Heuvelrugnieuws van zaterdag 1 december 2007

’t Oostrom 3 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Twee cavia’s achtergelaten in de kou

ZEIST  Twee cavia’s, inclusief kooi en toebehoren, zijn vorig weekend zonder pardon gedumpt. Omstanders zagen hoe de beestjes op de Ghandilaan in Zeist werden achtergelaten.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zondag 2 december 2007

Traaij 1 Driebergen: beeldje bij De Reiziger
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Brute beroving

DRIEBERGEN  Op vrijdagavond 30 november omstreeks 22.15 uur is een 54-jarige man uit Driebergen het slachtoffer geworden van een brute beroving. De man wilde geld storten bij een bank aan de Hoofdstraat-Bosstraat. Net voordat hij het geld kon storten kwamen twee jongens vanaf de Hoofdstraat de hoek om en grepen het slachtoffer hardhandig vast. Hij werd mishandeld en gedwongen zijn geld af te geven. Daarop ging het agressieve duo er met de buit te voet vandoor in de richting van de Hoofdstraat.

Signalement

 • Dader 1: Getint uiterlijk, kort donker haar, ong. 1.65 cm lang, fors en breed postuur. Hij droeg een grijs jack met een hoge kraag  en een spijkerbroek.
 • Dader 2: Getint uiterlijk, kort donker haar, ong. 1.65 cm lang, smal postuur en smal gezicht. Hij droeg een bruin jack en een spijkerbroek.
De politie roept mogelijke getuigen of personen met meer informatie op om zich te melden bij de politie via tel. 0900-8844 of via de anonieme meldlijn 0800-7000.

Politie waarschuwt voor auto-inbraken Driebergen

DRIEBERGEN  De afgelopen twee weken is er een duidelijke ‘piek’ te zien in het aantal auto-inbraken op het Kerkplein en het daartegenover gelegen parkeerterrein aan de Hoofdstraat. In totaal hebben er het afgelopen halfjaar elf mensen aangifte van auto-inbraak gedaan op bovengenoemde locaties. Ervaring leert dat het aantal inbraken nog meer zal toenemen in deze donkere dagen.

De dader(s) hebben het voorzien op laptops, tassen en koffers, maar ook kentekenbewijzen, fotocamera’s, navigatiesystemen en beamers zijn een gewilde buit. Wordt zelf geen slachtoffer en sluit uw auto daarom goed af en laat geen waardevolle spullen in uw auto achter.

Wat doet de politie?
In de strijd tegen het hoge aantal auto-inbraken houdt de politie extra toezicht op de Hoofdstraat en het Kerkplein. Daarnaast probeert de politie de dader(s) op verschillende manieren op te sporen. Om de pakkans van de dader(s) te verhogen, doet de politie een oproep aan de inwoners en bezoekers van Driebergen om extra alert te zijn.

Wat kunt u zelf doen?
Ziet u dat er een auto-inbraak gepleegd wordt? Onthoud goed het signalement van de persoon (kleding, haardracht, vervoermiddel) en bel direct het alarmnummer 112. Dit geldt ook wanneer u een verdachte situatie ziet. U ziet bijvoorbeeld iemand verdacht rondjes lopen op een parkeerterrein en in auto’s naar binnen kijken. Bel in dit geval ook direct 112. Bent u slachtoffer van een auto-inbraak en is de dader al verdwenen, doe dan aangifte. Dit kan via internet (www.politie.nl/utrecht) maar ook persoonlijk op het politiebureau in Driebergen.

Eerste verlies Dalto/DSB tegen NIC: 21-16

DRIEBERGEN  Na de gemakkelijke overwinning van vorige week op Blauw-Wit waren de verwachtingen deze week hooggespannen. Ook NIC wil dit jaar meedoen voor de hoogste plaatsen dus de redelijk gevulde sporthal in Groningen verwachtte een leuke, spannende wedstrijd. Helaas voor de meegereisde supporters van Dalto/DSB was deze wedstrijd een kopie van vorige week, alleen was nu Dalto/DSB de onderliggende partij, getuige de uitslag van 21-16.

Dalto/DSB startte in een andere opstelling met Jos Roseboom, Bob de Jong, Sietske v.d.Sande en Henriet Brandsma in het ene en Jorrit Bergsma, Riko Kruit, Linda Stolk en Ilona v.d.Berg in het andere vak. Simone Timmerman en Adriaan van Dijk zijn afgelopen week afgevallen naar het tweede.

De nieuwe vakopstelling bleek helaas geen succes. Dalto/DSB is geen moment in de wedstrijd geweest; NIC maakte snel 2-0 en heeft deze voorsprong geen moment in gevaar zien komen. Bij de rust was de stand 10-5 en ook al wilden de supporters van Dalto/DSB er nog wel in geloven, al snel in de 2e helft werd duidelijk dat dit een verloren wedstrijd zou worden. Het enige positieve was het feit dat Jorrit Bergsma tegen Michiel Gerritsen een goede partij stond te verdedigen wat Gerritsen soms wanhopig maakte en waardoor hij via capriolen alsnog probeerde te scoren, wat echter vaak verdedigd of lopen was. Scheidsrechter Marcel Luttik zag zich genoodzaakt om Ivo Wiebering van NIC geel te geven wegens commentaar op de leiding. Voor Dalto/DSB en de teleurgestelde supporters restte de verre terugreis uit Groningen en een week waarin waarschijnlijk veel gepraat zal worden om de neuzen volgende week weer de goede kant op te hebben in de wedstrijd tegen KVS in Den Haag.

Doelpuntenmakers: Jos Roseboom 6, Jorrit Bergsma 2, Bob de Jong 2, Riko Kruit 3, Ilona v.d.Berg 2 en Sietske v.d.Sande 1.

Dames Blue Arrows overwinnen zichzelf

DRIEBERGEN  Het eerste damesteam van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel heeft afgelopen zaterdag een bijzondere prestatie neergezet. Met ruime cijfers wisten de dames te winnen van de Waddinxveense Flyers. Maar bovenal hebben de Driebergse dames zichzelf overtroffen. Het team was niet voltallig, ontbrekende spelers waren Annelies Roelen, Suzanne Duivenvoorde en de geblesseerde Ellen Kelly.

Halverwege de wedstrijd toonde het scorebord een stand van 31-28 in het voordeel van Blue Arrows, maar even daarvoor keken onze dames nog tegen een heuse achterstand aan. De peptalk tijdens de rust van coach Johnny Robinson miste z’n uitwerking niet. Verdedigend hielden de dames de bucket nu goed dicht; en indien nodig werd teamgenoten een helpende hand toegestoken. De belangrijkste verandering die het team van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel wist te bereiken, lag echter op het aanvallende vlak. De bewustwording dat verliezen ook tot de mogelijkheden kon behoren, leidde ertoe dat de dames een tandje bijschakelden. Meer tempo in de aanvallen, maar bovenal een beter samenspel. Met name aan het begin van het derde kwart gaven onze dames de tegenstander basketballes. Flitsende snelle uitbraken en uitgespeelde mogelijkheden gaf het broodnodige vertrouwen aan de speelsters. Individuele acties waren nu wel succesvol en passes bereikten nu wel de medespeelsters. Het uiteindelijke resultaat 72 – 38 toonde de echte verhouding. In goeden doen zijn de dames van Blue Arrows een fikse maat te groot voor hun huidige tegenstanders. Met nog 1 wedstrijd voor de boeg ligt ongeslagen kampioenschap voor deze periode binnen handbereik. Een mooie doelstelling voor het laatste duel en een prima start voor de volgende periode, al dan niet gepromoveerd! Scoreverdeling: Douwina van der Peppel 16, Marielle Kats 14, Simone Thuis 13, Karina Tolsma 11, Hetty Booijink 10, Sanne de Steenwinkel 4, Liane van der Mispel 2, Annemiek van Ginkel 1.

Heuvelrugnieuws van maandag 3 december 2007

Maan boven Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:15 uur    temperatuur: 6 °C


Natuur- en cultuurhistorische excursie Beerschoten

DE BILT  Het Utrechts Landschap organiseert op zondag 9 december een natuur- en cultuurhistorische excursie over het Landgoed Beerschoten. De wandeling start bij het Paviljoen Beerschoten aan De Holle Bilt 6 in De Bilt en begint om 14.00 uur. Deelname is gratis. Tijdens deze wandeling van ca. anderhalf uur vertelt de gids over de rijke historie van dit landgoed. Aan de vroegere eigenaren van dit gebied wordt aandacht besteed, alsmede aan de verschillende in- en uitheemse planten en bomen, die op dit landgoed voorkomen. Tenslotte wijst de gids u op de kenmerken van de gehanteerde landschapsstijlen. De opeenvolgende landschapsarchitecten hebben daarmee hun stempel op dit gebied gedrukt

Heuvelrugnieuws van dinsdag 4 december 2007

De Warande 18-32 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:30 uur       temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Vervelende klant

ZEIST Aan het begin van de nacht van maandag 3 op dinsdag 4 december bedreigde een lastige klant een horecamedewerker. Rond 00.00 uur kwam een 48-jarige man uit Zeist een horecagelegenheid aan de Slotlaan binnen.
Een 25-jarige medewerker van de gelegenheid zag direct dat de man duidelijk te veel had gedronken en weigerde hem alcoholhoudende drank te schenken. De Zeistenaar gedroeg zich vervelend naar andere klanten, waarop de medewerker hem verzocht te vertrekken. Daarop bedreigde de Zeistenaar hem verbaal met de dood. Daarop belde de medewerker de politie.

Een andere klant wist de Zeistenaar te overtuigen het pand toch te verlaten. Toen de politie ter plaatse kwam, was de verdachte vertrokken. Hij werd op de Vijver zittend in een auto aangetroffen. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De medewerker deed aangifte van bedreiging. Tegen de verdachte wordt daarvoor proces-verbaal opgemaakt.

Nieuwe rector Revius Lyceum Doorn

DOORN  Op woensdag 14 november heeft het bestuur van de CVO Groep, de heer drs. B.M. (Marien) Smits benoemd tot nieuwe rector van het Revius Lyceum Doorn. Vanaf 1 maart 2008 treedt Smits officieel in dienst. De heer Smits (1961) is op dit moment conrector op het Gymnasium Haganum in Den Haag en woont in Pijnacker.

vergroot foto

Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij aan de Universiteit Utrecht waar hij zijn doctoraal Klassieke Taal en Letterkunde behaalde. Van 1982 tot 1992 was hij docent klassieke talen op verschillende scholen. Na een conrectoraat aan het Marnix Gymnasium in Rotterdam is hij sinds 2004 conrector van Gymnasium Haganum in Den Haag.

Volgens Wik Jansen, voorzitter van het College van Bestuur van de CVO Groep, past Smits precies in het profiel dat voorafgaand van de nieuw te benoemen rector was opgesteld. “Daarmee past hij dus goed bij de school. Die klik was ook duidelijk merkbaar bij de kennismaking met de medewerkers.” Jansen ziet Smits als een sterk communicator, met hart voor onderwijs. “Bovendien heeft hij in zijn huidige functie ervaring opgedaan met bouwprojecten. Daarvan hopen we dat hij die in zijn nieuwe functie ook zal kunnen inzetten.”

De adviezen die het bestuur gedurende de benoemingsprocedure heeft ingewonnen, waren unaniem positief. Woensdag 21 november is Marien Smits voorgesteld aan de medewerkers van het Revius Lyceum Doorn.

Heuvelrugnieuws van woensdag 5 december 2007

Akkerweg Driebergen: Sint arriveert per bibliobus
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:45 uur    temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Arena komt in thriller net tekort tegen Woudenberg

RHENEN  ,,We zullen zien of we volgende week in Woudenberg al in staat zijn om het ze lastig te maken. We zullen in ieder geval niets kado doen!” Dit was een greep uit de reactie van trainer/coach André van de Haar na de gewonnen thuiswedstrijd tegen DWS, vorige week.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Politiek dichter bij burgers in Buitenlust

AMERONGEN  Sinds twee weken presenteert radio 90 FM iedere donderdag live vanuit de Heerenkamer van hotel restaurant café Buitenlust het programma ‘De politieke Gelaghkamer.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsster gewond

ZEIST  Gistermiddag reed rond half één een 33-jarige automobilist uit Leusden over de Woudenbergseweg in de richting van Austerlitz. Plotseling zag hij dat een 78-jarige fietsster uit Zeist de rijbaan opfietste. De automobilist remde hard, maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. De bejaarde vrouw werd geschept. De vrouw werd met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Door de Verkeerspolitie Utrecht is ter plaatse een onderzoek ingesteld.


Beste mensen, 
Er is een fout geslopen in dit bericht, het was geen mannelijke bestuurder maar vrouwelijke. De aangereden mevrouw is goddank nog in leven, met bekken- en sleutelbeenbreuk en hersenkneuzing.
Al is er geen sprake van schuld of onschuld, het voelt vreselijk om een mensenleven zo makkelijk te kunnen beeindigen, mensen rijdt alsjeblieft de aangewezen snelheden, zelfs dan zijn ongelukken nog altijd niet uit te sluiten. Er heeft een engeltje op onze schouder meegereden, daar ben en blijf ik mijn hele leven dankbaar voor.
Voor familie en mevrouw zelf wens ik alle sterkte toe.
Tot zover,
MJ, Leusden, 6-12-2007

Einde ‘breukgevoelige’ beuk nabij

MAARN  Maarnaar Hans Looman doet een poging om een mooie, oude beuk tegenover huisnummer 24 aan de Plattenberg in Maarn te behouden. Hij tekende bezwaar aan tegen de kapvergunning die de gemeente onlangs verleende.

Lees verder op de website van De Kaap

Rijksfinanciering voor Basisschool De Ontdekkingsreis

DOORN  Begin november 2007 heeft het Ministerie van OCW goedkeuring gegeven om Basisschool De Ontdekkingsreis op te nemen op het “Plan van Scholen 2008-2011”. Hiermee is De Ontdekkingsreis de eerste algemeen bijzondere basisschool in de gemeente Utrechtse Heuvelrug die formeel is opgenomen op het gemeentelijke scholenplan. Als gevolg hiervan zal Basisschool De Ontdekkingsreis per augustus 2008 voor het eerst rijksfinanciering gaan ontvangen. Een belangrijke ontwikkeling in het kader van de gewenste groei van de school.

Procedure
Om voor financiering door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) in aanmerking te komen, dient een nieuwe school te worden opgenomen in het door de gemeente vast te stellen “Plan van Scholen”. Het Plan van Scholen voorziet in de oprichting van een school voor primair onderwijs als instituut. Op 5 juli 2007 heeft de gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug tijdens de raadsvergadering besloten om Basisschool De Ontdekkingsreis op te nemen op het ” Plan van Scholen 2008-2011″. Dit plan is begin augustus ter goedkeuring naar het Ministerie van OCW gestuurd. Het Ministerie van OCW heeft dit plan begin november 2007 dus goedgekeurd. Een schoolbestuur krijgt vervolgens op basis van een goedgekeurde aanvraag door OCW rijksfinanciering voor de exploitatie van de school.

Groeiambities
Rijksfinanciering is voor De Ontdekkingsreis een belangrijke randvoorwaarde om haar groeiambities te realiseren. Een van de positieve gevolgen van bekostiging voor ouders is dat het schoolgeld zal worden verlaagd (op dit moment de belangrijkste inkomstenbron van de school). Dat zal naar verwachting weer een positieve invloed hebben op de instroom van nieuwe leerlingen.

De nieuwe huisvesting biedt De Ontdekkingsreis sinds kort de mogelijkheid om een groter aantal kinderen toe te laten. Per 1 september 2007 is De Ontdekkingsreis gevestigd op Landgoed Beukenrode te Doorn. Aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, in een bosrijke omgeving, vormt Beukenrode een inspirerende omgeving waar kinderen zich snel prettig en thuis voelen.

Over Basisschool De Ontdekkingsreis
Basisschool De Ontdekkingsreis is in augustus 2004 van start gegaan en biedt kinderen de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan naar hun eigen passies. Kinderen kunnen hun eigen onderwijsroute bewandelen en leren op deze manier vanuit hun eigen verantwoordelijkheid te handelen, gebruik makend van ieders unieke talenten en kwaliteiten.

Ieder kind krijgt een persoonlijk leerplan dat bestaat uit kerndoelen en persoonlijke interesses. Dit leerplan stelt het kind zelf samen, in overleg met een mentor. Aan dit leerplan is een dagplanning gekoppeld zodat plannen vorm krijgen en de gestelde doelen worden bereikt. Daarnaast worden verschillende activiteiten gedaan in groepen, want naast de persoonlijke inslag is ook het ‘samen spelen en samen delen’ onderdeel van de leerweg.

Rhenen haalt energie uit snoeihout

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat 450 ton snoeihout gebruiken om energie op te wekken. Voorheen werd dat hout gecomposteerd. Rhenen wil een duurzame gemeente zijn. Energiebesparing en duurzaam energiebeleid staan voor de komende jaren hoog op de agenda.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van donderdag 6 december 2007

Marterkamp 2-6 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:25 uur       temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Grafheuvels zichtbaar in natuurlijker bos

DOORN  De komende weken worden er in de Kaapse Bossen werkzaamheden uitgevoerd om weer een stap te maken naar een natuurlijker bos. In een deel van het bos worden bomen gekapt om natuurwaarden te herstellen en cultuurhistorische elementen, zoals grafheuvels, weer zichtbaar te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoofdtrainer Jan Diepeveen stopt bij DVSA

AMERONGEN  Trainer Jan Diepeveen van het eerste elftal van DVSA stopt na dit seizoen met trainen. DVSA wil de komende drie jaar gebruiken om de kwaliteit van het eerste elftal te vergroten, zodat het in de derde klasse kan gaan spelen. 

Lees verder op de website van De Kaap


Lijkt Van Basten wel!
Hein Ros, 6-12-2007

Lokale brandweerkorpsen gaan op in één regionale organisatie

UTRECHT  De 29 burgemeesters van de Utrechtse gemeenten, die met elkaar het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht vormen, hebben unaniem ingestemd met het voorstel om de brandweer te regionaliseren. Dat betekent dat zij hun gemeenteraden (die de uiteindelijke beslissing nemen) positief zullen adviseren over het voorstel. De beslissing van de gemeenteraden wordt in het voorjaar van 2008 verwacht. In 2010 moet de nieuwe organisatie dan zijn gevormd. De directeur van de VRU heeft opdracht gekregen om samen met de brandweercommandanten en de gemeentesecretarissen de nieuwe organisatie te bouwen.

Als de brandweer wordt geregionaliseerd betekent dit dat de 29 gemeentelijke brandweerkorpsen opgaan in één regionale brandweerorganisatie. Het brandweerpersoneel komt op termijn (vanaf 2010) in dienst van de regionale brandweer. De mensen die in de uitruk zitten, blijven verbonden aan hun eigen post.

Samen optrekken maakt brandweer krachtiger
Aanleiding voor de regionalisering is met name de grote druk die op de brandweer rust. In onze huidige samenleving worden steeds hogere eisen gesteld aan veiligheid. Dat heeft ook gevolgen voor de vraag aan de brandweer. Individuele korpsen kunnen bijna niet meer op eigen kracht een goede brandweerzorg garanderen. De druk op de medewerkers van de brandweer, beroeps maar met name de vrijwilligers is hoog. Vrijwilligers doen hun brandweerwerk naast hun ‘gewone’ baan. Zij zijn veel tijd kwijt aan onder meer het voorbereiden van oefeningen, onderhoud en administratie. Door deze taken regionaal onder te brengen, kunnen vrijwilligers zich weer bezig houden met de kerntaken: uitrukken en oefenen.

Door binnen één organisatie samen te werken worden schaalvoordelen behaald. Samen kunnen allerlei zaken worden opgepakt zoals oefenen, opleiden, risicobeheersing en crisisbestrijding. Voornaamste doel van regionaliseren is een nog slagvaardiger en efficiëntere brandweer te realiseren.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 7 december 2007

Sterrenboslaan 25 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10:10 uur       temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Stichts Mannenkoor zingt op paleis Het Loo

DRIEBERGEN  Op dinsdag 11 december treden het Stichts Mannenkoor en de jazz- en soulzangeres Denise Jannah op voor het Fonds Slachtofferhulp op paleis Het Loo in Apeldoorn. Mr. Pieter van Vollenhoven is voorzitter van het fonds, dat volgende week een zogenaamd ‘wintergala’ organiseert voor de belangrijkste donoren van het fonds.

Denise Jannah is gevraagd om op dit gala op te treden met haar begeleidingscombo. Denise heeft toen de suggestie gedaan om ook het mannenkoor uit te nodigen omdat de zangeres en het koor momenteel bezig zijn met de vervaardiging van een CD. In Apeldoorn treden het koor en de zangeres dan ook in hoofdzaak gezamenlijk op.

Bejaarde voetgangster aangereden

DRIEBERGEN  Op 6 december om 17.15 uur zag een 35-jarige automobilist uit Den Bosch een overstekende 86-jarige voetgangster over het hoofd. Dat gebeurde bij het rechts afslaan van de Oranjelaan naar de Hoofdstraat. De rechterbuitenspiegel van de auto raakt het slachtoffer uit Driebergen waardoor zij ten val kwam. Het slachtoffer is voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Atelierroute in zijde

AMERONGEN  De nieuwe cursusfolder 2008 van het Open Atelier Amerongen vermeldt naast een aantal basiscursussen workshops en korte cursussen over een bepaald thema. Dit jaar is het thema: de Zijderoute.

Lees verder op de website van De Kaap

Huurperikelen

ZEIST  Op donderdagavond 6 december belde een 34-jarige vrouw uit Zeist tegen twaalven de politie met de mededeling dat zij door een 71-jarige vrouw uit de gemeente Zeist was bedreigd en mishandeld.
Zij verklaarde sinds enige tijd een kamer in de woning van een 71-jarige vrouw in de gemeente Zeist te huren. Tussen beiden ontstonden problemen, die er in resulteerden dat de 71-jarige vrouw donderdagavond de kamer van de 34-jarige vrouw afsloot. Daardoor kon zij aan het eind van donderdagavond haar kamer niet in. Daarop klopte zij bij de deur van de verhuurster aan. Die deed open met een grote hamer in haar handen en zei dat de huurster de kamer niet meer in kwam.

Het gesprek escaleerde. De huurster verklaarde dat zij door de verhuurster met de hamer weg werd geduwd, werd bedreigd en vervolgens werd geslagen. Het hevig geschrokken slachtoffer vluchtte de woning uit en reed op de fiets naar een bekende in Zeist. Daar belde zij de politie. Zij had door de mishandeling een grote bult op haar heup opgelopen.

Agenten gingen naar de woning van de 71-jarige verhuurster. Zij werd aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in naar wat er precies is gebeurd.

Failliet taxibedrijf stuurt aan op doorstart

DRIEBERGEN  Taxibedrijf Hoek in Driebergen is failliet, zo heeft de Utrechtse rechtbank woensdag bepaald. Het bedrijf draait op gezag van curator H. Dulack wel gewoon door. De curator stuurt aan op een doorstart, maar wil nog niet zeggen wie eventuele belangstellenden zijn.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zaterdag 8 december 2007

Park Sparrendaal Driebergen: bospad in nabijheid
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Personeel AH in zonnetje gezet

LEERSUM  Burgemeester Frits Naafs heeft donderdag 6 december de medewerkers van Albert Heijn in Leersum in het zonnetje gezet. De reden hiervan was dat de politie erg tevreden is over de samenwerking met de medewerkers van de winkel.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 9 december 2007


Park Sparrendaal Driebergen: bospad in nabijheid
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Sanering asbest wandelpaden Henschotermeer

MAARN  Het dagelijks bestuur van het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied heeft afgelopen donderdag beraadslaagd over de asbestrestanten die zijn aangetroffen in één van de paden op het recreatie terrein Henschotermeer.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontruimingsactie bij flatbrand

ZEIST  Enkele verdiepingen van een flat aan Couwenhoven zijn zaterdag rond 20.10 uur ontruimd vanwege een brand. De politie zag na de melding vlammen uit een flatwoning op de 7e verdieping komen. In overleg met de brandweer werd besloten om vier verdiepingen te ontruimen. Uiteindelijk bleek de brand echter snel weer onder controle, omdat het vuur niet oversloeg. De ontruimingsactie werd daarom gestaakt. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in een koelkast.

Nuttige oefenwedstrijd CDN-Hercules 3-0

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN  Op een uitstekend  bespeelbaar veld heeft CDN (door de KNVB afgekeurde programma ) deze middag goed benut. Er werd een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen Hercules uit Utrecht. Een leuke en sportieve wedstrijd met een goede tegenstander.

vergroot foto

CDN begon de strijd te slordig al had het in de eerste minuut al op voorsprong kunnen komen door Whitney Isebea maar hij faalde.

Hercules werd sterker en hield het speelveld klein maar na 20 min ontworstelde CDN zich een beetje van de druk en kreeg meer vat op het spel wat direct een voorsprong opleverde.

vergroot foto

Een lange bal naar links op Martijn van Loon die zich door zijn snelheid door de verdediging walste en tegen de buitenkant van de paal schoot. De afgeketste bal werd heel beheerst door Jeffry Veenendaal langs de keeper geplaatst:1-0.

De thuisclub bleef door goed samenspel de tegenstander onder druk zetten. Terwijl Hercules geen uitgespeelde kansen meer kreeg mede door het goede spel van de achterhoede werd de rust bereikt.

Na de pauze 3 wissels bij CDN Bagdad Ajiach kwam voor Jens Marik, Pim van Amerongen voor Dannay van Ginkel en keeper Michel van Bruggen voor Andre van Randwijk.Met deze wissels bleef de thuisclub het heft in handen houden met steeds beter lopende aanvallen. Met diverse kleine kansen om de voorsprong uit te bouwen wist men weinig raad.

vergroot foto

Maar de slotfase van de wedstrijd bracht een ruimere voorsprong  voor CDN. Het was eindelijk Whitney Isebea die na diverse kansen gemist te hebben het net wist te vinden door een diepe bal met zijn snelheid langs de uitlopende keeper te plaatsen.2-0.
In de 85e min was het de goed ingevallen Bagdad Ajiach die er nog 3-0 van maakte.

vergroot foto

Al met al een nuttige partij voetbal want zaterdag as 15 december 2007 staat de zware uitwedstrijd tegen TOV in Baarn voor de boeg. Aanvang 14.30 op sportpark Ter Eem in Baarn.Dalto/DSB laat in laatste minuut punten liggen

DRIEBERGEN  Iedereen die zaterdagavond was afgereisd naar Scheveningen, was ervan overtuigd dat Dalto/DSB de punten in de laatste minuten heeft laten liggen. Vooraf werd toch zeker verwacht dat Dalto/DSB de slechte wedstrijd van vorige week bij NIC goed zou maken tegen het nog puntloze KVS. Het begin was ook zeer verwachtingsvol. Dalto/DSB speelde met overleg en Jos Roseboom opende de score. Gedurende de eerste helft was Dalto duidelijk de betere ploeg, alleen werd niet echt de afstand genomen die nodig was om de rust met een gerust hart in te kunnen gaan. Na de rust verscheen een veel feller KVS in het veld en Dalto ging wat fouten maken. Een prachtige actie tussen Jos Roseboom en Bob de Jong bracht halverwege de tweede helft de stand toch op een comfortabele 9-16 voorsprong en de meegereisde supporters gingen wat iets rustiger zitten. Vreemd genoeg lukte vanaf dat moment bij KVS alles, hetgeen twee 2 heren van KVS wel moesten bekopen met een gele kaart, maar die bezieling had wel tot gevolg dat de doelpunten aan de kant van KVS bleven vallen. Coach Erik Wolsink probeerde het tij nog te keren door Adriaan van Dijk in te brengen voor Jorrit Bergsma; helaas waren er toen nog maar 3 minuten te spelen. Voor Adriaan onbegonnen werk, want in zo’n korte periode kon zelfs hij geen potten breken. Bij de stand 18-18 verliest Dalto de bal in het aanvalsvak en met nog 3 seconden te gaan mag KVS nog een keer aanleggen. Het schot gaat in de korf, maar de zoemer ging net op tijd af om Dalto/DSB voor een pijnlijke nederlaag te behoeden. Het publiek van KVS was duidelijk niet tevreden met deze beslissing en liet dat merken aan de rustig leidende scheidsrechter Alex Vonhof. Het Dalto publiek ging duidelijk zeer teleurgesteld weg. Binnen de ploeg zal er snel iets moeten veranderen, want a.s zaterdag komt het nog ongeslagen Koog Zaandijk, dat verrassend en overtuigend won van PKC, op bezoek in Driebergen. Zal het een onvergetelijk avondje Hoenderdaal worden, of wordt dan al duidelijk welke ploeg in de Korfbal League een rol van betekenis gaat spelen. De wedstrijd begint om 20.00 uur, vooraf gegaan door Dalto 2 tegen KVS 2.

Doelpuntenmakers: Linda Stolk 1, Sietske v.d.Sande 2, Jorrit Bergsma 3, Bob de Jong 3, Jos Roseboom 5, Riko Kruit 4.

Dames Blue Arrows ongeslagen kampioen

DRIEBERGEN  Afgelopen vrijdagavond speelde Dames 1 van Blue Arrows in Rotterdam tegen Baros 2. Het team was niet voltallig. Ontbrekende spelers waren A. Roelen, A van Ginkel, H. Booijink en E Kelly. Met 7 spelers begon Blue Arrows de wedstrijd. Van te voren was bekend dat het geen moeilijke wedstrijd zou worden. Baros 2 staat onderaan in de competitie en Blue Arrows bovenaan.

Het eerste kwart opende zich met mooie fast-breaks aan de kant van Blue Arrows Gedurende de eerste kwart lieten de dames van Blue Arrows gelijk zien over een hoger niveau te beschikken en liepen weg van de tegenstander. Baros 2 had moeite met het vinden van de basket en kwamen de eerste 8 minuten niet aan scoren toe. Stand na 1ste kwart: 03-31.

In het tweede kwart ging Blue Arrows op dezelfde voet verder en had veel balwinst die vaak met mooie passes werd afgemaakt. Wel waren er een aantal slordigheden waardoor simpele lay-ups gemist werden. Stand na 2e kwart: 15-57.

In het derdeen vierde kwart verslapte de concentratie een beetje waarschijnlijk door vermoeidheid waardoor, de tegenstander beter de basket konden vinden en Blue Arrows aanvallend meer fouten maakten. Stand na derde kwart 22-78. Eindstand van deze wedstrijd: 33-97.

Scores: Douwina van de Peppel 22 punten, Simone Thuis 20 punten, Suzanne Duivevoorde 18, Marielle Kats 14 punten, Karina Tolsma 13 punten, Liane van der Mistel 8, Sanne de Steenwinkel 2 punten

Zaterdag 15 December a.s. spelen de dames van Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel de promotie/degradatie wedstrijd in De Duikelaar in Waddinxveen. Kom allen kijken!

Drietal op gestolen fiets

ZEIST  Een 27-jarige vrouw uit Zeist zag zaterdag om kwart over twee drie jongens op haar eerder gestolen fiets voorbij komen. Zij belde de politie, die het drietal op de Utrechtseweg traceerde. Een 14-jarige jongen rende nog weg bij het zien van de agenten, maar kon toch worden gepakt. In het bureau kwam al snel naar voren dat van het drietal een 15-jarige jongen uit Zeist de fiets eerder op de dag aan de Laan van Vollenhove had zien staan en meenam. Tegen hem is ook een proces-verbaal opgemaakt. De twee andere jongens, die later op de dag met hem meegingen en onwetend waren van de diefstal, werden direct naar huis gestuurd.

Wie herinnert zich Thijssen

Ingezonden door Hans Hermans
DRIEBERGEN  Ergens in 1945 kwam op de verlengde Traay in Driebergen een van elders gevlucht gezin wonen. Het betrof mevrouw Thijssen met haar kinderen. Zij ‘kraakte’ een halfafgebrande villa, die al gauw een naambord kreeg met daarop de opvallende tekst, “God is liefde”.

Over dit voor die tijd ongetwijfeld excentrieke gezin, maar ook over de betrekkingen tussen de gezinsleden en de inwoners van het naoorlogse Driebergen wil ik graag een artikel schrijven. Om dat op verantwoorde wijze te kunnen doen, heb ik de welwillende hulp van de oudere Driebergenaren nodig. Wie was in de periode 1945-1960 bevriend met, kende of zat in de klas bij Maria, Alice, Felix, Monique, Guus, Lotje, Lodi of Rob Thijssen en wil daarover iets aan mij vertellen?

Uw reacties kunt u sturen naar jlhermans@gmail.com.  Alle informatie is welkom en zal strikt vertrouwelijk worden behandeld. Met iedereen die reageert, zal ik persoonlijk contact opnemen. Alvast bedankt voor uw medewerking.


Geachte heer Hermans,
Aangezien ik net kom kijken in het Driebergse gaat uw oproep voorbij aan mijn kennis over de dorpsgeschiedenis. Het is evenwel toe te juichen dat u uw schrijfkunst gaat botvieren op historische artikelen.
Groet, Hugo Zelders, 11-12-2007

Nou, het zal mij werkelijk benieuwen wat voor historisch verantwoord literair hoogstandje onze immer kritische columnist Hermans voor het nageslacht zal achterlaten.
Cees Oostwoud, 12 december 2007

Heren 1 Blue Arrows mooi basketbal

DRIEBERGEN  Normaal gesproken zouden we spreken van een thriller als de Blue Arrows uit tegen Zoebas, Zoetermeer moeten basketballen. Maar de vele blessures van Driebergse kant en het uit-nadeel deed ze beseffen dat – de koploper verslaan – een mirakel aan een zijden draad zou zijn. De opdracht van de coach was dan ook: Mooi basketbal, zoals de trainingen in Hoenderdaal.

De eerste helft liep als afgesproken. Degelijk, verzorgd en met overzicht werden de koplopers langszij gehouden, met 38-36 als licht miraculeuze ruststand.

Na rust gingen de dappere Driebergenaren – met maar twee wissels – door. Een regen aan driepunters hield ze in de strijd. Maar het werd steeds meer knokken voor de vrije centimeters op het veld. Zoebas liep langzaam uit en ineens drie pijnlijke turn-over’s op rij! Toen was de rek uit het Blue Arrows’ spel. Schade beperken werd het devies. Eindstand van de laatste pot van 2007: 87-65.

Heuvelrugnieuws van maandag 10 december 2007

Akkerweg Driebergen: uitdeling kliko’s
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:40 uur    temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Kerstuitvoering De Engelenbak VZOD en Harmonie Aurora

DRIEBERGEN In de decembermaand zal er een bijzondere uitvoering plaatsvinden in het Grote Bos. De Driebergse toneelvereniging VZOD en Harmonie Aurora hebben samen een idee uitgewerkt tot een muzikaal toneelspel met een eindejaarsthema.
Het stuk heet De Engelenbak en kan een tragikomedie genoemd worden met muzikale omlijsting van moderne en traditionele kerstmuziek.

Ingrediënten zijn een radeloze dirigent, opstandige muzikanten, een lieve conciërge en vier engelen die proberen de eenheid te herstellen. Alle spraakverwarring, muzikale hoogstandjes en missers zullen een onderhoudende avond geven voor jong en oud. Een niet te missen familiegebeurtenis. Op maandagavond 17 december de Generale repetitie.

De uitvoeringen zijn op donderdag 20 december vanaf 19.30 uur ( zaal open 19.00 uur) voor alle geïnteresseerde donateurs, muziek- en toneelliefhebbers in Driebergen en omgeving.

Op zaterdag 22 december vanaf 19.30 uur wordt De Engelenbak speciaal opgevoerd voor de gasten van Recreatiecentrum Het Grote Bos.

De kaarten voor beide avonden, kosten €5,– per stuk, kunnen besteld worden bij leden van de verenigingen en J. Aben tel 0343 512426 en Z. van Rijn 0343 518666.

Zwemvereniging De Zwoer zwom in Vianen

DRIEBERGEN Zaterdag 8 december werd de derde wedstrijd van het Duikcircuit in Vianen gezwommen. In deze wedstrijden komen zowel ervaren zwemmers, maar ook zwemmers die maar eenmaal per week oefenen aan de start. Op elk niveau kunnen ze elkaar krachten meten. Het is leuk om te zien dat kinderen die bij het recreatief zwemmen zijn begonnen, nu tijdens wedstrijden steeds sneller gaan zwemmen.

vergroot foto

Zo wist bijvoorbeeld Dirk-Jan Laan op de 50 meter vrije slag zijn beste tijd met seconden te verbeteren en nadert hij al de “magische” 30 seconden grens. Bij de meisjes gaat Marije Harlé al net zo goed. Ze is pas 12 jaar maar weet ook op de vrije slag steeds haar tijd te verbeteren.

Grootste verrassing afgelopen zaterdag was Kiefer van Rosmalen (foto). Op de 50 meter vrije slag was haar tijdverbetering bijna 20% (32:10). David Smalbrugge wist op de 100 meter rugslag in een persoonlijk record beslag te leggen op de tweede plaats bij deze afstand.

Na aanrijding doorgereden

ZEIST  Gisteravond rond half tien reed een 42-jarige vrouw uit Amersfoort in haar brommobiel over de Amersfoortseweg. Plotseling werd zij van achteren aangereden door een onbekend gebleven automobilist. Vermoedelijk reed deze in een Volkswagen en deze auto moet nu rechtsvoor schade hebben. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht, 0900-8844.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 11 december 2007

Jachtlaan 41-43 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:35 uur       temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Amal van Hees over Irak

DRIEBERGEN De in Driebergen wonende Irakese Amal van Hees heeft gisteravond op de Internationale Dag van de Mensenrechten een indrukwekkende lezing gehouden over de situatie van vrouwen in Irak. Amal van Hees  is Midden-Oostendeskundige bij Amnesty en weet veel van o.a. de situatie van vrouwen daar.

vergroot foto

Zij heeft ook het dossier samengesteld van de Irakese vrouw Samar Saad Abdullah, waarvoor in onze regio actie is gevoerd.

Auto in brand gestoken

RHENEN  Gisteravond tegen half elf kregen politie en brandweer de melding dat er brand was ontstaan in een auto aan de Rijnkade. De brandweer bluste de brand maar kon niet voorkomen dat de auto zwaar beschadigde.
’s Nachts kwam een 30-jarige man uit Polen bij het politiebureau in Rhenen. De man gaf aan dat hij de auto in brand had gestoken. Hij werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor. Waarom de man dit heeft gedaan is onbekend.

Wie weet meer over De Viersprong

Ingezonden door Rob Jacobsen
DRIEBERGEN Bijna waren ze opgeslokt door de absolute vergetelheid, de circa 17 joodse kinderen van voormalig kindertehuis De Viersprong (gelegen aan de Arnhemsebovenweg 40) die allen in de winter van 1944 door de Duitsers in Auschwitz zijn vermoord.

Bijna vergeten, maar dat is gelukkig nog niet helemaal.

Integendeel, ruim genoeg om deze tragische gebeurtenis anno 2007 alsnog uit die anonimiteit van het niets te trekken en te omarmen met de liefde en aandacht die het onmiskenbaar verdient.

Ook ik wist – tot drie weken geleden – helemaal niets af van deze tragische gebeurtenis, die zich op 6 januari 1944 in De Viersprong voltrokken heeft.

De dag waarop – onder toeziend oog van twee Duitse officieren en een tolk – de joodse van de niet joodse kinderen werden gescheiden, om vervolgens per paardentram afgevoerd te worden naar het station, waarna ze

(variërend in de leeftijd van 2  t/m hooguit 15 jaar) via Amsterdam en Westerbork op transport werden gezet naar Auschwitz.

De Viersprong behoorde toe aan de zusters Suus Dermout en Mien Deenik, waarvan bekend is dat ze medio jaren dertig vanuit Amsterdam naar Driebergen waren gekomen voor het stichten van een kindertehuis t.b.v. de zogezegde bleekneusjes uit de stad.

In de afgelopen drie weken is het mij gelukt om in contact te komen met mensen die het van nabij hebben meegemaakt en hun verhaal aan mij wilden vertellen.

Ik heb bij diverse instanties informatie opgevraagd (en gekregen) maar allen zijn zeer verbaasd over het feit dat er over deze specifieke zaak zo weinig bekend is, dan wel bewaard is gebleven. Maar daar is niet meegezegd dat die informatie er niet is. Integendeel, ze liggen (naast de verschillende overheidsarchieven) voor een groot deel verspreid over tal van waardevolle persoonlijke archieven……uw geheugen.

Over steun en hulp van officiële instanties – zoals o.a. het NIOD – heb ik niet te klagen, maar ook zij kunnen niet meer naar buiten brengen dan dat in de archieven aanwezig is en derhalve doe ik bij deze een oproep aan een ieder die – in welke vorm dan ook – een bijdrage kan leveren aan het te vormen beeld over het leven in en om De Viersprong ten tijden van de bezettingsjaren.

Alles wil ik weten. Van wie de ramen lapte tot en met de leveranciers van brood, groente en vlees.

Wat gebeurde er in en om het huis in de laatste weken van 1943 en de eerste van 1944?

Kende u kinderen van  De Viersprong en speelde u er mee?

Wat waren de zusters voor mensen? Aardig, streng, sociaal?

Iedere wetenswaardigheid (hoe klein en onbeduidend deze ook mag lijken) zal een meer dan waardevolle bijdrage kunnen gaan leveren aan het te schrijven verhaal over de tragiek van De Viersprong , welk zal schuilen achter de gedenksteen die er in mijn optiek bij het betreffende pand geplaatst zal moeten gaan worden.

U kunt contact met mij opnemen via email: deviersprong@driebergen.org   Of bellen naar 0343 – 531 531, dan wel een lekker ouderwets handgeschreven briefje in de bus gooien op Hoofdstraat 171.

Iedere reactie zal desgewenst met discretie behandeld worden.

Met vriendelijke groet, Rob Jacobsen

Predikant Overberg aangehouden

OVERBERG  De predikant van de Hervormde Kerk in Overberg bij Veenendaal is officieel aangehouden wegens pogingen tot ontucht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van woensdag 12 december 2007

Jachtlaan Driebergen: ingang ijsbaan
foto: © Renk Knol
tijd: 12:10 uur       temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Gewapende overval

LEERSUM  Op dinsdagavond vond er een overval plaats op een tankstation aan de Rijksstraatweg. Omstreeks negen uur ’s avonds kwamen twee of drie mannen een tankstation binnen aan de Rijksstraatweg. Zij bedreigde de eigenaar met een wapen en vroegen om geld. De mannen verdwenen vervolgens weer met een onbekend geldbedrag.

Eindiging couponboekjes de Zwoer

DRIEBERGEN  Oude dozen uitspitten, opa en oma waarschuwen: de oude couponboekjes van Zwembad en Sauna de Zwoer gaan eruit. Sinds 1 november 2005 is de Zwoer overgestapt op een nieuw toegangscontrolesysteem. Tot en met 31 december 2007 kunnen bezoekers de oude kaartjes opmaken, dit geldt voor zowel het zwembad als de sauna. Ook is het mogelijk om de oude strookjes om te ruilen. Het aantal wordt dan op een pas gezet, waarmee de klanten weer direct toegang hebben tot het zwembad of de sauna. Per 1 januari 2008 geven oude strookjes geen recht meer op toegang.


Grappig, op die couponboekjes staat toch écht iets anders vermeld. Je zal daar ergens in juli 2008 als, bijvoorbeeld, vakantieganger maar voor de deur staan met je couponboekje. Of heeft het zwembad een lijst met alle bezitters van couponboekjes, zodat ze deze personen kunnen aanschrijven, zoals het hoort bij eenzijdige wijziging van de voorwaarden? Anders hebben we hier wel te maken met een juridisch gedrocht. Voor die pas moet trouwens statiegeld worden betaald. Zo komt Jan Splinter door de komende winter. Bah, na het vertrek van Piet van der Vlist flikt dit inmiddels peperdure, aftakelende en anachronistische ‘zwemparadijs’ ons werkelijk de ene na de andere streek. Mensen, ga lekker baantjes zwemmen in het moderne en schone Dijnselburg in Zeist, daar hebben ze wél aangepaste faciliteiten én speciale tarieven voor diverse doelgroepen.
Hans Hermans, 12 december 2007

Heuvelrugnieuws van donderdag 13 december 2007

Jachtlaan 45-47 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:10 uur       temperatuur: 1 °C

meer foto’s van deze straat

Geldwisselaar actief

AMERONGEN  Een 80-jarige bewoonster uit Amerongen is woensdagmiddag een geldbedrag uit haar portemonnee kwijtgeraakt aan een geldwisselaar.

Rond 14.45 uur werd zij benaderd door een onbekende man die vroeg of zij twee euro kon wisselen omdat hij wilde telefoneren in een telefooncel. Het slachtoffer pakte haar portemonnee maar ziet dat zij niet kan wisselen. De man loopt hierna weg in de richting van de brandweerkazerne waarbij de aangeefster ziet dat hij sneller gaat lopen. Thuisgekomen ontdekt de vrouw dat zij voor bijna 200 euro aan papiergeld uit haar portemonnee mist.

Vermoedelijk heeft de verdachte kans gezien om tijdens het gesprek het geld uit de portemonnee te stelen.

Het signalement van de verdachte luidt:
Man, getinte huidskleur, tussen 40 en 45 jaar oud, ongeveer 1.70 meter lang met zwart, half lang en verzorgd haar. Hij was gekleed in een donkere driekwart stoffen jas.

Deze methode is al vaker uitgevoerd onder andere in de gemeenten Woudenberg, Amersfoort, Baarn, Soest en Woerden en waarschuwt burgers met klem om alert te zijn op deze gauwdieven en niet mee werken aan verzoeken om euromunten te wisselen.

Mocht u op straat door dergelijke personen worden benaderd adviseert de politie te bellen met het alarmnummer 112.

Houdt VLN op te bestaan?

LEERSUM  Vorige week viel het Ledenbulletin ‘Paal&Perk’ van de Vereniging Leersum Natúúrlijk (VLN) in de brievenbus. Op de voorpagina twee in het oog springende koppen melden: ‘Het eind in zicht’ en ‘Het voorstel tot ontbinding van de vereniging’.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 14 december 2007

Eikenlaan 10-12 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 8:45 uur       temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwbouw Elim onder dak

AMERONGEN  Na de tienduizendste steenlegging in mei van dit jaar kwam de bouw van het nieuw te bouwen appartementencomplex van Elim stil te liggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Geweld in lijnbus

DOORN  De politie heeft donderdagmiddag om 15.15 uur vier jongeren, 15 en 16 jaar oud, aangehouden omdat zij na een conflict in de lijnbus met andere jongeren de assisterende politieagenten beledigden en niet wensten mee te werken aan een identiteitscontrole.

De chauffeur van de lijnbus verzocht om de komst van de politie omdat elf jongeren ruzie met elkaar kregen en een escalatie dreigde. Tijdens de bemiddeling door de agenten werden door de aangehouden jongeren uit Utrecht, Odijk, Bilthoven en Driebergen beledigende opmerkingen gemaakt. Zij kregen een proces-verbaal.

Vier andere jeugdigen kregen een bekeuring voor het verstoren van de openbare orde.

SeniorenPlusPunt gat in de markt

DRIEBERGEN  Op zaterdag 15 december opent wethouder mevrouw mr. E.J. van Oostrum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de Traay in Driebergen SeniorenPlusPunt. Dit is een bedrijf dat zich speciaal richt op dienstverlening voor senioren, hun kinderen en familieleden.

“Daarbij denken we aan het begeleiden van senioren naar het ziekenhuis, het begeleiden naar de markt, het verrichten van klusjes in- en om huis, aanbieden van een boodschappenservice en senioren gsm’s, maar ook het organiseren van sociale evenementen zoals een high tea, dagtochtjes en vakantie. Tevens zullen er workshops worden gehouden over veiligheid.”

Dit zegt de Driebergenaar, Mark van der Luur (41), en oprichter van SeniorenPlusPunt. Hij heeft ruim een jaar rondgelopen met het plan om met een organisatie te beginnen die, zoals hij zegt, het levensplezier van ouderen wil vergroten. Na een intensief onderzoek naar de mogelijkheden, het ontwikkelen van een gedegen bedrijfsplan, heeft hij de daad bij het woord gevoegd. Sinds kort beschikt SeniorenPlusPunt over een fraai winkelpand op de Traay 54 A. “Hier kan men informatie inwinnen en zien welke activiteiten er worden georganiseerd. Wij kiezen voor een winkelfunctie omdat op deze manier de drempel laag en de bereikbaarheid groot is en men meteen persoonlijk kennis kan maken van SeniorenPlusPunt.”

Extra hulp
Van der Luur denkt met zijn nieuwe activiteit een aanvulling te vormen op de bestaande dienstverlening en een gat in de markt te hebben gevonden. “Natuurlijk kunnen ouderen voor hun primaire behoefte terecht bij gemeentelijke instanties, stichtingen en particuliere instellingen. Uit onderzoek blijkt echter dat de behoefte van senioren verder gaat dan hulp in de huishouding.” Volgens Van der Luur wil men steeds meer extra hulp. “Ik weet dat er hulp nodig is bij bijvoorbeeld het instellen van de televisie, het hebben van een luisterend oor, het indraaien van een lampje, het vergezellen naar huisarts en opticien, vervoer, invullen van formulieren en regelen van geldzaken.Men wil vooral graag hulp bij kleine reparaties en klusjes in en buitenshuis, onderhoud van de tuin, schoonmaken van de woning, vervoer en invullen van formulieren en geldzaken regelen.”

Helpende hand
Het blijkt, zo vervolgt Van der Luur, dat er vaak een beroep wordt gedaan op kinderen en familieleden die zelf al druk genoeg zijn. “Hierbij wil SeniorenPlusPunt graag de helpende hand bieden. Niet iedereen is in de gelegenheid om direct bij de ouders op de stoep te staan.”

Tarieven
De tarieven van SeniorenPluspunt, zo zet hij uiteen, zijn afhankelijk van de diensten waarvan gebruik wordt gemaakt. “Men kan hierbij denken aan de vergoedingen waar men recht op heeft vanuit het zogeheten Persoons Gebonden Budget. Als men gebruik wil maken van specialistische hulp of graag een gesprekspartner wil hebben, dan gelden andere tarieven.”

InschrijfPlusPunt
Aanstaande zaterdag wordt in hetzelfde pand InschrijfPlusPunt geopend. Ook dit is een initiatief van Mark van der Luur. “Het spreekt voor zich dat we over gekwalificeerde medewerkers moeten beschikken om het werk voor de ouderen goed te doen.” InschrijfPlusPunt gaat gericht mensen werven en opleiden. Vervolgens denkt men o.a. aan uitkeringsgerechtigden, studenten, huisvrouwen en/of moeders en herintreders. Bovendien is het de bedoeling dat InschrijfPluspunt ook gaat fungeren als re-integratiebureau voor de gemeente. “Door middel van scholing kunnen werklozen worden ingezet voor SeniorenPlusPunt.”


Leuk idee, maar laten we bijvoorbeeld eens het verwisselen van een kraanschijfje nemen. Vertel eens, beste Mark, wat rekent de loodgieter voor zoiets, wat reken jij daarvoor en wat houdt de, kundig door jou opgeleide, student daaraan over? Of kan ik voor jouw tarieven een website raadplegen? En is het eigenlijk niet te gek dat mensen moeten gaan betalen voor een “gesprekspartner”? Tot slot wel grappig dat jouw ‘winkel’ is geopend door de concurrentie, de ‘WMO-wethoudster’.
Hans Hermans, 17 december 2007.

Mevrouw Borchert koninklijk onderscheiden

ZEIST Gisteren reikte burgemeester Jansen van Zeist een koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw dr. J.B.P.M. Borchert-Ansinger bij haar afscheid tijdens een NIMBAS symposium in Figi. Hij sprak daarbij de gedecoreerde toe met onderstaande rede.

Goedemiddag dames en heren,
Graag stel ik mij eerst even voor: Ik ben burgemeester Janssen van de gemeente Zeist.

Mijn komst hier heeft een speciaal doel. Mevrouw Borchert, dat bent u. U bent inwoner van Zeist. En daarom mag ik u vandaag toespreken.

U was in de periode 1971 tot 1993 in verschillende functies werkzaam bij de School voor Hoger Economisch Administratief Onderwijs in Utrecht.

U werkte onder meer als docente Economisch Geografie.

Dit vak werd door u uitgebouwd tot een geheel nieuwe studierichting “International Business” waarvan u Studierichtingsleider werd.

De studierichting bleek zo succesvol dat al snel vier parallelklassen nodig waren om aan de vraag te kunnen voldoen.

Van 1977 tot 1991 was u tevens werkzaam als docente en studieleider bij de Hogeschool Midden Nederland in Utrecht en van 1978 tot 1988 was u ook werkzaam als docente bij de Stichting Noordelijke Leergangen in Leeuwarden.

In 1987 nam u het initiatief tot oprichting van de nieuwe onderwijsinstelling NIMBAS (Netherlands Institute for MBA Studies).

U was vervolgens van 1991 tot 1992 directeur van de Stichting NIMBAS en vanaf 1992 president-directeur van NIMBAS BV.

Uw doel was om in Nederland een onafhankelijk opleidingsinstituut van hoog niveau op te bouwen.

U stelde een buitengewoon zorgvuldig opgebouwd businessplan op.

Hierdoor kon u de middelen genereren om daadwerkelijk met het instituut van start te gaan.

U streefde ernaar om van NIMBAS een werkelijk internationaal opleidingsinstituut te maken door docenten van verschillende opleidingsinstituten uit diverse landen aan te trekken.

Ook onder de studenten trachtte u zoveel mogelijk nationaliteiten (wel 40) bij elkaar te brengen.

Om de huisvesting van buitenlandse studenten te bevorderen richtte u de NIMBAS Studentenhuisvesting BV op.

Het internationale karakter van NIMBAS werd verder onderstreept door het streven naar samenwerkingsverbanden met opleidingsinstituten in het buitenland, waaronder Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Taiwan.

Hierdoor werd het mogelijk dat NIMBAS in samenwerking met de MA Management Akademie Essen , in Duitsland al in 1993 MBA opleidingen kon aanbieden.

In Duitsland is NIMBAS “Bundesweit” erkend.

In 2000 werd door u, mevrouw Borchert, het DBA-programma ontwikkeld.

Via deze weg kregen studenten de mogelijkheid na een “Masters” een doctorsgraad te verwerven.

Een hoogtepunt in de internationale samenwerking was het verkrijgen van de status van “Associate Institute of the University of Bradford”, waardoor NIMBAS in Nederland het Bradford MBA-programma mocht gaan aanbieden.

Samenwerkingsverbanden zoals deze tussen de Universiteit van Bradford en een privé-instelling als NIMBAS waren tot dat moment niet in deze vorm voorgekomen.

Hoewel de erkenning van NIMBAS in Nederland zeer moeilijk bleek te zijn, wist u, na een lange lobby, te bereiken dat op 15 augustus 2005 aan NIMBAS officieel de universitaire status werd verleend. Sindsdien werd de naam gewijzigd in de

Universiteit NIMBAS, Graduate School of Management.

Mevrouw Borchert,

Met volledig inzet, volharding en toewijding heeft u een bijzondere prestatie geleverd.

Toen in 2005 bleek dat u ernstig ziek was, werd het noodzakelijk het opleidingsinstituut over te laten gaan in andere handen.

U zocht een passende overnamekandidaat, TIAS, de Business School van de Universiteiten van Tilburg en Eindhoven.

U werd president-directeur van TIAS NIMBAS, een instituut dat zich in korte tijd ontwikkelde tot één van de top honderd academische Business Schools in de wereld.

Naast deze activiteiten was u ook organisator en begeleider van diverse bijzondere buitenlandse studiereizen voor studenten via het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap en de Stichting Academische Reizen.

Sinds dit jaar houdt u zich bezig met het opzetten van ontwikkelingsprojecten om de situatie van vrouwen in de Derde Wereld te verbeteren.

Mevrouw Borchert,

U leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het universitair onderwijs in Nederland.

Het belang van uw jarenlange inzet voor de samenleving is zeer waardevol.

Daarom heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit. Van harte gefeliciteerd!!

CdK en gedeputeerde bezochten Gemeentearchief Zeist

ZEIST  Op woensdag 12 december jongstleden brachten namens de provincie Utrecht de Commissaris van de Koningin, de heer R.C. Robbertsen, en de gedeputeerde cultuur mevrouw A.H. Raven een bezoek aan het Gemeentearchief Zeist. Hun bezoek maakt voor hen onderdeel uit van een introductie in het archiefwezen.

vergroot foto

Na het ontvangst door burgemeester J.J.L.M. Janssen is gesproken over de ontwikkeling van het Gemeentearchief Zeist in de afgelopen twintig jaar. Daarin kwam onder andere aan de orde de samenwerking binnen het archiefwezen en de oprichting van een Historisch Museum Zeist. Verder werden zij geïnformeerd over de bezoeken van de historisch geïnteresseerde burgers, de plannen tot samenwerking met andere culturele instellingen op erfgoedgebied binnen de gemeente Zeist en de digitalisering van archieven Daarnaast zijn de archiefbewaarplaatsen bezocht. Ook is een van de topstukken uit de collectie van het archief getoond. Dit is een charter van de Staten van de landen Utrecht uit 1677. Dit document handelt over de verkoop van de hoge heerlijkheid Zeist aan Willem Adriaan van Nassau-Odijk (1632-1705). Het is een op perkament geschreven akte met een uithangend zegel van de Staten van utrecht.

Eerder op de dag had men een bezoek gebracht aan het Streekarchivariaat ‘Kromme Rijngebied – Utrechtse Heuvelrug’ in Wijk bij Duurstede. Reeds eerder was Het Utrechts Archief bezocht.

Koninklijke onderscheiding voor de heer Truijens

ZEIST Vanmiddag reikte de burgemeester van Zeist een koninklijke onderscheiding uit aan de heer J. Truijens t.g.v. zijn afscheid als voorzitter van Zwemclub Zeist op vrijdag 14 december 2007 om 17.30 uur in het Restaurant van Camping De Krakeling. Daarbij sprak hij onderstaande rede uit.

Dames en heren, jongens en meisjes, Goedemiddag,

Met een speciale bedoeling ben ik naar deze feestelijke bijeenkomst gekomen. Mijn doel: dat bent u mijnheer Truijens. Mag ik u en uw echtgenote vragen naar voren te komen.

U bent nu het middelpunt.
“Meer dan vijftig jaar clubliefde” stond boven het artikel in de Nieuwsbode van april jl. Clubliefde voor Zwemclub Zeist.

U was meer dan vijftig jaar actief lid van Zwemclub Zeist. In deze jaren was u 15 jaar lang secretaris, ruim 25 jaar voorzitter, 30 jaar coach van de waterpoloteams en 45 jaar trainer van de wedstrijdzwemmers.

Dat is niet gering. U bleef vooral in moeilijke tijden optimistisch.
Ik noem bezuinigingen, terugloop van leden en een tekort aan vrijwilligers, maar ook de goede omstandigheden maakte u mee. U stond altijd vooraan bij het organiseren van evenementen binnen de vereniging om geld in te zamelen.

In oktober 1998 heeft de Nationale Raad Zwemdiploma’s het Zwem-ABC in het leven geroepen. Een geheel nieuwe benadering in het zwemonderwijs en er werden ook behoorlijk zware eisen gesteld. Deze nieuwe regels hebben veel inzet gevraagd van de mensen binnen uw zwemclub. U heeft de vrijwilligers altijd gestimuleerd en geïnspireerd.

Het belang van de vereniging en haar leden stond altijd voorop. U was zeer betrokken zonder bijbedoelingen.
Ik kan wel zeggen:
Mijnheer Truijens u was de stabiele factor, de spil binnen de vereniging, een verenigingsmens in hart en nieren, die trouw hoog in het vaandel heeft staan. U heeft tijdens het voorzitterschap het gezicht van Zwemclub Zeist bepaald: in goede en minder goede tijden.

Er was plaats voor iedereen die plezier had in zwemmen en waterpolo. Door uw enthousiasme en feeling met kinderen wist u jongeren te boeien en te binden. Mijnheer Truijens, met uw bescheidenheid en altijd goede humeur bent u zeer geliefd bij ieder verenigingslid, jong en oud.

Met hart en ziel heeft u zich ingezet voor Zwemclub Zeist. Grote klasse. De waardering voor u en uw werk is bijzonder groot.
Het is mij een groot genoegen u mee te delen dat het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik de versierselen behorende bij deze onderscheiding aan u uit. Van harte gefeliciteerd!

Historisch Museum Zeist een stap dichterbij

ZEIST  In het komende halfjaar start een onderzoek naar de mogelijkheid voor de oprichting van een Historisch Museum Zeist. Hiervoor ondertekenen mevrouw J. Leenders (Wethouder Zeist) en mevrouw A.H. Raven (Gedeputeerde van de provincie Utrecht) woensdag 12 december 2007 een convenant. Het is een feestelijke ondertekening waarmee de totstandkoming van een Historisch Museum Zeist een stap dichterbij is gekomen!

Het museum zal in brede zin gericht zijn op ‘de historie van Zeist’. Dit sluit aan bij het Provinciale Cultuurprogramma 2005/2008 waarin ook het museumbeleid ‘van Collectie naar Connectie’ wordt besproken.

Van Collectie naar Connectie is een initiatief van de provincie om gemeentelijke musea enerzijds nieuw leven in te blazen en anderzijds nieuw op te richten musea een kans te geven.

Musea krijgen steeds meer concurrentie van andere vormen van vrijetijdsbesteding. Het is belangrijk om daarop in te spelen met bijvoorbeeld nieuwe presentatietechnieken en een andere inrichting van het museum.

In nauwe samenspraak met betrokken museumpartners, te weten de Stichting ‘Museum Het Hernhutter Huis’, het Zeister Historisch Genootschap van de Poll Stichting, Stichting De Zilver-Kamer en het Gemeentearchief Zeist, is de afgelopen periode een begin gemaakt.

De bedoeling is dat gedurende het komende halfjaar de ‘ins en outs’ over de oprichting van een Historisch Museum Zeist worden onderzocht, waarbij de hierboven genoemde museumpartners en óók overige betrokken instellingen en personen van onze gemeente worden gevraagd een actieve bijdrage te verlenen!

Nazorg vuilnisstortplaats Maarsbergen

DOORN  Donderdag 13 december ondertekenden vertegenwoordigers van de provincie Utrecht en zeven samenwerkende gemeenten in Zuidoost Utrecht in het Cultuurhuis in Doorn een overeenkomst over de nazorg van de gesloten vuilnisstortplaats van hun gemeenten.

De nazorg van de vuilnisstortplaats Maarsbergen gaat over naar de provincie Utrecht. De provincie krijgt in ruil daarvoor van de gemeenten de beschikking over een fonds van ruim € 500.000,-. Hieruit worden de kosten van de nazorg betaald. Dit fonds is in het verleden gevormd uit de opbrengsten van de storttarieven.

De nazorg bestaat uit de milieuhygiënische nazorg en beheer van het terrein. Dit houdt in dat om de circa vijf jaar bemonstering van het grondwater plaatsvindt om de verdere natuurlijke afbraak van de verontreiniging van het diepe grondwater te controleren. Dit is in het verleden door de vuilstort verontreinigd. Uit metingen en berekeningen blijkt dat omstreeks het jaar 2037 de stabiele eindsituatie is bereikt. Door natuurlijke afbraak en verdunning is de ernstige verontreiniging dan verdwenen.

De stortplaats was in gebruik van 1968 tot 1979. Begin jaren tachtig bleek dat de aangebrachte afwerk- en inrichtingsvoorzieningen niet afdoende waren. Door een selectieve stort tussen oktober 1987 tot mei 1993 en het daarna aanbrengen van een goede afwerklaag werd de situatie verbeterd. Nadien brak een fase aan van milieuhygiënische nazorg.

Op donderdag 6 december is de koopovereenkomst getekend waarbij de vuilstortplaats in eigendom overgaat van de samenwerkende zeven gemeenten naar de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De zeven gemeenten blijven verantwoordelijk voor de risico’s en de kosten van de gesloten vuilnisstortplaats.

Na verkoop van de vuilstortplaats en na overdracht van de milieuhygiënische nazorg wordt de gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Vuilnisstortplaats Maarsbergen (OLVM) ontbonden met ingang van 31 december 2007. Dit leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen voor de deelnemende gemeenten.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 15 december 2007

Vijverlaan 12 Driebergen: schuurtje
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Banden met Victoria aangehaald

DOORN  In de periode van 19 tot 23 oktober heeft een delegatie uit Doorn een bezoek gebracht aan de Roemeense plaats Victoria waar Doorn een stedenband mee onderhoudt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 16 december 2007

Langbroekerdijk Driebergen: de wetering
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.25 uur  temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Ook Reinaerde en gilde willen VVV weer openen

ZEIST  Ook zorginstelling Reinaerde en vrijwilligersorganisatie ’t Gilde willen helpen het VVV-kantoor in Zeist nieuw leven in te blazen. Reinaerde heeft in het pand van de voormalige VVV een winkel geopend en wil ook activiteiten van de toeristenorganisatie overnemen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Korfbalvereniging Dalto gaat korfbalverenigingen trainen

DRIEBERGEN  Spelers van de selectie van de Korfbalvereniging Dalto/DSB uit Driebergen, gaan trainingsavonden geven aan de drie andere korfbalclubs in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaatsbaan in Doorn open

DOORN  De schaatsbaan van de Doornsche IJsclub is zondagochtend geopend. Op de skeelerbaan is een laagje ijs aangebracht met een speciale dweilmachine. De ijsmakers van de club zijn ’s nachts om twaalf uur begonnen met het werk.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zilveren Zonnebloemspeld uitgereikt

DRIEBERGEN  De eindejaarsbijeenkomst voor de medewerkers van de Zonnebloem, afdeling Driebergen-Rijsenburg, in Huize Beukenstein op donderdag 13 december verliep dit jaar extra feestelijk. Die dag zijn de dames Rita Weerdenburg en Ton van der Ven onderscheiden met de zilveren Zonnebloemspeld voor tien jaar trouwe dienst.

vergroot foto

Rita Weerdenburg heeft al die jaren, als hoofd-activiteiten, alle feesten en uitstapjes georganiseerd voor de Zonnebloemgasten, dat deed ze met veel liefde en grote inzet! Ton van der Ven was bij de activiteiten bijna altijd als medewerker aanwezig om de gasten van de Zonnebloem te kunnen helpen en verzorgen, dat deed Ton op een heel prettige manier : rustig, bescheiden, liefdevol en vrolijk!
De onderscheidingen werden opgespeld door mevrouw Dieny Scheffer van het provinciale bestuur van de Zonnebloem.

Op de foto van links naar rechts : de dames Rita Weerdenburg, Dieny Scheffer, Ton van der Ven en Ellen van der Plas (voorzitter).

CDN verliest in slotfase bij TOV

door Hans van Vugt
DRIEBERGEN  CDN heeft zaterdag 15 december een verdiende nederlaag geleden tegen TOV uit Baarn. Op een goed bespeelbaar veld in Baarn heeft CDN zij handen vol gehad om deze wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat lukte maar een bepaald gedeelte van de strijd.Voor de neutrale toeschouwer was het een leuke strijd met een hoog tempo.

vergroot foto

Al in de vijfde minuut moest keeper Andre van Randwijk zijn klasse tonen door een goede redding te verrichten bij een gevaarlijke inzet van TOV.
Het bleek al dat CDN een gevaarlijke ploeg tegenover zich had daar ze binnen een kwartier al 4 hoekschoppen mochten nemen .
Maar CDN kreeg toch meer overzicht en grip op de wedstrijd door met goed samenspel het doel van de tegenpartij te bedreigen.
Het was in de 14e min de eerste kopkans van Paul van Hofwegen die net naast ging.
CDN kreeg op rij 3 vrije trappen allen genomen door Jens Marik welke helaas niets opleverde.

Maar na wederom een vrije trap door dezelfde speler werd Alie Alkan bereikt welke koelbloedig  afronde in de 31 e min 0-1.TOV probeerde nog voor de pauze de aansluittreffer te produceren maar na wat hachelijke momenten voor het doel van CDN bereikte men de rust. Ruststand 0-1

CDN begon met een wissel Elmar van Doorn kwam voor Whitney Isebea.
Direct na het fluitsignaal van de overigens uitstekend leidende scheidsrechter begon TOV aan een offensief om heel snel de gelijkmaker te scoren.
CDN stond te wankelen en verving in de 58e min de geblesseerde Jeffrey Veenendaal voor Bagdad Ajiach. TOV bleef drukken en iedereen verwachte de verdiende gelijkmaker heel snel maar bleef toch uit door krampachtig te blijven verdedigen.
Na dat CDN zijn derde wissel gebruikte had.(Pim van Amerongen voor Martijn van Loon) werd de druk op de veste van CDN steeds groter.
Dat leverde TOV in de 68e min aan de verdiende gelijkmaker een mooi doelpunt keeper Andre van Randwijk was kansloos 1-1.

Heel stiekem begon CDN te denken, het einde nadert misschien stelen we hier een punt. Maar na dat Paul van Hofwegen zijn tweede gele kaart kreeg in de 80e min en dus met rood het speelveld moest verlaten werd het nog moeilijker om het punt te koesteren.

En dat kwam uit in de 88e min toen in onoverzichtelijke situatie een scrimmage plaats vond en de bal ineens achter onze doelman verdween.2-1. Met nog 4min blessure tijd kreeg Danny van Ginkel ook een rode kaart dit kwam door de frustratie van de nederlaag.

De nederlaag was verdiend tegen een goed en stug spelend TOV. CDN pakt de draad weer op voor de inhaal wedstrijd zaterdag 12 Januari 2008 14.30 in Zeist voor de Semi-Derby Jonathan-CDN.

Dalto/DSB loopt hele wedstrijd achter de feiten aan

DRIEBERGEN  Op papier een topper; het nog ongeslagen Koog Zaandijk dat verrassend bovenaan staat en Dalto/DSB dat wat goed had te maken na twee matige wedstrijden. Trainer Erik Wolsink was vooraf vol vertrouwen over een goede afloop; “wij hebben de winst nodig voor het zelfvertrouwen en we gaan winnen”. Het was volle bak in sporthal Hoenderdaal en ook KZ had veel supporters meegenomen.

Koog Zaandijk dat wordt getraind door oud-Dalto trainer Jenne Warrink doet het goed in de Korfbal League. Werd vorig jaar nog gestreden tegen degradatie, nu staat de ploeg fier bovenaan met 6 punten uit 3 wedstrijd. Dat de ploeg met ambities naar Hoenderdaal was gekomen bleek vanaf de eerste minuut. KZ startte heel fel en in de tweede minuut de 0-1 op het scorebord gezet. Riko Kruit zette de ploegen weer naast elkaar met een strafworp die Bob de Jong mee kreeg. Daarna was het KZ dat uitliep naar 1-4. De twee internationals en topscoorders Tim Bakker en Jos Roseboom waren aan elkaar gekoppeld in deze wedstrijd. Roseboom, die afgelopen donderdag de sportpenning van de gemeente Utrecht ontving voor het behalen van de WK-titel met het Nederlands team, had daarbij vooral in de beginfase regelmatig het nakijken, want Tim Bakker was hem verdedigend de baas. Dalto/DSB had in de eerste fase van de wedstrijd moeite om in het spel te komen; vaak was de bal na 1 schot alweer weg en was het KZ dat in de duels veel feller was. Zelfs een vrije doorloopbal werd gemist. Tekenend was dat pas na ruim 10 minuten spelen Bob de Jong het eerste velddoelpunt voor Dalto/DSB maakte. Jorrit Bergsma hield Dalto/DSB bij de stand 3-7 in de wedstrijd door twee doorloopballen op rij te scoren en nadat Riko Kruit hierna ook gelijk scoorde was er weer hoop bij de D-side die hun ploeg luidruchtig aanmoedigde. De eerstvolgende aanval van KZ betekende weer 6-8. Toch kwam in de tweede fase van de eerste helft Dalto/DSB beter in de wedstrijd met de dames in een hoofdrol; Linda Stolk, die in die fase heel sterk stond af te vangen en aan te geven scoorde 7-8. Jos Roseboom maakte van ver 8-8 en Sietske van de Sande zorgde voor de eerste voorsprong van Dalto/DSB. Dit was achteraf de eerste en de laatste keer, want KZ stelde gelijk orde op zaken. Ilona van de Berg die tot dat moment weinig in het spel werd betrokken maakte nog wel 10-10. De laatste vijf minuten zuivere speeltijd worden door KZ goed benut en hierin wordt de basis voor de overwinning gelegd. De rust ging in met 12-15.

De tweede helft geeft hetzelfde spelbeeld als de eerste. Dalto/DSB dat blijft zoeken naar de juiste vorm en de combinaties en KZ dat met verzorgd korfbal en felheid in de duels de mooiste doelpunten maakt. Alleen Jorrit Bergsma kon zich onderscheiden door 9 x te scoren. Bij de stand 12-18 is de wedstrijd eigenlijk al gespeeld, maar Dalto/DSB blijft wel gaan voor een beter resultaat, maar vindt de aansluiting niet meer. International Henriet Brandsma die deze wedstrijd onzichtbaar was, wordt gewisseld voor Eva Sprangers zodat er wat meer lengte in de ploeg kwam. Merle van Rijn komt nog in het veld voor Ilona van de Berg, maar beide wissels kunnen niets meer aan het uiteindelijke resultaat veranderen. Eindstand 27-32.

Een verdiende overwinning voor KZ dat hiermee laat zien terecht bovenaan te staan. Dalto/DSB mist door het verlies de aansluiting met de top en zal de komende wedstrijden uit een ander vaatje moeten tappen om bij de eerste vier te eindigen. Woensdag wordt er alweer gespeeld tegen Deetos.

Doelpuntenmakers:
Dalto/DSB: Jorrit Bergsma 9, Riko Kruit 6, Bob de Jong 4, Jos Roseboom 3, Ilona van de Berg 3, Sietske van de Sande 1, Linda Stolk 1

Dames Blue Arrows lopen promotie net mis

DRIEBERGEN  Het had de bekroning op een ongeslagen periodekampioenschap kunnen zijn, maar het liep net even anders. Het eerste damesteam van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel gaf zich afgelopen zaterdag echter niet zomaar gewonnen. Sterker nog, lange tijd leek het erop dat de Driebergse dames het team uit Hardinxveld Giessendam zouden overklassen.

vergroot foto

Iedereen geloofde erin, ook het meegereisde gezelschap op de tribune, waaronder de geblesseerde Karina Tolsma en Ellen Kelly. De inzet van de wedstrijd vormde promotie naar de eerste klasse rayon West; op zich natuurlijk al een verdienstelijke prestatie een dergelijke wedstrijd überhaupt te mogen spelen. Vooral in de eerste twee perioden kon het eerste damesteam van Blue Arrows tonen waarom ze aan de beslissingswedstrijd mochten deelnemen. Goed samenspel leidde tot mooie uitgespeelde kansen en flitsende scores. Ook verdedigend was de prestatie heel behoorlijk. Al was de tegenstander relatief vaak in staat met een individuele aktie de defensie te kraken en de drive succesvol af te ronden. De stand halverwege de wedstrijd was 31 tegen 29. Een achterstand van twee punten, dus zeker overbrugbaar. De start van het derde kwart was eerste klasse waardig. Wederom een aantal zeer fraaie aanvallen waaruit de benodigde punten behaald werden. Zowel een aantal afstandschoten als scores vanuit de bucket. Mooie woorden, en dan toch verliezen. Niet zozeer op het beheersen van het basketbalspel als zodanig, maar wel op essentiële kleine zaken als lijnfouten, lopen met de bal terugspelen en persoonlijke fouten. Het laatste kwart kwam het team van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel daardoor lelijk in de problemen. Maar liefst drie speelsters moesten het veld verlaten met vijf fouten. Toen was het team echt gebroken, de veerkracht was verdwenen en de tegenstander was met geconcentreerd basketbal in staat het vereiste geluk af te dwingen. Ook dat is een prestatie. De Driebergse dames zullen de komende periode dus als kampioen wederom in de tweede klasse uitkomen, een prima verdienste waar ze zich niet voor hoeven te schamen.

Aan het einde van de veertig speelminuten was de stand 68 – 59, met de volgende individuele scores voor Blue Arrows/Peugeot van der Mispel; Suzanne Duivenvoorde 4, Hetty Booijink 15, Annemiek van Ginkel 2, Annelies Roelen 2, Liane an der Mispel 2, Marielle Kats18, Douwina van der Peppel 6, Simone Thuis 8, Sanne de Steenwinkel 2.

Heuvelrugnieuws van maandag 17 december 2007

Akkerweg Driebergen: noodschool De Kring
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:25 uur    temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Candia’66 doet goede zaken

RHENEN  Door met 3-2 te winnen van DOSC kan Candia’66 rustig richting de feestdagen. De Rhenenaren begonnen voortvarend aan het duel en stonden bij rust op een 1-0 voorsprong door een treffer van Bas Biere.

Lees verder op de site van de Veenendaalse Krant

Doorn schaatste al twee dagen

DOORN  Het Friese Nijelamer heeft woensdag weliswaar de primeur van de eerste wedstrijd op natuurijs, de liefhebber in Doorn heeft al twee dagen kunnen krabbelelen op de baan van de Doornsche IJsclub.

Lees verder op de website van het AD/UN

Sociale Werkvoorziening Zeist ‘back in control’

ZEIST  Nadat zij reeds mondeling haar vertrouwen in het uitgezette verbeteringstraject had uitgesproken, heeft de provincie het bestuur van de SWZ officieel meegedeeld dat het preventief toezicht met ingang van 1 januari 2008 wordt opgeheven.

De Sociale Werkvoorziening Zeist is een Gemeenschappelijke Regeling van vijf gemeenten: Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Wijk bij Duurstede en De Bilt. De SWZ biedt mensen met een arbeidshandicap een duurzame werkervaringsplaats met praktijkscholing en –ontwikkeling. Zij doen werkervaring op intern op de locatie in Zeist (hout- en metaalbewerking, verpakken en assembleren, mailings en grafische producties), of buiten de SWZ (groenvoorziening, schoonmaak en detachering) bij organisaties en bedrijven in de regio.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 18 december 2007

De Warande Driebergen: vijver
foto: © Renk Knol
tijd: 12:10 uur       temperatuur: -1 °C

meer foto’s van deze straat

Erik Wolsink: Volgend jaar meer tijd voor gezin

DRIEBERGEN  Een nieuwe werkkring, gecombineerd met topkorfbal en kinderen op een leeftijd die meer aandacht verdienen hebben Erik Wolsink in de afgelopen periode doen besluiten om Dalto/DSB aan te geven, dat hij aan het einde van dit seizoen zijn contract niet wil verlengen.

Henk Jan Vink, bestuurslid Topkorfbal binnen Dalto/DSBbank en Erik Wolsink geven een toelichting.

Vink: In November heeft Erik bij onze technische commissie aangegeven dat hij veel moeite heeft om een verbintenis aan te gaan voor het volgende seizoen. Hij wilde daar over nadenken. Zijn nieuwe werk in combinatie met topkorfbal en de aandacht voor zijn gezin is steeds lastiger in te vullen. Begin december heeft Erik definitief besloten om het komende jaar een ‘sabbatical’ in te lasten voor wat betreft topkorfbal. Dit besluit moeten wij natuurlijk respecteren.

Wolsink: Het is een moeilijke maar weloverwogen beslissing. Na 28 jaar non-stop actie op het hoogste niveau, geeft afscheid nemen aan het einde van dit seizoen me een vreemd gevoel.

De combinatie werk en sport is op zich prima te combineren, maar gaat dan wel regelmatig ten koste van vrouw en kids. Hierop ligt vanuit thuis geen druk, maar ik wil hier volgend jaar meer tijd voor vrij maken en geen structurele verplichtingen aangaan.

Vink: Afgelopen week is het team geïnformeerd, het is nu het moment om het breder bekend te maken.

Wolsink: Dit seizoen staat voor mij in het teken van Ahoy en het winnen van de titel en daar blijf ik alles voor doen. Op dit moment laten we nog niet de juiste resultaten zien, maar we zijn er als team van overtuigd dat we op de goede weg zijn om op het juiste moment te pieken. Dit soort beslissingen vallen altijd op een verkeerd moment. Het team heeft dit geaccepteerd, is in staat om hiermee om te gaan en we willen dit seizoen ons ultieme doel realiseren.

Vink: Dit tweede jaar onder leiding van Erik willen we positief afronden. Alles is gericht op de kruisfinales en het mooiste resultaat in Ahoy. We zetten met het team en de hele organisatie alles op alles om dat te bereiken.

Arena veegt de vloer aan met Midlandia

RHENEN  Inzet voor de laatste wedstrijd van het jaar voor de korfballers van Arena was het behouden van de derde plaats en afstand nemen van de middenmoot.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Vrouw beroofd bij pinautomaat

ZEIST  Een 23-jarige Utrechtse is in de nacht van maandag 17 op dinsdag 18 december bij een pinautomaat op de Laan van Vollenhove door een onbekende man bedreigd met een mes en beroofd. De man was circa 1.80 meter lang, sprak met een Surinaams accent, droeg een bivakmuts, een blauwe spijkerbroek en een zwarte driekwart jas.

Het gebeurde kort na middernacht. De politie heeft in de omgeving gezocht naar de man, maar deze helaas niet meer aangetroffen. Het slachtoffer deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in.
Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de Politie Zeist, tel. 0900-8844 (lokaal tarief).

Predikant Overberg voorlopig vrij

OVERBERG  De predikant van Overberg die wordt verdacht van poging tot ontucht met minderjarigen, is voorlopig weer vrij. Hij werd vorige week aan gehouden voor verhoor en mocht na een nachtje in de cel weer naar huis.

Lees verder op de website van het AD/UN


Da’s allemaal toch niet niks. Vorige maand waren vele volgelingen van deze dominee zeer verbolgen over de ernstige verdenking; in kranten en op televisie gaven zij allen aan op geen enkele wijze te twijfelen aan de integriteit van hun sympathieke en onberispelijke voorganger; niets anders dan positieve superlatieven. En op deze site reageerde ene Marcel (hoe heten de kinderen van de dominee eigenlijk?) nog anoniem met de opmerking dat we niet te snel onze conclusies mochten trekken; welke conclusies? De reactie van Marcel stond onder een neutraal nieuwsbericht, waar nog geen enkele conclusie of andere reactie onder stond. Maar bedenk wel, Marcel, je wordt, zeker als dominee, toch niet zomaar verdacht van kindermisbruik. Ik vraag mij af of al die verbolgen, stellingnemende volgelingen nog steeds ‘geloven’ in ’s mans onschuld.
Hans Hermans, 18 december 2007

Domme dief

ZEIST  De politie heeft maandagavond 17 december bij winkelcentrum De Clomp een verdachte aangehouden. Hij maakte deel uit van een groep jongeren die omstreeks 19.30 uur bij het winkelcentrum beledigende opmerkingen maakte tegen een vrouw. De vrouw was daar niet van gediend.

Surveillerende agenten zagen het gebeuren en grepen direct in. Ze sloten de groep jongeren in en noteerden hun namen. Een van hen had een inbrekerswerktuig bij zich en werd daarom aangehouden. Op het politiebureau bleek dat hij ook nog twee gestolen paspoorten en 4 mobiele telefoons bij zich had. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Zeist. Hij is in verzekering gesteld.

De andere jongeren kregen voor het beledigen van de vrouw een reprimande.

Heuvelrugnieuws van woensdag 19 december 2007

Jagersdreef 145 Driebergen: Uilenburchtschool zijde Sint Hubertuslaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11:55 uur       temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Leersumse plassen kraken onder de schaatsers

LEERSUM  Vanochtend betraden de eerste schaatsers de Leersumse Plassen. Het ijs was niet overal even betrouwbaar, maar om de wakken heen kon er aardig geschaatst worden. De derde plas ligt nog voor een groot deel open, maar ook daar schaatsten vier schaatsers hun baantjes.
De eerste plas is bijna geheel dichtgevroren, daar schaatsten vanochtend een kleine twintig schaatsers rond de wakken. Hier en daar kraakte het ijs nog vervaarlijk en een schaatser op onderzoek naar nog meer betrouwbaar ijs werd getrakteerd op een nat pak.

vergroot foto

Brand in parkeergarage

ZEIST  In een parkeergarage aan de Laan van Vollenhoven heeft dinsdagmiddag omstreeks vier uur brand gewoed. De politiehelikopter constateerde dat aan de achterzijde van parkeergarage die grenst aan de A28, uitslaande vlammen te zien waren.
Hierop is de Laan van Vollenhoven tussen de nummers 1400 en 2200 afgezet. Bewoners van de Torenflat werd verzocht ramen en deuren gesloten te houden . Rond 17.15 uur werd het sein brandmeester afgegeven. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.

Verdachte tasjesroof aangehouden

LEERSUM  Op donderdag 13 december heeft de politie een 21-jarige man uit Wageningen aangehouden voor de beroving van een 68-jarige vrouw uit Leersum op 10 november.

Op zaterdag 10 november rond 18.00 uur is een 68-jarige inwoonster van Leersum beroofd van haar handtas en paraplu. Het slachtoffer liep op de Scherpenzeelseweg, toen een tengere jongen met een bivakmuts naar haar toe rende. Met een schreeuw greep hij met beide armen de tas van de vrouw. Vervolgens rende hij er met de buit vandoor richting het oude postkantoor. Het slachtoffer deed kort daarop aangifte.

De politie onderzocht de zaak en informatie leidde naar de 21-jarige verdachte uit Wageningen. Op donderdag 13 december kon de man worden aangehouden in zijn woning. Hij heeft inmiddels bekend de 68-jarige vrouw op 10 november te hebben beroofd. De verdachte is vrijdag 14 december voorgeleid aan de rechter commissaris en zit in voorlopige hechtenis. Van de buit is de mobiele telefoon en een sieraad teruggevonden en teruggeven aan het slachtoffer.

Heuvelrugnieuws van donderdag 20 december 2007

Lange Dreef Driebergen: richting St Hubertuslaan
foto: © Renk Knol
tijd: 12:35 uur       temperatuur: -2 °C

meer foto’s van deze straat

Provincie piekt met ruim 642.000 banen

UTRECHT  Met ruim 642.000 arbeidsplaatsen heeft de Utrechtse economie in 2007 een provinciale piek bereikt. Nog nooit eerder draaide de banenmotor zo hard en waren er in de provincie Utrecht zoveel mensen aan het werk. Opmerkelijk is ook dat de provincie Utrecht relatief het minste aantal werklozen van Nederland heeft en dat de regionale economische groei van 4,2% ver boven het landelijke gemiddelde zit.

Dit blijkt uit het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Utrecht. Daaruit komt naar voren dat 2007 voor de Utrechtse economie een historisch topjaar is. Sinds de provincie in 1985 begon met het in beeld brengen van de Utrechtse banenmarkt was er over het algemeen een stijgende lijn te zien, maar dit jaar leidt de werkgelegenheidsgroei van 16.000 banen tot een recordaantal banen.

Drijvende kracht van de zakelijke dienstverlening
De drijvende kracht achter deze groei van 2,5% is de zakelijke dienstverlening. Dit is de grootste bedrijfstak in de provincie Utrecht, waar bijna een kwart van alle banen te vinden is. Ruim 7.700 banen kwamen er het afgelopen jaar bij in deze sector. Vooral uitzendbureaus, organisatieadviesbureaus en softwarebedrijven genereerden extra banen. Opmerkelijk is de groei van de vele, nieuwe flexibele arbeidsplaatsen bij uitzend- en detacheringbureaus (+2.700). Het is het gevolg van een aantrekkende economie, waarbij werkgevers ervoor kiezen om de behoefte aan extra werk vooral in te vullen met tijdelijke banen.

Creatieve industrie, gezondheidssector en ICT in de lift
Ook de organisatieadviesbureaus tekenden met ruim 1.000 extra banen voor een substantiële bijdrage aan de groei van de zakelijke dienstverlening. De Utrechtse ICT-sector groeide met 4%. Vooral de kennisintensieve bedrijven – consultancy en softwareontwikkeling – leverden extra banen op. Dit sluit aan bij de provinciale trend dat vooral innovatieve bedrijven in Utrecht goed presteren. Utrechtse bedrijven die actief waren in de creatieve industrie (kunsten, media en entertainment) leverden eveneens bijna 1.000 nieuwe banen op. Meer arbeidsplaatsen waren er verder bij de Utrechtse banken (+1.300) en verzekeringsbedrijven. In de gezondheidszorg kwamen er ruim 1.700 arbeidsplaatsen bij. Deze extra banen kwamen vooral in de ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en bij de verzekeraars. De zorgsector is daarmee goed voor 20% van de totale Utrechtse werkgelegenheid. Tenslotte was er over de gehele linie groei in de horeca, het onderwijs, de bouw en de handel. Alleen in de nijverheid liep het aantal banen terug.

Utrecht in trek bij nieuwe bedrijven
In de provincie Utrecht komen steeds meer nieuwe ondernemingen. De teller staat nu op ruim 78.000 vestigingen van bedrijven en instellingen. Dit betekent een groei van 50% in de afgelopen tien jaar. Voor het merendeel gaat het om nieuwe eenmansbedrijven die actief zijn in de zakelijke dienstverlening. Het gros van de groei komt van bedrijven die zich al eerder gevestigd hebben in de provincie. Voor de provincie is dit een teken dat het klimaat voor Utrechtse ondernemers gunstig is. Hoewel het aantal banen bij buitenlandse bedrijven licht is afgenomen, zijn deze ondernemingen altijd nog goed voor bijna 10% van de totale werkgelegenheid in de provincie Utrecht.

Werkgelegenheid in Utrechtse gemeenten
Utrechtse gemeenten met een meer dan gemiddelde banengroei zijn Bunnik (+7%) en IJsselstein (+6%). In zes gemeenten nam de werkgelegenheid af, waaronder Woudenberg en Renswoude (-5%). Een belangrijke oorzaak is dat het afgelopen jaar ruim 1.000 bedrijven verhuisden binnen de provincie Utrecht. Hierbij zijn in totaal 6.500 banen meegegaan.

Gedeputeerde Ekkers: “Inzetten op Utrecht als topregio”
De positieve resultaten van de Utrechtse economie in 2007 zijn voor de provincie aanleiding om in te zetten op verbetering van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven. De vraag naar meer flexwerk in de zakelijke dienstverlening is een teken aan de wand dat het de goede kant opgaat. “Maar dat is voor ons nog geen reden om achterover te leunen”, aldus gedeputeerde Ekkers. “De provincie wil dat Utrecht aansluit in de rij van Europese topregio’s. We zullen daarom in 2008 meer werk maken van het aantrekken van buitenlandse bedrijven en de economische promotie van onze provincie. Verder gaan we aan de slag met het investeringsprogramma Cultuur en Economie, dat speciaal bedoeld is voor innovatieve bedrijven in de creatieve industrie. Ook de gezondheidseconomie wordt een nieuw speerpunt van ons beleid. Kortom: de cijfers laten zien dat Utrecht in trek is bij de ondernemers, dat gevoel willen we versterken!”

Meer weten?
Ga dan naar www.provincie-utrecht.nl/par  Via de provinciale website kunt u het rapport “Uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2007” downloaden. Het rapport bevat de uitkomsten van een enquête die de provincie onder 75.000 Utrechtse bedrijven en instellingen heeft gehouden. Vanwege de hoge respons van 70% geeft deze monitor een breed en betrouwbaar beeld van de Utrechtse arbeidsmarkt.

Meisje rijdt tegen vrachtauto

LEERSUM  Een 16-jarige inwoonster van Leusden is woensdagavond omstreeks 20.15 uur tegen een stilstaande vrachtwagen gereden. Het meisje reed met haar bromfiets in de richting van de Boerenbuurt. De vrachtwagenchauffeur had zijn auto geparkeerd bij de Nieuwe Steeg. Het meisje heeft de vrachtwagen vermoedelijk over het hoofd gezien want zij is zonder te remmen achterop de vrachtwagen gereden. Haar helm zat niet goed vast en door het ongeval is deze van haar hoofd gevlogen. Hierdoor heeft zij een wond aan haar hoofd opgelopen en pijn in haar been. Zij is voor behandeling overgebracht naar het UMC.

Werk Stichting Vluchtelingenwerk Zeist overgenomen

ZEIST  Per 1 januari 2008 zullen AMW Vitras Zeist, Sociaal Raadslieden en Vluchtelingenwerk Midden Nederland de werkzaamheden van Stichting Vluchtelingenwerk Zeist overnemen. Dit betreft de huisvesting, de eerste opvang en maatschappelijke begeleiding van asielzoekers en vluchtelingen.

Dankzij gezamenlijke inspanning zijn betrokken instellingen, te weten Stichting Vluchtelingenwerk Zeist, AMW Vitras Zeist, Sociaal Raadslieden, Vluchtelingenwerk M-N en de gemeente Zeist er in korte tijd in geslaagd afspraken te maken over de overdracht van de cliënten van vluchtelingenwerk vanaf 1 januari 2008.

Vanaf die datum worden deze werkzaamheden van Stichting Vluchtelingenwerk Zeist voor wat betreft de vluchtelingen, die korter dan 2 jaar begeleiding hebben ontvangen van deze stichting, de vluchtelingen die vanaf 1 januari 2008 nieuw in Zeist worden gehuisvest, alsmede de vluchtelingen die Generaal Pardon hebben gekregen of nog zullen krijgen, overgenomen door Vluchtelingenwerk M-N.
De vluchtelingen, die langer dan 2 jaar zijn begeleid door Stichting Vluchtelingenwerk Zeist, worden vanaf 1 januari 2008 begeleid door AMW Vitras en Sociaal Raadslieden.

De gemeente Zeist en de betrokken instellingen hechten veel waarde aan een goede en zorgvuldige
dienstverlening aan de vluchtelingencliënten. Deze dienstverlening zal op hetzelfde hoge niveau worden voortgezet door de nieuwe uitvoerders. Zij hebben er alle vertrouwen in dat dat vanaf 1 januari 2008 gaat lukken.

Gemeente Zeist zet hoger beroep in zaak “Interventieteam” niet door

ZEIST  Op 25 mei 2007 deed de Rechtbank Utrecht een uitspraak over de aanpak van jongeren met crimineel gedrag via een Interventieteam. De rechter verbood de gemeente om met het interventieteam in de toenmalige vorm huisbezoeken af te leggen bij enkele adressen in Zeist. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 18 december jongstleden besloten om het hoger beroep niet door te zetten omdat het Interventieteam in zijn oude vorm niet meer wordt ingezet. Via maatwerk en kleinere teams kan ook effectief worden opgetreden.

Daarnaast is de aandacht, nog meer dan voorheen, gelegd bij het verbeteren van de positie van jongeren met een risico tot het afglijden naar crimineel gedrag en/of schooluitval. In overleg met een aantal maatschappelijke instellingen is gekozen voor een efficiëntere en effectievere vorm van overleg.

De jongeren zijn in drie groepen te verdelen, namelijk jongeren die:

 1. naar school of naar het werk gaan (geen aanpak nodig)
 2. het risico hebben tot afglijden en/of problemen hebben met werk, school of vrije tijd (aanpak door bepaalde vorm van hulp of ondersteuning)
 3. in meer of mindere mate in het criminele circuit terecht zijn gekomen (aanpak via politie, justitie of andere instellingen)
Over een aantal maanden worden de eerste resultaten van deze aanpak verwacht.

Ruim tweehonderd uitrukken

DOORN  Tijdens een feestelijke korpsavond in de kazerne in Doorn is maandag een aantal brandweermannen van de Doornse brandweer gehuldigd voor het bereiken van een aantal dienstjaren. Ook werd er deze avond afscheid genomen van een aantal collega’s.

Lees verder op de website van De Kaap

The Pink Panthers verwelkomen hun trots in Engeland Mara Moberg

DRIEBERGEN  Zaterdag 22 december landt ze op Schiphol. Mara Moberg uit Amerongen. Mara is een (oud) speelster van de rugby club The Pink Panthers die nu bij The Saracens in Londen speelt. The Saracens is één van dé rugbyclubs in Engeland en op dit moment ongeslagen koploper in de hoogste Engelse Dames Rugby competitie.

vergroot foto

Mara die als speelster van het Nederlands team al jaren mee doet op EK’s ontmoete in het voorjaar ook het Engelse Nationale dames rugbyteam door haar goede spel en contacten werd ze afgelopen zomer gevraagd door één van de Nationaal team spelers van Engeland om in Londen te komen spelen. Mara die helemaal gek is van het rugbyspel trok de stoute schoenen aan en vertrok naar Londen. Aldaar eerst op zoek naar werk, want ook het Engelse Dames rugby is op basis van amateursport. Dat was snel gevonden met de hulp van haar mede speelsters zo ook een onderkomen. Naar eerst flink te hebben meegetraind en de verwachting dat ze de competitie zou starten in het tweede team werd Mara tegen ieders verwachting meteen aan het werk gezet in het eerste team Daar is ze niet meer weggeweest.

Nu tijdens de kerstdagen en de start van 2008 is Mara voor twee weken in Nederland. Zo ook bij háár clubje The Pink Panthers.
Mara zien spelen? Kom dan langs op nieuwjaardag (1 januari) waar ze speelt in de traditionele Oud tegen Nieuw wedstrijd bij The Panthers. Kick Off is om 15.00 uur.
Interesse in (dames) rugby wij trainen elke dinsdag en donderdag.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 21 december 2007

Langbroekerdijk Driebergen: begin van aan Odijkse kant
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.25 uur  temperatuur: -5 °C

meer foto’s van deze straat

Opbrengst actie voor Isiolo

LEERSUM  De inzamelingsactie van de Wilde Ganzen en de Dutch Support Group Kenya uit Leersum voor de bouw van twee extra schoollokalen in Isiolo (Kenia) is een groot succes geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Vuurwerkvandalen aangehouden

DRIEBERGEN  Op 20 december omstreeks vier uur kreeg de politie de melding dat jongeren bij de Appelgaard vernielingen zouden plegen met vuurwerk. Ook werden mensen met vuurwerk bestookt. Op aanwijzing van getuigen werden een 17-jarige jongen en een 18-jarige man, beiden uit Driebergen aangehouden. Zij worden ervan verdacht een prullenbak te hebben opgeblazen met vuurwerk. Proces-verbaal wordt opgemaakt. Niemand raakte gewond.

Project van examenklas SGM in De Schermerij

MAARSBERGEN  De examenklas van de Theoretische Gemengde Leerweg (4TLG) van de Scholengemeenschap Maarsbergen presenteerde woensdag 12 december een bijzonder werkstuk. De leerlingen (15, 16) verzorgden als onderdeel van hun examen een gevarieerde dag voor de bewoners van De Schermerij in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenense Woningstichting verkoopt deel van woningen

RHENEN  De Rhenense Woningstichting biedt een deel van haar bezit te koop aan. Deze week ontvingen 168 huurders het bericht dat ze hun woning kunnen kopen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM gaat ten onder

MAARN  SVMM moest dit weekend naar Nijmegen om tegen het sterke SkunK te korfballen. De Nijmeegse studentenvereniging heeft al veel wedstrijden overtuigend gewonnen, maar uitgerekend vorige week tegen hekkesluiter Eemvogels ging zij ten onder.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderporno bij dominee Overberg

OVERBERG  Een eerder deze maand aangehouden dominee uit Overberg bij Veenendaal had kinderporno op zijn computer. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdagmiddag bekend gemaakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht


Deze dominee heeft Jezus’ uitspraak, “Laat de kinderen tot Mij komen”, wel heel letterlijk in de praktijk gebracht.
Hans Hermans, 21 december 2007

Meneer Hermans, het doet me verdriet dat u Zijn (Jezus) uitspraken gebruikt in een commentaar op deze intrieste zaak. Juist door een niet luisteren naar Hem, kan een mens tot veel of zelfs alles in staat zijn. De bedoeling van Jezus is er juist op gericht om mensen het eeuwige geluk te schenken. Ik hoop dat we dat allen mogen ervaren.
Wim van Wikselaar, 21-12-2007

Geachte heer Van Wikselaar, beste Wim, Heel spijtig dat, in ieder geval bij jou, niet de zuivere, achterliggende bedoeling is overgekomen van mijn ironische opmerking. Heel in het kort dan toch wat er allemaal achter dat korte zinnetje schuilgaat: Als zelfs een dominee, een voorganger in godsdienstoefeningen, een geestelijk leider, een voorbeeld voor zijn religieuze gemeenschap, als zelfs zo’n man minimaal de verdenking van kindermisbruik op zich laadt en dan ook nog, inmiddels door justitie bevestigd, kinderporno op zijn computer blijkt te hebben, wie kunnen we dan nog wel vertrouwen? En je zegt het al, ik ‘gebruik’ de uitspraak van Jezus. En zo kort op de dag dat we Zijn geboorte herdenken, zullen we meer van Jezus’ uitspraken te horen krijgen; uitspraken die Jezus in het openbaar heeft gedaan en waar, voor zover ik kan nagaan, geen enkel citeerverbod op rust. Misschien iets kernachtiger en duidelijker? Ik vind deze Overbergse dominee een godsgruwelijke belediging voor de protestantse kerk in Nederland en hij mag zich gelukkig prijzen dat hij niet leeft in de tijd van de inquisitie.
Hans Hermans, 22 december 2007


Hans, iedereen in dit land mag zich gelukkig prijzen dat wij niet meer in de tijd van de inquisitie leven maar in een moderne rechtsstaat. Dat vergt van ons dat wij het recht niet in eigen hand nemen en het oordeel over schuldig of niet schuldig overlaten aan een bevoegde rechtbank.  Hoe laakbaar het vergrijp ook en hoezeer de verdachte de schijn tegen zich heeft, iemand is pas schuldig na een veroordeling door een bevoegde rechter.
Michiel van der Vlist,  22 december 2007

Waar ik bijzonder veel moeite mee heb is het verschil in beoordeling door ons.
Een inwoner van Overberg pleegt in onze ogen een ernstig misdrijf tegen de zeden die hier gelden, maar wij spenderen miljoenen en nog eens miljoenen aan een oorlog om  ‘iets’ op te bouwen, wat dat ook moge zijn, en nemen aldaar mensen in bescherming die op 48-jarige leeftijd huwen met een 11-jarig meisje.
Overberg wordt breed uitgemeten maar aan het andere wordt door ons schouderophalend voorbijgegaan.
Sybe Streekstra, 22 december 2007

Nee Sybe, aan het andere wordt niet schouderophalend voorbijgegaan, althans niet door mij. Maar je weet, hoe verder weg de ramp, hoe kleiner het bericht in de krant. Ook jij zult ongetwijfeld bozer zijn als een viespeuk van 48 trouwt met jouw nichtje van 11, dan wanneer dezelfde situatie zich voordoet in een ander land. Ach, misschien zijn wij wel teveel geciviliseerd met al onze ‘nette’ regeltjes en willen wij die teveel aan anderen opdringen; in veel culturen is het usance dat geslachtsrijpe meisjes huwen, dan wel worden uitgehuwd. In het rijke westen heeft iedereen het goed, maar in een arm land is een huwbare dochter voor een arm gezin vaak een kwestie van ‘brood op de plank’.
En Michiel, ik wacht niet met mijn mening tot een of andere softe, linkspolitiek correcte rechter in onze prachtige ‘rechtsstaat’, waar moordenaars acht jaar krijgen, een uitspraak heeft gedaan. Wanneer een gevestigd instituut als het Openbaar Ministerie mededeelt dat er op de computer van die dominee kinderporno is aangetroffen, is er voor mij geen enkele reden te twijfelen aan het waarheidsgehalte van de gedane mededeling. Maar er zal wel weer een of andere link(s)e advocaat opstaan, die weet te betogen dat de dominee die porno gebruikte als studiemateriaal voor zijn hetze tégen kinderporno.
We wonen in een vrij land met vrijheid van meningsuiting die niet door rechters wordt bepaald.
Hans Hermans, 22 december 2007

Waar rook is, is vuur. Omdat nu al vast staat dat bij de dominee in Overberg (zijn naam valt zo te vinden op website van de desbetreffende kerk; over privacy gesproken) kinderporno op zijn computer is aangetroffen, heeft hij wel alle schijn tegen gekregen. Op de website van de Efrathakerk in Overberg kun je alles lezen over zijn jubileum in het afgelopen najaar: wat een zalvende woorden sprak hij toen, maar wat blijft er van over als hij werkelijk deze feiten waarvan hij verdacht wordt gepleegd heeft. In diezelfde periode nog wel! En dan die uitspraken van die kinderen: het is toch zo’n lieve man, hij gaat wel eens met ons fietsen! Ook dit komt in een verdacht daglicht te staan. Moge snel duidelijk worden, zeker in het belang van de slachtoffers (kinderen!!!) wat hier werkelijk gebeurd is. Dat er wat gebeurd is, wordt echter steeds meer duidelijk.
Hans N.  , 25 december 2007

Hoe erg het ook moge zijn wat er gebeurd is, het is ook weer niet zo dat alles wat deze predikant deed bij voorbaat verdachte handelingen zijn geweest. Dat suggereren lijkt verdacht veel op roddelen. Hij deed ook veel goeds en dat zijn vele Overbergers, die hem kenden en hem meemaakten natuurlijk ook niet vergeten. Het is dan meer dan begrijpelijk dat in een klein dorp als Overberg de gemeenschap in opperste verwarring achterblijft over het gebeurde en wat daar op volgde , inclusief de soms suggestieve berichtgeving. Als dan vervolgens alles wat ook maar enigszins met hem te maken heeft verdacht wordt gemaakt, wordt daarmee de samenleving in dat dorp niet bepaald gerust gesteld, laat staan de heersende verwarring ingeperkt. De Overbergers hebben via de media al meer dan genoeg voor hun kiezen gehad. In sommige berichten in bepaalde media (met name internet) lijkt het wel of zij terecht moeten staan over wat er gebeurt is. Iets poneren is één, maar bij de feiten blijven is twee. Hoe het verder ook zij, het recht dient voor de kerkelijke rechter, via de kerkenraad en de burgerlijke rechter via justitie zijn loop te verkrijgen. Dat staat zo vast als een huis. Beiden lijken tot nu toe vastbesloten om de waarheid en niets minder dan dat boven tafel te krijgen. Gelukkig samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug met openheid naar de bevolking toe. Dat verdient ook steun en waardering, al ware het natuurlijk altijd veel beter geweest als dit allemaal niet nodig geweest zou zijn.
Teunis Reedijk, 26 december 2007

Teunis, zou jij eens willen aangeven waar op het internet is te vinden dat de inwoners van Overberg terecht moeten staan over wat is gebeurd? En wat bedoel je precies met ‘suggestieve berichtgeving’? Volgens mij ben jij trouwens de eerste die suggereert dat de Overbergers er iets mee te maken zouden hebben, maar ook dat kan ik nergens terugvinden.
Hans Hermans, 26 december 2007

Hans,
Hieronder met tegenzin dan één bericht niet gecensureerd bericht van een internet “nieuwskrant” en dan nog echt niet de ergste. Ik kan je verzekeren dat er zo nog meer zijn. Daar ben ik (als Overberger) al geheel dienstwillig door anderen op geattendeerd, evenals verschillende andere dorpsgenoten. Die informanten kwamen uiteraard niet uit Overberg, maar zagen de “humor er wel van in”. Nu…, ik in het geheel niet.
“In Overberg, een soort Urk op de Biblebelt, vlak naast Veenendaal, doet het OM een onderzoek naar een dominee van de Hervormde Gemeente (een extreem fundamentalistische christelijke sekte). De dominee wordt verdacht van onzedige handelingen met zeer kleine meisjes, en heeft mogelijk nog drie andere zeer kleine meisjes iets teb lief vastgepakt. In Overberg is inmiddels een informatiebijeenkomst gehouden voor ouders van kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De inwoners van dit Urk-achtige inteeltdorpje zijn inmiddels boos en beschuldigen het OM van “een hetze”. Christenen zouden nooit iets naars doen met kinderen, dat weet iedereen.
Teunis Reedijk, 26 december 2007

Graag de bron bij naam noemen, Teunis, en voorts neem ik aan dat je dan niet alleen hier je beklag doet, maar ook bij de bron. Overigens kom ik nog geen enkele beschuldiging richting de Overbergers tegen, anders dan een wel zeer laakbaar waardeoordeel over de Overbergse inwoners. Voorts siert het je dat je als één van de zeer weinige politici ook eens op deze site een reactie achterlaat.
Hans Hermans, 26 december 2007

Hans,
Je kunt bij de geciteerde tekst een prachtig genuanceerd verhaal bij houden, maar je zult maar slachtoffer, of op een andere manier een betrokkene zijn. Dan raakt je dit als een mokerslag. je lijkt wel een soort minderwaardig soort mens, waarbij je zulke dingen kunt verwachten en eigenlijk verdien je ook niet beter volgens deze en vergelijkbare teksten. 
Ja natuurlijk Hans heb ik mijn beklag bij deze en andere websites gedaan, Een ieder die mij een heel klein beetje kent weet dat ik dan niet kan laten, maar ik zal je de reacties daarop besparen. Die zijn weinig verheffend. Je vraag om bronnen te noemen honoreer ik niet Hoe minder mensen die lezen hoe liever het mij is. Ik kom op voor de mensen die hier niets aan kunnen doen maar blijkbaar afgeschilderd moeten worden door enkele medeburgers als een soort onderontwikkelde mensen Let wel ik heb het in geen geval over deze site en zeker niet over de mensen die hier een bijdrage geplaatst hebben. Daarmee heb ik geen enkele moeite. 
Ik ben geen Overberger van geboorte en ik ben er ook niet opgegroeid maar ik laat de mensen in Overberg niet onweerlegd neergesabeld worden door mensen met een modern machtsmiddel, dat dodelijker kan zijn dan willekeurig wapen. Namelijk het toetsenbord, een PC en een, in mijn ogen dubieuze website. Maar eigenlijk verdienen ze een veel betere pleitbezorger dan ik ben, of ooit zal worden. Misschien is het voor hen beter dat ik er verder het zwijgen maar toe doe. maar ik wou dit en het voorgaande toch eens gezegd hebben. Je praat er zo gemakkelijk over als buitenstaander, maar als je er op de één of andere manier bij betrokken ben doen sommige ongenuanceerde, of niet voldoende doordachte uitspraken erg veel pijn. Daar wou ik wat aandacht voor vragen en in geen geval als politicus, maar als mens.
Teunis Reedijk, 27 december 2007

Beste Teunis, als ik al jouw bijdragen, vooral de laatste, nog eens goed lees, kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat je misplaatste emoties probeert los te maken én dat je stemmen tracht te winnen. Met gebruik van de juiste trefwoorden en een simpele druk op de (Google)knop is elk nieuwsbericht te vinden. En waarom zouden in deze tijd van vrije nieuwsgaring mensen niet mogen lezen wat jou onwelgevallig is? Je schrijft immers, “Je vraag om bronnen te noemen honoreer ik niet. Hoe minder mensen die lezen hoe liever het mij is.” Als je wérkelijk denkt dat betrokkenen niet in staat zijn te vinden wat jij, als niet-Overberger, wél kunt vinden, zet je ze daarmee op een nog lager plan dan de schrijvers van de inderdaad laakbare nieuwssites.
Hans Hermans, 27 december 2007

Hans,
Ik geloof niet dat ik moeite heb met emoties, Ik kan gelukkig vrij objectief oordelen hierover, maar het feit dat mijn bijdrage(n) dan zomaar in verband wordt gebracht met “stemmenwining” doet mij nu meteen maar weer af zien van verdere reacties voordat dit er volgens een willekeurige en weldenkende andere lezer op gaat lijken. Deze reactie heeft helemaal niets met emoties te maken. De suggestie alleen is al te laag voor woorden in dit trieste geval. Hartelijk dank voor het inlevingsgevoel t.o.v. de gemiddelde Overberger. Persoonlijk heb ik er geen probleem mee, dus dat hoef je je niet aan te trekken. Veel succes verder.
Teunis Reedijk, 27 december 2007

Heuvelrugnieuws van zaterdag 22 december 2007

Traaij Driebergen: graf Cordes
foto: © Robert Zwart
tijd: 12.30 uur  temperatuur: -1 °C

meer foto’s van deze straat

Jump gaat verder

MAARN  De profperiode van Jump zit er op. Maar liefst 90 kinderen hebben deelgenomen aan het programma. Jump gaat dus door in 2008. Vanaf dinsdag 8 januari start er weer iedere dinsdagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur een instuifprogramma.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergse ijsbaan ook open

DRIEBERGEN  De Driebergse ijsbaan aan de Jachtlaan is ook open. Gisteravond en daarna maakte fotograaf Robert Zwart een paar foto’s.

vergroot foto1     vergroot foto2     vergroot foto3

nog meer foto’s van Robert ZwartOpening trapveldje in Overberg

OVERBERG-DOORN Maar liefst drie mannelijke wethouders (Van Wikselaar, Salverda en Waltmann) zijn er nodig om vrijdag 28 december om 10.00 uur een trapveldje in Overberg te openen. De gemeente heeft voor de periode van een jaar een weiland gehuurd op de hoek van de Heuvelsesteeg en de Haarweg. Naast twee doelen worden er ook bankjes en prullenbakken geplaatst.
Vrijdag 4 januari om 14.00 uur opent wethouder Elisabeth van Oostrum in haar eentje een ontmoetingsplek voor jongeren achter het 4-5 mei monument aan het Raadhuisplein in Doorn. Er wordt een afdakje geplaatst, net als een bankje en prullenbakken.


Echt een vrouw met ‘ballen’, wethoudster Van Oostrum; dat doet zij toch maar mooi even in haar eentje, die hangplek openen. Of zou het komen dat Elisabeth als enige iets heeft met ‘hangen’? Dan is een trapveldje openen toch wel van een geheel andere orde, “Een man is hij, die de geest van het kind in zich bewaart”, de drie heren kunnen dan ook even lekker legaal tegen een balletje trappen na de opening.
Hans Hermans, 22 december 2007

Beste Renk, je hebt natuurlijk wel een paar mensen nodig als je een balletje wil trappen met de jeugd van Overberg!!
Wim van Wikselaar, 22 december 2007

En er kan niet ingezet worden op de uitslag van het ‘balletje trappen”. Het is maar even een weet, zodat de goklustigen gewoon thuis kunnen blijven.
Teunis Reedijk, 26 december 2007

Voortgang stationsproject

DRIEBERGEN  Omwonenden en andere betrokkenen bij het stationsgebied Driebergen-Zeist zijn afgelopen week middels een brief op de hoogte gebracht van de stand van zaken rond het stationsproject. De inhoud van deze brief staat hieronder afgedrukt.

Geachte heer, mevrouw,
In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de toekomst van uw en ons stationsgebied. U heeft daaraan wellicht bijgedragen door uw aanwezigheid op één van de discussieavonden of u heeft er iets over gelezen of gehoord. Met deze brief informeren wij u over welke kant het op gaat met de plannen over het spoor en de visie op het gebied eromheen.

Wat gebeurt er met de infrastructuur (spoor en wegen)?
De Stuurgroep (waarin zijn vertegenwoordigd de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist, Bestuur Regio Utrecht, ProRail en de provincie Utrecht) heeft onlangs een aantal belangrijke uitgangspunten gekozen: voor het toekomstige spoor, het busstation, de Hoofdstraat, de Odijkerweg en de parkeerlocaties. De Stuurgroep heeft daarbij diverse mogelijkheden bekeken. Vanzelfsprekend is daarbij gekeken naar een goede verkeersafwikkeling, zowel op het spoor als ook op de weg. Verder is heel goed gekeken wat de maatregelen betekenen voor de landgoederen aan de oostzijde van de Hoofdstraat.

Alles overwegende, heeft de Stuurgroep de volgende uitgangspunten vastgesteld:

 • Er komen 4 sporen naast elkaar; deze zogenaamde spoorbundel wordt naar het zuiden uitgebreid t.o.v. de huidige sporen;
 • De Hoofdstraat krijgt in elke rijrichting 2 rijstroken voor doorgaand verkeer;
 • Het nieuwe busstation wordt onder de sporen bij de Hoofdstraat aangelegd, zodat de overstap van bus naar trein heel gemakkelijk wordt;
 • De Odijkerweg wordt aan de zuidzijde van de sporen aangesloten op de Hoofdstraat. Er komt geen tunnel meer in de Odijkerweg voor auto’s, wel voor fietsers en voetgangers;
 • In samenhang met de keuze voor de ligging van de Odijkerweg wordt gezocht naar de optimale parkeerlocatie(s).

Met deze uitgangspunten kan ProRail, die verantwoordelijk is voor deze maatregelen aan spoor en weg, verder ontwerpen. In de loop van 2008 wordt duidelijk hoe de plannen er concreet uit gaan zien. Hierover zullen wij u informeren.

Hoe staat het met de Gebiedsvisie?
De Stuurgroep heeft aan de hand van de richtinggevende uitspraken van juli 2007 (zie Nieuwsbrief oktober 2007) geconcludeerd dat bovenstaande uitgangspunten voor de infrastructuur goede kansen bieden voor een kwalitatief hoogwaardig stationsgebied. Van de zijde van beide gemeenten is aangegeven dat met name op de aspecten (landschappelijke) inpassing en het thema duurzaamheid op korte termijn een nadere uitwerking van de Gebiedsvisie nodig is om tot de beste oplossing te komen.

De Stuurgroep heeft aan beide gemeenten verzocht de trekkende rol voor de Gebiedsvisie te gaan vervullen en voor 31 maart 2008 te komen met een integrale visie op het stationsgebied. Onderdeel van deze visie is de inpassing van alle infrastructurele onderdelen waarover afstemming met ProRail zal plaatsvinden. Begin april zal de Stuurgroep conclusies trekken over de Gebiedsvisie in samenhang met het Infrastructurele ontwerp. Uiteraard zullen wij u hierover informeren, met daarbij de stappen die hierop volgen.

De gemeenten hebben aangegeven deze trekkende rol graag op zich te willen nemen en hebben hiervoor inmiddels in overleg met de regionale partijen een plan van aanpak vastgesteld. Dit plan van aanpak is te vinden op de website www.stationsgebieddriebergenzeist.nl.

De uitgangspunten voor het plan van aanpak zijn overigens niet anders dan waar tot nu toe in dit project mee is gewerkt. Kernpunten zijn;

 • Herkenbare (her-) inrichting van het gebied als “monument voor de toekomst”;
 • Innovatief en duurzaam ruimtegebruik;
 • Landschappelijk inpassing aan de Stichtse Lustwarande, bijvoorbeeld als “landgoed”;
 • Functionele inrichting op basis van één leidend thema, met daarbij duurzaamheid;
 • Een hoogwaardig en goed ingepaste openbaarsvervoersknoop;
 • Een poort zijn voor de Heuvelrug.
 • Wat moet er liggen op 31 maart 2008:
 • Een samenhangende ruimtelijke visie voor het stationsgebied en directe omgeving;
 • Een uitwerking van deze visie voor het gebied direct rond en naast het spoor;
 • Voorstellen voor ontwerp en inpassing van de infrastructurele onderdelen (spoor en weg).

Graag zien wij een visie totstandkomen die wordt gedragen door de betrokkenen in het gebied. Grondeigenaren, gebruikers en belanghebbenden maar ook de bestuurders zullen daarom worden betrokken bij het opstellen van de visie. Dit zal soms gezamenlijk gebeuren, maar ook individueel. We realiseren ons dat de beschikbare tijd tot 31 maart kort is, maar met ieders medewerking moet er eind maart een ambitieuze èn realistische visie kunnen liggen!

Wilt u meer weten?

Met deze brief hebben wij u op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen. Kijk voor meer informatie ook regelmatig eens op de website: www.stationsgebieddriebergenzeist.nl.  Heeft u nog vragen of opmerkingen, neem vooral contact met ons op. Het provinciehuis is wegens de feestdagen gesloten van 24 december tot 2 januari. Daarna kunt u bellen met Anneke Boerma (tel. 030 – 2582981) of mailen naar info@stationsgebieddriebergenzeist.nl

Met vriendelijke groet,
Bas Kranenborg
Projectleider Herinrichting stationsgebied Driebergen-Zeist.


Nou nou, ambitieuze plannen hoor. Naast de enorme hoeveelheid gewichtig geleuter, en dan zijn ze daarmee nog niet eens klaar, vallen twee zaken mij op. Ik lees onder andere, “Het nieuwe busstation wordt onder de sporen bij de Hoofdstraat aangelegd…”. Houdt dat in dat het busstation onder de grond komt of dat het spoor naar boven gaat? Is dat niet iets te ambitieus? Tweede punt betreft de opmerking dat het provinciehuis wegens de feestdagen is gesloten van 24 december tot 2 januari. Hebben ze in de provincie Utrecht andere feestdagen dan in de rest van Nederland?
Hans Hermans, 22 december 2007

Grijze kliko

Ingezonden door Renk Knol
DRIEBERGEN  In al haar wijsheid heeft het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug besloten dat in Driebergen voortaan geen vuilniszakken meer gebruikt worden voor het afval, maar grijze kliko’s.

Eén persoonshuishoudens krijgen een kliko van 160 liter, twee- en meerpersoonshuishoudens krijgen er een van 260 liter.
Volgend jaar is dus in Driebergen op vrijdag zichtbaar waar wat voor soort huishouden op een adres woont. Dat is leuke informatie voor het dieven- en oplichtersgilde. Over privacy gesproken!

Behalve de privacy, speelt ook nog iets anders. Namelijk de ambtelijke rompslomp. Stel je voor een bejaard echtpaar met zijn tweetjes. Ze hebben een grote kliko. Nu komt één van de partners te overlijden en via de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) zal de wijkbeheerder (na gepaste tijd) de grote kliko verwijderen en vervangen door de kleinere. Zo houden we elkaar natuurlijk wel aan het werk. Maar ook hier heeft het eerder genoemde gilde weer gratis info om haar slag te slaan: overlijden en ook scheiden maakt mensen minder alert.

Kortom: Grijze kliko’s prima, maar dan voor elk huishouden de grote kliko.

Dat de kliko’s van een barcode zijn voorzien doet vermoeden dat in de toekomst de afvalheffing gebaseerd zal zijn op het gewicht van de kliko plus inhoud. En doordat een kleine kliko lichter is dan een grote, is het bruto gewicht tevens een vervanger van het “vast recht” bij de afvalstoffenheffing.


Een “kilometerheffing” op afval zal niet leiden tot minder afval, maar wel tot ontduikgedrag en afvalstromen buiten het reguliere circuit om.
Michiel van der Vlist, 23 december 2007

Mij gaat het in dit stuk niet om ‘afvaltoerisme’. Het gaat er mij om dat informatie uit het GBA via de grijze kliko’s openbaar gemaakt wordt. Aan het formaat van de kliko is te zien wat voor huishouden er op een specifiek adres woont.
Volgens mij gaat de gemeente hiermee over de schreef omdat anderen dan betrokkene(n) privacygevoelige info kunnen krijgen.
Hoewel de vergelijking mank gaat: Het zou volstrekt uit den boze zijn als de gemeente op basis van GBA gegevens aan allochtonen een gele kliko ter beschikking stelt.
Renk Knol, 23-12-2007

Nou Renk, je komt wel met een goed idee zeg. Wat dacht je van een rode kliko voor de linkse rakkers, blauw voor de rechtse ballen, een turquoise gekleurde voor de Turken, een maroquin-crème voor Marokkanen, indigo voor de Indische gemeenschap, uiteraard wit of geel voor de kaaskoppen, roze voor de homo’s en lesbiennes, cyaan voor de gifkikkers, hemelsblauw voor de religieuze gemeenschap, oranje voor de koningsgezinden, groen voor Groenlinksers, lavendel voor oude weduwevrouwen en uiteraard Chinees groen (jawel, bestaat écht) voor de Chinese Heuvelruggers. Tot slot voor mensen die nergens bij horen, de regenboogkliko. Oh ja, de burgemeester krijgt er eentje van goud.
Hans Hermans, 23 december 2007

Hans, jou ontgaat blijkbaar ook de ernst van het feit. Ik noemde niet voor niets de kleur geel. De bevolkingsadministratie mag er nooit, maar dan ook nooit, toe leiden, dat op basis van die informatie groepen in de bevolking gekenmerkt kunnen worden. En dat is nu het geval.
Renk Knol, 23 december 2007

Weet je wat ernstig is Renk? Mensen een gele ster opplakken, dát is pas ernstig. Maar om aan een kleine kliko voor een eenpersoonshuishoudens privacyconsequenties te verbinden, gaat mij toch iets te ver. En wat voor informatie moet het ‘dieven- en oplichtersgilde’ er dan uithalen? Dat een kleine kliko duidt op een zielig oud vrouwtje die makkelijk is op te lichten? Leuk stigma zeg. In deze moderne tijd zijn er meer eenpersoonshuishoudens met jongeren dan met oudjes. En dan de dieven, valt er meer te halen bij een eenpersoonshuishouden? Of bedoel je dat daar nooit iemand thuis is? Wat dacht je van de gezinnen waar beide partners werken, valt daar dan niets te halen? Nee Renk, allemaal drogredenen. Ik vond het een interessante brief, maar de argumenten kloppen niet, daarom mijn parodie met gekleurde kliko’s. Wel jammer dat ik wederom mijn ironische reactie moet uitleggen.
Hans Hermans, 23 december 2007

Beste Hans, je hoeft niets uit te leggen. Ik probeer alleen maar duidelijk te maken dat een overheidsregistratie er voor zorgt dat er gestigmatiseerd kan worden. Net zoals toentertijd met de gele ster. Door elk huishouden eenzelfde kliko te geven is alles opgelost. Bovendien bespaar je ambtelijke rompslomp.
Renk Knol, 24 december 2007

Renk ik begrijp je probleem en ik ben het met je eens, maar eerlijk gezegd maak ik me minder zorgen over wat het dievengilde met de toch beperkte informatie over de containers kan doen, dan wat de overheid zelf kan doen met de veel verdergaande informatie die ze door het massaal eroderen van onze privacy in handen krijgt. Twintig jaar geleden werd er nog serieus over nagedacht hoe je een mobiel telefoonsysteem zo kon inrichten dat de gebruiker kon bellen zonder zijn locatie prijs te geven. Nu is het vanzelfsprekend dat die locatiegegevens niet alleen bekend zijn, maar ook nog minstens 10 jaar bewaard worden. Idem voor de OV chipkaart en straks voor de kilometerheffing. Over vijf jaar kan ik geen meter meer reizen met openbaar vervoer of met mijn eigen auto zonder dat de overheid  precies weet waar ik ben. En ik zie het nog gebeuren dat wat ik verleden maand mijn kat heb aangedaan,  mijn achterkleinzoon verplicht zal moeten ondergaan: een RF-ID chip onder de huid om hem overal te kunnen volgen en identificeren. Dat baart mij veel meer zorgen dan het ene bit aan informatie dat weggegeven wordt door de maat van de grijscontainer.
Michiel van der Vlist, 24 december 2007

Michiel, al de dingen die je noemt zijn waar. De overheid weet veel van ons. Maar het is geen openbare informatie en er zijn regels voor het gebruik ervan. Zo zijn er ook regels ten aanzien van de bevolkingsadministratie en deze worden volgens mij nu overtreden.
Renk Knol, 24 december 2007

Geen openbare informatie? En er zouden regels voor het gebruik zijn? Laat mij niet lachen Renk, we hebben miljoenen bureelklevers in Nederland en regelmatig laat zo’n microcefaal achteloos vertrouwelijke informatie rondslingeren. Die zelfverzonnen regeltjes worden te pas en te onpas aangepast, waar die pennenlikkers hun bestaansrecht aan ontlenen. En mijn zorg om die chip sprak ik al uit onder het nieuwsbericht “Digitale flitspaal voor Doorn” van 18 juli 2007. Gewoon een prepaid-mobiel aanschaffen onder contante betaling, zonder het extra beltegoed op te eisen, dan weet niemand van wie dat nummer is. En rekeningrijden? Daar verzinnen we ook nog wel wat op om big brother te misleiden. OV-chipkaart? De chipknip is mislukt, dus de OV-chipkaart zal ook wel mislukken. Bedenk dat de chipknip geen wettig betaalmiddels is, dus niemand kan worden gedwongen met zo’n kreng te betalen. Het grote probleem is dat de bevolking zich uit gemakzucht maar alles laat aanleunen, terwijl er zoveel trucjes zijn om die inhalige overheid te boycotten. Een kleine kliko heeft daar echter niets mee te maken.
Hans Hermans, 24 december 2007

Heuvelrugnieuws van zondag 23 december 2007

Jachtlaan Driebergen: ijsbaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.50 uur  temperatuur: -1 °C

meer foto’s van deze straat

Bij DVSA valt eer te behalen

AMERONGEN  Voetbalvereniging DVSA heeft een nieuwe hoofdtrainer. Pieter van de Grift, geen onbekende binnen Amerongen, neemt met ingang van het volgende seizoen het stokje over van de huidige trainer Jan Diepeveen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vechtpartij in restaurant

LEERSUM  Vrijdagavond 21 december vond in een restaurant aan de Scherpenzeelseweg een vechtpartij plaats tussen twee groepen gasten.

Omstreek 23.30 uur kreeg de politie de melding binnen van de vechtpartij tussen de twee groepen die was ontstaan naar aanleiding van een conflict. De politie haalde de groepen uit elkaar en heeft twee van de gasten, een 42-jarige man uit Barneveld en een 23-jarige man uit Bennekom, aangehouden in verband met geweldpleging. Een van de betrokkenen liep verwondingen aan zijn hand op door een glas en is voor verzorging naar het ziekenhuis gegaan.

Babbeltruc

ZEIST  De politie ontving afgelopen vrijdag in korte tijd twee meldingen van bewoners waarbij een onbekende man had aangebeld met de opmerking dat er sprake was van een gaslek en of er nog waardevolle goederen aanwezig waren. De meldingen werden gedaan door bewoners aan de Johannes Postlaan en de Jan Scheplaan. Bij de laatste werd daadwerkelijk een geldbedrag uit de woning weggenomen. De bewoonster heeft inmiddels aangifte gedaan van diefstal.

Signalement dader:
Blanke man, 1,75-1.80 cm lang, slank postuur, brildragend, droeg een lichtgekleurde jas.

De politie waarschuwt regelmatig voor dergelijke dieven die via een babbeltruc mensen geld proberen af te troggelen. Wees alert bij mensen die aanbellen en vraag om duidelijke identificatie.

Heuvelrugnieuws van maandag 24 december 2007

Langbroekerdijk Driebergen: richting Odijk, net voorbij sluisje
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 12:55 uur    temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Kerstwandeling in koud winterweer

MAARN  Ouders en kinderen van Oecumenische basisschool De Ladder uit Maarn vierden afgelopen donderdagavond gezamenlijk Kerst met een kerstwandeling in koud winterweer. Een lint van waxinelichtjes vormde een spoor door de wijk De Driesprong.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeersruzie en alcohol

RHENEN  De politie heeft op zondag om half zes een 57-jarige man uit Veenendaal aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Daarvoor was bij de politie een melding gekomen van een uit de hand gelopen irritatie in het verkeer.
Een 31-jarige automobilist uit Veenendaal en de 57-jarige automobilist ergerden zich aan elkaars rijgedrag. Hierbij zou de 57-jarige man een noodstop hebben gemaakt bij een rotonde op de Lijnweg, waardoor de 31-jarige automobilist op de auto reed met schade tot gevolg. Bij een blaasanalyse bleek de 57-jarige man 395 ug/l te blazen. Hij kreeg een rijverbod en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 25 december 2007

Kleinloolaan 15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:50 uur       temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Kerst in de Zwoer

DRIEBERGEN  Dit jaar pakt de Zwoer goed uit met de kerst. Het zwembad en de sauna is rijkelijk versierd en er zijn extra activiteiten. Afgelopen woensdag was een feestelijke afsluiting voor het aquajoggen. Iedereen kon bijspringen voor een avondje kerstjoggen in het grote bad, inclusief kerstmannen en koek-en-zopie.

vergroot foto

In de kerstvakantie volgt meer vermaak voor jong en oud. Met onder andere op het kerstprogramma: snorkelen, vlotspringen, fifty-fit, kids aquajoggen en de kerstdisco.

Leden de Volière in de prijzen

LEERSUM  Zes vogelkwekers van vogelvereniging De Volière waren succesvol op de vogeltentoonstelling van het kampioenschap van de Provincie Utrecht. De vereniging Driebergen/Austerlitz organiseerde dit kampioenschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubel- en tranenavond bij brandweer

LEERSUM  De Vrijwillige brandweer gemeente Utrechtse Heuvelrug post Leersum nam vrijdagavond afscheid van Jack Verbree. Maar de hele avond stond niet alleen in het teken van dit afscheid. Er werden ook certificaten diploma’s en de Vrijwilligers Medailles uitgereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 26 december 2007

Jachtlaan 20 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:45 uur       temperatuur: 5 °C

Klik op foto voor vergroting
meer foto’s van deze straat
zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Het sociaal netwerk werkt

AMERONGEN  In de dagen voor het Kerstfeest ontvangen veel mensen één of meer kerstpakketten. Op deze manier laten bedrijven en organisaties hun waardering blijken voor hun medewerkers en vrijwilligers. Er is een behoorlijke groep mensen, die op deze manier nooit voor een pakket in aanmerking komt terwijl juist zij een extraatje heel goed kunnen gebruiken.

Lees verder op de website van De Kaap

Overleden skiër overgebracht naar Maarn

MAARN  De 54-jarige skiër die zondag om het leven kwam in Zwitserland, komt uit Maarn. Het stoffelijk overschot is vandaag overgebracht naar zijn woonplaats.

Lees verder op de website van rtv Utrecht

Heuvelrugnieuws van donderdag 27 december 2007

Jachtlaan 2-20 Driebergen: achterzijde
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur       temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Verdachte woninginbraak aangehouden

DRIEBERGEN  Woensdagmiddag 26 december kreeg de politie om vier uur de melding van een woninginbraak aan de Dennenhorst. Met vuurwerk was een ruit vernield. De politie kwam snel ter plaatse en de daders waren er zonder buit vandoor gegaan. Op basis van getuigenverklaringen werd de identiteit bekend van één en mogelijk twee verdachten. Om 16.50 uur konden agenten een 18-jarige man uit Driebergen aanhouden. De politie zet het onderzoek naar de poging inbraak en naar een mogelijke tweede verdachte voort.

’Hoge toeristenbelasting maakt Heuvelrug veel te duur’

DOORN  Een gezin van twee volwassenen en drie kinderen dat vakantie gaat vieren op de Utrechtse Heuvelrug, betaalt vanaf volgend jaar 50 euro meer voor twee weken in een hotel of op een camping.

Lees verder op de website van het AD/UN


Eindelijk gerechtigheid, nu mogen ook anderen dan de inwoners meebetalen aan de spilzucht van de Heuvelrugse roofridders. Neem bijvoorbeeld de ambtswoning van de burgemeester, daar wordt een fractie van de werkelijke huurwaarde voor betaald. Dus, geachte recreatieondernemers, leg uw gasten maar uit dat ze meebetalen aan het woongenot van een ander.
Hans Hermans, 27 december 2007

Jeugdhonk Amerongen voorlopig dicht

AMERONGEN  Jeugdhonk Time Out in Amerongen gaat op oudejaarsdag dicht. Bestuur en vrijwilligers leveren dan de sleutel in bij wethouder Van Oostrum vanwege ’ desinteresse en tegenwerking van gemeentebestuur en ambtenaren’.

Lees verder op de website van het AD/UN


Wethoudster Van Oostrum is altijd zo druk met één van haar gewichtigste taken, het openen van allerhande gebouwen, dat het goed is dat ze óók eens weet wat het betekent om een gebouw door gemeentelijke tegenwerking te sluiten. Jammer dat het bestuur van jeugdhonk “Time Out” haar niet zo gek heeft kunnen krijgen dat ze de sleutel komt halen.
Hans Hermans, 27 december 2007

Veel belangstelling voor gemeentewerf

DOORN  Veel bewoners waren naar de informatieavond gekomen om over de realisatie van een nieuwe gemeentewerf en milieustraat op het industrieterrein Velperengh te horen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 28 december 2007

Weth Teselinglaan 35-39 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.55 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Gestolen lood?

ZEIST  Donderdagavond tegen negenen zagen surveillerende agenten twee mannen op de Laan van Vollehove bezig een groot aantal nieuwe stukken loden dakgoot in een kelderbox te slepen. De agenten vertrouwen het niet en gingen poolshoogte nemen. De mannen hadden een onduidelijk verhaal waar het materiaal vandaan kwam en werden aangehouden. De mannen van 21 en 25 jaar oud uit Zeist, werden ingesloten voor verhoor.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 29 december 2007

Gooijerdijk 4 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Kerstbomenvuur in Maarn op 3 januari 2008

MAARN  Dankzij bereidwillige medewerking van brandweer en gemeente gaat ook in 2008 de traditionele kerstboomverbranding in Maarn gewoon door. Het spektakel is ditmaal op donderdag 3 januari op de Koeheuvels aan de noordzijde van Maarn. Deze datum is eerder dan anders, waardoor nog meer kerstbomen zijn te verwachten en er zo een extra groot nieuwjaarsvuur ontstaat.

‘Omdat we de kerstboomverbranding combineren met de vaste oefenavond van de brandweer op donderdag, is de traditie in 2008 vlak na nieuwjaar. Veel mensen willen hun kerstboom toch in de eerste week van januari de deur uit hebben,’ zo verklaart Astrid Willemsen, voorzitter van Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen. Een week later staan er – ook volgens ervaring van de gemeente – al veel bomen bij het vuil met bijkomende werkzaamheden.

Even leek het erop dat het kerstbomenvuur in Maarn aan verordeningen ten onder zou gaan. Maar burgemeester Naafs die vorig jaar als nieuwe burgervader zelf aanwezig was, genoot van de sfeer en gezamenlijke aanpak van brandweer en Oranjevereniging. Hij toonde zich dan ook voorstander om dit gebruik in ere te houden. Ook de gespondorde oliebollen en warme chocolademelk zullen dit jaar niet ontbreken (met dank aan Motel Maarsbergen en Bakkerij Van den Pol).

‘Met het kerstbomenvuur op 3 januari, verwachten we dit jaar heel veel bomen uit Maarn en omstreken,’ zegt Willemsen van de organiserende Oranjevereniging. ‘Bovendien valt 3 januari in de schoolvakantie, waardoor we rekening houden met extra kijkers. Want kinderen mogen dan toch vaak wat langer opblijven.’

Om de veiligheid te garanderen, mag de Oranjevereniging al jaren vertrouwen op de medewerking van de brandweer. Zij waken tijdens het spektakel voor de (brand)veiligheid van alle toeschouwers en uiteraard de omliggende natuur. Willemsen: ‘Zonder hun beschikbaarheid, zouden we voor deze actie absoluut geen toestemming krijgen. Daarom alle lof voor onze brandweerlieden!’

Het inzamelen van de kerstbomen aan de Koeheuvels start donderdag om 18.30 uur. Zoals gebruikelijk krijgt iedereen een lootje per ingeleverde boom. De brandweer maakt de stapel en ontsteekt het nieuwjaarsvuur rond 19.15 uur. Aansluitend is de verloting, waarbij deelnemers leuke prijzen kunnen winnen uit handen van de burgemeester of een van de wethouders. Bovendien is er een extra prijs voor de persoon die de meeste bomen inlevert.

Inwoners van Maarsbergen kunnen hun bomen vanaf 18.00 uur inleveren bij de vrachtwagen van Wolfswinkel bij de kerk.

Gelijkspel wethouders door Waltmann

OVERBERG  Vrijdag vond in Overberg op de hoek van de Heuvelsesteeg en de Haarweg de opening plaats van het trapveldje.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 30 december 2007

Bosstraat 49-51 Driebergen: beeldje in gevel
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Inbrekers ontsnapt

ZEIST  Op vrijdagavond 28 december kreeg de politie rond 21.00 uur een melding binnen van een woninginbraak aan de Couwenhoven in Zeist. Toen de politie arriveerde bleken de daders te zijn ontkomen.
De zoon des huizes, een 22-jarige Zeistenaar kwam oog in oog te staan met twee van hen. Eén wist hij nog te grijpen in het steegje achter de woning. Deze dader wist echter te ontsnappen doordat zijn maat een zaklamp richting de 22-jarige man gooide. Na onderzoek bleek dat er meerdere daders in de woning waren geweest. De zoon van de 42-jarige bewoner had in de woning ook nog gevochten met één van de daders. Controle in de buurt leverde die avond helaas niets op. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

200 deelnemers Elfstedentocht

DOORN  Voor de negentiende keer organiseerde de Doornsche IJs- en Skeelerclub afgelopen vrijdag de jaarlijkse elfstedentocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Diefstal en bedreiging

LEERSUM  Op vrijdagavond 28 december hebben twee jongens, 14 en 16 jaar oud, samen met een aantal vrienden tuinverlichting gestolen uit een tuin van een woning aan de Stadhouderslaan. De 37-jarige bewoner wist de 14-jarige jongen in zijn nekvel te grijpen. Het groepje vrienden rende en fietste daarop weg, terwijl ze bedreigingen uitten naar de bewoner. De gealarmeerde politie hield de twee uit Leersum aan. In overleg met hun ouders krijgen zij een passende Halt straf opgelegd.

De Zwoer zwemt 110 kilometer in tweeënhalf uur

DRIEBERGEN  Donderdag 27 december begonnen 13 zwemsters en zwemmers van zwemvereniging de Zwoer aan hun jaarlijkse uitdaging, het zwemmen van 7,5 of 10 kilometer per persoon. De uitdaging ligt er ook in om het binnen een bepaalde tijd te zwemmen.

vergroot foto

Hans Vijge, Rosanne van der Mast en Suzanne Lange legden de lat het hoogst en gingen 100 x 100 meter binnen de 1.30 minuut zwemmen. Sigrid en Symen Dogger, Judith Cromjongh en Rianne Weijburg deden het maar iets rustiger aan door elke 1.40 te starten op dezelfde afstand.

Peter Snijders, Sven Dogger, Roos van Bentum, Tim Douma, Dirk Jan Laan en Esther Mostard zwommen ook elke 1.30 maar dan “maar” 100 x 75 meter. Alleen Symen had het halverwege gezien en stapte eruit. Zijn jongere broer Sven duidelijk niet, na 7450 meter zwom Sven de laatste 2 banen nog gewoon in de vlinderslag de laatste meters. Hans en Suzanne hadden een gemiddelde tijd van 1.19 minuut per 100 meter.

Dit was het derde achtereenvolgende jaar dat deze prestatietocht werd gezwommen en het is leuk om te zien dat ook de minder ervaren wedstrijdzwemmer zo’n afstand best kan afleggen, getuige de prestaties van Dirk Jan, Tim en Esther.

Heuvelrugnieuws van maandag 31 december 2007


Jachtlaan Driebergen: sloot langs ingang ijsbaan
foto: © Renk Knol
tijd: 13:30 uur       temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Inbraak voorkomen

MAARN  Maandagochtend omstreeks 00.10 uur kreeg de politie de melding dat verdachte figuren zouden lopen in de omgeving van de Duikerlaan. In de omgeving werden twee mannen aangetroffen. Zij hadden inbrekerswerktuigen bij zich. De mannen, 37 en 46 jaar oud uit Utrecht en Nieuwegein werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

(Te) vroeg knallen

DRIEBERGEN Al de hele dag overal in Driebergen zichtbaar en hoorbaar. Groepjes jongens (meisjes zie je er bijna niet bij) die gewapend met plastic zakken met vuurwerk de wijk doorgaan en dan op een plek gaan hangen om daar vuurwerk af te steken.

vergroot foto


Te vroeg knallen? Waar komt die wijsheid vandaan? Er mag vandaag vanaf 10.00 uur vuurwerk worden afgestoken, terwijl dit nieuwsbericht van 15.41 uur is. Trouwens, gun die jongens ook hun lolletje.
Hans Hermans, 31 december 2007

Inderdaad mag er dit jaar voor het eerst vanaf 10.00 geknald worden. De reden daarvoor is dat ambtenaren van het ministerie van VROM bedacht hebben dat er zoveel vuurwerk is verkocht dat dat nooit in twee uur afgestoken kan worden. Daarom titel veranderd. ‘Te’ nu tussen haakjes.
Renk Knol, 31 december 2007

Dus als we snellere auto’s kopen, mogen we straks ook harder gaan rijden? Wat een rare redenering. Enerzijds gun ik die jongens hun lolletje, anderzijds is het zeer gevaarlijk. Hierbij denk ik vooral aan oude mensen,  jonge kinderen en huisdieren (honden) die nauwelijks over straat kunnen gaan. Meteen weer afschaffen!
Robert Zwart, 31 december 2007

Nee Renk, vorige jaren, in ieder geval vorig jaar, mocht er ook al vanaf 10.00 uur worden geknald. Wat een kinderachtig gezeur toch allemaal. Blijft iedereen die er last van heeft één dagje binnen, klaar. En met die snelle auto’s kun je ook naar Duitsland. Toch eens bij Robert’s familie informeren of hij als jong knulletje nooit een rotje heeft afgestoken vóór middernacht.
Hans Hermans, 31 december 2007

Ik heb een bloed hekel aan vuurwerk. Altijd al gehad. Je vraagt het aan Robert, maar ik heb nog nooit vuurwerk afgestoken. Heel vroeger heb ik met carbid geschoten, niet met een melkbus maar met een blikje van de Buisman. En ook nog wel eens met een holle sleutel waar je luciferkopschraapsel in deed en daarna met een spijker afsloot en vervolgens dit tegen de muur sloeg.
Blijf het overigens vreemd vinden dat er in Nederland belangrijke bouwprojecten vertraging oplopen wegens de hoevelheid fijnstof, dat er bij een vondst van zware metalen sprake is van een milieuramp, maar dat van een verbod op vuurwerk geen sprake kan zijn, terwijl bij het massaal afschieten van vuurwerk tonnen fijnstof vrijkomen en er tonnen zware metalen in de bodem komen.
Dat ik een hekel aan vuurwerk heb heeft overigens niets te maken met de negatieve milieueffecten. Ik vind het gewoon een ontzettend domme bezigheid.
Renk Knol, 31 december 2007


Bidden voor dominee

OVERBERG/ZUIDLAND  De 60-jarige predikant in Overberg, die wordt verdacht van poging tot ontucht met minderjarige meisjes, was tot voor kort voorganger in Zuidland.

Lees verder op de website van het AD/UN