Eric Vaarzon’s flamenco-opera en de Vrede Van Utrecht

ZEIST  In 2013 is het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd gesloten en dat wordt groots gevierd. In de aanloop daar naar toe wordt de culturele infrastructuur versterkt en wordt vervolgens de nominatie van Utrecht als culturele hoofdstad van Europa voorbereid.

Het Beauforthuis is in dit kader gevraagd de flamenco-opera El Greco op 12 en 13 augustus in het Slottuintheater te verzorgen.
Een prachtige en meeslepende flamenco-opera, in Nederland niet eerder vertoond: dit initiatief van Eric Vaarzon Morel vertelt het verhaal van de kunstschilder El Greco (‘De Griek’) in het ondoorgrondelijke Toledo eind 16e eeuw. 
Hemelse opera, aardse flamenco en geïmproviseerde muziek vertellen dit verhaal met het kleurenpalet van de aan waanzinnigheid grenzende Greco. Het bezingen van de zonden tijdens de Semana Santa, de kolkende fiësta en de mystiek van de duisternis. Opera, beeld, taal en verschillende (muziek)culturen worden met elkaar vermengd zoals dat 300 jaar geleden inde straten van Toledo gebeurde. Het libretto is gebaseerd op spirituele teksten van de mystici Teresa van Avila en Juan de la Cruz. 
El Greco de Toledo wordt tijdens het Festival Achter de Linie opgevoerd. 

Koop kaarten online via www.achterdelinie.nl
meer informatie Vrede van Utrecht
12 en 13 augustus, 20:30 in het Slottuintheater in Zeist 
Eric Vaarzon Morel, El Greco de Toledo 
entree € 23,50| reductieprijs € 18,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr) 
www.achterdelinie.nl

Rijbewijs kwijt

ZEIST De politie heeft in de nacht van zaterdag 31 juli op zondag 1 augustus het rijbewijs van een man ingenomen omdat hij te hard reed.
 
Tijdens de surveillance zagen agenten een automobilist met hoge snelheid over de Slotlaan rijden. De 18-jarige bestuurder uit Zeist kreeg een stopteken. De gemeten snelheid bedroeg
90 km/u. Op de Slotlaan mag maximaal 50 km/u gereden worden. Het rijbewijs van de man werd ingenomen.

Politieman Rob de Waard zwaait na 42 jaar af

MAARN/DOORN  Na 42 jaar heeft de politieman Rob de Waard zijn pet aan de wilgen gehangen en houdt het politiewerk voor gezien. ,,’t Is mooi geweest zo” zo sprak hij.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumeditie van Jazz at the Castle

AMERONGEN  Stichting Jazz at the castle en Stichting Kasteel Amerongen werken weer samen aan de totstandkoming van ‘een fantastische jazzavond: Jazz at the Castle’. Dit muziekfeest beleeft haar twintigste editie op zaterdag 21 augustus vanaf 19.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

2 augustus 2010

tijd: 13:05 uur  temperatuur: 20 °C

Binnenplaats Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Verkeersagressie

LEERSUM  Een verkeerstwist tussen twee automobilisten mondde op zondagavond 1 augustus uit in een mishandeling.
 
Rond 19.30 uur kreeg de politie de melding dat op de Broekhuizerlaan een conflict had plaatsgevonden en er iemand zou staan met een bloedneus. Agenten gingen ter plaatse en spraken daar met een 40-jarige automobilist uit Doorn. Hij verklaarde net ruzie te hebben gehad met een andere automobilist en dat die man hem had mishandeld, waarbij de 40-jarige man meerdere klappen had opgelopen. De aanleiding tot het conflict lag waarschijnlijk in het feit dat de andere automobilist op de provinciale weg met een snelheid van 40-50 km/u reed, terwijl daar de maximumsnelheid  80 km/u bedraagt. Dit leidde tot irritaties over en weer. Die mondde erin uit dat beiden op de Broekhuizerlaan stopten. Daar ontstond een schermutseling tussen de mannen, waarbij de man uit Doorn meerdere malen in zijn gezicht werd geslagen. Hij deed aangifte van mishandeling. De agenten spraken ter plaatse tevens met enkele getuigen.
 
Agenten stelden een onderzoek in, dat leidde naar een 49-jarige man uit Leersum. Zij hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het politiebureau. Tegen hem wordt proces-verbaal voor mishandeling opgemaakt.

Vrouw verzint brute overval

MAARSBERGEN  De vrouw die in juli 2009 zou zijn overvallen in haar woning aan de Rottegatsteeg, blijkt de overval te hebben verzonnen.
 
Op 23 juli 2009 kreeg de politie omstreeks 04.25 uur de melding van een 63-jarige vrouw die in haar woning zou zijn overvallen. Hierbij zou er grof geweld tegen haar zijn gebruikt. Agenten die direct ter plaatste gingen, troffen de vrouw aan. Ze vertelde dat twee gemaskerde mannen binnen waren gekomen en haar flink hadden geschopt en geslagen. Tevens zouden ze haar onder bedreiging van een steekwapen geld en sieraden afhandig hebben gemaakt.
 
Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat het verhaal van de vrouw niet klopte. Daarmee geconfronteerd, gaf zij toe de overval te hebben verzonnen. Het is de politie niet duidelijk geworden waarom ze dit heeft gedaan.

Voedselbank Zeist- uitgiftepunt Doorn zoekt collega’s

DOORN  Vanwege het vertrek van twee vrijwilligers is de voedselbank op zoek naar vrijwillige gastvrouwen/-heren om het team in Doorn te versterken.

Lees verder op de website van De Kaap

Van der Werf niet ontvankelijk in zaak tegen Kaap Doorn

DOORN  De buurman van conferentiecentrum Kaap Doorn, Age van der Werf, is niet ontvankelijk in zijn beroep tegen de bouwvergunning die de gemeente Utrechtse Heuvelrug verstrekte voor de uitbreiding van het centrum.

Lees verder op de website van De Kaap

3 augustus 2010

tijd: 14:30 uur  temperatuur: 22 °C

’t Oostrom Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vernielingen door dronken jongeren

DOORN  Onder invloed van de nodige alcohol pleegden enkele jongens in de vroege ochtend van dinsdag 3 augustus meerdere vernielingen.
 
Rond 04.20 uur kreeg de politie de melding dat een groep jongeren op de Bergweg / Amersfoortseweg met straatmeubilair zou gooien. Agenten gingen ter plaatse en zagen dat een jongen probeerde een lantaarnpaal om te trekken en twee tegen een verkeersbord stonden te schoppen. De agenten hielden het drietal, twee jongens van 16 en 17 jaar uit Doorn en een 17-jarige jongen uit Wijk bij Duurstede, aan.
 
Bij het nalopen van de route van de verdachten zagen agenten dat onder andere een tuinlamp was vernield, een grote plant uit de grond was getrokken en bloemtrossen van planten waren gerukt. Het drietal was overduidelijk onder invloed van alcohol. Zij werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Sleutelwisseltruc

ZEIST   Onlangs zette een 42-jarige inwoner van Zeist zijn auto te koop op internet. Er belde een belangstellende en er werd een afspraak gemaakt. Op maandagmiddag rond 17.15 uur verschenen er twee mannen en de 69-jarige vader van de Zeister maakte met de mannen een proefrit. Zij waren enthousiast over de auto en deden een bod, maar dat was een stuk lager dan de vraagprijs, dus de vader wees het bod af. Daarop gaven de mannen hem de autosleutel terug en vertrokken. Toen de vader even later de auto vanaf de openbare weg op zijn terrein wilde zetten, zag hij dat de auto was verdwenen. Vervolgens ontdekte hij dat hij niet de autosleutel van de mannen had teruggekregen, maar een daarop lijkende nepsleutel.
 
Signalement
1)      Blanke man, dik postuur, 1.75 meter en hij had tatoeages op zijn armen van een slang en een anker. Hij droeg een groene of bruine trui en een spijkerbroek;
2)      Lichtgetinte man, tenger postuur en 1.60 meter lang Hij droeg een bruine trui en een spijkerbroek.
 
De gestolen auto is een Volkswagen Passat 2.0 TDI, kleur blauw metallic.
 
Aan getuigen die de verdachte, mogelijk in combinatie met de blauw metallic Volkswagen Passat, hebben gezien of (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Binnensticht op telefoonnummer 0900-8844.

Fay Lovsky op Festival Achter de Linie 


AUSTERLITZ  Fay Lovsky heeft zich gevoegd bij de musici die optreden op 11 augustus op op het Festival Achter de Linie in het Beauforthuis te Austerlitz. 
Het geluid van deze zangeres en multi-instrumentalist zal samensmelten met de Caribische klanken van Roël Calister en het Marokkaanse geluid van ud- speler Kamal Hors.

Fay Lovsky speelt o.a. op gitaar, zingende zaag en wasbord. Ze treedt op met uiteenlopende artiesten zoals Eric Vloeimans, Nighthawks at the Diner, Eric Vloeimans en Boudewijn de Groot. In 2003 trad ze op op het North Sea met Path Metheny.


Koop kaarten online via www.achterdelinie.nl
Thema van het festival is ontmoeten. Pianist Floris Verbeij en bassist Bart Soeters hebben hiervoor speciaal een stuk gecomponeerd. Dit stuk zal gedurende het hele festival door verschillende musici (Kax Lux, Cello Octet, Izaline Calister) met verschillende achtergronden en uit verschillende hoeken samen met Floris en Bart worden uitgevoerd.
11 augustus 2010, 20:30 
Fay Lovsky op Festival Achter de Linie  
entree € 16 | reductieprijs €11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr) 
www.achterdelinie.nl

Jubileum Sint Andrieskoor

LEERSUM  Het koor van de rooms-katholieke St. Andriesparochie in Leersum bestaat dit jaar veertig jaar. Op zondag 12 september zal dit feestelijk worden gevierd met een eucharistieviering die om 10.00 uur begint.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerwandeling Doornse Historische Vereniging

DOORN  Doornse Historische Vereniging “Thorheim “ organiseert op zaterdag 7 augustus haar jaarlijkse zomerwandeling. De wandeling leidt deze keer naar het zwerfstenen-eiland in het zogenoemde Maarnse Gat.

Lees verder op de website van De Kaap

4 augustus 2010

tijd: 12:35 uur  temperatuur: 17 °C

Van Heemstrastraat Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Man gewond

RHENEN  Rond 21.55 uur kreeg de politie de melding dat een man op de Utrechtsestraatweg gewond op de weg lag. Ter plaatse troffen agenten een 23-jarige man uit Rhenen gewond naast zijn fiets aan. Hij kon niet vertellen wat er precies was gebeurd en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een passant meldde via via te hebben gehoord dat de Rhenenaar op de Rijnstraat woorden met iemand zou hebben gehad en dat hij vervolgens op de Utrechtsestraatweg door een scooterbestuurder ten val zou zijn gebracht. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.
 

Succesvolle Burgernetactie

DRIEBERGEN Dankzij de inzet van Burgernet werd op dinsdag 3 augustus een man teruggevonden.
 
Rond 17.50 uur kreeg de politie het verzoek naar de Traaij te gaan omdat een man werd vermist. Ter plaatse bleek dat een 77-jarige man uit Enkhuizen samen met zijn vrouw iets had gedronken bij een horecagelegenheid in de buurt van de Arnhemse Bovenweg. Daarna waren zij in de richting van de Bergse Bossen gelopen, maar toen ontdekte de vrouw dat zij iets bij de horecagelegenheid had laten liggen. De man zou dat even ophalen, maar kwam niet meer terug. De vrouw liep daarop ook die kant op, maar trof haar man niet meer aan. Omdat hij dementerend was en vermoedelijk was verdwaald, waarschuwde zij de politie.
 
Meerdere agenten stelden een onderzoek in de omgeving in en de politiemeldkamer startte een Burgernetactie in Zeist en de Utrechtse Heuvelrug. Een deelnemer aan Burgernet meldde rond 18.10 uur de man ongeveer een kwartier daarvoor op de Langedreef te hebben gezien. Hij werd daar niet meer aangetroffen.
 
Rond 18.40 uur meldde een andere Burgernetdeelnemer dat de man bij een horecagelegenheid aan de Van Oosthuyselaan zat. Agenten troffen hem daar inderdaad in goede gezondheid aan, namen hem mee en herenigden hem kort daarna met zijn vrouw.
 
Rond 18.50 uur kreeg de politie zelfs nog een reactie van een derde Burgernetdeelnemer, dat hij de vermiste man ook had gezien, die hem naar de weg had gevraagd. De agent kon de Burgernetdeelnemer bedanken voor zijn reactie en geruststellen dat de man inmiddels was gevonden.
 
Bij de Burgernetactie bereikte de politie 462 deelnemers. In de Utrechtse Heuvelrug zijn inmiddels 2451 Burgernetdeelnemers (5% van de bevolking) en dit is de derde succesvolle actie sinds het begin van Burgernet in de Utrechtse Heuvelrug in april van dit jaar.

Bijna 10% te hard

ZEIST  Bij een snelheidscontrole op dinsdagmiddag 3 augustus bleek dat bijna 10% van de automobilisten te hard reed.
 
De politie hield van 15.00 uur tot 17.30 uur een snelheidscontrole op de Driebergseweg. In die 2,5 uur tijd passeerden 2744 bestuurders de radar, 268 daarvan hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/u. De ‘topper’ reed 83 km/u. De overtreders krijgen binnenkort hun bekeuring thuisgestuurd.

Bewonersbijeenkomst

OVERBERG  In Overberg wordt op dinsdag 17 augustus een bewonersavond gehouden over het bouwkundig ontwerp van de Eindseweg 10. Twee jaar geleden zijn de bewoners al geïnformeerd over de plannen.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerexpositie Kunstgilde

LEERSUM  Er is een zomerexpositie in Kunstgilde tot 2 september. Achttien kunstgildeleden van uiteenlopende creatieve discipline tonen kunstwerken die vorm geven aan het thema ‘In vogelvlucht’.

Lees verder op de website van De Kaap

5 augustus 2010

tijd: 12:20 uur  temperatuur: 18 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Wilde zwijnen op Heuvelrug?

MAARSBERGEN  ,,Mensen zijn steeds verder verwijderd geraakt van de natuur, meer dieren om je heen brengt de natuur dichterbij”, meent Boris Everwijn. Die de betekenis van zijn naam – vriend van het zwijn – eer aan doet en pleit voor terugkeer van de grote hoefdieren op de Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Van ontucht verdachte Rhenenaar vrijgelaten uit voorarrest

RHENEN  De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag een 64-jarige man uit Rhenen vrijgelaten uit voorarrest. De Rhenenaar zat vast vanwege het bezit van kinderporno en ontucht met een minderjarige.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

6 augustus 2010

tijd: 15:20 uur  temperatuur: 24 °C

Grensweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Aanrijding met letsel

ZEIST  Op 5 augustus vond rond 16.00 uur op de Oude Arnhemseweg een aanrijding plaats waarbij een 41-jarige fietsster uit Zeist gewond raakte. Het slachtoffer wilde de fietsersoversteekplaats passeren. Een 24-jarige bestuurder van een personenauto sloeg op dat moment vanaf de Koepellaan linksaf de Oude Arnhemseweg. Hij zag het slachtoffer niet.
 
Hierdoor onstond een aanrijding waar de vrouw aan de linkerzijde werd geraakt. Zij raakte licht gewond en is ter controle naar het ziekenhuis vervoerd.

Twist over woning nadert climax

LEERSUM  Toen Robert Hin samen met zijn vrouw ongeveer tien jaar geleden naar Leersum trok, kon hij niet voorzien dat er zoveel ophef over zijn nieuwbouwwoning aan de MC Verloopweg zou ontstaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersum krijgt een HEMA

LEERSUM  Binnenkort zal het winkelaanbod in Leersum uitgebreid worden met een filiaal van de HEMA. De panden waar de Printshop en het reisbureau huisden, worden samengevoegd en de komende periode omgetoverd tot een HEMA.

Lees verder op de website van De Kaap

Valse bingo voor Bonte Vlucht

DOORN  Vakantiegangers kunnen weer een biertje drinken op vakantiepark de Bonte Vlucht. De horecavergunning die was aangevraagd door de nieuwe exploitant is, ongeveer een maand geleden, verleend door de gemeente. Toch is er alweer een relletje rondom de horecavoorziening van het Doornse vakantiepark.

Lees verder op de website van De Kaap

Eneco houdt KidsRide bij finish Eneco Tour in Rhenen

RHENEN  Tijdens de Eneco Tour in augustus houdt energiebedrijf Eneco samen met Leontien Zijlaard-Van Moorsel en Michael Boogerd een nieuwe reeks KidsRides. De KidsRide is een jaarlijks terugkerend fietsevenement voor kinderen én hun ouders en maakt onderdeel uit van de Eneco Tour

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Teleurstelling 2009 verwerkt

LEERSUM  Het Bloemencorso bestaat 58 jaar, de Darthuizer Toneelvereniging (DTV) is er vrijwel vanaf het begin bij en beleeft in 2010 haar 56-ste deelname.

Lees verder op de website van De Kaap

BDU waarschuwt misbruiker ‘tastoe’

AMERONGEN  Uitgeverij Koninklijke BDU Uitgevers heeft ook schade geleden door de anonieme plaatsing van een nep-bericht op de Lezerspagina van De Kaap.nl. Dat zegt directiesecretaris Marnix Kreyns.

Lees verder op de website van De Kaap

Avond over patiowoningen

AMERONGEN  De Stichting SIR-55 houdt op 6 september een voorlichtingsavond over de bouw van 6 patiowoningen in het dorp. Ze wil de mening van mensen van middelbare leeftijd, in hun termen medioren, en senioren willen wonen.

Lees verder op de website van De Kaap

8 augustus 2010

tijd: 11:35 uur  temperatuur: 20 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Judith Cromjongh wordt wereldkampioen in Zweden

DRIEBERGEN  Zwemster Judith Dogger-Cromjongh van Z&PC de Zwoer uit Driebergen heeft de afgelopen 2 weken meegedaan aan de wereldkampioenschappen zwemmen in Göteborg, Zweden. Bij dit evenement, waar in het totaal meer dan 6000 deelnemers aan meededen, wist Judith op de voor haar favoriete afstand, de 200 meter rugslag, beslag te leggen op de eerste plaats in de leeftijdscategorie 45 t/m 49 jaar en mag hierdoor zich de komende twee jaren Wereldkampioen noemen.

vergroot foto

Dat deze prestatie niet zomaar tot stand is gekomen mag duidelijk zijn. Sinds november 2009 was Judith begonnen met de extra trainingen die noodzakelijk zijn om de concurrentie voor te kunnen blijven. In samenspraak met de trainer, Steven Hulst, van Z&PC de Zwoer, was besloten om zich volledig te richten op deze afstand. Het doel was om door extra trainingen vooral voordeel te halen in het tweede deel van de race.
Als meetpunt werd de Nederlandse Kampioenschappen in mei genomen in het Pieter van den Hoogenband bad in Eindhoven. Hier presteerde Judith al boven verwachting door niet alleen Nederlands Kampioen te worden maar tevens het Nederlands record met seconden scherper te stellen. De laatste twee maanden waren er nog extra trainingen ingelast onder begeleiding van een topcoach van AZ&PC uit Amersfoort op de zondag ochtend.
De laatste weken trainde Judith tijdens haar vakantie nog bijna dagelijks in Zuid Frankrijk. Hiervoor had ze van de trainer de programma’s meegekregen waaraan ze zich moest houden.
Dat deze aanpak heeft gewerkt blijkt wel als de race wordt bekeken. Judith ging in de finale niet te snel van start, waardoor ze na zowel de 50 als de 100 meter als derde het keerpunt maakte. Hierna begon de trainingsopbouw zich echter uit te betalen. Na 150 meter lag Judith reeds op de 1e plaats, met een paar honderdste van een seconde voorsprong op de nummer twee. Deze voorsprong wist ze de laatste 50 meter uit te bouwen zodat ze aan het eind van de race bijna 1 ½ seconde voorsprong had. Een uitmuntende prestatie.
Later tijdens het toernooi wist Judith ook nog beslag te leggen op de 6e plaats op de 100 rugslag in een scherp nieuw Nederlands Record van 1.17.75.

Reeks vernielingen aan auto’s en tuinen

DRIEBERGEN  Zaterdagnacht 8 augustus rond 03:00 uur kreeg de politie melding van een reeks vernielingen aan auto’s en tuinen aan de Bosstraat, De Buntlaan, Traaij en het Burgemeesterpark. Verschillende getuigen verklaarden een groepje van drie jongemannen op fietsen in de buurt zien rondfietsen.. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Iftar maaltijd met concert van Zharbia

AUSTERLITZ Iftar is de maaltijd die gedurende de vastenmaand Ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. Vanaf zonsondergang worden vaak familie en kennissen bezocht en eet men gezamenlijk. In Nederland wordt de iftar door verschillende moskeeën en organisaties gebruikt om moslims en niet-moslims samen te brengen en deel te nemen aan deze gezamenlijke dis.

Op zaterdag 14 augustus om 20:00 uur organiseert Festival Achter de Linie in samenwerking met de multi-culturele denktank van het Beauforthuis een Iftar-maaltijd met concert.
Wij nodigen iedereen  van harte uit om aan deze maaltijd deel te nemen. Inloop vanaf 20:00 uur. 
Er is een ceremonie vanaf 20:30 uur en er is een gelegenheid tot bidden voor mannen en vrouwen apart. Om 21:06 kan er gegeten worden.
Na het eten om ong. 21:30 uur treedt de groep Zharbia op. Zharbia is het muzikale platform van de Marokkaanse beeldend kunstenaar, muzikant en Ud-speler/componist Karim Eharruyen. In deze groep, die in variabele bezettingen opereert, klinken in de muziek van Eharruyen verschillende invloeden uit Noord-Afrika en Europa samen tot een nieuw en fris geluid.
De bezetting van Zharbia  bestaat vanavond naast  Eharruyen uit percussionist Rachid Khelifi en zangeres Sinna Casita. Zij spelen op verschillende Arabische en Europese instrumenten die resulteren in een spectaculair geluid.
 
Gratis entree: U bepaalt zelf uw bijdrage aan deze concertmaaltijd! De opbrengst krijgt een multiculturele  bestemming. U dient wel te reserveren Beauforthuis 0343 – 49 18 58 of   info@achterdelinie.nl

Kinderen op zoek naar ‘Raadsels langs de Rijn’

RHENEN  Speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar houdt Het Utrechts Landschap woensdag 11 augustus van 14.00 tot circa 17.00 uur een tocht op de Nederrijn met haar excursieschip De Blauwe Bever. Met ouders erbij zijn ook jongere kinderen welkom.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Twee nieuwelingen versterken corsobestuur

LEERSUM  Het bestuur van het Leersumse Bloemencorso heeft dit jaar twee enthousiaste nieuwelingen in de gelederen die hun steentje bijdragen aan het goede verloop van het evenement. Peter Jansen en Jeroen Donath stellen zich voor en vertellen voor welke taken zij verantwoordelijk zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

9 augustus 2010

tijd: 14:15 uur  temperatuur: 23 °C

Arnhemsebovenweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


PleinPop in Doorn

20100809 DOORN  Op plein 1923 in Doorn is het vrijdag 13 augustus weer tijd voor een zomerse PleinPop. Gasthuys De Notabelen organiseert een gezellige avond met livemuziek.

Lees verder op de website van De Kaap

Amsterdam Klezmer Band in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op donderdag 12 augustus, op het Festival Achter de Linie, speelt de Amsterdam Klezmer Band in het Beauforthuis. Aanstekelijke Oost-Europese joodse muziek met zigeuner- en Balkaninvloeden. Het swingt de pan uit, wat eerder artiesten als C-Mon & Kypski, maar ook DJ Shantel ertoe verleidde met hen te toeren.

Daarom is er bij het concert ook volop ruimte om te dansen. Het repertoire bestaat nog maar deels uit traditionals, want de meeste composities komen van de bandleden zelf, die allemaal hun eigen muzikale bijdrage leveren aan een steeds maar groeiende ‘melting pot’ van stijlen. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
De 7-koppige Amsterdam Klezmer Band richtte zichzelf in 1996 op en verwierf in Amsterdam razendsnel bekendheid door spetterende optredens op pleinen, in parken en kroegen. Inmiddels spelen ze in heel Europa, van North Sea Jazz tot Paradiso, van bruiloftsfeest tot het befaamde Sziget Festival in Hongarije. 
Eric Corton deed voor VPRO’s popsite 3voor12.nl verslag van een optreden van de band: “Klezmer is bruiloftsmuziek, vertelt Job Chajes van de Amsterdam Klezmer Band. Hij vertelt ook dat de authentieke klezmer (voornamelijk gespeeld door joden) met de gruwelen uit de Tweede Wereldoorlog mee is gestorven en niet meer gespeeld wordt. De Amsterdam Klezmer Band geeft er dan ook een eigen draai aan(…). Het voelt traditioneel, ook al is het dat dus niet. Voor de leek klinkt het in elk geval heel authentiek, en je voelt dat de heren van de Amsterdam Klezmer Band het metier tot in de vingertoppen beheersen. De locomotief komt langzaam op gang, maar stoomt zich uiteindelijk een weg door het publiek, dat vol overgave aanhangt en zo een lange trein van gelukkige smoeltjes maakt.”
De Amsterdam Klezmer Band vervangt deze avond de balkan-groep Mala Vita, die door een ziektegeval moest afzeggen.
donderdag 12 augustus, 20.30 uur 
Amsteradm Klezmer Band – op Festival Achter de Linie 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Routes Kastelentocht 2010

DOORN  De 45ste Kastelentocht zal aanstaande zondag plaatsvinden. De routes van de ochtend- en middagrit zijn als volgt (L= linksaf, R=rechtsaf:

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

10 augustus 2010

tijd: 14:30 uur  temperatuur: 21 °C

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Jongen aan begeleiders ontsnapt

ZEIST  Een jongen die was opgenomen in een inrichting voor jeugdzorg wist op maandag 9 augustus aan zijn begeleiders te ontsnappen.
 
Rond 14.15 uur kreeg de politie de melding dat een 15-jarige jongen uit Den Haag met begeleiders naar het Diakonessenhuis was gegaan en daar aan zijn begeleiders was ontsnapt. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse en stelden een onderzoek in de omgeving in. Ook werd door de politiemeldkamer een Burgernetactie opgestart. Agenten zagen de verdachte op de Slotlaan ter hoogte van het busstation lopen. Hij ging er bij het zien van de agenten te voet vandoor, maar een agent kon sneller sprinten en hield de verdachte aan.
 
De agenten brachten de verdachte terug naar de instelling in Zeist, waar hij verplicht verbleef. Toen de verdachte daar door een agent uit de auto werd geholpen, gaf hij de agent een kopstoot tegen zijn gezicht. Die liep daardoor letsel aan zijn mond op. De agent deed aangifte van mishandeling door de Hagenaar. De verdachte werd niet naar het politiebureau overgebracht, maar in een isoleercel in de instelling ingesloten. Tegen hem wordt wel proces-verbaal opgemaakt.

Jaarmarkt in Maarn

MAARN  In het centrum van Maarn wordt op zaterdag 14 augustus de traditionele jaarmarkt gehouden. De markt vindt plaats op het burgemeester Everwijn Langeplein en op de Schoollaan, van 10.00 tot 18.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Internationale Kunstmarkt in Bloemencorsoweekend

LEERSUM  De Kunstcommissie van het Bloemencorso is er in geslaagd een Internationale Kunstmarkt voor de bewoners en passanten van Leersum te organiseren. De internationale Kunstmarkt word gehouden op zondag 21 augustus in het centrum van Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Smaken verschillen bij Huis Doorn

DOORN  Gedwongen door de politieke omstandigheden vestigt de Duitse keizer Wilhelm II zich in november 1918 in Nederland, waar hij in 1920 in Doorn een landhuis koopt. Voor de inrichting komen in 1919-1920 vanuit Duitsland vijf treinen met in totaal negenenvijftig wagons met keizerlijke huisraad naar Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

11 augustus 2010

tijd: 14:10 uur  temperatuur: 21 °C

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Getuigenoproep beroving

ZEIST  Vrijdagavond 6 augustus is omstreeks 23.00 uur een 17-jarige man uit Zeist bij Nijenheim door een nog onbekende man beroofd van zijn mobiele telefoon.
 
Het slachtoffer liep die avond over het bruggetje bij winkelcentrum de Clomp richting de flats aan de Nijenheim. Hier werd hij plotseling aangesproken door een man die de gsm van de jongen wilde ‘lenen’. Toen de jongen aangaf dat dit niet kon, pakte de man de gsm af en greep hij de jongen bij zijn keel. Ook sloeg hij de jongen in zijn buik. Hierop sloeg de jongen terug en vluchtte de man met de buit weg in de richting van De Brink. De jongen deed aangifte bij de politie van de beroving.   
De politie is op zoek naar getuigen van de beroving. Het signalement van de man is als volgt:De verdachte is tussen de 25 en 30 jaar, heeft een smal en dun postuur, heeft een lichtgetint uiterlijk, is ongeveer 1.90 meter lang, heeft halflang krullend zwart haar en grote donkere ogen. Verder droeg hij een bruine blouse en een blauwe spijkerbroek. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.

EHBO-cursus

MAARN/MAARSBERGEN – De EHBO-Vereniging Maarn – Maarsbergen gaat een cursus EHBO inclusief Reanimeren en AED-bediening. Een voorwaarde is dat er voldoende deelnemers zijn. De kosten bedragen € 190,-

Lees verder op de website van De Kaap

Coverband De Directie in De Binder

LEERSUM  De spetterende coverband De Directie zal op zaterdagavond, na het bloemencorso en het afsluitende vuurwerk, optreden in De Binder in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen enthousiast begonnen aan Kindervakantieweek Doorn

DOORN  Zo’n 120 kinderen zijn op dinsdag gestart aan de Kindervakantieweek Doorn. De eerste opdracht: het bouwen van een zeebestendige hut. Een langskomende “veerman” had hen verteld dat deze week de zee kon terugkomen in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

12 augustus 2010

tijd: 16:15 uur  temperatuur: 18 °C

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Outletdag vervangt braderie

DRIEBERGEN  Onder het motto ‘Driebergen pakt uit’ organiseert de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC) komende zaterdag 14 augustus een outletdag op de Traaij. Deze markt komt in de plaats van de jaarlijkse braderie die steeds minder populair is geworden.

LEES VERDER IN DE STICHTSE COURANT VAN 12-8-2010

Enthousiaste deelname natuurzomerschool

MAARSBERGEN  Struinen over een landgoed, een vrijer gevoel bestaat niet. Vol enthousiasme buitelen de kinderen zelfs na een hele dag natuurzomerschool nog tussen de bomen en van een heuvel op Landgoed Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Strijd om omstreden villa gaat verder

LEERSUM  Het conflict tussen Robert Hin en de gemeente Utrechtse Heuvelrug over zijn woning heeft gediend voor de Raad van State. Over zes weken wordt er een uitspraak in dit hoger beroep verwacht. 

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsavondvierdaagse in Doorn

DOORN  Het is volgende week weer tijd voor de fietsavondvierdaagse. Voor de 31ste keer wordt dit fietsevenement georganiseerd. De vierdaagse begint op maandag 16 augustus en op donderdagavond wordt de laatste etappe gefietst.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanwas in hertenkamp Huis Doorn

DOORN  Sinds enkele weken is het hertenkamp aan de Molenweg in Doorn een damhert rijker. Op de recente foto moet hij zijn gewei nog ‘vegen’: het afstropen van de rijpe bast van de stangen aan bomen.

Lees verder op de website van De Kaap

13 augustus 2010

tijd: 14:25 uur  temperatuur: 20 °C

Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


De dahlia’s hebben dit jaar weer hoge kwaliteit

LEERSUM  Voorzitter Cees van Swieter sr. noemde de bloemenvergadering van maandag 9 augustus ‘de belangrijkste vergadering van het jaar’. Alle bouwers willen immers weten of de bloemen in de gewenste kleuren en aantallen beschikbaar zijn. ,,En dat zijn ze,” kon Aart Gijsbertse van de bloemencommissie volmondig bevestigen.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen chalets op Bonte Vlucht

DOORN  Er komen definitief geen 34 nieuwe recreatiewoningen op vakantiepark De Bonte Vlucht. De Raad van State verklaarde in hoger beroep, dat De Bonte Vlucht had aangespannen, dat de gemeente de bouwvergunning terecht heeft geweigerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Kolengruis gooit roet in bouwplan Amerongen

AMERONGEN  Ameronger Sander van Barneveld wil graag een huis bouwen voor zijn twee tantes, op zijn perceel tussen de Burgemeester Jhr. van den Boschstraat en de Koningin Wilhelminaweg. De voormalige kolenhandel van zijn vader blijkt echter een dwarsligger.

Lees verder op de website van De Kaap

14 augustus 2010

tijd: 16:05 uur  temperatuur: 24 °C

Langbroekerdijk Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Grote brand in zorgcomplex Rhenen

RHENEN  Een grote brand heeft enorme schade veroorzaakt in een woon-zorgcomplex in aanbouw in Rhenen (Utrecht). De brandweer heeft een zeer ernstig vermoeden van brandstichting, aldus een woordvoerder.

Lees verder op de website van het AD/UN

Corsobouwers Larsheim-Zuylestein komen met iets nieuws

LEERSUM  De bouwers van Larsheim en Scouting Zuylestein hebben alweer enkele jaren de krachten gebundeld bij het maken van een corsowagen. Vorig jaar vond men op het fruitcorso in Tiel de wagen waarmee het bouwteam nu gaat proberen de andere deelnemers achter zich te laten.

Lees verder op de website van De Kaap

15 augustus 2010

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 20 °C

Nijendal Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Bromfietser onder invloed

ZEIST  Zondag 15 augustus 2010 werd een bromfietser aangehouden voor rijden onder invloed. Omdat hij een beginnend bestuurder is werd zijn brommerrijbewijs ingevorderd.
Om 4.30 uur zagen agenten de 17-jarige jongeman uit Utrecht rijden op de Zinzendorflaan. Bij alcoholcontrole bleek dat hij te veel had gedronken, waarna hij werd aangehouden. Op het politiebureau gaf de ademanalyse een waarde van 740 ug/l aan. De jongeman moest daarna zijn rijbewijs inleveren. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding wegens bedreiging met wapen

LEERSUM  Een 47-jarige man uit Leersum is in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 augustus aangehouden omdat hij iemand bedreigd had met een wapen. Bij huiszoeking werden meer wapens aangetroffen.
De politie kreeg rond 22.30 uur melding dat twee mensen met een wapen bedreigd zouden zijn bij een woning aan De Uitweg. De aangevers, een 46-jarige man en een 44-jarige vrouw uit Leersum, waren eerder die avond door een 47-jarige plaatsgenoot bedreigd. De politie besloot de verdachte aan te houden en trof daarbij in zijn woning twee vuurwapens met munitie, een kruisboog met pijlen, stroomstootwapen en pepperspray aan. De politie onderzoekt de zaak.

Rijbewijs ingenomen voor te hard rijden

RHENEN  Een automobilist raakte op vrijdagavond 13 augustus zijn rijbewijs kwijt omdat hij meer dan 50 km/u te hard reed en een aantal verkeerslichten negeerde.
Rond 22.00 uur zagen agenten dat de 21-jarige man uit Veenendaal zeer hard over de parallelweg naast de Cuneraweg reed. Zij gingen achter de automobilist aan en zagen dat hij meerdere malen een rood verkeerslicht negeerde. Bij wegwerkzaamheden, waar de toegestane snelheid 50 km/u was, minderde hij zijn snelheid niet. Uiteindelijk konden zij hem op de Zandstraat staandehouden. De man moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg een proces-verbaal. Als reden voor zijn rijgedrag gaf de man op dat hij snel naar bed wilde.

Aanrijding auto en fiets

DRIEBERGEN Een fietser werd door een auto geraakt op de Arnhemsebovenweg en moest behandeld worden in het ziekenhuis.
Rond 17.10 op zaterdag 14 augustus kreeg de politie melding van een verkeersongeval op de kruising Arnhemsebovenweg en Traaij. Een 22-jarige automobilist uit Driebergen zag bij het afslaan de 57-jarige fietsster uit Austerlitz over het hoofd en sneed haar af. De vrouw kwam ten val en werd vervoerd naar het ziekenhuis. De automobilist gaf aan zelf niets te hebben gemerkt van de aanrijding. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Ongerustheid in Rhenen na grote brand

RHENEN  Inwoners van Rhenen maken zich zorgen over de veiligheid in hun gemeente. De provinciestad wordt de laatste weken geteisterd door brandstichting met als voorlopige dieptepunt de brand in een seniorencomplex vrijdag.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Wandeling met Utrechts Landschap over Plantage Willem III

ELST  Het Utrechts Landschap houdt woensdag 18 augustus een wandeling over Plantage Willem III. De wandeling over dit tweehonderd hectare grote gebied begint om 19.00 uur en er zal een gids mee gaan met de excursie.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Grote rommelmarkt Raadhuisplein Doorn

DOORN  Traditiegetrouw wordt op de laatste zaterdag van de schoolvakanties de rommelmarkt in Doorn gehouden. Dit jaar is dat op zaterdag 28 augustus. De rommelmarkt wordt ook dit jaar weer gehouden op de vertrouwde plek in het centrum van Doorn: het Raadhuisplein.

Lees verder op de website van De Kaap

16 augustus 2010

tijd: 10:00 uur  temperatuur: 17 °C

Zuiderplantsoen Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Genieten van oude glorie tijdens Kastelentocht

DOORN  Het massaal toegestroomde publiek genoot gisteren van een vlekkeloos verlopen Kastelentocht. Voor de 45ste keer waande de bezoekers zich in vervlogen tijden rondom Huis Doorn. De VVV schatte het toeschouwersaantal tussen de twintig- en dertigduizend.

Lees verder op de website van De Kaap

Rugbyers The Pink Panthers al bijna klaar voor nieuwe seizoen.

DRIEBERGEN  Ambitie! Dat is het magische woord voor de leukste club van Nederland. Nade ongeslagen status van afgelopen seizoen zijn de spelers van The First XV van The Pink Panthers al een maand in training.
En volgens Coach – Speler Richard van den Broek hebben ze er zin in en staan ze klaar voor weer een jacht op promotie einde komende seizoen. Dat seizoen start op zondag 5 september met een thuis wedstrijd. Deze donderdag spelen ze de eerste oefenwedstrijd tegen Eindhoven in Driebergen (Kick Off 20.00 uur). Zondag gaan zowel The First XV als het tweede team van The Panthers naar Amstelveen, Amstelveen speelt eerste klasse dus is een goede sparing partner voor de First XV die dit seizoen uitkomen in de tweede klasse Noord. Het tweede ook wel The Reserve XV genoemd die hebben dit seizoen de opdracht gekregen om kampioenschap na te streven. Dit om aansluiting te houden bij The First XV. Het laatste weekeinde van augustus gaan The First XV naar Visé in Belgie. De vrijdag starten ze een zwaar trainingsweekeinde. Die dag met een late night training. Zaterdag staat in het kader van team building met een super zwaar programma bij Limburg Survival. Daar wordt gewerkt aan het team met een sessie van meer dan 6 uur vlotten bouwen en varen. En aansluitend abseilen met daarna een programma wat zwaar is en voor alle spelers een verrassing blijft. Zelfs voor de staf rondom het team is de verrassing een verrassing, een speciaal programma wordt aangeboden door Limburg Survival. Opmerking van deze mensen is dat dit echt super zwaar wordt en het ook voor hun een vraag is of The Pink Panthers als eerste dit programma zouden volbrengen.
Zondag 29 augustus wordt er gespeeld tegen RC Visé, afgelopen seizoen gedegradeerd uit de hoogste klasse in Belgie. De Reserve XV gaan die zondag de laatste oefenpotten spelen op een toernooi in Tiel.

Jeugd:

Deze week starten ook de jeugdspelers van The Pink Panthers met de trainingen. Dit seizoen met meer dan 100 jeugdleden. En ook daar zijn de verwachting hoog gespannen. Niet zozeer in de sportieve prestaties. Al zijn daar de doestellingen gesteld op meedoen in de top van Nederland. De mooiste doelstelling is groei naar tweede teams per leeftijd en het goed opleiden van de spelers. Dit alles met de gedachte dat plezier het leukste is wat wij als staf en vereniging onze spelers en speelsters kunnen bieden.
Eerste leuke is dat in de herfst vakantie maar liefst drie teams op rugbystage gaan naar Engeland. De jongste spelers die de Noordzee oversteken (de mini’s, 11 en 12 jaar oud) gaan 4 dagen naar Brighton om daar te trainen en spelen in Horsham en Crawley.
De cubs en junioren (13-14 en 15-16 jaar oud) gaan naar Coventry. Eveneens om te trainen en spelen. Die spelen tegen Covertry RFC en in Rugby tegen de plaatselijke RFC. Daarbij gaan de cubs en junioren een wedstrijd bezoeken in de hoogste klasse van het Rugby in Engeland.

Interesse in Rugby en The Pink Panthers? Wij trainen op dinsdag en donderdag. Op leeftijd:
Basisschool leeftijd: van 18.30 tot 19.30 uur, van 13 tot en met 16 jaar oud van 19.00 tot 20.30 uur en iedereen die ouder is vanaf 20.00 uur. Kennismaken doe je het beste door mee te doen. Dus meteen spullen mee, sportkleding dus. De eerste keer kan je gewoon melden en meedoen. Hierna kan je kiezen voor een introductie lidmaatschap van 6 weken voor 10 euro. Dat houdt in 6 weken twee keer per week meetrainen, en zodra de bevestiging van inschrijving bij de Nederlandse Rugby Bond meespelen. Naar die 6 weken kan je beslissen echt lid te worden van de leukste club van Nederland of op zoek te gaan van een sport die je wel leuk vindt. Meer informatie: www.rcthepinkpanthers.nl

17 augustus 2010

tijd: 12:20 uur  temperatuur: 16 °C

Johan van Limbeecklaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Wat heeft die uil gegeten?

ZEIST  Op zondag 22 augustus vindt bij Bezoekerscentrum De Boswerf de activiteit “Wat heeft die uil gegeten?” plaats. Kinderen kunnen dan zelf uilenballen uit elkaar peuteren om te zien wat er op het menu staat van een uil.
De uil eet zijn voedsel letterlijk en figuurlijk altijd op met huid en haar. De door de kinderen gevonden botjes worden goed bekeken, op een kartonnetje geplakt en mogen als aandenken mee naar huis. Een leuk werkje voor jonge onderzoekers.
De activiteit vindt plaats van van 12.30 uur tot 15.30 uur. Deelname kost € 2,50 per persoon.
Het bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag is het van 10.00 uur tot 16.30 uur geopend.

Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl.
Het bezoekerscentrum De Boswerf is gelegen aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos. 

Zet containers uit het zicht

RHENEN  De afgelopen periode is de binnenstad van Rhenen meerdere keren getroffen door diverse brandjes. De brand afgelopen zaterdagochtend die grote schade veroorzaakte aan het in aanbouw zijnde appartementengebouw was het voorlopig dieptepunt. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd.

Kliko’s
De meeste branden werden in kliko’s en containers gesticht. Inwoners van Rhenen worden opgeroepen om waakzaam te zijn en brandbare spullen op te ruimen en vooral niet tegen de gevel te zetten. Als mensen verdachte situaties zien, worden zijn opgeroepen om niet te twijfelen en 112 te bellen. De politie en brandweer zullen snel reageren. Onthoud het signalement en de eventuele samenstelling van de (groep) mensen zodat u deze informatie aan de politie kunt doorgeven. Als u anoniem wilt blijven, bijvoorbeeld omdat u de dader kent, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.  Uw identiteit blijft dan anoniem. De hulpdiensten zijn extra alert; er is meer politietoezicht in Rhenen.

De Springplank
Maandag bleek de schade door de brand bij  het noodgebouw van basisschool De Springplank zodanig dat de kinderen hier niet naar school kunnen. De kinderen zijn tot  maandag 26 augustus vrij van school. Gelukkig lukte het de gemeente het lokaal snel te laten opknappen zodat de kinderen maandag, een week later dan gepland, aan hun schooljaar kunnen beginnen.

Verdachte asielzoeker zegt onschuldig te zijn

LEERSUM  ,,Ik ben onschuldig. Ik heb echt niemand verkracht.” Wanhopig probeerde een 25-jarige bewoner van het asielzoekerscentrum in Leersum vrijdag de rechtbank direct al te overtuiging van zijn onschuld.

Lees verder op de website van De Kaap

Jonge tennistalenten bij Ludenti

DOORN  Het Ludenti Jeugclubkampioenschap 2010 leverde vorige week maar liefst zeventien winnaars op. Josse Wiss en David Stadhouders mogen zich zelfs een jaar lang clubkampioen noemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Loungy muziek bij Grietmaal

AMERONGEN  De Grietmarkt op zaterdag 11 september wordt traditioneel afgesloten met het Grietmaal. Vaste bezoekers weten dat deze sfeervolle openluchtmaaltijd altijd wordt begeleid door uitstekende muzikanten. Dit jaar treedt Nossa Bossa op.

Lees verder op de website van De Kaap

Voor einde jaar besluit over Toekomst Vreewijk

RHENEN  Het driepartijenoverleg over Vreewijk is overeengekomen voor het einde van het jaar duidelijkheid te geven over de toekomst van de wijk Vreewijk in Rhenen. Dit betekent dat de gemeenteraad van Rhenen in december zal worden gevraagd hierover een besluit te nemen.

Cultuurhistorie
De wijk Vreewijk is een voorbeeld van een Tuindorp, zoals die werden gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Tuindorpen kenmerken zich door de bouwblokken van meerdere woningen met grote tuinen in een omgeving met veel openbaar groen. De 82 huizen in de wijk Vreewijk zijn echter in slechte staat en vragen om een snelle aanpak. Er wordt al langer gepraat over Vreewijk, maar dit heeft niet tot resultaten geleid. De Rhenense Woningstichting wil alle woningen slopen en hiervoor nieuwbouw in de oude stijl terugbouwen. Gemeente Rhenen wil een deel van de cultuurhistorische waarde van de wijk behouden. Bewoners willen nu op korte termijn duidelijkheid over de toekomst en vragen om kwalitatief goede nieuwbouwwoningen.

Driepartijenoverleg
In het driepartijenoverleg praten Rhenense Woningstichting, bewonerscommissie Vreewijk, bijgestaan door een adviseur, en de gemeente Rhenen over de toekomst van Vreewijk. Het uitgangspunt hierbij is kwaliteit, duurzaamheid, betaalbaarheid voor bewoners en cultuurhistorie. Het overleg is dit jaar opgestart, om snel tot resultaten te komen. De eerste overleggen zijn in prettige sfeer verlopen.

Onderzoek
De drie partijen gaan gezamenlijk onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het behouden/renoveren van het Hofje aan de Domineesbergweg om te komen tot hoogwaardige kwalitatieve woningen. Hiervoor is een gezamenlijke onderzoeksopdracht uitgezet bij een onafhankelijk bureau. Ook wordt er een woonwensenonderzoek uitgevoerd onder de bewoners aan de Domineesbergweg en Nieuwe Veenendaalseweg. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn van belang voor een goede en afgewogen besluitvorming. De resultaten worden op korte termijn verwacht.

18 augustus 2010

tijd: 14:25 uur  temperatuur: 17 °C

Prins Clausplantsoen Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Politie start burgernetactie op bij zoektocht naar mogelijk suïcidale vrouw

RHENEN  De politie heeft dinsdagmiddag een burgernetactie opgestart bij de zoektocht naar een mogelijk suïcidale vrouw. Hierbij werd ook een helikopter ingezet.
 
Omstreeks 16.00uur kreeg de politie een melding dat een 52-jarige vrouw zou zijn weggereden met de auto vanaf haar woonadres in Elst in een onbekende richting en zij mogelijk een einde aan haar leven wilde maken.
 
Nadat de politie telefonisch contact had gehad met de vrouw en zij aangaf zich in Leersum te bevinden, troffen agenten haar auto vervolgens in de bossen bij Leersum aan. Daarna lukt het niet meer om contact met haar te krijgen. Met verschillende politie-eenheden en een helikopter werden de bossen van Leersum uitgekamd. Tevens startte de politie een burgernetactie bij de zoektocht naar de vrouw en sprak zij ook wandelaars aan om naar haar uit te kijken. Ook de boswachters werden ingeschakeld.
 
Omstreeks 19.00 uur kwam er een melding binnen dat de vrouw door een wandelaar was aangetroffen in het bos. Ze was buiten bewustzijn en onderkoeld, maar ademde wel. Per ambulance is ze vervoerd naar het ziekenhuis.

Gewaardeerd wijkagent De Waard overleden

UTRECHTSE HEUVELRUG  Het politiedistrict Heuvelrug is in rouw na het overlijden van wijkagent Rob de Waard. Die overleed een maand na zijn afscheid bij de politie.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Darthuizer Herinneringen

LEERSUM  In vier afleveringen van HOETWAS, het kwartaalblad van de Historische Vereniging Leersum (HVL); legde Johan Doornenbal geboren en getogen in Darthuizen, zijn ‘Darthuizer Herinneringen’ vast.

Lees verder op de website van De Kaap

Expositie van uniek fotografieproject in zorglocatie Oranjestein

DOORN  Bewoners van verzorgingshuizen wonen weliswaar onder één dak, maar dat betekent nog niet dat men elkaar ook goed kent. Beeldend kunstenaar Hein Walter nam samen met seniorenbond ANBO het initiatief voor het project ‘Ouderen in perspectief ‘, waarbij bewoners elkaar fotograferen en interviewen.

Lees verder op de website van De Kaap

19 augustus 2010

tijd: 14:20 uur  temperatuur: 19 °C

Nijendal 48 Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


SVMM verliest in oefenduel van Benschop

MAARN  SVMM speelde afgelopen zaterdag alweer haar vierde oefenwedstrijd voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Ditmaal tegen tweedeklasser Benschop. SVMM heeft alleen nog maar geoefend tegen op papier sterkere tegenstanders en paste ditmaal weer de behoorlijk succesvolle tactiek toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdkampioenen LTV verrassen

MAARN  Traditioneel is het de laatste week van de zomervakantie tennis wat de klok slaat. Zo ook afgelopen week toen er gestreden is om het jeugdclubkampioenschap van LTV Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsster geschept door auto

DRIEBERGEN Op woensdag 18 augustus, rond 14.20 uur, vond op de Hoofdstraat een aanrijding plaats tussen een fietsster en een personenauto.
 
De fietsster, een 81-jarige inwoonster van Driebergen, was op de Hoofdstraat overgestoken maar zag daarbij een naderende personenauto, bestuurd door een 55-jarige inwoner van Driebergen, over het hoofd. De automobilist remde nog om een aanrijding te voorkomen maar dat lukte niet. De vrouw kwam op de motorkap van de auto terecht en viel op de grond. Het slachtoffer klaagde over pijn aan haar heup en been en werd voor nader medisch onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Onderzoek naar lastercampagne ’t Berghuis

AMERONGEN  De Utrechtse politie stelt een onderzoek in naar de lastercampagne rond pannenkoekenrestaurant ’t Berghuis in Amerongen.
Eigenaar Heiner heeft aangifte gedaan omdat ze zou zijn geplaagd door een oud-medewerker die via culinaire websites negatieve dingen verspreid.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gemeente: ‘Liefst geen gedwongen ontslagen’

HEUVELRUG  De bezuiniging op het ambtenarenapparaat van de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat zo mogelijk zonder gedwongen ontslagen. Dat is het streven van het college van burgemeester en wethouders. 

Lees verder op de website van De Kaap

Jac Vroemen vertelt over de keizer als houthakker

DOORN  De Driebergse verhalenverteller Jac Vroemen heeft zich op verzoek van Stichting Kunstsporen laten inspireren door de geschiedenis van de Duitse keizer, die tijdens zijn lange verblijf in Huis Doorn 17.000 bomen omhakte.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe turntoestellen voor SV Unitas Doorn

DOORN  De gymnastiekvereniging SV Unitas uit Doorn begint met al haar lessen vanaf 1 september. De vereniging kan dan beschikken over nieuwe turntoestellen, waar onder een spanbrug met bijpassende valmat en een nieuwe evenwichtsbalk.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijzondere opmaat concertseizoen tijdens ‘100% Buitendag’

DOORN  De samenwerking tussen het Koninklijk Concertgebouworkest en de Stichting Muziek in de Maartenskerk zorgt voor een bijzondere ‘opmaat’ tot het nieuwe concertseizoen.

Lees verder op de website van De Kaap

20 augustus 2010

tijd: 14:55 uur  temperatuur: 26 °C

W.A.Visser ’t Hooftlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gewonde bij schietpartij in Driebergen

DRIEBERGEN  Bij een schietpartij in Driebergen is een gewonde gevallen. Het incident vond plaats op de Sportlaan. De politie is direct na het incident met veel wagens uitgerukt en heeft de straat afgezet voor nader onderzoek.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Extra geld voor bestrijding overlast door eikenprocessierups

HEUVELRUG  Het aantal verwijderde nesten van eikenprocessierupsen en daarmee ook de kosten, zijn sinds 2006 verdrievoudigd. Het college van B&W heeft daarom afgelopen week voor 2010 € 17.000,= extra beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de overlast van deze rups in onze gemeente.

Sinds 2003 is de eikenprocessierups in onze gemeente aanwezig. Sinds 2006 wordt de rups jaarlijks in het derde kwartaal geïnventariseerd en bestreden. Dit gebeurt door de dieren te lokaliseren en de nesten weg te zuigen.

Tot vorig jaar liet het aantal verwijderde nesten een langzaam stijgende lijn zien. Deze zomer is de aantasting enorm toegenomen. De rups zit inmiddels overal in Nederland. Ook binnen onze gemeente zijn er in alle eikenlanen nesten aangetroffen. Er komen echter dit seizoen geen nesten meer bij. De nog aanwezige nesten worden in een laatste ronde verwijderd. Bij de prioritering van het verwijderen van de nesten wordt vooral gekeken naar die gebieden waar veel overlast te verwachten is, zoals bijvoorbeeld speelplaatsen of langs routes waar veel schoolgaande kinderen fietsen.  
 
In september en oktober wordt de bestrijdingsperiode van 2010 geëvalueerd. Na overleg met partijen als GGD, huisartsen, aannemers en natuurbeschermers wordt beoordeeld of de huidige methode van bestrijding wordt voortgezet, of dat methoden met inzet van biologische preparaten overwogen moeten worden. Het plan van aanpak voor 2011 wordt eind oktober aan de wethouder overhandigd.

College blij met definitief ontwerp gemeentekantoor

DOORN  Het college van B&W heeft ingestemd met het definitieve ontwerp voor het nieuwe gemeentekantoor. Ook is een voorlopig ontwerp gekozen voor de inrichting van de buitenruimte daaromheen. Het college is erg blij dat binnen het beschikbare krediet aan de verwachtingen is voldaan.

Gemeentekantoor
In een eerder stadium heeft de gemeenteraad kaders gesteld waarbinnen het ontwerp moest worden gemaakt. De belangrijkste doelstellingen zijn met dit ontwerp gehaald.

Rustieke verschijningsvorm
Het overgrote deel van onze inwoners heeft begin dit jaar gekozen voor de rustieke verschijningsvorm. Tijdens de presentatie van het definitieve ontwerp aan inwoners en andere belanghebbenden werd enthousiast gereageerd.

Duurzaamheid
We scoren met dit ontwerp voldoende punten om in aanmerking te komen voor het A-label, de hoogste milieuscore voor gebouwen. De hoge ambitie die wij eerder hadden voor de duurzame bedrijfsvoering (Milieu Index Bedrijfsvoering) wordt nu ook in dit rustieke model ruimschoots gehaald.

Kosten
In eerste instantie leek het rustieke ontwerp te leiden tot hogere kosten. Wij zijn er echter in geslaagd een ontwerp te presenteren dat past binnen het door de raad vastgestelde krediet van 25 miljoen euro. Ook nu blijken de totale kosten voor het nieuwe kantoor niet hoger dan de lasten voor de vier huidige gemeentekantoren. Denk hierbij aan exploitatiekosten, rentelasten etc. 

Buitenruimte
Om te komen tot het conceptontwerp voor de buitenruimte is veel overleg gevoerd met de omwonenden. Het ontwerp sluit goed aan bij het Cultuurhuis en de rustieke vormgeving van de nieuwe gebouwen. Verder past het in het groene karakter van de Stichtse Lustwarande en voorziet het in een goede overgang naar Huis Doorn. De gekozen (half)verharding geeft een parkachtige sfeer. Het Cultuurhuis wordt ingebed in het groen door de aanleg van voornamelijk grasvelden met daarop groepen rododendrons.
Voor het verkeer rond het nieuwe gemeentekantoor is gekozen voor een zogeheten shared space-concept. Dit betekent dat zowel auto’s, fietsers als voetgangers bij elkaar ‘te gast’ zijn op dezelfde weg. Ervaring heeft uitgewezen dat dit een positief effect heeft op de verkeersveiligheid.

Vervolg
Beide plannen worden op 2 september voorgelegd aan de raadscommissie Middelen en op 16 september ter vaststelling aan de gemeenteraad.

Stap vooruit in ontwikkeling bedrijventerreinen

HEUVELRUG  Het college van B&W heeft vorige week de structuurnota Bedrijventerreinen vastgesteld. In deze nota wordt gekeken naar de gewenste ontwikkelingen en omvang van de bedrijventerreinen voor de komende 15 jaar.

Veel bedrijven die klem zitten (o.a. in woonkernen) wachten al jarenlang op een geschikte locatie binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Om medewerking van de Provincie te krijgen voor de uitbreiding/ontwikkeling van bedrijventerreinen moest eerst dit visiedocument worden opgesteld.

In de structuurnota is o.a. de behoefte naar bedrijfs- en kantoorruimten onderzocht. Daarbij is onder meer gekeken naar de staat van de bestaande bedrijventerreinen, de aard van de gevestigde bedrijven, de positie van bedrijventerreinen in de regio en naar de mogelijkheden om ruimtewinst op huidige terreinen te kunnen behalen. Hierdoor is er een actueel overzicht van bestaande en toekomstige behoeften bij bedrijven binnen onze gemeente. Wij streven ernaar de lokale ruimtevraag zo goed mogelijk te faciliteren, mits de bedrijven passen in de aard en de schaal van de lokale economie.

De belangrijkste conclusies uit de structuurnota Bedrijventerreinen zijn:
    •    De bedrijventerreinen hebben geen regionale opvangtaak en zijn dus bedoeld voor de bedrijven binnen onze gemeente.
    •    In totaal komt de lokale ruimtebehoefte uit op 11,8 ha aan netto bedrijventerrein. Hiervan is 7,5 ha directe vraag. Tevens is rekening gehouden met 4,3 ha voor de nabije toekomst ten behoeve van enige groei van bedrijven en de uitplaatsing van bedrijven. De directe ruimtevraag is vooral te vinden in Amerongen, Leersum en Maarsbergen.
    •    De ontwikkeling van een bedrijventerrein voor Leersumse bedrijven naast het bedrijventerrein Amerongen wordt voortgezet. Belangrijke voorwaarde is een goede landschappelijke inpassing.
    •    Voor het bedrijventerrein Amerongen is een herstructureringsplan nodig. Doel hierbij is het opvangen van de extra ruimtevraag vanuit Amerongen.
    •    Voor het bedrijventerrein Maarsbergen is de uitbreidingsbehoefte duidelijk aangetoond (voor de Maarsbergse bedrijven en tevens als opvanglocatie voor de overige dorpen in de gemeente).  Na vaststelling van de structuurnota Bedrijventerreinen wordt voor dit terrein een gebiedsvisie uitgewerkt waarin o.a. ook gekeken wordt naar ontsluiting, landschappelijke inpassing etc. Hierbij wordt ook gekeken naar een gefaseerde ontwikkeling.
    •    De stationsomgeving Driebergen-Zeist wordt gezien als een toekomstige kantoorlocatie.
    •    De bedrijvenlocatie aan de Maarnse Grindweg wordt niet gezien als een toekomstvaste bedrijvenlocatie.
    •    Met betrekking tot de overige bedrijventerreinen zijn er geen directe redenen voor opknappen of uitbreiden.

Vervolg
Het concept van deze structuurnota heeft tot 30 april 2010 ter inzage gelegen. De binnengekomen reacties zijn inmiddels beantwoord en in een nota van zienswijzen verwerkt en vastgesteld. Deze wordt samen met de structuurnota op dinsdag 31 augustus behandeld door de raadscommissie Ruimte en op 16 september aangeboden aan de raad voor een definitief besluit. Na vaststelling van de raad wordt begonnen met de uitwerking van de plannen.

Corsokoningin: ,,’t Is genieten”

LEERSUM  Sinds burgemeester Frits Naafs haar op zaterdag 10 april de kroon op het blonde haar drukte, mag Miranda Schuilenburg zich de 32-ste koningin van het Leersumse Bloemencorso noemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Bloemencorso: ‘Langbroekertje’ wil eerste prijs verdedigen

LEERSUM/LANGBROEK  Jeffrey Verhagen (12), alias ‘Het Langbroekertje’, behaalde vorig jaar met zijn jeugdwagen de eerste prijs. ,,Die gaan we verdedigen, al weet je nooit hoe dat bij de jury zal uitpakken”, zegt vader Freek Verhagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Molenweg zal aan één zijde afgesloten worden

DOORN  Ondanks de noodkreet van de VVD, is in de plannen voor de buitenruimte van het nieuwe gemeentekantoor een eenzijdige afsluiting van de Molenweg opgenomen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kasteel presenteert programma

AMERONGEN  Tijdens een werklunch in het poortgebouw presenteerden Jaap Hulsmann, directeur van Kasteel Amerongen, en Carolin van der Heijden het verrassende, culturele programma voor het komende seizoen van Stichting Kasteel Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Andrieskoor weer begonnen

AMERONGEN  Het Andrieskoor uit Amerongen gaat na de zomervakantie weer aan de slag en nodigt iedereen uit mee te doen en samen te gaan zingen. Iedereen van jong tot oud, man en vrouw is welkom bij het koor.

Lees verder op de website van De Kaap

21 augustus 2010

tijd: 15:50 uur  temperatuur: 23 °C

Fuut Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Toneelclub wint Bloemencorso Leersum

LEERSUM  De Darthuizer Toneelvereniging heeft de 58ste editie van het Bloemencorso in Leersum gewonnen met de ‘De Drie Maîtresses van Lodewijk XIV’. De praalwagen kreeg van de jury 371 punten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Een verhalentocht in Doorn

DOORN  Op initiatief van de Protestantse Gemeente Doorn wordt op 11 en 12 september van 11.00 tot 16.00 uur met een aantal gemeenteleden en kunstenaars uit de regio onder het thema OnderWeg een verhalentocht georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongse Soraya doet mee aan De Klokkenluider van de Notre Dame

AMERONGEN  Soraya (13) uit Amerongen één van de talenten in musical De Klokkenluider van de Notre Dame. De grote première is in zicht, op zaterdag 28 augustus. In december 2009 deden 450 jongeren uit heel Nederland auditie voor De Klokkenluider van de Notre Dame.

Lees verder op de website van De Kaap

22 augustus 2010

tijd: 13:10 uur  temperatuur: 22 °C

Groenhoek Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Persbericht Politie Schietpartij Sportlaan

DRIEBERGEN Bij een schietpartij op de Sportlaan vrijdagavond 20 augustus is een 50-jarige man gewond geraakt aan een been. Een 20-jarige man die had geschoten, is aangehouden. Ook het 50-jarige slachtoffer werd aangehouden, wegens mishandeling van een 49-jarige man. Ook deze raakte gewond. Allen komen uit Driebergen.
 
Omstreeks 20.15 uur kreeg de politie een melding dat er iemand met een vuurwapen liep op de hoek van de Sportlaan en de Oude Arnhemse Bovenweg. Agenten gingen er op af. Kort nadat zij ter plaatse waren gekomen, hoorden zij dat er werd geschoten. Daarop maanden zij kinderen en buurtbewoners in de omgeving om naar binnen te gaan, waarna de locatie werd afgezet.
 
Het 50-jarige slachtoffer kwam ondanks zijn verwonding aanlopen en werd door ambulancepersoneel opgevangen. In de omgeving werd nog een gewonde aangetroffen, de 49-jarige man. Hij bleek te zijn geslagen door de 50-jarige man en had hoofdletsel opgelopen. Daarop werd de 50-jarige verdachte aangehouden. Na tussenkomst van anderen kon de 20-jarige schutter worden aangehouden. Het vuurwapen werd op zijn aanwijzingen teruggevonden in de omgeving. Op straat werd nog een alarmpistool aangetroffen.
 
Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het UMC. De 50-jarige man kon na behandeling worden overgebracht naar het arrestantencomplex van de politie in Houten. De 49-jarige man heeft na behandeling het ziekenhuis verlaten. De politie heeft het incident in onderzoek. De achtergrond van het schietincident ligt in de familiesfeer.

Verdachte autoinbraak aangehouden

DOORN  Dankzij alerte buurtbewoners kon de politie zaterdag 21 augustus omstreeks 09.30 uur een verdachte van auto-inbraak aanhouden. Het gaat om een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Omstreeks 04.50 uur kreeg de politie een melding dat twee mannen op de Nassaulaan wilden inbreken in een auto. Agenten gingen er op af. Na een korte achtervolging verloren zij de twee uit het oog op de kruising Drift/Kampweg. De volgende ochtend melden meerdere bewoners van de Drift en de Kampweg dat ze spullen in hun tuinen hadden aangetroffen. Eén meldster had een man uit de tuin zien wegrennen. Agenten stelden een zoektocht in en troffen bij een bushalte in de omgeving een man aan die voldeed aan het opgegeven signalement. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De aangetroffen goederen zijn meegenomen voor onderzoek.

Brandstichting

DRIEBERGEN  In een woning aan de Scholekster heeft zaterdag 21 augustus een uitslaande brand gewoed. De brandweer heeft de brand geblust. Volgens meerdere getuigen klonk voorafgaand aan de brand een explosie. Zij hadden aanwijzingen dat de bewoner mogelijk betrokken was bij de brand. De 43-jarige bewoner meldde zich later op het politiebureau en is aangehouden op verdenking van brandstichting. De politie stelt een onderzoek in. Na de bluswerkzaamheden stelde de brandweer ook een onderzoek in bij een naastgelegen woning. Daar werd op zolder een wietplantage aangetroffen met 86 planten. Tevens bleek sprake van diefstal van elektriciteit. De 45-jarige bewoonster werd aangehouden. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brandstichting

ZEIST  Bij een flat aan de Brugakker is in de nacht van zaterdag op zondag 22 augustus brand gesticht bij de centrale brievenbussen. Vier bussen vatten vlam en moesten door de brandweer gedoofd worden. Getuigen hebben twee mannen van tussen de 18 en 20 jaar weg zien rennen in de richting van de flat met 54 nummers. De politie heeft hen niet meer aangetroffen in de buurt en stelt een onderzoek in.
 
Heeft u iets gezien of weet u meer van deze brandstichting? Neem dan contact op met de politie van district Binnensticht via 0900-8844.

Fietsen langs de ecologische hoofdstructuur.

DRIEBERGEN  IVN afdeling Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn gaat al fietsend de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in ons werkgebied langs. Met name het gebied tussen Kromme Rijn en het Noorderpark. Dit mede in navolging van de presentatie rond de wording van het station Driebergen-Zeist tot Landschapsstation.

De EHS is te beschouwen als een netwerk van natuur waarbij dieren de kans krijgen over grotere afstanden te trekken. Noodzakelijk om uitwisseling en uitbreiding te bevorderen en zo de populatie gezond te houden. Niet overal is dit eenvoudig te verwezenlijken, immers wegen, woonwijken etc. kunnen een onoverwinnelijke barrière vormen. Tijdens deze fietsexcursie gaan wij zelf in ogenschouw nemen waar verbinding tussen kleine en grote gebieden al tot stand is gekomen d.m.v. bijvoorbeeld een ecoduct. Waar liggen nog knelpunten en wat zijn mogelijke verbeteringen. Tevens krijgt u tips hoe u in eigen tuin of balkon al een wezenlijke bijdrage kunt leveren. Uiteraard besteden we ook aandacht aan de landgoederen en bijzondere flora en fauna die we onderweg tegen komen.
De tocht vindt plaats op zaterdag 28 augustus van 10.00-15.30.
Start: station Driebergen-Zeist, afstand rond de 35 km.
Zelf zorgen voor koffie/thee en lunch.
Inlichtingen: Dick Vlot, 0343-516137

Rhenen is klaar voor Open Monumentendag 2010

RHENEN Zaterdag 11september 2010 vindt ook in Rhenen Open Monumentendag plaats. Het thema is “De smaak van de 19e eeuw”. Het organisatiecomité is hard bezig om het programma in Rhenen wederom aantrekkelijk op te zetten.
Door samenwerking met Nationale Orgeldag en de Streekmarkt wordt het vast een bijzondere dag! Kom gerust langs om te proeven van “de smaak van de 19e eeuw”.

Orgeldag in de Cunerakerk
Rondom de Cunerakerk gebeurt er veel. De Cuneratoren is voor  slechts € 1,- te beklimmen.’s Avonds vindt de Cuneramaaltijd plaats. Kaarten á € 15,- zijn bij de VVV Rhenen te koop. In de kerk vinden diverse orgelconcerten plaats. Het is namelijk ook Nationale Orgeldag en daarom kunt u in de Cunerakerk kennis maken met het orgel en het spel van de organist.

Modeshow en Rederijkers
Er wordt twee keer een modeshow gehouden op het bordes van het Oude Raadhuis. Er wordt kleding geshowd uit de jaren rondom 1900. Voorafgaand de modeshow wordt er een korte voordracht gegeven over de Rederijkers in Rhenen in de 19e eeuw.

Streekmarkt
Op het terrein van Open Monumentendag, rondom de Cuneratoren, vindt een Streekmarkt plaats. Een gezellige markt met demonstraties, bijvoorbeeld met de hand vlegelen en met de machine dorsen. Er zijn kramen met streek- en ambachtelijke producten die u kunt proeven en kopen. Er zijn historische tractoren te bezichtigen, attracties voor de kinderen en huifkarritten. Er staan diverse kraampjes met onder andere kunst en curiosa.

Boottocht naar de Blauwe Kamer
Net als ieder jaar op Open Monumentendag vaart  de boot de Blauwe Bever over de Rijn. Op zaterdag 11 september 2010 is de bestemming De Blauwe Kamer in Rhenen waar de voormalige Steenoven bezichtigd wordt en een presentatie in het infocentrum wordt gehouden. Kaartjes kosten € 1,- en zijn op de monumentendag te verkrijgen bij VVV Rhenen. De boot gaat meerdere keren naar De Blauwe Kamer, de eerste afvaart is om 10.00 uur. De kaartjes voor de eerste afvaart zijn op vrijdag 10 september al te halen bij de VVV Rhenen. Op Open Monumentendag zelf worden de kaartjes voor de overige vaarten verkocht.

Kortom een dag waarin van alles te beleven en bezichtigen is in en rond het mooie stadje Rhenen. Het complete programma van Open Monumentendag is te vinden op www.openmonumentendag.nl  of via  de VVV Rhenen, Markt 20 te Rhenen, telefoon 0317-612333.

Lintje voor ‘korenman’ Henk ter Voorde uit Zeist

ZEIST  Burgemeester Janssen van Zeist reikte zaterdagmiddag tijdens de afsluiting van het Shantyfestival een koninklijke onderscheiding uit aan Henk ter Voorde.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kunstatelierroute in Leersum op 4 en 5 september

LEERSUM  Kunstgilde Heuvelrug organiseert dit jaar voor de twaalfde keer een atelierroute in Leersum. Op zaterdag 4 en zondag 5 september kunnen geïnteresseerden van 12.00 tot 18.00 een ronde maken langs negen ateliers.

Lees verder op de website van De Kaap

23 augustus 2010

tijd: 11:00 uur  temperatuur: 19 °C

Traaij Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Gemeentelijk Minimaloket in Gemeentewinkel

HEUVELRUG Met ingang van 1 september kunnen inwoners ook in de Gemeentewinkel in Doorn informatie inwinnen over minimaregelingen, bijzondere bijstand, schuldhulpverlening en langdurigheidstoeslag. Ook kunnen zij daar een aanvraag indienen. Tot nu toe konden zij daarvoor alleen bij de Regionale Sociale Dienst in Zeist terecht. Het loket komt tot stand in samenwerking met de RSD.

Lees ook

Koffieochtenden ANBO bij Atelier ART33

DOORN  Met ingang van donderdag 16 september organiseert atelier/galerie ART33 in samenwerking met ANBO afdeling Doorn een koffie inloop.
ART33 bevindt zich aan de Kampweg 33 in Doorn, (achter de notenkraam) waar wij vanaf 10.00 uur de deur openen tot ca.12.00 uur.
Hier kunt U het bezoek aan de markt combineren en/of afsluiten met een gezellig samenzijn
onder het genot van koffie/thee/ fris.

ART33 biedt eventueel ook ruimte voor andere activiteiten zoals  handvaardigheid, leeskring, studiekring met bv. een lezing vooraf, schilderen  en tekenen of een filmavond.

De koffie inloop is 2x per maand.

Alvast de data:   16 en 30 september,
                           14 en 28 oktober,
                           11 en 25 november en  
                             9 december
    
Ook niet-ANBO leden zijn welkom!

Arnoud Venema en Martine van den Hengel zijn Uw Gastheer/vrouw .

Modernisering Locatie Zuid

DRIEBERGEN  Het nieuwe schooljaar gaat fris van start in de Openbare Jenaplanschool Dolfijn. Deze zomervakantie heeft Locatie Zuid van de school in Driebergen namelijk een grote opknapbeurt gekregen.  Binnen- en buitenkant van het schoolgebouw aan het Jagerspad zijn opnieuw geschilderd, en de graffiti is verwijderd.

Met de juiste kleuren heeft ook het speellokaal een extra frisse uitstraling gekregen. Voor de weekopeningen en weeksluitingen is daar bovendien een nieuwe geluidsinstallatie gemonteerd.

In elk lokaal zijn nieuwe keukenblokken geplaatst. Ook de algemene keuken is vernieuwd, en de elektra is geheel aangepast aan de eisen van deze tijd.

In september komen er op het lekker ruime schoolplein doeltjes, zodat vooral voor de oudste kinderen extra speelgelegenheid ontstaat.

En, last but not least: iedere groep is inmiddels voorzien van een digibord. Beeld, film en internet kunnen daardoor volledig in het lespakket worden geïntegreerd.

Kortom: voor de leerlingen van dé openbare basisschool van Driebergen begint het schooljaar alvast goed!

Voor wie het gebouw met eigen ogen wil zien: iedere maand is er een kennismakingsochtend voor nieuwe ouders. Eerstvolgende data: donderdag 2 september en donderdag 7 oktober. Aanmeldingen: mariandewit@obsdolfijn.nl.

OBS Dolfijn, Weidestraat 2, Driebergen
Locatie Zuid, Jagerspad 7, Driebergen

Autoloze zondag in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

HEUVELRUG  Zondag 19 september is het autoloze zondag in een deel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH). Het Nationaal Park heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevraagd deel te nemen aan de landelijke autoloze zondag. Niet zoals gebruikelijk binnen de bebouwde kom, maar in het Nationale Park.

Tijdens de autoloze zondag wil het NPUH iedereen laten beleven hoe een autoluw Nationaal Park eruit ziet.

Zowel in de Structuurvisie als het Gemeentelijke Verkeers- en VervoerPlan geeft de gemeente aan dat er sprake is van een ‘conflict’ tussen verkeer, natuur en recreatie. Daarom heeft de gemeente de ambitie uitgesproken het aantal verkeersbewegingen over de Heuvelrug terug te brengen. Het initiatief van een autoloze zondag wordt daarom ondersteund.

De volgende wegen worden zondag 19 september van 10.00 tot 18.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer (m.u.v. aanwonenden en bestemmingsverkeer):
    –    Scherpenzeelseweg (vanaf parkeerterrein zwembad/restaurant)
    –    Ginkelseweg (tussen Ginkeldwarsakkers en Scherpenzeelseweg)
    –    Bovenhaarweg
    –    Ginkeldwarsakkers
    –    Bergweg (grens bebouwde kom Amerongen –  Haarweg)
De afsluitingen worden door (aankondigings)borden aangegeven.
Tijdens deze autoloze zondag worden niet alleen maar wegen afgesloten. In samenspraak met de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), die als projectleider optreedt, het Gebruikersplatform van het NPUH en de Federatie Groene Heuvelrug is een pakket van activiteiten opgesteld waarmee inwoners en recreanten op een bijzondere manier het NPUH kunnen bezoeken.
Wandelroutes tussen Groene Entrees
Er zijn mooie wandelroutes beschikbaar tussen de verschillende Groene Entrees. Door routes aan elkaar te koppelen, is het mogelijk diverse afstanden te overbruggen. Vanaf de Groene Entrees vertrekt ieder half uur een bus die de wandelaars die dag gratis terugbrengt. Wandelaars kunnen ook onder begeleiding van terreinbeheerders meelopen door de stiltegebieden in het Nationaal Park.

Fietstochten
Huur gratis een fiets bij station Driebergen-Zeist of Rhenen en fiets deels over het Let de Stigterpad (30 km) richting het andere station. Deze mooie tocht leidt door de hele Heuvelrug. Lever de fiets in bij het station waar u eindigt en de trein brengt u terug naar het station waar u bent gestart. 

Speciaal voor deze dag is in het Nationaal Park een mooie fietsroute uitgestippeld van circa 35 km. Neem zelf de fiets mee en ervaar het autoluwe Nationaal Park. Vanuit de verschillende dorpen zijn er opstappunten. De route en de startpunten worden nog bekend gemaakt. Vanuit de Groene Entree Doornse Gat vindt ook een georganiseerde fietstocht plaats. Tijdens de fietstocht vertelt een deskundige alles over het park.

Orgelconcert Gerben Budding in Cunerakerk Rhenen

RHENEN  Organist Gerben Budding geeft zaterdag 28 augustus een concert in de Cunerakerk in Rhenen. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang kost 6 euro, maar kinderen tot en met 16 jaar kunnen gratis naar binnen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Muziek in de Maartenskerk biedt kamermuziek

DOORN  Sinds 1986 is de sfeervolle twaalfde eeuwse Maartenskerk in het centrum van Doorn de plek waar jaarlijks vijf tot zes kamermuziekconcerten worden georganiseerd. Muziek in de Maartenskerk heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd met (inter)nationale topmusici en een gevarieerd programma

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsexcursie in de omgeving van Doorn

DOORN  Voor fietsliefhebbers wordt op dinsdag 31 augustus en woensdag 1 september een fietsexcursie in de omgeving van Doorn georganiseerd. De fietsexcursie vanuit Doorn brengt de deelnemers langs vele kastelen, zoals Sandenburg, Rhijnestein, Sterkenburg en vele cultuurhistorische plekjes.

Lees verder op de website van De Kaap

24 augustus 2010

tijd: 13:00 uur  temperatuur: 19 °C

Welgelegenlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Grote zege DEV op HVC

DOORN  Na winst op Aurora en een gelijkspel tegen Achterveld won DEV overtuigend van het Amersfoortse HVC. Zonder in de problemen te komen bouwde de jonge Doornse ploeg de score uit naar 7-0.

Lees verder op de website van De Kaap

Iedereen in de regio Utrechtse Heuvelrug kan gratis meedoen

DOORN  Op 11 september as. organiseert Basketbalvereniging Blue Arrows uit Driebergen speciaal voor de mensen uit de regio Utrechtse Heuvelrug streetbasketball wedstrijden tijdens de Culturele Heuvelrugmarkt in Doorn s’middags van 13.00 – 16.30 uur op de parkeerplaatsen van het Cultuurhuis in Doorn.

Door mee te doen kan je zelf ervaren hoe “vet cool” deze sport is en kan je met je vrienden 3 tegen 3 wedstrijden spelen. Blue Arrows begeleidt deze wedstrijden met eigen scheidsrechters en heeft voor geïnteresseerden extra informatie over de vereniging in haar stand. Uiteraard worden alle wedstrijden voorzien van vette musicbeats.
 
Je speelt in een team van 3 personen in je eigen leeftijdklasse. Je kunt je natuurlijk ook opgeven met 2 van je vrienden of vriendinnen. De teams worden steeds per wedstrijd ingedeeld zodat iedereen kan meedoen.
 
Blue Arrows heeft voor iedere deelnemer die geen lid is een extra beloning nl. een tegoedbon voor het volgen van 2 gratis proeftrainingen.

Inschrijving gratis Blue Arrows Streetbasketbal, geef je tijdig op want VOL = VOL !
Je kunt je zaterdag ochtend 11 september in schrijven op de Blue Arrows stand of je kunt je vooraf aan melden via onze website www.bluearrows.nl en daar je gegevens in te vullen en te mailen naar streetbasketbal@bluearrows.nl 

Bij inschrijving per mail ontvangt je van ons in dezelfde week een bevestiging van je inschrijving en de hoor je bij welk team je zit en  hoe laat je verwacht wordt om een wedstrijd te spelen. Wanneer je jezelf zaterdagochtend 11 september inschrijft (is mogelijk vanaf 11.00 uur !), dan krijg je direct te horen welke mogelijkheden er nog zijn en op welke tijdstippen je evt. nog kan spelen. Daar alles gratis is hoef je niets te betalen. Wij verzoeken je wel geschikte schoenen te dragen, zodat je niet onnodig een blessure oploopt.

Voor evt. vragen kun je altijd mailen naar bovenstaand mailadres of onze website raadplegen: www.bluearrows.nl .

Blue Arrows ziet graag je inschrijving z.s.m. tegemoet om je welkom te heten op dit “vet coole” evenement !

SVMM kansloos tegen Woudenberg

MAARN  SVMM heeft de eerste bekerwedstrijd van het seizoen overtuigend verloren. In Woudenberg werd het 8-1 voor de thuisploeg.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitslag Bloemencorso Leersum + VIDEO

LEERSUM  Het 58ste Bloemencorso van Leersum was weer een groot feest. De Darthuizer Toneelvereniging ging met de belangrijkste prijs aan de haal. Hieronder kunt u de uitslagen van alle categorieën bekijken.

Lees verder op de website van De Kaap

25 augustus 2010

tijd: 16:00 uur  temperatuur: 19 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Beroep tegen bredere A12 afgewezen

DRIEBERGEN  De A12 tussen Utrecht en Maarsbergen mag gewoon verbreed worden, ondanks protest van een vrouw uit Driebergen. Dat heeft de Raad van State besloten. Ook anderen hebben vergeefs bezwaar ingediend.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zoon Karel Doorman opent unieke marine-expositie

DRIEBERGEN  Op zaterdag 28 augustus  opent om 15.30 uur Theodoor Willem Robert Doorman, de enige nog in leven zijnde zoon van de in de slag in de Javazee (februari 1942) omgekomen schout-bij-nacht Karel W.F.Doorman, de gloednieuwe marine – expositie in het militair museum ’t Schilderhuis in Driebergen. 

Pronkstukken in deze nieuwe maritieme hoek zijn twee op schaal gebouwde scheepsmodellen van de kruisers  Hr. Ms. De Ruyter die respectievelijk in 1936 en in 1953 in dienst kwamen.

De tentoonstelling is verder aangekleed met kunstmodellen, getooid in diverse marine-uniformen uit diverse tijdvakken.
Bij de opening zullen ook aanwezig zijn Jan Maarten Doorman, kleinzoon van schout-bij-nacht Karel Doorman alsmede Tom Kruys, zoon van de eerste commandant van de na-oorlogse De Ruyter.
Het bestuur van de Stichting Collectie Militaire Traditie , die het museum beheert, is er verheugd over dat de zoon van schout-bij-nacht Karel Doorman  de expositie wil openen. Zo zal hij ingaan op bepaalde aspecten van de slag in de Javazee. 
Internationaal
Schout-bij-nacht Karel Doorman stond aan het hoofd van een internationaal eskader dat in de Javazee slaags raakte met een Japans  eskader. Daarbij werden de Nederlandse kruisers Java en De Ruyter getorpedeerd. Doorman verkoos het om met zijn eskader ten onder te gaan. Ook zal Theodoor Doorman aandacht besteden aan de capitulatie van Japan in augustus 1945 (nu 65 jaar geleden) die een paar weken later werd geformaliseerd op het Amerikaanse slagschip Missouri in de baai van Tokio.
Na de oorlog , in 1953, kwam de nieuwe De Ruyter in dienst. Al voor de oorlog werd de kiel gelegd voor dit schip, dat overigens aanvankelijk De Zeven Provinciën werd genoemd. De ‘nieuwe’ De Ruyter heeft tot oktober 1972 voor de Nederlandse marine gevaren. De eerste commandant was kapitein-ter-zee W.J. Kruys.  Het bestuur van de Stichting Collectie Militaire  Traditie stelt het uiteraard ook zeer op prijs dat de zoon van de eerste commandant bij de opening van de tentoonstelling aanwezig is.
Maandenlang
Ontwerpers en bouwers zijn maandenlang  in het depot van het museum in Ede bezig geweest om de twee prominente scheepsmodellen van de kruisers te vervaardigen. Voor  bezoekers die op woensdagmiddag of in het weekend op de middagen een kijkje willen nemen, is in de nieuwe marinehoek een brochure beschikbaar met daarin uitvoerige informatie over de expositie. De brochure wordt binnenkort op de website van het museum geplaatst: www.schilderhuis.COM

Sportgala 2010

HEUVELRUG  Sport verdient voortdurend stimulering en waardering. Sport is belangrijk voor de samenleving. In vele opzichten. Bij het gemeentelijk sportbeleid horen ook gemeentelijke sportprijzen. Samen met de sportkoepel Heuvelrug Sport Initiatief organiseert het gemeentebestuur ook dit jaar weer het Sportgala.
Tijdens dit Sportgala worden de prijswinnaars bekend gemaakt en gehuldigd. Het Sportgala vindt op vrijdagavond 4 februari 2011 plaats.

Wie winnen de gemeentelijke sportprijzen 2010?                 
Het is weer zover. Inwoners en organisaties kunnen kandidaten weer voordragen voor de gemeentelijke sportprijzen 2010. Utrechtse Heuvelrug kent zes categorieën: sportvrouw, sportman, sporttalent, sportploeg, sportvereniging en sportiefste basisschool.  
 
Voordrachten
Vanaf 2 september kunnen inwoners en organisaties hun voordrachten voor de sportprijzen indienen. Surf naar de gemeentelijke website www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl en via Direct naar kiest u voor Sportprijzen 2010. Lees daar de criteria die de Nominatiecommissie en Jury hanteren bij de beoordeling van alle voordrachten. Zoek vervolgens het invulformulier van uw keuze. Vul dit zo compleet mogelijk in en verzend het elektronisch. Goed onderbouwde voordrachten hebben natuurlijk meer kans op succes. Dus schroom niet om alle belangrijke sportprestaties met naam, toenaam, datum en plaats te vermelden. Zo komt uw voordracht effectief en snel bij de Nominatiecommissie die uit alle voordrachten in december drie kandidaten per categorie selecteert en nomineert voor de Jury. De Jury van alle sportclubvoorzitters en basisschooldirecteuren kiest vervolgens uit de drie genomineerden per categorie de winnaar uit. Tot 1 december aanstaande kunt u via de gemeentelijke website kandidaten voordragen.
 
Waaraan moeten de Sportman en Sportvrouw 2010 voldoen?
Er zijn drie belangrijke criteria. Natuurlijk moeten beiden ingeschreven zijn als inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en 18 jaar of ouder zijn; dat wil zeggen geboren in 1992 of eerder.  De geleverde sportieve prestaties in 2010 vormen het inhoudelijke criterium. Om precies te zijn gaat het om sportprestaties geleverd in de periode december 2009 t/m november 2010. Bij de voordracht dienen de sportieve prestaties op (inter)nationaal, regionaal en lokaal niveau te worden gemeld. Het is wel belangrijk dat de feiten in de voordracht kloppen. Alleen waarheidsgetrouwe voordrachten worden in beschouwing genomen. Sportieve prestaties kunnen als individuele sportbeoefenaar geleverd zijn, maar ook als teamlid van een bovenlokale sportploeg. Zo kan een teamlid van het nationale rugbyteam ook in aanmerking komen. En tenslotte, is de voorgedragen sportman of sportvrouw ook een boegbeeld? Is hij/zij een voorbeeld voor de jeugd? Dit is het derde criterium waarop de Nominatiecommissie uw voorgedragen kandidaat beoordeelt.

Wie komen in aanmerking voor het Sporttalent 2010?
Ook hier gelden dezelfde criteria als bij de Sportman en Sportvrouw. Het verschil is dat voor deze sportprijs zowel meisjes als jongens in aanmerking komen die nog geen 18 jaar zijn.

Ook voor de Sportploeg, Sportvereniging en Sportiefste basisschool gelden criteria, die u op de gemeentelijke website kunt vinden. Neem er kennis van en ga over tot actie.
 
U bent aan zet!
Sportwethouder Roy Pamboer roept u op om kandidaten voor een van de gemeentelijke sportprijzen 2010 aan te melden via de gemeentelijke website. Doe mee en prijs uw favoriet(en) aan. Individuele inwoners, maar ook organisaties kunnen voordrachten indienen, in elke categorie.  

Stedenbouwkundigplan Eindseweg in Overberg

OVERBERG  Een grote opkomst vorige week tijdens de presentatie van het stedenbouwkundig plan Eindseweg 10 in Overberg. Woningbouwvereniging Amerongen presenteerde haar plannen aan circa tachtig belangstellenden in de grote zaal van De Buurthucht in Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Veel bezoekers 100% Buitendag

DOORN  Als onderdeel van de viering van de Vrede van Utrecht in 2013 wordt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een serie van vier projecten georganiseerd. Afgelopen zondag was er op het terrein van huis Doorn de eerste in deze reeks: 100% Buitendag.

Lees verder op de website van De Kaap

26 augustus 2010

tijd: 14:40 uur  temperatuur: 18 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Programma Dorpsfeest op 10, 11 en 12 september 2010

DRIEBERGEN De Stichting Driebergs Dorpsfeest heeft het programma bekend gemaakt van het dorpsfeest dat zal worden gehouden van vrijdagavond 10 t/m zondag 12 september.

Na het grote succes van 2009, is er ook dit jaar weer een uitgebreid feestprogramma opgezet. Nog meer dan vorig jaar is het dit jaar niet alleen een feest voor, maar vooral ook door  Driebergse verenigingen en artiesten. Het programma is erop gericht dat er voor iedereen wel iets te vinden is van zijn of haar smaak.
De geschiedenis is ook in 2010 de inspiratiebron voor een groots feestweekend. Dit Driebergs Dorpsfeest valt in het weekend van de Open Monumentendagen en heeft dit jaar datzelfde thema: “De smaak van de 19e eeuw”. 
In de 19e eeuw, die begon met de Franse tijd, kwam de Stichtse Lustwarande tot bloei, de gordel van buitenplaatsen tussen Utrecht en Doorn. In deze eeuw van de industriële revolutie verschenen de eerste treinen, paardentrams en stoomtrams, gas- en elektrisch licht, grammofoons en de eerste fietsen en auto’s.
En in 1810 is Rijsenburg gesticht, een nieuwe dorpskern, met de naam van een verdwenen kasteel. Nederland is dan net ingelijfd bij het Franse Keizerrijk. De gewiekste zakenman P.J. van Oosthuyse, rijk geworden van leveringen aan de Franse troepen, bewoont de Driebergse buitenplaats Sparrendaal. Hij laat zijn nieuwbouwkerk St. Petrus Banden inwijden door de bisschop en op het fonkelnieuwe kerkplein wordt kermis gehouden.
Feestprogramma 2010
Op vrijdagavond 10 september vindt de opening plaats met een concert in de Grote Kerk. Hier verzorgen het Stichts Mannenkoor en Harmonie Aurora een afwisselend programma. Aurora speelt o.a. repertoire uit de popgeschiedenis.
Op zaterdag vindt het grootste spektakel plaats. In de winkelstraat de Traaij zorgen de ondernemers van ODC voor demonstraties van oude ambachten en een kinderbraderie. De Stichting Ateliers verzorgt een kunstmarkt.  
Nieuw en toch ook weer niet is het popfestival Driepop. Het is de opvolger van ‘Dwergpop’, dat 15 jaar lang bestond en juist de laatste jaren in het dorpscentrum succesvoller werd. Ervaren vrijwilligers zetten de traditie nu voort onder de vlag van de Stichting Driebergs Dorpsfeest.
Voorts worden de hele zaterdag op het Driebergs Cultuurpodium, het loungepodium en een pop- en rockpodium, uiteenlopende soorten muziek gebracht.
Op zaterdag en zondag wordt bij het Schaepmanmonument een Napoleontisch kampement ingericht, met demonstraties van het soldatenleven van Les Grénadiers Hollandais anno 1810. De militairen slapen in tenten op stro, koken hun eten op houtvuur en exerceren met geweren en kanon.
Een historische kermis op het Rijsenburgse Kerkplein herinnert aan de feestelijke opening van kerk en plein 200 jaar geleden. Scouting Driebergen verzorgt een kinderplein bij Park Seminarie.

 Op zaterdagmiddag rijden de Cars for Charity aan het einde van hun Droomrit door Driebergen.
Aansluitend trekt de historische Parade door het dorp met o.a. muziekkorpsen, de Grénadiers, oude rijtuigen en een Landauer met Lodewijk Napoleon en zijn gevolg. Topper is de ‘Clique’ van politie te paard. Dit muziekkorps met trompetters en tamboers, dat stamt uit 1814, begeleidt jaarlijks de Gouden Koets op Prinsjesdag.

De zaterdag wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk op het Seminarieterrein.

Op zondagmiddag zijn er cultuurhistorische wandelingen door Driebergen en omgeving onder leiding van gidsen, rondleidingen in Sparrendaal en een klassiek koffieconcert in de Grote Kerk.
Aansluitend is er voor wandelaars en luisteraars een Thé Complet in het Wapen van Rijsenburg en aan het eind van de dag een culinair diner in een tent op het Kerkplein.

Nadere informatie over de diverse activiteiten verschijnt de komende week.

Kijk voor het programma, tijden en locaties verder op www.driebergsdorpsfeest.nl

Zorgwoningen in vervallen panden in centrum Doorn

DOORN  Al jarenlang staan de panden aan de Dorpsstraat, tegenover het Cultuurhuis, er vervallen bij. Er lijkt nu eindelijk iets te gaan gebeuren met de verloederde gebouwen. Als het aan de directeur van Heuvelrug Wonen, Jos Sleyfer, ligt, komen er twaalf zorgappartementen en een ruimte voor dagbesteding in de Dorpsstraatpanden.

Lees verder op de website van De Kaap

Maak kennis met Zeister bodemschatten tijdens Archeologische Dagen in Zeist

ZEIST  Op zondag 5 september start de tentoonstelling “Archeologie in Zeist”. Bezoekers kunnen bij deze expositie opvallende vondsten in de gemeente Zeist bezichtigen die waardevolle informatie geven over de geschiedenis van de gemeente, zoals een urn uit de IJzertijd, servies uit de Middeleeuwen en kogels uit de Franse Tijd. De tentoonstelling, waarin ook wordt ingegaan op  het archeologiebeleid van de gemeente, duurt tot en met 30 september. De toegang is gratis.

Vergroot foto

Bij de opening van de tentoonstelling op 5 september vinden lezingen plaats door archeologen. Zo zal Peter de Boer, archeoloog van de Milieudienst, een algemene inleiding geven en het belang toelichten van archeologie voor de gemeente.
Luko van ’t Hoenderdaal  uit Zeist zal een verhaal presenteren over zijn eigen bijzondere vondst in zijn achteruin, een urn uit de ijzertijd. Amateurarcheologen van de AWN (Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland) verzorgen een stand  en vertellen hoe te werk gaan. 

Op zondag 26 september is er een publieksdag waar archeologie voor kinderen tastbaar wordt gemaakt. Zij kunnen zelf op zoek gaan naar archeologische schatten in het speelbos van Bezoekerscentrum De Boswerf. De kinderen kunnen ook deelnemen aan een van de gratis workshops zoals broodjes bakken en scherven van potten in elkaar lijmen. Bezoekers zijn daarnaast welkom om vragen te stellen aan en eigen archeologische vondsten te onderzoeken met een archeoloog.

Alle activiteiten in het kader van de Archeologische Dagen vinden plaats bij Bezoekerscentrum De Boswerf, Prins Bernardlaan 3 in Zeist. Bezoekers worden verzocht om zoveel mogelijk per fiets te komen. In de directe omgeving (Prins Bernhardlaan) is  ook  parkeergelegenheid. Deelname aan de workshops is gratis. Aanmelden vooraf is gewenst: www.boswerf.nl of telefoon (030) 692 23 93. 
Tot 1 november is de Boswerf ’s zondags geopend van 12.00 – 16.30 uur; dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur. Van november t/m maart is het bezoekerscentrum alleen op de zondagen geopend.

De Archeologische Dagen zijn een initiatief van de gemeente Zeist.

Onderzoek vernieuwing Revius Lyceum Doorn

DOORN  Het college heeft dinsdag 24 augustus besloten om samen met het Revius Lyceum drie scenario’s voor vernieuwing van de school uit te werken. De bedoeling is dat de gemeenteraad in het voorjaar 2011 een keuze maakt voor één van de scenario’s.

Het Revius Lyceum wil graag een vernieuwing van haar schoolgebouw aan de Driebergsestraatweg. De school vindt dat nodig om beter en meer eigentijds onderwijs te kunnen geven. Het gebouw is opgericht eind vijfiger jaren en later uitgebreid in de zeventiger en negentiger jaren. Volgens het Revius is het de hoogste tijd om te moderniseren, het liefst via nieuwbouw.

In het afgelopen jaar is met het Revius onderzoek gedaan naar de staat van hun gebouw en is gesproken over wensen en mogelijkheden. Voorlopige conclusie is dat nieuwbouw niet zo maar aan de orde is. Dat heeft te maken met de forse investering die nieuwbouw vraagt en het feit dat zowel de gemeente als het schoolbestuur op dit moment daarvoor onvoldoende geld beschikbaar hebben. Het heeft ook te maken met het feit dat het vooral de oudere gebouwdelen zijn die aan groot onderhoud toe zijn, maar dat de nieuwere gebouwdelen nog in prima staat zijn. In het voortgezet onderwijs is het de school zelf die verantwoordelijk is voor de uitvoering en bekostiging van groot onderhoud.

Om een goede afweging te kunnen maken welke vernieuwing wenselijk en ook haalbaar is, is daarom besloten om drie scenario’s voor de school uit te werken en die tegen elkaar af te wegen.

Daarnaast is de gemeente op dit moment bezig met een onderzoek naar een locatie waar op termijn (2017) een nieuw zwembad zou kunnen komen. De locatie van het Revius Lyceum is daarbij één van de opties die voldoet aan criteria van de gemeenteraad. Daarom wordt de optie van een nieuw zwembad bij een (deels) nieuw Revius Lyceum, ook uitgewerkt.

Dit betekent dat de volgende scenario’s aan bod komen:
    1.    Een renovatie van het huidige schoolgebouw waarbij alleen groot onderhoud aan gebouw en installaties plaatsvindt, zodat het gebouw technisch gezien weer voor 20 jaar in orde is;
    2.    Gedeeltelijke nieuwbouw met renovatie waarbij in de school ook aanpassingen worden gedaan om anders en meer eigentijds onderwijs te kunnen geven;
2a. Zoals scenario 2, maar dan met een nieuw zwembad;
    1.    Volledige nieuwbouw op de huidige locatie;
3a. Zoals scenario 3, maar dan met een nieuw zwembad.

Een gezamenlijke projectgroep van gemeente en Revius werkt de scenario’s uit en verwacht deze
1 januari 2011 klaar te hebben. Na die tijd vindt besluitvorming plaats, zowel over de vernieuwing van het Revius, als over de locatie voor een nieuw zwembad.

Gemeentekantoor krijgt vorm

HEUVELRUG  Het nieuwe gemeentekantoor in Doorn krijgt steeds meer vorm. In september zal de raad zich uitspreken over het definitieve ontwerp van het gebouw en over het voorlopige ontwerp van de buitenruimte.

Lees verder op de website van De Kaap

Verdachte aanranding op Doornse camping vrijgelaten

DOORN  Een 25-jarige man die op een camping in Doorn een jongen heeft aangerand, is maandag door de rechtbank in Utrecht vrijgelaten uit voorarrest. De officier van justitie had duidelijk betoogd dat de verdachte niet de straat op kan zonder behandeling, maar de rechtbank dacht daar anders over.

Lees verder op de website van De Kaap

27 augustus 2010

tijd: 16:45 uur  temperatuur: 16 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Getuigenoproep mishandeling

DOORN  Op donderdagmiddag 26 augustus is een 16-jarig meisje uit Doorn op de Kampweg gewond geraakt toen zij werd aangevallen door twee jongens.
 
Het slachtoffer fietste die middag samen met haar 17-jarige vriend uit de richting Driebergen naar Doorn. Omstreeks 15.40 uur fietsten zij over de Kampweg in Doorn. Bij het parkeerterrein zagen zij twee jongens staan op de hoek Kampweg en de Kampdwarsweg. Eén van de jongens ging voor de fiets van de 17-jarige jongen staan en liet hem stoppen. De twee spuugden de jongen en duwden hem omver waarop een vechtpartij ontstond. Het meisje probeerde de jongens uit elkaar te halen, maar werd vervolgens zelf door één van de jongens geslagen en geschopt tegen haar rug, benen en hoofd totdat ze buiten bewustzijn raakte. Toen de verdachten weg waren, zijn de twee slachtoffers opgevangen door personeel van een horecagelegenheid in de buurt. Ambulancepersoneel behandelde het 16-jarig meisje.
 
De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug via telefoonnummer 0900 – 8844 (lokaal tarief).
 
Signalementen
Jongen 1 is ongeveer 1.80 meter lang, heeft een blanke huidskleur, stekeltjes haar en een opvallende, grote neus. Hij droeg een zwarte jas met twee witte strepen aan de zijkant, zwarte pet en een spijkerbroek. Jongen 2 is ongeveer 1.70 meter lang, heeft een blanke huidskleur, heeft een rond gezicht, lang haar met een matje in zijn nek. Verder had hij een zwarte pet op.

Maarsbergen speerpunt in nota bedrijventerreinen

HEUVELRUG  Het college van B&W heeft de structuurnota Bedrijventerreinen vastgesteld. In deze nota staan de plannen op het gebied van bedrijventerreinen voor de komende vijftien jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Terugblik op Jazz at the Castle

AMERONGEN  Een zwoele zomeravond, een prachtige locatie en een diversiteit aan jazz-optredens. De ingrediënten waar menigeen voor viel. Ruim 1000 mensen handden hun weg zaterdag richting Kasteel Amerongen gevonden voor de 20e editie van Jazz at the Castle.

Lees verder op de website van De Kaap

28 augustus 2010

tijd: 14:05 uur  temperatuur: 14 °C

Park Sparrendaal Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Schoten gelost na overval in Zeist

ZEIST  In Zeist is gisteravond laat op het Vrijheidsplein een supermarkt overvallen. Vier gewapende mannen drongen na sluitingstijd de winkel binnen. De politie kon vrijwel direct één overvaller aanhouden aan de achterkant van de supermarkt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kapel als ontmoetingsplek

MAARN  Sinds de fusie – Pinksteren 2007 – van de gereformeerde kerk en hervormde gemeente in Maarn/Maarsbergen heeft de nieuwe kerkgemeente steeds meer één gezicht gekregen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kindervrijmarkt in Amerongen

AMERONGEN  Op en om het plein en grasveld van de bibliotheek in Amerongen wordt zaterdag 11 september een kindervrijmarkt georganiseerd. Kinderen tot 12 jaar kunnen hier hun oude speelgoed, spellen en boeken verkopen.

Lees verder op de website van De Kaap

29 augustus 2010

tijd: 13:45 uur  temperatuur: 15 °C

Laan van Blommerweert Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dalto-opleiding krijgt kans

DRIEBERGEN  Op dinsdag 17 augustus is de selectie van Dalto weer begonnen met de voorbereidingen op het nieuwe korfbalseizoen. In vergelijking met afgelopen seizoen is er veel veranderd bij de Driebergse club.

De club nam afscheid van Bob de Jong (gestopt op het hoogste niveau), Jos Roseboom en Henriette Brandsma die naar DVO vertrokken. Al eerder was Linda van Woudenberg gestopt vanwege haar zwangerschap. Ilona van den Berg revalideert nog van een enkeloperatie, maar zij is in de zaal weer beschikbaar.

Ook in het tweede team stopten 5 spelers om verschillende redenen. Kortom veel vertrekkende spelers, maar gelukkig kozen Wouter van Brenk (TZ), Sietske van de Sande (na 1 jaar OVVO) en Eva Sprangers (na 1 jaar KZ) (weer) voor Dalto, iets waar Dalto heel blij mee is.

Het vertrek van veel spelers was voor de TTC (Toptechnische commissie) een moment om zich te beraden op de toekomst. Er is bewust gekozen voor een investering in de eigen jeugd en er is gekeken naar de lange termijn. Dalto heeft immers al jaren een A1 waarin veel talenten spelen die al een aantal jaren ervaring hebben met op het hoogste niveau spelen, de districts- en Nederlandse jeugdselecties. Dit team werd afgelopen maart  landskampioen in de zaal. Voorzitter Erik van Brenk: ”We hebben ervoor gekozen om de talenten eerder naar de seniorenselectie over te halen, de bedoeling was dat dit meer geleidelijk zou gebeuren, maar de omstandigheden zijn er nu naar. We hebben alle vertrouwen in de jonge, maar zeer talentvolle groep, waar we als vereniging nog jaren meer vooruit kunnen”. Naast Marlies Dingemans (18) zijn René Siedsma (18), Marvyn Toonen (17) en Barbara Brouwer (17) vervroegd vanuit de A1 aan de selectie toegevoegd.  Trainer van het tweede team  is Floris Stam, de zo succesvolle trainer van de A1. Hij kent de spelers en speelsters heel goed wat een voordeel is. Verder is het begeleidingsteam van de A1 ook meegegaan.

Naast de gewone trainingen worden er nu ook kracht- en core-stability trainingen gegeven door de fysiotherapeuten Fred Dingemans en Inge Jansen (binnenkort ook fysiotherapeut bij de Nederlandse jeugdselecties) .  Verder heeft Dalto specialist Rob Druppers, looptrainer bij FC Utrecht en nu bij FC Twente, ingehuurd om looptrainingen te geven. Met verzorger Anton de Koning en teammanagers André van Huisstede en Ton de Ligt is de begeleidingsstaf compleet. Tot slot is Wietse Oele bereid gevonden om met name de jeugdige talenten mentaal te ondersteunen. Kortom, de randvoorwaarden zijn dit seizoen uitstekend geregeld.
Trainer Herman van Gunst begint aan zijn derde seizoen bij Dalto, een heel ander seizoen dat hij wellicht had verwacht.  Hij vindt dat er een goede, maar relatief onervaren groep staat, waarin  een goede sfeer heerst. “Er wordt hard en intensief getraind, maar wat we op dit moment nog missen is schotkracht, want het vertrek van Jos Roseboom en Bob de Jong, samen goed voor 306 doelpunten in het afgelopen Korfbal League seizoen vang je niet zomaar op. Doelstelling is handhaving in de Korfbal League en als dat lukt dan heeft de ploeg het heel goed gedaan en kan er van daaruit verder worden gebouwd met het team en kan het team alleen maar sterker worden”.
De voorbereiding verloopt helaas niet zo vlekkeloos als verwacht, want na de eerste trainingen moesten Merle van Rijn (knie), Simone Timmerman (enkel) en Adriaan van Dijk (knie) geblesseerd afhaken. De blessure van Adriaan van Dijk is ernstig en betekent dat Herman van Gunst  hem waarschijnlijk tot aan de zaal  zal moeten missen. Dit betekent wel dat alle andere spelers van de selectie de gelegenheid krijgen om te spelen en ervaring op te doen. Dalto heeft naast een trainingsdag en een trainingsweekend in Nijkerk oefenwedstrijden gespeeld tegen Tempo, Unitas, Blauw Wit (A) en De Meervogels. Op 4 september start de competitie in de nieuw gevormde ereklasse met een thuiswedstrijd tegen Deetos/Snel, de ploeg waar oud-Daltospeler Riko Kruit aan het roer staat.

Verlaten auto

DRIEBERGEN Op zondag 29 augustus rond 02.40 uur kreeg de politie de melding dat een auto in de berm was aangetroffen zonder bestuurder. De auto had een aanrijding gehad en was met de voorzijde op een boom geklapt. In de auto werd het kentekenbewijs aangetroffen.
 
De auto is weggesleept. De politie doet nader onderzoek naar de eigenaar van het voertuig. Dit was overigens een oldtimer die pas sinds één dag op naam van een nieuwe eigenaar stond. Waarschijnlijk heeft de eigenaar maar kort plezier van zijn oldtimer, de auto was zwaar beschadigd.

Wankele Wereld

DOORN  Jan Terlouw komt op 29 september naar Doorn voor de uitvoering van ‘Wankele Wereld’. Dit is een literair concert, geschreven door Jan Terlouw met muziek van Astor Piazolla en uitgevoerd door het Orion Ensemble met Jan Terlouw als verteller.

Lees verder op de website van De Kaap

Open Monumentendag Amerongen

AMERONGEN  Open Monumentendag 2010 vindt plaats op zaterdag 11 september. Het landelijke thema is ‘De smaak van de 19e eeuw’. De negentiende eeuw heeft in Nederland, door de opkomst van de industrie en nieuwe mogelijkheden op technisch gebied, een scala aan gebouwen opgeleverd. In Amerongen stellen zes bewoners van monumentale panden uit die periode hun deuren open voor belangstellenden.

Lees verder op de website van De Kaap

30 augustus 2010

tijd: 11:00 uur  temperatuur: 15 °C

Prinses Margrietlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Prijswinnaars CJG Rhenen blij met hun prijzen

RHENEN  Op donderdag 10 juni is de website www.cjgrhenen.nl letterlijk de lucht ingegaan. Wethouder Frank Bongers heeft samen met de 960 kinderen van de wandelvierdaagse ballonnen opgelaten als startsein voor het live gaan van de website. Dit was een prachtig gezicht.

Vergroot foto

De winnaars van de CJG-ballonnenwedstrijd zijn bekend. Zij zijn donderdag 26 augustus met hun ouders, zusjes en broertjes naar het gemeentehuis van Rhenen gekomen om de prijs in ontvangst te nemen. Wethouder F. Bongers verwelkomde de prijswinnaars in de raadszaal waar ze na de prijsuitreiking meteen aan de slag gingen met het spelen van een potje cesta. Gelukkig bleef alles heel in de speelzaal.
De winnaar is Jimmy Hvent. Zijn ballon is helemaal naar Ryslinge in Denemarken gezweefd. Hij is de winnaar van de hoofdprijs, namelijk een iPod. Sahra Mahamed Abdullahi is de tweede prijs winnaar. Haar ballon kwam ook in Denemarken terecht en wel in Svendborg. Yari Baars is de derdeprijswinnaar. Zijn ballon is terecht gekomen in Jerrishoe, vlakbij de grens van Duitsland en Denemarken.

DEV Doorn bekert door

DOORN  Na de 7-0 winst op HVC trof DEV Doorn afgelopen week voor de beker Musketiers en SVF.

Lees verder op de website van De Kaap

Passe-partout verkrijgbaar voor het Driebergs Dorpsfeest

DRIEBERGEN  Tijdens het Driebergs Dorpsfeest van 10 t/m 12 september zijn de meeste onderdelen gratis toegankelijk. Voor enkele onderdelen wordt echter wel een bescheiden toegangsprijs geheven.

De Stichting Driebergs Dorpsfeest introduceert dit jaar een voordelig passe-partout, met toegangskaarten voor de twee concerten in de Grote Kerk, een boekje met de cultuurhistorische wandelingen en deelname aan de afsluiting in het Wapen van Rijsenburg met Thé Complet op zondagmiddag.
Voor het passe-partout betaalt men de vriendenprijs van € 25, in plaats van € 32,50 voor alle losse toegangskaarten en het boekje.

De prijzen van de onderdelen van het dorpsfeest bedragen:
Openingsconcert vrijdagavond:     € 7,50 aan de zaal  (€ 5 in de voorverkoop)
Koffieconcert zondagmiddag:      € 10 aan de zaal  (€ 7,50 in de voorverkoop)
Deelname aan de afsluitende Thé Complet op zondagmiddag: € 10 (uitsluitend in de voorverkoop verkrijgbaar). 
Boekje met cultuurhistorische wandelingen: € 2,50 (ipv. € 5)
Het passe-partout is te verkrijgen via de website: www.driebergsdorpsfeest.nl
en bij de voorverkoopadressen:

    •    VakantieXperts Ellen Slot, Traaij 10, Driebergen
    •    Slijterij Hans van Vugt,  Dr Hermansstraat 10, Driebergen
    •    Kantoorshop Frie, Traaij 197, Driebergen
    •    Slagerij Peter van Alphen, Winkelcentrum De Sluis, Driebergen 

Heuvelrug Totaal gezellig druk ondanks wisselvallig weer

DOORN  Het Doornse evenement Heuvelrug Totaal kon afgelopen zaterdag op zo’n 15.000 bezoekers rekenen. Ondanks het wisselvallige weer, af en toe viel er een flinke bui, genoten de aanwezigen van de van de vele activiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

31 augustus 2010

tijd: 13:05 uur  temperatuur: 17 °C

Engweg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Onderzoek medische zorg AZC Leersum nog gaande

LEERSUM  Vorige week heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente en de algemeen directeur van het COA (Centraal Opvang Asielzoekers), mevrouw Nurten Albayrak. Er is onder meer gesproken over het onderzoek naar de medische zorg in het AZC Leersum, dat is ingesteld na het tragisch overlijden van een Somalische vrouw in juni van dit jaar.
Tijdens het gesprek heeft de gemeente nogmaals kenbaar gemaakt dat de uitbreiding van het AZC van 500 naar 650 personen voorlopig wordt aangehouden.

Mevrouw Albayrak deelde mee dat uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie is gebleken dat de Somalische vrouw een natuurlijke dood is gestorven. De doodsoorzaak is nog niet bekend. Hiervoor vindt nog nader onderzoek plaats.

Daarnaast onderzoekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport alles wat aan het overlijden van de Somalische vrouw vooraf ging. De verslagen van alle betrokken partijen zijn verzameld. Het COA verwacht over circa acht weken de conclusies van het ministerie te ontvangen, waarna ook de gemeente op de hoogte wordt gesteld.

De Inspectie Volksgezondheid start half september een onderzoek naar de medische zorg op alle asielzoekerscentra in Nederland. Dit is een evaluatie van de werkwijze ten aanzien van de medische zorg, die op 1 januari 2009 landelijk is gewijzigd.

Het gemeentebestuur kijkt met belangstelling uit naar de diverse uitkomsten en hoopt dat een en ander leidt tot verbetering van de medische zorg in de asielzoekerscentra.

Wenscampagne Nationale Ouderendag van start

DRIEBERGEN Op donderdag 2 september gaat de wenscampagne van de Nationale Ouderendag in de gemeente Utrechtse Heuvelrug van start. Wethouder van Oostrum plaatst om 14.00 uur de eerste wensboom in het steunpunt Welzijn, Zorg & Wonen van Welnúh te Driebergen (gebouw “de Vijver”, Vijverlaan 10).

Het plaatsen van de wensboom zal muzikaal omlijst worden door zangkoor Evergreen.
Op verschillende plekken in de gemeente komen er wensbomen te staan waarin ouderen de komende vijf weken hun wens kunnen hangen. Bovendien kunnen zij deze wensen ook opgeven op de site van de Nationale Ouderendag. De wensen zullen vervolgens op vrijdag 1 oktober door vrijwilligers uit de gemeente Zeist en de Utrechtse Heuvelrug worden vervuld.

Het thema van dit jaar is ‘Samen uit in de gemeente’. De eerste wensen zijn al binnen. Voorbeelden zijn: Een bloemenbon, rondrit in de omgeving, familiebezoek, dierentuin, doosje bonbons, pannenkoeken eten, koffie drinken, rondvaart in Utrecht, vissen, fietsen, tuintje voor raam mooi maken, winkelen, lunchconcert.

Naast de wensen kunnen oudere dorpsbewoners ook deelnemen aan andere activiteiten zoals een bezoek aan Dierenpark Amersfoort en diverse inlooplunches in de Wijkservicepunten. Tevens wordt er een autopuzzeltocht over de Utrechtse Heuvelrug georganiseerd. ‘s Avonds eten jong en oud samen tijdens de zgn. wijkdiners.

De dag staat of valt uiteraard met de inzet van vele vrijwilligers. De organisatie is dan ook nog op zoek naar mensen die mee willen helpen aan een fantastische dag. Opgeven kan via de site www.nationaleouderendag.nl. De komende weken zal er een campagnebus door de wijken heen trekken om zoveel mogelijk vrijwilligers en ouderen te enthousiasmeren voor de Nationale Ouderendag.

Tango in Kasteel

AMERONGEN  Dit seizoen start Kasteel Amerongen met Tango at the Castle. Het idee voor een nieuwe tangotraditie past in de toekomstvisie van Kasteel Amerongen. 

Lees verder op de website van De Kaap

SVA sport op alternatieve lokaties

AMERONGEN  De renovatie van Sporthal de Ploeg is in volle gang. Om de sporten van de sportvereniging Amerongen SVA toch doorgang te laten vinden is er gezocht naar alternatieve locaties, in ieder geval tot aan de herfstvakantie.

Lees verder op de website van De Kaap