heuvelrugnieuws 1 april 2013
klik op foto’s voor vergroting en meer informatie

Jubileumconcert Manderen met Stichts Mannenkoor

20130401 MAARN/DRIEBERGEN   Harmonie Manderen en het Stichts Mannenkoor hebben dit jaar wat te vieren. Een 30- en een 60-jarig jubileum laten de muzikanten niet zomaar voorbij gaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongeren op werkvakantie naar Moldavië

20130401 LEERSUM   Elf jongeren in de leeftijd van 15-23 jaar gaan deze zomer met drie begeleiders veertien dagen naar Moldavië om te bouwen aan een Day Care Centrum voor kinderen.

Lees verder op de website van De Kaap

VVD: meepraten en meedoen

20130401 HEUVELRUG   De VVD verzorgt dinsdag 9 april een bijeenkomst voor inwoners die mogelijk geïnteresseerd zijn om raadslid te worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileumconcert Oct-Opus

20130401 DOORN   Koor Oct-Opus verzorgt zondag 28 april in de Martinuskerk in Doorn het jubileumconcert ,,Met hart en ziel”. Het programma bestaat uit gevarieerde koormuziek door de eeuwen heen.

Lees verder op de website van De Kaap

Akoestische livemuziek in Amerongen

20130401 AMERONGEN   Saxofonist Peter Filius treedt op zondag 7 april op met muzikanten uit zijn muzikale kring tijdens The Acoustic Sessions in Café Restaurant Buitenlust.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 2 april 2013

Opnieuw nederlaag FC Driebergen

20130402 DRIEBERGEN Op tweede paasdag heeft FC Driebergen opnieuw een nederlaag geleden die absoluut niet nodig was . In een goed gespeelde 1e helft waar FC Driebergen de bovenliggende partij was met aantrekkelijke combinaties wat het publiek een goed gevoel gaf mede door de wat mindere resultaten in de laatste wedstrijden.

vergroot foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7

Het was al in de 3e minuut dat na een goed lopende actie Robin Notenboom doorbrak en alleen op de doelman wilde afstevenen maar gestuit werd op een ongeoorloofde manier door de links back van CJVV .

Iedereen keek goed naar de scheidsrechter wat hij zou trekken geel of rood het kon alle twee worden en tot verbijstering bij veel mensen gaf hij geel (misschien angst om al zo vroeg rood te geven!!).

13e minuut goed doorzetten van Jelle Adema maar zijn goede voorzet werd mis gekopt door wederom Robin Notenboom die vooral in de 1e helft een puike wedstrijd speelde en door zijn snelheid voor diverse gevaarlijke momenten voor het doel van CJVV
zorgde. In de 16e minuut wederom een snel lopende aanval tussen Tolga Albayrak en Robin Notenboom die net over schoot.

Maar zijn inzet werd in de 20e minuut beloond door na een uitstekende uitval die hij met een droog schot afrondde onhoudbaar voor de doelman van CJVV 1-0 een dik verdiende voorsprong op dat moment.
Het duurde zeker nog wel 10 minuten dat er wat gevaar kwam van de kant van CJVV dat het eerste kansje kreeg maar doelman Michel van Bruggen stond op zijn plaats.
Het was jammer dat de thuisclub niet op een 2-0 voorsprong kon komen vlak voor het verstrijken van de 1e helft toen Tolga Albayrak zijn schot net naast zag gaan.

De 2e helft kreeg een heel ander gezicht met een veel sterker CJVV dat na een peptalk in de pauze direct de aanval koos en al snel de gelijkmaker kon scoren in de 49e minuut en dat was er een uit het boekje bij een afgeslagen aanval kwam de bal op 25 meter van het doel voor de voeten van de linksbuiten van CJVV die gelijk uithaalde en de bal schitterend in de rechter bovenhoek belande 1-1.
Na deze vroege gelijkmaker was FC Driebergen hun goede spel van de 1e helft helemaal kwijt en het werd zelfs nog erger toen in de 57e minuut het zelfs 1-2 werd door een verdediging fout .

Deze teleurstelling is men niet meer te boven gekomen en het was CJVV wat het spel maakte zonder echt gevaarlijk te worden.
Het venijn zat in de staart van de wedstrijd toen in de 89e minuut Mathijs Brink de grootste kans op de gelijkmaker op zijn schoen had maar de doelman van CJVV redde schitterend en in de rebound was het CJVV die dit goed uitspeelde en direct na deze kans de 1-3 scoorde even later floot de scheidsrechter voor het einde voor deze onnodige nederlaag.

Zaterdag 6 april de uitwedstrijd  aanvang 14.30 in Maartensdijk tegen SVM- FC Driebergen

Landal komt met vakantiepark in Overberg

20130402 OVERBERG  Landal GreenParks breidt uit met een vakantiepark op de Utrechtse Heuvelrug. Het heet Landal Amerongse Berg en ligt in het dorpje Overberg. Op 12 juli worden de eerste gasten ontvangen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dalto haalt laatste doelen in de zaal

20130402 DRIEBERGEN  In de laatste wedstrijd van het seizoen stond er voor zowel Dalto/BNApp.nl als DeetosSnel/Volhuis niets meer op het spel, behalve de eer. En die eer werd hooggehouden, dankzij de steun van de D-side die hiermee winnaar van de avond werd.

Lees verder op de website van De Kaap

The Pink Panthers UK day weer een daverende dag

DRIEBERGEN De rugbyers van the Pink Panthers houden elk jaar op de paaszaterdag een grote UK day. Dit houdt in dat voor zoveel mogelijk teams een tegenstander op bezoek komt uit de UK.  Dit jaar voor maar liefst vier teams is dat weer gelukt.
De dag startte met het bezoek voor the Panthers Mini’s (spelers van 11 en 12 jaar oud) die ontvingen Blackheath RUFC uit Londen en de alleroudste rugby club in de wereld.

vergroot foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7

De relatie tussen de Londense club en the Pink Panthers heeft op zich al een lange geschiedenis beide clubs ontmoete elkaar voor de eerste keer in 1987 (toen bestonden the Pink Panthers pas drie jaar) Voor de jeugd was het de derde keer dat ze elkaar bespeelde. Eerste keer was tijdens een Panthers tour naar Engeland in 2005. en afgelopen jaar kwamen de clubs elkaar tegen in Gravesand (net ten oosten van Londen) Panthers verloren hun wedstrijd maar net met een verschil van twee tries. Goed was te zien dat the Panthers mini’s niet veel onderdoen voor de Londerse kids. Panthers mini team staat deze maand nog op het eind toernooi van de Nederlandse Rugby Bond op jacht naar het Nationaal Mini kampioenschap. De derde helft is ruim gewonnen door de ouders van de spelers die met lekkere hapjes voor de Engelse gasten (met staf, ouders en broertjes/zusjes een groep van 65 mensen).

Voor de  Panthers cubs (13-14 jarige) en junioren (15-16 jarige) waren er twee teams van Horsham RFC ook hier een super relatie tussen de twee clubs. Deze gaat terug naar 2006. Na dit jaar waar Horsham voor de eerste keer te gast waren bij the Pink Panthers zijn elk jaar wel wedstrijden gespeeld tussen de verenigingen. Laatste was oktober 2012 waar the Panthers te gast waren in Engeland. Zelfs de veteranen van Horsham hebben zweetdruppels achter gelaten op het Driebergse veld.
Voor de cubs zowaar een zege. Dat kan ook bijna niet anders maar liefst vijf spelers van the Pink Panthers zitten dagelijks op school in Hilversum waar het district vorig jaar gestart is met de rugbyacademy. Deze spelers krijgen naast hun schoolopleiding elke dag 1,5 uur rugbytraining. De junioren hadden dat gelukt niet echter speelde met een passie waar hen alleen maar van kon genieten.
Ook deze teams werden na de wedstrijden voorzien van een goede ontvangst met heerlijk eten bereid door vrijwilligers in de keuken van het Panthers clubhuis.

Als afsluiter van de dag speelde de Panthers colts aangevuld met jong senioren tot en met 20 jaar oud tegen Mumbles RFC uit Wales. Ook hier een heerlijke strijd welke uiteindelijk werd gewonnen door de bezoekers. Al was het verschil erg klein. Na deze wedstrijd werd de derde helft wel ruim gewonnen door the Panthers met goed eten en een lekker drankje dit alles onder het gezang van twee teams die zingend elkaar verder bestreden.

Deze week staat alles in het teken van de voorbereiding van het Nationale team op de interlands welke de komende weken op de agenda staan. De NL mannen trainen de hele week bij the Pink Panthers en spelen zaterdag om 15.00 uur een oefenwedstrijd. Tegenstander is nu nog onbekend door afzeggingen van het Militair UK team en de Exales (buitenlandse spelers die in NL spelen) In het voor programma van deze wedstrijd spelen de Panthers colts en jonge senioren tegen Horsham RFC welke dat weekeinde weer te gast zijn bij the Pink Panthers.

Grote uitslagen bij Oranje Wit elftallen

20130402 ELST  De elftallen van Oranje Wit hadden na afloop van beide wedstrijden in totaal 21 doelpunten op het scorebord staan. De zondagafdeling verloor met 2-7 en het zaterdagelftal speelde met 6-6 gelijk.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

TBS moordenaar Sybine Jansos met twee jaar verlengt

20130402 MAARN/DOORN  De rechtbank verlengt de tbs van de verdachte die in 1999 Sybine Jansons heeft vermoord met 2 jaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Presentatieavond Bloemenkoningin 2013

20130402 LEERSUM   De Bloemenkoningin 2013 van het Bloemencorso Leersum zal zaterdag 6 april door het corsobestuur worden gepresenteerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Clinic Trial-Bike op Schoonoord Doorn

20130402 DOORN  De leerlingen van de sportklassen van Schoonoord Doorn worden regelmatig getrakteerd op zogenaamde sportclinics. Bij een dergelijke les staat niet de eigen sportdocent voor de klas, maar een echte specialist.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 3 april 2013

Wethouder Elisabeth van Oostrum opent Jongerenruimte Maarn

20130403 MAARN  Vrijdagavond 5 april om 19.00 uur is de officiële opening van de Jongerenruimte in Sociaal Cultureel Centrum De Twee Marken, Trompplein 5 in Maarn. Wethouder Elisabeth van Oostrum verricht de opening. Iedereen is van harte welkom.

Het college heeft een maand geleden besloten de Jongerenruimte in De Twee Marken te realiseren omdat de ruimte hiervoor snel beschikbaar was. Daarnaast is De Twee Marken hét dorpshuis van Maarn waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Deze optie werd voor de gemeente financieel haalbaar omdat het bestuur van De Twee Marken de huurprijs naar beneden heeft bijgesteld. Daarnaast wilde het college gehoor geven aan de oproep van buurtbewoners om de jongeren in De Twee Marken te huisvesten.

De Jongerenruimte is informeel op 27 maart al van start gegaan. Het jeugdhonk bevindt zich achterin de Twee Marken in de voormalige ruimte van de peuterspeelzaal. De openingstijden zijn woensdag en vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar zijn  van harte welkom om elkaar te ontmoeten, gezellig te kletsen en (computer)spelletjes te spelen.
Vrijwilligers en het jongerenwerk van Welnuh draaien samen deze avonden.

Harddrugs aangetroffen

20130403 MAARN   Dankzij een alerte getuige hield de politie op dinsdag 2 april twee verdachten aan die in het bezit bleken te zijn van harddrugs.

Rond 18.30 uur zag een getuige dat een man en een vrouw zich verdacht gedroegen bij bosjes op de Kapelweg. Zij haalden een tasje uit de bosjes en fietsten hierna samen weg. De getuige besloot hen te volgen en de route door te geven aan de politie. De beide verdachten werden aangetroffen op de Meentsteeg.

Op basis van politie-informatie over de verdachten werden zij gecontroleerd op de aanwezigheid van drugs. Bij zowel de vrouw, een 22-jarige inwoonster uit Veenendaal, als bij de man, een 39-jarige inwoner van Zeist, werden verpakkingen met vermoedelijke cocaïne aangetroffen. Beiden zijn aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.

Koffieconcert Jim van der Zee in Wapen van Rijsenburg

20130403 DRIEBERGEN  In de serre van Het Wapen van Rijsenburg wordt op zondagochtend 14 april een koffieconcert gehouden.

Lees verder op de website van De Kaap

De mysterieuze doeken van Franz Hazelzet

20130403 DRIEBERGEN  In de serie ‘Vragen om verbeelding’ spreekt Franz Hazelzet, kunstschilder en docent beeldende kunst, op woensdag 10 april in de Parklaankerk. Hazelzet exposeert regelmatig op het landgoed Moersbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vergunning voor megastallen in Rhenen

20130403 RHENEN  Rhenen geeft toestemming voor de bouw van twee nieuwe megastallen voor 2.000 varkens aan de Friesesteeg. De gemeente heeft wel eisen gesteld aan de bouw.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Vroege Vogelwandeling bij De Boswerf op zondag 7 april


20130403 ZEIST  Beleef het mee: kom vroeg uit de veren en ervaar het bos ’s ochtends héél vroeg. Onder leiding van Frans van Bussel, vogelexpert, maken we een prachtige wandeling door het bos dat ontwaakt uit zijn slaap. Na de wandeling staat er voor de deelnemers een lekker biologisch ontbijt klaar.

Vogelconcert
Zo vlak voor zonsopkomst beginnen de eerste vogels al te fluiten. Tijdens de wandeling staan we stil bij de vogels die dan te horen zijn. Over het algemeen zijn dit vogels die ook in de eigen (woon)omgeving te horen zijn.

Start van de wandeling is om 6:30 uur bij De Boswerf. De wandeling duurt 1,5 uur. De leeftijd is 8+ . Deelname aan de activiteit kost € 6,50 per persoon inclusief een biologisch ontbijt. Aanmelden is verplicht en kan tot en met 4 april telefonisch tel: 030 69 22 393 of aan de balie van het bezoekerscentrum.

Boswerf weer open door de week!
Bezoekerscentrum De Boswerf is vanaf april weer door de week geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Lezing

20130403 ZEIST  Woensdag 10 april 2013 houdt dr. C. C. de Jonge een lezing met als onderwerp: Schöne Welt, wo bist Du? De klassieke oudheid in de liederen van Franz Schubert.

Franz Schubert (1797 – 1828) liet zich in een substantieel gedeelte van zijn 600 liederen inspireren door de klassieke oudheid. Zo zijn Griekse poëzie en mythologie prominent aanwezig in de gedichten van Goethe, Schiller en Mayrhofer, die door Schubert op muziek werden gezet. Hierbij aansluitend gaat de spreker in op de vraag, welk beeld van het oude Griekenland wordt opgeroepen in de Duitse poëzie van de Weimarer bloeiperiode. Voorts wordt nagegaan hoe dit beeld samenhangt met de wetenschappelijke bestudering van de oudheid in dezelfde periode. Ook is er aandacht voor de wijze waarop Schubert het nostalgische verlangen naar de oude wereld in klank verbeeldt, terwijl de bijzondere rol van de donkere zijde der mythologie niet vergeten wordt.

Ter illustratie zullen een aantal fragmenten life ten gehore worden gebracht.

De lezing wordt gehouden in Verzorgingscentrum ‘Mirtehof’, Molenweg 50, Zeist, aanvang 20.00 u. precies. Niet-leden zijn welkom à €. 5,00; scholieren gratis.

Snelle groei Schoonoord: versneld renoveren

20130403 DOORN  De gemeente Heuvelrug gunt Schoonoord-Doorn versnelde nieuwbouw. Terwijl de bouw van andere scholen juist wordt vertraagd, of gekort. Het heeft alles te maken met veranderende leerlingprognoses.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Jongerenruimte Welnúh Maarn open

20130403 MAARN   De jongerenruimte in Maarn is een feit en heeft vorige week voor het eerst zijn deuren geopend. Het jeugdhonk bevindt zich achterin de Twee Marken en is geopend op woensdag- en vrijdagavond.

Lees verder op de website van De Kaap

Doe een wens voor de Heuvelrug

20130403 HEUVELRUG   Het CDA Utrechtse Heuvelrug inventariseert de wensen van de dorpelingen in de Utrechtse Heuvelrug. Elke bruikbare wens die zij ontvangen levert een bijdrage aan het Heuvelrugfonds die goede doelen op de Utrechtse Heuvelrug ondersteunt.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorjaarsconcert Cappella Cantica

20130403 DRIEBERGEN   Cappella Cantica geeft 14 april vanaf 15.30 uur haar voorjaarsconcert in de Parklaankerk in Driebergen. Cappella Cantica zingt dit seizoen met Margo van Biezen als nieuwe dirigent.

Lees verder op de website van De Kaap

Teleurstellende hervatting veldcompetitie KCD

20130403 DOORN   Het begin van de tweede helft van de veldcompetitie is op een teleurstelling uitgelopen voor KCD. Na de degradatie in de zaal had de ploeg behoefte aan een mooi resultaat.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 4 april 2013

Politie zoekt asbestdumper

20130404 AUSTERLITZ   De politie onderzoekt het dumpen van asbest in afvalcontainers op een terrein aan de Woudenbergseweg.

Op dinsdag 2 april ontdekte een beheerder dat er meerdere zakken met asbestmateriaal was gestort in afvalcontainers op het terrein en waarschuwde de politie. Aan de hand van het gedumpte materiaal is de herkomst niet vast te stellen. Mogelijk is er bij het storten van het materiaal een witte bestelbus betrokken. Dit zou een bestelauto moeten zijn met een Nederlands kenteken.

De politie verzoekt getuigen die iets verdachts hebben gezien rond het terrein contact op te nemen met de politie in Zeist via het telefoonnummer 0900-8844. Anoniem kunt u bellen met Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800-7000.

Brandweer verkeerd geïnformeerd over drenkeling Henschotermeer

20130404 WOUDENBERG  De brandweer is verkeerd ingeseind, toen afgelopen zomer een 6-jarige jongen verdronk in het Henschotermeer. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar het dodelijk ongeluk.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Action opent eind april, Aldi werkt aan nieuw plan

20130404 DRIEBERGEN  Aldi tekent aan een nieuw plan voor een supermarkt op de Driebergse parkeerplaats Appelgaard. Discounter Action opent eind april de vestiging achter de AH.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Hoogenraad terug in politieke arena

20130404 DRIEBERGEN Takelbedrijf Hoogenraad is weer eens terug op de politieke agenda. De vraag is of Hoogenraad mag inschrijven op het projectgebied Hoofdstraat 26. Er dreigt een claim van €1,5 miljoen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Jubileumconcert Harmonieorkest Manderen

20130404 MAARN   Harmonieorkest Manderen geeft op zaterdag 6 april haar jaarlijkse voorjaarsconcert in Dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede Open Werkplaatsen kunst- en ambachtslieden

20130404 DRIEBERGEN  Vanwege het grote aantal bezoekers op de eerste Open Werkplaatsen, openen drie kunst- en ambachtslieden op zondagmiddag 7 april voor de tweede maal hun deuren.

Lees verder op de website van De Kaap

Continental Kids geven concert

20130404 DOORN  Bij het brandpunt in Doorn wordt op zaterdag 6 april een concert gegeven door de Continental Kids. Deze kindergroep trekt met eigentijdse muziek, zang en dans door het hele land om concerten te geven.

Lees verder op de website van De Kaap

Onderhoud Amersfoortseweg tussen Doorn en Maarn

20130404 DOORN/MAARN  De provincie Utrecht voert in de periode van 8 tot en met 12 april onderhoud uit aan de Amersfoortseweg tussen Doorn en Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 5 april 2013

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Knot

20130405 ZEIST  Op 5 april 2013 reikte burgemeester Koos Janssen een Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, uit aan de heer Arend Knot ter gelegenheid van zijn afscheid als bestuurslid van de Stichting KUBES. Dit gebeurt tijdens de opening van de jubileumexpositie van de Stichting KUBES in het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

De heer Knot was oprichter van de Stichting KUBES. Deze stichting wil de belangstelling voor kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden bevorderen. Arend Knot was (vice-)voorzitter, hield zich bezig met fondsenwerving en de organisatie van de dag- en meerdaagse excursies. Hij wist vele instellingen en musea te betrekken bij het doel van de Stichting. Na 25 jaar is KUBES mede door zijn enorme inzet uitgegroeid tot een Stichting met grote naamsbekendheid in Nederland. Ook was de heer Knot jarenlang lid van de Gemeenteraad van Zeist voor de fractie van GroenLinks.

BVH wil duidelijkheid over toekomst takelbedrijf Hoogenraad

20130405 HEUVELRUG  De fractie van Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) in de raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil weten of het Leersumse takelbedrijf, Hoogenraad, toch een kans krijgt voor vestiging van het bedrijf in de buurt van de A 12 in Driebergen.

Dit vraagt de BVH-fractie aan het college van B.enW. naar aanleiding van uitlatingen van de wethouders Homan en Verhoef. Beide wethouders nodigen McDonalds en andere bedrijven uit belangstelling te tonen voor eventuele vestiging op een locatie, vlakbij de oprit naar de A12.

De BVH-fractie vraagt zich vervolgens af of het niet wat merkwaardig is dat de wethouders Mc Donalds al hebben uitgenodigd om in te schrijven op de locatie. De fractie wil graag van het college horen of dit niet al te voorbarig is, terwijl er nog geen sprake is van een afgeronde toekomstvisie voor het stationsgebied waarin ook de ‘opritlocatie’ valt.
BVH-raadslid Frits van Schaik stelt dat de wethouders melding maken van bedrijven en instanties die belangstelling tonen voor het gebied. ‘Het bekende takelbedrijf Hoogenraad dat al jarenlang belangstelling heeft voor de locatie en nu in een juridische procedure is verwikkeld met de gemeente over geleden schade, wordt opnieuw niet genoemd. Daarop zijn ook onze vragen gericht. Kom op college: wees eens duidelijk.’   

(persbericht BVH)

Agenten trappen voordeur in

20130405 ZEIST  Agenten trapten in de vroege ochtend van vrijdag 5 april de voordeur van een woning in om de bejaarde bewoner te hulp te komen.

Rond 05.00 uur belde de 76-jarige bewoner van een woning aan de Achterheuvel naar de politiemeldkamer. Hij sprak zeer onverstaanbaar, maar de centralist kon er uit opmaken dat de man diabeet was, onwel was geworden en op de grond in zijn slaapkamer lag. Agenten gingen ter plaatse, maar de bewoner kon de deur vanzelfsprekend niet opendoen. Hij kon op de slaapkamer wel bij een lichtknopje. Hij deed het licht meerdere malen aan en uit om zo de aandacht te trekken. Een agent trapte de voordeur in en ambulancepersoneel was snel ter plaatse. Het suikergehalte van zijn bloed bleek veel te laag te zijn en hij kreeg insuline toegediend. Daardoor knapte hij zienderogen op.

Directeur Huis Doorn ziet weer lichtpuntjes voor museum

20130405 DOORN  De kansen voor museum Huis Doorn lijken te keren. Nadat de regering vorig jaar heeft besloten om de subsidie met twee ton te korten, ziet directeur Herman Sietsma voor het eerst weer lichtpuntjes.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Laag Kanje vreest meer feesten rond Henschotermeer

20130405 MAARN   Het Brothers Open Air festival op het Henschotermeer leidt tot verschillende reacties. De poll op de Facebookpagina van Maarn Actief wordt door de meerderheid positief ingevuld, maar op twitter zijn ook negatieve geluiden te horen, met name of de locatie wel geschikt is.

Lees verder op de website van De Kaap

Zaagactiviteiten Leersumse Veld

20130405 LEERSUM   In april maakt Staatsbosbeheer een start met het zagen van bomen in het bosgebied rond het Leersumse Veld. Het gebied heeft als hoofdfunctie ‘natuur’ gekregen. Dit houdt in dat naast de regulier houtoogst, het bos in de loop van de jaren omgevormd zal worden naar natuurbos.

Lees verder op de website van De Kaap

Minder klachten over de gemeente

20130405 HEUVELRUG  Inwoners dienen minder vaak een klacht in over het optreden van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit het Klachtenjaarverslag over 2012.

Lees verder op de website van De Kaap

Woonwijk krijgt ‘de volle laag’

20130405 DRIEBERGEN  Honderden huishoudens in Driebergen-Noord hebben sinds de A12-verbreding te maken met een aanzienlijke toename van geluidshinder en fijnstof.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijzondere tuinrondleiding op kasteel Amerongen

20130405 AMERONGEN   Kasteel Amerongen start op zaterdag 6 april met een nieuwe serie tuinrondleidingen die in de periode tussen april en oktober gehouden worden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 6 april 2013

Haal meer bijen in uw tuin

20130406 DRIEBERGEN Dat is het thema van de traditionele Bijen- en Natuurmarkt
op zaterdag 13 april 2013 Op het terrein van de Zonheuvelschool, Burgemeesterpark 29, Driebergen

Op zaterdag 13 april a.s. is weer de traditionele bijen- en natuurmarkt. Deze vindt plaats op het terrein van de Zonheuvelschool, Burgemeesterpark 29 in Driebergen.
De markt begint om ongeveer 09.00uur (voor de imkers al vanaf 07.00 uur) en eindigt om 13.00 uur. De entree is vrij. Alweer voor het derde jaar wordt de markt gecombineerd met plantenverkoop door de school.
De Bijen- en Natuurmarkt heeft dit jaar als thema: ‘Haal meer bijen in uw tuin’. Diverse kramen zullen hun assortiment op dit thema afstemmen. Er zijn speciaal op dit thema gerichte activiteiten en de bezoekers kunnen een paar keer een lezing over dit onderwerp bijwonen.

Het gaat niet goed met de honingbij en andere soorten bijen. Een belangrijke oorzaak is dat er te weinig diversiteit én te weinig aanbod is van geschikte bijenplanten. Daar kan iedereen op een simpele manier wat aan doen door tuin en balkon aan te passen. Voor de juiste plantjes kunt u op de markt onder meer terecht bij de plantenkramen van de ouderraad van de Zonheuvelschool zelf. De opbrengst van de verkoop is voor aanvullende schoolmaterialen.
Op de markt is veel te doen en te zien:
    –    bekijk een bijenvolk achter glas of kijk via een spiegel onder in een bijenkorf
    –    er is zelfs een hommelvolk te zien
    –    zie hoe basisraat van bijenwas wordt gemaakt
    –    de film ‘De Bij en Wij’ wordt enkele malen getoond
    –    er vindt enkele malen een lezing plaats over ‘haal meer bijen in uw tuin’
    –    kinderen kunnen gratis worden geschminkt
    –    iedereen kan voor een klein bedrag een bijen-hotel maken
    –    kinderen kunnen ‘vliegen’ op een springkussen
    –    er is koffie, thee, broodjes en soep verkrijgbaar.
    –    er zijn diverse mogelijkheden om planten te kopen

De Driebergse markt is traditioneel voor de imkers in het land de eerste belangrijke markt in het voorjaar. De prijzen van bijenvolken worden voornamelijk hier bepaald. De volken worden aangevoerd in kasten en korven. Die blijven uiteraard gesloten, en ze worden nog steeds op de traditionele wijze van loven en bieden met handjeklap verhandeld.
Imkers uit het hele land ontmoeten elkaar hier. Ze kopen of verkopen hun bijenvolken, slaan hun imkermaterialen in en praten bij over hun ervaringen, zoals honingoogst, koninginnenteelt en ziektebestrijding. Vooral dat laatste is momenteel een belangrijk onderwerp, zoals iedereen in diverse publicaties heeft kunnen lezen.
Behalve imkerbenodigdheden zijn er natuurlijk ook bijenproducten te koop: honing, waskaarsen en producten waarin propolis en koninginnengelei zijn verwerkt.

Imkers zijn zeer betrokken bij de natuur. Het in stand houden van veel gewassen is grotendeels afhankelijk van de bestuiving door bijen. Het winnen van honing is daarom voor de meeste imkers niet de belangrijkste reden om bijen te houden. Daarom worden voor deze markt ook organisaties en bedrijven uitgenodigd die ‘met de natuur’ bezig zijn.

Vogelen op de Blauwe Bever

20130406 ELST  Zaterdagmiddag 13 april a.s. organiseert Utrechts Landschap een speciale boottocht over de Nederrijn met als thema weide- en watervogels.

Om 14.00 uur steekt excursieboot de Blauwe Bever van wal om de lente op het water te beleven. Iedereen die de voorjaarsvogels op en bij de rivier wil observeren en van ervaren vogelgidsen meer wil leren is welkom.
Vanaf het schip zijn nog de laatste wintergasten onder de watervogels te zien en kunnen we mooi waarnemen hoe de weidevogels zich voorbereiden op het komende broedseizoen in de uiterwaarden.
Een kolonie lepelaars is alweer in de Blauwe Kamer neergestreken.

Datum en tijd: zaterdag 13 april 2013 van 14.00 – 16.30 uur.
Vertrekpunt: parkeerplaats gelegen aan de N225 tussen Elst en Rhenen tegenover industrieterrein Remmerden. (bij bord P safariboot de Blauwe Bever), Utrechtsestraatweg 198, 3911 TX Rhenen.
Kosten per persoon: € 13,- voor beschermers en € 16,00 voor niet-beschermers. Kinderen 6 t/m 12 jaar € 7,-, kinderen t/m 5 jaar gratis.
Reserveren is noodzakelijk. Dit kan via de site van Utrechts Landschap of per telefoon VVV Wijk bij Duurstede 0343-575995.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl  

Jaarvergaderingen huurders Heuvelrug Wonen

20130406 HEUVELRUG   Alle huurders van HeuvelrugWonen zijn van harte welkom op de jaarvergaderingen. Huurders worden op deze avond geïnformeerd over de kabinetsplannen (verhuurdersheffing) en de onderhoudsplanning.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe lantaarnpalen getest

20130406 DOORN  Bewoners van de Sparrenlaan zijn niet onverdeeld gelukkig met de proefopstelling van de nieuwe lantaarnpalen in hun straat. Vooral de zilveren paalkleur en het ‘zwarte gat’ dat ‘s avonds en ‘s nachts tussen de lichtmasten ontstaat, roepen weerstand op.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 7 april 2013

Oranje Wit elftallen spelen beide gelijk

20130407 ELST  Beide elftallen van Oranje Wit vetoonden dit weekend wederom een vergelijkbare uitslag. Ditmaal speelde beide ploegen van de Elsterse club gelijk.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

HDS kan eindelijk weer eens de punten veilig stellen

20130407 LEERSUM   Na een aantal mindere weken eindelijk weer eens een positief resultaat voor zondag derdeklasser HDS.

Lees verder op de website van De Kaap

Eindelijk weer een zege voor FC Driebergen

DRIEBERGEN  Na 3 nederlagen op rij een verdiende uit zege van 0-1 in Maartensdijk tegen SVM. Op een goed spelende kunstgras mat beheerste FC Driebergen het eerste half uur de wedstrijd met aantrekkelijk combinatie spel.
Met een debutant deze wedstrijd de 17 jarige Midas de Wildt uit de A1 mocht zijn opwachting maken op de linker mid positie welke hij zeer naar behoren deed.

vergroot  foto1   foto2   foto3   foto4   foto5   foto6

Tegen een fysiek sterker SVM kwam ons positie spel goed van pas, de voorwaartsen met de goed spelend Jelle Adema  samen in de combinatie met Pim van Amerongen en Tolga Albayrak bezorgde de doelman van SVM voor heel wat problemen .
Grote kansen kwamen er van o.a de weer minder spelende Pascal van Doorn die alleen voor de doelman faalde achter een volgens ook Jelle Adema en Tolga Albayrak die menige kans om zeep hielpen.
Zoals er dan vaak gebeurt bij verschillende snelle counters van de tegenpartij werd het gevaarlijk voor het doel van Michel van Bruggen en vooral in de 38e minuut toen een afstand schot via de onderkant van de lat het veld weer in ketste.
Maar FC Driebergen was niet geschrokken en gaf direct alweer het sein op voorwaarts te denken wat ook gebeurde door Pascal van Doorn die oog in oog met keeper naast schoot. Rust 0-0
 
Een tweede helft die direct fel begon met een sterker SVM die al snel de openingstreffer wilden scoren maar door goed verdedigen van vooral weer de uitstekend spelende Michel Hoekstra en Sjoerd Blankenstein die nu centrale man was achter door de schorsing van Paul van Hofwegen. FC Driebergen kwam weer knap onder de druk van de thuisclub vandaan door de snelle counters van Jelle Adema en Tolga Albayrak die steeds weer gevoed werden door de onvermoeibare Pim van Amerongen.
De voorsprong kwam er toch en wel in de 78e minuut was het met een mooi schot hoog in de linker boven hoek van de vandaag zeer actieve Jelle Adema 0-1.
Na dit doelpunt moest de goed leidende arbiter verschillende malen zijn gezag tonen door de harde overtredingen van de thuisclub.
In de 89e minuut was het de debutant Midas de Wildt die de bal nog van de doellijn moest halen en zodoende de 3 verdiende punten naar Driebergen nam.
 
Zaterdag 13 april as  de thuiswedstrijd  FC Driebergen- Nita  aanvang 14.30  op sportpark de woerd.

Manger Cats toernooi voor middelbare scholieren een groot succes

20130407 DRIEBERGEN Tennisvereniging Manger Cats organiseerde afgelopen weekend het openingstoernooi voor middelbare scholieren . Negenentwintig middelbare scholieren van de Breul, het Jordan en het Revius streden om de felbegeerde ‘scholenwisselbeker’. In verband met de nachtvorst kon helaas nog niet buiten op het mooie tennispark worden gespeeld, maar gelukkig kon worden uitgeweken naar Tenniscenter Heuvelrug in Doorn.
 
vergroot foto

Het was een spannende strijd tussen de scholen. Na 2 uur tennissen werd duidelijk dat de Breul met 56 gewonnen games de betere was van het Jordan dat 55 games scoorde! Het Revius werd eervol derde. Naast het competitie-element was het ook een erg gezellig evenement. De sfeer zat er goed in en na afloop was er een hapje en een drankje. De scholen wisselbeker zal dit jaar een mooi plaatsje innemen in de prijzenkast van de Breul. Op de vraag: “Volgend jaar weer?”, antwoordt de organisator van dit toernooi, Tim van der Zee: “Doen!”.

Ivo Opstelten in ScienceCafé

20130407 DRIEBERGEN   Ivo Opstelten is op 11 april te gast in het ScienceCafé dat in Natuurcafé La Porte zal plaatsvinden. Hij zal komen spreken over duurzaam bouwen.

Lees verder op de website van De Kaap

Totale off day voor sukkelende Langbroekse formatie

20130407 LANGBROEK   SVL kende in de uitwedstrijd tegen Eemdijk een totale off day. In het met 3-1 verloren duel kwam de ploeg van trainer Jan Gaasbeek er niet aan te pas en speelde van meet af aan een verloren wedstrijd.

Lees verder op de website van De Kaap

Zonnebloem krachtig in de dorpen

20130407 HEUVELRUG   De Zonnebloem verandert, maar de peilers blijven de gasten en de vrijwilligers. Samen maken ze van de lokaal georganiseerde vereniging een krachtige en bindende factor in de samenleving.

Lees verder op de website van De Kaap

Eindelijk weer succes voor FC Driebergen

20130407 DRIEBERGEN   Na een drietel wedstrijden op rij verloren te hebben, was er eindelijk weer eens succes voor derdeklasser FC Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Futloos DEV hard onderuit tegen Jonathan

20130407 DOORN   Een door tal van blessures geteisterd DEV ging in de uitwedstrijd tegen Jonathan met 3-0 hard onderuit. Het ontbrak de Doornse derdeklasser met name aan wilskracht en de benodigde wedstrijd mentaliteit.

Lees verder op de website van De Kaap

Belangrijk en meer dan verdiend punt voor DVSA

20130407 AMERONGEN   En weer deed de ploeg van trainer Joop vink goede zaken! In Utrecht werd tegen EDO een belangrijk punt in de wacht gesleept door DVSA en zag het er zelfs even naar uit dat de drie punten mee naar Amerongen gingen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 8 april 2013

Fietsers geslagen

20130408 ZEIST   Op zondagmiddag 7 april vond er op de Weteringlaan een conflict plaats tussen de inzittenden van een auto en twee wielrenners. De fietsers werden hierbij geslagen.

Rond 13.05 uur reden de wielrenners over de Weteringlaan waar zij werden afgesneden door de bestuurder van een passerende auto. De auto stopte even verderop in de berm en de twee inzittenden stapten uit. Eén van de fietsers, een 27-jarige inwoner van Zeist, kreeg direct een kopstoot en een klap in zijn gezicht. De tweede fietser, een 30-jarige Utrechter, werd door de bestuurder van de auto aangevallen. Omdat een aantal mensen naderden, kozen de inzittenden van de auto het hazenpad. De politie onderzoekt het incident.
De politie heeft een aantal getuigen gesproken maar, verzoekt getuigen die nog niet door de politie zijn verhoord, contact op te nemen met de politie in Zeist via het telefoonnummer 0900-8844.

Vrouw in rolstoel beroofd van haar tas

20130407 DRIEBERGEN  Op zondagmiddag 7 april werd een 79-jarige vrouw beroofd van haar tas. De vrouw uit Driebergen reed rond 15.10 uur in haar elektrische rolstoel over een voetpad van Park Sparrendaal in de richting van de Arnhemsebovenweg.

Zij passeerde een onbekende man die haar kort daarna achterna rende en de tas van de rolstoel trok. Zij probeerde de man nog te volgen, maar hij verdween in Park Sparrendaal.

De verdachte voldeed aan het navolgende signalement:
    •    Man, 1.75 meter lang, donker haar en gekleed in een glimmend donker trainingspak met witte strepen. 
De politie doet onderzoek en verzoekt getuigen en/of personen die menen de verdachte te kennen contact op te nemen met de politie in Driebergen via het telefoonnummer 0900-8844.

Monumenten- en natuurorganisaties Amerongen gebundeld

20130408 AMERONGEN   Het Comité Open Monumentendag Amerongen heeft het initiatief genomen om acht belangrijke monumenten- en natuur organisaties in Amerongen te bundelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoeksteen: wordt vervolgd

20130408 LEERSUM  Basisschool de Hoeksteen kan zelf niet bijdragen aan de renovatie, zegt de school. Maar dat hoeft de school ook niet, zegt het CDA.  Wordt vervolgd, op 22 april

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Anja Henken is de Bloemenkoningin

20130408 LEERSUM   Tijdens een feestelijke presentatie in de theaterzaal van Landgoed Ginkelduin, werd zaterdagavond Anja Henken door burgemeester Frits Naafs gekroond tot Bloemenkoningin.

Lees verder op de website van De Kaap

Festival Kunst: overal op de Heuvelrug

20130408 HEUVELRUG   Van 17e-eeuwse poëzie en klassieke muziek genieten in de tuinen van kasteel Broekhuizen. Gedichten en verhalen beluisteren tijdens een schrijversproeftuin in de buitenlucht op Landgoed Kraaybeekerhof en kunstwerken bewonderen in het prachtige landschap op de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorjaarsconcert muziekvereniging Crescendo Elst

20130408 ELST   Muziekvereniging Crescendo houdt zaterdag 13 april haar voorjaarsconcert in het MFG Het Bestegoed aan de Tabaksweg 22 in Elst.

Lees verder op de website van De Kaap

Sesamstraatheld Frank Groothof in Doorn

20130408 DOORN   Kinderheld Frank Groothof komt op woensdagmiddag 17 april naar het Cultuurhuis Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Tentoonstelling ‘Huys in Europa, a Diplomatic way of life’

20130408 AMERONGEN   Begin achttiende eeuw bewoonden diplomaat Godard Adriaan van Reede en zijn vrouw Margaretha Turnor Kasteel Amerongen. Ter ere van de viering 300 jaar Vrede van Utrecht is op Kasteel Amerongen van 13 april tot en met 31 oktober de tentoonstelling ‘Huys in Europa, a Diplomatic way of life’ te bezichtigen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 april 2013

Vrienden Dorpshuis De Twee Marken opgericht

20130409 MAARN  In Maarn is het initiatief tot het oprichten van een Vereniging Vrienden Dorpshuis De Twee Marken genomen.

De vier initiatiefneemsters reageren daarmee op de onrust die in de dorpsgemeenschappen Maarn en Maarsbergen is ontstaan over de toekomst van het dorpshuis: ‘Het dorpshuis moet blijven, als openbare huiskamer van M&M’.

Met de combinatie van school, bibliotheek, sportzaal en sociaal-cultureel centrum is er voor de inwoners van Maarn en Maarsbergen een logische concentratie van voorzieningen voor de eigen inwoners, al bijna veertig jaar. Met de plannen voor de realisatie van een Brede School (nieuwbouw voor zowel WereldKidz Meent als De Ladder) zou die functie verder versterkt kunnen worden. Met lede ogen heeft de dorpsgemeenschap van Maarn toegezien hoe eerst de senioren en vervolgens ook de peuters deze plek verlieten. Hoogste tijd om de inwoners een stem te geven, zeggen Agaath Pescher, Joke Lubach , Marjolein Copier en Nel ter Kuile. En dus richten zij een vereniging op. Zo ontstaat  er een democratisch gelegitimeerde rechtspersoon die zich als gesprekspartner bij het plannen maken presenteert.

Sympathie en steun
De vereniging in oprichting gaat zich eerst richten op het verkrijgen van steun en sympathie van de dorpsbewoners. ‘We kregen al veel sympathiebetuigingen als we het er in onze kennissenkring over hadden, maar nu gaan we actief de boer op. We organiseren op maandagavond 27 mei een oprichtingsvergadering, want we willen en kunnen alleen verder als we voldoende weerklank vinden in de dorpen” aldus Agaath Pescher. Zij was ooit medeoprichter van de vereniging Maarn Wijzer (waarvan ze ca 25 jaar bestuurslid was) en heeft dus eerder met het bijltje gehakt. Maar belangrijker nog vindt zij het dat de eindgebruikers van het dorpshuis gehoord worden. Voor veel mensen is het dorpshuis met de bibliotheek een vast ankerpunt. Gemeentebestuurders hebben dat jaren onderschreven. Daar lijkt een kentering in gekomen. Een signaal om ons te verenigen’.

Informeren
Het eerste dat de vereniging in oprichting gaat doen is de dorpsgenoten informeren over het initiatief. Er wordt gewerkt aan een informatiebrief of –folder. ‘Die is gericht op twee dingen’, zeggen Joke Lubach en Nel ter Kuile. ‘We willen mensen laten weten wat we waarom van plan zijn en we zoeken hulp. We hebben een goede penningmeester nodig, want we gaan straks een klein bedrag voor het lidmaatschap vragen. Maar we zoeken ook een secretaris en iemand die goed is in vormgeving en iemand die thuis is in de social media.’

‘Het bestuur van de stichting De Twee Marken is blij met ons initiatief’, aldus Marjolein Copier. ‘De stichting wil graag de openbare huiskamer zijn en blijven, maar heeft de handen vol aan beheer en onderhoud. De bestuursleden waarderen het dat wij de communicatie naar de inwoners oppakken.’

Wie meer informatie wil of zich wil inschrijven als sympathisant kan mailen of bellen: m.a.copier@planet.nl of 0343-442804.

Nieuwe indeling markt in Rhenen

20130409 RHENEN  Na twee jaar onderhandelen met de kooplieden, marktmeester, brandweer, winkeliers en de centrummanager van de gemeente Rhenen is het dan zo ver, de markt aan de Fred. van de Paltshof krijgt een andere, een professionelere indeling.

Ook de winkeliers, gelegen in het marktgebied, hebben nu de mogelijkheid mee te profiteren van de bezoekers op de donderdagochtend markt. In een aaneengesloten lint vanaf de RABO bank tot Smits specialiteiten komen alle kramen met de voorzijde tegenover de winkels te staan op een afstand van ongeveer 4 meter.

De nieuwe opstelling wordt op donderdag 11 april om 11.00 uur door wethouder Henk van den Berg officieel in gebruik genomen

Deze feestelijke dag is ook het begin van een bonnetjesactie op de Rhenense markt op twee marktdagen (11 en 18 april). Voor elke besteding van 2,50 of meer krijgt een marktbezoeker een bonnetje. Deze bonnetjes kunnen – voorzien van een naam en telefoonnummer – gedeponeerd worden in op de markt geplaatste tonnen.

Bij de actie kunnen de volgende prijzen worden gewonnen:

1e prijs: reischeque ter waarde van 400 euro
2e Prijs: tablet ter waarde van 230 euro
3e prijs: juweliersbon ter waarde van 150 euro
4e prijs: dinerbon ter waarde van 100 euro
5e prijs: waardebon Hema ter waarde van 50 euro

De trekking van de ingeleverde bonnetjes wordt verricht door de marktcommissie Op donderdag 25 april 2013 zullen de prijzen feestelijk aan de winnaars worden overhandigd.

Jongen getracht te beroven

20130409 ZEIST  De politie is op zoek naar getuigen van een poging beroving. Het incident vond plaats op maandagmiddag 8 april.

Rond 15.45 uur liep een 9-jarige jongen uit Zeist met zijn fiets over de kruising van de Godfried van Seijstlaan met de Ridderschapslaan. Daar waren twee jongens aan het voetballen. Toen zij de jongen zagen, pakten zij zijn fiets beet en hielden hem tegen. Ze bedreigden hem en eisten zijn persoonlijke eigendommen. De jongen kon zich losrukken en rende weg. Zijn belagers renden weg in de richting van een school aan de Ridderschapslaan.

Signalementen
De twee jongens zijn ongeveer 15 of 16 jaar oud. De één heeft een blanke huidskleur en de ander is lichtgetint.
De blanke jongen is ongeveer 1.70 meter, heeft blond kort haar, een rond gezicht en een puntige neus. Hij droeg een bruine jas met capuchon en een bontkraag en een roodkleurige broek. Hij had de voetbal vast. Deze is rood met zwart met een wit Nike logo.
De lichtgetinte jongen is tussen de 1.70 en 1.75 meter. Hij heeft een dik postuur en kort zwart glad haar met gel erin. Hij droeg een donkerblauwe spijkerbroek met opvallend lange pijpen. Het leek of de broek te groot was. Het T-shirt wat hij aan had is zwart met witte strepen met op de borst het cijfer 4. Hij droeg donkerkleurige gympen van het merk Nike. In zijn rechteroor droeg hij een zilverkleurig oorknopje.

Getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen. Heeft u meer informatie over deze zaak, neemt u dan contact op via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Trucker aan dood ontsnapt op spoorovergang Maarn

20130409 MAARN  Een vrachtwagenchauffeur in Maarn is dinsdagmorgen aan de dood ontsnapt bij de spoorwegovergang aan de Woudenbergseweg. De chauffeur stond met zijn truck op de spoorwegovergang toen er een trein aankwam en de spoorbomen sloten.

Lees verder op de website van de RTV Utrecht

Candia met anderhalf been in vierde klasse

20130409 RHENEN   Candia’66 is zo goed als gedegradeerd uit de derde klasse. De Rhenenaren verloren zaterdag thuis met 0-2 van DVSU.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Arena pakt een punt bij Viko

20130409 RHENEN   De korfballers van Arena uit Rhenen hebben zaterdag een puntje gepakt tegen Viko. De ontmoeting in Vianen eindigde in 9-9.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zakelijke overwinning voor Hemur Enge

20130409 AMERONGEN   Hemur Enge moest afgelopen zaterdag aantreden tegen De Eemvogels. In september had Hemur Enge weinig moeite met de Soestenaren, hoewel Hemur Enge toch met een nare smaak naar huis moest keren door de ernstige blessure van Arnold Peeneman.

Lees verder op de website van De Kaap

Discussieavond leefbaarheid Maarn

2013049 MAARN   D66 Utrechtse Heuvelrug houdt op donderdag 11 april in De Twee Marken in Maarn een discussieavond over het thema ‘Hoe houden we Maarn leefbaar?’, aanvang 20.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Bram fietst voor tijdelijke natuur

20130409 LEERSUM   De NMU start een sponsor fietsactie voor nieuwe, tijdelijke natuur in de provincie Utrecht. Spil in deze sponsoractie is student Bram Witvliet. Onder het motto “Bram fietst voor nieuwe natuur, help de NMU”, fietst hij de komende maanden langs alle dorpen en steden in de provincie Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Enervovrouwen in thriller langs Switch

20130409 HEUVELRUG   De vrouwen van Volleer wisten het kampioenschap veilig te stellen, maar voor Enervo breekt een spannend slot van de competitie aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Paul Rosenmöller geeft lezing bij Boekhandel Jacques Baas

20130409 DRIEBERGEN  Paul Rosenmöller houdt op dinsdagavond 16 april om 20.15 uur een lezing naar aanleiding van zijn binnenkort te verschijnen boek ‘Van droom naar daad’.

Lees verder op de website van De Kaap

Jubileum Andrieskerkkoor

20130409 AMERONGEN   Onlangs huldigde het Andrieskerkkoor in Amerongen drie leden die al 50 jaar meezingen: Willy van den Berg, Nelly den Hartog en Teus van Laar. Bovendien was Nees Borsje 25 jaar lid.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten

20130409 DOORN  Het oorlogsmonument in Doorn is genomineerd voor de ‘Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten: behoud, beheer en beleving’.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 10 april 2013

Sneeuwwitje

20130410 DRIEBERGEN  Op zondag 14 april om 15.30 uur wordt door Mennie van Nimwegen het verhaal van Sneeuwwitje verteld en gespeeld.

Het spel is geschikt voor kinderen van 4 jaar en ouder. Plaats: Pauluskerk, Rijsenburgselaan 2, Driebergen. Bijdrage € 2.- per kind, begeleiders graag een vrijwillige bijdrage. Inl. Rob Steinbuch 0343-512491

Bloemenbestuiving op Oostbroek

20130410 DE BILT  Eindelijk voorjaar! Hebt u ook weer zin om er op uit te gaan na die lange koude winter? Dat kan! Het IVN afdeling Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn maakt een mooie wandelexcursie op Oostbroek.

Dit keer nemen we u mee naar bloemen van planten en bomen en hun verstuivers. Zij zijn voor hun bestuiving afhankelijk van insecten en moeten daarom ook door insecten opgemerkt kunnen worden. Zo bestaat Oostbroek onder andere uit bloemrijke graslanden die veel insecten aantrekken. Dit en nog veel meer is te zien op Oostbroek. Dus wandel gezellig met ons mee! Honden mogen helaas niet mee. Goed schoeisel is belangrijk.

De excursie vindt plaats op zondag 14 april om 14:00 uur en start bij het winkeltje van Oostbroek aan de Bunnikseweg 39, 3732HV De Bilt.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn

Toegangsweg naar Schaerweijde en Shot veiliger

20130410 ZEIST  Gisteren werd de nieuwe toegangsweg naar sportvereniging Schaerweijde aan de Hein Bottingalaan in Zeist, feestelijk geopend door wethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof. Hein Bottinga wordt hiermee, als eerste voorzitter van Schaerweijde, geëerd.

De gemeente, de verkeerspolitie en sportverenigingen Schaerweijde en Shot hebben sinds het najaar van 2012 intensief samengewerkt aan een veilige inrichting van de toegangswegen naar de beide sportverenigingen. Zo is een parkeerverbod ingesteld en zijn langs de toegangswegen hekken geplaatst zodat bezoekers zich veiliger voelen. Deze inrichting is zo goed als klaar.

Golf zadelt gemeente opnieuw met verlies op

20130410 DOORN  De Doornse golfclub ziet de verliezen nog altijd oplopen. De gemeente wil ze niet langer goedmaken, maar verkopen is ook geen optie.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Huis Doorn houdt hoofd boven water

20130410 DOORN   Museum Huis Doorn lijkt gered. Interim-directeur Herman Sietsma zegt goede hoop te hebben dat de toeristische trekpleister ook na 1 mei open kan blijven.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 april 2013

Man rent achter fietsendief aan

20130411 ZEIST   Woensdagavond 10 april zag een man een onbekend persoon met zijn fiets ervandoor gaan. Hij zette de achtervolging in en wist zijn fiets terug te krijgen.

Rond 22.15 uur hoorde een bewoner van de Krullelaan hoe een fiets werd opgetild. Toen hij uit het raam keek zag hij een man met een fiets op slot weglopen. Hij ging achter de man aan en herkende de fiets als zijn eigendom. Hij pakte de fiets van de man af die vervolgens wegrende. De bewoner zette de achtervolging richting het bos. Daar wist hij de man te achterhalen waarna een worsteling ontstond en de bewoner geslagen werd. De fietsendief rende vervolgens weg. Agenten zochten in de omgeving, maar troffen de verdachte niet aan.

De verdachte was tussen de 45 en 50 jaar, tussen de 1.70 en 1.75 meter lang en mogelijk van Oost-Europese afkomst. Hij had kort grijs haar, een pokdalig gezicht, een slecht gebit en was in het donker gekleed. Hij sprak Nederlands met een accent.

Getuigen en/of mensen die meer informatie hebben, wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844. Wie liever anoniem reageert, belt met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Oranje Wit zonder punten terug naar Elst

20130411 ELST  Oranje Wit heeft de doordeweekse inhaalwedstrijd tegen DVSA verloren. In de streekderby in de vijfde klasse D kon de gehavende Elsterse equipe de opgelopen achterstand niet ombuigen; 2-1.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

‘Wat te doen als de ander niet meer zelf kan beslissen’

20130411 DRIEBERGEN  In Ontmoetingscentrum Utrechtse Heuvelrug ‘De Vijver’ is maandagavond 15 april van 19.30 tot 21.00 uur een informatieavond over ‘rechtsbescherming bij dementie’.

Lees verder op de website van De Kaap

Cheque voor Bartiméus

20130411 DRIEBERGEN/ZEIST  Leerlingen van Maupertuus hebben maandag een cheque aangeboden aan Bartiméus Zeist (school voor visueel gehandicapte kinderen). Voor dit bedrag gaat Bartiméus nieuw spelmateriaal aanschaffen voor in de kantine.

Lees verder op de website van De Kaap

Lange Dreef nog net winstgevend

20130411 DRIEBERGEN  De bouw van 250 woningen in de grote Driebergse nieuwbouwwijk Groene Tuinen kan deze herfst eindelijk beginnen. De eindeloze procedures hebben wel een flinke knauw uit de winsten genomen. ‘Ik reken nog steeds op een batig saldo.’


Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zeist: Winkels in pand muziekschool

20130411 ZEIST   In het pand van de Zeister Muziekschool, De Klinker, komen winkels. Dat staat in de plannen die de gemeente heeft met het centrum.


Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zorgen over korting op huishoudelijke hulp

20130411 HEUVELRUG   Het kabinetsvoornemen om een korting van 75 procent toe te passen op de huishoudelijke hulp heeft, naar het oordeel van de SP fractie in de raad van Utrechtse Heuvelrug, grote consequenties voor het gemeentelijke beleid.

Lees verder op de website van De Kaap

Laatste akker wordt moestuin

20130411 AMERONGEN   De laatste akker krijgt een nieuw leven. Amerongse diaconessen beginnen een ecologische moes- en bloementuin op het braakliggende terrein op de hoek van de Holleweg en de Bergweg.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 12 april 2013

D66: Heuvelrug betuttelt met terrasregels

20130412 HEUVELRUG  D66 in de Utrechtse Heuvelrug ergert zich aan de hoeveelheid regeltjes voor terrassen. De gemeente heeft het beleid aangescherpt, met name voor zitjes bij winkels.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Evaluatie verkeersmaatregelen Koningin Julianalaan en Koelaan

20130412 ZEIST/BUNNIK  De gemeenten Bunnik en Zeist en Bestuur Regio Utrecht (BRU) gaan de komende maanden de verkeersmaatregelen evalueren die in 2012 op de Koelaan (Zeist) en de Koningin Julianalaan (Bunnik) zijn uitgevoerd.

Met de evaluatie moet duidelijk worden of inwoners veiliger kunnen oversteken, of de snelheid op beide wegen is verminderd en wat bewoners en weggebruikers vonden van de communicatie tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

De evaluatie bestaat uit snelheidsmetingen op de Koelaan en Koningin Julianalaan en enquêtes onder de aanwonenden en overstekende fietsers. Daarnaast zullen, specifiek in Bunnik, gesprekken plaatsvinden met o.a. vertegenwoordigers van de wijkvereniging Oranjebuurt en ondernemers over de communicatie tijdens het project. Ook zullen de beide klankbordgroepen uit beide gemeenten betrokken worden bij de evaluatie.

Afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie kunnen aanvullende maatregelen getroffen worden. Bestuur Regio Utrecht stelt hiervoor in 2013 nog budget beschikbaar.

Adviesbureau XTNT voert de evaluatie uit. In juni ontvangen de colleges van de gemeenten Zeist en Bunnik een gezamenlijk eindrapport en zal de informatie openbaar worden gemaakt. Daar waar mogelijk zullen acties die voortvloeien uit de evaluatie worden uitgevoerd.

Meer samenwerking peuterspeelzalen en kinderopvang Zeist zorgt voor goede start basisonderwijs

20130412 ZEIST  De gemeente Zeist maakt zich sterk om alle 0 tot 4 jarigen een goede educatieve voorbereiding te geven op het basisonderwijs.

In de nota ‘Jong geleerd’ geeft het college van B&W voor de komende twee jaar de koers aan om dit mogelijk te maken voor de peuterspeelzalen en kinderopvang in Zeist. Daarbij blijven peuterspeelzalen ook de komende jaren subsidie van de gemeente ontvangen.

Meer samenwerking belangrijk
Wethouder Bodes de Vries van Onderwijs en educatie: “Er is in Zeist een rijk aanbod aan peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties, waar kinderen de nodige bagage opdoen voorafgaand aan het basisonderwijs. Om een goed aanbod in de toekomst te behouden, stimuleren we dat organisaties in iedere wijk meer met elkaar gaan samenwerken. Peutergroepen kunnen bijvoorbeeld worden samengevoegd of er kunnen samen activiteiten worden gedaan. De leidsters leren van elkaars werkwijze, daar hebben peuters en ouders profijt van.”
Creatieve peutergroep
Mooi voorbeeld van samenwerking is de creatieve peutergroep in Zeist West. De peutergroepen van het kinderdagverblijf van KMN Kind&Co en de peuterspeelzaal van MeanderOmnium, komen daar een middag in de week bijeen en gaan samen aan de slag met creatieve activiteiten. Beide organisaties ‘leveren’ één leidster, die met elkaar de peutergroep begeleiden. Zo leert men van elkaars expertise en komt er meer eenheid in de benadering van de kinderen. Ook kinderen en ouders uit de wijk leren elkaar kennen.

Vroeg signaleren
Verder staat in de nota dat de gemeente ervoor zorgt dat de leidsters scholing krijgen om op tijd zorgelijke situaties bij jonge kinderen te kunnen signaleren en zo nodig de kinderen door te verwijzen naar andere organisaties. Ook start in 2013 een onderzoek onder ouders die gebruik maken van peuterspeelzalen. Wie zijn deze ouders en waarom kiezen zij voor opvang via de peuterspeelzaal voor hun kind? De uitkomst van dit onderzoek zal de gemeente Zeist verder helpen bij het maken van keuzes voor de toekomst.

Subsidie blijft
In het Regeerakkoord is aangegeven dat de peuterspeelzalen in de toekomst mogelijk anders gefinancierd gaan worden. In afwachting van de uitwerking hiervan kiest de gemeente Zeist ervoor om de peuterspeelzalen te blijven subsidiëren. Peuterspeelzalen bieden namelijk een belangrijke meerwaarde voor die peuters, waarvoor kinderopvang om financiële redenen geen alternatief is. Ook wordt de ontwikkeling van de peuter al spelenderwijs gestimuleerd en dat is goed voor de taalontwikkeling en sociale vaardigheden.

Tiener Veenendaal overleden na ongeluk

20120412 RHENEN  Een 18-jarige jongeman uit Veenendaal is bezweken aan de verwondingen die hij opliep na een aanrijding, donderdagochtend in Rhenen. Dat heeft de politie laten weten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Oranjefeest rondom tv-uitzendingen

20130412 MAARN  De Oranjevereniging Maarn-Maarsbergen heeft ervoor gekozen de festiviteiten op 30 april in Maarn af te stemmen op de tv-uitzendingen van de abdicatie en inhuldiging.

Lees verder op de website van De Kaap

Renovatie Kerkplein aangepast

20130412 DRIEBERGEN  De langdurige discussie rond de renovatie van het Rijsenburgse Kerkplein, waarover de StichtseCourant.nl/NieuwsbladDeKaap.nl enkele weken geleden berichtte, heeft een wending genomen die vaart lijkt te brengen in de daadwerkelijke uitvoering.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Shinty-probleem niet koppelen aan McGregor-bouw’

20130412 DRIEBERGEN   Een amendement van het CDA om de parkeerbehoefte van hockeyclub Shinty te koppelen aan de nieuwbouwplannen van modeconcern McGregor kreeg tijdens de raadsvergadering totaal geen steun van de overige raadsfracties.

Lees verder op de website van De Kaap

Stekkenmarkt Groei & Bloei

20130312 DOORN  Groei & Bloei Doorn houdt op 20 april een stekkenmarkt in de moestuin van Bartiméus. Op deze markt zijn stekken, zaailingen en tuinplanten te koop, maar ook eenjarige planten, tweedehands tuinboeken, bijenproducten, kaarsen en kaarten.

Lees verder op de website van De Kaap

Kasteel viert Vrede van Utrecht

20130412 AMERONGEN  In het kader van de 300 jarige viering van de Vrede van Utrecht is er in het onderhuis van kasteel Amerongen een nieuwe tentoonstelling ingericht.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 13 april 2013

Candia’66 degradeert naar vierde klasse

20130413 RHENEN   Er moest een groot wonder gebeuren om Candia’66 nog in de derde klasse te behouden, maar die droom is uiteen gespat. De ploeg uit Rhenen moest de komende wedstrijden allemaal winnend afsluiten, maar ging bij de eerste ‘alles of niets’-wedstrijd al onderuit.

Lees verder op de website van de Veenendaase Krant

FC Driebergen in teleurstellende wedstrijd hard onderuit

2030413 DRIEBERGEN   Alhoewel de eerste helft van het duel Driebergen tegen NITA nog wel kon bekoren, speelden beide ploegen in de tweede helft ver onder het niveau en bleef de thuisploeg steken op een 0-1 nederlaag.

Lees verder op de website van De Kaap

SVL slaagt er weer niet in om de punten in eigen huis te houden

20130413 LANGBROEK   Na de eerder verloren bekerwedstrijd tegen Argon, slaagde SVL er in de thuiswedstrijd tegen CSW wederom niet in om de punten in eigen huis te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM laat zich verrassen door Musketiers

20130413 MAARN   Alhoewel SVMM zeker niet de mindere was in de uitwedstrijd tegen Musketiers, liet de ploeg van trainer Olaf Kersbergen zich in de eerste helft toch een tweetal keer behoorlijk verrassen.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA laat er tegen Voorwaarts geen gras over groeien

20130413 AMERONGEN   Bij zaterdag vijfdeklasser DVSA is echt de beer los. Werd afgelopen dinsdag met 1-0 gewonnen van Oranje Wit, ditmaal was het Voorwaarts dat op geen enkele wijze verweer had tegen een steeds beter spelend DVSA.

Lees verder op de website van De Kaap

Lentefeest Kraaybeekerhof

20130413 DRIEBERGEN  Net als in voorgaande jaren organiseert de Kraaybekerhof  een open dag om de bezoekers de gelegenheid te geven te kunnen proeven van het landgoed.
 
Raak geïnspireerd door het cursusaanbod en pak die mogelijkheid om workshops te volgen als opmaat voor het cursus aanbod!! Workshops Natuurvoeding, Natuur in leiderschap, Tuinieren in de Ziel, een kruidenworkshop en Leiderschapslessen van de koude grond’.
 
De landgoed winkel gaat weer open. Op het landgoed zijn vele biologisch dynamische of biologische producten te verkrijgen. Zo is er onder andere een biologische bierproeverij (14.30), kaas van de Hondspol.
 
Eigen koks en patissier zullen voor de inwendige mens zorgen.
 
Je kunt zien en leren hoe fruitbomen en klein fruit wordt gesnoeid, genieten van kunst en kunstnijverheid. Natuurlijk is er live muziek!
 
De bijentuin is een bezienswaardigheid op zich, maar daar wordt ook een film vertoond  om 11.00 & 14.00 ” Queen of the sun”.

Heks op skeelers

20130413 AUSTERLITZ Heb jij weleens een heks op skeelers gezien? Als je op zondag 14 april naar het Beauforthuis komt zul je haar misschien wel zien. Deze heks is bang voor spoken.

Maar volgens Buurman bestaan spoken helemaal niet. Dat geluid van daarnet was gewoon een eekhoorntje! Of het nou een spook was of niet, heks heeft een oplossing: ze gaat spoken vangen! Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

Heb je zin in een spannend avontuur? Neem je broertjes en zusjes, papa en mama en opa en oma mee en duik in de wereld van Heks en Buurman. En? Ben je al benieuwd naar alle gekke toverspreuken, vreemde toverdrankjes en tovertrucs van Heks? Watvoor spannende dingen zullen er gaan gebeuren? Het einde is altijd een verrassing. Wat ook leuk is, is dat ook jij mee kunt doen tijdens de show en mee kunt denken aan hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Samen met licht, geluid en andere effecten wordt het een hele leuke middag met theatergroep Met Slagroom. Iedereen boven de 3 jaar is welkom!

zondag 14 april, 12.00 u 
Heks op skeelers – vanaf 3 jaar 
entree € 5 | kinderprijs € 3,50

Het mechanische eendje speelt Schubert

20130413 AUSTERLITZ  Kom zondag 14 april in het Beauforthuis genieten van een eigen interpretatie van Schubert door Mechanical Duck in de vorm van glamjazzrock.

Jasper Blom, de tenor/sopraan saxofonist in dit trio is een van de meeste veelzijdige muzikanten van de Benelux. Al twee keer heeft hij de European Jazz Award mogen ontvangen en heeft hij door o.a. Europa, Asië en Amerika gereisd om daar zijn muzikale talent ten gehoren te brengen.

Dit trio, bestaande uit saxofonist Jasper Blom, organist Folker Oosterbeek en drummer Felix Schlarmann, zal hun eigen draai geven aan liederencyclus “Die Schöne Müllerin” van Franz Schubert. In deze show zal Charles Hens, operazanger bij o.a. de Nederlandse Opera zich bij het trio voegen en de pop/opera zang voor zijn rekening nemen. De vier werkten al eerder samen toen zij heavy metal muziek van o.a. System of a Down aanpasten op hun eigen glamjazzrock stijl. Nu ze opnieuw de uitdaging aan gaan, maar dan met muziek van de Oostenrijkse componist Franz Schubert, bent u verzekerd van grote verrassingen.

zondag 14 april 17.30 u 
Mechanical Duck – Glamjazzrock met Lieder van Schubert 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Controverse over illegalen

20130413 HEUVELRUG   Het strafbaar stellen van illegaal in Nederland verblijvende vluchtelingen doet ook in Utrechtse Heuvelrug stof opwaaien.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 april 2013

Zwaarbevochten overwinning voor zaterdag derdeklasser DEV

20130414 DOORN   DEV toonde afgelopen zaterdag veerkracht en behaalde een dik verdiende, maar ook zwaar bevochten overwinning op het Utrechtse DHSC.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw Utrecht maatje te groot voor goed spelend HDS

20130414 LEERSUM   Een goed spelend HDS ging op eigen terrein met 1-3 onderuit tegen titelkandidaat Nieuw Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Barokke meesters in de Andrieskerk:

20130414 AMERONGEN  Het Barokensemble van het Utrechts Conservatorium geeft op vrijdagavond 19 april, onder leiding van maestro fluitist Wilbert Hazelzet, een optreden in de Andrieskerk.

Lees verder op de website van De Kaap

Stichts Mannenkoor bestaat 60 jaar

20130414 DRIEBERGEN   Het Stichts Mannenkoor uit Driebergen is opgericht in 1953 en bestaat dit jaar dus zestig jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt er zaterdag 20 april een Jubileumconcert gegeven in de Grote Kerk aan de Hoofdstraat in Driebergen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 15 april 2013

FC Driebergen mist te veel kansen tegen NITA

DRIEBERGEN  FC Driebergen heeft wederom een thuis nederlaag geleden tegen de goede fysieke ploeg van NITA met 0-1 Een 1e helft waarin de thuisploeg het overwicht had met leuke combinaties vooral door toedoen van een goed spelende Pascal van Doorn en de weer zeer actieve Jelle Adema. Maar zoals al de gehele competitie de vele scorende mogelijkheden werden weer niet benut.

vergroot foto1   foto2   foto3   foto4   foto5   foto6

Het was al direct na het beginsignaal van de scheidsrechter dat Tolga Albayrak zijn kans over het doel zag gaan.
Even later schoot de zelfde speler hard in de handen van de keeper.
De aanvallers van NITA kwamen maar sporadisch voor de veste van doelman Michel van Bruggen en het werk wat hij kreeg deed hij goed.
De grootste kans kreeg Robin Notenboom in de 23e minuut die door zijn snelheid zich goed vrij maakte en alleen op de doelman afstormde maar zijn te slappe schot ging net naast.
De kansen die FC Driebergen na deze periode kregen werden alle uitstekend gered door de goed op dreef zijnde doelman van NITA. Rust 0-0
Over de 2e helft valt weinig goeds te zeggen het leek wel of men in de 1e helft al het kruit verschoten had er kwamen geen goede combinaties meer te veel weer het oude liedje te veel invidueel spel wat precies NITA in de kaart speelde die snel en fysiek de aanval koos maar steeds weer de FC Driebergen doelman Michel van Bruggen op hun weg tegen kwam .Maar in de 55e minuut werd het door een uitstekende kopbal van de spits Roy Langelaar van NITA 0-1.
De  enige kansjes die FC Driebergen kreeg waren wat vrije trappen die of in handen van de doelman kwamen of werden hoog over geschoten. Ondanks dat er 6 minuten werden bijgeteld en men probeerde toch nog wat te forceren maar ook dat lukte niet. Zo werd het een wedstrijd waar een gelijkspel de juiste afspiegeling was geweest.
Zaterdag 20 april de uitwedstrijd aanvang 14.30 in en bij Loosdrecht.


Competitie voorbij voor KCD

20130415 DOORN   Voor KCD zit de competitie er feitelijk op. Weliswaar moet de ploeg nog vier keer aantreden maar door de nipte 12-11 nederlaag bij Atlantis zijn de kansen op een promotiewedstrijd verkeken.

Lees verder op de website van De Kaap

Raadslid twittert niet meer over geheime dingen

20130415 HEUVELRUG  Twitterend raadslid Hugo Prakke heeft al ‘een paar keer’ niet getwitterd over een geheime raadsvergadering. “DIt is een lastig gesprek.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Paddentrek op de Plantage?

20130415 ELST  Op zaterdag 20 april staat om 14.00 uur een gids voor u klaar op de parkeerplaats van de Plantage Willem III tussen kom Elst en het ecoduct aan de N225 tussen Rhenen en Elst.

Hoewel dit voorjaar u wel heel weinig zekerheden biedt zullen de padden met een vertraging van zo’n dikke drie weken dan nu toch wel naar het water trekken. Een boeiend onderdeel van de lente.
En heeft het weer nog meer verrassingen in petto, dan weet de gids meer dan voldoende voorjaarsverschijnselen om u in 1½ uur een spannende natuurbeleving te bezorgen.
Vergeet niet uw verrekijker mee te nemen en stevige, waterdichte wandelschoenen aan te trekken.
De excursie is kosteloos,  aanmelden is niet nodig.
Voor meer info: www.utrechtslandschap.nl

Natuurmonumenten beloont honden(bezitter)

DOORN  Op zondag 21 april deelt Natuurmonumenten een attentie uit aan alle (aangelijnde) honden in de Kaapse Bossen. Natuurmonumenten wil hiermee graag haar bezoekers met aangelijnde hond laten weten dat ze altijd welkom zijn in de Kaapse Bossen. Maar dat het van groot belang is om de hond aangelijnd te houden.

vergroot foto

Nu het voorjaar is, trekken mensen weer massaal de natuur in. En dat terwijl de natuur zelf ook volop in ontwikkeling is. Vogels broeden en reeën krijgen kalfjes. Een mooi seizoen, maar ook kwetsbaar. Loslopende honden kunnen het broeden verstoren, waardoor vogels het nest verlaten en de eieren verloren gaan. Reekalfjes kunnen hun moeder kwijtraken door verstoring.
Natuurmonumenten vindt het bijzonder fijn dat bezoekers aan de Kaapse Bossen hun hond aangelijnd houden. Graag belonen zij dit goede gedrag met een kleine attentie. Dat gebeurt dus op zondag 21 april in de Kaapse Bossen.

Meer informatie vindt u op www.natuurmonumenten.nl.

iPadproject op het Revius in Doorn

20130415 DOORN   Alle leerlingen van een HAVO 2 klas van het Revius Lyceum kregen vorige week onder luid gejuich een iPad uitgereikt. De leerlingen werken de laatste periode van het schooljaar bijna volledig digitaal.

Lees verder op de website van De Kaap

Pastoor Verhaar krijgt icoon en chèque

20130415 DRIEBERGEN  Pastoor Frans Verhaar heeft zondag bij gelegenheid van zijn 80e verjaardag van de geloofsgemeenschap van Sint Petrus’ banden te Driebergen-Rijsenburg twee bijzondere cadeaus gekregen: een speciaal voor hem vervaardigde icoon en een chèque van 1.500 euro voor het ‘Poor People Fund’.

vergroot foto

De icoon stelt de Heilige Drie-eenheid voor, door pastor Paul Brenninkmeijer geschilderd naar het origineel van de beroemde Russische ikoonschilder Andrej Rublev. Daarnaast hebben parochianen geld gedoneerd voor het ‘Poor People Fund’, opgezet door parochiaan Tim Crijns om in een ziekenhuis in Tanzania behandelingen te kunnen betalen.
Pastoor Verhaar is sinds 1994 verbonden aan de Sint Petrus’ bandenparochie. In 2005 ging hij officieel met emeritaat, maar is daarna – tot vreugde van de geloofsgemeenschap – actief gebleven als voorganger. Twee zondagen per maand gaat pastoor Verhaar nog altijd voor in de Eucharistieviering in de Sint Petrus’ bandenkerk. Hij hoopt dat nog lange tijd te blijven doen.

Gewonde bij verkeersongeluk Zeist

20130415 ZEIST  Bij een aanrijding tussen twee auto’s in Zeist is een gewonde gevallen. Het ongeluk gebeurde maandagmorgen rond zes uur op de kruising van de Utrechtseweg met de Schaerweijdelaan.

Lees verder op de website van RTV trecht
heuvelrugnieuws 16 april 2013

Kinderen Rhenen lopen mee met bedrijven

20130416 RHENEN   Nu de Cito-toets achter de rug is en de middelbare school is uitgekozen, is het verleidelijk om de resterende maanden van het schooljaar achterover te leunen. Zo niet op De Springplank en de Ericaschool in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Eerbetoon

20130416 MAARN   De lessen over de Tweede Wereldoorlog zijn door groep 6A van De Ladder afgesloten met een bezoek aan Hoeve De Beek in Woudenberg en het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen, plaatsen waar hevig gevochten is.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybal: Winst voor Enervo, verlies voor Volleer

20130416 HEUVELRUG   De vrouwen van Volleer speelden tegen Irene 2 ongeïnspireerd en verloren met 3-1 van Irene 2. Ook de Volleermannen verloren, maar lieten kampioen Vives 4 behoorlijk zweten (3-1).

Lees verder op de website van De Kaap

Burgemeester Janssen reikt drie Oranje Strikken uit

20130416 ZEIST  Burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist reikte gisteren een Oranje Strik uit aan Scoutinggroep Prinses Beatrix, Scoutinggroep Dryade, en het Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap (KZHM).

Het Nationaal Comité biedt alle burgemeesters in Nederland de gelegenheid om bijzondere initiatieven rond de troonswisseling te belonen met de toekenning van de “oranje strik”. De strik geldt als een officiële erkenning voor feestelijke werkzaamheden die overal in het land worden voorbereid.

Initiatieven die voor deze erkenning in aanmerking komen, ontvangen een oorkonde en mogen het logo van de Oranje Strik gebruiken bij bekendmaking van activiteiten in een programmaboekje, poster of website.

Erkenning
De Scoutinggroepen en het muziekgezelschap zijn voorgedragen door de Oranje Comités. Met de Oranje Strik krijgen zij erkenning voor hun komende activiteiten op de Kroningsdag, maar ook voor hun inzet van de afgelopen jaren op 30 april. Beide scoutinggroepen helpen vrijwillig elk jaar bij het organiseren van de Kindermarkt en zijn hier de hele dag druk mee bezig. Het Koninklijk Zeister Harmonie Muziekgezelschap verzorgt al jaren de muziek voor de aubade, waarbij het volk de koningin toezingt. Dat zullen zij dit jaar ook weer doen, om 9.00 uur ’s ochtends voor het Gemeentehuis van Zeist.

Remembering Chet Baker

20130416 AUSTERLITZ  Een eerbetoon aan Chet Baker door jazz zangeres Fay Claassen op 21 april in het Beauforthuis. Fay Claassen zet Bakers trompetpartijen om in zang.

Dit geeft haar de ruimte om haar kwaliteiten te tonen in tekstuele improvisatie, waarmee zij haar stem uitzonderlijk samen laat smelten met de instrumenten. Zij wisselt standards als My Funny Valentine en I Fall in Love too Easily af met Bakers ballads. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.


Claassen won in 2009 een Edison for de categorie ‘Jazz Vocaal’ en werd eerder al meerdere malen genomineerd voor deze majestueuze prijs. Internationale bekendheid wierf zij met haar dubbel album ‘Two Portraits of Chet Baker’, dat in de Verenigde Staten werd uitgeroepen tot Best Vocal Album of the Year. De muziek van Chet Baker loopt als een rode draad door haar carrière. Fay Claassen houdt de kenmerkende muziek van deze legendarische zanger en trompetist in leven waardoor steeds meer jonge mensen bekend worden met deze mooie jazz stijl.

zondag 21 april, 17.30 u 
Fay Claassen – Remembering Chet Baker 
entree € 22,50 | reductieprijs € 15 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Pannenbier bij Op ’t Laer

20130416 LEERSUM   De ruwbouw van fase 1 in Op ’t Laer bij de middelweg in Leersum is afgelopen vrijdag afgerond. Dit ging traditioneel gepaard met het schenken van ‘pannenbier’ aan de bouwvakkers en het hijsen van de vlag.

Lees verder op de website van De Kaap

Kerkkoor maakt 129 mutsjes voor kinderen in Azië

20130416 DRIEBERGEN   De leden van Kerkkoor Driebergen hebben de afgelopen weken 129 mutsjes gehaakt en gebreid. Deze mutsjes zijn bedoeld om pasgeboren en jonge kinderen in midden-Azië warm te houden.

Lees verder op de website van De Kaap

Groot oranjefeest in Amerongen

20130416 AMERONGEN   De laatste feestelijke dag met Koningin Beatrix als staatshoofd, wordt een dag vol festiviteiten in Amerongen. Het bestuur van de Oranje Vereniging Amerongen heeft het hele jaar hard gewerkt om er een spetterende dag van te maken.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 april 2013

OM eist 7 jaar voor overval Rabobank Driebergen

20130417 DRIEBERGEN  Tegen een 24-jarige bankovervaller is in hoger beroep 7 jaar cel geëist. De 24-jarige man heeft volgens het OM twee jaar geleden geprobeerd de Rabobank in Driebergen te beroven.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Nog vier aanhoudingen in groot onderzoek

20130417 RHENEN  De politie heeft vorige week in verband met een grootschalig onderzoek naar hennep en witwassen bij woningen gezocht naar wapens en geld. Eerder werden al auto’s, boten en andere luxe goederen in beslag genomen. In dit onderzoek zijn inmiddels vijftien personen aangehouden.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie over de aanwezigheid van wapens en geld, zochten agenten vorige week opnieuw bij woningen aan de Middelbuurtseweg. Bij de zoeking troffen zij een grote hoeveelheid geld en een vuurwapen aan.

Grootschalig onderzoek
Na binnengekomen informatie startte de politie vorig jaar een grootschalig onderzoek naar hennep en witwassen. Op woensdagochtend 27 februari heeft een arrestatieteam van de politie acht mannen aangehouden. Die dag werden twaalf panden doorzocht. In verband met de verdenking van witwassen van crimineel geld heeft het onderzoeksteam toen onder meer luxe auto’s, dure sieraden en tienduizenden euro’s in beslag genomen. Een week later werden nog drie mannen aangehouden.

Nog vier aanhoudingen
Dankzij onderzoek van het team rechercheurs, hielden agenten de afgelopen weken nog vier personen aan. Deze 56-jarige man uit Rhenen, een 42-jarige vrouw uit Bussum, een 42-jarige man uit Veenendaal en een 50-jarige man uit Leersum worden ook verdacht van de kweek en de handel in hennep, het witwassen van het daarmee verdiende geld en deelname aan een criminele organisatie. De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Inbeslagname
De politie nam de afgelopen weken ook nog drie jetski’s, een dure terreinwagen en een sportwagen in beslag.
Hennepkwekerijen
Eerder dit jaar werden op diverse locaties in Nederland meerdere hennepkwekerijen in relatie tot dit onderzoek ontmanteld en vernietigd. De financiële recherche onderzoekt hoeveel geld is verdiend aan de kweek en handel in hennep.

Nominaties Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten bekend

20130417 UTRECHT  Voor de ‘Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten: behoud, beheer en beleving’ zijn ruim 20 inzendingen binnengekomen. Projectleider Martine Spanjers is verheugd over dit mooie aantal: “Geweldig dat oorlogsmonumenten zo in de belangstelling staan en dat zoveel gemeenten, organisaties en particulieren zich daar hard voor maken”.

Nominaties
“De kwaliteit van de inzendingen is hoog. Het viel niet mee om uit alle aanmeldingen vijf genomineerden aan te wijzen. Uiteindelijk is ervoor gekozen om vooral kleinere initiatieven in de schijnwerpers te zetten”, aldus Spanjers.
De volgende monumenten zijn genomineerd:
        Herdenkingskruis Soestdijkerweg (Den Dolder)
        Monument aan de Dorpsstraat (Doorn)
        ‘Wij zijn ze niet vergeten!!’ (Jaarsveld)
        Monument voor Jutphase oorlogsslachtoffers (Nieuwegein)
        ‘33 van Soesterberg’ (Soesterberg)
Deze vijf genomineerden zijn aan elkaar gewaagd en zullen zorgen voor een mooie eindronde op 23 april.

Prijsuitreiking
Op 23 april worden tijdens een bijzondere avond in Paushuize de genomineerden voorgesteld en kort geïnterviewd. Jeroen Wielaert presenteert de avond en Ambassadeur van de Vrijheid 2013 Miss Montreal zal optreden. De jury wijst die avond de winnaar aan. De Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten bestaat uit een plaquette en een stimuleringsbijdrage van € 1.000,-.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht organiseren de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten in aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding / 5 mei-lezing, die dit jaar in Utrecht wordt gehouden. Doel van de prijs is om het beheer en behoud van oorlogsmonumenten te stimuleren om monumenten en hun betekenis ook in de toekomst levend te kunnen houden.

Bron: Gemeente UH

Opening nieuw wijkcentrum in De Clomp

20130417 ZEIST  Op zaterdag 20 april om 11.00 uur openen Wethouder Bodes de Vries en directeur Kees de Wolf van woningcorporatie Woonzorg Nederland officieel het nieuwe multifunctionele wijkcentrum in winkelcentrum in De Clomp. Ook wordt dan de naam van het nieuwe gebouw onthuld.

Het multifunctionele gebouw biedt ruimte aan een apotheek, een gezondheidscentrum met huisartsen, tandartsen, logopedisten en fysiotherapeuten. Ook is er een verloskundigenpraktijk en het Centrum voor Jeugd en Gezin met inlooppunt en de jeugdgezondheidszorg. Aanvullend heeft het nieuwe pand een sporthal, een jongerenontmoetingsplek, een welzijnscentrum met twee peuterspeelzalen, een speel-o-theek, een wijkservicepunt en een ontmoetingsruimte gehuisvest. Boven het wijkcentrum zijn 22 woningen gebouwd.

Open dag
Aansluitend aan de opening zijn belangstellenden tot 15.00 uur welkom om een kijkje te komen nemen in het wijkcentrum. Voor verschillende doelgroepen zijn leuke activiteiten georganiseerd. Vrijwilligers, clubs, verenigingen en buurtbewoners die nu al in het wijkcentrum actief zijn, presenteren zich en hopen bezoekers te inspireren om ook actief te worden in het multifunctionele centrum in Zeist-West.

Verdere uitbreiding De Clomp
Het wijkcentrum is het eerste gebouw dat is gerealiseerd door Rialto Zeist B.V. en maakt deel uit van een omvangrijk bouwprogramma, waarbij ook het gehele winkelcentrum een ‘extreme make-over’ zal ondergaan. Het winkelcentrum zal bovendien worden uitgebreid. Op de plek van de oude sporthal, die binnenkort gesloopt gaat worden, zal de uitbreiding onder meer gestalte krijgen. Rialto studeert nog op de plannen om bovenop het nieuwe winkelcentrum een honderdtal appartementen te realiseren in diverse prijsklassen in de huur- en koopsector. De definitieve plannen voor dit deel van de herontwikkeling van De Clomp worden voor aankomende zomer verwacht. 

Vogels van landgoed De Boom

IVN publiekswandeling zondag 21 april: Vogels van landgoed De Boom

LEUSDEN Op zondag 21 april organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling op landgoed De Boom. Het landgoed ligt ten zuiden van Leusden, in de oksel van het Valleikanaal en de Oude Lunterse beek. De wandeling start bij het toegangshek Landgoed De Boom, T-kruising Hamersveldseweg-Leusbroekerweg, Leusden, vlak bij restaurant De Mof. De gidsen van de IVN gaan samen met u luisteren en kijken naar de vogels. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.

vergroot foto

In april zijn de meeste vogels terug van hun winterverblijven in het zuiden. Ze sterken aan en gaan dan razendsnel aan het werk waarvoor ze hier komen: zorgen voor nageslacht. Mannetjes veroveren vrouwtjes en ze geven hun territorium aan. Daar is veel zang voor nodig. Daarom is april een goede maand om vogelzang te horen. Bovendien hebben de bomen nog weinig of geen blad, dus zijn de vogels nog goed te zien. Landgoed De Boom is een oud parkbos met alles wat vogels interessant vinden: veel grote oude bomen, akkers en weilanden, water in sloten, vijvers en de Heiligenbergerbeek. Kortom veel variatie, wat zorgt voor veel soorten vogels. Veel kleine bos- en zangvogels wonen hier, maar ook spechten, aalscholvers, ijsvogels, de wespendief en buizerd.  In huize De Boom woonde vorige eeuw nog juffrouw Annie de Beaufort. Zij heeft er goed aan gedaan om het landgoed voor de toekomst te bewaren, nu zo’n 900 hectare groot. Een gevarieerde wandeling waarbij u de oren en ogen goed open moet houden! Neem indien mogelijk een verrekijker mee.
Meer informatie: IVN, tel. 033-4630243 of mail: wandelingen@ivnamersfoort.nl

Gemeente twijfelt ook zelf over grondbeleid

20130417 HEUVELRUG  In een recent rapport uit de gemeente twijfel over het eigen grond- en vastgoedbeleid. Intussen blijven cijfers rond het nieuwe gemeentekantoor geheim.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Crematorium in beeld

20130417 HEUVELRUG   De vestiging van een crematorium komt weer op de politieke agenda. Door de toenemende populariteit van crematies neemt het aantal begrafenissen snel af. Het college gaat daarom een verkenning uitvoeren naar het maatschappelijk draagvlak voor een crematorium in Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder op de website van De Kaap

Kiwanis Driebergen in actie voor Stop Tetanus

20130417 DRIEBERGEN   Onder de naam ‘Stop Tetanus’ geeft Kiwanis Driebergen actief invulling aan het internationale project van Kiwanis International en Unicef om een eind te maken aan tetanus bij moeders en pasgeborenen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 april 2013

BSO de Kameleon wint prijs met recycle-slogan

20130418 DOORN  Voor de slogan ‘Recycle nu, dan heb je een schone toekomst op het menu’, overhandigde wethouder Bert Homan dinsdagmiddag een cheque ter waarde van € 500,- beschikbaar gesteld door Wecycle.

Met dit geld wil de BSO gereedschap aanschaffen, maar ook een bezoekje brengen aan het Universiteitsmuseum in Utrecht.
Project ‘Kunst van Recyclen’
De Kameleon was één van de BSO’s die het afgelopen halfjaar workshops volgde over het inzamelen en recyclen van oude elektrische en elektronische apparaten. In onze gemeente deden 9 BSO’s mee aan het project ‘Kunst van Recyclen’ en in de provincie Urrecht in 12 gemeenten in totaal 77 BSO’s. Aan het einde van het project bedachten de leerlingen een slogan om de afvalinzameling te bevorderen.

bron: Gemeente UH

Dorpspompen voor Driebergen

20130418 DRIEBERGEN   De Stichting Waternatuurlijkuitdekraan houdt op zondagmiddag 21 april van 15.00 uur tot 17.30 uur een bijeenkomst in de boekhandel Jaques Baas op de Traay in Driebergen over de terugkeer van de dorpspomp in Driebergen en Rijsenburg.

Lees verder op de website van De Kaap

Adders gesignaleerd bij Helenaheuvel in Doorn

20130418 DOORN  Nu de zon weer gaat schijnen worden ook de adders bij Helenaheuvel in Doorn weer gesignaleerd. Sinds 2011 worden de adders (na een afwezigheid van tientallen jaren) weer waargenomen door de boswachters en bezoekers. Om hoeveel adders het in totaal precies gaat is nog niet bekend. Adders zijn giftig, maar over het algemeen niet agressief naar mensen. Natuurmonumenten roept haar bezoekers op toch voorzichtig te zijn.

vergroot foto

Adders leven van kleine dieren zoals hagedissen en muizen. De kans dat wandelaars een adder zien is heel klein, ze zijn erg schuw en hun schutkleur zorgt er voor dat ze goed verborgen blijven. Bovendien voelen ze de mens naderen, kunnen ze goed zien en ruiken. Natuurmonumenten waarschuwt bezoekers wanneer ze de adders zien afstand te houden. Benader de dieren niet.  Het komt zelden voor dat iemand gebeten wordt door een adder. Mocht het toch gebeuren, ga dan direct naar Eerste Hulp of huisarts. Ook voor honden is er een klein risico op een slangenbeet. Wordt uw hond gebeten, neem contact op met een dierenarts.

Het biotoop rondom Helenaheuvel is zeer geschikt voor de adder. Ze houden van open heidevelden waar ze zich kunnen opwarmen in de zon. Meer informatie over de adders vindt u op de site voor reptielen www.ravon.nl


Heuvelrug overweegt crematorium

20130418 HEUVELRUG  De inkomsten aan grafrechten lopen terug op de Heuvelrug. De gemeente overweegt ook daarom de bouw van een crematorium, of de aanleg van een natuurbegraafplaats.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Deense harmonie op bezoek bij EMM

20130418 LEERSUM   Voor muziekvereniging EMM staat komend weekeinde een bijzonder evenement op het programma. Dan komt de Odenser Postharmonie uit Denemarken op bezoek om gezamenlijk met EMM twee concerten te verzorgen.

Lees verder op de website van De Kaap

Geen wereldwinkelruzie op de Heuvelrug

20130418 HEUVELRUG   Het oproer kraait in Wereldwinkelland maar de filialen in Utrechtse Heuvelrug blijven trouw aan de landelijke vereniging. Dat zeggen voorzitter Riet van Tuil van de Doornse Wereldwinkel en secretaris Trudy de Vries van de Driebergse vestiging.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Polderen’ in het Woonforum

20130418 HEUVELRUG   Ook in de Heuvelrugdorpen zit de huizenmarkt muurvast. Vanavond overleggen politiek, woningcorporaties, zorgpartijen en andere maatschappelijke instellingen over mogelijkheden om de vastgelopen woningmarkt weer vlot te trekken.

Lees verder op de website van De Kaap

Tweede vrijwilligersdag Heidetuin

20130418 DRIEBERGEN   Tussen Heuvelrug en Wetering houdt op zaterdag 20 april de tweede vrijwilligersdag voor de renovatie van de Heidetuin.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 19 april 2013

Gemeente Heuvelrug wil rectificatie

20130419 HEUVELRUG  Afdeling voorlichting van de gemeente Heuvelrug wil dat Nieuwspost Heuvelrug een artikel over het gemeentelijk grondbeleid rectificeert. Waarvan soort van akte, maar wel met repliek.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Golfclub betaalt gelag duister grondbeleid

20130419 DOORN  De Doornse golfclub is in problemen. Niet omdat de leden te goedkoop golfen, zegt de voorzitter, maar vanwege ondoordacht speculeren met grond, door de gemeente Heuvelrug.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Stratentoernooi gaat niet door

20130419 MAARN   ,,Tot haar grote teleurstelling heeft de Stichting Stratentoernooi Maarn-Maarsbergen moeten besluiten het Stratentoernooi 2013 niet door te laten gaan

Lees verder op de website van De Kaap

‘Nieuwbouw in deze tijd uniek’

20130419 DRIEBERGEN  Dat in deze tijd van crisis, gesomber en een onbeweeglijke woningmarkt toch een compleet nieuwe woonwijk uit de grond wordt gestampt is volgens wethouder Tim Verhoef (GL/PVDA) zeer uniek.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag Doornse Golf Club

20130419 DOORN   Het twintigjarig bestaan laat de Doornse Golf Club niet ongemerkt voorbijgaan. Aan het begin van het golfseizoen opent de club op zondag 21 april van 12.00 tot 17.00 uur de deuren voor iedereen die wil kennismaken.

Lees verder op de website van De Kaap

Team Amazing: Van Popkwis tot Koploop

20130419 AMERONGEN  Voor Team Amazing begint de tijd te dringen. Nog vier weken en dan gaan zij voor de derde keer hun grote avontuur tegemoet: deelname aan de Roparun 2013.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 20 april 2013

Gelijkspel voor Oranje Wit

20130420 ELST   De voetballers van Oranje Wit hebben zaterdag met 2-2 gelijk gespeeld bij Voorwaarts. ,,Maar voetballend hadden we deze ploeg moeten oprollen”, reageert trainer Jan van Mourik.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Geflatteerde nederlaag voor FC Driebergen

20130420 DRIEBERGEN   Zaterdag derdeklasser FC Driebergen leed in en tegen Loodrecht een geflatteerde 7-1 nederlaag. Geflatteerd in die zin dat bij de Driebergenaren gewoonweg niets lukte.

Lees verder op de website van De Kaap

Meer dan verdiend punt voor hardwerkend DEV

20130420 DOORN   Een hardwerkend DEV sleepte er in de uitwedstrijd tegen het Amersfoortse VOP een meer dan verdiend 4-4 gelijkspel uit en had in de slotfase van de wedstrijd eigenlijk recht op meer.

Lees verder op de website van De Kaap

Zegereeks DVSA duurt voort. Achtste overwinning op rij.

20130420 AMERONGEN   En weer konden er voor DVSA drie punten op het conto worden bijgeschreven. Met de achtste overwinning op rij (1-0 winst tegen Eminent Boys) voor de ploeg van trainer Joop Vink.

Lees verder op de website van De Kaap

Vergroening reiskosten: niet voor bestuurders

20130420 HEUVELRUG  De ‘vergroening’ van de reiskostenvergoeding geldt voor ambtenaren. Dus niet voor bestuurders, zeggen burgemeester en wethouders van de gemeente Heuvelrug.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Intocht Sinterklaas Rhenen op losse schroeven

20130420 RHENEN   De intocht van Sinterklaas in Rhenen gaat dit jaar mogelijk niet door. Oorzaak is onenigheid tussen winkeliers over de invoering van reclamebelasting van 720 euro per jaar.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Torenspits van Dorpskerk voor restauratie

20130420 MAARSBERGEN   Tijdens een gevaarlijk uitziende operatie is woensdag de spits van de Dorpskerk in Maarsbergen (anno 1884) getakeld. ,,De houten delen van de ‘lantaarn’ moeten gerestaureerd worden en ook de ‘kroon’ wordt vernieuwd”, legt kerkrentmeester Karel van Elst uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Bankroet op energiemarkt dupeert gasbedrijf Hé

20130420 LEERSUM  Het jonge gas- en elektriciteitsbedrijf Heuvelrug Energie (Hé) is op z’n vroegst in het najaar klaar om de levering van duurzame energie te hervatten. Dat blijkt uit een nieuwsbrief van de Leersumse coöperatie, die in de problemen kwam na het faillissement van energieleverancier Trianel.

Lees verder op de website van De Kaap

Spinningmarathon bij Wapen van Rijsenburg

20130420 DRIEBERGEN  Team Madeliefjes’ HomeRide houdt op 30 april tussen 10.00 en 14.00 uur een spinningmarathon ten bate van het Rondald McDonald Kinderfonds bij het Wapen van Rijsenburg.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 21 april 2013

HDS in uitwedstrijd tegen Legmeervogels hard onderuit

20130421 LEERSUM  Zondag derdeklasser HDS ging in Uithoorn tegen het plaatselijke Legmeervogels met 6-2 hard onderuit.

Lees verder op de website van De Kaap

Verrassende overwinning SVL op koploper Breukelen

20130421 LANGBROEK  Zaterdag eersteklasser SVL behaalde afgelopen zaterdag een verrassende, maar in alle opzichten verdiende 1-3 overwinning op koploper en titelkandidaat Breukelen.

Lees verder op de website van De Kaap

Workshop ‘Eten uit de natuur’ bij De Boswerf op zondag 28 april

20130421 ZEIST  De natuur ontluikt: het voorjaar is begonnen. Overal piept het jonge groen de grond uit en de bomen lopen uit. De natuursupermarkt is geopend!  

Doe op zondag 28 april mee met de workshop ‘Eten uit de natuur’ van Judith Stoker, medewerker van De Boswerf en expert op dit gebied, en leer over eetbare bloemen en planten en hoe je er iets lekkers van maakt en ervaar hoe het smaakt.
Deze workshop is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8+. Leuk om te doen met je zoon of dochter! Tijd: van 13.00 – 16.00 uur. De kosten voor deze activiteit bedragen € 5,00 voor kinderen en €10,00 voor volwassenen. Aanmelden verplicht tot donderdag 25 april.

Eetbare Tuin bij De Boswerf
Neem na de workshop een kijkje bij het nieuwe project:  ‘de Eetbare Tuin’ van De Boswerf. Op 200 m2 nieuw aangelegde tuin kunnen  bezoekers  zien dat het leuk, makkelijk en bovendien zonder veel inspanning mogelijk is om zelf een mooie én eetbare tuin te realiseren . Denk bijvoorbeeld aan het kweken van eigen kruiden, het eten van je eigen (vergeten) groenten, het gebruiken van bloemen als garnering of het kweken van je eigen fruit of bessen.

Boswerf door de week open!
Bezoekerscentrum De Boswerf is vanaf april weer door de week geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Lente in het Laarsenbos

20130421 RHENEN  Hebben de winterse weersomstandigheden u dit laatste seizoen weerhouden het Laarsenbos te betreden? Ga dan beslist op woensdag 24 april a.s. met de gids die u staat op te wachten op de parkeerplaats bij de erebegraafplaats op de Grebbeberg mee!

De bosboys van Utrechts Landschap hebben de bomenrijkdom zo’n verbazingwekkende kaalslag toegebracht, dat uw begeleider om 14.00 uur aan de Grebbeweg 123, 3911 AV te Rhenen, de zware maar dankbare taak op zijn schouders neemt om u van deze metamorfose op de hoogte te stellen.
Heel veel bomen liggen te zieltogen na dit winterse geweld.
De nieuwe aanplant lijkt de kleur vuilwit te dragen, wat degene die op voorjaarsgroen rekent in stomme verbazing aan de grond genageld doet staan.
Het zal u niet meevallen om op eigen gezag voldoende lenteverschijnselen te ontdekken.
Uw gids echter stelt er een eer in om te midden van de huidige takkenboel u een toekomstbeeld te schetsen waarmee u , na een wandeling van zo’n 1½ uur, gerustgesteld naar uw vertrouwde omgeving terugkeert.

De rondleiding is natuurlijk gratis en reserveren is overbodig.
Nadere info: www.utrechtslandschap.nl

Hotelfietsplatform Utrechtse Heuvelrug

20130421 HEUVELRUG   Jos van den Berg van Van Velzen Fietsen op de Traay in Driebergen is de initiatiefnemer en spil van lokale hotelfietsarrangementen op de Utrechtse Heuvelrug. De website www.fietsenopdeheuvelrug.nl gaat 1 mei aanstaande in de lucht.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing Herman Wijffels: ‘Visie op economie en maatschappij’

20130421 DOORN   Herman Wijffels geeft op 23 april in de Maartenskerk zijn visie op economie en maatschappij, veraf en dichtbij. Hij zal ook ingaan op wat hem hierbij inspiratie geeft.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybaltoernooi op ijsbaan Doorn

20130421 DOORN   Volleybalvereniging Enervo houdt op zaterdag 1 juni een groot grastoernooi in Doorn. Het toernooi is bestemd voor teams uit de wijde regio.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 22 april 2013

Asbest in Zeisterse L-flat met nieuwe techniek verwijderd

20130422 ZEIST  Woningbouwvereniging De Kombinatie in Zeist gaat vanaf dinsdag het asbest in 728 meterkasten in de L-flat op een nieuwe manier verwijderen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Herdenkingsplein in Doorn wordt weer heringericht

20130422 DOORN  In oktober 2012  zijn het oorlogsmonument, de plaquette van de Queen’s Own Rifles en de jubilea bomen van en bij het Herdenkingsplein in Doorn, naast het Cultuurhuis, weggehaald. 
De laatste hand wordt nu gelegd aan de herinrichting van het Herdenkingsplein.

Woensdag 24 april wordt het Herdenkingsplein terug geschonken aan de openbare ruimte. Dit gebeurt in aanwezigheid van betrokkenen die hieraan een bijdrage hebben geleverd;  zoals vrijwilligers, sponsoren en de gemeente.

Het Herdenkingsplein is voor 4 mei helemaal gereed. De plaquette van de Queens Own Rifles is dan ook geplaatst en het plein is voorzien van halfverharding en afgestrooid met grind.

Scouting helpt bij Koninginnedag en dodenherdenking

20130422 LEERSUM/AMERONGEN   Scoutinggroep Zuylensteyn zal zich ook dit jaar weer inzetten om de gemeente Utrechtse Heuvelrug te ondersteunen bij Koninginnedag en de 4 mei-herdenking.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybalcompetitie zit erop

20130422 HEUVELRUG   In de laatste competitieronde stuurden de vrouwen van Volleer Cito 2 met 3-1 naar huis. De mannen sloten een wisselvallige wedstrijd tegen Irene 4 af met 2-3 verlies.

Lees verder op de website van De Kaap

Groot aantal auto’s Zeist in vlammen op

20130422 ZEIST  In Zeist zijn zeker zes auto’s zwaar beschadigd geraakt door brand. Vier andere wagens liepen lichte schade op.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Debacle voor FC Driebergen bij Loosdrecht

DRIEBERGEN/LOOSDRECHT Men kan zich in het Driebergse kamp niet herinneren dat er zo’n uitslag in een uitwedstrijd heeft plaats gevonden; met de kopjes omlaag dropen de spelers van het zeer slechte veld in Loosdrecht af. En beseften pas later dat het er wel veel waren al die doelpunten het leek wel of elke aanval van Loosdrecht een doelpunt opleverde.

vergroot  foto1  foto2  foto3  foto4  foto5  foto6  foto7  foto8

FC Driebergen begon met een wat gewijzigd elftal met in de spits Elmar van Doorn (speelde de hele wedstrijd zeer degelijk)Michel Hoekstra op het middenveld en Sjoerd Blankenstein centraal achter.

Het begin was pech vol al in de7e minuut keek men tegen een achterstand aan doordat een slap schot van richting veranderde en zo de andere hoek van het doel inging onhoudbaar voor doelman Michel van Bruggen.

Loosdrecht had het betere spel met hun snelle buitenspelers en vooral op rechts maar af en toe kwam FC Driebergen er toch snel uit en dat had bijna de gelijkmaker tot gevolg doordat Robin Notenboom alleen voor de keeper tegen zijn been aan schoot.
In de 22e minuut kreeg Loosdrecht een vrije trap op 25 meter van het doel waar de doelman de muur opstelde maar zelf verkeerd ging de uitkomst kunt u invullen een streep in de linker bovenhoek 2-0.

Even later balverlies op het middenveld en dat werd koelbloedig afgestraft we zaten in de 25e minuut de kopjes gingen al hangen en helemaal dat de goed leidende arbiter een zuiver buitenspeldoelpunt over het hoofd zag 4-0
De strijd was gestreden de spelers van FC Driebergen probeerden nog wel voor de rust een tegentreffer te maken maar het werd een ruststand van 4-0.
Een 2e helft met een wissel Jelle Adema kwam voor Marco v/d Klift en een helft waar FC Driebergen het beste van het spel had en in de 50e minuut een geweldige kop kans van Elmar van Doorn die uitstekend werd gered door de voortreffelijke doelman van Loosdrecht.
Zoals zo vaak gebeurt dus nu ook de rebound leverde een minuut later 5-0 op door slecht verdedigen.

In de 54e minuut te laat uit komen van doelman Michel van Bruggen (die zijn dag niet had )en het was 6-0
Maar ondanks deze grote achterstand bleef men wel werken voor een beter resultaat direct na de 6-0 kwamen Tolga Albayrak en Pascal van Doorn als wissels in het veld wat in de 71e minuut al leidde dat een speler van Loosdrecht de bal van de doellijn moest halen maar de Driebergse supporters moesten wel wachten tot de 83e minuut toen Tolga Albayrak de tegentreffer scoorde 6-1.

Maar door het risico door een op een te spelen werd het in de 88e minuut zelfs 7-1 een blamage wat uitslag betreft maar de spelers bleven wel goed werken voor een goed resultaat.
Zaterdag 27 april een inhaalweekend de eerst volgende wedstrijd is zaterdag 4 mei FC Driebergen Za1- FC Hilversum Za1  aanvang 14.30
 

Year of summer schalt over Henschotermeer

20130422 MAARN/WOUDENBERG  Het dancefeest rond het Henschotermeer is goed verlopen, op een aantal decibelletjes geluidsoverlast na. De organisator wil er een jaarlijks festijn van maken.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Gewapende overval op barbecuerestaurant Leersum

20130422 LEERSUM   Bij een horecagelegenheid aan de Scherpenzeelsweg in Leersum heeft zondagavond een gewapende overval plaatsgevonden.

Lees verder op de website van De Kaap

Accordeon- en operette/musicalavond

20130422 LEERSUM   Accordeonorkest Crescendo geeft 27 april haar jaarconcert in de Binder aan de Hoflaan in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 23 april 2013

´Markt´ moet Overberg leven inblazen

20130423 OVERBERG  Een bescheiden vrijdagmiddagmarkt moet Overberg wat meer leven inblazen. De klanten en standhouders zijn alvast positief.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Leersum kampioen van AZC Champions League

20130423 LEERSUM   De spanning bij het landelijke voetbaltoernooi AZC Champions League voor jonge bewoners van asielzoekercentra liep hoog op. Na de zinderende finalewedstrijd tegen de aartsrivalen van AZC Utrecht nam het ijzersterke team van AZC Leersum op 21 april voor de derde keer de kampioenschaal in ontvangst.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe rolstoelauto dankzij sponsoren

20130423 DRIEBERGEN  De Vereniging Vrienden van Nassau Odijckhof heeft vrijdag 19 april een nieuwe rolstoelauto ontvangen. De vorige rolstoelauto van ISZ De Brug was vijftien jaar oud en aan vervanging toe.

Lees verder op de website van De Kaap

Huurverhoging één maand later

20130423 HEUVELRUG  Heuvelrug Wonen stelt de huurverhoging voor huurders van een sociale huurwoning één maand uit. De Belastingdienst is niet in staat geweest om de betreffende inkomensgegevens van de huurders van Heuvelrug Wonen toe te sturen.

Daarom heeft Heuvelrug Wonen besloten de gehele huurverhoging van 1 juli 2013 door te schuiven naar 1 augustus 2013. De jaarlijkse huurverhoging wordt in alle volgende jaren weer gewoon per 1 juli geheven.
 
Geen inkomensgegevens ontvangen
De belastingdienst heeft geen inkomensgegevens van de huurders van Heuvelrug Wonen aangeleverd. Daardoor is het niet mogelijk om huurders de correcte inkomensafhankelijke huurverhoging aan te zeggen voor de wettelijke datum van 1 mei 2013 om de huur per 1 juli te kunnen verhogen. Voor de huurverhoging per 1 augustus ontvangen huurders van Heuvelrug Wonen voor 1 juni bericht.
 
Aansprakelijkheid
Heuvelrug Wonen loopt door het uitstellen van de inkomensafhankelijke huurverhoging voor huurders van een sociale huurwoning huurinkomsten mis. Heuvelrug Wonen stelt daarom de Belastingdienst en de Staat der Nederlanden aansprakelijk voor de gederfde huurinkomsten en de extra kosten die hieruit voortvloeien.
 
Waarom inkomensafhankelijke huurverhoging?
Heuvelrug Wonen heeft de inkomsten uit de inkomensafhankelijk huurverhoging nodig om de extra heffingen van de overheid op te kunnen brengen. Dit zijn de verhuurderheffing en saneringsheffing.
 
De overheid wil met de extra huurverhoging dat huishoudens met een hoger inkomen die een sociale huurwoning huren, op zoek gaan naar een huurwoning in de vrije sector of een koopwoning. Of, als ze niet verhuizen, in ieder geval een meer marktconforme huur betalen.

Tweede etappe van Olympia’s Tour start in Rhenen

20130423 RHENEN  Op 15 mei voert de tweede etappe van de Royal Smilde Olympia’s Tour van Rhenen naar Alkmaar over een afstand van 173,3 km. De start van ‘Rhenense’ etappe is vanaf Ouwehands Dierenpark bovenop de Grebbeberg. Aan Olympia’s Tour doen ook twee Rhenense wielrenners mee: Johim Ariesen, die rijdt bij Cycling Team Jo Piels en Remco te Brake, die rijdt voor Metec

vergroot foto

Remco te Brake doet voor de vierde keer aan Olympia’s Tour van Nederland mee. Voor hem is het dit jaar wel bijzonder dat een etappe van ronde in Rhenen, zijn woonplaats, start. ,,Dat geeft iets extra’s. Een keer heb ik de ronde, niet uitgereden. Ik ben toen gevallen.” Een hoge notering in het klassement zat er voor hem nog niet in. ,,We rijden altijd in ploegverband Vorig aar stonden we als ploeg derde in het klassement. Bij ons kan Peter de Koning goed een klassement rijden. Zelf kan ik dat ook. Alleen ben ik afhankelijk van het weer. Als er wind staat, kan ik een klassement rijden. .
Johim Ariesen doet voor de vijfde keer mee aan de ronde. ,,Maar ik heb ze niet iedere keer uitgereden. Ik ben geen klassementsrijder, in principe ga ik voor etappes. Je weet natuurlijk maar nooit. Een klassement is geen doel op zich voor mij. In Olympia’s Tour wil ik graag een etappe winnen.” Johim Ariesen vindt het super gaaf dat de tweede etappe in Rhenen bij Ouwehands Dierenpark begint. ,,Vorig jaar kwamen we ook door Rhenen heen, maar toen was het zoef, ging het heel snel.”

Engelse poëzie door de Rossettis

20130423 AUSTERLITZ  De Rossettis (zangeres/dichteres Mariska Reijmerink en pianist Jan-Frans van Dijkhuizen) zetten de grote 19de eeuwse dichters op muziek: Emily Brontë, Emily Dickinson, Thomas Hardy en vele anderen komen langs op zondag 28 april in het Beauforthuis.

De Rossettis geven met hun muziek extra kracht aan de poëzie, waardoor de geuite gevoelens versterkt worden overgebracht. Gedichten over gevoelens als liefde, verlangen, hoop en pijn krijgen daardoor een extra dimensie. De teksten en de muziek worden één geheel, waardoor het lijkt alsof de gedichten als songtekst geschreven zijn. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.

The Rossettis bestaan uit zangeres en dichteres Mariska Reijmerink en pianist Jan-Frans van Dijkhuizen. Wat voor hun beiden begon als een studie Engelse taal- en letterkunde liep uit tot een muzikaal duo. De twee zijn beiden anglist en hebben roots in jazz, klassieke en folk muziek. Artiestennaam ‘the Rossettis’ hebben zij overgenomen van de negentiende eeuwse dichter Dante Gabriel Rossetti en dichteres Christina Rossetti. Jan-Frans maakte al eerder de sountrack voor de science ficstion-epos Exorbitans. De pianist is een groot fan van jazz, popmuziek en klassiek. In the Rossettis kunnen beide artiesten hun interesse in muziek en literatuur goed uiten. In 2011 maakten Mariska en Jan-Frans samen een cd Letter to the World waar op zij de gedichten van beroemde Engelse schrijvers extra kleur geven door middel van prachtige melodieën.

zondag 28 april, 17.30 u 
The Rossetis – Let beauty awake 
entree € 15

Jeugdjournaal bezoekt Valkenheuvel in Driebergen

20130423 DRIEBERGEN   Het NOS Jeugdjournaal doet op vrijdag 26 april in samenwerking met het Schooltv-weekjournaal (NTR) live verslag van de opening van de Koningsspelen. Dit is de sportdag voor kinderen van het basisonderwijs.

Lees verder op de website van De Kaap

Jong talent wordt Doorns badmintonkampioen

20130423 DOORN   Bij Badmintonclub Doorn is een nieuwe generatie talenten in opkomst. Het duidelijkste bewijs daarvan is de nieuwe clubkampioen Daan van Klink (15). Zondag liet de Doornse badmintonner alle volwassen spelers achter zich.

Lees verder op de website van De Kaap

Tentoonstelling op Revius Lyceum feestelijk geopend

20130423 DOORN  De tentoonstelling met werken van Jacomijn den Engelsen op het Revius Lyceum is vorige week feestelijk geopend. Tien examenleerlingen lieten ‘diamanten’ uit hun handen glijden over een zijden doek.

Lees verder op de website van De Kaap

Tentoonstelling over diplomatie officieel geopend

20130423 AMERONGEN  De nieuwe tentoonstelling in kasteel Amerongen ’t Huys in Europa, a diplomatic way of life’, is officieel geopend. De tentoonstelling, over het diplomatenleven van de familie Van Reede, maakt onderdeel uit van de 300 jarige viering van de Vrede van Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 24 april 2013

Nationale ombudsman bemiddelt in slepend conflict Rhenen

20130424 RHENEN  De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gaat bemiddelen in een slepend conflict tussen Rhenen en garagehouder Bert Henken.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Dieven stelen oranjeversieringen Rhenen en Elst

20130424 RHENEN  Dieven hebben de oranjeverenigingen in Rhenen en Elst flink gedupeerd. Van de 200 vlaggen waarmee ze de straten hadden versierd, zijn er inmiddels zeker 30 gestolen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zakelijk Heuvelrug wil groeien naar 300 leden

20130424 HEUVELRUG   Zakelijk Heuvelrug is een ondernemersvereniging met ruim 200 leden op de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de ledenvergadering op 18 april presenteerde het bestuur de plannen voor het komende jaar. Naast het behouden en tevreden houden van de leden is één van de speerpunten groeien van 200 naar 300 leden.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto-expositie Oranje Boven van Robert Zwart

20130424 DRIEBERGEN   De Driebergse fotograaf Robert Zwart heeft enkele jaren op de vrijmarkt in Driebergen bezoekers gefotografeerd. Elke oranje gekleurde voorbijganger met een mooie Koninginnedag-aanschaf werd uitgenodigd om in de studio aan de Rijsenburgselaan te komen poseren.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijzondere boekpresentatie bij kinderdagverblijf ’t Vijvertje

20130424 DRIEBERGEN  Bij kinderdagverblijf ’t Vijvertje werd onlangs een bijzonder boek gepresenteerd. Beeldend Kunstenaar en illustrator Karin Scherpenzeel raakte geïnspireerd toen haar zoontje het in de babygroep bijzonder goed naar zijn zin had.

Lees verder op de website van De Kaap

Hoeksteen mag hopen op extra geld

20130424 LEERSUM  De Leersumse basisschool Hoeksteen mag hopen op extra geld voor de renovatie, ondanks de onwil van de gemeente en de dreiging van opheffing.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Prijs voor beheer oorlogsmonument Doorn

20130424 UTRECHT/DOORN   Het gerestaureerde oorlogsmonument aan de Dorpsstraat in Doorn heeft dinsdagavond de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten ontvangen in het Utrechtse Paushuize.

Lees verder op de site van RTV Utrecht
heuvelrugnieuws 25 april 2013

Koningslinden in Zeist markeren inhuldiging nieuwe Koning

20130425 ZEIST  De vijf Koningslinden die geplant zijn ter ere van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander worden op 29 en 30 april 2013 onthuld. Met het onthullen van deze bomen wordt een historisch moment gemarkeerd.

De gemeenteraad besloot om drie Koningslinden in de gemeente Zeist te planten: één naast het gemeentehuis in Zeist, één in Den Dolder naast de Brede School en één in Austerlitz op het Dorpsplein.
Daarna volgden nog twee burgerinitiatieven, namelijk van het Julianaplein en het Wilhelminapark, om ook een boom te planten. In totaal worden er vijf Koningslinden geplant ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Planten Koningslinde op vrijdag 26 april

20130425 HEUVELRUG  Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem Alexander, wordt in elk dorp van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een koningslinde (Tilia europaea) geplant.

In Amerongen wordt op de plantlocatie een moment stilgestaan bij de ceremonie.
Vrijdag 26 april om 12.30 uur plant burgemeester Frits Naafs samen met leerlingen van de basisscholen een Koningslinde in het park Lievendaal (in de buurt van oud-gemeentehuis) in Amerongen.

De overige plantlocaties zijn:
- Maarn, in het park aan de Tuindorpweg (hoek Ted Visserweg).
- Leersum, in het park De Binder op de Dreef.
- Driebergen-Rijsenburg, Park Seminarie tegenover de Beatrixlinde.
- Doorn, in de tuin bij het nieuwe gemeentehuis.
- Maarsbergen, tegenover De Driest.
- Overberg,  op de Haarweg hoek Bergweg.

Locatietheater Amore bij De Boswerf in de meivakantie


20130425 ZEIST  Beleef het mee, een interactieve one woman opera show van Renate de Vries, speciaal voor kinderen (5+). 


Het verhaal gaat als volgt: Amore is verliefd op Orfeo, maar Orfeo is verliefd op Euridice! Dan sterft Euridice en gaat naar de onderwereld. Orfeo is ontroostbaar. Amore kan hem helpen, maar doet ze dat ook? Laat je meenemen in de hilarische wereld van Euredice. Met het Zeisterbos als prachtig decor. De voorstelling is extra leuk als je van te voren meedoet aan de workshop muziekinstrumenten maken. Je zelfgemaakte muziekinstrument kun je gebruiken bij de voorstelling.

Locatietheater Amore is op donderdag 2 en vrijdag 3 mei bij de Boswerf. De workshop muziekinstrumenten vindt op beide dagen plaats van 13.00 tot 14.00 uur en deelname kost € 3,50. Aanmelden voor de workshop is verplicht en kan tot en met woensdag 1 mei. Maximaal aantal deelnemers voor de workshop is 25.  
De voorstelling, waar vaders en moeders natuurlijk van harte welkom bij zijn, is van 14.30 tot 16.00 uur en kost € 4,50 voor kinderen.
Bezoekerscentrum De Boswerf is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 16.30 uur en op de zondagen van 12.00 – 16.30 uur.
Voor meer informatie kun je ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030 – 69 22 393.
Adres bezoekerscentrum De Boswerf: Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Eric Vloeimans & Nationaal Jeugd Jazz Orkest

20130425 AUSTERLITZ  Maandag 29 april treedt het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Eric Vloeimans op in het Beauforthuis. Het repertoire bestaat uit stukken van Eric Vloeimans, speciaal gearrangeerd voor een groot orkest. Het NJJO stond eerder zelfs op drukbezochte festivals, zoals North Sea Jazz 2011 en Lowlands, toen onder leiding van Benjamin Herman.

maandag 29 april, 20.15 uur 
Eric Vloeimans & Nationaal Jeugd Jazz Orkest 
entree € 10 | reductieprijs € 5 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

‘Geluidsbelasting Driebergen-Noord binnen de norm’

20130425 DRIEBERGEN   De wijk in Driebergen-Noord, die zich benadeeld voelt omdat er ter hoogte van deze wijk geen geluidsschermen langs de A12 zijn aangebracht, krijgt van de gemeente geen enkele medewerking om deze situatie te verbeteren.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw politiebureau geopend

20130425 DOORN   Met een officiële opening wordt vanmiddag het nieuwe politiebureau aan de Dorpsstraat in gebruik genomen. Op een steenworp afstand van het oude bureau zijn nu de agenten uit alle Heuvelrugdorpen bij elkaar gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 26 april 2013

Onthulling bijzondere afvalbak bij Revius Lyceum in Doorn

DOORN  Van 22 april tot 26 april was er een bijzondere projectweek voor alle brugklassen van het Revius Lyceum in Doorn. De hele week stond in het teken van leuke activiteiten, workshops en zwerfafval.  Als afsluiting van de week onthulde Ilse van Eekelen (rector) samen Marjolein Vertelman (de ontwerpster) en docente Naomi van Wijck een bijzonder afvalbak. Marjolein deed mee aan een wedstrijd om een goed idee te bedenken tegen zwerfafval. Zij won voor haar ontwerp een klassenfeest.

vergroot foto

Leerlingen worden met de nieuwe afvalbak geprikkeld afval niet op straat te gooien. Jaarlijks ontwerpen leerlingen uit de brugklas een nieuwe voorkant voor de bak.  Als slot van de week waren er verschillende workshops met onder andere het pimpen van afvalbakken, het ontwerpen van een nieuwe voorkant voor de bak en fotograferen.Wijkagenten en de heer Kimmel (van Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen/Leersum) vertelden meer over de gevolgen van zwerfafval en over de boete van €130,- voor het op de grond gooien van zwerfafval.  

Vrouw door telefoonbabbeltruc 800 euro kwijt

2o130426 AUSTERLITZ  Een vrouw liet zich door een telefoontje van een oplichter overhalen om geld over te maken om haar computer te beveiligen.

Dinsdag 23 april werd een vrouw uit Austerlitz gebeld door een Engelssprekende man die zich uitgaf voor medewerker van Microsoft USA, met de mededeling dat de licentie van haar computerprogramma’s vervallen zou zijn. Dit als gevolg van de banken-hacking. In het gesprek overtuigde de man de vrouw met zijn verhaal en zij gaf toestemming om op afstand in haar computer te kijken. Hij vertelde dat enkele programma’s echt niet goed waren. Zij kreeg vervolgens een email met de aanbieding dat zij voor 400 euro een licentie voor het leven en bijbehorende beveiliging kon krijgen.
 India
De 65-jarige vrouw maakte op aanwijzing in de mail het geld over op een rekening in India. De man belde vervolgens terug en meldde dat het niet gelukt was en gaf een ander rekeningnummer in India op. De volgende dag werd de vrouw weer gebeld met de vraag of zij haar laptop ook wilde laten schonen. De vrouw vertrouwde het niet en nam contact op met Microsoft Nederland. Daar vertelde men haar dat het om een oplichtertruc ging. De oplichter belde de vrouw later nog terug en kwam met het verhaal dat het geld teruggestort zou worden. De vrouw meldde zich woensdag 25 april bij de politie en deed aangifte van oplichting.

Dertien Koninklijke Onderscheidingen in Gemeente Utrechtse Heuvelrug

20130426 DOORN  Vanochtend werden derien Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt in Hotel/Conferentiecentrum Zonneheuvel in Doorn.

 • Mevrouw D.M. Lafeber-Gerretsen, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • De heer J.R. van der Linden, woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • Mevrouw J.S.H. de Bruin-Martinius, woonachtig in Leersum, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • De heer W. Nijman, woonachtig in Leersum, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • De heer R. Veenstra woonachtig in Leersum, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • Mevrouw J. van Yperen-Meerssman, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • De heer G.A. Peters, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • Mevrouw J.M. Bruinsma-Schoonheim, woonachtig in Maarn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • De heer L.C. de Zeeuw woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • De heer H.J.J. Arts, woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • Mevrouw M.J.M. van Buisman-van Geerenstein woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • Mevrouw M.A. Copier, woonachtig in Maarn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
 • De heer dr. K.A. van der Hucht, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Koninklijke onderscheidingen voor 7 inwoners gemeente Rhenen

20130426 RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen heeft vrijdag 26 april 2013 in de hal van het gemeentehuis van Rhenen aan zeven inwoners van Rhenen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse ‘lintjesregen’, bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag.

Gerda den Uyl-Engelsma (1938) 

Anthonie Anbeek (1924)
Aart van Doorn (1963)
Jan Pitlo (1950)

Gerard van Santen (1928)

Bert van Spanje (1956)

Jan Rauw (1938)

Politiek debatteert over schoolrenovaties

20130426 DOORN   De gemeentelijke investering in de Doornse vestiging van scholengemeenschap Schoonoord wordt definitief naar voren gehaald. Naar verwachting wordt een deel van de werkzaamheden al in de komende zomervakantie uitgevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Door met SCIO Consult BV

20130426 HEUVELRUG  Donderdag 25 april heeft wethouder Elisabeth van Oostrum het contract voor de Wmo-indicatiestelling afgesloten. De wethouder is verheugd dat na een aanbesteding SCIO Consult BV opnieuw als beste uit de bus kwam. De ondertekening vond plaats in het Cultuurhuis in Doorn. Namens SCIO Consult ondertekende Stefan van den Oever, Regiomanager/partner, het contract.

vergroot foto

SCIO Consult is voor de gemeente een vertrouwde partij. Zij deden de afgelopen jaren ook al de indicatiestelling voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en het leerlingenvervoer.  SCIO Consult draagt hierdoor al jaren bij aan de goede uitvoering van de Wmo in de Utrechtse Heuvelrug.

De uitvoering van de Wmo  in onze gemeente (2500 aanvragen per jaar)  behoort  tot de top 50 van de ruim 400 Nederlandse gemeenten. Niet alleen de bezoeken thuis, maar ook de korte wachttijd en de tevredenheid (er zijn weinig klachten of bezwaren) scoren hoog. 

SCIO Consult gaat bij ingewikkelde situaties indicatieadviezen voor de Wmo en het leerlingenvervoer geven. Eenvoudige situaties beoordelen de consulenten van de Wmo en Welnuh (Welzijnsstichting Utrechtse Heuvelrug) zelf.

Zeister lintjesregen telt 8 Koninklijke Onderscheidingen

20130426 ZEIST  Vandaag reikt burgemeester Koos Janssen tijdens de Algemene Gelegenheid in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente acht Koninklijke Onderscheiding uit verschillende Zeistenaren.

De onderstaande personen worden onderscheiden:

De heer drs. L.A. Baauw
De heer J.A.H. van den Berg
Mevrouw E.M. Colenbrander
De heer B.H.H. Heldt
De heer H. Niemeijer
De heer L.P. Tolsma
De heer I.S. Visser
De heer M.A. Yalvaç

Participatie verliest nu al glans

20130426 DRIEBERGEN   Het participatieproject rond de herinrichting van de Hoofdstraat lijkt reeds na één maand tijd zijn glans te verliezen. De tweede bijeenkomst, die vorige week in Nieuw Salem plaatsvond, werd zeer matig bezocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorbeeldhuis Zeist €nergiek

20130426 ZEIST  In Zeist komt een voorbeeldhuis te staan op het gebied van duurzaamheid, onder de noemer Zeist €nergiek. Het Voorbeeldhuis is een project van de gemeente Zeist samen met de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) en plaatselijke bouwondernemers.

In het huis kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe je bestaande woningen kunt verbeteren op het gebied van energiebesparing. Het Voorbeeldhuis wordt gerealiseerd in een bestaande woning in de wijk Nijenheim in Zeist-West.

Wat is Zeist €nergiek?
Zeist €nergiek heeft als doel om energiebesparende en duurzame energiemaatregelen zichtbaar te maken, bijvoorbeeld via een Voorbeeldhuis. Naar verwachting gaat het huis van september 2013 tot en met mei 2014 open voor bezoekers.

Bedrijven
Behalve het stimuleren van energiezuinige woningen in Zeist, wil de gemeente met het huis ook een impuls geven aan het lokale bedrijfsleven dat zich richt op energiebesparing. De gemeente heeft dergelijke bedrijven uitgenodigd voor een bijeenkomst op 15 mei over het Voorbeeldhuis. Bedrijven kunnen het Voorbeeldhuis ondersteunen door de inzet van uren: materiaalkosten worden wel vergoed. Anderzijds krijgen zij straks in het het Voorbeeldhuis de mogelijkheid zich te profileren. Bedrijven kunnen zich nog aanmelden bij de ODRU, via telefoonnummer 030-69 99 547.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug genomineerd voor EDEN award 2013

20130426 HEUVELRUG  De EDEN award is de stimuleringsprijs voor toeristische bestemmingen die duurzame ontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan. EDEN staat voor European Destination of ExcelleNce en is een Europees initiatief. Nederland doet sinds 2009 hier aan mee.

In 2013 wordt de award voor de vierde keer uitgereikt. Met het thema van 2013 ‘natuur voor iedereen’ focust EDEN zich dit jaar op de beleefbaarheid van natuur door verschillende doelgroepen. Ook van belang is de rol die het bedrijfsleven hierin speelt. Onlangs werden de vijf genomineerden, gekozen uit 33 inzendingen, bekendgemaakt.

Nationaal Park  Utrechtse Heuvelrug is met het initiatief ‘Natuurlijk!Doen’ één van de genomineerden.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is voor recreatieve en toeristische ondernemers zeer waardevol. Het programma ‘Natuurlijk!Doen’ nodigt ondernemers uit om mee te helpen investeren in het nationaal park op een manier die tevens henzelf ten goede komt. De ondernemers bieden specifieke groene arrangementen aan met drie concrete componenten: natuurbeleving, streekproducten en groen vervoer. Doelstellingen van het nationaal park, zoals natuurgerichte recreatie, worden hiermee ondersteund.

In 2012 is een pilot gestart met een groep hotels en bed- & breakfast-accommodaties. De ondernemers zijn enthousiast om op deze wijze tegemoet te komen aan de algemeen groeiende behoefte aan puur en groen. De netto opbrengst van de arrangementen komt ten goede aan het nationaal park. Zo dragen de ondernemers zowel inhoudelijk als financieel bij. De arrangementen worden gecommuniceerd op de website van het nationaal park www.np-utrechtseheuvelrug.nl onder Bezoekersinformatie en Nieuws. Ook hiermee komt ook de verbondenheid van de ondernemers met het nationaal park tot uiting.

Bekendmaking
De EDEN award wordt in Nederland georganiseerd door VVV Nederland in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Een deskundige jury onder leiding van Rob van Brouwershaven (directeur Natuur en Biodiversiteit, ministerie van Economische Zaken) beoordeelt de vijf genomineerden aan de hand van een uitgebreid dossier. De winnende bestemming ontvangt de EDEN award 2013 en de bijbehorende geldprijs van 25.000 euro op 13 juni uit handen van de minister van Economische Zaken Henk Kamp. Naast voorzitter Van Brouwershaven bestaat de jury uit Arjel Woudstra (directeur ANWB Vereniging), Jan Altenburg (directeur Paleis Soestdijk), Marc van den Tweel (algemeen directeur Natuurmonumenten) en Cees Slager (CEO Molecaten Vakantieparken).

Zestigduizend kilo steen naar Amerongen voor wandeling.

20130426 AMERONGEN  De komende dagen worden  vrachtwagens vol stenen aangevoerd om een elftal kunstwerken te creëren. Kunstenaar Adri Verhoeven realiseert in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Utrechts Landschap een wandelroute met natuurstenen kunstwerken.

De route loopt  uiteindelijk door het Amerongse Bos, de bostuin van Kasteel Amerongen en de uiterwaarden.  Vrijdagmiddag 31 mei wordt de start van de wandeling feestelijk ingeluid in het informatiecentrum de Tabaksschuur van Utrechts Landschap.  

Aaibare stenen
Amerongen is ingesloten door een zandwal die werd opgestuwd door het ijs en aan de zuidzijde door een brede rivier. IJs en water hebben dit landschap gevormd en er stenen in achtergelaten. Het ijs bracht zwerfstenen en de rivier grind.  In de geest van de rivieren en de gletsjers heeft Adri Verhoeven keien gerond en gepolijst. Vanaf half mei 2013 tot april 2014 zijn ze aan het landschap van Amerongen toegevoegd. De opstellingen zijn zo gemaakt dat er een intrigerende relatie met de omgeving ontstaat. Ze liggen onder een boom, bevolken met een groepje een open veld of zwermen met soortgenoten door het bos. Ze voegen zich in de groene natuur en weten tevens te prikkelen door hun eenvoud en verleidelijke oppervlak.

Route
Medio mei is er een speciale wandelroute verkrijgbaar bij het informatiecentrum De Tabaksschuur (Veenseweg), waar ook de wandeling start. De lengte van de wandelroute is 4,5 km en u kunt parkeren op de Burgwal.  De wandeling is ook verkrijgbaar bij de winkel van Kasteel Amerongen of u kunt de wandeling vanaf half mei downloaden op www.adriverhoeven.nl of www.utrechtslandschap.nl

heuvelrugnieuws 27 april 2013

Oranje Wit gelooft het wel

20130427 ELST  ,,Het is een beetje het seizoen uitzingen. Veel jongens hebben zoiets van: ‘we spelen toch volgend jaar vierde klasse, laat maar die laatste paar wedstrijden’.” En dus verloor Oranje Wit zaterdag met 0-2 van Austerlitz.

Lees verder op de website van De Kaap

Leer-werktraject op de boerderij

20130427 MAARSBERGEN   Op de boerderij van Evert en Martine Legemaat zijn jongeren van 17-27 jaar welkom voor een leer/werktraject. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar de doelstelling is duidelijk: ,,Een carrousel van bedrijven opzetten waar jongeren, buiten school of arbeidsmarkt om, in een half jaar ervaring op kunnen doen”, legt Evert Legemaat uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Drie plechtigheden op 4 mei in Driebergen

20130427 DRIEBERGEN   Een delegatie veteranen, die behoren tot de Veteranen Utrechtse Heuvelrug, zal op 4 mei aanstaande tijdens de dodenherdenking in Driebergen officieel deelnemen aan de herdenking bij het verzetsmonument op De Wildbaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Struinen in de Bovenpolder

20130427 AMERONGEN  De Vereniging voor Dorp en Natuur voor kinderen verzorgt woensdagmiddag 1 mei een excursie naar de Amerongse Bovenpolder. De excursie staat in het teken van vogels, bloemen, waterdieren en landschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Koningslinde geplant in alle dorpen

20130427 AMERONGEN  Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem Alexander is vrijdag 26 april in elk dorp van de gemeente een Koningslinde (Tilia europaea) geplant.
Burgemeester Frits Naafs plantte vrijdag 26 april samen met leerlingen van de basisscholen een Koningslinde in het park Lievendaal.

vergroot foto

Lokfiets nog niet gejat

20140427 HEUVELRUG  Het gaat goed met de criminaliteitscijfers op de categorie woninginbrekers en fietsendieven na.  Onorthodoxe middelen worden niet geschuwd, zegt politiechef Van der Vliert. ‘Die klootzakken moeten last van ons krijgen’.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug
heuvelrugnieuws 28 april 2013

Doelpuntrijk gelijkspel Oranje Wit

20130428 ELST  Het duel tussen Oranje Wit en Batavia is zondag geëindigd in een doelpuntrijk gelijkspel. Toen de scheidsrechter affloot, stond er 4-4 op het scorebord.

Lees verder op de website van De Kaap

Niet gemotiveerd DVSA loopt tegen nederlaag aan

20130428 AMERONGEN  Een niet gemotiveerd en ongeïnspireerd voetballend DVSA liep afgelopen zaterdag tegen een 4-1 nederlaag aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Gemeente Zeist scoort goed bij Kamer van Koophandel

20130428 ZEIST  De Kamer van Koophandel onderzocht hoe ondernemers de dienstverlening ervaren bij gemeenten. De gemeente Zeist behaalde in Midden Nederland het beste resultaat in de categorie ‘mail’ in dit onderzoek.

Van november 2012 tot januari 2013 werd de dienstverlening onderzocht door het inzetten van een mysteryclient. Zij belden en mailden 33 gemeenten met ondernemersvragen uit de praktijk. Er werd gelet op serviceniveau en inhoud van de beantwoording.
 
Voor de beantwoording per e-mail kreeg de gemeente Zeist een score van 9. Dit was de beste score van alle gemeenten in het rayon Midden Nederland. Positieve punten waren onder andere dat de e-mailer altijd wist dat de e-mail was ontvangen en dat er geen jargon werd gebruikt in de e-mails.
De beantwoording per telefoon kon beter. Hierop scoorde de gemeente Zeist een 6,4. Zo werd er soms niet goed doorgevraagd om een compleet antwoord op een vraag te geven. Of de beller werd niet begeleid naar de plek waar bepaalde informatie op de gemeentelijke website te vinden was, maar alleen doorverwezen.
 
Wethouder Johan Varkevisser: “We zijn blij dat we zo goed hebben gescoord op het beantwoorden van onze e-mails. Met de verbeterpunten die we hebben meegekregen voor onze telefonische dienstverlening gaan we aan de slag. Ik zie dit onderzoek en de uitkomst ervan als een aanmoediging om de dienstverlening van de gemeente Zeist verder te verbeteren waar nodig.”
 
Het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder de 33 gemeenten in Midden Nederland door het onafhankelijke onderzoeksbureau SCC Consultancy, in opdracht van de Kamer van Koophandel. Medewerkers van dit bureau hebben als mysteryclient contact opgenomen met de gemeenten. De ambtenaren van de gemeenten zijn vragen voorgelegd die gebaseerd zijn op veelvoorkomende praktijksituaties van ondernemers zoals vergunningaanvragen, bestemmingsplannen en vestigingsmogelijkheden voor bedrijven. Getoetst is op bereikbaarheid, klantgerichtheid, klantvriendelijkheid en de juistheid van de antwoorden.
 
Gemeente Wijk bij Duurstede behaalde het beste resultaat in de categorie telefonie en overall kwam de gemeente Zederik als beste uit de bus. De gemeenten ontvingen een zilveren en gouden trofee ter aanmoediging uit handen van algemeen directeur Liesbeth Karsten van de Kamer van Koophandel.

Kun je een geheim bewaren?

20130428 AUSTERLITZ  Zondag 5 mei vertelt Leoni Jansen een persoonlijk verhaal in het Beauforthuis over het duistere geheim van haar vader in combinatie met bijzonder toepasselijke liedjes.

Het verhaal neemt u mee terug naar haar jeugd waarin zij te horen kreeg dat haar vader aan de kant van de Duitsers heeft gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Spijt dat zij toentertijd niet verder gevraagd heeft, kwam Leoni na haar vaders dood, vol met vragen te zitten. Pas toen ze tijdens een wandeling naar Santiago de Compostella de aanwezigheid van haar vader voelde, begon haar zoektocht naar zijn oorlogsverleden.

In deze ontroerende, maar ook verrassende theatershow wordt duidelijk hoe Leoni naar haar vader keek en hoe hun band zich heeft ontwikkeld in de jaren na zijn dood. Ze reisde hem achterna in landen waar hij heeft gestreden met het Duitse leger,waardoor zij hem beter ging leren kennen. 
De liederen waarmee ze het verhaal inkleurt, zijn zorgvuldig gekozen en brengen het verhaal dichter bij het publiek. De theatervoorstelling is gebaseerd op haar boek dat begin dit jaar uit kwam.

zondag 5 mei, 17.30 u 
Leoni Jansen – Het geheim 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Millennium Mannenkoor zingt over ‘herdenking en bevrijding’

20130428 DRIEBERGEN   Met het wereldnummer ‘We’ll meet again’, onsterfelijk gemaakt door de Britse zangeres Vera Lynn, zal het Millennium Mannenkoor uit Zeist, onder leiding van Jaap Jan Hunze, het herdenkings- en bevrijdingsconcert op 4 mei afsluiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Molenexcursie

20130428 AMERONGEN   Vanuit Z-O-U-T bibliotheek Amerongen start donderdag 2 mei om 13.30 uur een molenexcursie. Deze bijzondere excursie wordt georganiseerd door het Ontmoetingscentrum Amerongen samen met de bibliotheek binnen de programmering Allemanswaard.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 29 april 2013

Aanhouding na aanrijding

20130429 ZEIST  Op zondagavond 28 april ontstond een aanrijding tussen een jongen en een auto. De automobilist reed door, maar werd later aangehouden op het politiebureau.

Rond 19.30 uur reden een 18-jarige man en een 17-jarige jongen uit Zeist op een scooter over de rijbaan van de Arnhemse Bovenweg in Driebergen. Zij verklaarden dat zij voor de lol over de weg slingerden. Tussen Driebergen en Zeist werden zij ingehaald door een automobilist. De automobilist zou de jongens hebben afgesneden bij het inhalen. Ook vertelden zij dat de auto daarna plotseling remde. De jongens wilden de automobilist inhalen. Toen zij dit probeerden ging de auto volgens hen plots ook naar links.
Aanrijding

De jongens op de scooter stopten en gebaarden naar de automobilist dat hij ook moest stoppen. De 17-jarige jongen stapte af, deed zijn helm af en liep naar de auto toe. Op dat moment ging de automobilist weer rijden. Hierbij werd de jongen aangereden. Hij werd een stukje door de auto meegesleurd. Hij sloeg hierbij een autoruit stuk met zijn helm. De jongen raakte gewond aan zijn been en hand.

Aanhouding
De automobilist reed door in de richting van Zeist. Vervolgens meldde hij zich daar op het bureau. Agenten hielden de 47-jarige man uit Zeist daar aan. De politie heeft de zaak in onderzoek en zoekt uit wat er precies gebeurd is.

KCD houdt de punten in Doorn

20130429 DOORN   Zaterdagmiddag scheen een lekker zonnetje, maar het was wel fris. De voorbereiding van KCD op het duel met SDO uit Kamerik (12-10) was ontspannen, er stond niets meer op het spel en plezier hebben in combinatie met de punten behalen was het doel.

Lees verder op de website van De Kaap

Festival Kunst: overal op de Heuvelrug

20130429 HEUVELRUG  Van 17e eeuwse poëzie en klassieke muziek genieten in de tuinen van kasteel Broekhuizen. Gedichten en verhalen beluisteren tijdens een schrijversproeftuin in de buitenlucht op Landgoed Kraaybeekerhof en kunstwerken bewonderen in het prachtige landschap op de Utrechtse Heuvelrug. Het multidisciplinaire festival ‘Kunst: overal op de heuvelrug’ biedt jong en oud deze bijzondere ervaringen en nog veel meer.

vergroot foto

Het kunstfestival vindt plaats van 16 mei tot en met 2 juni overal in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het complete programma is nu te bekijken op www.overalopdeheuvelrug.nl. En kaarten kunnen gekocht of gereserveerd worden.     

De derde editie van ‘Kunst, overal op de Heuvelrug’ heeft als thema ‘landschap en natuur’. Het thema dient als inspiratiebron én als locatie voor de kunstwerken en de culturele activiteiten. In totaal zijn er meer dan veertig activiteiten, die de grote verscheidenheid aan kunst, cultuur en natuur laten zien.

De bezoekers kunnen kennismaken met Aaibare stenen in de omgeving van Amerongen, een keramiektentoonstelling van de Nederlandse Vakgroep Keramisten bekijken in het bomenpark Von Gimborn Arboretum en een boek binden in de druivenkas van Historische moestuin Bartiméus. Tijdens het Pinksterweekend kunnen zij in de buitenlucht het talentvolle kamermuziekensemble Trio 42 beluisteren en in Amerongen tijdens een steptocht op verrassende wijze kennis maken met de (tabaks)historie van de omgeving.

Ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Zij kunnen populaire kinderboekenschrijfsters ontmoeten en hun favoriete boek laten signeren, sprookjes beluisteren, muziek maken, naar een jeugdconcert van WNF ambassadeur Ageeth de Haan en een interactieve sprookjesvoorstelling `Oogappeltje` in het bos meemaken.
Kunst- en cultuurliefhebbers kunnen wandelend of fietsend ruim twee weken lang op diverse prachtige locaties die de gemeente Utrechtse Heuvelrug rijk is, genieten van kunst en cultuur. Kijk voor het volledige programma op www.overalopdeheuvelrug.nl of haal vanaf 12 april de programmafolder o.a. bij de VVV of bij de bibliotheek.

Familie Camara heeft status

20130429 HEUVELRUG  Het asielgezin Camara heeft vrijdag een verblijfsstatus gekregen. Het gezin stond vorig jaar lange tijd model in de lokale discussie rond het kinderpardon.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Veelbesproken voetpad in aanleg

20130429 MAARN   Het veelbesproken voetpad tussen Trompstaete en het Gezondheidscentrum van Maarn is in aanleg. Om een betere veiligheid te bewerkstelligen worden gelijktijdig twee wegversmallingen op de kruisingen van de Sportlaan en vijf parkeerplaatsen aan de Raadhuislaan gerealiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

QuaRijn zet vrijwilligers in het zonnetje

20130429 HEUVELRUG  De vrijwilligers van QuaRijn werden vrijdag getrakteerd op een verwendag.  In Het Zonnehuis in Doorn werden de vrijwilligers onthaald op een tapasbuffet; twee muzikanten maakten de Spaanse sfeer compleet.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 30 april 2013

Nog één keer Koninginnedag

20130430 HEUVELRUG   De (voorlopig) laatste Koninginnedag werd niet alleen groots gevierd in Amsterdam, ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug kleurde het straatbeeld ouderwets oranje.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranjeterras Pauluskerk

20130430 DRIEBERGEN   Op de (voorlopig) laatste Koninginnedag zet de Pauluskerk in Driebergen vanaf 9.30 uur haar terrein voor iedereen wijd open.

Lees verder op de website van De Kaap