Heuvelrugnieuws van dinsdag 1 februari 2005

Bouwlust Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Muziekcirkel Driebergen geeft djembé-cursus voor kinderen

DRIEBERGEN  Djembé-leraar Tao uit Kameroen gaat een djembé-cursus geven voor kinderen vanaf 7 jaar. Hij is zelf op jonge leeftijd begonnen met het bespelen van percussion-instrumenten in Kameroen.

Later heeft hij zich in alle traditionele ritmes uit de verschillende dorpen en streken in Kameroen gespecialiseerd. Nu is hij djembé-leraar en geeft hij diverse cursussen in Frankrijk, Duitsland en Nederland.
De lessen zijn voor kinderen tussen 7 en 12 jaar en zullen worden gegeven in het gebouw van de Harmonie Aurora op de vrijdagen van 17.30 – 19.00 uur. De kinderen moeten zelf een djembé meenemen voor deze cursus. De eerste les zal zijn op vrijdag 11 maart. De cursus bestaat uit 12 lessen en de kosten zijn € 115.- . Graag opgeven vóór 1 maart a.s.
Bel voor opgave voor de djembécursus en voor algemene informatie over de lessen van de Muziekcirkel: 0343-531576

Bas Verheijden speelt weer op Sparrendaal

DRIEBERGEN Ook dit jaar verzorgt de Driebergse pianist Bas Verheijden (1974) voor de derde keer een koffieconcert op Sparrendaal.
Bas is inmiddels een vast onderdeel van de seizoensprogrammering geworden.
De Stichting ontvangt hem weer graag, want de Koffieconcertgangers horen hem graag spelen en ze zijn trots op zo’n muzikaal talent in hun eigen dorp. Op zondag 6 februari is het weer zover. Het afgelopen jaar kwam Bas samen met Liza Ferschtman (viool) in het nieuws vanwege een nieuwe dubbel-cd, die in de Luister met een 10 gehonoreerd is. Er staat werk op van Frank, Poulenc, Debussy, Strawinsky en Tchaikovsky. In de klassieke top 50 van radio 4 drong de CD door tot de derde plaats!
Op het programma van dit Koffieconcertstaan werken van Georg Friedrich Händel/Earl Wild, Johannes Brahms, Claude Debussy en Peter I. Tchaikovsky/Pletnev.
Koffieconcert: zondag 6 februari op Sparrendaal. Koffie vanaf 11.30 uur. 12 uur aanvang van het concert. Kaartverkoop vooraf bij Boekhandel Jacques Baas. Op de dag zelf op Sparrendaal vanaf 11.30 uur. Toegang: € 8,- voor volwassenen. Kinderen t.m. 12 jaar: € 2,50.

Donatie Azië naar Hydron

DRIEBERGEN  De donatie die de gemeente Driebergen zou storten op giro 555 krijgt een andere bestemming. Door een amendement van het CDA wordt nu  € 18.500 gestort op giro 2009 van Hydron ten behoeve van een project op West Sumatra.
Nieuwsbode 1-2-2005

PKN: kerk heeft woning nodig voor medewerker

DOORN  De PKN in Doorn zegt een woning nodig te hebben voor een kerkelijk medewerker, maar de huidige bewoonster weigert de woning te verlaten. Vrijdag diende daarom een kort geding. De Utrechtse rechtbank zal 8 februari uitspraak doen.
Nieuwsbode 1-2-2005

Driebergenaar méér dan 70 jaar ‘mesjoche van draaiorgels’

DRIEBERGEN  Netty Krook heeft een interview met de in 1930 in Amsterdam geboren Jaap van Musscher die helemaal mesjoche is van draaiorgels en zelf ook één heeft.
Nieuwsbode 1-2-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 2 februari 2005

Nijendal Driebergen: vanaf Rijsenburgselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

‘Woningbouw Leersum komt dit jaar weer helemaal op gang’

LEERSUM  Wethouder Jan Koudijs hoopt dat dit jaar de woningbouw weer op gang komt. Die heeft de afgelopen jaren vrijwel stil gelegen als gevolg van diverse bezwaren. Er zijn plannen voor ruim 80 woningen of appartementen.
Utrechts Nieuwsblad 2-2-2005

Badmeester deelt smileys uit aan dankbare ouders

DRIEBERGEN  Ouders mogen meestal niet bij de zwemlessen van hun kinderen zijn. Zwembad de Zwoer heeft daarom een systeem ontwikkeld waarmee ouders de vorderingen van hun kind via internet kunnen volgen.

Utrechts Nieuwsblad 2-2-2005

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.

Nog kramen beschikbaar bij voorjaars eiermarkt

Op zaterdag 5 maart van 10.00- 16.00 uur organiseren de vrijwilligers van Winkeltje Kreatief van de SWD in gebouw De Vijver, Vijverlaan 10, de traditionele Voorjaars-eiermarkt. De markt is vooral gericht op het exposeren en verkopen van versierde eieren en paasartikelen.

Het versieren van eieren met Pasen kent een hele lange traditie; vooral in Oost-Europa gaf men elkaar met pasen kunstig versierde eieren. Jaren geleden heeft men deze traditie van het eierenversieren over genomen.
Tijdens de Voorjaars-eiermarkt zijn eieren te wonderen in vele technieken zoals: echte vogeleieren van verschillend formaat, die zijn beschilderd, beplakt met knipwerk, met stro versierd, gegraveerd, etc. Ook zijn er kunstige eieren gemaakt van hout, of gemaakt van keramiek. Een aantal standhouders zal deze dag ook demonstreren hoe zij deze technieken toepassen.

Er zijn op dit moment nog enkele kramen beschikbaar. Voor inlichtingen kunt u kontakt opnemen met mevr. Henny Baars tel: 0343-512384. u kunt zich ook schriftelijk bij haar aanmelden: SWD, Vijverlaan 10 3971 HK Driebergen.

Organisatie Vrouwendag polst belangstelling

Op dinsdagavond 8 maart wil de SWD weer Internationale Vrouwendag vieren met zoveel mogelijk Driebergse vrouwen . Dit jaar is het thema “samen verder”.
Doel van de avond is (nader) kennismaken met vrouwen van diverse origne met een open oog en oor voor elkaars cultuur. Ook dit jaar werkt de SWD weer traditiegetrouw samen met Vluchtelingenwerk Driebergen. Voor verdere ontwikkeling, uitwerking en uitvoering van de plannen zoeken we nog enkele van origine niet-westerse vrouwen. Wie heeft belangstelling? Graag kontakt opnemen met Vilja Smit (stafmedewerker SWD) tel: 0343- 523001.

Heuvelrugnieuws van donderdag 3 februari 2005

Engweg 34 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrug Sport Initiatief gaat sportbelangen bundelen

DOORN  Meer dan honderd sportclubs uit de gemeenten Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen verenigen zich in een nieuwe overkoepelende organisatie die voorlopig de naam Heuvelrug Sport Initiatief draagt.
Utrechts Nieuwsblad 3-2-2005

Boommarter loopt door goot over snelweg

DRIEBERGEN  De boommarters weten de speciale oversteek die Rijkswaterstaat bovenop een verkeersportaal op de A12 ter hoogte van Driebergen heeft aangebracht te vinden. Het portaal is aan beide kanten tot in de bomen doorgetrokken.
Utrechts Nieuwsblad 3-2-2005

Partijen slaan de handen ineen, en de SLD huivert

HEUVELRUG  VVD, D66, Christen Unie en sinds deze week ook het CDA. De afzonderlijke afdelingen van deze partijen op de Heuvelrug hebben, per politieke stroming, de handen ineen geslagen. Met hun geestverwanten in Driebergen, Doorn, Maarn, Amerongen en Leersum treffen deze partijen intensieve voorbereidingen om hun lokale afdeling in een ‘Heuvelrug-afdeling’ om te zetten.
Stichtse Courant 3-2-2005

Rijsenburgse ondernemers nemen niet meer de moeite om aangifte te doen

DRIEBERGEN  Rijsenburgse ondernemers zien er kennelijk geen heil meer in om de politie uitgebreid te informeren over de inbraken waarmee ze te maken krijgen. Volgens een onderzoek dat in opdracht van de Werkgroep Veilig Ondernemen Rijsenburg is uitgevoerd nemen veel ondernemers in dit winkelgebied niet meer de moeite om aangifte te doen.
Stichtse Courant 3-2-2005

Oude lanen en landweggetjes van de Langbroekerwetering worden hersteld

De Stuurgroep Kromme Rijnlandschap heeft een plan opgesteld voor aanleg en herstel van lanen in de Langbroekerwetering. Om hiermee de karakteristieke lanen die vrij liggen in het open landschap en de lanen die onderdeel zijn van de parkstructuur op de vele particuliere landgoederen te behouden en te herstellen.
Stichtse Courant 3-2-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 4 februari 2005

Tempellaan Driebergen: vanaf Sparrenlaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrugnieuws van zaterdag 5 februari 2005

Traaij 2 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Fusiegemeente naar Cultuurhuis

DOORN  Er wordt onderzocht of de nieuwe fusiegemeente Heuvelrug zijn kantoor in het Cultuurhuis in Doorn zou kunnen krijgen. Deze vraag komt van bij de bouw van het Cultuurcentrum betrokken partijen: de gemeente Doorn en ABC Management Groep.
Utrechts Nieuwsblad 5-2-2005


Heuvelrugnieuws van zondag 6 februari 2005

Van Westrenenlaan Driebergen: vanaf Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

SGP wel degelijk bezig met gemeente Heuvelrug

DRIEBERGEN  In de Stichtse Courant van 3 februari werd vermeld dat een aantal politieke partijen de handen ineengeslagen hadden om de structuur en de koers binnen de komende nieuwe gemeente vorm en inhoud te gaan geven. In dat artikel werd gesuggereerd dat de SGP daar nog geen stappen voor ondernomen heeft. In een persbericht laat de SGP weten dat niets minder waar is.

Ons motto was “Gewoon je werk doen” vond de SGP het niet nodig om daar publiekelijk melding van te maken. Het is niet anders dan normaal je verantwoordelijkheid nemen. Het zou te gek voor woorden zijn als we nog niets ondernomen hadden. Reeds in november 2004 hebben de besturen van de vijf plaatselijke kiesverenigingen een vergadering gehouden waarbij de raadsleden aanwezig waren. Daar lagen al twee conceptstructuren inclusief een huishoudelijk reglement ter bespreking. In december is er een ledenvergadering geweest en is er een Gemeentelijke kiesvereniging opgericht, waaronder de plaatselijke kiesverenigingen vallen. De gemeentelijke kiesvereniging neemt de overkoepelende honneurs waar, zoals de voorbereidingen voor de verkiezingen in november 2005. Door het bestuur van de gemeentelijke kiesvereniging is er een commissie gevormd die, in overleg met de raadsleden, een verkiezingsprogramma opstelt. Er is voor deze structuur gekozen omdat we ervan overtuigd zijn dat op deze manier het contact met onze burgers zo goed mogelijk gewaarborgd blijft. We streven dan ook duidelijk naar een kernenbeleid om de nadelen van de herindeling zoveel mogelijk te beperken.
In onze verkiezingscampagne zal dit duidelijk zichtbaar zijn.
Samenvattend: De SGP zit niet stil, wacht niet af, maar is assertief opgetreden na de noodlottige beslissing van de raden om te willen herindelen.

Heuvelrugnieuws van maandag 7 februari 2005

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Start onteigeningsprocedures verbreding A12

UTRECHT  Het Rijk is begonnen met onteigeningsprocedures rond de verbreding van de A12. In Bunnik, Zeist, Driebergen, Doorn en Maarn moet de komende maanden ruimte gemaakt worden. Het gaat om huizen, tuinen en schuren, maar ook weilanden en sportvelden moeten verdwijnen voor de snelweg. In Driebergen moet de begraafplaats inschikken. Rijkswaterstaat hoopt de nieuwe snelweg in 2009 op te leveren.
RTV Utrecht 7-2-2005

Met het IVN 150.000 jaar terug in de tijd

DOORN  In de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 tot 250.000 jaar geleden, was Nederland voor een belangrijk deel bedekt met een dikke laag ijs. Opmerkelijke heuvels zoals de Darthuizerberg danken hun bestaan aan die enorme ijsmassa.

Het kruiende landijs heeft de daar aanwezige rivierafzettingen opgestuwd tot hoge stuwwallen, nu nog steeds 47 meter hoog. Zondag 13 februari laten natuurgidsen van het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn (vereniging voor natuur- en milieu-educatie) zien dat het toenmalige werk van ijs en later smeltwater nog steeds herkenbaar is in het huidige landschap.

De Darthuizerberg is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug, die geheel in die periode (het Saalien genoemd) gevormd is. Niet alleen het rustige bosgebied Dartheide maakt deze plek interessant. Toen het landijs smolt, spoelde het smeltwater hele stukken uit de stuwwal. Zo onstond het aangrenzende ijssmeltwaterdal de Darthuizerpoort, dat de heuvelrug doorsnijdt in de breedte en zorgt voor een karakteristieke geul in het landschap. Op oude kaarten wordt het dal aangeduid als het “Gat van den berch”. Tijdens de wandeling is vanaf de graftombe van Nellesteyn op de Donderberg deze geologische structuur goed zichtbaar. Met een prachtig uitzicht op het “Gat”, de omringende bossen, landgoed Broekhuizen en zelfs de Nederrijn!

Deze IVN-wandeling start om 14.00 uur, duurt ongeveer twee uur en start bij de parkeerplaats Utrechtse Baan/Maarsbergseweg tussen Doorn en Leersum (N226). Aan het eind van de wandeling is er tegen een vrijwillige bijdrage koffie en thee verkrijgbaar en is er de mogelijkheid om wat na te praten met de gidsen. Deelname is gratis en u hoeft zich niet van te voren aan te melden.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 8 februari 2005

Esdoornlaan Driebergen: richting Loolaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.45 uur  temperatuur: -1 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeentehuis van Heuvelrug in Doorn

HEUVELRUG  Het nieuwe gemeentehuis van de te vormen gemeente Heuvelrug komt waarschijnlijk in Doorn. De Stuurgroep Heuvelrug verkiest Doorn boven Driebergen. Het gemeentehuis moet gedeeltelijk op de locatie van het huidige Doornse gemeentehuis komen en deels in het te bouwen cultuurhuis. De kosten van het toekomstige raadhuis worden geraamd op 23 miljoen euro.
Utrechts Nieuwsblad 8-2-2005

Biografie van Hogeschool De Horst

DRIEBERGEN  Netty Krook heeft een interview met Maarten van der Linde die onlangs de laatste hand legde aan een tweede boek over de geschiedenis van Hogeschool De Horst.
Nieuwsbode 8-2-2005

Bezorger stopt na 20 jaar

DRIEBERGEN  Netty Krook heeft een interview met Anton Vontenie (67) die bijna 20 jaar lang bezorger was van de Nieuwsbode. Daarvoor werkte hij tot het faillissement 26 jaar bij Vleesfabriek Gevato.
Nieuwsbode 8-2-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 9 februari 2005

De Horst Driebergen: richting Horstlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Onderzoek wijst uit dat woningbouw bij Lange Dreef mogelijk is

DRIEBERGEN  In een persbericht laat het college van b&w van Driebergen weten dat onderzoek heeft aangetoond dat woningbouw aan de Lange Dreef zowel fysiek als financieel mogelijk is.

Persbericht

Onderzoek wijst uit woningbouw op reservelocatie Lange Dreef mogelijk

Woningbouw mogelijk met behoud en versterking van natuurlijke omgeving, financieel haalbare plannen.

Op grond van het raadsbesluit van 15 april 2004 hebben burgemeester en wethouders onderzocht of op de reservelocatie Lange Dreef 200 woningen gebouwd kunnen worden, zonder dat de wezenlijke waarden van dit gebied ten aanzien van natuur en landschap worden aangetast en zonder wezenlijke problemen te veroorzaken voor verkeer en milieu. Ook moest bekeken worden of een dergelijk plan financieel uitvoerbaar is.

Het resultaat van deze onderzoeken moet worden vertaald in een structuur- of vlekkenplan met het daarbij behorende programma van eisen en uitgangspunten, welke punten als basis zullen moeten dienen voor het opstellen van een globaal bestemmingsplan.

Aan de hand van de diverse onderzoeken die zijn ingesteld constateert het college van burgemeester en wethouders, dat op de Lange Dreef woningbouw mogelijk is met behoud en versterking van de bestaande waarden, maar dat daarvoor wel specifieke maatregelen moeten worden getroffen in de vorm van de ecologische inrichting van een aan te leggen groene bufferzone van 50 mtr. tussen de bebouwing en het landgoed Dennenburg en de aanleg van groene buffers rondom de woongebieden. Ook is een indicatie verkregen over de financiële haalbaarheid van het plan.

Inmiddels is ook het Streekplan 2005-2015 door Provinciale Staten van Utrecht vastgesteld, in welk plan de mogelijkheid is gecreëerd om op deze locatie onder voorwaarden maximaal 250 woningen te kunnen bouwen.

Op basis van de huidige stand van zaken (mbt de inbreidingslocaties conform de Nota Wonen) hebben burgemeester en wethouders geoordeeld, dat de plannen van inbreiding en herstructurering niet tot het gewenste resultaat zullen leiden. Het college acht het van groot maatschappelijk belang dat er naar gestreefd wordt om conform het door de raad vastgestelde beleid in de Dorpsvisie en de Nota Wonen het gewenste aantal woningen in de komende jaren te realiseren.

Om die reden wordt aan de gemeenteraad in de vergadering van 10 maart 2005 een krediet gevraagd om de nodige werkzaamheden te verrichten voor het opstellen van een voor-ontwerp bestemmingsplan en voor het ontwikkelen van een woningbouwlocatie.

Voorgeschiedenis
In juli 2000 is de door de gemeenteraad van Driebergen-Rijsenburg de nota Dorpsvisie ISV vastgesteld. Bepaald werd dat de gemeente er naar moest streven om over 10 jaar dezelfde bevolkingsopbouw te hebben als in 2000, om de vitaliteit te houden en het voorzieningen niveau van de gemeente op peil te houden. De totale woningvoorraad moet tot 2010 toenemen met 300 tot 500 woningen. Die behoefte is uitgewerkt in de nota Wonen en vastgesteld door de raad in februari 2002.

Voor de volgorde van woningbouw is door de gemeente er toen heel bewust voor gekozen om eerst de mogelijkheden van woningbouw door inbreiding en herstructurering te realiseren en pas in de laatste plaats voor uitbreiding te kiezen

De raad besloot op 18 december 2003 om de Lange Dreef als reservelocatie te zien voor woningbouw, indien inbreiding en herstructurering aantoonbaar niet voldoende en haalbaar zijn.

In november 2004 is er door het college een tussenbalans opgemaakt met betrekking tot de ontwikkelingsmogelijkheden van de locaties. De twijfels die er reeds bestonden over het realiseren van het volkshuisvestingsdoel door inbreiding en herstructurering bleven bestaan. De raad heeft op 6 december jl. besloten met het opstellen van een globaal bestemmingsplan te starten, met dien verstande dat het bouwen volgens de zogenaamde 40/60 verhouding een harde randvoorwaarde is en een aanzienlijk deel van de sociale woningbouw (minimaal 25%) huurwoningen dienen te zijn.

Het onderzoek naar de globale ruimtelijke verkenning is nu afgerond. Daaruit kan worden afgeleid dat woningbouw op de locatie Lange Dreef mogelijk is zonder dat de wezenlijke waarden van natuur en landschap van dit gebied worden aangetast en het landgoed Dennenburg als waardevol groene landschapselement kan worden behouden.

Voorts is de verwachting dat het tijdig realiseren van een voldoende aantal woningen door inbreiding en herstructurering volgens de huidige stand van zaken en inzichten binnen de daarvoor vastgestelde planperiode naar alle waarschijnlijkheid niet haalbaar is. Vanuit volkshuisvestingsoogpunt is er een zwaarwegend maatschappelijk belang om de gewenste doelstelling, nl. gedifferentieerde woningbouw in het bijzonder voor starters op de woningmarkt en in het sociale segment te realiseren.

Met de ontwikkeling van dit plan is haast geboden. Uiterlijk op 2 juli 2005 moet er een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage liggen voor dit gebied omdat anders de voorbescherming van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten die op de gronden die in dit gebied zijn gelegen van toepassing is verklaard, komt te vervallen. Na deze datum is het bijzonder moeilijk om de regie over de verdere ontwikkeling van dit gebied te kunnen blijven voeren en is het niet goed mogelijk om nog invloed uit te oefenen op met name het sociale deel van het woningbouwprogramma.

Inrichtingsschets
Het plangebied is cultuurhistorisch rijk en heeft ecologische waarden. Dit vraagt om een zorgvuldige inpassing met als belangrijkste accenten:

 • de realisering van maximaal 250 woningen en enkele maatschappelijke voorzieningen;
 • het woongebied inrichten in een groene omgeving, waarbij bestaande landschappelijke gradiënten zichtbaar worden benut in stedenbouwkundige opzet van kampen en coulissen;
 • stedenbouwkundige aansluiting op de directe omgeving, waarbij het nieuwe woongebied de kwalitatieve afronding vormt van het stedelijke gebied met een geleidelijke overgang naar het landelijke gebied;
 • het realiseren van een groene buffer tussen het nieuwe woongebied en het landgoed Dennenburg;
 • nieuwbouw ontsluiten vanaf de Lange Dreef, behalve voor het langzame verkeer geen doorgaand verkeer in het woongebied.
 • Woningbouwprogramma.

  De inrichtingenschets voor het voor te bereiden bestemmingsplan is gebaseerd op een programma van maximaal 250 woningen, waarvoor in principe de volgende verdeelsleutel is aangehouden;

  – 63 woningen (25%) sociale huur;

  – 37 woningen (15%) sociale koop tot € 181.512;

  – 150 woningen (60%) vrije sector.

  Kansen voor ontwikkeling inbreidingslocatie kopgevels appartementen Lange Dreef
  Bij de ruimtelijke verkenning heeft ook een afstemming plaatsgevonden met de mogelijke realisering van de inbreidingslocatie aan de kopgevels van de appartementen aan de Lange Dreef.

  Deze inbreidingslocatie gaat er van uit, dat de bestaande garageboxen en bergingen verdwijnen en dat er aan de kop van de bestaande bebouwing nieuwe appartementen gerealiseerd worden. Er is plaats voor 5 appartementen aan elke kop, dat neerkomt op in totaal 25 appartementen, waarvan een deel ook in de sociale sector moet worden gebouwd.

  Als grote knelpunt voor de realisering van dit plan kan worden genoemd het gebrek aan ruimte voor de aanleg van voldoende parkeerplaatsen. Door de ontwikkeling van de locatie Lange Dreef ontstaan er kansen om deze voorziening te realiseren.

  Op dit moment is de gemeente met de woningcorporatie Heuvelrug Wonen in gesprek over een mogelijke vorm van samenwerking, waardoor er kansen ontstaan voor de realisering van het sociale deel van de beide woningbouwprogramma’s.

  Keuzes en uitwerking
  Het college stelt aan de gemeenteraad voor een aantal besluiten te nemen, waarvan de strekking is om door te gaan met de voorbereidende onderzoeken tot het ontwikkelen van een woningbouwlocatie op de Lange Dreef en de daarvoor nodige voorbereidingshandelingen te verrichten.

  Het raadsvoorstel zal eerst in de commissievergadering ruimte en groen van februari worden behandeld. Daarna komt het voorstel in de raadsvergadering 10 maart aanstaande.

  Tuinhuisje op kamp sneuvelt

  DRIEBERGEN  Het woonwagenkamp aan de Sportlaan in Driebergen is een bouwsel armer. In opdracht van de gemeente is gisteren een houten chalet ontmanteld en afgevoerd. Het huisje was het laatste illegale object; het getouwtrek duurde al anderhalf jaar.
  Utrechts Nieuwsblad 9-2-2005

  McGregor koopt Adam Menswear definitief

  DRIEBERGEN  Modehuis McGregor Fashion Group neemt de keten herenmodezaken van Adam Menswear definitief over. Hoeveel het Driebergse modehuis betaalt, blijft buiten de publiciteit.
  Adam Menswear heeft 43 winkels en 115 werknemers. De omzet is 22 miljoen euro per jaar. Mogelijk veranderen sommige filialen van Adam Menswear in McGregor-shops. De overname heeft geen ontslagen tot gevolg. McGregor verwacht dat de omzet dankzij de overname zal stijgen tot 110 miljoen euro. Het modehuis is in veel Europese landen actief. Het aandeel McGregor sloot woensdag 2,4 procent hoger op 16,20 euro.
  RTV Utrecht 9 februari 2005

  Heuvelrugnieuws van donderdag 10 februari 2005

  Schellingerlaan Driebergen: vanaf Nassau Odijcklaan
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10.30 uur  temperatuur: 8 °C

  meer foto’s van deze straat

  Kees van Kranenburg wethouder in IJsselstein

  DRIEBERGEN  Kees Kranenburg (42) uit Driebergen is benoemd tot wethouder in de gemeente IJsselstein. In Driebergen is hij voorzitter van de Christenunie geweest.
  Nieuwsbode 10-2-2005

  Aanzienlijke verschillen in Driebergse OZB-aanslagen

  DRIEBERGEN  De vrees waarmee veel Driebergenaren de aanslag OZB (onroerende zaakbelasting) tegemoet zien die de komende weken op de deurmat valt, is volgens de heer Marinus van de gemeentelijke afdeling financiën lang niet altijd gerechtvaardigd. Mensen zijn bang dat de nieuwe taxatiewaarde die gehanteerd wordt een veel hogere aanslag tot gevolg zal hebben, maar volgens Marinus hangt dat er maar van af.
  Stichtse Courant 10-2-2005

  Vijfenzestig jaargangen van de Stichtse in een ‘koekjestrommel’

  DRIEBERGEN  Het streekarchivariaat Kromme Rijngebied-Utrechtse Heuvelrug in Wijk bij Duurstede draait weer op volle toeren nu de schade na de overstroming van 2002 helemaal hersteld is. Alle historische documenten kunnen weer geraadpleegd worden. Ook vijfenzestig jaargangen van de Stichtse Courant, die onlangs op microfiche werden gezet en nu in een ladenkastje passen met de omvang van een koekjestrommel.
  Stichtse Courant 10-2-2005

  Blauwbekken voor U2

  DRIEBERGEN  Fans van de band U2 bivakkeerden zaterdagochtend met slaapzaken voor het postkantoor om een kaartje te bemachtigen voor concerten die deze band in juli zal geven. Binnen 20 minuten waren de kaartjes uitverkocht.
  Stichtse Courant 10-2-2005

  Heuvelrugnieuws van vrijdag 11 februari 2005

  Esdoornlaan Driebergen: vanaf Sparrenlaan
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 10.20 uur  temperatuur: 9 °C

  meer foto’s van deze straat

  Opknappen kamp uitgesteld

  DRIEBERGEN  Het woonwagenschap Regio Zeist heeft gisteren geen besluit genomen over de renovatie van het woonwagenkamp aan de Sportlaan. Het plan daarvoor is klaar, maar over de vraag wie wat moet betalen is met het nog niet eens.
  Utrechts Nieuwsblad 11-2-2005

  Heuvelrugnieuws van zaterdag 12 februari 2005

  Ien Daleslaan Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 11.00 uur  temperatuur: 11 °C

  meer foto’s van deze straat

  Laatste ronde project GALM Senioren Actief

  Ruim 1000 inwoners van 55 – 65 jaar uit de wijken tussen Welgelegenlaan en Loolaan en Driebergen-Noord worden deze keer benaderd voor deelname aan het project GALM Senioren actief.

  Na de succesvolle start eind 2002 en het vervolg in 2004 wordt nu in het laatste deel van Driebergen gestart met het informeren van de potentiële deelnemers uit deze leeftijdsgroep.
  Het project GALM Senioren actief is bedoeld om sportief niet actieve senioren in de leeftijd van 55 – 65 jaar die niet of nauwelijks aan sport hebben gedaan, weer aan het bewegen te krijgen en te houden.
  GALM Senioren Actief start dus met een fitheidtest onder deskundige begeleiding op vrijdag 18 maart in sporthal Hoenderdaal.

  De test geeft aan hoe het met de conditie is gesteld en waar tijdens de daarop aansluitende introductiecursus dus rekening mee moet worden gehouden.
  De test start met het invullen van een vragenformulier. Daarna wordt een wetenschappelijk ontwikkeld testcircuit afgewerkt bestaande uit zes onderdelen. Daarbij wordt onder meer lenigheid, reactiesnelheid, coördinatie, knijpkracht en het uithoudingsvermogen voor wandelen gemeten. Deze metingen worden aangevuld met gegevens over bloeddruk, lengte en gewicht. Bij de onderdelen staan geschoolde begeleiders en er is een sportarts aanwezig.
  Aan het eind van de fitheidstest kunnen de deelnemers zich inschrijven voor deelname aan de introductiecursus van 12 weken onder deskundige begeleiding. Daarna kan worden ingeschreven op een vervolgcursus van 30 weken. In beide cursussen wordt naast de sportvormen aandacht besteed aan grondoefeningen, conditievormen en bewegen op muziek.

  Belangstellenden uit andere delen van Driebergen kunnen voor nadere informatie contact opnemen met Coen Langkemper van de afdeling Welzijn & onderwijs van de gemeente, tel. 0343 525259.
  Het project GALM Senioren Actief is een deelproject van de regionale aanpak Breedtesport, dat samen met de gemeenten Doorn, Leersum en Amerongen wordt uitgevoerd onder de projectnaam Heuvelrug Actief

  Heuvelrugnieuws van zondag 13 februari 2005

  Boterbloem Driebergen: vanaf Nijendal via brug
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 10.00 uur  temperatuur: 2 °C

  meer foto’s van deze straat

  IVN-landschapswandeling langs de Gelderse vallei

  MAARN Op zondagmorgen 20 februari organiseert IVN Heuvelrug en Kromme Rijn een landschapswandeling van 3,5 à 4 uur. De start vindt plaats om 10.00 uur in Maarn. De 9 kilometer lange wandeling zal gaan door het zeer gevarieerde natuurgebied ten noorden van Maarn.

  Via de Koeheuvels, een restant van de heide en zandverstuivingen zoals die tot een eeuw geleden uitgestrekt aanwezig waren, voert de tocht langs het Henschotermeer. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd hier zand gedolven voor versterking van de Grebbelinie. De waterplas die ontstond is nu de bekende zwemplas met zandstrand. Langs een eeuwenoud ontwateringsbeekje, in de Middeleeuwen dwars door heidevelden gegraven om de ontoegankelijke natte gebieden te ontwateren en passend De Heigraaf werd genoemd, wordt de Droststeeg gepasseerd. Een oud pad dat liep tussen de boerderijen Eijkelenburg en De Haar. Tijdens de wandeling wordt door de IVN-gidsen uiteraard aandacht aan het landschap en de natuur besteed.

  Gestart wordt om 10.00 uur op het 5 Meiplein in Maarn. De wegen bestaan hoofdzakelijk uit bospaden, aanbevolen worden goede wandelschoenen en zonodig regenkleding. Het eindpunt van de rondwandeling zal om ongeveer 13.30 uur bereikt worden. Deelname aan deze wandeling is gratis en u hoeft zich niet van te voren aan te melden. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0343 51 61 37 of surfen naar www.ivn-info.nl.

  Heuvelrugnieuws van maandag 14 februari 2005

  De Havik Driebergen
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10:00 uur      temperatuur: 4 °C

  meer foto’s van deze straat

  Heuvelrugnieuws van dinsdag 15 februari 2005

  Feitse Boerwinkelhof Driebergen
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10:10 uur      temperatuur: 3 °C

  meer foto’s van deze straat

  Halverwege

  DOORN  De bouw van de Ridderhof aan de Amersfoortseweg in Doorn is halverwege. De verkoop van de 29 luxe appartementen is dat ook. Het project moet herfst van dit jaar klaar zijn.
  Utrechts Nieuwsblad 15-2-2005

  Progressief overleg over Heuvelrug

  DRIEBERGEN  Het discussieplatform Heuvelrug Progressief houdt op 22 maart een bijeenkomst. Het platform richt zich op progressieve mensen binnen de nieuw te vormen gemeente die niet zijn aangesloten bij een landelijke politieke partij.
  Nieuwsbode 15-2-2005

  Elfstedentocht voor de jeugd

  DOORN  Op een regenachtige baan van de Doornse IJsclub werd afgelopen zaterdag de zestiende Elfstedentocht voor de jeugd gereden. Door het slechte weer trok het evenement slechts de helft van het gebruikelijke aantal deelnemers: er waren nu 116 deelnemers.
  Nieuwsbode 15-2-2005

  Loop voor wederopbouw

  DOORN  De leerlingen van de christelijke basisschool De Wijngaard trotseerden donderdagmiddag weer en wind voor een sponsorloop voor de wederopbouw van scholen in het tsunamiegebied. De opbrengst was 3039 euro.
  Nieuwsbode 15-2-2005

  D66 richt in Vogelesang afdeling Heuvelrug op

  LEERSUM  De afdeling Driebergen van D66 is op 3 februari samengegaan met de afdeling Heuvelrug.
  Nieuwsbode 15-2-2005

  ‘Rode Aarde’ nadert voltooiing

  DRIEBERGEN  Netty Krook heeft een interview met de Driebergse beeldend kunstenaar Ziko (Zikica Dackovic, 51) die sinds 1991 in Nederland woont.
  Nieuwsbode 15-2-2005

  Informatieavond bergbezinkbassin Bosstraat

  DRIEBERGEN  Om het overstorten van rioolwater op oppervlaktewater zoveel mogelijk te beperken is de gemeente verplicht voorzieningen te treffen. Eén van deze voorzieningen is een bergbezinkbassin dat aangelegd gaat worden onder het parkeerterrein achter het gemeentehuis (Bosstraat).
  Een bergbezinkbassin is een grote, ondergrondse, opvangbak waarin het rioolvuil wordt opgevangen. Hierdoor zal bij hevige regenval geen of minder rioolwater op open water wordt geloosd.
  Op 1 maart vanaf 20.00 uur houdt de gemeente een informatieavond over dit bergbezinkbassin. Vanaf 19.30 uur kunt u terecht in zalen- en vergadercomplex ‘Nieuw Salem’, De Lei 86. 
  Op deze avond geven de gemeente en ingenieurbureau ‘Syncera Water’ uitleg over:
  – werking rioolstelsel
  – noodzaak en werking van een bergbezinkbassin
  – locatiebepaling
  – te volgen bestemmingsplanprocedure
  – uitvoering aanleg bergbezinkbassin
  – maatregelen ter voorkoming overlast tijdens uitvoering
  Op deze avond bestaat uiteraard ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

  Heuvelrugnieuws van woensdag 16 februari 2005

  Prins Clausplantsoen Driebergen
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10:35 uur      temperatuur: 0 °C

  meer foto’s van deze straat

  De Schakel viert 30-jarig bestaan

  DRIEBERGEN  Vrijdag 18 februari viert De Schakel haar 30-jarig bestaan. De Schakel is een club voor verstandelijk gehandicapten uit Driebergen en de regio. De Schakel is een onderdeel van de Stichting Welzijn Driebergen.
  De club wordt al 30 jaar geleid door ongeveer 10 enthousiaste vrijwilligers. Twee personen van deze vrijwilligers doen dit al meer dan 25 jaar. Het zijn Ria de Wit en Adrie Verkleij. Ook bij de clubleden is een jubilaris. Het is Jan-Hein Sibon die al 30 jaar lid is, dus even lang als De Schakel bestaat!
  Iedere vrijdagavond komt de club bij elkaar in gebouw De Vijver, Vijverlaan 10 in Driebergen om samen gezellig de avond door te brengen met spelletjes, handwerken, sjoelen of gewoon gezellig met elkaar praten.
  Tussen clubleden en leiding is in al die jaren een hechte band ontstaan.
  Alle reden dus om dit jubileum te vieren. Meer info bij Irene Woertman, tel. 0343-516686

  Boerenland omgevormd tot landgoed

  DOORN  De monumentale boerderij Het Wilde Land zou gezelschap moeten krijgen van drie huizen ‘van allure’ en twee gewone huizen. Schuur en kalverenstal worden woning of kantoor. Het zijn de belangrijkste ingrediënten van de gebroeders Wilco en Gerard van Cooten om hun veehouderij aan de Doornse Buurtweg om te vormen tot een nieuw landgoed.
  Utrechts Nieuwsblad 16-2-2005

  Christelijk Lyceum Zeist honoreert eindexamenwerkstukken

  ZEIST Vandaag werden op het Christelijk Lyceum Zeist de profielprijzen 2005 uitgereikt aan leerlingen van de eindexamenklassen.
  In januari nomineerden docenten en begeleiders een aantal werkstukken voor de profielprijs 2005. Een onafhankelijke jury, bestaande uit docenten van het Revius Lyceum in Doorn, bepaalde uiteindelijk de winnaars in de verschillende categorieën.

  Het profielwerkstuk behoort tot de belangrijkste onderdelen van het huidige examenprogramma havo en vwo. Afhankelijk van hun examenpakket kiezen de leerlingen voor een onderwerp in de maatschappijgeoriënteerde vakken of voor een natuurwetenschappelijk onderwerp. De prijs is er dan ook in die twee categorieën: de natuurprijs en de maatschappijprijs. Beide worden toegekend aan havo-leerlingen en aan vwo-leerlingen.

  De winnaars van de profielprijzen 2005, zijn:

  • Maatschappijprijs havo 2005 :Allard de Bruin en Pieter de Koning Gans
  • Natuurprijs havo 2005: Simone van Merkhoven en Caroline van de Weg
  • Maatschappijprijs vwo 2005: Isabella Duijvestijn en Charlotte Nieser
  • Natuurprijs vwo 2005: Paul Jansen en Robert-Jan Coelen

  Heuvelrugnieuws van donderdag 17 februari 2005

  De Wouw Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 10.00 uur  temperatuur: 3 °C

  meer foto’s van deze straat

  Burgemeester wordt bewaakt

  DRIEBERGEN  Burgemeester Bloemen van Driebergen staat sinds enkele dagen onder permanente bewaking door de politie. De burgemeester zou worden bedreigd door woonwagenbewoners waarvan vorige week dinsdag een illegaal tuinhuisje door de gemeente werd gesloopt.
  Utrechts Nieuwsblad 17-2-2005

  Winkeliers op de Traaij voeren de ‘zomertijd’ in

  ZATERDAG  Met ingang van morgen, 18 februari, zullen vrijwel alle winkels op de Traaij tijdens de vrijdagse koopavond een uur eerder, om 20.00 uur, gesloten zijn. Dit hebben de winkeliers gezamenlijk besloten omdat zij de Traaij tijdens de donkere wintermaanden na 20.00 uur ‘extra onvriendelijk’ vinden.
  Stichtse Courant 17-2-2005

  Eerst een waarnemer, dan een nieuwe burgemeester

  Wie wordt de burgemeester van de nieuwe gemeente Heuvelrug als de MALDD-dorpen op 1 januari 2006 daadwerkelijk zijn samengevoegd?
  Stichtse Courant 17-2-2005

  Mitsen en maren bij het ontwikkelen van de Lange Dreef

  DRIEBERGEN  Het ontwikkelen van de Lange Dreef als woningbouwlocatie is ruimtelijk en financieel mogelijk. Dat is de officiële lezing van het Driebergse college van b&w. Maar uit het haalbaarheidsonderzoek van Grontmij blijkt dat het project met vele mitsen en maren is omgeven.
  Stichtse Courant 17-2-2005

  Noodgebouw verwijderd bij moskee Akkerweg

  DRIEBERGEN  Het ziet er naar uit dat de moskee van de Marokkaanse vereniging binnenkort volledig in gebruik kan worden genomen. Het noodgebouw is verwijderd en begonnen wordt met de aanleg van de parkeerplaats.
  Stichtse Courant 17-2-2005

  Heuvelrugnieuws van vrijdag 18 februari 2005

  De Buizerd Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 9.40 uur  temperatuur: 2 °C

  meer foto’s van deze straat

  Afgraving Maarn nog dit jaar open

  MAARN Als het aan het college van b&w ligt gaat de Maarnse Zandafgraving weer open voor publiek. Liefst nog in 2005. Met de openstelling zouden de plannen van de Grondbank om met licht verontreinigde grond grotendeel te dempen, van de baan zijn.
  Utrechts Nieuwsblad 18-2-2005

  Boetes voor fout parkeren trucks

  AMERONGEN De politie in Amerongen gaat vanaf 1 maart boetes uitdelen aan chauffeurs van vrachtwagens die hun wagens kriskras parkeren op het bedrijventerrein.
  Utrechts Nieuwsblad 18-2-2005

  Leersum wil eind aan wonen op park

  LEERSUM Leersum stelt paal en perk aan de permanente bewoning van recreatiewoningen. Dat geldt vooral voor de parken van het Meeuwennest aan de MC Veerloopweg en Nieuw Wildenburg aan de Bovenhaarweg. In totaal gaat het om 67 woningen.
  Utrechts Nieuwsblad 18-2-2005

  Scheurtjes in het gordijn en agenten voor de deur

  DRIEBERGEN Verslaggever Hans van den Ham bericht over de verwikkelingen rond de bedreiging van burgemeester Bloemen. Sinds in de nacht van dinsdag op woensdag bij de burgemeester enige ruiten werden ingegooid wordt zijn woning vanuit een onopvallende auto in de gaten gehouden door agenten.
  Utrechts Nieuwsblad 18-2-2005

  Heuvelrugnieuws van zaterdag 19 februari 2005

  Stationsweg Driebergen: vanaf Hoofdstraat
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 9.30 uur  temperatuur: 4 °C

  meer foto’s van deze straat

  ‘Herten zijn geen kortetermijndingen’

  MAARN  Let de Stigter-Huising (74) uit Maarn nam donderdag afscheid als voorzitter van het Overlegorgaan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Ze zwaaide er negen jaar de scepter.
  Utrechts Nieuwsblad 19-2-2005

  Paul Rosenmöller geeft startschot DriebergenLOOP

  DRIEBERGEN  Op zaterdag 26 februari 2005 organiseert sportvereniging Spirit met sponsoring van ING Bank de geheel vernieuwde DriebergenLOOP. Dit evenement is de opvolger van de Bosloop en de Drie’bergen’ trimlopen.
  Er is een geheel nieuw parcours van 6, 10 en 15 km uitgezet in het prachtige nationale park Utrechtse Heuvelrug. Voor de jeugd wordt een 3 km loop en voor wandelaars een wandelroute van 10 km georganiseerd. De start vindt plaats op het terrein van Recreatiecentrum Het Grote Bos in Driebergen.

  Recreatieloop in de natuur
  Om 11.00 uur geeft Paul Rosenmöller het startschot voor de vernieuwde DriebergenLOOP. Dit is een nieuwe redelijk pittige recreatieloop. In de prachtige bossen tussen Driebergen, Doorn en Maarn is een autovrije ronde uitgezet langs zandverstuivingen, een bosvennetje en heuvelachtige bosgebieden. Kortom een schitterend parcours dat alle zintuigen prikkelt en de spieren op de proef stelt.

  Uitdaging voor elke loper
  De DriebergenLOOP biedt een uitdaging voor iedere loper: jong en oud, ervaren of net beginnend. Volgens Harry van der Helm, een van de organisatoren van de nieuwe DriebergenLOOP, sluit deze nieuwe loop goed aan op de wensen van veel lopers: “Ze kunnen kiezen uit verschillende afstanden, elke afstand bestaat uit één ronde, ’t is een heel aantrekkelijke omgeving en het uitlopen van deze loop zal voor iedereen een uitdagende prestatie zijn”.

  ING Bank hoofdsponsor
  ING Bank Rayon Utrechtse Heuvelrug is hoofdsponsor van de DriebergenLOOP. De bank, die op landelijk niveau verschillende lopen en marathons sponsort, is enthousiast: “Deze loop vindt plaats op de mooiste plek van onze regio: de Utrechtse Heuvelrug. Een stukje maatschappelijke betrokkenheid speelt voor ons dan ook een rol in het sponsorship. Maar als ING Bank staan we daarnaast voor het verleggen van grenzen en het behalen van goede resultaten, iets dat de deelnemers van de DriebergenLOOP met ons delen”, aldus Marco de Jong, directeur ING Bank Rayon Utrechtse Heuvelrug.

  Grote belangstelling bij voorinschrijving voor slechts 1 euro
  Tot 15 februari kon men zich via www.driebergenloop.nl inschrijven voor de stuntprijs van slechts 1 euro. Al vóór 15 februari is de limiet van 500 deelnemers voor de 6, 10 en 15 km gehaald.

  Helemaal nieuw is de 10 km wandelloop. Het aantal voorinschrijvingen voor dit nieuwe fenomeen blijft tot nu toe nog wat achter, waarschijnlijk omdat de meeste actieve wandelaars eerst de weersberichten zullen afwachten. Belangstellenden kunnen zich nog inschrijven! Voor hen zal onderweg gezorgd worden voor een appeltje-voor-de-dorst. Ook publiek is van harte welkom voor een hapje en drankje bij het Grote Bos.

  Met steun van vele vrijwilligers, de Driebergse middenstand en hoofdsponsor ING Bank Rayon Utrechtse Heuvelrug is het de bedoeling om van de DriebergenLOOP een jaarlijks terugkerend evenement te maken.

  Meer informatie over de vernieuwde DriebergenLOOP is te vinden op de website www.driebergenloop.nl .

  Heuvelrugnieuws van zondag 20 februari 2005

  Willem van Abcoudelaan 23 Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 10.10 uur  temperatuur: 3 °C

  meer foto’s van deze straat

  Jongeren in de NIX

  DRIEBERGEN  Voor de tienergroep in de leeftijd van 10-13 jaar is er op woensdag 23 februari in het Jongerencentrum een tafeltennistoernooi. Het centrum is vanaf 14.00 uur open, het tafeltennistoernooi vindt plaats van 15.00 uur tot 17.00 uur.

  Jongeren in de leeftijd van 13-17 jaar kunnen de tweede ronde Champions League bekijken op grootbeeldscherm. Vanaf 19.00 uur is de zaal open.

  Heuvelrugnieuws van maandag 21 februri 2005

  Lookant Driebergen: vanaf Loolaan
  foto: © Renk Knol
  tijd: 9.45 uur  temperatuur: 1 °C

  meer foto’s van deze straat

  Informatieavond bergbezinkbassin wordt verzet

  DRIEBERGEN  In de informatierubriek van de gemeente Driebergen van afgelopen donderdag stond vermeld dat op 1 maart een informatieavond wordt gehouden over het bergbezinkbassin Bosstraat. Inmiddels is gebleken dat een aantal geïnteresseerden die avond niet aanwezig kan zijn i.v.m. de schoolvakantie. Om die reden is besloten de informatieavond te verzetten naar een nog te bepalen datum.

  Heuvelrugnieuws van woensdag 23 februari 2005

  De Wezel Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 9.50 uur  temperatuur: 1 °C

  meer foto’s van deze straat

  Discussieplatform Heuvelrug Progressief

  HEUVELRUG In een persbericht laat het bestuur van Progressief Driebergen (een combinatie van PvdA, GroenLinks en onafhankelijken) weten dat ook zij zich voorbereidt op de nieuwe gemeente Heuvelrug.
  Omdat PvdA en GroenLinks besloten hebben om zelfstandig de verkiezingen in te gaan wil het bestuur een bijeenkomst organiseren met progressieve mensen die niet bij een landelijke partij zijn aangesloten.

  Persbericht
  Mensen op de Heuvelrug leven hun eigen leven en zullen misschien nauwelijks opmerken dat de nieuwe gemeente Heuvelrug er aan zit te komen: nieuw en onwennig. De verschillende progressieve politieke partijen proberen zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de nieuwe situatie. Vanuit onze lokale partij PDR (Progressief Driebergen-Rijsenburg) zijn we vertrouwd met de actieve en creatieve inbreng van onafhankelijke mensen die wel mee willen denken over vernieuwingsgezinde politiek, maar niet bij een landelijke politieke partij zijn aangesloten. Een ervaring die ons in de nieuwe gemeente van pas kan komen.
  Daarom organiseren we op dinsdag 22 maart a.s. om 20.15 uur een bijeenkomst om met elkaar te praten over progressieve politiek op de Heuvelrug. Wat zeggen progressieve mensen over bouwen, wonen, voorzieningen, zorg, kernen, cultuur e.d.? Wat moet de nieuwe gemeente doen en laten?
  Vanuit de kring van onafhankelijke inwoners kunnen we mogelijk belangrijke aandachtspunten en ideeën meegeven aan de nieuwe gemeente en aan de progressieve politiek partijen.
  Bent u inwoner van de Heuvelrug en progressief, maar niet aangesloten bij een landelijke politieke partij en hebt u zin om een avond over dit onderwerp mee te praten?
  Meldt u dan vóór 1 maart a.s. schriftelijk of elektronisch bij:
  Ina Hoek, secretaris van het PDR-bestuur, inahoek@hetnet.nl
  of postadres:Schippersdreef 67, 3972VB Driebergen-Rijsenburg.
  Voor de organisatie van de bijeenkomst beschikken we graag over uw naam, e-mailadres en postadres. Dan sturen we een persoonlijke uitnodiging.

  Werkstraf wegens bedreiging burgemeester

  DRIEBERGEN  Een vrouw die burgemeester Bloemen van Driebergen bedreigd heeft, is veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur. De vrouw werd boos tijdens een gesprek over de sloop van een illegaal tuinhuis in het woonwagenkamp aan de Sportlaan.
  Daarbij uitte de vrouw bedreigingen als ‘een pistool kun je zo kopen’ en ‘ik zou maar goed achterom blijven kijken’. In die periode werden er ook ruiten bij de burgemeester ingegooid. Ook stond hij een tijd onder politiebewaking. De vrouw zegt dat ze niet de bedoeling had om de burgemeester te bedreigen.
  RTV Utrecht 23-2-2005

  Heuvelrugnieuws van donderdag 24 februari 2005

  Dennenhorst Driebergen: vanaf Hoofdstraat
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10.00 uur  temperatuur: 1 °C

  meer foto’s van deze straat

  Kinderwapens en uniformen

  DRIEBERGEN  Museum ’t Schilderhuis in Driebergen heeft 2 nieuwe wisseltentoontellingen ingericht: “Kinderen en Kadetten” en “60 jaar vrouwen in de krijgsmacht”.
  “Kinderen en Kadetten” biedt een bijzondere collectie kinderuniformen en kinderwapens.
  In de 19e eeuw droegen kinderen van officieren dikwijls miniatuuruniformen, maar ook de jongens van de pupillenschool waren geüniformeerd. Ter completering werden ook de bijbehorende wapens in verkleinde vorm gemaakt. De expositie toont een tiental uniformen en veel wapens, waarbij ook de originele grote wapens worden getoond.
  De wisseltentoonstelling “60 jaar vrouwen in de krijgsmacht” toont een veertiental originele uniformen die in de loop der jaren zijn gedragen. Daarbij onder meer een uniform dat helemaal niet bestond maar wel bij een officieel staatsbezoek is gedragen. Alle vier de krijgsmachtdelen zijn vertegenwoordigd.

  Beide collecties zijn te bezichtigen tot eind juni.
  Museum ’t Schilderhuis bevindt zich aan de Van Rijcksevorselstraat 2 te Driebergen en is geopend op woensdagen van 14:00 tot 17:00 uur, zater-, zon- en feestdagen van 12:00 – 17:00 uur. Eerste paasdag gesloten. Meer informatie is te vinden op de website www.schilderhuis.nl.

  foto:kinderuniform uit ca. 1900

  Recreatieve fietstochten

  DRIEBERGEN  In de maanden maart tot oktober wordt er eens in de veertien dagen op dinsdag onder auspiciën van de DTC begeleidingscommissie seniorenfietstochten georganiseerd waarbij ook oudere alleenstaanden daarbij van harte welkom zijn. 1 maart is de eerste tocht.
  De tochten worden in groepsverband gereden met begeleiding. De tochten, die met een gemiddelde snelheid van ongeveer 17 kilometer per uur worden gereden, zijn circa 35 kilometer lang en beginnen om 13.30 uur bij Hotel en Grand Café De Bergse Bossen Traaij 299 Driebergen. Halverwege de tocht wordt een koffiestop ingelast. Voor aanvang van iedere tocht dient een inschrijfkaart te worden ingevuld. De kosten bedragen €.0,50 en hiermee is men beperkt verzekerd tijdens de tocht.
  Nadere informatie is te verkrijgen bij de begeleidcommissie, Rob Roelofsen 030-2732667 of Driebergse Tourclub 0343-513251.

  Of horen we straks dat we er toch geen verstand van hebben?

  DRIEBERGEN  Niet in een zaaltje van Nieuw Salem maar op de comfortabele stoeltjes van de aanpalende Grote Kerk mochten de meer dan honderd geïnteresseerden dinsdag plaatsnemen om de eerste meedenkavond bij te wonen voor het ontwikkelen van een visie op het dorpscentrum. De belangstelling was dus zeer groot. Maar even groot was de twijfel of deze participatie van de burgers werkelijk tot iets zal leiden.
  Stichtse Courant 24-2-2005

  Vervroegde winkelsluiting op koopavond wordt niet gesteund door de ODC

  DRIEBERGEN  De Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC) distantieert zich van de vervroegde winkelsluiting (om 20.00 uur) op de vrijdagse koopavond. Dat heeft de heer Van Dorp, voorzitter van de ODC, laten weten.
  Stichtse Courant 24-2-2005

  Vooral het CDA loopt gevaar bij gemeentelijke herindeling

  DRIEBERGEN  Als in november 2005 vervroegde gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden in verband met de samenvoeging van de vijf Heuvelruggemeenten, is de kans groot dat het CDA een zeer gevoelige klap krijgt te verwerken.
  Stichtse Courant 24-2-2005

  ‘Resultaten van alcoholcontroles zijn zorgelijk’

  DRIEBERGEN  De Politie Binnensticht heeft onlangs de tienduizendste blaastest uitgevoerd in het kader van de campagne ‘Bob…of bon?’. De resultaten van de controles zijn volgens de politie zorgelijk. Een verslag van Mieke Kort.
  Stichtse Courant 24-2-2005

  Reeringh open Art for All

  DOORN  Burgemeester Reeringh opent op woensdag 2 maart om 19.30 uur de expositie Art for All in de hal van het gemeentehuis. Foto’s en kunstwerken van kinderen zijn nog tot en met 1 april te zien.
  Nieuwsbode 24-2-2005

  Kunst en spiritualiteit

  DOORN  ‘Kunst en spiritualiteit op de Heuvelrug’ is het stageproject van Wouter van den Braak, 43 jaar oud en vierdejaarsstudent aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht. Van den Braak loopt sinds september 2004 stage bij pastor Wies Sarot in de St. Martinusparochie.
  Nieuwsbode 24-2-2005

  Heuvelrugnieuws van vrijdag 25 februari 2005

  Valkenkamp Driebergen: richting Jagersdreef
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 9.30 uur  temperatuur: 1 °C

  meer foto’s van deze straat

  Door weer en wind op fiets naar school

  DRIEBERGEN  Kinderen behoren weer met een taxibusje naar de school voor speciaal basisonderwijs gebracht te worden, net zoals dat vroeger in Driebergen gebeurde. Dat is de inzet van de werkgroep Leerlingenvervoer Driebergen.
  Utrechts Nieuwsblad 25-2-2005

  Heuvelrugnieuws van zaterdag 26 februari 2005

  Fuut Driebergen: richting Waterhoen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 9.30 uur  temperatuur: 3 °C

  meer foto’s van deze straat

  Auto’s onder spoor door bij station Zeist

  DRIEBERGEN  Een ongelijkvloerse kruising met daaroverheen vier sporen voor het stationsgebied van Driebergen-Zeist, dat is de inzet van ProRail en verschillende regionale partijen. Dat betekent dat het spoor ter hoogte van het station verdubbeld wordt en auto’s straks onder het spoor door of over het spoor heen rijden. ProRail komt voor de zomervakantie met een kostenanalyse.
  Utrechts Nieuwsblad 26-2-2005

  WOZ en gemeentelijke belastingen

  DRIEBERGEN  Vandaag is bij veel Driebergenaren de nieuwe WOZ-taxatie en de aanslag voor de gemeentelijke belastingen in de bus gevallen. De waarde van het onroerend goed is behoorlijk gestegen, maar de verhoging van de gemeentelijke belasting is een stuk minder. Op het forum van DriebergenNet kunt u aangeven met hoeveel procent de waarde is gestegen en hoeveel procent u meer moet betalen aan gemeentelijke belastingen.

  Heuvelrugnieuws van zondag 27 februari 2005

  Jan Glaudemanslaan 3-5 Driebergen
  foto: © Robert Zwart
  tijd: 9.45 uur  temperatuur: -0 °C

  meer foto’s van deze straat

  FNV Bouw Utrechtse Heuvelrug huldigt jubilarissen

  De afdeling Utrechtse Heuvelrug van FNV Bouw, heeft voor de laatste maal zijn jubilarissen 2004 gehuldigd. Dit gebeurde tijdens de informatieavond op vrijdagavond 25 februari 2005 in Nieuw Salem te Driebergen.

  Regiobestuurder H van den Wijngaard van FNV Bouw heeft uitleg gegeven over het bereikte sociaal akkoord en de gevolgen hiervan. Tevens zijn op deze avond de leden geïnformeerd over de huidige stand van zaken omtrent de bouw CAO, deze situatie is heel zorgelijk gezien er geen overleg meer plaats vind met de werkgeversorganisatie.

  Hierna zijn de leden geïnformeerd over de fusie en zal de afdeling Utrechtse Heuvelrug overgaan in de afdeling “Kromme Rijn” de nog zittende bestuursleden schuiven aan bij het bestuur van de afdeling Kromme Rijn. Na het officiële programma zijn de jubilarissen 2004 gehuldigd, en is er afscheid genomen van afdelingsbestuurder en kaderlid dhr A Melles.

  Foto: Regiobestuurder H van den Wijngaard (links) met de aanwezige jubilarissen 12 ½ jaar: dhr Kosterman R.P. van Straten. 25 jaar: H de Graaf en G.M Turk 40 jaar:L van Doornik en W Steppe. 50 jaar: mw M.W.H. Hillebrand-Marsman, W.G.J. Hoogstraten, J.F. Merkus, J. Visser.
   


  Heuvelrugnieuws van maandag 28 februari 2005

  Langbroekerdijk Driebergen: thv nummer 4
  foto: © Renk Knol
  tijd: 10.50 uur  temperatuur: -2 °C

  meer foto’s van deze straat

  Stuurgroep tegen Leersums cultuurhuis na herindeling

  LEERSUM  Geen nieuw cultureel centrum met sporthal bouwen en de voetbalaccommodatie van HDS aan de Wildbaan niet renoveren. Dat is het advies van de Stuurgroep Herindeling Heuvelrug. Het advies is gegeven aan de provincie die toezicht houdt op de financiën van de gemeenten die betrokken zijn bij de herindeling.
  Utrechts Nieuwsblad 28-2-2005

  Comité Herindeling Nee wil referendum over herindeling

  HEUVELRUG  In een open brief aan de verschillende gemeenteraden verzoekt het Comité Herindeling Nee! om bij het te houden referendum over de Europese grondwet de inwoners van de Heuvelruggemeenten ook te vragen wat zij vinden van de voorgenomen herindeling.

  OPEN BRIEF

  Aan de leden van de Gemeenteraden van Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn

  Doorn, 22 februari 2005

  Betreft: referendum

  Geachte dames en heren raadsleden,

  Het is u ongetwijfeld bekend dat in mei of juni van dit jaar een referendum wordt gehouden over de Europese Grondwet. Een referendum waarvoor ook de burgers van uw gemeente worden opgeroepen.

  Het lijkt ons een goede gelegenheid om gelijktijdig met dit referendum een andere vraag aan de inwoners van uw gemeente voor te leggen en wel over de herindeling van uw gemeente tot de zogenoemde MALDD-gemeente.

  We willen u uitleggen waarom dit voor onze burgers en daarmee voor de lokale democratie van zo’n belang is.

  Het is ons de afgelopen maanden steeds duidelijker geworden dat er onder de inwoners van de meeste MALDD-gemeenten grote onvrede bestaat over de herindeling. We refereren aan de vele reacties, gekregen tijdens onze korte handtekeningenactie, eind vorig jaar in de gemeenten gehouden en waar burgers goed gemotiveerd, bijna huis aan huis, blijk gaven van hun ongenoegen over het MALDD-plan en vooral over de wijze waarop dit tot stand is gekomen. Met hun stem is geen rekening gehouden, zo is de onvrede samen te vatten.

  Het horen van elke burger bij een grenswijziging, zoals dit herindelingplan, is immers voorwaarde voor een goed functionerende lokale democratie. Zo wordt ook gesteld in het Europese Handvest voor de Lokale Autonomie, dat in werking is sedert 16 november 1990, en in de Europese Grondwet. Het zou geheel in de lijn van dit Handvest en deze Grondwet zijn als u ook het herindelingsplan MALDD aan de inwoners van uw gemeente voorlegt.

  Maar er is nog een andere reden. De Provincie Utrecht heeft aangegeven dat ook de mening van de burgers van belang is. Dit om zeker te zijn van een maatschappelijk draagvlak, zoals ook in het regeringsprogramma over herindeling wordt gesteld. De provincie voegde daaraan toe dat de wijze waarop deze mening gepeild zou worden aan elke gemeente afzonderlijk zou worden overgelaten. Met als resultaat dat totaal verschillende manieren zijn gebruikt. Van helemaal niet peilen in twee gemeenten tot een echt referendum in één gemeente. Het aldus verkregen beeld naar het maatschappelijk draagvlak onder de burgers is daarbij zo diffuus dat het heel goed denkbaar is, zoals uit recente opmerkingen uit de Tweede Kamer nu al te horen is, dat deze “peilingen” als onvoldoende worden betiteld.

  Daar staat tegenover dat in een enkele lezing over “draagvlak”, ook wordt gesteld dat de gemeentebesturen dit maatschappelijk draagvlak vertegenwoordigen. Dat is echter op z’n minst discutabel, zeker gelet op het Handvest en helemaal in de Europese Grondwet, die aangeven dat burgers over dit soort zaken hun stem mogen uitbrengen.

  Ongeacht de uitkomst: de lokale democratie is er niet bij gebaat als een gemeentebestuur en burgers tegenover elkaar blijven staan, ook na een herindeling. Het kan toch ook uw bedoeling niet zijn dat burgers zich massaal van de lokale democratie en de huidige politieke partijen afwenden?

  Een referendum over zo’n belangrijk onderwerp als herindeling is ons inziens een belangrijk middel om de burgers meer bij de lokale democratie te betrekken en anders dan bij verkiezingen, partijover-stijgend, de visie van inwoners te vernemen.

  We verzoeken u derhalve met klem gelijktijdig met het referendum over de Europese Grondwet een referendum over de voorgestelde herindeling in uw gemeente te houden en dit derhalve tot onderwerp van bespreking in uw eerstkomende raadsvergadering te maken.

  Tenslotte nog dit. Van provinciezijde is bij de gemeenteraden aangedrongen om de kloof, die er nu eenmaal is over de herindeling tussen gemeenteraden enerzijds en een groot verontrust deel van de burgerij anderzijds, zoveel mogelijk te dichten. Met name werd door de provincie ons comité al gesprekspartner genoemd. We zijn van onze kant daartoe bereid. Een goede gelegenheid lijkt ons, om met u over de vorm en inhoud van een dergelijk referendum van gedachten te wisselen.

  We zien uw reactie met belangstelling tegemoet.

  Dit verzoek wordt ondersteund door de duizenden burgers van de genoemde handtekeningenactie.

  Hoogachtend,

  Het Comité Herindeling Nee!
  M. de Bruin (Leersum)
  W. Doelman (Doorn)
  A.G.C. Kok (Doorn)
  L. C. de Mooij (Leersum)
  M. Overvest (Doorn)
  S. Streekstra (Driebergen)
  N.L.F. Verbeek (Driebergen)

  Heuvelrugnieuws van dinsdag 22 februari 2005

  Esmeijerlaan Driebergen: richting Akkerweg
  foto: © Renk Knol
  tijd: 9.30 uur  temperatuur: -0 °C

  meer foto’s van deze straat

  Nieuwe Valkenheuvelschool pronkjuweel aan Jagerspad

  DRIEBERGEN Netty Krook heeft een interview met Paul Meuwese, directeur van de school, over de verhuizing van de Valkenheuvelschool naar de tijdelijke noodlokalen aan de Woerd en de nieuwbouw die eind februari 2006 klaar moet zijn.
  Nieuwsbode 22-2-2005

  Marokkaanse moskee is in gebruik

  DRIEBERGEN Op de oplevering van het parkeerterrein na is de Marokkaanse moskee gereed en is al in gebruik. In april moet alles gereed zijn. De Turkse moskee komt wat later klaar, na de zomervakantie is de verwachting.
  Nieuwsbode 22-2-2005

  Nieuwe dirigent en nieuw instaporkest

  DOORN  Michael de Graaf (27) is de nieuwe dirigent van de Koninklijke Harmonie Doorn. Hij komt uit het Noord-Hollandse Winkel en heeft er graag elke vrijdag twee uur reizen voor over om om 19.00 uur in Doorn met de repetities te beginnen.
  Nieuwsbode 22-2-2005

  Wie gaat Lenie Ploeg opvolgen?

  DRIEBERGEN  De kans is groot dat de collecte van de Hartstichting in Driebergen stopt. Netty Krook heeft een gesprek met Lenie Ploeg die als vrijwilligster al jaren de collecte coördineert en organiseert maar er nu mee stopt; een opvolger is nog niet gevonden.
  Nieuwsbode 22-2-2005