heuvelrugnieuws 1 augustus 2013

Paardenfokkerij mag geen manege worden

20130801 DRIEBERGEN  De paardenfokkerij van de Driebergse boer Hoogenraad mag opnieuw opgericht worden, maar er mogen geen anderen komen paardrijden, beslist de Raad van State vandaag.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Sprookjesachtige wandeling in Amerongen

20130801 AMERONGEN   Het Utrechtse Landschap houdt zondag 4 augustus een sprookjesachtige wandeling door het Amerongse Bos. De wandeling begint om 14.00 uur en duurt circa twee uur. Aanmelden is niet nodig.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 2 augustus 2013

Vandalen vernielen 15 auto’s van Zeister handelaar

20130802 ZEIST  In de loods van autohandelaar Smit uit Zeist zijn zeker vijftien auto’s vernield en opengebroken. Volgens de eigenaar gaat het om pure vernielzucht. De ruiten van de auto’s zijn ingeslagen en er is over de auto’s heengelopen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Eigenwijs en tien keer te veel op

20130802 ZEIST Een jongeman was in de nacht van donderdag 1 op vrijdag 2 augustus wel erg eigenwijs. Hij bleek ook veel te veel gedronken te hebben.

Rond 02.20 uur surveilleerde een motoragent op de Tweede Dorpsstraat. Daar hoorde hij opeens herrie en zag vervolgens een snorfiets en een jongeman midden op het fietspad liggen. De jongeman was kennelijk met de snorfiets gevallen. Hij pakte zijn snorfiets op, wilde wegrijden, maar werd tegengehouden door zijn vrienden. De agent ging naar de jongeman, 18 jaar oud en afkomstig uit Driebergen, toe. De jongeman had kennelijk te veel gedronken, maar omdat de agent hem niet daadwerkelijk had zien rijden, gaf hij hem een rijverbod. De Driebergenaar parkeerde daarop zijn snorfiets en liep weg.

Toch gaan rijden
De agent had het lichte vermoeden dat de jongeman toch zou gaan rijden en bleef in de omgeving surveilleren. Ongeveer tien minuten later trof hij hem met de snorfiets aan op de Laan van Beek en Royen, maar de agent had hem niet zien rijden. Hij sprak de jongeman nogmaals aan en wees hem op het feit dat hij echt niet mocht gaan rijden. De Driebergenaar bevestigde dat en zei dat hij met de snorfiets naar huis liep. Vijf minuten later trof de agent de jongeman rijdend op de Jufferstraat aan. Hij hield de eigenwijze snorfietser aan.

Proces-verbaal
De jongeman is naar het politiebureau overgebracht. Daar blies hij bij de ademanalyse 895 ug/l, meer dan tien keer het wettelijke maximum van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en het rijden terwijl hij een rijverbod had.

Zomeravondwandeling in de Kaapse Bossen

20130802 DOORN  Wist u dat het in de zomer vaak heel rustig is in het bos. Wilt u deze rust ervaren? Ga dan mee met Natuurmonumenten op donderdagavond 8 augustus van 19.30 – 21.30 uur met onze gids op een zomeravondwandeling. Geniet van de stilte, luister naar de vogels. Wie weet spot u wel een ree? Of vindt u de sporen van een vos.

Op vakantie in de natuur
Wanneer u wandelt op de Utrechtse Heuvelrug is het vakantie. U ervaart rust, ruimte en prachtige vergezichten. Kortom, u bent op vakantie in de natuur. En dat midden in de zomer en midden in het land. Onze gids zal u wijzen op de vele verhalen die de heuvelrug te vertellen heeft. En op de sporen die u ziet en de vogelgeluiden die u hoort. U zult merken dat de avond in het bos een heel andere sfeer heeft dan overdag.

Kijk op www.natuurmonumenten.nl/kaapsebossen voor alle informatie en om u aan te melden. Bent u al lid van Natuurmonumenten? Dan krijgt u natuurlijk korting voor deze excursie. Kosten voor niet-leden € 7,50, voor leden € 4,50 en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.
heuvelrugnieuws 3 augustus 2013

Bijna honderd muzikanten op podium in Doorn

20130803 DOORN   Bijna honderd muzikanten staan zondag 11 augustus op het podium voor de landelijke Zomer Play-In die dit jaar in Doorn wordt gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Corsodagen moeten ‘dagje Leersum’ worden

20130803 LEERSUM   Het Bloemencorso is zestig jaar een niet meer weg te denken begrip in Leersum. De bouwgroepen staan jaarlijks garant voor hoge kwaliteit en vernieuwende verrassingen. Dat zal ook op 17 en 18 augustus niet anders zijn, is de overtuiging van voorzitter Hans Charvat jr. ,,Maar het bestuur kijkt verder en wil de bezoekers meer bieden, bijvoorbeeld in de randactiviteiten. En dus zijn we op zoek gegaan naar extra’s.’’

Lees verder op de website van De Kaap

Avondwandelingen in Von Gimborn Arboretum

20130803 DOORN   Het Von Gimborn Arboretum in Doorn houdt dit jaar zes avondwandelingen. Iedere avondwandeling heeft een eigen thema.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruimere openingstijden kasteel voor tentoonstelling

20130803 AMERONGEN   Voor de viering van de Vrede van Utrecht (1713–2013) waar Kasteel Amerongen onderdeel van uitmaakt, is er in het onderhuis van het kasteel een tentoonstelling over het diplomatenleven van de familie van Reede.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 augustus 2013

Autoinbrekers aangehouden

20130804 AMERONGEN De politie heeft drie mannen aangehouden op verdenking van (poging) autoinbraak.
Rond 23.20 uur belde een getuige dat mannen probeerden in te breken in een vrachtauto die geparkeerd stond aan de Bertus Leendersweg in Amerongen en vervolgens in een auto vandoor gingen. Agenten wisten de auto te onderscheppen bij de oprit naar de A12 in Driebergen. In de auto zaten drie mannen en vond de politie inbrekerswerktuigen. Een 30-jarige man uit Wijk bij Duurstede, een 36-jarige man uit Utrecht en een 24-jarige man zonder vaste woon en verblijfplaats zijn aangehouden en overgebracht naar het arrestantencomplex. De politie doet verder onderzoek naar de poging autoinbraak.

Nils Holgersson komt bij brandweer tot leven

20130804 LEERSUM   Een Bloemencorso zonder deelname van de Vereniging Vrijwillige Brandweer Leersum is niet denkbaar. Op 17 augustus is dat dus voor de 61e keer, wat betekent dat men er vanaf het allereerste begin bij was. In de tent achter de kazerne aan de Schermlaan krijgen een gans en een nest eieren langzaam maar zeker gestalte.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Juf Riet’ viert 40-jarig jubileum

20130804 DRIEBERGEN   Pedagogisch medewerkster Riet, beter bekend in Driebergen als ‘juf Riet’ vierde donderdag haar 40-jarig dienstverband bij SKDD Kinderopvang.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 5 augustus 2013

Stil, relaxed en fluitend over de Utrechtse Heuvelrug

20130805 AMERONGEN  Scootz en restaurant Buitenlust in Amerongen verhuren elektrische scooters op de Heuvelrug.

Scootz doet dit al veel langer, maar nog niet op de Utrechtse Heuvelrug. Buitenlust heeft de primeur om in deze regio de opvallende scooters met blauwgroene retro-uitstraling te verhuren.  Wie graag eens op een stille, relaxte en comfortabele manier over de Utrechtse Heuvelrug wil rijden, kan vanaf nu deze scooters huren. De scooters zijn stil, hip en rijden moeiteloos 100 kilometer. In een tempo van zo’n 25 kilometer per uur ontdekt u, zonder helm, de Utrechtse Heuvelrug. U kunt bij de scooter ook een GPS-navigatie, kinderzitje of bagagekoffer huren. Dan gaat u helemaal uitgerust op pad.

Fluisterstil genieten van de natuur op de Utrechtse Heuvelrug
De natuur doorkruisen op een Scootz betekent fluisterstil genieten van het bos, de hei, fluitende vogels én van elkaar! Een dagje op een elektrische scooter met zijn tweeën, met familie, vrienden, collega’s of zakenrelaties is een mooie ervaring. U mag over alle fietspaden, onderweg praat u gezellig bij en tegelijkertijd verkent u de mooiste plekjes. Buitenlust in Amerongen is een prima startpunt om veel mooie plekjes te ontdekken. Wat te denken van kasteel Amerongen, een tochtje over de Amerongse Berg, een rondje Leersumse Veld of een route door de bossen of uiterwaarden. Het kan allemaal, er zijn gratis routes beschikbaar. U kunt de scooter ook op een andere locatie inleveren.

Samenwerking resultaat van campagne ‘Uit op de Heuvelrug’
De samenwerking tussen Scootz en Buitenlust is één van de resultaten van de campagne ‘Uit op de Heuvelrug’ (www.uitindeheuvelrug.nl). De campagne wil de regio Utrechtse Heuvelrug meer bekendheid geven, onder andere door ondernemers te stimuleren tot het ontwikkelen van verrassende en unieke arrangementen. Hierbij stimuleert de campagne meer samenwerking tussen bedrijven. Scootz en Buitenlust gaven hieraan gehoor en hebben elkaar via het campagneteam ontmoet. De samenwerking was zo geregeld en de verhuur van elektrische scooters op de Utrechtse Heuvelrug is hiervan een direct gevolg.

U huurt al een scooter vanaf € 22,50 voor twee uur of € 32,50 voor vier uur toeren.
Meer informatie: www.uitindeheuvelrug.nl of volg ons op Twitter (@uitopheuvelrug) of Facebook (Uit op de Heuvelrug).

‘Onbegrijpelijke’ keuze in groenonderhoud

20130805 LEERSUM   De groenmedewerkers van sociale werkvoorzieningsbedrijf Biga Groep begrijpen niets van de kwaliteitskeuze van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ze zijn het niet eens met de kwaliteitseisen die de gemeente stelt. Die liggen in de ogen van de medewerkers te laag.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 augustus 2013

Oogstdag op ecoakker

20130806 RHENEN  De Grebbetrekkers houden op zaterdag 17 augustus van 10.00 tot 16.00 uur een oogstdag op de ecoakker aan de Koerheuvel.

De ecologische akker is eigendom van de gemeente Rhenen en wordt door de Grebbetrekkers (oldtimer tractoren vereniging) beheerd zonder gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. In 2011 is er hiervoor een convenant gesloten tussen de gemeente en de Grebbetrekkers.
Zaterdag 17 augustus wordt de eerste officiële oogstdag gehouden op de ecoakker, uiteraard met oldtimertractoren en maaidorsers. Op een traditionele wijze wordt er rogge van de akker gehaald, Tijdens de oogstdag zijn er verder wat kleinschalige activiteiten omheen zoals een frietkraam en is er roggebrood gemaakt van rogge van deze akker.

Zomeractie aanpak jeugdwerkloosheid

20130806 ZEIST  De werkloosheid neemt toe, met name onder jongeren. De gemeente Zeist start deze zomer een project om werkzoekende jongeren een steuntje in de rug te geven op weg naar werk.  Bijzonder aan deze actie is dat jongeren die zelf werkzoekend zijn een initiatief zijn gestart om andere werkzoekende jongeren te helpen. Zij werken onder de naam: NLworkXX.

vergroot foto

De gemeente Zeist heeft ruim 150 jongeren aangeschreven met de vraag of zij werkzoekend zijn en gebruik willen maken van de mogelijkheden van het NLworkXX-team. In de zomer gaat het team deze jongeren thuis, op straat en tijdens evenementen opzoeken om hen te informeren over NLworkXX. Een nieuwe stap of kans voor jongeren om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Jongeren tussen de 15 en 28 jaar die werkzoekend zijn, kunnen contact opnemen met NLworkXX of zich aanmelden via de website: http://nlworkxx.nl. NLworkXX zit ook op Twitter (@NLWorkXX), Linkedin (www.linkedin.com/in/nlworkxx) en Facebook (www.facebook.com/nlworkxx).

Zomeravondlezing ‘Eten van de Heuvelrug’

20130806 DRIEBERGEN   Historica Annette Werkhoven geeft woensdagavond 14 augustus de lezing ‘Eten van de Heuvelrug’.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 augustus 2013

Kinderen vernielden 15 auto’s Zeist

20130807 ZEIST  De vandalen die in een loods in Zeist 15 auto’s vernielden zijn gepakt. Het zijn zes kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Direct na de ontdekking viel al op dat de daders opvallend kleine voetstappen hadden achtergelaten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dahlia’s staan er goed bij

20130807 LEERSUM   De nieuwe bloemencommissie kon de bouwers geruststellen: de dahlia’s staan er goed bij op de velden in Zundert, Lissen en Winterswijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Blauwalg op verschillende plekken in Driebergen

20130807 DRIEBERGEN   In de watergangen langs de Groenhoek, Damhertlaan en Schippersdreef in Driebergen is blauwalg gevonden. De gemeente heeft borden neergezet om voorbijgangers te waarschuwen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 8 augustus 2013

‘Spookjeswandeling’ in bos Amerongen

20130808 AMERONGEN   Het Amerongse Bos was afgelopen zondag het decor voor spookjes en legendes. De eerste ‘sprookjesachtige wandeling’ vond er plaats, onder leiding van gids Veronique Besseling (64) uit Amerongen. Ruim twintig deelnemers liepen het avontuur tegemoet.

Lees verder op de website van De Kaap

Doorn krijgt ‘supersnel glasvezelnetwerk’

20130808 DOORN   Doorn heeft de primeur voor de Utrechtse Heuvelrug: in september begint de aanleg van een glasvezelnetwerk. Als alles volgens plan verloopt, kan iedereen in de bebouwde kom vanaf april volgend jaar via het netwerk Caiway beschikken over deze snelle verbinding voor internet, televisie en telefoon.

Lees verder op de website van De Kaap

Bomen kijken in het arboretum

20130808 DOORN  Bomen, bomen en nog eens bomen. Midden in de groene Utrechtse Heuvelrug ligt een 27 hectare groot paradijsje vol exotische bomen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 augustus 2013

Auto’s klappen op elkaar

20130809 DOORN   Donderdagmiddag reed een 39-jarige automobiliste uit Nieuwveen over de Leersumsestraatweg en wilde linksaf slaan richting een camping. Een twee auto, bestuurd door een 84-jarige man uit Bilthoven met een 82-jarige bijrijdster uit Bilthoven, remde af. Een derde auto, bestuurd door een 43-jarige man uit Rhenen, zag vermoedelijk te laat dat de auto’s stilstonden en kon niet op tijd remmen, waardoor de auto op de tweede auto klapte, en de tweede auto op de eerste auto. De bijrijdster uit Bilthoven werd met letsel aan haar bovenlichaam naar het ziekenhuis gebracht. Onderzocht wordt wat de toedracht van het ongeval is.

Fietsexcursie naar zorgboerderij Breehoef

20130809 DRIEBERGEN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn nodigt u uit voor een fietsexcursie door de landschappen van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Als hoofddoel van de tocht zal een bezoek worden gebracht, met een rondleiding, aan de zorgboerderij “Breehoef”.

De lengte van de tocht is slechts 35 km, zodat onderweg voldoende tijd is voor uitleg over het landschap, de verschillende griften, het Valleikanaal met zijn stuwen en vistrappen en de Grebbelinie. De boerderij Breehoef ligt al eeuwenlang, in een gevarieerde natuurlijke omgeving, op een landgoed op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel. De Gelderse Vallei bezit een kleinschalig landschap met houtwallen. Het wordt doorsneden door talloze beken, die hun water ontvangen vanuit de stuwwallen van de Heuvelrug en de Veluwe. De vele beken en griften hebben een belangrijke functie als corridors in de Ecologische Hoofdstructuur. Hierlangs kunnen vlinders, salamanders, padden, vissen, reeën, dassen en boommarters zich verplaatsen tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de tocht zal de heer Piet Wolfswinkel geboren en getogen in deze streek u veel over de geschiedenis van de streek kunnen vertellen.

De fietstocht (35 kilometer) vindt plaats op zaterdag 17 augustus van 10:00 tot 15:30 en start vanaf station Driebergen-Zeist, stationsweg 2, 3972KA Driebergen, zuidkant. U dient zelf voor een lunch te zorgen. Inlichtingen: Dick Vlot, telefoon 0343-516137 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Austerlitz decor voor nieuwe film

20130809 AUSTERLITZ   In Austerlitz gaat vrijdagavond de film Het Weeshuis in première. Afgelopen week werkten 53 kinderen aan de film tijdens een zomerkamp in de bossen van Austerlitz.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Fors verlies bij omgevingsdienst

20130809 HEUVELRUG   De gemeente moet flink in de buidel tasten om tekorten bij de Omgevingsdienst Regio Utrecht (OdRU) op te vangen. Deze in Zeist gevestigde gemeenschappelijke organisatie heeft financiële averij opgelopen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Voorzichtigheid blijft hier nodig’

20130809 DRIEBERGEN   De aanleg van twee vluchtheuvels op de kruising Buzziburglaan/Drieklinken in Driebergen is gereed. Daarmee is de belofte van wethouder Homan aan de tienjarige Sofie Jonker ingelost.

Lees verder op de website van De Kaap

Senioren volbrengen ‘loodzware’ tocht

20130809 AMERONGEN   De niet zo piepjonge Amerongers Frederieke (67) en Jozef (70) Linthorst hebben een loodzware, maar prachtige fietstocht naar Rome achter de rug. In dertig dagen bereikten ze de Italiaanse hoofdstad.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 10 augustus 2013

Veertigste keer kermis in Leersum

20130810 LEERSUM   Het Bloemencorso en de kermis zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Elk jaar, dit jaar alweer voor de veertigste keer, staan er attracties voor elk wat wils gereed om de bezoekers een aantal onbezorgde momenten te bieden.

Lees verder op de website van De Kaap

Tentfeest tijdens Oogstfeest Langbroek

20130810 LANGBROEK   PJGU Langbroek houdt op zaterdag 24 augustus een Tentfeest tijdens het Oogstfeest. Dit doet de organisatie in samenwerking met Stichting het Oogstfeest. Tijdens deze dag zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud.

Lees verder op de website van De Kaap

Avondwandelingen in Driebergen

20130810 DRIEBERGEN   De stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu houd woensdag 28 en donderdag 29 augustus twee zomeravondwandelingen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 augustus 2013

Zomeravond op de Plantage

20130811 ELST  Op woensdagavond 14 augustus wacht om 19.00 uur  een gids van Utrechts Landschap op uw komst aan de parkeerplaats van de Plantage Willem III tussen Elst en het ecoduct aan de N225 tussen Rhenen en Elst (U).

Tijdens deze zomeravondwandeling van circa 1½ uur brengt hij u in contact met het vele dat dit natuurgebied zo boeiend maakt.
Deze excursie is gratis. Van tevoren aanmelden is overbodig.
Nadere info: www.utrechtslandschap.nl

Opzettelijk aangereden hardloper geslagen en geschopt

20130811 RHENEN  De politie onderzoekt een incident dat plaatsvond op vrijdag 9 augustus waarbij een 71-jarige man uit Elst gewond raakte. Verschillende wonden van de Elstenaar moesten worden gehecht. Hij liep verder een schaafwond op aan zijn scheenbeen en linkerzij. De politie wil graag met een ieder in kontakt komen die informatie heeft over dit incident en richt zich speciaal tot verhuurders van snorfietsen.

Opzettelijk aangereden
De Elstenaar liep tussen ongeveer 10.00 en 10.15 uur hard over het toeristisch fietspad nabij de Cuneraweg, tussen de weilanden door. Uit tegengestelde richting naderden twee mannen op snorfietsen die achter elkaar reden, omdat het fietspad daar vrij smal is. De hardloper riep tijdens het passeren tegen het tweetal dat zij daar niet mochten rijden. De mannen riepen terug dat de hardloper moest wachten. De Elstenaar vertrouwde het niet en versnelde zonder om te kijken zijn pas. Hij hoorde echter dat de mannen achter hem aan kwamen. Het volgende moment voelde hij dat hij door een van hen met de snorfiets van achteren werd aangereden. De hardloper smakte op het asfalt en voelde direct pijn aan zijn arm. De mannen stapten af en al liggend op het fietspad trapten en sloegen de twee mannen op hem in. De hardloper voelde dat hij werd geraakt aan zijn hoofd, linkerzij, arm, buik en rug. De mannen stapten hierna weer op hun snorfiets en reden weg.

Signalementen
Het gaat om twee snorfietsen met een blauw kenteken. De twee bestuurders zijn mannen tussen de 50 en 55 jaar met een gezet postuur. Zij droegen allebei een petje. De hardloper droeg een zwarte korte broek met witte verticale bies en blauwe accenten, een wit shirt met zwarte en blauwe accenten.

Oproep aan snorfietsverhuurders
De politie houdt rekening met de mogeljkheid dat de twee mannen een tochtje in de omgeving maakten op gehuurde snorfietsen. De politie vraagt daarom snorfietsverhuurders in de omgeving van Rhenen te reageren.

Locatie incident
Het incident vond plaats op het toeristisch geasfalteerd fietspad, genaamd Cuneraweg, gemeente Rhenen. Dit fietspad is vanuit Veenendaal te bereiken vanaf de Dijkstraat en vanaf de Rhenense boskant (Prattenburg) begint het net naast de boswachterswoning.

Buurtonderzoek
Bij het buurtonderzoek deed de politie bij aanwonenden van het fietspad een brief in de bus met het verzoek te reageren als zij informatie hebben over dit incident. Daarnaast roept de politie een ieder die informatie heeft, hoe gering ook, op kontakt op te nemen via het nummer 0900-8844.

Deelnemers dagbehandeling Kompas op pad met duofiets

20130811 RHENEN   Deze zomer maken deelnemers en bezoekers van dagbehandeling Kompas in Rhenen, onderdeel van Zorggroep Charim, optimaal gebruik van de duofiets. Niets beter dan de benen strekken en tegelijkertijd genieten van de omgeving en een goed gesprek.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Braderie was nog nooit zo groot

20130811 LEERSUM   Voorzitter van Stichting Organisatie Bloemencorso Leersum meldde vorige week al in deze krant dat het bestuur de bezoekers meer wil bieden in de randactiviteiten. De meest in het oog springende is natuurlijk de braderie, die jaarlijks duizenden mensen trekt.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 12 augustus 2013

Doornse Gat buiten de prijzen

20130812 DOORN   Recreatieterrein het Doornse Gat is buiten de prijzen gevallen in de verkiezing ‘leukste recreatieterrein’ van Recreatie Midden-Nederland. Die eer viel het Oortjespad in Kamerik ten deel.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste oefenwedstrijd SVL Za1-FC Driebergen Za1 4-1

20130812 DRIEBERGEN /LANGBROEK  De eerste oefenwedstrijd van een lange reeks voordat de competitie 7 september begint werd in Langbroek tegen 1e klasser SVL met 4-1 verloren . Een verdiende nederlaag die door een beetje pech te hoog uitviel.
FC Driebergen speelde de 1e helft een verdienstelijke wedstrijd en kwam al vroeg in de wedstrijd met 1-0 achter door een eigen doelpunt van Michel Hoekstra.
Even later gevolgd door een verdiende gelijkmaker van Robin Notenboom.1-1

vergroot   foto1   foto2   foto3    foto4   foto5   foto6

In de 27e minuut kreeg SVL een onterechte strafschop veroorzaakt door Thomas Meeles 2-1 en net voor het verstrijken van de 1e helft een mooi doelpunt door een kopbal onhoudbaar voor doelman Michel van Bruggen 3-1.
Het 2e gedeelte van deze wedstrijd werden er over en weer diverse wisselingen gedaan wat het spel niet bevorderde .
Het was SVL wat veel sterker werd vooral door hun snelle buitenspelers maar de ingevallen doelman Pepijn Kooiman weerde zich goed en moest deze helft maar een doelpunt door laten.4-1
Zaterdag 17 augustus de eerste wedstrijd op het nieuwe hoofdveld(kunstgras) aanvang 14.30 tegenstander is Tricht Za1

Drukte bij jubileum ezelopvang Zeist

20130812 ZEIST   De opvang voor ezels in Zeist bestaat 12,5 jaar. En dat is zondag groots gevierd met een goed bezochte open dag.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nieuw seizoen Doorns Vrouwenkoor

20130812 DOORN   Het Doorns Vrouwenkoor Chante Encore begint het nieuwe seizoen met een repetitie op woensdag 4 september om 09.45 uur.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 13 augustus 2013

Verdachten mishandeling hardloper melden zich

20130813 RHENEN  Twee verdachten van een mishandeling meldden zich op dinsdagochtend 13 augustus op het politiebureau. Vorige week, vrijdagochtend 9 augustus, raakte een 71-jarige man uit Elst gewond nadat hij opzettelijk aangereden en mishandeld werd.

Aangereden en mishandeld
De Elstenaar liep ‘s ochtends hard over een fietspad nabij de Cuneraweg. Uit tegengestelde richting naderden twee mannen op snorfietsen die achter elkaar reden, omdat het fietspad daar vrij smal is. De hardloper riep tijdens het passeren tegen het tweetal dat zij daar niet mochten rijden. Hij hoorde vervolgens dat de mannen achter hem aan kwamen. Het volgende moment voelde hij dat hij door een van hen met de snorfiets van achteren werd aangereden. De mannen stapten af en al liggend op het fietspad trapten en sloegen de twee mannen op hem in. De mannen stapten hierna weer op hun snorfiets en reden weg.

Media-aandacht
Na berichtgeving over dit incident in de media, meldden de twee verdachten zich op het politiebureau. De twee mannen van 62 en 67 jaar uit Amersfoort zullen worden gehoord.

IVN publiekswandeling: Bloeiende heide bij het Treekermeertje

20130813 LEUSDEN  Op zondag 18 augustus organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling bij het Treekermeertje, op landgoed Den Treek-Henschoten. De start is aan de Heetvelderweg tegenover nr 6 (Kleine Ravenhorst) 3832 RV Leusden. De gidsen van het IVN gaan samen met u kijken naar de bloeiende heide en wandelen met u door de lanen in den Treek. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

vergroot foto

In augustus bloeit de heide, daarom is het een goed tijdstip om in de buurt van het Treekermeertje te gaan kijken. Net als op veel plaatsen op landgoed Den Treek-Henschoten is daar veel ruimte gemaakt om heide te herontwikkelen. Het Treekermeertje met de schaapskooi is zelf niet toegankelijk, want het is een rustgebied voor dieren, waaronder sinds enkele jaren de zeldzame Nachtzwaluw, maar er is wel een verhoogd uitzichtpunt. De natuurgidsen van het IVN wandelen met u door den Treek, door lanen met Amerikaanse eiken en oude beuken. In het verleden werden die lanen gebruikt om vee naar de heide te leiden. De heidegebieden vormen een groene verbinding voor kleine dieren, zoals de zandhagedis en de hazelworm. Het is een gebied waar vlinders graag vliegen, uilen en roofvogels goed kunnen jagen, en vossen en reeën leven. Een mooie wandeling, met bloeiende heide, om van te genieten!        

Jan Akkerman in het Beauforthuis

20130813 AUSTERLITZ  Op zondag 18 augustus staat Jan Akkerman opnieuw in het Beauforthuis. De concerten van Jan Akkerman zijn altijd weer anders: fris, energiek en nooit voorspelbaar. Want ondanks zijn 65 jaar speelt deze topgitarist nog steeds als een jonge god. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Jan Akkerman (1946) is een van de meest gerespecteerde gitaristen van zijn generatie. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus heeft hij samengespeeld met grote musici als BB King, Charly Byrd en Cozy Powell. Akkerman werd in 2005 onderscheiden met de Gouden Harp voor zijn hele oeuvre en laat in zijn nieuwste theaterconcert zijn Gibson grommen als een beer, janken als een wolf en spinnen als een poes. Naast ‘gouwe ouwe’ speelt hij nieuwe stukken van de dit voorjaar uitgebrachte cd Legendary Concerts. De band bestaat naast Jan Akkerman uit Wilbrand Meischke (bas), Coen Molenaar (keyboard) en Marijn van den Berg (drums).
Er is een nieuwe cd/dvd van Jan op de markt gebracht in de serie Legendary Concerts van het North Sea Jazz Festival. Hierop zijn, behalve Jan en zijn bandleden ook enkele speciale gasten te horen, waaronder o.a. saxofonist Benjamin Herman en trompettist Eric Vloeimans.

zondag 18 augustus, 17.30 u 
Jan Akkerman 
entree € 25 | reductieprijs € 21 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
www.beauforthuis.nl

Gesignaleerde inbreker aangehouden na winkeldiefstal

20130813 DRIEBERGEN  Op maandagavond 12 augustus hielden agenten een winkeldief aan, die ook nog gesignaleerd stond voor een inbraak.

Omstreeks 15.30 uur belde een medewerker van een supermarkt aan de Hoofdstraat naar de politie, omdat een man in de winkel voor overlast zorgde en mensen lastig viel. Ook meldde de medewerker dat hij een fles drank had gestolen. Toen de medewerker hem had betrapt, gaf hij de fles terug en rende hij de winkel uit.

Gesignaleerd
Agenten gingen erheen en zagen een man op een bankje zitten, die aan het opgegeven signalement voldeed. Ze controleerden hem. Het bleek dat de 34-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats nog gesignaleerd stond voor een inbraak. De agenten hielden hem direct aan en namen hem mee naar het politiebureau voor verhoor. Hij is in verzekering gesteld.

Tien jongeren in de fout met alcohol

20130813 HEUVELRUG   Een boete of een kanskaart. Dat was de keuze waarvoor dronken en vernielzuchtige Heuvelrugjongeren het afgelopen jaar werden gesteld.

Lees verder op de website van De Kaap

Peter Sluis Brons NK tijdrijden

20130813 DOORN  Peter Sluis heeft BRONS behaald op het NK tijdrijden voor gehandicapten in de klasse H2. Dit mag als een uitzonderlijke en niet verwachte grote prestatie de boeken in .

Lees verder op de website van De Kaap

Start seizoen selectie Dalto/BNApp.nl

20130813 DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag is de selectie van Dalto/BNApp.nl gestart met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De selectie staat onder leiding van het duo Ron Steenbergen/Benno Brouwer (Dalto 1) en Martijn Sprangers/Edward Jonkman (Dalto 2).

Lees verder op de website van De Kaap

Zomers drukke Play-In in Doorn

20130813 DOORN   Onder goede weersomstandigheden speelden bijna honderd muzikanten zondagavond op de Zomer Play-In op vakantiepark RCN Het Grote Bos in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Molen Maallust in rouwstand na dood prins Friso

20130813 AMERONGEN   Molen Maallust in Amerongen staat vanaf het einde van de dag in de zogenaamde rouwstand. De molenaars hebben besloten gehoor te geven aan een oproep van vereniging de Hollandsche Molen, waar de overleden prins Friso beschermheer van was.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 augustus 2013

Aanrijding met meerdere auto’s

20130814 LEERSUM  Op dinsdagmiddag 13 augustus ontstond een aanrijding tussen drie auto’s. Drie personen moesten naar het ziekenhuis.

Rond 14.30 uur kreeg de politie de melding van een aanrijding op de Maarsbergseweg, waarbij drie auto’s betrokken waren. Een 66-jarige vrouw uit Den Haag reed in de richting van Maarsbergen en stopte om een oprit op te rijden. Een 85-jarige man uit Utrecht reed in dezelfde richting en moest hard remmen voor de vrouw die stilstond. Achter hem reed de derde auto, met daarin een 33-jarige man, een 31-jarige vrouw en een 2-jarig jongetje uit Leersum.

Kettingbotsing
De bestuurder van de derde auto kon niet meer op tijd remmen voor de twee auto’s die voor hem stil stonden. Hij botste op de tweede auto, waardoor de tweede auto op de eerste auto botste.

Naar ziekenhuis
De inzittenden van de derde auto zijn voor controle met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Outletmarkt sluit vakantie af

20130814 DRIEBERGEN   Na het succes van de twee voorgaande jaren zal de Traaij eind deze maand opnieuw worden omgebouwd tot een geanimeerde Outletmarkt.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 15 augustus 2013

Weggeefwinkel Zeist aast op vrijwilligersprijs

20130815 ZEIST   De weggeefwinkel van Jantje Paasman in Zeist dingt mee in de vrijwilligersprijs van Nederland. Vanuit huis runt de Zeistenaar zijn weggeefwinkel en daardoor heeft hij nog maar een paar vierkante meter over om in te leven.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Programma 61e Bloemencorso Leersum

20130815 LEERSUM   Het Bloemencorso is meer dan alleen de twee rondgangen over het parcours. De hele dag is er van alles te doen. Een overzicht.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Heuvelrug voor jongeren beetje saai’

20130815 HEUVELRUG   In de gemeente worden de jongeren ‘wat ondergesneeuwd’ door de ouderen, vindt de Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug (JRUH). Daar wil de organisatie verandering in brengen. Om nog beter in staat te zijn dat voor elkaar te krijgen, is de JRUH onlangs officieel een vereniging geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Twitteren met de wijkagent

20130815 DOORN   De opmars van sociale media lijkt onstuitbaar en de politie wil die digitale boot niet missen. Met korte berichten op Twitter betrekt wijkagent Jan Jaap van Eckeveld inwoners van Doorn en Maarn bij het dagelijkse politiewerk.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 16 augustus 2013

Sloop oude sporthal De Clomp

20130816 ZEIST  De oude sporthal in wijk- en winkelcentrum De Clomp wordt na de zomervakantie gesloopt. Ruim 35 jaar hebben meerdere sportverenigingen hier hun sport beoefend. De sporthal is al vervangen door een nieuw sportcentrum in wijkcentrum De Koppeling. Sportclubs hebben er inmiddels hun intrek genomen.

Tijdelijk parkeerterrein
Voordat de sloop van de voormalige sporthal start, wordt eerst asbest verwijderd. Dit zal uiteraard zorgvuldig gebeuren. Zodra de sporthal volledig is gesloopt, naar verwachting eind november, wordt hier een tijdelijk parkeerterrein aangelegd. Uiteindelijk worden op deze plek nieuwe winkels en woningen gerealiseerd.

Vernieuwing De Clomp
Wijk- en winkelcentrum De Clomp wordt volledig vernieuwd. Recent is het nieuwe multifunctionele gebouw, wijkcentrum De Koppeling, opgeleverd. Het vormt de eerste fase van een omvangrijk bouwprogramma, waarbij ook het gehele winkelcentrum een ‘make over’ zal krijgen. De nieuwe moskee opent in augustus haar deuren.

Vervolg vernieuwing
Begin 2014 nemen Rialto Zeist BV en de gemeente Zeist een beslissing over de start van de vervolgfasen. De tweede fase omvat de bouw van twee bouwblokken met woningen, winkels en een nieuw Kerkelijk Centrum. De laatste fase bestaat uit één bouwblok met woningen en winkels. In de loop van 2017 moet het wijk -en winkelcentrum geheel vernieuwd zijn.

Corso: Bouwers zijn er klaar voor

20130816 LEERSUM   Het was al op de bouwvergadering merkbaar: de bouwgroepen zijn aan het aftellen. Nu de bloemen in Leersum zijn gearriveerd en de meeste kratten met dahlia’s op de bouwplaatsen zijn aangekomen, kan het konten, lijmen en plakken een aanvang nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bloemenkoningin geniet met volle teugen

20130816 LEERSUM   Als Anja Henken zaterdag de corsostoet opent is zij precies 133 dagen Bloemenkoningin. Ze kwam op plaatsen waar ze normaal gesproken niet zo snel komt.

Lees verder op de website van De Kaap

Mannen verdacht van meerdere inbraken aangehouden

20130816 DOORN  Op woensdag 14 augustus hielden agenten een man aan die verdacht wordt van het plegen van een inbraak. Vorige week werd al een andere man aangehouden op verdenking van dezelfde inbraak. Zij bekenden in totaal vijf inbraken gepleegd te hebben.

Op maandag 17 juni vond er een insluiping plaats bij een bedrijf aan de Driebergsestraatweg. Eén man pleegde de insluiping en een ander wachtte op hem in een auto. Het kenteken van de auto werd doorgegeven aan de politie. Ook gaf de melder een signalement van de twee mannen door.

Twee aanhoudingen buiten heterdaad
Na rechercheonderzoek wist de politie wie de insluiper vermoedelijk was. Deze 68-jarige man uit Zwolle werd ontboden op het politiebureau. Daar werd hij op 7 augustus aangehouden. Tijdens zijn verhoor bekende de man de insluiping. Rechercheurs gingen door met het onderzoek en wisten ook achter de identiteit van de tweede verdachte te komen. Deze 35-jarige man uit Zwolle moest zich op woensdag 14 augustus melden op het bureau. Ook hij werd aangehouden.

Meerdere inbraken bekend
De twee verdachten bekenden tijdens hun verhoor nog vier inbraken gepleegd te hebben. Zij worden verdacht van vijf inbraken. De inbraken zijn gepleegd in Deventer, Hardenberg, Meppel, Apeldoorn en Doorn.

Twee mannen aangehouden

20130816 AMERONGEN  In de nacht van woensdag 14 op donderdag 15 augustus hielden agenten twee mannen met inbrekerswerktuigen en een gestolen scooter aan.

ond 02.40 uur controleerden surveillerende agenten op de kruising van de Koenestraat met de Jan van Zutphenweg de inzittenden van een auto. In de auto troffen de agenten inbrekerswerktuigen en een gestolen scooter aan. De agenten hielden de twee mannen (20 en 23 jaar uit Doorn) aan. Zij moesten mee naar het politiebureau voor verhoor. Agenten hebben de scooter teruggebracht naar de eigenaar.
heuvelrugnieuws 17 augustus 2013

Maatregelen tegen paalrot in Zeist

20130817 ZEIST  Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden neemt maatregelen om paalrot rond het Broeder- en Zusterplein in Zeist te voorkomen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zwembad Driebergen ontruimd wegens brandlucht

20130817 DRIEBERGEN  Zwembad de Zwoer aan de Schellingerlaan in Driebergen is zaterdagochtend uit voorzorg ontruimd wegens een brandlucht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Agente opnieuw naar Afrika

20130817 DRIEBERGEN   Bianca van den Berg stapte zondag op het vliegtuig voor een lange reis naar Afrika. Geen vakantietrip, maar iets heel anders. De 27-jarige Bianca is werkzaam bij de politie in het district Heuvelrug en hangt haar blauwe uniform elk jaar voor drie maanden in de kast om in Ghana, aan de Afrikaanse westkust, vrijwilligerswerk te doen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomer boekenmarkt in Hotel Maarsbergen

20130817 MAARSBERGEN   De Lionsclub Maarn-Maarsbergen houdt, in samenwerking met Amrath Hotel Maarsbergen, op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot 13.30 uur een grote boekenmarkt.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 augustus 2013

Larsheim Zuylensteyn wint 61e Bloemencorso Leersum

20130818 LEERSUM   Bouwgroep Larsheim Zuylensteyn heeft de 61e editie van het Bloemencorso in Leersum gewonnen. Duizenden bezoekers kwamen zaterdag af op het evenement dat ook zondag nog wordt gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 19 augustus 2013

Drukte bij jaarmarkt Maarn

20130819 MAARN   Grote drukte zaterdag tijdens de traditionele jaarmarkt in Maarn. In het centrum stonden zo’n tweehonderd kramen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Succesvolle’ Kastelentocht in Doorn

20130819 DOORN   Het was een natte start zondagochtend, maar toch is de 48e Kastelentocht in Doorn volgens de organisatie ,,succesvol” verlopen.

Lees verder op de website van De Kaap

Wat kriebelt daar?

20130819 DRIEBERGEN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn gaat op de kinderboerderij, “ ’t Woelige Nest” in Driebergen, een speurtocht uitvoeren naar de verschillende soorten beestjes die in en op de bodem leven. Met natuurgidsen van het IVN gaan we op jacht in de ecologische tuin van de kinderboerderij naar al die scharrelaars tussen het afgevallen blad, onder de stenen en het rottend hout, in de speten van de gestapelde tuinmuur en natuurlijk in de grond.

vergroot foto

Daarna gaan we, op de boerderij, onderzoeken welke diertjes we hebben ontdekt. Met binoculairs ( microscopen ) en vergrootglazen gaan we ze goed bekijken en inkleuren op de grote zoekkaarten die de kinderen mee naar huis mogen nemen. De gidsen zullen jullie vertellen hoe die verschillende diertjes leven en hoe ze de komende winter zullen proberen te overleven. Dit belooft weer, een actieve, spannende, leerzame, maar vooral ook leuke natuurmiddag te worden. Dus zorg dat je erbij bent!
 
De activiteit vindt plaats op: zaterdag 31 augustus van 14:00 tot 16:00
op de kinderboerderij “’t Woelige Nest”
Boterbloem 3, 3972 SB Driebergen-Rijsenburg
Informatie: Dick Vlot, tel 0343 516137
heuvelrugnieuws 20 augustus 2013

Gewonde fietser in uiterst zorgwekkende toestand opgenomen

20130820 ZEIST  De fietser die dinsdagochtend in Zeist ernstig gewond raakte is in uiterst zorgwekkende toestand opgenomen.

De fietser die rond 11.35 uur in botsing kwam met een vrachtauto op de 1e Dorpsstraat, is in uiterst zorgwekkende toestand opgenomen. De man raakte ernstig gewond nadat een vrachtwagen gedeeltelijk over de man heen reed.

Getuigen gezocht
De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding. De eerste signalen dat de fietser tegen het verkeer in fietste, worden in het onderzoek meegnomen. De politie is op zoek naar getuigen die de aanrijding hebben zien gebeuren of die vlak voor de aanrijding de fietser hebben zien fietsen. Getuigen kunnen zich melden bij de politie van Zeist via 0900-8844

Identiteit bekend
De identiteit van het slachtoffer is bekend. Het gaat om een 49-jarige man die woonachtig is in Doorn

Stichting stopt activiteiten

20130820 DRIEBERGEN  De Stichting Gemeenschappelijk Wonen met Afasie wordt per 31 december 2013 ontbonden.. Het stichtingsbestuur concludeert dat het er in de afgelopen drie jaar niet in is geslaagd een woonvorm voor paren met afasie van de grond te tillen.

Het ziet er ook niet naar uit dat de omstandigheden zich binnenkort zo zullen wijzigen dat realisering op redelijke termijn wel tot de mogelijkheden behoort.
De stichting wilde een nieuwe woonvorm realiseren, waarin paren met afasie zelfstandig zouden kunnen wonen, maar wel in een kring van meerdere door afasie getroffenen. Meerwaarde zou het gezamenlijk inkopen en organiseren van de zorg zijn en een harmonisch groeiend lotgenotencontact, zowel voor de patiënten als voor de mantelzorgers.

Conclusie zomer 2013
Er was voldoende belangstelling vanuit de bouwwereld voor een dergelijk project, indien er vooraf voldoende huurders en kopers binnen deze doelgroep bijeen te krijgen waren. Maar de doelgroep van vooral potentiële kopers die mee zouden willen doen, blijkt op dit moment  te klein.  De stichting liet een onderzoek uitvoeren onder de 3000 leden van de Nederlandse Afasie Vereniging.  Het resultaat  liet aan duidelijkheid niet te wensen over. Het stichtingsbestuur heeft dan ook met spijt moeten vaststellen dat het niet realistisch is te veronderstellen dat de omstandigheden op korte termijn zodanig zullen wijzigen, aldus Marianne  Sybesma-Drijver, initiatiefnemer en voorzitter van het stichtingsbestuur.

De Fontein gaat door
Het stichtingsbestuur is verheugd dat een nevenactiviteit van de stichting, opgezet in samenwerking met Boogh, wel blijft bestaan. Het gaat om ‘De Fontein’, een wekelijkse activiteitengroep voor mensen met afasie en ander niet aangeboren hersenletsel (NaH) in gebouw De Vijver in Driebergen.
In Midden-Nederland zijn dergelijke ‘NaHderkringen’ een groot succes. Boogh zet ‘De Fontein’ dan ook na het opheffen van de Stichting Gemeenschappelijk Wonen met Afasie voort.

Plaatsing steiger en lift bij Cuneratoren

20130820 RHENEN  Begin mei 2013 is begonnen met de werkzaamheden voor de restauratie van de Cuneratoren. Het wordt een langdurig en gevoelig proces. Dit ook omdat de gemeente Rhenen nog altijd niet genoeg geld heeft voor de volledige restauratie.

Actueel is dat de opdracht voor de plaatsing van een steiger en lift is gegund. De start van de werkzaamheden voor de bouw van een steiger en lift bij de Cuneratoren begint in de week van 26 augustus 2013. De plaatsing duurt ongeveer zes tot acht weken.

Drie personen aangehouden na poging inbraak

20130820 DRIEBERGEN  In de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 augustus hielden agenten drie personen aan op verdenking van betrokkenheid bij een poging inbraak.

Rond 02.15 uur werd een bewoner van een woning aan de Horstlaan wakker van een inbreker. De man verjaagde de indringer en belde direct de politie. De inbreker ging er snel vandoor. Agenten gingen ter plaatse en zochten in de omgeving naar de verdachte. Hierbij werd ook een politiehond ingezet.
Drie aanhoudingen
In de omgeving troffen agenten een jongen en twee mannen aan. Zij hadden genoeg reden om aan te nemen dat het drietal mogelijk betrokken was bij de poging inbraak. De drie (16 jaar uit Utrecht, en 19 en 27 jaar uit Driebergen) werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de poging inbraak.
Getuigen gezocht
De politie onderzoekt de betrokkenheid van de drie bij de poging inbraak. Aan getuigen die iets gezien hebben, wordt verzocht zich te melden via 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan via 0800-7000.

Hennepkwekerij ontmanteld

20130820 DRIEBERGEN  Op maandagmiddag 19 augustus heeft de politie een hennepkwekerij in een tuin ontmanteld.

Na binnengekomen informatie nam de politie een kijkje in een tuin aan de Arnhemsebovenweg. Daar troffen agenten een in werking zijnde hennepkwekerij met 84 planten aan. De kwekerij is ontmanteld. De politie doet onderzoek naar de eigenaar van de kwekerij.

Kinderen voor één dag circusartiest

20130820 DOORN   Ruim 500 kinderen sluiten dinsdag 27 en donderdag 29 augustus de zomervakantie af met een circusdag, georganiseerd door KMN Kind & Co.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Monster van Leersum’ staat weer voor de rechter

20130820 LEERSUM   Het “monster van Leersum” moet opnieuw voor de rechter verschijnen. De 78-jarige Rudolf R. staat vandaag terecht omdat hij zijn buren weer zou terroriseren.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heidewandeling in het Von Gimborn Arboretum

20130820 DOORN  Op zondagmiddag 1 september organiseert het Von Gimborn Arboretum de jaarlijkse Heidewandeling. Tijdens deze wandeling vertelt Wim Wildschut, heidekenner van het eerste uur, over de prachtige heidetuin van het arboretum.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 21 augustus 2013

Wethouder declareerde onterecht

20130821 VLISSINGEN  Oud-wethouder Jacques Damen van de gemeente Vlissingen heeft inderdaad gesjoemeld met zijn declaraties. Dat blijkt uit een brief van de gemeentesecretaris, die net als Damen lid is van de VVD.

De wethouder woonde nog in Leersum toen hij in Vlissingen wethouder werd. Daarom zat hij tijdelijk in een pension in Vlissingen. Hij mocht negentig procent van de pensionkosten declareren. Dat geld werd bovenop zijn salaris gestort.

Woonruimte
Toen hij bijna een jaar later woonruimte had gevonden in Vlissingen, had hij geen recht meer op het geld. Maar hij gaf dat volgens de gemeentesecretaris niet door. Toen de salarisadministratie hem ernaar vroeg, zei de wethouder dat hij nog steeds in Leersum woonde.

Damen zei later later dat hij van de salarisadministratie toestemming had gekregen om de vergoeding te laten bestaan. Maar dat bleek niet zo te zijn. De wethouder moest daarna toegeven dat hij inderdaad geen toestemming had.
De brief, die in handen is van Omroep Zeeland, is geschreven op verzoek van de eigen partij van Damen, de VVD. Die hanteert sinds de affaire-Van Reij een strikt integriteitsbeleid.

Terugbetalingsregeling
Damen heeft in zijn tijd als wethouder 10.385 euro te veel ontvangen. Er is inmiddels een terugbetalingsregeling met hem getroffen. Hij stapte drie maanden geleden op vanwege hartklachten. Het te veel betaalde geld wordt ingehouden op zijn wachtgelduitkering.
Vanwege de ophef rond zijn declaratiegedrag laat de gemeenteraad in Vlissingen het declaratiegedrag van heel het college onderzoeken. Ook de relatief hoge declaraties van burgemeester René Roep worden bekeken.
Bron: NOS.nl

15-jarige grijpt in bij babbeltruc

20130821 ZEIST  Op dinsdagmiddag 20 augustus probeerden drie vrouwen een oude dame te bestelen met behulp van een babbeltruc. Een oplettende getuige greep in.

Rond 15.20 uur kreeg de politie de melding dat er in het Wilhelminapark drie vrouwen met behulp van een babbeltruc spullen van een vrouw hadden geprobeerd te stelen.

Getuige pakt tas af
Getuigen zagen dat de 81-jarige vrouw uit Zeist aangesproken werd door drie vrouwen. Zij zagen dat één van hen spullen uit de tas van de vrouw probeerde te stelen. Een 15-jarige jongen uit Wijk bij Duurstede sprak de vrouw die dit probeerde aan en zij zette het direct op een lopen. De alerte getuige ging er meteen achteraan. Er ontstond een worsteling tussen hem en de verdachte. Hij wist de tas van de verdachte af te pakken. De vrouw ging ervandoor richting de Slotlaan. De jongen belde de politie. Agenten zochten in de omgeving naar de verdachten. Zij zijn niet meer gevonden. De tas van de verdachte heeft de politie in beslag genomen.

Signalementen
Van twee van de vrouwen is een signalement bekend. Beiden hebben een lichtgetinte huidskleur. Zij zijn vermoedelijk van Oost-Europese afkomst en ongeveer 23 jaar. De één heeft bruin of zwart haar tot onder de oksel. Zij droeg die middag een zwart colbert jasje en een spijkerbroek. Om haar middelvinger had ze een ring met een grote diamantachtige steen. Op haar boventanden heeft zij een slotjesbeugel. De ander heeft zwart haar tot haar schouderbladen. Zij droeg die dag een zwarte mouwloze jurk, tot iets boven de knieën, en had blote benen. Ze droeg schoenen met hakken. Zij had een zilver kettinkje om, met daaraan een kruisje of een bloemetje. De vrouw had een kleine witte telefoon en sprak slecht Engels.

Getuigen gezocht
De politie zoekt de vrouwen en roept getuigen op zich te melden. Heeft u meer informatie over deze zaak, of kent u de vrouwen? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan ook. Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Burgemeester Naafs op Twitter

20130821 HEUVELRUG   Met een vliegende start heeft @FritsNaafs zijn opwachting in de sociale media gemaakt. Vorige week vrijdag plaatste de burgemeester van Utrechtse Heuvelrug zijn eerste bericht op Twitter en minder dan een week later stond de teller al op 70 tweets.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumconcert ‘Vrienden van Andries’ in Amerongen

20130821 AMERONGEN   In de Andrieskerk in Amerongen is vrijdag 13 september een jubileumconcert. De ‘Vrienden van Andries’ vieren op deze manier hun tweede lustrum.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 22 augustus 2013
klik op foto’s voor vergroting en meer informatie

Theaterworkshop voor kinderen in Beauforthuis

20130822 AUSTERLITZ  Kinderen tussen 9 en 12 jaar kunnen op maandag 26 augustus in het Beauforthuis o.l.v. actrice en regisseur Jette van den Berg een hele dag werken aan een sprookjesachtige voorstelling waarin iedereen een hoofdrol speelt.

In deze intensieve workshopdag leer je alles over toneelspelen, improviseren en scènes maken. Er wordt toegewerkt naar een spectaculaire eindpresentatie om 16.00 uur, waarnaar iedereen mag komen kijken. Bij goed weer vindt deze sprookjesvoorstelling plaats in het bos. Ervaring is niet nodig. Aanmelden kan via www.beauforthuis.nl

Jette Carolijn van den Berg speelde o.a. de hoofdrol Baby in de musical Dirty Dancing, ze maakte de afgelopen drie jaar voor muziektheatervoorstellingen met kinderen in het Beauforthuis en binnenkort verschijnt haar derde kinderboek.
26 augustus, 9.30-16.00 uur
Theaterworkshop ‘Een sprookje wordt werkelijkheid’
entree € 20 | reductieprijs € 5 (gezinnen met krappe beurs)

Overnachten in het bos bij Leersum

20130822 LEERSUM   Samen met de boswachter van Staatsbosbeheer de natuur eens op een heel bijzondere manier beleven? In Leersum kan dat ’s nachts. Op vrijdagavond 23 augustus en zaterdagochtend 24 augustus staat er een ,,unieke” activiteit op het programma: een overnachting in het bos onder de sterrenhemel.

Lees verder op de website van De Kaap

Tegenwind voor lichtmastreclames

20130822 HEUVELRUG   Tegenstanders van reclameborden in de openbare ruimte hebben een overwinning binnengehaald. De gemeente geeft toe vorig jaar ten onrechte toestemming te hebben gegeven voor de plaatsing van lichtmastreclames in Doorn, Driebergen en Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 23 augustus 2013

Lezing over China bij Welnuh

20130823 DRIEBERGEN  De Stichtse Zomerschool van Welnuh organiseert op donderdag 29 augustus een lezing over China, analyse van een stormachtige ontwikkeling. Spreker is dr. J. Stam. Tijd: 10.00-12.00 uur in gebouw `De Vijver’, Vijverlaan 10, Driebergen. Kosten a‚¬ 20,-

Onze fascinatie voor de economische ontwikkeling van China blijft onverminderd groot. In drie decennia is het land veranderd van ‘ontwikkelingsland’ tot industriele natie die zijn invloed wereldwijd doet gevoelen
Industrieen verhuizen naar arbeidskostenparadijs China, terwijl onze werkgelegenheid verdwijnt. Chinese ondernemingen investeren op grote schaal in onze hi-tech industrieën. Zijn deze ontwikkelingen een regelrechte bedreiging of het resultaat van de globalisering van het economisch leven?
Er wordt stil gestaan bij de sociaal-culturele context, het ‘catching up’ proces zelf en de geopolitieke rol van China in de wereld.

Voor meer informatie en aanmelden: www.welnuh.nl en tel. 0343 523011 of via het inschrijfformulier in de brochure, verkrijgbaar bij de Steunpunten WZW en de receptie van de Kampwegkerk.

Leersum ontdekken op de ‘Kunsttoer’

20130823 LEERSUM   Alle 24 kunstenaars die meedoen aan de vijfde Kunst Atelier Route zijn zaterdag 24 augustus bij de opening van de overzichtstentoonstelling in het Gildehuis aan het Kerkplein 10 in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Naafs: ‘Herindeling is niet aan de orde’

20130823 HEUVELRUG – Een nieuwe gemeentelijke herindeling is op dit moment niet aan de orde.  Dat blijkt uit een memo dat burgemeester Frits Naafs dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Lees verder op de website van De Kaap

Speelweek zoekt coördinatoren

20130823 DRIEBERGEN   De Speelweek in Driebergen, welke dit jaar gehouden wordt van 26 tot en met 30 augustus 2013 is op zoek naar helpende handen. De eerste vacature die openstaat betreft een coördinator voor de stagiaires.

Lees verder op de website van De Kaap

Landgoederen en boerderijenfietstocht

20130823 DRIEBERGEN   Vanaf winkelcentrum De Sluis in Driebergen start maandag 26 augustus om 13.00 uur een bijzondere fietstocht. De fietstocht is 25 kilometer lang en gaat langs verschillende soorten boerderijen en enkele landgoederen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zonneburg behaalt krijgt nieuw keurmerk

20130823 DRIEBERGEN   Zorgresidentie Zonneburg hield zaterdag een open dag voor geïnteresseerden uit de omgeving. Deze open dag werd geopend met een onthulling van een nieuw behaald keurmerk.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 24 augustus 2013

Fort Doorn van Welnuh zoekt vrijwilligers

20130824 DOORN  Voor jongerenruimte ‘het Fort’ in Doorn zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die wanneer het hun uitkomt een avondje mee kunnen draaien tijdens de inloop avonden. Fort Doorn is gevestigd aan de Wijngaardsesteeg 1a (naast sporthal Steinheim).

Het doel van Fort Doorn is een gezellige open ruimte te bieden waarin jongeren kunnen samenkomen. Naast het gewoon komen om te ontspannen, wordt er ook een reeks aan activiteiten aangeboden aan de jongeren. 
Op de inloopavonden is het altijd een gezellige boel waar groepjes wedstrijdjes houden bij het tafelvoetbal of gewoon lekker komen kletsen. We proberen jongeren door het aanbieden van uitdagende activiteiten zichzelf op verschillende vlakken te laten ontwikkelen. Dit bijvoorbeeld door hen te stimuleren zelf activiteiten te organiseren.

De werkzaamheden van de vrijwilligers bestaan eruit tijdens de inloopavonden achter de bar te staan samen met een jongerenwerker of andere vrijwilliger en te zorgen dat er een kopje thee of koffie klaar staat voor de jongeren. Hiernaast hebben we naast deze dagen ook nog een los aanbod van activiteiten waar we vaak een handje hulp goed kunnen gebruiken!
Qua tijdsbesteding is er veel vrijheid, er zijn vrijwilligers die elke week een dienst draaien maar ook vrijwilligers die eens in de twee weken of vier weken komen.
Fort Doorn is open op de dinsdag-, woensdag donderdag- en vrijdagavond van 19.30- 21.30 uur. Je kunt natuurlijk zelf aangeven welk tijdstip jou het beste uitkomt.
Kom gewoon een keer vrijblijvend langs voor een bakje koffie of thee om de sfeer te proeven en te kijken of het iets voor jou is!
Meer informatie: Jelle Rijssemus, jongerenopbouwwerker, jelle@welnuh.nl of  06- 20114568

Van Bosscherwaard naar Everdingerwaard

20130824 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op woensdag 28 augustus a.s. ligt de Blauwe Bever om 13.00 uur voor u klaar bij de oude steenfabriek “Bosscherwaarden”, Lekdijk West 28, 3961 MC Wijk bij Duurstede.

Aangezien het einddoel de Everdingerwaard is en de boeiendste route tussen beide waarden over de Lek leidt, is gekozen voor het safarischip van Utrechts Landschap.
De schipper denkt om 17.00 uur weer bij het vertrekpunt af te meren.

Kosten zijn: € 13,00 voor beschermers; € 16,00 voor niet-beschermers; € 7,00 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, terwijl kinderen van 0 t/m 5 jaar gratis mee kunnen. Honden zijn niet toegestaan, behalve geleidehonden.
Reserveren is noodzakelijk.
Dit kan bij de VVV Wijk bij Duurstede, telefoon 0343-575995, maar ook via
www.utrechtslandschap.nl/varen, waar u bovendien nadere informatie kunt vinden.

Politie zoekt getuigen mogelijke brandstichting

20130824 AMERONGEN   In de nacht van woensdag op donderdag augustus is in Amerongen een auto in de brand gevlogen. De politie sluit brandstichting niet uit en zoekt daarom getuigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Chinees jubileumfeest in Hoenderdaal

20130824 DRIEBERGEN   In Health center Hoenderdaal te Driebergen vindt op dinsdag 27 augustus een bijzonder cultureel evenement plaats. Dan wordt namelijk op uitbundige wijze het 25 jarig bestaan van de landelijke Chinese ouderenvereniging Chun Pah gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 25 augustus 2013

Negende editie shantyfestival Nootdweer boven Zeist

20130825 ZEIST   Het centrum van Zeist vormt op zaterdag 31 augustus opnieuw het decor voor een groot zangfestival, voor de negende keer door het Zeister Shantykoor Nootdweer georganiseerd. Uit alle windstreken komen die dag shantykoren, zeemanskoren, piratenkoren, smartlapkoren en viswijvenkoren naar Zeist om aan het shantyfestival Nootdweer boven Zeist deel te nemen.

De koren worden met een hapje en drankje ontvangen op het gezellige “Nootdweerplein”, tegenover het gebouw van het Zeister Mannenkoor (Torenlaan 38). Om 12.10 uur start het festival in het winkelcentrum Belcour met een optreden van Nootdweer. Daarna barst het evenement los op zeven podia in het centrum van Zeist waar totaal veertien koren een optreden verzorgen.

Elf Zeister automobielbedrijven presenteren die dag hun nieuwste modellen op de Slotlaan die tijdelijk als autoboulevard functioneert. Verzekeringsbedrijf Univé, hoofdsponsor van het jaarlijkse shantyfestival, is daar ook met een stand vertegenwoordigd. Om 17.00 uur verzamelen alle koren zich op het Nootdweerplein voor de traditionele afsluiting met een gezellige samenzang van alle deelnemende koren.

Op de website www.nootdweer.nl is alle informatie over het programma, de koren, een flyer en een overzicht van alle sponsors te vinden. Dankzij hun financiële steun kan dit gratis toegankelijke festival weer worden gehouden.

De deelnemende koren zijn: Muiterij Kantje Boord, Shantykoor Voor Anker, Het Grachtenkoor, Shantykoor De Compagnonvaarders, Shantykoor Ahoy, Het Piratenkoor Stoom & Averij, Vrijbuiter Shantykoor Omhoog, Shantykoor Buitengaats, Kokkels & Mokkels, Shantykoor De Zilk, Havenkoor De Woelwaters, De Skumkoppen, Shantykoor Tolbert en Shantycrew Buitenboord.

Kunstexpositie in Amerongen van 6 september tot 6 oktober

20130825 AMERONGEN  Vanaf 6 september start de kunstexpositie ‘Schoonheid van Ontwikkeling’. Laat u verrassen door de veelheid en verscheidenheid van de kunstwerken, die speciaal voor deze expositie zijn gemaakt door zeven kunstenaars uit heel Nederland.

Ieder vanuit een eigen invalshoek en met zeer diverse materialen. Alle werken brengen zowel de schoonheid van kunst in beeld, als het proces van de totstandkoming van dit kunstwerk. Zo zijn er op dit thema prachtige sieraden gemaakt, schilderijen, foto’s, objecten van vilt, wetenschappelijke illustraties en porselein.

De ontwikkeling en totstandkoming van kunst is moeilijk te verbeelden. Hoe de kunstenaar zijn/haar gevoel of idee omzet naar vorm of product is vaak niet te zien. Deze expositie probeert inzicht te geven in hoe de kunstenaar tot zijn eindproduct komt. Soms met schetsen, soms in beelden of woorden.

Nieuwsgierig geworden? Laat u verrassen en inspireren door de schoonheid van ontwikkeling. Beleef en ervaar het zelf met de kunstexpositie ‘Schoonheid van Ontwikkeling’ in Amerongen.

Rondom deze expositie worden ook ieder weekend activiteiten georganiseerd die een relatie hebben met de schoonheid van ontwikkeling.
De opening is op vrijdagmiddag 6 september om 16.00 uur. In dit weekend is er zowel zaterdag als zondag om 12 uur een lezing. Op zaterdag van Marijke Besselink (verbonden aan Naturalis) over de ontwikkeling van speciale tentoonstellingen. Op zondag is er een lezing van Barry Heinrichs (kunsthistoricus) over de Hedendaagse Chinese kunst.
In de daarop volgende weekenden zijn er bijvoorbeeld documentaires en films te zien over de ontwikkeling van kunst, is er een themaweekend rondom smaak (met proeverijen) en is er een operaroute door Amerongen (waarbij Galerie ‘den Boogert’ één van de operalocaties is).

Kom van 6 september tot 6 oktober kijken in één van de ateliers in Amerongen. Kijk op www.arris.nl/groepsexpositie voor informatie en foto’s van alle deelnemende kunstenaars, openingstijden en overige informatie.
heuvelrugnieuws 26 augustus 2013

Toekomst van zwembaden onzeker

20130826 HEUVELRUG   De bouw van een nieuw zwembad op het terrein van het Revius Lyceum in Doorn is van de baan. De school wil af van het eerdere raadsbesluit, onder andere vanwege de weerstand bij omwonenden.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste bekerwinst FC Driebergen

20130826 DRIEBERGEN/SCHALKWIJK  In een matig gespeelde wedstrijd heeft FC Driebergen zijn eerste wedstrijd in de beker gewonnen van een stevige tegenstander Schalkwijk 1-2. Een veel sterkere FC Driebergen heeft deze wedstrijd verzuimd om grotere afstand te nemen van zijn tegenstander. Er werden weer zeer veel echte kansen om de zeep geholpen: een euvel in veel wedstrijden van de FC .

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7

Maar er waren ook plus punten soms met direct de bal te kaatsen en snel tempo maken splijten menig aanval door de verdediging van Schalkwijk maar zonder het gewenste resultaat .Rust 0-0
Een 2e helft met kevin Dame voor Mathijs Brink en later nog Marco v/d Klift voor Lucas v/d Hengel als wissels begon FC Driebergen direct al met snelle aanvallen het vijandelijke doel te vinden.
Wat leidde met grote kansen van de goed spelende Robin Notenboom en Dobias Aldenkamp .Maar het was Kevin Dame die in de 48e min de eerste kreeg 52e min was het Jelle Adema met een verkeerde kopbal  maar uiteindelijk werd het toch 0-1 uit een mooie afstand schot van Dobias Aldenkamp in de 53e min.
In de 65e minuut een schitterende aanval van FC Driebergen uitstekend afgerond door Robin Notenboom 0-2.
Hierna was het prijs schieten op het doel van Schalkwijk maar helaas zonder verder resultaat en zoals vaak kwam de tegenpartij er met snelle counters uit wat soms voor hachelijke situatie leidden voor het doel van Michel van Bruggen wat ook in de 73e min leidde tot de aansluit treffer van Schalkwijk 1-2
En toch had er een groter uitslag ingezeten als de vele kansen benut werden .  Voor Schalkwijk ,waar ook het vizier niet op scherp stond, kwam het einde met nog wat kansjes op de gelijkmaker.
Al met al een verdiende overwinning voor FC Driebergen die alleen veel groter had moeten uitvallen.
Dinsdag as 27 augustus de 2e bekerwedstrijd tegen onze buren Saestum uit Zeist aanvang 19.00 op ons vernieuwde hoofdveld.
heuvelrugnieuws 27 augustus 2013

Veel bekeuringen bij controles op het water

20130827 RHENEN  Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus schreef de politie op en langs de Nederrijn en de Lek 25 bekeuringen uit bij controles op het water.

Bekeuringen snelle motorboten
Vier personen kregen een bekeuring omdat zij vaarden met een snelle motorboot, zonder dat zij in het bezit zijn van een vaarbewijs. Vier anderen werden bekeurd, omdat zij met een te hoge snelheid voeren. Bij snelle motorboten is het aan boord hebben van een zwemvest verplicht. Eén schipper had dit niet en kreeg hiervoor een bekeuring. Ook is het hebben van een goed werkende dodemansknop verplicht. Hiervoor kreeg iemand die dit niet in orde had een bekeuring.

Geen vispas
Ook vissers langs het water werden gecontroleerd. Vijftien personen hadden geen vispas. Hiervoor zijn zij bekeurd.

Doorns Festival op zaterdag 7 september

20130827 DOORN  Op zaterdag 7 september wordt in Doorn het Doorns Festival gehouden. Er is van alles te beleven, voor elk wat wils, van jong tot oud!

Lees verder op de website van De Kaap

Vanaf 1 september nieuwe openingstijden zwembad De Dijnselburg

20130827 ZEIST  Vanaf 1 september gelden andere openingstijden voor het recreatiebad van zwembad De Dijnselburg. Het bad gaat straks op een aantal tijdstippen later open of vroeger dicht. Er is bewust gekozen voor minder populaire tijdstippen, om de gevolgen voor de bezoekers zo klein mogelijk te laten zijn.

De andere openingstijden vloeien voort uit de bezuinigingsdialoog, waarin de gemeente Zeist samen met bewoners gekeken heeft hoe de gemeente jaarlijks ruim 6 miljoen euro kan bezuinigen.
De veranderingen gelden alleen voor het recreatiebad; de openingstijden van het instructiebad blijven ongewijzigd.

Wijzigingen
Maandag t/m vrijdag gaat het recreatiebad een uur later open, om 11.00 uur (was 10.00 uur).
Zaterdag en zondag sluit het recreatiebad een uur eerder, om 16.00 uur (was 17.00 uur).
Op maandag, dinsdag en donderdag sluit het recreatiebad om 17.00 uur in plaats van 22.00 uur

Schildertoelichting bij Welnúh tijdens Informatiemarkt

20130827 DOORN  Op zaterdag 7 september zal kunstenares Monique Negenman van Mo’s Art tijdens de Informatiemarkt een schilderworkshop geven in Galerie Kampwegkerk van Welnúh. Zij heeft zelf ook geëxposeerd in de Galerie.

Monique zal belangstellenden, die iets meer willen weten over kunst hierover informeren en laten zien hoe je een schilderij op kan zetten. Ook zal zij vertellen over technieken en de aanwezigen krijgen de kans zelf even aan de slag te gaan. Tussen 10.00 en 14.00 uur zal Monique aanwezig zijn in de Kampwegkerk in Doorn.
Bij mooi weer zal dit vanzelfsprekend buiten zijn! U kunt zo langs komen op de tijd die u schikt en hoeft zich niet van tevoren op te geven. Er zijn geen kosten aan deze workshop verbonden.
heuvelrugnieuws 28 augustus 2013

Nieuwe textielophaler meldt zich voor Heuvelrug

20130828 HEUVELRUG/ZEIST   Bij de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist heeft zich een nieuwe textielophaler gemeld. De goede doelenorganisaties Stichting VluchtelingKinderen en Stichting Kringloopcentrum hebben een verzoek ingediend om samen tweedehands kleding op te mogen halen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Waarderingssymbool Ot en Sien voor Johan Vijverberg

20130828 ZEIST  Op woensdag 28 augustus 2013 reikte wethouder Bodes de Vries het gemeentelijk waarderingssymbool Ot en Sien uit aan de heer Johan Vijverberg.

Johan Vijverberg heeft zich geheel vrijwillig veertien jaar lang ingezet voor stichting De Paraplu. Deze stichting organiseert activiteiten voor jongeren vanaf zestien jaar met een verstandelijke beperking uit Zeist en de directe omgeving. De heer Vijverberg is bij de De Paraplu begonnen als algemeen bestuurslid, en was de laatste vijf jaar voorzitter. Als voorzitter heeft hij de stichting goed onder de aandacht gebracht en zijn de activiteiten van De Paraplu veel bekender geworden in de Zeister gemeenschap.

Omdat de heer Vijverberg recentelijk de zeventigjarige leeftijd heeft bereikt, vindt hij het tijd om het stokje over te dragen. Huidig bestuurslid mevrouw Ingrid van Maarschalkerweerd zal het voorzitterschap van hem overnemen.

De heer Vijverberg heeft zich de afgelopen jaren ook ingezet voor Plaverijn (later Reinaerde), Pro Senecute (ouderenhuisvesting) en Stichting Urechtse Aarde (vereniging van Utrechtse keramisten).

Op 28 augustus 2013 neemt de heer Vijverberg afscheid van De Paraplu. Het bestuur van stichting De Paraplu heeft daarom de gemeente verzocht om aan hem op die dag een Zeister Ot en Sien uit te reiken.

Het Waarderingssymbool Ot en Sien wordt uitgereikt aan individuen die zich opvallend en intensief hebben ingezet voor de Zeister samenleving.

Eggink eerder weg als fractievoorzitter D66

20130828 HEUVELRUG   D66-fractievoorzitter Jan Willem Eggink zwaait vervroegd af. Per 1 september maakt hij plaats voor collega-raadslid Hugo Prakke, die eerder al tot lijsttrekker van zijn partij werd gekozen.

Lees verder op de website van De Kaap

Auto in brand

20130828 ZEIST  Rond 01.25 uur werden getuigen wakker van een knal. Op een parkeerplaats bij Couwenhoven stond een auto in brand. De brandweer kwam ter plaatse en bluste de brand. De auto werd in beslag genomen voor verder sporenonderzoek om vast te kunnen stellen of er sprake is van brandstichting. Getuigen en/of mensen die meer informatie hebben, wordt verzocht contact op te nemen met de politie in Zeist via 0900-8844.

Brons gestolen vanaf begraafplaats

20130828 DRIEBERGEN  De politie heeft de melding gekregen dat er tussen maandag 19 augustus 11.00 uur en woensdag 21 augustus 09.00 uur brons is gestolen vanaf de algemene begraafplaats aan de Traaij.

De politie roept getuigen op zich te melden. Heeft u meer informatie over de diefstal, neemt u dan contact op via 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

OM eist celstraf tegen Overbergse vrouw

20130828 OVERBERG   In hoger beroep heeft het openbaar ministerie (OM) bij het gerechtshof in Arnhem drie maanden celstraf geëist tegen een 34-jarige vrouw uit Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 29 augustus 2013

Website gemeente Heuvelrug verdienstelijk

20130829 HEUVELRUG  De website van de gemeente Utrechtse heuvelrug behaalt een verdienstelijke 42e plaats in de top 100 grootste Nederlandse gemeenten. De dienstverlening aan het fysieke loket wordt verder beperkt voor mensen zonder afspraak.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Bejaarde man geslagen door inbreker

20130829 ZEIST  In de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 augustus werd een oude man geslagen door een inbreker. De politie zoekt getuigen.

Rond 01.55 uur werd de bewoner van een woning aan de Burgemeester van Holthelaan wakker van een geluid. Hij ging kijken en overliep een inbreker. De inbreker gaf de man een klap in zijn gezicht. Daarna ging hij er snel vandoor. Het 94-jarige slachtoffer heeft een gebroken neus.

Getuigen gezocht
De politie heeft de zaak in onderzoek en roept getuigen op zich te melden. Zij kunnen informatie doorgeven via 0900-8844. Getuigen die liever anoniem blijven kunnen bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Reeds geoogste hennepkwekerij aangetroffen

20130829 MAARN  Op woensdagmiddag 28 augustus troffen agenten een geoogste hennepkwekerij aan. Een man werd aangehouden.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie ging de politie langs bij een woning aan De Venen. Met toestemming van een 68-jarige man die in de woning aanwezig was, namen de agenten een kijkje in het huis, omdat zij het vermoeden hadden dat er een hennepkwekerij zou zijn. In een schuur bij de woning werd een ruimte aangetroffen waarin henneplanten waren gekweekt. De planten waren reeds geoogst. Een medewerker van Stedin controleerde de meterkast en er bleek sprake van diefstal van stroom. De bewoner is aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs en diefstal van stroom.

De Speld: ‘Anglicismen an sich steeds meer bon ton’

20130829 Het aantal Engelse leenwoorden in onze taal is het afgelopen jaar met tien procent gestegen. Taalkundigen maken zich zorgen, meldt satirisch weblog De Speld.

Het is zum kotzen
Wim Bakker
Jan Dijkstra, neerlandicus aan de Vrije Universiteit, vindt de toename onwenselijk: ‘Woorden van Nederlandse origine vormen niet alleen de crème de la crème van ons vocabulaire maar ook het pièce de résistance van onze contemporaine couleur locale. Door de saillante entree van Engelse leenwoorden is het cachet van onze flux de bouche op zijn retour: het prestige van het Nederlands pur sang is passé.’Volgens Dijkstra is er te weinig respect voor de moedertaal: ‘Het is bon ton om Amerikaanse termen en passant in ons repertoire op te nemen, zonder te zoeken naar Nederlandstalige remplaçanten. Enfin, dat notoire dedain voor de eigen taal is au fond het echec van ons nationale discours.’ Mensen die het tij pogen te keren, krijgen met weerstand te maken: ‘Du moment dat je sans rancune een cordon sanitaire voor anglicismen bepleit, word je en plein public als larmoyant enfant terrible avant la lettre weggebonjourd door de éminence grise. Mocht deze misère een fait accompli blijken, soit. Toch blijf ik cordon bleu hopen op een renaissance van linguïstische grandeur.’Ook taalkundige Wim Bakker is bezorgd: ‘Het is zum kotzen. Angelsaksische spielerei an sich is sowieso salonfähig geworden en een hetze tegen die kitsch lijkt überhaupt niet eens in frage. Einzelgängers die er anders over denken, worden rücksichtslos kaltgestellt.’Bakker vindt het onzin dat onze taal geen bezieling zou hebben: ‘Volgens sommigen heeft het Nederlands geen schwung, maar dat is quatsch. Ik krijg een unheimisch gevoel bij het hineininterpretieren van onze leitkultur en dat is echt geen weltschmerz voor de bühne.’Gijs Jans, leraar Noors in Waalwijk, is minder pessimistisch: ‘Personlig denk ik dat het Nederlands kraftig nok is om invloeden fra utlandet te vær.’

Overgenomen uit de Volkskrant van 29-8-2013

Boekspot in Kampwegkerk Doorn

20130829 DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgt binnenkort haar derde boekspot. Vanaf 1 september staat er een Boekspot in de Kampwegkerk, het hoofdkantoor van Welnúh aan de Kampweg 20-22 in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Gemeentegids 2012-2013 wellicht de laatste’

20130829 HEUVELRUG   Is de gemeentegids een overbodige bundeling van informatie die sneller en gemakkelijker via internet te vinden is? Of is het een onmisbaar overzicht op papier van gemeentelijke diensten, bedrijven, instellingen, verenigingen en zorgaanbieders?

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 30 augustus 2013

Heuvelrug verwelkomt zonneweides

20130830 HEUVELRUG  Het gemeentebestuur van de Utrechtse heuvelrug staat positief tegenover de aanleg van ‘zonnepanelen in veldopstelling’, ofwel zonneweides. ‘We lopen hierin voorop.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Drie auto’s verwoest door branden in Zeist

20130830 ZEIST  Zeist is opnieuw opgeschrikt door enkele autobranden. In de nacht van donderdag op vrijdag rukte de brandweer uit naar de Cronjelaan. Twee auto’s gingen verloren in een vlammenzee.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kinderatelier van start

20130830 DRIEBERGEN   Het Kinderatelier voor kinderen van 9 tot en met 11 jaar vindt vanaf 4 september iedere woensdag plaats van 16.30 tot met 18.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Schoonheid der Ontwikkeling’ in Amerongen

20130830 AMERONGEN   De kunstexpositie ‘Schoonheid van Ontwikkeling’ start 6 september. ‘Laat u verrassen door de veelheid en verscheidenheid van de kunstwerken, die speciaal voor deze expositie zijn gemaakt door zeven kunstenaars uit heel Nederland’.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 31 augustus 2013

Kansen op behoud zwembad de Zwoer groeien

20130831 DRIEBERGEN  De bouw van een nieuw, bescheidener publiekszwembad in Doorn is voorlopig van de baan. Daarmee is de kans op behoud van het populaire Driebergse zwembad de Zwoer verder gegroeid.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Natuurmiddag voor kinderen

20130831 LEERSUM  De Vereniging voor Dorp en Natuur organiseert op woensdag voor kinderen een boswandeling vol ontdekkingen.

Lees verder op de website van De Kaap