Heuvelrugnieuws van vrijdag 1 december 2006

Drieklinken Driebergen: trapveldje
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.35 uur   temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

10 december: dag van de mensenrechten

DRIEBERGEN Mirjam van Scheepen heeft een interview met Lars Klein van Amnesty International over de dag van de mensenrechten die dit jaar op 8 en 9 december gehouden wordt.

Hoe lang bent u bij Amnesty International betrokken?
Sinds drie jaar ben ik voorzitter van de lokale afdeling Driebergen-Doorn voor Amnesty International. In 1999 ben ik in Driebergen komen wonen en werken. Samen met mijn vrouw heb ik de boekhandel Jac. Baas overgenomen.

Hoe kwam u bij Amnesty terecht?
Eerder ben ik werkzaam geweest op het Landelijk Bureau van Amnesty International als regiocoördinator van Zeeland/ Zuid-Holland. Daar verzorgde en begeleidde ik acties en trainingen in beide provincies. Tevens was ik aanspreekpunt. Hier ben ik bekend geworden door samen met Gerard Westbroek een tweetal lezingen over Amnesty te houden voor de Rotary in Driebergen en Doorn. Toen ben ik benaderd om voorzitter te worden.

Waar houdt Amnesty zich precies mee bezig?
Amnesty International is een organisatie die zich wereldwijd bezighoudt met mensenrechten.
In Driebergen zit een flinke kern van actieve leden die vaste activiteiten verzorgen: u zeker Welbekend: 8 maart de Internationale Vrouwendag, 4 mei de Kranslegging bij het Vrijheidsmonument, het verkopen van kerstkaarten, de voorlichting geven op (basis-) scholen over het werk van Amnesty International en nu weer de 10 december actie, in het kader van de wereldwijde Dag van de Mensenrechten. Dit jaar vraagt Amnesty aandacht voor Discriminatie in Europa.

Wat gebeurt er in Driebergen op 10 december?
Omdat 10 december op een zondag valt, zullen de activiteiten op 8 en 9 december plaatsvinden. 8 december zal op het station Driebergen-Zeist de traditionele fakkelwake zijn van 16.30 tot 18.00 uur en worden handtekeningen voor de mensenrechten verzameld.

Op 9 december geen traditionele stille tocht dit keer, maar kan iedereen zich laten horen (make some noise!) op de Binnenplaats aan de Traaij om 14.00 uur. Muziekinstrumenten, mobiele telefoons, fietsbellen en wat maar lawaai maakt! De muziek van John Lennon zal ook klinken: John Lennon is back! De Black Eyed Peas, Snow Patrol, Racoon en vele andere nationale en internationale topartiesten hebben zijn nummers speciaal voor Amnesty in een nieuw jasje gestoken. Jan van Rutte (gitaar en zang) en Franz Hazelzet (tenorsaxofoon, viool en zang) van de Friday Blues Band uit Driebergen brengen IMAGINE van Lennon ten gehoren en wellicht nog een paar andere nummers!

Op deze dagen zal er in de kerken en moskeeën In Driebergen ook aandacht aan de Dag van de Mensenrechten gegeven worden.

Wat is het thema dit jaar?
Amnesty richt de aandacht op discriminatie in Rusland, Slovenië en Frankrijk. Extreemrechts geweld in Rusland, meer dan 300 mensen werden er slachtoffer van. De Russische autoriteiten falen in hun verplichting de racistische aanvallen te voorkomen . Ze worden ook onvoldoende onderzocht en vervolgd.

Discriminatie van Roma-(zigeuner)kinderen in Slovenië: zij worden in het basisonderwijs structureel achtergesteld of krijgen inferieure lespakketten. Ook worden Roma-kinderen vaak op scholen voor kinderen met een verstandelijke handicap geplaatst. Openlijke discriminatie door leraren en andere leerlingen komt zeer vaak voor. De Sloveense regering treedt niet adequaat op tegen deze vorm van discriminatie.

Fransen met een Noord-Afrikaans uiterlijk zijn vaak slachtoffer van racistisch politiegeweld. De overheid en justitie nemen het probleem niet altijd serieus. Rechtszaken verlopen traag en daders worden minimaal of niet gestraft.

Het is dus belangrijk om in actie te komen?
Zeker, discriminatie is er nog steeds, ook in Europa! Kom in actie tegen discriminatie op de Dag van de Mensenrechten! Amnesty heeft op deze dag de steun van het publiek hard nodig! Doe mee: Make Some Noise! Maak van de Dag van de Mensenrechten een begrip!

Gedeputeerde van Bergen wordt burgemeester van Woudenberg

UTRECHT  Op 7 dec. a.s. neemt gedeputeerde Jan van Bergen (58) afscheid van de provincie Utrecht. Hij stapt over naar het lokale bestuur: op 1 januari start hij als wnd. Burgemeester van Woudenberg.

“Besturen is een prachtig vak, samen zoeken naar de oplossing van problemen waar mensen mee zitten is eigenlijk het mooiste wat je kunt doen”, aldus de vertrekkende gedeputeerde.

Van Bergen (PvdA) afkomstig uit Wijk bij Duurstede, werd in 1978 lid van provinciale staten en was 12 jaar fractievoorzitter voordat hij in 1999 lid werd van het college van gedeputeerde staten. Hij kijkt terug op een buitengewoon plezierige vervulling van zijn functie als statenlid en op de laatste 8 jaar als gedeputeerde. “Het was een mooie tijd met een interessante portefeuille. Als baas over de financiën kon ik intern de zaken in de gaten houden en met cultuur, onderwijs en cultureel erfgoed kon ik elders in de provincie aan de weg timmeren. Samen met gemeenten en maatschappelijke organisaties hebben we onze provincie de afgelopen jaren absoluut mooier gemaakt.”

Zorg voor historie, impuls voor cultuur
Naast het bewerkstelligen van een gezonde financiële huishouding, heeft van Bergen zich vooral ingespannen om de cultuurhistorische hoofdstructuur van de provincie op de kaart te zetten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Grebbelinie en de Romeinse Limes genieten inmiddels brede belangstelling bij de Utrechtse inwoners en de provincie spant zich in om de historisch waardevolle landschappen, de kastelen, molens, kerken en buitenplaatsen voor de toekomst te behouden.”Utrecht mag je het cultuurhistorische hart van Nederland noemen en daarop moet je zuinig zijn, er is inmiddels veel gerestaureerd en in oude glorie hersteld.” Onder zijn leiding kreeg ook het Utrechtse culturele leven stevige impulsen: de amateurkunst, de muziek, de cultuureducatie en de podiumkunsten maken een rijke bloei door en mede door harde convenanten met Rijk en gemeenten is hiervoor een goede financiële basis gelegd voor de toekomst.

Ook de bibliotheekvernieuwing is in de hele provincie goed op gang gekomen en in veel gemeenten komen cultuurhuizen als multifunctioneel centrum voor alle inwoners. De provincie draagt 2 ton per voorziening bij!

Van Bergen is vooral tevreden over hoe we in het Provinciehuis met elkaar omgaan: geen tijdrovend politiek gedoe, waar geen burger iets mee opschiet, maar doelgericht en in goede sfeer. Dat is ook waar ik zelf het beste in gedij!”

Natuurlijk zijn er ook zaken die nog niet helemaal afgerond zijn. Graag had hij het nieuwe Luchtvaartmuseum in Soesterberg, de Piramide van Austerlitz en het industrieel erfgoed zoals de steenfabriek “de Bosscherwaarden” in zijn woonplaats Wijk bij Duurstede, voltooid gezien.

” Maar, mijn opvolger moet ook nog wat te doen hebben en ik had erg veel zin om na 8 jaar nog een nieuwe stap te zetten.” Het aanbod wnd. burgemeester van Woudenberg te worden en de komende jaren mee te werken aan de voorgenomen samenvoeging met Renswoude en het Gelderse Scherpenzeel tot een nieuwe Vallei gemeente, is een mooie nieuwe uitdaging.

Van Bergen vervult daarnaast nog diverse nevenfuncties zoals voorzitter van kasteel Oudaen, bestuurslid van de Vrede van Utrecht en van de Boekmanstichting in Amsterdam. Tevens is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Autisme ( NVA ) en jurylid van de Nieuwenoordprijs. Op donderdagmiddag 7 december neemt van Bergen afscheid in het Provinciehuis.

Brandtrap voor geschrokken bewoners

DRIEBERGEN  De galerijflat op de Sluis krijgt een brandtrap. Dit is besloten om de bewoners het gevoel van veiligheid terug te geven. In oktober ontstond een brand in een winkel in de flat. Aldus RTV Utrecht.

Het was voor de bewoners onmogelijk om de flat te ontvluchten, waardoor de brand een grote impact op de bewoners had. De galerijflat in voldoet aan alle brandvoorschriften, maar een vluchttrap moet de bewoners een veiliger gevoel geven.


Krijgt? Van wie? Volgens mij moeten wij die gewoon zelf betalen en is er nog helemaal niet besproken of dat iedereen daar het geld voor (over) heeft of misschien liever kiest voor de veel goedkopere oplossing: de touwladder.
Marieke Rook, 4-12-2006

Heuvelrugnieuws van zaterdag 2 december 2006

Hoofdstraat 146 Driebergen: postkantoor
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.30 uur   temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Club Sandwich Tour

ZEIST Vrijdag 8 december 2006 is er Club Sandwich Tour in Pop- & Cultuurpodium “de Peppel”, Montaubanstraat 106 te Zeist. De zaal gaat om 21.00 uur open en de entree is € 5.
Darker is bekend van diverse bands als Chillburn en Brotherhood Foundation. Live doet hij alles in zijn eentje met behulp van zijn sampler en vindingrijkheid. Op zijn site zijn zijn nummers gratis te downloaden en houdt hij zijn dagboek bij.

2nd Place Driver won een Essent Award in 2005 n.a.v. hun goed ontvangen debuut cd ‘…1’. Ze deden supports bij o.a. Racoon, Soulwax, Kashmir en Infadels en speelden op o.a. Lowlands, Parkpop en Paaspop. De single ‘Leave’ kreeg airplay op o.a. 3FM, KINK FM, MTV en TMF en in het najaar van 2006 komt een nieuwe cd uit bij het label PiTAR.

MeloManics werd zo’n 4 jaar geleden opgericht, een eigenzinnige band met een eigenzinnig geluid door de combinatie van synthpop en rock ’n roll. Dansbare nummers zonder dominant elektronisch te zijn en rockmuziek zonder macho te klinken. Kraftwerk meets R.H.C.P. of New Order meets Faith No More. Heb je ze in juni in de Peppel tijdens de La Luna Tour gemist? Dan is dit je laatste kans!

Heuvelrugnieuws van zondag 3 december 2006

De Prins Driebergen: zijde Engweg
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.35 uur   temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Blue Arrows Dames 1 wint in Rotterdam

DRIEBERGEN Afgelopen vrijdagavond gingen de dames 1 van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel de wedstrijd in Rotterdam van start met slechts 7 speelsters.

Aangezien coach J. Robinson wist met wat voor een tegenstander zijn team te maken had, werd de zone verdediging meteen in gang gezet. Hierdoor kon Baros moeilijk tot een spel komen. Het eerst kwart werd overheerst door een hoge aantal aan vrije worpen die de dames van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel goed benutten, waardoor de stand aan het einde van het eerste kwart op 12 – 22 kwam in het voordeel van de dames van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel.

In het tweede kwart kregen de dames van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel een dipje waardoor de voorsprong kleiner werd. De stand in het tweede kwart was 28 – 35. Door het harde optreden van voornamelijk van één van de scheidsrechters liep de foutenlast hoog op. De hoeveelheid vrije worpen was dan ook in het derde kwart erg hoog en dit keer voor beide partijen. De stand in het derde kwart: 52 – 46 in het voordeel van de dames van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel. De climax van de wedstrijd was te danken aan de scheidsrechters aangezien ze het nodig vonden om een drietal technische fouten uit te delen aan de kant van de dames van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel, waardoor ze in het laatste kwart nog maar met 4 speelsters op het veld stonden. Gelukkig konden ze de voorsprong vasthouden waardoor de wedstrijd eindigde met een welverdiende overwinning met als stand 70 – 64.

Scores: Renate Vermeulen 25, Simone Thuis 14, Liane van der Mispel 12, Lisette Hoffmann 11, Annelies Roelen 6, Hari Muljokarno 2.

Zondag, 10 december, spelen de dames van Blue Arrows de wedstrijd om het periodekampioenschap. Wanneer de dames deze wedstrijd winnen maken zij kans om te promoveren naar 1e klasse Rayon. U bent van harte uitgenodigd om deze wedstrijd bij te wonen om 16.45 uur in Health Center Hoenderdaal, Driebergen.

Bedreiging

DRIEBERGEN  Een 25-jarige Veenendaler is vrijdagavond aangehouden op verdenking van bedreiging van twee vrouwen met een mes. Omstreeks 20.30 uur belden de vrouwen, een 26-jarige Amsterdamse en een 24-jarige Utrechtse, naar de politie dat zij werden bedreigd door de man.
De vrouwen maakten deel uit van een groep die verbleef in een jeugdsociëteit aan de Baden Powellweg.  
De verdachte wilde ook naar binnen, maar werd te verstaan gegeven dat hij niet welkom was omdat hij in het verleden al eens iemand had bedreigd. Daarop zou hij hebben gedreigd met een mes. De vrouwen voelden zich zo bedreigd, dat zij naar binnen vluchtten en zich opsloten in het toilet. De verdachte werd later in zijn woning aangehouden en meegenomen naar het bureau.


Als je de eerste twee regels van dit bericht goed leest, staat er dat de bedreigde vrouwen een mes hadden. Pas later blijkt dat de man een mes had.
Hans Hermans, 4-12-2006

Het is maar hoe je het leest. Ik begrijp gelijk dat er 2 vrouwen bedreigd werden door een man met een mes. Omgekeerd schijnt toch minder vaak voor te komen, maar misschien heeft Hans andere ervaringen.
Jan Koert Lange, 4-12-2006

Kom op Jan Koert, reageer toch niet zo serieus, ik maakte maar een grapje over een verkeerde zinsbouw.
Hans Hermans, 5-12-2006

Dalto/DSB Bank herstelt zich van nederlaag tegen PKC

DRIEBERGEN  In de nieuwe hal ontving Nic. afgelopen zaterdag Dalto/DSB Bank. De ploeg van Taco Poelsta moest het opnieuw vooral hebben van Michiel Gerritsen, maar net als tegen Fortuna kon hij alleen niet de doorslag geven. Riko Kruit en Bob de Jong gaven bij vlagen een korfbalshow weg en beslisten de wedstrijd in Driebergens voordeel: 28-33.

Vooraf was het al redelijk duidelijk dat Nic. het moeilijk zou gaan krijgen tegen Dalto/DSB Bank. Dalto/DSB Bank had afgelopen week dan wel verloren van PKC/Café Bar en niet goed gespeeld, er blijft veel kwaliteit aanwezig in de ploeg van Erik Wolsink. Het matig opgekomen publiek kreeg een spannende wedstrijd te zien, onder leiding van een soms wat onzeker overkomende Peter van der Terp.

Dalto/DSB Bank opende net als tegen PKC nog wel de score, maar moest hierna het initiatief laten aan Nic. In de beginfase, toen Dalto/DSB Bank met 6-3 achterkwam, bleef vooral Adriaan van Dijk koel met twee treffers, wat leidde tot een 7-7 gelijke stand. Vanaf toen werd het stuivertje wisselen om de leiding, totdat de score bij 11-11 was aanbeland. Toen scoorde Dalto/DSB Bank binnen de minuut drie maal, waarvan twee van Bob de Jong en één van Jos Roseboom. De rust kwam bij 13-16.

Opvallend was dat vooral de heren van Dalto/DSB Bank aan de ene kant het Michiel Gerritsen aan de andere kant heel moeilijk maakten. Het vak van Bob de Jong en Riko Kruit liep tegen dat van Michiel Gerritsen en Gerald van Dijk. Voor rust scoorden De Jong en Kruit samen 7 goals, Gerritsen maakte er in zijn eentje net zoveel.

Na rust scoorde Moniek Beuker nog wel de 14-16, maar tweemaal Bob de Jong tilde de stand naar 14-18. Na goals om en om, kreeg Gerritsen een strafworp tegen dankzij Bob de Jong wat voor Taco Poelstra reden was om in te grijpen. Hij besloot Gerritsen nu tegen Kruit te laten lopen en dat leek goed uit te pakken. Nic. kwam terug in de wedstrijd, in drie minuten ging de stand van 18-21 naar 22-21. Vrijwel iedereen dacht toen dat Nic. ging winnen, maar dit bleek niet het geval. Riko Kruit scoorde de 22-22 om vervolgens de gehele wedstrijd niet meer te missen, hij schoot de tweede helft negen uit dertien.

Met nog twintig minuten te spelen kwam Ilona van den Berg in de ploeg bij Dalto/DSB Bank, haar eerste schot bleek meteen haar eerste van haar drie goals te zijn. (24-26) Langzaam maar zeker liep Dalto/DSB Bank hierna uit en Nic. zag de klok wegtikken in zijn nadeel. De goed spelende Van Harlingen maakte nog wel 28-32, maar het mocht niet meer baten: 28-33.

Opvallend was het spelen van Annelies Schuitema. Zij wist knap Henriët Brandsma op de nul te houden, terwijl zij zelf tweemaal scoorde. Ook Linda Blaauw deed het verdedigend redelijk tegen Sietske van de Sande.

Doelpuntenmakers Nic.: Michiel Gerritsen 13, Charl van Harlingen 4, Gerald van Dijk 4, Ivo Wiebering 2, Linda Blaauw 2, Annelies Schuitema 2, Moniek Beuker 1.

Doelpuntenmakers Dalto/DSB Bank: Riko Kruit 12, Bob de Jong 6, Jos Roseboom 5, Ilona van den Berg 3,Sietske van de Sande 3, Adriaan van Dijk 2, Linda Stolk 1, Simone Timmerman 1.

Blue Arrows “Peugeot vd Mispel” Heren 1 wint in Amersfoort

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag was het eerste heren team van Blue Arrows “Peugeot vd Mispel” op bezoek bij de Crackerjacks in Amersfoort. Alle mannen stonden op scherp want bij winst is er nog steeds uitzicht op de tweede plaats in de poule.

De tegenstander begon in hun ‘zone’ verdediging waardoor Blue Arrows gebruik moest maken van haar afstandsschutters. Door het hoge schotpercentage bleef de schade bij rust beperkt met 3 punten, 27-24 in het voordeel van de Crackerjacks. Na rust was de opdracht duidelijk: zorg voor een hoge balsnelheid en snelle omschakeling van verdediging naar aanval. Hierdoor werd de verdediging van de tegenstander gedwongen om man-to-man te gaan spelen en kwam Blue Arrows “Peugeot vd Mispel” in het laatste kwart eindelijk op voorsprong (48-51). Door goed teamspel, inzet en uithoudingsvermogen werden de laatste aanvallen afgeslagen en de wedstrijd met 58-61 gewonnen. Zondag 10 december speelt Blue Arrows “Peugeot vd Mispel” heren 1 de laatste wedstrijd voor de kerst tegen S.V. Argon, in sporthal Hoenderdaal om 14.45. De inzet: de tweede plaats!

Heuvelrugnieuws van maandag 4 december 2006


Weth Teselinglaan 25 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 11.45 uur   temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht wijst €137.200,- toe

DRIEBERGEN  De adviescommissie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht heeft 28 november € 137.200,- aan financiële bijdragen verleend. Deze toekenningen vallen binnen de sectoren muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, letteren, culturele vorming, cultuurbehoud en natuurbehoud in de provincie Utrecht.
In Driebergen krijgt de Stichting Sparrendaal 1200 euro voor investering in stoelen en restauratie van de vleugel en het Dwergpopfestival kan in 2007 rekenen op een bijdrage van 1000 euro.

Gemiddeld inkomen gemeente Utrechtse Heuvelrug hoog

HEUVELRUG  Vandaag publiceerde het CBS de laatste cijfers over het gemiddeld inkomensniveau per gemeente. Uit de cijfers blijkt dat, op Veenendaal na, in Utrecht in alle gemeenten de huishoudens een hoger inkomen hebben dan het landelijk gemiddelde. Het gemiddeld inkomen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is 16,9% hoger dan het landelijk gemiddelde; de gemeente staat daarmee op plaats 22 in de landelijke top-400.

Daltons en DOSC delen de punten

DRIEBERGEN  Alhoewel beide ploegen afgelopen zaterdag een aantal man misten, was er maar een plek die echt leeg was. Een van de trouwste fans, Hennie Dissel, de officieuze voorzitter van de supportersvereniging, Dalto-man in hart en nieren, heeft helaas veel te vroeg het tijdelijke verruild voor het eeuwige. De wedstrijd werd dan ook begonnen nadat een minuut stilte in acht was genomen.

De wedstrijd Dalto-DOSC eindigde in een 4-1 overwinning voor de thuisploeg, maar van dit krachtsverschil was de gehele eerste helft niet veel te merken. Al kreeg Dalto een aantal mooie kansjes via Dennis van de Ridder, Patrick Schenkels, Eddie Carree en Jeroen Visser, een doelpunt zat er niet in. Ook de tweede helft leverde een weinig spectaculaire wedstrijd op, die naar het einde toe wat grimmiger leek te worden. Een afgekeurd doelpunt van Dennis van de Ridder was in deze passage wellicht het enige dat als opleving mocht worden beschouwd. Een kleine 105 minuten nadat de scheidsrechter voor de aftrap had gefloten liepen de spelers richting doucheruimtes, een 0 – 0 stand op het scorebord achterlatend. Weinig spektakel dus, en weinig positieve berichten tot dusver in het verslag.

Echter, gelukkig schijnt achter de wolken altijd zeer clichématig de zon. Zo ook in dit geval. Als trouw voetbal/literatuurliefhebber kunnen de columns van Maarten Hoevers (want zo luidt de daadwerkelijke naam van Judge) op linkspoot.nl u niet zijn ontgaan. Naast een fantastische columnist is Maarten ook zeer recent vader geworden van een zoon, luisterend naar de naam Rei. Nu zult u wellicht denken: “Rei? Waar ken ik die naam van?” Inderdaad, dit is de bijnaam van ’s werelds grootste (Braziliaanse) voetballer, Pelé. Mocht u zich afvragen wat dit alles met Dalto 1 te maken heeft, kijk er dan de naslagwerken even op na. Een oom van Hoevers speelde in Oranje, opa Hoevers speelde eerste elftalvoetbal in Utrecht en Hoevers speelde uiteraard in ons eigen kanarie-geel. Dit in combinatie met zijn legendarische naam(gever) kan niet anders dan tot een grote toekomst (bij Dalto) leiden. Wij feliciteren Maarten en zijn vrouw dan ook van harte.

Rest mij nog te besluiten met de mededeling dat op zaterdag 23 december het welhaast even traditionele als legendarische Dalto-darttoernooi plaatsvindt. Eenieder is welkom, inschrijven (in tweetallen) kan in de kantine! Voelt u welkom en komt allen!

Opstelling Dalto: Sluis, E. Schenkels, Broers, Bruining, Visser, van de Ridder, Kaouass, P. Schenkels, Carree (Aarab), Balk (Lary), Malek (Larcoubi)

Heuvelrugnieuws van dinsdag 5 december 2006

Akkerweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:45 uur      temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

CDN wint in slotfase met 2-0

DRIEBERGEN  In een voor de neutrale toeschouwer aantrekkelijke wedstrijd sloeg CDN tegen Vliegdorp in de eindfase van de wedstrijd toe. Beide teams waren zeer aan elkaar gewaagd en de aanvallen gingen over en weer.

De uitslag had achteraf ook wel 10-8 of 6-6 kunnen worden, zoveel kansen waren er aan beide kanten. Maar de keepers van beide teams stonden goed te keepen en zorgde ervoor dat het lange tijd 0-0 was. Vliegdorp probeerde vooral met de lange bal het doel van CDN te bereiken.

Het middenveld werd vaak over geslagen waardoor de verdediging van CDN zwaar onder druk stond. De thuisploeg moest met veel invallers aantreden waaronder A-junior Pim van Amerongen die de hele wedstrijd naar behoren uit speelde. In de dertigste minuut kwam er een aanval van Vliegdorp, maar keeper Marijn Onwezen wist de bal uit zijn doel te houden. De keeper blesseerde zich met deze actie, maar speelde de eerste helft uit. Ruststand 0-0.

In de rust werd Keeper Marijn Onwezen vervangen door Andre van Randwijk. De tweede helft ging op dezelfde manier door als de eerste helft. CDN leed alleen meer balverlies waardoor er slordiger gespeeld werd. Tot aan de tachtigste minuut waren beide teams aan elkaar gewaagd. Het positief blijven voetballen werd beloond, een voorzet via de linkerkant van Victor Hengeveld belandde uit het niets in het doel bij de tweede paal.

CDN bracht in de vijf en tachtigste minuut ook nog B1 junior Daan van Amerongen erin die overigens goed inviel. In de slotfase werd deze speler neergehaald waardoor vliegdorp met tien man kwam te staan. In de acht en tachtigste minuut maakte CDN het karwei af. Wederom zorgde Victor Hengeveld voor het doelpunt waardoor de eindstand op 2-0 kwam te staan. De drie punten bleven in Driebergen waardoor CDN nog steeds de koppositie blijft behouden.

Zaterdag 9 december de Heuvelrugderby DVSA-CDN om 14.30 uur in Amerongen.

750 euro in een half uur

LEERSUM  Bij een controle dinsdagmorgen tussen 07.30 uur en 08.00 uur op de Haarweg zijn vijftien bestuurders bekeurd. Zij negeerden de gesloten verklaring voor het verkeer komende vanuit de richting Veenendaal. De hoogte  van de boete bedraagt 50 euro.

Sociale Werkvoorziening Zeist onder provinciaal toezicht

HEUVELRUG  Gedeputeerde Staten hebben besloten om de Sociale Werkvoorziening Zeist onder een verscherpte vorm van financieel toezicht door de provincie te plaatsen. Reden is dat de werkvoorziening niet over een structurele, sluitende begroting beschikt.

Sinterklaasbezoek evolueert

DRIEBERGEN  In 2004 bezocht Sinterklaas basisschool De Uilenburcht in Driebergen nog per sportwagen. Twee jaar later geeft de Sint de voorkeur aan een nuttig vervoermiddel bij zijn bezoek aan basisschool De Kring aan de Akkerweg.
vergroting 2004 (Robert Zwart)     vergroting 2006 (Anthon Keuchenius)


Heuvelrugnieuws van woensdag 6 december 2006

Hogesteeg 8 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8.40 uur   temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Meer blauw op straat: de politie surveilleert

HEUVELRUG  Veel inwoners is het al opgevallen. Binnen de gemeente zijn twee politiesurveillanten actief, te weten Louise van der Griend (links op de foto) en Linda Elsendoorn. Beide dames lopen sinds 1 november in de gemeente rond en bieden ondersteuning aan de wijkagenten.

 ,,Wij hebben de tijd om opvallend op straat te lopen. Er is ook een grote vraag naar de wijkzorg”, merkt Van der Griend op. ,,Omdat wij ons vaak op straat begeven komt het contact met de burgers en de verschillende doelgroepen goed tot stand.”

De werkzaamheden van de politiesurveillanten zijn divers. Maak niet de fout om de surveillanten als parkeerwachters te betitelen. Elsendoorn: ,,Wij surveilleren wel vaak op verkeersfeiten, zoals handhaving van de blauwe zone, het parkeerbeleid, snelheidscontroles, het dragen van de gordels en het telefoneren in de auto. Wij zijn er ook voor het houden van toezicht en het handhaven van de openbare orde.”

Niet alle reacties zijn positief op het optreden van de surveillanten. ,,Daarom is het goed dat de inwoners van de gemeente weten dat wij in hun dorpen actief zijn. Wij streven ernaar om iedere dag een paar uur in elke dorpskern van de gemeente aanwezig te zijn. Positieve reacties krijgen we volop. Meer blauw op straat versterkt het veiligheidsgevoel.”

Controle blauwe zone

DOORN  De politie heeft dinsdag 5 december van 09.00 tot 10.30 uur gecontroleerd op parkeren in de blauwe zone aan de Amersfoortseweg. Dertien bestuurders negeerden de regels en kregen een bekeuring onder hun voorruit. Nog eens twee auto’s bleken niet verzekerd te zijn en twee auto’s waren niet gekeurd.

Verdachte steekpartij Sociale Dienst eerst onderzocht

ZEIST  De 21-jarige man die in oktober een bloedbad aanrichtte bij de Regionale Sociale Dienst (RSD) in Zeist moet eerst worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum, voor een rechtszaak tegen hem kan beginnen. Lees verder in het AD/UN. (Diegenen die onpasselijk worden bij het zien van een afbeelding van Wilders, wordt sterk aangeraden niet verder te lezen in het AD/UN).


Als men doorklikt naar de site van het AD/UN, staat daar kennelijk een afbeelding van Wilders. Zonder ook maar een mening over de beste man te hebben, vraag ik mij af of de opmerking over het onpasselijk worden van die afbeelding ook zou zijn geplaatst als er bijvoorbeeld een foto van Marijnissen had gestaan. Ik vind dit zeer tendentieuze berichtgeving, een echte redacteur onwaardig, Wilders is namelijk net zo rechts als Marijnissen links is. Maar in dit kikkerlandje ben je blijkbaar pas écht politiek correct als je links bent. Ben ik even blij dat ik helemaal niets ben, maar ‘slechts’ een homo sapiens.
Overigens word ik van het bericht over de verdachte van de steekpartij onpasselijker dan van een foto van een politicus. Want ook dat is tegenwoordig modern, de politiek correcte, zachte sector die zo nodig moet onderzoeken of een zware crimineel vroeger toevallig niet met Sinterklaas het verkeerde kadootje heeft gekregen en daarover nu zijn frustratie uit door iemand neer te steken of te vermoorden; gewoon levenslang opsluiten die gasten, verder niets.
Hans Hermans, 6-12-2006

Hans, als ik jou goed begrijp in de laatste alinea, sta jij toch wel achter het gedachtengoed van Geert Wilders. Die slaakt ook te pas en te onpas dit soort ongenuanceerde, populistische taal uit. Of is jou opmerking nu meer “grappig” bedoeld en ben ik weer te serieus. Zoals je vandaag op een pagina zonder Wilders / oe of Marijnessen hebt kunnen lezen is dit jaar een “dieptepunt” (wat heet dieptepunt) beleefd in het aantal moord- en doodslag gevallen. Dus ondanks die politiek correcte softe aanpak is het aantal moorden in Nederland zowel absoluut als percentueel fors lager als in Amerika waar men iedereen direct, liefst zonder proces opsluit en de sleutel weggooit.
We hebben in dit land gewoon een wet, die verdachten rechten geeft en die wordt uitgevoerd. Wil je dan anders dan moet je voldoende mensen verzamelen om dat te veranderen. Ben je het er niet mee eens, dan leg je je er bij neer of gaat lekker emigreren naar een land waar het misschien beter is. Ik wens je veel succes!
Jan Koert Lange, 6-12-2006
 

Beste Jan Koert, Heb ik het ergens over (aantasting van de) rechten van verdachten gehad? Moet men gelijk emigreren als men het ergens niet mee eens is in dit hyper politiek correcte landje? En wat bedoel je nu eigenlijk te zeggen met je (loze) opmerking dat ik ‘toch’ wel achter het gedachtengoed van Wilders sta? Laat ik je één ding duidelijk zeggen, ik sta achter niemands gedachtengoed en al helemaal niet achter dat van jou. Ik wens jou eveneens succes met welk gedachtengoed dan ook.
Hans Hermans, 7-12-2006

Ik zeg nergens dat jij de rechten van verdachten wil aantasten. Jij stelt 2 dingen namelijk dat onderzoek naar verleden en/of oorzaken bij zware criminelen niet nodig hoeft te zijn en dat ze gelijk opgesloten moeten worden. Dat gaat zelfs al een stap verder als dit Wilders over dit onderwerp wil. Dat jij achter geen enkel gedachtengoed behalve die van jou zelf staat is mij allang duidelijk. Daar heb ik geen moeite mee, het maakt het jou alleen maar makkelijker om ergens commentaar op te leveren. Ik vind het alleen jammer en typisch Nederlands om in hokjes te denken en dat verwachtte ik misschien niet van jou. Ik zal proberen voor de rest mij meer op de inhoud te richten in plaats van deze discussie te moeten voeren.
Jan Koert Lange, 7-12-2006

Statencommissie bezorgd over vervallen van parkeerplaatsen

HEUVELRUG  De provinciale statencommissie Infrastructuur c.a. ging akkoord met het voorstel voor de herinrichting van het stationsgebied Driebergen-Zeist. Wel was er bezorgdheid over het vervallen van 50 parkeerplaatsen als tijdelijke maatregel.

Dit gaat ten koste van het station als P&R-voorziening. Nog voor de PS-behandeling komen GS met een planning voor het project en een schriftelijk antwoord op de vragen die zijn gesteld omtrent het vervallen van 50 parkeerplaatsen.

Ook zijn de maatregelen ter bevordering van de doorstroming van bussen nadelig voor automobilisten. Verbazing was er over het feit dat het noodzakelijk is om de communicatie via externe inhuur te regelen en het feit dat een aantal PM-posten totaal op € 80.000,- wordt begroot. Vanuit D66 werd met betrekking tot het afvallen van andere varianten (te duur) een link gelegd met het budgetrecht van PS.

Burgemeester G.F. Naafs wordt beschermheer

DOORN  Het Stichts Mannenkoor geeft op zaterdag 16 december in de Maartenskerk in Doorn om 20.00 uur een kerstconcert. Voordat het kerstconcert begint, wordt bekend gemaakt dat burgemeester G.F. Naafs beschermheer van het Stichts Mannenkoor is geworden.

Het Stichts Mannenkoor is een regionaal mannenkoor dat als bakermat Driebergen heeft. Het koor telt zo’n zeventig leden en beschikt over een gevarieerd repertoire zoals: klassieke werken uit opera en operette, Slavische koormuziek, religieuze composities, volksmuziek van vroeger en nu en composities uit musicals en hedendaagse popmuziek.  De muzikale leiding is in handen van dirigent Piet van der Sanden.

Vragen GroenLinks fractie over bouwproject Acacialaan te Doorn

DOORN  Sinds begin dit jaar ligt de bouw van een set van ca 20 woningen (huur en koop) aan de Acacialaan te Doorn stil. De oorspronkelijke bouwvergunning is namelijk ongeldig verklaard door de voorzieningenrechter.

Reden: vanwege bezwaren van omwonenden waren er 2 woningen uit het oorspronkelijke plan geschrapt waardoor een nieuwe vergunning is vereist. Inmiddels waren de kelders onder 12 woningen al klaar en de fundamenten voor aan aantal woningen gelegd. Toekomstige bewoners zijn de dupe, m.n. huurders (waaronder mensen met een zorgindicatie) van woningbouwvereniging Heuvelrug Wonen.

Een nieuwe bouwaanvraag laat op zich wachten, naar verluidt vanwege nieuwe regelgeving waardoor nader overleg tussen gemeente en projectontwikkelaar / bouwbedrijf noodzakelijk is.
De fractie van GroenLinks ziet graag dat de onderstaande vragen aan het college mondeling worden beantwoord tijdens de komende raadsvergadering van 21 December 2006.

 • In welke fase verkeert het overleg tussen gemeente en projectontwikkelaar/bouwbedrijf, en welke knelpunten doen zich daarbij voor?
 • Welke stappen onderneemt het college om te bevorderen dat dit overleg plaatsvindt dan wel dat knelpunten worden weggenomen?
 • Op welke termijn verwacht het college een oplossing van de stagnatie?

Heuvelrugnieuws van donderdag 7 december 2006

Traaij 12-14 Driebergen: bouw apotheek
foto: © Renk Knol
tijd: 13.30 uur   temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Verkeersongeval met letsel

DOORN  Een 19-jarige bromfietser uit Wijk bij Duurstede is woensdag gewond geraakt bij een aanrijding met een auto, bestuurd door een 52-jarige Doornaar.

De bromfietser reed omstreeks 18.10 uur over de Dorpsstraat. De automobilist kwam vanaf een parkeerplaats en verleende geen voorrang, waarna een aanrijding volgde. De bromfietser had last van zijn rug en werd door een ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Doornaar.

Met valse pasjes geld gepind

DOORN  Twee mannen uit Londen (22 en 21 jaar oud) zijn woensdag aangehouden in Doorn omdat ze mogelijk met valse pasjes geld hadden gepind bij een geldautomaat op het Plein 1923.

Omstreeks 15.15 uur werd bij de politie melding gemaakt van een verdachte situatie. Twee onbekende mannen zouden met heel veel pasjes geld opnemen. De politie trof de verdachten aan en zag hoe de mannen met valse pasjes probeerden te pinnen.

De mannen werd aangehouden en bij de fouillering op het bureau bleken ze in bezit van enkele honderden euro’s. In hun auto werden een groot aantal pasjes en enkele duizenden euro’s aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

Traaij deels afgesloten

DRIEBERGEN In verband met het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag op de Traaij in Driebergen, nabij de algemene begraafplaats, is de Traaij voor alle verkeer afgesloten. Het betreft het gedeelte tussen de “Bergse Bossen” en de algemene begraafplaats.

Door de overvloedige regenval is het niet mogelijk om de geplande asfalterings werkzaamheden op tijd klaar te krijgen. Op z’n vroegst kan het asfalt dinsdag 12 december worden aangebracht. Tot die tijd blijft de Traaij voor alle verkeer afgesloten.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 8 december 2006

De Kievit 70-76 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.35 uur   temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Overlast door kapotte waterleiding in Overberg

OVERBERG  RTV Utrecht meldt dat in Overberg een kapotte waterleiding voor veel overlast heeft gezorgd. 39 Huizen, een jeugdinternaat, een restaurant en een camping kwamen zonder water te zitten. Waterleidingbedrijf Vitens onderzoekt de oorzaak van de lekkage.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 9 december 2006

Arnhemsebovenweg 40 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.45 uur   temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Burn is back

DRIEBERGEN  De Driebergse Zeister metalband Burn pakt na ruim een jaar gedwongen stilzitten de draad weer op. Snoeiharde rock en metal; vijf jonge, enthousiaste rockers uit Driebergen en Zeist spelen dat de vonken er vanaf spatten. Zaterdagavond 16 december treedt Burn op met de nieuwe drummer en gitarist in de Starsound Studio te Utrecht. Makkelijk te bereiken met openbaar vervoer en auto: Ceylonlaan 7, Kanaleneiland zuid. Zaal open vanaf 20.00 uur, aanvang 20.30 uur. Toegang gratis, dus allemaal gewoon komen, maar…. géén muziek voor watjes. 


Nou, ik heb eens even gekeken op de website van deze band en ik moet zeggen dat ik erg onder de indruk ben.
Zelf ben ik uiteraard geen watje aangezien ik jaren lang bij de commando’s heb gezeten. Helaas ben ik heden ten dagen wat slecht ter been (granaatscherf uit Vietnam) en zal ik waarschijnlijk het optreden niet bijwonen. Ik zal nog wel proberen mijn broer Sick te strikken om met zijn grote Dodge V8 pick-up truck mij te vervoeren naar Utrecht maar ik ben bang dat hij dat niet ziet zitten omdat hij alleen van Pantera en Dimeback Darrell houdt.. Heren van Burn, heel veel succes met de band en ik zou zeggen: Vooral doorgaan!
Roel Beek, 9-12-2006

Heuvelrugnieuws van zondag 10 december 2006

De Horst Driebergen: tentoonstelling
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.50 uur   temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Bosomvorming op Remmerdense heide

ELST  In natuurgebied Remmerdense heide gaat Het Utrechts Landschap deze winter flinke stukken bos van Japanse lariks en Amerikaanse douglassparren vellen. Deze bomen zijn ongeveer vijftig jaar geleden geplant ten behoeve van de houtproductie. Het Utrecht Landschap streeft naar een meer natuurlijk bos, van inheemse boomsoorten zoals berk, eik, beuk en grove den.

Als de bomen verdwenen zijn, wordt de ontwikkeling verder aan de natuur over gelaten. Er wordt dus niet geplant. Naar verwachting zal zich spontaan bos vormen van grove dennen, berken, lijsterbes en mogelijk wat eiken.

Hopelijk ontstaat er niet overal bos, maar blijft het gebied, mede door de runderen en paarden die in het gebied grazen, voor een deel open. Zo kan dit deel van de Utrechtse Heuvelrug samen met de Plantage Willem III een half open landschap vormen. Een afwisselend landschap van bos, heide, schraal grasland en struweel vormen samen een biotoop voor veel verschillende planten en dieren. Aan de randen van de Plantage Willem III heeft zich de laatste jaren spontaan bos van vooral berken gevormd.

Een verdere verrijking van het gebied komt er straks, als door een ecoduct in de N225 ook de verbinding met de Elsterbuitenwaard tot stand is gebracht.

Excursie
Om deze bosomvorming nader toe te lichten is er zaterdag 16 december om 14.00 uur een excursie. Start: halverwege de Defensieweg, bij een van de toegangshekjes. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Benzinestation overvallen

DOORN  Zaterdagavond omstreeks elf uur is een benzinestation aan de Driebergsestraatweg overvallen. De overvaller bedreigde de pompbediende en dwong hem een geldbedrag af te geven. De overvaller was gekleed in een zwarte jas met capuchon en hij droeg een sjaal voor zijn gezicht. De overvaller vluchtte weg met het geldbedrag. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heren Blue Arrows komt tekort voor tweede plaats

DRIEBERGEN De laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft voor Blue Arrows/Peugeot van der Mispel Heren 1 was er een waar nog een en ander op het spel stond. Heren 1 kon bij een overwinning nog tweede worden, en bovendien was de wedstrijd tegen de nog ongeslagen kampioen Argon 1.

Heren 1 heeft een goede reeks van drie wedstrijden achter de rug en net zoals in die wedstrijden begon Heren 1 stroef: na het eerste kwart stond het 8-17 voor Argon. Heren 1 vocht zich terug tot 16-17 en 22-23 maar keek bij rust toch tegen een achterstand aan: 26-37.

En nog steeds volgens het patroon van de afgelopen wedstrijden kwam Blue Arrows weer sterk terug. Via 41-42 begon men aan het laatste kwart met 3 puntjes achterstand (41-44). Het zeer ervaren Argon (er loopt bij Argon minstens 200 jaar aan basketballervaring rond) liet zich echter niet verrassen en liep snel uit naar 41-51. Heren 1 probeerde het nog een maal (47-51), maar daarna was de koek op.

Argon ging met 57-72 met de overwinning aan de haal. Niettemin kan Blue Arrows/Peugeot van der Mispel Heren 1 terugkijken op een goede wedstrijd en een goed einde van de eerste competitiehelft.
Topscoreres bij Blue Arrows. Joost van Loon, 24 punten, 8 rebounds, 3 steals; Ruben Nieuwenhuis, 12 punten en 10 rebounds.

Dalto/DSB Bank wint opnieuw in eigen huis

DRIEBERGEN  De wedstrijd die het weerzien moest worden van Arjen Blankenstein met jeugdliefde Dalto/DSB Bank wilde eigenlijk nooit echt losbarsten, wat resulteerde in een duidelijke, maar niet al te ruime overwinning voor de thuisploeg. Uiteindelijk kon iedereen leven met het eindresultaat: 25-20.

Vooraf was het vooral Arjen Blankenstein die, vanwege zijn opvallende transfer vlak voor de start van het seizoen veel aandacht kreeg. Natuurlijk had Dalto/DSB Bank Jos Roseboom, die vorig seizoen nog in de hoofdstad acteerde. Vorig seizoen waren ze ook al elkaars directe tegenstander, ook vandaag was in het aanvalsvak van Blauw Wit het geval. Blankenstein vooraf: “Zij zullen wel gebrand zijn om te winnen, wij zijn dat in ieder geval ook.” Ploeggenote Minette Kuiper schatte de kansen iets minder in: “Normaal gesproken verliezen we hier, maar wat is normaal gesproken? We hopen op een stunt.”

De wedstrijd ging lang gelijk op. Dalto/DSB Bank miste de scherpte in de afronding, Blauw Wit had teveel korte aanvallen. Jos Roseboom had de hele wedstrijd moeite met het korte verdedigen van Gerbert van Grootheest (net als Roseboom ex-DVO) en vooral in de beginfase misten zijn schoten de scherpte die we kennen uit zijn Blauw Wit-periode. Henriët Brandsma, ook al ex-DVO, toonde aan wel opgebloeid te zijn in Driebergen, bij 5-4 had zij al drie goals op de scoreformulieren staan.

Bij Blauw Wit viel het vak van Blankenstein en Van Grootheest in positieve zin op. Blankenstein, de hele wedstrijd enthousiast toegezongen door de D-side van Dalto, spoorde als nieuweling zijn ploeg aan en ging voorop in de strijd. Adriaan van Dijk had de taak het hem moeilijk te maken en slaagde hier naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter in, al was Blankenstein op de aanvallende rebound oppermachtig.

Bij 9-9 scoorde opnieuw Van Grootheest en hij bracht zijn ploeg voor de enige keer in de wedstrijd op voorsprong. Dalto counterde met Riko Kruit en twee keer Jos Roseboom, als de zoemer voor de rust enkele honderdsten van een seconde later had geklonken had ook Bob de Jong, vanuit de hoek van het veld, nog een treffer bij mogen schrijven.

Blauw Wit startte het scoren na rust via Linda van der Veen, maar Dalto was duidelijk met andere bedoelingen uit de kleedkamer gekomen. Binnen vijf minuten scoorde de ploeg van Erik Wolsink vijf keer en was de spanning weg (17-11). Om en om scorend werd 21-15 bereikt, waarna Sietske van de Sande, die weer ouderwets uit alle hoeken en standen de korf onder vuur nam, de 22-15 aantekende. Er waren toen nog vijf minuten te spelen en dit was het sein voor de bezoekers om nog één keer aan te zetten. Tweemaal Marc Broere, Linda van der Veen, Steffen Pang en Arjen Blankenstein brachten met nog drie minuten te spelen de stand op 22-19.

Dalto zette nog één keer aan, met een mooi jumpshot van Roseboom, en de wedstrijd was gespeeld: 25-20. Bob de Jong na afloop: “We waren wel beter maar konden niet echt loskomen. Pas toen Jos een beetje ging scoren liep het beter, maar echt weg zijn we nooit geweest. Blauw Wit is een stugge ploeg.”

Scheidsrechter van het jaar van het afgelopen seizoen, Marcel Luttik, had met assistent Joeri Kok een gemakkelijke avond.De enige keer dat de schotklok ging werd deze niet gehoord, en omdat de bal vervolgens op een miraculeuze wijze door de korf verdween was er enige verwarring toen de juryvoorzitter ingreep. De sfeer bleef echter goed, zowel op het veld als op de volgepakte tribunes, waar veel toeschouwers van de korfbalavond genoten.

Doelpuntenmakers Dalto/DSB Bank: Jos Roseboom 9, Riko Kruit 6, Henriët Brandsma 3, Sietske van de Sande 2, Adriaan van Dijk 2, Bob de Jong 2, Rosemarie Roozenbeek 1

Heuvelrugnieuws van maandag 11 december 2006

Dennenhorst 18-22 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.15 uur   temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Dames Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel geen periodetitel

DRIEBERGEN  Zondag 10 december speelde Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel de kampioenswedstrijd thuis tegen de dames van Dunkinn. Ze moesten met minimaal 7 punten winnen om de periodetitel binnen te halen.
Het 1e kwart begonnen de dames met een 3-2 zone verdediging. Dit resulteerde in een gelijkopgaande stand. Aan het eind van het kwart stond het 19-19.
Ook in het 2e kwart bleef de stand lang gelijk, maar uiteindelijk sloten de dames het kwart af met een kleine voorsprong. Stand: 30-28

Na de rust startte het team met een andere tactiek om aanvallend meer resultaat te boeken en de schoten uit het spel van Dunkinn te halen. Helaas bracht dit de dames uit hun spel, waarvan Dunkinn profiteerde. De ene na de andere tegenscore viel. Ook de aanmoediging vanaf de volle tribune hielp hier niet tegen! Stand: 41-51.
Het 4e kwart was dus alles of niks. Besloten werd om over te gaan op een man tot man verdediging. De dames van Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel hebben hard gewerkt om nog in te lopen en zo met een gelijke stand een verlenging uit te lokken. Helaas een gelijke stand bleek niet haalbaar, wel werd er door beide ploegen evenveel gescoord het laatste kwart. Eindstand: 53-63

Scores: Lisette Hoffmann 21!, Annelies Roelen 8, Renate Vermeulen 8, Liane van der Mispel 6, Simone Thuis 4, Hari Muljokarno 4, Suzanne Duivenvoorde 2

Kunstexpositie Zwerfsteneneiland geopend

DOORN  In het Cultuurhuis in Doorn is vrijdag de eerste kunstmanifestatie geopend. Het gaat om een expositie van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland. Kunstenaars uit de omgeving hebben zich laten inspireren door het Zwerfsteneneiland dat in de Maarnse Zandafgraving ligt.

Daarnaast was er een wedstrijd onder scholieren uitgeschreven. Leerlingen van De Kameleon uit Doorn en de Vrije School uit Driebergen namen hieraan deel en showden hiermee hun kijk op het zwerfsteneneiland.

Hoewel er officieel geen sprake van een wedstrijd was, werden vrijdagmiddag toch vijf kunstenaars in spé bekroond met hun inzending. Daarnaast gaf wethouder Roy Pamboer aan dat de creaties van de leerlingen voor het goede doel gebruikt mogen worden. Ofwel: instellingen (bejaardenhuizen, ziekenhuizen etc.) die over tijdelijk over kunstwerken willen beschikken, kunnen contact opnemen met Wim Hoogendoorn (voorzitter van de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland), telefoon (0343) 51 52 40.

Foto: René Eigenbrood, Frederique de Beer Poortugael, Lout Stevens, Nadine Klingen en Anne van Hamersveld namen hun prijs in ontvangst. Fireke Siepman van den Berg, zij ontwierp samen met René Eigenbrood een mooie kijkdoos, was vrijdag afwezig. Op de achtergrond kijkt wethouder Roy Pamboer toe.


Jongetje (5) uit Amerongen vermoord

AMERONGEN  RTV Utrecht meldt dat In Apeldoorn een 5-jarig jongetje uit Amerongen is vermoord. Hij woonde daar in een pleeggezin en zat op basisschool de Regenboog. De kleuter was op weekendbezoek bij zijn moeder. De 27-jarige moeder meldde zich op het politiebureau in Apeldoorn met de mededeling dat ze haar kind had gedood.

De politie onderzoekt de wijze waarop de jongen om het leven is gekomen.
De politie kwam pas maandag met haar bevindingen naar buiten omdat eerst de vader getraceerd en ingelicht moest worden. De moeder zit momenteel vast en heeft nog geen nadere verklaring kunnen afgeven.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 12 december 2006

Gezichtslaan 3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.15 uur   temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Dag van de Mensenrechten geslaagd

DRIEBERGEN  De dag van de Mensenrechten werd op vrijdagavond traditioneel ingeluid met de fakkelwake op het station Driebergen-Zeist, waar tevens handtekeningen verzameld werden.

Op zaterdag werd iedereen opgeroepen om: “Make some Noise” tegen discriminatie te doen: nu, dat is gelukt! Samen met de Scouts uit Driebergen en andere actievoerders klonken potten en pannen(-deksels), klokken, stemmen en zelfs een veger en blik! Allemaal om aandacht te vragen voor discriminatie van mensen in West-Europa ditmaal.
Daarna werd door de voorzitter Lars Klein ene korte toespraak gehouden en er gingen petitielijsten rond. De Friday Blues Band van van Rutte en Hazelzet bracht oa. nummers van Lennon en hun eigen cd. Bij de Amnesty-stand werden ook kaarten en de traditionele witte vredeskaarsen verkocht. Met een paar honderd handtekeningen al met al een geslaagde middag voor Amnesty.

Sfeervol kerstdiner op 2e kerstdag van SWD

DRIEBERGEN  De grote kerstmaaltijd van Stichting Welzijn Driebergen (SWD) is inmiddels een vast gegeven, maar vooral een gezellige gebeurtenis, in de maand december. De SWD heeft voor een nieuwe opzet gekozen dit jaar.

Voor het eerst is de maaltijd nu een samenwerkingproject geworden van het Woonzorgcentrum Beukenstein en het Comité Dag van de Ouderen Driebergen.
Niet alleen ouderen worden uitgenodigd; ook (jongere) alleengaanden en alleenstaande ouders met kinderen zijn welkom.

De kerstmaaltijd wordt gehouden op 26 december 2006 van 13.00 – 17.00 uur in Beukenstein. Naast de inwendige mens wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de kerstgedachte. Behalve de servering van het smakelijke 4-gangen diner zal de bijeenkomst vooral de sfeer brengen van een echt gezellig kerstfeest met muziek, zang en een kerstverhaal. De eigen bijdrage voor deze kerstviering, die is bedoeld voor mensen die deze dagen niet graag alleen doorbrengen, bedraagt € 15,- per persoon (kinderen tot 10 jaar betalen € 10,-). De organisatie nodigt u van harte uit voor deze kerstbijeenkomst.

Opgave kan tot en met maandag 18 december bij het SWD-Inschrijfbureau, Vijverlaan 10, tel. 0343-523011,  maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.00 uur en woensdag van 14.00 – 17.00 uur.

Provinciaal geld voor De Binder

LEERSUM  Breukelen, Leersum, Leusden en Woerden krijgen een investeringsbijdrage voor de realisering van een cultuurhuis. In een cultuurhuis worden verschillende voorzieningen onder één dak aangeboden. Bijvoorbeeld een bibliotheek, wijkcentrum en peuterspeelzaal. Op 12 december hebben Gedeputeerde Staten besloten dat een investeringsbijdrage van 200.000 euro per gemeente wordt uitgekeerd. Cultuurhuizen zijn onderdeel van het project bibliotheekvernieuwing. Het Cultuurhuis in Doorn heeft toentertijd ook zo’n bijdrage gekregen.

Intercity botst op auto bij Driebergen

DRIEBERGEN  RTV Utrecht meldt dat in de namiddag een intercity uit Utrecht bij Driebergen tegen een auto met aanhanger is gebotst. Volgens de eerste berichten zijn er geen gewonden, zegt spoorbeheerder ProRail. Het treinverkeer tussen Driebergen en Utrecht is een tijdje stilgelegd, maar inmiddels beginnen ze weer te rijden. Reizigers moeten rekening houden met flinke vertragingen.

Heuvelrugnieuws van woensdag 13 december 2006

Hogesteeg 8 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur      temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Bewonerscommissie creëert nieuw straatbeeld

DRIEBERGEN  De Welgelegenlaan heeft een zeer actieve bewonerscommissie die al tien jaar lang de beek midden in de Welgelegenlaan onderhoudt. In samenspraak met de gemeente is er besloten tot een uitbreiding van het werkgebied.

De bewonerscommissie uitte de wens om de beplanting tussen trottoir en weg een natuurlijker aanzien te geven door de rozenbeplanting te vervangen door een hederabeplanting. De beplanting is vorige week aangebracht. Dankzij de enthousiaste inzet van de bewoners van de Welgelegenlaan is er een nieuw straatbeeld gecreëerd.


Wethouder ontvangt eerste exemplaar boek Zwerfsteneneiland

DOORN  Wethouder Emmy van Wijngaarden ontving uit handen van oud-Commissaris van de Koning de heer Beelaerts van Blokland het eerste exemplaar van het boek Zwerfsteneneiland.
Centraal in dit door Wim Hoogendoorn geschreven boek staat het Zwerfsteneneiland Maarn: een stenenparadijs gelegen in de oude zandafgraving (Zanderij) van Maarn . Op de achtergrond legt auteur Wim Hoogendoorn de uireiking op de foto vast.

Verzetsman Kleinveld overleden

DOORN  Het AD/UN meldt dat oud-verzetsman Gerrit Kleinveld maandag op 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Doorn is overleden. Lees verder in het AD/UN

Heuvelrugnieuws van donderdag 14 december 2006

Traaij 12-14 Driebergen: bouw apotheek
foto: © Renk Knol
tijd: 10.45 uur   temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Oprichting Wmo-raad

DOORN  De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt per1 januari ingevoerd. Vanaf dat moment is de gemeente verantwoordelijk voor alle voorzieningen en hulp die in deze wet zijn geregeld. Inwoners krijgen een belangrijke rol bij de Wmo.

In de Wmo staat namelijk dat het de bedoeling is dat inwoners meedenken en meepraten over de plannen die de gemeente maakt. De gemeente Utrechtse Heuvelrug hecht hier grote waarde aan. Daarom wil ze hiervoor een Wmo-raad instellen. De Wmo-raad moet een onafhankelijke, zelfstandige organisatie met een eigen onafhankelijke voorzitter worden. De Wmo-raad bepaalt haar eigen agenda, roept zelf de vergaderingen bijeen en overlegt regelmatig met de verantwoordelijke wethouder en betrokken ambtenaren. De taak van de Wmo-raad is het adviseren aan het college van burgemeester en wethouders over het beleid en de uitvoering van de Wmo.

De gemeente wil uiterlijk op 1 juli 2007 een definitieve Wmo-raad benoemen. Deze bestaat uit inwoners en organisaties van inwoners die betrokken zijn bij één van de prestatievelden van de Wmo.

De prestatievelden zijn:

 • de leefbaarheid van de gemeente vergroten;
 • jongeren en ouderen ondersteunen;
 • informatie en advies geven;
 • ondersteunen van vrijwilligers en mantelzorgers;
 • zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen;
 • voorzieningen voor mensen met een beperking;
 • opvang van mensen met problemen;
 • openbare geestelijke gezondheidszorg;
 • zorg voor mensen met een verslaving.
Voor de leden van de Wmo-raad wordt een profielschets opgesteld. Begin volgend jaar volgt een oproep waarin inwoners en organisaties zich kandidaat kunnen stellen voor de Wmo-raad. Tot de definitieve Wmo-raad is benoemd, wil de gemeente op 1 januari starten met een tijdelijke Wmo-raad.

Transportbedrijf JoHa moet bedrijfsactiviteiten beëindigen

MAARSBERGEN  Het college van b&w heeft op dinsdag 12 december 2006 besloten dat het transportbedrijf JoHa in Maarsbergen de bedrijfsactiviteiten moet beëindigen. Tijdens een integrale controle op donderdag 7 december zijn bij het bedrijf diverse bedrijfsactiviteiten geconstateerd waarvoor geen vergunningen zijn aangevraagd of verleend.

Bij deze controle waren de Milieupolitie, de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, de gemeentelijke en de regionale brandweer en de gemeente betrokken. De integrale controle werd uitgevoerd naar aanleiding van diverse klachten en een bijeenkomst voor omwonenden op woensdag 6 december.

Het college heeft besloten het bedrijf tot en met donderdag 21 december 2006 de tijd te geven om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen. De burgemeester heeft dit besluit dinsdag 12 december mondeling meegedeeld en toegelicht aan de directie van het bedrijf. De omwonenden zijn per brief geïnformeerd over dit besluit.


En zo creëerde de gemeente het eerste WMO-object, want anders valt er niets te vergaderen in ons vergaderlandje.
Hans Hermans, 14-12-2006

Past zeker binnen WMO meneer Hermans, maar het “vergaderlandje” bedoeld u vast bij een ander artikel.
Wim van Wikselaar, 14-12-2006

Ik begrijp niet wat u bedoelt, wedhouder. Ik bedoel alles precies zoals ik het schrijf. WMO invoeren en huppetee, weer een vergaderclubje erbij, de WMO-raad. We vergaderen ons in dit land werkelijk helemaal suf, iedereen doet er graag aan mee; we behoren op dat gebied tot de wereldtop. Zoekt u op het internet maar eens naar de “Wet van Klets”.
Hans Hermans, 15-12-2006

Ik begrijp wat u bedoeld, maar kijk eens naar de kop en de inhoud van bovenstaand artikel. Dan begrijpt u mijn opmerking waarschijnlijk.
Wim van Wikselaar, 15-12-2006

Na zijn tweede reactie ben ik inmiddels zeer nieuwsgierig waar de heer Van Wikselaar heeft leren spellen, mijn eerste hint is hem kennelijk ontgaan.
Hans Hermans, 15-12-2006

Blijkbaar geldt punt 2 van de Wet van Klets ook voor een aantal mensen die regelmatig deze site van reacties voorzien.Het is dus niet alleen voorbehouden aan politici of ambtenaren. Blijkbaar is het een onstuitbare behoefte van Nederlanders in het algemeen. De discussie rondom het wel of niet uitzetten van asielzoekers verbaasde de meeste buitenlandse media.
Jammer genoeg ontgaat mij ook de clou van deze discussie. Als het als grap is bedoeld, dan snap ik het ook nog niet.
Jan-Koert Lange, 15-12-2006
 
Hierboven staat een prachtig voorbeeld van “de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet”.
Hans Hermans, 15-12-2006
 
Beste Hans,jou opmerkingen lijken mij meer in de reeks ‘je ziet wel de splinter in andermans oog, de balk in je eigen oog zie je niet’ te vallen.
Jan Dogger, 16-12-2006

Lijkt je dat niets Jan, samen met Wim op een cursus Nederlands?
Hans Hermans, 16-12-2006

Waar gaat dit eigenlijk nog over? Waarschijnlijk bedrijfsbeeindiging vanwege niet naleven diverse voorschriften! Hans, ik had eigenlijk als achter “voorzien” willen schrijven, inclusief ondergetekende, maar ik wilde een ander ook wat gunnen 🙂 . Geeft niet, voor jouw informatie, ik doe zeer weinig aan vergaderclubjes mee, maar soms zijn ze noodzakelijk of, in het geval van de WMO, wettelijk vereist. Grootste plusplunt van de vergadercultuur vind ik wel dat hierdoor een tolerantie houding richting andere mensen onstaat. Het ongenuanceerd een mening of standpunt verwoorden op internet is erg makkelijk. Voor de goede orde, daar bedoel in niet de mensen mee, die op dit artikele reageren! Laat dat duidelijk zijn, die proberen juist de discussie open te krijgen.
Jan-Koert Lange, 16-12-2006

Jan-Koert, je hebt in mijn optiek alles zeer goed verwoord, want in de discussie praat men niet over het bedrijf of de ondervonden hinder, doch enkel over spelfouten?
Beste mensen en buurtbewoners, ik was ook werkzaam bij JoHa, maar voor mij en mijn gezin is het doek nu ook gevallen; ben werkeloos geworden. En ik weet ook dat JoHa op voorhand begonnen is met bouwactiviteiten, teneinde zo min mogelijk geluidsoverlast te veroorzaken. Het kost even tijd alles door de ambtelijke molen te krijgen. Natuurlijk begrijp ik dat u als bewoners niet blij bent met een transportbedrijf “in de achtertuin”. Maar bedenkt u zich dat het een tijdelijke oplossing was en het bedrijf weer terug zou gaan naar Ede. En met het Gemeentelijk besluit nu waarschijnlijk 55 gezinnen op straat komen. U heeft ons niet de tijd gegund onze beloften waar te maken.
Heel vriendelijke groet, André Meijer, Epe, 18-12-2006  

Kleine reactie nog. Niet uit hoofde van mijn voormalige functie, best wel ver van huis.
Ik vind het eigenlijk droevig, dat buurtbewoners een bordje aan de Haarweg 40 hebben weggesloopt. Als een dief in de nacht. En dat was voor de uitspraak van B&W.
Weet iemand voor mij een nieuwe baan? Als all-round boekhouder? Want ik heb ontslag aangezegd gekregen.
Vriendelijke groet, André Meijer, 18-12-2006 

Beste André,
Mijn eerste reactie was wel degelijk bedoeld om aan te geven dat wederom de ‘regeltjeszucht’ prevaleert boven werkgelegenheid, maar ook als ironische grap om aan te geven hoe de Wmo-raad aan haar ‘vergaderonderwerpen’ komt. En tja, als er dan een wethouder op de verkeerde manier gaat reageren, omdat hij werkelijk niets doorheeft, dan gooi ik er nog een ironisch schepje bovenop.
Ik wens jullie allen succes met de wederopbouw van JoHa én het hervinden van werk.
Hans Hermans, 18-12-2006

Dank je wel, Hans, voor deze onderbouwde reactie. Jij bent dus ook buurtbewoner? Kun jij mij vertellen in hoeverre de mensen hinder hebben ondervonden? Voor mij maakt het niets meer uit, ik heb ontslag gekregen. Even zo, en dat was het. Maar wat ik mij gewoon afvraag is, wat de medebewoners nu echt heeft gestoord? Ja, geluid ’s-Nachts en dat is niet prettig voor aanwonenden.
Hans, dank voor je reactie. Ik kan niets meer betekenen, anders had ik graag gedaan.
Vriendelijke groet aan een ieder,
André Meijer, 19-12-2006

Fietster gewond

DRIEBERGEN  Woensdagmiddag raakte een meisje gewond door een aanrijding. Omstreeks vier uur stak het 11-jarig meisje vanaf achter een bus plotseling de weg over. Een 56-jarige automobilist uit Driebergen kon een aanrijding niet meer voorkomen en het meisje werd aangereden. Met onbekend letsel werd zij vervoerd naar het ziekenhuis.

Re-integratieprojecten RSD succesvol

HEUVELRUG Van september tot december 2006 zijn er 60 mensen met een bijstandsuitkering van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) aan het werk gegaan. Dat meldt de RSD in onderstaand persbericht.

Vervolg persbericht
Van nog eens 40 mensen is de bijstandsuitkering beëindigd, omdat ze (weer) naar school zijn gegaan of om een andere reden geen recht meer hebben op een bijstandsuitkering. Dat is het resultaat van de re-integratieprojecten die de RSD uitvoert. De cliënten worden actief opgezocht en gestimuleerd om aan de slag te gaan. En daar krijgen ze veel ondersteuning bij.

De RSD is uitvoerder van de Wet werk en bijstand en heeft zich als doel gesteld om zoveel mogelijk cliënten aan (betaald) werk te helpen. De Wet werk en bijstand is bedoeld voor mensen die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Mensen die een beroep doen op bijstand, zijn volgens de wet verplicht om werk te zoeken. En daar helpt de RSD hen bij door op grote schaal uitstroom naar werk te faciliteren.

Rekening houden met situatie
Kenmerkend voor de aanpak is dat de cliënten worden ingedeeld naar doelgroep, interessegebied of aanpak. Het blijkt namelijk dat re-integratie het meest effectief is als goed rekening wordt gehouden met de specifieke situatie van de cliënt. Afgelopen zomer hebben RSD-medewerkers voor alle 2.900 cliënten op basis van hun dossier een eerste advies opgesteld over deelname aan een re-integratieproject. Een kleine groep – waaronder mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn – is vrijgesteld van deelname.

Resultaten
De meeste projecten zijn nog maar net gestart, maar nu al blijken ze succesvolle resultaten op te leveren. Een paar voorbeelden:

 • Er nemen 50 allochtone vrouwen deel aan een begeleidingstraject. De eerste vijf deelnemers zijn al uitgestroomd. De bereidheid om deel te nemen is zeer groot, de vrouwen willen graag participeren in de samenleving.
 • Voor mensen die direct bemiddelbaar zijn, wordt een Opstapbaan gezocht (gesubsidieerd werk voor een jaar) met de bedoeling na een jaar in vaste dienst te komen. Inmiddels hebben 25 mensen een Opstapbaan gevonden. Wegens dit succes start er op korte termijn een tweede traject.
 • In september hebben 26 langdurig werklozen (mensen die langer dan 1,5 jaar werkloos zijn) een intensieve training gevolgd. Daarvan hebben er nu drie een baan, starten er twee een eigen bedrijf en zijn velen bezig met solliciteren. De verwachting is dat de helft binnen zes maanden aan het werk is. Onlangs is voor de volgende groep van 22 cliënten eenzelfde traject gestart.
 • In september waren er nog 90 jongeren (18-23 jaar) met een bijstandsuitkering. Inmiddels zijn dat er nog maar 45. De helft van de jongeren die zijn uitgestroomd, heeft een baan gevonden. Daarnaast is 15% (weer) naar school gegaan, heeft 18% geen recht meer op een bijstandsuitkering van de RSD en heeft 17% een arbeidsongeschiktheidsuitkering gekregen.
 • In januari start de intake voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Zij krijgen een sollicitatietraining, opleiding, werkstage of vrijwilligerswerk aangeboden met als doel zo snel mogelijk een (betaalde) baan te vinden.
 • Er zijn tien mensen gestart met een leerwerktraject in de techniek. Na praktijkgericht onderwijs, volgen een stage en – zo is het streven – een betaalde baan. Uit ervaring blijkt dat deelnemers aan dit project een hoge kans op betaald werk hebben.
 • Vanaf augustus 2005 kregen zo´n 225 (van de 700) mensen die zich meldden voor een bijstandsuitkering, begeleiding en gingen zij direct aan het werk om werkritme en –ervaring op te doen. Deze Work First-aanpak heeft ertoe geleid dat er 30% minder aanvragen voor een bijstandsuitkering zijn. Bovendien is de uitstroom naar betaald werk gestegen van 10 naar 20%.
 • Alle 800 cliënten met psychische en/of lichamelijke klachten worden opgeroepen voor een medisch onderzoek om het aantal uren per week dat zij actief kunnen zijn, vast te stellen. Inmiddels is dit onderzoek voor 150 mensen afgerond. Met 70 cliënten zijn de resultaten besproken. Zij nemen, als hun fysieke en/of psychische belastbaarheid dat toelaat, deel aan een van de andere re-integratieprojecten.
Samen met andere partijen
Naast deze projecten zijn er ook re-integratieprojecten gepland voor alleenstaande ouders, zelfstandigen, mensen met interesse in de zorg of detachering. Al deze re-integratieprojecten voert de RSD uit in nauwe samenwerking met het CWI, UWV en andere partijen (waaronder verschillende re-integratiebureaus, Vluchtelingenwerk, Jongerenloket, arbeidsmedisch adviesbureau, diverse trainingsbureaus).

Heuvelrugnieuws van vrijdag 15 december 2006

Hoofdstraat 135 Driebergen: bouw Villa Nuova
foto: © Renk Knol
tijd: 12.10 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Verkiezing mooiste en lelijkste plek in de provincie Utrecht

UTRECHT Wat is de mooiste en wat is de lelijkste plek in de provincie Utrecht? De provincie kent een grote variëteit aan landschappen, maar ook aan (beschermde) dorpsgezichten en stedelijke uitstraling. De meeste mensen hebben hierbij wel een opvatting van de mooiste of lelijkste. De provincie heeft veel invloed op de ontwikkeling van het landschap en mogelijkheden om deze te beschermen. Het verkiezen van een mooiste en van een lelijkste plek kan een extra stimulans betekenen om hier wat aan te doen. Deze plekken kunnen voorbeelden zijn voor wat behouden moet blijven of, bij de lelijkste plek, waar we vanaf moeten.

GroenLinks organiseert deze wedstrijd ter gelegenheid van de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten (7 maart 2007) De gekozen locaties zullen het startpunt vormen van de provinciale campagne van GroenLinks die vroeg in februari begint. Tot 3 februari kunnen de inwoners van de provincie Utrecht locaties voor beide verkiezingen of één van beide voordragen.

GroenLinks nodigt u uit om op een andere manier nog eens naar uw omgeving te kijken en plekken toe te sturen, het liefst met foto. Op de website van GroenLinks zal e.e.a. te volgen zijn. www.groenlinksprovincieutrecht.nl. 

Wat moet u doen?

 1. Kies de mooiste plek en/of de lelijkste plek in de provincie uit.
 2. Stuur deze in met argumentatie naar groenlinks@provincie-utrecht.nl  (ook postadres geven!).
 3. Stuur hierbij bij voorkeur een foto en aanduiding op een kaart..
 4. Doe dit vóór 3 februari 2007.
 5. Een deskundige jury zal uit de nominaties de winnende locaties kiezen

De uitverkiezing is het startpunt van de verkiezingscampagne van GroenLinks Utrecht en zal in de eerste helft van februari plaatsvinden. Natuurlijk vindt de uitreiking ter plekke plaats en vanzelfsprekend ontvangen de winnaars een passende prijs. Wat de prijs zal inhouden, houden we nog even geheim. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Voor vragen kan contact worden opgenomen met Gertjan van der Deure (06 – 27 41 57 50).

Heuvelrugnieuws van zaterdag 16 december 2006

Traaij 88 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur   temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Saskia Laroo is Lady Miles Davis

AUSTERLITZ  ‘Lady Miles Davis of Europe’ Saskia Laroo komt zaterdag 23 december samen met de legendarische drummer Gene Jacksons (Herbie Hancock) naar het Beauforthuis.

In het avondvullende programma combineert de trompettiste verschillende muzikale stijlen zoals jazz, pop, dance en world. En wel op zo’n manier alsof het nooit anders is geweest. Dit doet ze met Ingram Washington (zang), Warran Byrd (piano) en Joris Teepe (bas) Resultaat: een prettig mengsel van hiphop, jazz, salsa, funk en reggae. Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27.

Miles Davis is haar held. Daar doet trompettist en bandleider Saskia Laroo niet moeilijk over. Op haar zestiende speelde ze trompet in een fanfare. Omdat ze nog nooit jazzmuziek had gehoord, nam haar oom een bandje op met trompettisten. Miles Davis sprong er meteen uit. Ze ging hem naspelen en nog steeds is haar geluid soms nauwelijks te onderscheiden van dat van de grote meester. Het leverde haar de bijnaam ‘Lady Miles’ op.

23 december, 21.00 uur
Saskia Laroo Kwintet & special guest Gene Jackson
entree € 16,- / studenten, scholieren & CJP € 10,-

Heuvelrugnieuws van zondag 17 december 2006

Hydepark (Doorn)
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.40 uur   temperatuur: 6 °C

Gewond na ongeval

OVERBERG  Op vrijdagavond raakten twee personen gewond na een ongeval op de Haarweg. Omstreeks 23.25 uur kreeg de politie de melding van een aanrijding waarbij een bestelbus tegen een boom was gebotst.

De 29-jarige bestuurder reed over de Haarweg in de richting van Maarsbergen. Hij wilde de radio aanzetten op het moment dat hij door een tegenligger werd verblind. Van schrik trok hij aan het stuur en botste frontaal tegen een boom. De bestuurder en een 33-jarige inzittende uit Utrecht raakten gewond en werden vervoerd naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht.  Van de bestuurder is bloed afgenomen omdat hij niet in staat was om te blazen een mogelijk alcohol had gedronken.

Dalto/DSB Bank steelt punten weg uit Dordrecht

DRIEBERGEN  Deetos/Volhuis kreeg afgelopen zaterdag Dalto/DSB Bank op bezoek. Voor menigeen was deze wedstrijd op papier al in handen van de Driebergenaren, maar het spelbeeld liep anders. Na afloop voelde Deetos/Volhuis zich bestolen: “We hadden zeker recht op een punt.” Het liep anders: 17-18.

Deetos/Volhuis wist de afgelopen competitieronden nog maar één keer te winnen: thuis van Koog Zaandijk. Hoe anders is het verhaal van Dalto/DSB Bank: de hele competitie werd er alleen nog maar verloren van titelkandidaat nummer 1: PKC/Café Bar. Dat maar weinig wedstrijden in deze Korfbal League een formaliteit zijn bleek echter maar weer, want het was Deetos/Volhuis dat in het begin van de wedstrijd het initiatief naar zich toetrok en brutaal de leiding nam: 2-0.

Aan de andere kant zat Dalto niet goed in zijn spel. Bij 2-0 werd dat geïllustreerd door Jos Roseboom, hij miste een strafworp. Nadat hij daarna wél 2-1 maakte en Sietske van de Sande de score weer in evenwicht had gebracht, ging Deetos rustig door met het zoeken naar de juiste mensen en dit leverde een 8-3 voorsprong op. Vooral Stephan Houweling liet een sterk staaltje korfbal zien, Jos Roseboom had het erg moeilijk tegen hem. Dalto verdedigde ongeconcentreerd, wat veel doorloopballen en stippen tegen opleverde.

Het was sowieso de wedstrijd waarin Deetos liet zien het verdedigend goed voor elkaar te hebben. De hele wedstrijd kreeg Dalto/DSB Bank veel druk op het schot en met name de schoten van Van de Sande, die gewend is alles af te vuren wat ook maar een beetje binnen haar mogelijkheden ligt, werden bekritiseerd door de thuisploeg. Coach Gert Jan Kraaijeveld kaartte de volgens hem verdedigde schoten regelmatig aan bij de leiding, die in handen lag van Henry van Meerten en dat had resultaat: naar mate de wedstrijd vorderde werd er meer voor verdedigd gefloten.

Na 8-3 kwam Dalto sterk terug. Tot aan de rust volgde een fase die door de uitploeg met 1-8 gewonnen werd. (9-11) Wat vooral opviel was dat over alle schijven en door verschillende spelers en speelsters gescoord werd. Hier bleek ook gelijk de kracht van Dalto. Aan het begin van het seizoen werd aangegeven dat de ploeg meer allround wilde spelen, met minder nadruk op één hoofdaanvaller. In deze wedstrijd werpte dat zijn vruchten af. Deetos kon hier slechts een afstandsschot van uitblinker Barbara Schouls tegenover zetten.

Na rust was het een matige vertoning. Riko Kruit: “Het was slecht en absoluut niet leuk om te zien.” Er was constant een voorsprong van één of twee punten voor de uitploeg, slechts bij 13-13 stond het even gelijk. Bob de Jong, die niet scoorde mede dankzij sterk verdedigend werk van Marijn Klootwijk, werd vervangen door Jorrit Bergsma, die het mandje wel wist te vinden. Dat de winst uiteindelijk met 17-18 naar Dalto ging vond Deetos niet terecht. Manager Herman Brandt: “We verdienden zeker een punt. Ons veldspel was beter, we hadden alleen teveel kansen nodig om te scoren.” Coach Gert Jan Kraaijeveld was wel tevreden met de progressie die zijn ploeg boekt en ziet een stijgende lijn. Komende midweek wacht Fortuna/Tempus en als deze lijn inderdaad wordt doorgezet, zou Deetos nog best wel eens voor een stuntje kunnen gaan zorgen.

Opvallend was de aanwezigheid van het Dordse en de afwezigheid van het Driebergse publiek. Het “supportersduel” werd dan ook ruim gewonnen door de thuisploeg. Riko Kruit: “Van ons was er een man of drie, misschien een paar ouders. Nu moet ik ook zeggen: ons spel nodigde niet echt uit tot juichen.” Dalto/DSB Bank speelt komende woensdag thuis tegen DOS-WK.

Doelpuntenmakers Deetos/Volhuis: Stephan Houweling 5, Barbara Schouls 4, Remco den Otter 2, Chrisje van de Meer 2, Nadine van der Wiel 1, Robin Ouwerkerk 1, Annika van den Boogert 1, Marijn Klootwijk 1.

Doelpuntenmakers Dalto/DSB Bank: Jos Roseboom 4, Adriaan van Dijk 4, Sietske van de Sande 3, Riko Kruit 3, Linda Stolk 2, Henriët Brandsma 1, Jorrit Bergsma 1.

Burn door naar finale

UTRECHT Na een zinderende wedstrijd tussen zes sublieme bands bereikte de Driebergse/Zeister band Burn gisteren in de Starsound Studio de eerste plaats in de vierde en laatste voorronde van het “Geheim van Starsound”.
Toni Peroni, de eigenaar van Starsound en presentator van de avond, kondigde Burn aan als de jongste band van de avond, de gemiddelde leeftijd van de musici is nog geen 20. Na bekendmaking van de uitslag prees hij namens de jury de jongens om hun perfecte presentatie, samenspel en contact met het publiek. Een prachtige beloning voor deze hard rock band na het eerste optreden met de nieuwe gitarist Ruben en drummer Sjoerd. De finale van het “Geheim van Starsound” zal plaatsvinden op 27 januari in de Starsound Studio in Utrecht. In de jury zullen onder anderen Henk Westbroek en Radio 3FM zitting nemen.


Ja beste mensen, Het was een waar succes deze RETURN van BURN. Na meer dan een jaar niet opgetreden te hebben kun je niet beter starten dan meteen een bandwedstrijd te winnen. Een knallende show en een strakke setlist dwongen de jury om niet meer dan terecht deze band tot winnaar van de avond uit te roepen.. Nu moet ik ook wel vermelden dat de rest van de bands niet veel kwaliteiten in huis hadden en BURN dan ook met kop en schouders boven de andere gegadigden (waaronder een pechmetalband, een homoband en een quasi-grappige neprockband) uitstak. Ja dat beloofd wat voor de finale van 27 januari.. Ik hoop u daar allemaal wederom te treffen om samen met mij deze briljante club jonge hardrockers te begeleiden naar een nieuwe overwinning! Rock on! 
Roel van Beek, 18-12-2006

Als ik beide bovenstaande stukjes lees begrijp ik het niet meer. In het redactionele stuk wordt gesproken over ‘zes sublieme bands’, terwijl de reactie eronder spreekt van ‘de rest van de bands niet veel kwaliteiten in huis had’. Ik heb dan ook het vermoeden dat het eerste stukje geschreven is door of een bandlid of een vader van een van de bandleden. Het tweede stukje waarschijnlijk door de goede vriend van een vader van een bandlid. Gelukkig is deze laatste wel iets genuanceerder. Als ik de lijn doortrek en tot misschien wel een objectief oordeel kom heeft gewoon de minst slechte gewonnen. Gelukkig was het in Utrecht, in Driebergen zullen we er verder wel niet veel van merken. Overlast hebben we natuurlijk al genoeg.
Jan Dogger, 23-12-2006

Heuvelrugnieuws van maandag 18 december 2006

Esmeijerlaan 13-15 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.15 uur   temperatuur: -1 °C

meer foto’s van deze straat

Jeugdzwemmers Zwoer startten 33 keer

DRIEBERGEN  Zaterdag 16 december zijn 11 jongens en meisjes van zwemvereniging De Zwoer in totaal 33 keer gestart op een Speedo wedstrijd in Houten. Deze Speedo wedstrijden zijn bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar en verdeeld in een instroom- en een voorrondeprogramma. De instroomnummers zijn bedoeld als kennismaking met het wedstrijdzwemmen, terwijl de voorrondes gelden als kwalificatie voor provinciale (Kring) en zelfs landelijke Speedo finales.

Er zijn door deze kinderen in totaal 18 persoonlijke records gezwommen. Elja Douma boekte de grootste verbetering. Zij wist haar tijd op de 50 meter vrije slag met 30 % (50.01) te verbeteren en werd daarmee tweede op deze afstand. Eerste werd Nina Werkhoven, die haar tijd met bijna hetzelfde percentage als Elja verbeterde (41.04). Ook vorig jaar was Elja op deze wedstrijd succesvol. Want net zoals vorig jaar wist ze weer beslag te leggen op de eerste plaats op de 25 meter vlinderslag.

Sven Dogger en Michiel Brantjes behaalden ieder een tweede en derde plaats. Waar Sven op 100 meter schoolslag tweede werd en Michiel derde, zo was het op de 50 meter vlinderslag Michiel die tweede werd en Sven derde.

De komende weken wordt er gewoon doorgetraind en begin januari zal de 100 maal 100 meter weer worden gezwommen door een aantal zwemmers als alternatief voor een Nieuwjaarsbad in de zee.

Kerst bij Het Utrechts Landschap

ZEIST  Landgoed Heidestein herbergt de gezellige schaapskooi. Een bezoek aan het landgoed start met een korte wandeling tot de schaapskooi. De kooi is zeer sfeervol verlicht en wordt tijdens de kerstdagen ook wel het Bethlehem van de Utrechtse Heuvelrug genoemd.

Programma 1e kerstdag 25 december 2006 van 11.00 – 16.30 uur
Levende kerststal met Jozef en Maria in samenwerking met de ezelsocïeteit. In de kooi is gluhwein en chocolademelk verkrijgbaar. Op het landgoed staat een leuke wanding uit voor het hele gezin. Voor kinderen is er het beestenbos een educatieve route waar alle bosdieren aan bod komen. De schapen worden uiteraard ook gevoerd, wie wil mag helpen.

Programma 2e kerstdag 26 december 2006 van 11.00 – 16.30uur
Het programma wordt op 2e kerstdag aangevuld met een optreden van het Meernse Koor. Het koor staat onder leiding van de dirigent E van der Zijden. 
Levende kerststal met Jozef en Maria in samenwerking met de ezelsocïeteit. In de kooi is gluhwein en chocolademelk verkrijgbaar. Op het landgoed staat een leuke wanding uit voor het hele gezin. Voor kinderen is er het beestenbos een educatieve route waar alle bosdieren aan bod komen. De schapen worden uiteraard ook gevoerd, wie wil mag helpen.

Landgoed Heidestein te bereiken via de Prinses Margrietlaan in Zeist. Vanaf de parkeerplek is het nog 10 minuten wandelen naar de kooi. Toegang is gratis.

Koploper viert ‘knalfuif’, Daltons verliezen

DRIEBERGEN  Een ware kraker stond afgelopen zaterdag op het programma. De morele kampioen van vorig jaar tegen de eventuele kampioen van dit jaar. Zoals zo vaak bleek dat een bovenliggend team wat meer fiducie mag hebben in Vrouw Fortuna, Dalto verloor met 3-1 na een spannend duel.

Opvallend was dat Dalto zeker niet de minste van de twee ploegen was. Op het natte kleiveld in Veenendaal domineerden de Daltons bij vlagen het spel. Een aantal mooie aanvallen, met name over de linkerkant, via Dennis van de Ridder en Ed Carree resulteerden helaas (net) niet in doelpunten. Eén van de eerste corners van de Merino’s leidde echter wel tot een doelpunt. Een hoog weggewerkte bal werd door een alerte (maar vrijstaande) tegenstander op fenomenale wijze gepromoveerd tot doelpunt. Volleren is een kunst, zo bleek ook later. Een vrije trap van Sebastiaan Broers, een ‘fake’-kopballetje van waterdrager en vedette Kooi en Balk stond geheel vrij voor de keeper. De bal, die nog steeds in de lucht was, verdween achter de keeper, maar vraag niet hoe. Of toch wel, want het was een schitterende goal. Met de gratie van een poema en de lichtvoetigheid van een antilope betrad Balk het luchtruim, waar hij als een kolibri bleef hangen, iets op zijn zij, onderwijl zijn voet in de juiste positie brengend. Half in de lucht liggend, als lag hij op de chaise longue bij Freud, maakte Daltons’ nestor een keiharde halve omhaal. Dat de bal via de binnenkant van de paal de nette raakte was ingecalculeerd. 1-1 dus, waarmee ook gerust werd.

De tweede helft begon met een sterker Merino’s, dat herhaaldelijk opdook voor het doel van Sluis. Achter dit doel stonden ook enkele sujetten opgesteld die vermoedelijk van doen hebben met de laagste regionen van onze maatschappij. Deze farizeeers besloten tot een walgelijke wandaad, namelijk het werpen van een stuk vuurwerk in de richting van keeper Sluis. Gelukkig bleek deze niet al te erg zijn aangeslagen en kon hij het duel hervatten. De op de vlucht geslagen daders bleken niet bij de Merino’s te horen, maar van een rivaliserende club uit de omgeving. Na een kort onderhoud tussen scheidsrechter en beide aanvoerders (en een zeer positieve opstelling van de Merino’s-Spelers, waarvan akte) werd de wedstrijd gecontinueerd. Of de Daltons geschrokken waren of niet, feit was dat de 2-1 en 3-1 kort hierna vielen. Onoplettendheden in de Daltons-verdediging waren hier debet aan. Het laatste fluitsignaal betekende het begin van de winterstop voor onze helden, die deze ongetwijfeld zullen benutten om nog sterker en hechter terug te komen. Aanstaande zaterdag wordt er nog geoefend tegen de Bilt (aanvang 14:30, sportpark de Woerd), op zaterdag 13 januari wordt de competitie hervat met een duel tegen de Meern.

Opstelling Dalto: Sluis, E. Schenkels (Aarab), Bruining, Visser, Van de Ridder, Carree (Khalota), Kooi (Malek), Broers,Kaouass, P. Schenkels, Balk

Vrijwilligersavond SWD bijzonder geslaagd

DRIEBERGEN  Op donderdagavond 14 december werd voor alle vrijwilligers van de Stichting Welzijn Driebergen een feestelijke avond georganiseerd; de beheer -en onderhoudsgroep voor de tuin en het gebouw aan de Vijverlaan 10 werd gehuldigd en er was een optreden van het zangkoor “Trevira 2000 “uit Zeist.

Eenieder kon zich te goed doen aan een heerlijke en gevarieerde “stamppottenmaaltijd” die  in de vorm van een lopend buffet werd aangeboden.  Het personeel was druk in de weer om alle vrijwilligers te bedienen.


Heuvelrugnieuws van dinsdag 19 december 2006

Drift 19-21 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur   temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

GGD brengt gezondheidstoestand in kaart

HEUVELRUG  Hoeveel mensen wonen er eigenlijk in mijn gemeente? Welk percentage daarvan heeft last van een chronische ziekte, een lichamelijke beperking, is suïcidaal, depressief of heeft een angst? Hebben veel mensen problemen op sociaal gebied, met werk of met de financiën? Wat zijn hun leefgewoonten op het gebied van voeding, bewegen, alcohol en roken? En hoe vaak bezoeken ze de huisarts? Al deze gegevens vertellen iets over de gezondheid van de inwoners van uw gemeente, hoe ze zich voelen en vooral ook waar zij behoefte aan hebben. Waar kan, bijvoorbeeld uw gemeente, energie en geld in steken om in te spelen op deze behoefte. De antwoorden op deze vragen zijn sinds kort op te zoeken via de digitale gezondheidsatlas op de websites van de GGD Eemland www.ggdeemland.nl en GGD Midden-Nederland www.ggdmn.nl

De gezondheidsatlas is een gezamenlijke website van GGD Eemland en GGD Midden-Nederland. Op deze website is allerlei informatie te vinden over de gezondheid van de inwoners uit de regio Utrecht, met uitzondering van de stad Utrecht. De cijfers van deze site komen niet alleen vanuit de GGD-onderzoeken, maar zijn ook afkomstig van belangrijke onderzoeksinstellingen als het CBS en het RIVM. Clothilde Bun, epidemioloog bij de GGD Midden-Nederland en een van de ontwerpers van de Gezondheidsatlas: “De GGD is vanuit de wet verplicht om gezondheidsgegevens te verzamelen over de bevolking. Gemeenten gebruiken deze gegevens weer bij het samenstellen van hun gezondheidsbeleid. Het idee om de gezondheidsatlas te gaan maken kwam toen we steeds meer vragen over gegevens kregen. Je merkt dat er steeds meer een trend is gekomen dat gemeenten en instellingen willen werken aan de hand van lokale onderzoeksgegevens. De nieuwe gezondheidsatlas helpt bij het verkrijgen van deze informatie.”

Hans van Vugt stopt en gaat door

DRIEBERGEN  Per 1 januari neemt Rogier de Mol  de drie slijterijen van “Hans van Vugt b.v.” over. Samen met het huidige personeel zal hij de bestaande activiteiten onder dezelfde naam voortzetten. Rogier is al vele jaren werkzaam bij de firma.
Door problemen met enkele van zijn gewrichten is het voor Hans onmogelijk het werk op de zijn vertrouwde wijze te blijven doen. Op vrijdag 19 januari 2007 is er een afscheidsreceptie in “De Bergse Bossen”, van 16.30 tot 19.00 uur.


Het is fijn dat Hans van Vught zijn zaak overdoet aan Rogier de Mol. Het is fijn dat hij zijn zaak niet over doet aan een keten. Het blijft Driebergs. Net zoals een paar jaar terug, toen Boekhandel Baas werd overgenomen door Lars en Petra.
En mijn ervaring is dat de service van deze winkels beduidend hoger is dan de service van franchisenemers en nog veel hoger dan de service van zetbazen in een keten.
Renk Knol, 19-12-2006

Renk, daar ben ik het helemaal mee eens. Het is voor Hans natuurlijk zeer triest dat hij voortijdig op non actief moet, maar zijn levenswerk kan gelukkig op deze manier doorgaan. Mogen we nog vele jaren blijven genieten van de Driebergse victualiën. Ik heb me trouwens vaak afgevraagd of dat niet “Driebergense” zou moeten zijn…. 
Michiel van der Vlist, 19-12-2006

Welkom in de club van RA (rheumatiode artritis) patiënten Hans.
Een lichtingsmaat van je.
Jan van Ruiten (o, ja….die!!), 19-12-2006

Dit alles vraagt om een reactie.
Hans van Vught, inderdaad een begrip in Driebergen. Ik ging als klein jongetje vaak met mijn vader mee naar kapper Gilles van Vught en daarna naar de buurman, drankhandel Oppel met die mooie ronde voorruit (waar nu makelaardij Vierhout zit). Kapperszoon Hans ‘rommelde’ toen al liever in een drankzaak dan in een kapperszaak; daar zal wel de kiem zijn gelegd voor zijn bloeiende bedrijf. Ik wens je het allerbeste Hans.
Maar wat victualiën (=levensmiddelen) nu met een drankzaak hebben te maken, ontgaat mij. Voorts vraag ik mij af of Hans het op prijs stelt dat nu iedereen weet dat hij (gedwongen) stopt vanwege reumatoïde artritis (grappig, dat een ra-patiënt niet weet hoe hij zijn eigen ziekte moet schrijven). Tot slot hoop ik niet dat Driebergen door Rogier de Mol in een alcoholische gijzeling zal worden genomen, hij is immers Prins Carnaval.
Hans Hermans, 20-12-2006

Hans (H), ik bedoelde uiteraard “spiritualiën”. Dank voor de correctie. En sja, als Hans (vV) niet zou willen dat het hele dorp van de hoed en de rand weet, zou hij niet aan iedere klant die bij hem in de winkel belangstellend informeert hoe het er nu mee gaat, het hele verhaal in geuren en kleuren vertellen… 
Michiel van der Vlist, 20-12-2006


Fout van mij Hans Hermans: ik zal het nog één keer proberen: reumatoïde arthritis (heb meteen de letter “h” maar een andere positie gegeven).
Leuk om die beschrijving van dat oude pand te lezen: zat daar helemaal links die sigarenzaak van Rijpstra?
Ik hoor het nog wel.
Jan van Ruiten, 20-12-2006

Beste Jan,
Ja, ik was het vergeten, maar nu je het aanhaalt, in dat rijtje zat inderdaad sigarenzaak Rijpstra. Volgens mij zat er in die tijd nog een winkel in dat rijtje, misschien dat iemand dat nog weet; Hans van Vught bijvoorbeeld. Overigens hoort de letter ‘h’ helemaal niet in reumatoïde artritis.
Hans Hermans, 21-12-2006

En in “Van Vugt” ook helemaal niet en dat horen Driebergenaren te weten!
Danker van Valkenburg, 21-12-2006

Je hebt gelijk Danker. Hoewel ik het altijd zeer incorrect vind om namen verkeerd te spellen, heb ik mij teveel laten leiden door meerdere publicaties, waarin ‘Vught’ werd geschreven. Ik had in het telefoonboek moeten kijken.
Hans Hermans, 21-12-2006 

Ik heb een aantal van jullie gemist bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Waar zo’n brand al niet toe kan leiden. De naam van Hans van Vugt stond in het bericht van Heuvelrugnieuws trouwens al goed gespeld. Maar ik ben blij met een aantal Nederlandici op Heuvelrugnieuws want ik maak mij nog wel eens schuldig aan de nodige spel- en grammaticale fouten, laat staan stijlfouten. Dus blijf me corrigeren!
Jan-Koert Lange, 21-12-2006

Groot Dictee? Dat is al jaren een zeer zielige vertoning met gekunstelde zinnen, waarin woorden voorkomen die niemand gebruikt. De laatste editie was het meest zielig, die ging vooral over het al dan niet terecht plaatsen van koppeltekens, nadat de Taalunie daar zo zijn/haar eigenzinnige mening over had geventileerd in het groene boekje van het politbureau der Nederlandse taal. Onvoorstelbaar dat een schrijver/columnist als Bril hieraan heeft meegewerkt.
Hans Hermans, 22-12-2006

Beste Hans,Nog even nagevraagd wie de vierde middenstander in het rijtje Rijpstra-Oppel was: van Karssen! 
Jan van Ruiten, 30-12-2006

Nieuw tarief voor Regiotaxi Heuvelrug en Veenweide

HEUVELRUG  GS hebben besloten om per 1 januari 2007 het tarief aan te passen voor de Regiotaxi’s in de gebieden Heuvelrug en Veenweide. Voor de opstapzone en de eerste vijf zones waarover gereisd wordt, geldt het tarief van €1,65,- per zone (incl. BTW). Daarmee gaan de tarieven omhoog met €0,02 cent. Deze prijsstijging staat gelijk aan de reguliere prijsstijging van de strippenkaart in het openbaar vervoer per 2007. De nieuwe tarieven van de Regiotaxi’s wordt veroorzaakt door gestegen kosten voor prijzen en lonen.

Heuvelrugnieuws van woensdag 20 december 2006

Akkerweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:25 uur      temperatuur: -0 °C

meer foto’s van deze straat

Vers bloed in bestuur van VVD Utrechtse Heuvelrug

LEERSUM  Het bestuur van de VVD afdeling Utrechtse Heuvelrug is met zes nieuwe leden volledig op sterkte gebracht. Victor van Kommer uit Leersum is benoemd tot afdelingsvoorzitter. Secretaris wordt Harry Moerkerken en penningmeester Petrie Kremer, beiden uit Driebergen.

Verder zijn Magda Remmers-van der Leden uit Maarn, Manus van Gent uit Amerongen en Aline Schoonderbeek uit Leersum tot leden van het bestuur benoemd. Monika Knottnerus-Machala uit Doorn was eerder dit jaar al toegetreden tot het bestuur. Daarmee telt het nieuwe bestuursteam zeven personen, vier vrouwen en drie mannen.

De wisseling van de wacht heeft vorige week tijdens de ledenvergadering in volstrekte harmonie plaatsgevonden. Door verhuizing waren al enkele voormalige bestuursleden uitgetreden. Diverse omstandigheden brachten anderen er toe het bestuursstokje over te geven. Zo overhandigde de aftredende afdelingsvoorzitter Jochem Moerkerken de voorzittershamer aan dr. Victor van Kommer (47). Met Jochem Moerkerken traden ook secretaris Jan Peter Schoonderbeek en penningmeester Bart Moesbergen terug. Victor van Kommer bedankte hen voor hun inzet.

“Ik kom uit een liberaal nest en begreep al als student dat de VVD mijn partij is. Ik ben nu ruim 20 jaar lid. De laatste jaren groeide mijn behoefte om het passieve lidmaatschap om te zetten in actie,” verklaarde de nieuwe afdelingsvoorzitter, die samen met echtgenote, twee dochters en een tweeling vijf jaar geleden zich vestigde in Leersum. Doctor Victor van Kommer promoveerde in 1998 en is hoofd van de afdeling Government Consultancy van het International Bureau of Fiscal Documentation in Amsterdam. Vanuit die functie adviseert hij nationale regeringen op fiscaal gebied. Hij heeft zin in zijn nieuwe vrijwilligersbaan: “Goed luisteren, teamwork, dus complementair aan elkaar zijn, leiderschap, maar ook diplomatie. Hoe maken we politiek weer interessant? En hoe maken we een sterke club met uitstraling? Het VVD lidmaatschap moet ook leuk zijn. Daar ga ik voor.”

Nieuw VVD bestuur met van links naar rechts: Aline Schoonderbeek, Harry Moerkerken, Magda Remmers-van der Leden, Manus van Gent, Petrie Kremer, Victor van Kommer en Monika Knottnerus-Machala.

Brand

DRIEBERGEN  Gisteravond ging rond acht uur een woning op de hoek Arnhemsebovenweg Horstlaan in rook op. De woning is totaal verwoest. Er hebben zich geen persoonlijke verwondingen voorgedaan. Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk. De woning was op het moment van de brand in verbouwing. 


Ik denk dat ik in 1 oogopslag de oorzaak van deze brand kan herleiden. Als u links naast de voordeur kijkt ziet u 2 lege pilskratten staan. De bewoners van het pand waren natuurlijk zo kort dat ze vergeten zijn de kaarsjes in de kerstboom uit te blazen alvorens op de bank in slaap te vallen.
Roel van Beek, 20-12-2006

Ongepaste reactie van de heer van Beek. Toevallig ken ik de toekomstige bewoners. Verzoek om die opmerking te verwijderen!
Ed de Kruijf, 21-12-2006

Vandaag contact gehad met de nieuwe bewoner ivm fotomateriaal. Hij liet zich niet uit over de ingezonden reactie. Die blijft dan ook gewoon staan.
Renk Knol Heuvelrugnieuws.nl. 21-12-2006

Beste Ed,
Ik zie niet het verband tussen een ‘ongepaste reactie’ en het feit dat jij ‘toevallig’ deze mensen kent. Ik ken toevallig Roel van Beek en als je goed naar al zijn recente reacties en brieven kijkt, zie je dat Roel een beetje gekheid maakt. Lijkt mij geen probleem tussen al die serieuze zaken. Roel weet beter dan jij denkt hoe het leven in elkaar steekt.
Hans Hermans, 22-12-2006

Geachte heer Knol, U heeft GEEN contact met mij gehad over de opmerking van Roel van Beek. Ik heb helaas nog niet de gelegenheid gehad om de voor mij totaal onbekende Roel van Beek aan te spreken over zijn in mijn optiek misplaatste ‘ grap’.
De opmerking van Ed De Kruijf is dan ook uiterst plezierig om te lezen, en inderdaad Ed kent mij en ik ken Ed.
Excuses van Roel van Beek zouden vervolgens op zijn plaats zijn. Ik ben absoluut niet gebaat met het plaatsen van dergelijke onzin!. Het staat hem vrij om contact met mij op te nemen, maar daar zal hij de ballen wel niet voor hebben! Ik hoop dat u EN Roel van Beek verschoond blijven van dergelijke ellende.
Anthony van Soest, 23-12-200
6

Van Soest vroeg mij in een e-mail (beschouw ik als contact) of ik nog meer foto’s had van zijn afgebrande woning. Nadien heb ik hem nog drie andere foto’s gemaild met daarbij de vraag of er al meer bekend was over de oorzaak van de brand. Nog niets op gehoord. Zelfs een bedankje over het toezenden van de foto’s kon er niet af.
Renk Knol Heuvelrugnieuws.nl. 23-12-2006

Met  ‘ u ‘  (laatste regel in mijn zo juist geplaatste reactie) doel ik op Hans Hermans, en niet op de heer Knol.
Anthony van Soest, 23-12-200
6

Natuurlijk heeft Roel van Beek wel de ballen om iets van zich te laten horen. En natuurlijk maak ik gekheid, ik stuur grappige reacties en rare ingezonden brieven. Ik was heel benieuwd of ze überhaupt geplaatst zouden worden en hoe en door wie er vervolgens gereageerd zou worden. De reactie van de heer Zwart op mijn ingezonden brief “Feestdagen” met de verwijzing naar mijn reactie op de column “Schuim” van mijn goede vriend Hans Hermans (volgt u het nog?) is ook grappig om te lezen. Mijn reactie op zijn reactie heeft nog geen reactie opgeleverd, maar zeer waarschijnlijk zit de heer Zwart nog steeds -met inmiddels vierkante ogen- naar zijn beeldscherm te staren in een poging uit te vinden of ik niet goed bij mijn hoofd ben, hijzelf niet of wij allebei niet. Vreselijk zo’n brand en mijn zegen aan Renk Knol om mijn misplaatste reactie te verwijderen. Mijn welgemeende excuses aan iedereen die mijn grappig bedoelde reactie niet kan waarderen (en in het bijzonder aan de heer van Soest). Ik wens alle heuvelrugbewoners een zalig kerstfeest!
Roel van Beek, 23-12-2006

Beste Redactie,
De reactie van Roel vond ik eerlijkheidshalve direct al gekheid op een stokkie. Aan de manier van schrijven was reeds te lezen dat Roel een grap maakte. Dat Ed en van Soest deze grap niet kunnen waarderen komt omdat zij te serieus in het leven staan alhoewel ik wel een kanttekening moet plaatsen bij dhr. van Soest. Dhr. van Soest staat in deze regio bekend als, ….(verwijderd door redactie)…….. En dit verklaart ook weer het feit dat hij niet eens de moeite nam om een bedankje te sturen aan de redactie voor het toezenden van die foto’s.
Gelukkig bestaat er nog persvrijheid in Nederland. Een ieder fijne feestdagen en een gezond 2007 toegewenst.
Roland (rm.beek@………..), 23-12-2006

Ik ben enorm blij, meneer Van Soest, dat u hoopt dat Roel en ik verschoond blijven van ‘dergelijke ellende’. Ik vind het altijd een beetje moeilijk om diverse soorten van ellende met elkaar te gaan vergelijken, zo in de trant van “ik ben zieliger dan jij want….”. Iedereen neemt in zijn leven een portie ellende mee en daar zijn dan geen vergelijkingen mogelijk. Grappig dat ik de term “ballen”, die Roel niet zou hebben (maar lekker wel toonde), kort daarna nog ergens op het www tegenkwam; de impact van de opmerking werd er gelijk minder door.
Hans Hermans, 24-12-2006

Beste Renk, Hierbij wil ik je alsnog hartelijk danken voor de foto’s. Zo je zult begrijpen heb ik vandaag de dag wel het e.e.a. aan mijn hoofd om een ieder direct te bedanken voor enig medeleven bij een dergelijke brand. Uit een paar reactie blijkt overigens wel dat er altijd individuen zijn die een dergelijke gebeurtenis wel ‘ leuk’  vinden, alwaar ik vreselijk van baal. Dit betreft in mijn optiek juist mensen die kennelijk te weinig te doen hebben. Het relaas van ene voor mij totaal onbekende Roland kan ik al helemaal niet plaatsen, en is geheel voor zijn rekening.
Groeten Anthony van Soest, 25-12-2006

Einde discussie
Redactie Heuvelrugnieuws.nl, 25-12-2006


Bewoners Maarsbergseweg willen snelheid omlaag in gevaarlijke bocht

LEERSUM Het AD/UN meldt dat bewoners langs de Maarsbergseweg (N226) in Leersum opnieuw een brandbrief naar de provincie hebben gestuurd over de onveiligheid op deze weg. Vanwege de vele ongelukken gebeurde dat al eens eerder.

Lees verder in het AD/UN

Dalto beleeft heerlijk avondje in Hoenderdaal

DRIEBERGEN  Dalto had zich woensdagavond ingesteld op een lastige klus, maar achteraf beleefde, volgens het AD/UN, de Driebergse formatie tegen het bezoekende DOS-WK een heerlijk avondje in Hoenderdaal (32-23).
Lees verder in het AD/UN.

Heuvelrugnieuws van donderdag 21 december 2006

Parklaan 19 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.00 uur   temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuw fietspad door Langbroekerwetering

UTRECHT  GS hebben besloten om 150.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van een nieuwe fietsverbinding door de Langbroekerwetering. Landschapsbeheer Utrecht heeft het plan ingediend om een nieuw fietspad aan te leggen langs de Veensteeg tussen de Gooyerdijk en de Langbroekerdijk.

Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil meewerken aan de realisatie van dit nieuwe fietspad, dat wordt gecombineerd met herstel van de beplanting en de dijk. Beheer en onderhoud van deze nieuwe fietsverbinding komt bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

HOEZO GELDVERSPILLING EN DAT ALLEEN VOOR DE HEER BRIJ ZODAT HIJ NIET HOEFT OM TE FIETSEN OM ZIJN KINDEREN NAAR SCHOOL TE BRENGEN
Jose Evers, 21-12-2006

Beetje flauwe reactie Jose. Ik kan nergens in het bericht lezen dat het fietspad voor één bepaalde persoon is, wiens naam je trouwens verkeerd hebt geschreven; of was het een grap?
Hans Hermans, 22-12-2006

Utrechtse gemeenten financieel gezond

UTRECHT Gedeputeerde staten hebben de financiële situatie beoordeeld van 29, onder financieel toezicht staande, gemeenten in de provincie Utrecht. Alle gemeenten hebben een min of meer gezonde financiële positie.

Dit betekent dat de begroting 2007 sluitend is en op een realistische manier is opgesteld. Ook de meerjarenbegroting van de gemeenten biedt over een reeks van jaren zicht op een gezonde financiële positie. Bij één gemeente, de gemeente Maarssen, is er sprake van een bijzondere situatie. GS zijn genoodzaakt deze gemeente om formele wet- en regelgevingtechnische redenen, onder preventief toezicht te stellen. De begroting is sluitend gemaakt door de opbrengst van onroerende zaakbelastingen te verhogen met meer dan het wettelijk toegestane percentage. Deze opbrengstverhoging wordt gezien als een incidenteel dekkingsmiddel.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 22 december 2006

Arnhemsebovenweg 279 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.10 uur   temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

College van b&w rekent dwangsom niet tot inkomen

DOORN  De Verordening Dwangsom (een regeling waarbij de gemeente een schadevergoeding aan burgers betaalt als zij niet op tijd reageert of handelt) is een relatief nieuw fenomeen en er is met de uitvoering daarvan in het land nog weinig ervaring en er bestaat geen jurisprudentie.

B&w hebben in een eerdere afwegingen getracht aansluiting te zoeken bij bestaande wet- en regelgeving, zoals de Regeling Wet werk en bijstand. Deze Regeling, die onder andere ziet op uitkeringen in het kader van de Bijlmerramp, bleek evenwel niet goed toepasbaar in dit verband.

Daarop heeft het college onderzocht hoe gemeenten in het land met deze problematiek omgaan. Zij hebben tevens informatie ingewonnen bij de VNG en het Ministerie van SWZ.

Het college heeft vervolgens na ampel beraad besloten om de eventueel te verbeuren dwangsommen door aanvragers van een bijstandsuitkering volledig te laten vrijvallen.
Met andere woorden: een uitgekeerde dwangsom wordt niet gekort op de uitkering.

Transportbedrijf JoHa Distri B.V. verzegeld

MAARSBERGEN  De gemeente heeft vanmiddag het internationale transportbedrijf JoHa Distri B.V. in Maarsbergen verzegeld. De gemeente is tot sluiting overgegaan omdat het bedrijf haar bedrijfsactiviteiten niet met ingang van 21 december beëindigde.

Tijdens een integrale controle op donderdag 7 december zijn bij het bedrijf diverse bedrijfsactiviteiten geconstateerd waarvoor geen vergunningen zijn aangevraagd of verleend.
Tegen deze voorgenomen sluiting heeft JoHa Distri B.V. bij de rechtbank om een voorlopige voorziening verzocht. De uitspraak van de rechtbank kwam vrijdagmiddag om 12.15 uur binnen. Hierin kreeg de gemeente toestemming de voorgenomen sluiting door te zetten.


Rond deze tijd van het jaar worden wij geacht een vredelievende mening te hebben. Toch hoop ik dat achter de verzegelde deuren de kerstpakketten van alle Heuvelrugse bestuurders en ambtenaren liggen. Zodat ze allen met een rammelende maag even kunnen nadenken over al die JoHa-medewerkers die óók kerst vieren met een lege maag. Bah, wat een ambtelijke, pennelikkerige, machtswellustige en regeltjeszuchtige actie van de gemeente, die ‘lekker’ gelijk heeft gekregen van een rechter wiens kerstpakket kennelijk al was bezorgd. Dit soort acties zorgen ervoor dat ik alleen maar een grotere aversie krijg tegen het openbaar bestuur, grotendeels bestaand uit omhooggevallen ambtenaren en schoolmeesters.
Hans Hermans, 22-12-2006

Hans vergeet gemakshalve dat de gemeente pas tot actie overging na klagen van omwonenden. Luistert de gemeente eens een keer naar zijn bewoners, is het weer niet goed. Daarom raad ik de gemeente aan om nooit meer te luisteren naar haar (meestal niet goed op de hoogte zijnde) burgers. Beter is die burgers te overtuigen van de gemeentelijke denkbeelden over beleid.
Renk Knol, 22-12-2006

Nee Renk, was het maar zo gegaan; luisteren naar de omwonenden en dan een écht constructieve oplossing bedenken. Maar nee hoor, lekker machtswellustig met z’n allen binnenvallen en kijken of er toevallig iets illegaals gebeurt in dit bedrijf. En ja hoor, als je maar lang genoeg zoekt, vind je altijd wel iets. Er zijn meer dan genoeg andere oplossingen dan het volledig sluiten van een bedrijf met vele werknemers. De gemeente vergeet wel even dat ze ook ‘meevreet’ van wat dit bedrijf verdient.
Ik vind het een heel zielige vertoning, waarbij dus aanvankelijk naar de omwonenden is geluisterd, maar onder zeer valse voorwendselen de tent is gesloten.
Hans Hermans, 22-12-2006

Helaas moet ik hier zitten toekijken hoe een ieder een mening heeft over dit onderwerp. Ik las ook de reacties op het eerdere bericht over JoHa Distri B.V. en las daar dan ook dat het goed mogelijk is dat op deze manier het bedrijf failliet zou gaan. Helaas zijn wij nog aan het bijkomen van een vorig faillissement waardoor het bedrijf als noodsprong naar Maarsbergen moest verhuizen.
Dit is echt een tijdelijke oplossing geweest omdat de medewerkers te horen hadden gekregen dat er gezocht werd naar een pand in Veenendaal of Ede.
Jammer dat de Burgermeester nu in een keer naar de bewoners gaat luisteren terwijl het verstandiger was geweest om dit op voorhand te doen. Ik hoop dat de schade achteraf mee gaat vallen anders zitten we zo helaas met het vierde faillissement in twee jaar tijd, waar we dus niet meer normaal mee kunnen leven…
Hartelijk dank gemeente Heuvelrug.
Sylvia, 24-12-2006

Eindelijk een gemeente die de lik op stukbeleid uitvoert. De hele buurt klaagt over de overlast en herrie. Er is nooit gecommuniceerd. Gevaarlijke stoffen, verbouwen zonder vergunning. Een bijeenkomst van niets organiseren: Joha heeft dit alles aan zichzelf te danken.
Martijn van Rossum, 26-12-2006

Het ontslag voor veel mensen is heel vervelend en naar. Maar Joha is het probleem, niet de gemeente. De gemeente heeft de taak juist om de buurt serieus te nemen. Als Joha z’n zaakjes goed geregeld had waren er geen problemen geweest. En inderdaad: niemand zit te wachten op een transportbedrijf in z’n achtertuin dat ’s nachts volop in bedrijf is. Dat had van tevoren ook wel voorspeld kunnen worden. De communicatie was echter 0,0.
Martijn van Rossum, 26-12-2006
 

Hierbij nog even een aanvulling op de verzegeling van Joha Distri in Maarsbergen.
Vanavond heeft het personeel te horen gekregen dat voor 20 medewerkers het doek is gevallen. Deze personen hoeven in het nieuwe jaar niet meer terug te komen.
Door de verzegeling van het bedrijf staan er vrachten in de loods die pas betaald zullen worden als het bedrijf gewoon zijn werk zou kunnen doen.
Daar dit nu onmogelijk is kan er geen salaris worden uitbetaald.
Dit geld dus voorde 70 gezinnen die nu werkloos kunnen toekijken hoe dit spel wordt uitgespeeld.
Dit is erg fijn om te horen zo vlak voor de jaarwisseling. Maar daar zullen de hoge heren niet wakker van liggen.  
Ik wil vanaf deze plaats dan ook de burgemeester en zijn kornuiten een heel fijne jaarwisseling een een regelvol 2007 toewensen.
Met vriendelijke groet, Een gedupeerde medewerker.
Sylvia, 29-12-2006

Ik kan het verhaal van Sylvia onderschrijven. Hans Hermans ziet de zaak ook goed.
Deze jongen behoort ook tot de grote groep die op straat staat. In feite was het helemaal niet nodig geweest. Maarsbergen was slechts een tijdelijk onderkomen, en het pand had ook bestemming slooppand. Maximaal 1 jaar mochten wij daar zitten. Moet je natuurlijk wel winst draaien, om de voorgenomen nieuwbouw te Ede te bekostigen.
De toevlucht tot Maarsbergen is vanwege het feit, dat een poot van de JoHa Groep, namelijk JoHa Transport, failliet is gegaan. JoHa Distri en nog een aantal verbonden bedrijven, waren gezond. Er is getracht in goed overleg te komen met de buurtbewoners, maar (we zaten er nog geen week) ging men borden slopen, auto’s dusdanig parkeren dat een vrachtwagen nooit de bocht kon maken, enzovoort.
Ik weet uit hoofde van beroep, dat er uitvoerig is geïnformeerd over mogelijk vereiste hinderwetvergunningen, maar de ambtelijke molen is zo traag. JoHa is in afwachting van bouwvergunning, gestart met aanpassing van docks, om zo snel mogelijk stiller te kunnen werken. Wij waren er ons ook terdege van bewust, dat je feitelijk in een woonwijk zit, waar kinderen slapen. Wij hadden, en dat weet de buurt middels een brief, ook chauffeurs de strikte opdracht gegeven zich aan de geldende snelheid (max.30) te houden, ’s-Avonds lichten te doven op het terrein, niet te claxonneren, en motor uitzetten.
Het was een bedrijfspand, wat al enige tijd leeg stond. Dus stil. Maar als je dan nagaat dat er opeens politie komt met een klacht over geluidsoverlast, er toevallig nog iemand was, en de herrie wegkomt door werkzaamheden aan de achtergelegen spoorlijn, zakt mijn broek daar ook van af.
Mij is de mening toegedaan, dat de gemeente heel snel de argumenten van buurtbewoners heeft aangegrepen, omdat ze al jaren zitten te bedenken wat ze moeten. Komt daar wel of niet de nieuwe afslag van de rijksweg? Ja, maar dan moet je onder het spoor door, wat erg veel geld kost. De gemeente kan dus beter zorgen dat het tijdelijk onderkomen van JoHa maar weg is. Buurt tevree en ach… wat scheelt het, die 55 gezinnen zonder baan.
Kerstpakketten staan inderdaad nog steeds binnen. Ook ladingen van klanten. En persoonlijke dingen.
Geld is er nu ook niet meer om de laatste loonronde te betalen, vermoed ik. Gemeente en buurtbewoners, u bent zeer ondoordacht geweest.
Desondanks wens ik u allen een gezond 2007 toe, het is bijna zover.
André Meijer, 31-12-2006

Met groeiende verbazing heb ik een aantal reacties gelezen van betrokkenen.
Mijn hulde gaat naar de gemeente die nu gelukkig wel adequaat en snel heeft gereageerd.
Dat dit wellicht ten koste zou gaan van werknemers van JoHa B.V. is triest maar dat is natuurlijk
niet de schuld van gemeente noch omwonenden maar is de schuld van de verantwoordelijken bij JoHa zelf!.
Immers het contract van de verhuurder voorzag niet in de werktijden die JoHa aanhield, namelijk van s’ochtends 6 uur tot diep in de nacht, tot wel tot half vijf s’ochtends.
Deze situatie heeft zich nooit voorgedaan in het en om het pand van Wyers voordat JoHa zijn intrek nam.
JoHa had kunnen weten dat men nooit in aanmerking zou komen voor de vereiste vergunning omdat de veroorzaakte geluidsoverlast nooit binnen de gestelde normen zou vallen, de zwaarste normen die gelden wanneer de erfafscheiding van omliggende woningen op minder dan 50 meter van het bedrijfsterrein liggen.
Zij is alvast begonnen met haar bedrijfsvoering *voordat* er zelfs vergunningen waren aangevraagd.
JoHa heeft in strijd met de regelgeving veranderingen aangebracht aan de buitengevel van het pand.
In tegenstelling tot wat de directie beweerde werden er *wel* diverse gevaarlijke stoffen in het pand aangetroffen tijdens een gezamenlijk controle van brandweer en milieupolitie.
Ook op andere punten werd de milieu regelgeving niet in acht genomen.
De hele dag en nacht stonden vrachtwagens urenlang met lopende motoren te draaien en met ingeschakelde (ver-straal) verlichting.
Door het intensieve aan- en afvoer verkeer van hoofdzakelijk oplegger-trailer combinaties  onstonden op de Haarweg levengevaarlijke verkeerssituaties waarbij fietsende scholieren naar de stoepen moest uitwijken om deze gevaartes doorgang te geven.
Onlangs lekte er nog enkele duizenden liters latex verf van JoHa weg in de Heygraeff beek.
Sporen werden zelfs helemaal in Leusden nog teruggevonden.
Terecht dat buurtbewoners steen en been klaagden en dat de Gemeente gewoon haar verantwoordelijkheid heeft genomen en de regels heeft gevolgd. Iets wat je van JoHa B.V. absoluut niet kunt zeggen. En daar horen de klachten terecht te komen.
Martijn Das, 2-1-2007      

Hierbij mijn reactie op het schrijven van Martijn Das…..
Die hulde zal hij even moeten noteren bij de burgemeester…
Die geeft op zijn weblog aan dat hij alle mail persoonlijk zal beantwoorden maar ik denk dat het alleen is als hij er beter van wordt.
Ik heb vrijdag 29 december j.l. een mail gestuurd die hij waarschijnlijk niet als voldoende vleiend beschouwde waardoor hij zich niet geroepen voelde om daarop te reageren. Als ik naar meneer zijn gastenboek kijk, zie ik alleen maar goede dingen, hij zal toch ook wel eens kritiek krijgen?
Ik hoop voor de gemeente Heuvelrug dat dhr. Naafs alles goed heeft uitgezocht want ik heb gehoord dat er een schadeclaim kan worden verwacht tussen de 10 en 25 miljoen euro.
Dat is even slikken want wie mag daarvoor opdraaien??
De mensen die zo lekker klagen?
Er is door Joha Distri een bijeenkomst georganiseerd waarbij de omwonenden en de gemeente waren uitgenodigd.
Er is toen gevraagd welke klachten er nu waren maar daar werd niet op gereageerd.
Joha heeft altijd zelf moeten vragen wat er was, omdat de gemeente nooit zelf contact heeft gezocht.
Nu moet ik in het stuk van Martijn lezen dat het gaat om draaiende motoren en groot licht voeren. De chauffeurs hebben allemaal opdracht gekregen om de lichten te doven als ze in de straat kwamen, en ook onnodig laten draaien van de motoren werd niet getolereerd.
De verf waar meneer het over heeft als zijnde diverse gevaarlijke stoffen was verf zoals een ieder op zijn plafond of muur kan aanbrengen. Dit is toch echt waterverf hoor…. Als u uw kwast uitspoelt als u geverfd heeft komt dit ook in het riool terecht. Heeft u dan wel eerst gekeken of dit waterdragende verf is of gewoon maar gespoeld??
Ook wordt er door Martijn beweerd dat er veranderingen aan de buitengevel zijn aangebracht. Ik heb gehoord dat er in het pand veranderingen werden doorgevoerdom toch maar zoveel mogelijk overlast verminderend te werken…
Hier werden laaddocks aangebracht om de geluidsoverlast zo minimaal mogelijk te houden. De buurtbewoners zouden steen en been hebben geklaagd. 
Joha kon met bezwaarschriften alles weerleggen.
Ook dat steen en been heb ik nogal wat vraagtekens bij. Ik heb vernomen dat er wel geteld 45 klachten zijn binnengekomen en die zouden door 5 bewoners zijn neergelegd. De gevolgen zijn nu al heel groot. 20 medewerkers ontslagen, en bedrijven die weglopen wat al een schadepost is van ongeveer 2 miljoen euro…
Ik hoop dat er bij de rechtzaak die binnenkort loopt in ieder geval wel gerechtigheid
wordt gesproken.
Sylvia, 3-1-2007
 
Naar ik vernam, heeft JOHA een gesprek met de burgemeester aangevraagd om een en ander toe te lichten. Tijdens dat gesprek heeft dat gesprek het karakter gehad van een dictaat, maar van hoor en wederhoor was absoluut geen sprake. Zijn enige reactie was: jullie zijn binnen 14 dagen gekomen en jullie gaan er binnen 14 dagen weer uit.
En bovendien is het de vraag of er een rechterlijke uitspraak is geweest – op grond waarvan hij het bedrijf verzegelde – omdat de uitspraak pas op 9 januari a.s. is.
Door deze onbesuisde actie staan er welgeteld straks 70 mensen op straat, terwijl dat gemakkelijk te voorkomen was geweest, wanneer hij met beide partijen voldoende had gecommuniceerd. Is het soms in het belang van een gemeente dat de burgemeester er voor zorgt, dat er een schadeclaim van vele miljoenen gaat komen? Zou het ontslag van zoveel werknemers en die schadeclaim nu echt de bedoeling van de burgemeester zijn ???????
Was het niet beter geweest de wederzijdse belangen wat beter te hebben afgewogen? Het ging toch slechts om een tijdelijk gebruik van dat slooppand? Moet je daar nu werkelijk zoveel ellende teweegbrengen?
Burgemeester, denk nog eens diep na!
B.Pater, 6-1-2007

Eerst even dit;
Wet Milieubeheer
Artikel 8.1
1.Het is verboden zonder daartoe verleende vergunning een inrichting:
a. op te richten;
b. te veranderen of de werking daarvan te veranderen;
c. in werking te hebben

Besluit opslag- en transportbedrijven milieubeheer
Artikel 6
1. Degene die een inrichting opricht, meldt dit ten minste vier weken voor de oprichting aan het bevoegd gezag

4. Indien de melding betrekking heeft op een inrichting waar transportbewegingen in de periode
van 19:00 uur tot 07:00 uur plaatsvinden, wordt bij de melding tevens een rapportage van een
akoestisch onderzoek gevoegd, tenzij binnen een afstand van 50 m van de grens van de inrichting
geen woningen van derden of andere geluidsgevoelige gebouwen en geluidsgevoelige terreinen
aanwezig zijn.

Alle aangrenzende woningen in Maarsbergen staan binnen die 50m.

Tijdens een integrale controle op donderdag 7 december zijn bij het bedrijf diverse
bedrijfsactiviteiten geconstateerd waarvoor geen vergunningen zijn aangevraagd of verleend.
Bij deze controle waren de Milieupolitie, de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, de gemeentelijke en de
regionale brandweer en de gemeente betrokken. De integrale controle werd uitgevoerd naar
aanleiding van diverse klachten en een bijeenkomst voor omwonenden op woensdag 6 december
2006.

Er zijn diverse klachten m.b.t. geluidsoverlast, zowel overdag als s’nachts van bewoners naar politie,
gemeente en milieudienst uitgegaan waaronder een petitie die is ondertekend door ca 87 buurtbewoners.

Tegen deze voorgenomen sluiting heeft JoHa Distri B.V. bij de rechtbank om een voorlopige
voorziening verzocht. De uitspraak van de rechtbank kwam vrijdagmiddag 22 december binnen.
Hierin kreeg de gemeente toestemming de voorgenomen sluiting door te zetten.

M.a.w. begrijp ik niet zo goed waarom een aantal mensen hier met het vingertje naar de gemeente wijzen en *niet*naar de verantwoordelijken bij JoHa zelf. De gemeente handelt hier niet onbesuisd
maar JoHa zelf; Een transportbedrijf beginnen middenin een woonkern, waarbij de geluidsnormen
ver worden overschreden, diverse milieu regelreving met voeten wordt getreden en zonder de
daarvoor benodigde papieren is vragen om ellende.

Ook wordt er gemakshalve maar even aan voorbijgegaan dat een groot aantal bewoners letterlijk
weken wakker heeft gelegen of het feit dat al het bedrijfsverkeer zich langs een toegang tot een
basisschool en een relatieve smalle toegangsweg moest wurmen met alle levensgevaarlijke situaties van dien.

Bewoners bellen om half drie s’nachts niet naar de politie omdat ze om een babbeltje verlegen
zitten maar omdat ze de situatie gewoon spuugzat zijn.

Indien JoHa een geschikte distri-locatie had gekozen en haar vergunningen wel op voorhand goed
geregeld haden zich gewoon aan de regelgeving had gehouden dan was deze ellende ons
buurtbewoners en haarzelf bespaard gebleven. Die regelgeving is er juist om dit soort toestanden te voorkomen in een klein landje met 16 miljoen inwoners. Punt uit.
Martijn Das, 8-1-2007

Grote inbreng Dalto/DSB Bank in internationaal eindejaarstoernooi

DRIEBERGEN  Ook dit jaar vindt tussen Kerst en Oud & Nieuw weer de TIME for Korfbal Challenge plaats in het Topsportcentrum in Rotterdam. Deze jaargang neemt ook de selectie van Dalto/DSB Bank deel.

Daarnaast is er nog een grote rol weggelegd voor de jeugd van Dalto/DSB Bank: Otto Fabius, speler van de A1 van Dalto/DSB Bank zit in de selectie van Groot-Brittannië, dat één van de zes deelnemers aan het hoofdtoernooi is. Bovendien is er nog de Talenten Challenge.

Naast Dalto/DSB Bank en Groot-Brittannië zijn er nog vier deelnemers. De winnaar van de afgelopen zaalfinale in Ahoy’, DOS’46, de nationale selectie van België, de nationale selectie van Chinese Taipee en een Nederlandse selectie van spelers die niet uitkomen voor één van de andere deelnemers, de Tulips. Dalto/DSB Bank mag het toernooi openen met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië, met dus een eigen jeugdspeler in de gelederen: Otto Fabius.

Otto Fabius is sinds dit jaar Engels international, omdat hij door zijn Engelse moeder ook de mogelijkheid heeft voor dit land uit te komen. In het korfbal is het mogelijk om afwisselend voor beide landen uit te komen. Fabius geeft zichzelf een goede kans om ook daadwerkelijk te spelen tegen Dalto/DSB Bank: “Ik denk dat Dirk Sercu mij wel opstelt tegen Dalto, die wedstrijd is voor mij leuker dan voor iemand anders.” Wel zal Dalto-coach Erik Wolsink een aantal van zijn spelers rust geven, omdat Dalto/DSB Bank drie wedstrijden zal moeten spelen in vier dagen, wat natuurlijk een zware belasting is. Fabius kijkt ernaar uit: “Elke thuiswedstrijd sta ik ze aan te moedigen en aankomende donderdag speel ik er zelf tegen. Ik hoop wel dat ik niet teveel ballen naar de verkeerde mensen gooi of eigen goals ga maken…”

Naast de inbreng in het hoofdtoernooi, wordt op 27 en 28 december overdag ook gestreden om de titel in de Talenten Challenge. De selecties van alle districten onder de 16 en onder de 19 jaar nemen het dan tegen elkaar op. Dalto/DSB Bank, dat valt onder district Oost, is in beide selecties goed vertegenwoordigd. In de selectie onder de 16 zijn B1-spelers Marlies Dingemans en Stefan Falkenberg opgenomen, de selectie voor onder de 19 bestaat voor bijna de helft uit spelers van Dalto/DSB Bank, namelijk: Bibi Backx, Merle van Rijn, Rosemarie Roozenbeek, Saskia van de Brink, Aryan Wezendonk, Maarten Groot Hulze, Rik Brouwer, Rob Heijbroek en Tim Backx.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 23 december 2006

Traaij 137 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.00 uur   temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Herstelplan Pyramide van Austerlitz

AUSTERLITZ  Gedeputeerde staten vragen provinciale staten € 1.273.300,- beschikbaar te stellen voor de afronding van de restauratie van de Pyramide van Austerlitz. Op voorstel van de Stichting Pyramide van Austerlitz is gekozen voor een plan van aanpak, waarbij de aard van dit kenmerkende monument behouden blijft.

Uitgangspunt daarbij is dat het natuurlijke karakter van de Pyramide geaccepteerd wordt. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) ondersteunt dit voorstel. De huidige schade aan de hellingen wordt zo spoedig mogelijk gerepareerd. Daarnaast krijgen de trap en het bordes een nieuwe constructie en zal onderzocht worden of de toren gefundeerd en recht gezet moet worden. Het koetshuis langs de provinciale weg wordt gerenoveerd en ingericht als bezoekerscentrum. Met het oog op herstelwerkzaamheden aan de Pyramide in de toekomst wordt een instandhoudingsfonds in het leven geroepen.

Toegankelijk voor het publiek
Zodra de werkzaamheden zijn afgerond is de Pyramide weer toegankelijk voor het publiek. Vanuit het nieuwe bezoekerscentrum zal een groep vrijwilligers het publiek voorlichten en begeleiden bij het bezoeken van de Pyramide. Dit geeft de bezoeker een beter beeld van dit merkwaardige monument en meer inzicht in de historische achtergrond. Na de werkzaamheden kan de Pyramide ook weer worden beklommen. Het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei en Kromme Rijngebied is gevraagd het beheer en onderhoud van de Pyramide en omgeving op zich te nemen. De verwachting is dat eind 2007 alle werkzaamheden zijn afgerond.

Voorgeschiedenis
De Pyramide is in 1804 in opdracht van de Franse generaal de Marmont gebouwd uit zand en heideplaggen. In 1894 is de Pyramide gerestaureerd en werd de stenen toren er op geplaatst. In 2003 is de Pyramide opnieuw gerestaureerd maar nu met een trapprofiel.

Om het oorspronkelijke karakter van de Pyramide te behouden is bij deze restauratie opnieuw gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, in dit geval graszoden. Het inklinken en op enkele plaatsen verzakken van de graszoden leidde in 2004 tot het stilleggen van de werkzaamheden. Omdat de Stichting Pyramide van Austerlitz over onvoldoende financiële middelen beschikte, liet de oplossing van dit probleem twee jaar op zich wachten.

Met medewerking van de provincie, het Prins Bernhard Cultuurfonds (PBCF) en RACM is eind 2005 aan een adviesbureau opdracht gegeven een aantal alternatieven te onderzoeken voor de afronding van de restauratie. De gepresenteerde modellen waren echter van dien aard dat de Pyramide veranderd zou worden in een compact bouwwerk wat in strijd is met de aard van dit monument. De Stichting heeft daarom na overleg en met instemming van de RACM voor een andere aanpak gekozen. Deze aanpak doet recht aan de natuurlijke dynamiek die de Pyramide eigen is, legt een belangrijk accent bij de publiekstoegankelijkheid en volstaat met reparatie van de hellingen.

Twee doden bij brand in caravan

MAARSBERGEN  Het AD/UN meldt dat twee jongens van 12 en 13 jaar uit Maarsbergen op de Utrechtse Heuvelrug zaterdagmorgen rond vier uur om het leven zijn gekomen toen de caravan waarin ze sliepen in brand vloog.

Lees verder in het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zondag 24 december 2006

Arnhemsebovenweg 269-255 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.20 uur   temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Utrechts verkeer in cijfers

UTRECHT  In 2005 passeerden in totaal ruim 900.000 motorvoertuigen per etmaal de grenzen van de regio Utrecht en ruim 500.000 motorvoertuigen per etmaal de grenzen van de regio Amersfoort. Ten opzichte van vijf jaar terug is dit aantal met respectievelijk 5% en 5,5% toegenomen.

De meeste motorvoertuigen passeren de grenzen van beide regio’s via de autosnelwegen (respectievelijk 86% en 75%). Dit is één van de bevindingen uit het Cijferboekje 2006, Monitor Verkeer en Vervoer Utrecht, een resultaat van de samenwerking tussen de Provincie Utrecht, het Bestuur Regio Utrecht, het Gewest Eemland en Rijkswaterstaat Utrecht. Het boekje verschijnt dit jaar voor de achtste keer en bevat een uiteenlopende verzameling van basisgegevens over de mobiliteit in de provincie Utrecht, variërend van de file-top 20 en bevolkingsontwikkeling tot verkeersveiligheid en milieu-effecten. De basisgegevens worden gepresenteerd in figuren, grafieken en tabellen en aangevuld met toelichtende of verklarende teksten.

Verkeer en vervoer
In 2005 is de file top-3 in de provincie Utrecht flink gewijzigd. De file op de A2 richting ’s-Hertogenbosch tussen knooppunt Everdingen en Everdingen (lijstaanvoerder in 2004) is gedaald naar 5 terwijl de files op de A2 richting Utrecht tussen Everdingen en knooppunt Everdingen en de A12 richting Den Haag tussen Woerden en Nieuwerbrug uit de file top-20 zijn verdwenen (respectievelijk 2 en 3 in 2004). De file top-3 wordt nu bezet door de files op de A2 in beide richtingen tussen Amsterdam en Utrecht. Ook de file op de A27 richting Utrecht tussen knooppunt Everdingen en Hagestein stijgt aanzienlijk, van 28 in 2004 naar 8;
In 2005 is er in totaal binnen de provincie Utrecht 15,1 miljard kilometer afgelegd. Dit is 0,2 miljard minder dan in 2004. De meeste kilometers worden afgelegd met de auto (bestuurder en passagier) en de trein. Ook landelijk is er een afname te zien in het aantal afgelegde kilometers; in 2005 werd in totaal 192,7 miljard kilometers afgelegd. Landelijk gezien worden ook de meeste kilometers afgelegd met de auto (bestuurder en passagier) en de trein.

Openbaar Vervoer
In 2005 is het gemiddelde aantal in- en uitstappende treinreizigers per werkdag op stations in de provincie Utrecht met ruim 10.000 toegenomen. Sinds 2002 is dit aantal met circa 7% toegenomen. Vooral Utrecht Centraal laat een grote stijging zien;
Voor de provincie Utrecht als geheel geldt dat het klantenoordeel minimaal 7 is. De waardering voor de ov-concessie Oost Utrecht is het sterkst gestegen. De waarderingen voor de ov-concessies Stadsvervoer Utrecht, Zuid Utrecht en Zuidwest Utrecht zijn gedaald.

Verkeersveiligheid
In 2005 in de provincie Utrecht is het aantal verkeersdoden gestegen van 39 naar 43. Ook het aantal ziekenhuisgewonden is toegenomen, van 685 naar 715. Voor beide categorieën verkeersslachtoffers manifesteert de toename zich op Rijkswegen en gemeentelijk wegen. Het aantal lichtgewonde verkeerslachtoffers is afgenomen van 1.743 naar 1.564. Deze afname manifesteert zich op alle wegen met uitzondering van de Rijkswegen.
Uitgesplitst naar wegbeheerder is ook het aantal ziekenhuisgewonden in 2005 licht gestegen bij het Rijk en de gemeente en licht gedaald op provinciale wegen en waterschapswegen.

Wonen en werken
In 2005 is het aantal inwoners in de provincie Utrecht met iets minder dan 9.000 toegenomen ten opzichte van 2004. Ondanks deze toename neemt de bevolkingsgroei af. De afname van de groei is in de provincie Utrecht lager dan in Nederland als geheel. Procentueel gezien steeg het aantal inwoners het sterkst (>1,5%) in achtereenvolgens de gemeenten Houten, Rhenen, Utrecht en Amersfoort;
In 2005 is het aantal arbeidsplaatsen in de provincie Utrecht voor het eerst sinds 2001 weer toegenomen. De groei van het aantal banen bedroeg ongeveer 5500 arbeidsplaatsen ten opzichte van 2004. Dit is geen landelijke ontwikkeling. In Nederland als geheel daalde het aantal arbeidsplaatsen met 40.000.

Leefbaarheid
De lokale luchtverontreiniging als gevolg van fijn stof en stikstofoxiden is nog steeds het meest ernstig langs de snelwegen rond de stad Utrecht.

Speler A1 Dalto/DSB Bank treft eigen eerste team

DRIEBERGEN  Komende week speelt Dalto/DSB Bank op de TIME for Korfbal Challenge tegen Groot-Brittannië. Nu doet zich echter het bizarre feit voor dat in de selectie van Groot-Brittannië een jeugdspeler is opgenomen van Dalto/DSB Bank: Otto Fabius. Er is een goede kans aanwezig dat Fabius, speler van Dalto/DSB Bank A1, ook echt gaat uitkomen tegen zijn eigen voorbeelden. ( foto: Jan Slettenhaar))

Otto Fabius speelt al sinds hij op korfbal ging voor Dalto/DSB Bank. Hij haalde meerdere kampioenschappen binnen en is uitgegroeid tot een van de leidende spelers in Dalto/DSB Bank A1. Met een Engelse moeder leek het mogelijk om ook een Engels paspoort te krijgen, zodat Fabius in feite over een dubbele nationaliteit beschikt. Toen achteraf bleek dat dit officieel eigenlijk helemaal niet kon, had hij echter zijn paspoort al lang en breed binnen. Sinds maart van dit jaar heeft hij ook contact met de Engelse Korfbalbond. Fabius: “Ik heb toen twee DVDs opgestuurd, waarna ik uitgenodigd werd voor twee oefenwedstrijden tegen Noord-Nederland <19. Een paar weken later belde de coach van de senioren (Dirk Sercu) mij, omdat hij iemand nodig had voor een toernooi. Ik heb toen voor het eerst een weekend met de senioren getraind.”

In het korfbal is het mogelijk om, als je in het bezit bent van een dubbele nationaliteit, elk moment te ‘wisselen’ van land waarvoor je wenst uit te komen, zolang je dit maar officieel aangeeft. Fabius heeft er voorlopig voor gekozen voor Engeland uit te komen: “Ik heb in ieder geval tot aan het WK in november (Tsjechië) gekozen voor Engeland, hierna is het maar even kijken. Volgend jaar is het WK voor onder de 21 jaar in China, dat kan ik niet zelf betalen, dus het kan zijn dat ik over een jaar een gooi doe voor een selectie in Nederland.”

Fabius geeft zichzelf een goede kans om ook daadwerkelijk te spelen tegen Dalto/DSB Bank: “Ik denk dat Dirk Sercu mij wel opstelt tegen Dalto, die wedstrijd is voor mij leuker dan voor iemand anders.” Wel zal Dalto-coach Erik Wolsink een aantal van zijn spelers rust geven, omdat Dalto/DSB Bank drie wedstrijden zal moeten spelen in vier dagen, wat natuurlijk een zware belasting is. Fabius kijkt ernaar uit: “Elke thuiswedstrijd sta ik ze aan te moedigen en aankomende donderdag speel ik er zelf tegen. Ik hoop wel dat ik niet teveel ballen naar de verkeerde mensen gooi of eigen goals ga maken…”

Heuvelrugnieuws van maandag 25 december 2006


Hoofdstraat 89 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 11.50 uur   temperatuur: 6 °C

meer foto’s van deze straat

Eerste Koffieconcert 2007 op 7 januari

DRIEBERGEN In het nieuwe jaar 2007 wordt het eerste concert van de Stichting Koffieconcerten Driebergen-Rijsenburg gegeven door twee nog jonge musici, die inmiddels al behoorlijk aan de weg timmerden. Hun persoonlijke muzikale actieradius is wereldwijd en de hoeveelheid prijzen die ze vergaarden is indrukwekkend.

Gwyneth Wentink is geboren te Utrecht in 1981 als dochter van Hongaarse en Nederlandse ouders.Gwyneth kreeg haar eerste harplessen op vijfjarige leeftijd. Zij studeerde bij Erika Waardenburg aan het Utrechts Conservatorium. In 2000 behaalde ze haar eindexamendiploma als uitvoerend musicus met de hoogst haalbare cijfers plus onderscheiding.
Op achtjarige leeftijd speelde zij in ‘De Doelen’ te Rotterdam het concert voor fluit en harp van Mozart samen met Abbie de Quant en het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. Viktor Liberman. Toen zij 10 jaar oud was, speelde zij voor Hare Majesteit Koningin Beatrix.
Sinds 1992 doet Gwyneth mee aan verschillende concoursen en won zij vele eerste prijzen. In 1998 was zij op het Internationale Harpconcours in Tel-Aviv de jongste prijswinnaar ooit, en in 1999 op de Young Concerts Audition in New York de eerste harpiste die ooit een dergelijke onderscheiding te beurt viel in de toen 38-jarige geschiedenis van dit concours. In 2000 werd Gwyneth Wentink de Aaron & Irene Diamond Soloist prijs toegekend en de Richard Hall uitgereikt. In 2001 de Netherland-America Foundation Prize.

Gwyneth speelt ook met grote passie in verschillende kamermuziekensembles over de hele wereld en is toegewijd aan het ontdekken van nieuwe combinaties en repertoire voor de harp. Verschillende composities zijn speciaal voor haar geschreven.

Lars Wouters van den Oudenweijer (1977), klarinet
Hij studeerde bij Charles Neidich en behaalde eerste prijzen bij diverse internationale concoursen. Toen aan hem in 1999 de prestigieuze “Philip Morris Kunstprijs Muziek” werd toegekend, vertelde het juryrapport over hem: “Hij onderscheidt zich door zijn buitengewoon expressieve muzikaliteit; hij weet de muziek nieuw leven in te blazen op een persoonlijke en voor de luisteraar meeslepende wijze, waarbij artistieke uitdrukkingskracht en technisch meesterschap een ware eenheid vormen. Hij geeft elk stuk de schijn van een improvisatie, alsof het ter plaatse ontstaat”.

In 1999 debuteerde Lars met een recital in het Concertgebouw te Amsterdam. In 2001-2002 verzorgde hij in de Rising Stars Concertserie met zeer veel succes recitals in New York en op de grote Europese concertpodia (Brussel, Wenen, Amsterdam, Athene, Keulen, Birmingham, Londen, Parijs en Stockholm). In 2005 vertolkte hij de wereldpremière van het Klarinetconcert van Willme Jeths. Ook als solist speelde hij met diverse orkesten in binnen- en buitenland. Speciaal voor hem schreef de Griekse componist Theodoris Abaziz het werk EURO (wereldpremière in de Carnegie Hall en de Europese première in het Concertgebouw Amsterdam). Hij kreeg in 2003 de Edison voor zijn debuut – CD in de categorie “Young Masters”. Lars is verbonden aan het Brabants conservatorium als hoofdvakdocent klarinet.

In het restaurant Het Wapen van Rijsenburg staat de koffie voor de concertgangers klaar van 11.15 tot 12 uur. Toegangskaarten voor dit concert op 7 januari kunt u vanaf 11.15 uur kopen in Het Wapen en vanaf 11.45 uur bij de ingang van de kerk St. Petrus’Banden aan het Kerkplein. Op vertoon van uw toegangsbewijs krijgt u koffie. Om 12.15 uur begint het concert.Voorverkoop van kaartjes bij Boekhandel Baas, Traaij 4 in Driebergen-Rijsenburg en bij de Driebergse VVV, Traaij 106. Prijzen plaatsbewijzen: € 9 voor volwassenen, € 2,50 voor een kind tot 12 jaar.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 26 december 2006

Appelgaard Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.00 uur   temperatuur: 3 °C

meer foto’s van deze straat

Werkgroep Heuvelrugdagen 2007

HEUVELRUG  Na het grote succes van de eerste Heuvelrugdagen (in het najaar in Driebergen gehouden), is er een Werkgroep Heuvelrugdagen 2007 ingesteld. In de Werkgroep zitten vertegenwoordigers uit alle dorpskernen. De eerste brainstormsessie van de Werkgroep heeft inmiddels plaatsgevonden; een serie leuke ideeën is geboren.

De Heuvelrugdagen 2007 worden in ieder geval gehouden op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 september. De mogelijkheid bestaat dat de Heuvelrugdagen met enkele dagen worden verlengd. Dit hangt mede af van het definitieve programma.

Door de Werkgroep is al gesproken over het plaatselijke goede doel dat in de Gemeente Utrechtse Heuvelrug moet worden gevonden om de interesse van alle dorpskernen te wekken. De Werkgroep komt op woensdag 17 januari weer bijeen.

De trekker van de Werkgroep Heuvelrugdagen 2007 is Rein van Ee, telefoon (0343) 45 20 28, namens de dorpskern Amerongen. Bij hem kunt u nadere informatie krijgen of uw ideeën kwijt. Dit kan het beste per mail: rj.vanee.amer@worldonline.nl .

De Werkgroep Heuvelrugdagen 2007 streeft er naar weer mooie dagen te organiseren voor alle inwoners van de gemeente waarbij alle zeven dorpskernen direct worden betrokken.


De organiserende groep wens ik heel veel plezier en veel succes bij de voorbereidingen. Dat het maar gezellige zonnige dagen mogen worden en dat het echt een feest voor alle inwoners mag zijn!
Ellen van der Plas, 26-12-2006

Heuvelrugnieuws van woensdag 27 december 2006

Nassaulaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.10 uur   temperatuur: 0 °C

meer foto’s van deze straat

Teller provincie Utrecht op ruim 625.000 banen

UTRECHT  De provincie Utrecht is 5.781 banen rijker. Na een voorzichtige opleving twee jaar geleden is in 2005-2006 de regionale banenmotor goed op toeren gekomen met een groei van 0,9 procent. De nieuwe banen komen vooral uit de sector waar het Utrechtse bedrijfsleven het sterkst in is: de zakelijke dienstverlening. Daarbinnen zijn het de innovatieve ICT-ondernemingen die het snelste in de lift zitten.

Terug op niveau van 2003
Dit blijkt uit het jaarlijkse Werkgelegenheidsonderzoek over 2005-2006 van de provincie Utrecht dat onder 37.000 bedrijven en instellingen is gehouden. Belangrijkste conclusie is dat het herstel van de werkgelegenheid op de Utrechtse banenmarkt zich versterkt doorzet. Het aantal arbeidsplaatsen is inmiddels terug op het niveau van 2003. Deze tendens is in lijn met de landelijke ontwikkeling; het CBS berekende voor Nederland een banengroei van 1% in 2006. De groei op de Utrechtse banenmarkt wordt versterkt door een dalende werkloosheid en toenemend aantal vacatures.

Utrechtse ICT trekt opnieuw aan
De Utrechtse arbeidsmarkt trekt vooral extra banen aan in de zakelijke dienstverlening (+4.924). Dit is vooral te danken aan de uitzendbureaus en de ICT. Bij de uitzendbureaus in de provincie Utrecht zijn 2500 banen bijgekomen. In de Utrechtse ICT tekenden vooral de kennisintensieve bedrijven voor groei. Het meest opvallend is de toename met 1.431 banen bij de Utrechtse softwarebedrijven. Vooral ondernemingen die gespecialiseerd zijn in het maken van software op maat beleven goede tijden. Dit wijst erop dat met name de innovatieve bedrijven binnen deze ICT-sector profiteren van de economische opleving.

Zorg: werkgever no. 3 in de provincie Utrecht
Ook binnen de zorgsector zijn er het afgelopen jaar veel extra banen ontstaan (+4.628). Banengroei was er vooral in de gehandicaptenzorg (+1.000), verzorgingstehuizen (+950) en de thuiszorg (+430). Ook in de kinderopvang was sprake van groei (+300). De totale groei binnen deze sector bedraagt 3%; met ruim 93.000 banen is de zorgsector werkgever nummer 3 in de provincie Utrecht, na de zakelijke dienstverlening en reparatie/handel. Verlies van banen was er vooral in de voedingsmiddelen- en grafische industrie. Binnen de bouwsector verdwenen verder 429 arbeidsplaatsen. De post en telecommunicatie liet een verlies van bijna 900 banen zien. Bij banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenadviesbureaus tenslotte gingen bijna 700 banen verloren.

Groei Utrechtse bedrijven drijvende kracht
Het merendeel van de extra banen komt van Utrechtse bedrijven die zich al langer geleden in de provincie gevestigd hebben en nu de activiteiten uitbreiden. De Utrechtse gemeente met de sterkste groei was Breukelen (15%). In Houten, Leusden en IJsselstein is het aantal banen met 5-6% gegroeid. De gemeenten Veenendaal, Vianen en Wijk bij Duurstede kenden een banenverlies van 2 tot 3,5%. In de gemeente Utrecht was het banenverlies 0,4%.

Provincie Utrecht: “Innovatie telt!”
De versterkte groei van de arbeidsmarkt is volgens de provincie een duidelijk teken dat investeringen in innovatie resultaat opleveren. De gevolgen hiervan zijn vooral merkbaar bij kennisintensieve bedrijven als softwareontwikkelaars. De provincie wil hierop aansluiten door werk te maken van versterking van de ‘kenniskracht’ van het Utrechtse bedrijfsleven. Gedeputeerde Mik, portefeuilehouder economische ontwikkeling: “We voeren hiervoor projecten uit via het samenwerkingsverband de Taskforce Innovatie Regio Utrecht, maar werken om dezelfde reden ook rechtstreeks mee aan de start van het Science Park Utrecht. Het versterken van de Utrechtse kenniseconomie, dat is en blijft voor ons een belangrijk thema!”

Utrechtse Heuvelrug bouwt meer huizen

DOORN  RTV Utrecht meldt dat de komende jaren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug zo’n 150 huizen meer gebouwd worden dan gepland. Dat blijkt uit de inventarisatielijst voor woningbouw van de gemeente. Geprobeerd wordt zo om de verhouding tussen huur- en koopwoningen weer recht te trekken. Momenteel worden in Utrechtse Heuvelrug namelijk teveel koopwoningen gebouwd.

Brand verwoest woonhuis in Doorn

DOORN  Een felle brand heeft een huis aan de Van Bennekomweg in Doorn verwoest. De brand brak rond vijf uur ’s middags uit en greep snel om zich heen. Bij de brand zijn geen geworden gevallen. Aldus RTV Utrecht.

Het huis waar de brand ontstond is volledig uitgebrand. De woning die er naast ligt, heeft rook- en waterschade opgelopen.
De brandweer van de Heuvelrug kreeg bij het blussen assistentie van de korpsen uit Cothen, Langbroek, Wijk bij Duurstede en Woudenberg.

Zie ook AD/UN

Heuvelrugnieuws van donderdag 28 december 2006

Kloosterlaantje Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 12:45 uur      temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Zwarte dagen voor burgemeester

MAARSBERGEN  Frits Naafs is bijna 4 maanden burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In die korte periode heeft hij twee drama’s meegemaakt waarbij drie kinderen omkwamen.

Lees ver in het AD/UN


Beetje vreemde kop boven het artikel in het AD/UN “Zwarte dagen voor burgemeester”.
Allereerst zijn er werkelijk geen woorden te vinden voor wat de families Kacar, Van de Lagemaat en Meereveld is overkomen; het verlies van een kind. Ik ben ervan overtuigd dat velen met hun gedachten bij de drie families zijn, veel meer troost dan dat kunnen wij hen helaas niet bieden.
De heer Naafs verdient zeer veel lof dat hij direct afstapt op de nabestaanden, waar hij naar mijn bescheiden mening meer heengaat als mens dan als burgemeester. Niet iedereen is het gegeven zoiets te kunnen. De “zwarte dagen” zijn echter niet voor de burgemeester, maar voor de ouders en verdere familie van Metehan, Antoine en Bert. Nu ik Frits Naafs een tijdje heb kunnen volgen, durf ik te beweren dat het niet zijn idee was de publiciteit in het AD/UN te zoeken en dat de misplaatste term “Zwarte dagen voor burgemeester” geheel voor rekening van de verslaggever is. Sterker, ik plaats kanttekeningen bij het nut van een dergelijk artikel. Laat de heer Voermans eerst maar eens gauw een artikel schrijven over het verdere ‘zwarte leven’ van alle betrokken nabestaanden.
Hans Hermans, 28-12-2006

Heuvelrugnieuws van vrijdag 29 december 2006


Traaij 75 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur   temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Tientallen meldingen overlast knallend vuurwerk

HEUVELRUG  In vrijwel alle plaatsen in district Heuvelrug heeft de politie donderdag 28 december handenvol werk gehad aan het behandelen van meldingen over overlast van knallend vuurwerk. Daarbij werden enkele tientallen jeugdige personen betrapt op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk.

Zij kregen een bekeuring en hun zaak wordt doorverwezen naar bureau HALT. Het vuurwerk dat zij in hun bezit hadden, werd in beslag genomen ter vernietiging. De politie zal de komende dagen streng blijven controleren. 
Vuurwerk afsteken mag alleen op oudejaarsdag van 10.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur.


Natuurlijk. Vuurwerk mag alleen na 22:00 uur op oudejaarsnacht afgestoken worden. En  STRENG  optreden tegen een paar opgeschoten jongens die hun ongeduld niet kunnen bedwingen is vast veel belangrijker dan echte boeven vangen. 
Kom nou toch mensen, kunnen we nou niks meer hebben tegenwoordig? Vergeten hoe we vroeger bij de smid wat karbid organiseerden om de deksels van verfbussen door de straat te laten knallen? 
Michiel van der Vlist, 29-12-2006

WAT? Vuurwerk afsteken vóór 10.00 uur op oudejaarsdag? Werkelijk schandalig! En krijgen die jongens alleen maar een bekeuring en een doorverwijzing naar HALT? Schandalig. Deze zware criminelen moeten worden opgesloten tot ver na nieuwjaar. Maar nu toch even een vraagje. Er mag op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur (dat is toch ’s morgens?) vuurwerk worden afgestoken; geeft dat dan ineens geen overlast?
Kom op oom agent, ga wat nuttigs doen, ga bijvoorbeeld brandstichters zoeken, u weet wel waarvan.
Hans Hermans, 29-12-2006

Ik ben blij dat de politie streng optreedt tegen dit soort eenmalige excessen. Dan heb ik tenminste de gelegenheid om de topsnelheid van mijn auto op de Traaij uit te proberen zonder dat de politie controlerend optreedt.
Jan Koert Lange, 29-12-2006

Ben trouwens benieuwd hoe dat in z’n werk zal gaan; dat vernietigen van het in beslag genomen vuurwerk. Alsnog vernietigen kun je in geval beter zeggen, want door de inbeslagname was de door de oorspronkelijke eigenaren voorgenomen vernietiging immers juist verhinderd… Ze zullen toch niet….  nee toch?  
Michiel van der Vlist, 30-12-2006

Ja beste mensen, ik heb dit jaar ook weer enorm veel last gehad van te vroeg afgestoken vuurwerk. Het was de hele week heerlijk rustig bij ons in de straat en dan lig je op 31 december (nota bene een zondag dit jaar, de dag des here) om 10.00 uur op je nest, gaat er in eens zo’n godsnakend stuk vuurwerk af boven je dakraam. Werkelijk niet te geleuven wat een schrik dat oplevert. Opsluiten die types en de afsteektijd verplaatsen naar 23.55 uur – 00.15 uur!
Roel van Beek, 1-1-2007

Roel van Beek, toch niet dé Roel van Beek, die weken vóór oud en nieuw des avonds met zijn vrienden bij andere vrienden ‘vlinders’ in de achtertuin gooide?
Hans Hermans, 5-1-2007

Projectontwikkelaar goochelt met voorschriften sociale woningbouw

DRIEBERGEN  Sociale koopwoningen in het project Schotellaan /Akkerweg in Driebergen dreigen te worden opgeleverd zonder keuken, zonder wandbekleding en met minimale voorzieningen in de badkamer. De woningen in het project die niet tot de zg. sociale bouw behoren, worden wél compleet opgeleverd. Aldus een persbericht van de SP dat vervolgt met:

“De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft aan projectontwikkelaar Dura Vermeer vergunning verleend voor het bouwen van onder meer dertig koopwoningen. Volgens de gemeentelijke voorwaarden – door de Gemeenteraad ook bevestigd in het bestemmingsplan – zal 40% van deze woningen gerealiseerd moeten worden in de zg. sociale sector. Hiermee wordt beoogd ook minder draagkrachtigen in staat te stellen een woning te bemachtigen. De projectontwikkelaar heeft zich verplicht dit percentage ook te realiseren. Bij nader inzien blijkt Dura Vermeer hier een goocheltruc toe te passen, waardoor van de door de Gemeenteraad geëiste sociale woningbouw weinig tot niets terecht komt.

Een groot aantal woningen wordt inderdaad aangeboden voor een bedrag van minder dan  € 193.000,-, de financiële  grens die de Gemeenteraad hanteert voor “sociale koop”. Bij het nader bestuderen van de “kleine lettertjes” van de koopovereenkomsten blijkt echter, dat in deze woningen de keuken ontbreekt en de wandbekleding niet aanwezig is (er wordt zg. behangklaar opgeleverd). Bovendien heeft de badkamer dermate minimale voorzieningen heeft, dat hier meer sprake is van een natte cel waarin men zich kan wassen dan van een normale badkamer. In een bij de koop behorende prospectus biedt Dura Vermeer de kopers aan hen in contact te brengen met verkopers die de niet aanwezige voorzieningen alsnog kunnen leveren en plaatsen, dan wel de minimale voorzieningen kunnen aanvullen.

De SP is van mening dat hier sprake is van een ontduiking door de projectontwikkelaar van vastgestelde voorschriften en van het benadelen van de groep kopers waarvoor deze woningen zijn bedoeld. Voor de, door de Gemeenteraad vastgestelde prijs waaronder een woning moet worden aangeboden in de sociale sector, moet een complete woning worden geleverd. Zeker omdat het vastgestelde bedrag voor de doelgroep al bijna onbetaalbare hoge woonlasten oplevert. De projectontwikkelaar levert incomplete woningen (niemand kan wonen in een woning zonder keuken), waardoor potentiële kopers voor wie de woningen in feite bestemd zijn moe(s)ten afhaken, aangezien nog voor vele (tien)duizenden Euro’s extra moet worden betaald (en geleend).

De SP heeft deze zaak in de Gemeenteraad aangekaart en zal aan de hand van het antwoord van het College bepalen hoe verder zal worden gehandeld.”


Als het klopt wat door de SP over deze sociale koopwoningen wordt gezegd, is dit de zoveelste keer dat de gemeente zich bij de neus laat nemen door projectontwikkelaars. Het zou toch eens tijd worden dat de ambtenaren van deze gemeente ook eens de kleine lettertjes gaan lezen! Er is, zeker in ambtenarenland, voldoende bekend over de soms dubieze praktijken van projectontwikkelaars. Het “vakblad” van gemeenteambtenaren (Binnenlands Bestuur) heeft er de laatste jaren regelmatig over bericht. Hoe kan het dan dat dit soort voorvallen keer op keer voorkomen? Jammer genoeg kent ook Driebergen inmiddels al een historie met diverse projectontwikkelaars. Wanneer gaat de complete gemeenteraad hier wat aan doen?
Jan Koert Lange, 29-12-2006

Tja Jan Koert, je woont in Driebergen, je moet dus inmiddels je pappenheimers kennen en dan nog vraag je naar de bekende weg. Die hele gemeente, b&w, raadsleden en ambtenaren, zit hier niet in ons belang, stel je toch eens voor zeg. Trouwens, “sociale woningbouw” voor ruim € 190.000,00? Laat mij niet lachen; in de landelijke dagbladen verschijnen berichten van gemeenten die het voor bijna de helft kunnen, mét keuken, en nota bene ook nog eens zonder onteigening van andermans historische eigendommen. Daarom, en ik schreef het al vaker, we wonen in een prachtige gemeente, maar het voltallige wereldvreemde bestuur is vooral met zichzelf bezig.
Hans Hermans, 30-12-2006

De “sociale koopwoningen” zijn verkocht voor € 181.512,-.
Dat is ruim € 11.000,- onder de de financiële grens die de Gemeenteraad hanteert voor “sociale koop”.
Iedereen kon duidelijk lezen dat de badkamer & keuken “kaal” worden opgeleverd.Als je een beetje handig bent kan je voor € 11.000,- best een (showroom)keuken & badkamer plaatsen. Wij als starters, hadden graag een “sociale koopwoning” willen kopen. Heelaas stonden we 9e op de reservelijst.
€ 181.512,- is geen geld voor wat je krijgt.
Waar in Driebergen kan je een huis kopen voor zo’n bedrag?
Gelukkig hebben we wel een ander huis mogen kopen in dit project.
Marnix van Donselaar, 1-1-2007

Zover zijn we al in dit land, dat men het als een gunst ervaart als je een ‘sociale koopwoning’ mag kopen en dat Marnix zelfs nog dankbaar is als hij een ander, waarschijnlijk nog duurder huis heeft kunnen bemachtigen in het ‘Schotelproject’. De woningmarkt in Nederland is totaal verziekt. Nog steeds zijn vele mensen ontevreden over de euro en beweren talrijke consumenten dat de prijzen sinds de invoer van de euro sterk zijn gestegen. Dat valt dus wel mee en ook politici haasten zich telkens om dat ten overstaan van het het volk te verklaren; probleem is wel dat de euro vaak als een gulden wordt uitgegeven. Maar over de buitenproportionele, zelfs schandalige stijging van de huizenprijzen hoor je de politici niet, want juist daar heeft de Nederlandse politiek juist wél aan bijgedragen; vooral door het overbodig rondpompen van geld, zoals huursubsidie en hypotheekrenteaftrek, maar ook door alles telkens uit handen te geven aan projectontwikkelaars. Nog geen twintig jaar geleden kon een jonge kostwinner vrij gemakkelijk een woning kopen én daar een hypotheek voor afsluiten. Inmiddels zijn de woningprijzen zo sterk gestegen, dat samenwonenden met een gewoon inkomen beiden voor de rest van hun leven voor de hypotheek moeten blijven werken, ondanks de lage rente. Een ieder die al twintig jaar een modaal inkomen heeft, nodig ik uit om de stijging van dat inkomen in de afgelopen twintig jaar te vergelijken met de stijging van de huizenprijzen. En dan zal men tot de ontdekking komen dat  € 190.000,00 (méér dan vierhonderdduizend gulden!!) voor een ‘sociale woning’ écht geen normaal bedrag is. In de Nederlandse ‘pandjeshandel’ komt al jaren de term ‘sociaal’ niet meer voor.
Hans Hermans, 1-1-2007

Een makelaar vertelde mij, toe ik informeerde naar de twee-onder-een-kap-woningen in het project, dat er bij de prijsstelling is uitgegaan van 1000 euro per vierkante meter, en dat daardoor een prijs gesteld moest worden van bijna 500.000 euro. Grotere woningen met zelfs iets meer grond kosten in Leidse Rijn rond de 400.000 euro.
Wat ik mij nu afvraag is wie het meest verdiend aan dit project?  De gemeente, de school of de projectontwikkelaar. De toekomstige bewoners betalen in ieder geval veel te veel.
Renk Knol, 1-1-2007

Heuvelrugnieuws van zaterdag 30 december 2006

Traaij 38 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur   temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Tapas in Walhalla

AUSTERLITZ  Op zondag 7 januari het eerste tapasconcert van het nieuwe jaar in het Beauforthuis (Austerlitz). Vanaf 16.30 kan je er terecht voor heerlijke hapjes en drankjes, waarna om 17.30 het Stefan Lievestro Sextet begint – euforische jazzrock met met funky drumwerk en knallende rocksolo’s van hun onlangs verschenen cd Breakfast in Walhalla. Naast Stefan Lievestro op bas zijn o.m. Hans van Oosterhout (drums), Harmen Fraanje (piano) en Jesse van Ruller (gitaar) te horen. Een swingend en groovy begin van 2007!
Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis op 0343 – 49 32 27 of via

Bassist en componist Stefan Lievestro won in 2005 de Deloitte Jazz Award, waarna hij maar meteen zijn eigen band vormde, aan het schrijven sloeg én zijn eigen label oprichtte: Mainland. En… is dat nou zo speciaal? Kijkt u eens naar de schitterende line-up! Met zulke juweeltjes uit de hedendaagse Nederlandse jazzscene, kán de avond niet stuk! Breakfast in Walhalla is een must-have in de platenkast! Geniet van dit afwisselende programma terwijl u snoept van onze overheerlijke tapasschotels.

zondag 7 januari, 17.30 uur
Stefan Lievestro Sextet – Breakfast in Walhalla
€ 15,- / studenten, scholieren & CJP € 10,-

Heuvelrugnieuws van zondag 31 december 2006

Hoofdstraat 104-138 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur   temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto wint Korfbal Challenge

DRIEBERGEN  Dalto heeft zaterdagavond in Rotterdam de Korfbal Challenge 2006 gewonnen. De formatie uit Driebergen was in de finale met 22-15 te sterk voor DOS’46 uit Nijeveen. Aldus RTV Utrecht.
De strijd ging tot 6-6 gelijk op. Toen DOS’46 tweemaal op rij een strafworp miste, pakte Dalto een voorsprong van vier punten (10-6). Die tegenvaller kwam DOS’46 niet meer te boven. Bij rust leidde Dalto al met 17-8.
Na de pauze speelde de Driebergse ploeg de wedstrijd op de sloffen uit: 22-15.