het nieuws van 1 december 2013
16e jaargang nummer 4956

Klik hier voor nieuwste foto’s

Wil Kosterman opnieuw lijsttrekker voor GroenLinks

20131201 WIJK BIJ DUURSTEDE  Wil Kosterman is tijdens de Algemene Ledenvergadering van 30 november unaniem gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks. Ook de andere kandidaten die voorgedragen werden door de kandidatencommissie zijn met algemene stemmen gekozen.

Lees verder op ditiswijk.nl

HDS raakt verder achterop door nederlaag tegen Forza Almere

20131201 LEERSUM  In de strijd om rechtstreekse degradatie deed HDS door de 1-3 nederlaag tegen Forza Almere zeker geen goede zaken en komt geleidelijk aan meer en meer in de problemen.  Gezegd dient te worden dat de Leersumse formatie het moest doen zonder een aantal vaste krachten die door blessures dan wel schorsing niet van de partij waren.

Lees verder op de website van De Kaap

Viking verliest van beter Mia

20131201 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen zaterdag moest Viking aantreden tegen Mia uit Amersfoort. De Wijkse korfballers wisten dat het een echte wedstrijd zou worden omdat Mia nou eenmaal fanatiek ten strijde trekt. Strak verdedigend hield het Viking ver van de korf.

Lees verder op ditiswijk.nl

Rauwe stem, gierende gitaar

20131201 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het centrum van Wijk bij Duurstede trilde gisterenavond en vannacht op z’n grondvesten. De Blueskroegentocht was wederom een succes, het was een drukte van jewelste in veel Wijkse horecagelegenheden.

Lees verder op ditiswijk.nl

Knap punt voor dames Schaerweijde

20131201 ZEIST  De vrouwen van Schaerweijde hebben een knap punt binnengehaald in de overgangsklasse B. De dames uit Zeist stonden even met acht vrouwen tegenover elf, maar kwamen tot 3-3 terug.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bourgondië doet goede zaken

20131201 WIJK BIJ DUURSTEDE  Bourgondië Jongens 1 wist afgelopen zaterdag met 4-0 van hekkensluiter Shot 1 te winnen. De nummer 2 van de competitie verloor dit weekend, waardoor Bourgondië komende week in een rechtstreeks duel aan 1 set genoeg heeft om de titel te pakken.

Lees verder ditiswijk.nl

VVD kiest voor ‘nieuwe en frisse’ gezichten

20131201 UTRECHTSE HEUVELRUG   De VVD Utrechtse Heuvelrug heeft de definitieve kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. De partij kiest zogezegd voor ,,een groot aantal frisse, nieuwe namen in de top”. Vorige maand maakte de partij bekend dat nieuwkomer Rob Jorg de lijst ging trekken.

Lees verder op de website van De Kaap

Teleurstellend verlies FC Driebergen

20131201 DRIEBERGEN  In een teleurstellende verlopen wedstrijd tegen IJFC (IJsselstein) heeft FC Driebergen slechte zaken gedaan wat betreft de ranglijst om nu onder de streep te komen te staan tegen een directe concurrent. Een concurrent die de wedstrijd feller begon en FC Driebergen direct terug drong tot verdedigen wat niet bevorderlijk was voor hun spel.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5 

IJFC had een groot overwicht met af en toe een counter van de voorwaartsen van FC Driebergen maar dat gaf weinig gevaar voor het doel van IJFC. Het was doelman Michel van Bruggen die FC Driebergen diverse malen behoedde voor een vroege achterstand maar toch moest zwichten in de 23e minuut door  verkeerd verdedigen van de achterhoede en de speler van IJFC ruimte gaf om met een droge knal IJFC op een op dat moment verdiende voorsprong te zetten 0-1.

Na dit doelpunt zag je een kort moment het initiatief bij de thuisclub terug komen maar ook dat leverde geen gelijkmaker op en deze kwam toch nog onverwacht door in de 43e minuut een vrije trap van Arjan Prijs die pascal van Doorn bereikte en die dit buiten kansje niet onbenut liet 1-1 wat tevens de rust stand werd.

Een 2e helft die direct al slecht begon voor FC Driebergen want in de 48e min. kwam een vrije trap bij de 2e paal een speler van IJFC kopte de bal en werd uitstekend door de aanvoerder van IJFC ingekopt 1-2. Dit was een domper voor de ploeg die heel andere ideeën had voor de laatste 45 minuten. De trouwe supporters veerde overeind in de 54 e minuut bij een vrije trap van Paul van Hofwegen maar de bal ketste via de buitenkant van de paal achter. In de 58e minuut wisselde trainer Bert v/d Brom 2 spelers om de aanval te versterken. Maar ondanks het meer risico nemende FC Driebergen kreeg de ploeg geen overwicht en kon de wedstrijd maar niet dicteren dit was natuurlijk ook een verdienste van de gasten IJFC. en speelde de ploeg uit IJsselstein zich rustig naar het einde maar zat nog wel even in hun rats toen in de 87e minuut een vrije trap van Tolga Albayrak tegen de bovenkant van de lat achter sprong. Zo behaalde IJFC voor de neutrale toeschouwer een verdiende overwinning tegen een machteloos FC Driebergen.

Zaterdag 7 december as de semi –derby achter het slot in Zeist de uitwedstrijd tegen Jonathan aanvang 14.30 .

Rapalje in De Peppel

20131201 ZEIST  Op zaterdag 7 december 2013 staat Rapalje met hun ‘Celtic Folk Night’ in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. De vier stoere mannen van Rapalje dragen ruige kilts, beenbandages, mouwloze shirts, tatoeages, lang haar en wilde baarden. Ze zingen en spelen traditionele Ierse, Schotse en soms Nederlandse folk op geheel eigen onnavolgbare wijze.

vergroot foto

Op muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, gitouki, trekharmonica, mondharmonica, bodhrán, highland pipes, border pipes en theekistbas weet het viertal, regelmatig bijgestaan door wervelende Ierse dancers, het publiek swingend en stampend op te zwepen. De verscheidenheid aan muziekinstrumenten, het afwisselende repertoire, de vaak 3 stemmig gezongen liederen en de spectaculaire presentatie maken een optreden van Rapalje tot een meeslepende act, waarbij niemand ongevoelig kan blijven voor de onstuimige charme en overtuigingskracht.

In het voorprogramma staat Cesair, die het verhaal van de gelijknamige mythologische prinses omzetten in unieke en originele muzikale composities. De deuren op de Montaubanstraat 106 in Zeist gaan deze avond open om 20.30 uur en kaarten kosten € 13,00 in de voorverkoop (via www.peppel-zeist.nl of bij Primera) of € 17,00 aan de deur.

D66 presenteert lijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2014

20131201 UTRECHTSE HEUVELRUG  In restaurant Groenland in Driebergen is presenteerde D66 vrijdagmiddag de lijst van D66 voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

    1.    Hugo Prakke
    2.    Erwin Kamp
    3.    Dorien Schults
    4.    Wim Hak
    5.    Cosmas Blaauw
    6.    Johan Klaassen
    7.    Gerard Weck
    8.    Fleur Terpstra
    9.    Nieko van Veen
    10.    Tijn Dries

Zevenklapper bij CDW tegen Musketiers

20131201 WIJK BIJ DUURSTEDE / ELST  In het eerste kwartier van CDW tegen Musketiers uit Elst leek het er van geen kant op dat het later een doelpuntenfestijn zou worden. Maar na de 1-0 in de 16e minuut was het hek van de dam en liep CDW uit naar een 4-0 stand bij de rust.

Lees verder op ditiswijk.nl

15 nieuwe sociale huurwoningen aan de Anne de Vrieslaan in Zeist

20131201 ZEIST  Op dinsdag 26 november tekenden de RK Woningbouwvereniging Zeist en aannemer Ufkes uit Apeldoorn de aannemingsovereenkomst voor de bouw van 15 nieuwe sociale huurwoningen aan de Anne de Vrieslaan in Zeist.

Lees verder op slotstadnieuws.nl

Projectkoor Oriolus geeft Kerstconcert in Grote Kerk Driebergen

20131201 DRIEBERGEN  Na het succesvolle kerstconcert van 2012 komt projectkoor Oriolus opnieuw naar Driebergen. Op vrijdag 13 december zal in de Grote Kerk een kerstconcert plaatsvinden met als hoofdwerk de cantate “Bethlehem” van John Henry Maunder.

Het eerste deel van de avond wordt gevuld met kerstliederen uit de rijke Engels traditie, met bekende liederen als “Once in royal David’s city” en “Angels, from the realms of glory”.
Als solisten zingen Mariët Kaasschieter en Jacob Schenk, terwijl het koperwerk verzorgd wordt door Arjan en Edith Post. Het geheel staat onder leiding van André van Vliet.

Oriolus is een ambitieus koor dat bij de top van de amateurkoren hoort. Onder leiding van André van Vliet heeft het in een aantal jaren een heel eigen geluid ontwikkeld, waarbij koorklank en dynamiek kenmerkend zijn. Oriolus zingt projectmatig van concert naar concert, waardoor zij hun repertoire continu vernieuwen en aanpassen aan de tijd van het jaar.

Aanvang van het concert is om 20.00 uur. Kerk open 19.30 uur. Kaarten à € 10.00 zijn vooraf verkrijgbaar bij boekhandel J. Baas, Traaij 4c, 3971 GN Driebergen of via de website www.projectkoororiolus.nl. of op 13 december voor € 12,50 aan de kerk. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
het nieuws van 2 december 2013
16e jaargang nummer 4957

Klik hier voor nieuwste foto’s

Raad akkoord met sport vervangingsinvesteringen

20131202 GEMEENTE BUNNIK  De kleedkamers die vastzitten aan sporthal De Tol worden opgeknapt, zes kunstgrasvelden van Tennis Rijneiland worden gerenoveerd, en de beregeningsinstallaties van de tennisvelden van BLTC De Niënhof en van de voetbalvelden van SV Aurora worden vervangen. De gemeenteraad ging vorige week unaniem akkoord met het collegevoorstel.

Lees verder op de website van t Groentje

‘In de ban van de Gildenring’

20131202 BUNNIK   De Bunnikse cabaretier en AD-columnist Vincent Bijlo gaat zijn goede traditie van de Oudejaarsconference dit jaar weer voortzetten. Op 23 december zal hij in de Landgoederij in Bunnik de gebeurtenissen van het afgelopen jaar onder de loep leggen en op de korrel nemen.

Lees verder op de website van t Groentje

Hervormde gelovigen willen boycot van supermarkt

20131202 ZEIST  In Zeist is beroering ontstaan over de oproep aan kerkgangers van de hervormde wijkgemeente Pniël om geen boodschappen meer te doen bij supermarkt C1000. In een brief hoopt de schrijfster dat de eigenaar failliet gaat.

Lees verder op de website van het AD

Alarm over ‘zwamrovers’

20131202 AUSTERLITZ  Staatsbosbeheer roept wandelaars op alarm te slaan als ze mensen paddenstoelen van bomen zien slopen. De afgelopen maand zijn in Austerlitz tonderzwammen gestolen; bij Aziaten zeer gewild vanwege de vermeende medicinale werking.

Lees verder op de website van het AD

De Peppel zoekt nog bands voor de Kerstmix

20131202 ZEIST  Voor we straks weer in ons nette pak aan de kersttafel zitten heeft de Peppel ook dit jaar weer een Kerstig feestje georganiseerd. Het is een traditie, de Kerstmix. Ieder jaar op kerstavond, 24 december, komen een aantal (Peppel-gerelateerde) bands een setje spelen ter vermaak. Een avond vol Bands, Fun, Drinks en Rock ’n Roll.

Dus heb je nog geen plannen voor kerstavond? Kom dan kerst vieren in Peppelstyle!! Met te gekke bands die worden samengesteld uit vrijwilligers en vrienden van De Peppel. Altijd een knallend succes! Gratis entree, dus kom gewoon even langs. Met dit jaar onder andere de vrijwilligersband “De Schrik Van 1664” en “The Pussy CAP goes Bananas during Cristmas”.  Meer informatie op www.peppel-zeist.nl.

Houd de website in de gaten om te zien wie er komen spelen. Ook zin om te komen spelen op deze kerstavond? Er is nog plek voor bands, dus geef je op via info@peppel-zeist.nl!

Negende nederlaag handbalsters Fortissimo

20131202 COTHEN   De handbalvrouwen van Fortissimo hebben in de eerste divisie A verloren. De dames uit Cothen gingen met 23-19 onderuit. Het was de negende nederlaag van Fortissimo.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kandidatenlijst en verkiezingsprogramma PvdA Rhenen bekend

20131202 RHENEN  De leden van de Partij van de Arbeid Rhenen hebben hun kandidaten gekozen voor de gemeenteraadsverkiezingen  2014. Tijdens de algemene ledenvergadering op 28 november is Ineke Holierook unaniem verkozen tot lijsttrekker.

Eef Brouwer, Joyce Groothuijzen en Jaap van der Heiden bezetten de plaatsen 2 tot en met 4 op de lijst. Met het verkiezingsprogramma ‘Rhenen is van ons allemaal!’ begint de PvdA vol vertrouwen aan de campagne.

Ineke Holierook (66) heeft al een indrukwekkende politieke carrière achter de rug. Maar liefst 17 jaar was zij raadslid en negen jaar wethouder Welzijn, Onderwijs en Sociale zaken in haar vorige woonplaats. Net als in de voorgaande raadsperiode wil zij zich de komende vier jaar, namens de PvdA, inzetten voor de inwoners van Rhenen, Elst en Achterberg. Ook Eef Brouwer (59) keert terug op de lijst. Naast zijn drukke baan bij de bank heeft hij zich de afgelopen jaren een bevlogen raadslid getoond. Nieuwkomers op de lijst zijn Joyce Groothuijzen (24), student Bestuurskunde, en Jaap van der Heiden (62), gepensioneerd leraar en uitgever.

De PvdA gaat met een sterk en sociaal programma de gemeenteraadsverkiezingen in. Rhenen moet een gemeente zijn waarin iedereen gelijke kansen heeft en waar het veilig leven, wonen en werken is. Waar het kwetsbare wordt beschermd en waar het gemeentebestuur luistert naar haar inwoners en gebruik maakt van haar ideeën. Het programma staat vol met concrete acties om deze doelen te bewerkstelligen.

Meer informatie: http://rhenen.pvda.nl/

Sinterklaas op bezoek bij de Zonnebloem-Driebergen

20131202 DRIEBERGEN  Zaterdagmiddag 30 november jl. heeft De Zonnebloem Driebergen Sinterklaas met zijn Pieten uitgenodigd om onze gasten op de Zonnemiddag in Gebouw De Vijver te komen bezoeken. De Sint werd verwelkomd met gezang van ca. 70 gasten begeleid door de pianist Henk-Jan Derksen.

Nadat de Sint enkele gasten en vrijwilligers in het zonnetje had gezet, ging hij ook nog bij de tafels langs. Na het vertrek van de Sint, moesten onze gasten zelf nog hun cadeautjes verdienen doormiddel van het dobbelspel. Het was een geslaagd feest. Ook heeft de Sint vrijdag 29 november nog enkele Zonnebloemgasten bezocht, die aan huis gebonden zijn. Dit werd zeer gewaardeerd.

Cantatekoor Driebergen met Lessons and Carols

20131202 DRIEBERGEN  Op zondag 8 december bent u van harte welkom om deel te nemen aan het Festival of Lessons and Carols. Het Cantatekoor Driebergen o.l.v. Margo van Biezen zal, alleen en samen met u, bekende en onbekende carols zingen in deze bijzondere dienst, met begeleiding van orgel, strijkkwartet, contrabas en hobo.

In zowel de lezingen als de liederen wordt de aanloop naar de geboorte van Jezus Christus verwoord vanaf het begin (Genesis) tot aan de komst van de koningen bij de stal. De keuze van de liederen varieert per Festival, hoewel een aantal carols vrijwel altijd wordt gezongen: Once in Royal David’s City aan het begin van de dienst en aan het eind Hark the Angels sing.
Het Festival of Lessons and Carols, waarvoor wij u graag willen uitnodigen, vindt plaats in de Grote Kerk, Hoofdstraat 115 te Driebergen en begint om 19.30 uur.

Heren volleybal uit Wijk blijft maar winnen

20131202 WIJK BIJ DUURSTEDE In de wedstrijd tegen Majella konden weer punten gehaald worden als de stand op de ranglijst dat zou bepalen! Toch verliep de eerste set na een perfecte start toch een beetje moeizaam en konden de tegenstanders halverwege de set de aansluiting weer vinden.

Lees verder op ditiswijk.nl

Bunnik buigt hoofd voor koploper

20131202 BUNNIK   In haar beste thuiswedstrijd van het seizoen heeft Bunnik het nagelaten om te stunten tegen koploper Kockengen. Ondanks een voorsprong bij rust, boog de ploeg van Ton Gruters uiteindelijk het hoofd.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Odijk blijft winnen

20131202 ODIJK / CULEMBORG   Odijk blijft meedoen om de bovenste plaatsen in de vierde klasse. Op bezoek bij het Culemborgse Focus’07 wist Odijk in de slotfase met pijn en moeite een 1-2 voorsprong over de streep te trekken.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik
het nieuws van 3 december 2013
16e jaargang nummer 4958

Klik hier voor nieuwste foto’s

Ker(st)kplein in wording

20131203 RIJSENBURG  Het lijkt alsof het kerkplein van Rijsenburg kunstmatig wordt voorzien van sneeuw voor het kerstfestijn van zondag 8 december, maar het is slechts gezichtsbedrog. De laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe plaveisel van grind dat op een sneeuwwitte honingraat ondergrond wordt gestort.

vergroot foto

Aanstaande zondag is het geheel vernieuwde kerkplein in Kerstfeer te bezichtigen. Van 11.00 uur tot 17.00 uur is er die dag van alles te doen. De meeste winkels zijn open, maar er kunnen o.a. ook kerstbomen worden gekocht met bijpassende kerstversiering en ambachtelijke kaarsen. Er is een levende Kerststal en natuurlijk komt de Kerstman ook langs. Onder het motto ‘Komt allen tesamen’ wordt iedereen van harte uitgenodigd.

Eerste strooiactie provincie Utrecht

20131203 PROVINCIE UTRECHT  In de nacht van maandag op dinsdag zijn de strooiwagens van de provincie Utrecht voor het eerst ingezet. Om 1 uur ’s nachts is er een ronde gemaakt langs de 300 kilometer wegen en 160 kilometer fietspaden die de provincie in haar beheer heeft.

In totaal hebben er 11 grote strooiwagens en 11 strooiwagens voor fietspaden in totaal 60 ton zout gestrooid, om te zorgen dat iedereen veilig de weg op kan.

De provincie houdt de weersomstandigheden altijd goed in de gaten. Vannacht ging de temperatuur onder de 0 graden, in combinatie met een nat wegdek is het dan nodig om te strooien. De provincie is goed voorbereid op de winter. Zo is afgelopen zomer de zoutvoorraad op de steunpunten in Huis ter Heide en De Meern weer aangevuld naar 2000 ton, zijn alle strooiers en sneeuwschuivers en -ploegen onderhouden of vervangen en zijn de weginspecteurs op gladheidscursus geweest. Ook heeft de provincie een eigen contract waarbij nalevering van zout bij hevige weersomstandigheden gegarandeerd is.

Verkeersveiligheid is een belangrijk thema voor de provincie Utrecht. Zo zorgt de provincie ervoor dat alle wegen en fietspaden aan de landelijke normen van verkeersveiligheid voldoen en zijn er in de provincie dan ook geen zogenaamde black spots meer te vinden. Verder blijft de provincie constant kijken wat er op de wegen gebeurt en of er op bepaalde plekken extra maatregelen nodig zijn. Daarnaast investeert de provincie ook in verkeerseducatie, aangezien 90 procent van de ongevallen komen omdat iemand niet oplet of zich niet aan de verkeersregels houdt.

Kasteelmusea aan zet

20131203 PROVINCIE UTRECHT  De provincie kent tal van mooie, eeuwenoude kasteelmusea die we graag willen behouden voor de toekomst. Ze zijn in hoge mate bepalend voor de aantrekkelijkheid van de provincie. Het betreft Slot Zuylen, Kasteel Amerongen, Kasteel de Haar, Huis Doorn, Kasteel Loenersloot en Museum Oud Amelisweerd.

Om hen financieel gezond te laten voortbestaan stimuleert de provincie de openstelling en publieksbereik, zodat de veelal hoge exploitatiekosten kunnen worden gedekt.

Onder leiding van bestuurder en oud minister Hans Wijers is vorig jaar een onderzoek opgestart over hoe de kasteelmusea meer ondernemerschap aan de dag kunnen leggen. Gisteren werd in Slot Zuylen, in aanwezigheid van gedeputeerde Mariëtte Pennarts het eindrapport gepresenteerd met aanbevelingen over samenwerking , klantgericht denken, het opzetten van evenementen en educatieve projecten enzovoort. De zes samenwerkende kasteelmusea legden zelf ook enkele ideeën voor.

De kasteelmusea zijn nu aan zet om zichzelf en elkaar een toekomst te verschaffen door samen te gaan werken op allerlei gebied en in verbanden die kansen bieden. De provincie is bereid hen daarin te ondersteunen voor zover nodig en mogelijk, zeker als de initiatieven van de kasteelmusea aansluiten bij de aanbevelingen uit het rapport: Kastelen aan zet.

Rhenense Hof feestelijk geopend

20131203 RHENEN  Met een druk op de knop, en met muziek en vuurwerk, is het complex Rhenense Hof in Rhenen op 2 december feestelijk geopend. Er waren ongeveer 200 genodigden, met de bewoners als belangrijkste gasten. De bouw heeft bijna drie jaar geduurd.

De openingshandeling werd verricht door de gedeputeerde van de provincie Utrecht, Ralph De Vries. Mevrouw Juch, huurder bij de Rhenense Woningstichting en de heer Van der Lippe (voorzitter VvE koopappartementen) assisteerden hem. Wethouder Henk van den Berg, Marcel Schipper (directeur VolkerWessels Vastgoed) en Martijn Rink (directeur/bestuurder Rhenense Woningstichting) waren aandachtige toeschouwers.

Aanwinst
De aanwezigen waren het erover eens: de Rhenense Hof is een aanwinst voor de gemeente Rhenen. Dit project omvat 94 nieuwe woningen en winkels in de historische binnenstad. Het betreft in hoofdzaak koop- en huurappartementen voor onder andere starters. Ook is er een parkeergarage voor ruim 250 auto’s.
Automobilisten parkeerden voorheen nog op het historische Schootsveld. Door de bouw van de garage kan dit gebied weer groen ingericht worden. Een mooi voorbeeld van optimaal en zorgvuldig ruimtegebruik in een compacte binnenstad.

Kwaliteitsimpuls
Naast de aandacht voor de kwaliteit van de bebouwing heeft ook de openbare ruimte een stevige kwaliteitsimpuls gekregen door de herinrichting tot verblijfsruimte en de aanleg van stedelijk groen. De provincie Utrecht heeft het project ondersteund met een bijdrage uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). De bijdrage was van wezenlijk belang om het project “over de streep te trekken” en tevens om te komen tot de goede ruimtelijk kwaliteit die het plan nu heeft.

Herkansing voor hagelkanon?

20131203 WIJK BJ DUURSTEDE   Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de plaatsing van hagelkanonnen. De bedoeling van deze kanonnen is door het produceren van geluidsgolven hagelschade te voorkomen. Tot nu toe heeft de gemeente tot verdriet van de fruittelers geen vergunning verleend.

Lees verder op de website van t groentje

Subliem pianoduo speelt voor ’t Dak van Werkhoven

20131203 WERKHOVEN   Het jonge pianoduo Lestari Scholtes en Gwylim Janssens treedt op zaterdagavond 7 december op in de rk kerk in Werkhoven. Het alweer vierde concert in de reeks voor het Dak van Werkhoven is zeer de moeite waard om naar te komen luisteren.

Lees verder op de website van t groentje

Winkeltijden roeren gemoederen ook tijdens Open Huis

20131203 GEMEENTE BUNNIK  Veel mensen volgden tijdens het Open Huis vanaf de publieke tribune het debat over de nieuwe winkeltijdenverordening. Vijf insprekers deden hun zegje over dit onderwerp, dat in Bunnik de gemoederen nogal roert.

Lees verder op de website van t groentje

Sport en horeca botsen

20131203 UTRECHTSE HEUVELRUG   Harry van Wegen, voorzitter van Horeca Nederland, is niet blij met de nieuwe “drankverordening” voor sportverenigingen. Daarin wordt verenigingen toegestaan alcohol te schenken van twaalf uur ‘s middags tot twaalf uur ‘s nachts.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Verkeersongeval met letsel

20131203 ZEIST  Maandag 2 december rond 12.30 uur kreeg de politie een melding van een aanrijding op de Arnhemse Bovenweg waarbij een bestuurder op een andere ingereden zou zijn. Deze bestuurder werd op dat moment vermoedelijk onwel, en reed slingerend op de andere weghelft waarna hij tegen het andere voertuig aan kwam.

Ter plaatse constateerden agenten dat de 65-jarige bestuurder niet aanspreekbaar was. De man is overgebracht naar het ziekenhuis voor controle. De andere bestuurder bleef ongedeerd.

Midwinterhoornblazen op Kwintelooyen

20131203 RHENEN  Zaterdag 7december is er weer Midwinterhoornblazen op Kwintelooyen. Het begint om 13.00 tot 16.00 uur. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om dit te kunnen beleven. Heeft u zelf een midwinterhoorn dan kunt u gerust mee blazen.

Wil het blazen nog niet zo goed lukken dan wordt hier advies over gegeven.
Midwinterhoorngroep Utrechtseheuvelrugblazers
Teus Jansen
verbindingsweg 19
3921 dl Elst (Utr )
tewigema@planet.nl
utrechtseheuvelrugblazers.jouwweb.nl
Locatie: recreatie gebied Kwintelooyen, Oude veense Grindweg , Rhenen

Kerstconcert Aurora The Bells of Christmas

20131203 DRIEBERGEN  Op zaterdagavond 14 december geven het opstap- en harmonieorkest van muziekvereniging Aurora een kerstconcert. De avond begint om 20:00 uur (19:30 zaal open) in het Maitland theater op landgoed de Horst.

Kaarten a 6 euro zijn verkrijgbaar: Bij boekhandel Jacques Baas Traay 4-c, via leden van het orkest, aan de deur of door een mail te sturen naar: annemieke.dewith@harmonie-aurora.nl

Bijna alle tondelzwammen gestolen uit bos bij Amerongen

20131203 AMERONGEN   Het Utrechts Landschap is de komende tijd alert op Aziatische zwammendieven. De laatste weken zijn uit het bos bij Amerongen bijna alle tondelzwammen gestolen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Beauforthuis – De geest van Brel

20131203 AUSTERLITZ  Zondag 8 december herleeft Jacques Brel in het Beauforthuis wanneer Brels volle neef Bruno samen met Micheline van Hautem zijn repertoire ten gehore brengt. In de stem van zijn Bruno Brel hoor je onmiskenbaar de ziel van de grote meester.

Juist omdat de rustige en robuuste Bruno niet op Jacques lijkt krijg je geen flauwe imitatie: Micheline & Bruno behouden en eren de kern van Brels liederen, maar voegen er hun eigen emoties aan toe. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Op 9 oktober 1978 overleed Jacques Brel. Zijn passionele liederen zijn ook 35 jaar na zijn dood nog altijd even krachtig, groots en meeslepend.  Zijn universele poëzie en melodieën raken nog immer ieders hart.
Bruno Brel tourt al jaren in en buiten Frankrijk waarbij hij zowel zijn eigen repertoire brengt als dat van zijn nonkel. Bruno en Micheline worden begeleid door Guus Westdorp (vleugel).

zondag 8 december, 17.30 u
De geest van Brel – Bruno Brel & Micheline van Hautem
entree € 19.50 | reductieprijs € 16 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas, kinderen t/m 12 jr)

Adopteer-een-kerstboom 2013-actie op Landgoed Kraaybeekerhof

20131203 DRIEBERGEN  Ook dit jaar is het weer mogelijk een kerstboom te adopteren op Landgoed Kraaybeekerhof. Tussen 7 en 20 december kun je je boom ophalen. Kerstbomen adopteren kan elke dag tussen 10:00 uur en 15:30.

Je vult ter plekke een adoptiekaart in met klantgegevens en ontvangt een label met het boomnummer. Naast de prijs van een boom rekenen we ook statiegeld. Het statiegeld wordt teruggegeven wanneer je de boom weer heelhuids inlevert.
 
’s Winters haal je je eigen boom op, en ‘s zomers groeit hij lekker door op het landgoed. Daar wordt hij verzorgd zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Een adoptiekerstboom kan tot wel vijf keer worden hergebruikt. En zo zie je je eigen boom jaar na jaar groeien. Je moet hem thuis wel goed verzorgen, anders overleeft hij het niet. Uiteraard krijgt u bij de adoptie de nodige verzorgingstips mee naar huis.

Desgewenst kun je gedurende het jaar je eigen boom bezoeken op landgoed Kraaybeekerhof. De biologische werkwijze zorgt voor sterke bomen, schoner oppervlaktewater en een rijk bodemleven op het landgoed. Naast kerstbomen hebben we natuurlijk onze biologisch–dynamische groente – bloemen en kruidentuin. En niet te vergeten de mooie bijenstal met bijenwaardplantentuin.


Voor meer informatie:
Kijk op de website www.adopteereenkerstboom.nl
of neem contact op met tuinman Theo Engbers: landgoedkraaybeekerhof@live.nl telefoon  06/ 42 37 26 26

Tekort bij regionale omgevingsdienst groeit

20131203 UTRECHTSE HEUVELRUG   De tekorten bij de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODrU) zijn verder opgelopen. Het mismanagement levert de gemeente een strop van in totaal 571.000 euro op.

Lees verder op de website van De Kaap

Waterschap deelt tientallen boetes uit

20131203 UTRECHTSE  HEUVELRUG – Waterschap Vallei en Veluwe, onder meer verantwoordelijk in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, schrijft enkele tientallen boetes uit omdat inwoners niet tijdig hun sloot hebben schoongemaakt.

Lees verder oop de website van De Kaap

Fietscontrole op school

20131203 HUIS TER HEIDE   Op 27 november vond op basisschool CBS Oud Zandbergen in Huis ter Heide de ‘‘light wise fietscontrole’’ plaats. Bij deze controle hebben de leerlingen van Practicum Zeist meegeholpen. Ook mocht de basisschool rekenen op de hulp van wijkagente Saskia Schippers.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Ondernemers in gesprek

20131203 ZEIST  Business Golf stimuleert met ronde tafelgesprekken het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op 28 november voerde Rolph van Markus van Van Markus Autoschade het woord.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

‘Boycot C1000 te zot voor woorden’

20131203 ZEIST  Zowel voorstanders als tegenstanders van de zondagopenstelling van de C1000 aan de Johan van Oldenbarneveltlaan in Zeist, vinden de boycot en bedreigingen van kerkgangers van de Wijkgemeente Pniël in Zeist te ver gaan.

Lees verder op de website van het AD

Goede overwinning voor KCD

20131203 DOORN  Voor de hoofdmacht van KCD stond afgelopen zaterdag een weerzien met een oude bekende op het programma. In een gezellig druk Steinheim werd Kesteren ontvangen, een ploeg waar KCD het traditioneel vaak lastig mee heeft.

Kesteren had vorige week nog verdienstelijk gelijk gespeeld tegen koploper Midlandia, dus KCD wist dat het zich in kon stellen op een pittige wedstrijd.
Vooraf was de strijdwijze tegen het stugge spel en de verdedigende keuzes die Kesteren maakt, goed doorgesproken. De thuisploeg begon dan ook scherp aan de wedstrijd en de eerste twee aanvallen van Doornse zijde waren direct raak. Nadat ook het verdedigingsvak met 2 goede doelpunten een duit in het zakje had gedaan stond er, na 7 minuten spelen, een comfortabele 4-0 voorsprong op het scorebord.

Hierna stokte de productie aan Doornse zijde, waar gestart werd met effectief en doelgericht korfbal, had de ploeg ineens moeite om te gaan met de het stugge verdedigen van de bezoekers en een aantal ongelukkige keuzes van de arbiter. De thuisploeg maakte het zichzelf lastig door de resterende 23 minuten van de eerste nog slechts 3 maal te scoren.

Kesteren begon aanvallend wat ritme te vinden waardoor ze langzaam terug kwamen in de wedstrijd. Waar vorige week de marge niet kleiner werd dan 2 punten, kwam Kesteren deze wedstrijd vlak voor en vlak na rust nog wel tweemaal op gelijke hoogte (bij 6-6 en 7-7), maar beide keren werd direct in de volgende aanval weer een voorsprong voor KCD op het scorebord gebracht.
Wat volgende was een sterke fase van de Doornse ploeg, die er geen onduidelijkheid over liet ontstaan wie er met de punten naar huis zou gaan. Geerjanne en Marcella namen hun ploeg op sleeptouw en geconcentreerd en simpel korfballend werden oplossingen gevonden voor alles was Kesteren probeerde. Toen de bezoekers omschakelden naar achterverdedigen had KCD haar antwoord klaar en via 11-7 en 13-9 werd er uitgelopen naar een 14-10 voorsprong. Dat Kesteren in de laatste twee minuten nog tweemaal scoorde en de eindstand op 14-12 bepaalde, was slechts van belang voor de statistieken.

Al met al een goede, verdiende overwinning, waarbij mag worden aangemerkt dat KCD het zichzelf makkelijker had kunnen maken door in de fase voor rust mee te blijven scoren met de tegenstander. Aan de andere kant is de overwinning geen moment in gevaar geweest en een betrekkelijk eenvoudige overwinning op de ploeg uit Kesteren is een resultaat waar de ploeg erg tevreden mee mag zijn.

Scooteraar misdraagt zich

20131203 DRIEBERGEN  Maandag rond 11.30 uur moest een 16-jarig meisje op een fiets uit Driebergen achter een werkauto van een groenvoorzieningbedrijf op de Rijsenburgselaan stoppen.

De werkauto stond voor de muur van het oude klooster half op het fietspad en uit tegengestelde richting naderde een personenauto. Het meisje zag en hoorde dat achter haar een scooter naderde. De bestuurder claxonneerde en de bestuurder begon het meisje uit te schelden. Het meisje riep terug dat hij zijn mond moest houden. Op het moment dat de weg vrij was, haalde de scooter het meisje in. Tijdens het voorbijrijden trapte de scooterbestuurder tegen haar fiets. Hierdoor verloor zij haar evenwicht en viel hard met haar schouder op de trottoirband. De bestuurder van de scooter reed gewoon door.

Nieuw examen: kosten 300 euro
Het meisje werd onderzocht in het ziekenhuis. Daar bleek dat zij letsel aan haar rechterschouder had opgelopen en vier weken een mitella moest dragen. Hierdoor liep het meisje haar examen voor het scooterrijbewijs mis en moet 300 euro betalen voor een nieuw examen. Van de bestuurder van de doorgereden scooter is bekend dat hij een rode broek droeg, geen helm droeg en reed op een zwarte scooter.

Getuige(n) gezocht
Een ieder die informatie heeft over dit incident wordt gevraagd kontakt op te nemen met de politie via het telefoonnummer 0900-8844.
het nieuws van 4 december 2013
16e jaargang nummer 4959

Klik hier voor nieuwste foto’s

Archeologen vinden mysterieuze greppel in Leersum

20131204 LEERSUM  Archeologen doen sinds vorige week maandag onderzoek naar sporen en vondsten op het voorheen braakliggende terrein langs de Koningin Wilhelminalaan in Leersum en zeker niet zonder resultaat. Op het terrein zijn de resten gevonden van een boerenerf van meer dan 2000 jaar geleden.

Een boerenerf uit de ijzertijd
In de eeuwen vóór het begin van onze jaartelling, door archeologen de ijzertijd genoemd, stonden op het terrein aan de Koningin Wilhelminalaan kleine vierkanten boerenschuren. Deze houten schuren werden gebruikt voor de opslag van bijvoorbeeld oogstgewassen. Zowel het woonhuis  van de boer en zijn gezin, als de akkers waarop de boer zijn gewassen heeft verbouwd, hebben in de directe omgeving gelegen. De houten palen die het fundament van de schuren vormden, zijn inmiddels al lang vergaan, maar ze hebben donkere verkleuringen in het zand aan de Koningin Wilhelminalaan achtergelaten. 

Een enorme greppel   
De vondst die speciale aandacht trok van de archeologen was een mysterieuze greppel. Het terrein wordt van zuid naar noord doorsneden door een enorme greppel. De greppel is twee tot vier meter breed en minimaal tachtig meter lang.  De greppel is opgevuld met donkergekleurd zand. De archeologen hebben ontdekt dat de greppel geen water heeft bevat, maar lange tijd als droge greppel heeft opengelegen. Op verschillende momenten is de greppel bovendien opnieuw uitgegraven. Dit moet een enorm karwei geweest met een greppel van deze grote afmeting. In de greppel zijn veel aardewerkscherven gevonden. Op basis van de vorm van het aardewerk plaatsen de archeologen het dichtraken van de greppel in derde of tweede eeuw voor Chr.

Een mysterie
Over de functie van deze greppel tasten de archeologen nog in het duister. Duidelijk is dat een gewone boer geen noodzaak heeft voor een enorme droge greppel op zijn terrein, laat staan tijd heeft om deze te graven en te onderhouden. De functie van de greppel zal in een breder verband dan het boerenbedrijf moeten worden gezocht. Misschien had de greppel een territoriale en verdedigende functie en is het een relict uit een tijd van (oorlogs)dreiging? Misschien heeft de greppel een spirituele functie gediend, wellicht in combinatie met de grafheuvels die ten noorden van de opgraving in de bossen bij Leersum liggen?

De opgraving is nog niet klaar. Alle sporen en vondsten worden zorgvuldig gedocumenteerd en geregistreerd. De archeologen gaan deze week nog door met hun onderzoek op het terrein om vervolgens de vondsten van achter het bureau nader te analyseren. Alle vondsten en gegevens worden uiteindelijk opgeslagen in het archeologisch depot van de provincie Utrecht om deze te bewaren voor toekomstige generaties. De archeologen hopen het raadsel van de mysterieuze greppel binnenkort te hebben ontrafeld.

Heuvelrug matig tevreden met NS-parkeergarage

20131204 DRIEBERGEN  De bouw van een grote parkeergarage bij NS-station Driebergen-Zeist betekent vooruitgang. Maar is ook een tegenvaller, omdat lang uitzicht was op een veel mooiere, en grotere oplossing. Misschien komt er toch nog een parkeerplaats bij.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

W.A. van Esprijs voor Luit van der Tuuk

20131204 WIJK BIJ DUURSTEDE  Luit van der Tuuk (1954) , conservator van Museum Dorestad, mocht recentelijk de W.A. van Esprijs in ontvangst nemen. De W.A. van Esprijs is een aanmoedigingsprijs van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor jong onderzoekstalent op het gebied van de Nederlandse archeologie.

Lees verder op de website van t Groentje

Wmo-raad wijst op obstakels in openbare ruimte

20131204 GEMEENTE BUNNIK   De gemeente Bunnik zou meer deskundige aandacht moeten schenken aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mindervaliden. Dat schrijft de Wmo-raad in een advies aan het college.

Lees verder op de website van t Groentje

Plan voor 96 zorgstudio’s op Beverweerd

20131204 ZEIST / WERKHOVEN  Er zijn nieuwe bouwplannen in omloop voor landgoed Beverweerd. Hermon Erfgoed uit Zeist werkt aan een plan met 96 zorgstudio´s met een congrescentrum in het kasteel.

Lees verder op de website van t Groentje

‘Graan en Kerst’

20131204 DOORN  Op zondag 8 december is het al even Kerst in het Von Gimborn Arboretum. Van 14.00 tot 15.30 uur vindt dan het bijzondere kinderevenement ‘Graan en Kerst’ plaats. We gaan onder andere vier soorten graan bekijken en deze soorten herkennen.

Wat is graan en wat doen we ermee? En wat is nu eigenlijk stro? Daarna kunnen Kerstfiguurtjes van stro gemaakt worden.
Dit kinderevenement is geschikt voor kinderen in de leeftijd 5 tot en met 11 jaar. Voor deze activiteit wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de kosten van het materiaal.

Op de site van het Von Gimborn Arboretum is meer informatie te vinden over het arboretum en over de activiteiten in het arboretum: www.gimbornarboretum.nl/evenementen.html

Kosten: € 5,00 per persoon (toegangsprijs arboretum) | donateurs en kinderen t/m 12 jaar: gratis. Bijdrage aan materialen: vrijwillig.

Winterse wandeling in Blauwe Kamer

WAGENINGEN  Zaterdag 14 december om 10.00 uur organiseert Utrechts Landschap een door een  gids begeleide excursie in het rivieroeverreservaat Blauwe Kamer. U bezoekt de vogelobservatiehut, van waaruit u een groot gedeelte van de Blauwe Kamer kunt overzien; in de plas zijn altijd wel wintergasten te ontdekken.

Startpunt: Informatiecentrum Blauwe Kamer, De Blaauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen.
Tijd: 10.00 uur – circa 11.30 uur
Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Stevige waterdichte schoenen of laarzen en een verrekijker zijn aan te raden.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

Definitief besluit over woningbouw ’t Burgje valt juni volgend jaar

20131204 ODIJK   De grootste partij in Bunnik, te weten P21 met 7 zetels, wil eigenlijk vanaf nu stoppen met de plannenmakerij voor woningbouw bij ´t Burgje. Echter, het kreeg coalitiegenoot de Liberalen en ook oppositiepartij CDA niet mee.

Lees verder op de website van t Groentje

Fietsen op busstation Zeist beschikbaar in OV-fietscarrousel

20131204 ZEIST  Sinds 1 december 2013 is het mogelijk om op het busstation aan het einde van de Slotlaan een OV-fiets te huren. De verhuur is vooral bedoeld voor buspassagiers die met behulp van deze fiets hun reis kunnen vervolgen. De fietsen zijn beschikbaar in een zogeheten ‘fietscarrousel’.
 
In de fietscarrousel staan 24 OV-fietsen. Gebieden rondom het busstation zijn ’s avonds en in het weekend soms lastiger te bereiken met het openbaar vervoer. Met de OV-fiets is hiervoor een oplossing geboden.
 
Aanmelden
De gebruiker meldt zich aan voor deze dienst via www.ov-fiets.nl. Hij of zij betaalt jaarlijks 10 euro om gebruik te kunnen maken van de fietsen. Daarna betaalt de gebruiker voor elke keer dat hij/zij gebruik wil maken van de OV-fiets. Voor € 3,15 per 24 uur kan de reiziger vanaf het busstation naar zijn eindbestemming en terug.
 
Proef
De OV-fietscarrousel is als proef geplaatst op het busstation. Als na twee jaar blijkt dat de OV-fiets te weinig wordt gebruikt, dan zal deze weer worden weggehaald.
De gemeente heeft overlegd met een aantal omwonenden en de monumentencommissie over de precieze locatie van de fietscarrousel op het busstation.
 
Rol gemeente, BRU en NS
De gemeente heeft de grond voor de carrousel ter beschikking gesteld en betaalt het onderhoud en de energierekening. Het Bestuur Regio Utrecht betaalt de aanschaf en plaatsing. De NS stelt de OV-fietsen beschikbaar en zorgt voor de exploitatie.

Koninklijke onderscheiding voor de heer W.A. Van Ommeren

20131204 ELST  Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen heeft dinsdag 3 december 2013 in Elst aan de heer Willem van Ommeren een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.  Dit gebeurde tijdens zijn afscheid als hoofdbestuurslid  van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging.

Willem  van Ommeren (1940) werd onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Joost van Oostrum belichtte in een persoonlijke toespraak tot gedecoreerde zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De verdiensten, waarop de onderscheiding is gebaseerd, zijn hieronder samengevat in beknopte vorm.

    •    1982 – 2010 bestuurslid kasteel Amerongen 10 uur per week (landelijk)
    •    Dhr. Van Ommeren is een van de initiatiefnemers voor de restauratie en verdere ontwikkeling van het Kasteel . Het kasteel geniet landelijke bekendheid.
    •    1983 – 2011 Voorzitter van de Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen 4 uur per week (landelijk) Deze stichting is mede door dhr. Van Ommeren opgericht teneinde financiële bijdragen te verwerven met als doel de instandhouding van het kasteel.
    •    2004 – heden Voorzitter Vereniging Dorpsbelang te Elst (Utr.) 3 uur per maand (plaatselijk)
    •    2005 – heden Lid v.h. hoofdbestuur van de Kon. Ned. Jagersvereniging te Amersfoort 3 uur per week (landelijk) Na oprichting van de Wild Beheereenheden Midden Betuwe en Utrechtse Heuvelrug Zuid is dhr. Van Ommeren lid geworden van het Hoofdbestuur der K.N.J.V.
    •    2005 tot heden Voorzitter Gewest Utrecht  van de Kon. Ned. Jagersvereniging 3 uur per week (provinciaal) 2000 – heden v.d. International Council for game and Wildlife Concervation (C.I.C.)(Internationaal) Dhr. Van Ommeren vertegenwoordigt in deze internationale raad de K.N.J.V. 2009 – heden Voorzitter Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken 3 uur per week (plaatselijk/regionaal) Van deze vereniging is dhr. Van Ommeren niet alleen voorzitter doch tevens voortrekker
    •    2012 – heden Voorzitter Stichting Vrienden van de Cunerakerk te Rhenen 3 uur per maand (plaatselijk/regionaal)
    •    2007 – heden Vicevoorzitter Open Monumentendag te Rhenen 3 per maand (provinciaal)Van deze organisatie is dhr. Van Ommeren de oprichter.
    •    1988 – heden lid Raad van Toezicht Het Utrechts Landschap
    •    Tot heden arts-begeleider bij de Zonnebloem Rijnvaarten
    •    2008 – heden als arts verbonden aan de Oorlogsgravenstichting; in deze functie reist hij als medicus mee naar Indonesië
    •    1986 – heden Vice-voorzitter Nederlands Jachtmuseum te Doorwerth
    •    1985 – 2000 vice-voorzitter Stichting de Utrechtse Molens

Ruth Schreuder; vrijwilliger bij Sinterklaas

20131204 WIJK BIJ DUURSTEDE   Piet Ruth is al zo’n vijftien jaar één van de Zwarte Pieten van FC Madrid. Hier maakt ze deel uit van een groep zeer gedreven Zwarte Pieten die, samen met Sinterklaas en de medewerkers op de achtergrond, er ieder jaar weer voor zorgen dat het een geweldig feest wordt voor de kinderen.

Lees verder op de website van t Groentje

Kerstconcert Vrouwenkoor Davina

20131204 COTHEN  Op 13 december geeft Vrouwenkoor Davina een kerstconcert in het romantische St. Agneskerkje op de Brink. Het kerkje heeft een eeuwenoude geschiedenis, net als de liederen die ten gehore worden gebracht. Davina neemt u mee op een muzikale reis door Europa en daarbuiten, waarin het blijde feest van Kerstmis wordt bezongen.

Lees verder op de website van t Groentje

Nieuwe bewoners Rijneiland hoeven niet met de laarzen door de modder

ODIJK   Voor het woonrijp maken van fase 6 en het afronden van nieuwbouwproject Rijneiland heeft de gemeenteraad vorige week een bedrag van 250.000 euro beschikbaar gesteld. De gemeente zal op korte termijn met de werkzaamheden starten, zodat de nieuwe bewoners op een goede, schone en veilige manier hun nieuwbouwwoning kunnen bereiken.

Lees verder op de website van t Groentje

Toch vergunning voor groenteboer Puijk

20131204 BUNNIK  Jeroen Puijk krijgt toch een vergunning om elke zaterdag met zijn groente- en fruitkraam op de hoek van de Van Hardenbroeklaan te staan. Dat heeft het college van b&w besloten. In februari dit jaar kreeg Puijk ook al een vergunning, maar deze werd eind juni op advies van de commissie bezwaarschriften weer ingetrokken.

Lees verder op de website van t Groentje

Leges fors duurder

20131204 GEMEENTE BUNNIK  De leges voor een aantal vergunningen worden volgend jaar fors duurder. Reden is dat de gemeente de tarieven kostendekkend wil maken. In principe worden de leges met het inflatiepercentage van 2,5% gecorrigeerd, maar leges die nog niet kostendekkend zijn, worden komend jaar soms zelfs meer dan verdubbeld.

Lees verder op de website van t Groentje

Paul Heijmerink opnieuw lijsttrekker P21

20131204 ODIJK/BUNNIK/WERKHOVEN  Paul Heijmerink wordt opnieuw lijsttrekker van Perspectief 21 (P21). Dat is zo besloten op de Algemene Ledenvergadering op 14 november. Nummers 1 t/m 3 van de lijst vertegenwoordigen elk een dorpskern. Heijmerink is dat voor Bunnik, Astrid van der Stijl voor Odijk en Nicky van der Voort voor Werkhoven.

Lees verder op de website van t Groentje

CDW blij met hoofdsponsor PPC

20131204 WIJK BIJ DUURSTEDE  Plinten en Profielen Centrale (PPC) is een grote werkgever in Wijk bij Duurstede en vindt het belangrijk midden in het Wijkse te staan. Met het mooie spelletje voetbal is een langere verbinding met CDW een logische stap.

Lees verder op ditiswijk.nl

Verkoop gemeentehuis Maarn mislukt

20131204 MAARN   De verkoop van het voormalige Maarnse gemeentehuis is mislukt. Investeerder Jan Pater uit Maarsbergen kreeg geen groen licht van de bank en dus kan het koopcontract uit 2012 de prullenbak in. Dat is een tegenvaller voor wethouder Bert Homan van financiën.

Lees verder op de website van De Kaap

Rabobank opnieuw sponsor van Sportgala

20131204 UTRECHTSE HEUVELRUG  Heuvelrug Sport Initiatief (HSI) en Rabobank Utrechtse Heuvelrug werken de komende drie jaar samen. Ze bekrachtigden de samenwerking door een sponsorovereenkomst te tekenen. Hierdoor is de bank de komende drie jaar opnieuw sponsor van de verkiezing voor de sportiefste basisschool van de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

IJsclub zet Nel Stam in het zonnetje

20131204 DOORN   Penningmeester Nel Stam (80) van de Doornsche IJsclub is zaterdagmiddag in het zonnetje gezet door haar vereniging. Stam kreeg een blijvend aandenken voor haar bewezen diensten tot nu toe.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 5 december 2013
16e jaargang nummer 4960

Klik hier voor nieuwste foto’s

U in de Ondersteuningsplanraad?

20131205 REGIO  Wij zoeken ouders van schoolgaande kinderen die bereid zijn om zitting te nemen in de Ondersteuningsplanraad Utrechtse Heuvelrug e.o.. Deze raad adviseert de plaatselijke samenwerkende onderwijsinstellingen van het voortgezet onderwijs in onze regio over het onderwijs dat ze samen aanbieden.

Per 1 augustus 2014 gaan alle scholen in Nederland werken volgens de regels van het ‘passend onderwijs’. Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat alle leerlingen – ook die extra ondersteuning nodig hebben – zo veel mogelijk in het reguliere onderwijs terecht kunnen. Kinderen die het echt nodig hebben, kunnen echter nog steeds naar speciaal onderwijs; dat blijft.

Samenwerkingsverband Utrechtse Heuvelrug e.o.
Om kinderen met uiteenlopende noden altijd in hun omgeving te kunnen helpen, werken alle reguliere en speciale scholen (cluster 3 en 4) van het voorgezet onderwijs samen in regionale samenwerkingsverbanden passend onderwijs. Bij ons zijn dat scholen uit de Bilt, Zeist, Driebergen, Doorn, Maarsbergen en Wijk bij Duurstede; zij vormen het Samenwerkingsverband PO2603 Utrechtse Heuvelrug e.o.

Schoolondersteuningsprofielen en ondersteuningsplan.
Elke school legt in een ‘schoolondersteuningsprofiel’ vast welke voorzieningen en mogelijkheden zij heeft voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Het samenwerkingsverband beschrijft in het ‘ondersteuningsplan’ hoe de schoolbesturen van de scholen in de regio samen zorgen voor een dekkend aanbod van ondersteuningsvoorzieningen.

De ondersteuningsplanraad.
De ondersteuningsplanraad (OPR) is een speciale medezeggenschapsraad van het samenwerkingsverband. Daarin zitten ouders, leerlingen en personeelsleden. Belangrijkste taak van de OPR is het beoordelen van het ondersteuningsplan van het SWV, waarmee de OPR moet instemmen.

Wees betrokken, stel u kandidaat
De OPR heeft gemotiveerde ouders, leerlingen en personeelsleden nodig. Enige relevante kennis en ervaring zijn welkom. Ouders en leerlingen die zich beschikbaar willen stellen voor de OPR kunnen zich als kandidaat melden bij hun eigen school. Zij kunnen ook een E-mail sturen naar Bineke Lagerweij: comenius@freeler.nl. Ook voor meer informatie kunnen zij daar terecht. Wanneer er meer kandidaten dan zetels zijn, worden verkiezingen gehouden. De medezeggenschapsraden van elke betrokken school kiezen dan wie van de kandidaten in de OPR zitting zullen nemen.

Amerongse kerstboom naar Tweede Kamer

20131205 AMERONGEN   In de bossen van Amerongen is donderdagochtend de kerstboom omgezaagd die in de hal van de Tweede Kamer komt te staan. De boom wordt vrijdag naar Den Haag vervoerd.

Lees verdere op de website van RTV Utrecht

Kerstfair bij Kraaybeekerhof

20131205 DRIEBERGEN   Landgoed Kraaybeekerhof in Driebergen presenteert op zaterdag 14 december een groots opgezette Kerstfair. Verspreid over het terrein zullen ruim dertig stands met allerhande Kerst, Oud en Nieuw en winter gerelateerde artikelen en waren komen te staan.

Het restaurant op het landgoed is geopend en de leveranciers van deze horecagelegenheid presenteren zich aan het publiek. Daarnaast zijn er workshops, is er livemuziek, komt er een verhalenverteller en is er aandacht voor het cursussen- en opleidingenaanbod van Kraaybeekerhof Academie.

“Qua aanbod richten we ons op leuke, handgemaakte, creatieve producten”, vertelt Jara Maatman namens Restaurant Kraaybeekerhof. “Producten die met veel aandacht zijn vervaardigd én met oog voor het milieu. Veel hobbyisten uit de regio zijn er bij. De stands komen als een lint over het terrein te staan, afgewisseld met kleine tenten. Natuurlijk zorgen we voor een leuke aankleding met vuurkorven en veel licht. Op dit moment hebben we meer dan dertig aanmeldingen van standhouders, maar dat aantal kan nog groeien omdat de inschrijving nog geopend is.”

Leveranciers
Restaurant Kraaybeekerhof heeft ook al haar leveranciers uitgenodigd. Circa tien zijn er aanwezig om het publiek kennis te laten maken met hun producten en hun (biologisch dynamische) productiewijzen. Van vlees tot zuivel, van geitenkaas tot fairtrade koffie, van fruitsappen tot fruit. “Daarbij ook enkele leveranciers uit de directe regio”, voegt Jara toe. “Ook Stichting Demeter, een kwaliteitskeurmerk voor biologisch dynamische landbouw, geeft voorlichting, net zoals Stichting BD Grondbeheer die gronden aankoopt en verpacht aan biologisch dynamisch werkende boeren en tuinders.”

Activiteiten
Achterop het terrein, bij de overkapping en de tuinen van landgoedtuinman Theo Engbers, zijn er tal van aanvullende activiteiten. Van een workshop kerstbakjes maken tot een kookworkshop van de bekende BD-kok Olivier van der Staal, van een verhalenverteller (bij een vuurkorf) tot voorstellingen van de Jeugdtheaterschool Driebergen. Daarnaast zijn er optredens van diverse koren, duo’s en andere muzikale gezelschappen. Verder wordt daar ook gezorgd voor warme choco, koffie, glühwein en lekkere landgoed hapjes. Uiteraard is er ook een kerstbomen verkoop in een uniek jasje, u kunt namelijk een kerstboom adopteren. Dit houdt in dat de kerstboom gezellig bij u thuis staat met de kerst, maar na de feestdagen op het landgoed in de grond gezet wordt.

Beleving
Kraaybeekerhof Academie geeft die dag informatie over de opleidingen en cursussen die in het nieuwe jaar van start gaan. Het gaat onder andere om de opleidingen Natuurvoedingskunde, Natuur in Leiderschap en een nieuwe eenjarige opleiding BD Landbouw en voeding. Er is ook informatie over de Moestuincursus die alweer in februari begint, de BD oriëntatiecursus en de cursus Natuurvoeding in een notendop. Er zijn korte workshops en de bezoekers kunnen informatieve bijeenkomsten bijwonen. “Al met al bieden we een unieke Kerstfair in een unieke setting, middenin de natuur”, stelt Jara. “Met veel artikelen die je niet vindt in de reguliere winkels, met veel sfeer en beleving en natuurlijk aandacht voor de achtergrond van ons landgoed.”

De Kerstfair duurt van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. In verband met de Kerstmarkt is het restaurant ’s avonds gesloten.
Landgoed Kraaybeekerhof is gevestigd aan de Diederichslaan 25 in Driebergen, Meer informatie op www.kraaybeekerhof.nl.

Aanrijding tussen bus en auto

20131205 DRIEBERGEN   Vandaag vroeg in de middag vond op de hoek van de Hoofdstraat en de Buzziburglaan een aanrijding plaats tussen een bus en een personenauto. Hierbij is in elk geval een gewonde met de ziekenwagen afgevoerd.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

40 Plus Dance Party in het Beauforthuis

20131205 AUSTERLITZ  Het is weer zover, de 40 Plus Dance Party in het Beauforthuis op zaterdag 7 december. Een avond vol goede muziek, voor veertigers maar ook voor stijlvolle dertigers, met biologische/fairtrade hapjes en drankjes. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Het Beauforthuis organiseert samen met Dixo Balthazar de 40 Plus Dance Party. Muziek uit de jaren 70 tot nu, in een sfeervol kerkje in Austerlitz. Waar krijg je nog de mogelijkheid om met leeftijdsgenoten een avond als vanouds te beleven?!
zaterdag 7 december, 20.15 u
40+ Dance party
Entree: € 10,00

Creatieve kerstmiddag voor meiden in Jongerencentrum DJOI

20131205 DRIEBERGEN  Donderdag 12 december van 16.00 tot 18.00 uur is er een speciale activiteit voor meiden in Jongerencentrum DJOI: de creatieve kerstmiddag. Tijdens deze activiteit wordt er geknutseld aan kerstversiering, waxinelichtjes of pindaslingers. Na afloop van de middag mag het gemaakte werk natuurlijk mee naar huis. De bijdrage voor deze middag is € 1,– per keer.

De meidenmiddag is weer hard op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Zonder de betrokkenheid van ouders of buurtbewoners is het niet mogelijk om leuke activiteiten voor de meidenmiddag te organiseren. Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Of heb je zelf een idee voor een leuke meidenactiviteit? Neem dan contact op Jongerenwerker Karin: karin@welnuh.nl Jongerencentrum DJOI, ruimte voor en door jongeren, is gevestigd aan de Engweg 24e in Driebergen.

WIJ Rhenen

20131205 RHENEN  Een goed voorbeeld van burenhulp: Buurman helpt buurvrouw met het versjouwen van een bed!
Dit soort hulp komt veel vaker voor, maar deze buurman en buurvrouw hadden een steuntje in de rug nodig. De buurman wilde graag helpen, maar wist niet dat zijn buurvrouw deze vraag had. Via bemiddeling van de Stichting Alleman is de match van vraag en aanbod tot stand gekomen.

Esther van der Linden (van de Stichting Alleman Welzijn) en Jantine Sijbring (wijkmanager van de gemeente Rhenen) vormen samen het WIJ-koppel.
WIJ Rhenen, Elst en Achterberg staat voor initiatieven van bewoners voor de verbetering van hun buurt. Dat kan zijn in de fysieke sfeer zoals de aanleg van een speelplek, de plaatsing van een bankje of iets anders. Maar dat kan ook de organisatie van een buurtfeest zijn of hulp aan de buren bij huishoudelijke werkzaamheden.

In veel gevallen organiseren de mensen dit allemaal zelf, maar soms kunnen zij hulp gebruiken. Hulp van de gemeente, zoals een vergunning, financiële ondersteuning en hulp bij de uitvoering. Maar het kan ook zijn hulp van Alleman Welzijn bij de organisatie van het evenement en het betrekken van de buurt bij het initiatief.

Het WIJ-koppel kan die ondersteuning bieden. Als u een steuntje in de rug kunt gebruiken neem dan contact op.
Jantine Sijbring
bereikbaar:  dinsdag en donderdag
bezoekadres: Gemeentehuis, Nieuwe Veenendaalseweg 75
mobiel: 06-53446058
e-mail: jantine.sijbring@rhenen.nl
Ester Lammers- van der Linden
bereikbaar: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
bezoekadres: Alleman Welzijn, Veerweg 1, Rhenen
telefoon: 0317-613958
e-mail: ester.vdlinden@allemanwelzijn.nl

RSD lid van Beroepsvereniging van Klantmanagers

20131205 ZEIST / REGIO   Twaalf medewerkers van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) zijn per 1 november 2013 lid van de Beroepsvereniging voor Klantmanagers (BvK).

Lees verder de website van De Nieuwsbode Zeist

27e Kerstconcert Zeister Mannenkoor

20131205 ZEIST  Het Zeister Mannenkoor sluit het jaar af met het traditionele kerstconcert op vrijdag 20 december. Het concert vindt plaats in de kerk van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein in Zeist.

Lees verder de website van De Nieuwsbode Zeist

Agrariërs missen visie gemeente

20131205 UTRECHTSE HEUVELRUG   Bijna alle afspraken die de gemeente met de agrarische sector gemaakt heeft, liggen vast in de zogenaamde agrarische nota. Veel boeren vinden de regelgeving in die nota op een aantal punten onduidelijk.

Lees verder de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Diploma’s, onderscheidingen, certificaten en afscheid bij de brandweer

20131205 GEMEENTE BUNNIK   Alle brandweerlieden actief in de gemeente Bunnik verzamelden zich vrijdagavond in restaurant Vroeg voor de jaarlijkse brandweeravond van de gemeente Bunnik.

Lees verder de website van t Groentje

Door Parallelweg omleggen N229 definitief van de baan

20131205 GEMEENTE BUNNIK   Wethouder Koopmanschap heeft tegenover ’t Groentje bevestigd dat hij op vrijdag 22 november in het bestuurlijk overleg met Houten en de provincie Utrecht het omleggen van de N229 definitief aan de wilgen heeft moeten hangen.

Lees verder de website van t Groentje

Oefening hulpdiensten

20131205 WIJK BIJ DUURSTEDE Op de Markt werd woensdagmiddag in theater Calypso een incident nagespeeld. Dit om de verplichte jaarlijkse systeemoefening, die voortkomt uit de Wet Veiligheidsregio’s, in de praktijk te oefenen.

Lees verder op ditiswijk.nl

Jeroen Brouwer lijsttrekker SP

20131205 WIJK BIJ DUURSTEDE  De leden van de SP hebben Jeroen Brouwer voor de derde keer als lijsttrekker aangewezen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vormt met de zittende raadsleden, Jan Oechies en Hans Pouw, en wethouder Jan Burger, nummer twee op de lijst, de top van de kandidatenlijst.

Lees verder op ditiswijk.nl

20-jarige vrouw mishandelt autobestuurster

20131205 ZEIST  Woensdag 4 december heeft er een mishandeling plaatsgevonden waarbij een 37-jarige vrouw uit Huis ter Heide gewond is geraakt. De politie heeft een 20-jarige vrouw uit Soesterberg aangehouden.

Het slachtoffer reed omstreeks 19.00 uur met haar auto op de Prins Alexanderweg. Toen zij links afsloeg hoorde ze een harde klap, eenmaal uit de auto zag ze een vrouw met een scooter op de grond liggen. De scooter en de auto hadden elkaar niet geraakt maar het 20-jarige meisje uit Soesterberg heeft waarschijnlijk te dicht op de auto gereden en door het remmen onderuitgeraakt.
Aanhouding
De 20-jarige vrouw viel vrijwel direct de 37-jarige vrouw uit Huis ter Heide aan. De vrouw is meerdere keren in haar gezicht geslagen. De politie heeft de scooterrijdster aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Vurig afscheid voor Petersen

20131205 MAARN   Wim Petersen heeft na 35 jaar brandweerdienst afscheid genomen van de vrijwillige brandweerpost in Maarn. Zijn collega’s lieten dit niet ongemerkt voorbij gaan en trakteerden Wim op zijn laatste oefenavond op een heuse brand.

Lees verder op de website van De Kaap

Extra kliko voor plastic in alle dorpen

20131205 UTRECHTSE HEUVELRUG   Plastic afval wordt in de toekomst in alle Heuvelrugdorpen huis-aan-huis opgehaald. De gemeente wil daarvoor een nieuwe container introduceren. Om aan de eventuele weerstand tegen de extra kliko tegemoet te komen, worden inwoners niet verplicht om er eentje te plaatsen.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 6 december 2013
16e jaargang nummer 4961

Klik hier voor nieuwste foto’s

Dalto en Steenbergen scheiden de wegen

20131206 DRIEBERGEN Korfbalvereniging Dalto en de huidige trainer Ron Steenbergen nemen na dit seizoen afscheid van elkaar. Dat hebben de Driebergse Korfbal League formatie en de trainer onderling besloten.

Lees verder de website van RTV Utrecht

Bouw Allemanswaard vordert gestaag

20131206 AMERONGEN  Het gaat goed met de realisatie van het plan Allemanswaard in Amerongen. Sinds 12 december 2012 is er al heel wat gebeurd. Er is een nieuwe brandweerkazerne gebouwd, een nieuw gebouw voor de Christelijke basisschool De Regenboog en er is flink gerenoveerd in en aan Sporthal De Ploeg.

Lees verder de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Vogeltjesmarkt voor nieuwe volière

20131206 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 13 december is er van 13.30 tot 16.30 uur een vogeltjesmarkt in het Ewoud en Elisabeth Gasthuis. In de nieuwe zalen van het E&E aan de Gansfortstraat 4 staan kraampjes met cadeauartikelen, sieraden, etsen en allerlei snuisterijen.

Lees verder op ditiswijk.nl

Kerstalletjes bij Vroeger en Nu

DRIEBERGEN  Op zaterdag 14 en 21 december zijn er in het museum aan de Traay een groot aantal grote en kleine kerststallen afkomstig uit alle delen van de wereld te bewonderen . Tevens is er op zaterdag 14 december een kleine kertmarkt met o.a. handbeschilderd porcelein en aardewerk, cadeautjes voor kinderen, kaarten enz.
Dit alles wordt verzorgd door Riette van der Hucht.

Op deze middag wordt er ook door Petra Eschauzier, leerkracht Kleuterobservatiegroep Bartimeus Zeist, een kerstverhaal voor kinderen verteld. Voor de kleintjes staat warme chocolademelk klaar.
Aanvang vertelling: 14.30 uur. Toegang gratis.
Openingtijden: van 13.30 uur tot 16.30 uur. Museum Vroeger en Nu
Tray 104 Driebergen t.o. Lidl

Wethouder wil meer Maarsbergertjes

20131206 MAARSBERGEN  Wethouder Van Oostrum ziet met zorg het aantal kinderen op de Heuvelrug dalen. Met name in Maarsbergen moeten daarom meer huizen komen. Zodat meer kinderen geboren worden, en het dorpsschooltje overeind blijft.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Borrel in clubhuis mag blijven in Rhenen

20131206 RHENEN   Clubs en verenigingen in de gemeente Rhenen mogen in de kantines sterke drank blijven schenken. Dat staat in de nieuwe Drank en Horecaverordening van de gemeente Rhenen. Volgens burgemeester Joost van Oostrum gaat het verbieden van sterke drank, wat in Ede wel gebeurt, te ver.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Avond vol literatuur

20131206 WIJK BIJ DUURSTEDE Het Cultuurcafe woensdagavond in het Calypsotheater had een literair tintje vanwege de officiële aftrap van ZOUT schrijver van het jaar.  Als eerste werd het publiek getrakteerd op een workshop onvervalst plat waiks door André van Zwieten. Voor deze gelegenheid was ook Marjan Berk uitgenodigd.

Lees verder op ditiswijk.nl

EMM Leersum heeft nieuwe voorzitter

20131206 LEERSUM  Muziekvereniging EMM is een niet weg te denken pijler van de Leersumse samenleving. Al sinds de oprichting in 1920 zorgt ‘Eendracht Maakt Macht’ voor de muzikale omlijsting van vele evenementen in en buiten het dorp. Maar ook op concoursen doet EMM van zich spreken. 

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw medisch centrum Driebergen open

20131206 DRIEBERGEN   Het Medisch Centrum Driebergen is ruim twee keer zo groot geworden. Achter het centrum met de apotheek en drie huisartsenpraktijken heeft wethouder Elisabeth van Oostrum zaterdag een tweede centrum geopend.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer zet schouders onder kerstmarkt

20131206 DOORN  De Doornse brandweer houdt op vrijdag 13 december van 14.00 tot 21.00 uur een kerstmarkt met een twintigtal kramen.  De brandweer steekt daarbij in op geborgenheid, want naast gezelligheid tijdens Kerstmis is juist dan brandveiligheid belangrijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstuitvoering ‚Chante encore’

20131206 DOORN  Doorns Vrouwenkoor ‘Chante encore’ nodigt ook dit jaar belangstellenden uit voor een Kerstmuziek-uitvoering. Niet in de Ludenkapel maar in de Koningshof achter de Maartenskerk in Doorn. Daar is iedereen welkom op woensdagmorgen 18 december vanaf 10.15, aanvang 10.30 uur. De toegang is vrij.

Een gevarieerd programma met koor- en solozang wordt besloten met de Kerstlegende voor koor en verteller ‘Scatterflock and the Glastonbury Thorn’ van John Edwards en Douglas Coombes.
Jannie Andel-ten Hoeve is de verteller, Noortje van der Welle dirigeert, Berdien LIefhebber is de pianiste.

Aanpassing Meldpunt Zorg en Overlast

20131206 REGIO   Op 5 december ondertekenen bestuurders van gemeenten en verschillende organisaties* in Midden-Nederland een nieuw convenant voor het Meldpunt Zorg en Overlast.

Lees verder de website van de Wijkse Courant

Auto in de sloot Geerweg

20131206 WIJK BIJ DUURSTEDE  Terwijl op veel plaatsen Sinterklaasliedjes werden gezongen en gedichten werden voorgelezen spoedden hulpverleners zich naar de Geerweg waar een auto naast de weg in een sloot was beland.

Lees verder op ditiswijk.nl

Politieke mist rond koopzondag

20131206 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het blijft onduidelijk of de winkels in Utrechtse Heuvelrug ook na 1 januari op zondag open mogen. In de raadscommissie Bestuur & Middelen toonden voor- en tegenstanders zich woensdagavond onbuigzaam.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 7 december 2013
16e jaargang nummer 4962

Klik hier voor nieuwste foto’s

Personeelsproblemen nekken SVMM

20131207 MAARN   De met 5-0 verloren uitwedstrijd tegen SVP uit en in Veenendaal had voor een groot deel te maken met personeelsproblemen van de Maarnse formatie.  SVMM-trainer Olaf Kersbergen: ,,Het gemis door blessures en ziekte van nagenoeg het gehele middenveld als ook een tweetal spitsen, heeft er mede toe geleid dat we er vijf om de oren kregen. 

Lees verder op de website van De Kaap

SVL walst over Nieuwland heen

20131207 LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL toonde tegen opponent Nieuwland karakter en wilskracht en walste met name in de eerste helft over de gasten uit Amersfoort heen.  De uiteindelijke 5-0 overwinning was dan ook dik en dik verdiend. Met name SVL-spits Glenn Molenaar speelde een hoofdrol in dit voetbaltreffen.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV haalt fors uit tegen Bunnik

20131207 DOORN   Alhoewel de 6-2 einduitslag anders deed vermoeden, kwam DEV bij vlagen toch nog aardig in de problemen. DEV-trainer Michel van Aken: ,,Met name in het tweede bedrijf kenden we een angstig kwartiertje en was Bunnik de bovenliggende partij.

Lees verder op de website van De Kaap

FC Driebergen verdient meer dan nederlaag in derby

20131207 DRIEBERGEN   De 2-1 nederlaag in de uitwedstrijd (streekderby) tegen Jonathan uit Zeist was voor zaterdag derdeklasser FC Driebergen uiterst teleurstellend te noemen.  Dit gezien de ploeg van trainer Bert van den Brom nagenoeg de gehele wedstrijd het betere van het spel had.

Lees verder op de website van De Kaap

VVA’71 niet opgewassen tegen koploper

20131207 ACHTERBERG  VVA’71 blijft kwakkelen in de hoofdklasse A. De Achterbergse formatie kon thuis niet voor een stuntje zorgen door Sparta Nijkerk punten af te snoepen. De koploper was met 0-2 te sterk op sportpark De Meent.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Kerstconcert Stichts Mannenkoor

20131207 DRIEBERGEN  Op zaterdag 21 december (20.00uur) geeft het Stichts Mannenkoor uit Driebergen zijn jaarlijkse kerstconcert. Locatie is de Grote Kerk in Driebergen aan de Hoofdstraat 115. Toegang € 10. Het belooft wederom een zeer bijzonder concert te worden.

Voor de pauze brengt het koor, onder leiding van Piet van der Sanden, de imposante Christmas cantata Bethlehem, een groot koorwerk van de Engelse componist John Henry Maunder.
Het stuk is gecomponeerd voor gemengd koor. Dirigent Piet van der Sanden heeft het stuk bewerkt voor mannenkoor.
De cantate beschrijft de gebeurtenissen rond de geboorte van Jezus in Bethlehem.
De cantate bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de herders in de velden bij Bethlehem.
Het tweede deel gaat over de drie wijzen uit het Oosten.
Het derde deel gaat over de wijze waarop wij als toeschouwer dit alles beleven.

In elk deel worden zangstukken voor groot koor afgewisseld met bijdragen van solisten.
De solo’s worden gezongen door Roos van der Sanden en de koorleden Roel Achterberg, Nico Blom en Jan Zeilstra.
Na de pauze bestaat het programma uit prachtige kerstcomposities, waaronder Jesus bleibet meine Freude, Ons ghenaket die avondstaer, Gloria, Cantique de Noël, Stille Nacht.

Het koor wordt begeleid door de inmiddels vaste pianovirtuoos Bas Verheijden.

Kaarten zijn vanaf donderdag 12 december verkrijgbaar bij de leden en de volgende verkoopadressen:
In Driebergen: Boekhandel Baas, Traaij 4/C en Keurslager Van Alphen, De Sluis 26.
In Doorn: The Read Shop, Torheimpassage 3.
Tevens bij de ingang van de kerk.

CDA brengt veelzijdige kandidatenlijst

20131207 WIJK BIJ DUURSTEDE  De leden van CDA-Wijk bij Duurstede hebben onlangs unaniem de kandidatenlijst vastgesteld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De eerste zes blijken gezamenlijk van alle markten thuis te zijn.

Lees verder op ditiswijk.nl

Nieuwe varkentjes op Kinderboerderij de Vliert

20131207 WIJK BIJ DUURSTEDE   Weliswaar zijn ze nog op proef, maar er lopen twee kleine Kune Kune varkentjes op de kinderboerderij. Ze zijn heel erg leuk om te zien en knuffelen graag met iedereen. Het is een klein ras, dat in de winter aan een goede beschutting genoeg heeft.

Lees verder op de website van t Groentje

Vrijwilligers Wijkse IJsbaan

20131207 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Wijkse IJsbaan, een activiteit van WijkNogLeuker, is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen voor de ijsbaan. Wanneer deze zal openen is natuurlijk afhankelijk van de weergoden. Desondanks zijn Suleika Bouma, Reinier de Wit, Guido van Luijck en Sjaak van de Geer weer druk bezig alles te regelen.

Lees verder op de website van t Groentje

Werkgroep parkeerbeleid

20131207 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente heeft een werkgroep voor het parkeerbeleid in het leven geroepen. De werkgroep bestaat uit bewoners uit het centrum, de wijken De Engk, Frankenhof en Noorderwaard-zuid en vertegenwoordigers van de middenstand en horeca.

Lees verder op de website van t Groentje

Lezing Historische Kring Tussen Rijn en Lek

20131207 WERKHOVEN  Op donderdag 19 december verzorgt René van Duist een lezing over de beroemde slag bij Waterloo. In 2015 is het 200 jaar geleden dat even ten zuiden van Brussel de slag bij Waterloo werd uitgevochten.

Lees verder op de website van t Groentje

Hard aan de weg getimmerd voor Rijsbruggerwegtracé

20131207 REGIO  Momenteel wordt er hard aan de weg getimmerd met de aanleg van het Rijsbruggerwegtracé (N421), de verbindingsweg tussen Houten en de A12 die over Bunniks grondgebied loopt. Het tracé wordt ontgraven en de wegfundering aangebracht. In het landschap is goed te zien hoe de weg precies gaat lopen.

Lees verder op de website van t Groentje

Eerste Oliebollentoernooi voor de Bunnikse Jeugd

20131207 ODIJK  Voor het eerst in haar bestaan organiseert VC Kromme Rijn Volleybal het jaarlijkse Oliebollentoernooi ook voor alle schooljeugd van Bunnik, Odijk en Werkhoven.  Op maandag 30 december in de Kerstvakantie wordt dit toernooi gehouden in Sporthal De Lindenhof in Odijk.

Lees verder op de website van t Groentje

Eerste concert in vernieuwde Oude Dorpskerk

20131207 BUNNIK   Voor het eerst sinds de restauratie van de Oude Dorpskerk organiseert Stichting Kromme Rijnconcerten er op zondag 15 december om 15.00 uur weer een kamermuziekconcert met vocale en instrumentale klanken. In de Oude Dorpskerk, bekend om zijn geweldige akoestiek, kunt u dit keer genieten van het ARTO Ensemble nieuwe formatie met twee generaties.


Lees verder op de website van t Groentje

Volksbelang rijdt elektrisch

20131207 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanaf deze week rijden de Volksbelang-opzichters Piet Hilhorst en Jeroen Koetsier in een elektrische mini-auto. Deze duurzame investering heeft Volksbelang gedaan voor de ritten tussen kantoor en de woningen in Wijk bij Duurstede en Langbroek. 

Lees verder op ditiswijk.nl

Sinterklaas weg uit Wijk

20131207 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het zit er op, het is weer voorbij. Sinterklaas en zwarte Pieten hebben Wijk bij Duurstede vanavond weer verlaten. Veel Wijkse kinderen trotseerden de kou om de Goedheiligman uit te zwaaien in de haven. Ook burgemeester Poppens kwam naar de haven.

Lees verder op ditiswijk.nl

Circus op de Utrechtse Heuvelrug start met jongeren- en volwassenencursus

20131207 RHENEN  Begin januari 2014 wil Circus op de Utrechtse Heuvelrug starten met het geven van circuslessen aan jongeren (12 – 17 jaar) en volwassenen (18+).
De cursussen zullen op maandagavond plaatsvinden in Rhenen.

Deze lessen zijn bedoeld voor iedereen, op elk niveau.

Bij de lessen zullen diverse circustechnieken geleerd worden (bv. acrobatiek, jongleren, diabolo), maar er zal ook aandacht zijn voor de theatrale kant van het circus (presentatietechniek, het opzetten van een ‘act’, non-verbale communicatie).

Heb je interesse? Laat dit dan weten via mail (info@circusopdeutrechtseheuvelrug.nl) of het informatieformulier op de website (www.circusopdeutrechtseheuvelrug.nl).
Graag doen, want de cursus start pas als er voldoende enthousiastelingen zijn!

Wat is het effect van muziek bij dementie

AMERONGEN  Op dinsdagmiddag 17 december van 14.00 uur tot 16.00 uur geeft muziektherapeute Hannina Boers informatie over het effect van muziek bij dementie in Ontmoetingscentrum Amerongen.

Muziek is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met emoties. Het kan ontroeren, blij maken, activeren, herinneringen oproepen. Maar wat is nu precies de kracht van muziek en wat voor effect kan het hebben op iemand met dementie? Wat doet het met geheugen, concentratie, motoriek en wat doet het met beleving en herinneren? Hannina Boers vertelt erover en laat het u ervaren!

De bijeenkomst is voor mantelzorgers en voor mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp. U bent van harte welkom in Ontmoetingscentrum ‘Amerongen’, Burg. Jhr. H. van den Boschstraat 44 te Amerongen (boven bibliotheek Z.O.U.T.). Toegang is gratis, aanmelding via onderstaande contactgegevens.

In Ontmoetingscentrum ‘Amerongen’ kunnen mensen met dementie die nog thuis wonen, op dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur een gevarieerd activiteiten programma volgen. Vriendschap en een goede sfeer staan voorop. Bewegingsactiviteiten en activiteiten die gericht zijn op kunst en cultuur zijn belangrijke onderdelen van het programma.
De meerwaarde van een Ontmoetingscentrum is naast de laagdrempeligheid ook de ondersteuning van de mantelzorger. Mantelzorgers kunnen maandelijks informatiebijeenkomsten en gespreksgroepen bezoeken en er is ook individuele aandacht. Door deze wijze van ondersteuning kunnen mensen met dementie hun vaardigheden op peil houden en wordt de dementie gestabiliseerd en vertraagd. Mantelzorgers krijgen praktische en emotionele ondersteuning waardoor ze de zorg langer kunnen vol houden. Zo kunnen mensen langer thuis blijven wonen!

Ontmoetingscentrum Amerongen, Burg. Jhr. v.d. Boschstraat 44 te Amerongen is open op dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Ontmoetingscentrum ‘De Vijver’, Vijverlaan 10 te Driebergen is open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur
Voor aanmelding en informatie kunt u contact opnemen, tel. 0343- 555401, email adres: w.sturkenboom@iszdebrug.nl
het nieuws van 8 december 2013
16e jaargang nummer 4963

Klik hier voor nieuwste foto’s

Frans Odijk herdacht

20131208 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de dojo op sportpark Mariënhoeve vindt dit weekend het Frans Odijk toernooi plaats. Deze 27ste editie van dit toernooi is anders dan de voorgaande toernooien, want Frans Odijk, de naamgever, is niet meer.

Lees verder op ditiswijk.nl

Bijzondere tentoonstelling in Museum Huis Doorn

20131208 DOORN  De tentoonstelling ‘Het laatste rendez-vous van het oude Europa’ vertelt over het sprookjesachtige huwelijksfeest, dat de grandeur van het Duitse keizerrijk illustreert in een tijd dat de internationale verhoudingen gespannen zijn. Honderd jaar geleden, in 1913, organiseert Wilhelm II, de laatste Duitse keizer, in zijn Berlijnse stadspaleis een groot feest ter ere van het huwelijk van zijn enige dochter Victoria Luise met hertog Ernst August von Braunschweig.

Museum Huis Doorn laat het feest herleven. Proef de sfeer van de vorstenhuizen in het begin van de vorige eeuw. In de collectie van het museum bevinden zich veel herinneringen aan dit feest, waaronder unieke zilveren tafelstukken van keizer Wilhelm II en een wereldberoemde pentekening van het galadiner. De tekening verbeeldt het laatste moment voor de Eerste Wereld¬oorlog waarop de Europese vorsten nog vreedzaam bij elkaar aan tafel zitten: de Russische tsaar Nicolaas II en de Engelse koning George V, beiden neven van de keizer. Een jaar later zijn hun naties met elkaar verwikkeld in een vreselijke oorlog, die Europa voorgoed zou veranderen. Dit rendez-vous is een aanloop naar die oorlog, want boven de feestelijkheden hangt een donkere wolk van onderling wantrouwen en oplopende internationale spanningen.

Deze tentoonstelling vormt de opmaat naar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die in 2014 honderd jaar geleden uitbrak. In heel Europa wordt deze ingrijpende oorlog herdacht. Museum Huis Doorn richt in 2014 een speciale plaats van herinnering in waar met tentoonstellingen en evenementen aandacht wordt besteed aan de Eerste Wereldoorlog in al haar facetten.

Er worden speciale themarondleidingen rondom de tentoonstelling ‘Het laatste rendez-vous van het oude Europa’ verzorgd. Voor meer informatie zie onze website onder ‘Agenda’.

Voor de speciale themarondleidingen is reserveren verplicht. Reserveren kan per mail reserveringen@huisdoorn.nl of telefonisch tijdens kantooruren 0343 421020.

Kosten: € 9,00 p.p. Met de museumjaarkaart is de toegang gratis.
Het Museum is in de winterperiode geopend op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. De kassa sluit om 16.00 uur.

In de kerstvakantie gelden andere openingstijden, zie www.huisdoorn.nl

Kampioenschap voor Bourgondië Jongens 1

20131208 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen zaterdag werd Bourgondië met een 3-1 overwinning kampioen van de B2. Eén wedstrijd voor het einde van het seizoen is het team uit Wijk bij Duurstede niet meer in te halen door de concurrentie.

Lees verder op ditiswijk.nl


Gelijkspel voor korfballers Dalto

20131208 DRIEBERGEN  Dalto heeft in de Korfbal League gelijk gespeeld tegen Blauw-Wit. In Driebergen werd het 27-27.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Arena verliest eerste cruciale wedstrijd

20131208 RHENEN  Afgelopen zaterdag was het een wedstrijd van cruciaal belang van beide kanten. Arena en Hebbes verkeren samen met Thor rond de laatste plaatsen. Arena verloor de eerste 4 wedstrijden. Met vorige week zaterdag als dieptepunt.

Het duel van afgelopen zaterdag was dan ook een echte 4 punten wedstrijd. Arena zou met niets anders genoegen nemen dan een overwinning. De voorbereiding van Arena was een mooie afspiegeling van het lopende seizoen. Afwezig of geblesseerde mensen. Gelukkig zoals eerder kunnen we altijd een beroep doen op invallers, grote dank hiervoor!!

Arena begon in de volgende opstelling: aanval Robert, Chris, Rianne en Marelle, verdediging: Bas, Michael, Lisanne en Floor.

Arena begon scherp aan de wedstrijd, er werd een snelle 2-0 voorsprong neergezet. Hebbes tekende even snel met twee doorloopballen voor de 2-2.
Arena had de zaken aanvallend redelijk voor elkaar, alleen verdedigend was het wat lastiger en was er niet altijd de juiste communicatie onderling. Arena bracht Suzanne Scheer in het veld voor meer verdedigende druk.
Arena kwam tot 2 maal toe op 2 goals voorsprong maar wist dat niet verder uit te bouwen, Hebbes herpakte zich telkens en liep zelfs van een 6-4 naar 6-8. Arena bracht vlak voor rust de stand op 2 verschil. Met een stand van 8-10 was er nog niets gespeeld.

Hebbes was als eerste die de score opende en het verschil naar 3 bracht. Arena bleef hard werken en zag dit beloond worden met uiteindelijk een voorsprong van 13-12. Hier had Arena door moeten drukken en de voorsprong uit moeten breiden naar 4 goals. Zoals vaker dit seizoen lukte dit niet en bleef de tegenstander hoop houden, Hebbes nam de voorsprong over en wat Arena naliet haalde Hebbes de trekker wel over. Hebbes liep uit naar een 14-18 voorsprong.

Arena bracht twee wissels in het veld om nog wat te forceren, Arena kwam nog wel terug tot 16-18 maar Hebbes maakte vlak voor tijd de 16-19.

Wederom een verlies voor de ploeg van Jan Willem van Ede. Ondanks dit verlies van een concurrent is er een beter gevoel na de wedstrijd dan de afgelopen 2 wedstrijden. We zullen moeten blijven werken met zijn allen, volgende week wacht ons een bijna alles beslissende wedstrijd. Thor komt naar Arena.

Doelpuntenmakers: Robert 5, Michael 4, Chris 4, Bas 1, Rianne 1, Lisanne 1

Robert Burger

Beef in De Peppel

20131208 ZEIST  In een vurige, aanstekelijke mix van Jamaicaanse stijlen als ska, reggae, rocksteady, ragga, wordt Beef geboren. Na een pauze van drie jaar stond reggaeband Beef op de Zwarte Cross onverwachts voor het eerst weer op het podium. Vanwege dit succes heeft het zestal besloten om eind dit jaar in originele bezetting een tour door Nederland te doen.

En in hun tour doen ze ook Zeist aan! Op vrijdag 13 december 2013 staat Beef in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Met bekende hits als ‘Late Night Sessions’, ‘Alice’, ‘Beef Are Gonna Wreck It’, en de Krezip-cover ‘I Would Stay’. Van rock naar reggae, van rocksteady naar ska, alle nummers even dansbaar. Zanger Pieter Both is blij met de rentree: “Te gek dat het vuur weer brandt, we kijken met z’n allen nu al enorm uit naar de clubshows aan het einde van dit jaar!” De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20:30 uur en de entree is € 12,00 in de voorverkoop of € 16,00 aan de deur. Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.

CDW zet prima serie neer

20131208 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de eerste returnwedstrijd van het seizoen heeft CDW middels een 4-1 overwinning tegen FZO het jaar prima afgesloten. Door 4 overwinningen en 2 gelijke spelen heeft CDW zich naar de middenmoot opgewerkt en in de tweede periode is men op doelsaldo zelfs koploper samen met Veenendaal en SVP.

Lees verder op ditiswijk.nl
het nieuws van 9 december 2013
16e jaargang nummer 4964

Klik hier voor nieuwste foto’s

Rhenen protesteert opnieuw tegen bouw hoge silo

20131209 RHENEN  De gemeente Rhenen geeft niet op in de strijd tegen de uitbreiding van de werkzaamheden op bedrijventerrein Middelwaard West in Lienden, tegenover de binnenstad van Rhenen. B&W hebben een zienswijze ingediend bij de gemeente Buren tegen het ontwerpbestemmingsplan voor het industrietterrein aan de zuidelijke oever van de Rijn.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Verzetsheld WOII krijgt postuum onderscheiding

20131209 DRIEBERGEN  De overleden verzetsheld Pieter Johannes Beens uit Driebergen krijgt dinsdag de Yad Vashem onderscheiding. Deze eretitel is voor mensen die hulp hebben geboden aan Joden tijdens de holocaust.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

2013: weer iets minder krantenlezers op Heuvelrug

20131209 UTRECHTSE HEUVELRUG  In 2013 is het aantal krantenlezers op de Heuvelrug opnieuw gedaald, zijn het minder hard dan voorgaande jaren.  Met dank aan de lezers van Trouw, Volkskrant en ook het AD/UN, dat nu de grootste krant is op de Heuvelrug.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Kerstmarkt bij Kaarslicht

20131209 AMERONGEN  De ‘Kerstmarkt bij Kaarslicht’ van de Amerongse ondernemersvereniging AMON, wordt gehouden op vrijdag 13 december van 16.00 – 21.00 uur op de Hof in Amerongen. Dit jaar wordt deze kerstmarkt, bij wijze van proef, gekoppeld aan het thema ‘Oud-Hollands’.

Een thema dat prima past bij het historische centrum van Amerongen. Organisator Promo Heuvelrug hoopt hiermee een bijzondere kerstmarkt voor Amerongen in het leven geroepen te hebben waar velen van zullen kunnen genieten. De inwoners van Amerongen e.o. mogen zelf komen beoordelen of dit thema daadwerkelijk die toegevoegde waarde heeft om de “Kerstmarkt bij Kaarslicht” tot iets unieks te laten uitgroeien voor Amerongen en de Utrechtse Heuvelrug. Ook toeristen die in de regio verblijven worden van harte uitgenodigd om deze eerste editie van de “Oud-Hollandse Kerstmarkt bij Kaarslicht” te komen bekijken. De deelnemende kraam- en standhouders zullen dit keer geheel in stijl aanwezig zijn. De producten die zij aanbieden passen prima bij het gekozen thema. Zoals Oud(e) Hollandse (gebruik)spullen, zelfgemaakte artikelen, kerstartikelen, kerststukjes etc. . Het oude ambacht `hout kunst & sierwerk maker` zal ter plaatse worden uitgeoefend door Elske van `Het Houtje` in Amersfoort. Houten sierwerken van haar hand worden ook te koop aangeboden. Sfeervolle levende kerstmuziek wordt verzorgd door de 25-persoons kerstkapel De Leemkuulers, zangduo Kees & Jeroen in de levende kerststal en kerstkoor Ridge Voices.
Een kerststal met levende dieren zal vooral de kinderen laten genieten van deze kerstmarkt.
Het beloofd echt een gezellige sfeervolle en nostalgische kerstmarkt te worden waarbij chocolade melk, erwtensoep en oliebollen de inwendige mens versterken en warmte geven. Voor alle informatie over deze kerstmarkt kunt u terecht bij Stg. Promo Heuvelrug op 0343- 45 19 29 òf 06- 14 79 87 30 (Linda v.d. Lans). Noteert u de Oud-Hollandse Kerstmarkt bij Kaarslicht alvast in uw agenda? Het zou leuk zijn als wij ook u bij deze kerstmarkt mogen begroeten.Voor het volledige programma van deze “Oud-Hollandse Kerstmarkt bij Kaarslicht” kunt u kijken op www.promoheuvelrug.nl .

De kerststal staat er weer!

20131209 DRIEBERGEN  Vrijwilligers hebben afgelopen week wederom de grote kerststal in zorgcentrum Beukenstein in Driebergen geplaatst. Uiteraard zijn de drie grote kamelen, het carillon, de knikengelen, het Dickens zangkoor en alle grote kerstbeelden aanwezig.
 
Voor een klein bedrag kunt als aandenken een fraaie ansichtkaart van deze stal kopen. In de vitrines in de hal staat een grote collectie kerststalletjes en andere kerstbeelden opgesteld. Voor kinderen is dit jaar een ‘magische hand’ aangebracht waarmee ze zelf een mini kerstdraaimolen in werking kunnen zetten.
De ouderen in het zorgcentrum zien altijd erg uit naar de komst van de stal. In deze drukke periode rondom de feestdagen biedt de kerststal een mooie afleiding in een rustige omgeving. In de hele Utrechtse regio is de stal inmiddels bekend en velen gingen u voor om een bezoek te brengen.
De kerststal is elke dag te bewonderen vanaf 9 december 2013 tot en met 6 januari 2014 tussen 9 en 19 uur in de hal van zorgcentrum Beukenstein, Hoofdstraat 57 te Driebergen-Rijsenburg. De toegang is gratis en neem uw fototoestel mee.

PCG en SP: vingeroefening voor fruitteelt

20131209 WIJK BIJ DUURSTEDE   De fruitteelt in het Kromme Rijngebied is door de eeuwen heen als het ware onderdeel geworden van het historisch erfgoed.Dat is vele partijen wel wat waard. DE PCG en SP richten zich met een motie op het behoud en vernieuwing van deze groene economie.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Voordrachten prijzen Sportgala bekend

20131209 UTRECHTSE HEUVELRUG   De nominatiecommissie van het Sportgala 2013 van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft alle voordrachten voor de sportgalaprijzen ontvangen. In alle categorieën komen uiteindelijk drie namen die kansmaken op een prijs tijdens het Sportgala dat op 31 januari plaatsvindt in De Binder in Leersum. De jury beslist deze week wie er definitief genomineerd worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Onverdiende nederlaag FC Driebergen in Zeist

20131209 ZEIST  In een vooral in de eerste helft uitstekend spelend FC Driebergen heeft een zeer teleurstellende als onverdiende nederlaag geleden in de semi-derby tegen Jonathan in Zeist. Het was al in de 3e minuut dat de doorgebroken Midas de Wildt(die kan terug kijken op een uitstekende wedstrijd) op grove wijze onderuit werd gehaald door de laatste man van Jonathan rand strafschop gebied waar een rode kaart niet had misstaan nu deed de matig leidende arbiter v/d Pol het af met een gele kaart(dacht het is nog vroeg in de wedstrijd).

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5

In de 12e minuut was het dan wel verdiend raak een goed opgezette aanval via links door Jelle Adema (na lange blessure weer in de basis) naar Tolga Albayrak( de grote uitblinker in deze wedstrijd)
die koelbloedig afrondde. 0-1 Na dit doelpunt schrok Jonathan gedeeltelijk wakker en gaf wat meer voorwaartse impulsen richting de goed keepende Michel van Bruggen.
Die zijn doel schoon hield ,maar FC Driebergen kreeg toch diverse kansen om de voorsprong uit te breidden,Robin Notenboom schoot in de ene minuut in kansrijke positie over de bal heen.
Zo bereikte FC Driebergen de rust met een zeer verdiende 0-1 voorsprong die wat betreft het spelpeil groter had moeten zijn.
Een heel andere 2e helft met een iets sterker Jonathan die probeerde met lange ballen hun snelle voorwaartsen te bedienen om snel de gelijkmaker te scoren maar het waren de Driebergenaren die in het begin de grootste kansen kregen waar de grootste kans was voor Arjan Prijs die zijn schot geblokt zag worden ,de pech sloeg toe in de verdediging van FC Driebergen een niet verwachte gelijkmaker in de 63 e minuut een verdwaalde voorzet kwam door een sliding van Paul van Hofwegen verkeerd op zijn schoen en passeerde zijn eigen doelman 1-1.
Jonathan wilde meer en werd sterker en met wat beetje geluk voor de Driebergse doelman twee keer via de paal een keer naast en de andere keer recht in zijn handen zag je dat de Zeisterse equipe voor de winst wilde gaan.Maar naar gelang de tijd verstreek zag je dat de verhouding eigenlijk een gelijke stand als eind uitslag de juiste zou moeten zijn ,maar zoals in vele wedstrijden had de thuisclub de blessure tijd nodig om FC Driebergen toch nog de genade klap te geven en dat gebeurde in de 96e minuut 2-1. Na deze treffer floot de matige scheidsrechter voor het het laatst en beheerste de grote telleurstelling in het Driebergse kamp.
Zaterdag as 14 december de laatste thuis wedstrijd in 2013 voor de winterstop tegen een oude bekende uit vervlogen tijden(1973 voor 6500 toeschouwers)tegen het Utrechtse Elinkwijk aanvang 14.30 sportpark de woerd.

Meer betalen voor meer afval in Rhenen

20131209 RHENEN  De gemeente Rhenen wil het zogenoemde Diftar-systeem invoeren bij de afvalstoffenheffing. Dat betekent dat huishoudens die meer afval langs de weg zetten of wegbrengen naar het brengstation in Remmerden, meer gaan betalen

Lees verder op de website van de Gelderlander

Nipt verlies dames Fortissimo

20131209 COTHEN  De 2e competitiehelft is begonnen, en de dames van Fortissimo konden gelijk stevig beginnen, tegen de nr. 1 DSS uit Heemskerk. Deze ploeg wordt getraind door de bij Fortissimo bekende trainer Ronald v.d.Kamp. Heel veel jaren is hij de trainer van de dames van Fortissimo geweest. Er is bij de Cothense meiden een verbetering in het spel zichtbaar.

Lees verder op ditiswijk.nl

Klank- en lichtspel toren Grote Kerk

20131209 WIJK BIJ DUURSTEDE  De traditionele Wijkse Kerstmarkt op zondag 15 december van 12.00 uur tot 17.00 uur biedt ook dit jaar weer een gevarieerd programma voor jong en oud. Een last minute verrassing is het door de Vereniging Citymarketing geïnitieerde klank en- Lichtspel op de Grote Kerk aan de Markt

Lees verder op ditiswijk.nl

Vogelexcursie langs de Rijn

20131209 WIJK BIJ DUURSTEDE  Zaterdag 14 december trekt de vogelwerkgroep Wijk bij Duurstede er op uit langs de Rijn en haar uiterwaarden. Een oer-Nederlands landschap. De excursie vertrekt zoals gebruikelijk om 9.00 uur vanaf De Nieuwe Schakel aan de Zandweg. In verband met vervoer vooraf opgeven bij Wim van Impelen (0343 – 573197). Rijkosten worden verrekend met de chauffeur.

Lees verder op ditiswijk.nl

HDS boekt eerste zege van het seizoen

20131209 LEERSUM   Zondag derdeklasser HDS behaalde in eigen huis een 4-0 overwinning op mede -degradatiekandidaat Waterwijk uit Almere. In het inmiddels twaalfde competitieduel de zolang verwachte en gehoopte driepunter.

Lees verder op de website van De Kaap

Langelaar uitvoerder kwaliteitsonderzoek gemeente

20131209 UTRECHTSE HEUVELRUG   Tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 november heeft de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug ingestemd met het plan een kwaliteitsonderzoek, een zogenaamde audit, uit te voeren voor de gemeentelijke organisatie en hiervoor een raadscommissie in te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto/BNApp.nl deelt de punten in zenuwslopende slotfase

DRIEBERGEN  Dalto/BNApp.nl en Blauw Wit (A) speelden in Hoenderdaal opnieuw een wedstrijd op het scherpst van de snede. Voor Otto Fabius en Manon Veldstra van Blauw Wit was het een weerzien met hun oude club. Otto werd warm ontvangen door de D-side die hem nog niet was vergeten.

In de eerste helft lag het initiatief aanvankelijk bij Blauw Wit (6-9), maar bij rust was Dalto toch weer tot op een punt genaderd: 15-16.

Met name Jesper Oele wist de korf heel gemakkelijk te vinden. Na rust was het opnieuw Blauw Wit dat het initiatief in de score nam, maar in korte tijd wist Dalto de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. Met veel inzet, snelle en goed uitgespeelde aanvallen en benutte strafworpen door Jelle Steenbeek en Bart Nieuwenweg was Dalto de bovenliggende partij. De schutters bij Blauw Wit lieten het op dat moment afweten.. Met nog bijna drie minuten te gaan stond de thuisploeg op een 27-24 voorsprong door goals van Jesper Oele en Bart Nieuwenweg en leek de wedstrijd gespeeld. Als Dalto in die laatste fase wat steken laat vallen, de tijdklok niet goed uitspeelt en een onnodige overtreding aan de lijn maakt die een benutte vrije bal tot gevolg heeft, pakt Blauw Wit de laatste kansen vol aan en komt terug tot 27-26. Een wissel aan Blauw Wit-kant smaakte het genoegen om de gelijkmaker te scoren, nadat hij met zijn eerste actie al een buzzerbeater had genoteerd. Met recht een gouden wissel. De mogelijk alsnog winnende goal voor Dalto met een schot van Barbara Brouwer kwam weer uit de mand en de poging die daarop volgde van Blauw Wit viel tot ieders opluchting aan de verkeerde kant van de korf. Zo werden de punten gedeeld: 27-27. Voor Dalto voelde het als een verloren punt terwijl Blauw Wit blij was met dit resultaat. De eindfase van de wedstrijd werd door Dalto niet goed uitgespeeld, net als in de wedstrijd tegen LDODK het geval was. Als de ploeg van scheidend trainer Ron Steenbergen dit beter gaat doen kunnen er nog veel meer punten gehaald gaan worden. Door dit gelijkspel staat Dalto nu op een vierde plek die wordt gedeeld met Fortuna. Aanstaande zaterdag volgt de streekderby tegen DVO. Bij winst kan Dalto hele goede zaken doen op de ranglijst.

Topscores bij Dalto: Bart Nieuwenweg (8) en Jesper Oele (6).

Desiree Brouwer

OM eist hogere straf tegen veroorzaker dodelijk ongeval Doorn

20131209 DOORN   Reed de verdachte te hard, veel te hard of roekeloos? Daar ging het vrijdag over in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem. De 30-jarige verdachte uit Driebergen veroorzaakte een verkeersongeval met dodelijke afloop in Doorn. Het openbaar ministerie eiste acht maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Doornse jeugd zet schouders onder ‘Serious Doorn’

20131209 DOORN   Onder de noemer ‘Serious Doorn’ komt een grote groep Doornse jongeren de komende weken in actie voor de landelijke goededoelenactie Serious Request. In samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug proberen de jongeren door diverse acties zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de actie van radiostation 3FM.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 10 december 2013
16e jaargang nummer 4965

Klik hier voor nieuwste foto’s

De Burghten gezamenlijk in kerstsfeer gebracht

20131210 ODIJK   Ook in een nieuwbouwwijk bestaat saamorigheid. Dat bleek deze week wel in de wijk De Burghten in Odijk. Begin deze week zetten de buurtbewoners samen een zes meter hoge lampjeskerstboom neer. Het is een gezamenlijk initiatief van de leden van de buurtvereniging van deze vrij nieuwe woonwijk.

Lees verder op de website van t Groentje

Opnieuw klinkende overwinning KCD

20131210 DOORN  Na de nederlaag in de eerste wedstrijd tegen de huidige koploper Midlandia heeft KCD zich goed herpakt. Met leuk korfbal en veel doelpunten werden achtereenvolgens Groen-Zwart, RDZ en Kesteren verslagen. Zaterdag stond daarom een topper op het programma, KCD mocht in Bergentheim op bezoek bij KIOS ’45.

Een tegenstander waarmee de tweede plaats in de poule werd gedeeld, ook KIOS had slechts eenmaal verloren. Voor beide ploegen was de wedstrijd van zaterdag belangrijk, winst betekende meedoen om het kampioenschap, verlies een plek in de middenmoot.
 Nadat er voorafgaand aan de wedstrijd middels een minuut stilte werd er stil gestaan bij het afscheid van Mineke Peterse, kon de wedstrijd in de bekende opstelling worden aangevangen. De ploeg uit Doorn startte zoals de laatste weken gewoon scherp aan de wedstrijd en de eerste aanval werd meteen succesvol afgerond. Wat volgende was een spannende eerste deel van de wedstrijd waarin KCD steeds op voorsprong kwam, maar waar KIOS weigerde om af te haken en telkens weer mee scoorde met de bezoekers.

Na 22 minuten was de stand 7-7, waarbij KIOS zich knap terug had gewerkt van een 2-5 achterstand. Vanaf dat moment kon de thuisploeg echter niet meer mee met het hoge tempo en snelle doelpunten van KCD. Onder meer door twee knappe afstandschoten van Marcella Hardeman liep KCD in de laatste 8 minuten voor rust weg naar een 7-12 voorsprong.

Ook na rust bleef KCD geconcentreerd werken aan het uitbouwen van de voorsprong, waardoor deze gestaag opliep. Tien minuten na rust stond de comfortabele stand 9-16 op het scorebord. Vanaf dat moment nam de Doornse ploeg wat gas terug. De wedstrijd werd rustig uitgespeeld. In het resterende deel van de wedstrijd werd er door beide ploegen samen nog slecht zes keer gescoord, waardoor de eindstand op 11-20 kwam. Een klinkende overwinning voor de ploeg uit Doorn, vanaf de eerste minuut werd de wedstrijd gedomineerd en ondanks dat KIOS ’45 een poos aan bleef haken heeft geen moment het gevoel geheerst dat deze wedstrijd anders zou kunnen eindigen.

KCD blijft hiermee in het spoor van de koploper die één punt meer heeft binnen gesleept. De komende weken mogen er thuis tegen SDO en in Enschede tegen DOS-WK geen punten worden gemorst, om na de onderbreking van de competitie wegens kerst en oud-en-nieuw om in Bunnik om de koppositie te kunnen strijden.

‘Nooit meer een gemeenschappelijke regeling’

20131210 UTRECHTSE HEUVELRUG  Wethouder Homan van de Utrechtse heuvelrug noemt de grote verliezen bij de fusie van omgevingsdiensten een grote teleurstelling. ‘Ik vind het een aanleiding om nooit meer een gemeenschappelijke regeling aan te gaan.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Superrr voor Langbroek?

20131210 LANGBROEK  Een gewone supermarkt in Langbroek wordt lastig, maar een Superr, dat zou wel mogelijk moeten zijn. Wethouder Jan Burger beantwoordt de vraag van Hans Marchal van de PCB naar de stand van zaken.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Bunnikse was waarnemer bij verkiezingen van Mandela

20131210 BUNNIK   Miljoenen mensen rouwen om de dood van Nelson Mandela, hét symbool voor de apartheid in Zuid-Afrika. Ted Strop-von Meijenfeldt uit Bunnik had een bijzondere band met deze wereldleider. Zij overhandigde in de jaren tachtig 60.000 handtekeningen aan de minister van Buitenlanndse Zaken voor zijn vrijlating en schudde Nelson Mandela persoonlijk de hand, tijdens de verkiezingscampagne in 1994.

Lees verder op de website van t Groentje

Zeven ton voor restauratie

20131210 BUNNIK/UTRECHT ‘ Landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen krijgen zeven ton subsidie van de provincie voor restauratie. Dat werd maandagavond besloten door de Provinciale Staten. In totaal geeft de provincie ruim twee miljoen uit aan ‘erfgoedparels’.

Lees verder op de website van t Groentje

Olympic Food Games voor de jeugd

20131210 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 4 januari 2014 wordt er door 6 studenten van hogeschool Inholland Rotterdam een sport- en spelmiddag georganiseerd, genaamd The Olympic Food Games. Deze middag is van 13.00 uur tot 17.00 uur en wordt georganiseerd voor alle leden van korfbalvereniging Viking van 4 tot en met 18 jaar.

Lees verder op ditiswijk.nl

Korfbal Winterspelen 2014

20131210 ZEIST  Jij komt toch ook? Korfbalvereniging RDZ uit Zeist organiseert speciaal voor coole jongens en meisjes tussen 4 en 10 jaar (groep 1,2, 3, 4 en) op zaterdag 11 januari 2014 van 12:30 tot 13:45 uur in Sporthal Dijnselburg gratis leuke korfbalspelletjes in Winterse sfeer.

Kinderen maken op basis van leuke (bal)spelactiviteiten kennis met de korfbalsport.
Aanmelden kan gratis via email met je naam en leeftijd naar korfbalinstuif@hotmail.com of op 11 januari vanaf 11:00 uur tot 12:30 in de sporthal.

Voor de ouders, begeleiders en de kinderen staat de koffie en de limonade klaar!

We beloven het succesvolle spektakel van vorig jaar te evenaren!

Voor meer informatie www.ckvrdz.nl.

Artonis Pianotrio op Kasteel Broekhuizen

20131210 LEERSUM  Het Artonis Pianotrio is terug op Kasteel Broekhuizen! Na hun succesvolle optreden vorig jaar, sluiten wij donderdag 19 december het muzikale 2013 af met deze enthousiaste musici: Anoek Brokaar, Frank Oppedijk & Willem Stam.

Het Artonis Pianotrio is een ensemble waarbij een creatieve programmering en goede sfeer hand in hand gaan met de hoogste muzikale kwaliteit. Het Artonis Pianotrio treedt regelmatig op in concerten die de mooiste klassieke muziek bieden. Die prikkelend en verrassend kunnen zijn. Er zullen enige korte stukken op het programma staan en daarnaast een volledig trio. De componisten die de revue zullen passeren, zullen Beethoven, Mendelssohn, Debussy, Saint-Saëns, Fauré, Kreisler, Shostakovich, Dvorák, Bernstein zijn.

Bij het Artonis Pianotrio draait het om de beleving. Waarom zetten mensen niet gewoon thuis een CD op? Een live concert stelt de luisteraars in staat om inspiratie, diepgang, ontroering, bezinning, vrolijkheid, kennis, stilte, saamhorigheid, prikkeling en passie intens te beleven en wij helpen hen daar graag een handje bij. Door middel van de muziek, maar ook door gesproken aankondigingen van het repertoire betrekken wij het publiek zo veel mogelijk bij wat er op het podium gebeurt. Een concert is immers een wisselwerking tussen musici en luisteraar.

De leden van het trio studeerden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Dmitri Ferschtman, Vera Beths en Naum Grubert. De afzonderlijke leden van het trio wonnen prijzen op talrijke concoursen en traden veelvuldig op in binnen- en buitenland. Al binnen drie maanden na de oprichting werd het Artonis Pianotrio door het Storioni Trio genomineerd voor de Storioni Festival Prijs. Het trio is met grote regelmaat in concerten te beluisteren in zowel traditionele programma’s als in bijzondere projecten.

Muziek en lekkernijen is een mooi huwelijk, zeker met de feestdagen voor de deur! Donderdag 19 december is er in de pauze een proeverij van Italiaanse heerlijkheden en wijnen samengesteld door Il Sogno.

Donderdag 19 december 20:15 uur te Kasteel Broekhuizen.
Artonis pianotrio met een proeverij van Italiaanse heerlijkheden en wijnen.
Kaarten zijn € 27,50 p.p. incl. proeverij Il Sogno, CJP en jonger dan 16 jaar: € 17,50. Reserveren via concert@kasteel-broekhuizen.com of bel 06-41272953. Meer informatie zie:http://concert.kasteel-broekhuizen.co. Vanwege het beperkt aantal plaatsen in de salon adviseren wij u om kaarten te reserveren.

VVD-lijsttrekker over winkelen op zondag

20131210 UTRECHTSE HEUVELRUG  Naar aanleiding van de discussie over de vrijheid voor winkeliers om hun winkel op zondag te mogen openen, heeft dominee P. Goedendorp uit Leersum bij de gemeenteraad ingesproken en op 1 december een brief gestuurd aan De Kaap/Stichtse Courant. Het is niet verrassend dat de dominee een tegenstander is van deze vrijheid.

Het is wel opvallend dat hij zijn opvatting motiveert door te stellen dat zo’n openstelling in strijd is met ’een goede samenleving’. Een goede samenleving kenmerkt zich volgens dominee Goedendorp door een onderscheid tussen werkdagen en rustdagen. Blijkbaar wil de dominee dat we allemaal tegelijk van die rustdag genieten: de zondag.

Bovenstaande argumentatie is doorspekt met een moreel oordeel over anderen. Blijkbaar ben je alleen goed als je een rustdag bezigt en dat tegelijk met anderen op zondag doet. Liberalen hanteren een aantal principes. Vrijheid is inderdaad één van de belangrijke liberale principes. Verdraagzaamheid is een ander belangrijk liberaal principe. Vanuit het verdraagzaamheidprincipe vind ik het uitstekend als mensen ervoor kiezen om rustdagen te houden. Of men dit nu uit religieuze- of andere- overwegingen doet, maakt mij niet uit. Of dit op zondag, zaterdag , vrijdag of welke andere weekdag dan ook is, moet men zelf bepalen. Als iemand beslist geen behoefte te hebben aan een rustdag is dat ook uitstekend wat mij betreft. Ik betreur het zeer dat anderen niet de verdraagzaamheid hebben om te accepteren dat mensen verschillende keuzes maken. Tijdens de discussie in de gemeenteraad is er naar mijn waarneming met respect gesproken over de wensen van kerkgangers. In de besluitvorming is er ook nadrukkelijk rekening mee gehouden door te bepalen dat winkels pas na kerktijd open mogen. In de gemeentelijke enquête wordt ook expliciet gevraagd of er principiële bezwaren zijn bij onze inwoners.
Het blijkt dat een aantal van onze inwoners uit principiële overwegingen niet op zondag winkelt. Dat respecteer ik uiteraard. Gelijktijdig hoop ik dat deze groep de keuze van hun dorpsgenoten om wel op zondag een winkel te bezoeken, respecteert. Laten we alstublieft verdraagzaam zijn en andere opvattingen niet typeren als onderdeel van een ‘slechte samenleving’.

Rob Jorg
Lijsttrekker VVD Utrechtse Heuvelrug

Scandinavische componisten

20131210 AUSTERLITZ  Het gezelschap De Bezetting Speelt (vijf strijkers en vijf blazers) richt het voetlicht op de noordse schatten uit het kamermuziekrepertoire. Donderdag 12 december spelen zij in het Beauforthuis werk van Nielsen, Kvandal en Sibelius. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Speciaal voor het gezelschap werd een Hardanger vedel gebouwd door vioolbouwer Tim de Vries. Dit bijzondere instrument heeft behalve de bespeelde snaren ook resonantiesnaren en daardoor een heel eigen geluid, wat centraal staat in het Kwintet voor Hardanger Vedel en Strijkkwartet van Johan Kvandal. Het stemmige Kwintet voor blazers, van Nielsen, vormt met dit strijkersgeluid een mooi en kleurrijk contrast.

De orkestrale klanken van En Saga op.9, een symfonisch gedicht van Jean Sibelius, wordt hier voor het eerst uitgevoerd in een prachtig kamerarrangement van Ere Lievonen.

donderdag 12 december, 20.15 uur
De Bezetting Speelt – werken van Kvandal, Nielsen en Sibelius
entree € 15 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Op termijn nieuwe huisvesting Hydepark

20131210 UTRECHTSE HEUVELRUG / DOORN   Zoals bekend wil de Protestantse Kerk in Nederland de bestaande accommodaties van conferentiecentrum Hydepark op den duur vervangen. Het conferentiecentrum en het vakantiehuis F.D. Roosevelthuis worden in de nieuwe situatie in één nieuw complex gehuisvest.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Groots Jeugdkerstconcert Ons Genoegen Rhenen

20131210 RHENEN  Muziekvereniging Ons Genoegen Rhenen viert in 2013 haar honderd vijfenveertigste verjaardag en is daarmee een van de oudste muziekverenigingen van Nederland. Om dit te vieren organiseert ze het Groots Rhenens Jeugdkerstconcert.
Nog nooit eerder speelden meer dan 120 muzikanten van vrijwel alle muziekdocenten en muziekverenigingen van Rhenen samen.

Naast Ons Genoegen nemen ook muzikanten van OBK en Crescendo deel. Ook spelen violisten van Hanna Koens, cellisten van Mirjam Daalmans, fluististen van Iris van der Wardt, panfluitisten van Nadja Sporen en pianisten van Lisette van der Loo mee.
Eerst spelen de muzikanten in hun eigen orkest of ensemble. Bijzonder is het twaalfhandig Hallelujah van Handel op vijf piano’s (mede mogelijke gemaakt door Bol piano’s Veenendaal).
Het slotstuk van de avond zal een gezamenlijk optreden van alle muzikanten zijn, verenigd in het ‘Groots Rhenens Symfonieorkest’ onderleiding van Bert Groothedde. Naast een aantal kerstliederen spelen de muzikanten met elkaar het stuk ‘Doe nou ff normaal’ van Ivo Kouwenhoven. Een muziekstuk dat zich richt tegen pesten en uitsluiten. Het orkest steunt zo de stichting Moed!
Het concert vindt plaats op 14 december, om 19.00 u in de Cunerakerk te Rhenen, de toegang is gratis door de steun van diverse fondsen. In de pauze wordt bovendien gratis chocolademelk uitgedeeld met dank aan Albert Heijn Rhenen.

Meer informatie vindt u op: www.onsgenoegen-rhenen.nl

Verstilde muziek in kerstsfeer in de Parklaankerk

20131210 DRIEBERGEN  Bezoekers van de concerten noemen hun muziek “betoverend, ontroerend, voedend en verruimend”. Op zondagavond 22 december kun je zelf luisteren en ook meezingen met TouchingSilence.  TouchingSilence wordt gevormd door Marc Citroen en Hadewyn Post.

TouchingSilence: “In ons samenspel trachten we de stilte achter de muziek aan te raken en ‘hoorbaar’ te maken.  Ze brengen devotionele liederen, mantra’s en instrumentale stukken ten gehore, geïnspireerd door verschillende spirituele tradities.

Datum: Zondag 22 december a.s.
Aanvang: 20.00 uur
Plaats: Parklaankerk, Parklaan 7, Driebergen-Rijssenburg
Entree: € 15,00 àACTIE: neem je 2 mensen mee, dan krijg je een gratis CD naar keuze van muziek van Marc òf Hadewyn
Reserveren: doe je via www.TouchingSilence.nl of 06-20168364
Informatie: YouTube films vind je op de website van www.TouchingSilence.nl

Raden van kerken op de Heuvelrug maken bezwaar tegen de zondagopenstelling

20131210 UTRECHTSE HEUVELRUG  De Raden van kerken op de Heuvelrug hebben onderstaande brief aan de gemeenteraad gezonden om hun bezwaren tegen de zondagopenstelling van winkels kenbaar te maken.

De indeling van de tijd geeft structuur aan het leven van mensen. Op tijd rust nemen is nodig om daarna weer verder te kunnen. In een tijd als de onze vol hectiek van het dagelijkse leven,
vol drukte en stress in het verkeer, vol van de jacht naar meer en beter, is de waarde van een dag als de zondag misschien wel groter dan ooit, niet alleen voor ons persoonlijk, maar ook voor de bredere samenleving.

Een dag voor onszelf en voor ontspanning, maar ook een dag voor de mensen om ons heen, een dag voor contacten met vrienden en familie. Een gemeenschappelijk weekritme van werk en rust onthaast en geeft ruimte voor bezinning. Ook geeft het kansen voor verbinding in een steeds meer geïndividualiseerde samenleving.

Daar komt bij dat wij van verschillende ondernemers in onze dorpen signalen ontvangen over de toenemende druk op kleine ondernemers en winkeliers om hun winkels op zondag open te stellen. Weliswaar zijn zij vrij om dat niet te doen, maar die vrijheid wordt in toenemende mate ingeperkt doordat de concurrentie wordt vergroot door ook in onze gemeente zondagsopenstelling van winkels toe te staan, waardoor ze moeilijk kunnen achterblijven. We vinden dat de leefbaarheid van onze dorpen er bij is gebaat te zorgen dat die kleinere winkelbedrijven blijven bestaan en dat we hen steunen.

Ook vanuit het streven naar duurzaamheid is een pleidooi voor sluiting op zondag van betekenis: geen energieverbruik, dat op een andere manier toch weer terugverdiend zou moeten worden. We moeten geen ‘24 uurs economie’ willen zijn.
Bovendien: wat je afschaft krijg je niet meer terug!

Wij doen als gemeenschappelijke kerken en geloofsgemeenschappen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug een dringend beroep op de leden van de gemeenteraad om de bovenstaande argumenten uitdrukkelijk te betrekken in de afweging om al dan niet tot een structurele zondagopenstelling te besluiten. En hier op vooruitlopend tot een verlenging van de proefperiode.

Peter Gerlagh
het nieuws van 11 december 2013
16e jaargang nummer 4966

Klik hier voor nieuwste foto’s

‘Fair Trade niet alleen voor buitenland’

20131211 BUNNIK  De Fairtrade groep uit Bunnik heeft vanaf het begin ook aandacht besteedt aan streekprodukten. “Het gaat ons ook om de boeren uit onze eigen streek”, vertelt Ted Strop van de kerngroep. Eén van deze boeren is Huub van der Maat. De Fairtrade groep is zo’n vijf/zes jaar geleden opgericht met als doel van Bunnik een Fair Trade gemeente te maken.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Ontwikkelaar Anne Frankterrein in Bunnik bekend

20131211 BUNNIK   De projectontwikkelaar voor het Anne Frankterrein is bekend: Van Wanrooij Projectontwikkeling BV in Geffen is als inschrijver met het beste plan naar voren gekomen. In hun plan staan een brede groenstrook aan de Van Beeck Calcoenlaan en een oplossing voor het parkeren door middel van een woonhof.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

La Porte geveild

20131211 DRIEBERGEN  In 2008 ging de draaideur van restauratie La Porte de wereld over als de eerste energie opwekkende draaideur. Vijf jaar later gaat de wereldberoemde draaideur waarschijnlijk de veiling op. De draaideur is onderdeel van de boedel van de Driebergse stationsrestauratie La Porte, waarvan eigenaar Galjaard onlangs failliet ging.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Symposium CU over voedselverspilling

20131211 COTHEN / LEERSUM   De ChristenUnie organiseert een symposium over voedselverspilling in De Pronckheer in Cothen.nOp vrijdag 13 december organiseert Veenendaals ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber in samenwerking met restaurant De Pronckheer in Cothen een symposium over het onderwerp voedselverspilling.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Tientallen kerstbomen geroofd op kinderboerderij Zeist

20131211 ZEIST  Een grote strop voor Kinderboerderij De Brink in Zeist. Daar zijn vijftig kerstbomen gestolen. De Brink had er vijfhonderd ingekocht om door te verkopen. De opbrengst was bestemd voor de kas van de allesbehalve rijke kinderboerderij.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Vragen over zonnepanelen gemeentehuis

20131211 WIJK BIJ DUURSTEDE   Deze week bespreekt de raad een voorstel om een krediet te verstrekken voor de aanschaf van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. Eerder dit jaar riep de raad in een motie op om duurzame energieopwekking in de gemeente mogelijk te maken.

Lees verder op de website van t Groentje

Nieuwe drank-en horecawetgeving ligt bij raad

20131211 GEMEENTE BUNNIK  In de gemeente Bunnik is een nieuwe verordening gemaakt om aan te sluiten op de nieuwe drank-en horecawet die op 1 januari 2013 in werking is getreden. Vanaf 1 januari 2014 verandert er veel voor jongeren – dan gaat de leeftijd om alcohol te mogen gebruiken (en kopen) omhoog van 16 naar 18 jaar.

Lees verder op de website van t Groentje

Donateursactie Victoria van start

20131211 BUNNIK   Donateurs van Drumfanfare Victoria worden ook dit jaar weer bezocht door leden van de vereniging en worden gevraagd of zij de vereniging ook komend jaar weer willen steunen. De bijdragen zijn onmisbaar. Dankzij de donateurs kan de vereniging een aantal zaken financieel blijven invullen.

Lees verder op de website van t Groentje

Oude man in woning overvallen

20131211 RHENEN  Dinsdagavond is een 78-jarige man in zijn woning aan De Dijk door twee gewapende mannen overvallen. Rond 19.35 uur drongen twee onbekende daders de woning binnen van de man. Onder bedreiging moest de man enkele goederen afgeven. Daarna verlieten de daders de woning.

Nadat de politie was gealarmeerd werd een helikopter ingezet en nabij de woning een speurhond. Een verdachte auto op de A15 werd aan de kant gezet maar zonder resultaat. Vandaag wordt een buurtonderzoek verricht. De recherche van Heuvelrug heeft de zaak in onderzoek.

Help mee de dader(s) te pakken!
De 78-jarige man bleef ongedeerd maar is enorm geschrokken. Hebt u iets gezien of gehoord dat mogelijk met deze woningoverval te maken kan hebben? Neem dan contact op met de recherche Heuvelrug via: 0900-8844. 
Anoniem uw tip doorgeven kan ook! Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via: 0800-7000.

Succesvolle eerste editie van Kerstplein Rijsenburg

20131211 RIJSENBURG  Het was op de vrijdag vlak ervoor nog niet 100% zeker of het initiatief voor Kerstplein Rijsenburg door kon gaan dat weekend. De renovatie van het Kerkplein was door allerlei oponthoud vertraagd, maar gelukkig kon het toch voldoende worden afgerond om plaats te maken voor de diverse kerstactiviteiten.

vergreoot  foto1  foto2  foto3

De talloze kraampjes met kerstartikelen, de ‘levende’ kerststal, de skihut, de kooroptredens rondom en in de Kerk en de Jan Plezier boden veel vertier en zeer vele mensen uit het dorp en de regio hebben zich prima vermaakt. Vooral het gemoedelijke karakter sprak
de mensen aan. “Het is tenminste niet zo’n commercieel gebeuren’ was een veel gehoord compliment.

De stalletjes werden vooral ingezet door de diverse serviceclubs. De opbrengst van alle activiteiten kwam deels ten goede aan de renovatie van de kerktoren en een bijdrage gaat naar kinderboerderij ‘t Woelige nest.  

Wethouder Homan was blij verrast door de goede sfeer en het mooie opgeknapte plein.  “In goed overleg met alle betrokkenen hebben we er zo iets heel moois van gemaakt. Complimenten voor en van harte gelukgewenst met dit fraaie resultaat, hier is nu echt sprake van een ‘win-win’ situatie.”

De organisatoren rondom de Vrienden van het Kerkplein zijn erg tevreden over het verloop van de dag en het grote aantal enthousiaste bezoekers en concluderen dat dit initiatief naar ‘meer’ smaakt.  In ieder geval is een van de doelen om naast Koningsdag een tweede ‘ontmoetingsevenement’ voor de inwoners te realiseren meer dan geslaagd te noemen. Het is hun uitdaging nu om op basis van deze eerste zeer succesvolle opzet van Kerstplein Rijsenburg het karakter van dit evenement komende jaren te behouden en verder te versterken.

Cantatekoor brengt koorzang van Engelse klasse

20131211 DRIEBERGEN  In een tot de laatste plaats gevulde Grote Kerk te Driebergen gaf het Cantatekoor o.l.v. Margo van Biezen zondag jl. 8 december voor het tweede jaar een prachtige uitvoering van het Festival of Nine Lessons and Carols, begeleid door een strijkersensemble, organist Aad Goddijn en hoboïst Jelle Keijzer.

Lees verder op de website de Nieuwsbode Heuvelrug

KLPD-vrachtwagen vliegt in brand op eigen terrein

20131211 DRIEBERGEN  Op het achterterrein van het KLPD in Driebergen is in de nacht van dinsdag op woensdag brand uitgebroken in een vrachtwagen. Het incident werd omstreeks 2.15 uur ontdekt door een buurtbewoner die zijn hond uitliet.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 12 december 2013
16e jaargang nummer 4967

Klik hier voor nieuwste foto’s

Resten van middeleeuws Cothen blootgelegd 


20131212 COTHEN  Bij archeologisch onderzoek aan de Kromme Stelakker in Cothen zijn middeleeuwse resten blootgelegd. Archeologen van het bedrijf VUhbs troffen op de locatie, waar een appartementencomplex gebouwd wordt, kuilen en greppels aan met aardewerkscherven en dierlijk bot.

vergroot foto

Ook zijn paalkuilen opgegraven, de restanten van houten bouwwerken of hekjes. Op basis van de aardewerkvondsten dateren zij deze sporen voorlopig in de periode tussen de 11e en 13e eeuw na Chr. Onder de vondsten bevindt zich een haarnaald en een halve zilveren penning.

Hoewel waarschijnlijk ontgonnen in de 10e eeuw, dateert de vroegste vermelding van de naam Cothen uit het begin van de 11e eeuw. Cothen ontstond als enkdorp op de oevers van de Kromme Rijn. De rand van het dorp lag ter plaatse van de huidige Willem Alexanderweg.  Buiten het dorp bevonden zich de bouwlanden (engen) en de gemeenschappelijke weide (brink). De opgraving wordt gedaan op de plek van de bouwlanden, die waarschijnlijk direct achter de laatste huizen lagen. Het archeologisch onderzoek toont aan dat op dit achterterrein allerlei activiteiten werden ondernomen, mogelijk ook op het gebied van vlasbewerking.
De archeologen ronden de opgraving deze week af. Samen met de resten die recent op de locatie De Kamp zijn opgegraven, dragen deze bij aan de kennis over de beginfase  van het dorp Cothen.

Eerste steen voor appartementencomplex voor starters in Cothen

20131212 COTHEN  Op woensdag 18 december 2013 om 15.30 uur legt wethouder Jan Burger van de gemeente Wijk bij Duurstede de eerste steen voor het appartementencomplex voor starters. Dit complex wordt gebouwd aan de Bloemenwaard in nieuwbouwwijk De Kamp te Cothen. Begin november jl. is de bouw gestart. De bouw verloopt voorspoedig: medio 2014 moet het complex geschikt zijn voor bewoning. 

Het complex gaat uit drie woonlagen bestaan
Het bevat 15 appartementen van ongeveer 70 m² met elk een eigen balkon. Woningbouwstichting Cothen verhuurt deze aan mensen die voor het eerst zelfstandig gaan wonen. Hiermee wordt in een behoefte voorzien, aangezien vele starters lastig aan woonruimte kunnen komen.
‘Samen met de woningbouwstichting en andere partijen werken we aan een woningbouwprogramma, waarbij alle doelgroepen aan bod komen,’zegt wethouder Jan Burger. ‘Of het nu om ouderen gaat, om doorstromers, om gezinnen of starters, koop- of huurwoningen: we willen dat er in Cothen voldoende mogelijkheden voor alle woningzoekenden zijn. Dit project is bedoeld voor starters of kleine huishoudens die op zoek zijn naar een passende huurwoning. Het is een zeer welkome aanvulling op het huidige woningaanbod.’

Kans maken op een appartement? Vul een belangstellingsformulier in
Dit belangstellingsformulier treft u aan op de website www.wscothen.nl. Voorwaarde voor het invullen van een formulier is wel, dat u moet zijn aangesloten bij Woningnet. Als u hierbij nog niet bent aangesloten, dan kunt u dat regelen via www.Woningnet.nl. De woningtoewijzing verloopt via de gebruikelijke richtlijnen en  procedures.

Bij vragen kunt u de woningbouwstichting bellen
Zowel bij vragen als voor een toelichting kunt u als potentiële bewoner contact opnemen met Woningbouwstichting Cothen tijdens de spreekuren (maandag en donderdag van 9.00 tot 10.00 uur).

Typ-hier-de-titel

Lancering website Wijkse Werkplaats

20131212 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 17 december a.s. wordt om 17.15 uur de website van de Wijkse Werkplaats gelanceerd. De starthandeling wordt verricht door wethouder Jan Burger en Kate van der Vorst. Zij is de eerste persoon, die aan een baan werd geholpen dankzij bemiddeling via de Wijkse Werkplaats.

De website is met name bedoeld voor ondernemers, die informatie willen over wat de Wijkse Werkplaats voor hen kan betekenen. Op de website staan o.a. regelingen, die de inzet van medewerkers via de Wijkse Werkplaats financieel aantrekkelijk maken. Tevens staan er enkele voorbeelden op van plaatsingen via de Wijkse Werkplaats en de mogelijkheid voor lezers om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Met het oog op de naderende vergrijzing van de beroepsbevolking is elke werknemer in de toekomst hard nodig. Daarbij komt nog, dat op 1 januari 2015 de Participatiewet wordt ingevoerd. Wethouder Jan Burger zegt over de Wijkse Werkplaats: ‘Dit is een prachtig initiatief! Mensen willen bij voorkeur aan de slag in hun eigen woonomgeving. Dan is het handig om alle informatie bij elkaar te hebben. De site is ook handig voor mensen die een langere tijd uit het arbeidsproces zijn geweest of begeleiding nodig hebben. Met de site hopen we dat er meer werkplekken bij reguliere bedrijven beschikbaar komen.
Op deze manier zijn al verscheidene mensen aan de slag gegaan. De werkervaring die zij via de Wijkse Werkplaats opdoen, is een prima basis voor hun verdere arbeidskansen.’

De Wijkse Werkplaats is een samenwerkingsverband van de gemeente Wijk bij Duurstede, OndernemersKring Wijk bij Duurstede, BIGA Groep, RSD Kromme Rijn Heuvelrug, lokale ondernemers en betrokken (zorg)organisaties.

Serious Request benefietconcert in De Peppel

20131212 ZEIST  Op 21 december 2013 vindt er in Pop- & Cultuurpodium De Peppel een benefietconcert plaats in het kader van het Glazen Huis van 3FM Serious Request. De bands zijn bekend!  Sector8, een Zeister instrumentale band die muziek uit videogames arrangeert, Bezwaren Fanfare verzorgt vrolijke covers, het swingende repertoire van de BX Bluesband en KOFFIE met hun mix van afrobeat, jazz en 70’s funk.

De avond wordt aan elkaar gedraaid door de (tech-)house met groovy beats van Dj Tom’E. Daarnaast zijn er nog extra acties, waaronder een tombola. De Peppel stelt haar poppodium en faciliteiten beschikbaar. De entreeopbrengst, de barinkomsten en de inkomsten uit acties en de tombola gaan naar het goede doel. 3FM en het Nederlandse Rode Kruis vragen dit jaar aandacht voor diarree; jaarlijks sterven 800.000 kinderen aan deze ziekte doordat zij een tekort aan schoon drinkwater, zeep en toiletten hebben. Meer informatie hierover vindt u op www.seriousrequest.nl of www.rodekruis.nl. Steun het goede doel en komt langs op 21 december! De deuren gaan open om 20.00 uur en een kaartje kost € 5,-. Houd www.peppel-zeist.nl en de actiepagina www.kominactie.nl/peppel in de gaten voor het laatste nieuws, de sponsors en programma. Doneren en het opgeven van sponsoracties kan tevens via deze laatste website. Kom in actie!

Kerstconcert Millennium Mannenkoor

20131212 ZEIST  Het Millennium Mannenkoor uit Zeist geeft op zondag 15 december een kerstconcert in de Noorderlicht kerk aan de Bergweg in Zeist. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft het concert in de middag plaats. Aanvang: 16.00 uur. De entree bedraagt 10,- euro p.p.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

8euri doet opnieuw mee aan verkiezingen Rhenen

20131212 RHENEN  De eenmanspartij 8euri doet opnieuw mee aan de raadsverkiezingen in de gemeente Rhenen. Dat laat partijleider Hendrik van Nellestijn weten. De partij doet voor de 3e keer op rij mee aan de raadsverkiezingen. De laatste keer, in 2010, behaalde Van Nellestijn 39 stemmen.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Eer voor de vrijwilligers

20131212 WIJK BIJ DUURSTEDE  De raadzaal was gisteravond toneel voor de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst, georganiseerd door de gemeente en het steunpunt vrijwilligerswerk/stichting Binding. Tijdens deze bijeenkomst, die voor de elfde maal werd gehouden, werden traditioneel de gemeentelijke vrijwilligersprijzen uitgereikt.

Lees verder op ditiswijk.nl

Slag om de arm bij parkeergarage

20131212 DRIEBERGEN   Meerdere fracties in de Heuvelrugraad lijken een slag om de arm te willen houden bij het maandag te nemen besluit over de realisatie van een P&R-voorziening bij het station in Driebergen. De ChristenUnie heeft een amendement aangekondigd. De geplande P&R-voorziening is bestemd voor 600 auto’s en wordt bovengronds aangelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Expo met nationale allure’ in Huis Doorn

20131212 DOORN   Museum Huis Doorn werkt hard aan een nieuw museum met als thema ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’. Het wordt de eerste plek in ons land die gewijd is aan dit onderwerp uit de nationale geschiedeniscanon. Najaar 2014 is de opening gepland.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 13 december 2013
16e jaargang nummer 4968

Klik hier voor nieuwste foto’s

Neujahrskonzert in Die Original Fenntaler Musikanten

20131213 LEERSUM  Op 4 januari a.s. geeft de Egerländerkapel “Die Original Fenntaler Musikanten” uit Veenendaal een Neujahrskonzert in de theaterzaal van Cultuurcentrum De Binder, Hoflaan 29 in Leersum. Het concert begint om 20.00 uur, en de zaal gaat om 19.30 open.

Die Original Fenntaler Musikanten bestaan uit 19 enthousiaste amateur muzikanten uit Veenendaal en omstreken.

Sinds de oprichting in 2002 heeft de kapel zich onder leiding van Chris Kok uit Ede ontwikkeld tot één van de betere Egerländerkapellen van ons land.
Van begin af aan hebben de muzikanten er naar gestreefd de Egerländermuziek, bekend van o.a. Ernst Mosch, op een zo hoog mogelijk niveau uit te voeren, om daarmee het publiek te overtuigen dat deze muziekstijl meer is dan alleen “bier en bratwurst”.
“Die Original Fenntaler Musikanten” nemen regelmatig met veel succes deel aan diverse concoursen in binnen en buitenland.
De muzikanten zijn er bijzonder trots op dat zij al twee maal het Nederlands kampioenschap, en al drie maal het Europees kampioenschap voor blaaskapellen hebben weten te veroveren.

Tijdens het feestelijke Neujahrskonzert in Leersum zal de kapel naast de gebruikelijke polka’s walsen en marsen uit het Böhmische en Mährische repertoire ook een aantal verrassende nieuwjaarsconcertwerken ten gehore brengen. En natuurlijk zullen ook een aantal solistische optredens deze avond niet ontbreken.
Kortom: dit concert is dé gelegenheid voor alle blaasmuziekliefhebbers om het nieuwe jaar muzikaal in te luiden!

De entreeprijs bedraagt €8,50 en kaarten zijn telefonisch te reserveren bij Jeannette Kok, tel. 0318-652337.
Verdere informatie op de website www.fenntaler.nl .

Het Kerstverhaal als tafelpoppenspel

20131213 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 22 december wordt door Mennie van Nimwegen het Kerstverhaal als tafelpoppenspel verteld en gespeeld. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 3 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Stilstaan bij overleden ezels

20131213 ZEIST   Op zondag 15 december wordt bij De Ezelsociëteit in Zeist stilgestaan bij de miljoenen ezels, muildieren en paarden die wereldwijd na een hard leven als lastdier meestal jong en verwaarloosd sterven.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Uniek Kerstconcert in Cunerakerk Rhenen

20131213 RHENEN   In de Cunerakerk in Rhenen vindt op maandag 23 December om 20.00 uur een groots concert plaats met het Rijssens Mannenkoor onder leiding van Freddy Veldkamp. Gezinus Veldman vleugel, Noortje van Middelkoop panfluit, Wim de Penning Synthesizer en Ard Kamphuis Bariton.

Het Rijssens Mannenkoor geeft ongeveer veertien concerten per jaar door heel Nederland en is bekend om zijn krachtige mannenkoorzang. Het is een eigentijds en dynamisch koor met veel jong zangtalent en gaat geen uitdaging uit de weg. Met zijn 140 zangers zal het Rijssens Mannenkoor het publiek laten genieten van hun geheel eigen sound. Het koor is professioneel georganiseerd maar koestert de gemoedelijkheid die kenmerkend is voor zangers met hart voor hun hobby. Het repertoire van het Rijssens Mannenkoor bestrijkt de volle breedte van het muzikale spectrum. Die breedte komt ook tijdens de concerten duidelijk uit de verf. Van klassiek tot modern, van hymne tot musical en van psalm tot gospel. En na jaren gemotiveerd werken zijn alle inspanningen bekroond met een gouden CD voor het totale oeuvre. Ook koorsolist Ard Kamphuis zal zijn eigen inbreng hebben deze avond. Gezinus Veldman bespeelt de vleugel en Noortje van Middelkoop zal haar kunnen op haar panfluit ten gehore brengen. Wim de Penning zal de synthesizer bespelen.
Het Rijssens Mannenkoor heeft voor de Cunerakerk gekozen, omdat deze het koor een prachtig podium biedt voor dit soort concerten. De akoestiek van de kerk brengt een concert als deze in een bijzondere ambiance.
Het concert zal beginnen om 20.00 uur. De Kerk is open vanaf 19.00 uur. De entree prijs is €12,50 per persoon en met korting bon uit de krant € 10,00. En via de website van het koor www.rijssensmannenkoor.nl ook € 10,00. Verkoopadressen zijn: VVV Rhenen Markt 20 tel: 0317-612333 , VVV Veenendaal Kerkstraat 10 Tel: 0318-529800 en Primera Wageningen Hoogstraat 107 Tel: 0317-425829.

Speelveld Kaapse Bossen geopend

20131213 DOORN  Het nieuwe speelveld van Natuurmonumenten bij Helenaheuvel in Doorn is geopend. Kinderen van basisschool Kameleon uit Doorn mochten het zeil wegtrekken waaronder het speelveld verborgen was. Kinderen kunnen er klimmen en rennen. Ook is het de verzamelplek bij activiteiten en excursies in de Kaapse Bossen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe rotonde ter discussie

20131213 DOORN   Moet er wel of geen rotonde bij de Beaufortweg worden aangelegd? Dat is de vraag nu de opknapbeurt van de Langbroekerweg dichterbij komt. Een aantal omwonenden plaatst vraagtekens bij het voorstel van de gemeente. Omdat het asfalt van de Langbroekerweg in slechte staat verkeert, moet deze verkeersader op de schop.

Lees verder op de website van De Kaap

Medailleregen voor de brandweer

20131213 DOORN   Brandweerlieden trotseren nacht en ontij voor de veiligheid van inwoners. Ze verdienen daarom waardering, vindt burgemeester Frits Naafs.  In het Doornse cultuurhuis vond woensdag de jaarlijkse uitreiking plaats van de Vrijwilligersmedaille openbare orde en veiligheid.

Lees verder op de website van De Kaap

Afsluiting van zestig ‘Loolaan-jaren’

20131213 DRIEBERGEN  ,,Als mensen de Loolaan niet konden vinden, werd vaak gezegd: dat is die laan waar Van der Mispel zit.” Het is een veelbetekenende anekdote die Henk en Jeannette van der Mispel met trots opdiepen uit de lange historie van hun automobielbedrijf. Zestig jaar lang was Van der Mispel op deze zelfde locatie te vinden en werd op die manier een begrip in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 14 december 2013
16e jaargang nummer 4969

Klik hier voor nieuwste foto’s

VVA’71 werkt zichzelf bij ODIN’59 opnieuw in de nesten

20131214 HEEMSKERK   VVA’71 gaat met een kater de winterstop in. De Achterbergse hoofdklasser was na twee nederlagen op rij toe aan een overwinning, maar maakte op bezoek bij ODIN’59 maar weer eens kennis met de Wet van Murphy: 2-1.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Unox Nieuwjaarsduik Gravenbol 2014

20131214 WIJK BIJ DUURSTEDE  Stichting WijkNogLeuker organiseert op 1 januari de eerste UNOX – NieuwjaarsDuik onder haar auspiciën op de Gravenbol. Burgemeester Tjapko Poppens zal om exact 14.00 uur het startschot geven. Deze Nieuwjaarsduik wordt mogelijk door de vrijwillige medewerking van het Duikteam van de Brandweer, EHBO’ers en vrijwilligers.

Voor inschrijving en meer informatie zie www.wijknogleuker.nl. Tussen 13.00 en 13.30 uur kan ook ingeschreven worden op de locatie Gravenbol.

Sponsor UNOX zorgt dat iedere deelnemer zich na de duik kan opwarmen met een warme kop erwtensoep en met een oranje ijsmuts.

Vanaf 13.00 uur begint het voorbereiden met o.a. een warming-up door Jeroen Meijer van Invorm Sport

PROGRAMMA
13:00 Aanmelden en inschrijven
13:30 Brandweer geeft “Groen licht” (of niet!)
13:40 Warming-Up
14:00 Startschot door Burgemeester Poppens en …Duiken maar!
14:15 De erwtensoep staat klaarmink)

Decofloor B.V. 100e lid van Bedrijvenkring Rhenen

20131214 RHENEN  Tijdens het eindejaarsfeest 12 december jl. van de Bedrijvenkring Rhenen werd het 100e lid bekend gemaakt. Het samenzijn vond plaats bij Allurepark De Thijmse Berg wat voor deze gelegenheid was omgetoverd tot een winters tafereel, compleet met sneeuw, haardvuur en glühwein.

 “Het spant erom, maar waarschijnlijk mogen we vanavond ons 100e lid verwelkomen”, sprak voorzitter André Toonen in zijn welkomstwoord. Even later hadden maar liefst 5 nieuwe leden zich aangemeld. Door middel van een trekking, door penningmeester Yolanda Gerritsen, werd het 100e lid bekendgemaakt. Decofloor B.V. mag zich met trots het 100e lid van de Bedrijvenkring Rhenen noemen. Naast bloemen en felicitaties, ontving Decofloor een half jaar gratis lidmaatschap.

Nieuwe impuls
Afgelopen januari maakte de voormalige Ondernemersvereniging Rhenen een frisse start onder de nieuwe naam Bedrijvenkring Rhenen. Voorzitter Andre Toonen sprak tijdens de nieuwjaarsreceptie dan ook de ambitie uit om binnen een jaar van 65 leden te groeien naar 100. “Vanaf het eerste moment is er een aanwas gekomen van jonge en actieve ondernemers uit Rhenen. Daarnaast hebben we gedurende het hele jaar steeds weer verrassende bijeenkomsten en evenementen georganiseerd, waardoor geïnteresseerde ondernemers enthousiast werden om lid te worden” aldus André Toonen.

Bedrijvenkring Rhenen
Het doel van de Bedrijvenkring Rhenen is het onderlinge contact tussen de ondernemers uit de regio Rhenen en omstreken te versterken. Daarnaast bundelen zij de krachten en fungeert het bestuur als aanspreekpunt naar diverse instanties op belangrijke regionale thema’s zoals logistiek, veiligheid, toerisme, enz. Ook worden er gedurende het jaar zeer veel afwisselende bijeenkomsten georganiseerd waarbij ondernemers elkaar kunnen ontmoeten, business kunnen genereren en kennis met elkaar kunnen delen. De Bedrijvenkring Rhenen is een actieve vereniging, waarbij de leden bestaan uit zowel grote bekende bedrijven als de kleine zelfstandige.

Lidmaatschap
Bent u ondernemer uit Rhenen en omstreken en wilt u ook kennis maken met de Bedrijvenkring Rhenen? U bent van harte welkom om één van de evenementen bij te wonen. Meer informatie kunt u vinden op de website www.bedrijvenkringrhenen.nl.

Kerstwandeling in de Kaapse Bossen

20131214 DOORN  Na kerstontbijt, -lunch en kerstdiner even een frisse neus halen? Naar buiten en bewegen? Ga mee op pad met de gids van Natuurmonumenten en hoor al het nieuws uit de natuur van de Kaapse Bossen. Een zalige en gezonde invulling van tweede kerstdag.

Neem je familie of vrienden mee en geniet samen van de natuur. En daarna: rondom de haard napraten over alles wat u in de Kaapse Bossen heeft gezien.

Alleen of met het hele gezin: de natuur in is altijd lekker
Wilt u na alle kerstverwennerij ook even een frisse neus halen? Dat kan op tweede kerstdag in de Kaapse Bossen. Uw gids vertelt u onderweg leuke wetenswaardigheden over de Kaapse Bossen. Weet u bijvoorbeeld waarom deze bossen de Kaapse Bossen heten? Waar komt die naam vandaan? En welke dieren leven er in deze bossen? Wie weet komt u nog enkele bosbewoners tegen zoals een ree, specht of de heel schuwe boommarter.

De wandeling start op 26 december om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats Kaapse Bossen (aan de N225 Leersumsestraatweg bij Doorn). Deze excursie duurt tot 15.00 uur. Honden mogen helaas niet mee op deze wandeling.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om u aan te melden. Bent u al lid van Natuurmonumenten? Dan krijgt u natuurlijk korting voor deze excursie. Kosten voor niet-leden zijn
€ 7,50, voor leden € 4,50 en voor kinderen € 2,50.

Over Natuurmonumenten
 
Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 732.000 leden, met een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom verwerft en beheert de organisatie natuurgebieden in Nederland. Dat zijn er inmiddels 355 met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 100.000 hectare. Zo houdt Natuurmonumenten Nederland open en groen, en kan iedere Nederlander genieten van de natuur. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl

Dayna Kurtz in Beauforthuis

20131214 AUSTERLITZ  In de muziek van de amerikaanse singer-wongwriter Dayna Kurtz  zijn invloeden van folk, rock, jazz, country, wereldmuziek, chanson en blues terug te vinden. Donderdag 19 december speelt zij in het Beauforthuis.

vergroot foto

Kurtz heeft getoerd met bijzondere artiesten zoals Elvis Costello, Richard Thompson, Mavis Staples, B.B. King, Dr. John, Richie Havens, Rufus Wainwright, Keren Ann, en The Blind Boys of Alabama.In 2008 werkte zij mee aan de opname van Mmm…Gumbo?, het tweede album van de Utrechtse band Room Eleven. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Dayna’s nieuwe album ‘Secret Canon Vol 2” staat vol prachtige oude, obscure nummers, aangevuld met twee nieuwe songs van Dayna zelf. Voor Dayna begon aan de opnames van haar album ‘Secret Canon Vol. 1’ luisterde ze constant naar ‘Night Beat’ van Sam Cooke. Die invloed is duidelijk aanwezig, maar wat deze cd zo uniek maakt is haar zoektocht langs de Amerikaanse muziek. Ze heeft, naast het eigen ‘Not The Only Fool In Tow’n, negen volstrekt obscure maar ijzersterke liedjes gevonden. Van Floyd van de doo wop groep The Blenders, het is allemaal even verrassend.ekst.

donderdag 19 december, 20.15 uur
Dayna Kurtz SOLO
entree € 20 | reductieprijs € 15 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Logeerhuis ‘De Boeg’ weer open

20131214 WIJK BIJ DUURSTEDE   ‘De Boeg’, het logeerhuis voor jongeren met een beperking, gaat in februari officieel weer open – na bijna een jaar sluiting –. Kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 20 jaar kunnen hier in de weekenden of vakanties logeren en naar de buitenschoolse opvang.

Lees verdere op de website van de Wijkse Courant

9e Heuvelrugloop Maarn op 21 juni 2014

20131214 MAARN  Het team van de Heuvelrugloop Maarn, nu onder voorzitterschap van Kees Sijssens, is al weer enthousiast gestart met de voorbereidingen van de 9e Heuvelrugloop Maarn, bestaande uit een scholierenloop en uitdagende lopen over respectievelijk 4,2 KM, 10 KM en 21,1 KM door de bossen en over de heuvels van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Deze zullen in 2014 plaats vinden op zaterdagavond 21 juni, de langste dag van het jaar.
Ook dit keer willen we het totaal aantal inschrijvingen beperken tot maximaal 1000 lopers. De inschrijving zal starten in januari 2014 via de website www.heuvelrugloop.nl. Hierop zijn ook nadere inlichtingen te vinden.
Voor een goede organisatie zijn we nog op zoek naar een hoofdsponsor en ook naar vrijwilligers voor de bezetting van de posten langs het parkoers. Belangstellenden kunnen zich melden op info@heuvelrugloop.nl

Voor nadere inlichtingen:
Kees Sijssens
Tel. 06-55 741 849
c.sijssens@inter.nl.net

Handwerkcafé in dorpshuis Maarn

20131214 MAARN  In dorpshuis De Twee Marken in Maarn is een Handwerkcafé gestart. Onder leiding van Lidwien Hensing wordt er gehaakt, gebreid en geborduurd. Er is al heel stilletjes gedacht aan de mogelijkheid om ooit weer eens naailes te kunnen geven.

Het Handwerkcafé is voortgekomen uit een workshop ‘muizen haken’. En die workshop was weer een gevolg van de succesvolle muizenveiling voor KiKa, het afgelopen najaar in De Twee Marken.
Zin om eens te komen kijken? Na een korte winterstop gaat het Handwerkcafé op donderdagmorgen 9 januari weer van start. Dan kunnen belangstellenden aanschuiven. Het handwerkcafé is dan weer welke donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. Gratis toegang.

Marjolein Copier

Jan Gaasbeek verlengt contract met SVL.

20131214 LANGBROEK  Jan Gaasbeek blijft ook het seizoen 2014-2015 aan SVL verbonden. Beide partijen wilden graag met elkaar verder, dus waren SVL en Jan Gaasbeek er snel uit. Het bestuur is zeer te spreken over de trainingsaanpak en spelopvatting van Gaasbeek die zodoende tot medio 2015 aan de Langbroekse eersteklasser verbonden blijft. Wij wensen Jan Gaasbeek nog veel plezier en succes, tijdens het huidige en komende seizoen.

Renteloze lening voor zelf bouwen in Wijk bij Duurstede

20131214 WIJK BIJ DUURSTEDE   Mensen die in Wijk bij Duurstede samen met anderen huizen wil bouwen kunnen daarvoor een renteloze lening krijgen. De provincie, de gemeente en Rabobank Kromme Rijnstreek hebben daarover vrijdag een overeenkomst getekend.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 15 december 2013
16e jaargang nummer 4970

Klik hier voor nieuwste foto’s

Eenvoudige zege KCD

20131215 DOORN  In de laatste thuiswedstrijd van dit jaar ontving promotie-kandidaat KCD het onder aan staande SDO/UNI. Hoewel het begin van de wedstrijd uiterst moeizaam verliep, deed de thuisploeg uiteindelijk gewoon zijn plicht en met een duidelijke 16-5 zege blijven de kansen op promotie volledig intact.

De ploegen hadden elkaar dit seizoen ook al op het veld ontmoet en toen was KCD niet verder gekomen dan een moeizame 7-7. Weliswaar was de ploeg toen niet op volle sterkte maar het begin van de wedstrijd liet zien dat het spel van de Twenten KCD niet ligt. De eerste de beste aanval was via Laura Briedé weliswaar raak maar het werd al snel fysiek met onvriendelijkheden over en weer waarbij de scheidsrechter het wonderlijk genoeg alleen hield bij een gele kaart voor de coach van de bezoekers. Daarna ging de storm wat liggen maar KCD bleef ver verwijderd van zijn normale niveau. Dat gaf SDO/UNI de kans om langszij en zelfs voorbij KCD te komen. Na 18 minuten stond er dan ook een verrassende 2-4 op het scorebord. KCD zette een tandje bij, ging iets beter spelen en kwam vlak voor rust op 5-4. In de laatste minuut voor rust en de eerste minuut erna werd de wedstrijd beslist. In die korte periode scoorden de groen witten drie keer waarna het alleen nog maar de vraag zou worden hoe groot de zege zou uitvallen. Zonder groots te spelen liep de thuisploeg uit naar 10-4 waarna de gasten hun enige goal uit de tweede helft lieten aantekenen. Die werd kort daarop gevolgd door een domme natrappende actie van een gefrustreerde Twent met een rode kaart als gevolg. In de laatste tien minuten liep KCD nog uit naar een ruime 16-5, waarbij Rosalie Lagerweij haar debuut in de Doornse hoofdmacht mocht maken. Volgende week zal KCD uit een ander vaatje moeten tappen als het team in Enschede op visite gaat bij het gevaarlijke DOS/WK.

Goals: Johan Kraan 6, Laura Briedé 3, Marcella Hardeman 2, Bart Roodenburg 2, Ivo Stomp 2, Michel v.d. Berg

FC Driebergen had meer verdiend dan 1-1 tegen Elinkwijk

20131215 DRIEBERGEN  In een gelijk opgaande strijd heeft FC Driebergen minder gekregen dan waar ze eigenlijk recht op hadden en dat was de winst , maar ook bleek weer in deze wedstrijd net zoals in al wat meerdere wedstrijden dat het scorende vermogen achter blijft.

Een matte 1e helft vooral door FC Driebergen dat de snelle voorwaartsen van Elinkwijk maar moeilijk af te stoppen waren en daardoor wat kansen kregen .Maar de echte kansen kwamen al in de 7e en 8e minuut toen er een vrije trap van Arjan Prijs maar uit de doelmond gehaald kon worden en een schot van Jelle Adema wat maar net naast ging. Een belangrijk moment in de 14e minuut toen kreeg FC Driebergen direct achter elkaar 4 hoekschoppen te nemen waar toch wat te halen moest worden maar in alle gevallen werden deze onschadelijk gemaakt door de verdediging van Elinkwijk. In de 18e minuut kreeg FC Driebergen een vrije trap te nemen op 20 meter van het doel verkregen door een snelle uitval van Tolga Albayrak die gehaakt werd maar ook dit buitenkansje mislukte ofschoon de bal tot wel 3 keer werd ingeschoten maar met kunst en vliegwerk bleef de nul gehandhaafd.
Na deze kansen kwam er een mindere periode met Elinkwijk de boven liggende ploeg en dat beloond zag door in de 30e minuut een vrije trap schitterend in te schieten 0-1
Met nog wat kleine spelde prikjes van FC Driebergen werd de rust bereikt met 0-1 achterstand.

Een duidelijk sterker en beter FC Driebergen wat de 2e helft begon agressiever en sneller de bal rond tikken en dat bracht Elinkwijk aan het wankelen wat meet irritatie opleverde bij de spelers.
FC Driebergen bleef de aanval kiezen wat ook wel blijkt in een corner verhouding van 16-7 maar al die kleine kansen werden niet benut.
Na 2 wissels in gebracht te hebben (Pim van Amerongen eruit, Ismet Sahin erin, en Jelle Adema eruit ,Elmar van Doorn erin) en het was deze laatste speler die voor meer onrust zorgde en de oorzaak was dat FC Driebergen in de 73e een strafschop kreeg van de goed leidende arbiter v/d Berg uit Veenendaal dit buitenkansje werd uitstekend afgerond door Tolga Albayrak 1-1
FC Driebergen rook de winst die je zag aankomen maar wat de spelers ook probeerden er lukte weer niets. Ook niet in de 89e minuut toen een kopbal van Paul van Hofwegen maar ternauwernood gered werd door de keeper.
En zo bleef het 1-1 eigenlijk te weinig ondanks het kleine krachtsverschil.

De eerst volgend wedstrijd is 18 januari 2014  aanvang 14.30 sportpark de woerd  FC Driebergen Za1 –VRC Za1

Naafs eert jubilea vrijwillige brandweer Amerongen

20131215 AMERONGEN   Op de jaarlijkse korpsavond van brandweerpost Amerongen is stilgestaan bij het jubileum van Herman van Barneveld (40 jaar), Evert van Lienden (40 jaar) en Leo van Beek (20 jaar). Burgemeester Naafs van gemeente Utrechtse Heuvelrug reikte de brandweeronscheidingen uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen ontwerpen nieuwe kerststal voor Sint Petrus’ bandenkerk

20131215 DRIEBERGEN  Tijdens de gezinskerstviering op dinsdagavond 24 december om 18.30 uur neemt de Sint Petrus’ bandenkerk een nieuwe kerststal in gebruik. De stal is ontworpen door kinderen uit de parochie en gemaakt door hun ouders. De huidige stal (foto) is  na tientallen jaren intensief gebruik versleten.

vergroot foto

De kinderen die dit jaar hun Eerste Communie deden, mochten tekenen hoe de nieuwe kerststal er uit zou moeten zien. Aan de hand van hun ideeën hebben ouders een ontwerp gemaakt en gerealiseerd. De kerststal heeft zelfs een naam gekregen: ‘Hodie natus est’ (Heden is geboren).

Iedereen is welkom om de onthulling van de kerststal mee te maken. Uiteraard is de nieuwe kerststal ook te zien tijdens en na de overige vieringen met Kerstmis. De kerstvieringen in de Sint Petrus’ bandenkerk zijn op dinsdag 24 december om 18.30 uur met medewerking van het gezins-kerstkoor, om 21.00 uur met medewerking van het Jongerenkoor, en op woensdag 25 december om 9.30 uur met medewerking van het koor Mediant. Meer informatie via www.parochie-sintmaarten.nl, doorklikken naar ‘Driebergen-Rijsenburg’.

SVL als nummer vier de winterstop in

20131215 LANGBROEK   Eersteklasser SVL uit Langbroek is zaterdag niet gedaald op de ranglijst, een vierde plaats valt de ploeg ten deel. Door een overwinning bij Roda’46 staat de ploeg van trainer Jan Gaasbeek er in de winterstop goed voor met het oog op het verdere verloop van de competitie.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 16 december 2013
16e jaargang nummer 4971

Klik hier voor nieuwste foto’s

Supers Heuvelrug blijven zondags open

20131216 UTRECHTSE HEUVELRUG  De proef met de koopzondag op de Heuvelrug is verlengd tot half april. Dat besloot de Heuvelrugse gemeenteraad vanavond met 14 tegen 11 stemmen. Eind februari neemt de gemeenteraad nog een definitief besluit, dat zes weken daarna van kracht wordt.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

De aanhouder wint: Jan en Truus Plender diamant

20131216 ZEIST  Op de voordeur staat het al te lezen: ‘60 jaar getrouwd’. Jan en Truus Plender vieren hun diamanten huwelijk met familie en vrienden. Twee keer: Eén keer in Verpleeghotel Bovenwegen, waar Jan vanwege de ziekte van Parkinson nu woont, en één keer bij Truus, die gewoon thuis woont.

Lees verder opde website van  De Nieuwsbode Zeist

Mysterie terug de greppel in

20131216 LEERSUM  Een team van vier archeologen vertrok eind vorige week samen met het greppelmysterie weer stilletjes uit Leersum. Gemeentelijk archeoloog Luksen wil graag iets van het mysterie laten terugkomen in de nieuwbouwwijk.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Kerstfeest in Maarsbergen

20131216 MAARSBERGEN  Beleef het kerstverhaal op ludieke wijze. Op kerstavond 24 december 2013 van 17.00 tot 20.00 uur is er een heuse levende kerststal in Maarsbergen. Je komt schapen en kamelen tegen. Er is een tunnel vol verrassingen.

De chocolademelk en de oliebollen, maar ook de glühwein en de snert, ontbreekt niet. Kom op kerstavond in de kerststemming door het kerstverhaal en de kerstliedjes die je hoort (meezingen mag). Hoor de prachtige tonen van de hoornblazers. Beleef dit samen met opa en oma, kinderen en kleinkinderen en buren. Een feest voor jong en oud. Waar? Op het Landgoed de Meyerhorst Haarweg 23 in Maarsbergen. Toegang is gratis. Parkeergelegenheid is aanwezig. Woont u in Maarsbergen dan is de fiets een aanrader.

Initiatief van nieuwe stichting Grote publieks-evenementen

20131216 DRIEBERGEN  Een serie populaire concerten, bestemd voor een groot publiek en gekoppeld aan goede doelen. Dat is het plan van drie ondernemende Driebergenaren, die onlangs de ‘Stichting Concerten Utrechtse Heuvelrug’ hebben opgericht.

Zo halen de initiatiefnemers volgend jaar de van televisie en radio bekende Jostiband (van mensen met een verstandelijke handicap) naar Sporthal Hoenderdaal in Driebergen, voor een concert samen met een Driebergs koor en de zangeres Pearl Jozefzoon (finaliste in de t.v. serie The Voice of Holland). Verdere plannen zijn in voorbereiding, waarbij de organisatoren zich richten op de gehele Heuvelrug.

De concerten moeten een groot publiek bereiken, waardoor ze voor sponsors en adverteerders interessant genoeg zijn om er hun medewerking aan te geven en zo bij te dragen aan de doelstelling: geld bijeenbrengen voor goede doelen. Een eerste doel is al bekend: de aanschaf van elektrische duofietsen voor de blinde bewoners van Bartiméus, die daarmee samen met een begeleider op pad kunnen.

De initiatiefnemers (accountant Arie van Garderen, ondernemer Frans Copini en oud-tv-presentator Hans Sleeuwenhoek) hebben voor hun stichting de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) aangevraagd, waardoor voor sponsoren en anderen die geldelijk willen bijdragen een belastingaftrek mogelijk is. En voor adverteerders worden vele mogelijkheden gecreëerd die tot meer naamsbekendheid kunnen leiden, zoals websites, programmaboekjes, banners, advertenties, uitgebreide publiciteit etc.

Voor wie geïnteresseerd is om mee te doen en zo de aanschaf van meerdere elektrische duofietsen mogelijk te maken is er het emailadres arie@vangarderen.nl.

Geslaagde Onderlinge Wedstrijden turnafdeling s.v. Spirit.

20131216 DRIEBERGEN  Zaterdag 14 december 2013 vonden in de gymzaal “de Uilenburcht” de Onderlinge Wedstrijden plaats van de turnafdeling van s.v. Spirit. Op deze gezellige dag laat iedereen zien wat hij of zij heeft geleerd aan het publiek. Vele ouders, familieleden en vrienden kwamen alle deelnemers aanmoedigen. Het applaus is altijd erg leuk voor de jongens en meisjes. Er waren verschillende leeftijdscategorieën.

De 6/7-jarige meisjes, de 8-9 jarige meisjes en de jongens startten om 9.30 uur als eerste deze dag. Bij de 6/7-jarige meisjesgroep zijn Tess Dekker en Alysha van der Klift beiden op de 1e plaats geëindigd. Giada Lummen werd 2e en Lonneke Geheniau is als 3e geëindigd. Bij de jongens is Floren Blom 1e en Rutger Wildeman 2e geworden. In de categorie van de meisjes 8/9 jaar is Bodine Matton als beste geëindigd. Eline van Rijnbach en Emma de Haan zijn respectievelijk 2e en 3e geworden.

In de 2e ronde waren de 10/11 jarige meisjes, de aspiranten (12+) en 2 selectiegroepen aan de beurt om te laten zien wat ze hadden geleerd. Bij de 10/11 jarige meisjes eindigde Nanne du Gardijn als 1e , Rachelle de Haan als 2e en Jip Kramer als 3e.
Bij de aspiranten stonden Annemoon Tiemens (1e), Romaissa Amraoui (2e) en Lisa de Paauw (3e) op het podium.

De selectie was in twee groepen verdeeld. Bij de jongere meisjes met de voorgeschreven oefenstof is Nina Buyst overduidelijk de kampioene. Jasmijn Veldhuizen werd 2e en Jasmijn van Lunteren plaatste zich voor de 3e plek.
De 2e groep bestond uit de oudere meisjes die keuzeoefenstof draaien. Kyra Swildens is de kampioene van deze groep. Marleen van Hoorn is als 2e geëindigd en Vera van Roekel als 3e.

De s.v. Spirit Clubkampioene 2013 is Kyra Swildens! Zij heeft de “Jeel Jager” wisselbeker nu voor de 2e keer mee naar huis mogen nemen.

Wij willen bij deze nogmaals de juryleden, telcommissie, vrijwilligers en trainers bedanken voor hun inzet en medewerking.
Voor meer info over de trainingstijden van de turnafdeling van Spirit , zie www.svspirit.nl.

Nipt verlies voor eerste én tweede team BC Doorn

20131216 DOORN   Zowel het eerste als het tweede team van Badmintonclub Doorn heeft zondag thuis met 3-5 verloren. Tot nog toe was Heren 2 ongeslagen in de Hoofdklasse. Het tweede team van BC Doorn speelde zondag in sporthal Steinheim tegen het Arnhemse Beca 2000. De partij was een rechtstreeks duel tussen de nummer één en twee in de competitie.

Doorn staat al wekenlang op de eerste plaats, maar voelt de hete adem van Beca in de nek. Ondanks het verlies staan de Doornaars nog bovenaan, maar de Arnhemmers hebben komende vrijdag de kans de koppositie over te nemen.

Blessure
Het eerste Doornse team kwam zondag uit tegen Irene uit Bilthoven. Deze wedstrijd in de Hoofdklasse ging aanvankelijk gelijk op. De twee openingsdubbels werden gelijk verdeeld, voor de thuisploeg wonnen René Sondervan en Leon van Kempen hun single en voor de bezoekers Niels Huussen.
In de vierde single viel Doornaar Peter van Beek met pijnlijke lies uit. Omdat teamgenoot Freek Petersen vanwege een blessure eerder had moeten afmelden, moest in allerijl een vervanger gezocht worden.

Henkies
Doornaar Henk Kraanen was bereid deze zware taak op zich te nemen en maakte daarmee zijn debuut in de Hoofdklasse. De hoop was dat hij met zijn beruchte ‘Henkies’ (dropshots vlak over het net) voor een stunt zou kunnen zorgen, maar die hoop ging snel in rook op. Ondanks Kraanens inzet en die van partner Frank Koudijs verloor het gelegenheidsduo met ruime cijfers van Jelle Huussen en Dennis Haverman.
In een zenuwslopende laatste partij had Doorn een goede kans om de stand gelijk te trekken. René Sondervan en Leon van Beek vochten voor wat ze waard waren, maar moesten de beslissende derde game uiteindelijk met 19-21 aan Niels Huussen en Martijn Koren laten.

Beslissing
Het tweede team kon tegen Beca 2000 niet op volle sterkte aantreden door afwezigheid van dubbelspecialist Martijn Pollmann en een blessure van Joost van Klink. Gelukkig bleef het team gevrijwaard van verdere blessures, maar ook zonder uitvallers was de wedstrijd zwaar genoeg.
Beca won in twee games de eerste dubbels. In de singles kwam Doorn terug. Daan van Klink, Justin Booij en vader Hans Booij wonnen elk hun partij. Met de winst van Arnhemmer Jonathan Siahaan was ook in deze wedstrijd de tussenstand na de singles 3-3.
In beide afsluitende dubbels moest een derde game de beslissing brengen, die alle twee werden gewonnen door Beca 2000. De tweede week van januari spelen beide Doornse teams hun volgende competitiepartij.

Wimco in ’t Veld

Homan opnieuw: geen nieuwe gr’s

20131216 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse heuvelrug gaat voorlopig geen nieuwe gemeenschappelijke regelingen meer aan. In plaats daarvan kunnen gemeenten beter samenwerken via gemeenschappelijke inkooporganisaties. Dat zegt wethouder Bert Homan in Binnenlands Bestuur, het lijfblad van ambtenaren en bestuurders uit de publieke sector.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Fortissimo toch roemloos ten onder

20131216 COTHEN  Een vreemde wedstrijd werd er zondag gespeeld door de meiden van Fortissimo. Zij moesten thuis in sporthal de Rijnsloot aantreden tegen de reserves van Quintus. Quintus kwam met een overvol team, waarschijnlijk met enkele speelsters uit hun eerste team, omdat de ere divisie stil ligt, i.v.m. de WK in Servie.

Lees verder op ditiswijk.nl

Actie van Paul Zumbrink een groot succes

20131216 COTHEN   In oktober heeft Paul Zumbrink het idee geopperd om actie te voeren voor Serious Request 2013! Dit jaar is het thema ‘Let’s clean this shit up’. Wat inhoudt dat er geld wordt ingezameld om diarree tegen te gaan bij kinderen. In november hebben familie en vrienden een brief gekregen, waarin Paul had geschreven wat hij van plan is.

Lees verder op ditiswijk.nl

Viking wint in Amsterdam

20131216 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen zaterdag moest Viking in sporthal de Pijp spelen tegen het onderaanstaande Oranje Nassau. In een voorbeschouwing had Oranje Nassau al aangegeven dat het tijd wordt dat de Amsterdammers eens punten gaan pakken. Omdat de Wijkenaren ook een ploeg is die niet veel wint, was dat misschien wel een uitgelezen moment om de eerste winstpunten te pakken.

Lees verdeer op ditiswijk.nl

Druk bezochte kerstmarkt

20131216 WIJK BIJ DUURSTEDE  Traditiegetrouw werd gisteren weer de jaarlijkse kerstmarkt ‘Kerst bij Duurstede’ gehouden door winkeliersvereniging Hart van Wijk. Al vroeg in de middag was het goed druk in de binnenstad. Op straat werden in allerhande kramen verschillende snuisterijen aangeboden voor in en om de kerstboom. Maar ook aan de inwendige mens was gedacht.

Lees verder op ditiswijk.nl

Nieuwe stichting voor ondernemers in centrum Rhenen

20131216 RHENEN   De ondernemers in het centrum van Rhenen zijn deze week akkoord gegaan met de oprichting van een stichting die zorg draagt voor promotionele activiteiten in het centrum van Rhenen en die de belangen behartigt van de ondernemers richting gemeente, andere overheden en organisaties.

Lees verder op de website van De Kaap

HDS in mineur de winterstop in

20131216 LEERSUM   In de laatste wedstrijd voor de winterstop slaagde zondag derdeklasser HDS er niet in om tot winst te komen. In Werkhoven leed de ploeg van trainer Frank Brouwer een 3-0 nederlaag tegen het plaatselijke Aurora. Daarmee sloot de Leersumse formatie een rampzalig verlopen eerste seizoenshelft af en blijft de hekkensluiter.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdspelers FC Utrecht op bezoek bij De Valkenheuvel

20131216 DRIEBERGEN  Op vrijdag 13 december heeft de Valkenheuvel twee jeugdspelers van FC Utrecht op bezoek gehad. De spelers Burak Burak en Hamza Boukhari uit de A1 zijn met leerlingen uit groep 7 en 8 in gesprek gegaan over bewegen en gezonde voeding. Op het schoolplein werd Ren je Rot gespeeld.

Er werden vragen gesteld over voeding, bewegen en natuurlijk over FC Utrecht. Uiteindelijk won Pieter Bleijerveld een bal van FC Utrecht omdat hij de meeste spelers van FC Utrecht wist te noemen.

Daarna hadden de kinderen een echte persconferentie voorbereid. De speelzaal was omgebouwd tot een echte persruimte. Achter een tafel met shirts van verschillende voetbalteams gaven de spelers antwoord op bijna alle vragen die de kinderen stelden. Na de persconferentie werd door de spelers nog een bal van FC Utrecht uitgedeeld. Luuk Andriessen kreeg de bal omdat de spelers het lastig vonden om zijn vraag te beantwoorden. Hij vroeg namelijk wie de beste speler uit de A1 was. Zowel Burak als Hamza vond het moeilijk om een medespeler te kiezen.

Aan het eind van de persconferentie hebben de spelers nog kort laten zien wat ze met de bal konden. Een aantal kinderen van de Valkenheuvel heeft daarna ook nog hun voetbaltalent laten zien. Tot slot was er tijd voor foto´s en handtekeningen. Het was een ontzettend leuk bezoek.

Belangrijke zege Dalto/BNApp.nl op DVO

20131216 BENNEKOM   De streekderby is voor de supportersgroepen altijd een beladen duel. De datum staat al weken omcirkeld in de agenda’s. Inzet van het duel waren de derde en vierde plek. Bij winst zou Dalto afstand nemen van DVO.

In een afgeladen sporthal in Bennekom begon DVO goed aan de wedstrijd, want met een ongekend hoog schotpercentage van met name 1 heer bleef DVO het meest aan de goede kant van de score.

Vooral het eerste verdedigingsvak had het moeilijk en kreeg de goals te gemakkelijk tegen. De voorsprong was zelfs even vier doelpunten. Dalto rechtte halverwege de eerste helft de rug, ging beter en strakker verdedigen, bleef scoren en kwam net voor rust knap terug tot 13-12.

Na rust kwam een herboren Dalto uit de kleedkamers. Onder leiding van een ontketende Barbara Brouwer (6 goals in de tweede helft) kwam Dalto bij het eerste balcontact gelijk om vervolgens de voorsprong te pakken en uit te breiden. De aanvallen van DVO vielen nu net niet goed en de ploeg gaf langzaam het geloof op een goed resultaat op. Jesper Oele speelde een belangrijke rol door topschutter en ex-Daltospeler Jos Rosenboom aan de ketting te leggen en uit de wedstrijd te spelen. Daarnaast waren zowel Barbara Brouwer als Loraine Vissers onhoudbaar voor hun tegenstandsters. Samen maakten zij 12 goals. Tel daarbij nog de drie goals van Lieveke Meiling en de goal van Leanne Schimmel op en de damesproductie kwam hiermee op 16 goals, tegenover slechts twee van de DVO-dames. De heren van Dalto speelden heel verdienstelijk in de steun en hadden ook allemaal een aandeel in de score. Bovendien werd er op de momenten dat het belangrijk was gescoord. Kortom er werd een echte teamprestatie neergezet. De laatste time-out met nog 50 seconden op de klok werd gebruikt om de overwinning alvast te vieren, mooi om te zien. De scheidsrechter floot af bij een 23-29 eindstand. Een overwinning waarvoor de basis in de tweede helft werd gelegd. Met deze overwinning houdt de ploeg van Ron Steenbergen en Benno Brouwer DVO op 4 punten achter zich en nestelt het zich met een derde plaats, hopelijk definitief, in de top 4 van de ranglijst. Koploper TOP verspeelde een punt en is komende zaterdag de tegenstander in de laatste thuiswedstrijd van 2013. Dan kan Dalto laten zien hoe TOP het kan spelen.

Doelpunten: Barbara Brouwer (7), Loraine Vissers (5), Bart Nieuwenweg (4), Rene Siedsma (4), Lieveke Meiling (3), Jelle Steenbeek (3), Jesper Oele (2) en Leanne Schimmel

Desiree Brouwer

DEV kan niet stunten in Kockengen

20131216 DOORN   Zaterdag derdeklasser DEV slaagde er in de laatste wedstrijd voor de winterstop niet in om tot winst te komen. Het gemis aan teveel basisspelers brak de ploeg van trainer Michel van Aken op met als gevolg een 4-0 nederlaag tegen Kockengen.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 17 december 2013
16e jaargang nummer 4972

Klik hier voor nieuwste foto’s

Onderscheiding voor Ron Meulenberg

20131217 LEERSUM  Burgemeester Frits Naafs heeft op dinsdag 17 december een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Ron Meulenberg. Vanaf 1993 heeft hij zich ingezet als vrijwilliger bij de brandweer van het korps Leersum en nu bij de Veiligheidsregio Utrecht.

Naast zijn repressieve taak heeft hij zich ingezet als bestuurslid en penningmeester voor de  brandweervereniging. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.Gemeentesecretaris verlaat de gemeente Utrechtse Heuvelrug

20131217 UTRECHTSE HEUVELRUG  Gemeentesecretaris Terry van der Steen verlaat op 15 februari 2014 de gemeentelijke organisatie om een nieuwe uitdaging aan te gaan als directeur van het Service Centrum Drechtsteden.

Terry van der Steen heeft ruim 10 jaar hier gewerkt, eerst als gemeentesecretaris van de voormalige gemeente Driebergen-Rijsenburg en vervolgens als directeur Middelen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Sinds 2009 vervulde ze de functie van gemeentesecretaris bij de gemeente.
 
Het college van burgemeester en wethouders dankt haar voor de inzet van de afgelopen jaren en wenst haar veel succes in haar nieuwe baan. Over de opvolging van Terry van der Steen is op dit moment nog niets bekend.

“Met vlijmscherpe grappen wil ik mensen een spiegel voorhouden”

20131217 BUNNIK   ‘In de ban van de Gildenring’. Dat is de prikkelende titel van de Bunnikse oudejaarsconference, waarmee cabaretier, schrijver en columnist Vincent Bijlo op 23 december op de planken van De Landgoederij staat. De opbrengst van het benefietoptreden gaat volledig naar VluchtelingenWerk / Samenspraak Bunnik.

Lees verder op de website van t Groentje

Landgoed Beverweerd nu toch echt verkocht

20131217 WERKHOVEN  Landgoed Beverweerd is afgelopen vrijdag door Philadelphia Zorg bij de notaris voor 4,5 miljoen euro van de hand gedaan aan Dana Motek, een investeringsmaatschappij uit Hilversum. Deze partij werkt samen met Diddy Mahler, voorzitter van de Vrienden van het Vegetarisch Centrum .

Lees verder op de website van ‚t Groentje

Feest op de Traaij

20131217 DRIEBERGEN   Iedereen die afhgelopen vrijdag het ‘‘Kerstevent’’ op de Traaij in Driebergen bezocht, werd helemaal enthousiast! Wat was het leuk, gevarieerd, gezellig, sfeervol! Niet alleen voor de bezoekers was het genieten, dat gold evenzeer voor de ondernemers.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Definitief betaald parkeren bij station

20131217 DRIEBERGEN  De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft maandagavond unaniem besloten tot de verdere uitwerking van plannen die moeten leiden tot een bovengrondse parkeergarage in het stationsgebied Driebergen-Zeist.

Lees verder op de website van De Kaap

Leerlingen Nije-Kroost voet- ballen voor Serious Request

20131217 ZEIST  Een delegatie leerlingen van Christelijke Basisschool Nije-Kroost in Zeist-West gaat vrijdag naar Leeuwarden. Ze brengen de opbrengst van hun actie naar het Glazen Huis.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Arrestatieteam haalt verwarde man uit flat in Rhenen

20131217 RHENEN  De politie heeft dinsdagochtend even voor 10 uur een verwarde man uit zijn flatwoning aan de Valleiweg in Rhenen gehaald. Daarvoor was een arresatieteam nodig.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Doodsoorzaak Ruben en Julian voor altijd onbekend

20131217 ZEIST  Hoe en waar Ruben en Julian om het leven zijn gekomen zal nooit bekend worden. Dat heeft Justitie dinsdagmorgen gemeld. De recherche deed maandenlang onderzoek naar de dood van de jongetjes van 7 en 9 uit Zeist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gruppo Sportivo

20131217 ZEIST  Kom op vrijdag 20 december 2013 naar De Peppel voor een topper uit de Seventies die nog steeds actueel is! De Haagse popband Gruppo Sportivo sluit haar glansrijke carriere af met een Farewell Tour. Met een aanstekelijk gevoel voor humor behalen ze eind jaren ’70 een voor Nederlandse begrippen ongekende populariteit.

vergroot foto

Het succesverhaal rond Gruppo Sportivo begint in maart 1976, wanneer Hans v.d. Burg tijdens een feestje gevraagd wordt voor een band waar o.a. Max Mollinger en Peter Calicher in spelen. En dan gaat het snel! Veel optredens in het clubcircuit, support bij Golden Earring en nog in datzelfde jaar ook de 1ste single, een productie van Barry Hay. De bezetting is nog bijna origineel en de hits van Gruppo blijken nog niets van hun glans verloren te hebben – het publiek gaat massaal uit z’n dak! De deuren van de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en kaarten kosten € 13,50 in de voorverkoop en € 17,00 aan de deur. Kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.

Kerstnachtconcert Eric Vaarzon Morel

20131217 AUSTERLITZ  Flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel verzorgt  dit jaar in het Beauforthuis  de Kerstnacht , die van oudsher staat in het teken van bezinning en ontmoeting tussen culturen. Een bijzonder concert dat oud en jong zal aanspreken. Voorafgaand aan het concert is er een boswandeling met gids. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

vergroot foto

De flamencomuziek is per definitie een muziek die vele culturen in zich herbergt: van de zigeuners, de Joodse vluchtelingen, de Moren, de slaven, de soefies. Maar natuurlijk is ook er ook Zuid Amerikaanse en  Arabische invloed in te herkennen. Het concert van Eric is een meditatieve zoektocht naar de oorsprong van deze culturen.
dinsdag 24 december, 20.15 en 23.00 u (wandeling om 18.45 en 21.30 u)
Eric Vaarzon Morel – Kerstnachtconcert
entree € 12,50 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)


16e Jazz & Bluesfestival

20131217 BUNNIK   Zondag 26 januari organiseert Brothers Festival Dome in samenwerking met de Rotary voor de 16e keer het Jazz & Blues Festival. Het festival is al jaren een begrip in de regio en wordt gezien als één van de gezelligste muziekfestivals van Midden-Nederland.

Lees verder op de website van t Groentje

Uitgestelde koffie succes in Wijk en Cothen

20131217 WIJK BIJ DUURSTEDE   Horecagelegenheden in Wijk bij Duurstede en Cothen zijn een actie begonnen om mensen die het financieel niet breed hebben op een kopje koffie te trakteren.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Boonzaaijer gekozen tot ‘Raadslid van het jaar’

20131217 UTRECHTSE HEUVELRUG  Gerrit Boonzaaijer uit Doorn is maandagavond verkozen tot ‘Raadslid van het jaar’ in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De SGP’er, tevens lijsttrekker voor zijn partij bij de volgende verkiezingen in maart, bleef VVD’er Baerte de Brey (tweede) en SP’er Jasper van Geijtenbeek (derde) voor.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 18 december 2013
16e jaargang nummer 4973

Klik hier voor nieuwste foto’s

College corrigeert BB, AD (en Hillridge)

20131218 UTRECHTSE HEUVELRUG  In een brief aan het OdrU corrigeert het Heuvelrugse college van benw artikelen op Hillridge.nl, in het AD en bestuurdersblad Binnenlands Bestuur. Ook neemt het afstand van de mening van wethouder Homan.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Tariefswijziging Regiotaxi Eemland-Heuvelrug

20131218 REGIO  Per 1 januari 2014 gaan de prijzen van de Regiotaxi Eemland-Heuvelrug en de Regiotaxi Veenweide iets omhoog. Reden van de prijsstijging zijn de hogere vervoerskosten waaraan ook de reiziger moet meebetalen.

Het tarief voor de Regiotaxi wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en is gekoppeld aan de landelijke tarievenindex. Provincie en gemeenten hanteren deze index om de hoogte van de eigen bijdrage voor de Regiotaxi vast te stellen.

Zoneprijs
Voor de Regiotaxi Eemland-Heuvelrug geldt per 1 januari een tariefsverhoging van 5 eurocent per zone voor klanten met een Wmo-pas of seniorenpas. OV-reizigers gaan 10 eurocent per zone meer betalen. Hiermee komt de prijs voor deze vrije reiziger per zone op € 2,10.

Reizen met korting
Iedereen kan reizen met de Regiotaxi. Mensen met een beperking kunnen een Wmo-indicatie bij hun gemeente aanvragen en vervolgens met korting reizen. Zij betalen dan € 0,65 per zone in plaats van € 2,10 per zone. De gemeenten Baarn en Eemnes hanteren ook een seniorenregeling waarmee senioren korting kunnen krijgen op het normale tarief van de Regiotaxi. Deze senioren kunnen reizen voor respectievelijk € 0,95 en € 1,10 per zone.

Vaststelling tarief
Het tarief wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en op 5 eurocent naar boven afgerond. Daardoor blijft de prijs soms hetzelfde en is er soms sprake van een prijsverhoging.
Vanwege de inflatie zijn de kosten van producten en diensten hoger geworden. Dit geldt ook voor de vervoerskosten. Door er een inflatiecorrectie op toe te passen, gaat de vervoersprijs omhoog.
Het grootste deel van de vervoersprijs wordt betaald door de gemeenten. Dat geldt ook voor de inflatiecorrectie. Die wordt slechts gedeeltelijk doorberekend aan de klant.

Nadere informatie
Voor meer informatie over de regiotaxi verwijzen wij naar:
www.rteh.nl of
www.provincie-utrecht.nl
U kunt ook contact opnemen met uw gemeente.

Concerto Cherise zingt Followthat Star

20131218 AUSTERLITZ  Op 22 dec. in het Beauforthuis een koffie-kerstconcert van Concerto Cherise m.m.v. harpiste Nina van Tol. Zij zullen liederen zingen van o.a. Mendelssohn , Britten , Sweelinck.  Concerto Cherise staat  onder leiding van Arnaud van Gelder. vergroot foto

Nina van Tol  heeft met verschillende orkestwerken gespeeld en treedt ook op als soloharpiste. 
Concerto Cherise is een een jong koor dat met veel enthousiasme en een gezonde ambitie werkt aan mooie muziek.
zondag 22 dec. 11.00 u
Concerto Cherise, mmv Nina van Tol – harp
Kerstconcert – Follow that star

Glas- en kledingcontainers Cothen januari 2014 ondergronds

20131218 COTHEN  Cothen krijgt in januari 2014 ondergrondse containers voor glas en kleding. Deze worden geplaatst bij ’t Dorpshuys van Cothen, op dezelfde locatie als de bovengrondse containers voorheen stonden.

Mogelijk volgt in een later stadium nog een ondergrondse container voor de inzameling van plastic. Hiervoor is ruimte gereserveerd.

De bovengrondse containers die tijdelijk op De Kamp staan, worden verwijderd zodra de ondergrondse containers in gebruik zijn genomen.

Rhenen blijkt ezel in belastingzaak

20131218 RHENEN  Leo Schenk, die op last van de rechter teveel betaalde gemeentelijke lasten terugkrijgt, wees Rhenen 15 jaar geleden ook al op de onjuiste gang van zaken. Toen paste de gemeente het beleid aan. Rhenen moet de aanslagen voor de riool- en afvalheffing over 2012 die Schenk kreeg, vernietigen.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Vinnig debat over zonne- panelen gemeentehuis

20131218 WIJK BIJ DUURSTEDE   De vraag van het college aan de raad een krediet van 40.000 euro beschikbaar te stellen voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis liep uit op een vinnig debat. Serge Segboer, fractievoorzitter van de VVD, vond dat wethouder Robbert Peek onjuiste cijfers aan de raad presenteerde.

Lees verder op de website van t Groentje

Lagere ambities in nieuw rioleringsplan

20131218 WIJK BIJ DUURSTEDE   In het gemeentelijke rioleringsplan staat de rioleringszorg voor de periode 2014 tot en met 2018 beschreven. Het opstellen van dit plan is een wettelijke verplichting.  Door de bezuinigingen is gekozen om de ambities uit het vorige plan te verlagen.

Lees verder op de website van t Groentje

Eurowinkel per direct naar leeg gemeentehuis

20131218 DRIEBERGEN  De Driebergse Eurowinkel verhuist volgende week naar het leegstaande gemeentekantoor aan de Bosstraat in Driebergen. Op 2 januari heropent de goededoelenwinkel daar zijn deuren. Mogelijk komt er ook plek voor zzp’ers, starters en kunstenaars.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

CDA wil met ondernemers om tafel

20131218 GEMEENTE BUNNIK  Het CDA wil met ondernemers in gesprek gaan over de vaststelling van de winkeltijdenverordening. Om daarvoor ruimte te creëren, is de partij van plan om komende donderdag tijdens de raadsvergadering uitstel aan te vragen voor de besluitvorming rond de zondagopenstelling.

Lees verder op de website van t Groentje

Sfeervolle kerstmarkt

20131218 WERKHOVEN   Een knapperend vuur, gezellige kraampjes, winterse hapjes en drankjes, een reusachtige kerstboom, vrolijke en sfeervolle optredens en veel, heel veel acties voor het Dak van Werkhoven. Werkhoven was afgelopen zaterdagavond al helemaal in kerstsfeer.

Lees verder op de website van t Groentje

Waterschap vervangt beschoeiing

20131218 BUNNIK   Het waterschap vervangt momenteel de oude perkoenpalen beschoeiingen aan de westzijde van de Kromme Rijn in de kern Bunnik. De oude constructie wordt verwijderd en vervangen door een nieuwe duurzame constructie. Het werkgebied loopt vanaf de Dorpsstraat tot en met de spoorbaan.

Lees verder op de website van t Groentje

Einde in zicht voor Spreekbuis 50+

20131218 DOORN   Spreekbuis 50+ gooit de handdoek in de ring. De belangenvereniging voor ouderen wil zichzelf in het eerste kwartaal van volgend jaar opheffen. Volgens het bestuur heeft Spreekbuis 50+ geen toekomst meer. Als gevolg van een teruglopend ledental en een geringe aanwas van nieuwe leden zijn er steeds minder inkomsten.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 19 december 2013
16e jaargang nummer 4974

Klik hier voor nieuwste foto’s

Vrijwilligster Welnúh neemt afscheid na 21 jaar

20131219 DOORN  Na 21 jaar vrijwilligerswerk te hebben gedaan voor de Gymgroep Sportief 55+ van Welnúh in Doorn stopt Ine Peursum met deze werkzaamheden.  Welnúh bedankt haar voor haar inzet. Gelukkig gaat zij in het nieuwe jaar wel gewoon door als deelnemeemster van deze gemotiveerde en gezellige gymgroep.

vergroot foto

Voor meer informatie over Sportief 55+: kijk op www.welnuh.nl/activiteiten of bel 0343 523000.

Betrokkenheid inwoners bij nieuwe bestemming Hoofdstraat 26 gaat door

20131219 UTRECHTSE HEUVELRUG  Gemeente, inwoners en belangenorganisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Hoofdstraat 26 (Driebergen) praten begin 2014 verder over de ontwikkeling van dit perceel.  Uit verschillende reacties, ook in de media, bleek hier onduidelijkheid over te zijn.

Voor de zomervakantie hebben inwoners en belangenorganisaties samen met de gemeente gesproken over de gewenste nieuwe bestemming voor de zeven hectare grond op Hoofdstraat 26. Diverse partijen hebben daarvoor initiatieven ingediend. Op 1 november 2013 diende Triodos Bank zijn plan voor een nieuw kantoorgebouw op landgoed De Reehorst in bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De ambitie is om de kwaliteit van het hele stationsgebied te vergroten. In  dat kader heeft de gemeente aan Triodos Bank gevraagd mee te werken aan het autovrij maken van landgoed De Reehorst en het parkeren voor medewerkers en bezoekers te regelen op het perceel ernaast, Hoofdstraat 26. Het college gaat onder voorwaarden akkoord met het principeplan van Triodos Bank, inclusief de verdiepte parkeervoorziening op Hoofdstraat 26.

Kansen voor het gebied
Wethouder Bert Homan is blij met deze ontwikkeling: ,,De komst van de parkeervoorziening van Triodos Bank biedt mooie kansen voor de ontwikkeling van dit gebied. Het is alvast een financiële drager waardoor ook andere partijen mogelijk meer kansen krijgen.” Hij benadrukt dat de inwoners en belangenorganisaties die tot nu toe betrokken waren, een belangrijke rol blijven spelen in het verdere participatie- en selectieproces. ,,Zij zijn – net als de initiatiefnemers – al uitgenodigd om begin volgend jaar verder te praten, ook over het vervolg van het participatie- en selectieproces.” Als alles volgens planning verloopt, besluit de gemeenteraad eind 2014 over de definitieve invulling van de locatie Hoofdstraat 26.

Overigens is het college met de KLPD in gesprek over het creëren van circa 100 tijdelijke parkeerplaatsen in verband met extra personeel.

Voor meer informatie:
Gemeente Utrechtse Heuvelrug, (0343) 56 56 00, Cluster communicatie, postbuscommunicatie@heuvelrug.nlKandidatenlijst van De Liberalen vastgesteld

20131219 GEMEENTE BUNNIK  De Liberalen hebben hun kandidatenlijst voor de gemeenteraads verkiezingen vastgesteld. Er staan 36 namen op. Raadslid Hein Hoitink is lijsttrekker en wethouder Jorrit Eijbersen is lijstduwer.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

Aanpassing visie na centrumdialoog

20131219 ZEIST  De gemeente Zeist gaat de centrumvisie aanpassen en meteen al een aantal korte termijn-maatregelen uitvoeren ter verbetering van het centrum. Dit heeft de gemeenteraad dinsdag besloten.

In het najaar is een dialoog gevoerd met inwoners en ondernemers in Zeist over de toekomst van het centrum. Doel was om de plannen die er liggen om het centrum aantrekkelijker te maken nog eens onder de loep te nemen.

De opbrengst van de dialoog is verwoord in een advies. De raad heeft het advies overgenomen en dat betekent dat de centrumvisie wordt aangepast.
 
Uit het advies komt een duidelijk beeld naar voren over de gewenste aanpassingen van de centrumvisie.
Enkele hoofdpunten uit het advies zijn: het kiezen voor een duidelijke identiteit van het centrum met focus op duurzaamheid en groen, het open houden van de Slotlaan voor autoverkeer en het pas toevoegen van m2 winkelruimte na bewezen behoefte.
 
Wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof: “Ik ben heel blij met dit besluit. Met de aangepaste visie en het uitvoeren van de eerste korte termijnmaatregelen is weer een belangrijke stap gezet om – met behoud van de kwaliteit die er al is – het centrumgebied verder te versterken. De urgentie  om het centrum op korte termijn aan te pakken wordt gelukkig ook door de raad op dezelfde wijze gezien als het college.”
 
Verbeterpunten op korte termijn
Het aanpassen van de visie kost enige tijd, maar wel wordt meteen begonnen met de uitwerking van een aantal zogeheten ‘quickest wins’. Dit zijn verbeteringen voor het centrum die snel, tegen beperkte kosten kunnen worden uitgevoerd. Het gaat om het ont-rommelen van de openbare ruimte, zoals het verwijderen van overbodige obstakels, het verbeteren van het fietsparkeren, het regelen van achteraf betaald parkeren in heel Zeist, het vullen van leegstaande winkeletalages en het uitzetten van looproutes door het centrum.
 
Hulp inwoners en ondernemers
Voor de uitwerking en uitvoering van de eerste korte termijn-maatregelen wordt opnieuw de hulp gevraagd aan deelnemers van de dialoog. Door het actief betrekken van ondernemers en inwoners wordt de uitvoering van oplossingen  voor een mooi, schoon en veilig centrum een gezamenlijke, gedragen actie. Het is de bedoeling dat de eerste verbeteringen  zo snel mogelijk in het nieuwe jaar uitgevoerd gaan worden.

Warm welkom in de Kaapse Bossen

20131219 DOORN  Op zondag 5 januari heten de boswachters van de Kaapse Bossen je van harte welkom met een gratis kopje warme chocolademelk. Kom tussen 11:00 en 15:00 uur naar Entree Kaapse Bossen aan de Maarsbergseweg in Doorn. Dan brengen we samen een toost uit op een mooi natuurjaar 2014.

Bouw op Enecoterrein definitief

20131219 ZEIST Dinsdagavond stemde de gemeenteraad er mee in. Wel kwam er nog een wijzigingsvoorstel uit de raad. De raad wil dat het college gaat bezien hoe de Antonlaan vanaf de Boulevard tot aan de Steynlaan als eenrichtingsweg kan worden benut voor al het in- en uitvoegende verkeer van het parkeerterrein bij de nieuw te bouwen supermarkt.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Zeist kan zich vinden in 200 parkeerplaatsen minder

20131219 ZEIST  De gemeenteraad van Zeist is vorige week akkoord gegaan met de wijzigingen van de plannen voor parkeren bij station Driebergen-Zeist. De raad stemt ermee in dat er geen ondergrondse parkeergarage komt, maar dat het parkeren bovengronds gaat plaatsvinden.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Tractor twintig jaar later weer terug op het nest

20131219 WERKHOVEN  Het is een verhaal over een trouwe diender die via omwegen terug komt bij zijn baasje. Co Oskam kocht een tractor om op te knappen en kwam erachter dat de tractor ooit van zijn vader is geweest. In het gereedschapsbakje zat zelfs nog een mes van opa! En nu is de tractor genomineerd voor het winnen van een extreme make-over.

Lees verder op de website van t Groentje

Tafeltje dekje wordt niet gekort

20131219 BUNNIK   In tijden waarin allerlei verenigingen en vrijwilligersorganisaties van de gemeente te horen krijgen dat ze komend jaar minder subsidie krijgen, kreeg Tafeltje Dekje goed nieuws. Zij worden niet gekort. De wethouder vindt het werk te belangrijk om op te bezuinigen.

Lees verder op de website van t Groentje

Nieuw concept is even wennen

20131219 BUNNIK   Sinds deze week zitten alle gebruikers van de nieuwe MFA De Kersentuin in het gebouw. Twee scholen, de bibliotheek, de muziekschool, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en de speel-o-theek zitten er in. Dat betekent echter niet dat het gebouw meteen multifunctioneel gebruikt wordt, viel ook de architect op.

Lees verder op de website van t Groentje

Diamanten paar Goes

20131219 WIJK BIJ DUURSTEDE Bijna alle kinderen, 5 dochters en 3 zonen, en enkele kleinkinderen waren gistermorgen op de koffie bij Ali en Herman Goes-Uijtewaal om in kleine kring stil te staan bij de 60ste trouwdag van hun ouders en grootouders.

Lees verder op ditiswijk.nl

Eerste steen Bloemenwaard

20131219 COTHEN  Wethouder Jan Burger en Joop Zumbrink legden vanmiddag de eerste steen voor het appartementencomplex voor starters. Dit complex wordt gebouwd aan de Bloemenwaard in nieuwbouwwijk De Kamp te Cothen. Medio 2014 moet het complex geschikt zijn voor bewoning.

Lees verder op ditiswijk.nl

‘Recreatieschap in 2018 opheffen’

20131219 UTRECHTSE HEUVELRUG   Wethouder Tim Verhoef (GL/PvdA) deelde maandagavond tijdens de raadsvergadering mee dat het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug Vallei- en Kromme Rijngebied zich per 1 januari 2018 opheft.

Lees verder op de website van De Kaap

Kasteel Amerongen bedankt vrijwilligers

20131219 AMERONGEN  Tijdens de eindejaarsbijeenkomst op Kasteel Amerongen waren ruim tachtig van de honderd vrijwilligers aanwezig om in het zonnetje gezet te worden.

De avond werd geopend door Rob Heethaar, penningmeester van de Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen. Hij sprak over het grote aantal projecten die afgelopen jaar zijn afgerond dankzij donaties en subsidies. Tevens kondigde hij zijn vertrek als penningmeester aan.

Vervolgens was het woord aan historicus Leo van Putten die, naar aanleiding van zijn boek, vertelde over de boeiende geschiedenis van het dorpsleven van Amerongen van ijstijd tot heden.

Het slotwoord was voor de directeur van de Stichting Kasteel Amerongen, Herman Sietsma. Hij prees de aanwezigen vrijwilligers voor hun inzet en energie. “Dit huis redt het alleen met minimaal honderd vrijwilligers maar het liefst hebben we er honderdvijftig”, aldus Sietsma. Ook was hij verheugd al een aantal plannen voor het nieuwe jaar te kunnen melden. De inmiddels bekende concerten van de Vriendenkring gaan ook in 2014 door en in mei zullen wederom de Franse dagen plaatsvinden. Tevens staan er een Godard-lezing en een kerstevenement op de planning. Daarnaast wist Sietsma te melden dat er vergaande afspraken zijn over samenwerking met Paleis het Loo en Huis Doorn. “2014 wordt het jaar van een verder opgaande lijn voor het huis”, besloot Sietsma.

Na alle vrijwilligers nogmaals dank gezegd te hebben voor hun inzet, werd het buffet geopend en konden de aanwezigen nog even gezellig napraten.

Voor meer informatie over Kasteel Amerongen en speciale rondleidingen kijk op www.kasteelamerongen.nl

Monique Tromp

Opknapbeurt voor sportcentrum KNVB in Zeist

20131219 ZEIST  Het sportcentrum van de KNVB in Zeist wordt voor bijna 14 miljoen euro opgeknapt. De voetbalbond heeft woensdag haar plannen onthuld.  Er komt een nieuw opleidingscentrum, een sporthotel voor nationale ploegen en een kunstgrasveld, voorzien van de nieuwste analyse-apparatuur.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
het nieuws van 20 december 2013
16e jaargang nummer 4975

Klik hier voor nieuwste foto’s

Wie wordt Ondernemer en Startende Ondernemer 2013?

20131220 UTRECHTSE HEUVELRUG  Op initiatief van burgemeester Frits Naafs, in samenwerking met de ondernemers- en winkeliersverenigingen en het college van B&W, vindt dit jaar weer een verkiezing plaats van Ondernemer en Startende Ondernemer van het jaar.

Met een paginagrote advertentie in de krant en een uitnodigende brief aan alle ondernemers in de Utrechtse Heuvelrug zijn onze ondernemers uitgenodigd om zichzelf of collega-ondernemers aan te melden voor deze verkiezing. De winnaars worden op vrijdagavond 22 januari bekendgemaakt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor ondernemers.

Meer dan 120 voordrachten op (diverse en dezelfde)  ondernemers stroomden binnen die volgens het thema ‘Samenwerken & Verbinden’ in aanmerking komen voor de titel Ondernemer of Startende Ondernemer van het jaar 2013. Onderstaand treft u (op alfabetische volgorde) de namen van de ondernemingen die deze nominatie verdienden. Op zich zeker al een applaus waard.

Ondernemer van het jaar:
ABM ongediertebestrijding Leersum – Albert Heijn Leersum – Allerzorg Leersum  – Boek & Koek Maarn – Bouckaert Teamcoaching Maarn – Brasserie Laag Kanje Maarn – Bravura Veenendaal – Crossfit FSF Driebergen – Curves Driebergen – Daan Groenewegen Huisarts Driebergen – De Heeren van Driebergen – De Mol drankenspecialist Driebergen – Deur Financiele Diensten Leersum  – Griffioen Architecten Amerongen – Hema Doorn – Heuvelrug Architecten Driebergen – Huibers Amerongen – In Beeld Driebergen – ISZ de Brug kapsalon Driebergen – Jack Goedegebuure Onderhoud B.V. Leersum – Jenny’s Hairstyling Doorn- Kunst en lijsten atelier Driebergen – L&J Art Company Maarn– Lekker Driebergen – Maarnse Slagerij Maarn-
Namaste massage Doorn – Olijfolieshop Amerongen – Opticien Kaasschieter Maarn – P.S. Gorter & Zoon Leersum –  Prezz Video PR Driebergen – Sajet reizen Driebergen – Tandtechniek Zeist –
The Look Totaalkosmetiek Driebergen – Van Asperen Bakkerij Driebergen – Van Rhenen Bouw Driebergen – Vanden Berg Concept Design & Printmedia Maarn.

Startende ondernemer van het jaar:
Become Healthy Overberg – Brasserie ’t Hoekie Amerongen – De Heeren van Driebergen –  Full Package Designers Driebergen – HIT Heuvelrug in Transitie Doorn –  Lehman Doorn – Naaicafe Zig Zag Leersum – Planet Happy Driebergen – t Haagje / Passieprojecten

Een onafhankelijke jury uit de zeven dorpen van de Heuvelrug heeft zich gebogen over de voordrachten.

Hierna is de lijst van genomineerden ter hand genomen en zijn alle organisaties beoordeeld op de vier gezamenlijke en vooropgestelde kernwaarden.

Deze kernwaarden zijn:
    1.    Verrassende verbindingen
    2.    Meetbare/ inhoud van de samenwerking
    3.    Bijdrage aan het lokaal economisch klimaat
    4.    Toegankelijkheid / bereikbaarheid / activiteiten en producten

Door de onafhankelijke jury is per prijs eerst een top 6 gekozen en vervolgens een top 3 aan de hand van de hierboven genoemde kernwaarden. In de eerste week van januari worden deze 6 genomineerden (3 genomineerde voor Ondernemer van het Jaar en 3 Startende Ondernemers) op de website www.heuvelrug.nl/ondernemer , in de media en binnen de ondernemers- en winkeliersverenigingen bekend gemaakt. Via de website van de gemeente kunt u dan uw stem uitbrengen om de definitieve winnaar te kiezen.  Uw stem is bepalend voor de uiteindelijke winnaar!

De grote bekendmaking is op 22 januari in Cultuurhuis Pléiade in Doorn. Vanaf 19.30 uur zijn alle ondernemers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug welkom voor de spetterende nieuwjaarsbijeenkomst geleid door gastvrouw Maya Eksteen uit Doorn. Gastspreker Marcel van Driel, schrijver van het boek ´Waanzinnige plannen´ geeft een korte presentatie hoe iedereen zijn waanzinnige plannen voor 2014 zelf kan waarmaken. En uiteraard vindt de feestelijke uitreiking van de prijs Ondernemer en Startende Ondernemer van het jaar 2013 plaats. Natuurlijk ontbreekt ook een muzikale omlijsting niet, met spetterende artiesten als Tom Odenthal (eerder genomineerd voor de jongeren cultuurprijs) en, bekend van the voice of holland,  Ray Klaassen. 
 
Er wordt nog een speciale uitnodiging verzonden naar alle ondernemers op de Utrechtse Heuvelrug  om vooral deze avond als een goed begin voor 2014 samen te vieren! Deze avond biedt zeker ook de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken met collega ondernemers, raadsleden, collegeleden en medewerkers van de gemeente.  

Alle aanwezigen op de bijeenkomst maken overigens kans op een gratis iPad die verloot wordt onder de gasten.

Het belooft een prachtige avond te worden op 22 januari.

Start pilot sociaal team Bunnik

20131220 GEMEENTE BUNNIK  In Bunnik start een pilot met een sociaal team. Het sociaal team richt zich op inwoners met vragen en problemen die betrekking hebben op wonen, welzijn, zorg, daginvulling, inkomensondersteuning, opvoeding en leefbaarheid. De gemeente, instellingen en vrijwilligersorganisaties werken in dit team samen bij het zoeken naar oplossingen.

vergroot foto

De ervaringen die tijdens de pilot worden opgedaan worden gebruikt bij de uiteindelijke vormgeving van het sociaal team vanaf 2015.
Sociaal domein
De gemeente is per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor bijna alle maatschappelijke ondersteuning en hulp voor kinderen, volwassenen en ouderen. Er komen nieuwe taken over uit de AWBZ, Jeugdhulp inclusief het Passend onderwijs en Participatie. Ook wel de decentralisaties in het sociaal domein genoemd. Deze veranderingen zorgen voor een andere verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen burgers, gemeente en maatschappelijke instellingen. Dit betekent een grote omslag voor inwoners, hulpverleners, bedrijven en gemeenteambtenaren.

Het team
Het sociaal team bestaat uit een maatschappelijk werker, een Wmo -consulent, een jeugdverpleegkundige, een cliëntondersteuner en iemand uit de hoek van de vrijwilligersorganisaties. Zij werken samen met de instellingen die in de gemeente actief zijn. Samen met de inwoner kijken ze wat er nodig is; wat kan iemand zelf, kan er hulp in de buurt worden geboden of is professionele hulp nodig? Vaak zal de oplossing een combinatie zijn en kan het team de inwoner ondersteunen bij de afstemming. Het sociaal team is vanaf januari bereikbaar via de gemeente.

Bijeenkomst hulpverleners
Tijdens een bijeenkomst met professionals en vrijwilligers onderstreepte wethouder Jorrit Eijbersen het belang van gezamenlijk en innovatief optrekken bij alle wijzigingen in het sociaal domein. Ook werd er onderling informatie uitgewisseld over de veranderingen rondom de decentralisaties en de rol van het sociale team. Vragen als ‘Is het van meerwaarde dat er een sociaal team komt voor inwoners die het op meerdere terreinen niet alleen redden?’ kwamen aan de orde en ’Zijn de vrijwillige en professionele hulpverlening er klaar voor om samen te werken?’ De reacties waren enthousiast en in het komend voorjaar wordt de bijeenkomst vervolgd.

Hoogbejaarde Zeistenaren sinds maandag zonder lift

20131220 ZEIST   Hoogbejaarde bewoners van seniorencomplex Eldorado aan de Griffensteijnselaan in Zeist zitten sinds maandag zonder lift. ‘‘We zijn gewoon opgesloten’’, zegt een bewoner van 92. Hij is ten einde raad.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Nieuwe uitdagingen voor Welnúh in 2014

20131220 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente is met Welnúh overeengekomen, welke werkzaamheden deze welzijnsstichting in 2014 ten uitvoer gaat brengen voor de bevolking van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zo kan het jongerenwerk al haar werkzaamheden voortzetten.

vergroot foto

Ook het accommodatiegebonden jongerenwerk in Maarn. Dit in april gestarte pilotproject liep tot eind december 2013. De gemeente heeft voor dit project opnieuw € 25.000 beschikbaar gesteld. In februari zal het pilotproject ‘werkcoach’ voor jongeren geëvalueerd worden. Gezien de resultaten mag verwacht worden, dat de gemeente dit project ook zal voortzetten.

Welnúh heeft door een taakstellende bezuiniging van € 45.000 een deel van de taken van het Steunpunt Vrijwilligerswerk moeten schrappen. Directeur Sjaak Blenk zegt daarover: “Gelukkig kan een deel van het werk voortgang vinden doordat een fikse besparing van € 25.000 binnen de aansturing van Welnúh kon worden gerealiseerd. Helaas is de informatie- en adviesfunctie aan vrijwilligersorganisaties geschrapt, evenals de deskundigheidsbevordering. Ook enkele jaarlijkse activiteiten zoals NL-doet en de beursvloer vallen ten prooi aan de bezuiniging. De uitleen- en reproductieservice en de jaarlijkse Informatiemarkt worden voortgezet, evenals de vrijwilligersvacaturebank. Advies op maat aan potentiële vrijwilligers kan echter niet meer geboden worden”, aldus Blenk.

De Steunpunten Welzijn, Zorg en Wonen in de verschillende dorpen worden via een pilotproject omgevormd tot informatie- en adviesfunctie binnen de wijkservicepunten. Naast inzet van extra uren vanuit het gemeentelijk WMO-loket ontvangt Welnúh het komend jaar daartoe eveneens een extra bijdrage van € 25.000 van de gemeente. Ook de mantelzorgondersteuning zal worden voortgezet. Samenwerking zal worden gezocht met organisaties op het gebied van mantelzorg om tot een zo adequaat mogelijke invulling te komen van deze vorm van ondersteuning. Dat is mede nodig om de verwachte toename van ondersteuningsvragen straks het hoofd te kunnen bieden. Daarnaast krijgen mantelzorgers van allochtone afkomst en jonge mantelzorgers extra aandacht via aparte projecten, die de gemeente financiert (€ 30.000). Alle activiteiten en diensten voor ouderen van Belbus, +Bus tot sportief bewegen gaan gewoon door. Ook de culturele activiteiten zoals de EvenementenXpress en Filmhuis Doorn met inbegrip van de cursusactiviteiten gaan door. Dit dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de benodigde deelnemersbijdragen. Directeur Sjaak Blenk: “Met ruim 400 vrijwilligers en 12 fte aan personeel gaan we deze nieuwe uitdagingen in 2014 graag aan!”      

Het roemrijke muziekleven van Robert Jan Stips

20131220 AUSTERLITZ  Zondag 22 december in het Beauforthuis: Robert Jan Stips, één van Nederlands meest door de wol geverfde popmuzikanten (o.a.Supersister, Golden Earring, SweetT d’BusterR, Transister, Freek de Jonge en Nits) speelt jouw verzoeknummer uit zijn roemruchte muziekleven.

vergroot foto

Mail je nummer naar info@stips.net. Wat is leuker dan iemand die met veel plezier op het podium staat, jouw verzoeknummer uit z’n uitgebreide repertoire speelt, zo nu en dan jou of iemand anders uit het publiek een ruk aan het SUPER SONG WHEEL laat geven om met z’n allen te kijken wat het volgende nummer zou kunnen worden..? Hij speelt, zingt en vertelt aan de piano of vleugel, met cross-overs naar klassiek, solowerk, heel verrassende covers en… altijd klaar voor interaktie met het publiek. Dus niet alweer een stijfgeregisseerd programma, waarmee hij een ‘seizoen mee langs de theaters gaat’, dit is elke middag of avond anders.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

22 dec. 17.30 uur
Robert Jan Stips – super song wheel

Ontdek de geschiedenis en de natuur op Fort op de Ruigenhoekse Dijk

20131220 GROENEKAN  Erop uit in de kerstvakantie? Dat kan! Maak een unieke excursie op Fort Ruigenhoek. Uniek, omdat veel forten in de winter gesloten zijn. Echter, Staatsbosbeheer maakt het mogelijk om ook in de winter een rondleiding te maken op het Fort op de Ruigenhoekse Dijk.

vergroot foto

U bent van harte welkom om kennis te komen maken met de geschiedenis van Nederland! Het fort, dat deel uit maakt van de Hollandse Waterlinie, is gebouwd in de 19e eeuw en ligt onder de rook van Utrecht. Wat was de aanleiding van de bouw? Waarom deze plek? Welke functies had het fort? Welke dieren en plantensoorten leven er? Vragen die tijdens de rondleiding zeker beantwoord zullen worden. De gids van Staatsbosbeheer neemt u graag mee op pad!

De eerstvolgende rondleiding is op zondag 29 december. Starttijd is 13.30 uur en de rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. Ruigenhoeksedijk 125a, 3737 MR te Groenekan

Kosten: voor volwassenen €5,00 en voor kinderen tot en met 12 jaar €2,50. Dit is inclusief consumptie. 
Zorg voor stevige schoenen. Een deel van het terrein is moeilijk toegankelijk voor personen die slecht ter been zijn en gebruikers van rolstoelen.

Hek van Willems blijft dicht

20131220 DRIEBERGEN  Een stalen hek dat de doorgang van een landelijk zijweggetje van de Driebergse Engweg blokkeert blijft definitief staan. Wethouder Verhoef zegt het jammer te vinden. ‘Maar als een particulier een hek op zijn terrein plaatst kunnen we daar niets tegen doen.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Oplevering Driebergse nieuwbouwwijk vertraagd

20131220 DRIEBERGEN  Het hoogheemraadschap heeft de bouw van de Driebergse nieuwbouwwijk Groene Tuinen twee maanden stilgelegd.  De oplevering van de huizen zal daardoor ook twee maanden later plaatsvinden. Het hoogheemraadschap legde de bouw stil, nadat bleek dat de aannemer zich niet hield aan de regels over het droogpompen van het gebied.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

‘Nee tenzij’ wordt ‘Ja mits’

20131220 REGIO   Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft besloten om de algemene verordening van het waterschap, de keur, te vernieuwen. De keur krijgt een geheel nieuwe grondslag.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Populieren en wilg gekapt

20131220 WIJK BIJ DUURSTEDE  Uit een boomveiligheidsinspectie is gebleken dat meerdere populieren en een wilg een risico vormen voor de veiligheid. Het gaat om grote bomen van ongeveer 50 jaar oud, waarbij regelmatig gezonde zware takken afbreken. Omdat het een veiligheidsrisico betreft  is er voor deze bomen geen kapvergunningsprocedure doorlopen.

Lees verder op ditiswijk.nl

‘Bruggenbouwen’ wordt de standaard

20131220 UTRECHTSE HEUVELRUG   Belanghebbende inwoners moeten volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug zo vroeg mogelijk bij gemeentelijke plannen worden betrokken. Maandagavond stelde gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug de participatienota vast.

Lees verder op de website van De Kaap

Wie wordt ‘Conciërge van het jaar’ op de Heuvelrug

20131220 UTRECHTSE HEUVELRUG  ,,Conciërges leveren een belangrijke bijdrage aan het goed functioneren van een school en vooral ook aan de veiligheid en netheid op scholen. Daarom pleit D66 voor een conciërge op iedere school in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 21 december 2013
16e jaargang nummer 4976

Klik hier voor nieuwste foto’s

Ronde Venen legt claim bij Naafs

20131221 PROVINCIE UTRECHT  De gemeente De Ronde Venen stelt burgemeester Naafs persoonlijk aansprakelijk voor een schade van vele tienduizenden euro’s. Naafs is behalve burgemeester van Utrechtse Heuvelrug ook voorzitter van een samenwerkingsverband van veertien gemeenten op het gebied van milieu.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Einaudi met de Kerstdagen

20131221 AUSTERLITZ  De prachtige muziek van o.a. Intouchables live gespeeld door pianist Jeroen van Veen in het Beauforthuis op 26 en 27 december. Ludovico Einaudi’s muziek is wereldwijd een sensatie en vooral bekend van internationaal bekroonde films als Intouchables en Black Swan.

Met zijn gevoelige pianomuziek laat hij menig hart sneller kloppen. Zijn nieuwe cd staat met stip op 1 in iTunes.

Jeroen van Veen speelde in de afgelopen zomer een recital met werken van Einaudi. Hij heeft onlangs (deels met Sandra van Veen samen) het volledige pianowerk van deze componist opgenomen. Deze 91 composities zullen ze in een serie van 6 concerten allemaal gaan uitvoeren in het Beauforthuis. Op 26 december is de eerste uitvoering (Le Onde & Eden Roc 1), op 27 december de tweede (Eden Roc 2 & I Giorni). In 2014 volgende de volgende concerten.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

donderdag 26 december 14.00 u en vrijdag 27 december 20.15 u
Jeroen van veen speelt Einaudi
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Driekoningenvoettocht

20131221 REGIO  Zondag 5 januari vindt voor de tiende keer de Driekoningenvoettocht plaats. Het is altijd weer bijzonder te ervaren hoe er spontaan diepe en of luchtige gesprekken ontstaan tussen de wandelaars. Deze fraaie wandeltocht van ruim 15 km kunnen start om circa 11.00 uur vanuit Wijk bij Duurstede. Via tussenstops in Cothen en Werkhoven eindigt de tocht in Odijk.

Lees verder op de website van t Groentje

Met gestolen fiets aan de haal

20131221 BUNNIK   Op vrijdagavond omstreeks 20.30 uur zagen agenten een auto rijden over de Provinciale weg in Bunnik. Een koplamp was defect en de bestuurder uit Utrecht werd gecontroleerd.

Bij deze controle zagen agenten een fiets in de auto liggen. Bij nadere controle bleek het slot van deze fiets te zijn geforceerd en bleek de originele kleur van de fiets geel te zijn en niet zwart. Het bleek een OV fiets te zijn die was gestolen. De man werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Schaatsende scholieren halen duizenden euro’s op voor Voedselbank

20131221 ZEIST   Scholieren van het Openbaar Lyceum Zeist hebben 8351,25 euro bij elkaar geschaatst op de Vechtsebanen.  Begin deze maand bonden leerlingen uit de onderbouw traditiegetrouw de ijzers onder om geld op te halen voor een goed doel. Dit jaar was dat de Voedselbank Zeist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwe openingstijden bibliotheek Driebergen

20131221 DRIEBERGEN  Met ingang van januari 2014 zullen de openingstijden in Driebergen aangepast worden. Voortaan is de bibliotheek op donderdag gesloten. Op de maandag komen er wat uren bij. Er is dan geen personeel aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

De openingstijden zien er vanaf januari als volgt uit:
Maandag    14:00 – 20:00 uur
(10:00 – 14:00 uur onbemand open)
Dinsdag        gesloten
Woensdag    14:00 – 17:00 uur
Donderdag    14:00 – 17:00 uur
Vrijdag         14:00 – 20:00 uur
Zaterdag     10:00 – 13:00 uur
Als u lid bent van de bibliotheek kunt u vijf dagen per week terecht om boeken en dvd’s te lenen. Als u geen lid bent, bent u van harte welkom voor het lezen van een krant of een tijdschrift.

Geen zorghotel bij Darthuizen

20131221 LEERSUM  De bouw van een zorghotel op het terrein van de Darthuizer kwekerij aan de Broekweg in Leersum is van de baan. De provincie heeft het project afgekeurd en het college van Utrechtse Heuvelrug heeft zich daar – zij het met tegenzin – bij neergelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

VitrasCMD start met nieuwe wijkteams

20131221 DOORN  De twee wijkteams in Doorn bestaan sinds kort niet alleen meer uit verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook uit maatschappelijk werkers en thuisbegeleiders. Zo is kennis en ervaring uit verschillende disciplines beschikbaar, wat de zorg en hulp aan inwoners ten goede komt.

Als iemand door ziekte of een handicap (tijdelijk) afhankelijk wordt van anderen, roept dat veel vragen op. Al die vragen kunnen voorgelegd worden aan de teams van VitrasCMD. De teams bestaan uit verzorgenden, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en thuisbegeleiders. Door de samenwerking met onder meer ziekenhuizen, verzorgingshuizen, huisartsen en apotheken krijgen mensen altijd hulp op maat.

De verpleegkundigen, verzorgenden, maatschappelijk werkers en thuisbegeleiders zijn te bereiken via het teamnummer: 088 – 85 432 35 (bereikbaar van 07.00 tot 23.00 uur), of via de e-mail doorn@vitrascmd.nl. Natuurlijk is VitrasCMD ook 24 uur per dag te bereiken via 0900 – 82 123 82. Zowel Team Oost als Team West zijn gevestigd aan het Plein 1923 in Doorn.

VitrasCMD leeft, denkt en werkt mee
VitrasCMD biedt al ruim 50 jaar zorg-, hulp- en dienstverlening. In de vorm van verzorging en verpleging thuis, aanvullende gemaksdiensten en cursussen, consultatiebureau, hulpmiddelen als bedden, rolstoelen, krukken en klossen. Ondersteuning bij sociale, psychische of financiële problemen is mogelijk via maatschappelijk werk en thuisbegeleiding. VitrasCMD – in bezit van het kwaliteitskeurmerk HKZ – blijft werken aan de verbetering van de hulp aan haar cliënten. Zo heeft VitrasCMD deelgenomen aan het ontwikkelprogramma In voor Zorg! Verder is VitrasCMD kernpartner in het Centrum voor Jeugd en Gezin en neemt zij deel aan het innovatieve programma Sociaal Werk in de Wijk.

Anne Moret

Vlonderbrug Wetstein Pfisterpark vervangen

20131221 BUNNIK  Vorige week is langs de Kromme Rijn in Bunnik ter hoogte van de JOP een vlonderbrug vervangen. Op beide dagen was het mooi weer dus Robert Visser en Leo Eikenlenboom van Damsteegt waterwerken vinden het een lekkere klus om aan te pakken.

Lees verder op de website van t Groentje

Winkels voortaan toch op zondagochtend dicht

20131221 GEMEENTE BUNNIK  Winkels mogen vanaf nu elke zondag tussen 12.00 en 22.00 uur geopend zijn. Bovendien mogen de ondernemers op 12 zelf te bepalen zon- en feestdagen de hele dag hun deuren openen.

Lees verder op de website van t Groentje

“NieuwDemocratischZeist staat klaar voor de verkiezingen!”

20131221 ZEIST  Op 16 december jl. zijn het verkiezingsprogramma van Nieuw Democratisch Zeist en de kandidatenlijst voor de gemeenteraads verkiezingen op 19 maart 2014 door de leden van de partij vastgesteld. Koos van Gemeren is gekozen tot lijsttrekker.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl

CDA Zeist stemt tegen bouwen op Markt en Eneco-terrein

20131221 ZEIST  In de gemeenteraadsvergadering van 17 december heeft de fractie van het CDA-Zeist gestemd tegen het bouwen op de markt en de nieuwbouw van het Eneco-terrein aan de Antonlaan hoek Steynlaan.

Lees verder op Slotstadnieuws.nl
het nieuws van 22 december 2013
16e jaargang nummer 4977

Klik hier voor nieuwste foto’s

Viking met overwinning naar de winterstop

20131222 WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen zaterdag was Viking in eigen sporthal Mariënhoeve een maatje te groot voor de korfballers van Korbis uit Waddinxveen. Coach Dirk-Jan Drost moest de afgelopen week weer husselen met zijn team en zelfs op de dag van de wedstrijd moest er weer worden gewisseld.

Lees verder op ditiswijk.nl

Dalto verliest van TOP

DRIEBERGEN  TOP sloeg al in de eerste helft keihard toe en leidde halverwege de wedstrijd met een verschil van 8 doelpunten (10-18). De inhaalrace die Dalto/BNApp.nl hierna startte was indrukwekkend, maar de achterstand (maximaal 10 doelpunten) kon niet meer worden rechtgezet. TOP won ternauwernood, maar wel verdiend, met 28-30.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er veel verwacht van de confrontatie tussen de dames van Dalto en TOP. In de top-11 van de topscores staan namelijk 3 speelsters van Dalto (Barbara Brouwer, Loraine Vissers en Lieveke Meiling) en 3 speelsters van TOP
Toch waren het met name de heren die in de beginfase de scores voor beide ploegen voor hun rekening namen. Bij Dalto was Jelle Steenbeek zuiver.TOP liep na 10 minuten spelen uit naar een 3-6 voorsprong. TOP had het vizier op scherp staan en wist de kansen goed te verzilveren. TOP liep in het verdere verloop van de eerste helft gestaag uit naar een voorsprong van 6-11 en gaf Dalto niet de gelegenheid om aan te haken. De 6-11 van Barbara Brouwer was de eerste ‘dames-goal’ gescoord door Dalto. Waar het bij Dalto nog steeds ontbrak aan de afronding, bleef TOP de voorsprong gestaag uitbouwen naar een ruststand van 10-18.
Beide ploegen kwamen in de tweede helft sterk uit de startblokken. Na nog geen 5 minuten speeltijd stond er een 16-23 tussenstand op het scorebord. Maar liefst 11 keer werd er in deze periode gescoord! De ploegen hielden elkaar aardig in evenwicht en de fanatieke D-side van Dalto ging nog maar eens achter hun ploeg staan. Dat ‘extra’ zetje had Dalto wellicht nodig, want naar mate de 2e helft vorderde, kreeg Dalto TOP uiteindelijk in het vizier. Door onder andere 4 doelpunten van Bart Nieuwenweg en 2 doelpunten van invalster Paula Bos leek er met nog 5 minuten te spelen een verrassing zich aan te doen. De voorsprong van TOP was teruggebracht tot 2 doelpunten (27-29). Toen kort daarna Barbara Brouwer de stand op 28-29 bracht leek het alsof Hoenderdaal ontplofte.

Hoewel beide ploegen in de slotfase meerdere goede mogelijkheden kregen, werd er niet gescoord. Uiteindelijk was het TOP dat met een prachtige buzzerbeater aan alle illusies van Dalto een einde maakte en de eindstand op 28-30 bracht. Beide coaches waren het er achteraf over eens dat het, hoewel het in de eindfase nog heel spannend werd, een terechte uitslag was. De strijd tussen de Dalto-dames en TOP-dames eindigde overigens onbeslist (10-10).

Topscorer bij Dalto: Jelle Steenbeek met 9 goals.

Desiree Brouwer
foto: ime-out voor Dalto. Fotograaf Jan Slettenhaar

Gratis lidmaatschap voor winnaar biebpanel

RHENEN  Donderdagmiddag 19 december werd, in de Bibliotheek Z-O-U-T  locatie Rhenen,  een gratis lidmaatschap op de Bibliotheek uitgereikt aan mevrouw van Riemsdijk.  Mevrouw van Riemsdijk doet al ruim een jaar mee aan het Biebpanel.  Dit panel vult  vier keer per jaar online een vragenlijst in over verschillende onderwerpen. 

vergroot foto

Over de hele regio verspreid vult men vragen in over de bibliotheek betreffende bijvoorbeeld  de dienstverlening, het imago en de toekomstverwachting van de bibliotheek.
De Bibliotheek Z-O-U-T is blij dat er veel mensen mee doen aan dit onderzoek en hoopt hier in de toekomst haar voordeel mee te doen. Het is belangrijk om in kaart te krijgen wat de mensen van een bibliotheek verwachten.
Jaarlijks wordt er door de notaris een winnaar uit de deelnemers aan het Biebpanel getrokken. Zo mocht mevrouw van Riemsdijk een bibliotheeklidmaatschap en bos bloemen in ontvangst nemen. De prijs werd overhandigd door Cobi Oosterbroek, medewerker van de bibliotheek in Rhenen.
Mevrouw Riemsdijk benadrukt in haar reactie het belang van de bibliotheek: “de bibliotheek vormt zeker een belangrijke plaats in de samenleving; naast een belangrijke plek om kennis te vergaren is het zeker ook een ontmoetingsplaats voor jong én oud.  De verschillende plekken ( leestafel, kindervoorleeshoek, vrijwilligersbalie, computerhoek) zorgen voor verbinding tussen verschillende groepen . Digitalisering neemt een enorme vlucht, waardoor individualisering ook toeneemt. Deze  tastbare plek kan daadwerkelijk contact bewerkstelligen . Behoud van een bibliotheek is essentieel!”
Als u als lid van één van de bibliotheken van de Bibliotheek Z-O-U-T mee wilt doen aan het Biebpanel, dan kunt u zich aanmelden via het contactformulier op de website: www.rbzout.nl of rechtstreeks via een mail naar info@rbzout.nl .

Sportieve ontmoeting tussen jong en oud bij Welnúh

20131222 DOORN  Iedere maandagmiddag is de groep Sportief 55+ van Welnúh onder leiding van Teunie Emons aan het sporten in Sporthal Steinheim. In een andere zaal van het complex heeft een derdejaars groep van Schoonoord Doorn gymnastiekles onder leiding van Menno Horst.

vergroot foto

Op initiatief van de beide docenten wordt tijdens de laatste les van 2013 gezamenlijke gesport.

De deelnemers van Sportief 55+ badmintonnen samen met de leerlingen van klas D3A. Ieder team bestaat uit een deelnemer van Sportief 55+ en een leerling van Schoonoord.

Goed om hier te constateren dat jong, 13 en 14 jarige leerlingen van Schoonoord, en oud, deelnemers van Welnúh van 60 jaar tot boven de 80, zo sportief samen bezig zijn. Leuke opmerkingen van de deelnemers waren “Gezellig om het samen, jong en oud, man en vrouw te sporten”, “Wat zijn die jongeren beleefd en behulpzaam”.

Na het sportieve gedeelte kregen alle deelnemers een drankje en een versnapering aangeboden door Welnúh in de kantine van de Sporthal en werden de prijswinnaars bekend gemaakt.
De belangrijkste conclusie: Het is heel goed mogelijk om voor jong en oud samen een aantal sportieve activiteiten te organiseren.


The Codray Brothers in Wijkse Hoff

20131222 WIJK BIJ DUURSTEDE  Zondag 29 december om 16.00 uur is de laatste Hoffmatinee van dit jaar van de Wijkse Popmuziekvereniging in Café ‘t Hoff op de Markt te Wijk bij Duurstede, ditmaal met The Codray Brothers. Aanvang 16.00 uur.

Lees verder op ditiswijk.nl
het nieuws van 23 december 2013
16e jaargang nummer 4978

Klik hier voor nieuwste foto’s

Gijs van Brenk overleden

20131223 ZEIST  Oud-raadslid en oud-wethouder Gijs van Brenk (68) is zaterdag in zijn woonplaats Zeist overleden. Van Brenk wordt zaterdag in Zeist begraven. In een brief aan de familie omschrijft het college van burgemeester en wethouders Gijs van Brenk als een beminnelijke persoonlijkheid, nuchter van aard, betrokken bij de samenleving.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

Asielzoekerscentrum in Kamp Zeist

20131223 ZEIST/SOESTERBERG  Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil 300 asielzoekers huisvesten in Kamp Zeist. De gemeenten Zeist en Soest reageren positief op het verzoek. Het COA wil de asielzoekers opvangen in een voormalig gebouw van Detentiecentrum Zeist.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Recordopbrengst voor Serious Doorn

20131223 DOORN   De actie die afgelopen paar dagen werd georganiseerd door achttien jongeren uit de omgeving van Doorn heeft een flinke opbrengst opgeleverd. De actie Serious Doorn, die in het teken stond van de actie van radiostation 3FM Serious Request, haalde een bedrag op van 4.657,05 euro.

Lees verder op de website van De Kaap

Geslaagde actie leerlingen De Schakel voor Radio 3FM

20131223 LEERSUM  Ruim 270 euro voor de actie Serious request (Het Glazen huis) tegen het wereldwijd verspreide diarree. Dat is het resultaat dat enkele leerlingen uit groep vijf van de basisschool, De Schakel, in Leersum via een spontane actie vrijdag 20 december behaalde.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Serieuze fietstocht’ voor Serious Request

20131223 DOORN   Vier jongens uit Doorn hebben zaterdag 21 december van Workum naar Leeuwarden (zo’n 40 kilometer) gefietst voor Serious Request. Harm Eggens (12), Rick Meulenbroek (12), Thijmen van Oort (11) en Bram Eggens (11) Haalden hiermee veel geld op van de landelijke actie van radiostation 3FM: Serious request.

Lees verder op de website van De Kaap

Odijk sluit jaar in mineur af

20131223 UTRECHT  Odijk is er niet in geslaagd het jaar 2013 met een goed gevoel te eindigen. In Utrecht werd met 2-1 verloren van hekkensluiter PVC. Odijk speelde een zeer slechte wedstrijd en verloor dan ook verdiend.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Bunnik

FC Driebergen op zoek naar nieuwe trainer

20131223 DRIEBERGEN  Bert van den Brom, hoofdtrainer van FC Driebergen, heeft het bestuur te kennen gegeven aan het einde van het seizoen de club te gaan verlaten. Bert geeft aan de afgelopen jaren met veel plezier bij FC Driebergen te hebben gewerkt. Hij heeft gezorgd voor een goede doorstroming van de jeugd naar de selectie.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

Vragen over tekort op Begraafplaats

20131223 ZEIST  Het dossier over de algemene begraafplaats is zó ingewikkeld dat de raadsleden er tijdens de Ronde Tafel heel veel vragen over stelden. De antwoorden moeten veelal nog komen en geven mogelijk aanleiding tot het stellen van nieuwe vragen. Het is dan ook nog niet zeker of de gemeenteraad op 14 januari een debat kan voeren over de begraafplaats.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist
het nieuws van 24 december 2013
16e jaargang nummer 4979

Klik hier voor nieuwste foto’s

Oudjaarswandeling in de Kaapse Bossen

20131224 DOORN  Sluit de laatste dag van het jaar af met een winterwandeling. Kijk niet terug of vooruit, maar kijk om u heen. In de winter lijkt het alsof het bos slaapt, maar ook in de winter valt er genoeg te ontdekken. Een gids van Natuurmonumenten neemt u mee en laat u de bijzonderheden van de winter en de Kaapse Bossen zien.

Op de valreep van het jaar nog even de natuur in
Op de valreep van het jaar nog even het bos in, voordat de oliebollen worden genuttigd en de kurk van de fles gaat. Lekker wandelen en verhalen horen van de gids. Zie wat de natuur te bieden heeft deze winter in de Kaapse Bossen. Het is altijd een verrassing wat u te zien krijgt in de natuur. Dus laat u verrassen. Neem familie, vrienden of buren mee en ga op pad met de oudjaarswandeling.

De wandeling start op 31 december om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats Kaapse Bossen (aan de N225 Leersumsestraatweg bij Doorn). Deze excursie duurt tot 15.00 uur. Honden mogen helaas niet mee op deze wandeling.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om u aan te melden. Bent u al lid van Natuurmonumenten? Dan krijgt u natuurlijk korting voor deze excursie. Kosten voor niet-leden zijn
€ 7,50, voor leden € 4,50 en voor kinderen € 2,50.


Multicul popconcert

20131224 AUSTERLITZ  Maandag 30 december is er ’s avonds een multicul popconcert in het Beauforthuis als afsluiting van de eerder op de dag gehouden workshop voor jongeren.

Na een middag lang musiceren, olv Miss Casita (Marokkaans/Spaanse soulzangeres stond in het voorprogramma van Beyoncé), Toon Oomen (drumdocent van de Zeister Muziekschool en drummer van de band Gumbo Night) en Vernon Chatlein (percussionist van de Antilliaanse band Kuenta i Tambu) geven de jongeren acte de présence.

Vooraf kan er worden gegegeten in het theatercafé. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
maandag 30 december, 20.15 u
Multicul Popconcert
entree € 7,50 | reductieprijs € 5 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Eurowinkel naar oude gemeentehuis

20131224 DRIEBERGEN   Gelukkige gezichten, zowel bij Gerard van Leeuwen, postcommandant van de brandweer, als bij Cees van den Broek van de Eurowinkel. eiden krijgen waar ze om gevraagd hebben. Van Leeuwen meer ruimte voor zijn brandweermannen en Van den Broek een nieuwe locatie voor zijn Eurowinkel.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Heuvelrug

PCG wil snelle bus terug

20131224 WIJK BIJ DUURSTEDE   De PCG vindt het jammer dat de snelle busverbinding van Wijk bij Duurstede naar Utrecht is geschrapt bij de overname van het streekvervoer door Qbuzz. Een stap terug, meent PCG-raadslid Hans Marchal, die hoogwaardig vervoer wil inzetten om mensen vanuit de auto het openbaar vervoer in te krijgen.

Lees verder op de website van de Wijkse Courant

Korpsavond post Doorn

DOORN  December is voor de brandweer de maand voor uit reiken van de behaalde diploma’s , certificaten en huldigen van jubilarissen die geëerd worden voor: 12,5, 20, 25, 30 of 40 jaar brandweerman zijn .

Als laatste in de rij van de gemeente Heuvelrug was het woensdagavond 18 december de beurt aan de post Doorn. In een huiselijk omgetoverde kantine/ instructie ruimte mocht Burgemeester Naafs het diploma manschap A uitreiken aan: dhr. Diederik Geurtsen en dhr. Dennis Faassen, die zich na een studie van twee jaar brandweerman mogen noemen. Certificaat oefencoördinator was voor dhr. Johan van Hasselt. Diploma bevelvoerder en oefencoördinator voor dhr. Roel van Beijnum. De erepenning voor 20 jaar brandweerdienst mocht worden opgespeld bij dhr. Fernand Vrauwdeunt.

G.Hardeman
het nieuws van 25 december 2013
16e jaargang nummer 4980

Klik hier voor nieuwste foto’s

Tijdelijke invulling vacature gemeentesecretaris

20131225 UTRECHTSE HEUVELRUG  In verband met het vertrek van de huidige gemeentesecretaris, Terry van der Steen, per 15 februari a.s. heeft het college, in overleg met de ondernemingsraad en het directieteam, besloten om de vacature van gemeentesecretaris tijdelijk met een externe kandidaat in te vullen.

Na de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuw college wordt de procedure voor de werving van een nieuwe gemeentesecretaris gestart. Dit betekent dat de vacature voor ongeveer een halfjaar tijdelijk wordt ingevuld.

OVL schenkt kerstpakketten aan voedselbank

20131225 LEERSUM   De Ondernemersvereniging Leersum (OVL) verraste vrijdag 20 december de mensen die hun voedsel betrekken van de voedselbank Leersum met een kerstpakket. ,,Deze spontane actie van de Leersumse ondernemers werd door alle betrokkenen bijzonder gewaardeerd”, vertelde Karin Davids, coördinator assemblage van de voedselbank Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 26 december 2013
16e jaargang nummer 4981

Klik hier voor nieuwste foto’s

Hennepkwekerij ontmanteld

20131226 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op de Witlastraat werd op woensdag 25 december een hennepkwekerij in een woning aangetroffen en ontmanteld. De 34-jarige bewoner werd aangehouden.

De politie had informatie ontvangen dat de bewoner mogelijk hennep kweekte. Agenten moesten een ruit inslaan van de woning, omdat de bewoner geen gehoor gaf aan het bevel om de woning te openen. Rond 09.15 uur trof de politie de kwekerij in twee ruimtes van de woning aan. Het ging om 215 planten. Deze en randapparatuur werd in beslag genomen en vernietigd. De medewerker van de energiemaatschappij ontdekte dat er sprake was van diefstal stroom.

Flairck in Beauforthuis

AUSTERLITZ  De groep Flairck had in de jaren 80 veel succes en reisde jarenlang de wereld over met zijn onnavolgbare instrumentale muziek. Vijfendertig jaar na dato komt Flairck opnieuw terug in de theaters met opwindende en doorleefde versies van oude meesterwerken.

vergroot foto

Aan de vooravond van hun nieuwe wereldtour spelen de musici op 3, 4 en 5 januari in het Beauforthuis (Austerlitz). Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

‘Variaties op een Dame / Variations on a Lady’, het titelstuk van hun wereldwijd verspreidde (dubbel platina) debuut album uit 1978, wordt weer met een tomeloze energie en virtuositeit ten tonele gevoerd: The Lady is Back!
We horen een selectie uit het enorme oeuvre van het gezelschap, in totaal 250 tracks vastgelegd op 23 CD’s: met het verstrijken der jaren is de muziek van Flairck tijdloos gebleven. Bovendien wordt een aantal nieuwe composities ten gehore gebracht waarmee duidelijk wordt dat deze musici nog net zo zijn gedreven als destijds.

‘Flairck: The Lady is Back’ gaat van start in Chili (januari 2014) en Japan (maart 2014) en zal in de zomer van 2014 te zien zijn in een aantal openlucht theaters en festivals, gevolgd door een uitgebreide tournee langs de Nederlandse schouwburgen tussen september 2014 en februari 2015. Speciaal voor het Beauforthuis nu een try-out.

Sylvia Houtzager – viool en harp • Peter Weekers – fluiten • Erik Visser – gitaren • Pablo Ortiz – bas en gitaren
fotografie – Roy Beusker • montage – Cees van Rijn • schilderijen – Poen de Wijs
vrijdag 3 jan 20.15, zaterdag 4 jan 20.15 en zondag 5 jan 17.30
FLAIRCK – The Lady is back
entree € 20 | reductieprijs € 17,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Gemeente Zeist nu op Facebook

ZEIST  De gemeente Zeist is nu ook te vinden op Facebook: www.facebook.com/gemeentezeist. De gemeente wil via haar Facebookpagina Zeistenaren op een andere manier informeren en met hen in gesprek raken. Ook kunnen Zeistenaren via de pagina vragen, suggesties of meldingen aan de gemeente voorleggen.

Twitter
De gemeente start nu met Facebook en is daarnaast al langer via diverse accounts actief op Twitter. De algemene Twitteraccount van de gemeente is www.twitter.com/gemeentezeist. Inmiddels heeft de gemeente op deze account meer dan 3000 volgers. Daarnaast twittert de gemeente – al dan niet samen met andere organisaties – bijvoorbeeld via:
    •    @openingsweek (over de openingsweek van het vernieuwde gemeentehuis)
    •    @raadzeist (gemeenteraad Zeist)
    •    @opzeist (ondernemersplein Zeist)
    •    @geheugenvanzeist (historische informatie)
    •    @dubuzeist (duurzame buurten Zeist)
het nieuws van 27 december 2013
16e jaargang nummer 4982
Klik hier voor nieuwste foto’s

Natuurmiddag vogels in de winter

20131227 LEERSUM  Op woensdagmiddag 8 januari organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum weer een kinderactiviteit. Het thema is: vogels in de winter. De kinderen gaan kijken en luisteren naar vogels, en daarna zelf aan de slag om lekkernijen voor de vogels te maken.

Kinderen van 6-12 jaar zijn welkom om 14.00 uur bij de ingang van landgoed Broekhuizen aan de kruising Broekhuizerklaan-Middelweg (bij het grote hek). Om vier uur kunnen ze daar weer worden opgehaald. De activiteit is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Voor nadere informatie, zie www.dorpennatuur.nl.

“Kamp Zeist ongeschikt voor asielzoekers”

20131227 ZEIST  De Raad van Kerken is niet blij met het plan om vluchtelingen uit Syrië op te vangen in Kamp Zeist. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil zo’n drie- tot vierhonderd asielzoekers huisvesten in het voormalige detentiecentrum.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gebiedscoöperatie O-gen in oprichting

20131227 ODIJK   In de Kromme Rijnstreek wordt de nieuwe samenwerkingsvorm een coöperatie. In deze O-gen zullen provinciale en gemeentelijke overheden, én maatschappelijke organisaties zoals Staatsbosbeheer en de LTO, én grondeigenaren, burgers en ondernemers én ook beleggers en investeerders, gaan samenwerken.

Lees verder op de website van t Groentje

Versterking Bestuur Krachtig Krommerijn

20131227 BUNNIK  Ria van Dinteren en Erik-Jan Ginjaar versterken sinds 16 december het bestuur van Krachtig Krommerijn. Samen met voorzitter Karin Schoonheim vormen zij het bestuur en zullen de doelstelling van Krachtig Krommerijn verder uitbouwen: het verbinden van de krachten in de samenleving van Bunnik, Odijk en Werkhoven.

Lees verder op de website van t Groentje

‘Ed Roosen’ zitvolleybaltoernooi groter dan ooit

20131227 LEERSUM   Traditiegetrouw organiseert volleybalvereniging Volleer in het eerste weekeinde van het jaar het ‘Ed Roosen’ zitvolleybaltoernooi. Dit toernooi beleeft komend weekeinde zijn twaalfde editie en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste zitvolleybaltoernooi van Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Oud & NIeuwfeest Beauforthuis

20131227 AUSTERLITZ  Weet je ook nog niet wat je wilt gaan doen met Oud en Nieuw? Thuis blijven is het net niet. Het Beauforthuis organiseert een Oud&Nieuw feest waar je met vrienden en familie een fijne plek hebt om samen Oudejaarsavond te vieren.

Daarom zijn op dit feest (oudere) kids ook welkom. (Als ze mogen opblijven tot 1 of 2 uur). Zaal is open van 20.00 tot 2.00 uur. Koop wel van te voren kaarten via www.beauforthuis.nl.

Beauforthuis en Dixo Balhazar organiseren een Oud en Nieuw Beauforthuis dansfeest met special act en vooral goede dansmuziek (OUD EN NIEUW).
Het Oud en Nieuw Dansfeest wordt een avond feesten en dansen met 200 gezellige en sociale mensen op herkenbare hits van de jaren 60 tot nu. Er wordt gedraaid in blokken met jaren 60,70, 80, 90, 2000 en huidige Top40.
De DJ’s spelen in op verzoekjes en draaien ieder uur uiteenlopende blokken muziek, van New Wave tot Soul, Funk, huidige Top40 en Tropische muziek.
dinsdag 31 december, 20.00 – 2.00 u
Beauforthuis Oud & Nieuw feest
entree € 15

Jazz & Blues Festival in Bunnik

20131227 BUNNIK  Zondag 26 januari organiseert Brothers Festival Dome in samenwerking met de Rotary voor de zestiende keer het Jazz & Blues Festival. Het festival is al jaren een begrip in de regio en wordt gezien als één van de gezelligste muziekfestivals van Midden-Nederland.

Net als de voorgaande edities biedt Jazz & Blues Festival ook dit jaar een uitgebreid middag- en avondvullend programma in verschillende zalen.

Bekende line-up
De organisatie is erg trots op de line-up. Bekende acts als The Kik (bekend van De Wereld Draait Door), Danny Vera (de huisband van Voetbal International), Izaline Calister en Sven Hammond Soul geven 26 januari een spetterende performance.

Ongedwongen sfeer
Vooral de ongedwongen sfeer, de gezellige food area en het gemêleerde publiek maken het festival tot een leuke dag uit.
Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Voor de allerkleinsten is er zelfs kinderopvang aanwezig (tot 18.00 uur).

Plaats en tijd
Jazz & Bluesfestival vindt plaats bij Brothers Festival Dome, Schoudermantel 52 in Bunnik.
Het festival begint om 15.00 uur, om 14.30 uur gaan de deuren open. Parkeren is gratis, garderobe en kinderopvang zijn aanwezig.

Kinderpopconcert
Ook aan de jongste muziekliefhebbers wordt gedacht, want nieuw dit jaar is een écht kinderpopconcert! Jelle, bekend van WNF Bamboeclub, neemt samen met zijn band het publiek mee op een muzikale reis.
Stilzitten kan bijna niet; hij laat alle kids (en hun ouders) meezingen en swingen! Kinderen zijn dus van harte welkom en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Voor goed doel
De opbrengst van Jazz & Blues festival gaat ieder jaar naar een goed doel. Dit jaar is dit Intermetzo Zonnehuizen. Intermetzo werkt samen met kinderen en jongeren die meervoudige, complexe problemen hebben.
Intermetzo geeft kinderen en jongeren en hun ouders, familie, school, het sociale netwerk en collega-organisaties integrale professionele steun én expertise.

Tickets
Tickets kosten 20,00 euro per stuk (voorverkoop) en 22,50 euro aan de deur. Tickets zijn online verkrijgbaar via www.jazzbluesbunnik.nl en bij de voorverkoopadressen in de regio.
Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
het nieuws van 28 december 2013
16e jaargang nummer 4983
Klik hier voor nieuwste foto’s

BeZet speelt ‘Plattelands- hotel het Reekalfje’

20131228 WERKHOVEN   Toneelvereniging BeZet uit Werkhoven speelt komend jaar een stuk over echtpaar De Witt dat zich in bochten moet wringen om geheimen te bewaren. De vereniging speelt op 10 en 11 januari in het Wapen van Werkhoven en op 24 en 25 januari in De Kersenpit.

Lees verder op de website van t Groentje

Open maaltijd van gezamenlijk diaconie

20131228 AMERONGEN   De gezamenlijke diaconie heeft het initiatief genomen maandelijks gezamenlijke ‘open maaltijden’ te organiseren. Op donderdag 9 januari 2014 wordt in de Ark aan de Imminkstraat 11 in Amerongen gestart met de eerste ‘open maaltijd’.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 29 december 2013
16e jaargang nummer 4984
Klik hier voor nieuwste foto’s

Huisarts Groenendijk neemt na 33 jaar afscheid

20131229 BUNNIK   Na 33 jaar met hart en ziel dorpshuisarts te zijn geweest, legt Will Groenendijk (62) per 1 januari zijn werkzaamheden neer. “Ik ben nog steeds met veel plezier huisarts, maar het is nu tijd voor iets anders”, zegt hij zelf. Samen met ’t Groentje blikt hij terug op zijn jaren als gezinsarts.

Lees verder op de website van t Groentje

‘De imker die een verzetsheld was’

20131229 DRIEBERGEN   Niet alleen in Driebergen maar in heel Nederland was de in 2008 overleden Pieter Johannes Beens bekend vanwege zijn activiteiten als imker en zijn inspanningen voor de bijenhouderij. Nog altijd draagt de bijenmarkt die ieder voorjaar in Driebergen wordt gehouden, en die hij in 1961 voor het eerst organiseerde, zijn naam: de P.J. Beens-markt.

Lees verder op de website van De Kaap
het nieuws van 30 december 2013
16e jaargang nummer 4985
Klik hier voor nieuwste foto’s

MFA Oranjepoort klaar voor gebruik

20131230 LANGBROEK   Met de overhandiging van de sleutel werd afgelopen maandag het nieuwe Dorpshuis opgeleverd. Dit betekent dat in het nieuwe jaar kan worden gestart met het gebruiksklaar maken van de ruimte. In een latere fase zal het Dorpshuis officieel in gebruik worden genomen.

Lees verder op de website van t Groentje

Publiek in de ban van optreden Vincent Bijlo

20131230 BUNNIK   Op maandag 23 december hield Vincent Bijlo voor een uitverkochte Landgoederij zijn Oudejaarsconference ‘In de ban van de Gildenring’. Het ging hier om een benefiet voorstelling ten behoeve van het Steunfonds Vluchtelingen Bunnik.

Lees verder op de website van t Groentje

PvdD: Stop met nachtelijke jacht provincie Utrecht

20131230 PROVINCIE UTRECHT  De Partij voor de Dieren Utrecht wil dat de provincie gehoor geeft aan een uitspraak van de Raad van State van 4 december. Deze gaf aan dat jacht met behulp van kunstlicht strijdig is met internationale bepalingen.

De Partij voor de Dieren wil daarom dat de jacht op vossen en andere dieren met kunstlicht direct wordt stopgezet. Daartoe werden schriftelijke vragen ingediend bij het Utrechtse college van Gedeputeerde Staten.
 
De Raad van State stelde op 4 december de Faunabescherming in het gelijk in een beroep tegen de nachtelijke jacht op vossen. Op grond van de Benelux-overeenkomst op het gebied van jacht en vogelbescherming is `s nachts jagen op dieren niet toegestaan. Bovendien is kunstlicht volgens deze overeenkomst geen toegestaan middel bij de jacht.
 
Kunstlicht staat al jaren te boek als omstreden hulpmiddel bij de jacht. Kunstlicht wordt ingezet in de vorm van een felle lamp op of naast een geweer. Het licht gebruikt men om ’s nachts dieren zoals vossen en konijnen op te sporen, te verblinden en af te schieten. De fractie van de Partij voor de Dieren Utrecht stelde de juridische rechtmatigheid van dit hulpmiddel de afgelopen jaren al drie maal eerder aan de kaak. Helaas bleef de provincie ontheffingen afgeven voor het gebruik van dit middel. Naast het overige vossenafschot worden er jaarlijks gemiddeld honderd vossen met behulp van kunstlicht afgeschoten.
 
Staatssecretaris Dijksma is voornemens om via een ‘maas in de wet’ het gebruik van kunstlicht te handhaven, maar volgens de Partij voor de Dieren Utrecht zou de uitspraak van de Raad van State opgevolgd moeten worden. “Er is geen noodzaak om van de uitspraak van de Raad van State af te wijken. Wat ons betreft levert Gedeputeerde Staten veel te weinig onderbouwing om ook in Utrecht op vossen te jagen. Sterker nog, als het college de vos wat meer ruimte zou geven, kan dit dier als natuurlijk beheerder van ganzenpopulaties fungeren ”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.

Els Kistenkas overleden

20131230 ZEIST   Els Kistenkas is op 52-jarige leeftijd overleden. Velen kennen haar van Zwembad Dijnselburg in Zeist. Daar werkte ze als ‘hoofd zwemzaken.’ Els Kistenkas was voor een maagverkleinende operatie opgenomen. Na de operatie kreeg ze hartstilstand. Daarbij liep ze ernstige hersenschade op.

Lees verder op De Nieuwsbode Zeist

Wie wordt SVL clubman of -vrouw van het jaar?

20131230 LANGBROEK  Zaterdagmiddag om 16.00 uur wordt bekend gemaakt welke SVL vrijwilliger wiens inzet in de afgelopen jaren wordt beloond met de Vrijwilligers trofee. SVL wordt gedragen en gevormd door ruim 250 vrijwilligers.

Lees verder op ditiswijk.nl

Wandelexcursie Amerongse Bos op 8 januari 2014

20131230 AMERONGEN  Ook al is het hartje winter en lijkt de natuur dood en kaal (zeker na die twee forse stormen), er is genoeg te zien en te vertellen tijdens een rondwandeling met een gids van het Utrechts Landschap.  Bent u benieuwd naar de relatie van het bos met kasteel Amerongen, de aanleg, het beheer en de in het bos levende dieren, wandel dan mee.

Deelname is gratis. Aanmelden niet nodig.

Datum: woensdag 8 januari 2014
Start: Infocentrum Utrechts Landschap, Veenseweg, Amerongen
Aanvang: 14.00 uur. Duur ca. 1 ½ uur
Parkeren: Groene entree Amerongen

Zondag drukste dag van het jaar voor Ouwehand

20131230 RHENEN  Zondag was de drukste dag van het jaar voor Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ruim 11.000 bezoekers kwamen naar de dierentuin, aldus een verraste Remco Peters van Ouwehands Dierenpark.

Lees verder op de website van de Gelderlander

Nieuwjaarstoast met boswachters en warme chocolademelk

20131230 DOORN  Op zondag 5 januari heten de boswachters van de Kaapse Bossen je van harte welkom met een gratis mok warme chocolademelk. Kom tussen 11 en 15 uur naar Entree Kaapse Bossen aan de Maarsbergseweg in Doorn. Dan brengen we samen een toost uit op een mooi natuurjaar 2014.

vergroot foto

Passie voor natuur
Het is een leuke manier om met bezoekers in gesprek te komen en onze passie voor dit natuurgebied met hen te delen. Het hele jaar zijn we in het gebied aan het werk en staan we bijna letterlijk met onze voeten in de natuur. Hierdoor hebben we weinig contact met de bezoekers van het gebied. Deze eerste zondag van het nieuwe jaar leent zich er uitstekend voor om juist met deze natuurliefhebbers bij te praten. Dus we zien u graag bij Groene Entree Kaapse Bossen!

Komt dat zien!
Natuurmonumenten nodigt natuurliefhebbers van harte uit om op zondag 5 januari gezellig langs te komen om van onze prachtige gebieden te genieten. Ook in andere gebieden van Natuurmonumenten staat boswachters en gidsen klaar met een heerlijke mok warme chocolademelk.


Noot voor redactie
Neem voor meer informatie contact op met Stef van Helmondt (M: 06-55825126).
Foto alleen te gebruiken bij dit persbericht onder vermelding van Natuurmonumenten.
 

Verkiezingsdebat Kiezen voor Cultuur op 9 januari

DOORN  Op donderdag 9 januari organiseert de Cultuurraad Utrechtse Heuvelrug Kiezen voor Cultuur, een bijeenkomst in het kader van de komende verkiezingen en de nieuwe cultuurnota. Lokale partijen zullen in debat gaan over de rol van de gemeente in de Kunst en Cultuur voor de komende vier jaar. Welke stelling zou u aan ze voor willen leggen?

Tijdens de bijeenkomst zal Henk van Zeijts, mede initiatiefnemer van Rotslab in Utrecht, spreken over co-creatie op lokaal niveau. Vervolgens zal onder leiding van Friso van Wiersum het verkiezingsdebat over cultuur in de gemeente Utrechtse Heuvelrug van start gaan. Tijdens het debat zal ingegaan worden op onderwerpen zoals cultuurhuizen, culturele co-creatie, ondernemerschap, leegstand en broedplaatsen, cultuureducatie en de inzet van vrijwilligers.

U bent van harte uitgenodigd om het debat bij te wonen en om actief deel te nemen door vooraf een stelling aan te dragen of door het stellen van vragen. Tijdens de avond zal ook de inschrijving voor de Cultuurprijs 2014 van start gaan. Het geheel wordt afgesloten met een korte borrel.

Heeft u een prikkelende stelling of vraag aan de lokale raadsleden? Stuur deze dan nu naar: info@cultuurraadheuvelrug.nl

Debat Kiezen voor Cultuur
Donderdag 9 januari 19.30-22.00 uur, Cultuurhuis Pleiade

Programma
19.30 uur Inloop met koffie en thee
19.45 uur Opening
19.50 uur Keynote door Henk van Zeijts over co-creatie op lokaal niveau
20.20 uur Verkiezingsdebat: Kiezen voor Cultuur
21.30 uur Borrel
22.00 uur Einde

Aanmelden en contact: info@cultuurraadheuvelrug.nl
Toegang gratis
het nieuws van 31 december 2013
16e jaargang nummer 4986
Klik hier voor nieuwste foto’s

Natuurbeleving in de winter

20131231 ZEIST  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houdt een winterwandeling in het Zeisterbosch. We willen U tijdens deze rondleiding laten zien, hoe de natuur zich heeft voorbereid op de winter en wacht op het voorjaar.

vergroot foto

Elke soort heeft zijn eigen manier ontwikkeld om de winter te overleven, bomen hebben hun blad verloren en planten lijken te zijn verdwenen. Dieren zoals de egel, houden een winterslaap en laten zich niet meer zien tot het voorjaar en vogels zijn vertrokken naar een warmer land of komen juist hier om te overwinteren. Toch is er ook in de winter veel te zien zoals de prachtige winterlandschappen, diersporen in de sneeuw, mosjes, die wel licht en vocht voldoende hebben om te groeien en vogels in hun wintertooi. Samen zie je veel meer, dus kom met ons mee.

De excursie vindt plaats op zondag 12 januari van 14.00-16.00 en start bij de stuifheuvel aan de Oranje Nassaulaan, waar die overgaat in de Jagerssingel 3708GE te Zeist

Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Seyster Veste mag K. uit woning zetten

20131231 UTRECHT/ ZEIST  Huurder K. in Couwenhoven moet nog dit jaar zijn appartement in een flat in Couwenhoven ontruimen en de sleutel inleveren. Dat heeft de rechtbank in Utrecht in bepaald.

Lees verder op de website van De Nieuwsbode Zeist

‘Rampzalig’ Superteam 2013

20131231 COTHEN  Het is een goede traditie in Cothen: het jaarlijkse Superteamtoernooi. De afgelopen dagen streden vriendenteams op ludieke en sportieve wijze tegen elkaar in de race voor de titel Superteam 2013. Gisterenavond was de slotavond.

Lees verder op ditiswijk.nl

Reinaerde wil Dennendal behouden

20131231 DEN DOLDER  Zorgcentrum Reinaerde wil af van bouwplannen in het Sanatoriumbos in Zeist. De instelling had afspraken gemaakt om daar zeventien zorgwoningen neer te zetten voor verstandelijk beperkte bewoners op de locatie Dennendal in Den Dolder.

Lees verder op de website van RTV Utrecht