foto’s van zondag 1 april  2012
Diversen
tijd: 12:45 uur   temperatuur: 9 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Woninginbraak

ZEIST  In de vroege ochtend van zaterdag 31 maart heeft de politie twee verdachten van woninginbraak aangehouden.

Rond 03.45 uur kreeg de politie een melding van een mogelijke woninginbraak aan de Nijenheim. Ter plaatse troffen agenten een 22-jarige Zeistenaar aan met allerlei goederen, vermoedelijk afkomstig van woninginbraak. Even later werd een tweede verdachte, een 16-jarige jongen uit Zeist, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de inbraak. De politie onderzoekt of het tweetal in verband gebracht kan worden met andere woninginbraken die nacht.

Heling 


ZEIST  Vrijdagavond zag een 18-jarige vrouw uit Zeist haar eerder gestolen fiets staan. Ook had ze gezien wie er op reed. Even later kon de politie de bestuurster van de fiets, 16 jaar uit Den Dolder, aanhouden.

Op het bureau verklaarde ze dat ze de fiets had gekocht van een jongen. Een derde meisje meldde zich later op het bureau met de verklaring dat zij de fiets eind vorig jaar na het stappen gekregen had van een jongen, zodat ze snel naar huis kon. De twee meisjes krijgen een HALT-afdoening en de fiets is terug bij de rechtmatige eigenaresse.

Ieder zingt zoals die gebekt is.

DOORN  Vanwege het grote succes van verleden jaar houdt het IVN afdeling Heuvelrug en kromme Rijn ook dit jaar weer haar jaarlijkse “vroegevogel-publiekswandeling” op het terrein van Bartimeus te Doorn. Het terrein van Bartimeus is door vogelogen bekeken een heel aantrekkelijk gebied met veel verschillende bomen, struiken en plaatsen om je te verstoppen of juist gezien te worden door de vrouwtjes.

vergroot foto

Door heel vroeg te gaan hopen we zoveel mogelijk vogelsoorten te horen zingen bij het krieken van de dag. Want voor vogels moet je vroeg uit de veren en denk maar niet dat je ze halverwege de ochtend ook wel hoort want dan zijn ze bijna allemaal uitgezongen. Je kunt er namelijk bijna de klok op gelijk zetten, tenminste de zangklok dan.
Wilt u weten wat we daarmee bedoelen, verlaat dan tijdig het warme nest en kom genieten van het ochtendgloren en het vogelgezang. Vergeet uw verrekijker niet!

De excursie vindt plaats op paasmaandag 9 april om 6.00 en start bij het hoofdgebouw van Bartimeus, Oude Arnhemseweg 3 3941XM te Doorn.
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Feestelijke oldtimer-rit met nieuwe ‘Uit in de Heuvelrug’-route-app

MAARSBERGEN  Liefhebbers of bezitters van een oldtimer of bijzondere youngtimer, kunnen op 7 april meerijden met de feestelijke rit van ‘Uit in de Heuvelrug’.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van maandag 2 april 2012
Diversen
tijd: 13:45 uur   temperatuur: 12 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Meester Roland 25 jaar in het onderwijs

LEERSUM  Meester Roland vierde vorige week woensdag zijn 25 jarig jubileum. Begin november 2011 zat meester Roland 25 jaar in het vak, maar begin september 2012 is hij 25 jaar werkzaam bij de Leersumse scholen De Schakel en De Hoeksteen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto A1 naar Ahoy

DRIEBERGEN  De heenwedstrijd tegen Hoogkerk A1 werd met twee punten verschil verloren, dus de opdracht was duidelijk, met drie punten verschil winnen in Hoenderdaal. Gesteund door vele in het zwart-geel getooide supporters lukte het de ploeg van Martijn Sprangers en Benno Brouwer om heel ruim te winnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Prestatieloop in Amerongse bossen

AMERONGEN  Een schitterende prestatieloop door de Amerongse bossen, over een onverhard, afwisselend en heuvelachtig parcours door onder andere het Sterrenbos en over het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug vindt plaats op 22 april om 14.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

Bibliotheek: liever niet in Binder

HEUVELRUG  Lokale politici strijden voor behoud van de Leersumse bibliotheek in dorpshuis de BInder. Maar de directeur van de bibliotheek verhuist liever naar een andere plek. De Binder is te warm, te besloten en vooral veel te duur. Vanavond rechtstreeks de uitslag van het bezuinigingsdebat, via het live-blog van hillridge.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Een muzikale dans tussen de Fazioli en de Steinway.

AUSTERLITZ  Op tweede paasdag, 9 april, vindt er een heuse muzikale pianobattle plaats in het Beauforthuis. Het soepele mechaniek van het topmerk Fazioli versus de eigenwijze klanken van de 120 jaar oude Steinway. Oftewel, de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal tegen de Nederlandse Bert van den Brink.

Beide heren zullen afwisselend op de Fazioli en de Steinway spelen, de instrumenten samen laten klinken en laten horen welk genre het meest voor welke vleugel geschikt is. Een swingende pianobattle.

Juan Pablo Dobal kwam op zijn 25ste naar Nederland en sindsdien speelt en componeert voornamelijk Argentijnse muziek, tango en folklore, maar ook Braziliaanse en latin muziek. Juan Pablo Dobal speelt met vele artiesten van verschillende landen en muziekachtergronden, zoals Carel Kraayenhof waarmee hij driemaal optrad in het Beauforthuis.

Bert van den Brink begon zijn carrière als klassieke pianist, maar vandaag de dag is hij een echte jazz-pianist. Van den Brink won in 2007 de VPRO/BOY-EDGAR AWARD. Hij treedt op met artiesten muzikanten als Cor Bakker, Gino Vannelli en Eric Vloeimans.

9 april, 17.30u 
Juan Pablo Dobal en Bert van den Brink, Pianobattle 
entree € 16 | reductieprijs € 11 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Paastuintje in de Pauluskerk.

DRIEBERGEN  Op maandagmiddag 9 april a.s. is de Pauluskerk omgetoverd tot een Paastuintje. Er worden liedjes worden gezongen uit de paastijd en er wordt een verhaal verteld.

Kinderen van 3 tot 10 jaar mogen om de beurt hun weg door het tuintje gaan. Aanvang 15.30 uur. Na afloop graag een vrijwillige bijdrage. Inlichtingen bij Rob Steinbuch, tel. 0343-512491.

Nieuw seizoen op Kasteel Amerongen

AMERONGEN  Midzomerdag 1680, een dag uit het leven op Kasteel Amerongen, de multimediale presentatie van cineast Peter Greenaway en theatermaker Saskia Boddeke, waarin de bezoeker de 17de-eeuwse bewoners ontmoet, is nog tot midzomerdag 2012 te beleven.

Daarna zal de collectie terug komen. Om de bezoekers nog meer van het kasteel te laten zien biedt Kasteel Amerongen nu ook rondleidingen backstage en door de tuin. Kasteel Amerongen is van donderdag tot en met zondag open. Kasteel Amerongen. Het ís zoals het was.

Een dag uit het leven op het kasteel nog tot en met midzomerdag 2012
Wie niet eerder in de gelegenheid was, kan nog tot en met 21 juni de theatrale multimediapresentatie op Kasteel Amerongen zien. Donderdag tot en met zondag is het kasteel open voor individuele bezoekers, dinsdag en woensdag op afspraak voor groepen. De indrukwekkende multimediale presentatie is uniek voor Nederland. Kasteel Amerongen kwam hierdoor in het middelpunt van de belangstelling en het bezoekersaantal gedurende de eerste zes maanden lag ver boven de verwachting.
In de komende maanden zal daarom worden onderzocht hoe deze prachtige videoverbeelding van een dag uit het leven in het kasteel in 1680 in een aangepaste vorm zijn plaats kan blijven houden. Er zijn belangrijke partners zoals Stichting Vrede van Utrecht 2013 die hiervoor belangstelling hebben getoond.

Herinrichting
De collectie – meubels, schilderijen, beelden – zal terug worden gebracht in het kasteel. Een omvangrijk project dat enkele maanden in beslag gaat nemen. Tijdens de restauratie van het Huys en de bijgebouwen is in de afgelopen 10 jaar ook aan de meubelen, schilderijen, beelden, boeken en textiel hard gewerkt, mogelijk gemaakt vooral door de provincie Utrecht. Het prachtige interieur zal weer één geheel vormen met het kasteel. Met nieuwe initiatieven zoals groepsrondleidingen backstage, lezingen over de historie van Huys en tuin en een publieksinformatiedesk hoopt het kasteel weer veel bezoekers te kunnen ontvangen.

Backstage en door de tuin
Het heeft even geduurd om ook de niet-publieke ruimtes toegankelijk te maken. Maar vanaf 1 april kunnen kleine groepen op afspraak een kijkje achter de schermen te nemen. Via de diensttrappen komt de bezoeker in de woonvertrekken van de toenmalige bewoners. Iedere eerste zaterdag van de maand organiseert het kasteel tuinspecials over vier eeuwen tuingeschiedenis op kasteel Amerongen. Tevens is voor de smartphone een tuin-app. ontwikkeld.

SVMM doet goede zaken in de uitwedstrijd tegen HMS

MAARN   Na een uitstekende start, een lastig middenstuk en een overtuigend slot nam SVMM door de 1-3 overwinning op HMS drie belangrijke punten in de strijd om degradatie mee naar huis.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondanks overwinning een ver beneden de maat spelend HDS

LEERSUM  In een wedstrijd die qua uitslag meer aan een korfbalduel deed denken , won koploper in de zondag vierde klasse HDS met 5-7 de uitwedstrijd tegen UVV.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van dinsdag 3 april 2012
Diversen
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 14 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Nu ook ‘betaalbaar’ trouwen op Heuvelrug

HEUVELRUG  Naast goedkoop op maandagochtend of duur op een van de exclusieve buitenplaatsen kun je nu ook betaalbaar trouwen op de Heuvelrug. Voor €187 krijg je een kwartiertje de grote aula, plus een trouwambtenaar die een standaardspeech afsteekt.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Verkeersongeval met letsel

RHENEN  Maandagmiddag werden agenten naar de Lijnweg gestuurd in verband met een ongeval.

Een 68-jarige vrouw uit Veenendaal reed met haar auto op de Lijnweg. Zij reed in de richting van de Cuneraweg. Door nog onbekende oorzaak ontstond een botsing met de auto die voor haar reed. In die auto zat een 46-jarige vrouw uit Barneveld. Zij liep letsel op aan haar rug en is voor controle met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Politiek bedroefd na bezuinigingsdebat

HEUVELRUG  Het debat over bezuinigingen op subsidies en de openbare ruimte van de gemeente Heuvelrug eindigde gisteravond in mineur. Naast een grote brand die de aandacht afleidde en woorden van droevenis van diverse politici leverde de urenlange woordenwissellingen weinig verrassends op. De Leersumse bibliotheek blijft misschien in de Binder en de kinderboerderij en sporthal Hoenderdaal krijgen wat meer financiele ademruimte.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Asbest vrij door grote brand autobedrijf Maarn

MAARN  In Maarn heeft maandagavond een zeer grote brand gewoed bij autobedrijf Schelling. Meerdere korpsen uit de regio werden naar het pand aan de Amersfoortseweg gestuurd om de vlammen te bestrijden. Niemand raakte gewond, maar vanwege asbest is het gebied rond het afgebrande bedrijf afgezet.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Musketiers-aanvoerder Trommelen vertrekt

ELST  Musketiers aanvoerder Elroy Trommelen heeft maandagavond bekend gemaakt aan het eind van dit seizoen te zullen stoppen bij Musketiers. De aanvallende middenvelder is volgens eigen zeggen het plezier kwijtgeraakt. ,,Ik heb er geen plezier meer in. Dan kun je volgens mij beter stoppen.”

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nautica Team IVA Driebergen klaar voor The Race

DRIEBERGEN  Het startschot voor de 24e Race of the Classics heeft maandag geklonken. Een team van zestien studenten van IVA Driebergen Business School vertrok vanuit de Rotterdamse Veerhaven.

Lees verder op de website van De Kaap

De Vijver verbouwd

DRIEBERGEN  Rond de jaarwisseling is in gebouw De Vijver aan de Vijverlaan, beheerd door de SAWD (Stichting Accommodatie Welzijn Driebergen), hard gewerkt en verbouwd. Dit was noodzakelijk om het gebouw voor beide huurders, Fibou (kinderopvang) en Welnúh (welzijnsinstelling) aan te passen aan de veranderde omstandigheden.

Lees verder op de website van De Kaap

Kids bakken pannenkoeken voor ouderen

AMERONGEN  De bewoners van woonzorgcentrum De Ridderhof in Amerongen kregen vrijdag 30 maart bezoek van leerlingen van basisschool De Breeakker (groep 5 tot en met 8) en basisschool De Regenboog (groep 7). De kinderen deden met veel plezier mee aan Pannenkoekendag.

Lees verder op de website van De Kaap

Heren Volleer Kampioen, vrouwen doen stapje terug

HEUVELRUG  De eerste beslissingen voor de volleyballers zijn gevallen: Het mannenteam van Volleer werd na de 1-3 zege op concurrent Limes 2 kampioen, de vrouwen leden bij VollinGo 1 in Gouda de verwachte 4-0 nederlaag van de kampioen en degraderen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van woensdag 4 april  2012
Op mijn bureau
tijd: 15:00 uur   temperatuur: 8 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

College versobert: met trein naar VNG-congres

HEUVELRUG  Het Heuvelrugse college acht een versobering op zijn plaats en gaat dit jaar met de trein naar het VNG-congres. De delegatie blijft er bovendien niet slapen. De SP vindt de versobering onvoldoende en dient vanavond een motie in.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Ton meevaller blijft in begroting gemeentekantoor

DOORN  Wethouder Pamboer heeft een meevaller van €100.000 ingeboekt bij de aankoop van nieuw meubilair voor het nieuwe gemeentekantoor. De meevaller blijft gewoon in de begroting gemeentekantoor zitten. Ook heeft het nieuwe gebouw nu al 80m2 teveel kantooruimte.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Drankwinkels Rhenen en Veenendaal dicht tijdens Koninginnedag

RHENEN / VEENENDAAL  Slijterijen en andere winkels die drank verkopen moeten dicht tijdens het bezoek van de koninklijke familie aan Rhenen en Veenendaal op 30 april. Alle andere winkels mogen wel open zijn.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Babbeltruc

DRIEBERGEN  Op maandagmiddag 2 april deed een 77-jarige man aangifte van diefstal door middel van een babbeltruc.
 
Omstreeks 12.15 uur belde een man aan bij een woning aan de Drieklinken. De bewoner opende de deur en werd vervolgens door hem aan de praat gehouden. Tijdens dit gesprek kwam een handlanger van de man via de achterkant van het huis binnen. Hij heeft de portemonnee van de bewoner weggenomen. De verdachte bij de voordeur beëindigde het gesprek en ging er samen met zijn handlanger vandoor. Kort daarop probeerden de verdachten telefonisch achter de pincode van de man te komen. Dit is ze niet gelukt.
 
Signalement van de man bij de voordeur:
– getinte man 
- ongeveer 40 jaar oud
– ongeveer 1.60 m lang 
- smal postuur 
- kort, donker, millimeter haar 
- lichte baardgroei 
- hel blauwe jas of shirt
 
De politie roept getuigen op te bellen met 0900-8844, district Heuvelrug.

Natuurfotografie voor beginners bij bezoekerscentrum De Boswerf

ZEIST  Op zondag 29 april organiseert bezoekerscentrum De Boswerf  een korte workshop natuurfotografie voor beginners (12+). Onder leiding van natuurfotograaf Johan van der Wielen leert u met een aantal eenvoudige tips en trucs om natuurfoto’s om te toveren van ‘kiekje’ tot ‘foto’.

De cursus is geschikt voor elk niveau (van absolute beginner tot gevorderde amateur). U krijgt praktische tips en theorie aangeboden. Het gaat vooral om het kijken en het zien. Aan het eind van de workshop worden de foto’s op de beamer nabesproken.
De workshop start om 12.30 uur (ontvangst met koffie/ thee) en duurt tot 16.00 uur. U gebruikt tijdens de cursus uw eigen fotocamera en weet hoe die werkt. De workshop vindt plaats op het terrrein van het bezoekerscentrum.

Workshopleider ‘schoffie’
Schoffie staat voor Johan van der Wielen, professioneel  en enthousiast natuurfotograaf, gepassioneerd natuurliefhebber en survival/bushcraft instructeur:
“Mijn wens en drijfveer is de schoonheid van de natuur vast te leggen, anderen te laten ervaren wat ik ervaar en mensen enthousiast te maken over wat mij elke dag weer verbaast“

De workshop kost € 17,50 euro per persoon. Minimale deelname is 12 personen. Aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk 18 april aan de balie van het bezoekerscentrum of telefonisch 030 69 22 393.

Gebied in Maarn na brand weer vrijgegeven

MAARN  De Maarnse Grindweg en de parallelweg langs de Amersfoortseweg in Maarn zijn weer vrijgegeven voor het verkeer.

Maandagavond woedde een grote brand bij Schelling Autobedrijf in Maarn. Gelukkig deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
Wel kwam er bij de brand asbest vrij, maar voor omwonenden waren er geen gezondheidsrisico’s. Vanwege het asbest werd een gebied rondom het Autobedrijf afgezet.

Een gespecialiseerd bedrijf is vandaag begonnen met de asbestsanering van zowel de openbare ruimte als de tuinen van particulieren.
Naar verwachting rondt het bedrijf morgen of donderdag haar werkzaamheden af. Alle woningen en bedrijven zijn weer bereikbaar omdat de verharde paden zijn schoongemaakt.
 
Vanwege de brand werden maandagavond twaalf huizen rondom het bedrijf ontruimd. Hoewel de brandweer het vuur snel onder controle had, brachten diverse mensen de nacht bij familie of vrienden door.
Eén omwonende kan nog niet terug naar zijn woning omdat zijn oprit nog niet asbestvrij is. Voor opvang wordt gezorgd.

Burgemeester Frits Naafs bedankt alle (hulp)diensten voor hun inzet en de getroffen bewoners en bedrijven voor hun medewerking.

DTC houdt Bultentocht

DRIEBERGEN  De Driebergse Tour Club (DTC) houdt op Tweede Paasdag de Bultentocht, een fietstocht voor het hele gezin. Ieder kan zijn/haar afstand bepalen en er kan gekozen worden uit vijf afstanden.

Lees verder op de website van De Kaap

Eerste vergunningen voor afschieten zwijnen

RHENEN  De provincie Utrecht geeft vandaag voor het eerst een vergunning af om zwijnen af te schieten. Het is overigens maar de vraag of de zwijnen ook daadwerkelijk worden afgeschoten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Overname Villa Regina afgerond

DOORN  De reeds 45 jaar bestaande zorgvilla Nimmerdor Staete aan de Julianaweg 47 in Doorn is overgenomen door Stepping Stones Home & Care, in de regio bekend van onder meer Poort van Wijk op de grens tussen Cothen en Wijk bij Duurstede. Niet alleen is er een nieuwe eigenaar, ook de naam van de villa is nieuw: Villa Regina.

Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemers op de fiets

DOORN  Een lint van meer dan 70 fietsende lokale ondernemers was donderdag 29 maart te aanschouwen tijdens de bijeenkomst van ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug op camping RCN Het Grote Bos. De bijeenkomst startte met een ontvangst door de directie van RNC Het Grote Bos.

Lees verder op de website van De Kaap

Musicaluitvoering Wilhelminaschool

AMERONGEN  Alle kinderen en leerkrachten van de Wilhelminaschool uit Amerongen hebben vorige week de musical ,,De lokroep van het zuiden” opgevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Zeven EHBO-diploma’s uitgereikt

HEUVELRUG  Zeven vrijwilligers van het Rode Kruis, afdeling Utrechtse Heuvelrug, hebben vorige week hun EHBO-diploma behaald. In vier maanden tijd hebben zij elke week zowel de theorie als de praktijk, onder leiding van trainers, tot zich genomen. Allen zijn met bovengemiddelde resultaten geslaagd.

Lees verder op de website van De Kaap

OZB volgend jaar ruim 7% omhoog

HEUVELRUG  Het plan om de OZB volgend jaar met een extra 5% te verhogen – bovenop de eerder afgesproken 2,5% – is maandag door de gemeenteraad aangenomen.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van donderdag 5 april 2012
Diversen
tijd: 9:00 uur   temperatuur: 5 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Man overleden door ongeluk met giertank

ZEIST  In het buitengebied van Zeist is een 52-jarige fietser uit Driebergen overleden die onder een giertank terecht is gekomen. Medewerkers van de traumahelikopter uit Amsterdam hebben nog reanimatie toegepast, maar dat mocht niet baten.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Gemeenschappelijke Regeling Woonwagenschap beëindigd

HEUVELRUG  Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen dinsdag ingestemd met de jaarstukken van het Woonwagenschap regio Zeist en de effectuering van de liquidatie. Hiermee komt een einde aan een samenwerkingsverband tussen Zeist, De Bilt, Wijk bij Duurstede en de gemeente Utrechtse Heuvelrug (te weten voorheen Maarn en Driebergen) inzake het dagelijks beheer van woonwagencentra. Voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug ging het hierbij om de locatie aan de Sportlaan in Driebergen en tot 2009 om een sanitaire unit in Maarsbergen.

Sinds 2006 heeft het bestuur van het Woonwagenschap gestreefd naar het zo spoedig mogelijk opheffen van de regeling. Hieraan was onder meer de voorwaarde verbonden dat de woonwagenlocaties geen aparte positie meer zouden innemen en zo nodig zouden worden heringericht. Vervolgens zouden ze worden overgedragen aan gemeenten of aan lokale woningcorporaties.

Per 1 januari 2011 is de woonwagenlocatie Beukbergen in Huis ter Heide overgedragen aan de gemeente Zeist. De laatste locatie aan de Sportlaan in Driebergen is eind 2011 overgedragen aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is deze locatie opgeheven, omdat de gemeente een overeenkomst met de bewoners heeft gesloten over de aankoop van een woning elders. Hiermee komt de weg vrij om op deze locatie in combinatie met de voormalige gemeentewerf woningbouw te realiseren.

Hiermee komt na 32 jaar een einde aan het Woonwagenschap. De gemeente ontvangt in verband met de beëindiging op basis van haar aandeel in de regeling een bedrag van € 65.243,-.

Raadsleden toch niet naar VNG-congres

HEUVELRUG  Vier raadsleden die met het college mee zouden gaan naar het VNG-jubileumcongres blijven toch maar thuis. Gisteren werd een SP-motie aangenomen die zegt dat deelname aan het congres in tijden van bezuinigingen ongewenst is.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Beebuzz op Driebergse bijenmarkt

DRIEBERGEN  Primeur voor de Driebersge bijenmarkt: het rijdende schoollokaal Bee-Buzz zal voor het eerst voor publiek te zien zijn. Imkers beginnen altijd vroeg, de markt opent al om 07.00 uur.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Twee Leersumse basisscholen onder één dak

LEERSUM  Basisscholen de Hoeksteen en De Schakel worden samengevoegd. Het gebouw van De Hoeksteen is zwaar verouderd en in het gebouw van De Schakel staat door afname van het aantal leerlingen een aantal lokalen leeg. Daarom zullen de twee scholen samen in het gebouw van De Schakel gehuisvest worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Oplossing voor de Acacialaan is in zicht

DOORN  De Acacialaan krijgt een opknapbeurt in de stijl van Kom Noord. Het straatje blijft eenrichtingsverkeer, kruispunten worden verhoogd en de maximum snelheid wordt opgeschaald naar 30 kilometer per uur. De plannen voorzien verder in een verhoogd trottoir voor voetgangers en speciale parkeervakken voor auto’s.

Lees verder op de website van De Kaap

Verzet tegen afschieten van Rhenense zwijnen

RHENEN  Het afschieten van wilde zwijnen bij Rhenen valt niet goed bij de eigenaren van landgoed Remmerstein waar de dieren rondlopen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht
foto’s van vrijdag 6 april 2012
Diversen
tijd: 14:30 uur   temperatuur: 10 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

‘Streetwise’ bij De Schakel

LEERSUM  CBS De Schakel is de trotse bezitter van het ‘Verkeersveiligheidslabel’ van de provincie Utrecht. Dat betekent dat de school actief bezig is met het bewust maken van de leerlingen hoe ze zich moeten gedragen als verkeersdeelnemer.

Lees verder op de website van De Kaap

Bewoners Janshof blijven strijden tegen zendmast

DRIEBERGEN  ,De civiele procedure die wij gaan starten zal als een Zwaard van Damocles boven Heuvelrug Wonen komen te hangen”, zegt Dave Stenfert Kroese strijdlustig. Hij is woordvoerder van de omwonenden die onverdroten bezwaar blijven maken tegen het plaatsen van een UMTS-antenne op het wooncomplex Janshof.

Lees verder op de website van De Kaap

Schaapskooi Heiedestein open met Pasen

DRIEBERGEN/ZEIST  Ook dit jaar is de schaapskooi op Landgoed Heidestein beide paasdagen geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur. De vrijwilligers hebben voor schoolkinderen een Vossenjacht georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap
foto’s van zaterdag 7 april  2012
Zeist
tijd: 14:00 uur   temperatuur: 10 °C
Klik op foto voor vergroting en meer info

Heuvelrugzwijntjes op heterdaad

HEUVELRUG  Via waarneming.nl een aantal foto’s van de zwijntjes die wellicht al het veld hebben moeten ruimen, wegens hun makheid. Eerder deze week verleende de provincie de zogenaamde ontheffing, waarmee de jagers van faunabeheer de biggetjes mogen omleggen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug met foto’s

FC Driebergen had recht op meer tegen SVM

DRIEBERGEN  Het thuisspelende FC Driebergen had in het treffen tegen SVM uit Maartensdijk absoluut recht op meer en zou een gelijkspel de verhouding van de wedstrijd beter weergeven.

Lees verder op de website van De Kaap

Tien doelpunten bij Musketiers tegen Renswoude

ELST  ,,De spelers lijken zich niet te realiseren waarvoor wij spelen”, mopperde trainer Steef van den Oosterkamp na afloop van de 3-7 nederlaag tegen koploper Renswoude. In de rust stond er een prima 1-1 op het scorebord, maar daarna gaf Musketiers het volledig uit handen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

DEV op wilskracht naar gelijkspel tegen Woudenberg

DOORN  In een bizarre wedstrijd waarin DEV tot drie keer toe een achterstand wist goed te maken, werd uiteindelijk met 4-4 gelijk gespeeld. Alhoewel Woudenberg de beter voetballende ploeg was, had DEV qua wilskracht en karakter een streepje voor.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorstel voor gebied en tarieven reclameheffing

ZEIST  Het college van B&W van Zeist heeft een voorstel over de uitwerking van de reclameheffing, die op 1 juli wordt ingevoerd, naar de gemeenteraad gestuurd. Het gaat om de vaststelling van het gebied en de differentiatie van het tarief.

Op 6 december 2011 heeft de raad besloten om Centrummanagement-Zeist structureel te voeren en om, ter facilitering daarvan, per 1 juli 2012 reclameheffing in te voeren. Daarbij heeft de raad het college gevraagd om in de uitwerking mee te nemen: een definitief voorstel over het te belasten gebied en een voorstel voor een gedifferentieerd tarief. De Stichting Centrummanagement is verzocht een werkplan te leveren voor activiteiten in het centrum in 2012.

Het college is met dit verzoek aan de slag gegaan. De afgelopen maanden zijn benut om samen met de Stichting Centrummanagement te komen tot een voorstel voor de afbakening van het gebied en de tarieven die gehanteerd gaan worden. Hierin is ook de input meegenomen die ondernemers hebben gegeven tijdens een informatieavond op 6 februari 2012. Verder heeft de Stichting, op verzoek van het college, een werkplan voor 2012 opgesteld.

Gebied en tarieven
Het voorstel is om de winkelstraten in het centrum van Zeist te verdelen in een kerngebied en overige winkelstraten*. Er wordt een gedifferentieerd tarief voorgesteld, gebaseerd op de ligging van de winkelstraten in het te belasten gebied. Voor het kerngebied  zal naast het standaardtarief van € 400,- per jaar een opslag worden geheven van € 200,- per jaar. In het kerngebied zullen de meeste evenementen en activiteiten van centrummanagement plaatsvinden, vandaar dat voor dit gebied een opslag geldt.

Financiering centrummanagement
De invoering van de reclameheffing verloopt voor de gemeente budgetneutraal. Dat wil zeggen dat de opbrengst van de heffing in een ondernemersfond wordt gestort en in de vorm van een subsidie naar de Stichting Centrummanagement gaat. Die organiseert daarmee evenementen zoals Sinterklaas en regelt ook de kerstverlichting. Deze activiteiten zijn bedoeld ter promotie van het centrum van Zeist. Doel van de stichting is ook om het ondernemersklimaat in Zeist te optimaliseren.

Besluit door de raad
Tijdens een raadsinformatiebijeenkomst op 29 maart is het voorstel aan de raad gepresenteerd. Na de ronde tafel op 19 april, waarvoor de ondernemers van het centrumgebied worden uitgenodigd, neemt de raad op 22 mei een definitief besluit over het voorstel.

Dolfijn is helemaal klaar voor de Weidemarkt

DRIEBERGEN  Op zaterdag 14 april organiseert  Openbare Jenaplanschool Dolfijn de jaarlijkse Weidemarkt. Alle kinderen van beide locaties verzamelen zich op locatie Noord aan de Weidestraat: om deel te nemen aan een of meer workshops – en om de fantastische, door ouders gemaakte hartige taarten, pannenkoeken of gebakjes te proeven natuurlijk.

Verspreid over het hele schoolgebouw zijn er vele verschillende workshops: raceauto’s  timmeren, een etui versieren, schermen,  pimp je nagels, niks is te gek. Buiten staat een luchtkussen, er is een laboratorium en een beautysalon, en nog veel meer.  Bij wijze van uitzondering mogen ook de ouders hieraan meedoen. De kinderen betalen de workshops en consumpties met speciale strippenkaarten, die in de school verkrijgbaar zijn.

De Weidemarkt wordt traditioneel afgesloten met een playbackshow. De voorrondes zijn al geweest, en gezien de kandidaten belooft de finale een groots feest te worden. De show vormt de finale van een onvergetelijke dag.

Kopers van de Donderberg krijgen inspraak

LEERSUM  Het bouwplan voor het terrein De Donderberg krijgt langzaam vorm. Op de hoek van de Rijksstraatweg en de Maarsbergseweg moeten achttien luxe appartementen verrijzen.

Lees verder op de website van De Kaap

Turbotraining in weerbaarheid versterkt zelfvertrouwen onzeker kind

DRIEBERGEN  Een korte cursus waarin kinderen tussen negen en twaalf jaar leren om weerbaarder te worden. Dat kan in jongerencentrum DJOI aan de Engweg.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorjaarsconcert VoiceMail

AMERONGEN  Het Amerongse zangkoor VoiceMail geeft op zaterdag 14 april een voorjaarsconcert in De Ark (Imminkstraat) in Amerongen. Het concert begint om 20.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 8 april 2012
 

FC Driebergen vergeet te scoren tegen SVM 0-1

DRIEBERGEN  Een leuke en aantrekkelijke wedstrijd met een afwachtend spelend SVM dat met snelle counters de FC Driebergen verdediging probeerde te verrassen; en dat lukte al vrij snel in het begin toen al in de 3e minuut Michel Hoekstra de bal van de lijn moest koppen. Maar de voorhoede van FC Driebergen gaf daar direct antwoord op door achter elkaar 2 kansen onbenut te laten: eerst was het Jelle Adema en later Robin Notenboom die jammerlijk faalden bij hun afwerking op het doel.

vergroot  foto1   foto2   foto3   foto4   foto5   foto6

In de 12 e minuut moest doelman Michel van Bruggen handelend optreden tegen een verrassend schot dat hij uit de bovenhoek ranselde.

Het werd een gelijk opgaande strijd met wel wat meer dreiging van SVM dat graag snel wilde scoren om een grote uitslag neer te zetten want deze wedstrijd was als inzet de 1e plaats in de 2e periode stand waar SVM en ‘T Vliegdorp een gelijk aantal punten hebben met SVM 1 doelpunt meer gescoord.
In de 31e minuut kwam SVM dan ook voorsprong door een wat gelukkig doelpunt een voorzet werd net nog door Michel Hoekstra iets van richting veranderd  en kwam voor de voeten van Tom Janssen de spits van SVM en die aarzelde geen moment van dit buitenkansje en scoorde beheerst 0-1.
FC Driebergen probeerde wel nog om voor de pauze de gelijkmaker te forceren en waren wel dichtbij maar het lukte niet Rust 0-1
Jelle Damhuis was in de kleedkamer achtergebleven en zijn plaats werd ingenomen door Arjan van Amerongen.
Dit gaf een iets meer aanvallend gevoel maar ondanks de grote meerderheid wat bal bezit betrof was het de steeds de goed ingrijpende verdediging van SVM dat menig aanval onschadelijk maakte. Het spel werd haastiger en slordiger maar de tijd vorderde en SVM werd steeds nerveuzer want FC Driebergen werd sterker maar echte uitgespeelde kansen kreeg men ook niet of men schoot net over of naast.
En zo haalde SVM een wat gelukkiger overwinning op FC Driebergen en was men benieuwd naar de uitslag van ‘T Vliegdorp-FC Abcoude toen die bekend werd 10-3 was er toch een beetje teleurstelling dat de periode niet was gehaald.
Volgende week 14 april de uitwedstrijd in Amersfoort tegen Cobu-Boys aanvang 14.30.

Koninginnedag uitdaging voor bestuur OVMM

MAARN  De Oranjevereniging Maarn Maarsbergen (OVMM) staat elk jaar weer z’n mannetje om van Koninginnedag een waar Oranjefeest te maken. Ook dit jaar zullen op 30 april de oud-Hollandse spelletjes op het plein voor het voormalige gemeentehuis klaarstaan voor uurtjes kinderplezier.

Lees verder op de website van De Kaap

Website protestantse kerken Leersum van start

LEERSUM  Internet is niet meer weg te denken uit het leven vandaag de dag. Dat hebben de protestantse kerken in Leersum zich ook gerealiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Trio Suleika in de Maartenskerk

DOORN  Het vermaarde Trio Suleika treedt op woensdag 11 april op in de Maartenskerk in Doorn. Het bestaat uit de pianist Maurice Lammerts van Bueren, de violiste Emmy Storms en de cellist Pepijn Meeuws.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 9 april 2012
 

In een zeer matige wedstrijd deelden SVMM en FZO de punten

MAARN  Na de 3-0 overwinning op de Bilt afgelopen zaterdag, kwam SVMM tegen FZO uit en in Zeist niet verder dan een 1-1 gelijk spel. Na een sterke start waarin beide ploegen speelden voor de volle winst, verslapte de wedstrijd.

Lees verder op de website van De Kaap

HDS laat drie punten liggen in de uitwedstrijd tegen Brederodes

LEERSUM  In de strijd om het kampioenschap in de zondag vierde klasse liep HDS in de uitwedstrijd tegen Brederodes tegen een 3-0 nederlaag aan.

Lees verder op de website van De Kaap

Bloesem en insecten op landgoed Broekhuizen

LEERSUM  IVN afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn neemt u mee het prachtige landgoed op. Vele bomen en struiken staan in april in bloei. De combinatie van landgoedelementen in de prachtige in Engelse landschapsstijl aangelegde parktuinen, met de natuurlijke processen die hier volop de kans krijgen, geven een grote natuurlijke variatie en afwisseling. De statige bomenrijen en kronkelige paden geven het landgoed hun structuur. Dit ontwerp is gemaakt door de tuinarchitecten Michael en Zocher, in opdracht van toenmalig eigenaar Nellesteyn in 1794.


vergroot foto

Het beheer van het gebied is tegenwoordig in handen van Staatsbosbeheer, die de landschapstijl bewaart, maar ook oog heeft voor de natuur, die de bijzondere ligging van het landgoed, op de overgang van Heuvelrug naar Kromme Rijngebied, met zich meebrengt.
We gaan tijdens onze wandeling kijken naar opvallende en minder opvallende bloei van struiken en bomen. Iedereen kent wel de bloei van de lijsterbes en de vlier, maar om de bloemen van de tulpenboom of van de iep te ontdekken is een iets grotere uitdaging. 

De excursie vindt plaats op zondag 15 april om 14.00 uur en start bij de ingang van landgoed Broekhuizen; Broekhuizerlaan, 3956 NS Leersum
OV: Bus 50 richting Wageningen, Halte Leersum Donderberg, bij rotonde linksaf, 5 min lopen
Na afloop is er koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage.
Inlichtingen: Adrie Vermeulen, telefoon 0343-491458 of kijk op www.ivn.nl/heuvelrugenkrommerijn

Rugby Club the Pink Panthers en Sportteam Heuvelrug

DRIEBERGEN Onlangs is de Rugby Club The Pink Panthers een overeenkomst aangegaan met stichting UHREO. UHREO is een organisatie waarin combinatiefunctionarissen van diverse sportverenigingen, scholen en BSO’s met steun van de gemeente zijn ondergebrachten. Zo’n combinatiefunctionaris combineert sportwerkzaamheden op en met verengingen, scholen en BSO’s om kinderen beter en/of meer te laten sporten.

vergroot foto

Bewezen is dat sportende kinderen ook betere schoolprestaties realiseren, volgens een onderzoek van Amika Singh en collega’s van EMGO. Naast het feit dat sporten leuk en goed voor je is. vergroot foto Gezien het verleden van Rugby Club The Pink Panthers in het organiseren van rugby clinics op scholen heeft het Panthers Bestuur unaniem gekozen om deze clinics te continueren en aan te haken is de stichting. Gemiddeld verzorgen The Pink Panthers al jaren zo’n 200 klok uren op scholen op de Utrechtse Heuvelrug en is de gemeente Zeist. De combinatiefunctionaris welke het rugby gaat verzorgen bij en voor the Pink Panthers is Oscar Keijzer. Oscar als oud rugbyer, door knie problemen helaas niet meer in staat zelf het spel 100% te kunnen spelen is wel meer dan bekent het de rugby sport. Maar nog belangrijker met de juiste mentaliteit rondom de sport. Bij rugby geen schreeuwende ouders, geen spelers die medespeler, tegenstander of nog erger de scheidsrechter bejegenen maar met respect hun sport beoefenen en wat bij The Pink Panthers heel hoog in het vaandel staat plezier hebben in je sport waarbij winnen of verliezen ondergeschikt zijn aan dat plezier. Oscar geeft nu samen met zijn naamgenoot Bryan Keijzer, speler van het Panthers eerste team en student MBO sport en bewegen trainingen aan de jongste spelers bij the Pink Panthers. De turven, dit zijn kids van 6 tot en met 8 jaar. Naast deze trainingen bij de verengingen zelf gaat Oscar clinics verzorgen op alle basisscholen op de Utrechtse Heuvelrug met kennismakingslessen van twee keer twee lessen per groep (van groep drie tot aan groep acht) En als naschoolse activiteit dat ook aanbieden in de buurten. Uiteindelijk zal de opzet zo zijn dat er per kern er een scholen rugbytoernooi komt. Wel wordt daar aangepast gerugbyed, dit om er voor te zorgen dat alles verzorgt en veilig blijft. Het zogenaamde TAG-Rugby. Uiteindelijk zal er vanuit alle kernen een algemeen eindtoernooi gehouden worden bij the Pink Panthers. Voor de titel School Rugby Kampioen van de Heuvelrug(by) Dit alles in drie verschillende leeftijdgroepen. Toernooien worden georganiseerd in september en oktober. Uiteindelijke doel vanuit the Pink Panthers is natuurlijk iedereen kennis te laten maken met deze geweldige sport waar echt alles in zit. Balgevoel, tactische inzichten, hard lopen maar ook fysieke krachten heb je nodig voor rugby. Mooie is dat kleine snelle kinderen maar ook “grote en dikke” kinderen als helden worden binnen gehaald. Daarbij is rugby bij the Pink Panthers een zeer betaalbare sport, contributie voor basisschool kids is 70 euro per seizoen. Aanschaf van sportkleding is te vergelijken met andere veldsporten.

Plantenactie Scouting Maarn-Maarsbergen

MAARN  Scouting Maarn-Maarsbergen houdt zaterdag 14 april haar jaarlijkse plantenactie.
Vanaf 13.00 uur komen de scouts langs de deur met geraniums (hang en sta) en ‘million bells’ in diverse kleuren en van uitstekende kwaliteit.

Lees verder op de website van  De Kaap

Valkenheuvel nu Daltonschool

DRIEBERGEN  ,,Het Afrika-project dat wij onlangs op uitbundige wijze hebben afgesloten, is een mooi voorbeeld van de complete manier waarop onderwijs kan worden vormgegeven

Lees verder op de website van De Kaap

Vermaak door VZOD in het Aurora-gebouw

DRIEBERGEN  ,,Een stuk met een grote grapdichtheid.” Zo omschrijft regisseur Karel Verhagen de komedie ‘Pluchen Beertjes’ waarmee toneelclub VZOD volgende week weer eens op de planken staat.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 10 april 2012
 

Hachchi: Nieuw onderzoek marinierskazerne

DOORN  D66-kamerlid Hachchi wil dat een onafhankelijke commissie de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen opnieuw onder de loep neemt. Volgens Hachchi is de vergelijking die Hillen tussen Vlissingen en Doorn heeft gemaakt als een slager die zijn eigen vlees keurt.  

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Hillen kiest voor Vlissingen; Doornse marinekazerne sluit in vijf jaar

DOORN  Minster Hillen heeft de knoop doorgehakt: de mariniers verhuizen naar Vlissingen. Dat is €60 miljoen duurder, maar nieuwbouw in Vlissingen levert  meer ‘ontwikkelingsmogelijkheden’ op. Dat heeft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Lees verder op nieuwspost Heuvelrug

Overberg, Maarsbergen en station mogen toch uitbreiden

HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug mag van de provincie toch nog wat uitbreiden in Maarsbergen en Overberg. Rond station Driebergen-Zeist mag er 30.000m2 kantooroppervlak bij.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Vanaf volgende week: Afsluiting tunnel Raadhuislaan

MAARN  Rijkswaterstaat voert in de periode van maandag 16 april 7.00 uur tot vrijdag 27 april 16.00 uur werkzaamheden uit aan de tunnel aan de Raadhuislaan in Maarn. De tunnel is afgesloten voor autoverkeer. Verkeer wordt lokaal omgeleid.

Lees verder op de website van De Kaap

Open huis nieuwe CBS De Regenboog

AMERONGEN  Alle geïnteresseerden zijn op woensdag 25 april welkom in het nieuwe gebouw van basisschool De Regenboog. Er wordt op deze dag open huis gehouden van 16.30 uur tot 19.30 uur. In de voorjaarsvakantie is de school verhuisd en ondertussen is ook de oude school nagenoeg gesloopt.

Lees verder op de website van De Kaap

Zomaar op de Plantage

ELST  Op zaterdag 14 april bent u weer welkom op de Plantage Willem III om te genieten van een wandeling van circa 1½ uur te midden van allerlei lenteverschijnselen op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug.
U wordt begeleid door een gids die een flink deel van zijn leven in de prachtige natuur van deze omgeving sleet.
Wanneer u om 14.00 uur klaar staat op de parkeerplaats aan de Utrechtsestraatweg tussen ecoduct oftewel wildpassage en de kom van Elst (U), dan kunt u kosteloos en zonder voorafgaande afspraak aansluiten.
Het Utrechts Landschap vindt het fijn u door één van onze vrijwilligers op allerlei wetenswaardigs van dit fraaie stuk natuur te laten wijzen.

Voor meer informatie over de activiteiten van Het Utrechts Landschap, kijk op
www.utrechtslandschap.nl

Driebergse broers brengen ondernemerscabaret

DRIEBERGEN  In de echte wereld zijn de Driebergse broers Douwe en Renze de Vries ondernemers. Hun ondernemerscabaret is een hobby. Maar wel één die uit de hand lijkt te gaan lopen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 11 april 2012
 

Amerongen worstelt met populariteit

AMERONGEN  Het oude dorp van Amerongen is zo populair dat het op hoogtijdagen soms overlopen wordt door bezoekers. Het dorpsschooltje dreigt  haar speelpleintje kwijt te raken, de smalle straatjes raken verstopt. Een ‘verkeersvisie’ moet soelaas bieden.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

VVD: eerst cijfers zien

DOORN/DEN HAAG  Minister Hillens besluit de marinierskazerne te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen is geen walk over. VVD-kamerlid Bosman wil eerst duidelijkheid hebben over de cijfers. PvdA-kamerlid Eijsink wil dat de werkgroepen van Doorn en Vlissingen hun cijfers in Den Haag komen toelichten.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Inbrekers aangehouden

LEERSUM  In de nacht van zondag 8 april op maandag 9 april kreeg de politie een melding dat er ingebroken werd in een school aan de Wethouder de Langelaan. Agenten gingen ter plaatse en zagen twee mannen wegrennen. De agenten gingen achter de verdachten aan en konden ze na een korte achtervolging aanhouden. De twee verdachten, mannen van 20 en 22 jaar uit Almere, zijn in verzekering gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Ernstige aanrijding

MAARSBERGEN  Op dinsdagochtend rond acht uur reed een 39-jarige vrachtwagenchauffeur uit Apeldoorn over de N226. De chauffeur verklaarde bij de politie dat verkeer voor hem stil stond en hij daardoor moest remmen. De oplegger begon daardoor te schuiven en kwam deels op de rijbaan van het tegemoetkomende verkeer terecht.  

De oplegger schoot door en de 46-jarige automobiliste uit  IJsselstein reed op de oplegger en raakte vervolgens van de weg. De vrouw kwam vast te zitten in haar auto en de brandweer moest er aan te pas komen om haar uit de auto te halen. Gezien de ernst van het letsel werd medisch personeel ingevlogen middels de traumahelikopter. De vrouw werd met een ambulance vervoerd naar het ziekenhuis met o.a gebroken ribben en borstbeen.
 
De politie heeft de aanrijding in onderzoek.

Boxinbrekers aangehouden

ZEIST Op dinsdagmiddag kreeg de politie de melding dat een aantal personen in boxen aan het inbreken waren aan de Laan van Vollenhove. Agenten gingen ter plaatse en troffen drie personen aan in de omgeving.

Zij voldeden aan het opgegeven signalement waarna de personen van 16 tot 18 jaar oud uit Zeist en Geldermalsen werden aangehouden. Onderzoek wees uit dat er in twee boxen was ingebroken. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor.

IVN-publiekswandeling: Vogels op landgoed Broekhuizen

LEERSUM  Op zondag 15 april organiseert de Vereniging voor Natuur- en Milieu-educatie IVN Amersfoort een vogelwandeling op Landgoed Broekhuizen in Leersum. Samen met natuurgidsen van het IVN gaat u op zoek naar de vele vogelsoorten die dit oude parkbos bewonen.

Broekhuizen ligt op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en het Gelders rivierengebied. Daardoor is het gebied gevarieerd en voedselrijk, en dat betekent optimale omstandigheden voor veel verschillende vogelsoorten. De wandeling start bij het hek van het landgoed, aan de Broekhuizerlaan in Leersum, en duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee.
April is de maand waarin alle vogels weer terug zijn in het land. De bomen zijn nog niet volledig in het blad, dus de vogels zijn nog goed zichtbaar. Een uitgelezen moment voor een vogelwandeling. Omdat bovendien 2012 het jaar van de historische buitenplaats is, speelt deze wandeling zich af op Landgoed Broekhuizen. Dit park aan de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug is een fantastische plek voor vogels.

Het huidige kasteel Broekhuizen dateert van 1906 en is de vervanger van het oorspronkelijke huis uit 1806, dat amper een eeuw na zijn voltooiing afbrandde. In 1810 legde de toenmalige eigenaar Cornelis Jan van Nellesteyn een groot landschapspark aan naar een ontwerp van Jan David Zocher jr. In de twintigste eeuw had het Rijksinstituut voor Natuurbeheer hier 25 jaar lang zijn hoofdkwartier en mocht de natuur hier zijn gang gaan. Momenteel wordt het ontwerp van Zocher weer zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Hiertoe is de laatste jaren veel gekapt, ook uit veiligheidsoverwegingen omdat het park is opengesteld voor publiek.
Het huis Broekhuizen is tegenwoordig weer in privébezit, inclusief een klein deel van het park rondom het huis. Het park ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, op de plaats waar de hoger gelegen zandgrond overgaat in het voormalige drassige land van Langbroek. Dit is een gevarieerd en voedselrijk gebied, waardoor het thuis is voor veel verschillende soorten vogels. De vele oude bomen en de grote vijverpartijen van landgoed Broekhuizen maken het gebied een waar vogelparadijs.

Jazz op zondagmiddag

DRIEBERGEN  Op  zondag 15 april, 14.00 uur, speelt op veler verzoek Sea Side Jazzband in  “Jazz op de Zondagmiddag in Champ’Aubert”.  Gezien het succes van het vorige optreden, beloofd het weer een heel gezellige  en muzikale middag te worden, en ook al houdt u niet zo van deze muziek, u mag dit optreden niet missen.

Eikenstoven in hetGrebbebos

RHENEN  Op zaterdagavond 14 april om 20.00 uur staat er op de parkeerplaats bij de erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV  Rhenen voor u een gids klaar om u in de vallende schemer een reeks nieuwtjes over het bosleven bij te brengen.

Uw begeleider staat onder andere stil bij een groot stuk eikenhakhoutstoven. Het wanneer en waarom van deze ingreep zal u duidelijk worden. Waarom al die takkenbossen rondom dit perceel opgetast worden vormt een stukje boswachterswijsheid. Dat de in het Grebbebos aanwezige reeën hierbij een rol spelen is waarschijnlijk nieuw voor u.
Alle kans dat u in deze vreemde avondstilte nachtdieren zult zien of horen.
Deze  unieke natuurbeleving is kosteloos, terwijl vooraf melden niet nodig is. Loop mee en verbaas u.

Meer info: www.utrechtslandschap.nl

Oranje Wit ziet De Dreef kampioen worden

ELST  De Dreef is maandag kampioen geworden in de zesde klasse C. Oranje Wit kon de nummer één daar niet vanaf houden. Het werd 2-4 in Elst.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Moeizame zege Arena in Almelo

RHENEN  De korfballers van Arena hebben zaterdag een overwinning geboekt tegen Achilles. In Almelo werd het 7-10 voor de ploeg uit Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Stepbankjes dankzij Kinderkledingbeurs

MAARN  De stepgroep van Maarn Wijzer is door de organisatoren van de Kinderkledingbeurs verrast met nieuwe stepbankjes. Het batig saldo van de beurs is besteed aan de aanschaf voor de sportieve groep.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto 2 naar finale

DRIEBERGEN  Het is Dalto 2 weer gelukt om door te dringen tot de finale om het landskampioenschap reserve Korfbal League. In de kruisfinale werd gewonnen van PKC/Hagero 2. 

Lees verder op de website van De Kaap

Daltospelers winnen ‘cup met grote oren’

DRIEBERGEN  Kaylee Alblas Dico de Jager, Marvyn Toonen en Barbara Brouwer van korfbalclub Dalto maakten zondag 8 april deel uit van het Nederlands team -19 jaar dat wereldkampioen werd.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeroen Hermkens maakt Revius Examencadeau

DOORN  Het Revius Lyceum in Doorn is heel trots dat Jeroen Hermkens door leerlingen en medewerkers is verkozen om het Revius Examencadeau 2012 te maken. Alle geslaagde examenleerlingen krijgen in juni samen met het diploma een speciaal voor het Revius ontworpen litho uitgereikt.

Lees verder op de website van De Kaap

Mountainbiketocht rond Amerongse Berg

AMERONGEN  Lions Club Utrechtse Heuvelrug en Stichting Mountainbike Promotie Nederland hebben voor zaterdag 16 juni, in samenwerking met Staatsbosbeheer, de zesde Mountainbike Cyclo ‘midden Nederland’ georganiseerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Enervovrouwen: nog één keer winnen

HEUVELRUG  Door de 1-3 winst op Utrecht 5 zijn de vrouwen van Enervo nog één overwinning verwijderd van het kampioenschap.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw gezicht in Sportteam Heuvelrug: Dennis van Westerlaak

HEUVELRUG  Een nieuw gezicht in Sportteam Heuvelrug. Dennis van Westerlaak is sinds kort actief voor drie sportverenigingen: volleybalvereniging Enervo, korfbalclub KCD uit Doorn en voetbalvereniging SVMM uit Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 12 april 2012
 

Kazernebesluit opnieuw in procedure

DOORN Het besluit de marinierskazerne te verhuizen van Doorn naar Vlissingen gaat opnieuw in procedure. Een onafhankelijke rijkscommissie gaat de business-cases bestuderen en de werkgroepen horen. De poltiek reageert vooral kritisch, de mariniers zelf lijken gelaten en verdeeld.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Route Koninklijke familie door Rhenen (+video)

RHENEN De Koninklijke familie komt rond 10.00 uur per bus in Rhenen aan. Zodra de bus de Veerweg inrijdt begint het carillon een entrada te spelen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zaterdag: presentatie Bloemenkoningin 2012

LEERSUM  De nieuwe Bloemenkoningin van het Bloemencorso Leersum wordt zaterdag 14 april door het corsobestuur gepresenteerd. De presentatie vindt plaats tijdens de startavond van het 60e Bloemencorso .

Lees verder op de website van De Kaap

Stichts Mannenkoor ontmoet popkoor Basic & Full Color

DRIEBERGEN  Het popkoor Basic&Full Color komt op 20 april naar de Grote Kerk in Driebergen voor een samenwerkingsconcert met het Stichts Mannenkoor.

Lees verder op de website van De Kaap

De Nazaten en Denise Jannah in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  De voetjes mogen van de vloer op zondag 22 april wanneer De Nazaten en Denise Jannah naar het Beauforthuis komen. Denise Jannah is geboren in Suriname en opgegroeid in Zeist. Op veler verzoek is zij weer bij de plaats waar zij opgroeide.

In 1995 werd Jannah als eerste Nederlandse jazzmusicus gecontracteerd door het fameuze jazzlabel Blue Note Records. Sindsdien speelt zij met de groten der aarde. De van oorsprong Surinaamse zangeres heeft tot nu toe o.a. twee Edison Awards gewonnen. Ze is heel de wereld al over geweest met haar prachtige zangstem, van New York tot aan Japan. 
De Nazaten spelen muzikale combinaties van jazz en Surinaamse klanken. In de muziek van de Nazaten weerklinkt van de Europese harmonie en fanfare bands, de TRIS en The Police band van Paramaribo. Het repertoire komt voort uit vele delen van de wereld en haar blaasmuziek. Improvisatie en swingende dansmuziek staan voorop, het belooft een swingende avond te worden. 

22 april, 17.30u 
De Nazaten en Denise Jannah, Famiri Misma 
entree € 23.50 | reductieprijs € 17.50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Schilderijententoonstelling Hoeksteen groot succes

LEERSUM  Basisschool De Hoeksteen was twee weken geleden veranderd in een groot museum. Alle kinderen van groep 1 tot en met groep 8 hebben de afgelopen weken enthousiast gewerkt aan een project van Kunst Centraal: De Schilderijententoonstelling.

Lees verder op de website van De Kaap

Afscheidsreceptie Hans Wiegmann van Lis Hartel

DOORN  Hans Wiegmann, bedrijfsleider bij Lis Hartel (Paardrijden voor Gehandicapten), gaat per 1 mei met pensioen. Op vrijdag 27 april van 15.00 tot 19.00 uur nemen ruiters en hun begeleiders of ouders, vrijwilligers, bestuur en andere betrokkenen afscheid.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 13 april 2012
 

Werkstraf voor leraar biologie met losse handen

ZEIST  Biologieleraar Jils Buizer van het Herman Jordan Lyceum in Zeist is veroordeeld tot 40 uur taakstraf en een schadevergoeding. De 64-jarige man sloeg eind vorig jaar een 15-jarige leerling vol in het gezicht na afloop van een schoolreisje.

Lees verder op de website RTV Utrecht

Ophef over nieuwe indeling markt Zeist

ZEIST  De markt in Zeist is niet brandveilig. De gemeente wil daarom het marktplein opnieuw indelen. Daardoor sneuvelen er mogelijk enkele standplaatsen.

Lees verder op de website RTV Utrecht

Informatieochtend wet schenk- en erfbelasting

LEERSUM  Tijdens de Zoute Inval van donderdag 19 april in SCC De Binder in Leersum, wordt er een informatieochtend georganiseerd over de nieuwe Wet schenk- en erfbelasting.

Lees verder op de website van De Kaap

Bee-Buzz debuteert op Bijen- en Natuurmarkt

DRIEBERGEN  Op het terrein van de Zonheuvelschool in Driebergen wordt zaterdag 14 april weer de Bijen- en Natuurmarkt gehouden, tegelijk met de plantjesmarkt van de Zonheuvelschool zelf.

Lees verder op de website van De Kaap

Projectontwikkelaar wil goedkoper bouwen

DOORN  De crisis op de woningmarkt laat zijn sporen na. Omdat dure huizen nauwelijks aan de man te brengen zijn, heeft de Maarsbergse projectontwikkelaar ’t Sticht zijn bouwplan voor de Beaufortweg aangepast.

Lees verder op de website van De Kaap

Tabaksteeltmuseum & Museumweekend

AMERONGEN  Het is op 14 en 15 april weer museumweekend. Bezoekers aan het Tabaksteeltmuseum Amerongen kunnen rekenen op extra activiteiten. Tijdens het museumweekend is het museum de gehele dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Lees verder op de website van De Kaap

D66: inwoners niet negeren bij herbenoeming burgemeester

HEUVELRUG  De inwoners van de Utrechtse Heuvelrug moeten een stem krijgen bij de herbenoeming van burgemeester Frits Naafs VVD). Dat vindt raadslid Hugo Prakke, die de inwoners namens D66 oproept om hun mening kenbaar te maken.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 14 april 2012
 

SVMM houdt drie kostbare punten in huis

MAARN Door de belangrijke 2-1 thuisoverwinning op Bunnik ’73, lijkt het nacompetitiespook voor SVMM wat ingedamd. In een matig voetbalduel, waarin Maarn het met name in de tweede helft liet liggen, werden toch drie kostbare punten behaald.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorjaar op de kinderboerderij

DRIEBERGEN  De natuur begint weer te ontluiken na de winter. Dit is ook te merken op kinderboerderij ’t Woelige Nest in Driebergen. In de eerste week van april zijn er vier geitjes geboren, twee bokjes en twee vrouwtjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Lenteconcert in Antropia

DRIEBERGEN  Het koor Scherzando uit Driebergen, onder leiding van Reinhard Reed Findenegg, en het kamerkoor Decamerone uit Utrecht, onder leiding van Ulrikke Reed Findenegg, presenteren op zondag 22 april het resultaat van een uniek samenwerkingsverband.

Lees verder op de website van De Kaap

Voorbereidingen Koninginnedag Amerongen in volle gang

AMERONGEN Het belooft ook dit jaar weer een gezellige viering van Koninginnedag te worden in Amerongen. Hoewel 50 jaar aan bestuurservaring de Oranjevereniging Amerongen (O.V.A.) verliet, hebben oude en nieuwe bestuursleden er weer een programma van weten te maken dat staat. Lees verder op de website van De Kaap

Ondernemersplein: één gemeentelijk aanspreekpunt

ZEIST  Vanaf gisteren profiteren ondernemers in Zeist van het Ondernemersplein, één centraal aanspreekpunt bij de gemeente Zeist. Ondernemers kunnen bij dit servicepunt terecht voor gemeentelijke ondersteuning en advies.

Dit is een flinke stap vooruit in de dienstverlening richting bedrijfsleven. De gemeente draagt als herkenbare partner graag bij aan verbetering van het ondernemersklimaat in Zeist.

Het is een uitgesproken wens van de ondernemers in Zeist om één centraal aanspreekpunt te hebben. Voorheen liepen die contacten via meerdere medewerkers uit de gemeentelijke organisatie. Twee vaste accountmanagers, Sylvia Bochem en Pascal Belo, garanderen nu een consistente en adequate relatie met ondernemers. Wethouder Verbeek-Nijhof: “Met het Ondernemersplein bieden we één vast en centraal aanspreekpunt voor ondernemers, waarbij het meedenken vanuit de mogelijkheden voorop staat.”
Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar het coalitieakkoord 2010-2014 de oprichting van een ondernemersloket opgenomen onder de noemer ‘duurzaamheid en economische ontwikkeling’.

Regiefunctie
Potentiële ondernemers, grote ondernemingen, MKB, ZZP’ers, winkeliers, maar ook non-profit organisaties kunnen bij het Ondernemersplein terecht voor zaken als subsidies, startersregelingen, huisvesting, gronduitgifte en de verstrekking van enkele vergunningen. Net als bewoners bellen of mailen zij met de gemeente via het Klantcontactcentrum (KCC, 14030 of zeist@zeist.nl). Als het KCC hen niet direct kan bedienen, wordt de vraag doorgespeeld naar één van de accountmanagers.
Specifieke gemeentelijke vragen handelen de accountmanagers zelf af. Zaken die geen betrekking hebben op de gemeente, worden doorgespeeld naar één van de andere ‘huizen’ op het ondernemersplein. Te denken valt aan de Kamer van Koophandel, brancheorganisaties, agentschap NL, Syntens etc. De accountmanagers vervullen zo een laagdrempelige regiefunctie. Tegelijkertijd spelen zij proactief in op externe factoren die de continuïteit van de bedrijfsvoering van ondernemers in gevaar brengen.
Door deelname aan reguliere overleggen en netwerkbijeenkomsten houden zij tevens persoonlijk contact met ondernemers. Maar ook via social medium Twitter zijn de accountmanagers eenvoudig te bereiken (@OPZeist).

Op reis met Vocal Vision/Vocal Vision in concert 20 april

AUSTERLITZ  A-capella koor Vocal Vision uit Zeist geeft op vrijdag 20 april een concert ‘Op reis’ in het Beauforthuis.
‘Op reis’ is een mix van swing, ballads, en traditionals met o.a. nummers van Bløf, Toto, Keane, The Beatles en nog veel meer. Vocal Vision is een enthousiast, ambitieus a-capella en close harmony koor uit Zeist. De sopranen, alten, tenoren en bassen zingen 4 tot 8 stemmig, en vooral met veel plezier, aanstekelijke en ontroerende nummers uit de pop, jazz en wereldmuziek. Vocal Vision wil enthousiasme en gevoel overbrengen, zodat het publiek er stil van wordt of juist van gaat stralen. Sinds februari staat het koor onder de bezielende leiding van Jurriaan Grootes.
Vocal Vision timmert dit jaar flink aan de weg en volgde eerder dit jaar masterclasses bij Jetse Bremer, Panda van Proosdij en Katja Slotte. Tijdens het ‘Den Bosch goes a capella’ festival in november kreeg Vocal Vision lof van de jury en werd beloond met een wild card voor het Nederlands Koorfestival dat in juni zal worden gehouden.
Beauforthuis, Woudenbergseweg 70, Austerlitz. De zaal is open vanaf 19:30 uur, aanvang concert 20.30 uur. Kaarten € 8,50/kinderen € 6 zijn te reserveren via www.vocalvision.nl

Ingezonden: onzinnige financiële transacties

AMERONGEN  Zoals we allemaal hebben mogen vernemen heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug last van financiële gaten in de begroting en is daarom onder curatele gesteld.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 15 april 2012
 

HDS nog een wedstrijd verwijderd van het kampioensschap

LEERSUM   Met de 3-0 thuisoverwinning op DWSV uit Utrecht, is zondag vierdeklasser nog één wedstrijd verwijderd van hat kampioenschap en dus promotie naar de derde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV levert wanprestatie tegen streekgenoot Scherpenzeel

DOORN   Alhoewel het 2-2 gelijke spel in de thuiswedstrijd tegen Scherpenzeel anders doet vermoeden, leverde DEV een absolute wanprestatie. Een zeer ontstemde DEV trainer Michel van Aken:” Het ontbrak aan instelling en karakter.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanhoudingen na mishandeling

ZEIST  Zondag 15 april kreeg de politie rond 03.25 uur de melding dat er iemand mishandeld was door twee mannen op Het Rond. Het slachtoffer, een 20-jarige man uit Delft, werd herhaaldelijk om een sigaret gevraagd en toen hij die niet gaf, kreeg hij een stomp op zijn kaak.

Op de Slotlaan kon de eerste verdachte worden aangehouden. De andere verdachte was via het bouwterrein weggerend, maar kon ook worden aangehouden. Beide verdachten, 15 en 17 uit Utrecht, zijn meegenomen naar het arrestantencomplex.

Reis over Zeven Zeeën in de Oosterkerk

ZEIST  Ruim 150 kinderen tussen de zeven en twaalf jaar hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de muziektheatervoorstelling Reis over Zeven Zeeën. Op zondag 22 april is het eindelijk zover, dan vinden twee uitvoeringen plaats in de Oosterkerk in Zeist.

Reis over Zeven Zeeën is een spannend verhaal van schrijfster/regisseur Jette van den Berg, waarin een groep kinderen tussen de piraten en de monsters belandt nadat ze probeerden te ontsnappen aan een uitje naar het belastingmuseum. Kaarten zijn te reserveren via info@achterdelinie.nl.

Aan de uitvoering zijn maandenlange voorbereidingen vooraf gegaan. 25 kinderen uit de regio studeerden wekelijks het stuk in. 100 kinderen van basisschool De Stuifheuvel kregen muzieklessen van de Zeister Muziekschool en vormen twee orkesten die de liedjes uitvoeren. Ook werkten zo´n 30 kinderen op de Stuifheuvel achter de schermen aan posters en decorstukken.
Reis over Zeven Zeeën is een initiatief van Stichting Kamperlinie (dochterstichting Beauforthuis) in samenwerking met de Zeister Muziekschool en De Stuifheuvel. Het project is mede tot stand gekomen dankzij deelname aan het Programma Kinderen Maken Muziek, dat Prinses Máxima met haar 40ste verjaardag in het leven heeft geroepen, met als doel om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met een muziekinstrument. Zie www.kinderenmakenmuziek.nl voor meer informatie.
Datum: zondag 22 april 2012 
Aanvang voorstellingen: 17.30 & 20.15 uur 
Locatie: Oosterkerk, Woudenbergseweg 44, Zeist 
Entree: € 5 en € 2,50 voor mensen met een kleine beurs

Jubileum Leersumse verenigingsplaybackshow

LEERSUM  De tiende editie van de Verenigingsplaybackshow, georganiseerd door het verenigingsplaybackteam en met deelname van zes Leersumse verenigingen, zal tevens de laatste zijn.

Lees verder op de website van De Kaap

Uniek nieuw theater in Driebergen gaat open

DRIEBERGEN  Een volledig rond gebouw, gedeeltelijk verzonken in de grond, dat als een schijf oprijst uit het maaiveld. Zo ziet theater Maitland op Landgoed De Horst er uit.

Lees verder op de website van De Kaap

Sportuh op de stormbaan van de Marinierskazerne

DOORN  Jongens en meisjes van twaalf jaar en ouder, die wonen op de de Utrechtse Heuvelrug kunnen op woensdagmiddag 2 mei van 14.00 tot16.00 uur ontdekken hoe het is om een echte stormbaan te beklimmen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 16 april 2012
 

Naafs solliciteert naar volgende zes jaar

HEUVELRUG  Burgemeester Frits Naafs wil herbenoemd worden via een wat stille procedure van een interne vertrouwenscommissie. Een inwonerspeiling van D66 maakt de tongen toch los. Hillridge begint daarom een internet-poll.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Zeeland bouwt huisvesting voor marinekazerne

VLISSINGEN  De gemeente Utrechtse heuvelrug wil de minister van defensie ter dienste zijn, om zo de marinekazerne in Doorn te houden. Maar Vlissingen en Zeeland zijn de minister veel meer ten dienste. 

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Doornse badmintonrecreanten kampioen

DOORN  In de competitie voor recreanten is Badmintonclub Doorn zeker van de eindzege. Na de vorige week behaalde 6-2 winst op naaste concurrent Maarn kan het kampioenschap de Doornaars niet meer ontgaan.

Lees verder op de website van De Kaap

TVA viert kampioenschap

AMERONGEN  Het eerste team van tafeltennisvereniging TVA uit Amerongen is na drie seizoenen in de vierde klasse te hebben gespeeld weer naar de derde klasse gepromoveerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Fakkelloop tijdens Nationale Sportweek

HEUVELRUG  Vanuit de maatschappelijke stages organiseert Holland Fit met leerlingen van het Revius Lyceum Doorn een fakkelloop. Deze vindt plaats in de Nationale Sport Week (21-28 april) en is voor alle jeugd uit de Utrechtse Heuvelrug.

Lees verder pp de website van De Kaap

Vrouwen Enervo kampioen, mannen ten onder tegen Bourgondië

HEUVELRUG   Het zat er al wekenlang aan te komen en vrijdag 13 april was het dan eindelijk een feit: het vrouwenteam van Enervo is kampioen door de 2-3 zege op Tovo 1. De mannen van Enervo vochten tegen Bourgondië 1 een rechtstreeks duel uit om de koppositie.

Lees verder pp de website van De Kaap

Lente op de Laarsenberg

RHENEN  Om weer eens een echte voorjaarsdag in het Laarsenbos te beleven bent u van harte welkom op zaterdag 21 april a.s. waar de gids om 14.00 uur op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg, Grebbeweg 123, 3911 AV  Rhenen voor u klaar staat.

Dat de Laarsenberg niet iedereen wat zegt: rijdt u op de Grebbeweg dan vindt u aan de zuidzijde (Rijnkant) de Grebbeberg en aan de noordzijde (kant van dierentuin Ouwehand) de Laarsenberg.  
Al zijn de uitzichten wat minder spectaculair dan vanaf de Grebbeberg, na afloop zult u de liefde van de gids voor de Laarsenberg zeker delen.
Uitzichten op de Gelderse Vallei, het zogenaamde graftenlandschap, verhalen over de bewoning sedert de prehistorie, de prille dagen van de Tweede Wereldoorlog, veel zal u verbaasd doen staan.
Kosten zijn er niet, van tevoren afspreken is niet nodig, maar van een warme verwelkoming door onze vertegenwoordiger van het Utrechts Landschap kunt u zeker zijn.

Gedenksteen in Maarn voor gesneuvelde vliegeniers

MAARN  In Maarn is dit weekend een gedenksteen onthuld voor een in de Tweede Wereldoorlog gecrashte bommenwerper. Het is een eerbetoon aan de zeven bemanningsleden die in 1943 om het leven kwamen toen hun Britse Lancaster in Maarn neerstortte.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Zwak competitieslot Oranje Wit

ELST  De Elsterse zesdeklasser Oranje Wit sloot de reguliere competitie zondagmiddag af met een afgetekende 4-0 nederlaag tegen Kismet. De formatie van trainer Cees van Swetselaar kreeg in Utrecht in beide helften weinig voet aan de grond.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Geluk en Candia’66 zijn opnieuw geen vrienden

RHENEN  Nadat dit seizoen al meerdere malen gelijk werd gespeeld, lukte het Candia’66 zaterdagmiddag opnieuw niet om te winnen. Tegen SKV werd met 1-1 gelijk gespeeld, dit tot onvrede van trainer Jan Westerhof.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Inschrijving Heuvelrugloop weer geopend

MAARN  De Heuvelrugloop wordt dit jaar op zaterdag 16 juni voor de zevende keer gelopen. Voor de organisatie tekent dit jaar weer het samenwerkingsverband tussen Lions, OSMM en SVMM.

Lees verder op de website van De Kaap

Selina van Viegen gekroond tot Bloemenkoningin 2012

LEERSUM  Het Leersumse Bloemencorso heeft weer een Bloemenkoningin. Traditiegetrouw verrichtte burgemeester Frits Naafs de kroning op de jaarlijkse presentatieavond in de toneelzaal van Molecatenpark landgoed Ginkelduin.

Lees verder op de website van De Kaap

Diploma’s ‘Ik Zwem Beter!’

DRIEBERGEN  Na acht weken goed oefenen hebben acht kinderen hun eerste ‘Ik Zwem Beter!’ certificaat gehaald. Tijdens ‘Ik Zwem Beter!’ maken kinderen tussen de 6 en de 12 jaar kennis met de diverse takken van de zwemsport, zoals wedstrijdzwemmen en waterpolo.

Lees verder op de website van De Kaap

Café Goedenavond bestaat vijf jaar

DRIEBERGEN  Vrijdag de 13e april werd groots gevierd dat het Café Goedenavond vijf jaar bestaat. Er was een drukke receptie waar vertegenwoordigers van de burgerlijke gemeente, instellingen, kerken, vrienden en familie de leden van het Café kwamen feliciteren.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 17 april 2012
 

Musketiers incasseert opnieuw zeven treffers

ELST  Musketiers verkeert momenteel in zwaar weer. Nadat het vorige week, tegen Renswoude, zeven tegentreffers moest incasseren, gebeurde dat zaterdagmiddag ook tegen JSV Nieuwegein; 7-0.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Arena vergeet winst te pakken

RHENEN  Na de winst van vorige week op Achilles was het voor de korfballers van Arena nu zaak om datzelfde resultaat tegen DWS op de borden te zetten. DWS stond twee punten voor op Arena. Alleen met winst kon Arena in de race om het kampioenschap blijven.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Gemeente Zeist en Stichtse Rijnlanden starten Campagne voor Duurzaam Waterbeheer

ZEIST  Op zaterdag 14 april start wethouder Joke Leenders van Duurzaamheid en groen samen met hoogheemraad Guus Beugelink van De Stichtse Rijnlanden de Campagne ‘Het regent, het regent, schoon water voor de tuin.’ Inwoners van Zeist worden via website, posters en wijkgerichte acties gestimuleerd om hun regenpijp af te koppelen van het riool. 

vergroot foto

Door regenwater dat op het dak valt, af te koppelen van het riool en af te voeren via de tuin, leveren inwoners een bijdrage aan duurzaam waterbeheer. Regenwater is schoon en hoeft namelijk niet gezuiverd te worden. Bovendien ontstaan problemen als het riool te veel regenwater moet verwerken. Dat kan door klimaatsverandering komen of doordat groen in tuinen steeds vaker vervangen wordt door grind of tegels. Is een tuin volledig betegeld, dan wordt het water onnodig afgevoerd naar het riool.

Afkoppelen: hoe doe je dat?
Inwoners kunnen eenvoudig de regenpijp afzagen, afdoppen en zorgen dat het regenwater in de bodem kan infiltreren in de tuin, bijvoorbeeld door de aanleg van een gootje of infiltratievoorziening. Helemaal duurzaam is het om het hemelwater in de tuin te benutten, door de aanleg van een vijver of grindbak, waar het water in kan wegzakken. Dit kan natuurlijk in combinatie met een regenton. Op de website van het waterschap en de gemeente Zeist op is veel praktische informatie over afkoppelen te vinden.

Subsidie en advies
Voor particulieren, instellingen en bedrijven in Zeist is afkoppelen extra aantrekkelijk om het waterschap onder bepaalde voorwaarden meebetaalt. Deze subsidie is beschikbaar voor eigenaren van bestaande woningen, bedrijven en woningbouwcorporaties op de zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug. Voor meer informatie en advies over de subsidieregeling kijk op www.destichtserijnlanden.nl of voor achtergrondinformatie op www.zeist.nl/afkoppelen.

Verbreding A12 half jaar eerder klaar

UTRECHT  De verbreding van de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal is eerder klaar dan vooraf werd gepland. Verkeersminister Schultz maakte het goede nieuws maandagmiddag bekend tijdens de viering van het 75-jarige bestaan van de oudste snelweg van Nederland: de A12.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Afscheid van volksdansen

MAARN  Er is met het afscheid van lerares Arja Tuinman een einde gekomen aan 30 jaar volksdansen in Maarn. De dansgroep heeft met een hulde van bloemen en mooie woorden tijdens een zelf samengesteld etentje de laatste les afgesloten.

Lees verder op de website van De Kaap

Klokhuis Bouwt nu ook op De Zonheuvel

DRIEBERGEN  Sinds dinsdag 10 april kunnen de kinderen van basisschool De Zonheuvel zich onder schooltijd naar hartenlust uitleven in de bouw. En het is nog leerzaam ook. De basisschoolleerlingen kregen die dag namelijk een speciale bouw-aanvulling op het lespakket ‘Techniek Torens’, het nieuwe Klokhuis Bouwt-lespakket.

Lees verder op de website van De Kaap

Open dag Doornse Golf Club

DOORN  De Doornse Golf Club houdt zondag 22 april van 12.00 tot 17.00 uur open dag. Deze dag is vrij toegankelijk en bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met de golfsport.

Lees verder op de website van De Kaap

Onbezorgd dagje uit voor bewoners Bartiméus Doorn

DOORN  Een deel van de bewoners van Bartiméus Doorn bracht afgelopen weekend een bezoek aan Dierenpark Amersfoort. Het dagje uit werd hen aangeboden door Rotaryclub Doorn-Heuvelrug, die jaarlijks een dag op stap gaat met een aantal bewoners van deze zorginstelling.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 18 april 2012
 

RvS: dwangsom voor camping Dijnselhoek onrechtmatig

ZEIST  Ook de Raad van State heeft Zeist in het ongelijk gesteld in de kwestie rond camping Dijnselhoek.  Dijnselhoek en de gemeente hebben al jaren een conflict over de huisvesting van ruim vierhonderd Poolse arbeiders.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Sponsorplons zwemclub Woestduin

DOORN  Tijdens de laatste trainingsdagen in maart heeft zwemclub Woestduin een ‘verschrikkelijke sponsorplons’ gehouden. In 45 minuten moesten zoveel mogelijk baantjes worden gezwommen.

Lees verder op de website van De Kaap

Vogelexcursie met Natuurmonumenten

DOORN  Op zondag 22 april organiseert Natuurmonumenten de Vroege Vogelexcursie vanaf Helenaheuvel. Gaat u mee op pad om te luisteren naar de prachtige vogelgeluiden? En te kijken naar de vogels die dit concert geven.

Een waar concert laten de vogels iedere ochtend weer horen. Vooral in het voorjaar kunnen de verschillende soorten vogels het niet nalaten om uitbundig te zingen; ze willen gehoord worden. Trek uw wandelschoenen aan, neem uw verrekijker mee en kom mee om vogels te horen en te zien.
Vogels zingen om te waarschuwen, uit te dagen, te bekoren, zich te presenteren of gewoon als ze blij zijn. We gaan proberen de diverse vogelzang te herkennen, want u weet: ‘elke vogel zingt zoals hij gebekt is’. Aan de hand van het aantal zingende mannetjes kunnen we aardig vaststellen hoeveel paartjes er van die soort in een gebied voorkomen.

Hopelijk nemen we tijdens deze excursie enkele tientallen soorten vogels waar, bijvoorbeeld de boomklever en boomkruiper (hoe klimmen die twee ook alweer in de bomen) en diverse soorten mezen. En wat te denken van winterkoning, heggemus en dan natuurlijk de echte zangvogels als merel en zanglijster. Daarbij is het ook altijd weer heerlijk om in het voorjaar de eerste zomergasten te horen zoals de fitis en de zwartkop. Natuurlijk zullen we een paar spechtensoorten horen en hopelijk ook de kekkerende havik. Wie weet wat we onderweg allemaal zien.

Op pad dus, zondag 22 april om 7 uur vanaf chalet Helenaheuvel (St. Helenalaan 2 Doorn). De kosten zijn € 4,50 voor leden van Natuurmonumenten, € 7,50 voor niet-leden en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Kijk op www.natuurmonumenten.nl voor alle informatie en om u aan te melden.

Oplossing voor verzakte Pyramide van Austerlitz

AUSTERLITZ  De Pyramide van Austerlitz kan straks niet meer verzakken. Dat zegt de stichting die de Pyramide beheert. Volgende maand wordt het bouwwerk van aarde opnieuw opgeknapt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

‘Gemeentelijke website voldoet niet’

HEUVELRUG   De website van de Utrechtse Heuvelrug is onder de maat. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente zelf uitvoerde.

Lees verder op de website van De Kaap

Fleur voor de tuin

MAARN  De padvinders van Scouting Maarn Maarsbergen waren zaterdag op pad om plantjes te verkopen. Met volle auto’s gingen ze deur aan deur, zo ook Gijsbert, Bas en Brechtje.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 19 april 2012
 

College wil snel nieuwbouw op Het Rosarium

DOORN  Als het nieuwbouwplan van recreatiepark Het Rosarium niet snel van start kan, dreigt een faillissement. Dat schrijft gemeentesecretaris Terry van der Steen in een brief aan de gemeenteraad. Om ondernemers Alexandra en Wilco Löwenstein niet te duperen, wil het college versneld een nieuw bestemmingsplan voor het terrein vaststellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Singles United wandelt over de Heuvelrug

HEUVELRUG  Singles United loopt elke drie weken een kilometer of twintig over de Heuvelrug. ‘Het zou mooi zijn als je toevallig iemand tegenkomt waar je oud mee kunt worden.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Prakke: Gewoon een van de acht

HEUVELRUG  D66-raadslid Hugo Prakke slingerde een openbare discussie aan over de herbenoeming van burgemeester Naafs. Dat geeft zijn stem niet meer gewicht, zegt Prakke. ‘We zijn alleen iets transparanter dan de anderen.’

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Drukbezochte bijenmarktDe Zonheuvel

DRIEBERGEN   De 51ste editie van de bijenmarkt op het terrein van basisschool De Zonheuvel werd als vanouds druk bezocht. De markt begon in alle vroegte met het verhandelen van bijenvolken. De hele ochtend kon men diverse educatieve activiteiten bijwonen en snuffelen tussen de vele kramen met allerlei bijenproducten en benodigdheden.

Lees verder op de website van De Kaap

Coby Marquart en EHBO: begrip in Doorn

DOORN  Coby Marquart kwam in 1963 in Doorn wonen toen haar man benoemd werd tot onderwijzer aan de Hervormde School ‘Rhodestein’ aan de Kortenburglaan. Ondanks het feit dat hij later leraar werd in het middelbaar onderwijs buiten Doorn, bleef het gezin in Doorn wonen. Coby zette haar vrijwilligerswerk voort: het geven van EHBO-lessen aan de Doornse jeugd in het Rode Kruisgebouw.

Lees verder op de website van De Kaap

Opening nieuwe winkel VVV Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Op woensdagmiddag 25 april wordt de nieuwe winkel van de VVV Utrechtse Heuvelrug in Doorn geopend. De nieuwe winkel heeft een moderne uitstraling gekregen volgens het VVV Nederland vestigingsconcept en wordt hierdoor aantrekkelijk en beter herkenbaar.

In het nieuwe pand kan het team van de VVV Utrechtse Heuvelrug straks optimaal informatie verschaffen aan de bezoeker en/of inwoner van de Utrechtse Heuvelrug. Ook gaat de VVV-vestiging zich meer bezighouden met de coördinatie van culturele en toeristische activiteiten en evenementen in de Utrechtse Heuvelrug en de digitale informatievoorziening. De winkel is gevestigd aan de Amersfoortseweg 27a in Doorn.

‘My Brainbox’ met Jan Akkerman en Bert Heerink

ZEIST  Op vrijdag 27 april komt ‘My Brainbox’ met Jan Akkerman en Bert Heerink naar de Oosterkerk in Zeist voor een uniek en eenmalig optreden. Brainbox is in opgericht in de late jaren ‘60/begin jaren ’70 door gitarist Jan Akkerman, drummer Pierre van der Linden en zanger Kaz Lux.

Deze vrijdagavond komt Jan Akkerman terug en met zanger Bert Heerink spelen zij echte tophits als “Down Man”, “Between Alpha and Omega” en “Smile”, maar ook minder bekend werk wordt gespeeld. Kortom, goede oude tijden worden herleven met ‘My Brainbox’!
Jan Akkerman is niet alleen medeoprichter van ‘My Brainbox’, maar ook een van Nederlands grootste en meest gerespecteerde gitaristen. Naast zijn rol in internationaal befaamde groepen als Brainbox en Focus heeft hij in die periode samengewerkt met uiteenlopende muzikanten als BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell, Claus Ogerman en Ice-T. 
Bert werd voornamelijk bekend als zanger van de Nederlandse hardrockband Vandenberg, die ook internationaal succes had. Met Vandenberg had Heerink in de jaren 80 twee wereldhits: Burning Heart en Different Worlds. 

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl.
vr 27 april, 20.15  
Jan Akkerman en Bert Heerink, My Brainbox 
entree € 25 | reductieprijs € 17,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Cursussen dierverzorging op Driebergse kinderboerderij

DRIEBERGEN   Dit voorjaar worden er drie cursussen dierverzorging gegeven op de kinderboerderij. Voor de bijeenkomst over het verzorgen van de cavia (21 april) kunnen mensen zich nog opgeven.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 20 april 2012
 

Ongeval met giertank en fietsster

OVERBERG  Donderdagochtend fietsten twee 15-jarige meisjes uit Scherpenzeel naast elkaar over de Haarweg. Mogelijk is één van de meisjes met haar fietswiel in een sleuf naast het asfalt terecht gekomen, waardoor de sturen in elkaar haakten.

Op dat moment reed er een 49-jarige man met een landbouwtrekker met giertank naast de meisjes. Het slachtoffer viel met haar hoofd mogelijk tegen het wiel van de giertank. Ze raakte gewond aan haar hoofd en liep diverse blauwe plekken en schaafwonden op. Het meisje is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Selina van Viegen gekroond

LEERSUM  Het zal een bijzonder Bloemencorso worden in een jubileumjaar waarin de bouwgroepen ongetwijfeld iets extra’s zullen brengen. Aan de Bloemenkoningin zal het niet liggen.

Lees verder op de website van De Kaap

Benefietconcert Prove It voor Team Amazing

DOORN  Koor Prove It, bekend van het tv-programma Korenslag, verzorgt zondag 22 april een benefietconcert voor Team Amazing, deelnemer aan de Roparun 2012. Het concert is in de Maartenskerk in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Politie scoort een voldoende

HEUVELRUG  Inwoners van Doorn geven de politie het rapportcijfer 6.7. Uit een peiling onder 500 Doornaars blijkt, dat het nog niet zo slecht is gesteld met het vertrouwen in de plaatselijke dienders.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 21 april 2012
 

Inspiratieloos Candia’66 speelt opnieuw gelijk

RHENEN  Wederom heeft Candia’66 niet de drie punten weten te pakken. Dit keer was Redichem de ploeg waarmee één punt gedeeld moest worden; 0-0. ,,Het was vandaag helemaal niets”, was de heldere conclusie van Candia-trainer Jan Westerhof.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

FC Driebergen deelt de punten in een aantrekkelijk voetbalduel

DRIEBERGEN  Zaterdag derdeklasser FC Driebergen bleef in een voor het publiek bijzonder aantrekkelijke thuiswedstrijd tegen Almere steken op een 1-1 gelijkspel. Een naar verhouding van het vertoonde spel voor beide ploegen terechte uitslag.

Lees verder op de website van De Kaap

Matig spelend DVSA niet verder dan een mager gelijkspel

AMERONGEN   In de eerste wedstrijd van de nacompetitie (promotieplaats) waar DVSA het in eigenhuis moest opnemen tegen de Zebra’s uit Hilversum, kwam de ploeg van trainer Joop Vink niet verder dan een mager gelijkspel.

Lees verder op de website van De Kaap

De Brug sluit afdeling verzorgingshuis Sparrenheide

DRIEBERGEN  Een afdeling van verzorgingshuis Sparrenheide in Driebergen wordt gesloten. Bij controle van de Inspectie voor de Volksgezondheid blijkt een aantal zaken niet in orde op de afdeling waar acht bejaarden met psychiatrische problemen wonen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Oranje Wit nu ook op zaterdag

ELST  Het besluit is uit nood geboren; voetbalvereniging Oranje Wit gaat met ingang van komend seizoen ook aan de zaterdagcompetitie deelnemen. De drie zondagteams, waarvan het eerste in de zesde klasse uitkomt, blijven gewoon actief.

Lees verder op de website van de Veenendaalse  Krant

Turkse bazar

DRIEBERGEN  Turkse vereniging Driebergen verzorgt zondag 22 april van 12.00 tot 19.00 uur een kermis-bazar met live Turkse muziek. Daarmee wordt de Turkse nationale feestdag, op 23 april, gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

’t Hobbelpaard brengt bezoekje aan de boerderij

DOORN  De peuters van PSZ ’t Hobbelpaard in Doorn krijgen deze week op school les over het thema ‘boerderij’. Na al die verhaaltjes, liedjes en spelletjes wilden ze wel eens zien hoe het er echt op de boerderij aan toe gaat. Dat mocht bij de familie Doornenbal in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 22 april 2012
 

Mijke Bergkotte zwemt NJK limiet in Amersfoort.

DRIEBERGEN  Tijdens de Limietwedstrijden in Amersfoort heeft Mijke Bergkotte haar eerste NJK (Nederlandse Jeugd Kampioenschappen) limiet gezwommen. De zwemster uit Odijk, geboortejaar 1999 bleef in een zeer goed gezwommen wedstrijd net onder de limiet van 31.40 op de 50 meter vrije slag door een tijd van 31.24 te laten klokken. Dit betekent dat ze in juni mag deelnemen aan de NJK in Drachten. Een uitstekende prestatie, zeker gezien het feit dat ze haar PR met ruim 2 seconden verbeterde.

vergroot foto

Een klein gezelschap van Z&PC de Zwoer deed mee aan deze wedstrijden. Ondanks het feit dat er verder geen limieten werden gezwommen waren de prestaties wel goed. Matthijs Mulder zwom een prima Persoonlijk Record op de 200 rugslag, Auke Koops op de 200 vrije slag en Sven Dogger op de 200 wisselslag. Al met al waren de trainers tevreden over het getoonde niveau van de zwemmers.
De komende periode zal staan in het teken van de voorbereiding voor diverse belangrijke toernooien zowel in Nederland als in Duitsland. Ondanks dat het een relatief kleine selectie wedstrijdzwemmer is, is het niveau hoog. Extra leden zijn altijd welkom. Voor verdere informative wordt verwezen naar de site, www.dezwoer.nl

Onbeslist FC Driebergen-FC Almere 1-1

DRIEBERGEN  In een aantrekkelijke wedstrijd heeft FC Driebergen zaterdag een verdiend gelijkspel behaald tegen een sterkere tegenstander.

Een 1e helft waar FC Almere duidelijk de betere ploeg was en met zeer verzorgd voetbal het de verdediging van FC Driebergen zeer moeilijk maakte maar dit ook weer deze middag goed deed.In de eerste 12 minuten was het de thuisclub die probeerde de wedstrijd naar zich toe te trekken maar met wat kleine kansjes was die aanvalsdrift snel over en kreeg FC Almere meer de overhand die ook wat kansen kreeg maar het was doelman Michel van Bruggen die de nul hield.In de 18e minuut kregen de bezoekers de grootste kans maar de volkomen vrijstaande voorwaartsen faalden jammerlijk. De toeschouwers moesten tot de 30e minuut wachten toen de voortreffelijke leidende scheidsrechter Benandon uit Amersfoort de bal op de stip legde doordat aanvoerder Paul van Hofwegen heel ongelukkig de bal tegen zijn handen kreeg. En dit buitenkansje werd heel beheerst afgerond ondanks dat doelman Michel van Bruggen er heel dicht bij zat.0-1
Maar ondanks het overwicht van FC Almere kwam FC Driebergen toch nog op gelijke hoogte net voor de rust. Een snelle aanval via Robin Notenboom die de 16 meter inging werd onderuit gelopen en de scheidsrechter wees desiderend naar de stip. Het was Kevin van Woudenberg de specialist van FC Driebergen op dit gebied die dit buitenkansje ook benutte 1-1 wat tevens de ruststand werd.

Het 2e bedrijf begon zonder wissels en FC Driebergen zette veel meer vaart in de strijd met de  aanvallende kwaliteiten die men zeer zeker heeft.
Met goed en snel combinerend spel golfde de wedstrijd op en neer zeer aantrekkelijk om naar te kijken .In de 56e minuur een uitstekend schot van Robin Notenboom in handen van de keeper even later goede aktie Gerwin v/d Klift maar speelde de bal te ver voor zich uit .65e minuut uitstekend schot Jelle Adema en ziet u dat er wel kansen kwamen maar FC Almere kwam ook diverse keren gevaarlijk door het midden wat ook wat achelijke momenten voor het FC Driebergen doel te zien kreeg in de 77 e minuut een scrimage maar net voor de doellijn hield doelman Michel van Bruggen met hulp van Michel Hoekstra zijn doel schoon.in de tussen tijd was Maarten Dingemans al gewisseld voor Pim van Amerongen gevolgd door Marco v/d Klift die vervangen werd door Mathijs Brink.De slotfase was zeer spannend eerst was het FC Almere wat kans kreeg op de overwinning maar met wat geluk aan FC Driebergen kant bleef het 1-1.
In de 90 minuut kreeg Jelle Adema de grootste kans van de wedstrijd door zich knap vrij te spelen en alleen op de doelman afging maar schoot in plaats van tussen de palen tegen de keeper op. Zo bleef het in deze aantrekkelijke wedstrijd 1-1 en mochten beide teams hiermee tevreden zijn.
Zaterdag 5 mei de uitwedstrijd in en tegen Ouderkerk.

Vernieler aangehouden

DRIEBERGEN Afgelopen nacht kregen agenten een melding dat bloembakken werden vernield aan de Hoofdstraat. Agenten gingen snel ter plaatse en troffen een 19-jarige jongen uit Driebergen aan. Agenten zagen dat bloembakken waren vernield en dat een verkeersbord naar beneden was getrokken. De man werd direct aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Kansen behoud kazerne Doorn stijgen verder

DOORN  Met de val van de Haags kabinet slinken de kansen voor de bouw van een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Dat zegt ook CdK Peijs in de PZC.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

SVMM stelt behoud zaterdag vierde klasse definitief veilig

MAARN   Door de 3-5 uitoverwinning tegen Zwaluwen Utrecht stelde SVMM niet alleen het behoud in de zaterdag vierde klasse definitief veilig, maar heeft met nog twee wedstrijden te gaan nog goed zicht op de derde periodetitel.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw seizoen Kasteel Amerongen begint

AMERONGEN  Midzomerdag 1680, een dag uit het leven op Kasteel Amerongen, de multimediale presentatie van cineast Peter Greenaway en theatermaker Saskia Boddeke, waarin de bezoeker de zeventiende-eeuwse bewoners ontmoet, is nog tot midzomerdag 2012 te beleven.

Lees verder op de website van De Kaap

Meedingen naar Cultuurprijs

HEUVELRUG  Landgoed Zonheuvel is 26 augustus voor de derde keer decor voor de uitreiking van de Cultuurprijs Utrechtse Heuvelrug. Deze stimulerende prijs is een initiatief van de Cultuurraad.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 23 april 2012
 

Tienklapper DEV Doorn bij Lopik

DOORN  DEV, dat de punten hard nodig blijft hebben in de strijd om lijfsbehoud, had afgelopen zaterdag geen kind aan het al gedegradeerde Lopik. Gemakkelijk liep de score op tot 0-10.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuw in het Cultuurhuis: Vluchtelingenwerk, Centrum voor Jeugd en Gezin, Maatschappelijke werk en Inburgering.

HEUVELRUG  Het was feest donderdagmiddag in het Cultuurhuis in Doorn. Het Vluchtelingenwerk, het CJG, het Maatschappelijk werk en Inburgering werden officieel als nieuwe bewoners van het Cultuurhuis welkom geheten. Wethouder Elisabeth van Oostrum hield een toespraak.

Lees verder op de website van de gemeente

Nieuw schoolgebouw voor Dolfijn-Zuid en De Ontdekkingsreis

DRIEBERGEN  Tijdens de onlangs gehouden ouderavond op Dolfijn Zuid bespraken interim-directeur Jetske van der Greef en het team van Dolfijn Zuid de plannen omtrent de toekomst van de school met de ouders. 

Een belangrijke stap is namelijk onlangs gezet: wethouder Liesbeth van Oostrum (D66) koerst aan op de bouw van een nieuw schoolpand aan het Jagerspad in Driebergen. Dit gebouw gaat twee scholen herbergen: de Openbare Jenaplanschool Dolfijn, en Basisschool De Ontdekkingsreis, die zich nu nog halverwege Driebergen en Doorn bevindt. Op 1 augustus 2014 zou het nieuwe gebouw er moeten staan.

De Driebergse Openbare Basisschool Dolfijn heeft twee vestigingen: een ten noorden van de Hoofdstraat, en een in het zuiden, aan het Jagerspad. Dit schoolgebouw aan het Jagerspad is niet meer van deze tijd, ook al voelen de kinderen en leerkrachten zich er nog zeer thuis. Aan de Driebergsestraatweg staat De Ontdekkingsreis, maar deze school zal het huidige pand in 2014 moeten verlaten. Door beide scholen in één nieuw gebouw samen te brengen, slaat men twee vliegen in één klap.

De twee scholen komen onder één dak, maar blijven van elkaar onafhankelijk: een fusie is niet aan de orde. Er blijven drie groepen voor Dolfijn-Zuid, en drie voor De Ontdekkingsreis, met in totaal ongeveer 150 leerlingen. Wel is men bestuurlijk een langdurige samenwerking aangegaan. De Stichting Openbaar Onderwijs Rijn- en Heuvelland, waar Dolfijn onder valt, en de Stichting Lerend Leven (De Ontdekkingsreis) hebben daartoe één gemeenschappelijke bestuursvoorzitter aangesteld: de heer. L. de Wit.

De scholen behouden hun eigen identiteit en hun eigen onderwijssystemen, en onderzoeken waar samenwerking mogelijk en wenselijk is. Zo kunnen bijvoorbeeld de ruimtes buiten de lokalen, en natuurlijk de speelplaats, prima gedeeld worden door beide scholen. Bij dit proces blijven leerkrachten, kinderen en ouders betrokken. De gemeente heeft de begroting inmiddels opgenomen in het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs.

Over een paar zaken moet nog een besluit vallen. Zo is nog niet bekend of er een nieuw gymnastieklokaal wordt bijgebouwd. Ook moet nog beslist worden hoe de buitenschoolse opvang (BSO) precies geregeld zal worden. Bovendien is nog onduidelijk wat zal gebeuren met de twee lokalen die De Valkenheuvel momenteel in het pand gebruikt.

Duidelijk is na deze beslissing wel: Dolfijn-Zuid blijft open en De Ontdekkingsreis krijgt op tijd een nieuwe vestigingsplaats. Een nieuw gebouw, dat een prachtige toekomst tegemoet gaat.

Zetje in de rug voor Voedselbank Heuvelrug

HEUVELRUG  Het college van benw heeft een hoop subsidies geschrapt, maar nog wel geld over voor een incidentele startsubsidie aan de Voedselbank. Om het belang ervan te onderstrepen en het particuliere initiatief aan te zwengelen.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Twee meisjes gezocht

DRIEBERGEN  Op 20 december 2011 viel een vrouw met haar fiets, omdat zij moest uitwijken voor twee meisjes die tegen het verkeer in fietsten. De vrouw komt graag in contact met deze meisjes.
 
Omstreeks 16.15 uur fietste een 55-jarige vrouw uit Driebergen-Rijsenburg over De Sluis, achter een snackbar langs en gaande in de richting van de Jagersdreef. Twee meisjes kwamen haar op de fiets tegemoet. Zij fietsten tegen het verkeer in, aangezien deze straat eenrichtingsverkeer is. Om een botsing te voorkomen moest de vrouw uitwijken, waardoor ze ten val kwam en een gebroken knie opliep. De meisjes bleven bij de vrouw tot zij met een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.
 
De vrouw wil graag in contact komen met de meisjes. De meisjes zijn tussen de 12 en 15 jaar oud en droegen die dag mutsen en sjaals. Aangezien het die middag regende, droeg de vrouw een felblauwe regenjas. Toen de vrouw gevallen was, hielpen zij haar en hielden zij een paraplu boven de vrouw. Zijn jullie, of kent u de meisjes, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844.

Jasmijn van Lunteren maakt mooiste gedicht

DRIEBERGEN  Jasmijn van Lunteren (8) uit Driebergen heeft afgelopen zondag de hoofdprijs gewonnen met haar gedicht ‘Tranen verdriet’. Naast een fraaie poster met haar gedicht krijgt haar klas (groep 5 van de Vrije School Driebergen) een workshop poëzie aangeboden.

Lees verder op de website van De Kaap

Bosbad Leersum vanaf zaterdag weer open

LEERSUM  Bosbad Leersum opent zaterdag 28 april de poort weer voor het nieuwe zwemseizoen. Het ‘misschien wel leukste verwarmde openluchtbad van Nederland’ is tot en met 2 september open.

Lees verder op de website van De Kaap

Dalto redt het net niet in Ahoy

DRIEBERGEN  De grote teleurstelling stond op de gezichten te lezen. Wat was Dalto/C1000 Verberne A1 er dichtbij geweest, landskampioen van Nederland.

Lees verder op de website van De Kaap

HDS behaalt kampioenschap in de zondag vierde klasse

LEERSUM  In een zeer matige uitwedstrijd tegen het laaggeklasseerde SCH ’44 werd, met nog een reguliere competitiewedstrijd te gaan, HDS kampioen en promoveert daarmee vroegtijdig naar de zondag derde klasse.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 24 april 2012
 

Nieuw gemeentekantoor nu al te groot

DOORN  Het nieuwe gemeentekantoor in Doorn is nog lang niet af, toch is al duidelijk dat het te groot wordt. Een van de drie gebouwen gaat daarom de verhuur in. Het wordt verhuurd aan de eigen ICT-dienst.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Leren van de crisis met De Vries & De Vries in het Beauforthuis

AUSTERLITZ  Op vrijdag 27 april zijn de gebroeders De Vries terug in het Beauforthuis. Rens en Douwe de Vries zijn in het echte leven ondernemers, en dit cabaret is hun hobby. En wat voor een.

Na een uitverkochte eerste voorstelling in het Beauforthuis, waren de broers dolenthousiast om een tweede keer te komen. In ‘’Leren van de crisis’’ presenteren De Vries & De Vries hun visie op de kredietcrisis. Met muzikale ondersteuning van boekhouder Bakema (piano en zang) en ZZP’er Stüger (sax en gitaar) spelen ze hun crisisrepertoire (voornamelijk smartlappen), afgewisseld met tijdelijk extra goedkope crisisgrappen. Deze avond zal een roller-coaster van crisisemoties zijn, want de broertjes De Vries zijn verdrietig om de crisis, boos, kunnen er toch ook om lachen, maar zijn toch al weer bang voor de volgende. vrijdag 27 april, 20.15 
De Vries & De Vries, Leren van de crisis  
entree € 10

Op kraamvisite bij de lammetjes

MAARN/MAARSBERGEN  Met Maarn Maarsbergen Natuurlijk mochten de kinderen mee naar een boerderij met jonge lammetjes. De twee tot drie weken oude beestjes schrokken wel even van zoveel aandacht, maar lieten zich toch gewillig aaien en de fles geven.

Lees verder op de website van De Kaap

Maarn Wijzer voert Pinoccio op

MAARN   Tweeëntwintig kinderen van de musicalklassen van Maarn Wijzer hebben zondagmiddag twee musicals opgevoerd in het theaterzaaltje van Ginkelduin in Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 25 april 2012
 

WMO-loket Heuvelrug scoort goed

HEUVELRUG  Het WMO-loket van de gemeente Utrechtse heuvelrug haalt landelijk een dikke voldoende. De gemeente wil dat de wereld graag laten weten.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Mishandeling

DRIEBERGEN  De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die zaterdagavond 21 april plaatsvond op de kermis.
 
Omstreeks 22.00 uur was een 30-jarige man uit Driebergen-Rijsenburg op de kermis aan de Arnhemsebovenweg. Plotseling kwam er een man voor hem staan die geld eiste. Voordat hij kon reageren kreeg hij een klap waardoor hij op de grond viel. Het slachtoffer werd daarna meerdere malen geslagen. Een aantal personen hielp het slachtoffer door de man bij hem vandaan te trekken.
 
Signalement:
–         blanke man
–         20-22 jaar
–         1.75 meter
–         wat langer, heel blond haar
–         gespierd postuur
–         blauw jack
–         spijkerbroek
–         sportschoenen van het merk Nike
 
De politie is nog op zoek naar de verdachte en roept daarom getuigen op zich te melden. De politie komt graag in contact met de personen die het slachtoffer te hulp schoten. Ook zoekt de politie andere getuigen. Heeft u meer informatie over de verdachte of heeft u gezien wat er gebeurd is, neemt u dan contact op met het wijkteam in Driebergen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

College toch niet naar VNG-congres

HEUVELRUG  Burgemeester, wethouders en het laatst deelnemende raadslid gaan dit jaar toch maar niet naar het VNG-congres in Den Haag. Maar volgend jaar gewoon weer wel.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Oranjemarkt Leersum belooft druk te worden

LEERSUM  De traditionele Oranjemarkt die vele jaren in Amerongen werd georganiseerd is verhuisd naar Leersum. De samenwerking met de Oranjevereninging Leersum loopt op rolletjes.

Lees verder op de website van De Kaap

Regio klaar voor nieuw stationsgebied Driebergen-Zeist

DRIEBERGEN  De vernieuwing van stationsgebied Driebergen-Zeist gaat door. Dit geven de gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Zeist, de provincie Utrecht en het Bestuur Regio Utrecht aan in een inmiddels ondertekende samenwerkingsovereenkomst.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Behoud landelijk karakter Kersweg’

AMERONGEN  Nadat een parkeerterrein aan het begin van de Kersweg definitief van de baan is, dreigt er een stukje verderop een nieuw gevaar voor dit unieke landschappelijke gebied aan de zuidkant van Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 26 april 2012

Sociale dienst Heuvelrug pakt twee frauders

REGIO  De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug heeft dankzij haar tiplijn twee grote fraudezaken opgespoord.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Utrechtse Heuvelrugtocht

DRIEBERGEN  De Driebergse Tourclub (DTC) houdt zondag 29 april een fietstoertocht over vier afstanden. Er kan gekozen worden uit afstanden van 140 kilometer, 100 kilometer, 75 kilometer en 30 kilometer.

Lees verder op de website van De Kaap

SGP-er Nagtegaal overleden

LEERSUM  Oud-politicus Willem Nagtegaal (SGP) is afgelopen zaterdag in zijn woonplaats Leersum overleden. Tussen 1970 en 1999 was Nagtegaal lid van Provinciale Staten.

Lees verder op de website van De Kaap

Ivo Opstelten terug in Doorn

DOORN  Oud-burgemeester Ivo Opstelten was gisteren even terug in Doorn. De demissionaire minister van Veiligheid en Justitie kwam naar De Basis aan de Woestduinlaan en werd begroet door de burgemeester Frits Naafs.

Lees verder op de website van De Kaap

De keizer is terug

DOORN   Keizer Wilhelm is weer terug op zijn landgoed. In januari werd het borstbeeld van de laatste Duitse monarch beklad met rode menie. De restauratie werd net op tijd afgerond voor de tuintentoonstelling Keizerlijk Groen, die vanmiddag in het park van Huis Doorn wordt gepresenteerd.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 27 april 2012

Te groot gemeentekantoor heeft geen urgentie

DOORN  De politiek kwam gisteravond niet toe aan een discussie over het te grote nieuwe gemeentekantoor. De vraag of het derde gebouw misschien toch niet gebouwd hoeft, is in elk geval twee weken doorgeschoven.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Stationsparkeerterrein: nog even wachten

DRIEBERGEN  De aanleg van het tijdelijke parkeerterrein naast station Driebergen-Zeist heeft even wat vertraging opgelopen. Maar zal voor de zomer klaar zijn.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Amerongen blijft gratis parkeren

AMERONGEN  Parkeren in het oude dorp van Amerongen blijft voorlopig nog gratis. Maar als het nieuwe verkeersplan niet helpt komt het terug op de agenda.

Lees verder op Nieuwspost Heuvelrug

Eenentwintig lintjes in Utrechtse Heuvelrug

DOORN  Burgemeester Naafs reikte 19 Koninklijke Onderscheidingen in Hotel/Conferentiecentrum Zonheuvel in Doorn. Twee lintjes werden elders uitgereikt.

Mevrouw A. Bannink-de Bruijn, woonachtig te Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1979 – heden, oprichter en leider van de handwerkclub de Kandelaar van de protestantse wijkgemeente Immanuëlkerk te Driebergen-Rijsenburg
1985 – heden, vanuit de Immanuëlkerk bezoekdame van oudere kerkelijke gemeenteleden thuis en in verzorgingsinstellingen
1986 – heden, vrijwilliger bij Bartiméus
2004 – heden, vrijwilliger bij de ISZ De Brug

Mevrouw M.G. Glasbergen, woonachtig te Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1981 – heden, contactpersoon voor de KWF-Kankerbestrijding, afdeling Driebergen-Rijsenburg
1993 – heden, vrijwilliger bij De Zonnebloem, afdeling Driebergen-Rijsenburg.
1993 – heden, vrijwilliger bij de Stichting ISZ De Brug, locatie woon-zorgcentrum Sparrenheide

De heer G. Verkerk, woonachtig te Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1995 – heden, vrijwilliger voor Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Parklaankerk
1990 – 1994, opvang echtpaar Brazilië tijdens behandeling in ziekenhuis
1985 – 2000, Steun project ‘A Boa Terra’
1984 – heden, inzameling van geld en goederen voor sloppenwijk in São Paulo

Mevrouw J.G.E. Verkerk-Brinkers, woonachtig te Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1995 – heden, vrijwilliger voor Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Parklaankerk
1990 – 1994, opvang echtpaar Brazilië tijdens behandeling in ziekenhuis
1985 – 2000, Steun project ‘A Boa Terra’
1984 – heden, inzameling van geld en goederen voor sloppenwijk in São Paulo

De heer J.A.C. Koster woonachtig te Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1971 – heden actief lid Christelijke Gymnastiekvereniging Mars te Zeist, waaronder laatste twaalf jaar als voorzitter
1968-2011 ambtsdrager (diaken/ouderling) Oosterkerk te Zeist en Immanuëlkerk Driebergen-Rijsenburg

De heer E.F.P. Spekman, woonachtig te Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2010 – heden verkeersregelaar plaatselijke 4-daagse
2010 – heden medezeggenschapsraad Bergen Boschschool
2004 – heden scheidsrechter volleybal bij Enervo (voorheen Spirit)
2004 – heden bewaker en verkeersregelaar Oranjevereniging Driebergen-Rijsenburg
1985 – heden vrijwilliger bij de Carnavalsstichting De Sparrenarren
1974 – heden vrijwilliger speelweek Driebergen-Rijsenburg

De heer C.J. Heuzer, woonachtig te Nunspeet, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1980 – heden vrijwilliger bij de Speelweek te Driebergen-Rijsenburg
1996 – 2007 redactielid van het clubblad van de gymnastiekvereniging Nunspeet
1988 – 2006 penningmeester/vice-voorzitter van de Vereniging Belangengemeenschap voor huiseigenaren Israëlserf te Nunspeet
2005 – heden secretaris van de Scouting Bram IJzerman Groep te Nunspeet
2009 – 2011 secretaris werkgroep bouwcommissie Stichting Scouting Guithegro

De heer P. Brouwer, woonachtig te Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1995 – heden, bingoavonden/hand- en spandiensten, pr-activiteiten bij BNMO
1993 – heden, bingoavonden Rode Kruis
1991 – 2009 Stedeband Doorn/Victoria  (Hulpgoederentransport)

De heer C.W. Riemens woonachtig te Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2006 – 2011 Tamboer Maître bij show- en  drumfanfare Triompf Bodegraven
1968 – heden Dirigent en instructeur van show- en  drumfanfare Triompf Bodegraven

De heer P.J. Rietkerk, woonachtig te Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2008 – heden voorzitter Themadag Nederlands Gereformeerde Kerk
2004 – 2004 afgevaardigde Landelijke Vergadering NGK
2003 – heden penningmeester/voorzitter Stichting Sizanani
1999 – 2008 penningmeester bestuur EO
1997 – heden penningmeester van de Persverenging Opbouw
1978 – 2005 CDA
1976 – heden allerlei activiteiten binnen en voor de Nederlands Gereformeerde Kerk

De heer R. Roelofsen woonachtig te Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2002 – heden lid sportraad Utrechtse Heuvelrug
2001 – heden lid en sinds 2008 voorzitter Stichts Mannenkoor
1995 – heden vrijwilliger bij regelingscommissie ‘Gerrit Maarseveentocht’
1994 – 2004 lid en voorzitter van kaartclub v/h Hotel Smit
1993 – heden vrijwilliger bij plaatselijke regelingscommissie avondvierdaagse
1985 – 2008 bestuurslid voetbalvereniging DEV

De heer G.C. Schalk, woonachtig te Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2006 – heden Ouderling van de Nederlands Gereformeerde Kerk Doorn & Omstreken
2003 – 2012 Voorzitter van het bestuur van de Koninklijke Harmonie
2000 – 2005 CDA
1998 -2002 Diaken van de Hervormde gemeente
1995 – 2003 Leider van het jeugdwerk van de Hervormde gemeente, de club genaamd ‘Toffe Tieners’, tevens beheerder van het jeugdhonk in de kelder van de Koningshof
1993 – 1998 lid van het bestuur van de Vereniging voor Protestant Christelijk Onderwijs
1990 -1992 Ouderling van de Nederlands Hervormde Gemeente
1988 – 1992 Lid van het Campagneteam Doorn
1984 – 1987 Ouderling van de Nederlands Hervormde Gemeente te Gorinchem
1978 – 1988 voor CDA te Gorinchem
1972 – 1977 Leider Jeugdclub Ichtus van de Hervormde Gemeente te Gorinchem

De heer J.G. Wiegmann, woonachtig te Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1994 – heden (jeugd) coach en scheidsrechter bij Doornse Hockeyclub
1978 – heden extra activiteiten ten behoeve van Vereniging Paardrijden voor Gehandicapten ‘Lis Hartel’

De heer W. Eimers, woonachtig te Amerongen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2006 – 2009, secretaris CDA afdeling Utrechtse Heuvelrug
2006 – heden, lid commissie straatnaamgeving gemeente Utrechtse Heuvelrug
2006 – heden, lid Cultuurraad gemeente Utrechtse Heuvelrug
2005 – 2005 lid bestuurscommissie Allemanswaard
1996 – 2012 voorzitter Stichting Amerongs Historisch Museum, nu nog vrijwilliger
1996 – heden, voorzitter Heemkundige Stichting Amerongen
1989 – heden actief kerklid/bestuurder

De heer J. Hardeman, woonachtig te Amerongen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2006 – heden, chauffeur/penningmeester van Buurtbusvereniging
2005 – heden penningmeester Veilig Verkeer Nederland
1979 – 2011 penningmeester en hand- en spandiensten van/voor de tuinvereniging
1971 – 2011 vrijwilliger bij de Oranjevereniging

De heer A. Lammers woonachtig te Amerongen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2005 – heden ‘klusjesman’ bij de Christelijke Wilhelminaschool te Amerongen
2000 – 2006 bestuurslid Stichting Vrienden van de Ridderhof
1995 – heden onderhoud landschap/heemtuin Vereniging voor Dorp en natuur Amerongen-Leersum
1994 – heden voorzitter van de Technische Commissie
1990 – heden pastoraal ouderling en voorzitter kerkenraad Gereformeerde Kerk te Amerongen

De heer W. Harteman woonachtig te Leersum, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1983 – heden HDC: lid van de onderhoudsploeg
1969 – heden HDS: opruimen en schoonmaken van de kleedkamers, de scheidsrechterskamer en de gangen er omheen en het verzorgen van de was
1969 – 2005 HDS: beheerder van het materiaal
1953 – 1969 HDS: elftalleider/trainer en commissielid

Mevrouw E.C. Luit-van der Leelie, woonachtig te Maarn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1972 – heden vrijwilliger bibliotheek Maarn

Mevrouw E.C.G. Odijk woonachtig te Maarsbergen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2011 – heden begeleiden van bewoners van het Lisidunahof met het volksdansen
2006 – heden mantelzorg
1991 – heden vrijwilligerswerk bij de protestante kerk in Maarsbergen
1988 – heden collecteren voor de Hartstichting


Deze onderscheiding wordt uitgereikt door Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Den Haag.
De heer J.G. van Oord woonachtig te Doorn, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau
2011 – trekker/voorzitter van het Topteam Water
2007 – heden voorzitter van de International Association of Dredging Companies (IADC)
2007 – 2008 lid Deltacommissie
2003 – 2008 Lid Exportplatform Verkeer & Waterstaat
2003 – 2005 Bestuurslid European International Contractors
2002 – 2008 Bestuurslid Vereniging Nederlandse Aannemers Buitenland
1995 – 2005 Bestuurslid Vereniging van Bagger-, Kust- en Oeverwerken

Deze onderscheiding wordt uitgereikt door Voorzitter van Bestuur van Universiteit Utrecht in  Utrecht
Mevrouw J.A. Willemse-van Spanje, woonachtig te Leersum, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2000 – heden secretaris hoofdbestuur Tennisvereniging Larsheim, tevens lid dagelijks bestuur en vertegenwoordiger bij de Koninklijke Nederlandse Lawntennis Bond
1977 – heden beleidsmedewerker, afdelingshoofd, P&O-adviseur, administrateur, onderwijs coördinator Universiteit Utrecht.

Zeister Lintjesregen telt 13 Koninklijke Onderscheidingen

ZEIST  Op vrijdag 27 april reikte burgemeester  Janssen tijdens de Algemene Gelegenheid in de Kerk van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein te Zeist een Koninklijke Onderscheiding uit aan 12 Zeistenaren.

Hier onder de toespraak van de burgemeester:

Wij zijn bijeengekomen in verband met de viering van Koninginnedag, maandag 30 april.
De feestelijkheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin wordt vergroot door de zogeheten Algemene Gelegenheid die hieraan voorafgaat.
Die gelegenheid is hét moment voor de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen.
Dit treft dit jaar in totaal 13 inwoners van de gemeente Zeist waarvan zo dadelijk hier in de kerkzaal 12 personen.

Aan één inwoner van Zeist reikt de voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, mevrouw Yvonne van Rooy, de Koninklijke onderscheiding uit.
Dat is aan de heer prof. dr. J.C. Clevers uit Huis ter Heide.
De heer Clevers is hoogleraar Moleculaire Genetica aan het Academisch Biomedisch Centrum van de Universiteit Utrecht en directeur van het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek.
Hij heeft baanbrekende bijdragen geleverd aan het onderzoek naar cellulaire signalen in de darm.
De heer Clevers geniet nationaal en internationaal groot aanzien in het onderzoek naar stamcellen en kanker.
Hij is een van de meest gerespecteerde wetenschappers in Nederland, met een brede internationale uitstraling.
Op 1 juni a.s. volgt prof. dr. Clevers de heer Robbert Dijkgraaf op als nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
Om belangenverstrengeling te voorkomen legt hij zijn taak als directeur van het Hubrecht Instituut neer.
Wel treedt hij in dienst bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht om zo zijn onderzoek naar kanker en stamcellen te kunnen voortzetten.
De heer prof. dr. Clevers is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

13 Zeistenaren worden in totaal dus koninklijk onderscheiden.
Met versierselen bekleed, zou je kunnen zeggen:

3 dames en 10 heren.

Aan 12 mensen hier is gevraagd om vooraan te komen zitten. Een prominente plek:
dat druist meestal in tegen het eigen gevoel bij betrokkenen.
U bent namelijk meer een persoon die niet teveel wil opvallen en er de voorkeur aan geeft om een ander in de schijnwerpers of in het zonnetje te zetten.
Dat heeft u met elkaar gemeen.
Maar toch verdient u deze plek op de eerste rij.
U hebt jarenlang bijzondere verdiensten en prestaties geleverd aan de samenleving.
Bijzondere mensen worden vandaag dus in het Oranje zonnetje gezet!
Het ontvangen van een Koninklijke onderscheiding is bij welke bijzondere verdiensten dan ook geen gunst en geen recht.
Het is een erkenning van bijzondere verdiensten, aangedragen en geformuleerd vanuit de samenleving zelf, vanuit de mensen om u heen.
Zij doen zelf het voorstel en motiveren dit.
Per gedecoreerde wil ik daarvan een samenvatting geven.


Geachte mevrouw C.M. Dijkstra-Helfrich (74),

U zet zich al jarenlang op bijzondere wijze in voor de ouderen van Zeist en daarvoor ook in Bergen.
Als algemeen bestuurslid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, afdeling Zeist stond u altijd klaar voor de 140 leden.
U organiseerde vele verschillende activiteiten en wist met uw enthousiasme de juiste mensen aan te trekken om de activiteiten levendig te houden.
U bezocht de leden en de jubilarissen.
Het ging u aan het hart dat de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, afdeling Zeist, in 1999 wegens gebrek aan bestuursleden werd opgeheven.
Dat was voor u een reden om de activiteiten op persoonlijke titel voort te zetten.
Nog steeds bent u de grote trekker van de bridgeclub, de wandelclub, het muziekclubje en de boekencirkel.
Eén keer per jaar organiseert u voor de leden van de wandelclub een driedaags uitstapje ergens in Nederland.
Met groot enthousiasme en veel liefde voor de mensen zet u zich in om ouderen uit hun isolement te halen en te houden.

Naast deze werkzaamheden heeft u twee jaar taalles gegeven aan Marokkaanse vrouwen en heeft u lange tijd zorg gedragen voor uw 90-jarige achterbuurvrouw.

Mevrouw Dijkstra,
U bent een attente en vriendelijke vrouw voor wie het persoonlijke contact erg belangrijk is.
Vanwege uw trouw en jarenlange inzet voor medemens en samenleving dragen vele Zeistenaren u een warm hart toe.
Ik kan u vertellen dat het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking, bloemen)Geachte heer Van der Ende (62),

U zet zich al meer dan 30 jaar in voor het wandelen, beroepsmatig als staffunctionaris bij het NIVON (Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk), èn vooral op vrijwillige basis.
U was en bent betrokken bij de ontwikkeling van verschillende lange afstands wandelpaden.
In uw vrije tijd beschreef u wandelpaden, organiseerde u groepen die de paden uitzetten en maakte u prachtige foto’s.

Uw inzet voor ‘de parel’ van het lange afstandswandelen in Nederland, het Pieterpad, is buitengewoon belangrijk.
Door uw enthousiasme is de route van het Pieterpad ook nu nog springlevend.
U heeft samen met de heer Goorhuis de leiding over de vrijwilligersgroep, die de route onderhoudt.
Uw inbreng voor de nieuwe vormgeving van de Pieterpadgids was toonaangevend voor de nieuwe wandelgidsen.
Met uw achtergrond als historisch geograaf en fotograaf kunt u de route en de gids het verhaal laten vertellen in woord en beeld.
Met uw kennis en inzicht weet u veel vrijwilligers en wandelaars  te enthousiasmeren.
U vertelt uw verhaal, bij voorkeur met een mooie presentatie van uw beelden, of via publicaties in plaatselijke en regionale bladen.
Ook werkt u mee aan radio- en tv-uitzendingen.

Van 1999 – 2008 was u bestuurslid van de Stichting Wandelplatform-LAW (Lange Afstands Wandeling)
De stichting maakte dankbaar gebruik van uw kennis en ervaring.

In de afgelopen 30 jaar heeft u veel werk verzet voor de wandelsport.
U geeft mensen de kans om het Nederlands cultuurgoed beter te leren kennen.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin dan ook behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking en bloemen)

Geachte heer B. El Kouchami (65),


U vervult een voortrekkersrol in de emancipatie van de Marokkaanse gemeenschap in de Vogelwijk.
Vijftien jaar lang al zet u zich in om de leefbaarheid in deze wijk te verbeteren.
Niet alleen vanachter de bestuurstafel van de bewonerscommissie Samen Verder, maar vooral op straat in de wijk.
U bent een zeer bekende verschijning in de wijk en wordt niet voor niets al heel lang de “wijkburgemeester” genoemd.

Voor vele organisaties (zoals de woningcorporatie, het wijkteam Zeist-West, MeanderOmnium) was en bent u het aanspreekpunt in de wijk.
U heeft zich vrijwel continu ingezet voor een schone, hele, veilige en leefbare wijk.
U activeert de bewoners om deel te nemen aan participatie-avonden en allerlei activiteiten.
U kent alle mensen in de Vogelwijk en durft hen aan te spreken op ongewenst gedrag.

Als beheerder van de wijkpost en het speelblik voor de kinderen, zorgde u voor ontmoetingsplekken voor jong en oud.
U vindt het belangrijk dat de allochtone kinderen in contact komen met de westerse kinderen, die de Nederlandse taal goed spreken.
Hier leg je de basis voor meer integratie, acceptatie en het samenleven van mensen uit en met verschillende culturen.

Mijnheer Bachir el Kouchami,
U bent een binder en verbinder.
Het is voor een belangrijk deel aan uw enorme betrokkenheid te danken dat er in de afgelopen vijftien jaar veel is verbeterd in de Vogelwijk.
Ook uw inbreng voor de herstructurering van de Vogelwijk was van groot belang.
Er is veel waardering voor al uw werk.
Het is mij dan ook een genoegen u te kunnen meedelen dat het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze mooie onderscheiding uit.
(uitreiking en bloemen)

Geachte heer I.F.M. van Maanen (53),

Uw vrijwillige activiteiten zijn divers.
Op jonge leeftijd was u al actief als vrijwilliger bij de Buurt- en Jeugdvereniging Hoge Dennen/Kerckebosch (HDK).
Ieder vrij uur na schooltijd besteedde u aan facilitaire en organisatorische werkzaamheden.
In 1977 werd u lid van Scoutinggroep De Bison.
Vanaf dat moment heeft u niet meer stilgezeten.
U vervulde vele functies binnen de Scouting.
Ik noem er een paar, want het zijn er teveel om op te noemen:
U was en bent:
– verkennersleider
– groepsbegeleider
– Rowanbegeleider in Odijk
– trainer bij de cursus voor begeleiders
– medewerker helpdesk en lid van het activiteitenteam Regio 
  Utrechtse Heuvelrug
– kampleider en verhalenverteller bij de zomerkampen
– bestuurslid
– Stamlid
Binnen Scoutingroep De Bison bent u een begrip, u bent hun HOPMAN.
Voor u geldt elke week aanwezig zijn en leiding geven aan de groepen, de voorbereiding van de programma’s, de begeleiding en het enthousiasmeren van de andere teamleiders.
Ook levert u elk jaar een grote bijdrage aan het organiseren van de zomerkampen van de scouts.
U besteedt zelfs uw eigen vakanties aan deze kampen.
U ontving in 2002 het zilveren waarderingsteken van de vereniging Scouting Nederland.

Naast deze activiteiten en uw dagelijks werk was en bent u bestuurslid van de Vereniging Austerlitz Belang en lid van het parochiebestuur van de RK Sint Maartenparochie, locatie Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand in Austerlitz.

Mijnheer Van Maanen,
Er is veel waardering voor uw tomeloze inzet voor de samenleving in Zeist en omgeving.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin daarom behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze mooie onderscheiding uit.
(uitreiking, bloemen)


Geachte mevrouw W.A. van Oene-van Herwijnen (84),

Meer dan 20 jaar heeft u zich op bijzondere wijze ingezet voor de ouderen van Zeist.
In 1988 begon u als vrijwilliger bij de toenmalige Stichting Welzijn Ouderen, later Stichting MeanderOmnium in Zeist.
Als lid van de activiteiten commissie bent u wekelijks als gastvrouw aanwezig bij de ouderen in het wijksteunpunt Brinkhove.
U maakt een praatje met de mensen en zorgt dat zij goed voorzien worden van koffie en thee.
Nog steeds ben u actief lid van de Meer Bewegen voor Ouderen-groep.
U heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
Dat blijkt wel uit het feit dat u ondanks uw hoge leeftijd dit werk nog steeds blijft doen.

Daarnaast werkte u bij Radio Zeist, waar u een wekelijks programma voor ouderen verzorgde.
U deed dit met veel plezier.

Binnen de Nederlands Gereformeerde Kerk in Zeist is veel waardering voor uw inzet.
Van 1993 – 1996 was u pastoraal medewerker en diaken.
Veel eenzame en oudere gemeenteleden konden altijd rekenen op uw steun.
Na deze periode werd u mantelzorger voor twee oudere dames, die waren opgenomen in verpleeghuizen.
Dit werk deed u tot het overlijden van de dames in 2001 en 2006.

Mevrouw Van Oene-van Herwijnen,
U vindt het vanzelfsprekend om de handen uit de mouwen te steken.
Uw toont trouw en een grote betrokkenheid bij de ouderen in de samenleving van Zeist.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin dan ook behaagd u te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking en bloemen)

Geachte heer W. Poerink (60), (sinds juli ’82 inwoner van Zeist)
 Meer dan 35 jaar was u bestuurslid van de Charlotte Elisabeth van Beuningenstichting in Vught.
U nam in november 2011 afscheid.
Deze Stichting bezit uitsluitend huurwoningen in de sociale sector en heeft als doelstelling de zorg voor huisvesting van “Vughtse arbeiders of daarmee in inkomen gelijk te stellen inwoners van Vught.”
Uw ervaring en deskundigheid zijn voor deze stichting van groot belang geweest.
 Van 1974 tot 1994 was u zeer actief binnen de VVD.
Eerst als medeoprichter en secretaris van de afdeling Vugt en vanaf 1986 als 2e secretaris van de kamercentrale Utrecht en als lid van de gemeenteraad in Zeist (1986-1994).
Vanaf 1991 heeft u zich ingezet voor het behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen.
Als voorzitter en gedelegeerd voogd van de Stichting Gasthuis Vredenhof in Dronrijp was u medeverantwoordelijk voor de omvangrijke restauratie van het Huis Schatzenburg en van Gasthaus Vredenburg.
In 2000 werd u mede-oprichter en secretaris-penningmeester van de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen in Nederland.
Vanuit deze functie heeft u veel werk verzet voor de buitenplaats Berbice in Voorschoten.
Jarenlang heeft u gezocht naar de mogelijkheden om deze unieke vervallen buitenplaats te behouden.
In de komende jaren wordt het herstel in gang gezet.
 Mijnheer Poerink,
U bent een gedreven bestuurder.
Vele jaren was u naast uw dagelijks werk actief op het gebied van politiek, huisvesting en cultuur.
Het heeft Hare Majesteit, de Koningin, behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking en bloemen)

Intermezzo….
Wij hebben voor u een optreden van de Dixie Daddies.
Graag gaan wij naar de swingende muziek luisteren.
Dames en heren,
Hier zijn voor u:  de Dixie Daddies!


 Geachte mevrouw en meneer Prijten-Quadekker (77-79),

Stichting Meander Omnium zou haar werk niet kunnen doen zonder vrijwilligers zoals u, mevrouw en mijnheer Prijten.
Jarenlang heeft u zich ingezet voor de ouderen in Zeist.

Mevrouw Prijten,
Als gastvrouw bent u net als mevrouw Van Oene wekelijks aanwezig bij de ‘inloop’ in wijksteunpunt Brinkhove.
Ouderen komen er graag voor een kopje koffie of om deel te nemen aan het activiteitenprogramma.
Uw gastvrijheid en belangstelling voor de bezoekers wordt gewaardeerd.
Uw teruglopende gezondheid en hoge leeftijd vormen voor u geen aanleiding om met dit werk te stoppen.
Uw echtgenoot begeleidt u bij dit werk, zodat u het kan blijven doen.

In het Diakonessenhuis in Zeist heeft u 22 jaar lang patiënten begeleid, die niet in staat waren zelfstandig naar de onderzoeksafdelingen te gaan.
Uw toewijding bij dit werk was groot.

Bijzonder was de zorg voor mevrouw E.J. Cohen-Weck en haar stiefdochter.
Als mantelzorger heeft u ervoor gezorgd dat moeder en dochter op aanvaardbare wijze aan het maatschappelijk verkeer konden deelnemen.
U stond deze mensen bij tot aan hun overlijden.

Meneer Prijten,
U begon in 1995 bij Stichting Meander Omnium als chauffeur van de Belbus en de maaltijdenbus.
Ook bezocht u als vaste vrijwilliger bij de bezoekdienst jarenlang verschillende cliënten om hun administratie en belastingaangifte te verzorgen.
U maakte deel uit van de Vrijwilligersraad van de Stichting Omnium.
U verzorgde de Omklinker, het informatieblad voor de vrijwilligers van de stichting.

In het verleden vervulde u bestuursfuncties bij de Zwemvereniging en bij Hockeyvereniging Phoenix.

Mevrouw en meneer Prijten,
Uw werk betreft een jarenlange aaneenschakeling van toewijding en zorg voor de medemens.
Velen konden op uw steun rekenen.
Vanwege u beider inzet voor de ouderen in Zeist heeft het Hare majesteit de Koningin behaagd u beiden te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze mooie onderscheidingen uit.
(uitreiking en bloemen)


Geachte heer J.H. Rietema (60),

Meer dan 30 jaar hebt u zich geheel belangeloos ingezet voor de samenleving.
Het betreft een aaneenschakeling van kerkelijke en politieke activiteiten.
Op het terrein van de politiek was u bestuurlijk zeer actief voor het Gereformeerd Politiek Verbond, later ChristenUnie.
U was voorzitter van de kiesvereniging van het GPV Zeist, fractie-assistent voor de SGP/GPV/RPF in de gemeenteraad van Zeist, voorzitter van de Provinciale Contactraad van het GPV en lid van de Generale Verbondsraad.
Uw directe betrokkenheid bij de lokale en zelfs landelijke politiek was groot.
Met veel enthousiasme en toewijding verrichte u deze werkzaamheden.

Ook binnen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Zeist heeft u veel betekend.
Vanaf 1980 bent u vijf perioden van vier jaar ouderling geweest.
Als ouderling/praeses hebt u niet alleen leiding gegeven aan de gemeente, maar ook vele pastorale bezoeken afgelegd.
U geniet veel vertrouwen in de kerkelijke gemeente.
Dat blijkt uit het feit dat u na de gebruikelijke rustperioden van twee jaar steeds werd herkozen.
Zowel tijdens uw kerkenraadslidmaatschap als daar buiten was u regelmatig voorzitter of lid van kerkelijke commissies met een specifieke taak, zoals de voorbereiding van het beroepen van een nieuwe predikant.

Mijnheer Rietema,
Ondanks uw drukke werkkring bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie staat u altijd klaar om kerk en samenleving van dienst te zijn.
Daar is veel waardering voor.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking en bloemen)Geachte heer J.C.N. Uljee (84)

Tweeëntwintig jaar geleden heeft u besloten om uw kennis op het gebied van sociale ontwikkelingshulp te delen met het Braziliaanse volk.
Uw belangrijkste doel was om mensen te steunen in hun eigen leiderschapsontplooiing en de ontwikkeling van hun sociale initiatieven.
U was één van de oprichters van het Instituut voor Mens en Organisatie Ontwikkeling.
U steunde de Sociaal Pedagogische Vereniging bij haar werk.
Uw werk was een inspiratiebron voor velen bij het op gang brengen van ontwikkelingshulp.

Ook zette u het project Vitória, microkrediet voor arme vrouwen in de sloppenwijken, op.
Dit project was voor de vrouwen en de gezinnen met een moeilijk en zwaar leven van levensbelang.
U schonk zelf de financiële middelen voor het ‘pilot project’.

In het Amazonegebied bracht u een periode door om verschillende mensen en projecten in hun ontwikkeling te steunen.
Voor de Indianengemeenschappen in het Xingugebied zette u zich in ten behoeve van hun ontwikkelingsprogramma.
Zelf na uw terugkomst in Nederland blijft u bij deze Indianen betrokken om het proces van de onderlinge integratie van Indianenstammen te begeleiden.

Uw doel is om er vooral op te letten dat de wensen en behoeftes van de stammen gehoord worden en dat er geen westerse invloeden ongewild opgelegd worden.

Op dit moment bent u bezig om uw visie met betrekking tot het besteden van ontwikkelingsgelden te delen met het IMF.
Het IMF is zeer geïnteresseerd in uw concept-plan.

Meneer Uljee,
U heeft in uw leven veel gegeven en weinig genomen.
Al uw tijd en veelal uw eigen geld gaf u aan de mensen die uw hulp hard nodig hadden.
U stimuleerde mensen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen om zo moeilijke situaties aan te kunnen.
Uw invloed is van grote betekenis geweest voor vele Brazilianen.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.
(uitreiking en bloemen).


Geachte heer prof.dr. A.C. Vernooij (71),
 In 1965 werd u tot priester van het Aartsbisdom Utrecht gewijd en in 1972 promoveerde u cum laude.
U was werkzaam als docent en mentor aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht en als bijzonder hoogleraar Liturgische Muziek aan de Universiteit van Tilburg.
Daarnaast ontplooide u diverse activiteiten naast uw werk:
Als voorzitter van de afdeling Aartsbisdom en lid van meerdere commissies van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging was u altijd inzetbaar en aanspreekbaar om de beoefening van de muziek voor kerkkoren te stimuleren en de kwaliteit ervan te versterken.
U reisde stad en land af om inleidingen te houden bij koren en u heeft veel mensen individueel ondersteund bij het leiden van koren en het vinden van geschikte muziek.
Meer dan 80 artikelen schreef u voor het Gregoriusblad, het tijdschrift voor liturgie en muziek.
U was voorzitter van de Samenstellingcommissie van de Liedbundel “Gezangen voor Liturgie I en II” en adviseur van de redactie van het nieuwe liedboek voor de PKN.
U heeft een belangrijke rol gespeeld bij de vernieuwing van de kerkmuziek sinds de zeventiger jaren.
Deze rol ging veel verder dan uw professionele rol.
 Als pastor bij de Paulusparochie Utrecht fungeerde u als praatpaal voor vele parochianen en niet-parochianen.
U was met hart en ziel betrokken bij de ondersteuning van deze gemeenschap.
Uw feitelijke inzet ging uw werkuren ver te boven.
Hierna heeft u zich zeer verdienstelijk gemaakt door pastorale ondersteuning te geven aan parochies waar geen pastores waren of een tekort aan pastores.
Nog steeds bent u een graag geziene pastor bij de ouderenleefgemeenschap van de Fraters van Utrecht in De Bilt.
Niet alleen voor de reguliere wekelijkse diensten, maar ook bij bijzondere gelegenheden, zoals jubilea en uitvaarten kan men altijd een beroep op u doen.
 Mijnheer Vernooij,
U bent een veelzijdig mens.
Veertig jaar heeft u uw talenten ingezet voor anderen.
Gelet op de uitstraling en de maatschappelijke betekenis van uw werk heeft het Hare Majesteit, de Koningin, behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze prachtige onderscheiding uit.
(uitreiking en bloemen)

Geachte heer P.A. Vriens (73)

U bent al meer dan 35 jaar actief als vrijwilliger voor verschillende organisaties op het gebied van kerk en cultuur.

Als diaken, penningmeester, lid van de Commissie van Beheer en lid van Werkgroep Oecumenisch Diaconaat heeft u veel betekend voor anderen binnen en buiten de Gereformeerde Kerk in Bilthoven.
U komt vooral op voor de sociaal zwakkeren.
U begeleidt mensen, die hulp vragen en nodig hebben, zeer trouw.
Samen met hen zoekt u naar de juiste mogelijkheden en legt u de goede contacten, zodat deze mensen de draad zelf weer op kunnen pakken.

In de functie van penningmeester bij de Stichting Centrum Archeologie en Historie (SCHI), de Stichting Projecten Utrecht Muziek Podium, de Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond en het Utrechts Monumenten Fonds heeft men u leren kennen als een zeer consciëntieus mens en een bekwaam bestuurder.
Een bestuurder die niet alleen het financiële deel van het besturen behartigde, maar ook een groeiende belangstelling en kennis voor het cultureel erfgoed verkreeg.
U heeft de taak van penningmeester met veel inventiviteit en capaciteit uitgeoefend.

Vanaf 2006 bent u de penningmeester van de Vereniging De Dolderse Torteltuin.
Deze vereniging is opgericht door buurtbewoners met als doel het behoud van het speelterrein en groen in Den Dolder Zuid.
De belangen van de verschillende partijen liepen nogal eens uiteen tijdens de onderhandelingen met de gemeente.
Een ingewikkeld karwei dus!

Mijnheer Vriens,
Uw bestuurlijke kwaliteiten zijn bijzonder.
Meer dan 35 jaar ontplooit u vrijwillige activiteiten voor de samenleving.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin daarom behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik de daarbij behorende versierselen aan u uit.

Afsluiting
Beste dames en heren,
We zijn aan het einde gekomen van onze “Koninklijke reeks”.
Ik hoop dat de gedecoreerden een beetje zijn bekomen van de schrik.
Ik denk het wel, want ik zie hier 12 stralende inwoners van de gemeente Zeist zitten, die jaar in jaar uit gewoon doen waar ze voor staan, namelijk de helpende hand toesteken aan de medemens om het leven een beetje ‘warmer’ te maken.
Daarvoor wil ik nogmaals mijn bewondering en waardering uitspreken.
Ook wil ik de partners en familieleden van de gedecoreerden noemen.
Zij maken het mede mogelijk dat deze twaalf mensen zich zo kunnen inspannen voor de samenleving.
U heeft er aan bijgedragen en het mede mogelijk gemaakt dat de gedecoreerden hebben kunnen doen, wat ze hebben gedaan.
En vandaar graag een warm applaus voor hen die achter de schermen de koninklijke onderscheiding hebben gesteund.

Dames en heren,
Bedankt voor uw komst en uw belangstelling voor deze bijzondere inwoners van de gemeente Zeist.
Ik nodig u van harte uit om zo dadelijk een glaasje te drinken.
Graag wil ik nog enkele mensen bedanken voor hun bijdrage aan deze morgen:
Op cornet Jan van Veldhuijzen, de muzikanten de Dixie Daddies, u speelt geweldig.
En de gastheer, de heer Timo Bekker, met alle vrijwilligers, die ons voortreffelijk voorzien van een drankje en een hapje.
En voor maandag 30 april, dames en heren, wens ik u een fijne Koninginnedag toe.

Koninklijke onderscheiding voor vier inwoners gemeente Rhenen

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen heeft vrijdag 27 april 2012 in de hal van het gemeentehuis in Rhenen aan vier inwoners van de gemeente Rhenen een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse ‘lintjesregen’, bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag.

Vier inwoners van de gemeente Rhenen werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Joost van Oostrum belichtte – in bijzijn van familie en vrienden van de gedecoreerden – in een persoonlijke toespraak tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De verdiensten, waarop de onderscheidingen zijn gebaseerd, zijn hieronder samengevat in beknopte vorm.

Mevrouw Annie van Erven-Schuit, Elst (1939)
Annie van Erven is al vele jaren actief binnen de samenleving van Elst. Al vanaf 1984 organiseerde zij de collecte voor de Nederlandse Hartstichting in Elst. Daarnaast is zij van 1998 tot en met 2004 lid geweest van de organisatie Uitgaansdag Bejaarden Elst. In hetzelfde jaar is zij voorgedragen als bestuurslid van de Commissie Elst van de destijds opererende Stichting Welzijn Ouderen Rhenen (SWOR), nu opererende onder de naam van Alleman Welzijn. Vanaf 2000 bekleedt zij de functie van voorzitter van deze commissie. Deze commissie maakt het mogelijk dat heel veel ouderen kunnen deelnemen aan diverse sociale activiteiten zoals bingo, kaarten, gezamenlijke maaltijden, uitjes en bewegen voor ouderen.

Mevrouw Lenie de Jong-Tippens, Elst (1936)
Vanaf 1974 is mevrouw De Jong actief als vrijwilliger binnen de Elster samenleving. Zo was zij onder andere actief in organisaties en verenigingsleven zoals de ouderenraad van de openbare school, het Nederlandse Rode Kruis, de patiëntenraad in het gezondheidscentrum van Elst, diverse collectes t.b.v. gezondheidszorg en de vestiging van de bibliotheek in het Dorpshuis. Ook schreef zij diverse artikelen op het gebied van cultuurbeleid en gezondheidszorg. Sinds 1985 tot heden maakt mevrouw De Jong deel uit van het redactieteam van dorpskrant De Hank in Elst. In deze periode vervulde zij verschillende functies binnen het vrijwilligersteam.

De heer Joop van Wijk, Achterberg (1946)
De heer Van Wijk is sinds 1979 ouderling van de Gereformeerde Gemeente Rhenen en vormt samen met de kerkrentmeesters en diakenen het algemeen bestuur. Daarnaast is hij van 1998 tot 2011 scriba van de Kerkenraad geweest. Als scriba fungeerde hij als secretaris van het bestuur van de kerkelijke gemeente.  Tevens is de heer Van Wijk betrokken bij het geven van catechetisch onderwijs aan de jeugd van de gemeente.

De heer Gerard de Waard, Rhenen (1948)
Van 1986 is betrokkene actief binnen de Gereformeerde Gemeente Rhenen als ouderling. Hiermee vormt hij samen met de kerkrentmeesters en diakenen het algemeen bestuur. Vanaf begin dit jaar heeft betrokkene het scribaat van de kerkelijke gemeente overgenomen van collega Van Wijk. Dit betekent dat de heer De Waard gedurende de hele week gemiddeld 40 uur besteedt aan kerkelijke activiteiten.

Foto-expositie Robert Zwart

DOORN  Robert Zwart exposeert tot en met 17 mei met twee fotoseries in het Cultuurhuis Doorn. Het gaat om de fotoseries ‘Scribendi’ en ‘Daar’.

Lees verder op de website van De Kaap

Kameel geboren op kinderboerderij Amerongen

AMERONGEN  Een bijzondere geboorte op kinderboerderij De Boterbloem in Amerongen. Een kameel heeft daar woensdag het levenslicht gezien.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Woningbouwvereniging redder centrum?

MAARN  Nu de stekker uit het Centrumplan is getrokken, is de Woningbouwvereniging Maarn/Maarsbergen benaderd om te participeren in een alternatief plan. ,,Een grote opgave voor onze relatief kleine corporatie”, vinden penningmeester Jacob Stuurman en secretaris Ab Keijman.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranjevereniging heeft alles rond

DRIEBERGEN   De programmaboekjes zijn aan huis bezorgd, meer dan vijfhonderd plaatsen voor de koninginnemarkt zijn vergeven en de hulptroepen staan klaar. Voor voorzitter Hans den Hartog van de Driebergse Oranjevereniging zitten de voorbereidingen er bijna op.

Lees verder op de website van De Kaap

Inspectie eist sluiting van afdeling zorgcentrum Sparrenheide

DRIEBERGEN   In zorgcentrum Sparrenheide, onderdeel van de Interkerkelijke Stichting Zorgvoorzieningen De Brug, moet een afdeling met acht dementerende bewoners gesloten worden.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 28 april 2012

Vier de meivakantie bij bezoekerscentrum de Boswerf

ZEIST  Ben je tussen de 6 en 10 jaar oud? Houd je van het voorjaar en vind je het leuk om te knutselen en lekker buiten bezig te zijn?  Kom dan in de meivakantie, vanaf dinsdag 1 t/m 4 mei, samen met je ouders/ verzorgers naar het bezoekerscentrum De Boswerf.

 Je kunt (zelfstandig) een bloempot beschilderen en een avonturenocht doen. Op woensdag en vrijdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 kun je onder begeleiding een lekker broodje bakken op het kampvuur. De kosten zijn € 2,00 – €5.00 per activiteit. Daarna kun je heerlijk klimmen, klauteren, spetteren en je verstoppen in ons prachtige speelbos.
Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur.

Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

Monnickendijk opgehoogd

MAARSBERGEN  Grenswal Monnickendijk, een historische 800 jaar oude wal op de grens van Maarsbergen en Woudenberg, is op 17 april op feestelijke wijze opgeleverd nadat de voorbije winter veel herstelwerk is uitgevoerd.

Lees verder op de website van De Kaap

Eis: negen jaar cel voor overval Driebergen

DRIEBERGEN  De verdachte van de overval in Driebergen, Yassin A., bleef vandaag tijdens de rechtszaak verontwaardigd ontkennen dat hij iets met de zaak te maken heeft. Het OM zegt dat hij samen met de voortvluchtige Karim el Mahdi in mei 2011 de Rabobank de Bosstraat met geweld heeft overvallen en eist daarvoor negen jaar celstraf.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

BMW in Zeist gaat in vlammen op

ZEIST – De politie onderzoekt een autobrand in Zeist. Een BMW X5 op een parkeerhofje bij de Kievitlaan vloog vanmorgen vroeg in brand.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Fietser zwaargewond na botsing bij Doorn

DOORN  Op de Driebergsestraatweg (N225) bij Doorn is vrijdagavond een jongen met een fiets aangereden door een auto. Het slachtoffer is er slecht aan toe.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

VVV opent nieuwe winkel

DOORN  Het lijkt wel een toeristische Winkel van Sinkel. Je kunt er streekproducten als honing en kaarsen kopen, maar ook een indoor skydive of antislipcursus reserveren. Er worden theaterkaartjes voor de cultuurhuizen op de Heuvelrug aan de man gebracht.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 29 april 2012

Candia’66 speelt zich door overwinning veilig

RHENEN  Tegen Dodewaard, hekkensluiter uit de derde klasse, heeft Candia’66 zich officieel veilig gespeeld. Dat er gewonnen ging worden was eigenlijk al duidelijk, de vraag was echter met hoeveel.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Sport BSO in nieuw clubgebouw DEV

DOORN   Stichting Kinderopvang Driebergen-Doorn (SKDD) start dit najaar een Sport BSO in het nieuwe clubgebouw van voetbalclub DEV Doorn. ,,Door de samenwerking kunnen wij beiden onze ambities waarmaken’’, aldus DEV voorzitter Marco Mud.

Lees verder op de website van De Kaap

College wil snel nieuwbouw op Het Rosarium

DOORN   Als het nieuwbouwplan van recreatiepark Het Rosarium niet snel van start kan, dreigt een faillissement. Dat schrijft gemeentesecretaris Terry van der Steen in een brief aan de gemeenteraad. Om ondernemers Alexandra en Wilco Löwenstein niet te duperen, wil het college versneld een nieuw bestemmingsplan voor het terrein vaststellen.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA veroordeeld tot een tweede nacompetitie ronde

AMERONGEN   Op een nagenoeg onbespeelbaar veld waarop het moeilijk voetballen was, kwam DVSA voor de tweede keer niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Dat betekent dat de ploeg van trainer Joop Vink, ook al zou het team volgende week tot winst komen tegen de Zebra’s, is veroordeeld tot het spelen van een volgende nacompetitieronde.

Lees verder op de website van De Kaap
heuvelrugnieuws 30 april 2012

Auto over de kop in laantje Zeist

ZEIST  Op de Stationslaan in Zeist is vannacht een auto over de kop geslagen. De bestuurder ging vanaf de Slotlaan te hard door een bocht en verloor in de kleine straat de macht over het stuur.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Kasteel Amerongen ontmoetingsplaats voor actie Alpe d’HuZes

AMERONGEN   Kasteel Amerongen is woensdagavond 9 mei de sponsorplaats voor deelnemers aan de actie Alpe d’ HuZes. Belangeloos maar voor de bezoeker niet kosteloos opent Kasteel Amerongen bij hoge uitzondering ’s avonds zijn deuren voor het grote publiek.

Lees verder op de website van De Kaap

Grote evenementen in Doornse Gat

HEUVELRUG   Het Doornse Gat en het Henschotermeer worden vanaf 2013 mogelijk het decor van grote evenementen. Dat blijkt uit een brief van het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied, die is gericht aan de deelnemende gemeenteraden en het provinciebestuur.

Lees verder op de website van De Kaap