Heuvelrugnieuws van donderdag 1 april 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:45 uur  temperatuur: 7 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Schoolbestuur wil fusie van Triangel en Hoog Moersbergen

DOORN  Het schoolbestuur van de christelijke basisscholen De Triangel en Hoog Moersbergen wil een nieuwe fusieschool bouwen op het terrein van Hoog Moersbergen aan de Tromplaan.

Lees verder op de website van De Kaap

Themavaart voorjaarsvogels met de Blauwe Bever

RHENEN  Het Utrechts Landschap houdt zaterdag 3 april met de Blauwe Bever een speciale boottocht over de Nederrijn met als thema voorjaarsvogels.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Nieuwe voorzitter Cursusproject

AMERONGEN  Cursusproject Amerongen heeft per 1 april een nieuwe voorzitter. Johan Geleijnse, een actieve Ameronger, is de opvolger van Huib Matthes die als interim afscheid nam.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 2 april 2010 (kopie)

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 17:00 uur  temperatuur: 12 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Zuidelijke muzieksensatie met Vaarzon Morel, Ruller & Fondse

AUSTERLITZ  Wat is de uitkomst van drie muzikanten maal twee handen maal tien vingers? Antwoord: een ziljoen sensaties zuidelijke muziek. Flamenco, jazz, latin, klassiek, alles buitelt over elkaar heen. Op 2de Paasdag in het Beauforthuis spelen Eric Vaarzon Morel, Jesse van Ruller, en Martin Fondse.

Gitaar en piano worden afwisselend losjes en stevig verknoopt tot een wonderlijke mozaïek van muziek. Met Eric Vaarzon Morel en Jesse van Ruller als de beproefde gitaarvirtuozen, en meesterpianist en toparrangeur Martin Fondse (o.a. Metropole Orkest) als verrassend smaakvol vers ingrediënt. Zeker als hij de pianotoetsen afwisselt met die van de melodica, een kruising tussen bandoneon en harmonica. Het resultaat: absolute topgerechten in de haute cuisine van de geïmproviseerde muziek. Geserveerd door 6 handen. 6 handen die Verdi doen herleven, die Albéniz boven zichzelf uit doen stijgen en Rodrigo tot tranen toe beroeren. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
maandag 5 april (2de Paasdag), 17.00 uur 
Eric Vaarzon Morel – Jesse van Ruller – Martin Fondse 
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Coalitieprogramma volgende week bekend

HEUVELRUG  VVD, GroenLinks/PvdA en D66 gaan samen de coalitie vormen. Dit werd vorige week bekendgemaakt in de raadzaal van het Doornse Cultuurhuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrouw zoekt Boer’ door DTV: goed voor de lachspieren

LEERSUM  Met de komedie ‘Vrouw zoekt Boer’ van Carl Slotboom opende de Darthuizer Toneelvereniging (DTV) het 61-ste verenigingsjaar.

Lees verder op de website van De Kaap

Uitwisselingsconcert EMM

LEERSUM  Voor de eerste keer vindt een uitwisseling plaats tussen Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht uit Leersum en Fanfare du Cercle d’Oron uit het Zwitserse Oron-la-Ville.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongen kleurt oranje

AMERONGEN  Met een sprankelend programma laat de 65 jarige Oranjevereniging Amerongen zich dit jaar van haar beste kant zien. Onder leiding van haar nieuwe enthousiaste voorzitter Nico van Donkelaar is er van jong tot oud van alles te doen rond Koninginnedag.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zaterdag 3 april 2010 (kopie)

Zuiderplantsoen Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:10 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Zeist krijgt eigen dorpsboom

ZEIST  In zuidelijke landen een aangenaam verschijnsel; de centrale dorpsboom waar mensen elkaar treffen, even de koelte van de schaduw opzoeken, en men met elkaar in gesprek raakt. Op 7 april 2010 heeft Zeist ook haar eigen dorpsboom. Dan planten wethouder Cees Berkhout en bedrijfsleider V&D Frans Mulder op Belcour een grote dakplataan (Platanus hispanica). Om 12.00 uur verrichten zij de plaatsing.

De V&D heeft de boom aangeboden toen de verbouwing van hun warenhuis klaar was. Vanuit Belcour is vervolgens extra geld beschikbaar gesteld voor een grotere boom. De gemeente zorgt voor de plaatsing en de bak. Berkhout: ‘het is een volwassen exemplaar waarvan je er niet snel een ander vindt. De dertig jaar oude boom is uniek en heeft een prachtig grote dak van bladeren. Het geeft de allure aan de omgeving.’ De maar liefst vier ton wegende boom staat in een ronde bak waar omheen een houten bank komt.

Frans Mulder: ‘de ondernemers van Belcour zijn samen met de gemeente goed bezig het winkelklimaat te verbeteren. Omat wij ons warenhuis flink onderhanden hadden genomen, leek het ons een mooi gebaar dat door te trekken naar Belcour.’ Al in mei zal de boom blad hebben en biedt door haar grote bladeren veel schaduw. De dakplataan komt op het Belcour tegenover de fontein. Het plaatsen van de boom past in de verbeteringen van het Belcour en het centrumgebied. Het afgelopen jaar is er veel gedaan het winkelcentrum te verbeteren.

Zo wordt er nu structureel vaker schoongemaakt, zijn er gezellige plantenbakken gekomen, grotere prullenbakken geplaatst, is ere een frisse nieuwe huisstijl en heeft het winkelcentrum een eigen website. Ook van andere kanten wordt veel gedaan. Een voorbeeld is de bushalte die nu Belcour heet in plaats van Weeshuislaan. Er zitten nog verbeteringen in de pijplijn zoals een verbeterde bewegwijzering en het opknappen van parkeergarages.

Een dorpsboom speelde ook in Nederland vaak een belangrijke rol in de gemeenschap. Het was een plek om elkaar te spreken, te weten wat er gaande was en om feesten te vieren. Op de stam werden vaak belangrijke berichten geplaatst. Deze Platanus hispanica kan wel 200 jaar worden. De gemeente hoopt dat deze boom ook een trefpunt van contacten wordt.

Europarlementariër Corien Wortmann naar Maarn

MAARN  Corien Wortmann, Europarlementarier voor het CDA, komt op donderdag 8 april naar Maarn om Europa dichter bij ANBO leden te brengen. Iedereen is welkom in Dorpshuis De Twee Marken, Trompplein 5, Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Psychologisch onderzoek ‘Monster van Leersum’

LEERSUM  ,,Ik heb een fout gemaakt. Daar heb ik 10.000 euro voor betaald. Ik ben een zuinig mens. Ik zal dat echt nooit meer doen.” Dat zei de 75-jarige man uit Leersum, die bekend staat als het ‘monster van Leersum’, donderdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Utrecht.

Lees verder op de website van De Kaap

Revianen nemen deel aan de BBC National Finals op 10 april

DOORN  De ‘National Finals’ van de BBC Young Writers and Public Speaking Awards 2010 vinden op 10 april in de aula van de Universiteit van Amsterdam plaats. Twee leerlingen van het Revius Lyceum in Doorn nemen deel aan deze finales: Vlada Burmistrova aan de Writing Contest en Anouk Rossen aan de Speaking Contest.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van zondag 4 april 2010 (kopie)

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:45 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Eerste thuisoverwinning voor Candia’66

RHENEN  Het was even geleden en zelfs voor de eerste keer in eigen huis. Na het geluk van het kampioenschap waren de supporters van Candia’66 de zoete overwinningssmaak bijna vergeten. Maar de Rhenense ploeg wist zaterdag thuis voor het eerst dit seizoen de drie punten op het eigen sportpark te houden.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Huizen op de Heuvelrug: Capannella

DOORN  Daniëlle Cuppens woont sinds een jaar in de gerenoveerde voormalige dienstwoning van Huis Doorn: Capannella. Een sprookjesachtig huisje met een idyllische ligging.

Lees verder op de website van De Kaap

Haiku festival Kasteel Amerongen

AMERONGEN  In een grote tent voor het Kasteel Amerongen vindt op zondagmiddag 2 mei een haiku-festival plaats. Er zijn haiku workshops, tientallen dichters dragen eigen haiku’s voor en er is een haiku boekenmarkt.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van maandag 5 april 2010 (kopie)

Groenhoek Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:25 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Sigrid Dogger verbetert 22 jaar oud clubrecord

DRIEBERGEN  Zwemclub de Zwoer deed traditiegetrouw weer mee aan het Paastoernooi in Volendam. Vol enthousiasme werd Zaterdagmiddag naar Volendam afgereisd door een aantal zwemmers en zwemsters.
Dit Internationale toernooi werd voor de 35-ste maal georganiseerd. De zwemmers wisten hun adrenaline uitstekend om te zetten in de bijbehorende prestaties. In totaal werden in het weekend 26 persoonlijke, 3 leeftijdvclubrecords en 1 clubrecord over alle leeftijden verbeterd.

vergroot foto

Deze laatste kwam op naam van Sigrid Dogger door het 22 jarige clubrecord op de 200 meter rugslag dat op naam stond van Judith Cromjongh te verbeteren van 2 minuut 30 seconden, 70-honderste naar 2.30.31. Sigrid wist ook nog de 100 rug, 100 vrij en 200 wisselslag winnend af te sluiten.
Hiernaast wisten Ruben Methorst, Mijke Bergkotte en Mart Niehoff prima prestaties neer te zetten bij de jongere zwemmers. Mart was hierbij zelfs eerste op de 100 meter schoolslag.
Auke Koops was heel dicht bij de grens van 1 minuut op de 100 meter vrije slag. In de estafette zwom hij reeds 1.00.60. Tijdens de individuele afstand wist hij dit nog te verbeteren naar 1.00.10. hij werd hiermee derde. Symen Dogger wist twee eerste plaatsen te behalen op zowel de 100 als de 200 meter rugslag. Ook Sven Dogger wilde daar niet voor onder doen en wist de 100 meter schoolslag voor zijn leeftijd te winnen.
Matthijs Mulder, uitkomend in dezelfde leeftijdsklasse als Auke, wist een zeer verdienstelijke 3e plaats te halen op de 100 meter vlinderslag.”

Museumweekend in Rhenen

RHENEN  Tijdens het museumweekend legt maquettebouwer Cees Verhaaf uit Kesteren voor de ogen van het publiek de laatste hand aan zijn model van Het Koningshuis. Trefwoord van het museumweekend in 2010 is “verleiding”.
Een kleine vierhonderd jaar geleden liet de verbannen koning Frederik van Bohemen zich verleiden door het fraaie Rhenen en haar aantrekkelijke omgeving. Hij bouwde er zijn zomerverblijf.

Frederik V van de Palts was een kleinzoon van Willem van Oranje en regeerde als Duitse keurvorst over de Palts: twee gebieden apart aan de Rijn en in het huidige Beieren waren gelegen. In 1619 besteeg hij – op verzoek van zijn zes collega’s keurvorsten – in Praag de troon van het koninkrijk Bohemen. Lang heeft hij daar niet van genoten.
In 1620 werd Praag door Habsburgse troepen heroverd en moest Frederik na ruim één winter te hebben geregeerd de wijk nemen. Ook zijn thuisland de Palts was bezet door Habsburg en Frederik deed in Den Haag een beroep op de gastvrijheid van zijn ooms Maurits en Frederik Hendrik. Hij vestigde zich met zijn gezin en hofhouding in de leegstaande woning van Johan van Oldenbarneveld, die niet veel eerder door toedoen van Maurits was onthoofd.
In de loop der volgende jaren werd duidelijk dat een terugkeer naar de Palts uitgesloten was door de ontwikkelingen in de Dertigjarige Oorlog. Frederik was veroordeeld tot ballingschap in de Republiek maar hij wilde zijn vorstelijke leefwijze niet opgeven. Bij de Staten van Utrecht verzocht hij – met steun van zijn ooms – om op de resten van een leegstaand klooster in Rhenen een zomerresidentie te mogen bouwen. In 1629 werd een prachtig paleis in gebruik genomen.
Het trok de opmerkzaamheid van veel 17de eeuwse kunstenaars, die Rhenen bezochten. Pieter Saenredam legde het paleis zeer nauwkeurig met zijn tekenpen vast. Tegenwoordig rest niets meer van het gebouw. Het werd in vervallen staat gekocht door drie burgers van Rhenen, die het in 1812 lieten slopen. Frederik van de Palts en zijn vrouw Elizabeth leven als straatnaam in Rhenen voort.
Op verzoek van het museum gaf de Stichting Vrienden van het Rondeel opdracht aan Cees Verhaaf om een model te maken van het zogenoemde Koningshuis. Hij kreeg hulp van Henk Deijs, die talrijke tekeningen beschikbaar stelde en het bouwproces begeleidde. Op 10 april kan het model in zo goed als voltooide staat worden bekeken. Cees – die eerder een model van de Cunerakerk voor het museum vervaardigde – vertelt graag over zijn werk.


Museum Het Rondeel
Kerkstraat 1, Rhenen
Zaterdag 10 april
14.00 – 17.00 uur.

Het museum is op zondag gesloten

Zwaar gewond bij aanrijding

RHENEN  Op zaterdagochtend 3 april is om 10.10 uur een 13-jarige jongen uit Veenendaal ernstig gewond geraakt toen hij de Cuneraweg te Rhenen overstak op de kruising met de Kampjesweg.

Hij zag een auto uit de richting van Rhenen waarschijnlijk over het hoofd, die niet meer op tijd kon stoppen waarna hij geschept werd. De jongen was buiten kennis en is met vermoedelijk hersenletsel per ambulance naar het UMC overgebracht. De auto werd bestuurd door een 58-jarige man uit Veenendaal. De politie heeft verkeerstechnisch onderzoek verricht.

Man in schuur

ZEIST  Op de Dalweg heeft de politie een man aangehouden die bij iemand in de schuur was gaan liggen slapen.
 
Op zondag 4 april om 05.25 uur troffen bewoners van de Dalweg een zwerver in hun schuur aan. De gewaarschuwde agenten zagen dat de ongenode gast een flinke troep in de schuur had gemaakt en een zaklamp van de bewoners in zijn broekzak had zitten. De 25-jarige man uit Litouwen is aangehouden.

Vechten

ZEIST  In een horecagelegenheid aan de 2e Dorpsstraat heeft zondagmorgen 4 april een vechtpartij plaatsgevonden. Twee mannen zijn aangehouden. Om 03.35 uur kreeg de politie de melding dat twee mannen zomaar een andere bezoeker van de horecagelegenheid hadden geslagen. De portier van de gelegenheid hield de agressieve mannen aan en droeg hen over aan de politie. Eén van de verdachten, een 19-jarige man uit Apeldoorn, pleegde hevig verzet bij zijn aanhouding. De ander, een 21-jarige man uit Zeist, ging rustig mee met de politie.

Insluiper

ZEIST  Op de Huydecoperweg is zaterdag 3 april een insluiper een woning binnen gekomen en heeft daar spullen gestolen. De bewoner was tussen 15.45 uur en 16.00 uur even een boodschap doen en in dat korte tijdsbestek kwam de verdachte de woning binnen. De bewoner heeft de man nog gezien.
 
Signalement: een blanke, vermoedelijk Nederlandse man, van ongeveer 30 jaar oud , ongeveer 1.90 meter lang, kort donker haar, droeg een blauwe spijkerbroek en een lichtbruine leren jas (heupmodel).
 
Bent u getuige geweest of weet u om wie het gaat? Belt u dan met de politie van het district Binnensticht op tel: 0900-8844 of anoniem via M:0800-7000.

Inbreker aangehouden

ZEIST  De politie heeft zondag 5 april een man aangehouden op verdenking van een inbraak in een instelling aan de Utrechtseweg.
 
Zondagmorgen om 00.30 uur kreeg de politie de melding dat er werd ingebroken bij een instelling aan de Utrechtseweg. Agenten kwamen direct ter plaatse en troffen op het terrein van de instelling een een 17-jarige jongen uit Zeist aan die daar niet thuis hoorde. Hij is aangehouden. Na onderzoek bleek dat een raam van een gebouw was ingeslagen en een deur was ingetrapt. Ook was buit meegenomen, die bij de verdachte werd teruggevonden. De jongen is ingesloten.

‘Maarn was een paradijs op aarde’

MAARN  Het Heuvelrugdorp Maarn was tijdens de Tweede Wereldoorlog een paradijs op aarde voor de broers Jaap en Henk Robberts uit Amsterdam. Samen met hun moeder en stiefvader woonden de broers vanaf 19 december 1942 in huurwoning De Heycop in Maarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Lezing over bomen

DOORN  Bomen zuiveren de lucht, zorgen voor schaduw en zijn de thuisbasis voor allerlei dieren. Redenen genoeg om een boom te planten. Maar welke soort en op welke plek. Hoe (ver)plant je een boom eigenlijk?

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van dinsdag 6 april 2010 (kopie)

Hoofdstraat 115 Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:25 uur  temperatuur: 9 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Maarnse kinderen trotseren kou tijdens Paashazenspeurtocht

MAARN  Wie droomt er nu niet van een ontmoeting met de ‘echte’ Paashaas? De kinderen uit groep 1 tot en met 3 van De Ladder hebben hem gezien tijdens de door groep 8 georganiseerde Paashazenspeurtocht.

Lees verder op de website van De Kaap

Elinkwijk verdiend naar overwinning op DEV

DOORN  Na de sterke partij tegen SVMM dacht DEV ook op Paasmaandag een slag te slaan. Tegen de Zuilense ploeg kon DEV echter weinig inbrengen en de 3-1 winst voor Elinkwijk leek dan ook verdiend.

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome hervat veldcompetitie met punt tegen koploper

DOORN  Na de geslaagde zaalcompetitie staat KCD/Decohome op het veld voor een heel andere opdracht. De eerste helft van de competitie bracht de ploeg, die op het veld in de derde klasse acteert, slechts twee punten en de rode lantaarn.

Lees verder op de website van De Kaap

Dief aangehouden

DOORN  De politie heeft maandag 5 april een 42-jarige man uit Zeist aangehouden op verdenking van diefstal van trottoirbanden. Een getuige vertelde de politie dat hij omstreeks 18.20 uur gezien had dat een man op de De Beaufortweg trottoirbanden aan het inladen was. De man laadde de banden op een aanhanger die achter een quad gemonteerd was. De politie keek uit naar de quad en zag het voertuig vanaf de Langbroekerweg de Dorpsstraat oprijden. Op de Montroselaan werd de man aan de kant van de weg gezet. In zijn aanhanger lagen 15 nieuwe trottoirbanden. De Zeistenaar is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Nederlaag Volleervrouwen na spannende wedstrijd

HEUVELRUG  In de Paasweek speelden de Vrouwen van Volleer een inhaalwedstrijd tegen VTC Woerden 3. Voor beide ploegen stond er niets meer op het spel en zij maakten er een spannende wedstrijd van.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV walst over SVMM heen

DOORN  In de derby tussen DEV en SVMM liet de Doornse formatie van trainer Michel van Aken geen spaan heel van promotie kandidaat SVMM uit Maarn. In een voor het publiek aantrekkelijke wedstrijd won DEV met maar liefst 5-1 en viel aan die uitslag ook niets af te dingen.

Lees verder op de website van De Kaap

Brand in flat Sitiolaan

DOORN  De brandweerpost Doorn werd maandagmiddag om 17.20 uur gealarmeerd voor een binnenbrand op de Sitiolaan. Het was direct bekend dat het een flat betrof, dus werd met de ladderauto uitgerukt.

Lees verder op de website van De Kaap

Geslaagde Keeperspromotiedag bij DVSA

AMERONGEN  Voor de tweede keer werd op 2 april bij DVSA de Keeperspromotiedag georganiseerd. Op Goede Vrijdag kwamen 205 keepers van 6 tot 16 jaar en ouder naar Amerongen voor een sportieve Keepersdag.

Lees verder op de website van De Kaap

Trossen Los in het Bos

DRIEBERGEN/HEUVELRUG  In het Grote Bos gaan op zaterdagavond 17 april de Trossen Los. Op deze avond zal een optreden verzorgt worden door twee zeemanskoren.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van woensdag 7 april 2010 (kopie)

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 14:00 uur  temperatuur: 19 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Dorine Wiersma in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Eerder won ze de Annie MG Schmidtprijs voor haar lied Stoute Heleen, dit jaar scoorde ze met Het lid van Jan Smit. Op vrijdag 9 april is Dorine Wiersma te zien en te horen in het Beauforthuis.

Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
Na enige jaren als instrumentaliste in diverse bands en ensembles te hebben gewerkt, maakte Dorine Wiersma samen met Barbara Tiggeler in het jaar 2000 haar debuut op de Nederlandse cabaretpodia met het duo De Doos. Voor dit programma schreef Dorine alle teksten en muziek. Het duo bereikte in dat jaar de finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival, speelde op de Parade, op Curaçao en tourde in het seizoen 2001/2002 succesvol door het land. 
Vanaf 2003 ging Dorine alleen verder. Als soliste stond zij in de finale van het Leids Cabaretfestival en haalde de tweede plaats. Sindsdien is zij regelmatig in de Nederlandse theaters te vinden.
vrijdag 9 april, 20.15 uur 
Dorine Wiersma – Goed zo, Dorine! 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Man gestoken

ZEIST  De politie heeft dinsdag 6 april een 22-jarige man uit Zeist aangehouden omdat hij verdacht wordt van zware mishandeling.
 
Rond 20.00 uur kreeg de politie een melding dat er een man gewond was geraakt bij een steekpartij. Agenten troffen het 32-jarige slachtoffer aan in een woning aan de Crosestein. Hij was gewond aan zijn arm. De vermoedelijke dader werd in dezelfde straat nog aangetroffen en is aangehouden. Hij verklaarde in de woning te zijn geweest en ruzie te hebben gehad met het slachtoffer. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.
De gewonde Zeistenaar is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Plantenruilbeurs in Leersum

LEERSUM  Bij de tuinliefhebbers zijn de voorjaarskriebels weer begonnen. Lekker aan de gang in de tuin. Dan blijken er altijd wel weer zaailingen of te grote pollen die eruit moeten. En op andere plaatsen zijn er gaten gevallen. Dus: naar de plantenruilbeurs.

Lees verder op de website van De Kaap

Muziek in de Maartenskerk Splendid Isolation

DOORN  In de Maartenskerk wordt een concert met klassieke kamermuziek door musici Koninklijk Concertgebouworkest gegeven. De kern van dit Engelse programma ligt bij Sir Edward Elgars grandioze Pianokwintet opus 84.

Lees verder op de website van De Kaap

De Belbus is de oplossing

DOORN  Het doel van de Belbus is vervoer, maar ook begeleiding voor minder valide ouderen uit Doorn, Driebergen- Rijsenburg, Maarn en Maarsbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van donderdag 8 april 2010 (kopie)

Jagersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:15 uur  temperatuur: 11 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Bedrijventerrein Grindweg ‘niet toekomstvast’

MAARN  Volgens de concept structuurnota bedrijventerreinen van de gemeente – die nu ter inzage ligt – is het bedrijventerrein tussen de Amersfoortseweg en de Maarnse Grindweg ‘niet toekomstvast’. Woningbouw zou volgens de nota een passender bestemming zijn voor deze locatie.

Lees verder op de website van De Kaap

Koninklijke onderscheiding voor de heer B.P. Rooseboom

AMERONGEN  Burgemeester Frits Naafs heeft op woensdag 7 april een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer B.P. Rooseboom uit Amerongen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Decorandus heeft zich vanaf 1979 ingezet voor de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum in de volgende functies:
– Knipper van knotwilgen en vanaf 1983 coördinator van de werkgroep voor landschaps-
en bosbeheer. Onder zijn leiding is de knotploeg uitgebreid tot een vrijwilligersgroep van
omstreeks veertig mannen en vrouwen en ook de werkzaamheden namen jaarlijks toe.

– Interim-voorzitter van 1996 tot 1998 en vervolgens 1 jaar secretaris.
 
– Lid van de werkgroep bomenbestand in Leersum en Amerongen en nu lid van de werkgroep Utrechtse Heuvelrug.

– Lid van de werkgroep Dassen. De belangen van de dassen worden door de werkgroep bij vele plannen op ruimtelijke ordeningsgebied in de gaten gehouden. Regelmatig wordt bij de
betrokken overheden gewezen op de Europese wetgeving. De werkgroep heeft gezorgd dat de kaarten met de belangrijkste leefgebieden nu gebruikt worden door gemeentelijke en provinciale overheden.

– Voorzitter van de Diaconie van de Hervormde Gemeente Amerongen en decorandus was ouderling.

Wijngaard in Doorn heeft geen begrip voor vissterfte in singel

DOORN  ,,Rond deze tijd van het jaar is het altijd genieten van het leven in het water. Nu valt er niets te beleven. De vissen zijn allemaal dood.” Yvonne Overeem, woonachtig aan de Vogelweide in Doorn-Zuid, ergert zich mateloos aan de waterverontreiniging in de singel, aan de rand van haar woonwijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Bijeenkomst: Omgaan met het gehoor

MAARN  Het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug organiseert een bijeenkomst over ‘omgaan met het gehoor’. Deze bijeenkomst vindt plaats in Trefpunt, op 12 april om 14.30 uur. De zaal is vanaf 14.00 uur open.

Lees verder op de website van De Kaap

Aquarellen en beelden in Kunstgilde

LEERSUM  In een nieuwe expositie die zaterdag 10 april om 16.00 uur wordt geopend geeft de werkgroep Aquarel van het Kunstgilde, bestaande uit een tiental leden, een gevarieerd beeld van haar kunstzinnige activiteiten.

Lees verder op de website van De Kaap

Horeca Nederland verwacht problemen met rokers

HEUVELRUG  Horeca Nederland heeft bij de gemeente aangegeven dat zij problemen met de rokende horecabezoekers verwachten.

Lees verder op de website van De Kaap

Heuvelrugnieuws van vrijdag 9 april 2010 (kopie)

Schippersdreef Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 13:50 uur  temperatuur: 16 °C

Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Auto rijdt winkelpui Rhenen binnen

RHENEN  Op het Frederik van de Paltshof in Rhenen heeft een oudere vrouw een ravage aangericht met haar auto. De vrouw uit Amerongen trapte in plaats van op de rem op het gaspedaal en reed door een winkelpui. De auto kwam tegen de achterkant van de winkel tot stilstand. Er raakte niemand gewond.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelweg volgende week opgeleverd

DOORN  Wethouder Jankees Salverda heeft aan de bewoners van de Heuvelweg beloofd dat hun straat volgende week wordt opgeleverd.

Lees verder op de website van De Kaap

Aanhouding beroving

DOORN  De politie heeft op woensdagmiddag 7 april een 17-jarige jongen uit Doorn aangehouden voor het beroven van een 51-jarige vrouw uit Doorn. Deze beroving vond al eerder plaats, op vrijdag 12 februari omstreeks 23.30 uur op de Oude Arnhemseweg.
 
Het slachtoffer fietste die avond op het fietspad toen er plotseling twee mannen uit de bosjes tevoorschijn kwamen en haar fiets vasthielden. De mannen pakten daarop de tas van de vrouw en vluchtten met de buit weg. Eén van de verdachten, de 17-jarige jongen, had spijt van zijn daad en meldde zich woensdag bij de politie. De jongen is daarop aangehouden. De politie doet nog onderzoek naar de betrokkenheid van de andere jongen bij de beroving.

Man beroofd

ZEIST  Een 20-jarige man uit Bunnik is in de vroege ochtend van vrijdag 9 april onder bedreiging van een mes door twee onbekende mannen beroofd van zijn spullen.
 
De man fietste rond 02.40 uur ter hoogte van de Tiendweg in de richting van Bunnik, toen twee mannen met bivakmutsen hem tegenhielden en onder bedreiging van een mes, onder andere zijn mobiele telefoon en pinpas afhandig maakten. Vervolgens gingen de mannen er in de richting van Zeist op één fiets vandoor. Meerdere politie-eenheden waren snel ter plaatse, maar troffen de verdachten niet meer aan.
 
Het gaat om twee mannen. Allebei droegen zij een zwarte bivakmuts  Eén van de verdachten is vermoedelijk van Marokkaanse afkomst, ongeveer tussen de 1.85 meter en 1.90 meter lang en droeg een lange donkere jas. De tweede verdachte is vermoedelijk van Nederlandse afkomst, droeg een soortgelijke bivakmuts, is ongeveer 1.75 meter lang en droeg een kortere donkere jas.
 
De politie is op zoek naar getuigen van deze beroving. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het district Binnensticht op telefoonnummer: 0900 – 8844.

JOP verdwijnt, pooltafel komt voor Maarnse jeugd

MAARN  Het is de omwonende al jaren een doorn in het oog. De JOP (Jongeren Ontmoetingsplaats) op het Trompplein bij De Twee Marken. Nu heeft de gemeente besloten de JOP te verwijderen. Een zoektocht naar een andere locatie waar de gemeente een ontmoetingsplaats voor de jongeren zou kunnen inrichten is (nog) niet gevonden.

Lees verder op de website van De Kaap

Onrust over toekomst gebouw Triangel

DOORN  Anne van Doorn van de Kortenburglaan 11 heeft een enquête uitgezet onder zo’n honderd buurtbewoners van de christelijke basisschool De Triangel. Hij heeft dit gedaan in verband met de mogelijke fusie van de christelijke basisscholen De Triangel en Hoog Moersbergen.

Lees verder op de website van De Kaap

Candia’66 snoept punt bij DVVA

RHENEN  ,,Een zeer verdienstelijk punt”, weet Candia-trainer Adrie Morren. Zijn ploeg hield DVVA in eigen huis op 0-0. ,,En zo komen we weer een puntje dichter bij VRC, dus die beginnen hem nu wel te knijpen denk ik.”

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Musketiers onder hoogspanning niet naar zege

ELST  De gedachte aan de derde klasse sluimeren al een tijdje door Elst. Musketiers doet het als promovendus buitengewoon goed en speelt zich richting de promotieplaatsen in de vierde klasse.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Etalage drogist voorbode bevrijdingsfeest

LEERSUM  Sinds zaterdag 3 april is de etalage van de DA-drogist in De Honingraat gewijd aan het aanstaande feest van 65 jaar bevrijding. Plaatsgenoot Jos Rams, die als hobby heeft het verzamelen van alles wat te maken heeft met militaire historie, putte uitzijn eigen collectie.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

dagfoto 10 april 2010

tijd: 15:45 uur  temperatuur: 11 °C

Jachtlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Veenendaal nipt onderuit tegen HDS

LEERSUM  In de strijd voor promotie naar de vierde klasse deed HDS goede zaken. Op eigen terrein werd Veenendaal met 3-2 teruggewezen door de thuisploeg onder leiding van trainer Jan van Dalem.

Lees verder op de website van De Kaap

Zweefvlieger maakt noodlanding in Doorn

DOORN  In Doorn heeft een zweefvlieger een noodlanding moeten maken. De piloot was na een vlucht van enkele uren onderweg naar het vliegveld in Soesterberg, maar kon niet voldoende thermiek vinden om door te gaan.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Fietsster gewond na aanrijding

ZEIST  Vrijdag 9 april werd een 14–jarige fietsster uit Maarn rond 17.30 uur aangereden op de kruising Woudenbergseweg – Krakelingerweg. Het meisje stak over en werd te laat gezien door een 42-jarige automobilist uit Scherpenzeel, waarop hij haar aanreed. Een ambulance heeft haar naar het ziekenhuis gebracht. Het meisje had haar arm en hand gebroken en een hersenschudding.

Met crossmotor de woestijn in

LEERSUM  Student chemische technologie Jouke Hofman (25) wil aan de start staan van een motorrally dwars door de Sahara die op donderdag 29 april in Agadir in Marokko begint.

Lees verder op de website van De Kaap

Vrienden maken in Amerongen

AMERONGEN  Niet iedereen vindt het even gemakkelijk om vrienden te maken of te behouden. Speciaal voor die mensen start het Rode Kruis, afdeling Utrechtse Heuvelrug, vanaf 25 mei een praktische cursus in Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

dagfoto 11 april 2010

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 10 °C

Eikenlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
Volleer Meisjes 1 kampioen

LEERSUM  Het eerste meisjesteam van Volleer is ongeslagen kampioen geworden. Na de eclatante winst met 25-4, 25-8 en 25-5 op VCV kon het team van trainster/coach Sanne Wechgelaar de kampioenstrofee in ontvangst nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongens 2 Volleer winnen titel

LEERSUM  Volleer Jongens 2, uitkomend in de C-jeugd, heeft zonder puntverlies het kampioenschap behaald. Tegenstander Irene was niet van plan het kampioenschap cadeau te geven en won verrassend de eerste set. Daarna stelde Volleer orde op zaken.

Lees verder op de website van De Kaap

Vriendinnendag bij CDN

DRIEBERGEN  Afgelopen zondag 11 april heeft de voetbalclub CDN voor het eerst een ‘Vriendinnendag’ georganiseerd. Veel meisjes in Driebergen weten namelijk (nog) niet hoe leuk voetbal is, maar dat gaat veranderen.
Een team van enthousiaste vrijwilligers wachtte de meisjes rond 14.00 uur op. Na een welkomstwoord van de spelerscoördinator werd er afwisselend gevoetbald en penalty’s geschoten. De sfeer was ontspannen en sportief. De keepers maakten duikvluchten en sommige speelsters maakten ongekende passes.

vergroot foto1   vergroot foto2
 
Gabrielle Bergé en Kim van der Werff  mochten, na het de keepers erg moeilijk te hebben gemaakt, met een enorm bokaal naar huis. Twee teams kregen vanwege hun topprestaties medailles uitgereikt.
De middag stond in het teken van kennismaken met het voetballen, het was leuk te zien dat ook meisjes die geen voetbalervaring hadden een lekker partijtje mee konden voetballen.
Mocht je je willen inschrijven doe dit dan snel want de formatie voor de teamindelingen voor het aankomend voetbalseizoen is in volle gang. Inschrijfformulieren zijn in de bestuurskamer van het CDN af te halen.
Namens CDN, meiden bedankt voor jullie sportieve voetbalinzet!


Leerwerkvoorziening geeft jongeren nieuwe kansen

ZEIST  In een bedrijfsgebouw aan de Kwikstaartlaan wordt een voorziening gerealiseerd waar jongeren van 16 tot 27 jaar uit heel Zeist een leerwerktraject wordt aangeboden, gericht op het – alsnog – behalen van een startkwalificatie. Een startkwalificatie is het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op geschoold werk. Opening van de voorziening vindt in mei plaats.

De leerwerkvoorziening past in de ontwikkeling die de aanpak van de Jongerenproblematiek in Zeist kenmerkt. Een aanpak, die in eerste instantie in het teken van repressie stond, zich gaandeweg heeft verbreed tot een sociale aanpak en nu een verdere ontwikkeling vertoont, gecombineerd met preventieve maatregelen. De voorziening in Zeist-West richt zich op het bieden van een integrale aanpak voor jongeren uit heel Zeist. Daarbij gaat om jongeren die bij het ROC niet meer terecht kunnen vanwege schulden, huisvestingsproblemen, werkloosheid, een niet afgeronde (voor-)opleiding en psychische en/of sociale problemen. In de leerwerkvoorziening bundelen bestaande organisaties hun krachten om de jongeren te helpen hun problemen op te lossen en nieuwe kansen voor zichzelf te creëren.

In de leerwerkvoorziening kunnen jongeren oriëntaties volgen op diverse richtingen. Daarmee kunnen hun voorkeur en kwaliteiten worden vastgesteld, waarna de jongeren kunnen instromen in een brancheopleiding of een opleiding op MBO-niveau. Deelnemers aan de leerwerktrajecten doen werkervaring op door de uitvoering van kleinschalige opdrachten voor de gemeente Zeist, de drie Zeister Woningcorporaties, ouderen en het MKB in Zeist. Door de contacten met diverse bedrijven in Zeist is uitstroom naar een structurele baan geen garantie, maar bestaat daar wel grote kans op, omdat een jongere na het leerwerktraject solliciteert vanuit een bedrijf en niet vanuit een reïntegratietraject.

Naast de activiteiten in de daguren worden in het gebouw ’s avonds activiteiten voor jongeren georganiseerd. Daarmee fungeert de voorziening ook als ‘vindplaats’ van jongeren die in aanmerking komen voor een leerwerktraject. De combinatie van leerwerkvoorziening en jongerenactiviteiten maakt het mogelijk om jongeren op één locatie integrale hulp en begeleiding aan te bieden. De beheerder, tevens organisator van de activiteiten, kan de problemen in kaart brengen en contacten leggen met zorg- en hulpverleners om de problemen van de jongeren op te lossen en hen te interesseren voor en/of door te geleiden naar de leerwerkvoorziening. De leerwerkvoorziening en de mogelijkheid om er ’s avonds activiteiten voor jongeren te organiseren, maken het realiseren van een Ontmoetingsplek voor Jongeren op het Koppelveld overbodig.

De voorziening is een gezamenlijk initiatief van de drie Zeister Woningcorporaties, de Regionale Sociale Dienst KRH, Werkartaal, Futuro uit Rotterdam en de gemeente Zeist. Het realiseren van de voorziening is een pilot, mogelijk gemaakt door een unieke combinatie van financiële middelen en menskracht van de initiatiefnemers. Meerdere gemeenten in Nederland hebben een leerwerkvoorziening, maar Zeist is de eerste gemeente waar op deze manier gewerkt gaat worden met een combinatie van leerwerkvoorziening en jongerenactiviteiten.

SVMM grijpt laatste strohalm

MAARN/MAARSBERGEN  Hoe diep moet je zinken om weer naar boven te kunnen kijken? Dat is de vraag die vrijwel alle supporters zich stelden tijdens de wedstrijd tegen Bunnik. SVMM had de laatste drie wedstrijden op rij verloren en startte tegen Bunnik met niet al te veel zelfvertrouwen.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV tegen Zwaluwen Utrecht naar 4de thuiswinst op rij

DOORN  DEV Doorn presteert na de winterstop een stuk beter dan ervoor, ook Zwaluwen Utrecht werd met nul punten naar huis gestuurd. Een tumultueuze wedstrijd eindigde in 3-1.

Lees verder op de website van De Kaap

Spanning stijgt bij Enervoteams

HEUVELRUG  In de strijd om promotie en tegen degradatie stijgt de spanning bij Enervo na de winst van de mannen op Bourgondië (3-2) en de nederlaag van de vrouwen tegen De Valk (1-3).

Lees verder op de website van De Kaap

KCD/Decohome verlaat laatste plaats in vierpunten strijd

DOORN  In de negende ronde van de veldcompetitie is KCD/Decohome er in geslaagd de laatste plaats in de derde klasse te verlaten. In een rechtstreeks duel om de rode lantaarn was gastheer Rood Wit duidelijk een maatje te klein.

Lees verder op de website van De Kaap

Miranda koningin Bloemencorso Leersum

LEERSUM  De nieuwe koningin van het 58ste bloemencorso in Leersum is Miranda Schuilenburg. Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, heeft haar afgelopen weekend gekroond.

Lees verder op de website vanRTV Utrecht

Amerongse berg middelpunt fietsevenementen

AMERONGEN/OVERBERG  De Amerongse Berg is komende maand het middelpunt van een groot aantal wielerevenementen. Op zondag 9 mei worden op de top bergpunten verdeeld voor de bergtrui van de Ronde van Italië.

Lees verder op de website van De Kaap

CDN wint de oefenwedstrijd tegen Voorwaarts uit Utrecht

DRIEBERGEN  CDN heeft afgelopen zaterdag met 5-2 gewonnen van het naar de 4de klasse gepromoveerde Voorwaarts uit Utrecht. CDN speelde een slappe eerste helft tegen een aanvallend ingesteld Voorwaarts.

CDN was vooral slordig in balbezit waardoor het de eerste helft totaal niet in het spel kwam, het was dan ook wachten op de achterstand. Dit gebeurde dan ook in de 20ste minuut toen Voorwaarts verdiend de leiding nam. Vrij snel daarna was er een scherpe counter van CDN die deze keer wel goed werd uitgespeeld door Henk Jan Veenendaal en Jeroen Polling en Henk Jan uiteindelijk de 1-1 binnenschoot. Vlak voor rust was het wederom Voorwaarts wat op voorsprong kwam door een schitterende goal uit een corner.

CDN ging dus terecht met een 1-2 achterstand de rust in en zou zich de tweede helft sterk moeten verbeteren om deze wedstrijd in winst te gaan omzetten. CDN bracht in de tweede helft Maarten Dingemans voor de weer fitte Roald Jornick die na een aantal weken weer terug was en zo weer 3 kwartier speeltijd kreeg. CDN zette Voorwaarts vanaf het begin onderdruk en begon wat beter te voetballen en Voorwaarts kon er nog maar zelden uitkomen. Al snel in de tweede helft zette Jeroen Polling CDN op 2-2 na goed doorzetten van Gerwin van de Klift. Hierna was het gedaan met Voorwaarts en liep CDN vrij snel uit naar een 5-2 overwinning. Eerst was het Gerwin vd Klift die de 3-2 scoorde na een prachtige solo daarna was het de altijd scorende Elmar van Doorn die op een schitterende manier de 4-2 maakte waarna Marco Kooy het slotakkoord voor zijn rekening nam door de eindstand van 5-2 op het bord te zetten.

Zaterdag 17 april  de laatste thuiswedstrijd van het zo prachtig verlopen seizoen voor CDN aanvang 14.30 op sportpark De Woerd. De promotie naar de 3de klasse is bereikt en in de laatste thuiswedstrijd tegen Omniworld kan de 1ste periode binnengehaald worden. De wedstrijd begint om 14.30 uur en na afloop zal er een promotiefeestje zijn voor een ieder die CDN een warm hart toedraagt   In de pauze van de wedstrijd zal de hondenvereniging De Getrouwe Viervoeter uit Cothen een demonstratie geven.

VVN afdeling Rhenen keurt caravans en auto’s in Elst

ELST  Met het zicht op de vakanties houdt Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Rhenen zaterdag 17 april een caravan/autokeuring in Elst bij garage van Elst .Een technische staf is tussen 9.00 en 16.00 uur aanwezig om alle voertuigen te controleren op de meest belangrijke punten.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Zwemverenging de Zwoer dwingt promotie af

DRIEBEREN  Afgelopen zaterdag stond de 5e ronde van de zwemcompetitie op het programma. De spanning binnen de zwemselectie was voor de wedstrijd te snijden. Na 4 ronden stonden ze op de 4e plaats. Deze zou recht geven op promotie. De trainer had van te voren aangegeven dat door de prima prestaties in de vorige ronde plaats 2 nog binnen handbereik lag. De boodschap was dus duidelijk: “We gaan ervoor”. En dat deden ze.

vergroot foto

De wedstrijd begon met 2 estafettes, voor zowel de jongens als de meisjes. Het hele team stond de zwemmers aan te moedigen en waarschijnlijk daardoor was de start van de wedstrijd prima, winst en tweede bij deze afstanden. Daarna gingen alle leeftijden hun eigen afstanden zwemmen. De prima prestaties die hierbij werden neergezet zijn te veel om op te noemen. In totaal werden er 8!! clubrecords op de diverse leeftijden gezwommen. Hoe langer de wedstrijd duurde des te meer gingen de trainers, Steven Hulst en Kees v.d. Burg glunderen. Ze zagen dat alles volgens plan verliep. Aan het eind van de wedstrijd was het duidelijk. De promotie was binnen. De directe concurrent was verslagen. Nu is het alleen nog afwachten of de vereniging op de 4e, 3e of tweede plaats is geëindigd dit seizoen. Maar hoe dan ook een prima prestatie van alle zwemmers. Volgend jaar komen ze nu uit in de 1e klasse van het district. Dat zal een hele uitdaging worden. De eerste opdracht gaf de trainer alvast m ee. We willen daar minimaal een aantal jaar blijven en verder bouwen aan de selectie.
De komende weken staan in het teken van diverse (internationale) toernooien en landelijke finales. Daar zullen de zwemmers vooral veel plezier aan beleven na een geslaagd seizoen.

Programma Koninginnedag in Leersum

LEERSUM  Leersum pakt met Koninginnedag weer groots uit. De Oranjevereniging in Leersum werkt daarvoor samen met ondernemers en verenigingen uit Leersum en omgeving.

Lees verder op de website van De Kaap

Duikvereniging ROV Silent World houdt introductieduik

RHENEN  Duikvereniging ROV Silent World in Rhenen doet op 21 april mee aan de Nationale Sport Week met een gratis introductieduik voor een ieder die wil kennismaken met de duiksport.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Foto van de dag (kopie)

dagfoto 12 april 2010

tijd: 9:10 uur  temperatuur: 8 °C

Prinses Margrietlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat
Feestelijk benefietconcert levert 5000 euro op

AMERONGEN  Geheel ten bate van het in Amerongen geliefde hospice De Wingerd was zaterdagavond een groots benefietconcert georganiseerd. Om 20.00 uur waren alle stoelen en banken bezet door meer dan 350 betalende gasten.

Lees verder op de website van De Kaap

Jeugdgemeenteraad

DOORN  Op maandag 12 april gingen leerlingen van basisschool Dolfijn (Driebergen), Merseberch (Maarsbergen), De Wijngaard (Doorn) en De Schakel (Leersum) met elkaar in debat in een jeugdgemeenteraad. Op deze manier maken leerlingen kennis met het werk van de gemeenteraad en het politieke spel.

Lees verder op de website van de gemeente

Jazz op zondagmiddag

DRIEBERGEN Voor de vierde keer in Champ’Aubert en als één van de hoogtepunten van dit seizoen op zondag 18april om 14.00 uur een optreden van de Lazy River Jazzband in “Jazz op de Zondagmiddag in Champ’Aubert”.
 De Lazy River Jazzband treedt al vanaf haar oprichting in 1961 met veel succes op in binnen- en buitenland. In 1983 verscheen hun LP, in 1999 de eerste CD. De stijl van de band is dixieland en mainstream.
De inspiratiebronnen zijn Louis Armstrong en Chris Barber.
Maar ook eigentijdse evergreens en zuid amerikaans staan op het repertoire van dit veelzijdig orkest. In voor gaande jaren heeft het orkest al een succesvolle optreden,s  gehad in Champ’Aubert.
  De Lazy River Jazzband is een welkome gast op jazzfestival

Succesvolle BeneFIETSavond in Buitenlust

AMERONGEN  ,,Het doel van de avond is duidelijk, ik wil zo veel mogelijk geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding.” Zo begon David van de Velde zijn BeneFIETSavond in Buitenlust afgelopen vrijdag.

Lees verder op de website van De Kaap

Jongens 1 Volleer wint kampioenschap

LEERSUM  Het kampioenschap van het eerste jongensteam van Volleer werd al twee weken geleden gehaald. Het team wilde ongeslagen blijven en dat lukte ook in de laatste wedstrijd tegen Cito.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

dagfoto 13 april 2010

tijd: 14:10 uur  temperatuur: 16 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Afgeblazen Rijnweek gaat toch door

RHENEN  De Rijnweek in Rhenen gaat dit jaar toch door. Vorige maand blies de organisatie het festival af door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Zo zouden er vanwege de economische crisis en aangescherpte veiligheidseisen financiële problemen zijn.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Raadscommissie gaat vergaderen over werkwijze raad

HEUVELRUG  Er wordt een raadscommissie ingesteld die gaat onderzoeken of er een betere werkwijze is voor de gemeenteraad. Het voorstel, ingediend door D66 en GroenLinks/PvdA, werd tijdens de raadsvergadering door de andere partijen ondersteund.

Lees verder op de website van De Kaap

Candia’66 baalt na pech bij Loosdrecht

RHENEN  Candia’66 had dinsdagavond eigenlijk moeten spelen tegen Loosdrecht, maar die wedstrijd is op het laatste moment afgelast. ,,Loosdrecht belde op dat ze pech hadden met de bus”, legt Candia-trainer Adrie Morren de situatie uit. ,,Maar wij hebben er geen goed gevoel bij.”

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Musketiers doet slechte zaken in Utrecht

ELST  In de inhaalwedstrijd tegen Zwaluwen Utrecht heeft Musketiers drie dure punten verloren. Zwaluwen, een concurrent in de strijd om de derde (promotie) plaats, won in eigen huis met 2-0 van de Elstenaren.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Schoolconcert CBS De Wijngaard: geslaagde aftrap van het 35-jarig jubileum

DOORN  In een afgeladen Koningshof zetten kinderen uit groep 3 tot en met 8 hun beste beentje voor tijdens de aftrap voor het 35-jarig jubileum van CBS de Wijngaard uit Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Amerongse kerstsfeer in de lente

AMERONGEN  Het leek wel weer Kerstmis in Amerongen, vorige week. De Overstraat en de Hof waren volop versierd met kerstbomen , kunstsneeuw en decoraties. Kerstliederen klonken door de straat, het publiek was winters gekleed.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

14 april 2010

tijd: 14:20 uur  temperatuur: 16 °C

Drieklinken Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Dylan & Waits in het Limburgs

AUSTERLITZ  Op zondag 18 april de grote Amerikaanse singer/songwriters in het Beauforthuis, maar dan in het Limburgs. Zanger Paul van Loo en pianist Ivo Rosbeek brengen prachtige Limburgse hertalingen en eigengereide interpretaties van muzikale inspiratiebronnen als Bob Dylan en Tom Waits. Maar ook Randy Newman en Leonard Cohen komen langs. Van Loo en Rosbeek laten horen dat het echt grootheden zijn, ook in een andere taal – de poëzie en gevoeligheid van teksten en muziek blijven recht overeind. Ook Groninger Ede Staal passeert de revue, want met Limburgse hertalingen van diens Groningse werk braken Paul van Loo en Ivo Rosbeek door. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
zondag 18 april, 17.00 u 
Paul van Loo & Ivo Rosbeek 
Vuurbeelde – Dylan, Waits & Cohen in het Limburgs 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Onderzoek naar kosten grafonderhoud

HEUVELRUG  Er gaat een onderzoek komen naar de kosten voor het grafonderhoud. Dit heeft de gemeenteraad vorige week besloten. GroenLinks/PvdA had de motie ingediend omdat ,,het beleid rond begraafrechten heeft geleid tot grote onrust bij een flink deel van de inwoners.”

Lees verder op de website van De Kaap

College onderzoekt opties voor bestemmingsplan De Basis

DOORN  In de raadsvergadering van vorige week werd door de VVD, D66 en de ChristenUnie aan het college gevraagd wat de mogelijkheden voor de raad zijn om meer inspraak te hebben in het bestemmingsplan van het BNMO-terrein. 

Lees verder op de website van De Kaap

Eis: Jaar gevangenis en tbs voor aanrander op Doornse camping

DOORN  De officier van justitie in Utrecht heeft tegen een 25-jarige man die op een camping in Doorn een 11-jarig jongetje zou hebben aangerand, een jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist. De officier achtte ook het bezit van kinderporno bewezen

Lees verder op de website van De Kaap

Derde team TVA is kampioen

AMERONGEN  Het derde team van Tafteltennisvereniging Amerongen (TVA) is vorige week kampioen geworden. Voorafgaand aan het duel op 6 april was de opdracht om met minimaal 9-1 te winnen teneinde de titel binnen te halen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontwerp plan Allemanswaard

AMERONGEN  Na de nodige tegenslag en bijbehorende vertraging is het Plan Allemanswaard in Amerongen nu definitief van de tekentafels gekomen. Woningbouwvereniging Amerongen (WBVA) presenteert op woensdagavond 28 april het compleet uitgewerkte projectplan aan de inwoners van Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

15 april 2010

tijd: 14:55 uur  temperatuur: 16 °C

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Uitreiking Koninklijke onderscheiding

DRIEBERGEN  Loco-burgemeester Roy Pamboer heeft vanmiddag in Houten een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer A.J. van Heusden uit Driebergen. De heer Van Heusden is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Decorandus was van 1970 tot 1987 werkzaam bij de Stichting Youth for Christ, vanaf 1974 in de functie van directeur. Onder zijn leiding is deze beweging, die dwars tegen de tendens van secularisering en ontkerkelijking in duizenden jongeren heeft gemobiliseerd om het geloof op een eigentijdse en relevante manier uit te dragen, uitgegroeid van enkele plaatselijke actiegroepen tot ruim honderd groepen in Nederland.

Sinds 1987 is decorandus directeur van de Evangelische Alliantie in Nederland, de koepelorganisatie van Evangelische organisaties en kerken, die bij zijn aantreden nog in de kinderschoenen stond. Ook deze organisatie is onder zijn leiding uitgegroeid tot een bloeiende organisatie met een positieve naamsbekendheid in christelijk Nederland.

Vanaf 1984 is hij (gast)voorganger in diverse kerken en spreker op conferenties in Nederland.
Vanaf 1993 is hij oprichter van de Raad voor de Financiële Betrouwbaarheid (RFB). Een instantie die in christelijk Nederland een belangrijke rol heeft gespeeld en speelt in de fondswerving van organisaties.

Vanaf 1996 is decorandus mederedacteur van het maandblad Reveil en in 1999 was hij mede-initiatiefnemer en bestuurslid van de Alphacursus Nederland.

Coalitieprogramma SamenWerk in Uitvoering

HEUVELRUG  De drie coalitiepartijen VVD, Groen Links PvdA en D66 hebben samen een programma gemaakt voor de komende vier jaar met de titel SamenWerk in Uitvoering. In het programma staat welke koers de partijen hebben uitgezet. Het geeft een overzicht van de plannen en de doelstellingen.

Lees verder op de gemeentelijke website

Unieke trailercampagne Utrechtse Heuvelrug te zien op snelwegen

HEUVELRUG  Acht gemeenten en de provincie Utrecht werken op bijzondere wijze samen om de regio Utrechtse Heuvelrug zichtbaar te maken voor nieuwe bezoekers aan het gebied. De samenwerking is ontstaan om de lokale economie van het gebied verder te versterken. Juist in tijden waar het economisch minder goed gaat, wordt het aantrekkelijk voor toeristen om het eigen land te gaan -her-ontdekken.

vergroot foto

Roy Pamboer, wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug: ‘De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig, vorstelijk gebied, dat het ontdekken meer dan waard is! We verbinden het toeristische, historische, culturele en natuuraanbod dat er op de Heuvelrug is, van Rhenen tot aan Wijk bij Duurstede. Samen laten we mensen zien waar ze naar toe kunnen gaan en wat er te beleven is. ’

Het is voor het eerst dat de provincie Utrecht en de gemeenten Baarn, De Bilt, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Wijk bij Duurstede en Zeist zo intensief met elkaar samenwerken om nieuwe toeristen te werven. De samenwerking kreeg vorm in juli vorig jaar. Vanaf dat moment kwam de campagne
’Uit in de Heuvelrug’ tot stand. Samen met de lokale VVV’s en de ondernemers in het gebied focust de campagne zich op het laten zien wat er te DOEN is. Het resulteerde ondermeer in radiocommercials, een rechtenvrije beeldbank, een brand box, een landelijke te verspreiden Heuvelruggids, een recreatiekrant met alle uitgaanstips, die op regelmatige basis gaat verschijnen en een website (www.uitindeheuvelrug.nl) die door de VVV’s en ondernemers samen wordt gevuld en gepubliceerd.

Nieuw onderdeel van de gezamenlijke campagne is de inzet van vijftig vrachtwagens die een maand lang door heel Nederland laten zien dat de Giro d’Italia op 8 en 9 mei over de Utrechtse Heuvelrug komt.

Er is bij dit onderdeel goed gekeken naar de transporteurs waar mee wordt samengewerkt. Vanwege de uitstekende ‘groene inzet’ van Van Vliet Transport is dit transportbedrijf partner in het uitdragen van de Giro-boodschap. Zo is het wagenpark van Van Vliet al grotendeels uitgevoerd met euro 5 motoren. Deze motoren dragen bij aan een schoner milieu door vermindering van CO2-uitstoot.
Roy Pamboer: ‘ De trailerreclame roept op om te komen fietsen in de Utrechtse Heuvelrug. Zo slaan we meerdere vliegen in een klap: we roepen mensen op om uit de auto te komen en te genieten van onze prachtige natuur en we laten zien dat één van de mooiste evenementen van het jaar –de Giro d’Italia- ons gebied aandoet’.

Pink Panthers Seven Rugby Toernooi.

DRIEBERGEN  Zondag 25 april komen maar liefst 16 teams naar Driebergen om daar het PanthersSevens toernooi te spelen. Sevens is de Olympische Rugby variant. Dat houdt in zeven tegen zeven spelers die in twee keer zeven minuten rugby spelen op een heel veld.

Een waar spektakel waar mooi, snel en attractief rugby te zien is. Zeker al kijk sport zeer aantrekkelijk. Dat is dan ook de reden dat juist deze vorm gekozen is om vanaf 2016 in Rio Olympisch te worden.
Deze rugby variant is super snel en ligt helemaal in het spelsoort van The Pink Panthers. Team wat van The Panthers meedoet eindigde vorig seizoen als 6de van Nederland in het Nationale Kampioenschap.
16 teams in Driebergen met daarbij dé top van Nederland. Hilversum net Kampioen van Nederland in het 15-a-site rugby. RC ‘r Gooi, Haagsche RC en REL uit Etten-Leur zijn er vanuit de ere-klasse. RC Eemland uit Amersfoort, deze zijn net kampioen van de landerijke eerste klasse, maar ook Waterland, USRS en Almaar zijn er vanuit de eerste-klasse. Vanuit de tweede klasse Haarlem en Zwolle. Delft de kampioen van de Derde klasse Zuid West even als The Panthers die Kampioen waren van de derde klasse Zuid Oost.

Wilt u eens echt genieten van rugby dan bent u van harte uitgenodigd op zondag 25 april. Vanaf 10.00 uur en de finales worden verwacht om 18.00 uur

Meer informatie kijkt u dan op www.rcthepinkpanthers.nl

Als u even tijd heeft stemt u dan meteen op The Pink Panthers als leukste vereniging van Nederland bij 3FM http://www.3fm.nl/actie/40/De+Leukste+Sportclub+Van+Nederland

Bijeenkomst over De Binder

LEERSUM  Er was grote belangstelling van bewoners, gebruikers en instellingen die gebruik maken van ruimtes en faciliteiten van de Binder voor de overlegavond die de gemeente en het bestuur in oprichting maandag had belegd.

Lees verder op de website van De Kaap

De bevRijders komen op 5 mei

HEUVELRUG  Een karavaan oldtimers reist op bevrijdingsdag, onder de naam ‘de bevRijders, door de gemeente Utrechtse Heuvelrug om in een vijftal dorpen de bevrijding te vieren met een minifestival.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

16 april 2010

tijd: 15:05 uur  temperatuur: 12 °C

Dr Schaepmanlaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Candia’66 hoopt op nacompetitie

RHENEN  Voetbalclub Candia’66 lijkt zich te moeten neerleggen bij maximaal een nacompetitieplaats tegen degradatie. In het thuisduel tegen DESTO had de ploeg zeker kansen om de wedstrijd te winnen. Candia’66 zit echter in de hoek waar de klappen vallen en verloor op een schlemielige manier met 1-2.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Meningsverschil burgemeester en raadslid Rhenen uitgesproken

RHENEN  Burgemeester Joost van Oostrum van Rhenen en CDA-raadslid Rik ter Horst hebben hun meningsverschil uitgepraat. Bij het gesprek waren ook CDA-fractievoorzitter Hans Rijken en gemeentesecretaris Miriam Oosterwijk aanwezig.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Bouw nieuwe Tollekamp Rhenen gestart

RHENEN  De bouw van de nieuwe Tollekamp, een project van de Rhenense Woningstichting en Zorggroep Charim, is donderdagochtend van start gegaan.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Kamermuziek in de Kapel

MAARN  ,,Je studeert thuis zulke mooie muziek in, dat wil je breder laten horen”, vat Lenette Paauw de motivatie van de vier Maarnse musici die een gezamenlijk concert verzorgen samen.

Lees verder op de website van De Kaap

Beelden van Carolien Magnus bij Kunstgilde

LEERSUM  In het Kunstgilde, Kerkplein 10, zijn tot 6 mei beelden te zien van Carolien Magnus. Zij is actief in de Beeldhouwgroep en exposeert werken in steensoorten als serpentijn en albast.

Lees verder op de website van De Kaap

Eric Beekes speelt kindervoorstelling Droomwolken in Cultuurhuis

DOORN  Eric Beekers speelt in de muzikale kindervoorstelling Droomwolken een reiziger die met een koffer vol liedjes, samen met zijn muzikant, de kinderen meeneemt naar een wereld waar fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen.

Lees verder op de website van De Kaap

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

AMERONGEN  Traditiegetrouw organiseert de VVV Amerongen op Hemelvaartsdag, 13 mei, het Dauwtrappen. Onder leiding van een gids wandelen de deelnemers in het prachtige buitengebied van Amerongen de zonsopgang tegemoet.

Lees verder op de website van De Kaap

Tentoonstelling en gebedsweg Zendings-Diaconessenhuis

AMERONGEN  Zuster Dorothea Steigerwald en Jannie Slingerland exposeren van 19 april tot en met 1 mei hun beelden in het Zendings-Diaconessenhuis (ZDH) aan de Jan van Zutphenweg 4 te Amerongen.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

17 april 2010

tijd: 15:15 uur  temperatuur: 16 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Sterk CDN verslaat FC Omniworld 5-1

DRIEBERGEN  CDN heeft in een goed gespeelde wedstrijd en zijn laatste thuiswedstrijd van dit seizoen FC Omniworld verslagen met 5-1. Door dit resultaat heeft CDN ook beslag gelegd op de eerste periode wat niet meer van toepassing was meer voor de statistieken daar het 1e elftal al de promotie naar de 3e klasse bewerkstelligd had. Voor de wedstrijd werden de spelers gehuldigd door spelers van de CDN C2 die een mooie bos bloemen overhandigden aan de spelers en begeleiding en de spelers en vaste supporters die bij zowel de uit- als thuiswedstrijden aanwezig waren.

vergroot foto1    vergroot foto2

Al in de eerste minuut was het bijna raak door een volley van Henk-Jan Veenendaal die net geen doel trof. CDN overheerste in deze strijd wat al direct een aantal corners opleverde welke weinige kansen opleverde. Maar in de 9e minuut was het wel raak een mooie opgezette aanval tussen Elmar van Doorn en zijn naamgenoot Pascal van Doorn werd doeltreffend afgerond door laatst genoemde speler. 1-0.
Het mooie weer en weinig wind en goed voetbal was voor de vele toeschouwers een leuk kijkspel deze middag.
Af en toe kreeg FC Omniworld wat meer vat op het spel van de thuisclub maar erg veel gevaar leverde dat niet op. In de 30e minuut was het wederom Pascal van Doorn die in een, een een twee combinatie de achterhoede van de tegenpartij het nakijken gaf en beheerst zijn tweede doelpunt scoorde 2-0. Door een goed gemikte kopbal van Marco Kooy  uit een van de vele corners van CDN die helaas van de laat terug  ketste bleek dat men door wilde drukken om verder afstand van FC Omniworld te nemen. In de 40e minuut werd het toch nog 3-0 door Kevin van Woudenberg die zijn schot in het doel zag belanden.
Door niet op te letten bij een snelle uitbraak van FC Omniworld werd het nog in de 44e minuut 3-1 hierbij ging de CDN-verdediging niet vrijuit. Rust 3-1

In deze rust kregen we een demonstratie van de Honden vereniging De Getrouwe Viervoeter uit Cothen die      leuke oefeningen lieten zien.
De tweede helft begon iets wat rommeliger maar het was toch CDN dat snel zijn overwinning veiliger wilde stellen en het was Gerwin v/d Klift die in de 52e minuut er 4-1 van maakte met een achterwaartse kopbal. De eerste wissels kwamen nu in de 60e minuut: Roald Jornick kreeg zijn eerste speelminuten na een langdurige blessurevoor Kevin van Woudenberg.
De strijd werd iets slordiger men ging minder zuiver met de kansen om. Zo werd in de 69e minuut Elmar van Doorn vervangen voor Jeroen Polling en Pim van Amerongen voor Jeroen Rook. Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde en kwam CDN op een nog grotere overwinning op het einde van de strijd in de 90e minuut werd het ook nog 5-1 door en wederom was het Pascal van Doorn die zijn 3e doelpunt maakte op goed aangeven van Henk-Jan Veenendaal.
Nog een wedstrijd en wel op 1 Mei as FC Omniworld –CDN Aanvang 15.00 Vertrek 13.15 de supportersbus naar Almere dit is de laatste van het seizoen 2009/2010.Demonstratie

ZEIST  Op zaterdagmiddag 17 april rond 16.00 uur hebben een vijftigtal Feijenoord-supporters gedemonstreerd bij de KNVB op de Woudenbergseweg te Zeist omdat zij het niet eens waren met de beslissing van de KNVB om twee in plaats van een wedstrijd als bekerfinale te laten spelen.

De groep groeide in Zeist aan tot 70 man, maar de aanwezige politie constateerde dat de supporters rustig bleven en hoefde niet in te grijpen. Ruim een uur later gingen de supporters begeleid door de politie weer weg via de snelweg.
Vanwege de drukte op de weg onstond er een korte file en enkele supporters stapten uit. Zij werden door de agenten gesommeerd weer in te stappen,wat gebeurde. Een persoon een bekeuring kreeg wegens lopen op de snelweg.

Bevrijdingsconcert Andrieskerkkoor met nieuwe dirigent

AMERONGEN  Het Andrieskerkkoor geeft op zaterdag 8 mei een bevrijdingsconcert. Dit zal onder leiding staan van de nieuwe vaste dirigent Jan Torny.

Lees verder op de website van De Kaap

‘Het wordt een echte Italiaanse zondag’

AMERONGEN  Over een kleine maand raast het Giro-peloton over de Heuvelrug. Tijd om vooruit te blikken met mensen die een band hebben met het land van herkomst van de wielerronde: Italië.

Lees verder op de website van De Kaap

Herstel cultuurlandschap op Landgoed Bornia (kopie)

Foto van de dag (kopie)

18 april 2010

tijd: 12:35 uur  temperatuur: 17 °C

Hoendersteeg Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Foto van de dag (kopie)

19 april 2010

tijd: 11:40 uur  temperatuur: 12 °C

Konimgin Julianalaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Veel deelnemers aan SVMM Benefiettoernooi

MAARN  Ruim zeventig jeugdspelers hebben vrijdagavond deelgenomen aan een benefiettoernooi ten bate van de Alpe d’HuZes-missie van Bart Houtackers en Hank van Tilborg.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybaloverzicht

HEUVELRUG  De twee competitiepunten die het verlies van de Enervomannen tegen VOC-Maarssen 2 (3-2) opleverden waren voldoende om een plaats voor de promotiewedstrijden veilig te stellen.

Lees verder op de website van De Kaap

Progressieve Combinatie wil veilige speelplekken voor Vreewijk

RHENEN  Speelvoorzieningen in Vreewijk moeten beter en veiliger worden, vindt de Progressieve Combinatie. Het eerste wat er moet gebeuren is een hek plaatsen om de speelplek aan het Vreewijkplein, zodat de jonge kinderen in hun spel de weg niet meer op kunnen rennen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Dodelijk ongeluk in Maarsbergen

MAARSBERGEN  In Maarsbergen is een dodelijk ongeluk gebeurd. Het slachtoffer werd op de parallelwegweg langs de A12 geschept door een auto. Een traumahelikopter die onderweg was keerde terug, toen bleek dat de persoon ter plaatse was overleden.

Lees verder opp de website van RTV Utrecht

Dalto A1 landskampioen, Dalto 1 redt het niet

DRIEBERGEN  Een unieke gebeurtenis; twee ploegen van Dalto in de finale om het landskampioenschap. Voor de ploeg van coaches Floris en Arnoud Stam alweer de derde keer op rij, waarbij twee jaar geleden ook al het landskampioenschap was behaald. Na een spannende competitie waarin ook al twee keer tegen PKC (1x verlies en 1 x winst) was gespeeld wisten beide ploegen hun beide play-off wedstrijden te winnen met als gevolg dat zij elkaar wederom in de finale troffen. Dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren bleek ook weer in de finale wedstrijd. In een Ahoy met veel publiek en gesteund door de zeer aanwezige D-side wist de A1 het landskampioenschap naar Driebergen te halen.

vergroot foto1   vergroot foto2

In een wedstrijd waarin de ploeg in het eerste kwartier achter de feiten aanliep en veel te slap begon, werd na een zeer effectieve time-out de achterstand van 3-7 in korte tijd ongedaan gemaakt en ging de rust in met een nipte voorspong (de eerste van de wedstrijd) van 13-12. In de tweede helft bleef het lang spannend, maar door heel goed teamwork, inzet en doelpunten op de juiste momenten won Dalto verdiend met 28-25. Een mooie finale met als terechte winnaar Dalto A1.
 
Dalto 1 had door twee hele goede play-off wedstrijden tegen Fortuna ook een plek in de finale afgedwongen. De tegenstander was KZ, dat drie wedstrijden nodig had om in de finale te komen. In de finale ging het de eerste tien minuten heel goed, want Dalto kwam op een voorsprong van 4-1 en speelde agressief en gedreven. Hierna kantelde de wedstrijd en nam KZ het initiatief over. Ruststand 13-10. Dalto kwam geen moment meer echt in de wedstrijd en kreeg een lesje in effectiviteit en rebound. KZ had soms aanvallen met acht doelpogingen. De topschutters bij Dalto waren niet scherp genoeg en er werden teveel vrije ballen gemist. Dat kostte Dalto uiteindelijk de wedstrijd, alhoewel Dalto nog lange tijd kansen had om de wedstrijd te kantelen, want KZ speelde ook niet goed, maar was wel zuiverder in de afwerking. Eindstand 22-20. Zo kwam er een einde aan deze editie van de Korfbal League. Een seizoen waarin Dalto 1 wisselvallig presteerde, met hele mooie overwinningen en kansloze nederlagen. Het eind en het toetje waren heel mooi, maar helaas moet de ploeg genoegen nemen met een tweede plaats. Jammer voor Bob de Jong die zijn laatste zaalwedstrijd voor de hoofdmacht van Dalto speelde en deze graag had afgesloten met een hoofdprijs. Na dit seizoen stopt hij met spelen op het hoogste niveau.

Bosbad Leersum is er klaar voor

LEERSUM  Groep 8 van basisschool De Hoeksteen uit Leersum heeft vrijdag 16 april geholpen met het Bosbad weer klaar te maken voor opening op 30 april.

Lees verder op de website van De Kaap

Open middagen op basisschool De Ontdekkingsreis

DOORN  Liggend aan de rand van het bos tussen Drieberen en Doorn bevindt zich de bijzondere basisschool De Ontdekkingsreis. Op deze school is er ruimte voor kinderen om zich te ontwikkelen vanuit het vertrouwen in hun eigen kwaliteiten en talenten.

Lees verder op de website van De Kaap

Vriendjesmiddag de Haaskamp

AMERONGEN  De jongste hockeyers van de Haaskamp en hun vriendjes gingen afgelopen woensdag op een speelse manier met stick en bal bezig. Ook de schooljeugd uit Amerongen en Leersum, die op school al een hockeytraining had gehad, kwam een kijkje nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

20 april 2010

tijd: 14:15 uur  temperatuur: 13 °C

Burgemeesterpark Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Extra rijstroken A12 Utrecht-Veenendaal

VEENENDAAL  De A12 tussen Utrecht en Veenendaal krijgt meer rijstroken. Het verkeer op de snelweg staat er nu regelmatig vast. Met de extra stroken moeten die problemen de komende jaren worden aangepakt.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Feest voor juf

LEERSUM  Juf Angely Koster heeft een bijzondere verjaardag gehad. Op woensdag 14 april begon de dag voor juf Angely Koster wel heel bijzonder. Tot kwart over acht was er op de hele Daltonschool Meander geen kind of collega te ontdekken.

Lees verder op de website van De Kaap

75-jarig jubileum Diaconessenhuis

AMERONGEN  Onder het thema ‘Met het oog op de toekomst’ werd zaterdag 17 april het 75-jarig jubileum van het Zendings-Diaconessenhuis gevierd.

Lees verder op de website van De Kaap

Ontwikkelingen minicultuurhuis / brede school Maarsbergen

MAARSBERGEN  Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren naar een combinatie van een minicultuurhuis en brede school in Maarsbergen.

Al langer werkt de gemeente in samenspraak met de klankbordgroep Maarsbergen aan een voornemen om de peuterspeelzaal te vernieuwen en om te vormen tot een multifunctionele ruimte. De provincie Utrecht heeft hiervoor al subsidie toegezegd. Ook zijn de Rabobank en de Woningbouwvereniging Maarn financieel bij het plan betrokken. De multifunctionele ruimte biedt extra mogelijkheden voor buitenschoolse opvang. Daarnaast kan de ruimte worden gebruikt voor bijvoorbeeld cultureel- en muziekaanbod voor volwassenen en activiteiten voor ouderen en jongeren.

Om het plan haalbaar te maken, wordt nu een combinatie gemaakt met een bouwplan voor openbare basisschool De Merseberch dat in het huisvestingsprogramma voor scholen staat. Door voorzieningen te delen, kan in Maarsbergen een aantrekkelijke brede school worden ontwikkeld. Door plannen te combineren kan in één gunstige bouwstroom worden gewerkt. Bij het plan wordt ook de geplande opwaardering van het schoolplein en de speelvoorzieningen betrokken.

Een externe projectleider gaat in de komende maanden met alle partners samen een plan in kaart brengen. De planning is gericht op besluitvorming in de tweede helft van dit jaar.

Jan Akkerman en Göksel Yilmaz in Beauforthuis

AUSTERLITZ  Vrijdag 23 april treedt Jan Akkerman samen met Göksel Yilmaz (zang, gitaar, saz) op in het Beauforthuis. Göksel speelt Turkse, Arabische en Koerdische wereldmuziek en Jan zal zich daarbij voegen met voornamelijk akoestische gitaar en luit.

Zo’n creatieve oerknal van twee musici die elkaar nog niet kennen is typisch voor het Beauforthuis (zo duelleerde Akkerman eerder met Eric Vloeimans). Een bijzonder concert in een Turkse lounge-sfeer, waarbij je op het puntje van je stoel zit. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.

Göksel Yilmaz is geboren in Nederland en is van Arabische afkomst. Op jonge leeftijd speelde hij al saz en specialiseerde hij zich in de Turkse volksmuziek. Later studeerde hij klassiek gitaar aan het conservatorium te Enschede bij de bekende concertgitarist en componist Louis Ignatius Gall. 
Jan Akkerman is al veertig jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen van Nederlandse bodem. Hij maakte meer dan een dozijn soloplaten, waarmee hij zich van zijn verschillende kanten liet zien en waarop hij zijn creativiteit de vrije loop liet gaan. Ook op de wereldwijde podia is Akkerman al jarenlang veelvuldig te zien. Niet voor niets kan Akkerman internationaal nog steeds rekenen op een grote schare liefhebbers van zijn muziek. Concerten van Jan Akkerman zijn altijd weer anders: fris, energiek en nooit voorspelbaar. Als authentieke improvisator laat hij zien waartoe hij in staat is.
Vrijdag 23 april 2010, 20:15 
Jan Akkerman en Göksel Yilmaz Ensemble 
entree € 15,00 | reductieprijs € X (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Amerongers helpen Roemenen

AMERONGEN  Addy van Eck en Willem van Weelden zullen van 24 april tot en met 1 mei weer naar Câmpina en omgeving gaan om aan ruim 120 gezinnen voedselpakketten uit te delen.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

21 april 2010

tijd: 13:40 uur  temperatuur: 10 °C

Aart van Lutzenburglaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Weidemarkt Openbare Basisschool Dolfijn

DRIEBERGEN  Op zaterdag 24 april organiseert de Openbare Basisschool Dolfijn de jaarlijkse Weidemarkt. Alle kinderen van beide locaties verzamelen zich op locatie Noord aan de Weidestraat: om deel te nemen aan een of meer workshops – en om de fantastische, door ouders gemaakte hartige taarten, pannenkoeken of gebakjes te proeven natuurlijk.

Verspreid over het hele schoolgebouw zijn er vele verschillende workshops: razendsnelle zeepkisten timmeren, met een hele club swingend slagwerk produceren, bonbons maken, bloemen vilten, waterraketten fabriceren (en lanceren!), acrobatiek en schermen, of fotolijstjes, waaiers, een suikerklontjeskasteel of spaarvarkentjes maken. Buiten staat een luchtkussen, er is een laboratorium en een beautysalon, en nog veel meer. Een bijzondere workshop is ook Theatersport – lekker snel improviserend toneelspelen, een beetje à la De Lama’s op tv. Bij wijze van uitzondering mogen ook de ouders hieraan meedoen.

De kinderen betalen de workshops en consumpties met speciale strippenkaarten, die in de school verkrijgbaar zijn. Een deel van de opbrengst wordt als altijd voor iets extra’s in de school zelf gebruikt; dit jaar krijgt locatie Zuid een betere licht- en geluidsinstallatie.

Een groot deel gaat echter naar een ander goed doel. Dit keer is gekozen voor de Driebergse Stichting Veri-Olanda. Deze stichting biedt hulp aan de allerarmsten in Roemenië. Velen kennen de stichting wellicht van de boekenkraam op de Koninginnenmarkt en de voedselinzameling in alle supermarkten van Driebergen in november. Zo’n 130 mensen in Arad en omgeving worden geholpen aan eten, kleding of het opzetten van een eigen bedrijfje. Daarnaast worden spullen ingezameld voor het opzetten of verbeteren van bijvoorbeeld scholen en  ziekenhuizen. Veri-Olanda verzorgt drie à vier transporten per jaar naar Roemenië. Meer informatie is te vinden op www.veriolanda.nl.

De Weidemarkt wordt traditioneel afgesloten met een playbackshow. De voorrondes zijn al geweest, en gezien de kandidaten belooft de finale een groots feest te worden. De show vormt de finale van een onvergetelijke dag, die zoveel mogelijk geld voor Roemenië moet opleveren.

Weidemarkt, OBS Dolfijn, Weidestraat 1, Driebergen
zaterdag 24 april 2010, 10.30-17.00 uur; theatersport 14.15 en 15.00 uur, playbackshow 16.00 uur

Meer informatie:
Gina Mimpen, directrice
0343-513216 | 06-11001252 | directie@obsdolfijn.nl

Groep 8 De Wijngaard wint hoofdprijs.

DOORN  Maandag 19 april mocht groep acht van CBS De Wijngaard de hoofdprijs in ontvangst nemen die zij met de wedstrijd ‘kraak de kluis’ hadden gewonnen.

Lees verder op de website van De Kaap

Roemeense bende gepakt

ZEIST  Dinsdagmiddag stond een agent in burger samen met collega’s in uniform bij een aanrijding met alleen schade op de Driebergseweg, ter hoogte van de Blikkenburgerlaan. Daar zag hij een groep van vijf mannen die zich zeer schichtig gedroeg en kennelijk niet langs een opvallende politieauto wilde lopen. De agent stelde andere geüniformeerde collega’s telefonisch op de hoogte en verzocht hen het vijftal te controleren.
 
Terwijl agenten naar de groep zochten, werden zij door een passante aangesproken. Zij meldde dat de groep bij het zien van de politieauto de Heideweg was in gerend. Bij onderzoek in de omgeving troffen agenten op twee verschillende plekken geprepareerde tassen aan, met daarin een lederen jas en een T-shirt. Bij station Driebergen troffen agenten vier van de vijf verdachten aan. Het viertal, Roemeense mannen van 24, 26, 29 en 33 jaar oud, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De vijfde verdachte werd niet meer aangetroffen.
 
Agenten stelden een onderzoek in naar waar de verdachten de goederen kennelijk gestolen hadden, maar dat leverde niets op. Wel bleek dat de groep die middag had geprobeerd diefstallen te plegen bij een winkel in Zeist en dat dit op bewakingsbeelden was vastgelegd. De verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Fietsen van Verona naar Amerongen

HEUVELRUG  Om sporten en beweging onder de aandacht van de jeugd te brengen fietsen zes jongeren in zes etappes van het Italiaanse Verona naar Amerongen een afstand van bijna 1400 kilometer.

Lees verder op de website van De Kaap

Groot oranje feest in Amerongen

AMERONGEN  De oranjevereniging Amerongen organiseert een foute-muziek-feest. De Laan wordt op koninginnedag geheel omgetoverd in een feestplein. 

Lees verder op de website van De Kaap

Leerlingen doen verkeersexamen

DOORN  De leerlingen van groep 7 op Hoog Moersbergen, De Triangel, De Wijngaard en De Kameleon zullen op 27 april aan het praktisch Verkeersexamen deelnemen. In totaal doen er ongeveer 120 leerlingen aan mee.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

22 april 2010

tijd: 13:40 uur  temperatuur: 12 °C

De Warande Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Pyramide van Austerlitz weer gesloten

AUSTERLITZ  De Pyramide van Austerlitz is weer gesloten. De obelisk, bovenop de pyramide, is in de afgelopen decennia steeds schever komen te staan en beweegt ook af en toe. Deskundigen proberen het hoogtepunt van het monument te stabiliseren.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Ede Staal, Brel & Piaf in Beauforthuis

AUSTERLITZ  De Groningse zanger Ede Staal behoort tot de grootste artiesten van Nederland. Hij was een van de allereersten die doorbrak met streektaal. Op 25 april zingt Frans Bloem zijn werk in het Beauforthuis.

Bij leven verwierf Staal al grote bekendheid in zijn eigen Groningen, na zijn overlijden in 1986 volgde langzaamaan de rest van het land. En terecht! Frans Bloem, geboren in Groningen in dezelfde streek als Ede Staal en al vijfentwintig jaar wonend in New York, brengt nu een programma over Staal, de Jacques Brel van het hoge Noorden, met uitstapjes naar geestverwanten als Piaf en Brel. Pianist Guus Westdorp werkte met o.a. Shaffy en List en tourt regelmatig met Brel-vertolkster Micheline. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
zondag 25 april, 17.00 u 
Frans Bloem & Guus Westdorp (piano) 
Een Groninger zingt Ede Staal 
entree € 17,50 | reductieprijs € 12,50 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Candia’66 vecht met degradatiespook

RHENEN  Het had heel veel gescheeld als Candia’66 woensdagavond de inhaalwedstrijd tegen SV Loosdrecht had gewonnen. De ploeg had dan de laatste plaats overgedaan aan VRC. Het mocht niet zo zijn.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Drie kampioensteams bij Reflex gehuldigd

MAARN  Het is een goed seizoen voor de tafeltennisspelers van TTV Reflex uit Maarn. Van de 5 seniorenteams zijn er 2 kampioen geworden in hun klasse en ook het enige jeugdteam mocht de kampioensbeker in ontvangst nemen.

Lees verder op de website van De Kaap

Ruziënde buren gestopt met praten

LEERSUM  De onderhandelingen tussen de familie Griffioen en hun buurman aan de Rijksstraatweg zijn vastgelopen. Een woordvoerder van de rechtbank maakte donderdag bekend dat advocaat Tomlow de rechtbank om een vonnis heeft gevraagd.

Lees verder op de website van De Kaap

Coalitie presenteert programma: SamenWerk in Uitvoering

HEUVELRUG  De coalitiepartijen VVD, GroenLinks/PvdA en D66, hebben het programma ‘SamenWerk in Uitvoering’ gepresenteerd. De drie partijen zijn dik tevreden.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

23 april 2010

tijd: 14:50 uur  temperatuur: 13 °C

Drieklinken Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat

Fractievoorzitter D66 Zeist stapt uit partij

ZEIST  Fractievoorzitter Koos van Gemeren van D66 in Zeist is uit zijn partij gestapt. Hij is het niet eens met de beslissing van zijn fractie om in het nieuwe college de portefeuille Middelen te claimen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Opening Kanoroute Grift/ValleikanaalRHENEN   Vandaag is de kanoroute op het Valleikanaal en de Grift officieel geopend op het terrein van Zorgcentrum Zideris in Rhenen. Deze route loopt letterlijk langs de Grebbelinie, van Rhenen tot aan Leusden. De openingshandeling is verricht door mevrouw J.M.P. Moons, dijkgraaf van Waterschap Vallei & Eem en de heer drs. J.H.A. van Oostrum, bestuurslid van het Recreatieschap Utrechtse Heuvelrug, Vallei- en Kromme Rijngebied en burgemeester van de gemeente Rhenen.

vergroot foto

Vanaf vier uur, tot half zes, is er een publieksfeest voor geïnteresseerden. De kanovereniging De Bovenste Polder geeft een korte demonstratie. Er zijn ook enkele activiteiten voor kinderen, zoals een stukje kanoën. Het is wel aan te raden om hiervoor aan te melden in verband met beperkte capaciteit, dat kan via c.neessen@recreatiemiddennederland.nl.

‘Met de kano langs de Grebbelinie’
Tijdens de opening zal ook het routeboekje: ‘Met de kano langs de Grebbelinie’ worden gepresenteerd. In dit boekje wordt de hele kanoroute langs de Grebbelinie beschreven, verdeeld over 4 trajecten. In het waterbestendige boekje zijn niet alleen de routes beschreven maar ook allerlei wetenswaardigheden over de natuurgebieden langs de routes, de stuwen, vistrappen en niet te vergeten de werken van de Grebbelinie.

Het plan voor een kanoroute langs de Grebbelinie is ontstaan in 2005/2006. Het rondje Leusden bestond toen al. In 2007 zijn negen steigers tussen Scherpenzeel en Veenendaal aangelegd. Afgelopen winter is de route compleet gemaakt met twaalf steigers tussen Veenendaal en Rhenen.

Mauthausen Liederen in Gedachteniskerk in Rhenen

RHENEN  Eén van de hoogtepunten in de aanloop tot de herdenking van 4 mei vormt zeker het vierjaarlijkse concert door een groot samengesteld koor, waarbij de Mauthausen Liederencyclus van Theodorakis centraal staan.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Lionsclub Maarn Maarsbergen vertegenwoordigd op koninginnemarkt

MAARN  Lionsclub Maarn Maarsbergen is dit jaar met vier kramen vertegenwoordigt op de koninginnemarkt. Naast de verkoop van boeken worden er zelfgebakken cake en taarten te koop aangeboden.

Lees verder op de website van De Kaap

Oranjefeesten gaan door

LEERSUM  De drie initiatiefnemers voor de doorstart van de Oranjevereniging hebben versterking gekregen van vier enthousiaste Leersumers.

Lees verder op de website van De Kaap

Bouwhelmen op voor SamenWerk in Uitvoering

HEUVELRUG  Met het uitdelen van bouwhelmen aan alle fractievoorzitters lanceerde coalitiepartij D66 het coalitieakkoord SamenWerk in Uitvoering op een ludieke manier.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

Deze week zijn in het Wildbaanpark
aan de Hoofdstraat in Driebergen
twee beeldhouwwerken geplaatst.
De beelden zijn  geplaatst in het kader
van het  kunstevenement ‘een lint vol
lust’.  De beelden zijn van Ton Kalle.
Voor meer informatie:
http://www.eenlintvollust.nl/
http://www.tonkalle.nl/

24 april 2010

tijd: 14:25 uur  temperatuur: 19 °C

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Candia’66 gedegradeerd uit tweede klasse

RHENEN  Verslagenheid in het kamp van Candia’66. De Rhenense tweedeklasser vocht voor wat het waard was tegen SVL, maar moest uiteindelijk toch buigen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM morst punten

MAARN  In de strijd om promotie naar de derde klasse liet SVMM vandaag dure punten liggen in Utrecht. Tegen Zwaluwen kwam de ploeg van trainer Fred Veenstra niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Lees verder op de website van De Kaap

DVSA fors onderuit

AMERONGEN  DVSA, de ploeg van de scheidende trainer Pieter van de Grift, leed vandaag een afgetekende nederlaag in de uitwedstrijd tegen de zaterdagamateurs van Elinkwijk.

Lees verder op de website van De Kaap

Nieuwe bluswaterputten op de Utrechtse Heuvelrug in gebruik genomen

RHENEN  De commissaris van de Koningin, Roel Robbertsen, heeft samen met burgemeester Frits Naafs (Utrechtse Heuvelrug) en burgemeester Koos Janssen (Zeist) op ludieke wijze 45 nieuwe waterputten in gebruik genomen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Speelplaatsen onder de loep

MAARN  Hoog op het prioriteitenlijstje van aan te pakken projecten binnen het speelruimtebeleidsplan (onderdeel jongerenbeleid van de gemeente) staat ‘De Pol’ in Maarn Zuid.

Lees verder op de website van De Kaap

Onthulling beeld op Doorns plein

DOORN  Voorzitter Reeringh van de Stichting Doorns Belang (SDB) en burgemeester Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zullen op woensdag 28 april het kunstwerk Spring onthullen op het plein voor het Cultuurhuis.

Lees verder op de website van De Kaap

Foto van de dag (kopie)

25 april 2010

tijd: 14:15 uur  temperatuur: 22 °C

Hoofdstraat 89 Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Omwonenden blussen bosbrand

ZEIST In Zeist grepen omwonenden snel in toen zij zagen hoe een brandje ontstond in het bos. Zij renden zelf het stuk natuur bij de Krakelingweg in om de vlammen te blussen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Brandstichting

RHENEN  In de nacht van zaterdag op zondag kreeg de politie om 1. 30 uur een melding van brandstichting in de Plantsoenstraat. Jongeren zouden allerlei spullen zoals een fiets, papier en karton in brand hebben gestoken.
Agenten konden op aanwijzing van getuigen in ieder geval een 19-jarige jongen uit Rhenen aanhouden in verband met betrokkenheid bij de brand. Bij die jongen werden ook alcoholische dranken en softdrugs in beslag genomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Openlijke geweldpleging

ZEIST  Drie personen zijn zondag 25 april om 3.35 uur aangehouden in verband met een vechtpartij bij bij een horecagelegenheid in de Dorpsstraat.

Een 17-jarige en een 18-jarige jongen uit Odijk waren in de horecagelegenheid waar binnen een conflict was ontstaan over een consumptie. Een medewerker van de zaak zou de twee vervolgens hebben gevraagd te vertrekken. Deze medewerker zou toen door de 18-jarige jongen bij zijn keel gegrepen zijn en zijn gaan slaan. Een andere medewerker heeft de jongens toen uit de zaak gezet. Politieagenten troffen deze 25-jarige medewerker en de 17-jarige jongen buiten vechtend aan.
De drie personen zijn meegenomen naar het bureau. De ouders van 17-jarige jongen zijn in kennis gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Fietsster gewond bij aanrijding

ZEIST  Een 49-jarige fietsster uit Zeist is vrijdagochtend 23 april gewond geraakt toen zij werd aangereden door een personenauto, bestuurd door een 44-jarige Zeistenaar.

Het ongeval vond plaats op de Waterigeweg. De vrouw fietste over het fietspad in de richting van Bunnik. De man  kwam vanuit de Laan van Cattenbroek en zag de fietsster over het hoofd. Met de auto tikte hij haar aan, waarna zij viel. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen overgebracht naar het Lorentz-ziekenhuis.

Eef van Breen Group: Playing Games

AUSTERLITZ  Volgens het Parool kan je niet naar Eef van Breen luisteren zonder minstens eenmaal aan Chet Baker te denken. Met zeven topmusici (op o.m. viool, cello en harp) creëert trompettist/zanger Eef van Breen op 26 april in het Beauforthuis een muzikale toestand waarin de zintuigen tot het uiterste geprikkeld worden met uitgebalanceerde composities, duizelingwekkende improvisaties en ontroerende liedjes. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
maandag 26 april, 20:15 uur 
Eef van Breen Group – Playing Games 
entree € 15 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Negen huishoudens vinden nieuw onderdak in Rhenen

RHENEN  Directeur Eep van Dijk van de Rhenense Woningstichting heeft dinsdag de sleutels overhandigd aan de familie Klaassen-Boudens. Zij betrekken één van de negen nieuwe huurappartementen aan de Stationsweg in Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Foto van de dag (kopie)

26 april 2010

tijd: 11:00 uur  temperatuur: 16 °C

Rosariumlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Installatie en nieuwe wethouders

HEUVELRUG  Donderdag 22 april heeft de raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug vier wethouders benoemd. Samen met burgemeester Frits Naafs vormen Elisabeth van Oostrum, Roy Pamboer, Robbert Waltmann en Tim Verhoef het college van burgemeester en wethouders. De wethouders zaten als raadsleden in de gemeenteraad. Na hun benoeming als wethouder is hun plaats in de gemeenteraad ingenomen door:
 
    •    Phia Bruggink-Gunneman (VVD)
    •    Stan Klijnhout (VVD)
    •    Erwin Kamp (D66)
    •    Liesbeth Reitsma (GroenLinks PvdA)

Bazarcommissie Efrathakerk haalt geld op voor zieke kinderen

OVERBERG  De bazarcommissie van de Efrathakerk in Overberg heeft 4500 euro opgehaald voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Het geld is overhandigd aan Anne Kerstholt en Petra Smeekes, fondsenwervers van het ziekenhuis.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM pakt periodetitel, maar geeft rechtstreekse kans op promotie weg

MAARN/MAARSBERGEN  Na een zeer slechte periode werd twee weken geleden uiteindelijk nog gewonnen van Bunnik. Dit gaf de ploeg uit Maarn net weer het bekende duwtje in de rug en etaleerde zich in de 1e helft tegen Zwaluwen tot grote hoogte.

Lees verder op de website van De Kaap

Volleybal: Enervomannen verliezen eerste wedstrijd

HEUVELRUG  De mannen van Enervo zijn er niet in geslaagd het promotieduel tussen met Jupiter in winst om te zetten. De kansen op promotie zijn daardoor wel erg klein geworden.

Lees verder op de website van De Kaap

Groen Centraal en Besseling nemen groene bus in gebruikDRIEBERGEN Vandaag is de eerste rit gereden met de bussen die rijden op biogas. Groen Centraal – een samenwerkingsverband tussen de grote conferentiecentra op de Utrechtse Heuvelrug –  en taxibedrijf Besseling zijn een samenwerking aangegaan voor duurzaam vervoer. 

In Driebergen werd het startschot gegeven en werden alle bussen officieel in gebruik genomen. 
Al geruime tijd is het samenwerkingsverband Groen Centraal op zoek naar een geschikte partner voor het verzorgen van het vervoer van en naar station Driebergen-Zeist op een duurzame wijze. In taxibedrijf Besseling heeft zij de perfecte partner gevonden die van begin tot eind mee wilde denken. 

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op een belangrijke manier bijgedragen aan dit project, door een zeer centraal gelegen taxistandplaats ter beschikking te stellen, alle bewegwijzering op het station aan te passen en een duurzame haltepaal op zonne-energie te verzorgen.

De unieke samenwerking zorgt ervoor dat gasten van de conferentiecentra Hotel Zonheuvel en Kaap Doorn uit Doorn, Landgoed de Horst en de Bergse Bossen uit Driebergen en Woudschoten en het KNVB Hotel uit Zeist op een duurzame en voor hen snelle, comfortabele en goedkope manier op de plaats van bestemming kunnen komen.

Schoolvoetbal 2010

DRIEBERGEN  14 en 21 april zijn weer de jaarlijkse schoolvoetbaldagen gehouden op de velden van de vvCDN. Deze twee dagen zijn weer een fantastisch succes geworden vooral door de weergoden en de perfecte organisatie die elk jaar weer veel werk verzet om de organisatie neer te zetten.
Alle wedstrijden werden geleid door scheidsrechters van de vvCDN die allen een uitstekende opleiding hebben gehad van Paul Kooiman.
Er werd precies op tijd begonnen en vooral bij de onderbouw was het spannend omdat veel wedstrijden in een gelijk spel eindigden zodat de prijsuitreiking 15 minuten later was. Burgermeester F.Naafs reikte na afloop de prijzen uit.

vergroot foto3   vergroot foto2   vergroot foto1

Bij de bovenbouw was het ook spannend. De prijsuitreiking door wethouder Salverda hier was zijn laatste taak in  hoedanigheid als dorpswethouder.

De uitslagen waren bij de onderbouw: .
Jongens 3  1e Zonheuvel 2 2e Kring 1
Jongens 4 1e Coolsma 1  2e Zonheuvel 1
Jongens 5 1e Dolfijn 1  2e Zonheuvel 2
Meisjes ¾ 1e Uilenburcht 1 2e Coolsma 2
Meisjes 5/6  1e Uilenburcht 2  2e Zonheuvel 2

De uitslagen bij de bovenbouw waren:
Jongens 6  1e Zonheuvel 1  2e Kring 1
Jongens 7  1e Valkenheuvel 1  2e Uilenburcht 1
Jongens 8  1e Dolfijn 1  2e Valkenheuvel 1
Meisjes 7  1e Uilenburcht 2  Kring 1
Meisjes 8  1e Kring 1 2e Uilenburcht 2


Racefietser aangereden

RHENEN  Een 53-fietser uit Wageningen is zondag gewond geraakt bij een aanrijding op de Grebbeweg ter hoogte van Ouwehands Dierenpark. Een 56-jarige automobiliste uit Maurik die afsloeg ter hoogte van de inrit, zag de fietser, die omstreeks 13.00 uur op het fietspad reed, over het hoofd.

Het slachtoffer viel op grond. Met rugklachten is de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie bekijkt of proces-verbaal moet worden opgemaakt.

Bromfietser gewond bij aanrijding

DRIEBERGEN  Een 41-jarige bromfietser uit Driebergen is zondag 25 april omstreeks 18.45 uur gewond geraakt bij een aanrijding met een personenauto. Het ongeval vond plaats op de Van Rijckevorselstraat.

De bromfietser reed op de Hoofdstraat en sloeg linksaf de Van Rijckevorselstraat in. Daarbij kwam hij in botsing met de auto van een eveneens 41-jarige Driebergenaar, die vanuit de Van Rijckevorselstraat richting de Hoofdstraat reed. Volgens een getuige had de bromfietser de binnenbocht genomen. Het slachtoffer is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het UMC.

Ingezonden brief: Zomaar een zaterdagavond in Rhenen

RHENEN  Het is zaterdagavond, de avond van 24 april 2010. Een ogenschijnlijk rustige avond lijkt het te worden. Dat op zich, mag al als een bijzonderheid worden aangemerkt, want de Plantsoenstraat in Rhenen is in het weekend bij herhaling het domein van overlast bezorgende hangjeugd.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Aanmelding speelweek Leersum

LEERSUM  Dit jaar wordt er opnieuw een speelweek georganiseerd in het Bosbad Leersum. Deze vindt plaats van maandag 5 juli tot en met donderdag 8 juli en heeft als thema ‘Piraten’.

Lees verder op de website van De Kaap

DEV Doorn 1 doet zichzelf de das om en geeft de overwinning uit handen

DOORN  Op een prima bespeelbaar veld en met een lekker voorjaarszonnetje was het zaterdag er op of eronder voor DEV Doorn. De boodschap vooraf was duidelijk, wil je nog wat in een evt. nacompetitie moet er vandaag bij VOP gewonnen worden.

Lees verder op de website van De Kaap

Hemur Enge maatje te groot voor Oosterbeekse ploeg

AMERONGEN  Tegen het laaggeplaatste Onder Ons uit Oosterbeek kon Hemur Enge deze week geen punten laten liggen. Het jonge Amerongse team was een maatje te groot voor de thuisclub, die sinds de zomervakantie geen overwinning binnenhaalde.

Lees verder op de website van De Kaap

27 april 2010

tijd: 14:00 uur  temperatuur: 17 °C

De Hermelijn Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Acht meter hoog beeld van Rob Schreefel geplaatst op voorplein Slot Zeist

ZEIST  Dinsdag 27 april is op het voorplein van Slot Zeist een acht meter hoog beeld geplaatst van de bekende beeldhouwer Rob Schreefel. In het kader van ‘een Lint vol Lust’ worden de komende periode op en in 18 buitenplaatsen ruim 70 beelden geplaatst. Het beeld op het Slotplein is op spectaculaire wijze geplaatst door Rob Schreefel. Het kostte twee dagen om dit beeld, van verschillende zwerfstenen, te plaatsen. Met hulp van een kraanwagen heeft Rob Schreefel van deze zwerfstenen ter plekke een prachtig beeld gemaakt. Het is de eerste keer in dat hij dit beeld heeft geplaatst en tentoonstelt.

vergroot foto1    vergroot  foto2

‘Een Lint vol Lust’ start op 29 en 30 mei met een feestelijk openingsweekend. Bijzondere buitenplaatsen en prachtige hedendaagse kunstwerken zijn één geheel. Bezoekers van jong tot oud krijgen de uitzonderlijke gelegenheid om 18 historische buitenplaatsen en tuinen te bezichtigen langs de Stichtse Lustwarande. Ruim 30 kunstenaars zullen meer dan 70 beelden exposeren. Onder andere bij Villa Nuova, Lenteleven, Slot Zeist, Landgoed de Reehorst, Landgoed de Horst en het Von Gimborn Arboretum.

De kunst die binnen in de buitenplaatsen is geëxposeerd is alleen te bezichtigen tijdens het openingsweekend op 29 en 30 mei. De kunst buiten blijft te bezichtigen tot 21 augustus. Het lint is ongeveer 10 kilometer lang: van Villa Nuova in Zeist tot het Von Gimborn Arboretum in Doorn. De locaties zijn buiten te herkennen aan vlaggen, spandoeken en paarse linten.

Meer informatie op www.eenlintvollust.nl
De website vertelt u meer over de verkooppunten van ‘een Lint vol Lust’,  alle deelnemende kunstenaars, buitenplaatsen en extra activiteiten (o.a. muziek, poëzie) die worden georganiseerd tijdens dit openingsweekend. Ook vindt u hier de informatie over wandelroutes, fietsverhuur en arrangementen met aangesloten restaurants.
Een toegangskaart kost € 9,00 per persoon. Daarmee kunt u alle deelnemende buitenplaatsen bezoeken. U ontvangt naast de toegangskaart ook een rugzakje met daarin de catalogus, de route en een bon voor een gratis kopje koffie.

Lego Incidenten City op 30 april

DOORN  Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de vrijwillige Brandweer Doorn komt de Lego Incidenten City naar Doorn. Deze grootste brandweer-incidentenverzameling van Lego-steentjes is op vrijdag 30 april van 12.30 tot 16.30 uur te zien in de brandweerkazerne aan de Kampweg in Doorn.

Lees verder op de website van De Kaap

Sneller en veiliger oversteken bij Pyramide van Austerlitz

AUSTERLITZ  De provincie Utrecht gaat de oversteken bij de Pyramide van Austerlitz en de nabijgelegen Traayweg veiliger maken voor fietsers en voetgangers. Beide locaties bevinden zich op de provinciale weg N224 tussen Zeist en de aansluiting met de N227 (Quatrebras).

Door de toename van de hoeveelheid verkeer vormt de oversteekbaarheid van de provinciale wegen op veel plaatsen een knelpunt. De knelpunten op de N224 worden in het najaar van 2010 aangepakt.

Nieuwe oversteek Pyramide
Fietsers en voetgangers die bij de Pyramide van Austerlitz willen oversteken, moeten vaak lang wachten op een goed en veilig moment. Vanwege de toenemende bezoekersaantallen vormt deze oversteek een steeds groter knelpunt. Om het oversteken korter en veiliger te maken, komt er een nieuwe oversteek met een verhoogd rustpunt van drie meter breed in het midden van de weg. Op die manier kunnen fietsers en voetgangers in twee keer oversteken.

Centrale toegang Pyramide
Deze nieuwe oversteek komt op dezelfde plaats als de toegang van de Pyramide voor het autoverkeer. Op die manier ontstaat er één overzichtelijke in- en uitgang voor alle verkeersdeelnemers.
Om de middengeleider te kunnen aanleggen, moeten we de weg ter plaatse iets verbreden, het fietspad een stukje verleggen en de bushalte verplaatsen. Daarnaast komt er een opstelvak voor linksafslaand verkeer uit de richting Zeist naar de Pyramide.

Nieuwe oversteek Traayweg
Aan de westzijde van de kruising N224-Traayweg bevindt zich een fietsoversteek die de bosgebieden aan weerszijden van de N224 met elkaar verbindt. Deze oversteek vormt een belangrijke schakel in het recreatieve fietsroutenetwerk. Ook voetgangers maken van deze oversteek gebruik. Vanwege het drukke verkeer, moeten fietsers en voetgangers vaak lang wachten om veilig te kunnen oversteken. Een verhoogd rustpunt van drie meter breed in het midden van de weg, gaat ervoor zorgen dat het oversteken vlotter en veiliger wordt.
Om de middengeleider te kunnen aanleggen, zijn wat kleine aanpassingen nodig aan de weg en aan het fietspad.

Jonge gemeente Utrechtse Heuvelrug presteert goed

HEUVELRUG  De ‘jonge’ gemeente Utrechtse Heuvelrug presteert goed. Dat blijkt uit een kwaliteitsmeting die de provincie Utrecht heeft laten uitvoeren, vier jaar na de fusie. Gemeente Utrechtse Heuvelrug bestaat pas sinds 1 januari 2006 en is net aan haar tweede raadsperiode begonnen. Zeker in het licht van de korte bestaansduur presteert de gemeente goed. Met een relatief kleine organisatie en lage lasten voor de inwoners slaagt de gemeente erin goed te werken. Bij het vaststellen van beleid, maar ook bij de uitvoering daarvan. De gemeente besteedt veel aandacht aan communicatie met haar inwoners.

De provincie Utrecht heeft de kwaliteitsmeting uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Er is onderzoek gedaan naar de bestuurlijke cultuur, de betrokkenheid van de burgers, het dorpenbeleid en het voorzieningenniveau. Per kern (Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg) is een representatief gedeelte van de bevolking bevraagd. Voor een aantal onderwerpen is aan de deelnemers gevraagd om de huidige situatie te vergelijken met de situatie vóór de herindeling.

Informatievoorziening
De bestuurlijke cultuur krijgt in alle dorpen een voldoende voor de bereikbaarheid, reactiesnelheid, klantvriendelijkheid en het handelen van burgemeester, wethouders en raadsleden. Zeventig procent van de inwoners vindt dat ze goed worden geïnformeerd over plannen van de gemeente. Inwoners van Overberg en Doorn vinden relatief vaak dat de informatievoorziening na de herindeling is verbeterd, terwijl inwoners van Leersum en Amerongen deze juist vaker vinden verslechterd. Hierbij is opvallend dat Overberg voor de herindeling bij de gemeente Amerongen hoorde. Bijna zestig procent van de inwoners vindt dat de afstand tussen burgers en lokale politiek na de herindeling is gegroeid; dit geldt het sterkst voor inwoners van Amerongen (70%). Ongeveer tien procent van de inwoners heeft wel eens een raadsvergadering in de nieuwe gemeente bezocht; dit is drie keer zo weinig als in de oude (veel langer bestaande) gemeenten.

Indianenmiddag bij bezoekerscentrum de Boswerf

ZEIST  Op zondag 2 mei kunnen kinderen zich bij Bezoekerscentrum De Boswerf helemaal uitleven als indiaan. Ze kunnen een dromenvanger maken, indianenbroodjes bakken boven een kampvuur en spelen in een prachtige tipi (indianentent). Het wordt helemaal een feest als kinderen zich thuis als indiaan verkleden.

Geen nachtmerries  met een dromenvanger boven je bed
Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. Vaak zitten er kraaltjes en steentjes in het web en onder de ring hangen veren. De dromenvanger wordt echt iets van jezelf als er je er persoonlijke dingetjes in verwerkt. Eeuwenlang maken Indianen al dromenvangers om boven het bed van hun kinderen te hangen. ‘s Nachts worden de nare dromen gevangen in het ‘web’. Fijne dromen gaan ongehinderd naar het centrum van de dromenvanger en bereiken dan de dromer. Indianen en Aboriginals geven een dromenvanger aan pasgeborenen cadeau.
Deelname aan de activiteit kost € 3,00 per persoon.
 
Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 uur tot 16.30 uur. Van dinsdag toten met vrijdag kunt u er terecht van 10.00 uur tot 16.30 uur.
Voor meer informatie kunt u ook onze website raadplegen: www.boswerf.nl of bellen naar Bezoekerscentrum De Boswerf tel: 030- 69 22 393
U vindt het Bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbosch.Gewond bij aanrijding

ZEIST Maandagmiddag omstreeks drie uur reed een 81-jarige fietser uit Zeist over de Slotlaan. De man wilde op een gegeven moment afslaan en zag kennelijk een automobilist over het hoofd terwijl die net aan het inhalen was. De fietser werd licht geraakt, kwam in onbalans en kwam ten val. Met vermoedelijk inwendig letsel werd hij vervoerd naar het ziekenhuis.

SVMM 2 wint kampioenschap

MAARN  SVMM 2 is zaterdag, door een 3-0 overwinning op directe concurrent Candia, kampioen geworden in de reserve 4e klasse van de KNVB.

Lees verder pp de website van De Kaap

Stijging aantal startende ondernemers in Rhenen

RHENEN  In 330 gemeenten daalde het aantal ondernemers in het eerste kwartaal van 2010. In Rhenen steeg het aantal startende ondernemers echter van 35 naar 40 in het eerste kwartaal van 2010. Rhenen staat daarmee op een 73e plaats in Nederland.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Hoefsmederij Knoop wint derde zaalvoetbaltitel Leersum

LEERSUM  Het derde jaar van de zaalvoetbalcompetitie in Leersum zit erop. Vrijdagavond was de bekeruitreiking, waarbij de wisselbeker beschikbaar werd gesteld door Diervoederij van Cooten uit Leersum.

Lees verder op de website van De Kaap

28 april 2010

tijd: 12:50 uur  temperatuur: 21 °C

De Prins Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Hommage aan Shaffy

AUSTERLITZ  Guus Westdorp was goed bevriend met Ramses Shaffy en zat regelmatig met hem achter de vleugel. Op 2 mei brengt het Guus Westdorp Trio in het Beauforthuis een homage aan Shaffy, met nieuwe arrangementen.

De jazzbezetting (Westdorp op piano, Evert Willemstijn op bas en Rob Sprinkhuizen op drums) geeft een verrassend ander geluid aan Shaffy’s chansons. Maar door de goed gekozen afwisseling van harstocht, passie en poëtische verstilling behouden ze de kracht die we van Shaffy kennen. Guus Westdorp betoont zich een waardig vertolker. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
zondag 2 mei, 17.00 uur 
Guus Westdorp Trio – Voor altijd! – hommage aan Ramses Shaffy 
entree € 10

Aangereden

DRIEBERGEN Op dinsdagmiddag rond vier uur reed een 16-jarige jongen uit Odijk op zijn bromfiets over de Rijsenburgselaan. Voor hem reed een 62-jarige fietser uit Zeist. Deze fietser sloeg plotseling af en de bromfietser reed tegen de achterzijde van de fiets aan.

Beiden kwamen ten val en de fietser raakte buiten bewustzijn. De man werd met onbekend letsel vervoerd naar het ziekenhuis.

Rechter beslist in burenruzie

LEERSUM  De voorzieningenrechter in Utrecht heeft het perceelverbod dat de rechter in augustus 2009 aan een man uit Leersum oplegde gehandhaafd. De rechter verbood de man toen zich nog langer op het terrein van zijn buren te begeven.

Lees verder op de website van De Kaap

SVMM veroordeeld tot nacompetitie

MAARN  In een wedstrijd waarin voor beide ploegen directe promotie op het spel stond, verloor SVMM dinsdagavond op eigen terrein met 0-1 van VOP uit Amersfoort.

Lees verder op de website van De Kaap

Musketiers verkrampt bij gedachte aan derde klasse

ELST  Een overwinning uit bij degradant Bunnik was dinsdagavond verplicht voor Musketiers. Zo kon de ploeg uit Elst aanstaande zaterdag wellicht voor directe promotie zorgen. Uit bij de nummer laatst ging het echter helemaal fout dinsdagavond.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

29 april 2010

tijd: 14:40 uur  temperatuur: 25 °C

Xaveriuslaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Kunstgras dichtbij voor Candia’66 en VVA’71

RHENEN  Het lijkt nog slechts een kwestie van maanden voordat Candia’66 en VVA’71 kunnen beschikken over een kunstgrasveld. De gemeente Rhenen wil geld uittrekken voor de aanleg van twee kunstgrasvelden in de gemeente deze zomer, één op sportpark Candia en één op sportpark De Meent.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

Sportpark Candia verhuist mogelijk naar Reumersweg

RHENEN  Het college van burgemeester en wethouders van Rhenen heeft ingestemd met de voorkeurslocatie voor het nieuwe sportpark Candia. Het gaat om het perceel Reumersweg/Lijsterengweg aan de rand van Rhenen.

Lees verder op de website van de Veenendaalse Krant

SVMM laat ook laatste kans op rechtstreekse promotie liggen

MAARN/MAARSBERGEN  Hoeveel kansen heb je nodig om rechtstreeks te promoveren? SVMM kreeg er wel drie, maar geen van allen werd benut.

Lees verder op de website van De Kaap

16 onderscheidingen voor inwoners van Zeist

ZEIST  Toespraak ter gelegenheid van de uitreiking van 15 Koninklijke Onderscheidingen bij de Algemene Gelegenheid 2010 op donderdag 29 april 2010, uitgesproken door burgemeester Janssen om 10.15 uur in de kerk van de Evangelische Broedergemeente te Zeist.

Goedemorgen dames en heren,
Fijn dat u er bent.
Met zovelen.
Welkom speciaal aan:

    1.    De heer G.J. van Barneveld
    2.    Mevrouw B.J.I. Brandt-Bongers
    3.    De heer drs. J.M.E.V. Dolmans
    4.    De heer A.W.M. Hopman
    5.    De heer A.C. Kreijfelt
    6.    De heer C.J.F. Leenders
    7.    Mevrouw J.W. Manschot- van Dijk
    8.    De heer F. Manschot
    9.    De heer R. Snijders
    10.    De heer dr. M.D. Stafleu
    11.    De heer dr. H.P. Til
    12.    De heer J.J. van Veldhuijzen
    13.    Mevrouw L.A. de Vries
    14.    De heer C.J. de Wit
    15.    De heer R. Zuidema

Welkom beste mensen, familieleden, vrienden en bekenden van de wat ik nu nog noem de kandidaat-gedecoreerden.
Fijn dat u er bent op deze feestelijke dag.
Wij zijn in de aanloop naar Koninginnedag;
Een aantal van u is met een smoesje hierheen gelokt.
En dan zit je hier ineens, te midden van alle drukte, wellicht een beetje onwennig, en misschien een beetje nerveus.
Een feestelijke dag in een mooie omgeving in
de Kerk van de Evangelische Broedergemeente, waar wij vandaag te gast zijn.

Wij zijn bijeengekomen in verband met de viering van Koninginnedag, vrijdag 30 april.
De feestelijkheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin wordt vergroot door de zogeheten Algemene Gelegenheid die hieraan voorafgaat.
Die gelegenheid is hét moment voor de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen.
Dit treft dit jaar in totaal 16 inwoners waarvan zo dadelijk hier in de kerkzaal 15 personen.

Aan één inwoner, de heer G.H. van Rijssen, reikt de minister van Defensie, de heer Middelkoop, een Koninklijke Onderscheiding uit.
De heer Van Rijssen wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau wegens zijn 40-jarige carrière als reserve officier van de Koninklijke Landmacht.
Hij heeft tal van taken opgepakt binnen het Regionaal Militair Commando Midden, later RMC West.
Vooral op het gebied van crisis- en rampenbestrijding binnen de Veiligheidsregio Utrecht heeft hij veel betekend.
Ook vervulde hij verschillende functies bij uiteenlopende organisaties op het gebied van sport, cultuur en politiek.

16 Zeistenaren worden in totaal dus koninklijk onderscheiden.
Met versierselen bekleed, zou je kunnen zeggen:
3 dames en 13 heren.

Aan 15 mensen hier is gevraagd om vooraan te komen zitten. Een prominente plek:
dat druist meestal in tegen het eigen gevoel bij betrokkenen.
U bent namelijk meer een persoon die niet teveel wil opvallen en er de voorkeur aan geeft om een ander in de schijnwerpers of in het zonnetje te zetten.
Dat heeft u met elkaar gemeen.
Maar toch verdient u deze plek op de eerste rij.
U heeft jarenlang bijzondere verdiensten en prestaties geleverd aan de samenleving.
Bijzondere mensen worden vandaag dus in het Oranje zonnetje gezet!
Het ontvangen van een koninklijke onderscheiding is bij welke bijzondere verdiensten dan ook geen gunst en geen recht.
Het is een erkenning van bijzondere verdiensten, aangedragen en geformuleerd vanuit de samenleving, vanuit de mensen om u heen.
Zij doen zelf  het voorstel en motiveren dit.
Per gedecoreerde wil ik daarvan een samenvatting geven.

1. Geachte heer G.J. van Barneveld (80 jaar)
In 1959 begon u uw loopbaan als vrijwillig drukker.
Toen stond er bij u thuis al een stencilmachine.
Vel na vel draaide u om de ledenkrant van Gymnastiekvereniging Mars te maken.
De techniek veranderde, van elektrische stencilmachine, naar offsetmachine en later de copyprinter.
Maar u was handig genoeg om uiteenlopende technische problemen het hoofd te bieden.
U kreeg meerdere opdrachtgevers, zoals het Kerckeboschkoor, de kerken de Noorderlichtgemeente en
wijkgemeente De Bron.
U was een vrijwilliger die “onzichtbaar werk’ deed met veel enthousiasme.
Wekelijks was u bezig voor de kerk met de vervaardiging van de liturgieën, zondagse nieuwsbrieven, kerst- en paasgroeten, gemeentebladen.
Drukken, vouwen, vergaren, nieten en –zo nodig- thuisbezorgen.
Steeds was u bereid tot extra inzet als de kopij weer eens te laat was en de deadline snel naderde.

Ook was u enkele jaren jeugdouderling, bestuurslid van het Kerckeboschkoor, chauffeur van de rolstoelbus van De Amandelhof en bezorger van maaltijden voor ouderen.

Mijnheer Van Barneveld
U bent een warme persoonlijkheid en een goed voorbeeld hoe je als individu een steentje kunt bijdragen in je eigen omgeving.
Uw 50-jarige inzet voor de Zeister samenleving wordt bijzonder gewaardeerd.
Daarom heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.
Van harte gefeliciteerd.

2. Geachte mevrouw B.J.I. Brandt-Bongers (82 jaar)
Ruim dertig jaar geleden begon u met uw werkzaamheden in het Diakonessenhuis, toen nog het Zeister Ziekenhuis.
Vanaf dat moment bent u niet meer weg te denken uit het ziekenhuis.
Diverse activiteiten heeft u verricht:
    –    het verzorgen van bloemen van de patiënten.
    –    het begeleiden van patiënten voor onderzoek naar een ander ziekenhuis.
    –    De rol van gastvrouw vervullen in de centrale hal van de polikliniek.
    –    Het verzorgen van het verzoekplatenprogramma bij de Ziekenomroep.

Ook was u vrijwilliger bij Bejaardencentrum Brinkhove, bij Zorgcentrum Sparrenheuvel in Bosch en Duin en in de winkel van het Wereld Natuurfonds.

Mevrouw Brandt,
U doet uw werkzaamheden altijd met veel plezier.
Opgewekt, gastvrij en attent, zo staat u bekend.
U biedt de patiënten een luisterend oor.
U vormt een welkome ondersteuning voor de klantvriendelijkheid die het ziekenhuis uitstraalt.
Het personeel en de bezoekers van het Diakonessenhuis dragen u een warm hart toe.
Uw plichtsbesef is bijzonder: “Vrijwillig is niet vrijblijvend”.
Op uw leeftijd is dat een enorme prestatie.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin daarom behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze mooie onderscheiding uit.

3. Geachte heer drs. J.M.E.V. Dolmans (67)
U was vorig jaar 40 jaar apotheker.
En dat gaat veel verder dan alleen de spreekwoordelijke ‘pillen en poedertjes’.
In uw vakgebied heeft u zich bijzonder verdienstelijk gemaakt.
U heeft zich altijd ingezet voor de behandeling van heroïneverslaafden in Utrecht in nauwe samenwerking met het Centrum Maliebaan.
In 1973 was u mede-opichter van het Methadonteam in Utrecht.
U heeft een zeer nauwkeurig registratieprogramma van patiënten ontwikkeld, waardoor misbruik niet meer mogelijk is.
Samen met een collega ontwikkelde u het geneesmiddelenpaspoort om wisselwerkingen van geneesmiddelen te voorkomen.
Jarenlang was u lid van de Formulariumcommissie Midden-Nederland.
Het Formularium is een handzaam boekje voor mensen die geneesmiddelen voorschrijven.

Als toezichthoudend apotheker van de Stichting Dianet Dialysecentra Utrecht en de Stichting Dialysehulp Buitenland en Suriname heeft u altijd het zakelijke en sociale element in de samenwerking op voortreffelijke wijze weten vorm te geven.
Zo heeft u een unieke plaats verworven in de zorg voor dialysepatiënten.
Ook uw bovengemiddelde farmaceutische zorg aan verzorgingshuizen en detentiecentra in Utrecht wil ik hier graag noemen.

Mijnheer Dolmans,
In uw vakgebied heeft u veel gepresteerd.
Toch wist u nog tijd te vinden om culturele activiteiten te ontplooien in Midden-Limburg.
Als oprichter en bestuurslid van de Stichting Restauratie Kasteelburcht Daelenbroeck maakt u zich sterk om de teloorgang van de kasteelburcht te voorkomen.
En dat is gelukt.
U bent een zeer betrokken mens; u durft initiatieven te nemen.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.

4. Geachte heer A.W.M. Hopman (58)

Zo’n vijftien jaar geleden raakte u betrokken bij het vrijwilligerswerk van Stichting Kubes, een stichting ter bevordering van de belangstelling voor kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden.
Vanaf dat moment heeft u veel taken verricht, waaronder die van bestuurssecretaris.
U verzet onvoorstelbaar veel werk voor Kubes.
U zorgt voor de vergaderstukken, de organisatie van exposities en workshops en de fondsenwerving.
U bent het aanspreekpunt binnen en buiten de organisatie.
Kortom, u bent ‘de spin in het web’.
Met uw goede geheugen, uw scherpe opmerkingsvermogen en uw humor legt u de contacten.
Op ontwapenende wijze gaat u om met mensen.
En ook Hare Majesteit de Koningin zelf weet u te begeleiden.
Vorig jaar mocht u haar ontvangen toen zij de Stichting Kubes bezocht ter gelegenheid van ‘make a difference day’.

Ook bij Perspectief, kenniscentrum voor Inclusie en Zeggenschap, bent u actief.
Met enthousiasme en brede deskundigheid levert u een bijdrage aan de Toegankelijkheidstrainingen, die aan medewerkers van vervoerbedrijven worden gegeven.
U levert hiermee een belangrijke bijdrage aan dienstverlening op maat.


Mijnheer Hopman,
U bent een gedreven en bevlogen man, die al zijn vrije tijd inzet voor anderen.
U bent de drijvende kracht van een organisatie van louter vrijwilligers.
Uw werkzaamheden hebben altijd een brede maatschappelijke invloed gehad.
Daarom heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze mooie onderscheiding uit.

5. Geachte heer A.C. Kreijfelt, (65)

Ruim 40 jaar geleden begon u uw carrière als vrijwilliger.
Vanaf dat moment heeft u voor verschillende organisaties in de Zeister samenleving veel betekend.
Bij het Zeister Mannenkoor vierde u vorig jaar uw 40-jarig jubileum.
In al die jaren heeft u als bestuurslid en lid van diverse commissies bergen werk verzet.
Mede door uw inzet werd het eigen gebouw aan de Torenlaan gerealiseerd.
Ook het Shantykoor Nootdweer kan altijd op uw steun rekenen.
Naast het zingen van die prachtige zeemansliederen houdt u zich bezig met de organisatie van het jaarlijkse Shantyfestival “Nootdweer boven Zeist”.
Dit festival zorgt er elk jaar weer voor dat Zeist bruist van gezelligheid en vele bezoekers uit het hele land naar Zeist trekt.
Voor Wandelsportvereniging Nooit Te ver legt u de contacten met de plaatselijke en regionale kranten.
Bestuur en leden weten u altijd te vinden en waarderen u om wie u bent.
Toen u in 2007 gevraagd werd om zitting te nemen in het bestuur van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO), aarzelde u geen moment.
Naast de bestuurlijke activiteiten beheert u de website voor de KBO op deskundige wijze.

Mijnheer Kreijfelt,
U bent erg betrokken bij de samenleving.
Men kent u als een hulpvaardig en gemotiveerd mens, die op een positieve wijze invulling geeft aan zijn werkzaamheden.
Daarom heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze bijbehorende versierselen uit.

6. Geachte heer C.J.F. Leenders (73)

U bent meer dan 25 jaar actief lid van de Zeister Tafeltennisvereniging (ZTTV).
In deze jaren heeft u vele jonge en oudere leden van de club getraind en gecoacht.
Waar andere trainers zich vooral bezighielden met het aanleren van de techniek, hield u juist rekening met de individuele verschillen tussen de spelers.
Door deze persoonlijke benadering voelden alle leden zich erg gewaardeerd.
Met die positieve stimulans haalde u het beste uit den tafeltennissers.

De lijst van uw activiteiten voor het tafeltennis in Zeist is te uitgebreid om heel lang bij stil te staan.
Dat gaat van training en meer technische tafeltenniszaken, tot de organisatie van speciale sport- en andere activiteiten binnen en buiten de ZTTV.
Maar ook voor bestuurlijke- en commissietaken was u altijd te vinden.
U bent een verenigingsmens in hart en nieren.
Uw positieve instelling is een voorbeeld voor jong en oud.

Mijnheer Leenders,
U heeft bergen werk verzet voor de Zeister Tafeltennisvereniging.
U bent een zeer warm en betrokken mens, met altijd oprechte belangstelling in het wel en wee van anderen.
Daar is waardering voor.

Daarom heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze mooie onderscheiding uit

7. Geachte mevrouw J.W. Manschot-van Dijk (46)
8. Geachte heer F. Manschot(47)

U heeft samen in de afgelopen decennia veel vrijwilligerswerk verricht in de samenleving.
Daarom spreek ik u beiden toe.

Mevrouw Manschot,
In 1975 begon u uw vrijwillige carrière als leidster bij de speeltuinvereniging.
Vanaf dat moment heeft u niet meer stilgezeten.
U was en bent:
    –    vrijwilliger voor het Interkerkelijk Recreatiewerk in Norg
    –    actief lid van het Jongerenkoor Dimanche in Utrecht
    –    oprichter en bestuurslid van de Gospelgroep Reflection in Utrecht, waarvoor u talloze concerten organiseerde, waaronder benefietconcerten in binnen- en buitenland.
    –    collectant voor het Astmafonds en het KWF kankerbestrijding
    –    vrijwilliger voor de Stichting World Vision Nederland, een internationale ontwikkelingsorganisatie, die werkt in 97 landen.
    –    Bestuurslid van de Vereniging Kooraangelegenheden Utrecht
    –    Hulpmoeder op de christelijke basisschool Ichtus
    –    Vrijwilliger bij de Noorderlichtgemeente.
    –    verzorger van de pr en kartrekker van de activiteiten voor het Team “Borst Vooruit”. Dit team zet zich in voor het borstkankeronderzoek.

Het betreft hier een aaneenschakeling van kerkelijke en maatschappelijke activiteiten bij diverse instellingen, veelal plaatselijk, maar ook regionaal en zelfs internationaal.
U heeft een geweldige positieve energie, die u al jarenlang inzet voor de medemens, jong en oud.
Het is voor u vanzelfsprekend om maatschappelijk actief te zijn.
Het is mij dan ook een groot genoegen u mee te delen dat het Hare Majesteit, de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Namens de Koningin reik ik u graag deze prachtige onderscheiding uit.

Mijnheer Manschot,
U bent zelfstandig ondernemer en actief als grafisch ontwerper.
Zo heeft u met uw talent de Stichting De Hofreis, de Federatie Amateur Podium verenigingen (FAP) en de Stichting Borst Vooruit geholpen met o.a. het ontwerpen van websites, de lay-out van drukwerken het ontwerpen van een passend logo.
Ook bent u al jarenlang actief bij het Koninklijk Harmoniegezelschap OBK.
U was secretaris en lid van de activiteitencommissie.
Als vormgever verzorgt u het drukwerk en bent u de huisfotograaf en huisfilmer van de harmonie.

De Gospelgroep Reflection maakt niet alleen dankbaar gebruik van u als vormgever, maar ook als muzikant.
Voor de musical waarmee Reflection in 2006/2007 door heel Nederland optrad, heeft u alle muziek gearrangeerd.
Daarnaast maakte u de arrangementen voor het jaarlijkse repertoire.

Wekelijks maakt u voor de Noorderlichtgemeente de liturgieën voor de kerkdiensten en de speciale diensten t.g.v. begrafenissen en trouwerijen.
Uw powerpointpresentaties maken de kerkdiensten aanspreekbaar voor de jongeren in de kerk.

Mijnheer Manschot,
U verzet bergen werk voor deze organisaties.
U bent altijd bereid iets extra’s te doen.
Daarom heeft het Hare Majesteit, de Koningin behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze onderscheiding uit.

9. Geachte heer R. Snijders (56)

U trad in 1973 als magazijnmedewerker in dienst van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor EHBO.
In die jaren daarna bent u opgeklommen tot bureauhoofd.
U bent verantwoordelijk voor het volledige aanbod van materialen, die de afdelingen en de leden nodig hebben voor hun theoretische en praktische vorming.
En uiteraard voor de materialen die zij gebruiken voor de daadwerkelijke hulpverlening aan slachtoffers van kleine en grote ongevallen.
U vormt voor de leden van de KNV EHBO het gezicht van de landelijke organisatie.

Mijnheer Snijders,
Bestuurders komen en gaan, maar u blijft op uw post en vervult daarmee een niet te onderschatten rol in de continuïteit van de vereniging.
In de loop der jaren richtte u zich meer en meer op het vrijwilligersgebeuren en nam u actie op terreinen, die de KNV EHBO ten goede kwamen.
Leden, afdelingen en districten doen nooit tevergeefs een beroep op u.
Door uw ervaring, deskundigheid en uw vele contacten weet u voor iedereen een oplossing te vinden.
U weet uw creativiteit altijd op het juiste moment in te zetten.
Door uw grote betrokkenheid bent u een steunpilaar voor de afdelingen, de districtsbesturen en vooral voor het landelijke bestuur.
Meer dan dertig jaar heeft u op bijzondere wijze invulling gegeven aan uw werkzaamheden.
Niet voor niets ontving u in 1991 de kleine gouden dr. C.B. Tilanus jr. onderscheiding (de oprichter van de KNV EHBO).
Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze mooie onderscheiding uit.

10. Geachte heer M.D. Stafleu (72)
U heeft zich meer dan 30 jaar op bijzondere wijze ingezet voor de Gereformeerde kerk in Zeist.
U maakte jarenlang deel uit van de kerkenraad als ouderling, scriba en voorzitter van de wijkgemeente Zeist-West.
Als voorzitter van het college van kerkrentmeesters zette u zich in voor het beheer van de kerkelijke goederen.
Hierbij gaf u blijk van de nodige creativiteit bij het vinden van oplossingen in moeilijke omstandigheden.

Daarnaast bent u al 40 jaar lid van de Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte.
Uw aanpak van de filosofie van de natuurwetenschappen is zonder meer origineel.
Velen zijn onder de indruk van uw grondige en systematische aanpak van de thema’s en het filosofische programma dat u in de loop der tijd heeft weten uit te voeren.
Er verschenen diverse publicaties van uw hand.
Over dit onderwerp was u jarenlang gastdocent in Toronto, bij het Institute for Christian Studies.
U gaf lezingen en participeerde in conferenties, om zo uw kennis met anderen te delen.

Mijnheer Stafleu,
Naast een grote betrokkenheid, valt u op door uw grote parate kennis en uw vermogen om bruggen te bouwen.
U heeft lokale, nationale en internationale activiteiten ontplooid.
Door dit alles heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u deze prachtige onderscheiding uit.

11. Geachte heer H.P. Til (75),

U bent jarenlang met grote inzet en trouw als vrijwilliger actief geweest bij de Stichting Vluchtelingenwerk.
Uw grote betrokkenheid bij mensen, die het moeilijk hebben in deze wereld, heeft u in dit werk laten zien.
U hielp hen de weg te vinden in onze ingewikkelde Nederlandse samenleving.
Op deze manier maakte u voor veel mensen een goede start in Zeist mogelijk.

Binnen de Nederlands Gereformeerde Kerk in Zeist heeft u meerdere functies vervuld.
U was ouderling en scriba in de kerkenraad.
Vanaf 1970 bent u voorzitter van de zendingscommissie.
De Nederlandse Gereformeerde Kerk in Zeist heeft in die jaren verschillende projecten gesteund.
U vormde de schakel vanuit de gemeente naar de samenwerkende kerken en de zendelingen in o.a. Zuid-Afrika en Zuid-Korea.
Zo heeft u een belangrijke bijdrage geleverd aan de missionaire betrokkenheid van de gemeente.

Mijnheer Til,
Naast deze taken heeft u samen met uw vrouw grote betrokkenheid getoond bij het wel en wee van de kerkelijke gemeente en haar leden.
U steunde meerdere alleenstaande ouderen in hun laatste levensfase.
Uw trouw is groot.
Binnen en buiten de kerk is veel waardering voor al het werk wat u gedaan heeft voor uw medemens.
Het verheugt mij daarom u te kunnen meedelen dat het Hare Majesteit heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.

12. Geachte heer Van Veldhuijzen, beste Jan (72),

Veertig jaar geleden trad jij in dienst van de gemeente Zeist.
Vanaf dat moment ben jij zo verbonden aan de organisatie, aan het gebouw, dat je niet meer weg te denken bent.
In 2000 nam je afscheid met een drukbezochte receptie in Slot Zeist.
Maar, beste Jan, je kon geen afscheid nemen.
Vier burgemeesters en vele wethouders heb je gediend.
In je rol als bode/gastheer was je decennialang aanwezig bij de vergaderingen van de gemeenteraad van Zeist.
Zelfs nu je met pensioen bent, versterk je wekelijks het team van de gastheren.
Nog steeds houd je met de planning van je vakanties rekening met de gemeenteraadsvergaderingen
Je denkt ver buiten de daggrenzen van negen tot vijf uur.
Je bent altijd beschikbaar als de nood aan de man is.
Je betrokkenheid is bijzonder en je beschikbaarheid grenzeloos.
Ook binnen het Leger des Heils heb je je sporen verdiend.
Al vanaf je jeugd speel je in het muziekkorps.
Je speelt iedere zondagmorgen, bij speciale vieringen, in het Diakonessenhuis en rond de Kerstdagen bij de kerstpot in de winkelcentra.
Je wordt veel gevraagd om bij begrafenissen te spelen.
Op 5 mei klinkt elk jaar jouw muziek bij het ontsteken van het bevrijdingsvuur.
Jan,
Jouw muzikale kwaliteiten worden door iedereen gewaardeerd.
Iedereen roemt de bijzonder hartelijke en professionele wijze, waarop je als gastheer functioneert.
Door al die jaren heen heb je met je talent en je inzet een waardevolle bijdrage geleverd aan de samenleving van Zeist.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin daarom behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik je deze mooie onderscheiding uit.

13. Geachte mevrouw L.A. de Vries (73)
Tijdens uw werkzame leven heeft u zich bijzonder onderscheiden in het op hoger peil brengen van uw vak, de logopedie.
U zette zich vooral in voor afasiebehandeling en afasieonderwijs.
U deed dat niet alleen als medewerker van de Hoogstraat, maar ook een groot deel van uw vrije tijd werd aan uw beroep besteed.
In 1977 richtte u een patiëntenvereniging voor mensen met afasie op: de Afasie Vereniging Nederland (AVN).
Voor deze vereniging heeft u een belangrijke bijdrage geleverd op het gebied van voorlichting.
Veel teksten, folders en brochures zijn van uw hand.
Eind jaren ‘80 was u betrokken bij het ontwikkelen van de eerste voorlichtingsbrochures voor afasie in het Turks en Marokkaans.
Ook op het gebied van afasiebehandeling heeft u baanbrekend werk verricht in Nederland.
U ontwikkelde het ‘Taalboek’, een aanwijsboek met woorden en afbeeldingen en het allereerste taaloefenprogramma voor op de computer.

Naast deze activiteiten heeft u zich ook ingezet voor het Nederlands Bijbelgenootschap, de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Zeist en de Rotaryclub Utrecht-West.
Uw oprechte inzet en positieve instelling wordt zeer gewaardeerd binnen deze organisaties.

Mevrouw De Vries,
U stak en steekt belangeloos veel energie en tijd in de kerkelijke en maatschappelijke activiteiten.
En daarom is het fijn u mee te delen dat het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik u deze prachtige onderscheiding uit.

14. Geachte heer C.J. de Wit ( 69)

Binnen de kerkenraden van de Kerkgemeenten Bethel en Pniël bent u vanaf 1968 tot nu een centrale figuur geweest.
U was jeugdouderling, ouderling pastoraat, voorzitter van de kerkenraad, initiatiefnemer van de jaarlijkse activiteitenmarkt en bezoeker van gemeenteleden.
U ben vele avonden voor de gemeenteleden op stap geweest.
Zo bezocht u veel eenzame en alleenstaande mensen in De Wijngaard.
Ook de handen uit de mouwen steken was voor u geen punt.
Veel reparaties en verbouwingen heeft u uitgevoerd in de pastorie of in de kerk.

Naast uw kerkelijke activiteiten heeft u ook politieke werkzaamheden verricht.
Sinds 2003 heeft u zitting in het bestuur van de Kiesvereniging van de SGP.
Als voorzitter komt er veel op u af.
U bent de vraagbaak voor veel mensen binnen en buiten de SGP, vooral in tijden van verkiezingen.

Mijnheer De Wit,
Er is veel waardering voor uw inzet en betrokkenheid.
Iemand die zich zo lang voor de Zeister samenleving heeft ingespannen verdient een onderscheiding.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin daarom behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de versierselen uit.

15. Geachte heer R. Zuidema (74)
U bent sinds 1969 actief als vrijwilliger voor verschillende maatschappelijke organisaties.
Kerken en scholen hebben daarbij uw specifieke aandacht.
U bekleedde bestuurlijke functies bij de Gereformeerde kerken in Wassenaar, ’s Hertogenbosch en Zeist: de Oosterkerk.
U was bestuurder bij Scutos, een school voor christelijk Beroepsonderwijs en het Christelijk Lyceum, later de CVO groep Zuid-Oost Utrecht.

Uw bestuursfuncties zijn altijd gericht op de continuïteit en de lange termijn van deze organisaties.
Naast het vaststellen van de visie, bleef u ook langdurig betrokken bij de realisatie van de vaak complexe veranderingen.
Voorbeelden hiervan zijn de fusieprocessen binnen verschillende scholengemeenschappen, die door veranderende wetgeving genoodzaakt waren samenwerking te zoeken.
Dit speelde ook bij uw functies binnen de Gereformeerde kerk, waar discussies plaatsvinden rondom de veranderende rol van de kerk in de samenleving.

Mijnheer Zuidema,
U richt u altijd op samenwerking.
U toont daarbij betrokkenheid, vasthoudendheid en overtuigingskracht voor de zaak.
U schakelt tussen de verschillende meningen zonder het doel uit het oog te verliezen en weet deze met elkaar te verbinden.
U bent een uitstekend bestuurder, die meer dan 30 jaar lang belangeloos veel werk heeft verzet in de samenleving.
Daarom heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd u te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau.
Graag reik ik u de daarbij behorende versierselen uit.

Afsluiting
Beste dames en heren,
We zijn aan het einde gekomen van onze “Koninklijke reeks”.
Ik hoop dat de gedecoreerden een beetje zijn bekomen van de schrik.
Ik denk het wel, want ik zie hier 15 stralende inwoners van de gemeente Zeist zitten, die jaar in jaar uit gewoon doen waar ze voor staan, namelijk de helpende hand toesteken aan de medemens om het leven een beetje ‘warmer’ te maken.
Daarvoor wil ik nogmaals mijn bewondering en waardering uitspreken.
Tot slot wil ik ook de partners en familieleden van de gedecoreerden noemen.
Zij maken het mede mogelijk dat deze vijftien mensen zich zo kunnen inspannen voor de samenleving.
U heeft er aan bijgedragen en het mede mogelijk gemaakt dat de gedecoreerden hebben kunnen doen, wat ze hebben gedaan.
En vandaar graag een warm applaus voor hen die achter de schermen de koninklijke onderscheiding hebben gesteund.

Dames en heren,
Bedankt voor uw komst en uw belangstelling voor deze bijzondere inwoners van de gemeente Zeist.
Ik nodig u van harte uit om zo dadelijk een glaasje te drinken.
Graag wil ik nog enkele mensen bedanken voor hun bijdrage aan deze morgen:
Onze organist en pianist, de heer Van Boggelen
De muzikanten Accordeon Mélancolique, de heer Jean-Pierre Guiran en mevrouw Cherie de Boer , u was geweldig.
En de gastheer, de heer Timo Bekker, met alle vrijwilligers, die ons voortreffelijk voorzien van een drankje en een hapje.
En voor morgen, dames en heren, wens ik u een fijne Koninginnedag toe.

Zes onderscheidingen in Rhenen

RHENEN  Tijdens de traditionele lintjesregen reikte burgemeester Joost van Oostrum Koninklijke Onderscheidingen uit aan zes inwoners van de gemeente Rhenen

De heer J.H. Kits – Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw P.C. Kits-Roeleveld – Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer en mevrouw Kits uit Elst zijn beide benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij kregen deze onderscheiding voor hun activiteiten voor de samenleving en dan met name op het terrein van het kerkelijk leven. Zij waren samen in 1969 grondlegger van Apage, de Nederlandse tak van de interkerkelijke en internationale organisatie Campus Crusade for Christ.
Na een korte opleiding in de Verenigde Staten werden zij onbezoldigd de voortrekkers van deze organisatie in Nederland. Aanvankelijk opgezet voor de studenten van de Technische Universiteit Twente onder de naam Campus voor Christus. Nadat het werk zich uitbreidde buiten de studentenpopulatie, werd de organisatie bekend onder de naam Instituut voor Evangelisatie. Weer later werd de naam veranderd in de Stichting Agape, de naam die in geheel Europa wordt gebruikt.
De benodigde financiën voor dit werk en hun levensonderhoud wisten zij bijeen te brengen door een kring van donateurs te werven. De laatste jaren zijn de activiteiten verbreed naar Europa en dan voornamelijk naar Siberië, Rusland. In Siberië werd er naast het studentenpastoraat ook veel aandacht geschonken aan huwelijkspastoraat en zelfhulpgroepen.
Vele honderden jongeren zijn met hun werk in aanraking gekomen en hebben daarna in de maatschappij en in hun latere persoonlijk leven hier baat bij gehad. Deze uitzonderlijke manier van leven was een grote opoffering van hun privéleven. Jarenlang hebben zij hun huis opengesteld voor jongeren, die altijd mee konden eten en slapen.
Inmiddels zijn zij beiden de 70 gepasseerd en ondanks hun lichamelijke beperkingen nog steeds actief met het inzetten voor naasten dichtbij en veraf.

De heer P. van Leeuwen – Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Van Leeuwen uit Achterberg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn verdiensten als raadslid bij de SGP-fractie.
De heer Van Leeuwen is op 30 maart jl. benoemd tot wethouder in de gemeente Rhenen. Met deze benoeming kwam er een einde aan zijn raadslidmaatschap van 12 jaar. Sinds 1998 heeft de heer Van Leeuwen namens de SGP in de raad van de gemeente Rhenen gezeten. In de periode van 2006-2010 was hij fractievoorzitter.
 
De heer G. Koudijs – Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Koudijs uit Achterberg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor de bijzondere wijze waarop hij zich heeft ingezet als lid van de vrijwillige brandweer van de gemeente Rhenen.
Hij is op 1 april 1986 in dienst getreden bij de Vrijwillige Brandweer van Rhenen bij het korps Achterberg als aspirant-brandwacht. In 1989 is de heer Koudijs brandwacht geworden en vanaf 1990 was hij brandwacht 1e klasse. Hij was ondermeer chauffeur / pompbediende.
Ruim drieëntwintig jaar is hij actief als brandweerman geweest. Helaas moest hij wegens gezondheidsredenen vorig jaar mei zijn werkzaamheden voor de brandweer beëindigen. Trouw is het woord dat inherent is aan de uitoefening van het brandweervak. Eerder ontving hij in 2007 als uiting van waardering voor zijn werk een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding.

De heer G. Budding – Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Budding uit Rhenen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn activiteiten op het gebied van sport, die ten goede komen aan de samenleving.
De heer Budding is vanaf 1974 als vrijwilliger betrokken bij voetbalvereniging sv Candia ‘66. In de eerste jaren als voetballer, vervolgens als leider bij het 1e elftal en uiteindelijk als bestuurslid met de taak wedstrijdsecretaris.
Naast deze functie was hij van 2001 tot 2009 jaar veldconsul van de KNVB en van 2005 tot 2006 grensrechter.
Ook nu de heer Budding gepensioneerd is, is hij nog veel te vinden op de velden. Hij houdt zich ondermeer bezig met de onlangs door hem opgerichte klussenclub, hij maakt de velden gereed en hij brengt lijnen aan op het voetbalveld.
Toen de heer Budding vorig jaar de respectabele leeftijd van 70 jaar bereikte, was het niet meer toegestaan om een functie bij de KNVB uit te oefenen. Dit weerhield hem niet met alles te stoppen.
In de tijd dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden voor verenigingswerk is de heer Budding een voorbeeld voor een vrijwilliger met hart voor de vereniging. Als blijk van waardering werd hij eerder al benoemd tot erelid van de vereniging. .

De heer W.N. Bos – Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Bos uit Rhenen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn activiteiten op het gebied van het kerkelijk leven, ouderenzorg, bankwezen en humanitaire hulp aan Roemenië.
In 1962 opende de heer Bos een optiekzaak in Rhenen. Het bedrijf heeft hij al een tijd geleden verkocht, maar draagt nog steeds zijn naam.
Naast zijn bedrijf heeft hij zich ook verdienstelijk gemaakt in het kerkelijk- en maatschappelijk leven. In de periode 1963 – 1980 was hij lid van de Kerkenraad van de Hervormde wijkgemeente Cunerakerk. De heer Bos diende de kerkelijke gemeente zowel in het ambt van diaken als ouderling. Ook was u nog van 2002 tot 2005 penningmeester van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente.
In de jaren tachtig was hij bestuurslid van het voormalige verzorgingshuis De Tollekamp in Rhenen.
Ook was de heer Bos van 1983 tot 2006 lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank “Wageningen-Rhenen“. In dit bestuur kenmerkte hij zich als een zeer integer en kritisch mens. Hij stond altijd pal voor de belangen van de minder draagkrachtige klanten en de middenstand van Rhenen. Hij heeft daar altijd belangeloos veel tijd in gestoken.
Van 1995 tot 2008 was hij bestuurslid/penningmeester van de Stichting “Rhenen helpt Roemenië“. In eerste instantie bestond in Rhenen een kleinschalige ondersteuning van een tehuis voor gehandicapte bejaarden in Resita. Door zijn enthousiaste medewerking is dit uitgebouwd tot een stichting, die op brede schaal hulp verleent aan een tehuis met 210 bewoners in die plaats.
Thans is de heer Bos nog bestuurlijk actief als lid van de commissie Vorming en Toerusting van de Hervormde/Protestantse Gemeente. Deze commissie heeft als doel de gemeenteleden informatie aan te bieden over de ontwikkelingen binnen de kerk en de samenleving.

Koninklijke onderscheidingen in Utrechtse Heuvelrug

DOORN  In het Cultuurhuis in Doorn zijn vanochtend dertien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Hieronder de lijst van gedecoreerden.

De heer W. Doelman, woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
1957 – 1985,  vrijwilliger bij de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij was onder meer jeugdleider
bij de CJV, jeugdouderling en kerkenraadslid in Badhoevedorp, penningmeester van de Stichting Mechanische Registratie en Administratie van de Hervormde Kerk in Delft en lid van de wijkkerkenraad in Doorn.
1957 – 1995, Hij was secretaris van de CHJG in Maasland en de CHJG-kring Rotterdam, secretaris en vervolgens voorzitter van het CDA in Doorn, lid van de steunfractie in Doorn en gemeenteraadslid waarvan 3 maanden ad interim wethouder ruimtelijke ordening in Doorn.
1983 – 2005,  redactielid, coördinator en eindredacteur van het kerkblad “Hervormd Doom”, later “het Kruispunt”.
1996 – 2002, voorzitter van de Stichting Dorpenband Doom-Victoria (Roemenie).
2002 – heden, bestuurslid en vanaf 2003 voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB ) in de provincie Utrecht.

Mevrouw H. Lokhorst-Heusinkveld, woonachtig in Leersum, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
   1954 – 1961, penningmeester van de tienermeisjesvereniging
  1954 -1961, penningmeester van de Christelijke Zangvereniging de Cornecanters te Ingen
1962 – 1977, voorzitter, 2e voorzitter, secretaris en penningmeester van de Plattelandsvrouwen Leersum.
1977 – 1987, eerst jeugdouderling en daarna wijkouderling van de Nederlandse Hervormde Kerk in Leersum.
   1987- heden, wijkteamlid van de Nederlandse Hervormde Kerk in Leersum.
   1988- heden,    coördinator van het verjaardagsfonds van de Nederlandse Hervormde Kerk in Leersum
  1992 – heden,  voorzitter van de Hervormde Vrouwenvereniging in Leersum
  2003 – heden, koffieschenker in het verzorgingshuis Schermerij
  2006 – heden, vrijwilliger voor de bewoners van de Schermerij in het Winkeltje van het    verzorgingshuis.

De heer A.M. Kooijman, woonachtig in Amerongen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
1971 – heden, bestuurslid en sinds 1973 penningmeester/ledenadministrateur van de hengelsportvereniging HSV Wilnis
1985 – heden, bestuurslid en sinds 1989 tevens penningmeester van De Stichting De Bovenlanden.
2007 – heden, vrijwilliger bij het “Gilde van Vrijwillige Molenaars”.


De heer J.M.W. Koppert, woonachtig in Maarn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
1996 – heden, vrijwilliger bij de Diabetes Vereniging Nederland, afdeling Zeist
    1    – heden, chauffeur van spelers naar trainingen en hockeywedstrijden
    2    – heden, commissielid van het Maarn Muziek Evenement
    1    – heden, scheidsrechter van de Hockeyclub Schaerwijde Zeist
    2    – 2003, vrijwilliger bij en bestuurslid van de Revius Muziekschool
2000 – heden, vrijwilliger bij het Diabetesfonds (fondsenwerving)
2002 – 2009, secretaris van het Harmonie Orkest ‘Manderen
2002 – heden, commissielid van de kerstsamenzang Maarn/Maarsbergen
    1    – heden, oproepchauffeur van Hoek Taxi voor gehandicaptenvervoer
    2    – heden, vrijwilliger bij tafeltje-dek-je van de Stichting Welzijn Maarn

De heer G.F.M. Marlet, woonachtig in Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
1976 – 1985, voorzitter van het Rooms Katholieke Jongerenkoor Driebergen. In 1987 is hij benoemd tot ere-voorzitter 
1976 – heden, vrijwilliger bij de Rooms Katholieke parochie Sint Petrus Banden in Driebergen-Rijsenburg.
1998 – heden, bestuurslid van de Stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu.

De heer jhr. J.A. op ten Noort, woonachtig in Maarsbergen, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij trad als expertlid toe op 2 december 2004 van de OR-commissie Merchant Banking van de Ondernemingsraad Fortis Bank in Nederland. Nadat hij zich eind 2005 kandidaat had gesteld voor het OR-lidmaatschap werd hij in januari 2006 gekozen en trad hij per 1 februari toe tot de OR. In de startbijeenkomst werd hij gekozen tot OR-voorzitter. Later die maand werd hij lid, respectievelijk voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Fortis in Nederland en lid van de Europese Ondernemingsraad. Vanaf 13 april 2007 brak een turbulente periode voor de bancaire organisatie aan. Het meest in het oog sprongen de activiteiten na het weekend van 3 oktober 2008 toen de Staat der Nederlanden de aandelen van Fortis Bank verwierf en het ABN-AMRO-project voorlopig op een dood spoor werd gezet.
1994 – heden, lid van de Johanniter Orde. De Orde.
2001 – heden, bestuurslid, penningmeester  van de Stichting Johanniter Hulpverlening.

De heer A. Petersen, woonachtig in Doorn, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
In 1968 is zijn politieloopbaan begonnen bij de Rijkspolitie in het district Utrecht. In de loop van de jaren heeft hij zich gespecialiseerd in verdovende middelen. Dit heeft ertoe geleid dat hij halverwege de jaren ’80 is overgegaan naar de toenmalige Verdovende Middelen Centrale van de voormalige Centrale Recherche Informatiedienst van het ministerie van Justitie. In 1988 is hij binnen de CRI overgestapt naar de Bijzondere Zaken Centrale alwaar hij een van de leidinggevenden was.
Als laatste functie was hij commissaris van politie en werd hij aangesteld als hoofd van het Bureau Veiligheid en Integriteit van het KLPD. In oktober 2009 heeft hij afscheid genomen bij de KLPD.
1977 – 2000, scheidsrechter bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.
Trainer geweest van de jeugd bij de voetbalvereniging DEV in Doorn, voorzitter van de kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde Kerk in Doorn, voorzitter van het CDA, afdeling Doorn en lid van de kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde Kerk in Doorn.
2006 – heden vrijwilliger/trainer Nordic Walking van ouderen bij de vereniging Aart Stigter in Amerongen.
2009 – heden lid van de projectgroep politie Nederlandse Antillen

De heer F.N. Strootman, woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
1958 – 1962, voorzitter van de Jongelingenvereniging van de Gereformeerde Kerk Doorn
1964 – 1970, kerkenraadslid/diaken/penningmeester van de Gereformeerde Kerk Putseplein in Rotterdam
1970 – 1975, lid van de Bouwcommissie van de Gereformeerde Kerk Vianen
1979 – 1989, bestuurslid/penningmeester van de Mavo in Rijnsburg
1979 – 1989,  bestuurslid/penningmeester van het Dienstencentrum in Rijnsburg
1989 – 2000, lid van de Commissie Historische Tuin Aalsmeer en lid van de Stichting
de Bovenlanden
2000 – heden, vrijwilliger bij PUM, een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die wereldwijd armoede bestrijdt en duurzame ontwikkeling stimuleert door uitzending van zakelijke experts naar landen met een kennisachterstand
2005 – heden, voorzitter van het bestuur van Landal Greenpark ‘de Veluwe Hoevegaarde in Putten

Mevrouw dr. A. van Osselen-Riem, woonachtig in Doorn, benoemd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
1992 – heden, actief in de Palliatieve Zorg in Nederland. Zij organiseerde studiebijeenkomsten in Hospice Rozenheuvel voor en met zorgverleners.
1998 – heden, lid van de pastoraatsgroep van de St. Martinusparochie te Doorn/Langbroek. En vice-voorzitter van de parochieraad.

De heer D. Tijsseling, woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
1962 – 1970, voorzitter van de personeelsvereniging van de Douane in Bellingwolde
1968 – 1970, voorzitter van het Dorpshuis in Bellingwolde
1980 – 1988, is achtereenvolgens bestuurslid, secretaris en voorzitter geweest van de Doornse Woningstichting 
1986 – 1992, lid van de gemeenteraad van Doom. Van 1988 tot 1992 was hij tevens wethouder van deze gemeente
1993 – 2003, ouderling-Kerkvoogd van de Nederlands Hervormde Gemeente in Doorn
1996 – heden, voorzitter van de Protestants Christelijke Ouderen Bond, afdeling Doorn-Langbroek 
2003 – 2008, administrateur van de Nederlands Hervormde Gemeente en later van de Protestantse Gemeente in Doorn
2006 – heden, penningmeester van de Stichting Seniorenplatfom Utrechtse Heuvelrug

Mevrouw G.J. Ketelaar-de Leeuw, woonachtig  in Amerongen, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
1975 – 2009, medeorganisator van de jaarlijkse Kindervrijmarkt in Amerongen
1980 – heden, actief tijdens de intocht van Sinterklaas in Amerongen.
1994 – heden, medeoprichter, in het verleden bestuurslid van en tot op heden vrijwilliger bij de Ameronger  Ondernemersvereniging (AMON).

Mevrouw B. Doelman-de Jong, woonachtig in Doorn, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
1975 – 1990, actief lid van de Welfare van het Nederlandse Rode Kruis in Doom.
Bestuurslid geweest van het Oranje Groene Kruis (thans Vitras).
1990 -1998, bestuurslid en voorzitter  van de Passage, afd. Doorn
1990 – heden,  kerkenraadslid van de Protestantse Gemeente Doom. Voorts was zij lid van het moderamen.

Mevrouw W.E.C.M. Verbeek-van Dijk, Driebergen-Rijsenburg, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau . Mevrouw Verbeek is helaas overleden op 19 april 2010.
1974 – 1987, bestuurslid/ secretaris van het CDA.
1977 – 1997,vrijwilliger bij de Carnavalsstichting De Sparrenarrren
1979 – 1985, secretaris van het Kerkkoor St. Gregorius Magnus.
1983 – heden, vrijwilliger bij het plaatselijke stembureau
1988 – 1993, secretaris van de plaatselijke Oranjevereniging
1998 – 2000, secretaris van de Stichting Vrienden van Sparrendaal.
2002 – heden, actief lid en tot 2008 voorzitter van de Golfclub Kromme.
2008 – heden, bestuurslid van het smartlappenkoor Parels van de Kromme Rijn

Vernieuwd motel heet Hotel Maarsbergen

MAARSBERGEN  Ook al blijven veel inwoners van Maarsbergen nog jarenlang uit gewoonte over ”het Motel” spreken; vanaf vorige week donderdag is het Motel officieel veranderd in een Hotel.

Lees verder op de website van De Kaap

30 april 2010

tijd: 14:20 uur  temperatuur: 12 °C

Rijsenburgselaan Driebergen
foto: © Renk Knol
Klik op foto voor vergroting en meer info
meer foto’s van deze straat


Workshop “Overleven in de natuur” bij de Boswerf

ZEIST  Ben je 10 jaar of ouder? Houd je van spanning? En van uitdaging? En èchte survivaltechnieken? Doe dan op dinsdag 4 mei, in de meivakantie, mee met de workshop “Overleven in de natuur” bij bezoekerscentrum De Boswerf.

Wat ga je doen? Leren vuur maken zonder lucifers maar  met met vuurstenen of zelfs  vuurboog. Je gaat je eigen houten lepel snijden met een mes en een lekkere brandnetelsoep klaarmaken  op een houtvergasserbrander. De activiteit duurt  2,5 uur en er start er één om 10.00 uur en één om 13.30 uur.
Sandra en Johan van der Wielen van in2nature (www.in2nature.eu), organiseren deze activiteit  voor bezoekerscentrum de Boswerf.  Deelname kost 7,50 per persoon. Vanwege beperkte deelname is reservering vooraf noodzakelijk via telefoon 030 – 69 22 393 of via de mail boswerf@milieudienstzou.nl.

Het Bezoekerscentrum is op zondagen geopend van 12.00 – 16.30 uur. Van dinsdag tot vrijdag kunt u er terecht van 10.00 – 16.30 uur.
Op Koninginnedag, vrijdag 30 april, is het bezoekerscentrum gesloten.

Voor meer informatie kunt u onze website www.boswerf.nl raadplegen of bellen naar bezoekerscentrum De Boswerf, telefoon  030 – 69 22 393.
U vindt het bezoekerscentrum De Boswerf aan de Prins Bernhardlaan 3 in het Zeisterbos.

John Engels viert 75ste verjaardag in Beauforthuis

AUSTERLITZ  De legendarische drummer John Engels wordt in mei 75 jaar en om dit te vieren maakt hij een tournee langs de Nederlandse podia. Daarbij doet hij op 9 mei het Beauforthuis aan.

John Engels speelde o.a. met Chet Baker, Dizzy Gillespy, Ben Webster, Winton Marsalis om maar wat te noemen. Hij maakte meer dan 160 platen. Als hoogtepunt in zijn carrière noemt Engels zelf de tournee die hij met trompettist Chet Baker door Japan maakte. Dit concert speelt hij in het Barnicle Bill Trio, met Miguel Martinez op altsax en Mark Haanstra op akoestische basgitaar. Koop kaarten online via www.beauforthuis.nl of reserveer op 0343 – 49 32 27.
zondag 9 mei, 17.00 uur 
John Engels & Barnicle Bill Trio 
entree € 16 | reductieprijs € 10 (CJP/Cultuurkaart, studenten, Zeistpas en kinderen t/m 12 jr)

Kindervakantie-activiteit “Vliegen als een vogel” bij de Boswerf 


ZEIST  Ben je tussen de 6 en 10 jaar oud? Vind je het leuk om samen met andere kinderen door het bos te struinen? Wil je weten hoe het kan dat vogels kunnen vliegen? Kom dan op donderdag 6 mei naar het bezoekerscentrum De Boswerf.

Eerst ga je met boswerfvrijwilligers het bos in. Zij leren je de kneepjes van het vak van de vogelspotter. Daarna ga je binnen de opgezette vogels en hun verenkleed eens goed bekijken.
Met papier en draad maken we vervolgens de vleugels na.

Deelname aan deze activiteit kost  € 7,00 per persoon. Vanwege beperkte deelname is reservering vooraf noodzakelijk via telefoon 030 – 69 22 393 of via de mail boswerf@milieudienstzou.nl.
Je kunt starten om 12:30 uur of om 14:15 uur. De activiteit duur 1,5 uur. 


Dauwtrappen met ontbijt in de Kaapse bossen

DOORN  Natuurmonumenten houdt op Hemelvaartsdag de excursie ‘Dauwtrappen met ontbijt’ in de Kaapse Bossen. Op donderdagmorgen 13 mei om 7.00 uur wordt er een boswandeling gehouden met gidsen van Natuurmonumenten.

Lees verder op de website van De Kaap

Haaskamp hockey-veteranen kampioen

AMERONGEN  Het Veteranen B-team van de Haaskamp is al vroeg in het seizoen kampioen geworden. Het team met oudgedienden van de Haaskamp speelt dit jaar voor het eerst mee in de ‘oudjes’ hockeycompetitie.

Lees verder op de website van De Kaap