Nieuws van vrijdag 1 augustus 2008

Jachtlaan 14-14a Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.00 uur  temperatuur: 22 °C
relatieve vochtigheid: 61 %
wind: zuidwest 3  luchtdruk: 1015 hpa

meer foto’s van deze straat

Trap in strijd met Bouwbesluit

AUSTERLITZ  Ook al mogen bezoekers aan de Pyramide van Austerlitz momenteel zelfstandig de piramide op, het is nog niet zeker of dat in de toekomst ook kan. De trap van de piramide voldoet niet aan het Bouwbesluit en daarom moet de gemeente Woudenberg voor die trap een speciale ontheffing verlenen.

Lees verder op de website van het AD/UN


‘Reiziger’ Toon Maas in Slottuintheater

ZEIST  Een Reiziger komt langs in het Slottuintheater, op woensdag 13 augustus in de vierde kindervoorstelling op een woensdagmiddag. Het is Toon Maas. Zijn bezoek aan het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist begint om 14.30 uur en iedereen kan er gratis bij zijn.

In zijn voorstelling de Reiziger heeft Toon Maas maar één ding bij zich. Zijn koffer. In zijn koffer zitten zijn eerste levensbehoeften: muziek, goocheltrucs, dromen en illusies. Hij heeft geen tekst nodig, want het spel van de clown is van alle tijden en alle streken. Zijn koffer is zijn decor en zijn speelplek is de hele wereld. Toon Maas speelde zijn voorstelling al in vrijwel alle landen van Europa. Met zijn spel weet hij iedereen te betoveren. Van peuters tot volwassenen.

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465.

Zeist moet zieke bomen rooien

ZEIST  De gemeente zeist moet zeker honderd bomen rooien. De jonge eikenboompjes zijn aangetast door de eikenspintkever. In de afgelopen twee jaar zijn er 160 van deze boompjes geplant. De meeste daarvan zijn ziek en moeten worden weggehaald. De boompjes hebben nu een doorsnede van 15 tot en met 20 centimeter.

Lees verder op de website van het AD/UN

,,Scholen moeten mee met de tijd”

HEUVELRUG  Er zijn al langer allerlei klachten over de huisvesting van scholen, het onderhoud van de sportaccommodaties waar de scholen gymnastieken en de samenwerking tussen scholen, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en het ontbreken van regie. Tijdens de scholentoer eind juni werd duidelijk dat er nog niet veel gedaan is aan de klachten.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomerfeest op het Kerkplein

LEERSUM  Voor de eerste keer werd afgelopen vrijdagavond op het Kerkplein een zomerfeest gehouden. Organisatoren zijn, namens de Ondernemersvereniging Leersum, Dorenda van Steenwijk, Thijs Staffhorst, Erwin Terpstra en Meta van de Schoot.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Nieuws van zaterdag 2 augustus 2008

Nijendal: bruggetje naar Boterbloem
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 20°
relatieve vochtigheid: 57 %
wind: zuidzuidwest 2  luchtdruk: 1015 hpa

meer foto’s van deze straat

Voorzitter FDO legt functie neer

DOORN  Pieter Bos heeft vorige week met onmiddellijke ingang zijn functie als voorzitter van de Doornse ondernemersvereniging neergelegd. Zijn besluit is ingegeven door een verschil van mening met het bestuur van de FDO over eventuele samenwerking met de Vereniging Leefbaar Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Geen luxe, wel saamhorigheid

AMERONGEN  Het zijn geen strandtypes of campinggasten, Ingrid en Dick Bus uit Amerongen. Vakantie is voor hen actief dingen ondernemen en nieuwe ervaringen opdoen. Niet luxe of gecompliceerd, maar zo simpel mogelijk en haalbaar op eigen kracht. Dit jaar besloot het echtpaar om de eeuwenoude pelgrimsroute van 2500 km naar Santiago de Compostela te fietsen.

Lees verder op de website van De Kaap

Minder mobiel, wel naar Kastelentocht

HEUVELRUG  De Rotaryclub Doorn biedt – net als afgelopen jaren – met veel plezier ook dit jaar ouderen met name uit Maarn en Doorn weer de mogelijkheid vanaf een goede locatie de Kastelentocht op zondag 17 augustus in Doorn mee te maken.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Feest der Spijzen’ op Beukenrode

DOORN  Een nieuw initiatief van de VVV en landgoed Beukenrode is het culinaire festival ‘Feest der Spijzen’ dat op 20 en 21 september gehouden wordt op het landgoed. Tijdens dit festijn staat alles in het teken van eten en drinken.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Nieuws van zondag 3 augustus 2008

De Warande vanaf Jagersdreef
foto: © Renk Knol
tijd: 14.00 uur  temperatuur: 20°
relatieve vochtigheid: 77 %
wind: zuidzuidwest 2  luchtdruk: 1013 hpa
meer foto’s van deze straat

Voetbalkampen bij CDN


vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  De afgelopen 2 weken zijn er voetbalkampen geweest bij de vv CDN op sportpark De Woerd. Veel enthousiaste spelers uit de gehele provincie hebben al die dagen in de hitte veel spelvreugde gehad. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door Harold van Ineveld van de organisatie HOAC–Voetbalopleidingen. In week 35, dat is van 25 augustus t/m 28 augustus, wordt nog een kamp georganiseerd voor de leeftijd van 8 t/m 14 jaar. Er zijn nog 6 plaatsen beschikbaar. Opgave bij Harold van Ineveld, tel 06-55130634

Rijden onder invloed zonder rijbewijs

ZEIST  In de vroege ochtend van vrijdag 1 augustus kreeg de politie een melding van een eenzijdige aanrijding aan Het Rond. Omstreeks 07.10 uur kwamen agenten ter plaatse en troffen zij een 19-jarige bestuurder aan die een personenauto had klemgereden op een paaltje. De man uit Zeist was niet in het bezit van een rijbewijs. Een eerste blaastest ter plaatse wees uit dat de man te veel gedronken had. Op het bureau bleek de man 720 ug/l in zijn lichaam te hebben. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Fietsendiefstal

LEERSUM  Vrijdagmiddag 1 augustus kreeg het slachtoffer van fietsendiefstal de melding dat twee jongens gesignaleerd waren met zijn (daarvoor gestolen) fiets. De zoon van de 62-jarige man uit Overberg wist de twee jongens staande te houden aan de Scherpenzeelseweg. De twee jongens, 13 en 15 jaar uit Veenendaal, zijn door de politie voor verhoor meegenomen naar het bureau. De zaak is in onderzoek.

Dronken man vernielt ruit

DOORN  Zondagochtend 3 augustus rond 02.10 uur heeft de politie aan het Dorpsplein een 24-jarige inwoner van Doorn aangehouden. De man had in een dronken bui een ruit van een horecagelegenheid vernield. Horecabezoekers die op het terras zaten, gingen achter de man aan en hielden hem vast tot de politie arriveerde. Politieagenten hebben de man vervolgens aangehouden en ingesloten op het politiebureau voor nader verhoor.

Van informatie tot organisatie

HEUVELRUG  De VVV gaat met grote stopborden en informatiepanelen activiteiten op de Heuvelrug onder de aandacht brengen. Daarnaast werkt zij samen met de gemeente aan een toeristisch informatieboekje voor mensen die de Utrechtse Heuvelrug bezoeken en participeert ze in evenementen, zoals het nieuwe ‘Feest der spijzen’.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarsbergen voor de oorlog

MAARSBERGEN  ,,Mijn zoon was in Maarsbergen geweest en vond er niets veranderd, in mijn beleving is juist niets meer hetzelfde”, vertelt de 83-jarige Pieter Roos. Het was voor hem aanleiding zijn ervaringen op te schrijven in een boekwerk over het Maarsbergen van voor de oorlog.

Lees verder op de website van De Kaap

Brandweer en OVL slaan handen ineen

LEERSUM  Het ondernemerscafé van de Ondernemersvereniging Leersum (OVL) werd op een bijzondere locatie gehouden: het Bosbad. Daar kregen de aanwezigen informatie over het Bosbad, de brandweer en de bouwplannen voor de Bijenkorf.

Lees verder op de website van De Kaap

Brand mogelijk aangestoken

DOORN  Voor de tweede keer binnen tien weken tijd woedde er vorige week donderdag brand op de Beukenlaan in Doorn. Nadat 16 mei 2008 het grootste gedeelte van het door Freek Paardenkoper bewoonde huis gespaard bleef, werd de houten woning vorige week volledig in de as gelegd.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van maandag 4 augustus 2008

Jachtlaan 30-32 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur  temperatuur: 19 °C
relatieve vochtigheid: 71 %
wind: west 3  luchtdruk: 1008 hpa

meer foto’s van deze straat

Start CDN in het nieuwe seizoen 2008-2009vergroot foto in nieuw venster

DRIEBERGEN  Een nieuw seizoen nadert weer met een enthousiaste groep spelers die een nieuwe uitdaging aangaan; zowel CDN Za1 als CDN Za2 speelt in de sterke afdeling derde Klasse D. Met een nieuw kader o.l.v. Wilco Nap als hoofdtrainer, Henk Hendriks als trainer van CDN Za2 en Koen Foussert als keeperstrainer.

  • Eerste oefenwedstrijd: zaterdag 9 Augustus aanvang 14.30 CDN-Maarssen
  • Tweede oefenwedstrijd: dinsdag  12 Augustus aanvang 20.15 CDN-Saestum
  • Derde oefenwedstrijd: zaterdag 16 Augustus aanvang 14.30 CDN- Kesteren
  • Eerste bekerwedstrijd: Zaterdag 23 Augustus aanvang 14.30  CDN-FC Breukelen

Heuvelrug schakelt hondenbaasjes in tegen criminaliteit

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft alle ongeveer 3.000 hondenbezitters in de kernen Maarn, Amerongen, Leersum, Driebergen en Doorn aangeschreven met het verzoek de ’oren en ogen’ te willen zijn van de politie.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bijten na aanhouding

DOORN  Afgelopen zondag, rond zes uur ’s avonds, zag de politie dat een automobilist tegen het verkeer in op de Dorpsstraat reed. De agenten gaven de bestuurder een stopteken op de Amersfoortseweg. De bestuurder, een 38-jarige automobilist uit Soesterberg, kreeg een bekeuring en werkte gewoon mee.

Een 57-jarige bijrijdster uit Doorn begon zich echter met de zaak te bemoeien. Zij beledigde de agenten en hinderde hen. Zij werd uiteindelijk aangehouden en verzette zich hierbij heftig. De vrouw beet op een gegeven moment een agent in zijn hand tot bloedens toe. De vrouw kon uiteindelijk in de politieauto worden gezet en werd ingesloten voor verhoor.  

Heuvelrug schakelt hondenbaasjes in tegen criminaliteit

HEUVELRUG – De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft alle ongeveer 3.000 hondenbezitters in de kernen Maarn, Amerongen, Leersum, Driebergen en Doorn aangeschreven met het verzoek de ’oren en ogen’ te willen zijn van de politie.

Lees verder op de website van het AD/UN

Tunnel te laag voor Vitras vrachtwagen

MAARN  Een vrachtwagen van Vitras Thuiszorg bleek vrijdagmiddag een stuk te hoog voor de tunnels die beide delen van Maarn met elkaar verbinden.

Lees verder op de website van De Kaap

SOS-Kinderdorpen organiseert wandeltocht in Doorn

DOORN  Vrijwilligers van de internationale kinderhulporganisatie SOS-Kinderdorpen organiseren op zaterdag 23 augustus een wandeltocht langs bos, landerijen en het boerenklompenpad in de omgeving van Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenense selectie voor duel NEC telt twintig spelers

RHENEN  De selectie van Rhenense voetballers die op 20 augustus een wedstrijd spelen tegen NEC uit Nijmegen bestaat uit twintig spelers. De groep staat onder leiding van oud-international Pieter Huistra die wordt geassisteerd door de vier trainers van VVA’71, Candia’66, Musketiers en Oranje Wit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zomerweek in het Asielzoekerscentrum

LEERSUM  Stichting de Vrolijkheid houdt elk jaar wordt in de eerste week van de zomervakantie een zomerspeelweek op het terrein van het Asielzoekerscentrum aan de Hoogstraat. De kinderen kregen ook dit jaar een creatief programma aangeboden vol dans, muziek, beeldende kunst en spelletjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Larsheim en scouting: terug van weggeweest

LEERSUM  Trouwe bezoekers van het Bloemencorso hebben de praalwagen van Larsheim vorig jaar gemist. Daar was een goede reden voor, omdat één van de inspirators van Larsheim, Martijn Kuipers, na een ernstige ziekte was overleden. Dit jaar keert Larsheim terug en doet dat samen met Scouting Zuylenstein – al wat langer geleden voor het laatst present – onder de naam Larsheim-Zuylenstein.

Lees verder op de website van De  Kaap

Driebergs dictee bij de SWD

DRIEBERGEN  Het is al weer heel wat jaartjes geleden dat wijlen Vilja Smit, beleidsmedewerker van de Stichting Welzijn Driebergen (SWD), het initiatief nam tot het houden van een Driebergs dictee. Een jaar later werd dat nog eens gehouden; daarna raakte het in de versukkeling. Dat was jammer.

Reden waarom enkele mensen op de gedachte kwamen dat dictee nieuw leven in te blazen. Zij richtten daartoe een werkgroepje op bestaande uit Liesbeth Heerma van Voss; Rosa van de Wielen; Jac Vroemen en Henk Achterberg.

Het Driebergs Dictee gaat over Driebergen en omstreken, is geschreven door Jac Vroemen en uiteraard voorzien van de nodige voetangels en klemmen. Moeilijk? Ja, u moet natuurlijk wel opletten. Onoverkomelijk? Nee! En, maakt u zich niet ongerust.

Er zullen geen deelnemersnamen bekend worden gemaakt met de door hen gemaakte spelfouten. Wel de namen van de winnaars natuurlijk.

Er zijn wel vier spellingwijzigingen in één generatie geweest. Verschillende spellingsboeken zijn verschenen. Daarom is het goed te vermelden dat bij het schrijven is uitgegaan van het groene spellingboekje. (Wel of geen tussen S, dat is de kwestie.)

Het Dictee zal worden gehouden op woensdag 1 oktober 2008. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur stipt. Het zal plaatsvinden in het gebouw de Vijver van de SWD, aan de Vijverlaan in Driebergen.

Om organisatorische redenen moeten we het aantal deelnemers beperken tot 40. Die beperking houdt ook in dat u inwoner moet zijn van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Indien zich minder deelnemers  opgeven dan 40, dan kunnen mensen van buiten deze gemeente zich opgeven. Zij worden op een aparte lijst gezet.

U kunt alleen aan dit dictee deelnemen als u zich van te voren in laat schrijven en wel voor 15 september bij het inschrijfbureau van de SWD met naam en adres. Dat kan vanaf heden ter plaatse, Vijverlaan 10 in Driebergen. Per telefoon: 523 011 of per

mail: info@swd-driebergen.nl

De kosten bedragen € 3.- per persoon en dienen contant betaald te worden bij de ingang van de zaal op 1 oktober.

De reden waarom wij zo streng zijn komt mede doordat wij van elders hoorden dat er zgn. dicteefreaks actief zijn in den lande. Het leek ons niet leuk als iemand uit bijvoorbeeld Leiden er met de eerste prijs van door zou gaan.

Uw taalvaardigheid zal worden beoordeeld door een prominente jury. Die selecteert de drie prijswinnaars. Zij zullen  de prijzen overhandigd krijgen door wethouder Elisabeth van Oostrum. Deze prijzen zijn welwillend ter beschikking gesteld door boekhandel Jac. Baas

In de pauze, als de ingeleverde dictees worden nagekeken, zal het muziekensemble Gaudilalis u aangenaam bezig houden.

Na afloop krijgen allen een herinnering aan het Dictee mee.

Nadere informatie: SWD Tel: 523 002

Nieuws van dinsdag 5 augustus 2008

De Hermelijn vanaf Jachtlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 20 °C
relatieve vochtigheid: 77 %
wind: westzuidwest 2  luchtdruk: 1015 hpa

meer foto’s van deze straat

Korfballers Dalto willen eigen hal

DRIEBERGEN  De Driebergse korfbalvereniging Dalto is in overleg met de gemeente Utrechtse Heuvelrug over het bouwen van een eigen sportaccomodatie, zo staat te lezen in de Stichtse Courant.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Boszwerf fiets/ wandeltocht Heidestein

ZEIST  Op woensdag 13 augustus vindt er vanuit bezoekerscentrum De Boswerf een gecombineerde fiets-wandeltocht plaats naar Heidestein. Deze tocht is in samenwerking met medewerkers van het bezoekerscentrum de Boswerf en gidsen van het Utrechts Landschap georganiseerd. De natuurgidsen voor deze tocht zijn Ank en Kees Folkerts. Zij zijn al jarenlang actief als natuurgids op Heidestein. Naast uitleg over de ontstaansgeschiedenis en het beheer van het landgoed Heidestein zal er ook ruimte zijn voor een bezoek aan de schaapskudde. Ook wordt er aandacht besteed aan de planten en dieren die er leven.

De tocht vertrekt 10.30 uur vanaf het bezoekerscentrum. De tocht is geschikt voor alle leeftijden. Duur van de tocht bedraagt ongeveer 2 uur. Deelname is gratis. Geen honden toegestaan.

Dwergpop start met kindertheater

DRIEBERGEN  Dwergpop heeft dit jaar haar opzet vernieuwd, waardoor het evenement voor alle leeftijden geschikt is gemaakt. Dit komt goed tot uiting in de eerste act van de dag, dat al om 10.30 begint: De Peuter en Kleuterliedjesband. Een kindertheatervoorstelling voor de leeftijd 2 t/m 7 jaar.

De Peuter- en Kleuterliedjesband
Dwergpop start dit jaar met de theatervoorstelling ‘De Peuter- en Kleuterliedjesband’ van Theater van Santen. Een muzikaal programma voor kinderen van 2 t/m 7 jaar. De Peuter- en Kleuterliedjesband is een akoestische band met liedjes die op dit moment veel gezongen worden op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en naschoolse opvang. De liedjes zijn afkomstig uit het boek “Alle liedjes met een hoepeltje erom”. De beleving van de kinderen is het verhaal van Roodkapje, de Jager en de Wolf waarin de liedjes zijn ingebed. Uiteraard is het geheel aangepast aan het leeftijdsniveau. De voorstelling begint om 10.30.

Nog meer voor kinderen
Naast de theatervoorstelling is de organisatie van Dwergpop druk bezig met een compleet kinderprogramma met clowns en een springkussen. Arnout de la Houssaye van Dwergpop: “We maken er in de ochtend echt een gezellig familiegebeuren van. Iedereen is welkom om mee te zingen met de bekende liedjes zoals Dikketje Dap en In de maneschijn”

Na de theatervoorstelling zal Aurora spelen, waardoor het Driebergse gevoel helemaal compleet moet zijn.

Medewerkers
Zoals elk jaar is er ook ruimte voor nieuwe medewerkers. Al jaren wordt Dwergpop georganiseerd door jonge vrijwilligers. Ben je dus tussen de 15 en 25 jaar en wil je meehelpen op het festival, dan kun je je melden via www.dwergpop.nl .

Opheldering over situatie bij Vitras

DOORN  De fracties van Groen Links, Socialistische Partij, Christen Unie en PvdA willen opheldering van het college over de situatie bij Vitras en de consequenties voor de huishoudelijke hulp in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Rhenenaar oogst rogge op ambachtelijke wijze

RHENEN  ,,We doen het omdat we het leuk vinden”, zegt Rengert van de Pol uit Rhenen. Van de Pol en zijn familie hebben afgelopen weken de rogge van hun percelen geoogst. En dat deden ze op historische, ambachtelijke wijze.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Feestelijk programma Speelweek Driebergen compleet

DRIEBERGEN  Het extra feestelijke programma van de Speelweek Driebergen is rond en sinds deze week te vinden op de internetsite www.speelweek.nl. Gulle gevers hebben een aantal speciale feestjes mogelijk gemaakt en één feestje wordt georganiseerd voor de oud-medewerkers van de Speelweek.

40 feestjes voor jong …
Met inzet van een grote groep enthousiaste Speelweek-vrijwilligers is een programma samengesteld dat past bij een 40ste verjaardag. Na een feestelijke opening op maandagmorgen waarbij ook de burgemeester van Utrechtse Heuvelrug aanwezig zal zijn gaat een knallende Speelweek van start met als thema Cowboys en Indianen.

De eerste drie dagen zal het Wilde Westen extra zichtbaar en hoorbaar zijn op het speelweekterrein. Acht enthousiaste liefhebbers van deze periode brengen met verhalen en materialen de geschiedenis tot leven.

Het thema is ook leidend bij het spannende avondspel voor kinderen vanaf 9 jaar op woensdagavond. In de computertent kunnen kinderen de hele week proberen het cowboyschietrecord te verbeteren, er is een wedstrijd hoefijzer werpen en de altijd populaire broodjesbaktent viert donderdag de hele dag een hotdogfeest. En evenals voorgaande jaren kan er iedere dag worden geklauterd, gesprongen en gebuiteld op een groot springkussen. Voor de kleintjes zijn er de hele week zelfs twee eigen veilige springkussens beschikbaar.

… en een beetje voor oud.
In de afgelopen 40 jaar hebben veel vrijwilligers voor langere of kortere tijd meegewerkt aan de Speelweek. Zij zijn, net als alle ouders, grootouders, donateurs, sponsoren en overige geïnteresseerden van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens de bezoekersmiddag op woensdag 27 augustus. Alleen voor de oud-medewerkers wordt na

sluitingstijd een eigen feestje gevierd in de kantine die voor deze keer wordt aangekleed met berichten uit de oude doos. Ongetwijfeld leiden deze tot nog meer sterke verhalen.

Een knallend programma door gulle gevers
De Speelweek kan alleen maar worden georganiseerd met inzet van meer dan 200 vrijwilligers, subsidie van de gemeente en heel veel giften van een trouwe groep donateurs. Het knallende feestprogramma van dit lustrumjaar is ook mogelijk gemaakt door extra giften van een aantal grote gevers: het kfHein,fonds, de leden van Rabobank Utrechtse Heuvelrug, het Rabobank Coöperatiefonds en VakantieXperts Ellen Slot & Ellen Slot Zakenreizen. Daarnaast heeft een dorpsgenoot als een heuse Sinterklaas zijn popcorn- en suikerspinmachine geschonken, waardoor we heel veel kinderen een extra traktatie kunnen geven. Als klap op de vuurpijl is de Speelweek tot een lange termijn sponsorafspraak met de Baak gekomen.

Nieuws van woensdag 6 augustus 2008 (kopie)

De Warande 85-103 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.25 uur  temperatuur: 23 °C
relatieve vochtigheid: 66 %
wind: zuidwest 1  luchtdruk: 1014 hpa

meer foto’s van deze straat

Postkantoorn Doorn als kunstimpressie

 
vergroot foto in nieuw venster

DOORN  Marjon van Kan, beeldend vormgever uit Doorn, heeft ‘iets’ met het opvallende witte postkantoor in Doorn. Sinds 2004 woont zij in Doorn. Dat is nog niet zo lang maar met ‘opa’s postkantoor’ is zij opgegroeid.

De grootvader van Marjon van Kan was bouwkundig tekenaar bij de rijksgebouwendienst. In 1936 was hij betrokken bij de bouw van dit mooie kantoor.

Van Kan groeide op in Den Haag maar tijdens vakantietripjes naar het oosten van het land werd er dikwijls even door Doorn,

langs het postkantoor, gereden. Als kind maakte dat natuurlijk indruk.

Er zijn nog een bouwtekening en een blauwdruk uit de bouwtijd in het bezit van Marjon.

Al een tijd loopt zij rond met het idee hier iets mee te doen. Dit idee heeft nu vaste vormen aangenomen.


Een aantal ontwerpen van het postkantoor zijn vastgelegd met de etsnaald op zinken platen.

Deze platen zijn afgedrukt in verschillende uitvoeringen.

Eén plaat gemaakt, naar een foto uit 1936, is afgedrukt in sepia. Dit geeft het effect van een oude foto en maakt de ets tot iets bijzonders.

30 AUGUSTUS tijdens de KUNSTMARKT HEUVELRUG TOTAAL 2008 in Doorn exposeert en verkoopt Marjon van Kan deze unieke afdrukken in haar kraam.

De bouwtekeningen zijn daar ook te zien evenals een kleurige impressie van het postkantoor op doek in acrylverf.

Marjon van Kan hoopt tijdens de kunstmarkt veel belangstellenden te ontmoeten.

Ook na de kunstmarkt Heuvelrug Totaal is de ets te koop.

U kunt contact opnemen met Marjon van Kan telefoon  0343 415 001

Toch kermis aan Boerenbuurt Leersum

LEERSUM  De kermis aan de Boerenbuurt in Leersum kan woensdag 13 augustus gewoon open. De bezwaren hiertegen van omwonenden zijn ongegrond verklaard door de commissisie bezwaarschriften van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bassline op Het Plein 1923

DOORN  Gasthuys De Notabelen organiseert op zaterdag 9 augustus om 21.00 uur een optreden van de band Bassline op Het Plein 1923. Deze ‘uit je dak’ editie van Plein Pop 2008 was oorspronkelijk gepland op zaterdag 19 juli maar kon toen in verband met de slechte weersomstandigheden niet doorgaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Oud-international Pieter Huistra coach Rhenens selectieteam

RHENEN  Oud-international Pieter Huistra is de coach van het Rhenense team dat op 20 augustus tegen de profs van NEC speelt. De voormalig assistent trainer van Vitesse wordt bijgestaan door de vier hoofdtrainers van Candia’66, VVA’71, Musketiers en Oranje Wit.

Lees verder in de Veenendaalse Krant

Consulenten Sociale Dienst Zeist gehoord

ARNHEM/ZEIST  Vier werkconsulenten van de sociale Dienst in Zeist moeten worden gehoord voordat het hoger beroep in de zaak tegen Farid B. wordt behandeld. B. stak in 2006 met een mes in op drie medewerkers van de sociale dienst, waarvoor hij in eerste aanleg een celstraf van 2,5 jaar en tbs kreeg opgelegd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Nieuws van donderdag 7 augustus 2008

Jagersdreef 154-164 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 20 °C
relatieve vochtigheid: 88 %
wind: zuidwest 2  luchtdruk: 1008 hpa

meer foto’s van deze straat

Nieuwe vleermuis ontdekt in Leersum

LEERSUM  In de buurt van Leersum is een dwergvleermuis ontdekt. Het is voor het eerst dat het dier in Nederland is gezien. Het beestje, dat ook wel bekend is als de muggenvleermuis, is gevonden met behulp van zogeheten batdetector die geluiden opnam.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Verkeersovertreder beboet

DOORN  De politie heeft woensdagmiddag om 14.45 uur een 22-jarige inwoner van Doorn aangehouden omdat hij een behoorlijk aantal verkeersovertredingen had gepleegd.

De agenten zagen de man vanaf de Dorpsstraat de Oude Woudenbergseweg inrijden en wilden hem controleren omdat daar een geslotenverklaring geldt. De automobilist had daar geen zin en verhoogde zijn snelheid waarbij hij met 70 kilometer per uur door het 30-kilometergebied reed. Op de Van Genthlaan stopte de Doornaar zijn auto en wilde er lopend vandoor gaan maar zag daar toch vanaf toen de agenten hem sommeerden te stoppen. Hij kreeg bekeuringen voor alle overtredingen en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Verdachte aangehouden voor een drietal auto-inbraken

RHENEN  Op 22 juli heeft de politie van het district Heuvelrug een 31-jarige man uit Rhenen aangehouden voor een drietal auto-inbraken. Alle drie de inbraken heeft hij bekend.

De auto-inbraken vonden plaats in Rhenen in de afgelopen 2 maanden. Door meerdere getuigen en in een van de aangiften kwam hetzelfde signalement naar voren. Ook werd de verdachte door een getuige bij naam genoemd. Hierdoor heeft de politie de inbraken kunnen oplossen.

De verdachte staat bekend als veelpleger. Zijn dossier is overgedragen aan justitie. De man zit nog vast in afwachting van de terechtzitting op 11 september a.s.

Bekeuringen voor vandalisme

ZEIST  De politie heeft woensdagavond vier jongeren bekeurd die zich in een zwembad op het Badmeester Schenkpad misdroegen. De toezichthouders van het zwembad spraken de jongens aan op hun gedrag toen zij opzettelijk andere badgasten hinderden en zich verbaal misdroegen.

De jongens zetten ook een grote mond op tegen de toezichthouders waarna de politie werd gealarmeerd. De jongens, inwoners van Utrecht in de leeftijd tussen 15 en 17 jaar, kregen allen een bekeuring voor baldadigheid en moesten het zwembad verlaten.

Zakkenroller aangehouden

ZEIST  De politie heeft woensdag om 14.15 uur een 29-jarige inwoner van Roemenie aangehouden voor zakkenrollen. De man werd op heterdaad betrapt door een getuige toen hij in een winkel op het Emmaplein de portemonnee van een 76-jarige inwoonster van Zeist stal.

De getuige zette de achtervolging in en kon één van de twee verdachten vastpakken. De verdachte had de portemonnee nog in zijn zak, maar gooide deze tijdens de aanhouding door de getuige gauw weg. De Roemeen werd overgedragen aan de politie en is ingesloten op het politiebureau. De politie zet het onderzoek voort naar de tweede betrokken verdachte.

Alcohol

RHENEN  De politie heeft donderdagmorgen om 02.00 uur een 18-jarige inwoner van Wageningen aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol een snorfiets bestuurde.

Agenten controleerden de jongen omdat hij op de Herenstraat aan de verkeerde kant van de weg reed en een poging deed om aan de controle te ontkomen. Hij reed echter een achtertuin in en kon zijn weg niet meer vervolgen.

Hij blies 585 ug/l op de ademanalyse en kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van acht uur.

Aanrijding met gewonden

ZEIST  Op woensdag 6 augustus rond 12.20 uur vond op de Woudenbergseweg een kop-staart aanrijding plaats waarbij meerdere inzittenden gewond raakten.

Een bestuurder van een personenauto stopte achter een auto die bij de begraafplaats links af wilde slaan. Dit werd te laat gezien door een achteropkomende automobilist, een 21-jarige inwoner van Austerlitz, die tegen de achterzijde van de stilstaande auto aanreed. De klap was zo hard dat beide auto’s volledig vernield raakten en de inzittenden van de stilstaande auto, een 45-jarige Amersfoorter en zijn passagiere, een 39-jarige Amersfoortse, door de brandweer uit de auto moesten worden bevrijd. Alle betrokkenen zijn met mogelijk nek- en rugletsel naar het ziekenhuis gebracht. De voertuigen werden door een bergingsbedrijf weggesleept en Rijkswaterstaat reinigde de weg. De verkeerspolitie doet het onderzoek.

Zomerexcursie op de stuwen

AMERONGEN  Rijkswaterstaat en de VVV organiseren op alle donderdagen in augustus uitgebreide rondleidingen bij de indrukwekkende stuwen in de Nederrijn bij Amerongen. Deze vertrouwde “waterwerken” werden opgeleverd in 1966.

Lees verder op de website van De Kaap

Rommelmarkt toch bij Raadhuisplein

DOORN  De jaarlijkse rommelmarkt op het Raadhuisplein kan op zaterdag 30 augustus toch worden gehouden bij de vertrouwde locatie bij het Raadhuisplein. Het doorgaan van de rommelmarkt leek even in gevaar te komen omdat in Doorn op dezelfde dag ook de evenementen Heuvelrug Totaal en de Uitmarkt worden gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwbouw Triangel een optie

DOORN  ,,Als de gemeente in oktober instemt met de aanbevelingen van bureau Vitri gaan wij als bestuur om de tafel zitten”, zegt directeur Ad van Deursen van Christelijke Basisschool (CBS) De Triangel uit Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Beheerder en koster stoppen

DOORN – Hans Sannen (65) en Jan Vroege (66) respectievelijk koster en beheerder van de Maartenskerk en de Koningshof stoppen op 1 november met deze werkzaamheden. Sannen heeft dit werk sinds november 2004 gedaan en Vroege sinds oktober 1994. ,,Er is meer dan alleen maar werk, 24 uur per dag zeven dagen in de week hebben we altijd voor de kerk klaar gestaan”, vertelt Sannen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Syndroom van Auschwitz’ in Slottuintheater

ZEIST  Marius Prein speelt donderdagavond 14 augustus in het Slottuintheater zijn aangrijpende voorstelling Syndroom van Auschwitz. De aanvang is 20.30 uur. De toegang tot het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist is gratis.

Marius Prein trekt al tientallen jaren door de wereld met zijn Figurentheater De Trekwagen. Hij speelt poppenvoorstellingen voor kinderen. Sprookjes en spannende verhalen; hij heeft een groot repertoire opgebouwd. Maar Marius Prein maakt ook theater voor volwassenen. Vorig jaar was hij al in het Slottuintheater te zien met zijn versie van Faust.
Dit jaar speelt hij een aangrijpend stuk over een overlevende van het concentratiekamp Auschwitz. Prein maakte het stuk na een bezoek aan het concentratiekamp. Toen hij op de weg naar huis een lifter meenam die de holocaust wegwuifde als allemaal onzin, wist hij dat hij het moest schrijven. Syndroom van Auschwitz vertelt het verhaal van een man die al zijn familie verloor in het vernietigingskamp. Figurentheater voor volwassenen, met schimmen die het verhaal laten zien dat niet gezegd kan worden.

Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465.

Nieuws van vrijdag 8 augustus 2008

De Warande 18-32 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 20 °C
relatieve vochtigheid: 73 %
wind: west 2  luchtdruk: 1004 hpa

meer foto’s van deze straat

Reinout studeert in Beijing

MAARN  Een jaar geleden is Reinout van Malenstein vertrokken naar Beijing, China, om daar te wonen en Chinees te studeren. ,,Al sinds ik in groep 7 van de basisschool een werkstuk over Vietnam maakte, heeft Azië mijn belangstelling. De wens om Chinees te leren is nooit verdwenen.”

Lees verder op de website van De Kaap

EHBO-cursus in Leersum

LEERSUM  Bij de EHBO afdeling Leersum start in september een nieuwe Basiscursus Eerste Hulp. Inwoners van de Utrechtse Heuvelrug en omgeving worden uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdbrandweer toch present

AMERONGEN/LEERSUM  Het scheelde maar weinig of de achtste deelname aan het bloemencorso van de jeugdbrandweer Amerongen-Leersum was niet doorgegaan. Maar doordat de leden van de ‘grote brandweer’ er hun schouders hebben ondergezet, rijdt er toch weer een wagen van de jeugdbrandweer mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Bas de Groot: ,,Bij Candia’66 is het allemaal begonnen”

RHENEN  Een ster die nog altijd snel rijst. Een ster op de voetbalvelden. Niet als speler, maar als de ‘man in het zwart’. Bas de Groot (31) is bij de KNVB al enige tijd opgenomen in de scheidrechters Masterclass, ook wel de elite van het scheidsrechterskorps van de Nederlands Koninklijk Voetbal Bond (KNVB) genaamd, waar hij wedstrijden in het betaalde circuit fluit.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuws van zaterdag 9 augustus 2008

Faunalaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.25 uur  temperatuur: 16 °C


Bouwers klaar voor laatste fase

LEERSUM  Traditiegetrouw is de eerste maandag in augustus de datum van de zogeheten bloemenvergadering. Dan zet het corsobestuur nog eens op een rijtje wat er van de bouwers verwacht wordt, onder andere op het gebied van veiligheid. Maar het belangrijkste is steeds weer de vraag: zijn er genoeg dahlia’s van de gewenste kleuren en hoe is de kwaliteit?

Lees verder op de website van De Kaap

Trouwen op je geluksdag

MAARSBERGEN – Niet alleen in China is het cijfer 8 een geluksgetal, overal in Nederland werden op de geluksdatum vrijdag 8 augustus 2008 huwelijken gesloten. Zo ook in Maarsbergen,

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuws van zondag 10 augustus 2008

Damhertlaan Driebergen thv De Sluis
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

SP wil huisartsenpost in Doorn

DOORN  De SP afdelingen Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug willen dat de huisartsenzorg voor de ca. 70.000 inwoners van beide gemeenten beter bereikbaar wordt.

 Nu zijn de inwoners verdeeld over drie huisartsenposten :  Ede, Houten en Zeist.  De afstanden lopen op tot 25 km.

Dit geldt met name voor de inwoners van Amerongen, Leersum, Overberg, Cothen en Wijk bij Duurstede. Zij zijn immers aangewezen op de posten in Ede en Houten.

Zij hebben te maken met aanzienlijke reistijden.Met name in de weekeinden en de avonduren is ook nog eens sprake van een ontoereikend of ontbrekend openbaar vervoer.

Dit laatste geldt ook voor de inwoners van Doorn en een groot deel van Driebergen die aangewezen zijn op de post in Zeist.

De SP afdelingen in Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede willen komen tot een opzet voor de eerstelijns gezondheidszorg die zoveel mogelijk tegemoet komt aan de belangen van de inwoners.

Een positieve impuls gaat ook uit van de ontwikkelingen van het Diaconessenhuis en de daarbij behorende  buitenpoli te Doorn. Een uitbreiding van de diensten van de buitenpoli is gunstig voor alle inwoners van onze regio.

De SP wil dat ook de huisartsenzorg versterkt wordt en dat kan door de vestiging van een huisartsenpost bij de buitenpoli in Doorn. De inwoners van beide gemeenten kunnen dan herverdeeld worden over de bestaande huisartsenposten en de nieuwe post in Doorn. De huisartsenzorg zal dan beter en doorgaans binnen het kwartier bereikbaar zijn.

De SP afdelingen in beide gemeenten zijn gestart met een enquete omdat wij nieuwsgierig zijn naar de mening van onze inwoners.
Vertegenwoordigers van de SP afdelingen Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede waren op zaterdag 9 augustus present in het winkelcentrum Leersum. Het publiek reageerde enthousiast en vulde massaal de enqueteformulieren in .

Komende zaterdag 16 augustus zijn we tussen 11 en 14 uur in Doorn (bij Albert Heijn). Daarna worden Driebergen, Maarn en Amerongen bezocht.(altijd op zaterdag tussen 11 en 14 uur).

Voor nadere informatie:
Jan Oechies- Wijk bij Duurstede  tel.06-51172840
Ad Schiedon  Doorn  tel. 0343-413871

Inbraak in sportzaal

ZEIST  De politie heeft op zaterdag 10 augustus een jongeman aangehouden in verband met een inbraak in een sportzaal. 

Na een melding van een getuige dat er door een aantal jongeren was ingebroken bij een sportzaal aan de Javalaan ging de politie omstreeks 04.00 uur ter plaatse. Toen de politie ter plaatse kwam bleek de getuige één verdachte te hebben aangehouden. De verdachte, een 16-jarige jongen uit Zeist,  is overgedragen aan de politie. De moeder van de verdachte is in kennis gesteld. Naar de overige verdachten wordt nog gezocht.

Verdachte poging tot inbraak aangehouden

ZEIST Op zondagochtend 10 augustus heeft de politie een verdachte aangehouden in verband met een poging tot inbraak.

Omstreeks 03.25 kreeg de politie een melding van een bewoonster van een woning aan de Wilhelminalaan dat zij een ladder tegen haar gevel zag staan en een verdachte man in haar achtertuin had zien staan. Toen de politie ter plaatse kwam zagen zij de verdachte, een 18-jarige man uit Zeist, de straat oversteken. De verdachte werd herkend door de bewoonster. De man is aangehouden en ingesloten.

Handel in harddrugs

ZEIST Zaterdagnacht 10 augustus heeft de politie een verdachte aangehouden in verband met het bezit van harddrugs.

Omstreeks 02.20 was op camerabeelden van cameratoezicht te zien dat er op de 2e Dorpstraat een vermoedelijke transactie van harddrugs plaats vond tussen twee personen. De verdachte die de drugs kocht, een 18-jarige man uit Driebergen, kon even later door de politie worden aangehouden. Hij was in bezit van een wikkel waar drugs in had gezeten. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Ernstig gewond na aanrijding

DOORN  Een 57-jarige vrouw uit Amsterdam is zaterdagmiddag 9 augustus ernstig gewond geraakt bij een aanrijding.

 

Omstreeks 14.40 kreeg de politie de melding dat er op de Driebergsestraatweg een personenauto via een lantaarnpaal, vlaggenmast en recalmezuil tegen een boom was aangereden. De bestuurster van de auto raakte bekneld is door de brandweer uit de auto bevrijd en vervolgens met nekletsel overgebracht naar het UMC Utrecht. Waarschijnlijk is de vrouw onwel geworden. Om vast te stellen of zij wellicht onder invloed van alcohol was, is er bloed van haar afgenomen.

Tien maanden celstraf geëist tegen Leersumer

LEERSUM  Omdat hij met de auto zou zijn ingereden op twee collega’s met wie hij ruzie had, hoorde een 24-jarige Leersummer donderdag voor de Utrechtse rechtbank tien maanden celstraf tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk en een jaar rijontzegging.

Lees verder op de website van De Kaap

Grote jaarmarkt in centrum van Maarn

MAARN  De jaarmarkt wordt op woensdag 20 augustus georganiseerd in het centrum van Maarn. De markt wordt van 10.00 tot en met 18.00 uur gehouden op het Burgemeester Everwijn Langeplein en op de Schoollaan. Aansluitend is er tot 23.00 uur een muziekavond met DJ Giel.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 11 augustus 2008

Jagersdreef 138-152 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 18 °C
relatieve vochtigheid: 80 %
wind: zuidwest 3  luchtdruk: 1006 hpa

meer foto’s van deze straat

SVMM speelt gelijk in eerste oefenwedstrijd

MAARN  SVMM speelde zaterdag haar eerste oefenwedstrijd van het seizoen 2008/2009 in Ede tegen Victoria. Het werd een gelijkspel.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondanks uitbreiding Diak geen huisartsenpost in Doorn

WIJK BIJ DUURSTEDE/DOORN  De activiteiten van het Diakonessenhuis in Doorn zijn uitgebreid, maar niet met een huisartsenpost.

Bewoners uit de plaatsen rondom Doorn moeten nog steeds naar de huisartsenposten in Zeist, Houten of Ede, soms meer dan twintig kilometer ver. Tot groot ongenoegen van de SP, afdelingen Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede, die daar al jaren voor lobbyt.

Lees verder op de website van het AD/UN

Drie keer gratis naar het theater

ZEIST  Een woensdagmiddagvoorstelling van Toon Maas. Een avondvoorstelling van Marius Prein voor volwassenen. En een veelbelovende zondagmiddag. U kunt de komende week drie keer terecht in het Slottuintheater, het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist. En alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken.

Op woensdag 13 augustus komt een Reiziger langs in het Slottuintheater. Het is Toon Maas, in de vierde kindervoorstelling op een woensdagmiddag. Zijn bezoek aan het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist begint om 14.30 uur en iedereen kan er gratis bij zijn.
In zijn voorstelling de Reiziger heeft Toon Maas maar één ding bij zich. Zijn koffer. In zijn koffer zitten zijn eerste levensbehoeften: muziek, goocheltrucs, dromen en illusies. Hij heeft geen tekst nodig, want het spel van de clown is van alle tijden en alle streken. Zijn koffer is zijn decor en zijn speelplek is de hele wereld. Toon Maas speelde zijn voorstelling al in vrijwel alle landen van Europa. Met zijn spel weet hij iedereen te betoveren. Van peuters tot volwassenen.

Donderdagavond 14 augustus speelt Marius Prein in het Slottuintheater zijn aangrijpende voorstelling Syndroom van Auschwitz. De aanvang is 20.30 uur.
Marius Prein trekt al tientallen jaren door de wereld met zijn Figurentheater De Trekwagen. Hij speelt poppenvoorstellingen voor kinderen. Sprookjes en spannende verhalen; hij heeft een groot repertoire opgebouwd. Maar Marius Prein maakt ook theater voor volwassenen. Vorig jaar was hij al in het Slottuintheater te zien met zijn versie van Faust.
Dit jaar speelt hij een aangrijpend stuk over een overlevende van het concentratiekamp Auschwitz. Prein maakte het stuk na een bezoek aan het concentratiekamp. Toen hij op de weg naar huis een lifter meenam die de holocaust wegwuifde als allemaal onzin, wist hij dat hij het moest schrijven. Syndroom van Auschwitz vertelt het verhaal van een man die al zijn familie verloor in het vernietigingskamp. Figurentheater voor volwassenen, met schimmen die het verhaal laten zien dat niet gezegd kan worden.

Op zondag 17 augustus tenslotte geeft het veelbelovende Isis Strijkkwartet een concert in het Slottuintheater. Daarna speelt Toneelvereniging Mariahout ‘De Koning van Katoren’. Deze middag in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist begint om 13.30 uur en de toegang is gratis.
Het Isis Strijkkwartet is één van de jonge strijkkwartetten die meedoen met de Zeister Muziekdagen. Het kwartet nam deel aan diverse concoursen en speelde al in De Doelen en het Concertgebouw. De komende weken volgen de leden in Zeist de masterclasses van gerenommeerde musici. Het Isis Strijkkwartet speelt om 13.30 uur het Amerikaans Strijkkwartet van Antonin Dvorák.
Toneelvereniging Mariahout volgt om 14.30 uur met ‘De Koning van Katoren’. De Brabantse toneelvereniging brengt elk jaar een nieuw stuk op de planken, gebaseerd op een sprookje of een bekend boek. De ruim twintig kinderen en jongeren studeren een jaar lang intensief aan hun stuk en trekken in de zomer twee weken door het land voor prachtige uitvoeringen in openluchttheaters. Het eigen openluchttheater in Mariahout is de uitvalsbasis. Dit jaar is gekozen voor ‘De Koning van Katoren’, naar het bekende boek van Jan Terlouw. Katoren heeft al zeventien jaar geen koning meer. Stach wil het wel worden, maar de zes ministers die de baas van het land zijn maken het hem heel lastig. Ze vinden hem brutaal en niet geschikt. Daarom moet hij zes moeilijke opdrachten uitvoeren. Zal het Stach lukken…?

Bromfietser gewond

ZEIST  Zondagavond rond half zeven reed een 31-jarige bromfietser uit Zeist vanaf de Schaerwijdelaan rechtsaf de Oude Arnhemseweg op. Mogelijk door een combinatie van het feit dat hij een pizzadoos in zijn ene hand hield en zijn snelheid nam hij de bocht te ruim, kwam op het weggedeelte voor het tegemoetkomende verkeer terecht en raakte met een voetsteun de stoeprand. Daardoor verloor hij de macht over het stuur en kwam ten val. Ondanks zijn helm liep hij letsel in zijn gezicht op en werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.

Drie mannen aangehouden in harddrugszaak

ZEIST  Op 28 juli heeft de politie drie verdachten aangehouden voor het in bezit hebben van een aanzienlijke hoeveelheid drugs. Het betreft twee mannen van 20 en 25 jaar uit Zeist. De derde verdachte komt uit Soest en is 19 jaar oud.

De twee verdachten uit Zeist werden in een bestelauto in hun woonplaats gecontroleerd. Eén van de verdachten was een bekende de politie. Agenten stelden een onderzoek in de auto in. Zij troffen daarbij een op cocaïne gelijkend pakket aan. Een eerste test wees uit dat het inderdaad om cocaïne zou gaan.

Bij nader onderzoek kwam de naam van de derde verdachte, de 19-jarige verdachte uit Soest, naar boven. Hij was de eigenaar van de bestelauto. Ook hij werd vervolgens aangehouden. De politie heeft de zaak nog in onderzoek. Alledrie de verdachten zitten in voorlopige hechtenis.

Inschrijving Kinderkledingbeurs Maarn-Maarsbergen

MAARN/MAARSBERGEN  De inschrijving voor de kledingbeurs Maarn gaat van start. De stichting Peuterspeelzalen houdt zaterdag 27 september (let op deze datum is gewijzigd) haar 21ste tweedehands kinderkleding-en speelgoedbeurs in de Twee Marken in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Brievenbus opgeblazen

AMERONGEN  In de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 augustus werd een brievenbus opgeblazen. De politie zoekt getuigen.

Rond 00.45 uur kreeg de politie de melding dat de TNT-brievenbus op de kruising Dooiweg/Rijnstraat was opgeblazen. Agenten gingen ter plaatse en troffen inderdaad een vernielde brievenbus aan, de poststukken lagen op straat. De poststukken zijn door de agenten veiliggesteld en zijn later overgedragen aan TNT.

Een getuige had na de knal twee jongens weg zien rennen: blanke jongens, mager postuur, ± 1.85 meter, in ieder geval één van hen droeg een korte broek en een wit T-shirt. Bij een onderzoek in de omgeving werden de verdachten niet meer aangetroffen.

De politie stelt een onderzoek naar deze vernieling in. Zij vraagt daarom aan getuigen van de vernieling in de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 augustus rond 00.45 uur contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

Beginnend bestuurder

RHENEN  Aan het begin van de nacht van zondag 10 op maandag 11 augustus werd een automobilist aangehouden omdat hij te veel had gedronken.

Rond 00.55 uur werd een 22-jarige automobilist uit Veenendaal op de Nieuwe Veenendaalseweg gecontroleerd. Hij bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 240 ug/l, bijna drie keer het wettelijke maximum van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van drie uur.

Doe mee met de derde Groei & Bloei fotowedstrijd

Na het succes van de Jubileumfotowedstrijd in 2007, organiseert Groei & Bloei afd. Doorn e.o. ook dit jaar weer een fotowedstrijd. Deze keer is het thema “BeNeLux Natuurlijk”.

Maak een mooie, spannende of leuke foto ergens in Nederland, Belgie of Luxemburg, die laat zien hoe mooi de natuur is. Het mag een foto zijn die gemaakt is in een tuin of in het bos of aan het strand, maar ook van het groen in dorpen of steden.

Een deskundige jury zal de foto’s beoordelen, zowel op onderwerp als techniek. Er zijn diverse leuke prijzen te winnen en iedere inzender wordt beloond met een gratis entreekaartje voor 2 personen voor de grote Groei & Bloei Natuurmarkt op zondag 21 september in het Arboretum in Doorn.

Hoe doet u mee?

Stuur vóór 15 september een afdruk van uw foto (13x18cm) naar Groei & Bloei Doorn e.o., Kon. Julianalaan 71, 3956 XK Leersum. Vermeld op de achterkant uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. En tevens de locatie waar de foto gemaakt is.

Of mail een JPEG-bestand naar groei.bloei.doorn@planet.nl o.v.v. naam en adres en de locatie waar de foto is gemaakt.

Kijk op http://doorn.groei.nl voor de spelregels.

Radio 90FM actief bij Corso en Kastelentocht

LEERSUM  De streekomroep Radio 90FM zendt weer traditiegetrouw uit van vrijdag 15 augustus tot en met zondag 17 augustus vanaf locatie in Leersum en Doorn.

Op vrijdagavond 15 augustus komt de uitzending vanaf 19.00 uur vanuit het Eetcafé De Wereld van Verschil aan de Rijksstraatweg in Leersum. Tot diep in de nacht wordt gezellige muziek afgewisseld met interviews vanaf de bouwplaatsen van de Corsobouwers. Op zaterdag 16 augustus verhuist de mobiele studio naar de hoofdtribune op de Scherpenzeelseweg in Leersum om daar vanaf 10.00 uur sfeerreportages te verzorgen. Het rechtstreeks verslag van het Bloemencorso zelf begint om 14.00 uur.

Op zondag 17 augustus is Radio 90FM vanaf 12.00 aanwezig op het terrein van Huis Doorn. Rond die tijd komt de stoet van 100 rijtuigen weer terug van de ochtendrit. Tot 17.00 uur hoort u interviews met kenners en koetsiers. Rond 16.00 uur volgt de bekendmaking van de winnaars van o.a. de Radio 90FM prijs en de prijs voor het Schoonste Geheel.

U kunt de uitzendingen volgen in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede op de kabelfrequenties voor de lokale omroep. In de ether is de zender in een groot deel Zuidoost Utrecht te horen via de etherfrequentie FM 91,7 FM. De zender is ook overal rechtstreeks te volgen via het Internet op www.radio90fm.nl

Heuvelrugnieuws van dinsdag 12 augustus 2008

Van Vrijberghestraat 2-4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 16 °C
relatieve vochtigheid: 94 %
wind: zuidoost 3  luchtdruk: 993 hpa

meer foto’s van deze straat

Provincie mengt zich in huisartsenpostdiscussie

DOORN  De provincie Utrecht mengt zich in de discussie of er al dan niet een huisartsenpost moet komen in Doorn. Samen met de gemeenten Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug wil de provincie het gesprek aan gaan met de huisartsen en andere betrokken partijen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Reconstructie kruispunt Doorn levert veel boetes op

DOORN  De politie heeft op maandag 11 augustus op de naleving van de geslotenverklaring op de Langbroekerweg gecontroleerd. Tussen 07.30 uur en 09.30 uur kregen achttien automobilisten een bekeuring van €60. Bij korte controles in de loop van de ochtend op de Langbroekerweg en de Acacialaan werden nog eens tien bekeuringen voor dezelfde overtreding uitgeschreven.

Workshops voor ondernemers over detailhandelsvisie

DOORN  Het Economisch Beleidsplan Gemeente Utrechtse Heuvelrug 2007-2020 is in december 2007 vastgesteld. Hierin zijn voor de detailhandel streefbeelden voor 2020 en kernthema’s benoemd voor ontwikkeling die tot stand zijn gekomen in een interactief proces met ondernemers en brancheorganisaties. Ook bij de uitwerking van de detailhandelsvisie wil de gemeente graag van de kennis en ideeën van ondernemers gebruik maken.

De detailhandel in 2020
Het streven is dat de gemeente in 2020 een gemeente is met herkenbare, kwalitatief goede winkelgebieden, met een basisniveau aan winkels voor dagelijkse artikelen, die een duidelijke centrumfunctie vervullen. Daarnaast moeten tenminste twee dorpen een aanvullend assortiment aan niet-dagelijkse artikelen hebben. De kernthema’s benoemd in het beleidsplan zijn:
• Invulling geven aan (bestaande) centrumvisies
• Concentratie en kwaliteitsverbetering
• Inpassing ambulante handel
• Thematische invulling Amerongen
• Rol van detailhandel voor recreatie en toerisme

Het beeld voor 2020 en de kernthema’s kwamen in samenspraak met ondernemers en brancheorganisaties tot stand. Ook bij de uitwerking van de kernthema’s in de detailhandelsvisie met concrete uitvoeringsprogramma’s wil de gemeente de lokale ondernemers betrekken. Per dorp worden projecten benoemd waarbij rekening wordt gehouden met de onderlinge relaties tussen de dorpen en onze positie in de regio. Ook wordt aandacht geschonken aan de functie van horeca in de winkelgebieden.

Workshops per dorp
Ondernemers kunnen per dorp deelnemen in een workshop om tot projecten te komen waar zij samen met de gemeente mee aan de slag kunnen. De workshops staan gepland voor:

15 september Driebergen-Rijsenburg Zalen- en vergadercentrum Nieuw Salem, De Lei 86
17 september Doorn Hotel Conferentiecentrum Zonheuvel, Amersfoortseweg 98
22 september Maarn en Maarsbergen Amrâth Motel Maarsbergen, Woudenbergseweg 44
23 september Leersum Restaurant d’Arthuizen, Rijksstraatweg 315
30 september Amerongen en Overberg Onder voorbehoud: Dorpshuis De Buurthucht, Haarweg 33b in Overberg

Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 en duren tot ongeveer 21.30 uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

U kunt zich opgeven voor de workshop in uw dorp via detailhandelsvisie@heuvelrug.nl of bij Conny Willers, bestuurssecretariaat gemeente Utrechtse Heuvelrug, (0343) 56 56 49. Aanmelden kan tot uiterlijk een week voor de workshop.

Op woensdag 29 oktober wordt de detailhandelsvisie met de uitvoeringsprogramma’s voor alle dorpen gepresenteerd.

 

Deelneemster fietsvierdaagse gewond

DOORN  Een 63-jarige vrouw uit Doorn is maandagavond gewond geraakt toen ze tijdens de fietsvierdaagse in haar dorp ten val kwam. Ze liep letsel op aan haar heup en rug en is per ambulance naar het UMC gebracht.

Lees verder op de website van het AD/UN

Zevende Heuvelrugnederlaagtoernooi

LEERSUM  Voor de zevende keer hebben de spelers van de Biljartvereniging Leersum na de reguliere competitie het Heuvelrugnederlaagtoernooi gespeeld.

Lees verder op de website van De Kaap

Animo Fietsvierdaagse valt tegen

DOORN  De traditionele fietsvierdaagse is voor de 29ste keer verreden. Door de slechte weersvoorspelling viel het aantal voorinschrijvingen wat tegen.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Rhenen 750’ wagen in bloemencorso

RHENEN Op zaterdag 16 augustus wordt in Leersum het jaarlijkse bloemencorso gehouden. Dit jaar verschijnt er ook een Rhenense wagen. Een oude brandweerwagen wordt helemaal aangekleed en maakt promotie voor het jubilerende Rhenen én voor de historische optocht die in september in Rhenen plaatsvindt.

Heuvelrugnieuws van woensdag 13 augustus 2008

De Warande Driebergen: vijver met doorwaadplek
foto: © Renk Knol
tijd: 11.50 uur  temperatuur: 18 °C
relatieve vochtigheid: 77 %
wind: zuidwest 4  luchtdruk: 1002 hpa

meer foto’s van deze straat

Nu ook toerversie Ronde van Midden-Nederland

DRIEBERGEN  De Ronde van Midden-Nederland krijgt voor het eerst ook een toerversie. In het spoor van de 180 wielrenners die op zondag 31 augustus deze klassieker voor elite en beloften rijden, kunnen toerfietsers over grotendeels hetzelfde parcours de toertocht rijden in de provincie Utrecht.

Lees verder op de website van het AD/UN

Poging tot inbraak

RHENEN  Dinsdagmiddag rond drie uur zag een getuige dat twee mannen op de Lijsterberg bij een woning wilden inbreken. De bewoonster bleek echter thuis te zijn, waardoor de verdachten bij hun criminele activiteiten werden gestoord en ervandoor gingen. Zij stapten in een auto en reden weg.

De politie keek in de omgeving naar de verdachten en hun auto uit. Zij zagen hen op de Cuneraweg rijden. De auto werd aan de kant gezet en de verdachten, mannen van 30 en 37 jaar oud en afkomstig uit Parijs en Hoogland, werden aangehouden. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Goed weer voor postduivenvereniging de Luchtbode Doorn

DOORN  Sinds tijden was het afgelopen zaterdag weer eens goed duivenweer. Met zon, lichte bewolking en wind op de staart werden de jonge duiven om 8.45 uur gelost uit het Franse Nanteuil le Haudouin op een afstand van circa 370 km.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw bezoekerscentrum voor Kasteel

AMERONGEN  Het Kasteel Amerongen wordt gerestaureerd en lijkt daarom tijdelijk gesloten. Maar dat is helemaal niet het geval. Kennis nemen van het ingrijpende restauratieproces is heel goed mogelijk. In het nieuwe bezoekerscentrum in de tuin wordt men op een moderne manier op de hoogte gebracht van de voortgang van de restauratie.

Lees verder op de website van De Kaap

Concert en jaarfeest bij Bartiméus

DOORN  Bartiméus start in september het nieuwe seizoen met een week vol leuke activiteiten voor cliënten, ouders, begeleiders en medewerkers op een feestelijke manier het nieuwe seizoen in. Van het openluchtconcert en het traditionele jaarfeest kunnen alle inwoners uit de gemeente meegenieten.

Lees verder op de website van De Kaap

,Ik beleef er zoveel plezier aan’

LEERSUM  Sinds haar kroning op zaterdag 5 april is Nicole van Dijk Bloemenkoningin van het Leersumse bloemencorso. Nu, vier maanden verder kijkt zij terug op een hele drukke periode.

Lees verder op de website van De Kaap

 

Heuvelrugnieuws van donderdag 14 augustus 2008

De Warande Driebergen: straatkolk
foto: © Renk Knol
tijd: 13.10 uur  temperatuur: 19 °C
relatieve vochtigheid: 63 %
wind: westzuidwest 3  luchtdruk: 1014 hpa

meer foto’s van deze straat

Werkzaamheden kruispunt op schema

DOORN  De aanpak van het kruispunt in Doorn loopt volledig naar wens. Vorige week is er wat vertraging opgelopen doordat er kabels werden gevonden die op de tekeningen niet op de juiste plaats waren weergegeven. De meeste overlast wordt nog steeds ervaren door het verkeer komende uit de richting Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

Schapen gebeten

MAARN  Op woensdagochtend 13 augustus werd een schaapskudde door een hond aangevallen. Een schaap moest worden afgemaakt.

 

Rond 08.15 uur liep een 52-jarige schaapsherder uit Sneek met zijn kudde in het bos Stameren. Plotseling zag hij een Mechelse Herder met een bruine halsband uit de struiken komen. De hond rende de kudde in en beet meerdere schapen. Vervolgens verdween de hond, kwam kort daarna terug, beet nogmaals enkele schapen en verdween weer.

 

Zes schapen liepen bijtwonden op, één daarvan had een gebroken poot en moest worden afgemaakt.

 

De politie werd gewaarschuwd en kwam ter plaatse. Middels onderzoek kwamen de agenten bij een in de buurt gelegen vakantiepark. Daar werd met een 68-jarige man uit Maarn gesproken. Hij was in het bezit van drie Mechelse Herders. Hij ontkende echter dat één van zijn honden de schapen zou hebben gebeten. De schaapsherder kon niet met zekerheid stellen dat één van de honden de bijtende hond was.

 

Aan getuigen die een Mechelse Herder, al dan niet in de aanwezigheid van een baasje, los hebben zien lopen in bos Stameren, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug op telefoonnummer 0900-8844.

Geprepareerde tas

ZEIST  Een Chinese vrouw werd op woensdag 14 augustus aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met een geprepareerde tas. Een medeverdachte wist te ontkomen.

Rond 17.00 uur zag een medewerker van een winkel aan de Voorheuvel dat een man en een vrouw zich verdacht gedroegen en met een tas de winkel verlieten. Daarbij ging het alarm van het beveiligingspoortje niet af. Bij het nakijken van bewakingsbeelden bleek het tweetal voor ruim €200 aan goederen in de, waarschijnlijk geprepareerde, tas te hebben geladen en die niet te hebben afgerekend.

Nog geen half uur later verscheen het tweetal weer in de winkel. Zij werden herkend en de politie werd gewaarschuwd. De man voelde kennelijk nattigheid en ging ervandoor, de vrouw werd door winkelpersoneel ter plaatse gehouden. De vrouw, een 29-jarige Chinese, werd door agenten aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Het onderzoek naar haar en haar medeverdachte wordt voortgezet.

School tijdelijk op Beukenrode

DOORN  Basisschool de Ontdekkingsreis mag nog een jaar langer op Landgoed Beukenrode blijven. Na een gesprek met de directie van Beukenrode en de voorzitter van basisschool de Ontdekking heeft wethouder Wim van Wikselaar overeenstemming bereikt over de tijdelijke huisvesting van de basisschool op het landgoed.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouwers Jeugdraad gaan voor de eerste prijs

LEERSUM  Wie langs de rustieke boerderij ‘Adrianahoeve’ aan de Nieuwe Steeg komt, zal niet vermoeden dat ver daarachter wordt gebouwd aan een dahliareus. Met 140.000 bloemen neemt de wagen van de Jeugdraad meer dan tien procent van het totaal aantal dahlia’s voor zijn rekening.

Lees verder op de website van De Kaap

Smaakmaker deejay Gielefeest

MAARN  Tijdens de jaarmarkt op 20 augustus zal Giliam van der Weide – beter bekend als deejay Gielefeest – in samenwerking met Wim Brouwer van Slijterij Brouwer weer zorgen voor een spetterende afsluiting van de jaarmarkt. Vanaf ongeveer 18.00 uur gaan de remmen los op het Burg. Everwijn Langeplein.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 15 augustus 2008

Jachtlaan 46-48 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 18 °C
relatieve vochtigheid: 71 %
wind: zuidwest 2  luchtdruk: 1015 hpa

meer foto’s van deze straat

Zakkenrolsters

ZEIST  Op donderdagmiddag 14 augustus werd een zakkenrolster aangehouden, een tweede wist te ontkomen.

 

Rond 13.35 uur bevond een 39-jarige vrouw uit Soest zich in een winkel aan het Emmaplein. Zij paste kleding in een pashokje en had daar haar tas neergezet. Zij ging kort uit het pashokje, maar toen zij terugkwam, zag zij dat twee vrouwen in het hokje stonden. Zij hadden de portemonnee van de Soestse uit haar tas gehaald. Eén van de vrouwen rende zonder buit weg. Het slachtoffer zag kans samen met een getuige de andere vrouw, een 27-jarige Bulgaarse, aan te houden.

 

De aangehouden verdachte werd kort daarna aan ter plaatse gekomen agenten overgedragen. Zij is naar het politiebureau overgebracht, is ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Jongens mishandeld

ZEIST  Twee jongens werden op donderdag 14 augustus mishandeld door twee andere jongens. Eén van de slachtoffers en één van de verdachten gingen naar het ziekenhuis.

 

Rond 00.45 uur bevonden twee 16-jarige jongens uit Zeist zich met enkele vrienden op de Slotlaan. Zij hadden een luidruchtige discussie op straat. Kennelijk stoorden enkele andere jongelui zich daaraan, er ontstond een woordenwisseling, waarna één van de 16-jarigen een klap kreeg. Daarna keerde de rust weer.

 

Ongeveer een uur later liepen de twee 16-jarige jongens over de Slotlaan om naar huis te gaan. Zij zagen dat twee jongens waar ze al eerder problemen mee hadden gehad, achter hen aan kwamen. Vervolgens werden zij door de twee mishandeld, waarbij zij werden geslagen en geschopt, ook toen één van hen al op de grond lag. Vervolgens renden de twee verdachten weg.

 

De politie werd door een getuige gewaarschuwd. Eén van de 16-jarige jongens werd met hoofdletsel per ambulance naar het Diakonessenhuis gebracht. Het andere slachtoffer liep ook letsel aan zijn gezicht op, maar hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

 

Uit onderzoek bleek dat één van de verdachten, een 17-jarige jongen uit Zeist, ook gewond was geraakt. Hij had letsel aan zijn hand en ging op eigen gelegenheid naar het Diakonessenhuis. Nadat hij het ziekenhuis had verlaten, werd hij aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht, is ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachte wordt voortgezet.

Kastelentocht door centrum

DOORN  Vanaf Huis Doorn trekken zondag bijna honderd authentieke rijtuigen in twee etappes door Doorn. Net als het Leersumse Bloemencorso is de Kastelentocht een uniek evenement.

Lees verder op de website van De Kaap

Vierhandig orgelconcert in Andrieskerk

AMERONGEN  In de cyclus zomerorgelbespelingen in de Andrieskerk wordt zaterdag 16 augustus om 15.15 uur het vierhandig orgelconcert gehouden. Dit orgelconcert wordt nu voor de derde keer in vijf jaar gehouden. Het programma voorspelt gevarieerde orgelbespelingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 16 augustus 2008

Jagersdreef 122-136 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 18 °C
relatieve vochtigheid: 69 %
wind: zuidzuidoost 2  luchtdruk: 1014 hpa

meer foto’s van deze straat

CDA en VVD willen bemiddelaar-formateur

UTRECHT  De statenfracties van het CDA en de VVD in de provincie Utrecht hebben vandaag in een persbericht bekend gemaakt dat zij samen het voortouw nemen om de provincie weer bestuurbaar te maken. Beide fracties geven aan dat er voldoende onderling vertrouwen is en programmatische overeenkomsten zijn om hierin samen op te trekken.

Afgelopen weken hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden tussen CDA, VVD en PvdA over een reparatie van de bestaande coalitie. Uit die gesprekken is gebleken dat de problemen die ontstaan zijn tussen de coalitiepartners te herleiden zijn naar een aantal inhoudelijke punten. Helaas zijn CDA en VVD niet in staat gebleken om in de afgelopen weken van de PvdA duidelijkheid te verkrijgen over deze punten.

Omdat de crisis inmiddels toch echt te lang duurt, hebben CDA en VVD in het belang van de bestuurbaarheid van de provincie de heer Dr. Steven van Eijck gevraagd op te treden als bemiddelaar-formateur. CDA en VVD hebben bewust gezocht naar een ervaren persoon die boven de partijen staat en aan geen van de partijen verbonden is. De heer Van Eijck heeft vanaf zijn vakantieadres aangegeven hiertoe bereid te zijn, maar wil voordat hij definitief instemt uiteraard eerst nog een persoonlijk gesprek voeren met de direct betrokken partijen. Het verzoek aan de heer Van Eijck is om allereerst te onderzoeken of de bestaande coalitie van CDA, VVD en PvdA kan worden hersteld. Mocht dit niet mogelijk zijn, zal de heer Van Eijck moeten kijken met welke partijen het voor CDA en VVD alsnog mogelijk is om tot een werkbare meerderheid in de Staten te komen.

CDA en VVD hebben inmiddels een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de PvdA om in het belang van de bestuurbaarheid van de provincie mee te werken aan deze poging.

Steven van Eijck is voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, gevestigd te Utrecht. In het eerste kabinet Balkenende was hij staatssecretaris van Financiën. Het tweede kabinet Balkenende benoemde hem in januari 2004 voor een periode van drie jaar tot Commissaris jeugd- en jongerenbeleid. Voor zijn overstap naar de politiek in 2002 doceerde hij fiscale economie aan de Erasmus Universiteit. Hij was ondermeer directeur van het Instituut voor Fiscale Kennisoverdracht en voorzitter van de Economic Development Board Rotterdam. Behalve voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging is Steven van Eijck op dit moment ondermeer voorzitter van Rotterdam European Youth Capital 2009.

Petra Doornenbal, namens de CDA fractie: “ Onze fractie is blij met de constructieve wijze waarop de gesprekken met de VVD in de afgelopen weken hebben plaatsgevonden. Uit die gesprekken is gebleken dat de VVD en het CDA inhoudelijk zeer dicht bij elkaar liggen en wij dragen graag ons steentje bij aan een stabiele en voortvarende samenwerking.”

 

Remco van Lunteren, namens de VVD fractie: “Wij hebben altijd al aangegeven programmatisch het dichtst bij het CDA te liggen en willen nu zo snel mogelijk een streep halen door deze hele affaire en vooruit. Langere onzekerheid over het provinciaal bestuur is schadelijk voor het imago van de politiek en niet in het belang van de inwoners van onze provincie.”

Grepu wil verbod verhuizing jeugdhonk

AMERONGEN  Het conflict tussen Grepu Vastgoed B.V. en gemeente Utrechtse Heuvelrug over de tijdelijke huisvesting van het jeugdhonk ‘Time-Out’ in een loods op het bedrijventerrein in Amerongen, kreeg donderdag een vervolg bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersum vol met bloemen en praalwagens

LEERSUM  De Nacht van Leersum was druk en gezellig. Burgemeester Naafs en de bloemenkoningin Nicole van Dijkmaakten een rondgang langs de praalwagens. Alles is op tijd klaar voor de tocht zaterdagmiddag om 14.00.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

 

Bewoners willen duidelijkheid

DOORN  Toen in de jaren negentig het voormalige garagebedrijf aan de Amersfoortseweg 49-50 stopte, was volgens de provincie Utrecht in 1999 een bodemonderzoek noodzakelijk. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er sprake was van een ernstige bodemverontreiniging, veroorzaakt door benzine- en dieselproducten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 17 augustus 2008

Rijsenburgselaan 81-95 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 17 °C
relatieve vochtigheid: 74 %
wind: zuidoost 2  luchtdruk: 1009 hpa

meer foto’s van deze straat

PvdA fractie gaat niet in op ultimatum van CDA en VVD

UTRECHT  Op 13 augustus hebben CDA en VVD aan de PvdA fractie een ultimatum gesteld om uiterlijk 17.00 uur te beslissen over de voorstellen die CDA en VVD in een gezamenlijke notitie aan de PvdA hebben gedaan. De PvdA heeft besloten om hier niet op in te gaan. De voorstellen van CDA en VVD, bedoeld om het vertrouwen in de coalitie te herstellen bevatten in de ogen van de PvdA uitsluitend inhoudelijke onderwerpen. Beter zou het zijn geweest in te zetten op de verbetering van de relaties tussen fracties. Dat hebben VVD en CDA geweigerd.

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft de afgelopen weken ingezet op een herstel van de coalitie CDA, VVD en PvdA in de provincie Utrecht op basis van het oorspronkelijke coalitie-akkoord. In het debat van 14 juli jl., waarin PvdA en VVD een motie indienden waarin werd voorgesteld te breken met het CDA, was vastgesteld dat er geen sprake was van een inhoudelijk verschil van mening, maar dat het primair ging over de verstoorde relatie tussen coalitiepartijen.

Wim Bos, fractievoorzitter PvdA: “Toch kwamen CDA en VVD louter met inhoudelijke voorstellen met voornamelijk verslechteringen op voor de PvdA belangrijke onderwerpen. Bovendien vonden beide partijen het niet nodig dat wij wat extra tijd vroegen zodat onze gehele fractie daar een oordeel over zou kunnen uitspreken.  De PvdA heeft daarop haar fractievergadering van 6 september naar voren gehaald naar 23 augustus. Dat was voor CDA en VVD te laat.”

De PvdA-fractie blijft bereid bestuursverantwoordelijkheid te blijven dragen in Utrecht.

Bos: “Het beleid voor de Jeugdzorg is voortvarend aangepakt en vindt in het werkveld, bij de gemeenten, maar ook in Provinciale Staten over de volle breedte instemming. Het duurzaamheids- en klimaatbeleid is stevig in de steigers gezet en is veelbelovend, de ontwikkeling van de woningbouw vindt plaats met dadendrang. Dat beleid willen de PvdA-gedeputeerden graag voortzetten.”

De PvdA fractie zal in de loop van maandag 18 augustus bijeenkomen om van gedachten te wisselen over het voorstel van CDA en VVD van afgelopen zaterdagavond, om een bemiddelaar aan te wijzen.  

Inbreker sluit zich in

ZEIST Zaterdag rond 19.30 uur brak een 39-jarige man uit Zeist bij een bedrijf aan de Driebergseweg in door een raam te vernielen. Hij drong het pand binnen en ging op onderzoek uit. Daarbij liep hij een ruimte binnen, waarna de deur achter hem dichtviel en het alarm afging. Het lukte de inbreker niet de deur weer open te krijgen.

 

Een beveiliger kwam naar het pand en zag de opgesloten verdachte staan. De politie werd gewaarschuwd. Agenten kwamen ter plaatse en hielden de verdachte aan. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Plannen Heuvelrug Wonen voor Dorpsstraat

DOORN  Al jaren staat de monumentale, sterk verwaarloosde villa aan de Dorpsstraat 29 leeg. Maar na al die jaren is de nieuwe eigenaar Heuvelrug Wonen bezig nieuwe plannen te bedenken voor het pand en voor twee aangrenzende woningen die ook eigendom zijn van de woningbouwcorporatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Mishandeling

ZEIST  Twee jongens werden in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 augustus mishandeld door een man. De verdachte werd aangehouden.

Rond 02.50 uur bevond een 16-jarige jongen uit Driebergen-Rijsenburg zich in een horecagelegenheid aan de 2e Dorpsstraat. Daar kreeg hij in de buurt van de garderobe woorden met een groepje jongelui omdat hij één van hen zou hebben geduwd. Daarop werd de jongen door een medewerker van de gelegenheid uit de zaak gezet.

Op straat wachtte de Driebergenaar op zijn vrienden. Vervolgens kwam een jongen naar hem toelopen en die zocht kennelijk ruzie. Door omstanders werden de twee uit elkaar gehaald. Toen de Driebergenaar echter iets verderop liep, gaf dezelfde jongen hem een klap op zijn gezicht. Daarbij liep het slachtoffer een bloedneus op. Dezelfde verdachte gaf een vriend van de Driebergenaar, een 15-jarige jongen uit Driebergen-Rijsenburg, twee kopstoten.

De politie kreeg de melding van een vechtpartij op de 2e Dorpsstraat. Aan de hand van het signalement van de verdachte keken agenten op de camerabeelden. Daarbij zagen zij de verdachte lopen. Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte, een 19-jarige jongeman uit Zeist, in de omgeving aan. Hij werd naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De beide jongens uit Driebergen-Rijsenburg deden aangifte van mishandeling.

Manderen luidt de noodklok

MAARN  Voor Harmonieorkest Manderen leidt de harmonisatie per 2009 van de subsidies door de gemeente Utrechtse Heuvelrug tot een financiële strop. ,,Op dit moment is nog niet exact bekend wat de verdeling wordt, maar naar wat we nu weten houden we de helft van het huidige bedrag over”, aldus Hans Koppert, secretaris van de vereniging.

Lees verder op de website van De Kaap

Peuter- en kleuterliedjes in Slottuintheater

ZEIST  De Peuter- en Kleuterliedjesband treedt op in het Slottuintheater. Woensdag 20 augustus kan iedereen heerlijk meezingen met bekende liedjes. Vanaf 14.30 uur in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist, en de toegang is gratis.

De Peuter- en Kleuterliedjesband is een driemans band onder leiding van John van Santen. Hij was met zijn Theater van Santen al eerder te zien in het Slottuintheater. De Peuter- en Kleuterliedjesband is een akoestische band. De drie muzikanten spelen een heleboel liedjes die bijna alle kinderen wel kennen. Van Roodkapje en Dikkertje Dap tot een Grote banaan uit Afrika en Daar zat een klein zigeunermeisje. De band bestaat uit Joop van Dijk (o.a. piano en accordeon), Marianne van Houten (o.a. zang en ukelele) en John van Santen (o.a. slagwerk en mondharmonica).

Skimmende Roemenen

MAARN  Drie Roemenen werden op vrijdagochtend 15 augustus betrapt bij het plaatsen van een skimapparaat. Het drietal werd aangehouden.

Rond 08.05 uur kreeg de politie de melding dat er mogelijk bij het station aan de Tuindorpweg werd geskimd. Agenten gingen ter plaatse en spraken daar met een getuige. Hij verklaarde dat enkele mannen vermoedelijk een skimapparaat op de NS-kaartverkoopmachine hadden aangebracht. Dat bleek inderdaad het geval te zijn.

De verdachten, Roemeense mannen van 27, 29 en 35 jaar, werden op de Raadhuislaan aangetroffen en aangehouden. Het skimapparaat is in beslag genomen. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Internationale vrijwilligers in AZC

LEERSUM  Twee weken lang zullen er op het Asielzoekerscentrum (AZC) weer internationale vrijwilligers werkzaam zijn. Zij zullen in die tijd allerlei activiteiten met de kinderen en jongeren ondernemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Kunstzinnige Zomerschool

AMERONGEN  Met afwisselende workshops zette het Open Atelier Amerongen vorige week 24 cursisten aan het werk. De afwisselende workshops werden niet in bedompte lokalen verzorgd, maar juist in het historische dorp en de vrije natuur.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 18 augustus 2008

De Warande 2-16 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 16 °C
relatieve vochtigheid: 88 %
wind: zuidzuidoost 2  luchtdruk: 1008 hpa

meer foto’s van deze straat

PvdA, GroenLinks en ChristenUnie in Utrecht nemen het initiatief

UTRECHT  De Partij van de Arbeid, GroenLinks en ChristenUnie hebben besloten in het licht van de bestuurscrisis in de provincie Utrecht een gezamenlijk initiatief te nemen. De drie partijen nodigen het CDA uit tot het voeren van onderhandelingen die leiden tot een college dat breed gedragen wordt en stabiliteit biedt voor het bestuur in de Utrechtse provincie.

De deelname van de VVD ligt minder voor de hand omdat de VVD zich uit de eerdere gesprekken met de PvdA, GroenLinks en ChristenUnie heeft teruggetrokken.

Mocht het CDA niet op deze uitnodiging ingaan, dan zullen de drie partijen de mogelijkheden nagaan van een andere coalitie waaraan PvdA, GroenLinks en ChristenUnie deel kunnen nemen.

Het voorstel van VVD en CDA van 16 augustus voor het aantrekken van een bemiddelaar/formateur  wijzen de drie partijen af, omdat deze het herstel van de oude coalitie CDA, VVD en PvdA tot opdracht krijgt. Er zijn de afgelopen weken reeds serieuze pogingen ondernomen om te komen tot een restauratie die echter niet tot resultaat hebben geleid.

CDA maakt zich zorgen over toekomst ‘De Zanderij’

MAARN  De betwiste toekomst van de Zanderij in Maarn heeft volop de  aandacht van de CDA-fractie. Meer dan vier jaar constructief meepraten en meedenken door een klankbordgroep heeft tot nu toe geen toekomstvast plan opgeleverd. Geld speelt daarbij een grote rol. Het Recreatieschap beheert de Zanderij. De fractie heeft over de gang van zaken vragen gesteld aan het college, maar de antwoorden van het college stellen de fractie niet gerust. De kwestie zal aan de orde worden gesteld tijdens de vergadering van de Commissie  Ruimte op dinsdag 9 september aanstaande.

Waterverkeer

RHENEN  Op zaterdag 16 augustus en zondag 17 augustus heeft de politie van het district Heuvelrug in samenwerking met de dienst waterpolitie van het KLPD extra controles gehouden op de recreatievaart op de Rijn van Rhenen tot aan Wijk bij Duurstede.

 

Een 36-jarige watersportliefhebber uit Doorn bleek hierbij erg hardleers. Na eerst op zaterdag bekeurd te zijn voor het varen zonder in het bezit te zijn van een vaarbewijs, werd hij op zondag wederom betrapt. Eerst omdat hij aan het waterskiën was daar waar het niet was toegestaan. En later op de dag omdat hij wederom een boot bestuurde zonder in het bezit te zijn van een vaarbewijs.

In totaal werden dit weekend zes watersporters beboet, ondermeer voor het te snel varen en het niet beschikken over een vaarbewijs.

De boete voor het besturen van een recreatievaartuig dat of sneller kan dan 20 kilometer per uur of langer is dan 15 meter, zonder dat met in het bezit is van tenminste het klein-vaarbewijs, bedraagt 360 euro.

Larsheim-Zuylestein winnaar Bloemencorso

LEERSUM  Het Leersumse Bloemencorso werd zaterdag onder perfecte weersomstandigheden verreden. Ongeveer 9.700 betalende bezoekers hebben gezien wat de bouwgroepen in korte tijd tot stand kunnen brengen met behulp van 1,4 miljoen dahlia’s en héél véél inzet. De uiteindelijke winnaar was Larsheim-Zuylestein.

Lees verder op de website van De Kaap

Eben-Haëzer start weer met zingen

RHENEN  Op donderdag 4 september starten de leden van het Eben-Haëzer Koor uit Rhenen weer met zingen. Alle voorbereidingen zijn in volle gang voor het concert op 20 november met The Jaffo Gate Quartet. Nieuwe leden zijn welkom!

Het koor, onder leiding van haar dirigente Jannie Wichards, zingt een breed, christelijk repertoire, van ingetogen tot swingend en van Johannes de Heer tot Amerikaanse spirituals. Er is dus voor elk wat wils. Het meest belangrijk is enthousiasme om samen te zingen en op deze mooie manier je/uw geloof te uiten. Zowel ervaren zangers als beginners zijn welkom. Vooral de bassen zijn in de minderheid en kunnen nog prima wat versterking gebruiken.

Mensen die willen zingen of op zoek zijn naar een leuke nieuwe bezigheid, zijn op donderdag om 19.45 uur welkom in de Ontmoetingskerk op de Nieuwe Veenendaalseweg in Rhenen. Wilt u eerst wat meer informatie? Neem dan gerust contact op met Egberdina van Mourik 06-48758396 .

Heuvelrugnieuws van dinsdag 19 augustus 2008

De Sluis Driebergen: glasbakken
foto: © Renk Knol
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 19 °C
relatieve vochtigheid: 80 %
wind: 4 kmh  luchtdruk: 1006 hpa

meer foto’s van deze straat

Verdachte heling aangehouden

ZEIST  Surveillerende agenten hebben in de nacht van maandag op dinsdag 19 augustus een 30-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van heling van een fiets. De agenten zagen omstreeks 02.20 uur op de Driebergseweg een onbeheerde fiets bij de struiken staan. Er stond nog een tweede fiets bij, waar geen slot omheen zat. In de struiken troffen de agenten de 30-jarige Utrechter aan. In de struiken lag ook een nijptang en een slot. De man, veelpleger, is aangehouden en ingesloten. De zaak is in onderzoek. 

Delicatessenmand voor Anita Rijksen en Yvonne Rits

LEERSUM  Tijdens het bloemencorso van afgelopen zaterdag hadden Deur Financiële Diensten, SNS Regio Bank en Makelaardij de Terp een prijsvraag georganiseerd. Anita Rijksen en Yvonne Rots wonnen een mand met delicatessenmand van het Leersumse kaashuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrouw gewond bij poging beroving

ELST  Op de Veenendaalsestraatweg is maandag 18 augustus een 41-jarige vrouw uit Elst bij ene poging tot een beroving gewond geraakt.

Omstreeks 13.10 uur reden surveillerende agenten naar de Veenendaalsestraatweg. Ze zagen een vrachtwagen midden op de weg staan. De chauffeur rende op de politieauto af en gaf aan dat er een vrouw met haar scooter was gevallen. Agenten gingen er direct op af en zagen de vrouw liggen. Ze was buiten bewustzijn en had een flinke beenwond. Toen ze bijkwam, gaf ze aan dat ze gevallen was omdat ze kort daarvoor beroofd was door twee verdachten.

De vrouw reed over het fietspad op de Veenendaalseweg richting Veenendaal. Opeens kwam een man uit de bosjes lopen en versperde de vrouw de weg. Hij eiste dat zij haar scooter afgaf. De vrouw weigerde. Een tweede verdachte kwam op een scooter aanrijden, tegen het verkeer in over het fietspad vanaf de Defensieweg. Hij kwam de eerste verdachte te hulp en samen eisten ze dat de vrouw haar scooter afgaf. De vrouw bleef weigeren en werd in haar been gestoken. De vrouw is door ambulancepersoneel naar het UMC in Utrecht vervoerd. Na behandeling kon ze weer naar huis.

De mannen vluchtten na de beroving samen weg op een zwarte scooter in de richting van Veenendaal. Vóór de beroving hebben de verdachten zich wellicht op de Defensieweg opgehouden.

Signalementen: twee mannen met getinte huidskleur, één met helm en één met bivakmuts. Eén van de mannen was groot en dik, de ander dun. Beide droegen zwarte kleding en witte sportschoenen. De zwarte scooter was overgespoten met verf over schade aan de voorkant heen.

De politie heeft ter plaatse onderzoek gedaan. Het onderzoek wordt voortgezet en de politie is op zoek naar mensen die informatie hebben over de beroving. Het slachtoffer heeft aan de overkant van de weg een jogger (man van 30-40 jaar oud met oranje shirt) zien lopen. Hij kan een belangrijke getuige zijn. Hem of andere getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug, op tel: 0900-8844. Anoniem kunnen tips worden doorgegeven op tel 0800-7000.

Nieuwe leden voor nieuw koor Amerongen

AMERONGEN  De vakanties zijn (bijna) ten einde en voor diverse verenigingen en koren gaat een nieuw seizoen beginnen. Zo ook voor Amerongs jongste christelijke gemengde koor, dat zo jong is, dat er nog een naam voor moet worden bedacht.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietser gewond

ZEIST – Op het Vrijheidsplein is maandag 18 augustus een 21-jarige fietser uit Zeist gewond geraakt bij een aanrijding met een auto.

Omstreeks vier uur zagen surveillerende agenten een groep mensen op straat staan. Het bleek dat net een fietser was aangereden door een 32-jarige automobilist uit Zeist. De fietser reed over de Albert Kerkhoflaan, in de richting van de Gerritjan van der Veenlaan. Hij verleende op de kruising geen voorrang aan de voor hem van links komende automobilist die op een voorrangsweg reed. De 21-jarige man had last van kortademigheid en van zijn ribben en is per ambulance naar het Diaconessenhuis vervoerd.

Zomeravondconcert Bram Beekman in Cunerakerk

RHENEN  Bram Beekman bespeelt zaterdag 23 augustus het koororgel en het grote orgel in de Rhenense Cunerakerk. Het concert begint om 20.00 uur.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Belangstelling voor Corsokermis valt wat tegen

LEERSUM  De kermis aan de Boerenbuurt te Leersum is afgelopen week toch doorgegaan. Doordat de commissie bezwaarschriften pas in de laatste week de bezwaren van enkele omwonenden ongegrond verklaarde, waren veel Leersummers niet op de hoogte dat er een kermis was.

Lees verder op de website van De Kaap

PvdA neemt initiatief weer over

UTRECHT  VVD en CDA hebben de afgelopen weken verscheidene oppositiepartijen gepolst om eventueel een nieuwe coalitie in de provincie te vormen. Omdat dat niet gelukt is, is een nieuwe poging gedaan de PvdA alsnog binnenboord te houden. Die partij wil nu echter weer niet meer verder met de VVD.

Lees verder op de website van het AD/UN 

Heuvelrugnieuws van woensdag 20 augustus 2008

Groenhoek Driebergen: vanaf Drieklinken
foto: © Renk Knol
tijd: 11.05 uur  temperatuur: 18 °C
relatieve vochtigheid: 99 %
wind: 2,3 kmh  luchtdruk: 1008 hpa

meer foto’s van deze straat

Informateur verkent mogelijkheden werkbare coalitie

UTRECHT  Het fractievoorzittersconvent heeft vanavond besloten tot het aanstellen van een externe informateur. De heer S.R.A. (Steven) van Eijck, voormalig staatssecretaris Financiën voor de LPF en momenteel voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, is voor deze functie benaderd. Hij heeft aangegeven deze taak op zich te willen nemen en zal aanstaande maandag 25 augustus met zijn werkzaamheden beginnen.

Het fractievoorzittersconvent heeft als opdracht aan de informateur besloten een verkenning uit te voeren naar de mogelijkheden om te komen tot een werkbare stabiele coalitie die op een meerderheid in Provinciale Staten kan steunen.

Het besluit tot het aanstellen van een informateur is een vervolg op eerdere gesprekken die de commissaris van de Koningin, de heer R.C. Robbertsen, dinsdag 19 augustus met de individuele fractievoorzitters voerde.

Stal inzet fikse burenruzie

UTRECHT/DOORN – De mogelijke bouw van een nieuwe stal heeft aan de Molenweg in Doorn voor een flink uit de hand gelopen burenruzie gezorgd. Gierwagens en personenauto’s blokkeren de doorgang, paden worden kapot gereden en auto’s zouden met koeienmest worden besmeurd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Natuur houdt veilige fietsroute tegen

WIJK BIJ DUURSTEDE/LEERSUM  Het recreatieve fietspad van Wijk bij Duurstede naar Leersum, dwars door natuurgebieden, is van de baan. Al jaren ligt het plan op de tekentafel bij de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede, subsidies zijn al toegezegd. Maar een ecologisch onderzoek wijst nu uit dat aanleg strijdig is met de natuurwetgeving.

Lees verder op de website van het AD/UN

Doorlopers en achterblijvers bij de KNNV

DE BILT  Honderd jaar doorlopers en achterblijvers. Een groep leden van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) op excursie ziet er ongeveer zo uit: voorop zij die vooral gewoon lekker willen wandelen, achteraan de (amateur) veldbiologen die ieder beestje en plantje willen bekijken

Lees verder op de website van het AD/UN

Huwelijksjubileum echtpaar Kieboom

DOORN  De heer en mevrouw Kieboom vierden afgelopen dinsdag een bijzonder mijlpaal: het echtpaar vierde hun 60-jarig huwelijksjubileum. Op het spandoek dat opgehangen was stond te lezen: ,,Al zestig jaar een prachtig paar”. De heer Kieboom (82) en mevrouw Kieboom (78) zijn geboren en getogen in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Reconstructie werkzaamheden Heuvelsesteeg

OVERBERG  De gemeente start in de eerste week van september met groot onderhoud van de Heuvelsesteeg in Overberg. De werkzaamheden duren naar verwachting twee maanden. Het fietspad en de rijbaan worden voorzien van nieuw asfalt. Bovendien wordt het fietspad verbreed en er worden verkeersremmende maatregelen voor auto’s op de rijbaan aangebracht. De Heuvelsesteeg blijft gedurende de werkzaamheden toegankelijk voor fietsers in beide richtingen. Auto’s worden omgeleid.

De werkzaamheden zijn noodzakelijk vanwege de slechte staat van het asfalt. Vooral fietsers ervaren de huidige staat van onderhoud als probleem. Daarnaast is het fietspad, dat in twee richtingen wordt bereden, erg smal. In de afgelopen jaren zijn verschillende gesprekken gevoerd met aanwonenden, gebruikers en de Vereniging Overbergs Belang over de wijze waarop de inrichting kan worden verbeterd. Hieruit kwam naar voren dat het noodzakelijk is het fietspad te verbreden. Bovendien werd verzocht om maatregelen te treffen die de snelheid van het autoverkeer verlagen. Binnen de beschikbare ruimte wordt aan beide aspecten optimaal invulling gegeven.

Tijdens de uitvoering treedt overlast op voor alle weggebruikers. Er is voor gekozen de weg open te houden voor fietsers omdat zij deze route dagelijks gebruiken. Voor fietsers worden voorzieningen getroffen om de doorgang te garanderen.

Vanuit het oogpunt van veiligheid voor de fietsers en het uitvoerend personeel is het niet mogelijk om tijdens de werkzaamheden ook gemotoriseerd verkeer toegang te geven. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid. De omleiding wordt aangegeven met borden.

Heuvelrugnieuws van donderdag 21 augustus 2008

Drieklinken richting Rijsenburgselaan vanaf Jagerspad
foto: © Renk Knol
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe tunnel Leersum in april klaar

UTRECHTSE HEUVELRUG  De nieuwe tunnel voor ruiters en fietsers in Leersum is volgend jaar april klaar. De provincie is deze week weer begonnen met de aanleg van de tunnel onder de Maarsbergseweg bij het Leersumse veld.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Bestrijding eikenprocessierups 2008

DOORN  De afgelopen maanden is de gemeente druk bezig geweest met de bestrijding van de eikenprocessierups. Veel mensen hebben via telefoon of via internet melding gemaakt van een nest rupsen. De gemeente wil iedereen daarvoor hartelijk bedanken.
In totaal zijn er tussen mei en augustus 64 meldingen van eikenprocessierups bij ons binnengekomen. Het merendeel hiervan is door inwoners van onze gemeente gemeld. De overlast van de eikenprocessierups is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken streeft de gemeente ernaar om, na melding, binnen twee dagen de nesten te verwijderen. Door het groot aantal nesten en nesten op moeilijk bereikbare plekken, is dit niet helemaal gelukt. Dit jaar zijn op diverse locaties ongeveer 435 nesten verwijderd. Ter vergelijking, in 2007 ging het nog om ‘slechts’ 171 nesten.

Vermoeid NEC heeft moeite met Rhenen 750

RHENEN  Het gelegenheidsteam Rhenen 750, gecoacht door gasttrainer Pieter Huistra, heeft woensdag de schade tegen NEC weten te beperken. 

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Bakkersrel over een ski-taart

DOORN  ,,De ski-taart is in Doorn geboren en getogen. En dat moet zo blijven,” vindt bakker John Hartog van Maison van Oort. Hij heeft vijf collega-bakkers in de regio en daarbuiten gesommeerd op korte termijn te stoppen met het gebruik van de naam ski-taart en het maken ervan.

Lees verder op de website van De Kaap

Brand vouwwagen en kliko’s

ZEIST  Donderdagmorgen 21 augustus omstreeks 02.45 uur heeft de brandweer een vouwwagen die aan de Panweg geparkeerd stond, geblust. Ook had een aantal kliko’s die daar stonden vlam gevat. Er ontstond forse brand, vlak bij een woning. De brandweer bluste de brand, de politie doet onderzoek naar de oorzaak ervan. Een kwartier eerder had een buurtbewoonster een groep luidruchtige personen langs horen komen. Mogelijk weten zij meer over de brand. Hen en andere getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Binnensticht op tel: 0900-8844.

Weekend-afsluiting kruispunt Doorn

DOORN  De werkzaamheden aan het kruispunt in Doorn worden volgens planning uitgevoerd. Afhankelijk van het weer wordt het kruispunt van vrijdagavond 22 augustus 22.00 uur tot en met maandagmorgen 25 augustus 06.00 uur geheel afgesloten.

Als het kruispunt klaar is, begint de aannemer met de herinrichting van de Dorpsstraat. Deze werkzaamheden bestaan uit het verbeteren van de voetgangersoversteek op de T-splitsing vanaf de parkeerplaats bij de Albert Heijn; verlenging en aanpassing van de bushaltes voor het oude postkantoor en reconstructie van het straatwerk. Om de toegankelijkheid van het parkeerterrein bij Albert Heijn en Cultuurhuis Pléiade te garanderen werkt de aannemer in een aantal fases. De werkzaamheden kunnen daardoor wat langer duren, maar uiterlijk tot en met vrijdag 19 september.

Vanaf maandag 25 augustus is het kruispunt Doorn weer grotendeels toegankelijk voor het gemotoriseerd verkeer. Door het werk aan de Dorpsstraat geldt dan alleen nog een omleidingroute als u vanaf het kruispunt naar Driebergen-Rijsenburg wilt rijden. Net als nu blijft de doorstroming van het verkeer vanuit Driebergen naar Leersum wel mogelijk. De bussen van Connexxion rijden vanaf maandag 25 augustus wel weer conform de dienstregeling van en naar Driebergen.

Afsluiting kruispunt
De werkzaamheden lopen tot nu toe dus volgens schema. Om het kruispunt van de definitieve asfaltlagen te kunnen voorzien, is volledige afsluiting noodzakelijk. Om in het weekend ’s nachts door te kunnen werken is op grond van de Wet geluidhinder ontheffing verleend. Direct omwonenden van het kruispunt ontvangen volgende week nog een informatiebrief over de werkzaamheden die in het weekend plaatsvinden.

Handhaven
Ook in de komende weken blijft de politie controles uitvoeren. Verkeersgebruikers worden bekeurd die afsluitingen negeren of tegen de rij-inrichting eenrichtingswegen inrijden.

Renovatie van Zeister Nijenheim halverwege

ZEIST  Nijenheim bevindt zich midden in een grote renovatie-project. De vier flats in de Zeister buurt ondergaan een complete verbouwing. De flats 70 en 90 zijn al af, flat 80 is halverwege en flat 40 wacht nog een grootschalige verbouwing.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van vrijdag 22 augustus 2008 (kopie)

Wethouder Teselinglaan 5-7 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Onder invloed

RHENEN  Donderdag 21 augustus is een 53-jarige man uit Rhenen aangehouden voor rijden onder invloed. De man werd omstreeks 12.35 uur op de Nieuwe Veenendaalseweg gecontroleerd toen hij op zijn bromfiets reed. De agenten hadden de man kort daarvoor nog op een terras zien zitten met een biertje in zijn hand. Ze lieten de man blazen waaruit bleek dat hij te diep in het glaasje had gekeken. Hij werd aangehouden. Ademanalyse wees vervolgens uit dat hij 435 ug/l in zijn lichaam had. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vier uur.

Verkiezingen voor waterschap

MAARN  Kort geleden is de Waterschapswet gewijzigd. Een belangrijk gevolg hiervan is dat tijdens de komende waterschapsverkiezingen in november niet op individuele specialisten, maar op partijen en/of groeperingen kan worden gestemd.

Lees verder op de website van De Kaap

Geweld in horecagelegenheid

RHENEN  De politie heeft donderdagavond 21 augustus een 53-jarige man uit Rhenen aangehouden op verdenking van het plegen van geweld in een horecagelegenheid aan de Van Deventerstraat. De politie werd omstreeks 23.55 uur gebeld omdat twee personen met elkaar op de vuist waren gegaan in een horecagelegenheid. Ook zou er een mes getrokken zijn. Ter plaatse kregen agenten het verhaal niet duidelijk. Getuigen wilden weinig verklaren en sommigen van hen hadden gedronken. Een 53-jarige man was gewond aan zijn hoofd maar was ook verdachte van het geweld. Hij is aangehouden en naar het ziekenhuis vervoerd. Naar de tweede verdachte wordt nog gezocht. De zaak is in onderzoek.

Bedrijven bepalen ecologie

DOORN  Voor een ecologische inkleding van het bedrijventerein Vossenstein zijn B en W grotendeels afhankelijk van de vrijwillige medewerking van de bedrijven, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietser gewond

ZEIST  Een 79-jarige fietser uit Soesterberg is donderdag 21 augustus op de Antonlaan gewond geraakt bij een aanrijding met een automobilist. Omstreeks 13.30 uur kreeg de politie de melding van de aanrijding. Het bleek dat de fietser en de automobilist allebei aan een inhaalmanoeuvre waren begonnen en elkaar in tegengestelde richting tegen kwamen. Beide weggebruikers konden elkaar niet ontwijken. De fietser werd geschept door de 52-jarige automobilist uit Driebergen en liep een forse hoofdwond op. Hij is per ambulance naar het Diaconessenhuis vervoerd.

Startochtend Zoute Inval in De Binder

LEERSUM  De Zoute Inval is een samenwerkingsproject van de regiobibliotheek Zout, de Stichting Welzijn Utrechtse Heuvelrug (SWUH) en de Zonnebloem. Elke donderdagochtend worden er gezellige activiteiten georganiseerd op de verdieping van De Binder, waaraan iedereen mee kan doen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ateliers beginnen Cultureel Rondje Doorn

DOORN  Verschillende ateliers in Doorn doen vanaf de maand september één keer per maand mee aan het Culturele Rondje Doorn. De ateliers/galeries zijn dan geopend in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur en zijn herkenbaar aan de uitgestoken ‘Atelier Open’ vlag.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 23 augustus 2008 (kopie)

Jagersdreef 110-120 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 16.45 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Eric Vaarzon Morel opent theaterseizoen èn verbouwing

AUSTERLITZ Op zondag 7 september opent flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel samen met pianist Harmen Fraanje het nieuwe seizoen op een bijzondere manier: een bruisend benefietconcert voor de verbouwing en renovatie van het Beauforthuis, waarvan de eerste fase eind augustus is gestart.

Deze twee musici van wereldklasse speelden niet eerder met elkaar. Het wordt dus een sprong in het diepe, een eenmalige en unieke gebeurtenis, waar je gewoon bij moet zijn. Ze combineren flamenco, jazz, wereldmuziek en improvisatie tot een verrassend concert, alleen in het Beauforthuis!

Het Beauforthuis heeft een heel lange adem nodig gehad om de verbouwing te beginnen. De ingewikkelde vergunningsprocedures waren daar in hoofdzaak debet aan. Maar nu is het dan eindelijk ! zo ver. En het resultaat zal er naar zijn.
Architect is Martien van Goor, bekend van de renovaties van o.a. het Van Gogh Museum en Carré. Vanuit zijn expertise heeft hij een ontwerp gemaakt dat zowel bouwkundig als qua vormgeving helemaal past bij het Beauforthuis.
De bouwplaats is aan de oostzijde, uit het zicht, en tijdens de verbouwing draaien de concerten en zaalverhuur op volle toeren door.
Al tijdens deze eerste fase van de verbouwing worden plannen ontwikkeld om ook de volgende fase, het plaatsen van twee in het oog springende kubussen, te financieren.

Benieuwd naar de stand van zaken? Kom dan kijken en luisteren op 7 september.
En houd het nieuws in de gaten op beauforthuisinverbouwing.nl.

Heuvelrugnieuws van zondag 24 augustus 2008 (kopie)

Jachtlaan 42-44 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13.50 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Blote man bekeurd

ZEIST  Zondag 24 augustus heeft de politie rond 01.30 uur een 28-jarige man uit Zeist aangehouden op de Slotlaan. Op camerabeelden had de politie gezien dat de man bloot rondliep. De man kreeg een bekeuring voor hinderlijk gedrag. Van schennis was niet direct sprake.

Gevaarlijke situatie

DRIEBERGEN  De politie heeft zaterdagochtend 23 augustus rond 03.00 uur twee jongens van 15 en 17 jaar (beide afkomstig uit Driebergen) aangehouden op de Hoofdstraat. De twee hadden tuinslangen over de weg gespannen en tilden deze op toen de politieauto er overheen wilde rijden. De jongens zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Motorscooterdieven aangehouden

MAARN  Zaterdag 23 augustus wilde een motoragent rond 09.30 uur twee motorscooterrijders controleren op de A12 ter hoogte van Maarsbergen. Beide hadden een Duits kenteken. De twee keerden op de snelweg en gingen er op de vluchtstrook tegen het verkeer in vandoor. Eén van hen dumpte de motor en ging er te voet vandoor, waarop hij na een achtervolging aangehouden kon worden in de bossages. De tweede verdachte dumpte ook de motor en kon uiteindelijk bij een tankstation in de buurt aangehouden worden door collega’s van de motoragent. De verdachten, van 16 en 18 jaar, beide uit Utrecht, zijn meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Onderzocht wordt of de motoren afkomstig zijn van diefstal.

Kerstzangspel in Andrieskerk

AMERONGEN  Het lijkt misschien nog wat vroeg, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. In de maand december zal in de Andrieskerk een uitvoering plaatsvinden van een oud, traditioneel kerstzangspel. Adrienne Ackers en Herman de Roode zijn de initiatiefnemers hiervan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 25 augustus 2008 (kopie)

Jagersdreef 37-71 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14.05 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Landgoed is nog altijd Wibi’s doolhof

ZEIST  Van buiten ziet landgoed De Wulperhorst aan de Tiendweg in Zeist er groot uit. Binnen is dat gevoel veel minder. Toch doolt de bekende bewoner van De Wulperhorst, concertpianist Wibi Soerjadi, nog steeds door zijn huis. ,,Ik vind het heerlijk een beetje door de kamers te dwalen.’’

Lees verder op de website van het AD/UN

CDA organiseert hoorzitting harmonisatie subsidiebeleid

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een voorstel voorbereid voor de harmonisering van haar subsidiebeleid. Het voorstel betreft de beleidterreinen onderwijs, kunst en cultuur, evenementen, jongeren en peuterspeelzalen, en sport. Tot nu toe gelden binnen de gemeente de regels opgesteld door de voormalige gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Maarn. De gelijkschakeling van het subsidiebeleid is geïnitieerd om iedereen gelijke kansen op subsidie te geven. Voor de instellingen die ten gevolge van het nieuwe beleid minder subsidie gaan ontvangen wordt een overgangsregeling voorgesteld. De gemeenteraad wordt 4 september technisch geïnformeerd over de nieuwe beleidsregels. Waarna de gemeenteraad zich op 24 september buigt over de exacte vaststelling van de beleidsregels door het college van B&W. De raad kan via een motie aangeven of er in de regels een wijziging moet plaatsvinden en zo ja waarom. Zorgvuldige behandeling van nieuwe subsidiebeleid is van groot belang. De nieuwe beleidsregels zullen winnaars en verliezers tot gevolg hebben. Het CDA wil daarom voor de politieke behandeling de betrokken instellingen horen. Hiervoor organiseert zij op dinsdagavond 2 september  vanaf 19.30 uur een hoorzitting in het Cultuurhuis te Doorn. Geïnterresseerde instellingen kunnen zich voor deze hoorzitting opgeven bij de fractievoorzitter van het CDA, Nynke van Amerongen-Huizenga, telefoon 0343-517834. Het CDA neemt de informatie uit de hoorzitting mee in de behandeling van het nieuwe subsidiebeleid in de gemeenteraad.

Ameronger verzet zich tegen door provincie opgelegde bouwstop

AMERONGEN  Eind vorige week heeft Ameronger S. van Barneveld het beroep toegelicht dat hij bij de Raad van State in Den Haag heeft ingesteld tegen een besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van augustus 2007. Als Van Barneveld zijn graafwerkzaamheden aan de Burgemeester Jhr. H. van den Boschstraat 103 niet zou stoppen, kondigde GS directe bestuursdwang aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 26 augustus 2008 (kopie)

Arnhemsebovenweg Driebergen: 1910
ansicht: collectie Ed Tiele
tijd: 14.47 uur  temperatuur: 18 °C

meer ansichten van deze straat

Nieuw seizoen voor ‘Pubkwis Amerongen’

AMERONGEN  Na een zeer succesvol eerste seizoen van ‘Pubkwis Amerongen’, start vanaf dinsdag 2 september een nieuwe ronde. Dit jaar wordt gespeeld in De Deel van café-restaurant Buitenlust.

 

Lees verder op de website van De Kaap

Leersumer blijft bij verhaal in rechtszaak

LEERSUM  ,,Ik heb het niet opzettelijk gedaan, het was gewoon een ongeluk.” Dat zei een 24-jarige Leersumer die maandag in de Utrechtse rechtszaal terecht stond omdat hij na een slaande ruzie op zijn werk met zijn auto expres zou zijn ingereden op twee fietsende collega’s in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Clubkampioenschappen bij LTV Maarn

MAARN  Op de tennisbanen van LTV Maarn worden sinds afgelopen zondag de Rabo Clubkampioenschappen voor de jeugd afgewerkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerkenraden Leersum gaan samen

LEERSUM  Na zo’n dertig jaar aan elkaar te hebben gesnuffeld gaan de Gereformeerden en de Hervormden in Leersum een Federatieovereenkomst aan. Tenminste, als de kerkgangers het er mee eens zijn.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van woensdag 27 augustus 2008 (kopie)

Seminarieterrein Driebergen: Speelweek
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 17 °C

Voorlopig geen Let de Stigterpad

UTRECHTSE HEUVELRUG  De provincie mag – voorlopig – geen fietspad aanleggen dwars door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dat besloot de Utrechtse bestuursrechter in de zaak die de Federatie Groene Heuvelrug, een samenwerkingsverband van verschillende milieuorganisaties uit de regio, en Stichting Milieuzorg Zeist hadden aangespannen.

Lees verder op de website van De Kaap

Première Heuvelruglied tijdens de Culturele Uitmarkt

DOORN  Zaterdag 30 augustus vindt om 11.00 uur tijdens de eerste Culturele Uitmarkt in het auditorium van Cultuurhuis Pléiade in Doorn de première plaats van Het Heuvelruglied.

Op initiatief van wethouder Roy Pamboer schreef de commissie Heuvelruglied in 2007 een wedstrijd uit. De winnaar is Dick Vestdijk. Hij schreef de tekst en componeerde de melodie. Het Heuvelruglied wordt voor het eerst vertolkt op 30 augustus door trio “Drie Eilanden”. Dit ensemble bestaat naast gitarist/zanger Dick Vestdijk uit Jos Gebbinck (bas) en Maarten Luitwieler (percussie). De groep richt zich in het bijzonder op het toonzetten van Nederlandse gedichten.

 

De prijs voor het winnende lied, een Bronzen Nachtegaal, is gemaakt door kunstenares Marjan Boerma en wordt uitgereikt door wethouder Pamboer.

 

Na 30 augustus is het Heuvelruglied niet meer weg te denken uit de gemeente. Componist en arrangeur Paul Bruinen maakt het lied geschikt voor diverse ensembles, zodat koren, harmonie- en fanfareorkesten, popbands etc. het Heuvelruglied kunnen instuderen en vertolken. Het lied komt in diverse uitvoeringen op cd beschikbaar.

 

Het Heuvelruglied is een initiatief van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en kwam mede tot stand door de commissie Heuvelruglied dat bestaat uit Mieke Brouwer, Hans Belderbos, Peter Jense, Bart Knol en voorzitter Otto Vriezenberg.

Rommelmarkt in het centrum

DOORN  Op gezamenlijk initiatief van verschillende kerken vond in 1972 de eerste rommelmarkt in het centrum van Doorn plaats. Elk jaar trekt deze markt duizenden bezoekers, die speuren naar aantrekkelijke koopjes.

 

Lees verder op de website van De Kaap


Heuvelrugnieuws van donderdag 28 augustus 2008 (kopie)

Engweg 3b Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 18°

meer foto’s van deze straat

Schietpartij in Doorn

DOORN Woensdagavond rond tien uur kreeg de politie de melding dat er geschoten zou zijn op de Beukenrodelaan. Een 35-jarige man uit Doorn stond daar op straat en had een afspraak met een 24-jarige man over een privé-zaak. Toen de 35-jarige man hier op straat stond werd hij plotseling beschoten met een vuurwapen door de 24-jarige man. Gelukkig raakte de 35-jarige man niet gewond en de schutter vluchtte. De politie werd gewaarschuwd en door agenten werd de schutter en het vuurwapen in de omgeving van een tankstation aan de Hoofdstraat in Driebergen aangetroffen. De man werd ingesloten voor verhoor. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Benzine te duur

DRIEBERGEN  Woensdagmiddag had een 66-jarige man uit Vianen boodschappen gedaan en had een deel hiervan niet afgerekend. De man werd in een winkel aan de Hoofdstraat aangehouden. Hij verklaarde de goederen te hebben gestolen omdat hij nog geld nodig had voor benzine. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Jarig Muzemiks viert jubileum

LEERSUM  Stichting Creatief Centrum Muzemiks bestaat 35 jaar. Het bestuur heeft voor dit jubileum naast het gebruikelijke programma een zestal bijzondere activiteiten georganiseerd onder de naam Muzemiks Anders.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Fantasie van kinderen wordt geprikkeld’

DOORN  Honderdveertig kinderen vier dagen zes uur lang vermaken; dat lijkt geen gemakkelijke opgave. ,,Volgens mij kunnen wij wel acht speelweken met activiteiten vullen. Ik sta verbaasd van alle creativiteit van de vrijwilligers”, vertelt Korine van Veldhuijsen, lid van de achtkoppige kerngroep die de Doornse Speelweek organiseert.

 

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 29 augustus 2008 (kopie)

Kloosterlaantje Driebergen: opruimen omleiding gezien vanaf Engweg
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Thema-excursie ‘De Krakeling’

ZEIST  Op zondag 7 september organiseert Stichting Het Utrechts Landschap een thema-excursie in Landgoed “De Krakeling” in Zeist.

Tijdens deze wandeling vertelt de gids over de veranderingen, die er in dit gebied plaatsvinden. Er wordt meer afwisseling in het landschap aangebracht door meer open plekken aan te leggen. Deze zullen zich ontwikkelen tot nieuwe heidegebieden. 100 jaar geleden was dat ook al zo, maar door het verdwijnen van de grazende schaapskuddes heeft het bos de heide verdrongen. De schapen deden zich tegoed aan de jonge loten van bomen en struiken en hielden deze zo lekker kort. De open plekken blijven zo daadwerkelijk open. In een afwisselend landschap kent de natuur ook veel variëteit: vlinders, reptielen en planten vinden er ieder hun eigen biotoop. Stichting Het Utrechts Landschap verwacht, dat veel verdwenen dieren en planten zich op termijn weer in die gebied zullen gaan vestigen.

De start van deze wandeling is om 14.00 uur bij de ingang van Hagens Bouwbedrijf aan de Krakelingweg in Zeist. Aan deze wandeling zijn geen kosten verbonden.

Slottuintheater sluit zomer dichterlijk af

ZEIST  Poëzie op muziek, een poëtische clownsvoorstelling en zeemansverzen. Het Slottuintheater geeft zondag 7 september een dichterlijk slot aan de zomer van 2008. De voorstellingen in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist beginnen om 13.30 uur en de toegang is gratis.

Humus opent de laatste zondagmiddagvoorstelling van 2008. Vanaf 13.30 uur speelt deze groep eigenzinnige en expressieve muziek bij Engelse gedichten. Zangeres Astrid Leuvering wordt begeleid door Ed van Nunen op gitaar, Vincent van Dam op viool en Bas van Waard op cello.

Arthur Pirenne speelt daarna, vanaf 14.30 uur, Het Zaadje. In deze doldwaze en tegelijk poëtische clownsvoorstelling probeert clown Mario een zaadje tot leven te brengen. Maar chaos en mislukking is zijn oogst… totdat toch de liefde overwint. Het Zaadje boeit zowel de kleinsten als de grootsten.

Daarna is het tijd voor wat meer liederlijke poëzie: om 15.30 uur betreedt Shantykoor De Driemasters het podium. Het koor zingt zeemansliederen; shanty’s. Liederen die vroeger op schepen klonken. Zingen maakte het harde zeemansbestaan draaglijker. De Driemasters brengen een uitgebreide selectie van deze liederen in verschillende talen. Met teksten die misschien niet altijd even netjes zijn…
Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist. Het theater is bereikbaar via de witte brug aan de achterkant van het slot. Toegang tot de voorstelling is gratis. Bij twijfel over het weer belt u voor u vertrekt de infolijn: (030)6910465.

Burgemeester zet Leo de Zeeuw in het zonnetje

DOORN  Leo de Zeeuw Sr. uit Doorn werd gisteren in het zonnetje gezet door burgemeester Naafs. De Zeeuw is de oprichter en drijvende kracht achter de vrijwilligersorganisatie Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP). De stichting is door hem in 1996 opgericht na een reis naar Papoea, het gebied waar hij in 1962 zijn carrière begon.

Lees verder op de website van De Kaap

Jaap Zwart op het Cuneraorgel

RHENEN  De Hattemse organist Jaap Zwart bespeelt zaterdag 30 augustus tijdens het zomeravondconcert in de Cunerakerk beide orgels. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar het Franse en Duitse romantische repertoire, met een voorkeur voor grote, onbekende werken.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Gewond bij aanrijding

DRIEBERGEN Op donderdag 28 augustus raakte een scooterbestuurster gewond bij een aanrijding. Omstreeks 11.45 uur stak een 16-jarige meisje uit Woudenberg de Nassau Odijcklaan over. Ze zag hierbij echter een 37-jarige automobiliste uit Woudenberg over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg het meisje raakte gewond aan haar hoofd en werd ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

Ben Jacobs Lid in Orde van Oranje-Nassau

RHENEN  Ben Jacobs uit Rhenen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Joost van Oostrum heeft hem donderdag de versierselen opgespeld die horen bij deze koninklijke onderscheiding.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Heuvelrugnieuws van zaterdag 30 augustus (kopie)

Langedreef Driebergen: hooiopbrengst
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 14°

meer foto’s van deze straat

‘Woningbouw aan Planetenbaan’

MAARN  ,,De Planetenbaan is een reële mogelijkheid voor woningbouw van tachtig tot honderd woningen”, beaamt wethouder Robbert Waltmann. Maar voordat het zover is, moet eerst duidelijk zijn wat omwonenden ervan vinden en hoe de gemeenteraad aankijkt tegenover het aanwijzen van de Planetenbaan als woningbouwlocatie.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Gemeente wil einde impasse’

MAARN  Om een eind te maken aan de impasse waarin de inrichting en openstelling van de Maarnse Zanderij zit, gaat de gemeente in nauwe samenwerking met de provincie stappen ondernemen. ,,De bedoeling is, dat beide overheden samen het kader bepalen waarbinnen een nieuw, bruikbaar inrichtingsplan ontwikkeld kan worden”, vertelt wethouder Robbert Waltmann.

Lees verder op de website van De Kaap

Hamlet in de open lucht

DOORN  The American Drama Group Europe presenteert op 12 september om 14.00 en 19.00 uur William Shakespeare’s ‘Hamlet’ in een openlucht voorstelling op het Voorplein van Huis Doorn, Langbroekerweg 10 te Doorn. Kaartverkoop via de VVV Utrechtse Heuvelrug, tel. 0343 412015.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 31 augustus 2008 (kopie)

Arnhemsebovenweg Driebergen: vijver achter de Zwitserse Brug
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Beginnend bestuurder raakt onder invloed zijn rijbewijs kwijt

ZEIST  De politie heeft in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 augustus een man aangehouden omdat hij onder invloed een aanrijding had veroorzaakt.

Omstreeks 04.05 uur kwam bij de politie een melding van een aanrijding op het Rond binnen. Ter plaatse troffen agenten een 20-jarige man uit Den Haag aan. De man was met zijn auto tegen een verkeersbord gereden. De agenten roken een sterke alcohollucht en lieten de man een eerste blaastest afleggen. Hieruit bleek dat hij te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 520 ug/l uit. Omdat de man een beginnend bestuurder was werd zijn rijbewijs ingenomen. Hij kon met een proces-verbaal en een rijverbod van vijf uur weer naar huis.

Getuigenoproep

AMERONGEN  In de middag van zaterdag 30 augustus vond een ongeval plaats aan de Lekdijk. Een 31-jarige motorrijder raakte hierbij ernstig gewond. De politie is op zoek naar getuigen en de bestuurder van de auto.


Rond 14.25 uur reed het slachtoffer met een aantal andere motorrijders over de Lekdijk vanuit Amerongen richting Wijk bij Duurstede. Ter hoogte van de toegangsweg Gravenbol stak een bordeauxrode auto, vermoedelijk een Renault Kangoo, de weg over. Hij verleende geen voorrang aan de motorrijders. Deze moesten afremmen, waardoor de achterste bestuurder moest uitwijken, door een hek reed en onderuit ging. De bestuurder van de auto reed door in de richting van Wijk bij Duurstede.


De politie is op zoek naar getuigen van het ongeval en de bestuurder van de bordeauxrode auto. Heeft u informatie? Neem dan contact op met de politie van Heuvelrug via 0900-8844.

Geweld in Doorn

DOORN  Op zondag 31 augustus omstreeks 02.10 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij aan het Plein 1923. Ter plaatse konden agenten drie verdachten aanhouden, een 29-jarige man uit Almere, een 22-jarige vrouw uit Doorn en een 30-jarige man uit Utrecht. De politie heeft allen meegenomen naar het bureau en doet verder onderzoek naar de toedracht.

Kamermuziek Frederik de Grote bij Muziek in de Maartenskerk

DOORN  Het 23e concertseizoen van Muziek in de Maartenskerk gaat op woensdag 10 september om 20.00 uur feestelijk van start. Marijn Mijnders (viool), Gregor Horsch (cello) en Emily Beynon (fluit) van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) zullen rond het thema ‘met Bach naar Potsdam’ onder meer diverse werken van de familie Bach ten gehore brengen

Lees verder op de website van De Kaap

Tiende Atelier Route met 30 kunstenaars

LEERSUM  De tiende Atelier Route in Leersum wordt op 6 en 7 september wordt gehouden. In dertien verschillende ateliers, alle gelegen in Leersum, is werk te zien van dertig kunstenaars.

Lees verder op de website van De Kaap