag er toch niet gekapt worden in het broedseizoen. Vogels moeten ongestoord hun ‘huishouden’ kunnen uitoefenen en dat geldt natuurlijk ook voor deze vrouw. Dus niet eerder slopen voordat er vervangende woonruimte is.
Renk Knol, 16-2-2007

Het kan mij nog minder schelen waarom vluchtelingen in Holland zitten.
Maar daar gaat dit niet om. Als je een jounalist ben, moet je AL de feiten opschrijven, het is b.v. te idioot om los te lopen
waarom die mensen zolang moeten wachten of ze mogen blijven of niet,waarom is dat?
Waarom worden huizen gesloopt in een land waar niet genoeg huizen beschikbaar zijn?
Pas als je al de feiten hebt ,kan je een conclusie trekken, niet als een verhaal eenzijdig is en wij  alleen maar de opinie van de
 “journalist” krijgen.
Ik moet b.v. naar buitelandse journalisten gaan om de waarheid te lezen over Amerikaanse politiek, want de “press” is zo
 bias hier je krijgt de waarheid niet meer,en dat is jammer, het geeft de politici meer kracht en ons minder.
Daarom erger ik mij aan HALVE verhalen.
Ineke Shaw, 18-2-2007

Dalto/DSB Bank wint midweekse confrontatie in Enschede

DRIEBERGEN Woensdagavond speelde Dalto/DSB Bank in Enschede tegen DOS-WK. Eerder dit seizoen veegde Dalto/DSB Bank DOS-WK nog van de mat (32-23), maar deze keer was het een heel ander verhaal. Meerdere keren in de tweede helft wist DOS-WK nog op gelijke hoogte te komen, maar mede door vier goals van Adriaan van Dijk won Dalto/DSB Bank alsnog de wedstrijd. Wel verloor de ploeg Riko Kruit met een betwiste rode kaart.

Het begin van de wedstrijd was voor DOS-WK, de oude ploeg van de huidige Dalto/DSB Bank-coach, Erik Wolsink. Beide ploegen speelden niet sterk en daar profiteerde de thuisploeg van door een 5-2 voorsprong te nemen, geholpen door goals van Wendy van Aken. Uiteindelijk kwam Dalto/DSB Bank voor rust nog goed terug door een sterk spelende Bob de Jong, hij scoorde in deze periode vijf maal. Topschutster van Nederland, Samantha Jonkman, stelde hier vier goals tegenover.

Na de rust draaide Dalto/DSB Bank aanzienlijk beter. Via 13-16 werd het 16-20, opnieuw was Bob de Jong belangrijk. Uiteindelijk wist Riko Kruit op 21-22 een strafworp te forceren die hij zelf benutte. Omdat Pelle van DOS-WK het spel snel wilde hervatten raakte hij Kruit, die in zijn val de bal probeerde weg te schoppen. Assisent Doede Benedictus zag dit als een schoppende beweging en op zijn appel gaf Alle Visser de rode kaart aan Kruit. Ook Ruben Burchartz, net terug van een schorsing, ontving nog geel, waardoor ook hij opnieuw langs de kant zal mogen plaatsnemen.

Hiermee is het moment waar iedereen achteraf over napraatte wel genoemd, de wedstrijd eindigde dankzij een treffer van Jos Roseboom in 21-24. De tuchtcommissie van het KNKV zal na het horen van de getuigen beslissen of en voor hoe lang Kruit geschorst zal worden. Zijn meespelen tegen zijn oude club, zaterdag tegen Nic./Mensenwerk, is dus nog onzeker.

Vijf ongevallen na aanpassing

LEERSUM  Sinds de reconstructie van de Maarsbergseweg in oktober en november 2006 hebben alweer vijf ongevallen plaatsgevonden op de Maarsbergseweg. De bewoners langs de weg vroegen om veiligheidmaatregelen. Woordvoerder Han Bonarius: ,,We kregen een stillere weg, maar veiliger werd hij zeker niet.’’

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 16 februari 2007

Lange Dreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.45 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

NextUp 1.4 Skillz-editon in de Peppel

ZEIST  Op 23 februari vindt in het poppodium de Peppel in Zeist de eerste editie van NextUp’s Talentenjacht plaats. Tijdens deze talentenjacht zal er worden gezocht naar artiesten die later dat jaar het voorprogramma zullen verzorgen van een grote nationale artiest.

De Talentenjacht is bedoeld voor alle soorten urban / hiphop acts van elk niveau. Naast de kans om op dit grote podium te presenteren zal je door professionals uit de muziekindustrie worden ondersteund in de weg naar de eerste plaats. Alle acts krijgen ongeveer 20 minuten waarin ze zich mogen presenteren tegen over het publiek en de jury.

De winnaar zal een voorprogramma verzorgen van een gerenomeerde artiest in zowel poppodium De Peppel in Zeist als wel De Kelder in Amersfoort. Bovendien zal de winnende act een verzorgde workshop krijgen over zowel de muziekindustrie als wel de marketing rond de band van Finally Entertainment.

Pop- & Cultuurpodium “de Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat om 21.00 uur open en de entree is  € 5.

Politie zit er bovenop bij jongerenoverlast in omgeving van zorgcentrum

ZEIST De politie Zeist treedt hard op tegen overlast door hangjongeren bij wooncentrum Binnenhof en bij een bedrijfspand aan de Johan van Oldenbarneveltlaan. Sinds enkele weken controleert de politie meerdere malen per dag of er overlastgevende jeugd aanwezig is.

Lees verder bij AD/UN.

Pall Mall Jazzband in Champ’Aubert

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 18 februari 2007 wordt er weer geswingd in Champ’Aubert, dit maal met de Pall Mall Jazzband. De Pall Mall Jazzband beoefent een losse, transparante en swingende vorm van dixieland. Daarmee onderscheidt de band zich van veel gelijksoortige formaties. De leden zijn toegerust met decennialange ervaring in jazz bands van naam, zoals de dixieland Pipers, Down Town Jazz Band, Ted Easton’s Jazz Band en Jazz Gazz. Bovendien zijn zij als muzikant-lid van de Haagse Jazz Club menigmaal genode gast in de Haagse Jazz Club Session Band.

De Pall Mall Jazzband dankt zijn naam aan de Maliebaan (Pall Mall) te Utrecht. Daar werd de band in 1961 opgericht als huisorkest van de toenmalige aldaar gevestigde Rijkskweekschool. Deze 7-á 8-mansformatie zou de eerste Pall Mall Jazzband (1961 – 1973) worden. Tot de leden behoorden oprichter Niek van den Sigtenhorst en van 1971-1973 ook trombonist Louis Bink die in de huidige Pall Mall Jazzband vooral trompet speelt.

De tweede Pall Mall Jazzband (1980-1990) was een dixielandkwintet in reatief moderne samenstelling: cornet. Klarinet annex sopraan- en tenorsaxofoon, piano, contrabas, drums. Deze combinatie beëindigde haar bestaan door fusie, die tot verschillende Swingdixie-formaties leiden: de laatste hiervan waren de Swingdixiefive, die o.m. in de Haagse Jazz Club optraden. Op instigatie van Louis werden de Swingdixiefive door toetreding van Henk van Muijen uitgebreid tot de huidige Pall Mall Jazzband.

 • Zaal open : 14.00 uur Champ’Aubert
 • Aanvangstijd : 14.30 uur Boterbloem 1
 • Toegangsprijs : € 6,50 per persoon 3972 SB Driebergen
 • Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar Tel : 03438-14233
 • Heuvelrugnieuws van zaterdag 17 februari 2007

  Rijsenburgselaan Driebergen: bij rioolzuivering
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 9.05 uur  temperatuur: 6 °C

  meer foto’s van deze straat

  Zelf een nestkastje timmeren

  DOORN Groei & Bloei afdeling Doorn e.o. besteedt dit voorjaar veel aandacht aan vogels. Speciaal voor de kinderen wordt daarom, op woensdag 21 februari, een gezellige timmermiddag georganiseerd in de Veldschuur van Staatsbosbeheer op het Leersumse Veld.

  Een mooiere plek om een nestkastje te maken, zo midden in het bos, is haast niet denkbaar. Hopelijk slaan de talrijke bosbewoners niet op de vlucht, als we met z’n allen aan de slag gaan. Het is namelijk de bedoeling, dat ieder kind een eigen nestkastje timmert. Er wordt daarbij uiteraard voor de nodige begeleiding gezorgd.

  Als inleiding op het timmeren zal er iets verteld worden over broedende vogels en over hoe en waar het nestkastje opgehangen kan worden. We pauzeren tussendoor even met lekkere koek en limonade. Het wordt dus een leerzame maar vooral gezellige middag. Voor wegbrengende (groot-) ouders is dit bovendien de ideale gelegenheid om een prachtige wandeling door dit mooie stuk natuur te maken en te genieten van de uitgestrektheid van het gebied.

  Belangrijke informatie

  • Wie: kinderen van 8 jaar tot 12 jaar
  • Wanneer: woensdag 21 februari van 14:00 uur tot ca. 16:00 uur.
  • Waar:De Veldschuur van Staatsbosbeheer op het Leersumse Veld (gelegen aan de N226 tussen Maarsbergen en Leersum)
  • Kosten: € 4,00 voor (klein)kinderen, met maximaal 1 vriendje of vriendinnetje, van leden
   en € 5,00 voor (klein)kinderen van niet-leden
  • Opgeven: telefoon 0343-476686 of 0343-443242 of mail naar p.hberben@freeler.nl
  • Meenemen:  een hamer en een handdoek (om als geluiddemper te dienen)

  Heuvelrugnieuws van zondag 18 februari 2007

  Rijsenburgselaan Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 8.25 uur  temperatuur: 4 °C

  meer foto’s van deze straat

  Rockopera over Faust in Beauforthuis

  AUSTERLITZ  Zondag 25 februari brengen Egon Kracht & The Troupe een modern sprookje naar het Beauforthuis. Egon Kracht, de vaste bassist van Maarten van Roozendaal, beent de tijdgeest uit van de snelle kicks, de eendagsvliegen en de 15 Minutes of Fame. Met Faust van Goethe als inspiratiebron, in de vorm van een hilarische rockopera. Bestaande uit stevige rocknummers, veel humor en een flinke knipoog naar Zappa. Met een geweldige muzikanten schare om zich heen, waaronder Jeroen Zijlstra, Rutger Molenkamp en Frans van Deursen.

  Dit tapasconcert begint om 17.30 uur. Dus sla het eten thuis over en eet een bordje tapas in het Beauforthuis. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27 of via www.beauforthuis.nl.

  zondag 25 februari,  17.30 uur
  Egon Kracht & The Troupe, “De Verleiding van Harry Faust” 
  entree € 21,-, studenten, jongeren en CJP € 17,-

  Opnieuw ruime thuisoverwinning voor Dalto/DSB Bank

  DRIEBERGEN Nic./MW Mensenwerk in de winning mood tegen Dalto/DSB Bank dat woensdag ontsnapte in Enschede; een aantrekkelijk affiche. Bovendien werd het eerder dit seizoen in Groningen maar liefst 28-33. Toen het na vijf minuten 0-3 stond, begonnen de Groningse harten al helemaal hard te kloppen, maar een time-out van Dalto/DSB Bank kreeg de neuzen van de thuisploeg dezelfde kant op. Vervolgens liep Dalto/DSB Bank langzaam maar zeker uit en was het duel bij rust (14-9) eigenlijk al gespeeld. Uiteindelijk werd het 29-20.

  Bij Dalto/DSB Bank werd Riko Kruit, die afgelopen woensdag rood kreeg, aan de kant gehouden. Reglementair gezien had hij mogen spelen, maar Dalto/DSB Bank koos ervoor zijn eventuele schorsing, die nog wel bepaald moet worden, nu al te laten ingaan. Op deze manier zal Dalto/DSB Bank tijdens de slotfase van de competitie en de play-offs zeker over de Houtenaar kunnen beschikken. Jorrit Bergsma speelde op zijn plaats. Nic.-coach Taco Poelstra vooraf: “We zijn in vorm en gaan proberen Dalto het lastig te maken, maar zij blijven wel de favoriet.”

  Voor de wedstrijd begon herdacht de vaste supportersschare van Dalto, voor deze gelegenheid in het zwart gekleed, haar omgekomen lid, Pascal Klomp. Dit gebeurde op indrukwekkende wijze door het onthullen van een spandoek met daarop de tekst: ‘Gilles – For Always In Our Hearts’. Vervolgens werd het nummer ‘You’ll Never Walk Alone’ gedraaid, luid meegezongen door de D-side. Tot slot werd er, na de presentatie van de ploegen, een minuut stilte gehouden.

  Dalto/DSB Bank was misschien nog wat aangeslagen door deze gebeurtenis, maar Nic./MW Mensenwerk startte ontketend. Binnen de minuut stond het 0-2 door goals van Lisette Hamminga en Bastiaan Gerrits, vier minuten later stond het zelfs 0-3. Dalto/DSB Bank-coach Erik Wolsink greep in en nam een time-out, waarna zijn ploeg toch beter op de rails stond. Jos Roseboom had het erg lastig tegen Michiel Gerritsen, maar Bob de Jong passeerde Ivo Wiebering en Gerald van Dijk bij vlagen alsof ze er niet stonden.

  Ondanks drie goals van Lisette Hamminga voor rust greep Dalto/DSB Bank dus het initiatief, met name door van afstand erg zuiver te schieten. Nic./MW Mensenwerk zijn dames konden deze keer niét het verschil maken; vorig jaar wisten de Groningers zo nog met 11-16 te winnen in Driebergen. Uiteindelijk zouden de dames van Nic./MW Mensenwerk er vandaag samen maar vijf maken.

  Absoluut uitblinkster aan de kant van Dalto/DSB Bank was Henriët Brandsma, voornamelijk in haar steunende rol scoorde zij maarliefst zeven keer. Zij vierde dit vaak in de richting van de luide D-side. Hiermee nam ze ook druk weg bij Sietske van de Sande en Jos Roseboom. Hiernaast hield ze haar directe tegenstandster op de nul en zorgde ze voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Dankzij de zuivere speeltijd wist zij precies hoe lang er nog te spelen was en met nog drie seconden op de klok wist de ze de bal op miraculeuze wijze vanaf de zijlijn éénhandig in de korf te krijgen.

  Na rust was het toch vooral Dalto/DSB Bank dat de wedstrijd onder controle had. Alle basisspelers, op Simone Timmerman na, wisten te scoren, terwijl Michiel Gerritsen weinig uitgespeelde kansen kreeg van Jos Roseboom. Bovendien had Nic./MW Mensenwerk uiteindelijk ook het besef dat er deze keer niet veel in zat. Poelstra wisselde nog wel: Emke van der Zee kwam voor Marloes Bellinga, terwijl Gerald van Dijk werd vervangen door Alfred Donker. Donker wist vrijwel direct te scoren, maar had het in het vervolg lastig tegen Jorrit Bergsma, die overall een sterke wedstrijd speelde.

  Aan de kant van Nic./MW Mensenwerk had vooral leider Michiel Gerritsen een getergde uitstraling. Zijn vakgenoot Bastiaan Gerrits kreeg het regelmatig duidelijk te horen als hij iets fout deed, net als dat de Nic.-dames in dat vak er duidelijk op gewezen dat Gerritsen in de punt toch echt de bal moest krijgen. Gerritsen was aan Nic.-zijde wel een van de weinigen die er nog in slaagde om het publiek te vermaken. Zo scoorde hij een doorloopbal met één hand achter de korf en probeerde hij in de slotfase de bal nog onder zijn been door in de korf te toveren, wat helaas mislukte.

  Uiteindelijk eindigde de wedstrijd op 29-20. Dalto/DSB Bank-aanvoerder Bob de Jong: “Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan, al stond ik na vijf minuten wel even flink te kijken.” Gerritsen: “We moeten vooruit kijken naar volgende week, vandaag zat het er niet in.” Volgende week speelt Nic./MW Mensenwerk tegen nummer negen DOS-WK. Dalto/DSB Bank treedt dan aan in Amsterdam tegen Blauw Wit, opnieuw een weerzien met Arjen Blankenstein.

  Doelpuntenmakers Dalto/DSB Bank: Bob de Jong 8, Henriët Brandsma 7, Jorrit Bergsma 6, Sietske van de Sande 4, Jos Roseboom 2, Linda Stolk 1, Adriaan van Dijk 1.

  Doelpuntenmakers Nic./MW Mensenwerk: Ivo Wiebering 6, Michiel Gerritsen 4, Lisette Hamminga 3, Bastiaan Gerrits 2, Gerald van Dijk 2, Linda Blaauw 1, Annelies Schuitema 1, Alfred Donker 1.

  Domheid troef (15)

  ZEIST Een 18-jarige autobestuurder uit Montfoort trok zaterdag rond 01.00 uur de aandacht van politieagenten, nadat hij met hoge snelheid over de Slotlaan reed en daarbij de handrem aantrok om een bocht van 90 graden te maken. Deze aandachtsvestiging bleek geen slimme zet, omdat de bestuurder niet in het bezit bleek te zijn van een rijbewijs en tevens (300 ug/l) teveel alcohol gedronken had.

  Verdachten vernieling aangehouden

  ZEIST Een getuige meldde zondag rond 04.40 uur aan de politie dat twee jongens zich schuldig hadden gemaakt aan vernieling van een bushalte aan de Driebergseweg. Aan de hand van het signalement werden twee jongens aangehouden, een 21-jarige Driebergenaar en een 22-jarige inwoner van Renswoude. Van de bushalte bleek een ruit vernield. Daarnaast troffen de agenten een blauwe skelter aan, die eveneens vernield was.

  Heuvelrugnieuws van maandag 19 februari 2007

  Pr Margrietlaan Driebergen: speelplaats
  foto: © Robert Wassens
  tijd: 9.20 uur  temperatuur: 5 °C

  meer foto’s van deze straat

  Lijsttrekkersdebat groen

  DRIEBERGEN De Utrechtse natuur- en milieuorganisaties nodigen u 26 februari (19.30 uur) uit voor het lijsttrekkersdebat over ‘de groene ruimte van Utrecht’ in Congrescentrum Antropia in Driebergen.

  Deelnemers aan het debat: Theo Ruijs (CDA), Wim Bos (PVDA), Jan Ekkers (VVD), Ralph de Vries (D66), Bas Nugteren (GL), Kees van Kranenburg (CU), R. Bisschop (SGP) en Annelies Jonkers-Cornelisse (SP). Vanuit de Utrechtse natuur- en milieuorganisaties: Marco Glastra (directeur Utrechts Landschap) en Joris Hogenboom (directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht). Discussieleider: Oedzge Atzema (hoogleraar economische geografie aan de Universiteit Utrecht)

  De Utrechtse natuur- en milieuorganisaties zetten twee thema’s centraal, die op dit moment hoog op de agenda van de provincie staan.

  Ruimte voor de natuur op vliegbasis Soesterberg
  Defensie verlaat de vliegbasis Soesterberg in 2008. De provincie heeft een belangrijke stem in de ontwikkeling die hier vervolgens plaatsvindt. Wordt de vliegbasis een natuurbasis, een groot natuurgebied dat de zuidelijke en noordelijke Heuvelrug verbindt en volop ruimte biedt aan wandelaars en fietsers? Worden er huizen gebouwd en bedrijventerreinen aangelegd? Welke keuzen maken de politieke partijen in Utrecht?

  Ruimte voor bedrijventerreinen
  Er dreigt een overschot aan bedrijventerreinen in Nederland. Ook in Utrecht is de huidige voorraad uitgeefbaar terrein (411 ha.) groter dan de totale vraag tot 2020 (200 ha.). Tegelijkertijd liggen er bij de gemeenten nog veel plannen voor nieuwe bedrijventerreinen. Als deze daadwerkelijk gerealiseerd worden, betekent dat niet alleen een groot overschot aan terreinen, maar vooral ook een onnodig beslag op de groene ruimte en een verdere toename van de leegloop en veroudering van bestaande terreinen. Wij horen graag van de lijsttrekkers hoe zij dit willen aanpakken!

  Aanrijding met gestolen motor

  ZEIST Zondagochtend vond een aanrijding plaats met een gestolen motor. Omstreeks 05.15 uur reed een 17-jarige jongen uit Zeist over de Laan van Vollehove en verloor hier de macht over het stuur en kwam tegen een geparkeerde auto aan. Kennelijk had de jongen geprobeerd de aanrijding nog te voorkomen want op de weg stond een blokkeerspoor van maar liefst 29 meter. De jongen raakte gewond en werd met aangezichtsletsel vervoerd naar het ziekenhuis. De motorfiets bleek als gestolen te boek te staan. Na behandeling in het ziekenhuis kon de man het ziekenhuis weer verlaten en is ingesloten voor verhoor.

  Informatieavonden Integraal Veiligheidsplan

  DOORN  Een kerntaak van de gemeente is de zorg voor veiligheid van haar inwoners. Dat kan zij niet alleen. Inwoners, politie, justitie, brandweer, jongerenwerk, buurtpreventie, horeca, ondernemers, woningbouwverenigingen, scholen etc. zijn allemaal partijen die te maken hebben met het veiligheidsbeleid.

  Wat vinden de inwoners van de veiligheid en wat willen zij op het gebied van veiligheid?
  Op deze vraag hoopt de gemeente antwoord te krijgen door in elke dorpskern informatieavonden te organiseren. Het doel van deze avonden is: Welke wensen, ideeën en klachten leven er onder de inwoners als het gaat om de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk?

  Het is van belang om te weten wat er speelt in de dorpskernen zodat beleid en middelen op de juiste manier kan worden vormgegeven c.q. ingezet. De resultaten van de bijeenkomsten worden gebruikt voor het op te stellen Integraal Veiligheidsplan. Waar mogelijk wordt samen gezocht naar oplossingen van aangedragen knelpunten. Goede suggesties en ideeën zijn ook welkom in het kader van het veiligheidsbeleid.

  Elke informatieavond begint met een inleiding over het ‘wel en wee’ van de dorpskern. Hierna wordt aan de hand van verschillende thema’s (jongerenoverlast, verkeer, diefstallen en inbraken) discussies gevoerd. Inwoners kunnen hierbij van gedachten wisselen met de burgemeester, de kernwethouder, de wijkagent, de wijkregisseur, de brandweercommandant en de adviseur veiligheid. 

  Data voor informatieavonden Integraal Veiligheidsplan

  • Maandag 26 februari Doorn Cultuurhuis
  • Woensdag 28 februari Maarn Soc.Cult.Centrum De Twee Marken
  • Donderdag 8 maart Amerongen Dorpshuis ‘De Waaier’
  • Maandag 19 maart Maarsbergen Motel Maarsbergen
  • Dinsdag 20 maart Driebergen Nieuw Salem
  • Woensdag 28 maart Overberg Buurthuis ‘De Buurthucht’
  • Maandag 2 april Leersum restaurant ‘d’Arthuizen’
  De informatieavonden starten om 20.00 uur en eindigen uiterlijk om 22.00 uur. De zaal gaat open om 19.30 uur.

  Goedkope rijbewijskeuringen in Utrechtse Heuvelrug

  DRIEBERGEN Voor automobilisten van 70 jaar en ouder is voor verlenging van het rijbewijs minimaal iedere vijf jaar een medische keuring verplicht. De kosten daarvan variëren van 45 euro tot het officiële landelijke tarief van 76,60 euro. Daar komen de kosten voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs en die van de noodzakelijke formulieren nog bij. Alles bij elkaar betaalt een 70-plusser gemiddeld 125 euro voor een nieuw rijbewijs. Dat is veel te veel. Bovendien is het vaak lastig om een dokter te vinden die de keuring wil doen. Daarom worden op verschillende plaatsen in het land goedkope rijbewijskeuringen voor 70-plussers georganiseerd.

  Inwoners uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug (Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum, Amerongen) en omgeving kunnen voor deze goedkope rijbewijskeuringen de eerste dinsdag van elke maand na afspraak terecht  in Gezondheidscentrum Korte Dreef , Korte Dreef 9-g in Driebergen. De kosten voor deze keuring bedragen slechts 25 euro. De komende keuringsdagen zijn de volgende dinsdagen: 6 maart, 3 april, 1 mei en 5 juni. Voordat men naar de keuring komt moet men eerst bij de Gemeentewinkel een Eigen Verklaring formulier halen en dat formulier invullen. Verder moet naar de keuring een beetje urine en een lijstje met gebruikte medicijnen worden meegebracht. Een tip is om voor de keuring door de opticien de bril te laten controleren. Voor deze goedkope rijbewijskeuringen kan met zich aanmelden op tel. 06-23055689, 0343-444911 of 0343-521832. Geadviseerd wordt om ongeveer drie maanden voor het rijbewijs afloopt een afspraak voor een keuring te maken.

  Heuvelrugnieuws van dinsdag 20 februari 2007

  Traaij Driebergen: viaduct met spoorlijn
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10.20 uur  temperatuur: 8 °C

  meer foto’s van deze straat

  Natuurlijk Zeist-West organiseert excursie naar landgoed Schoonoord en de Bunzing

  Op zondagmiddag 25 februari om 14.00 uur organiseert de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West een excursie naar het landgoed Schoonoord en het natuurgebied de Bunzing. De deelnemers aan de excursie krijgen informatie over de cultuurhistorie en natuur op Schoonoord en de Bunzing.  De excursie vertrekt vanaf de hoek van de Blikkenburgerlaan/Zinzendorflaan in Zeist.

  Schoonoord was een van de eerste buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande aan de Driebergseweg in Zeist. Het landgoed werd in 1820 aangelegd. Het park lag op het hogere zandgedeelte. Tot het landgoed hoorde ook de boerderij de Bunsing. Deze lag in het lagere gedeelte van het landgoed langs de Blikkenburgervaart.

  De landschapsarchitect Willem Overmars heeft een herstelplan voor het landgoed gemaakt. Dit wordt binnenkort uitgevoerd. Ook hierover wordt informatie gegeven.Meer informatie kunt u krijgen de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West, telefoon 030-6958618

  Boerderijbrand

  ELST  Op dinsdagochtend ontstond er brand in een leegstaande boerderij. Omstreeks 01.20 uur kregen politie en brandweer de melding dat er een hevig brand woedde in een boerderij aan de Rijksstraatweg. De brandweer zette groot materieel in maar kon niet voorkomen dat het pand zware schade opliep. De politie heeft het sterke vermoeden dat hier sprake is van brandstichting en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug; 0900-8844.

  Lijsttrekkersdebat over wonen

  HOOGLANDERVEEN  Onder de kopWonen, voor elk wat wils? Een thuis in Utrecht’ organiseert de Provincie Utrecht op dinsdag 27 februari een debat over wonen. De tien lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn allen aanwezig in het kader van de verkiezingscampagne ‘Kies 7 maart voor een mooier Utrecht.’ De avond wordt door ervaren journalisten geleid, terwijl columnisten en andere gasten voor een lichte noot zorgen. Het debat vindt plaats om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Lokatie: I-Centrum Vathorst Duisterweg 6A, te Hooglanderveen. Iedereen is van harte uitgenodigd.

  Wie heeft de regie waar gebouwd gaat worden en wie ontwerpt de woonwijken? De aankomende bewoners? De projectontwikkelaars? De bestuurders? Allen zijn aanwezig om de 27e mee te praten. De provincie Utrecht is een populaire provincie om te wonen; jaarlijks groeit de bevolking. Met Vinex locaties als Leidsche Rijn en Vathorst houdt de provincie daar ook rekening mee. Die wijken kunnen echter niet alle toeloop aan, zo blijkt uit onderzoeken. Er moet ook weer in de steden worden bijgebouwd, en zelfs buiten de stedelijke contouren. Op die manier wil de provincie ook de woonkeuzevrijheid voor de burgers vergroten. Die woonkeuzevrijheid behelst vragen als: waar wilt u wonen? In een provincie die in de Randstad ligt, of op het platteland? Moet de gehele provincie een aaneengeregen stedelijk gebied worden, of juist de specifieke eigenschappen van kleinere kernen bewaren? Hoe willen we in deze provincie wonen? Kiezen we voor woongenot met tuin of voor een snelle aansluiting op de snelweg? Dat bepaalt ook met wie we wonen: hoe zijn de wijken van de toekomst opgebouwd: monocultureel of juist divers? Daar valt veel over te zeggen, en dus veel in te kiezen.

  Activisten besmeuren huizen van politici in Zeist

  ZEIST  Activisten hebben vannacht de huizen van de zes fractievoorzitters in Zeist besmeurd met rode verfbommen. De actie wordt in een brief aan RTV Utrecht geclaimd door de groepering ‘geen bloed aan mijn handen’.

  Lees verder bij RTV Utrecht.


  “Geen bloed aan mijn handen”? Waarom dan wel op andermans muren? ‘Wat ge niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Maar dat is natuurlijk een veel te moeilijke spreuk voor dit soort mensen; eentje die nog stamt uit de tijd waarin er nog enig moraal bestond.
  Hans Hermans, 20 februari 2007

  Heuvelrugnieuws van woensdag 21 februari 2007

  Sterkenburgerlaan Driebergen vanaf Gooijerdijk
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10.40 uur  temperatuur: 9 °C

  meer foto’s van deze straat

  Lijsttrekkersdebat over bereikbaarheid

  MAARSBERGEN  Onder de kop Bereikbaarheid als hoogste goed? Over veilige wegen’ organiseert de Provincie Utrecht op donderdag 1 maart een debat over bereikbaarheid. De tien lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn allen aanwezig in het kader van de verkiezingscampagne ‘Kies 7 maart voor een mooier Utrecht.’ De avond wordt door ervaren journalisten geleid, terwijl columnisten en andere gasten voor een lichte noot zorgen. Het debat vindt plaats om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Lokatie: Motel Maarsbergen, Woudenbergseweg 44 te Maasbergen. Iedereen is van harte uitgenodigd.

  Midden-Nederland slibt dicht en bereikbaarheid is daarmee een hot item in de politiek. Naast woon-werkverkeer zorgt ook dagtoerisme voor extra drukte. Wegen worden daardoor gevaarlijker, zo vrezen omwonenden. Zij pleiten voor meer veiligheid. Maar wat gaat voor?

  De N226 dient als kapstok voor een debat over vragen als: is veiligheid op de weg niet ook de eigen verantwoordelijkheid van de weggebruikers? Als we moeten kiezen tussen veiligheid en natuur, wat gaat dan voor? Lantaarnpalen of beesten? En als de keus gaat tussen economische groei of rustig wonen, waar kiezen bewoners en bestuurders dan voor? Kiezen we voor het succes van morgen of dat van over vijf jaar? Hoe houden we Utrecht mooi?
  Met de kilometerheffing in aankomst verandert er nogal wat op onze wegen. De provincie zal inkomsten mislopen, automobilisten zullen zorgvuldiger kiezen welke kilometers noodzakelijk zijn. Wat zal dat voor gevolgen voor de provincie Utrecht hebben? Minder autokilometers? Nog meer nadruk op verkeersdoorstroming? Aan wat voor wegen wensen wij te wonen, over wat voor straten bewegen we ons in de toekomst?

  Nieuwe Cultuurplatform voor het eerst bijeen

  DOORN  In het Cultuurhuis in Doorn vond maandagavond de eerste bijeenkomst van het nieuwe Cultuurplatform plaats. In oktober 2006 was er al een bijeenkomst van de klankbordgroep geweest. Dit in het kader van de ontwikkeling van het cultuurbeleid binnen de gemeente.

  vergroot foto

  Alle gesprekken en discussie die in de tussentijd plaatsvonden, hebben geleid tot een concept startnotitie die op 15 maart in de raadscommissie Samenleving wordt besproken. Het Cultuurplatform vormt voor de gemeente nu en in de toekomst een belangrijk klankbord in de totstandkoming en uitvoering van het nieuwe cultuurbeleid. Daarnaast fungeert het platform als netwerk en als plaats voor evaluatie, afstemming, ideeontwikkeling, overleg, initiatieven, inspiratie en samenwerking. In het Cultuurplatform zijn sleutelfiguren vanuit het culturele veld (inclusief jeugd) en vertegenwoordigers van de sectoren natuur en toerisme, bedrijfsleven en monumenten betrokken.

  Heuvelrugnieuws van donderdag 22 februari 2007

  Langedreef Driebergen vanaf De Hermelijn 61
  foto: © Renk Knol
  tijd: 11.15 uur  temperatuur: 8 °C

  meer foto’s van deze straat

  NK zitvolleybal in Leersum

  LEERSUM  In sporthal De Binder in Leersum worden op 28 april de Nederlandse kampioenschappen zitvolleybal gehouden. Deze kampioenschappen worden georganiseerd door volleybalvereniging Volleer, in samenwerking met de Nederlandse Volleybal Bond.

  Teams uit de eredivisie en de tweede divisie spelen op deze dag in een Final Four-systeem om het landskampioenschap. Op dit moment strijden de teams in de eredivisie nog om de eerste vier plaatsen. De actuele standen in de eredivisie zijn in de weekeinden te volgen op pagina 674 van NOS Teletekst, of via de site van de NeVoBo, www.nevobo.nl. Ook op de site van volleybalvereniging Volleer (www.volleer.nl) is informatie over de NK te vinden.

  Vrees voor veel dode padden in Zeist

  ZEIST  Paddenwerkgroep Zeist-Kerckebosch is bang dat veel padden in Zeist worden doodgereden. Binnenkort beginnen de dieren weer aan hun jaarlijkse trek.

  Lees verder bij RTV Utrecht

  Hennep aangetroffen

  RHENEN In een garage van een woning werd woensdagmiddag een partij hennep aangetroffen. Omstreeks 13.00 uur werd na binnengekomen informatie poolshoogte genomen bij de garage aan de Valleiweg. De hennepplantage werd inderdaad aangetroffen en bestond uit 239 planten. De planten met de bijbehorende apparatuur zijn ingenomen. Tegen de eigenaar zal proces-verbaal worden opgemaakt.

  Eerste uitvoering een daverend succes

  LEERSUM  De nieuw opgerichte toneelvereniging Heuvelrug hield zaterdagavond in de Kolk haar eerste uitvoering. Het optreden werd een groot succes: de zaal was compleet uitverkocht.

  Lees verder op de website van De Kaap

  Koninklijke felicitaties

  DOORN  Negentig jaar zijn en vijfenzestig jaar getrouwd: dat is reden voor een feest. Zaterdag vierde het echtpaar Jansen hun diamanten bruiloft dan ook feestelijk en in stijl. Het echtpaar woont sinds 1947 in Doorn. Maar het begon allemaal in Suriname.

  Heuvelrugnieuws van vrijdag 23 februari 2007

  Valentijn 40 Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 9.10 uur  temperatuur: 7° C

  meer foto’s van deze straat

  R.O.O.O.M in de Peppel

  ZEIST Vrijdag 2 maart 2007 treedt R.O.O.O.M op in Pop- en Cultuurpodium “De Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat open om 21.00 uur open, optreden 21.30 en de entree is € 8,00, reserveren!

  Leadzangeres Romagna, producer/gitarist Ronno en rappers Stamina en DNA hebben naast hun liefde voor muziek, nog iets gemeen; alle vier geloven ze heel sterk in zichzelf, doen hun eigen ding, hebben hun eigen drive. Vier totaal verschillende mensen, met uiteenlopende achtergronden en ieder hun eigen muzikale talent, maar die in harmonie goed samenwerken binnen een band.

  Ronno, Romagna, DNA en Stamina zijn sinds 2003 met R.O.O.O.M bezig. De basis wordt gelegd als Ronno en Romagna elkaar ontmoeten in een club waar ze allebei optreden. Het klikt zo goed dat ze besluiten muzikaal gezien samen verder te gaan. Als ze later rappers Stamina en DNA leren kennen, is het team compleet.

  R.O.O.O.M treedt sindsdien overal door het land op en maakt indruk! Zeker niet in de laatste plaats omdat ze tijdens live optredens met maar liefst negen mensen op het podium staan. Naast de club van vier komen er dan een drummer, een bassist, een toetsenist en twee achtergrondzangeressen bij. R.O.O.O.M is live op het podium op haar best en iedere show is dan ook echt een feest.

  In 2005 is het raak. Tijdens een optreden staat een talent scout van een groot management bureau in het publiek. Ze is direct erg onder de indruk en geeft de band haar kaartje. Daarna gaat alles erg snel: R.O.O.O.M tekent bij het management bureau, krijgt een contract bij een grote platenmaatschappij en komt binnenkort met een single en een album.

  Romagna is er nog steeds een beetje beduusd van; “Het is allemaal zo snel gegaan; nu gaat deze ‘streetcat’ haar brood verdienen met haar eigen muziek!”

  Die muziek omschrijven de bandleden zelf als: urban pop met net dat beetje meer. De raps maken het hiphop, de zangpartijen pop. On stage zetten Ronno, Romagna, DNA en Stamina een echte show neer. Daar maken ze muziek waar je onmogelijk stil bij kunt staan. Toch zijn de lyrics zeker niet ondergeschikt. Muziek moet dan wel een feest zijn, maar er zit ook een andere kant aan.

  De eerste single First Thing is op 18 augustus 2006 verschenen, de vervolgsingle Get Up is op 8 december 2006 gereleased. Het debuutalbum van R.O.O.O.M volgt in het voorjaar van 2007.

  Molen Amerongen verplaatst op wielen door bureauredactie

  AMERONGEN  De historische molen Maallust in Amerongen wordt ruim 20 meter verplaatst. Op de huidige locatie komen woningen.

  Lees verder bij RTV Utrecht

  Kwartelkoning bedreigt Rijnweek

  RHENEN  De Rijnweek in Rhenen loopt gevaar door de kwartelkoning. De Rijnweek wordt dit jaar aan de Veerwei gehouden. De Veerwei wordt speciaal voor de feestweek ingericht als evenemententerrein.

  Lees verder bij RTV Utrecht

  Heuvelrugnieuws van zaterdag 24 februari 2007

  Engelenburg 8 Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 8.25 uur  temperatuur: 9 °C

  meer foto’s van deze straat

  Diefstal rookwaar

  DRIEBERGEN  Op donderdagmiddag werd een winkeldief aangehouden. Omstreeks 16.15 uur wilde een 58-jarige vrouw uit Doorn de winkel verlaten zonder rookwaar af te rekenen. De vrouw werd in de winkel aan de Traaij aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

  Heuvelrugnieuws van zondag 25 februari 2007

  De Grutto 65-81 Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 10.20 uur  temperatuur: 7 °C

  meer foto’s van deze straat

  Dutch String Trio op Rijsenburg

  Zondag 4 maart zal het Dutch String Trio het Koffieconcert verzorgen, dat op zondag 4 maart gegeven wordt in de Kerk van St. Petrus’Banden aan het Kerkplein. Het trio is in 2005 opgerichtdoor drie zeer ervaren kamermusici ter gelegenheid van Mozart’s 250ste geboortejaar in 2006. Het bestaat uit Pauline Terlouw, viool, Prunella Pacey, altviool en Guus Fabius, cello. Het Trio nodigt steeds een andere solist uit. Deze keer is het Ingrid Nissen, hobo.

  De pers schreef over het Trio: “Het Dutch String Trio maakte van Bach een gloedvol en hartstochtelijk kleurenpalet”. En: “De briljante variatiereeks in het Andante (Mozart, KV 563) was van een oorstrelende schoonheid”.

  Op het Koffieconcert wordt werk gespeeld van Wolfgang A. Mozart, Franz Schubert en Ernst von Dohnányi.

  In het restaurant Het Wapen van Rijsenburg staat de koffie voor de concertgangers klaar van 11.15 tot 12 uur. Toegangskaarten voor het concert kunt u vanaf 11.15 uur kopen in Het Wapen en vanaf 11.45 uur bij de ingang van de kerk St. Petrus’Banden aan het Kerkplein. Op vertoon van uw toegangsbewijs krijgt u koffie. Om 12.15 uur begint het concert.Voorverkoop van kaartjes bij Boekhandel Baas, Traaij 4 in Driebergen-Rijsenburg en bij de Driebergse VVV, Traaij 106. Prijzen plaatsbewijzen: € 9 voor volwassenen, € 2,50 voor een kind tot 12 jaar.

  Oude postkantoor weer slachtoffer vandalisme

  DOORN  Op zaterdagochtend werden tussen 02.45 en 03.10 uur vernielingen aangericht in de omgeving van de Dorpsstraat. Van het oude postkantoor werden vijf ruiten vernield en ruiten van een telefooncel moesten het ontgelden. Helaas trof de politie de vernielers niet meer. De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844; Heuvelrug.

  Blauw Wit houdt Dalto/DSB Bank in eigen huis op gelijkspel

  DRIEBERGEN De wedstrijden tussen Blauw Wit en Dalto/DSB Bank zijn wel vaker spannend, maar vanavond wist Blauw Wit dit te bekronen met het behalen van een punt tegen de nummer twee van de Korfbal League. Met Jaap Lenstra en Jan Niebeek langs de lijn werd er een flinke portie vechtlust tentoon gespreid die uiteindelijk leidde naar een 20-20 eindstand.

  Afgelopen week werd bij Blauw Wit-trainer Remco Boer vervangen door het koppel Jaap Lenstra – Jan Niebeek. Niebeek speelde afgelopen seizoen zelf nog in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Bij Dalto/DSB Bank was het een stuk rustiger: eigenlijk waren er geen bijzonderheden. Eerder dit seizoen eindigde de terugkeer van Arjen Blankensteijn in Driebergen in een 25-20 thuisoverwinning voor Dalto/DSB Bank, waar dit seizoen uiteraard Jos Roseboom acteert; afgelopen seizoen nog bij Blauw Wit.

  Het begin van de wedstrijd was voor de thuisploeg. In een tot dan toe matige ambiance, mede door het weinige aantal toeschouwers, kon Blauw Wit tot 5-3 telkens een gaatje van twee punten houden. Riko Kruit en Arjen Blankensteijn vochten aardig wat robbertjes uit onder de korf, waar veel werd toegelaten door arbiter Richard Rensen. Twee ex-dvo’ers, Roseboom en Brandsma, brachten de stand weer op gelijke hoogte, waarna Dalto/DSB Bank het initiatief meer naar zich toe trok.

  Opvallend was zoals gezegd de matige opkomst van het Amsterdamse publiek. De sfeer die er was kwam van een aantal meegereisde Dalto-supporters, die hun kelen niet spaarden.

  Aan de hand van Riko Kruit, die in de laatste tien minuten voor rust drie keer scoorde, ging Dalto/DSB Bank verder, maar los van de thuisploeg kwam het niet. Bob de Jong kwam moeilijk tot scoren tegen Gerbert van Grootheest en had het ook redelijk vaak aan de stok met de scheidsrechter, die in de ogen van De Jong maar weinig van de tegen hem gemaakte overtredingen bestrafte. Ook Henriët Brandsma, die vorige week nog zes keer scoorde, kwam ondanks een handvol open kansen slecht één maal tot scoren in de gehele wedstrijd.

  Bij Dalto/DSB Bank had ook Sietske van de Sande het lastig tegen een uitermate goed spelende Kim Cocu. Van de Sande scoorde ook slechts éénmaal, al werd Cocu op de nul gehouden door een als vanouds sterk verdedigende Brandsma. De enige die soms onnavolgbaar en onverdedigbaar was, was Marc Broere. Zijn acties waren niet altijd even effectief, maar sensationeel om te zien was het wel.

  De rust kwam bij 10-11. Dalto/DSB Bank liep langzaam maar zeker uit en toen Kim Cocu op 17-17 een strafworp miste, Kruit een halve minuut later vanaf de stip wel scoorde en Dalto/DSB Bank vervolgens uitliep naar 17-10 leek de wedstrijd gespeeld. De Blauw Wit-coaches grepen in met drie wissels in drie minuten. Steffen Pang, Arjan Rietel en Nicole Bouquet kwamen voor Arjen Blankensteijn, Raymond Witvliet en Linda van der Veen. De wissels leken te laat te komen, want met nog vier minuten te spelen scoorde Sietske van de Sande haar enige goal van de avond, uit een vrije bal: 17-20.

  Maar toen begon de Marc Broere-show. Eerste scoorde van Grootheest, na een time-out van Dalto/DSB Bank, nog 18-20 uit een fel betwiste vrije bal; de eerste goal van Blauw Wit sinds tien minuten. Met nog één minuut nog te spelen kwam Broere in de aanval en zijn eerste goal kwam vanuit de hoek, uit stand. De aanvallen die volgde leken in schoonheid te stranden, maar toen er nog exact vier seconden op de klok stonden was het wel raak, met als gevolg dat Dalto/DSB Bank ook niets meer terug kon doen. Enorm applaus barstte los uit het tot dan toe vrij tamme Amsterdamse publiek.

  Doelpuntenmakers Blauw Wit: Gerbert van Grootheest 7, Marc Broere 5, Arjen Blankensteijn 2, Raymond Witvliet 2, Fransje Christiaanse 2, Linda van der Veen 1, Inge Stam 1.

  Doelpuntenmakers Dalto/DSB Bank: Riko Kruit 7, Jos Roseboom 5, Bob de Jong 4, Adriaan van Dijk 2, Henriët Brandsma 1, Sietske van de Sande 1.

  BURN gaat verder

  door Hans Hermans
  DRIEBERGEN  Komend weekeinde worden de BURN-fans maar liefst tweemaal op hun wenken bediend. Vrijdagavond 2 maart doet de Driebergse/Zeister hard rock-/metalband BURN mee aan de voorrondes van “Metal Battle 2007”. Dit metalgeweld vindt plaats in “Culturele Vereniging Artishock”, aan de Steenhoffstraat 46a te Soest. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de directe omgeving; zaal open om 20.00 uur, toegang 7 euro. De naam van de wedstrijd, “Metal Battle” zegt het al, het belooft een heftige avond te worden voor de échte metal-fans.

  Op zaterdagavond 3 maart verzorgen de muzikanten van BURN hun eigen ‘feestje’, “BURNFEST” in de Utrechtse Starsound Studio. Voor het nodige extra ‘geweld’ is er een gastband gevraagd, de veelbelovende Brabantse power metalband “Icaros”. Deze avond dus niks geen jury’s, niks geen korte optredens of andere betuttelingen, maar gewoon alle remmen los. Snoeiharde hard rock en metal voor alle ‘headbangers’ in de provincie Utrecht. Zaal open om 20.00 uur, toegang gratis. Starsound Studio, Ceylonlaan 7 op het Utrechtse Kanaleneiland. De sneltram stopt voor de deur en er is voldoende parkeerruimte.

  Heuvelrugnieuws van maandag 26 februari 2007

  Akkerweg Driebergen: bouw tuinderswoning
  foto: © Robert Wassens
  tijd: 8.35 uur  temperatuur: 7 °C

  meer foto’s van deze straat

  Oriëntaalse dansmiddag op zondag 4 maart

  ZEIST Op zondag 4 maart wordt de eerste oriëntaalse dansmiddag van dit nieuwe jaar gehouden. In cultureel centrum ’t Hollebloc, De Clomp 33-04 in Zeist-West, van 14.00 tot 17.00 uur. De middag is bedoeld voor vrouwen en meiden van alle leeftijden.

  Workshop
  De middag begint om 14.00 uur met een lesgedeelte, waarin oriëntaalse dans en muziek aan bod komt. De kosten hiervan zijn € 2,50.

  Vrij dansen
  Om 15.00 uur is iedereen welkom op deze feestelijke middag met muziek en dans. Als bijdrage vragen we dat je zelf muziek meeneemt waar je graag op danst en neem lekkere hapjes en drankjes mee.

  Open podium
  Tijdens het open podium zijn er twee optredens, een groepsdans en een Egyptische solo.

  Voor meer informatie : Stichting Meander, 030-6954532

  Paddentrek Zeist: helpende handen gevraagd

  ZEIST Ook in Zeist en omgeving is de paddentrek voorzicht begonnen. Door de hoge temperaturen ontwaken padden, bruine kikkers en salamanders uit hun winterslaap en gaan op weg naar de vijvers, sloten en poelen om zich voort te planten. Na een aantal warme dagen, gevolgd door regen en niet al te koude wind gaan ze op pad. Soms is de trek massaal in enkele dagen, soms echter meer verspreid over enkele weken, dit afhankelijk van het weer. De gemeente Zeist plaatst waarschuwingsborden in drie wijken. Afgelopen weekend zijn de netten in Austerlitz geplaatst. Uit de opvangemmers zijn daar de eerste 20 padden zijn al weer overgezet. In de Couwenhoven en Brugakker zullen wijkbewoners met emmers lopen om de padden van de rijweg af te halen en bij de sloot/poel te zetten. Bij de Breullaan is de situatie helaas niet zo gunstig. Er is onvoldoende menskracht om de netten dit jaar te plaatsen. Dat betekent waarschijnlijk weer enige honderden doodgereden padden. Met de hand wordt hier geprobeerd om de padden over te zetten. Elke hulp daarbij is welkom. Jack van der Horst kunt u hierover bellen: 030- -2940823 Mobiel 06 2877 2618

  Herstel heide Utrechtse Heuvelrug

  HEUVELRUG  Op dit moment wordt op diverse plaatsen op de Utrechtse Heuvelrug gewerkt aan het herstel van de heide. Produktiebossen worden hiervoor gekapt die in het verleden op de heide waren aangeplant. De provincie heeft een kaart gemaakt van de onder handen te nemen heideterreinen. Ook is bij de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid (LNV) een ontheffing van de Boswet voor de natuurbeheerders geregeld. De kosten worden gedragen door ministerie, provincie en beheerders. Het totale plan behelst de omvorming van 350 ha bos naar heide. Na de maatregelen krijgt de specifieke flora en fauna van de heide weer voldoende levensruimte.

  Staatsbosbeheer heeft 10 ha bos gekapt bij het Egelmeer, nabij Veenendaal. De gemeente Soest en Waterleidingmaatschappij Vitens leggen op dit moment de laatste hand aan de omvorming van 20 ha bos naar heide in de omgeving van Soestduinen. Op Heidestein bij Zeist, eigendom van Het Utrechts Landschap, is 18 ha bos gekapt en zijn machines bezig de bosbodem af te schrapen om de heide terug te laten keren. Landgoed Den Treek – Henschoten is zojuist begonnen met het verwijderen van 33 ha bos verspreid over twee locaties. Na het afschrapen van de bodem keren op de ene plek zeer droge heide- en stuifzandbegroeiingen terug en op de andere plek juist natte heide.


  Werkelijk te gek voor woorden, al dat gemanipuleer met de natuur en ook nog eens tegen hoge kosten. Ik zie de nieuwe heidevelden nog niet de hoeveelheden kooldioxide inademen en zuurstof uitademen zoals al die omgezaagde bomen dat wel kunnen. Voorts gebeurt er onder en rond bomen meer dan op een saai heideveld. Bovendien draagt het zoveel mogelijk laten staan van bomen ook nog eens bij aan het Kyoto-protocol. Maar van dat laatste zullen onze provincialistische natuurkabouters ongetwijfeld nog nooit hebben gehoord; als ze maar lekker bezig kunnen zijn met hun ‘eigen ding’.
  Hans Hermans, 26 februari 2007

  Te kort door de bocht: bos draagt nauwelijks bij aan C02-probleem. Richt je pijlen en je overmaat aan energie liever op structurele zaken als automobielen en vliegtuigen.
  Harry Boeschoten, 26-2-2007

  Ik ben hier juist heel blij mee. Heidevelden kunnen worden begraasd door schapen. Zij houden de heide kort. Deze schapen zorgen weer voor wol, zodat wij een nijverheidsindustrie kunnen opzetten (kans voor Welzijn Driebergen: cursus spinnen e.d.). Aangezien er ook een groot aantal mensen van allochtone afkomst bij ons in de buurt wonen kunnen, de ouder wordende schapen worden doorverkocht aan een slager zodat deze schapen ritueel kunnen worden geslacht. Geen ge-emmer meer met geïmporteerde schapen uit Engeland of Australië. Nee, ons eigen Utrechtse Heuvelrug heideschaap. Misschien kunnen we deze wel gaan leasen. Frits N. kan dan het eerste lease schaap uitreiken aan de directeur van McGregor. Misschien wil deze firma de schapen wel sponsoren. Laten wij ze lopen met een geruit wollen jasje met McGregor logo erop. Dat spreekt onze hockeyende ondernemers met hun Volvo stationwagens wel aan! Het is een goede investering, dat is het.
  Jan Koert Lange, 27-2-2007

  Ik hoop niet dat je het erg vindt Harry, maar ik bepaal zelf waarop ik mijn pijlen richt of ben je ook zo’n heikneuter? Laten we anders afspreken dat ik af en toe een e-mailtje naar heuvelrugnieuws.nl stuur, dat kost namelijk niet zoveel energie, en dat jij de mondiale luchtvaart en automobiliteit gaat bestrijden.
  Hans Hermans, 27 februari 2007

  Rugby: Pink Panthers ingemaakt

  DRIEBERGEN   In de eerste klasse rugby hebben The Pink Panthers een smadelijke nederlaag geleden. De ploeg uit Driebergen verloor met 31-5 van LSRG.

  Lees verder bij RTV Utrecht.

  Heuvelrugnieuws van dinsdag 27 februari 2007

  Faunalaan 102-116 Driebergen
  foto: © Renk Knol
  tijd: 9.35 uur  temperatuur: 6 °C

  meer foto’s van deze straat

  Amnesty

  DRIEBERGEN De onlangs in Driebergen gehouden collecte voor Amnesty International heeft 4633 Euro opgeleverd.

  Nieuwe natuur in de Amerongse Bovenpolder

  AMERONGEN  Donderdag 1 maart geeft gedeputeerde Lokker van de provincie Utrecht het startsein voor de uitvoering van de inrichting van het Natuurgebied West in de Amerongse Bovenpolder. Het Natuurgebied West maakt onderdeel uit van de 450 ha grote Amerongse Bovenpolder.

  In de negentiger jaren heeft de provincie Utrecht de visie Noordoever Nederrijn vastgesteld, waarin voorzien is in de ontwikkeling van nieuwe natuur in de Amerongse Bovenpolder. Voor deze uiterwaard zijn in samenspraak met betrokken partijen drie deelprojecten uitgewerkt: het oostelijke kwelmoeras, de rivierkwelgeul en het westelijk natuurgebied. Het oostelijke kwelmoeras is in 2000 uitgegraven en ingericht. Inmiddels is het een zeer succesvol vogelgebied. De inrichtingsplannen voor de rivierkwelgeul zijn nog in ontwikkeling. Later dit jaar wordt dit plan afgerond en realisatie kan medio 2008 plaatsvinden.

  Voor het westelijk natuurgebied van ca. 25 ha is een inrichtingsplan opgesteld. Dit plan voldoet aan de eisen van de provincie Utrecht, het waterschap en de toekomstige eigenaar Staatsbosbeheer. De provincie en Staatsbosbeheer hebben voorwaarden gesteld aan de verhouding tussen droge en natte natuur. Het waterschap wil geen graafwerkzaamheden binnen 100 meter vanaf de winterdijk, om zo de veiligheid van de dijk en het binnendijks gebied te waarborgen. Het inrichtingsplan is opgesteld en wordt uitgevoerd door de aannemingscombinatie Boskalis/Van de Wetering. Het proces wordt begeleid door de Dienst Landelijk Gebied in Utrecht.

  Uiteindelijk ontstaat er een gebied van ongeveer 7 ha water, 7 ha overgangsgebied en 3 ha natte graslanden. Er wordt ‘reliëfvolgend’ ontgraven: de zandondergrond wordt gevolgd zodat de diepere grondlagen intact blijven. Er blijft gemiddeld 40 cm kleidekking achter op de zandondergrond. Slechts op 1,5 ha komt het zand aan de oppervlakte vrij. De bovenlaag klei wordt gebruikt voor dijkenbouw. De overige klei is bestemd voor steenfabriek Timmermans in Elst.

  Door de ontgraving ontstaan ontwikkelingsmogelijkheden voor diverse water- en moerasvegetaties. Het kwelwater vanuit de Heuvelrug bepaalt mede de plantensoorten. Met name in de beginjaren is het een aantrekkelijk gebied voor een groot aantal soorten water en moerasvogels. Ook de amfibieën zullen niet ontbreken.

  De uitvoering start medio maart en duurt ongeveer 2 jaar. Na de inrichting worden er ‘struinpaden’ opengesteld, zodat de wandelaar nog meer dan nu kan genieten van een prachtige uiterwaard.

  Ruit eruit, geld door de brievenbus

  DOORN In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 februari werd er een ruit ingegooid van een woning aan de Langbroekerweg in Doorn. De bewoners waren er erg van geschrokken. Een week later werden de bewoners verrast toen zij een brief in de bus kregen met 100 Euro. Blijkbaar had de stenengooier spijt en wilde zo de schade vergoeden. De politie zou het echter sportief vinden als de dader(s) zich ook melden bij de politie.

  Spectaculaire verplaatsing Maallust

  AMERONGEN  Onder grote belangstelling is de Amerongse korenmolen Maallust, gebouwd in 1830, verplaatst. De molenstomp, zonder kappen of wieken, werd 1,5 meter de lucht in getild en daarna kwamen er wielen onder.

  Lees verder bij RTV Utrecht.

  Zie ook gemeentelijke website.


  Ik moest wel even slikken toen ik het op tv zag. Ik heb jaren (ben er geboren) in het molenaarshuis gewoond.
  In 2001 ben ik naar Schotland geëmigreerd maar volg nog steeds met belangstelling het Nederlandse nieuws.
  Vooral het verplaatsen van de molen had ik graag met eigen ogen gezien, ik heb er jaren naar gekeken, gespeeld en kattekwaad uitgehaald.
  Ben blij dat het “ouwe beessie” een nieuwe kans gaat krijgen.
  Piet van Barneveld, 28-2-2007

  “Brood en spelen”. Gaius Julius Naafs en zijn complete senaat op de speciaal gebouwde tribune, de onderhorigen een dagje vrij. En waarvoor eigenlijk? De complete provincie loopt op om de verplaatsing van een bouwvallige molenstomp over een afstand van slechts 15 meter te aanschouwen. Voor de bouw van moderne tweekappers worden prachtige oude villa’s gesloopt, maar voor verplaatsing en behoud van een ronde stapel stenen worden kosten noch moeite gespaard. En wie mag dat allemaal weer betalen? De burger. De bodem van de Heuvelrugse schatkist komt al aardig in zicht met dit soort schertsvertoningen. Wanbestuur, een ander woord kan ik er niet voor verzinnen.
  Hans Hermans, 28 februari 2007

  Ontwikkeling Buitengebied Leersum grotendeels akkoord

  LEERSUM Gedeputeerde Staten keuren het bestemmingsplan “Buitengebied Leersum” van de gemeente Utrechtse Heuvelrug grotendeels goed. Een van de zaken waaraan goedkeuring wordt onthouden betreft het positief bestemmen van permanent bewoonde recreatiewoningen.

  Heuvelrugnieuws van woensdag 28 februari 2007


  Nassaulaan 1 Driebergen
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10.10 uur  temperatuur: 10 °C

  meer foto’s van deze straat

  Dalto/DSB Bank en DOS’46 opnieuw dicht bij elkaar

  DRIEBERGEN  Gisteravond stond de inhaalwedstrijd Dalto/DSB Bank – DOS’46 op het programma. Eerder dit seizoen werd de Korfbal League geopend met deze wedstrijd in Nijeveen. Toen won Dalto/DSB Bank nipt en ook nu lagen de ploegen dicht bij elkaar, al was het deze keer maar goed dat de NOS er niet bij was; het niveau was niet al te best. Uiteindelijk wist Dalto/DSB Bank opnieuw met één punt verschil te winnen: 18-17.

  Afgelopen weekend speelden beide ploegen nog gewoon competitie. DOS’46 deed dat door met 20-28 ruim Deetos/Volhuis te verslaan, Dalto/DSB Bank morste een puntje in Amsterdam. De bezoekers uit Nijeveen hadden een bus met supporters meegenomen – het is in het Noorden nog vakantie – en zo kon er enig tegengewicht geboden worden aan de befaamde D-side. Dit duel leek voor de play-offs cruciaal, al wilde DOS-coach Manfred Hofstede dat niet zo noemen: “Ik zie deze wedstrijd meer als één van de. Ik denk zelfs dat de wedstrijd bij Fortuna meer cruciaal genoemd kan worden. Tegen Dalto/DSB Bank zijn het meer bonuspunten.”

  In het begin van de wedstrijd liepen de ploegen gelijk op, al was de afronding aan beide kanten zeer matig te noemen. Pas na vier minuten viel de eerste goal, een vrije bal van Bob de Jong. Beide ploegen hadden elkaar aardig in de tang. André Kuipers had het lastig tegen Adriaan van Dijk, Jos Roseboom kwam op zijn beurt niet los van André Kuipers en de dames in het vak Kruit – De Jong konden hun spitsen niet bereiken. In drie opeenvolgende aanvallen maakte Peter Lageweg een eenvoudige steal. Ook de DOS-aanvallen, die wel over meer schijven liepen dan bij Dalto/DSB Bank, werden gekenmerkt door snel en onnodig balverlies.

  Wat wel opviel was de prachtige sfeer die heerste in de hal. De bus uit Nijeveen was niet gekomen om stil te blijven en dat kon gemerkt worden. Ook de D-side liet zich regelmatig horen, waardoor de geluidsgolven van links naar rechts door de zaal denderden en bij een volgende score weer terug.

  Pas toen Casper Boom de 6-6 had aangetekend kon Dalto/DSB Bank voor het eerst een gat van meer dan één goal creëren. De wedstrijd was toen al gevorderd tot ver in de eerste helft. Tweemaal Riko Kruit en een afstandsschot van Jos Roseboom bracht de stand op 9-6. Dalto/DSB Bank leek op deze manier met een comfortabele voorsprong de rust in te gaan, maar opnieuw Casper Boom en een belangrijke strafworp van André Kuipers leverde een 9-8 ruststand op.

  In de tweede helft werd de toon gelijk gezet door Kuipers zelf, van afstand werd het 11-11. Vanaf dat moment groeide er langzaam maar zeker een fel duel tussen de twee ploegen op, waarin scheidsrechter Kees Pieters alle zeilen bij moest zetten om iedereen in het gareel te houden. Hij wist uiteindelijk knap het duel zonder kaarten te beëindigen. Beide ploegen hadden regelmatig commentaar op zijn leiding en toen op een bepaald moment de schotklok terug naar 25 werd gezet in het voordeel van Dalto/DSB Bank waren de rapen al helemaal gaar. Toen tikte de zuivere speeltijd ook nog eens door, waardoor zelfs sommige supporters uit Nijeveen het nodig vonden Pieters tot op enkele decimeters te naderen.

  Kenmerkend voor de gehele wedstrijd was een bal die Sietske van de Sande, in de gehele wedstrijd slechts één maal scorend, te verwerken kreeg. Ze kon de bal niet vangen, die vervolgens toen ze zich wilde omdraaien om hem op te pakken op haar rug stuiterde, waardoor haar 20-jarige tegenstandster, Janice de Groot, de bal zo op kon rapen. De Groot speelde een puike partij tegen de nummer twee van de topscorerslijst bij de vrouwen. Dalto-coach Erik Wolsink liet bijna de hele wedstrijd Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg warmlopen, ogenschijnlijk voor Van de Sande, maar uiteindelijk kwam alleen nog Bergsma voor de slotminuten in de ploeg voor Adriaan van Dijk, die naarmate de wedstrijd vorderde nét iets minder grip kreeg op Kuipers.

  Dat Dalto/DSB Bank uiteindelijk de punten in huis hield was eigenlijk te danken aan één man: Jos Roseboom. In het laatste kwartier nam hij Dalto/DSB Bank aan de hand en met vier van zijn in totaal acht treffers besliste hij de wedstrijd. Door een schot van wie anders dan André Kuipers was DOS’46 op een 12-14 voorsprong gekomen, maar Roseboom trok de stand eigenhandig gelijk. Vervolgens kwam hij bij 15-15 weer in de aanval en bracht hij de stand op 17-15, met assists van wie anders dan Henriët Brandsma. Brandsma maakte waarschijnlijk de meeste kilometers van iedereen, proberend in de aangeef te komen, maar ze werd bij vlagen goed verdedigd door aanvoerster Sabrina Bijvank.

  Na de 17-15 van Roseboom scoorde ook Veenendaler Bob de Jong, waardoor DOS’46 met nog vier minuten te spelen op een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand kwam. De ploeg probeerde het nog wel met Bart-Jan Scheenstra voor Casper Boom, maar het mocht ondanks goals van Kuipers en Mirjam de Kleijn niet meer baten: 18-17. Met nog twaalf seconden te spelen was er nog een heikel moment. Kuipers onderschepte de bal in de aanval van de Driebergenaren, maar werd teruggefloten op appèl van assistent Jeroen van Aalsburg. Geen laatste aanval dus voor DOS’46.

  Dalto-aanvoerder Bob de Jong na afloop: “Het was een lastige wedstrijd. Ik vond dat Sietske van de Sande het goed oppikte door in een steunende rol te gaan spelen, maar vooral Jos Roseboom deed het natuurlijk erg goed. Je merkte in het begin wel dat beide ploegen nog een wedstrijd in de benen hadden.” Hofstede counterde met: “Ik vond ons in het begin nét iets beter, maar we hadden op 12-14 door moeten drukken. Dat deden we niet en dan geef je ze de kans nog terug te komen in de wedstrijd. Er volgen dan nog wat hachelijke momenten, maar daar hebben we het niet op verloren.”

  Dalto/DSB Bank is door deze overwinning zo goed als zeker van de play-offs en de ploeg ontvangt aankomende zaterdag Deetos/Volhuis. Uit werd er maar nipt gewonnen. DOS’46 ontvangt Die Haghe.

  Doelpuntenmakers Dalto/DSB Bank: Jos Roseboom 8, Bob de Jong 6, Riko Kruit 3, Sietske van de Sande 1.

  Doelpuntenmakers DOS’46: André Kuipers 7, Casper Boom 3, Mirjam de Kleijn 3, Sabrina Bijvank 2, Peter Lageweg 1, Annemiek Verra 1.

  Renaissancetuin Zuylestein weer picobello

  LEERSUM  Landgoed Zuylestein in Leersum heeft voor het eerst sinds de 17e eeuw weer een goed onderhouden Renaissancetuin. De herstelwerkzaamheden aan de geometrische tuin zijn klaar.

  Lees verder bij RTV Utrecht.

  Gratis naar de film

  ZEIST Vanaf 8 maart wordt de film “An Inconveniant Truth” van Al Gore een maand lang iedere avond gratis vertoond in Figi. Dit initiatief van Planet Prosperity Foundation wordt in Zeist in samenwerking met ABN AMRO georganiseerd.

  De film wordt vertoond op de volgende tijdstippen: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 18.30 uur en woensdag en zondag om 16.00 uur

  De kaarten kunnen vanaf donderdag 1 maart aanstaande worden besteld via de ticketlijn van Figi, bereikbaar op het nummer 0900-3444934. Uiteraard kunt u tijdens openingstijden aan de kassa van Figi terecht. Iedere voorstelling zijn er 130 kaarten beschikbaar.


  Al Gore, HYPOCRIET!
  Hans Hermans, 28 februari 2007

  Het verbaasd me niet dat de A.B.N. en A.M.R.O. arm in arm zijn met Al Gore ,allemaal ” One world order promoters”.
  Misschien is er in de film te zien “how I invented the internet”. by Al. Gore.(ha ha).
  Ineke Shaw, 28-2-2007

  Maar de film blijft de moeite waard. Al was het maar dat ie er toe bijdraagt dat het debat over klimaatverandering een extra impuls krijgt.
  Harry Boeschoten, 28-2-2007