Heuvelrugnieuws van zaterdag 1 augustus 2009 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen: ansichtkaart uit 1911

tijd: 14:30 uur  temperatuur: 25 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer ansichten van deze straat


Bonte Vlucht doet weer mee

LEERSUM  Bij de bouwgroepen die zaterdag 15 augustus weer voor een prachtig corso gaan zorgen, wordt hard gewerkt om de wagens ‘plakklaar’ te krijgen. Twee daarvan presenteren zich vandaag: De zestig jaar jonge Darthuizer Toneelvereniging (DTV), die om die reden naast de gebruikelijke grote praalwagen ook een jeugdwagen laat meerijden en camping De Bonte Vlucht.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontruimingsplan Henschotermeer ondertekend

HEUVELRUG/WOUDENBERG – Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en burgemeester Jan van Bergen van de gemeente Woudenberg hebben deze week het geactualiseerde ontruimingsplan Henschotermeer en omgeving getekend.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 2 augustus 2009 (kopie)

Jagerspad Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:00 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Veteranen op zomerkamp in Doorn

DOORN  In de bossen bij Doorn vermaken veteranen en weduwen van veteranen zich tijdens hun jaarlijkse uitje bij De Basis, een hulpverlenende stichting voor oud-militairen en hun families.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Stomdronken

RHENEN  Zaterdagmiddag rond kwart voor drie kreeg de politie de melding dat een stomdronken snorfietser over de Oude Veensegrindweg zou rijden. Agenten troffen de snorfietser, een 33-jarige man uit Rhenen, op de Cuneraweg aan.

Hij bleek inderdaad rondom dronken te zijn en had een bijna lege fles whisky bij zich. De agenten hielden hem aan en brachten hem naar het politiebureau.
Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 1050 ug/l, bijna vijf keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de Rhenenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Bromfietser gewond

DRIEBERGEN Een bromfietser raakte in de vroege ochtend van zondag 2 augustus gewond  bij een ongeval.
 
Tegen vier uur reed een 16-jarige bromfietser uit Driebergen over de Hoofdstraat. Doordat hij de stoeprand raakte, ging hij met de brommer onderuit. Daarbij brak hij zijn schouder. Hij is per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.

Uitbreiding wagenpark Biga Groep BV/SWZ

HEUVELRUG  Op 24 juli 2009 nam Gerard Vrij Peerdeman, manager Schoonmaak bij Biga Groep BV/SWZ, de sleutels in ontvangst van een drietal nieuwe bedrijfswagens. Het totaal aantal bedrijfswagens komt hiermee op 25. De inzet van deze wagens zijn hard nodig om het toenemende aantal opdrachten binnen de sectoren Groen en Schoonmaak te kunnen uitvoeren.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing over Nederlandse personeelsleden van Wilhelm II

DOORN  In het kader van het Cultureel Rondje vindt op zondag 16 augustus in de Maarschalkskamer van Huis Doorn weer de maandelijkse ‘Speakers Corner’ plaats. Om 14:00 en 15:30 zal dr. Friedhild den Toom een lezing houden over de Nederlandse personeelsleden van Wilhelm II.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 3 augustus 2009 (kopie)

Florastraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:55 uur  temperatuur: 21 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Ricciotti ensemble verrast azc Leersum

LEERSUM  Het Ricciotti ensemble heeft vrijdag een verrassingsbezoekje afgelegd aan het asielzoekerscentrum in Leersum. Het symfonieorkest zocht de bewoners letterlijk op door in de gangen van de gebouwen hun muziek ten gehore te brengen.

Lees verder op de website van De Kaap

Gildedag Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Op zondag 27 september wordt vanaf 12.30 tot 17.00 uur voor de eerste keer een Gildedag georganiseerd in het park bij Huis Doorn. Er hebben zich al 17 gildes gemeld met zo’n 600 deelnemers. Het belooft een uniek spektakel te worden in de provincie Utrecht.

Streekproductenmarkt
Naast de optredens van de gildes, is er ook een streekproductenmarkt. Streekproducten hebben op het gebied van smaak en kwaliteit heel wat te bieden. Jarenlange ervaring en een grote professionaliteit van producenten en verwerkers dragen hiertoe bij. U proeft de regio in de verschillende producten, het ontdekken waard!

Gilde
Een gilde was in de middeleeuwen een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep. In een gilde werd kennis en ervaring uitgewisseld. Nieuwe gildeleden werden opgeleid in “het vak”. Na een gedegen opleiding kon een leerling erkend worden als vakman met de titel “gezel” en uiteindelijk de titel “meester” verkrijgen na het doen van de gildeproef.

Schutterij
De schutterij of het schuttersgilde was in vroeger tijden een soort burgerwacht, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer of brand. De gilden waren meestal naar wapen gegroepeerd: de handboog, de voetboog of het geweer en naar hun wijk. In rustiger tijden werd met wedstrijden de geoefendheid op peil gehouden. Ook kerkelijke plichten en het bieden van onderlinge hulp hoorden bij de gildegebruiken, net als dienstbaarheid aan de maatschappij.

Gildes te gast in onze gemeente
Een aantal schuttersgildes is blijven bestaan, meestal in de zuidelijke provincies van Nederland. In onze provincie is er nog maar één, het Groot Gaesbeekergilde uit Soest. Op 27 september is dit gilde te gast in onze gemeente, met maar liefst 16 gildes uit de provincie Brabant.
Op deze dag tonen de gildes zich in schitterende kleurrijke uitrusting aan het publiek. Schutters, vendeliers, koningsparen, tamboers en bazuinblazers ontmoeten elkaar en meten gebroederlijk hun krachten. In optocht vertrekken ze vanaf de Marinierskazerne aan de Woestduinlaan naar de Martinuskerk. Daarna gaat de stoet naar Huis Doorn, waar het defilé wordt afgenomen door het college. Vervolgens starten de wedstrijden, met de volgende onderdelen:

Vendelzwaaien
Het zwaaien en draaien van de vendel (vlag) in diverse houdingen en figuren waarbij het vendel niet stil mag vallen. Een acrobatisch gebeuren; leuk om te zien.

Bazuinblazen en trommelen
Een muzikale wedstrijd in blazen en trommelen.

Schieten
Hierbij is het de opdracht om kleine schoteltjes van hun ligplaats te schieten. Deze wedstrijd vindt plaats met een klein kaliber geweer en met de kruisboog.

Standaardrijder te paard
De ruiter rijdt te paard diverse voorgeschreven figuren, terwijl hij stuurt met één hand. In de andere houdt hij het vaandel vast. In de zogenaamde “slangenvolte” rijdt hij voor zijn gilde uit, gaat van links naar rechts en maakt zo de weg vrij zodat het gilde zonder oponthoud door kan gaan.

Koningsschieten op de vogel
Vroeger heette dit onderdeel “gaai” schieten. Alleen de koningen van het gilde mogen hieraan meedoen. Degene die het laatste stukje van de houten vogel van de paal schiet, is de nieuwe koning.
 
Gildezilver
Het vaak eeuwenoude zilver, dat vastgespeld is op de mantel, wordt door het gilde bewaard en geshowd. De mantels worden tijdens de optocht gedragen door de zogenaamde zilverdragers en
zijn daarna te bezichtigen in de zilverkamer van Huis Doorn.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 4 augustus 2009 (kopie)

Eikenlaan 41-47 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:20 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Speelweek Rhenen loopt gevaar

RHENEN  De spelweek in Rhenen moet het programma inkorten als zich niet voldoende vrijwilligers melden. Tijdens het evenement kunnen basisschoolkinderen onder begeleiding hutten bouwen van oude materialen. De organisatie verwacht over twee weken zo’n 230 kinderen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Grote bomenkap Plantage Willem III

ELST  Het Utrechts Landschap gaat in Elst vijftien hectare bos kappen. De natuurbeheerder wil zo het smeltwaterdal op Plantage Willem III weer zichtbaar maken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Open toernooi Jeu de boules

LEERSUM  Vanwege regen en onweer moest het open Jeu de boulestoernooi van dinsdag 21 juli op het allerlaatste moment worden afgelast. De Jeu de boulesgroep Leersum heeft nu een nieuwe datum vastgesteld en wel dinsdag 18 augustus om 14.30 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

55+ tennistoernooi

LEERSUM  Tennisvereniging Larsheim is dit jaar gastheer van het Heuvelrug 50+ tennistoernooi. Het toernooi wordt gespeeld op vrijdag 28 augustus tussen 10.00 en 16.00 uur op het tennispark aan de Plaggeberg in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerfeesten bij Bartiméus

DOORN  In de zomermaanden organiseren medewerkers van het dagactiviteitencentrum van Bartiméus in Doorn elke week een nieuwe feestelijke activiteit voor haar bewoners. De eerste woensdagmiddag stond in het teken van Indianen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 5 augustus 2009 (kopie)

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:50 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Gesteggel over leegstand kantoor Doorn

UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug is niet blij met uitspraken van het Ministerie van Defensie over het kantoor bij de marinierskarzerne in Doorn. Defensie zegt dat het door de gemeente komt dat een splinternieuw kantorencomplex op het terrein al een tijd leegstaat.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrug Totaal samen met Culturele Uitmarkt

DOORN  Op de laatste zaterdag van deze maand wordt voor de vierde keer in het centrum van Doorn Heuvelrug Totaal gehouden. Vorig jaar trok dit evenement 17.000 bezoekers. Ook dit jaar is de organisatie erin geslaagd om een geweldig programma voor jong en oud in elkaar te zetten.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsavondvierdaagse

DOORN  De Fietsavondvierdaagse van Doorn beleeft dit jaar een jubileum. Maandag 10 augustus gaat de dertigste editie van start. Aan het evenement kunnen fietsers uit de hele regio meedoen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 6 augustus 2009 (kopie)

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:55 uur  temperatuur: 27 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Kwaliteit bij foto’s Fotokring

MAARN  Twaalf leden van de Fotokring Heuvelrug uit Maarn hebben een verdiepingscursus – mentoraat – gevolgd bij de Fotobond (BNAFV). Het resultaat van de twaalf thema-opdrachten is tot en met 28 augustus te zien in De Twee Marken.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijwilligers gezocht voor Koren- en Orkestenfestival

DRIEBERGEN/ HEUVELRUG  De Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug (SCAUH) die het grote Koren- en Orkestenfestival op zaterdagavond 3 oktober in de gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseert, heeft vrijwilligers nodig voor de begeleiding van het evenement.

Lees verder op de website van De Kaap

Trainingskampen voor jonge voetballers

DRIEBERGEN  HOAC Voetbalopleiding- actief op de Utrechtse Heuvelrug en Veenendaal heeft weer diverse voetbalactiviteiten in petto de komende weken en maanden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 7 augustus 2009 (kopie)

Engelenburg Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:20 uur  temperatuur: 27 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

zie ook heuvelrugnieuws-foto’s op Buienradar

Brandstichting

RHENEN  In de nacht van donderdag op vrijdag 7 augustus heeft een brand plaatsgevonden in een winkel aan de Molenstraat. De politie vermoed dat het om brandstichting gaat en is op zoek naar getuigen.
 
Omstreeks 04.00 uur kreeg de politie de melding binnen. Ter plaatse gekomen bleek dat een luifel van een winkel in brand stond en dat een ruit van de voordeur vernield was. De luifel is door de eigenaar zelf geblust. De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen met het politiedistrict Heuvelrug via telefoonnummer 0900 – 8844. Anoniem melden kan ook via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Woninginbrekers op heterdaad aangehouden

ZEIST  Donderdagavond 6 augustus heeft de politie na een melding twee woninginbrekers op heterdaad kunnen aanhouden in een woning aan de Oude Arnhemseweg.
 
Omstreeks 21.45 uur kreeg de politie de melding van een getuige binnen dat twee personen een raam openbraken en de woning binnengingen. Ter plaatse gekomen, bleken de verdachte personen nog in de woning te zijn en heeft de politie ze in de boeien geslagen. De verdachten, 16 en 19 jaar oud uit Zeist, zijn voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Openbaar dronkenschap en rijden onder invloed

ZEIST  In de nacht van donderdag op vrijdag 7 augustus heeft de politie een man twee maal aangehouden. Eerst voor openbaar dronkenschap in een horecagelegenheid aan de 2e dorpsstraat en later voor rijden onder invloed van alcohol.
 
Omstreeks 04.30 uur gedroeg de 38-jarige man uit Driebergen zich vervelend in een horecagelegenheid en werd aangehouden voor openbaar dronkenschap. Vervolgens stapte hij om 05.15 uur op zijn bromfiets en is aangehouden voor rijden onder invloed. Op het bureau blies hij 520 ug/l. Hij ontvangt een proces-verbaal.

‘Heuvelrug is een echte schatkamer’

HEUVELRUG  Skeletten onder het Doornse Kerkplein. Een stukje spinsteen op de plek waar het Leersumse bedrijventerrein moet komen. Voor de schop de grond in gaat, is de kans groot dat er iets wordt gevonden dat archeologisch waardevol is. Daarom wordt er gewerkt aan een gedetailleerde kaart

Lees verder op de website van De Kaap

Vrijbuiters bouwen dahliareus

LEERSUM  De corsobouwers zijn aan het aftellen. Over negen dagen rolt het 57-ste corso door Leersum. Onder de deelnemers de wagens van de Vrijbuiters. Deze nog jonge vereniging, vorig jaar nog derde met ‘Hersenspinsels’, bouwt opnieuw een dahliareus.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 8 augustus 2009 (kopie)

Damhertlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:25 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Kinderboottocht ‘Raadsels langs de Rijn’ met De Blauwe Bever

RHENEN  Speciaal voor kinderen vanaf zes jaar houdt Het Utrechts Landschap woensdag 12 augustus om 14.00 uur een tocht op de Nederrijn met haar excursieboot De Blauwe Bever.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Raad van Toezicht Vitras/CMD voltallig

HEUVELRUG  Sinds 1 augustus heeft Vitras/CMD een voltallige Raad van Toezicht. De laatste jaren is in de discussie over het goed besturen van en toezicht houden op bedrijven en instellingen, de nadruk komen te liggen op de onafhankelijkheid en deskundigheid van de interne toezichthouder.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongse Zomerschool groot succes

AMERONGEN  Het weer was een van de grote succesfactoren tijdens de Amerongse Zomerschool. Alle dagen stralend weer. Vier dagen schilderen, aquarelleren, schetsen en tekenen in de natuur van de Bovenpolder of in de intimiteit van het historische dorp.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 9 augustus 2009 (kopie)

De Woerd 2 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:30 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Aanrijding drie auto’s

OVERBERG  Vrijdagmiddag 7 augustus vond rond 17.15 uur een aanrijding plaats op de Slaperdijk. Een 61-jarige Veenendaalse bestuurder van een auto die uit de richting van de Dwarsweg reed, hield vermoedelijk niet voldoende rechts. Hierdoor raakte hij een tegenligger die uit de richting van de Dijkstraat kwam.

Die auto draaide 90 graden en kwam dwars op de weg te staan, waarop een derde auto hiertegen botste en tegen een boom aan reed. De bestuurder en inzittende van de middelste auto, 42-jarige man en 41-jarige vrouw beiden uit Veenendaal, zijn door de brandweer uit hun auto bevrijd en met ambulances naar het ziekenhuis vervoerd. Zij liepen kneuzingen en glasverwondingen op. De 61-jarige Veenendaler is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

“Herder op de Heuvelrug” genomineerd voor prijs

LEERSUM  Het project “Herder op de Heuvelrug” maakt kans 50.000 euro te winnen. Het project is namelijk genomineerd voor de AD Natuurprijs 2009. Afgelopen week bezocht de jury van de prijs het Leersumse Veld om met eigen ogen de herder met zijn kudde aan het werk te zien.

Lees verder op de website van De Kaap

Buurtzorgteam gestart in Amerongen, Leersum en Overberg

AMERONGEN  De landelijke thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland is op 1 augustus een Buurtzorgteam gestart in Amerongen, Leersum en Overberg.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 10 augustus 2009 (kopie)

Park Sparrendaal 142-144 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Duitse dog valt vrouw aan

LEERSUM  Een 50-jarige vrouw is vorige week dinsdagavond in Leersum ernstig gewond geraakt toen ze werd aangevallen door een hond. De vrouw, die in Leersum op vakantie was, liet samen met haar man hun hond uit, toen op de Heulweg een Duitse dog op hen kwam afgerend.

Lees verder op de website van De Kaap

Programma Bloemencorso

LEERSUM  Zoals gebruikelijk is er rondom het 57-ste Bloemencorso veel te beleven in Leersum. Zaterdag 15 augustus is vanaf 10.00 uur de kunstmarkt en braderie op het Schermerijplein, Putakker, MC Verloopweg en De Dam.

Lees verder op de website van De Kaap

Snorfietser maakt diverse overtredingen

ZEIST  Tegen een 19-jarige snorfietser wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het veroorzaken van verkeersgevaarlijke situaties.

Een politiemotorrijder zag hem zondag 9 augustus omstreeks 04.20 uur rijden op de Utrechtseweg met twee passagiers. Toen de motorrijder hem hierover wilde aanspreken en hem een stopteken gaf, reageerde hij daar helemaal niet op. Hij bleef gewoon doorrijden, slingerde van links naar rechts, reed door het plantsoen, over het  trottoir, maar stopte niet. Op de Schorteldoeksesteeg sprongen de twee passagiers van de scooter en werden staande gehouden. De bestuurder wist te ontkomen. Een andere politie-eenheid die ter assistentie was gekomen, zag op de Burgemeester de Withstraat de betreffende snorfiets staan, echter zonder bestuurder.

De snorfiets is overgebracht naar het bureau. Het onderzoek tegen de bestuurder, een 19-jarige man uit Utrecht, wordt voortgezet.

SVMM start overtuigend in 1e oefenwedstrijd

MAARN  Afgelopen zaterdag moest SVMM aantreden tegen 4e klasser Rood-Wit uit Putten. SVMM reisde met vijftien spelers af naar Putten. De overige spelers van de A-selectie gingen trainen o.l.v. Olaf Kersbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwbouw Brandweer Amerongen?

AMERONGEN  Bij de brandweer Amerongen is afgelopen zaterdag een enorm bouwwerk geplaatst voor de kazerne.  Wat gaat er toch gebeuren? komt er een nieuwe ladderwagen?Is dit al de eerste nieuwbouw van Allemanswaard? Of gaan ze de kantine uitbreiden?

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 11 augustus 2009 (kopie)

Groenhoek Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:55 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Open dag archeologische opgraving bij bedrijventerrein Remmerden

RHENEN  De provincie Utrecht houdt op dinsdag 25 augustus 2009 van 14.00 uur tot 20.00 uur een open dag bij de archeologische opgraving bij het bedrijventerrein Remmerden.

Medewerkers van RAAP Archeologisch Adviesbureau zijn aanwezig om uit te leggen hoe de opgraving in zijn werk gaat. Ook kan er een kijkje in de opgravingsput worden genomen en zijn er vondsten te bewonderen. Naast de opgravingsput staat een directiekeet waar deze vondsten en foto’s en overzichtsplattegronden te zien zullen zijn.

Medewerkers geven hierbij tekst en uitleg: om 14.00, 16.00, 18.00 en 20.00 uur worden korte rondleidingen gegeven. Ook wordt daarbij uitgelegd hoe een opgraving eigenlijk in zijn werk gaat.

Het opgravingsterrein is te vinden langs de provinciale weg (N225; Utrechtsestraatweg) bij de oostelijke afslag ‘bedrijventerrein Remmerden’ (aan de kant van Rhenen). Parkeren is mogelijk op het bedrijventerrein. Het dragen van beschermende kleding is geen vereiste, maar houdt wel rekening met eventueel zanderig of modderig terrein.

Het vooronderzoek
De archeologische opgraving wordt uitgevoerd in het kader van de aanleg van het fietspad langs de N225. Omdat dat fietspad door een gebied zal lopen waar vondsten en vindplaatsen verwacht werden, is archeologisch onderzoek uitgevoerd. Tijdens het vooronderzoek zijn resten in kaart gebracht uit diverse perioden. Nabij de Stokweg werden twee tabaksschuren uit ongeveer 1800 opgegraven. Ook werden hier grondsporen en scherven uit de late IJzertijd (200-12 v. Chr.) en de Bronstijd (2000-800 v. Chr.) opgegraven.

Heel bijzonder was de vondst van een kuil waarin de intentioneel op elkaar gestapelde scherven van een bijzondere pot werden aangetroffen. Deze zogenaamde potbeker dateert òf uit het laat Neolithicum òf uit de vroege Bronstijd: (2500-1800 v. Chr.). Van een heel andere orde waren de sporen uit de Tweede Wereldoorlog die op de Grebbeberg werden blootgelegd: een deel van de loopgraaf langs een van de Nederlandse verdedigingslinies en een door de Duitsers aangelegde antitankversperring.

De opgraving
Ook bij het bedrijventerrein Remmerden werden prehistorische sporen aangetroffen. De gevonden resten omvatten voornamelijk enkele palenclusters uit de IJzertijd (circa 800 tot 12 v. Chr.) die duiden op de aanwezigheid van houten huizen en voorraadschuren. Die huizen en voorraadschuren hebben deel uitgemaakt van een nederzetting In de IJzertijd. Ook het gevonden aardewerk dateert voornamelijk uit de IJzertijd. Enkele vuurplaatsen zouden kunnen dateren uit het Mesolithicum (circa 8800 tot 5300 v. Chr.).

De nu gaande opgraving is gericht op het in kaart brengen van de sporen uit de IJzertijd, zodat alle structuren die deel uitmaakten van de boerenerven volledig zichtbaar worden. Verder hoopt men op vondsten die de vindplaats nauwkeuriger kunnen dateren. De opgraving wordt uitgevoerd door RAAP Archeologisch Adviesbureau.

Schieten met luchtbuks

ELST  De politie zoekt een oudere man en een vrouw die mogelijk getuigen zijn geweest van het schieten met vermoedelijk een luchtdrukwapen vanuit een personenauto.

Toedracht: een 32-jarige uit Doorn man reed maandag 10 augustus omstreeks 14.35 uur op zijn racefiets over de Rijksstraatweg. Hij fietste vanuit de richting Rhenen in de richting van Amerongen. De wielrenner haalde een wat ouder, voor hem fietsende man en vrouw in. Die inhaalmanoeuvre was kennelijk voor een bestuurder van een blauwe personenauto aanleiding om te claxonneren. Hij ging vervolgens vlak naast de wielrenner rijden. De wielrenner zag dat de passagier een op een vuurwapen gelijkend zwart voorwerp in zijn handen had waarmee hij via het openstaande portierraam in de richting van de wielrenner schoot. De geschrokken fietser hoorde wel een knal, maar werd niet geraakt. De blauwe auto reed door richting Amerongen.

Nog in de bebouwde kom hoorde de wielrenner weer claxonneren en zag dat dezelfde personenauto stilstond op de parallelweg. Hij hoorde opnieuw knallen, maar werd niet geraakt, waarna de personenauto richting Amerongen verdween. De wielrenner noteerde de gegevens van de auto en deed aangifte.

De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt het fietsende stel kontakt op te nemen met de politie in Rhenen via het telefoonnummer 0900-8844.

Woning beschoten

ZEIST  De politie onderzoekt het beschieten van een woning. Door de beschieting sneuvelde een ruit van de woonkamer.

Politiemensen stelden na de melding op maandag 10 augustus omstreeks 11.00 uur een onderzoek in bij de woning aan de Fazantenlaan. Op de plaats waar de ruit was geraakt, werden resten van het afgeschoten projectiel, mogelijk een vuurpijl, aangetroffen. Deze resten zijn veilig gesteld voor nader onderzoek door rechercheurs van de Forensische Opsporing.

Op het moment van de beschieting bevond de 62-jarige bewoonster zich in de nabijheid van haar woning. Zij had een hard sissend geluid gehoord gevolgd door een harde knal en zag ook een rookpluim. De vrouw deed aangifte van vernieling.

Repetities muziektheater Cunera in Manage Blauwendraad

RHENEN  In de zomerse hitte zijn afgelopen week de repetities op locatie begonnen voor de muziektheatervoorstelling Cunera, de heilige, de vrouw, de moord die van 1 tot en met 12 september te zien is in Manege Blauwendraad in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Rhenen krijgt claim binnen voor afgelastingen Koninginnedag

RHENEN  De gemeente Rhenen heeft één claim ontvangen naar aanleiding van afgelastingen op Koninginnedag. ,,Het betreft de claim van één van de drie Oranjeverenigingen”, zegt woordvoerder Jan de Boer. ,,Dit betreft een claim van 5.000 euro voor gederfde omzet/winst op de avondactiviteiten.”

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

20ste Maarnse jaarmarkt succes

MAARN  De jaarmarkt in Maarn werd dit weekend voor de 20ste keer georganiseerd. ,,Het lijkt wel of het elk jaar drukker wordt op deze markt”, zeggen Gerard en Jolanda van Willigenburg die het festijn hebben georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 12 augustus 2009 (kopie)

De Kievit 2-16 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Driebergs dorpsfeest opent met een spetterende muziekshow

DRIEBERGEN  Het  Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) biedt de Driebergse bevolking een concert van het Nederlands Politie Orkest aan, dat wordt gehouden op vrijdag 11 september in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat. Dit concert is de start van het grote historisch getinte Driebergs Dorpsfeest, waarvan de opening zal worden verricht door burgemeester Frits Naafs.

Het concert begint om 20:00 uur, de zaal is open vanaf 19:30. Kaarten voor dit concert kunnen worden gekocht bij de voorverkoopadressen:
·    VakantieXperts Ellen Slot, Traaij 10, Driebergen
·    Slijterij Hans van Vugt,  Dr Hermansstraat 10, Driebergen
·    Kantoorshop Frie, Traaij 197, Driebergen
·    Slagerij Peter van Alphen, Winkelcentrum De Sluis, Driebergen
De prijs is voor deze gelegenheid zeer laag gehouden: € 5 in de voorverkoop, € 7.50 aan de zaal.
Voorverkoop is mogelijk vanaf 24 augustus tot vrijdag 11 september 12:00 uur.

Dit jaar heeft het orkest een nieuw programma, met zangeres Lisa Noya, die in de jaren 90 bekendheid verwierf met Mai Tai.

Nederlands Politie Orkest
Het Nederlands Politie Orkest(NPO) is een symfonisch blaasorkest dat bestaat uit ongeveer 55 muzikanten die werken bij de Nederlandse politie. Ze zijn afkomstig uit het hele land. Het NPO werd opgericht in 1995.
Het NPO is het muzikale visitekaartje van de politie in Nederland. Het NPO is als orkest met haar bezetting breed inzetbaar en kan vrijwel ieder genre muziek uitvoeren. Het orkest is dan ook een prima instrument om mensen op een andere manier kennis te laten maken met de Nederlandse politie.

Mede door als vertegenwoordiger op te treden op grote nationale en internationale evenementen levert het NPO een belangrijke bijdrage aan de public relations van de Nederlandse politie. Het NPO bestaat uit enthousiaste leden die veel tijd en energie steken in hun hobby. Gemiddeld treedt het orkest ongeveer 25 maal per jaar op.

Het NPO is een symfonisch blaasorkest. Symfonisch wil hier niet zeggen dat er strijkinstrumenten van het orkest deel uit maken, doch dat de uitvoering door de instrumentale bezetting symfonisch is getint. Naast de meest voorkomende instrumenten zoals hoorns, bassen, trompetten, trombones, baritons, klarinetten, slagwerk zijn er ook meer specifieke instrumenten. Specifieke instrumenten zoals althobo, fagot, piccolo-trompet, strijkbassen, basgitaar, synthesizer, altklarinet en marimba.

Door deze grote verscheidenheid aan muziekinstrumenten kan het NPO zowel symfonisch getinte muziek als bigband muziek ten gehore brengen.
Ook de harmoniemuziek heeft een plaats in het programma, evenals de begeleidingsmuziek van solisten. Solisten van naam, zoals Margriet Eshuijs, Denise Jannah, Ernst Daniel Smid en Peter Douglas (de Nederlandse Frank Sinatra) en nu dan ook Lisa Noya.

Nieuwe show Double You Dee
In  december 2008 is de nieuwe show Double You Dee in première gegaan.
Het Nederlands Politie Orkest had de opdracht om het nieuwe motto van de Nederlandse Politie: “Waakzaam en Dienstbaar” via een muzikaal programma begrijpelijk te maken voor politie en publiek. Geen eenvoudige opgave, maar gezien de enthousiaste reacties is het gelukt, zo is te lezen op de site van het NPO.
De dirigent, Peter Kleine Schaars, arrangeerde de show en componeerde de tune. Tijdens de muziek worden foto’s geprojecteerd die het thema Politie In Ontwikkeling verduidelijken.
Zangeres Lisa Noya verleent haar medewerking en zingt tijdens dit concert een aantal nummers mee. Met een speciaal voor het Politie Orkest geschreven tekst op de melodie “Zij maakt het verschil” bezorgt zij de bezoekers een brok in de keel. 

Lisa Noya
Lisa Noya wordt in 1993, als ze net deel uitmaakt van het succesvolle damestrio Mai Tai, benaderd door Haddaway, bekend van de wereldhit What is Love.  Met hem gaat ze op toernee door Europa en Amerika, is te horen op hitsingles en te zien in shows en tv-optredens.
In 1994 volgt ze Mildred Douglas op bij Mai Tai als (lead)zangeres. Met de singles It’s not over, Are you for real, Afrodisiac, I want U en Never Never oogsten de dames vooral in het buitenland succes. In 1999 neemt Lisa afscheid van Mai Tai om zich meer op haar privé leven te richten.
Sinds 1999 is Lisa een van de drie backingvocalisten bij de La Bloemenband van Karin Bloemen. Medio 2001 toert Lisa als een van de vijf solisten van de theatershow R.E.S.P.E.C.T. door het land. Zij brengen, ondersteund door een band en 3 backingvocalisten, in bijna alle grote theaters van Nederland de grootste Motown hits ten gehore.  
Als sessiezangeres heeft Lisa Noya meegewerkt aan optredens en/of CD-opnames van diverse nationale- en internationale artiesten/acts. Daaronder zijn Edsilia Rombley, Hind, Gerard Joling, Lois Lane, Berget Lewis en Xander de Buisonnier. Door haar grote ervaring heeft Lisa zich ontwikkeld tot een veelzijdige en geroutineerde zangeres die haar publiek met haar warme stem en uitstraling weet te boeien en uit te nodigen tot interactie…

Festival Achter de Linie 19-23 augustus 2009

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis presenteert een nieuw evenement, Festival Achter de Linie van 19 t/m 23 augustus. Spiksplinternieuw, maar ook een voortzetting van het bekende OPERA!Festival, dat jarenlang in het Beauforthuis plaatsvond. Er zijn elementen van opera terug te vinden, maar er is nog veel meer. Met voorstellingen op de grens van muziek en theater, uitgevoerd op bijzondere plekken in de bosrijke omgeving rondom het Beauforthuis. Zie www.achterdelinie.nl voor uitgebreide informatie.

Waaronder Gitanes Ultra Light, een muzikale openluchtvoorstelling op het nabije krakersterrein over drie generaties zigeunervrouwen. Alles is IJdelheid, waar muziek voor 4 cello’s en teksten uit het Oude Testament worden afgewisseld, voorgelezen door acteur Henk van Ulsen. En in samenwerking met Stichting Parlando presenteert Festival Achter de Linie bijzondere bewerkingen van de toneelstukken van Shakespeare met o.a. Spinvis en Peer Mascini. Er wordt een remixwedstrijd uitgeschreven rond het thema volksmuziek en er is een Karaopera, waarbij iedereen kan meebrullen met beroemde aria’s. Een bruisend festivalplein, met een patatkraam en een fijn terras, waar tussen de voorstellingen door een bandje speelt en ’s avonds muziekfilms worden gedraaid.


Festival Achter de Linie – 19 t/m 23 augustus 2009
Voor meer informatie: Jennie Duif (0343 – 49 18 58)
Beauforthuis / Festival Achter de Linie
Woudenbergseweg 70
3711 AB Austerlitz
www.achterdelinie.nl
info@achterdelinie.nl


Shakespeare in ongewone jas met o.a. Peer Mascini en Spinvis (8+)
In samenwerking met Stichting Parlando presenteert Festival Achter de Linie bijzondere bewerkingen van de toneelstukken van Shakespeare. Voorgelezen door Peer Mascini, Carel Alphenaar, Remco Vrijdag en met muziek van Guus Jansen, Klaas ten Holt en Spinvis. Speciaal voor de jeugd vanaf 8 jaar, maar natuurlijk ook leuk voor volwassenen. De Shakespeare voorstellingen komen voort uit een project van Stichting Parlando. Parlando brengt dit najaar een box met luistercd’s uit met de bewerkingen van toneelstukken van Shakespeare. Ze zijn in een eigentijdse (proza)versie naverteld, waarbij de verhaallijnen en plots intact en herkenbaar blijven. Voorafgaand aan de voorstellingen op donderdag en vrijdag kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar meedoen aan een workshop over Shakespeare.

Alles is IJdelheid – Prediker
De Nederlandse premiere van L’Ecclesiaste, een compositie voor 4 celli van de Israelische componist Andre Hajdu (1932). Hij schreef 12 preludes bij de 12 passages uit Prediker, het meest onorthodoxe boek uit de bijbel. Tijdens Achter de Linie voor het eerst met Nederlandse teksten, voorgelezen door acteur Henk van Ulsen, die al twee keer de Louis D’or ontving. Cellist Mirel Iancovici, initiatiefnemer van dit project, speelt samen met 3 andere cellisten de betoverende muziek van Hajdu. Dit is een co-productie met het festival.

Gitanes Ultra Light
Judka Theaterproducties presenteert de levendige zigeunervoorstelling Gitanes Ultra Light, die in de openlucht zal plaatsvinden op het TNOH-krakersterreinen in Austerlitz. Het publiek wordt betrokken bij de familieruzie die ontstaat bij het begraven van de oude mama, de grootmoeder van een zigeunerfamilie. Er wordt een verleden ontrafeld waarin de dochters van de familie zich verschillend verhouden tot hun identiteit als zigeuner. Gitanes Ultra Light is een productie van Judka Theatermakers (www.judka.nl), onder regie van Judith Bruynzeels, wier grootmoeder zelf zigeunerin was. Rogier Schippers (o.a. bekend van het Volksoperahuis) schreef de teksten.

Karaopera en Volksmuziek in de mix
Wegens succes tijdens het laatste OPERA!Festival zal tijdens Achter de Linie weer een Karaopera plaatsvinden. Onder leiding van enkele professionele operazangers kan het publiek zich wagen aan de grootste aria’s uit de operageschiedenis, zoals Carmens Habanera of het Slavenkoor uit Nabucco. Bij mooi weer vindt het evenement buiten plaats op het festivalplein.

Ook geintroduceerd tijdens het laatste OPERA!Festival is de remixwedstrijd. Toen was het opera, dat door de vele deelnemers werd geremixed en dit jaar is het volksmuziek. Van Oh was ik maar bij moeder thuis gebleven tot klezmer of schlagers. Remixes kunnen tot een week voor het festival worden ingezonden. Tijdens de openluchtdisco beslist een jury, die onder andere uit het dansende publiek bestaat, wie de hoofdprijs van 250 wint.

Heuvelrugnieuws van donderdag 13 augustus 2009 (kopie)

Aalscholver 115-123 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:50 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Eis: acht maanden voor Jack de Knipper

ZEIST  Tegen Aram V. alias Jack de Knipper uit Zeist is acht maanden cel geëist en TBS met dwangverpleging. V. wordt ervan verdacht 48 keer de liftkabels te hebben doorgeknipt in de L-flat in Zeist. Hij deed dat vanaf oktober vorig jaar en wist tot januari uit handen van de politie te blijven.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Voetganger Rhenen overlijdt na ongeluk

RHENEN  Op de Cuneraweg in Rhenen is vanochtend een voetganger overleden na een aanrijding. De man raakte bekneld na een botsing met een auto. Vanwege de ernst van zijn verwondingen rukte de traumahelikopter uit om extra assistentie te bieden. Dit bleek tevergeefs.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Open dag archeologische opgraving bij Remmerden

RHENEN  De provincie Utrecht houdt dinsdag 25 augustus van 14.00 uur tot 20.00 uur een open dag bij de archeologische opgraving bij het bedrijventerrein Remmerden. Medewerkers van RAAP Archeologisch Adviesbureau zijn aanwezig om uit te leggen hoe de opgraving in zijn werk gaat.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Eis geterroriseerd echtpaar Griffioen afgezwakt

LEERSUM – ,,U eist dat een eigenaar zijn Leersumse woning verlaat. Dat is een unieke eis. Dan zult u ook met meer bewijs moeten komen.” Dat stelde de president van de rechtbank in Utrecht dinsdag tegen de Leersumse familie Griffioen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kwintes Beschermde Woonvorm Doorn heeft eindelijk de duofiets

DOORN  Met een winterfeest vierde Kwintes afgelopen januari samen met bewoners, medewerkers en omwonenden het 10-jarig bestaan van haar pand aan het Sitiopark 11a en de recente verbouwing. Wethouder Elisabeth van Oostrum opende het feest samen met één van de bewoners.

Lees verder op de website van De Kaap

Vier avonden genieten op de fiets

DOORN  Maandagavond bestegen ruim 100 mensen hun fiets voor de eerste avond van de Doornse fietsvierdaagse. Dit jaar wordt het fietsevenement voor de 30ste keer gehouden. Ook bewoners van zorginstelling Bartiméus kunnen genieten van de fietstochten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 14 augustus 2009 (kopie)

Heidestein 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:20 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Uniek schouwspel langs dorpsrand

MAARN  ,,Het is elke keer weer een indrukwekkend gezicht, echt geweldig. En dat ze zo dicht bij de huizen durven te komen en hun gang gaan, is ronduit uniek.” Omwonenden van de Planetenbaan in Maarn zijn bijna dagelijks in de ban van een bijzonder schouwspel van dartelende reeën en bronstige reebokken.

Lees verder op de website van De Kaap

Driebergen krijgt energieneutraal monument

DRIEBERGEN  In Driebergen wordt een monumentaal huis verbouwd tot een energieneutrale woning. Voor nieuwbouwwoningen is dat normaal maar volgens de provincie is voor het eerst dat dit gebeurd met een monumentaal pand.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

SVMM geeft Roda ’46 redelijk partij

MAARN  SVMM moest afgelopen dinsdagavond aantreden tegen Roda ’46 (zondag 1e klasse). Deze ploeg wordt dit jaar getraind door Aad van der Berg. Aad van der Berg kent, met zijn SVMM verleden, nog veel spelers van de Maarnse ploeg.

Lees verder op de website van De Kaap

Francis Vernooij geniet volop

LEERSUM  Als overmorgen om 14.00 uur de parade van de praalwagens van het 57-ste corso begint, zal Bloemenkoningin Francis Vernooij het stralende middelpunt zijn. Zij is sinds haar kroning ruim vier maanden ambassadrice van het evenement.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 15 augustus 2009 (kopie)

Broekweg 2 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:55 uur  temperatuur: 26 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Zonovergoten Bloemencorso gewonnen door Jeugdraad

LEERSUM  Met de zon als één van de hoofdrolspelers van het Leersumse Bloemencorso was de dag, al voor alles goed en wel begon, geslaagd. Het publiek, dat massaal langs het parcours stond, genoot onder een strak blauwe hemel van de kleurrijke stoet.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoofdact Dwergpop: 3J’S

DRIEBERGEN  De hoofdact van Dwergpop, dat op 12 september zal plaatsvinden op de Traaij, is bekend. De 3J’S uit Volendam zullen dit jaar de belangrijkste act worden op het Driebergse muziekfestival, dat alweer voor de 15de keer wordt georganiseerd.

De 3J’S mogen dan landelijk nieuw zijn, al een aantal jaar is de act in Volendam een begrip. De lokale zalen hebben keer op keer bol gestaan van enthousiaste fans, echter zij bleven één van de best bewaarde geheimen voor niet dorpsgenoten.
In twee jaar tijd is het hard gegaan met 3J’S. In juni 2007 brachten zij hun debuutalbum ‘Watermensen’ uit. De van dat album uitgebrachte singles ‘Net Alsof’, ‘Wiegelied’, en ‘Watermensen’ belandden in de Top 10, en het drietal werd steeds bekender, o.a. door hun optreden in de real life soap De Zomer Voorbij van Jan Smit.

Dat er sinds mensenheugenis toonaangevende artiesten afkomstig zijn uit Volendam is bekend. BZN en The Cats zijn goede voorbeelden van acts die baanbrekend werk hebben verricht en meer recent namen Jan Smit en Nick & Simon de fakkel over. Stuk voor stuk toppers die hun publiek weten te boeien en met eigen nummers het publiek op z’n kop weten te krijgen! En dit jaar is het dus de beurt aan Dwergpop.
Het volledige programma (rond de 10 bands) wordt binnenkort bekend gemaakt. Net als andere jaren zal het programma weer bestaan uit een mix van jong talent en een aantal gevorderde bands uit de regio. Aan het begin van de middag wordt er weer gestart met een leuke act voor de jongste onder ons. De rest van het programma biedt een mooie mix van popmuziek, dat geschikt is voor jong en oud. Kortom, voor elk wat wils op Dwergpop.

Gastouder een erkend beroep

HEUVELRUG  Het is nog niet bij iedereen bekend dan er aan een gastouder vanaf 1 januari ook opleidingseisen worden gesteld. Net als aan een kinderdagverblijf medewerker.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitstekende muzikanten bij Grietmaal

AMERONGEN  De Grietmarkt op zaterdag 12 september wordt traditioneel afgesloten met het Grietmaal. Vaste bezoekers weten dat deze sfeervolle openluchtmaaltijd altijd wordt begeleid door uitstekende muzikanten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 16 augustus 2009 (kopie)

Park Seminarie Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:20 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Verzet bij aanhouding

ZEIST  Surveillerende agenten hebben op 16 augustus rond 04.30 uur een 40-jarige man uit Driebergen aangehouden voor het niet tonen van zijn identiteitsbewijs. De man wilde net gaan wildplassen toen hij door de agenten betrapt werd. Vervolgens kon hij geen identiteitsbewijs tonen en werd hij aangehouden. Hiertegen verzette hij zich en werd met gepast geweld geboeid. Hij werd ingesloten in het bureau

Wapen

ZEIST  Op 14 augustus kreeg de politie rond 16.50 uur de melding dat in het bos bij de Kampdwarsweg een man met een vuurwapen stond te schieten. Agenten troffen hier een 21-jarige man uit Bunnik aan. In zijn kofferbak werd een luchtdrukpistool aangetroffen met gaspatronen. Deze zijn door de politie in beslag genomen. De man is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor.

Watergang Sparrendaal wordt schoongemaakt

DRIEBERGEN  Begin 2009 is een bergbezinkbasin aangelegd tussen Park Seminarie en de Bosstraat. Dankzij dit bergbezinkbasin kan regenwater voortaan op een goede manier worden afgevoerd en raakt de riolering niet meer overbelast. De watergang langs het fietspad kon toen niet direct schoongemaakt worden vanwege het groeiseizoen voor planten en het broedseizoen van eenden. Nu kunnen de werkzaamheden uitgevoerd worden.

vergroot foto

Van maandag 7 september tot vrijdag 2 oktober wordt de vijver tussen de Bosstraat en Park Semenarie in Driebergen uitgebaggerd en wordt de beschoeiing vernieuwd. Fietsers en voetgangers kunnen hinder ondervinden van deze werkzaamheden.
De bagger wordt afgevoerd via het fiets- en voetpad. Rijplaten moeten het nieuwe asfalt beschermen. Deze rijplaten kunnen glad zijn, daarom mag er niet over gefietst worden.

Heuvelrugnieuws van maandag 17 augustus 2009 (kopie)

Bouwlust 17-22 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:35 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


SVMM te sterk voor CDN

MAARN  SVMM speelde afgelopen zaterdag tegen CDN uit Driebergen. CDN dat vorig jaar uitkwam in de 3e klasse D degradeerde en zal dit seizoen in de 4e klasse E gaan spelen. Helaas zal deze derby zich niet in de competitie kunnen herhalen. CDN heeft in de voorbereiding al twee keer gewonnen met ruime cijfers, dus SVMM was gewaarschuwd voor de aanvalskracht van CDN.

Lees verder op de website van De Kaap

Gezellige dag bij Elim

AMERONGEN  ,,En wij hopen dat u er volgend jaar allemaal weer bij kunt zijn”, dat zijn de laatste woorden van Frans Cramer die samen met vrouw Tista en dochter Gwen (11 jaar) voor de tweede maal een gezellige middag, met wat demonstraties en een hapje en drankje, verzorgden voor de bewoners van Huize Elim.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeldzame granaat gevonden in Doorn

DOORN  In Doorn is zondagmorgen een gevonden granaat tot ontploffing gebracht. Een passant vond de granaat rond 10.35 uur aan de Hydeparklaan langs een camping waar veel kinderen spelen.
De bomverkenner van de politie kwam ter plaatse en heeft het Explosieven Opruimings Commando gebeld (EOD). Het bleek om een vrij zeldzame Franse granaat uit WO II te gaan. De bom werd vervoerd naar het zandgat aan de Traay en daar onder toezicht van een handjevol publiek tot ontploffing gebracht.

Nieuwe keukenblokken voor bewoners Papaverstraat Rhenen

RHENEN – De Rhenense Woningstichting start op 31 augustus met het vernieuwen van de keukenblokken in de Papaverstraat in Rhenen. Dit valt onder het zogenaamde reguliere planmatig onderhoud: onderhoud om de kwaliteit van de huurwoningen hoog te houden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Terug in de tijd met de Kastelentocht

DOORN  Het publiek genoot zondagmiddag onder een heerlijk zonnetje van de jaarlijkse Kastelentocht. Hieronder is een overzicht van te zien van alle prijswinnaars.

Lees verder op de website van De Kaap

Helikoptervluchten boven Amerongen

AMERONGEN  Tijdens Open Monumentendag op 12 september worden boven Amerongen helikoptervluchten georganiseerd. Het thema voor Open Monumentendag 2009 is ‘Op de Kaart’. Een mooiere gelegenheid om, in vogelvlucht, Amerongen ‘Op de Kaart’ te zien bestaat er nauwelijks.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 18 augustus 2009 (kopie)

Gooijerdijk 28 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:55 uur  temperatuur: 25 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Ooievaarsjong vliegt uit

Door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  De jonge ooievaar van het nest aan het Kloosterlaantje is uitgevlogen. Hij of zij is vrijdag 14 augustus voor het laatst bij kwekerij de Eng gezien.

Het is normaal dat jonge ooievaars in de tweede helft van augustus uitvliegen. Ze verzamelen zich om in groepen naar het zuiden te trekken. Het gezin reist niet samen. De ouders vertrekken één of twee weken later dan de jongen. Ook het paar reist gewoonlijk niet samen. Men zegt vaak dat ooievaars partnertrouw zijn, maar dat klopt maar ten dele, ze zijn nesttrouw en als volgend jaar beiden weer naar hetzelfde nest terugkeren, kunnen ze weer een paar vormen.

Jonge ooievaars blijven in het wintergebied in Spanje of Noord Afrika tot ze geslachtsrijp zijn, meestal in het vierde levensjaar. Helaas is de wereld vol gevaren voor jonge ooievaars. Slechts 10% overleeft het eerste jaar.

32e Open Tennistoernooi Larsheim

LEERSUM  Het Open Toernooi van Larsheim Tennis zal in 2009 in ‘waterige sferen’ gespeeld worden omdat het thema ‘Onderwaterwereld’ is. Het altijd gezellige en drukke toernooi wordt dit jaar gespeeld van 29 augustus tot en met 6 september 2009 op de Plaggeberg in Leersum bij Tennisvereniging Larsheim.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerfietstour GroenLinks/PvdA 22 augustus in Maarn

HEUVELRUG  De rol en positie van een dorps- of cultuurhuis in Maarn, de gezondheidszorg, het centrumplan Maarn, het sportbeleid en de plannen voor Maarsbergen. Dat zijn de vijf items die zeker aan de orde komen tijdens de eerste etappe van de zomerfietstour van GroenLinks/PvdA Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 19 augustus 2009 (kopie)

Langbroekerdijk 27 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:45 uur  temperatuur: 29 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Scherpenzeel effectiever dan SVMM

MAARN  SVMM kreeg gisteravond een sterke tegenstander op bezoek, het altijd lastige Scherpenzeel. De afgelopen jaren was Scherpenzeel een niet te nemen hindernis en na 90 minuten was dat weer het geval. Wel kan gezegd worden dat de kloof tussen beide verenigingen kleiner is geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Echtpaar 50 jaar getrouwd

DOORN  Sommige jubilea verdienen extra aandacht. Zoals de gouden bruiloft van de familie Snijders-Boon. Op 18 augustus waren Gerard Snijders en Ted Boon van de Vogelweide in Doorn 50 jaar getrouwd.

Lees verder op de website van De Kaap

Actrice Nienke Brinkhuis speelt doortrapte dienstmaagd in ‘Cunera’

RHENEN  Actrice Nienke Brinkhuis speelt samen met vier andere acteurs van 1 tot en met 12 september in de muziektheatervoorstelling ‘Cunera, de heilige, de vrouw, de moord’. Brinkhuis is geboren en getogen in de omgeving van Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van donderdag 20 augustus 2009 (kopie)

President Kennedylaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:55 uur  temperatuur: 30 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Concert Grazia ensemble en Heiko ter Schegget

DOORN  Het Grazia Ensemble geeft vrijdag 4 september aanstaande met medewerking van de Doornse blokfluitist Heiko ter Schegget een concert in de Maartenskerk in Doorn. Op het programma staan werken van Johann Sebastiaan Bach en Unico van Wassenaer.

Lees verder op de website van De Kaap

Spiritueel Festival Insight Out 2009

AMERONGEN  In Amerongen zal op zaterdag 12 september voor het eerst het spirituele festival Insight Out plaats vinden. In de prachtige tuinen van Kasteel Amerongen worden ’s middags een vijftal workshops gegeven. Het gemeenschappelijke thema is verbinding.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe cursussen digitale fotografie

DRIEBERGEN  Niet helemaal tevreden over de foto’s die u deze zomer heeft gemaakt? Heeft u een camera met aparte instelmogelijkheden voor sluitertijd en diafragma, maar fotografeert u nog voornamelijk op de automaatstand? Dan kunt u veel profijt hebben van de basiscursus digitale fotografie of als u een stapje verder wilt zetten, de vervolgcursus digitale fotografie.
Ook wordt er een eenmalige bijeenkomst georganiseerd die op weg helpt bij het kiezen van de juiste camera en accessoires. De Driebergse fotograaf Robert Zwart van BeeldKracht.org verzorgt de cursussen.

Basiscursus digitale fotografie
Tijdens de cursus leert u alles over cameratechniek, het omgaan met licht, belichting (diafragma en sluitertijd, ISO) en scherpstelling. Om betere foto’s te maken is het belangrijk om eerst goed te weten hoe uw camera in elkaar steekt. Voordat u de ontspanknop, gaat u eerst door de zoeker kijken of u tevreden bent over het beeld dat u gaat vastleggen.? Is de compositie goed? Is de foto scherp? Hoe zit het met belichting? Wat doe ik met tegenlicht? We gaan het in de praktijk oefenen. Ook krijgt u informatie over het kiezen van accessoires en goed gebruik hiervan. Denk bijvoorbeeld aan een grijskaart, statief, flitser, objectieven en reflectiemateriaal. U ontvangt bij de cursus als naslagwerk een pdf bestand met de informatie die tijdens de cursus behandeld wordt.

De cursus omvat 3 maandagavonden van 19.00-21.30 uur waarin de theorie wordt behandeld en uw foto’s worden besproken. Daarnaast wordt het geleerde in de praktijk toegepast op drie zaterdagochtenden van 10.30-13.00 uur. Alle theorie- en praktijklessen zijn op landgoed Beukenrode of nabije omgeving. De Kosten bedragen € 185,00.

De cursusdata zijn (onder voorbehoud):
5 en 10 oktober
26 en 31 oktober
2 en 7 november

Voor de basiscursus zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Vervolgcursus digitale fotografie
U kent uw camera goed en kan probleemloos omgaan met de verschillende instelmogelijkheden? Wilt u de kwaliteit van uw foto’s nog meer verhogen? Dan is de vervolgcursusvoor u interessant. In deze cursus staat landschaps-, macro- en portretfoto’s centraal. De cursus sluit naadloos aan op de basiscursus en staat open voor iedereen vanaf 14 jaar. U kunt zich zonder eerdere deelname aan de basiscursus inschrijven voor de vervolgcursus, mits uw basis voldoende is en bijvoorbeeld goed kunt omgaan met de instelmogelijkheden zoals sluitertijd en diafragma. Tijdens de vervolgcursus wordt ingegaan op aspecten die specifiek gelden voor de macro-, portret- en landschapsfotografie. U leert bijvoorbeeld hoe u een mooi landschap ‘in het echt’ ook nog boeiend kan laten overkomen op een platte foto. Ook wordt het voor u eenvoudiger om kleine, beweeglijke insecten te fotograferen. En in de portretfotografie leert u een mensen zo te fotograferen dat zij volkomen tot hun recht komen. Ook krijgt u informatie over het kiezen van accessoires, zoals geschikte objectieven, filters of reflectiemateriaal. U ontvangt een hand-out van de presentaties en drie leerzame teksten over de genoemde thema’s met praktische tips.
Bij 10 aanmeldingen wordt een start gemaakt met de cursus. De cursus omvat 3 maandagvonden van 19.00-21.30 uur waarbij de nadruk vooral ligt op het toepassen van de techniek. Na een informatieve bijeenkomsten op maandagavond gaat u het geleerde tijdens de daaropvolgende praktijkbijeenkomst op zaterdagochtend van 10.30 uur-13.00 uur toepassen. De cursuslocatie is in Driebergen of nabije omgeving. De kosten bedragen € 185,00. Voor deze cursus is nog voldoende plaats.
U kunt zich voor de bovengenoemde cursussen aanmelden via de website www.beeldkracht.org of bij Family Foto aan de Traay 2 te Driebergen. Resultaten van cursisten treft u aan op beeldkracht.blogspot.com.
Korting
Wanneer u een camera aanschaft bij Family Foto, krijgt u 10 % korting op het cursusgeld. Deze korting geldt alleen als u zich binnen 4 weken na aanschaf van de camera aanmeldt. Daarnaast hebben cursisten recht op een half jaar korting bij Family Foto op lijsten, fotoafdrukken en vergrotingen tot 40 x 60 cm en enkele gerichte aanbiedingen tijdens de cursussen.

Bijeenkomst camerakeuze
Overweegt u een nieuwe camera te kopen, maar weet u niet te kiezen uit door de grote hoeveelheid toestellen, de uiteenlopende mogelijkheden en de enorme variatie in prijzen? Het kiezen van een nieuwe camera is geen gemakkelijke keuze. U kun met de eenmalige bijeenkomst camerakeuze objectieve informatie krijgen over aspecten waar u op moet letten bij aanschaf. Hierdoor kunt u gemakkelijker een keuze maken. Het kan zijn dat u met een redelijk eenvoudige compactcamera genoegen neemt, maar ook terecht komt in de meer geavanceerde reflexcamera’s.

Datum van de bijeenkomst 14 september van 19.00 tot 21.00 uur. Kosten € 8,50. Aanmelden bij Welnuh (www.welnuh.nl).

Heuvelrugnieuws van vrijdag 21 augustus 2009 (kopie)

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:15 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Informatiebijeenkomst Humanitas

HEUVELRUG  Humanitas Heuvelrug geeft op woensdag 16 september van 19.00 tot 20.30 uur een informatieavond over vrijwilligerswerk in Wijkcentrum ’t Noorderpunt te Zeist.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe directeur De Kameleon

DOORN  Anniek Schoonderbeek is de nieuwe directeur van obs De Kameleon in Doorn. Zij start officieel per 1 september als opvolger van Piet Hazewinkel die 33 jaar directeur was en met pensioen is gegaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Uniek Cultuurpodium Driebergs Dorpsfeest

DRIEBERGEN  De hoofdmoot van grote historische Driebergs Dorpsfeest zal zijn op zaterdag 12 september. De meeste activiteiten vinden plaats op de Traaij, bij het Schaepmanmonument, bij Sparrendaal en bij de brandweerkazerne.

Een nieuw element van het feest is een uniek Cultuurpodium. Het podium zal worden geplaatst op de Traaij, ter hoogte van de Lindelaan en Laan van Blommerweert.
Op dit podium zullen die dag uiteenlopende voorstellingen en optredens te zien zijn door Driebergenaren en oud-Driebergenaren. Het programma is in grote lijnen bekend.
Vanaf 13 uur tot aan de doorkomst van de parade zijn er meerdere korte optredens van o.a. het Opstap-orkest van Aurora en dameskoor Waterzooi. Voor toneel wordt gezorgd door toneelgroep Kadans, terwijl toneelvereniging VZOD een eenakter brengt, geïnspireerd door de plaatselijke geschiedenis. Daar tussen worden oude verhalen verteld, verzorgd door boekhandel Jacques Baas.
’s Avonds treden twee Driebergse bands op die muziek brengen van de 60’er en 70‘er jaren. Het zijn Friday Blues (om 19:00 en 21:00 uur) en de Senior Rockets (om 20:00 en 22:00 uur). Hun muziek staat garant voor een sfeervolle avond! Fresh and Juicy zorgt met een aantal bars voor ruime mogelijkheden om wat te drinken bij dit evenement.
Aan het eind van de middag komen de Droomrit en de Parade door het dorp. Hiervoor is Rob van Rees aangetrokken als ‘speaker’ vanaf dit cultuurpodium. Van Rees was jarenlang dé stem van de toenmalige Algemene Verkeersdienst, wanneer de dagelijkse verkeersinformatie vanuit Driebergen op de landelijk radio te horen was.
Door de combinatie met het podium van Dwergpop bij de Traaij /Binnenplaats op dezelfde dag, ontstaat er een groter festival. Hier kunnen mensen met uiteenlopende muzieksmaken twee podia bezoeken, op loopafstand van elkaar.
Optredens op het cultuurpodium eindigen om 23:00 uur, waarna het afsluitende vuurwerk plaatsvindt op het Seminarieterrein. Dwergpop gaat overigens nog door tot 24:00 uur.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 22 augustus 2009 (kopie)

De Kievit 1-7 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:40 uur  temperatuur: 24 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Forse stijging woninginbraken

HEUVELRUG  Het aantal woninginbraken in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is de afgelopen drie maanden met ruim driehonderd procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meest opvallende stijging in de periode mei tot en met juli 2009 vond plaats in Driebergen: 37 ten opzichte van 6 in mei/juli 2008.

Lees verder op de website van De Kaap

Kindercursus maand Open Atelier

AMERONGEN  Nu de zomervakantie achter de rug is organiseert het Open Atelier Amerongen in september speciaal voor de jeugd interessante cursussen en workshops. Op 7 september start de workshop lekker werken met klei.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 23 augustus 2009 (kopie)

Sterkenburgerlaan 3 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:05 uur  temperatuur: 23 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Rugby Club The Pink Panthers 25 jaar

DRIEBERGEN  Deze zomer bestaat Rugby Club The Pink Panthers 25 jaar. Om precies te zijn op 13 juli jl. Dat is dan ook met een kleine bijeenkomst gevierd. Het grote feest staat op de kalender voor zaterdag 5 september aanstaande.
Deze dag wordt gevierd met alle leden, oud leden, ouders en genodigden.
Bent u geïnteresseerd dan bent u ook van harte welkom.

vergroot foto 1     vergroot foto 2      vergroot foto 3

De dag start met een drukte van jawel. Deze morgen (aanvang 10.00 uur) worden voor het Regionale Talent Centrum (waar Pink Panthers één van de locaties van is) een instroom verwacht van talenten uit heel midden en oost Nederland in de geboorte jaren 1995 en 1996. Deze jonge spelers (sters) worden dan door toptrainers verder het hele seizoen begeleid en opgeleid naar mogelijk toprugbyer. (doel van NL rugby is om in 2019 / 2023 deel te nemen aan het WK.) Om 13.00 uur start het tweede senioren team van The Pink Panthers het nieuwe seizoen om als eerste team in NL de eerste competitie wedstrijd te spelen. Dan doen ze tegen de Utrechtse RC. Om 14.30 uur start ook het vlaggenschip van The Pink Panthers het seizoen. Deze spelen tegen de Oldfants uit Eindhoven. De First XV zoals het vlaggenschip genoemd wordt degradeerde vorig seizoen. Doel is kampioenschap en terug op het niveau waar ze horen.
Na deze wedstrijden is er een receptie voor alle genodigden. Gevolgd door een daverend feest met livemuziek in de avond..

Uitnodiging niet ontvangen?
The Pink Panthers hebben alle oud leden een uitnodiging gestuurd om 5 september aanwezig te zijn. Daarbij weten we zeker dat we mensen vergeten zijn. Mocht je als oud Pink Panther geen uitnodiging hebben ontvangen mail dan je gegevens naar oudleden@rcthepinkpanthers.nl dan kunnen we je alsnog een uitnodiging sturen.

Hoe is het zo gekomen?
In september 1980 stelde Sport Vereniging Mariniers Doorn hun afdeling Rugby open voor burgers. Dit met als motivatie dat mariniers te veel weg waren en het moeilijk was om een team te vullen. Toen onder leiding van John Kenbeek. (inmiddels dé fitness en mental trainer van The Pink Panthers en het Nationale team) Na vier jaar waren er alleen nog maar burgers en besloten 19 rugbyers (in de leeftijd van 15 t/m 26 jaar) The Pink Panthers op te richten. Dat alles (bewust) op vrijdag de 13de juli 1984.
Binnen een jaar groeide de vereniging uit tot 2 senioren team welke meteen promoveerde naar de 2de klasse. Tot 1995, toen kwam er een beetje de klad in. En waren The Pink Panthers in twee seizoen terug op af, met één team dat ook nog eens degradeerde naar de derde klasse.
Deze neergang was de aanzet om een jeugdafdeling op te zetten. Zo starten de eerste zes jeugdspelers (leeftijd 12 en 13 jaar oud) in september 1997 in een clusterteam (team van 4 clubs uit midden NL) aan hun eerste seizoen. Aan het einde van seizoen 1997-1998 hadden The Pink Panthers 24 jeugdspelers uit de hele regio. Met toen al twee jeugdspelers in een Nationale selectie(onder 15). Dit was meteen de reden om na de groei van niets naar meer dan 20 spelers een cluster te vormen met RC Eemland uit Amersfoort. En te starten met jongere spelers(ster), vanaf 6-7 jaar. Er zijn dus nu jeugdleden die al meer dan 10 jaar actief rugbyen. Voor de jeugdafdeling kwam de klapper in het seizoen 2000-2001 toen het combiteam (genaamd EemPanthers) junioren kampioen werd van Nederland. Achteraf een zeer succes volle keuze. Nu in 2009 hebben beide club een complete jeugdafdeling voor alle leeftijden.

Waar staan The Pink Panthers nu.
Als dé sportvereniging van de Utrechtse Heuvelrug van 2008 timmeren we nog steeds flink aan de weg. Zo is het ledenaantal gegroeid naar nu ca 180 spelende leden, een 80 donateurs en ca 20 zeer trouwe sponsoren.
Vullen we op de Utrechtse Heuvelrug en in Zeist veel clinics in op basisscholen. The Panthers zijn zelfs officieel partner van het CCZ uit Kerckebosch in Zeist. Leerlingen van deze school vullen hun buitensport activiteiten in en krijgen daarbij rugbylessen. Zo ook het Revius en Schoonoord in Doorn en Schoonoord en De Breul in Zeist. Dit naast de JeugdSportPas zowel van de Heuvelrug als van Zeist.
De laatste drie jaar hebben The Pink Panthers gewerkt aan hun accommodatie, met in het clubhuis een prachtige bestuurskamer (de mooiste van NL) een eigen gym voor krachttrainingen en eigen kleedkamers.

Kennis maken met de bijna nieuwe Olympische sport Rugby en The Pink Panthers?
Iedereen die kennis wil maken met Rugby en The Pink Panthers in het bijzonder is van harte uitgenodigd om eens langs te komen. Het beste gaat dat om meteen mee te trainen. Kost 10 euro voor 6 weken, trainen (2 x per week) en binnen 2 weken spelen. Naar die 6 weken heb je zeker genoeg kennis gemaakt om een keuze te maken. Rugby is trouwens zeer laagdrempelig een lidmaatschap voor een heel seizoen kost voor jeugd tot en met 13 jaar 60 euro, jeugd van 14 tot en met 17 betalen 70 euro, 18-19 jarige 100 euro evenals de recreanten en 145 voor de senioren.
Wanneer is de training bij The Pink Panthers:
Elke dinsdag en donderdag:
Kids van 6 tot en met 12 jaar van 18.30 tot 19.30 uur
Jeugd van 13 tot en met 16 jaar van 19.00 tot 20.30 uur
Jeugd vanaf 17, senioren en dames trainen om 20.00 uur
Meer info? Kijk op www.rcthepinkpanthers.nl


Open inschrijfavond Maarn Wijzer vrijdag 4 september

MAARN  Maarn Wijzer start binnenkort weer met een nieuw cursusprogramma. De algemene inschrijfavond is op vrijdag 4 september van 19.00 – 20.00 uur in De Twee Marken, Trompplein 5, Maarn. De meeste docenten zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden.

Bij veel cursussen en workshops is ook na de inschrijfavond nog plek. Inschrijvingen lopen dan via de cursusbegeleider. Alle informatie en het inschrijfformulier is te vinden op www.maarnwijzer.nl en in het programmaboekje dat huis aan huis is bezorgd in Maarn en Maarsbergen en verkrijgbaar is in Maarn bij De Twee Marken, de bibliotheek, boekhandel Ribberink en in Maarsbergen bij de Kleurenwaaier.

Open Monumentendag Amerongen

AMERONGEN  De Open Monumentendag vindt op zaterdag 12 september plaats. Ook in Amerongen. Het landelijke thema dit jaar is Op de kaart. Dat betekent aandacht voor monumenten die op een of andere wijze ooit op de kaart zijn gezet.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 24 augustus 2009 (kopie)

Stationsweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 6:45 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Vrouw bevalt midden op straat in Zeist

ZEIST  Een 34-jarige vrouw uit Bilthoven is zondag tegenover de kinderboerderij in Zeist bevallen van een dochter. Dat heeft een vriendin van de kersverse moeder maandag bekendgemaakt. Een verpleegkundige van de ambulancedienst heeft het verhaal bevestigd.

Lees verder op de website van het AD/UN

SVMM verslaat OSM

MAARN  Voor SVMM stond zaterdag de eerste bekerwedstrijd op het programma, tegenstander was OSM uit Maarssen. Deze ploeg speelt in de 5e klasse C.

Lees verder op de website van De Kaap

Rugbyers Pink Panthers fit en bijna klaar voor komend seizoen

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag stonden twee teams van The Pink Panthers weer op het veld om te kijken waar ze staan in de voorbereiding naar het seizoen.
Was er zondag 16 augustus een mix van spelers van het eerste, tweede en de colts (oudste jeugdteam van nu 16-17 jarige) naar Oisterwijk om daar een oefenwedstrijd te spelen tegen de plaatselijke Oysters (een team dat komende seizoen uitkomt in de tweede klasse Zuid). Er werd gewonnen met 19-41.

Afgelopen zondag oefende een mix van tweede team spelers en Colts  tegen het tweede team van USRS (Utrechtse Studenten vereniging) en dat verliep al lekker. Deze wonnen hun wedstrijd met 22-17.

Zo ook speelde The First XV va The Pink Panthers tegen ook USRS maar dan hun eerste team. USRS speelt komende seizoen in de 1ste klasse van de Nederlandse competitie. Pink Panthers degradeerde de laatste twee seizoen van de 1ste klasse naar de 3de klasse. Een zware domper voor rugby club the Pink Panthers. Echter gedane zaken kennen geen keer dus doelstelling Pink Panthers is om ongeslagen door de 3de klasse Zuid-Oost terug te keren in de 2de klasse. Dat the Pink Panthers er al bijna klaar zijn werd zondag duidelijk getoond. Met goed, snel spel werden de studenten ten eerste op de 0 gehouden. Leek wel of the Pink Panthers twee keer meer verdedigers hadden dan USRS. Er werd zoveel druk op de aanval van USRS gezet dat deze niet de rust kregen en hadden om een aanval positief af te sluiten. The Pink Panthers echter speelde open spel met een super snelle circulatie van de bal. Hierdoor speelde ze de verdediging van USRS helemaal zoek waardoor er regelmatig gaten vielen. Hierdoor wisten The Pink Panthers maar liefst 8 keer te scoren. De helft van de try’s werden geconverteerd waardoor deze de wedstrijd winnend afsloten met 48-0.

Geen helikopters meer op de Veerwei in Rhenen

RHENEN  De provincie Utrecht heeft een ontwerp Luchtvaartnota opgesteld voor haar grondgebied. In de nota worden ook terreinen in Rhenen benoemd voor het opstijgen van helikopters en luchtballonnen. De gemeente Rhenen heeft met zienswijzen aan de provincie aangegeven dat het opstijgen vanaf deze plaatsen kan worden beperkt of afgeschaft.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Groots concert fanfare Koninklijke landmacht ‘bereden wapens’

AMERONGEN  Ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van Muziekvereniging Ons genoegen in Amerongen hebben zij één van beste fanfare orkesten naar Sporthal de Ploeg in Amerongen weten te halen, te weten het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens’ (FKKLBW).

Lees verder op de website van De Kaap

Kinderen leren veel tijdens natuurzomerschool

MAARSBERGEN – De klas van de eerste natuurzomerschool op Landgoed Maarsbergen bestond uit 37 enthousiaste kinderen in de leeftijd van 6- 10 jaar. Twee lange dagen leerden, speelden en werkten ze buiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 25 augustus 2009 (kopie)

Traaij 229 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:00 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Lions jeugduitwisseling

HEUVELRUG  Lions Club Utrechtse Heuvelrug is bekend vanwege fundraising acties voor verschillende goede doelen. Maar deze organisatie kent naast behulpzaamheid (“We Serve”) ook een ander doel: het bevorderen van internationale contacten.

Lees verder op de website van De Kaap

Verkeerscontroles op de dijken

WIJK BIJ DUURSTEDE/AMERONGEN De politie heeft op zaterdag 23 en zondag 24 augustus meerdere verkeerscontroles op de dijken gehouden.
 
Op zaterdag zijn tussen 10.00 en 16.30 uur diverse bestuurders in Amerongen op de Lekdijk en in Wijk bij Duurstede op de Lekdijk Oost gecontroleerd op het naleven van de verkeersregels. In totaal zijn er 539 voertuigen gecontroleerd. Hierbij overtraden 36 bestuurders de maximale snelheid van 60 km/uur. De hoogste gemeten snelheid bedroeg 100 km/uur. Een bestuurder kreeg een boete voor het niet-handsfree bellen.
 
Op zondagmiddag vonden tussen 14.00 en 16.30 uur op dezelfde locaties ook weer controles plaats, er zijn toen 355 voertuigen gecontroleerd. Hierbij overtraden 15 bestuurders de maximale snelheid. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 117 km/uur. De politie heeft twee rijbewijzen van bestuurders ingevorderd. Daarnaast zijn onder andere bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van een autogordel en een helm.

Beroving tas

ZEIST Maandagmiddag omstreeks half drie liep een 84-jarige vrouw uit Zeist over de Arnhemse Bovenweg. Zij had net geld gehaald bij de bank en dit in haar tas gedaan. Toen zij thuis werd haar tas uit haar hadden gegrist. De verdachte rende vervolgens hard weg. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844, district Binnensticht. 

Margreeth de Jong concerteert in Cunerakerk

RHENEN  Margreeth de Jong geeft zaterdag 29 augustus een orgelconcert in de Cunerakerk in Rhenen. Dit is het vierde concert in een serie van zes waarin de Sonates van Felix Mendelssohn centraal staan.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Natuurmiddag voor kinderen

LEERSUM/AMERONGEN  De Vereniging Dorp & Natuurlijk Leersum – Amerongen organiseert op woensdagmiddag 2 september weer een kinderactiviteit. Het thema is dit keer: Paddestoelen,waarbij kinderen eerst paddestoelen gaan zoeken en daarna deelnemen aan een bosspel.

Lees verder op de website van De Kaap

Clubkampioenschappen jeugd Ludenti 2009

DOORN  Het tennisplezier was vorige week groot bij Ludenti. Ruim 60 kinderen deden mee aan de jaarlijkse Clubkampioenschappen van de Doornse Tennisvereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Grote rommelmarkt Raadhuisplein Doorn

DOORN De laatste zaterdag van augustus wordt de rommelmarkt in Doorn gehouden. De rommelmarkt wordt ook dit jaar weer gehouden op de vertrouwde plek in het centrum van Doorn: het Raadhuisplein.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 26 augustus 2009 (kopie)

De Wetstein Pfisterlaan 6-8 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:00 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Dwangsom bij burenruzie in Leersum

LEERSUM De rechter heeft een einde moeten maken aan een slepende burenruzie in Leersum. Eén van de ruziemakers mag zich niet meer op het terrein van zijn buren begeven.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kunstroute Rhenen 2009

RHENEN  Museum Het Rondeel toont werk van 26 kunstenaars, waarvan de meeste met een eigen atelier in Rhenen. In het weekend van 5 en 6 september 2009 is het mogelijk om de ateliers van de deelnemende kunstenaars te bezoeken.

Vooruitlopend op de Kunstroute toont Museum Het Rondeel van elke kunstenaar één recent werk in de overzichtsexpositie Kunstroute Rhenen 2009. Deze presentatie heeft ook een centrale functie. Hier kan de bezoeker zien welke werken aanspreken, voordat de ateliers bezocht kunnen worden. Bij de expositie is vanaf eind juli eveneens een Kunstroute-folder met routebeschrijving beschikbaar.

Op ruim twintig verschillende locaties in Rhenen is op 5 en 6 september werk te bezichtigen van de 26 kunstenaars die aan de Kunstroute Rhenen 2009 deelnemen. De route is extra aantrekkelijk door de prachtige, heuvelachtige en bosrijke omgeving.
Tijdens de kunstroute 2009 zal een kunstwerk worden verloot. De loten zijn verkrijgbaar bij Museum Het Rondeel, evenals een plattegrond van de omgeving met de plaats van de ateliers.

De organisatie van de kunstroute 2009 is in handen van Fia Goedknegt, Wim de Haas, Marcel Kop en Willemien Schouten, in samenwerking met museum Het Rondeel.

Museum Het Rondeel
Kerkstraat 1, 3910 AE Rhenen, 0317-612077, open: di t/m vr 12.00-17.00, za 13.00-17.00, zo (juli/aug) 13.00-17.00, entree € 1,50, Torenbeklimming, inclusief museumbezoek: € 2,50
Expositieperiode t/m 12 september 2009

Voorverkoop voor concerten Driebergs Dorpsfeest gestart

DRIEBERGEN De voorverkoop voor het veelbelovende historische Driebergs Dorpsfeest is deze week gestart. Voor twee onderdelen van het feest kunnen kaarten worden gekocht:  het concert van het politieorkest op vrijdagavond 11 september in de Grote Kerk en het lunchconcert bij Kasteel Sterkenburg op zondagmiddag 13 september.

Nederlands Politie Orkest en Lisa Noya
Het Driebergs Dorpsfeest wordt geopend met het concert van het Nederlands Politie Orkest en gastzangeres Lisa Noya.
Het Nederlands Politie Orkest (NPO) is het muzikale visitekaartje van de politie in Nederland. Het NPO is een symfonisch blaasorkest dat bestaat uit ongeveer 55 muzikanten die werken bij de Nederlandse politie. Ze zijn afkomstig uit het hele land. 

De dirigent, Peter Kleine Schaars, arrangeerde een nieuwe show en componeerde de tune. Tijdens de muziek worden foto’s geprojecteerd die het thema Politie In Ontwikkeling verduidelijken. Zangeres Lisa Noya, bekend van Mai Tai, zingt tijdens dit concert een aantal nummers mee.
Vrijdag 11 september. Aanvang 20:00 uur, zaal open om 19:30 uur.

Kaarten voor dit concert kunnen worden gekocht bij de voorverkoopadressen:
·    VakantieXperts Ellen Slot, Traaij 10, Driebergen
·    Slijterij Hans van Vugt,  Dr Hermansstraat 10, Driebergen
·    Kantoorshop Frie, Traaij 197, Driebergen
·    Slagerij Peter van Alphen, Winkelcentrum De Sluis, Driebergen
De prijs is voor deze gelegenheid zeer laag gehouden: € 5 in de voorverkoop, € 7,50 aan de zaal.
Voorverkoop is mogelijk tot vrijdag 11 september 12:00 uur.

Exquise Middeleeuwse maaltijd met klassiek lunchconcert
Kamerorkest Driebergen, de Driebergse mannenkookclub Hommage, Het Kookpaleis en Stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Sterkenburg verzorgen een culturele en culinaire middag op het terrein voor kasteel Sterkenburg.
Belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden om voor een schappelijke prijs van € 35 te genieten van deze fantastische historische ambiance. Het aantal plaatsen is beperkt, dus belangstellenden moeten er snel bij zijn!
Muziek en maaltijd worden geserveerd op zondag 13 september van 13:00 tot 16:00 uur.

Kaarten voor dit lunchconcert kunnen worden gekocht bij:
·    VakantieXperts Ellen Slot, Traaij 10, Driebergen

Voorverkoop is ook hier mogelijk tot vrijdag 11 september 12:00 uur.

Nepwapen

RHENEN Dinsdag omstreeks 08.15 uur kreeg de politie de melding van een boswachter dat twee personen in het bos van de Cuneraweg zich ophielden in een hut.
In de hut zag de boswachter een zak met daarin een op een vuurwapen gelijkend voorwerp liggen. De politie werd gewaarschuwd en het nepvuurwapen werd inbeslaggenomen. De jongen zal via bureau HALT een alternatieve straf krijgen.

Muzemiks presenteert cursusprogramma

LEERSUM  Het cursusprogramma voor 2009-2010 van Muzemiks biedt, zoals elk jaar, een grote variëteit aan workshops, cursussen, excursies en lezingen. Muzemiks presenteert dat programma op de ‘Open Huisavond’ op vrijdag 4 september 2009 van 19.00 uur tot 20.30 uur in de Theaterzaal van De Binder.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 27 augustus 2009 (kopie)

De Kievit 38-52 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:15 uur  temperatuur: 22 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straatTbs voor Jack de Knipper

UTRECHT Tbs met dwangverpleging voor Jack de Knipper. Dat heeft de rechter in Utrecht donderdagmiddag bepaald. De 22-jarige inwoner van Zeist krijgt deze straf omdat hij in de L-flat in zijn woonplaats in totaal 48 keer de liftkabels doorknipte. Volgens de rechter genoot Jack de Knipper van de aandacht die de media aan zijn daden gaven.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Leerzame wedstrijd Focus ’07 – SVMM

MAARN  De spelers van SVMM kwamen uit alle hoeken van het land om maar op tijd aanwezig te kunnen zijn op het nieuwe sportpark van Focus ’07 in Culemborg. Zo stond om 18.30 uur maar een half elftal op het veld, uiteindelijk kwamen de andere spelers één voor één binnendruppelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeu de boulestoernooi

LEERSUM  Op het landgoed van kasteel Broekhuizen heeft de Jeu de boulesgroep Leersum op 18 augustus een open toernooi gehouden. Het weer was uitstekend, de locatie prachtig, dus het moest het wel een succes worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrolijkheid zoekt vrijwilliger voor woensdagmiddag

LEERSUM/DOORN  Kinderen die noodgedwongen in het asielzoekerscentrum te Leersum verblijven een uitstapje bieden. Dat doet Stichting De Vrolijkheid met een creatief activiteitenaanbod in haar ruimte op het AZC-terrein. De Vrolijkheid zoekt een vrijwilliger voor de woensdagmiddagactiviteit voor de jongste kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe huishoudelijke hulp voor 650 clienten

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug besteedt de huishoudelijke zorg opnieuw aan. Dit is onder meer nodig omdat Vitras/CMD per 1 januari 2010 geen huishoudelijke zorg meer levert. Dat is een grote verandering voor de ongeveer 650 cliënten van deze instelling.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 28 augustus 2009 (kopie)

Aalscholver 125-131 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:10 uur  temperatuur: 20 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Fotowedstrijd Groei & Bloei Europa Natuurlijk’

DOORN  Voor alweer de vierde keer organiseert Groei & Bloei deze zomer een fotowedstrijd. Dit jaar is het thema ‘Europa Natuurlijk’. Iedereen kan meedoen en zijn/haar foto’s insturen.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen wegomlegging langs Gebbeberg

RHENEN  De veelbesproken wegomleiding langs de Grebbeberg via de Cuneraweg wordt niet verder onderzocht. Deze wegomleiding was één van de voorstellen in de discussienota voor de Grebbeberg.

Gebiedsvisie
De gemeente Rhenen werkt aan het opstellen van een integrale visie voor de Grebbeberg. Het doel van de gebiedsvisie is een heldere visie te formuleren op de ontwikkeling van de Grebbeberg. Hieraan kunnen toekomstige plannen op de Grebbeberg worden getoetst. Een tussenstap in het proces om te komen tot een gebiedsvisie is de discussienota ”Een duurzame toekomst voor de Grebbeberg”.

Omleiden
In de discussienota is een aantal mogelijke ontwikkelingsrichtingen gepresenteerd waarover met raadsleden, belanghebbenden en inwoners de laatste maanden van gedachten is gewisseld. Één van de ontwikkelingsrichtingen was het omleiden van het bovenlokale verkeer tussen Rhenen en Wageningen via de Cuneraweg en het direct aan te sluiten op de N233 ter hoogte van Achterbergsestraatweg. De redenering hierachter is dat de situatie waarbij àl het verkeer gebruik maakt van de Grebbeweg niet in het belang is van de berg en van Rhenen. Het verkeer dat niet de Grebbeberg of Rhenen als bestemming heeft, zou omgeleid moeten worden richting de N233.

Ongewenst
De omleiding van het bovenlokaal verkeer blijkt om meerdere redenen ongewenst.
Een omleiding realiseren via de Cuneraweg die een voldoende breedte heeft om verkeersveilig te zijn en waarbij rekening wordt gehouden met voorzieningen voor het agrarisch verkeer heeft te grote negatieve effecten op Zorginstelling Zideris, de Ecologische Hoofdstructuur en de kern Achterberg. Ook de provincie was geen voorstander van deze ontwikkelingsrichting. Daarnaast is bij meerdere partijen en bij inwoners onrust ontstaan over deze ontwikkelingsrichting. De onrust die is ontstaan zou het proces van de gebiedsvisie onnodig kunnen schaden. Daarom heeft de gemeente Rhenen besloten deze wegomleiding nu al uit de discussie te verwijderen.

Nieuw speelsezoen indoor bowls Maarn-Maarsbergen

MAARN/MAARSBERGEN  Na een mooie zomer begint op 4 september het nieuwe speelseizoen voor Indoor Bowls Maarn-Maarsbergen. Iedere vrijdag wordt gespeeld van 09.30 – 12.00 uur in de sporthal van De Twee Marken te Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 29 augustus 2009 (kopie)

Van Oosthuyselaan 55-57 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:20 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

VMMM stimuleert muziekonderwijs

MAARN/MAARSBERGEN – De gemeente Utrechtse Heuvelrug geeft subsidie aan ouders van kinderen tot en met 18 jaar om hen te stimuleren tot het volgen van muziekonderwijs. In Maarn is de Vereniging Muziekonderwijs Maarn/Maarsbergen VMMM door de gemeente aangewezen als de instelling die hierbij bemiddelt.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw seizoen trimhockey

AMERONGEN – Het Trimhockey heeft inmiddels een vaste plek veroverd binnen Haaskamp. De laatste twee seizoenen was er sprake van een redelijke aanwas, maar nog meer leden zijn welkom. Trimhockey is een leuke manier om te sporten in teamverband.

Lees verder op de website van De Kaap

SP Provincie Utrecht: Geen vergunning voor slibstort in Gravenbol

AMERONGEN/WIJK BIJ DUURSTEDE  De SP-fractie in Provinciale Staten verzet zich tegen de plannen van Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug en Krommerijn om slib te storten in recreatieplas de Gravenbol bij Wijk bij Duurstede.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 30 augustus 2009 (kopie)

De Kievit 9-23 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:10 uur  temperatuur: 17 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Koninklijke onderscheiding voor Cees van Swieten

LEERSUM Burgemeester Frits Naafs reikte zaterdag een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer Cees van Swieten uit Leersum. De heer Van Swieten is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Decorandus is sinds 1991 (bestuurs)lid van het kunstgilde Leersum. Hij neemt regelmatig deel aan exposities in het Kunstgildehuis. Hij weet andere leden enthousiast te maken voor een groepsexpositie. Hij verricht technische werkzaamheden bij de exposities. Ook is hij actief voor de beeldhouwgroep.
Van Swieten was de initiatiefnemer van de bouw van de diamant aan het kunstgildehuis.
Hij heeft zich daarnaast ingezet voor de boskunst in Leersum; dit in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Controles

ZEIST / BUNNIK / ODIJK De politie heeft in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 augustus in Zeist op de Griftlaan, in Odijk op de Singel en in Bunnik op de Provinciale weg  verkeerscontroles gehouden. De nadruk lag daarbij op controle van alcoholgebruik. Bovendien werden die nacht in Zeist horecabedrijven gecontroleerd aan de Weeshuislaan, de Slotlaan, de Steynlaan en de Eerste Hogeweg.
In totaal werd bij 220 bestuurders een blaasproef afgenomen. Twee bleken te veel te hebben gedronken. Zeven hadden geen rijbewijs bij zich. Eén telefoneerde niet handsfree. Eén droeg geen gordel. Drie reden te hard. Allen kregen een proces-verbaal. Van de gecontroleerde horecabedrijven kregen er tien een waarschuwing voor het overschrijden van de toegestane afmetingen van terrassen en reclameborden. Eén kreeg proces-verbaal voor de Drank- en Horecawet.

Scooterdieven aangehouden

ZEIST  De politie heeft in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 augustus op de Griftlaan een 26-jarige man uit Utrecht, een 24-jarige man uit Zeist en een 16-jarige jongen uit Utrecht aangehouden in verband met de diefstal van een motorscooter.

Agenten zagen die nacht om 04.50 uur het drietal rijden in een busje met achterin een motorscooter. Bij controle bleek dat die gestolen was. De agenten namen de scooter in beslag en de drie mannen werden op het politiebureau ingesloten voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.

Open monumentendag ook in Maarsbergen

MAARSBERGEN  De Open monumentendag is op zaterdag 12 september aanstaande, ook in Maarsbergen, met als thema ‘Op de Kaart’.

Lees verder op de website van De Kaap

Grandiose Farbsymphonie; de keizer als tuinman

DOORN  De vierde koffiekamertentoonstelling van 26 augustus t/m 22 december 2009 zal gaan over de keizer als tuinman.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 31 augustus 2009 (kopie)

Akkerweg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:40 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Permanente bewoning recreatieverblijven wordt afgebouwd

RHENEN  De gemeente Rhenen gaat de permanente bewoning van stacaravans en recreatiewoningen beëindigen. Via een zogenaamd uitsterfbeleid wil de gemeente op termijn af van de permanente bewoning van recreatieverblijven zodat de campings echt camping blijven. Acuut handhaven vindt het college van b&w echter niet wenselijk.

Mild beleid
In Rhenen wonen ruim 125 personen in een stacaravan. Deze mensen acuut uit hun ‘woning’ zetten is voor het college geen optie. Dit is voor de betrokkenen een zeer ingrijpend proces. Het gaat om iemands woning waar mensen soms al jaren wonen. Ook de methodes waarop er gecontroleerd kan worden vindt het college een reden om niet acuut te handhaven.  Het college wil geen ambtenaren op controle sturen met de opdracht de privacy van mensen te schaden.

31 oktober 2003
Er zijn verschillende categorieën bewoners. Mensen van wie onomstotelijk vaststaat dat ze sinds 31 oktober 2003 permanent en onafgebroken op de camping wonen, krijgen een gedoogbeschikking. Dit betekent dat zij persoonlijk in de woning mogen blijven wonen. Er mag niemand bij komen wonen en na verhuizing mag er niet meer permanent in de woning gewoond worden.

Voor de mensen die ná 31 oktober 2003 op de camping zijn gaan wonen, wordt maatwerk geleverd. Zij krijgen een tijdgebonden gedoogbeschikking. De betreffende persoon mag dan maximaal 5 jaar in de stacaravan of recreatiewoning blijven wonen. Gedurende deze periode moet er gezocht worden naar een andere woning. De Rhenense Woningstichting heeft de gemeente gezegd dat dit in Rhenen moet lukken.

Calamiteit
Het college vindt dat inwoners van Rhenen die door een calamiteit niet over een andere woning kunnen beschikken korte tijd in een caravan mogen wonen. Voor mensen die door bijvoorbeeld een echtscheiding of een calamiteit in hun bestaande woning tijdelijk in een recreatieverblijf gaan wonen, wordt een incidentele gedoogbeschikking afgegeven. Deze beschikking geldt voor een korte periode die per geval bepaald wordt.

Nieuwe gevallen
Bij nieuwe gevallen van permanente bewoning van recreatieverblijven zal er direct actief gehandhaafd worden. Twee maal per jaar zal er een controle op de campings gehouden worden.

Ontwikkeling huizen in Middelweggebied Leersum

LEERSUM Het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft onlangs ingestemd met een plan om in het Middelweggebied in Leersum woningen te realiseren. Het ‘Middelweggebied’ in Leersum ligt ingeklemd tussen de Koningin Emmalaan, de Rijksstraatweg en de Middelweg. Op dit moment staan in dit gebied vooral gedateerde, relatief grote bedrijfsgebouwen.

Twee ontwikkelaars hebben samen een plan in gediend om zo’n vijftig woningen in het gebied te realiseren. Hierdoor verbetert het leefklimaat van de bestaande woonomgeving en wordt bijgedragen aan het oplossen van het gemeentelijk woningtekort. Het exacte aantal woningen kan nog iets wijzigen. De verhouding tussen sociale woningbouw en vrije sectorbouw is minimaal 36% / 64 %. Het college vindt dit een goed resultaat uitgaand van de kosten die gepaard gaan met het herstructureren (sloop/saneren) van bedrijfspercelen.
De gemeente vindt het belangrijk dat in het nieuwe woonwijkje voldoende groen en speelgelegenheid is. Om dit te garanderen wordt in het plan een kavel ingebracht die eigendom is van de gemeente.

De gemeenteraad bespreekt in de raadsvergadering van 24 september de kaders van deze gebiedontwikkeling. De raad stelt dan de stedenbouwkundige en volkshuisvestelijke uitgangspunten vast. Als de raad instemt met het plan wordt naar verwachting in oktober het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd.

Landgoed Zuylestein opent voor het publiek

LEERSUM  Tijdens de Open Monumenten Dagen op 12 en 13 september zijn de unieke renaissancetuinen en het historische Poortgebouw van Landgoed Zuylestein te Leersum gratis te bezichtigen

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeester Frits Naafs zet twee inwoners in de schijnwerper

DRIEBERGEN  Mevrouw Adrie Westerhoud en mevrouw Ans van de Berg zijn allebei zeer actief voor de sport. Al 17 jaar zijn zij begeleidster/trainer van s.v. Spirit. Ze begeleiden op de woensdagochtend een groep van ongeveer 80 vrouwen en een aantal mannen bij het hardlopen. De groep wordt in 3 niveaus ingedeeld zodat iedereen op zijn eigen niveau kan lopen.

vergroot foto

Later op de ochtend is het de beurt aan Sportief wandelen. Deze telt ook 80 leden en ook hier geldt het principe dat er optimaal getraind kan worden. Er wordt over hen gezegd dat zij altijd zo vrolijk en enthousiast zijn dat iedereen met veel plezier op de woensdag aanwezig is. Daarnaast worden de deelnemers op een ontspannen manier gestimuleerd om hun sportieve prestaties te verbeteren. Zij spelen ook allebei sociaal een belangrijke rol. Een hardloper of wandelaar die wegens ziekte niet is komen opdagen, wordt bezocht en ontvangt met regelmaat een kaart.
Ook zijn zij een groep “sportief wandelen” gestart voor mensen die niet kunnen of willen hardlopen. Daarnaast is er op vrijdagmiddag een groep met een medisch verleden. Een paar jaar geleden zijn ze een Nordic Walking groep begonnen en ook dit initiatief is een groot succes. Daarnaast organiseren zij dagwandelingen en fietstochten voor de groepen op de hele Utrechtse Heuvelrug. Deze wandelingen en fietstochten zijn een groot succes.
Door hun enthousiasme en initiatieven sporten er veel Driebergenaren met heel veel plezier en op hun eigen niveau.
Ze hebben een geweldig team waarmee ze dit allemaal organiseren: Lou Kimpen, Teuni van Ziel en Fien Bleijenberg.
Burgemeester Frits Naafs bedankt hen voor hun inzet. De inwoners hebben plezier in bewegen en ieder op hun eigen niveau. De burgemeester dankte de dames voor hun inzet en reikte hen een speld met het gemeentewapen uit overhandigde hen een boeket bloemen.