1 december 2010

tijd: 10:50 uur  temperatuur: -5 °C

Hydeparklaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

200.000 euro

DOORN  In Bureau Hengeveld (Opsporingsprogramma van RTV Utrecht) wordt op woensdag 1 december aandacht besteed aan een woningoverval, waarbij voor ongeveer 200.000 euro aan Kelims (Oosterse kleden) werd gestolen.
 
De woningoverval vond in de nacht van zondag 21 op maandag 22 november op de Jan Lighartlaan in Doorn plaats. Rond 04.15 uur werden de bewoners van de woning wakker en zagen enkele vreemde mannen in hun slaapkamer staan. De bewoners werden met een vuurwapen bedreigd en vastgebonden. De overvallers doorzochten de woning en gingen er met veel unieke Kelims vandoor (foto’s van een gedeelte daarvan worden in de uitzending getoond). Nadat de verdachten waren verdwenen, wisten de slachtoffers zichzelf te bevrijden. De waarde van de unieke Kelims bedraagt ongeveer tweehonderdduizend euro.
 
Hiernaast worden ook zaken behandeld van meerdere diefstallen, een inbraak, een vals paspoort en een gewelddadige diefstal van een bestelbus, waarbij de eigenaar doodsangsten uitstond.
 
De uitzending van Bureau Hengeveld is bij RTV Utrecht op woensdagmiddag 13.30 uur en wordt daarna elk uur opnieuw herhaald tot donderdagochtend 07.00 uur (zie ook www.bureauhengeveld.nl).

Spelregels voor schaatsen op de Leersumse Plassen

LEERSUM  Een strenge winter betekent ijs. En zodra er ijs ligt, trekt heel Nederland zijn schaatsen aan. Na een paar dagen vorst kan er al geschaatst worden op de Leersumse plassen en daarom zijn de plassen in dit natuurgebied van Staatsbosbeheer erg in trek bij schaatsers.

Lees verder op de website van De Kaap

Decemberavondconcert Harmonie Doorn

DOORN  De Koninklijke Harmonie Doorn geeft op vrijdagavond 10 december haar decemberavond concert in de Maartenskerk in Doorn. De afgelopen maanden hebben de leden een gevarieerd programma ingestudeerd van licht klassieke nummers tot stevige rock.

Lees verder op de website van De Kaap

Midwintermalen op zaterdag 11 december

AMERONGEN  Bij molen Maallust is in december van alles te doen. Allereerst zijn er op zaterdag 11 december allerlei activiteiten in en rondom de Amerongse molen. Vanaf 10.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers (M)oliebollen bakken om te proeven, gemaakt van op de molen gemalen granen.

Lees verder op de website van De Kaap

2 december 2010

tijd: 15:05 uur  temperatuur: -4 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

AZC waardeert inzet brandweer met rijstmaaltijd

LEERSUM  Het komt regelmatig voor dat de Leersumse Brandweer moet uitrukken vanwege een melding op AZC De Hoogstraat. Wim van der Neut: ,,Hoewel het vaak loos alarm is, moet elke melding serieus worden genomen, dat is nu eenmaal ons werk.” Als gevolg van de vijftigste uitruk, kregen de vrijwilligers van de Brandweer afgelopen maandag een Chinese rijstmaaltijd aangeboden.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanrander naar TBS-kliniek

DOORN  Een 25-jarige man die op een camping in Doorn een 11-jarige jongetje heeft aangerand, is donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot bijna een jaar gevangenisstraf en een voorwaardelijke tbs.

Lees verder op de website van De Kaap

Man gewond bij aanrijding met scooter

DOORN  Woensdagmiddag reed een 18-jarige man uit Cothen over de Driebergsestraatweg richting Doorn. Bij een bushalte stak een 60-jarige man uit Leersum over om zijn fiets te pakken. De 18-jarige man probeerde nog te remmen maar kon een aanrijding niet meer voorkomen.

De man uit Leersum kwam hierdoor ten val en raakte licht gewond, hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Geweld op bureau Zeist

ZEIST  Woensdag aan het eind van de middag kwam een 23-jarige man uit Zeist op het politiebureau. Toen hij geholpen werd door een baliemedewerkster ging hij door het lint waarbij hij meubilair vernieldde.
Agenten wisten de man onder controle te krijgen nadat zij pepperspray in zijn gezicht hadden gespoten. De man heeft een proces verbaal gekregen voor vernieling.

Decemberexpositie Kunstgilde

LEERSUM  In een nieuwe expositie laten vier kunstgildeleden in de decembermaand een gevarieerd beeld zien van diverse kunstwerken. De opening vindt plaats op zaterdag 4 december om 16.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Skelteren en touwtrekken aan de Molenweg

DOORN  Midgetgolf, trampolines en trapskelters lokken jaarlijks duizenden toeristen naar Doorn. Aan de lijst met attracties kan een nieuwe activiteit worden toegevoegd: touwtrekken. Aan de ene kant van het touw leveren eigenaren Alexandra en Wilco Löwenstein een krachtsinspanning om nieuwbouw te realiseren, aan de andere kant geeft de gemeente tegengas.

Lees verder op de website van De Kaap

3 december 2010

tijd: 13:00 uur  temperatuur: -4 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Schaakclub sluit jubileumjaar af met toernooi en boekpresentatie

DOORN/DRIEBERGEN – De schaakvereniging Doorn-Driebergen sluit op zaterdag 11 december het jubileumjaar af met een toernooi en de presentatie van een jubileumboek.

Lees verder op de website van De Kaap

Ilse van Eekelen nieuwe rector Revius Lyceum

DOORN  Er gaat een frisse wind door het Revius Lyceum waaien. Ilse van Eekelen zwaait vanaf gisteren het scepter over de Doornse school. De 37-jarige Maarnse wil een rector voor iedereen zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Kritiek op zorg in Zonnehuis

DOORN ,,Het personeel van Het Zonnehuis is van goede wil, maar de zorg schiet tekort.” Dik Verboom (63) is niet te spreken over de gang van zaken in het Doornse verpleeghuis. Sinds februari 2008 gaat de Driebergenaar dagelijks op bezoek bij zijn vrouw Jannie (65). Hij ziet wat er fout gaat en probeerde dat onder de aandacht van het management te brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Sociale gehalte van bouwplan Beaufortweg wordt betwist

DOORN  ,,De Utrechtse Heuvelrug wordt geteisterd door de bouw van appartementen”, vindt Ad Schiedon (SP). In de raadscommissie Ruimte sprak hij zich klip en klaar uit tegen nieuwbouwplannen langs de Beaufortweg. Daar wil een projectontwikkelaar 13 appartementen bouwen, waarvan er negen tot de sociale sector worden gerekend.

Lees verder op de website van De Kaap

4 december 2010

tijd: 13:15 uur  temperatuur: -2 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Cunera Wandeltocht 11 december in Rhenen

HEUVELRUG – Op zaterdag 11 december wordt in Rhenen de Cunera Wandeltocht en Nordic Walking gehouden in het natuurgebied Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Er worden nieuwe routes uitgezet voor de 15 en 30 kilometer. Het zijn rondwandelingen, dus het startpunt is de finishplaats.

Lees verder op de website van De Kaap

Beukenrode Onderwijs wil graag uitbreiden

DOORN  Bouwen in het buitengebied vergt geduld, ook voor een onderwijsinstelling. ,,Maar als je het besluit nooit neemt, kom je nooit verder”, zei Peter van der Zee (VVD). Beukenrode Onderwijs is optimistisch en wil volgend jaar al beginnen met de bouw van nieuwe lesruimte. 

Lees verder op de website van De Kaap

Kameleonbos aangelegd in Langbroek

DOORN/LANGRBOEK  Ruim 150 kinderen uit groep vier tot en met acht van Openbare Basisschool Kameleon hebben, onder leiding van particulier natuurbeheerster Hanneke Hietink, het Kameleonbos aangelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

5 december 2010

tijd: 13:10 uur  temperatuur: 3 °C

De Lei Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Met te veel drank op eenzijdig ongeval

MAARSBERGEN  Een 28-jarige bestuurder uit Nijmegen raakte zondagmorgen 5 december rond 6.45 uur in de sneeuw in de slip op de A12 en raakte de vangrail. De bestuurder bleek veel te veel gedronken te hebben.

De auto met in totaal drie inzittenden kwam op de vluchtstrook tot stilstand. De inzittenden waren ongedeerd. Ademanalyse bij de bestuurder wees 605 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Informatieavond Voet van de Grebbeberg

RHENEN  Op 7 december 2010 wordt in het gemeentehuis van Rhenen een informatieavond georganiseerd over het herstel van het Hoornwerk en de Bastions aan de Grebbeberg. De avond begint om 20.00 uur. Het gemeentehuis is vanaf 19.30 uur geopend.

Projectbureau SVGV, Het Utrechts Landschap, Provincie Utrecht en de gemeente Rhenen werken aan dit herstel en organiseren deze informatieavond. Zij willen tijdens deze avond graag de resultaten van hun werk aan de Grebbeberg tot nu toe presenteren. Momenteel is vooral gewerkt aan de voorbereiding van de herstelwerkzaamheden (met name door onderzoek en metingen). Ook wordt onderzocht hoe samenhang kan worden gebracht in het project Hoornwerk en de versterking van de Grebbedijk in het kader van het Deltaproject. Het daadwerkelijke herstel gaat nog starten. Vandaar dat het een goed moment is voor deze presentatie en informatieuitwisseling. Tijdens deze avond is er dan ook ruimte voor aanwezigen om input te geven op de werkzaamheden of hierover vragen te stellen.
Het meest bekende deel van de Grebbelinie is de Grebbeberg. Hier vonden hevige gevechten plaats tussen Nederlandse en Duitse soldaten voordat Nederland capituleerde in 1940. 
Voor de waterlinie was het één van de kwetsbare delen. De Grebbeberg lag te hoog om het onder water te zetten. De voet van de Grebbeberg is daarom één van de zwaarst verdedigde punten in de linie. Het Hoornwerk uit 1743, de Bastions en andere later toegevoegde elementen zoals een kazemat zijn hiervan resultanten. Veel hiervan ligt nu verscholen of is verdwenen.
De Grebbelinie is één van de oudste waterlinies van Nederland en is ontstaan in de achttiende eeuw. Over ruim zestig kilometer zijn overal in het landschap tussen Rhenen en Spakenburg sporen van de Grebbelinie te ontdekken. De Grebbelinie is een bijzonder cultuurhistorisch monument, maar het biedt meer. Voor bezoekers, prachtige natuur om van te genieten tijdens een wandel-, fiets of kanotocht. Voor inwoners een groene prettige woonomgeving. En voor ondernemers kansen voor nieuwe initiatieven. 
Provincies, gemeenten, natuurbeheerders en waterschap werken samen met locale partners om dit verdedigingswerk weer herkenbaar en toegankelijk te maken onder het motto: ‘De Grebbelinie boven water’.

De liefdes van Frida Kahlo

AUSTERLITZ  Acteur Helmert Woudenberg imponeerde eerder met zijn theatersolo’s over o.m. Jezus, de zonen van Jacob en Pim Fortuyn. Nu staat hij met de getalenteerde jonge actrice Sarah Eweg in het stuk ‘De Olifant en de Duif’, over het onstuimige liefdesleven van de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo (1910-1954) en Diego Rivera, donderdag 9 december in het Beauforthuis (Austerlitz). Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Frida Kahlo kreeg als jong meisje een vreselijk ongeluk, dat haar voor de rest van haar leven invalide maakte. Veelal liggend op bed in een gips korset was schilderen één van de weinige dingen die ze nog kon doen. Zo is ze, zonder opleiding uitgegroeid tot een wereldberoemde schilderes die ook nog heden ten dage door vele mensen wordt bewonderd en bemind. Haar schilderijen worden nog regelmatig in vele grote wereldsteden tentoongesteld. Ze trouwde met de twintig jaar oudere Diego Rivera (1887-1957), ook een kunstschilder. Eén van de zogenaamde muralisten (muurschilderingen makende kunstenaars), die ook wereldfaam kent. In zijn tijd werd hij in één adem genoemd met Picasso en Kandinsky met wie hij beiden bevriend was.
donderdag 9 december, 20.15 uur 
Helmert Woudenberg & Sara Marie Eweg – De olifant en de duif – over Frida Kahlo en Diego Rivera 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Kindermusical terug bij Maarn Wijzer

MAARN  Ze springen door het lokaal van Maarn Wijzer, de enthousiaste meiden die meedoen aan de ‘Pipi Langkous-musical’. Er wordt al hard geoefend om in februari een spetterende voorstelling te kunnen laten zien.

Lees verder op de website van De Kaap

6 december 2010

tijd: 10:45 uur  temperatuur: 2 °C

Prinses Margrietlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Wilde zwijnen hebben hun weg naar de Utrechtse Heuvelrug gevonden

HEUVELRUG  Het was een kwestie van tijd, maar nu zijn dan toch de eerste wilde zwijnen op de Utrechtse Heuvelrug gezien. Miljarden eikels en dikke pakken bladeren lagen uitnodigend te wachten op het eerste wilde zwijn dat de tocht naar de Utrechtse Heuvelrug zou wagen.

Boswachter Hugo Spitzen is blij met deze waarneming: “Wilde zwijnen schoffelen met hun neus de bladeren en bosbodem om, op zoek naar lekkere hapjes. Door hun gewroet komt de bosbodem open te liggen, waar jonge bomen kunnen kiemen. Dat is goed voor verjonging van het bos en voor een diverse natuur op de bosbodem. Het is zelfs zo dat ik soms de bosbodem met een machine moet omwoelen als ik bosverjonging een handje willen helpen. Het wilde zwijn doet dat uit zichzelf voor ons, fantastisch dat hij weer terug is.”

Eerder waren al wroetsporen en haren gevonden. Op een plek waar een melding gedaan was, is een nachtcamera opgehangen door studenten van de Universiteit Wageningen. Dit geeft 100% zekerheid: er zijn prachtige beelden waarop een wild zwijn nieuwsgierig de camera inspecteert en een tweede zwijn in het schemerdonker voorbij loopt. Om verstoring te voorkomen kan de locatie niet bekend gemaakt worden. Van nature komen wilde zwijnen in de bossen op de Heuvelrug en in de uitwaarden voor. Dat het ook in 2010 nog zou kunnen is eerder dit jaar in beeld gebracht door de kansenkaart van de zoogdiervereniging VZZ. De zoogdiervereniging heeft 2010 tot jaar van het Wild Zwijn betiteld, mede omdat het dier ook in andere delen van Nederland aan een opmars bezig is.

Aan de komst van het wilde zwijn zitten veel kanten. Voor veel mensen is een bezoek aan het bos nog leuker als je ook grote dieren in het bos kunt zien. Wilde zwijnen drukken echter ook hun stempel op het landschap. Ervaringen met wilde zwijnen laten zien dat het belangrijk is om rekening te houden met twee dingen: kans op aanrijdingen in het verkeer en landbouwschade. Dat het mogelijk om hier rekening mee te houden, is bekend van de Veluwe, delen van Limburg en gebieden in Duitsland waar wilde zwijnen leven. Provincie Utrecht werkt momenteel aan een nota over wilde hoefdieren om vast te leggen welke maatregelen nodig zijn. Het Utrechts Landschap denkt graag mee over dit beleid. De komst van de eerste zwijnen spoort ons aan om haast te maken met deze afspraken.

Onderstaande link verwijst naar een filmpje op youtube. Het zijn beelden met wilde zwijnen van een nachtcamera die in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug stond. De beelden zijn gemaakt door twee studenten van de Universiteit Wageningen.

http://www.youtube.com/watch?v=W2DpaU3xSTw
http://www.youtube.com/watch?v=itPF44hy610

Geen kans voor mannen Enervo bij Limes

HEUVELRUG  Op het volleybalprogramma stonden drie wedstrijden, waarvan er slechts één is gespeeld. De zitvolleyballers van Volleer vonden het niet verantwoord om zaterdag naar Sneek af te reizen, terwijl de vrouwen van Enervo hun wedstrijd tegen Limes 2 zagen uitgesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Falend KCD/Decohome laat de punten in Zeist

DOORN  KCD/Decohome moest zaterdag op bezoek bij RDZ. De Zeister ploeg had maar één punt minder dan de koploper uit Doorn en er stond dus wat op het spel.

Lees verder op de website van De Kaap

Koeheuvel: recht op successie?

MAARN  Om een antwoord op deze vraag te krijgen bent u van harte welkom op de excursie van het IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn. De gidsen zullen u vertellen over het begrip successie in ecologische zin. Wat zal als eerste op het zand groeien wanneer de natuur haar gang kan gaan.

En welke planten kunnen daar in een later stadium weer van profiteren. Blijft de eerste begroeiing dan bestaan? Welke dieren zullen er op deze gebieden afkomen of verdwijnen juist? Wat gebeurt er dan met de Koeheuvel zoals die nu is, hoe is de Koeheuvel eigenlijk ontstaan?
Nieuwsgierig geworden? Ga dan mee met deze leerzame excursie op zondag 12 december van 14.00-16.00.
Start: Koeheuvel, Ted Visserweg t.o. nummer 40 te Maarn

Koffie en thee na afloop (vrijwillige bijdrage)
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Oproep getuigen: inbraak bij woning

DRIEBERGEN Op zondag 5 december vond tussen 14.30 en 15.00 uur uur een inbraak in een woning plaats aan de Xaveriuslaan. Via de voorzijde zijn de dieven binnengekomen. Het is nog onbekend of er goederen zijn weggenomen. Enkele getuigen zagen twee onbekenden rond 15.00 uur via een achtertuin weglopen.
 
Signalementen: Twee blanke mannen, tussen de 18 en 23 jaar, tenger postuur, ze hadden kort donkerblond haar. Eén van de mannen droeg een kort donker jack en een tas. De ander droeg een grijs, kort jack.
 
De politie heeft een burgernetactie gestart. Hieruit kwam een melding die nog wordt onderzocht. Getuigen of personen met meer informatie kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000.

Pianiste Karsu Dönmez in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Een intiem concert van de 20-jarige Karsu Dönmez met haar band, vrijdag 10 december in het Beauforthuis. Turks repertoire, afgewisseld met prachtige jazzy songs. Karsu is een multitalent: zangers, pianiste, componiste.

Deze Nederlandse dochter van Turkse ouders stond al op internationale podia, waaronder Carnegie Hall. Aansluitend een lekkere afterparty met een Turkse DJ. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Karsu was al te zien in tv programma’s als Vrije Geluiden, Pauw en Witteman en DWDD. De 20 jarige zangeres heeft opgetreden op verschillende internationale podia zoals Concertgebouw Amsterdam, het North Sea Jazz Festival en Carnegie Hall in New York. Ze werkt momenteel aan een studioalbum en bracht eerder een live registratrie van haar optreden in Muziekgebouw aan het IJ uit. 
Bij het concert in het Beauforthuis meer dan alleen Karsu’s concert: het wordt een veelzijdige multicul avond met een optreden van het Alomtonenkoor (een dames koor met vrouwen uit alle windstreken), die liedjes zingen uit onder meer Sri Lanka, Bosnië, Indonesië en Nederland. De avond wordt afgesloten met te gekke dansmuziek van DJ Sertan, een vriend van Karsu.
vrijdag 10 december, 20.15 uur 
Karsu Dönmez & band – met afterparty met turkse dj 
Karsu Donmez – piano, zang • Muge Alpay – viool • Kagan Han – drums • Egemen Maden – bas • Sebastiaan – gitaar • TBA – trompet • Bence Huszar – cello 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

7 december 2010

tijd: 14:30 uur  temperatuur: -1 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Hennepkwekerij

RHENEN  Afgelopen nacht kreeg de politie de melding dat er mogelijk werd ingebroken in een pand aan de Radboudweg. De politie trof daar geen personen aan. Wel stuitten zij op een hennepkwekerij. In het pand stonden rond de 600 hennepplanten. De politie heeft het pand ontruimd en de planten zijn vernietigd.

Derde verdachte van staatroven aangehouden

ZEIST  In het weekend van 29 tot en met 31 oktober werden vier slachtoffers beroofd in het centrum van Zeist. De politie startte direct een uitgebreid onderzoek en 4 november konden twee verdachten worden aangehouden. Eind november is ook een derde verdachte aangehouden.
 
Het eerste geweldsmisdrijf speelde zich af in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 oktober. Een 18-jarige man uit Zeist werd toen onder bedreiging gedwongen om geld te pinnen bij een pinautomaat aan het Rond. Een dag later, in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober, gebeurde hetzelfde bij een 19-jarige man uit Huis ter Heide. Hij moest onder bedreiging geld pinnen aan het begin van de Slotlaan. Op zondagavond 31 oktober zijn een 14-jarige jongen en een 15-jarig meisje uit Zeist beroofd aan het Rond.
 
Na een melding van een beroving op donderdagavond 4 november aan het Wilhelminapark, kon de politie één van de verdachten (16 jaar en afkomstig uit Zeist) op heterdaad aanhouden. De mededader (17 jaar en ook afkomstig uit Zeist) is diezelfde avond ook aangehouden. De politie kwam de derde verdachte op het spoor (14 jaar uit Zeist) na uitgebreid rechercheonderzoek. De 14-jarige jongen wordt ook verdacht van twee auto-inbraken, op de Godfried van Seystlaan en op de Van Renesselaan in de nacht van 29 op 30 oktober van dit jaar. De jongen is inmiddels voorgeleid bij justitie.

Inburgeren is populair bij bedrijven op de Heuvelrug

HEUVELRUG  Dertien bedrijven en instellingen zijn nog in de race voor de inburgering van immigranten en vluchtelingen. Onder de kanshebbers bevinden zich de BIGA-groep en ROC Midden Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrugtocht

AMERONGEN/LEERSUM  AXA-Valleirenners houdt in samenwerking met ToerTocht Veenendaal op zondag 12 december 2010 de Nationaal Park Utrechtse Heuvelrugtocht. Dit is een ATB-tocht met keuze uit 40 of 60 kilometers over een zeer uitdagend parcours op de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Tafeltennis: TVA 2 wint kampioenstitel

AMERONGEN  Tafeltennisvereniging Amerongen (TVA) kon zaterdagochtend feest vieren. Toen werd bekend dat het tweede team de kampioenstitel had veroverd.

Lees verder op de website van De Kaap

8 december 2010

tijd: 13:25 uur  temperatuur: -1 °C

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dieven winterbanden aangehouden

RHENEN  Een 59-jarige man uit Utrecht en een 49-jarige man zonder vast woon- of verblijfadres zijn woensdag 8 december omstreeks 02.20 uur aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van een inbraak in een bedrijf aan de Rijksstraatweg.
 
Een getuige had gezien dat een bestelbus het terrein bij het bedrijf was opgereden en vertrouwde dit niet. Hij stelde de politie in kennis, die poolshoogte nam. Juist op het moment dat de politie het pand naderde, vluchtten de twee weg, maar konden vrijwel meteen worden aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de toegangsdeur van het bedrijf was opengebroken en dat de bestelbus, die naar binnen was gereden, was volgeladen met winterbanden en velgen. De bestelbus was voorzien van gestolen Engelse kentekenplaten. De twee zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. De bestelbus met daarin de gestolen goederen, is in beslag genomen.

Rijbewijs automobilist ingevorderd

RHENEN  Afgelopen dinsdagavond uur haalde een 26-jarige automobilist uit Wageningen op de Utrechtseweg in Elst een onopvallende politieauto in. Die besloten hem te volgen en klokte hem op een snelheid van 120 km/u, waar 50 km/u in verband met wegwerkzaamheden was toegestaan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij raakte zijn rijbewijs kwijt.

Bewoner aangehouden

DRIEBERGEN Een 38-jarige man is dinsdag 7 december omstreeks 17.55 uur aangehouden, omdat hij dreigde zijn woning in brand te steken.
 
Politiemensen waren rond 16.55 uur bij de man aan de deur gegaan en maakten hem duidelijk dat hij tien dagen gevangenisstraf moest uitzitten. Toen de man dat hoorde, pakte hij plotseling een jerrycan, sprenkelde vloeistof, vermoedelijk terpentine, uit over de vloer en dreigde dit aan te steken. Uit veiligheidsoverwegingen verlieten de politiemensen de woning, waarna brandweer, ambulance en meer politiemensen ter plaatse kwamen. De wegen in de directe omgeving werden voor het verkeer afgesloten. Een arrestatie-eenheid wist de man zonder verdere problemen in zijn woning aan te houden. Bij het overbrengen van de man naar het arrestantencomplex in Houten, deelde hij een kopstoot uit, waardoor een politieman licht gewond raakte. De man is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Hans Visser & World Press Photo

AUSTERLITZ  Zondag 12 december speelt gitarist Hans Visser (ex-Flairck) zijn bijzondere voorstelling World Press Photo in het Beauforthuis. Samen met accordeon-virtuoos Irena Filippova en duivelskunstenaar Ernesto Arrendell brengt hij de geprojecteerde foto’s muzikaal tot leven.

De musici slepen de luisteraar en kijker mee in een illuster schouwspel van beeld en geluid, een multi-culturele productie voor zowel muziekliefhebbers, theaterliefhebbers als (amateur)fotografen! Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Al eerder in 2001 heeft Hans Visser voor de World Press Organisatie Amsterdam een Photo-concert geschreven. Dat was toen een eenmalig gebeuren, dat voor fundraising voor de WP organisatie is gebruikt en werd bekroond met de beste artistieke invulling van dat jaar, de ‘Gouden Giraffe’. Deze geheel nieuwe versie van het World Press Photo Concert maakt eveneens gebruik van foto’s uit het WP archief. Foto’s die je over de hele wereld brengen en een schat aan basismateriaal vormen voor verhalen en muziek uit de verschillende wereldculturen.
De spelers 
Ernesto Arrendell, “de zoon van Sint Maarten” de meester van de klankverhalen. Uit exotische instrumenten en objecten weet hij sferen op te roepen die de realiteit en de fantasie omarmen. De natuur is zijn belangrijkste inspiratiebron. 
Hans Visser is gespecialiseerd in het combineren van muziek en beeld. In de meest uiteenlopende vormen. Met Flairck maakte hij theater met de schilderijen, met het World Press Photo Concert won hij in 2001 de Gouden Giraffe, hierbij ging het om de rubrieken van de fotojournalistiek. 
Speciale gast Irena Filippova heeft zowel passie als charme en biedt de Russische garantie voor een sublieme techniek en formidabele muzikaliteit. Accordeoniste en zangeres Irena Filippova o.a. bekend van het TV-programma Top 2000 Agogo behoort tot de internationale top onder de professionele accordeonisten. Goed voor twee keer cum laude aan de conservatoria en honderden concerten over heel Europa.
zondag 12 december, 17.30 uur 
Hans Visser & Friends – World Press Photo 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

SBO de Stuifheuvel breidt uit

ZEIST  School voor speciaal basisonderwijs de Stuifheuvel wordt uitgebreid. Hiermee komt de gemeente Zeist tegemoet aan de wens van het schoolbestuur om de leerlingen van De Brug en de Stuifheuvel op één locatie te huisvesten.

De school voor speciaal basisonderwijs de Stuifheuvel wordt uitgebreid. De uitbreiding omvat 5 extra leslokalen en andere ruimten en blijft in de stijl van het ontwerp van voormalig gemeentearchitect Gijs Kuiper. Voor het parkeren van de leerkrachten wordt uitgeweken naar het nabijgelegen terrein van het Christelijk College Zeist. Tijdens de bouw zullen de lessen in het bestaande gedeelte van de Stuifheuvel gewoon doorgaan. Om de overlast tijdens de bouw te beperken zijn de drie eindgroepen van de Stuifheuvel uitgeweken naar de ruimte in De Brug. De uitbreiding zal met ingang van volgend schooljaar gereed komen.

Beide scholen werken al samen onder één directie. Door de uitbreiding kan de school nu alle leerlingen onderwijs aanbieden onder één dak, en kan nog beter onderwijs op maat worden geboden. Ook is het voor de leerkrachten makkelijker om met elkaar te overleggen en komt het de efficiency van de scholen ten goede. Het gebouw van De Brug aan de Laan van Vollenhove gaat, nadat de uitbreiding van de Stuifheuvel klaar is, tijdelijk dienst doen als wissellocatie voor andere scholen. Op termijn kan het gebouw aan de Laan van Vollenhove worden verkocht.

Wethouder Bodes de Vries van Onderwijs en educatie: “Met deze uitbreiding zal er één schoolgebouw ontstaan. Dat is handig voor de leerkrachten, maar komt ook de exploitatie van de school ten goede. De overlast die de bouw met zich meebrengt wordt zoveel mogelijk beperkt. Uiteindelijk zullen de leerlingen in een mooie nieuwe school gehuisvest zijn.”

Monumentale tabaksschuur wordt informatiecentrum

AMERONGEN  Op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug bij Amerongen wordt op zaterdag 18 december het nieuwe informatiecentrum van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en Het Utrechts Landschap geopend; de Tabaksschuur. In een monumentale tabaksschuur is een eigentijds informatiecentrum gebouwd.

Na twee jaar is het dan zo ver. Een nieuw informatiecentrum dat het vertrekpunt wordt voor een wandeling door het Amerongse Bos en de Amerongse Bovenpolder. Als eerste is het rijksmonument de tabaksschuur zelf hersteld. Dit ging niet zonder slag of stoot. Tijdens een storm werd de schuur ontzet en kon het restauratieproces opnieuw worden uitgevoerd door Het Utrechts Landschap. Na de restauratie is gestart met de bouw van de informatieruimte.
De restauratie en de bouw zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal partijen:
VSB Fonds, KF Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (Pfältzer-Birnie Fonds), Provincie Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, VASD en een schenking door de heer Grapperhaus.

De opdracht voor het ontwerp van het informatiecentrum ging naar het Amsterdamse bureau VASD, dat een manier bedacht om een moderne gebruiksruimte te creëren tussen de spanten van het rijksmonument. “De uitdaging lag in het ontwerpen van een nieuwe functie zonder het contact met de geschiedenis te verliezen”, vertelt architect Branko Vlamings.

Het nieuwe centrum is als een rechthoekige doos in de oude schuur geschoven. In de muren en het plafond zitten op onverwachte plekken grote glazen ramen, waardoor je de rustieke houten omhulling overal ziet. “Het monument is intact gebleven, maar binnenin is een nieuwe wereld ontstaan”, zegt VASD-ontwerper Anne van Abkoude. “We hebben het centrum zo transparant gemaakt dat je de sfeer van de tabaksschuur blijft voelen. Als je binnen bent, zie je nog steeds hoe het licht tussen de dakpannen doorsijpelt. Dat heeft iets betoverends.”

Op zaterdag 18 december kan de bezoeker vanaf 14.30 uur terecht om een kijkje te komen nemen. In de Tabaksschuur is extra aandacht voor het landschap van de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden van de Nederrijn. Kom meer te weten over de soorten die leven op de droge heuvelrug of de dieren en planten die zich thuis voelen in de natte uiterwaarden van de Bovenpolder. De vrijwilligers van Het Utrechts Landschap die het informatiecentrum gaan bemensen organiseren om 14.30 uur tevens een winterwandeling. Het koor voice-mail geeft daarbij op verschillende momenten een sfeervol optreden. Deelname aan de wandeling is gratis. Voor de consumpties wordt een vergoeding gevraagd. De wandeling duurt ruim een uur en eindigt in de schuur waar de ‘Winterkoning’ nog een verhaal verteld. Voor meer informatie over deze activiteit zie www.utrechtslandschap.nl

Gemeente betreurt terugtrekken Bestuur i.o. De Binder

LEERSUM  Het bestuur in oprichting heeft zich afgelopen jaar verdiept in het beheer en exploitatie van Sport- en Cultuurcentrum “De Binder” in Leersum. Na uitgebreid overleg heeft het bestuur i.o. aangegeven af te zien van overname van het beheer en exploitatie van De Binder per 1 januari 2011.

Het bestuur geeft hiervoor de volgende redenen:
    1.    Het bestuur i.o. heeft, ondanks de verbetering en positieve ontwikkelingen van het afgelopen jaar, onvoldoende zicht op kosten en opbrengsten. Dit is voor hen een te grote onzekere factor.
    2.    Het bestuur i.o. vindt dat de gemeente niet voldoende financiële middelen beschikbaar stelt om de eerste twee jaar te overbruggen.
    3.    Het bestuur i.o. is van mening dat het erg lastig is een goede combinatie tussen private en publieke doeleinden te vinden. Vooral omdat de gemeente binnen twee jaar haar financiële betrokkenheid, wat de exploitatie betreft, naar nul wil terugbrengen.
    4.    Verder begon het bestuur i.o. anderhalf jaar geleden aan een klus waarvan men dacht te kunnen besturen op afstand. Inmiddels is gebleken dat het bestuur er operationeel bovenop moet zitten. Dit is voor de meeste bestuursleden, in combinatie met hun baan, niet haalbaar.

Reactie college van B&W
Het college van burgemeester & wethouders betreurt dit besluit. Het contact met het bestuur i.o. verliep prettig en constructief. Wij hebben het bestuur i.o. inzicht gegeven in alle informatie die tot onze beschikking stond. Wij waren voornemens om de eerste twee jaar extra middelen beschikbaar te stellen voor de opstartfase.

Wij betreuren het besluit van het bestuur i.o. vooral omdat wij andere mogelijkheden terzijde hebben geschoven omdat onze voorkeur uitging naar een bestuur van en voor Leersumse inwoners.

Het college zet het bestaande contract met beheerder Rens Thobokholt voort, zodat alle activiteiten gewoon doorgaan. In het nieuwe jaar besluit het college hoe het beheer en exploitatie van De Binder op lange termijn vorm krijgt.

Oprichters Doornse Hockeyclub na 35 jaar bij elkaar

DOORN  De gemeente had in 1975 voor een nieuwe hockeyclub geen terrein ter beschikking. Dankzij de hulp van de Koninklijke Marine was het mogelijk om op de velden van de Braam van Houckgeest kazerne het eerst hockeyseizoen te beginnen met 140 leden.

Lees verder op de website van De Kaap

9 december 2010

tijd: 14:15 uur  temperatuur: 4 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Jaarlijkse korpsavond Brandweer Doorn

DOORN  In de kazerne aan de Kampweg hield het brandweerkorps Doorn afgelopen maandag zijn jaarlijkse korpsavond. Het was een bijzondere editie, het Doornse korps bestaat namelijk 85 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Vermindering geluidsoverlast langs het spoor

MAARSBERGEN  De gemeente is, in samenspraak met de provincie Utrecht en Prorail, tot een oplossing gekomen om de geluidsoverlast te verminderen van het treinverkeer aan de Engweg in Maarsbergen.

Er ligt inmiddels een concreet plan voor de aanleg van een geluidswal tussen het spoor en de Engweg in combinatie met zogeheten raildempers. Deze zitten op de spoorstaaf en dempt het geluid van het treinverkeer. Ook de bewoners van de Tuindorpweg hebben baat bij deze oplossing.
 
Wethouder Homan en regiodirecteur De Vries van Prorail ondertekenden onlangs de overeenkomst waarin de aanleg en het beheer van de geluidswal en de raildempers zijn geregeld. Dit betekent dat de werkzaamheden binnen afzienbare tijd kunnen starten.

Kettingbotsing

ZEIST  Op woensdagavond stond een 55-jarige automobilist uit Zeist op de Driebergseweg voor de kruising met de Breullaan voor het rode verkeerslicht te wachten. Achter hem stond een 51-jarige automobilist uit Zeist en daarachter een 41-jarige automobilist uit Den Bosch.

Een 42-jarige automobiliste uit Arnhem zag te laat dat de drie auto’s voor haar stilstonden en botste op de auto van de Boschenaar. Hij werd daardoor op de auto van de 51-jarige automobilist uit Zeist gedrukt en die weer op de auto van de 55-jarige Zeistenaar.
 
De Arnhemse liep nekletsel op en werd per ambulance naar UMC in Utrecht gebracht. De andere bestuurders liepen geen letsel op. De auto van de Arnhemse en Boschenaar raakten dermate beschadigd, dat zij moesten worden weggesleept.

Verbouwing van de Maartenskerk mag beginnen

DOORN  De vernieuwing van het interieur van de Maartenskerk is een flinke stap dichterbij gekomen. Vorige week heeft de Arnhemse rechtbank het sein op groen gezet. Hoewel de bodemprocedure nog niet is afgerond, mag de Protestantse Gemeente alvast aan de slag.

Lees verder op de website van De Kaap

Koninklijke Onderscheiding voor werk in De Winger

AMERONGEN/VEENENDAAL   Loco-burgemeester van Veenendaal Henk van Soest reikte op woensdag 8 december mevrouw T.W.A. van Barneveld-Bolderman (56) de versierselen uit die behoren bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Van Barneveld is één van de drijvende krachten achter Hospice De Wingerd in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

BDU neemt Stichtse Courant over


HEUVELRUG  De Stichtse Courant komt op 1 januari 2011 definitief in handen van de Koninklijke BDU. Vijf jaar geleden is de overname van de krant van de Driebergse drukkerij De Jong in gang gezet, en nu is het zover. Volgens de directeur Uitgevers van de BDU, Ton Roskam, zal de Driebergse lezer niets merken van de overgang.

LEES VERDER IN DE STICHTSE COURANT VAN 9-12-2010

Ontsteken verlichting Molen Maallust in Amerongen

AMERONGEN  Op zaterdag 11 december 2010 om 15.30 uur wordt op feestelijke wijze de nieuwe verlichting van korenmolen Maallust aan de Molenstraat 17 in Amerongen ontstoken en de historische oude dorpspomp officieel in gebruik genomen. Tevens wordt het sponsorbord in de molen onthult. Dankzij de genereuze bijdragen van vele sponsoren is de restauratie van Maallust succesvol afgerond.

Verlichting Molen Maallust
Molen Maallust is een prachtig beeldbepalend element in het oude dorp van Amerongen. Om dit element ook in het donker zichtbaar te maken is door de Heemkundige Stichting Amerongen het initiatief genomen om in navolging van de Andriestoren ook de molen in de avonduren op bescheiden wijze aan te lichten. In samenwerking met Stichting De Utrechtse Molens zijn deze plannen gerealiseerd. De verlichting op de molen is aangebracht door vrijwilligers van de Heemkundige Stichting Amerongen met steun van HooVos brandbeveiliging te Amerongen.

Dorpspomp Amerongen
Door nieuwbouw op het molenterrein is in 2007 de molen verplaatst en moest de oude dorpspomp verdwijnen. De Heemkundige Stichting Amerongen heeft het initiatief genomen om deze pomp te herplaatsen bij de verplaatste molen. Dit is tot stand gekomen in samenwerking met Woningbouwvereniging Amerongen en Stichting De Utrechtse Molens. De oude pomp is in mei 2008 afgebroken door vrijwilligers van de Heemkundige Stichting Amerongen en de belangrijkste onderdelen zijn opgeslagen bij Woningbouwvereniging Amerongen. Op de plek waar de oude pomp stond, ligt nu de belt van de verplaatste molen. Op een nieuwe locatie bij de verplaatste molen is de pomp, met gebruikmaking van specifieke oude onderdelen, weer opgebouwd door de woningbouwvereniging met hulp van de Heemkundige Stichting Amerongen.

De oorspronkelijke pomp aan de Molenstraat was een onderdeel van de drinkwatervoorziening in Amerongen. Voordat er waterleiding in Amerongen was, waren er verspreid door het dorp een aantal “openbare” pompen.
1.    Op de Hof (1883)
2.    Bij de koetsierswoning (entreegebouw) van het kasteel (Brugmanspompje 1845)
3.    Aan de Bernhardlaan (voorheen de Drift).
4.    Deze pomp bij de molen
Pas na de oorlog is er in heel Amerongen Waterleiding aangelegd en verloren de pompen hun functie.

Word chef-kok voor vogels bij Bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 12 december organiseert  Bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit “Word chef-kok voor vogels”. In de winter is het voor vogels moeilijker om aan voedsel te komen. Kinderen kunnen dan een handje helpen: op een kookstelletje maken ze een vetbol, ze vullen een boomstam met vet en vogelzaad en ze rijgen een pindasnoer. 

Leuk om te zien hoe vogels naderhand in de tuin genieten van al het lekkers. De activiteit vindt plaats van van 12.30 uur tot 15.30 uur. Deelname kost € 4,50 per persoon.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (januari, februari en maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.
10 december 2010

tijd: 12:00 uur  temperatuur: 2 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Man rijdt onder invloed

DOORN  Een agent hield op donderdagavond een 52–jarige man uit Driebergen aan die onder invloed reed. De man viel op omdat hij met alleen stadsverlichting reed. Bij de staande houding rook de agent een sterke alcoholgeur.

De man doorstond de blaastest niet en moest mee naar het bureau. Daar blies hij 685ug/l, meer dan drie keer het wettelijke maximum van 220ug/L.
 
In het politiebureau bleek tevens dat de man nog een openstaande boete van bijna 1500 euro had. Er zijn processen-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en het rijden met te weinig verlichting. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Nadat de verdachte de boete van bijna 1500 euro had betaald, mocht hij het politiebureau verlaten.

Gerrit Boonzaaijer: Raadslid van het Jaar 2010

HEUVELRUG  Gerrit Boonzaaijer is voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot Raadslid van het Jaar. In de raadsvergadering van donderdag 9 december kreeg Boonzaaijer (fractievoorzitter van de SGP) de trofee uitgereikt door burgemeester Frits Naafs.

In de afgelopen maanden konden inwoners van de gemeente hun stem via internet uitbrengen op hun favoriete raadslid. Na de eerste stemronde gingen de vijf populairste raadsleden door naar de finaleronde. Ook in deze tweede ronde wisten inwoners van de gemeente de stemknop te vinden. Uiteindelijk troefde Gerrit Boonzaaijer na een spannende eindstrijd opnieuw zijn opponenten af.

EMM sluit jubileumjaar af met receptie

LEERSUM  Het kan niemand zijn ontgaan dat muziekvereniging Eendracht Maakt Macht dit jaar haar 90-jarig jubileum vierde. Het hele jaar door werden allerlei activiteiten georganiseerd en zaterdag 11 december zal het jubileumjaar worden afgesloten met een receptie in het muziekcentrum aan de M.C. Verloopweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Rolstoeler heeft ook rechten

HEUVELRUG  Discriminatie is taboe, gehandicapten hebben recht op gelijke kansen. Dat principe werd op de kop af vier jaar geleden vastgelegd door de Verenigde Naties. Nederland moet dat verdrag eerst ratificeren, voordat ook hier de rechten en vrijheden voor gehandicapten zijn gegarandeerd.

Lees verder op de website van De Kaap

(Oud-) raadsleden twitteren over belastingverhoging

HEUVELRUG  De gemeente weigert in eigen vlees te snijden en laat huiseigenaren opdraaien voor tekorten op de begroting. Dat schrijft de CDA-raadsfractie in een open brief aan woningbezitters. Het college zou de burger in slaap sussen en het ambtelijk apparaat bij de bezuinigingen buiten schot laten.

Lees verder op de website van De Kaap

Betere zorg in Zonnehuis door nieuwbouw

DOORN  ,,Als de overheid meer geld toewijst aan de zorgsector, kunnen we sommige problemen uit de wereld helpen. Maar met onze doelgroep zijn kleine incidenten nooit helemaal te voorkomen”, zegt Christa Kasbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwjaarsfeest voor jongeren

AMERONGEN/LEERSUM  Als het aan Edwin Putman en Marten Busstra ligt, wordt het een spetterend nieuwjaarsfeest in de nacht van oud en nieuw in De Binder in Leersum. Vier bekende DJ’s gaan er voor zorgen dat jongeren uit Amerongen en Leersum kunnen dansen en feesten tot vroeg in de morgen.

Lees verder op de website van De Kaap

11 december 2010

tijd: 14:10 uur  temperatuur: 8 °C

Jagersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Zeist krijgt groot vredesfeest in 2013

ZEIST  De gemeente Zeist werkt toe naar een groot vredesfeest in 2013. In dit jaar wordt de Vrede van Utrecht gevierd die in 1713 werd gesloten. Wethouder Joke Leenders heeft hiervoor gisteren (donderdag 9 december) een convenant met de stichting Vrede van Utrecht getekend. In het convenant  is vastgelegd dat de gemeente Zeist en de Vrede van Utrecht samenwerken bij drie culturele evenementen: Het jongerenfestival Up2You, een onderwijsproject en een theaterproductie op een bijzondere (erfgoed) locatie.

vergroot foto

De samenwerking met de Vrede van Utrecht zorgt er voor dat de lokale programmering ook regionale bekendheid krijgt. Dit komt zowel het bereik van de evenementen als de deelname eraan, ten goede. Jaarlijks zullen er op een aantal plaatsen in de provincie en in de stad Utrecht culturele activiteiten zijn die in 2013, het officiële herdenkingsjaar van de Vrede van Utrecht, uit moeten monden in een groot Vrede-van-Utrecht festijn. Ook in Zeist zal 2013 een cultureel hoogtepunt worden!

Cultuur krijgt impuls
Door het convenant krijgt het Zeister jongerenfestival Up2You een extra impuls. Joke Leenders, wethouder Kunst en Cultuur: “Dit festival wordt ieder jaar voor en door jongeren tussen de twaalf en achttien jaar georganiseerd met de bedoeling om jongeren te stimuleren actieve kunstbeoefenaars te worden en op termijn ook cultuurconsumenten. Door de samenwerking met de Vrede van Utrecht kan nu meer nadruk worden gelegd op talentontwikkeling en wordt er een link gelegd met het Soester festival Soestvrijstaal”.” Daarnaast krijgen scholen een lespakket aangeboden. “Het is een prachtig pakket waarmee leerlingen leren wat de Vrede van Utrecht voor ons allemaal betekent. Maar het programma is daarmee nog niet helemaal af; samen met de culturele ondernemers in Zeist gaan we bouwen aan dit mooie festijn.”

Stichting Vrede van Utrecht
Vrede van Utrecht is een stichting vernoemd naar het vredesverdrag in 1713 getekend in Utrecht. Dit verdrag leverde een positieve bijdrage aan het tot stand komen van een Europese vrede met wereldwijde gevolgen. Utrecht treedt in 2013 opnieuw op als cultuurpodium, partner en gastheer voor Europa. In de aanloop hiernaartoe ontwikkelt Vrede van Utrecht samen met partners zoals de gemeente Zeist een spectaculair programma waarbij kunst en cultuur, ontmoeting en dialoog tussen verschillende culturen centraal staat.

Dorpen worden opgedeeld in servicegebieden

HEUVELRUG  ,,Het is gewoon een dorp dat lekker functioneert”, zei wethouder Elisabeth van Oostrum (D66). Ze doelde op het verschijnsel woonservicegebied, dat in de Utrechtse Heuvelrug wordt geïntroduceerd. Het valt nog niet mee, om het nieuwe fenomeen in begrijpelijke taal uit te leggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Conservator Kasteel: ‘een droombaan’

AMERONGEN  De bouwkundige restauratie van Kasteel Amerongen is 31 december voltooid. De komende drie weken wordt met man en macht doorgewerkt aan het laatste schilderwerk, stucwerk en de vloeren.

Lees verder op de website van De Kaap

12 december 2010

tijd: 12:00 uur  temperatuur: 5 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Moeite met lezen en schrijven

HEUVELRUG  Drie- tot vijfduizend inwoners hebben moeite met lezen, schrijven of rekenen. Volgens burgemeester Frits Naafs werkt de gemeente hard aan de herkenning van die laaggeletterdheid. Hij schrijft dat in antwoord op vragen van raadsleden Gerry van der Hulst en Liesbeth Reitsma (Groen Links/PvdA).

Lees verder op de website van De Kaap

Aanrijding letsel

LEERSUM  Op de Haarweg vond in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 december een eenzijdige aanrijding plaats. Hierbij raakte een man ernstig gewond.
 
Een 39-jarige automobilist uit Mijdrecht reed omstreeks 02.45 uur over de Haarweg. In een flauwe bocht verloor de bestuurder de macht over het stuur en kwam met zijn auto tot stilstand tegen een boom. Door de aanrijding raakte de bestuurder ernstig gewond. Hij werd met spoed naar het UMC in Utrecht overgebracht. Uit eerste onderzoek bleek dat de man geen gordel droeg. Hierdoor was hij met zijn hoofd tegen de voorruit geslagen en had een grote hoofdwond opgelopen. De verkeerspolitie doet nog onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval.

“60 jaar fotografie”

DOORN  Atelier ART33 in Doorn sluit haar serie mini-exposities voor 2010 af op 18 en 19 december. Deze expositie word verzorgd door Tinus van den Hengel. De thans in Rossum woonachtige 85 jarige fotograaf Tinus van den Hengel is vanaf (bijna) het begin betrokken geweest bij de Fotogroep Krommerijn als voorzitter, secretaris en actief lid in Cothen en daarna bij het Kunstgilde in Leersum. Daarvoor was hij lid van de Utrechtse Amateur Fotografen.

vergroot foto

Als inwoner van Doorn heeft hij zich ingespannen voor de Doornse gemeenschap door zijn actieve lidmaatschap van de PvdA afdeling Doorn, en actie te voeren 
tegen de geplande rondweg door de Kaapse bossen en het oprichten van een ANBO afdeling Doorn.

Na zijn verhuizing naar Zaltbommel was hij lid van de fotoclub in
’s Hertogenbosch en hij is de oprichter van de fotoclub Zaltbommel. Hij is nog steeds actief met de camera, maar de afwerking in de DOKA laat hij nu aan anderen over.

In deze expositie willen we proberen een overzicht te geven van het vele werk,  zowel kleur als zwart/wit, dat hij de afgelopen 60 jaar heeft vervaardigd, en dat ook binnen de fotowereld zeer is gewaardeerd.
 
De expositie is open op zaterdag 18 december en zondag 19 december tussen 13 en 17 uur, daarna tot 3 januari 2011 op afspraak (tel. 0343-416074)

Dieren in nood goed verzorgd

MAARN  Ze zijn dag en nacht actief, de vrijwilligers van de Dierenambulance uit Woudenberg. Van de circa 700 ritten per jaar zijn er ook diverse naar Maarn/Maarsbergen dat binnen het werkterrein valt.

Lees verder op de website van De Kaap

13 december 2010

tijd: 10:45 uur  temperatuur: -2 °C

Koningin Julianalaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


CDN en Wilco Nap aan het einde van seizoen uit elkaar

DRIEBERGEN  Het bestuur van CDN heeft in samenspraak met de spelersraad en trainer besloten het contract met hoofdtrainer Wilco Nap niet te verlengen.

Voorzitter Peter Dingemans licht toe: ”Wilco is bezig aan zijn derde seizoen bij CDN. Hij heeft gedaan wat wij gevraagd hebben namelijk de doorstroom van de jeugd en daarmee de verjonging van onze selectie en de promotie naar de 3e klasse van de KNVB.  Wilco heeft een 1e elftal neergezet met een enorme potentie. Wij denken dat we nu een andere trainer nodig hebben om deze potentie er volledig uit te halen.
De  reactie van Wilco Nap “Ik deel de mening van het bestuur dat het goed is dat er na 3 jaar weer een nieuw en fris gezicht voor de groep komt. Met veel plezier heb ik jeugdspelers een kans gegeven om op een hoger plan te spelen. Met Michel Verhoeff en Willem de Bruin werk ik fantastisch samen en dat zie je terug in een uitstekende sfeer in de selectie. Het seizoen maken we met veel vertrouwen af. CDN blijft voor mij een speciale club”.

CDN is Wilco erg dankbaar voor zijn grote inzet en betrokkenheid bij onze club.

Vernieling

ZEIST  Zondagmiddag kreeg de politie de melding dat drie jongens op de Laan van Vollenhove een scooter hadden vernield. Agenten gingen ter plaatse en spraken met een getuige. Daar bleek dat het drietal de scooter op zijn kant had gegooid en vervolgens in brand had gestoken. Een getuige was direct met een emmer water gekomen, waarmee de brand was geblust.
 
Aan de hand van het opgegeven signalement stelden agenten een onderzoek in de omgeving in. Daarbij troffen zij de drie verdachten, twee jongens van 14 en 16 jaar uit Zeist en een 15-jarige jongen uit Soest, aan. Zij bekenden de vernieling. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De vernielde scooter had geen kentekenplaat en het framenummer was ook niet te achterhalen. De politie verzoekt de eigenaar van de scooter aangifte te doen.

Obstinate automobiliste

DOORN  Een automobiliste wilde op zondagochtend 12 december niet voor de politie stoppen. Zij werd toch aangehouden en bleek te veel te hebben gedronken.
 
Rond 07.40 uur zag een agent in burger een automobiliste slingerend over de Amersfoortseweg in Doorn rijden. Hij belde de politiemeldkamer, die een politieauto die kant opstuurde. Agenten gaven haar een stopteken, maar zij reed gewoon door. Ook het aanzetten van de zwaailichten had geen resultaat. De agenten haalden haar vervolgens in en gaven haar op de Beaufortweg een stopteken. Daarop keerde zij haar auto en ging er weer vandoor. Zij reed uiteindelijk een parkeerplaats op de Langbroekerweg op, waar zij  niet meer af kon.
 
De agenten spraken haar aan, maar de vrouw weigerde het portier te openen. Het lukte de agenten via het iets openstaande raam het portier alsnog te openen. Daarbij kwam hen een sterke alcohollucht tegemoet. De vrouw, 44 jaar oud en afkomstig uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug, bleef zich verzetten. Zij werd met enige moeite uit de auto gehaald, geboeid en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies zij 375 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijke limiet is. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol, negeren van het stopteken en verzet bij aanhouding

KCD/Decohome speelt kater weg met fraaie zege

DOORN  Met een fraaie en verdiende 19-14 overwinning op Koveni heeft KCD/Decohome de kater van de eerste nederlaag van dit zaalseizoen onmiddellijk weggespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Ingezonden: Salut Stichtse

DRIEBERGEN  Nou, het is bijna voorbij. We hebben het op deze site én in de Stichtse Courant kunnen lezen, “BDU neemt Stichtse Courant over”.  Één van de laatste onafhankelijke dorpskranten is, mede door de MALDD-malheur, om zeep geholpen en vervolgens ten prooi gevallen aan een monarchistische moloch, de Koninklijke Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij BV.

Op zaterdag 7 oktober 1871 verscheen voor het eerst de Barneveldsche Courant. Onderwijl wordt dit tot Barneveldse Krant omgedoopte dagblad uitgegeven door de BDU en schijnt het de enige betaalde, onafhankelijke lokale krant van Nederland te zijn. Het aantal abonnees van dit zesmaal per week verschijnende nieuwsblad bedraagt ongeveer 11000.
Tja, met slechts 11000 abonnees kun je feitelijk niet spreken van onafhankelijk, want geen enkel dagblad met een dergelijk aantal abonnees is levensvatbaar. Daardoor heeft predator BDU veel “donoren” in de vorm van afhankelijke (week)kranten nodig om de zogenaamd onafhankelijke Barneveldse Krant aan een permanent infuus te kunnen leggen. Zo heeft de BDU in haar betrekkelijk directe periferie inmiddels 38 plaatselijke nieuwsbladen in haar tentakels, waarvan er 23 geheel eigendom zijn. De BDU-historie is in het klein niet veel anders dan die van dagblad De Telegraaf, inclusief het naoorlogse tijdelijke verschijningsverbod.
En al hebben al die plaatselijke BDU-nieuwsbladen een “sterk lokaal karakter”, uiteindelijk maakt koning BDU de dienst uit. Dat alles staat straks ook onze oude vertrouwde Stichtse Courant te wachten, de krant die in bijna 75 jaar slechts twee significante wijzigingen heeft doorgevoerd: De in zwart gedrukte naam werd groen en van zwart-wit- naar (gedeeltelijk) kleurenfoto’s.
De Stichtse Courant, onze eigen dorpskrant, met de nog in prachtig Nederlands schrijvende redacteur Jan de Beer; wars van poppenkast en sensatie. Driebergen wordt binnenkort overgeleverd aan de met vele taal- en stijlfouten doorspekte prietpraat van de Schaffelaarse verslaggevers. En dat de Driebergse lezer niets zal merken van de overgang, zoals BDU-hofmeester Ton Roskam ons voorhoudt, geloof ik niets van. Naar mijn stellige overtuiging zal heel stiekem de Stichtse-identiteit worden omgebogen naar de BDU-mores.

In de afgelopen 16 jaar heb ik 45 brieven naar de Stichtse ingezonden. Het merendeel betrof felle aanvallen op de politiek en op onze dorpsregenten. Wel, van mij zullen die plucheplakkers geen last meer hebben, want ik voel er als geboren Driebergenaar niets voor om in een door Gelderslui bezette krant te schrijven. Dan spring ik nog liever van de toren. Trouwens, die BDU-boys zullen ook écht niet zitten te wachten op mijn azijnpisserij.

Jan de Beer, vanaf deze plaats bedankt voor 23 jaar een mooie Stichtse Courant volgens jouw eigen ideeën én voor het nimmer weigeren van mijn brieven.

Hans Hermans

Lichtjes en Kerstscènes op de Koeheuvels

MAARN  Voor het eerst wordt dit jaar in Maarn een lichtjes wandeltocht georganiseerd. Op 18 december zal een lint van waxinelichtjes en vuurkorven op de Koeheuvels de wandelaars leiden langs levende Kerstscènes.

Lees verder op de website van De Kaap

14 december 2010

tijd: 12:15 uur  temperatuur: -1 °C

Zonstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

BC Doorn maakt het verschil in de singles

DOORN  Het eerste mannenteam van Badmintonclub Doorn heeft zondag met 6-2 gewonnen van het Arnhemse Beca 2000. Daarbij gaven de prestaties van de Doornaren in de singles de doorslag.

Lees verder op de website van De Kaap

Utrechtse Heuvelrug heeft leerlingen goed in beeld

HEUVELRUG  Aan het einde van het schooljaar 2009-2010 zaten op één na alle leerlingen van 5 tot 18 jaar op school. Dat blijkt uit het Jaarverslag leerplicht 2009-2010 dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

De samenwerking tussen leerplicht en scholen is dit jaar sterk verbeterd, doordat alle meldingen van scholen verlopen via het landelijke Verzuimloket. Hierdoor zijn de leerplichtambtenaren beter in staat om spijbelaars te traceren en actie te ondernemen om schooluitval te voorkomen.

De leerplichtambtenaren hebben speciale aandacht voor leerlingen die het vmbo verlaten. De meesten van hen hebben een vmbo-diploma, maar blijven tot hun 18e verjaardag ‘kwalificatieplichtig’. Dat blijven jongeren tot ze een diploma op het niveau havo/vwo of mbo niveau 2 halen. Voor de leerlingen die het vmbo verlaten is dit jaar in de provincie Utrecht voor het eerst gewerkt met een speciaal volgsysteem met de naam ‘Aanmelding in beeld’.  Scholen en leerplichtambtenaren kunnen daardoor beter volgen of leerlingen zich na het halen van hun vmbo-diploma inschrijven voor een ROC.

De leerplichtambtenaren behandelden 128 meldingen over spijbelen en verzuim, waarbij de achtergrond varieerde van simpel ongeoorloofd verzuim tot ingewikkelde thuissituaties of persoonlijke omstandigheden. In vijftien gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. In negen gevallen ging het daarbij om verzuim rondom vakanties.

De gemeente is ook verantwoordelijk voor het traceren en begeleiden van jongeren van 18 tot 23 jaar die nog geen diploma hebben op het niveau van havo/vwo of mbo niveau 2. Die groep noemen we ‘voortijdig schoolverlaters’. Jongeren tot 27 jaar kunnen bij het zoeken naar werk of opleiding begeleiding krijgen van het jongerenloket in Zeist. In 2010 is het jongerenloket uitgebreid met medewerkers van de Regionale Sociale Dienst (RSD). Jongeren kunnen nu bij het jongerenloket terecht voor alle vragen over het vinden van een baan of opleiding en voor het aanvragen van een tijdelijke uitkering. Het jongerenloket begeleidde in het schooljaar 2009-2010 in de RSD-regio 483 voortijdig schoolverlaters tot 27 jaar. Na bemiddeling zijn 166 jongeren weer begonnen met een opleiding of leerwerktraject.

De gemeente blijft volgend jaar verder werken aan het in beeld krijgen en houden van spijbelaars en voortijdig schoolverlaters. Speciaal aandachtspunt daarbij is daarbij het versterken van de samenwerking tussen het jongerenloket, het Centrum voor Jeugd en Gezin en het jongerenwerk.

Zitvolleyballers winnen van Allvo

HEUVELRUG  Het zitvolleybalteam van Volleer kwam deze week tweemaal binnen de lijnen. Het leverde 3-1 winst op tegen Allvo en 3-1 verlies tegen Alterno. Bij de staand volleyballers was er alleen winst voor de vrouwen van Enervo, die Switch 2 met 4-0 de oren waste.

Lees verder op de website van De Kaap

Grebbebos in winterslaap

RHENEN  Wel eens in een winters bos geweest? Wel eens temidden van de blote bomen de geheimzinnige sfeer van een bos in winterslaap ervaren? Een ransuil dicht tegen een boomstam aan op een tak zien roesten?

Op zaterdagmiddag 18 december a.s. organiseert Het Utrechts Landschap een excursie in het Grebbebos.
Uw gids wijst u erop dat de stilte slechts de rust van een schijndood is. Groei van bomen en struiken gaat langzamer, dieren zijn in winterslaap of sparen op een andere manier energie.

Om 14.00 uur hoopt onze gids u te zien op de parkeerplaats naast het ereveld op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV  Rhenen, voor de wandeling van circa
1½ uur. De wandeling is gratis en reserveren niet nodig.
Warme kleding, hoofdbedekking en waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe.

Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap, kijk op
www.utrechtslandschap.nl

Tafelpoppenspel

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 19 december wordt in de Pauluskerk in Driebergen het Kerstverhaal als tafelpoppenspel voor kinderen verteld en gespeeld door Mennie van Nimwegen.
Aanvang 15.30 uur. Plaats Rijsenburgselaan 2a. Prijs 2 euro per kind; begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen Rob Steinbuch tel. 0343-512491.

Ray Klaassen treedt op voor De Schakel

LEERSUM De Amerongse zanger Ray Klaassen, bekend van het televisieprogramma The Voice of Holland, heeft afgelopen vrijdag opgetreden voor de leerlingen van basisschool de Schakel.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijzondere jubilea bij EMM

LEERSUM  Tijdens het jubileumfeest ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan op 11 december werden drie jubilarissen gehuldigd. Alle drie de heren zijn ereleden van de muziekvereniging, voor hun grote verdiensten voor de vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

15 december 2010

tijd: 12:50 uur  temperatuur: 2 °C

Faunalaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


New Orleans Syncopators in Champ’Aubert op 19 december

DRIEBERGEN  De New Orleans Syncopators vormen een van Nederlands meest prominente jazzorkesten in de traditionele stijl. Opgericht in december 1954 door Jan Burgers, vanaf 1974 geleid door George Kaatee en sinds 2001 onder leiding van Hans Kanij. Zij verzorgden talloze radio- en tv uitzendingen. Ruim 40 jaar zijn verstreken en nog altijd staan de New Orleans Syncopators bij de Dixielandorkesten aan de top. Niet alleen in eigen land, maar ook ver daarbuiten verwierven zij grote bekendheid. Onder andere werd opgetreden in Oost- en West Duitsland, Frankrijk, België Ierland, Rusland, Finland en Oostenrijk. De New Orleans Syncopators begeleidden in de afgelopen jaren solisten uit de U.S.A., zoals Cat Anderson, Vic Dickenson, Teddy Wilson, Spiegel Wilcox en Jimmy and Marion McPartland.
Het repertoire van de band is uiterst gevarieerd. Van de in 1917 door Nick la Rocca gecomponeerde “Original Dixieland One Step” tot het meer moderne “Satin Doll” van Duke Ellington aangevuld met populaire stukken als “On The Sunny Side Of The Street, Roses Of Picady, The Sheik of Araby, Et La Bas en Hey Look Me Over” maken het luisteren naar de New Orleans Syncopators tot een uiterst plezierige bezigheid,
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar
Zaal open       : 14.00 uur                     Champ’Aubert
Aanvangstijd  : 14.30 uur                     Boterbloem 1
Toegangsprijs : € 8,00 p.p.                   3972 SB Driebergen
                                                            telf : 0343 514233
                                                            www.champaubert.nl

Levitas houdt kerst-Spring In

MAARN  Levitas uit Maarn houdt op donderdag 23 december een kerst-Spring In voor iedereen van vier jaar en ouder. Lid zijn is niet nodig.

Lees verder op de website van De Kaap

Interland Nederland-Engeland met DEV-jeugd

DOORN  De D-jeugd van DEV heeft zondag een interland gespeeld tegen Sunningdale uit Engeland.
Sunningdale School is een kostschool ten westen van Londen waar zo’n honderd jongens in de leeftijd van 7 tot 13 jaar op school werken, eten, sporten en slapen.

Lees verder op de website van De Kaap

Schakers vieren jubileum met een reünie

DOORN/DRIEBERGEN  De Doornse kleermaker Gerrit Rekké richtte op 9 december 1935 in zijn woonplaats een Dam- en Schaakclub op. Dat werd de oudste voorloper van de huidige fusieclub Doorn-Driebergen. Het 75-jarig bestaan werd afgelopen zaterdag gevierd met een feestelijke reünie.

Lees verder op de website van De Kaap

16 december 2010

tijd: 13:50 uur  temperatuur: 4 °C

Faunalaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Woningen op Wyers-terrein

MAARSBERGEN  Het woningbouwplan voor het Haarbosch-terrein – ook wel bekend als het Wyers-terrein – is door de gemeenteraad goedgekeurd. Op veel enthousiasme kon het plan echter niet rekenen. Het ligt te dicht bij de A12 en het spoor, maar het is de enige plek om woningen in Maarsbergen te bouwen, vindt de meerderheid van de raad.

Lees verder op de website van De Kaap

Opening ovonde en fietspad bij Huis ter Heide

ZEIST  Op vrijdag 17 december openen gedeputeerde Remco van Lunteren (mobiliteit) en wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof (ruimtelijke ordening) een ovonde, een ovale rotonde, en een fietspad bij Huis ter Heide. Dit doen zij met de onthulling van een oude asvaltwals als kunstwerk.

De ontsluiting van de Zandbergenlaan is hiermee een feit. De nieuwe autoboulevard, waar garagebedrijf Broekhuis-Renes (Ford/Volvo), Ekris  (BMW/ Mini) en ATS Zeist (Toyota) en wellicht Pon/Sanato (Audi/Volkswagen) zich vestigen wordt ontsloten via deze ovonde. De weggebruikers zullen in plaats van een kruispunt met verkeerslichten nu op de ovonde gaan rijden. De ovonde biedt een veilige oplossing voor de ontsluiting van de autoboulevard.

Het nieuwe fietspad langs de N238 zorgt voor een ontbrekende fietsschakel tussen de N237 en de doortrekking Krakelingweg, Boulevard in Zeist. Er is gekozen voor een betonnen fietspad waarbij een deel van het grind is vervangen door betongranulaat dit vanwege de duurzaamheid en de lage onderhoudskosten. Voor het fietspad is minder diep gegraven dan normaal, zodat de archeologische waardevolle ondergrond niet is aangetast.

Bij de aanleg van het fietspad is een deel van de oude laanstructuur van de Ericaweg en de roedenverkaveling uit de 17e eeuw weer zichtbaar is geworden. Een landschapsarchitect heeft een ontwerp voor het fietspad gemaakt vanwege het cultuurhistorische karakter van de omgeving.

Doorleefde melancholie van Alex Roeka

AUSTERLITZ  Op 19 december een avond vol melancholie in het Beauforthuis met een optreden van Alex Roeka. Dat zijn melancholie zo doorleefd is heeft Alex aan zijn opvoeding te danken: kostscholen, varen op zee. Alex is een goede bekende van het Beauforthuis, al 15 jaar geleden verwarmde hij onze ziel.

De eerste jaren voor een zeer klein publiek, nu trekt hij volle zalen; zeker sinds het winnen van de Aniie MG Schmidtprijs. “Noem het geen liefde alsjblieft”. Wees snel, er zijn nog maar enkele kaarten. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zondag 19 december, 17.30 uur 
Alex Roeka – Zachtaardig vergooid 
Alex Roeka – zang, gitaar; Jacco Benckhuijsen – piano, Würlitzer, orgel; Peter van Os – accordeon, trombone; Mischa Kool – contrabas, elektronische bas; Rowin Tettero – drums 
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

17 december 2010

tijd: 11:45 uur  temperatuur: -0 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Burgemeester reikt nieuwe helmcamera’s uit aan agenten

ZEIST  Burgemeester Janssen heeft gisteren nieuwe helmcamera’s uitreikt aan de politie. De helmcamera’s zijn door de gemeente gefinancierd onder het motto “samen in strijd tegen onveiligheid”.

Betere opsporing
De politie zet regelmatig agenten op mountainbikes, motoragenten en ruiters in, met helmcamera’s op. De camera’s helpen bij een betere opsporing en hebben ook een preventieve werking.  Omdat de helmcamera’s aan vervanging toe zijn, heeft de gemeente Zeist nieuwe camera’s gefinancierd. De politie zorgt op haar beurt voor de inzet van mankracht en het beheer en onderhoud van de camera’s. Dit alles onder het motto “samen in strijd tegen onveiligheid.”    

Inzet particulier toezicht werkt
De gemeente Zeist ziet een toenemende rol om de politie te helpen in haar aanpak bij het vergroten van de  veiligheid voor de inwoners van Zeist. Dit gebeurt door op bepaalde plekken, waar sprake is van verhoogde criminaliteit, particulier toezicht in te zetten voor een korte periode op onregelmatige tijden. Hierdoor is er extra surveillance op straat. Voorbeelden hiervan zijn het inschakelen van particulier toezicht in de wijk Vollenhove vanwege een stijging van het aantal auto-inbraken. Recent is er een toename van woninginbraken in de wijk Kerckebosch. In beide gevallen is door de gemeente particulier toezicht ingezet. In Vollenhove is dit effectief gebleken, het aantal aangiften van auto-inbraken daalde sterk na de inzet. 

Gezamenlijke aanpak
Daarnaast is ook het team Gemeentelijk Toezicht extra aanwezig in gebieden waar zich een plotselinge piek in criminaliteit voordoet. Ook de 2800 inwoners van Zeist die deelnemen aan Burgernet, een netwerk dat hulp biedt bij opsporing verdachten en vermiste personen, vormen extra ogen en oren voor de politie. Mede door deze gezamenlijke aanpak, waarbij ook de vijf gemeentelijke wijkteams in Zeist een belangrijke rol hebben, is er een daling in het aantal aangiften van rond de 16% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alles is er op gericht om deze dalende lijn vast te houden.

Kerststukjes knutselen van natuurlijke materialen en Midwinterwandeling

ZEIST  Op zondag 19 december organiseert bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit kerststukjes knutselen van natuurlijke materialen. Wil je iets aparts maken voor de kerst met (ruim) voorradige materialen uit de natuur? Doe dan mee met deze gezellige knutselactiviteit. Ook volwassenen die het leuk vinden om met prachtige stukken gevonden schors en hout te werken kunnen meedoen. Deze activiteit vindt plaats van 12.30 – 15.30 uur. Deelname kost € 3,50 per persoon. 

Om 13.30 uur kunt u onder begeleiding van een bioloog een mooie winterwandeling maken. Is een winterbos saai? Nee hoor, want wie goed kijkt, ziet dat in de takken van bomen en struiken volop leven zit. De knoppen aan de takken zijn voorbodes voor het voorjaar. Deelname kost € 2,50 per persoon, inclusief een kopje koffie of thee.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur. Met kerstmis is het bezoekerscentrum gesloten.
Voor meer informatie kunt u onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


Wie worden de winnaars van de gemeentelijke sportprijzen 2010?

HEUVELRUG  Meer dan veertig voordrachten zijn ingediend bij de Nominatiecommissie gemeentelijke Sportprijzen 2010. Na toetsing aan de criteria zijn er 38 voordrachten overgebleven voor een van de zes gemeentelijke sportprijzen.

Dit is een recordaantal. Vooral voor de categorie Sporttalent van het Jaar (11) en Sportploeg van het Jaar (11) overtreft het aantal de verwachtingen. Voor de Sportman 2010 zijn vier voordrachten binnengekomen, voor de Sportvereniging zes en voor de Sportiefste basisschool vier. Alleen voor de Sportvrouw is slechts een voordracht, die overigens wel voldoet aan alle criteria. De gemeentelijke Nominatiecommissie, bestaande uit drie sportbestuurders, drie sportjournalisten, drie directeuren van middelbare scholen, sportwethouder Roy Pamboer en NOS sportcommentator Hans van Zetten (voorzitter), zal uit de voordrachten en per categorie drie nomineren aan de jury, die in januari beslist. De jury bestaat uit alle voorzitters van sportclubs en alle directeuren van basisscholen. Op vrijdagavond 4 februari vindt in De Binder te Leersum het Sportgala plaats, waar de verkiezingsuitslag bekend wordt gemaakt.
De voordrachten staan hieronder op een rij, in willekeurige volgorde:
Sportman
    •    Henry Zumbrink uit Amerongen heeft diverse eerste prijzen gewonnen tijdens autoraces.
    •    Bas Westening uit Maarn is voor Nederland uitgekomen op WK kuokushin (= onderdeel van Karate)
    •    Nico Storm uit Doorn is Nederlands kampioen schietsport standaard geweer 100 meter liggend.
    •    René Siedsma uit Driebergen komt uit in het nationaal korfbalteam van Oranje onder 19 jaar.

Sportvrouw
    •    Judith Dogger-Cromjongh uit Driebergen heeft div. internationale prijzen gewonnen bij het zwemmen in de categorie 45-49 jaar. Is in Zweden wereldkampioene geworden.

Sportalent
    •    Remi Buwalda  14 jaar uit Amerongen heeft in het Oostenrijkse Tirol eerste prijs sMen HI Vent skiën behaald.
    •    Lise Buwalda 12 jaar uit Amerongen heeft ook in het Oostenrijkse Tirol eerste prijs sMen HI Vent skiën behaald.
    •    Carlo Cesar 17 jaar uit Doorn heeft als junior al diverse nationale schaats titels op zijn naam.
    •    Jelle Derksen uit Maarsbergen heeft diverse prijzen bij nationale kampioenschappen zwemmen behaald.
    •    Max Engelen 14 jaar uit Maarsbergen is Nederlands kampioen motorcross 85CC kleine wielenklasse geworden.
    •    Dennis Vos 15 jaar uit Maarn is 3e geworden tijdens de Rotax Max Olympisch Kampioenschap karten.
    •    Robin Beukeboom 17 jaar uit Doorn is uitgeroepen tot beste Doornse voetballer seizoen 2009-2010.
    •    Jef Kuipers 12 jaar uit Driebergen is  uitgekozen in het regioteam Heuvelrug-Amersfoort voetbal.
    •    Robbert van Ankum 17 jaar uit Leersum is Nederlands kampioen electric Boogie dansen.
    •    Barbara Brouwer 17 jaar uit Doorn is geselecteerd voor Nederlands korfbalteam onder 19 jaar
    •    en tevens Wereldkampioen met haar team van Dalto A1.
    •    Shriley Verkade 17 jaar uit Leersum heeft de 3e plaats Open Nederlands kampioenschap motorcross
    •    behaald.

Sportploeg
    •    Shinty jongens C1 uit Driebergen  is ongeslagen hockey kampioen eerste classe C geworden.
    •    Doornse Hockeyclub meisjes D1 is kampioen in haar klasse geworden.
    •    Dalto A1 uit Driebergen is landskampioen junioren korfbal geworden.
    •    Mixed Hockeyclub Maarn jongens JC1 Maarn is kampioen in haar klasse geworden.
    •    DVSA meisjes D1 Amerongen voetbal. Algemeen kampioen eerste klasse H van de KNVB.
    •    Rugby Club The Pink Panthers Driebergen rugby. Kampioen en gepromoveerd naar de tweede klasse.
    •    Blue Arrows junioren Driebergen Basketbal. Kampioen in de klasse onder de 16 jaar.
    •    Tennisvereniging Ludenti Dames 1 uit Doorn is tennis kampioen geworden en gepromoveerd naar de eredivisie.
    •    Hemur Enge 1 uit Amerongen is veldkorfbal kampioen geworden en gepromoveerd naar de derde klasse,.
    •    Enervo heren 1 uit Driebergen heeft door een 2e plaats promotiewedstrijden volleybal mogen spelen.
    •    Law Tennis Vereniging Maarn dames 1 is  kampioen geworden in de regionale eerste klasse en promoveren.

Sportiefste vereniging
    •    Rugby Club The Pink Panthers uit Driebergen is uitgeroepen door radio 3fm als leukste sportclub in Nederland.
    •    Reflex  tafeltennis uit Maarn zijn van de 5 senioren er 2 kampioen geworden evenals het enige jeugdteam.
    •    Volleer uit Leersum daar zijn diverse volleybal jeugdteams kampioen geworden.
    •    Zwemclub De Zwoer uit Driebergen heeft 12 medailles gewonnen tijdens de provinciale kampioenschappen.
    •    Unitas sportvereniging uit Doorn bestaat 65 jaar en is een voorbeeld van vrijwilligerswerk voor kinderen vanaf 3 jaar tot senioren van 80 jaar en ouder.
    •    Dalto uit Driebergen heeft diverse korfbal kampioenen in de vereniging.

Sportiefste Basisschool
    •    CBS De Hoeksteen uit Leersum is een school waar naast de reguliere gymlessen heel veel aandacht is voor de sport. Speelplaats volledig ingericht voor het beoefenen van de sport. Samenwerking met lokale sportverenigingen.
    •    Basisschool De Regenboog uit Amerongen is een school waar sport, bewegen en gezonde voeding centraal staan. 2X in de week bewegingsonderwijs in de gymzaal door bevoegde leerkrachten.
    •    CBS De Uilenburcht uit Driebergen heeft schoolplein ingericht als sportveld. School doet mee aan de sportpas en trainers voor de klas en alle leerlingen hebben 2x gymles in een gymlokaal.
    •    OBS De Ladder uit Maarn. Deze school werkt veel samen met de plaatselijke sportverenigingen. De school organiseert jaarlijks diverse schoolsport evenementen.


Opening vernieuwde aula op begraafplaats De Larikshof

RHENEN  ,,Het is gelukt de vernieuwde aula een eigentijdse en integere uitstraling te geven, die voor de komende jaren in de behoefte voorziet”. Woorden van wethouder Piet van Leeuwen tijdens de opening van de vernieuwde aula op begraafplaats De Larikshof op 11 december 2010.
In 1980 werd er gestart met een aula begraafplaats De Larikshof. Toen werd een eenvoudige aula gerealiseerd, die na verloop van tijd niet meer voldeed aan de eisen van de tijd.

vergroot foto

Na veel discussie, werd onder leiding van oud-wethouder Anne van Miltenburg de knoop doorgehakt. En werd gekozen voor een grondige renovatie van de aula met ook een uitbreiding door een aanbouw in dezelfde stijl als het bestaande gedeelte van de aula.

In de aula is nu plaats voor een mortuarium, de sanitaire voorzieningen zijn eigentijds en de cateringruimte is groter geworden. Met de uitbreiding is er in de aula ruimte voor 150 bezoekers (was maximaal 80) tijdens een uitvaartdienst en/of condoleancebezoek. Ook de inrichting is ingrijpend vernieuwd. ,,Het resultaat mag er zijn,” vindt wethouder Van Leeuwen.

Opluchting en tevredenheid bij bewoners Engweg

MAARSBERGEN  Na vijftien jaar lobbyen, soebatten en aandringen – met als aanjager Pieter Versteeg, bewoner van de Engweg, en met harde steun van de VBMM, in de persoon van Evert de Boer – is het nu zover. Er worden de komende tijd afdoende maatregelen genomen om het spoorlawaai te reduceren, door middel van een aarden geluidswal en raildempers.

Lees verder op de website van De Kaap

Radio 90FM moet vertrekken uit het AZC

HEUVELRUG  De toekomst van Radio 90FM is ongewis, nu de huisvesting van de omroep dreigt weg te vallen. De huur is eenzijdig opgezegd en een nieuwe studioruimte is nog niet in zicht.

Lees verder op de website van De Kaap

Vier miljoen voor Bartiméus

HEUVELRUG  De Bosschool is verouderd en aan nieuwbouw toe. Het college wil daarom € 4 miljoen beschikbaar stellen aan Bartiméus Onderwijs. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het krediet.

Lees verder op de website van De Kaap

18 december 2010

tijd: 13:20 uur  temperatuur: -0 °C

Jagersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Plannen Minicultuurhuis Maarsbergen toegelicht

MAARSBERGEN  Omwonenden van de basisschool de Merseberch zijn door de gemeente geïnformeerd over de voortgang van de plannen rond de realisatie van een brede school dan wel minicultuurhuis op deze locatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Midwinterfair voor Maarns verenigingsleven

MAARN/MAARSBERGEN  Duizend en één dingen moeten worden geregeld om straks, op de Midwinterfair, alles op rolletjes te laten lopen. Evert de Boer is daarbij de spin in het web. Hij is namens de Lionsclub Maarn-Maarsbergen projectleider van de Midwinterfair.

Lees verder op de website van De Kaap

Sociaal huren vanaf januari beperkt

HEUVELRUG  De sociale huursector gaat op slot en de doorstroming komt in gevaar. Volgens burgemeester Frits Naafs zijn dat mogelijk de gevolgen van een nieuwe Europese richtlijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Mensen gebruiken Jeugdcultuufonds nauwelijks

HEUVELRUG  Je kunt je kindertijd niet overdoen en dus is elke gemiste kans er een teveel. Om kinderen uit minder fortuinlijke gezinnen een cultureel zetje in de rug te geven, stelde wethouder Elisabeth van Oostrum eerder dit jaar geld beschikbaar aan het Jeugdcultuurfonds.

Lees verder op de website van De Kaap

Mutsen breien in Oranjestein

DOORN  In zorgcentrum Oranjestein in Doorn zijn de bewoners druk met het breien van mutsen. Inmiddels hangen al 117 gebreide mutsjes als kerstklokjes boven de receptie. Het is een landelijk georganiseerde actie van de stichting Save the Children.

Lees verder op de website van De Kaap

19 december 2010

tijd: 10:20 uur  temperatuur: -3 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Van der Pol wil schaatswedstrijd bij Kasteel Amerongen

AMERONGEN  Schaatser Peter van der Pol wil een schaatswedstrijd op natuurijs bij Kasteel Amerongen organiseren. De Utrechter is daarover in gesprek met diverse partijen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Teveel gedronken

ZEIST Zaterdagavond kreeg de politie een melding dat er een vrouw in een auto bij het wegrijden aan de Mr. H. Marsmanstraat een geparkeerde personenauto had geraakt en mogelijk onder invloed van alcohol was.

Agenten gingen ter plaatse en troffen de vrouw daar nog aan in haar voertuig dat dwars op de weg stond. Een hevige alcolhollucht werd geconstateerd en op basis daarvan werd de 51-jarige vrouw uit Zeist aangehouden. Dit moest geboeid, omdat de mevrouw zich hevig verzette hiertegen. Op het bureau blies zij 620 ug/l. Ook bleek zij te rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Tegen de vrouw is procesverbaal opgemaakt.

Hoogste punt van De Tollekamp bereikt

RHENEN  Het hoogste punt van de nieuwe Tollekamp is bereikt. Als alles naar wens verloopt is het nieuwe woon-zorgcomplex in Rhenen eind 2011 gereed. Hierna kunnen de bewoners verhuizen naar de nieuwe, moderne zorglocatie in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Onverwachte tegenvaller uit Den Haag

HEUVELRUG  De sociale werkvoorziening blijkt voor de Utrechtse Heuvelrug een stuk duurder uit te pakken, dan de bedoeling was. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een onverwachte rekening naar het Doornse cultuurhuis gestuurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstmatinee Maartenskerk

DOORN  Musici van het Koninklijk Concertgebouworkest spelen Tweede Kerstdag om 15.00 uur in de Maartenskerk in Doorn werken van de familie Bach.

Lees verder op de website van De Kaap

20 december 2010

tijd: 11:30 uur  temperatuur: -5 °C

Akkerweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Familie Bas uit Zeist wint prijsvraag Papier en Textiel

ZEIST  Op 20 december reikte wethouder Joke Leenders van de gemeente Zeist de set ‘Zelf papier maken’ en een campagnepoloshirt uit aan familie Bas. Mevrouw Bas is winnaar in de gemeente Zeist van de prijsvraag Papier & Textiel uit de campagne ‘Doe meer met afval’ ter verbetering van afvalscheiding in de provincie Utrecht. 

Eind vorig jaar startten de gemeente Zeist is samenwerking met alle Utrechtse gemeenten de gezamenlijke campagne ‘Doe meer met afval’.

vergroot foto

Per afvalstroom worden inwoners gestimuleerd hun huishoudelijk afval zo goed mogelijk te scheiden. Dat levert een hoop voordelen op, namelijk een groener milieu en een goedkopere afvalverwerking. Bovendien is het gescheiden afval weer grondstof voor nieuwe producten.

Oud papier en textiel
Op dit moment worden oud papier en textiel onder de aandacht gebracht. Het gescheiden oud papier is een prima grondstof voor nieuw papier. Tegenwoordig bestaat nieuw papier zelfs voor 75% uit oud papier. Dit bespaart een hoop bomen en levert de verenigingen die het inzamelen ook nog geld op. 
Ook oude kleding, schoenen, gordijnen en badtextiel kunnen gerecycled worden door het in de textielcontainer te gooien of mee te geven tijdens een inzamelingsactie. Zelfs het kapotte textiel wordt weer verwerkt tot poetsdoeken, matrasvullingen en isolatiemateriaal voor woningen. Bovendien levert hergebruik van textiel de hoogste CO2-reductie op van alle afvalstromen.

Grof huishoudelijk afval en kringloopgoederen
In het voorjaar van 2011 start de volgende campagne-etappe over de thema’s Grof huishoudelijk afval en Kringloopgoederen. Ook over deze thema’s verschijnt er zowel in een nieuwe editie van ‘Afvalnieuws’ als op de campagnewebsite www.doemeermetafval.nl. een prijsvraag.

KCD/Decohome na nederlaag veroordeeld tot middenmoot

DOORN  KCD/Decohome is er niet in geslaagd de laatste wedstrijd van 2010 in winst om te zetten. Het Heelsumse DKOD kaapte met 15-16 de punten weg in een duel waarvan de winnaar mee zou blijven doen om de titel en de verliezer de titelaspiraties in de ijskast zou moeten zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Samenwerkingsovereenkomst Vogelenzangterrein

RHENEN  Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst is er een definitieve stap gezet voor de realisatie van 237 woningen op het Vogelenzangterrein in Rhenen. Wethouder Henk van den Berg en directeur Patrick Joosen van Bouwfonds Ontwikkeling ondertekenden vrijdag 17 december 2010 samen met de mede-ontwikkelaars Van Wijnen en Fortress op het gemeentehuis in Rhenen een samenwerkingsovereenkomst.

vergroot foto

In totaal zullen er op het Vogelenzangterrein vijftig sociale (huur) appartementen en tweeënveertig sociale (huur) rijwoningen worden gebouwd. De overige woningen zijn in de koopsector en bestaan uit  eenentwintig luxe appartementen, negenentwintig rijwoningen, tweeënvijftig twee-onder-een-kapwoningen, drieëndertig vrijstaande woningen en tenslotte tien zogenaamde plasrandwoningen. De wijk krijgt een groen en duurzaam karakter. 

Het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst betekent dat de bestemmingsplannen voor de bouw van de 237 woningen en het natuurgedeelte op het Vogelenzangterrein in procedure worden gebracht. Meer dan de helft van het voormalige fabrieksterrein wordt natuurgebied, een strook van het gebied gaat volgens de plannen zelfs onderdeel uit maken van de ecologische hoofdstructuur.

Bouwfonds Ontwikkeling gaat uit van het bouwen van de 237 woningen in vier fases. De gemeente en ontwikkelaars verwachten dat met de eerste fase van de woningbouw in het vierde kwartaal van 2011 een start kan worden gemaakt. Er wordt gestart met  onder andere het appartementengebouw langs de Zwarteweg. Ook wil Bouwfonds zo snel mogelijk met de bouw van woningen tegen de steilrand  en langs de waterplas  beginnen.

Op de foto vlnr Chrétien van Essen (Bouwfonds Ontwikkeling; getekend namens Beleggingsmaatschappij Fortress),  Patrick Joosen (Bouwfonds Ontwikkeling), Henk van den Berg (wethouder Rhenen) en  Harry Veldhuis (Van Wijnen Projectontwikkeling Oost)

Kerstdrukte

DRIEBERGEN  De toeloop op de Kerstvieringen in de rooms-katholieke Sint Petrus’ bandenkerk aan het Kerkplein in Driebergen-Rijsenburg zal naar verwachting ook dit jaar groot zijn. De kerk is volgens de gebruiksvergunning gehouden aan een maximum aantal zitplaatsen.

Als alle stoelen in de kerk bezet zijn, worden vanwege de (brand)veiligheid geen bezoekers meer toegelaten. Meer informatie is te vinden op de website www.parochie-sintmaarten.nl, doorklikken naar ‘Driebergen-Rijsenburg’.

Enervo sluit jaar af met bizarre wedstrijd

HEUVELRUG  De mannen van Enervo sloten met een uitwedstrijd tegen Switch het jaar af. Het werd uiteindelijk een 3-2 nederlaag, maar die kwam op een heel bizarre wijze tot stand.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersongeval met letse

MAARN  Aan de Amersfoortseweg vond in de nacht van zondag op maandag een eenzijdig ongeval plaats waarbij één persoon gewond raakte.
 
Omstreeks 00.20 uur kreeg de politie een melding dat er een een auto tegen een boom was gereden aan de Amersfoortseweg in de richting van Amersfoort. Ter plaatse bleek dat hij in een slip was geraakt en tegen een lantaarnpaal tot stilstand was gekomen die hierdoor schade opliep. Vermoedelijk was de 21-jarige bestuurder uit Amersfoort door de gladheid de macht over het stuur verloren. De Amersfoorter is ter observatie voor diverse pijnklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Spoorboom vernield

DRIEBERGEN  Afgelopen nacht kreeg de politie een melding dat een groepje jongeren een spoorboom bij de Arnhemsebovenweg aan het vernielen was. Ter plaatse bleek dat het groepje al weg was richting Driebergen met spoorboom en al.

Met meerdere collega’s is uitgekeken naar de jongeren. Helaas was er geen duidelijk signalement bekend. Aan de Wethouder Ter Haarlaan kon wel een drietal fietsers staande worden gehouden, maar het is nog onduidelijk of zij er iets mee te maken hebben. De spoorboom werd door de politie even later aangetroffen, maar was dusdanig vernield dat deze niet kon worden teruggeplaatst.
 
De politie heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar getuigen van de vernieling. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Heuvelrug via 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Ed Roosen zitvolleybal toernooi

LEERSUM  Volleybalvereniging Volleer uit Leersum houdt op zaterdag 8 en 9 januari het negende ‘Ed Roosen zitvolleybal toernooi’. De wedstrijden zijn op 8 januari van 10.00 tot 17.00 uur en op 9 januari van 10.00 tot 14.00 uur in Sport en Cultureel Centrum ‘De Binder’.

Lees verder op de website van De Kaap

21 december 2010

tijd: 13:50 uur  temperatuur: -3 °C

De Sluis Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gewond door sleetje rijden

RHENEN  Maandagmiddag gleed een 44-jarige vrouw uit Veenendaal met haar slee van een heuvel en kwam daarbij in een greppel terecht. Hierbij belandde zij hard op haar onderrug.

Uiteindelijk moest de brandweer komen om de vrouw op te halen bij de Oude Veensegrindweg. Het slachtoffer is daarna met de ambulance naar ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede gebracht.

Knutselspullen voor de kinderen van het AZC

LEERSUM  De Lions Heuvelrug gaan knutselspullen inzamelen voor kinderen van het asielzoekerscentrum in Leersum. De spullen kunnen tot 5 januari ingeleverd worden.

Lees verder op de website van De Kaap

22 december 2010

tijd: 13:35 uur  temperatuur: -2 °C

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Ongeluk met tankwagen op A12 Bunnik

BUNNIK  De A12 is deels afgesloten tussen Bunnik en Driebergen. Er is een ongeluk gebeurd met een auto en een tankwagen, die is geladen met gevaarlijke stoffen. Uit onderzoek is gebleken dat er geen gevaar is.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Twee vrouwen aangehouden voor mishandeling

ZEIST  Bij een winkel aan het Emmaplein zijn dinsdagmiddag een 20-jarige en een 24-jarige vrouw uit Wijk bij Duurstede aangehouden voor mishandeling van een andere vrouw.
 
Omstreeks 14.15 uur kreeg de politie de melding dat er een klant in de winkel zou zijn terwijl zij een winkelverbod had. Toen agenten ter plaatste kwamen wilde deze vrouw, vergezeld van nog een andere vrouw, enkele kledingstukken afrekenen. Op het moment dat er een confrontatie was tussen deze twee vrouwen en de medewerkster achter de kassa, werd zij door de twee vrouwen geslagen. Hierop werd het tweetal aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Politie zoekt getuigen van mishandeling

DOORN  In de nacht van dinsdag op woensdag kreeg de politie een melding dat aan Dorpsstraat ter hoogte van het Oude Postkantoor een jongen was mishandeld door twee andere jongens, die deel uitmaakten van een groep van vijf jongens.

De jongens waren elkaar gepasseerd waarbij over en weer wat geroepen zou zijn. Vervolgens zouden twee jongens het 20-jarige slachtoffer hebben geslagen en getrapt. Daarna is de groep weggelopen.

Een van de daders liep met krukken en de ander had kort blond haar (stekels) en droeg een zwart/wit geblokte blouse/jas.
 
De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Heuvelrug via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

KCD/DecoHome houdt korfbalinstuif op de 29 december

DOORN  Wie in de kerstvakantie eens kennis wil maken met korfbal in Doorn, moet woensdag 29 december een kijkje nemen in sporthal Steinheim. Voor kinderen van 6 tot 14 organiseert KCD/Decohome een grote korfbalinstuif.

Lees verder op de website van De Kaap

De Ridderhof heeft een duofiets met trapondersteuning

AMERONGEN  Door inzamelingen, gulle giften van familieleden, sponsoring van de middenstand van Amerongen, Elst en Leersum, Amon (ondernemersvereniging van Amerongen) en het organiseren van een rommelmarkt is het woonzorgcentrum De Ridderhof gelukt om een duofiets met trapondersteuning aan te schaffen.

Lees verder op de website van De Kaap

23 december 2010

tijd: 13:15 uur  temperatuur: 0 °C

Oosterlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Werk aan faunapassage bij Vossenstein stilgelegd

HEUVELRUG  Aannemer Oranjewoud is eind november gestart met de bouw van een faunapassage (tunnel) onder de provinciale weg N225 tussen Driebergen en Doorn in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden aan de tunnel liggen nu stil vanwege het weer.

Lees verder op de website van De Kaap

Canto ostinato op Kerstavond

AUSTERLITZ  Op 24 december spelen Robert Lambermont en Daphne Keune (twee pianisten van het Rondane Kwartet) Simeon ten Holts Canto ostinato in het Beauforthuis.

Met het Rondane Kwartet brachten zij medio september Canto Ostinato op cd uit, in een versie op 4 vleugels. Simeon ten Holt zelf heeft deze productie mede gesponsord. De uitvoering van het Rondane Kwartet werd al op Radio 6 in VPRO’s Café Sonore gedraaid. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
vrijdag 24 december, 20.15 uur 
Robert Lambermont & Daphne Keune – Canto ostinato 
entree € 17,50 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas) | kinderen t/m 12 jr € 5

Terugblik op kerstmarkt Leersum

LEERSUM  Een lange traditie werd op zaterdag 18 december in ere gehouden. De Leersumse kerstmarkt lokte, ondanks de sneeuw en kou, vele Leersumers naar het Kerkplein.

Lees verder op de website van De Kaap

Korpsavond Brandweer Leersum

LEERSUM  Het brandweerkorps van Leersum hield afgelopen maandag zijn jaarlijkse korpsavond. Traditiegetrouw werd door alle actieve en oud leden gezellig het jaar afgesloten. Tevens werden er natuurlijk ook weer diploma’s uitgereikt en jubilarissen in het zonnetje gezet.  

Lees verder op de website van De Kaap

Tegenslag voor sociale woningbouw

HEUVELRUG  Een projectontwikkelaar die geen sociale woningbouw in zijn plannen opneemt, kan niet worden verplicht om daarvoor een afkoopsom te betalen. Uit een nieuw beleidsstuk van de gemeente blijkt, dat alleen over een vrijwillige bijdrage onderhandeld kan worden.  

Lees verder op de website van De Kaap

Winterfair geeft overlast in Palmstad

DOORN  De Winterfair was een sprookje voor bezoekers, maar zorgde bij buurtbewoners voor veel overlast en irritatie. Al op de eerste dag ging het fout in de omgeving van het Von Gimborn Arboretum.

Lees verder op de website van De Kaap

Mogelijk schaatsmarathon op kasteelgracht

AMERONGEN  De bekende Amerongse schaatser Peter van de Pol (28) wil een schaatsmarathon organiseren op de kasteelgracht van Kasteel Amerongen. Hij is al in gesprek met het kasteelbeheer dat positief tegenover het idee staat. Met een schaatsmarathon op de kasteelgracht zou een oude traditie in ere hersteld worden.

Lees verder op de website van De Kaap

24 december 2010

tijd: 13:35 uur  temperatuur: -1 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Verzet tegen sluiting Doornse Gat groeit

HEUVELRUG  Het is een populaire decemberattractie: met de hele familie sleetje rijden in het Doornse Gat. Maar of dezelfde gezinnen komende zomer ook welkom zijn op de dagcamping, is nog maar de vraag. Door bezuinigingen ziet de toekomst van het recreatieterrein tussen Doorn en Leersum er somber uit.

Lees verder op de website van De Kaap

FGH vraagt minister om onderzoek De Basis

DOORN  Er moet een politiek en bestuurlijk onderzoek komen naar de ontwikkelingen bij De Basis. Dat schrijft de Federatie Groene Heuvelrug aan defensieminister Hans Hillen (CDA). Volgens de brief zijn de nieuwbouwplannen op het terrein langs de Woestduinlaan niet in het belang zijn van de militaire veteranenzorg.

Lees verder op de website van De Kaap

Auto over de kop geslagen in Doorn

DOORN  Op donderdagavond om 21.20 uur kwam er een melding van een beknelling op de Driebergsestraatweg in Doorn. De brandweer uit Doorn, politie en ambulance rukten daarop uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Insluiping in woning

AMERONGEN  Aan de Burg. Jhr H Van Den Boschstraat vond donderdagmiddag omstreeks 13.15 uur een insluiping in een woning plaats terwijl een van de bewoonsters boven was.

Nadat de bewoonster voor de tweede maal een vreemd geluid hoorde, ging zij beneden kijken en zag toen een vreemd persoon buiten weglopen. De bewoonster constateerde dat er geen goederen waren weggenomen, mogelijk werd de insluiper te snel gestoord.
 
De insluiper voldoet aan het volgende signalement: droeg donkere kleding (soort pantalon) en een lichtbruine muts, ongeveer 1.80 m lang. Onbekend of het om een man of een vrouw ging.
 
De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen. Indien u informatie heeft, belt u dan met de politie van het district Heuvelrug op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

25 december 2010

tijd: 10:45 uur  temperatuur: -3 °C

Langbroekerdijk Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Landgoed Maarsbergen werkterrein jeugd

MAARSBERGEN  In de werkschuur van Landgoed Maarsbergen hebben twintig kinderen dinsdag en donderdag onder goede begeleiding hard gewerkt aan een project in de vorm van een speurtocht naar dieren van de Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Bert Homan wil vooruit kijken

HEUVELRUG  ,,Het is een schitterende gemeente met een geweldig kapitaal aan natuurschoon. Op bestuurlijk vlak is het een heel uitdagende gemeente, er moet veel gedaan worden.” Bert Homan is nu een maand wethouder van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Afkoppelen in de Vissersweg in Elst

ELST  Wethouder Piet van Leeuwen overhandigde op een koude decemberdag een zandschep aan de heren Dick Poortinga en Joachim Aalbers van de Vissersweg te Elst. Het schepje is om de zandvangput van het hemelwater infiltratie systeem te kunnen schoonmaken. Van hun huizen wordt het hemelwater niet meer op het riool geloosd maar wordt het in eigen grond geïnfiltreerd. De Elstenaren hebben samen met vele anderen aan de Vissersweg en de Oranjestraat meegedaan aan het project.

Vergroot foto

Dit betreft project: “Afkoppelen van particuliere woningen” binnen het gemeentelijk pilotproject in samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Met de overhandiging van een zandschep, de gebruiksaanwijzing en de revisietekening van het systeem is het project voltooid.

Een glibberige kerst

HEUVELRUG  Nederland glibbert de kerstdagen tegemoet. De zoutvoorraden slinken en strooien wordt eerder uitzondering dan regel. Ook in de Utrechtse Heuvelrug raakt de zoutloods leger en leger. Dinsdagmiddag lag er nog zout opgeslagen voor zes flinke strooibeurten.

Lees verder op de website van De Kaap

26 december 2010

tijd: 13:15 uur  temperatuur: 2 °C

A12 Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info


Expositie AZC in de Maarnse bibliotheek

MAARN  De bibliotheek in Maarn huisvest sinds woensdag 22 december een bijzondere expositie van Stichting De Vrolijkheid. De tentoongestelde sieraden en kunstwerken zijn gemaakt door kinderen en hun ouders die verblijven in het asielzoekerscentrum Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Cursus kunstgeschiedenis 20e eeuw

AMERONGEN  Bij Il Sogno in Amerongen gaat in januari 2011 een nieuwe cursus kunstgeschiedenis van start: Italiaanse topkunstenaars van de 20e eeuw. Elke cursusles behandelt in zijn geheel één kunstenaar of één thema, zodat elke les een afgerond geheel vormt.

Lees verder op de website van De Kaap

27 december 2010

tijd: 12:20 uur  temperatuur: -0 °C

Langbroekerdijk Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Boswachters heten bezoekers persoonlijk welkom

HEUVELRUG  Boswachters van Het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn op zondag 2 januari in diverse natuurgebieden aanwezig om bezoekers persoonlijk een gelukkig Nieuwjaar te wensen met voldoende natuur en landschap in de directe omgeving.

Met de nieuwe kabinetsplannen is dat laatste allerminst vanzelfsprekend. De forse bezuinigingen op natuur kunnen vergaande gevolgen hebben voor de kwaliteit van natuur en landschap in Nederland. Het huidige kabinet schrapt 40 procent van de budgetten voor natuur en landschap. Dit heeft vergaande consequenties voor de Ecologische Hoofdstructuur en het behoud en herstel van de biodiversiteit. Ook het beheer, openstelling en toezicht van natuurgebieden komt in het gedrang, zeker rondom de grote steden.

De actie op 2 januari vormt de formele start van de campagne ‘Hart voor Natuur’. Het gaat om een landelijke actie  van natuur- en milieuorganisaties tegen de kabinetsbezuinigingen op natuur en landschap. Iedereen, die op wat voor manier dan ook, actief is in de natuur, wordt opgeroepen om zijn of haar hart te laten spreken voor de natuur. De Utrechtse natuurorganisaties heten u graag welkom op zondag 2 januari 2011 om samen met u de wens uit te spreken voor een goede toekomst voor de natuur en het landschap. Kom ook wandelen en laat zien dat u Hart heeft voor Natuur!

In de provincie Utrecht doen Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Het Utrechts Landschap mee aan de actie. De boswachters brengen de Nieuwjaarsgroet uit tussen 13.00 en 15.00 uur en geven desgewenst toelichting op de gevolgen van het kabinetsbeleid.

In Utrecht gaat het om de volgende locaties:
– Amelisweerd (theehuis van Rhijnauwen)
– Birkhoven (Amersfoort; ingang Barchman Wuytierslaan)
– Blauwe Kamer (Rhenen/Wageningen)
– Kaapse Bossen (ingang N225 + ingang Helenaheuvel)
– Kasteel Groeneveld (Baarn)
– Landgoed Beerschoten (De Bilt; ingang Holle Bilt)
– Leersumse Veld (tussen Maarsbergen en Leersum)
– Schaapskooi Heidestein (Zeist)

Ook elders in Nederland zijn natuurgebieden opengesteld voor de actiedag. Kijk voor een overzicht van de acties op www.hartvoornatuur.nu.

Vallende takken in Maarn

MAARN  Bewoners van de Sportlaan in Maarn werden de afgelopen week opgeschrikt door vallende takken. De sneeuw op de grove den is te zwaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Winterpret bij het Doornse Gat

DOORN  Veel mensen trokken op Tweede Kerstdag naar het Doornse Gat voor een middag vol winterse sneeuwpret. Naast de lol voor de durfals op de sleetjes was het ook voor kijkers een mooi schouwspel.

Lees verder op de website van De Kaap

28 december 2010

tijd: 10:05 uur  temperatuur: 0 °C

Aalscholver / Hoendersteeg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Auto op zijn kant

DRIEBERGEN Op maandagavond eed een 20-jarige automobilist uit Zeist over de Arnhemsebovenweg. Door nog onbekende oorzaak raakte de auto van de weg, viel op zijn kant en botste tegen een boom.

De 20-jarige man raakte gewond aan zijn schouder en werd vervoerd naar het ziekenhuis. De andere twee inzittenden raakte licht gewond maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Aanrijding met busje

ZEIST  Afgelopen nacht reed een 23-jarige bestuurder van een personenbusje over de Rijksweg A 28. Vermoedelijk viel de man in slaap achter het stuur en botste achterop een rijdende vrachtwagen die voor hem reed. In het busje zaten acht personen.

Drie personen werden uit voorzorg vervoerd naar het ziekenhuis. De 23-jarige man uit Den Haag bleek gewond te zijn aan zijn enkel, deze is  daadwerkelijk gewond. Een wond aan zijn enkel werd gehecht.

Groot mannenkoor brengt kerstconcert

AMERONGEN  Alle elementen voor een sfeervol, welluidend kerstconcert kwamen samen in de Andrieskerk. De winterwitte avond, de warm aandoende kerk en het 116 mannen tellend Ritmeester Koor zorgden samen voor een gedenkwaardige kerstavond in Amerongen op 23 december.

Lees verder op de website van De Kaap

29 december 2010

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 1 °C

De Hermelijn Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Politie-inzet tijdens Oud en Nieuw

HEUVELRUG  De politie in Heuvelrug zet zich ook dit jaar weer in om samen met partners een bijdrage te leveren aan een veilig en feestelijk verloop van de jaarwisseling. De politie is voldoende aanwezig op straat om eventuele escalaties te voorkomen en daders van strafbare feiten aan te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstavond in Zonheuvel

DOORN  Vorige week waren ruim 80 inwoners van Utrechtse Heuvelrug te gast voor een viergangen kerstdiner bij Hotel Conferentiecentrum Zonheuvel in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Jaarlijkse oliebollenavond bij Brandweer Amerongen

AMERONGEN  Bijna alle leden en oud-leden waren vorige week met hun partner aanwezig bij de traditionele oliebollenavond van het brandweerkorps Amerongen. Er werden diverse diploma’s uitgereikt en er waren drie jubilarissen.

Lees verder op de website van De Kaap

30 december 2010

tijd: 14:20 uur  temperatuur: -3 °C

Drieklinken Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Dodelijk ongeluk op de Hoofdstraat

DRIEBERGEN  Vanmorgen om omstreeks 11.45 uur werden hulpdiensten gealarmeerd voor een aanrijding op de Hoofdstraat in Driebergen. Een meisje op een fiets is onder een vrachtwagen terechtgekomen. De traumahelikopter is ter plaatse geroepen, maar dit mocht niet meer baten.

Lees verder op de website van De Kaap

Samenleving krijgt hoofdrol in aanpak bezuinigen

ZEIST  Het Zeister college wil een bezuinigingsdialoog met de samenleving organiseren. 
De gemeenteraad van Zeist krijgt de voorgestelde interactieve aanpak in januari voorgelegd voor bespreking en besluitvorming.

Net als andere gemeenten moet ook Zeist vanaf 2012 rekening houden met minder inkomsten vanuit de Rijksoverheid. De omvang van de bezuiniging is naar verwachting netto € 6,2 miljoen per jaar structureel. Dat betekent dat de vrij besteedbare uitgaven van de gemeente met 10% moeten worden verminderd om Zeist financieel gezond te houden. In het coalitieakkoord 2010-2014 ‘Dichterbij’ staat dat (ook) bij deze financiële opgave de samenleving wordt betrokken. Dit sluit aan bij het interactief werken dat de gemeente als werkwijze hanteert.

Uniek bezuinigingsproces
Het college van B&W wil de bezuinigingsoperatie als kans benutten om de taken en rollen van de samenleving en de gemeentelijke overheid goed te bezien en stelt voor om daartoe themagroepen te formeren.
Het idee is om de voorstellen uit de discussiebijeenkomsten van de themagroepen te bundelen en voor besluitvorming voor te leggen aan het college van B&W en vervolgens aan de gemeenteraad van Zeist. 

Hoe de interactieve aanpak echter definitief vorm gaat krijgen en wat de voorwaarden zijn, wordt besproken met de gemeenteraad. Het raadsvoorstel met deze interactieve aanpak doorloopt de vergadercyclus van het Debat en vervolgens Raadsbesluit in januari 2011.  


“Één en één is drie”
Wethouder Burgerparticipatie Johan Varkevisser (D66): “De gemeente Zeist past steeds meer interactieve processen toe waarbij inwoners een grote rol krijgen in de idee- en planvorming. Als de gemeente moet bezuinigen, is dat in de Zeister samenleving voelbaar. Daarom mag dat niet zonder die samenleving invulling krijgen. De kennis en ideeën van de samenleving, hoe we dit financiële te kort te lijf kunnen gaan, hebben we hard nodig. Dit wordt een uniek proces waarbij in een korte periode intensief met elkaar wordt samengewerkt. Waarbij de deelnemers over hun eigen grenzen heen kijken. Ze kunnen deze kans aangrijpen om vernieuwing voor te stellen, op andere manieren samen te gaan werken en hun netwerk uit te breiden. Dat is al belangrijke winst van dit interactieve proces. Elkaar kennen en elkaar weten te vinden als je iets voor elkaar kunt betekenen, juist als de gemeentelijke overheid een financieel stapje terug moet doen. Eén en één is drie !” 

Doornse familie van vijf generaties

DOORN  Een opmerkelijke familiegebeurtenis in Doorn. De geboorte van Namara Koster, op 17 december, zorgt voor de bijzondere situatie dat een Doornse familie uit vijf generaties bestaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitgelekt advies voorspelt Doorns verkeersinfarct

DOORN  Het centrum van Doorn loopt grote kans op een verkeersinfarct. Over twee jaar wordt het nieuwe gemeentekantoor in gebruik genomen en dan kunnen ,,ernstige vormen van verkeerscongestie op en rond de Dorpsstraat ontstaan”. Dat concludeert het Verkeersberaad van de Utrechtse Heuvelrug in een nog niet openbaar gemaakt advies.

Lees verder op de website van De Kaap

31 december 2010

tijd: 13:45 uur  temperatuur: 3 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Geen vervolging chauffeur dodelijk ongeluk

DRIEBERGEN  De chauffeur die betrokken was bij het dodelijk ongeluk waarbij een 14-jarig meisje in Driebergen omkwam, wordt waarschijnlijk niet vervolgd. Justitie gaat er vooralsnog vanuit dat hem niets te verwijten valt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Maarn 2010: Rumoer in het centrum

MAARN  Ook het afgelopen jaar hield het centrum de Maarnse gemoederen bezig. De vraag ,,Wanneer gaat er gebouwd worden?” werd vele malen gesteld en is nog immer onbeantwoord.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersum 2010: ‘De Binder heeft echt een kans’

LEERSUM  ,,De voorwaarden om echt iets goeds van De Binder te maken, ontbreken volgens ons.” Dat concluderen Rob van den Bosch en Lammert Hol. De twee Leersumers zagen drie weken geleden geen andere mogelijkheid dan de stekker uit het bestuur in oprichting van De Binder te trekken.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorn 2010: BNMO: geluk bij een ongeluk

DOORN  De bouwplannen op het BNMO-terrein kwamen in 2010 regelmatig in het nieuws. Het nieuwbouwproject – de oude bungalows worden vervangen door 18 nieuwe – is niet door iedereen met evenveel enthousiasme ontvangen.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorn krijgt voortaan water van Vitens

DOORN  Per 1 januari 2011 is de overname van het laatste particuliere drinkwaterbedrijf in Nederland een feit. De ruim 4.000 betrokken huishoudens in Doorn en een deel van Leersum zijn per 1 januari 2011 klant van Vitens.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongen 2010: De eerste schop voor Allemanswaard in de grond

AMERONGEN  De Allemanswaard komt er, zoveel was begin dit jaar bekend. Maar met de renovatie van sporthal De Ploeg, de sloop van enkele woningen op het terrein en de keuze voor de straatnamen, die de Allemanswaard carré gaan sieren, wordt de realisatie van het project steeds meer zichtbaar voor de inwoners van Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Amerongse tafeltenniskampioenschappen

AMERONGEN  Ook in 2011 wordt in Amerongen weer het door hoofdsponsor Schildersbedrijf Van Doorn gesponsorde tafeltennistoernooi georganiseerd. Het evenement vindt plaats op zaterdag 8 januari 2010 in de Uithof aan de Nederstraat 23 in Amerongen

Lees verder op de website van De Kaap

Doe mee aan toneel-muziekspektakel

AMERONGEN  Stichting SKiAm viert in 2011 haar tienjarig bestaan. Dit feestelijke tweede lustrum viert SKiAm met diverse activiteiten. Eén van de festiviteiten is een muzikaal toneelstuk. Hiervoor is de organisatie op zoek naar jongeren uit Amerongen en omgeving die mee willen doen.

Lees verder op de website van De Kaap