Heuvelrugnieuws van dinsdag 1 december 2009 (kopie)

Faunalaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:15 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Faunalaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:15 uur  temperatuur: 5 °C

SVMM pakt in het laatste kwartier een punt

MAARN  Op een troosteloze dag werd er door SVMM een troosteloze wedstrijd op de mat gelegd. Toch zat het venijn in de staart van de wedstrijd. Van een 2-0 achterstand werd er terug gekomen tot een 2-2 gelijkspel, met een beetje geluk had SVMM ook nog een derde doelpunt kunnen maken, maar dat zou wel te veel van het goede zijn geweest.

Lees verder op de website van De Kaap

Zitvolleyballers verslaan Allvo; Vrouwen Enervo en Volleer lijden kostbaar verlies

HEUVELRUG  Het zitvolleybalteam van Volleer kwam na drie weken rust weer eens binnen de lijnen tegen Allvo uit Almere. Er werd gewonnen met 3-1. Enervo speelde uitwedstrijden in Houten bij Taurus 5 (mannen, 2-3) en Montfoort (vrouwen, 4-0). Volleer (V) speelde tegen koploper Taurus 5 een sleutelwedstrijd, die met 3-1 verloren ging.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruime winst voor BC Doorn

DOORN  De mannen van Badmintonclub Doorn hebben zondag in de Hoofdklasse een ruime winst behaald. Met 6-2 werd het bezoekende team van Kromme Rijnstreek verslagen. Daarmee is de tweede helft van de competitie goed begonnen voor de Doornaars.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA geeft op schlemielige manier volle winst uit handen

AMERONGEN  Onder onaangename regenachtige weersomstandigheden kon de wedstrijd DVSA-DEV, in verband met onweer, tien minuten te laat aanvangen. In de tweede speelhelft kwam daar nog eens een 25-tal minuten oponthoud bij, wegens een naar het zich liet aanzien, ernstige blessure van de Doornse doelman.

Lees verder op de website van De Kaap

VVD Utrechtse Heuvelrug lanceert verkiezingsprogramma ‘Thuis op de Heuvelrug’

HEUVELRUG  ‘Thuis op de Heuvelrug’. Onder dit motto gaat de VVD Utrechtse Heuvelrug de verkiezingen voor de gemeenteraad in. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 1 december wordt het nieuwe verkiezingsprogramma officieel uitgereikt aan de lijsttrekker van de VVD Utrechtse Heuvelrug Roy Pamboer.

Lees verder op de website van De Kaap

Twee van de drie teams van TVA kampioen.

AMERONGEN  Vorige week dinsdag was het zover, als het eerste en tweede team van tafeltennisvereniging Amerongen zouden winnen,was het kampioenschap voor beide teams binnen. Het eerste team was al een paar seizoenen op de tweede plaats blijven steken en voor het tweede team was het de eerste keer dat ze naar de vierde klasse konden promoveren.

Lees verder op de website van De Kaap

Mart Niehoff verbetert ook zijn persoonlijk record op de 50 meter rugslag

DRIEBERGEN Tijdens de Albatrosduikwedstrijd in Vianen, heeft Mart Niehoff ook op de 50 meter rugslag een groot persoonlijk record (45.04 en de eerste plaats) gezwommen, nadat hij vier weken geleden al voor een clubrecord op de 25 meter had gezorgd. Met deze tijd komt Mart al in de buurt van de best tien zwemmers van zijn leeftijd in Nederland op deze afstand.

vergroot foto

Ruben Methorst blijft het ook gewoon goed doen door zowel op de 100 meter rugslag (tweede plaats) als op de 50 meter schoolslag zijn tijden te verbeteren.
Rebecca Hietink moest vandaag drie afstanden zwemmen. Op twee van de drie afstanden, de 100 meter rugslag en de 50 meter schoolslag, wist ze met een persoonlijk record de eerste plaats te halen. Op de 100 meter vrije slag werd ze vierde, maar ook daar verbeterde zij haar persoonlijke record.

Uitvoering expressieklas Schoonoord

DOORN  Dit schooljaar is op Schoonoord Doorn, naast de al langer bestaande sportklassen, voor het eerst ook een expressieklas gestart. In die expressieklas krijgen leerlingen extra mogelijkheden en aanbod om hun expressieve talenten te ontplooien.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing “Cézanne – Picasso – Mondriaan”

DOORN  Kunsthistoricus Drs Benno Hillebrand geeft op woensdag 16 december een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum. De lezing vindt plaats in de Koningshof in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Koor van Kaliningrad terug in Andrieskerk

AMERONGEN  Het Koor van de Dom van Kaliningrad verzorgt op woensdag 16 december een bijzonder kerstconcert in de Andrieskerk in Amerongen. De aanvangstijd is 20.00 uur. De toegang bedraagt €15,-.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 2 december 2009 (kopie)

Aalscholver  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:10 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nighthawks at the Diner in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zondag 6 december speelt Nighthawks at the Diner in het Beauforthuis. De groep rondom zanger-pianist heeft naam gemaakt met zijn nachtclub-achtige sfeer, de licht dreigende eenzaamheid die in de songs besloten zit.

Met een stemgeluid als van Tom Waits zingt Rood zijn melancholische liedjes en ja, je zou je zou jezelf zo maar een van de ‘nighthawks’ wanen in het beroemde schilderij van Edward Hopper. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27. Als gebruikelijk op de zondag kan er rondom het concert een bord ‘hapas’ worden besteld.

Zelden ontving het Beauforthuis zoveel enthousiaste reacties als na een optreden van Nighthawks at the Diner. Vernoemd naar Tom Waits’ album, op zijn beurt ontleend aan Edward Hoppers beroemde schilderij, zet de groep rondom zanger Rood de toon voor een avond melancholie, schemer en drank. Toch is het niet alleen zwaarte wat de klok slaat. “De melancholie voert vooral de boventoon, omdat het zo’n sterke emotie is,” aldus Rood.
zondag 6 december, 17.00 uur (hapas-maaltijd verkrijgbaar) 
Nighthawks at the Diner 
ROOD – teksten, zang, piano; Toon Meijer – sopraansaxofoon; Pieter Klaassen – gitaar; Jan Flubacher – bas; Thijs Verwer – drums 
entree € 15 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 10 | kinderen t/m 12 jr € 10

Brand in restaurant op Zeister Slotlaan

ZEIST  In een restaurant aan de Slotlaan in Zeist heeft vannacht korte tijd brand gewoed. De keuken brandde uit, andere delen van het pand liepen rook- en waterschade op.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Fakkelwake Amnesty Maarn

MAARN  Op de Dag van de Rechten van de Mens, donderdag 10 december, zal de Amnesty werkgroep in Maarn en Maarsbergen een fakkelwake houden bij het station Maarn, van 16.00 tot 18.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Een voedselpakket aanvragen

HEUVELRUG  Sinds september 2009 kunnen cliënten van de Voedselbank Zeist uit de Gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede wekelijks een voedselpakket ophalen in de eigen regio. Dit bespaart reistijd maar vooral reiskosten.

Lees verder op de website van De Kaap

Duik met Floris en Melle de geschiedenis van de Heuvelrug in

AMERONGEN  Vanaf deze week is bij VVV Amerongen de gps-speurtocht ‘De avonturen van Floris en Melle in de Franse keuken’ te huur. Leuk voor een weekendwandeling met de kinderen of voor bijvoorbeeld een kinderfeestje.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 3 december 2009 (kopie)

Hydeparklaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:15 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Pedo mag in gemeente Utrechtse Heuvelrug wonen

HEUVELRUG  Het besluit van burgemeester Frits Naafs om een veroordeelde zedendelinquent een gebiedsverbod op te leggen voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug is donderdag door de bestuursrechter geschorst.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrug mag pedo niet weren

UTRECHTSE HEUVELRUG  Gemeente Utrechtse Heuvelrug mag pedoseksueel Sytze van der V. niet langer weren. De rechter heeft het gebiedverbod geschorst.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwe rotonde Rhenen (N225) in gebruik

RHENEN Vanaf 5 december 2009 kan het verkeer op de N225 tussen Elst en Rhenen gedeeltelijk van de nieuwe rotonde gebruik maken. Het gaat om de rotonde ter hoogte van de aansluiting Remmerden.
De nieuwe aansluiting Remmerden op de rotonde gaat circa een week later open. Tot die tijd kan het verkeer gebruik maken van de oude aansluiting.
De nieuwe rotonde maakt deel uit van van de reconstructie van de N225 die tot doel heeft het verbeteren van de fietsvoorzieningen langs de N225 tussen Elst en Rhenen.
Aannemer Heijmans Wegenbouw is begin september met de werkzaamheden gestart in opdracht van de provincie Utrecht. De werkzaamheden duren tot medio 2010 en geven voorlopig slechts beperkte hinder voor het verkeer.

Inmiddels zijn al grote delen van het vrijliggende fietspad aangelegd en waar mogelijk maken fietsers al gebruik van deze nieuwe fietspaden. De werkzaamheden aan de kabels en leidingen lopen zeker nog door tot maart 2010. Het gaat hierbij om water, gas en telecom.

Op 3 december begint de aannemer met het aanleggen van een nieuwe riolering tussen de Autoweg en Tasveld bij industrieterrein Remmerden.
Hierna wordt het straatwerk weer aangepast aan de nieuwe situatie. Met de bereikbaarheid van de aanliggende bedrijven wordt rekening gehouden.
Op 7 december start de aannemer met de aanleg van het fietspad naast de tabaksschuur ter hoogte van de Stokweg. Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren, moet de helft van de rijbaan ter plaatse gedurende één week worden afgesloten.
Het verkeer wordt met tijdelijke verkeerslichten om-en-om langs het werk geleid.
Vanaf 19 december ligt het werk stil in verband met de feestdagen. De aannemer hervat de werkzaamheden op 11 januari 2010.

Meerwaarde van ‘handhavingsdag’ nationaal park

HEUVELRUG  Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NP) mag zich verheugen in een toevloed aan recreanten uit de directe omgeving. Vooral in het weekend kunnen wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters elkaars pad kruisen om er te genieten van de unieke natuur of zich uit te leven in hun sportiviteit.

Lees verder op de website van De Kaap

Midwinterhoorn en alpenhoorn blazers in Kwintelooijen

RHENEN  Leden van de midwinterhoorn blaasgroep De Dijkbloazers uit Lunteren laten zaterdag 5 december hun midwinterhoorns weer horen in het recreatiegebied Kwintelooijen, aan de Oude Veense Grindweg in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kinderkoor OpStreek zing voor de Sint

HEUVELRUG/REGIO  Het regionale kinderkoor OpStreek zingt op 6 december in Zeist om de eigenlijke verjaardag en het afscheid van Sinterklaas een muzikaal tintje te geven. OpStreek is een regionaal kinderkoor waar ook veel kinderen uit de Heuvelruggemeente bij aangesloten zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 4 december 2009 (kopie)

Sint Hubertuslaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:20 uur  temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Wethouder wankelt over Kerkplein

HEUVELRUG  De toekomst van wethouder Wim van Wikselaar hangt aan een zijden draadje. Donderdag werd de forse budgetoverschrijding bij de aanleg van het cultuurhuisplein in Doorn in de commissie Middelen besproken. Verantwoordelijk wethouder Van Wikselaar lijkt op weinig politieke steun meer te kunnen rekenen. Een meerderheid leek donderdagavond aan te sturen op het aftreden van de wethouder.

Lees verder op de website van De Kaap

Ernstige bodemverontreiniging in Doorn-noord

DOORN Tijdens de uitvoering van een rioolrenovatie en herinrichting in Doorn Noord (tussen de Kampweg en de Willem de Zwijgerlaan)  is de aannemer op vrijdag 13 november gestuit op een oude bodemverontreiniging onder de Heuvelweg (ter hoogte van de aansluiting met de Amersfoortseweg). Het werk is daarop stilgelegd.
Hieronder de raadsinformatiebrief waarin het college dit bekend maakt.


Geachte leden van de raad,

Graag informeren wij u over het volgende.

Inleiding

De gemeente is bezig met de uitvoering van een rioolrenovatie en herinrichting in Doorn Noord (tussen de Kampweg en de Willem de Zwijgerlaan). Bij de uitvoering van de werkzaamheden is de aannemer op vrijdag 13 november gestuit op een oude bodemverontreiniging onder de Heuvelweg (ter hoogte van de aansluiting met de Amersfoortseweg). Het werk is daarop stilgelegd en er is direct vooronderzoek gedaan. De eerste resultaten van dit vooronderzoek wijzen erop dat het waarschijnlijk om een geval van bodemverontreiniging van aanzienlijke aard en omvang gaat. De financiële gevolgen voor de gemeente zijn fors. Deze bestaan in eerste instantie uit onderzoekskosten, wijziging in planning en afstemming met diverse partijen en vergoedingen aan de aannemer wegens het stilleggen van de uitvoering. Daar boven op komen de saneringskosten. Hiervan is de omvang op dit moment onduidelijk.

Bij de constatering van de verontreiniging is direct contact opgenomen met de het bevoegd gezag, de provincie. Deze heeft aangegeven dat de gemeente adequaat gehandeld heeft door het werk stil te leggen, vooronderzoek te doen, het gebied af te zetten en bewoners te infomeren.

Kern

De wet bodembescherming verplicht de eigenaar van de grond waarin een verontreiniging wordt aangetroffen deze te melden bij het bevoegd gezag. De eigenaar dient zelf onderzoek te doen, een saneringsplan op te stellen en dit ter goedkeuring voor te leggen aan het bevoegd gezag (de provincie).

In het projectgebied heeft vooronderzoek en bodemonderzoek plaatsgevonden. Dit is beschreven in het rapport met kenmerk R001-4567347HLM-aao-V01-NL van 12 augustus 2008 (zie bijlage).

Onderzoek
Voorafgaand aan het bodemonderzoek is een beperkt vooronderzoek uitgevoerd waarbij onder andere de Milieudienst Zuidoost Utrecht is geraadpleegd. Hieruit is naar voren gekomen dat er in 1994 door Grondslag ter plaatse van de Heuvelweg 2 een verkennend bodemonderzoek is uitgevoerd ten behoeve van een transactie.

Op basis van het vooronderzoek is een boorplan opgesteld. Hierbij is er een boring geplaatst ter hoogte van de Heuvelweg 2. In deze boring zijn zintuiglijk geen noemenswaardige verontreinigingen aangetroffen. Tevens zijn zowel in de boven- als ondergrond analytisch geen matige en/of sterke verontreinigingen aangetoond. Het boorprofiel van de boring (204) en een kaart met de locatie hiervan zijn als bijlage toegevoegd.

Als derde bijlage is een kaart uit het nieuwe bodemloket van de provincie Utrecht bijgevoegd waar de contouren van een Wbb-geval zijn ingetekend op het perceel Heuvelweg 2. De status hiervan is in oktober 2009 bijgewerkt. Deze contouren strekken zich niet uit tot de weg, waar het bodemvreemde materiaal is aangetroffen.

Contacten met bewoners
In de vele contacten met bewoners tijdens bewonersavonden, klanbordgroepbijeenkomsten en bilaterale contacten. Helaas is er tijdens deze contacten nooit melding gemaakt van de aanwezigheid van bodemverontreiniging.

Wat zijn de risico’s?
De resultaten van het vooronderzoek wijzen op een verontreiniging van aanzienlijke aard en omvang. Het nader onderzoek moet nog inzicht geven in de werkelijke aard en omvang. Het college zal hierover zo gauw mogelijk worden geïnformeerd. De risico’s hebben vooral betrekking op de kwaliteit van de woon- en leefomgeving en op de financiën.

De verontreiniging bestaat uit zware metalen en PAK’s. Dit zijn immobiele stoffen, wat betekent dat er geen gevaar is voor verspreiding of vervluchtigen van deze stoffen. Voorkomen moet worden dat mensen met de grond in contact komen of dat de grond verspreid wordt. Daarom is het gebied afgezet met hekken en is er een brief aan omwonenden gestuurd.

De financiële risico’s zijn nog niet in beeld. Zodra deze bekend zijn zullen we u op de hoogte stellen. Inmiddels zijn met de aannemer afspraken gemaakt om de kosten te beperken en worden saneringsmogelijkheden onderzocht.

Hoe is er gecommuniceerd nadat de verontreiniging is geconstateerd?
Deze raadsinformatiebrief maakt deel uit van een B&Wadvies. Dit is de eerste formele communicatie naar het college.

Op de dag van de constatering is intern gecommuniceerd met de cluster Milieu, de cluster Communicatie en met de Milieudienst zuidoost Utrecht. Ook zijn de betrokken wethouders Openbare Ruimte (Salverda) en Milieu (Waltmann) direct op de hoogte gebracht. De verontreinig is vervolgens direct gemeld bij het bevoegd gezag. In onderling overleg zijn direct maatregelen getroffen: het gebied is afgezet met hekken en er is een eerste brief aan omwonenden gestuurd. Op 18 november heeft een gesprek plaatsgevonden met de Provincie. Hierbij waren naast die vertegenwoordigers van de Provincie aanwezig: de gemeentelijke projectleider, de door de gemeente ingehuurde directievoerder van bureau Tauw en een vertegenwoordiger van de Milieudienst. Tijdens dit gesprek zijn afspraken gemaakt over de onderzoeksfase en zijn mogelijke scenario’s geschetst. Op 19 november zijn omwonenden opnieuw per brief geïnformeerd.

Hoe gaat het verder?
De gemeente is als eigenaar van het terrein op grond van de Wet bodembescherming verplicht een onderzoek te doen en een saneringsplan op te stellen en uit te voeren. Op dit moment loopt het onderzoek naar de aard en ernst van de verontreiniging. Op basis van de resultaten van het onderzoek zullen mogelijke saneringsalternatieven worden bekeken.

Aan Tauw Adviesbureau is inmiddels opdracht verstrekt om onderzoek te doen. Dit onderzoek neemt ca 14 dagen in beslag. Het onderzoek wordt zo snel mogelijk opgestart. Zodra de gegevens bekend zijn wordt een saneringsplan opgesteld en uitgevoerd. Dit kan via verschillende procedures (BUS-melding of deelsanering). Dit is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek.

Elke nieuwe ontwikkeling zal met bewoners en college en zonodig gemeenteraad worden gecommuniceerd

Hoogachtend,
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug,

Expositie “Spannende Composities”

DRIEBERGEN  Tot 15 januari a.s.exposeert Linette Dijk uit Veenendaal met schilderijen in Champ’Aubert in  Driebergen.  Linette Dijk haalt voor haar werk inspiratie uit de zee, de mens en religieuze onderwerpen. Ze komt al jaren op de waddeneilanden, wat voor haar als kunstenaar een bron van inspiratie is.


Gejutte materialen, touw, oesterschelpen en zand worden met olieverf      verwerkt tot kunstwerken op linnen. Bijna abstract, maar altijd duidelijk  herkenbaar als geïnspireerd door wad, zee en strand.

Verder schildert ze mensen, houdingen, uitdrukkingen. Haar werk laat zich omschrijven als mysterieus, met een duidelijke emotie.                             
Ook in de kleurstelling is haar handtekening duidelijk terug te vinden.
Daarnaast creëert ze met oud lood schilderijen met een religieuze toon.
Ze probeert daarin abstractie en duidelijke intentie samen te laten komen, zoals ook soevereiniteit en incarnatie samengaan. Een expositie die zeer de moeite waard is om te bezoeken.

Zondag 13 december is Linette zelf aan wezig.

De expositie is tot 15 januari 2010. Op zondag 13 december 2009 van 15.00 tot 17.00 uur is de kunstenares zelf aanwezig.
Bezoek adres: Boterbloem 1 3972 SB Driebergen
De toegang is gratis.

Jan de Jong exposeert in Twee Marken

MAARN  Fotograaf Jan de Jong exposeert van maandag 14 december tot en met donderdag 28 januari in de Twee Marken in Maarn. De tentoonstelling van de fotograaf heet: Gezichten van zuid-west China. Jan de Jong toont ongepolijste straatbeelden.

Lees verder op de website van De Kaap

Meer parkeerplaatsen in centrum Doorn

DOORN  Sinds deze week is het parkeerterrein voor de Albert Heijn aanzienlijk uitgebreid. De voormalige tuin achter de praktijk van tandarts Amorison is nu ook als parkeerplaats ingericht.

Lees verder op de website van De Kaap

Spetterend Oud en Nieuw feest in De Ploeg

AMERONGEN  Er staat de jongeren van Amerongen en Leersum een knallend Oud en Nieuw feest te wachten. Compleet met namen als DJ Marty Morin en de coverband Hooked on Red zal er in de oudejaarsnacht in sporthal De Ploeg vanaf half een tot vijf uur ’s ochtends een waar spektakel losgaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Il Sogno Wintersalon

AMERONGEN  Italië is een land van seizoenen. Daarom organiseert Il Sogno vanaf nu vier keer per jaar een weekend in het teken van het seizoen. Er wordt op 11, 12 en 13 december gestart met de winter: Il Sogno – Wintersalon.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 5 december 2009 (kopie)

Kerkstraat  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Bestemmingsplan ‘Lange Dreef’

DRIEBERGEN  De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan “Lange Dreef” op 27 oktober 2005 vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt de realisatie mogelijk van 250 woningen, een kerkgebouw en een natuurontwikkelingsgebied. Op 11 juli 2007 is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. Het college heeft op17 november 2009 het uitwerkingsplan voor het woongebied vastgesteld.

vergroot foto van het vastgestelde uitwerkingsplan

De gemeente heeft alle gronden in het plangebied verworven. Verwacht wordt dat in 2011 begonnen kan worden met het bouw- en woonrijpmaken en dat in 2012 de eerste woningen opgeleverd kunnen worden.

Turks concert met Marokkaanse afterparty in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Zondag 13 december laat Baraná in het Beauforthuis horen hoe modern Turkije klinkt. Na het concert is er nog een afterparty in het theatercafé met de Arabisch-Marokkanse muziek van Abdelwahid  Thaziri. 
Turkse-luitspeler Behsat Üvez en klarinettist Steven Kamperman voeren Baraná aan. Ze baseren zich op de klassieke Turkse muziek, met de 11de-eeuwse Perzische dichter Omar Khayyám als rode draad. Een concert vol jagende ritmes, verzengende ballades en ‘liederlijke’ improvisaties. Met tapas en een after-party van Abdelwahid Thaziri, een singer/songwriter met Arabische/Marokkaanse invloeden. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
De groep Baraná maakt furore met een mix van Turkse traditie, pop en jazz. ‘Echte smeltkroesmuziek’, volgens NRC. 
Gitarist, zanger en componist Abdelwahid Thaziri brengt vooral vrolijkheid en opgewektheid in zijn muziek mee: moderne, met Arabische/Marokkaanse invloeden. Beluister hem maar eens op MySpace.
zondag 13 december, 17.00 uur 
Baraná – een avond Turkije in Austerlitz 
Behsat Üvez – zang, baglama, percussie; Steven Kamperman – klarinetten, saxofoon; Bart Lelivelt – accordeon; Meinrad Kneer – bas; Sebastian Demydzcuk – drums 
afterparty: Abdelwahid Thaziri 
entree € 15 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 10 | kinderen t/m 12 jr € 10

Heuvelrugnieuws van zondag 6 december 2009 (kopie)

Prins Hendriklaan  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dalto blijft ongeslagen in Korfbal League

DRIEBERGEN  Na de moeizame winst op Deetos (25-24) in de doordeweekse wedstrijd moest Dalto afreizen naar het verre Groningen.
In de goed gevulde sporthal in Groningen kreeg Nic. de koploper van de Lotto Korfbal League Dalto uit Driebergen op bezoek. In verband met Sinterklaasavond werd de wedstrijd al in de middag gespeeld.

Een lastige klus voor de middenmoter Nic. zo op 5 december, waarbij er door beide ploegen geen cadeautjes werden weggegeven. Het werd een enerverende, gelijkopgaande strijd waarbij Dalto op het eind de punten wist te verzilveren.

Nic. begon scherp aan de wedstrijd en maakt het eerste doelpunt van de wedstrijd. Dalto pareerde namens Bob de Jong echter direct en dit was de opmaak voor een eerste helft die tot tien minuten voor rust gelijk opging, 10-10. Echter was het Nic. dat na een vijf minuten durende fase van slordig spel en geen doelpunten, de wedstrijd redelijk onder controle kreeg en de eerste helft afsloot met de stand 15-13.
Na rust ging Nic. verder waar het gebleven was en breidde de voorsprong uit naar 16-13. Die had verder vergroot kunnen worden als de grensrechter de scheidsrechter had geadviseerd om in plaats van een vrije bal, een strafworp toe te kennen aan Nic. De vrije bal werd gemist en dat was het signaal aan Dalto om een tandje bij te zetten. Via Jos Roseboom kwam Dalto op voorsprong, maar  Nic. bleef met mooie doelpunten in de race. Met nog ruim vijf minuten op de klok stond Nic. op een voorsprong van 23-21.
De laatste vijf minuten van de wedstrijd gaf Dalto nog eenmaal gas en dat resulteerde in doelpunten en de 23-25 eindstand. De Dalto heren Jos Roseboom en Bob de Jong namen maar liefst 19 doelpunten voor hun rekening, waarbij er zes strafworpen bij zaten. Nic. scoorde in de tweede helft maar acht keer en dat bleek dus onvoldoende om van Dalto te kunnen winnen.
De winnende coach van Dalto, Herman van Gunst, vond dat zijn ploeg vandaag terecht had gewonnen: ‘Hoewel grotendeels van de wedstrijd achter te hebben gestaan, gaat het uiteindelijk om de laatste minuten en niet om het eerste kwartier.’ Hij vond zijn eigen ploeg de eerste helft niet goed spelen, maar dat zij de tweede helft de zaken prima op orde hadden gesteld. Ook vond hij Nic. prima spelen en gaf hij hen de complimenten. Dalto echter kreeg de punten en is hierdoor nog steeds ongeslagen.

Doelpunten Dalto: Jos Roseboom 10, Bob de Jong 9, Adriaan van Dijk 3, Henriët Brandsma 2, Simone Timmerman 1.

China weekend bij ART33 in Doorn

DOORN  In het weekend van 12-13 december 2009 toont Atelier ART33 aan de Kampweg 33 in Doorn, in het kader van de cyclus mini-exposities, schilderijen van Ruomei Tan en dia’s van Gerard van Santen.
Chinees schilderen wordt gezien als een belangrijke kunstvorm, zowel in China als in geheel Azië.
 Het wordt al meer dan duizend jaar beoefend.
 Haar schijnbare eenvoud en de oosterse geest binnen dit fascinerende onderwerp spreekt veel
mensen aan.

vergroot foto

Door de invloeden van buitenaf en omdat China zo’n groot land is, ontwikkelde zich
een rijke en gevarieerde stijl – van vrij eenvoudige penseelstreken zoals bij de vrije expressie – 
tot de verfijnde en gedetailleerde contourtechniek.
Na de middelbare school heeft Ruomei Tan het ‘Ceramic College’ in China gevolgd.
In Nederland aangekomen, heeft zij de Rietveld Academie afgerond.
Haar – inmiddels 20-jarige – werkervaring:

- Arts & Crafts Company China, Collection Designer (tentoonstellings-vormgever); 
- Docente chinese taal Tropenmuseum te Amsterdam;
- Corrector chinese taal Teleac cursus “Ni Hao”;
- Docente chinese taal Chinese school te Utrecht;
- Docente chinese schilderkunst & kalligrafie; in verschillende lokaties van volksuniversiteiten in Nederland en Belgie;

Gerard van Santen is (amateur) fotograaf/wereldreiziger.
Hij bezocht China twee maal en legde de sfeer en tradities vast in een serie fraaie dia’s.
Tevens is hij een getalenteerd verteller die zijn gehoor kan boeien met zijn persoonlijke ervaringen in China.

Atelier/Galerie ART33, Kampweg 33 in Doorn is voor deze tentoonstelling geopend op zaterdag 12 december van 13.00 – 17.00 uur en zondag 13 december van 13.00-17.00 uur.

Op zaterdagavond 12 december, van 19.30-22.30, geeft Ruomei Tan een persoonlijke toelichting op Chinese kunst, gevolgd door de dia-presentatie van Gerard van Santen. Het belooft een veelzijdige en interessante avond te worden. In verband met het beperkte aantal plaatsen is reserveren voor zaterdagavond noodzakelijk. Tel. 0343-416074 of www.art33.eu

Meer werk van Ruomei Tan is te zien op www.china-art.nl en meer informatie over de activiteiten van Atelier ART33 op www.art33.eu

Kunst in de openbare ruimte

MAARN  Tentoonstellingen maken en samenstellen in de openbare ruimte, dat is waar urban curator Annelou Evelein zich mee bezig houdt. Op dit moment heeft het project ‘Lumineus Amersfoort’ alle aandacht en de komende vier jaar zal zij in opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug de projecten in het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht coördineren en regisseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 7 december 2009 (kopie)

Traaij  Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 10:30 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


SVMM komt in tweede helft tot grote hoogte tegen DVSA

AMERONGEN  SVMM moest afgelopen zaterdag aantreden tegen het onvoorspelbare DVSA uit Amerongen. DVSA heeft het een aantal sterke ploegen heel lastig gemaakt, maar verliest ook nog wel eens tegen de lager geklasseerde elftallen.

Lees verder op de website van De Kaap

BC Doorn en Bavero 96 aan elkaar gewaagd

DOORN  Ook op vrijdagavond vóór Sinterklaas kreeg Badmintonclub Doorn de punten niet cadeau. Het eerste team moest tot het uiterste gaan om in de competitie gelijk te spelen tegen Bavero 96 uit het Gelderse Oldebroek: 4-4.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome wint ook derde wedstrijd

DOORN  In een kille en sfeerloze sporthal te Westervoort heeft KCD/Decohome ook zijn derde zaalwedstrijd in winst weten om te zetten. Het laaggeklasseerde Wesstar was geen partij en met 8-17 gingen de punten mee naar Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Oude Arnhemse Bovenweg Doorn weer in gebruik

DOORN  De werkzaamheden aan de Oude Arnhemse Bovenweg in Doorn zijn bijna afgerond. De weg is weer open voor al het verkeer.

De Oude Arnhemse Bovenweg werd op 24 augustus afgesloten. In de afgelopen drie en halve maand is hard gewerkt. De wateroverlast is verholpen, het asfalt is vernieuwd, de bushaltes zijn aangepast aan de huidige normen, het fietspad is verbeterd en er zijn drempels en inritconstructies aangelegd. Ook de toegang tot Bartiméus is aangepast en voorzien van een oversteekplaats met verkeerslichten.

De werkzaamheden zijn nog niet helemaal klaar. Door de regen van de afgelopen tijd kon de wegmarkering niet aangebracht worden. Zodra het weer het toelaat, gebeurt dit. De voetpaden worden momenteel opnieuw bestraat. De verkeerslichten bij Bartiméus worden binnenkort geplaatst en er wordt nog gewerkt aan het groen.
Het verkeer zal de komende tijd nog wel enige overlast ondervinden van werkzaamheden. Als het weer een beetje meewerkt, zijn alle werkzaamheden voor kerstmis klaar.

Eerste nederlaag voor CDN dit seizoen

DRIEBERGEN Het moest er een keer van komen maar dat dit uitgerekend in een thuiswedstrijd moest gebeuren was jammer. De eerste nederlaag van dit seizoen tegen mede kanshebber FC Hilversum was zaterdag een feit door met 1-2 te verliezen. In een door veel persoonlijke fouten slecht gespeelde eerste helft was FC Hilversum de betere ploeg vooral door hun nummer 14 Mick de Vink die het de verdediging van CDN steeds moeilijk maakte. Maar ondanks dat CDN veel corners mocht nemen je zou denken dat de ploeg sterker werd kwam men toch bedrogen uit.

vergroot   foto1      foto2      foto3

De wil was er zeker om een goed resultaat neer te zetten maar door onzorgvuldig verdedigen kreeg FC Hilversum de meeste scorings kansen en dat gebeurde dan ook in de 35e minuut door de FC Hilversumse uitblinker Mick de Vink die een mooi doelpunt maakte 0-1. Een antwoord op dit doelpunt werd  bijna 3 minuten later gedaan, maar de vrije trap van CDN er Henk-Jan Veenendaal belande op de paal. En zo brak de rust aan met een teleurstellende achterstand van 0-1.

CDN kwam zeer sterk uit de kleedkamer en het werd een zeer aantrekkelijke tweede helft met snel aanvallend spel wat zich ook direct uitte met 2 grote kansen van Elmar en Pascal van Doorn. De gelijkmaker hing in de lucht en dat werd ook bevestigd door in de 53e minuut een goed genomen hoekschop die door de mee naar voren gekomen Alex Kosterman over de doellijn werd getikt 1-1. Overigens een dik verdiende gelijkmaker. Het CDN publiek ging er goed voor zitten en men keek uit naar een voorsprong van hun club. Maar zoals zovaak gebeurde er iets aan de andere kant: een goed opgezette aanval over rechts van FC Hilversum werd op zeer slemielige wijze door Roald Jornick achter zijn eigen doelman gewerkt. Pure pech op een moment dat het publiek dacht CDN speelt zich naar een voorsprong maar dat pakte verkeerd uit 1-2.

Wat de aanvallers van CDN ook probeerde de bal ging steeds weer net naast of werd van de doellijn geschoten.En de hoekschoppen leverde ook niet het gewenste resultaat op. Al met al een teleurstellende en ongelukkige uitslag.

Zaterdag as 12 December  2009 krijgt CDN de kans zich te revancheren uit bij koploper FC Almere Aanvang 14.30.De supportersbus vertrekt om 12.30 uur


Bijeenkomst voor en over mantelzorgers

HEUVELRUG  De steunpunten Mantelzorg van Welnúh organiseerden op donderdag 3 december een speciale bijeenkomst over mantelzorg. Deze bijeenkomst was bedoeld voor mantelzorgers én iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwerp mantelzorg, privé of beroepsmatig.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 8 december 2009 (kopie)

De Woerd  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:20 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dode brand flat Zeist door misdrijf

ZEIST  De vrouw die maandag in Zeist om het leven is gekomen bij een brand,is het slachtoffer van een misdrijf.Dat heeft de politie bekend gemaakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Blue Arrows Jeugd team kampioen

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag trok het jongste Blue Arrows team naar Leidsche Rijn. Ondanks dat het 5 december was, weer geen afzeggingen en dat wil wat zeggen over de teamspirit. Tegenstander Cangeroes had zijn laatste wedstrijd met 0 – 86 verloren van een team waar wij 2 weken terug van gewonnen hadden, dus….we gaan sociaal sporten.

vergroot foto

Ook de tegenstander mag er een balletje ingooien. Zijn we na afloop allemaal blij. Blue Arrows maakte in het 1e kwart een paar mooie punten. De vraag van de coach om zo nu en dan wat ruimte te maken werd echter wel héél letterlijk opgenomen en menig keer kon de tegenstander zo door lopen en scoren. De vorige wedstrijd was de ruststand 48- 4 en nu 22-27, 5 puntjes voorsprong voor de kampioenskandidaat. Het team zelf maakte zich totaal niet ongerust, maar de meegereisde ouders vroeg zich af wat er gaande was. De coaches Hans en Thea spraken in de rust af dat er nu even gas gegeven moest worden, niet in de laatste plaats om de meegereisde ouders uit hun lijden te verlossen. Een beetje gas geven is natuurlijk niet tegen dovemans oren gezegd en Joes Ludden (mooie schotjes) en Florian Staupe gingen er als een speer van door. Tussenstand: 26 -54.

Het laatste kwart toch weer een beetje free wheelen, maar wel met prima scores van Thomas Wormgoor, Rik Grobben (onderhandse goochelbal) en bijna alle andere spelers. Eindstand 42 -78. Een spetterend winterkampioenschap en op naar de 1e klasse! De komende maanden betekent dat trainen op samenwerken, posities en hard werken onder de borden. De statistieken: 8 wedstrijden, 7 x winst, 1x verlies. Gemiddeld 80 punten voor en 35 tegen. Informatie? vrijetraining@bluearrows.nl

Inbrekers aangehouden

DRIEBERGEN  In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 december heeft de politie twee mannen aangehouden omdat zij verdacht worden van een inbraak.
 
Getuigen belden rond 00.55 uur via 1-1-2 naar de politie omdat zij iets verdachts hadden gezien in een tuin aan de Groenhoek. Agenten gingen ter plaats en troffen twee verdachten, een 35-jarige man uit Utrecht en een 42-jarige man uit Driebergen, in een tuin aan. De mannen hadden een plasticzak met kleding bij zich. Het tweetal werd aangehouden en voor onderzoek en verhoor meegenomen naar het bureau.
 

Straatroof in Doorn

DOORN  Een 52-jarige vrouw uit Doorn parkeerde vrijdagmiddag omstreeks 17.30 uur haar auto op een parkeerplaats aan het begin van de Dotter. Toen zij vanaf haar auto naar haar huis liep, kwam er plotseling een man op haar aflopen.

De man vroeg in eerst instantie naar de weg. Nog voordat de vrouw iets kon uitleggen duwde de man haar tegen de grond en greep de tas van het slachtoffer uit haar handen. De dader vluchtte weg. Op de hoek van de Dotter kwam een getuige aanlopen. De dader schrok hier kennelijk van en liet de tas van het slachtoffer vallen en rende weg.
 
De politie is op zoek naar getuige(n) van de beroving. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het bureau Veenendaal, tel.: 0900 – 88 44.

Rijbewijs kwijt

DRIEBERGEN  Op de Hoofdstraat vond zaterdagmorgen een aanrijding plaats. De veroorzaker had te veel gedronken en moest zijn rijbewijs inleveren.
 
De politie werd omstreeks 07.15 uur naar de Hoofdstraat gestuurd omdat twee auto’s tegen elkaar aan waren gereden. Ter plaatse was niemand gewond. Agenten lieten beide bestuurders blazen. Een 30-jarige bestuurder uit Bunnik had te veel gedronken en werd aangehouden.
 
De andere bestuurder had niets op. Op het bureau gaf de ademanalyse 825 ug/l aan. Het rijbewijs van de man werd direct ingenomen. Hij kon met een proces-verbaal en een rijverbod van tien uur weer naar huis.

Nicolaas Daltonschool haalt €6.359,- op voor Unicef

DOORN  Op initiatief van een leerling die zelf lid is van Unicef heeft de Nicolaas Daltonschool uit Doorn een Unicef Sponsorloop gehouden. Met ongeveer 130 leerlingen is gelopen voor de Unicef Sponsorloop ten behoeve van schoon drinkwater voor Afrikaanse kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwillig bosbeheer noodzakelijk

AMERONGEN  Het Amerongse bos van de Stichting Het Utrechts Landschap wordt beheerd om de soortenrijkdom (biodiversiteit) te kunnen behouden. Als het bos aan zijn lot zou worden overgelaten dan zouden veel soorten verdwijnen, onder andere soorten die afhankelijk zijn van open plekken.

Lees verder op de website van De Kaap

Wim Meijer verkozen tot Binnenhaas 2009

AMERONGEN  Jaarlijks worden bij Hockeyclub De Haaskamp ‘Hazen’ uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de club. De hazen zijn een knipoog naar de Kalveren van het filmfestival in Utrecht. Dit jaar viel de eer te beurt aan Wim Meijer.

Lees verder op de website van De Kaap

Twist over bouwstop

AMERONGEN  ,,We staan hier nu voor de zoveelste keer bij de rechter.” Dat verzuchtte advocaat Timmermans van de projectontwikkelaar Grepu uit Amerongen bij de rechtbank in Utrecht. De advocaat betoogde dat de gemeente Amerongen Grepu nu echt een bouwvergunning moet geven voor de bouw van twee panden aan de Utrechtseweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 9 december 2009 (kopie)

Dennenhorst  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur  temperatuur: 8 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Brandmoord schokt flatbewoners Zeist

ZEIST  De schrik bij de bewoners aan de Geroflat in Zeist zit er goed in. Maandagavond kwam een vrouw in de flat aan de Laan van Vollenhove om het leven doordat ze in brand is gestoken in een portiek.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Defibrilrator bij HDS

LEERSUM  Sinds maandag jl. is er bij voetbalvereniging HDS een defibrilator (AED) aanwezig. Initiatiefnemers Mike Rutten, John van Spanje en Bert Lijftogt wilden de club van 100 nieuw leven inblazen.

Lees verder op de website van De Kaap

Start tweede vaccinatieronde Mexicaanse griep

HEUVELRUG  Nederland is over de ergste piek van de Mexicaanse griep heen. Maar daarmee is de griep nog niet verdwenen en er kan mogelijk ook nog een tweede griepgolf komen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstmarkt in nostalgisch Amerongen

AMERONGEN  In het centrum van het oude Amerongen wordt op zaterdag 12 december van 11.00 tot 18.00 uur een grote kerstmarkt gehouden met meer dan zestig kramen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 10 december 2009 (kopie)

Drieklinken  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Wethouder Wim van Wikselaar treedt af

HEUVELRUG  Wethouder Wim van Wikselaar is afgetreden naar aanleiding van het rapport over de gang van zaken rond de aanleg van het cultuurhuisplein.

Lees verder op de website van De Kaap

Stimuleringsregeling energiebesparing

RHENEN  Rhenen wil met behulp van een stimuleringsregeling energiebesparing gaan realiseren bij inwoners, die een eigen woning in de gemeente bewonen. Het college van b&w stelt de gemeenteraad voor akkoord te gaan met deze stimuleringsregeling en daarvoor 50.000 euro beschikbaar te stellen.

Er zijn op dit moment verschillende landelijke en provinciale regelingen om energiebesparing te motiveren. Door de gemeentelijke regeling te verstrekken bovenop deze bestaande regelingen, wordt het voor inwoners erg interessant om nú energiebesparende maatregelen te nemen. Daarom is een subsidieregeling opgesteld die mensen over de drempel moet helpen om energiebesparende maatregelen te gaan uitvoeren.

Wat de gemeentelijke regeling bijzonder maakt is dat inwoners naast een subsidie voor uitgevoerde maatregelen ook hulp bij de keuze en de uitvoer van maatregelen krijgen. Op deze manier een stuk makkelijker wordt gemaakt en wordt verwacht dat veel mensen de stap maken om écht iets aan energiebesparing te gaan doen.

Deze stimuleringsregeling is opgesteld als uitvoer van een van de projecten uit het gemeentelijk klimaatbeleid. De raad heeft voor de uitvoer van deze regeling een bedrag van 50.000 euro beschikbaar gesteld. Het college heeft deze regeling vastgesteld.

Bij de regeling geldt het principe van ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’. Er wordt geen subsidie meer verstrekt als het subsidieplafond van 50.000 euro is bereikt.

Gemeente kiest duurzaam en eigentijds ontwerp

ZEIST  “Een plan van hoge kwaliteit. De woningbouw is eigentijds en biedt lucht en ruimte. Het nieuwe deel van het gemeentehuis is ook echt van deze tijd, en is daarmee een goede aanvulling op de delen uit 1908 en 1985. Bovendien kiest de gemeente voor een duurzaam ontwerp. De architect heeft op dat gebied zijn sporen verdiend, bijvoorbeeld bij het gebouw van het Wereld Natuurfonds.

vergroot foto

” Aldus burgemeester Koos Janssen, over het structuurontwerp dat architect Thomas Rau heeft gemaakt voor de 100 woningen, de parkeergarage en de aanbouw van het gemeentehuis aan ‘Het Rond 4e kwadrant’. Dat is het gebied tussen het Rond, de 1e Dorpsstraat en de Maurikstraat. Het resultaat van de aanbesteding is, dat het college de opdracht heeft gegund aan KondorWessels Vastgoed, met partners Maapron en Rau Architecten. Burgemeester Janssen: “Ik ben erg blij met deze belangrijke stap in de opwaardering van het gebied!”

Door de aanbouw aan het gemeentehuis, kan de hele gemeentelijke organisatie vanaf 2013 weer op één locatie werken. “Dat vergemakkelijkt de interne samenwerking. En dat betaalt zich uit in de kwaliteit van onze dienstverlening voor de mensen in Zeist”, legt burgemeester Janssen uit.

Aanbesteding
De aanbesteding omvat meerdere onderdelen. Het eerste deel betreft de ontwikkeling van 100 woningen (appartementen en een aantal eengezinswoningen). Daarvan zijn er 67 koopwoningen die KondorWessels Vastgoed zelf gaat bouwen en verkopen. Verder zijn er 33 huurappartementen die eigendom worden van woningbouwcorporatie De Kombinatie. Bovendien wordt een parkeergarage gebouwd met 200 parkeerplaatsen. Tot slot omvat de aanbesteding de genoemde aanbouw van het gemeentehuis.

Burgerkeuze
De gemeente heeft van vier marktpartijen een aanbieding ontvangen. Drie partijen vielen af omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden, dan wel niet bruikbaar waren.
De gemeente had eerder aangegeven dat Zeistenaren zouden kunnen kiezen tussen de twee beste aanbiedingen, via de zogeheten ‘burgerkeuze’. Omdat er uiteindelijk één aanbieding lag die passend was op alle uitgangspunten, kon de burgerkeuze helaas niet door gaan. Burgemeester Janssen: “We hadden heel graag een keuze willen voorleggen, maar dat bleek niet mogelijk.”

Schetsontwerp
Het gaat om een structuurontwerp. Dat wordt nog uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp en uiteindelijk een definitief ontwerp. Het structuurontwerp is dinsdag 8 december gepresenteerd aan de gemeenteraad en aan het personeel van de gemeente Zeist.


Oud-verzetsstrijder Wolthuis overleden

ZEIST  In zijn woonplaats Zeist is oud-verzetsstrijder Roel Wolthuis overleden. Wolthuis was één van de laatst levende leiders van de Raad van Verzet, een koepel van verzetorganisaties in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kinderconcert (4+) van de Drie Tapes in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op zondagmiddag in het Beauforthuis (Austerlitz) een heerlijk concert voor kinderen en hun ouders. Wie de Schotse ‘Gunga’ met z’n speelgoed-instrumentarium aan de slag ziet, en Ernst Reijseger met z’n cello op schoot ziet spelen, en dan ook nog Curaçaose Franky op zijn gitaar, geniet natuurlijk met volle teugen.

Een uniek trio dat de grenzen opzoekt van jazz, wereldmuziek en allerhande genres. Trio Cellotape, Scotchtape en Dougtape (Ernst Reijseger op cello, de Schot Alan Purves en Franky Douglas) presenteren hun nieuwe programma in het Beauforthuis. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

zondag 13 december, 13.00 uur 
kinderconcert 4+ – Ernst Reijseger, Frankie Douglas en Alan Purves 
Ernst Reijseger – cello; Alan ‘Gunga’ Purves – slagwerk; Franky Douglas – gitaar 
entree € 11,50 | CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr € 7,50

Kerstmarkt op het dorpsplein


DRIEBERGEN  De Goede Doelen Commissie van de Rotary Driebergen organiseert zaterdag 12 december op het ‘dorpsplein’ tussen de Traaij en de Lei een kleine kerstmarkt waarvan de opbrengst ten goede zal komen van één van de vele goede doelen die jaarlijks door de Rotary worden geselecteerd. 


Lees verder in de Stichtse Courant van 10-12-2009

EHBO-diploma voor groep 8

LEERSUM  De toneelzaal van De Binder was woensdag 2 december afgeladen vol. Zeventig leerlingen van de drie Leersumse basisscholen met ouders en overige supporters hielden hun zenuwen nauwelijks in bedwang in afwachting van de uitreiking van het EHBO-diploma waarvoor zij zo hard hadden gestudeerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie in Kunstgilde met Sporen uit het verleden en Mens in beeld

LEERSUM  In het Kunstgildegebouw, Kerkplein 10, wordt zaterdag 12 december om 16.00 uur een nieuwe expositie geopend van drie gildeleden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 11 december 2009 (kopie)

Hoofdstraat  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:45 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Openlijke geweldpleging


LEERSUM  De politie heeft in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 december op heterdaad vier verdachten aangehouden, die worden verdacht van openlijke geweldpleging op de Rijksstraatweg.
 
Getuigen waarschuwden die nacht rond 01.40 uur de politie toen ze de verdachten verkeersborden zagen vernielen. De ter plaatse gekomen agenten troffen de verdachten aan. Die waren zwaar onder invloed van alcohol. Het gaat om een 18 jarige en een 19-jarige jongeman uit Amerongen en om een 19 jarige en een 21-jarige jongeman uit Leersum.
 
De agenten namen hen mee naar het politiebureau. Daar werden ze ingesloten voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.

Dorp en Natuur denkt mee

AMERONGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug maakte dit jaar een begin met wat moet leiden tot een ‘toekomstvisie Recreatie en Toerisme voor Amerongen. Daartoe werd aan de Grontmij een opdracht verstrekt om specifiek voor Amerongen een interactief proces op gang te brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

CDA Rhenen: College wist al langer van dure zorgplaatsen Tabakshof

RHENEN – De fractie van het CDA in Rhenen heeft het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de gang van zake omtrent de Tabakshof. Zorgaanbieder Quarijn heeft daar een aantal plaatsen verhuurd aan een andere zorgaanbieder, Martha Flora. Daarvoor moet de bewoner 2.500 euro boven op de normale AWBZ-vergoeding betalen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kerken op de Utrechtse heuvelrug doen mee aan wereldwijde actie

HEUVELRUG  In de hele wereld luiden op zondag 13 december om 15.00 uur de klokken. Zo laten kerken weten dat het de hoogste tijd is om een eind te maken aan de opwarming van de aarde. Ook kerken op de Utrechtse Heuvelrug doen hier aan mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Informatieavond voor ouders van pubers

DOORN  Voor ouders en verzorgers van pubers wordt op woensdag 16 december een informatiebijeenkomst gehouden met het thema ‘Liefde en relaties’. Bijbehorende onderwerpen zijn zelfstandigheid en loslaten, grenzen en regels, ruzie en praten, respect en het vergroten van weerbaarheid van pubers.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste kennismaking met Molen Maallust

AMERONGEN  Het Utrechts Landschap werkt hard aan de restauratie van Molen Maallust. Om de inwoners van Amerongen alvast kennis te laten maken met de molen en zijn toekomstige molenaars is de molen op zaterdag 12 december geopend van 10.00 – 16.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 12 december 2009 (kopie)

Arnhemsebovenweg  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

DEV komt ruim tekort

DOORN  In de thuiswedstrijd tegen titelkandidaat Odysseus ‘ 91 uit Utrecht kwam de Doornse vierdeklasser DEV duidelijk tekort. In een wedstrijd waarin de ploeg van trainer Michel van Aken alleen in de eerste twintig minuten van de wedstrijd kon overtuigen, verloor DEV met 0-3.

Lees verder op de website van De Kaap

Candia’66 kan niet stunten tegen promotiekandidaat

RHENEN  Candia moest uit tegen de nummer twee van de competitie Eemdijk. Een zware klus voor de troepen van Adrie Morren. De laatste wedstrijd tegen SVL werd verrassend gewonnen en met dat strijdplan ging de ploeg ook tegen Eemdijk volle bak.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

The Four Stream Jazzband in Champ’ Aubert

DRIEBERGEN  Op zondag middag 20 december alweer een optreden van de Four Stream Jazzband uit Tiel e.o. Dit orkest is voor de vaste bezoekers geen onbekende.
De Four Stream New Orleans Jazzband staat garant voor een middag vol swingende, maar ook gevoelige New Orleans-jazz, waar heerlijk op gedanst kan worden maar ook lekker naar geluisterd kan worden.

vergroot foto

Het orkest, opgericht in 1992, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een graag geziene en gehoorde New Orleans revival Jazzband. De meeste bandleden hebben hun sporen in de jazzmuziek reeds verdiend, o.a. bij de, Maryland Jazzband of Cologne, de La Vida Jazzband en de Second Line Jazzband. De band heeft reeds op vele jazzfestivals en in jazzclubs acte de presence gegeven, in Nederland maar ook veel in Duitsland en België.
De muzikale inspiratie van de Four Stream New Orleans Jazzband gaat terug tot de New Orleans jazz uit de jaren ’50 en ’60; naar bands die de New Orleans-jazz opnieuw populair maakte, zoals die van Kid Howard, George Lewis, Kid Thomas en Billie en Dede Pierce.
Kenmerkend voor onze muziek is het gevoel en de timing, gecombineerd met een stevig en swingend New Orleans-ritme. Een optreden van de Four Stream New Orleans Jazzband is daardoor altijd een muzikale happening.
De Four Stream New Orleans Jazzband heeft drie CD’s uitgebracht, ‘Tell me your dreams’ (1999) en ‘Stompin’ at New Orleans’ (2002) en ‘Beautiful Ohio’ (2006)
Bezetting:
Dick Olij :trompet, zang
Ton Nas :klarinet , tenor-sax
Jan Lebesque :trombone, zang
Peter Anders :contrabas
Roeland Kolkmeijer :banjo
Hugo Jungen :piano (leider)
Ton Kolkman :drums
Zaal open                  : 14.00 uur                    Champ’Aubert
Aanvangstijd               : 14.30 uur                    Boterbloem 1
Toegangsprijs              : € 8,00 per persoon                3972 SB Driebergen
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar                    Tel : 03438-14233
                                    www.champaubert.nl

Koor uit Kaliningrad terug in Amerongen

AMERONGEN  Het koor van de dom van Kaliningrad verzorgt op woensdag 16 december een bijzonder kerstconcert in de Andrieskerk in Amerongen. De aanvangstijd is 20.00 uur. op het programma staan Russisch-orthodoxe liederen en verschillende kerstliederen uit het oosten van Europa.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 13 december 2009 (kopie)

Van der Muelenstraat  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:25 uur  temperatuur: 0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Koploper te sterk voor BC Doorn

DOORN  Het eerste team van Badmintonclub Doorn heeft zondag voor het eerst in weken een wedstrijd verloren. De koploper in de Hoofdklasse, het Arnhemse Beca 2000, won in Sporthal Steinheim met 3-5.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste puntenverlies voor Dalto; Jubileum Adriaan van Dijk

DRIEBERGEN  In een Hoenderdaal gevuld met maar liefst 950 toeschouwers stond de wedstrijd tussen twee van de drie koplopers in de Lotto Korfbal League stond op het programma en dat beloofde een leuke en spannende wedstrijd te worden. Eva Sprangers keerde met Koog Zaandijk, met ook oud-Dalto speelster Rosemarie Roozenbeek in de gelederen, voor het eerst terug in de Hoenderdaal na acht jaar bij Dalto te hebben gespeeld.

Vanaf de eerste minuut waren het de fysieke duels die het meeste opvielen. De thuisclub moest het niet hebben van deze duels en antwoordde met een geweldige combinatie die eindigde met een doorloopbal van Bob de Jong. Rommelige aanvallen en onnodig balverlies in de aanval van Dalto zorgde ervoor dat Koog Zaandijk een kleine voorsprong kon nemen (4-6).

Het was wederom aanvoerder Bob de Jong die het vizier op scherp leek te hebben en hij trok de stand al snel weer op gelijke hoogte. Dalto leek langzaam in de wedstrijd te komen en na ruim tien minuten was er voor het eerst op een voorsprong van twee punten. Een slimme omdraaibal van Ilona van de Berg leverde een strafworp op die vanzelfsprekend door Jos Roseboom werd benut.
De scheidsrechter had zijn handen vol aan de fysieke duels en veel beslissingen zorgden voor veel onduidelijkheid bij de spelers; voor dezelfde overtredingen werden afwisselend vrije ballen, strafworpen of spelhervattingen gegeven, waardoor de ploegen niet wisten waar ze aan toe waren. De wedstrijd bleef gelijk op gaan en beide ploegen gaven elkaar weinig ruimte. Vijf minuten voor rust kreeg Adriaan van Dijk, die in deze wedstrijd precies tien jaar voor Dalto 1 uitkomt, een duw van zijn tegenstander. De scheidsrechter toonde hem resoluut de gele kaart. Beide ploegen zochten uiteindelijk met 14-16 in het voordeel van KZ de kleedkamers op. Opmerkelijk was dat de helft van de doelpunten in de eerste helft van zowel Koog Zaandijk als Dalto uit vrije ballen of strafworpen kwam.

Jorrit Bergsma zorgde direct na de thee met zijn derde en vierde treffer voor de aansluiting voor Dalto (16-16). Nadat Jos Roseboom Dalto direct erachteraan op voorsprong had gezet was het KZ dat van onder de korf uit een schitterend sprongduel beide ploegen weer op gelijke hoogte bracht.

Koog Zaandijk nam het initiatief weer in handen en liep uit naar een 17-20 voorsprong met nog twintig minuten te spelen. Het spelbeeld veranderde, beide ploegen leken minder vrije ballen en strafworpen tegen te willen krijgen. Goed uitgespeelde treffers waren het gevolg en daar profiteerde Koog Zaandijk het meeste van, 18-22. Het was smullen geblazen voor de toeschouwers in Hoenderdaal. Fysieke duels, mooie acties en knappe doelpunten volgen elkaar in rap tempo op. Een mooie variant op een vrije bal van Jos Roseboom, afgerond door Adriaan van Dijk, zorgde voor de 21-24.

Koog Zaandijk probeerde Dalto van zich af te schudden, maar de ploeg van Herman van Gunst bleef in het spoor (24-26). Koog Zaandijk nam in de laatste vijf minuten zuivere speeltijd een vier punten voorsprong en leek het niet spannend te willen houden tot de laatste seconden. Dalto gaf echter niet op en Jos Roseboom zorgde met zijn 8e benutte strafworp weer voor de aansluiting (26-28). In de laatste minuut zorgde Bob de Jong voor 27-28 en met nog 50 seconden te spelen was de spanning te snijden. In de laatste tien seconden kreeg Bob de Jong nog een kans op de gelijkmaker, maar zijn schot ging net naast. De laatste seconden van de wedstrijd was alle aandacht wederom gericht op scheidsrechter die het hele Dalto publiek over zich heen kreeg door een uitbal aan Koog Zaandijk te geven. Hierdoor ging de overwinning definitief naar de ploeg uit Koog aan de Zaan.

 “Ik had graag willen winnen vandaag, zeker na zo’n mooi ontvangst van de D-Side voor mijn tien jaar in Dalto 1. Zevenentwintig goals maken is niet verkeerd, maar 28 tegen is teveel en dan kun je bijna geen wedstrijd winnen.” ,vertelde Adriaan van Dijk na afloop van de wedstrijd.

Doelpuntenmakers: Adriaan van Dijk 2, Bob de Jong 7, Ilona van den Berg 2, Jorrit Bergsma 5 (Otto Fabius 58′), Jos Roseboom 10, Linda van Woudenberg 1

Beet van politiehond

ZEIST Zondagochtend omstreeks 02.30 uur was een man zich erg vervelend aan het gedragen op de Slotlaan. De man werd aangesproken op zijn gedrag, maar luisterde totaal niet en bleef lastig naar de agenten en andere personen.

De agenten besloten de man aan te houden en een hondengeleider kwam erbij, om te voorkomen dat andere personen zich met de aanhoudingen zouden bemoeien. Kennelijk zag de man het gevaar van de hond niet want hij draaide zich naar de politiehond toe en de politiehond beet in de arm van de man. De man werd aangehouden en werd meegenomen naar het bureau. De man liep licht letsel op.

Eric Vloeimans en Mike Roelofs in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Trompettist Eric Vloeimans treedt als gast op tijdens een concert van pianist Mike Roelofs op zondag 20 december in het Beauforthuis. Vorig jaar ontving Mike Roelofs de hoofdprijs voor beste compositie tijdens de Dutch Jazz Competition. Nu heeft hij carte blanche en gaat samen met Eric Vloeimans en dichter Hans van Bergen voor een gezamenlijk concert zorgen.

vergroot foto van Eric Vloeimans

Hans van Bergen, afkomstig uit Roermond en tevens de vaste stadsdichter van Roermond, schrijft zowel fictie als non-fictie. Vanavond zal vooral zijn poëzie centraal staan. Vloeimans en van Bergen weten nauwelijks wat hen te wachten staat, maar willen dolgraag met Roelofs deze sprong wagen. Na dit concert is er in het theatercafé een afterparty van Bjorn van Rozen. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

Bij dit concert hebben we maar weer eens een afterparty georganiseerd. Bjorn van Rozen en zijn band spelen Nederlandstalige liedjes, woest, woedend en melancholiek. Liesbeth List zegt over Bjorn: “Hij kwam op, ging zingen en: Bam, daar stond iemand!”. Beluister ze zelf vast op hun website en blijf deze avond lekker lang na in het Beauforthuis.
zondag 20 december, 17.00 u 
Mike Roelofs invites Eric Vloeimans & Hans Bergen (stadsdichter Roermond) 
afterparty Bjorn van Rozen: Fleur Dikken – cello | Marcel van der Schot – accordeon | Marcel Kwa – contrabas | Bob Roos – drums | Bjorn van Rozen – piano, zang 
entree € 15 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 10

‘Gezichten van China’ in De Twee Marken

MAARN  Fotowerk van klasse is vanaf 14 december te zien in De Twee Marken. Jan de Jong toont dan een selectie van de foto’s die hij maakte in de straten van Zuidwest China.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 14 december 2009 (kopie)

Hoofdstraat 193 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:00 uur  temperatuur: -0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Kerststukjes knutselen van natuurlijke materialen en Midwinterwandeling

ZEIST  Op zondag 20 december organiseert bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit kerststukjes knutselen van natuurlijke materialen. Wil je iets aparts maken voor de kerst met (ruim) voorradige materialen uit de natuur? Doe dan mee met deze gezellige knutselactiviteit .

Ook volwassenen die het leuk vinden om met prachtige stukken gevonden schors en hout te werken kunnen meedoen. Deze activiteit vindt plaats van 12.30 – 15.30 uur. Deelname kost € 3,50 per persoon. 
De Zagerij Zeist komt met kerstliederen en Ierse Folk muziek de middag opluisteren.

Om 13.30 uur kunt u onder begeleiding van een bioloog een mooie winterwandeling maken. Is een winterbos saai? Nee hoor, want wie goed kijkt, ziet dat in de takken van bomen en struiken volop leven zit. De knoppen aan de takken zijn voorbodes voor het voorjaar. De wandelig is gratis.


Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode op zondagen geopend van 12.00 –  16.00 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon 030 – 69 22 393.
U vindt bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.


SVMM pakt overwinning in topper tegen USV Elinkwijk

MAARN  Aan de laatste competitiewedstrijd van het jaar heeft SVMM drie punten overgehouden. Na eerder deze week al DVSA op de pijnbank te hebben gelegd moest ook derdeklasser vv Scherpenzeel er dinsdagavond aan geloven. Slachtoffer van de dadendrang van SVMM was ditmaal USV Elinkwijk.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA is de weg een beetje kwijt

AMERONGEN  Afgelopen zaterdagmiddag stond de belangrijke derby tegen Musketiers uit Elst op het programma. Wilden de Amerongers aansluiting blijven houden met de top, dan moest er gewonnen worden.

Lees verder op de website van De Kaap

ChristenUnie neemt het op voor Van Wikselaar

HEUVELRUG  De fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug betreurt het besluit van wethouder Van Wikselaar om af te treden zeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Diploma’s brandweerlieden post Doorn

DOORN  Tijdens de jaarlijkse korpsavond van de post Doorn, op maandagavond 7 december, werden de diploma’s en certificaten uitgereikt door burgemeester Frits Naafs. Tevens werd afscheid genomen van dhr. Kraan.

Lees verder op de website van De Kaap

CDN Verliest Topper tegen FC Almere met 1-0

DRIEBERGEN  CDN heeft zaterdag een zeer onverdiende nederlaag geleden tegen het op de 1e plaats staande FC Almere. In een zeer aantrekkelijke wedstrijd keek CDN al na 9 minuten  tegen een achterstand aan. De eerste hoekschop van FC Almere kwam laag voor het CDN doel en de gevaarlijke spits van FC Almere schoot direct keihard in, onhoudbaar voor doelman Michel van Bruggen 1-0.
Dit was een geweldige domper zo vroeg in de wedstrijd al op een achterstand gezet te worden.

vergroot    foto 1    foto 2

Maar het moet gezegd worden dat men wel bij de les bleef en probeerde zo snel mogelijk de aansluittreffer te maken maar dat pakte anders uit. Het bleef aantrekkelijk om te kijken niet alleen als clubman. CDN had meer balbezit in de 1e helft maar de aanvallen van FC Almere waren dreigender. Al met al kregen beide teams te weinig echte opgelegde kansen wat vooral door de zeer sterk spelende CDN achterhoede kwam.

Het publiek (trouwens meer uit Driebergen dan uit Almere ) ging er op het einde van de 1e helft nog even goed voor zitten toen een goede aanval van CDN in de 40e min die liep via Elmar van Doorn naar Pascal van Doorn die helaas de bal verkeerd raakte en hoog over schoot.
Zo ging de rust in met een 1-0 achterstand.

De 2e helft werd begonnen met een wissel aan CDN kant: Bart van Gelder werd vervangen door Marco Kooi. Deze 2e helft is zeker een van de betere wedstrijden die CDN gespeeld heeft, dit seizoen zeker.
Het is alleen jammer dat dit niet het gewenste resultaat opleverde. Deze hele 2e helft bleef CDN aanzetten voor een goed resultaat.  Zowel in de 17e als 18e minuut kreeg men kansen maar eerst Pim van Amerongen schoot niet met scherp de bal ging over evenals  Pascal van Doorn die in de handen van de keeper schoot.

Na deze missers werd Pim van Amerongen vervangen door Kevin van Woudenberg. Maar wat CDN ook probeerde de verdediging van FC Almere capituleerde niet. Al wat CDN was hoopte nog in de slotfase dat men nog iets kon forceren. Dat kon gebeuren in de 80e minuut toen Henk-Jan Veenendaal een vrije trap mocht nemen op ongeveer 25 meter van het doel maar deze kans over het doel van de tegenpartij zag gaan. Het venijn zat echter in de staart van de wedstrijd in de allerlaatste seconden van deze mooie strijd kreeg CDN de mooiste kans maar ook deze werd gemist .
Zodoende bleef het teleurstellend op 1-0.
Na dit weekend komen er wat inhaalweken van achterstallige wedstrijden.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 15 december 2009 (kopie)

Vijverlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:30 uur  temperatuur: -3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Ook in Driebergen Cultuurhuis mogelijk

UTRECHT  In Schalkwijk, Woudenberg, Cothen, Langbroek en Driebergen worden cultuurhuizen mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht. Een cultuurhuis vormt een ontmoetingsplek en er moet in ieder geval een bibliotheekvoorziening zijn. De provincie investeert in cultuurhuizen om de leefbaarheid en sociale cohesie in kleine kernen, buurten en wijken te verbeteren.

Gedeputeerde Anneke Raven: ‘Cultuur werkt als een bindende kracht. Een cultuurhuis is een ontmoetingsplek om een cursus te volgen, te sporten, een boek te lenen of gewoon een praatje te maken. Daarbij spelen vrijwilligers vaak een belangrijke rol; zij zijn smeerolie voor de samenleving. Een cultuurhuis is er voor iedereen. Ik ben trots dat wij vijf cultuurhuizen kunnen toevoegen aan de 19 die we al mogelijk hebben gemaakt in onze provincie. Van die 19 hebben er vijf al hun deuren geopend. De andere cultuurhuizen zijn nog in ontwikkeling.’
Elke gemeente krijgt een investeringsbijdrage van 200.000 euro voor het realiseren van het cultuurhuis. Algemene randvoorwaarde voor de bijdrage is dat de bouw van het cultuurhuis uiterlijk 31 december 2011 dient te starten.

Aanrijding bij station Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN Bij station Driebergen-Zeist is een persoon voor de trein gekomen. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. De politie doet nu onderzoek.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ruit vernield

ZEIST  Maandagavond omstreeks 23.00 uur hoorde een bewoner van een woning aan de Brugakker een hard klap. Het bleek dat onverlaten vuurwerk in brievenbussen hadden gegooid. Door de klap was een brievenbusklepje losgeschoten en dwars door een ruit van een woning gevlogen. De daders verdwenen snel. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te reageren via 0900-8844.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug scoort goed in kwaliteitsmeting

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug presteert goed. Dat is de hoofdconclusie van het onderzoek naar de kwaliteit van het bestuur van de gemeente, uitgevoerd door de provincie Utrecht in samenwerking met de gemeente.

Onderzocht is hoe de gemeente presteert als bestuur van de gemeenschap, publieke dienstverlener, deelnemer in het bestuurlijk systeem en als vernieuwende organisatie. 

Op basis van een profielschets en een burgerpeiling, gevolgd door vijf debatten met onder andere het gemeentebestuur, belangenorganisaties als de ondernemerskoepel, verkeersberaad e.d. en bestuurders van gemeenten uit de regio, is een eindrapport opgesteld.

Conclusies
De hoofdconclusie in het eindrapport is, dat onze nog jonge gemeente goed presteert. Goed is dat er veel beleid is vastgesteld met een kleine organisatie en ook nog met lage lasten voor de inwoners. Het beleid komt interactief, dus in samenspraak met de inwoners, tot stand. De gemeente besteedt veel aandacht aan communicatie en de uitvoering van het beleid verloopt in het algemeen goed.

Uit het onderzoek kwamen ook enkele verbeterpunten naar voren, waaronder de verbetering van
e-dienstverlening. Hier wordt door de gemeente al hard aan gewerkt. Verder blijkt dat de gemeente hoge ambities heeft. Ondanks de beperkte financiële middelen en het bescheiden aantal medewerkers, is er in de afgelopen jaren veel werk verzet.

Aanbevelingen
In het rapport is een aantal aanbevelingen opgenomen. Deze zijn onder meer gericht op verdere verbetering van de interactieve besluitvorming en de rol van de gemeente in regionale samenwerkingsverbanden. Daarnaast is aanbevolen om over vier jaar opnieuw een kwaliteitsmeting te houden. Hiermee ontstaat een duidelijk beeld van de kwaliteit van het bestuur van de gemeente na afloop van de tweede raadsperiode van de gemeente.

Engelse lezing over boeddhisme in het westen

RHENEN  ‘Buddism in the West’ is de titel van een openbare lezing gehouden door de Boedhistische Groep Rhenen / Wageningen. De lezing, met aansluitend een geleide meditatie, vangt donderdag 17 december om 20.00 uur aan. De voertaal is Engels.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Eindejaarssluiting regiobibliotheek ZOUT

HEUVELRUG  Alle locaties van de Regiobibliotheek Z-O-U-T zijn donderdag 24 en donderdag 31 december tot 16.00 uur geopend. Vrijdag 25 en zaterdag 26 december en vrijdag 1 en zaterdag 2 januari zijn alle bibliotheeklocaties gesloten. Vanaf maandag 4 januari zijn alle bibliotheken weer volgens de reguliere openingstijden open.

Nieuwe woningen voor oorlogsslachtoffers

DOORN  De militaire oorlogs- en dienstslachtoffers op het voormalige BNMO-terrein aan de Woestduinlaan in Doorn krijgen nieuwe woningen. Stichting de Basis en Heuvelrug Wonen hebben daarvoor op 7 december een bouwaanvraag ingediend.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 16 december 2009 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:00 uur  temperatuur: -0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Cursus zelfredzaamheid groot succes

ZEIST Vorige week organiseerde brandweer Zeist voor het eerst een cursus zelfredzaamheid voor inwoners van gemeente Zeist. Een groep van zo’n 20 inwoners woonde de cursus bij. Zij waren uitermate enthousiast over de presentatie over brandveiligheid in huis en wat te doen bij brand, maar vooral ook over het daaropvolgende praktijkonderdeel. Daarbij mochten zij daadwerkelijk een brandje blussen met ondermeer een CO-blusser. Iets wat veel mensen in huis hebben, maar waar men vaak nog nooit mee geoefend heeft.

Uitgangspunt bij de cursus is, dat de brandweer als er een woningbrand wordt gemeld binnen 8 minuten ter plaatse moet zijn. Het is dus belangrijk dat mensen weten wat ze in die eerste minuten kunnen doen. In de eerste plaats weten hoe zij zichzelf en anderen in veiligheid kunnen brengen. En in de tweede plaats weten hoe zij een brand kunnen blussen of kunnen beperken. De cursus wordt aangeboden aan alle inwoners van gemeente Zeist. Zodra er een groep van 20 belangstellenden is wordt een geschikte cursusavond gezocht. De cursus duurt zo’n 2 uur en is geheel gratis.

Brandweer Zeist roept de inwoners van Zeist op zich in te schrijven voor de cursus door een e-mail te sturen naar brandweer@zeist.nl onder vermelding van cursus zelfredzaamheid.

Brandweer Zeist wil meer samenlevingsgericht gaan werken. Dit is ook opgenomen in het beleidsplan van de brandweer. De cursus zelfredzaamheid is een direct gevolg van deze nieuwe werkwijze. Brandweer Zeist bezoekt hiernaast iedere maand een wijk om rookmelders te promoten, geeft tips via het weekblad van Zeist (de Nieuwsbode) en geeft sinds dit jaar informatie via het internet (www.zeist.nl/brandweer). In de nabije toekomst staan nog een aantal plannen op stapel.

IJsbaan Doorn al open

DOORN  De eerste ijsbaan van de regio is open. De ijssclub in Doorn had de primeur en verwacht grote drukte. Leerlingen van basisscholen zijn vrij en de club denkt dat die niet kunnen wachten om de ijzers onder te binden.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gemeente Zeist geeft minima iets extra’s tijdens feestdagen

ZEIST  Huishoudens –zonder kinderen- in de gemeente Zeist met een inkomen tot 110 procent van het minimuminkomen ontvangen rond de feestdagen van de gemeente Zeist 50 euro participatiebudget. Huishoudens met een minimuminkomen en kinderen ontvangen € 100.

Bij familie op bezoek gaan, iets extra’s in huis halen voor je gasten, een cadeautje geven, een keer lang bellen naar vrienden, een uitstapje maken rond de kerst? Juist in de dure feestmaand is meedoen voor mensen met een laag inkomen niet gemakkelijk. Daarom heeft het college van de gemeente Zeist besloten om dit jaar voor huishoudens met een minimuminkomen € 50 of € 100 beschikbaar te stellen.

Diegenen die van een bijstandsuitkering (WWB) rondkomen en huishoudens die gebruik maken van de Geld-Terug-Regeling van de ZeistPas ontvangen de bijdrage automatisch en krijgen hierover een brief. Huishoudens zonder bijstandsuitkering die nog geen gebruik maken van de Geld-Terug-Regeling van de ZeistPas kunnen in aanmerking komen voor dit budget door het aanvragen van een gratis ZeistPas. Als de aanvraag wordt toegekend wordt het budget automatisch overgemaakt op hun rekening.

Het aanvragen van een gratis ZeistPas kan tot 20 december 2009. Aanvraagformulieren voor deze pas zijn af te halen bij de centrale balie van de gemeente Zeist op de Slotlaan 20 of kunnen opgevraagd worden via Bureau ZeistPas, telefoonnummer 024-6633435. Dit bureau is elke werkdag bereikbaar van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00. Een aanvraagformulier is ook te downloaden via www.zeistpas.nl. Op deze website is ook meer informatie te vinden over hoeveel een inkomen tot 110 procent van het minimuminkomen is.

Onderscheiding voor super-vrijwilliger

DRIEBERGEN  Vanwege tientallen jaren inzet voor kerk en samenleving is mevr. Willy van der Horst-Meijer door de aartsbisschop van Utrecht de Willibrord-penning toegekend.
Mevr. Van der Horst kreeg de penning met bijbehorende oorkonde zondag uitgereikt in de Sint Petrus’ bandenkerk in Driebergen-Rijsenburg. Vanaf begin jaren zeventig is zij in en voor de parochie actief geweest, onder anderen als vrijwilliger voor zieken en ouderen en als voorganger in uitvaartvieringen.
Mevr. Van der Horst sprak in haar dankwoord de hoop uit dat volgende generaties het vrijwilligerswerk voortzetten en dat de Sint Petrus’ banden-parochie een bloeiende geloofsgemeenschap mag blijven.
In de hulde werd zondag ook mevr. Fie Ram-de Wit betrokken. Zij ontving in 2002 al de Willibrord-penning vanwege haar lange staat van dienst in de parochie, onder meer in het jongerenwerk, parochiebestuur, gemeenschapsopbouw en rouwpastoraat.

Babbelaarster actief

DRIEBERGEN Op dinsdagavond 15 december werd een 83-jarige inwoonster van een woning op de Traaij geconfronteerd met een babbeltruc.
 
Rond 20.00 uur belde bij haar een onbekende vrouw aan die zich voordeed als een medewerkster van een goede doelenactie. Het slachtoffer liet de vrouw binnen die vervolgens de gehele woning doorwandelde. Toen de babbelaarster daarna onhebbelijk werd verliet zij op verzoek van de aangeefster de woning. Anderhalf uur daarna werd er via de telefoon contact opgenomen met de vrouw waarbij verteld werd dat de beller van de politie was en zij haar pincode “even” moest uitspreken. Het slachtoffer vermoedde toen dat er iets mis was en ontdekte dat haar pinpas en een hoeveelheid geld uit de woning was verdwenen.
Vermoedelijk is dit gedaan door een tweede verdachte die tijdens de afleiding door de onbekende vrouw de woning heeft betreden en de bankpas en het geld heeft gestolen.
Van de onbekende vrouw is helaas geen bruikbaar signalement bekend.
 
De politie waarschuwt voor deze babbeltruc methode en benadrukt nog eens dat politie en/of medewerkers van een bankinstelling nooit via de telefoon om de pincode vraagt. Wanneer dit gebeurt is er zeker sprake van een verdachte situatie en is het zaak direct de politie hiervan in kennis te stellen.

Wim van Wikselaar: ‘Ik ben slachtoffer geworden van politiek spel’

HEUVELRUG  ,,Ik ben ervan overtuigd dat dit niet gebeurd was als er geen verkiezingen voor de deur stonden. Iedereen heeft zijn eigen politieke hachje proberen te redden ten koste van mij.” Wim van Wikselaar is duidelijk, hij is slachtoffer geworden van het politieke spel.

Lees verder op de website van De Kaap

Alternatieven gemeentekantoor door commissie goedgekeurd

HEUVELRUG  De commissie middelen heeft maandagavond tijdens een bijeenkomst in de Koningshof de alternatieve ontwerpen voor het nieuwe gemeentekantoor in Doorn goedgekeurd. De drie ontwerpen worden nu voorgelegd aan de bevolking.

Lees verder op de website van De Kaap

Sterk KCD overtuigt in eerste krachtproef

DOORN  In Amersfoort zou KCD/Decohome deze competitie voor het eerst moeten bewijzen dat de ploeg te goed is voor de vierde klasse. Daarin slaagde de Doornse formatie met glans. In een met name in de tweede helft uitstekend gespeelde wedstrijd werd Soesterkwartier met 20-12 verslagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Winterwandeling 19 december

AMERONGEN  De Amerongse Boscommissie van het utrechts Landschap organiseert op zaterdag 19 december een winterwandeling.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 17 december 2009 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gerrit Boonzaaijer raadslid van het jaar

HEUVELRUG  Gerrit Boonzaaijer is gekozen tot raadslid van het jaar. In de afgelopen maand konden inwoners hun stem uitbrengen onder de 29 raadsleden. Na een eerste stemming gingen de raadsleden Gerrit Boonzaaijer (SGP), Jannie Foekens (CU), Ad Schiedon (SP), Lysbeth van Valkenburg-Lely (VVD) en Hans van Zetten (VVD) door naar de finaleronde. Inwoners konden opnieuw hun stem uitbrengen waarbij ze ook de mogelijkheid hadden hun stem toe te lichten.
 
Burgemeester Frits Naafs maakte gisteravond tijdens de raadsvergadering de uitslag bekend. Na een spannende strijd sleepte Gerrit Boonzaaijer de meeste stemmen in de wacht.

Oude Arnhemse Bovenweg in Doorn is heropend

DOORN  Vandaag is de Oude Arnhemse Bovenweg in Doorn officieel heropend na een grondige renovatie. Vanaf de kruising met de Hydeparklaan tot aan de kruising met de Drift is het wegdek gerenoveerd en ingericht als 80km-weg met een 60km adviessnelheid.

Ook het wegdek van het fietspad is gerenoveerd. Het fietspad is daar waar mogelijk achter de bushaltes langs gelegd. De bushaltes zijn gemoderniseerd. Klachten van fietsers over wateroverlast bij hevige regenbuien zijn verholpen.

Ook de verkeersveiligheid van deze weg is meegenomen in dit renovatieproject. Met name onder de cliënten van Bartiméus bstond een gevoel van onveiligheid daar waar het ging om het oversteken van deze weg. Deel van de oplossing is gevonden in de nu ingestelde adviessnelheid van 60 km/uur. Verder is er een verkeerslicht geplaatst ter hoogte van de oversteek bij Bartiméus om de blinde en slechtziende cliënten veilig van en naar de bushalte te laten oversteken. De bushaltes zijn zodanig aangepast dat nu ook rolstoelgebruikers mee kunnen met de bus.

Naast een (verkeers)technisch project was dit ook een project waarbij een aantal prestatievelden uit de Wmo zijn betrokken. In september dit jaar vond een participatiecongres plaats van het project Op de kaart. Met dit project wordt gestimuleerd dat Wmo-ambtenaren in gesprek komen met mensen met een verstandelijke beperking om zodoende van hen te horen wat zij nodig hebben om mee te doen in de samenleving. Ter ondersteuning van dit project is een film gemaakt met vijf ‘groet en ontmoetmomenten’ tussen mensen met een verstandelijke beperking en ambtenaren. Eén van de vijf momenten toont een gesprek tussen een cliënt van Bartiméus en de projectleider van onze gemeente. Tijdens deze gesprekken en de intensieve samenwerking tussen de gemeente en Bartiméus zijn oplossingen bedacht én uitgevoerd die ervoor hebben gezorgd dat de cliënten van Bartiméus nu met een veilig gevoel de Oude Arnhemse Bovenweg kunnen oversteken.

Drukbezochte kerstmarkt in oude dorp

AMERONGEN  De organisatie van de kerstmarkt, AMON, in Amerongen had voor dit jaar het roer volledig omgegooid. Het evenement was helemaal terug in het hart van het oude dorp en er was een veel groter en beter aanbod.

Lees verder op de website van De Kaap

Tarkovski’s Stalker als Nachtmis

AUSTERLITZ  Al een aantal jaren organiseert het Beauforthuis een Alternatief voor de Nachtmis. Dit jaar wordt dat de cult-film ‘Stalker’ van Andrei Tarkovski, op donderdag 24 december. Maar dat niet alleen. Om 21 uur start er een nachtwandeling door het winterse bos, bij terugkeer wordt de film gedraaid en de Mis eindigt met kampvuur, accordeonmuziek, wodka en borsjt, de befaamde Russische bietensoep. De film duurt ruim 2 uur, dus het wordt nachtwerk zoals het een Nachtmis betaamt. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
De Russische regisseur Andrei Tarkovski (1932-1986) geldt als een van de belangrijkste filmmakers en een van de minst begrepen kunstenaars van de vorige eeuw. De film speelt zich grotendeels af in De Zone – een streek waar krachten werkzaam zijn die niet door de overheid in toom te houden zijn en die daarom tot verboden gebied is verklaard is. Een film vol symboliek over onze diepste verlangens en de zin van ons leven. Een aanklacht tegen totalitaire systemen? Of een pleidooi voor de innerlijke vrijheid? De recensenten zijn het er niet over eens. Om weer met beide benen op de grond te komen sluiten we de avond af met kampvuur, wodka, glühwein en borsjt (Russische rode bietensoep), omlijst door accordeonmuziek.
donderdag 24 december, 21.00 u wandeling, 22.00 u film 
Alternatief voor de Nachtmis: Russische Rillingen 
met Tarkovski’s ‘Stalker’ 
entree € 12,50 | CJP/Cultuurkaart, studenten en Zeistpas € 5

‘Gemeente had naar raad moeten luisteren’

HEUVELRUG/DOORN  De bestuursrechter in Utrecht heeft een besluit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug over camping ‘De Bonte Vlucht’ vernietigd. De rechter oordeelde in de zitting, eind vorige week, dat niet burgemeester en wethouders maar de gemeenteraad het besluit had moeten nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Een potje Boccia bij Bartiméus

DOORN  In de gymzaal van de Bosschool van Bartiméus werd vorige week voor de eerste keer het spel Boccia gespeeld. Hiermee is de eerste samenwerking tussen Bartiméus en Gehandicapten Sport Nederland een feit.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 18 december 2009 (kopie)

Lange Dreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: -1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Gemeente verder met RSD

HEUVELRUG  De raad heeft vorige week ingestemd met het continueren van de deelname aan de Regionale Sociale Dienst (RSD). Alleen de SP was tegen.

Lees verder op de website van De Kaap

Openingstijden Steunpunten WZW

HEUVELRUG  Rond de kerstperiode zijn de Steunpunten van Welnúh (voorheen Informatiepunten) gesloten gedurende de volgende periode: van maandag 21 december tot vrijdag 1 januari. Het Steunpunt Amerongen gaat weer open op donderdag 7 januari 2010.

Een bus vol Kerstmannen

MAARSBERGEN  Voor de vierde keer organiseerden de leraren van de vakgroep Duits aan de Scholengemeenschap Maarsbergen een bezoek aan een Duitse kerstmarkt. De bus reed zaterdag met 60 personen, evenveel leerlingen als volwassenen, naar Oberhausen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 19 december 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:00 uur  temperatuur: -10 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Superziekenhuis-laboratorium voor Zeist

ZEIST  Zeist krijgt het grootste ziekenhuis-laboratorium van Nederland. In het Diakonessenhuis komt een laboratorium met 700 medewerkers, meldt het het AD/Utrechts Nieuwsblad.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Grepu opnieuw naar rechter

AMERONGEN  De Projectontwikkelaar Grepu heeft opnieuw een rechtszaak tegen de gemeente Utrechtse Heuvelrug verloren. De bestuursrechter in Utrecht heeft donderdag bepaald dat de gemeente geen bouwvergunning hoeft te verlenen voor de bouw van twee panden aan de Utrechtseweg in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Koninklijke Onderscheiding voor de heer prof.dr.J. Verhoef

ZEIST Op vrijdag 18 december 2009 om 17.30 uur reikte burgemeester Janssen  van de gemeente Zeist aan de heer prof.dr.J. Verhoef een Koninklijke Onderscheiding, officier in de Orde van Oranje Nassau, uit tijdens zijn afscheidscollege in de Domkerk in Utrecht.

Prof.dr. J. Verhoef behoort tot de grondleggers van de klinische microbiologie in Nederland. Hij heeft weten te bewerkstelligen dat Nederland op het gebied van infectieziekten, antibioticagebruik en fundamenteel microbiologisch onderzoek een vooraanstaande positie inneemt. Hij is de oprichter van het Eijkman Winkler Centrum en U-gene Research. Bovendien vervulde hij een groot aantal bestuurlijke functies.
Ook op kerkelijk terrein is hij actief als voorzitter van de kerkenraad van het Witte Kerkje in Huis ter Heide.

Nieuw interieur Maartenskerk

DOORN  Het samengaan van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente tot de Protestantse Gemeente te Doorn heeft geleid tot één Protestantse Kerk. De diensten worden na het afstoten van de Kampwegkerk uitsluitend gehouden in de Maartenskerk. Het interieur van de Maartenskerk wordt volgend jaar grondig veranderd.

Lees verder op de website van De Kaap

CBS De Wijngaard viert kerst in de wijk

DOORN Basisschool De Wijngaard viert op donderdagavond 17 december het kerstfeest met een kerstwandeling door de wijk rond de school. Op zeven locaties in de wijk staan leerlingen uit de diverse groepen die een fragment uit het kerstverhaal verbeelden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 20 december 2009 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:15 uur  temperatuur: -2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Aanhouding wapenbezit

ZEIST  Zondag 20 december heeft de politie rond 02.30 uur twee mannen aangehouden op de Slotlaan, op verdenking van wapenbezit. 

Met behulp van cameratoezicht waren de mannen gevolgd na een opstootje in het centrum.

Zichtbaar was dat de mannen een voorwerp, dat mogelijk als slagvoorwerp was gebruikt, verstopten onder de sneeuw bij het postkantoor. Korte tijd later haalden zij dit weer op. Het bleek om een honkbalknuppel te gaan. Daarop werden de twee, 18 en 19 jaar uit Zeist, aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Slechte tweede helft kost Dalto de punten

DRIEBERGEN  In de eerste helft werd Fortuna/MHIR ontmanteld en werd de Delftse kwetsbaarheid door Dalto pijnlijk aan het licht gebracht. Een 7-15 ruststand was het logische gevolg. In de tweede helft was Dalto echter geen schim meer van de soepele doelpuntenmachine uit de eerste helft. Slechts 3 treffers wist de ploeg uit Driebergen in deze bizarre tweede helft te produceren.

Vooraf werd er druk gespeculeerd over het wedstrijdverloop van deze topper. Studio Sport was aanwezig en wedstrijden tussen Fortuna en Dalto leveren meestal veel goals op. Eén van de meest scorende ploegen (Dalto) tegen één van de betere verdedigingen van de Lotto Korfbal League (Fortuna). Kortom, de basisingrediënten voor een topwedstrijd waren aanwezig. Helaas durfden, ingegeven door de winterse omstandigheden, veel mensen de reis naar de Fortuna-hal in Delft niet aan. De thuisblijvers kregen echter ongelijk. Fortuna begon met veel vertrouwen aan het duel, hoewel de nipte nederlaag van Dalto tegen Koog Zaandijk in het Delftse kamp indruk had gemaakt.
De beginfase was voor Fortuna. Tot 5-3 bleef Fortuna de bovenliggende partij, maar daarna bleek dat Herman van Gunst Dalto met het juiste tactische plan het veld in had gestuurd. Dalto legde via Jos Roseboom en Jorrit Bergsma de speerpunten van Fortuna uitstekend lam. Tot aan de rust produceerde Fortuna louter nog maar geforceerde schoten en aan de hand van Ilona van den Berg (5 treffers liet zij in de eerste helft noteren) liep Dalto via 6-12 weg naar een comfortabele 7-15 voorsprong bij rust.
Na de rust leek er voor Dalto aanvankelijk weinig aan de hand. Tot 10-17 bleef Dalto via Bob de Jong en Jos Rosenboom lekker mee scoren en leken zij het aandringende Fortuna gemakkelijk van zich af te houden. De stand 10-17 stond erg lang op het scorebord. Dit was het moment de coach van Fortuna ingreep. Met drie doelpunten krabbelde Fortuna terug tot 14-17 en plotseling sloeg de paniek in het Driebergse kamp toe. Coach Herman van Gunst probeerde met een time-out het tij nog te keren en middels de 14-18 van Jorrit Bergsma leek dit aanvankelijk te lukken. Maar twee fraaie doelpunten van Fortuna betekenden 16-18 en toen sloeg de vlam pas echt in de pan. In het duw en trekwerk tussen Adriaan van Dijk en zijn tegenstander constateerde de scheidsrechter die een uitstekende wedstrijd floot, een slaande beweging van Van Dijk en hij stuurde hem resoluut met rood naar de kant. Zijn vervanger was Otto Fabius.

Fortuna probeerde de druk nog meer op te voeren door in de 54e minuut te wisselen. De wisselspeler had 10 schoten nodig om de korf te vinden, maar in de 57e minuut was de 17-18 dan toch daar. Dalto aan de andere kant liep telkens tegen snel balverlies aan.  Het Delftse publiek ging nog maar eens achter de eigen ploeg staan en een bizarre slotfase was het gevolg. Bob de Jong kreeg een opgelegde mogelijkheid om de wedstrijd definitief te beslissen maar zijn schot ketste van de mand waarna aan de andere kant met nog 45 seconden op de klok Fortuna de 18-18 binnen schoot. Herman van Gunst nam nogmaals een time-out, maar het uitspelen van de Jos Roseboom leverde niet het gewenste resultaat op. Fortuna zette aan de andere kant nog één keer aan en met 15 seconden op de klok liet kwam de 19-18 op het scorebord. Een treffer van Jos Roseboom werd in de laatste seconden nog afgekeurd waarna de winst van Fortuna een feit was.
Er was diepe ontgoocheling aan de kant van Dalto dat naast Adriaan van Dijk ook twee punten kwijtraakte.


Winterwandeling

DRIEBERGEN  Voor wie tijdens de Kerstdagen genoeg binnen heeft gezeten is er op dinsdag 29 december een geheel verzorgde winterwandeling vanaf de Pleisterplaats, bij de boerderij van Arie en Maartje van Beuskom, aan de Broekweg 1 (nabij Sterkenburg), Driebergen.
 
Vanaf 13.30 uur wordt u ontvangen met koffie of thee en huisgemaakte kruidkoek.
 
Om 14.30 start de wandeling vanaf de boerderij, speciaal uitgezet door Arie van Beusekom.
 
Rond 16.00  uur verwacht Maartje  u terug bij de boerderij, waar u  kunt opwarmen bij de vuurkorven en (onbeperkt) genieten van huisgemaakte snert, roggebrood  met spek en huisgemaakte warme wijn. Voor de kinderen is er chocomel of fristi, en een broodje hamburger.
 
Laarzen mee! Prijs is €17, 50 voor volwassenen en €7 voor kinderen.
Aanmelden voor 24 december op telnr. 0343 513992,  ’s ochtends tussen 08.30 en 09.30 uur.

Milieukeurmerk voor Boomkwekerij Darthuizer

LEERSUM  Wethouder Robbert Waltmann van Milieuzaken van de gemeente Utrechtse Heuvelrug ontvangt de eerste heester (Lonicera) in verteerbare biopot met officieel milieukeurmerk uit handen van algemeen directeur Guido Ilsink van boomkwekerij Darthuizer.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Ed Roosen’ Zitvolleybal Toernooi op 9 en 10 januari in Leersum

LEERSUM  Volleybalvereniging Volleer organiseert voor de achtste achtereenvolgende keer het ‘Ed Roosen’ Zitvolleybaltoernooi in sport- en cultuurcentrum De Binder. Ook dit jaar is gekozen voor een internationaal toernooi met teams uit Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorlaatste horde Let de Stigterpad geopend

HEUVELRUG  Bij haar afscheid als eerste voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) kreeg mevrouw De Stigter in 2005 symbolisch de naam van het geplande fietspad overhandigd. Medio november werd het Prattenburgse deel van de ‘legpuzzel’ officieel geopend en de verwachting is dat in de zomer van 2010 het sluitstuk van Doorn (kop Bergweg) naar de Sandenburgerlaan vrijgegeven kan worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Soroptimist club Utrechtse Heuvelrug schenkt Hospice de Wingerd €3.000,- voor groenvoorziening

HEUVELRUG  Soroptimist International Club Utrechtse Heuvelrug schenkt Hospice De Wingerd in Amerongen €3.000,-. Hospice De Wingerd zal dit bedrag besteden aan onderhoud en groenvoorziening van hun tuinen.

Lees verder op de website van De Kaap

Marieke Neijenhuis derde op NK karate

DOORN  De Doornse Marieke Nijenhuis heeft vorige week op het NK karate in Utrecht de derde plaats behaald bij de meisjes, categorie 12-13-jarigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 21 december 2009 (kopie)

Prinses Margrietaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:10 uur  temperatuur: -4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Het Kerstverhaal als tafelpoppenspel

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 27 december zal voor kinderen het Kerstverhaal als tafelpoppenspel worden gespeeld en verteld door Mennie van Nimwegen. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvangstijd 15.30 uur. Prijs 2 euro per kind, begeleiders vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Volleybaloverzicht: Zitvolleyers verrassen Twente ’05

HEUVELRUG  In het laatste volleybalweekeinde van dit jaar zorgden de zitvolleyballers voor een aangename verrassing door landskampioen Twente ’05 in eigen huis met 2-3 te verslaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubilarissen en diploma’s bij EHBO Amerongen

AMERONGEN  Bij EHBO vereniging Amerongen was het op donderdagavond 17 december feest. Er werden drie jubilarissen gehuldigd die een groot aantal jaren lid zijn van de vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 22 december 2009 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:10 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

‘Grote projecten beter controleren’

20091222 HEUVELRUG  Het aftreden van wethouder Wim van Wikselaar was vorige week tijdens de raadsvergadering even onderwerp van gesprek. De meerderheid van de raad toonde zich tevreden met het opstappen van de wethouder. Tijd om verder te regeren.

Lees verder op de website van De Kaap

Hartog: de fietsfabriek van Rhenen

20091222 RHENEN  De komende wisseltentoonstelling, die te zien is van 22 december 2009 t/m 10 april 2010 in museum Het Rondeel gaat over Hartog: de fietsfabriek van Rhenen. Deze expositie vertelt het verhaal van een ondernemende fietsliefhebber die uitgroeide tot de grootste werkgever van het Rhenen van zijn tijd.

Op zijn kantoor en later in zijn huiskamer hingen afbeeldingen van oude rijwielen. Op zijn bureau prijkte het model van een fiets. Uit het reclamemateriaal dat hij liet maken, spreekt liefde voor het vak en trots op zijn product. Teun Hartog (1887 – 1956) hield van rijwielen.

In 1910 opent Hartog aan de Haarlemmerstraat te Amsterdam een stalling, waar hij ook fietsen repareert en verkoopt. De zaken gaan goed en hij breidt zijn werkzaamheden uit. Gaandeweg bouwt hij zelf frames, monteert fietsen en verkoopt deze onder zijn eigen merknaam.

Zijn bedrijf groeit. Teun Hartog loodst het door de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis van de jaren ‘30 en de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf beleeft zijn bloeitijd als het op Remmerden is gevestigd. In de eerste helft van de jaren ‘50 boogt Rhenen op de grootste rijwielfabriek van Nederland: T. Hartog’s Bicycle Works. In het Engels want Hartogs rijwielen worden over de hele wereld verkocht. Er werken 130 mensen en in het topjaar wordt een productie van 150.000 frames gehaald.

Door problemen op de exportmarkt – vooral de onafhankelijkheid van Indonesië speelt een rol – moet het bedrijf inkrimpen en verhuist het terug naar Zeist. Daar is het geen lang leven meer beschoren. Een jaar na het overlijden van zijn stichter wordt het gebouw verkocht en het machinepark geveild.

Museum Het Rondeel        Kerkstraat 1    3911 LD Rhenen (tel: 0317-612077)
Openingstijden:            di t/m vrij    12-17 u        za    13-17 u
Gesloten:             1e en 2e Kerstdag en Nieuwjaarsdag

Sfeer doet kou snel vergeten

LEERSUM  Moedertje Natuur had voor een witte entourage gezorgd. Aan de eerste voorwaarde voor een sfeervolle kerstmarkt op het Leersumse Kerkplein was voldaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Witte wandeltocht op de Amerongse Berg

AMERONGEN  Pure romantiek in een wit landschap bepaalde de Winterwandeling met de Boscommissie. Vanaf de tabaksschuur tot aan het hoogste punt van de Amerongse Berg voerde de sneeuwwandeling.

Lees verder op de website van De Kaap

Inhaalronde vaccinatie Mexicaanse griep in januari

HEUVELRUG  GGD Midden-Nederland organiseert in de week van 11 tot en met 15 januari een extra vaccinatiemogelijkheid tegen de Mexicaanse griep voor kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar en huisgenoten van baby’s tot 6 maanden.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome blijft op koers

DOORN  Na een regelmatige 21-10 overwinning op SIOS kan KCD/Decohome met een goed gevoel de feestdagen in. Als medekoploper in de vierde klasse heeft de ongeslagen Doornse korfbalploeg nog steeds alles in eigen hand om de competitie als kampioen af te sluiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge pakt belangrijke punten

AMERONGEN  Het leek de afgelopen wedstrijden wat minder te gaan met de ploeg van Van Schoonhoven, dus deze week moest de ommekeer gemaakt worden in Kesteren: de overwinning moest worden binnengehaald.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 23 december 2009 (kopie)

Zuiderplantsoen Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:05 uur  temperatuur: 1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Gemeente en Heuvelrug Wonen sluiten overeenkomst

DRIEBERGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug en de woningcorporatie Heuvelrug Wonen gaan samen de ontwikkeling van de woonwijk aan de Lange Dreef in Driebergen oppakken. De bedoeling is dat er aan de Lange Dreef 250 woningen worden gebouwd, waarvan 45% in de sociale sector.

Daarnaast komen er 33 kopappartementen en 14 wooneenheden voor zorg aan de flats langs de Lange Dreef. Deze woningen zijn alle in de sociale huursector. Met de realisatie van de kopbebouwing en de woningbouw aan de Lange Dreef wordt naast veel sociale bouw ook een mooie afronding gerealiseerd van de bebouwing aan deze kant van het dorp.

In mei 2005 ondertekenden de gemeente en Heuvelrug Wonen al een intentieverklaring om de mogelijkheden van een gezamenlijke gebiedsontwikkeling te onderzoeken. Inmiddels heeft de gemeente alle benodigde gronden in het gebied verworven en is een groot aantal plannen vastgesteld, zoals het bestemmingsplan, het Beeldkwaliteitsplan, het Uitwerkingsplan en het Natuurinrichtingsplan. Met de uitwerking van al deze plannen heeft de gemeente de regie over de planontwikkeling in dit gebied kunnen behouden. Kortom nu is het moment genaderd dat een volgende stap moet worden gezet over de vraag op welke wijze dit gebied verder moet worden ontwikkeld. Om een groot aantal redenen is gekozen voor een gezamenlijke gebiedsontwikkeling.

De samenwerking heeft voor beide partijen meerwaarde, omdat er meer zekerheid is om het sociale deel van het woningbouwprogramma te realiseren en de risico’s te spreiden. Beide partijen streven er naar om niet alleen aan de opgave van de bouw van 250 woningen te kunnen voldoen, maar ook om het plangebied als woongebied in een groene omgeving in te richten. Ook zal bijzondere aandacht worden besteed aan het aspect van duurzaamheid, niet alleen voor wat betreft de maatregelen aan de woningen, maar ook voor de inrichting van de openbare ruimte.

Voor de samenwerking zal een aparte rechtspersoon worden opgericht waarin zowel de gemeente als de woningcorporatie ieder voor 50% risicodragend in zullen deelnemen. Deze rechtspersoon wordt belast met de verdere gebiedsontwikkeling. De gemeenteraad en de provincie moeten nog instemmen met deze overeenkomst van samenwerking en het oprichten en deelnemen in de voorgestelde rechtspersonen. In 2010 vindt de afronding van de juridische procedures van een aantal deelplannen plaats en de voorbereiding van gunning voor de Europese aanbesteding van de vastgoedontwikkeling

Meestergitarist Philip Catherine in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Zondagmiddag 27 december wordt het smullen voor de gitaarliefhebbers. De Belgische meestergitarist Philip Catherine speelt met een van de allerbeste Nederlandse pianisten: Harmen Fraanje. Philip Catherine is een grote naam. Hij speelde met Mingus, Grapelli, Chet Baker, Toots. In de jaren ’70 speelde hij zelfs nog korte tijd met Focus!

vergroot foto

Muziek van deze 67-jarige jazzlegende herken je direct en voor wie hem nog niet kent: ga op www.philipcatherine.com naar audio en laat je verrassen door zijn klanken die meer en meer romantisch-melancholisch klinken. 
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
De pers over een eerder concert van beide heren: Verwondering was hier het sleutelwoord. Niet alleen het publiek werd verrast, ook de beide uitvoerders keken regelmatig met opgetrokken wenkbrauwen en gelukzalig glimlachend naar elkaar: ‘Hoe komen wij toch tot zoveel moois?’
zondag 27 december, 17.00 uur 
Philip Catherine & Harmen Fraanje 
entree € 17,50 | CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr € 12,50

VBMM niet in beroep bij Raad van State

MAARN/MAARSBERGEN  Tijdens een extra Algemene Ledenvergadering op 17 december heeft VBMM (Vereniging Bewonersbelangen Maarn/Maarsbergen) besloten af te zien van een gang naar de Raad van State inzake het Wegaanpassingsbesluit (WAB) voor de verbreding van het A12-traject Utrecht-Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vervolgonderzoek zwembaden goedgekeurd door gemeenteraad

HEUVELRUG  De gemeenteraad heeft vorige week ingestemd met het instellen van een vervolgonderzoek naar de mogelijkheden voor een omnizwembad in de buurt van Doorn en Driebergen. Het nieuwe zwembad krijgt geen ‘volwaardig buitenbad’.

Lees verder op de website van De Kaap

Oude Arnhemse Bovenweg weer open

DOORN  Vorige week donderdag is de Oude Arnhemse Bovenweg tijdens een feestelijke bijeenkomst weer geopend. De afgelopen vier maanden is het wegdek vanaf de kruising met de Hydeparklaan tot aan de kruising met de Drift gerenoveerd en ingericht als 80km weg met een 60km adviessnelheid.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 24 december 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:15 uur  temperatuur: 2 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Inschrijven voor Open Amerongse tafeltenniskampioenschappen

AMERONGEN  Ook in 2010 wordt in Amerongen weer het Schildersbedrijf Van Doorn Tafeltennistoernooi gehouden. Het evenement is op zaterdag 9 januari van 9.00 tot circa 17.00 uur in de Uithof aan de Nederstraat 23 in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 25 december 2009 (kopie)

Mevr van Vollenhovenpark Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:45 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Park Welgelegen Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Bestuur Candia’66 wil niet verder met Adrie Morren

RHENEN  Trainer Adrie Morren is bezig aan zijn laatste seizoen als hoofdtrainer van voetbalclub Candia’66. Het bestuur van de Rhenense voetbalclub meldt op haar website dat het contract met Morren niet word verlengd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Oliebollen schaaktoernooi sv Doorn-Driebergen

DRIEBERGEN  Schaakvereniging Doorn-Driebergen houdt op woensdag 30 december haar jaarlijkse oliebollentoernooi voor paren. Het is de bedoeling dat iedere deelnemer een schaakvriend, kennis of familielid meebrengt. Men speelt dan tegen een ander koppel waarbij de sterkste speler aan het eerste bord zit.

Lees verder op de website van De Kaap

Stichting Woon- en Zorgwensen Doorn

HEUVELRUG  De Stichting Woon- en Zorgwensen Doorn (SWZD), die inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug financieel wil helpen in situaties waarbij sprake is van een tijdelijke financiële noodsituatie of calamiteit, heeft in het voorbije jaar veel mensen kunnen helpen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 26 december 2009 (kopie)

Scholekster Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:35 uur  temperatuur: 3 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Drie regiospelers in korfbalselectie

DRIEBERGEN  In de korfbalselectie voor de Challenge, het eindejaarstoernooi in Ahoy, zijn drie regiospelers geselecteerd. Bondscoach Jan Sjouke riep Henriet Brandsma en Jos Roseboom van het Driebergse Dalto op.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuwe postcommandant

AMERONGEN Sinds december is Kees Kraan de nieuwe postcommandant van de brandweer in Amerongen. Een functie die het nodige vergt van deze ervaren man, die al vierentwintig jaar bij de brandweer betrokken is.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 27 december 2009 (kopie)

Willem van Abcoudelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:05 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Oosterlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:05 uur  temperatuur: 4 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dieuwertje Blok bij kindernieuwjaarsconcert Maartenskerk

DOORN  De traditie is inmiddels stevig verankerd aan het raken; op de eerste zaterdag na de kerstvakantie is de Maartenskerk in Doorn het domein van de kinderen van de Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Steunpunt Welnúh in Amerongen verhuist

AMERONGEN – Met ingang van 7 januari gaat het Steunpunt van Welnúh (voorheen Infopunt) in Amerongen verhuizen naar Industrieweg Noord 14.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 28 december 2009 (kopie)

Koningin Julianalaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 13:00 uur  temperatuur: 6 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Kerst bij brandweer Leersum

LEERSUM  Bij de brandweer in Leersum werd vorige week de traditionele kerstviering gehouden. Als eerste nam commandant Wim van der Neut het woord, en nam het jaar door, waaronder de 109 uitrukken die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.

Lees verder op de website van De Kaap

Traditionele oliebollenavond bij Post Amerongen

AMERONGEN  Alle leden van de Amerongse brandweer waren vorige week aanwezig op de traditionele oliebollenavond in de brandweerkazerne. Er werden diverse diploma’s uitgereikt en er was een jubilaris.

Lees verder op de website van De Kaap

Dood van topscorer schokt HDS

LEERSUM  Voetballer Gertjan Bleijenberg, topscorer van het Leersumse HDS, is zondagmorgen plotseling overleden. Hij was pas 29 jaar. Bleijenberg maakte dit seizoen zijn rentree bij de zondagvijfdeklasser als spits en speelde zich opvallend in de kijker. Verschillende clubs hadden belangstelling voor de topscorer.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Candia-trainer Adrie Morren naar Renswoude

RHENEN  Adrie Morren volgt volgend seizoen Harrie Epskamp op als hoofdtrainer van vv Renswoude. Morren is nu nog actief bij Candia’66 in Rhenen, maar kreeg vorige week van het Rhenense bestuur te horen dat hij na dit seizoen moet vertrekken.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Hoofdrol voor cello in stralende kerstmatinee Maartenskerk

DOORN  Wat is nu heerlijker dan een kerstconcert gevuld met oud-Italiaanse muziek: Vivaldi, Corelli? Misschien wel een programma zoals leden van het Concertgebouworkest samenstelden voor de matinee in de Maartenskerk op Tweede Kerstdag.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 29 december 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:05 uur  temperatuur: -0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Jan Akkerman opent het nieuwe jaar en seizoen in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Zondag 3 januari luidt Jan Akkerman het nieuwe jaar in met het eerste Beauforthuis-concert in 2010. In de serie gitaar zet deze meestergitarist een prachtige show neer. Jan Akkerman heeft zijn sporen op nationaal en internationaal gebied al ruimschoots verdiend. Hij speelde onder meer met de muzikanten BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Ice-T en in de groepen Brainbox en Focus. Verder dit seizoen in het Beauforthuis o.a.  Caro Emerald, Ernst Jansz zingt Dylan, Fernando Lamerinhas en veel meer. Kijk op www.beauforthuis.nl voor het volledige programma. Koop kaarten online via de website of reserveer op 0343 – 49 32 27.
zondag 3 januari, 17.00 uur  
Jan Akkerman – Alone Together  
entree € 17,50 | CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas, kinderen t/m 12 jr € 15

Binderdis en Zoute inval

LEERSUM  Binnenkort start Welnuh in samenwerking met de bibliotheek en SCC De Binder met de Binderdis. Er wordt eerst een keer proefgedraaid. Op 14 januari 2010 om 12.30 uur is iedereen welkom in de foyer van De Binder om samen met andere mensen te genieten van een heerlijke andijviestamppot met worst.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleyballers halverwege seizoen

HEUVELRUG  De volleybalcompetitie is halverwege en de ploegen van Volleer en Enervo kunnen de balans opmaken voor het vervolg. Zowel het zitvolleybalteam als de vrouwen van Volleer en de mannen van Enervo draaien in de top mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 30 december 2009 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:50 uur  temperatuur: 1 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Nieuwjaarsvuur Elst gaat gewoon door

ELST  Het traditionele nieuwjaarsvuur in Elst gaat gewoon door.  In het dorp op de Heuvelrug gaan geruchten dat het feest op oudjaarsavond is afgelast, omdat een horecaondernemer zijn medewerking heeft teruggetrokken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Word chef-kok voor vogels bij Bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 10 januari  organiseert  Bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit “word chef-kok voor vogels”. In de winter is het voor vogels moeilijker om aan voedsel te komen. Kinderen kunnen dan een handje helpen: op een kookstelletje maken ze een vetbol, ze vullen een boomstam met vet en vogelzaad en ze rijgen een pindasnoer.  Leuk om te zien hoe vogels naderhand in de tuin genieten van al het lekkers. De activiteit vindt plaats van van 12.30 uur tot 15.30 uur. Deelname kost € 4,50 per persoon.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode (januari, februari en maart) op zondagen geopend van 12.00 – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Heuvelrugnieuws van donderdag 31 december 2009 (kopie)

Sint Hubertuslaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:10 uur  temperatuur: 0 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Vals kenteken en wapenbezit

DOORN  De politie zag bij een tankstation aan de Driebergsestraatweg een auto op het fietspad staan half ‘verscholen’ achter het gebouw. Bij controle van de bestuurder en de auto bleek dat de kentekenplaten vals waren.
 
In de auto vond de politie een alarmpistool, knipmes, inbreekwerktuigen, munitie en allerlei andere goederen mogelijk van diefstal afkomstig.
De auto is in beslag genomen en de bestuurder is ingesloten. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Amerongen 2009: Dorp in actie voor behoud ‘laatste’ akker

AMERONGEN  Het stuk grond aan de rand van Amerongen wordt symbolisch ‘de Laatste Akker’ genoemd. En voorlopig blijft dat zo. Dankzij inzet van Stichting De Laatste Akker zijn de plannen voor het bouwen van seniorenwoningen in maart afgeblazen.

Lees verder op de website van De Kaap

Cunera Wandeltocht, een pelgrimage tussen Rhenen en Amerongen

AMERONGEN  Tussen Rhenen en Amerongen wordt er op zaterdag 2 januari gewandeld. De tocht voert de wandelaars door de mooiste bosgebieden van de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap