Heuvelrugnieuws van woensdag 1 augustus 2007

Weth Teselinglaan 16 Driebergen
foto: © Rene ter Wee
tijd: 8.25 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Uitval openbare verlichting Driebergen

DRIEBERGEN  Een deel van Driebergen wordt al geruime tijd geconfronteerd met langdurige uitval van de openbare verlichting. Het gaat hier om geheel Driebergen-Noord en ondermeer de Bosstraat, Burgemeesterpark, Traaij en Buntlaan. De verlichting wordt na melding zo spoedig mogelijk gerepareerd, maar valt vervolgens toch weer uit.

Volgens de gemeente is er sprake van een grote kabelstoring, die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de werkzaamheden aan de Traaij.
Door de wijze van opbouw van de ondergrondse netten en schakelingen is het mogelijk dat door een breuk in een kabel in de Traaij overige wijken zonder verlichting komen te zitten. Wanneer de openbare verlichting overdag brandt, is dit een teken dat men bezig is met het opsporen van de storing. Na reparatie wordt deze schakeling opnieuw uitgezet.

Brandweer altijd present bij bloemencorso

LEERSUM  Zoals de Leersumse gemeenschap bij calamiteiten kan rekenen op de vrijwilligers van de brandweer, zo kan ook het corso rekenen op jaarlijkse deelname met een praalwagen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ouwehand showt baby orang oetan Apie

RHENEN  De orang oetan populatie in Ouwehands Dierenpark is met één lid uitgebreid. Moeder Anak beviel namelijk vroeg in de ochtend van afgelopen donderdag van een jong.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kliederkaravaan AZC feestelijk afgesloten

LEERSUM  Stichting Vrolijkheid heeft vrijdag de door hen georganiseerde kliederkaravaan op het asielzoekers centrum in Leersum feestelijk afgesloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Nattigheid en laarzen horen erbij

AMERONGEN  Een korte tocht langs enkele campings in de buurt van Amerongen levert verrassende indrukken op. Ondanks de veelbeklaagde zomer, met grote hoeveelheden regen houden de kampeerders en caravangasten bij Amerongen en omgeving het hoofd koel en de voeten droog.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 2 augustus 2007

Arnhemsebovenweg 80 Driebergen
foto: © Rene ter Wee
tijd: 8.15 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Zakkenrollers in centrum Zeist

ZEIST De politie waarschuwt voor zakkenrollers in het centrum van Zeist. Afgelopen juli kreeg de politie in Zeist maar liefst 26 meldingen van zakkenrollen. De dieven sloegen toe op de kop van de Slotlaan (richting de Hogeweg), op het Emmaplein en de Voorheuvel. De argeloze slachtoffers hadden niets in de gaten terwijl op een geraffineerde manier ritsen van tassen werden geopend en hun portemonnee werd buitgemaakt. In sommige gevallen namen de dieven de hele tas mee. De politie houdt de komende tijd extra toezicht in burger en in uniform en roept het winkelend publiek op alert te zijn. Indien u een verdachte situatie ziet of getuige bent van zakkenrollerij, belt u dan direct 112. Onthoud het signalement van de verdachte en geef dit door aan de politiemeldkamer. De politie komt dan snel ter plaatse.

Museum Valkenheide houdt herinnering levend

MAARSBERGEN  Van de oorspronkelijke gebouwen op Valkenheide is een groot deel afgebroken. In één van de overgebleven werkplaatsen is sinds 1996 het museum Valkenheide gevestigd. Dit museum wil de herinnering aan het ‘opvoedingsgesticht’ en de daaraan verbonden school levend houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 3 augustus 2007

Pr Bernhardlaan 40 Driebergen
foto: © Marieke Post
tijd: 8.55 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Een heerlijk huis, de Andrieskerk

AMERONGEN  Huib van Alfen, een geboren Ameronger van 69 jaar, is sinds 1994 koster van de monumentale , gezichtsbepalende Andrieskerk aan de Hof. Na 40 jaar werken in de kantoormachines en geldsorteer-automaten in Utrecht, werd hij dertien jaar geleden door de Kerkeraad gevraagd voor het kosterschap van De Andries.

Lees verder op de website van De Kaap

Man op damesfiets is verdacht

ZEIST In een persbericht meldt de politie dat een man is gecontroleerd omdat hij op een damesfiets reed. Weliswaar bleek de fiets gestolen, maar de aanleiding van de aanhouding is toch wel vreemd. Hieronder in cursief het politiebericht.

Fietsdief aangehouden
ZEIST – De politie heeft donderdagmiddag 2 augustus om 15.45 een 19-jarige inwoner van Zeist aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed.
De verdachte werd gecontroleerd op De Clomp omdat hij op een damesfiets reed. Bij controle van het framenummer bleek dat de fiets in 2005 was gestolen in Hoogland. De verdachte werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal. De fiets werd overgebracht naar het politiebureau en zal worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.


Jeempiedepemig! Ik heb jarenlang op een damesfiets gereden. Als de ledematen wat minder soepel worden is een damesfiets heel handig. Véél gemakkelijker bij op- en afstappen dan een herenfiets En dus ook veilige! Nu ben je dus als oudere jongere ook al verdacht als je comfort en veiligheid verkiest boven de macho uitstraling van een stang… 
Michiel van der Vlist, 3 augustus 2007

Inderdaad Jeempiedepemig, want kan ik nu nog wel veilig over straat in dameskleding, als ik de behoefte zou voelen om daarin te lopen, of in een damesautootje of met een dameshandtasje? En wat te denken van al die knullen met lang haar en/of met een hoge stem en/of met geverfd haar en/of met een melkmuil?
Ook in deze omgeving kun je dus al niet meer veilig over straat, zonder door een diender te worden lastiggevallen. Wat dat betreft begin ik mij echt zorgen te maken over die jonge knul die ik een tijdje geleden in Zeist zag lopen; witte stilettohakken, witte maillot, wit, Spaansachtig minirokje en een witte damesblouse. Zou hij die kleding ook hebben gestolen?
Overigens, het bericht klopt sowieso niet, want er staat in dat damesfietskruimeldief werd aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed. En dat klopt niet, want geen enkele smeris kan dat van een afstandje zien. Maar we zijn niet anders gewend met de persberichten van onze prinsemarij, die zitten tekstueel altijd onhandig in elkaar, net zoals hun processen-verbaal trouwens.
Hans Hermans, 3 augustus 2007

Heuvelrugnieuws van zaterdag 4 augustus 2007

Stationsweg Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrug decor voor Nederlands Studentenkampioenschap wielrennen

MAARSBERGEN  De Utrechtse studentenwielervereniging De Domrenner organiseert op zaterdag 29 september het Nederlands studentenkampioenschap wielrennen (NSK). Op een selectief parcours over de Utrechtse Heuvelrug zullen honderden studerende wielrenners op deze dag strijden.

Lees verder op de website van De Kaap

Genoeg te doen op de camping

AMERONGEN  Een korte tocht langs enkele campings in de buurt van Amerongen levert verrassende indrukken op. Ondanks de veelbeklaagde zomer, met grote hoeveelheden regen, houden de kampeerders en caravangasten bij Amerongen en omgeving het hoofd koel en de voeten droog.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietspomp bij station

Ingezonden door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN De dagfoto van vandaag 4 augustus toont ons een fietspomp op het nieuwe stationsterrein.  Ziet er prachtig uit, ook in het echt. Alleen… hij is wel wat groot. Met de zuiger in de hoogste stand komt het handvat op borsthoogte. Wat betekent dat men nauwelijks kracht kan zetten. Weer iets wat er leuk uitziet, maar niet handig is in het gebruik. Heeft nou niemand geprobeerd met dat ding een echte fietsband op te pompen voordat ie daar in de grond verankerd werd?

Heuvelrugnieuws van zondag 5 augustus 2007

Hoofdstraat 25 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Twee Marken zoekt vrijwilligers

MAARN  Het bestuur van De Twee Marken is ijverig op zoek naar vrijwilligers, die willen helpen bij de voorbereiding en uitvoering van de activiteiten, die voor het komend seizoen staan gepland.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 6 augustus 2007

Hogesteeg 21-23 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.05 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Eerste luchtsprongetjes ooievaarsjong

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Het ooievaarsjong aan het Kloosterlaantje in Driebergen heeft gisteren 5  augustus aan het eind van de middag een paar luchtsprongetjes gemaakt. Waarschijnlijk voor het eerst. Geholpen door een stevige zuidooster bries kwam het jong eindelijk geheel los en een seconde of twintig was het in volledig vrije vlucht op een halve meter boven het nest te bewonderen. Mogelijk schrok het van zijn eigen succes, want de vliegoefening werd vooralsnog niet herhaald.

Het Driebergse ooievaarsjong loopt wat achter in ontwikkeling op zijn soortgenoten. Hij of zij werd in ontwikkeling geremd door een manke linkerpoot. De oorzaak daarvan is onbekend, maar dat het jong daardoor gehinderd werd bij  het staan en dus ook bij de vliegoefeningen was de afgelopen weken duidelijk te zien. Het lijkt er de laatste tijd minder last van te hebben want het staat nu redelijk stevig op de poten. We kunnen de komende dagen vast meer luchtacrobatiek verwachten.


Wat schrijf je toch leuke stukjes Michiel, ik zie het bijna voor me, de luchtsprongetjes :))) Leuk dat je ons op de hoogte houdt.
groet, Emine Gönen, 10-8-2007

Aanhoudingen voor vandalisme

DOORN In Doorn heeft de politie vannacht drie jongeren van 16 jaar uit Cothen en Doorn aangehouden. De politie kreeg de melding dat jongeren over een hek waren geklommen bij een bouwbedrijf aan de Acacialaan en zich luidruchtig gedroegen. De jongeren werden opgepakt en overgebracht naar het politiebureau waar zij een bekeuring kregen voor het plegen van vandalisme. De ouders zijn in kennis gesteld.

Bowlingcentrum Zeist volgende maand weer open

ZEIST  Het bowlingcentrum aan de Geiserlaan in Zeist gaat op 1 september weer open. Steyn Hotels en Appartementen heeft het failliete bedrijf overgenomen.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van dinsdag 7 augustus 2007

Akkerweg 7 Driebergen
foto: © Rene ter Wee
tijd: 8.15 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

‘Je komt er anders uit dan je erin gaat’

MAARSBERGEN  Het hoogst gelegen marathonparcours ter wereld: de Swiss Alpine Marathon. Jeroen Renes liep deze marathon op zaterdag 28 juli samen met ruim 1000 anderen, waaronder een handjevol Nederlanders.

Lees verder op de website van De Kaap

Leersums corso vraagt om 1,2 miljoen dahlia’s

LEERSUM  Voor het 55ste Bloemencorso in Leersum – op zaterdag 18 augustus – zijn 1,2 miljoen dahlia’s nodig. De bouwers van de zeventien praalwagens hebben de bloemen deze week besteld bij de jaarlijkse Bloemenvergadering.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van woensdag 8 augustus 2007

Pres Kennedylaan 3 Driebergen
foto: © Rene ter Wee
tijd: 7.45 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Alleen mei was dit jaar goed voor Bosbad

LEERSUM  Door het slechte weer van juni en juli beleeft het Leersumse Bosbad een matige zomer. Toch is bedrijfsleider Johan Bellaar positief gestemd. ,,Het kan nog wel goed komen als het weer in augustus wil meewerken.

Lees verder op de website van De Kaap

Ooiervaarsjong vliegt uit

door Michiel van der Vlist
DRIEBERGEN  Jongsleden maandag, 6 augustus heeft het jonge ooievaartje het nest aan het Kloosterlaantje verlaten. Toch nog eerder dan verwacht. Het scharrelt nu rond in de weilanden naast de kwekerij en achter het klooster en het maakt af en toe een kort rondvluchtje. Het is in tegenstelling tot wat bij zijn soortgenoten gebruikelijk is, nog niet weer op het nest teruggekeerd. Het is onduidelijk of dat komt omdat het nog onvoldoende vliegvaardig is. De eigenaar van het nest, de heer Tiggeloven, heeft het jong van dichtbij heeft kunnen waarnemen en volgens hem heeft het bij het lopen nog veel last van de manke linkerpoot.

Het jong wordt nog door de ouders gevoerd en naar verwachting zal dat nog wel een week of twee duren. Eind augustus vertrekken de ouders naar Afrika en dan is het jong op zichzelf aangewezen. Hopelijk kan het tegen die tijd goed genoeg lopen om zijn eigen kostje bij elkaar te scharrelen.

Het jong is al behoorlijk groot. Zo groot dat het niet meer in eerste oogopslag van de ouders te onderscheiden is. De zwarte snavel geeft dan de doorslag. De ouders hebben een rode snavel.

Vijf jaar cel voor dronken doodrijder

DRIEBERGEN   Een automobilist uit Driebergen is tot vijf jaar cel veroordeeld voor het doodrijden van een man uit Utrecht eind april op de A27 bij Utrecht.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Straalbezopen

ELST  Dinsdagavond werd op de Rijksstraatweg een 42-jarige automobilist uit Rhenen aangehouden. De agenten roken een sterke alcohollucht en hij blies op het bureau maar liefst 1325 ug/l; dat is ruim zes keer te veel. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kon tevens zijn rijbewijs inleveren.

Bouwstop conferentiecentrum Kaap Doorn

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op 2 augustus met onmiddellijke ingang een bouwstop ingesteld voor de verbouwing en de aanleg van parkeerplaatsen van conferentiecentrum Kaap Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 9 augustus 2007

Parklaan 28 Driebergen
foto: © Rene ter Wee
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Oranjevereniging ziet af van kermis

LEERSUM  Het bestuur van de Oranjevereniging zal volgende week geen kermis houden op het speelveldje aan de Vogelkerslaan/Gaspeldoornlaan. Het besluit werd gisteren om 16.00 uur genomen nadat omwonenden hadden gezegd de vergunning via de rechtbank te zullen aanvechten.

Lees verder op de website van De Kaap

Vervelende jongens

DRIEBERGEN  Rond zeven uur kreeg de politie woensdagavond de melding dat vier jongens zich erg vervelend gedroegen in het zwembad aan de Schellingerlaan. De jongens draaiden de brandslang open en barricadeerden de glijbaan voor andere badgasten. Het viertal werd uit het water gevist en een 15-jarige jongen uit Utrecht vond het nodig de beheerder te slaan. De jongens, tussen de 12 en 15 jaar uit Utrecht, werden aangehouden. Zij krijgen een bekeuring voor baldadigheid. De jongen die sloeg werd ingesloten voor verhoor.

Koetsiersexamen bij Het Leersumse Veld

LEERSUM  Al weken rijden er ’s avonds aanspanningen door het dorp. Het zijn de cursisten, die samen met instructrice Joes van der Loo verbonden aan stalhouderij “Het Leersumse Veld” oefenen voor het praktijkexamen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 10 augustus 2007

Nassaulaan 20-22 Driebergen
foto: © Marieke Post
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Jeffrey bouwt een jeugdwagen

LEERSUM  Toen de negenjarige Jeffrey Verhagen uit Langbroek vorig jaar met zijn vader naar het Bloemencorso kwam kijken wist hij het meteen: ‘Volgend jaar wil ik ook meedoen!’ Een idee had hij al in zijn hoofd, het moest alleen nog worden uitgewerkt.

Lees verder op de website van De Kaap

SP-fractie stelt vragen over gehandicaptenparkeerkaart

DOORN Per 1 okt. 2001 werd een ministeriele regeling van kracht behelzende de gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Burgers die in aanmerking wensen te komen voor een dergelijke GPK dienen deze bij de gemeente aan te vragen. Deze kaart wordt pas afgegeven na een geneeskundig onderzoek. De kaart is vijf jaar geldig.

Het blijkt dat burgers met een permanente handicap na afloop van deze periode opnieuw een keuring moeten ondergaan, ook in de gevallen dat zelfs een leek kan vaststellen dat van enige wijziging in de lichamelijke situatie geen sprake is.
Volgens de SP fractie is er helemaal geen wettelijke plicht om burgers met een permanente handicap opnieuw te doen keuren. De SP fractie wijst in dit verband op art 2 lid 2 van de Ministeriele Regeling d.d. 1 oktober 2001 waarin uitdrukkelijk wordt bepaald dat een geneeskundig onderzoek achterwege kan worden gelaten, indien aan de aanvrager eerder een GPK is verstrekt en de keurende instantie van oordeel is dat de aanvrager nog steeds voldoet aan de in art 1 omschreven criteria.

Het valt de SP fractie op dat de Procedure Aanvraag Gehandicaptenkaart van de gemeente Utrechtse Heuvelrug met deze bepaling uit de genoemde Ministeriele Regeling geen rekening houdt.
Daarom vraagt de SP het college van b&w mee te gaan met de opvatting van de SP niet meer te herkeuren als klip en klaar vaststaat dat de handicap permanent is. Dit kan omdat art2 lid 2 van genoemde Ministeriele Regeling voorziet in af te zien van herkeuring van permanent gehandicapten.
Door van deze herkeuring af te zien hoeft de gehandicapte ook niet meer 84 euro te betalen voor een feitelijk overbodige keuring.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 11 augustus 2007

Burgemeesterlaan 2 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:05 uur
temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

IntraZorgplus en Zeisterwoude overwegen fusie

AMERONGEN  IntraZorgplus, de protestants-christelijke aanbieder van zorg voor ouderen in Veenendaal, Amerongen en omgeving, verkent de mogelijkheden om te fuseren met Zeisterwoude uit Zeist.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 12 augustus 2007

Oosterlaan 26-28 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:40 uur
temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

LTV Maarn organiseert 50plus Heuvelrug Tennistoernooi

MAARN  Op het tenniscomplex van de LTV Maarn aan de Planetenbaan wordt op vrijdag, 24 augustus vanaf 10 uur ’s morgens het 50plus Heuvelrug Tennistoernooi gehouden. Dit toernooi toegankelijk voor de leden van de zes tennisverenigingen van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Man rijdt tegen boom

ZEIST  In de nacht van zaterdag op zondag 12 augustus botste een 20-jarige man uit Zeist met zijn auto tegen een boom langs de Weteringlaan. Om half vier kreeg de politie melding van deze aanrijding. Ze troffen het slachtoffer met been- en armletsel naast de auto aan. Het slachtoffer is per ambulance vervoerd naar het UMC en de auto was total loss.

Heuvelrugnieuws van maandag 13 augustus 2007

Burgemeesterpark 11 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8:15 uur
temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Maarsbergse peuterspeelzaal bedreigd met sluiting

MAARSBERGEN  Eind juli 2007 heeft het stichtingsbestuur van peuterspeelzaal aan de Speeldoos aan de Van Beuningenlaan 28 in Maarsbergen alle ouders verteld dat het bestaan van de peuterspeelzaal ernstig in gevaar is. Het aantal nieuwe peuters in Maarsbergen daalt.

Lees verder op de website van De Kaap

Verboden terrein

ZEIST  Rond zeven uur ’s avonds kreeg de politie zondag een melding dat jongeren een deur van een school aan de Sumatralaan aan het intrappen waren. De politie trof bij de school vijf jongens aan. De vijf werden bekeurd omdat ze de bordjes ‘verboden toegang’ hadden genegeerd. De agenten zagen niet dat de jongens vernielingen hadden aangericht. Omdat twee van de vijf jongens, een 17- en 19-jarige, zich niet konden identificeren, zijn ze aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na het vaststellen van hun identiteit konden ze weer gaan, met de bekeuring op zak.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 14 augustus 2007

Coolsmalaan 6-8 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:05 uur
temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Autorijden ondanks ontzegging (1)

DOORN  Een 43-jarige vrouw uit Doorn is maandagmiddag op het Doornse Gat betrapt voor het rijden in een auto tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid en voor het feit dat de auto niet was verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt. 

Autorijden ondanks ontzegging (2)

ZEIST Een 38-jarige automobilist uit Ede is afgelopen nacht betrapt op het rijden met een ontzegging van de rijbevoegdheid. De man werd op De Clomp gecontroleerd.
De politie vroeg hem naar zijn rij- en kentekenbewijs, waarop de Edenaar meldde dat hij geen rijbewijs had wegens een ontzegging. De man werd hierop aangehouden en naar het bureau gebracht. Na het opnemen van zijn verklaring en het opmaken van een proces-verbaal werd hij weer in vrijheid gesteld.

Feestelijk lustrum Larsheim Tennis

LEERSUM  De Open Toernooi Commissie van Larsheim Tennis is al maanden druk bezig met het voorbereiden van het Open Toernooi dat wordt gehouden van 1 tot en met 9 september. Tijdens de diverse vergaderingen zijn al de nodige noten gekraakt over het neerzetten van een goed evenement.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 15 augustus 2007

Oosterlaan 40-42 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9:30 uur
temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Weer meer gymles leerlingen Leersum

LEERSUM  Leerlingen van de groepen drie tot en met acht van de Leersumse basisscholen kunnen komend schooljaar weer gewoon rekenen op twee keer per week drie kwartier gymles. De afgelopen jaren zat er vanwege gebrek aan sportzalen vaak niet meer in dan een halfuurtje.

Lees verder op de website van het AD/UN

Verdachte van aanranding aangehouden

DRIEBERGEN  Gisteravond om elf uur werd de politie gemeld dat op het station Driebergen-Zeist een vrouw was aangerand. Een man had haar achtervolgd en betast. De 21-jarige vrouw uit Odijk had een signalement van de man onthouden en de politie zocht in de omgeving naar een verdachte. Bij een bushalte zagen de agenten een 18-jarige man staan die aan het signalement voldeed. De 18-jarige man uit Amersfoort is aangehouden en voor verhoor ingesloten.

Heuvelrugnieuws van donderdag 16 augustus 2007

Burgemeesterpark 17 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:30 uur
temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Verrassende Monumentendag

AMERONGEN  De open Monumentendag in Amerongen (zaterdag 8 september) is al jaren een hoogtepunt in het culturele en sociale gebeuren. Deze dag laat heel Amerongen zich van zijn fraaiste kant bekijken.

Lees verder op de website van De Kaap

Fietsliefhebbers vier dagen op de pedalen

DOORN  Afgelopen maandag ging bij het Rosarium onder goede weersomstandigheden voor de 28ste keer de fietsvierdaagse in Doorn van start, met bijna honderd deelnemers.

Lees verder op de website van De Kaap

Autorijden ondanks ontzegging (3)

ZEIST  Woensdag 15 augustus is om half twaalf ’s avonds een 69-jarige man staande gehouden op de Koningin Wilhelminaweg te Groenekan, wegens overschrijding van de toegestane snelheid met 40 km/u. De man bleek een rijontzegging te hebben en werd hierop aangehouden. Tevens bleek dat hij zich niet kon identificeren en geen kentekenbewijs bij zich had. Daarop werd hij meegenomen naar het bureau. Tegen de man werd proces verbaal opgemaakt.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 17 augustus 2007

Binnenplaats Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11:15 uur
temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Hennepkwekerij ontmanteld

ZEIST  In een woning aan de Laan van Vollenhove heeft de politie op donderdagochtend 16 augustus een volledig ingerichte hennepkwekerij aangetroffen. In de kwekerij stonden in totaal 567 planten. De hennep en de inrichting van de kwekerij zijn ontmanteld en in beslag genomen. De planten en de apparatuur voor de kwekerij is vernietigd. Bovendien was er sprake van diefstal van stroom. Er is geen verdachte aangehouden.

Jaarmarkt Maarn

MAARN  De traditionele jaarmarkt werd woensdag in het centrum van Maarn gehouden. Aansluitend aan de markt was er een muziekavond met dj Giel. Maar er waren natuurlijk vooral kraampjes. Ondanks de wisselende weersomstandigheden werd de markt door enthousiaste mensen bezocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen voorrang

AMERONGEN  Op donderdag 16 augustus vond omstreeks 17.20 uur een aanrijding plaats op de kruising Burgemeester W. Martenslaan-Koningin Julianalaan en de Burgemeester W.E. Van Weedelaan. Een 17-jarige bromfietser uit Leersum verleende geen voorrang aan de voor hem van rechts komende 52-jarige automobilist eveneens uit Leersum. De jongen kwam op de motorkap van de auto terecht en hield aan de aanrijding schaafwonden over. Na behandeling van het ambulancepersoneel kon hij zijn weg weer vervolgen. Beide voertuigen raakten beschadigd door de aanrijding.

Autoradio nog steeds niet handsfree

DOORN   Donderdagavond 16 augustus kreeg de politie omstreeks negen uur de melding dat een 20-jarige automobilist uit Wijk bij Duurstede op de Gooijerdijk tegen een boom was gereden. De bestuurder verklaarde dat hij het volume van zijn autoradio aan het aanpassen was en ongemerkt met de auto deels in de berm terecht te kwam.  Hij gaf vervolgens een ruk naar links en kwam met zijn auto tegen een boom tot stilstand. Hij liep letsel op aan gezicht en been en werd met de ambulance overgebracht naar het UMC.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 18 augustus 2007

Johannes de Heerlaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Tienduizenden bezoeken corso in Leersum

LEERSUM   Het traditionele Bloemencorso in Leersum heeft zaterdag tienduizenden bezoekers getrokken. Dit jaar is de 55ste versie van het corso gehouden. Aan de optocht deden tientallen wagens mee. Ze waren versierd met 35 soorten dahlia’s in zeven verschillende kleuren. 

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Foto’s van het corso

LEERSUM   Fotograaf Gerard Roelfzema maakte onderstaande fotoreportage van het bloemencorso in Leersum.
   
Klik op onderstaande links voor een vergrote versie van de foto’s.
vergroot foto1  vergroot foto2  vergroot foto3  vergroot foto4 
vergroot foto5  vergroot foto6  vergroot foto7  vergroot foto8 
vergroot foto9  vergroot foto10  vergroot foto11  vergroot foto12
vergroot foto13  vergroot foto14  vergroot foto15
vergroot foto16  vergroot foto17
Heuvelrugnieuws van zondag 19 augustus 2007

Traaij Driebergen: graf Johannes de Heer
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Stap in de blinde wereld

DOORN  Op zaterdag 25 augustus kunnen bezoekers van het Heuvelrug Totaal evenement in Doorn zelf ervaren hoe het is om niets te kunnen zien. In een verduisterde tent met een spannend blindenparcours demonstreren medewerkers én cliënten van Bartiméus hoe het voelt om in volledige duisternis te leven.

Lees veder op de website van De Kaap

 

Heuvelrugnieuws van maandag 20 augustus 2007

Prins Hendriklaan 2a Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Verdachte inbraak aangehouden

RHENEN  De politie heeft in de nacht van zaterdag omstreeks vijf uur op zondag een 55-jarige man uit Rhenen aangehouden op verdenking van het inbreken in een winkel. De politie had kort daarvoor de melding van alerte getuigen gekregen dat er vanaf de Oude Dijksestraatweg gepoogd was in de winkel in te breken. Op grond van het signalement werd op de Herenstraat de verdachte aangetroffen die voldeed aan het signalement. De man werd aangehouden en er werd vermoedelijke inbrekerswerktuig aangetroffen. De man heeft een bekennende verklaring afgelegd en proces-verbaal wordt tegen de man opgemaakt.

Abri vernield

ZEIST  De politie kreeg zondagavond 19 juli omstreeks half negen melding van het inslaan van de ruiten van een bushokje aan de Utrechtseweg. Daarvoor is een 18-jarige man uit Veelerveen aangehouden. Hij zou tevens op geparkeerde auto’s hebben geslagen. De politie trof de verdachte bij het bushokje aan. Hij werd aangehouden en ingesloten in het bureau voor nader verhoor en onderzoek.

BVH bezorgd over positie huishoudelijke hulpen

DOORN  De fractie van BVH in de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug is verontrust over de positie van huishoudelijke hulpen die in dienst zijn van de thuiszorgorganisatie Vitras. BVH-raadslid Sybe Streekstra heeft hierover vragen gesteld aan het college van b&w.

Aanleiding voor deze vragen is de onrust die, na de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), in nagenoeg het hele land is ontstaan onder huishoudelijke hulpen. Zij dreigen te worden ontslagen omdat ze te duur zijn geworden. Schoonmaakpersoneel zou goedkoper zijn. Zo hebben diverse zorgbedrijven circa 6000 ontslagen aangekondigd.

Streekstra vraagt onder meer aan het college of het ook vindt dat de marktwerking in de thuiszorg ertoe kan leiden dat ‘dure’ hulpen worden vervangen door goedkopere krachten. Tevens wil hij weten hoe het aanbestedingsproces in onze gemeente is verlopen en of er (dus) eveneens sprake is van vervanging van werknemers in de huishoudelijke sector van de thuiszorg. “Als dat het geval is, deelt dan het college de opvatting van de BVH-fractie dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de huishoudelijke hulp ?”, vraagt Streekstra.

Hakenkruisen en vernielingen

LEERSUM  In de nacht van zaterdag op zondag hebben onbekenden onder meer de winnende praalwagen van De Vrijbuiters vernield. Er werden ook hakenkruisen aangebracht.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 21 augustus 2007

Dennenhorst Driebergen: nieuwbouw
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.05 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

10 jaar jeugd van The Pink Panthers

DRIEBERGEN  Op zondag 26 augustus is het exact 10 jaar geleden dat bij rugby club The Pink Panthers de eerste opendag georganiseerd werd onder de naam Regionale Rugby Kennismaakdag.

En dat gaan ze vieren. Zo is er op zaterdag 25 augustus een avond speciaal voor de ouders / verzorgers van de jeugdleden en oud jeugdleden. Deze mensen zijn allemaal persoonlijk uitgenodigd middels een brief. Maar ook oud jeugdleden vanaf 16 zijn van harte welkom. Dit alles aangevuld met donateurs, sponsoren en senior leden. Avond is een heerlijk swing met twee muziek bands uit Amerongen en omstreken: voor de pop / modern de groep: Traffic Light en voor de Bleus en Wood Solid Green.

De jongste spelers en speelsters gaan naar Zeeland in het weekeinde 8 & 9 september om daar te trainen en te spelen naast het genieten.

En voor alle basisschool leeftijd spelers is er de 15de september een groot rugbytoernooi.

Die zelfde dag starten de cubs en junioren (13 tot en met 16 jarige) met hun competitie. Aansluitend voor deze leeftijden een non-alcohol disco party.

Tijdens de herfstvakantie wordt nog eens flink uitgepakt om de jeugd teams van 11 tot en met 18 voor vier dagen naar Engeland te sturen voor wedstrijden en veel lol.

Als klapper zal er in november een wedstrijd zijn tussen senioren spelers gespeeld worden die hun jeugd bij The Panthers gestart zijn en spelers die later begonnen of bij andere clubs vandaan komen.

Hoe begon de jeugd der Panthers:

Die opendag, de 26ste augustus 1997, is toen bezocht door 11 kids in de leeftijd van 11 tot en met 14 jaar oud. De eerste trainingsdag drie dagen later op dinsdag 29 augustus stonden daar voor die eerste training 5 jongens en een meisje. In de leeftijd 12 en 13 jaar oud. Dat was dé start van de jeugdafdeling der Pink Panthers. Mede door toedoen en ondersteuning van het district Midden speelde deze zes kids 3 weken later hun eerste echte competitie wedstrijd in een clusterteam samen met spelers uit Hilversum, Almere, Spakenburg en Amersfoort. Toen was de competitie nog landelijk en begonnen onze spelers met een uitwedstrijd in Middelburg. Er werd verloren 124-0.

Door te blijven trainen en hun best te doen bleven de spelers(ster) er in geloven dat alles beter zou worden. Daar hebben ze gelijk in gekregen. Einde van dat seizoen waren we met 23 jeugdspelers in de leeftijd 12 tot en met 15. Als toetje zijn we toen samen met andere clubs uit de regio op tour geweest naar Engeland: Hull en regio.

Tijdens die tour en na het tellen van de spelers zijn er plannen gemaakt om alleen samen met Rugby Club Eemland uit Amersfoort eigen teams op te zetten. Dat lukte goed. Vanaf seizoen 1998-1999 speelden vijf leeftijdscategorieën samen in teams onder de naam EemPanthers.

Tijdens dat seizoen werden plannen gemaakt om als EemPanthers in oktober 1999 voor het eerst samen op toer te gaan. Dat jaar werden ook al twee jeugdspelers geselecteerd voor het Nationale team onder 15. Eén daarvan was Mirjam Steenbeek die als enige meisje werd geselecteerd en tot op heden is ze ook de enige dame die dat ooit gelukt is. De ander was Jeffrey Nuijten. Inmiddels spelen beide in dé nationale selecties.

Seizoen 1999-2000 stond in het teken van groei bij beide verenigingen. En die groei zat er goed in. Volledige teams en een geweldige tour naar Engeland. Tour naam “Back to the Roots” een bezoek aan het plaatje Rugby en in vier dagen tijd speelde de twee teams drie wedstrijden waardoor ze helemaal uitgeblust terug kwamen in Driebergen.

Dat jaar viel het nog niet mee om sportieve prestaties af te dwingen. Met zoveel nieuwe spelers en speelsters. De herinnering staat dat de allerlaatste wedstrijd van de junioren dat jaar werd gewonnen. En weer en inmiddels traditioneel was daar een Engeland tour georganiseerd voor oktober.

In het najaar 2000 stonden er weer flinke aantallen nieuwe spelers te springen om te mogen gaan rugbyen. Mooie was dat hierdoor er echt lekkere grote teams ontstonden. Teams waar onderling een gezonde concurrentie was voor de te verdelen posities. Door de Engeland tour was de onderlinge sfeer super te noemen. Helaas voor alle tegenstanders van het junioren team dat dit seizoen niet één wedstrijd verloor en daardoor zich Nederland Kampioen waande. Ook werd dat seizoen rondom de kerst besloten om te gaan sparen met meer dan 40 jeugdspelers om in de zomer van 2003 drie weken naar het walhalla der rugby op tour te kunnen Zuid Afrika.

De Kampioenen zijn in augustus 2001 op kosten van sponsoren nog op tour geweest naar Tsjechië als bedankje voor het mooie seizoen en meteen een mooie Kick-off te hebben voor het seizoen 2001-2002. In dat seizoen waren de EemPanthers, de samenwerking was er nog steeds, voor het eerste in alle zes de jeugd categorieën vertegenwoordigd in de Nederlandse Rugby wereld. En zelfs met twee junioren teams. (helaas moesten we rondom de kerst van die twee teams er één maken) de resultaten begonnen te komen en de mannen in Pink (roze) werden geduchte tegenstanders in het hele land.

Klapper dat seizoen was het optreden van het EemPanthers Lady’s rugby Team. Met een debuut in de vaderlandse competitie en binnen twee jaar had The Pink Panthers er drie damesinternationals bij. En aandacht in de VIVA (damesblad) en met als sponsor de site GEENSTYL.

In 2003 was dé klapper van jeugdrugby EemPanthers de tour naar Zuid Afrika. Drie weken rugby proeven, ruiken snuffelen alom één woord die drie weken en dat was RUGBY. Verslag van deze trip staat nog steeds op het internet: http://www.eempanthersrugbysafari2003.nl

Seizoen 2003-2004 stond in het teken voor beide club om te streven naar eigen teams in de basisschoolleeftijd voor het seizoen 2004-2005. Dus beide club waren druk met leden werving wat wel enigszins ten koste ging van het niveau. Echter de pret mocht kon dat niet drukken. In seizoen 2004-2005 stonden er van beide clubs drie teams in de leeftijd van 6 tot en met 12 op de rugbyvelden.

De laatste twee seizoenen zijn gebruikt bij The Pink Panthers om de organisatie optimaal neer te zetten. Zo zijn er meer dan 15 trainers en 3 scheidsrechters opgeleid, naast de trainers (10) die al voorzien waren van diploma’s. Is er voor elke leeftijdsgroep een eigen ontwikkelingprogramma met daarin een aanvulling op de ontwikkeling van de motoriek. Dit laatste is nodig gebreken mede omdat veel kids in de reguleren sportlessen op school daar niet genoeg aan hebben. Gevolg hiervan is dat de spelers twee keer in de week trainen. Daarnaast heeft elk team nu eigen trainers, 2 tot 4, en 1 of meer manager(s). Naast deze technische en organisatie upgrading is er een programma gemaakt voor de JeugdSportPas en het project Trainers voor de Klas van Sportservice Heuvelrug en Zeist. Dus voor zowel kids op en van de Heuvelrug als die in Zeist. Mooie van deze projecten is dat veel kinderen in het afgelopen voorjaar in contact zijn geweest met de sport, meer dan 700. Clinics van Amerongen tot aan Driebergen.

Mooi moment bij The Panthers was afgelopen donderdag waarbij er afscheid genomen werd van Mara Moberg uit Amerongen. Deze speelster van The Panthers en aanvoeder van het Nederlands Dames team vertrok naar Londen om daar haar rugbycariere te vervolgen op topniveau bij The Saracens RFU

Gratis introductie weken. Deze week, dinsdag 21 augustus, zijn de trainingen weer begonnen voor alle teams. De tweede avond dat er getraind wordt is de donderdag. Kinderen van 6 tot en met 16 om 18.30 uur voor 17+ om 20.00 uur. Bij The Pink Panthers bestaat de mogelijkheid om 6 weken mee te trainen en te spelen. (wordt meteen aangemeld bij de Nederlandse Rugby Bond) voor 10 euro. In het kader van het 10 jarige bestaan van de jeugdafdeling wordt tot 31 december geen 10 euro gerekend maar 0. Dus iedereen is van harte welkom om te komen trainen en spelen op sportpark De Woerd in Driebergen. (achter Hoenderdaal en bij de Kartbaan).

Aula begraafplaats Zeist dicht voor verbouwing

ZEIST  De aula van de Algemene Begraafplaats van Zeist gaat over twee weken dicht voor een verbouwing die negen maanden in beslag zal nemen. Het complex wordt uitgebreid en gemoderniseerd.

Lees verder op de website van het AD/UN

Groen licht voor jaarrekeningen Utrechtse recreatieschappen

UTRECHT  De jaarrekeningen 2006 van de Utrechtse recreatieschappen zijn behandeld in GS. De financiële toestand van deze samenwerkingsverbanden, die de Utrechtse recreatieterreinen onderhouden, geven voor het college geen aanleiding tot kritisch commentaar. Een uitzondering betreft de jaarrekening van het recreatieschap Utrechtse Heuvelrug. In de jaarrekening is sprake van een tekort van 41.000 euro. Dit tekort zal naar verwachting in de periode tot 2012 toenemen. Het schap heeft inmiddels aangegeven dit najaar met een voorstel te komen voor het wegwerken van dit financiële probleem.

,,Ja, ik wil ” in de Holle boom

OVERBERG  Brasserie De Holle Boom in Overberg is op vrijdag 17 augustus ingewijd als officiële trouwlocatie. Door een gemeentelijk besluit kan sinds kort op zeven nieuwe sfeervolle Heuvelrug-locaties getrouwd worden, waardoor het totaal aantal trouwplekken op 11 komt in de gemeente.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 22 augustus 2007

Ninaber van Eijbenlaan 11-13 Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.35 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Achterstallig onderhoud in Palmstad

DOORN  Het onderhoud van openbare gazons en heggen laat in Doorn op sommige plekken nogal te wensen over. Eén van deze plekken is de wijk Palmstad waar aan het onderhoud van heggen, gazons en onkruidbestrijding in de laatste anderhalve maand niets is gedaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Startersbridge: een groot succes

DRIEBERGEN  De Niet Roken Bridge Vereniging De Heuvelrug organiseerde deze zomer in Driebergen tijdens haar clubavond een cursus bridge voor aspirant leden. Terwijl leden en gasten om de wekelijkse fles wijn streden, leerden de aspirant leden onder leiding van Martin Slagmolen de eerste beginselen van bridge met behulp van de door de Nederlandse Bridge Bond (NBB) ontwikkelde methode van Startersbridge.

Dertig enthousiaste aspirant leden meldden zich aan voor de cursus: tien paren en tien singles. Na een kwartiertje uitleg van de bridgedocent werd gezellig gekaart onder deskundige begeleiding: 18 spellen tegen zes verschillende paren. De laatste drie avonden van de cursus speelden de cursisten in wedstrijdverband voor de fles ‘aspirantenwijn’ van de week.

Resultaat en vervolg van de cursus Startersbridge
Zestien deelnemers aan de cursus startersbridge (10 paren) hebben zich inmiddels opgegeven als lid van de NRBV de Heuvelrug. Zij gaan deelnemen aan de biedcursus van Martin Slagmolen op woensdagavond. De biedcursus bestaat uit 12 lessen en wordt gegeven op woensdag 19 september t/m 12 december van 19:30-21:45 uur. Ofschoon het bieden natuurlijk centraal staat, zal ook het maken van een speelplan wekelijks aan de orde komen. De bij elke les behorende 18 oefenspellen spelen zij in een aparte lijn op de daaropvolgende (club)maandagavond. De biedcursus vindt plaats in zalencentrum Nieuw Salem in Driebergen, De Lei 86 (achter de grote kerk, Hoofdstraat 115 te Driebergen).

Wilt u ook meedoen?
Veel thuisbridgers zouden best graag op een club willen spelen, maar hebben drempelvrees en zijn bang dat hun bridgekennis daarvoor niet voldoende is. De NRBV De Heuvelrug biedt hen de mogelijkheid om lid te worden van de NRBV De Heuvelrug en zich voor € 50 extra op te geven voor de biedcursus. Voor informatie kunt u contact opnemen met Martin Slagmolen via 06-26.084.348

2008: Jaar van het Religieus Erfgoed

UTRECHT  2008 wordt het Jaar van het Religieus Erfgoed, deze wordt landelijk georganiseerd door de ‘Stichting jaar van het Religieus Erfgoed’. Met een groot aantal activiteiten wil de stichting landelijk een groot en breed publiek blijvend te interesseren in ons religieus erfgoed. De landelijke openingsmanifestatie in januari 2008 zal in de Domkerk plaatsvinden. Gedeputeerde staten willen een bijdrage leveren aan de openingsmanifestatie op voorwaarde dat de stad ook met eenzelfde bedrag over de brug komt. Daarnaast hebben gedeputeerde staten een projectplan laten opstellen om het religieus erfgoed in de provincie extra in de schijnwerpers te zetten. Gedeputeerde staten stellen voor maximaal 168.000 euro bij te dragen aan de landelijke manifestatie op het Domplein en voor de uitvoering van provinciale projecten.

Behoud monumentale kerken in de provincie
Het voorstel sluit aan op het coalitieakkoord waarin provinciale staten hebben aangegeven extra inspanning te willen plegen voor behoud van de monumentale kerken in de provincie. Provinciale staten zullen op 24 september uitsluitsel geven over de voorgestelde bijdragen.

Noodklok
Landelijk wordt de noodklok geluid voor het religieus erfgoed. De ontkerkelijking en het recente feit dat de restauratiesubsidieregeling van het Rijk heeft plaatsgemaakt voor een onderhoudsregeling betekent dat verval van vele kerken steeds duidelijker zichtbaar wordt. Provinciale staten willen komende jaren inzetten op behoud van monumentale kerken.

Kerken in de schijnwerpers
Naast de landelijke openingsmanifestatie in de Domkerk zal er een symposium georganiseerd worden over nevenbestemmingen van kerkgebouwen, een bijzonder schaalmodel gebouwd worden van de H. Kruiskapel op zijn oorspronkelijke plek op het Domplein en een karavaan door het land trekken. En de – nood- klokken van vele kerken gaan gezamenlijk geluid worden.

Provinciaal projectplan
Het projectplan van Landschap Erfgoed Utrecht bestaat uit een collegereeks over het Utrechts religieus erfgoed, in samenwerking met de Universiteit, uiteenlopende excursies en een inventarisatiestudie van wederopbouwkerken en religieuze landschapselementen.

Heuvelrugnieuws van donderdag 23 augustus 2007

Lindelaan 18 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12:55 uur
temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Jongens schieten met ‘balletjespistool’

ZEIST  Rond half negen gisteravond kreeg de politie de melding dat een aantal jongeren met een balletjespistool op konijnen en auto’s zou schieten op de Anna Paulownalaan. Twee jongeren van 17 en 19 jaar oud en afkomstig uit Schoonhoven en Zeist werden aangehouden in een woning in de omgeving. Hier gaven zij direct toe dat ze met het pistool hadden geschoten en er deden vrijwillig afstand van. Ze hadden het pistool op vakantie gekocht. Beiden zijn na verhoor op bureau weer heengezonden. De ouders van de minderjarige jongen zijn in kennis gesteld. Er is nog overleg over een passende straf.

Hennepkwekerij ontmanteld

RHENEN  Woensdagmiddag heeft de politie in Rhenen een hennepkwekerij ontmanteld na een anonieme tip over de aanwezigheid van een hennepkwekerij in de Larikslaan. In de woning bleek inderdaad hennep gekweekt te worden. In verschillende delen van de woning werden onder andere 46 grote moederplanten en bijna 2000 stekken aangetroffen. Eneco werd geïnformeerd en het bleek dat er ook illegaal stroom getapt werd. De verdachte, een 45-jarige man uit Opheusden, werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Auto in beslag genomen

LEERSUM  In de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie een auto in beslag genomen van een 36-jarige inwoner van Staphorst. De verdachte reed rond twee uur met zijn auto over de A12 ter hoogte van Oudenhorst, toen een politieagent hem wilde inhalen. De man reed opvallend langzaam met 70 km/h en ging plotseling naar links toen de agent naast hem reed. Alleen door hard remmen kon een aanrijding worden voorkomen. De man uit Staphorst werd aangehouden en moest mee naar bureau, waar hij 530 ug/l blies. Hij bleek bovendien niet in bezit te zijn van een rijbewijs. Hierop werd de man ingesloten en zijn auto in beslag genomen.

Ook een manier om in ziekenhuis te belanden

DRIEBERGEN  Woensdagmiddag heeft de politie een 74-jarige inwoonster van Doorn bij een controle op de Akkerweg staande gehouden. De vrouw droeg geen gordel en naderhand bleek ook dat ze geen geldig rijbewijs had. Bij haar gang naar de politieauto bleek ze zeer onvast ter been te zijn en zij rook sterk naar alcohol. De vrouw struikelde toen zij de politieauto in moest stappen en viel, waardoor ze een fractuur opliep. Bij een ademtest bleek dat ze te veel had gedronken, een bloedonderzoek moet nog precies aantonen hoeveel zij heeft gedronken. De vrouw kreeg een proces-verbaal en zij is overgebracht naar het ziekenhuis ter observatie.


Kreeg ze een of één procesverbaal?
Hans Hermans, 23 augustus 2007

Ik heb geen idee. Maar ik denk drie, te weten: geen gordel, geen rijbewijs en teveel alcohol. Persoonlijk zou ik er een vierde aan toevoegen: namelijk het niet naar behoren in een dienstvoertuig van de politie te stappen. Maar dat zal waarschijnlijk niet strafbaar zijn. Ik denk dat er maar kamervragen over moeten worden gesteld.
Renk Knol, 23 augustus 2007

Vrijwilligers museum in het zonnetje

DOORN  De vrijwilligers van museum Huis Doorn worden maandag in het zonnetje gezet vanwege het vijftienjarig bestaan. Om 16.30 uur zal burgemeester Naafs hen toespreken. De muzikale omlijsting in het cultuurhuis wordt verzorgd door leerlingen van de muziekschool.

Lees verder op de website van De Kaap

Oogstfeest Kromme Rijnstreek tijdens Dag van het Platteland

COTHEN Zaterdag 1 september wordt aan de Kapelleweg in Cothen voor de eerste keer een oogstfeest georganiseerd. De bedoeling van de gelijknamige Stichting Oogstfeest Kromme Rijnstreek is hiervan een tweejaarlijks terugkerend evenement te maken.

Het wordt een evenement voor jong en oud, met activiteiten en informatie over het boerenleven van vroeger, van het heden en van de toekomst.

Mede dankzij sponsoring en subsidies is de toegang gratis! Zo is de RaboBank Kromme Rijnstreek hoofdsponsor en hebben enkele gemeenten in het gebied subsidie gegeven.

Een viertal bedrijven aan de Kapelleweg is 1 september tussen 10.00 en 16.00 uur open voor het publiek. Het zijn de fruitteeltbedrijven van Jos van Rijn en Floris van der Grift, het akkerbouwbedrijf van Bert de With en het veeteeltbedrijf van Hans van Rooijen. De Kapelleweg is op deze dag voor doorgaand verkeer gesloten en daarom is het mogelijk om u via een route van ongeveer 1,5 km rond te leiden over deze bedrijven.

Op deze bedrijven zijn er ondermeer rondleidingen, is er voorlichting, zijn er streekproducten te koop, oude/nieuwe/toekomstige landbouwmachines en gereedschappen te zien en zijn er diverse activiteiten. Voor de jeugd is er op elk bedrijf een activiteit. Zo is er een speurtocht, kan men een koe melken en zijn er springkussens. Iedereen kan er voor kiezen om vanaf de parkeerplaatsen de route wandelend af te leggen of zich te laten vervoeren met fruittreintjes die langs de verschillende locaties gaan.

Centraal in het gebied zal een tent worden geplaatst waar voor een ‘natje en een droogje’ wordt gezorgd. Hier zullen ook oude ambachten te zien zijn.

Initiatiefnemer is Gijs de With, voormalig fruitteler aan de Kapelleweg in Cothen. “Wat elders in het land kan moet in Cothen ook kunnen” dacht Gijs. Met een aantal enthousiaste mensen om zich heen ging hij aan de slag. Het is de wens van Gijs op deze manier ‘boeren en burgers’ dichter bij elkaar te brengen!

Een kleurenpalet van bloem en klank

LEERSUM  De vakantieplanning dit jaar in Midden-Nederland kwam voor dit corso wel hoogst ongelukkig uit. Orkesten in de regio waren te sterk door vakanties in deelnemersaantal uitgedund, zodat zij niet aan dit corsogebeuren konden deelnemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe fietsverbinding ter voorbereiding op het Let de Stigterpad

AMERONGEN  De provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn op 21 augustus gestart met de aanleg van een nieuwe fietsverbinding ter voorbereiding op het nieuwe ‘Let de Stigterpad’. Dit deel van het fietspad levert een directe verbinding op door de bossen aan de oostzijde van Amerongen. Voor fietsers betekent dit dat zij niet meer hoeven om te rijden via de provinciale weg N225 en de beschikking krijgen over een nieuwe route door het groen van de Utrechtse Heuvelrug.

Het nieuwe fietspad heeft een lengte van 500 meter en sluit vanaf de straat ‘De Kievit’ in Amerongen aan op het huidige fietspad langs de Veenseweg. De nieuwe verbinding volgt voor een gedeelte de zandpaden in de bossen bij Amerongen. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de bosrijke omgeving is ervoor gekozen om het nieuwe fietspad niet te asfalteren, maar halfverhard aan te leggen. Dit is ook bevorderlijk voor de afvoer van regenwater langs het fietspad. Met terreineigenaar Stichting Het Utrechts Landschap, zijn afspraken gemaakt over het behoud van zoveel mogelijk bomen en beplanting bij de aanleg van het nieuwe fietspad dat naar verwachting medio oktober gereed is. Vanaf dat moment kunnen fietsers een directe doorsteek maken door de bossen bij Amerongen, in de richting van Elst.

Let de Stigterpad
Het Let de Stigterpad is een nieuwe fietsverbinding over het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug met een totale afstand van 18 kilometer. Het fietspad is vernoemd naar mevrouw Let de Stigter, eerste voorzitter van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (en oud burgemeester van de gemeente Maarn).
Het fietspad verbindt niet alleen bestaande fietspaden aan elkaar, maar zorgt ook voor nieuwe fietsmogelijkheden tussen de woonkernen op de Heuvelrug. Het fietspad volgt de rug van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug waardoor er een doorgaande fietsroute ontstaat via bos en heidelandschap.

Veiligheid van fietsers
De provincie Utrecht, die de uitvoering van dit project begeleidt, besteedt extra aandacht aan de veiligheid van fietsers door het gebied. Reden dat er bij de oversteek van de provinciale weg N226 bij Leersum een fietstunnel wordt aangelegd.

Autodate in Doorn

DOORN  Tijdens de braderie Heuvelrug Totaal zal op de stand Kampweg 33 in Doorn informatiemateriaal beschikbaar zijn over Autodate. Autodate is het gemeenschappelijk gebruik van een auto die op een centrale plek gestald is en ter beschikking staat van de leden van de autodate-organisatie.

De organisatie die hier achter staat is Wheels4all die al in meerdere plaatsen in heel Nederland auto’s beheert.
Er kan gebruik gemaakt worden van een speciaal zomeraanbod om de drempel te verlagen. Indien minimaal 5 personen lid worden kan er een auto geplaatst worden.
Het gemeentebestuur ondersteunt dit initiatief door het beschikbaar stellen van een vrije gereserveerde parkeerplaats voor de deelauto.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 24 augustus 2007

Cordesstraat Driebergen: richting Zonstraat
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

€ 25 keuringen populair bij 70-plussers

DRIEBERGEN  De voordelige rijbewijskeuringen die iedere tweede dinsdag van de maand in Gezondheidscentrum Kort Dreef, Korte Dreef 9-g te Driebergen worden georganiseerd blijken in een behoefte te voorzien. Veel 70-plussers hebben inmiddels van de mogelijkheid van de keuring gebruik gemaakt die op deze leeftijd verplicht is voor verlenging van het rijbewijs. Deze populariteit is niet verwonderlijk want de kosten van deze keuring zijn zeer laag. De locatie van de keuring draagt vervolgens bij aan de laagdrempeligheid en aan de prettige sfeer waarin de keuringen aangeboden kunnen worden.

Een onderdeel van de keuring is het meten van de gezichtsscherpte (visus). Voor controle van de gezichtsscherpte werd de mensen tot nu toe aangeraden om de opticien te bezoeken. De ervaringen daarmee zijn wisselend. Nadeel is zeker dat deze controle van de visus bij de opticien voor veel 70-plussers een aanzienlijke inspanning betekent en dat bij de opticien soms ook kosten worden gemaakt die niet nodig waren geweest.

Deze situatie vormde voor www.rijbewijskeuringen.com  aanleiding een test te ontwikkelen waarmee de mensen zelf hun visus kunnen controleren (visuszelftest). Door gebruik te maken van de visuszelftest kunnen de bezoeken aan de opticien zich voortaan beperken tot die gevallen waarbij een duidelijk verminderde gezichtsscherpte werd vastgesteld.

Het lijkt erop dat met de visuszelftest meer bereikt is dan oorspronkelijk werd bedoeld. Want de visuszelftest is niet alleen zeer bruikbaar voor 70-plussers maar is geschikt voor iedereen. Zodoende zou de visuszelftest ook kunnen bijdragen aan de vroegtijdige opsporing van visusstoornissen bij kinderen. De zelfvisustest komt dit najaar beschikbaar.

Ook personen jonger dan 70 jaar die om medische redenen moeten worden gekeurd voor verlenging van het rijbewijs B/E kunnen van deze voordelige keuring gebruik maken. Voor deze rijbewijskeuring kan men zich aanmelden op telefoonnummer 0343-521832 of 06-23055689. Voor meer informatie kunt u terecht op de website. De eerst komende keuringsdata zijn 4 september, 2 oktober en 6 november.

Postuum eerbetoon aan Saskia

MAARN  Een paar jaar geleden zei de Maarnse kunstenares Saskia Boon ‘ja’ toen De Twee Marken haar om een overzichtstentoonstelling verzocht. Saskia heeft het niet mogen meemaken, zij overleed op 14 oktober 2006.

Lees verder op de website van De Kaap

Politie zoekt getuigen

LEERSUM  Op de Scherpenzeelseweg is donderdagmiddag in een bungalow ingebroken. De politie is op zoek naar getuigen.

Een campingmedewerker zag rond 15.15 uur een zilvergrijze Peugeot 306 rijden op de parkeerplaats van de camping, nog buiten de slagbomen van het campingterrein. De auto werd bestuurd door een man met een lichtgetint uiterlijk, donkere en korte haren en was rondom zijn hoofd bijna kaalgeschoren. De man was zo’n 1.70 meter lang en maximaal 25 jaar oud. De man stond ongeveer 2 minuten op de parkeerplaats en droeg een witblauw trainingsjack. Vervolgens kwam vanaf het campingterrein een man (tussen de 20 en 30 jaar oud), 1.80 meter lang, lichtgroene jas en ook donker, kortgeschoren haar en een lichtgetinte huidskleur aangelopen. De man stapte met een groenkleurige sporttas in de Peugeot en het tweetal reed vervolgens weg. Vermoedelijk zijn deze mannen verantwoordelijk voor de inbraak.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie van district Heuvelrug, tel.: 0900-8844.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 25 augustus 2007

Traaij Driebergen: graf Cordes
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Vergunning voor GoedZo

AMERONGEN  Na een lange tijd van onzekerheid en afwachten gaat het er toch van komen. Kringloopcentrum GoedZo gaat op zaterdag 1 september open. De vergunning tot het houden van snuffelmarkten is verleend.

Lees verder op de website van De Kaap

Welkom op de Heuvelrug

DOORN  Van de 27 genodigden zijn er maar zes mensen gekomen. Maar voor hen werd het wel een hartelijk welkom in de gemeente Heuvelrug. De nieuwkomers werden vrijdag verwacht bij de gemeente. Daar stond de jaarlijkse naturalisatieceremonie op het programma.

Lees verder op de website van De Kaap


Een jaar geleden waren het er zes van de verwachte 22. Nu waren het er weer zes, maar werden er zelfs 27 verwacht. Heeft de gemeente daar vorig jaar, op de toen eerste ‘naturalisatiedag’, dan werkelijk niets van geleerd? Wat moet dat een schertsvertoning zijn geweest; een hartelijk welkom en een ceremonie voor onze nieuwe landgenoten in een ongetwijfeld goedgevulde zaal met beleidsmedewerkers, vluchtelingenvrijwilligers, wethouders, overige genodigden en… zes genaturaliseerde inwoners. Dat wordt nog dagenlang overgebleven taart eten daar in Doorn.
Hans Hermans, 26 augustus 2007

De gemeente heeft vast wel geleerd van vorig jaar. Echter zijn gemeenten door de rijksoverheid verplicht deze dag op 24 augustus te organiseren.
Renk Knol, 26 augustus 2007

Heuvelrugnieuws van zondag 26 augustus 2007

Stationweg Driebergen: station traverse
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Autorijden ondanks ontzegging (4)

ZEIST  In de nacht van zaterdag op zondag 26 augustus heeft de politie een bestuurder op de Lageweg aangehouden in verband met rijden onder invloed van alcohol.
De man blies bij de ademanalyse op het politiebureau 660 ug/l. Tevens bleek de 35-jarige verdachte uit Leusden al een volledige rijontzegging te hebben in verband met rijden onder invloed van alcohol. Om deze reden is zijn auto in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Op herhaling

RHENEN Vrijdagavond heeft de politie een bestuurder op het Koningin Elisabethplantsoen aangehouden in verband met rijden onder invloed van alcohol. De man bleek al vaker onder invloed van alcohol te zijn aangehouden.

De bestuurder viel op omdat zijn verlichting kapot was. Toen surveillerende agenten hem daarop wilden wijzen, roken zij een alcohollucht. Uit de eerste blaastest bleek hij onder invloed van alcohol te zijn en werd hierop aangehouden. De 34-jarige man uit Lunteren is hierop meegenomen naar het politiebureau waar uit de ademanalyse bleek dat hij 355 ug/l in zijn lichaam had zitten. Verder bleek hij in de afgelopen vijf jaar al drie keer eerder voor rijden onder invloed van alcohol te zijn aangehouden. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Zonovergoten 50plus Heuvelrugtoernooi

MAARN  De LTV Maarn, de organiserende tennisvereniging van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, kan met tevredenheid terugkijken op een geslaagd toernooi.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 27 augustus 2007


Arnhemsebovenweg Driebergen: Speelweek
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

RSD biedt hulp bij invullen formulieren

ZEIST  Formulieren zijn vaak lastige dingen. Soms ontkom je er echter niet aan om ze in te vullen, als je tenminste in aanmerking wilt komen voor belastingteruggave of bijzondere bijstand. De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug helpt haar cliënten daarbij en zet daarvoor twee formulierenbrigadiers in.

“Veel mensen hebben moeite met het invullen van formulieren en weten de weg naar aanvullende voorzieningen lang niet altijd te vinden,” vertelt een woordvoerder van de RSD. “Daardoor lopen ze diverse financiële voordelen mis. Vandaar dat de RSD deze extra service biedt.” Het spreekuur wordt verzorgd door Fatima Bouabid (23) en Bianca Masmeijer (24), die in het laatste jaar van hun Mbo-opleiding zitten. De opleiding tot formulierenbrigadier is daar een onderdeel van.

Pittige formulieren
“Vooral belastingformulieren zijn best pittig,” vertelt Fatima. “Dat komt omdat ze vaak in het ‘ambtenarees’ zijn opgesteld, in zo’n ambtenarentaaltje, en niet in gewoon Nederlands.”
“Mensen weten vaak niet waar ze recht op hebben,” voegt Bianca er aan toe. “Dat ze bijvoorbeeld recht hebben op een bril of op huishoudelijke hulp. Bij zo’n formulier zit wel een toelichting, maar daar word je ook niet veel wijzer van.”

Dat ze zich nu ‘formulierenbrigadier’ mogen noemen, vinden ze overigens maar niks. Bianca: “De meeste mensen die ik spreek kunnen zich daar weinig bij voorstellen, maar misschien komt dat omdat het nog nieuw is.” Fatima: “Brigadier klinkt als een politieagent die bekeuringen uitdeelt, terwijl we alleen maar mensen willen helpen.”

Betere kansen
En helpen, dat doen ze met veel plezier. Bianca: “Je hebt het gevoel dat je iemand verder kunt helpen. Net hebben we een bijstandsmoeder geholpen, die zwanger is. Als ze de formulieren opstuurt, kan ze 500 euro terugkrijgen van de belasting. Dat geeft een goed gevoel.”

De RSD laat in totaal veertig formulierenbrigadiers opleiden, waarvan de eerste acht hun certificaat inmiddels hebben gehaald. Het is de bedoeling dat zij het geleerde in de praktijk gaan brengen bij een aantal instellingen in de regio. “Het is leuk om te zien hoe formulierenbrigadiers zoals Fatima en Bianca zich ontwikkelen,” vertelt de woordvoerder van de RSD. “Meestal beginnen ze nog wat schuchter aan de opleiding, maar als ze die hebben afgerond, merk je dat ze een stuk zelfverzekerder zijn geworden. En daardoor weer betere kansen hebben op de arbeidsmarkt.”

De formulierenbrigade, die onder meer helpt bij het invullen van formulieren voor belasting, huur- en zorgtoeslag en kwijtschelding gemeentelijke belasting, houdt voorlopig van 9 -12 uur spreekuur. Per 1 september is de brigade de gehele dag (9 -17 uur) te vinden in het RSD-kantoor aan Het Rond 6 in Zeist.

Valse bommelding bij café in Doorn

DOORN  De politie stelt een onderzoek in naar de valse bommelding, zondagavond in Doorn. Bij de meldkamer kwam rond negen uur een telefoontje binnen dat bij Café Ome Lou een bom zou afgaan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Aanhoudingen voor verlaten plaats ongeval

ZEIST De politie heeft zondagmorgen om 06.40 uur twee verdachten aangehouden omdat zij betrokken waren bij het verlaten van een plaats van aanrijding op de 2e Hogeweg.

’s Zondagsochtend vroeg kreeg de politie de melding dat er op de 2e Hogeweg een auto tegen twee bomen was aangereden en dat de beide inzittenden weer wilden wegrijden. De snel ter plaatse gearriveerde agenten troffen de inmiddels verlaten auto aan op een parkeerplaats in de nabijheid van de aanrijdingslocatie.

Daarna kwamen twee personen aanlopen die in het bezit waren van een kentekenplaat die zij bij de plaats van de aanrijding hadden opgehaald. Een 21-jarige inwoner van Zeist, die vermoedelijk de auto had bestuurd, werd aangehouden voor het verlaten van een plaats ongeval. Zijn 21-jarige passagiere, een inwoonster van Maarssen, werd eveneens aangehouden omdat zij de agenten uitschold en beledigde toen de Zeister werd aangehouden.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 28 augustus 2007

Burgemeesterpark 23 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10:20 uur
temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Grote zoektocht naar vermiste man

AMERONGEN  De politie heeft maandag 27 augustus met man en macht gezocht naar een sinds vrijdag vermiste 42-jarige inwoner van Rhenen.
Rond 11.00 uur kwam de melding dat de auto van de vermiste man was aangetroffen op een parkeerplaats op de Amerongseberg aan de Bergweg.
De auto bleek verlaten en gevreesd werd dat de eigenaar in slechte lichamelijke conditie in het bosgebied verbleef. Het terrein werd door de politie in sectoren verdeeld waarbij eerst met speurhonden getracht werd een spoor van de Rhenenaar op te pikken. Toen dit negatief was werden een groot aantal collega’s en boswachters van Staatsbosbeheer ingezet. Boven het gebied cirkelde de helikopter van het KLPD die probeerde met een warmtebeeldcamera de locatie van de vermiste man te bepalen. Tijdens het systematisch doorzoeken van het terrein werd er gebruik gemaakt van meerdere politie-disciplines waaronder beredenen, hondengeleiders en off-the-road motoren.

Uiteindelijk werd de vermiste man rond 15.30 uur, levend en wel, door motorrijders van de politie aangetroffen nabij de rand van het zoekgebied in de omgeving van camping “de Ossenberg”. De man was ernstig verward en werd opgenomen in de psychiatrische hulpverlening.

Binnenbrand aan Lange Dreef

DRIEBERGEN  Vermoedelijk als gevolg van brandstichting ontstond er vanmiddag brand in een gang van de garageboxen aan de Lange Dreef. De brandweer heeft het vuur geblust. De gang liep rook- en waterschade op. Stichting Salvage zal de schade verder afhandelen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

vergroot foto

Rhenenaren snel weer aan het werk met Work First

RHENEN Voor mensen die een bijstandsuitkering aanvragen en voor de mensen die al een bijstandsuitkering ontvangen bij de gemeente Rhenen verandert er per 1 september veel. Deze mensen gaan namelijk aan de slag via het reïntegratietraject Work First.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Veilig

Ingezonden door Hans Hermans
DRIEBERGEN  Vanmiddag belde een buurvrouw bij mij aan. Haar veertien maanden oude zoontje had de dichtgewaaide voordeur op de knip gedaan, maar openmaken was hij nog te jong voor.
De buurvrouw vroeg mij of ik met behulp van mijn lange ladder op het dak wilde klimmen om door het zolderraam naar binnen te gaan. 

vergroot foto

Ik was in het verleden wel eens in bomen geklommen om er vliegers uit te halen, dus waarschijnlijk dacht de buurvrouw dat ik dan ook wel over dakpannen kon klauteren. Terwijl we stonden te delibereren wat te doen, had een andere buurvrouw in de tussentijd de brandweer gebeld. Vanaf dat moment leek het mij raadzaam om mij er niet meer mee te bemoeien, al had ik met één ferme stoot de zware voordeur door de onderste knip kunnen drukken.

Met gillende sirene kwam een grote brandweerauto aangereden, volgens de melding zou er sprake zijn van een “buitensluiting door een eenjarig kind waarvan men niet wist waar hij zich in huis bevond”. Minstens vijf brandweerlieden in vol ornaat, compleet met een gewichtige commandant, zouden dit klusje wel even klaren. Ladder uit de auto, tegen de dakgoot aan en over de pannen naar het dakraam. Daar zijn twee onverschrokken jongemannen minstens tien minuten bezig geweest te trachten het raam uit de scharnieren te lichten, iets wat volgens de collega’s op de grond zo gepiept had moeten zijn. Na die tien minuten kwamen ze erachter dat er ook wel iemand naar binnen kon zonder dat raam eruit te lichten. In de tussentijd was er een tweede grote brandweerauto komen aanrijden, waaruit eveneens minstens vijf man in vol ornaat kwam zetten. Maar goed, knulletje gered door een stoere brandweerjongeman. Er kwam aarzelend een piepklein applausje op gang onder de in groten getale toegestroomde menigte.

Mijn mening zal ik nu eens niet laten prevaleren, maar de meeste toeschouwers spraken er schande van dat er twee grote wagens met minstens tien brandweerlieden werden ingezet voor een simpele buitensluiting, terwijl bovendien twee van hen niet eens een dakraam uit de scharnieren kon lichten. Één van de vrijwillige spuitgasten deelde mij desgevraagd mede dat ze voor elke uitruk krijgen betaald. Dat zal dan wel de verklaring voor deze grote opkomst zijn.

Een gemeenschap die hieraan moet meebetalen, (veelal jonge) lieden die met hun auto door het dorp scheuren om snel bij de brandweerkazerne te komen, werkgevers die enkele uren hun personeel moeten missen; ik weet niet wat ik van dit alles moet denken.

Nederland mag dan niet goed zijn voorbereid op een ramp, voor Driebergen geldt dat zeker niet. Wat voel ik mij hier toch lekker veilig.


Beste Hans,
Ik vind dat je onze VRIJWILLIGE brandweerlieden erg tekort doet. Laat ik je zeggen dat ik het schande vind dat de meeste toeschouwers er schande van spraken ‘dat er twee grote wagens met minstens tien brandweerlieden werden ingezet voor een simpele buitensluiting’. De brandweer krijgt via 112 een melding (in dit geval van een buurvrouw die dat niet had moeten doen) en reageert daarop door te komen en te helpen. Dat dat af en toe wat minder gelukt, doet niets af aan het feit dat er hulpverleners kwamen.

En neem van mij aan dat ze het niet doen voor het geld. Nu was dit een simpel geval van hulpverlening. Maar diezelfde vrijwillige brandweermensen staan ’s nacht ook lijken uit een verongelukte auto te halen. Pulken samen met de technische recherche van de politie lichaamsdelen uit de radiator van een vrachtauto.
Dat zie ik al die toeschouwers niet doen.
Wat mij betreft mogen ze dus naar de kazerne scheuren; en ik vind het prima dat ze voor elke uitruk worden betaald. Ik weet het niet zeker, maar ook de werkgevers krijgen een vergoeding.
En daar betalen wij als gemeenschap voor. Of het nu via vrijwilligers is of via beroepsbrandweerlieden: dat is de prijs voor ‘veilig’.
Die buurvrouw had voor dit onnozele geval nooit 112 mogen bellen en jij had gewoon die deur moeten intrappen.
Renk Knol, 28-8-2007

Wat een geweldig evenement in ons Driebergen! Dit moet toch positief uitgenut kunnen worden. 
Misschien kan de brandweer de straat afzetten en toegangskaartjes verkopen voor de toegesnelde toeschouwers. Degenen die ook foto’s willen maken betalen natuurlijk een kleine toelage en  buurtbewoners hebben recht op vrijkaarten. Verder kan de brandweer flyers uitdelen om nieuwe zieltjes te winnen en de namen van de werkgevers bekend maken die zo vrijgevig tijd van de medewerkers beschikbaar stellen (met een modewoord: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Ook kan ook een beroep worden gedaan op de verzekering voor ‘vermeden kosten’, de voordeur is niet vernield en dat is ook wel wat waard zijn. Ten slotte zijn de betreffende bewoners uiteraard blij dat het goed is afgelopen en graag bereid een financiele bijdrage te leveren aan het evenement.  
Kortom, met wat creativiteit is er vast wel wat moois van te maken. 
Arjan Muil, 28-8-2007

Ik ben het helemaal met Renk eens!
Mike van Milligen, 29-8-2007

Ach ja Renk, geef de buurvrouw maar weer de schuld. Wel goed lezen, zij heeft duidelijk aangegeven wat er aan de hand was en nimmer om twee auto’s plus 10 man gevraagd. Ik zal mij trachten voor te stellen hoe ‘zwaar’ deze vrijwilligers het hebben, mag jij je proberen in te leven in wat moeders in panieksituaties kunnen doen. En dat laatste is ook een advies aan de meldkamer, daar moet worden beoordeeld of een verzoek tot hulpverlening al dan niet moet worden gehonoreerd. Toen ik trouwens aan de commandant voorstelde de deur door de knip heen te drukken, werd mij onsympathiek en zeer gewichtig verzocht mij er niet mee te bemoeien. Nee Renk, ik ben in zijn algemeenheid niet geheel overtuigd van het feit dat de drijfveren van hulpverleners slechts op menslievendheid zijn gebaseerd. Tot slot vraag ik mij af hoe jij het zou vinden als een van jouw dierbaren zou worden aangereden door de auto van een van de adrenaline stijfstaande hulpverlener die zich met hoge snelheid naar de kazerne spoedt.
Hans Hermans, 29 augustus 2007

Vreemd, als de buurvrouw had aangegeven wat het geval was, had 112 dit geval nooit aangenomen of de dienstdoende 112-er heeft de vrouw niet goed begrepen. Misschien had Hans de paniekerige moeders gerust kunnen stellen in plaats van observeren wat bij Hans meestal leidt tot het indirect bekritiseren van groepen mensen.
Robert Zwart, 29-8-2007

Beste Robert, ook voor jou geldt: GOED LEZEN!! Toen ik met de ene moeder bij mijn voordeur in gesprek was en wij de mogelijkheden doornamen, had de andere moeder, ver buiten onze waarneming, al gebeld. Je wilt te graag mij zwartmaken, maar doe het dan wel goed.
Hans Hermans, 29 augustus 2007

Vandaag is mij ter ore gekomen dat de buurvrouw niet naar 112 heeft gebeld, maar direct naar de brandweer.
Hans Hermans, 31 augustus 2007

De brandweermensen zullen het zeker niet voor het geld doen! Zoals Renk stelt, gaat het vaak ook om vervelend en gevaarlijk werk. Als er een oproep komt, dan moeten de brandweerlieden gewoon zo snel mogelijk na de kazerne komen. Bij een vrijwillige brandweer is het altijd afwachten of er voldoende mensen voor een wagen zijn. Vandaar dat er meer mensen worden opgeroepen als nodig zijn. Komen ze met te weinig mensen of te laat, dan is het ook weer niet goed. Ik denk dat de brandweer verzekerd is voor de diverse ongevallen. Sla je een deur in terwijl het niet nodig is, dan krijg je daar weer stennis over. Ik ben blij dat er nog voldoende mensen zijn die hun vrije tijd opofferen om behulpzaam te zien bij branden, ongelukken en dit soort zaken. Het zal vast wel efficiënter kunnen, maar geldt dat niet voor heel veel (overheids)bedrijven? Ik heb liever dat er dan eens gekeken wordt de administratieve organisatie, inclusief bestuurders en politici!
Jan Koert Lange, 4-9-2007


Heuvelrugnieuws van woensdag 29 augustus 2007

Arnhemsebovenweg Driebergen: Speelweek
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:40 uur
temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Trouwen in de Koepel

LEERSUM  Diana van Gent uit Leersum en Raymond ter Avest uit Maarn hebben elkaar op dinsdag 28 augustus om 12.18 uur precies het jawoord gegeven. Dat is op zichzelf niet zo bijzonder, maar wat het wel bijzonder maakte was de locatie: op het Kerkplein in de Muziekkoepel.

Lees veder op de website van De Kaap

Feest voor familie Van Ee

AMERONGEN  Rein en Riek van Ee vierden onlangs hun vijftigste trouwdag. Het paar woont hier al 46 jaar. Amerongers kennen Rein van Ee als voorzitter van de Heuvelrugdagen, Amon en wandeltocht Maarten Luther, of als ouderling.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 30 augustus 2007

Traaij 12-14 Driebergen: nieuwbouw apotheek
foto: © Renk Knol
tijd: 12:40 uur
temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Eben-Haëzer start weer met zingen

RHENEN  Op donderdag 6 september starten de leden van het Eben-Haëzer Koor uit Rhenen weer met de wekelijkse repetitieavonden. Op 13 december staat er een nieuwe Prom Sing-In in kerstsfeer op de planning, waarvoor ze flink aan de slag gaan en waar iedereen die van zingen houdt aan mee kan doen!

Mensen die willen zingen of op zoek zijn naar een leerzaam maar ook ontspannen avondje uit, zijn donderdags om 19.45 uur welkom in de Ontmoetingskerk (voorheen Rhenen-Hoog) op de Anjerlaan 1 in Rhenen. Het christelijke repertoire dat gezongen wordt is erg breed, dus er is voor elk wat wils. Zowel ervaren zangers als beginners zijn welkom. Vooral de bassen zijn in de minderheid en kunnen dus nog versterking gebruiken.

Zing mee met de Prom Sing-In
De Prom Sing-In in kerstsfeer biedt bij uitstek de mogelijkheid om vrijblijvend een periode te ontdekken hoe het is om te zingen bij een koor. Deelnemers aan de Prom Sing-In doen 6 à 8 weken mee aan de repetities en treden in december mee op in de mooie Cunerakerk. Daarna zijn ze vrij om lid te worden, maar dit is niet verplicht. Voor meer informatie: Egberdina van Mourik 06-48758396

Twee parkeervakken voor Greenwheels in Driebergen

DRIEBERGEN  Het college van b&w heeft besloten om in Driebergen op twee plaatsen een parkeerplaats in te richten die uitsluitend bedoeld is voor Greenwheels deelauto’s.
Het gaat om een plaats op de Korte Dreef naast de bestaande gehandicaptenparkeerplaats ter hoogte van de supermarkt en om de Stationsweg op het eerste parkeervak van het parkeerterrein achter de taxistandplaatsen van het station.

Lees ook


 

Ja Driebergen, maar nu Doorn.
Greenwheels is hier niet geinteresseerd, dus de collega, Wheels4all, is hier een optie. Er zijn al enkele geinteresseerden maar het draagvlak is nog net te smal. Nog 3 of 4 lieden erbij en Doorn heeft ook zijn autodate!
Arnoud Venema 30-8-2007

Zwemles voor vrouwen

DRIEBERGEN De gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseert in samenwerking met de fysiotherapeuten Marijke van der Scheer en Marjo Neplenbroek sporttrainingen voor allochtone vrouwen om hen vertrouwd te maken met sporten.

Lees ook


Toch vreemd dat wéér de overheid zich aanpast aan de ‘geloofs- en andere motieven’ van allochtonen in plaats van andersom. Als mensen vanwege hun geloof niet gemengd willen/kunnen zwemmen, jammer; daar is mijns inziens geen taak voor de overheid weggelegd. Er moet een strikte scheiding van kerk en staat zijn. Er zijn namelijk ook veel Nederlandse vrouwen die vanwege geloofsovertuiging niet van gemengd zwemmen houden; ik kan mij echter niet heugen dat de gemeente ooit iets voor hen heeft geregeld. Maar zo hoort het ook.
Hans Hermans, 30 augustus 2007

Beste Hans, Als je geklikt had op <Lees ook> had je het volgende kunnen lezen: “Naast deze aktiviteiten hebben Marjo en Marijke in samenwerking met de gemeente een nieuw plan ontwikkeld: “Vrouwen in beweging”. Er zijn veel vrouwen, zowel autochtone als allochtone vrouwen, die om geloofs- of andere motieven niet deel willen nemen aan gemengde zwemlessen of gemengd willen zwemmen.”
Overigens heeft deze gemeentelijk actie volgens mij niets van doen met de strikte scheiding van kerk en staat. Die staat immers vooral voor het niet inmengen van geestelijke stromingen in het staatsrecht.
Renk Knol, 30-8-2007

Heb ik ergens aangegeven dat ik niet zou hebben geklikt op "Lees ook"? 
Natuurlijk heb ik alles gelezen, daar is mijn reactie ook op gebaseerd.
Hans Hermans, 30 augustus 2007
Ik ben blij dat er van alles wordt georganiseerd om het zwembad beter te exploiteren. Zonder gemeentelijke bijdrage of inspanning zal zo’n cursus waarschijnlijk niet of nauwelijk haalbaar zijn. Prima dat het initiatief bij twee particulieren vandaan komt.
Ik mis in dit verhaal echter wel het gemeentelijk beleid op dit terrein. Want zo kun je nog wel meer zaken gaan opzetten voor de diverse doelgroepen in onze gemeente. Ontvangen deze dan ook allemaal een gemeentelijk bijdrage? Ik had bij het aantreden van ons gemeentelijke bestuur namelijk begrepen, dat er allerlei beleidsnota’s moesten komen alvorens er concrete maatregelen zouden komen. 
Want hoe staat het nu met het beleid ten aanzien van onze sportaccommodaties zoals de sporthal Hoenderdaal en het zwembad?
Jan Koert Lange, 4-9-2007

Heuvelrugnieuws van vrijdag 31 augustus 2007

Kon Julianalaan 1-7 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 13:20 uur
temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Clinic voor keepers

DOORN  Op woensdag 5 september tussen 16.30 uur – 18.30 uur vindt er op de Doornse Hockeyclub een unieke Heuvelrug Keepersclinic plaats. Het betreft een coaching sessie die onder leiding staat van Martijn Drijver, de ex-keeperstrainer van het Nederlandse herenteam.

Lees verder op de website van De Kaap

Kunstroute Rhenen 2007 begint komend weekeinde

RHENEN In de weekenden van 1/2 en 8/9 september tussen 11.00 en 17.00 uur is er de Kunstroute Rhenen. Er doen 32 kunstenaars mee aan deze ‘Open Ateliers Kunstroute’.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant