Heuvelrugnieuws van zondag 1 april 2007

Jagersdreef Driebergen: vanaf nummer 46 richting Sint Hubertuslaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Ongeluk met fietser

LEERSUM Zaterdagochtend rond 10.00 uur vond er een aanrijding plaats tussen een fietser en een automobilist. Op de Scherpenzeelsweg passeerde een 35-jarige automobilist uit Overberg een groep wielrenners. Tijdens het voorbijgaan werd een 71-jarige fietser uit Huizen geraakt. Hij liep (onbekend gebleven) letsel op en werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Ede.

Fietsersbond houdt Paaszaterdag handtekeningenactie Emmaplein

ZEIST De Fietsersbond afdeling Zeist houdt op zaterdag 7 april een handtekeningenactie bij de fietsoversteek over het Emmaplein in Zeist. Dit gebeurt vanaf 10.30 tot ongeveer 12.30 uur.

Voor fietsers richting Voorheuvel is op drukke dagen de rijbaan voor auto’s op het Emmaplein een moeilijk te passeren punt. De auto’s rijden langzaam in een file richting rotonde Montaubanstraat. Fietsers kunnen alleen maar oversteken als hoffelijke automobilisten even stoppen. En als dat niet gebeurt, zijn fietsers min of meer gedwongen om zich door de stroom auto’s te persen.

Door middel van het plaatsen van een handtekening vraagt de Fietsersbond om:

 • Voorrang voor fietsers op dit punt.
 • Of een betere route over het Emmaplein richting Voorheuvel.

De Fietsersbond hoopt een groot aantal handtekeningen op te halen. Deze zullen aan de gemeente Zeist worden aangeboden met het verzoek om iets aan de moeilijke en gevaarlijke situatie te doen.

De Fietsersbond houdt verder een ledenwerfactie. Degenen die zich ter plaatse opgeven als lid van de Fietsersbond, ontvangen als welkomstcadeau een fietsslot ter waarde van ongeveer € 35,-.

De afdeling Zeist van de Fietsersbond houdt zich bezig met het behartigen van de belangen van fietsers in de gemeenten Zeist en Bunnik. Dit doen de leden van de afdeling onder andere door het geven van inspraakreacties op allerlei plannen van de gemeenten. En verder door het signaleren van gevaarlijke situaties voor fietsers en slecht onderhoud van fietsroutes.

Man gebruikt stroomstootwapen

ZEIST  De politie werd zaterdagmiddag rond 16.10 uur gestuurd naar de Boulevard waar twee automobilisten een verkeersconflict met elkaar hadden dat uit de hand was gelopen. Hierbij heeft één van hen, een 23-jarige automobilist uit Amersfoort, een stroomstootwapen gebruikt en meteen weer weggereden.

Een van de agenten herkende de omschrijving van de auto van de verdachte en wist deze terug te vinden in Huis ter Heide. De verdachte werd voor bedreiging met geweld aangehouden en voor verhoor ingesloten op het politiebureau. Hij gaf toe gebruik te hebben gemaakt van een stroomstootwapen en vertelde deze al rijdend uit het raam gegooid te hebben. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. 

Golden goal zorgt voor verrassing in Driebergen

DRIEBERGEN In een kolkend en bomvol Healthcenter Hoenderdaal heeft DOS’46 gisteravond weten te winnen van Dalto/DSB Bank. Na een spannend duel, dat niet altijd even goed was, won de ploeg van Manfred Hofstede uiteindelijk via een golden goal van Janice de Groot. Hiermee heeft DOS’46 een gevoelige tik uitgedeeld aan de Driebergenaren, die nu de volgende twee duels moéten winnen om nog in de race te blijven voor het kampioenschap van Nederland.

Vooraf was Dalto/DSB Bank toch wel de favoriet. De ploeg van Erik Wolsink wist in de reguliere competitie twee keer met één doelpunt verschil te winnen van de formatie uit Nijeveen. Hiernaast was dit de confrontatie tussen de nummer één en de nummer vier van de Korfbal League, waar toch de nummer één in eigen huis als favoriet gezien mag worden. Ook tijdens de TIME for Korfball Challenge speelden beide ploegen tegen elkaar, al was deze confrontatie natuurlijk van minder belang. Dalto/DSB Bank won dit onderonsje.

Het begin van de wedstrijd was van beide kanten rommelig. Het leek erop dat de ploegen toch wel te lijden hadden onder de spanning. Tekenend hiervoor was de eerste aanval van Dalto/DSB Bank, waarin de schotklok klonk; iets dat de thuisploeg normaal gesproken niet snel gebeurt. Zoals gezegd was ook het spel van DOS’46 rommelig. Er werden open kansen en vrije ballen gemist en het duurde vier minuten tot de eerste goal viel. Een strafworp, van Jos Roseboom.

Diezelfde Roseboom had het erg lastig met het ballijnverdedigen van Peter Lageweg. Verdedigend moest de ex-DVO’er alle zeilen bijzetten om Casper Boom in bedwang te houden. Boom speelde een uitstekende partij en zou uiteindelijk tot vijf veldgoals komen. Ook de dames van DOS’46 vielen in positieve zin op. Ze waren feller en meer aanwezig dan de dames van Dalto/DSB Bank en kwamen dan ook tot meer goals: 7-10. DOS’46 kon na het rommelige begin uiteindelijk een voorsprong nemen (6-8). Erik Wolsink nam een time-out, waarmee hij hoopte zijn ploeg weer wat op de rails te krijgen. Bijvoorbeeld Bob de Jong had een aantal plaatsfouten in het 4-0.

DOS’46 wist tot de rust telkens op voorsprong te komen, wat tot gevolg had dat de wedstrijd feller werd. Met name Annemiek Verra en Henriët Brandsma hadden het een aantal keer met elkaar aan de stok. Het werd duwen en trekken en scheidsrechter Alle Visser moest beide dames toch even tot de orde roepen. Hij greep even naar de borstzak, maar leek zich toch te bedenken. Zijn interruptie kon echter niet voorkomen dat het incident zich dertig seconden later herhaalde. Verder floot Visser een vrij onopvallende partij, wat positief opgevat mag worden. De rust kwam bij 12-13.

Na de rust veranderde er niet veel. Simone Timmerman wist in twee opeenvolgende aanvallen te scoren en Mirjam de Kleijn benutte stoïcijns de door Sietske van de Sande geboden ruimte. Opvallende “afwezige” was Sabrina Bijvank. De topscorester van DOS’46 wist slechts twee vrije ballen te benutten. Al na vijf minuten in de tweede helft had Wolsink Jorrit Bersma laten warmlopen en met nog vijf minuten voor het einde kwam hij ook in de ploeg. Zijn eerste twee schoten waren raak, waarmee hij zorgde voor een 23-23 stand. Mirjam de Kleijn scoorde nog maar eens van ver, maar met nog 46 seconden te spelen was het Linda Stolk die de gelijkmaker binnenschoot. Er werd niet meer gescoord.

De toss werd gewonnen door DOS’46, waardoor de uitploeg als eerste mocht aanvallen. Het was Janice de Groot die van afstand de 24-25 aantekende. Dalto/DSB Bank kreeg één aanval om gelijk te maken. Met nog één seconde op de schotklok raakte Bergsma de korf, waardoor dus nóg een aanval gespeeld kon worden, maar het vak slaagde er niet in de zo belangrijke goal te maken. Eindstand bleef dus 24-25.

André Kuipers na afloop: “Het geeft wel een kick om op zo’n manier te winnen. Je laat ze toch even ruiken aan de overwinning, maar pakt hem toch. Een dikke overwinning had ik natuurlijk ook goed gevonden.” Over volgende week zegt Kuipers: “Als we zo spelen als vandaag kunnen we inderdaad van Dalto/DSB Bank winnen, maar anders niet. We zullen dus weer dit niveau moeten halen. We hebben nog twee kansen om de finale te halen, al hoop ik dat het er één wordt.”

Bob de Jong: “Natuurlijk is het zuur om zo te verliezen, maar als je ziet hoe wij spelen, ben ik blij dat we nog een verlenging hadden. Dat geeft toch vertrouwen, volgende week spelen we beter. Ook zo’n golden goal is eigenlijk pech. Hij wordt gemaakt door een dame, waar iedereen op Kuipers let. Klasse van haar, daar niet van. Als we onze normale vorm weer pakken is er nog niets aan de hand.”

De volgende playoff is komende zaterdag in Nijeveen. Bij winst is DOS’46 geplaatst voor de finale van Ahoy.

Doelpunten Dalto/DSB Bank: Jos Roseboom 7, Bob de Jong 4, Riko Kruit 3, Sietske van de Sande 3, Jorrit Bergsma 2, Simone Timmerman 2, Adriaan van Dijk 1, Henriët Brandsma 1, Linda Stolk 1.

Doelpunten DOS’46: André Kuipers 5, Casper Boom 5, Mirjam de Kleijn 5, Peter Lageweg 3, Haralt Lucas 2, Janice de Groot 2, Sabrina Bijvank 2, Annemiek Verra 1.

Vechtpartij

ZEIST Rond vier uur werd de politie afgelopen nacht gestuurd naar de Jagerlaan waar meerdere personen zouden vechten. Bij aankomst van de politie waren de partijen reeds gescheiden. Het bleek dat een 21-jarige man uit Doorn had gezien hoe een 25-jarige man uit Zeist vernielingen pleegde in de horecagelegenheid en dit netjes gemeld had bij een portier. De portier zetten vervolgens de Zeistenaar de zaak uit. Toen de man uit Doorn later ook de zaak verliet, werd hij opgewacht door de Zeistenaar die hem aanviel. Omstanders hebben zich met het gevecht bemoeid en hierbij werd over en weer geslagen. De portier heeft uiteindelijk de partijen kunnen scheiden. De ambulance heeft beide mannen onderzocht. De verdachte is overgebracht naar het Diaconessen ziekenhuis in Zeist voor verwonding aan zijn hoofd. De politie onderzoekt de zaak.

Blue Arrows heeft kampioenschap niet meer in eigen hand

DRIEBERGEN  Het eerste heren basketbalteam van Blue Arrows Peugeot van der Mispel speelde afgelopen weekend uit tegen Leerdam H1. De Driebergenaren waren er op gebrand om ook deze wedstrijd te winnen. Immers – zo heeft u vorige week kunnen lezen – het kampioenschap lonkt nog steeds, maar dan mag er niets meer verloren worden. Vorige week is tegen de medekoploper SBU gewonnen en dit weekend dus tegen het sterke Leerdam, de nummer 3 uit de competitie.

De openingskwart is echter dramatisch voor Blue Arrows: Individueel wordt er stevig gewerkt, maar als team loopt het totaal niet. De anders zo sterke verdediging onder de basket laat het helemaal afweten. Ook wordt er amper onderling gecommuniceerd en binnen enkele minuten kijkt het blauwe team tegen 10 punten achterstand aan. Dat verschil blijft de eerste kwart (23-13) en ook tweede kwart staan. Halverwege is de stand 40 tegen 30 voor Leerdam. Blue Arrows Peugeot van der Mispel realiseert zich terdege dat het tempo verder omhoog moet, de effectiviteit van de aanval moet beter (scoren!) en de eigen verdediging moet naar de 120% inspanning (geen tegenscores). De derde kwart laat inderdaad een forse verbetering zien en in de vierde minuut van laatste kwart is de stand gelijk (53-53). Het heeft echter enorm veel energie gekost maar deze gelijke stand wordt tot twee minuten voor de eindtijd vastgehouden (59-59). Maar dat is niet voldoende; winst is nodig!

Maar in de 20 seconden daarna wordt de wedstrijd gespeeld: met twee tegen-3-punters en een persoonlijke fout gevolgd door de 2 terechte vrije worden staat het ineens 67-61. En dat met nog maar een ruime anderhalve minuut te spelen! Vanaf dat moment is het alles of niets; Leerdam heeft voldoende aan simpelweg de bal vasthouden. Voor Blue Arrows Peugeot van der Mispel pakt dat verkeerd uit. Uit pure tijdnood worden bewust contactfouten gemaakt met de hoop dat de vrije worpen door Leerdam niet worden benut en dat Blue Arrows daardoor weer snel balbezit heeft. Het idee daarachter is dat balbezit nog kan uitmonden in extra velddoelpunten en mogelijk tot de overwinning. Leerdam blijft echter uiterts koel en schiet foutloos. De eindstand laat een zelfde verschil zien als in de eerste kwart was weggegeven; 72 tegen 62 voor Leerdam – verlies met 10 punten. Een eventueel kampioenschap voor Blue Arrows Peugeot van der Mispel hangt nu af van uitslagen van andere wedstrijden en wellicht nog een beslissingswedstrijd. Na de wedstrijd zaten beide teams gebroederlijk in de kantine. Blue Arrows regelde nog wel 12 extra punten die helaas niet op het sheet terecht kwamen: een slagroomtaart die de verjaardag van de coach moest markeren bestond uit 12 punten. Niet gewonnen, wel felicitaties.
De heren van Blue Arrows Peugeot van der Mispel spelen 14 april om 15:45 in Hoenderdaal tegen de Red Stars.
Men verwacht veel ondersteuning van het Driebergse publiek.

Heuvelrugnieuws van maandag 2 april 2007

Horstlaan 33  Driebergen
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Gevonden voorwerpen niet meer naar politie

DOORN Heeft u een voorwerp gevonden of verloren doe dan aangifte in de gemeentewinkel, Kerkplein 2 in Doorn. Omdat de politie zich meer wil concentreren op toezicht, handhaving en opsporing heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug deze taak van de politie m.i.v. 1 april 2007 overgenomen. Met ingang van 1 april 2007 kunt u dus geen aangifte meer doen bij de politie.

Lees verder.

Zonder rijbewijs onder invloed

DOORN  Afgelopen nacht werd een 24-jarige man uit Doorn gecontroleerd op de Dorpsstraat. Hij bleek te hebben gedronken en blies 600 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Zijn rijbewijs werd niet ingenomen omdat hij niet in het bezit was van een rijbewijs.

Dalto nu koploper derde periode

DRIEBERGEN  Dalto is de afgelopen jaren op sportief gebied enorm succesvol geweest. De vele promoties, kampioenschappen, spektakelstukken en transfers verliezen echter dramatisch snel aan waarde als een dierbaar iemand uit het midden wordt weggerukt.
Na het overlijden van iconen als Raimond en Hennie heeft Ko van Tuyl nu ook het tijdelijke voor het eeuwige verruild. Ko was sinds mensenheugenis leider van de Daltons, een rol die hij met verve vervulde. Altijd stond hij voor iedereen klaar, altijd had hij een positief woord voor een ander, en altijd was hij degene die het meeste baalde van een nederlaag. In de beginjaren van Dalto fungeerde hij als grensrechter, een functie die hij later neer moest leggen vanwege zijn slechte hart, de spier die hem uiteindelijk de (IJsselmeervogels-)das omdeed. Zijn liefde voor “de Vogels” was minstens even groot als die voor de Daltons. Met Ko gaat opnieuw een Dalto-man in hart en nieren, een echt club-icoon, verloren, maar boven alles een fantastisch mens, dat altijd en voor iedereen klaar stond. Namens de Dalto-selectie, maar eigenlijk namens de hele club, willen wij de altijd positieve en fantastische Annelies, Alfred, Chiel en alle nabestaanden enorm veel sterkte toewensen met het verwerken van dit verlies.

Logich gevolg van het overlijden van Ko, was dat de wedstrijd tegen Jonathan tot nader orders werd uitgesteld. De minuut stilte zou dan bij VVJ worden gehouden, vreemd genoeg ook de club waartegen Raimond zijn laatste wedstrijd op aarde speelde. De minuut stilte was indrukwekkend, over de wedstrijd zelf kon dit niet worden gezegd. VVJ was minder goed dan de Daltons, maar de laatsten konden niet tot scoren komen, ondanks verschillende grote kansen. Direct na rust was het Romario die uit een corner de 0-1 binnen wist te schieten. De druk op het doel van VVJ bleef aanhouden, maar gescoord werd er niet meer, ondanks de aanwezigheid van baltovenaars als Romario, Malek, Marek, el Khatib en Lary. Daar waar de einduitslag dus in eerste instantie niet tot grote vreugde leek te stemmen, daar deden de andere uitslagen de stemming wel omslaan. Het verlies van Jonathan bij Woudenberg heeft er voor gezorgd dat Dalto, na een moeilijk seizoen, nu koploper is in de strijd om de derde periode. Belangrijkste concurrent hierin is Jonathan, dat over twee weken de tegenstander is. Deze derby staat altijd garant voor veel spektakel, dus de support van zoveel mogelijk Dalto-fans is meer dan gewenst. Om 14:30 wordt er dan afgetrapt in Zeist bij Jonathan.

Opstelling Daltons: Sluis, P. Schenkels, Bruining, van de Ridder, Visser, Larcoubi, Lary, Romario(Malek), el Khatib (Marek), Broers, Boersma (Kooi)

CDA, VVD en PvdA starten coalitieonderhandelingen

UTRECHT  Maandag 2 april is in een openbare vergadering van de fractievoorzitters geconcludeerd dat CDA, VVD en PvdA samen de coalitieonderhandelingen in zullen gaan. Afgelopen weken vonden verkennende gesprekken plaats met alle partijen. In de openbare vergadering bleek dat een centrum-linkse coalitie niet gedragen werd en dat de drie grootste partijen gaan proberen tot een akkoord te komen.

In de vergadering gaven de woordvoerders van de fracties hun visie op het verloop van de verkennende fase. Alle fracties spraken over een positief verlopen verkenningsproces dat niet alleen het vormen van een coalitie tot doel had, maar ook een goede start voor de nieuwe Staten is geweest. In de verkennende fase zijn met alle fracties gesprekken gevoerd. Iedere partij heeft een vragenlijst ingevuld met hun visie op onder andere de missie en de identiteit van de provincie, de beleidsaccenten op het gebied van onder andere groen, milieu, welzijn, wonen en werkgelegenheid èn de voorkeuren voor mogelijke coalities.

Tijdens de openbare vergadering werd verder ingegaan op mogelijke en wenselijke coalities. Al snel kwam hieruit naar voren dat er twee mogelijkheden waren: voortzetten van de huidige coalitie of het vormen van een centrum-linkse coalitie. De laatste kon echter niet rekenen op instemming van de grote partijen. Geconcludeerd werd dat het CDA, de VVD en de PvdA met elkaar om de tafel gaan zitten om te proberen tot een akkoord te komen. Deelname aan een coalitie door de SP en de ChristenUnie is daarmee van de baan. Geprobeerd wordt om de uitkomsten van de vragenlijst als basis te laten dienen voor een coalitieakkoord.

SP ook in provincie Utrecht aan de kant gezet

UTRECHT Tot teleurstelling van de SP hebben CDA, PvdA en VVD zich vanmiddag uitgesproken voor voortzetting van de oude coalitie. Nog voordat er van enige onderhandelingen plaats kon zijn werden de winnaars van de verkiezingen, Christenunie en SP aan de kant gezet.

De openbare vergadering was bedoeld om duidelijk te krijgen met welke partijen de onderhandelingen verder zouden gaan. Zeven van de tien fracties besloten dat met de zes grootste partijen verder gepraat kon worden. VVD, CDA en PvdA vonden dat echter niet nodig en besloten de huidige coalitie voort te zetten.

Fractievoorzitter Witteman: “Blijkbaar zijn de verkiezingen voor het CDA, de VVD en de PvdA, die 10% van hun stemmen verloren, alleen maar een lastige bijkomstigheid. Ondanks de uitslag van 7 maart en de bereidheid van vele fracties waaronder wij zelf om serieus te gaan onderhandelen, blijven deze drie partijen aan het pluche geplakt. Ik heb er geen goed woord voor over.”

Op vragen van de SP over de reden de partij uit te sluiten van onderhandelingen kwam geen antwoord. Alleen de PvdA stelde dat ze koos voor een “stabiele coalitie”. Het CDA en de VVD weigerden een inhoudelijke argumentatie aan te geven waarom de grote winnaar van de verkiezingen, de SP buitengesloten werd.

De SP is nu in ieder geval de grootste oppositiepartij in de Staten van Utrecht en zal de aankomende 4 jaar steeds weer opnieuw de mensen laten zien dat er andere keuzes mogelijk zijn.”

Heuvelrugnieuws van dinsdag 3 april 2007

Oosterlaan 37-39  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Dames Blue Arrows waardige tegenstander voor BS Leiden

DRIEBERGEN  Dames Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel speelden afgelopen zaterdag in de thuishaven van BS Leiden, nummer twee in de competitie . Buiten was het lekker vertoeven in de zon, terwijl in de sporthal de dames badend in het zweet een prima partij hebben neergezet.

Het eerste kwart begon goed. De score liep ongeveer gelijk op en de dames van Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel speelden niet onverdienstelijk. De eindstand was dan ook 11 – 10 voor BS Leiden.

In het tweede kwart werd hetzelfde spel voortgezet. De dames van BS Leiden waren in dit kwart echter meer zekerder van hun schot wat resulteerde in een kleine voorsprong van 27 – 20.

Toch lieten de dames van Blue Arrows zich niet uit het veld slaan en halverwege het derde kwart was er nog maar 4 punten verschil in het voordeel van BS Leiden. Maar ook in dit kwart waren de afstandsschoten van de dames van BS Leiden trefzeker en liepen ze uit met 45 – 33 als eindstand in het derde kwart.

Tot in de laatste minuut van de wedstrijd hebben de dames van Blue Arrows/Peugeot Van der Mispel gevochten, maar het mocht helaas niet baten. De eindstand in het laatste kwart was dan ook 60 -49.

Scores: Annelies Roelen Klomp 11, Lisette Hoffmann 8, Hari Muljokarno 7, Simone Thuis 6, Liane van der Mispel 5, Suzanne Duivenvoorde 4, Barbara Kooi 3, Ellen Noordam 3, Annemiek van Ginkel 2.
14 April spelen de dames om 17.30 uur in Hoenderdaal hun volgende wedstrijd tegen Lokomotief.

Wat kun je (niet) leren van de geschiedenis?

DRIEBERGEN  Dinsdag 10 april om 10.00 uur in ’t Hoge Licht, Klaproos 2 te Driebergen probeert de historicus drs. Teun Monster uit Leersum aan de hand van een aantal vragen het belang van de geschiedenis aan te geven.
Wat is geschiedenis eigenlijk? Een discussie zonder eind, zoals Geyl zei? Is geschiedenis een wetenschap en kunnen we er op politiek, economisch, technisch, militair, maatschappelijk of persoonlijk terrein iets van leren met het oog op de toekomst? Wat is het belang van een historische canon? En hoe nuttig zijn vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog (bijvoorbeeld met de Holocaust)?

Aan het einde van de bijeenkomst kunnen we dan constateren of we het eens zijn met een uitspraak van Hegel: “We leren van de geschiedenis dat we niet leren van de geschiedenis”.

Gespreksleider: dhr. Jan Levelt, tel 517323. Voor vervoer : Mw. T. Kingma, 518799

De IKO is een samenwerkingsverband tussen de NPB, de R.K parochie, de Gereformeerde en de Hervormde Kerk. Tot de activiteiten van de IKO behoren de gespreksochtenden. Een seizoensoverzicht van de IKO-lezingen in de komende maanden t/m mei kunt u meenemen van de leestafels achterin de diverse kerken of in de bibliotheek.

Valse melding

DRIEBERGEN Vannacht kreeg de politie de melding dat er een schietpartij had plaatsgevonden aan de Van Rijckevorstelstraat. Toen agenten daar heen gingen troffen zij een verwarde bewoner aan. Hij had een valste melding gedaan en werd daarop aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Opruimestafette zwerfafval

DOORN  In Doorn, Driebergen en in Maarn vond zaterdag de opruimestafette zwerfafval plaats. In Doorn gaf wethouder Robbert Waltmann het startschot; in Maarn was wethouder Wim van Wikselaar aanwezig.

vergroot foto

In totaal hebben zo’n 75 mensen aan de opruimacties deelgenomen.

Lees verder.


Heuvelrugontmoeting met zorgaanbieders

DRIEBERGEN Op uitnodiging van wethouder Elisabeth van Oostrum vond afgelopen maandag in Nieuw Salem in Driebergen een ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de gemeente, de in de gemeente actieve zorgaanbieders en vertegenwoordigers van het Centrum Indicatiestelling Zorg en het zorgkantoor Agis.

Lees verder.

Nieuw fietspad door Palmerswaard in Rhenen

RHENEN  Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht stelt 80.000 euro beschikbaar voor een nieuw fietspad door de Palmerswaard in Rhenen. Deze nieuwe verbinding leidt fieters door de groene uiterwaarden van de Nederrijn, naar de voet van de Grebbeberg.
Het fietspad, dat een lengte krijgt van twee kilometer, sluit via de provinciale weg N225 aan op het nieuwe Let de Stigterpad, dat fietsers over de Utrechtse Heuvelrug door bos en heide vanuit Rhenen naar Driebergen brengt.

Met deze provinciale bijdrage kan een nieuwe schakel worden gelegd in deze Utrechtse Heuvelrugroute. De doorsteek door de Palmerswaard gaat door een fraai natuurgebied dat in eigendom is van het Utrechts Landschap. Met deze eigenaar en de gemeente Rhenen heeft de provincie Utrecht overleg gevoerd over dit nieuwe fietspad; besloten is om te kiezen voor deze doorsteekmogelijkheid. Omdat de route door een waardevol natuurgebied gaat, vindt nader onderzoek plaats naar de gevolgen voor flora en fauna. Het nieuwe fietspad wordt waarschijnlijk in 2008 aangelegd. Vanwege de bijzondere omgeving – de uiterwaard loopt hier met enige regelmaat onder water – wordt gezocht naar een fietspad met een halfverharding die niet meteen uitspoelt. De gemeente Rhenen, die ook zorgdraagt voor beheer en onderhoud van het fietspad, begeleidt de uitvoering van dit project. De totale kosten bedragen circa 140.000 euro. Bijdrage van de gemeente Rhenen is 60.000 euro.

Op de Fiets!
De realisatie van deze nieuwe route wordt mogelijk gemaakt door het provinciale project Op de Fiets! Onder deze naam werkt de provincie Utrecht sinds 2003 aan een verbeterd netwerk van fietspaden. Dit jaar is de provincie betrokken bij de realisatie van 40 fietspadenprojecten met een afstand van in totaal 150 kilometer. 

Infoavond veiligheidsanalyse Leersum

LEERSUM  In restaurant ‘d’Arthuizen vond maandagavond de informatieavond Integraal Veiligheidsplan voor de inwoners in Leersum plaats. Onder leiding van wethouder Emmy van Wijngaarden vond een geanimeerd gesprek met de inwoners plaats. Aan wijkagent Arend-Jan van Hattum werden de meeste vragen gesteld.

Minoes

Door Anthon Keuchenius
DRIEBERGEN  Met groot succes voerden de groepen 6 en 7 van basisschool De Kring Schotellaan vanavond de musical Minoes op. De  voorstelling vond plaats in de Lindenhorst, de noodlocatie aan de Akkerweg bood onvoldoende plaats. Het laaiend enthousiaste publiek trakteerde de 29 spelers op een staande ovatie.

vergroot foto


En natuurlijk ook een staande ovatie voor de leerkrachten. De foto’s zijn geweldig we zijn benieuwd naar de dvd.
Groet M. Breij, 4-4-2007


Heuvelrugnieuws van woensdag 4 april 2007

Engweg Driebergen: Aanleg hekwerk Dennenburg
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur
temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Ooievaars terug naar Kloosterlaantje

DRIEBERGEN Het ooievaarsnest op de kwekerij aan het Kloosterlaantje is vandaag bewoond. Anthon Keuchenius maakte vanochtend deze foto’s van het ooievaarspaar.

vergroot foto


Heel leuk. Nu maar hopen dat er ook nageslacht komt.
Michiel van der Vlist, 4 april 2007

Zijn dit dezelfde ooievaars die twee jaar geleden niet tot een gelukt broedsel zijn gekomen? Of zijn het andere ooievaars omdat er vorig jaar, naar mijn weten, geen ooievaars hebben genesteld.
Renk Knol, 4 april 2007
 

Sja, de kop van het artikeltje luidt:”Ooievaars terug naar Kloosterlaantje. Dat suggereert dat het dezelfde ooievaars zijn als twee jaar terug. Maar of dat ook zo is? Ik weet het niet. 
Michiel van der Vlist, 5 april 2007

Ik heb ze zien paren. Dus de eerste stap voor nageslacht is gezet.
Michiel van der Vlist, 6 april 2007

Ik zag eerder op de middag, even over half drie, een tweede paar ooievaars rondcirkelen bij het nest . Ze bleven niet lang, na een paar minuten vlogen ze weg richting noord. Misschien was dat het paar van twee jaar terug wat nu het nest bezet vond?
Michiel van der Vlist, 10 april 2007

Geslaagde bijeenkomst nieuwe inwoners

DOORN  In het auditorium van het Cultuurhuis in Doorn vond dinsdagavond een bijeenkomst plaats voor inwoners die afgelopen jaar nieuw in de gemeente zijn gekomen.

vergroot foto

Naast deze inwoners was onder andere het voltallige college van burgemeester en wethouders aanwezig; diverse fractievoorzitters, gemeentesecretaris Linda Boot en Willem van de Vliert, teamchef politie wijkteam Maldd. Lees verder.


Een leuk initiatief, deze bijeenkomst voor nieuwe inwoners!  
Het was een aardige en informatieve bijeenkomst. Naast de gemeente, politie en politiek hebben ook enkele verenigingen acte de présence gegeven. Er was voldoende ruimte voor kennismaking en een gesprek. In de presentaties is de ‘éénheid in verscheidenheid’  binnen onze mooie gemeente benadrukt.
Ook werd opgeroepen actief kennis te nemen van de gemeentelijke processen en bijvoorbeeld ééns een raadsvergadering te bezoeken.
Tijdens de bijeenkomst bleek ons dat de politie nog steeds ‘MALDD’ gebruikt als regioaanduiding. Wie weet is dit een voorzet en wordt ooit alsnog eens de kosmopolitische naam ‘Maldrid’ ingevoerd, zoals hier door een columnist al eens is voorgesteld. De ‘Heuvelrug’ blijft een tweedehands naam die die wordt gedeeld met onder andere een natuurgebied en een nationaal park.  
Opvallend middelpunt was overigens het Shanty koor de Driemasters. ‘Niet helemaal’ onze persoonlijke smaak. Als nieuwe bewoner lijkt het mij niet echt representatief voor onze gemeente, of men moet vooruitlopen op de zeespiegelstijging en een status van “Heuvelrug aan zee’. 
Al met al een prima bijeenkomst.
Arjan Muil, 4-4-2007

Aangehouden voor vernieling

ZEIST Om half elf werd gisteravond naar de politie gebeld omdat men had gezien dat een groepje jongeren ruiten van een bushokje aan De Dreef had vernield. De jongeren zouden inmiddels in de bus zitten. Deze bus werd aangehouden en aan de kant gezet en de vernielers – twee van 15 jaar, één van 17 en één van 19 allen uit Zeist – werden uit de bus gehaald en aangehouden. De jongeren werden voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Heuvelrugnieuws van donderdag 5 april 2007

Nassaulaan 1  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Provincie wil wegen energiezuinig verlichten

UTRECHT  Slimme verlichting door middel van nieuwe technieken langs provinciale wegen, met als resultaat een lagere CO2-emissie. Dat is het doel van het project ‘Energiezuinig verlichten’.
Slim verlichten wordt bereikt door dimbare verlichting te gebruiken, in plaats van conventionele verlichting. En door toepassing van LED-technologie, met een lager energieverbruik tot gevolg. Er is aandacht voor vergroting van de sociale veiligheid, met name op fietspaden, en voor vermindering van lichthinder, vooral in gebieden met hoge natuurwaarden. Gedeputeerde staten hebben besloten om zes projectvoorstellen op dit gebied te honoreren met in totaal ruim 1,5 miljoen euro. Deze beslissing is het vervolg op een initiatiefvoorstel dat in oktober 2006 door provinciale staten is aangenomen.

De zes deelprojecten hebben betrekking op verschillende locaties langs provinciale wegen. Een voorbeeld van zo’n project is de N229 tussen de A12 en Wijk bij Duurstede. Langs hele weg wordt dynamische verlichting geplaatst. In de nachtelijke uren en in de weekeinden is de verkeersintensiteit laag en kan de verlichting op een lager niveau worden afgesteld. Nu wordt in de rustige perioden onnodig veel licht opgewekt, waarmee onnodig veel energie wordt verbruikt. De weg ligt langs de rand van de ecologische hoofdstructuur, ook daarom wil GS deze natuurvriendelijke manier van verlichten langs deze hele weg introduceren. Een ander punt is dat automobilisten bij veel verlichting zich zodanig comfortabel voelen, dat zij harder gaan rijden. Dit heeft negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid, milieu en leefbaarheid van omwonenden.

Andere locaties zijn de N226 (kruispunt Maarnse Grindweg), de N210 (bocht bij Lopik), de N414 (bocht bij de Eem), de N415 (tussen Baarn en provinciegrens) en de N237 (tussen De Bilt en Amersfoort). De 1,5 miljoen euro wordt besteed aan zowel geavanceerde technieken, als aan innovatieve projecten met een focus op provinciale wegen. Daarnaast gaat de provincie een financiële prikkel bieden aan gemeenten, om energiezuinige verlichting langs gemeentelijke wegen uit te voeren.


Leuk project, wat de CO2 emissie betreft echter een druppel op een gloeiende plaat. Maar ja, zeggen dat de mensen minder auto moeten rijden kost stemmen…. 
Michiel van der Vlist, 5 april 2007

Asbestdeeltjes gevonden

AMERONGEN Na de feestelijke verplaatsing van de molen enkele weken geleden, liggen de werkzaamheden al weer stil. De milieupolitie verricht op dit moment nader onderzoek naar de mate van aanwezigheid van asbest op het molenterrein.
De milieupolitie wil op dit moment niet nader reageren maar bevestigt dat er een onderzoek loopt. De resultaten hiervan zullen over ongeveer twee weken bekend gemaakt worden.

Supermarkt past zich aan

DRIEBERGEN Supermarkt Lidl, die zich op de ‘Premis-locatie’ aan de Driebergse Traaij wil vestigen, heeft het oorspronkelijke bouwplan op meerdere punten aangepast om de omwonenden tegemoet te komen. De bewoners die bezwaar hadden gemaakt tegen de bouwvergunning, zijn nu vol lof over de wijze waarop Lidl overleg met hen pleegt.

Lees verder op de website van de Stichtse Courant

Asbest Couwenhoven snel verwijderd

ZEIST  In twee flats in de Zeister wijk Couwenhoven is begonnen met het verwijderen van asbest. Dat gebeurt eerder dan oorspronkelijk gepland.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Beste voorlezer komt uit Maarn

MAARN   Robin van Schaik uit Maarn is de beste jeugdige voorlezer van de provincie. Hij won met het voorlezen uit Matilda van Rohald Dahl de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van vrijdag 6 april 2007

Weth Teselinglaan 6 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.15 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe novelle van Jac Vroemen

DRIEBERGEN  ‘Eindmorene’ is de titel van de novelle die Jac Vroemen heeft geschreven over de verkilling van de maatschappij en de opwarming van de aarde. Plaats van handeling is een geheime school, ergens in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug, waar slachtoffers van overexposure (een nieuwe vorm van burn-out) hun toevlucht hebben gezocht.

De kiem voor zijn novelle vindt Jac Vroemen op een ochtend als hij naar het station fietst. Aan de spullen in de berm te zien, zijn kort daarvoor krakers uit een oude villa gezet. Hij twijfelt of hij de oudere man die iets verderop zit, kent. Dit stemt hem tot nadenken over de samenleving die niet meer ‘olla vogala’ een nest biedt, krakers verjaagt maar ook vreemdelingen uitzet: wat voor samenleving is dat?

‘Eindmorene’ gaat over een onderstroom van onze tijd: een ongerustheid die bij een groeiend aantal mensen steeds vaker door de geordende buitenkant heen schijnt. Het gecontroleerde leven in de verzorgingsstaat bevredigt op den duur niet. Maar wat is er mis? De veranderingen in het klimaat worden met de dag dreigender. Daarmee groeit niet alleen het besef dat wij, mensen, daarmee iets te maken hebben, maar ook het gevoel van onmacht er iets aan te kunnen doen. Er dreigt, na een tijdelijke opwarming die gepaard gaat met stormen en overstromingen, een nieuwe ijstijd aan te breken, dat is al bekend… en we wachten het gelaten af. Hoewel, er zijn kleine groepen mensen die vluchten. Zo zoeken slachtoffers van de nieuwe welvaartsziekte overexposure hun toevlucht op een geheime school in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Ze zijn niet meer bestand tegen de bureaucratisering van de zorg, de vervreemding op de werkvloer door de opgevoerde winstmaximalisaties, de fusies en de schaalvergrotingen, de verplaatsingen en ontslagen. In combinatie met het wegvallen van contacten in de buurten, het uiteenvallen van gezinsstructuren, het vervagen van vriendschappen en relaties door de overdreven doelgerichtheid van elke dag, zijn ze niet meer opgewassen tegen de samenleving: de sociale ijstijd die al is ingetreden.

Vroemen studeerde culturele antropologie en was docent aan de Utrechtse School voor Journalistiek. Inmiddels is hij al vele jaren verteller en bepleiter van het eigen leven als primaire bron voor verhalen – hierover schreef hij eerder ‘Ode aan de olifant, vertellen als levenskunst’. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat in zijn novelle een verteller opduikt, iemand met levenswijsheid, maar ook een eigen schaduwkant. Zijn verhalen stammen uit alle windstreken en sluiten aan bij de onderlinge gesprekken die de ‘leerlingen’ van de school voeren. Hierdoor krijgen zij steeds meer inzicht in wat er nodig is voor hun herstel.

Behalve levendige dialogen en veel korte verhalen, bevat de novelle mooie schetsen van de natuur, die door de opwarming van de aarde inmiddels enigszins van slag is.

Eindmorene, Jac Vroemen, verschenen bij uitgeverij A3 boeken, Geesteren, 144 pagina’s, € 14,50, ISBN 978 90 77408 34 6

Ramkraak

DOORN Aan de Kampweg vond donderdag een ramkraak plaats. Rond 01.00 uur werd met een, naar later bleek, gestolen auto ingereden op een winkelpui. Direct werd de politie gealarmeerd, waarna met verschillende eenheden de omgeving afgezocht is. Dit zonder resultaat. Enkele getuigen verklaarden tegenover de politie dat zij na de klap vier personen hadden zien wegrennen. De auto, waarmee de ramkraak gepleegd werd, bleek vorige maand in Driebergen te zijn gestolen. De politie is nog bezig met het onderzoek.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 7 april 2007

Faunalaan Driebergen: tussen nummer 59 en 61
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.10 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker Midden Nederland

UTRECHT  In 2007 start voor alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar weer een nieuwe ronde van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker komt bij vrouwen vaak voor. Door middel van het bevolkingsonderzoek kunnen afwijkingen aan de baarmoederhals vroegtijdig worden ontdekt. Wanneer een vrouw uitgenodigd wordt om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, kan zij het beste op korte termijn een afspraak maken met de huisarts. Het onderzoek is vrijwillig en geheel gratis.

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Deze vorm van kanker wordt veroorzaakt door een virus: het Humaan Papillomavirus. Dit virus kan een infectie aan de baarmoederhals veroorzaken. Dit kan voor afwijkingen, en uiteindelijk ook baarmoederhalskanker, veroorzaken. Dit gaat heel langzaam. De voorstadia van deze kanker geven vaak geen klachten. Als afwijkingen aan de baarmoederhals in een vroeg stadium ontdekt worden, is vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk en is de kans op genezing groter. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is in de meeste gevallen namelijk goed te behandelen. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen van 30 tot 60 jaar. Daarom worden alle vrouwen in deze leeftijd eens in de vijf jaar uitgenodigd om een (gratis) uitstrijkje te laten maken.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?
Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vindt plaats door middel van het maken van een uitstrijkje. Dit gebeurt door de huisarts of door een huisartsassistente. Het maken van een uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten. Als u dat wilt, is het mogelijk om het uitstrijkje door een vrouwelijke huisarts(assistente) te laten maken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de informatielijn van Preventicon (030-2313 884).

Wie worden in 2007 uitgenodigd?
In 2007 krijgen alle vrouwen die geboren zijn in de jaren: 1947, 1952, 1957, 1962, 1967, 1972 en 1977 een uitnodiging. De uitnodiging worden verspreid over het gehele jaar verzonden. In april of mei krijgen alle vrouwen uit 1957 een uitnodiging. Vrouwen uit 1947 en 1952 hebben in januari en februari al een uitnodiging gehad.
Omdat de uitnodigingen op basis van geboortejaar worden verstuurd en niet op basis van de geboortemaand, kan het zijn dat u een uitnodiging ontvangt terwijl u nog geen 30 jaar bent. U kunt dan toch een uitstrijkje laten maken.

Afspraak bij de huisarts
Om deel te nemen aan het onderzoek is het verstandig om zo snel mogelijk nadat u de uitnodiging heeft ontvangen een afspraak te maken met uw huisarts voor een uitstrijkje. Dit kan ook als u nog borstvoeding geeft.

Als uw baarmoeder (plús baarmoederhals!) verwijderd is of als u onder behandeling bent bij een gynaecoloog is het niet nodig dat u deelneemt aan het bevolkingsonderzoek. Als u zwanger bent, kunt u het onderzoek uitstellen.

Meer informatie
Voor vragen over dit bevolkingsonderzoek vindt u in de uitnodigingsbrief van Preventicon. Als u vragen heeft, of twijfelt of u deel moet nemen aan het onderzoek, kunt u de informatielijn van Preventicon bellen op telefoonnummer: 030-233 41 84.

Buitenlandse studenten eerlijk verdeeld over de Warande

ZEIST  Studentenhuisvester SSH en de bewoners van studentencomplex de Warande hebben donderdagmiddag overeenstemming bereikt over de verdeling van toekomstige Short Stay studenten over het complex.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zondag 8 april 2007

Schippersdreef Driebergen: overstekend wild
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Bijen- en Natuurmarkt op zaterdag 14 april

DRIEBERGEN  Op de tweede zaterdag in april wordt, nu al voor de 46e keer, de jaarlijkse Bijen- en Natuurmarkt gehouden door de Bijenvereniging Driebergen-Doorn. De markt vindt plaats op het terrein van de Zonheuvelschool aan het Burgemeesterpark in Driebergen.

vergroot foto

In 1961 organiseerde de Bijenvereniging onder leiding van de Driebergse imker P.J. Beens voor het eerst deze markt en in 1990 werd de naam “Driebergse Bijenmarkt” veranderd in “P.J. Beens-Bijenmarkt”, als eerbetoon aan de oprichter. De heer Beens is nog steeds actief als imker en tijdens de markt toonaangevend bij de handel in bijenvolken.

Sinds enkele jaren nodigt de Bijenvereniging Driebergen-Doorn ook andere natuurorganisaties uit om met informatie en producten aanwezig te zijn. Vandaar de naam Bijen- en Natuurmarkt.

Het is voor imkers de eerste belangrijke markt in het voorjaar. De prijzen van bijenvolken worden voornamelijk hier bepaald. Zij worden aangevoerd in kasten en korven, die uiteraard gesloten blijven, en nog steeds op de traditionele wijze van loven en bieden met handjeklap worden verhandeld. Imkers uit het hele land ontmoeten elkaar hier, kopen of verkopen hun bijenvolken, slaan hun imkermaterialen in en praten bij over hun ervaringen, zoals honingoogst, koninginnenteelt en ziektebestrijding.

Voor de niet-imker is deze markt heel interessant. Behalve imkerbenodigdheden zijn er veel soorten honing, waskaarsen, honingdrank, honingkoek en diverse heilzame middelen waarin bijenproducten zoals propolis en koninginnengelei zijn verwerkt verkrijgbaar.

Er worden planten en zaden verkocht. Rita v.d. Zalm zal er zijn met haar verwilderingbollen. Verder hebben diverse natuur- en milieuorganisaties hun aanwezigheid toegezegd, ook de mandenmaker is er weer en misschien een korvenvlechter. Er wordt een demonstratie gegeven hoe raat van bijenwas gegoten wordt en kinderen kunnen hun eigen kaars rollen. De Stichting BeeSupport zal aandacht vragen voor haar werkzaamheden in Zimbabwe. Ze ondersteunt daar onder meer de Kutsungiria Beekeeping Club, die het afgelopen jaar veel bijenkasten heeft verloren door blikseminslag. De Stichting laat de typische bijenkasten, die daar worden gebruikt en die behoorlijk afwijken van de Nederlandse bijenkasten, ook zien. Om geld bij elkaar te krijgen verkopen ze onder meer kleine modellen van de zogenaamde Keniaanse bovenlattenkast. Bij de informatiestand van de Bijenvereniging Driebergen-Doorn kunt u terecht voor informatie over bijen houden en cursussen. Daar is ook een bijenvolkje achter glas te bezichtigen.

In 2006 bestond de vereniging 100 jaar. Tijdens alle activiteiten die in dat kader georganiseerd werden, is veel belangstelling gewekt voor het houden van bijen, met als resultaat dat de vereniging op dit moment 21 aankomende imkers opleidt. Bij voldoende belangstelling wordt er volgend jaar weer een cursus gepland.


DOS’46 plaatst zich ten koste van de Driebergenaren voor Ahoy’-finale

DRIEBERGEN  Al een half uur voor de tweede playoff was sporthal De Eendracht uitverkocht en dat was maar goed ook. Bomvol zat de zaal voor opnieuw een ontmoeting tussen de nummer één en vier van de Korfbal League. Opnieuw was het DOS’46 dat de overwinning greep, deze keer een stuk overtuigender en meer verdiend dan vorige week. Aan de hand genomen door Annemiek Verra kwam de overwinning eigenlijk geen moment in gevaar: 27-22. Door deze tweede overwinning zal de ploeg van Manfred Hofstede volgende week in de finale van de Korfbal League het op mogen nemen tegen PKC/Café Bar.

Vooraf hoopte DOS’46-coach Hofstede natuurlijk op een overwinning: “Deze prachtige ambiance is waar je het als korfballer voor moet doen. Dit zijn de wedstrijden waarin je moet laten zien wat je kunt.” Hofstede vervolgt: “We willen het niet op een derde wedstrijd aan laten komen, daar zit niemand op te wachten. Ik denk daarom ook dat er op deze wedstrijd niet minder druk zit dan op de vorige.”

Vergeleken met de vorige wedstrijd waren de vakken exact hetzelfde. Dat betekende dat Jos Roseboom het opnieuw mocht proberen tegen Casper Boom, die uitmuntend was in Driebergen. André Kuipers werd weer gebonden aan Bob de Jong. In het leek dit uit te vallen in het voordeel van Dalto/DSB Bank. De ploeg korfbalde makkelijker dan de thuisploeg, maar kon niet loskomen. In de hele wedstrijd kwamen de bezoekers zelfs maar twee keer op voorsprong: bij 2-3 en 4-5.

Beide ploegen gingen de strijd vol aan. Er waren aardig wat onvriendelijke woordenwisselingen en fysieke duels, maar zelfs als het spel stil lag konden heren én dames soms niet van elkaar afblijven. Arbiter Peter van der Terp leek het hier bij vlagen lastig mee te hebben en hij kon het in de ogen van de teams niet vaak goed doen. Met name Dalto/DSB Bank voelde zich hierdoor benadeeld, waardoor de ploeg minder in zijn spel was dan gebruikelijk.

Toch lag het niet aan Van der Terp dat Dalto/DSB Bank zijn gebruikelijke niveau niet haalde. Geen enkele speler kon een blijvende vuist maken, niemand kon de leiding nemen. Plaatsfouten, schoten op verkeerde momenten, miscommunicaties. Alles wat gedurende het seizoen goed ging, of nét goed, ging verkeerd. Hoe anders verging het DOS’46: de ploeg scoorde naarmate de wedstrijd vorderde steeds makkelijker en had Dalto/DSB Bank in de tang. Vooral de dames van de Nijeveners scoorden opnieuw vaker en ze oogden vooral meer gedreven.

Het verdere wedstrijdverloop was eigenlijk simpel. DOS’46 had de voorsprong en Dalto/DSB Bank moest maar zorgen dat het gelijkkwam. Dit lukte voor het laatst op 5-5. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het minimale gat dat DOS’46 had steeds groter. Bij rust was het 14-11, waarna Erik Wolsink Jorrit Bergsma en Ilona van den Berg liet warmlopen. Toen beide spelers in het veld kwamen leefde Dalto/DSB Bank en het massaal meegereisde publiek nog even op, maar het mocht niet meer baten. De 24-20 van uitblinkster Annemiek Verra – zeven keer scoren tegen Henriët Brandsma is maar weinig dames gegund – was uiteindelijk teveel voor Dalto/DSB Bank.

Bob de Jong na afloop temidden van een bruisende en feestvierende rode massa: “We waren gewoon niet goed, meer kan ik er niet van maken. We spelen het hele seizoen goed, maar nu niet. Nu hadden we er moeten staan en dat hebben we niet gedaan. DOS’46 heeft verdiend gewonnen.” Door dit resultaat zal Dalto/DSB Bank aankomende zaterdag de wedstrijd om de derde plek gaan spelen tegen Nic. DOS’46 mag zijn landstitel gaan verdedigen tegen PKC/Café Bar, dat misschien wel blij is met deze uitkomst.

Doelpunten DOS’46: Annemiek Verra 7, André Kuipers 5, Peter Lageweg 5, Sabrina Bijvank 3, Janice de Groot 3, Haralt Lucas 2, Casper Boom 2.

Doelpunten Dalto/DSB Bank: Riko Kruit 7, Jos Roseboom 6, Bob de Jong 3, Jorrit Bergsma 3, Henriët Brandsma 2, Sietske van de Sande 1.

Heuvelrugnieuws van maandag 9 april 2007

Hoofdstraat Driebergen: Wildbaanpark
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Leersummer tekent contract bij Ajax

LEERSUM  Vito Wormgoor heeft zich vorige week voor de komende twee seizoenen verbonden aan Ajax. De 18-jarige verdediger maakt volgend seizoen definitief deel uit van de selectie van Jong Ajax.
Dit seizoen speelt de Leersummer zijn wedstrijden zowel voor de A1 als de Beloftenploeg. Wormgoor komt het beste tot zijn recht als rechtsback of als centrale verdediger. Opmerkelijk genoeg maakte de tiener dit voetbaljaar pas zijn opwachting in de jeugdopleiding van Ajax. Wormgoor begon bij HDS, waarna hij op zijn twaalfde overstapte naar DOVO in Veenendaal. De speler kwam de afgelopen jaren uit voor verschillende vertegenwoordigende elftallen.
,,Ajax was al van kleins af aan mijn favoriete club”, vertelt Wormgoor, direct na de ondertekening van zijn contract. De Ajacied tovert een kamerbrede glimlach tevoorschijn. De pen waarmee hij zijn verbintenis heeft gesigneerd wordt gekoesterd. De Ajax-ballpoint krijgt ongetwijfeld een mooi plekje in huize Wormgoor. De tweejarige verbintenis wordt definitief bezegeld met een handdruk van technisch directeur Martin van Geel.
Dat hij pas laat bij een club in het betaalde voetbal belandde, ziet Wormgoor niet als een nadeel. ,,Als je goed genoeg bent, kom je vanzelf wel bovendrijven”, stelt de Ajacied, onder meer geflankeerd door zijn ouders en zusje. ,,Ik heb genoten van de jaren bij mijn amateurclubs. Al beleefde ik bij DOVO ook een dieptepunt in mijn carrière. Met het eerste elftal degradeerden we uit de hoofdklasse.” Plots weer breed lachend: ,,Maar dit contract is juist weer een heel grote opsteker.” De wedstrijden die hij speelde als Jong Ajacied boden telkens weer nieuwe uitdagingen. ,,Heel mooi om me nu bij Jong Ajax te mogen aansluiten. Ik probeer zo ver mogelijk te komen in het voetbal. We zien vanzelf wel waar het op uitloopt.”

Aanhouding na gebruik verdovende middelen

ZEIST Zondag 8 april heeft de politie rond één uur ‘s nachts aan de Prins Hendriklaan een tweetal aangehouden nadat zij verdovende middelen hadden gebruikt in een personenauto.

Surveillerende agenten zagen de verdachten een horecagelegenheid aan de Prins Hendriklaan verlaten. De verdachten stapten hierop in een auto waar zij verdovende middelen gebruikten. De agenten zagen dit gebeuren en hielden de twee aan: een man van 19 jaar oud en meisje van 16 jaar, beiden uit Driebergen. Kort daarop werd bovendien de eigenaar van de auto, een 18-jarige Zeistenaar, aangehouden. Alledrie moesten mee naar het politiebureau waar ze werden verhoord. De ouders van het meisje werden op de hoogte gesteld en haalden haar later die nacht op.

Bestuurder in herhaling onder invloed

RHENEN De politie heeft vrijdagmiddag een man aangehouden omdat hij te veel gedronken had en in zijn auto reed. Omstreeks 16.50 uur kreeg de 45-jarige bestuurder uit Doorn op de Valleiweg een stopteken. Na een eerste blaastest bleek dat hij te veel gedronken had. Op  het bureau wees de ademanalyse 1125 ug/l uit. De man moest zijn rijbewijs inleveren en werd met een proces-verbaal en een rijverbod van 14 uur naar huis gestuurd. Uit de politiesystemen bleek eveneens dat de man al eerder onder invloed was aangehouden.

Treinverkeer stilgelegd

DRIEBERGEN Vanwege bermbranden langs het spoor is het treinverkeer tussen Veenendaal en Driebergen stilgelegd. Verkeer op de A12 heeft er ook last van. Op de snelweg staat een lange file. Waarschijnlijk is een goederentrein met een vastgelopen rem de aanstichter.
Foto’s Roderick Heek

vergroot foto 1    vergroot foto 2


Niet alleen het treinverkeer. De N225 over de Heuvelrug was één lange file. Bus 50 richting Wageningen liet daardoor ook zéér lang op zich wachten. Wat in geval van een calamiteit in Driebergen of Doorn in zo’n geval. De dorpen zijn bijkans onbereikbaar!
Arnoud Venema, 9 april 2007

Ja, als er een calamiteit optreedt terwijl er elders ook van alles aan de hand is dan gaan we allemaal dood.
Harry Boeschoten, 9 april 2007

Valt wel mee hoor. Zo vaak gebeurt zo’n calamiteit niet. Met de fiets was alles goed te bereiken. Kon op mijn gemak de hele route van Maarsbergen naar Driebergen fietsen zonder vertraging terwijl ik de “brandhaarden” bekeek. De route vanaf Ede over Renswoude-Scherpenzaal-Woudenberg-Zeist was trouwens nog goed te doen. Op een doordeweekse ochtend staan hier meer auto’s. Ik vind toch dat het publiek zich aardig heeft gedragen. Op het fietspad langs de A-12 in Driebergen had je er goed zicht op en iedereen bleef aan de kant staan kijken.
Jan Koert Lange, 9 april 2007Heuvelrugnieuws van dinsdag 10 april 2007

Nassaulaan 1  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.50 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

De Zwoer haalt 41 medailles op Paastoernooi Volendam

DRIEBERGEN  Op zaterdag en zondag was Zwemvereniging De Zwoer weer present op het Paaszwemtoernooi in zwembad De Waterdam te Volendam. In totaal deden er 18 verenigingen uit Nederland, België en Duitsland mee. Van De Zwoer waren er in totaal 10 zwemmers en zwemsters.

vergroot foto

Op de eerste dag kon Symen Dogger al zijn tijden verbeteren, met name op de 200 meter vrije slag en de schoolslag. Op de 4 x 50 meter wisselslag wist zus Sigrid haar persoonlijke record op de 50 meter rugslag te verbeteren en legde daarmee de basis voor een derde plaats in de estafette. Michelle Groot Hulze had op zaterdag de grootste verbetering te noteren. Op de 200 meter vrije slag noteerde zij 2.48.85 een verbetering van bijna 40%. Dat resulteerde in 2 medailles.

Rieneke Jager won overtuigend op de 200 meter schoolslag, haar favoriete techniek. Met 10 medailles was zij de grote winnaar.

Michiel Brantjes, die alleen zaterdag aanwezig kon zijn, behaalde op de 100 meter schoolslag brons en op de 100 meter rugslag goud, beiden in persoonlijke records.

Zondag kwam ook de familie Weijburg mee. Ook jongere zus Amy zwemt inmiddels niet onverdienstelijk. Op de 100 meter schoolslag wist zij gelijk een bronzen medaille te winnen. Rianne had zaterdag een zware training bij de KNZB-selectie achter de rug, maar dat belette haar niet om toch nog drie medailles uit Volendam mee te nemen. Ook Suzanne Lange liet zich niet onbetuigd en haalde vier medailles waarvan een gouden op de 100 meter vrije slag. Peter Snijders wist zijn persoonlijke record op de 200 meter vrije slag aan te scherpen.

Nadat broer Symen (totaal 5) en zijn zus Sigrid (totaal 7, waaronder vier keer goud) ook op zondag al weer een aantal medailles hadden gehaald, wilde Sven Dogger niet achterblijven. Op al zijn zes afstanden van het hele weekeinde haalde Sven medailles, mede doordat hij op vier afstanden zijn persoonlijke records wist te verbeteren.

Over het hele weekeinde gerekend werden er 27 nieuwe persoonlijke record gevestigd (58 persoonlijke uitslagen) en zoals gezegd 41 medailles gehaald. De komende weken zijn er nog meer wedstrijden die voor de zwemmers en zwemsters belangrijk zijn. Ze kunnen zich namelijk nog plaatsen voor het NK. Rianne Weijburg en Suzanne Lange hebben inmiddels op enkele afstanden al voldaan aan de limiettijden voor dit NK en zullen begin juni in Eindhoven aan de start verschijnen.

Alle 55-plussers in beweging!

AMERONGEN  Bent u tussen de 55 en 65 jaar en heeft u altijd al meer willen bewegen? Sportservice Heuvelrug organiseert speciaal voor deze inwoners van Amerongen en Overberg een GALM beweegcursus.
De cursus start met een fitheidstest, waarna drie kennismakingslessen in mei volgen. Tot slot kan de deelnemer in september een vervolgprogramma van 36 lessen volgen. Het totale beweegpakket is bedoeld voor mensen die niet (meer) sportief actief zijn, maar dat wel (weer) willen worden. Het is ook geschikt voor mensen met een chronische aandoening of lichamelijke beperking.

Kosten
De kosten voor de fitheidstest zijn vijf euro. Daarna betaald u voor de drie kennismakingslessen nogmaals vijf euro. De jaarcontributie van het vervolgprogramma van 36 lessen bedraagt 120 euro.

Sporthal de Ploeg
De eerste fitheidstest is op vrijdag 27 april van 14.00 tot 19.00 uur in sporthal De Ploeg in Amerongen. Sportconsulent Coen Langkemper van Sportservice Heuvelrug hoopt op deze dag veel mensen te mogen ontvangen. “Met elkaar bewegen is zo ontzettend leuk en gezond. Dat wil ik aan iedereen overbrengen. Alle 55-plussers in beweging!”, aldus Coen Langkemper.

Aanmelden tot 12 april

Voor de hele cursus betaalt u totaal € 130,00 euro, maar u kunt na de fitheidstest of de kennismakingslessen beslissen over voortzetting.

U kunt zich nog tot 12 april aanstaande aanmelden door een briefje te sturen naar Sportservice Heuvelrug, antwoordnummer 2405, 3430 VB te Nieuwegein. Vermeld daarbij uw naam, adres en woonplaats. U krijgt tijdig een bevestigingsbrief met alle nodige informatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Coen Langkemper van Sportservice Heuvelrug 0318-472721.

Filmopnamen op Sparrendaal

Door Anthon Keuchenius
DRIEBERGEN  Op buitenplaats Sparrendaal vinden vandaag filmopnamen plaats voor een commercial van de Rabobank. Volgens medewerkers van de afdeling rekwisieten werd binnen een galadiner nagespeeld en zou de commercial draaien om duurzaam ondernemen. (op de foto figuranten bij cateringkar ‘Hollyfood’)

vergroot foto

Het college bezoekt ook in 2007 alle dorpskernen

DOORN  Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten ook dit jaar weer alle dorpskernen te bezoeken. Het doel van de kernbezoeken is het op een persoonlijke en directe wijze contact leggen en onderhouden met de inwoners; het afleggen van verantwoording aan de inwoners en het laten zien waar het college voor staat.

Lees verder

Speeddaten met burgemeester en wethouders

Door Anthon Keuchenius
DRIEBERGEN Donderdagmiddag 12 april brengt het gemeentebestuur van de gemeente Heuvelrug een bezoek aan Driebergen. Het betreft het eerste in de serie kernenbezoeken, waarbij het college van b&w de komende tijd de voormalige gemeenten van de huidige gemeente Heuvelrug aandoet. Het college zal begin van de middag eerst per fiets Driebergen een uurtje verkennen. De rest van de middag is gereserveerd voor een bezoek aan Driebergens grootste werkgever: de KLPD. ’s Avond eet het college een broodje met verschillende Driebergse verenigingen. Vanaf 19.30 kunnen alle inwoners ‘speeddaten’ met burgemeester en wethouders  in Nieuw Salem, als variant op de wat statische bijeenkomst van vorig jaar: Naafs en zijn wethouders zullen ieder apart vier ronde-tafelgesprekken houden met inwoners van Driebergen. Iedereen kan daarbij aanschuiven. Het is de bedoeling dat elk kwartier van tafel wordt gewisseld.

Deel van Doorn en Maarn zonder stroom

DOORN  Een deel van Doorn en Maarn heeft maandagavond zonder stroom gezeten. Door een kapotte kabel zaten zo’n duizend huizen zonder electriciteit. De storing duurde zo’n 2 uur.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Heuvelrugnieuws van woensdag 11 april 2007

Traaij Driebergen: reconstructiewerkzaamheden traaij-oranjelaan
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:50 uur
temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Huiskamerproject in Klaproos gaat samenwerken met Beukenstein

DRIEBERGEN  Het huiskamerproject van de stichting Abbeyfield in de wijk Klaproos in Rijsenburg gaat samenwerken met de woonzorgcentrum Beukenstein. De samenwerking is op 5 april bekrachtigd door het tekenen van een intentieverklaring.

vergroot foto

In het huiskamerproject ontmoeten bewoners van de wijk Klaproos elkaar en gebruiken zij samen de maaltijd. Het huiskamerproject wordt ook wel “Huize Frida” genoemd, omdat Frida de spil is in de contacten met de ouderen. Het project komt oorspronkelijk uit Engeland (Abbeyfield) en ouderen die het project bezoeken zijn er heel tevreden over.

De samenwerking richt zich op onderzoek naar de wensen van de ouderen in de wijk Klaproos. Veel ouderen zitten immers met vragen over huishoudelijk hulp of verpleging en begeleiding en zien door de veelheid aan regelingen door de bomen het bos niet meer. Beukenstein wil graag ouderen ondersteunen en helpen bij het beantwoorden van vragen en hulp bieden daar waar dat nodig is.

De samenwerking zal zich ook richten op het benutten van kansen om samen met de gemeente en de woningstichting een wijksteunpunt te ontwikkelen, zodat er een informatiepunt ontstaat waar ouderen uit Rijsenburg terecht kunnen. Abbeyfield en Beukenstein willen stimuleren dat ouderen zo lang en zo prettig mogelijk thuis kunnen wonen en kunnen genieten van plezierige sociale contacten in de eigen wijk.

Beukenstein en Abbeyfield willen graag samenwerken aan goede zorg- en dienstverlening die dicht bij de mensen staat. Samen kun je immers meer dan ieder voor zich.

Foto: ondertekening van de intentieverklaring in Beukenstein, Zittend vlnr: bestuurssecretaris Beukenstein Van Westerlaak, secretaris Abbeyfield Littooij, voorzitter Abbeyfield Kruse, voorzitter bestuur Beukenstein Klok. Staand: vlnr Vink, werknemer Beukenstein en Paas, directeur Beukenstein.

Partij eist erkenning bij rechter

RHENEN  Rhenens Belang wordt waarschijnlijk opgeheven als de Utrechtse bestuursrechter fractievoorzitter Jan Wiesenekker niet in het gelijk stelt.

Lees verder op de website van De Gelderlander

Geldgebrek nekt openluchtopera

ZEIST Door geldgebrek gaat de openluchtopera in de tuin van Slot Zeist dit jaar niet door. De organisatie krijgt de 350.000 euro die voor het evenement nodig is, niet bij elkaar.

Lees verder op de website van het AD/UN

Hoogste punt Scholengemeenschap Maarsbergen bereikt

MAARSBERGEN  Bij SGM in Maarsbergen was het woensdagmiddag feest. Bij de Scholengemeenschap Maarsbergen werd het hoogste punt van de (ver)nieuwbouw van de school bereikt en gevierd.

vergroot foto

Lees verder


CDN Schoolvoetbaltoernooi 2007

DRIEBERGEN  Onder zomerse omstandigheden voetbalden vandaag honderden kinderen van tientallen Driebergse schoolklassen (jongens 3,4 en 5, meisjes 3/4 en 5/6) om verschillende schoolvoetbaltrofeeën van 2007.
Honderden ouders, meesters en juffen juichten hun kroost hartstochtelijk toe. Het spande er soms flink om, maar de scholen Uilenburcht en Valkenheuvel gingen zoals gewoonlijk met de meeste bekers naar huis, op de voet gevolgd door Coolsma en De Kring. Gelukkig ging iedereen met een rood herinneringsvaantje van organisator CDN naar huis. De vriezer van de ijskraam was eind van de middag volledig leegverkocht. Volgende week volgen de wedstrijden voor de groepen 6, 7 en 8.

vergroot foto

Gemeenteraad Zeist beslist in mei over Ontwikkelingsvisie Kerckebosch

ZEIST  Het college van B&W heeft zijn goedkeuring gegeven aan de Ontwikkelingsvisie Kerckebosch en de bijbehorende (stedenbouwkundige) voorkeursvariant Scheggen. De gemeenteraad beslist op 22 mei of deze Ontwikkelingsvisie het kader wordt waarbinnen de verdere plannen worden uitgewerkt.

Lees verder

Heuvelrugnieuws van donderdag 12 april 2007

Oranjelaan  Driebergen: reconstructie traaij-oranjelaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Provinciale faunatelling: ruim 600 tellers op pad

UTRECHT  Zaterdag 14 april organiseert de Faunabeheereenheid Utrecht (FBE) een provinciedekkende faunatelling in samenwerking met de Utrechtse Wildbeheereenheden, de Terreinbeherende organisaties (Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten), LTO Noord, de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, het Utrechts Particulier Grondbezit en de provincie Utrecht. In totaal zijn op deze dag ruim 600 deskundige tellers actief om de Utrechtse fauna in kaart brengen.

De FBE organiseert de telling om een beter beeld te krijgen van het bestaan en de verspreiding van bepaalde diersoorten in de provincie Utrecht. Dit betreft o.a. ganzen, knobbelzwanen en meerkoeten, kraaiachtigen, wildsoorten en exoten (zijnde niet van nature in Nederland voorkomende soorten). De diersoorten die geteld worden, behoren tot de algemeen in Nederland voorkomende diersoorten. Juist vanwege het feit dat deze algemeen voorkomen en reguliere inventarisatiegegevens vooral betrekking hebben op zeldzamere soorten, bestond er tot voor kort geen duidelijk beeld over de exacte verspreiding en populatieomvang van deze soorten in de provincie Utrecht. Met de faunatelling, die dit jaar voor de tweede keer plaatsvindt, tracht de Faunabeheereenheid Utrecht hierin verandering aan te brengen.

In een tijdsbestek van ongeveer drie uur, globaal tussen 09.00 en 12.00 uur in de ochtend, vindt de inventarisatie plaats. Om dubbeltellingen zoveel mogelijk te voorkomen, is ervoor gekozen om de telling in een relatief kort tijdsbestek met een groot aantal deskundige vrijwilligers uit te voeren. Een unieke gebeurtenis die in omvang haar gelijke niet kent.

De resultaten van de faunatelling benutten de Faunabeheereenheid en de provincie Utrecht voor het door hen vorm te geven natuurbeleid en het te voeren faunabeheer. De faunatelling is betrouwbaar omdat er een unieke samenwerking is tussen de verschillende partners die aan deze telling een actieve bijdrage leveren.

In het voorjaar van 2006 is een soortgelijke telling uitgevoerd, waarbij in totaal 76.644 exemplaren zijn geteld. De top 5 van meest getelde diersoorten betrof:

1. Meerkoet – 14.321 expl.

2. Grauwe gans – 11.363 expl.

3. Zwarte kraai – 8.729 expl.

4. Kauw – 8.142 expl.

5. Kolgans – 7.722 expl.

Stookverbod in de gemeente

DOORN Vanwege de aanhoudende droogte van de afgelopen periode is er een stookverbod binnen de gemeente in bos- en heidegebieden ingesteld.

Lees verder

Opnieuw zeer weinig belangstelling

DRIEBERGEN  Vanavond zou het dorpsbezoek van het college van b&w afgesloten worden met een speeddating in Nieuw Salem. Dorpswethouder Jankees Salverda (foto) moest echter na zijn inleiding vast stellen dat daarvoor te weinig mensen aanwezig waren.

vergroot foto

De bijeenkomst werd bijgewoond door 27 personen, waarvan slechts vijf mensen betiteld kunnen worden als zijnde geïnteresseerde inwoners. De rest was bestuurder, ambtenaar of pers. Opnieuw dus een poging van het gemeentebestuur om in contact te komen met de inwoners die eigenlijk mislukt is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de inwoners gewoon tevreden zijn over het gemeentebestuur.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 13 april 2007

Vossenkamp 38-42 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.55 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Looborch kan gaan kappen en bouwen

ZEIST  De bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Looborch van de Zeister zorgkoepel Zeisterwoude kan doorgaan. De bezwaren van actiegroep Comité Looborch Anders tegen het verlenen van kap- en bouwvergunningen zijn door de rechter ongegrond verklaard.

Lees verder op de website van het AD/UN

Bosbrand Amerongen snel geblust

AMERONGEN   In Amerongen heeft vanochtend rond half tien een bosbrand gewoed bij de Veenseweg. Diverse brandweerkorpsen in de regio rukten uit. Ze hadden het vuur snel onder controle.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Samen vang je boeven

ZEIST  Na een melding van een getuige en een achtervolging door steegjes en tuinen heeft de politie donderdagochtend twee autokrakers aan kunnen houden.

Om 10.22 uur kreeg de politie de melding van een autokraak op de Nijenheim. Een getuige had gezien hoe twee jongens het ruitje van een auto hadden ingeslagen en er met buit vandoor gingen. Diverse eenheden van de politie kwamen snel ter plaatse.

Een agent zag de jongens rennen over de Noordweg en ging er achteraan. Hij maakte daarbij gebruik van een fiets van een vrouw die daar aanwezig was. Aan het einde van een steegje kon de eerste verdachte, een 17-jarige jongen uit Zeist, worden aangehouden.

De tweede verdachte vluchtte via steegjes en tuinen verder de wijk in. Ook daar gingen agenten met een inderhaast geleende fiets achteraan. Zij wisten deze verdachte, een 16-jarige jongen uit Zeist, aan te houden in de tuin van een woning aan de Crosestein.

Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Agenten troffen de weggenomen buit (een navigatiesysteem) aan langs het voetpad waarlangs de verdachten waren gevlucht.

Dronken op de fiets

DRIEBERGEN  Een 20-jarige man uit Delden is in de nacht van donderdag op vrijdag aangehouden omdat hij dronken op zijn fiets reed. Agenten zagen de man omstreeks 04.00 uur fietsen over de Loolaan zonder verlichting. Bij het zien van de agenten reed hij gewoon door. Daarop lieten de agenten hem stoppen en constateerden dat hij sterk naar alcohol rook, onvast ter been was en met dubbele tong sprak. Ademanalyse op het bureau wees uit dat hij een alcoholgehalte had van 600 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van zes uur en twee bekeuringen: één voor rijden onder invloed en één voor rijden zonder verlichting.

Korfbal: Operatie voor De Jong

DRIEBERGEN  Korfballer Bob de Jong komt dit veldseizoen niet in actie voor Dalto uit Driebergen. De voormalig international wordt in mei geopereerd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

College bedankt deelnemers estafette-opruimactie

DOORN In de afgelopen weken is door heel de gemeente Utrechtse Heuvelrug een estafette opruimactie uitgevoerd onder de naam ‘Heuvelrug schoon, heel gewoon’. Vorige week zaterdag werd in Overberg de opruimactie afgesloten. 

vergroot foto

Lees verder


Het is dit jaar wel vroeger

DRIEBERGEN De dagfoto van vandaag was aanleiding fotograaf Robert Zwart te vragen om ongeveer uit het standpunt van de dagfoto van 5 mei 2006, deze foto nog een keer te maken, maar dan voor vandaag.
Vergelijking van de foto’s laat zien dat de twee prunussen dit jaar op 13 april in dezelfde fase zijn als op 5 mei vorig jaar. Ze zijn drie weken vroeger.

vergroot foto

Vergelijkt men echter de boom op de achtergrond, dan is die op 5 mei veel groener dan nu op 13 april. Blijkbaar is de voorsprong van de boom dit jaar minder groot dan de voorsprong van de prunussen. Wie weet een verklaring voor dit verschijnsel?


Het loof van de boom op de achtergrond is gekoppeld aan de daglengte. De bloei van de Prunus aan de temperatuur. De daglengte is niet veranderd tov vorig jaar, de temperatuur wel.
Michiel van der Vlist, 13 april 2007

Mag ik daaruit concluderen dat het verkrijgen van nageslacht afhankelijk is van de temperatuur, immers ook vogels nestelen eerder en zoogdieren komen eerder uit winterslaap. Kortom: vruchtbeginselen zijn temperatuurafhankelijk.
Renk Knol, 13 april 2007

Er is wellicht nog iets anders aan de hand. De bloesem van de foto van 5 mei ziet er al behoorlijk ‘oud’ uit terwijl die van 13 april ‘fris’ is. Het verschil zou dus bij een scherpere warneming wel eens – veel – kleiner kunnen zijn dan het op basis van deze twee foto’s lijkt. Dat laat overigens onverlet dat het warmer wordt.
Harry Boeschoten, 14 april 2007

Nou, de beuken bij ons in de straat komen normaal gesproken in de eerste week van mei in het blad te zitten. De eerste bomen hebben de beschremende velletjes om de bladeren afgeworpen. Vier bomen laten heel voorzichtig het voorjaarsgroen zien. Dus een dag of 14 te vroeg zijn ze in ieder geval.
Leen Doeve, 15 april 2007


Raadselachtige verkopers van Nuon

ZEIST  Wie zijn toch die verkopers die in Zeist huis aan huis energie van Nuon aanbieden? Inwoners van de wijk Griffenstein kregen deze week bezoek van verkopers van Nuon.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zaterdag 14 april 2007

Boterbloem 1 Driebergen: vlindertuin Champ’Aubert
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.30 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

RSD helpt mensen kiezen voor een baan

ZEIST  De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) ondersteunt mensen met een bijstandsuitkering bij het vinden van werk. Eén van de projecten hiervoor is Kies! Dit is gericht op mensen die al langere tijd een uitkering hebben. Het uitgangspunt van Kies! is dat de deelnemers zélf allerlei keuzes hebben om hun leven te veranderen en om – samen met de RSD – actief op zoek te gaan naar werk.

Mét succes: inmiddels heeft meer dan 20% van de deelnemers een baan gevonden, bijvoorbeeld in de detailhandel of de verpleging. Ook gaan er mensen als ondernemer aan de slag. Anderen doen met behoud van uitkering eerst vrijwilligerswerk of stromen door naar één van de overige re-integratieprojecten van de RSD.

Zélf keuzes maken
Deelnemers aan het project Kies! volgen eerst een intensieve en uitdagende motivatietraining. Deze training is erop gericht om het zelfvertrouwen en de eigen verantwoordelijkheid te versterken. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het feit dat de deelnemers er zelf voor kunnen kiezen om (weer) actief deel te nemen aan de maatschappij. Ook is er aandacht voor de manier waarop zij communiceren en zich presenteren bij een sollicitatiegesprek. Daarnaast kunnen ze deelnemen aan sportactiviteiten om hun conditie te verbeteren. Na de training worden de deelnemers nog maximaal acht maanden intensief begeleid met als doel een baan of, als dat nog niet kan, de voorbereiding hierop. De training is bedoeld voor inwoners van De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede of Zeist die langer dan een jaar een bijstandsuitkering hebben. Inmiddels hebben 66 mensen de training gevolgd.

“Ik heb geleerd wat ik zelf kan doen.”
De meeste deelnemers zijn gemotiveerd om aan het werk te gaan. Eén van hen zegt het als volgt: “Ik wilde graag werken, maar als ik solliciteerde, kreeg ik steeds ‘nee’ te horen. En toen deed ik mee aan het project Kies! van de RSD. Zeker de eerste trainingsdagen waren erg zwaar, maar ik had het niet willen missen. Voor mij is het lichtje echt gaan branden. Ik heb geleerd positief te zijn over mezelf, over wat ik kan en wat m’n kansen zijn. De benadering is heel positief, ik werd geholpen bij het bekijken van vacatures, kreeg tips hoe ik moest solliciteren en ook hoe ik me daarvoor kon presenteren en kleden. Mét effect: ik ben nu aan de slag in de zorg, ik werk vier dagen per week en ga één dag naar school. Ik weet nu dat ik zelf keuzes moet maken en verantwoordelijk ben voor het vinden van een baan, maar ik had daarbij de hulp van de RSD echt nodig.”

De volgende training start eind april 2007. Wilt u zich hiervoor opgeven, bel dan met uw eigen werkconsulent óf naar het telefonische spreekuur (telefoon 0800 – 692 95 95, op werkdagen van 9 tot 11 uur).

Klaas de Vries in Cultuurhuis

DOORN  Woensdag 18 april spreekt Klaas de Vries als gast van de PvdA Utrechtse Heuvelrug over de Partij van de Arbeid, ” ideale Partij of Partij met idealen” en zal daarin mede de actuele politieke situatie belichten en de rol van progressieve samenwerking daarin. Locatie: Cultuurhuis te Doorn, tijd: 21.00 uur

Dalto houdt Jonathan op afstand in derde periode

DRIEBERGEN  Zaterdag 14 april was een belangrijke dag voor de Daltons. Bij winst op Jonathan zou de derde periodetitel voor het grijpen liggen. In een wedstrijd zoals alleen de Daltons die kunnen spelen, werden de punten verdeeld, waardoor de strijd om de derde periode nog even voort zal blijven duren. Jonathan scoorde 3x, Dalto ook. Jonathan–Dalto: 3-3.

De belangrijkste wedstrijd van de Daltons van dit seizoen werd afgewerkt tijdens de eerste officiële zomerse dag van dit jaar. Het was prachtig weer, er was veel publiek, kortom, niets zou een mooie middag met mooi voetbal in de weg staan. Denk je dan. Helaas was er na een klein kwartier al een gitzwarte wolk voor de zon verschenen in de vorm van een blessure. Sjaak Marchal, Dalto’s oorlogsmachine, verdraaide zijn knie en scheurde naar alle waarschijnlijkheid zijn kruisbanden, een blessure die hem het vorige seizoen ook al 7 maanden aan de kant heeft gehouden. Meer dan ernstig vervelend dus.

Gelukkig voor Dalto wist Lary al snel weer een glimlach op de gezichten van de heren en vrouwen Dalto-fans te toveren. Een corner die leek te zijn weggewerkt, werd door Lary op schitterende wijze tot doelpunt gepromoveerd. De volley van een meter of 25 behoort absoluut tot de doelpunten van het jaar. Dat Rachid le nec plus ultra onder de Dalto-voetballers is, bewees hij even later met een tweede goal. Een mooie solo, gevolgd door een keihard schot, en de 2-0 was een feit.

Jonathan wist in de eerste helft eigenlijk niet over de middenlijn te komen en een corner, genomen door de fantastisch spelende Foad Khalota, werd door Kooi keihard binnengekopt. 3-0 aldus.

De tweede helft was een complete catastrofe, zeker in vergelijking met de eerste helft. Jonathan mocht naar believen combineren en voetballen, en wist dan ook al vrij snel de 3-1 en 3-2 te produceren. Toen kort voor tijd een fraai genomen vrije trap van de aanvoerder van de gastheren ook nog de 3-3 betekende, was voor Dalto het feest over. Ondanks de zomerzon en de goede eerste helft kon er bij Dalto niet meer gelachen worden.

Volgende week word er tegen VVA gespeeld op sportpark de Woerd. VVA en Renswoude zijn de ploegen waartegen Dalto het nu nog moet opnemen, en toevalligerwijs (of niet?) zijn dit ook de twee concurrenten in de strijd om de derde periode. De wedstrijd beloofd dus een ware kraker te worden!

Opstelling Dalto: Sluis, P. Schenkels (E. Schenkels), Broers, Bruining, Van de Ridder, Larcoubi, Khalota (Visser), Aarab, Lary, Kooi, Marchal (el Khatib)

Heuvelrugnieuws van zondag 15 april 2007

Bosstraat 114 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.05 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Winst voor Dames Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel

DRIEBERGEN  Zaterdag 14 april speelden de dames van Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel thuis in de sporthal Hoenderdaal te Driebergen tegen Lokomotief uit Rijswijk. Buiten scheen de zon volop, waardoor de temperatuur in de sporthal behoorlijk opliep.

De wedstrijd begon wat stroef. De scores werden moeizaam gemaakt. De score liep ongeveer gelijk op met de tegenstander. Het eerste kwart eindigde dan ook in een 17-15 voor de dames van Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel.

In het tweede kwart wisten de dames hun spel te verbeteren. De verdediging was sterk en de dames speelden goed samen. De vrije worpen werden beter benut dan in het eerste kwart. De voorsprong werd uitgebouwd tot een 38-26 na het tweede kwart.

Mede door een weddenschap met de coach van de dames van Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel werd er in het derde kwart een stapje harder gewerkt in de verdediging. Hierdoor kwam de tegenstander moeilijk tot score. Het derde kwart eindigde in de stand 55-34.

Het goede spel werd in het vierde kwart voorgezet. De scores van de dames van Blue Arrows/ Peugeot van der Mispel en van de tegenstander waren evenveel als in het derde kwart. Beide kwarten werden gewonnen door Blue Arrows/ Peugeot Van der Mispel met 17-8. Dit resulteerde in een eindstand van 72-42.

Op 19 mei spelen de dames van Blue Arrows/ Van der Mispel hun laatste wedstrijd, wederom tegen Lokomotief, maar dan uit in Rijswijk.

Scores: Lisette Hoffmann 23, Annelies Roelen 10, Ellen Kelly-Noordam 9, Liane van der Mispel 8, Hari Muljokarno 7, Simone Thuis 6, Suzanne Duivevoorde 5, Barbara Kooi en Annemiek van Ginkel 2.

Verkeersruzie

ZEIST  Op de Panweg is zaterdag rond 08.40 uur een verkeersruzie uit de hand gelopen. Een 49-jarige autobestuurder uit Utrecht ergerde zich aan het rijgedrag van een 40-jarige scooterrijder uit Bilthoven. Bij een stoplicht zei hij daar wat van, hetgeen leidde tot een woordenwisseling. Vervolgens kwam het tot een vechtpartij. Op het moment dat de Utrechter de scooterrijder losliet, begon deze zijn auto te vernielen, waarbij enkele ruiten sneuvelden. Door de politie zijn beide mannen voor nader verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Brand verwoest woning

ZEIST  Aan de Brugakker in Zeist heeft zondagochtend vroeg een brand gewoed in een woning. Onder het huis stonden een caravan en een auto in de brand.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Viertal aangehouden

DRIEBERGEN  Naar aanleiding van een vernieling hield de politie vrijdag rond 05.00 uur vier mannen aan. Even daarvoor was een melding binnengekomen van een bewoner van de Prinses Margrietlaan dat hij lastig gevallen was door enkele mannen. Dezen waren weg waren gereden in een auto. Aan de hand van de omschrijving van het voertuig kon de politie op de Hoofdstraat de auto met daarin vier mannen (17, 19, 24 en 27 jaar uit Zeist) traceren. Zij werden ingesloten voor nader verhoor.
Uit onderzoek bleek dat het viertal enkele verwensingen naar de Driebergenaar had geuit en daarbij met stenen ruiten hadden vernield.

Betoverende Mozart-opera door AngelaProDeo

DRIEBERGEN Op zondagmiddag 22 april kan jong en oud meegenieten van de vrolijke kameropera “Betoverd door Mozart”. De succesvolle opera begint om 14 uur in de Vrije School aan de Faunalaan 250 te Driebergen.

Deze Nederlandstalige voorstelling met het thema “Kiezen voor Liefde” is gebaseerd op muziek van Mozart. Soliste is de beroemde coloratuuralt en naamgeefster van de stichting, Angela Andáy.
Wederom staat Stichting AngelaProDeo (APD) garant voor een combinatie van diepgang en humor. Componiste Maria Talis maakte op evergreens uit o.m. “Die Zauberflöte” en “Le Nozze di Figaro” nieuwe teksten en frisse, aansprekende arrangementen. Wegens succes in 2006 gaat de opera dit jaar opnieuw door het land.
Angela treedt op met sopraan Laura van den Boogaard, mezzosopraan, Gertie Savelkoul, tenor Menno Slagter en klaveciniste Hilda van Haeften.
Daarbij komt een aantal verrassende instrumenten aan bod en ook de luisteraar mag actief deelnemen aan het gebeuren.
De toegang is gratis.

Dalto/DSB Bank verliest wedstrijd om derde plaats

DRIEBERGEN  Gisteren speelde Dalto/DSB Bank in Sportpaleis Ahoy tegen Nic. om de derde plek in de eindstand van de Korfbal League. In een matig begonnen, maar zinderend eindigend duel bekroonde uiteindelijk Michiel Gerritsen het seizoen van zijn ploeg door vanaf de stip te scoren. Het was een golden goal, de eindstand was daarmee op 26-27 gebracht.

Na de verloren play-offs tegen DOS’46 restte er voor Dalto/DSB Bank slechts het duel om de derde plek. Dit werd als een teleurstelling ervaren, na een seizoen dat geheel in het teken stond van het winnen van de grote finale in Ahoy. Dalto/DSB Bank startte wel in zijn sterkste opstelling.

In een wat matige eerste helft was het de ploeg van Erik Wolsink die telkens aan de goede kant van de score zat. De voor deze wedstrijd matig gevulde tribunes waren toch een smet op deze partij. De ploeg startte fel, maar kon geen groot gat slaan. Bij rust was het dan ook “maar” 13-10. Jos Roseboom wist Michiel Gerritsen keurig aan de ketting te leggen, waarmee grotendeels de angel uit de Groningse aanval werd gehaald. De andere Dalto-spelers hadden het af en toe toch moeilijk om de rebound te winnen van hun opponenten.

Vrij snel in de tweede helft kwam Nic. sterk terug in de wedstrijd. De ploeg oogde fitter en gemotiveerder dan Dalto/DSB Bank en naarmate de wedstrijd vorderde kwam dit ook tot uiting in de score. Na 14-14 kwam Nic. telkens op voorsprong, maar keer op keer waren het de geelzwarten die weer op gelijke hoogte kwamen. Pas toen Wiebering tweemaal scoorde (21-19) was daar het gaatje, dat gelijk werd uitgebreid tot drie. Wolsink besloot in te grijpen en hij bracht Jorrit Bergsma, die ook in de play-offs al zeer verdienstelijk inviel.

Bergsma viel opnieuw zeer sterk in. In de drie minuten speeltijd die hij kreeg, schoot hij vier keer van afstand, allevier raak. Hiermee bracht hij de Driebergenaren terug in de wedstrijd. Uiteindelijk kreeg zijn vak op 26-26 nog één aanval, die prachtig uitmondde in een doorloopbal voor Bergsma. Hij miste, waarmee de eindstand was bepaald. Er werd verlengd via de golden goal, een zinderend einde. Heel Ahoy hield zijn hart vast. Beide ploegen hadden meerdere aanvallen en uiteindelijk scoorde Michiel Gerritsen van afstand voor Nic. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd vanwege een overtreding onder de korf. De volgende aanval forceerde hij wél een terechte strafworp, die hij hoogst persoonlijk verzilverde. Dalto/DSB Bank verloor.

Hiermee is het zaalseizoen van Dalto/DSB Bank teleurstellend geëindigd. Nu rest het veld, waar Dalto/DSB Bank het zal moeten doen zonder Bob de Jong. Dalto/DSB Bank speelt op het veld in de kampioenspoule, waarmee het nog altijd kans heeft op de veldtitel.

Doelpunten Dalto/DSB Bank: Bob de Jong 7, Jos Roseboom 6, Riko Kruit 4, Jorrit Bergsma 4, Sietske van de Sande 3, Linda Stolk 1, Ilona van de Berg 1.

Heuvelrugnieuws van maandag 16 april 2007

Van Wassenaerstraat 2-4  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 21 °C

meer foto’s van deze straat

Kramen Koninginnedag Kerkplein

DRIEBERGEN  Op 30 april wordt ter gelegenheid van Koninginnedag weer de traditionele jaarmarkt gehouden op het Kerkplein en een deel van de Hoofdstraat te Driebergen-Rijsenburg. Deze jaarmarkt wordt georganiseerd door de Vrienden van het Kerkplein onder auspiciën van de Rijsenburgse Ondernemers.
Doordat er sinds 2005 de mogelijkheid bestaat een deel van de Hoofdstraat voor extra kraamruimte te kunnen gebruiken en zijn er nu weer voldoende kramen beschikbaar voor zowel charitatieve instellingen als voor zakelijke doeleinden.
De prijzen zijn voor een kraam van 4 meter of alleen de 4 meterprijs respectievelijk € 25,- voor niet zakelijke doeleinden en € 50,- voor zakelijke doeleinden.
Buiten de stad Utrecht is deze jaarmarkt tezamen met de rommelmarkt (de rommelmarkt wordt georganiseerd door de Oranjevereniging van Driebergen-Rijsenburg), met ca. 35000 bezoekers de grootste van de gehele provincie Utrecht.
Voor informatie of reservering kunt u bellen met de heer Danny Cohen telefoon 0655864584.

Weer bermbranden op Utrechtse Heuvelrug

MAARN  Opnieuw zijn er bermbranden op de Utrechtse Heuvelrug. Langs het spoor bij Maarn en Driebergen is brand ontstaan, waarschijnlijk door vonken van het treinverkeer.

vergroot foto

Lees verder op de website van RTV Utrecht 


In een week twee keer grote inzet van de brandweer. Ik vraag mij af wie voor de kosten hiervan opdraait. Het lijkt mij redelijk dat dit Pro-Rail of NS-Cargo is als aangetoond kan worden dat zij de veroorzakers zijn. Anders zal het wel weer ten laste komen van de gemeenten die hun brandweer inzetten.
Renk Knol, 16-4-2007

Inderdaad, wie betaalt de schade? Goede vraag. De schade is trouwens niet beperkt tot die van de kosten van de brandweer. Ook de gestrande reizigers hebben schade geleden. Evenzo de automobilisten die weer eens een extra half uurtje in de file hebben gestaan. En dan is er ook nog de minder makkelijk te meten schade aan het bos en het millieu.  
Je zou eigenlijk verwachten dat wie er dan ook voor verantwoordelijk is, de remmen van de treinen nog eens extra nakijkt in deze dagen van verhoogd bosbrandgevaar. Er is een vuurverbod ingesteld voor de bossen en als ik dus met een brandende sigaret door de boswachter betrapt wordt, kan ik een bon verwachten. En als er door mijn schuld of nalatigheid een bosbrand ontstaat, misschien wel wat meer. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat alleen de gemeenten (en dus de burger) er voor moet opdraaien. 
Michiel van der Vlist, 16 april 2007

’Dit loopt compleet uit de klauwen’

ZEIST  Buurtbewoners in de wijk Brugakker in Zeist, waar zondag brand woedde, vermoeden dat het vuur is aangestoken. De politie doet hier onderzoek naar.

Lees verder op de website van AD/UN

Heuvelrugnieuws van dinsdag 17 april 2007

Coolsmalaan 32  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Inschrijven voor Schoolvadervoetbaltoernooi 2007

DRIEBERGEN  Voor sportieve vaders is het weer mogelijk om zich op te geven voor het Driebergse schoolvadervoetbaltoernooi 2007. De wedstrijden zullen plaatsvinden op de dinsdagavonden 8 en 15 mei.
Dit jaarlijkse evenement wordt voor de zesde maal in successie georganiseerd door zaterdagvoetbalclub DALTO. Voor zich nog jong voelende en fitte vaders is dit toernooi de gelegenheid om nog eenmaal hun kunsten te tonen op het veld. Tevens is het een leuke gelegenheid om als ‘drukke’ vaders iets sportief samen te doen en zo elkaar beter te leren kennen. Vooral de derde helft na afloop met de pitchers en bitterballen is een fenomeen op zich en alleen al de moeite waard om deel te nemen. Gestreden gaat worden om de altijd ‘spoorloze’ wisselbeker: vorig zelfs ontvreemd uit de bestuurskamer tijdens de prijsuitreiking! De organisatie heeft er echter weer alle vertrouwen dat de gemoederen op de Jachtlaan en omstreken weer tijdig zullen zijn bedaard en dat de beker op het juiste moment weer zal opduiken.

Traditioneel hebben zich inmiddels weer de volgende zes basisscholen aangemeld voor deelname: Zonheuvel, Uilenburcht, Dolfijn, Kring, Valkenheuvel en Coolsma. Net zoals andere jaren zal vanuit de Vrije School weer geprobeerd worden ook een team af te vaardigen. Op Sportpark de Woerd zal gespeeld gaan worden op halve (kunstgras)velden, met zeven spelers per team, 25 minuten per wedstrijd en volgens zaalvoetbal spelregels. Trainen voor wie dat wil is ook mogelijk : op donderdagavonden kan er worden meegetraind met de DALTO veteranen van 20.00 tot 21.00 uur.

Vaders die willen deelnemen kunnen zich inschrijven op scholen of opgeven bij de volgende bekende teamleiders: Zonheuvel (Marchal, van Deursen), Uilenburcht (Budding/van Andel), Dolfijn (Wienk), Kring (de Breij/Keuchenius) Valkenheuvel (Vos/Schinkel) en Coolsma (Hak). Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Wim Hak of met Ruud van Essen (vvDalto).

Robbertsen eerste op aanbeveling voor nieuwe commissaris van de Koningin

UTRECHT Maandag 16 april hebben Provinciale Staten de aanbeveling uitgebracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om de heer R.C. Robbertsen te benoemen tot de nieuwe commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht. De heer Robbertsen is zeer goed bekend met de provincie Utrecht, hij was 4 jaar lid van Provinciale Staten en 6 jaar van Gedeputeerde Staten, waarvan de laatste jaren loco-cvdK. Momenteel is de heer Robbertsen burgemeester van Ede. De heer Robbertsen is lid van het CDA.

Roelof Cornelis Robbertsen is geboren op 16 oktober 1948. Hij behaalde zijn diploma HBS-A in 1966 aan het Christelijk Lyceum in Veenendaal. De heer Robbertsen begon zijn politieke carière in 1979 als wethouder en loco-burgemeester van de gemeente Renswoude. In 1991 trad de heer Robbertsen aan als lid van Provinciale Staten van Utrecht en in 1995 werd hij hier ook gedeputeerde. In 2002 vertrok de heer Robbertsen bij de provincie Utrecht om burgemeester te worden in de gemeente Ede.

Helers aangehouden

ZEIST  Maandagavond kreeg de politie de melding dat er kleding uit een auto zou worden verkocht aan De Clomp. Agenten troffen de auto echter niet aan. Een half uur later zagen zij de auto staan op Hoog Kanje. De politieagenten controleerden de auto en in de auto lagen een groot aantal poloshirts en een golfclub die eerder waren gestolen in Den Dolder. De twee inzittenden van 18 en 26 jaar uit Soest en Zeist werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Waltmann hoopt op spoedige sanering Molenterrein

AMERONGEN  De asbestvervuiling op bouwlocatie Molenterrein in Amerongen is gelokaliseerd, zegt verantwoordelijk wethouder Robert Waltmann. De vervuiling is aangetroffen op een duidelijk te onderscheiden plek.
Waarschijnlijk betreft het een eerdere storting van puin, die bij de verplaatsing van de molen en de werkzaamheden daarna verspreid is geraakt. De asbest is daarbij verspreid over zowel een gegraven gat als de daaruit voortkomende berg zand, in totaal zo’n 50 kuub grond. Het is nu aan de grondeigenaar om de grond te saneren, aldus Waltmann, die hoopt op enige spoed: ”Er is aequaat opgetreden. Maar die hekken met gele waarschuwingsborden zijn voor niemand prettig”

Heuvelrugnieuws van woensdag 18 april 2007

Akkerweg Driebergen: nieuwbouw school
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur
temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuw fietspad tussen Zeist en Bosch en Duin

ZEIST  De provincie Utrecht gaat eind 2007 een nieuw fietspad aanleggen tussen Zeist en Bosch en Duin. De nieuwe verbinding loopt aan de westzijde van de Zandbergenlaan (N238) en krijgt een lengte van 1,5 kilometer.

Het nieuwe fietspad wordt aangesloten vanaf het kruispunt met de Amersfoortseweg (N237) en gaat over de rijksweg A28 naar de Autoboulevard bij Zeist. Fietsers krijgen met deze doorsteek de mogelijkheid om snel en direct tussen Zeist en Bosch en Duin te pendelen. Vooral wanneer de fiets gebruikt wordt voor het woonwerkverkeer of om daarmee naar school te gaan, levert deze nieuwe verbinding de nodige voordelen op.

Aansluiting op verlengde Krakelingenweg
Om het nieuwe fietspad mogelijk te maken, stelt de provincie Utrecht ruim 246.000 euro beschikbaar. Overige bijdrage komt van het Bestuur Regio Utrecht. De provincie verwacht dat de nieuwe verbinding veel extra fietsers zal aantrekken, omdat de fietstocht tussen Bosch en Duin en Zeist nu nog via een omweg verloopt. Bijkomend voordeel is dat de Autoboulevard in Zeist zal worden aangesloten op dit nieuwe fietspad en dat deze route ook wordt gekoppeld aan de nieuwe, verlengde Krakelingenweg. De aanleg van het nieuwe fietspad wordt daarom gelijk in de tijd gerealiseerd met dit project van de gemeente Zeist.

Nadat het nieuwe fietspad langs de N238 volgend jaar is opgeleverd, zal de provincie Utrecht het beheer en onderhoud voor haar rekening nemen.

Burgemeester wil dat Prorail bermbranden voortaan voorkomt

DOORN Burgemeester Naafs gaat een brief sturen aan Prorail over de bermbranden van de afgelopen twee weken. Volgens Naafs moeten bermbrandjes in de toekomst te voorkomen zijn: ”Ik vind dat we meer kunnen doen in de preventieve sfeer.” Hoeveel de inzet van brandweer en ambtenaren de gemeente heeft gekost weet Naafs nog niet.

De afgelopen weken heeft de burgemeester tot tweemaal de Gip1-procedure in werking moeten stellen, vanwege de bermbranden langs spoor en A12 tussen Driebergen en Maarn. De brandjes waren het gevolg van vonkenregens van remmende treinen. Vanwege de enorme rookontwikkeling –die het zicht van automobilisten op de A12 belemmerde- en de vrije doorgang voor de verschillende brandweerkorpsen, is de A12 daarbij deels afgezet. Ruim 150 brandweerlieden werden beide keren ingezet, naast naar schatting nog 50 ambtenaren van de gemeente zelf.
De Gip1-procedure is niet de hoogste fase van alarm, wel kost het de gemeente veel inzet en geld. Hoeveel geld, dat laat Naafs momenteel uitzoeken. De gemeente heeft zelf geen invloed op het uitroepen van de Gip-procedure, dat gebeurt vanuit de regionale meldkamer te Utrecht. De burgemeester is wel tevreden over het uitroepen van een Gip1. ”Ik heb liever dat je op tijd opschaalt naar een hoge fase. Als je dat niet doet, loop je het gevaar achter de feiten aan te lopen.”


Wel wel, nu gebeurt er iets: er word een brief gestuurd. 
Die vonkende remmen zijn voornamelijk een technisch probleem en dat vereist dus een technische oplossing. En dat kost uiteraard geld.
Zou het nou niet veel effectiever zijn om gewoon de schade te verhalen op Prorail of wie dan ook verantwoordelijk is voor die vonkende remmen? Als het geld gaat kosten, is dat een veel grotere stimulans te investeren in technische voorzieningen dan een boze brief.
Michiel van der Vlist, 18 april 2007

Bewoners Engweg hebben begrip voor hekwerk

DRIEBERGEN  “Bewoners in actie tegen hekwerk”, zo kopte vorige week de Stichtse Courant. Het ging daarbij om, naar hun mening, ontsierend en te hoog hekwerk dat onlangs rond landgoed Dennenburg is geplaatst. Inmiddels hebben die bewoners (commissie Engweg) een gesprek gehad met de nieuwe bewoners van Dennenburg en middels een brief aan de bewoners van de Engweg laat de commissie weten “geen verdere acties ondernemen tegen het hekwerk aan de Engweg kant.”
Hieronder de geanonimiseerde brief.

Aan de bewoners van de Engweg van Meenkselaan tot Akkerweg.
Van de bewoners commissie Engweg p/a xxxxxxxxx.
Onderwerp: Landgoed “Dennenburg” .

Geachte bewoners,
Op verzoek van enkele bewoners hebben de afgevaardigden van de bewonerscommissie de heren xxxxx en xxxxx een bezoek gebracht aan de nieuwe eigenaar van het landgoed Dennenburg i.v.m. de omheining van het landgoed en het hoge hek aan de Engweg zijde.

Allereerst hebben wij de nieuwe bewoners namens de bewoners welkom geheten .

Het is het echtpaar M en W. W. Hierbij het verslag van het gevoerde gesprek op zaterdag 14 april.

Wij bespraken de zorgen van een aantal “Engweggers” inzake het geplaatste hek. De heer W. was hier blij mee omdat hij zich de zorgen omtrent het hek aantrok, maar moeilijk een forum kon vinden om e.e.a. te bespreken.

“Dennenburg” inclusief parkbos is een rijksmonument en valt daarmee onder toezicht van ondermeer monumentenzorg. Vorig jaar april zijn zij begonnen met een grondige, kostbare en tijdrovende restauratie van alle opstallen en het parkbos. “Het project” zal een aantal jaren duren. Tevens is de horeca-functie praktisch vervallen. Sinds vorige week woont het echtpaar W. op Dennenburg.

De afgelopen tijd is er veel schade aangericht (vernielingen, graffiti op alle gebouwen, vuilstort), veel nachtelijk bezoek van jongeren aan park en bijgebouwen. Twee inbraken met zeer veel schade van enkele tonnen in zes maanden tijd enz.
Om reden van privacy en veiligheid, (zo wil zijn vrouw ook als zij alleen thuis is, kunnen slapen ), zo veel mogelijk ter voorkoming van schade aan dit kwetsbare object, om niet gek te worden als weer zaken vernield zijn die net met veel liefde zijn gerealiseerd en om de zaak (brand, inbraak) verzekerbaar te houden, zijn zij gedwongen door de verzekeraar, het landgoed op een effectieve en afdoende manier af te sluiten. Het blijkt in de huidige situatie onmogelijk om afsluiting achterweg te laten.

Zij hebben, na uitvoerige oriëntatie, gekozen aan de Engweg zijde voor een klassiek hekwerk. Het is een exacte kopie qua maten en uitvoering van het hekwerk uit ca. 1900 van een landgoed uit Apeldoorn dicht bij Paleis het Loo.

Kenmerken zijn: open, licht, doorzichtig, ca, 2m. hoog. De heer W. kan zich de kritiek van enige buren voorstellen. Natuurlijk is geen of een lager hek te prefereren ook voor henzelf. Het uitzicht is en blijft onbelemmerd en we worden niet geconfronteerd met de noodzaak dat de werkelijkheid hekken noodzakelijk maken.

De heer W. is geen hekkenfreak; de reden, zoals boven geschetst, maken het echter noodzakelijk. Met opzet hebben zij gekozen het hek zo open mogelijk te maken en ruim binnen hun eigen perceel gezet.

Het echtpaar W. zou het op prijs stellen als wij als afgevaardigden van de bewoners commissie, alle bewoners tegenover “Dennenburg” hiervan op de hoogte stellen, dat het helaas verzekeringstechnisch niet anders kan, het wordt anders onbetaalbaar.

Verder heeft het echtpaar W. ons gevraagd u als overburen van het landgoed uit te nodigen, als het echtpaar W. wat meer op orde is, (in de loop van de zomer), om dan met het echtpaar kennis te komen maken en het schitterende huis te bezichtigen.

De boerderij en het koetshuis, welke nu nog zeer bouwvallig zijn, zullen worden herbouwd, de Orangerie en de kassen zijn wel bijna klaar.

Wij hopen U , als bewoners tegenover “Dennenburg” hiermee een indruk te hebben gegeven van de moeilijkheden waarmee de heer W. kampt, en hem ook te helpen als wij getuige zijn van vernielingen en of vuilstort op zijn terrein. Dat geldt natuurlijk ook voor onze eigen Engweg en onze eigen huizen en tuinen, samen leven in harmonie en er zijn voor elkaar.

Wij als bewoners commissie zullen, nu wij weten hoe de vork in de steel zit, geen verdere acties ondernemen tegen het hekwerk aan de Engweg kant.


Zo blijkt dus maar weer dat een goed overleg veel ellende en problemen kan voorkomen en dat bemoeienis van de overheid hier achterwege is gebleven. Hopelijk is dit een voorbeeld voor andere zaken waarin buren en dergelijke verschil van inzicht hebben. Proberen begrip voor elkaars situatie te hebben blijkt te werken. Daarbij blijft in dit specifieke geval ook nog eens een monumentaal gebouw en terrein behouden.
Jan Koert Lange, 18-4-2007

Gaslek in Driebergen

DRIEBERGEN  Dinsdagavond 17 april roken bewoners van de Kerkstraat in Driebergen-Rijsenburg een gaslucht en belden Eneco. Na meting bleek dat in de kruipruimte van de betreffende woning een explosief mengsel was ontstaan door een gaslek.

vergroot foto

Politie en brandweer waren rond 21.00 uur ter plaatse. De omliggende woningen in de Kerkstraat zijn tijdens de herstelwerkzaamheden van Eneco tijdelijk ontruimd. De bewoners van de Kerkstraat werden opgevangen in het voormalig gemeentehuis te Driebergen. Tegen middernacht was de situatie weer veilig en konden de bewoners naar huis terugkeren.

DEV Doorn vraagt onderzoek naar gebruik persoonsgegevens door KNVB

DOORN  De voetbalvereniging DEV Doorn heeft het College bescherming persoonsgegevens in Den Haag gevraagd onderzoek te doen naar de verkoop van gegevens over haar leden door de KNVB aan commerciële bedrijven.
De aanleiding tot dit verzoek vormt het feit dat een groot aantal jeugdleden door het voetbalblad Voetbal International zijn benaderd voor het afsluiten van een abonnement. VI bleek te beschikken over gegevens die in vertrouwen aan de Doornse voetbalclub ter beschikking waren gesteld, waaronder geheime telefoonnummers.

Het bestuur van de voetbalvereniging voelt zich niet gelukkig met de handelwijze van de KNVB en VI. Voorzitter Jan Spigt: “Wij hebben de KNVB gesommeerd om het gebruik van gegevens voor commerciële doeleinden onmiddellijk te staken. Wij vinden het niet kunnen dat informatie die aan ons in vertrouwen wordt gegeven, waaronder sociale en medische gegevens, door de KNVB wordt verkocht. Ouders hebben terecht bij DEV daarover geklaagd.”

Veel sportverenigingen hebben een geautomatiseerde ledenadministratie die via de organisatie sportlink door een sportbond kan worden ingezien en gebruikt. De administratie bevat in de regel veel informatie over leden, die uit commercieel oogpunt zeer waardevol is. Spigt: “Het gebeurt op vrij grote schaal. Zo is ons gebleken dat gegevens van onze leden niet alleen aan VI zijn verkocht, maar ook aan bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad en Tele2.”

DEV Doorn acht het handelen van de KNVB in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens en wil daarom dat het College bescherming persoonsgegevens de handelwijze van de KNVB gaat onderzoeken.

Zeist zet bouwplannen door ondanks protesten

ZEIST Grootschalige woningbouw in Zeist lijkt onvermijdelijk. Ondanks protesten van bewoners zet de gemeente de plannen door. De oppositie in de gemeenteraad kan weinig uithalen tegen de sterke meerderheid van de coalitiepartijen.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Rhenen voert motie ambtenaren niet uit

RHENEN Het college van Rhenen heeft dinsdagavond een motie waarin ruimte wordt geboden aan bezwaarde trouwambtenaren, naast zich neergelegd. De SGP beraadt zich op verdere stappen.

Lees verder op de website vanhet Reformatorisch Dagblad

Schoolvoetbaltoernooi CDN

DRIEBERGEN  Onder iets minder zomerse omstandigheden dan vorige week voetbalden vandaag de groepen 6,7 en 8 (jongens) en 7 en 8 (meisjes) vanmiddag om de CDN-schoolvoetbaltrofeeën. Burgemeester Frits Naafs kon bekers uitrijken aan Zonneheuvel, Coolsma, Valkenheuvel, Dolfijn en De Kring, maar de meeste bekers gingen ook ditmaal naar de Uilenburcht.

vergroot foto

Heuvelrugnieuws van donderdag 19 april 2007

Lindelaan 21-23  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.20 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

De kracht en pracht van de Kromme Rijnstreek

COTHEN  De Romeinse wachttoren bij Fort Vechten, de fruitspelen of het laantje bij Wickenburg. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele projecten die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in de Kromme Rijnstreek en Langbroekwetering.
Allemaal kleinschalige projecten die vanuit lokale ideeën en initiatieven en met hulp van het Europese subsidieprogramma Leader+ tot leven zijn gekomen. Wilt u zien wat er gerealiseerd is in de streek of loopt u zelf met een idee en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Kom dan naar de Kromme Rijn Contactdag op 26 april in ‘t Dorpshuys in Cothen.

Leader+
Leader+ is een Europees subsidieprogramma waarmee diverse landelijke gebieden in Europa een economische impuls krijgen. Dit gebeurt door een financiële ondersteuning van lokale en regionale initiatieven. In de Kromme Rijnstreek en Langbroekerwetering zijn met behulp hiervan ruim 20 bijzondere plattelandsprojecten opgezet.
Het huidige Leader+ programma rondt medio 2007 af. Maar de Plaatselijke Groep en de provincie Utrecht maken zich al op voor een nieuwe periode, want het loopt door als onderdeel van het Plattelands Ontwikkelingsprogramma (POP 2). Er zijn dus nog volop kansen voor een mooier en leefbaarder platteland.

Kromme Rijn Contactdag
Op 26 april staan deze kansen centraal tijdens de Kromme Rijn Contactdag. Iedereen die zich actief inzet of zich actief in wil zetten voor de toekomst van de Kromme Rijnstreek en Langbroekerwetering is vanaf 12.30 welkom in ’t Dorpshuys in Cothen. Hier kunt u niet alleen zien wat er de afgelopen periode is gerealiseerd en welk Leaderproject als beste wordt bekroond met de Toffe Peer. Maar kunt u ook bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst. Dit is dé kans om uw vragen, ideeën en initiatieven aan anderen voor te leggen. De Kromme Rijn Contactdag wordt georganiseerd door de Plaatselijke Groep Kromme Rijnstreek i.s.m. Nationaal Landschap Rivierengebied en de provincie Utrecht.

Kritiek op aanpak criminelen Zeist

ZEIST  De huisbezoeken bij criminele jongeren in Zeist zijn pure intimidatie. Dat vindt een deel van de Marokkaanse gemeenschap in Zeist. Een speciaal team heeft de afgelopen periode huisbezoeken gedaan bij meerdere families.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Lokale volksvertegenwoordigers bezoeken sportaccommodaties

UTRECHTSE HEUVELRUG  Meer dan 50 sportclubvoorzitters, directeuren en beheerders van sportaccommodaties staan zaterdag 21 april paraat in de zeven dorpen van de gemeente om lokale volksvertegenwoordigers te ontvangen.
Het bezoek van raadsleden en leden van de Raadscommissie Samenleving vindt plaats in het kader van de Nationale Sportweek. Het doel is een kwantitatief en kwalitatief beeld te krijgen van de aanwezige sport- en beweegaccommodaties in de zeven dorpskernen. Het gaat om buitensport- en binnensportaccommodaties, zwembaden en openbare speelplaatsen en trapveldjes. De politici worden per bus rondgeleid naar en langs de accommodaties in Maarn, Maarsbergen, Overberg, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen.

In totaal zullen 37 sport- en beweegaccommodaties binnen de gemeentegrenzen van Utrechtse Heuvelrug worden bezocht. Raadslid Hans van Zetten is de reisleider en verantwoordelijk voor de regie. De bustoer vertrekt zaterdag om 08.15 uur bij Het Pleiade te Doorn om uiterlijk om 18.00 uur daar weer terug te keren.

De gemeentelijke sportkoepel Heuvelrug Sport Initiatief heeft hem alle bijstand gegeven om de bezoeken mogelijk te maken. De voorzitters van de sportkoepels treden in hun dorp als gastheer op. Waar uitgestapt wordt staan verenigingsvoorzitters, directeuren of beheerders klaar om tijdens het bezoek geïnterviewd te worden door de reisleider. Onder hen ook de directeuren van Scholengemeenschap Maarsbergen, Christelijke Basisschool De Hoeksteen in Leersum en het Revius Lyceum in Doorn.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 20 april 2007

Rijsenburgselaan 11 Driebergen: achterzijde
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

NK Zitvolleybal in De Binder

LEERSUM  Volleybalvereniging Volleer start het gebruik van De Binder op 28 april a.s. met de wedstrijden om het kampioenschap van Nederland zitvolleybal in de eredivisie en de tweede divisie.

Zitvolleybal is een volleybalvariant die is ontwikkeld voor mensen met een lichamelijke beperking. Er wordt in twee opzichten gemengd gespeeld: mannen en vrouwen, maar ook validen en minder validen in één team.

Hoewel de competitie nog niet is afgelopen is het vrijwel zeker dat het team van Volleer één van de deelnemers is. Twente ‘05/Savico uit Enschede en Holyoke uit Belfeld zijn eveneens van de partij. De vierde deelnemer wordt Mikro/Electro uit Roosendaal of Sudosa/Bartje uit Assen. Voor de tweede divisie is het team van FDS uit Sneek de favoriet.

Omdat dit NK het eerste grote evenement is dat in De Binder wordt gehouden wil Volleer iedereen in de gelegenheid stellen kennis te maken met zitvolleybal én met de prachtige nieuwe accommodatie waarover Leersum en de gemeente Utrechtse Heuvelrug straks beschikken. Met name mensen met een lichamelijke beperking worden daartoe uitgenodigd zich bij de organisatie aan te melden. Wie zich aanmeldt op één van de onderstaande adressen zal op 28 april worden opgehaald en thuisgebracht.

Uniek project Hutten Bouwen & Sporten in Zeist van 1 t/m 4 mei

ZEIST In de meivakantie kunnen 100 kinderen van 8 tot en met 12 jaar uit Zeist-West vier dagen lang werken aan een groot huttendorp en meedoen aan vele sport en spelactiviteiten.

Lees verder

Lintje de heer R.C.S.M. Uijen

MAARSBERGEN Op donderdag 19 april heeft burgemeester G.F. Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer R.S.C.M. Uijen uit Maarsbergen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

vergroot foto

Lees verder


Vanaf maandag acties streekbusvervoer

UTRECHT  De aangekondigde landelijke acties in het streekbusvervoer gaan door. De werkgevers, onder wie Connexxion, hebben niet gereageerd op het ultimatum, dat vrijdag om 12.00 uur afliep.

Lees verder op de website van RTV Utrecht

Welzijnstichtingen in Utrechtse Heuvelrug fuseren

DOORN  De Stichting Welzijn Maarn-Maarsbergen, de stichting Welzijn Ouderen Leersum, de stichting Welzijn Ouderen Amerongen en de Doornse Welzijns Stichting fuseren per 3 mei a.s.

Heuvelrug snijdt ambtenaar met bezwaren de pas af

DOORN  De gemeente Utrechtse Heuvelrug laat geen ruimte voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren. Een motie met die strekking van de SP kreeg donderdagavond steun van een meerderheid van de raad.

Lees verder op de website van het Reformatorisch Dagblad

Op 22 april verzond de SP Heuvelrug onderstaand persbericht.
Motie trouwambtenaren aangenomen
DOORN De gemeenteraad van de Heuvelrug heeft in haar vergadering op initiatief van de SP een motie aangenomen van de SP, PvdA en Groenlinks waarin het College wordt opgedragen in de functiebeschrijving van de ambtenaar van de burgerlijke stand op te nemen dat hij gehouden is alle wettelijke huwelijken te voltrekken. De motie draagt verder op om dit uitdrukkelijk te betrekken in de sollicitatieprocedure en een kandidaat niet aan te stellen indien hij hiertoe niet bereid is. Het college gaat de motie nu uitvoeren.

Na het indienen van de motie volgde een levendige discussie en werd de vergadering zelfs even geschorst voor overleg door het College. Vervolgens verklaarde de VVD fractie dat hun fractieleden vrij waren hun stem te bepalen. Na een hoofdelijke stemming bleken vijf van de zeven VVD-leden hun principiële liberale opvatting belangrijker te vinden dan het coalitiebelang. De motie werd vervolgens aangenomen met 15 tegen 12 stemmen.

Aanvankelijk stelde de voorzitter van het College dat “een meerderheid van het College de strekking van de motie deelde”. Toch weigerde het College de motie over te nemen. De SP achtte dat onvoldoende. Fractievoorzitter Schiedon: “Het ging hier niet om de vraag of het gevaar zou kunnen ontstaan dat er geen huwelijken tussen personen van gelijk geslacht zouden kunnen worden gesloten in onze gemeente. Het gaat erom dat een gemeente als de Utrechtse Heuvelrug, met een tolerante traditie waarbinnen geen enkele religieuze stroming de overhand heeft, een signaal af hoort te geven dat iedere burger op gelijke voet wordt behandeld en dat de wet gewoon wordt uitgevoerd.”

De gemeente Heuvelrug behoort momenteel tot de 57 gemeenten waar een ambtenaar van de burgerlijke stand het recht heeft op grond van persoonlijke opvattingen ambtsuitoefening te weigeren. De indieners van de motie wensen dat de gemeente zich schaart bij de overige 400 gemeenten waar dat niet het geval is. Het gaat hierbij niet om de reeds zittende ambtenaren, maar om de toekomstig aan te nemen ambtenaren.”


Even ter vermijding van een misverstand :
De motie van SP,Groenlinks en Partij van de Arbeid beoogde niet ” de pas af te snijden” voor de reeds werkzame ambtenaren van de burgerlijke stand die gewetensbezwaren hebben tegen het sluiten van huwelijken van mensen van gelijk geslacht.
Hun positie laat de motie onaangetast.
De indieners van de motie zijn van oordeel dat de wet het huwelijk sinds 2001 toelaat tussen mensen van gelijk geslacht. Een ambtenaar van de burgerlijke stand is een vrijwillig aanvaard ambt waarnaar men bewust solliciteert. De wettelijke opdracht van die ambtenaar is het sluiten van alle wettige huwelijken.
De ambtenaar van de burgerlijke stand neemt een bijzondere positie in. Hij vertegenwoordigt de staatsmacht m.a.w. door voltrekking van het huwelijk roept hij de rechtgevolgen daarvan in het leven.
Om die reden wordt die ambtenaar dan ook door de rechtbank beedigd.
De wet formuleert het zo:  de wet beschouwt het huwelijk alleen in zijn burgerlijke betrekkingen.
Iedereen zal zijn eigen beleving hebben van dat burgerlijke huwelijk. Voor de een is het het hoogtepunt van de dag, voor de ander is het slechts een verplicht “nummer” dat voorafgaat aan het kerkelijk huwelijk.
De overheid staat daar buiten.
Het is dan ook een redelijke eis aan een ambtenaar van de burgerlijke stand dat hij bereid is te doen wat de wet hem voorschrijft nl. het sluiten van wettige huwelijken.
De indieners achten het niet juist als een ambtenaar in een functie hij die vrijwillig heeft aanvaard, zijn ambtsuitoefening weigert aan burgers om redenen van de seksuele geaardheid van die burgers.
Utrechtse heuvelrug is een tolerante gemeente waar geen enkele religieuze stroming dominant is .Iedere burger ongeacht religie of seksuele geaardheid dient op dezelfde wijze te worden behandeld.
De motie gaat niet verder dan van het college te vragen om van IN DE TOEKOMST aan te stellen ambtenaren van de burgerlijke stand te verlangen dat zij bereid zijn hun taak volledig uit te oefenen nl. het voltrekken van alle wettige huwelijken, waarbij ik nogmaals wil benadrukken dat ambtenaren NAAST hun normale werk, het ambt van ambtenaar van de burgerlijke stand VRIJWLLIG op zich nemen.
Ad Schiedon, fractievoorzitter SP, 20-4-2007

U stelt dat de gemeente Utrechtse heuvelrug een tolerante gemeente is. Dat ben ik zeker met u eens, maar als er 3 van de 27 ambtenaren gewetensbezwaren hebben blijft de gemeente nog steeds tolerant.  De gemeente voert alle huwelijken uit. De voorzitter van de raad heeft aangegeven dat we daar ook in de toekomst  geen enkele verandering in verwachten. Gezien de maatschappelijke ontwikkeling is er ook geen enkel signaal voor. Door uw besluitvorming heeft u er echter aan bijgedragen dat er in de toekomst geen enkele trouwambtenaar meer zal  zijn die gewetensbezwaren heeft. Daarmee sluit u dus heel bewust een bevolkingsgroep uit van deze taken. De vraag is dan wie er tolerant genoemd kan worden. U en degenen die uw motie gesteund hebben in ieder geval niet!
Ik vraag mij af welk maatschappelijk doel de indieners en zij die de motie steunden, nu bereikt hebben.  U spreekt zo graag over keuzevrijheid van het individu. Dat staat bij u toch zo hoog in het vaandel?  U sluit nu heel bewust een substantieel deel van onze inwoners uit die graag zien dat iemand van eigen signatuur hun burgerlijk huwelijk voltrekt. Waar blijft de keuzevrijheid?
In de motie schrijft u bij de overwegingen: ” in het regeerakkoord tussen PvdA, CDA en CU is vastgelegd dat ambtenaren van de burgerlijke stand met principiële bezwaren tegen het sluiten van huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht dit moeten kunnen weigeren”en vervolgens trekt u de conclusie dat “dit een precedent voor discriminatie van homoseksuelen schept” Dat dit onzin is geeft zelfs het Landelijk Bureau Vereniging tegen Discriminatie aan. Zij geven aan dat het in ieder geval mogelijk moet zijn dat homoparen in iedere gemeente kunnen trouwen. Dat kan van onze gemeente zeker gezegd worden.
Wat ik verder in de hele discussie gemist heb, is het feit dat een huwelijkspaar op deze heugelijke dag ook graag het gevoel wil hebben dat er sprake is van een zekere mate van inlevingsvermogen.. Dat geeft een goed gevoel. Ik kan me voorstellen dat die elementen bij de koppeling van een ambtenaar aan een huwelijkspaar een rol spelen. Denkt u dat nu geborgd te hebben? Tussen het wel willen uitvoeren volgens de wet en het graag doen kan een wereld van verschil zitten. Ik ben de laatste om te geloven dat een ambtenaar geen gevoelens heeft. Als dat zo zou zijn had u in de raadsvergadering niet de vergelijking getrokken met Urk, Bunschoten en Staphorst want die voorbeelden zijn op negatieve emotie (lees gevoelens) gericht! Daarmee probeert u te scoren. Goedkoop! Tolerant?
Wim van Wikselaar, 21-4-2007

Ik ben het met Wim eens. Stel je bent een toekomstig echtpaar en je wilt je burgerlijk laten trouwen door de fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer. Van der Vlies moet dan benoemd worden tot ambtenaar van de burgerlijke stand. Hij moet dan verklaren dat hij geen bezwaren heeft tegen een homohuwelijk. Gezien zijn overtuiging, kan hij dat niet verklaren. Hij zal dus niet op kunnen treden als ambtenaar van de burgerlijke stand. De dupe is het aanstaand bruidspaar.
De motie sluit duidelijk leden van verschillende bevolkingsgroepen uit om een bijzondere ambtelijke functie te vervullen. De zogenaamde progressieve en liberale fracties in de gemeenteraad moeten zich nog maar eens over het hoofd krabben.
Renk Knol, 21-4-2007


Nee Wim en Renk,
Ik ben het niet met jullie eens. Het gaat hier om een principiele kwestie.
De ambtenaar van de burgerlijke stand kan wel als prive-persoon maar NIET als vertegenwoordiger van de staat een moreel oordeel hebben over de  wenselijkheid van een bepaald huwelijk.
Ik zei het al :  de wet ziet alleen op de burgerlijke betrekkingen van het huwelijk.
De ambtenaar van de burgerlijke stand mag naar mijn en naar het oordeel van de raadsmeerderheid zijn ambtsuitoefening niet weigeren aan personen die voldoen aan alle wettelijke eisen om een huwelijk te sluiten. Als we dit principiele uitgangspunt niet hanteren dan kan er morgen een ambtenaar zijn die zegt  gewetensbezwaren te ondervinden tegen een huwelijk tussen islamieten, gekleurde mensen enz.
Wim en Renk zullen ongetwijfeld verontwaardigd uitroepen: “Nee natuurlijk”.
Gaan we dan regelen wanneer iemand wel gewetensbezwaren kan/mag hebben en in welke gevallen niet ?
In art 1 van de Grondwet wordt bepaald dat discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid , ras,geslacht OF OP WELKE GROND DAN OOK niet is toegestaan.
Indien een ambtenaar van de burgerlijke stand ambtsuitoefening weigert op grond van de sexuele geaardheid van de huwelijkskandidaten dan is dat objectief in strijd met dit beginsel.
Een ambtenaar mag bij de uitoefening van zijn ambt geen oordeel vellen over de inhoud van de wet. Hij is gehouden deze uit te voeren.
Ik ben een praktisch mens. Ik kon en kan best leven met een situatie dat op basis van een INFORMELE afspraak dat een bepaalde ambtenaar intern kan vragen om een bepaald huwelijk niet te hoeven sluiten.
Deze ” weigerambtenaren” zijn gering in aantal en in verreweg de meeste gemeenten zijn ze er niet eens en op grond van de maatschappelijke ontwikkeling mag je verwachten dat die aantallen verder zullen afnemen.
Dat is veranderd nu de ChristenUnie wat slechts bedoeld was als een informele regeling , heeft trachten te formaliseren door het te doen opnemen in het regeerakkoord.
De ChristenUnie heeft zich daarbij in de eigen voet geschoten, want daarmee heeft zij een even principiele tegenreactie opgeroepen en daarmee het tegendeel bereikt van wat ze beoogde.
Tot slot zou ik willen opmerken dat het hebben van een geweten niet een exclusieve eigenschap is van de ChristenUnie of de geestverwanten van Wim van Wikselaar. Het besluit van de meerderheid van de raad om de motie van SP,GL en PvdA aan te nemen werd evenzeer bepaald door diepgevoelde principes.
Ad Schiedon, 22-4-2007

Renk,
Ik kom nog even terug op het voorbeeld van de heer Van der Vlies.
Het moge duidelijk zijn dat de indieners van de motie niet het oog hadden op degene die voor een enkele specifieke huwelijksvoltrekking wordt aangesteld als ambtenaar van de burgerlijke stand.
De aan te stellen ambtenaar hoeft niet expliciet te verklaren dat hij bereid is zijn taak te vervullen conform de functieomschrijving. Wie solliciteert kent die omschrijving en accepteert die dus.
Als tijdens de aanstellingsprocedure zou blijken dat een sollicitant die functieomschrijving toch niet aanvaardt, dan is dat reden om niet tot aanstelling over te gaan.
Die situatie zal zich voor de heer van der Vlies dan nauwelijks kunnen voordoen. Het is niet goed denkbaar dat een homo/lesbopaar juist hem zal aanzoeken om hun huwelijk te voltrekken.
De heer Van der Vlies zal dus helemaal niet in de situatie komen dat hij gedwongen zou worden een huwelijk te voltrekken waartegen hij bezwaren heeft.
Als de heer Van der Vlies dezelfde praktische opstelling zou kiezen als hij verlangt van de ” andersdenkenden” dan ontstaat er dus helemaal geen probleem. De burger of volksvertegenwoordiger Van der Vlies mag zich altijd en openlijk uitlaten over het al dan niet wenselijk zijn van homohuwelijken, de ” ambtenaar” Van der Vlies spreekt zich niet uit tegen de functieomschrijving, kan gewoon het huwelijk voltrekken waarvoor hij is aangezocht, zal niet worden gevraagd voor huwelijken waartegen hij mogelijk bezwaren heeft en komt dus niet in de positie dat hij zou moeten weigeren.
Ad Schiedon, 22-4-2007

Ad,
Als expliciet in de functieomschrijving of verordening komt te staan dat voor degene die voor één huwelijk wordt aangesteld, de betreffende passage in de verordening niet van toepassing is, heb ik geen moeite met de motie.
Renk Knol, 22-4-2007

Fijne discussie maar waar hebben we het over? Over het trouwen van 2 mannen of 2 vrouwen met elkaar. Het gaat er toch om dat die mensen elkaar trouw voor het leven beloven.?!
Als er één ding de laatste honderden jaren duidelijk is geworden dan is dat het feit dat een geloofsovertuiging over het algemeen leidt tot strijd en oorlog. De voorbeelden hoef ik niet te noemen, die zijn er in overvloed. Dat is dan ook de reden waarom er een scheiding tussen staat en geloof moet zijn. Dat loopt jammer genoeg nogal eens door elkaar. Ik vind het dan ook principieel onjuist dat een ambtenaar in dienst van de overheid iets kan weigeren op basis van geloofsovertuiging. Dat geldt wat mij betreft ook voor een (bijzonder)ambtenaar burgerlijke stand.
Jan Koert Lange, 22-4-2007

Ad, je stelt een gewetensbezwaarde ambtenaar op gelijke voet met iemand die islamieten of gekleurde mensen niet wil trouwen. Dat is een absoluut onjuiste voorstelling van zaken. In het geval van islamieten of gekleurde mensen gaat het niet om een handeling (huwelijksvoltrekking)  maar werkelijk om de mensen zelf. Dat is nooit goed te praten. In dergelijke situaties zal het Landelijk Bureau Vereniging tegen Discriminatie dan ook niet concluderen dat er geen sprake is van discriminatie. In de situatie van een ambtenaar die aangeeft een homohuwelijk niet te willen sluiten geeft deze vereniging wel degelijk aan dat er geen sprake is van discriminatie.  
Je schrijft vervolgens dat je een praktisch mens bent en iets over een informele afspraak die we hadden. Dat was voor jou een acceptabele situatie. Vervolgens wordt er in het regeerakkoord wat over geschreven. Daar is echter nog geen enkele invulling aan gegeven en toch vind je het nodig om daarop vooruitlopend al actie te ondernemen. Er was in onze gemeente geen enkel  probleem, noch ook in de toekomst te verwachten. Hoezo praktisch?
Tot slot wil ik opmerken dat ik, ondanks alles wat Ad zegt om zich te verantwoorden, de aangenomen motie zie als een vorm van discriminatie van gewetensbezwaarden. Niet de homo’s worden gediscrimineerd maar een bepaalde groep (nl. gewetensbezwaarde ambtenaren) uit de nederlandse samenleving.   Waar blijft de tolerantie? De intolerantie der toleranten!
Wim van Wikselaar, 24-4-2007

Heuvelrugnieuws van zaterdag 21 april 2007

Nijendal 22 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Stevige klim over Amerongse Berg

AMERONGEN In het uitgestrekte bos van de Utrechtse Heuvelrug voeren slingerende bospaden naar verrassende vergezichten. Boswachter Jan de Groot zette er een wandelroute uit van 13,5 kilometer.

Lees verder op de website van het AD/UN

Gezinnen naar rechter tegen intimidatie

ZEIST  Een interventieteam dat zonder pardon je huis overhoop haalt. Drie Zeister gezinnen vinden dit zo bedreigend en intimiderend, dat ze naar de rechter stappen. Doel van het onderzoek aan huis is het netwerk van criminele jongeren af te breken.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van zondag 22 april 2007

Jagersdreef 72 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Klant koning in streekvervoer provincie Utrecht

UTRECHT  Niet goed? Geld terug. De provincie Utrecht wil dit principe vanaf december 2008 invoeren in het openbaar vervoer. Op dat moment geeft de provincie nieuwe vergunningen af voor het stads- en streekvervoer.
De tevredenheid van de klant gaat dan een belangrijke rol spelen. Zo vraagt de provincie aan busbedrijven om de klant financieel te vergoeden, wanneer ritten uitvallen of een bus regelmatig niet op tijd aankomt.

Dit blijkt uit het ontwerp-programma van eisen, dat GS hebben vastgesteld voor het streekvervoer in de provincie Utrecht. Op basis van dit programma zal de provincie aanbestedingen doen voor het openbaar vervoer in de periode 2009-2016. De vervoerder kan, wanneer de reiziger tevreden is, een financiele bonus krijgen. Deze beloning is jaarlijks maximaal vier procent van de totale omzet van het vervoerbedrijf. Twee keer per jaar wordt bovendien een klanttevredenheidsonderzoek gehouden. Daarbij wordt aandacht besteed aan zaken als veiligheid tijdens de rit, de kans op een zitplaats in de bus en de service door de chauffeur. Valt een rit uit, dan betaalt het vervoersbedrijf een boete.

Provincie nieuwe opdrachtgever in Amersfoort en Heuvelrug
De busbedrijven die vanaf december 2008 in opdracht van de provincie Utrecht rijden, werken in een grotere omgeving. Het streekvervoer wordt daarvoor in twee zogenaamde ‘concessiegebieden’geknipt: Utrecht-West en Utrecht-Oost. Het stadsvervoer in Amersfoort zal onderdeel uitmaken van de oostelijke concessie. Op deze manier kan de provincie een samenhangend netwerk realiseren van openbaar vervoerverbindingen. Daarbij worden nieuwe koppelingen gelegd tussen diverse buslijnen en overbodige overstappunten geschrapt. De grotere concessiegebieden bieden ook voor het busbedrijf schaalvoordelen. Zo kan efficienter worden omgegaan met de inzet van het wagenpark. De provincie Utrecht wordt behalve in Amersfoort de nieuwe opdrachtgever voor het openbaar vervoer in het gebied Utrechtse Heuvelrug. Daar vindt een uitruil plaats van bussen die nu nog in opdracht van het Bestuur Regio Utrecht rijden.

Utrecht in Top 5 openbaar vervoer
De provincie Utrecht wil jaarlijks een extra impuls geven aan de kwaliteit van het openbaar vervoer. In 2009 en 2010 gaat het om een extra investering van 2,6 miljoen euro. Vanaf 2011 loopt deze impuls op naar 3,6 miljoen euro op jaarbasis. Het Utrechtse streekvervoer moet in de ogen van de klant in de Top 5 terechtkomen van de best presterende openbaar vervoergebieden in Nederland. Dit is voor de provincie van belang omdat de bus een volwaardig alternatief moet blijven voor het gebruik van de auto. De bussen moeten daarom sneller rijden, vooral op lijnen waar veel reizigers zijn. Om het gebruik van de bus voor het woonwerkverkeer te stimuleren, worden extra spitsbussen ingezet tussen Utrecht en Amersfoort. De ontsluiting van de wijk Vathorst met het centrum van Amersfoort wordt verbeterd. In Veenendaal Oost wordt verder de nieuwe wijk aangesloten op het openbaar vervoer. De provincie wil bovendien de buslijnen tussen Veenendaal en Ede optimaliseren. De stadslijn Woerden-West tenslotte wordt omgebouwd tot een volwaardige openbaar vervoerverbinding.

Schonere bussen, goed voor het milieu
Alle bussen die in opdracht van de provincie rijden, zijn momenteel voorzien van roetfilters. De provincie wil vanaf eind 2008 een stap verder gaan en hogere eisen stellen, zodat minder schadelijke uitlaatgassen in het milieu terechtkomen. Hiervoor gelden de Europese EEV-normen; deze vernieuwde bussen zullen als eerste worden ingezet in en rondom Amersfoort en Soest. Ook op lijnen met veel reizigers en een gedeelte van de stadsdienst Woerden gaan deze schonere bussen als eerste rijden. De provincie kiest ervoor om een start te maken met de inzet van deze bussen rondom de grotere Utrechtse steden, omdat hier de meeste kilometers met de bus worden gemaakt en zo de beste resultaten worden geboekt bij de verbetering van de luchtkwaliteit.

Hoe nu verder?
De provincie zal naar aanleiding van het ontwerp-programma van eisen een marktconsultatie houden met vervoerders. Ook met het openbaar vervoeradviesorgaan ROCOV en de gemeenten vindt nader overleg plaats. In het najaar van 2007 starten de openbare aanbestedingen voor de vergunningen van het streekvervoer Utrecht-Oost en West.

Heuvelrug Sport Initiatief, bedankt!

LEERSUM  Maar liefst 37 sport- en beweegaccommodaties bezoeken in zeven dorpskernen binnen 10 uur. Gekkenwerk? Toch was dat de missie van de raadscommissie Samenleving op de laatste zaterdag van de Nationale Sportweek.
Doel van de missie: beeldvorming van alle sportaccommodaties in de gemeente, inbegrepen kennismaking met verenigingsvoorzitters en het aanhoren van knelpunten en wensen. En het lukte. Dankzij de volle steun van Heuvelrug Sport Initiatief werd de missie een succes. Ruim 50 voorzitters, schooldirecteuren, bedrijfsleiders en beheerders stonden op hun sportlocatie paraat om de delegatie van de raadscommissie Samenleving te ontvangen.    

Om 08.15 vertrokken de volksvertegenwoordigers begeleid door de sportbestuurders van Heuvelrug Sport Initiatief vanuit Doorn naar Maarn. Daarna volgde Maarsbergen, Overberg, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen. Om 18.15 waren ze terug bij Het Pleiade in Doorn. 

Alle deelnemende raads- en commissieleden vonden de dag buitengewoon effectief. Ieder had een compleet beeld gekregen van de sport- en beweegaccommodaties in de gehele gemeente. Maar vooral ook van de kansen en noden van de gebruikende verenigingen. Dat inzicht is nodig om in de toekomst weloverwogen beslissingen te nemen over sportaccommodaties op basis van heldere criteria. 

De raadscommissie Samenleving is Heuvelrug Sport Initiatief veel dank verschuldigd. Zonder de onvoorwaardelijke medewerking van de HSI en hun sportnetwerk was het onmogelijk geweest dit beeld op de netvliezen van de volksvertegenwoordigers te krijgen. Elke ontmoeting bij een sportaccommodatie was een waar genoegen. Hans van Zetten (raadslid VVD) neemt als organisator van de bustoer uit naam van alle deelnemers zijn hoed af voor alle sportbestuurders in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Dalto maakt nog steeds kans op derde periodetitel

DRIEBERGEN Zoals elke zaterdag, was ook afgelopen zaterdag er weer een om nooit te vergeten. De kraker om de eerste plaats in de derde periode was de tweede in successie die uit gespeeld zou worden. Dit eventuele nadeel speelde de Daltons echter geen parten. In een aantrekkelijke was het Dalto dat de punten in de buidel mocht stoppen om daar haar voordeel mee te doen in de strijd om de derde periode. VVA – Dalto eindigde in 1-2.

“De wedstrijd van het jaar” aldus trainer Fares, die door twee van zijn trouwste discipelen teleurgesteld werd. Bruining en Visser, die tezamen het enige echte oud-Oudwijkse centrale verdedigingsduo vormen, kwamen te laat en stonden zodoende niet in de basis. Gelukkig beschikt Dalto over legio weergaloze voetballers en kon er dus zonder beide heren een meer dan representatief team worden opgesteld. In het eerste gedeelte van het eerste bedrijf was het Dalto dat mocht aanvallen en VVA counterde op lepe wijze. De eerste kans van de wedstrijd was voor Imad, maar deze zag de bal helaas net naast het doel van de VVA-doelman hobbelen. Het was Romario, die in zijn eentje Dalto’s éminence grise van de voetbaltrucjes vormt, die de score wist te openen. Een schitterende solo langs diverse Achterbergers werd afgesloten met een van richting veranderd schot. De verbouwereerde keeper dook de verkeerde hoek in, en Dalto mocht juichen. De wedstrijd kabbelde rustig voort, tot enkele minuten voor rust Dennis van de Ridder tot tweemaal toe door zijn enkel ging en zodoende in de rust het veld moest verlaten. De ontrouwe discipel Bruining mocht zijn opwachting maken als vervanging van de uitstekend acterende van de Ridder. Ondank het inbrengen van dit onverzettelijke bastion was het VVA dat het eerste doelpunt van de tweede helft mocht laten aantekenen. De uitstekend leidende leidsman zag een penalty in een lichte overtreding van een Dalto-verdediger en deze werd, hoewel Sluis de goede hoek inging, fraai benut. Er is echter altijd baas boven baas, zo bewees Foad Khalota een stief kwartiertje later. Zijn penalty, na een slim uitgelokte overtreding van de teruggekeerde Edwin Schenkels, verdween via de binnenzijde van de doelpaal in het doel, waardoor Dalto met 1-2 voor kwam te staan. De druk op Dalto’s verdeding werd opgevoerd en een halve omhaal van een VVA-aanvaller werd op miraculeuze wijze gered door Sluis. Zijn reflex was sneller dan het licht, en waar de VVA’ ers al bijna juichten, daar tikte Sluis de bal uit het doel. Deze katachtige reflex bleek voldoende voor de eindoverwinning, waardoor Dalto nog steeds kans maakt op de derde periodetitel. Door het verlies van Renswoude bij Jonathan staat Dalto nu fier bovenaan kop in de derde periode (Merino’s heeft evenveel punten, maar is al kampioen), en kan het volgende week thuis tegen Renswoude het periodekampioenschap veilig stellen. Echter, daarvoor moet er wel gewonnen worden. Steun van supporters zal Dalto hard kunnen gebruiken, dus komt allen, met wimpels, vanen, spandoeken, knuppels en toeters om uw ploeg aan te moedigen. Zaterdag 28 april, 14:30 Sportpark de Woerd.

Opstelling Dalto: Sluis, E. Schenkels, Broers, Van de Ridder (Bruining), Khalota, Larcoubi (Visser), Boersma, Lary, Aarab (Kooi), Loukili, El Khatib

Heuvelrugnieuws van maandag 23 april 2007

De Boomgaard 1-3  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe fractievoorzitter Statenfractie SP bekend

UTRECHT  Na intern beraad heeft de fractie besloten dat Annelies Jonkers-Cornelisse, Ton Witteman zal opvolgen als fractievoorzitter. Pieter Wout Duquesnoy zal de vrijgevallen plek als Statenlid opvullen.

Afgelopen week besloot Ton Witteman zijn functie als statenlid en fractievoorzitter per direct neer te leggen. De nieuwe fractievoorzitter Jonkers-Cornelisse: “De klap was even heel groot. Ton is zes jaar lang een zeer gewaardeerd Statenlid geweest en heeft de laatste vier jaar als fractievoorzitter enorm hard gewerkt. Gezien mijn ervaring als vice-fractievoorzitter ligt het voor de hand dat ik het stokje overneem. De fractie wordt compleet gemaakt door het doorschuiven van het net geïnstalleerde commissielid Pieter Wout Duquesnoy naar de Staten. Hiermee zijn we weer op volle sterkte en we staan te popelen om de SP-idealen in de provincie te verwezenlijken.”

Waterschap Vallei & Eem neemt afvoertaak over

OVERBERG  Wethouder Salverda van de gemeente Utrechtse Heuvelrug draagt op donderdag 26 april het afvalwater van de kern Overberg symbolisch over aan Waterschap Vallei & Eem. Dijkgraaf Van de Langemheen neemt het water in ontvangst.

Tot voor kort was de gemeente verantwoordelijk voor het transport van het afvalwater uit de kern Overberg naar de zuivering in Veenendaal. Vanaf nu gaat het waterschap dit verzorgen. Zowel het rioolgemaal als de persleiding komen in eigendom en beheer van het waterschap.

Nieuw rioolgemaal
Om het afvalwater beter te kunnen transporteren heeft het waterschap naast het oude rioolgemaal een nieuw gemaal gebouwd. Het oude gemaal dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw en was sterk verouderd. Het is inmiddels afgebroken. Het nieuwe gemaal is sinds oktober in gebruik en functioneert goed. Onlangs zijn de laatste werkzaamheden aan de buitenkant van het gebouw afgerond.

Nieuwste technieken
Het oude gemaal had een capaciteit van 72.000 liter afvalwater per uur. Het nieuwe gemaal kan 93.000 liter per uur wegpompen. Dat is een uitbreiding van bijna 30 procent. Het rioolgemaal is gebouwd volgens een nieuwe techniek voor rioolgemalen. Het bestaat uit een droge kelder met twee pompen. Het onderhoud aan dit gemaal is eenvoudiger dan bij traditionele rioolgemalen. Daar hangen de pompen in een kelder waar het afvalwater binnenkomt. Ook is er veel minder kans op storingen omdat het grove vuil buiten de pompen om wordt geleid. Het rioolgemaal is gebouwd volgens de principes van Duurzaam Bouwen. Dat betekent dat er zoveel mogelijk milieuvriendelijke en energiezuinige materialen en technieken zijn gebruikt.

Minder riooloverstorten
Het verbeterde gemaal heeft door de vernieuwde techniek minder last van storingen. Dit zorgt ervoor dat er minder riooloverstorten plaatsvinden op de sloot bij het gemaal, en indirect op het Valleikanaal. Bij een riooloverstort komt er een grote hoeveelheid afvalwater in het oppervlaktewater terecht. Dit is slecht voor de waterkwaliteit en het milieu in de sloot. Als waterkwaliteitsbeheerder werkt het waterschap eraan om deze riooloverstorten zoveel mogelijk terug te dringen.

Taakverdeling transport afvalwater
Bij kleine woonkernen is de gemeente verantwoordelijk voor het transporteren van het afvalwater naar de zuivering. Bij grotere kernen is het waterschap verantwoordelijk. Door de groei van de kern Overberg en het aansluiten van de riolering uit het buitengebied is de hoeveelheid afvalwater zo groot geworden, dat het waterschap deze taak wilde overnemen.

Joke’s ” Penseelstreken “

DOORN In Woudenberg en omstreken is Joke ten Ham-Albers geen onbekende. Zij heeft reeds vele exposities gehad door Nederland en heeft met veel plezier de expositie in het Conferentiecentrum Beukenrode ingericht.

vergroot foto

Tekenen is altijd een passie voor Joke geweest. Een aantal jaren geleden heeft zij projectmatig een aantal aquarellessen gevolgd en was vanaf de eerste bijeenkomst helemaal verslingerd aan papier en penseel. Naast aquarel waarbij durf en spontaniteit een grote rol spelen werkt zij tevens met pastel, acryl en vele andere technieken. Behalve de vele prettige opdrachten die zij krijgt heeft zij geen vaste opgelegde manier van werken. Het blijft iedere keer opnieuw een soort aftasten waarom iets wel of niet bevalt. Het zoeken naar compositie, sfeer en het experimenteren met technieken en het combineren van kleuren is voor haar een regelrechte uitdaging. De werken zijn erg divers, soms uitgewerkt tot in het kleinste detail en andere ontstaan door eigen denkbeeld. Het coloriet zet zij sterk aan waardoor met name bij aquarel aan kracht wordt gewonnen. Hierbij probeert zij de zeggingskracht van een werk te versterken. Joke signeert onder eigen naam : Albers.

Alle werken bestaan uit een ruime diversiteit want er zijn vele aspecten die haar interesseren en tijdens het werken blijft het steeds opnieuw verbazend wat zich “onbewust” aandient. Kunst is niet alleen kijken maar ook zien en voelen, het moet je raken en dat probeert Joke over te brengen met haar schilderwerken. Zij vindt het prettig om exposities in te richten en tijdens zo’n periode de vragen en discussies van bezoekers waar te nemen. De werken welke geëxposeerd worden in het Conferentiecentrum Beukenrode zijn erg boeiend voor de toeschouwer en bestaan wederom uit diverse onderwerpen en technieken. Met het motto “Vreemdheid aan Schoonheid toevoegen geeft Kunst haar Karakter” toont Joke Albers haar passie voor verf en penseel.

Expositie van 23-04-07 t/m 01-07-07
De expositie in vrij van toegang en het adres is: Conferentiecentrum Beukenrode, Beukenrodelaan 2 , 3941 ZP Doorn.

Let op een tekenbeet

UTRECHT  Een teek? Pak ‘m beet! Dat is de boodschap die GGD Midden-Nederland wil meegeven aan iedereen die de natuur in gaat. Ook in Midden-Nederland komen teken voor. Ze leven in struikgewas en hoog gras, en ze zien eruit als spinnetjes.
Als een teek langer dan 24 uur op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. De GGD adviseert om na een uitstapje in de natuur altijd uzelf – en eventueel een ander – even te controleren op teken.

Voor meer informatie of het bestellen van informatiemateriaal: GGD Midden-Nederland, afdeling infectieziekten, tel. 030-6086086. U kunt ook kijken op de website van de GGD Midden-Nederland: www.ggdmn.nl  en de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/infectieziekten 

Klaas de Vries (PvdA) over idealen en actualiteit

DOORN Tijdens de Algemene ledenvergadering van de PvdA Utrechtse Heuvelrug op 18 april stak Klaas de Vries de PvdA leden een hart onder de riem. In een avondvullende discussie met de lokale partijgenoten werd er van gedachten gewisseld over de idealen van de PvdA, de analyses van de beide verkiezingen, het regeerakkoord en de toekomst van de PvdA.
Volgens De Vries komt het allemaal wel goed met de PvdA. In zijn lange loopbaan heeft hij al veel ‘ups en downs’ meegemaakt met de PvdA. Hij vindt dat er goede resultaten behaalt zijn tijdens de onderhandelingen van het regeerakkoord en dat het op hoofdlijnen een goed sociaal gezicht heeft. Het kabinet is nog maar net aan de slag en het is al fijn om te kunnen constateren dat de huren bijvoorbeeld veel minder zullen stijgen dan dat ze de laatste jaren hebben gedaan. Ook het asielbeleid vindt De Vries een ‘belangrijke omwenteling’ met voorgaande jaren. Hij is het met Wouter Bos eens dat de PvdA zich niet blind moet staren op de winst van de SP. De SP heeft een goede campagnemachine en weet mensen aan zich te binden, dat werpt zijn vruchten af. Daar kan de PvdA een voorbeeld aan nemen. Echter, de SP is alleen nog steeds geen partij die regeringsverantwoording durft te nemen. Over de vraag hoe je met de SP moet omgaan is De Vries heel duidelijk: gewoon in discussie gaan. Het is een plus voor de PvdA dat ze naar de toekomst gericht wil zijn, bij de SP is het toch meer van: behouden wat je hebt en ‘vroeger’ was het beter.
Wat de idealen van de PvdA betreft, die zijn er, de ‘hamvraag’ is volgens De Vries “Pakken we ze vast en doen we er wat mee!”

Eén of twee coupletten

DOORN Het gemeentebestuur wil, in navolging van een landelijke richtlijn, dat bij de 4 mei Herdenking in alle dorpen alleen het 1e couplet van het Volkslied wordt gezongen. Diverse Oranjeverenigingen hebben een traditie om twee coupletten te zingen.
Er is nu commotie ontstaan, waarbij vrijwillige bestuursleden dreigen op te stappen. De VVD-fractie heeft het college van B&W vandaag haar standpunt kenbaar gemaakt door middel van onderstaande brief.  

Geacht College,
Ook de VVD fractie sluit zich aan bij het protest tegen deze werkelijk onzinnige zaak. Zoals een van de fractieleden schrijft: Ik vind het te belachelijk voor woorden dat over dit onderwerp zoveel regels moeten worden gevolgd en vervolgens geschreven. En te triest voor woorden dat mensen zich zo gegriefd voelen dat ze het organisatie-bijltje erbij neer gooien. Voor mij geldt kort en bondig: Laten we lokaal doen wat onze gevoelens bij een herdenking ons ingeven en als dat betekent dat we twee coupletten van het Wilhelmus willen zingen, dan houdt geen ambtenaar noch college ons tegen. Dus gewoon als in Driebergen vorig jaar doen wat men denkt dat goed is. En dat geldt dus ook voor Overberg.

Tussen de fracties in de raad bestaat geen enkel verschil van mening dat wij de eigenheid van de kernen en haar inwoners in stand willen houden en dat wij afwillen van overdreven regelgeving en bedillerigheid!!! Uw houding staat haaks op deze opvatting van de raad.

Aan een advies kleeft een belangrijk voordeel, men kan het naast zich neerleggen. Laten de lokale organisatie comités een voorbeeld nemen aan Driebergen, daar heeft men vorig jaar al een eigen lijn gevolgd.

’t Is toch te gek voor woorden dat wij in dit land de vrijheid en vrijheid van meningsuiting zo hoog in het vaandel schrijven en vervolgens bedillerig gaan voorschrijven wat men mag zingen waar. Met de val van de Berlijnse muur meende ik dat het laatste bolwerk van dit soort dictaat was verdwenen!!!!

Groeten, Willem Jan Struyck, Fractievoorzitter VVD


Ik stel me zo voor dat de landelijke richtlijn bedoeld is voor die gemeenten of dorpen waar geen oranjevereniging of 4-5 mei-comité actief is. Dus in die gevallen waar het gemeentebestuur de organisatie van de plechtigheid doet.
Overigens vraag ik mij wel af vanwaar die landelijke richtlijnen komen.
Renk Knol, 23-4-2007

Komische zaak om maar één couplet te zingen. Ik kan trouwens de richtlijn geeneens zo snel terug vinden. Ik vind eigenlijk dat het hele Wilhemus zou moeten worden gezongen. Het is tenslotte een naamdicht (alle beginletters van de coupletten vormen de naam Willem van Nassov).
Als er dan toch een couplet niet gezongen moet worden, dan het eerste maar laten vervallen, omdat sommigen misschien aanstoot nemen aan de verwijzing “van Duitse  bloed”. Het is trouwens afgeleid van Diets (afkorting van Nederdiets) en dat betekent “Nederlands” en niet Duits.  Het zesde couplet is misschien vervallen omdat het nogal christelijk is qua inhoud en het anderen misschien tegen de borst stuit.
Op de site www.4en5mei.nl wordt eigenlijk niet verteld waarom het zesde couplet niet wordt gezongen. Het is dan ook te belachelijk voor woorden dat in een tijd waar elke zich zelf respecterende gemeente een meldpunt “overbodige regelgeving” heeft, dit nog wordt beslist voor anderen.
Jan Koert Lange, 23-4-2007

‘Gewoon’ twee coupletten van het volkslied tijdens de 4-mei herdenkingen
Het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg is blij met de mededeling van het college van B. en W. van de gemeente Utrechtse Heuvelrug dat de herdenkingscomité’s binnen de gemeente zelf kunnen bepalen of op 4 mei bij de dodenherdenking een of twee coupletten van het volkslied worden gezongen.
Het Driebergse comité heeft nooit begrepen dat het nieuwe college, zoals vorig jaar reeds het geval was, min of meer ‘verbood’ dat het zesde couplet van het volkslied (‘Mijn schild ende betrouwen….enz’) tijdens de openbare herdenkingsbijeenkomsten ook zou worden gezongen. Zoals bekend heeft het Drieberse comité zich daar vorig jaar niet aan gehouden. Dit leidde overigens dit jaar tot nadere richtlijnen van het college. In een schrijven aan de verschillende organisaties in onze gemeente die de herdenkingen organiseren, stelde het college dat bij de nationale herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam ook één couplet van het Wilhelmus wordt gespeeld en gezongen. Dus hier ook, was de mededeling.

Van de zijde van het Driebergse comité is herhaaldelijk betoogd dat het een zelfstandig comité is en er dus vrij in is om te bepalen dat er twee coupletten van het Wilhelmus worden gezongen; overigens een traditie die in Driebergen al meer dan dertig jaar bestaat. Het andere argument van het college dat zijn, nu inmiddels ingetrokken, opvatting mede is gebaseerd op een soort advies van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan de locale comité’s om alleen het eerste couplet van het volkslied te laten zingen, is volstrekt onjuist. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft onlangs in een infobulletin, gestuurd aan de locale comité’s, geconstateerd en meer ook niet dat overal in het land op 4 mei een of twee coupletten van het volkslied worden gezongen. Van een richtlijn of een advies hierover is (dus) geen sprake.

In de afgelopen dagen is over deze ‘kwestie’ de nodige commotie ontstaan. Niet in de laatste plaats door een vraag hierover van raadslid Sybe Streekstra bij de rondvraag in de laatstgehouden raadsvergadering. De raad bleek volstrekt niet op de hoogte te zijn van het ‘Wilhelmus-besluit’ van het college. Een besluit dat, zoals gesteld, het college al vorig jaar had genomen.

Het is en blijft volstrekt onbegrijpelijk dat het college gemeend heeft zich met deze gang van zaken bij de herdenkingen op 4 mei te bemoeien. Het was, naar de mening van het Driebergse comité en eveneens naar de opvatting van de vergelijkbare organisaties in de andere dorpen in onze gemeente, een ondoordacht en volstrekt onbegrijpelijk besluit. Advies: college doe gewoon je dagelijkse (bestuurlijke) werk en laat de herdenkingsorganisaties onbelemmerd hun verantwoordelijke activiteiten verrichten.

Frits van Schaik
Voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg, 24-4-2007

Gedenksteen voor gebroeders Schaafsma en de heer Rijnders in Austerlitz

AUSTERLITZ Op donderdag 26 april 2007 zal burgemeester Koos Janssen samen met enkele leerlingen van basisschool Pirapolen een herdenkingssteen onthullen voor de gebroeders Arie en Klaas Schaafsma en de heer Henricus E. Rijnders. Deze drie mannen werden in 1945 gefusilleerd en ter plekke begraven.

Lees verder

Stralend vervolg competitie voor teams Risenborgh

DRIEBERGEN  Onder wederom zonnige omstandigheden zijn de teams van Risenborgh voor de derde competitieronde aangetreden. Het tweede en derde herenteam op de zondag konden het niet redden tegen respectievelijk Nienhof en Hoogland.
Het vierde herenteam boekte net als vorige week weer een glansrijke 6-0 overwinning en heeft in twee wedstrijden nog slechts één set hoeven in te leveren.

Het eerste mixedteam op de zaterdag verloor voor de derde keer op rij. Mede doordat de mixed dubbel en de herendubbel moesten worden opgegeven verloor het vlaggeschip op de zaterdag met 4-1 van Luck Raeck. Het tweede mixed team deed het beter en won zijn tweede wedstrijd van het seizoen: Montfoort werd overtuigend verslagen met 4-1. Het derde mixed team was een maatje te klein voor koploper de Heksenmeppers. De 35+ teams boekten goede prestaties. Het eerste mixed team kon de eerste overwinning van het seizoen bijschrijven. Waterwijk moest er met 4-1 aan geloven. Het tweede mixed team behaalde de derde overwinning op rij en bezet inmiddels de tweede plaats op de ranglijst.

Het herenteam op de zaterdag ging onderuit tegen koploper Atilla. De damesteams waren beter op dreef. Het eerste damesteam deelde de punten met Nieuwland terwijl het tweede damesteam met 4-2 won in Bunnik bij de Nienhof.

De uitslagen op een rijtje:

Landelijke competitie zondag

 • Heren 5e klasse Nienhof 2 – Risenborgh 2 4-2
 • Heren 5e klasse Risenborgh 3 – Hoogland 2 1-5
 • Heren 6e klasse Risenborgh 4 – Nederhorst 1 6-0

Voorjaarscompetitie zaterdag

 • Gemengd senioren 18+ 1e klasse Risenborgh 1 – Luck Raeck 2 1-4
 • Gemengd senioren 18+ 2e klasse Risenborgh 2 – Montfoort 2 4-1
 • Gemengd senioren 18+ 3e klasse Risenborgh 3 – Heksenmeppers 1 0-5
 • Gemengd senioren 35+ 1e klasse Waterwijk 2 – Risenborgh 1 1-4
 • Gemengd senioren 35+ 2e klasse Amerongen 2 – Risenborgh 2 1-4
 • Heren 18+ 3e klasse Risenborgh 1 – Atilla 1 0-6
 • Heren 35+ 1e klasse Doelen 1 – Risenborgh 1 4-2
 • Dames 18+ 2e klasse Risenborgh 1 – Nieuwland 1 3-3
 • Dames 18+ 3e klasse Nienhof 4 – Risenborgh 2 2-4

Heuvelrugnieuws van dinsdag 24 april 2007

Buntlaan 4  Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Eerste en derde jeugdteam DTV Smash kampioen

DRIEBERGEN  In de tafeltenniscompetitie van de afdeling Midden NTTB zijn dit voorjaar twee teams van de Driebergse Tafeltennisvereniging Smash als eerste in hun poule geëindigd.
Het derde jeugdteam met Max van Amerongen, Frank Kroeze en Bernard Lintel, uitkomend in de vijfde klasse C, stonden na de voorlaatste wedstrijd in punten exact gelijk met hun naaste concurrent Elan 3 uit Baarn. Ondanks de zenuwen wist het team in de uitwedstrijd tegen UTTC 2 uit Utrecht afgelopen zaterdag een knappe 9 – 1 overwinning te behalen. De directe tegenstander, Elan 3 won eveneens met 7 – 3 van Woerden 4. Met slechts twee wedstrijdpunten meer dus kampioen, een knappe prestatie ! In de najaarscompetitie, beginnend half september zal het in de vierde klasse ongetwijfeld moeilijker worden. Maar spelers en trainer Ralph Vermeulen hebben er alle vertrouwen in.

Het eerste jeugdteam met Reinout Abbing, Timeas Schim vd Loeff en Bart Slot hadden 8 wedstrijdpunten voorsprong op hun directe concurrent Huizen 4 uit Huizen. Slechts 3 punten waren voldoende om het kampioenschap binnen te halen. Tijdens de uitwedstrijd tegen Vitac 3 uit Vinkeveen kwam het team moeizaam op gang. Werd thuis nog met 8 – 2 gewonnen van Vitac, ditmaal ging het een stuk lastiger. Na zes gespeelde wedstrijden werd het benodigde derde wedstrijdpunt binnengehaald en was het kampioenschap een feit. Uiteindelijk eindigde

de wedstrijd in een 6 – 4 overwinning voor Vitac 3. De naaste concurrent Huizen 4 verloor eveneens verrassend hun laatste competitiewedstrijd met 6 – 4 waardoor DTV Smash met acht wedstrijdpunten voorsprong op de eerste plaats eindigde. DTV Smash 1 terecht kampioen, slechts tweemaal werd in de afgelopen competitie gelijk gespeeld. Na jaren afwezigheid, heeft DTV Smash weer een jeugdteam in de tweede klasse. Dankzij de inzet van de spelers en uiteraard dankzij hun trainer Ralph.

Wie meer wil weten over deze tafeltenniscompetitie of gewoon graag wil tafeltennissen kan op de maandagavond een kijkje komen nemen in de gymzaal van conferentieoord Beukenrode. Nieuwe leden zijn altijd van harte welkom. Meer informatie omtrent speeltijden enz. is te verkrijgen bij de jeugdcoördinator Albert Aarts (0343) 53 30 79.

Extra warm water in het buitenbad van De Zwoer

DRIEBERGEN  De beweegbare bodem van het (binnen)wedstrijdbassin in zwembad de Zwoer wordt vervangen. Dat is een grote operatie waarbij het bassin volledig leeg gepompt moet worden.
Het leegpompen, slopen van de oude vloer, plaatsen van de nieuwe vloer, vullen van het bassin en opwarmen zijn de werkzaamheden die gaan plaatsvinden in de periode 29 april – 26 mei. In voornoemde periode is het wedstrijdbassin dus volledig buiten gebruik.

Het water in het diepe buitenbassin van zwembad de Zwoer wordt tot 26 mei extra verwarmd zodat de bezoeker toch zijn of haar baantjes kan zwemmen en daardoor het gemis van het wedstrijdbassin tot een minimum wordt beperkt.
De zwemlessen “in het diepe” zijn gedurende deze periode verplaatst naar het doelgroepenbad.

Door het vervangen van de beweegbare bodem kan het bassin weer verantwoord voor vele doeleinden, zoals o.a. recreatiefzwemmen, wedstrijdzwemmen en leszwemmen, gebruikt worden.

Provincie start discussieforum E- Spraak over openbaar vervoer

UTRECHT  Blij of juist niet blij met de bus? In beide gevallen zijn inwoners van de provincie Utrecht aan het juiste adres bij E-spraak. Onder deze naam heeft de provincie Utrecht een discussieforum op Internet geopend, waarbij klanten hun mening kunnen geven over de kwaliteit van het busvervoer.
Ga hiervoor naar www.e-spraak.nl/OV-visie-Utrecht  

Gebruikers van het openbaar vervoer kunnen via deze digitale weg met elkaar in gesprek over zaken als de toegankelijkheid van de streek- en stadsbussen in Amersfoort, de veiligheid, informatie op de haltes en de dienstregelingen. Ook zelf een eigen discussieonderwerp aankaarten is mogelijk. Op de website staat een aanklikbare kaart met lijnen van bussen die nu of vanaf 2009 in opdracht van de provincie Utrecht rijden. Dit zijn overigens niet alle openbaar vervoerverbindingen in de provincie, want in het gebied rondom de gemeente Utrecht is het Bestuur Regio Utrecht verantwoordelijk voor het openbaar vervoer.

Prik met een punaise ook uw commentaar
E-Spraak werkt snel en eenvoudig. Nadat bezoekers zich hebben aangemeld, kunnen zij door een punaise op een buslijn te prikken hun commentaar achterlaten. Verder is het mogelijk om te reageren op stellingen die op de website worden geponeerd over diverse thema’s rondom het openbaar vervoer. Via het forum kan iedere bezoeker ook zelf een nieuwe discussie starten.

Uw mening telt mee!
De provincie Utrecht heeft E-spraak geopend om het commentaar van de klant te verzamelen, voordat de provincie vanaf december 2008 nieuwe vergunningen afgeeft voor het openbaar vervoer. Met deze bijdragen van de klant kan de provincie de afspraken voor de nieuwe vergunningen aanscherpen. Tot 1 juli blijft E Spraak in de lucht. Uw reactie is van harte welkom!

Aanleg rotonde Groene Entree Amerongen

AMERONGEN  Op dinsdag 1 mei start de provincie Utrecht met de aanleg van een rotonde in de N225 ten oosten van Amerongen. Als gevolg van de wegwerkzaamheden ontstaat hinder voor het verkeer tussen 1 mei en 29 juni. Tussen 11 en 15 juni vinden ingrijpende afsluitingen en omleidingen plaats in de avond en de nacht.

De rotonde vormt de aansluiting op de zogeheten Groene Entree Amerongen. Deze entree wordt het startpunt voor fietsers, wandelaars en ruiters die het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug willen bezoeken.

Verkeershinder en bereikbaarheid
Op één week na kan het verkeer tussen 1 mei en 29 juni ter plaatse redelijk normaal doorgang vinden via hulpwegen. Wel zal de maximum toegestane snelheid worden verlaagd.

Tussen maandag 11 juni en vrijdag 15 juni vinden ingrijpende afsluitingen en omleidingen plaats in de avond en de nacht. Hiervoor is gekozen om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken. De aannemer werkt in die week vanaf 20:00 uur ’s avonds tot 06:00 uur de volgende ochtend. De N225 is dan afgesloten tussen het kruispunt met de Fabrieksweg/Bosweg in Elst en het kruispunt De Kievit/Nederstraat in Amerongen. Deze afsluiting geldt voor al het doorgaande verkeer, met uitzondering van fietsers en lijnbussen.

Het verkeer wordt met gele borden omgeleid via de A12.

Nieuwe fietstunnel N226 Leersum is er ook voor ruiters

LEERSUM  De provincie Utrecht houdt vast aan het plan om de nieuwe fietstunnel onder de N226 bij Leersum geschikt te maken voor ruiters. Dat schrijven GS in antwoord op een brief van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug.
Dit overlegorgaan had het college gevraagd om af te zien van deze tunnel, omdat paarden niet door deze passage onder de provinciale weg zouden durven. Ook vreest het overlegorgaan dat de tunnel een hangplek wordt voor jongeren en dat het veel zwerfvuil aantrekt. Het college stelt dat het goed mogelijk zal zijn om te paard door de tunnel te gaan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ontwerpen die zich al in de praktijk bewezen hebben en zal de provincie overleg voeren met partijen als de Nederlandse ruitersbond. De kans op vervuiling en gebruik van de tunnel als hangplek is bovendien gering, gezien ervaringen van de provincie met soortgelijke fietstunnels.

Examenkandidaten van het Schoonoord leggen ‘meesterproef’ af bij brandweer

ZEIST  De leerlingen, Robert Albers, Dennis Bosma, Marjolein van Tricht, Randell van der Lee, Swen van Dorp, Mark de Kruijf, Timothy Potgieter en Denny van Veluw, hebben hun examenopdracht, ‘meesterproef’ afgelegd bij de brandweer Zeist.

Lees verder

Heuvelrugger voelt zich veilig; sleutelpersonen zien toch verloedering

DOORN  Slechts 5,9% van de inwoners van de gemeente Heuvelrug zegt zich onveilig te voelen in de gemeente. Meer dan 80% voelt zich veilig, nog eens een dikke 10% voelt zich zelfs zeer veilig. De gemeente scoort hiermee hoog. Dat blijkt uit de veiligheidsanalyse Utrechtse Heuvelrug, een onderzoek uitgevoerd door het Haagse bureau SGBO in opdracht van de gemeente. Voor het onderzoek werden 6500 inwoners ondervraagd.

Toch concludeert het rapport uit gesprekken met sleutelpersonen dat in de gemeente sprake is van verloedering, met name rond hangplekken voor jongeren en rond de Doornse Van Gentlaan. De met name genoemde plekken waar men zich minder veilig voelt blijven verder beperkt tot de Groenhoek in Driebergen, de ruimte rond het oude postkantoor in Doorn, de Doornse Amersfoortseweg en de Driebergse Arnhemsebovenweg, al blijft in het midden waar precies op deze vrij lange wegen de onveiligheid ervaren wordt. Overlast gevende jeugd noemden de respondenten het vaakst als oorzaak van onveiligheid.

In 2006 was 2,8% van de inwoners slachtoffer van geweld of mishandeling, waarbij de meer dan de helft van de gevallen viel in de categorie ‘aantasting van lichamelijke integriteit’. Laag noemen de onderzoekers de aantallen meldingen en aangiften van huiselijk geweld (71). Op inbraakgebied is de Heuvelrug vooral het terrein van gelegenheidsinbrekers die volgens de ‘Bulgaarse’ methode via spoor of A12 de gemeente binnenwippen. Er zijn twee families die vallen in de categorie ‘georganiseerde criminaliteit’, beide in Driebergen. De gehele gemeente telt 135 minderjarigen die crimineel gedrag vertonen. Met fietsendiefstal zegt ruim 11% van de inwoners te maken te hebben gehad, terwijl daarvan slechts 407 maal aangifte werd gedaan, een stijging niettemin van 24% ten opzichte van 2005. De politie was in 2006 in 93% van de gevallen binnen de tien minuten aanwezig bij meldingen. Drugsverkoop blijft volgens het rapport beperkt tot Driebergen, de overlast is daarbij vooral te wijten aan enkele illegale dealers en minder aan de gereguleerde verkoop in de enige coffeeshop van de gemeente. Het drankgebruik onder de jongeren noemen de onderzoekers vrij hoog, met name hockeyfeesten zouden hier debet aan zijn. De verkeersveiligheid wordt door de inwoners minder hoog ingeschat dan de algemene veiligheid: meer dan 60% voelt zich onveilig door de hoge verkeersdruk.

Op grond van de cijfers verdient het volgens de onderzoekers aanbeveling topprioriteit schenken aan het terrein van jeugd en veiligheid. De gemeente zou hierbij nadrukkelijker de rol van regisseur moeten oppakken.


Leuke gegevens die ook wel een paar vragen oproepen, maar in ieder geval het gemeentebestuur een uitdaging geeft. Ik zie wel graag willen weten wie de sleutelpersonen zijn. Dat hoeft niet bij naam, maar wie wordt als sleutelpersoon beschouwd. Met name omdat hun mening blijkbaar afwijkt van de algemene lijn.
Op een aantal punten herken ik ook wel. Ik denk dat het opknappen (postkantoor Doorn) en schoonhouden / licht (hangplekken) al veel overlast kan voorkomen. Ik kan mij tevens indenken dat de Arnhemse Bovenweg , die donker is en door het bos loopt, bij diverse mensen een gevoel van onveiligheid geeft. Mijn ouders hebben beiden met fietsendiefstal te maken gehad en de houding van de politie geeft nu niet direct aanleiding om dat nog eens te doen. Je krijgt het idee dat ze liever geen aangifte opnemen. Verkeersveiligheid schoort hoger en dat is een terrein voor de gemeente bij uitstek. Meer verkeerremmende maatregelen enzovoort als mensen zich zelf niet kunnen inhouden.
Ik vind de overlast van hockeyfeesten stigmatiserend. Volgens mij liggen in ieder geval de locaties in Driebergen buiten de bebouwde kern en die enkele maal per jaar lijkt mij toch niet zo’n probleem. Dat heeft ook niets met (on)veiligheid te doen.
Hopelijk pakt de gemeente dit leuk op.
Jan Koert Lange, 25-4-2007

Fietsendiefstal en bulgaarse gauwdieven is iets waar je op gemeentelijk niveau m.i. weinig structureels aan kunt doen, behalve de politie er scherp op laten zijn. Wat mij opvalt is dat voornamelijk hangplekken van jongeren het gevoel van onveiligheid oproepen. Dat is iets wat juist wel onder lokaal beleid valt. Mijn gedachten gaan dan uit naar een wortel en stok benadering: enerzijds ervoor zorgen dat er alternatieven zijn waar jongeren naar toe kunnen gaan, maar tegelijkertijd hanggroepen direct verwijderen door gericht toezicht. Overigens vermoed ik dat de jongeren die rondhangen toch geen gebruik maken van voorzieningen voor jongeren (anders zaten ze al wel op een sportclub), hoe veel je ze ook aanbiedt. Daarom zou ik denken dat je eerst met gericht toezicht begint en dan pas de faciliteiten nog verder uitbreidt. Maar dat is mijn vermoeden, beleidsmakers beschikken over stapels onderzoeken die hier meer inzicht kunnen geven.
Theo Koster, 25-4-2007

‘Gewoon’ twee coupletten tijdens de 4-mei herdenkingen

DRIEBERGEN  Voorzitter Frits van Schaik van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg is blij met de mededeling van het college van b&w van de gemeente Utrechtse Heuvelrug dat de herdenkingscomité’s binnen de gemeente zelf kunnen bepalen of op 4 mei bij de dodenherdenking één of twee coupletten van het volkslied worden gezongen.

In een schriftelijke reactie op Heuvelrugnieuws.nl laat hij het volgende weten:

Het Driebergse comité heeft nooit begrepen dat het nieuwe college, zoals vorig jaar reeds het geval was, min of meer ‘verbood’ dat het zesde couplet van het volkslied (‘Mijn schild ende betrouwen….enz’) tijdens de openbare herdenkingsbijeenkomsten ook zou worden gezongen. Zoals bekend heeft het Drieberse comité zich daar vorig jaar niet aan gehouden. Dit leidde overigens dit jaar tot nadere richtlijnen van het college. In een schrijven aan de verschillende organisaties in onze gemeente die de herdenkingen organiseren, stelde het college dat bij de nationale herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam ook één couplet van het Wilhelmus wordt gespeeld en gezongen. Dus hier ook, was de mededeling.

Van de zijde van het Driebergse comité is herhaaldelijk betoogd dat het een zelfstandig comité is en er dus vrij in is om te bepalen dat er twee coupletten van het Wilhelmus worden gezongen; overigens een traditie die in Driebergen al meer dan dertig jaar bestaat. Het andere argument van het college dat zijn, nu inmiddels ingetrokken, opvatting mede is gebaseerd op een soort advies van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan de locale comité’s om alleen het eerste couplet van het volkslied te laten zingen, is volstrekt onjuist. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft onlangs in een infobulletin, gestuurd aan de locale comité’s, geconstateerd en meer ook niet dat overal in het land op 4 mei een of twee coupletten van het volkslied worden gezongen. Van een richtlijn of een advies hierover is (dus) geen sprake.

In de afgelopen dagen is over deze ‘kwestie’ de nodige commotie ontstaan. Niet in de laatste plaats door een vraag hierover van raadslid Sybe Streekstra bij de rondvraag in de laatstgehouden raadsvergadering. De raad bleek volstrekt niet op de hoogte te zijn van het ‘Wilhelmus-besluit’ van het college. Een besluit dat, zoals gesteld, het college al vorig jaar had genomen.

Het is en blijft volstrekt onbegrijpelijk dat het college gemeend heeft zich met deze gang van zaken bij de herdenkingen op 4 mei te bemoeien. Het was, naar de mening van het Driebergse comité en eveneens naar de opvatting van de vergelijkbare organisaties in de andere dorpen in onze gemeente, een ondoordacht en volstrekt onbegrijpelijk besluit. Advies: college doe gewoon je dagelijkse (bestuurlijke) werk en laat de herdenkingsorganisaties onbelemmerd hun verantwoordelijke activiteiten verrichten.

Frits van Schaik
Voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-RijsenburgHelder verhaal Frits! Was het college ook maar zo helder.
Ik ben nog wel nieuwsgierig naar de echte reden waarom het zesde couplet niet zou mogen worden gezongen, even afgezien van het feit dat ze dat toevallig op de Dam ook niet doen.
Jan Koert Lange, 25-4-2007

Het college van burgemeester en wethouders betreurt dat er ophef is ontstaan over het zingen van de coupletten van het Wilhelmus tijdens de aubade op Koninginnedag en tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.
Het college heeft hier vorig jaar een besluit over genomen op advies van het landelijke comité 4/5 mei. Bij de evaluatie is er door besturen en comités gevraagd om het voor dit jaar op papier te zetten zodat het voor iedereen duidelijk is.
Het college heeft dinsdag besloten de besturen en comités de vrijheid te geven of (zowel ) het 1e en het 6e couplet wordt gezongen. Het college herkent zich niet in de suggestie die wordt gewekt dat het niet de gewoontes van de dorpskernen wil behouden. In goed overleg met besturen en comités is alles hetzelfde gebleven. Leuke initiatieven van de ene dorpskern zijn door andere dorpskern(en) overgenomen. Daarnaast zijn de door de verschillende comités aangedragen suggesties zoals muzikale omlijsting, catering en locaties gefaciliteerd en overgenomen.
Persbericht gemeente Utrechtse Heuvelrug, 25-4-2007

Heuvelrugnieuws van woensdag 25 april 2007

Engweg 34 Driebergen: herbouw orangerie Dennenburg
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur
temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Vechten voor vrijheid

DOORN  Op 2 mei wordt in Doorn het boek Vechten voor vrijheid gepresenteerd, een zorgvuldig gedocumenteerde geschiedenis over oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug. De schrijfster, Loek Caspers, is één van de laatste nog in leven zijnde verzetsmensen uit die regio.
Zij beschrijft vanuit haar eigen ervaringen en op basis van uitgebreid bronnenonderzoek de oorlogsgebeurtenissen in Amerongen, Doorn, Driebergen, Langbroek, Maarn, Maarsbergen, Overberg en Rijsenburg. Dit gebied was een broeinest van verzet. Veel joodse onderduikers vonden er een schuilplaats. Diverse geheim agenten van zowel Nederlandse als Britse geallieerde inlichtingendiensten opereerden in deze regio. Het aantal slachtoffers was bijzonder hoog. Als gevolg van verzetshandelingen en represailles verloren negenendertig mensen het leven op een bevolking van destijds 22.500. Alle verhalen zijn authentiek. Veel verhalen zijn nog niet eerder gepubliceerd doordat de auteur voor haar eerdere publicaties over deze regio geen gebruik had kunnen maken van archieven die toen nog gesloten waren. Door het openstellen van archieven uit de periode 1940-1945 kwam veel nieuw materiaal beschikbaar. Het boek heeft 312 pagina’s en bevat 220 foto’s. De auteur is secretaris van de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland en van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945. Van haar hand verschenen eerder: Langbroek in de Tweede Wereldoorlog (1989), Luizen in de Pels, verzet op de Utrechtse Heuvelrug (1991), To save a life (1995), De geschiedenis van de NFR (1999), De huisbewoonsters van Drift 19 (2000) en De geschiedenis van de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 (2005).

Vechten voor vrijheid. Oorlog en verzet op de Utrechtse Heuvelrug, Loek Caspers,
Uitgeverij Verloren, Hilversum 2007. ISBN 978-90-6550-987-I,
prijs € 19,95 (312 p.’s met afb.).

Voor het eerst geen verkeersexamen scholieren

DRIEBERGEN  Scholieren van groep 7 van de Driebergse basisscholen hebben gisteren hun verkeersdiploma behaald zonder daar praktijkexamen voor af te leggen. Reden is de opheffing van de organiserende vereniging Veilig Verkeer Nederland, afdeling Heuvelrug, vanwege een gebrek aan vrijwilligers en bestuursleden.

In een brief aan de ouders lieten de scholen al eerder weten dat een gebrek aan vrijwilligers reden was het praktijkexamen voor de groepen 7 dit jaar niet door te laten gaan. In een brief van VVN aan het gemeentebestuur blijkt de kwestie toch nog complexer: het gehele bestuur van VVN is per 1 april opgestapt. Een jaar lang heeft het bestuur van de afdeling Driebergen geprobeerd haar activiteiten uit te breiden tot over de gehele gemeente Heuvelrug. Door gebrek aan steun van de landelijke VVN en het district Utrecht is dat uiteindelijk niet gelukt. Drie van de zes bestuursleden zijn per januari al opgestapt. De overige drie zeggen in de brief dat ze het onmogelijk achten met zijn drieën de bestuurlijke en uitvoerende taken op zich te nemen. De brief eindigt overigens met een fikse reeks vegen uit de pan voor de gemeenteambtenaren van de gemeente Heuvelrug, die VVN niet serieus zou hebben genomen en de bijdragen van VVN niet op waarde zouden hebben geschat.

Beroving

DRIEBERGEN Een 18-jarige inwoonster van Zeist deed dinsdag 24 april aangifte dat zij op maandag 23 april tussen 17.30 en 18.00 uur was beroofd op het station van Driebergen-Zeist.

De vrouw was rond 17.30 uur uitgestapt op perron 2 en naar de fietsenstalling gelopen. Beneden aan de trap, in de tunnel, werd het slachtoffer door drie onbekende jongens tegen de muur gedrukt en moest onder bedreiging van een mes geld en een mobiele telefoon afgeven.
De jongens renden hierna de trap op en sprongen in een trein die naar Den Haag reed.

Het signalement van de verdachten luidt:

 • Verdachte 1 :  Blank, 1.90 meter lang, leeftijd tussen 16 en 20 jaar, blond stekelhaar, breed postuur en gekleed in een zwart “bomberjack” met hardcorelogo.
 • Verdachte 2 : Blank, 1.80 meter lang, eveneens tussen 16 en 20 jaar maar vermoedelijk jonger dan verdachte 1, normaal postuur en ook gekleed in zwart “bomberjack”en met een zwart petje op zijn hoofd.
 • Verdachte 3: Blank, rond de 15 jaar, tussen 1.70 en 1.75 meter lang, slank postuur, in soortgelijke kleding als de andere verdachten.
De politie verzoekt eventuele getuigen zich te melden bij de politie van Heuvelrug op het telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op het telefoonnummer 0800-7000.

Tumult over bouw van 24 appartementen

LEERSUM  Ondanks aarzelingen en verzet heeft de gemeenteraad van Heuvelrug een besluit van de vroegere gemeente Leersum bevestigd zodat de bouw van 24 appartementen kan doorgaan op het terrein van het voormalige partycentrum De Donderberg aan de Maarsbergseweg.

Lees verder op de website van het AD/UN


De nieuwe gemeente heeft blijkbaar wat met de entree van haar kernen. Eerst wordt de entree van Amerongen fors aangepakt, van Doorn naar Driebergen kun je straks niet meer om AH heen, Doorn heeft zijn Pleiade en nu krijgt Leersum zijn kolos in het bos. Wat hebben die gemeentebesturen toch met grote gebouwen (laten) neerzetten? Wij afficheren ons met een groene gemeente, voorheen bekend als de Stichtse Lustwarande. Waarom dan geen aansluiting gezocht bij de idee van de monumentale panden die in vorige eeuwen zijn gebouwd.
Nee, de gemeente gaat allerlee beleidsnota’s laten schrijven en tegen de tijd dat deze voor besluitvorming in aanmerking komen ziet onze hele gemeente er als een kermisattractie uit à la de Efteling. Ik zou graag willen dat de bestuurder dit nu eens aan de burgers duidelijk willen maken. Dat zou wel eens kunnen neerkomen op een eenvoudig rekensommetje. Bouwgrond levert geld op voor de gemeente! Aangezien zij kwistig met geld moeten strooien omarmen ze deze plannen. Het projectplan “kasteel aan de Langroekerwetering” zal ook nog wel uit de kast komen.
En het is makkelijk om te zeggen dat een vorige gemeente iets heeft besloten. Het is beslist geen schande om op een vorig besluit terug te komen als je nu misschien anders over kan denken. Beter ten halve gekeerd als te hele gedwaald, maar ik begrijp dat die nuance aan een aantal bestuurders niet is besteedt.
Jan Koert Lange, 26-4-2007

Bushalte blijft ver weg voor Leersumse asielzoekers

LEERSUM Connexxion is niet van plan om een extra bushalte te plaatsen bij asielzoekerscentrum de Hoogstraat (AZC) in Leersum. De bewoners moeten voorlopig nog steeds een kilometer lopen als ze gebruik willen maken van het openbaar vervoer.

Lees verder op de website van het AD/UN

Heuvelrugnieuws van donderdag 26 april 2007

Traaij  Driebergen: reconstructie riool
foto: © Renk Knol
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Sport- en beweegaanbod op de Heuvelrug gebundeld

UTRECHTSE HEUVELRUG  Sportservice Heuvelrug brengt begin september een Sport- en beweegwijzer voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug uit. Van regulier aanbod voor volwassenen tot beweegactiviteiten voor 55-plussers en van sporten voor mensen met een beperking tot jeugdsport; het krijgt allemaal een vermelding in de gids. Voor de inwoners op de Heuvelrug een uitgelezen kans een beweegactiviteit te kiezen die bij hen past!

“Om een overzichtelijk én compleet geheel te krijgen, gaan we de komende maanden aan de slag om al het aanbod te verzamelen. We hebben de verenigingen aangeschreven, zodat ze zich aan kunnen melden met hun aanbod”, aldus Paul de Ruijter, senior sportconsulent van Sportservice Heuvelrug.

Aangepast sporten en sporten voor 55-plussers
De Sport- en beweegwijzer geeft een duidelijk overzicht van wat er vanaf najaar 2007 te beleven is op sportgebied in de gemeente. Naast het reguliere sportaanbod komt in de Sport- en beweegwijzer uitgebreid ruimte voor aanbod voor mensen met een beperking en 55-plussers.

Uw vereniging ook kosteloos vermeld?
Om een goede Sport- en beweegwijzer samen te kunnen stellen heeft Sportservice Heuvelrug de medewerking van de sportverenigingen en –organisaties op de Heuvelrug nodig. U kunt uw aanbod kosteloos aanmelden via de banner op de homepage van www.sportserviceheuvelrug.nl.  De deadline voor aanmelding is 15 mei.

Provincie Utrecht viert 5 mei

UTRECHT  De provincie Utrecht is op 5 mei 2007 voor het eerst gastprovincie van de Nationale Start Viering Bevrijding. In samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Bevrijdingsfestival en de gemeente Utrecht wordt in Utrecht een feestelijk, nationaal startschot gegeven voor de viering van Bevrijdingsdag. Minister-president Balkenende is de hele dag te gast bij de festiviteiten.

De dag begint om 10.30 uur in de Domkerk met een programma, uitsluitend voor genodigden. Tijdens dit programma houdt oud-minister en voormalig speciaal afgezant van de VN Pronk de 5-mei-lezing. Ook wordt de Tolerantieprijs uitgereikt. Deze prijs is in 1995 ingesteld door de gemeenteraad van Utrecht. De prijs is bedoeld voor personen, groepen of instellingen die zich hebben ingespannen om de verdraagzaamheid in de Utrechtse samenleving te bevorderen en respect en begrip voor elkaar te vergroten. Verder wordt het lied ‘een teken van vrede’ gezongen dat door de provincie Utrecht speciaal voor Bevrijdingsdag is gemaakt. In de bijbehorende videoclip geven verschillende (bekende) Nederlanders elkaar het vredesteken.

Na afloop van het programma onthult de heer Staal, commissaris van de Koningin van Utrecht om 11.45 uur op het Domplein de winnende ontwerpen van de stoeptegelwedstrijd voor het voortgezet onderwijs. Voor deze wedstrijd hebben ruim 1.400 scholieren een stoeptegel ontworpen over het thema Vrijheid. Op de Walk of Freedom, een route van de Domkerk naar park Transwijk, krijgen 120 stoeptegels een permanente plek. De zes scholieren die de mooiste stoeptegel hebben ontworpen, krijgen een ereplekje. Langs de route zijn ook diverse zuilen geplaatst, met foto’s gemaakt door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Dit zijn foto’s van kenmerkende voorwerpen of plekken van de verschillende Utrechtse gemeentes. Alle genodigden, waaronder ook de minister-president gaan via deze route naar park Transwijk, dat tevens het festivalterrein is.

Uit veel gemeentes van de provincie komen sporters naar Utrecht gelopen met het vredesvuur. In estafette zijn deze sporters van lokale sportverenigingen op 4 mei om middernacht uit hun gemeente vertrokken. Het vuur dragen zij rond 11.30 uur bij de Domkerk officieel over aan de fakkeldragers die met de stoet naar het festivalterrein lopen. Onder deze fakkeldragers bevinden zich ook bekende sporters zoals Jochem Uytdehaage.

In park Transwijk opent de minister-president om 13.00 uur het Bevrijdingsfestival door het Bevrijdingsvuur te ontsteken. Daarna staat hij stil bij een aantal culturele projecten van de provincie. De minister-president opent ook het debat, waar dit jaar stellingen over veiligheid en grondrechten centraal staan. Op het festivalterrein zijn vanaf 13.15 uur optredens van onder meer Racoon, The Opposites en Zuco 103.

Het Bevrijdingsfestival is gratis toegankelijk en duurt van 12.00 tot 24.00 uur. Ook de gemeentes in de provincie Utrecht organiseren diverse activiteiten. Kijk voor meer informatie en het volledige programma van 5 mei van de provincie op www.bevrijdingsdagutrecht.nl

Lentekriebels bij Harmonie Aurora

DRIEBERGEN  Op zaterdag 21 april concerteerde Harmonie Aurora uit Driebergen. In een bomvol Muziekcentrum begon het Opstaporkest in kleurrijk uitgedoste Opstaporkest. Enkele leden hadden ’s morgens nog theorie-examens gedaan maar waren wel fris om mooie nummers neer te zetten.

vergroot foto

Ruim twintig muzikanten werden door de dirigent meegenomen van korte komische nummers tot een middeleeuws georiënteerd nummer als Danserye. Zoals zo vaak zaten vele trotse ouders te glimmen in het publiek bij de intensieve blikken van hun kinderen. Je vraagt je dan toch af waar die ouders hun eigen instrumenten opgeborgen hebben om niet mee te doen. De jeugd moest nog een toegift geven.

Na een korte pauze werd de grote Chinese gong geslagen en begon het harmonieorkest. De zaal was kleurrijk aangekleed met bloesemtakken en allerlei vlaggen van staten en landen. De mooie vlag van Californië, met de zonsopgang, sloot goed aan bij het openingsnummer Aurora van de Italiaanse componist Orsomando. De vertolking is een gepast lijfstuk voor de harmonie uit Driebergen. In de bijzondere stukken als Rikudim ( Israël) en de Chinese Folk suite was een mooie balans tussen hout- en koperblazers uitgewerkt. In de laatste stukken Djengiz Khan goes to Moscow en Steady Beat zat een spetterend tempo. De harmonie swingde tot het eind en kreeg met de dirigent Hans Boom een staande ovatie tot besluit.

Het orkest nam de complimenten van de toeschouwers tevreden in ontvangst en er werd nog menig drankje geschonken om de inspanning te verzachten.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 27 april 2007

Hoofdstraat 89 Driebergen: Sparrendaal slangenmuur
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Lintjesregen

DOORN Vanochtend zijn in het Cultuurhuis te Doorn de traditionele koninklijke onderscheidingen uitgereikt ter gelegenheid van Koninginnedag. Onderstaande personen mochten een onderscheiding in ontvangst nemen.

vergroot foto

Lid in de Orde van Oranje Nassau:

 • Mw J. Le Grand-Franken die vanaf 1973 activiteiten ontplooid heeft voor de samenleving op het terrein van Ontwikkelingssamenwerking en vredesbeweging.
 • Mw F.H. van Veen-Abma die zich vanaf 1977 ingezet heeft voor de samenleving op het gebied van onderwijs, kerk, bibliotheek en zorg.
 • Dhr H. Tolsma Vanaf 1961 tot op heden actief op het terrein van de voetbalsport, het onderwijs, de hockey sport en de cultuur.
 • Mw G. van Haarlem-Termaten die zich vanaf 1970 heeft ingezet voor de zwemsport, de kerk, de mantelzorg en het welzijn.
 • Dhr G. Legemaat die zich vanaf 1970 ingezet heeft voor bestuurlijke activiteiten het gebied van onderwijs, cultuur en kerkelijk leven, die ten goede komen aan de lokale samenleving.
 • Mw M.B. van Ginkel-van de Veen is vanaf 1980 actief op het gebied van welzijn, die ten goede komen aan de samenleving.
 • Dhr R.J. van Ee heeft zich vanaf 1957 ingezet voor diverse activiteiten voor de samenleving op diverse maatschappelijke terreinen.
 • Dhr G. Dunnewind heeft vanaf 1977 bestuurlijke activiteiten ontplooid op het terrein van belangenbehartiging, personeelsvereniging, welzijn, cultuur, sport en wandelen.
 • Dhr S.M. Klijnhout heeft zich langdurig ingezet op diverse maatschappelijke terreinen.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

 • Dhr Prof Dr A. Capelle Gedurende vele jaren bijzonder ingespannen om te komen tot innovatieve toepassingen van gewassen in de Nederlandse land- en tuinbouw, zowel binnen zijn hoofdfunctie als daarbuiten.
 • Dhr Drs J.G. Groeneveld heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de belangenbehartiging van tandartsen in Nederland en voor de opleiding en de deskundigheidsbevordering van tandartsen in Nederland.
 • Dhr Drs E.H. Keuken heeft zich langdurige inzet op het terrein van het voortgezet onderwijs op lokaal en regionaal niveau.

Zie ook


Gratis krant over Bevrijdingsdag voor inwoners provincie Utrecht

UTRECHT  Vandaag valt bij alle inwoners van de provincie Utrecht de Bevrijdingskrant op de mat. Dit is een uitgave van AD/UN in samenwerking met de provincie Utrecht over Bevrijdingsdag. De krant is ook gratis af te halen bij de burgerbalies van alle gemeentes.

De provincie Utrecht is dit jaar gastprovincie van de Nationale Start Viering Bevrijding. Op die dag zal Utrecht, in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei, Bevrijdingsfestival en de gemeente Utrecht, laten zien welk belang zij hecht aan het herdenken van onze herwonnen vrijheid. In aanloop hier naar toe wordt de Bevrijdingskrant in een oplage van zo’n 450.000 stuks verspreid onder alle huishoudens van de provincie Utrecht. Op initiatief van de provincie wordt met deze eenmalige uitgave iedereen in de provincie op de hoogte gebracht over wat er allemaal staat te gebeuren in de stad Utrecht en in de andere gemeenten in de provincie op 5 mei. Dit is een uniek initiatief in de geschiedenis van de Nationale Start Viering Bevrijding, mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Bevrijdingskrant vertelt aanstekelijk waar vrijheid voor staat, wat er georganiseerd wordt en waar het publiek zich op kan verheugen. Het is ook een krant waarin verhalen en beelden van oorlog en vrede in de provincie een bijdrage leveren aan herdenken en herinneren. In de krant staat onder meer een interview met minister president Balkenende, staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de heer Staal, commissaris van de Koningin van Utrecht. Verder wordt aandacht besteed aan de diverse activiteiten die voor Bevrijdingsdag zijn georganiseerd zoals een stoeptegelwedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het evenement ‘Adopteer een monument’ voor basisscholen.

Op 5 mei is minister-president Balkenende te gast bij de festiviteiten rond de Nationale Start. Hij zal ’s ochtends met ruim zeshonderd genodigden een programma in de Domkerk bijwonen. Daarna onthult de cvdK de heer Staal de winnende stoeptegels van de stoeptegelwedstrijd. Dit doet hij op weg naar het festivalterrein park Transwijk. OP het festivalterrein opent de minister-president het Bevrijdingsfestival door het ontsteken van het Bevrijdingsvuur..

De krant is vanaf 2 mei ook gratis af te halen bij de burgerbalies van alle gemeentes van de provincie Utrecht (zolang de voorraad strekt). Het festivalterrein op park Transwijk is vanaf 12.00 uur gratis toegankelijk voor bezoekers. Er zijn optredens van bijvoorbeeld Racoon, Zuco 103 en The Opposites.

Illegale vreemdeling na achtervolging aangehouden

ZEIST  Agenten van de vreemdelingendienst stelden op donderdag 26 april, om 07.50 uur,  een onderzoek in op de plaatselijke markt in Zeist omdat zich daar een illegale vreemdeling zou bevinden.

Op het moment dat zij de man, een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, wilden controleren rende hij weg. De agenten sprintten achter de man aan waarbij hij kon worden achterhaald. Hij kon zich niet legitimeren en werd aangehouden. De man is in vreemdelingenbewaring gesteld.

Aanrander op heterdaad aangehouden

RHENEN  De politie heeft, met hulp van diverse getuigen, een 18-jarige aanrander uit Rhenen aangehouden die kort daarvoor een 16-jarig meisje uit Rhenen had aangerand op de Cuneralaan.

De politie kreeg op donderdag 26 april om 16.25 uur de melding dat het meisje was aangerand en ging met meerdere politie-eenheden ter plaatse. Door het slachtoffer en getuigen was een goed signalement van de verdachte verstrekt, waardoor deze door agenten op het schelpenpad in de omgeving van Nude kon worden aangehouden. Een aantal getuigen was nog in de directe omgeving en riepen naar de agenten dat dit de aanrander was.
De man is ingesloten in het politiebureau en de politie zet het onderzoek voort.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 28 april 2007

Lange Dreef Driebergen: vanaf De Hermelijn
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.10 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

30 jaar herdenken

WERKHOVEN  Dit jaar zal Yvonne van den Brink voor de dertigste keer een herdenking houden bij het herdenkingsmonument van Régis Deleuze aan de Laan bij Kasteel Beverweert te Werkhoven. Tijdens deze herdenking zal Yvonne het boek presenteren, welke geschreven is door de heer Fred van Burken, over haar jarenlange fascinatie voor de geschiedenis van Régis. De titel van het boek is ‘Het verhaal achter een steen’ en is verkrijgbaar bij enkele boekwinkels,

via de website (www.regischarlesdeleuze.nl)  en op 4 mei zelf. De opbrengsten van het boek zullen ten goede komen van de, onlangs opgerichte, Stichting Régis Deleuze. Deze Stichting heeft als doel het onderhoud en behoud van de gedenksteen te waarborgen en de geschiedenis van deze te jong gestorven held “levend” te houden.

Vorig jaar bracht Vliegend Museum Seppe een “ere-saluut” in de vorm van een Fly Past, met vier oude vliegtuigen. Dit jaar komen zij, wanneer de weersomstandigheden het uiteraard toe laten, met zes vliegtuigen! Twee Tiger Moths, een Auster en drie Piper Cubs! Om 20.02 uur zullen zij over het monument van Régis vliegen en daarna vliegen zij om 20.10 uur over Hei- en Boeicop, waar een Lancaster-bemanning van de RAF begraven ligt. Hierbij is een delegatie van de RAF aanwezig.

In Werkhoven begint bij de ingang van Kasteel Beverweert om 19.45 uur een stille tocht naar de marmeren gedenksteen van Régis. U bent van harte welkom om bij deze 30-jarige herdenking aanwezig te zijn.

Oog voor veranderen

DRIEBERGEN Op donderdag 3 mei verschijnt in Driebergen een bijzonder boekje over een onderwerp uit de nieuwste geschiedenis van Driebergen Rijsenburg. ‘Oog voor veranderen’ beschrijft de 35 jarige historie van de Driebergse politieke partij PH’70 / PDR.
Deze plaatselijke progressieve groepering werd in 1970 opgericht door leden van verschillende linkse partijen en onafhankelijke progressieve bewoners van Driebergen-Rijsenburg. In 2005 werd de partij opgeheven, omdat de afdelingen van de progressieve partijen in de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug besloten zelfstandig aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen.

Er restte slechts een uitvoerig archief van 35 jaar progressieve samenwerking op dorpsniveau. Een redactie bestaande uit Margriet de Boer, Age Halma en Jaap Schravesande spitte het materiaal door en vroeg aan leden die in verschillende tijden een belangrijke rol gespeeld hadden hun visie op te schrijven. Dat werk leidde tot een prettig leesbaar document, waarin PH’70 / PDR naar voren komt als een typische plaatselijke politieke groepering met haar successen, strubbelingen, kinnesinne en vrolijke momenten. Maar de kiesvereniging lijkt soms ook een gezelligheidsclub met het dameskoor P’Harem en de jaarlijkse fietstochten door het dorp.

Het boek is rijk geïllustreerd met krantenknipsels en foto’s veelal uit de Stichtse Courant . Ook een groot aantal liederen van P’Harem zijn voor de toekomst vastgelegd. Het boek is daarmee een aantrekkelijk historisch document geworden interessant voor de leden en oud-leden van de partij, maar ook voor allen die de politiek van PH’70 / PDR in de plaatselijke verkiezingen tussen 1970 en 2005 een warm hart toedroegen.

‘Oog voor veranderen’ wordt 3 mei gepresenteerd in de bibliotheek in Driebergen en is vanaf vrijdag 4 mei te koop in de plaatselijke boekhandel voor €10,-. De uitgave is verzorgd door de uitgeverij Kleine Geschiedenis van de Heuvelrug te Driebergen.

CDN kampioen

DOORN  CDN 1 uit Driebergen is vanmiddag in Doorn bij DEV kampioen van de vierde klasse geworden, na een zinderende slotfase met een penalty en vier rode kaarten. In een zenuwslopend duel met veel gemiste kansen wist CDN in de 85e minuut de verlossende 1-0 op het scorebord te brengen.

vergroot foto

Concurrent Candia uit Rhenen kwam tegen Scherpenzeel niet verder dan een 0-0 gelijkspel, zodat CDN in de laatste competitieronde alleen bovenaan kwam te staan. CDN promoveert hiermee naar de derde klasse.

Rhenen krijgt moskee met minaret

RHENEN  De lokale moslimgemeenschap in Rhenen gaat een moskee met minaret bouwen. Imam Laili en architect Van Leeuwen maakten de plannen donderdagavond bekend op een bijeenkomst. De bouwvergunning is al aangevraagd. Hoogstwaarschijnlijk geeft de gemeente Rhenen volgende maand groen licht. De lokale moslimgemeenschap bekostigt de nieuwbouw.

Lees verder op de website van het Reformatorisch Dagblad

BVC Holyoke derde op Nederlands Kampioenschap

LEERSUM  De zitvolleyballers van BVC Holyoke zijn in Leersum tijdens het Nederlands Kampioenschap zitvolleybal als derde geëindigd. In de halve finale van de Final Four dolf de Belfeldse ploeg verrassend het onderspit tegen thuisclub Volleer: 3-1. Lees verder

Heuvelrugnieuws van zondag 29 april 2007

Kloosterlaantje Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

Brandstichting Brugakker

ZEIST Vrijdag 27 april kreeg de politie rond 16.45 uur melding dat jongeren een speeltoestel in brand staken op de Brugakker. Buurtbewoners hadden één van de jongens, een 12-jarig jongetje uit Zeist, al aangehouden en droegen deze over aan de politie. Hij krijgt waarschijnlijk een Halt-straf. De politie doet verder onderzoek naar de zaak.

Auto brandt uit

DRIEBERGEN  Vanochtend omstreeks drie uur kreeg de politie de melding dat een auto in brand zou staan op De Wouw. Ter plaatse bleek dat er inderdaad brand was uitgebroken in een geparkeerde personenauto.

vergroot foto

De brandweer bluste de brand. De auto raakte zwaar beschadigd. Getuigen hadden jongens zien weglopen nadat zij een knal hadden gehoord. De politie sluit brandstichting niet uit en heeft de zaak in onderzoek.


Vorige weekend was er toch ook al een auto uitgebrand op De Grutto? Wat was daar de oorzaak eigenlijk van? Als we maar niet onze eigen autopyromaan krijgen hier!
Mike van Milligen, 29-4-2007

De autobrand op de Grutto was ook mogelijk brandstichting.
Roderick Heek, 29-4-2007

Dan hoop ik dat ze de daders snel pakken, ik woon zelf ook in die buurt. Nog bedankt voor de info Roderick, goeie site van je trouwens! (en die van jouw natuurlijk ook Renk) ;-)
Mike van Milligen, 30-4-2007


Nieuwe bank in arboretum dank zij Groei & Bloei

DOORN  De afgelopen 12 maanden zijn zeer speciaal geweest voor Groei & Bloei afd. Doorn e.o. De afdeling bestond namelijk 40 jaar. Ter ere van dit jubileum is tijdens de Natuurmarkt in september 2006 een cheque t.w.v. €1000 geschonken aan het Von Gimborn Arboretum in Doorn. 
Het Arboretum heeft daar een mooie bank voor aangeschaft. De onthulling van deze Groei & Bloei jubileumbank zal plaatsvinden op dinsdag 1 mei om 15:00 uur.

Hennepkwekerij aangetroffen

ZEIST  Zaterdag 28 april kreeg de politie rond 11.45 uur melding van een inbraak aan een woning op de Prinses Margrietlaan. Toen de politie naar binnen ging in de hoop de inbreker(s) op heterdaad te kunnen betrappen, stuitten zij op een hennepkwekerij met 112 planten. De kwekerij is ontmanteld en de politie onderzoekt de zaak. De energiemaatschappij onderzoekt of er sprake is van diefstal van stroom.

Heuvelrugnieuws van maandag 30 april 2007

Hoofdstraat 89 Driebergen: Sparrendaal met aubade
foto: © Robert Wassens
tijd: 9.05 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Positief resultaat jaarrekening provincie Utrecht

UTRECHT De jaarrekening van 2006 sluit af met een voordelig saldo van 19,1 miljoen euro. Het hogere saldo is te verklaren door minder – dan geplande – uitgaven voor projecten, door hogere inkomsten en het feit dat er minder beroep is gedaan op provinciale reserves.

Extra inkomsten
Als gevolg van dividenduitkeringen zijn er 5,4 miljoen aan extra eenmalige inkomsten. Door wijzigingen van de wetgeving op het personele vlak was er sprake van lagere werkgeverskosten voor kinderopvang en ziektekosten. Dit leverde de provincie 2,3 miljoen euro op. En door verkoop van diverse provinciale eigendommen kwam er 1,9 miljoen euro in de provinciale kas.

Minder uitgaven
Door het nog niet rond hebben van cofinanciering of vergunningen, of behoefte aan meer afstemming met andere bestuurslagen zijn niet alle strategische projecten geheel gerealiseerd. Daardoor zijn er minder uitgaven gedaan dan verwacht. Het algemeen verslag en de toelichting op de Programmarekening geven de uitgaven per project in detail weer.

Meer bestedingsruimte voor nieuw college
Het nieuwe provinciale bestuur heeft door het positieve resultaat meer geld voor de komende coalitieperiode voor nieuwe initiatieven en kan fors investeren in verdere professionalisering van de organisatie.

Gedeputeerde staten zijn akkoord met de conceptjaarrekening 2006, op 2 juli wordt de jaarrekening door provinciale staten vastgesteld. U bent van harte uitgenodigd deze statenvergadering bij te wonen.

Z&PC De Zwoer promoveert naar de 1e klasse van de KNZB

DRIEBERGEN Alhoewel de laatste competitiewedstrijd al 2 weken geleden is gezwommen, is dit weekeinde pas bekend geworden dat Z&PC De Zwoer is gepromoveerd naar de eerste klasse van de KNZB. Het hele jaar door was het spannend. (vergroot foto)
De beste 4 van deze, uit 14 ploegen bestaande, competitie konden promoveren naar de 1e klasse van District 3 van de KNZB (de provincies Noord Holland en Utrecht), Eén ploeg, de Haaien uit Leusden stak met kop en schouders boven de rest uit. Daarnaast waren er nog 6 andere ploegen die regelmatig stuivertje wisselden. De Zwoer kende een slechte start (6e plaats)door veel zieken tijdens deze wedstrijd. Daarna ging het gelukkig beter. Het is bij competitiewedstrijden van belang dat zoveel mogelijk zwemmers een tijd zetten. Elke wedstrijd is namelijk onderverdeeld in diverse (leeftijdscategorieën) en jongens en meisjes. In de daarop volgende wedstrijden werden ze achtereenvolgens 7e, 3e en 6e. Tijdens de laatste wedstrijd moesten er dus 2 ploegen worden ingehaald. Aangezien de puntentelling geschiedt op basis van de gezwommen tijden, moest er dus door veel mensen bijzonder hard worden gezwommen. En dat hebben ze gedaan! In deze laatste wedstrijd werd De Zwoer tweede. Volgens de officieuze telling zou de Zwoer met maar 39 seconden verschil op de vierde plek zijn geëindigd. Het was dus wachten op de officiële mededeling van de KNZB, dat De Zwoer daadwerkelijk op de 4e plaats zijn geëindigd.

Volgend jaar proberen wij ons als vereniging in de eerste klasse te handhaven. Wij kunnen als vereniging nog altijd leden gebruiken, hoe breder de selectie, hoe meer kans we hebben om ons te handhaven. Met name jongere kinderen vanaf 7 jaar en een A-diploma zijn welkom bij ons. Natuurlijk ook oudere kinderen kunnen er nog bij. We proberen iedereen een betere zwemtechniek aan te leren en weten tot nog toe ieder kind, maar ook volwassenen een goede techniek en in ieder geval 4 slagen aan te leren.

Drie nieuwe bewoners Berenbos in Rhenen

RHENEN  Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft er drie nieuwe bewoners bij. Zondag zijn drie jonge mannetjesberen uit Georgië gearriveerd.

Lees verder op de website van RTV Utrecht