het nieuws van 1 april 2014
17e jaargang nummer 5077
foto’s op flickr

foto’s op 500px

SP start met GroenLinks en PCG onderhandelingen

20140401 WIJK BIJ DUURSTEDE  Bij de gemeenteraadverkiezingen van 19 maart is voor Wijkse partijen veel veranderd. De SP werd de grootste partij en heeft de afgelopen weken het initiatief genomen in de zoektocht naar een nieuw college. Na de informatieronde willen de socialisten verder onderhandelingen openen met de PCG en GroenLinks.

“Er wordt door alle partijen gevraagd om stevige wethouders, met ook lokale binding. Dat gaf voor ons de doorslag”, legt informateur Frans van der Tol uit.
In de dagen na de verkiezingen nodigde Van der Tol alle partijen uit om te kijken wat zij van de uitslag vinden. Gezien de verdeling van de zetels zijn er verschillende coalitiemogelijkheden. “Vele partijen gaven aan wel me te willen en kunnen doen. Kijkend naar de uitslag en wat de partijen gezegd hebben, vinden wij dat we in eerste instantie verder moeten gaan met partijen die vooral een lokaal gezicht hebben. Er komt veel op ons af, en dan is juist die kennis van de eigen omgeving van enorm belang. Daar ligt wat ons betreft ook de verkiezingswinst voor bijvoorbeeld de PCG en SP”, meent van der Tol.

Om de basis in de gemeenteraad te verstevigen heeft ook de PvdA een uitnodiging gekregen om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Dat zal een experiment worden in de gemeente. “Met GroenLinks, de PCG en SP hebben we al tien zetels. Maar om de basis wat breder te trekken en omdat zij aangegeven heeft een dergelijk college te willen steunen schuift de PvdA aan. Zij zet dan ook een handtekening onder een eventueel coalitieakkoord, maar levert geen wethouder”, aldus de informateur.

Zodra er een formateur is aangewezen, zal gekeken worden wanneer de daadwerkelijke onderhandelingen gaan beginnen. “We hebben inmiddels al iemand benaderd, maar moeten nog de agenda’s afstemmen. We streven ernaar om zo snel mogelijk de eerste bijeenkomst te houden, waarbij de inschatting is dat het niet zo heel lang hoeft te gaan duren. Maar dat zien we de komende weken wel”, eindigt de SP-er.

Gemeenteraad in straf tempo naar nieuw college

20140401 UTRECHTSE HEUVELRUG  De nieuwe gemeenteraad wil eind mei vier nieuwe wethouders beedigd hebben. Een van hen moet de portefeuille personeel en organisatie overnemen van de burgemeester. Welke partijen mogen meedoen aan het nieuwe college blijft tot Koningsdag onduidelijk.

Lees verder

Jeugdzeilen op GravenBol

20140401 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vanaf juni 2014 is het zover: zeilschool Windemanneke gaat zeillessen verzorgen voor de jeugd van Wijk bij Duurstede, de Heuvelrug en omstreken. De plas van GravenBol is uitermate geschikt voor het geven van zeillessen aan kinderen: het is geen openbaar water, overzichtelijk en veilig en er staat altijd wel wind door de open ligging.

Lees verder

Mazijkpop zoekt hulp

20140401 WIJK BIJ DUURSTEDE  Ook in moeilijke tijden zet de Wijkse Popmuziekvereniging door en is druk bezig met de organisatie van weer een Mazijkpop met het plan dit op zaterdag 19 juli te gaan houden. Op het programma staat vanaf 19.00 uur weer een leuk festival met veel Wijks talent dat weer op het Mazijkterrein achter Café ‘t Hoff gehouden gaat worden.

Lees verder

Zondagsrust houdt Rhenen uit de slaap

20140401 RHENEN  Tijdens de eerste openbare zitting over de coalitieformatie in Rhenen zijn de grote partijen nog niet echt nader bij elkaar gekomen. SGP, de grootste partij met vier zetels, beschouwt het als haar plicht om met tegenpool PCR (3 zetels) om de tafel te gaan voor verdere formatiestappen.

Lees verder

Coalitie met vier partijen en vier wethouders in de maak

20140401 UTRECHTSE HEUVELRUG  Een nieuwe coalitie met vier partijen en evenzoveel wethouders lijkt op komst voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit het verslag dat informateur Bert Bakker maandag heeft uitgebracht aan de nieuwe gemeenteraad.

Lees verder

Supermarkt Maarn nu ook zondags open

20140401 MAARN  De Maarnse supermarkt Plus gaat vanaf eind april ook zondags open. Campinggasten zouden er op rekenen. Met het nieuwe campingseizoen in aantocht heeft de leiding van de Maarnse supermarkt Plus besloten vanaf 27 april ook op zondags de winkeldeuren te openen.

Lees verder

Tweeling (83) voor het laatst op pad voor Simavi

20140401 ZEIST  Miek en Dik Koning hebben al 74 keer gecollecteerd voor Simavi. Deze hulporganisatie slaagt er niet meer in om voldoende collectanten op de been te brengen, en stopt. De gedreven tweeling uit Zeist vindt dat jammer.

Lees verder

Damiaan Zeist gaat voor duurzaam

20140401 ZEIST  Afgelopen donderdag is onder een stralende zon officieel het startsein gegeven voor het gebruik van zonne-energie. Wethouder Joke Leenders sprak de leerlingen enthousiast toe en stak symbolisch de eerste stekker in de zon.

Lees verder

Kindertheater en -muziek in de Peppel

20140401 ZEIST  In gesprek met de Freules Van Peppel tot Montauban van Vollenhove – Slottuin! De freules presenteren zichzelf, de disco’s en het kindertheater/muziek in De Peppel en in het bijzonder het komende kinderconcert op zondagmiddag 13 april op, om 14:30.

vergroot foto

Vertel, wij hebben jullie nu al een aantal keren gezien tijdens het kindertheater en de kinderdisco in De Peppel, maar wie zijn jullie nu precies?
Nou zeg, wat aardig dat u dat vraagt.. Wij zijn Pieternel van Peppel tot Montauban van Vollenhove – Slottuin en Petronella van Peppel tot Montauban van Vollenhove – Slottuin.. Inderdaad, familie. Tante en nicht welteverstaan. En ja.. wij zijn er al een tijdje, in de Peppel. Wij vinden het leuk als kinderen lol hebben en mooie voorstellingen en muziekoptredens beleven, dus nodigen wij ze graag uit. En uiteraard zijn we zelf ook enorm gesteld op muziek en theater. Dus organiseren we dat graag in onze dependance ‘De Peppel’.  Zelf houden we ook vréselijk van dansen en dat leren we nu van de kinderen tijdens de PPK, de Peppel Party Kids disco-avond weet u wel? Moderne dans dan.

We hebben tijdens de disco gezien dat jullie ook ‘de worm’ hebben geleerd van de kinderen, willen jullie daar nog iets over vertellen?
Nee, liever niet.

En de cupsong?
Nou.. die gaat steeds beter…

Is jullie haar echt?
Nee, uiteraard niet.. Wij komen uit de pruikentijd!

Hoe oud zijn jullie dan?
Uh.. nou, oud genoeg voor de disco toch?
Laten we zeggen: jonger dan Sinterklaas en ouder dan Mega Mindy, zo heet ze toch?

Hoe vonden jullie van de voorstellingen tot nu toe?
Werkelijk prachtig, echt erg leuk.. leerzaam en ook erg muzikaal!
Eerst was daar onze Dirk Scheele.. met z’n leuke krullen, niet eens een pruik! Petronella was trouwens op slag van de kaart van die man.. Maar goed: een uitverkochte Peppel vol kinderen onder de één meter tien en ze zongen en dansten allemaal mee, prachtig! Trouwens, de ouders kenden ook zijn gehele repertoire! Leuke vent, die Dirk..
En toen kregen we Maranza.. Kindertheater. De kinderen in het publiek mochten zelf hun verhaal vertellen en de mensen van Ziezus Eigenzinnig Theater maakten er in een overigens zeer mooi decor een prachtige en muzikale voorstelling van! De kinderen hadden steeds een belangrijke rol en mochten meedenken over het verloop van het verhaal en meespelen! We zagen de kinderen helemaal opgaan in het verhaal, mooi hoor.. Een tijd later, bij Roepuma, weer een voorstelling van Ziezus, weer zo’n prachtige voorstelling, dit keer een uit de hand gelopen kerstverhaal met de broek van de kerstman die natuurlijk aan de Eifeltoren hing. Een goedbezochte en leuke voorstelling. Voor en door de kinderen!
 
Wij hoorden dat Hippe Gasten binnenkort naar De Peppel gaat komen?!
Ja… dat is echt een stel hippe gasten…!  Ze komen al aanzetten met dikke versterkers (zo zeg je dat toch..?) en gitaren enzo.. Want ze zijn niet kinderachtig hoor, ze spelen echte rock, voor alle leeftijden! Het meest voor kinderen dan. En die Hippe Gasten vinden het alleen maar gezellig als de kinderen en de ouders lekker meedoen!

En jullie… Kunnen we jullie ook nog ergens anders tegenkomen?
Nou ja.. laten we zeggen: kijk eens op Facebook, zo heet dat toch?
Zoek maar even naar ‘Ahha acts’.. voor onze leukste familiefoto’s!

Willen jullie verder nog wat kwijt?
Nou wij willen natuurlijk iedereen graag uitnodigen voor alle komende disco’s, optredens en voorstellingen!
Hippe Gasten (zie ook: www.hippegasten.nl) treedt dus op zondagmiddag 13 april op, om 14:30 gaat de deur open en ontvangen we iedereen graag…  Kaartjes zijn 10 euro aan de deur of… maar 6 euro in de voorverkoop via de site! Trouwens op de site staat ook nog meer informatie over Hippe Gasten én ook een leuk filmpje! (www.peppel-zeist.nl).
het nieuws van 2 april 2014
17e jaargang nummer 5078
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Literaire en muzikale dodenherdenking

20140402 DRIEBERGEN  Op zondagavond 4 mei, tijdens dodenherdenking, presenteert Theater Maitland op Landgoed de Horst in Driebergen, Schreeuw van de Stilte. Dit is een aangrijpende voorstelling over oorlog, verlies en vrijheid.

Lees verder

Beoogde coalitie Zeist vergadert besloten verder

20140402 ZEIST  Vanavond, op woensdag 2 april, start de onderhandeling over het nieuwe coalitieakkoord. Op het gemeentehuis vindt in een besloten vergadering de eerste bespreking plaats tussen VVD, D66, Seyst.Nu en CDA.

Lees verder

Zorg over nieuwbouw Roosevelthuis

20140402 DOORN  De provincie is het niet eens met het plan voor een nieuw Hydepark, includief het te slopen Roosevelthuis. Dat gebouw zou wel eens veel groter en drukker kunnen terugkomen. Dat schrijft de provincie in reactie op het bestemmingsplan Nieuw Hydepark.

Lees verder

Cothen: Toon van Dijkstraat

20140402 COTHEN  Afgelopen ochtend is in Cothen onder grote belangstelling van familie en dorpsgenoten, het straatnaambordje “Toon van Dijkstraat onthuld. Voordat het bordje werd onthuld in de nieuwe wijk De Kamp, werden er toespraken gehouden door wethouder Robbert Peek en de dochter van Toon van Dijk, Marlet.

Lees verder

Animatiefilm CLZ beste van Nederland

20140402 ZEIST / AMSTERDAM  De animatiefilm van vijf leerlingen van het Christelijk Lyceum Zeist is op zaterdag 29 maart in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam door de jury gekozen als beste van Nederland.

Lees verder

Event Support Holland gaat wildgroei beëindigen

20140402 GEMEENTE BUNNIK  Event Support Holland uit Woerden gaat vanaf 1 april een einde maken aan de wildgroei van reclameborden in de gemeente Bunnik. De gemeente verkoopt hen het alleenrecht voor het ophangen van dertig reclameborden, verdeeld over de hele gemeente.

Lees verder

Aanpak rolstoelhelling vordert

20140402 ZEIST  De gemeente heeft het herstelwerk aan de rolstoelhelling achter de Voorheuvel hervat. Over naar schatting 4 weken moet het werk klaar zijn, meldt de voorlichter.‘‘Tijdens de werkzaamheden waren leidingen in de grond gevonden waarop niet kan worden gebouwd. Daarom moest een andere methode voor herstel worden gekomen.

Lees verder

Fluoricerend avondhockey-toernooi

20140402 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vrijdag 4 april start HV Dorsteti zijn Lustrumprogramma met het ‘Rabobank-Glow in the Dark knotshockey-toernooi’. Het schouwspel vormt de aftrap van veel festiviteiten rond het 35-jarig bestaan van de vereniging  Ieder team speelt met schuimrubber sticks, die oplichten in het donker.

Lees verder

Op verkenning in de Zanderij

20140402 MAARN  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houdt een rondwandeling in de Zanderij. Het gebied is een voormalige zandafgraving en is lang gebruikt door de spoorwegen als rangeerterrein. Na de laatste zandwinning is het jarenlang afgesloten geweest om de natuur de kans te geven om zich te ontwikkelen.

vergroot foto

Er is een grote verscheidenheid aan natuur, mede door de aanwezigheid van zonnige zuidhellingen met planten als grote tijm en steenanjer, bij het water komt ook de moeraswespenorchis en wespenorchis voor. Kortom, het is een gebied dat nog volop in ontwikkeling is en dat vraagt om ontdekt te worden, kom dus mee naar de excursie. In het gebied zijn honden niet toegestaan.

De excursie vindt plaats op zondag 13 april van 14.00-16.00 en start op het parkeerterrein bij de Groene Entree Maarn N227 afslag Bergweg te Maarn
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
het nieuws van 3 april 2014
17e jaargang nummer 5079
foto’s op flickr

foto’s op 500px
Nog geen afbeelding geselecteerd

SGP en PCR niet samen verder in Rhenense coalitie

20140403 RHENEN   De SGP en PCR zien het niet zitten om samen in een coalitie verder te gaan. Dat is gebleken uit gesprekken die de twee afgelopen dagen voerden. Vooraf aarzelden beide partijen al of samenwerking zou slagen, gezien de verschillen tussen de verkiezingsprogramma’s.

Met name op het punt van de koopzondagen en het evenementenbeleid bleken de twee niet dichter bij elkaar te kunnen komen. Daarnaast bleek tijdens de gesprekken een groot verschil van inzicht over de wijze waarop de informatiegesprekken een vervolg zouden moeten krijgen. Donderdagavond 3 april zijn alle acht fractievoorzitters bij elkaar gekomen. Besloten is dat twee informateurs vanuit de SGP en PCR de informatieronde voortzetten waarbij  twee mogelijke coalities verkend worden. Een coalitie met SGP en een coalitie met de PCR .

Koninklijke onderscheiding voor dr. A.F. van Olphen

20140403 WIJK BIJ DUURSTEDE / AMSTERDAM  Op donderdag 3 april vindt tijdens een bijeenkomst in het kader van oorchirurgie, de 18e Leonard Jongkees lezing plaats in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC). De heer dr. A.F. van Olphen uit Wijk bij Duurstede, Keel- Neus en Oorspecialist (KNO), zal deze medische lezing over oorheelkunde geven, in aanwezigheid van collegae uit het hele land.

Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd dr. Van Olphen te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Poppens zal de bijhorende versierselen uitreiken na afloop van de lezing, in bijzijn van familie, naasten en collegae. De uitreiking vindt plaats rond 17.00 uur in collegezaal 4 van het AMC te Amsterdam.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Dr. Van Olphen krijgt de versierselen uitgereikt, omdat hij zich vanaf 1983 onafgebroken en op intensieve wijze, als KNO-arts in het UMC Utrecht en als hoofd van de Zorggroep Cochleaire Implantatie, actief en leidend heeft ingezet voor medische oplossingen voor doven en slechthorenden. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het technisch (door)ontwikkelen en toepassen van een elektrische binnenoorprothese, het cochleaire implantaat (CI), voor volwassenen en kinderen die doof geboren worden of bij wie plotselinge doofheid optreedt.

Als pionier in de beginfase van deze revolutionaire ontwikkeling heeft hij met buitengewoon grote betrokkenheid en inzet zorg gedragen voor financiële vergoeding door ziektekostenverzekeraars. In dit kader zette hij gehoorrevalidatie en professionele begeleiding van patiënten op.
Dr. Van Olphen wordt gewaardeerd om zijn grote persoonlijke betrokkenheid bij en inzet voor individuele patiënten. Hij onderscheidt zich vanwege zijn bijzondere aandacht en oog voor de maatschappelijke en sociaal emotionele consequenties van deze revolutionaire ontwikkeling voor cliënten (jong en oud). Dit vereist naast medische kennis veel kennis van de ontwikkeling van kinderen in brede zin: audiologie, taalspraakontwikkeling, cognitieve en communicatieve ontwikkeling en de sociaal-emotionele kant van opgroeien met een ernstige gehoorstoornis. Hij droeg bij aan de acceptatie van het CI door doven in Nederland en speelde een belangrijke rol bij het kweken van wederzijds begrip tussen de medische wereld en de dovenwereld.
De optelsom van zijn verdiensten, in / dan wel gerelateerd aan zijn voormalige hoofdfunctie, heeft voor de samenleving een bijzondere waarde en draagt bij aan de kwaliteit van leven van doven en slechthorenden.

Eén brandweerkorps in Rhenen

20140403 RHENEN  Het heeft een aantal jaren geduurd, er is stevig over gediscussieerd en niet alle neuzen wijzen helemaal de goede richting op, maar op zaterdag 29 maart zijn de brandweerkorpsen van Achterberg en Rhenen officieel samengevoegd.

Lees verder

Kom slowdaten met raadsleden en medewerkers van de gemeente

20140403 ZEIST  Op vrijdagavond 11 april is iedereen welkom om te komen slowdaten met raadsleden en medewerkers van de gemeente Zeist. Het is een mooi moment voor inwoners en geïnteresseerden om zich te laten informeren en om mee te praten over nieuwe ontwikkelingen in de gemeente zoals de toekomst van het centrum, bouwplannen of veiligheid in de wijk.
 
Slowdate sessies
In drie sessies van 30 minuten worden verschillende onderwerpen aangesneden. Inwoners, vertegenwoordigers van organisaties, nieuwe raadsleden en medewerkers van de gemeente en andere geïnteresseerden gaan met elkaar in gesprek. Na een pauze van 15 minuten wordt er gewisseld van onderwerp en locatie. Om 21.45 uur wordt de slowdate afgesloten met een gezellige borrel.

Ontmoet nieuwe raadsleden
Aanleiding voor de slowdate is om nieuwe raadsleden met verschillende onderwerpen, de inwoners, andere geïnteresseerden en de medewerkers van de gemeente Zeist, kennis te laten maken. Daarbij kan het over allerlei zaken gaan zoals de overdacht van de jeugdzorg van het rijk naar de gemeente, maar ook de toekomstplannen voor het centrum. Het is een kans voor iedereen die komt om het gesprek aan te gaan over actuele onderwerpen.
 
Ervaar het vernieuwde gemeentehuis
Het slowdaten wordt op een feestelijke wijze om 19.30 geopend door griffier Johan Janssen in de publiekshal van het gemeentehuis. Daarna start om 19.45 uur de eerste slowdate sessie. De sessies worden in verschillende ruimtes van het gebouw gehouden waardoor aanwezigen ook meteen een indruk krijgen van de sfeer en de architectuur van het gemeentehuis.

Breed draagvlak voor promotie Wijk bij Duurstede

20140403 WIJK BIJ DUURSTEDE  Maandag 31 maart jl. is er een bijeenkomst geweest waar de samenwerkingsmogelijkheden voor het versterken van citymarketing in de gemeente Wijk bij Duurstede zijn besproken. Hierbij waren aanwezig vertegenwoordigers van de VVV, de ondernemerskring OKW, WijkNogLeuker, de Vereniging Citymarketing, Wijkse vertegenwoordigers van Horeca Nederland en het college van burgemeester en wethouders.

Na afloop van dit overleg kon burgemeester Tjapko Poppens concluderen dat er een breed draagvlak is bij deze belangrijke partijen om de promotie van Wijk bij Duurstede op te pakken. Iedere partij draagt nu zelf al bij aan de promotie van Wijk bij Duurstede. Citymarketing echter richt zich op het marktgericht opereren om alle stedelijke actoren (gemeente, bewoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen) zover te krijgen dat de stad zich als geheel naar buiten kan profileren. In Wijk bij Duurstede kan samenwerking en onderlinge afstemming op onderdelen in dat kader nog meer opleveren dan nu het geval is.
Geconstateerd is dat er meer raakvlakken dan verschillen zijn in de wijze waarop de promotie van Wijk bij Duurstede verder kan worden vormgegeven. Dit biedt volgens alle betrokkenen veel kansen en mogelijkheden om de promotie te versterken.’

De genoemde deelnemers organiseren zich in een Overlegorgaan Promotie Wijk bij Duurstede (werktitel). Een eerste actiepunt is dat de gewenste promotie vanuit een gezamenlijk op te stellen overkoepelende visie wordt benaderd. Hiertoe worden met name de overeenkomsten gezocht tussen die visies die de deelnemende partijen nu ieder voor zich hanteren. De overkoepelende visie betreft de gehele stad. Het zwaartepunt ligt daarbij in eerste instantie op de binnenstad.
Daarnaast wordt ernaar gestreefd om alle bestaande en nieuwe activiteiten van de deelnemende partijen zoveel mogelijk onderling af te stemmen en in lijn met die gezamenlijke visie te brengen, om een goede samenhang te creëren en onderlinge ondersteuning van elkaars activiteiten mogelijk te maken.

Er zal regelmatig afstemming plaatsvinden tussen de verschillende partijen van het Overlegorgaan om elkaar te informeren over plannen en activiteiten en elkaar te inspireren voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen.

De gemeente neemt in dit proces een regierol in, die gericht is op verbinding en ondersteuning. Een volgend overleg wordt gehouden wanneer de onderhandelingen voor een nieuw coalitieakkoord zijn afgerond en een nieuw college is geïnstalleerd.

Reinier Goudswaard wint prijs

20140403 DRIEBERGEN/ ZEIST  Reinier Goudswaard uit Driebergen en Martijn van Wijk uit Odijk wonnen samen de Jan Kommandeurprijs met hun project ‘‘Golfenergie’’. Beide scholieren zijn leerlingen uit vwo 6 van katholieke scholengemeenschap De Breul in Zeist.  Ze wonnen de Jan Kommandeurprijs 2014, toegekend voor het beste bèta-profielwerkstuk.

Lees verder

De Krommerijnder (er)varen

20140403 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Krommerijnder, een replica van een historische trekschuit is maandag te water gelaten. In het weekend van 12 april start het tweede vaarseizoen van dit unieke schip. Trekschuiten als de Krommerijnder voeren tot in de negentiende eeuw stroomafwaarts van Wijk bij Duurstede naar Utrecht.

Lees verder

Kleuters bouwen kippenhok

20140403 DRIEBERGEN  ‘‘Het zijn er drie! Nou moeten we ze voer geven!’’ De kleuters van basisschool De Vuurvogel in Driebergen kijken vol vreugde toe hoe op hun schoolplein drie krielkipjes worden losgelaten in hun nieuwe hok. Het kippenhok is helemaal zelf door de oudste kleuters van de school gemaakt.

Lees verder

Hoek Engweg wordt Ontdekkingsreis

20140403 DRIEBERGEN  De basisscholen Ontdekkingsreis en Dolfijn verhuizen in 2017 mogelijk naar het oude bedrijfsgebouw van taxibedrijf en benzinepomp Hoek, aan de Driebergse Engweg. Het oude gebouw van Dolfijn aan het Jagerspad is voorlopig uit beeld als nieuwbouwlocatie.

Lees verder

Riko Kruit nieuwe trainer Dalto

20140403 DRIEBERGEN  Riko Kruit wordt met ingang van volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Dalto/BNApp.nl. Kruit (39) wordt de opvolger van Ron Steenbergen, die na dit seizoen vertrekt bij de Driebergse club.

Lees verder

Aanrijding op kruising Heideweg/Driebergseweg Zeist

20140403 ZEIST  Een scooterrijder met passagier zijn woensdag aan het einde van de middag aangereden op de gevaarlijke kruising Heideweg / Driebergseweg in Zeist. De kruising wordt aangepast en de (brom)fietsers rijden tijdelijk over hetzelfde fietspad.

Lees verder

Hoe fietsvriendelijk is het in de gemeente Zeist?

ZEIST  Maandag 7 april start wethouder Johan Varkevisser het onderzoek naar de fietsvriendelijkheid van de gemeente door zelf op een speciale meetfiets te stappen. Aan de meetdag doen veel vrijwilligers van de fietsersbond mee. Er wordt gekeken of het fijn fietsen is in Zeist.

Er wordt vooral gelet op de praktijk. De wethouder en vrijwilligers zullen op een speciale high-tech-fiets, vol meetapparatuur, 14 vastgestelde routes rijden die kriskas door de gemeente gaan. Een auto rijdt dezelfde routes om te bepalen wie de minste tijd nodig heeft. Naast de tijd registreert de meetfiets onder andere trillingen en omgevingsgeluid. Een ander onderdeel van de meting is het houden van een telefonische enquête onder inwoners waarin hen gevraagd wordt naar de fietstevredenheid. Daarnaast worden op een veertigtal belangrijke bestemmingen de fietsparkeervoorzieningen beoordeeld. Tot slot kijkt het onderzoeksteam van de Fietsersbond naar het beleid op papier: bevat dat genoeg ingrediënten om Zeistenaren te stimuleren vaker te fiets te pakken. Het onderzoek wordt door de Fietsersbond uitgevoerd op verzoek van de gemeente Zeist.

Doorstroming en veiligheid fietsverkeer
Wethouder Varkevisser: “Meer fietsers betekent minder autoverkeer en dat is gunstig voor de verkeersdoorstroming en de luchtkwaliteit. Daarom kijken we naar allerlei aspecten. Hoe is de doorstroming van het fietsverkeer, is het veilig genoeg? Zijn er paaltjes die in de weg staan? Kan je je fiets goed kwijt?”

Hoe is in 2014 het fietsklimaat?
In 2008, en eerder in 2002, heeft de Fietsersbond samen met de gemeente Zeist ook de Fietsbalans opgemaakt. Toen bleek Zeist goed te scoren op aspecten als aantrekkelijkheid, directheid en oponthoud, terwijl zaken als fietsparkeervoorzieningen en fietstevredenheid voor verbetering vatbaar waren. Nu, in 2014, maken de gemeente Zeist en de Fietsersbond opnieuw de balans op van het lokale fietsklimaat.

Verbeterpunten
De verwerking van alle gegevens zal duren tot ongeveer september 2014. Dan brengt de Fietsersbond verslag uit over haar bevindingen, geeft het een oordeel over het fietsklimaat en brengt het een advies uit met concrete verbeterpunten. Deze verbeterpunten vormen input voor het nog op te stellen ‘Actieplan Fiets, Lopen en Verkeersveiligheid’. Hierin worden de beleidsdoelen uit het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vertaald in concrete verkeersmaatregelen en projecten voor de komende vijf jaren.

35 jaar Toverdo


20140403 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het is een bijzonder jaar voor Toneelvereniging Toverdo (Toneel Vereniging Dorestad). Dit jaar wordt namelijk het 35-jarig bestaan gevierd. Dat gebeurt op 12 en 13 april met de opvoering van de bijzondere familievoorstelling ‘De Gelaarsde Kat’. De repetities zijn in volle gang.

Lees verder

Dana Motek gaat voor deel van Landgoed Beverweerd

20140403 WERKHOVEN   Vorige week meldde zich een tipgever bij ’t Groentje met informatie als zou de deal tussen Dana Motek BV (van grootaandeelhouder Yesh Jokhoe) en Philadelphia in het geding zijn. Toch zeggen beide partijen overtuigd te zijn dat per 1 december 2014 de verkoop in kannen en kruiken is.

Lees verder

Elf discriminatieklachten in Utrechtse Heuvelrug

20140403 UTRECHTSE HEUVELRUG  Elf inwoners hebben vorig jaar een officiële klacht wegens discriminatie ingediend. Dat is ongeveer evenveel als voorgaande jaren, zo blijkt uit een rapportage die wethouder Elisabeth van Oostrum (D66, foto) aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gestuurd.

Lees verder

Advies op maat voor 20 vrijwilligersorganisaties

20140403 PROVINCIE UTRECHT  De provincie Utrecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben samen met  andere organisaties ook dit jaar de handen ineen geslagen om verenigingen te helpen. Niet met geld, maar met kennis. Net als in 2013 bieden zij advies aan twintig culturele stichtingen en verenigingen onder de naam ‘Advies op Maat’.
   
Uitreiking adviescheques
Tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis op woensdag 2 april zijn de adviescheques uitgereikt aan twintig verenigingen. Dat gebeurt door commissaris Willibrord van Beek, vanuit zijn functie voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur voor de provincie Utrecht.

in deze regio gaat de prijs naar muziekvereniging Voorwaarts uit Zeist, muziekvereniging Excelsior uit Cothen en naar het Kunstgilde Heuivelrug uit Leersum.

Wijkse veerpont officieel overgedragen aan nieuwe eigenaar

20140403 WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 29 maart 2014 is de veerpont van Wijk bij Duurstede symbolisch overgedragen aan de nieuwe eigenaar Ton Paulus Beheer BV. Dat ging gepaard met de wisseling van de vlag en de onthulling van de nieuwe naam van de veerpont: ‘Spes Futura’, hetgeen ‘Hoop op de toekomst’ betekent.

vergroot foto

De nieuwe kleuren van het veerpont werden zaterdag ook gepresenteerd: in plaats van geel is het veer nu grijs geschilderd, met rode en oranje accenten. Enkele veermedewerkers hebben het schilderwerk verricht.

Al eerder, om precies te zijn per 1 januari jl., had de gemeente het gemeentelijk veerbedrijf al verkocht aan Ton Paulus Beheer BV. Dit betekende niet alleen dat de veerpont en het veerkantoor zijn verkocht, maar ook dat de veerrechten gedurende 10 jaar zijn overgedragen in de vorm van een concessie, met de optie tot verlenging.
Ook het voltallige personeel is op die datum in dienst getreden bij Ton Paulus Beheer BV.

Het bedrijf van Ton Paulus is een familiebedrijf, dat inmiddels al 100 jaar bestaat. Het bedrijf is steeds verder uitgegroeid en exploiteert nu negen veerponten, inclusief de ponten van Beusichem en Wijk bij Duurstede.

De gemeente Wijk bij Duurstede en de nieuwe eigenaar Ton Paulus hebben beiden een goed gevoel bij de transactie. Wethouder Robbert Peek sprak bij de officiële overdracht zijn waardering uit voor de jarenlange inzet van het veerpersoneel. Verder gaf hij aan: ‘De veerfaciliteit en de bestaande dienstregeling blijven onverkort overeind. De werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden van de medewerkers zijn bij Ton Paulus in vertrouwde handen. Het privatiseren van het veer past binnen het streven om gemeentelijke taken te gaan beperken tot de eigenlijke kerntaken van de gemeente.’ Eigenaar Ton Paulus geeft aan: ‘Hiermee wordt bereikt dat mijn bedrijf een nog steviger basis krijgt voor een succesvolle toekomst. Dat is vooral ook van belang, omdat mijn dochter in de toekomst het bedrijf zal gaan overnemen. Ik wil haar een modern en toekomstbestendig bedrijf meegegeven, vandaar ook de nieuwe naam: Spes Futura.’
Nog geen afbeelding geselecteerd
Nog geen afbeelding geselecteerd
het nieuws van 4 april 2014
17e jaargang nummer 5080
foto’s op flickr

foto’s op 500px
Nog geen afbeelding geselecteerd

Schadeclaim varkensstal ‘in de miljoenen’.

20140414 DOORN  Wethouder Verhoef wil niet zeggen hoe hoog een mogelijke schadeclaim zal zijn, mocht de gemeenteraad de bouw van varkensstal verhinderen. Marco Doornenbal, de toekomstig varkensboer, denkt dat het ‘in de miljoenen’ loopt.

Lees verder

‘Omgevingsdienst op de goede weg’

20140404 REGIO  De provincie is vooralsnog tevreden met de ontwikkelingen bij de regionale omgevingsdienst OdRU. In een brief aan het dagelijks bestuur schrijft gedeputeerde Remco van Lunteren (VVD) dat het preventieve financiële toezicht op de OdRU wordt opgeheven.

Lees verder

Kind gewond bij aanrijding op Utrechtseweg in Zeist

20140404 ZEIST  De Utrechtseweg tussen Zeist en Utrecht was vrijdagochtend het toneel van een ongeluk. Daarbij raakten twee volwassenen en een kind gewond. Zij zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

AH wil geen winkelkar van Jumbo op roltrap

20140404 RHENEN  De Albert Heijn in Rhenen verbiedt klanten van de nabijgelegen Jumbo-supermarkt om met winkelwagentjes gebruik te maken van de roltrap naar de parkeergarage onder hun winkel in Het Rhenense Hof.

Lees verder

Bestuur Heuvelrug ruziet over varkensstal

20140404 DOORN  De Heuvelrugse gemeenteraad last een extra vergadering in om burgemeester en wethouders te dwingen de bouw van een Doornse varkensstal tegen te houden. De vraag is hoeveel belastinggeld dat zal kosten. Het draait om de bouw van een stal voor 895 varkens aan de rustieke Molenweg, net even ten zuiden van Doorn.

Lees verder

Credo-zangers Teus en Henny diamant

20140404 BUNNIK /ZEIST  Teus Kersbergen en Henny de Haan uit Bunnik zijn zestig jaar getrouwd. Vele Zeistenaren kennen het diamanten paar. Bruid en bruidegom zingen al jaren bij Credo Zeist. Teus en Henny zijn zestig jaar getrouwd, maar nog langer bij elkaar

Lees verder

Excursie over de boommarter

20140404 LEERSUM  Staatsbosbeheer (SBB) houdt vrijdagavond 11 april een excursie met een lezing en een film over de boommarters die voorkomen op de Utrechtse Heuvelrug. Het geheel duurt in totaal ongeveer twee uur. Vertrek voor de wandeling om 20.00 uur bij de Veldschuur van SBB aan de Maarsbergseweg 18a in Leersum.

Lees verder

Jaarlijkse bewonersavonden

20140404 LEERSUM / DRIEBERGEN / DOORN  Het huurderscollectief en Heuvelrug Wonen nodigen alle huurders van Heuvelrug Wonen uit voor de jaarlijkse bewonersavonden. U krijgt tijdens deze jaarvergadering van de lokale huurdersvertegenwoordiging informatie over de activiteiten van het afgelopen jaar.

Heuvelrug Wonen informeert u over planmatig onderhoud en het huurbeleid. Er wordt ook ingegaan op de nieuwe structuur van de huurdersorganisaties. Medewerkers van Heuvelrug Wonen en vertegenwoordigers van het Huurderscollectief zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.
 
De jaarvergadering voor huurders uit Leersum vindt plaats op donderdag 10 april vanaf 19:30 in restaurant Darthuizen aan de Rijksstraatweg 315, 3956CP in Leersum.

De jaarvergadering voor huurders uit Driebergen vindt plaats op dinsdag 15 april vanaf 20:00 in ‘t Hoge Licht aan de Klaproos 2, 3972PX in Driebergen.

De jaarvergadering voor huurders uit Doorn vindt plaats op woensdag 16 april vanaf 20:00 in de Koningshof aan het Kerkplein 1, 3941 HV in Doorn.
 
Wilt u weten wat er vorig jaar is besproken? Lees de verslagen terug op de website van Heuvelrug Wonen. Verslag 9 april 2013 Doorn, verslag 11 april 2013 Driebergen.

Barrelhouse + The Bergman Therapy

20140404 ZEIST  Een heerlijke bluesavond in Pop- & Cultuurpodium De Peppel: op zaterdag 12 april 2014 staat Barrelhouse op het podium. Barrelhouse bestaat 40 jaar. Best wel bijzonder, maar echt bijzonder is dat de bezetting ongewijzigd is, alle zes zijn van het eerste uur. Mei 1974, Mahogany Hall, Edam.

vergroot foto

Iedereen is de tel kwijt hoeveel optredens er zijn gevolgd, kleine zalen, grote zalen, festivals. In vier decennia is Barrelhouse zich blijven ontwikkelen, liefde voor country, jazz, pop en folk klinkt door, maar in wezen blijft Barrelhouse hetzelfde: bluesy en soulful, hypnotiserend en ontroerend in de ballads, dan weer uitbundig swingend. De in de loop der jaren verschenen cd’s krijgen onveranderd zeer positieve recensies en de reputatie als live band is enorm.

Naast ontelbare clubs en theaters trad Barrelhouse op prestigieuze Nederlandse en buitenlands festivals. Vol enthousiasme kijkt Barrelhouse er naar uit om in 2014 en daarna terug te keren op podia waar ze al gestaan hebben maar daar ook zeker nieuwe aan toe te voegen.

In het voorprogramma de heerlijke bluessongs van The Bergman Therapy, waarin frontman Frank Bergman bekende en minder bekende nummers brengt, all done his way. “De muziek staat uiteraard stevig met beide benen in de blues, al ben ik beslist geen purist. Ik heb een aantal fijne bluesnummers onder handen genomen en een paar recentere nummers bewerkt en gearrangeerd als ware het bluessongs.”

De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 10,- in de voorverkoop en € 14,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Muziek en brocante op Kasteel Duurstede

20140404 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zondag 6 april is ook Kasteel Duurstede weer onderdeel van de Brocante in Duurstede-route. Ondanks dat de restauratie van het kasteel nog niet is afgerond, en de donjon en de muziektent nog grotendeels in de steigers staan, gaat het seizoen ook hier van start.

Lees verder

DEV laat dure punten liggen

20140405 DOORN  Door gebrek aan wilskracht en geloof in eigen kunnen verspeelde DEV op eigen terrein dure punten. Tegen het Utrechtse Desto bleef de ploeg van trainer Michel van Aken uiteindelijk steken op een 3-3 gelijkspel.

Lees verder

Nuttige en verdiende overwinning FC Driebergen

20140405 DRIEBERGEN  In de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Bunnik, deed zaterdag derdeklasser FC Driebergen goede zaken en heeft de weg naar de veilige middenmoot definitief ingezet. Op een slecht veld kende de ploeg van trainer Bert van den Brom een sterke eerste helft die dan ook beloond werd met een tweetal treffers.

Lees verder

Onterecht verlies voor SVMM

20140405 MAARN  Zaterdag vierdeklasser SVMM had in de thuiswedstrijd tegen Musketiers recht op meer. Het team van trainer Olaf Kersbergen was gewoonweg de betere ploeg, maar kreeg absoluut geen loon naar werken. In een matige eerste helft gingen beide ploegen gelijk op en kreeg SVMM al in de openingsminuten diverse kansen in de schoot geworpen.

Lees verder

SVL twee maatjes te groot

20140405 LANGBROEK   In de thuiswedstrjd tegen hekkensluiter Leerdam haalde zaterdag eersteklasser SVL fors uit. Met 10-1 werden de gasten uit Leerdam naar huis gestuurd. Van meet af aan werd duidelijk dat Leerdam een moeilijk middagje tegemoet zou gaan. Met goed combinatiespel en vol het gas er op kwam de thuisploeg al in de eerste minuut op een 1-0 voorsprong.

Lees verder

Wijkse, biologische peren

20140405 WIJK BIJ DUURSTEDE  William Pouw, biologische fruitteler in hart en nieren, gaf een rondleiding voor belangstellenden over zijn tuinbedrijf aan de Lekdijk west. William verzorgt zijn boomgaard met toewijding en heeft veel kennis van zaken.Op ongeveer 10 hectare grond staan drie perenrassen, welgeteld 20.000 perenbomen, bij een goed jaar is de opbrengst hiervan 500 ton aan peren.
       
Lees verder

Vogelen op de Blauwe Bever

20140405 ELST  Zaterdagmiddag 12 april organiseert Utrechts Landschap een speciale boottocht over de Nederrijn met als thema weide- en watervogels.
Om 14.00 uur steekt excursieboot de Blauwe Bever van wal om de lente op het water te beleven. Iedereen die de voorjaarsvogels op en bij de rivier wil observeren en van ervaren vogelgidsen meer wil leren is welkom.

Vanaf het schip zijn nog de laatste wintergasten onder de watervogels te zien en kunnen we mooi waarnemen hoe de weidevogels zich voorbereiden op het komende broedseizoen in de uiterwaarden. Een kolonie lepelaars is alweer in de Blauwe Kamer neergestreken.

Datum en tijd: zaterdag 12 april 2014 van 14.00 – 16.30 uur.
Vertrekpunt: parkeerplaats gelegen aan de N225 tussen Elst en Rhenen tegenover industrieterrein Remmerden. (bij bord P safariboot de Blauwe Bever), Utrechtsestraatweg 149, 3911 TS Rhenen.
Kosten per persoon: € 13,- voor beschermers en € 16,00 voor niet-beschermers. Kinderen 6 t/m 12 jaar € 7,-, kinderen t/m 5 jaar gratis.
Reserveren is noodzakelijk. Dit kan via de site van Utrechts Landschap of per telefoon VVV Wijk bij Duurstede 0343-575995.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl 

Plantenruilbeurs Dorp & Natuur

20140405 LEERSUM  Op zaterdag 12 april organiseert de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen – Leersum weer de plantenruilbeurs op het veldje tegenover het parkeerterrein van de Honingraat in Leersum, van half 11 tot half 12.  Neem wat afgestoken pollen of stekjes mee. En kijk wat er van uw gading is bij de planten die anderen meenemen.

Ook vijverplanten en moestuinplantjes, zaden en dahliaknollen zijn van harte welkom. Het gaat er gezellig en informeel toe. De ruilbeurs is voor iedereen, niet alleen voor leden. Hebt u als beginnend tuinier nog niets te ruilen, kom dan tegen half twaalf even een kijkje nemen. Er is meestal wel wat over.

Open dag Kraaybeekerhof: ‘Barstensvol Leven’

DRIEBERGEN  Op 12 april vanaf 12 uur bent u van harte welkom om met ons de lente te vieren. Deze dag staat helemaal in het teken van vitaliteit, hetgeen volop op het landgoed te vinden is. Uiteraard is de landgoedwinkel open, zorgt het restaurant voor de inwendige mens en is de academie aanwezig om de geestelijke voeding te verzorgen. Daarnaast zijn er volop activiteiten rond het thema vitaliteit zoals:
    –    Informatie over de opleidingen waaronder ons nieuwe inspiratiejaar ‘Barstensvol leven’
    –    Om 14:00 uur een lezing van Lisette Thooft landelijk bekend schrijfster en spreekster  over ‘vitaliteit in voeding
    –    Een pluktocht en proeverij met voorjaarskruiden van het landgoed
    –    Een rondleiding over het landgoed
    –    En speciale aandacht voor de bijen
    –   
Graag tot ziens op landgoed Kraaybeekerhof: voeding voor lichaam en geest.
Datum:    12 april van 12:00 tot 17:00 uur
Adres:     Diederichslaan 25, 3971PA Driebergen
Website:     www.kraaybeekerhof.nl

Tweede informateur in Rhenen

20140405 RHENEN  Gisternavond hebben de fractievoorzitters in Rhenen ingestemd met een tweede informateur naast Wim Hulsman (informateur). Het gaat om de heer Nico van den Brink, voorzitter van de PCR.

De heer van den Brink vervult verder geen politieke functies.  Beide heren krijgen de opdracht om tot een gezamenlijk advies te komen.

Passiecantate Van Liefde Ongekend

20140406 DRIEBERGEN  Aan het begin van de Passieweek (zondagavond 13 april) wordt in de Grote Kerk van Driebergen (Hoofdstraat 115) de Passiecantate ‘Van Liefde Ongekend/Lam Gods’ uitgevoerd. De cantate is gecomponeerd door Johan Bredewout en van tekst voorzien door Hans de Ruiter.

De cantate wordt uitgevoerd door het Kerkkoor Driebergen olv Rienk Bakker. De 60 koorzangers worden begeleid door een orkest dat bestaat uit Pim Schipper (orgel), Sjaak Verboom (piano), Melanie Garrett en Laurens van Egmond (trompet), Isabelle Doodhagen (viool), Julianne Vogel (contrabas), Anna Zeijlemaker (fluit), Rineke de Wit (hobo) en Tim van Klompenburg (slagwerk). De verbindende teksten worden uitgesproken door Hans Sleeuwenhoek.

Het passieconcert begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Na afloop wordt aan de uitgang een collecte gehouden, bestemd voor bestrijding van de kosten.

Dalto/BNApp.nl verliest strijd om derde plaats

20140406 DRIEBERGEN  In een volgepakt AHOY met zeker 300 supporters vanuit Driebergen is het Dalto/BNApp.nl niet gelukt om de derde plaats te pakken. In een wedstrijd waarin Dalto voortdurend tegen een achterstand aankeek werd in een doelpuntrijk duel verloren van Fortuna/MHIR: 26-30.

Met name door een slap begin van de ploeg uit Driebergen werd al vrij snel tegen een grote achterstand aangekeken: 2-9. De schoten werden te gemakkelijk toegelaten en Fortuna, ervaren in het spelen van (kleine) finales wist daarvan optimaal te profiteren. Toen pas kon Jelle Steenbeek, weer in de basis na zijn blessure, wat terugdoen. Dalto speelde bij vlagen redelijk en kon de achterstand verkleinen tot 5 doelpunten, maar kreeg de goals te gemakkelijk tegen. Leanne Schimmel ging in haar vak voorop in de strijd, scoorde twee keer en kreeg een strafworp mee. Net voor rust wist Bart Nieuwenweg twee strafworpen te verzilveren waarmee de rustststand van 13-17 niet onoverbrugbaar leek.

Na rust opende Dalto de score met een schot van Barbara Brouwer. Brouwer kreeg veel ruimte en scoorde in de tweede helft heel gemakkelijk. Helaas scoorde Fortuna over meerdere schijven, met name ook vanuit de vrije ballen. Toch bleef Dalto knokken en gaf zich niet gewonnen. Onder aanvoering van Leanne Schimmel (2x) en Barbara Brouwer (5x) was de achterstand met nog vijf minuten te spelen nog maar twee doelpunten (23-25) en het Daltopubliek, dat de ploeg de hele wedstrijd bleef toezingen en aanmoedigen voelde dat er wellicht wel iets te halen viel en liet nog eens extra van zich horen. Jammer genoeg bezweek Fortuna niet onder de druk en maakte weer een knappe goal. Hierna was het verzet van Dalto definitief gebroken ondanks twee mooie afstandsschoten van invaller Danny Schulting. De eindstand 26-30 was een mooie met veel doelpunten, maar helaas niet met het gewenste resultaat.

Zo eindigde het zaalseizoen voor Dalto met een vierde plaats, een plaats waar vooraf geen rekening mee was gehouden, maar die toen deze eenmaal was bereikt, naar meer smaakte. De ploeg van scheidend trainer Ron Steenbergen heeft ten opzichte van vorig seizoen weer stappen gemaakt waarmee de nieuwe trainer Riko Kruit op kan voortbouwen.

Doelpuntenmakers: Barbara Brouwer (7), Bart Nieuwenweg (5), Leanne Schimmel (4), Jelle Steenbeek (3), Paula Bos (2), Danny Schulting (2), Jesper Oele, Dennis Brunt en Loraine Vissers

Complete off day voor HDS

20140406 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS kende in de uitwedstrijd tegen Vriendenschaar in en uit Culemborg een complete off day. In een zeer matig voetbalduel ging de ploeg van trainer Frank Brouwer roemloos met 3-0 ten onder.

Lees verder

CDW geeft ‘vaste overwinning’ weg

20140406 WIJK BIJ DUURSTEDE  In het thuisduel tegen concurrent DVSU, beiden jagen op de tweede plaats achter kampioen Scherpenzeel, heeft CDW een steekje laten vallen om de marge te vergroten. Via 1-0 bij de rust en de 2-0 kort daarna leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar CDW schoot zichzelf daarna in de voet.

Lees verder

70-jarige fietsendief op heterdaad betrapt

20140406 DRIEBERGEN  Zaterdagmiddag 5 april rond 14.00 meldde een agent in vrije tijde dat hij een man zich verdacht had zien ophouden bij de gestalde fietsen aan de Stationsweg. Hij hield de verdachte in de gaten en zag hoe de 70-jarige man een damesfiets wegnam.

Hierop hield hij de verdachte aan. De politie zoekt de eigenaresse van de paarse damesfiets. Zij kan zich melden bij de politie via 0900-8844. De verdachte werd na verhoor met proces-verbaal heengezonden.

Meeste teken op Utrechtse heuvelrug

20140406 REGIO  De Utrechtse heuvelrug telt de hoogste tekendichtheid van Nederland. Het totaal aantal teken in heel Nederland lag vorig jaar weer 64% hoger. Dat meldt Arnold van Vliet vanochtend in het radioprogramma Vroege Vogels.

Lees verder

Gewonde bij brand op Vollenhove Zeist

20140406 ZEIST  In de nacht van zaterdag op zondag om 23.40 uur werd de brandweer Zeist gealarmeerd voor een woningbrand aan de Laan van Vollenhove in Zeist. De brandweer schaalde de brand op naar middelbrand. De bewoner was reeds uit de woning en opgevangen door buurtbewoners. 


Lees verder

Lente in de Blauwe Kamer

20140406 WAGENINGEN  Zaterdag 12 april om 10.00 uur organiseert Utrechts Landschap een excursie in de Blauwe Kamer, het unieke rivieroeverreservaat aan de Nederrijn.  Een ervaren gids vertelt dan allerlei wetenswaardigheden over de natuur, die zichtbaar en hoorbaar in lentesferen verkeert. Met vers gras, bloeiende planten, verschillende kleine zangvogels, broedende lepelaars en kwaakconcerten.

De excursie begint bij het informatiecentrum de Blauwe Kamer, Blauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen. De wandeling duurt circa 1½ uur. U bezoekt de vogelobservatiehut Blauwe Kijk, van waaruit u een groot gedeelte van de Blauwe Kamer kunt overzien.

Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Zorg zo nodig voor warme kleding, stevige waterdichte schoenen of laarzen en een verrekijker.
Belangrijke informatie: i.v.m. werkzaamheden is de Grebbeweg geheel afgesloten voor alle verkeer tussen Ouwehands Dierenpark en de Zijdvang. Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de N781-A12-N233.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

Coalitiebesprekingen van start

20140407 WIJK BIJ DUURSTEDE  De SP, PCG en GroenLinks gaan vanaf komende week bekijken of zij tot een akkoord kunnen komen dat zal leiden tot een nieuw college. Daarbij zal ook de PvdA als ondersteunende partij aanschuiven. Woensdag 9 april begint om 20.30 uur een serie openbare onderhandelingen.

Bij elke ronde komen verschillende onderwerpen aan bod, te beginnen met financiën en de komende veranderingen bij de gemeentelijke organisatie. “De onderhandelingen worden geleid door Jaap Jongejan. Hij was vier jaar geleden als betrokken Wijkenaar ook de formateur. Dat ging erg goed en hij doet het nu dus weer,” meldt  Jeroen Brouwer namens de SP.

Het is de bedoeling dat er de komende weken een aantal openbare bijeenkomsten wordt gehouden, waarbij ingezoomd zal worden op de diverse onderwerpen. “Zodoende denken we een totaalpakket te bespreken waarmee we tot een akkoord kunnen komen,” legt Hans Marchal, onderhandelingsleider van de PCG uit. De eerste bijeenkomst is woensdagavond 9 april vanaf 20.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis en gaat dan over de financiën en de komende veranderingen bij de gemeentelijke organisatie. Voor elke bijeenkomst wordt door de onderhandelaars nagegaan of zij nog externe deskundigen zoals bij het onderwerp betrokken verenigingen of organisaties uitnodigen. Daarom worden de onderwerpen voor de volgende openbare onderhandelingen nog met deze uit te nodigen verenigingen/organisaties qua data afgestemd. Zodra deze afstemming heeft plaatsgevonden, wordt de gehele planning beschikbaar gesteld. Ook wordt elke bijeenkomst op de gemeentepagina en website aangekondigd.

“Wij hebben er in ieder geval zin om Wijk nog mooier te maken. Laat dit een eerste stap zijn,” bekijkt Wil Kosterman, die mede namens GroenLinks aan zal schuiven.

Formateur
Als formateur komt dus een bekende naam uit de koker; Jaap Jongejan. Tot enkele jaren geleden was hij een van de bestuurders van CNV vakmensen. Momenteel werkt hij als algemeen directeur van de Stichting SBI, SBI training&advies en Landgoed Zonheuvel te Doorn. Verder is hij onder meer medeoprichter en  bestuurslid van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) en voorzitter van Werkartaal Flex, een stichting ter bevordering van de kansarmen. “Ik voel me vereerd om weer als formateur aan de slag te mogen,” meldt hij met het zelfde enthousiasme als de politieke onderhandelaars.

Politie houdt verdachten overval aan

20140407 DRIEBERGEN   De politie maakte op maandag 7 april bekend dat ze op woensdag 2 april twee mannen heeft aangehouden op verdenking van het plegen van twee overvallen, onder meer op een horecagelegenheid in Driebergen.

Lees verder

H26 tot 2017 parkeerplaats politiedienst LE

20140407 DRIEBERGEN  Wethouder Homan geeft de het tijdelijke parkeerterreintje op Hoofdstraat 26 voor ‘2 a 3 jaar’ weg aan de politiedienst Landelijke Eenheid. Daarna moet er op de snelwegboerderij een definitieve parkeerplaats voor de Triodosbank komen.

Lees verder

Nieuwe hoofd- trainer Bunnik

20140407 BUNNIK  Wilbert Veenbrink is met ingang van het nieuwe seizoen hoofdtrainer van Bunnik’73. Veenbrink volgt hiermee na vijf jaar trainer Ton Gruters op, die volgend seizoen trainer van Schalkwijk wordt. Veenbrink is geen onbekende bij Bunnik.

Lees verder

Celeritas sluit seizoen af met gelijk spel

20140407 BUNNIK  De laatste wedstrijd van het zaalhandbalseizoen 2013-2014 heeft Celeritas niet meer opgeleverd dan een gelijk spel tegen het laag geplaatste Duiven. Hierdoor blijft Celeritas steken op de zevende plaats, één punt meer zou een stapje hoger hebben betekend.

Lees verder

Messiah Socrateskoor smaakt naar meer

20140407 ZEIST  Het Slot Zeist is niet het enige cultuurgoed dat Zeist rijk is. Het Socrateskoor is er ook nog. En hoe! Het koor, onder leiding van de vaste dirigent Sven Boogert, bracht dit luisterrijke oratorium met een kleine orkestrale bezetting, het Weidlerkwartet dat met slechts zeven andere instrumentalisten was aangevuld.

Lees verder
het nieuws van 8 april 2014
17e jaargang nummer 5084
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Informateurs praten met alle fracties gemeenteraad

20140408 RHENEN  De informateurs in de gemeente Rhenen,  van SGP en PCR huize, gaan deze week samen  gesprekken voeren met alle fracties. Zij zullen naar verwachting maandag aan de gemeenteraad rapporteren. Er worden twee opties onderzocht; een coalitie waarin de SGP leidend is en een coalitie waar de PCR leidend is.

Tijdens een openbare vergadering op maandag 14 april aanstaande om 20.30 uur zal de gemeenteraad het gezamenlijk advies van de informateurs bespreken. Tot die tijd worden er geen mededelingen gedaan over de inhoud van de gesprekken.

Bloesemparade in Bunnik dit jaar extra vroeg

20140408 BUNNIK  Dit jaar is nu al een bijzonder jaar: geen winter en de fruitbloesem is extreem vroeg. Om deze pracht te bewonderen organiseert fruitteler Westeneng op zaterdag 12 april van 11.00-16.00 uur de Bloesemparade.

Lees verder

Informateur adviseert coalitie tussen P21 en Liberalen

20140408 GEMEENTE BUNNIK  Na gesprekken met de drie fracties is informateur Jan Boersma tot de conclusie gekomen dat een coalitie tussen P21 en de Liberalen tot de beste mogelijkheid behoort, al zijn ook de verschillen met het CDA klein.

Lees verder

Nieuw bestuur Dorpshuis Odijk

20140408 ODIJK  Stichting Dorpshuis Odijk heeft een nieuw bestuur: Rens van den Boom (voorzitter), Greetje Groeneveld (secretaris), Frans Bernink (penningmeester) Katrien Varenhorst en Lonneke Weijers. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het nieuwe bestuur is om het Dorpshuis te laten verworden tot de ‘huiskamer’ van Odijk.

Lees verder

Geluidsoverlast lucht- systeem MFA de Kersentuin

20140408 BUNNIK  Een luchtbehandelingsinstallatie met afblaasroosters in de gevel van MFA de Kersentuin geeft geluidsoverlast voor omwonenden van de Bosstraat. Het geluid wordt omschreven als van een opstijgende helikopter. Na 2,5 jaar overlast van de bouw met lawaai en trillingen, zijn deze omwonenden wanhopig op zoek naar rust.

Lees verder

Appeltje van Oranje gaat naar Doorn

20140408 DOORN  Eén van de Appeltjes van Oranje gaat dit jaar naar stichting MeeleefGezin in Doorn. De stichting zet zich in voor ouders met psychiatrische problemen. Een meeleefgezin biedt steun voor jonge kinderen in een gezin, maar ook voor de ouders.

Lees verder

‘Ronde van Cothen’ – 25 mei 2014

20140408 COTHEN  Na het grote succes van vorig jaar komt er ook dit jaar een nieuwe ‘Ronde van Cothen’, versie 2014!. Vorig jaar verschenen meer dan 120 enthousiaste deelnemers aan de start. Men hoopt dit jaar dit deelnemersaantal te overtreffen.

Lees verder

Toch weer Slot-rondleidingen in de vakantie!

20140408 ZEIST  Gilde Zeist, het Zeister Historisch Genootschap, het Hernhutterhuis van de Broedergemeente, het gemeentearchief en Slot Zeist B.V. werken nu samen om Slot Zeist toch in de vakanties open te houden voor rondleidingen.

Lees verder

EHBO-diploma’s op De Wijngaard

20140408 DOORN  Kinderen van De Wijngaard kunnen eerste hulp verlenen! Op CBS De Wijngaard zijn op 8 april de examens afgenomen van het jeugd EHBO, dit is goed verlopen want alle kinderen zijn geslaagd. De kinderen hebben tien weken lang een EHBO-cursus gevolgd onder leiding van Carmen Pot van EHBO-Doorn en twee hulpouders.

Lees verder

Straatroof: getuigen gezocht

20140408 DRIEBERGEN  Maandagavond 7 april werd een jongen even na 20:45 uur op de Groenhoek door twee mannen in een kleine, blauwe auto werd geduwd. Zij pakten zijn telefoon af en reden ongeveer een half uur met hem rond.

Rond 21:15 uur lieten zij hem op de Lange Dreef (aan de zijde van de Damhertlaan) uit de auto en bedreigden hem dat hij zijn telefoon terug moest kopen.

Toen de jongen aangaf dat bedrag niet te hebben, lieten zij hem – zonder telefoon – gaan. Hij belde de politie, maar de verdachten werden niet meer aangetroffen.

Signalement van de twee verdachten:
Verdachte 1, die de kleine, blauwe auto bestuurde:
       
  •         Lichtgetinte man  
  •         1.85 – 1.90 m. lang      
  •         Gezet postuu     
  •         Zwart, kort haar      
  •         Droeg bruine Gucci-pet      
  •         Sprak Nederlands met een accent

Verdachte 2, bijrijder:
       
  •         Lichtgetinte man   
  •         Ongeveer 1.65 m. lan
  •         Zwart, kort, stekelig haa      
  •         Sprak Nederlands met een accent

De politie vraagt getuigen, of mensen die meer weten van deze straatroof, contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000

D66: niet nog meer megastallen

20140408 UTRECHTSE HEUVELRUG   Morgenavond vergadert de gemeenteraad over de bouw van een omstreden varkensstal aan de Doornse Molenweg, maar de handdoek lijkt al geworpen. D66 wil in elk geval voorkomen dat er nog meer ‘megastallen’ in de gemeente komen. ‘We hebben zitten slapen’.

Lees verder

Het geheim van Leonie Jansen

20140408 AUSTERLITZ  Vrijdag 18 april staat zangeres Leonie Jansen met haar  voorstelling Geheim in het Beauforthuis. Geheim vertelt het verhaal van haar vader die fout was in de oorlog. 15 jaar na zijn dood werd Leonie nieuwsgierig naar haar vader, zijn geschiedenis en zijn keuzes.

vergroot foto

Afgelopen jaar reisde zij hem na; onder andere naar Tunesië, waar hij vocht in het Afrika Korps en naar Texas, waar hij twee jaar lang als krijgsgevangene tussen de zwarte katoenplukkers werkte.

Overal probeert ze een stukje van de puzzel te vinden: ze onderzoekt, filmt en neemt muziek mee. Hoe heeft zijn keuze het leven van vader en dochter getekend? Wat is goed en fout, toen en nu? Een indrukwekkend verhaal in woord, beeld en muziek.
Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

18-4-2014, 20:15
Leonie Jansen, Geheim 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Modern sprookje in Calypso

20140408 WIJK BIJ DUURSTEDE  Theater Calypso bood gisterenavond plaats aan de tiende toneelproductie van Reket & Co. ‘Sneeuwwitje en de zeven gangsters’ trok een volle zaal. Er werd flink gelachen gedurende de voorstelling van de toneelgroep die zijn oorsprong vindt  in een stel ouders van leerlingen van CBS De Klim-op, die iets wilden doen voor de school.

Lees verder

Belangrijke overwinning FC Driebergen bij Bunnik´73

20140408 BUNNIK / DRIEBERGEN  In deze belangrijke wedstrijd tegen het onder aanstaande Bunnik´73 wilde FC Driebergen een goede wedstrijd neer zetten en tevens wat goed te maken van de onterechte thuis nederlaag .

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5

En dat is zeker gebeurd vooral in de eerste helft was het alleen maar FC Driebergen die met veel druk en kort dekken de tegenstander geen schijn van kans gaf op het erbarmelijke slechte veld.
Zowel voor de thuisclub die dit gewend is was het ook slecht spelen en vaak hoorde je de kreet vooral van het vele Drieberge publiek dat hier normaal niet te spelen viel en de geluksfactor vaak een rol speelt)gemeente Bunnik doe hier wat aan!!!!’’).

De eerste druk van FC Driebergen kwam al in de beginfase en het was mede door goed doorzetten van Jelle Adema via Robin Notenboom en de mee naar voren gekomen Bjorn Geerding dat het uiteindelijk met een goede kopstoot Elmar van doorn was die de 0-1 op het scorebord bracht.
Af en toe kwam Bunnik´73 met wat spelde prikjes er door heen maar veel gevaar leverde dat niet op.
Maar het werd al snel 0-2 door weer goed doorzetten van Robin Notenboom die Pascal van Doorn de gelegenheid gaf om dit doelpunt te maken.
De 25e minuut was er een om te vermelden vanaf zijn eigen speelhelft was het de goed spelende Jelle Adema die 5 man passeerde en alleen voor de doelman een stift gaf om te scoren maar de bal tegen de lat zag belanden zo weer in de handen van de Bunnik doelman.

Alles wat Driebergen was zat op zeker 0-3 te wachten om dit voor de rust af te maken maar helaas bleef het bij een ruststand van 0-2.
Een heel ander spelbeeld dan de 1e helft wat in de beginfase niet zo leek met kansen voor Robin Notenboom en Pascal van Doorn die zij onbenut lieten.
Men schrok wel in de 50e minuut toen Bunnik´73 een levens grote kans vrij voor een leeg doel om zeep hielp.

FC Driebergen was er toch niet gerust op en wisselde Midas de Wildt voor de lang geblesseerd gewezen Paul van Hofwegen.
En het was die zelfde Paul van Hofwegen die de bal reeds voorbij doelman Michel van Bruggen van de doellijn moest koppen .
Na nog twee wissels Mathijs Brink kwam het veld in voor Pascal van Doorn en Lucas van de Hengel voor Thomas Meeles kwam er iets meer dreiging aan het eind van het duel met nog pech van een bal tegen de paal van Paul van Hofwegen en een solo van Robin Notenboom die alleen op de keeper afging en faalde .
Zo kwam er een verdiende overwinning voor het team van de scheidende trainer Bert v/d Brom die alles uit de kast wil halen om toch wel 3e klasse te blijven.

Zaterdag as 12 april de zeer belangrijke derby van de Utrechtse Heuvelrug tussen DEV-Doorn en FC Driebergen op sportpark de woerd met de aftrap om 14.30.
het nieuws van 9 april 2014
17e jaargang nummer 5085
foto’s op flickr

foto’s op 500px

VVD: varkensstal verder weg. Varkensboer: raar plan

20140409 DOORN  Gisteren leek de handdoek geworpen, vandaag komen VVD en BVH met een nieuw ideetje in de soap Molenweg: varkensstal verplaatsen naar de Doornse Gooijerdijk. ‘Raar voorstel’, zegt agrarier Doornenbal. Vanavond een ingelaste vergadering van de Heuvelrugse gemeenteraad.

Lees verder

Van den Brakel BOA in Wijk bij Duurstede

20140409 WIJK BIJ DUURSTEDE  Sinds 1 april 2014 is een nieuwe Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) aangesteld in de gemeente Wijk bij Duurstede; Martin van den Brakel. Dat maakt de gemeente bekend.

Lees verder

Liefting: Ode aan Bach

20140409 ZEIST  U kent het ongetwijfeld: het begin van de eerste Cello-suite van Bach, vaak gebruikt in reclames. U bent welkom om deze klassieker te komen beluisteren op zaterdag 12 april, 20.00 uur, in de Thomaskerk aan de Oranje Nassaulaan 35.

Lees verder

Triodos wil helemaal geen parkeergarage op H26

20140409 DRIEBERGEN  Triodosbank is niet langer geinteresseerd in het parkeren op snelwegboerderij Hoofdstraat 26. De bank wil gewoon parkeren op eigen grond, naast het NS-station. Dat laat Triodosdirecteur Mathijs Bierman weten aan de gemeenteraad.

Lees verder

Speelse ingebruikname speelplek

20140409 ODIJK  De Zweedse buurt in Odijk nam zaterdagmiddag 5 april de nieuwe speeltoestellen op het grasveld bij de Drie Jofferengaarde feestelijk in gebruik. Wethouder Jorritt Eijbersen verrichtte de openingshandeling.

Lees verder

Jongeren Op Gezond Gewicht – Gemeente sluit zich aan bij JOGG

20140409 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente neemt vanaf 1 mei deel aan het landelijke programma ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG). De gemeente is daarmee de 56e Nederlandse JOGG-gemeente. JOGG bundelt lokaal de krachten om jeugd en jongeren een gezonde leefstijl aan te leren en daarmee overgewicht terug te dringen.

Scholen, kinderopvang, zorgaanbieders, winkels, bedrijven en sportverenigingen
werken op lokaal niveau samen op dit doel te bereiken. Paul Rosenmöller, landelijk JOGG-ambassadeur en inwoner van Driebergen, is trots dat de gemeente gebruik gaat maken van de JOGG-aanpak. ,,Overgewicht is een serieus probleem; ook al sporten hier misschien meer kinderen dan in een wijk als Kanaleneiland in Utrecht, het aanleren van een gezonde leefstijl gaat verder dan voldoende bewegen. Ook gezond eten en drinken hoort daarbij. Als je nog jong bent, is het makkelijker dit te veranderen en dat kan veel gezondheidsproblemen op latere leeftijd helpen voorkomen.”

Bultentocht op Tweede Paasdag

DRIEBERGEN  Op Tweede Paasdag organiseert de Driebergse Tour Club (DTC) een fietstocht voor het hele gezin nl. de Bultentocht. Ieder kan zijn/haar afstand bepalen en er kan gekozen worden uit 6 afstanden.

Er zijn diverse beklimmingen in het parkoers opgenomen, zoals de Amerongse berg, de Grebbeberg, de Wageningseberg, de Zevenheuvelenberg, de Hemelseberg, de Waterberg enz.
De langste route van 160 km is uitgezet tot Oosterbeek en Doorwerth en daarna via Renkum weer terug richting Driebergen.
160 km starttijd tussen 08.00 en 10.00 uur;
135 km starttijd tussen 08.00 en 10.00 uur;
100 km starttijd tussen 08.00 en 10.30 uur;
60 km starttijd tussen 08.30 en 11.00 uur;
45 km starttijd tussen 09.00 en 11.00 uur;
30 km starttijd tussen 09.00 en 14.00 uur (deze afstand is niet gepijld)..

De inschrijving en vertrek is in en vanuit het clubhuis van rugbyclub the Pink Panthers, sportpark de Woerd in Driebergen. Na afloop is er gelegenheid om te douchen.

Simultaan demo en bonsai show 19 april

LEERSUM  Op zaterdag 19 april houdt Bonsaivereniging Midden Nederland in De Binder in Leersum een grote simultaan demonstratie. Tijdens deze demonstratie, onder leiding van Bruno Wijman, werken dertien bonsaïsten aan de styling van acht bomen. Aan het eind van de middag staan er dan acht (pre)bonsai op het podium van de grote zaal.

Tegelijkertijd houdt de vereniging hier haar jaarlijkse tentoonstelling. Zoals elk jaar zijn daar dan de mooiste miniatuurbomen in pot te bewonderen.

Deze happening vindt plaats in Cultuurhuis De Binder, Hoflaan 29 in Leersum. De toegang is gratis.
De show is te bewonderen van 10.00 tot 17.00 uur. De demonstraties vinden plaats van 12.00 tot 15.30 uur.

Verenigings bijeenkomsten
Bonsaivereniging Midden Nederland houdt elke 3e zaterdag van de maand een bijeenkomst voor haar leden. Hier leer je al met eenvoudige middelen je eigen bonsai te maken.
Bovendien kun je bij de vereniging met korting materiaal kopen.
Aanvang 13:00 uur. Bibliotheek met boeken, dvd’s, en loterij bij iedere bijeenkomst.

Lezingen in de bibliotheek

20140409 MAARN / DRIEBERGEN  Maandag 14 april zijn er twee leuke lezingen in de Bibliotheek Z-O-U-T in de locaties Maarn en Driebergen. Vincent van Poortvliet geeft tijdens de Zoute Inval,  een inloopochtend in de Bibliotheek, in Maarn een lezing over vertelplaten van Isings en Jetses. De lezing begint om 10 uur en de toegang is gratis.

In Driebergen verzorgt notaris Fedde op de Coul een informatieve ochtend over schenken en erven anno 2014. Ook deze bijeenkomst start om 10 uur.

Rond het Paasweekend zijn alle locaties van de Bibliotheek Z-O-U-T gesloten op Goede Vrijdag 18 april vanaf 17 uur en Tweede Paasdag maandag 21 april de hele dag.

Voor meer info kunt u terecht op de website van de Bibliotheek Z-O-U-T : www.rbzout.nl

Kapitein Dirk op Fort bij Rijnauwen

20140409 BUNNIK  Een ontzettend leuk uitje met kinderen van 5 t/m 9 jaar is de kinderexcursie met Kapitein Dirk op Fort bij Rijnauwen. Onder leiding van Kapitein Dirk gaan de kinderen op verkenning in en rond het fort. In deze prachtige omgeving leren zij op een amusante manier van alles over de soldaten die vroeger op het fort leefden en werkten.

Lees verder
het nieuws van 10 april 2014
17e jaargang nummer 5086
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Toekomst Beverweerd opnieuw onzeker

20140410 WERKHOVEN  De investeringsmaatschappij die van landgoed Beverweerd een zorgcentrum voor vermogende vegetariërs wilde maken is in financiële problemen geraakt. De plannen voor het kasteel bij Werkhoven worden daardoor opnieuw onzeker.

Lees verder

WTC Cothen houdt Lek en Lingetocht

20140410 COTHEN  Op paaszaterdag 19 april houdt fietstoerclub WTC Cothen haar jaarlijkse Lek en Lingetocht. De Wieler Toer Club Cothen is er ook dit keer weer in geslaagd om voor de vele toerfietsers die uit of naar Cothen komen, een prachtige tocht langs de rivieren de Lek en de Linge uit te zetten.

Lees verder

Ruben Rip van Bennekom naar VVA’71

20140410 ACHTERBERG / SOEST  VVA’71 heeft zich voor komend seizoen versterkt met Ruben Rip. De 22-jarige aanvaller is afkomstig van Bennekom. Eerder speelde hij ook voor DTS’35 Ede.

Lees verder

Grebbeweg Rhenen vrijdag weer open

20140410 RHENEN  De Grebbeweg in Rhenen is vanaf vrijdagochtend weer open voor al het verkeer. De wegwerkzaamheden zijn grotendeels klaar en de ecobrug is ook geplaatst. In de oorspronkelijke planning zou de weg pas zondag weer open gaan.

Lees verder

Ruimen graven gemeentelijke begraafplaats Larikshof

20140410 RHENEN  De gemeente wil in mei 2014 de algemene graven van twee grafvelden (C en E) op de begraafplaats Larikshof in Rhenen ruimen. Het ruimen van deze graven is noodzakelijk in verband met de ruimte die op de begraafplaats beschikbaar is. 

De wettelijke grafrusttermijn van tien jaar is inmiddels verstreken. Op www.begraafplaatsenonline.nl kunt u informatie vinden over de graven op de begraafplaats.

De stoffelijke overschotten worden overgebracht naar een verzamelgraf op de begraafplaats. Bij het verzamelgraf wordt een gedenkteken geplaatst, zodat er altijd een plek is om te herdenken.

De nabestaanden, die in onze administratie bekend zijn, hebben vorig jaar van de gemeente een brief ontvangen. Hierin wordt aangegeven dat u ook kunt kiezen voor een herbegrafenis in een particulier graf of een crematie. Er hebben ook bordjes op de begraafplaats gestaan om nabestaanden op te sporen zodat deze eventueel ook konden kiezen voor herbegraven of cremeren.

Bent u nabestaande en wilt meer informatie, neem dan voor 25 april 2014 contact op met het team Openbare Werken, telefoon 0317-681681 of stuur een mail naar info@rhenen.nl .

Gemeenteraad gaat nu juist knuffelen met bio-varkens

20140410 DOORN  Het kan verkeren. Boer Doornenbal kan zijn biologische varkensstal gaan bouwen. De gemeenteraad die de varkensstal eerst wilde voorkomen gaat nu knuffelen met de varkens. Het kostte wel een heftige raadsvergadering, maar uiteindelijk verkruimelde alle verzet tegen de bouw van een biologische stal voor 895 varkens aan de rand van Doorn.

Lees verder

Waterschap bezuinigt op maaien van watergangen

20140410 REGIO  Het waterschap gaat onderzoeken of het structureel kan bezuinigen op het maaionderhoud van sloten, weteringen en rivieren. In veel gebieden zullen de waterplanten niet twee, maar één keer worden verwijderd. Waterschapsbrede bezuinigingen, zijn de directe aanleiding om ook kritisch naar het maaionderhoud te kijken.

Hieruit bleek dat minder maaien niet alleen geld bespaart, maar ook kansen biedt voor waterkwaliteit en ecologie. Om ervaring op te doen is 2014 een proefjaar. Eind van het jaar bepaalt het waterschapsbestuur op basis van een evaluatie, of en zo ja op welke manier de bezuiniging op het maaien verder vorm krijgt. De maatregel levert in 2014 een besparing op van 350.000 euro.

Inzicht in gevolgen
Het waterschap verwacht dat minder maaien een positief effect heeft op de waterkwaliteit en ecologie. Waterplanten zorgen voor schoon en gezond water doordat ze stoffen opnemen uit het water en een schuil- en paaiplaats bieden voor waterdieren.
Minder bekend zijn de precieze gevolgen voor de aan- en afvoer van water, de waterkwantiteit. Vandaar dat is gekozen voor een proefjaar. Het waterschap krijgt het komend jaar meer inzicht in de precieze gevolgen voor de waterpeilen in de watergangen. Extra waterplanten zorgen immers voor meer weerstand bij de aan- en afvoer van water. De verwachting is dat peilen, met name na heftige regenval, zullen stijgen en dat de peilen ook langer hoog zullen blijven.
Het waterschap bezuinigt ook op de afvoer van de verwijderde waterplanten. Het afvoeren van de overtollige waterplanten langs wegen in het buitengebied, maakt plaats voor het wegzetten op de slootkant. Ook laten we meer waterplanten afdrijven naar locaties stroomafwaarts waar ze centraal uit het water worden gevist.
 
Maatwerk in gebieden 
In de voorbereiding is goed gekeken naar ervaringen met het waterbeheer in de verschillende deelgebieden. De inschatting is dat minder maaien in de Lopikerwaard geen problemen oplevert. In de andere gebieden is op watergangniveau gekeken naar de functie van een watergang, de te verwachten vervolgschade en de kostprijs van het onderhoud van een watergang. In gebieden die nu regelmatig kampen met wateroverlast, verandert er niets aan het aantal maaibeurten.

Ervaringen inwoners meenemen in evaluatie
Aan het eind van 2014 volgt een evaluatie. Naast de eigen ervaringen, neemt het waterschap daarbij ook de ervaringen van inwoners en belangenverenigingen mee. Voor de agrarische ondernemers is de aan- en afvoer van water belangrijk voor hun bedrijfsvoering. Maar ook recreanten zoals vissers en kanoërs krijgen te maken met extra planten in het water. Het waterschap gaat belanghebbenden benaderen voor de evaluatie.

Bezuinigen waterschapsbreed noodzakelijk
De bezuiniging op het maaionderhoud is een van de maatregelen om de stijgende kosten voor het waterbeheer in te perken. Een belangrijke oorzaak van de kostenstijging is de bijdrage die het waterschap moet leveren aan het landelijke programma voor de versterking van de dijken, het hoogwaterbeschermingsprogramma. Om te voorkomen dat deze kostenstijging leidt  tot hogere tarieven voor burgers en bedrijven, is in het waterschapsbestuur besloten om vanaf 2014 flink te bezuinigen.
Deze bezuinigingen lopen op van 5 miljoen in 2014 tot 11 miljoen in 2017. Ongeveer 10% van de totale waterschapsbegroting. De bezuiniging op het maaien levert in 2014 een bezuiniging op van 350.000 euro.

Wijk heeft een ‘Tweede Kamer’

20140410 WIJK BIJ DUURSTEDE  Sinds vrijdag 4 april is Het Ewoud en Elisabeth Gasthuis (E&E) een ‘Tweede Kamer’ rijker. Mevrouw Van der Haar onthulde het naambord van de nieuwe huiskamer, waar bewoners van aanleunwoningen die een indicatie hebben dié zorg kunnen krijgen die ook in een instelling met verblijf wordt gegeven.

Lees verder

Aanbesteding reclameborden verloopt emotioneel

20140410 BUNNIK/ODIJK  Lokale ondernemer Robin Best is meer dan teleurgesteld dat de gemeente Bunnik het zijn bedrijf niet heeft gegund om de 30 reclamedisplays te verzorgen. ’t Groentje sprak zowel met Robin Best als met burgemeester Hans Martijn Ostendorp. Voor beiden ligt het emotioneel.

Lees verder

Nieuw kruispunt in de maak voor N411 Koningsweg

20140410 BUNNIK  Op initiatief van Vroeg en de gemeente Bunnik is er op 12 maart met omwonenden gesproken over de parkeerdruk bij Vroeg en het plan van de provincie Utrecht voor een nieuw kruispunt met stoplichten ter hoogte van het restaurant en de Koningslaan.

Lees verder

Driebergen-Zeist krijgt aansluiting op nachtnet NS

20140410 DRIEBERGEN  Station Driebergen-Zeist krijgt vanaf 14 december 2014 extra aansluitingen op het nachtnet van de NS. Op zowel vrijdagnacht als zaterdagnacht rijden er dan extra treinen vanaf Nijmegen naar Utrecht en van Utrecht naar Nijmegen. Deze treinen stoppen dan ook in Veenendaal-De Klomp en op Ede-Wageningen.

Lees verder

‘Minder is meer’ met Fred Delfgaauw

20140410 AUSTERLITZ  Zaterdag 19 april staat theatermaker Fred Delfgaauw in het Beauforthuis (Austerlitz). In de ‘Minder is meer’ kijkt hij samen met Karel de Rooij (Mini & Maxi) terug op zijn toneelloopbaan waarin hij altijd zocht naar de perfecte eenvoud.

vergroot foto

Een man met een doorleefde kop leunt chagrijnig en somber op een café-tafeltje. Met deze gewoontedrinker voert Fred Delfgaauw een prachtige, treurige dialoog. De sombere drinker bestaat uit niet meer dan een rubberen masker op Delfgaauws hand en een ouwe jas om zijn arm. Dat is niet alleen knap, dat is ook ontroerend en grappig en van perfecte eenvoud…
Deze magische vorm van theatermaken moet je meemaken.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
19-4-2014, 20:15 uur
Fred Delfgaauw, Minder is meer
entree € 20

Paasdagen op Landgoed Heidestein

20140410 DRIEBERGEN  Ook dit jaar is de schaapskooi van Utrechts Landschap op Landgoed Heidestein beide paasdagen geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur.  Op eerste Paasdag hebben de vrijwilligers traditioneel voor de schoolkinderen een leuke Vossenjacht georganiseerd.

Kinderen kunnen met hun ouders een rondwandeling door het bos maken en allerlei sprekende dieren tegenkomen aan wie ze vragen kunnen stellen.
Voor alle kinderen is er na afloop een lekker eitje.

Op tweede Paasdag bent u ook van harte welkom om te genieten van de 65 pasgeboren lammetjes.
De kinderen mogen om 15.30 uur de herder helpen met voeren.

Landgoed Heidestein ligt op de grens van Zeist en Driebergen en is wandelend bereikbaar vanaf de Prinses Margrietlaan in Zeist, waar parkeerruimte is. Als u de bordjes “Schaapskooi”volgt, is het ongeveer tien minuten lopen.

Oud-burgemeester Hans Reeringh overleden

20140410 DOORN  Oud-burgemeester Hans Reeringh van Doorn is op 72-jarige leeftijd overleden. De geboren Utrechter was liefst 22 jaar burgemeester van de toenmalige gemeente Doorn, voordat deze opging in de huidige gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder

Drama voor Driebergenaar Nico Faaij

20140410 DRIEBERGEN  Vast beraden had de Driebergse Nico Faaij (44), hersentumorpatiënt en vader van twee dochtertjes, zich in oktober ingeschreven voor de RideForHope, een driedaagse fietstocht in juni door heel Nederland voor de kankerbestrijding. Echter het lot besliste anders.

Lees verder

Dak-concert met piano en cello

20140410 WERKHOVEN  Op zaterdagavond 12 april vindt alweer het laatste Dak-concert in de serie 2013-2014 plaats. Celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth treden op met bewerkingen van o.a. Frédéric Chopin en Dirk Schäfer.

Lees verder

Utrechtse Heuvelrug stemt in met omstreden varkensstal

20140410 DOORN   Een meerderheid van de raad In Utrechtse Heuvelrug is voor de komst van een biologische varkensstal aan de Molenweg in Doorn. In de nog te bouwen stal, komen dan bijna negenhonderd varkens te staan. Dat bleek woensdagavond na afloop van een ingelaste raadsvergadering.

Lees verder
het nieuws van 11 april 2014
17e jaargang nummer 5087
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Koor uit Driebergen treedt op in Royal Albert Hall

20140411 DRIEBERGEN  Het Stichts Mannenkoor uit Driebergen mag optreden in de Londense Royal Albert Hall. De zangers zullen deel uitmaken van een groot internationaal koor van 1500 personen uit Engeland, Wales en Schotland. Het optreden staat gepland voor 14 november 2015, maar het Driebergse koor is nu al begonnen met repeteren.

Lees verder

Tot eind juni werk aan de Driebergseweg en omgeving

20140411 ZEIST  De gemeente Zeist werkt aan de Driebergseweg, Breullaan en Heideweg. De Driebergseweg blijft open tijdens de werkzaamheden en wordt alleen tijdens enkele nachten afgesloten. Eind juni is het werk aan de Driebergseweg klaar. De gemeente sluit de Heideweg af voor alle verkeer van 22 april tot 14 juni. De Breullaan is afgesloten en is 18 april weer open.
 
Projectleider Huib Aapkes: “We werken aan meer verkeersveiligheid en een betere doorstroming voor het verkeer. Met zo min mogelijk hinder tijdens het werk.”
 
De kruising van de Driebergseweg – Heideweg – Bunsinglaan krijgt verkeerslichten. Ook komen er aparte fiets- en voetgangersoversteken en verplaatsen we een bushalte. De voorsorteerstrook op de Driebergseweg richting de Lageweg wordt langer, waardoor het verkeer richting de Laan van Beek en Royen beter kan doorstromen. Verder is de maximale snelheid op de Driebergseweg, Heideweg en Breullaan ingesteld op 60 km per uur. Daar golden voorheen verschillende snelheden op verschillende stukken.
De Driebergseweg blijft tijdens het werk open voor het verkeer. De Driebergseweg is alleen gedurende enkele nachten afgesloten: de nachten van 22 op 23 en 23 op 24 april, en de nachten van 12 op 13, 13 op 14 en 14 op 15 mei. Mogelijk wordt daar nog één nacht aan vastgeplakt (15 op 16 mei). De afsluiting duurt tijdens die nachten van 20.00 uur ’s avonds tot 06.00 uur ’s ochtends.
De nutsbedrijven zijn al enige tijd langs de Driebergseweg bezig met het vervangen van oude kabels en leidingen. De gemeente probeert zoveel mogelijk werk te combineren, zodat de overlast minimaal is.
 
Heideweg en Breullaan
De Heideweg en Breullaan zijn toe aan groot onderhoud. “Dat combineren we met de aanleg van een ondergrondse afvoerbuis voor regenwater”, vertelt Aapkes. De Heideweg wordt hiervoor afgesloten van 22 april tot 14 juni.
Ook voor fietsers op de Breullaan wordt het veiliger. Er worden fietsstroken gemaakt, gescheiden van het autoverkeer. De Breullaan is hiervoor tot 19 april afgesloten voor het verkeer.

Nieuwe voorzitter Raad van Toezicht MeanderOmnium

20140411 ZEIST  Per 1 april 2014 is Petra Heemskerk benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van welzijnsorganisatie MeanderOmnium. Zij neemt daarbij de voorzittershamer over van Mat Botman, die zijn functie als voorzitter na acht jaar heeft beëindigd.

Lees verder

Vrees voor zwendel met Maarnse kaartjes

20140411 MAARN  De organisatoren van het uit zijn jasje gebarsten Maarnse Hockeyfeest Three times a Lady vrezen met duidenden onverkochte kaarten te blijven zitten. Zogenaamde resellers hebben de kaarten onbetaald gereserveerd.

Lees verder

The Kik + sp aties

20140411 ZEIST  Op vrijdag 18 april 2014 staat The Kik in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. De kans is groot dat je deze strakgepakte heren kent van de hit ‘Simone’ en hun optredens bij De Wereld Draait Door. The Kik begon in 2010, na het ter ziele gaan van The Madd, aanvankelijk als Engelstalige band. Maar al snel werd besloten in de moerstaal verder te gaan.

vergroot foto

Deze avond staat Neerlands bekendste Nederbietband in Zeist om duidelijk te maken dat de sixties-sound ook in 2014 nog helemaal oké is. Stekelige popsongs als Springlevend, Simone en Even Voor Altijd toveren stuk voor stuk een lach op het gezicht van het grootste stuk chagrijn.

In het voorprogramma staan de sp aties, die tevens hun inspiratie halen uit de nederbiet en sixties punk. Nederlandstalig en meerstemmig bezingen ze de geneugten en teleurstellingen van wezenloos geluk, ouder worden en leven op het platteland.

De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 10,- in de voorverkoop en € 14,- aan de deur. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op www.peppel-zeist.nl.

Betaald parkeren in Zeist in de toekomst

20140411 ZEIST  De parkeerautomaten in Zeist zijn toe aan vervanging: de parkeermeters zijn verouderd, de chipknip wordt landelijk afgeschaft en er gaan stemmen op, om op meer plaatsen achteraf betaald parkeren in te voeren. Om een goed besluit te kunnen nemen over de eisen voor het nieuwe parkeersysteem wil de gemeente graag weten wat de meningen zijn van inwoners, bezoekers en winkeliers/pandeigenaren van Zeist.

Daarom gaat de gemeente vanaf donderdag 10 april in gesprek met bezoekers van het centrum van Zeist en worden er straatenquêtes afgenomen.

Informatieavond
Daarnaast organiseert de gemeente op 23 april een openbare informatieavond. Tijdens deze bijeenkomst verstrekken deskundigen informatie over het systeem van betaald parkeren in Zeist en presenteert de gemeente de uitkomsten van de straatenquête. Medewerkers van de gemeente gaan in gesprek met inwoners, winkeliers en bezoekers van het centrum over de mogelijkheden van achteraf betaald parkeren, het parkeren met behulp van het invoeren van de kentekenplaat bij parkeerautomaten, de betaalwijze bij parkeren en het aantal parkeerautomaten. De medewerkers verwerken de resultaten van deze gesprekken in een voorstel dat aan het college wordt voorgelegd. De bijeenkomst vindt plaats op woensdagavond 23 april om 19.30 uur in het gemeentehuis. Iedereen is van harte welkom.

Besluit vóór de zomer
Naar verwachting neemt de gemeente vóór de zomer een besluit. De gemeente wil nog in 2014 beginnen met het vervangen van de verouderde parkeersystemen.

Vogels in Hoogland-West

20140411 HOOGLAND  Op zondag 20 april organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publieksfietstocht in Hoogland-West. We fietsen kriskras door het prachtige en authentieke buitengebied van Hoogland-West. Op deze vogelexcursie gaan de gidsen van het IVN samen met u zoeken naar de eerste zomergasten en kijken of de laatste wintergasten er nog zijn.

De start is bij Café ’t Hoekje, Coelhorsterweg 21, 3828 PA Hoogland.  De fietstocht duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee. Tip: Neem een verrekijker mee!

Tijdens de jaarlijkse vogelexcursie doorkruisen we dit keer op de fiets kriskras het prachtige en authentieke buitengebied van Hoogland-West. We gaan kijken of de laatste wintergasten er nog zijn, zoals brandganzen en smienten. Maar vooral hopen we de eerste zomergasten zoals grutto’s, tureluurs, blauwborsten en de boerenzwaluw te mogen begroeten! Door de zachte winter en de warmte in maart hebben onze eigen broedvogels een vroege start gemaakt. De spreeuw, mus, merel, en kievit hebben al jongen! In het vogelrijke gebied “De Slaag” en op nog twee plekken zullen ervaren vogelaars met hun telescopen klaar staan om vele prachtige vogels te laten zien en er het nodige over te vertellen.
 

Meer informatie: IVN, tel. 033-4566878 of mail: fmvanholland@hotmail.com
het nieuws van 12 april 2014
17e jaargang nummer 5088
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Oud-wethouder Jan van der Laag vermist

20140412 WIJK BIJ DUURSTEDE  Sinds dinsdagavond 8 april jl. wordt oud-wethouder Jan van der Laag vermist. De politie heeft op www.politie.nl onder ‘Vermist’ het signalement van Jan van der Laag geplaatst. Tot op heden heeft de politie nog geen aanwijzing over zijn verblijfplaats.

De politie doet in haar persbericht de oproep informatie over Jan van der Laag door te geven.
 
Burgemeester Tjapko Poppens is geschrokken en zeer bezorgd over het lot van Jan van der Laag: ‘Ik hoop dat tips en informatie tot nieuwe aanknopingspunten voor de politie leiden. De familie en naasten van Jan van der Laag wens ik veel sterkte in deze moeilijke periode van onzekerheid.’

Onnodig verlies voor SVL

20140412 LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL liep in de uitwedstrijd tegen Zuidvogels tegen een onnodige 3-2 nederlaag aan. SVL trainer Jan Gaasbeek:,, We verzuimden met name in de eerste helft om geboden kansen om te zetten in doelpunten.”

Lees verder

Gevoelige nederlaag voor SVMM

20140412 MAARN  Zaterdag vierdeklasser SVMM liep in de uitwedstrijd tegen FZO uit en in Zeist tegen een gevoelige 5-1 nederlaag aan. Met name in de tweede helft ontbrak het de ploeg van trainer Olaf Kersbergen aan defensief vermogen en slaagde SVMM er niet meer in om het spel te maken.

Lees verder

Matige Heuvelrug derby

20140412 DRIEBERGEN / DOORN  in een zeer matige wedstrijd eindigde de Heuvelrugderby tussen FC Driebergen en DEV in een 1-1 gelijkspel. Alhoewel voor beide partijen een onbevredigende uitslag, toch gezien het verloop van de wedstrijd een juist beeld van de spelverhoudingen.

Lees verder

VVA’71 verspeelt belangrijke punten in hoofdklasse

20140412 ACHTERBERG   Zaterdaghoofdklasser VVA’71 uit Achterberg heeft een 2-0 voorsprong – binnen vier minuten – uit handen gegeven. VVA’71 leek door twee goals van Siemen Eijkemans op rozen te zitten, maar de ploeg kreeg vervolgens drie doelpunten om de oren, waardoor de Achterbergers tegen een 3-2 achterstand aan keken.

Lees verder

Motorrijder onderuit

20140412 AMERONGEN  Op vrijdag 11 april om 14.15 uur ging op de Lekdijk een motorrijder onderuit. Hij raakte gewond. De motorrijder, een 24-jarige inwoner van Utrecht, reed in de richting van Wijk bij Duurstede en ging door onbekende reden in een bocht nabij de manege onderuit.

Hij schoof hierbij met motor en al via de berm de dijk af. Een tegemoetkomende motorrijder zag het gebeuren en verleende eerste hulp. De onfortuinlijke man werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Vermoedelijk heeft hij zijn sleutelbeen gebroken. De motorfiets werd door een bergingsbedrijf weggehaald.

In of uit de ijskast

20140412 UTRECHTSE HEUVELRUG  De zwembaden blijven voorlopig open, het bedrijventerrein Leersum/Amerongen gaat de ijskast in, de koopzondag wordt in 2015 ‘geevalueerd’ en inwoners mogen pgb’s aanvragen. Dat zijn de  meest saillante punten uit het nieuwe raadsbrede collegeprgramma 2014-2018.

Lees verder

Joost Kooijman hoofdtrainer CDW

20140412 WIJK BIJ DUURSTEDE  Joost Kooijman (43) is het komend voetbalseizoen de nieuwe hoofdtrainer van CDW, de voetbalclub uit Wijk bij Duurstede. oost is reeds vele jaren actief binnen CDW en hij was hiervoor trainer bij Focus 07 in Culemborg. Joost brengt als voormalig profvoetballer bij FC Wageningen, FC Utrecht en Heracles veel voetbalkennis mee.

Lees verder

Auto van de Lekdijk-West

20140412 WIJK BIJ DUURSTEDE  Een automobilist werd vanmorgen na ongeveer 20 minuten onderaan de Lekdijk-West in het water wakker in zijn auto en is zelfstandig op het droge geklommen. De bestuurder is voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht.

Lees verder

Publiekstest theaterstoelen in Beauforthuis

20140412 AUSTERLITZ  Het Beauforthuis gaat zijn oude, versleten theaterstoelen vervangen. Een groepje studenten van de Hogeschool van Amsterdam helpt hierbij en organiseert een publiekstest op Goede Vrijdag en de beide Paasdagen. U, als bezoeker, bent van harte uitgenodigd om te komen testen.

Tevens worden er allerlei bijzondere stoelen verkocht tbv de aanschaf, zoals de blauwe ‘wipstoelen’ en jaren ’50 schoolstoeltjes.

“Hoog tijd dat er nieuwe theaterstoelen komen,” vonden vier enthousiaste studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Nu de kerkzaal van het Beauforthuis zo mooi wordt opgeknapt en de luchtcirculatie wordt verbeterd (tot vreugde van velen) wordt het tijd ook de theaterstoelen te vervangen.
De huidige rode stoelen (in 1998 tweedehands verkregen van De Lieve Vrouw Theater) zijn versleten, zwaar en moeilijk stapelbaar. Bovendien sneuvelen er wekelijks een paar.
Het projectteam van de Hogeschool zet zich belangeloos in om uit te zoeken wat de beste theaterstoel is voor het Beauforthuis. Bovendien gaan ze op zoek naar gulle schenkers.

Let op: uw mening telt mee in het zoeken naar een nieuwe theaterstoel.
Daarom worden de kandidaat theaterstoelen gepresenteerd op Goede Vrijdag 18 april (bij het optreden van Leonie Janssen). Ook tijdens de Paasdagen zijn ze te zien en uit te proberen. Kom daarom langs om stoelen te testen. Er ligt een vragenlijst voor u klaar die helpt bij de definitieve keuze.

garage sale

Bovendien is er een vintagemarkt (of garage sale). De blauwe stoelen met de flexible rugleuning (collectorsitem), de jaren dertig notariskast, de houten stoeltjes van de Haagse School, de jaren ’50 schoolstoeltjes en meer – alles gaat de deur uit en de opbrengst komt ten goede aan de aanschaf van nieuwe stoelen.

Goede Vrijdag 18 april en beide Paasdagen

New Orleans Revival Stompers in Champ’­Aubert

20140412 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 20 april speelt New Orleans Revival Stompers in”Jazz op Zondagmiddag” in Champ’­Aubert”.   De New Orleans Revival Stompers is een New Orleans jazzband, opgericht in 1995, die de traditionele jazz uitdraagt uit de Revivalperiode van de jazzmuziek in New Orleans gedurende de jaren ’40, ’50 en ‘60. 


Het repertoire bestaat uit een verzameling van traditionals, popsongs, hymns, spirituals, marches, blues alsmede boogie-woogie en Carribische songs. Daarbij worden ritme en sfeer afgewisseld: van een wals tot swingende brassband muziek, van ingetogen hymns en spituals tot snelle boogie-woogie en van langzame ballads tot Zuid-Amerikaans ritme. Steeds staat de emotie, ritme en melodie in de muziek voorop, welke zo kenmerkend is voor de New Orleans jazz.
De band is sterk beïnvloed en geïnspireerd door muzikanten uit de Big Easy (New Orleans) die de jazz uit de jaren ’20 en ’30 rond 1950 deden herleven zoals George Lewis, Louis Nelson, Jim Robinson, Sammy Penn, Willie Humphrey, Raymond Burke, Chester Zardis, Alton Purnell, Sweet Emma en Capt. John Handy.

De 6-mans formatie bestaat uit een ritmesectie van drums, stringbas, banjo of gitaar en piano en een frontlinie van trombone en klarinet of alt-of tenorsaxofoon. Kenmerkend is de afwezigheid van een trompet.
BEZETTING:
Ronald Wildering – clarinet, alt-/tenorsaxofoon, zang, bandleider
Vincent van Elferen – trombone, zang
Emile van Pelt – piano, zang
Wouter Nouwens – banjo, gitaar
Paul Brandes – stringbas
Christ Vingerhoets – drums
Zie voor meer informatie:  http://www.neworleansrevivalstompers.nl

Zaal open                  : 14.00 uur                   
Aanvangstijd               : 14.30 uur                   
Toegangsprijs              : € 10,00 per persoon               
Kaarten alleen aan de zaal verkrijgbaar               
                                   
Champ’Aubert
Boterbloem 1
3972 SB Driebergen
Tel : 03438-14233
www.champaubert.nl

Vroege vogels gezocht

20140412 ZEIST  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn houdt ook dit jaar de vroege vogelexcursie op tweede paasdag. In deze tijd zijn de vogels heel druk met het zoeken naar een geschikte broedplaats en natuurlijk naar het meest geschikte vrouwtje om voor een gezond nageslacht te kunnen zorgen. Een van de middelen die daar voor worden ingeschakeld zijn de karakteristieke zanggeluiden.

Het leuke daarbij is dat iedere soort zijn eigen aanvangstijd kiest, zodat verwarring bij de vogeldames wordt voorkomen. De gidsen hebben een registratielijst bij zich met daarop de te verwachten volgorde in de aanvangstijd van vogelzang.

Kom en beleef dit poëtische feest mee en neem een verrekijker mee.
De excursie vindt plaats op tweede paasdag 21 april om 6:00 en start op de parkeerplaats Zinzendorflaan, 3703CG Zeist.

Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn
het nieuws van 13 april 2014
17e jaargang nummer 5089
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Overlijden oud-wethouder Jan van der Laag

20140413 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op zondagmiddag 13 april 2014 is het lichaam van oud-wethouder Jan van der Laag van de gemeente Wijk bij Duurstede gevonden in de buurt van zijn auto. Deze auto werd na een tip aangetroffen bij Schalkwijk.

Lees verder

HDS weer niet naar winst

20140413 LEERSUM   Ook in de thuiswedstrijd tegen Wasmeer bleef zondag derdeklasser HDS puntloos. In Leersum waren het de gasten uit Hilversum die met 0-1 de volle winst in de zak staken. Beide ploegen waren absoluut aan elkaar gewaagd, ook al zou je dat niet zeggen aan de posities op de ranglijst.

Lees verder

Lichaam vermiste oud-wethouder waarschijnlijk gevonden

20140413 WIJK BIJ DUURSTEDE / SCHALKWIJK  Bij het Amsterdam-Rijnkanaal in Schalkwijk is vanmiddag een lichaam gevonden. Waarschijnlijk is het van de vermiste oud-wethouder Jan van der Laag uit Wijk bij Duurstede.

Lees verder

Semi-derby FC Driebergen – Dev onbeslist

20140413 DRIEBERGEN  In een matige wedstrijd hebben FC Driebergen en Dev-Doorn het vele publiek niet kunnen bekoren. Na de grote nederlaag die Dev-Doorn thuis tegen FC Driebergen leed was er sprake van revanche welke de ploeg uit Doorn goed heeft opgepakt.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6

FC Driebergen begon wel met aanvallend voetbal om de gasten al heel snel vast te zetten en door kort te dekken hun weinig ruimte te geven.
Dat lukte eigenlijk in de loop van de strijd maar gedeeltelijk.

De gasten uit Doorn wisten hiermee goed om te gaan,het was wel dat in de eerste 10 minuten FC Driebergen al 4 hoekschoppen kreeg te nemen maar waar niet echt veel gevaar uit kwam.

Alleen een uitstekende kopstoot van de vooral in de 2e helft uitblinkende Midas de Wildt werd uitstekend gekeept door de Dev-doelman.
Na deze beginfase kreeg de ploeg uit Doorn wat meer grip op het spel van hun tegenstander en het was de grootste kans die zij kregen in de 29e minuut toen de spits alleen op de FC Driebergen doelman Michel van Bruggen af stevende maar deze zijn doel verkleinde en deze kans gemist zag worden.
Hierna was het Jelle Adema die een solo begon van eigen helft maar na 4 man gepasseerd te hebben strandde hij uiteindelijk rond de 16 meter van Dev.
Toch kwam er nog verandering in de stand het was de 35e minuut toen een ongevaarlijk schot tegen het lichaam van Michel Hoekstra kwam en zo in de andere hoek van het doel caramboleerde 0-1.
Maar nog voor de pauze kwam FC Driebergen langszij een hard schot op de lat werd in de rebound uitstekend afgerond door de mee naar voren gekomen rechtsback Thomas Meeles 1-1.
En zelfs in de 44e minuut was het bijna nog om met een beter gevoel te gaan rusten, een schot dat maar net over het vijandelijke ging ook weer door de zelfde speler. Rust  1-1.

De 2e helft begon met een wissel Pascal van Doorn bleef in de kleedkamer achter zijn vervanger was Dobias Aldenkamp.
FC Driebergen begon goed aan deze helft kwam meer richting 16 meter en een uitstekende aanval over rechts opgebouwd via Thomas Meeles ,Midas de Wildt,Robin Notenboom zijn schot uitstekend gekeept door Mark Sluijs van Dev.
Er kwamen nog 2 wissels binnen FC Driebergen Jordi Sonneville voor Thomas Meeles en Paul van Hofwegen voor Bjorn Geerding.
Het werd een zeer spannend slot in deze saaie derby met Dev-Doorn als gevaarlijkste ploeg die met veel inzet toch nog de winst naar Doorn wilden halen.

Het was spits Rick Andeweg die in de laatste minuten nog oog in oog met de FC Driebergen doelman kwam te staan maar miste jammerlijk.
Zo kwam er voor beide partijen een einde aan deze tamme wedstrijd welke in de slotfase nog voor wat hachelijke momenten zorgde.Eindstand 1-1

Paaszaterdag 19 april de uitwedstrijd  IJFC Za1-FC Driebergen Za1   aanvang 14.30 .

Afkoppelen van regenwater: een goed voorbeeld doet goed volgen

20140413 UTRECHTSE HEUVELRUG  Misschien heeft u wel eens aan het afkoppelen van regenwater voor uw tuin gedacht. De zandgronden van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn er zeer geschikt voor. Een aantal inwoners heeft er al goede ervaring mee, bijvoorbeeld de heer Veenendaal uit Doorn. 

Aan de hand van drie vragen legt hij uit waarom hij heeft afgekoppeld en wat komt er zoal bij komt kijken.

Waarom heeft u afgekoppeld?
“Het is zonde als je goed bruikbaar regenwater zomaar in het riool laat lopen, zeker als je weet dat ons land in de toekomst steeds vaker met droogte te kampen krijgt.  Bovendien kom je met de subsidie van het waterschap en de gemeente financieel redelijk uit.”

Wat heeft u gedaan om het voor elkaar te krijgen?
“Als je een beetje handig bent, kun je heel veel werk zelf doen. De materiaalkosten kun je van de subsidie goed betalen.”

Hoe bevalt het u?
”Het afkoppelen bevalt mij nog steeds goed. Ik heb altijd voldoende water in de regentonnen om te gieten en de rest vloeit in de tuin.De regelgeving en samenwerking met Gerard Caré van het waterschap waren duidelijk en tot tevredenheid.”

Subsidie
Overweegt u ook om af te koppelen? Dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Dat kan nog tot 1 september 2014.
De subsidie bedraagt € 3,50 per m2 afgekoppeld dakoppervlak. De gemeente Utrechtse Heuvelrug verdubbelt de subsidie als aan alle voorwaarden wordt voldaan.

Afkoppelen is goed voor het milieu
Schoon regenwater dat op verharde oppervlakken valt, stroomt vaak samen met vuil afvalwater via het rioolstelsel naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het ‘schone’ regenwater gezuiverd. Dat is niet alleen zonde, maar veroorzaakt ook steeds meer problemen. Problemen die deels zijn te voorkomen door regenwater af te koppelen van het riool.
Afkoppelen is relatief eenvoudig: de regenpijp afzagen, afdoppen en zorgen dat het regenwater in de bodem kan infiltreren. Bijvoorbeeld door de aanleg van een gootje of infiltratievoorziening.

Meer weten? 
Voor vragen over afkoppelen kunt u contact opnemen met Gerard Caré van het waterschap, tel. (030) 634 5780, e-mail care.gwj@hdsr.nl. Meer informatie over afkoppelen en een aanvraagformulier voor subsidie staan op de website van het waterschap, www.destichtserijnlanden.nl.

Voorjaar op de Plantage Willem III

20140413 ELST  Op zaterdag 19 april om 14.00 uur staat een gids van Utrechts Landschap op de parkeerplaats van de Plantage Willem III te popelen om u zo niet alles, dan toch wel heel veel te laten zien van de lente in dit fantastische natuurgebied.

De parkeerplaats bevindt zich tussen kom van Elst en de wildpassage aan de N225 tussen Rhenen en Elst.

Vergeet niet uw verrekijker mee te nemen!
De wandeling is gratis en duurt circa 1½ uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Voor meer info: www.utrechtslandschap.nl

het nieuws van 14 april 2014
17e jaargang nummer 5090
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bunnik boekt cruciale zege

20140414 BUNNIK   Bunnik heeft een zeer belangrijke zege geboekt in de strijd om degradatie. Door een 1-2 overwinning op Hercules heeft Bunnik het verschil met de Utrechters, die op een nacompetitieplek staan, teruggebracht tot één punt.

Lees verder

Fruittelers vrezen voorspelde nachtvorst

20140414 REGIO  Fruittelers in de regio Utrecht maken zich grote zorgen vanwege de aangekondigde koude nachten. Volgens weerbureaus kan het de komende nachten gaan vriezen. Dat kan in dit jaargetijde funest zijn voor de oogst van dit jaar.

Lees verder

Vrouwenkoor zoekt nieuwe leden

20140414 DRIEBERGEN  Vrouwen Ensemble ’t Haagje (Driebergen) zoekt nieuwe leden ter versterking van het meerstemmig vrouwenkoor. ‘‘We zoeken in ieder geval drie nieuwe leden: een of twee hoge stemmen en het liefst ook een lage stem.

Lees verder

Slowdaten met raadsleden en medewerkers Zeist succesvol

20140414 ZEIST  Tijdens de slowdate van afgelopen vrijdagavond 11 april wisten raadsleden, medewerkers van de gemeente, inwoners en vertegenwoordigers van organisaties elkaar goed te vinden. Er werd gepraat en gediscussieerd over allerlei onderwerpen die in de gemeente spelen. Met zo’n 120 aanwezigen is de slowdate goed bezocht.
 
Terugblik
Als eerste werd iedereen welkom geheten door de raadsgriffier Johan Janssen. Daarna ging de slowdate van start met 3 sessies van 30 minuten waarin verschillende onderwerpen aan bod kwamen. Per keer waren er 12 ontmoetingen geprogrammeerd. Bij veel onderwerpen, waaronder Wijkgericht werken, Veiligheid, decentralisatie van de Jeugdzorg en de Centrumvisie zaten de zaaltjes meer dan vol. De avond werd afgesloten met een borrel.

Nieuwe raadslezen ontmoeten
Aanleiding voor de slowdate was om nieuwe raadsleden met diverse onderwerpen, de samenleving en medewerkers van de gemeente, kennis te laten maken. Inwoners en geïnteresseerden waren welkom om mee te praten en meer te weten te komen over verschillende onderwerpen en deden dat ook.

Wethouderskandidaat Perspectief 21 bekend

20140414 GEMEENTE BUNNIK  Een door bestuur en fractie aangestelde selectiecommissie bestaande uit onafhankelijke personen heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met wethouderskandidaten die zich bij Perspectief 21 (P21) hebben gemeld. De selectiecommissie heeft aan de hand van een vooraf vastgesteld functieprofiel de meest geschikte kandidaat voorgelegd. Rob Zakee is voorgedragen als meest geschikte kandidaat voor het wethouderschap.

De fractie van P21 stemt volledig in met Rob Zakee als wethouderskandidaat. De heer Rob Zakee woont sinds 2002 in Bunnik, is 57 jaar oud, getrouwd, heeft twee kinderen, en werkt bij de landelijke overheid. Zijn huidige functie is projectleider bij de Hollandsche Waterlinie. Door zijn vele activiteiten voor de landelijke overheid heeft hij veel ervaring met publieke en publiekprivate projecten en de bijbehorende budgetten en kent hij het openbaar bestuur van binnenuit. De fractie heeft er alle vertrouwen in met Rob een zeer geschikte persoon voor te stellen voor de komende vier jaar.

Inmiddels heeft er ook een kennismakingsgesprek plaatsgevonden met De Liberalen, met wie Perspectief 21 onderhandelt over een coalitieakkoord. De Liberalen steunen het kandidaatschap van de heer Rob Zakee van harte en hebben er net als P21 alle vertrouwen in dat er met de kandidaten van beide partijen een collegiaal bestuur te vormen is.

Van de huidige wethouders, de heren René Walburgh Schmidt en Bert Koopmanschap, zal de fractie afscheid nemen. Paul Heijmerink, fractievoorzitter: “Beide wethouders zijn wij zéér veel dank verschuldigd voor al het werk dat zij de afgelopen jaren voor de gemeente Bunnik hebben gedaan. Het wethouderschap is een zware functie die heel veel eist van mensen. We hebben groot respect voor de inzet van beide wethouders op vele ingewikkelde en moeilijke dossiers.” Op een later tijdstip zal er uitgebreid worden ingegaan op de grote verdiensten van de huidige twee P21-wethouders.

Opening parkeerplaats Paardenmarkt

20140414 RHENEN  Op 24 april opent wethouder Van den Berg de nieuwe parkeerplaats aan de Paardenmarkt. Op de hoek tussen Veerweg en Utrechtsestraatweg is de afgelopen weken een parkeerplaats met 103 vakken aangelegd.  Het gras en de struiken moeten nog groeien, maar straks zal de parkeerplaats een groene uitstraling krijgen.

vergroot foto

Het deel het dichtst bij het centrum is verlicht. Uniek in Rhenen is dat de verlichting niet de hele nacht op hetzelfde niveau brandt. Trapsgewijs gaat het verlichtingsniveau in de avond naar beneden (tot halve sterkte) en in de ochtend weer omhoog. De parkeerplaats is inmiddels in gebruik genomen.   De officiële opening vindt plaats op 24 april om 10.30 uur.

KCD laat het na rust liggen

20140414 DOORN  Een ontstellende zwak eerste deel van de tweede helft bezorgde KCD een kater en de toeschouwers de koude rillingen: weer bleven de groen witten met lege handen achter en sinds de zaal wacht de ploeg nog steeds op de eerste punten.

Het bezoekende Woudenberg had zaterdag bij aanvang van de wedstrijd promotie nog volledig in eigen hand. KCD had die positie bij de hervatting van de veldcompetitie ook, maar twee slordige nederlagen wierpen de ploeg achteruit. Toch waren de Doornse korfballers er op gebrand om de buren hun kwaliteiten te tonen en dat leidde al snel tot een 2-0 voorsprong. Na een kwartier waren er pas vijf doelpunten gevallen (3-2) maar daarna begonnen de goals wat gemakkelijker te vallen. KCD was duidelijk de beste ploeg, kwam op 6-3 en ging daarna via 6-5 rusten bij een fraaie 9-5.

Wat er in de rust gebeurde zal een raadsel blijven maar wie na de thee een kwartier niet kon kijken zal zijn ogen bij het zien van het scorebord niet hebben geloofd: 11-16. Alles lukte bij Woudenberg, alles mislukte bij KCD en er was niemand die zand in de raderen van de tegenpartij gooide. Hoewel er bij die 11-16 nog ruim een kwartier te spelen was, toonde niemand nog enig geloof in een goed resultaat en dat leidde uiteindelijk tot een 14-18 nederlaag. Extra domper was dat Geer Janne Baakman met een op het oog ernstige blessure uitviel.

Komende zaterdag gaat KCD, dat enkele weken terug streed om promotie, op visite bij Blauw Zwart. Bij een nieuwe nederlaag heeft de ploeg alleen nog de twee degradatiekandidaten onder zich.
Goals: Johan Kraan 5, Ivo Stomp 4, Bart Roodenburg 3, Niels Verheijen, Susanne Honingh

‘Timmerstad’ wellicht niet tijdens Driebergse Speelweek

20140414 DRIEBERGEN  ,,Speelweek zonder Timmerstad? Ja, zo ziet het er helaas wel naar uit”, zegt Caroline van Veen, voorzitter van stichting Jeugd Rekreatie Driebergen. De organisator van de Speelweek in Driebergen is dringend op zoek naar een coördinator voor Timmerstad.

Lees verder

‘Spinnen voor kinderen’ tijdens koningsmarkt

20140414 DRIEBERGEN   Het parkeerterrein van het Wapen van Rijsenburg wordt op Koningsdag, zaterdag 26 april, ingenomen door een grote koningsmarkt.  In samenwerking met Duco Kuijk fotografie en het restaurant houdt Kiwanis allerlei activiteiten waarvan de opbrengsten ten bate komen van de Dutch American Police Department uit Amerongen.

Lees verder

Drie vrienden in actie voor de DAPD

20140414 UTRECHTSE HEUVELRUG – Drie jongens van het Revius Lyceum in Doorn zetten zich de komende weken in voor de stichting DAPD uit Amerongen. Zij doen dit vanuit een schoolproject genaamd ‘Jij De Baas’, dat geheel in teken staat van ondernemen.

Lees verder

Een lied voor Oranjepoort

20140414 LANGBROEK  Onder grote belangstelling is afgelopen vrijdagmiddag de Oranjepoort in Langbroek geopend. De opening vond plaats in een gezellige informele sfeer waarbij vele mensen een oranje accessoire droegen. Uiteraard was er ook een officieel gedeelte waarin diverse gasten een toespraak hielden.

Lees verder

Jeroen van Vliet: impressionist & expressionist

20140414 AUSTERLITZ  Op 21 april 2e paasdag speelt pianist Jeroen van Vliet in het Beauforthuis (Austerlitz). De nummers van van Vliet zijn stuk voor stuk pareltjes die voorbij de grenzen van jazz en klassiek gaan.

Met ‘Wait’ brengt de 48-jarige van Vliet zijn tweede soloalbum uit. Het album is de opvolger van het in 1995 uitgebrachte en zeer goed ontvangen ‘Who’s afraid’. In het spel van de Brabander hoort men onontkomelijk de invloeden van het Franse impressionisme én expressionisme.

In het tweede deel van het concert voegen gitarist Bram Stadhouders en slagwerker Etienne Nillesen zich bij van Vliet. In dit deel gaan ze verder als het trio ‘OGU’ en werken ze aan een klanktapijt dat nooit afkomt en waar ook deze avond een kleurrijk stuk aan wordt geweven.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

21-4-2014, 17:30
Jeroen van Vliet
entree € 16 | reductieprijs € 12 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)


het nieuws van 15 april 2014
17e jaargang nummer 5091
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Vaste OntmoetingsPlek (VOP) opent deuren in Zeist-West

20140415 ZEIST  Na een lange weg van 10 jaar, met veel hobbels en obstakels, opent op donderdag 17 april om 17.00 uur de Vaste OntmoetingsPlek in Zeist-West (VOP) haar deuren. Burgemeester Koos Janssen is blij met de opening: “Maar laat dit niet het eindstation zijn. De roerige geschiedenis van het totstandkomen van de VOP biedt juist een mooie doorkijk naar de toekomst en stof tot praten met elkaar. Over diversiteit en perspectief in de samenleving, over veiligheid, over samenleven met elkaar.”
 
De VOP West is een vaste ontmoetingsruimte voor jongeren vanaf 14 jaar. In De Koppeling, een multifunctionele accommodatie in De Clomp, is een aparte ruimte beschikbaar gesteld. Mede door de financiële ondersteuning van de Zeister Woningcorporaties kunnen de jongeren uit Zeist-West hier gesprekken voeren, sporten en natuurlijk een avond ‘chillen’.
 
Geen grenzen stellen, maar perspectief bieden
Eigenlijk is de VOP ontstaan als tegenhanger van het project ‘aanpak Structurele Overlast Plegers’ (SOP’ers). Dat was een initiatief van wijkteam West, nu bijna 10 jaar geleden, gericht op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Onder leiding van de toenmalig teamleider Jongerenwerk bij MeanderOmnium, Ivar Dekkinga, kwamen de jongeren zélf met het idee van een VOP, Vaste OntmoetingsPlek West.
De groep initiatiefnemers zoekt samenwerking met gemeente, politie, MeanderOmnium, Wijkteam West, CJG en Vitras/CMD, onder het motto ‘SamenDenken, SamenDoen in West’.
Er wordt gedurende een aantal jaar druk gezocht naar een geschikte locatie. Dat levert spanning op met sommige omwonenden en ondernemers, die problemen hebben met bepaalde locaties. De groep initiatiefnemers zit regelmatig tussen veel vuren in en probeert zijn geloofwaardigheid bij de jongeren te behouden. In de tussentijd zijn de VOP jongeren wel steeds actief gebleven tijdens momenten zoals Sint Maarten, de jaarwisseling, bij verkiezingen en voetbalwedstrijden.
 
Toch komt er in 2012 een doorbraak en komt er definitief een ruimte beschikbaar in MFA De Koppeling. De interne bouwkundige aanpassingen worden uitgevoerd en de oude plannen voor het programma aan activiteiten, begeleiding en natuurlijk ook de wekelijkse chill-avond zijn weer afgestoft.
 
De jongeren organiseren zelf binnenkort nog een feestje om de opening te vieren, maar voor de officiële opening donderdag is een beperkt gezelschap uitgenodigd.

Utrechts Landschap koopt Zanderij Maarn

20140415 MAARN  Zanderij Maarn blijft behouden als natuurgebied. Het Utrechts Landschap heeft de groene heuvel langs de A12 gekocht van NS Vastgoed, met name om de verbinding met landgoed Stameren en het ecoduct Mollenbos te verbeteren.
       
Lees verder

Nieuwe oplaadzuil voor elektrische fietsen

20140415 DOORN  Sinds dinsdag is er een fiets-oplaadpunt aan bij Gasterij De Kluis aan het Plein 1923. Dankzij deze zuil kan iedereen een elektrische fiets, scooter of scootmobiel gratis opladen. Het oplaadpunt krijgt de elektriciteit via een zonnepaneel. Dat betekent dat deze zelfvoorzienend is.
       
Lees verder

A28 dicht na zeer ernstig ongeluk bij Zeist

20140415 ZEIST  Op de A28 bij Zeist is dinsdagmiddag een zeer ernstig ongeluk gebeurd. Een bestelbus is op de middengeleider beland en tegen een lichtmast gebotst. De bestuurderscabine zit om de paal gevouwen.
       
Lees verder

Wonen in Zeist-oost gewild

20140415 ZEIST  Zeker 250 belangstellenden uit Zeist en omstreken bezochten afgelopen zaterdag 12 april de Nieuwbouwdag in Kerckebosch Zeist. Dat meldt de wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch.
       
Lees verder

Fietsstraat Engweg wordt nog steeds niet begrepen

20140415 DRIEBERGEN  Vanochtend deelden kinderen en hun ouders op de Driebergse Engweg flyers uit aan passerende automobilisten. Die moeten wat rustiger rijden en beter sturen, vinden de actievoerders. ‘De doelgroep stopt niet’, constateert een moeder, wanneer tegen negenen een tiental IVA-studenten passeert.

Lees verder

Bouw MFA in Zeist-oost vertraagd

20140415 ZEIST  De bouw van de multifunctionele accommodatie in de wijk Kerckebosch loopt ernstige vertraging op. De bouwkuip is lek en dus kijken de bewoners uit op een enorme waterpoel. Ook is er extra bouwverkeer op Hoog Kanje en de Graaf Adolflaan omdat het gat van 6 meter diep weer gevuld wordt met zand.

Lees verder

Zeister MuziekFestival groot succes

20140415 ZEIST  In Figi is het Zeister Muziekfestival gehouden. Het is een doorslaand succes geworden, met een afwisselend programma van muziek, dans en zang, laat de organiserende Lionsclub weten. Hun verslag vindt u hieronder.

Lees verder

PCR en ChristenUnie Rhenen in gesprek

20140415 RHENEN  PCR en ChristenUnie gaan dinsdag met elkaar in gesprek onder leiding van beide informateurs om te verkennen of er voldoende vertrouwen is voor gezamenlijke deelname aan een coalitie. Dat is de uitkomst van het openbare debat op maandagavond van de gemeenteraad van Rhenen.

De raad besprak het rapport dat de twee informateurs van SGP- en PCR-huize gezamenlijk hadden opgesteld naar aanleiding van de vorige week gevoerde gesprekken met alle partijen.

Als de PCR en de ChristenUnie na het gesprek concluderen dat er voldoende vertrouwen is, zal de PCR de formatie starten.

Blijkt dat er onvoldoende vertrouwen is tussen de twee partijen, dan zal de SGP de formatieronde beginnen. De twee informateurs zullen na het gesprek aan de raad rapporteren. De conclusies van dit rapport zal gecommuniceerd worden.

Buren willen natuurgebied de Woerd nu zelf kopen

20140415 DRIEBERGEN  De gemeente wil natuurgebied De Woerd verkopen aan een particulier die er een landgoed wil vestigen. Omwonenden zijn er niet gerust op en willen de tien hectares nu zelf kopen. Dat schrijft de buurt in een brief aan burgemeester en wethouders. In de brief vraagt de buurt om de verkoop een half jaar te bevriezen.

Lees verder

Stroomstoring bij meer dan 2000 huishoudens in Zeist

20140415 ZEIST  In Zeist werden dinsdagochtend zo’n 2400 huishoudens in het donker wakker vanwege een grote stroomstoring in de wijken Brugakker en Couwenhoven.

Lees verder

Geslaagd concert Accordeonvereniging Crescendo

20140415 LEERSUM  Afgelopen zaterdagavond 12 april gaf Accordeonvereniging Crescendo haar jaarconcert in De Binder te Leersum. bHet was in de ogen van het publiek een zeer geslaagd concert onder leiding van invaldirigent The Lustig.

Men bracht onder andere ten gehore Perhaps Love van John Denver, Rosamunde, White a Shade of Pale, Grenadiersmars.

Het orkestlid Nelly van Brenen werd gehuldigd voor haar 55 jarig lidmaatschap.
Na de pauze was het de beurt aan Fanfare Ons Genoegen uit Montfoort deze bracht musicalnummers van o.a. de Jantjes en Sisteract.
Ook de Hollandse Hit potpourri viel duidelijk in de smaak.

Lente op de Laarsenberg

20140415 RHENEN  Om weer eens een echte voorjaarsdag in het Laarsenbos te beleven bent u van harte welkom op woensdag 23 april a.s. waar de gids om 14.00 uur op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV  Rhenen voor u klaar staat.

Dat de Laarsenberg niet iedereen wat zegt: rijdt u op de Grebbeweg dan vindt u aan de zuidzijde (Rijnkant) de Grebbeberg en aan de noordzijde (kant van dierentuin Ouwehand) de Laarsenberg. 
Al zijn de uitzichten wat minder spectaculair dan vanaf de Grebbeberg, na afloop zult u de liefde van de gids voor de Laarsenberg zeker delen.

Uitzichten op de Gelderse Vallei, het zogenaamde graftenlandschap, verhalen over de bewoning sedert de prehistorie, de prille dagen van de Tweede Wereldoorlog, veel zal u verbaasd doen staan.
Kosten zijn er niet, van tevoren afspreken is niet nodig, maar van een warme verwelkoming door onze vertegenwoordiger van het Utrechts Landschap kunt u zeker zijn.

Nadere informatie: www.utrechtslandschap.nl
het nieuws van 16 april 2014
17e jaargang nummer 5092
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Canada in beeld

20140416 LEERSUM  De Zoute Inval is een inloopochtend van de Bibliotheek Z-O-U-T in samenwerking met Welnúh op de donderdagochtend in de Binder in Leersum. Op donderdag 24 april staat Canada centraal bij de Leersumse Zoute Inval. Er staan twee mooie presentaties gepland voor deze ochtend.

Als eerste zal Frans Groot de kijkers middels een PowerPoint presentatie meenemen naar o.a. de mooie Rocky Mountains. Groot heeft prachtige beelden gemaakt van een ‘camperreis’ door West Canada inclusief Vancouver Eiland. Hij heeft veel reizen gemaakt en kan daar boeiend over vertellen.

Na de pauze neemt Kees van Beek het stokje over met een presentatie over de Canadese spoorwegen. Van Beek maakte schitterende beelden van lange treinen door onder meer besneeuwde bergpassen, mooie bruggen en prachtige natuur. Kees van Beek is een fervente spoorwegman en heeft wereldwijd al veel spoorwegen bereisd en op foto en dia vastgelegd.

De ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur en wordt gehouden in de foyer van De Binder aan de Hoflaan te Leersum. De toegang is gratis. Voor de koffie en thee wordt een bijdrage van € 1,- gevraagd.
Voor meer info: www.rbzout.nl

Voorjaars stekkenmarkt op moestuin Barttmeus

20140416 DOORN  Opnieuw organiseren de Historische Moestuin en Theehuis ’t Sand van Bartimeus een interessante en gezellige stekkenmarkt op zaterdag 3 mei 2014 op het terrein van de ommuurde moestuin van Bartimeus, gelegen aan de Driebergsestraatweg 44 in Doorn. Een uitstapje voor het hele gezin!

Voor het vierde jaar in de maand mei is er gelegenheid, om op het terrein van de riant in een bosrijke omgeving gelegen Moestuin, op voordelige wijze uw tuin aan te kleden met plantjes, zaailingen, stekken en scheursels. Deze worden tijdens de markt tegen vriendelijke prijsjes aan de man gebracht.

In de aangename ambiance van de Moestuin is op die dag ook een kleine markt waar onder andere ecologisch geteeld voedsel bereid wordt, manden worden gemaakt en heerlijke bijenhoning geproefd en gekocht kan worden. Daarnaast worden er door bewoners van Bartimeus gemaakte producten te koop aangeboden o.a. kaarsen, vogelhuisjes en houten speelgoed.

Iedereen is van harte welkom om rond te kijken op de groenten- en bloemenakkers van de fraaie Moestuin met het prachtige rosarium waar de rozenstruiken hun nieuwe frisse blad tonen evenals de vijgen-/tomatenkas, de fruithoek en fruitbomen die een plekje hebben gekregen tegen de door de zon op te warmen muren. Kom ook naar het gezellige theehuis met heerlijk zonnig terras, waar tegen inlevering van het entreekaartje een kopje thee of koffie wordt geschonken. Koop er een stukje van de huisgemaakte boter- of gemberkoek bij en geniet van de rust in de tuin. De vrijwilligers en bewoners van Bartimeus hebben met elkaar vele uren gewerkt om de tuin klaar te maken voor het voorjaar en voor uw komst!.

De markt is open van 11.00 tot 15.00 uur. Bij de kassa aan de entree kunt u meedoen met een eenvoudige prijsvraag om zo winnaar te worden van een cadeaubon te besteden op de moestuin. De entree voor de markt bedraagt € 2,50 p.p., het entreekaartje is tevens tegoedbon voor een kopje koffie/thee in het theehuis. Brengt u zelf stekken, zaailingen, zaden in dan heeft u gratis toegang tot dit evenement.

Uiteraard komt de opbrengst van de markt geheel ten goede aan de Moestuin.
Tot ziens op de Moestuin, u bent van harte welkom!!!

Partijen zetten volgende stap in coalitieonderhandelingen

20140416 ZEIST  De partijen VVD, D66, Seyst.nu en CDA verwachten dat het coalitieakkoord op maandag 28 april aan pers en publiek gepresenteerd kan worden. Dan zullen de coalitiepartijen ook de kandidaat-wethouders bekend maken.
 
Politiek café op 6 mei
De onderhandelingen lopen voortvarend onder leiding van voorzitter Roland van Benthem. De partijen hebben met elkaar de belangrijkste bouwstenen voor de samenwerking voor de komende raadsperiode afgesproken. Op basis hiervan werken ze de komende week verder aan de tekst van het coalitieakkoord.
Nieuw is dat de partijen op 6 mei 2014 een politiek café willen organiseren om het coalitieakkoord toe te lichten aan de inwoners van Zeist. Op die avond kunnen mensen op informele wijze vragen stellen over het akkoord, hun mening geven en eventueel suggesties doen voor de verdere uitvoering van het coalitieakkoord. Raadsleden en de kandidaat-wethouders van de coalitie zijn dan aanwezig.

Column; Heuvelrugse Wittebroodsweken

20140416 UTRECHTSE HEUVELRUG  Het is mooi weer en bijna pasen. De lammetjes dartelen door de wei en de hommeltjes vliegen af en aan. Zelfs vanuit het Doornse gemeentehuis klinken dezer dagen niets dan zoete klanken. Het zijn de wittebroodsweken van de nieuwe gemeenteraad.

Lees verder

Truckersdag bij Bartiméus

20140416 DRIEBERGEN  Op zaterdag 12 april stonden bewoners van Bartiméus te trappelen om deel te nemen aan de 26e truckersdag. Een dag waarop ruim 130 bewoners in de cabine van ruim 70 vrachtwagens een rit maakten door Doorn en omgeving. De Truckersdag is voor slechtziende en blinde mensen met een verstandelijke beperking al ruim vijfentwintig jaar een ware belevenis.

Lees verder

Feest bij De Werkschuit

20140416 WIJK BIJ DUURSTEDE  Basisschool De Werkschuit bestaat 40 jaar en daarom viert de school de hele week feest. Het begon vrijdagavond met een reünie voor oud-leerlingen. Maandagochtend volgde de spetterende opening voor de leerlingen. Het thema van de lustrumweek is: Hollywood en Film (Glitter en Glamour).

Lees verder

De Zonnewijzer: De boerderij van de jongens

20140416 BUNNIK  Boerderij de Zonnewijzer op landgoed Oud Amelisweerd wordt al honderd jaar bewoond en beheerd door de familie Van Rijn uit Bunnik. In mei wordt een jubileumfeest gehouden. Door de jaren heen kwam er heel wat voorbij, van fruit tot evacués, van Engelse bommen tot een nieuw museum. Hugo van Rijn (75) uit Odijk, de jongste zoon van de eerste pachter van de familie, vertelt.

Lees verder

Paasconcert in Driebergse Parklaankerk

20140416 DRIEBERGEN  Werken van onder meer Bach, Vivaldi en Cesar Franck staan centraal bij het Paasconcert in de Driebergse Parklaankerk op maandag 21 april. Uitvoerden tijdens het concert zijn Rogier van der Wal (orgel), Juliëtte Couperus (saxofoon), Michiel Putz (cello), Margot van Biezen (sopraan) en Joost Visser (trompet).

Lees verder

Gepasseerde SGP Rhenen ‘zeer teleurgesteld’

20140416 RHENEN  De SGP in Rhenen is ernstig teleurgesteld over de uitkomst van de informatieronde. De lokale progressieven van de PCR gaan met de ChristenUnie een coalitie samenstellen, de SGP blijft als grootste met lege handen achter. Dat meldt de fractie woensdagmorgen in een verklaring.

Lees verder

Tweede ronde coalitie gesprek

20140416 WIJK BIJ DUURSTEDE  Dinsdag 15 april kwam de beoogde coalitie van SP, Groen Links, PCG en PVDA voor de tweede maal onder leiding van formateur Jaap Jongejan bijeen. Etske Muis en Wilfried Molthof gaven in een pakkende betoog de wensen van de Wijkse ondernemers weer.

Lees verder

Het Dialoogcafé Zeist is ontkiemd!

20140416 ZEIST  Afgelopen woensdagavond opende het dialoogcafé Zeist voor het eerst haar deuren. In twee dialoogkringen zijn in totaal 15 belangstellenden de dialoog met elkaar aangegaan. Zowel de initiatiefnemers als de deelnemers waren na afloop erg enthousiast en tevreden over de avond. Het thema van de avond was: Wat ontkiemt er in mij?

Lees verder

Rhenense raadsleden aan de tablet

20140416 RHENEN  De nieuwe gemeenteraad van Rhenen gaan gebruiken van een tablet.  Zo wordt papiergebruik teruggedrongen en kan er digitaal worden vergaderd. Volgens de burgemeester kwam het nogal eens voor dat raadsleden niet allemaal de meest actuele vergaderstukken bij zich hadden.

Lees verder

Kinderen planten bomen langs Frankenweg

20140416 WIJK BIJ DUURSTEDE  Langs de Frankenweg zijn tussen de Boterslootweg en de Karolingersweg verschillende bomen verwijderd, omdat ze dood waren gegaan. De oorzaak van de boomsterfte bleek te liggen in de slechte groeiplaats. Onlangs is hier goede grond aangebracht, waardoor nieuwe bomen een goede voedingsbodem hebben. 

Donderdag 17 april om 10.30 uur planten kinderen van groep 7 van basisschool de Wegwijzer onder begeleiding van Ton Jansen van de Vereniging Natuur en Milieu hier16 nieuwe esdoorns. De gemeente verwacht dat deze bomen het nu wel goed zullen doen. Door de aanplant van de bomen wordt het beeld van de Frankenweg verfraaid.

Typ-hier-de-titel

Meld uw verkeersergernis bij de gemeente
 
20140416 ZEIST  Onnodige paaltjes op fietspaden, ontbrekende oversteeklocaties, onveilige kruisingen of andere onveilige of onlogische situaties? Inwoners kunnen het melden bij de gemeente Zeist via de website www.meldpuntveiligverkeer.nl, mailen naar meldpuntveiligverkeer@zeist.nl of komen naar de openbare inloopavond op maandag 26 mei vanaf 19.30 uur in de nieuwe Raadszaal van het gemeentehuis.
 
Knelpunten melden
De gemeente Zeist nodigt haar inwoners van harte uit om gebruik te maken van de geboden mogelijkheden om knelpunten te melden en ons op die manier van waardevolle input te voorzien. Tegelijkertijd met het verzamelen van input vanuit de samenleving gaat de gemeente aan de slag met het vergaren van feitelijke informatie zoals ongevallencijfers en snelheidsdata.
 
Aanleiding 
De informatie uit de samenleving en de feitelijke informatie wil de gemeente gebruiken als input voor het Actieplan Fietsen, Lopen en Verkeersveiligheid. Het Actieplan bevat concrete maatregelen en projecten voor de komende vijf jaren en richt zich in het bijzonder op de doelgroepen fietsers en de voetgangers. De maatregelen zullen niet alleen gericht zijn op aanpassingen in de infrastructuur, maar ook op het beïnvloeden van het ongewenste verkeersgedrag door middel van gerichte voorlichting en educatie.

Ivo Janssen speelt Bach: Das Wohltemperierte Klavier

20140416 AUSTERLITZ  Zondagmiddag 20 april het derde deel in de reeks ‘Pianist Ivo Janssen speelt Bach’  in het Beauforthuis (Austerlitz). Deze dag speelt hij één van Bachs hoofdwerken: Das Wohltemperierte Klavier, boek 1. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

vergroot foto

Das Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach wordt gezien als één van de belangrijkste muziekstukken van de 18e eeuw.  Het bestaat uit twee boeken. Boek 1 uit 1722 componeerde Bach voor zowel de jeugdige als de doorgewinterde musici.

In 1994 begon Ivo Janssen aan een zeer ambitieus project: het complete werk voor klavier van J.S. Bach uitvoeren en op CD zetten.
2
0-4-2014, 14:00
Ivo Janssen, Das Wohltemperierte Klavier, boek 1
entree € 20 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)
www.beauforthuis.nl

het nieuws van 17 april 2014
17e jaargang nummer 5093
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Corporatie Zeist weigert pedo Sytze van der V. huis

20140417 ZEIST  Woningcorporatie Seyster Veste uit Zeist heeft pedoseksueel Sytze van der V. (66) donderdag een seniorenwoning geweigerd omdat het huis in een kinderrijke buurt staat. Een woordvoerster legde uit dat in de buurt van de seniorenflat in Zeist-West veel scholen en een speeltuin zijn.

Lees verder

Inspraakavond over raadsprogramma goed bezocht

20140417 UTRECHTSAE HEUVELRUG  Ruim honderd inwoners kwamen woensdagavond naar de raadzaal om mee te praten over het concept raadsprogramma van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.  Hugo Prakke (D66) opende als winnaar van de verkiezingen en initiatiefnemer van de coalitie besprekingen de inspraakavond. Voorman van de Bruggenbouwers, Erwin Hollestelle, leidde de avond.

Lees verder

Getuigenoproep beroving oude vrouw

20140417 DRIEBERGEN  Woensdag 14 april is een hoogbejaarde vrouw uit Driebergen-Rijsenburg beroofd van haar handtas aan de Vossenkamp. Einde van de middag rond 17.15 uur was het slachtoffer op de Vossenkamp. Zij liep met haar rollator en kwam net uit een supermarkt bij winkelcentrum De Sluis.

Ineens kwam er een jongen aan op een fiets die de handtas van de vrouw uit het rekje van de rollator griste. Vervolgens fietste hij weg in de richting van de Lange Dreef.

Signalement
De verdachte is een jongen van 15 a 16 jaar oud, is licht getint, hij was in het donker gekleed en is ongeveer 1.70 meter lang. De politie is op zoek naar getuigen van deze beroving. Heeft u meer informatie, neemt u dan contact op via 0900-8844. Blijft u liever anoniem, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Doornse Gat krijgt theehuis, theaterkuil en klimbos

20140417 DOORN  Recreatiegebied Doornse Gat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt opgeknapt. Recreatie Midden-Nederland heeft na een inschrijfprocedure gekozen voor een ondernemer die het gebied wil ontwikkelen tot een ‘natuurbelevingspark’.


Lees verder

Gemeentehuis in Doorn ontruimd na bommelding

20140417 DOORN  Het gemeentehuis in Doorn is volledig ontruimd vanwege een telefonische bommelding, ongeveer een uur geleden.  Het pand van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waarin ook het cultuurhuis is gevestigd, is afgezet en er zijn explosievenverkenners van de politie opgeroepen.

Lees verder

Maximum snelheid in bebouwde kom tijdelijk omhoog

20140417 WERKHOVEN  Werkhoven beschikt op Koningsdag over een van de snelste Ziplijnen van Nederland. Bijna elk jaar zorgt de Oranjevereniging voor een verrassing. Werd er eerder al eens een vliegveld aangelegd voor oldtimer vliegtuigen, dit jaar wordt de maximumsnelheid in de bebouwde kom van Werkhoven één dag fors overschreden, aan een kabel nog wel.

Lees verder

Gemeentehuis Amerongen opnieuw in de verkoop

20140417 AMERONGEN  Als gevolg van een door omwonenden ingediend bezwaarschrift dat door de Raad van State gegrond is verklaard, is het het bestemmingsplan De Hof in Amerongen vernietigd. Direct gevolg van de vernietiging is dat de verkoopovereenkomst van het voormalige gemeentekantoor Amerongen ontbonden zal gaan worden. Het kantoor zal opnieuw in verkoop worden gebracht.

De Woerd: niet bang zijn, hekken weg

20140417 DRIEBERGEN  Afgelopen dinsdag berichtte Hillridge over een brief van de buren van de Woerd, die ongerust zijn over de aanleg van een landged, grenzend an hun achtertuinen. De buren hoeven niet bang te zijn, zegt landschpsarchitect, Rien van den Berg. ‘Niet alleen kinderen zouden van landgoed De Woerd kunnen genieten. Het is ook voor wandelaars een prachtig gebied.’

Lees verder

Derde ronde coalitie gesprek

20140417 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op de derde avond van de openbare coalitiegesprekken werden de beoogde coalitiepartijen geinformeerd door vertegenwoordigers uit de samenleving over Onderwijs, sport, (jeugd)zorg, Wmo en welzijn, recreatie, cultuur en toerisme.

Lees verder

De Peppel Superjamsessie

20140417 ZEIST  De Peppel Superjamsessie is in het leven geroepen speciaal voor de gevorderde muzikant. Op 25 april 2014 staat de sessie in het teken van dance, soul, funk & jazzy.  Wil je meespelen? Kom dan deze avond naar Pop- & Cultuurpodium De Peppel, meld je bij de sessieleider en dan word je uiteraard ingedeeld.

De backline is aanwezig, dus plug & play! Speel je geen instrument? No problem! Kom lekker kijken naar wat er op het podium gebeurt. De entree is gratis. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur, kijk op www.peppel-zeist.nl voor meer informatie.
het nieuws van 18 april 2014
17e jaargang nummer 5094
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Insluiper op heterdaad aangehouden

20140418 ZEIST  Rond 14.00 uur meldde een agent in vrije tijd dat hij een bekende van de politie op het gebied van woninginbraken door de Componistenwijk zag struinen. Meerdere agenten gingen richting de wijk waar op dat moment een melding kwam van een insluiping in een woning aan de Chopinlaan.

Ze zagen de verdachte, 31 jaar uit Zeist, een woning ingaan. Hij probeerde te vluchten door de achterdeur van de woning te nemen, echter agenten hadden daar al positie ingenomen en konden hem aanhouden. Hij zit vast.

Politie waarschuwt voor oplichter(s) met vals geld

20140418 MAARN  De politie heeft de afgelopen maand meerdere meldingen gehad en aangiftes opgenomen van ondernemers die gedupeerd zijn door (een) oplichter(s) die hebben betaald met vals geld. De politie adviseert om alert te zijn op betalingen met vooral valse bankbiljetten van 50 euro.

Op 14 april kreeg de politie meerdere meldingen van winkeliers bij wie betaald zou zijn met vals geld. Ook kwam een melding van een winkelier met een winkel aan de Tuindorpweg waarbij een man had gepoogd te betalen met een vals 50 euro biljet. Het valse geld is in beslaggenomen en wordt onderzocht.

Als u vermoedt dat u vals geld in handen krijgt, bel dan direct met 1-1-2. Probeer te onthouden hoe de persoon eruit ziet, probeer te voorkomen dat hij of zij wegloopt en noteer zijn of haar kenteken als dit toch gebeurt.
Hoe herkent u vals geld?

Vals geld is meestal goed te herkennen. Vaak zijn het kleurenkopieën van zeer slechte kwaliteit met opgeplakte aluminiumstrips. Bankbiljetten bevatten kenmerken waaraan u kunt zien of het biljet echt of vals is. Sommige kenmerken kunt u controleren met de hand en het blote oog. Zo heeft een echt biljet voelbare inkt, een watermerk, bij kantelen van het biljet verandert de kleur van het cijfer dat linksonder staat en op ieder biljet staat een hologram. Voor de andere kenmerken is een vergrootglas, uv-lamp of infraroodkijker nodig.

Nieuwe voorzitter Zeister Harmonie

20140418 ZEIST  Afgelopen woensdag, 9 april, heeft het Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap (KZHM) een nieuwe voorzitter gekregen. In een extra ledenvergadering werd Ton van Rijnsoever verkozen tot de opvolger van Hans Peter Bruggink.

Lees verder

Afasiekoor Driebergen wint prijs

20140418 DRIEBERGEN  Afasiekoor Driebergen won de prijs voor de mooiste coverversie van een lied. De prijs werd toegekend door De Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie. Het koor, zes mannen en vrouwen met afasie, begeleid door de logopedist en muziektherapeut van ISZ De Brug, vertolkte het lied ‘‘De taal van mijn hart’’ van Stef Bos.

Lees verder

Milleniumkist Langbroek wordt herplaatst

20140418 LANGBROEK  In Langbroek werd op 5 mei 2000, Bevrijdingsdag, een kist begraven gevuld met herinneringen en foto’s van het dorp. Kinderen en ouderen van Langbroek zijn hier heel druk mee geweest. Deze Millennium kist is begraven bij het oude dorpshuis De Toekomst met er bovenop een Koningslindeboom. Pas 50 jaar later, in 2050 mag de kist geopend worden.

Lees verder

Coalitiebesprekingen vorderen

20140418 WIJK BIJ DUURSTEDE  In een tweetal sessies vervolgden de afgelopen week de beoogde coalitiepartijen SP, GroenLinks en hun coalitiebesprekingen onder leiding van formateur Jaap Jongejan. Ook dit maal was de PvdA aangeschoven. Een breed scala aan onderwerpen passeerde de revue.

Lees verder

Ouderenloket Oranjepoort van start

20140418 LANGBROEK  Zo lang mogelijk in hun dorp blijven wonen, dat willen de meeste ouderen in Langbroek. Een zorgteam van QuaRijn helpt hen daar graag bij. Bijvoorbeeld met hulp in het huishouden (WMO), persoonlijke verzorging of verpleegkundige hulp zoals wond- en stomaverzorging.

Lees verder

Coulance voor zwemmen in nevengeul Kromme Rijn

20140418 WIJK BIJ DUURSTEDE  Met de komende meivakantie en zomer in het vooruitzicht geeft de gemeente aan, dat de coulance voor het zwemmen in de nevengeul van de Kromme Rijn aan de Prins Hendrikweg tot 20.00 uur ’s avonds wordt voortgezet. Hiertoe is besloten op basis van de evaluatie over 2013 die de gemeente vorig jaar heeft gehouden.

Lees verder

RHC Zuidoost Utrecht uitgebreid met Vianen

20140418 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 23 april komen de bestuurders van de vijf gemeenten Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Rhenen en Wijk bij Duurstede naar Vianen. In het monumentale stadhuis aan de Voorstraat ontvangt burgemeester Wim Groeneweg zijn collega’s voor een vergadering waarop de nieuwe gemeenschappelijke regeling van het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht wordt getekend.

vergroot foto

Gemeenschappelijk regeling
In dit document staat wat het doel is van het samenwerkingsverband en welke  rechten en plichten de deelnemende gemeenten hebben. Vanwege de toetreding van Vianen, moest de regeling uit 2010 worden gewijzigd. Het RHC Zuidoost Utrecht voert de wettelijke taken uit voor de archieven van de gemeenten en is een historisch informatiecentrum voor de streek. Iedereen die iets wil weten over zijn familie, het huis of de straat waar hij woont of de geschiedenis van zijn dorp of stad, kan er gratis terecht. Het RHC is gevestigd in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede aan de Karel de Grotestraat 30.

Gevolgen uitbreiding
Door de uitbreiding van het samenwerkingsverband met Vianen ontstaat een financieel draagkrachtiger en kwalitatief sterkere organisatie die voor een aaneengesloten gebied met een rijke cultuurhistorie waar zo’n 170.000 mensen wonen de historisch informatie beheert en beschikbaar stelt. Bovendien wordt ervoor gezorgd dat ook de digitale archieven van de toekomst veiliggesteld worden.

Verhuizing Viaanse archieven
Op 25 en 26 maart zijn de Viaanse archieven verhuisd. Het ging om bijna 500 strekkende meter (4.000 archiefdozen) die uit het gemeentehuis van Vianen en Het Utrechts Archief naar Wijk bij Duurstede zijn gebracht. In totaal zo’n 58 verschillende archieven en collecties: 19 overheidsarchieven, 36 particuliere archieven en drie collecties met afbeeldingen, boeken en kranten uit de periode 1515 tot 2001.

Collectie en websites
In de archiefbewaarplaats – die in 2011 is gebouwd – bevond zich al zo’n 3,5 kilometer aan historisch materiaal uit en over het zuidoosten van de provincie Utrecht. Naast overheidsarchieven zijn er ook veel particuliere archieven van kerken, scholen, bedrijven, verenigingen, families en personen. Verder zijn er collecties: bibliotheek, documentatie, krantencollecties en vooral kaarten, foto’s en prenten.
Een actueel overzicht staat op de website www.rhczuidoostutrecht.nl. Hierop vindt men allerlei soorten informatie en kan zelfs een kijkje worden genomen in kranten en afbeeldingen. Voor de genealogische basisinformatie is er de site www.genealogiezuidoostutrecht.org.

Studiezaal
Natuurlijk kan men ook langskomen om zelf onderzoek te doen. Vanaf 1 april 2014 is de studiezaal op maandag en dinsdag alléén nog geopend voor bezoekers die de (werk)dag tevoren een afspraak hebben gemaakt en stukken hebben gereserveerd via de website. Vanaf woensdag tot en met zaterdag kan men gewoon zonder afspraak en reservering van stukken terecht. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.


Opbrengst veiling naar NOVA in Zuid-Afrika

20140418 ZEIST  Onlangs vond de overhandiging plaats van de opbrengst van de fairtrade veiling. Tijdens een bijeenkomst in Slot Zeist is teruggekeken met alle medewerkers naar de veiling in het gemeentehuis.

Lees verder
het nieuws van 19 april 2014
17e jaargang nummer 5095
foto’s op flickr

foto’s op 500px

SVL toont karakter en inzet

20140419 LANGBROEK  In de thuiswedstrijd tegen ARC sloeg SVL in de tweede helft genadeloos toe en boog een 1-2 achterstand om in een 3-2 einduitslag. SVL trainer Jan Gaasbeek:,, Een bizarre wedstrijd waar alles in zat. Passie, zelfvertrouwen en de wil om te winnen. Klasse van de mannen!”

Lees verder

Benauwde overwinning DEV

20140419 DOORN  In een wedstrijd waarin thuisploeg DEV nagenoeg de gehele wedstrijd het betere van het spel had, werd in het laatste deel van de tweede helft een 4-1 voorsprong bijna uit handen gegeven. Maar ternauwernood kon de ploeg van trainer Michel van Aken het aanstormend Hercules van zich afhouden en de punten veiligstellen.

Lees verder

Geflatteerde nederlaag FC Driebergen

20140419 DRIEBERGEN  Ondanks het feit dat FC Driebergen de uitwedstrijd tegen IJFC afsloot met een 3-0 nederlaag, speelde de ploeg van trainer Bert van den Brom een goede wedstrijd en was de nederlaag geflatteerd te noemen.

Lees verder

SVMM roemloos ten onder

20140419 MAARN  Zaterdag vierdeklasser SVMM snakt naar het einde van het seizoen. In de met 5-0 verloren uitwedstrijd tegen Focus was dat dan ook duideljk merkbaar. SVMM trainer Olaf Kersbergen: ,,Wederom moesten we het zonder zes tot zeven basisspelers doen.

Lees verder

Aanrijding auto fiets N227

20140419 LANGBROEK  Bij een aanrijding tussen een auto en een fiets op de paralelweg van de N-227 ter hoogte van de Weidedreef is vanmiddag tegen 16.30 uur een fietsster gewond geraakt. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Lees verder

Kalfjesdag in Cothen

20140419 COTHEN  Gea en Maas Merkens-Hamoen ontvingen vandaag weer vele gasten op hun melkveebedrijf met kaasmakerij. Bij prima weersomstandigheden, net na 10.00 uur brak het wolkendek open, verbleven veel belangstellenden tot 15.00 uur op de boerderij.

Lees verder

Geslaagd verkeersexamen 2014

20140419 WIJK BIJ DUURSTEDE  In de gehele gemeente Wijk bij Duurstede hebben op 10 april 210 leerlingen aan het landelijk schriftelijk verkeersexamen van VVN (Veilig Verkeer Nederland) meegedaan. Na correctie van de examens en de herkansing bleek dat alle leerlingen waren geslaagd. Er waren dit jaar 7 leerlingen met 0 fouten in het schriftelijk examen.

Lees verder

Pracht en Kracht Kromme Rijnstreek

20140419 REGIO  Ruim 90 ondernemers uit de hele Kromme Rijnstreek met bedrijven in de recreatie en toerisme kwamen op 14 april in het Rabobankgebouw in Houten bijeen om van elkaar te leren en te netwerken. Het symposium ‘Gastvrij ondernemen’ is een initiatief van Terecht Anders, VVV Kromme Rijnstreek en gebiedscoöperatie O-gen.

Lees verder

Wild Ruilen op Koningsdag

20140419 BUNNIK  Wie op Koningsdag in Bunnik komt kan in het centrum komen Wild Ruilen. Een waslijn met kinderspullen hangt op de vrijmarkt. Bezoekers kunnen kleertjes van de lijn plukken, in ruil voor wat anders. Het zogenaamde Wild Ruilen duikt op meer plekken in Nederland op. De actie is een initiatief van KrijgdeKleertjes.nl. Omdat ruilen tof is.

Lees verder

Formatie Rhenen gestart

20140419 RHENEN  In Rhenen zijn de Progressieve Combinatie Rhenen, Christen Unie, Rhenens Belang en de VVD begonnen met de formatie besprekingen, onder leiding van de formateur Nico van den Brink. Op basis van de resultaten van de informatieronde zien de partijen goede mogelijkheden om tot een gezamenlijk, breed gedragen college te komen.

De partijen onderschrijven de aanbeveling van de informateurs dat het proces zorgvuldig en voortvarend moet worden uitgevoerd.
het nieuws van 20 april 2014
17e jaargang nummer 5096
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Bewoners Sitiolaan houden buurt schoon

20140420 DOORN  Nu de gemeente minder financiële middelen heeft voor het schoonhouden van woonwijken ontstaan particuliere initiatieven om het zwerfafval aan te pakken. Een bewonerscomité van de Sitiolaan heeft inmiddels ervaring, die zij graag wil doorgeven. ,,Houd de wijk schoon, begin bij je eigen portiek.”

Lees verder

Yvon Mocking hoofdact Catch-Up

20140420 WIJK BIJ DUURSTEDE  “Met zangeres Yvon Mocking als hoofdact beloofd van Catch-Up Rockpodium op 10 mei weer een succes te worden,” vertelt organisator Gert de Heus, “De rest van de bands is ook prima. We zijn er weer in geslaagd een gevarieerd maar stevig programma neer te zetten.”

Lees verder

Brandlucht uit Duitsland te ruiken in de regio

20140420 REGIO  In grote delen van de regio is een sterke brandlucht te ruiken. Politie en brandweer krijgen daarover veel ongeruste telefoontjes binnen. Die lucht komt volgens de politie uit Duitsland, waar in grote getalen paasvuren zijn ontstoken.

Lees verder
het nieuws van 21 april 2014
17e jaargang nummer 5097
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Kringloop Zeist verhuist naar oude drukkerij

20140421 ZEIST  Kringloop Zeist gaat verhuizen naar de Johannes Postlaan 4 in Zeist. Medio juni 2014 zullen de winkel en het aanbrengcentrum onder één dak komen. Een jarenlange wens komt in vervulling. Het nieuwe pand is 3150 m2 groot en gaat ruimte bieden aan de ruim honderd mensen die bij de zeister kringloop betrokken zijn.

Lees verder

Geflatteerde nederlaag FC Driebergen bij IJFC 3-0

20140421 DRIEBERGEN  In een aantrekkelijke wedstrijd heeft een goed spelend FC Driebergen een jammerlijke nederlaag geleden tegen IJFC met 3-0.
Door 3 persoonlijke fouten en het niet afmaken van de vele geboden kansen (verschillende keren alleen voor de doelman te komen) kwam deze nederlaag tot stand.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4

Met nog 2 wedstrijden te spelen is de nacompetitie nog dichtbij op 3 mei de semi-derby tegen Jonathan thuis en 10 mei uit tegen Elinkwijk daar zullen toch de punten gehaald moeten worden om een veilige plaats op de ranglijst te veroveren.

Het was al in de 4e minuut dat Robin Notenboom door brak en zijn schot voorlangs zag gaan. De druk die FC Driebergen al van het begin gaf leverde al 3 hoekschoppen op waarvan er een door een goede kopbal van Elmar van Doorn net over het doel zag gaan.
De eerst echte kans van de thuisclub was in de 15 e minuut toen plots een speler voor doelman Michel van bruggen kwam maar naast schoot.
In de 17e minuut een goed schot van de weer op dreef zijnde Jelle Adema maar net naast

Hierna kreeg IJFC iets meer vat op de wedstrijd en kregen een paar kleine kansen maar de FC Driebergen doelman stond steeds op de goede plaats.
Maar moest toch in de 31 e minuut capituleren door balverlies op het middenveld welke een mooie aanval inleidde van IJFC en beheerst werd afgerond 1-0.
Het was wederom Jelle Adema die in de 34e minuut na een goede solo alleen voor de keeper kwam maar de bal in plaats van in  het net in zijn handen schoot.

In de 40 e minuut was het Elmar van Doorn die een goede kans kreeg maar daarvoor al geblesseerd was geraakt en hierdoor deze kans ook onbenut bleef .
Hij moest zich toen ook laten vervangen door Midas de Wildt. Rust 1-0.
FC Driebergen probeerde direct al met aanvallend spel de 2e helft goed te beginnen en dat gebeurde ook door een schitterend schot van Tolga Albayrak maar die zag zijn schot op de lat uit een spatten.

Direct na deze teleurstelling werd het niet goed optreden van de achterhoede van FC Driebergen fataal doordat IJFC beheerst dit buitenkansje afrondde 2-0.
Het noodlot bleef achtervolgen door wederom bal verlies op een gevaarlijke plek werd het in de 50e minuut al 3-0 en dat bleek achteraf een onoverbrugbare achterstand al schoot Midas de Wildt ook nog een keer op de lat.

Er bleven wel kansen nog op een draaglijke stand maar nadat ook nog Mathijs Brink en Paul van Hofwegen het veld in kwamen en zelfs Mathijs Brink ook nog een keer alleen voor de keeper kwam en zelfs Jordi Sonneville ook nog een keer oog in oog met de uitstekende doelman van IJFC kwam maar die hield zijn doel schoon deze middag.

Een teleurstellende uitslag voor een goed voetballend team maar dan wel de kansen benutten.
Zaterdag 3 mei as de belangrijke wedstrijd FC Driebergen Za1 – Jonathan Za1 aanvang 14.30

Livin’ Blues in Langbroeks Dorpshuis

20140421 LANGBROEK  BluesinWijk had de band Livin’Blues al lange tijd op haar verlanglijstje staan. Opnames van de oude Livin’ Blues in de Dutch Blues Hall of Fame begin dit jaar en een reünieoptreden versnelden het boeken. Zaterdag 10 mei staat de band vanaf 21.00 uur in het gloednieuwe Dorpshuis de Oranjepoort, Prinsenplein 8 in Langbroek.

Lees verder

Autobrand in Zeist

20140421 ZEIST  Op eerste paasdag even na 22.00 uur werd er een melding gemaakt van een autobrand in en parkeergarage aan de Jagerlaan, achter de Slotlaan in Zeist. Bij aankomst van de brandweer stond het voertuig al in lichtelaaie.

Lees verder

Grietmarkt in mei met speciale aandacht voor duurzame energie

20140421 AMERONGEN  Op zaterdag 10 mei is er weer de vertrouwde (gratis) Grietmarkt op ‘de Laan’ in Amerongen. Kramen en activiteiten rond het thema duurzame energie, interessante nieuwkomers in het kunst- en groenaanbod en meer; er is van alles te zien, horen, ruiken, proeven en beleven.

Dit keer is er op de markt een ‘energiestraat’ met kramen met producten en informatie over duurzame energie. Naast een ruim en gevarieerde aanbod van kramen met biologische producten en kunst, klinkt er muziek en zijn er workshops en theater voor kinderen én volwassenen. Op het gezellige terras kan een biologisch hapje en drankje worden genuttigd.

Om 10.00 uur wordt de markt in de stijl van het thema op een ludieke manier geopend door wethouder Tim Verhoef en Ernst Hart (voorzitter Grietmarkt).

Bij de kramen in de energiestraat is onder meer die van Heuvelrug Energie te vinden. Deze coöperatie maakt zich sterk voor duurzame en betaalbare energie in de Utrechtse Heuvelrug. De Doezo-kraam staat vol duurzame snufjes; kinderen van 4 tot 16 jaar kunnen in en rond de bus onder meer zelf olie persen, zonnepaneeltjes aansluiten, waterraketten maken en water zuiveren.
 
Op de markt is ook dit keer het gezellige grote terras van De Veldkeuken te vinden. De gezellige sfeer wordt vergroot met muziek; om te beginnen met een koffieconcert op piano en viool van het duo Tiadens en Dulack. Ook ’s middags is er muziek, dan kan er onder meer geluisterd worden naar een vrouwenkoor. De band Traffic Light staat geprogrammeerd als afsluiter van de marktdag.
 
Zelf muziek maken kan mee te doen aan een van de spectaculaire workshops streetbeats door Femke Krone. Zij leert muziek te halen uit plastic tonnen met drumstokken. 
Bij Theater Deur is interactief kindertheater te beleven. Verder ontbreekt ook dit keer het geliefde circus Poehaa niet.

Het aanbod van biologische producten, zoals brood, schapenkaas, koffie en paddenstoelen, krijgt een mooie aanvulling met de biologische groenten van Fruitweelde-Groentehof uit Ingen. Verder laat Slow Food bezoekers proeven van smaakvolle biologische hapjes op basis van ingrediënten die verkrijgbaar zijn op de markt.

Het kunstaanbod is dankzij een aantal nieuwkomers nog gevarieerder dan anders. Zo zijn er beelden van speksteen, albast en serpentijn van Antoinette Elsinga en uit klei gecreëerde dikke dames, stevige paarden en bizons van Caroline van den Akker. Dorothee Dijkhuis neemt in haar tafeltjes van keramiek architectuur als uitgangspunt en Toos van Dishoeck maakt tassen van 100% gerecyclede materialen zoals brandslangen en vrachtwagenbanden. Ook de handgemaakte en beschilderde lampen van Joke Roozendaal zijn het noemen waard.

De Grietmarkt wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Mien van ’t Sant Fonds, KF Hein Fonds, Bio-Kultura, Breeschoten interieur, Heuvelrug Notarissen en Rabobank Utrechtse Heuvelrug. BDU is mediapartner van de Grietmarkt 2014.

De Grietmarkt is op zaterdag 10 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur op de Margaretha Turnorlaan in Amerongen. De toegang is gratis. Meer informatie: www.grietmarkt.nl    
het nieuws van 22 april 2014
17e jaargang nummer 5098
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Senioren koersbal in E&E

20140422 WIJK BIJ DUURSTEDE  In het Ewoud en Elisabethgasthuis vond vanmiddag een gezamelijke activiteit plaats voor senioren uit Langbroek, Cothen en Wijk bij Duurstede. Zo’n veertig ouderen gingen met elkaar de gezellige strijd aan op de koersbalbaan.

Lees verder

Onderzoek naar aanwezigheid asbest in grond terrein St. Jozefschool

20140422 WIJK BIJ DUURSTEDE  Bij het aanleggen van een tijdelijke speelplek met groen op het terrein van de voormalige St. Jozefschool is vorige week een verdacht stukje materiaal gevonden. Op 17 april werd duidelijk, dat het asbest betrof. Vandaag zijn bouwhekken geplaatst rondom het terrein, die dit gebied afsluiten.

Lees verder

Exploitant Amerongs Berghuis krijgt Doornse gat

20140422 DOORN  De exploitant van het Amerongse pannekoekenhuis Berghuis gaat het Doornse gat exploiteren. De ondernemer wil er een theehuis vestigen, inclusief blotevoetenpad, klimparcours en misschien zelfs boomhanghutten.  Sylvia Heinen kocht tien jaar geleden het Berghuis, een pannenkoekenhuis op de flank van de Amerongse berg.

Lees verder

Speel-o-theek Katrein bestaat 35 jaar

20140422 WIJK BIJ DUURSTEDE  Op 1 oktober 1979 maakte Wijk bij Duurstede kennis met de speel-o-theek “Katrein.” De eerste jaren zou deze gehuisvest zijn in de Jozefschool om in 1982 te verhuizen naar het Wijkhuis. Vrijwilligster Margriet Hendriksen, die er vanaf het begin werkzaam is, vertelt er meer over.

Lees verder

Erg veel interesse voor plaatselijke historie van Elst en Remmerden

20140422 ELST  “De belangstelling overtreft onze verwachtingen. We hadden niet kunnen denken wat voor weerklank onze activiteiten zouden hebben.” Die bewoordingen komen van de werkgroep Elst en Remmerden van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen die in het voorjaar van 2009 van start is gegaan.

Lees verder

Apotheek Van Zanten Zeist 100 jaar

20140422 ZEIST  Apotheek van Zanten aan de Slotlaan 312 viert op 27 april haar eeuwfeest. De apotheek heeft slechts vier eigenaren gehad, grotendeels verdeeld over twee families. Dirk van Zanten, ook scheikundeleraar aan het Christelijk Lyceum, begon met de apotheek, en verhuisde na drie jaar naar de huidige locatie.

Lees verder

Hond dringt woning in Zeist binnen en valt kat aan

20140422 ZEIST  Onder de antibiotica en de pijnstillers ligt Tobias bij te komen. Een wildvreemde hond greep het arme dier in zijn eigen huis. Dankzij koelbloedig ingrijpen van zijn baas, Janneke Veenstra, overleefde Tobias dit hachelijke avontuur.

Lees verder

Woningen ontruimd na autobrand in Zeist

20140422 ZEIST  In Zeist zijn afgelopen nacht 14 huizen ontruimd na een autobrand in een parkeergarage. Dat meldt de Veiligheidsregio Utrecht. De bewoners zijn elders opgevangen. Vier kinderen zijn uit voorzorg gecontroleerd door ambulancepersoneel omdat ze mogelijk rook hadden ingeademd.

Lees verder
het nieuws van 23 april 2014
17e jaargang nummer 5099
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Eerste bijeenkomst N!X Café

20140423 WIJK BIJ DUURSTEDE   WijkNogLeuker maakt vandaag de officiële start van de N!X Ruilkring bekend waarin deelnemers die onderling diensten en goederen vragen en aanbieden. Je biedt aan waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen en hiermee verdien je N!X-en, hét betaalmiddel van de ruilkring. toe.

Lees verder

Drie oplossingen voor Doornse Langbroekerweg

20140423 DOORN  De gemeente overweegt de aankoop van de parkeerplaats van Huis Doorn, voor het aanleggen van een keerlus. Anders moet een rotonde of een mini-rotonde de Doornse Langbroekerweg reconstrueren. De inwoners mogen het zeggen. Dat blijkt uit een zojuist vrijgegeven raadsinformatiebrief. De drukke Langbroekerweg is hard aan een reconstructie toe.

Lees verder

Kinderbouwweek Rhenen krijgt vorm

20140423 RHENEN  Rhenense kinderen kunnen tijdens de Kinderbouwweek van 25 tot en met 28 augustus weer volop bouwen op de Veerwei in Rhenen. Een nieuwe stuurgroep brengt het jaarlijkse evenement, eerder bekend als de Speelweek, weer terug in de Grebbestad.

Lees verder

Benoem Heuvelrug tot blauwe graanschuur

20140423 REGIO  Waterbedrijf Vitens wil de Heuvelrug benoemen tot blauwe graanschuur van Nederland. ‘Zodat we ook over honderd jaar nog verzekerd zijn van het allerkostbaarste: zuiver drinkwater.’ Dat zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van waterbedrijf Vitens, vanochtend op BNR-Nieuwsradio. Want Vitens maakt zich zorgen over de economisering van de ondergrond.

Lees verder

Nieuw gezicht herdenking 4 mei

20140423 BUNNIK   Tijdens de 4 mei herdenking dit jaar is Janneke Schermers vanuit de Rotary Club Bunnik het nieuwe gezicht van het bestuur van de Stichting Herdenkingsmonument Fort Rhijnauwen. Zij neemt het voorzitter-schap over van Huub Huntjens, die na 26 jaar de voorzittershamer verruilt voor de computer: hij wordt secretaris van de stichting.

Lees verder

Nieuwe Aldi klein stapje verder

20140423 DRIEBERGEN  Supermarkt Aldi mag toch een plan indienen voor de bouw van een nieuwe supermarkt aan de Driebergse Appelgaard. Maar het blijft de vraag of het ooit zo ver komt. In 2012 verwees de gemeenteraad een plan voor Aldi-nieuwbouw aan de Driebergse parkeerplaats Appelgaard met veel aplomb naar de prullenbak, omdat de ‘laagwaardige’ supermarkt er niet zou passen.

Lees verder

RvS: dwangsom Zeist tegen werkgever Polen mocht

20140423 ZEIST  De Gemeente Zeist mocht een dwangsom eisen van Otto Workforce omdat dat bedrijf Poolse werknemers permanent huisvestte op camping Dijnselhoek. Dat heeft de Raad van State besloten. Het uitzendbureau en de gemeente hebben al jaren een conflict over het verblijf van ruim 150 Poolse arbeiders op de camping.

Lees verder

Beeld bepalend

20140423 BUNNIK  Het onderhoud van gemeentelijk plantsoenen binnen de kernen werd altijd gedaan op basis van een bepaalde frequentie. Dit hield in dat met de Biga groep werd afgesproken hoeveel onderhoudsbeurten er nodig waren. Dit gaat nu gebeuren op basis van een zg. beeldbestek. De gemeenteraad heeft al vastgesteld op welk niveau het onderhoud wordt uitgevoerd, namelijk op beeldkwaliteit B.

Lees verder

Pont van het Landschap gaat weer varen

20140423 BUNNIK  Om kennis te maken met de rijke natuur langs de Kromme Rijn, start de Kromme Rijncommissie van Utrechts Landschap vanaf woensdag 7 mei weer een gevarieerd programma met de Pont van het Landschap. Tijdens zo’n unieke tocht langs de glooiende oevers en de aangelegde riviereilanden maakt u kennis met het natuurontwikkelingsproject dat van de Kromme Rijn weer een bron van leven heeft gemaakt.

Lees verder

Benefiet wandeltocht voor SOS Kinderdorpen

DOORN  Wandelaars kunnen op zaterdag 10 mei meedoen aan een prachtige wandeltocht langs bos, kastelen en het boerenklompenpad in de omgeving van Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug. Deze jaarlijkse wandeltocht is georganiseerd door vrijwilligers van SOS Kinderdorpen uit de regio Utrecht. De opbrengst van de tocht komt helemaal ten goede aan SOS Kinderdorpen.

Wandelaars kunnen kiezen uit zeven uitgezette tochten: van 6,5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km en 40 km. Onderweg is een gezellig rustpunt ingericht, met heerlijke versnaperingen zoals poffertjes en koele drankjes.

Joke van Grootveld uit Doorn organiseert deze tocht alweer voor het zevende achtereenvolgende jaar, samen met een groep vrijwilligers uit Utrecht en omstreken. “Elk jaar weer is het zo leuk om dit te organiseren voor wandelaars en natuurlijk voor SOS Kinderdorpen. We bieden maar liefst zeven verschillende afstanden aan, waaronder ook behoorlijk lange afstanden, speciaal voor de ervaren wandelaars en voor mensen die oefenen voor de vierdaagse. Het zijn prachtige routes, een deel loopt via het ‘Gerrit Achterbergpad’, waar wandelaars gedichten vinden van de beroemde schrijver. Ik ben echt weer trots op mijn omgeving als ik zie hoe de wandelaars genieten. Ook dit jaar hebben we weer veel hulp van vrijwilligers en lokale sponsoren, zo fijn! We hopen weer op veel sportieve deelnemers, en een mooie opbrengst voor SOS Kinderdorpen.”.

De tocht start tussen 8.00 en 12.00 uur en eindigt uiterlijk rond 17.00 uur. Iedereen kan zonder vooraanmelding deelnemen. De startlocatie is de Kaasboerderij, Langbroekerweg 15 in Doorn. De kosten voor deelname zijn 5 euro per deelnemer. Alle opbrengsten komen helemaal ten goede aan SOS Kinderdorpen.

Meer informatie over de wandeltocht staat op www.sgwb.nl en www.soskinderdorpen.nl.
Locatie: Kaasboerderij, Langbroekerweg 15 in Doorn, Langbroekerweg 15, Doorn

Lentefeest op Kasteel Amerongen

20140423 AMERONGEN  Op 3 en 4 mei staan het Huys en de tuin van Kasteel Amerongen helemaal in het teken van de lente. Op het poortplein wordt een plantenmarkt gehouden waar naast vaste en eenjarige planten ook zaden uit de kasteeltuin verkocht worden.

 Beide dagen worden er tuinrondleidingen verzorgd, kunnen kinderen op eigen gelegenheid een speciale speurtocht volgen en is er een presentatie over de tuin door de eeuwen heen met authentiek beeldmateriaal.

In de diverse ruimtes van het Huys staan lenteboeketten ontworpen door arrangeur en docent Huub Geerdink van de Stoas Vilentum Hogeschool in Wageningen. En op beide dagen is er de mogelijkheid tot het volgen van een workshop met bloemen.

Dit alles wordt ondersteund door de academisten van het Koninklijk Concertgebouworkest die op zaterdag tot 14.00 uur in het Huys spelen om ’s avonds een volledig concert te geven.

Openingstijden: zaterdag 3 mei en zondag 4 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.kasteelamerongen.nl
het nieuws van 24 april 2014
17e jaargang nummer 5100
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Austerlitzse imker onderscheiden

20140424 AUSTERLITZ  Zaterdag werd aan de Austerlitzse imker Wim Oerlemans tijdens de Algemene Jaarvergadering van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging het zogenaamde Erekorfje uitgereikt.

Lees verder

Recordaantal teams bij schoolvoetbal

20140424 ZEIST  Veel kinderen keken al weer maanden uit naar het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi. Het toernooi werd georganiseerd door Sportservice Zeist in samenwerking met verschillende voetbalverenigingen. In totaal deden ruim 1.200 kinderen mee, uitkomend voor 138 teams.

Lees verder

Homan: Triodos moet parkeren op H26

20140424 DRIEBERGEN  Triodosbank moet zijn parkeergarage bouwen op snelwegboerderij Hoofdstraat 26. Iets anders kan niet, zegt wethouder Homan van de gemeente Heuvelrug, aan wiens gezag inmiddels wordt getwijfeld. Homan werd dinsdag aan de tand gevoeld over een brief van Triodosdirecteur Bierman. De bankdirecteur zegt daarin liever af te zien van een plan om auto’s van werknemers en gasten van zijn toekomstig hoofdkantoor op landgoed de Reehorst op te bergen in een halfverdiepte parkeergarage op het perceel van Hoofdstraat 26.

Lees verder

Bilderberg stoot Hotel Kerckebosch af

20140424 ZEIST  Vastgoedbeheerder De Elf Provinciën is op zoek naar een nieuwe exploitant voor het rijksmomumentale Kasteel ’t Kerckebosch in Zeist. Het pand is sinds 1976 in gebruik als hotel, restaurant en conferentiecentrum van Bilderberg, die heeft besloten het huurcontract niet te verlengen. De Elf Provinciën zoekt een ondernemer die het kasteel als horecalocatie langjarig wil exploiteren.

Lees verder

Wandelaars vluchten voor militair met bivakmuts

20140424 DOORN  Oefenende mariniers hebben twee wandelaars in de bossen bij Doorn woensdagmiddag de stuipen op het lijf gejaagd. In de buurt van het aspergeveld doken ineens twee auto’s met vier of vijf gewapende mannen op. Een van hen droeg een bivakmuts.

Lees verder

Bekrachtiging samenwerking Bartiméus en Jemima

20140424 ZEIST / DOORN  Stichting Bartiméus en Jemima gaan samenwerken op het gebied van omgang met kinderen en jongvolwassenen met een visuele en/of auditieve beperking. Op woensdag 23 april werd de samenwerking officieel ondertekend.

Lees verder

Vierde ronde coalitie gesprek

20140424 LANGBROEK  Meer dan vijftig belangstellenden volgden gisterenavond in het dorpshuis Langbroek de vierde ronde van de coalitie gesprekken. Op de agenda stonden de ruimtelijke ontwikkelingen, grondbedrijf, volkshuisvesting, woningbouw, inbreiding en uitbreiding, verkeer en vervoer (en zaken rondom Langbroek).

Lees verder
het nieuws van 25 april 2014
17e jaargang nummer 5101
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Zeister Lintjesregen telt 10 Koninklijke Onderscheidingen

20140425 ZEIST  Op vrijdag 25 april reikte burgemeester Koos Janssen tijdens de Algemene Gelegenheid in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein in Zeist een Koninklijke Onderscheiding uit aan 10 Zeistenaren.

Toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van 10 Koninklijke Onderscheidingen bij de Algemene Gelegenheid 2014 op vrijdag 25 april 2014, uitgesproken door burgemeester drs. J.J.L.M. Janssen om 10.15 uur in de kerk van de Evangelische Broedergemeente te Zeist.
————————————————————————————————-

Goedemorgen dames en heren,
Fijn dat u er allemaal bent, op dit bijzondere moment voor:
Speciaal wil ik noemen:

    1.    De heer F.J.M. van Bussel
    2.    De heer C.A. Doelwijt
    3.    De heer H. de Jong
    4.    De heer G. Jue
    5.    De heer A. Scheer
    6.    De heer dr. R. Seldenrijk
    7.    Mevrouw N.W. Schuckink Kool-de Vos
    8.    De heer drs. C.A. Schuckink Kool
    9.    Mevrouw E.M.A. Tersteeg-Spoelder
    10.    De heer prof.dr. B.Q.P.J. de Wit


Ja, speciaal u, want het heeft de Koning behaagd u vandaag een Koninklijke onderscheiding uit te reiken.
En de Koning, dat weten we allemaal, neemt zijn besluiten niet lichtvaardig.
Hoe is hij tot zijn besluit gekomen om juist u met een onderscheiding te waarderen?
Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat u hier vanochtend met een smoesje naartoe bent gelokt?
Misschien bent u hier gekomen onder het mom van ‘we gaan naar een expositie’.
Of misschien wist u dat hier vanochtend lintjes zouden worden uitgereikt, maar dacht u dat een van uw vrienden of collega’s die eer te beurt zou vallen.

En toen kwam dat bijzondere moment dat u hier binnenkwam en stralende familieleden, vrienden, collega’s of buren zag staan.
Toen ging er bij u waarschijnlijk een lichtje branden.
Misschien bent u zich rot geschrokken.
Misschien denkt u nog steeds ‘waarom zit ik hier? ‘
De sleutel tot het antwoord op die vraag ligt bij diezelfde familie, vrienden, collega’s en buren die nu om u heen zitten.
Zij hebben u namelijk voorgedragen.
Zij hebben uw jarenlange inzet voor anderen herkend.
Zij hebben uw bijzondere inzet of verdienste voor de samenleving herkend.

Dames en heren,
In Nederland zijn we van ‘doe maar gewoon, dat is al gek genoeg’.
En van ‘steek je hoofd niet boven het maaiveld uit.’
Maar daarmee komen we er als samenleving niet.
Wij hebben bijzondere mensen nodig, die bijzondere dingen doen.
Die er zijn voor een ander.
Ook als daar niet direct een vergoeding tegenover staat.

U bent zo’n bijzonder mens,
Uw buitengewone inzet voor de samenleving is herkend.
Mensen in uw omgeving hebben gedacht: wat u doet, is zo waardevol voor ons allemaal, daar mag bijzondere waardering voor komen.
Koninklijke waardering.
Zij vonden u, met andere woorden, decorabel.
En zij zijn door roeien en ruiten gegaan om de een na de ander daarvan te overtuigen.

Eerst hebben zij mij als burgemeester daarvan overtuigd, met een lijvig dossier over u.
Vervolgens heb ik daar de Commissaris van de Koning van overtuigd.
Die heeft uw dossier doorgestuurd naar het Kapittel voor de Civiele Orden.
Het Kapittel heeft alles nog eens goed bekeken en uw dossier doorgestuurd naar de minister,
Die heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het bij de Koning kwam.
En vanaf het moment dat hij zijn koninklijk besluit heeft genomen, bent u niet alleen herkend als een mens van bijzondere verdiensten, maar u bent ook als zodanig erkend.
Vanaf het moment dat de Koning zijn besluit heeft genomen, bent u feitelijk ook al gedecoreerd.
U ziet, terwijl u zich van niets bewust was, terwijl u gewoon bezig was uw buitengewone werk te doen, is er van alles om u heen gebeurd.

Het heeft de Koning behaagd om u voor uw werk te waarderen. En wat zou het bijzonder zijn geweest als hij u vandaag de versierselen en de oorkonde zou uitreiken die bij zijn besluit horen.
Maar zelfs een koning kan maar op één plaats tegelijk zijn.
Daarom valt mij de beurt om u de versierselen en de oorkonde uit te reiken.
En om recht te doen aan al het werk dat uw dierbaren voor u hebben gedaan, zal ik daarbij een korte samenvatting geven van de informatie die zij over u hebben verzameld

Geachte heer F.J.M. van Bussel, beste Frans (67)

Je bent een groot liefhebber van de natuur en die passie deel je graag met anderen.
Je ziet het als een uitdaging “mensen zo te motiveren en enthousiasmeren voor natuur, milieu en landschap, dat we samen weer kunnen zorgen voor meer échte natuur, waarvan wij en de generaties na ons kunnen blijven genieten”.

Sinds 1968 ben je lid van de lokale afdelingen van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging (KNNV) en het Instituut voor Natuurbescherming (IVN).
Eerst in Amsterdam en Groningen en vanaf 1996 van de afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn.
In 2002 trad je toe tot het bestuur van de KNNV en sinds 2004 ben je voorzitter.

Je was een van de eerste gediplomeerde natuurgidsen in Nederland.
In Zeist werden op jouw initiatief de paddenstoelen- de vogel- en insectenwerkgroep opgericht.
Ook geef je al jarenlang een cursus vogelherkenning voor gevorderden.
Met je enorme inhoudelijke en educatieve deskundigheid heb je prachtige producten gemaakt, die door jong en oud met grote belangstelling gelezen worden.
Op dit moment steek je veel tijd in de vergaande samenwerking tussen de lokale afdelingen van IVN en KNNV.

Je was van 2009 – 2012 secretaris van het landelijk bestuur van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging.
In 2012, in het jaar van de Bij, schreef je voor de landelijke KNNV de bijenschoolkrant “Zoemers en Prikkers”.
Je hebt zelfs een TV-jeugdprogramma over bijen gepresenteerd.

Beste Frans,
Jij bent een Bezige Bij.
Als gids van de Pont van het Utrechts Landschap heb je veel mensen bereikt met je vakmanschap en uitgebreide kennis voor de natuur in en rond de Kromme Rijn.
En sinds 10 jaar ben je actief lid van Shantykoor Nootdweer.
Jouw creatieve inbreng wordt in het koor gewaardeerd.

Veel van deze activiteiten verrichtte jij naast je functie van directeur NMC/De Boswerf.

Gedurende 45 jaar heb jij je met grote betrokkenheid en toewijding ingezet voor de samenleving.
Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik je de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking en bloemen).


Geachte heer C.A. Doelwijt, beste Cor (67),

Binnen de volleybalwereld heb jij je sporen wel verdiend.
Van 1974 – 2013 was je een geliefd volleybaltrainer bij diverse volleybalverenigingen in Zeist en omgeving.
Je bracht honderden sporters de techniek en vaardigheden van volleybal bij.
Als scheidsrechter bij de Nederlandse Volleybalbond floot je vele wedstrijden op regionaal niveau.
Ook voor het draaien van bardiensten weten ze je te vinden.
Je bent van alle markten thuis.

Sinds 1990 Cor, ben je zeer actief binnen de Partij van de Arbeid.
Na deelname aan tal van werkgroepen en campagnes werd je in 1994 afdelingssecretaris.
Van 1998 – 2002 en van 2007 – 2010 was je lid van de Gemeenteraad van Zeist.
In die tussenliggende periode zette je je in als fractie-assistent.
In 2010 vond je het mooi geweest. En stelde je je niet meer beschikbaar.
Je betrokkenheid bij de partij werd er niet minder om.

Vijf jaar geleden meldde jij je uit eigen beweging aan als vrijwilliger bij de Looborch.
Jij wilde je nuttig maken voor de medemens die wat extra zorg nodig heeft.
Er was direct een klik vanwege je openheid en je bereidheid om van alles te doen.
Je begon als lid van de Pastorale Commissie, maar al snel werd je lid van het Bestuur van de Vrienden van De Looborch.
Deze groep zet zich in om de bewoners van de Looborch net dat extra’s te bieden wat zij zonder hun steun niet kunnen krijgen.
Je hebt je hard gemaakt om een stiltecentrum in het nieuwe woonzorgcentrum in te richten.
Samen met de Vrienden van de Looborch realiseerde je een nieuwe ontmoetingsplek, een bar voor de bewoners van de Looborch en de Oosterborch.
Een club vrijwilligers runt deze bar, ’t Onderonsje en het is een groot succes.
De bewoners zijn er blij mee.

Beste Cor,
Waar haal je de tijd vandaan?
Naast de genoemde activiteiten ben je ook penningmeester van de Stichting Steunfonds Werkartaal, lid van de Werkgroep Fairtrade en collectant voor diverse maatschappelijke organisaties.

Jij hebt een uitzonderijke staat van dienst als vrijwilliger in de samenleving.
Het heeft Zijne Majesteit de Koning daarom behaagd jou te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik je deze mooie onderscheiding uit.
(uitreiking en bloemenGeachte heer H. de Jong (66)

Vanaf eind jaren zeventig heeft u zich met grote creativiteit en passie ingezet voor een betere wereld.
U heeft diverse maatschappelijke organisaties en stichtingen opgericht en bestuurd, die nog steeds een grote positieve maatschappelijke impact hebben in binnen- en buitenland.

Toen u in 1977 als coördinator bij Novib kwam, wist u in zeer korte tijd Novib om te vormen tot een vernieuwde en voortvarende organisatie, die ontwikkelingssamenwerking in Nederland duidelijk op de kaart zette.
De laatste vijf jaren binnen Novib was u verantwoordelijk voor de Uitgeverij van series als de Landmappen, de befaamde Novib-kalender, Anti-Racisme Reeks en (samen met Fair Trade) de Novib-catalogus.
Uw werk bij Novib leidde in 1986 tot uw grote bijdrage aan de Nationale Postcodeloterij.
Samen met de heren Poelmann, Leeman en Jelsma heeft u de baanbrekende gedachte om te streven naar een betere en schonere wereld gekoppeld aan een structurele inkomensstroom via Goede Doelen Loterijen.
Met elkaar heeft u de Nationale Postcodeloterij, de Vriendenloterij en BankGiro Loterij in het leven geroepen.

Vanaf het moment dat de ziekte ALS werd vastgesteld bij uw vrouw, heeft u zich van 2001 – 2004 met veel energie ingezet in de strijd tegen deze progressieve ziekte.
U slaagde erin om de verschillende initiatieven in Nederland op het gebied van ALS te bundelen.
De Stichting ALS werd door u opgericht en gefinancierd.
Ook kwam het ALS-Centrum aan de Universiteit van Utrecht tot stand en heeft het nu een permanente stroom van onderzoeksfondsen ter beschikking.

Na het overlijden van uw vrouw nam u tijd voor de verwerking van uw verdriet.
Toch pakte u de draad weer op. Na afronding van uw activiteiten binnen de Stichting ALS begon u met de voorbereidende werkzaamheden voor de oprichting van de Stichting Foundation Tejechevé.
U bent voorzitter, secretaris en de enige donateur.
In 2009 is de stichting officieel opgericht.
De afgelopen jaren zijn tientallen projecten op het gebied van gezondheidszorg, scholing en natuurbehoud gesteund.
Er lopen nu nog diverse projecten in binnen- en buitenland.

Meneer De Jong,
U heeft zich langdurig ingespannen voor de samenleving, zowel nationaal als internationaal.
Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze mooie onderscheiding met de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking en bloemen).

Geachte heer G. Jue (69),

U bent al jarenlang als vrijwilliger betrokken bij diverse antroposofische organisaties.
Zo was u zeer actief bij de totstandkoming van het antroposofisch verpleeghuis, het Leendert Meeshuis in Bilthoven.
Uw drijfveer was dat er zorg moest komen voor de ouderen vanuit het antroposofisch gedachtengoed, het geven van menselijke zorg.
Uw ervaring als directeur van verzorgingshuis ‘Huize Valckenbosch’ was hierbij van cruciaal belang.
Ook na uw afscheid als directeur bleef u nauw betrokken bij de bewoners van ‘Valckenbosch’.
U zet zich nu bijna 10 jaar lang belangeloos in om de bewoners in hun laatste fase geestelijke kwaliteit te bieden.

Als vertrouwenspersoon van de Zeister Vrije School, voorzitter van Kinderdagverblijf De Kroost en Duimelijntje in Zeist en adviseur en vertrouwenspersoon van de Rudolf Steinerschool in De Bilt heeft u veel betekend bij het aanpakken en verbeteren van vastgelopen situaties in het onderwijs.
Met uw heldere kijk op zaken en enorme werk- en levenservaring weet u altijd een oplossing te vinden.


U vindt het belangrijk om de antroposofische gedachte voor iedereen toegankelijk te maken.
Dat blijkt uit uw werk als penningmeester en secretaris van de Stichting Rudolf Steiner Vertalingen.
Deze Stichting geeft sinds 1991 een representatieve selectie van het werk van Rudolf Steiner in het Nederlands uit.
Dit werk legt de basis voor een bewuste omgang van het inhoudelijke aspect van o.a. Vrije scholen, heilpedagogische instituten en antroposofische geneeskunde.

Meneer Jue,
Wij zijn onder de indruk van het vele werk dat u verzet.
Want naast de activiteiten die ik noemde, was of bent u ook vrijwilliger bij de Christengemeenschap in Zeist, penningmeester van het Socrateskoor en bestuurslid van de Federatie Antroposofische Gezondheidszorg.

Er is veel waardering voor uw maatschappelijke inzet.
Met genoegen deel ik u daarom mee dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.

(uitreiking en bloemen)

Geachte heer A. Scheer (73)

Vanaf 1998 was u zeer actief voor de Vereniging Beter Wonen.
De Vereniging is een organisatie van grote en kleine instellingen in de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg in de regio Utrecht.
Als cliënten voldoende zijn uitbehandeld in de instellingen, kan de stap naar de reguliere woningmarkt gezet worden.
Jaarlijks zijn er zo’n 200 woningen beschikbaar, die via Beter Wonen in nauw overleg met de gemeenten en woningcorporaties worden verdeeld.
Uw inzet, meneer Scheer, was hierbij van cruciaal belang.
U stond aan de basis van het afsprakenkader met gemeenten en corporaties.
Als secretaris van Beter Wonen was u de motor achter de regionalisering van de afspraken en de werkwijze.
Steeds meer instellingen in de regio werden lid.
Mede door uw inzet is het de Vereniging Beter Wonen gelukt om een neutrale, onafhankelijke positie in te nemen in de verdeling van woonruimte in een krachtenveld dat vaak aan grote spanning onderhevig is.
Na een intensieve periode van 15 jaar nam u vorig jaar afscheid.

Sinds 2001 bent u bestuurslid van de kiesvereniging van de SGP in Zeist.
In de functie van secretaris valt u op door uw grote inzet, enorme betrokkenheid en nauwkeurige invulling van uw taak.
Daarnaast bent u ook actief bij diverse activiteiten van de plaatselijke politiek zoals de verkiezingscampagnes en de fractievergaderingen.

Meneer Scheer,
Uw maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit de andere vrijwillige activiteiten, die u verrichtte voor de Nederlandse Patiëntenvereniging, afdeling Zeist en de Rehobothschool.
Vanuit de Nederlandse Patiëntenvereniging bent u nauw betrokken bij de organisatie van het Hospice in de Mirtehof.
Als penningmeester bewaakt u de financiën.
Maar u houdt ook altijd oog voor de menselijke kant en probeert zoveel mogelijk iedereen in zijn kracht te zetten, zelfs als dat extra inzet van uzelf vraagt.

U toont een grote betrokkenheid bij uw werkzaamheden, lokaal en regionaal.
Het is voor u vanzelfsprekend om maatschappelijk actief te zijn.
Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking en bloemen

Intermezzo….
Wij hebben voor u een optreden van de Dixie Daddies.
Graag gaan wij naar de swingende muziek luisteren.
Dames en heren,
Hier zijn voor u:  de Dixie Daddies!


Geachte heer dr. R. Seldenrijk (63)

Ongeveer 35 jaar geleden begon u uw kennis te delen met anderen.
Vanaf dat moment heeft u zich naast uw dagelijks werk geheel belangeloos ingezet voor de samenleving.
Van 1978 – 1980 was u lid van de gemeenteraad in Zeist.
Na ruim twee jaar moest u in verband met een nieuwe werkkring in wetenschappelijk verband, afscheid nemen als raadslid.
Toch bleef u betrokken.
Als voorzitter van de Stichting Milieuzorg Zeist zette u zich in voor de plaatsing van blik- en glascontainers.
Daarnaast organiseerde u diverse tentoonstellingen
Vanuit de Stichting Milieuzorg Zeist richtte u Kringloopcentrum “De Wegwijzer” op.
Op dit moment bent u lid van de Wmo-raad in Zeist.

Binnen de Gereformeerde Gemeente in Zeist vervult u al meer dan 25 jaar de functie van diaken.
Als voorzitter van het bestuur Helpende Handen leverde u een grote bijdrage aan de gehandicaptenzorg in de Gereformeerde Gemeente.
Vanuit uw brede sociale belangstelling en deskundigheid weet u uw medemens als het gaat om opvoeding, ouderenzorg, welzijn en allerlei vraagstukken op het ethisch vlak bij te staan.

Naast uw bestuurlijke functies bij de Evangelische Hogeschool in Amersfoort en de Stichting Reformatorische Publicatie heeft u een grote bijdrage geleverd aan vele artikelen en bundels over ethiek, zorg en welzijn, genetica en natuurwetenschap.
Ook gaf u talloze lezingen over deze onderwerpen in het hele land.
U bezit de gave om helder en deskundig over medisch-ethische onderwerpen te schrijven.
Daardoor heeft u velen geholpen zich te oriënteren in actuele kwesties.
Met uw publicaties maakt u zich binnen de Nederlandse samenleving zeer verdienstelijk.

Meneer Seldenrijk,
Ik heb nog niet alles genoemd.
U was sinds 1980 bestuurlijk betrokken bij diverse organisaties:
    –    Stichting Rentmeester in Hoogeveen
    –    Stichting Bethanië Nederland
    –    Vereniging Tot Heil des Volkes in Amsterdam
    –    Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen in Eindhoven
    –    Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb in                  ’s Hertogenbosch
    –    Platform van Patiëntenorganisaties op het gebied van Complementaire Gezondheidszorg in Wehl
    –    En de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie NPCF in Utrecht.

Er is veel waardering voor uw bijzondere bijdrage aan de kerkelijke gemeenschap en de samenleving op lokaal en landelijk niveau.
Het heeft Zijne Majesteit de Koning dan ook behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.

(uitreiking en bloemen)
Geachte mevrouw N.W. Schuckink Kool-de Vos (68)
Geachte heer drs. C.A. Schuckink Kool (78)
Beste Niesje en Bill,

Wat leuk dat ik jullie vandaag mag toespreken.
Wij zijn buren van elkaar.
Je kunt dus rustig zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben wat het zicht betreft op jullie maatschappelijke loopbaan.
Ik zie jullie dikwijls komen en gaan, en dan meestal weer gaan:
Op weg naar maatschappelijke inzet en betekenis.
Jullie verdienen het om in het zonnetje te staan.
Meer dan dertig jaar zijn jullie actief op het terrein van de sport.

Niesje,
Jij begon je vrijwillige carrière bij de Zeister Tennisclub SHOT.
Als secretaris had je een tijdrovende taak.
Naast je bestuurlijke taken was en ben je nog steeds het manusje-van-alles van SHOT, een multi-tasker.
Alles ziet er piekfijn uit dank zij jouw zorgzaamheid en initiatieven.
Het is juist die zorg die de sfeer maakt binnen de vereniging.
Je hebt een groot organisatietalent.
Vele jaren organiseerde je de clubkampioenschappen.
Daarna draaide je mee in de wedstrijdleiding van het Open Toernooi.
In de diverse lustrumcommissies nam je vele taken op je voor het slagen van de festiviteiten.
Sinds een paar jaar lever je een grote bijdrage aan het internationale Veteranentoernooi, dat jaarlijks bij SHOT gespeeld wordt.
Als toernooidirecteur ben je verantwoordelijk voor het grote succes van dit toernooi.
Vorig jaar telde het toernooi zo’n 120 deelnemers en was met negen nationaliteiten niet eerder zo populair bij de buitenlanders.

Ook op voor de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) ben je erg actief.
Bij de Davis Cup wedstrijden begeleid je de binnen- en buitenlandse gasten.
Bij de landelijke jeugdtoernooien treed je op als begeleider.
Je valt op door je vriendelijke, open en hartelijke wijze van optreden, op en top een stijlvolle gastvrouw.

Niesje,
Jij hebt je sporen verdiend in de tenniswereld.
Bergen werk heb je verzet.
Je bent altijd bereid om je handen uit de mouwen te steken.
Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Namens de Koning reik ik je graag zodadelijk deze mooie onderscheiding uit.

Beste Bill,
Jij hebt ook niet stilgezeten.
Vanaf 1980 ben je bestuurslid van Schaakclub Zeist.
Je was achtereenvolgens secretaris, intern wedstrijdleider, voorzitter en extern wedstrijdleider.
Je bent een steunpilaar voor de schaakclub.
Zonder jouw inzet en grote betrokkenheid hadden vele toernooien niet kunnen plaatsvinden en waren de externe en later ook de interne competities niet zo goed georganiseerd geweest.
Je bent altijd bereid extra taken op te pakken.
Zo heb je jarenlang de materiaalcommissie ondersteund door de schaakmaterialen op te slaan en te helpen sorteren.
Je bracht vele malen de externe teams naar hun uitwedstrijden als zij een vervoersprobleem hadden.
Je redigeerde het clubblad, toen er geen eindredacteur was.
Terecht dat je in 2001 tot erelid van de vereniging benoemd werd en de erespeld van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond ontving voor je verdiensten.

Ook binnen de Zeister Sportvereniging Schaerweijde, afdeling Hockey, heb je vanaf 1982 een grote bijdrage geleverd aan de groei van de vereniging.
De groei van 900 naar 1900 leden kwam mede door jouw strakke organisatie van het wedstrijdsecretariaat en ledenbestand tot stand.
Vooral de manier waarop je met bestuursleden, jeugd, studenten en veteranen omgaat, dwingt respect af.
Elk weekend ben je aanwezig bij de wedstrijden, zodat je aanspreekbaar bent als wedstrijdsecretaris, maar ook als scheidsrechter bij jeugd- en seniorenwedstrijden.

Beste Bill,
Er is veel waardering voor je inzet.
Jouw positieve betrokkenheid gekoppeld aan de bereidheid om je in te zetten voor de sport en beide verenigingen maken je tot een unieke en ware clubman.
Met veel genoegen deel ik je mee dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik de daarbij behorende versierselen aan je uit.
(uitreiking en bloemen aan NIesje en Bill)Geachte mevrouw E.M.A. Tersteeg-Spoelder (60),

U bent een bijzondere vrouw.
Uw leven is geven, u geeft daarbij leven aan anderen.
U vindt het vanzelfsprekend om anderen te helpen.

Wat begon met een ontmoeting van een arme weesjongen in Nepal, is uitgegroeid tot prachtige projecten.
U nam het initiatief om in Nederland de noden van de kinderen voor het voetlicht te brengen en de benodigde middelen te vergaren om vervolgens doortastend en zeer effectief in Nepal projecten op te zetten en in stand te houden.
Met veel passie en energie richtte u de Stichting Noble House op.
U realiseerde een huis voor weeskinderen, een opvanghuis voor misbruikte meisjes, voor kinderen van wie de moeders in de gevangenis zaten, een kraamkliniek en een tehuis voor kinderen met het syndroom van Down.
Uw projecten voor de allerarmsten verrijkten hun levens,
het geeft hen het leven.

Uw opvatting is: Wie iets wil geven aan een ontwikkelingsgebied, moet westerse normen over succes en materiële zaken loslaten en zich kunnen inleven in een totaal andere cultuur.
‘Geld en kleren’ sturen werkt een grotere afhankelijkheid in de hand.
Hulp in natura werkt wel.
Dit brengt u al jatrenlang in de praktijk en met succes.

Ook uw zorg voor de twee Nepalese zusjes Anjana en Sirjana was bijzonder.
De gezondheid van de meisjes was levensbedreigend.
U nam de jonge kinderen mee naar Nederland voor medische zorg en uit bescherming tegen hun vader, die hen wilde verhandelen voor prostitutie.
Toen het verzoek voor een langer verblijf in Nederland door de IND werd geweigerd, heeft u zich enorm ingezet voor een verblijfsvergunning.
U schakelde mij in om de Minister van Justitie om humanitaire redenen aandacht te vragen.
Met vreugde kon ik u enkele maanden later gelukwensen toen het bericht kwam dat de meisjes in Nederland mochten blijven, dankzij uw inzet en vasthoudendheid.
Liefdevol werden de meisjes opgenomen in het gezin.

Uw zorgzame karakter kwam ook tot uiting tijdens uw werk voor
Het Koninklijk Huis.
U werd uitgenodigd voor een lunch met Prinses Juliana.
Daarna heeft u haar een jaar lang gezelschap gehouden.

Mevrouw Tersteeg,
Door een ernstige ziekte moet u noodgedwongen rustig aan doen.
Er is zoveel waardering voor uw goede werk.
Daarom heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik deze mooi onderscheiding aan u uit.
(uitreiking en bloemen)


Geachte heer prof.dr. B.Q.P.J. de Wit (69)

U heeft zich sinds het begin van de jaren zeventig binnen de fysica en de daaraan gelieerde organisaties enorm ingespannen als wetenschapper, bestuurder en als mentor.
U bent een wetenschapper van grote klasse, die wetenschappelijk werk op het gebied van ‘Supergravitatie en zwarte gaten’ op wereldniveau weet te combineren met het dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheden.
Bovendien weet u in uw vakgebied veel jonge wetenschappers te inspireren tot bijzondere prestaties.
De hoge waardering die u internationaal voor uw werk heeft ontvangen, wordt onderschreven door de prijzen en uitnodigingen voor gasthoogleraarschappen.
In 2010 werd aan u de prestigieuze ERC Advanced Grant toegekend door de European Research Council voor een indrukwekkend meerjarig onderzoeksproject.

Internationaal bekleedde u belangrijke bestuurlijke functies, met name binnen CERN (the Europese Organisatie for Nucleair Onderzoek, is een van ’s werelds grootste en meest gerespecteerde centrum voor wetenschappelijk onderzoek).
Ook was u lid van de CERN Contact commissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gedurende vele jaren.
Deze commissie is belast met de monitoring van de uitvoering van het Sectorplan natuur- en scheikunde;
Een plan dat voorziet in de structurele stimulering van de wetenschapsgebieden met vele miljoenen.
Ook binnen de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der materie (FOM) heeft u een grote staat van dienst als bestuurder en wetenschapper.

Prof.dr. De Wit,
U bent een toonaangevend wetenschapper, die de internationale positie van de Nederlandse theoretische fysica krachtig op de kaart heeft gezet, die zowel nationaal als internationaal in belangrijke organisaties grote verantwoordelijkheden op zich heeft genomen.
U speelde een grote stimulerende rol voor een belangrijke generatie jonge fysici.
Er is wereldwijd veel waardering voor uw inzet.
Met genoegen deel ik u mee dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Graag reik deze prachtige onderscheiding aan u uit.
(uitreiking en bloemen)

Afsluiting
Beste dames en heren,

We zijn aan het einde gekomen van onze “Koninklijke reeks”.
De gedecoreerden zijn bekomen van de schrik en zitten hier nu op hun beurt te stralen.
Er is vandaag een kroon op hun werk gezet.
Morgen gaan zij ongetwijfeld gewoon weer aan de slag met hun bijzondere werk.
Niet omdat het van hen wordt gevraagd, maar omdat ze het zo doen.
Daarvoor wil ook ik grote waardering uitspreken.
Uw inspanningen voor onze samenleving doen ertoe.

U allen bedankt ik voor uw komst en uw inzet en belangstelling voor deze bijzondere inwoners van Zeist.

Ik nodig u van harte uit om zo dadelijk een glaasje te drinken.
Graag wil ik nog enkele mensen bedanken voor hun bijdrage aan deze morgen:
De Dixie Daddies en de organist, Klaas van Boggelen, voor hun muzikale bijdrage.
En de gastheer, de heer Timo Bekker van de Evangelische Broedergemeente, die samen met alle vrijwilligers ons voortreffelijk voorzien van een drankje en een hapje.

En voor zaterdag 26 april wens ik u een mooie Koningsdag toe.

Laten we ter afsluiting couplet 1 & 6 van het Wilhelmus zingen.
Daarna nodig ik graag de gedecoreerden uit om naar voren te komen voor het maken van een mooie groepsfoto.

Mag ik u vragen te gaan staan.

Vier Koninklijke onderscheidingen in de gemeente Wijk bij Duurstede

20140425 WIJK BIJ DUURSTEDE Vanochtend reikte burgemeester Tjapko Poppens aan vier inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede een Koninklijke onderscheiding uit. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats  in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede.

Alle vier inwoners worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau: de heer J. van Amersfoort (Jan), mevrouw T. de Jong (Tjitske), mevrouw W.M.T. van Schaik (Mien) en de heer G. Vink (Gerrit) uit Wijk bij Duurstede. Allen verdienen deze eer op basis van hun bijzondere inzet gedurende lange tijd ten bate van de samenleving. Zij zijn een voorbeeld voor anderen en inspireren anderen.
   
De heer Van Amersfoort krijgt de versierselen opgespeld, omdat hij zich vanaf begin jaren tachtig ononderbroken en onbezoldigd inzet ten behoeve van welzijnsorganisaties en het verenigingsleven in Cothen en Wijk bij Duurstede. Het zwaartepunt van de voordracht ligt bij zijn verdiensten voor zorg, welzijn en sport. Vanaf 1982 bekleedde hij diverse bestuursfuncties in Cothen voor onder andere basisschool St. Carolus, RK Parochie Petrus & Paulus, voetbalvereniging SVF en Stichting Sportvoorzieningen Cothen. Na verhuizing naar Wijk bij Duurstede maakte hij zich hier verdienstelijk voor de Watersportvereniging Rijn & Lek, Jeu de boulesvereniging Mazijk Petanque, projectgroep Herstructurering sportterrein Marienhoeve en Stichting Integratie Gehandicapten. Hij wordt gekenmerkt als een enthousiaste en actieve persoon, die altijd klaar staat voor de medemens en over de gave beschikt om anderen te verbinden aan ideeën en ontwikkelingen, die van belang zijn voor de samenleving.

Mevrouw De Jong krijgt de versierselen opgespeld, omdat zij zich vanaf 1988 ononderbroken zowel bestuurlijk als uitvoerend buitengewoon verdienstelijk maakt voor de samenleving. Haar activiteiten liggen vooral op het terrein van patiëntenorganisaties. Als bestuurslid van de Reuma Patiëntenbond gaf zij o.a. bestuurstrainingen. In een speciale commissie organiseerde zij aangepaste vakanties van het Reumafonds voor kinderen en ouders. Jarenlang was zij actief als vrijwilliger bij de Reuma Patiëntenbond en droeg vanuit het patiëntenperspectief bij aan de totstandkoming en de inhoudelijke (door)ontwikkeling van een zelfmanagement training voor patiënten. Mede door haar grote ervaringskennis, deskundigheid en doorzettingsvermogen, wist zij dit concept breed uit te dragen in Nederland. Als lid van de Redactiecommissie Patiënteninformatie van de Stichting Health Base zet zij zich in voor de ontwikkeling van goede voorlichting over medicijngebruik door apothekers. Mevrouw de Jong wordt in haar doen en laten gekenmerkt als iemand die anderen helpt, adviseert en in woord en daad bijstaat in de omgang met een chronische ziekte. Zij is een voorbeeld voor anderen.

Mevrouw Van Schaik – van der Meer maakt zich ruim 45 jaren onafgebroken, belangeloos en op intensieve wijze verdienstelijk voor de Wijkse samenleving in het algemeen en in het bijzonder voor de RK Parochie Paus Johannes XXII te Wijk bij Duurstede. Zij is sociaal en betrokken en staat altijd klaar voor anderen die hulp behoeven. Als een spin in het web is zij betrokken bij allerlei kerkelijke zaken. Haar activiteiten voor de kerk bestaan onder andere uit het produceren en verspreiden van een parochiaal nieuwsblad, boekjes voor vieringen, het naaien van nieuwe togen, kleding voor de acolieten en benodigde aankleding van de kerk en het Prinsenhuis en het begeleiden van voorbereiding en diensten voor het heilig vormsel. Na de zondagse vieringen is zij gastvrouw van de geloofsgemeenschap. Als begeleidster van een lokale breiclub zorgt zij voor het maken van kleding voor uitvoeringen van een lokale theatervereniging. Mevrouw Van Schaik is wijkhoofd voor het Reumafonds en bezoekt mensen thuis in het kader van de Zonnebloem. Zij wordt getypeerd als iemand die zich trouw en intensief inzet voor de medemens. Zij is een constante factor en onmisbare schakel voor mensen in haar leefomgeving. 

De heer Vink  krijgt de versierselen opgespeld, omdat hij zich de afgelopen 25 jaren actief, ononderbroken en op vrijwillige basis heeft inzet ten bate van de Wijkse samenleving en in het bijzonder van de ondernemers/winkeliers. Vanaf 1988 was hij penningmeester van de Wijkse winkeliersvereniging ‘Hart van Wijk’. Hij was aanspreekpunt voor ondernemers, klankbord en adviseur en betrokken bij allerhande ontwikkelingen van het MKB. Hij zorgde voor de werving van sponsoring van lokale evenementen en dit alles weloverwogen en met een sociaal gezicht. Als penningmeester van de Stichting Klantenspaarpas Wijk bij Duurstede (een lokaal spaarsysteem) verzorgt hij jarenlang allerhande activiteiten op gebied van administratie en financiën. De heer Vink is iemand die zich nauw betrokken voelt bij de gemeenschap, een kundig bestuurder met een innovatieve inslag, die zich actief en stimulerend naar anderen opstelt en mensen weet te verbinden aan ontwikkelingen die voor de gemeenschap van belang zijn. Hij steekt een helpende hand uit waar hij kan en dit wordt breed gewaardeerd.

Veertien keer een lintje in Utrechtse Heuvelrug

20140425 DOORN  Burgemeester Naafs reikte vanochtend Koninklijke Onderscheidingen uit in Hotel/Conferentiecentrum Zonheuvel. Veertien inwoners kregen vanochtend een lintje.

De heer A. van Barneveld, woonachtig in Amerongen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1988 ingezet voor de samenleving.
Vrijwilliger Gereformeerde Kerk van Amerongen/Elst
Bestuurslid Wilheminaschool/Vereniging School met de Bijbel
Bestuurslid de Heemkundige Stichting Amerongen en de Stichting Amerongs Historisch Museum (Tabaksteeltmuseum)
Vrijwilliger Utrechts Landschap
Vrijwilliger bij Korfbalvereniging Hemur-Enge in Amerongen

De heer A. Bronsvoort, woonachtig in Amerongen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1990 ingezet voor de samenleving.
Bestuurslid “Stichting Vrienden van de Andrieskerk” in Amerongen
Lid van de ledenadviesraad van de Koninklijke Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst
Bestuurslid Architectuurcentrum AORTA
Bestuurslid van de Hervormde Gemeente Amerongen

Mevrouw T.J.C. Peet, woonachtig in Amerongen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich vanaf 1976 ingezet voor de samenleving.
Zendings-diacones in het Zendings-Diaconessenhuis Bethanië
Leidinggevend diacones
Werkzaam geweest in Rwanda als diacones en heeft een weesdorp opgezet en verschillende andere projecten opgezet en begeleid
Voorzitter van de Stichting Vrienden van Abaja ba Krista


De heer H.M.G.M. Bronsgeest, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1983 ingezet voor de samenleving.
Bestuurslid Werkgroep Oecumenisch Contact Driebergen – Suhl
Commissielid en bestuurslid Seniorenplatform Driebergen-Rijsenburg
Lid en bestuurslid Katholiek Kerkkoor Sint Gregorius Magnus
Bestuurslid Katholieke Bond van en voor Ouderen
Penningmeester Bestuur KBO Utrecht
Secretaris stichtingsbestuur van de scoutinggroep “Otto van Wassenaer”
Baliemedewerker en gids Museum Militaire Traditie
Vrijwilliger Carnavalsstichting De Sparrenarren
Oprichter en bestuurslid Shantykoor ‘De Driemasters’
Lid en Voorzitter ‘Narrenkoor’


Mevrouw H.P. Droogers-Zoutewelle, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich vanaf 1987 ingezet voor de samenleving.
Voorzitter van de Stichting Basis Educatie Mijdrecht
Vrijwilliger Wereldwinkel
Vrijwilliger bij Kerk in Actie
Gespreksleider bij  gespreksgroepen te Beukenhorst
Vrijwilliger bij Doopsgezinde Gemeente Zeist
Koster bij kerkdiensten in verzorgingstehuis Sparrenheide
Begeleiding maandelijkse lezingen IKO

De heer J.H. Schuurman, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1975 ingezet voor de samenleving.
Vrijwilligerswerk t.b.v. bewoners AZC in Leersum
Vrijwilliger in Zorgcentrum De Wijngaard in Bosch en Duin
Collectant hulporganisatie Ontwikkelingshulporganisatie Zuid-Oost Azië (ZOA)
Kerkelijke ambtsdrager van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Driebergen-Rijsenburg e.o
Bestuurslid-secretaris Gereformeerde Lagere School Utrecht
Bestuurslid Politieke Partij (GPV, ChristenUnie)
Gastheer Woonontmoetingspunt

Mevrouw S.L. Schuurman-van Neutegem, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich vanaf 1987 ingezet voor de samenleving.
Coördinatie taakgroep zorg van de Gereformeerde Kerk
Vrijwilliger opvang buitenlandse gasten
Vrijwilliger verpleeghuis De Wijngaard
Voorzitter vrouwenvereniging van de Gereformeerde Kerk
Vrijwilliger verjaardagsbusje
Collectant voor Ontwikkelingshulporganisatie Zuid-Oost Azië (ZOA)
Gastvrouw Woonontmoetingspunt

Mevrouw I. Stam-Wieser, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich vanaf 1990 ingezet voor de samenleving.
Opvang pleegzorgkinderen
Lid ouderraad De Uilenburcht
Vrijwilliger bij  korfbalvereniging DALTO

De heer C. Ton, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1982 ingezet voor de samenleving.
Betrokken bij de vriendenkring van de Navigators
Bestuurder van de Evangelische Alliantie (EA)
Secretaris van het bestuur van Wycliffe


De heer H.G.M. Langras, woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1959 ingezet voor de samenleving.
Vrijwilliger Voetbalvereniging DEV in Doorn
Voorzitter Hartstichting comité Doorn
Bestuurslid Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland (VVON)
Vrijwilliger bij het zwemmen met deelnemers met een beperking bij Stichting Regionalisering Gehandicaptensport Zeist e.o.
Docent Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB)
Optreden als Sinterklaas op christelijke basisschool De Wijngaard in Doorn

Mevrouw P.M. Willigenburg-Groothuis, woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich vanaf 1959 ingezet voor de samenleving.
In haar functie als heilsoldate bij het Leger des Heils in Zeist heeft ze veel vrijwilligerswerk verricht.

De heer R.B. Wagenaar, woonachtig in Doorn, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1984 ingezet voor de samenleving.
Bestuurslid, enkele jaren penningmeester en thans vicevoorzitter van de International Council of Management Consulting Institutes ICMCI
Voorzitter van de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa)
Lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Epilepsiebestrijding Meer en Bosch/Cruqiushoeve Voorzitter van de Ronde Tafel Het Noordelijk Gooi
Lid/voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Zorgcentra De Betuwe
Voorzitter van de Burense Kunstkring
Voorzitter van de Rotaryclub Culemborg
Voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Adviesbureau Mede 
Lid van het curatorium van de postgraduate opleiding Management Consultant aan de VU
Lid van de Raad van Commissarissen van Woningbeheer NV en Stedelijk Belang NV
Bestuurslid van de Stichting Synpro.

Mevrouw W.B.A. van der Wilt-van Triest, woonachtig in Leersum, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij heeft zich vanaf 1969 ingezet voor de samenleving.
Vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Leersum
Presidente van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen afdeling Leersum
Vrijwilliger bij Tafeltje Dekje
Vrijwilliger senioren bezoekster Welnuh
Vrijwilliger bij De Schermerij in Leersum

De heer H.J. van Zwol, woonachtig in Maarn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich vanaf 1973 ingezet voor de samenleving.
Technisch adviseur bij Woningbouwvereniging Maarn
Adviseur bouwkundige zaken bij golfclub Bunnik
Vrijwilliger bij kortbalvereniging SVMM in Maarn


Koninklijke onderscheidingen voor 5 inwoners gemeente Rhenen

201240425 RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen heeft vrijdag 25 april 2014 in de hal van het gemeentehuis van Rhenen aan vijf inwoners van Rhenen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse ‘lintjesregen’, bij gelegenheid van de viering van Koningsdag.

Vier inwoners van de gemeente Rhenen werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Eén inwoner, de heer Johan van Kouterik, werd onderscheiden als Ridder in der Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Joost van Oostrum belichtte – in bijzijn van familie en vrienden van de gedecoreerden – in een persoonlijke toespraak tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De verdiensten, waarop de onderscheidingen zijn gebaseerd, zijn hieronder samengevat in beknopte vorm.

Frans (F.B.W.) Marcus (1933) 
Medeoprichter van een Centrale Hulpdienst in Apeldoorn al vanaf 1966. Sinds 1993 financieel ondersteuner van de Stichting Solidair met India. En vanaf 1997 tot heden is de heer Marcus vrijwilliger bij de World Community for Christian Mediation in Nederland. Hij is reeds minimaal 10 jaar lang coördinator van het kwartaalblad “Nieuwsbrief voor meditatie vanuit de Christelijke traditie”. En was lid van de landelijke stuurgroep voor 2 periodes van 5 jaar. Vanaf 2003 is de heer Marcus vrijwilliger bij de R.K. Cunera parochie en is coördinator van de kerktaxi. Hij bezoek ouderen en zieken, geeft leiding aan een meditatie groep en begeleidt nieuwe leden. In het verleden heeft hij vrijwilligerswerk voor de R.K. parochie in Leersum verricht.

Willem (W.J.) Otte (1947)
Sinds 1999 is de heer W.J. Otte als vrijwilliger op vele vlakken actief bij Zideris (een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking) te Rhenen. Ook zet hij zich vanaf 2009 met enthousiasme in voor het kerkelijke vrijwilligerswerk (het regelen van vervoer naar kerkdiensten en het bezorgen van het kerkblad) en helpt bij het ouderenwerk “welkom aan tafel”.
In 2012 is hij begonnen als vrijwilliger bij Charim, lokatie De Tollekamp te Rhenen. Als zodanig zet hij zich met veel energie en enthousiasme in voor de genoemde organisatie. Hij geeft persoonlijke aandacht aan de bewoners door deze mee te nemen voor een ritje in de auto. Ook haalt en brengt hij bewoners naar de recreatiezaal voor de maandelijkse zorgactiviteiten. Zo mogelijk is hij altijd bereid om mee te helpen met andere activiteiten.

Dirk (D.G.) Otte (1947)
Sinds 1975 tot heden is de heer D.G. Otte vrijwilliger bij een kerkelijke gemeente te Rhenen. Hij is chauffeur bij en coördinator van de kerk rij dienst en hij onderhoudt de tuin van de kerk. Ook is hij tweemaal per week actief voor de organisatie van de zondagse soos (6 uur per week)
Vanaf 2001 tot heden is de heer D.G. Otte vrijwilliger bij Zideris (een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking)te Rhenen. Betrokkene zet zich met veel enthousiasme en energie in voor de genoemde organisatie. Hij is op veel vlakken actief binnen Zideris, zoals bij de soos en bij de pastorale zorg. Betrokkene is ook lange tijd curator van één van de cliënten geweest (15 uur per week).
In 2011 tot nu is hij voorzitter van de bewonerscommissie Vreeswijk (20 tot 40 uur per jaar).


Dirk (D.) Wesselink(1932)
Vanaf 1992 tot heden is hij onderzoeker (tot 2008) van en vrijwilliger (2008 tot heden) bij de Stichting Werkgroep Kadastrale Atlas Gelderland. In deze hoedanigheid onderzocht decorandus de oude, vaak aangetaste of bijna ‘vergane’kaarten c.q. tekeningen en reconstrueerde of tekende aan de hand van dat onderzoek zelf ook de kaarten en tekeningen om het kadaster c.q. de atlassen weer toegankelijker en completer te maken. Ook ná de beëindiging van de praktische werkzaamheden in 2008, is decorandus nog wel steeds betrokken gebleven bij deze werkgroep (6 uur per week). Sinds 1995 tot 2001 is hij secretaris van de Commissie voor Zending, Wereld diakonaat en Ontwikkelingssamenwerking (8 uur per week). Van 1996 tot heden is hij archivaris van de Hervormde Gemeente en de huidige Protestantse Gemeente Rhenen (8 uur per week). Hij is van 2000-2001 ouderling/scriba van de Hervormde Wijkgemeente Rhenen-Hoog (10 uur per week). Sinds 2000 -2007 is hij projectgroepleider annex secretaris van de Projectgroep van de Algemene Kerkenraad van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk te Rhenen. Hij was projectleider/adviseur in het fusietraject van de lokale Hervormde Gemeente (4 kerken) en de Gereformeerde Kerk in Rhenen tot de fusie die resulteerde in de Protestantse Gemeente Rhenen (8 uur per week).
De heer D. Wesselink is van 2003 tot heden voorzitter van de collecte- en telgroep van de Protestante Gemeente Rhenen. Als zodanig is betrokkene belast met de coördinatie van het verwerken van de wekelijkse ingezamelde collectegelden en collectebonnen evenals met het administreren daarvan en brengt hij verslag uit aan het College van Diakenen en het College van Kerkrentmeesters (3 uur per week)Sinds 2008 tot heden is hij vrijwilliger bij het Zorgcentrum Charim, locatie ‘De Tollekamp’ in Rhenen. Tijdens de periode dat ‘De Tollekamp’ in Wageningen verbleef, reed decorandus eens per week ten behoeve van de bewoners/bezoekers en het personeel met een pendelbusje tussen Rhenen en Wageningen. Na de verhuizing in 2011 is hij tot op heden eenmaal in de week actief in het winkeltje van het zorgcentrum (4 uur per week)


Johan (J.) van Kouterik (1951)
In 1971 medeoprichter van de voetbalvereniging VVA’71, van 1971 tot 1979 secretaris en van 1979 tot 2013 voorzitter van de vereniging. Onder de leiding van de betrokkene ontwikkelde de club zich gestaag en kent nu een volwaardige senioren- en jeugdafdeling. De afgelopen jaren is het 1e elftal opgeklommen naar de hoofdklasse. In 2001-2003 was hij penningmeester van het district West I van de KNVB, aansluitend van 2003-2007 bestuurslid van de afdeling amateurvoetbal van de KNVB en tevens voorzitter van het district West I van de KNVB. In 2007-2012 bestuurslid van de Stichting Euro 2000, voorzitter van de hoofdcommissie Financiën en penningmeester van de KNVB, penningmeester van de afdeling amateurvoetbal van de KNVB en bestuurslid van de Stichting Sportcentrum Zeist (hoofdaccommodatie van de KNVB).
In 2007 tot heden lid van de financiële commissie van de sportkoepel NOC*NSF. Van 2012 – 2014 projectmanager Vrouwenvoetbal bij de KNVB. Betrokkene heeft in 1986 de zilveren waarderingsspeld van de KNVB ontvangen en in 2011 is hij door de KNVB benoemd tot Lid van Verdienste

Schade na noodweer boven Zeist

20140425 ZEIST  Op dit moment wordt met man en macht gewerkt om De Koppeling in Zeist droog te krijgen. De afvoer van het dak van het nieuwe wijkgebouw in Zeist-West bleek gisteravond niet bestand tegen het noodweer dat over Zeist trok.

Lees verder

Vijfde ronde coalitie gesprek

20140425 COTHEN  Het laatste gesprek tussen de beoogde coalitie partijen en inwoners vond gisterenavond plaats in het dorpshuis in Cothen. Op de agenda stonden stadsbeheer, groen en speeltuinen, wijkgericht werken, milieu en duurzaamheid, veiligheid (en zaken rondom Cothen). De formateur gaat nu schrijven aan een concept coalitieakkoord.

Lees verder

Landmacht helpt Welnúh

20140425 DRIEBERGEN  De Koninklijke Landmacht bestaat dit jaar 200 jaar. Hieraan wordt het hele jaar door aandacht besteed met verschillende activiteiten. Zo ging de Landmacht op 22 en 23 april “het land in”, waarbij 23 april was aangewezen om zoveel mogelijk vrijwilligersorganisaties te ondersteunen (in de stijl van “NL doet”).

vergroot foto

Zo kreeg het gebouw `De Vijver’ van Welnúh in Driebergen bezoek van ruim 50 militairen die allen heel enthousiast  de handen uit de mouwen staken om het gebouw weer een fris aanzien te geven. De muren werden gewit, buiten werden tegels schoongespoten, de heg geknipt. Er werd gepoetst, geklust en zelfs het logo van de Landmacht 200 jaar en het logo van Welnúh werden boven de deur van de ingang geschilderd. De militairen werden als dank door Welnúh getrakteerd op saucijzenbroodjes en een afsluitingsdrankje met hapjes in de tuin van ‘De Vijver’.

het nieuws van 26 april 2014
17e jaargang nummer 5102
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Samenstelling partijen nieuw college bekend

20140426 UTRECHTSE HEUVELRUG  D66, CDA, GroenLinks/PvdA en SGP hebben de intentie uitgesproken om met elkaar het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug te vormen. De komende drie weken worden gebruikt om te komen tot definitieve afspraken en een definitieve portefeuilleverdeling.

De installatie van de beoogde wethouders is gepland in de raadsvergadering van 19 mei. In deze periode worden de beoogd wethouders ook gescreend. De namen van de beoogde wethouders en de portefeuilleverdeling worden in de loop van komende week bekend gemaakt.

Op vrijdag 25 april heeft de formateur Bert Bakker gesprekken gehad met alle fracties om hen te vragen welke partijen zij graag zien in het nieuwe college en of zij zelf wethouderskandidaten willen voordragen. Op zaterdag 26 april heeft de formateur zijn conclusies met alle fracties gedeeld. Direct daarna zijn D66, CDA, GL/PvdA en SGP samengekomen om te bespreken welke stappen nodig zijn om tot een definitieve samenwerking in een nieuwe college te komen. De gesprekken zowel in de aanloop naar de collegevorming als ook met de vier partijen die nu met elkaar een college gaan vormen zijn in een bijzonder plezierige, open en constructieve sfeer verlopen.


Verslag van de informateur  – tweede ronde
26 april 2014

Inleiding
De afgelopen weken is in de Utrechtse Heuvelrug een unieke prestatie tot stand gebracht door de acht partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart jl. in de Raad gekozen zijn. Eind maart is door alle partijen de wens te kennen gegeven allereerst te willen werken aan een raadsbreed programma, in overleg en consultatie met de bevolking van de gemeente. Twee werkgroepen zijn aan de slag gegaan om dit raadsbrede programma en een analyse van de financiële situatie in de gemeente te maken. Dit heeft op beide terreinen geleid tot een door alle partijen gedeeld sterk gezamenlijk fundament voor het gemeentebestuur in de periode 2014-2018.
Natuurlijk zijn politieke verschillen van inzicht daarmee niet verdwenen, verkiezingen zijn er immers om richting te geven en keuzes te maken. Door echter de programmatische besprekingen vooraf te laten gaan aan de keuze van partijen die een wethouder mogen leveren is door alle partijen een gedeelde basis gegeven aan verantwoorde gemeentelijke beleidskeuzes. Tegelijk is een wezenlijke stap gezet in de ontwikkeling van een nieuwe bestuurscultuur die open en constructief is, die een beroep doet op gezamenlijke verantwoordelijkheid, en die het werkproces openstelt voor participatie en invloed vanuit de inwoners. Bij de totstandkoming ervan hebben de ‘bruggenbouwers’ uit de bevolking ook al een essentiële rol gespeeld.
Op 25 april heb ik gesprekken gevoerd met alle raadsfracties en de burgemeester over het verdere verloop van de collegevorming. Bij iedereen bestaat grote tevredenheid over de genoemde vernieuwing van het proces en een gedeeld voornemen om de nieuwe aanpak en werkwijze vast te houden en uit te bouwen. Opvallend is dat vrijwel alle fracties van mening zijn dat de aanwijzing van wethouders en (daarmee) de vorming van een college die kan rekenen op een meerderheid in de raad, niet moet betekenen dat wordt teruggekeerd naar een gesloten bestuursstijl met dichtgetimmerde afspraken. College en Raad dienen juist op enige afstand van elkaar met elkaar te werken aan het beste beleid. Er bestaat grote eensgezindheid dat alle partijen in de raad, al dan niet met een wethouder vertegenwoordigd in het college, in staat moeten zijn om constructief invloed uit te oefenen. Beleid kan ook met wisselende meerderheden tot stand komen. Uiteraard heeft het college, en hebben daarmee de partijen die een wethouder leveren, een bijzondere verantwoordelijkheid voor de consistentie in het beleid en voor de financiële kaders die daarbij horen, maar dat laat het uitgangspunt onverlet. Bovendien is behalve over het raadsbrede programma ook over de financiële uitgangspunten en de aanpak van de begrotingsopgaven reeds brede overeenstemming bereikt.
Bij deze situatie en gezien de brede steun voor een veranderde bestuursstijl, passen inderdaad geen uitgebreide, aanvullende afspraken tussen de coalitiepartijen in de vorm van een ‘programakkoord’. Het enige onderwerp waar collegepartijen in ieder geval een gezamenlijke afspraak over dienen te maken, gelet op de uiteenlopende opvattingen op dit punt, betreft de ontwikkeling van de gemeentelijke lasten: OZB, afvalstoffenheffing en rioolrechten. Partijen verschillen van mening over de wenselijkheid van een lastenontwikkeling onder, op, of (zo nodig) boven de jaarlijkse indexering. Een te kiezen uitgangspunt hiervoor is bepalend voor de ontwikkeling van de financiële armslag van de gemeente en een gedeelde (beginsel)afspraak hierover kan jaarlijks veel politiek geharrewar voorkomen.
Over vrijwel alle andere onderwerpen zijn de afspraken en uitgangspunten neergelegd in de vergadering van 24 april; de verdere uitwerking daarvan is een taak van het nieuwe college, in nauwe samenspraak en overleg met de Raad en de bevolking.
De samenspraak met de bevolking is door alle partijen genoemd als essentiële verworvenheid van de nieuwe aanpak. Het lijkt daarom verstandig om op korte termijn (voor de zomer) knopen door te hakken over veranderingen in de werkwijze van de raad, waarin deze eensgezindheid tot uitdrukking komt en meteen een goede start kan worden gemaakt.

College
Hoe eensgezind ook het proces tot nu toe verlopen is, nu is het moment aangebroken waarop een aantal partijen wordt aangewezen die een wethouder kunnen leveren voor het nieuwe college. De meeste partijen opteren daarbij voor vier wethouders, om twee redenen: (i) de wens om een goed werkbare meerderheid in de raad te vormen (waarvoor naar het oordeel van de meesten vier partijen nodig zijn), en (ii) de grote bestuurlijke opgaven in de komende jaren, waaronder het op orde brengen van de begroting en de drie transities (wmo/zorg, jeugdzorg, participatiewet) uit Den Haag, waardoor de gemeentelijke begroting met ongeveer 30 miljoen toeneemt.
De gedachten over de samenstelling van het nieuwe college zijn verschillend en hangen vanzelfsprekend sterk samen met de eigen politieke kleur en de (inschatting van de) eigen politieke positie. Aangezien D66 na de verkiezingen de grootste partij is geworden en partijen het gebruik onderschrijven dat de grootste partij in dit proces het initiatief heeft, heb ik de gedachten die bij D66 leven tijdens de gevoerde gesprekken getoetst aan de voorkeuren van de andere partijen.
Bij de vorming van het nieuwe college zijn verschillende overwegingen aangereikt die breed van belang worden geacht. Het nieuw te vormen college
    –    dient een adequate vertaling te vormen van de verkiezingsuitslag;
    –    moet in staat zijn om in cultuur en personen uitdrukking te geven aan de breed gewenste open bestuurscultuur en constructieve werkwijze tussen college en raad. In die zin moet het college vorm kunnen geven aan een ‘breuk’ met het recente verleden;
    –    moet als team kunnen opereren en gezamenlijk in staat zijn om de transities in goede banen te leiden.
Over de partijen die het meest aangewezen zijn om wethouders te leveren wordt, zoals eerder opgemerkt, verschillend geoordeeld.  Alle partijen hebben aangegeven bereid te zijn om –met of zonder wethouder- deel te zijn van de nieuwe aanpak en werkwijze waarin breed en constructief wordt gebouwd aan het best mogelijke beleid, en alle partijen –wethouder of niet- geroepen zijn om het nieuwe college scherp te controleren. Het wordt als een verantwoordelijkheid van college en de gehele raad gezien om de bevolking nauw te betrekken bij de te maken keuzes en het te voeren beleid.
Zes partijen hebben aangegeven een wethouder te kunnen en willen leveren, voor twee partijen ligt daarbij niet de voorkeur.
Op basis van de voorkeuren van partijen voor de samenstelling van een te vormen college, bestaat de breedste steun voor een college ‘door het midden’, samengesteld uit D66, CDA, GroenLinks/PvdA en SGP. Deze combinatie wordt per saldo door de meeste partijen genoemd als een evenwichtige vertaling van de verkiezingsuitslag en als voldoende toegerust om vorm en uitvoering te geven aan de te maken beleidskeuzes en transities. Ook andere mogelijke collegesamenstellingen (gebaseerd op de in omvang grootste partijen, dan wel op een samenstelling meer aan de linker- of rechterzijde van het politieke spectrum) zijn aan de orde geweest en zijn gelet op de zetelverhoudingen mogelijk, maar genieten getalsmatig niet de grootst mogelijke ondersteuning.

Portefeuilleverdeling
Indien de genoemde partijen –D66, CDA, GroenLinks/PvdA en SGP- besluiten inderdaad gezamenlijk een college te vormen, is de volgende stap de verdeling van portefeuilles. Gelet op voorkeuren en beoogde kandidaten (sommige partijen hebben diverse kandidaten in gedachten, afhankelijk van de te bezetten portefeuille) bestaan daarvoor verschillende opties, die op basis van de gevoerde gesprekken op dit moment nog niet eensluidend zijn in te vullen. Partijen zullen daar in gezamenlijk overleg nadere afspraken over moeten maken. Daarbij zijn de volgende overwegingen van belang.
D66 en SGP geven beide te kennen geïnteresseerd te zijn in de portefeuille Financiën. Doorgaans ligt het voor de hand dat de grootste (college)partij Financiën voor zijn rekening neemt, maar in de Utrechtse Heuvelrug heeft de SGP zich de afgelopen jaren in het bijzonder geprofileerd op financieel gebied, waardoor ook het onderbrengen van deze portefeuille bij de SGP goed denkbaar is.
Het verdient aanbeveling om de drie transities te verdelen over drie verschillende wethouders, gelet op de grote werkdruk die deze vanaf de eerste dag met zich meebrengen. Gelet op de inhoudelijke samenhang ligt het daarbij voor de hand om de transitie Jeugdzorg te combineren met de portefeuilleonderdelen Onderwijs en Sport, en de transitie WMO/Zorg  met Sociale Zaken en Ouderenbeleid. De transitie Participatiewet, die vooral ziet op werkgelegenheid en activering, valt dan goed te combineren met Economische Zaken en Ondernemersbeleid. Alle partijen zijn van oordeel dat dit laatste onderwerp de komende jaren prioriteit geniet.
De portefeuille Ruimtelijke Ordening kan eventueel in combinatie met Verkeer en Vervoer, Bedrijventerreinen, (gemeentelijk) Vastgoed, Monumenten en Natuur worden gebracht, maar kan ook worden opgeknipt om tot een evenwichtige werkverdeling te komen.
Bij alle partijen bestaat de wens om, gelet op de transities, op het grote belang van (verder) dorpsgericht werken en op een aantal knelpunten, de portefeuille personeel en organisatie bij een van de wethouders te beleggen. De grote samenhang tussen de voorziene beleidsontwikkelingen en (veranderingen in) het personeels- en organisatorisch beleid rechtvaardigen het onderbrengen van dit terrein in politieke handen. 
De landing van de portefeuille Financiën beïnvloedt in hoge mate de verdere portefeuilleverdeling. Het is om die reden niet mogelijk om een samenhangend voorstel te doen.
 Inmiddels zijn wel alle partijen op de hoogte van elkaars voorkeuren en kandidaten, maar omdat daarbij de positie van individuele personen en hun privacy in het geding is, kan er hier niet verder op worden ingegaan.
Tijdens de bespreking die voor hedenmiddag is voorzien tussen de in dit verslag genoemde beoogde collegepartijen zal dus nader over de portefeuilleverdeling moeten worden gesproken. Doel is om na vanmiddag de portefeuilleverdeling ten minste op hoofdlijnen gereed te hebben, zodat volgende week kan worden begonnen met de afgesproken screening van de beoogde kandidaten. Deze kan dan in de week van 12 mei worden afgerond, waarna op 19 mei het nieuwe college kan worden geïnstalleerd.


Bert Bakker.Coalitiepartijen presenteren onderhandelingsresultaat

20140426 ZEIST  Onder de noemer ‘Samen kansen pakken!’ zullen de vier coalitiepartijen in Zeist – VVD, D66, Seyst.nu en CDA – maandag 28 april de resultaten van hun onderhandelingen presenteren. Ook worden dan de vier kandidaat-wethouders voorgesteld en geven de fractievoorzitters een toelichting op het coalitieakkoord.
 
Politiek café op 6 mei
Donderdagavond 24 april hebben de laatste onderhandelingen plaatsgevonden onder leiding van voorzitter Roland van Benthem. Vrijdagavond hebben D66 en Seyst.nu akkoord gekregen van hun achterban.
Op 6 mei om 20.00 uur organiseren de partijen in het gemeentehuis een politiek café om het coalitieprogramma toe te lichten aan de inwoners van Zeist. Op die avond kunnen mensen op informele wijze vragen stellen over het akkoord, hun mening geven en eventueel suggesties doen voor de verdere uitvoering van het coalitieakkoord. De kandidaat-wethouders van de coalitie zijn dan aanwezig en ook de hele raad is welkom in het politiek café.
Tijdens de raadsvergadering van 8 mei vindt een politiek debat plaats. Daarna worden de wethouders en raadsleden officieel geïnstalleerd. Vervolgens neemt de raad het coalitieprogramma voor kennisgeving aan.

Leerlingen nu al in de nieuwe Springplank

20140426 RHENEN  Vrijdag 25 april 2014 is de nieuwbouw van christelijke basisschool De Springplank opgeleverd. Het is een licht, ruim en functioneel gebouw geworden.  De nieuwbouw is gerealiseerd door BAM Utiliteitsbouw Utrecht BV. De bouw is voorspoedig verlopen, de school is daarom ook eerder opgeleverd dan aanvankelijk gepland.

vergroot foto

In de meivakantie zal de school haar intrek nemen in haar nieuwe gebouw, op 12 mei krijgen de leerlingen voor het eerst les in het nieuwe gebouw. De feestelijke opening vindt begin september plaats. 
De Cuneraschool zal in de meivakantie verhuizen naar de oude Springplank, zodat er gestart kan worden met de nieuwbouw van de Cuneraschool. De nieuwe Cuneraschool zal naar verwachting in mei 2015 opgeleverd worden.

Fietstocht in het spoor van tabak 


20140426 AMERONGEN  Dat tabak ook gezond kan zijn bewijst de unieke Tabak-Fietsroute door de Utrechtse Heuvelrug. Een fietstocht van in totaal 22,6 kilometer langs drie bijzondere musea die allemaal tabak als gemene deler hebben. 


Snuifdozen

Museum Huis Doorn is één van de drie musea op de fietsroute. De laatse bewoner van Huis Doorn was de Duitse Keizer Wilhem II. Hij was een gepassioneerd sigaren- en sigarettenroker. In zijn statige rookkamer zijn snuifdozen te zien die nog toebehoorden aan Frederik de Grote. In de bibliotheek is de verzameling sigarettendozen en aanstekers van de voormalige keizer te bewonderen. Bezoekers aan museum Huis Doorn krijgen een uniek inkijkje in de vorstelijke wooncultuur van de 19e eeuw.


Duivenmest

De volgende halte op de fietsroute is Kasteel Amerongen. De vroegere bewoners van dit prachtig gelegen kasteel in de uiterwaarden van de Rijn waren grootgrondbezitters die hun land verpachtten aan tabaksboeren. Het kasteel leverde ook grote hoeveelheden duivenmest waar de tabaksplant welig op tierde. Tegenwoordig is Kasteel Amerongen een indrukwekkend kasteel in Hollands Classicistische stijl. Binnen is nog het oorspronkelijke interieur te bewonderen. Ook de prachtig aangelegde tuinen zijn een ideale plek om even te pauzeren.


Droogschuur

Aan het eind van de Tabaksroute, in Amerongen, staat een authentieke tabaksschuur die nu het Tabaksteeltmuseum huisvest. Het museum laat de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Het achterste deel van het gebouw is een originele droogschuur. Daar is te zien hoe de planten werden gedroogd en verwerkt. Op de demonstratieakker voor het museum wordt in de zomermaanden getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep. Van de planten worden nog steeds sigaren gemaakt.De Tabaks-Fietsroute is in principe in elke gewenste volgorde af te leggen. Download de kaart en de folder via:
http://www.tabaksteeltmuseum.nl/activiteiten/tabak-fietsroute
Daar vindt u ook bonnen die korting verschaffen op de entree of een cadeautje opleveren bij bezoek aan de drie musea.
Meer info: www.huisdoorn.nl,  www.kasteelamerongen.nl,  www.tabaksteeltmuseum.nl.

Beperkte bezuinigingen doorgevoerd op sport

20140426 WIJK BIJ DUURSTEDE  Vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten om vanaf 2015 een bedrag van € 50.000,– te bezuinigen op het sportbudget. Ten tijde van de besluitvorming was er nog geen duidelijke invulling voor deze bezuiniging. In de afgelopen maanden is door het college gekeken naar de mogelijkheden om een en ander te realiseren.

Lees verder
het nieuws van 27 april 2014
17e jaargang nummer 5103
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Naafs: Gemeentehandhaver op pad

20140427 UTRECHTSE HEUVELRUG  Over een week gaat de nieuwe buitengewoon opsporings ambtenaar voor het eerst op pad. Tegelijkertijd wordt de gemeente aangesloten bij het Centraal Justitieel Incassobureau. Dat laat burgemeester Frits Naafs (foto) in een brief aan de gemeenteraad weten. 

Lees verder

Leer vissen in Slotvijver Zeist

20140427 ZEIST  De Zeister Hengelaars Vereniging organiseert weer een cursus vissen voor de jeugd van 8 – 14 jaar. Deze wordt gehouden op 5 woensdagavonden van zeven tot kwart over acht, de cursusdata zijn: 21 en 28 mei en 11, 18 en 25 juni 2014 in de kantine van vv Jonathan en aan de Slotvijver.

Lees verder

Veilig fietsen tussen Utrecht en Bunnik

20140427 BUNNIK  De provincie Utrecht gaat de veiligheid van de N411 tussen Utrecht en Bunnik verbeteren. Er komt een nieuw vrijliggend fietspad, twee aangepaste kruispunten met verkeerslichten en oversteekplaats en op enkele plaatsen een lagere snelheid. Met de maatregelen wil de provincie het aantal ongevallen op deze weg terugdringen.

Lees verder

Kinderen zingen in park de Waterbron bij onthulling kunstwerken

20140427 ZEIST  Vrijdag onthulden kinderen van Montessorischool aan de Sumatralaan, samen met wethouder Joke Leenders en Doeke Schipper van Vitens, kunstwerken in het Waterwinpark in Zeist. Vijf putdeksels kregen een bijzondere ets van kunstenaar Eugene Jongerius die hij samen met kinderen uit de buurt ontwikkelde.

vergroot foto
 
De kinderen zongen een lied over het belang van schoon water. Zij komen zelf graag in het park om te spelen. Bij ieder couplet werd een ets onthuld van kunstenaar Eugene Jongerius. Op de deksels zijn voorstellingen van landschappen te zien, gecombineerd met eigentijdse figuren zoals de hond Bobby uit Kuifje of Lara Croft.
 
Kunstobjecten in het landschap
Wethouder cultuur Joke Leenders: “Het lekkerste water van Nederland verdient de mooiste deksels. Ik nodig iedereen uit te komen kijken. De waterbronnen en de deksels van de waterbronnen zijn kunstobjecten in het landschap geworden en maken het een bijzondere ontmoetingsplek.”
 
Meerwaarde voor de omgeving
In 2008 werd op initiatief van gemeente Zeist, woningbouwvereniging De Kombinatie en Vitens besloten het bestaande waterwingebied een meerwaarde te geven door het in te richten als een Waterwinpark. Hierdoor werd de woonomgeving aantrekkelijker en, kijkend de naar de lange termijn, de kwaliteit van het grondwater goed geborgd. Het park werd in 2011officieel geopend.

Laadzuilen voor elektrische fietsen in de binnenstad

20140427 WIJK BIJ DUURSTEDE  De gemeente heeft in de binnenstad van Wijk bij Duurstede, op de Markt, twee laadzuilen voor elektrische fietsen en andere elektrische tweewielers geplaatst. De elektrische fiets is enorm in opkomst en steeds meer bezoekers van Wijk bij Duurstede komen naar de stad op een elektrische fiets. Een oplaadpunt voor de fiets is voor deze bezoekers een mooie service. Daarnaast wil het college de elektrische fiets graag promoten als een duurzaam en milieuvriendelijk vervoermiddel.

vergroot foto

Wethouder Robbert Peek: “Door de komst van twee oplaadpunten voor E-bikes wordt het elektrisch rijden in de gemeente verder gestimuleerd. Dit is een duurzame maatregel, waarmee de aantrekkelijkheid van de binnenstad economisch en toeristisch wordt vergroot. Met het plaatsen van de elektrische laadpalen willen we als gemeente een bijdrage leveren om meer bezoekers aan te trekken voor de binnenstad. Wij vertrouwen erop dat deze stimulans voor de promotie van onze stad navolging krijgt onder de ondernemers.”

Wijkse aangelegenheid
De aanschaf, levering en plaatsing van de laadzuilen is vrijwel helemaal een Wijkse aangelegenheid. Elbizz B.V. heeft de laadzuilen geleverd en loonwerkersbedrijven Chris van den Anker en Ferry van Schaik hebben het graaf- en straatwerk om de laadzuilen te kunnen plaatsen uitgevoerd. Alle drie bedrijven uit Wijk bij Duurstede

Vervoer bedrijfsbezoeken
Het college van burgemeester en wethouders is extra geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheid van de elektrische fiets en brommer na een aantal afgelegde bedrijfsbezoeken. Elbizz B.V. uit Wijk bij Duurstede heeft voor deze bedrijfsbezoeken elektrische brommers beschikbaar gesteld. Het bedrijf adviseert en begeleidt commerciële bedrijven, gemeenten en non-profit instellingen bij het realiseren van oplaadmogelijkheden en laadinfrastructuur voor elektrische auto’s, fietsen, bromfietsen en scooters.

Gratis startabonnement voor de Milieubarometer

20140427 WIJK BIJ DUURSTEDE  De Milieubarometer is een duurzaamheidsmonitor en maakt de milieukosten en milieuprestaties van een bedrijf of instelling eenvoudig en snel zichtbaar. In één oogopslag zie je welke milieuaspecten het zwaarst wegen in je organisatie en op welke punten je kunt besparen.

De gemeente Wijk bij Duurstede vindt het belangrijk dat bedrijven en organisaties aan de slag gaan met duurzaamheid en wil dit graag stimuleren. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om het startabonnement voor de milieubarometer financieel te ondersteunen. Hierdoor kan het Platform MVO Wijk bij Duurstede dit jaar alle bedrijven en organisaties die gevestigd zijn in Wijk bij Duurstede een gratis startabonnement aanbieden. Meer informatie hierover vind je op de website van Platform MVO Wijk bij Duurstede: http://www.mvowijkbijduurstede.nl/index.php/gratis-startabonnement-milieubarometer/.

Bij vragen over dit aanbod en over het invullen en het gebruik van de Milieubarometer kun je contact opnemen met Nelleke Klein Roseboom (tel. 06–25254056, info@quartz-kwaliteit.nl). Desgewenst kan zij ondersteunen bij het invullen en analyseren van de resultaten. Hieraan zijn kosten verbonden. Quartz adviseert bedrijven in het MKB op het gebied van kwaliteitsmanagement en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Eenvoudig online invullen
De milieubarometer is een handig online instrument, dat de milieuprestaties van je organisatie en bijbehorende kosten eenvoudig en snel zichtbaar maakt. Na het invullen van de milieugegevens vertaalt de Milieubarometer deze in een aantal overzichtelijke grafieken. Deze grafieken laten zien hoe je scoort op het gebied van milieu en waar de prioriteiten liggen om de energiekosten en CO2 uitstoot te verlagen. Wanneer je de Milieubarometer meerdere jaren invult, breng je het effect van genomen maatregelen in beeld. Daarmee kun je maatschappelijk verantwoord ondernemen zichtbaar maken in de communicatie met je medewerkers, klanten en opdrachtgevers.

Loopgroep brengt Bevrijdingsvuur naar Bunnik

20140427 BUNNIK  Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Dat doen we onder andere door precies om 00.00 uur het bevrijdingsvuur in Wageningen te ontsteken. Vervolgens wordt dit vuur door groepen uit heel Nederland naar hun eigen woonplaats gebracht.
 
Het vuur in Wageningen van waaruit het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken, is een eeuwig brandend vuur dat afkomstig is van het originele bevrijdingsvuur in Normandië.
 
Dit jaar brengen acht lopers van Loopgroep Bunnik het vuur naar Bunnik. Zij lopen in de nacht van 4 naar 5 mei in estafettevorm van Wageningen naar Bunnik. De Loopgroep heeft een route uitgezet van 69 kilometer. Wageningen – Bunnik rechtstreeks is circa 45 kilometer maar De Loopgroep volgt een route die eerst de andere kant opgaat namelijk via Heelsum en Heteren. Zij lopen dan via de Betuwe naar Kesteren waarna zij via Rhenen de provincie Utrecht in komen. Via Wijk bij Duurstede gaan zij richting Bunnik. In de watertoren in Werkhoven wordt ontbeten. Daarna gaan zij door de kernen van Werkhoven, Odijk en Bunnik naar zorgcentrum Bunninchem. De route van 69 kilometer is bedacht omdat het 69 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd.
 
Om 10.30 uur houdt burgemeester Ostendorp een korte toespraak, waarna hij de brandende fakkel overhandigd krijgt en het Bunnikse bevrijdingsvuur zal ontsteken. Ook de voorzitter van de Loopgroep, Jan Klingen, houdt een korte toespraak. De plechtigheid vindt plaats in de binnentuin van zorgcentrum Bunninchem, Burg. v.d. Weijerstraat 26 in Bunnik.
 
Burgemeester Ostendorp: “Ik vind het heel belangrijk om, na de Dodenherdenking op 4 mei, onze vrijheid te vieren en ben dan ook blij dat we de Loopgroep Bunnik bereid hebben gevonden om het Bevrijdingsvuur te gaan halen in Wageningen. Ik wens hen veel succes bij deze sportieve prestatie! Ik nodig belangstellenden graag uit om de plechtigheid bij te wonen”.
het nieuws van 28 april 2014
17e jaargang nummer 5104
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wielrenner aangereden in Driebergen

20140428 DRIEBERGEN  Op de kruising van de Horstlaan en de Arnhemsebovenweg in Driebergen is maandagmiddag een wielrenner aangereden door een bestelbusje.  De man wordt door ambulancepersoneel verzorgd in afwachting van een traumahelikopter.

Lees verder

Karabijn uit Tweede Wereldoorlog na 74 jaar teruggevonden

20140428 LEERSUM  Het doorzettingsvermogen van een 83-jarige man, het goede geheugen van zijn 90-jarige broer en een beetje hulp van een boswachter hebben ervoor gezorgd dat een karabijn uit de Tweede Wereldoorlog na 74 jaar is teruggevonden in Leersum. Het wapen lag al die tijd in de grond begraven.

Lees verder

Langbroekse Oranje-vis wedstrijd groot succes

20140428 LANGBROEK  Ondanks heftige voorspellingen van buienradar -regen-hagel-onweer- meldden zich 64 vissers voor de Langbroekse Oranje-vis wedstrijd. Velen kwamen met paraplu en regenpak naar de waterkant. Het publiek kwam weer massaal toegestroomd. In totaal is er 13.85 m vis gevangen.

Lees verder

HDS in Almere onderuit

20140428 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS slaagde er in de uitwedstrijd tegen Forza Almere niet in om tot winst te komen. De formatie van trainer Frank Brouwer ging met 0-1 kopje onder. Dat betekent dat de ploeg uit Leersum in de resterende twee wedstrijden nog alle zeilen moet gaan bijzetten om niet rechtstreeks te degraderen.

Lees verder

Waterleiding gesprongen bij gemeentehuis Rhenen

20140428 RHENEN  Een gesprongen waterleiding bij het gemeentehuis in Rhenen heeft ervoor gezorgd dat medewerkers van het waterleidingbedrijf er uren nachtwerk op hebben zitten. Zondagavond om 23.00 uur sprong de leidingnabij de ingang van het op de berg langs de Nieuwe Veenendaalseweg gelegen gemeentehuis.

Lees verder

Geen collegedeelname voor de SP

20140428 UTRECHTSE HEUVELRUG  Er is geen rol weggelegd voor de SP bij de collegevorming.  Op 26 april kwam informateur Bert Bakker met het advies een coalitie te vormen met D66, CDA, GL/PvdA en de SGP.  De afgelopen weken heeft de SP wel een constructieve bijdrage geleverd bij het samenstellen van het raadsprogramma.

Hierin zijn het heldere afspraken gemaakt voor o.a. het behoud van bibliotheken, openbare scholen en het vasthouden aan de 35% sociale woningbouw bij nieuwe bouwprojecten.

De SP heeft aangegeven dat we de verantwoordelijkheid wilden nemen die past bij de grootste winnaar van de verkiezingen. Hiervoor hebben wij gesteld dat geld dat bestemd is voor zorg, ook daar terecht komt en dat de nodige zorg voor een ieder beschikbaar is. Daarnaast vroegen wij om af te zien van het plan voor een bedrijventerrein op de Amerongse Enk.

Fractievoorzitter Jasper van Geijtenbeek: “Niet deelnemen aan het college is jammer, maar de inwoners die op 19 maart voor de SP hebben gekozen kunnen erop rekenen dat wij het nieuwe college scherp houden op het gebied van zorg, onderwijs en sociaal beleid zoals de mensen dat al 8 jaar van ons gewend zijn. Met onze nieuwe fractie die van 1 naar 3 raadsleden  is uitgebreid, gaan wij er alles aan doen om de gemeente 100% sociaal te maken en te houden. Wij zijn er klaar voor!”

Debat met lijsttrekker GroenLinks in Eurowinkel

20140428 DRIEBERGEN  GroenLinks organiseert op woensdag 7 mei een debat met Bas Eickhout. Eickhout is lijsttrekker van GroenLinks bij de verkiezingen van het Europarlement op 22 mei. Het debat vindt plaats in de Eurowinkel aan de Bosstraat 1 in Driebergen, op 7 mei vanaf 20.00 uur.

In zijn inleiding gaat Eickhout in op werkgelegenheid, duurzame economie en sociaal beleid, thema’s die ook in de Utrechtse Heuvelrug belangrijk zijn. Dan is het tijd voor een debat over deze onderwerpen. Natuurlijk komt daarbij aan de orde wat Europa voor de Utrechtse Heuvelrug betekent.

Eickhout houdt zich in het Europarlement bezig met klimaat, de eurocrisis, dierenwelzijn, banken en financiële markten, de toekomst van de Europese Unie en voedsel en landbouw. Hij staat al twee jaar in de top 5 van de Duurzame 100 van Trouw.

Allereerste Revius Schoolmusical groot succes

20140428 DOORN  Leerlingen van het Revius Lyceum Doorn hebben afgelopen week de uitvoering gehad van de grote schoolmusical ‘The Winner Takes It All’. De allereerste Revius schoolmusical, gebaseerd op het verhaal van Mamma Mia, werd uitgevoerd door 14 leerlingen uit alle jaarlagen en won vorig jaar september de aanmoedigingsprijs van de Cultuurraad Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast werd de musical ook mogelijk gemaakt door de Doornse Rotaryclub, die de musical met een geldbedrag ondersteunde.

Met 250 bezoekers noemt organisatrice Annelou Snippe (15) de musical een groot succes. ,,We zijn blij met de ondersteuning die wij ontvingen vanuit diverse hoeken”, aldus Annelou. De groep jongeren zijn ook aangesloten bij ‘GAST’, een organisatie binnen de school die feesten en evenementen organiseert voor en door leerlingen, zonder veel input van docenten.

Rotary en Jongeren Cultuurprijs
Eerder in 2013 benaderde de leerlingen de Doornse Rotary, die zeer onder de indruk waren van de plannen voor deze musical. Daarmee ontvingen zij €100, en werd er ook een nieuw plan geboren voor een musical samen met het AZC Leersum. In samenwerking met de Rotary wordt er een minimusical genaamd ‘Sprook’ voorbereid en uitgevoerd op de jubileumdag van de Rotary op 14 juni aanstaande.
Ook won de groep de aanmoedigingsprijs binnen de Jongeren Cultuurprijs, uitgereikt door de Cultuurraad Utrechtse Heuvelrug. Officieel bestond deze prijs niet, maar deze is eenmalig in het leven geroepen omdat de raad onder de indruk was van de plannen die deze leerlingen hadden. Daarmee wonnen zij €150 euro om te investeren in de schoolmusical. Het Revius Lyceum gaf aan zeer trots te zijn op de leerlingen en blij te zijn met dit soort initiatieven.

Kerktoren is 22,45 meter hoog

20140428 DRIEBERGEN  Honderden bezoekers van de Oranje-markt hebben zaterdag meegedaan aan de prijsvraag ‘Hoe hoog is de toren van de Sint Petrus’ bandenkerk?’ De schattingen liepen uiteen van 12,5 meter tot maar liefst 75 meter. In werkelijkheid is de toren van de Sint Petrus’ bandenkerk 22,45 meter hoog.

Twee bezoekers zaten er met een schatting van 22,5 meter slechts 5 centimeter naast. Na loting is mevr. Lianne Banda als winnaar uit de bus gekomen. Zij krijgt een cadeaupakket met Petrus’ banden-artikelen èn mag de toren bezichtigen.
De prijsvraag vestigde de aandacht op de actie ‘Toren in topvorm’ om groot onderhoud aan de kerktoren te kunnen plegen. Meer informatie is te vinden op de website www.torenintopvorm.nl
het nieuws van 29 april 2014
17e jaargang nummer 5105
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Wielrenner Driebergen fietste tegen sleepkabel

20140429 DRIEBERGEN  De wielrenner die maandagmiddag zwaargewond raakte bij een ongeluk op de Arnhemsebovenweg in Driebergen fietste met volle snelheid tegen een strak gespannen sleepkabel aan. De kabel liep over het fietspad heen en zat tussen twee auto’s die wilden afslaan.

Lees verder

Rutte blij met Zeister ondernemers

20140429 ZEIST  Twintig jaar nadat het origineel per ongeluk in een afvalcontainer terechtkwam, keerde een schilderij van het kabinet-Cort van der Linden afgelopen donderdag terug in de Tweede Kamer, dankzij twee Zeister bedrijven. Premier Mark Rutte (VVD) onthulde een replica van het schilderij met zijn verre liberale voorganger.

Lees verder

Dreigende financiële problemen voor gemeenten bij overdracht taken jeugdzorg

20140429 REGIO  Gemeenten in de regio Zuidoost Utrecht worden geconfronteerd met financiële problemen rond de overdracht van taken in de jeugdzorg. De gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van de jeugdzorg. Het voorlopige budget dat het Rijk toekent is 15 miljoen lager dan nodig lijkt.

De problemen ontstaan doordat de regio Zuidoost Utrecht veel zorginstellingen herbergt die de gemeenten met extra hoge lasten confronteert. Deze worden door het Rijk onvoldoende gecompenseerd.
 
De regio Zuidoost Utrecht bestaat uit de vijf gemeenten, Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Zij vragen staatssecretaris Van Rijn van het Ministerie van VWS in een brandbrief dringend om hun budget zo spoedig mogelijk te herzien, gebaseerd op de daadwerkelijke cijfers over kinderen in de jeugdzorg, zodat zij hun bijdrage kunnen leveren aan de continuïteit van de jeugdzorg in de regio.
 
Budget ontoereikend
De financiële problemen ontstaan doordat de kosten van zware en dure vormen van jeugdhulp in zorginstellingen ten laste komen van het budget van de gemeenten waar die instellingen staan. In de regio Zuidoost Utrecht herbergen vooral de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist veel van dergelijke zorginstellingen. Het gaat vaak om jeugdigen die van buiten de regio komen en na afronding van de hulp weer terug gaan naar de gemeente waar ze vandaan kwamen. “Deze lasten komen voor rekening van onze regio terwijl het budget daar niet op gebaseerd lijkt te zijn”, aldus de brief aan de staatssecretaris. “Het toegekende budget voor onze regio is daardoor in grote mate onvoldoende. Deze problemen vormen een ernstige bedreiging voor een goede en tijdige implementatie van de transitie jeugdzorg. Het is voor ons op dit moment onmogelijk tot zinvolle afspraken te komen met de zorgaanbieders.”
De zorgaanbieders in de provincie en het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht delen de zorgen van de gemeenten en staan achter de brief aan de staatssecretaris.
 
Voorbereiding in volle gang
In de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist zijn de voorbereidingen voor hun nieuwe rol in de jeugdzorg in volle gang. Dit gaat mede in samenwerking met de zes regio’s binnen de provincie Utrecht en vele andere organisaties. Deze voorbereidingen gaan gewoon door.

Oproep deelnemers meedenkgroep nieuw zwembad

20140429 WIJK BIJ DUURSTEDE  Het college van burgemeester en wethouders van Wijk bij Duurstede wil mogelijke initiatieven uit de markt voor een nieuw zwembad in samenhang en met betrokken verenigingen en belanghebbenden bekijken. Hiervoor wordt het project ‘Mogelijkheden realisering zwembad’ gestart.

Lees verder

Coalitie Zeist maakt wethouders bekend

20140429 ZEIST  Jacqueline Verbeek (VVD), Johan Varkevisser (D66), Roy Luca (Seyst.nu) en Marcel Fluitman (CDA) worden de vier nieuwe wethouders van Zeist. VVD, D66, Seyst.nu en CDA presenteerden maandagmiddag hun coalitieakkoord en krijgen elk één wethouder.

Lees verder
het nieuws van 30 april 2014
17e jaargang nummer 5106
foto’s op flickr

foto’s op 500px

Vanaf 1 mei BOA in Utrechtse Heuvelrug 


20140430 UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeenteraad heeft het mogelijk gemaakt dat inwoners van gemeente Utrechtse Heuvelrug 
vanaf 1 mei kunnen rekenen op de inzet van de heer Visser-Aalbers als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). 

De heer Visser-Aalbers treedt waarschuwend en als het moet bekeurend op tegen overtredingen uit de Algemene Plaatselijk Verordening (APV), de Afvalstoffenverordening en de Wegenverkeerswet.

Hierbij kan gedacht worden aan fout parkeren, fietsen door voetgangersgebied, het niet opruimen van hondenpoep, hinderlijk gedrag op openbare plaatsen, weggooien van afval enzovoorts. 
Gemeente en politie bekijken in nauwe samenwerking periodiek in welke dorpen welke inzet noodzakelijk is. Inwoners kunnen hun klacht of melding van overlast in de openbare ruimte melden via de website van de gemeente.

De focus bij het handhaven ligt in de eerste plaats op het bevorderen van het naleefgedrag.
Vaak begint dat met een goed gesprek of een duidelijk waarschuwing. Maar bij overduidelijke en bewuste overtredingen wordt direct opgetreden. Zo zal het duidelijk zijn dat bij het constateren van vernielingen of het op straat gooien van afval niet eerst gewaarschuwd wordt.

De afhandeling van de processen-verbaal verloopt via het Centraal Justitieel Incassobureau.

Tweeling voor provinciale slechtvalk

UTRECHT  De slechtvalk die bovenop het provinciehuis in Utrecht woont heeft twee kuikens gekregen. Via de webcam die op de nestkast gericht staat, waren de kuikens al gesignaleerd. Woensdag 30 april bracht de voorzitter van de Slechtvalkenwerkgroep een bezoek aan de nestkast. Aan meerlingen uit de provincie Utrecht wordt nu gevraagd om namen te verzinnen voor de slechtvalkentweeling.

vergroot foto

De twee kuikens zijn gewogen en onderzocht. Het gaat om een vrouwtje en een mannetje van 18 en 16 dagen oud. Ze wegen respectievelijk 675 en 437 gram. De kuikens worden over ruim een week geringd, zodat ze ook na het uitvliegen herkenbaar zijn. Zolang ze bij de ouders in de nestkast huizen zijn ze te volgen via de provinciale webcam (slechtvalk.provincie-utrecht.nl inloggen met ‘gast’ zonder wachtwoord).

Wie verzint de namen
De slechtvalkentweeling heeft nog geen naam. De provincie Utrecht roept daarom alle meerlingen uit de provincie Utrecht op om namen voor de tweeling aan te dragen. Dit kan, onder vermelding van namen en contactgegevens van de inzenders, tot en met zondag 18 mei op slechtvalk@provincie-utrecht.nl. Gedeputeerde Krol zal maandag 19 mei de winnende namencombinatie trekken uit de inzendingen.

Wethouder Verhoef ook weg

20140430 UTRECHTSE HEUVELRUG – ‘‘Was graag doorgegaan als wethouder Ruimte, Recreatie, Cultuur, enz. Maar dynamiek onderhandelingsproces leverde andere uitkomst op met voor GLPvdA de verantwoordelijkheid voor andere mooie, belangrijke portefeuille.

Lees verder

Samenstelling nieuw college en portefeuilleverdeling bekend

UTRECHTSE HEUVELRUG  Het beoogde nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat voor de komende vier jaar uit burgemeester Frits Naafs, wethouder Jan Willem van Dongen van D66, wethouder Henk Veldhuizen van het CDA, wethouder Hans Nijhof van GroenLinks/PvdA en wethouder Gerrit Boonzaaijer van de SGP. 

Dit is op dinsdagavond 29 april in goed overleg met elkaar overeengekomen. De komende drie weken worden gebruikt om de beoogde wethouders te screenen en afspraken te verfijnen. De benoeming en installatie van de beoogde wethouders is gepland in de raadsvergadering van 19 mei.

Motivatie wethouders
Jan Willem van Dongen: “Een geweldige eer en uitdaging om in deze prachtige gemeente aan de slag te gaan! Ik wil mijzelf inzetten om samen met ondernemers en inwoners Utrechtse Heuvelrug een nog mooiere gemeente te maken.”

Henk Veldhuizen: “Het is mij een eer om mijn gemeente als bestuurder te mogen dienen. Ik ga me sterk maken voor ieder dorp en ben aanspreekbaar voor iedereen. Samen de kar trekken is misschien wel het motto van dit college en dat spreekt mij zeer tot de verbeelding.”

Hans Nijhof: “Het is eervol en mooi om bij te kunnen dragen aan het bestuur van onze gemeente. Een gemeente waarin inwoners en bestuur met elkaar en voor elkaar werken aan een samenleving waarin iedereen aan bod komt en niemand aan de kant staat. De kracht van onze gemeenschap ligt in de dialoog en ik lever daar graag een bijdrage aan. “

Gerrit Boonzaaijer: “Wij dragen graag een bestuurlijk steentje bij aan “het bouwen aan vertrouwen” van onze mooie gemeente.”

Frits Naafs: “Samen met deze vier nieuwe wethouders gaan we met frisse energie verder werken aan de toekomst van onze gemeente. Ik heb er zin en vertrouwen in. “

Meer asielzoekers naar Leersum

20140430 LEERSUM  De uitbreiding van het asielzoekerscentrum de Hoogstraat van 500 naar 650 inwoners krijgt na vier jaar eindelijk groen licht. Het college is vorige week akkoord gegaan met de extra opvangcapaciteit.  Na de dood van de Somalische AZC-bewoonster in 2010 schortte Utrechtse Heuvelrug alle medewerking aan de uitbreiding op.

Lees verder

Hazenpad Zeist bijna klaar

20140430 ZEIST  Eindelijk goed nieuws voor mensen die met hun rolstoel vanuit de parkeergarage bij de Muziekschool het centrum in willen. De rolstoelhelling naar het Hazenpad is uiterlijk dinsdag klaar. Maandenlang hebben de werkzaamheden aan het Hazenpad in Zeist geduurd.

Lees verder

Bunkerschip vervallen maar niet gevaarlijk

20140430 WIJK BIJ DUURSTEDE  De volksgezondheid loopt geen gevaar, en het bunkerstation beschikt over de benodigde papieren om bij de stadshaven te liggen. Er zijn wel gevaarlijke stoffen aan boord, het schip maakt inderdaad een vervallen indruk. De gemeente weet niets van ‘bewoning’; dat is ook niet toegestaan. Dat antwoordt wethouder Peek op de vragen die GroenLinks op 27 maart stelde.


Lees verder

Denny van Loen naar VVA ’71

20140430 ACHTERBERG  Denny van Loen verhuist volgend seizoen naar hoofdklasser VVA ’71. De zoon van oud-FC Utrecht-speler en -international John van Loen komt over van Montfoort, dat eveneens uitkomt in de Hoofdklasse.


Lees verder

De Nieuwe Hollandse Waterlinie mogelijk op werelderfgoedlijst

20140430 PROVINCIE UTRECHT  Alexander Rinnooy Kan gaat zich inzetten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO-werelderfgoedlijst te krijgen. De voormalige voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) wordt voorzitter van een comité van aanbeveling.


Lees verder

Werkhoven heeft nu ook een virtuele Brink

20140430 WERKHOVEN  Werkhoven heeft sinds een week haar eigen dorpsplatform: www.inwerkhoven.nl. “Je kunt het zien als een digitale ontmoetingsplaats, een virtuele Brink eigenlijk,” aldus Carla Veenman, een van de oprichters. “Het idee er achter is heel simpel: het biedt een podium voor alles van, voor en door de bewoners van Werkhoven.”

Lees verder

Ambtenaren in actie voor verstandelijk gehandicapten

20140430 GEMEENTE BUNNIK  Medewerkers van de gemeente Bunnik komen op 25 september in actie tijdens de Gemeentemarathon op sportpark Papendal in Arnhem. De opbrengst gaat naar het Fonds verstandelijk gehandicapten, waar Linda Ostendorp, de vrouw van de burgemeester, projectleider is.

Lees verder

Nieuw bestuur P21 met Vincent Bijlo

20140430 GEMEENTE BUNNIK  De partij Perspectief 21 heeft een geheel nieuw bestuur. Voorzitter Rob Zakee is afgetreden nu hij wethouder is geworden. Hij wordt opgevolgd door Els Otterman uit Bunnik. Daarnaast zitten Alex Kaat (Bunnik), Korné Viskil (Bunnik) en Agnes Laurens (Odijk) in het bestuur.

Lees verder

Utrechtse Heuvelrugtocht

DRIEBERGEN  Op zaterdag 10 mei 2014 organiseert de Driebergse Tourclub (DTC) een fietstoertocht over 5 afstanden. Er kan gekozen worden uit 140 km – 100 km – 75 km – 50 km en 30 km (deze laatste afstand is niet voorzien van richtingpijlen). De Heuvelrugtocht wordt gesponsord door fietsenhandel Care 4 Bikes.

Voor de verandering rijden we nu eens in de richting Amersfoort. Ook daar valt het een en ander te klimmen. We starten met de beklimming van de Piramide van Austerlitz en dalen af naar het kruispunt Quatre Bras. Dan koersen we af op de kazernes ten noordoosten van Amersfoort en rijden een rondje over het Soester Hoogt achter de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Korte klimmetjes door fraai bosgebied. Daarna rijden we naar de zuidkant van Amersfoort, alwaar we de Amersfoortse berg van verschillende kanten beklimmen.
Vervolgens laten we Amersfoort achter ons en zetten we koers naar vertrouwd terrein op de Utrechtse Heuvelrug. De 100 km-rijders gaan nog even naar de Amerongse berg om daar wat hoogtemeters te pakken en de deelnemers aan de 140 km. afstand maken een lus over Rhenen en Wageningen om de Grebbeberg te kunnen beklimmen. Daarna keren we weer terug naar Driebergen.

Starttijden:
140 km tussen 08.00 en 10.00 uur
100 km tussen 08.00 en 10.30 uur
75 km tussen 08.30 en 11.00 uur
50 km tussen 09.00 en 11.00 uur
30 km tussen 09.00 en 14.00 uur
Vertrek en inschrijving in het clubhuis van the Pink Panthers, sportpark de Woerd in Driebergen.
Na afloop is er gelegenheid om te douchen.

Debat over positie provincie Utrecht in Europa

20140430 PROVINCIE UTRECHT  De provincie viert de Dag van Europa vrijdag 9 mei 2014 met een debat in de Botanische Tuinen Utrecht. Het programma is opgesteld in samenwerking met de Economic Board Utrecht (EBU).

Op 9 mei wordt in heel Europa stilgestaan bij de grondlegging van Europese samenwerking, namelijk de verklaring van Robert Schuman, Franse minister van Buitenlandse Zaken, die de aanzet vormde voor een gemeenschappelijke markt voor kolen en staal.

Aangezien we dit jaar een nieuw Europees Parlement kiezen en er een nieuwe Europese Commissie wordt benoemd, willen de provincie en de EBU de Europadag aangrijpen om samen met u en een aantal kandidaten voor het Europees Parlement in gesprek gaan over de Europese kansen in de regio Utrecht. Centraal staat de vraag hoe we de samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijven in de regio verder kunnen verbeteren.

Het dagprogramma en de aanmeldprocedure vindt u op onze evenementenkalender.

2 jaar cel geëist voor brand stichten in huis

20140430 RHENEN  De officier van justitie in Utrecht eiste dinsdag tegen een 39-jarige man uit Rhenen 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Volgens de officier heeft de man zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag op zijn partner door brand te stichten in hun woning aan de Stokweg in Rhenen.

Lees verder