Heuvelrugnieuws van 1 april
18e  jaargang 2015 nummer 5442

__

Provincie beperkt communicatie
PROVINCIE UTRECHT  Als uw wil weten wat de Provincie doet, zult u voortaan zelf op zoek moeten gaan. Met ingang van 1 april stopt de gemeente met de bekendmakingen in uw huis-aan-huisblad. Lees verder

Mooiste kippenuitloop in Overberg
OVERBERG Biologisch Pluimveebedrijf de Zandschulp in Overberg heeft volgens de vakjury de mooiste kippenuitloop 2015. Het publiek koos voor het biologisch pluimveebedrijf van Kees Sijbenga uit Hooghalen (Drenthe).  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1962

College benoemt Marjan Havekes als gemeentesecretaris
UTRECHTSE HEUVELRUG  Het college van B&W heeft dinsdag besloten Marjan Havekes definitief te benoemen als gemeentesecretaris. Marjan Havekes werkt sinds een jaar op tijdelijke basis in deze functie en heeft nu gesolliciteerd op deze vacature.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat voor een grote uitdaging en heeft veel ambitie voor de toekomst. Daarvoor is een bekwame secretaris essentieel. De ervaring met Marjan Havekes het afgelopen jaar heeft laten zien dat zij past in het gewenste profiel van gemeentesecretaris voor deze gemeente. Wij hebben het volste vertrouwen dat zij deze functie naar de toekomst toe – met de ambitie die de organisatie heeft – goed kan vervullen.  

Marjan Havekes heeft hiervoor gewerkt bij de gemeente Dordrecht. Het afgelopen jaar was ze vanuit die gemeente gedetacheerd bij onze gemeente. Ze heeft brede ervaring op directieniveau binnen gemeentelijk overheid. In die rol is ze goed bekend met het leiden van organisaties en organisatieontwikkelingen. Ook heeft ze ervaring in het sociaal domein en met regionale samenwerking.

OM eist werkstraf en geldboete tegen oud-wethouder Damen
LEERSUM Als het aan Officier van Justitie Yolanda van Setten van het regioparket Breda-Middelburg ligt, krijgt Leersumer Jacques Damen (61) een werkstraf van 150 uur en een boete van 10.000 euro. Die eis werd vorige week bekendgemaakt tijdens de strafzaak tegen Damen.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 2 april
18e  jaargang 2015 nummer 5443

__

Informatiepaneel bij de ‘Groene Entree’
AMERONGEN Bij de parkeerplaats van de ‘Groene Entree’ in Amerongen is onlangs een informatiepaneel geplaatst. Hierop staan twee wandelroutes aangegeven, die naar kasteel Amerongen lopen. De ‘natuurroute’ loopt door de uiterwaard en de ‘cultuurroute’ door het oude dorp. Lees verder

Onthulling historische wegwijzers Maarn
MAARN  Gerrit Boonzaaijer, dorpswethouder van Maarn, onthult vrijdagmiddag 17 april omstreeks 16.30 uur in natuurgebied De Koeheuvels één van de twee spiksplinternieuwe ‘historische wegwijzers’ op de wandelroute van Amersfoort naar Wijk bij Duurstede. Hij doet dat samen met de 8-jarige Marije Schaftenaar uit Maarn.

De wegwijzers zijn er gekomen op initiatief van de Cultuurhistorische Commissie Maarn Maarsbergen (CHC). Er stond al eerder midden op de Treekerheide een historische wegwijzer. De wegwijzers vermelden hoeveel uur het nog gaans is in beide richtingen.
De wegwijzers ontlokken wandelaars een verraste glimlach en doet hen even denken aan de tijd dat het voor velen een ‘normale’ manier was om de afstand tussen Amersfoort en Wijk bij Duurstede te overbruggen. Het brengt de (cultuur)historie spelenderwijs onder de aandacht. Om te benadrukken dat dit voor alle generaties van belang is, is aan de Kinderwerkgroep van Maarn Maarsbergen Natuurlijk gevraagd, één van hun trouwe en enthousiaste deelnemers te vragen om mee te helpen met de onthulling. Dat is Marije geworden.

Voorafgaand aan dit kleine, vrolijke momentje zijn vertegenwoordigers van de raadsfracties, van betrokkenen en van de sponsors uitgenodigd in Dorpshuis De Twee Marken. waar voorzitter Thijs Meinders van de CHC en de wethouder kort het woord voeren. Vervolgens wandelt men onder leiding van Cees van Lambalgen en Gijs van Roekel van de CHC naar de Koeheuvels voor de echte onthulling. Daarna gaat ieder weer zijns weegs.
De wegwijzers zijn gemaakt door het Maarsbergse bedrijf Renova. De kosten konden gedekt worden dankzij sponsorbijdragen van het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, het Ridderschap Utrecht, de Lions Maarn Maarsbergen, Renova en een particuliere giftgever. Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug deed nog een laatste duit in het zakje.

Coolsma dingt mee naar titel sportiefste basisschool
DRIEBERGEN CBS Instituut De Coolsma dingt mee naar de titel sportiefste basisschool van Nederland. Eerder dit jaar werd de school uit Driebergen de sportiefste basisschool van de Utrechtse Heuvelrug van 2014.  Lees verder

Raad stelt kaders vast voor bestemming Slot Zeist
ZEIST  Dit jaar wordt de toekomstige invulling van Slot Zeist bepaald. Vanaf 1 januari 2016 moet er een duurzame en financieel acceptabele exploitatie zijn gerealiseerd voor het Slot. Om daartoe te komen wil de gemeente gebruik maken van de kennis en kunde die er in Zeist aanwezig is. In de afgelopen periode heeft de raad samen met het college van burgemeester en wethouders kaders verkend, waarbinnen de invulling moet worden ‘ingekleurd’. Op 31 maart heeft de gemeenteraad een besluit genomen over deze kaders en haar vertrouwen in het interactieve traject uitgesproken.
 
De kaders vormen de grove contouren voor de invulling van Slot Zeist: met behoud van het monumentale karakter moet het Slot geëxploiteerd gaan worden ‘van brug tot brug’. Het Slot moet breed toegankelijk zijn en ruimte bieden voor kunst en cultuur, commercie en (cultureel) ondernemerschap. Het Slot blijft eigendom van de gemeente en binnen een termijn van maximaal 5 jaar moet het Slot minimaal 50%
(= € 600.000,-) kostendekkend zijn.
Wethouder Marcel Fluitman: “Met deze kaders dragen we de sleutel over aan de samenleving. Ik vertrouw op de inspiratie, ervaring en kunde van bewoners – jong en oud -, experts en andere belanghebbenden om voor de parel van Zeist een mooie bestemming te bedenken. Het Slot mag weer gaan leven.”
 
De invulling van het Slot is een gedeeld vraagstuk van samenleving en gemeente. Daarom heeft de raad besloten de hele samenleving te betrekken via een interactief traject. Om te komen tot concrete oplossingen organiseert de gemeente het zogenaamde ‘SlotLab’. In deze denktank van zo’n 30 personen zit een een mix van deskundigheid, ervaring en belangen van de Zeister samenleving aan tafel. In zes avondbijeenkomsten in april en mei moet het SlotLab komen tot een gedeeld beeld over de toekomst voor het Slot en daarbij passende bouwstenen en oplossingen in een Programma van Eisen voor de aanbesteding. Dit alles binnen de kaders die de raad mee heeft gegeven.

Mobiele keuken voor ISZ De Brug
DRIEBERGEN  Dinsdag 31 maart werd door het team Welzijn van ISZ De Brug de nieuwe mobiele keuken in gebruik genomen. Een verrijdbare keuken met alles erop en eraan: kookplaat, afzuigkap en oven. De keuken is voorzien van wielen en een 25 meter lang snoer. Op deze manier kunnen medewerkers samen met bewoners koken. Dinsdag was de ‘vuurdoop’. Tijdens de lunch werden wentelteefjes gebakken.
Om deze mobiele keuken mogelijk te maken werd in 2014 een voorjaarsmarkt georganiseerd. De opbrengst van deze markt werd verdubbeld door het Nationaal Ouderenfonds. Uiteindelijk is de keuken er gekomen, door de inzet van de technische dienst van ISZ de Brug. Helga Kiers, activiteitenbegeleider ISZ De Brug: “We zijn ontzettend blij met de keuken. En dat we nu samen met de bewoners kunnen kokkerellen.”

Nieuwe regionale VVV binnenkort van start
UTRECHTSE HEUVELRUG / REGIO  De Dorpsjournalist meldt op Twitter dat de gefuseerde regionale VVV’s zich vestigen in de oude bodewoning naast het voormalige gemeentehuis van Maarn. Oud-wethouder Roy Pamboer van Utrechtse Heuvelrug wordt voorzitter van het nieuwe Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei.

Huisarts Ploos van Amstel stopt
WIJK BIJ DUURSTEDE  Na ruim 33 jaar als huisarts gewerkt te hebben in Wijk bij Duurstede stopt Gerard Ploos van Amstel met ingang van april met zijn praktijk. Zijn echtgenote Ina, jarenlang de vaste telefoniste en assistente, stopt eveneens. Het afscheid zal plaatsvinden op zaterdag 11 april in het Calypso Theater. Opvolger wordt Sebas Eijsbouts.  Lees verder

Kunst- & Historische route en Workshops in de Bosstraat
DRIEBERGEN  Van 10 April 2015 tot en met 24 april 2015 organiseren de bewoners van de Bosstraat in samenwerking met kunstenaars uit Driebergen een kunstroute
door de Bosstraat.  In deze periode presenteren een 20-tal kunstenaars een kunstwerk in de ramen van de woningen in de Bosstraat. In de weekenden exposeren de kunstenaars ander werk in het nieuwe Galerie Driebergen in het voormalige Gemeentehuis op Bosstraat 1.
Tevens worden er door diverse kunstenaars (kunst) workshops gegeven waaraan zowel volwassenen als kinderen kunnen deelnemen.

In de  speciaal uitgegeven catalogus zal tevens de historie van de Bosstraat middels tekst en fotomateriaal toegelicht worden.

Dit initiatief is ontstaan uit de organisatie van de traditionele Bosstraat BBQ dat nu al voor de 14e keer wordt georganiseerd.
http://bosstraatdriebergen.blogspot.nl

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1931

Vroege vogelwandeling Zeist
ZEIST   IVN afdeling Heuvelrug en KrommeRijn gaat op 2de Paasdag weer vogelen rond het Slot. Jullie hebben ze vast al wel gehoord, onze standvogels zoals roodborst, koolmees, heggenmus en boomklever. Heb je moeite met het herkennen van de zanger, dan moet je beslist met ons meegaan, welkom.Het melodieuze gezang van de merel zal wel degelijk aanwezig zijn en mogelijk zullen we de ‘ie’ tonen horen van de zanglijster (piétje – mariétje) en natuurlijk de koolmees met zijn aangeklede stropdas en allerlei variaties op het zagende en pompende ritme (“tietsju-tietsju-tietsju’).We kunnen ook onze zomergasten terug verwachten die in het zuiden hebben overwinterd, zoals de tjiftjaf die aan de lopende band zijn eigen naam roept en de zwartkop met zijn parelende melodietje en zijn zwarte kap. Met deze stemverheffing geven de vogels te kennen dat hun broedterritoria is afgeperkt. We gaan voor het fietspompje, het kruiwagenwieltje, het bosbelletje en het morsevogeltje. Als je niet goed weet welk vogeltje hiermee wordt bedoeld moet je natuurlijk komen. Kom mee wandelen en neem natuurlijk je verrekijker mee.

Datum: Maandag 6 april om 6:00Locatie: parkeerplaats aan de Zinzendorflaan, 3703 CG te ZeistInformatie: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

“Alles over bijen”
DRIEBERGEN  Al voor het 54ste jaar wordt de traditionele Bijen- en Natuurmarkt georganiseerd. Traditiegetrouw worden er vanaf 7.00 uur door de imkers met handjeklap bijenvolken verhandeld. Imkers uit het hele land ontmoeten elkaar, doen hun inkopen van hun materialen en wisselen ervaringen uit.

Vanaf 9.00 uur is er de markt! De vele kramen met bijenproducten en benodigdheden, informatie over natuurorganisaties en natuurlijk het terras zorgen voor een gezellige belevenis.

Ook dit jaar is er de plantjesmarkt, georganiseerd door de ouderraad van de Zonneheuvel. Vooraf bestelde plantjes kunnen deze dag worden afgehaald. Met de opbrengst worden de muzieklessen op de school bekostigd. De entree van de Bijen- Natuurmarkt is vrij.

Zaterdag 11 april van 7.00 tot 13.00 uur op het plein van de Zonneheuvelschool, Burgemeesterpark 29, Driebergen.

De Ontdekkingsreis in de wachtkamer
DOORN  Ouders van de verpauperde basisschool De Ontdekkingsreis aan de Driebergsestraatweg in Doorn willen een frisse, nieuwe huisvesting, die plaats biedt aan minstens 150 kinderen. Directeur Jetske van der Greef en schoolbestuurder Wubbo Wever roepen de politiek op om snel knopen door te hakken over de schoolverhuizing. Het huidige schoolgebouw verkeert in slechte staat en moet in 2017 leeg worden achtergelaten.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 3 april
18e  jaargang 2015 nummer 5444

__

Voor zomer aanbesteding Het Burgje

ODIJK ‘Op het gemeentehuis begint de aanbesteding voor Het Burgje echt vorm te krijgen. In de nieuwe woonwijk Het Burgje ten westen van Odijk, komen ongeveer 130 woningen. In het voortraject (begin 2014) is gesproken met 10 geïnteresseerde marktpartijen. Door het nieuwe coalitieakkoord is er vervolgens vertraging ontstaan, omdat de nieuwe spelregels ‘ met name over energieneutrale woningbouw ‘ leidden tot andere gesprekken met de marktpartijen. Lees verder

Geen rotonde bij Beaufortweg in Doorn
DOORN  Op Twitter meldt Dorpsjournalist dat de aanleg van een rotonde bij de Beaufortweg in Doorn van de baan is. Die valt teveel uit de toon bij het poortgebouw van Huis Doorn. Bovendien ervaren omwonenden een rotonde als een te grote ingreep, zegt de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Wel krijgt de N227 ter plaatse een nieuwe asfaltlaag, nieuwe oversteekplaatsen, een zebrapad en verkeersdrempels.

Kinderboerderij De Vliert verder met nieuwe gezichten
WIJK BIJ DUURSTEDE  ‘Dit-is-Het’ neemt samen met ‘De Wijkse Loods’ het dagelijks beheer op zich van kinderboerderij De Vliert via dagbesteding. Dit betekent dat mensen uit de begeleiding/dagbesteding (Wmo), sociale werkvoorziening of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt doordeweeks voor het beheer worden ingezet. Afgelopen woensdag werd de samenwerkingsovereenkomst getekend.  Lees verder

Rasechte Vrumoniaan gaat met pensioen
BUNNIK  Op 12 augustus 1968 kwam een zeventienjarige jongen voor het eerst binnenlopen bij frisdrankproducent Vrumona. Hij begon als jongste bediende in de postkamer en werkte zich langzaamaan op binnen het bedrijf tot commercieel assistent groothandels. Vorige week vrijdag trok dezelfde jongen – iets ouder geworden maar nog altijd jong van geest – de deur voor het laatst achter zich dicht. Hans van Dijk is officieel met pensioen gegaan.  Lees verder

Onvrede omwonenden De Gaarde leidt tot overweging procedures
ODIJK/BUNNIK  Tijdens de raadsvergadering is het bestemmingsplan voor woningbouw op het terrein van De Gaarde definitief vastgesteld. Op verzoek van De Liberalen werd het alsnog een debatpunt. Niet om het bestemmingsplan zelf ter discussie te stellen. Maar om te kunnen spreken over geluiden van onvrede, geuit vanuit de omgeving van De Gaarde. Lees verder

Bunnikse politiek deed geen toezegging over koeienbrug
ODIJK/BUNNIK  Tijdens de raadsvergadering hebben coalitiepartijen De Liberalen en P21 kenbaar gemaakt geen toezegging te hebben gedaan aan boer Kees van Dijk over de koeienbrug die hij over de Kromme Rijn op landgoed Rhijnauwen wil aanleggen. Op diverse manieren heeft de boer ‘ ook via een brief aan de gemeenteraad ‘ aangegeven dat er reeds een toezegging ligt en dat ‘gedane zaken geen keer mogen nemen’. Lees verder

Kinderen ’t Knikkertje verhuizen naar ’t Bikkeltje
WIJK BIJ DUURSTEDE  Dinsdag 31 maart was het even spannend voor een aantal kinderen in Wijk bij Duurstede, ze verhuisden namelijk van hun oude kinderdagverblijf ’t Knikkertje naar kinderdagverblijf ’t Bikkeltje. Kinderdagverblijf ’t Knikkertje is sinds 1 april gesloten, de kinderen worden nu opgevangen op ’t Bikkeltje.  Lees verder

Groot festival met Heuvelrugse kinderkoren
UTRECHTSE HEUVELRUG ,,Een mooie investering”, noemen Wim Kimmel en Wim van Eeden, bestuursleden van SCAUH (Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug), het. Een kinderkorenfestival voor basisscholieren. Het wordt gehouden op vrijdag 17 april in de Maartenskerk in Doorn.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1904

Voorjaarstocht Blauwe Bever
ELST  Deze adembenemende tocht met het schip de Blauwe Bever brengt u naar de Grebbeberg. Onderweg vertelt de gids u het een en ander over de Grebbeberg. De schipper legt aan in de monding van een zijriviertje van de Nederrijn, de Grift. We klimmen via een oude houten trap naar de top van de Grebbeberg, “adembenemend”. Het stijgen naar 50.2 meter boven N.A.P. blijkt ook de stoerste onder ons in ademnood te brengen. Misschien toch handig een wandelstok bij u te hebben, ook al bent u goed ter been.
Op de top aangekomen zien wij iets van de omgeving waar de Tweede Wereldoorlog in 1940 pas echt losbarstte. De slag om de Grebbeberg bleek 75 jaar geleden een viertal dagen van bloedige strijd.
Tijdens de wandeling brengt de gids u naar een sneeuwsmeltwaterdal uit de laatste ijstijd. Bij de “Koningstafel”, waar ook nog iets over te vertellen valt, aangekomen gaat u via de 260 stalen treden van de hoogste trap weer naar beneden, opnieuw adembenemend!
Tijdens de terugvaart tijd en aandacht voor het boeiende bestaan van de vele watervogels, de langs de Grift en Rijn levende maar meestal onzichtbare bevers en overig gedierte.

Vaarexcursie zaterdag 11 april 2015 14.00  – 16.30 uur
Vertrekpunt: Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst (U) en Rhenen (naast Bedrijf PAKO), Rijksstraatweg 149, 3911 TS Rhenen. Reserveren via www.utrechtslandschap.nl/varen of via VVV Wijk bij Duurstede, 0343-575995

Heuvelrugnieuws van 4 april
18e  jaargang 2015 nummer 5445

__

SVL weer stap dichterbij kampioenschap
LANGBROEK Door de 2-3 overwinning in de uitwedstrijd tegen Roda Boys uit Bommelerwaard, lijkt het kampioenschap voor zaterdag eersteklasser SVL slechts een kwestie van tijd. Met negen punten voorsprong op de nummer twee in de eerste klasse A en nog vijf wedstrijden voor de boeg kan en mag SVL de naderende titel en promotie naar de hoofdklasse niet meer uit handen geven.  Lees verder

Voorjaarsvogels van het Leersumse Veld
LEERSUM  Zondagmiddag 12 april organiseert Staatsbosbeheer een excursie in het Leersumse Veld. U gaat mee op pad met onze natuurgidsen die het gebied op hun duimpje kennen. Zij vertellen over het ontstaan van dit gebied en over de flora en fauna. Zondag 12 april zal vooral in het teken staan van de vogels van het Leersumse Veld. In het vroege voorjaar laten veel vogels weer van zich horen. En doordat er nog weinig blad aan de bomen zit zijn ze vaak ook goed te zien. Een goed moment om mee te gaan met deze vogelexcursie, ook voor beginnende vogellaars en natuurliefhebbers.

De eerste broedvogels hebben zich al weer gemeld. Zo horen we de grote lijster roepen om zijn territorium af te bakenen. En hoog in de lucht laat de boomleeuwerik volop van zich horen. Aan het eind van zijn lied cirkelt hij al zingend naar beneden. Kenmerkend voor de halfopen heide is ook de roodborsttapuit. Dit uitbundig gekleurde vogeltje zingt vanaf zijn uitkijkpost, vaak boven in de top van een struik. Het Leersumse Veld is natuurlijk ook bekend van de Leersumse Plassen, drie prachtige vennen. Daar kunnen we verschillende eendensoorten aantreffen, en misschien de dodaars en geoorde fuut. De bossen om het Leersumse Veld en de Plassen maken dit gebied ook zeer geschikt voor bosvogels. Vinken, mezen, de zwarte specht, groene specht en de grote bonte specht kunnen we tegenkomen. Misschien zien we zelfs de klapekster. Deze vogel vangt muizen, hagedissen, kleine vogels en insecten. De klapekster heeft de bijzondere gewoonte om de gevangen prooien vast te prikken aan prikkeldraad of doorns. Zie daar zijn voedselvoorraad!

De wandeling is geschikt voor jong en oud en start om 13.30 uur bij Infobalie “De Veldschuur” aan de Maarsbergseweg 18a in Leersum. Vanaf 13.00 uur kunt u zich aanmelden. Omstreeks 15.30 uur bent u weer terug en staat er een kopje koffie of thee voor u klaar.
Zorg voor stevige schoenen en eventueel regenkleding. Een verrekijker meenemen is natuurlijk altijd handig. Een stevige kinderwagen kan mee, een scootmobiel helaas niet.
De kosten voor deelname bedragen €2,50 voor kinderen en € 5,- voor volwassenen, inclusief het drankje na afloop. Graag gepast betalen.

Driebergen in ansichtkaarten: Baden Powelllaan in 1951

‘Verbindend’ toegangshek in Arboretum
DOORN Al jaren speelt Stichting De Voetstap met het idee, maar sinds zondag is het werkelijkheid geworden. Op het Von Gimborn Arboretum in Doorn werd die dag – ondanks de hevige regenbuien – een ‘Tourniquet’ onthult: een toegangshek tussen het park en landgoed Moersbergen. Met deze opening wil het Arboretum, samen met stichting De Voetstap, een verbinding maken, waardoor de parken van de Utrechtse Heuvelrug verder met elkaar worden verbonden. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 5 april
18e  jaargang 2015 nummer 5446

__

Jaarconcert Accordeonvereniging Crescendo
LEERSUM  Op zaterdag 18 april as. geeft Accordeonvereniging Crescendo haar jaarconcert in de Binder aan de Hoflaan te Leersum aanvang 20 uur.
Op deze avond zal na 23 jaar afscheid worden genomen van haar dirigent Mevrouw Vos.
Na de pauze is er een optreden van Shantykoor de Driemasters uit Driebergen de entree is 5 euro de zaal gaat open om 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal. Meer info op www.crescendoleersum.nl

Kinderen in actie op boomplantdag
WIJK BIJ DUURSTEDE  Een jaar geleden kocht Wim de Gier het stuk grond dat zich naast zijn huis aan de Landscheidingsweg bevindt en dat door vele voorbijgangers als een stuk “verrommeld terrein” werd omschreven. Wim ruimde alles op en organiseerde een boomplantdag waarbij zo’n 25 kinderen uit groep 2 en 3 van basisschool “De Horn” 180 inheemse boompjes plantten.  Lees verder

Infobalie Staatsbosbeheer vaker open
LEERSUM De informatie van Staatsbosbeheer in Leersum zal per mei naast de zondagmiddagen ook op de zaterdagmiddagen open zijn van 13.00 tot 16.00 uur. De informatiebalie is onderdeel van De Veldschuur bij de toegang tot het Leersumse Veld vanaf de Maarsbergseweg in Leersum.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Engweg in 1929

Ontluikend voorjaar op Beverweerd
WERKHOVEN  IVN afdeling Heuvelrug en KrommeRijn houdt een excursie op landgoed Beverweerd met als thema bloesem en bestuiving.
Het landgoed ligt op vruchtbare klei en aan water is geen gebrek. Dit schept de voorwaarden van een rijke en afwisselende natuurwaarde. De variatie in het bos is dan ook groot mede door de keuze van de verschillende boomsoorten en door de verschillen in het beheer. Ofschoon de ontginningen in het Kromme Rijngebied al in de 12e eeuw zijn begonnen, dateren de parkbossen rondom het kasteel pas uit de 18e eeuw. Tijdens de rondwandeling over het landgoed zullen we de rijke cultuurhistorie en ecologische waarde van het landgoed Beverweerd laten zien. En we zullen ons laten verrassen op deze monumentale buitenplaats door het ontluikende voorjaar, door de eerste bloeiende planten.
De parkeerruimte is beperkt, kom indien haalbaar op de fiets.
Datum: Zondag 12 april om 14:00Locatie: brug Kromme Rijn nabij Beverweertseweg 60, 3985 RE WerkhovenInformatie: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Heuvelrugnieuws van 6 april
18e  jaargang 2015 nummer 5447

__

Doe mee met Zeister Dictee 2015
ZEIST  Laat op 13 april je hart spreken en doe mee aan het Groot Zeister Dictee. Als deelnemer of sponsor, de Voedselbank is met elk bedrag gediend, vertelt Jan Sjöcrona die lid is van de Rotaryclub Zeist en organisator van het Dictee.  Lees verder

Voorjaarsconcert KamerOrkest Driebergen  “Klankkleuren”
DRIEBERGEN  KamerorkestDriebergen houdt haar voorjaarsconcert op zaterdag 25 april 2015 om 20:15 uur in Antropia op Landgoed de Reehorst in Driebergen
Op het programma staan:
Edward Elgar – Serenade voor Strijkers in e, opus 20
Émile Bernard – Divertissement voor dubbelblaaskwintet, opus 36 (deel 1)
Jan Brandts Buys – Poetischer Spaziergang
Joseph Haydn – Symfonie nr. 104 in D

Toegang: € 12,50 (tot 18 jr.: € 7,50).  Meer informatie is te vinden op:http://www.kamerorkestdriebergen.nl/concerten

Open dag azc Overberg
OVERBERG  Zaterdag 18 april organiseert de AMV-locatie Overberg van 11.00 tot 16.00 uur een Open Dag voor omwonenden en andere belangstellenden. De opvanglocatie wil iedereen graag in de gelegenheid stellen om nader kennis te maken met het centrum en de bewoners.
 
De medewerkers van de AMV-opvang laten bezoekers via een georganiseerde rondleiding zien hoe het centrum er uitziet, hoe de bewoners leven en wat hun dagelijkse activiteiten zijn. Daarnaast informeren wij graag over de werkwijze en de methodiek van de AMV-opvang. Ook zijn er diverse sport- en spelactiviteiten, een proeverij van hapjes gemaakt door de bewoners en dansvoorstellingen. Onze bewoners zijn tijdens de Open Dag ook aanwezig en maken onderdeel uit van de activiteiten.
 
Iedereen die eens een kijkje wil nemen is van harte welkom op zaterdag 18 april op de opvanglocatie in Overberg aan de Dwarsweg 45.

Driebergen in ansichtkaarten: Langbroekerdijk in 1967

Pianist Reinbert de Leeuw treedt op in Werkhoven
WERKHOVEN  Op zondag 12 april treedt de bekende Nederlandse pianist, dirigent en componist Reinbert de Leeuw op in de RK kerk in Werkhoven. De inmiddels 76-jarige musicus zal stukken van Hugo Wolf en Franz Liszt spelen, waaronder Liszt’s compositie over de kruisweg van Jezus, Via Crucis. De Leeuw zal op zijn eigen onnavolgbare wijze de stukken van bevlogen commentaar voorzien.  Lees verder

Shinty begint met G-hockey
DRIEBERGEN Al een langere periode baalde Josje Thijssen van het feit dat er bij hockeyclub Shinty geen G-hockey was en daarom besloot het bestuurslid dit onderwerp bij voorzitter André ten Damme neer te leggen. Daar werd direct positief op gereageerd, waardoor Thijssen samen met Minka Verheul de schouders er onder heeft gezet.  Lees verder

Bosbad Leersum start met abonnementenverkoop
LEERSUM Het Bosbad in Leersum gaat op zaterdag 25 april weer open. De voorverkoop van abonnementen is inmiddels begonnen. Seizoensabonnementen kunnen via de website en tijdens voorverkoopdagen worden aangeschaft. Kopen in de voorverkoop levert een forse korting op de basisprijs op. De tarieven voor het bosbad blijven dit jaar gelijk aan die van vorig jaar.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 7 april
18e  jaargang 2015 nummer 5448

__

De Krommerijnder (er)varen
WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 30 maart  is de Krommerijnder, een replica van het historisch vaartuig, te water gelaten. In het weekend van 11 april 2015 start het derde vaarseizoen van dit unieke schip! De Krommerijnder is een nagebouwde trekschuit. Dit type schepen voer vroeger stroomafwaarts over de Kromme Rijn van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. De boot wordt aangedreven door een fluistermotor, waardoor u in alle stilte kunt genieten van de natuur.  Lees verder


In Memoriam: Jan de Beer
DRIEBERGEN  Zojuist bereikte ons het bericht dat de Driebergse journalist Jan de Beer  is overleden. Daarom een korte herinnering.  Lees verder

Salsa Party met DJ Rolf in Beauforthuis
AUSTERLITZ  De lente is in aankomst, de temparaturen lopen weer langzaam op, en dus tijd om de heupen weer los te maken! Kom 11 april (20.30-0.30) swingen in het Beauforthuis Austerlitz op diverse latijns amerikaanse muziekstijlen zoals salsa, merengue, bachata, brasil, kizomba, zouk… we zullen zo nu en dan ook videoclips van bekende ‘latin dance’ artiesten tonen om je te inspireren en je moves een nieuwe impuls te geven.
Gastheer is DJ Rolf, ook bekend als DJ Vinyl. Vanavond  vinyl en digitaal met originele clips op groot scherm.

Automobilist rijdt door na botsing met hert
DOORN  De politie in Utrechtse Heuvelrug is op zoek naar een automobilist die een hert heeft aangereden. De dode reegeit werd dinsdagmorgen vroeg tussen Maarn en Doorn gevonden.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 8 april
18e  jaargang 2015 nummer 5449

__

Pioniers van gezamenlijk wonen
BUNNIK  Vier echtparen uit Bunnik hakten precies dertig jaar geleden de knoop door. Samen kochten zij een vervallen boerderij aan de Kampweg en bouwden vier woningen op de fundamenten van de boerenwoning en bijgebouwen. De Deel wordt gezamenlijk gebruikt. Woongemeenschap De Kamp was een feit. Deze vier echtparen waren pioniers op het gebied van gezamenlijk wonen. Lees verder

35e Schoolkorfbaltoernooi
WIJK BIJ DUURSTEDE / LANGBROEK  Zaterdag 11 april organiseert Korfbalvereniging Viking voor de 35e keer het Schoolkorfbaltoernooi op sportpark Mariënhove. Dit toernooi vond voorgaande jaren in juni plaats, maar deze maand is voor veel kinderen al vol gepland met allerlei activiteiten. Vandaar dat de organisatie nu voor een andere datum gekozen heeft. Lees verder

Bewoners Arnhemsebovenweg vrezen omrij-effect
DRIEBERGEN  De bewoners voorspellen dat door de eenzijdige maatregelen op de Hoofdstraat veel automobilisten eieren voor hun geld zullen kiezen. Zonder aanvullende maatregelen wordt de Arnhemsebovenweg een aantrekkelijk alternatief voor automobilisten van en naar Zeist of de A12, zo is de gedachte. In een e-mail aan het college en aan de gemeenteraad doen bewoners een dringend verzoek om snelheidsremmers in hun straat. Lees verder

Hennep aangetroffen
LANGBROEK  Op dinsdagmiddag werd in een garage achter een woning een hennepkwekerij aangetroffen. Om 14.40 uur gingen agenten poolshoogte nemen bij een woning aan de Wijkerweg. In de garage achter de woning bleek een hennepkwekerij aanwezig te zijn. De politie trof 307 bloeiende hennepstekken en benodigde apparatuur voor het vervaardigen van een hennepkwekerij aan. In opdracht van de Officier van Justitie werden de planten en apparatuur vernietigd.

Ook in Cothen en Langbroek nu officiële losloopgebieden voor honden
WIJK BIJ DUURSTEDE  Het college van b&w van Wijk bij Duurstede heeft  besloten voor zowel Cothen als Langbroek een losloopgebied aan te wijzen. Daarmee zijn in alle drie kernen in de gemeente losloopgebieden, waar hondeneigenaren hun viervoeters even lekker kunnen loslaten. In alle losloopgebieden geldt overigens wel de opruimplicht.

Vorig jaar september heeft de gemeente inwoners opgeroepen om voorstellen voor loslooppgebieden in Cothen en Langbroek aan te melden. In beide dorpen was geen officieel losloopgebied, wat hondeneigenaren als een gemis ervoeren. Niet iedereen is in staat met zijn of haar hond(en) naar een bos of plekje in het buitengebied te gaan waar loslopende honden zijn toegestaan. Dankzij de oproep kwamen er verschillende reacties bij de gemeente binnen, waarna het college onderzoek naar deze voorstellen heeft laten verrichten. Speciale aandacht is daarbij besteed aan de uitvoerbaarheid en de kosten ervan. Wethouder Hans Marchal is blij dat er nu voor het eerst ook in Langbroek en Cothen officiële losloopgebieden zijn: ‘Het bleek nog niet zo eenvoudig om bij beide dorpen een gebied aan te wijzen. Veelal hadden voorstellen te maken met grond die niet in het bezit is van de gemeente of die om andere redenen afvielen. Ten slotte is voor Langbroek en Cothen gekozen voor de route om de beide sportcomplexen. Over een jaar gaan we als college evalueren hoe de rondjes bevallen, ook de Wijkse losloopgebieden worden dan geëvalueerd,’ geeft de wethouder aan. ‘De eerste stap is gezet, met elkaar bekijken we of er nog meer mogelijkheden zijn.’

De losloopgebieden in Wijk bij Duurstede zijn in beeld gebracht op een nieuwe digitale kaart. De vorige kaart stamde uit 2006 en was niet meer helemaal correct. Op de website www.wijkbijduurstede.nl staan onder de kop ‘Over Wijk’ alle kaarten van de losloopgebieden in deze gemeente, evenals een digitale flyer met informatie voor hondenbezitters.

Een nieuwe boom voor Jonathan
ZEIST  In de rij eiken op de Amersfoortseweg staat weer een stevige lindeboom die de herinnering aan Jonathan levend houdt. Moeder Ellen heeft er bolletjes bij geplant.  De toen 12-jarige Jonathan overleed op 26 januari 1999 aan de gevolgen van een aanrijding, een dag daarvoor.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1935

Thema-avond over alcohol op Revius Lyceum
DOORN Leerlingen uit de derdeklas van het Revius Lyceum in Doorn houden op dinsdag 14 april een ouderavond rond het thema alcohol. De avond houden zij in samenwerking met Victas, Welnúh, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de GGD regio Utrecht.  Lees verder

Werkzaamhedenm Amersfoortseweg in Zeist
ZEIST  In het weekend van 10 t/m 12 april voert de provincie Utrecht werkzaamheden uit aan de Amersfoortseweg (N237) en het kruispunt van deze weg met de Zandbergenlaan (N238) in Zeist. De Amersfoortseweg zal in dit weekend tussen het kruispunt met de Panweg en het kruispunt met de N238 volledig worden afgesloten. De provincie vernieuwt de N237 en het kruispunt N237-N238 om de doorstroming richting de A28 te bevorderen.

Vroege Vogelwandeling bij De Boswerf
ZEIST Beleef het mee: kom vroeg uit de veren en ervaar het bos ’s ochtends héél vroeg. Onder leiding van Frans van Bussel, vogelexpert, maken we een prachtige wandeling door het bos dat ontwaakt uit zijn slaap.
Vogelconcert
Zo vlak voor zonsopkomst beginnen de eerste vogels al te fluiten. Tijdens de wandeling staan we stil bij de vogels die dan te horen zijn. Over het algemeen zijn dit vogels die ook in de eigen (woon)omgeving te horen zijn.
Start van de wandeling is op zondag 12 april om 6:30 uur bij De Boswerf. De wandeling duurt 1,5 uur. De leeftijd is 16+ .Deelname aan de activiteit kost € 7,50 per persoon inclusief een knapzakje met wat lekkers voor onderweg. Aanmelden is verplicht en kan tot en met vrijdag 10 april telefonisch tel: 030 69 22 393 of aan de balie van het bezoekerscentrum.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393. Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Heuvelrugnieuws van 9 april
18e  jaargang 2015 nummer 5450

__

Bewoners serviceflat in Doorn onder druk
DOORN  Hoogbejaarde eigenaren van serviceflats in Doorn worden door een woningcorporatie en een vastgoedbedrijf onder druk gezet om hun appartement te verkopen. Volgens de bewoners moeten ze die woningen het liefst voor een appel en ei aanbieden.  Lees verder

Rekenkamer Zeist: ´Verkeersdrempels meestal goed aangelegd´
ZEIST  De Rekenkamercommissie Zeist heeft, na een motie van de gemeenteraad, een onderzoek uitgevoerd naar snelheidsremmende verkeersmaatregelen in de gemeente Zeist. De Rekenkamercommissie concludeert dat het aantal verkeersmaatregelen dat aangepast of overgedaan moet worden beperkt is, maar dat de gemeente de impact van die aanpassingen niet altijd goed inschat en dat de (extra) kosten van de aanleg en vervanging van maatregelen onvoldoende bekend zijn.
 
De Rekenkamercommissie doet negen aanbevelingen naar aanleiding van het onderzoek. Deze richten zich op het in kaart brengen van niet goed uitgevoerde maatregelen, de verbetering van de (interne en externe) communicatie door de gemeente, de samen­werking tussen verschillende gemeente­lijke afdelingen, de opzet van de financiële administratie, de inrichting van participatieprocessen en het creëren van draagvlak voor de aanleg van de maatregelen in een buurt of wijk.

De Rekenkamercommissie onderzocht beleidsstukken, hield interviews met ambtenaren en organiseerde klankbordbijeenkomsten met belanghebbenden uit de Zeister samen­leving. Voor het onderzoek zijn ook alle snelheidsremmende maatregelen per wijk in beeld gebracht. In het totaal zijn 1.155 maatregelen geïnventariseerd; vaak drempels of plateaus.

Het onderzoek is gedaan omdat de gemeenteraad de indruk had dat snelheidsremmende maatregelen niet altijd goed worden uitgevoerd en ook regelmatig moeten worden aangepast of over­gedaan. Zoals de snelheidsremmende maatregelen op de Griffenstijnse­laan en de kruising Oude Arnhemseweg/Scharweijdelaan.

Driebergen in ansichtkaarten: Park Welgelegen in 1970

Een lentemiddag op de Plantage Willem III
ELST  Op zaterdag 18 april a.s. bent welkom op de  Plantage Willem III om te genieten van een gratis wandeling van circa 1½ uur te midden van allerlei lenteverschijnselen op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug.
U wordt om 14.00 uur verwacht op de parkeerplaats van de plantage, Rijksstraatweg 265, 3911 AH Elst (U) . Aanmelden is niet nodig.
Utrechts Landschap vindt het fijn u tijdens deze natuurwandeling door één van onze gidsen op allerlei wetenswaardigs van dit fraaie stuk natuur te laten wijzen.
Voor meer info: www.utrechtslandschap.nl

Vervolgstap zwembad in Wijk bij Duurstede
WIJK BIJ DUURSTEDE  Als het aan het college van Wijk bij Duurstede ligt, dan gaan WijkZwemt en ZIG samen een plan uitwerken voor een zwembad binnen de gemeentegrenzen. Op dinsdag 21 april aanstaande wordt het voorstel van het college in de raad besproken. De raad wordt gevraagd om een richtinggevende uitspraak te doen, waarna de procedure wordt vervolgd.

Op 3 maart jl. hebben drie initiatiefnemers in de raad een presentatie gegeven voor het realiseren en exploiteren van een zwembad. Dit waren ZIB, WijkZwemt en ZIG. Naar aanleiding van de presentaties en vragen van raadsleden is er aanvullende informatie gevraagd bij de initiatiefnemers.

Wethouder Jan Burger legt uit: “De presentaties en aanvullende informatie waren voor ons college de basis om aan de raad een voorstel te doen voor een richtinggevende uitspraak. Wij leggen de raad voor om twee partijen gezamenlijk een of meerdere plannen uit te laten werken: WijkZwemt en ZIG. Wij zijn tot dit voorstel gekomen, omdat we graag de kracht uit de samenleving van WijkZwemt en de expertise van ZIG willen koppelen en ze de mogelijkheid willen bieden om tot een zo goed mogelijk plan te komen.”

Het college stelt voor om de twee partijen uit te nodigen om minimaal een plan voor een doelgroepenbad uit te werken. Het bedrag dat de gemeente jaarlijks beschikbaar heeft is € 20.000.
“Met zo’n doelgroepenbad zorgen we ervoor dat er in ieder geval zwemlessen gegeven kunnen worden en doelgroepen als ouderen en mensen met een beperking kunnen zwemmen. Maar het zou natuurlijk prachtig zijn als de twee partijen door het bundelen van de krachten met aanvullende plannen, zoals een groot bad of een zwembad met ligweide, kunnen komen. Die zien we graag tegemoet,” vertelt de wethouder.

Het is de bedoeling dat de plannen de komende maanden worden uitgewerkt. Voor een eventuele tussenperiode van huidig en nieuw zwembad wordt onderzocht of, en zo ja welke mogelijkheden er zijn om dit probleem op te lossen. “Bijvoorbeeld door de huidige exploitatie van het zwembad nog iets langer te laten voortbestaan of door bepaalde doelgroepen te gaan vervoeren. Het zou mooi zijn als we daarmee de periode tot de bouw van een nieuw zwembad kunnen overbruggen. Dat is van groot belang voor bijvoorbeeld kinderen die zwemlessen volgen,” eindigt Burger.

Heuvelrugnieuws van 10 april
18e  jaargang 2015 nummer 5451

__

Thérèse Evers Z-O-U-T schrijver van het jaar
WIJK BIJ DUURSTEDE  Thérèse Evers uit Rhenen is woensdagavond 8 april met haar boek, De som der delen, de winnaar geworden van de verkiezing Z-O-U-T schrijver van het jaar.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1962

Wat is gezondheid eigenlijk?
DRIEBERGEN  Op zondagavond 19 april organiseert de Antroposofische Ledengroep Driebergen een openbare bijeenkomst, die gewijd is aan het onderwerp “Wat is gezondheid eigenlijk?”. De inleiding wordt verzorgd door Machteld Huber, arts-onderzoeker bij  het Louis Bolk Instituut. Zij promoveerde in december j.l. op dit onderwerp aan de Universiteit van Maastricht. Reinier Steinbuch zorgt met liermuziek voor een muzikale bijdrage.  Er zal ruim gelegenheid zijn voor discussie. Plaats: Woonoord Kraaybeek, Hoofdstraat 41, Driebergen. Aanvang 20 uur. Na afloop vrijwillige bijdrage.  Inlichtingen Rob Steinbuch, tel. 0343-512491, steinb@dds.nl.

Doornse hockeyclub viert 40-jarig jubileum
DOORN  De Doornse Hockeyclub (DHC) bestaat woensdag 15 april veertig jaar. Met een kleine 800 leden en ruim 150 enthousiaste vrijwilligers is de club inmiddels uitgegroeid tot een gezellige familieclub met het motto: ‘we are family’. Iedereen die de club een warm hart toedraagt, is van harte welkom op de receptie op vrijdag 10 april in het clubhuis aan de Wijngaardsesteeg. Speciale gasten zijn KNHB-voorzitter Erik Cornelissen en Kees Jansma.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 11 april
18e  jaargang 2015 nummer 5452

__

FC Driebergen morst belangrijke punten
DRIEBERGEN Thuisploeg FC Driebergen liet in het voetbaltreffen tegen Hoevelaken belangrijke punten liggen. In een zeer matige wedstrijd verloor de ploeg van trainer Richard van Vliet met 0-1 van de rood-witten uit Hoevelaken. Een hard gelag in de strijd om nacompetitievoetbal te ontlopen.  Lees verder

Geflatteerde nederlaag SVMM
MAARN De 1-3 thuisnederlaag van SVMM tegen SVP mocht enigszins geflatteerd worden genoemd. SVMM trainer Olaf Kersbergen:,, Alhoewel het veldspel van mijn ploeg verzorgd kan worden genoemd, ontbrak het ons aan het nodige vernuft en hebben we geboden kansen niet weten om te zetten in doelpunten.”  Lees verder

VVA’71 schiet weinig op met gelijkspel
ACHTERVELD  De voetballers van VVA’71 hebben het uitduel tegen koploper SteDoCo gelijkgespeeld en daarmee verzuimd om de titelrace spannender te maken. Het, vooral in de tweede helft, spannende duel eindigde in 2-2.  Lees verder

Heuvelrug wil grijs gas zelf vergroenen
UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Heuvelrug werkt al bijna energieneutraal. Het wil nu ook het laatste eigen gasverbruik zelf vergroenen. Dit jaar koopt Heuvelrug nog groen gas in. Soms is groen gas echt ‘groen’, omdat het wordt gemaakt uit mest, groenafval of houtpulp. Maar meestal is groen gas gewoon grijs gas dat wordt ‘gecompenseerd’ door de aanplant van bossen of door het steunen van een duurzaam energieproject.  Lees verder

Dialoogbijeenkomst over verduurzamen bestaande woningen
ZEIST  Drieduizend woningen in Zeist verduurzamen vóór 2018. Dat is de uitdaging die Watts Next en de gemeente graag willen oppakken met bewoners, lokale bedrijven, banken en andere partijen. Watts Next is een burgerinitiatief in Zeist rond het thema energiebesparing. Op 16 april organiseren Watts Next en de gemeente een dialoogbijeenkomst over dit onderwerp.
 
Wethouder duurzaamheid Johan Varkevisser: “Een pittige uitdaging. Daarvoor hebben we iedereen in Zeist met hart voor duurzaamheid, keihard nodig. Deze mensen en organisaties nodigen we uit voor een dialoogbijeenkomst. Om te kijken of er voldoende basis is om samen te werken rond het verduurzamen van woningen. En hoe we dat met elkaar hier in Zeist kunnen doen.”
 
Het treffen van energiebesparende maatregelen in bestaande Zeister woningen is een heel concreet doel, met een groot milieueffect. Het biedt bovendien kansen voor de lokale economie en werkgelegenheid. Niet voor niets staat  in het coalitieakkoord ‘Samen kansen pakken!’ dat de gemeente zich ervoor gaat inzetten dat drieduizend bestaande woningen duurzamer worden.
 
Datum:             donderdag 16 april van 16.00 tot 18.00 uur
Locatie:            Rabobank Utrechtse Heuvelrug, Utrechtseweg 25
Aanmelden:      Via zeist@zeist.nl o.v.v. ‘dialoogbijeenkomst’
                      
Watts Next doet op basis van de ervaringen bij andere lokale initiatieven een voorzet. Ze presenteert een mogelijke aanpak en wil met ons nagaan of dit een goed vertrekpunt is. De agenda voor de bijeenkomst wordt op korte termijn nagestuurd.

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1955

Afronding groot onderhoud N227 Maarn
MAARN  In de avond en nacht van 16 op 17 april vinden asfaltwerkzaamheden plaats op de N227 in Maarn. Het gaat om de laatste werkzaamheden van het groot onderhoud dat in oktober 2014 is uitgevoerd. De laatste deklaag is toen niet aangebracht vanwege een vertraging in de levering van het asfalt. Nu de temperatuur weer hoger wordt, kan het werk worden afgemaakt.
De laatste asfaltwerkzaamheden worden uitgevoerd vanaf donderdagavond 16 april, 20:00 uur tot vrijdagochtend 17 april, 06:00 uur. De weg zal dan zijn afgesloten tussen Quatre Bras en Poortse Bos/A12, waarbij de toegang van en naar Poortse Bos/A12 beschikbaar blijft. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de aangegeven omleidingsroutes. De parallelweg is beschikbaar voor langzaam verkeer, aanwonenden en nood- en hulpdiensten.

Aansluitend aan het asfaltwerk, worden overdag straatwerkzaamheden uitgevoerd aan de middengeleiders bij Poortse Bos. Het verkeer kan langs het werk rijden, maar moet rekening houden met lichte hinder.
Bij alle wegwerkzaamheden geldt dat weersomstandigheden ertoe kunnen leiden dat de planning noodgedwongen opschuift. Bijvoorbeeld als er lang achter elkaar veel regen valt. Asfalteren en markering aanbrengen is dan niet verstandig omdat het resultaat van slechte kwaliteit zal zijn.

Stichting ‘Vrienden van Fort bij Rijnauwen’ opgericht
BUNNIK  Fort bij Rijnauwen is eigendom van Staatsbosbeheer. Net als vele andere organisaties heeft ook Staatsbosbeheer last van de bezuinigingen. Daardoor is er weinig geld voor het onderhoud en opknappen van Fort bij Rijnauwen. Dat gaat velen aan het hart en was een van de redenen van een paar initiatiefnemers om de Stichting Vrienden van Fort bij Rijnauwen op te richten.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 12 april
18e  jaargang 2015 nummer 5453

__

Handbalsters Fortissimo blijven in de race
COTHEN  De handbalvrouwen van Fortissimo hebben in de nacompetitie om een plaats in de eredivisie gewonnen van Borhave. In sporthal De Rijnsloot in Cothen werd het zondag 27-25 tegen de ploeg uit Borne. Bij de rust stonden de Cothense vrouwen nog met 13-14 achter .  Lees verder

Dynamisch werk Eddy Roos in Slot Zeist
ZEIST  Slot Zeist toont van 14 april tot en met 14 juni beelden en tekeningen van Eddy Roos (1949). Hij maakt beelden in gips en brons, en verwierf daarnaast bekendheid door zijn krachtige tekeningen in Siberisch krijt. Daarin weet hij de dynamiek van het bewegend model op weergaloze wijze weer te geven.  Lees verder

Muziek in de Theresiakerk
MAARN  Het is al bijna een traditie aan het worden dat Perry Hoogendijk, solo tubaist van het Koninklijk Concertgebouworkest, met regionaal jong talent een concert verzorgt in de concertserie ‘Muziek in de Theresia’.

De Maarnse fluitiste Rosanne van Bers verleent haar medewerking aan dit concert. Hoogendijk en van Bers zullen ditmaal te vinden zijn op het balkon van het orgel, aangezien het gehele programma in combinatie is met de jonge Woudenbergse organist, Arjan Veen.

Het trio is erin geslaagd een uitermate gevarieerd en verassend programma samen te stellen dat uiteenloopt van Händel en Bach tot Poulenc, Andriessen en Escher.

Het concert in de Theresiakerk aan de Amersfoortseweg 48 begint zaterdag 18 april om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten wordt zeer op prijs gesteld. Na het concert is het mogelijk onder het genot van een drankje na te praten in de Ark naast de kerk. Voor informatie kunt u bellen met Leon Ruijters 0343-414279.

Driebergen in ansichtkaarten: Baden Powelllaan in 1952

Karma To Burn
ZEIST  Op vrijdag 17 april 2015 komt Karma To Burn naar Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Dit Amerikaanse trio behoort al een tijdje tot de meest toonaangevende namen binnen het stonerrock/’desertrock’ genre. De muziek van Karma To Burn is beïnvloed door stijlen als psychedelische rock, bluesrock, heavy metal en doom metal; net als bij een band als Kyuss is het ‘zompige’ gitaargeluid hierbij zeer kenmerkend. Karma To Burn heeft lange tijd alleen maar instrumentaal werk uitgebracht, maar op latere platen maakt de band ook gebruik van zanglijnen. Mis deze band niet! Karma To Burn wordt bijgestaan door Kamchatka uit Zweden en Sativa uit Utrecht. Kamchatka is een Zweeds powertrio dat sterk is beïnvloed door de geïmproviseerde bluesrock uit de late jaren zestig en zeventig. Sativa is een driekoppige stonerformatie uit de omgeving van Utrecht, met een frisse, maar toch vunzige blik op stoner en sludge metal.   
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur, en de entree is €11,- in de voorverkoop en €15,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Peter Tiehuis & West Coast Big Band
AUSTERLITZ  Op zondag 19 april om 17.30 u in het Beauforthuis een interessante ontmoeting tussen één van de meest vooraanstaande gitaristen van Nederland, Peter Tiehuis en de West Coast Big Band!
Peter Tiehuis heeft een brede achtergrond. Hij speelde in in verscheidene rock en soulbands speelde en ontwikkelde zich tot jazz gitarist. Hij trad op met vele wereld artiesten zoals Toots Tielemans, Stan Getz, , Al Jarreau , Trijntje Oosterhuis, Ilse de Lange en Elvis Costello. . Hij is vast lid van het Metropool Orkest en op vele CD opnamen te beluisteren.
Op 19 april speelt hij samen met de West Coast Big Band een gevarieerd repertoire.
De West Coast Big Band heeft een lange staat van dienst waarin zij vele grote namen uit de Nederlandse jazz scene hebben begeleid zoals, Denise Janah, Benjamin Herman, Ferdinand Povel, Ack van Rooijen etc.
zondag 19 april 17.30 uPeter Tiehuis & West Coast Big Band

Heuvelrugnieuws van 13 april
18e  jaargang 2015 nummer 5454

__

Auto en motor botsen op N-227
LANGBROEK Op de N-227 ter hoogte van de kruising met de Gooijerdijk kwamen vanavond rond 17.30 uur een auto en motor met elkaar in botsing. De bestuurder van de motor is voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. Lees verder

Heuvelrug weigert WOB-verzoek bedrijventerrein
LEERSUM Een WOB-verzoek om openbaarmaking van de lijst met gegadigden voor een nieuw bedrijventerrein is door de gemeente Heuvelrug geweigerd.
De gemeente Heuvelrug wil de lijst niet openbaar maken omdat de gemeente een deel van de betrokken ondernemers vertrouwelijkheid heeft beloofd. Daarnaast redeneert de gemeente dat openbaarmaking de betrokken bedrijven zou benadelen in hun concurrentiepositie, omdat iedereen dan weet dat ze willen verhuizen naar de nieuwe locatie.  Lees verder

75 jaar Grebbeberg
Op 4 mei a.s. om 20.00 uur herdenkt de krijgsmacht in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, de heer Pieter van Vollenhoven en Hunne Hoogheden Prins Pieter Christiaan en Prinses Anita, alle militairen die sinds 1940, waar ook ter wereld, voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen of zijn omgekomen bij de uitvoering van de militaire dienst.

De herdenking vindt plaats op het Militair Ereveld ‘Grebbeberg’ te Rhenen. Gastheer bij deze plechtigheid is Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marc van Uhm. Uitvoering vindt plaats in samenwerking met de gemeente Rhenen en de regionale politie. Aan de plechtigheid gaat een stille tocht vooraf. Vanaf hotel ’t Paviljoen aan de Grebbeweg, lopen de genodigde autoriteiten en deputaties naar het Militaire Ereveld. De tocht wordt begeleid door de Koninklijke Marechaussee en regionale politie en start om 19.10 uur.

De erewachtposten bij het monument worden in eerste instantie (vanaf 18.10 uur) bemand door militairen in een uniform uit 1939. De wisseling van de erewacht door 45 Pantserinfanteriebataljon ‘Regiment Infanterie Oranje Gelderland’ uit Havelte en 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers uit Schaarsbergen vindt plaats om 18.50 uur.

De muzikale ondersteuning tijdens deze herdenking wordt verzorgd door de Fanfare Bereden Wapens en de Christelijke Gemengde Zangvereniging ‘Eben Haëzer’ uit Rhenen. Voorafgaand aan de herdenking spreekt krijgsmachtpredikant majoor Gerard van Driesten een  overdenking uit. Ook dit jaar dragen drie middelbare scholieren uit Rhenen een gedicht voor. Ongeveer dertig instanties leggen na de twee minuten stilte een krans. Aansluitend op de kranslegging volgt een defilé langs de ruim 800 graven. De verwachte eindtijd is 20.50 uur.

Man dreigt met wapen in Driebergen
DRIEBERGEN  De politie heeft een 18-jarige man uit Driebergen aangehouden voor bedreiging. Hij zou zondagmiddag een 37-jarige plaatsgenoot met een wapen hebben bedreigd, maar waarom is niet duidelijk. Lees verder

Jagers tellen meer dan 1.000 reeën
LANGBROEK  De jagers van de lokale jagersvereniging WBE Kromme Rijn-gebied / Heuvelrug-zuid / Schalkwijk hebben 10 en 11 april reeën geteld. Het aantal getelde reeën betrof iets meer dan 1.000 stuks. Lees verder

Jagers die reeën tellen, lijkt mij hetzelfde als slagers die hun eigen vlees keuren…
Hans Hermans

Eindstunt Revius terug van weggeweest
DOORN De eindexamens komen er weer aan en dat betekent dat veel leerlingen binnenkort de middelbare school zullen verlaten. Eindexamenleerlingen van het Revius Lyceum Doorn bedachten dat ze niet ongemerkt wilden verdwijnen en organiseerden een grote examenstunt. Dat er weer een stunt plaatsvond op het Revius is uniek, want de school besloot de voorgaande jaren dat er geen stunts mochten worden uitgevoerd.  Lees verder

Weer een nederlaag met een verschil van een doelpunt
DRIEBERGEN  Een wedstrijd met 2 gezichten, de eerste helft een dreigender Hoevelaken en een matig spelende FC Driebergen. Een tweede helft met meer agressie en vooruit voetballend FC Driebergen die zeker een doelpunt had verdiend.

In de eerste helft was het al in de 3e minuut dat Hoevelaken gevaarlijk voor het doel van Michel van Bruggen kwam en door de harde zuidwesten wind hadden de gasten wat voordeel.

Vooral het eerste kwartier was het een gelijkopgaande wedstrijd met een goede actie van Pascal van Doorn die helaas net voor het doel strandde. Hierna een goed schot van de Junior Wouter Meeles die zijn inzet uitstekend gestopt zag door de Hoevelaken keeper.
Maar FC Driebergen kreeg steeds meer druk op zijn eigen doel en in de 18e minuut kregen de bezoekers een goede kans om de score te openen maar schoten in de handen van de driebergse doelman.

De grootste kansen kreeg FC Driebergen vlak na elkaar in de 26e en de 27e minuut door respectievelijk Pascal van Doorn en Jeffrey Veenendaal die hun goede bedoelingen zagen mislukken.
In de 29e minuut nam Hoevelaken op dat moment verdiend de voorsprong 0-1 na een misverstand in de driebergse verdediging. Zo kabbelde de wedstrijd naar de thee.Rust 0-1
Een tweede helft waar FC Driebergen druk bleef zetten en met een dosis inzet probeerde ze snel de aansluit treffer te maken.
Het was vooral te danken aan de uitstekend kepende doelman van Hoevelaken dat deze achter wegen bleef.
Allereerst was het aanvoerder Paul van Hofwegen die zijn kopbal gekeerd zag worden daarna een goed gericht schot van Pascal van Doorn die over tikte.
Zo kwamen er diverse kansen maar de afwerking net zoals bij de laatste wedstrijden faalde.

Er veranderde ook weinig om met nog 15 minuten te spelen de 3 wissels te gaan gebruiken nogmaals het licht niet aan de inzet maar de stootkracht ontbreekt.
Zo kwam er een teleurstellend einde en ondanks dat de goed leidende scheidsrechter Haringsma uit Amersfoort nog 7 minuten blessure tijd erbij trok bleef de 0-1 op het scorebord staan.
Zaterdag as 18 april de streekderby aanvang 14.30 FC Driebergen Za1 – CDW Za1

Leger oefent in Midden-Nederland
PROVINCIE UTRECHT  De landmacht oefent de komende twee weken in de provincie Utrecht. De militairen trainen hun basisvaardigheden en verplaatsen zich zowel te voet als met militaire voertuigen. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 14 april
18e  jaargang 2015 nummer 5455

__

Lezing Historische Tuin Bartimeus in Doorn
DOORN  Woensdag 22 april wordt er, in het kader van de Zoute Inval, een lezing in de Bibliotheek in Doorn gegeven. Marja Mostert zal van 10:00 tot 12:00 uur vertellen over deze bijzonder historische tuin. In de historische moestuin met het rosarium werken cliënten van Bartiméus samen met medewerkers en vrijwilligers van Bartiméus. Daarnaast is het voor de cliënten ook een ontmoetingsplek met bezoekers van de tuin. Gidsen geven er rondleidingen, men kan bloemen, kruiden de groenten plukken en kopen. Als u geïnteresseerd bent in dit onderwerp bent u van harte welkom in de Bibliotheek in Doorn. De lezing is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden van de Bibliotheek.

“Start sanering gifgrond Doorn op 1 oktober”
DOORN  De provincie Utrecht wil de sanering van de verontreinigde grond in de Acacialaan in Doorn op 1 oktober van start laten gaan. Dat heeft de provincie Utrecht dinsdag bekendgemaakt. Lees verder

Negen villa’s op terrein FNV/AZC/Ontdekkingsreis
DOORN  Pojectontwikkelaar Van Wijnen gaat negen villa’s bouwen op het voormalig AZC naast Park Boswijk. Het geheel gaat Landgoed Oudeweg heten. Lees verder

Stichting Vrienden van museum Huis Doorn wint prestigieuze EU-prijs
DOORN  De Europese Commissie en Europa Nostra hebben vandaag de winnaars van de 2015 EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijs bekend gemaakt. De prijzen zijn toegekend voor buitengewone prestaties in vier categorieën: 1) conservatie, 2) onderzoek en digitalisering, 3) bijzondere inzet, en 4) onderwijs, opleiding en bewustmaking. Dit zijn de belangrijkste prijzen in Europa op het gebied van cultureel erfgoed.

De Stichting Vrienden Huis Doorn wint de prijs in de categorie: ‘bijzondere inzet’. De jury werd vooral getroffen door: ‘De toewijding van de 180 vrijwilligers die zich hebben ingezet voor het openhouden van het museum en de conservering van de schitterende collectie, toen sluiting van het museum dreigde als gevolg van een terugtredende overheid’. Zie verder het juryrapport.
Burgemeester Frits Naafs over de prijs: “Het is fantastisch dat Huis Doorn deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Het is een kroon op het werk van alle vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud van Huis Doorn. Het Cultureel Erfgoed in onze gemeente krijgt hiermee nog extra glans. Ons Cultureel Erfgoed, met maar liefst 44 buitenplaatsen die een heel uniek visitekaartje vormen voor de identiteit van onze gemeente. Huis Doorn heeft daarin een vooraanstaande positie. Dit wordt nog versterkt door de verbinding met het Koninklijk Huis. Met de recente ontwikkelingen in en om Huis Doorn mogen wij trots zijn op deze prijs. Een enorme opsteker!”

De Europese Erfgoed Prijsuitreiking Ceremonie is op 11 juni in het Stadhuis van Oslo en wordt geleid door Fabian Stang, Burgemeester van Oslo, Tibor Navracsics, Europese Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport, en Plácido Domingo, de beroemde operazanger en Voorzitter van Europa Nostra. Tijdens de ceremonie worden zeven van de gekozen winaars tot Grand Prix laureaat uitgeroepen en zij krijgen ieder €10.000,=. Wij hopen uiteraard dat wij een van die zeven zijn! Tenslotte ontvangtéén van de winaars de Publieksprijs op basis van een verkiezing via een online poll, georganiseerd door Europa Nostra. Wij kunnen hierbij alle steun gebruiken. Stemmen is mogelijk tot 31 mei! Via: http://vote.europanostra.org
Naast Stichting Vrienden Huis Doorn heeft ook een ander Nederlands project een Europa Nostra Award gewonnen: De Hallen in Amsterdam. Dit project krijgt de prijs in de categorie ‘conservatie’. Wij feliciteren onze collega’s van harte met hun prijs.

BAM bouwt ecopassage N227 in Maarn
MAARN – De provincie Utrecht heeft BAM geselecteerd voor de bouw van de ecopassage N227 bij Maarn. BAM is verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van de ecopassage. De aanneemsom bedraagt circa 3 miljoen euro.  Lees verder

Defensiecomplex in Rhenen komt te koop
RHENEN  Het voormalig militaire complex DELM in Rhenen komt binnenkort te koop. Dat meldt het Rijksvastgoedbedrijf. Lees verder

15.000 euro voor De Ontdekkingsreis
DOORN Dankzij een vervroegd besluit van de gemeenteraad Utrechts Heuvelrug is er duidelijkheid over het onderhoud van basisschool De Ontdekkingsreis. Eerder werd voorgesteld om het in zeer slechte staat zijnde schoolgebouw een bedrag toe te kennen van ruim 8400 euro voor beveiligingscamera’s en noodreparaties. Afgelopen donderdag besloot de gemeenteraad het bedrag op te hogen naar 15.000 euro.  Lees verder

KZHM krijgt ‘Advies op maat’
ZEIST  Het Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap is een van de 22 culturele stichtingen en verenigingen die een advies op maat krijgen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Utrecht.  Lees verder

Lagere straf geëist in hoger beroep rond Maarnse moord
MAARN  Het Openbaar Ministerie eist een lagere straf tegen de man die in 2012 in Maarn zijn echtgenote om het leven bracht. De man zit nu een celstraf van 15 jaar uit. Het OM eist in hoger beroep 12 jaar gevangenis.  Lees verder

SBL Music Fest
ZEIST  Op zaterdag 18 april 2015 is het SBL Music Fest in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. In april 2015 bestaat SBL Music Productions alweer twee jaar! Om dat te vieren organiseren ze SBL Music Fest. Een mini-festival met een line-up van te gekke bands waar ze mee hebben gewerkt. Blind Justice, Kowai en The Q! zullen deze avond optreden. Blind Justice werd in de jaren negentig gezien als pioniers in de progressieve metal hoek. Metal, folk, jazz, saxofoon, viool, geen experiment werd uit de weg gegaan. Rock meets metal, groove meets in-your-face riffs, mosh meets swing. Blind Justice: een driemans wall of power. Zich begevend op de rand tussen rock en metal, laat Kowai zich omschrijven als intens, melodieus en atmosferisch, met kenmerken van symfonie, melancholie en doom. Hun geluid is door de verschillende achtergronden van de bandleden zowel dynamisch als divers. The Q! is een Utrechtse band en kenmerkt zich door haar pittige leading lady en de zeer solide basis die door de band gevormd wordt. De songs met catchy elementen, zitten vol energie en dynamiek. Door veel optreden heeft The Q! ruime live ervaring opgedaan en tegelijkertijd een flink publiek voor zich gewonnen.      
De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur, en de entree is gratis. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Driebergen in ansichtkaarten: Engweg in 1930

Bewonersdebat smaakt naar meer
ZEIST  Wijkvereniging Bewoners Belangen Dichterbij viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Vorig jaar organiseerde de BBDichterbij een verkiezingsdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in het KunstenHuis aan de Egelinglaan. Dit zeer goed bezochte debat vroeg om een vervolg.  Lees verder

Heuvelrug weigert WOB-verzoek bedrijventerrein
UTRECHTSE HEUVELRUG  Een WOB-verzoek om openbaarmaking van de lijst met gegadigden voor een nieuw bedrijventerrein is door de gemeente Heuvelrug geweigerd. De gemeente Heuvelrug wil de lijst niet openbaar maken omdat de gemeente een deel van de betrokken ondernemers vertrouwelijkheid heeft beloofd.   Lees verder

Kennismaking met N!X Ruilkring
WIJK BIJ DUURSTEDE  Woensdag 15 april is het volgende N!X Café. Elke derde woensdag van de maand wordt het N!X Café georganiseerd. Inmiddels een welbekend concept: deelnemers en geïnteresseerden kunnen kennis maken met de N!X Ruilkring.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 15 april
18e  jaargang 2015 nummer 5456

__

Bijeenkomst gemeentelijk fietsbeleid
UTRECHTSE HEUVELRUG  Denk en praat mee over het fietsbeleid op de Utrechtse Heuvelrug! Op maandag 20 april houdt de gemeente Utrechtse Heuvelrug een rondetafelbijeenkomst over het gebruik van de fiets in de gemeente. Lees verder

Tieners bekennen auto-inbraken in Leersum
LEERSUM Drie tieners hebben zich deze week bij de politie gemeld voor betrokkenheid bij auto-inbraken in Leersum, afgelopen weekend. De politie vermoedt echter dat ze meer inbraken op hun kerfstok hebben en is op zoek naar gedupeerden. Lees verder

Jaagpad nauwelijks toegankelijk voor scootmobiel
ODIJK/BUNNIK/WERKHOVEN  Sommige stukken van het Jaagpad langs de prachtige Kromme Rijn, zijn niet of nauwelijks toegankelijk voor een scootmobiel. In een brief aan de gemeenteraad kaartten Dick en Mathilde Mulder deze problematiek aan. Lees verder

Nick Meijdam wint Zeister Dictee
ZEIST  Afgelopen maandagavond streden ruim 70 deelnemers om de eerste prijs in het tweede Groot Zeister Dictee. Nick Meijdam, met maar 10 fouten, won de eerste prijs: een schilderij van de Zeister kunstenares Simone Richard. Lees verder

Informatieavond Landje van Kemp op 21 april
WERKHOVEN  Op dinsdag 21 april zal BAM een informatieavond houden voor belanghebbenden en geïnteresseerden in ‘Het Wapen van Werkhoven’. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Op deze informatieavond wordt verteld wat de werkzaamheden van BAM en van de nutsbedrijven inhouden, de planning, de aan- en afvoerroutes, de veiligheid en dergelijke. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Lees verder

Jan van Dijk: ‘Het was altijd op een donderdag’
BUNNIK  Vandaag de dag weten we allemaal dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog op Fort bij Rijnauwen mensen zijn vermoord door de Duitse bezetters. Maar hoe ging dat dan? Hoe vaak gebeurde dat, wat merkten de buren ervan en waar werden de lichamen naartoe gebracht? Dat zijn vragen waar niet iedereen het antwoord op weet. De antwoorden maken de geschiedenis concreter.  Lees verder

Opening Ateliers Driebergen
DRIEBERGEN  Op zondag 26 april is het zover: dan is de feestelijke opening van Ateliers Driebergen op Bosstraat 1 in het voormalige gemeentekantoor ‘achter de Brandweer’. Bezoekers kunnen van 12.00 tot 17.00 met eigen ogen de ateliers bekijken waar een grote diversiteit aan kunstenaars gevestigd is. Ze maken prachtige foto’s en bronzen beeldhouwwerk, maar ook zilveren sieraden en abstracte schilderijen. Voor kinderen is er van alles te doen. Beneden is het café van de 1Eurowinkel open. En om 14.00 is de kunstzinnige opening door burgemeester Frits Naafs met muziek van Van Wanten in dit nieuwe kunstzinnige hart van Driebergen. Het complete programma is te vinden op www.ateliersdriebergen.nl

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1930

Oldtimers bewonderen op 2e dag Brocantemark
WIJK BIJ DUURSTEDE  In het weekeinde van 18 en 19 april vindt in Wijk bij Duurstede de grote Brocantemarkt plaats. Op de zondag organiseert de Historische Automobiel Vereniging Nederland (kortweg HAV) de Bloesemrit Kromme Rijnstreek die in de loop van de middag eindigt op de Markt in Wijk bij Duurstede.  Lees verder

De Bezetting Speelt een Franse Zomerdroom
AUSTERLITZ  Op zondag 19 april, om 15 uur in het Beauforthuis, een Franse Zomerdroom met De Bezetting Speelt  het tienkoppige kamermuziekensemble en harpiste  Sabien Canton.
We kunnen genieten van Franse romantische klanken om bij weg te dromen van bekende en minder bekende componisten. Onder de Franse componisten is immers een schat aan kamermuziek te vinden, waarin de rol van de Harp niet kan ontbreken.
    •    Maurice Ravel – Introduction et Allegro
    •    Albert Roussel – Duo
    •    Jean Cras – Quintette
    •    Jean Françaix – Oct
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
Zondag 19 april, 15 u
Een Franse zomerdroom – De Bezetting Speelt
werken van Ravel, Roussel, Cras, en Francaix

Heuvelrugnieuws van 16 april
18e  jaargang 2015 nummer 5457

__

Kasteel Kerckebosch weer open
ZEIST  Acteur, regisseur en programmamaker Ursul de Geer overhandigde zaterdag de sleutels van zijn grootouderlijk huis, kasteel Kerckebosch, aan de nieuwe exploitanten van het historische erfgoed. De grootvader van Ursul de Geer, jonkheer Egbert Lintelo de Geer, liet het kasteel meer dan 100 jaar geleden bouwen. Ingmar Sloothaak en Hans van Triest zetten de exploitatie voort. Lees verder

Bouwvakker gewond na val in kelder Doorn
DOORN  In Doorn is een bouwvakker lelijk ten val gekomen. Volgens de brandweer was de man aan het werk op de Parklaan, toen hij een kelder inviel. Lees verder

Wapens van Zeister families
ZEIST  Op maandag 20 april 2015 is er in Figi weer een ‘Historisch Café’, zoals altijd georganiseerd door het Zeister Historisch Genootschap. Bezoekers kunnen er in een ontspannen sfeer met anderen praten over de geschiedenis van Zeist. Deze keer houdt Christoph ten Houte de Lange een inleiding over het onderwerp: familiewapens van Zeister families.  Lees verder

Fortissimo hoopt nog op promotie
COTHEN  De handbalsters van Fortissimo hebben de voorlaatste wedstrijd in de nacompetitie om promotie naar de eredivisie gewonnen. De Cothense ploeg won uit tegen Bevo met 28-21.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1947

The Original Hot Dogs in Champ’ Aubert
DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 19 april The Original Hot Dogs in alweer het laatste optreden van dit  24 ste seizoen “Jazz op Zondagmiddag” in Champ’­Aubert”. 

The Original Hot Dogs spelen classic jazz, blues en vroege swing, geent op de muziek van o.a. Jelly Roll Morton, Louis Armstrong en Duke Ellington uit de jaren ’20 en ’30. Daarbij wordt gezocht naar origineel repertoire, dat wordt uitgevoerd in functionele, eigen arrangementen, meestal van de hand van rietblazer Gerrit Molenveld.
De band bestaat al enkele tientallen jaren en won bijv. “Breda” in 1973 en de eerste “Vara Dixieland Competitie” in 1981.  In de loop der jaren hebben The Hot Dogs talrijke plaat- en cd-opnamen gemaakt.
De band is al meer dan 35 jaar huisorkest van Jazzclub Almelo en is een graag gehoorde gast in talrijke andere jazzclubs “tot ver over de grens” en op vele festivals in binnen-en buitenland:
Zaal open 14.00 uur      Aanvangstijd 14.30 uur  € 10,00 per persoon        
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar       

Toekomst van de BIGA staat op het spel
REGIO  Het lijkt erop dat Bartiméus en Abrona van hun aandelen in de BIGA Groep af willen. Als tussenstap gaat Utrechtse Heuvelrug samen met vier andere regiogemeenten een financieel bod uitbrengen.   Lees verder

Nieuwe golf vluchtelingen; druk op lokale woningmarkt
UTRECHTSE HEUVELRUG Het aantal asielzoekers dat in Utrechtse Heuvelrug onderdak moet krijgen, loopt snel op. Dat zorgt voor een druk op de lokale woningmarkt, zegt wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP). Maar het college sluit zich niet aan bij gemeenten in de regio Amersfoort, die een forse achterstand hebben opgelopen en daarom de alarmbel luiden.  Lees verder

Koopman en Dominee – ondernemerscabaret
AUSTERLITZ  Op vrijdag 24 april keert het Ondernemerscabaret De Vries en De Vries terug naar het Beauforthuis met een nieuw programma: Koopman & Dominee.
De koopman ontmoet de dominee, dat lijkt op dansen met de duivel. Maar zo’n ontmoeting leidt wel tot wezensvragen. Waarom werken we zo hard? Komt een kameel inderdaad sneller door het oog van de naald dan dat je als ondernemer in de hemel komt? Wat moet je met zo’n cursus mindfulness – je kunt toch ook gewoon naar de kerk gaan?
Koopman & Dominee gaat over geloof, hoop en liefde. Maar vooral ook over geld, zonde en vergeving.
Samen met toetsenist Abel ‘broeder’ Bakema (nóg zo’n Groningse calvinist) en gitarist Erik Theunissen (geboren Limburger, dus van goed-katholieken huize) maken de broers een muzikale queeste op het snijvlak van ondernemerschap, geloof en spiritualiteit.
Na Leren van de Crisis (3 x uitverkocht in het Beauforthuis) zijn de De Vries & De Vries terug met een nieuw programma: Koopman & Dominee. Omdat de eerdere voorstelling ook al uitverkocht is op vrijdag 24 april een extra voorstelling.
vrijdag 24 april, 20.15 u

Heuvelrugnieuws van 17 april
18e  jaargang 2015 nummer 5458

__

Leanne Schimmel gaat van Dalto naar AW/DTV
DRIEBERGEN  Korfbalster Leanne Schimmel stopt aan het eind van dit seizoen bij Dalto/BNApp.nl. Schimmel gaat naar de nieuwe Korfbal League-vereniging AW/DTV. Lees verder

Onderzoek Rijksrecherche Rijneiland: geen strafbare feiten
GEMEENTE BUNNIK  De Rijksrecherche heeft bij haar onderzoek naar de verkoop van bouwgrond op Rijneiland in Odijk, gemeente Bunnik, geen strafbare feiten of omstandigheden vastgesteld die een verdenking rechtvaardigen. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp van Bunnik ziet daarom geen aanleiding voor een vervolgonderzoek.

Op verzoek van burgemeester Ostendorp had de Rijksrecherche een oriënterend onderzoek uitgevoerd naar het project Rijneiland. Uit het dossier zijn geen feiten of omstandigheden naar voren gekomen die een verdenking van een strafbaar feit rechtvaardigen. De Rijksrecherche heeft dit resultaat besproken met de burgemeester van de gemeente Bunnik.

Burgemeester Ostendorp deed zijn verzoek aan de Rijksrecherche naar aanleiding van de publicatie van artikelen in het AD/ Utrechts Nieuwsblad op 6 maart, met als belangrijkste kop ‘Bouwen met een luchtje’. Daarin werd de verkoop van bouwgrond op Rijneiland in Odijk ernstig bekritiseerd. Ostendorp deelde de gemeenteraad mede dat hij naar aanleidingen van de bevindingen van de Rijksrecherche zou besluiten over een eventueel vervolgonderzoek. Hij heeft na het gesprek met de Rijksrecherche besloten geen vervolgonderzoek in te stellen.der – overheidsfunctionarissen

Inbrekers uit Ede op heterdaad betrapt in Maarn
MAARN  Agenten hebben donderdag 2 mannen van 25 en 27 jaar uit Ede aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Een 3e verdachte is nog spoorloos. Het duo wordt ervan verdacht te hebben ingebroken bij een woning aan de Van Speijklaan in Maarn. Of daarbij iets is buitgemaakt is niet bekend.  Lees verder

Mogelijk weer asbest gevonden op terrein Jozefschool
WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen week zijn er op het speelplekje op het terrein van de voormalige St. Jozefschool wederom enkele verdachte stukjes materiaal aangetroffen, die mogelijk asbesthoudend zijn. De stukjes zijn voor nader onderzoek opgestuurd. Omwonenden hebben hierover een brief ontvangen.  Lees verder

Johnny Dowd in de Peppel
ZEIST  Op vrijdag 24 april 2015 komt Johnny Dowd optreden in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Johnny Dowd wordt al tijden een van de laatst overgebleven échte originals genoemd, maar ondertussen blijft de man uit Texas zichzelf steeds weer opnieuw uitvinden. Liefhebbers van alternatieve rootsmuziek, specifiek country-noir, die niet vies zijn van invloeden uit de funk- en soulhoek, zijn deze avond in De Peppel aan het goede adres. Americana, country-noir, blues ’n roll, rock ’n roots: noem het zoals je wilt. Plak er een label op. Johnny Dowd is een dwarse genie die zich zo uit het hokje wurmt en de boel opschut met een staaltje ‘Dowd’. Johnny Dowd wordt deze avond bijgestaan door Mark Lotterman en Canvas Blanco. Mark Lotterman is een singer-songwriter uit Rotterdam. Met zijn rauwe composities en intense voordracht, past hij als verhalenverteller naadloos in het rijtje van Tom Waits, Leonard Cohen en Nick Cave. Hartverscheurend en doorleefd, waarbij zijn teksten zowel banaal, komisch als triest voor de dag kunnen komen. Canvas Blanco frontman Jozua Koffeman bezingt met lichte snik de dynamiek van stad en platteland, traditie en heden en fictie en realiteit. Het muzikale blikveld is breed gehouden met akoestische, dromerige en klassiek ingekleurde composities. Americana en Alt Country met een gedistingeerd Europees randje. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20:30 uur en de entree is €10,- in de voorverkoop, en €14,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Bron stomerijgif: bedrijfsriool
DOORN  Volgens de provincie is een kapot en onvolledig rioolsysteem waarschijnlijk de oorzaak van de bodemverontreiniging onder de Doornse stomerij van Van Boordt. En bedrijfsmatige tekortkomingen bovengronds. Het is niet nieuw dat het kapotte riool de vermoedelijke oorzaak is van de verontreiniging, die al bijna een jaar de Doornse Acacialaan en een flink gebied eromheen in zijn greep houdt. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1890

Volgende Dorpssoep Leersum is ‘Koninklijk’
LEERSUM De volgende editie van de Dorpssoep Leersum staat gepland voor donderdag 30 april. Dan zijn alle Leersumers uitgenodigd om een heerlijke kop ‘Koninklijke soep’ te komen eten in de Schermerij, tussen 17.00 en 19.00 uur.  Voorafgaand is er aansluitend van 15.00 tot 17.00 uur een actief programma in de Schermerij, voor alle senioren van Leersum. De Oranjevereniging Leersum werkt hiervoor samen met de Schermerij.  Lees verder

In Zeist: Echtpaar Kuiper diamant
ZEIST  Foeke Kuiper (87) en Riek Kuiper-Van Oord (88) kenden elkaar zijdelings. De vonk sloeg over toen ze elkaar in de bus op weg naar Werkendam ontmoetten. Dat is lang geleden, maar het resultaat werd hun huwelijk. Op dinsdag 14 april vieren zij hun 60-jarig huwelijk.  Lees verder

Officiële opening verbindingsweg Houten-A12
BUNNIK De Limesbaan, de nieuwe verbindingsweg tussen Houten en de A12, wordt vandaag officieel geopend. Over de N421 wordt al sinds 2003 gepraat. Inwoners van Bunnik waren bang voor extra verkeer, geluidsoverlast en luchtvervuiling. Een aantal jaar geleden besloot de provincie om de weg toch aan te leggen om het aantal files in de regio te verminderen. Lees verder

Huisartsen protesteren in Zeist tegen bureaucratie
ZEIST  Tientallen huisartsen hebben donderdagavond rond middernacht geprotesteerd bij het hoofdkantoor van Zorgverzekeraars Nederland in Zeist. Lees verder

Vrijwilligers voor inventarisatie landschapselementen
REGIO  Als vrijwilliger ‘’landschapselementen inventariseren’’ bekijk je jouw leefomgeving door een andere bril! Landschap Erfgoed Utrecht organiseert op 25 april van 9:30 tot 12:30 uur op Landgoed Oostbroek een startbijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers die landschapselementen willen inventariseren.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 18 april
18e  jaargang 2015 nummer 5459

__

SVL weer een stapje dichterbij de Hoofdklasse
LANGBROEK Na een ietwat teleurstellende nederlaag tegen Roda ’46, was het ditmaal wel prijs voor de mannen van trainer Jas Gaasbeek. In de uitwedstrijd tegen VVZ ’49 uit en in Soest werden door de 1-2 overwinning drie belangrijke punten toegevoegd aan het totaal en is zaterdag eersteklasser SVL hard op weg om komend seizoen een klasse hoger te gaan acteren.  Lees verder

FC Driebergen verliest kostbare punten
DRIEBERGEN FC Driebergen verloor in eigen huis en in een matig voetbalduel drie kostbare punten. Tegen CDW uit Wijk bij Duurstede liep de ploeg van trainer Richard van Vliet tegen een 0-2 nederlaag aan en moet door dit verlies nog angstig achterom kijken om niet nog in de laatste competitiefase te worden verrast door nacompetitievoetbal.   Lees verder

SVMM geeft winst uit handen
MAARN Zaterdag vierdeklasser SVMM liet in de uitwedstrijd tegen De Posthoorn uit Amersfoort in plaats van drie punten te pakken, de overwinning uit handen glippen.   Lees verder

DEV krijgt geen loon naar werken
DOORN Een hard werkend DEV kreeg in eigen huis geen loon naar werken. In de zespunten wedstrijd tegen naaste concurrent ’t Vliegdorp uit Soesterberg verloor de ploeg van trainer Michel van Aken met 0-2. Een hard gelag voor het in degradatienood verkerende Doornse formatie.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1943

Gemeente Zeist wil grondstoffenbak introduceren
ZEIST  Het hergebruik van afval in de gemeente Zeist binnen twee jaar met 13% laten stijgen; dat is een belangrijke doelstelling van het nieuwe afvalstoffenplan waar de raad op 9 juni een beslissing over neemt. Het plan bevat verschillende maatregelen om de doelstelling te bereiken. Een voorbeeld daarvan is in de invoering van de grondstoffenbak.
 
De grondstoffenbak is bedoeld voor plastic, blik en drankenkartons. Met deze afvalbak blijft er minder restafval over, gemiddeld één zak restafval per gezin per week. Voor het weggooien van het restafval zijn vervolgens verschillende mogelijkheden. Wat voor welke wijk het beste is moet blijken uit enkele pilots.
 
Een mogelijke pilot is bijvoorbeeld een vierde afvalbak voor wijken met ruime (voor)tuinen. Een huishouden krijgt dan afvalbakken voor papier-, groente, fruit en tuin- (GFT), grondstoffen- en restafval. In
wijken waar de ruimte in tuinen beperkter is, zou een centraal inzamelpunt (ondergrondse container) voor restafval een oplossing kunnen zijn. Bewoners van hoogbouw kunnen het restafval naar (ondergrondse) containers blijven brengen, maar ook daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een betere afvalscheiding.
 
Wethouder Roy Luca: “Mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Als de restafvalbak in sommige wijken verdwijnt, dan krijgen ze er een grondstoffenbak voor terug. Het blijft gewoon de bestaande grijze rolcontainer, maar dan waar je plastic, blik en drankenkarton in werpt. Er blijft daardoor wekelijks nog maar een pedaalemmerzakje met restafval over dat je zelf weg moet brengen naar een inzamelcontainer in de buurt. Het gaat ons om het anders denken.”
 
De maatregelen maken het scheiden van afval gemakkelijker. Tegelijkertijd wordt het niet-scheiden ontmoedigd, doordat men het restafval zelf moet wegbrengen naar een nabijgelegen ondergrondse container of doordat de restafvalbak minder vaak (één keer in de vier weken) geleegd zal worden. Deze ‘ontmoedigingsmaatregelen’ en de andere maatregelen uit het plan leveren voor een gemiddeld huishouden een lastenverlichting van 14 euro per jaar op.
 
Als de raad instemt op 9 juni 2015 met het voorgestelde plan, dan zal er nog niet meteen op grote schaal iets veranderen. Eerst worden de bovengenoemde pilots in enkele wijken uitgevoerd. De pilots duren twee jaar en starten op zijn vroegst aan het eind van dit jaar. Op dit moment ligt het hergebruikpercentage in de gemeente Zeist op 56%. Het uiteindelijke streven van de gemeente Zeist is een hergebruikpercentage van 75%.

Verkeersexamen terug van weggeweest
BUNNIK  Dankzij een enthousiaste groep ouders van de drie scholen in Bunnik, konden de leerlingen van de Barbaraschool, de Camminghaschool en de Anne Frankschool vrijdag weer verkeersexamen doen. Omdat vorig jaar het examen niet werd georganiseerd, wegens gebrek aan vrijwilligers, reden nu kinderen van groep 7 én 8 mee, 144 in totaal. Het verkeersexamen lijkt voorlopig terug van weggeweest.  Lees verder

Voorjaar op de Laarsenberg
RHENEN  Om weer eens een echte lentedag in het Laarsenbos te beleven bent u van harte welkom op woensdag 22 april. Om  14.00 uur staat één van onze gidsen voor u klaar op de parkeerplaats naast de erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV Rhenen.
Al zijn de uitzichten wat minder spectaculair dan vanaf de Grebbeberg, na afloop zult u de liefde van de gids voor de Laarsenberg zeker delen.
Uitzichten op de Gelderse Vallei, het zogenaamde graftenlandschap, verhalen over de bewoning sedert de prehistorie, de eerste vier dagen van de Tweede Wereldoorlog, veel zal u verbaasd doen staan.
Kosten zijn er niet, van tevoren afspreken is niet nodig, maar van een warme verwelkoming door onze vertegenwoordiger van Utrechts Landschap kunt u zeker zijn. Nadere info: www.utrechtslandschap.nl

Heuvelrugnieuws van 19 april
18e  jaargang 2015 nummer 5460

__

Zwaar bevochten overwinning HDS
LEERSUM Zondag derdeklasser HDS behaalde in de uitwedstrijd tegen Saestum in en uit Zeist een weliswaar zwaar bevochten, maar zeker belangrijke 2-3 overwinning.  Lees verder

Aurora kampioen van 4e klasse H
WERKHOVEN  In de 4e klasse H heeft Aurora de champagne mogen ontkurken en mogen zich kampioen noemen. De voetballers wonnen, met nog drie wedstrijden te spelen, met 1-0 van SVF en omdat concurrent PVC punten verspeelde konden de Werkendammers niet meer worden ingehaald. Lees verder

Onverdiende nederlaag Austerlitz
AUSTERLITZ  SV Austerlitz leed een onverdiende nederlaag tegen het doeltreffender HMS. Het verslag is van Puck Steenhuizen.  Lees verder

Inloopinformatiebijeenkomst woningbouwprojecten Langbroek
LANGBROEK  Het prachtige dorp Langbroek, dat mooi landelijk ligt tussen Wijk bij Duurstede en Doorn, heeft een groot aantal moderne voorzieningen. Er is een nieuw sportcomplex, een centraal gelegen dorpshuis waar veel activiteiten worden georganiseerd, er zijn voldoende scholen, een bibliotheek, een verswinkel en vooral ook fraaie natuur.
In het dorp starten diverse bouwprojecten, zowel in de wijk Oranjehof als in de zuidwestzijde van Langbroek.

Op 28 april 2015 organiseert de gemeente samen met diverse woningbouwontwikkelaars in het Dorpshuis ‘de Toekomst’ in Langbroek, een inloopinformatieavond over de verschillende woningbouwprojecten voor diverse doelgroepen en financiële mogelijkheden.

De volgende projecten presenteren zich:
    •    Project La Cour           : Constantijndreef,  acht 2-onder-1-kapwoningen
    •    Mediorenwoningen     : Marijkelaan 4, grondgebonden woningen
    •    Hof van Langbroeck    : Gerrit Achterbergstraat
    •    Oranjepoort fase 2       : Marijkelaan,  koop- en/of huurappartementen
    •    Alexanderdreef            : Alexanderdreef, 2-onder-1-kapwoningen (koop)
    •    Vrije kavels                 : Mauritslaan e.d. om geheel naar eigen inzicht een woning te bouwen

De inloopavond start om 19.00 uur en eindigt om 21.00 uur. Er is volop gelegenheid om aan de hand van plattegronden en tekeningen de woningen te bekijken en vragen te stellen. Er is ook een onafhankelijk financieel adviseur aanwezig.
U bent welkom op 28 april aanstaande in Dorpshuis ‘de Toekomst’, Prinsenplein 3 te Langbroek!

Driebergse ski-springer: ‘Hopelijk ziet de bond dit’
DRIEBERGEN De media-aandacht voor skispringer Lars Antonissen was enorm, nadat hij in Oslo zich wist te kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijd op de grote schans. Het waren niet alleen de prestaties die de aandacht trokken, maar vooral het gebrek aan steun van de skibond zorgde ervoor dat de inwoner van Driebergen in ‘the picture’ kwam. Lees verder

PSV-Fortissimo: 24-27
COTHEN Zaterdag 18 april was de laatste wedstrijd van de nacompetitie. Fortissimo had 1 punt minder dan Borhave. Dus winnen van PSV was belangrijk. Met een kleine bus bomvol supporters ging het richting Eindhoven. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1904

Hans Dulfer in Beauforthuis
AUSTERLITZ  Zaterdagavond 25 april in het Beauforthuis: een avondje in Dulfer-stijl, gegarandeerd swingen dus met Dulfer en zijn band.
Saxofonist Hans Dulfer zit 60 jaar in het vak en is dit jaar 75 geworden. Een jubileumjaar op alle fronten dus.
Hans Dulfer is één van Nederlands bekendste en meest veelzijdige musici en natuurlijk de vader van Candy. Sinds zijn 15e, toen hij de sax voor het eerst in het openbaar aan zijn mond zette, is hij, als podiumdier pur sang, niet meer van de planken af te slaan. Nog altijd volgt hij nauwlettend de nieuwste trends. Het maken van platen komt bij Dulfer op het tweede plan. Als hij daar in de jaren negentig toch eindelijk serieus werk van maakt, volgt grootschaliger succes in Nederland en zelfs een sterstatus in Japan. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
zaterdag 25 april, 21.00 uurHans Dulfer & Bandentree € 17,50 | reductieprijs € 13,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, minima-pas en kinderen t/m 12 jr)

Heuvelrugnieuws van 20 april
18e  jaargang 2015 nummer 5461

__

Motorrijder naar ziekenhuis na val in Leersum
LEERSUM  Een motorrijder is maandagavond gewond geraakt toen hij om onbekende reden onderuit ging in Leersum. De man verloor op de Middelweg de macht over het stuur en viel. Daarbij raakte hij gewond. Lees verder

Park Utrechtse Heuvelrug zet pas in tegen geldtekort
UTRECHTSE HEUVELRUG  Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hoopt met een speciale kortingspas het geldtekort van het natuurgebied aan te kunnen vullen.Eigenaars van de Nationaal Park Pas krijgen korting bij bijvoorbeeld restaurants en vakantieparken. De pas kost 25 euro per jaar.  Lees verder

Zeist ontvangt Saestum voetbalvrouwen ter ere van landskampioenschap
ZEIST  Afgelopen zaterdag 18 april zijn de vrouwen van sportvereniging Saestum landskampioen geworden in de Topklasse, de hoogste amateurvoetbaldivisie van Nederland. Met nog twee wedstrijden te spelen is het team onbereikbaar geworden voor haar tegenstanders. Burgemeester Koos Janssen: “Omdat wij als gemeente bijzonder trots zijn op deze unieke prestatie van Saestum, hebben wij het vrouwenteam uitgenodigd op het gemeentehuis.”
 
Het is de tiende keer dat de vrouwen van Saestum kampioen van Nederland zijn geworden. Daarmee verdient Saestum als eerste voetbalclub een ster voor het tiende landskampioenschap.
 
Burgemeester Koos Janssen en wethouder sport Jacqueline Verbeek-Nijhof ontvangen het voetbalteam op dinsdag 21 april van 19.00-19.30 uur op het gemeentehuis van Zeist. Zij zullen in gesprek gaan met het team over hun bijzondere prestatie. Het bezoek zal worden afgesloten met een groepsfoto op het bordes van het gemeentehuis. De pers is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Schoolkorenfestival
DOORN  De Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug (SCAUH) organiseerde dit jaar, naast de traditionele korenfestivals voor Heuvelrugkoren, voor het eerst een festival voor schoolkoren. Vrijdag was de finale en er deden 10 scholen mee, uit alle 7 dorpen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.  Lees verder

De heer Spruijt uit Bunnik koninklijk onderscheiden
ZEIST  Op zaterdag 18 april heeft burgemeester H.M. Ostendorp in Zeist een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer A.P. (Ed) Spruijt uit Bunnik. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer Spruijt is onlangs met pensioen gegaan. Hij is de meest vooraanstaande echtscheidingsonderzoeker in Nederland, hij wordt ook wel dé scheidingsexpert van Nederland genoemd. Hij maakte naam als onderzoeker en als auteur van belangrijke publicaties en hij was een geliefd universitair docent die vele studenten onderwezen, geïnspireerd en begeleid heeft. De heer Spruijt heeft zich in de positieve zin des woords ‘vastgebeten’ in de negatieve gevolgen van een scheiding voor kinderen. Deze mogen zeker niet onderschat worden.

Hij pleitte voor grootschalige voorlichting en hulp aan ouders en kinderen en kreeg dit ook voor elkaar via publicaties, lezingen, consultatie en optredens voor radio en TV. Het is zijn verdienste dat de aandacht die zich eerst vooral richtte op de belangen van de scheidende ouders steeds meer verschuift naar die van het kind als zwakste partij bij een scheiding. Zo heeft hij in samenwerking met het Nederlands Jeugd Instituut de ‘Richtlijn Jeugdzorg onderdeel Scheiding en problemen van kinderen’ ontwikkeld. Deze wordt naar verwachting dit jaar landelijk in gebruik genomen.

Boer Van Dijk maalt niet om wegblijven koeienbrug
BUNNIK  Voor boer Kees van Dijk is het simpel: als er geen koeienbrug komt over de Kromme Rijn bij zijn boerderij in Amelisweerd, dan blijven de koeien vaker in de stal.  Lees verder

Afscheid voorzitter ODC Han Roeten
DRIEBERGEN  Afgelopen woensdag hebben de bestuursleden van de ODC (Ondernemers Driebergen Centrum) afscheid genomen van de voorzitter Han Roeten.
Met een gezellig samenzijn (bij één van onze leden De Vagebond) is Han in het zonnetje gezet. Hij heeft de afgelopen vijf jaar zich heel actief ingezet en zich ten dienste gesteld van de ODC. Organiseren, contacten met de gemeente enzovoort.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1908

Veel aandacht voor 27e Bartiméus truckersdag
DOORN  Met luid getoeter trokken zaterdag meer dan tachtig trucks en bussen vanaf het terrein van Bartiméus en het mariniersterrein in Doorn over de Utrechtse Heuvelrug. Dit alles voor de jaarlijks terugkerende truckersdag waarbij ruim 180 bewoners van Bartiméus de dag van hun leven kregen.  Lees verder

FC Driebergen in de gevaren zone
DRIEBERGEN  In een slechte wedstrijd heeft FC Driebergen tegen CDW thuis met 0-2 verloren en zodoende de gasten in een veilige positie gebracht. Op een druk bezocht sportpark De Woerd was het FC Driebergen dat direct aanzette en al binnen 10 minuten 3 hoekschoppen mocht nemen alle zonder succes.
In de 8e minuut een gevaarlijk schot van Pim van Amerongen wat maar net over ging.
De 2e kans kwam pas in de 24e minuut toen Wouter Meeles net te kort kwam om doeltreffend af te ronden.Af en toe kwamen de gasten er uit maar dat waren maar wat spelde prikjes zonder dat het gevaar opleverde.

Toen in de 32e minuut de grootste kans (bleek na afloop van de wedstrijd) voor FC Driebergen voor spits Elmar van Doorn die voor een leeg doel net naast schoot.
Het vele publiek dacht te gaan rusten met 0-0 maar in de blessuretijd van 2 minuten was het Kevin de Heus van CDW die er 0-1 van maakte, een domper in het driebergse kamp om met deze stand te gaan rusten.0-1
De 2e helft bracht een wissel de weer terugkerende Robin Notenboom werd ingezet voor Elmar van Doorn.

Maar ondanks de goede wil kwam de thuisclub niet in hun spel vaak te haastig, geen goede balbehandeling, slordig in de passing enz. In de 58e minuut een goede Aktie van Robin Notenboom die zijn voorzet op de kruising zag belanden.
Enige smet op deze wedstrijd was de onnodige rode kaart die de FC Driebergen trainer Richard van Vliet kreeg in de 72e minuut door een opmerking naar de scheidsrechter die daarvoor wel een hele zware rode kaart trok.
En net zoals in de 1e helft kwam CDW ook in de blessure tijd van de 2e helft met een doelpunt 0-2
Door dit resultaat wordt wel heel spannend voor bezetting van de 2 nacompetitie plaatsen voor behoud of degradatie.

Zaterdag 25 april 2015 de uitwedstrijd tegen CJVV(Amersfoort) aanvang 14.30 een ploeg die 1 punt voor FC Driebergen staat.

Heuvelrugnieuws van 21 april
18e  jaargang 2015 nummer 5462

__

Pooier uit Zeist liet 16-jarig meisje voor zich werken
ZEIST  Een 26-jarige man uit Zeist is aangehouden op verdenking van mensenhandel. Hij dwong een 16-jarig meisje als prostituee voor hem te werken. Het slachtoffer heeft volgens de politie gedurende een langere periode seks gehad met meerdere klanten. Lees verder

Asbest dagenlang op straat in Zeist
ZEIST  Door een fout van een aannemer ligt in Zeist al dagenlang asbest op straat.  De aannemer stuitte bij graafwerkzaamheden aan de Laan van Vollenhoven op de kankerverwekkende stof en toen moest hij een vergunning aanvragen bij de provincie Utrecht. Dat had hij volgens de gemeente eerder moeten doen, want het is algemeen bekend dat in het trottoir aan de Laan van Vollenhoven asbest zit. Lees verder

Bronzen Uil naar Hermy Castelijn
ODIJK  De Bronzen Uil 2015 werd gisteren, maandagavond 20 april, uitgereikt aan Hermy Castelijn  Sinds 1998 reikt het bestuur van de politieke partij Perspectief 21 in Bunnik de Bronzen Uil uit. Het is een vrijwilligers wisseltrofee die jaarlijks gekoppeld wordt aan een bepaald thema. Dit jaar was dat ‘Hulp aan Vluchtelingen’. Lees verder

Kromme Rijn Concerten
BUNNIK  Op zondag 26 april organiseert KRC in de inmiddels welbekende serie kamermuziekconcerten een concert om 15.00 uur in de Oude Dorpskerk aan de Kromme Rijn te Bunnik. Het ARTO ensemble, ditmaal vertegenwoordigd door Nancy Braithwaite, Prunella Pacey, Amarins Wierdsma en Rosina Fabius brengt werken ten gehore van Schubert, Brahms, Richard Strauss, Bela Bartok, Francis Poulenc en Margot Wright. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Langbroekerdijk in 1970

Opening fietsenstalling bushalte Jordanlaan
ZEIST  De fietsenstalling bij bushalte Jordanlaan in Zeist is vernieuwd en uitgebreid. De stalling is al even in gebruik maar wordt donderdag 23 april om 16:00 uur feestelijk geopend door wethouder Roy Luca.
 
“Ik ben blij dat deze nieuwe fietsenstalling er is. Het stimuleert de combinatie van het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer. Door het groen rond de stalling zorgt het geheel voor een netter straatbeeld,” zegt Luca. De stalling is het resultaat van een goede samenwerking tussen omwonenden, scholen, belangenverenigingen, de provincie Utrecht en de gemeente Zeist.
 
Bushalte Jordanlaan aan de Utrechtseweg is een veelgebruikte halte. Er stoppen per uur wel twintig bussen. Om de halte toegankelijker te maken, is de naastgelegen fietsenstalling compleet vernieuwd met 390 fietsenklemmen. De extra fietsklemmen zorgen voor genoeg ruimte voor het parkeren. De gemeente hoopt hiermee dat verkeerd gestalde fietsen in het gebied verleden tijd zijn.
 
Naast de extra fietsklemmen komen er ook acht fietskluizen. Met de ov-chipkaart is het mogelijk om 24 uur lang gratis een fiets in de kluis te parkeren. Daarna kost het €0,50 per dag. Het betreft een proef van de Provincie Utrecht en de gemeente Zeist. Zeist is de eerste gemeente in Nederland met fietskluizen.

Heuvelrugnieuws van 22 april
18e  jaargang 2015 nummer 5463

__

Ricky en Hetty in premiere
DRIEBERGEN  Gisteravond ging de korte film Ricky en Hetty in premiere. In de film krijgen de namen op het in 2013 onthulde Joods monument een lokaal leven.
Filmer Robert Zwart laat het Driebergs schoolmeisje Sara langs het joods monument fietsen, waar ze Hetty van Rood-Speijer ontmoet. Samen met Sara duikt Hetty in het verhaal van de uit Driebergen weggevoerde Joodse kinderen, die net als Hetty zelf zaten ondergedoken in Driebergse huizen.  Lees verder

Motie D66: Taxussnoeisel tegen kanker
UTRECHTSE HEUVELRUG  D66 dient in de gemeenteraadsvergadering van 30 april een motie in met het verzoek om het plaatsen van een afvalbak van taxussnoeisel. Taxussnoeisel bevat een actief bestanddeel Baccatine lll, dat verwerkt wordt in veel kankermedicijnen. Dit snoeisel kan een chemische bereiding van Baccatine vervangen. Lees verder

Twee partijen maken plan zwembad Wijk
WIJK BIJ DUURSTEDE  Twee partijen gaan samen een plan uitwerken voor een nieuw zwembad in Wijk bij Duurstede. Dat heeft de gemeenteraad van Wijk dinsdagavond besloten.  Lees verder

Biljartvereniging naar Feuniksgebouw
WIJK BIJ DUURSTEDE  Afgelopen zaterdag vond de officiële opening plaats van het nieuwe onderkomen van Biljartvereniging Duurstede in het Feuniksgebouw aan het Walplantsoen. Voorzitter Willem Findhammer vertelt er in zijn toespraak meer over.  Lees verder

In Zeist: Ruzie om knalkanon
ZEIST  De strijd om het knalkanon van fruitteler Westeneng aan de Tolakkerlaan is weer losgebarsten. De fruitteler vraagt en krijgt sinds 2007 elk jaar een ontheffing om met harde knallen vogels van zijn fruit te kunnen wegjagen. Zijn buren worden letterlijk gek van de herrie en vinden die ontheffing niet terecht.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Traaij in 1963

Speeltuin Anne Frankschool: een gezamenlijk project
BUNNIK  Wat begon met een project met veel wensen en nul budget, is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige natuurspeeltuin, opgezet en uitgedacht door kinderen en ouders van de Anne Frankschool in Bunnik. Met de Anne Frankboom, een echte zaailing van de boom in Amsterdam, als centraal punt, is de speeltuin een project geworden om trots op te zijn.  Lees verder

Eerste Nationale Park pas uitgereikt
REGIO  Op 20 april ontving de commissaris van de Koning de eerste Nationaal Park Pas Utrechtse Heuvelrug. Door een terugtredende overheid en afnemende subsidies heeft Stichting ‘Natuurlijk!Doen – Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug i.o. (NPUH) de pas in het leven geroepen met als doel extra inkomsten te genereren waarmee het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug onderhouden en ontwikkeld kan worden. Op het wensenlijstje van het NPUH staan onder andere wildobservatiehutten, fauna-passages, een handige app voor wandel- en fietsroutes door het park en meer toezichthouders.

Het Nationaal Park is 10.000 ha groot en wordt grofweg begrensd door Zeist, Amersfoort, Maarn, Veenendaal en Rhenen.
Iedereen die het NPUH een warm hart toedraagt, kan voor € 25,- per jaar de pas aanschaffen (geldig voor 2 personen). Hiervoor krijgt de pashouder 10% voordeel bij ruim 30 geselecteerde horeca-adressen, musea en andere groene aanbieders die deel uitmaken van het NPUH. Zo bieden diverse restaurants 10% korting op de rekening, musea bieden deze korting op de entree en bungalowparken bieden 10% korting op een verblijf in een huisje. Alle pas-acceptanten hebben een maatschappelijk verantwoord beleid in de onderneming, kopen ‘groen’ in of werken met zelf verbouwde biologische (streek)producten.

Spraakmakende sprekers bij sociaal werkbedrijf
ZEIST  Dinsdag 21 april 2015 organiseerde het sociaal werkbedrijf een B-Connect lunchbijeenkomst. Bijna honderd bedrijven uit de regio waren aanwezig. Het thema van deze middag was de Participatiewet. De voorzitter van de branchevereniging Cedris, Job Cohen gaf een toelichting op de wet. De Burgemeester van Bunnik, Hans Martijn Ostendorp leidde een forumdiscussie met twee medewerkers van Biga Groep, Job Cohen, twee ondernemers (Touch ’N Lease en Ziggo) en Gerhard ten Hove, directeur Biga Groep. Het doel van het gesprek was om de aanwezigen te inspireren voor de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 
Gerhard ten Hove, directeur Biga Groep is tevreden over de bijeenkomst en de opkomst; ‘‘Je ziet duidelijk dat het onderwerp Participatiewet leeft in de regio. We roepen bedrijven en organisaties op om op een andere manier te kijken naar hun vacatures. Laat je vakmensen doen waar ze goed in zijn en breng de eenvoudige werkzaamheden onder bij een persoon met een afstand tot de arbeidsmarkt. We organiseren nu ruim 3 jaar deze bijeenkomsten die ieder half jaar terugkeren.  Ik vind al snel dat het een reclameverhaal wordt. Maar volgens Job Cohen, Hans Martijn Ostendorp en reacties uit het publiek, moeten we daar niet meer bescheiden over doen’.

Start toeristisch vaarseizoen Rhenen-Lienden
RHENEN  Op vrijdag 24 april 2015 gaat als eerste van de pontjes van Uit®waarde het fiets- en voetveer Rhenen-Lienden in de vaart. De feestelijke start van het vaarseizoen 2015 van de overige veerpontjes van Uit®waarde gaat op vrijdag 1 mei op de Liniepont plaatsvinden. Ook het fiets- en voetveer Druten-Dodewaard zal op 1 mei om 10.00 door de wethouders van de beide oevergemeenten feestelijk in gebruik worden genomen. Het veer Rhenen- Lienden vaart een week eerder dan de andere pontjes van Uit®waarde. Dit in verband met festiviteiten rondom Koningsdag in Rhenen. Vanaf 10.00 uur tot 18.00 uur wordt er door de RheLie volgens vaarschema gevaren.Kijk voor het vaarschema op www.uiterwaarde.nl of volg ons via Twitter (voetveren) of facebook (Uiterwaarde).

Beroering over nieuw ecoduct
MAARN Terwijl aannemersbedrijf BAM trots naar buiten brengt dat het voor drie miljoen euro de ecopassage over de N227 tussen Maarn en Doorn gaat bouwen, weet de gemeente Utrechtse Heuvelrug officieel nog van niets. Maar wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) belooft dat de inwoners niet worden gepasseerd en alle mogelijkheden krijgen om hun zienswijze in te dienen.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 23 april
18e  jaargang 2015 nummer 5464

__

Wethouder raakt zijn huis niet kwijt
UTRECHTSE HEUVELRUG  Wethouder Jan Willem van Dongen vraagt een nieuw jaar uitstel van zijn verhuisplicht. Hij heeft moeite zijn huis in Dordrecht te verkopen. Het verzoek om uitstel van de verhuisplicht komt niet echt als een verrassing, eerder deze maand liet Van Dongen al weten nog geen huis op de Heuvelrug te hebben gevonden. Naar nu blijkt ligt dat minder aan het woningaanbod op de Heuvelrug dan aan de moeite die Van Dongen heeft met de verkoop van zijn huis in Dordrecht.  Lees verder

Menselijke resten gevonden naast Cunerakerk in Rhenen
RHENEN  Tijdens een archeologisch onderzoek op de Markt naast de Cunerakerk in Rhenen zijn enkele menselijke resten gevonden. In de proefsleuven zijn in de bovenlaag vooral losse schedels aangetroffen en dieper liggen enkele ‘jonge individuen’.  Lees verder

Koning Willem-Alexander opent nieuwe campus Bartiméus
ZEIST  Koning Willem-Alexander heeft donderdag de nieuwe campus van Bartiméus in Zeist geopend. Hij deed dat met het doorprikken van ballonen. Daarna maakte de koning een wandeling door de nieuwe school en kreeg hij uitleg van leerlingen. Lees verder

Crowdfunding voor Klompenpad Kids
BUNNIK / HOUTEN  Heb je dat ook weleens? Je wilt lekker naar buiten om te wandelen. Maar wat is nu leuk voor volwassenen en kinderen? Landschap Erfgoed Utrecht is daarom bezig met de ontwikkeling van een Klompenpad Kids bij Bunnik/Houten. Lees verder

Nieuwe Lindelaan op De Venen
MAARSBERGEN Met een ferme knip in het rode lint opent de 12-jarige Jelmar Tesselaar de nieuw aangeplante Lindelaan op De Venen. De herplant van de verouderde Lindelaan is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Vrienden van de Historische Buitenplaats Maarsbergen. De Lindelaan maakt deel uit van het Sterrenbos. Lees verder

Agrariërs verzetten zich tegen ‘zonnevelden’
UTRECHTSE HEUVELRUG De regio-afdeling van landbouworganisatie LTO is mordicus tegen aanleg van zonnepanelen op agrarische gronden. Dat bleek vorige week op een informatieavond voor de gemeenteraad. Lees verder

Aanpak asbest terrein St. Jozefschool
WIJK BIJ DUURSTEDE  De stukjes asbestverdacht materiaal die vorige week voor onderzoek zijn opgestuurd, blijken hechtgebonden asbest te zijn. Het is dezelfde soort asbest als de stukjes die vorig jaar april in dit gebied zijn aangetroffen.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 24 april
18e  jaargang 2015 nummer 5465

__

Balken in het balkengat
WIJK BIJ DUURSTEDE  Gisterenmiddag heeft een vrachtauto boomstammen gelost in het balkengat aan de Prins Hendrikweg. Deze boomstammen blijven hier ongeveer 2 jaar in het water liggen en worden daarna gebruikt door de Stichting Utrechts Landschap. De stammen zijn van de boomsoort Oregon Pine..  Lees verder

Lagere straf voor koevoetmoord Maarn
MAARN  De man uit Maarn die in 2012 zijn echtgenote met een koevoet om het leven heeft gebracht, is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald in hoger beroep. Lees verder

Willeke Alberti bij ISZ De Brug
DRIEBERGEN  Dankzij giften van Stichten Vrienden ISZ De Brug en de Willeke Alberti Foundation is het mogelijk gemaakt dat Willeke Alberti voor de bewoners van ISZ De Brug kwam optreden.  Lees verder

Lintjesregen 2015 
Bunnik  Rhenen  Utrechtse Heuvelrug  Wijk bij Duurstede  Zeist
Provincie Utrecht

Nieuwe kansen voor werkzoekenden in Zeist
ZEIST  Er is goed nieuws voor werkzoekenden en jongeren die wonen in de gemeente Zeist. In de toekomst hebben zij meer kans op een baan in onze gemeente. Gisteren is namelijk een werkconvenant getekend  waarin verschillende partijen afspreken dat ze zich gaan inzetten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Zakelijk Zeist Onderneemt, Samen voor Zeist, onderwijsinstelling ROC Midden Nederland, de Regionale Sociale Dienst en de gemeente Zeist zijn deze partijen. Zij gaan inwoners van Zeist met afstand tot de arbeidsmarkt helpen door hen een (stage)werkplek of (bij)scholing aan te bieden. Het Werkgeverservicepunt helpt bij de werving- en selectie en begeleiding van kandidaten.

Het zogenaamde Zeister Werkconvenant is een initiatief van de ondernemersvereniging ZZO (Zakelijk Zeist Onderneemt) en is namens de gemeente getekend door verantwoordelijk wethouder Jacqueline Verbeek. Alle partijen in het Zeister Werkconvenant  leveren een bijdrage aan het positief uitdragen van dit Convenant, zowel binnen als buiten Zeist, als voorbeeld van een krachtige samenwerking om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te geven. Daarbij maken de partijen gebruik van elkaars kracht en kwaliteit.

Op 3 juni aanstaande is er een vervolgbijeenkomst voor alle werkgevers uit Zeist, verzorgd door het Werkgeverservicepunt. (foto Hans Lebbe)

Driebergen in ansichtkaarten: Arnhemsebovenweg in 1935

Stelselmatig vandalisme in Heuvelrugse bossen
LEERSUM Van een veelgebruikte picknickbank bij de zandverstuiving aan de Scherpenzeelseweg in Leersum, rest niet meer dan een paar palen. Door vandalisme is er voor recreanten weer een bank minder en vanwege bezuinigingen bij Staatsbosbeheer is er geen geld voor vervanging. ,,Vernielingen zijn aan de orde van de dag”, vertelt boswachter Nadja Lankamp. ,,Nieuw is wel, dat er niets meer voor terugkomt. Heel af en toe plaatsen we nog een bankje bij, maar alleen omdat dit dan gesponsord wordt.”  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 25 april
18e  jaargang 2015 nummer 5466

__

SVMM verkoopt huid duur
MAARN Ondanks de 3-6 nederlaag die zaterdag vierdeklasser SVMM in eigen huis leed tegen Rood Wit ’58, was SVMM op tal van momenten de betere ploeg en was de 3-6 overwinning op zijn minst geflatteerd te noemen. Lees verder

SVL nog geen kampioen
LANGBROEK Door het 1-1 gelijke spel in de thuiswedstrijd tegen Almkerk en het gelijke spel van concurrent LRC moet het beoogde kampioenschap van SVL nog een week worden uitgesteld. Met zes nog steeds zes punten verschil tussen koploper SVL en naaste concurrent LRC, is op 2 mei aanstaande één punt voldoende om plaats te gaan nemen op de platte kar. Lees verder

Teleurstellende nederlaag FC Driebergen
DRIEBERGEN Zaterdag derdeklasser FC Driebergen leed in Amersfoort een teleurstellende 2-1 nederlaag tegen het plaatselijke CJVV. Een strafschop in de 9e minuut betekende de 0-1 voorsprong voor Driebergen (Thomas Meeles) dat de eerste helft speelde in een 4-4-2 systeem. Lees verder

DEV had recht op meer
DOORN Alhoewel de 3-0 nederlaag tegen Valleivogels anders doet vermoeden, had zaterdag derdeklasser DEV eigenlijk recht op meer. DEV trainer Michel van Aken:,, We hebben als ploeg constant gespeeld en gaven een goede uitvoering aan de opgedragen taken. Maar net als in vorige wedstrijden misten we voor de goal de scherpte om het karwei af te maken.” Lees verder

Topklasse ver weg voor VVA’71 na zeperd tegen Jodan Boys
ACHTERBERG   VVA’71 heeft hele dure punten laten liggen in de strijd om een plaats in de nacompetitie voor promotie naar de topklasse. De Achterbergers gingen in eigen huis onderuit tegen Jodan Boys, waardoor het een plaats in de nacompetitie niet meer in eigen hand heeft.  Lees verder

Vertrek voorzitter van Stichting Wijksport
WIJK BIJ DUURSTEDE  De heer Arie Kauffman treedt per 1 mei aanstaande af als voorzitter van de Stichting Wijksport. “Het ontbreken van betrokkenheid bij gebruikers en het uitblijven van de wil om samen te werken en slepende zaken af te ronden in het belang van een gezonde ontwikkeling en continuïteit van het sportpark hebben mij ernstig teleurgesteld en zelfs gefrustreerd. Vrijwilligerswerk mag veel tijd en energie kosten, maar mag het plezier erin niet bederven.” aldus Kauffman.

De Raad van Toezicht, bestaande uit leden van het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede, betreurt het vertrek van de heer Kauffman, maar respecteert zijn besluit. Het bestuur en de Raad van Toezicht van de Stichting Wijksport gaan zich de komende tijd buigen over zijn opvolging.
    
“Jammer dat Arie Kauffman stopt als voorzitter”, zegt Tjapko Poppens, voorzitter van de Raad van Toezicht. “Hij heeft zich de afgelopen jaren als vrijwilliger met veel enthousiasme en energie ingezet voor het verbeteren van de organisatie van de stichting en het verder brengen van ontwikkelingen zoals de bouw van de nieuwe binnensportaccommodatie op sportprak Mariënhoeve. Daarvoor zijn wij hem zeer erkentelijk.”

Mede naar aanleiding van het vertrek van Arie Kauffman en eerdere gesprekken tussen het bestuur van Stichting Wijksport en de Raad van Toezicht is er binnen de organisatorische structuur een aantal knelpunten geconstateerd.

In de komende periode gaan de Raad van Toezicht en bestuur samen dan ook aan de slag om de mogelijke scenario’s en oplossingsrichtingen in kaart te brengen. De verenigingen op sportpark Mariënhoeve hebben ook een verantwoordelijkheid in de huidige structuur van Stichting Wijksport. De verenigingen worden dan ook uiterlijk juni uitgenodigd om hierover van gedachten te wisselen.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1897

Geschiedvervalsing op Rijsenburgse Kerkplein
DRIEBERGEN  We moeten voortaan maar flink schuifelen om de geschiedsvervalsing op de gegraveerde stenen op het Rijsenburgse Kerkplein uit te wissen, zegt adviseur Erfgoed en Driebergenaar Henk Jan Derksen in een column.  Lees verder

Nieuw monument Elst eert alsnog oorlogsslachtoffers
ELST  Er staan voorlopig 15 namen op het nieuwe oorlogsgedenkteken dat zaterdagmiddag onthuld wordt in het Utrechtse Elst. Maar er is plek op het monument, zegt mede-initiatiefnemer Toon Blokland.  Lees verder

Woningen ontruimd na brand in Zeist
ZEIST  Zaterdagmorgen rond 00.15 uur brak er een brand uit op de Slotlaan ter hoogte van het busstation. Bij aankomst van het eerste voertuig waren de vlammen zichtbaar op het dak van het appartementencomplex. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 26 april
18e  jaargang 2015 nummer 5467

__

Gevoelige nederlaag HDS
LEERSUM Zondag derdeklasser HDS leed in eigen huis een gevoelige en teleurstellende 1-5 nederlaag tegen runner up Brederodes. HDS trainer Frank Brouwer:,, Als collectief hebben we gefaald. We slaagden er niet in om goed om te gaan met de druk. We waren gewoonweg onszelf niet.”  Lees verder

Dansen met DJ Vinyl
AUSTERLITZ  Vrijdagavond 1 mei is het alweer tijd voor de inmiddels roemruchte Vinyl Dansparty in het Beauforthuis. Vol passie en energie gaat DJ Vinyl los op het dansfeest voor de alternatieve scene van toen en nu.
Op de Vinyl Dansparty komen herinneringen naar boven door het authentieke LP-geluid van muziek die je soms jaren niet meer hebt gehoord. Maar ook fantastische muziek van een nieuwe generatie, die op hun beurt ook weer de oude vinyl op de draaitafel draait. vrijdag 1 mei, 20.15

Beleef de lente op de Nederrijn op 2 mei
ELST  Excursieboot de Blauwe Bever vaart weer, aan boord is een deskundige gids. Tijdens de tocht van 2½ uur kunt u vanaf het water genieten van de natuur, die zichtbaar en hoorbaar in lentesferen verkeert.
Het schip kan bij elke krib aanleggen. Dan gaat u van boord en maakt u een korte wandeling in één van de gebieden van Utrechts Landschap.
Tijd: 14.00 – 16.30 uur; graag 15 minuten tevoren aanwezig zijn.
De kosten zijn € 10,00 voor beschermers of € 14,00 voor niet beschermers. Kinderen van 6 t/m 12 jaar € 7,00 (t/m 5 jaar gratis).

Reserveren (verplicht) kan bij VVV Wijk bij Duurstede, tel. 0343-575995 of via www.utrechtslandschap.nl/varen
Vertrekpunt: Parkeerplaats aan de N225 tussen Elst en Rhenen (bij bedrijf PAKO, Utrechtsestraatweg 149, 3911 TS Rhenen). Volg het bord “Parkeren Safariboot de Blauwe Bever”.
Kijk voor aanvullende informatie over de tochten met de Blauwe Bever op www.utrechtslandschap.nl/varen

Expositie 1940-1945 in Langbroek
LANGBROEK  Afgelopen zaterdagmiddag is in Dorpshuis de Toekomst te Langbroek de expositie 70 jaar bevrijding officieel geopend door burgemeester Poppens. Tijdens de opening was er grote belangstelling van de inwoners van Langbroek die eens wilden kijken hoe het in de periode 1940-1945 geweest moet zijn om er te leven, wonen en werken. Zo zijn er krantenknipsels en getuigenverslagen te lezen over wat er zich in en om Langbroek afspeelde.  Lees verder

‘De Boom’ nieuw logo Christelijke Jenaplanschool de Kring
DRIEBERGEN  Vrijdagmiddag 24 april werd tijdens de Koningsspelen op het terrein van de Pink Panthers onder veel confetti, gejuich en applaus een nieuw metersgroot logo onthuld voor de Christelijke Jenaplanschool de Kring uit Driebergen. Het ontwerp van Anou Mellink en Mischa Pellikaan werd door hun medeleerlingen, de ouderraad en de leerkrachten van de school als winnaar gekozen.

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1910

Jamsessie in De Peppel
ZEIST  Op vrijdag 1 mei 2015 is er in Pop- & Cultuurpodium De Peppel weer een Jamsessie! Iedereen is welkom, of je heel goed bent of juist niet, maakt niets uit. Vanavond heb je de kans om zelf op het Peppelpodium te schitteren. Verschillende mensen, verschillende stijlen muziek. Kortom, voor ieder wat wils. Wij zetten een drumstel en gitaarversterkers neer (moeilijk mee te nemen op de fiets). Dus alles wat je hoeft te doen is je gitaar op je rug binden, of je drumstokken in je zak steken, en naar De Peppel komen! Speel je geen instrument? Geen probleem, de bar is gewoon open en je kunt genieten van alles wat er op het podium gebeurt! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20:30 uur en de entree is gratis. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Nacompetitie dreigt steeds meer voor FC Driebergen
DRIEBERGEN  Na alle uitslagen gezien te hebben heeft FC Driebergen het niet meer in eigenhand om het 3e klasserschap te behouden.
Het enige wat nog kan is zelf in de 2 resterende wedstrijden 6 punten halen tegen thuis Dev-Doorn en uit in en tegen Scherpenzeel en hopende dat de concurrentie punten laat liggen.

Ondanks dat CJVV in de eerste helft de betere ploeg was met sterk aan de bal en veel dreigender dan het 4-4-2 spelende FC Driebergen waren het de driebergenaren die al in de 9e minuut op voorsprong kwam door een toegekende strafschop wegens hands die feilloos benut werd door Thomas Meeles.0-1
Dat het nog niet snel gelijk werd was mede te danken aan het weer goede keeperswerk van Michel van Bruggen die zijn doel soms miraculeus schoon hield.
Maar toch moest zwichten in de 30e minuut, een slecht verwerkende bal in de verdediging kwam rand 16 meter voor de voeten van een CJVV speler die onhoudbaar raak schoot.1-1Een wissel in de rust Pim van Amerongen werd gewisseld voor de terugkerende Mathijs Brink.

Gelijk vanaf de aftrap van de 2e helft was het FC Driebergen die ten aanval trok om toch maar de drie punten uit Amersfoort mee te pikken.
Het werd steeds gevaarlijker voor de goalie van CJVV maar het ging weer zo als de laatste 7 wedstrijden net mis.
De pech kwam al in de 53e minuut toen een ongelukkige tackle binnen de 16 leidde tot een strafschop voor de thuisclub die tevens benut werd. 2-1
Een keihard werkend en op basis van deze 2e helft zeker verdiende om doelpunten te maken, het waren achter een volgens in de 54e Jelle Adema die hoog over schoot bij een kans waar de doelman de bal los liet.
In de 63e minuut een grote kopkans van Jeffrey Veenendaal die net naast ging en zo bleef FC Driebergen druk op het doel van CJVV uitoefenen. Wat de ploeg ook probeerde het bleef bij een 2-1 nederlaag en zal de komende weken moeten winnen en afwachten.Zaterdag as 2 mei 2015 de Heuvelrug derby tegen Dev-Doorn thuis aanvang 14.30.

Heuvelrugnieuws van 27 april
18e  jaargang 2015 nummer 5468

__

Aurora overtuigend kampioen
WERKHOVEN   Door een 1-0 thuiszege op SVF heeft Aurora zondag het kampioenschap in de vierde klasse behaald. Daarbij was ook hulp nodig van concurrent PVC dat in Utrecht niet verder dan een 1-1 gelijkspel kwam. Met nog 4 wedstrijden te spelen is Aurora niet meer te achterhalen voor de concurrentie.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1912

Souldada en de zingende zaag van Fay Lovsky
AUSTERLITZ  Zondag 3 mei speelt Souldada met Fay Lovsky (zingende zaag) in het Beauforthuis. Souldada zou je ook kunnen lezen als het Portugese saudade;  verlies, gemis, melancholie, oftewel de blues. En gast Fay Lovsky raakt met haar zingende zaag deze kern en daarmee de ziel van de luisteraar.
Naast het melodische Fries wordt Afrikaans en Papiamento gezongen. De specifieke Souldada-klank van de cello en klassieke gitaar wordt aangevuld door Watervolk instrumenten; een kano, ocean drum en schelp.
Het gedicht Watervolk van de Zuid-Afrikaanse Carina Stander is het uitgangspunt van deze voorstelling. Door zijn stromende veranderlijkheid, is water een symbool van het continu verlopende leven.
Souldada, de band van gitaarvirtuoos Herman Woltman met Femke Hoeksma (zang), Carel van Leeuwen (cello), Herman Woltman (gitaar), Bart Soeters (basgitaar) en Willem Smid (percussie, drums).
zondag 3 mei, 18:30

Dalto heeft geen kind aan DVO
DRIEBERGEN  Dalto/BNApp.nl start de 2e helft van de veldcompetitie met een mooie overwinning op DVO: 29-20 (14-9). Na een behoorlijk lange rustperiode voor de ploegen die niet in de play-off’s of play-down moesten acteren begon afgelopen zaterdag de 2e helft van de veldcompetitie.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 28 april
18e  jaargang 2015 nummer 5469

__

Problematisch fietspad tussen Amerongen en Veenendaal
UTRECHTSE HEUVELRUG  De Dorpsjournalist meldt op Twitter:  “Utrechtse Heuvelrug heeft provinciale subsidie aangevraagd voor verbetering van het slechte fietspad tussen Amerongen en Veenendaal. Maar verbreding en verlichting van het Veensepad is teveel van het goede. Dat zou een negatief effect op de fauna hebben.”

Echtpaar Verhalle diamant
DEN DOLDER  Willem Verhalle (83) en Corrie Verhalle-van der Meijden (85) vierden op dinsdag 28 april hun diamanten huwelijk. Hun fysieke conditie liet niet toe dat ze daar een groots feest van maakten, maar met zoon Eric en de directe familie gingen ze wel gezellig uit eten!. Het echtpaar heeft door het werk van meneer als beroepsmilitair door heel Nederland gezworven, maar woont nu al weer 49 jaar in Den Dolder. Lees verder

Tekenen voor het nieuwe station
DRIEBERGEN / ZEIST  Op 28 april om 18.00 uur ondertekenen Provincie Utrecht (gedeputeerde Remco van Lunteren), gemeente Utrechtse Heuvelrug (wethouder Henk Veldhuizen), gemeente Zeist (wethouder Jacqueline Verbeek) en ProRail (directeur Cees de Vries) de realisatieovereenkomst voor de bouw van het nieuwe station Driebergen-Zeist. Lees verder

Plantsoen Abdijgaarde heeft metamorfose ondergaan
ODIJK  Op initiatief van de bewoners is het plantsoen op de Abdijgaarde in Odijk drastisch van uiterlijk veranderd. De bewoners onderhouden het groen al jaren zelf, maar de heesters verwilderden te sterk. Met bijdragen van de gemeente en de Vrienden van het Witte Kerkje werd de afgelopen dagen een nieuw plantsoen aangelegd. Uiteraard verzorgden de bewoners zelf de aanplant.  Lees verder

Tussen grassen en kruiden van de Amerongse Bovenpolder
AMERONGEN  IVN afdeling Heuvelrug en KrommeRijn houdt een grassenexcursie in de Amerongense Bovenpolder.Deze uiterwaard wordt in het kader van het project Noordoever Nederrijn geleidelijk omgevormd tot rivieroeverreservaat. Om in de Bovenpolder de variatie in flora en fauna te vergroten is in het oostelijke deel van het gebied een 45 hectare groot kwelmoeras aangelegd. Het moeras wordt gevoed door schoon grondwater (=kwel) afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug. In zo’n kwelmoeras leven bijzondere plantensoorten zoals waterviolier, lidsteng en bepaalde zeggesoorten. Hier in de Amerongse Bovenpolder is een grote variëteit aan grassen en kruiden te vinden en is het hooi van hoge kwaliteit. Grassen zijn niet zo bekend door het ontbreken van fel gekleurde bloeiwijzen en hun geringe afmetingen. Toch is het zeer de moeite waard er eens bij stil te staan en met een loepje naar de bouw van zo’n grasje te kijken. Zo kijken we naar de aartjes en de kafjes van een grasje, en wilt u misschien weten wat dat zijn? We komen grassen tegen zoals vossenstaart, en bijvoorbeeld reukgras, deze laatste te herkennen aan de geur van vers hooi. We zullen ook allerlei verschillende kruiden zien die speciaal in een uiterwaard voorkomen. Vindt u het ook leuk om eens bij grassen stil te staan en te genieten van de mooie natuur hier, ga dan mee.
Datum: Zondag 10 mei om 14:00Locatie: parkeerplaats voor kasteel Amerongen, Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
Informatie: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1906

Groei voedselbank Utrechtse Heuvelrug ver boven landelijk gemiddelde
UTRECHTSE HEUVELRUG De vraag naar voedselpakketten van Voedselbank Utrechtse Heuvelrug is vorig jaar met twintig procent gestegen. Landelijk is er sprake van een stijging van elf procent. Dit meldt de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug op basis van onlangs gepubliceerde cijfers van Voedselbanken Nederland.  Lees verder

Lokale radio 90FM krijgt alsnog volledige subsidie
UTRECHTSE HEURadio 90FM krijgt met terugwerkende kracht vanaf 2014 de volledige subsidie toegekend. De lokale zender moet daarmee wel een luisteronderzoek houden, anders dreigt verlies van de zendvergunning. Lees verder

Driehonderd bezoekers bij opening Ateliers Driebergen
DRIEBERGEN Ruim driehonderd bezoekers bezochten zondag de opening van het kunstenaarscentrum Ateliers Driebergen. Bij binnenkomst ontvingen zij uit handen van twee adellijke gastvrouwen een setje ansichtkaarten, gebaseerd op het werk van de kunstenaars werkend in de ateliers. Lees verder

Heuvelrugnieuws van 29 april
18e  jaargang 2015 nummer 5470

__

De kogel is door de kerk
BUNNIK  Terwijl half Bunnik feest vierde op de vrijmarkt, werd afgelopen maandag honderd meter verderop De Gaarde klaargemaakt voor de sloop. De laatste spullen van de Oranjemarkt en het vaste interieur werden verwijderd. Dinsdagmorgen, op de dag af 53 jaar na het leggen van de eerste steen, werd een symbolische start gemaakt met de sloop.  Lees verder

Floris Veenendaal (70) 25 jaar raadslid
ZEIST  Op 1 mei is Floris Veenendaal precies 25 jaar geleden geïnstalleerd als raadslid voor de VVD. In de raadsvergadering van 28 april, is plaatsgemaakt voor dit bijzondere jubileum.
Voor de 70-jarige liberaal stond de ‘Floris Veenendaal Trofee’ klaar omdat hij al 25 jaar als verbinder een belangrijke rol in de gemeenteraad speelt.  Lees verder

Gemeentehuis Bunnik verwelkomt Tour
ODIJK  De gemeente Bunnik heeft deze week een banner van ‘Bunnik Verwelkomt de Tour’ en een gele fiets aan het balkon van het gemeentehuis gehangen. De gemeente ondersteunt volgens wethouder Rob Zakee met dit “vrolijke gebaar” het initiatief van ondernemers en bewoners om rondom de start van de Tour de France in Utrecht allerlei activiteiten te organiseren.

“Het betekent een geweldige boost voor de hele regio Utrecht dat de Tour de France in de stad Utrecht van start gaat”, zegt wethouder Zakee. “Het is niet alleen het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld, maar ook een culturele gebeurtenis van belang.”

Zakee: “We geloven dat Le Grand Départ het regionale gevoel versterkt en onze band met de gemeente Utrecht sterker maakt. Bovendien biedt de start van de Tour in onze buurgemeente een mooie kans voor onze ondernemers. Om al die redenen werkt onze gemeente van harte mee aan het initiatief ‘Bunnik Verwelkomt de Tour’. Om dat te onderstrepen hebben we in een vrolijk gebaar een banner van het initiatief en een gele fiets aan de balkon van ons gemeentehuis gehangen.”

Het initiatief beschikt over een eigen website, waarop de activiteiten te vinden zijn die in Bunnik rond Le Grand Départ georganiseerd worden. Ook staat daar een overzicht van de overnachtingsmogelijkheden in Bunnik: www.bunnikverwelkomtdetour.nl

Verrvuilde grond in Amerongen
AMERONGEN  Op twitter meldt Dorpsjouralist het volgende: “Een strook gemeentegrond achter woningen aan de Amerongse Prins Bernhardlaan is verontreinigd met de giftige stof perchloorethyleen. Het oplosmiddel zou door een vroegere gebruiker van de grond zijn geloosd tijdens de productie van lijmstoffen. Volgens de provincie zijn er geen risico’s voor de gezondheid, maar de gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat onderzoek uitvoeren.”

The Posies in De Peppel
ZEIST  Op zaterdag 2 mei 2015 speelt de Amerikaanse powerpopband The Posies in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Een van de meest bejubelde Amerikaanse powerpopbands van de jaren 90 bracht cultpareltjes uit als Frosting On A Beater en Amazing Disgrace. Oprichters, gitaristen, zangers en songschrijvers Ken Stringfellow en Jon Auer speelden met R.E.M., Fountains of Wayne, Snow Patrol, Neil Young en Big Star, en leverden ze een groot aantal soloplaten af. Sinds de afgelopen jaren delen zij weer de podia als The Posies. Rauwe gitaren, ubercatchy melodieën en samenzang zullen voor een onvergetelijke avond zorgen! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20:30 uur, en de entree is €15,- in de voorverkoop en €19,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Weinig slaap voor Utrechtse fruittelers door vorst
WERKHOVEN  Slapeloze nachten voor fruittelers in onze provincie. Door de vorst van de afgelopen twee nachten was het spannend oif de oogst dit jaar zou lukken. Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Hoofdstraat in 1955

Bea van Leeuwen stopt na 20 jaar
LANGBROEK  Ruim 20 jaar kookte en serveerde Bea van Leeuwen de zogenaamde senioren-maaltijd in het Dorpshuis in Langbroek. Nu doet ze dat voor de laatste keer. Op het menu staan pannenkoeken. Bea vertelt dat de seniorenmaaltijd één keer in de maand plaatsvindt in de periode van oktober tot en met april. Lees verder

Utrecht wil meer tempo in vernieuwing Prattenburg Rhenen
RHENEN  De Utrechtse gedeputeerde Bart Krol vindt dat het proces rond de vernieuwing van landgoed Prattenburg in Rhenen moeizaam verloopt. Wel heeft de provincie toegezegd mee te willen doen een een speciale Kwintelooijen-conferentie die de gemeente Rhenen wil beleggen.  Lees verder

Heuvelrugnieuws van 30 april
18e  jaargang 2015 nummer 5471

__

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts brengt werkbezoek aan Bunnik
VECHTEN  Restauratie en behoud van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) zijn belangrijk. Maar om de potentie van het grootste monument van Nederland te benutten, moeten we verder durven kijken dan losse forten en hun directe omgeving. Een integrale gebiedsontwikkeling van de hele Waterlinie is nodig. Om moeilijke keuzes te helpen maken op het gebied van wonen, werken, verkeer en recreatie, aldus gedeputeerde Mariëtte Pennarts van de provincie Utrecht en wethouder Rob Zakee.

Pennarts, die cultuur in portefeuille heeft, bracht onlangs een werkbezoek aan Bunnik. Ze sprak daar met wethouder Rob Zakee onder andere over Fort bij Vechten. Dat fort heeft een bijzondere plaats in de 85 km lange NHW, die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Pennarts: “Het ligt in het hart van de Waterliniegebied. Het is het op één na grootste en best bereikbare fort. Niet toevallig bouwen we daar het Nationaal Waterliniemuseum.” Zakee voegde daar aan toe: “Wat Vechten helemaal uniek maakt, is dat daar de Waterlinie de Romeinse Limes kruist. Die zijn beide genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. Die combinatie vind je nergens anders.”

De 2 bestuurders vinden het hoog tijd om verder te kijken dan het behoud van losse forten en hun directe omgeving. Pennarts: “We moeten van een locatie gebonden aanpak naar een integrale gebiedsontwikkeling. Dan waarborg je de kracht van dit prachtige nationale landschap. Je geeft het gebied één identiteit en dat is  nodig om de Waterlinie niet alleen in het hoofd, maar ook in het hart van mensen te laten leven. Het gebied zit niet alleen vol cultuurhistorie, maar heeft ook toeristische en economische potentie. Die halen we er nu veel te weinig uit.” Zakee stemde daar mee in en wees Pennarts erop dat Bunnik, Wijk bij Duurstede en Houten sinds kort samen aan één omgevingsvisie voor de Kromme Rijnstreek werken.

Het Rijk gaf vorig jaar de regie over het Waterlinieproject door aan de vier linieprovincies. Dat zijn naast Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. “De grote overheidsinvesteringen in behoud en ontwikkeling lopen af”, aldus Pennarts. “Belangrijk worden nu duurzame exploitatie en beheer. Onze zoektocht naar het juiste model voor het Waterliniemuseum loopt nog. Meer in het algemeen wordt het tijd dat lokale partijen, zoals gemeenten, ondernemers en particulieren nadrukkelijk voor de doorontwikkeling van het gebied helpen zorgen.”

Zakee tekende daar wel bij aan dat overheden altijd een rol houden. “Ze bewaken de kwaliteit van het gebied, bemiddelen, tillen plannen naar een hoger niveau en helpen partijen de weg vinden in alle subsidieregels en procedures.”

Gerenoveerde sluisdeur Wijk bij Duurstede wordt teruggeplaatst
WIJK BIJ DUURSTEDE  De laatste sluisdeur van de Prinses Irenesluis in Wijk bij Duurstede is gerenoveerd en wordt binnenkort teruggeplaatst. Vanaf 7 mei werkt Rijkswaterstaat aan de terugplaatsing en is de westelijke sluiskolk voor alle scheepvaart gestremd.  Lees verder

Vandalen teisteren bos van Utrechtse Heuvelrug
LEERSUM  In de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben vandalen het stelsematig gemunt op een stuk natuurgebied in Leersum. Het dumpen van afval en het slopen van bankjes en paaltjes is aan de orde van de dag.  Lees verder

Eerste stap naar een duurzame financiële huishouding
UTRECHTSE HEUVELRUG  Dinsdag 28 april heeft het college de programmarekening 2014 in concept vastgesteld met een tekort van € 1.351.000. Dit tekort is voornamelijk veroorzaakt door noodzakelijke afwaarderingen op grondexploitaties en openstaande vorderingen. Door een positief resultaat van € 400.000 op de bedrijfsvoering is een groter tekort voorkomen.

Het college heeft op verzoek van de raad de eerste stappen gezet om te komen tot “een financieel gezonde gemeente met maximaal behoud van voorzieningen”. Na het aanbieden van een sluitende meerjarenbegroting 2015, is een aantal maatregelen genomen die in de programmarekening 2014 een éénmalig negatief effect hebben. Van alle grondexploitatie projecten en voormalige gemeentewerven en –kantoren zijn de opbrengsten uit grondverkoop herzien. Op basis van de recente ontwikkelingen in de vastgoedmarkt zijn de geprognosticeerde opbrengsten realistisch herzien. Daarnaast is de voorziening voor de oninbaarheid van openstaande vorderingen aanzienlijk verhoogd.

Door een strakke sturing kon een deel van het verlies gecompenseerd worden met positieve resultaten op overige onderdelen van de bedrijfsvoering, zoals de implementatie van transities, de uitvoering van de WMO en reductie van het aantal afgenomen uren bij de Milieudienst.

Belangrijk aandachtspunt voor het college blijft de ontwikkeling van de schuldenlast en de solvabiliteit. Het streven blijft de schuldenlast die in 2014, weliswaar minder dan verwacht, opnieuw gestegen is verder te reduceren. Hiermee wordt tevens de verhouding tussen het eigen vermogen en de schuldenlast, de zogenaamde solvabiliteitsratio, verbeterd.

Het college stelt voor de afwaardering van de grondexploitaties en de lagere opbrengsten van het vastgoed voor € 1.751.000 uit de algemene reserve te halen. Hiermee worden mogelijke grote toekomstige risico’s financieel afgedekt. Gelijktijdig stelt het college voor € 1.700.000 vanwege positieve resultaten binnen het project Allemanswaard, en het positieve resultaat van de bedrijfsvoering, ruim € 400.000 toe te voegen aan diezelfde algemene reserve. Ook deze maatregel betekent een verbetering van de solvabiliteit.

De accountant heeft de jaarrekening gecontroleerd en komt tot de conclusie dat deze getrouw en rechtmatig is. Positief is de accountant over de inhoud van de jaarrekening en de mate waarin de organisatie in control is. Aandacht vraagt de accountant nog wel voor de ontwikkeling van de schuldenlast. Een punt dat het college volledig onderschrijft.

10.000 bezoekers Grebbeberg in 15 jaar tijd
RHENEN  Zo’n 10.000 bezoekers hebben zich de laatste 15 jaar rond laten leiden door stichting De Greb over het voormalige slagveld op de Grebbeberg. “De reacties van de mensen grijpen mij nog steeds aan”, zegt Wageninger Hans Brons, 1 van de gidsen van stichting De Greb.  Lees verder

Driebergen in ansichtkaarten: Park Welgelegen in 1972

Onderhoud Oorlogsmonument Doorn overgedragen
DOORN  Na zes jaar iedere maand het Oorlogsmonument in Doorn te hebben schoongemaakt, heeft het A-team het onderhoud van het monument overgedragen aan een nieuwe generatie jongeren. Afgelopen dinsdag 27 april kwamen Emma, Norah, Valentijn en Okke, onder leiding van vader Peter Bos, gewapend met bezem en papierprikker het monument schoonmaken. Voor de komende dodenherdenking ligt het monument er weer netjes bij.

In 2009 startte Joshua Kamp, na een emotionele oproep van Oud-Doornaar Adrian Hovestad in De Kaap, een actie om het monument maandelijks schoon te maken. Samen met klasgenoten en twee buurtkinderen ruimden zij het zwerfaval rond het verwaarloosde monument op iedere laatste woensdagmiddag van de maand op. Bij hun werkzaamheden kregen zij ondersteuning met het verstrekken van vuilniszakken en bezems van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Adrian Hovestad was emotioneel getroffen door deze actie. Zelf vertelde hij dat hij als tienjarige jongen tegenover het monument had gestaan toen de Canadezen op 7 mei 1945 Doorn binnen trokken. Later in de jaren vijftig emigreerde Adrian naar Canada. Door de actie van Joshua is er een hechte vriendschap met Adrian ontstaan.

Het A-team kreeg door hun schoonmaakwerkzaamheden ook veel positieve aandacht in De Kaap. Zelfs het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan het initiatief van de jongeren uit Doorn. In 2013 ontving het A-team de aanmoedigingsprijs onderhoud Oorlogsmonumenten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Nu groep 7 van de openbare basisschool Kameleon in Doorn het onderhoud van het Oorlogsmonument heeft overgenomen zal het in de toekomst er opgeruimd bij blijven staan.