Heuvelrugnieuws van dinsdag 1 augustus 2006

Hoofdstraat 156 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Zomerlezen

DRIEBERGEN  De zomervakantie is voor veel mensen bij uitstek de tijd om met een boek te ontsnappen aan de drukke, dagelijkse sleur. Als het aan de bibliotheek ligt, neemt u dit jaar extra zware koffers mee op vakantie. Dit jaar staat het ‘Zomerlezen’ extra in de belangstelling.
Door het hele land hangen posters met onze ‘Leading Ladies als Reading Ladies’. Neelie Kroes zit met haar favoriete boek op een terrasje, Simone Kleinsma leest op het water, en Isa Hoes neemt haar boeken mee op reis, Samira Abbos naar het park.

Ook de bibliotheek Driebergen zet het Zomerlezen in het zonnetje en treft u een themahoek aan met boeken en materialen die u kunnen inspireren voor een mooie zomer: Zomerse kookboeken om eens een hele dag lekker te kokkerellen. Reisverhalen om weg te dromen. Reisboeken om alvast in de stemming te komen van uw vakantieland. Mooie romans of spannende thrillers voor een zomerse vakantiedag.
En natuurlijk luisterboeken voor onderweg in auto, trein of vliegtuig. En dvd’s of video’s voor een lui avondje met een mooie film.


Niet een beetje laat? Na enig zoeken op de site van de Driebergse bibliotheek tref ik een nieuwsbericht aan over ‘Zomerlezen’. In dit bericht staat dat de campagne-affiches van 27 juni tot 24 juli zullen hangen op NS-stations en langs de snelwegen bij tankstations. Inmiddels is half Driebergen op vakantie en nu wordt het Zomerlezen (wellicht nogmaals?) in het zonnetje gezet terwijl het is gaan regenen.
Hans Hermans, 1-8-2006

Beste Hans,
Het gaat natuurlijk om die themahoek waar zomerse kookboeken staan. Ik stel me zo voor dat daar kookboeken liggen waarin alleen maar recepten staan hoe je een komkommer kunt bereiden.
Renk Knol, 1-8-2006

Proces-verbaal voor blote man

DOORN  Tegen een 41-jarige bewoner van de Sitiolaan is maandag proces-verbaal opgemaakt, omdat hij bloot op zijn balkon liep. De politie werd om 17.55 uur gebeld door een buurtbewoner die zich stoorde aan het gedrag van de man. De politie ging ter plekke en trof de man, nog steeds ontbloot en vermoedelijk onder invloed van alcohol, aan. Hij heeft proces-verbaal gekregen voor openbare schennis.


Doet mij denken aan die twee oudere zussen die in Amsterdam op 2-hoog tegenover een krul woonden. De preutse oude vrijsters hadden al vele malen verontrust de politie gebeld dat zij aanstoot namen aan wat zij telkens in dat openbaar toilet zagen. Uiteindelijk werd er een jong agentje op afgestuurd. Maar hoe die knul ook uit het raam keek, hij kon niets zien. De jeugdige diender uitte zijn verbazing hoe het mogelijk was dat de beide dames wél van alles konden zien. Waarop een der zussen hem toebeet: “Zet u de tafel uit de eethoek maar voor het raam, daar bovenop de keukenstoel, klimt u er dan op en moet u dan eens zien wat voor onsmakelijks zich allemaal afspeelt in die krul”.
Hans Hermans, 1-8-2006

Het lijkt erop dat in Doorn (sommige) buren zich beklagen over hun buren. Het lijkt er tevens op dat (sommige) buren dan hun beklag gaan doen bij de gemeente of de politie. Het lijkt er tevens op dat (sommige) buren dan ook nog eens, of direct, of na inschakeling van een mediator, “gelijk” krijgen. Het lijkt erop  dat sommigen in Doorn zich ergeren aan zaken in het privé-domein van anderen en daarbij aan de bel trekken. Ik doel hierbij op de beschildering van een berghok van de obs Kameleon en een buur die zich naakt op zijn balkon begeeft.
Ik denk dan altijd dat je niet hoeft te kijken. Indachtig de reactie van Hans Hermans lijkt het erop dat sommigen in Doorn niet hun hoofd afwenden en anderen in hun waarde laat, maar dat sommigen in Doorn er absoluut van overtuigd zijn dat hun kijk op de samenleving de enig juiste is.
In zo’n dorp, waar ook nog eens de overheid (gemeente en politie) zich schaart achter die sommigen, wil je toch niet wonen.
Renk Knol, 2-8-2006

Sportvelden onbespeelbaar door droogte

DRIEBERGEN De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft alle sportvelden tot 1 september onbespeelbaar verklaard in verband met de zeer droge julimaand. Rugbyclub Pink Panthers geeft aan wat de gevolgen zijn.

Maandag 31 juli 15.22 uur. Hoofd Technische Commissie krijgt telefoontje van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De staat van de velden is door de droogte dusdanig dat de velden dicht blijven tot 1 september. Een brief is onderweg.
Niet klagen; op de heuvelrug is zo goed als alles afgekeurd tot de zelfde datum.

De schrik zat er even flink in. Na overleg met de voorzitter van The Panthers op zoek naar oplossingen. Het is tenslotte zo dat op 3 september de eerste wedstrijd van de nieuwe competitie op de rol staat. Voor het eerst in de landelijke Eerste Klasse. En dan mogen starten met een voorbereiding van nul. Trainen is niet mogelijk dus wijken we uit tot 1 september naar de velden op het seminarie terrein. Dat doen we nu ook al en eigenlijk was de bedoeling om per 15 augustus weer lekker op De Woerd te kunnen trainen. Ruimtelijk gezien is een trap veldje echt niet ideaal.

Die datum starten we ook weer met al de trainingen dus ook voor de jongste jeugd. Dus ook met deze en oudere jeugd uitwijken naar het seminarie terrein. Absoluut niet ideaal als sportvereniging. Ontvangst van de ouders van onze spelers en speelsters is nul. Onze spelers komen van heel de heuvelrug, Zeist en zelfs Woudenberg. Die kan je nu niet eens een kop koffie aanbieden. En wat voor indruk voor mogelijke nieuwe leden. Als club kan je jezelf op deze manier toch slecht presenteren. Een regelrechte ramp. Daarbij hanger er in de regio al de eerste posters met de aankondiging voor een opendag op 26 augustus. Hiervoor hopen de bestuurders van The Pink Panthers dat de gemeente een uitzondering kan gaan maken. Deze moet sowieso doorgaan. Kan het niet op de Woerd gaan we wel weer naar het Seminarie al is dat natuurlijk niet een echte presentatie van je club.

En dan de oefenwedstrijden. Ook nul dus. Meteen al de clubs waar we tegen zouden spelen gebeld en in overleg besloten dat we bij deze clubs gaan spelen. Voor het spel geen probleem. Echter de kosten die dit met zich meebrengt. Vervoer van de teams is dan nog het minste. In plaats van kantine inkomsten hebben we uitgaven. Kost een club als The Panthers toch minimaal 5.000 euro in de maand augustus.

Vraag is nu wel wie gaat dat betalen. En wat doet de gemeente met de veldhuur. Normaal betalen we voor tien maanden, krijgen we nu een rekening voor negen maanden. Het zal wel niet, men doet het waarschijnlijk af als onmacht.

Heuvelrugnieuws van woensdag 2 augustus 2006

Parklaan 10-12 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Een bos vol geheimen in Slottuintheater

ZEIST  Theater Van Niks & Van Alles brengt woensdag 9 augustus een Bos Vol Geheimen naar het Slottuintheater. Deze kindervoorstelling in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist begint om 14.30 uur en de toegang is gratis.

Lonneke en Janine ontdekken in een ‘geleend’ boek een geheime brief. Die brief is niet voor hen, er zit een plakkertje op, de brief is geheim! Maar het is wel super spannend de brief  toch stiekem open te maken. Niemand die ’t ziet! ‘Ga nooit zonder kippenbouillon het bos in”, staat er in de brief , ‘of zou je weleens in een ander willen veranderen?’ Lonneke en Janine beleven een vreemd avontuur. Als je bent ‘omgetoverd’, gaat ’t dan nog ooit goed met je komen? Een theatervoorstelling met van alles erin: dans, muziek, humor en spanning.

Heuvelrugnieuws van donderdag 3 augustus 2006

’t Oostrom 4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Kabelstoringen openbare verlichting

DRIEBERGEN  De openbare verlichting op de Oosterlaan, Oosterstraat en Oosterdwarsstraat in Driebergen gaat momenteel gebukt onder een hardnekkige storing die zich maar zeer tijdelijk laat verhelpen. Een dergelijke kabelstoring treedt vaak op bij stijging van het grondwater of bij werkzaamheden.
Als gevolg van de kabelstoring is het ook mogelijk dat de openbare verlichting in heel Driebergen dag en nacht brandt. Citytec en haar zusteronderneming Eneco Infra zullen gedurende de tijd die nodig is om de storing te verhelpen, alles in het werk stellen om deze ‘overdaad aan licht’ zoveel mogelijk het beperken. Een dergelijke tijdelijke maatregel heeft voor zowel de gemeente als de burger geen financiële consequenties.


Tijdens mijn stage bij Eneco Energie heb ik meegemaakt dat storingen in het elektriciteitsnet ook veroorzaakt kunnen worden door verwilderde boomwortels. Een probleem wat in het gebied van de Oosterlaan en dergelijke ook best wel eens het geval kan zijn. Dat de straatverlichting in heel Driebergen brand komt doordat er vanuit het schakelstation in Rotterdam de verlichting wordt aangezet om te kijken of deze correct werkt of om met een grondmicrofoon de storing te zoeken.
Roderick Heek, 3-8-2006

Ha die Roderick, Leuk dat ik jou ook eens ‘schriftelijk’ tref op deze site, je brandweerfotografieprestaties kende ik al. Nou, leuk zeg, stroomstoringen door stijgend grondwater en ‘verwilderde’ boomwortels (bestaan er ook tamme boomwortels?); zo meteen staat de stoep nog onder stroom en loopt iedereen te dansen. Klein tipje, verwar de brandweer niet met het werkwoord branden.
Hans Hermans, 3-8-2006

Ha die Hans,Tamme boomwortels, misschien wortels met ‘teveel’ water op? En de stoep onder stroom lijkt me vrijwel niet mogelijk, omdat alles in het elektrische net in Nederland ‘geaard’ is. Geaard wil in dit geval niet zeggen dat de boomwortels weer onder stroom komen te staan, maar een speciaal centraal aardpunt wat de lekkende elektriciteit afvoert. Het lijkt me trouwens niet goed dat de straatverlichting brand, maar brandt. En mocht dit wel zo zijn dan zijn de foto’s onderweg…
Roderick Heek, 3-8-2006

Tja, het blijft moeilijk: Oosterstraat, Oosterlaan en Oosterdwarsstraat. De Oosterdwarslaan zal zijn bedoeld neem ik aan. Misschien muggenziften maar je moest eens weten hoeveel post, bloemen en pizza’s verkeerd worden bezorgd cq aangeboden…..
Maar het hele verhaal is me niet duidelijk: de verlichting is al ruim anderhalve week uit. Het grondwater aan deze kant is door de jaren heen alleen maar gedaald en nu zou het, uitgerekend na een historisch lange droge periode ineens hoog staan? Heeft het bij onze tegenvoeters soms erg veel geregend en sijpelt dit door?
Door de gemeente werd gemeld dat er een breuk was maar ze weten niet waar. Zal ik eens heel flauw een gokje wagen: voor de eerste of na de laatste lantaarnpaal die niet meer brandt? Ik weet dat de straatverlichting niet simpel aan een eigen kabeltje hangt, het is iets complexer, maar bijna 2 weken moeten toch voldoende zijn om dit probleem op te lossen. Je moet er niet aan denken dat er een echte stroomstoring optreedt.
Bert Rook, 4-8-2006

En dan, om 12 uur ’s nachts, is er ineens weer licht! Te laat om te voorkomen dat we in de stromende regen in diepe plassen stapten. Ergens is dus iemand op vrijdagavond laat nog bezig geweest om ons te helpen. Die man of vrouw heeft recht op een bonus!
Bert Rook, 5-8-2006

Bouw apotheek vertraagd

DRIEBERGEN  De nieuwbouw van de Driebergse Apotheek aan de Traaij (op de plek van het afgebroken café ’t Swaantje) is vertraagd doordat de projectontwikkelaar Janssen-De Jong te lang gewacht heeft met het leveren van aanvullende informatie om de verleende bouwvergunning definitief te maken.

1,6 miljoen nodig voor aantrekken ambtenaren

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug kampt met een structurele onderbezetting en moet in het belang van een betere dienstverlening aan de burgers opnieuw extra ambtenaren aantrekken. Aldus René Leget in weekblad De Kaap. Daarmee is naast de reeds uitgetrokken 900.000 euro nog een extra investering van 700.000 euro gemoeid. Door deze tegenvaller komt niets terecht van het plan van de gemeenteraad om te bezuinigen op de personeelskosten.


In het bedrijfsleven leiden fusies altijd tot personeelsreducties en kostenbesparingen. Maar zo niet bij gemeentelijke herindelingen en dus ook niet bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hier was vóór de herindeling al voor gewaarschuwd door vele deskundigen, niet in de laatste plaats door ervaringen met eerdere herindelingen. Maar luisteren naar het volk? Ho maar, en wat maakt het uit? De burger betaalt toch wel al deze grappenmakerij, al moet het met deurwaardersdrang. Volgend jaar zullen de belastingen wel weer stevig omhoog gaan. Het is in één woord SCHAN-DA-LIG! We zijn gewoon genaaid door al die partijpaljassen. Nu nog wachten op de suffige smoezen van de “Pontius-Pilatus-politici”, de slijmjurken die altijd al tegen waren. WAT KUNNEN WE HIERTEGEN DOEN?
Hans Hermans, 3-8-2006

Een gemeente moet voor een bouwplan een bouwvergunning afgeven. Het bouwplan wordt daarbij getoetst op de bouwvoorschriften (bouwkunde) en het plan wordt getoetst op de mogelijkheden van het bestemmingsplan (ruimtelijke ordening). Daarnaast is er ook nog een toetsing door de welstandscommissie. Dat alles vergt nogal wat ambtelijke inspanning.
Als nu blijkt dat er te weinig ambtenaren zijn om die klus in korte tijd te klaren, zijn er twee oplossingen, te weten: meer ambtenaren of minder toetsing. De gemeente kiest nu voor de eerste oplossing van meer ambtenaren.
Maar je kunt ook kiezen voor minder toetsing. Indachtig de idee dat de gemeente er is om het algemeen belang te dienen, is er iets voor te zeggen om de bouwplannen alleen maar te toetsen aan het vigerend bestemmingsplan. Toetsing op de bouwvoorschriften kan achterwege blijven omdat dat immers een overwegend privé-belang is.  En omdat smaken verschillen kan toetsing door de welstandscommissie ook afgeschaft worden.
Dit is natuurlijk kort door de bocht.
Ik wil daarom twee soorten bouwvergunningen voorstellen, namelijk een bouwvergunning verleent aan een bouwplan dat is gemaakt door een gecertificeerd architectenbureau en een bouwvergunning die niet is gemaakt door een gecertificeerd bureau.
Bouwplannen gemaakt door een gecertificeerd bureau worden alleen getoetst op het bestemmingsplan met bijbehorende legeskosten van x euro. Deze toetsing kan zeer snel.
De bouwplannen die niet door een gecertificeerd bureau worden gemaakt worden zowel op bouwvoorschriften als bestemmingsplan getoetst en kosten 3x euro. Deze toetsing duurt langer.
Het is vervolgens aan de burger welke weg er bewandeld wordt.
Op deze manier kunnen er wellicht sneller vergunningen afgegeven worden door een geringer aantal ambtenaren.
Renk Knol, 3-8-2006

Slim idee Renk; maar zoals je weet, ze zitten niet op onze slimme ideeën te wachten. Bij alle overheden wordt bij voorkeur telkens opnieuw het wiel uitgevonden.
Hans Hermans, 4-8-2006

Fietser vliegt door achterruit auto

DRIEBERGEN  In Driebergen is woensdagochtend een 36-jarige fietser uit Werkhoven ernstig gewond geraakt. De man merkte op de Broekweg te laat op dat de auto voor hem remde. Hij reed daardoor achterop de auto en vloog door de achterruit.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 4 augustus 2006

Melvill van Carnbeelaan 26-28 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.25 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Maak je eigen bloemenpers

ZEIST  Op zondag 13 augustus organiseert de Boswerf de activiteit ‘een eigen bloemenpers maken’. De werking van de pers wordt uitgelegd en er zijn een aantal voorbeelden wat je allemaal met droogbloemen kunt doen. Aanmelding vooraf is wenselijk. Aanvang 12.30 uur of om 14.00 uur. Graag tijdig reserveren tijdens kantooruren of tijdens de openingstijden. Deelname per persoon € 6,00
Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur.
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 5 augustus 2006

Noorderplantsoen 28-34 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Maaltijd in open lucht

AMERONGEN  De tweede Grietmarkt is op zaterdag 9 september. Bezoekers kunnen volop genieten van kunst, muziek, biologische producten en streekproducten. De Grietmarkt vindt van 10 tot 17 uur plaats tegenover Kasteel Amerongen en de toegang is gratis.

Joop de Fluiter voor zesde keer corsospeaker

LEERSUM  ,,Hoe meer informatie ik geef, hoe meer het corso gaat leven voor iedereen.’’ Met deze gedachte gaat Joop de Fluiter voor de zesde keer achter de microfoon om al die duizenden bezoekers van het Leersumse Bloemencorso te vertellen wat er zich achter de schermen bij het bouwen van de praalwagens heeft afgespeeld.

Heuvelrugnieuws van zondag 6 augustus 2006

Mollebos Driebergen: afstervende boom
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 20 °C


Domheid troef (2)

ZEIST Twee mannen uit Driebergen zijn aangehouden wegens rijden onder invloed. Op zaterdagochtend omstreeks 03.25 uur controleerden surveillerende agenten een automobilist op de Lageweg. De 21-jarige bestuurder uit Driebergen moest een blaastest afleggen en had te veel gedronken. Hij werd aangehouden. Uit de ademanalyse bleek dat hij 120 ug/l in zijn lichaam had. Omdat hij beginnend bestuurder is, kreeg hij een rijverbod van een uur en proces-verbaal.
Omstreeks 04.35 uur zagen agenten dezelfde auto op Nooitgedacht weer rijden. Omdat ze eerder hadden geconstateerd dat alle inzittenden vermoedelijk onder invloed van alcohol waren, werd de auto weer aan de kant gezet. Dit keer zat een 23-jarige bestuurder uit Driebergen achter het stuur. Ook hij werd gecontroleerd op alcohol en blies 235 ug/l. De eveneens beginnende bestuurder kreeg een rijverbod van drie uur en proces-verbaal. Hij kreeg ook een bekeuring omdat hij ergens reed waar hij niet in mocht.

Heuvelrugnieuws van maandag 7 augustus 2006

Faunalaan 62-72 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Brand op terras

DOORN  De politie is op zoek naar de daders van een brandstichting op een terras op het Plein 1923 in de nacht van zaterdag op zondag. Zondagochtend trof de eigenaar van het terras een verbrande parasol en vier gesmolten terrassets aan. Kennelijk had er een forse brand gewoed. Desondanks was er bij politie ’s nachts geen melding binnengekomen. De eigenaar doet aangifte. De politie is op zoek naar eventuele getuigen. Hen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug: 0900 – 88 44. Anoniem bellen kan ook naar 0800 – 7000.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 8 augustus 2006

Bosstraat 36-38 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Auto tegen een boom en over de kop

DOORN  Een 62-jarige vrouw uit Maurik is maandagmiddag omstreeks 17.15 uur op de Leersumsestraatweg met haar auto tegen een boom gereden en vervolgens over de kop geslagen. Volgens een getuige die achter haar reed, reed de vrouw over de middenlijn. Een tegemoetkomende automobilist zou haar hebben gewaarschuwd door met zijn lampen te seinen. Vervolgens was de vrouw volgens de getuige met haar auto links over de middenlijn gegaan en tegen een boom gereden. Door de klap sloeg zij met de auto over de kop. De getuige zag rook bij de auto en besloot het slachtoffer meteen uit haar auto te trekken. De vrouw is door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Na behandeling van een beenwond en enkele kneuzingen mocht zij weer naar huis. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt wegens gevaarlijk rijgedrag.

Heuvelrugnieuws van woensdag 9 augustus 2006

Akkerweg 2-4 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Provincie Utrecht biedt online kennisspel aan

UTRECHT  Kennis opdoen via een spel op de website van de provincie, dat kan nu met het nieuwe kennisspel ‘Ontdek mooi Utrecht’. Dit spel is te vinden via www.provincie-utrecht.nl/speelmee  en is bedoeld voor inwoners en bezoekers van de provincie.
Doel van het spel is om bewoners en bezoekers van onze provincie op een speelse manier kennis te laten maken met wat de provincie te bieden heeft op recreatief, woon-, natuur- en historisch gebied. En om te laten zien wat de provincie daarvoor allemaal doet.

In de eerste ronde staat het thema ‘wandelen’centraal. Via 10 meerkeuzevragen krijgt de speler informatie over bijzondere wandelroutes, historische bezienswaardigheden onderweg of het wandelnetwerk. Je kunt scores bijhouden en meedingen naar een leuke prijs. Iedere maand wordt een nieuwe ronde gespeeld met een ander thema rondom ‘Ontdek mooi Utrecht’. De tweede rond gaat eind augustus van start en gaat over fietsen in provincie Utrecht.

Tijdelijke school De Kring toch in eigen buurt

DRIEBERGEN  Leerlingen van basisschool De Kring aan de Schotellaan hoeven het aanstaande schooljaar niet naar noodlokalen aan de Woerd. Het protest van de ouders heeft uitwerking gehad want op dit moment wordt gewerkt aan de bouw van een noodschool aan de Akkerweg.


Is ook bekend wie deze extra kosten gaat betalen? Of is er inmiddels binnen de grenzen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een groot bos met geldbomen ontdekt?
Hans Hermans, 9-8-2006

Beste Hans, inmiddels is inderdaad bekend wie de extra kosten gaat betalen, voor de noodschool  van “De Kring”.
“De columnist” van de site ene………Hans Hermans , want naar ik heb begrepen brengt dat nog wel wat pegels op.
Ja, wie wat worden wil , zit niet stil. 
grtn John van Voorst, 11-8-2006

Overlast en beledigen

DOORN  Een 19-jarige inwoner van Doorn is dinsdag na een overlastmelding aangehouden voor het beledigen van agenten. Dinsdag omstreeks 15.45 uur kreeg de politie een melding van overlast aan het Raadhuisplein. Jeugd zou op de openbare weg aan het drinken zijn en harde muziek aan hebben. Agenten troffen de groep nog aan en hoorden dat uit een auto inderdaad harde muziek te horen was. De eigenaar van de auto kreeg hiervoor een bekeuring. Toen de agenten hun weg weer wilden vervolgen, kregen ze een scheldwoord naar hun hoofd. Een 19-jarige man is hiervoor aangehouden. Hij kreeg een bekeuring.


Niet bekend wat dat scheldwoord was? Is er een lijst met (scheld)woorden die je niet mag gebruiken tegen oom agent?
Hans Hermans, 9-8-2006

Zwaar beschonken automobiliste

MAARN  Een 30-jarige automobiliste uit Alphen aan den Rijn is dinsdag aangehouden voor het veroorzaken van aanrijdingen. De vrouw had onder invloed van alcohol achter het stuur van een auto gezeten.
Omstreeks 19.30 uur kreeg de politie de melding dat een automobiliste op een campingterrein in Maarn tegen verschillende geparkeerde auto’s was aangereden. Ook reed de vrouw tegen een 50-jarige vrouw uit Nieuwegein aan. Zij liep heupletsel op en heeft zich bij de dokter laten behandelen. Omstanders hielden de 30-jarige automobiliste aan en droegen haar over aan de gewaarschuwde politie. Die nam een blaastest af waaruit bleek dat de vrouw te veel had gedronken. De ademanalyse wees uit dat ze 1020 ug/l in haar lichaam had, bijna 5 keer de toegestane hoeveelheid. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd en tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.


Een pronte dame uit Alphen aan den Rijn,
hield van het leven én van koele Moezelwijn.
Ze ging aan de zwier en belandde in Maarn,
het bezoek aldaar vergeet ze in geen jaren,
want haar kop, ego én beurs leden veel pijn.
Hans Hermans, 10-8-2006

Bromfietspassagier breekt been

DOORN  Een passagier van een bromfietser heeft dinsdag zijn been gebroken bij een aanrijding op de kruising Sparrenlaan – Koninginneweg en Julianaweg. Omstreeks 17.00 uur kreeg de politie de melding dat eerder die middag, omstreeks 14.45 uur, een 15-jarige bromfietser uit Doorn en een automobiliste, een 41-jarige inwoonster van Doorn, met elkaar in aanrijding waren gekomen. De passagier van de bromfietsbestuurder, een leeftijdsgenoot uit Driebergen raakte gewond. De automobiliste had het slachtoffer direct zelf naar het ziekenhuis vervoerd. Daar bleek het slachtoffer een gebroken been te hebben. Hij is voor een operatie naar het Diakonessenhuis in Utrecht vervoerd. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Heuvelrugnieuws van donderdag 10 augustus 2006

Welgelegenlaan 18-20 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Bomen Heuvelrug redden het wel

HEUVELRUG  De schade aan bossen op de Utrechtse Heuvelrug als gevolg van de aanhoudende droogte, lijkt mee te vallen. Ook al staan veel bomen er nu al bruin of kaal bij, ze komen er volgend jaar wel weer bovenop. Dat zegt boswachter Aalt van den Hoorn van de stichting Het Utrechts Landschap in het AD/UN.
Twee weken geleden uitte hij grote zorgen over de bomen rond plaatsen als Zeist, De Bilt, Leersum, Doorn, Driebergen. Ze zouden massaal het loodje leggen als het niet snel zou gaan regenen. ,,Vorige week is er 55 milimeter water gevallen in De Bilt. Dat is een behoorlijke plens. En hoewel er veel blad is gevallen en sommige beuken al kaal zijn, zie je ook wel weer verse knoppen. Dat wijst erop dat ze zich toch redelijk weten te herstellen en er volgend jaar waarschijnlijk wel weer bovenop komen,’’ zegt Van den Hoorn nu. De Utrechtse Heuvelrug is – voor Nederlandse begrippen – hoog gelegen: tussen de 15 en 60 meter boven NAP. Daardoor moeten bomen bij droogte diep wortelen om het grondwater te bereiken. De lijsterbes en de krent zijn struikachtigen die het het eerste opgeven wanneer er geen water is. ,,Die zijn nu wel kaal, maar ze staan weer fier rechtop’’, zegt Van den Hoorn. ,,En nu hebben we een ideale temperatuur en het gaat weer regenen. Het gaat de goede kant op.’’

Heuvelrugnieuws van vrijdag 11 augustus 2006

Arnhemsebovenweg Driebergen: richting Zeist vanaf 76
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.50 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Utrechtse Heuvelrug wordt in beeld gebracht

HEUVELRUG De komende weken fotografeert het bedrijf CycloMedia de hele gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een auto, voorzien van een speciale camera op het dak, rijdt door de gemeente om 360° panoramafoto’s te maken. De gemeente gebruikt de foto’s onder meer voor inventarisatie van de buitenruimte, afhandeling van vergunningaanvragen en vragen van burgers.


Volgens mij is Google Earth goedkoper én…. daarmee kun je wél in achtertuinen kijken, alwaar de meeste aanbouwen plaatsvinden.
Hans Hermans, 11-8-2006

Daar zou je best eens gelijk aan kunnen hebben. Bovendien vind ik het vreemd dat er in augustus gefotografeerd wordt. Er zit nu nog zoveel blad aan de bomen dat panden nauwelijks zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Het vroege voorjaar lijkt mij beter. Ben trouwens benieuwd wat het kost. Voor ruimtelijke ordening controle zou ik de voorkeur geven aan verticale luchtfoto’s in stereoparen. Maar als je ook inzicht wilt hebben in lantarenpalen, bomen, etc. valt er voor deze manier wat te zeggen.
Toevallig vanmiddag nog met een civiel-technicus over de 360graden panoramafoto’s gesproken. Hij maakt er wel gebruik van, maar als er werkelijk iets bekeken moet worden, gaat ie naar de betreffende plek en maakt daar zelf de nodige foto’s.
Het zou mij trouwens niets verbazen dat Cyclomerdia de rechten op de foto’s behoudt, om deze daarna ook door te verkopen aan Funda.nl.
Ik hoop dat de gemeenteraad expliciet vragen gaat stellen over het nut van deze exercities.
Renk Knol, 11-8-2006

Beste Hans en Renk, zoals jullie vast al wel hebben gezien laat Google Earth Driebergen niet in detail zien. Zeist wel, maar blijkbaar is Drieberen te klein. Dus zo gek was de gemeente nog niet.
Jan Dogger, 15-8-2006

Kwestie van tijd Jan, kwestie van tijd; sinds kort staat Zeist op Google Earth, Driebergen volgt vanzelf. Dat alles heeft dus niets te maken met slimheid van de gemeente, wél met wederom spilzucht.
Hans Hermans, 15-8-2006
 

Mannen met luchtdrukgeweer aangehouden

DRIEBERGEN  Twee 20-jarige Utrechters zijn donderdagmiddag aangehouden omdat zij met een illegaal jachtgeweer oefenden op een terrein aan de Jachtlaan. Een getuige belde omstreeks 16.40 uur de politie met de mededeling dat twee mannen over een hek waren geklommen en richting de ijsbaan liepen. Ze zouden in het bezit zijn van iets dat op een geweer leek.

Op de achterbank van de auto die de mannen voor het hek hadden achtergelaten, zagen de agenten een doos liggen met de afbeelding van een luchtdrukgeweer. Omdat de mannen in het bos waren verdwenen, werd de hulp van een hondengeleider ingeroepen. In het bos werden een boek met kogelgaatjes en een leeg blikje gevonden.

De verdachten werden even later aangetroffen in bezit van een honkbalknuppel. Ze bleken het geweer te hebben verstopt toen ze de politie ontwaarden. Het wapen is in beslag genomen. Na verhoor mochten de mannen weer vertrekken. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt voor het bezit en gebruik van het luchtdrukwapen.

Graffitispuiters betrapt

DRIEBERGEN  Twee jongens uit Driebergen (17 en 16 jaar) zijn in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden in Bunnik op verdenking van het spuiten van graffiti op de geluidswal langs de Rijksweg A12. Omstreeks 01.30 uur kwam bij de politie een melding binnen dat twee mannen in zwarte kleding en een capuchon op bezig waren graffiti te spuiten.
Op het fietspad op de Schoudermantel trof de politie beide verdachten aan. In hun rugzakken zaten spuitbussen. Zij ontkenden echter iets te maken te hebben met de graffiti en stelden dat ze een spuitklusje hadden gehad bij een vriend. Bij controle van de graffiti, een werk van acht bij twee meter, constateerden de agenten dat een deel van de verf nog nat was. Daarop werden de verdachten aangehouden en meegenomen naar het bureau voor nader onderzoek. De ouders zijn in kennis gesteld.


Grappig, de kelders van de overheid en gemeenten liggen nog steeds vol met onzinnige kunstwerken in het kader van de in 1987 opgeheven BKR (Beeldende Kunst Regeling). Tegenwoordig zijn gemeenten verplicht een minimaal bedrag aan kunst te besteden, waarbij niet iedere burger de smaak van de kunstcommissie kan volgen. Maar o wee als een paar knullen een saai geluidsscherm willen opfleuren…..
Hans Hermans, 11-8-2006

Heuvelrugnieuws van zaterdag 12 augustus 2006

De Sluis Driebergen: richting Jagersdreef
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Stemtesten Mattheuspassion van Bach

ZEIST  Voor gepassioneerde zangers met de nodige (koor)ervaring bestaat de mogelijkheid om per september in te stromen als projectlid bij Collegium Vocale Zeist onder leiding van de Driebergse Laetitia Schouten. Vanwege het naderend 10 jarige jubileum zal dit groots gevierd worden met het instuderen en uitvoeren van de Mattheuspassion van Bach.
Maar ditmaal in de prachtige HERtaling van Jan Rot. Hij verving het 17e eeuws gedachtegoed door een eigentijdse kijk op de historische figuur Jezus en het lijdensverhaal. Een muzikaal belevenis over angst, afkeer, zinloos geweld tegenover een zuiver hart vol liefde. In hedendaags Nederlands dat geweldig klinkt.

Collegium Vocale Zeist streeft naar een ‘professionele aanpak met goede amateurs’ Beschik je over enige muzikale ambitie, ben je beschikbaar op dinsdagavonden in Zeist en bereid thuis je partij te studeren mbv een oefencd?

Heuvelrugnieuws van zondag 13 augustus 2006

Hoofdstraat 26 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

De boswachter voelt nattigheid

DE BILT Boswachter Aalt van den Hoorn van Stichting Het Utrechts Landschap houdt op zondagmiddag 20 augustus om 14.00 uur een begeleide wandeling op landgoed Beerschoten, waarin water centraal staat.
Iedereen weet dat niet alleen de mens, maar ook planten en dieren afhankelijk zijn van water om te overleven. De droogte tijdens de afgelopen weken heeft de gevolgen van watertekort in de natuur maar al te zichtbaar gemaakt: bomen en planten verdorren, drinkplaatsen voor de dieren verdrogen. Ondanks de regen die de afgelopen dagen gevallen is.

De Utrechtse Heuvelrug is een stuwwal die vooral bestaat uit zand en grind, zodat water snel en gemakkelijk tot diep in de bodem wegzakt. Ook op landgoed Beerschoten is er daarom van nature een lage grondwaterstand. Waterwinning en droogteperiodes verlagen die waterstand verder.

Boswachter Aalt van den Hoorn laat de deelnemers tijdens de wandeling kennismaken met diverse aspecten van waterbeheer, het gebruik van water en de gevolgen daarvan voor de natuur. De invloed van klimaatverandering zal zeker aan de orde komen. Tijdens de wandeling is aandacht voor maatregelen en ontwikkelingen op Beerschoten die de watersituatie moeten verbeteren. De route voert ook langs de grondwatermeter.

De wandeling start om 14.00 uur vanaf paviljoen Beerschoten en duurt ongeveer 1½ uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Kosten Beschermers van Het Utrechts Landschap € 1,- (op vertoon van de Beschermerspas 2006) anders € 1,50 p.p. Paviljoen Beerschoten, Holle Bilt 6 in De Bilt.

Vernielers aangehouden

ZEIST  Zondagochtend omstreeks 04.20 uur heeft de politie drie jongens aangehouden die een politieauto bekogelden met fietsbellen. Nadat de surveillancewagen op de Slotlaan was bekogeld, liepen de jongens weg via het fietspad aan de Slotlaan / Woudenbergseweg. De politie is op zoek gegaan naar de jongens en troffen op basis van het signalement op de Woudenbergseweg drie verdachten aan. De verdachten werden later door de collega uit de betreffende surveillancewagen herkend als behorende tot de groep die met de fietsbellen gooide. Hierop zijn de drie jongens (allen in de leeftijd van 17-18 jaar en afkomstig uit Leersum en Driebergen) aangehouden wegens openlijke geweldpleging tegen goederen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heuvelrugnieuws van maandag 14 augustus 2006

Willem van Abcoudelaan 25-27 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Corso en kastelentocht bij Radio 90FM

LEERSUM De medewerkers van Radio 90FM krijgen het komende weekeinde weer erg druk. Op vrijdag 18 augustus begint de lokatieuitzending rond het Bloemencorso van Leersum al om 16.00 uur. Vanuit het eetcafé De Wereld van Verschil worden de bouwers van het Corso tot diep in de nacht via de radio op de hoogte gehouden welke bloemen tekort zijn en welke bloemen  nog voldoende aanwezig zijn. Natuurlijk worden mensen op de bouwplaatsen  tot in de kleine uurtjes getracteerd op de echte corsomuziek. Zaterdagochtend begint Radio 90FM al om 10.00 uur met een extra uitzending van In en Outs. Vanaf 12 uur worden sfeerimpressies gegeven vanaf het parkoers. Om 14.00 volgt het rechtstreekse verslag van het bloemencorso. De omroep stelt dit jaar voor het eerst de Radio 90FM bokaal beschikbaar De uitzending van het Bloemencorso duurt tot 17.00 uur.
Op zondagochtend verhuist de mobiele studio naar het terrein bij Huis Doorn. Vanaf 12.00 uur wordt u op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen bij de Kastelentocht. Rond 16.00 is de streekomroep rechtstreeks aanwezig bij de prijsuitreiking van de mooiste aanspanningen.
Om 17.00 uur sluiten de medewerkers van Radio 90FM dit weekend na  bijna  30 uur lokatieuitzending af.
Radio90FM is op de kabel te beluisteren in Amerongen, Doorn, Maarn/Maarsbergen, Wijk bij Duurstede(inclusief kernen Cothen en
Langbroek) en Overberg te  beluisteren op FM 107.0 Mhz, terwijl de kabel frequentie in Leersum FM 102.4 Mhz is. De etherfrequentie in een groot gedeelte van Zuid-Oost Utrecht is  FM 91.7 Mhz.

Bierflesje naar beneden gegooid

DRIEBERGEN  Een 19-jarige man uit Leiden is zondagavond aangehouden voor vernieling nadat hij een bierflesje tegen een auto had gegooid. Samen met twee vrienden zat de verdachte omstreeks 20.20 uur bier te drinken op een dakterras aan de Dokter Hermansstraat. Een getuige zag hoe de verdachte een flesje weggooide. Daarbij sneuvelde een ruit van de auto. De verdachte werd later aangehouden. Hij ontkende elke betrokkenheid. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 15 augustus 2006

Rosariumlaan 6-8 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Meteo waarschuwt Heuvelrug bij gladheid

DOORN  RTV Utrecht meldt dat het Wageningse Meteo Consult de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat waarschuwen als het glad is. Het weerbureau zal daarvoor meetpunten in het wegdek plaatsen, waarmee de situatie 24 uur per dag in de gaten wordt gehouden.
Tot op heden hielden de gemeenten de situatie zelf in de gaten, maar na de fusie wordt overgestapt op de deskundigheid van Meteo Consult.


“Deskundigheid”? Door het plaatsen van een paar meetpunten in het wegdek? En waarvoor moet er dan worden gewaarschuwd? Om te strooien? Dat is toch jarenlang goed gegaan op andere, veel goedkopere manieren? Wat vinden anderen, is dit wederom een verkeerde uitgave of niet?
Hans Hermans, 15-8-2006

Beste Hans, is het misschien mogelijk om eens iets positief te benaderen? Ik weet niet of dit goedkoper is en kwalitatief beter, die informatie heb ik niet, maar gezien jouw toonzetting twijfel jij hier sterk aan. Het is wel algemeen bekend dat als je bepaalde diensten centraal en grootschalig laat uitvoeren dat dit beter en goedkoper is. Vanuit dat oogpunt kan ik het prima begrijpen de stap van de gemeente. Als jij er nu voor zorgt dat na het sneeuwen jou pad is aangeveegd (en wat mij betreft veeg je ook mijn pad), dan is het daar niet meer glad en is het ook niet nodig daar een meetpunt te plaatsen.
Jan Dogger, 16-8-2006

Beste Jan, Iets positief benaderen? Zie mij maar als een zeer kritische burger en dan is het uitgavenbeleid van de (gemeentelijke) overheid nimmer iets om positief over te doen. Wist je dat je aansprakelijk kunt worden gesteld als er op de aan jouw perceel grenzende (gemeente)stoep iemand door gladheid uitglijdt en zich verwondt? Maar los daarvan, maakte iedereen maar zijn stoep schoon bij hevige sneeuwval, lijkt mij toch onder de etiquette, dan wel de moraal vallen. Ik ben alles behalve een brave burger, maar bij sneeuwval probeer ik in de regel het voetpad voor mijn tuin schoon te houden. En terugkijkend op afgelopen winters schijn ik bij mij in de straat een van de weinigen te zijn die het trottoir voor het huis schoonhoud. Overigens dezelfde stoep als waaraan jij woont Jan. Zelfs de vele huisartsen bij ons in de buurt doen zelden nog iets aan het wandelplaveisel voor hun praktijken bij sneeuwoverlast. Wat dat betreft vraag ik mij trouwens af hoe de gemeente zich eruit kletst als iemand op een ongestrooide binnenweg een lelijke smak van zijn fiets maakt. En nu we het toch hebben over aansprakelijkheid, daar hebben die vorstvoelers naar mijn mening ook mee te maken. Hoe meer je als gemeente (duur) uitbesteedt, hoe minder je aansprakelijk kunt worden gesteld voor schades die daaruit voortvloeien. Het woord lafheid wil ik in dat kader nog net niet gebruiken.
Hans Hermans, 16-8-2006

Beste Hans,
Mijn vrouw is November 2005 ten val gekomen en heeft haar enkel op 3 plaatsen gebroken dankzij de zeer plaatselijke gladheid. Er was die ochtend niet gestrooid en de gemeente is hiervoor al voor verantwoordelijk gesteld. Het is naar onze mening een goed initiatief en het is per definitie beter dan het systeem dat Doorn eerder hanteerde. Het oude systeem beruste immers hoofdzakelijk op incidentele beoordelingen door de gemeentewerkers zelf.
We hopen alleen dat het systeem wordt ingevoerd voor verbetering van de kwaliteit en begaanbaarheid van de wegen, en niet vanwege (alweer) een kostenbesparing. De gemeente blijft o.i. eindverantwoordelijk en dus aansprakelijk voor valpartijen tijdens gladde perioden. Daar kan geen systeem iets aan veranderen.
Bart Hiddink, 19-8-2006

Beste Bart,
Naar mijn idee hebben de voelers niets te maken met kwaliteit en begaanbaarheid van de wegen. Jaren geleden is in Driebergen uit besparings- én, naar ik meen, milieuoverwegingen gekozen voor het strooien van slechts de doorgaande wegen. Ik vraag mij inderdaad ook af hoe het zit met de aansprakelijkheid van de gemeente met betrekking tot ongelukken op ongestrooide wegen. Aan de andere kant kan elk weldenkend mens bij vorst en sneeuwval gauw genoeg vaststellen of een niet-bestrooide weg al dan niet glad is en daar vervolgens rekening mee houden. De gemeente zal zich ongetwijfeld kunnen disculperen, anders was deze keuze niet gemaakt door de gemeente Driebergen.
Hans Hermans, 20-8-2006

Heuvelrugnieuws van woensdag 16 augustus 2006

Damhertlaan 14 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

24 aanleunwoningen naar Heuvelrug Wonen

DOORN  In Huize Beatrix in Doorn vond maandagmiddag de overdracht van 24 aanleunwoningen van de Stichting Aanleunwoningen Doorn (SAD) plaats aan Heuvelrug Wonen en de oprichting van de Stichting Woonwensen Senioren Utrechtse Heuvelrug. Hiermee is de SAD opgeheven. Na de overdracht van de aanleunwoningen resteert er nog een aardig bedrag. Dat fonds wordt ondergebracht in de nieuwe Stichting Woonwensen Senioren Utrechtse Heuvelrug en wordt besteed aan het financieren van, aan wonen gerelateerde, wensen van de senioren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Langbroek. (Langbroek was vroeger immers een onderdeel van de voormalige gemeente Doorn).

De overdracht van de 24 aanleunwoningen, gelegen aan de Jacob van Ruysdaellaan, werd middels een ferme handdruk bekrachtigd. Namens de gemeente ziet wethouder Roy Pamboer er op toe hoe Jan Beenackers, voorzitter van de SAD en links op de foto, en Gert Radstake, directeur projecten Heuvelrug Wonen, elkaar met de overdracht feliciteren.

In 2007 Open Atelier Doorn

DOORN  Om in de behoefte aan atelierruimte voor kunstenaars (amateur en professioneel) in Doorn en omgeving te voorzien wordt op 22 augustus in de ruimte van de Doornse Welzijns Stichting de oprichtingsvergadering gehouden van de nieuwe Stichting Open Atelier Doorn. Deze nieuwe Stichting zal gebruik gaan maken van de in te richten atelier ruimte aan de Kampweg 33a in Doorn.
Naast gebruik als open atelier is ook een kunstenaars koffie-inloopochtend en een galerie in de plannen opgenomen.
Begin 2007 verwachten de initiatiefnemers de deuren feestelijk te kunnen openen.
Nadere informatie is te verkrijgen bij: Arnoud Venema en/of Martine van den Hengel, tel. 0343-416074

Lokale Omroep Heuvelrug blijft uitzenden

LEERSUM  De Lokale Omroep Heuvelrug en Kromme Rijn mag blijven uitzenden. Als ook de raad akkoord gaat, krijgt de omroep een zendvergunning van de gemeente. Dat meldt RTV Utrecht.
De Lokale Omroep zond al uit in Amerongen, Doorn , Leersum, Maarn en Wijk bij Duurstede, maar door de herindeling is de situatie veranderd.
Volgens de fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug voldoet de Lokale Omroep Heuvelrug en Kromme Rijn aan alle voorwaarden om in de lucht te kunnen blijven.

Heuvelrugnieuws van donderdag 17 augustus 2006

Florastraat 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Ondertekening convenant Cultuurbereik

DOORN  Wethouder Roy Pamboer en gedeputeerde Jan van Bergen hebben in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik in de Maarschalkskamer in Huis Doorn een convenant ondertekend. Dit is een provinciaal initiatief waarbij het streven is dat meer inwoners van de provincie Utrecht aan cultuur deelnemen; als maker, bezoeker of als recreant.

In het convenant, dat tot en met 2008 doorloopt, is afgesproken dat de volgende zaken, met financiële ondersteuning vanuit de provincie, worden gerealiseerd:

• het ontwikkelen en opstellen van een beleidsvisie cultuur
• het opstellen van een cultureel activiteitenplan 2007-2010
• het ontwikkelen en opzetten van een cultureel platform
• het organiseren van culturele evenementen.

Wethouder Pamboer gaf in een reactie aan dat een inventarisatie in het jaar 2005 naar het kunst- en cultuurbeleid in de voormalige vijf gemeenten opleverde dat alle gemeenten over een rijk palet aan verenigingen beschikten. ,,Op basis van de huidige 50.000 inwoners is nu het doel om het geheel op een hoger niveau te tillen.”

Of zoals gedeputeerde Van Bergen het verwoordde: ,,Door financiële middelen beschikbaar te stellen, wil de provincie meehelpen om het cultuurbeleid in de nieuwe gemeente handen en voeten te geven. Het is nu zoeken naar de gemeenschappelijke identiteit.”


Bij het zoeken naar een gemeenschappelijke identiteit hoop ik dat vernieuwing ook ruimte krijgt. Het cultuuraanbod is nogal gericht op ouderen en in mijn ogen nogal conservatief. Een bezoek van Bassie bij de kermis in Driebergen is voor onze jeugd al een hoogtepunt. En er is zoveel meer voor jongeren en zoveel ander aanbod voor ouderen. Maar niet op de Heuvelrug!! Dus ik pleit voor uitbreiding van het aanbod en niet alleen maar samenvoegen van het bestaande.
Karin Fokker, 20-8-2005

 


Meisjes aangehouden voor fietsendiefstal

DOORN  Twee meisjes uit Driebergen (14 en 15 jaar oud) zijn woensdagavond omstreeks 22.30 uur aangehouden op een particulier terrein aan de Hydeparklaan. De beheerder van het terrein wees de meisjes aan als de verantwoordelijken voor de diefstal en vernieling van een inmiddels teruggevonden fiets. Beide meisjes hadden bovendien een ontzegging voor het terrein.
Terwijl agenten bezig waren de meisjes aan te houden, bemoeide een 18-jarige man uit Driebergen zich ermee. Hij gedroeg zich zo vervelend dat de agenten besloten ook hem aan te houden. Hij werd met een bekeuring voor hinderlijk gedrag heengezonden. De meisjes kregen een bekeuring voor het overtreden van de gebiedontzegging. Voor de diefstal van de fiets wordt proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor konden zij weer vertrekken.

Rechter beslist vrijdag over uitzetting Romafamilie

UTRECHT  De rechter in Utrecht bepaalt vrijdag of de Romafamilie Nicolich hun huis in Zeist mogen worden uitgezet. De 600.000 gulden vertrekpremie, die de zigeuners zes jaar geleden kregen van de toenmalige gemeente Driebergen, is volgens Wlasco Nicolich niet voldoende om de huur te kunnen betalen. Aldus RTV utrecht.
Hij spande daarom een kort geding aan tegen de verhuurder, de Seyster Veste. Die wil maandag ontruimen. Nicolich betaalde na betalingsproblemen in een keer een grote huurachterstand. Daarop werd de sociale dienst wantrouwig en stopte zijn uitkering, waarna Nicolich opnieuw de huur niet kon betalen.


Geacht college van B & W en raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug,
Kijkend naar uw (uitgaven)beleid van de laatste maanden, doe ik een beroep op uw onmetelijke goedertierenheid. U hebt vanuit het verleden enige ervaring met het financieel steunen van deze familie, maar die ƒ 600.000,00 was natuurlijk veel te weinig. Wilt u eens kijken of u nog ergens een potje hebt, bijvoorbeeld “reserve burgerexploitatie”? Alvast bedankt voor uw zeer welwillende medewerking en succes met uw geldbomenbos; het heeft gelukkig veel geregend de afgelopen weken, dus u zult ongetwijfeld gulzig uitzien naar de oogstmaand.
Met de meeste hoogachting,
Hans Hermans, 18-8-2006

Inmiddels heeft de rechter beslist dat de familie mag worden uitgezet.
Redactie Heuvelrugnieuws.nl, 18-8-2006

Heuvelrug Totaal 2006

DOORN , ,‘Heuvelrug Totaal 2006’ wordt een fantastisch spektakel met een grote verscheidenheid aan activiteiten voor jong en oud”, beweert Will van Ligten (47) voorzitter van het organisatiecomité dat het feest op zaterdag 26 augustus voor de hele bevolking in Doorn organiseert. Aldus een bericht in weekblad De Kaap, waarin verder wordt vermeld dat er kinderspelen, oude ambachten en wat dies meer zij, zullen zijn.


Na de braderie in Driebergen, de jaarmarkt in Maarn, nu dus een soortgelijke vertoning in Doorn. Kunnen die winkeliersverenigingen nu echt niet eens iets originelers bedenken dan dit concept uit de 60er jaren van de vorige eeuw.
Renk Knol 17-8-2006

Kennelijk niet Renk, maar kom eens met een idee.
Hans Hermans, 17-8-2006

Ik zat er vanavond over na te denken en toen viel mij op dat de huidige dorpsfeesten georganiseerd worden door winkeliersverenigingen die zich richten op individuen. Wat ik mij kan herinneren van dorpsfeesten in de laat 50er en begin 60er jaren van de vorige eeuw was de veel grotere inbreng van verenigingen, scholen, bedrijven en dergelijke. Deze demonstreerden hun bekwaamheden in de breedste zin aan het publiek. En tussen deze deelnemende groepen werden dan wedstrijdjes gehouden als bijvoorbeeld touwtrekken. En de organiserende middenstand hadden hun winkels uitgebreid met een marktkraam (zoals nu op een braderie). Verkopers van buiten het dorp waren er niet. De plaatselijke harmonie zorgde voor een muzikale omlijsting van een muziekkoepel op het centrale plein. Kortom: het was socialer en minder commercieel, hoewel de middenstand er meestal wel wat extra aan verdiende.
Renk Knol, 18-8-2006

De Kerstmarkt mag ook weer terugkomen in het dorp. Ondernemers ga zo door !
Leuk ! tot zatardag 26 augustus.
Esther’s Photostyling Doorn, 23-8-2006

Programma 54ste Bloemencorso

LEERSUM  Het programma voor het Bloemencorso op 19 en 20 augustus is als volgt.
Zaterdag 10.00 uur
Braderie en Kunstmarkt op de Putakker, Julianalaan, De Dam, M.C.Verloopweg en Scherpenzeelseweg. Kermis op terrein Kerkweg-Kikvors. De praalwagens en reclameauto’s staan op de Englaan. Aanvang jurering.

 • 10.30 tot 13.45 uur
  Stemmen voor de publieksprijs. De stemmachine staat op de hoek Englaan-Scherpenzeelseweg. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens de tweede ronde van het corso. Het kerkplein is ingericht als horecaplein. Voor de kinderen is daar de Kelloggs Kindertruuk. Na afloop van het corso zorgt het blaasorkest de Boere Soulstampers voor vrolijke muziek.
 • 12.00 tot 14.00 uur
  De Veenendaalse Oldtimer Club (VOC) en de Historische Tractor club Cothen (HTC) uit Werkhoven rijden over het parcours. De VOC oldtimers zijn daarna te zien op de Bentincklaan en de Lomboklaan (HTC).
 • 14.00 uur
  Vertrek vanaf hoek Englaan-Scherpenzeelseweg. Muzikale begeleiding door 6 muziekkorpsen. De Route Scherpenzeelseweg, Rijksstraatweg, Lomboklaan, Julianalaan wordt tweemaal afgelegd. De prijzen worden bij aanvang van de tweede rondgang bekend gemaakt.
 • 22.00 uur
  Vuurwerk bij de Hofvijver, georganiseerd door de Ondernemers Vereniging Leersum (OVL).

Zondag

 • 11.00 tot 17.00 uur
  Praalwagens en reclamewagens worden tentoongesteld op de Hoflaan. Toegangsprijs € 2,–. Kinderen t/m 12 jaar gratis. De figuratie is vanaf 14.00 uur aanwezig. Toegang vanaf Hoflaan bij sponsor RABO-bank Utrechtse Heuvelrug, Hoflaan-Dreef en via Bovenpad.

Maarns Raadhuis bewoond

MAARN Er gingen geruchten dat het voormalige raadhuis in Maarn gekraakt was. Maar het pand blijkt tijdelijk bewoond te zijn. Keurig geregeld door een bedrijf dat zorgt voor betrouwbare bewoning voor kraak-kwetsbare, leegstaande gebouwen, aldus een bericht in weekblad De Kaap.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 18 augustus 2006

Groenhoek Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.00 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Twee dagen feest op de Binnenplaats

DRIEBERGEN  De inwoners van Driebergen kunnen begin september twee dagen lang feest vieren op de Binnenplaats, het plein vooraan de Traaij. Ouderwetse kinderspelen, een Oudhollandse bruiloft met aansluitend een bruiloftsmaal in de open lucht, ballroomdansen bij oude instrumenten en kindertoneelvoorstellingen zijn de belangrijkste ingrediënten voor dit feest, dat wordt georganiseerd ter gelegenheid van de Open Monumenten Dagen.

Twintig jaar geleden werd de Open Monumenten Dag voor het eerst georganiseerd. Om dat te vieren is het landelijk thema dit jaar “FEEST”. Omdat Driebergen weinig monumenten bezit die met dit thema te maken hebben besloten de plaatselijke organisatoren om op 9 en 10 september een groot feest voor de inwoners te organiseren onder het motto “Een eeuw lang feest in Driebergen”.

De zaterdag staat in het teken van oude kinderspelen. Er komt een ballonnenwedstrijd, een kleurwedstrijd, er zijn suikerspinnen en ranja en VZOD speelt ‘De koning moet in bad’, een kluchtig kindertoneel.

Op de zondag wordt een bruiloft uit de twintiger jaren van de vorige eeuw georganiseerd. Twee inwoners van het dorp ‘trouwen’ in vol ornaat in de Grote Kerk en geven daarna een feest op de Binnenplaats. Onderdeel van dat feest is een openlucht bruiloftsmaal met drankjes en gerechten uit die (goeie?) oude tijd. En daarna wordt gedanst, bij de muziek van oude pathefoons.

Maar er is meer. Twee dagen lang is er in Nieuw Salem (achter de Grote Kerk) een uitgebreide tentoonstelling over een eeuw lang feesten in Driebergen. Met foto’s uit vroeger tijd, met filmbeelden, met oude muziekinstrumenten etc. De r.k. kerk St. Petrus Banden is open (op zaterdag) evenals de Grote Kerk aan de Hoofdstraat. Daar kan men de toren beklimmen en binnen is een unieke tentoonstelling met oude doopjurken uit Driebergen. Zelfs met een exemplaar uit 1865. En met de vermelding wie van onze (vroegere) dorpsgenoten daarin allemaal gedoopt zijn.

Dit feestelijke weekeinde valt samen met het jubileum van muziekvereniging Aurora. Dit korps is al een eeuw lang bij alle festiviteiten en andere feestelijke gebeurtenissen in het dorp betrokken. Aurora zal op zaterdag 9 september, samen met enkele collega-korpsen, vrolijk musicerend door het dorp trekken en op de Binnenplaats een concert geven.


Volgens mij staat hier het antwoord op mijn vraag onder het nieuwsbericht Heuvelrug Totaal 2006 van 17 augustus.
Hans Hermans, 18-8-2006

Radio M in Oosterlaan

DRIEBERGEN Afgelopen donderdagavond kreeg de Oosterlaan in Driebergen bezoek van Radio M Utrecht. Zij zonden van 18.00 tot 19.00 live uit met het programma ‘De straat’ met als presentator Marc van Rossum. In dit radioprogramma wordt willekeurig een straat in de provincie Utrecht uitgekozen om aldaar buurtbewoners over allerlei onderwerpen te interviewen.
(foto: Roderick Heek)

Planschadevergoeding: 65.500 euro

DRIEBERGEN  In de Stichtse Courant schrijft Jan de Beer dat negen omwonenden van de twee moskeeën aan de Akkerweg een planschadevergoeding krijgen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug omdat zij ‘in een nadeliger positie zijn komen te verkeren’ als gevolg van de bouw van de twee gebedsruimten. De schadevergoedingen variëren van 1000 tot 14.000 euro per omwonende. In totaal gaat het om een bedrag van 65.500 euro, dat de gemeente uit de pot ‘reserve grondexploitatie’ van de voormalige kern Driebergen wil halen.


Dit is nou typisch zo’n bericht, waarvan mijn mond wijd openvalt van verbazing en waarop ik dus niet kan nalaten te reageren. Maar ik weet eigenlijk niet hoe ik moet reageren. Is dit nu een grove belediging naar de moskeebezoekers of naar de belastingbetalers? Ik mag toch aannemen dat de bouw en voorafgaande vergunning(en) volgens de overbekende regeltjes en procedures zijn verlopen en dan toch volgt er een vergoeding. Wat wil de gemeente hiermee aangeven? Dat de omwonenden toch gelijk hadden? En als zometeen het nieuwe (school)gebouw aan de nabijgelegen Schotellaan klaar is, volgen er dan wederom planschadevergoedingen? Mag ik hier in zijn algemeenheid uit concluderen, dat als je maar genoeg je grote bek opentrekt, de gemeente op kosten van de belastingbetaler met vergoedingen rondstrooit? Ik weet wel dat ik al meer en meer heel ziek word van al dat voortdurende halfzachte gemeentelijke gedoe. 
En nu wil ik toch echt eens hieronder een uitvoerige uitleg van de verantwoordelijke wethouder zien; ach laat ook maar, het zal wel weer zoiets zijn als “Conform het gestelde in artikel 21, deel II, lid a, van de Wet op de Burgerbesodemieterij, zijn wij als gemeente gerechtigd om…..” Als ik tot slot mijn eigen reactie teruglees, zijn hier de moskeebezoekers én de belastingbetalers beledigd.
Hans Hermans, 18-8-2006

Hoewel Hans Hermans, wanneer het om “maar genoeg je grote bek opentrekken” gaat, doorgaans van wanten weet, zijn wij het in dit geval hartgrondig met hem eens. (overigens in andere gevallen ook wel vaak). Wij roepen daarom de verantwoordelijke wethouder op hierover inderdaad eens uitvoerige uitleg te geven! Als deze hele zaak klopt zoals in de Stichtse Courant staat, dan is dit toch zonder meer te gek voor woorden. Wethouder, klim in de digitale pen!
Hans en Marion Boekhout, 19-8-2006

Dank voor jullie bijval, Marion en Hans. Maar in de titel van het ambt “wethouder” zit ook direct het antwoord, het is netjes volgens de wet gegaan. En als dan ook nog een of andere uit de staatsruif meevretende stichting een positief advies uitbrengt, dat ‘op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen’, dan moet de brave belastingbetaler er maar weer aan geloven.
Hans Hermans, 19-8-2006

Bacterie in drinkwater

DOORN De Clostridia-bacterie komt in een klein gebied in het drinkwater van Doorn voor. Het gemeentebestuur heeft vanmiddag bij ongeveer 80 adressen onderstaande brief bezorgd om de bewoners op de hoogte te stellen. Voor informatie waar in Doorn de Clostridia-bacterie is aangetroffen, kunt u rechtstreeks contact op nemen met de Bronwaterleiding Doorn; tel (0343) 41 21 00.

Geachte heer, mevrouw,
De Bronwaterleiding Doorn heeft tijdens een reguliere bemonstering geconstateerd dat in een klein gebied in Doorn de clostridia-bacterie in het drinkwater voorkomt. De Bronwaterleiding heeft daarom de gemeente verzocht de bewoners te informeren dat het drinkwater vanaf dit moment niet meer direct geschikt is voor consumptie. Wij adviseren u dringend het water voor consumptie drie minuten te koken. Voor wassen, koken en dergelijke kunt u het water op een normale wijze gebruiken. Raadpleeg ook de bijgevoegde flyer van het waterbedrijf.

De Bronwaterleiding Doorn stelt alles in het werk de besmetting in het waternet zo spoedig mogelijk te verhelpen. Ook in het weekend worden de leidingen doorgespoeld. Op dit moment valt nog niet aan te geven wanneer het drinkwater weer aan alle eisen voldoet en voor consumptie is geschikt.

Wij verwachten u hier in de loop van komende week verder over te informeren.

De symptomen van de besmetting kunnen zich uiten in: diarree, misselijkheid, buikkramp en koorts. Hebt u deze klachten: raadpleeg uw huisarts. Ook de huisartsen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de drinkwaterbesmetting. In het weekend kunt u zich met de Huisartsenpost Zeist in verbinding stellen.

Voor nadere informatie over de clostridia-bacterie kunt u zich telefonisch met de GGD Midden-Nederland in verbinding stellen.

Hoogachtend,
De burgemeester, R.G. Boekhoven.

Handige telefoonnummers

 • GGD-MN (030) 60 86 086 (alleen op werkdagen tijdens kantooruren)
 • Bronwaterleiding Doorn (0343) 412100 / 06-53246900
 • Huisartsenpost Zeist (0900) 43 01 430
 • Calamiteiten meldlijn gemeente (0343) 56 56 56

De Clostridia behoren bij de mens tot de normale bewoners van het darmkanaal. Je zou dus haast gaan denken dat iemand bij het waterleidingbedrijf in Doorn na toiletbezoek zijn handen heeft gewassen in het voorraadvat in de watertoren aan de Woestduinlaan.
Hans Hermans, 18-8-2006

De GGD-MN verzoekt in de berichtgeving over de waterbesmetting in een klein gebied in Doorn-Noord te spreken over een bacteriële besmetting in het drinkwater en niet langer de term ‘clostridium-bacterie’ gebruiken?
Redactie Heuvelrugnieuws.nl, 18-8-2006

Heuvelrugnieuws van zaterdag 19 augustus 2006

Engweg 10 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

GS Utrecht pleit voor provincie Randstad

UTRECHT  Het dagelijkse bestuur van de provincie Utrecht heeft zich uitgesproken voor de vorming van één bestuurlijke autoriteit voor de Randstad. Dit nieuwe Randstadbestuur is hard nodig om de maatschappelijke problemen in het gebied voortvarend bij de kop te pakken, aldus GS.

Het college wil met deze boodschap een open discussie aanzwengelen met Provinciale Staten over een gemeenschappelijk provinciaal standpunt, zo schrijven GS in een notitie die op 28 augustus aan de orde komt in de commissie Bestuur en Middelen.

Het nieuwe bestuur dat GS voor ogen heeft, is noodzakelijk gezien het feit dat 13 rijksdepartementen, 4 provincies, 190 gemeenten, 4 Kaderwetgebieden en vele andere publieke organen met elkaar in de Randstad de dienst uitmaken. Deze bestuurlijke spaghetti vraagt bij voorkeur om bundeling van de vier Randstadprovincies Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. De bestuurskracht voor deze nieuwe Randstadautoriteit moet niet alleen komen uit provinciale schaalvergroting maar ook uit een herschikking van taken met het rijk en de gemeenten in de Randstad. Daardoor kan beter gewerkt worden aan een gezamenlijke aanpak van een aantal knellende maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken die van belang zijn voor inwoners in het gehele gebied.

“Fundamentele herbezinning op middenbestuur Randstad”
De nieuwe Randstadautoriteit is volgens het college gewenst om de internationale concurrentiepositie van de Randstad te versterken. Verder vraagt de aanpak van de toenemende files in de Randstad om dit gezamenlijke bestuur. Ook preventieve maatregelen tegen overstromingen, het behoud van het Groene Hart en meer gezamenlijke regie op de ruimtelijke ordening zijn redenen voor dit nieuwe Randstadautoriteit, aldus GS die spreekt van een “urgent probleem dat vraagt om een fundamentele herbezinning op de inrichting van het middenbestuur in de Randstad.”

De omvang van het gebied van het nieuwe Randstadbestuur staat volgens GS nog open. Voorop staat de principiële keuze om dit bestuur leidend te laten zijn voor het aanpakken van problemen die geen verder uitstel dulden. Het is nu tijd om richting te bepalen, vindt het college.

‘Uit het nest uitvliegende adelaars’ winnen corso

LEERSUM  RTV Utrecht meldt dat Bouwgroep ’t Went wel’ het 54e bloemencorso van Leersum heeft gewonnen. De groep reed met een wagen die uit het nest uitvliegende jonge adelaars uitbeeldde. In totaal waren de bloemenwagens met anderhalf miljoen dalia’s beplakt.
Door het trapongeluk in Utrecht, waren de bloemenwagens dit jaar extra goed gecontroleerd op stevigheid.

Heuvelrugnieuws van zondag 20 augustus 2006

Tussen de Dreven Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Kastelentocht ook door Driebergen

DRIEBERGEN De vandaag gereden jaarlijkse Kastelentocht vanuit Doorn deed ook Driebergen aan waar een behoorlijke publieke belangstelling was. Op de foto hoek Tussen de Dreven-Engweg. (foto: Robert Zwart)

Domheid is troef (3)

DRIEBERGEN  Een 23-jarige automobilist uit Driebergen is in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Hoofdstraat ter hoogte van de voormalige Villa Nuova de macht over het stuur verloren. Bij het ongeval dat als gevolg daarvan ontstond raakte zowel de bestuurder als een 26-jarige inzittende uit Driebergen gewond.

Het ongeval vond plaats omstreeks 05.30 uur. De auto raakte in een slip en schoof tegen twee bomen aan de overkant van de weg. Hierna kwam het voertuig tot stilstand. Beide inzittenden zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek. De automobilist, nog een beginnend bestuurder, gaf toe dat hij te veel had gedronken. Er is een bloedproef afgenomen. Technisch onderzoek wees uit dat hij waarschijnlijk te hard heeft gereden. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt wegens gevaarlijk rijgedrag, letsel door schuld en rijden onder invloed. klik hier voor foto’s van Roderick Heek

Domheid is troef (4)

LEERSUM  Een 24-jarige man uit Leersum is zaterdagochtend om 11.00 uur op de Rijksstraatweg aangehouden, nadat politieagenten hadden geconstateerd dat de man in zijn auto reed ondanks dat zijn rijbewijs is ingenomen. Uit de politiesystemen bleek bovendien dat de auto van de man niet verzekerd was.
De bestuurder krijgt een proces-verbaal voor rijden tijdens ontzegging en het niet zichtbaar hebben van de kentekenplaat. Hij krijgt tot maandag de tijd om aan te tonen dat zijn voertuig wel verzekerd is.

Heuvelrugnieuws van maandag 21 augustus 2006

Arnhemsebovenweg 16 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Drinkwaterbesmetting in Doorn-Noord is voorbij

DOORN  Het drinkwater in Doorn-Noord is weer besmettingsvrij. De bacteriële besmetting komt niet meer in het drinkwater voor. Hiermee vervalt het advies aan de bewoners in het betreffende gebied om het drinkwater voor gebruik drie minuten te koken. De bewoners in dit gebied ontvangen in de loop van de dag een brief waarin melding wordt gemaakt van het feit dat het drinkwater weer besmettingsvrij is

Leidingwater wordt duurder

DOORN  Naar aanleiding van de voorgenomen fusie van een aantal drinkwaterbedrijven, waaronder Hydron Midden Nederland, heeft de fractie van de SP het college een aantal vragen voorgelegd. Uit de beantwoording van die vragen kan afgeleid worden dat de prijs van het water de komende jaren zal stijgen. Deze stijging is echter minder groot dan een situatie zonder fusie. Hieronder de beantwoording van de vragen.

Op 25 juli jl. ontvingen wij uw vragen ex artikel 37 RvO betreffende de fusie van Hydron Midden-Nederland met Hydron Flevoland en Vitens.
Uw vragen richten zich op de tariefontwikkeling.

Voor de beantwoording van uw vragen hebben wij informatie ingewonnen bij Hydron Midden-Nederland

Onze beantwoording treft u hieronder aan.

Vraag 1

 • Is bij de uitspraak over het tariefeffect uitgegaan van een geharmoniseer tarief na fusie ?
 • Zo ja, hoeveel gaat het geharmoniseerde tarief na fusie bedragen?
 • Per welke datum wordt dit tarief ingevoerd ?
 • Zo nee, waaruit blijkt dat de tarieven na fusie geografisch gedifferentieerd blijven?

Antwoord

Inderdaad is bij de uitspraak over het tariefeffect uitgegaan van een gelijk tarief voor het fusiebedrijf in 2010.

Uit de meerjarenramingen van de bedrijven bleek dat als gevolg van de autonome ontwikkelingen van de bedrijven, als gevolg van reeds eerder voorgenomen maatregelen, in 2010 sprake zal zijn van een soort “natuurlijke” harmonisatie, omdat de ramingen voor alle bedrijven in dat jaar convergeren naar een gemiddeld tarief van € 1,31 per m3, inclusief vastrecht, exclusief BTW en waterbelasting en uitgaand van een standaardhuishouden.

Daardoor is er geen sprake van een nadelig harmonisatie-effect voor de klanten van Hydron Midden Nederland.

 

Vraag 2

Kunt U ons voorrekenen hoe de tariefontwikkeling van de Hydron MN klanten, die nu 0,99 E excl.waterbelasting en BTW betalen in de periode 2006-2010 zou verlopen MET en ZONDER fusie.

Antwoord

De “stand alone” gemiddelde tariefontwikkeling (d.w.z. bij geen fusie) voor Hydron Midden Nederland is als volgt geraamd:

 • € 1,20
 • € 1,23
 • € 1,26
 • € 1,29
 • € 1,31

Zoals hierboven reeds is aangegeven komen alle bedrijven in 2010 gemiddeld op dit tarief uit. Voor Vitens betekent dit t.o.v. de huidige situatie een lichte tariefdaling met ca. 3 % over en periode van 4 jaar.

Voor Hydron Flevoland valt deze daling met ca. 7 % over dezelfde periode wat hoger uit.

Dit is mogelijk doordat beide bedrijven een aantal goed onderbouwde efficiencyverbeteringen hebben aangegeven, die op hun realiteitswaarde zijn getoetst door KPMG en BCG ( Boston Consultancy Groep ), die als externe consultants betrokken zijn bij de voorbereiding van de fusie.

Hydron Midden-Nederland heeft tot en met 2008 nog te maken met het inlopen van een bestaande investeringsachterstand. Dit betreft m.n. investeringen in ICT en de laatste fase in het renovatieprogramma van productie-, en zuiveringslocaties. Ondanks de ook bij Hydron Midden-Nederland de komende jaren al ingecalculeerde efficiencyverbeteringen, is het daardoor onvermijdelijk, dat het tarief tot en met 2010 per saldo nog ongeveer met de verwachte inflatie zal moeten meegroeien.

Door de fusie ontstaat echter vanaf 2008 een synergie-effect (besparingen die door de fusie kunnen worden gerealiseerd) van ca. € 5 eurocent per m3. Deze besparingsmogelijkheden zijn op hun realiteitsgehalte extern getoetst door BCG. Daarmee komt het verwachte geharmoniseerde fusietarief in 2010 op ca. € 1,26, hetgeen dus 5 eurocent lager is dan in de voortgezette “stand alone” situatie. Bij de totstandkoming van de fusie is nadrukkelijk het belang van de klant in de vorm van besparingen op het tarief het uitgangspunt geweest. Het fusiebedrijf zal in de komende jaren de werkelijk gerealiseerde synergie-effecten transparant rapporteren aan de aandeelhouders.

Hoogachtend,

Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug,


Kijk nou!! Het seizoen is weer geopend. Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug komt in de laatste alinea met een zeer gewichtige zin, waar ze voor de zekerheid voor ons én de kennelijk domme SP-stervelingen ook maar even de uitleg bij vermeldt: “Door de fusie ontstaat echter vanaf 2008 een synergie-effect (besparingen die door de fusie kunnen worden gerealiseerd)” .
Tussen haakjes wordt expliciet uitgelegd dat besparingen per definitie een synergie-effect zijn, terwijl de gemeente zelf het tegendeel bewijst. Het verbaast mij dus in hoge mate dat het college van een ander wél verwacht, wat ze zelf niet waar kan maken; en dat is besparen na een fusie.
     En nu zal ik half Driebergen wel over mij heen krijgen, maar ik moet ‘m toch kwijt. Het is bekend dat zuiver drinkwater uit de kraan een schaars product begint te worden. De totaalprijs van een kuubje kraanwater liegt er inmiddels niet om. Toch werd er ter promotie van de jeugdbrandweer donderdagmiddag 17 augustus op de speelweek urenlang lustig op los gespoten met ons kostbare drinkwater. Er werd zelfs zoveel water uit de brandkraan gepompt, dat er onder een brandweerwagen door ‘overdruk’ voortdurend een stevige straal water werd geloosd. Ook als er echt brand is en er niet direct een volle sloot voorhanden is, wordt er gebruikgemaakt van zuiver drinkwater. Dát vind ik een schande en laat de SP-fractie dáár maar eens wat vragen over stellen.
Hans Hermans 22-8-2006

Heuvelrugnieuws van dinsdag 22 augustus 2006

Catharijnestraat 1-17 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.25 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Stemmachine voor visueel gehandicapten

DOORN GroenLinks heeft gisteren in de raadscommissie middelen het college opgeroepen om nog voor de Tweede Kamerverkiezingen in november een stemcomputer met audio-ondersteuning aan te schaffen. Fractievoorzitter Wilma Hielema: “stemmen is een democratisch recht dat iedere burger zelfstandig moet kunnen uitvoeren, zeker in een gemeente die de kwaliteit van dienstverlening hoog in het vaandel heeft”.
Tot nu toe moeten mensen met een visuele beperking bij de verkiezingen altijd iemand machtigen of mee nemen om hun stem uit te kunnen brengen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug kent relatief veel visueel gehandicapte inwoners. Dat maakt de aanschaf van een toegankelijke stemmachine des te noodzakelijker.

GroenLinks heeft het college van burgmeester en wethouders gevraagd om voor november een stemmachine met audio-ondersteuning aan te schaffen en deze te plaatsen op een centrale en met openbaar vervoer goed bereikbare plaats, vooral voor de bewoners van Bartiméus Sonneheerdt.

Hielema vraagt daarnaast specifiek aandacht voor de informatievoorziening. Het aanschaffen van de aangepaste stemmachine is een belangrijke stap, maar er moet natuurlijk ook ruchtbaarheid aan gegeven worden. Verder is het erg belangrijk dat de kandidatenlijsten in aangepaste leesvormen zoals gesproken, braille en grootletter worden aangeboden.

Aan de politieke partijen doet zij de oproep om burgers met een visuele beperking actief partijprogramma’s en andere relevante informatie aan te bieden in aangepaste leesvormen.

Burgemeester Boekhoven geeft namens het college aan dat zij zeer sympathiek staat tegenover het voorstel van de fractie van GroenLinks en de mogelijkheden om snel tot aanschaf over te gaan zal onderzoeken.

Speel mee in de bruiloft van Jan en Dina

DRIEBERGEN  Op 10 september (Open Monumenten Dag) trouwen Jan en Dina, in vol ornaat. In de Grote Kerk aan de Hoofdstraat. En na afloop geven ze een feest op de Binnenplaats (vooraan de Traaij). Jan is de zoon van een aannemer en Dina de dochter van een herenboer. Negentig jaar geleden hebben ze elkaar leren kennen en nu geven ze – opnieuw – elkaar het jawoord. En iedereen is uitgenodigd.

In het kader van het Open Monumenten Weekend worden op 9 en 10 september in Driebergen feestelijke activiteiten georganiseerd, gekoppeld aan het landelijk thema van Monumenten Dag: feest! De activiteiten hebben als thema “een eeuw lang feest in Driebergen” en geven een compleet overzicht van de wijze waarop ons dorp in de loop der jaren feest gevierd heeft. Er zijn oude kinderspelen, er is een overzichtstentoonstelling, er worden oude muziekinstrumenten getoond, via foto’s en oude films een beeld gegeven van vroegere feesten , er wordt muziek gemaakt, gedanst en….er wordt op zondag 10 september een bruiloft uit de jaren twintig van de vorige eeuw ‘nagespeeld’.

Voor die bruiloft wordt iedereen uitgenodigd, als speler of als toeschouwer Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, zeggen Jan en Dina. Zij gaan per rijtuig (met oud-burgemeester Ridder van Rappard op de bok) door het dorp, gevolgd door alle feestgangers en een aantal muzikanten van Aurora. In een bijeenkomst in de Grote Kerk wordt tussen 13.00 en 14.00 uur uitgelegd hoe de huwelijkssluiting van de echte Jan en Dina vorm kreeg. En daarna is het tot vier uur in de middag feest op het plein. Met muziek, met dansen, met toespraken, met hapjes en drankjes uit grootmoeders tijd.

Wie mee wil helpen die historische gebeurtenis vorm te geven is van harte welkom. En dan graag in ‘aangepaste’ kleding. Het zou fantastische zijn als Jan en Dina op weg naar de kerk en bij hun feest na afloop zoveel mogelijk gasten kunnen begroeten die een poging hebben gedaan zich uit te dossen in wat ouderwetse kleding. De overheersende kleur in die tijd was zwart, zoals blijkt uit bijgaande foto uit het begin van de vorige eeuw. Wie over ouderwetse kleding of attributen beschikt en (al dan niet als figurant) mee wil spelen in dit historisch gebeuren, kan zich melden bij Leo Kruse via telefoon 531118 of e-mail Lamkruse@wanadoo.nl . Maar ook wie wel kleding en attributen ter beschikking wil stellen zonder zelf mee te doen kan zich melden. Het is de bedoeling tijdens het Open Monumenten Weekeinde oude feestgebruiken te laten herleven.

Bijschrift foto: de bruiloft van boer Cornelis van Dijk en Greetje Riepma uit Groningen. Zij trouwden in 1903. Cornelis woonde op een boerderij aan de Hoofdstraat (waar nu het BP-station is gevestigd). Op de foto familie en gasten in de gepaste kleding van die jaren.

Staal vertrekt als cdk in Utrecht

UTRECHT Na negen jaar vraagt de heer mr B. (Boele) Staal (D66) per 1 januari 2007 ontslag als commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht. Staal zal begin 2007 worden benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de branche-organisatie voor de in Nederland actieve banken. Het gaat om een part-time functie van drie dagen per week.

Staal kijkt terug op een buitengewoon plezierige vervulling van het ambt van commissaris van de Koningin. ‘De afgelopen jaren waren een fantastische tijd. We kunnen tevreden zijn over een zakelijker manier van besturen en het vergroten van de slagkracht van de provincie Utrecht,’ zegt Staal. ‘Met projecten zoals Hart voor de Heuvelrug en de NV Utrecht is de provincie op de kaart gezet en worden ingewikkelde bestuurlijke en ruimtelijke vraagstukken aangepakt.’ Staal heeft zich regelmatig uitgelaten over de bestuurlijke dichtheid in ons land. Een van zijn stellingnames is dat bezuinigen op ambtenaren niet helpt zonder de bestuurlijke en politieke dichtheid ongemoeid te laten. Zijn initiatief om in de Randstad het verkleinen van de bestuurlijke dichtheid op de agenda te krijgen is uitgemond in de zogenaamde Holland Acht.

Onvermijdelijk zullen er ook onafgemaakte zaken zijn, zoals verdere optimalisering van de crisisbeheersing en voortgang in het herindelingsproces. Staal blijft zich zorgen maken over de politieke aandacht voor de bestuurlijke inrichting: ‘De komende kabinetsperiode zal moeten blijken of de bestuurskracht van de provincies en die van de commissaris van de Koningin voldoende benut worden.’

Voor de Nederlandse Vereniging van Banken wordt Staal de eerste voorzitter ‘van buiten’. Tot nu toe vervulde een lid van de raad van bestuur van één van de drie grote bankinstellingen in Nederland het voorzitterschap (tot 1 januari 2007 de heer dr. P.W. Moerland, lid raad van bestuur Rabobank). De NVB zocht een voorzitter afkomstig uit het openbaar bestuur die een bijdrage kan leveren aan de verdere positionering van de vereniging op het scheidingsvlak van de publieke en de private sector. Juist de relatie tussen overheid en bedrijfsleven geniet bij Staal mede op grond van zijn diverse werkervaring zijn belangstelling.

Naast het aanvaarden van het voorzitterschap van de NVB vestigt Staal zich als zelfstandig (bestuurs)adviseur en blijft hij zijn private nevenfuncties uitoefenen (president-commissaris van ONVZ-zorgverzekeraar, Twynstra Gudde en Holland Casino; voorzitter van de ANWB en commissaris van De Boer Tenten). In zijn hoofdfunctie is Staal achtereenvolgens werkzaam geweest als:

 • politieofficier, laatstelijk als commissaris-korpschef
 • commercieel directeur ASB-uitzendorganisatie (Vendex NV)
 • directeur binnen Randstad NV (o.a. Randon BV)
 • directeur/partner Boer & Croon (interim-management)
 • sinds 1998 commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht.

Verder was hij van 1991 tot 1998 voor D66 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De heer Staal blijft zijn functie als commissaris van de Koningin in Utrecht nog tot en met 31 december 2006 uitoefenen.


Dat wordt moeilijk, om zo’n in zowel het bedrijfsleven als in de publieke sector gelouterde commissaris der koningin terug te krijgen. Want laten we eerlijk zijn, een cdk komt vaak uit de politiek (soms ‘beschadigd’) en politici op hun beurt komen vaak uit de ambtenarij of uit het onderwijs. De heer Staal was het levende bewijs dat het dus ook anders én beter kon.
Hans Hermans, 22-8-2006

Heuvelrugnieuws van woensdag 23 augustus 2006

Weth Teselinglaan Driebergen: richting Dennenhorst
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:50 uur      temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Kleur verrijkt

DRIEBERGEN  Op zaterdagmiddag 2 september op Het Grote Bos in Driebergen organiseert GroenLinks het multiculturele festival “Kleur Verrijkt; samenleven op de Heuvelrug“. Een festival om met elkaar de culturele en sociale meerwaarde van het samenleven op de Heuvelrug met diverse culturen en nationaliteiten te ervaren. Feestelijk en gezellig ontmoeten.

Frits Naafs, de kersverse burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug, zal het festival om 13.00 uur met een persoonlijk woord openen. Nevin Ozutuk, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, sluit het festival rond 18.00 uur af.

Muzikale presentaties
Er zullen muzikale liveoptredens verzorgd worden door Georg Chogerian uit Armenië, Sabri Aslan uit Turkije, Lamin Kuyateh uit Ghana, de West-Afrikaanse percussiegroep Kobadji en een Turkse volksdansgroep.

Fototentoonstelling en korte films
Er is een fototentoonstelling “ontheemde kinderen” van Rieneke Dijkstra en er worden een aantal filmpjes getoond uit de serie 26.000 gezichten van uitgeprocedeerde asielzoekers, ingeleid door een van de initiatiefneemsters, de schrijfster Marion Bloem.

Prijsuitreiking poëziewedstrijd ‘op de vlucht’
De prijzen van de poëziewedstrijd ‘op de vlucht’ die GroenLinks voor de zomer uitschreef worden uitgereikt. De jury heeft vijf prachtige gedichten genomineerd, geschreven door kinderen van 8 tot en met 16 jaar. Daarnaast draagt Roeland Schweitzer uit Amerongen twee passende gedichten uit eigen werk voor.

Inburgeringsquiz
Hans Sleeuwenhoek is quizmaster in een alternatieve inburgeringsquiz. Vijf raadsleden vertegenwoordigen, met een zelf meegebrachte secondant, hun dorp. Komt de best ingeburgerde politicus uit Maarn, Amerongen, Driebergen, Leersum of Doorn?

Kinderprogramma
Voor de kinderen is er een kinderprogramma, waarin ze creatief bezig kunnen zijn of kunnen luisteren naar een verhaal van een echter verhalenverteller.

Kleur geven aan dit festival doen we met z’n allen. GroenLinks nodigt u dan ook van harte uit om deze multiculturele middag mee te komen beleven.

Nationale naturalisatiedag

DOORN  Alle gemeenten zijn sinds 1 januari 2006 verplicht een naturalisatieceremonie te houden, voor personen die de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen. Met deze ceremonie ter gelegenheid van de verkrijging van het Nederlanderschap wordt cachet gegeven aan de bijzondere band die door de naturalisatie tot stand komt tussen het Koninkrijk en de nieuwe staatsburger.

Het is een bevestiging van het feit dat de nieuwe staatsburger alle rechten en plichten verwerft en aanvaardt, die aan het Nederlanderschap zijn verbonden.

Dit is een jaarlijkse nationale naturalisatiedag en valt op 24 augustus. Dit is de datum waarop in 1815 de Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden van kracht geworden. Daarnaast mogen de gemeenten ook op andere dagen ceremonies houden.

Vanaf 1 oktober zijn nieuwe Nederlanders verplicht naar de ceremonie te komen. Zij zijn pas Nederlander na de uitreiking van het schriftelijke besluit tijdens die ceremonie.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug  zal voor het eerst een ceremonie organiseren op donderdag 24 augustus. Hiervoor zijn 22 mensen uitgenodigd, die in het afgelopen half jaar door naturalisatie Nederlander zijn geworden. Wethouder mw. mr. E.J. van Oostrum leidt de ceremonie in en heet de nieuwe Nederlanders welkom. Tijdens deze bijeenkomst wordt als aandenken Onze Grondwet, het boekje Welkom in het Koninkrijk der Nederlanden en het boekje WIJ aangeboden.


Volstrekt belachelijk. Degene die dit bedacht heeft moet het staatsburgerschap ontnomen worden: een verplichte ceremonie, wie bedenkt zoiets?
Renk Knol, 23-8-2006

Kom op Renk, dit is toch niet je eerste verbazing over zo’n belachelijke overheidsmaatregel? Waarom denk je dat ze met 150 van die halzen à € 90.000,00 in de tweede kamer zitten? Om dit soort onzinnige plannen te verzinnen. Overigens vaak ingefluisterd door een ambtenaar die graag promotie wil maken.
Hans Hermans, 23-8-2006

Drempels aangelegd bij SBI Doorn

DOORN  Op de Amersfoortseweg,ter hoogte van het Conferentiecentrum SBI,zijn twee drempels aangelegd. Voor deze zone geldt voor het gemotoriseerd vervoer nu een 60-km zone. De aanleg van de drempels moeten voor een veiliger oversteek van (brom)fietsers zorgen die de Amersfoortseweg oversteken. De werkzaamheden worden vandaag afgerond. Het verkeer werd de afgelopen dagen door middel van verrijdbare verkeerslichten geregeld.


In plaats van de bestuurlijke focus alleen maar te laten liggen op technische maatregelen (versmalde wegen in het ludenkwartier, drempels op de toegangswegen van Doorn (weet u nog….) en nu weer de kameel van SBI), is het volgens mij eenvoudiger. Voor de veiligheid op die kruising zet je er eens per week een agent bij met een bonnenboekje en een lasergun. Bord er naast waarop de wekelijkse controle wordt aangekondigd en klaar. Volgens mij betaald zich dat zelf; zowel gevaarlijk overstekende fietsers als te hard rijdende automobilisten leren het snel af.
Vervolgens kan de bestuurlijke aandacht naar een veel akeligere situatie: mensen die te langzaam rijden. Jawel, de sukkelaars die met 60 tussen de bomen doortuffen en bestuurders tot inhaalacties dwingen. De sukkelaars die, zodra ze een bord 30 voor de parallelweg in Maarn zien ineens in de remmen gaan. Dat leidt namelijk tot de echt gevaarlijke situaties.
Maar ja, die kun je op een plankaart niet zien. Daarvoor met je er zelf elke dag rondrijden!
Met vriendelijke groet, Theo Koster, 24-8-2006


Tijdelijke afsluiting spoorwegovergang Maarsbergen

MAARSBERGEN  In het weekend van 26-27 augustus voert Prorail onderhoud uit op de spoorwegovergang in de provinciale weg N226 bij Maarsbergen. Het gaat om het vervangen van een spoorstaaf op de overgang. Om het werk te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk om de overgang gedurende één nacht volledig af te sluiten.

Volledige afsluiting
Volledige afsluiting van de overgang vindt plaats op zaterdag 26 augustus om 23:00 ’s avonds. Op zondagochtend 27 augustus om 07:00 uur is de weg weer open voor verkeer. Fietsers kunnen er tijdens de afsluiting wel gewoon door.

Gedeeltelijke afsluiting
Het resterende werk vindt plaats op de zeer vroege maandagmorgen van 28 augustus. De overgang is dan vanaf 01:00 tot 05:00 uur gedeeltelijk afgesloten. Het verkeer wordt met tijdelijke verkeerslichten ‘om-en-om’ langs het werk geleid.

Omleidingsroutes
Tijdens de volledige afsluiting van 26 op 27 augustus wordt het verkeer met borden als volgt omgeleid: Het verkeer op de N226 komende vanuit Woudenberg wordt met borden omgeleid via de Tuindorpweg, richting Maarn en vervolgens richting A12. Het verkeer richting Veenendaal moet de afslag Driebergen nemen. Het verkeer op de N226 komende vanuit Leersum richting Woudenberg wordt omgeleid door verkeersregelaars.

Bouw starterswoning onder 130.000 blijkt mogelijk

ZEIST  De gemeente Zeist ontving vandaag uit handen van gedeputeerde Ekkers een tegoedbon van 117.500 euro. De gemeente bouwt als eerste zeven starterswoningen naar het ‘Beste ontwerp starterswoning provincie Utrecht’. Dit ontwerp, de Trento Kameleon van Nijhuis Bouw, werd op de provinciale Netwerkdag Starterswoningen tot beste verkozen door Utrechtse gemeenten, corporaties en starters.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de toekomstige bouwlocatie ondertekenden de provincie Utrecht, gemeente Zeist, woningbouwvereniging De Kombinatie en Nijhuis Bouw de contracten. De woningen komen op de Bergweg in Zeist. De maximale prijs voor de eerste bewoners is 130.000 euro v.o.n., met een gemiddelde prijs van 117.500 euro. De gemeente ontvangt de bonus bij het slaan van de eerste paal, naar verwachting begin 2007. Gedeputeerde Ekkers: “Na oplevering wil ik deze woningen graag aan andere gemeenten laten zien. De lage prijs, de snelle en goede samenwerking tussen de gemeente Zeist en Nijhuis Bouw en het hoge kwaliteitsniveau maken dit een uitstekend voorbeeldproject.”

Maatschappelijk gebonden eigendom
Een belangrijke eis bij het toekennen van de bonus is de garantie dat de woningen ook in de toekomst beschikbaar blijven voor starters. De gemeente waarborgt dit door een maatschappelijk gebonden eigendom (MGE) constructie. De bewoner verkoopt de woning in de toekomst terug aan de woningbouwvereniging De Kombinatie en zij delen de winst (50%-50%). Vervolgens koopt een volgende starter de woning met korting van de woningbouwvereniging. De gemeente werkt met de woningbouwvereniging aan een toewijzingsregeling.


Wellicht ook iets voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Renk Knol, 23-8-2006

Ach Renk, ook dit is één van de vele gekunstelde oplossingen voor een totaal verziekte woningmarkt in Nederland. Oorzaken van die verziekte woningmarkt zijn onder andere het door de overheid onnodig rondpompen van geld (hoofdzakelijk aftrek van hypotheekrente en huursubsidies), de lage hypotheekrente, een atypische huursector en niet in de laatste plaats een fors tekort aan woningen. Sinds de oorlog heeft de overheid voortdurend gefaald op het gebied van woningbouw en een juiste verdeling van huurwoningen onder de respectieve doelgroepen. De prijzen van koopwoningen zijn de laatste 25 jaar buitenproportioneel gestegen.  En iedereen maar opscheppen over hoeveel zijn woning waard is geworden. Nou fijn, je moet even duur terugkopen, maar de jonge kopers zijn de klos. Starters zijn verplicht om beiden hun hele leven te blijven werken voor de hypotheek, op een huurwoning moeten ze 10 jaar wachten. Maximaal 130.000 euro voor een starterwoning? Ook dat is een enorme sloot geld en kijk vervolgens eens wat voor consequenties eraan vastzitten.
Hans Hermans, 23-8-2006

Hans, ik ben het deze keer helemaal met je eens.
Renk Knol, 23-8-2006

Heuvelrugnieuws van donderdag 24 augustus 2006

Dokter Hermansstraat 30a-30b Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Mishandeling door groep

DOORN  De politie heeft vier personen aangehouden voor de mishandeling van een 16-jarige jongen uit Den Haag. Een 15, 16, 17 en 19-jarige verdachten, allen inwoners van Doorn. Het slachtoffer werd in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 augustus door een aantal onbekenden geslagen bij een horecagelegenheid aan de Acacialaan.

Toen de Hagenaar rond 02.30 uur de gelegenheid wilde verlaten, werd hij aangesproken door een groepje onbekende jongens. Vervolgens werd hij zonder enige reden van zijn fiets geslagen en geschopt. Daarbij liep hij een blauw oog op en brak een stukje van een tand af. Het slachtoffer werd ontzet door een andere groep jongens.

Aan de hand van het signalement heeft de politie verder onderzoek verricht en kwamen deze jongeren in beeld.  Ook ontving de politie een anonieme tip van iemand die de getuigenoproep in de krant had gelezen. Deze persoon meldde een aantal namen van personen die de politie zelf ook op het oog had. Op 21 en 22 augustus zijn de verdachten aangehouden voor verhoor. Tegen hen wordt proces-verbaal voor openlijke geweldpleging c.q. poging tot zware mishandeling opgemaakt.


en wat zullen zij nu voor straf krijgen ? het zal wel weer straatje vegen worden
groetjes j velker, 31-8-2006

Bezuinigingen maar voor helft gehaald

DOORN  Weekblad De Kaap opent met een artikel van René Leget waarin vermeld wordt dat de opdracht van de gemeenteraad om nog dit jaar tenminste 250.000 euro op de uitgaven te bezuinigen, tot nu toe maar voor de helft is gehaald. B. en W. doen er wel alles aan om deze taakstelling alsnog te halen. Deze toezegging wordt gedaan in de zomernota die naar de gemeenteraad is gestuurd.
De fracties houden onverkort vast aan de bezuinigingstaakstelling. Mocht de resterende bezuiniging toch niet ingeboekt kunnen worden, dan zullen vacatures later ingevuld gaan worden. Dat laatste staat echter op gespannen voet met de grote onderbezetting waarmee de gemeente momenteel kampt.

VVV in poortgebouw oude begraafplaats

DRIEBERGEN  Jan de Beer laat op de voorpagina van de Stichtse Courant weten dat waarschijnlijk nog deze maand Driebergen weer een eigen VVV-kantoor zal hebben. Reeds enkele jaren moet dit dorp, de grootste woonkern van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, het zonder doen. Maar daar komt nu verandering in.
In het poortgebouwtje aan de Traaij is een ruimte beschikbaar gekomen die de VVV als onderkomen voorlopig, tot er een nieuwe bestemming voor is gevonden, mag huren. En wie weet, misschien is die nieuwe bestemming wel vvv-kantoor.


Ik vind het prima dat de VVV weer een kantoor krijgt in Driebergen. Maar ik vraag mij wel af of dat zo noodzakelijk is. Driebergen is namelijk in het geheel geen dorp voor dagrecreatie. Het toerisme in Driebergen, en ook de rest van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, moet het hebben van verblijfsrecreatie. En voor verblijfsrecreatie is tegenwoordig een goed verzorgde en up to date website van veel groter belang dan een kantoor. Denk hierbij aan het snel wegkwijnen van reisbureaus: mensen boeken hun vakantie steeds meer via internet.
Daarom lijkt het mij beter dat de VVV het geld voor huisvesting steekt in presentatie op internet, alwaar men informatie over verblijfsmogelijkheden, wandel-en fietsroutes, etc. gratis kan downloaden.
De twee woninkjes in het poortgebouw kunnen dan behouden blijven voor de huisvesting van starters op de woningmarkt.
Renk Knol, 24-8-2006

En nu (trouwens wel vaker) ben ik het helemaal met jou eens, Renk. Leuk idee trouwens, starters in een woning op een terrein met alleen maar ‘finishers’.
Hans Hermans, 24-8-2006

Blijkbaar hebben mensen in Driebergen geen idee wat de VVV allemaal voor diensten verleend. Dus voor mij is de VVV in Driebergen onmisbaar.
Hans Kalff, 27-8-2006

Wat zijn dan bijvoorbeeld de diensten die jij onmisbaar vindt?
Renk Knol, 27-8-2006

Goed idee om deze woningen als starterswoningen te gaan gebruiken. Krijgen ze er gratis en voor niets een LIDL tegenover, zodat deze starters ook nog een voordelig en vlak voor de deur boodschappen kunnen gaan doen.
Jan Koert Lange, 28-8-2006

Heuvelrugnieuws van vrijdag 25 augustus 2006

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.35 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Ladies Day

DOORN Een aantal vrouwelijke ondernemers organiseert op zondag 3 september een Ladies Day bij Conferentiecentrum Beukenrode. Het programma begint om 13.00 uur en omvat vier workshops.
Samen met Caroline Segeren gaan de deelnemers aan de slag om een mooie halsketting te maken. Mea Gerrits vertelt het één en ander over trends en nouveautés op het gebied van etiquette en gastronomie voor de hedendaagse vrouw.
Marja Pepping leidt een workshop stoelmassage en geeft tips om in verbinding te blijven met jezelf.
Onder het motto ‘stralend innerlijk en uiterlijk’ geven Ina Smit en Nadja Schreurs advies over voeding en visagie in de workshop voeding en schoonheid.

Tussen de workshops door serveert Beukenrode een Afternoon Tea.
Deelname aan de Ladies Day kost € 34,50 per persoon. Plaats van handeling: het jachthuis op landgoed Beukenrode, Beukenrodelaan 2, Doorn.


Grappig, een ‘Ladies Day’ op een voormalig internaat voor jongens met aanpassingsproblemen.
Hans Hermans, 25-8-2006

Aanleg derde rotonde in voorbereiding

AMERONGEN  Weekblad De Kaap meldt dat de aanleg van een rotonde op de N225 ter hoogte van de Veenseweg op voldoende steun kan rekenen van de politiek. De VVD zet echter kanttekeningen bij de noodzaak van de rotonde, omdat zij er niet helemaal van overtuigd is dat de plannen voor de aanleg van de groene entree in de huidige vorm doorgang vinden.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 26 augustus 2006

Florastraat 6 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Vroeger en Nu houdt vinger aan de pols

DRIEBERGEN  In het laatste nummer van het tijdschrift van de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu wordt verslag gedaan wat de inspanningen van haar hebben opgeleverd met betrekking tot het kritisch volgen van het gemeentelijk ruimtelijk ordeningsbeleid. Hieronder het verslag.

Reclamezuil
De stichting heeft in 2002 actie gevoerd tegen de beoogde plaatsing van een dertig meter hoge reclamezuil langs de A12, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, bij de entree van Driebergen-Rijsenburg dorp.
Zoals we in ons vorige periodiek hebben gemeld zijn steeds meer raadsleden tot het inzicht gekomen dat de plaatsing van zo’n enorme zuil op deze plek bepaald geen wenselijke zaak is. Omdat het voormalige gemeentebestuur van Driebergen-Rijsenburg eind vorig jaar de plannen niet tijdig bij de provincie had ingediend, moest de nieuwe gemeenteraad zich opnieuw over deze zaak buigen. Na zeer negatieve reacties van de meeste partijen tijdens de vergadering van de commissie Ruimte heeft de betreffende wethouder, de heer Waltman, het voorstel niet aan de gemeenteraad voorgelegd. Er is dus goede hoop dat het hele project toch niet door zal gaan.

McGregor / Bloemheuvel
Vermoedelijk geïnspireerd door het reclamezuilplan van de gemeente, heeft McGregor vergunning gevraagd voor het plaatsen van lichtreclame op een van de bijgebouwen. Wellicht dat u zich nog de illegaal geplaatste reclamedoeken herinnert die vorig jaar bij de oprit van de A12 stonden. Met zoiets dergelijks, maar dan in neonverlichting zou de Stichtse Lustwarande verrijkt moeten worden. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat de gemeente hierin mee zal gaan. Het door Mc Gregor voor dit landgoed ontwikkelde masterplan, met o.a. een uitbreiding van het hoofdgebouw, zal door ons kritisch bekeken worden. Uiteindelijk gaat het hier niet alleen om een gemeentelijk monument, maar ook om een belangrijk onderdeel van de Stichtse Lustwarande

Geheime Tuin
Het plan van de Stichting Ecologisch Centraal Wonen Driebergen voor de bouw van een complex van 20 woningen in de zogenaamde Geheime Tuin gaat helaas wel door. De door diverse groeperingen ingediende bezwaarschriften zijn verworpen.

De Baak / de Horst
Naar wij vernomen hebben, wordt binnenkort bekend gemaakt dat het op het landgoed ‘de Horst’ gevestigde congrescentrum ‘De Baak’ van plan is vanaf het hoofdgebouw aan de Hoofdstraat een circa één kilometer lange oprijlaan door het bos aan te leggen naar de Arnhemse bovenweg. Als argument wordt daarbij aangevoerd dat de ‘oude’ oprijlaan weer in ere wordt hersteld. We hebben de archieven erop na geslagen, maar niets kunnen ontdekken over een dergelijke oude oprijlaan. Het gaat hierbij naar onze mening om een zeer onwenselijke ontwikkeling. We zijn niet alleen tegen de doorsnijding van het bosgebied. Ook de extra verkeersbewegingen die door deze volstrekt onnodige omleiding zullen ontstaan vormen een aantasting van onze woonomgeving. Het Platform Groene Ruimte zal zonodig in actie komen.


Nimmer geweten dat de stichting “Vroeger en Nu” zich hiermee bezighoudt. Ik kan niet anders dan hierover de loftrompet steken. Echter, één aspect houdt mij bezig; ik meen mij te herinneren dat bij niet-plaatsing van de reclamezuil de gemeente een forse boete moet betalen omdat de voormalige gemeenteraad van Driebergen al akkoord was gegaan. Als dat inderdaad zo is, mag ik aannemen dat deze boete wordt omgeslagen over de voormalige én huidige raadsleden.
Hans Hermans, 26-8-2006

Heuvelrugnieuws van zondag 27 augustus 2006

Parklaan 3-5 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.55 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Burgemeester bezoekt 100-jarige

AMERONGEN  Vandaag wordt mevrouw Engelina Stijsiger-Gerritsen 100 jaar. Morgen, 28 augustus, gaat burgemeester Boekhoven van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij haar op bezoek. Mevrouw Stijsiger is geboren op 27 augustus 1906 in Maarssen. Zij heeft vele jaren in Amerongen gewoond.
Sinds haar 63e woont zij in woon- en zorgcentrum De Ridderhof in Amerongen. Zij heeft daar heel lang zelfstandig gewoond. Tijdens deze periode participeerde zij in de redactie van het maandblad van De Ridderhof. Zij schreef stukjes en maakte tekeningen.
Mevrouw Stijsiger is kleuterleidster geweest en tekenende en borduurde in haar vrije tijd. Nu kijkt zij vaak in haar oude mappen met tekeningen en praat graag over haar belevenissen uit vroegere tijden. Mevrouw heeft twee neven en een schoonzus die haar elke donderdag bezoekt.
Zij woont nu in de verpleegunit van de De Ridderhof.
Voor Boekhoven is dit een van zijn laatste openbare optredens als burgemeester.

Frontale aanrijding

DOORN  Op de Driebergsestraatweg kwam het afgelopen vrijdag, rond 17.00 uur, tot een aanrijding tussen twee auto’s. Ter hoogte van het ANWB-benzinestation wilde een 43-jarige vrouw uit Driebergen afslaan om te tanken. Een 20-jarige autobestuurder uit Doorn, die achter haar reed, merkte dit te laat op en raakte de auto. De vrouw is met hoofd- en inwendig letsel naar het UMC vervoerd.


hoe kan iemand die ACHTER een ander rijdt, die FRONTAAL aanrijden?
Arnoud Venema, 27-8-2006

Arnoud, in de gemeente Utrechtse Heuvelrug kan alles.
Hans Hermans, 27-8-2006

Heuvelrugnieuws van maandag 28 augustus 2006

Pr Bernhardlaan Driebergen: vanaf Weth Teselinglaan
foto: © Robert Wassens
tijd: 7.50 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrug Totaal trekt ruim 7000 bezoekers

DOORN  RTV Utrecht meldt dat ruim 7000 mensen zaterdag in Doorn de eerste Heuvelrug Totaal hebben bezocht. Dat is een evenement speciaal voor de inwoners van de fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug.
Er werden tal van activiteiten georganiseerd met als doel de Heuvelruggers met elkaar in contact te laten komen.
Naast een grote braderie was er een belangrijke rol weggelegd voor de plaatselijke clubs en verenigingen.
De organisatie van Heuvelrug Totaal spreekt van een groot succes en overweegt het evenement jaarlijks terug te laten keren.

Verboden wapenbezit

LEERSUM  Een 16-jarige jongen uit Leersum is zondag aangehouden omdat hij in bezit was van een Nunchaku-wapen, ofwel Japanse wurgstokjes. Omstreeks 20.30 uur kreeg de politie een melding dat een groep jongeren op het Kerkplein een luchtdrukwapen aan elkaar doorgaf. Agenten gingen er op af en controleerden de aanwezige jongeren. Een luchtdrukwapen werd niet aangetroffen, maar wel de wurgstokjes. De eigenaar moest mee naar het bureau. Na verhoor kon hij vertrekken met een proces-verbaal op zak. De wurgstokjes werden in beslag genomen.

SP onderzoekt tevredenheid van RSD-klanten

HEUVELRUG  De SP houdt in de maand september een klanten tevredenheids onderzoek naar de Regionale Sociale Dienst (RSD) van de regio Kromme Rijn / Heuvelrug. De aftrap is op 1 september om 13.00 uur met het mobiele loket op Het Rond in Zeist, waar de RSD gevestigd is.

Bij de SP afdelingen van Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist komen regelmatig klachten over de RSD binnen. Om problemen inzichtelijk te maken hebben de afdelingen gezamenlijk besloten een groot onderzoek te houden naar de werkwijze van de RSD en de tevredenheid van de inwoners over de RSD. Door middel van een breed verspreide flyer, een telefoonnummer (030-2204723 ma t/m za 18.00-21.00 uur) en de enquete op de website wil de SP zo veel mogelijk positieve en negatieve ervaringen verzamelen.

Om de toegankelijkheid van de RSD te vergroten zal de Socialistische Partij een eigen, mobiel loket inzetten. Hier kan de klant terecht met vragen en klachten. Na de aftrap in Zeist zal dat loket de gehele maand september rondreizen in de betrokken gemeenten.

In de enquête van de lokale SP-gemeenteraadsfracties van De Bilt, Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist en de SP afdeling Bunnik komen vragen aan de orde over snelheid en kwaliteit van de dienstverlening, bereikbaarheid van de dienst en toegankelijkheid van informatie over aanvullende regelingen. De SP-fracties in de raden van de aangesloten gemeenten willen graag de ervaringen horen van mensen die sinds 1 januari met de RSD te maken hebben.

Vanaf 1 januari is de Regionale Sociale Dienst (RSD) operationeel in onze regio. Deze RSD is onstaan uit een fusie van de lokale sociale diensten. Bij het samenvoegen is dit politiek verkocht met beloften over verbeterde prestaties en het vergroten van de efficiëntie. De SP-hulpdiensten in de regio hebben zorgen over het functioneren van de RSD. “Nu de eerste opstartproblemen voorbij zijn, verwachten we een reëel beeld te kunnen krijgen van de werkelijke kwaliteit van de dienst. Vandaar dat we nu de actie beginnen”, aldus het actiecomité.

Met de verkregen informatie zal de SP een rapport opstellen, dat aangeboden zal worden aan de voorzitter van de RSD, Jan Burger, en aan de verantwoordelijke wethouders van de betrokken gemeenten. “Het belangrijkste is dat we een goed beeld krijgen over de RSD. Dat kan dan als leidraad dienen voor verbeteringen voor de betrokken klanten, die vaak in kwetsbare situatie zitten. Daar is namelijk iedereen bij gebaat.”

Voetbalseizoen gestart

DRIEBERGEN  Afgelopen zaterdag kwamen de teams van Dalto weer op het veld voor de bekercompetitie. Dalto 1 verloor met 5-2 van Eemdijk 1 maar Dalto 2 versloeg met 5-0 PVCV 2. Op 2 september start de normale competitie, zowel het eerste als het tweede team spelen dan een thuiswedstrijd.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 29 augustus 2006

Rozenstraat 1 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Ruim 1000 handtekeningen voor het behoud van lijn 51

HEUVELRUG  De actie van de SP afdeling Heuvelrug voor het behoud van Connexxion lijn 51 heeft ruim 1000 handtekeningen opgeleverd. SP leden hebben handtekeningen opgehaald in Connexxion bussen, op straat bij de SP kraam en bij mensen thuis. Daarnaast zijn handtekeningenlijsten verspreid op scholen, campings, bejaarden- en verzorgingstehuizen en andere instellingen gelegen langs het traject van lijn 51.

Mensen die gevraagd zijn hun handtekening te zetten, tekenden vrijwel zonder uitzondering. Ook wethouders en veel gemeenteraadsleden zetten hun handtekening. De bereidheid om te tekenen toont duidelijk het belang van het behoud van de buslijn aan. Inwoners van de gemeente Heuvelrug maar ook toeristen zien de lijn als onmisbaar.

De BRU heeft dat inmiddels ook ingezien en heeft aan SP Heuvelrug inmiddels laten weten dat de lijn behouden zal blijven. Echter wel in gewijzigde vorm, waarbij de frequentie terug zal gaan van eens per half uur naar eens per uur. Hoewel de SP blij is met het behoud van de busverbinding, vindt ze het terugbrengen van het aantal ritten nog steeds een onaanvaardbare verslechtering.

Op maandagmiddag  4 september aanstaande zullen de handtekeningen worden aangeboden aan het bestuur van de BRU. Dat zal gebeuren door een delegatie van bestuur en fractie van de SP afdeling Heuvelrug. Daarbij zal worden duidelijk gemaakt dat de SP verheugd is over het voorgenomen besluit om de lijn te handhaven, maar  dat aan de frequentie zeker niet getornd mag worden. Het busvervoer op de Heuvelrug moet minimaal het niveau behouden wat het nu heeft. Als het aan de SP ligt wordt gekeken naar uitbreiding van het busvervoerssysteem. Inkrimping is, gezien de belangrijke functie voor bewoners van de gemeente Heuvelrug en omliggende gemeenten maar ook voor toeristen, uit den boze.


Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk ALTIJD de burger!
Hans Hermans, 29-8-2006

Utrechtse Heuvelrug gebaat bij verkeersaanpak op maat

DOORN  Het verkeer op het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug vraagt om op maat gesneden oplossingen. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie door de provincie Utrecht naar het wegennetwerk in dit gebied. In deze Netwerkanalyse is onderzocht welke mogelijkheden er zijn om het verkeer in het gebied zo te bundelen dat de leefbaarheid daardoor wordt vergroot. De provincie komt tot de conclusie dat grootscheepse aanpassingen van het wegennet per saldo vooral ongewenste effecten opleveren. Zo ontstaat verkeersoverlast met veel sluipverkeer door de kern van Maarn, wanneer een oostelijke randweg om Doorn wordt aangelegd en de snelheid op de provinciale weg N226 wordt verlaagd. De meest effectieve oplossing moet daarom gezocht worden in een lokale aanpak. Een voorbeeld is het ombouwen van het kruispunt in Doorn (N225/N227) tot een rotonde, zo luidt één van de conclusies. De Netwerkanalyse is inmiddels voorgelegd aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die wegbeheerder is van dit kruispunt.


Hoera, eindelijk zicht en inzicht op een oplossing. Rotondes zorgen voor versnelde verkeersafwikkeling; de stoplichten kunnen er uit.
Hoelang nog voor de rotonde er is???
Hans Kalff, Driebergen, 3-9-2006

JeugdSportPas overweldigend aantal inschrijvingen

HEUVELRUG  Binnenkort gaat de JeugdSportPas alweer voor het vierde jaar van start. Een succesformule: ruim 400 kinderen hebben zich aangemeld om kennis te maken met een van de vele sporten. Door het grote aantal aanmeldingen kan Heuvelrug Actief! niet alle kinderen plaatsen. Wel wordt geprobeerd een alternatief aan te bieden. Waarschijnlijk hebben nog meer kinderen zich aangemeld, maar door een technisch probleem zijn meerdere aanmeldingen vanaf eenzelfde computer niet aangekomen.

Van de 300 kinderen die zich voor de eerste kennismakingsperiode hebben ingeschreven (gaat maandag 11 september van start), heeft Heuvelrug Actief! er maar liefst 227 in kunnen delen bij de sport van hun keuze. Al deze kinderen hebben vorige week een brief ontvangen. Kinderen die zich alleen hebben aangemeld voor periode 2 (na de kerstvakantie)en 3 (begin mei)krijgen in het najaar een brief.

Populaire sporten
Gebleken is dat veel kinderen kennis willen maken met golf, tennis en paardrijden. Door de grote hoeveelheid aanmeldingen voor deze sporten, is het onmogelijk alle kinderen in te delen. Heuvelrug Actief! overlegt met de manege, tennis- en golfverenigingen om een aparte kennismakingsactiviteit te organiseren voor kinderen die interesse hebben maar niet ingedeeld zijn.

Technisch probleem
Wegens een technische fout was het niet mogelijk meerdere kinderen uit één gezin in te schrijven via internet vanaf eenzelfde computer. Heeft u meerdere kinderen opgegeven, maar hebben zij niet allemaal een brief ontvangen, dan kunnen zij zich alsnog inschrijven voor de 2e en 3e periode. Ook bij de eerste periode zijn nog een aantal plaatsen vrij. Op internet ( www.heuvelrugactief.nl ) vindt u een overzicht van de sporten die nog beschikbaar zijn.

Inschrijven nieuwe sporten
Niet alleen de belangstelling van kinderen is dit jaar groot, ook twee sportverenigingen hebben zich aangemeld om nog een sportcursus aan te bieden. Het betreft … in … periode en … in de … periode. Als kinderen zich willen aanmelden voor de nieuwe cursussen of de andere cursussen waar nog een paar plekken op zijn, dan kunnen zij een inschrijfformulier opvragen bij Bianca van Asch (bianca.van.asch@heuvelrug.nl )

Meer weten?
Mocht u meer informatie willen, neem dan contact op met Bianca van Asch, sportconsulent Heuvelrug Actief! bianca.van.asch@heuvelrug.nl . tel 06 – 13 66 27 78 bereikbaar op maandag, dinsdag de gehele dag en woensdag ochtend.

Utrechtse Heuvelrug huisvest te weinig statushouders

UTRECHT  De Utrechtse gemeenten huisvestten in de eerste helft van 2006 meer statushouders dan vereist. Daarmee loopt de achterstand uit het verleden terug. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van de provincie Utrecht. Drie gemeenten lopen voor op hun taakstelling, één is op schema en zestien gemeenten hebben in de meeste gevallen een lichte achterstand. Bij een aantal gemeenten is de huisvesting problematisch. De provincie intensiveert het contact met deze gemeenten.

Op basis van de Huisvestingswet ziet de provincie toe of gemeenten (uitgezonderd de BRU-gemeenten) de targets van het Rijk halen wat betreft huisvesting statushouders. De provincie rapporteert twee maal per jaar en stuurt de cijfers naar de minister van VROM.

In de eerste helft van 2006 kregen 140 statushouders huisvesting in de provincie, 27 meer dan vastgelegd in de taakstelling. Van de twintig gemeenten die daar zorg voor dragen, hebben er twee een flinke voorsprong (Veenendaal en Woudenberg), één een kleine (Montfoort), één loopt precies in pas (Abcoude), acht hebben een achterstand van minder dan zes statushouders en acht hebben een achterstand van meer dan zes statushouders. Van deze laatste groep is vooral die van de gemeenten Woerden (18), Amersfoort (17), Soest (16) en Utrechtse Heuvelrug (16) fors te noemen. De gemeente Woerden heeft de achterstand bij aanvang van 2006 grotendeels weggewerkt, maar loopt daardoor achter op de taakstelling van 2006. Ook Amersfoort heeft de achterstand uit 2005 weggewerkt en deels de taakstelling van de eerste helft van 2006 gerealiseerd. Daarnaast heeft de gemeente te maken met zelfstandige huisvesting door statushouders. Als grote gemeente is Amersfoort tot nu toe in staat gebleken voldoende statushouders te huisvesten.

De Utrechtse Heuvelrug, per 1 januari 2006 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Maarn en Leersum, had te kampen met aanloopproblemen. Inmiddels zijn er het afgelopen half jaar achttien personen gehuisvest, is er voor vijf personen zeker huisvesting en voor nog eens twee personen zeer waarschijnlijk. Overigens zijn genoemde cijfers afkomstig van gegevens van het centraalorgaan opvang asielzoekers (COA). De eigen gemeentelijke rapportages schetsen een gunstiger beeld. Bij gemeenten die hun taakstelling niet halen, vindt bestuurlijk overleg plaats. Sorteert dat geen effect, start een taakverwaarlozingsprocedure. De provincie neemt de huisvesting van de statushouders dan over op kosten van de gemeente in kwestie. Tot op heden heeft dit niet plaatsgevonden


Dit nieuwsbericht roept een aantal vragen op; zoals het er nu staat, lijkt het mij meer ‘voer’ voor deskundigen, terwijl de burgers ook wel willen weten hoe een en ander in zijn werk gaat.

 • Wat is precies een ‘statushouder’?
 • Waarom ziet de provincie niet toe op de BRU-gemeenten?
 • Wie heeft voorrang, een statushouder of een eigen inwoner die al jarenlang op de wachtlijst staat?
 • Als gemeenten boven de taakstelling uitkomen, mogen andere daar dan beneden blijven, zodat de totale invulling van de provinciale taakstelling gelijk blijft?
 • Hoe kunnen de eigen gemeentelijke rapportages gunstiger zijn dan de rapportages van het COA? Inmiddels kan iedereen toch wel tot 100 tellen?

Hans Hermans, 30-8-2006

 • Een statushouder is een asielzoeker die een permanente verblijfsvergunning heeft.

 • Bru-gemeenten hebben in het ‘asielbeleid’ een eigen status, verantwoordelijkheid als bijzondere bestuurslaag.

 • Als je het wilt vertalen in voorrang, dan heeft diegene voorrang die geen zelfstandige woonruimte heeft.

 • Nee, gemeenten moeten de democratisch afgesproken taakstellingen waarmaken.

 • Gemeenten hebben de neiging, net als individuen, de eigen prestaties te overschatten.

 • Dat iedereen tot 100 kan tellen is maar zeer de vraag, zeker als het figuurlijk is bedoeld.

Overigens is het bericht geen voer voor deskundigen. Iedereen die meent op één of andere manier commentaar te moeten leveren op het asielbeleid, zal zich eerst maar eens moeten verdiepen in de materie alvorens commentaar te leveren. Diegenen die dat niet doen kunnen hun hart ophalen op de nagenoeg niet gemodereerde ingezondenstukken sites van AD en Telegraaf. Gesundes Volksempfinden en onderbuikgevoelens vieren daar hoogtij. Heuvelrugnieuws.nl verwacht van haar kijkers enige algemene ontwikkeling en fatsoen naar anderen.
Redactie Heuvelrugnieuws.nl, 30-8-2006

Grappig dat de redactie van Heuvelrugnieuws de vragen beantwoordt én gelijk maar even een oordeel geeft over mijn vragen. Trouwens, waarom zou er geen commentaar mogen worden geleverd op het asielbeleid? Is dat niet ‘politiek correct’? Ik wens niet dat mijn vragen worden geassocieerd met de tegenwoordig te pas en te onpas gebruikte term ‘onderbuikgevoelens’. Laat de redactie van Heuvelrugnieuws zich goed realiseren dat asielzoekers en asielzoekersbeleid twee zeer verschillende grootheden zijn.
Hans Hermans, 30-8-2006

Beste Hans, Over jouw vragen wordt geen oordeel geveld. En men mag best commentaar leveren op het asielbeleid, maar men moet zich er dan wel een beetje in verdiept hebben. Nergens wordt gesuggereerd dat jouw vragen in verband gebracht worden met onderbuikgevoelens. De redactie is er zich zeer van bewust dat asielzoekers en asielzoekersbeleid verschillende begrippen zijn, maar dat ze wel onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Redactie Heuvelrugnieuws.nl, 30-8-2006

Wat zijn statushouders? Mensen?
Hans Kalff, 3-9-2006

Heuvelrugnieuws van woensdag 30 augustus 2006

Gooijerdijk 39 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:10 uur      temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Clubkampioenschappen 2006 Jeugd T.V. Risenborgh

DRIEBERGEN In de week van 19 t/m 26 augustus zijn de Jeugd Clubkampioenschappen van Risenborgh gespeeld. Het aantal aanmeldingen in alle categorieën was fors hoger dan voorgaande jaren. Het resultaat was dat er bijna 100 wedstrijden moesten worden ingepland. Verheugend was ook dat het spelpeil elk jaar weer een stukje hoger ligt.

Na de finales konden er via enkele spelletjes Rond de Tafel leuke prijsjes worden gewonnen. Als klap op de vuurpijl was er door tennisschool BECICO een tenniscircuit in de hal uitgezet. Na het uitreiken van de bekers was er voor elke deelnemer nog een ijsje of een zakje chips.
Het volgende evenement van de Jeugdcommissie is het traditionele Familietoernooi op 24 september.

 • Enkel t/m 10 :1. Judith van Fraayenhoven 2. Dani Snapper
 • Dubbel t/m 10:1. Thijs Tulen en Dani Snapper 2. Sanne Wolfs en Maud Schotte
 • JE t/m 13: 1. Esmoreit Lutters 2. Jake de Vilder
 • ME t/m 13: 1. Annemijn Schuller 2. Sandra Anbeek
 • GD t/m 13: 1. Pieter Schuller en Sandra Anbeek 2. Annemijn Schuller en Bart Poos
 • DD t/m 13: 1. Babette van Son en Imre van Basten 2. Sandra Anbeek en Judith van Fraayenhoven
 • JD t/m 13: 1. Esmoreit Lutters en Jake de Vilder 2. Pieter Schuller en Maarten Veerman
 • JE t/m 17: 1. Gijsbert Veerman 2. Paul Sintnicolaas
 • ME t/m 17: 1. Marijke Veerman 2. Tara van Fraayenhoven
 • GD t/m 17: 1. Linde Berg en Paul Sintnicolaas 2. Marijke Veerman en Eloy Snapper
 • JD t/m 17: 1. Tom Rickli en Paul Sintnicolaas 2. Bart van Gelder en Jens Schoenmakers

Historische foto’s en filmbeelden op tentoonstelling

DRIEBERGEN  Op de tentoonstelling die ter gelegenheid van de Open Monumenten Dagen op 9 en 10 september worden gehouden in Nieuw Salem zijn veel foto’s maar ook filmbeelden te zien van feesten die tientallen jaren geleden in Driebergen en Rijsenburg zijn gehouden.
Zo wordt er de film getoond die in augustus 1960 is gemaakt van de festiviteiten rond het 150-jarig bestaan van Rijsenburg. Met de geschiedenis van het ontstaan, de ‘herrijzenis’ van stichter Judocus van Oosthuyse en de feestelijke optocht en kermis. Het is de originele film die toentertijd door de nog maar pas gestarte Nederlandse televisie werd uitgezonden. Uiteraard in zwart-wit. Maar velen zullen zichzelf op die filmbeelden kunnen herkennen. En wellicht herkent men ook nog de stem van de omroeper die de beelden in 1960 van commentaar voorzag. De film is speciaal voor deze gelegenheid door medewerkers van de televisie voor vertoning in Nieuw Salem geschikt gemaakt.

Een tweede film toont beelden van festiviteiten in Driebergen in 1948 en 1949. Met hazewindhondenrennen, met wielerwedstrijden op gewone fietsen in de Ronde van de Welgelegenlaan en met de dorpsfeesten van buurtvereniging Ons Belang.

Verder zijn er op de tentoonstelling veel foto’s te zien van feesten in Driebergen en Rijsenburg. Unieke beelden van oud-dorpsgenoten in het decor van een rustige plattelandsgemeente met erg veel groen en nog weinig huizen. De inrichters van de tentoonstelling hopen dat veel bezoekers nadere informatie kunnen geven over de personen op de foto’s of de plaats en tijd waar ze gemaakt zijn. Op die manier kunnen wellicht wat nieuwe gegevens worden toegevoegd aan de geschiedschrijving over de dorpen Rijsenburg en Driebergen.

In de tentoonstelling zijn ook oude grammofoons en pathefoons opgesteld. Die zorgden in vroeger tijden voor de feestelijke dansmuziek. Er wordt over die instrumenten ter plaatse deskundige uitleg gegeven.

En in de Grote Kerk worden oude doopjurken uitgestald. Fraaie exemplaren waarin generaties dorpsgenoten gedoopt zijn. Er is er zelfs één uit 1895.

Al deze onderdelen zijn bedoeld om een beeld te geven van ‘Een eeuw lang feest’, het thema van de Open Monumenten Dagen. De tentoonstelling is geopend op zaterdag 9 september van 12.00 tot 17.00 en zondag 10 september van 13.00 tot 16.00 uur. In Nieuw Salem aan de Leij in Driebergen.

Domheid troef (5)

DOORN  Een 20-jarige automobilist uit Marken is dinsdag 29 augustus omstreeks 23.15 uur betrapt op rijden onder invloed. Politiemensen zagen dat de automobilist mistlampen voerde waarop hij werd gecontroleerd op de Dorpsstraat. Hierbij bleek dat hij alcohol had genuttigd. Na de blaastest op straat moest hij mee naar het bureau. Na de ademanalyse bleek dat hij 560 ug/l alcohol in zijn lichaam had, waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Buslijn 51 blijft uurdienst

HEUVELRUG Buslijn 51 blijft als uurdienst rijden tussen Station Driebergen-Zeist en Veenendaal. Op verzoek van met name scholieren uit Leersum, Amerongen en Elst, die scholen in Veenendaal bezoeken, wordt de uurfrequentie van deze buslijn bovendien uitgebreid met één extra rit in de ochtendspits en twee extra ritten in de middag. De bustijden sluiten aan bij de schooltijden in Veenendaal.

Het Bestuur Regio Utrecht komt in samenwerking met vervoerder Connexxion tot deze oplossing nadat de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Veenendaal en de provincie Utrecht en veel busreizigers hun zorg hadden uitgesproken over het voornemen tot het gedeeltelijk vervallen van buslijn 51. Het BRU verwacht hiermee tegemoet te komen aan de geuite zorgen.

Het hele traject van buslijn 51 blijft overeind, zij het onder nieuwe lijnnummers. Het traject Station Driebergen-Zeist – Doorn – Leersum – Amerongen – Veenendaal wordt met ingang van 10 december een zelfstandige lijn onder de naam lijn 81. Ook op het traject Nieuwegein – Uithof – Driebergen-Zeist blijft de bus rijden, onder de naam lijn 71.

De veranderingen gaan per 10 december 2006 in.

Evaluatie herindeling Heuvelrug

UTRECHT Per 1 januari 2006 is de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug gevormd. Dit is het resultaat van het inzetten van een herindelingsprocedure (Arhi). Dit proces wordt geëvalueerd. Met dit onderzoek ontstaan er inzichten in de wijze waarop de provincie Utrecht de Arhiprocedure heeft doorlopen om zodoende lessen te kunnen trekken voor toekomstige herindelingen. Om de onafhankelijkheid en kwaliteit van de evaluatie te borgen wordt het onderzoek uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van USBO Advies (Universiteit Utrecht).


Op de site van de provincie Utrecht staat uitgelegd wat ‘Arhi’ betekent: ‘Wet algemene regels herindeling. Voorts valt daar te lezen dat een herindelingsvoorstel door het rijk wordt beoordeeld op een aantal vastgestelde criteria, die in belangrijke mate richtingevend, maar niet absoluut zijn. Een van die criteria is ‘draagvlak’, welke door de minister iets zwaarder wordt geacht dan de overige.
Grappig, zover ik mij weet te herinneren, schreeuwde iedereen moord en brand toen de herindelingsplannen bekend werden, denk maar aan het op het laatst zeer actieve “Comité Herindeling Nee!”, en dat noemt de minister ‘draagvlak’?
Voorts vraag ik mij af wat er gaat gebeuren als uit de evaluatie zou blijken dat die hele herindeling één grote miskleun is.
Hans Hermans, 31-8-2006

Fusie waterbedrijf Hydron gaat door

UTRECHT  De fusie tussen de drinkwaterbedrijven Hydron Midden Nederland, Hydron Flevoland en Vitens gaat door. Ondanks het verzoek van de gemeenten Hilversum en Utrecht om uitstel zijn de aandeelhouders vandaag akkoord gegaan met een samenvoeging tot één drinkwaterbedrijf.


Driebergen heeft zo ongeveer het zachtste en lekkerste drinkwater (diep grondwater) van heel Nederland. Gaan ze dat water nu ook mengen met het ‘vieze’ water van de fusiepartners?
Hans Hermans, 31-8-2006

Heuvelrugnieuws van donderdag 31 augustus2006

Appelgaard Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Buiten wonen in Driebergen

DRIEBERGEN  Op open monumentendag, 9 september, verschijnt een boek over de bijzondere architectuur van de villawijken in Driebergen. Onder de titel ‘Buiten wonen, villawijken in Driebergen 1920 – 1940’ schreef Joost Kingma, stedebouwkundig adviseur en publicist, over het ontstaan van de villawijken in Nederland en die van Driebergen in het bijzonder. Burgemeester Frits Naafs zal het eerste exemplaar overhandigen aan een inwoner van Driebergen die in een van deze wijken al van jongs af aan woont.

Wat is de sleutel tot het succes van de wijken en villadorpen die gebouwd werden in de jaren ’20 en ‘30 van de vorige eeuw? Waarom zijn die wijken zo populair bij de hedendaagse huizenkoper? Wat zijn de unieke kwaliteiten van deze ‘jaren dertig’- woningen en -wijken, die zo’n grote aantrekkingskracht uitoefenen dat ze in de jaren negentig zijn uitgegroeid tot het populairste nieuwbouw woningtype in nieuwe vinex-locaties en bijvoorbeeld in Zeist in het nieuwe deel van het Lyceumkwartier? Maar waarom kunnen die retro-producten toch niet tippen aan het origineel?

Fascinerende vragen die leidden tot een zoektocht naar de cruciale factoren voor de kwaliteitzin van de stedenbouw en architectuur van de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. ‘Buiten wonen, Villawijken in Driebergen 1920 – 1940’ is het eerste resultaat van deze zoektocht. Een verkenning van de bouw van Driebergen als ‘lustoord’ voor de beter gesitueerde forens in de eerste helft van de 20e eeuw.

Het boek is gebonden in een harde cover en volledig in kleurendruk uitgevoerd met veel illustraties en overzichtskaartjes; het wordt uitgegeven door de uitgeverij Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug. Het boek is te koop in de plaatselijke boekwinkel en kost €17,50.

Controle gebruik kinderzitjes

HEUVELRUG  De politie zal tot aan het einde van het jaar extra controles houden op het gebruik van kinderbeveiligingsmiddelen. De controles zullen met name plaatsvinden rondom scholen, zwembaden en sportverenigingen.
Vanaf 1 maart gelden er nieuwe regels voor het veilig vervoeren van kinderen. Iedereen onder de 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moet in een goedgekeurd kinderzitje  (kinderbeveiligingssysteem) vervoerd worden. De lengte voor gebruik van kinderzitjes is verlaagd van 1,50 meter naar 1,35 meter.  Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten verplicht de autogordel om en mogen zonodig ook een kinderzitje (zittingverhoger) gebruiken. De boete bij overtreding bedraagt 75 euro.
Uit controle blijkt dat veel mensen zeer laks zijn bij het vervoer van kinderen. Dit terwijl bij een aanrijding het letsel bij een kind zeer ernstig en levensbedreigend kan zijn. Door middel van verscherpte controles wil de politie ouders bewust maken van het probleem en hen bewegen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Verzet tegen nieuwe oprijlaan De Horst

DRIEBERGEN  Het AD/UN meldt dat de stichting Vroeger en Nu en de vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering (THW) zich zorgen maken over een plan van landgoed De Horst om een nieuwe oprijlaan over het landgoed te maken met de ingang aan de Arnhemse Bovenweg. Ook omwonenden zien dat plan niet zitten, zo bleek gisteren tijdens een informatiebijeenkomst op de Horst.
De nieuwe oprijlaan is onderdeel van een uitgebreider plan van De Baak, eigenaar van het landgoed, om het landgoed te vernieuwen. De oprijlaan zou ongeveer een kilometer lang worden. Volgens THW wordt door de nieuwe oprijlaan een mooi stuk bosgebied doorsneden en dat vindt zij onwenselijk.

Verkoop molenterrein Amerongen van start

AMERONGEN  Radio 90FM meldt dat zaterdag 9 september wethouder Waltmann van de op een spectaculaire wijze het startsein zal geven voor de verkoop van het project Prattenbergh in Amerongen. Het project omvat het verplaatsen van een monumentale molenstomp en de bouw van 36 appartementen aan de Burgemeester Jonkheer H. van den Boschstraat. Wethouder Waltmann zal rond 10.30 uur een toespraak houden, waarna een feestelijke handeling ´op hoogte´ plaatsvindt. Op het terrein waar de appartementen worden gerealiseerd, staat op dit moment nog de oude molenstomp. Deze molenstomp zal te zijner tijd worden verplaatst op het terrein. De molen wordt gerestaureerd en zal weer maalvaardig worden. Oude spanten, die ontdekt zijn bij het inmeten van oude gebouwen op het terrein, worden hergebruikt in een nieuw te bouwen maalhuis. Na de opening mag het publiek bezit nemen van de klimtoren. De Stichting Utrechtse Molen verzorgt op het terrein presentaties.

Groenclub zet strijd voort via kort geding

DRIEBERGEN In de Stichtse Courant bericht Jan de Beer dat het conflict tussen twee Driebergse kwekerijen en de Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering (THW) over het bouwen van een dienstwoning een nieuwe fase is ingegaan. De Raad van State heeft de bezwaren van THW ongegrond verklaard, maar de vereniging legt zich hier niet bij neer.

Naturalisatiedag slecht bezocht

DOORN ,,Het is voor u een bijzondere dag”. Met deze woorden verwelkomde wethouder Elisabeth van Oostrum vorige week donderdag nieuwe Nederlanders in de raadszaal van het gemeentehuis. Aldus een bericht in weekblad De Kaap. Er kwamen echter slechts zes van de tweeëntwintig uitgenodigde nieuwe Nederlanders opdagen. Een opkomst die vergelijkbaar is met de opkomst in andere gemeenten.