Heuvelrugnieuws van maandag 1 december 2008 (kopie)

Akkerweg Driebergen: zuidoostzicht vanaf nummer 1
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:30 uur    temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Pink Panthers openen nieuw clubhuis

DRIEBERGEN  Onder een enorme belangstelling is het onderkomen van de Driebergse Rugbyclub de Pink Panthers afgelopen weekend geopend. Na twee jaar aanpakken, zwoegen maar vooral samenwerken was het afgelopen zaterdag eindelijk zover en werd het vernieuwde clubhuis feestelijk geopend.

Honderden belangstellenden luisterden aandachtig geamuseerd naar speeches van onder andere voorzitter Cees Blok, dhr Gerard Kemps (voorzitter Rugbybond) en Burgemeester Naafs. Centraal in deze speeches stond mentaliteit en sfeer, beide zijn ruimschoots aanwezig bij de Panthers. Alle drie genoemde heren benadrukten dat de prestatie neergezet door de Driebergse Rugbyers als uniek bestempeld moet worden, uniek in de omgeving van Driebergen, uniek in Rugby Nederland.

Medebouwer en president van de Carnavalsstichting de Sparrenarren Albert Bürger praatte alle genodigden in zijn speech bij over de sfeer en samenwerking binnen het bouwteam en de mentaliteit binnen de Rugbyclub. Na de speeches was het tijd voor de echte openingsceremonie, de jongste spelertjes van de Panthers kwam deze eer toe. Door middel van het oplaten van enkele honderden ballonnen met kaartjes (waarop een uitnodiging aan andere kinderen stond om kennis te komen maken met Rugby) verklaarden zij het nieuwe clubhuis voor geopend. Dat de Panthers nog voldoende energie over hadden voor een enorm feest bleek na de receptie en de korte break. Onder het genot / leiding van de band “the Serious Moonlight” werd het een fantastische avond die tot in de late uurtjes duurde.              

De mooiste wedstrijd van de Panthers werd dit weekend gespeeld door de Cubs (leeftijd tot 14 jaar). Dit door Opeldealer ZAM Zeist/Doorn gesponsorde team heeft afgelopen seizoen een enorm goede presentatie neergezet door 4e te worden van Nederland. Dit seizoen begon voor dit team echter met zware wedstrijden, ingedeeld zijn in een hogere leeftijdscategorie is wennen en aanpoten. De Cubs hebben na een aantal teleurstellende wedstrijden afgelopen zaterdag een prachtpot neergezet. Thuis tegen Noord Nederland stond het team er weer, men werkte voor elkaar, men voerde het geleerde correct uit en de overwinning van 49 – 0 was dan ook verdiend. Ben je onder de 14, ben je aan een nieuwe uitdaging toe, heb je veel energie, is een PC leuk voor soms maar niet altijd, ben je niet bang voor een schram en een bult, kom dan eens op een training kijken. Iedere dinsdag- en donderdagavond trainen de Cubs, je bent van harte welkom. Meer info is te vinden op de site van de Panthers: www.rcthepinkpanthers.nl    

Draagvlak ontbreekt voor nieuwe Maarnse woonwijk

MAARN  Het plan om woningen te bouwen aan de Planetenbaan in Maarn is afgeblazen. Ook het idee voor woningen aan de Buurtsteeg, aan de andere kant van A12 en spoorbaan in Maarn, is van de baan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Zakelijk Zeist wil meepraten over verkeer

ZEIST  De ondernemersvereniging Zakelijk Zeist wil betrokken worden bij de ontwikkeling van een bereikbaarheidsplan voor Zeist en Bunnik. Volgens Zakelijk Zeist moet er een nieuwe verbinding komen tussen de A12 bij Bunnik en de Koelaan in Zeist.

Lees verder op de website van het AD/UN

Sint Nicolaas op bezoek bij de Zonnebloem

DRIEBERGEN  Zaterdagmiddag was in het gebouw van de SWD een spannende middag voor de Zonnebloemgasten. Niet alleen was er een gezellig programma maar ook Sint Nicolaas bracht een kort bezoek, in gezelschap van twee van zijn Zwarte Pieten.

De Sint heeft een aantal gasten persoonlijk toegesproken, zij werden geprezen om wat zij doen of deden en een enkel keertje werd een standje uitgedeeld. Daarna mochten twee kleine Witte Pietjes de grote Zwarte Pieten helpen met cadeautjes uitdelen.

Nadat Sint Nicolaas weer was vertrokken kwam ook nog de Zwarte Pietenband, tot groot plezier van alle aanwezigen! De Muziekpiet die de hele middag al Sinterklaasliedjes op de piano speelde, had er ineens een groep vrienden bij – hij mocht meespelen! En veel van de gasten konden eindelijk weer eens naar hartelust Sinterklaasliedjes zingen! Het was een echt Sinterklaasfeest! Niemand is meegenomen, “allemaal lieve mensen” zei de Sint!


Veldtoezicht nieuw leven ingeblazen

DOORN  Donderdag 4 december is om 16.00 uur in Cultuurhuis Pléiade in Doorn de ondertekening van het Veldtoezicht binnen het grondgebied van de deelnemende gemeenten.
 
Veldtoezicht is toezicht in het buitengebied/recreatiegebied. Dit toezicht wordt gehouden door veldtoezichthouders die zich richten op problemen op het gebied van de openbare orde en veiligheid in het buitengebied. Zij nemen een surveillerende taak op zich.

In juni 2003 ging het project Intensivering Veldtoezicht van start. Het doel hiervan was gaten op te vullen die vielen in de handhaving in het buitengebied. In de jaren dat ervaring werd opgedaan, speelden de veldtoezichthouders een centrale rol in de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Door omstandigheden kwam het veldtoezicht per 1 mei 2006 stil te liggen.
 
In samenwerking met de gemeenten Zeist, Woudenberg, Rhenen en Utrechtse Heuvelrug, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht en particuliere instellingen wordt het project ‘Veldtoezicht Heuvelrug’ gestart. Hiermee wordt het veldtoezicht nieuw leven ingeblazen.

W. de Zwijgerlaan op barricaden

DOORN Tijdens de eerste en tweede discussie avond van de gemeente heeft een groot aantal bewoners van de Willem de Zwijgerlaan hun bezwaar tegen de startnotitie voor het GVVP(gemeentelijk verkeer- en vervoerplan) geuit.

De bewoners van de Willem de Zwijgerlaan, gesteund door veel ouders van leerlingen van de nabij gelegen scholen en aanpalende straten hebben middels een grootschalige handtekeningenactie kenbaar gemaakt niets te zien in het plan van de gemeente om de snelheid in de laan van 30km naar 50km te verhogen.

Bewoners en andere belanghebbenden willen voorkomen dat de Willem de Zwijgerlaan de functie krijgt van snelle rondweg dwars door een woonwijk  met nog meer, zwaarder en harder rijdend verkeer. De algemeen gedeelde mening van alle groepen daar aanwezig was: geen wijkontsluitingswegen en alles 30km behouden.

Twee basisscholen de Kameleon, Hoog Moersbergen en een verzorgingstehuis liggen in de directe omgeving waardoor veel kinderen en ouderen gebruik maken van deze laan. De belanghebbenden zijn daarom faliekant tegen verhoging van de snelheid in de woonwijk. Dit betekent namelijk meer verkeerslawaai, een grotere kans op ongelukken, meer en zwaardere trillingen vanwege het vele zware (o.a. militaire) vrachtverkeer en meer fijnstof ontwikkeling.

Wat de belanghebbenden vooral opvalt aan dit plan is dat de onderbouwing van de beslissingen totaal ontbreekt. Waar zijn de verkeerscijfers waaruit de motivatie voor deze ingreep volgt, waar is het beloofde integrale verkeersplan van de voormalige wethouder? Veel wegen in de wijk zijn eenzijdig afgesloten, waardoor andere lanen onnodig worden belast. Bewoners vragen zich af wiens belang de gemeente eigenlijk met deze plannen dient. Een behoorlijke gemeente dient het belang van de inwoners en probeert het verkeer in en door woonwijken terug te dringen.

Tot op heden hebben de bewoners veelvuldig geprobeerd in overleg te treden met de ambtenaren en wethouders van de gemeente. Keer op keer hebben zij geen of onvoldoende inhoudelijk antwoord op hun vragen ontvangen. Wel werden zij in de krant overvallen door het voorgenomen beleid van de gemeente en twee discussie avonden op heel korte termijn. De gemeente heeft wederom de schijn tegen. Het lijkt er op dat zij plannen probeert door te drukken en vooral niet naar de burgers wil luisteren. Op 22 december a.s. om 16.00 uur is een gesprek gepland met wethouder Salverda en zullen alle 180 handtekeningen worden aangeboden.

Voor meer informatie:  De Zwijger Spreekt     
Janine van der Deure nr. 13, Eric Sonneveld nr. 27, Philip Balakirsky nr. 5A en Marlies Göbel nr. 19, tel. 0343-432246

60 jaar Universele Mensenrechten en 40 jaar Amnesty Nederland

HEUVELRUG  Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt traditiegetrouw veel aandacht besteed aan de Dag van de Mensenrechten op 10 december aanstaande. Omdat dit jaar 60 jaar Universele Rechten van de Mens  en 40 jaar Amnesty Nederland bestaan, wordt dit (inter-)nationaal groots gevierd!
Een overzicht:

2 december : 16.30 uur opening van een fototentoonstelling van de 30 artikelen van de UVRM in de publiekshal van het gemeentehuis Pleiade . 15 december einde van de tentoonstelling.

9 december : 17.00 – 18.00 uur in het Cultuurhuis te Doorn
Namens de Gemeente Utrechtse Heuvelrug feliciteren wij de 60- jarige mensen  uit onze gemeente met hun verjaardag.                                                                                                                           Het motto voor deze bijeenkomst luidt: “Vlammen voor de Vrijheid”. Om de vlam van deze vrijheid door te kunnen geven zouden wij het fijn vinden wanneer u ook een jonger iemand meeneemt. Misschien uw kleinkind, maar dit kan ook uw buurjongen of buurmeisje zijn. Een minimale leeftijd van 12 jaar is, gezien het progr van 14.00 – 17.00 amma, gewenst.
10 december:  14.00 – 17.00. Op de hoek Traaij /Nassaulaan in Driebergen  staat Amnesty  met stand om de vlammen voor de vrijheid uit te delen.

11 december :  19.30  Presentatie door Amnesty bij de opening van de Gemeenteraadsvergadering .

A Tribute to Oscar Peterson

AUSTERLITZ Pianist Peter Beets wordt regelmatig vergeleken met Oscar Peterson, die een jaar geleden overleed. Hij is dus de aangewezen persoon voor een ode aan hem. Op 7 december wordt de wereldberoemde pianist en componist herdacht in het Beauforthuis. 

Beets zal samen met zijn trio en aanstormend zangtalent Ruben Hein een aantal van Petersons arrangementen van songs van bijvoorbeeld Cole Porter ten gehore brengen. Na de pauze krijgt trompetist Niels Tausk ruimte voor zijn muzikale ode. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Het belooft een muzikale kruisbestuiving te worden tussen jonge talenten en gerenommeerde musici, met als grote inspirator Oscar Peterson. De 26-jarige Ruben Hein is ook jazzpianist. Zijn professionele za! ngcarrière bestaat pas sinds 2006. Niels Tausk draait al iets langer mee, maar bracht onlangs een nieuwe cd uit met zijn persoonlijke dankbetuigingen aan de musici die hem inspireerden. U kunt op deze avond niet alleen van heel veel muzikale dankbaarheid, maar ook van lekkere tapas genieten.

zondag 7 december, tapasbar 16.30 uur, concert 17.30 uur
entree € 16,- | € 10,- (Zeistpas, CJPpas en studenten) | € 8,50 (kinderen)

Radiodebat over Structuurvisie en Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan

DOORN  VVD Raadslid Peter van der Zee is donderdagvond 4 december te gast bij Radio 90fm in het programma De Politieke en Culturele Gelaghkamer, dat tussen 20.00 en 21.00 uur live wordt uitgezonden. Hij zal in debat gaan met PvdA raadslid Aloys van Spaandonk en wethouder Jankees Salverda (CDA) over de Structuurvisie op de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan.

De Structuurvisie en het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoers Plan (GVVP) zijn zeer omstreden onder de inwoners. De meningen zijn erg verdeeld. Het belooft dan ook een inhoudvol radiodebat te worden.

De radio-uitzending wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit restaurant De Engel aan de Markt 26 te Wijk bij Duurstede. Verslaggever Bert Bijl leidt het debat.

U kunt bij de uitzending aanwezig zijn. Er is geen aanmelding vooraf nodig. U loopt gewoon binnen en zoekt een fijn plaatsje dicht bij de politici.

CDN kansloos tegen IJFC

DRIEBERGEN  In een ijskoud IJselstein heeft CDN een kansloze nederlaag geleden tegen een veel beter IJFC  4-0. Deze uitslag had nog veel groter kunnen zijn als doelman Andre van Randwijk niet in zo’n uitstekende vorm had verkeerd. De een na de andere kans van IJFC werd door hem onschadelijk gemaakt.

IJFC nam vanaf het begin het initiatief om CDN aanvallend te bestrijden en dat lukte wat al in de 8e min resulteerde in een doelpunt door een aanval over rechts,deze werd niet goed verdedigd, waar de spits van profiteerde en de bal onhoudbaar achter doelman van Randwijk belandde.1-0

Met kunst en vliegwerk hield CDN stand tot aan de rust. Men stelde er weinig gevaarlijke aanvallen tegenover een paar schoten uit de 2e lijn die net naast of over het doel van IJFC gingen.

De 2e helft begon eigenlijk net zo als het begin van de 1e helft een sterk aandringende IJFC en het was in de 51e min een op de lat geschoten bal die in de rebound ingekopt werd 2-0. Na dit doelpunt werd Kevin van Woudenberg gewisseld voor Martijn van Loon. Het werd zelfs 3-0 door een misgreep in de achterhoede van CDN in de 61e min. Hiermee was de strijd gestreden en CDN moest oppassen dat de wedstrijd geen debacle werd . Alie Alkan werd nog vervangen door Elmar van Doorn maar verder dan een paar kleine kansen kwam CDN niet .

In de 85e min werd het nog 4-0 door goed doorzetten van wederom de gevaarlijke spits van IJFC die beheerst scoorde . CDN zit in de hoek waar de klappen vallen maar blijft positief en aan de inzet van de spelers ligt het zeker niet. Zaterdag 6 december 2008 wederom een uitwedstrijd en wel tegen Scherpenzeel in Scherpenzeel  Aanvang 15.00 uur.
Foto: CDN-verdediging in de verdrukking


Zilveren jubileum

LEERSUM  Op 26 november was Tineke van der Kolk 10 jaar vrijwilliger bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem, afdeling Leersum en daarom werd zij onlangs in het ‘Zonnetje’ gezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing ‘Eramus en zijn tijd’

DOORN  Op woensdag 17 december zal drs. Marina Marijnen voor de Kunstkring Doorn een lezing geven getiteld Erasmus en zijn tijd. Deze lezing vindt plaats in Centrum De Koningshof, Kerkplein 1 te Doorn, aanvang 20:00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Boek van juf Martine

DOORN  Juf Martine Vaandrager van CBS Hoog Moersbergen heeft een kinderboek uitgebracht. De feestelijke uitreiking van haar eerste exemplaar door Wilma Monincx, directeur van CBS Hoog Moersbergen, kwam als een verrassing voor haar.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubilarissen EHBO

AMERONGEN  Onlangs zijn drie EHBO leden die gedurende 25 jaar en 2 [bestuurs] leden die zelfs 35 jaar lid zijn van de vereniging, gehuldigd. Een totale verrassing voor de jubilarissen op een gewone oefenavond in de Bibliotheekzaal in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 december 2008 (kopie)

Jagersdreef 84-108 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Opening Wmo-loket in Gemeentewinkel

DOORN  Op 5 januari 2009 opent de gemeente Utrechtse Heuvelrug ook een Wmo-loket. Dit loket is gevestigd in de Gemeentewinkel van Cultuurhuis Pléiade in Doorn. Het loket wordt het centrale aanspreekpunt voor het aanvragen van en het verstrekken van algemene informatie over  individuele voorzieningen zoals hulp bij het huishouden, woningaanpassingen en hulpmiddelen.

Het grote voordeel van het nieuwe loket voor onze inwoners is dat zij nu op één centraal punt hun aanvraag kunnen doen, zonder dat zij zelf diverse instellingen moeten benaderen om hun voorzieningen verstrekt te krijgen. De medewerkers van het Wmo-loket coördineren de volledige aanvraag.

Een van de medewerkers van het Wmo-loket neemt uw aanvraag in ontvangst en zal wanneer u nog vragen heeft deze beantwoorden. Hij/zij blijft uw aanspreekpunt tijdens de behandeling van uw aanvraag. Alle nodige contacten rond de aanvraag, bijvoorbeeld de indicatiestelling,  worden ook door de contactpersoon bij het Wmo-loket verzorgd.

De openingstijden van het Wmo-loket zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Daarnaast is het loket bereikbaar per telefoon, T 56 56 10 (maandag tot en met vrijdag van 9.00-12.00 uur en van 13.30-16.00 uur) of per e-mail via: wmoloket@heuvelrug.nl .

De informatiepunten Welzijn Zorg en Wonen van de welzijnsstichtingen in Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn blijven bestaan. Zij onderscheiden zich van het Wmo-loket in de Gemeentewinkel doordat zij voornamelijk gericht zijn op het geven van informatie over de individuele voorzieningen en welzijnsactiviteiten.

Arena wint eenvoudig van Skunk

RHENEN  Arena had zaterdag weinig moeite met Skunk. De Nijmeegse bezoekers keerden met een 13-7 nederlaag weer huiswaarts.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Schoen maatje

MAARN  De onderbouw van basisschool De Meent heeft het project Schoenmaatjes van Stichting Edukans afgesloten. Door iedere leerling werd een schoenendoos gevuld met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed gemaakt.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge ‘achter de feiten’

AMERONGEN  Hemur Enge kon zaterdag weinig spel laten zien. In eigen hal moest het zijn meerdere herkennen in een onnodig verlies tegen DVS ’69 uit Hendrik-Ido-Ambacht. Het vlaggenschip van Hemur Enge liep eigenlijk de complete wedstrijd achter de feiten aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Avondje Amerongen

AMERONGEN  Vrijdag 12 december is Avondje Amerongen in kerstsfeer. Voor kerstcadeaus of relatiegeschenken kan men winkelen in het historische, sfeervolle en mooi verlichte Amerongen. Van 19.00 tot 22.00 uur zetten alle negentien deelnemers hun deuren open met een keur aan kunst, boeken, woonaccessoires, bloemen, keramiek, porselein, antiek, brocante, sieraden, design en andere specialiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 december 2008 (kopie)

Sperwerkamp 42-64 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.50 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Dwaalgast uit Siberië

DRIEBERGEN  Vanmiddag deed een dwaalgast uit Siberië zich tegoed aan een vetbolletje op De Warande in Driebergen. Foto: Renk Knol.

Extra minimaregelingen 2009

HEUVELRUG  Burgemeester en wethouders hebben besloten om naast de bestaande regelingen voor mensen met een laag inkomen een aantal extra regelingen vast te stellen. De regelingen zijn specifiek gericht op jongeren. Het college wil daarmee voor hen extra kansen creëren om te voorkomen dat ze een achterstand in hun ontwikkeling oplopen.

Jeugdsportfonds
Sporten is gezond voor hart en bloedvaten, longen en algehele conditie. Het bevordert de fysieke en mentale ontwikkeling, brengt de jeugd spelenderwijs gevoel voor discipline bij (op tijd komen, spelregels). Verder creëert sporten zelfvertrouwen en eigenwaarde, leert het kinderen doelen stellen, doorbreekt het een isolement en stimuleert het de sociale integratie. Sport verbroedert, is een uitlaatklep en biedt houvast.

Het is belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen te sporten en sluiten daarom per 1 januari een samenwerkingsovereenkomst af met het Jeugdsportfonds Utrecht. Dit houdt in dat kinderen van ouders met een inkomen van 110% van de bijstandsnorm een kans krijgen te sporten. Het gaat hierbij om kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. De kosten worden vergoed door de gemeente via het Jeugdsportfonds. De nieuwe regeling wordt op dit moment uitgewerkt. Meer informatie hierover leest u binnenkort in Gemeentenieuws. Voor vragen kunt u bellen met Job van Hal, adviseur Vrije Tijd, (0343) 56 58 27.

Vergoeding ouderbijdrage voor peuterspeelzalen
Ook vinden wij het belangrijk dat jonge kinderen naar een peuterspeelzaal kunnen. De peuterspeelzaal is belangrijk voor het stimuleren van:
·    de taal- en spraakontwikkeling (vergroten van de woordenschat)
·    de sociaal-emotionele ontwikkeling (leren delen van spelmateriaal met andere kinderen)
·    de spelontwikkeling (van naast elkaar tot samen spelen)
·    cognitieve ontwikkeling (meer abstract leren denken)
·    de motorische ontwikkeling (leren rollen met een bal)
 
Ouders met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm kunnen vanaf 1 januari een vergoeding krijgen voor de kosten van de ouderbijdrage voor de peuterspeelzaal. De vergoeding geldt voor het bezoek van het kind aan de peuterspeelzaal voor maximaal twee dagdelen per week en bedraagt maximaal
€ 850,- per jaar.

De vergoeding moet worden aangevraagd bij de Regionale Sociale Dienst (RSD), door een aanvraag- formulier in te vullen en op te sturen naar de RSD. Het aanvraagformulier kunt u telefonisch opvragen bij de RSD, 0800 – 692 95 95, of downloaden van de website www.rsdkrh.nl  Wanneer de vergoeding is toegekend, kan het kind worden aangemeld bij de peuterspeelzaal.

SWD en SWUH worden na fusie Welnuh

HEUVELRUG  In het nieuwe jaar vindt er een fusie plaats tussen de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug (SWUH) en de Stichting Welzijn Driebergen (SWD). Dinsdagmiddag werd de nieuwe naam van de Welzijnsstichting bekend gemaakt: Welnuh.

,,Bedenk een naam voor de nieuwe welzijnsstichting en win een verwenweekend voor twee personen”. Aan deze oproep gaven veertig personen gehoor. De opdracht was een passende naam te bedenken voor de stichting die aansluit bij de missie en doelstellingen: herkenbaar en aansprekend voor alle inwoners van de Utrechtse Heuvelrug.

De Stuurgroep, onder voorzitterschap van wethouder Elisabeth van Oostrum, maakte de uiteindelijke keuze. Die viel op het voorstel van Bert Stolker uit Driebergen. Hij bedacht niet alleen de naam voor de nieuwe stichting, maar ontwierp vanuit deze naam ook een logo.

De nieuwe Welzijnsstichting van de gemeente Utrechtse Heuvelrug Welnuh gaat van start als de fusie tussen de huidige welzijnsstichtingen een feit is.

Wethouder Van Oostrum is blij dat de fusie tot stand komt. ,,Hierdoor ontstaat één stevige welzijnsorganisatie.”

Haalbaarheidsonderzoek sportpark De Meent

RHENEN Oranjewoud heeft het rapport ‘Haalbaarheidsonderzoek Sportpark Achterberg’ opgesteld. Aan de hand van het rapport spreken burgemeester en wethouders van Rhenen de voorkeur uit om verder te gaan met de bestaande locatie aan de Zuidelijke Meentsteeg.

Tijdens een gesprek hebben de wethouders Ad van Hees en Marius Guichelaar deze week het bestuur van de voetbalvereniging VVA ’71 van dit standpunt op de hoogte gebracht. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad in de vergadering van 16 december 2008  hen te adviseren over de verdere ontwikkelingsrichting.

Op verzoek van de gemeenteraad en het bestuur van VVA ’71 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verplaatsing van het sportpark De Meent naar een locatie nabij de kern Achterberg. In nauwe samenwerking met VVA zijn in eerste instantie een viertal potentiële locaties in de kernrand van Achterberg geselecteerd.

Vervolgens is aan Oranjewoud opdracht gegeven voor een globaal haalbaarheidsonderzoek (quick scan). Om een beleidskeuze te kunnen maken is vervolgens een globale beschouwing gegeven van de consequenties bij het verder gaan met de bestaande locatie.

Van de vier geselecteerde locaties blijkt de locatie Snijdersteeg de meeste aspecten te hebben waarop  het in de afweging laag scoort. Ook bij VVA heeft deze locatie geen voorkeur. De locaties Achterbergsestraatweg/Boslandweg, Friesesteeg-zuidoost en Friesesteeg-noordwest zijn op voorhand het meest interessant.

De voorkeur van burgemeester en wethouders gaat uit naar een verdere oriëntatie op de mogelijkheden van de bestaande locatie, omdat er een groot prijsverschil zit tussen verplaatsen en handhaven en vanwege planologische aspecten.

Kostenoverschrijding dreigt voor nieuwe gemeentekantoor

DOORN Voor het nieuw te bouwen gemeentekantoor van Utrechtse Heuvelrug dreigt een kostenoverschrijding van bijna 2,5 miljoen euro. Het kantoor, dat naast het Cultuurhuis in Doorn moet komen, kost volgens het ontwerp 17,4 miljoen euro. Uitgangspunt in november 2007 was maximaal 15 miljoen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Certificatie apotheek

MAARN  Onlangs is de apotheek in Maarn aan het gezondheidsplein door de KEMA gecertificeerd. Daarmee voldoet de apotheek aan de kwaliteitsnorm voor farmaceutische zorgverlening, betreffende het borgen van zorgvuldigheid, vakbekwaamheid en patientvriendelijkheid in het proces van farmaceutische patientenzorg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 december 2008 (kopie)

Valkenkamp 49-63 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

‘Tijdens Rhenen 750 van goede kant laten zien’

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum kijkt met een trots gevoel terug op Rhenen 750. ,,De reacties op allerlei soorten van evenementen waren heel positief. Ik had er vooraf al goede verwachtingen van. Maar het heeft de verwachting wel overtroffen. Vooral het enthousiasme van de mensen om een bijdrage te leveren aan Rhenen 750 was hartverwarmend. ”

De eerste klap bleek tijdens Rhenen 750 ook in het eurotijdperk een daalder waard te zijn. ,,Het festival Comedy aan de Rijn was, buiten alle andere evenementen om, meteen boven alle verwachtingen. Het comedyfestival heeft mensen blijkbaar geïnspireerd om net iets meer bijzonderheden te doen dan zij altijd al deden. Het was heel bijzonder dat je als kleine stad zoiets groots als het comedyfestival kon neerzetten.”

Van Oostrum hoopte vooraf dat een aantal evenementen, die door Rhenen 750 tot stand kwamen, niet eenmalig zullen zijn. ,,Of dat lukt? Het moet nog blijken welke evenementen een verder vervolg zullen krijgen. Ik ben heel benieuwd welke verenigingen een vervolg geven aan zaken waar zij voor het eerst mee zijn begonnen. In de laatste stuurgroepvergadering van Rhenen 750 op 5 december wil ik bekijken wat onze rol als gemeente daarin kan zijn.”

Geluiden of evenementen direct in 2009 door zullen gaan heeft de Rhenense burgemeester nog niet te horen gekregen. ,,Wel heb ik veel enthousiasme gehoord. Bijvoorbeeld de voetbalverenigingen van Elst, Achterberg en Rhenen waren heel enthousiast over het gezamenlijke voetbaltoernooi. Met hen gaan geluiden op om dat toernooi om de zoveel tijd te gaan organiseren. Ik heb de indruk dat de banden door het toernooi verder verstevigd zijn. En zijn nog wel meer dingen, die daarvoor in aanmerking kunnen komen. Ik weet nu al wel dat de parade, hoewel in een iets andere vorm, volgend jaar een vervolg zal krijgen. ”

De voetbalwedstrijd van het Rhenens elftal tegen de Nijmeegse eredivisionist NEC vond Joost van Oostrum heel leuk. ,,Wat nog meer? Eigenlijk is het te veel om op te noemen. Een voorbeeld. De veteranenherdenking op Tweede Pinksterdag werd door die mensen enorm gewaardeerd. Die mensen waren heel blij met alle aandacht. Ze vonden het ook heel bijzonder, dat zij een aandenken kregen. Rhenen heeft zich tijdens Rhenen 750 absoluut van haar goede kant laten zien,” vindt Van Oostrum.

Sanering laatste ongezuiverde lozingen

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat de laatste ongezuiverde lozingen vanuit woningen saneren. De aanbesteding van het project heeft intussen plaatsgevonden. Op dit ogenblik wordt de laagste inschrijving getoetst aan de inschrijving- en gunningvereisten.

In de Wet Milieubeheer staat dat alle ongezuiverde lozingen vanuit woningen gesaneerd moeten worden. De panden rondom het gebied Prattenburg zijn in 2007 aangesloten op drukriolering of IBA’s (individuele behandelingsinstallatie van afvalwater).

Resteert nog de panden langs de N225, de Stokweg en Plantage Willem III. Een groot deel van het tracé loopt mee in het te realiseren fietspad langs de N225 van Elst naar Rhenen. Aanleg daarvan is niet eerder mogelijk dan nadat het bestemmingsplan onherroepelijk is en de nodige gronden door de provincie Utrecht zijn aangekocht. Naar verwachting wordt begin 2009 door de provincie gestart met de aanleg van het fietspad.

Om de aanleg van het fietspad niet te vertragen, wordt vooruitlopend op de werkzaamheden van de provincie de aanleg van de drukriolering langs de N225 uitgevoerd. Het werk omvat 39 pompputten, 5 ½ km persleiding, 7 km kabel en bijna 1 km vrijvervalleiding. Waar dat mogelijk is, wordt er al in januari 2009 begonnen met de werkzaamheden.

Klucht: ‘Kiwi’s met slagroom’

LEERSUM  De Darthuizer Toneelvereniging, die al vanaf 1949 bestaat, voerde afgelopen vrijdag- en zaterdagavond de klucht ‘Kiwi’s met slagroom’ op in het Sociaal Cultureel Centrum ‘De Binder’.

Lees verder op de website van De Kaap

Vijf keer de eerste prijs

LEERSUM  Het dak vloog er bijna af van het muziekcentrum van Eendracht Maakt Macht (EMM) aan de MC. Verloopweg. Wat ‘eendracht’ niet allemaal kan doen. Dat werd afgelopen zaterdag weer eens duidelijk. Zowel de harmonie als de majorettes werden nummer één van Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

Leerlingen maken posters voor IJsclub

HEUVELRUG/DOORN  Uit maar liefst 300 kleurplaten moest de jury kiezen welke de mooiste waren. Vanwege het 100 jarig bestaan waren er 1100 kleurplaten uitgedeeld op alle basisscholen op de Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Volop bouwactiviteiten in het dorp

AMERONGEN  Er wordt druk gebouwd, verbouwd en gerenoveerd in Amerongen. Aan de Koningin Wilhelminaweg, op het Molenterrein worden nieuwe huizen gebouwd. Het gebouw van Fysiofitness wordt verbouwd en het Tabaksmuseum wordt gerenoveerd. Hoe verlopen deze projecten?

Lees verder op de website van De Kaap

Beginners en gevorderden aan de slag

AMERONGEN  Het nieuwe cursusprogramma 2009 van het Open Atelier Amerongen is uit. Een aantal cursussen en workshops zitten in het basisprogramma. Deze staan open voor zowel beginners als gevorderden.

Lees verder op de website van De Kaap

Zingend geloven

LEERSUM  In de Johanneskerk aan de Lomboklaan wordt 9 december vanaf 20.00 uur een avond gehouden over de vernieuwing van de kerkmuziek. De Protestantse Kerk Nederland gaat in de komende tijd een nieuw liedboek uitgeven.

Lees verder op de website van De Kaap

Midwinterhoornblazen op Kwintelooijen

RHENEN  Een groep midwinterhoornblazers uit Lunteren geeft zaterdag 6 december een demonstratie bij Kwintelooijen. Op diverse plekken in het gebied brengt de groep het midwinterhoorngeluid, horende bij de adventsperiode, ten gehore. De demonstratie vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 december 2008 (kopie)

Sinterklaas op bezoek bij bs De Kring
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:30 uur    temperatuur: 7 °C


Tekeningen voor centrum Zeist kunnen worden gemaakt

ZEIST  Het centrum van Zeist moet onder handen worden genomen. Daarover zijn politiek, gemeente en bewoners het eens. Over het hoe is een brede discussie gevoerd. De inbreng van bewoners resulteerde in een brochure die deze week is overhandigd aan de architect. Die kan nu aan de slag met een concreet plan.

Lees verder op de website van het AD/UN

Kerk wapent zich tegen vernieling glas-in-loodramen

LEERSUM  Het kerkbestuur van de Michaelkerk in Leersum neemt maatregelen tegen regelmatige vernieling van de glas-in-loodraampjes.

Lees verder op de website van het AD/UN

Aanrijding

DRIEBERGEN Op de Hoofdstraat heeft donderdag 4 december een aanrijding plaatsgevonden waarbij een automobiliste gewond raakte.

Omstreeks 19.05 uur kreeg de politie de melding van een ongeval. Een automobiliste  reed over Hoofdstraat, uit de richting Driebergen-Rijsenburg in de richting van Zeist. De vrouw, een 61-jarige inwoonster van Driebergen-Rijsenburg, reed door nog onbekende reden tegen twee verkeersborden aan en raakte bekneld in haar auto. Ze moest door de brandweer worden bevrijd en is per ambulance met nek- en knieletsel naar het UMC vervoerd. De politie onderzoekt de exacte toedracht.

Latin & klassiek van Curacao: Randal Corsen Group

AUSTERLITZ  Pianist Randal Corsen brengt op zaterdagavond 13 december in het Beauforthuis een muzikale ode aan zijn geboorte-eiland Curaçao. In een aanstekelijke mix van Antilliaanse en Latijns-Amerikaanse stijlen, jazz en klassiek brengt hij meer dan een eeuw muziekgeschiedenis.

Randal Corsens band wordt aangevoerd door zangeres Arlette Koeijers (zij zingt in het Papiamento) en bestaat verder uit Latijns-Amerikaanse topmusici. Ze bespelen zowel exotische traditionele instrumenten (wiri, chapi en bari) als moderne (drums, elektrische gitaar). De zaal is vanaf 20.00 uur open en als lounge ingericht. Om 21.30 uur barst de band los. Het publiek kan tot middernacht genieten van de muziek, onder het genot van exotische hapjes. Kaarten zijn online te bestellen via www.beauforthuis.nl.

Randal Corsen is het muzikale boegbeeld van Curacao. Hij speelde meer dan eens voor de Koningin, kreeg in 2004 een Edison voor zijn cd Evolushon en stond met deze band in zomer 2008 op North Sea Jazz. Hij is docent aan het Conservatorium Utrecht.

zaterdag 13 december, 21:30 u (20.00 u zaal open)
€ 15,- | CJP, CKV, studenten, Zeistpas € 11,- | kinderen € 8,50

Siberische gast ?

DRIEBERGEN  Siberische gast is geen Notenkraker maar een spreeuw in wintertooi. Omdat de spreeuwen een paar weken geleden zuidwaarts gingen, gaat het hier om een (Nederlandse) spreeuw die niet naar het zuiden ging, of om een spreeuw uit Scandinavië of Siberië. Gezien de omgang met de autochtone koolmees is het waarschijnlijk ook een autochtone spreeuw, die denkt dat het een warme winter wordt.

Lijsttrekker trekt zich terug

HOUTEN  CDA-lijsttrekker bij de waterschapsverkiezing,  Piet Hoogendoorn,  heeft om persoonlijke reden besloten zich terug te trekken. De plaats van de heer Hoogendoorn  in het Waterschapsbestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wordt  ingenomen door de heer Jan Kromwijk.

Pierre Courbois: een droom voor drummers

AUSTERLITZ  Op vrijdag 12 december speelt meesterdrummer Pierre Courbois in het Beauforthuis. Het gebeurt zelden dat een drummer niet alleen een band leidt, maar ook nog zelf componeert en arrangeert. Hij geldt daarom als een must voor collegadrummers.

Ter gelegenheid van het winnen van de Boy Edgar Prijs maakt hij nu een ererondje door Nederland. De dwarse zestiger speelt met zijn sextet de hele avond in vijfkwartsmaat en laat horen dat daarmee veel meer mogelijk is dan Dave Brubeck liet horen in ‘Take Five’. Pierre Courbois is zo’n meester in het verwerken van ongebruikelijke maatsoorten, dat ooit is overwogen hem een permanente onregelmatigheidstoeslag uit te keren. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Roem! rucht was Courbois’ jazzrockgroep uit de jaren zeventig, de Association P.C. Maar ook zijn latere bands werden vol lof ontvangen. Met zijn nieuwste groep betuigt hij zijn liefde voor oneven maatsoorten. En die hoor je er dan ook duidelijk aan af. Over twee jaar wordt hij zeventig en tijdens de uitreiking van de Boy Edgar Prijs beloofde hij dan met een project in zevenkwartsmaat te komen.

Vrijdag 12 december, 20.15 uur
entree € 16,- | € 9,- (CJP, Studenten en Zeistpas) | € 9,- (kinderen)

Kerststukjes knutselen van natuurlijke materialen

ZEIST  Op zondag 14 december organiseert bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit kerststukjes knutselen van natuurlijke materialen. Wil je iets aparts maken voor de kerst met (ruim) voorradige materialen uit de natuur? Doe dan mee met deze gezellige knutselactiviteit en verras je vader, moeder, opa, oma met een natuurlijk kunststukje. Van 12.30- 15.30 uur.
Deelname € 3,50.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode op zondagen geopend van 12.00- – 16.00 uur.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

‘Raadscommissie is misleid’

DRIEBERGEN  “Eigenlijk wil ik een positief verhaal houden en niet gaan zitten klagen. Maar het beeld dat is ontstaan, is zo onjuist dat ik daar eerst iets over moet zeggen. Want er zijn flagrante leugens verteld”. In een statige kamer van het oude hoofdgebouw van Broekbergen, het voormalige kloostercomplex Arca Pacis, vertelt Henk den Boon die sinds begin dit jaar eigenaar is van de buitenplaats, hoe hij met verbazing heeft kennisgenomen van de gebeurtenissen die vorige week tijdens de raadscommissie Ruimte plaatsvonden. Twee insprekers informeerden daar, tijdens een toegevoegd agendapunt, de commisieleden over de grote onrust onder de omwonenden als gevolg van de aanpassingen die Den Boon ‘stapsgewijs’ zou doorvoeren. Er zou onder meer sprake zijn van een oudere dame die wegens een wegafsluiting van de bewoonde wereld werd afgesloten en ook een kwekerij die met diverse schadelijke maatregelen zou zijn geconfronteerd. De commissieleden reageerden heftig op dit verhaal, maar volgens Den Boon zijn ze bewust op het verkeerde been gezet. Er werd bijvoorbeeld niet verteld dat de ´oudere dame´ op het Kloosterlaantje, de moeder is van de vorige eigenaar van het kloostercomplex, de heer Becht, die daar het burnout-centrum Daidalos runde
Lees verder in de Stichtse Courant van 4-12-2008

Burenruzie voor de rechtbank

LEERSUM  “Het moet me van het hart dat ik me afvraag of de partijen zich realiseren dat politie en justitie wel belangrijker zaken hebben om zich over te buigen”. Dat zei de Utrechtse officier van justitie F. van Veghel donderdag over de manier waarop twee buurgezinnen uit Leersum hun conflict uitvechten.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie MRC Aardenburg

DOORN  Gedurende de periode van december 2008 tot maart 2009 exposeren José Dicker en Wil Schulte in het therapiegebouw van MRC Aardenburg. De expositie is dagelijks te bezoeken van 12.00 tot 21.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 december 2008 (kopie)

Lange Dreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Kerst Bloemschikken

DOORN  Op donderdag 18 december organiseert Groei & Bloei afd. Doorn een creatieve Kerst workshop onder begeleiding van Betty Kessing.
We gaan in haar atelier thuis, in Doorn, aan de slag. Zoals Betty zelf op haar website zegt: “Niets is leuker dan zelf maken en de Oh’s en de Ah’s van familie en vrienden te ontvangen”.

Als u eens even op haar website kijkt (www.bettykessing.nl), dan bemerkt u dat Betty een reputatie heeft opgebouwd op diverse gebieden. Zij is auteur van vele boeken, tuinarchitecte en decoratie-ontwerpster. Ook op televisie heeft ze menigmaal kennis overgebracht. Kortom een veelzijdig mens op plantengebied!

Onder haar begeleiding een bloemstuk maken is dus een feest! Met uw kerstbloemstuk maakt u een goede aanloop naar de warme feestdagen tegen het einde van het jaar.
U dient zélf een schaal mee te nemen (etagiere of ronde schaal Ø30cm, met een klein opstaand randje voor wat water).

Voor alle overige materialen (inclusief koffie) wordt gezorgd! De avond start om 19.30 uur.

Aanvangstijd: 19.30 uur
Aanmelden bij: Gerda Berben (g.berben@hotmail.com) of 0343-443242
Prijs: € 29,00 voor leden van Groei & Bloei en € 35,00 voor niet-leden

Over boogsterrenmos, pluisjesmos en breekblaadje

DRIEBERGEN  De IVN-natuurgidsen van de afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houden een mossenexcursie voor iedereen op het landgoed Bornia.

Mossen zijn in staat om direct via hun blaadjes vocht op te nemen en zo aan de kost te komen, daarom zijn ze ook gevoelig voor luchtverontreiniging en kunnen dus ook verwijzen naar de kwaliteit van het milieu waar ze staan.

We gaan de diverse mossoorten met een loepje bekijken en laten ze in de groep rondgaan om ze te kunnen herkennen.
Na afloop is er de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken tegen een vrijwillige bijdrage.
We zien je graag op zondagmiddag 14 december om 14.00 uur op het landgoed Bornia, Traay te Driebergen, bij de ingang van Bornia bij het viaduct.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, tel. 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Heuvelrugnieuws van zondag 7 december 2008 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

IVA nummer 1 op unieke ranglijst

DRIEBERGEN De Keuzegids Hoger Onderwijs stelt jaarlijks een kwaliteits-ranglijst op van ruim 1500 HBO/Bachelor-opleidingen, waarin de beste opleidingen beter dan ooit vindbaar zijn voor ambitieuze studenten. IVA scoorde altijd al goed, maar staat dit jaar op een gedeelde eerste plaats.

Bij het opstellen van de ranglijsten ligt de nadruk op de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs. IVA Driebergen voert de lijst aan met 96 punten, behaald dankzij kleinschalig, intensief onderwijs, een zeer gunstig studentenoordeel over zowel de inhoud als de organisatie van het onderwijs en een gunstig oordeel van externe deskundigen.

Patent op winnen in blessuretijd

RHENEN  Candia’66 heeft het zichzelf onnodig moeilijk gemaakt. Thuis tegen laagvlieger SVM, won de ploeg moeizaam met 4-3. ,,Ik ben de hele week bezig geweest de jongens scherp te krijgen. Ik ben niet tevreden over de wedstrijd maar wel met de drie punten”, aldus trainer Adrie Morren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Frits Granzier periodekampioen

LEERSUM  Nadat op 4 december alle partijen voor de eerste periode gespeeld waren, eindigde Frits Granzier als 1e met 134 punten, Theus Gijsbertse als 2e met 131 punten en Bart de Vos als 3e met 130 punten.

Lees verder op de website van De Kaap

IJskoud bij Bartiméus

DOORN  Bartiméus haalt de winter naar Doorn, want op vrijdag 30 en zaterdag 31 januari wordt het jaarlijkse IJskoud Weekend gehouden. Het sfeervolle winterevenement is een feest voor zowel bewoners van Bartiméus als inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Omwonenden op bezoek

DOORN  Ruim zestig omwonenden van Stichting de Basis in Doorn waren op zondag 30 november op bezoek bij deze instelling. De Basis organiseerde een open middag om informatie te bieden over de voorgenomen herontwikkeling van het Basisterrein aan de Woestduinlaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste keer optreden Oriolus

AMERONGEN  Vanaf eind september 2008 zijn 50 mensen met verve aan de slag gegaan bij het projectkoor “Oriolus.”
Na een auditie en een informatieavond waren de deelnemers vooral benieuwd naar de eerste repetitieavond in ‘De Kapel’ aan de Kapelweg 45 in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

A ceremony of lessons and carols

AMERONGEN  Het is al een traditie aan het worden, de ‘ceremony of lessons and carols’ op de 4e adventszondag in de Andries.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 8 december 2008 (kopie)

Akkerweg Driebergen: bladruimen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 11:05 uur    temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Eigenaar internetcafé boos over politie-inval

DRIEBERGEN  Eigenaar Brahim Jouhri van internetcafé Meetingpoint 86 is ‘boos en teleurgesteld’ over het politieoptreden van zaterdagavond. ,,Mijn klanten zijn met geweld tegen de muur gezet, als een stuk vuil.

Lees verder op de website van het AD/UN

Humanitas Heuvelrug Steun bij Rouw

DRIEBERGEN  Per 12 december aanstaande wordt het inloopspreekuur op de vrijdag van 10.30-11.30 uur, SWD-gebouw Vijverlaan 10 3971 HK in Driebergen, uitgebreid met een telefonisch spreekuur van 9.15-10.15 op nummer 0343-523007.

In de kerstvakantie van 20 december 2008 tot 5 januari 2009 komen de spreekuren te vervallen.

Theeconcert met pianiste Sylvia Traey op Kraaybeek

DRIEBERGEN  Sinds 1968 geeft Sylvia Traey talrijke concerten in Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Japan. Sinds 1980 verzorgt zij een jaarlijkse tournee door de Verenigde Staten. In 1978 was ze laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Sylvia Traey geeft masterclasses te Amsterdam en Bazel, en doceert piano aan het KVC te Gent. Naast de traditionele concerten op prestigieuze podia, speelt Sylvia Traey voor kleinere groepen. Bij deze concerten is vooral het directe publiek belangrijk, en kan het tot echte dialoog komen.
Een pianoconcert met Sylvia Traey brengt een boeiende confrontatie tussen compositie en uitvoering, tussen virtuositeit en poëzie, tussen respect en persoonlijkheid. De luisteraar neemt deel aan een zoektocht naar het muzikale en, via de muziek, naar het diep menselijke.

Tijd: zondag 14 december om 15.30 uur.
Plaats: zaal van Woonoord Kraaybeek (Kraaybeek 41 aan de Hoofdstraat naast Beukenstein) in Driebergen.
Toegang vrij, vrijwillige bijdrage.

Heuvelrugkoor onder nieuwe leiding

DOORN  Sinds 1 december is Tettie Wiechers de nieuwe dirigent van het Heuvelrugkoor uit Doorn, als opvolger van dirigent Hans van Duren. Het Heuvelrugkoor zal voor het eerst onder leiding van haar nieuwe dirigent optreden op de Driebergse Kerstfair van zaterdag 13 december a. s. om 14.00 uur in en rondom het SWD-gebouw De Vijver aan de Vijverlaan 10 te Driebergen.

Tettie Wiechers heeft schoolmuziek en koordirectie gestudeerd en sinds 1985 een aantal koren gedirigeerd, waaronder een klassiek vrouwenkoor en een kamerkoor. Tegenwoordig leidt zij de cantorij van de Marcuskerk in Leusden en sinds begin december nu ook het Heuvelrugkoor.  

U kunt haar aanstaande zaterdag in actie zien, want tijdens de Driebergse Kerstfair zal het Heuvelrugkoor een aantal Engelse kerstliedjes ten gehore brengen en zo bijdragen aan de verhoging van de kerstsfeer. Komt dat horen!

Het Heuvelrugkoor is een gemengd koor met ruim 30 leden. De leden komen van over de hele Heuvelrug, van Amerongen tot en met Zeist. Het repertoire dat het koor zingt bestaat grotendeels uit meerstemmige koorwerken uit de barok en de renaissance. De oude Engelse kerkmuziek vormt de basis, maar er worden regelmatig uitstapjes naar composities uit andere tijden en landen gemaakt. Nieuwe leden zijn van harte welkom, met name tenoren en bassen. Mocht u belangstelling hebben, bezoek dan de website van het koor (www.heuvelrugkoor.nl)  of neem contact op met Annelies Veen via  0343-453705 of amlveen@hotmail.com.


Peter Snijders verbaast de trainer (en zichzelf nog het meest)

DRIEBERGEN  Zondag was de voorlaatste wedstrijd in het oude zwembad van Vleuten-De Meern. In januari opent het nieuwe bad zijn deuren. Zwemvereniging De Zwoer was met een klein, maar snel groepje naar dit “oude” bad gereisd.
Een oud bad wil niet zeggen dat er oude tijden worden gezwommen. Integendeel, er zijn weer diverse persoonlijk records gesneuveld. Peter Snijders (foto) verbaasde zijn trainer, maar zichzelf nog het meest door op de 50 meter vlinderslag zijn tijd met ruim 6 seconden te verbeteren tot 34.58! Dat waren niet zijn enige wapenfeiten. Ook op 100 meter rugslag en 100 meter vrije slag wist hij zijn tijden scherper te stellen.
Sven Dogger blijft ook elk weekeinde zijn tijden verbeteren. Op de 400 meter vrije slag is hij nu de limiet tijd op tweeënhalve seconde genaderd (Tijd Sven: 5:05:35). Zijn broer Symen wist een schitterende tijd op de 50 meter vrije slag te zwemmen (28:57).
Suzanne Lange bevestigde haar vorm door op de 50 meter vrij (27:73), de 100 meter vrij (59:93) en de 100 meter rugslag (1:10:67) haar persoonlijke records aan te scherpen. Zij zal over 2 weken aan de Nationale Kampioenschappen korte baan deelnemen.

Jesse van Ruller gast bij Harmen Fraanje

AUSTERLITZ Op 17 december is gitarist Jesse van Ruller te gast bij Harmen Fraanjes Jazzcafé. Net als in oktober speelt ook bassist Clemens van der Feen mee. Die vorige samenwerking beviel uitstekend: de heren inspireren elkaar enorm en ze zijn nog lang niet uitgeëxperimenteerd. Dit concert gebruiken ze dan ook om verder te zoeken naar de mogelijkheden voor een langduriger samenwerking. Op de drums dit keer Hans van Oosterhout. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

In een ontspannen sfeer nodigt Harmen Fraanje gasten uit in zijn maandelijkse jazzcafé. Er wordt veel nieuw werk gespeeld, er wordt geëxperimenteerd. Maar ook standards en uitstapjes naar pop (waar Radiohead bovenaan staat) komen aan ! de orde. Voor het komende seizoen heeft Harmen o.m. Igor Roma en Ernst Reijseger uitgenodigd.
Harmen Fraanje behoort tot de beste pianisten van ons land en heeft met zijn 32 jaar al een indrukwekkende internationale carrière, met musici als Magic Malik (St. Germain), Eric Vloeimans, Michael Moore en vele anderen. Zijn Jazzcafé is een unieke gelegenheid om artiesten van kaliber in zeer informele sfeer te ontmoeten.

woensdag 17 december, 20.15 uur
entree € 10,- |  CJP, CKV, studenten en Zeistpas € 5,-

Bedreiging met mes

DRIEBERGEN De politie heeft op 5 december rond 13.45 uur een verwarde man aangehouden aan De Sluis in verband met bedreiging van een 23-jarige vrouw uit Zeist.

De vrouw reed weg uit een parkeerplaats toen zij een man zag lopen bij de auto die zich nogal dreigend gedroeg naar haar en een mes op haar richtte. Hij ging voor de auto staan maar de vrouw kon toch wegkomen met de auto. Zij belde gelijk 112. De verdachte kon even later met mes in de buurt worden aangehouden. De man is geboeid afgevoerd naar het politiebureau.

Veel aanhoudingen

DRIEBERGEN Zaterdag 7 december omstreeks 00.00 uur heeft de politie een controle uitgevoerd in een horecagelegenheid aan de van Oosthuyselaan in Driebergen naar aanleiding van aanhoudende overlastklachten vanuit de omgeving.

In het pand zijn 14 aanhoudingen verricht onder de aanwezigen in verband met onder andere wapen- en softdrugsbezit en het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Oliebollen actie EMM

LEERSUM  Na groot succes vorig jaar, houdt muziekvereniging EMM haar jaarlijkse actie, zaterdag 13 december, dit jaar komen leden weer met oliebollen langs de deur, vers gebakken door bakker Bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Maartenskerk met barokmuziek

DOORN  Wie op Tweede Kerstdag ’s middags zin heeft om even iets anders te doen, is van harte welkom bij de jaarlijkse kerstmatinee in de Maartenskerk te Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Geflatteerde nederlaag CDN

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag leed CDN een geflatteerde nederlaag tegen een in de eerste helft sterker Scherpenzeel maar waar in tweede helft CDN het heft in handen had. Maar met een negatief resultaat: CDN verloor met 4-2 in Scherpenzeel. Met een gewijzigde opstelling daar een schorsing van Michel Hoekstra en blessure van Danny van Ginkel CDN parten speelde. Men speelde nu met Jens Marik op rechtsback en Jeroen Rook op de voorstopperplaats en Robin Geerding op linksback.  Het meeste gevaar kwam over links van Scherpenzeel waar Jens Marik het heel moeilijk had tegen zijn directe tegenstander, maar dat gelde voor alle spelers er werd keihard gewerkt voor een goed resultaat.

Het was Scherpenzeel dat sterk begon met een stel snelle aanvallen waar doelman Andre van Randwijk goed het oog in had en deze uitstekend pareerde. De eerste goede aanval van CDN werd in de 11e min ingeleid door Alie Alkan maar zijn schot ging rakelings naast. De 15e min werd fataal een foutje op het middenveld bracht Scherpenzeel in bal bezit en speelde dit heel goed uit en scoorde onhoudbaar voor onze doelman.

Door dit doelpunt werd CDN wakker geschud en kreeg een paar goede kansen van Elmar van Doorn en Alie Alkan maar gingen allebei net over en naast.Zelfs de naar voren gekomen Paul van Hofwegen kopte net naast bij een goed genomen hoekschop. En wat zoals vaak gebeurt denk je dat de rust nadert en met 1-0 achterstand de tweede helft te beginnen valt een doelpunt op het verkeerde moment net voor rust scoort Scherpenzeel 2-0 wat wel een schitterend doelpunt was uit de lucht direct op zijn slof. Rust 2-0

CDN kwam herboren uit de kleedkamer met sterk aanvallend voetbal met een hoofdrol voor Elmar van Doorn en Alie Alkan maar wat al in de 50e min leidde tot de aansluittreffer van Elmar 2-1. Met dit spel leek het op een moment dat het gelijk zou worden maar na veel kansen gemist te hebben bleef de gelijkmaker uit. Wat moet je op dat moment doen als trainer 1 op 1 gaan spelen of  afwachten. De CDN trainer koos voor een aanvaller inbrengen voor een verdediger. Maar dat pakte verkeerd uit. Scherpenzeel scoorde in de 75e min. bij een uitval 3-1 en tot overmaat van ramp werd het ook nog 4-1. Maar CDN bleef vechten voor een beter resultaat wat nog in de laatste minuut tot een dragelijke nederlaag werd door Elmar van Doorn door een mooie lob 4-2. Zaterdag 13 december 2008 de thuiswedstrijd tegen Valleivogels Aanvang 14.30 uur.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 december 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: eksternest in achtertuin tegen een grijze lucht
foto: © Renk Knol
tijd: 11:25 uur    temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Werkbezoek commissaris van de Koningin aan Rhenen

RHENEN De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht, de heer R.C. Robbertsen, brengt op donderdag 11 december 2008 een werkbezoek aan de gemeente Rhenen. Op het programma staan bezoeken aan Cunera Vloerbedekking en jeugdherberg Stayokay.

Cunera Vloerbedekking is met 138 jaar het oudste bedrijf in Rhenen. Het bedrijf ligt in de buurt van het gebied dat deel uitmaakt van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS).

Tevens ligt het dicht bij het complex Vogelenzang, waar door het vertrek van kalkzandsteenindustrie en de Connexxion-busremise een gebied van 21 ha is vrijgekomen voor herontwikkeling. Van deze 21 ha is bijna 7 ha bedoeld voor woningbouwontwikkeling. De commissaris krijgt een rondleiding bij Cunera Vloerbedekking.

Daarnaast krijgt hij in Stayokay een presentatie over de nieuwe stijl van deze keten van dertig jeugdherbergen. Ook daar krijgt de commissaris een rondleiding.
 
Voorafgaand aan deze bezoeken heeft de commissaris van de Koningin een gesprek met burgemeester Van Oostrum van de gemeente Rhenen en met het voltallige college van burgemeesters en wethouders. Het bezoek wordt afgesloten met een informele raadsbijeenkomst in Stayokay.

Haal je eigen kerstboom uit het bos in Austerlitz

AUSTERLITZ  Staatsbosbeheer stelt dit jaar op 13 december tussen 10.00 en 15.00 uur in Austerlitz het bos open voor mensen die zelf hun kerstboom willen uitzoeken, afzagen of uitspitten.  

Op een speciaal daarvoor aangewezen plek in het bos kan iedereen een boom uitzoeken en deze daarna zelf omzagen of met kluit uitspitten.  Zagen en scheppen moeten mensen zélf meenemen. Daarna worden ze dan per lengte afgerekend.  De gemiddelde lengte  van de bomen is 1,70 meter. Er zijn boswachters en medewerkers van Staatsbosbeheer aanwezig om indien nodig een handje te helpen.

Wie zaterdag 13 december bij Staatsbosbeheer een kerstboom zaagt, weet zeker dat deze vers is en dat zal enorm schelen bij de naalduitval van de kerstboom.

Om op de locatie in Austerlitz  te komen waar de kerstbomen uitgezocht kunnen worden  volgen bezoekers met de auto vanaf de parkeerplaats de aanwijzing op de borden en volgen de aanwijspijlen. De parkeerplaats ligt aan de Woudenbergse Weg (tegenover het Beauforthuis)
Kerstboomkopers komen dan vanzelf bij het bosvak waar gezocht en gezaagd kan worden. Er wordt warme chocolademelk geschonken.

Politie waarschuwt voor valse brieven

HEUVELRUG De politie heeft sinds oktober verschillende meldingen van verontruste inwoners gehad die brieven zouden hebben ontvangen van oplichters.

In onder meer Bilthoven, Bunnik, Driebergen en Rhenen hebben verschillende inwoners brieven uit Spanje gekregen. De afzender van de engelstalige brieven zou “een advocaat” zijn van een overleden familielid van de ontvanger. Als de ontvanger kan aantonen familie te zijn, kan er een aanzienlijk bedrag geld worden opgeeist. De “advocaat” verzoekt mensen contact met hem op te nemen. Bij de politie bestaat het vermoeden dat als men ingaat op dit verzoek, de afzender kosten in rekening zal brengen.

De politie waarschuwt mensen dan ook alert te zijn op deze valse brieven. Als u een situatie niet vertrouwt, neem dan contact op met de politie van de districten Binnensticht of Heuvelrug via telefoonnummer 0900-8844.

Arena met gemak langs Reehorst

RHENEN  De korfballers van Arena speelden zaterdag voor de derde keer dit seizoen tegen het Edese Reehorst’45. Op het veld had de ploeg van trainer Arjen van Houwelingen al twee keer gewonnen, al was het één keer erg moeizaam.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Celstraf voor Rus

DOORN/DRIEBERGEN  Tegen een 23-jarige Rus die in een bos in Doorn met een pistool op een andere man heeft geschoten, is vrijdag bij de rechtbank in Utrecht anderhalf jaar gevangenisstraf geëist. De officier van justitie achtte bedreiging bewezen.

Lees verder op de website van De Kaap

Winterwandelen met verhalen

AMERONGEN  Het Utrechts Landschap viert de decemberdagen op feestelijke wijze en met verschillende activiteiten.
Zaterdag 20 december staat er een winterwandeling in Amerongen op het programma.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 december 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: eksternest in aanbouw
foto: © Renk Knol
tijd: 11:20 uur    temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Burgemeester sluit internetcafé

DRIEBERGEN  Het internetcafé Meetingpoint 86 in Driebergen is op last van burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug met onmiddelijke ingang gesloten. Naafs heeft de uitbater Brahim Jouhri dinsdag medegedeeld dat de aangevraagde exploitatievergunning voor een theehuis/internetcafé aan de Oosthuyselaan niet zal worden verleend.

Lees verder op de website van het AD/UN

Boswachter Ordelmans

HEUVELRUG  Per 1 november is bij de beheereenheid Heuvelrug-Zuid van Staatsbosbeheer een tweede boswachter VPR (voorlichting en public relations) aangesteld. Het betreft boswachter Janneke Ordelmans.

Lees verder op de website van De Kaap

Commissie Sportprijzen aan de slag

HEUVELRUG  Bijna honderd inwoners en organisaties hebben een voordracht ingediend voor een van de zes gemeentelijke sportprijzen. De Nominatiecommissie komt deze week bijeen om uit de voordrachten er drie per categorie te nomineren. Uit de genomineerden kiest de jury in januari de prijswinnaars.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 december 2008 (kopie)

Wubbo Hazewinkel onderscheiden

DOORN  Burgemeester Frits Naafs reikte vanochtend een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer W.E. Hazewinkel in Doorn.

De heer Hazewinkel is benoemd tot Ridder Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Decorandus (64 jaar) werkte gedurende tien jaar na de voltooiing van zijn opleiding als zelfstandig architect. Vervolgens bekleedde hij verschillende functies bij institutionele beleggingsinstellingen.
Sinds 1983 was hij werkzaam bij het Pensioenfonds Hoogovens, Oranje Nassau Vastgoed en WBN/Corio (ABP).
Sinds 1993 tot op heden heeft hij een groot aantal ontwikkelingen geïnitieerd die hebben bijgedragen aan het verbeteren van de communicatie en transparantie in de bouwwereld. Hij draagt al vanaf 1983 bij aan het ontwikkelen van nieuwe werkmethodieken. Hiermee kunnen zogenaamde ‘faalkosten’ in de bouwwereld worden voorkomen.
Sinds 1987 tot op heden ontwikkelde de heer Hazewinkel een kwaliteitstheorie over bouwprojecten.
Hij ontwikkelde en definieerde het begrip “kwaliteit van vastgoed”.
Van 1995 tot op heden is betrokkene als architect bezig met het ontwikkelen van nieuwe methodieken voor architecten. Hij ontwikkelde een werkwijze waarbij de architectonische vrijheid van de ontwerper en de programma-eisen hand in hand gaan.
Door deze nieuwe werkwijze hebben projecten in de periode 1995-2002, zoals de winkelcentra ‘In de Boogaard’ in Rijswijk en ‘Middenwaard’ in Heerhugowaard, betere resultaten behaald.
In 2002 besloot de heer Hazewinkel om samen met enkele partners een geheel nieuw architectenbureau te stichten, 3D Blue Print Technologies (thans 3D BluePrint Architects + Engineers). Hierbij wordt het integraal denken en werken als uitgangspunt gehanteerd. Samen met een partner ontwikkelde decorandus een innovatieve methodiek, een integraal 3D-model, ten behoeve van ontwerp- en bouwvoorbereiding.

Daarnaast zet de heer Hazewinkel zich in als voorzitter/bestuurslid van Stichting Muziek in de Maartenskerk in Doorn.

Benjamin Herman

AUSTERLITZ  Saxofonist Benjamin Herman (o.m. New Cool Collective) is tot het einde van 2008 bijna elke avond op een podium te vinden en dus ook in het Beauforthuis! Op zaterdag 20 december staat hij in Austerlitz op de planken.

Het concert staat in het teken van Hermans nieuwe cd Hypochristmastreefuzz, die op 1 december uit komt. Met zo’n absurdistische titel kan het alleen maar een spannend concert worden. Hypochristmastreefuzz is de tweede Herman-cd met composities van Misha Mengelberg. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.
Benjamin Herman is onder andere bekend van New Cool Collective, waar hij oprichter en bandleider van is. Op 28 november krijgt hij een Edison voor ruim 25 jaar hard werken in de binnen- en! buitenlandse jazzwereld (Herman stond al op zijn 17e op North Sea Jazz!). Daarnaast is hij door Esquire ook nog uitgeroepen tot Best Geklede Man 2008.

zaterdag 20 december, 20.15 uur
entree € 16,- | € 11,- (CJP, CKV, Zeistpas, studenten en kinderen)

Predikant Overberg in beroep tegen ontslag

OVERBERG  De voormalige predikant van de hervormde gemeente Overberg heeft zijn ontslag bij de Protestantse Kerk Nederland (PKN) aangevochten. De 61-jarige voorganger vindt dat hij ten tijde van de pogingen tot ontucht met kinderen ontoerekeningsvatbaar was en dat er sprake moet kunnen zijn van vergeving.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nieuwbouwproject Kaapse Hof uitgesteld

DOORN  Projectontwikkelaar Slokker Vastgoed heeft het nieuwbouwproject De Kaapse Hof op het voormalige Kraan-terrein in Doorn, uitgesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Sterrenpaal’ is meesterstuk

AMERONGEN  Drie weken lang intensief boetseren, beeldhouwen en schilderen door leerlingen van de ‘Regenboog’ hebben een sfeervolle kerstcollectie opgeleverd. Dit was vooral te danken aan de professionele inzet van Amerongse kunstenaars van Open Atelier.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 december 2008 (kopie)

Eikenlaan 30-32 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9:05 uur    temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Kerstconcert Stichts Mannenkoor met koperkwintet

DRIEBERGEN  Het koperkwintet Brameth Brass uit het Gelderse Zelhem werkt op zaterdag 20 december mee aan het kerstconcert van het Stichts Mannenkoor in de Grote Kerk (aan de Hoofdstraat) in Driebergen. Andere medewerkenden zijn: Brigitta Gantevoort, soliste en Rein Boeyen, pianist en organist. De presentatie is in handen van Ruud Rodenburg. Het geheel staat onder leiding van Piet van der Sanden.

Het concert begint om 20.00 uur. De zaal (ingang Nieuw Salem, aan de achterzijde van de kerk) is om 19.30 uur open. Programmaboekjes (tevens toegangsbewijzen) ad 8 euro per stuk zijn bij de kerk verkrijgbaarbaar, maar in de week van het concert ook bij drukkerij De Jong aan de Traaij in Driebergen en bij de Readshop, Thorheimpassage 3, in Doorn.

Brameth Brass is een koperensemble dat begin 1988 is opgericht in het plaatsje Braamt (oorspronkelijk Brameth), aan de voet van de Hettenheuvel in de Achterhoek. Het kwintet bestaat uit twee trompetisten, een hoornist, een trombonist en uit een lid dat bas-tuba bespeelt.

Veelzijdig
Het repertoire van het gezelschap is veelzijdig. Zo is ongeveer het hele scala van muziek, van klassiek tot modern, van evergreen tot pop en van jazz tot tango, terug te vinden in het repertoire van Brameth Brass. Het kwintet heeft verschillende keren opgetreden voor Omroep Gelderland en was ook tweemaal te besluisteren op Radio 2. Tweemaal werd meegewerkt aan een CD-opname. Enkele jaren geleden met het Varssevelds Mannenkoor en recent met het Ulfts Mannenkoor. Tijdens het aanstaande concert met het Stichts Mannenkoor vertolkt het ensemble zelfstandig enkele werken en vervolgens begeleidt het het koor bij onder meer het ‘Ere zij God’ en het indrukwekkende ‘King all glorious’.

Op woensdag 24 december is het koor betrokken bij de kerstviering in het kerkelijk centrum De Bron in Driebergen. Aanvang: 21.00 uur.

Kaarsjestocht

AUSTERLITZ  Deelnemers kunnen met de hele familie een avondwandeling maken door een haag van lampionnetjes die het bospad verlichten. De wandeling is ongeveer 2 km lang. Tijdens de wandeling kunt u het geluid van bosuilen horen en als u veel geluk hebt, zult u ook het pad kruisen met het grootste zoogdier van dit bos, het ree.

Halfweg wordt u opgewacht in de sfeervolle oude werkschuur van Staatsbosbeheer, waar u zich kunt opwarmen bij de  Zweedse openhaardkachel waar u zo nu en dan ook een houtje mag bijstoken. Daar zal u ook een glas warme chocolademelk of glühwein worden aangeboden.
Tijdens de wandeling hoort u een koor dat kerstkiederen zingt.

De wandeling start van 18.30 tot 20.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis. Deelname is gratis

Eerste steenlegging moskee Rhenen

RHENEN  Wethouder Ad van Hees legt vrijdag vanaf 15.00 uur de eerste steen voor de moskee, die aan de Groeneweg in Rhenen wordt gebouwd. De moskee is een initiatief van Moskeevereniging Asselem.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Energie besparende bedrijven

HEUVELRUG  Bij alle bedrijven is snel besparen op het energieverbruik mogelijk. Dit blijkt uit een energiebesparingonderzoek van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Vitens wil NV Bronwaterleiding

DOORN  Een team van drie deskundigen brengt medio 2009 een advies uit over de waarde van het Doornse waterleidingbedrijf. Als zowel drinkwaterbedrijf Vitens en de NV Bronwaterleiding Doorn zich in de vastgestelde overnameprijs kunnen vinden, gaat het Doornse bedrijf per 1 januari 2010 op in Vitens.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 december 2008 (kopie)

Faunalaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrug wil grenscorrectie

UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug vindt dat het gebied ten zuiden van de spoorlijn Utrecht- Arnhem tussen Maarsbergen en Overberg moet worden toegevoegd aan haar grondgebied.

Lees verder op de website van het AD/UN

Tuindorp in Maarn te zien op fototentoonstelling

MAARN  Tuindorp is nu een klein stukje Maarn. Maar toen het in 1923 werd gebouwd was het dorp Maarn kleiner dan deze 72 nieuwe woningen. De Spoorwegen bouwden deze huizen voor hun werknemers. Zij deden dat in Maarn voor de werkers op het rangeeremplacement en in de zandafgraving.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijna negentig EHBO jeugd examens

LEERSUM  De gemeente Utrechtse Heuvelrug is weer 89 geslaagde EHBO jeugd A kandidaten rijker. Op maandag 8 december werden op de 3 basisscholen in Leersum de EHBO examens afgenomen bij de leerlingen van de groepen 8.

Lees verder op de website van De Kaap

Oliebollen bij Scouting Thorheim

DOORN  Scouting Thorheim verzorgt dit jaar weer de oliebollenactie in Doorn. De actie wordt gehouden op dinsdag 30 december 2008. Op die dinsdag zullen de scouts vanaf 09.30 uur langs de deur gaan met de vraag of de mensen oliebollen willen kopen. Door de oliebollen te kopen, steunt men Scouting Thorheim.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 14 december 2008 (kopie)

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Candia’66 swingend de winterstop in

RHENEN  Candia’66 heeft de schwung helemaal te pakken. Waar het in de vorige wedstrijden vooral nipte overwinningen waren, begint de equipe nu ook goed te voetballen. Uit bij koploper ASC Nieuwland nam de ploeg van Adrie Morren alle punten mee.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van maandag 15 december 2008 (kopie)

Prinses Margrietlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Rugbyers Pink Panthers winnen pracht wedstrijd

DRIEBERGEN  Zondag 14 december speelde het eerste team (foto) van Rugbyclub de Pink Panthers de laatste thuiswedstrijd van het jaar tegen het eerste team van Bekaro uit Roosendaal. Bekaro staat een aantal plaatsen boven de Panthers in de competitie, oorzaak daarvan was onder andere de nipt verloren wedstrijd in Roosendaal. De Panthers waren van plan het jaar goed af te sluiten, op volle sterkte kon de selectie aantreden. Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat een wedstrijd tegen de Panthers thuis heel andere koek is; gedisciplineerd werd de tegenstander onder druk gezet en gehouden. Zowel de stevige voorwaartsen als de snelle lijnspelers waren beter dan de directe tegenstander. De voorwaartsen wonnen de eigen scrums en line-outs, daarnaast werden zelfs een aantal door de tegenstander ingegooide spelhervattingen gewonnen. De scrumhalf (schakelspeler tussen de zwaardere voorwaartsen en lichtere snelle jongens) wist de lijn steeds goed en met creativiteit in stelling te brengen waardoor deze groep met aanval op aanval de defensie van Bekaro kon testen. Scores konden niet uitblijven en reeds voor de rust stonden de mannen van de Pink Panthers ruim voor. In de tweede helft gingen de Heuvelrug spelers rustig door met druk zetten op de Roosendaalse defensie. De door de voorwaartsen veroverde ballen werden snel door de lijn gespeeld, het was dan ook niet verwonderlijk dat Peter Waardenburg (zoon van oud eerste team speler Cock Waardenburg) de dag van zijn leven had. Keer op keer lieten de centers van de Panthers zich tactisch tackelen. In de tackle wisten ze de bal nog door te spelen aan Peter die met zijn snelheid zijn directe tegenstander kon passeren en wist te scoren. Na een handvol tries (score bij Rugby) door Peter kon men ietwat gas terug nemen en kon de winst de Panthers niet meer ontgaan.
Het door de Panthers vertoonde spel was een mengeling van gedegen en creatief Rugby, van hard en snel spelen. Het was (te) lang geleden dat het eerste deze kwaliteiten liet zien in een thuiswedstrijd. Dat men de kwaliteit had was bekend, deze groep is als 16-17 jarigen al eens Nederlands Kampioen geweest, het kwam er de laatste tijd helaas niet helemaal uit.
Ondanks de kou was het afgelopen zondag aangenaam vertoeven op de Woerd, de Panthers gaan vol vertrouwen het jubileumjaar in.

Al plannen voor nieuwe schaapskooi

LEERSUM  Meteen nadat hun schaapsschuur in Leersum zaterdagnacht in vlammen opging, hielden de gebruikers ervan zondag crisisberaad. En al snel waren ze er uit: er komt een ander gebouw, in welke vorm dan ook. De verslagenheid van de verwoesting had daarom maandag alweer snel plaatsgemaakt voor ambitieuze bouwplannen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Rhenen voert Elektronisch Kind Dossier in

RHENEN  Per 1 januari 2009 zal het Elektronisch Kind Dossier worden ingevoerd. Dit betekent dat alle kinderen die vanaf 1 januari 2009 geboren worden een digitaal dossier krijgen. Zo zal de overdracht van gegevens in de jeugdgezondheidszorg makkelijker gaan en kunnen kinderen beter gevolgd worden.

Overzetten papieren dossiers
Voor de bestaande papieren dossiers heeft het college van burgemeester en wethouders besloten in Rhenen slechts een deel te digitaliseren. Bij deze variant wordt voldaan aan de door de inspectie voor de gezondheidszorg gestelde eisen. Er wordt  onderscheid gemaakt in kinderen met of zonder risico. Van de kinderen die als risicokind of kind met een potentieel risico worden beschouwd, 20% van de papieren dossiers, worden alle relevante gegevens in het papieren dossier overgenomen. Van die kinderen waarvoor geen aanleiding bestaat om hen extra te monitoren, 80% van de papieren dossiers, wordt volstaan met het overnemen van de groeigegevens en samenvattingen van de zuigelingentijd en peutertijd.

Veilig en zonder overlast het nieuwe jaar in

ZEIST  Gemeente, Politie, Brandweer, Reinigingsdienst (RMN) en Milieudienst zetten zich in om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Die inzet is erop gericht overlast en schade te voorkomen en te beperken. Ook inwoners kunnen daarin een rol vervullen.

Burgemeester Koos Janssen:  “De inwoners van de gemeente Zeist willen een gezellige en feestelijke jaarwisseling. Ik hecht daar grote waarde aan en daarom zetten wij ons gezamenlijk in om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom wil ik dat de schade en overlast beperkt blijven”.

De gemeente, politie,  brandweer, reinigings- en milieudienst versterken de bestaande samenwerking en hebben extra afspraken gemaakt over de volgende maatregelen om de jaarwisseling zo plezierig mogelijk te laten verlopen:
–    er komt extra toezicht bij bijzondere locaties (politie, gemeentelijk en particulier
–     toezicht)
–    er wordt beroep gedaan op instellingen om preventieve maatregelen te nemen
–    er vinden gezamenlijke controles plaats door politie en brandweer
–    gemeentelijke opsporingsambtenaren van Stadstoezicht gaan dit jaar voor het eerst handhavend optreden tegen vuurwerkoverlast
–    de “daders van vorig jaar” ontvangen een brief met de gevolgen bij nieuw wangedrag (gemeente en politie)
–    op meer plaatsen worden vuilcontainers en afvalbakken tijdelijk weggehaald (gemeente en RMN).
–    vreugdevuren worden op bepaalde plekken toegestaan en ondersteund. Omwonenden ontvangen hierover een brief ter informatie.

Deze maatregelen moeten bijdragen aan een veilig verloop van de jaarwisseling. Als het toch nog mis loopt, zullen daders zoveel mogelijk worden aangehouden. Dit jaar heeft de Minister van Justitie het Supersnelrecht  geïntroduceerd, waardoor daders van vernielingen, geweld en overlast een grote kans lopen dat zij al op 2 januari op een zitting moeten verschijnen. Daarnaast zal de gemeente al het mogelijke doen om de schade op de daders te verhalen.  

Inwoners van de gemeente worden via de Nieuwsbode geïnformeerd over tips zoals het tijdig verwijderen van brandbare/vernielbare voorwerpen uit de directe omgeving van de woning. Ook krijgen zij advies over de handelwijze bij constatering van vernielingen.     

Nieuwe IVN-wintercursus

HEUVELRUG  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn organiseert in de maanden januari – maart 2009 een cursus over de natuur in de winter. Welke problemen ondervinden planten en dieren in deze tijd van het jaar en hoe passen ze zich aan om de winter zo goed mogelijk te overleven? Wat kunnen wij mensen
daarvan zien?

Deze vragen staan centraal in de cursus die wordt gegeven op de dinsdagavonden 27 januari, 17 februari en 3 maart 2009.
Bij de cursus horen drie excursies op de zaterdagochtenden 7 februari, 21 februari en 7 maart. De excursies ondersteunen de lessen en zijn gericht op typisch winterse waarnemingen. U ziet dieren die er in de rest van het jaar niet zijn, en u leert iets over natuurbeheer in de winter.

De cursus wordt gegeven in het NMC-gebouw, Nicolaas Beetslaan 2, in Zeist.
De avonden zijn van 19.45 – 22.00 uur. De excursies gaan naar gebieden met een verschillend landschappelijk karakter en duren van 9.00 tot uiterlijk 12.00 uur.

Deelname kost 35 euro, contant te betalen op de eerste avond. Dit bedrag is inclusief cursusboek en koffie of thee in de pauze. Leden en donateurs van onze IVN afdeling krijgen 5 euro korting.
Aanmelden kan per mail aan ivn.actief@xs4all.nl of telefonisch bij Karin Lansing, op nummer 030-2627570  (19.30 – 21 uur).

Uiterlijk een week van tevoren hoort u of de cursus doorgaat.

Het Kerstverhaal als tafelpoppenspel

DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 21 december vertelt en speelt Mennie van Nimwegen met haar tafelpoppenspel het Kerstverhaal, voor kinderen vanaf 3 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.30 uur. Toegangsprijs 2 euro per kind. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Sven Dogger zet op zijn eerste 1500 meter een zeer sterke tijd neer

DRIEBERGEN Sven Dogger (foto) heeft zondag tijdens lange afstandswedstrijden (LAC) in Vleuten-De Meern een schitterende tijd neergezet op de 1500 vrije slag. Sven (12 jaar oud) had deze afstand nog nooit eerder gezwommen. Op een 1500 meter is het belangrijk om je snelheid goed in te schatten en je krachten te verdelen. Ondanks het feit dat Sven nog nooit deze afstand in een wedstrijd had afgelegd, wist hij met bijna constante tussentijden van ruim 40 seconden uiteindelijk op een tijd van 20:28:09 uit te komen (en een PR op de 800 meter vrij). Dat is ongeveer een halve minuut boven de limiettijd voor het NK langebaan van april 2009. Dat biedt nog volop perspectief voor Sven.
Ook Suzanne Lange kon haar tijden weer verbeteren en heeft nu een limiettijd voor het  NK op de 200 meter vrije slag. Eerder zwom zij al de limiet voor de 100 meter vrije slag.  
Een dag eerder, tijdens Speedo wedstrijden, had Sven ook al op de 200 meter vlinderslag zijn persoonlijke record scherper gezet.  Dat de jonge lichting zwemmers en zwemsters het momenteel goed doen, bleek ook uit de prestaties van de anderen.
Rebecca Hietink  zwom 3 persoonlijke records en werd tweemaal tweede.  Amy Weijburg deed daar niet veel voor onder en verbeterde zowel op de 200 meter rugslag alsook op de 200 meter vlinderslag haar beste tijden. Thom Hansen werd met een persoonlijk record eerste op de 200 meter wisselslag.

Verdriet om afgebrande schaapskooi

LEERSUM  Een drama. Zo omschrijft secretaris Stratenus van de Vereniging voor Dorp en Natuur de brand die de oude schaapskooi op Landgoed Broekhuizen in Leersum zaterdagnacht totaal verwoestte.

Lees verder op de website van het AD/UN

Sterk CDN verdiend naar 2-2

DRIEBERGEN  CDN heeft een zeer goede wedstrijd afgelopen zaterdag tegen Valleivogels gespeeld.Helaas was de uitslag van 2-2 niet in overeenstemming met de wedstrijd. CDN had duidelijk meer verdiend, daar waren vriend en vijand het mee eens. Maar zoals zo vaak bij voetbal bleek de mindere ploeg met de overwinning te gaan strijken. Volledig onverdiend maar gelukkig kwam CDN nog vlak voor tijd op 2-2 waar men toch blij mee was.
Het was CDN dat de eerste grote kans kreeg al na 2 minuten door Gerwin v/d Klift die helemaal in vrij staande positie over schoot. CDN bleef met veel inzet strijden en het was Kevin van Woudenberg die in de 12 e min.na een uitstekende aanval schitterend scoorde maar werd afgefloten door de warrig leidende scheidsrechter V.Leijdekker uit Bussum wegens buitenspel (was het absoluut niet).
CDN bleef druk uit oefenen op het doel van Valleivogels maar zonder resultaat en moest attent blijven bij de gevaarlijke counters van vooral Sharlo Galmo(oud speler van Dalto) die trouwens bijna de gehele strijd voortreffelijk werd verdedigd door Michel Hoekstra. Na dat er door beide partijen kansen gemist waren werd er hands gemaakt door een speler van Valleivogels in zijn eigen strafschopgebied dus een penalty. Aanvoerder Paul van Hofwegen ging deze nemen en nam hem uitstekend maar de bal ketste via binnenkant van de paal het veld weer in. Het bleef dus 0-0
Na deze misser was het Alie Alkan(man van de wedstrijd) die binnen twee minuten 2 kleine kansen kreeg maar miste.Zoals zo vaak men verwachte een voorsprong voor CDN maar een uitval van Valleivogels leidde tot onverdiende voorsprong 0-1.Maar nog voor de rustpauze werd het nog verdiend gelijk door Alie Alkan die goed profiteerde van verdedigingsfout van Valleivogels 1-1.Wat tevens de ruststand werd.
Een wissel na de rust A1 junior Roald Jornick kwam in het veld voor Gerwin v/d Klift.
Een leuk combinerend CDN speelde een van zijn beste wedstrijden van dit seizoen en begon weer veelbelovend aan de strijd en kreeg na 20 minuten spelen een wel heel teleurstellende domper na een grote fout van de scheidsrechter en onsportief gedrag van de spelers van Valleivogels .Bij een blessure van Alie Alkan (door een duidelijke overtreding van een speler van Valleivogels)liet de scheidsrechter doorspelen en terwijl iedereen riep van bal uit het spel speelde de aanvoerder van Valleivogels door en passeerde laatst man Paul van Hofwegen en scoorde beheerst 1-2.De scheids werd belaagd door heel CDN (terecht)om verhaal te halen over dit doelpunt maar het werd goedgekeurd.Het karakter van CDN werd beloond door 5 minuten van het einde de gelijkmaker te scoren door een uitstekende kopbal van Paul van Hofwegen 2-2. een dik verdiend gelijkspel maar eigenlijk kwam CDN iets te kort . en kleine overwinning was zeer verdiend geweest.Nu volgt een winterstop met wat vriendschappelijk voetbal met op zaterdag 3 januari de Nieuwjaarwedstrijd tussen Oud CDN-Nieuw CDN Aanvang 18.00 De eerst e competitiewedstrijd is Zaterdag 31 januari 2009 de uitwedstrijd bij koploper Nieuwland in Amersfoort.

Verlichte Doornse jeugd elfstedentocht

DOORN  Op de ijs – en skeelerbaan in Doorn wordt zaterdag 27 december 2008 de 20de jeugd Elfstedentocht gehouden worden. Voor de 2e keer wordt de elfstedentocht ’s avonds gehouden dus dit keer echter een verlichte tocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Ons Genoegen ‘respectabele’ leeftijd

AMERONGEN  In 2009 gaat muziekvereniging haar 90-jarig jubileum vieren. Deze respectabele leeftijd gaat zeker niet ongemerkt voorbij aan de Amerongse bevolking.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 december 2008 (kopie)

De Warande Driebergen: doorgang naar Jachtlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.15 uur  temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

‘Jack de Knipper’ actief in L-flat

ZEIST  Op de galerijen van de L-flat in Zeist wordt hij al ‘Jack de Knipper’ genoemd. De nog onbekende vandaal knipt alles wat hij tegenkomt dwars door midden. Eerst de kabels van alle zestien liften, nu ontkomen ook rem- en versnellingskabels van fietsen niet aan zijn knipwoede.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nieuwe gemeentesecretaris van Zeist

ZEIST  Met ingang van 1 maart 2009 is mevrouw Ineke (W.C.M.) Lissenberg-van Dam (53) benoemd tot gemeentesecretaris van Zeist. Zij volgt de heer Fred Schriever op.

Na eensluidend advies van vertegenwoordigers van het college van burgemeester en wethouders, het management en de Ondernemingsraad, is mevrouw Lissenberg voorgedragen ter benoeming. Dit advies heeft het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 16 december overgenomen. Met dat besluit is de sollicitatieprocedure afgerond.

Mevrouw Lissenberg is nu gemeentesecretaris in de gemeente Ridderkerk. Daarvoor was zij gemeentesecretaris van de gemeente Liesveld en daarvoor had zij diverse functies bij verschillende gemeenten.
Mevrouw Lissenberg beschikt over een brede politiek-bestuurlijke ervaring. Haar profiel sluit goed aan op de uitdagingen waar de gemeente Zeist voor staat. Het verder uitwerken van een werkwijze waarbij inwoners en andere belanghebbenden een grote rol krijgen in de ontwikkeling van gemeentelijk
beleid en plannen is daar een voorbeeld van. Maar ook de afronding van de huidige reorganisatie en de implementatie van de nieuwe gemeentelijke organisatie.

Ineke Lissenberg is gehuwd en heeft 2 zonen.

Goedkeuring bestemmingsplan Vogelwijk

ZEIST  Het bestemmingsplan ‘Vogelwijk en omgeving 2008’ van de gemeente Zeist behelst een herstructurering van de Vogelwijk, waarbij onder meer 237 nieuwe woningen worden gebouwd. Gedeputeerde Staten hebben dit bestemmingsplan vandaag goedgekeurd.

Gemeentewerkplaats Driebergen gedoogd

DRIEBERGEN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug mag de gemeentewerkplaats in Driebergen blijven gebruiken. Sinds januari dit jaar is de werkplaats zonder vergunning in werking. De provincie gedoogt deze situatie omdat de gemeente momenteel een nieuwe centrale gemeentewerkplaats in Doorn opricht.

Tot deze operationeel is, mag de locatie in Driebergen-Rijsenburg gebruikt worden. Gedeputeerde Staten geven hiervoor een gedoogbeschikking af die in de lokale krant en op de provinciale website wordt gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen bezwaar tegen de beschikking indienen.

Energiebesparing en duurzame energie voor meer doelgroepen en projecten bereikbaar

UTRECHT De provincie maakt projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame energie breder bereikbaar met een Garantiefonds Energie Provincie Utrecht.

Maatregelen om energie te besparen of duurzame energie op te wekken, hebben vaak in het begin hogere kosten dan investeringen in conventionele energie. Deze investeringen verdienen zich in de loop van de tijd terug, maar leveren soms toch een drempel op bij de financiering.

Daarom staat de provincie hiervoor garant bij banken. De garantie is bestemd voor rechtspersonen zonder winstoogmerk, het Midden en Kleinbedrijf (MKB). Grotere ondernemingen kunnen van het fonds gebruik maken als zij samenwerken met meerdere partijen samen waarbij bij de energieopwekking van meerdere energietechnieken gebruikt wordt gemaakt (geïntegreerde projecten). Voor deze projecten kan de provincie het risico afdekken dat de extra investeringen niet worden terugverdiend. Het fonds zal naar verwachting in februari 2009 worden opgesteld.

Horeca camping Bonte Vlucht voorlopig dicht

DOORN  Het horecagebouw op camping De Bonte Vlucht in Doorn is op last van de gemeente gesloten. De uitbaters zijn niet van onbesproken gedrag en het café-restaurant werd ook gebruikt voor commerciële activiteiten buiten de camping om.

Lees verder op de website van het AD/UN

Sfeerlichtjes maken en midwinterwandeling

ZEIST  Midwinter, het lichtfeest. Deze dag is de winterzonnewende. Hierna gaan de dagen weer lengen. Bij bezoekerscentrum De Boswerf kunnen kinderen van 12.30 – 15.30 uur een glazen potje beschilderen met decemberfiguurtjes. Een leuke activiteit voor kinderen in de leeftijd vanaf 4 jaar. De kosten bedragen € 3,50 inclusief een drankje. Kinderen en ouders kunnen deze middag ook om 13.30 uur mee met een Midwinterwandeling door het Zeisterbos onder leiding van een bioloog. Deze wandeling is gratis.

Bezoekerscentrum De Boswerf is de gehele winterperiode op zondagen geopend van 12.00- – 16.00 uur. Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 6922393
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

CDA verzet zich tegen overname Sociale Werkplaats Zeist

HEUVELRUG  De CDA-fractie heeft in de afgelopen raadsvergadering een kritisch geluid laten horen over de overname van de SWZ door BIGA. Het water staat bij de SWZ tot aan de lippen. Het algemeen bestuur van de SWZ heeft gekozen voor een overnametraject en daarvoor een offerteprocedure doorlopen. Op basis daarvan heeft het bestuur van de SWZ de voorkeur voor BIGA uitgesproken. Dit werd de raad in de afgelopen raadsvergadering voorgelegd.

De CDA-fractie vindt het van groot belang dat de wettelijke WSW taak zo goed mogelijk wordt uitgevoerd en wordt gerealiseerd. Het CDA toont zich verontrust over de groeiende wachtlijst. De CDA-fractie had graag voorgesteld om de optie van intensieve samenwerking met tal van organisaties in het gebied van de werkplaats te onderzoeken. Echter, gezien het vergaande stadium van het voorgelegde overnametraject, vond de CDA-fractie het niet (meer) reëel in dit stadium met een dergelijk voorstel te komen.

Fractievoorzitter, Nynke van Amerongen-Huizenga, stelde tijdens de raadsvergadering de vraag “Wat kunnen wij als raad in dit stadium nog doen”? Zij benadrukte dat het bestuur van de werkplaats uiteindelijk beslist en dat de gemeenteraad uitsluitend bij machte is een haar zienswijze op dit dossier af te geven. Van Amerongen-Huizinga stelde in haar betoog “SWZ is een buitengewoon bedrijf. De mensen, voor wie de gemeenten een taak hebben, verdienen een goede arbeidsplaats!”

Op voorstel van het CDA nam de raad unaniem een amendement aan. Hierin wordt van het bestuur verlangd geen besluit te nemen zolang de ondernemingsraad niet positief geadviseerd heeft. BIGA wordt gevraagd een jaarlijks actieplan met concrete maatregelen te overleggen. Evenals een halfjaarverslag met verantwoording van het sociaal en financieel beleid ten aanzien van de SWZ. Ook is BIGA gevraagd regelmatig te informeren over de wijze waarop de overeengekomen prestatie-indicatoren worden gehaald. Ten slotte moet BIGA duidelijk maken welke inspanningen BIGA heeft gepleegd om de wachtlijst weg te werken en mensen aan werk te helpen.

De ondernemingsraad heeft garanties gevraagd om mee te kunnen praten over de nog te volgen koers en betrokkenheid bij kernbeslissingen, alsook een sociaal plan. De gemeenteraad heeft goede hoop dat de ondernemingsraad volgende week met de werkgever tot een akkoord komt.

Arena slaat toe in tweede helft

RHENEN  De korfballers van Arena moesten zaterdag aantreden tegen de studenten van Hebbes uit Utrecht. Hebbes stond op de derde plaats en had pas één wedstrijd verloren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kinderen maken muziek

AMERONGEN  In januari start een nieuwe cursus AMV, Algemene Muzikale Vorming, voor kinderen van 5 tot 7 jaar. Het is een serie van 10 lessen van drie kwartier.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstconcert Heuvelrugmuziekschool

DOORN  Op vrijdag 19 december vindt het jaarlijkse kerstconcert van de Heuvelrugmuziekschool plaats. Dit jaar wordt het concert gegeven in De Koningshof, het gebouw achter de Maartenskerk in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeentelijke tarieven stijgen met 2,5 %

UTRECHTSE HEUVELRUG  Op donderdag 11 en maandag 15 december heeft de gemeenteraad de Legesverordening met de tarieventabel vastgesteld. Onder de naam “leges” brengt de gemeente bij inwoners of andere aanvragers bedragen in rekening voor het genot en of gebruik van diensten of producten die het gemeentebestuur verstrekt. Voorbeelden hiervan zijn het afgeven van rijbewijzen en reisdocumenten en het afhandelen van diverse vergunningen. Alle diensten en handelingen waarvoor leges betaald moet worden staan in de Legesverordening en de bijbehorende tarieventabel.

Eerder dit jaar, bij de vaststelling van de Kadernota 2009-2012, heeft de gemeenteraad besloten de tarieven voor de leges 2009 met 2,5% te verhogen. Ook gaf de raad toen aan dat de legestarieven in principe 100% kostendekkend moeten zijn voor de totale legesverordening. In de praktijk blijkt dat in 2009 op basis van de geraamde lasten en baten een kostendekking van ongeveer 81% wordt gerealiseerd. Daarom is besloten om in vier jaar tijd stapsgewijs 100% kostendekking te realiseren voor deze activiteiten.

De wijzigingen als gevolg van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) zijn in de Legestabel verwerkt. Gestreefd is naar vereenvoudiging en overzichtelijkheid. De activiteiten gebaseerd op de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) zijn 100% kostendekkend in de tarieventabel opgevoerd. Het gaat om diverse onderdelen uit de wet, namelijk de sloop- en aanlegvergunning, de planologische procedures en ontheffingen op exploitatieplan en/of bestemmingsplan en de afwijkingen op bestemmingsplannen.

De nieuwe tarieven zijn gebaseerd op de Handreiking kostentoerekening voor Leges en Tarieven van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De tarieven in de gemeente zijn nog steeds lager dan de gemiddelde tarieven in de provincie Utrecht.

Overigens wordt bij een aantal vergunningen een tarief geheven, dat niet kostendekkend is. Dit geldt vooral bij de kap-, monumenten- en APV-vergunningen voor bijvoorbeeld evenementen. De reden hiervoor is dat kostendekkende (hogere) leges in de praktijk veelal leiden tot de ongewenste ontwikkeling dat deze vergunningen niet (meer) worden aangevraagd.

Alle tarieven en het begeleidende raadsvoorstel zijn in te zien op de website www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl onder bestuur, gemeenteraad, raadsvergadering 11 december.

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 december 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: ingang ijsbaan
foto: © Renk Knol
tijd: 14.10 uur  temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

500 euro voor gouden tip Jack de Knipper

ZEIST  500 euro voor de gouden tip en een excuusbloemetje voor alle bewoners. Woningbouwvereniging De Kombinatie doet haar best de bewoners te vriend te houden, nadat dit weekend voor de vierde keer in korte tijd alle liften van de L-flat in Zeist zijn vernield.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nachtmuziek voor rokers en melancholici

AUSTERLITZ Op zondagmiddag 21 staan ROOD & Nighthawks at the Diner in het Beauforthuis. Een mooi moment om het rookverbod aan de laars te lappen, iets waar zanger ROOD zeker voor te porren zal zijn.

Deze muziek zonder sigaretten is als herfst zonder vallende bladeren. ROOD & Nighthawks at the Diner klinkt als een ode aan Tom Waits: de songs gaan over de mooie dingen van het leven, maar hebben altijd een donker tintje. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

ROOD & NATD hebben een indrukwekkende, maar ongewone cv. Geen grote zalen, geen flitsende tv-optredens, wel bijzondere samenwerkingsverbanden en optredens in radioprogramma’s als VPRO’s Club Lek. Ze stonden al vier keer eerder me! t succes in het Beauforthuis. Rondom dit concert is de tapasbar open.

zondag 21 december, 17.30 uur
entree €16,- | CJP, CKV, studenten en Zeistpas €11,-

Heuvelrug wil grond Woudenberg

UTRECHTSE HEUVELRUG  Een politieke meerderheid in de gemeente Utrechtse Heuvelrug vindt dat het gebied ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem, tussen Maarsbergen en Overberg, moet worden toegevoegd aan haar grondgebied.

Lees verder op de website van het AD/UN

‘Japanse’ airbags populair bij dieven

LEERSUM  In de nacht van zondag 7 op maandag 8 december is Leersum geconfronteerd met een serie auto-inbraken. Bij vijftien auto’s zijn de airbags uit het stuur weggenomen. De auto-inbrekers hadden een specifieke voorkeur voor Japanse automerken.

Lees verder op de website van De Kaap

Kind gewond bij aanrijding

ZEIST  Op dinsdag raakten twee personen gewond bij een aanrijding. Omstreeks 17.45 uur zat een 17-jarige meisje en een 2 jarige kind op een fiets en reden over de Griffensteijnselaan. Zij reden achter een bus en toen deze stilstond staken zij plotseling de weg over. Een 55-jarige automobilist uit Zeist kon een aanrijding niet meer voorkomen. De twee personen op de fiets uit Zeist werden met ernstige verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Nieuw kunstgrasveld voor twee sportclubs

AMERONGEN  Ondanks guur winterweer was het een feestelijke zaterdagochtend aan De Burgwal. Vooral voor hockeyclub De Haaskamp en korfbalvereniging Hemur Enge. Er werd daadwerkelijk begonnen met de aanleg van een nieuw kunstgrasveld op het multi-sportcomplex.

Lees verder op de website van De Kaap

Rol voor Anouk in ‘Joseph, de musical’

AMERONGEN  Voor de 9-jarige Anouk Corstens uit Amerongen was het vrijdag een superspannende dag. Op het podium van de stadschouwburg in Utrecht was voor haar een plekje bestemd waar ze in de rol van Farah mocht stralen in de musical Joseph.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 december 2008 (kopie)

De Warande Driebergen: vijver vanaf St Hubertuslaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13.50 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Chiel Dijkhuis ontvangt waarderingssymbool Ot en Sien

ZEIST  Zojuist heeft burgemeester J.J.L.M. Janssen het gemeentelijk waarderingssymbool “Ot en Sien” uitgereikt aan de heer M.H. (Chiel) Dijkhuis. De heer Dijkhuis, in zijn werkende bestaan makelaar te Zeist, heeft zich gedurende 22 jaar langdurig en intensief ingezet voor de oudere mens in Zeist.

In 1986 trad hij toe tot het bestuur van De Looborch, een locatie van Zeisterwoude. Tot aan 2006 heeft hij deel uitgemaakt van het bestuur. In 2007 maakte hij vervolgens deel uit van de Raad van Toezicht van Zeisterwoude, met als portefeuille vastgoedzaken.

Gedurende de afgelopen 10 jaar heeft hij zich zeer intensief ingezet voor de bouw van De Nieuwe Looborch. De totstandkoming van dit gebouw ging niet over rozen. Sinds 2003 is de heer Dijkhuis ook lid van het bestuur van de Stichting Vrienden van de Looborch. In die hoedanigheid heeft hij zich sterk gemaakt voor het (geestelijk) welzijn van de bewoners van De Looborch.

In al die functies en gedurende al die jaren is de heer Dijkhuis ook steeds daadwerkelijk aanwezig bij bijna alle activiteiten en vieringen binnen De Looborch. Hij is dan ook de vraagbaak en een steun voor vele bewoners, het management en het bestuur. Op 17 december 2008 zal de heer C. Dijkhuis afscheid nemen als lid van de Raad van Toezicht. Via de Stichting Vrienden van de Looborch zal hij echter nog nauw betrokken blijven bij het wel en wee van de bewoners van, binnenkort, de Nieuwe Looborch.

Onder de rokken

ZEIST Op woensdagmiddag werden twee vrouwen aangehouden, omdat ze goederen onder hun rokken hadden gestopt.

Omstreeks 17.45 uur werd gezien door personeel dat twee vrouwen van 38 en 40 jaar oud uit Utrecht goederen onder hun rokken verstopten en vervolgens de winkel uitliepen. De vrouwen werden aangehouden en onder de rokken kwamen boodschappen tevoorschijn van 246 euro. Zij werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Kinderwagen als dekmantel

ZEIST Op woensdag werd een kinderwagen gebruikt als een dekmantel. Omstreeks 18.50 uur was een 23-jarige vrouw uit Zeist aan het winkelen in een winkel aan de Laan van Vollehove. Een deel van de boodschappen rekende zij af, maar het andere deel verstopte ze in de kinderwagen. Dit werd gezien en de vrouw werd aangehouden.

Drie concerten rond de feestdagen

AUSTERLITZ  Rond Kerst en Oud&Nieuw is er in het Beauforthuis nog van alles te doen. Te beginnnen op Kerstavond (24 december) een uitvoering van Schuberts Winterreise, door Thomas Oliemans en Bert van den Brink.Wandel eerst met de boswachter door het koude, donkere bos, kom dan bij met een glas glühwein en geniet van Schuberts muziek.

Op 2de Kerstdag 26 december nog meer Schubert: Lenny Kuhr zingt zijn mooiste werken, en meer!

En tenslotte op 4 januari een Nieuwjaarsparty met het Bas Kisjes Trio en DJ Solo Moderna. Kaarten kunt u online bestellen via www.beauforthuis.nl.

Schuberts Winterreise op Kerstavond is inmiddels een traditie in het Beauforthuis, en wordt aangeprezen als alternatief voor de nachtmis. Bariton Thomas Oliemans wordt op ! piano begeleid door Bert van den Brink. Samen brachten ze in 2006 de Winterreise uit op cd. Lenny Kuhr gebruikte Schuberts liederen om haar stem terug te vinden, toen zij begin jaren ’90 een tijd uit de running was. Zijn muziek is haar sindsdien lief gebleven en nu brengt ze een heel programma met leideren van Schubert en anderen. Het nieuwe jaar wordt op 4 januari feestelijk geopend met het swingende Bas Kisjes Trio en dj Solo Moderna, die afgelopen zomer ook reeds op het Beauforthuis Operafestival optrad.

woensdag 24 december, 22.00 uur (wandelen om 21.00 uur)
Schuberts Winterreise – Thomas Oliemans (bariton) & Bert van den Brink (piano)
€16,- | CJP, CKV, studenten, Zeistpas €10,- | kinderen t/m 12 jaar €2,50

vrijdag 26 december, 20.15 uur
Lenny Kuhr – Schubert en ander moois
€17,50 | CJP, CKV, studenten, Zeistpas €12,50 | kinderen t/m 12 jaar €12,50

zondag 4 ! januari, 17.30 uur
Nieuwjaarsparty – Bas Kisjes Trio & dj Sol o Moderna
€12,50 | CJP, CKV, studenten, Zeistpas €7,50 | kinderen t/m 12 jaar €7,50

Zeist en Heuvelrug samen toeristische trekpleister

ZEIST  Zeist en de gemeente Utrechtse Heuvelrug vullen elkaar fantastisch aan, vindt manager van de regionale VVV Henny Verbruggen. ,,De Utrechtse Heuvelrug is al een goed bezocht gebied, maar dankzij de faciliteiten van Zeist is er meer mogelijk dan alleen een dagtocht.’’

Lees verder op de website van het AD/UN

Herderswandeling voor Regenboog

AMERONGEN  Voor de derde keer werd door alle leerlingen met hun ouders van Chr. Basisschool de Regenboog een herderswandeling gehouden. Het op deze wijze vieren van het kerstfeest was wederom een groots gebeuren.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 december 2008 (kopie)

Akkerweg 9 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Tarieven Regiotaxi op 1 januari aangepast

HEUVELRUG  De reizigerstarieven voor het gebruik van de Regiotaxi Eemland-Heuvelrug gaan op 1 januari omhoog. De opdrachtgever, de provincie Utrecht, heeft besloten om net als in voorgaande jaren de prijsontwikkeling van de strippenkaart te volgen. Dat betekent dat de tarieven gemiddeld zullen stijgen met ongeveer 4,5 procent. De tariefstijging van de strippenkaart is vastgesteld door de Tweede Kamer.

Mobiliteit in het algemeen wordt duurder, vooral als gevolg van de stijging van brandstof, loonstijgingen en materiaalkosten. Wat de tariefstijging betekent voor klanten van de Regiotaxi Eemland-Heuvelrug is te zien in de onderstaande tabel:

reizigerscategorie    Prijs per zone per 01-01-2009 (incl. BTW)
eigen bijdrage wmo’ers t/m 5 zones    € 0,50
eigen bijdrage OV-reizigers t/m 5 zones    € 1,75
eigen bijdrage 65+-ers  Amersfoort (tot 100 ritten/jaar) en Leusden (tot 180 zones/jaar)     € 0,50
eigen bijdrage 65+-ers  Baarn (tot 180 zones/jaar)    € 0,75
eigen bijdrage 65+-ers  Eemnes    € 0,90

Overigens is de bijdrage die de reiziger betaalt slechts een deel van de werkelijke kosten. Het overgrote deel van deze werkelijke kosten komt uit overheidsbijdragen. Zo betalen reizigers die gebruik maken van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) ongeveer 20 procent van de werkelijke kosten, de rest is subsidie. Overige reizigers betalen iets minder dan de helft van de reële kosten.

Overname Sociale Werkvoorziening Zeist door BIGA per 1 januari 2009 een feit

ZEIST  De overname van de Sociale Werkvoorziening Zeist (SWZ) door BIGA is per 1 januari 2009 een feit. Dan neemt BIGA BV de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) over van de gemeenten Zeist, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Op dinsdag 23 december wordt de overeenkomst op feestelijke wijze ondertekend in aanwezigheid van de nieuwe directeur van BIGA, Gerhard ten Hove en de bestuursvoorzitter van SWZ, Cees Berkhout.

De Sociale Werkvoorziening Zeist (SWZ) maakt zich sterk voor de ontwikkeling en arbeidsintegratie van mensen met een arbeidsbeperking. Door middel van opleidingsmogelijkheden en leerwerkplekken om werkervaring op te doen, krijgen mensen met een indicatie voor de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) kans door te groeien naar een plek op de reguliere arbeidsmarkt. Is dat niet mogelijk, dan blijven zij onder begeleiding leren en werken in zowel profit- als non-profitsector. De betrokken gemeenten willen een gevarieerder aanbod van werkplekken met meer keuzemogelijkheden en ontwikkelingskansen in de woonplaats of wijk van de geïndiceerde. Het bestuur van SWZ is unaniem overtuigd dat BIGA BV beter in staat is om deze ambities waar te maken.  

Cees Berkhout, bestuursvoorzitter SWZ en wethouder van de gemeente Zeist, over de overname:
“Het is een unieke overname in Nederland. Niet eerder is een reguliere sociale werkplaats overgenomen door een BV. Absoluut niet toevallig heeft deze BV drie fantastische eigenaren namelijk de Inclusief Groep, Bartiméus en Abrona: één succesvolle andere sociale werkplaats en twee AWBZ-instellingen. Zij hebben bijzonder veel ervaring in het ontwikkelen en begeleiden van mensen met een beperking. Samen hebben zij een breed netwerk in onze regio, op het gebied van werk, wonen, welzijn en zorg. Natuurlijk staat werk voorop, maar begeleiding en zorg zijn daarbij belangrijke componenten. In deze overname hebben wij vooral meer keuzemogelijkheden en ontwikkelkansen voor Wsw’ers uitonderhandeld. BIGA geeft invulling aan deze afspraken o.a. door het creëren van nieuwe activiteiten en kleinschalige projecten in de woonplaats of wijk van de Wsw’er. Met deze overname maken wij serieus werk van de nieuwe Wet sociale werkvoorziening die een beweging van “binnen naar buiten” voorstaat. Bovendien geeft de overname van het bedrijf voor de gemeenten meer financiële rust omdat we goede afspraken hebben gemaakt en precies weten waar we aan toe zijn”.

BIGA is een samenwerking van Bartiméus, de Inclusief Groep en Abrona. Bartiméus ondersteunt visueel gehandicapten op allerlei gebied. De Inclusief Groep (onder meer met een sociaal werkvoorzieningsbedrijf) is actief op de Noord-Veluwe en helpt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt om passend werk te vinden. Abrona helpt kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap. De overname door BIGA vloeit voort uit de door de gemeenten eind 2006 vastgestelde kadernotitie beleid Wsw. Dit in navolging op de nieuwe Wet sociale werkvoorziening.

Overleden na aanrijding

DRIEBERGEN Op donderdag omstreeks 11.30 uur raakte een 75-jarige fietser uit Driebergen op de Hoofdstraat betrokken bij een aanrijding met een grijze bestelauto. De man raakte na het ongeval onwel en werd vervoerd naar het ziekenhuis. Hier is hij later aan zijn verwonding overleden. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen te bellen met 0900-8844, Binnensticht.

Klankbordgroep: ,,Wij gaan voor een 9 plus”

DOORN  Omdat de riolering in de wijk Kom Noord 1 in april wordt aangepakt, gaat het straatwerk van de Eikenlaan, Sparrenlaan, Heuvelweg, Vossenweg op de schop. Voor de gemeente bleek dat een mooi moment om de wijk her in te richten. Om de inwoners te betrekken riep de gemeente vorig jaar een klankbordgroep in het leven.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe voorzitter cursusproject

AMERONGEN  Het cursusproject bestaat in Amerongen al 35 jaar. De laatste acht jaar was Hans Kray hiervan de voorzitter. Vanaf januari 2009 zal Huib Matthes ad interim deze taak op zich nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweeling voor ijsbeer Huggies

RHENEN  In alle stilte, na het sluiten van Ouwehands Dierenpark Rhenen, heeft ijsbeer Huggies afgelopen zondag twee jongen gekregen. Sinds een paar weken had Huggies zich teruggetrokken in de kraamkamer zodat ze zich in alle rust kon voorbereiden op de geboorte van haar jongen. Maandagochtend ontdekten de dierverzorgers de twee jonge ijsbeertjes op de camerabeelden vanuit de kraamkamer.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 december 2008 (kopie)

Engweg 12 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Welkom in ‘paradijs de Heuvelrug’

MAARSBERGEN  Talrijke vrijwillige medewerkers van de VVV Utrechtse Heuvelrug zijn de afgelopen maanden druk in touw geweest met het samenstellen van een Toeristische Informatiegids, waarin met name alle aan het toerisme gerelateerde bedrijven op de Utrechtse Heuvelrug vermeld zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Certificaat artsen en apotheek

MAARN  In het Gezondheidscentrum Maarn is hard gewerkt om de zorg voor de patiënten te verbeteren. En met succes. De apotheek voldoet aan de eisen voor het KEMA-kwaliteitscertificaat.

Lees verder op de website van De Kaap

Oliebollen en Tunesië

DOORN  Dit jaar wordt voor de tiende keer het tennistoernooi HTI Oliebollentoernooi georganiseerd. Dit gezelligheidstoernooi is voor iedereen die lekker wil tennissen tussen Kerst en oud en nieuw.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 21 december 2008 (kopie)

Drieklinken Driebergen: speelveldje
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Auto brandt uit op Zeister Dalweg

ZEIST  Op de Dalweg in Zeist heeft een gezin zich net op tijd in veiligheid kunnen brengen toen hun auto zondagochtend in brand vloog.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kerstdrukte

DRIEBERGEN De toeloop op de Kerstvieringen in de rooms-katholieke Sint Petrus’ bandenkerk aan het Kerkplein in Driebergen-Rijsenburg zal naar verwachting ook dit jaar weer groot zijn. De kerk is volgens de gebruiksvergunning gehouden aan een maximum aantal zitplaatsen. Als alle stoelen in de kerk bezet zijn, worden vanwege de (brand)veiligheid geen bezoekers meer toegelaten.

Motor botst op auto

DRIEBERGEN Vrijdagavond raakte een motorrijder gewond bij een aanrijding op de Hoofdstraat. De 23-jarige bestuurder uit Utrecht kwam hier in aanrijding met een 53-jarige automobilist uit Driebergen. De motorrijder vloog over de auto heen en liep in ieder geval een armbreuk op en werd vervoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Bijzonder feest

DOORN  Op kerstavond, 24 december, wordt om 20.00 uur in de kapel van Bartiméus aan de Oude Arnhemse Bovenweg in Doorn het kerstverhaal verteld. Op een manier die goed meebeleefd kan worden door mensen binnen en buiten de kerk, en door kinderen vanaf een jaar of tien.

Lees verder op de website van De Kaap

Speciaal voor kinderen

DOORN  Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen een bijzonder bezoek brengen aan het huis van Keizer Wilhelm. In de voetsporen van Willem van Vulpen, de zilverpoetsjongen van de Keizer, betreden de jonge bezoekers een vorstelijke wereld en gaan voor één keer deuren open die voor anderen gesloten blijven.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 22 december 2008 (kopie)

Hoofdstraat 20 Driebergen: opbouw wintervuurplaats op Landgoed De Reehorst
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 16:30 uur (gisteren)    temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Rhenen scoort met digitale dienstverlening

RHENEN  De grootste stijger en daarmee de klapper van de maand december is de gemeente Rhenen volgens de nieuwe ranglijsten van de Overheid.nl Continue Monitor, die op 19 december 2008 zijn opgemaakt.

Overheid.nl Continue Monitor is het meetpunt voor digitale dienstverlening van alle gemeenten in Nederland. Rhenen heeft op de ranglijst nu een plekje in de top 100. De Grebbestad steeg met een vette stip van plaats 394 naar plaats 95.

Rhenen heeft daarmee van de vier WERV-gemeenten de hoogste positie op de nieuwe ranglijst ingenomen. Bij de gemeenten tot en met 25.000 inwoners neemt Rhenen plaats 31 in,

‘Rapport Verstand verdwijnt in la’

ZEIST  De vereniging Zeist voor Zeist is teleurgesteld over de gevolgen die het rapport ‘Democratie is meer dan een systeem, het is een mentaliteit’ heeft gehad. Voorzitter Wil Nuijen vindt dat het rapport in een la verdwijnt en er niets meer mee gebeurt. Wethouder Gudde ontkent dat.

Lees verder op de website van het AD/UN

Schade door ontplofte toiletpot

ZEIST  Op zondag 21 december zijn in Zeist verschillende auto’s en ramen beschadigd doordat vuurwerk in een toiletpot ontplofte. De toiletpot kwam uit een aanhanger met sanitair die al enkele maanden op de Dr. Schaepmanlaan staat.

Zondagavond rond 20.50 uur is er vuurwerk in een toiletpot ontploft, wat bij meerdere bewoners tot schade aan auto’s en ruiten heeft geleid.

De politie zoekt nog naar getuigen. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van district Binnensticht op het nummer: 0900 – 88 44.

Susanne Lange vertegenwoordigd de Zwoer op NK.

DRIEBERGEN  Het afgelopen weekend is in Amsterdam de NK zwemmen gehouden. Naast het feit dat de top van Nederland uitstekende prestaties heeft behaald heeft ook de vertegenwoordigster vanuit Driebergen zich van haar goede kant laten zien. In haar jaargang behoorde ze tot de top 10 op de 100 meter vrije slag, ook wel het koningsnummer genoemd.

Alhoewel Susanne net niet aan haar persoonlijke record kon tippen, was haar tijd bevredigend. Nederland is op dit nummer de top van de wereld en als kleine vereniging ben je al vereerd dat er een zwemmer mag meedoen.

In juni zijn de NK lange baan en Suzanne is ook daar al geplaats voor zowel de 100 als 200 meter vrije slag. De hoop van de trainer van de Zwoer is dat er dan nog minimaal 1 andere zwemmer kan meedoen. Begin januari is eerst echter nog de Winterkring Kampioenschappen van de kring Utrecht. Hier zal de gehele ploeg van de Zwoer acte de presence geven. Zij kunnen dan hun krachten meten met de top uit de regio.”

Hans en Grietje

DRIEBERGEN  Op dinsdagmiddag 30 december vertelt en speelt Mennie van Nimwegen met haar tafelpoppenspel het verhaal van Hans en Grietje, voor kinderen vanaf 4.5 jaar. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2a, Driebergen. Aanvang 15.00 uur. Na afloop vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Sigrid Brandligt, tel. 0343-517467.

Rhenenaar naar psychiatrisch ziekenhuis na ruzie met ouders

RHENEN  Een 46-jarige man uit Rhenen is vrijdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van een jaar. De officier van justitie had tbs met dwangverpleging geëist.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Schietpartij in bos

DOORN/DRIEBERGEN  Een 23-jarige Rus die in een bos in Doorn op een landgenoot heeft geschoten, is vrijdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een jaar gevagenisstraf. De rechtbank achtte bedreiging bewezen.

Lees verder op de website van De Kaap

Werkgroep gaat door

AMERONGEN/LEERSUM  De werkgroep Natuurbeleving en Educatie van de Vereniging voor Dorp&Natuur Amerongen-Leersum is als gevolg van de brand in de heemtuinschuur niet alleen alle educatieve materialen kwijt, maar ook de gezellige ruimte waarin met name in de winter activiteiten werden georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 december 2008 (kopie)

Langbroekerdijk Driebergen: richting Langbroek vanaf Rijsenburgselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.25 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Ondertekening veldtoezichthouders

HEUVELRUG Vanmiddag is in Cultuurhuis Pléiade in Doorn de overeenkomst met betrekking tot het Veldtoezicht binnen het grondgebied van de deelnemende gemeenten getekend.
 
Veldtoezicht is toezicht in het buitengebied/recreatiegebied. Dit toezicht wordt gehouden door veldtoezichthouders die zich richten op problemen op het gebied van de openbare orde en veiligheid in het buitengebied. Zij nemen een surveillerende taak op zich.

In juni 2003 ging het project Intensivering Veldtoezicht van start. Het doel hiervan was gaten op te vullen die vielen in de handhaving in het buitengebied. In de jaren dat ervaring werd opgedaan, speelden de veldtoezichthouders een centrale rol in de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Door omstandigheden kwam het veldtoezicht per 1 mei 2006 stil te liggen.
 
In samenwerking met de gemeenten Zeist, Woudenberg, Rhenen en Utrechtse Heuvelrug, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, de provincie Utrecht en particuliere instellingen wordt het project ‘Veldtoezicht Heuvelrug’ gestart. Hiermee wordt het veldtoezicht nieuw leven ingeblazen.

Nog geen bruikbare tips over Jack de Knipper

ZEIST  Er zijn nog geen bruikbare tips binnengekomen over Jack de Knipper, de onbekende vandaal die in de zeister L-flat de liftkabels doorknipt. Woningbouwvereniging De Kombinatie heeft 500 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Lees verder op de website van het AD/UN

Lage zon veroorzaakt ongeval

ZEIST  Maandagmiddag 22 december omstreeks 13.50 uur reed een 36-jarige vrouw in op een stilstaande auto op de Boulevard in Zeist. Hierdoor werden ook twee andere auto’s geraakt. Vermoedelijk werd het ongeval veroorzaakt door de laagstaande, felle zon.
De vrouw, die veel last van haar nek had na het ongeval, is overgebracht naar het ziekenhuis in Zeist.

Inzet camera’s op fietshelmen politie

ZEIST  De politie Binnensticht gaat vanaf 25 december surveillanten van het bike-team in Zeist uitrusten met camera’s op hun fietshelm.

‘Derde oog’
Wijkchef Barbara Bannink: “Onze politiebikers dragen de camera zichtbaar op de helm en deze neemt exact op wat de surveillant zelf ziet en hoort. Het is als het ware het ‘derde oog’ van de biker. De camera zal niet continu aanstaan, maar alleen worden ingezet wanneer sprake is van een misdrijf, overtreding en/of verdachte situatie. Een groot voordeel hiervan is dat de politie  meer bewijsmateriaal kan verzamelen. Vooral bij vechtpartijen en rellen, arrestaties en onoverzichtelijke situaties kan beeldmateriaal achteraf handig zijn voor de bewijsvoering aan de rechter. Daarnaast wordt door het gebruik van de camera het opmaken van een proces-verbaal vereenvoudigd”.    

Goede resultaten
Het blijkt dat de helmcamera al eerder goede resultaten heeft geboekt bij andere landelijke politiekorpsen zoals onder meer Drenthe, West-Brabant en Haaglanden. Deze korpsen maken hier sinds het voorjaar en de zomer gebruik van. In Engeland zet de politie al langere tijd de helmcamera (Bobbycam) in en daar werkt het vooral deëscalerend, mensen zijn minder agressief als ze weten dat ze worden gefilmd.

Op 23 september presenteerde het tweede biketeam van het district Binnensticht zich aan de pers. Het al bestaande bikersteam van negen politieagenten is hiermee versterkt met zes nieuwe bikers. In totaal telt het biketeam van Binnensticht dus 15 bikers. In Zeist zullen er vijf helmcamera’s ingezet gaan worden, die door alle bikers gebruikt kunnen worden.

Bruiloft in ’t Vosje

MAARN  Voor de eerste keer in de geschiedenis is een paar getrouwd in Eetcafé ’t Vosje. De in Maarn opgegroeide Peter van Bennekom gaf in een internationaal gezelschap van familie en vrienden het jawoord aan de Ierse Stephanie Leahy.

Lees verder op de website van De Kaap

Zwemvereniging de Zwoer presteert goed in Vianen

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag heeft een deel van de zwemvereniging De Zwoer een wedstrijd in Vianen gezwommen. Het was de laatste wedstrijd voor de kerstvakantie, maar de animo was er niet minder om. Tijdens deze wedstrijd zijn er weer verschillende persoonlijke records gesneuveld. 

De eerste goede prestatie tijdens deze wedstrijd werd neergezet door Marijn Uitenbroek. Hoewel Marijn pas sinds kort aan wedstrijdzwemmen doet wist hij een zeer verdienstelijke tijd van 32 seconden op de 50 meter vrije slag te behalen. Door deze tijd werden de andere zwemmers gestimuleerd ook vol voor hun afstanden te gaan. En dat hebben ze geweten. Dylano Mella Inoa wist direct daarna 4 seconden van zijn PR te zwemmen en ook Ernesto Lesuis presteerde goed.  Natuurlijk konden de meisjes nu niet achterblijven en dus zwom Melissa v.d. Breual maar liefst 5 seconden van haar PR af op de vrije slag. Helaas moest Chiara Lesuis genoeg nemen met een tijd iets boven haar PR. Merel de Goede echter wist er wel weer een PR uit te slepen

Op de 100 meter wisselslag wist David Smalbrugge prima te presteren en zwom ruim 7 seconden sneller dan hij ooit had gedaan. Elja Douma wist, evenals Thom Hansen, vandaag helaas geen PR te zwemmen, maar dat komt zeker nog in de loop van het seizoen.

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 december 2008 (kopie)

Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.50 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Extra inzet politie tegen vuurwerkoverlast

HEUVELRUG  In de strijd tegen vuurwerkoverlast komende week zet de politie in het district Utrechtse Heuvelrug extra mankracht in voor surveillances en voor snel reageren op meldingen van burgers.

Lees verder op de website van het AD/UN

IJsbanen klaar voor vorst

ZEIST/DOORN/IJSSELSTEIN  De ijsverenigingen in de regio Utrecht hopen dat er na de kerst geschaatst kan worden op onder water gezette skeelerbanen. De ijsmeesters van verschillende natuurijsbanen zien de voorspellingen van het KNMI hoopvol tegemoet. Dat verwacht dat het kwik vanaf vrijdag onder nul zal dalen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Aanrijding door beschonken bestuurder

ZEIST  Dinsdagavond 23 december heeft een aanrijding plaatsgevonden op de kruising van de Utrechtseweg en de Kromme Rijnlaan in Zeist. De veroorzaker van het ongeluk, dat plaatsvond om 23.15 uur, is aangehouden omdat hij gedronken had. De 42-jarige man uit Zeist blies op het bureau 310 ug/l, en heeft een rijverbod van twee uur opgelegd gekregen.

Kerstconcert EMM

LEERSUM  Anders dan anders was het thema van de harmonie EMM. En dat klopte ook, Dit jaar werd het concert in samenwerking met de Darthuizer Toneelvereniging uitgevoerd en dat gaf het geheel een geweldig leuk impuls.

Lees verder op de website van De Kaap

Recordopbrengst kerstactie

LEERSUM  De Kerstactie van Chr. Basisschool De Hoeksteen in Leersum heeft het recordbedrag van 537,54 euro opgebracht. Het geld is bestemd voor de ondersteuning van een weeshuis in West Roemenië.

Lees verder op de website van De Kaap

Lichtfeest op Kameleon

DOORN  Basisschool de Kameleon in Doorn vierde Kerst met het thema “Licht Fancy Fair voor Afrika.” Met de steun van een aantal Doornse ondernemers waaronder Print81, Fixet, de Wensput en Van Hanswijk marktkramen werd het schoolplein omgetoverd tot een heuse kerstmarkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 december 2008 (kopie)

Waterhoen Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Kerstversiering vernield

MAARN  In de aanloop naar Kerst is in het centrum van Maarn door jongeren diverse kerstversiering vernield. Bij particulieren in de tuin zijn lichtjes stukgeslagen en de arrenslee op de luifel van de DA is eraf gerukt.

Lees verder op de website van De Kaap

Wonderen van kleur en keramiek in expositie

MAARN  In De Twee Marken is tot en met 30 januari de kleurrijke tentoonstelling van schilderijen van Peter Wijnen in combinatie met keramiek in uiteenlopende uitvoeringen van Indra Kamerling te zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijdag 2 januari: Roepende uilen

AUSTERLITZ De uil is een nachtdier. In de schemering en de nacht is hij actief. Er is goede kans dat u de roep van het jagende mannetje hoort of de schrille schreeuw van het vrouwtje, soms op verschillende plaatsen op elkaar reagerend. En met een beetje geluk ziet u in het open veld of in een brede laan zijn schim, terwijl hij jaagt op voedsel. In het licht van de maan is het silhouet nog beter zichtbaar. Gidsen vertellen meer over deze geheimzinnige vogel, die een vaste bewoner is van de boswachterij.

De wandeling start om 20.00 uur vanaf het hek aan de Woudenbergseweg bij de afslag Staatsbosbeheer, tegenover het Beauforthuis.

De kosten bedragen €2,00 pp en kinderen €1,-, ter plaatse te voldoen

Kinderen brengen kerststukjes

MAARN/WOUDENBERG  Kinderen van de Trommelaar zijn druk geweest met een kerstactie. Samen hebben de kinderen wel 100 kerststukjes gemaakt en 100 kaarten geschreven. Op maandag hebben de kinderen 50 stukjes uitgedeeld in de Trompstate in Maarn. Alle bewoners waren zeer verrast en blij met deze attentie.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstatelier Mijpe

MAARN  Rond de kerst stelt Mijpe, beeldend kunstenaar uit Maarn, haar atelier weer open. Een goede gelegenheid om er tussen de feestdagen door even uit te breken en de gedachten te verzetten. Zowel de werken als het atelier van Mijpe bieden ruimte voor voldoende inspiratie tijdens de donkere dagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 december 2008 (kopie)

Traaij Driebergen: richting Hoofdstraat vanaf Nassaulaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Zou het dan eindelijk…….

DOORN  Vrijdagavond waren de vrijwilligers van de Doornsche ijsclub in Doorn druk in de weer met het opspuiten van water op de skeerlerbaan. Door de werkzaamheden en het groot enthousiasme haalde de Doornse baan zelfs het landelijke nieuws en schonk het NOS journaal aandacht aan deze eerste echte ijsbaan van het land.

Lees verder op de website van De Kaap

Vol verwachting tikt de klok

MAARSBERGEN  Op kerstavond werd tijdens de dienst in de kerk te Maarsbergen weer het tradionele kerstspel opgevoerd door de kinderen van de kindernevendienst. Het traditionele kerstverhaal vormt de basis voor een eigen geschreven vertelling,

Lees verder op de website van De Kaap

Mooiste duif

AMERONGEN  Bertus Rebergen uit Amerongen blijkt de mooiste van alle duiven te hebben. Dat werd bekend gemaakt tijdens de tentoonstelling die de Postduif uit Amerongen hield.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 28 december 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: ijsbaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.10 uur  temperatuur: -3 °C

meer foto’s van deze straat

Politie beschiet verwarde man met lood

RENSWOUDE/MAARSBERGEN  De politie heeft zaterdagmiddag een 37-jarige man uit Renswoude met een zogeheten beanbag beschoten. Volgens de politie was dit nodig om de man, die in overspannen toestand uit zijn woonplaats was vertrokken in een bestelauto, aan te kunnen houden.

Lees verder op de website van het AD/UN

Mishandeling

ZEIST  De politie heeft  in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 december een 17-jarige jongen uit Zeist aangehouden, die ervan wordt verdacht in een horecagelegenheid op de 2e Dorpsstraat een 18-jarige plaatsgenoot te hebben mishandeld.

De beide jongens hadden die nacht omstreeks 02.25 uur onder invloed van alcohol ruzie gekregen. De 17-jarige had de 18-jarige een aantal tanden door de lip geslagen. De 17-jarige moest voor verhoor mee naar het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal tegen hem op.

Rare man in de tuin

ZEIST  De politie heeft op zaterdagmiddag 27 december op de Slotlaan een 28-jarige man uit Zeist aangehouden op verdenking van het vernielen van een winkelruit.

De man was die middag rond 15.00 uur de winkel binnengekomen. Hij had vermoedelijk drugs gebruikt en gedroeg zich vreemd. Hij zat op zijn knieën in de tuin bij de winkel toen de politie hem aantrof. Hij had bebloede handen en sloeg wartaal uit. De man blijkbaar bij het vernielen van de ruit zijn hand opengehaald. Hij had met zijn eigen bloed op de tuintafel een hartje getekend. Een arts en de crisisdienst hebben zich op het politiebureau over de man ontfermd.

Brandstichters aangehouden

AUSTERLITZ  De politie heeft vrijdagavond 26 december twee personen aangehouden omdat zij brand hadden gesticht op de Schoolstraat.

Getuigen belden omstreeks 23.35 uur naar de politie omdat zij zagen dat drie personen brand aan het stichten waren op een veldje aan de Schoolstraat. Ter plaatse liepen agenten naar de plaats waar de jongens brand stonden te stichten. Bij het zien van de politie zette het drietal het op een lopen. Eén van de verdachten -19-jaar uit Austerlitz – rende het bos in maar werd door een burger tegengehouden en aan de agenten overgedragen.

Een tweede verdachte – 15 jaar uit Austerlitz – werd na een korte achtervolging door één van de agenten aangehouden. De derde verdachte wist uit handen van de politie te blijven.

De brandstichters werden voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Politie zoekt getuigen van dodelijke aanrijding met fietser

DRIEBERGEN  De politie van het district Heuvelrug is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval tussen een auto en een fietser dat heeft plaatsgevonden op donderdag 18 december omstreeks 12.00 uur op de Hoofdstraat in Driebergen.

Het ongeval vond plaats nabij een stilstaande vrachtauto. De politie is met name op zoek naar de bestuurder van een witte of licht-gekleurde bestelbus. Deze bus reed over de Hoofdstraat, komende uit de richting van het centrum van Driebergen en rijdend in de richting van de rijksweg A-12 / Zeist. Deze bestuurder is na het ongeval gestopt en heeft eerste hulp verleend aan het slachtoffer. Als u deze bestuurder bent doet de politie een dringend beroep op u om zich te melden op het bureau Veenendaal.

Regionale voetbaltrainingen in Driebergen

DRIEBERGEN  Afgelopen zomer werden er bij vv CDN in Driebergen in diverse weken trainingskampen voor jeugdvoetballers georganiseerd. Deze trainingskampen waren bedoeld voor jonge sporters die het maximale uit hun mogelijkheden willen halen.

HOAC Voetbal is een organisatie die streeft naar het beste. Plezier, opleiden en presteren moet hand in hand kunnen gaan. Dat was ook het uitgangspunt van de trainingsweek. Spelen kwamen afgelopen zomer niet alleen uit Driebergen; de organisatie ontving vele inschrijvingen uit Bunnik, Zeist, Nieuwegein, Ijsselstein, Vianen, Utrecht, Houten, Langbroek, Columborg maar ook uit Ryswijk, Veenendaal en Giesbeek.
 
Ná de kerstvakantie worden er wederom professionel voetbaltrainingen gegeven.
Op zondagochtenden – 11 januari t/m 15 februari 2009 –  krijgen gedreven en gemotiveerde jeugdvoetballers in de leeftijden A-junioren t/m E-pupillen onder zeer deskundige leiding de kans extra voetbaltraining te volgen om zo aan hun voetbaltechniek te werken, buiten de reguliere clubtrainingen om. Belangstellenden kunnen zich registreren via http://hoac.come2me.nl of bellen: 0655-130634.


Er is ijs!

DOORN  De Doornse IJsclub startte om precies 19.00 op de 27ste de ‘Kinderelfstedentocht’. De beroemde Friese elf steden waren op de ijsbaan in beeld gebracht en verlicht met kerstlichtjes. De kinderen moesten 11 rondjes rijden en bij iedere plaats een stempeltje halen.

Lees verder op de website van De Kaap

Hannie in de schijnwerper

LEERSUM  De burgemeester heeft onlangs Hannie Kosterman uit Leersum in de schijnwerpers gezet. Hannie Kosterman is al vijftig jaar de drijvende kracht achter de Toneelvereniging Darthuizen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 29 december 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: ijsbaan vrijwilligers treffen voorbereidingen
foto: © Renk Knol
tijd: 14.40 uur  temperatuur: -1 °C

meer foto’s van deze straat


Voor de schaatsliefhebbers

DRIEBERGEN  De landijsbaan van ijsclub De Eendracht in Driebergen wordt gereed gemaakt en zal wellicht al dinsdagavond open zijn. In ieder geval is de ijsbaan vanaf woensdagmorgen geopend.
De ijsbaan is te bereiken via de Jachtlaan.

Kerstbomenactie 2009

RHENEN In de kerstvakantie kun je weer inzamelen. En daar is ook nog een zakcentje mee te verdienen! Bovendien, en dat is eigenlijk het belangrijkste, blijven de afgedankte bomen niet ergens rondslingeren. De kerstbomen worden op milieuvriendelijke wijze tot compost verwerkt.

Samen met afdeling Ontwikkeling Beheer Openbare Ruimte (OBOR) van de gemeente Rhenen organiseert IW4-bedrijven divisie Groen de inzamelactie. Als de Rhenense, Elsterse en Achterbergse jeugd voor de bomen zorgen, wordt het een geslaagde actie. Wie de meeste bomen inzamelt, wordt Kerstbomenkoning(in) van Rhenen, Elst of Achterberg.

De vergoeding bestaat uit:
• € 0,25 per ingeleverde boom
• bij meer dan 10 ingeleverde bomen word je uitgenodigd voor de kroning van de Kerstbomenkoning(in) op 14    januari 2009 om 14.00 uur. De kroning zal wethouder Anne van der Boon verrichten in het gemeentehuis, Nieuwe Veenendaalseweg 75 te Rhenen.
• een boekenbon voor de Kerstbomenkoning(in)

Inzamelschema:

Dinsdag 6 januari 2009

15.30 uur – 17.30 uur op de splitsing Houweg-Larekamp in Elst, Donderberg in Rhenen, voormalige school De Rank in Rhenen.

Woensdag 7 januari 2009

13.30 uur – 15.30 uur Dorpshuis in Achterberg, Ericaschool in Rhenen, Sportcentrum ’t Gastland in Rhenen.

Donderdag 8 januari 2009

15.30 uur – 17.30 uur, Van Zwietenhof in Rhenen, Woudmees in Elst, Eben-Haëzerschool in Rhenen

Voor informatie: IW4-bedrijven divisie Groen, tel: 0317 – 65 03 00.

Jongen vernielt verkeersborden

RHENEN  De politie heeft zondagavond in Rhenen een jongen  aangehouden, omdat hij verkeersborden vernielde.

De 15-jarige dader liep samen met twee vrienden op de Spoorbaanweg in Rhenen met een verkeersbord in zijn hand, toen twee surveillerende agenten hen tegen kwamen. Ook probeerde de dader een ander verkeersbord uit de grond te slaan.

Na een korte achtervolging is de jongen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Rhenen. Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Judoleraar met hart en ziel

AMERONGEN  Ruim twintig jaar geeft Henk van Blitterswijk judoles in sporthal De Ploeg. Hij geniet hier zelf erg van. Na zijn werk, als hoofd van een automatiseringsafdeling, is hij er iedere dinsdag, vanaf ± 16:00 uur, 5 lessen achter elkaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 30 december 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: hek ijsbaan geen belemmering voor de ware liefhebbers
foto: © Renk Knol
tijd: 12.30 uur  temperatuur: -0 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto wint Korfbal Challenge

DRIEBERGEN  Dalto/DSB Bank heeft de Korfbal Challenge gewonnen. In de finale won de ploeg uit Driebergen met 25-24 van de Tulips, het Nederlands team zonder spelers die met hun eigen club aan het eindejaarstoernooi deelnamen.
Bij rust leidde de Tulips nog met 14-10, maar in de tweede helft kwam de nummer vijf van de Korfbal League langszij. Twee minuten voor tijd zorgde invaller Sander Schattenberg voor de beslissing.

In het Topsportcentrum werd Rotterdammer Raymond Witvliet topscorer in de finale. De bij de Tulips debuterende speler van DeetosSnel maakte acht treffers. De PKC-ers Simons, Tims, Struik en Joustra waren gezamenlijk goed voor tien doelpunten.

IJsbaan open op oudejaarsdag

DRIEBERGEN  De ijsbaan bij de Jachtlaan gaat morgen 31 december om 10.00 uur ’s ochtends open. Het ijs is dan overal dikker dan 6 centimeter.

Gewonde bij busongeluk Zeist

ZEIST  Op de Utrechtseweg bij Zeist vanochtend een bus op een auto gebotst. De bestuurster van de auto raakte daarbij gewond.
Het slachtoffer is door de brandweer uit de auto bevrijd. De passagiers van lijn 52 raakten bij het ongeluk niet gewond.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Twee dieven bekennen honderd fietsendiefstallen

ZEIST Met de aanhouding van twee fietsendieven op 22 en 23 december heeft de politie honderd fietsendiefstallen opgelost. Het gaat om twee jongens van 14 en 16, beiden afkomstig uit Zeist.

Als een slachtoffer ze bij een fietsendiefstal eerder dit jaar herkent, komt de politie de twee verdachten op het spoor. Na onderzoek kan de politie de fietsendieven uiteindelijk aanhouden. De twee bekennen op 22 en 23 december op het politiebureau gezamenlijk verantwoordelijk te zijn voor ongeveer honderd fietsendiefstallen in Zeist met zogenaamde ‘sleutellopers’. De verdachten hebben de fietsen in de periode vanaf juli tot en met oktober van dit jaar gestolen en ze veelal te koop aangeboden via verschillende sites op internet. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De politie draagt het dossier van het onderzoek over aan het Openbaar Ministerie.

Nieuwjaarsconcert “Ons Genoegen”

AMERONGEN  In 2009 gaat muziekvereniging haar 90-jarig jubileum vieren. Deze respectabele leeftijd gaat zeker niet ongemerkt voorbij aan de Amerongse bevolking.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerstbomenvuur op Koeheuvel

MAARN  Dankzij bereidwillige medewerking van brandweer en gemeente gaat ook in 2009 de traditionele kerstboomverbranding in Maarn gewoon door. Het spektakel is ditmaal op donderdag 8 januari op de Koeheuvels aan de noordzijde van Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Cheque voor speeltoestel

MAARN  Het Rabo Coöperatiefonds heeft oecumenische basisschool De Ladder een cheque van €2.521,- geschonken voor een nieuw speelstoestel op het schoolplein. Joke van den Essenburg en Wim Vos hebben de cheque aan schooldirecteur Loek Klootwijk (m) overhandigd.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwjaarsconcert Ons Genoegen

RHENEN  Het nieuwjaarsconcert van muziekvereniging Ons Genoegen wordt zaterdag 3 januari in de hal van het gemeentehuis aan de Nieuwe Veenendaalseweg 75 in Rhenen gehouden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van woensdag 31 december 2008 (kopie)

Jachtlaan Driebergen: ijsbaan vanaf 10.00 uur geopend
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: -4 °C

meer foto’s van deze straat

Lekker gezellig op Driebergse ijsbaan

DRIEBERGEN De vanochtend geopende ijsbaan aan de Jachtlaan trekt veel bezoekers. Het ijs is van uitstekende kwaliteit. Er zijn veel jonge bezoekertjes die voor het eerst van hun leven op de schaats staan. Een oudere man kwam dusdanig ongelukkig ten val dat voor de zekerheid een ambulance werd opgeroepen.
Klik op <lees meer> voor meer foto’s.

De Zwijger Spreekt: meer dan 220 handtekeningen voor de wethouder

DOORN Vorige week zijn door kinderen van de Willem de Zwijgerlaan meer dan 220 handtekeningen overhandigd aan wethouder Salverda tegen een op hand zijnde snelheidsverhoging voor gemotoriseerd verkeer.

Enkele kinderen hebben aangegeven graag veilig te willen oversteken en naar school te gaan. Tot grote vreugde van de betrokkenen hebben in no-time hebben vele Doornaars waaronder tal van ouders van kinderen van de basisscholen de Kameleon en Hoog Moersbergen zich geschaard achter de bewoners en direct hun support gegeven. Een teken dat de bewoners sterkt in de opinie dat de Willem de  Zwijgerlaan en de Berkenlaan 30km gebieden moeten blijven.

Na de overhandiging van de handtekeningen hebben enkele bewoners in een constructief gesprek aangegeven dat de Willem de Zwijgerlaan al 10 jaar onevenredig wordt belast met auto- en vrachtverkeer die vaak te snel rijden, wat overlast en gevaarlijke situaties oplevert voor bewoners en de vele kinderen en ouderen die van deze weg gebruik maken.

De afsluiting van aangrenzende lanen hebben dit effect de afgelopen tien jaar alleen maar verder versterkt. Tevens hebben de bewoners hun zorgen uitgesproken over de conceptplannen van het GVVP, die vanwege de beoogde wijkonsluitingsfunctie nog meer, sneller en zwaarder  verkeer ten gevolge zullen hebben . Daarbij werd opgemerkt dat in de gemeentelijke structuurvisie mbt. verkeer de doelstelling staat:: ”te komen tot een integrale vermindering van het doorgaande verkeer door woonwijken en een vermindering van sluipverkeer.

De veiligheid van weggebruikers/verkeersdeelnemers staat hierbij voorop evenals handhaving en verbetering van de kwaliteit van wonen en welzijn”. De bewoners vinden dat deze doelstelling moeilijk valt te rijmen met de plannen van de gemeente om de genoemde lanen tot 50 km wegen te bombarderen.  De wethouder heeft toegezegd deze informatie mee te nemen in de volgende fase van het GVVP. Daarnaast heeft wethouder Salverda aangegeven graag met de bewoners in gesprek te willen blijven. Een nieuwe afspraak zal in maart 2009 plaatsvinden.


Zwangere vrouw geslagen

ZEIST Dinsdagavond omstreeks 19.45 uur liep een 31-jarige vrouw uit Zeist over de Antonlaan. Zij had net boodschappen gedaan en liep over het voetpad. Er stonden hier op een gegeven moment  vier jongens in de weg.

De vrouw vroeg of ze er langs mocht en hierop begonnen de vier jongens haar te slaan en te schoppen. Dit deden ze ook in haar buik terwijl zij 30 weken zwanger is. Na dit geweld verdwenen de jongens weer. De vrouw heeft zich voor de zekerheid laten onderzoeken door een arts. Het gaat om vier jongens met een lichtgetinte huidskleur waarvan er twee ongeveer 1.80 waren en twee ongeveer 1.95. Een van de jongens had een baseballpet op. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen zich te melden via 0900-8844, district Binnensticht.

Barokmuziek met een gouden randje

DOORN  De concertserie ‘Muziek in de Maartenskerk’ staat dit seizoen in het teken van het Koninklijk Concertgebouworkest. Een flink aantal musici uit dat orkest heeft al acte de présence in Doorn gegeven in allerhande bezettingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Open tafeltenniskampioenschappen

AMERONGEN  Ook in 2009 wordt in Amerongen weer het door hoofdsponsor Schildersbedrijf Van Doorn gesponsorde tafeltennistoernooi georganiseerd. Het evenement vindt plaats op zaterdag 10januari 2009 in de Uithof aan de Nederstraat 23 in Amerongen

Lees verder op de website van De Kaap