Heuvelrugnieuws van maandag 1 augustus 2005

Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.35 uur  temperatuur: 17 °CSpeelweek start volgende week

DRIEBERGEN Eindelijk is het dan zover. De vakantie is bijna voorbij, dat is wel jammer, maar het mooiste komt nog: de 37e Speelweek! Dit jaar staat de week in het teken van het thema: Er was eens……… Wat je daarbij maar kunt bedenken!

De vrijwilligers hebben een uitgebreid programma voorbereid, maar kinderen kunnen natuurlijk altijd zelf bedenken wat ze willen gaan doen.
Om 9.30 wordt het Speelweekkasteel officieel geopend door wethouder Neeltje Schravesande. Daarna gaan de kleuters naar kleuterdorp, de zesjarigen naar zessendorp, de bambini’s naar bambinidorp. Deze kinderen moeten door hun ouders/verzorgers gebracht en gehaald worden; de organisatie laat ze niet alleen naar huis gaan.
Kinderen van 7 jaar en ouder mogen zelf kiezen wat ze gaan doen. Iedere morgen wordt er voor kinderen die zich voor het eerst ‘vrij’ over het veld gaan bewegen een rondleiding georganiseerd waarbij over alle tenten en activiteiten iets verteld wordt.

Het volledige programma staat op de website www.speelweek.nl  en hangt bij de ingang van de Speelweek net als de plattegrond van het terrein. Hieronder een greep uit het programma.

Er wordt dit jaar weer veel gesport. In de creatent kunnen op maandag mummies gemaakt worden, en de rest van de week kan er in glas worden gegraveerd, mozaiken , linoleumdruk, lampekappen en takke(n)beesten gemaakt worden. De Stichting Welzijn Driebergen draagt ook haar steentje bij. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt de tweede jaargang van de speelweekkrant gemaakt. Er wordt een aantal keer per week dansles gegeven. Aurora komt weer en ook de pony’s van Jong Rijsenburg zijn er een twee dagen. De spelletjestent heeft een groot aanbod van oude en moderne spelen en er schijnen zelfs een paar flipperkasten te komen. De computertent biedt vele spelletjes om samen of alleen te doen. Iedereen mag de hele week springen op het springkussen en bijna de hele week broodjes bakken. De kleuters gaan ballonfiguren maken, maar ook kleien en mozaïeken maken. In zessendorp wordt gefiguurzaagd, 3D kaarten gemaakt, gesport en geschilderd. De kinderen van Bambinidorp maken een dozenkasteel, gaan broodjesbakken en glas graveren. Timmerstad is de hele week (m.u.v. vrijdagmiddag) geopend.
In de houthoek worden alle eigen ideeen een houten werkelijkheid, datzelfde geldt voor de metaaltent. En tenslotte extra activiteiten; er wordt gefrisbeed, slootje gesprongen, gedanst, beton gegoten, geskelterd en er is een bonte middag. Op woensdag vindt de Wim Wijnen schaaksimultaan plaats.

En dit was nog lang niet alles!

Natuurlijk hoort bij dit thema dat kinderen verkleed mogen komen. Daar maken we foto’s van. De drie kinderen die het meest bijzonder verkleed waren tijdens de week worden vrijdagmiddag om half 3 bekendgemaakt en die krijgen een leuke verrassing!
Op woensdagmiddag is iedereen die nieuwsgierig is om de Speelweek ‘in bedrijf’ te zien tussen 14.00 en 15.30 een bezoek komen brengen tijdens de bezoekmiddag.
Op zaterdag wordt er afgebroken en opgeruimd. Hulp daarbij van vaders en moeders is altijd welkom!

Heuvelrugnieuws van dinsdag 2 augustus 2005

Kennedylaan Driebergen: vanaf Vijverlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 9.55 uur  temperatuur: 16 °C

Ah bakent terrein af

DRIEBERGEN Het Binnenhof lijkt net een openbare weg die eigendom is van de gemeente. Tot voor kort was ook nergens uit op te maken dat dit niet zo was. Blijkbaar vindt Ahold het nu tijd om duidelijk te maken dat het allemaal haar terrein is, want sinds kort (in ieder geval na 29 juni, getuige een dagfoto van DriebergenNet) zijn er tegels gelegd met de tekst ‘Eigen Terrein’ (zie foto). Wellicht heeft het te maken met de bezwaren van Aldi tegen de bouwplannen van Albert Heijn.

Heuvelrugnieuws van woensdag 3 augustus 2005

Park Welgelegen Driebergen: pad naar Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Drakenspuug in Slottuintheater

ZEIST In het Slottuintheater draait het woensdagmiddag 10 augustus allemaal om… drakenspuug. Urf speelt dan de laatste woensdagmiddagvoorstelling van deze zomer in het openluchttheater achter Slot Zeist. Aanvang 14.30 uur, toegang ook nu gratis.

‘Drakenspuug’ gaat over een koningin die haar koning nergens kan vinden. Niet in de kast, niet achter de troon of onder het fornuis. De kok Hein probeert de treurige koningin op te vrolijken. Niets helpt. Er is maar één oplossing: Toverdrank! De toverdrank wordt gemaakt door twee vieze draken Jin en Jan. Ze leven diep onder de grond in China. Lukt het Hein en de koningin om de draken te vinden? En waar wordt die toverdrank eigenlijk van gemaakt? Inderdaad… drakenspuuug!
Theatergroep Urf maakt voorstellingen voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Hun speelstijl is een combinatie van bewegingstheater en clownerie.

Deze voorstelling in het Slottuintheater is gratis te bezoeken. Maar een bijdrage in de melkbussen is hartelijk welkom! Het Slottuintheater staat in Zeist, in de tuin van Slot Zeist. Het is te bereiken via het witte bruggetje aan de achterkant van het Slot. Meer informatie via telefoonnummer (030)6910465 of op www.slottuintheater.nl. Dit is de laatste woensdagmiddagvoorstelling van deze zomer. Maar op zondag 14 augustus en op zondag 4 september zijn er ook nog gratis toegankelijke voorstellingen in het Slottuintheater.

Heuvelrugnieuws van donderdag 4 augustus 2005

Dr Schaepmanlaan 19 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 19 °C


meer foto’s van deze straat

Edel Grass vist achter het net bij aanleg kunst grasveld

LEERSUM  De gemeente Leersum heeft een kortgeding gewonnen. Het bedrijf Edel Grass had het aangespannen in verband met de aanleg van een kunst grasveld op het sportpark van HDS aan de Wildbaan.
Utrechts Nieuwsblad 4-8-2005

Nieuwe Speelweek voorzitter Gaby is dol-enthousiast

DRIEBERGEN Drie jaar geleden verhuisde het jonge gezin De Jong van Baarn naar Driebergen. Toen Gaby tien maanden geleden haar derde zoon had gekregen stopte ze met haar baan om bij de kinderen te kunnen zijn. Toch begon er wat te knabbelen. Vrijwilligerswerk wilde ze gaan doen en dat werd het voorzitterschap van de Speelweek. Verslaggever Netty Krook praat met haar.
Nieuwsbode 4-8-2005

Hallo hier Driebergen

DRIEBERGEN De eerste tijdelijke expositie in het museum Vroeger en Nu in het Schilderhuis heeft dat onderwerp: Driebergen in de Tweede Wereldoorlog. Voor de overdracht van berichtgeving speelde in die tijd zendapparatuur en de kennis van het morsealfabet een belangrijke rol. Gerard Achterberg is suppoost bij het museum én radiozendamateur. Daarom kon hij de zendapparatuur bedienden zoals die geëxposeerd staat.
Nieuwsbode 4-8-2005

Jong Rijsenburg begrip voor jonge paardenliefhebbers

DRIEBERGEN Aan het eind van de Rijsenburgselaan, aan de overkant van de Langbroekerdijk is het vaak een komen en gaan van nog jonge mensen. Verslaggever Netty Krook praat met Janny van Yperen van de manege.
Nieuwsbode 4-8-2005

Stuurgroep krijgt Maarns Document

MAARN Het Maarns Beraad bood tijdens de vergadering van de stuurgroep Heuvelrug, op donderdag 28 juli, het Maarns Document aan. Stuurgroep voorzitter Hans Ouwerkerk ontving het document uit handen van J. Van Dijk, een van de initiatiefnemers van het Maarns Beraad
Nieuwsbode 4-8-2005.

Ontwerp bestemmingsplan Maarn-zuid ligt ter inzage

MAARN Op het gemeentehuis ligt tot en met maandag 5 september het ontwerp bestemmingsplan Maarn-zuid ter inzage.
Nieuwsbode 4-8-2005

Hogeschool De Horst een pakhuis

DRIEBERGEN Hogeschool De Horst is druk bezig zichzelf op te doeken. Alle spullen zijn gestickerd of staan in gestickerde dozen of kratten gestapeld te wachten op vervoer. Vanaf 1 augustus rijdt de verhuiswagen af en aan en brengt zijn inhoud naar de KSA in Amersfoort.
Nieuwsbode 4-8-2005

Neeltje zwaait even de scepter

DRIEBERGEN De vakanties zijn deze weken op hun hoogtepunt. Het leven in het dorp ligt een beetje stil. Ook op het gemeentekantoor is het rustig: de helft van de medewerkers is niet aanwezig, maar het is zodanig geregeld dat op elke afdeling in ieder geval een ambtenaar is. Ad Bom praat met wethouder Neeltje Schravesande die in haar eentje de honneurs van het college waarneemt.
Stichtse Courant 4-8-2005

Veteranencafé op Heuvelrug

DOORN  Elf jaar geleden zijn oud-mariniers, allemaal ouder dan zeventig jaar, begonnen éénmaal per jaar bij elkaar te komen in Partycentrum De Donderberg in Leersum. Per keer kwamen daar ongeveer 80 tot 100 oud mariniers bij elkaar.

Nu De Donderberg haar deuren heeft gesloten ging men op zoek naar een andere gelegenheid. Oud marinier Lou van Pappelendam, die samen met een broer en een neef Grand Café Restaurant 0me Lou” aan het Dorpsplein 6 in Doorn runt, bracht de oplossing. In zijn café is op 20 juli het eerste veteranencafé op de Heuvelrug van start gegaan. En in het vervolg is er iedere derde woensdag van de maand vanaf 14.00 tot 18.00 uur een gezellig samenzijn in het Grand Café waar in principe iedere veteraan van harte welkom zal zijn. Als coördinator van het geheel treedt oud marinier K.J. Smit op.
Doornse Krant 4-8-2005

WBS lost irritant overlastprobleem op

LEERSUM  De onderdoorgang tussen Immenhof en Dreef vormt al enkele jaren een bron van ergernis voor de omwonenden. De locatie werd gebruikt als hangplek. De Woningbouwstichting Leersum (WBS) gaat daar nu een eind aan maken: de onderdoorgang wordt dichtgemaakt.
Doornse Krant 4-8-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 5 augustus 2005

Verheullaan 17 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Bosdienst

DRIEBERGEN  Ruim 5000 orthodoxe christenen trokken gisteren naar de bossen van Driebergen om er te zingen, te bidden en te luisteren naar preken van dominees. Het was de grootste openlucht kerkdienst van Nederland. De dag werd georganiseerd door de Gereformeerde Zendings Bond.
Utrechts Nieuwsblad 5-8-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 6 augustus 2005

Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Sociale werkplaats in zwaar weer

ZEIST  Omzetverlies door een niet bijdetijdse organisatie en concurrentie van bedrijven met goedkope buitenlandse werkkrachten. De Sociale Werkvoorziening Zeist (SWZ), een regionaal samenwerkingsverband verkeert in zwaar weer. Het bestuur vraagt van de deelnemende gemeenten om dit jaar zeven ton bij te leggen.
Utrechts Nieuwsblad 6-8-2005

Heuvelrugnieuws van zondag 7 augustus 2005

Meenkselaan Driebergen: vanaf Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Publieke omroep niet te zien

DRIEBERGEN  De kabel in Driebergen geeft vanavond (21.20 uur) niet het signaal door van Nederland 1, 2 en 3. Ook de Belgische zenders laten het afweten. Op de website van Casema wordt echter geen storing vermeld.

Heuvelrugnieuws van maandag 8 augustus 2005

Lindelaan Driebergen: vanaf Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Musical in Slotttuintheater

ZEIST  Toneelvereniging Mariahout speelt zondag 14 augustus de musical De Sluwe streken van Reinaert de Vos in het Slottuintheater. Daarvoor zingt het ensemble Con Piacere liederen uit de Renaissance. De voorstelling in het openluchttheater achter Slot Zeist begint om 13.30 uur en de toegang is gratis.

De middag wordt om 13.30 uur geopend door Con Piacere. Dit trio zingt, gehuld in prachtige kleding, zestiende eeuwse liederen op een mooi plekje bij het Slot.
Daarna, om 14.30 uur, speelt Toneelvereniging Mariahout hun nieuwste musical De Sluwe Streken van Reinaert de Vos. Alle dieren in het dierenrijk hebben genoeg van Reinaert de Vos, die voortdurend vervelende streken uithaalt bij alle dieren in het bos. Reinaert moet gestraft worden, daar is iedereen het over eens. Maar het is nog niet zo gemakkelijk om Reinaert te pakken te krijgen… een sluwe vos verliest zijn streken niet! En is Reinaert echt zo slecht of lijkt het maar zo…?
Toneelvereniging Mariahout speelt ieder jaar een nieuwe musical in het Slottuintheater. Een groep bezielde Brabantse theatermakers weet jaarlijks een groep jongeren tot een geweldige prestatie te brengen. Een absolute aanrader!

Deze voorstelling in het Slottuintheater is gratis te bezoeken. Maar een bijdrage in de melkbussen is hartelijk welkom! Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist en is te bereiken via het witte bruggetje aan de achterkant van Slot Zeist, in Zeist. Meer informatie via telefoonnummer (030)6910465 of op www.slottuintheater.nl . Dit is de een na laatste voorstelling van deze zomer in het Slottuintheater. Het slot van het seizoen is op zondag 4 september.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 9 augustus 2005

Hoofdstraat Driebergen: richting Zeist vanaf Meenkselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Openbare hoorzitting ontwerpbestemmingsplan Lange Dreef

DRIEBERGEN  Op donderdag 18 augustus vindt een openbare hoorzitting plaats van de raadscommissie Ruimte en Groen. De hoorzitting wordt gehouden in het kader van de wettelijke procedures ten aanzien van het Ontwerpbestemmingsplan Lange Dreef. Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet o.a. in de bouw van een aantal woningen ten zuiden van de Lange Dreef in Driebergen.

Degenen die in eerdere fase een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend, worden tijdens de bijeenkomst in de gelegenheid gesteld te worden gehoord. Door middel van een brief zijn de indieners van een zienswijze apart uitgenodigd. De bijeenkomst kan om 20.00 uur door een ieder worden bijgewoond in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

Boeldag in Museum ’t Schilderhuis

DRIEBERGEN  Vrijwilligers van museum ’t Schilderhuis in Driebergen organiseren zondag 14 augustus van 11 tot 16 uur een boeldag. Er zullen weer veel spullen te vinden zijn waaronder door vrijwilligers zelf verzamelde militaria en veel boeken. Van het boek “Eens een marinier, altijd een marinier” zal schrijver kapitein bd A. Loontjes aanwezig zijn om verkochte exemplaren tussen 12 en 15 uur te signeren. De boeldag wordt gehouden in het museum aan de Van Rijckevorselstraat 2 te Driebergen

Driebergse Speelweek brengt eerste krant uit

DRIEBERGEN  Net als vorig jaar maken de kinderen die deelnemen aan de Speelweek een krant. Deze krant wordt gedrukt en de volgende dag aan de bezoekers uitgereikt.

Heuvelrugnieuws van woensdag 10 augustus 2005

Oranjelaan Driebergen: vanaf Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Zoektocht naar Gutteling

DRIEBERGEN De in België woonachtige Stefan van den Bossche werkt aan een artikel over de in Driebergen geboren en gestorven – maar vrij onbekend gebleven – dichter Alex Gutteling (1884-1910). Deze woonde in de Zonstraat en was gehuwd met Hermina de Vries (1878-1961). Gutteling ligt begraven op de begraafplaats aan de Traaij.

Van den Bossche heeft tot nu toe vooral het werk van de dichter en zijn vriendschap met Albert Verwey bestudeerd. Daarover is nogal wat documentatie voorhanden. Alleen ontbreekt hem nog wat meer biografische gegevens, in de zin van: had hij kinderen, wat deed hij beroepshalve, hoe zag zijn huis eruit, heeft hij nog andere speciale, niet-literaire dingen gedaan etc.
Mocht u toevallig nog wat meer informatie over deze jonggestorven, maar niettemin voortreffelijke dichter hebben, neem dan contact op met Stefan van den Bossche, Resedalaan 2 te B-1770 Liedekerke, België of svdbossche@hotmail.com  .

Fusie regionale bibliotheek Heuvelrug

HEUVELRUG De Openbare Bibliotheek van Driebergen heeft het voornemen met de acht andere bibliotheken op de Heuvelrug te fuseren tot een regionale bibliotheek. Het college van b&w van Driebergen is bereid de subsidie voor de bibliotheek van Driebergen over te laten gaan naar de gefuseerde instelling.

Gemeente Doorn pakt sluipverkeer aan

DOORN  Een aantal keren moest hun tuinmuurtje gerepareerd worden na wéér een aanrijding. De familie Van wijk, op de hoek van de Springweg en de Van Bennekomweg, is opgelucht dat de gemeente eindelijk het sluipverrkeer in hun straat aanpakt. Per 1 september wordt de Springweg eenrichtingsverkeer.
Utrechts Nieuwsblad 10-8-2005

Toekomst van Corso na 54 keer onzeker

LEERSUM  Onzekerheid over het weer speelt de organisatie van het Leersumse bloemencorso parten. Het is tevens de laatste keer dat het corso in de zelfstandige gemeente Leersum wordt gehouden. Voorzitter Cees van Swieten: “De gemeente Leersum heeft altijd veel voor het corso gedaan, ik weet niet of die bereidheid er ook in de nieuwe gemeente zal zijn”.
Utrechts Nieuwsblad 10-8-2005

Kap van 22 bomen inzet van felle strijd

DRIEBERGEN  De plannen voor het kappen van 22 bomen zijn inzet van een hevige strijd. De vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering in Driebergen wil voorkomen dat zwembad De Zwoer de bomen rooit.

Het zwembad zegt last te hebben van het omliggende groen. Bladeren waaien in het buitenbad, de parkeerplaats is moeilijk toegankelijk voor invaliden en op de ligweide lopen badgasten het risico een tak op het hoofd te krijgen.

Het zwembad wil in totaal 72 bomen kappen, maar de natuurvereniging vindt die hoeveelheid overdreven. De vereniging hoopt via de rechter 22 van de 72 bomen nog te redden van de kettingzaag.
RTV Utrecht 10-8-2005

Heuvelrugnieuws van donderdag 11 augustus 2005

Brinkseweg Driebergen: vanaf Van Wassenaerstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen geboren in de periode 1930- 1955

DRIEBERGEN In de gemeente Driebergen komt vanaf 30 augustus tot medio oktober 2005 voor het landelijk Bevolkingsonderzoek naar Borstkanker een mobiel onderzoekscentrum te staan. Dit onderzoeksjaar betreft het vrouwen die geboren zijn in de periode 1930- 1955.
Het gaat om ongeveer 2860 vrouwen die uitgenodigd worden door Stichting Preventicon. De uitnodigingen worden ongeveer twee weken van tevoren verzonden per straat of wijk aan de hand van de postcode.

Betere genezingskansen
Borstkanker is in Nederland een groot gezondheidsprobleem. Elk jaar worden er ongeveer 10.000 nieuwe gevallen van borstkanker ontdekt en overlijden ongeveer 3700 vrouwen aan de gevolgen van deze ziekte. Door borstkanker met behulp van röntgenfoto’s in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Bij vroege opsporing is ook vaker een borstsparende behandeling mogelijk in plaats van een borstamputatie. Een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek is op dit moment de enige manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Op de borstfoto’s zijn heel kleine afwijkingen te zien die men zelf niet kan voelen. Om de foto’s te maken is maar heel weinig röntgenstraling nodig.
Door deelname aan het onderzoek kan borstkanker niet worden voorkomen. Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Het is belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden.

Wie organiseert het?
Het onderzoek wordt georganiseerd door de Stichting Preventicon uit Utrecht. In de vorige ronde was de opkomst 80% na de eerste uitnodiging. Deelname aan het borstonderzoek is gratis. Het wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide vrouwelijke laboranten en duurt ongeveer 20 minuten. Alle vrouwen krijgen binnen 14 dagen schriftelijk bericht van de uitslag van het onderzoek. Van alle onderzochte vrouwen is bij gemiddeld 1,3% nader onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer de helft van deze verwezen vrouwen wordt borstkanker vastgesteld.

Vanaf 30 augustus tot medio oktober 2005 staat in Driebergen een mobiel onderzoekscentrum op het parkeerterrein naast de brandweerkazerne aan de Bosstraat 3.

De laatste tijd zijn er diverse artikelen in de landelijke en lokale pers verschenen over het nut van het bevolkingsonderzoek. Begin maart 2002 verscheen een advies van de Gezondheidsraad aan de Minister van VWS dat de kritiek onvoldoende onderbouwd is. Sinds het begin van het bevolkingsonderzoek is er een daling in borstkankersterfte te constateren. Er zal verder onderzoek gedaan moeten worden. Sinds het begin van het bevolkingsonderzoek in Nederland, in de periode 1990-1999, zijn in totaal 21.500 gevallen van borstkanker ontdekt dit uit het recent verschenen evaluatierapport. Ook blijkt dat gedurende de periode dat het bevolkingsonderzoek, zoals in Nederland is uitgevoerd, het sterftecijfer van vrouwen aan borstkanker met ongeveer 23% is gedaald.

Driebergse Speelweek brengt tweede krant uit

DRIEBERGEN  Net als vorig jaar maken de kinderen die deelnemen aan de Speelweek een krant. Deze krant wordt gedrukt en de volgende dag aan de bezoekers uitgereikt. Het samenstellen en drukken van de Speelweekkrant is mede mogelijk gemaakt door Studio Vermaas Reklame voor de opmaak en door Drukkerij//Kopieerservice van Ek voor het drukken.
Heuvelrug Nieuws 11-8-2005

Ameronger strijdt tegen hondenpoep

AMERONGEN  Handig, goedkoop en hygiënisch hondenpoep opruimen. Henk van Geijtenbeek (70) uit Amerongen denkt de oplossing gevonden te hebben met zijn doggy-box.
Utrechts Nieuwsblad 11-8-2005

Fietsavondvierdaagse in Doorn

DOORN  In week 33, van maandag 15 t/m donderdag 18 augustus 2005 wordt de 26e Doornse fietsavondvierdaagse gehouden. De voorinschrijving is open tot en met zaterdag 13 augustus bij: Rijwielspeciaalzaak J. v.d. Berg, Amersfoortseweg 57; VVV-kantoor aan de van Bennekomweg 10c. Dagelijks kan tussen 18.00 en 19.00 uur gestart worden bij het Rosarium aan de Molenweg.
Doornse Krant 11-8-2005

Onderscheiding en boek

DOORN  In het Veteraneninstituut aan het Willem van Lanschotplein 2 zal op vrijdag 12 augustus om 15.30 uur een onderscheiding worden uitgereikt aan Hein van Remmerden. De 87-jarige Van Remmerden, die in de Verenigde Staten woont, diende in de Tweede Wereldoorlog als regulier militair, verzetsstrijder en oorlogsvrijwilliger het Vaderland.

Voor zijn inzet ontvangt hij het oorlogsherinneringskruis met draaginsigne en ster en tevens een nog door koningin Wilhelmina ondertekende oorkonde. Verder zal Van Remmerden het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het door Fred van Burken geschreven boek ‘Het Verzet tegen de adelaar’. Dit boek, waarin Van Remmerden de hoofdrol vervult, zal in de eerste helft van november verschijnen en gaat over het verzet tegen de Duitsers in Doorn, Langbroek, Cothen, Wijk bij Duurstede , Amerongen/Leersum en Maarn/Maarsbergen.
Doornse Krant 11-8-2005

Corsokever tegen zinloos geweld

LEERSUM  De rode lieveheersbeestjes met de zwarte stippen als symbool van de landelijke Stichting tegen Zinloos Geweld is inmiddels algemeen bekend. Toch halen regelmatig berichten over zinloos geweld de landelijke kranten. Voor Irene Eggink aanleiding om deel te nemen aan het Bloemencorso om aandacht te vragen voor het werk van deze stichting.
Doornse Krant 11-8-2005

Maarns Buitenconcert

MAARN  Voor de twaalfde keer organiseerde Hetty Lieftink zaterdagavond op het 5 mei-plein het inmiddels bij velen bekende Maarns Buitenconcert. De lucht was weer ‘gevuld’ met drum, gitaar en zangklanken. De Nikki Buzz Band verzorgde een mix van blues en funk. De band speelde zowel covers als eigen muziek.
Doornse Krant 11-8-2005

Bedrijventerrein Vossenstein goed op streek

DOORN  De bouw van de bedrijfspanden op het nieuwe bedrijventerrein in Doorn vordert gestaag en ook de ontsluitingsweg is aangelegd . De panden van Boswijk, Kraan Autoschade en Van Breenen staan er inmiddels. De panden van PTT-Post en ZAM-Doorn moeten nog gebouwd worden.
Doornse Krant 11-8-2005

Bomen kappen soms -helaas- dringend noodzakelijk

DRIEBERGEN  De afgelopen weken waren in Driebergen op diverse plekken afzettingen te zien in verband met het snoeien en kappen van Bomen. Ad Bom heeft een gesprek met gemeenteambtenaar Jan Winter waarom, soms ogenschijnlijk gezonde bomen, gekapt worden.
Stichtse Courant 11-8-2005

Dominee Baljet neemt afscheid van Maarn

MAARN  In de Ontmoetingskerk neemt dominee E. Baljet op zondag 21 augustus afscheid van de Maarnse gemeenschap. Na elf jaar Maarn is hij beroepen in Boskoop.
Nieuwsbode 11-8-2005

Roosevelthuis zoekt 45 nieuwe bedden

DOORN  Het Roosevelthuis in Doorn is een vakantiecentrum voor ouderen die veel zorg nodig hebben en voor mensen met een lichamelijke handicap. De hoog-laagbedden voor de gasten van dit vakantiecentrum zijn dringend aan vervanging toe en daarvoor is 90.000 euro nodig.
Nieuwsbode 11-8-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 12 augustus 2005

Kennedylaan Driebergen: vanaf Buntlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.40 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Driebergse apotheken on the move

DRIEBERGEN Behalve de apotheek aan de Traaij die gaat verhuizen naar de locatie van het voormalige café ’t Swaantje, ziet het er ook naar uit dat de apotheek op De Sluis metterwoon gaat verhuizen.

B&w besloot deze week namelijk om ten behoeve van de vestiging van een gezondheidscentrum/apotheek in het pand Schippersdreef 2 (de huidige vestiging van Heuvelrug Wonen) de vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 3, WRO te volgen.

Vandaag laatste dag Speelweek

DRIEBERGEN Het zit er bijna weer op. In die week zijn er tweemaal daags rond de achthonderd bekertjes limonade geschonken. Dat is bij elkaar 8000. En vanochtend werd ook al weer de derde speelkrant uitgedeeld.
foto Anthon Keuchenius

Guy Roumans: bouwer van brandweercorpsen

MAARN  Verslaggever Jacques van Willigenburg heeft een interview met Guy Roumans die benoemd is tot brandweercommandant van de nieuwe gemeente Heuvelrug. Tot 1 september is hij nog brandweercommandant van Woerden waar hij ook een gemeentelijke herindeling heeft meegemaakt.
Utrechts Nieuwsblad 12-8-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 13 augustus 2005

Arnhemsebovenweg Driebergen: richting Zeist vanaf Welgelegenlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Lokatieuitzendingen van Radio 90FM in augustus

HEUVELRUG  In de maand augustus zal Radio 90FM weer enkele programma’s vanaf locatie uitzenden.
Voorafgaand aan het Bloemencorso in Leersum wordt op vrijdag 19 augustus vanaf 16.00 uur het programma Corsokoorts uitgezonden vanuit het eetcafé een Wereld van Verschil in Leersum.

In het programma dat tot 02.00 uur duurt hoort u de laatste informatie over de tekorten of het overschot van bloemen bij de bouwgroepen in de regio.
Op zaterdag 20 augustus is Radio 90FM langs het parcours aanwezig bij het bloemencorso in Leersum. Vanaf 10.00 uur wordt er verslag gedaan vanuit de mobiele studio naast de tribune aan de Scherpenzeelseweg . Tot 17.00 uur wordt u rechtstreeks op de hoogte gehouden van  het kleurrijke gebeuren rond het Bloemencorso van Leersum.
Op zondag 21 augustus vindt u de programmamakers van Radio 90FM weer in Doorn bij de Kastelentocht. Vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur wordt u vanaf de weide bij Huis Doorn volledig op de hoogte gehouden over het wel en wee van ruim 100 koetsen en hun berijders. Tijdens het programma wordt tussen 12.00 en 14.00 uur in een speciale aflevering van het jazzprogramma Highstreet Jazz and Blues veel dixielandmuziek uitgezonden.
Radio 90FM is op de kabel te ontvangen in Amerongen(incl. Elst en Overberg),
Doorn, Maarn(incl. Maarsbergen), Wijk bij Duurstede(incl. Cothen en Langbroek)
op FM 107.0 mhz, terwijl Leersum(incl. Overberg) te ontvangen is op FM 102.4 mhz.
De zender is in het zuid-oostelijke deel van de provincie Utrecht te ontvangen
in de ether op FM 91.7 mhz.

Heuvelrugnieuws van zondag 14 augustus 2005

Dr Schaepmanlaan 27 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

VVV busrit langs kastelen

DOORN  Ter gelegenheid van de 40ste Kastelentocht organiseert de VVV op zondag 21 augustus a.s. een speciale kastelenbusrit. Een VVV-gids vertelt tijdens de rit allerlei wetenswaardigheden over de kastelen en buitenhuizen waar de bus langs rijdt. De busrit duurt een klein uur en kost 3 euro per persoon.

De Utrechtse Lustwarande
De bus volgt voor een groot deel de route die de koetsen en rijtuigen ook rijden. ’s Ochtends is dat een andere route dan ’s middags. In de week van 15 augustus is de route die de bus zal rijden precies bij de VVV bekend. U kunt de busrit prima combineren met het bezichtigen van de koetsen en rijtuigen op het terrein voor Huis Doorn en er zo een leuk uitje van maken.

Wilt u meerijden?
De eerste busrit start om 10.00 uur. Vervolgens rijdt de bus ieder uur een route langs kastelen. Om teleurstelling te voorkomen is het verstandig vooraf een plekje te reserveren. U kunt dat doen bij de VVV in Doorn via telefoonnummer (0343) 412015. U kunt zich ook op de dag zelf aanmelden bij de VVV-stand en kijken op welk tijdstip er nog een plekje vrij is in de bus!

Heuvelrugnieuws van maandag 15 augustus 2005

Hoofdstraat Driebergen: richting Doorn vanaf Lindelaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Zangers gezocht met wat ‘noten op hun zang’

ZEIST  Hebt u ook….. dat het bij het begin van een nieuw seizoen weer begint te kriebelen om iets nieuws aan te pakken? Zin om je bij een koor met enige ambitie aan te sluiten?
Het koor bestaat uit 70 zangers die wekelijks repeteren op dinsdagavond in Zeist? Het repertoire bestaat vooral uit grote geestelijke en wereldlijke koorwerken.
Vrijdagavond, 26 augustus is er gelegenheid om een stemtest te doen om toegelaten te worden bij het gemengd koor Collegium Vocale Zeist o.l.v. dirigente Laetitia Schouten.
Het koor probeert gevorderde zangers aan te trekken met ‘wat noten op hun zang’ . Zangers die bereid zijn naast de wekelijkse repetitie avond op dinsdag, ook thuis de nodige uurtjes hun partij te studeren mbv een oefencd.
Zoals overal geldt ook hier: m.n. voor tenoren en bassen is er plek, voor sopranen een wachtlijst.
Op 13 november geeft CVZ een concert in Zeist met werken van Pärt, Mozart en Rutter. Daarna organiseert dit actieve koor een groots opgezette Meezing Messiah van Händel in de Jacobikerk te Utrecht op 10 december a.s. voor honderden zangers uit heel Nederland. Vanaf 1 januari 2006 wordt gewerkt aan een wereldlijk Amerikaans en Engels programma. (W. Byrd, Standford, Vaughan Williams en Elgar).
Voor verdere informatie: www.collegiumvocalezeist.n l Opgave bij voorkeur via info@collegiumvocalezeist.nl  of eventueel telefonisch 0317-618184 uiterlijk tot en met 22 augustus a.s.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 16 augustus 2005

Engweg Driebergen: richting Hoofdstraat vanaf Meenkselaan
foto: © Renk Knol
tijd: 9.55 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Artiesten helpen met de laatste € 100.000

AUSTERLITZ  De verbouwing staat gepland voor januari 2006! Maar het Beauforthuis komt nog steeds een ton tekort om deze uit te voeren. Na Benefietconcerten van Trijntje Oosterhuis, Toots Thielemans, en Michiel Borstlap konden de andere artiesten, die ook al jaren in het Beauforthuis te zien zijn natuurlijk, niet achter blijven.

Met deze benefiet serie dragen ze hun steentje bij aan het realiseren van de verbouwing.
De benefiet serie is op poten gezet door Dennis Struis, student aan de Koninsgtheaterakedemie in Den Bosch. Zelf ook werkzaam bij het Beauforthuis. Als vaste presentator, medewerker, en zelfs ook als artiest. Hij belde de meeste artiesten persoonlijk op om te vragen of ze wilden helpen. En dat wilden ze, massaal! Waarom? Omdat het Beauforthuis een bijzondere speelplek is. Het Beaufort is een plek om je thuis te voelen. Nog steeds komen er reacties binnen van artiesten die graag willen komen benefieten voor de verbouwing. Er zullen er dus zeker meer volgen in de komende tijd. Maar nu beginnen we met deze serie.
Er word al Massaal gereageerd op de benefiet kaarten. Door het uitgeven van de eigen benefietkrant aan alle vaste vrienden, zijn er al in twee dagen tijd meer dan honderd kaarten verkocht en vele enthousiaste reacties binnen gekomen. Want het Beauforthuis maakt er iets speciaals van. Zo hebben we gezocht naar unieke combinaties die zeer de moeite waard zijn om op één avond te bekijken. Hoe de avond er zelf uit gaat zien… dat laten we aan onze artiesten over. Wij hebben er alle vertrouwen in dat ze er iets moois en speciaals van maken.

We beginnen het seizoen met de Cabaretcocktail benefiet. elk jaar komt er een nieuwe generatie theatermakers die studeren aan de koningstheaterakademie in den Bosch, optreden voor het Beauforthuis. Elk jaar komt het publiek terug om weer vers talent te ontdekken dat het seizoen daarop door het land tourt met een eigen programma. Daarna zullen er benefiet optredens volgen van Hans Visser, Bert Klunder, Katinka Polderman, Colijn Buis, Maarten van Roozendaal, Egon Kracht, Marcel de Groot, Pieter Derks, Jeroen van Merwijk, De verliefde prins met mijn opa is een held! kindervoorstelling v.a 4 jr, Dames voor na Vieren, Renee van Bavel & band, Nel Kars en nog veel meer wat later bekend wordt gemaakt. mocht u niet kunnen komen, maar het Beauforthuis wel willen steunen, Uw bijdrage is meer dan welkom op 3852.21.231 t.n.v Bouwfonds Beauforthuis

  • Woensdag 24 augustus 20.15 u Cabaretcocktail, studenten koningstheaterakademie
  • Maandag 5 september 20.15 u Hans Visser presenteert: “With love from Russia & Hongaars Zigeunerorkest
  • woensdag 7 september 20.15 u Bert Klunder, Katinka Polderman, Het Colijn Buis Trio
  • zondag 18 september 21.00 u Maarten van Roozendaal met Egon kracht & Marcel de Groot, Pieter Derks en Jeroen van Merwijk
  • woensdag 21 september 14.30 u De verliefde prins: mijn opa is een held, kindervoorstelling v.a 4 jr.
  • dinsdag 11 oktober 20.15 u Dames voor na Vieren & Renee van Bavel & band
  • woensdag 9 november 20.15 u Nel Kars – koningin Emma, redster van oranje
toegang € 12,50

Uitkering beëindigd wegens samenlevingsfraude

DRIEBERGEN  De afdeling sociale zaken van de gemeente Driebergen heeft onlangs wegens samenlevingsfraude de bijstandsuitkering beëindigd van een inwoonster. De vrouw had in oktober 2003 een bijstandsuitkering aangevraagd omdat haar relatie beëindigd zou zijn.

De fraude kwam aan het licht door koppeling van bestanden van uitkeringsinstanties, banken en de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). In werkelijkheid bleek de relatie nooit te zijn verbroken. Het stel wordt samen aansprakelijk gesteld voor de terugbetaling van de totaal ontvangen uitkering. Daarnaast heeft de afdeling sociale zaken aangifte gedaan bij justitie. Dit betekent dat het stel naast het terugbetalen van de uitkering nog een veroordeling door justitie te wachten staat

Strategische plannen digitaal raadpleegbaar en uitwisselbaar

UTRECHT Utrecht is de eerste provincie die in het kader van DURP (Digitale Uitwisselbare Ruimtelijke Plannen) al haar strategische plannen beschikbaar heeft via de website. Dit vormt een belangrijke stap in het digitaal vergelijken en analyseren van ruimtelijke plannen. : www.provincie-utrecht.nl/omgevingsplannen

Driebergenaar aangehouden voor vernieling

DRIEBERGEN  Een 28-jarige inwoner van Driebergen is maandag rond 18.00 uur aangehouden op verdenking van vernieling. Eerder hadden agenten de melding gekregen dat een man in Health Center Hoenderdaal vernieling in een toilet gepleegd had.

Het signalement kwam overeen met een direct daarna aangetroffen dronken man, die langs de weg bij Nijendal lag. De Driebergenaar is hierop aangehouden. Hij stribbelde tegen, waarop de man geboeid naar het bureau werd gebracht.

Heuvelrugnieuws van woensdag 17 augustus 2005

Van Berckstraat Driebergen: vanaf Laan van Blommerweert
foto: © Renk Knol
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Informatieavond reconstructie Damhertlaan

DRIEBERGEN  De plannen voor de Damhertlaan zijn inmiddels uitgewerkt tot bestek en tekeningen. Afhankelijk van de voortgang van de bouw van de Valkenheuvelschool, kan de uitvoering van de Damhertlaan de tweede helft van september starten. De werkzaamheden zullen circa 10 weken duren.
Over zaken als de exacte startdatum, vervangen waterleiding, definitief ontwerp, uitvoeringsplanning, bereikbaarheid, omleidingroutes en dergelijke wil de gemeente u graag informeren op een informatieavond waar tevens gediscussieerd kan worden over de inrichting van het kruispunt Damhertlaan/Jagersdreef.
U bent van harte welkom op de informatieavond op 24 augustus 2005 om 20:00 in ‘De Bron’, Damhertlaan 87 te Driebergen. Op deze avond zullen ook de contactpersonen van de gemeente en de aannemer aan u voorgesteld worden.

Cabaretcocktail – benefietvoorstelling Beauforthuis

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis gaat verbouwen en de artiesten zetten zich daar nu voor in. Woensdagavond 24 augustus zijn dat studenten van de Koningstheaterakademie die een “cabaretcocktail” verzorgen. Voor € 12,50 beleeft u een geweldige avond èn steunt u de verbouwing van het theater in de bossen van Austerlitz.
Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis, 0343 – 49 18 58.
Deze derde cabaretcocktail word georganiseerd en gepresenteerd door Dennis Struis, i.s.m. de kleinkunst-opleiding Koningstheaterakademie in Den Bosch, hofleverancier van de cocktail. Deelnemers uit eerdere edities wonnen inmiddels prijzen en touren nu met een avondvullend programma door het land: Dames voor na Vieren, Jochen Otten, Katinka Polderman en Pieter Derks.
Wie déze avond zullen optreden in de cocktail blijft een verassing. Maar vast staat dat u niets te kort komt: van loepzuivere zang tot ijzersterke conference, elke deelnemer heeft zijn eigen talent.
Na afloop is er nog gelegenheid voor een drankje en een praatje met de artiesten.

Heuvelrugnieuws van donderdag 18 augustus 2005

Weidestraat Driebergen: vanaf Dr Hermansstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 10.05 uur  temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Terreinwagen op weg naar straatarm Haïti

DRIEBERGEN  De IVA steunt met allerlei acties het Nederlandse echtpaar Hulshuizen dat ontwikkelingswerk doet in Haïti. Na een grootschalige sponsorloop vorig jaar (opbrengst 50.000 euro) kan nu een groot doel gerealiseerd worden: het opsturen van een robuuste landrover.
Utrechts Nieuwsblad 18-8-2005

Johan Zikking neemt afscheid in dankbaarheid

DRIEBERGEN Onder grote belangstelling heeft Johan Zikking op zijn 65e verjaardag afscheid genomen van het welzijnswerk. Een afscheid in dankbaarheid noemde Zikking het zelf. Hij is het welzijnswerk 44 jaar trouw gebleven; 32 jaar daarvan drukte hij zijn stempel op het ouderenwerk in Driebergen.
Nieuwsbode 18-8-2005

Matthijs Maat rijdt mee met Franse Wagonette

DOORN Matthijs Maat (46) reed in 1999 voor het eerst mee in de Kastelentocht, toen vanuit zijn vroegere woonplaats De Kwakel. Sindsdien heeft hij altijd meegereden. Vijfenhalf jaar geleden verhuisde hij naar Doorn, waar hij ook zijn terrein stoeterij Geerestein beschikbaar stelt voor het aanspannen van rijtuigen. De 40e kastelentocht rijdt hij met een Franse wagonette getrokken door Nanetta.
Nieuwsbode 18-8-2005

Beukenstein huldigt de trouwe vrijwilligers

DRIEBERGEN Op Beukenstein zijn 32 vrijwilligers gehuldigd met een oorkonde en een presentje. Het was de eerste keer dat vrijwilligers van Beukenstein een onderscheiding krijgen.
Nieuwsbode 18-8-2005

Ruim honderd deelnemers bij Kastelentocht

DOORN  Meer dan 100 authentieke koetsen en rijtuigen uit vervlogen tijden zijn op zondag 21 augustus te bewonderen tijdens de 40e Kastelentocht georganiseerd door de Stichtse Aanspanning.
Nieuwsbode 18-8-2005

Doornse avondfietsvierdaagse

DOORN  Bij het Rosarium gingen maandag 15 augustus de 26e avondfietsvierdaags van start. Het deelnemersveld bestond uit 53 koppels van Bartiméus en ongeveer tachtig andere fietsers.
Nieuwsbode 18-8-2005

Burgemeester Bloemen: “Toegenomen criminaliteit bezorgde mij een trauma”

DRIEBERGEN  Precies 5 jaar heeft Hein Bloemen de gemeente Driebergen als burgemeester gediend. Een exit interview.
Stichtse Courant 18-8-2005

Huisartsen uit Cultuurhuis

DOORN  De Doornse huisartsen gaan niet naar het Cultuurhuis. Volgens projectmanager Yermo Wever wilde één van de artsen niet op de eerste verdieping zitten. De andere drie zouden geen bezwaar hebben. Omdat de huisartsen gezamenlijk één praktijk wilden, hebben zij zich als partij teruggetrokken. Volgens een van de artsen was ook de hoge huur een bezwaar.
Doornse Krant 18-8-2005

Blikseminslag zorgt voor schade

LEERSUM  Vorige week vrijdag sloeg met een daverende knal de bliksem in een verdeelkast van Casema. Het gevolg was schade aan telefoon, televisie en andere apparaten bij bewoners in Leersum-Noord.
Doornse Krant 18-8-2005

Jeugdraad terug in corsostoet

LEERSUM  Tot enkele jaren geleden was de wagen van de Jeugdraad een vaste deelnemer in de corsostoet. Dat men moest besluiten van deelname af te zien is hard aangekomen. Maar nu is de Jeugdraad weer present. Eric Jordens (28) en Erik Hogendoorn (19) trekken de kar.
Doornse Krant 18-8-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 19 augustus 2005

Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

Tante Pietje bouwt ruim halve eeuw praalwagens

LEERSUM  Vele honderden vrijwilligers zijn druk met het bouwen van praalwagens voor het 53ste Bloemencorso in Leersum. De laatste dagen is het hectisch als de 1,3 miljoen dahlia’s op de wagens geplakt worden. Een van de vrijwilligsters is de 93-jarige Pietje Gijsbertse, in Leersum bekend als tante Pietje.
Utrechts Nieuwsblad 19-8-2005

Voetbaljeugd Doorn wil liever ‘lallen en brallen’ op zaterdag

DOORN  De jongens van het oudste jeugdteam A1 van DEV in Doorn zijn zeer gehecht aan hun stapavond op zaterdag. Bij hun overgang naar het eerste seniorenelftal stelden zij als voorwaarde dat er op zaterdagmiddag gespeeld wordt. Het bestuur ging overstag, ook al speelt het eerste elftal van DEV als sinds 1926 op zondag.
Utrechts Nieuwsblad 19-8-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 20 augustus 2005

Schippersdreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Verkrotte Driebergs café tegen de vlakte

DRIEBERGEN  Het verkrotte voormalige café ’t Zwaantje aan de Traaij, midden in het Driebergse centrum, gaat tegen de vlakte. De nieuwe eigenaar van het pand, Driebergse Apotheek, gaat er van uit dat de sloop aan het einde van de maand kan beginnen.
Utrechts Nieuwsblad 20-8-2005

Heuvelrugnieuws van zondag 21 augustus 2005

Wim Harzinhof Driebergen: vanaf Nijendal
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 19 °C

meer foto’s van deze straat

Larsheim wint corso Leersum

LEERSUM  Het weer gooide geen roet in het eten op het 54ste bloemencorso, welkortstondig een afgebroken wiel van een van de corsowagens, waardoor de grote showronde van corsowagens, harmonieorkesten en een rij steltlopers uit België een half uur vertraging opliep.

Winnaar van het Corso werd de Salamander, gebouwd door tennisvereniging Larsheim. Voor het echte corso reed een lange stoet van glimmende oldtimer tractors tweemaal het parcours. (foto Anthon Keuchenius)


Publiek gaat paardenkastanjes in beeld brengen

’s GRAVELAND De Natuurkalender, Vara’s Vroege Vogels en Wageningen UR starten vandaag een fotoactie onder het publiek om de Nederlandse paardenkastanjebomen in beeld te brengen. Veel grote, gezichtsbepalende paardenkastanjes worden bedreigd door de zogenaamde bloedingsziekte. In veel plaatsen is al de helft van de bomen aangetast en dreigt er een kaalslag.
Zoveel mogelijk personen wordt nu gevraagd om een foto te maken van een paardenkastanje in hun omgeving. De komende maanden en jaren zullen de foto’s worden gebruikt in het onderzoek naar de ontwikkeling van de nog onbekende ziekte.

Met de fotoactie wordt de hulp van het publiek ingeroepen om een beter beeld te krijgen van het huidige paardenkastanjebestand en de conditie waarin de bomen verkeren. Het doel is zo veel mogelijk foto’s met gegevens over de locatie van zowel gezonde als aangetaste paardenkastanjes in Nederland te verzamelen, omdat er geen totaalbeeld bestaat. Het is daarom moeilijk in te schatten wat de schade aan het landschap zal zijn als de onbekende ziekte zich verder uitbreidt en bomen doodgaan of omgehakt moeten worden.

Zieke paardenkastanjes
Sinds de zomer van 2002 komen de meldingen binnen van een nieuwe ziekte in de paardenkastanje. De ziekte komt bovenop de aantasting van de bladeren door de paardenkastanjemineermot. Sinds 2004 worden paardenkastanjes in bijna heel Nederland door de ziekte aangetast. Bomen krijgen bruine vlekken op de stam en ‘bloeden’ donker vocht. De conditie van veel bomen is afgenomen en enkele bomen zijn reeds afgestorven. Uit onderzoek van de werkgroep Aesculaap blijkt dat al meer dan de helft van de paardenkastanjes ziek is in een aantal gemeenten. Tot nu toe zijn geen middelen gevonden om de ziekte te stoppen.

De paardenkastanje is een gezichtsbepalende boom vanwege zijn grootte, uiterlijk en positie in het landschap. De kastanje is in veel dorpen en steden als laanboom aangeplant en staat vaak op historische plaatsen. Het verdwijnen van de kastanje zou op veel plaatsen grote gaten in het straatbeeld slaan.
Daarnaast is de paardenkastanje een belangrijke indicator om de effecten van klimaatverandering op de natuur in beeld te brengen. Voor de vrijwillige waarnemers binnen De Natuurkalender is de paardenkastanje een populaire soort omdat de boom duidelijk herkenbaar is. Door de ziekte komt de continuïteit van de waarnemingen in gevaar.

Vanaf oktober zal een fotogalerij op internet beschikbaar gemaakt worden waar een groot aantal foto’s inclusief eventuele bijbehorende verhalen weergegeven worden.

Praktische informatie over de foto-actie
Deelnemers aan de fotoactie wordt verzocht de volgende stappen te doorlopen:
1. Maak een (digitale) foto van de paardenkastanje (dit mag zowel een gezonde als een zieke kastanjeboom zijn).
2. Vermeld de straatnaam en plaats of postcode van de plek waar de gefotografeerde boom staat.
3. Noteer de datum waarop de foto is genomen.
4. Vermeld uw contactgegevens.
5. Stuur de foto en bijbehorende informatie op naar vroegevogels.online@vara.n l of naar VARA Vroege Vogels, Postbus 175, 1200 AD Hilversum o.v.v. ‘Paardenkastanje’.
6. Onthoud waar u de foto’s genomen hebt. Over een jaar willen we u nog een keer vragen een foto te nemen van diezelfde plek om te kijken wat er veranderd is.

Extra: Schrijf een bijzonder verhaal / herinnering / (historische) gebeurtenis die betrekking heeft op de gefotografeerde boom of beschrijf waarom de boom voor u of voor die plaats belangrijk is.

Bij plaatsing van de foto’s op de site zullen de adresgegevens van de fotograaf niet bekend gemaakt worden. De tien mooiste foto’s worden met een prijs beloond.

Heuvelrugnieuws van maandag 22 augustus 2005

Vijverlaan Driebergen: vanaf Oranjelaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Museum Vroeger en Nu gaat nu echt open

DRIEBERGEN  Het ‘Museum van Vroeger en Nu’ wordt op vrijdag 9 september officieel geopend door mevr. N. Schravesande-van der Zee, wethouder van cultuur van de gemeente Driebergen. De opening is in meerdere opzichten een ‘historisch’ feit: voor het eerst in haar dertigjarig bestaan heeft de stichting Driebergen-Rijsenburg eigen expositieruimte.

In museum ’t Schilderhuis aan de Van Rijckevorselstraat heeft de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu twee expositieruimtes ingericht. De eerste ruimte geeft aan de hand van prenten, foto’s en teksten een beeld van de ontwikkeling van Driebergen en Rijsenburg. De tweede, grotere ruimte is bedoeld voor wisselexposities. Op dit moment is daar een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Driebergen-Rijsenburg.

In de loop van oktober komt de tentoonstelling ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’ naar het Museum van Vroeger en Nu. Kinderen van 8 tot 12 jaar hebben ter gelegenheid van Monumentendag een doosje gemaakt met een bijzonder verhaal: een dierbaar kleinood, een voorwerp waar je vrolijk van wordt of waardoor je aan iemand moet denken. Deze expositie blijft tot in de loop van januari 2006 in het Museum van Vroeger en Nu te zien.
Onder de enthousiaste en energieke leiding van conservator Anna Folman zijn de expositieruimten de afgelopen maanden door vrijwilligers grondig opgeknapt. Dat had heel wat voeten in de aarde, maar het resultaat is er dan ook naar. De inrichting van het museum is mogelijk dank zij bijdragen van het Rabobank Projectenfonds en de gemeente Driebergen.
Met het museum gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. In plaats van een- of tweedaagse exposities op Monumentendag kan Vroeger en Nu voortaan het hele jaar door de geschiedenis van Driebergen-Rijsenburg aanschouwelijk maken. Foto’s en bijzondere objecten die jarenlang op zolders en in schuurtjes hebben gelegen, komen nu te voorschijn. Vroeger en Nu hoopt dat het museum mensen zal stimuleren om historisch materiaal – eventueel in bruikleen – af te staan.

De volgende fase is het inventariseren van alle objecten die in de loop der jaren verzameld zijn. Het museum is te klein om de volledige collectie op te slaan. Vroeger en Nu is dan ook op zoek naar een droge opslagruimte van zo’n vijf kubieke meter, bij voorkeur in Driebergen-Rijsenburg. Inlichtingen bij Anna Folman, tel. 0343-532438
Bezoekers kunnen putten uit een bibliotheek over Driebergen-Rijsenburg. Vroeger en Nu biedt in het museum ook boeken en kaarten te koop aan. Het Museum van Vroeger en Nu is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Donateurs hebben gratis toegang tot het museum en de tentoonstelling Collectie Militaire Traditie (www.schilderhuis.nl, tel. 0343-532074).

Toegangsprijs volwassenen 2,50 euro, inclusief bezoek aan Collectie Militaire Traditie; 65plussers betalen 2 euro en kinderen tot en met 14 jaar 1,50 euro. 
Museum ’t Schilderhuis (waarvan het Museum van Vroeger en Nu onderdeel is) is op zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en tot 30 september op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur.
In de winterperiode is het museum door de week geopend op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Opening schooljaar CVO Groep opgeluisterd door Leoni Jansen

HEUVELRUG  Op maandag 22 augustus – de eerste dag van het nieuwe schooljaar – organiseerde de CVO Groep Zuidoost-Utrecht voor de medewerkers van haar scholen een opening van het schooljaar in theater Figi in Zeist. Het was de vierde keer dat de CVO Groep een dergelijke jaaropening organiseerde.

Tijdens de jaaropening bood de CVO Groep haar medewerkers de gelegenheid om samen stil te staan bij de kernthema’s waar de scholen zich in het nieuwe schooljaar mee gaan bezighouden. Het kernthema van de bijeenkomst was dit jaar ‘balanceren’. De programma werd opgeluisterd door een muzikaal intermezzo, verzorgd door Leoni Jansen en haar begeleidingsband.
De CVO Groep Zuidoost-Utrecht is een christelijke scholengroep voor lwoo, vmbo, havo, atheneum, gymnasium en tweetalig vwo. De groep bestaat uit vier zelfstandige scholen: het Revius Lyceum Doorn, het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede, het Christelijk Lyceum Zeist en het Christelijk College Zeist. Het stafbureau van de CVO Groep is gevestigd in Driebergen.
De CVO Groep is een scholengroep met een open christelijk karakter. Centraal in dit uitgangspunt staat een plezierige en veilige omgeving voor alle betrokkenen met een vergaand respect voor de identiteit en het karakter van de verschillende scholen en de daarbij betrokken leerlingen en medewerkers.

Verkiezingen op 23 of 30 november 2005

HEUVELRUG  De gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug worden op 23 of 30 november gehouden. Dat zei burgemeester Feith van Leersum desgevraagd. Zij deed de uitspraak tijdens een vergadering van de commissie herindeling.
Radio 90FM 22-8-2005

Heuvelrugnieuws van dinsdag 23 augustus 2005

Laan van Blommerweert 2-10 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Toneelwandeling

AMERONGEN  In Amerongen wordt er tijdens het weekend van de Open Monumentendag, zaterdag 10 en zondag 11 september, flink uitgepakt. Het programma van de COMDA is dit jaar uitgebreid met toneelwandelingen door de kasteeltuin. De Stichting Historisch Toneelspel verzorgt de rondleiding en het spel, onder de bezielende leiding van een professionele regisseur, Birgit van der Jagt.

Vanaf februari van dit jaar, is de enthousiaste spelersgroep van ongeveer 15 mensen, aan de slag gegaan. Al improviserend is het hele stuk ontstaan, gebaseerd op oude feiten en een gezonde dosis fantasie. Ook werd er een originele vorm gevonden om van de verschillende scènes een geheel te maken. De bezoeker wordt al wandelend meegenomen door de verteller, komt bij de mooiste plekjes in de kasteeltuin en kijkt naar de verschillende scènes. Stukje bij beetje wordt het verhaal u duidelijk, met aan het eind een spannende en grootse afsluiting.
De locatie is uniek, vooral omdat het historische dorp Amerongen natuurlijk onlosmakelijk verbonden is met het kasteel en haar bewoners.
De titel “Leven tussen roddel en bedrog” belooft veel en dekt de lading. Hoe dat vorm wordt gegeven, moet u echt komen bekijken. Dat kan op zaterdagmiddag 10 september vanaf 14.00 uur. Al naar gelang het aantal deelnemers wordt de wandeling twee of drie keer begeleid, de slotscène wordt eenmaal aan het eind van de middag gespeeld. Ook zaterdagavond kunt u meewandelen, de start is dan om 19.00 uur.
Lukt het niet om op zaterdag te komen kijken, dan heeft u nog de kans op zondagmiddag, 11 september. Waarschijnlijk zal dan de normale entreeprijs voor het bezichtigen van de kasteeltuin gelden. De eerste wandeling begint deze zondag om 14.30 uur.
Als deelnemer wordt u ontvangen bij de poort van het kasteel door de muzikanten en de verteller. Zodra u binnen bent, stapt u de wereld in zoals deze er twee eeuwen geleden uitzag.
Door de muziek uit die tijd, de acteurs, de figuranten en de kinderen zult u genieten van de levendige taferelen en u zult verrast worden tijdens het afsluitende spektakel.
Dus tenslotte een veelgehoorde kreet: “KOMT DAT ZIEN !!!”
Wilt u meer informatie, dan kunt u bellen met Henk en/of Jenneke Westland, tel. 0343 451115.

Wim Kozijn waarnemer in Driebergen?

DRIEBERGEN  In doorgaans betrouwbare kringen wordt de naam van oud-wethouder Wim Kozijn (PvdA) genoemd als opvolger van burgemeester Bloemen. Kozijn, die na zijn Driebergs wethouderschap, burgemeester van ’s Graveland werd, is nadien diverse malen opgetreden als waarnemend burgemeester. Een woordvoerder van de gemeente Driebergen kon de benoeming niet bevestigen.

Heuvelrugnieuws van woensdag 24 augustus 2005

Zonstraat 13-15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.10 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Wim Zoet lijsttrekker voor PvdA

HEUVELRUG Op dinsdagavond 23 augustus hebben de leden van de PvdA-Heuvelrug zich uitgesproken over de kandidatenlijst voor de verkiezingen november dit jaar. Meer dan veertig PvdA’ers; leden, raadsleden en wethouders uit alle windrichtingen van de Heuvelrug kwamen bijeen in Driebergen om een lijst van vijfentwintig kandidaten vast te stellen.

Bij een vorige algemene leden vergadering was al het profiel vastgesteld voor de ideale samenstelling van de club. Een kandidatencommissie had de opdracht tot het opstellen van een lijst met daarop een min of meer evenredige vertegenwoordiging vanuit de huidige gemeenten, ervaren bestuurders afgewisseld door jong talent en een reële man-vrouw verhouding. Er zijn vele gesprekken gevoerd, en tot op het laatste moment vonden er nog verschuivingen plaats.
Op dinsdag 23 augustus was het dan zover, het bestuur presenteerde de voorgestelde lijst aan de leden. Het startschot klonk. Een daverend applaus voor Wim Zoet uit Driebergen, de huidige fractievoorzitter van PDR, unaniem verkozen tot lijsttrekker voor de PvdA-Heuvelrug. Na een geanimeerde discussie tussen bestuur en leden, waarbij verschillende standpunten uiteengezet werden en criteria nogmaals afgewogen werden werd de lijst plaats voor plaats verder gevormd. De club was compleet, het enthousiasme straalde ervan af. “We gaan ervoor!” aldus Wim Zoet.

Wim Zoet Driebergen
Sonja Rinsma Amerongen
Alois van Spaandonk Doorn
Ruud van Veenendaal Leersum
Niels Uildriks Maarn
Fons v. d. Broek Driebergen
Ab Engelsman Doorn
Alfred Haaksma Leersum
Hans Nijhof Amerongen
Hayo Brinkers Doorn
Harm Jan Korthals Altes Driebergen
Nico van Mourik Amerongen
Freek Koenders Maarn
Vera Kloor Driebergen
Judith van Zoen Driebergen
Coert van Dijk Amerongen
Rob Burema Driebergen
Hannie Kraan Maarn
Mariette van der Hoven Maarn
Joost Scheltinga Leersum
Renée Bergschneider Maarn
Nida Zegers Amerongen
Aart van Malenstein Maarn
Ben Griffioen Maarn
Neeltje Schravesande Driebergen

Stageproject jonge Tsjechen valt in de prijzen

DRIEBERGEN  Uit handen van burgemeester Mojzis van de Driebergse zustergemeente Semily ontvingen vertegenwoordigers van de Stagewerkgroep de oorkonde die hoorde bij een speciale prijs: Uit 200 ingediende projecten is het Driebergse Stageproject één van de acht die wordt voorgedragen voor een Europese prijs.
Op deze manier toonden de Tsjechische ministers van Onderwijs en van Sociale Zaken hun waardering voor de betrokkenheid van Driebergse instellingen en de Stagewerkgroep bij het wel en wee van jonge werkzoekenden uit de Tsjechische Republiek.

De Europese Unie heeft verschillende programma’s om jonge mensen in de EU te ondersteunen met scholing en werk. Eén van deze programma’s heeft de naam van een grote Europeaan gekregen: Leonardo da Vinci. Het Arbeidsbureau van Semily, de gemeente in Tsjechië waar Driebergen een stedenband mee heeft, is een van de instellingen die gebruik maakt van de fondsen van het Leonardo-programma. In samenwerking met de Stagewerkgroep van de Stichting Stedenband is inmiddels twee keer een succesvolle stage georganiseerd voor in totaal 24 mensen.

In mei, tijdens een werkbezoek aan Semily, werd tot grote verrassing van de Driebergenaren, bekend dat het eerste stageproject was voorgedragen als voorbeeldproject. In totaal waren 200 projecten in Tsjechië hiervoor ingediend.

De burgemeester van Semily was deze week op bezoek in Nederland om afscheid te nemen van zijn Driebergse collega. De verrassing was compleet toen hij uit zijn koffer het certificaat haalde waaruit blijkt dat het Driebergse stageproject inderdaad is gekozen tot voorbeeldproject. Slechts 8 projecten kregen deze status. De Ministeries van Onderwijs en van Sociale Zaken in Praag hebben besloten het Stageproject nu in te dienen bij het EU-hoofdkwartier van Leonardo da Vinci om mee te dingen naar een nog grotere status, namelijk die van een Europees Voorbeeldproject.

Heuvelrugnieuws van donderdag 25 augustus 2005

De Griffel 2-18 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Iederwijs Heuvelrug is oké

DRIEBERGEN  Twee van de drie Iederwijsscholen in de provincie Utrecht voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie. Iederwijs Heuvelrug in Driebergen is goedgekeurd.
Utrechts Nieuwsblad 25-8-2005

Leersum bekijkt vergunning nader

LEERSUM  De gemeente Leersum gaat de bouwvergunning voor het vermeende bordeel opnieuw bekijken. In juni keurde de rechter deze vergunning af.
Utrechts Nieuwsblad 25-8-2005

Fusie Gereformeerde Kerk en Hervormde Gemeente officieel

DOORN  Na een Samen op Weg proces van ongeveer tien jaar is vandaag 25 augustus de acte van fusie gepasseerd, waarmee de officiële vereniging van de Hervormde Gemeente te Doorn en de Gereformeerde Kerk van Doorn tot de Protestantse Gemeente te Doorn een feit is geworden.
Doornse Krant 25-8-2005

Perfect verlopen kastelentocht

DOORN  Dankzij een perfect prgramma en met hulp van vele vrijwilligers, is de veertigste Kastelentocht, georganiseerd door de Stichtse Aanspanning, vlekkeloos verlopen. Vanaf de voorweide van Huis Doorn vertrok de stoet zondag omstreeks tien uur via het poortgebouw aan de Langbroekerweg voor de ochtendrit.
Doornse Krant 25-8-2005

Riool nodig aan vervanging toe

LEERSUM  In restaurant D’Arthuizen kwam een groot deel van de bewoners van de Scherpenzeelseweg, M.C. Verloopweg en de Plaggenberg bijeen op woensdag 17 augustus om te horen wat en vooral wanneer de werkzaamheden aan de riolering en het wegdek van start zullen gaan.
Doornse Krant 25-8-2005

Burgemeester Bloemen neemt afscheid

MAARN  Afgelopen maandag stond de dag van burgemeester Hein Bloemen in het teken van afscheid. Afscheid van de ambtenaren op het gemeentehuis in Maarn, de burgerij en ’s avonds als sluitstuk de raadsleden. Dinsdag viel de eer te beurt aan Driebergen. Toch is de waarnemend burgemeester nog niet van het toneel verdwenen want tot 1 september blijft hij burgervader van beide gemeentes. Pas dan vertrekt hij naar Berkelland.
Doornse Krant 25-8-2005

Programma van ‘Amerongen blijft!’

AMERONGEN  Het Comité dat al enkele maanden bezig is met de voorbereiding van feestelijkheden om de overgang naar een nieuwe gemeente niet alleen aan droevige en pessimistische klanken over te laten heeft dinsdagavond het programma voor de belangrijkste onderdelen vastgesteld.
Doornse Krant 25-8-2005

Plan Lange Dreef nekt kwekerij

DRIEBERGEN  In een hoorzitting van de raadscommissie Ruimte en Groen brachten drie insprekers bezwaren naar voren tegen het ontwerp bestemmingsplan Lange Dreef. Netty Krook doet verslag.
Nieuwsbode 25-8-2005

Religieus erfgoed

DRIEBERGEN  Driebergen is een van de ongeveer 350 gemeenten die meedoen aan de Open Monumentendagen op 10 en 11 september. Religieus erfgoed is dit jaar het thema. Netty Krook in gesprek met Anna Folman over de oude begraafplaats aan de Traaij die op de monumentendagen opgesteld is voor publiek en waar deskundigen een toelichting geven.
Nieuwsbode 25-8-2005

Kabinet Van Agt-Wiegel in Doorn

DOORN  Burgemeester Reeringh en zijn vrouw ontvingen op zaterdag oud-premier van Agt en zijn kabinet op het gemeentehuis. Het kabinet Van Agt-Wiegel (1977-1981) houdt ieder jaar een reunie.
Nieuwsbode 25-8-2005

Natuurontwikkeling verrijkt het landschap in Driebergen

DRIEBERGEN  Op het terrein van de familie Verbeek aan de Rijsenburgselaan is de laatste weken hard gewerkt om in samenwerking met Landschapsbeheer Utrecht de natuur een kans te geven en een natuurlijker landschap met meer biodiversiteit te ontwikkelen.
Nieuwsbode 25-8-2005

Afscheidsmarathon Burgemeester Bloemen

DRIEBERGEN  Een verslag van de afscheidsrecepties van Burgemeester Bloemen.
Stichtse Courant 25-8-2005

Fietsvierdaagse trok 400 deelnemers

DRIEBERGEN  De vorige week door de Driebergse Tourclub georganiseerde fietsvierdaags trok 400 deelnemers die zeer enthousiast waren over de uitgestippelde routes.
Stichtse Courant 25-8-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 26 augustus 2005

Jagerspad Driebergen: bouw Valkenheuvelschool
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.30 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Burgemeester Bloemen opnieuw bedreigd

DRIEBERGEN  De auto van de burgemeester Bloemen die heel dichtbij het huis geparkeerd stond, is afgelopen nacht beschadigd door brand. Opnieuw is er een onveilige situatie ontstaan bij het huis van de familie Bloemen. Het college van B&W heeft besloten, gezien de onveilige gevoelens bij de familie Bloemen, om het huis van de burgemeester ’s nachts te beveiligen tot de tijd dat de heer Bloemen zal verhuizen van het Kerkplein.

Zigeuners, Russen en Hans Visser in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Het Beauforthuis gaat verbouwen en de artiesten zetten zich daar nu voor in. Maandagavond 5 september zijn dat een Hongaars zigeunerorkest en Hans Visser met de Russische Irena Fillipova.
Kaarten kunt u reserveren bij het Beauforthuis, 0343-491858.

De avond wordt geopend door de opzwepende muziek van de zigeuners. De muziek van de Roma in Hongarije is vurig en vol emotie. Snelle dansnummers zullen dan ook in rap tempo afgewisseld worden met hartverscheurende klaagliederen.
Aansluitend speelt Hans Visser met de Russische accordeoniste en zangeres Irena Filippova. Geïnspireerd door de Russische muziek en cultuur maakten zij in 2001 het theaterprogramma With Love From Russia.
Speciaal voor het Beauforthuis benefiet concert zal een deel uit dit programma ten gehore worden gebracht. Tweetalige uitvoeringen van Russische popmuziek maken Rusland heel even toegankelijk voor het Nederlandse publiek.
De zeer getalenteerde accordeoniste Irena Filippova vormt samen met Hans Visser (gitaar en akoestische bas) en Arthur Bont (Cajon en percussie) een instrumentaal trio.
Het overige repertoire van het trio bestaat uit de “nieuwe musette” en “tango nuevo”, gespeeld in de stijl van Richard Galliano en Astor Piazzolla.
Een belangrijke plek in het programma is er voor dochter Victoria. Met een traditionele Russische dans heeft ze al op verschillende podia vele harten gestolen. Een kind mag in Nederland 12 keer per jaar “officieel” optreden, een keer daarvan zal 5 september in het Beauforthuis zijn.
maandag 5 september, 20.15 uur
Zigeuner orkest / Hans Visser & Irena Filippova
benefietconcert verbouwing Beauforthuis
entree  € 12,50

Heuvelrugnieuws van zaterdag 27 augustus 2005

Jagersdreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.45 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Straatfeest Lindelaan Nassaulaan

DRIEBERGEN  Om drie uur vanmiddag begon het straatfeest van Lindelaan en Nassaulaan voor de kinderen. Voor de ouderen begint het allemaal wat later. Op de foto staan de kinderen die ’s middags geen dutje meer hoeven te doen, de jongsten ontbreken dus.
Vergeleken met 10 jaar geleden wonen er in deze twee Driebergse straten nu minstens zes keer zoveel kinderen jonger dan 15 jaar. Voor het dorp is er sprake van vergrijzing, maar in sommige straten is er duidelijk sprake van vergroening. Iets waar het gemeentebestuur in al haar plannen rekening mee moet gaan houden. Kinderspeelplaatsen moeten niet alleen in nieuwbouwwijken gerealiseerd worden.

Revius Lyceum Doorn organiseert grootse reünie

DOORN  Op zaterdag 17 september organiseert het Revius Lyceum in Doorn een grootse reünie ter gelegenheid van haar 55-jarig bestaan. Alle oud-leerlingen en oud-medewerkers zijn van harte uitgenodigd. Hoe meer mensen er komen hoe leuker het wordt!

Het Revius Lyceum Doorn bestaat dit jaar 55 jaar. Een goede reden om dat te vieren met alle mensen die ooit deel uitmaakten van de school, als leerling of als medewerker. Oud-leerlingen en oud-medewerkers zijn daarom van harte uitgenodigd voor een feestelijke reünie op zaterdag 17 september op het Revius.
Er is een gevarieerd programma met onder andere muziekgroepen, geven oud-docenten gastlessen, is er een doorlopende videopresentatie te zien over de geschiedenis van het Revius Lyceum etc. En er is – uiteraard – alle gelegenheid om onder het genot van hapjes en drankjes, bij te praten met oude bekenden.
Aanmelden kan via de website van het Revius Lyceum: www.revius.nl  Daar kunnen geïnteresseerden ook terecht voor meer informatie over de reünie. Bellen kan natuurlijk ook 0343-421245.

Heuvelrugnieuws van zondag 28 augustus 2005

Schippersdreef Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

De Driemasters slepen 1e prijs in de wacht op Shantyfestival Zeist

HEUVELRUG  Afgelopen zaterdag brak boven het centrum van Zeist het Noodweer los. Er werd een Shantyfestival gehouden waaraan door 12 koren uit het gehele land werd deelgenomen. Verspreid over het centrum stonden 6 podia waar de gehele middag werd opgetreden. De voortreffelijke organisatie was in handen van shantykoor Noodweer uit Zeist.

Shantykoor de Driemasters uit Driebergen werd uitgeroepen tot het beste koor van de middag.  Een heel bijzondere prestatie, volgens Hans Nouwens, presentator van de Driemasters, temeer omdat ons koor pas 1,5 jaar bestaat en reeds nu met de 1e prijs aan de haal gaat.  Overigens was het geen competitie middag, het ging veel meer om de lol die zowel de koren en ook het publiek aan het shanty-zingen beleeft. Bij de prijsuitreiking op het Belcourplein werd door de Driemasters nogmaals, uit volle borst, het kleine cafe aan de haven gezongen.  En het bomvolle Belcourplein zong enthousiast mee.


Geloven in Monumenten

MAARN  Op zaterdag 10 en zondag 11 september a.s. worden in Nederland de Open Monumentendagen gehouden. De Cultuurhistorische Commissie Maarn-Maarsbergen organiseert om de twee jaar de Open Monumentendag voor de gemeente en komt dit jaar weer met een interessant programma op zaterdag 10 september.

Bij het kiezen van een onderwerp voor 2005 gingen de gedachten van de commissie aanvankelijk uit naar een tocht langs de prachtige buitenplaatsen in de gemeente Maarn en naaste omgeving, met name landgoed Huis te Maarn, Maarten Maartenshuis, Huize Stameren, ’t Stort, Koepel van Stoop, De Hoogt, De Laagt, landgoed Anderstein, landgoed Het Kombos en landgoed Maarsbergen. Deze buitenplaatsen vormen een buitenring om de bebouwde kom van de gemeente Maarn en geven zo het gebied een landschappelijk rijk en rustiek karakter.

Bij de uitwerking van het programma kon de commissie aansluiten bij het landelijk thema Religieus erfgoed. Er zijn in de gemeente vijf kerken, te weten de Dorpskerk te Maarsbergen, De Kapel, de St.Theresiakerk, de Ontmoetingskerk in Maarn en de Valkenburcht op Valkenheide. Daarnaast heeft de gemeente diverse grafheuvels in de nabijheid van de Maarnse Grindweg en Stameren, waar zich ook een belangrijk historisch urnenveld bevindt. Ten slotte zijn er vijf begraafplaatsen in de gemeente. Al deze monumenten passen in het thema: Geloven in Monumenten.

Bij de uitwerking van de twee thema’s onder één noemer werd duidelijk dat er een eeuwenlange relatie in twee richtingen bestaat tussen ontstaan en ontwikkeling van de buitenplaatsen en het religieuze erfgoed. De geestelijkheid gaf de aanzet tot het oprichten van de eerste buitenplaatsen en landontginningen, en een paar eeuwen later stichtten de rijke eigenaren vanuit hun buitenplaatsen kerken.

In het boekje Geloven in Monumenten, dat voor deze Open Monumentendag is geschreven en dat vanaf 10 september voor vijf euro verkrijgbaar is, worden de diverse objecten uitvoerig beschreven. In het boekje is tevens een routebeschrijving opgenomen. Het boekje is tijdens de Open Monumentendag verkrijgbaar bij het startpunt De Kapel aan de Kapelweg en voorts bij Huis te Maarn, St.Theresiakerk, Raadhuis en Koetshuis kasteel Maarsbergen. Daarna is het boekje verkrijgbaar bij boekhandel Ribberink en bij de VVV.
Geloven in Monumenten
is de vierde uitgave in een reeks, waarin al zijn verschenen: De historische Buitenplaats Maarsbergen, de Marke Mandron Manderen en Boerenbouw op Herengoed.

De route is bedoeld als een fietsroute en is ongeveer 20 kilometer lang. Hij begint bij De Kapel aan de Kapelweg. Van hieruit loopt de route langs Huis te Maarn, Maarten Maartenshuis (de Zonheuvel), Koetshuis Groot Plattenberg, St.Theresiakerk, ’t Stort, De Hoogt, Koepel van Stoop,’t Berghuisje (De Laagt 8), Ontmoetingskerk, Begraafplaatsen, Anderstein (villa en zwembad), Dorpskerk Maarsbergen, Kasteel Maarsbergen (oranjerie en koetshuis), naar het eindpunt Raadhuis. In het Raadhuis is de Cultuurhistorische Waardenkaart te zien met een toelichting door middel van een videopresentatie met tekst. Ook zijn er foto’s over ‘80 jaar Raadhuis’ te bekijken.
Hoogtepunt is een presentatie bij Huis te Maarn waar het Utrechts Particulier Grondbezit (UPG) zijn tienjarig bestaan viert. Bij Huis te Maarn vinden tevens tussen 11.00 en 14.00 uur kinderactiviteiten plaats.
Het prachtige interieur van het Maarten Maartenshuis kan worden bezichtigd.

In de St.Theresiakerk is een doorlopend muzikaal programma met van:
10.00 tot 10.45 uur: Hans Koppert (fluit en zang) en Lia de Heus (orgel);
11.00 tot 11.45 uur: St.Theresiakoor, dirigent Jaap Grünbauer;
12.00 tot 12.45 uur: Jaap Grünbauer (orgel) en solozang door Bernhard Blom en Jan van Baal;
13.00 tot 13.45 uur: Ierse ballades, Saskia Jonk, (sopraan / gitaar);
14.00 tot 14.45 uur: Scola Cantorum Maarnensis, dirigent Henk Vullings;
15.00 tot 15.45 uur: Orgel en koorzang.
Verder is er een presentatie van bijzondere iconen en foto’s.

In de Koepel van Stoop is een schilderijenexpositie te zien. In de Dorpskerk van Maarsbergen bespeelt Truus Schalekamp het orgel om 11.00 uur en om 13.30 uur. In het koetshuis van kasteel Maarsbergen zijn oude koetsen, paardentuig en livreien te zien. Een goede gelegenheid om deze voor Nederland unieke particuliere verzameling te bezichtigen.

De totale fietstocht is, zoals beschreven 20 km, maar de route kan ook in gedeelten worden afgelegd. Ook is het mogelijk om het eerste deel van de route vanaf De Kapel naar Huis te Maarn en het Maarten Maartenshuis/De Zonheuvel en terug te maken op een wagen getrokken door een tractor.

Het startpunt is bij De kapel aan de Kapelweg in Maarn waar de opening om 10.00 uur zal plaatsvinden. De Open Monumentendag duurt tot 16.00 uur.

Voor nadere informatie:
Henk van den Beld, tel.: 0343-443898
e-mail: henkbeld@xs4all.nl

Geraakt door wiel

DRIEBERGEN  Op vrijdagmiddag 26 augustus is omstreeks 17.00 uur een 44-jarige vrouw uit Tiel op de Langbroekerdijk gewond geraakt door een losgeraakt wiel van een tegemoetkomende shovel.

De vrouw fietste vanuit Odijk in de richting van Langbroek. Een 18-jarige man uit Langbroek kwam met zijn shovel plus aanhanger de vrouw tegemoet. Plots raakte een van de wielen van de aanhanger los en rolde zelfstandig de shovel voorbij waarop de vrouw op de fiets werd geraakt. De vrouw is met beenbreuken overgebracht naar het UMC in Utrecht. Haar fiets was totaal vernield. De Regionale Verkeersdienst van de politie heeft op de plaats van het ongeval een onderzoek gedaan.

Heuvelrugnieuws van maandag 29 augustus 2005

Hoofdstraat 180 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 22 °C

meer foto’s van deze straat

A12 afgesloten voor onderzoek EOC

ARNHEM DE A12 wordt ter hoogte van het knooppunt Grijsoord afgesloten voor al het verkeer. Het Explosieven Opruimings Commando onderzoekt een auto op de aanwezigheid van explosieven. De bestuurder van de auto, oud-burgemeester Bloemen van Driebergen, hoorde tijdens het rijden een harde knal.

Hij zag onder zijn auto een kastje met bedrading dat hij niet kon thuisbrengen. Ook politie en brandweer konden het niet achterhalen. Bloemen is al eerder doelwit geweest van bedreiging door onbekenden.
RTV Gelderland 29-8-2005, 19:00

Bom blijk vastloper, chaos op A12
Nadere bestudering van de auto wees uit dat het om een vastgelopen motor ging.
RTV Gelderland 29-8-2005, 19:27

Frits van Schaik stapt uit CDA-fractie

DRIEBERGEN  In een brief aan de voorzitter van de Gemeenteraad van Driebergen deelt Frits van Schaik mee dat hij om voor hem zwaarwichtige, politieke redenen de CDA-fractie in de gemeenteraad van Driebergen zal verlaten. Voor de resterende periode van deze raad zal hij zich aansluiten bij de fractie van Sociaal Liberaal Driebergen.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 30 augustus 2005

Bosstraat 65 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.25 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Wim Kozijn benoemd als waarnemer

DRIEBERGEN  Wim Kozijn (PvdA) zal per 1 september geïnstalleerd worden als waarnemend burgemeester in Driebergen. Kozijn, die na zijn Driebergs wethouderschap voor PH’70, burgemeester van ’s Graveland werd, is nadien diverse malen opgetreden als waarnemend burgemeester.

Instellingen jeugdzorg bundelen klachtrecht

UTRECHT  Op vrijdag 2 september wordt de klachtencommissie jeugdzorg Utrecht officieel geïnstalleerd. Deze klachtencommissie is een gezamenlijk initiatief van diverse instellingen uit de provincie Utrecht. De gedeputeerde voor jeugdzorg, mevrouw Kamp, ontvangt tijdens de installatie het eerste exemplaar van de klachtenregeling.

Cliënten die klachten hebben over behandeling, werkwijze of bejegening van een instelling in de jeugdzorg, moeten met deze klachten bij een onafhankelijke commissie terechtkunnen. Volgens de per 1 januari 2005 in werking getreden Wet op de jeugdzorg dienen de klachtencommissies van jeugdzorginstellingen uit onafhankelijke leden te bestaan. Voor de Utrechtse instellingen aanleiding om samen een onafhankelijke commissie in het leven te roepen. Deze commissie vervangt de oude klachtencommissies van de instellingen zelf en de klachtencommissie van de provincie. Vanaf nu is er één klachtenregeling en een centraal adres voor alle klachten over de jeugdzorg.

Klachten serieus nemen
De heer Faas, directeur van een van de instelling voor jeugdzorg, zegt: “Door gezamenlijk een onafhankelijke klachtencommissie te organiseren voor de jeugdzorg, willen we het signaal afgeven dat we klachten altijd serieus nemen. De cliënt kan er op vertrouwen dat klachten goed worden afgehandeld door een onafhankelijke commissie.”
Ook mevrouw Kamp is blij met deze ontwikkeling: “De provincie stimuleert een actief cliëntenbeleid. Goed klachtrecht versterkt de positie van de cliënt in de jeugdzorg. Daarbij komt dat iedere klacht in feite een gratis advies is. Als je weet waar eventuele knelpunten zitten, kan je hier je beleid op aanpassen. De dienstverlening aan de cliënten kan zo alleen maar beter worden.”

Secretariaat
Het secretariaat van de klachtencommissie Jeugdzorg Utrecht is gevestigd in Amsterdam, telefoonnummer 020 – 616 9292. Bij de klachtencommissie zijn Bureau Jeugdzorg Utrecht, Maatschappij Zandbergen, Trajectum, Valkenheide, UJL en Timon aangesloten.

Heuvelrugnieuws van woensdag 31 augustus 2005

Hoofdstraat 129-131 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 20 °C

meer foto’s van deze straat

Opera, toneel en jazz in Slottuintheater

ZEIST Het Slottuintheater besluit op zondag 4 september de zomer van 2005 met opera, een verrassende bewerking van Heijermans voor kinderen en jazz. Het is de laatste voorstelling van dit jaar in het openluchttheater achter Slot Zeist. Het programma begint om 13.30 uur en de toegang is gratis.

De middag wordt om 13.30 uur in de tuin van Slot Zeist geopend door het duo Opera Comica. Pianiste Lidwien Boumans en sopraan Marjan Boonen geven op komische wijze een introductie in de wereld van klassieke muziek en opera. Een combinatie van theater, cabaret en concert. Met verbluffend gemak vertolken zij de prachtigste opera-aria’s, liederen of musicalsongs, terwijl ze in allerlei dolkomische situaties belanden.

Om 14.30 spelen Meatball & Van de Camp ‘Broers overboord’. De twee circustheatermakers buigen zich graag over klassieke werken. Eerder speelden ze al werken van Shakespeare en Sophocles, nu hebben ze Heijermans als inspiratie genomen: Broers Overboord is de feestelijke jeugdtheaterversie van de klassieker Op hoop van zegen. Op onnavolgbare wijze aangepast.

Het Mango Richie Jazz Quartet besluit de middag vanaf 15.30 uur. In de tuin van Slot Zeist speelt het jazzkwartet onder leiding van bassist Richie Hanson jazzstandards. Muziek om eindeloos lang het seizoen mee uit te spelen.

Ook deze voorstelling in het Slottuintheater is gratis te bezoeken. Maar een bijdrage in de melkbussen is hartelijk welkom! Het Slottuintheater staat in de tuin van Slot Zeist en is te bereiken via het witte bruggetje aan de achterkant van Slot Zeist, in Zeist. Meer informatie via telefoonnummer (030)6910465 of op www.slottuintheater.nl . Dit is de laatste voorstelling van dit jaar. Het seizoen 2006 start op zondag 28 mei 2006.

Hockeyclub Doorn begint seizoen financieel onzeker

DOORN  Voor de zomerstop waren het nog spannende tijden voor de hockeyers in Doorn. De leden waren niet zeker of ze in het nieuwe seizoen hun eigen kantine en velden konden betreden. Inmiddels is er een betalingsregeling met de gemeente, maar de club moet daarvoor noodzakelijke investeringen doorschuiven.
Utrechts Nieuwsblad 31-8-2005

“Bedreigingen komen uit woonwagenkamp”

DRIEBERGEN  De bedreigingen aan het adres van voormalig burgemeester Bloemen van Driebergen komen uit het plaatselijke woonwagenkamp. Dat zegt Commissaris van de Koningin van Utrecht B. Staal.Bloemen werd diverse keren bedreigd en vorige week ging zijn auto in vlammen op.

De politie onderzoekt het incident nog, maar volgens Staal is duidelijk dat de daders op het woonwagenkamp langs de Sportlaan gezocht moeten worden. Tussen de bewoners en de gemeente bestaan al jaren spanningen. Bloemen, die deze week na vijf jaar vertrekt uit Driebergen, was daar vaak bij betrokken.
RTV Utrecht 31-8-2005

D66 Utrechtse Heuvelrug presenteert verkiezingsprogramma

HEUVELRUG  Het verkiezingsprogramma van D66 voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is deze week bekendgemaakt. De titel is “Gemeente met stijl, bestuur nieuwe stijl” en door iedereen te lezen op www.d66heuvelrug.nl  

Bij het schrijven van het programma is geprobeerd bestuurlijke taal te vermijden.
Alle partijen in Utrechtse Heuvelrug hebben grofweg dezelfde ideeën over het beleid. Het uiteindelijk uitgevoerde beleid verschilt hier nogal eens van. D66 probeert met voorstellen voor “besturen nieuwe stijl” de mechanismen te doorbreken die dit verschil veroorzaken.
Hierbij staat centraal dat de Gemeente bij het begin van plannenmakerij meteen contact zoekt met betrokkenen, deskundigen en geïnteresseerden behorende bij dat specifieke plan of onderwerp. Om de kloof tussen burger en overheid te verkleinen moet volgens D66 de burger niet alleen meebeslissen na de planvorming. Veel belangrijker is dat de burger die zich betrokken voelt, inbreng heeft tijdens de planvorming.
Daarnaast wil D66 de omgang van de Gemeente met de individuele burger (bij aanvraag van vergunningen enz.) klantvriendelijker en meer resultaat gericht maken.