Heuvelrugnieuws van zaterdag 1 april 2006

Bosstraat 3 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

19e Truckersdag

Tekst en foto: Roderick Heek
DOORN Afgelopen zaterdagochtend stonden cliënten van Bartiméus enthousiast te trappelen om deel te nemen aan de 19e Truckersdag. Een dag waarop ruim 130 cliënten van Bartiméus Sonneheerdt in Doorn een stuk meerijden in een vrachtwagen of bus. De motorclub uit Veenendaal heeft de politie geassisteerd bij de wegafzettingen.
De Truckersdag is voor de slechtziende en blinde cliënten met een verstandelijke beperking een ware belevenis. Zij krijgen ruimschoots de tijd om de voertuigen te bekijken én te voelen. De truckers nemen cliënten geheel belangeloos mee op hun tocht door Doorn en vertellen onderweg de fijnste kneepjes van het vak. Aan de optocht deden ruim 80 vrachtwagens mee.

Heuvelrugnieuws van zondag 2 april 2006

Engweg 26 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

100-Jarige Bijenvereniging organiseert voor de 45ste keer de Bijen- en Natuurmarkt

DRIEBERGEN  Op zaterdag 8 april wordt in Driebergen bij de Zonheuvelschool de jaarlijkse Bijen- en Natuurmarkt gehouden van ’s morgens tot 2 uur ’s middags. Het is voor de 45e keer dat deze markt wordt georganiseerd. De organisatie is in handen van de Bijenvereniging Driebergen-Doorn, die dit jaar ook haar 100-jarige jubileum viert.

Voor de Nederlandse imkers is dit de eerste bijenmarkt in het jaar. Zij komen uit het hele land om de markt te bezoeken. De natuurliefhebbers uit de regio weten deze markt ook te vinden. Diverse natuurorganisaties nemen deel aan de markt. Behalve gereedschappen en materialen voor de imker zijn er ook planten en zaden te koop, kaarsen en honing, en kunt u informatie krijgen van bijvoorbeeld instanties als het Utrechts Landschap. En in de kraam van de Bijenvereniging kunt u informatie krijgen over het zelf houden van bijen: een pracht van een hobby.
Om 11.30 uur zal mevrouw E. van Wijngaarden, wethouder van o.a. natuurbeheer, deze 45e Bijen- en Natuurmarkt officieel openen. Haar zal een cadeau van de jubilerende Bijenvereniging worden overhandigd.

Een stukje geschiedenis 
In 1961 organiseerde de Bijenverenging onder leiding van de Driebergse imker P.J. Beens voor het eerst een bijenmarkt. Een krantenartikel uit die tijd meldt: ‘Het was voor wethouder Schipper een vreugde om deze markt te mogen openen. Hij huldigde het door de vereniging genomen initiatief en uitte de wens dat deze markt een jaarlijkse traditie zal gaan worden’. Het slot van het artikel luidt: ‘Het is een verheugend feit dat Driebergen naast de aanwezigheid van musea en een skeltercircuit, nu ook door een jaarlijkse streekbijenmarkt steeds meer in het centrum van de belangstelling zal komen te staan’.
Dat het een traditie is geworden blijkt uit het feit dat nu al de 45e bijenmarkt wordt georganiseerd, nog steeds door de Bijenvereniging Driebergen-Doorn, die dit jaar tevens haar 100-jarig bestaan viert. Slechts één keer, in 2001, ging de markt niet door vanwege de toen heersende MKZ-crisis. In 1990, het jaar waarin de 30e markt werd gehouden, werd de naam van ‘Driebergse Bijenmarkt’ omgedoopt tot ‘P.J.Beens-Bijenmarkt’, een eerbetoon aan de oprichter.

Wat is er te zien? 
Het is voor imkers de eerste belangrijke markt in het voorjaar. Prijsbepalend ook voor de bijenvolken die worden aangevoerd in kasten en korven en nog steeds worden verkocht op de traditionele wijze van loven en bieden met handjeklap. Imkers uit het hele land ontmoeten elkaar hier, kopen of verkopen bijenvolken, slaan hun imkermaterialen in bij de daartoe ingerichte kramen en praten elkaar bij over zaken als koninginnenteelt, over hoeveel volken er goed de winter zijn uitgekomen, over hun honingoogst van het vorige jaar en over ziektebestrijding. Voor vrijwel alle imkers is het winnen van honing niet de belangrijkste reden voor het houden van bijen, maar veel eerder de belangstelling voor de natuur. Daarom treft u op de markt ook diverse natuurverenigingen en –instanties aan met een informatie en/of verkoopstand. Er worden planten en zaden verkocht en bollen en knollen. Er zal een mandenvechter zijn en een kaarsenmaker, een kraam waar creatief met bijenwas gewerkt wordt en het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie heeft iets educatiefs voor de jeugd in petto.

Gratis ballonnenwedstrijd 
In dit jubileumjaar richten zal de bijenvereniging zich in het bijzonder op de jeugd richten. De scholen in Driebergen en Doorn hebben kleurplaten ontvangen die ze op school uit kunnen delen. De ingekleurde tekeningen kunnen worden ingeleverd op de bijenmarkt. Ze dingen mee naar een prijs, later in het jaar uit te reiken. Tegelijkertijd zal er een ballonnenwedstrijd gehouden worden: alle kinderen die de markt bezoeken krijgen gratis een ballon. De kinderen van wie de ballon het verste komt krijgen later ook een prijs.

De kraam van de Bijenvereniging 
De Bijenvereniging is aanwezig met een eigen voorlichtingskraam, waar een bijenvolk achter glas te zien is en ook iets heel bijzonders, namelijk een hommelvolk. Er worden ook enkele oude imkermaterialen getoond. En men kan er informatie krijgen over bijen en over het houden van bijen: een heel mooie hobby.
Natuurlijk zijn er op de markt ook veel soorten honing te koop, diverse bijenwasproducten en heilzame producten waarin propolis en koninginnengelei zijn verwerkt.

Waar is het te doen?
De bijenmarkt wordt gehouden op het terrein van basisschool De Zonheuvel, Burgemeesterpark 29 te Driebergen. Imkers zijn er vroeg bij. Voor hen begint de markt al om 7.00 uur. De natuurorganisaties zullen hun kraam om ongeveer 9.30 uur inrichten. De markt eindigt om 14.00 uur.

Over het 100-jarige jubileum
De Bijenvereniging Driebergen- Doorn bestaat dit jaar ook nog eens 100 jaar! Ter gelegenheid van dit jubileum komt mevrouw E. van Wijngaarden, wethouder van o.a. natuurbeheer, om 11.30 uur de markt officieel openen. Haar zal door Wim Oerlemans, voorzitter van de jubilerende vereniging, een kilogram phaceliazaad worden aangeboden. Phacelia is een bij- en vlindervriendelijke plant, die prachtig blauw bloeit en veel nectar produceert. In samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug zal een aantal plaatsen in Driebergen en Doorn worden uitgezocht waar de phacelia ingezaaid wordt. Dit inzaaien zal half mei plaatsvinden, zodat de phacelia bloeit in het begin van juli, tegelijk met de ‘Week van de Bij’, de week van 8 tot en met 16 juli waarin de meeste activiteiten plaats zullen vinden ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum.

De nadruk zal liggen op het onder de aandacht brengen van het belang van bijen voor het in stand houden van de natuur, voor de bestuiving van voedingsgewassen en op de onmisbare rol die de imker daarin vervult. Bovendien is het houden van bijen een boeiende hobby. Ieder die dat wil, krijgt in deze week de gelegenheid om mee te kijken in een bijenvolk bij een imker om dit zelf te beoordelen. Er zijn veel activiteiten in voorbereiding, waarvan de meeste zich zullen afspelen in het Von Gimborn Arboretum, gelegen tussen Driebergen en Doorn.

Wilt u meer informatie over de bijenmarkt of over bijen houden, bel dan naar:Hanneke Claus, secr. tel. 0343-415133 Wim Oerlemans, voorz. tel. 0343-491597

Vierde overwinning voor Peugeot Van der Mispel Blue Arrows Dames

DRIEBERGEN  De basketbal dames van Blue Arrows speelde zaterdagavond tegen de dames van Gymnovia in Leidschendam. Blue Arrows deelt de vierde plek in de competitie met de dames van Gymnovia. Vastbesloten om te winnen, begon het damesteam van Blue Arrows aan de wedstrijd. Het eerste kwart ging goed van start, er werd samengewerkt in het veld en de verdediging liep soepel. Ook werd er lekker door gescoord waardoor de stand na het eerste kwart 12-20 werd. In het tweede kwart liep het wat minder bij de Blue Arrows dames. Er werd teveel gedribbeld en de aanvallen waren onrustig. Gelukkig behielden de dames wel de voorsprong, ruststand: 26-35.

In de rust kregen de dames de opdracht om de aanvallen rustiger op te zetten en de bal sneller rond te laten gaan in het spel. Helaas lukte de dames dat niet in het derde kwart. Er werd niet meer samengewerkt en het scoren lukte niet meer. De tegenstander maakte daar gebruik van en maakte de achterstand steeds kleiner. De dames van Blue Arrows voelde de adem van de tegenstanders in hun nek. Stand na het derde kwart was dan ook: 37-43. Voor het laatste kwart was de opdracht simpel van de coach. Winnen, scoren en concentratie! Dit was de opdracht, gelukkig hebben de Blue Arrows dames laten zien in het laatste kwart dat ze dit kunnen. Er werd nog lekker doorgescoord en de verdediging stond ook weer. Goede samenwerking en plezier in het spel hebben gezorgd voor weer een overwinning voor de dames van Blue Arrows. Einduitslag: 45-56, door deze overwinning stijgen de dames één plek in de competitie namelijk naar de derde plek. Hier mogen de dames en coach zeer trots op zijn! Volgende week zaterdag 8 april om 16.00 uur spelen de Blue Arrows dames 1 thuis in Hoenderdaal tegen Rotterdam Basketball.

Scores: Hary Muljokarno 1, Liane van der Mispel 2, Ellen Noordam 4, Annemiek van Ginkel 5, Suzanne Duivenvoorde 6, Barbara Kooi 7, Simone Thuis 15 en Annelies Roelen 16 punten.

Ook laatste competitie wedstrijd voor The Pink Panthers

DRIEBERGEN  Zondag 2 april was het voor the First XV van rugbyclub The Pink Panthers de laatste competitie wedstrijd. De inhaal van 15 januari tegen het Utrechtse URC. In het begin van het seizoen één van de mede kandidaten voor het kampioenschap. URC kwam toen bedrogen uit en verloor de wedstrijd in Driebergen met 87-3. Nu en heel andere wedstrijd. The Panthers al drie weken zeker van de titel begonnen op een zeer slecht veld van URC een beetje ongeïnspireerd aan deze laatste verplichting.

De Kick-off was voor URC wat meteen probeerde The Panthers onder druk te zetten. Hierin slaagde ze eigenlijk meteen. Met een kickje over de driekwarten van The Panthers en meteen druk te zetten op de Full-back maakte deze een cruciale fout waardoor URC in de 4de minuut wist te scoren onder de palen. Hierdoor kon URC ook de conversie benutten en keken The Panthers tegen een achterstand van 7-0 aan. Gevolg van deze actie van URC was dat The Panthers ontwaakte. Al in de 9de minuut wist Peter Vuurpijl Waardenburg door de verdediging van URC te komen naar een mooie actie vanuit de driekwarten. Conversie werd mede door de harde wind gemist. 7-5. Drie minuten laten een aanval aan de andere kant van het veld. Hier zette Pradeep Hiemstra en Marc Verbraak een mooie actie op waaruit de laatst genoemde de tweede try voor The Panthers kon scoren. Hier weer geen conversie 7-10. Volgende minuten spelde zich geheel af op ze zijde van URC met en aanvallend Panthers team en een URC dat niet echt een antwoord kon vinden. Vanuit een maul situatie wist Jeffrey Nuijten snel te ontkomen aan de duwende en trekkende meute in die maul en de derde try te scoren. En weer zonder conversie 7-15. Twee minuten laten konden de mannen van URC scoren doormiddel, van een kick op de palen naar een vermeende overtreding van The Panthers. Met succes 10-15 Naar een klein half uur spelen begon bij The Panthers er een beetje de klad in te komen. Op dat moment viel de super snelle winger Peter Vuurpijl Waardenburg uit naar een te harde aanvaring met een URC speler. Peter wilde graag terug echter coach James Ward koos voor zekerheid en hield Peter aan de kant. In de 32ste minuut een prachtige cros kick van Jeffrey Nuijten op de voor Peter Waardenburg erin gekomen Bas Geurtsen. Deze ving de bal en raakte met twee tegenstanders voor zich niet in paniek maar keek goed om zich heen en zag de aanstormende Daan van Rooijen aankomen en met een pass op het juiste moment kon Daan eenvoudig scoren. Nu met de conversie door Daan zelf 10-22. Hierna waren het nog steeds The Panthers die al het spel naar zich toetrokken. Gevolg 5 minuten voor rust weer een break van Jeffrey Nuijten die zijn tweede try liet aantekenen ook hij wist zijn conversie nu wel te maken. 10-31. Nog geen 4 minuten later nu Pradeep Hiemstra die ondanks 20 KG te kort te komen op zijn tegenstander deze mooi opzij te zetten en te scoren geheel aan de buitenkant van het veld waardoor de conversie wederom werd gemist. 10-36. In de eerste minuut van de blessure tijd wisten de URCers nog een kick op de palen te verzilveren 13-16. In die laatste minuut van de eerste helft viel door een verkeerde val Ernst Stompie Hugo uit. Dit was voor de Zuid Afrikaan een grote teleurstelling omdat dit de laatste wedstrijd was waar hij in mocht acteren. Aanstaande dinsdag vliegen de twee Afrikanen van The Panthers terug naar Kaapstad. Voordeel is dat Ernst einde augustus weer terug komt naar Nederland. Samen met Xander van Mourik van The Panthers die begin juni naar dat zelfde Zuid Afrika vertrekt voor drie maanden om daar veel te leren van het rugby spelletje.

De tweede helft begon als de eerste eindigde. Een aanvallend Panthers team en een URC die niet echt een antwoord konden vinden op de aanvallen van The Panthers. Wat meteen resulteerde in de tweede try van Scrum Half Marc Verbraak aan een prachtig opgezette aanval van The Panthers, een aanval over meer dan vijf spelers waarbij snelle balhandeling de insteek was. 13-41 Na deze aanval begonnen The Panthers aan hun slechtste 35 minuten van het seizoen. Reeds in de 7de minuut wist URC hun twee try te scoren en met conversie stand 20-41. In de 10de minuut een domme actie van één van The Panther spelers Xander van Mourik die hierdoor met rood de wedstrijd kon verlaten. Bij komend probleem voor Xander is dat hij hoogst waarschijnlijk de bekerfinale op 6 mei dreigt te missen. Hierna konden The Panthers niet meer inspireren waardoor URC steeds meer in hun spel konden komen. Gevolg in de 22ste minuut weer een kick op de palen. 23-41. 7 minuten later de derde try voor URC en weer met conversie. 30-41. Heel langzaam aan slopen de URCers naderbij. Vier minuten voor tijd weer een try voor de Utrechtenaren nu zonder de conversie. 35-41. In die laatste vijf minuten van de wedstrijd wisten The panthers toch de boel verder dicht te houden, met speciale dank aan de mooie tackles van winger Pradeep Hiemstra. Eindstand 35-41. De scheidsrechter maakte er uiteindelijk 26-41 van omdat de beste man een conversie had geschreven als een penaltykick dus 3 ipv 2 punten.

Naar de wedstrijd reisde het geheel Panther gezelschap af naar Driebergen om daar met meer dan 100 mensen afscheid te nemen van de Afrikanen.

Heuvelrugnieuws van maandag 3 april 2006

Hoofdstraat 167 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Opnieuw puntverlies Daltons

DRIEBERGEN De Daltons traden afgelopen zaterdag aan op thuishaven De Woerd, de tegenstander was het lastige Desto uit Utrecht. Opnieuw lukte het niet om de drie punten te bewerkstelligen, Desto speelde goed en Dalto had geluk dat de gasten niet scherp met de kansen omgingen. Wederom scoorde Dennis Kooi namens de thuisploeg.

De Daltons waren wederom gehavend, vele blessures en schorsingen had het nodige geschuif tot gevolg, Pieter Doornenbal en Bjorn Geerding startten in de basis. Desto startte vanaf de aftrap voortvarend, dit kon van de Daltons niet gezegd worden. Enkele uitbraken van Desto waren gevaarlijk, de spits besloot echter telkens vroeg op doel te schieten, waardoor keeper Jacobsen niet echt in hoefde te grijpen. Vlak voor rust braken de Daltons eindelijk door, Sharlo Galmo werd, randje buitenspel, gelanceerd. Hij omspeelde de keeper, die niets anders restte dan Galmo te toucheren, het was genoeg voor een strafschop. De opnieuw in de spits geposteerde Dennis Kooi schoot deze onberispelijk binnen: 1-0.
De tweede helft bleef Desto gevaarlijk, het was eigenlijk terecht dat de ploeg de gelijkmaker scoorde. Een goede aanval eindigde op de linkerflank, de bal werd voorgetrokken en de spits kon van dichtbij scoren: 1-1. De Daltons gooiden alles op de aanval, hetgeen resulteerde in enkele kleine mogelijkheden. Ook Desto kreeg hierdoor meer ruimte, maar gescoord werd er niet meer. Het publiek keek nog vol verwachting toe hoe een mooi schot van Galmo in de slotseconden gestopt werd, maar een overwinning was niet terecht geweest.
De Daltons mogen van geluk spreken dat de concurrenten ook punten verspeelden, zo verandert er niets in de kop van het klassement. Er breken drukke tijden aan nu het einde nadert, wegens KNVB logica speelden de Daltons afgelopen dinsdag tegen Brederodes, zaterdag komt Eemdijk op bezoek, en dinsdag wacht het uitduel tegen Lopik.

De Schaduwdaltons zagen hun wedstrijd tegen De Bilt verplaatst worden naar donderdagavond, zaterdag spelen zij thuis tegen Altius en de dinsdag daarna wacht het uitduel tegen Bunnik.
Opstelling Daltons: Jacobsen, Larcoubi, Van Tuil, Visser, Geerding (Wieringa), Broers, Boersma, Khalota (Tarmidi), Doornenbal (Schaap), Kooi, Galmo

Speeltoestellen Sitiolaan worden verwijderd

DOORN  Recent heeft de gemeente de veiligheid van alle speeltoestellen in de kern Doorn laten inspecteren, zo ook de toestellen op de speelplekken aan de Sitiolaan. Uit deze inspectie bleek dat alle speeltoestellen aan de Sitiolaan grote mankementen vertonen. Deze mankementen waren niet te repareren of reparatie zou dermate veel kosten dat dit niet opweegt tegen de verwachte levensduur van de toestellen. De gemeente heeft daarom besloten de speeltoestellen te verwijderen om de onveilige situatie te verhelpen.
Wij begrijpen dat dit grote gevolgen heeft voor de speelmogelijkheden. Daarom wil de gemeente in overleg met de bewoners zo spoedig mogelijk tot een nieuwe inrichting komen. Hiertoe organiseert de gemeente over enkele weken een informatie/inspraakavond voor bewoners.
Voor informatie kunt u contact opnemen met dhr. Ellenbroek, adviseur cultuurtechniek afdeling Openbare Ruimte, (0343) 56 58 47.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 4 april 2006

Cordesstraat Driebergen: vanaf Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 9.25 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Veilig over het spoor in Driebergen

DRIEBERGEN  De provincie Utrecht is van start gegaan met een project voor verbetering van het station Driebergen-Zeist en de directe omgeving. Aanleiding is het plan van ProRail om een tunnel aan te leggen onder de spoorwegovergang bij de provinciale weg N225/Hoofdstraat. Hiervoor wordt door het rijk 120 miljoen euro beschikbaar gesteld. Voor een aanvullende investering in de stationsomgeving is 15 miljoen euro extra nodig. Hierover is met het rijk in december jl. overlegd; samen met het ministerie wordt nu door de provincie en betrokken partijen (gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Zeist en het BRU) gewerkt aan een bestuurlijk convenant waarin de vervolgafspraken worden vastgelegd, zo blijkt uit een tussenrapportage over dit project.

Heuvelrugnieuws van woensdag 5 april 2006

Horstlaan 2 Driebergen: gedeeltelijke sloop Hogeschool
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur      temperatuur: 2 °C

meer foto’s van deze straat

Vier jaar subsidie voor Stichting Valwild

UTRECHT GS van Utrecht geeft een subsidie van ruim tien duizend euro per jaar aan Stichting Valwild voor een periode van vier jaar. De stichting bemenst een centraal meldpunt dat 24 uur per dag bereikbaar is om aanrijdingen met wild af te handelen en te registreren. Jaarlijks zijn er tussen de 200 en 250 meldingen van aanrijdingen met reeën.
Het reguleren van de zorg voor aangereden dieren is van groot belang vanwege de verkeersveiligheid en het voorkomen van onnodig lijden van de dieren. De vrijwilligers van Stichting Valwild voert de regeling afhandeling aanrijding met reeën uit. Bij een melding van een aanrijding gaan zij naar de plek des onheils en verwijderen zij het dier. Zonodig verlossen zij het dier uit zijn lijden. Dit is een taak die eerst bij de veldpolitie Utrecht ondergebracht was, maar door een recente reorganisatie van de regiopolitie is de veldpolitie als zelfstandige dienst opgeheven en is deze taak komen te vervallen. De Stichting Valwild neemt deze taak nu over.
De stichting Valwild krijgt ook een belangrijke administratieve functie. De gegevens worden namelijk gebruikt voor het opstellen van het Faunabeheerplan. Dit plan wordt opgesteld door de Faunabeheereenheid, een adviescommissie waar verschillende maatschappelijke organisaties in vertegenwoordigd zijn. Op basis van het faunabeheerplan verleent de provincie ontheffingen voor het afschieten van reeën.

Vieze man

DRIEBERGEN  Afgelopen maandag werd een vrouw geconfronteerd met een vieze man. Omstreeks 14.50 uur reed de vrouw over de Hoge Woerd waar zij op een gegeven moment een man op een donkergekleurde (snor) bromfiets rijden die stopte en vervolgens zijn broek liet zakken en  zichzelf begon te bevredigen. De vrouw fietste hard weg. Het is onbekend waar de man, 30 a 35 jaar oud, blanke huidskleur en onverzorgd uiterlijk, naartoe is gegaan. De vrouw deed aangifte van schennisplegen.

Boomplantdag in Maarn

MAARN Vanwege de aanhoudende vorst ging de Boomplantdag op 22 maart niet door. Woensdag 5 april waren de omstandigheden beduidend beter waardoor in alle kernen van de gemeente de boomplantdag wel werd gehouden.
Leerlingen van de Openbare Basisschool De Meent plantten in Maarn samen met wethouder Elisabeth van Oostrum bomen op de hoek Amersfoortseweg/Bergweg. In totaal hebben de leerlingen zo’n 160 essen en beuken geplant. Het doorgaan van de boomplantdag op deze locatie hing overigens aan een zijden draadje.
De bestemde boompjes waren opgeslagen op de gemeentewerf in Driebergen, maar deze bleken woensdagmorgen gestolen waardoor wijkbeheer op het laatste moment bij de leverancier nog nieuwe boompjes op moest halen. Op de foto Wethouder Van Oostrum en Jurjen Raatjes.

Kernbezoeken college van start

LEERSUM  Het college van burgemeester en wethouders is dinsdag begonnen met het afleggen van de kernbezoeken. In Leersum werd de spits afgebeten met een bezoek aan het Asielzoekerscentrum. Hierna werd een kijkje genomen bij de bouwlocatie van sport- en cultuurcentrum De Binder en werd basisschool De Meander bezocht. Hierna volgde een informele ontmoeting met ruim vijfenzeventig vertegenwoordigers van Leersumse organisaties. In de avonduren maakten ruim honderd inwoners van de mogelijkheid gebruik om het college te ontmoeten. Fotobijschrift: Burgemeester Boekhoven en wethouder Waltmann praten met enkele kinderen van het AZC.

overige kernbezoeken

 • Dinsdag 11 april      : Overberg
 • Donderdag 13 april : Amerongen
 • Dinsdag 25 april      : Maarsbergen
 • woensdag 26 april   : Driebergen
 • Dinsdag 9 mei          : Doorn

Heuvelrugnieuws van donderdag 6 april 2006

Jagersdreef Driebergen: vanaf Jachtlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Irritatie: gemeentelijke diensten functioneren niet

MAARN  In het AD/UN het bericht dat inwoners van Maarn slecht te spreken zijn over het matig functioneren van gemeentelijke diensten. Dat bleek woensdagavond tijdens het vragenuurtje voor de inwoners aan het bezoekende college van b&w. Zo was er een Maarnse inwoonster die geen goed woord over had over het functioneren van de regionale dienst voor bijstanduitkering. ,,Sinds we zijn heringedeeld, heb ik al vier maanden geen uitkering gehad. De ambtenaren weten zelf niet waar of tot wie ik me moet wenden. De ambtenaar die erover gaat is er die dag niet en het kantoor waarnaar ik word verwezen blijkt zelfs gesloten. Het werkt gewoon van geen meter.’’

Meten=Weten Estafette van start

UTRECHT  De provincie Utrecht is op 5 april 2006 gestart met de Meten=Weten Estafette. Binnen deze Estafette krijgen een paar honderd huishoudens gratis een energiemeter in bruikleen. De meter ontdekt eenvoudig de grote stroomvreters in huis. De eerste meter is inmiddels geplaatst door Gedeputeerde Joop Binnekamp bij een gezin in IJsselstein. De provincie stelt zich binnen het kader van duurzaam consumeren, tot doel mensen bewuster om laten gaan met energieverbruik en wil huishoudens aanzetten tot -besparing.

De actie ‘Meten is weten’ is bedoeld voor mensen die hun kosten voor elektriciteitsverbruik in de hand willen houden. Begin 2006 is de prijs voor elektriciteit met 10 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Een gemiddeld huishouden betaalt nu ruim 64 euro per maand voor elektriciteit.
Het elektriciteitsverbruik van apparaten is niet zichtbaar, en de rekening komt slechts één keer per jaar. Deze rekening is bovendien niet uitgesplitst naar apparaten. De meeste mensen hebben daarom geen idee wat het gebruik van apparaten kost.
‘Meten is weten’ helpt mensen om het elektriciteitsverbruik van hun apparaten te ontdekken. En te meten wat energiebesparende mogelijkheden concreet opleveren.

Door verstandig om te gaan met het energieverbruik in huis kan al heel snel veel bespaard worden. Dat kan bijvoorbeeld door huishoudelijke apparaten écht uit te zetten, in plaats van in de stand-by stand. Of door bepaalde energieslurpers, zoals koelkasten van meer dan 10 jaar oud, te vervangen. Een uitgeschakelde PC bijvoorbeeld verbruikt nog steeds stroom door sluipverbruik van een schakelbare stekkerdoos.

Om meer inzicht te krijgen in het energieverbruik organiseert de provincie Utrecht de Meten = Weten Estafette in samenwerking met het Servicepunt Wooncomfort en Milieu Centraal. Via deze Estafette kan een huishouden in de provincie een energiemeter in bruikleen krijgen. Met deze energiemeter wordt snel en eenvoudig gemeten wat een specifiek apparaat in huis aan energie verbruikt, de meter meet het verbruik in zowel kilowatturen als in euro’s! Zo wordt in één oogopslag duidelijk welke apparaten in huis de meeste energie verbruiken.

Ieder huishouden in de provincie Utrecht dat zich voor de Meten = Weten estafette aanmeldt leent de meter voor drie weken. Daarna wordt de meter, als een estafettestokje, doorgegeven aan een volgend huishouden binnen de provincie Utrecht. Zo ontstaat de

Meten = Weten Estafette en krijgt iedereen in de provincie uiteindelijk een beter inzicht in het eigen energieverbruik. Samen met de energiebesparende tips op websites www.servicepuntwooncomfort.nl  (vanaf 5 april in gebruik)en www.consument-en-energie.nl  kunt u lezen hoe u kilowatturen, en dus euro’s kunt besparen.

Paardensportevenement in Maarsbergen

MAARSBERGEN  RTV Utrecht meldt dat op Landgoed Valkenheide in Maarsbergen half mei een bijzonder sportevenement plaats vindt. De grootste talenten uit de internationale paardensportwereld laten zien wat ze in huis hebben. Het is de eerste keer dat de Youngster C.H.I.O. in de provincie wordt gehouden. Volgens voorzitter Rob van Ruitenbeek blijft het niet bij een eenmalig optreden van talentvolle ruiters. Bezoekers van het evenement kunnen ook terecht op een grote ruitersportsmarkt.

Veilige N 226 vergt offer bewoners

HEUVELRUG  Weekblad De Kaap opent deze week met het bericht dat het gevaarlijke gedeelte van de provinciale weg N 226 tussen Maarsbergen en Leersum alleen veiliger kan worden als de bewoners langs de Maarsbergseweg grond willen verkopen voor de aanleg van een vrij liggend fietspad. Een overgrote meerderheid in de staten van Utrecht stelt deze voorwaarde aan de verstrekking van extra geld dat nodig is voor het maken van een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers.

De Horst wordt aangepast

DRIEBERGEN Op het terrein van de voormalige Hogeschool De Horst ligt momenteel een gigantische berg puin. Een deel van het gebouw is onlangs gesloopt vanwege de nieuwe bestemming van De Horst. In augustus zal de particuliere school Maupertuus op deze locatie de poorten openen voor honderdtwintig kinderen met leerproblemen, aldus een bericht in weekblad De Kaap.

EHBO-man Piet van de Geer

AMERONGEN Weekblad De Kaap meldt dat Piet van de Geer (74) al meer dan 50 jaar lid is van de EHBO. Het merendeel van zijn activiteiten voor deze landelijke vereniging verrichtte hij in Amerongen. De laatste jaren is hij actief in het districtsbestuur. Een lintje kon hij niet meer krijgen, omdat hij al drager is van de eremedaille verbonden aan de orde van Oranje Nassau en een draagpenning van de EHBO. Beide medailles kreeg hij als waardering voor zijn 40 jarige inzet.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 7 april 2006

Hoofdstraat Driebergen: beeld op landgoed De Horst
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Kleine kettingbotsing

MAARSBERGEN  Gisteren raakten drie auto’s betrokken bij een kleine kettingbotsing op de Woudenbergseweg. Rond 11.40 uur reed een 84-jarige automobiliste uit Lisse over de Woudenbergseweg vanuit Leersum richting Maarsbergen. Bij het verkeerslicht stonden een 51-jarige automobilist uit Vreeland met een bestelauto en daarvoor een 60-jarige automobilist uit Amersfoort met een bestelauto met aanhangwagen te wachten. De Lissense zag dit kennelijk te laat, botste op haar voorligger en hij botste weer op zijn voorligger. De Vreelander is met mogelijk rugletsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De andere betrokkenen liepen geen letsel op.

Wethouder Waltmann geeft startsein nieuwbouw apotheek

DRIEBERGEN  Wethouder Robert Waltmann toonde zich donderdagmiddag bedreven in het gebruik van de graafmachine. Met het afgraven van een stuk grond gaf de wethouder van Ruimtelijke Ordening in Driebergen het startsein voor de bouw van een nieuwe apotheek op de Traaij, de vroegere locatie waar café ’t Swaentje stond. Boven de apotheek worden zes appartementen gebouwd. Wethouder Waltmann feliciteerde alle medewerkers van de apotheek met de nieuwbouw die naar verwachting een jaar in beslag neemt.,, Met de bouw van de apotheek wordt een leeg gat in de Traaij opgevuld.”
Eerder op de dag gaf de wethouder ook het officiële startsein voor de bouw van vier twee-onder-één-kap woningen bij Valentijn dat onderdeel uitmaakt van het nieuwbouwproject van de Valkenheuvelschool.

Cultuurhuis niet te stoppen

DOORN ,,De Cultuurhuistrein is niet meer te stoppen. We moeten vooruit kijken.’’ Dat concludeerden raadsleden deze week tijdens de bespreking van de financiering van het verzamelgebouw op het Raadhuisplein. Verschillende fracties spraken hun zorgen uit over de functie van het Cultuurhuis. De oorspronkelijke bedoeling van een multifunctioneel gebouw voor burgers is behoorlijk uitgekleed, vond de PvdA. (Bron: AD/UN)

Zwembadbestuur ergert zich aan raadslid

LEERSUM  In een artikel in het AD/UN ergert het bestuur van het Bosbad in Leersum zich aan uitspraken van raadslid Sybe Streekstra. Deze merkte tijdens de algemene beschouwingen op dat “de tonnensubsidie voor zwembad De Zwoer in Driebergen betekent dat andere baden in de gemeente gesloten moeten worden”. ,,Ongenuanceerd,’’ noemt penningmeester Vera Visser Streekstra’s opmerking. ,,Het Bosbad in Leersum heeft geen extra subsidie nodig.’’ Het bad in Leersum heeft sinds 2002 geen extra subsidie nodig gehad en met zo’n 50.000 bezoekers in de zomermaanden kan het bad zich financieel goed redden.”

<a href=”http://www.onestat.com”><img border=”0″ src=”http://stat.onestat.com/stat.aspx?tagver=2&amp;sid=285982&amp;js=No&amp;” ALT=”web metrics”></a>


De SP fractie in de raad van Utrechtse Heuvelrug staat nadrukkelijk op het standpunt dat zowel het Bosbad in Leersum als De Zwoer in Driebergen onmisbare basisvoorzieningen zijn. Er zal wat ons betreft GEEN sprake zijn van sluiting.
Ad Schiedon, fractievoorzitter SP, 7 april 2006

Utrechtse Heuvelrug dringt aan op pardon voor asielzoekers

DOORN  De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 6 april een motie van SP, Pvda, Groenlinks en de Christenunie aangenomen die aandringt op een humaan beleid voor asielzoekers die al voor 2001 op een verblijfsvergunning wachten. De mensen in het asielzoekerscentrum zijn inwoners van de Heuvelrug en verdienen dus extra zorg en opvang door de gemeente. Door het aannemen van de motie moet het college bij de regering aandringen op een verblijfsvergunning voor deze mensen.

Tijdens de raadsvergadering van 6 april diende de fractie van de SP een motie in waarin werd gepleit voor een humaan beleid met betrekking tot asielzoekers die hun verzoek tot verblijf hebben ingediend onder de oude vreemdelingenwet, dat wil zeggen vóór 2001. Fractievoorzitter Ad Schiedon: “Het kan niet zo zijn dat mensen die om wat voor reden dan ook niet uitgezet kunnen worden iedere opvang wordt ontzegd en dus op straat staan en in de illegaliteit worden gedrongen. In veel gevallen is sprake van kinderen die hier zijn geboren.”.

De SP fractie sloot met haar motie aan bij een initiatief van inmiddels 50 Nederlandse gemeenten die een gelijkluidende motie hebben aangenomen. Door heel Nederland worden gemeenteraden verzocht om de motie in stemming te brengen en ter kennis te brengen van regering en parlement. In de eerste termijn spraken VVD, CDA en SGP zich uit tegen de motie. Schiedon deed vervolgens een klemmend beroep op deze partijen om de motie toch te steunen.
Schiedon: “Raadsleden zijn geen gezelschap boekhouders wier enige zorg een sluitende begroting is. Raadsleden zijn bovenal volksvertegenwoordigers die behoren te vertolken wat onder de bevolking leeft”.
Er bestaat onder veel mensen verontwaardiging over een uitzetbeleid dat leidt tot de hartverscheurende tonelen die we regelmatig op de TV kunnen zien. Ook in de Heuvelrug hebben we een asielzoekerscentrum waar mensen soms vele jaren verblijven. Na ontzegging van verdere opvang hebben enige tijd geleden complete gezinnen hun toevlucht moeten zoeken in de Kaapse Bossen. In een beschaafd land behoren we dat niet te accepteren. De ondertekenaars van de motie hebben dat tot uitdrukking wilden brengen.
In de tweede termijn verklaarde de SGP de motie alsnog te willen steunen, waarna hij werd aangenomen met de instemming van SP, PvdA, Groenlinks, Christenunie, D66 en de SGP.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 8 april 2006

Jagerspad Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Smaakpolitie in Driebergen

DRIEBERGEN Het team van SBS6-televisieprogramma De Smaakpolitie verraste donderdagmiddag restaurants op de Traay in Driebergen met een kwaliteitstest.
Presentator Rob Geus meldt in het AD/UN ,,Tot nu toe één weigering, één haastbezoekje en één keuken die echt wel beter kon!’’ Welke zaken bezocht zijn wilde Geus niet zeggen. De Smaakpolitie in Driebergen is begin mei te zien op SBS6

Heuvelrugnieuws van zondag 9 april 2006

Hoofdstraat 252 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

De roof van de gordel

DOORN  De Doornse toneelvereniging Kleurspoeling speelt “De roof van de gordel” op 20 en 21 mei.
De roof van de gordel is een bewerking van een Grieks mythologisch verhaal waarin de geschiedenis wordt verteld van het conflict tussen Heracles en de Amazonen.
Heracles moet als boete 12 bijzonder moeilijke taken uitvoeren. Zijn 9e taak is het roven van de gordel van Antiope en Hippolyte, de koninginnen der Amazonen. Theseus, ook een mythologische held helpt hem daarbij; het oppergoddelijk echtpaar Zeus en Hera zien toe hoe een en ander verloopt…………..
De Amazonen hebben een totaal andere kijk op het leven dan de beide helden. Dit leidt wederzijds tot de nodige verwarring.

Monsterzege voor Peugeot Van der Mispel Blue Arrows Dames

DRIEBERGEN  Zaterdag 8 april speelden de dames van Blue Arrows hun laatste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen de dames van Rotterdam Basketball. De vorige keer dat de Blue Arrows dames tegen deze tegenstander hadden gespeeld was er dik gewonnen.
Het doel van deze wedstrijd was dan ook om weer dik te winnen en dus ging de wedstrijd van positief van start. Deze lijn werd voortgezet in het gehele eerste kwart. Er werd veel gescoord en de tegenstander kwam nauwelijks aan de bal. Stand na het eerste kwart was dan ook: 25-4.
Het tweede kwart liep even wat minder. De concentratie in de aanval was even weggezakt maar de verdediging bleef stevig staan. De ruststand: 43-8.
In het derde kwart was de concentratie bij het spel weer terug. Er werden goede aanvallen opgezet en scores werden afgemaakt. Ontsnappingen met de bal kwamen ook steeds vaker voor in de aanval waardoor het spel snel en plezierig was om naar te kijken. Stand na het derde kwart: 70-18. Het vierde en laatste kwart bleef de concentratie en het plezier in het spel. De wedstrijd werd dan ook goed gewonnen door de dames van Blue Arrows, een monsterzege! De Blue Arrows dames hebben alle hard gewerkt in deze wedstrijd en dat is te zien aan de eindstand: 95-31!
Scores: Annemiek van Ginkel 2, Barbara Kooi 5, Ellen Noordam 8, Hary Muljokurno 12, Annelies Roelen 12, Liane van der Mispel 13, Suzanne Duivenvoorde 16 en topscoorder van de wedstrijd Simone Thuis 26 punten!

Heuvelrugnieuws van maandag 10 april 2006

Laan van Blommerweert 1-15 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 11.30 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

17 Kandidaten burgemeesterschap Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT Op de vacature van burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben 17 personen gereageerd, waarvan 5 vrouwen en 12 mannen. Acht kandidaten zijn lid van de VVD, vier van het CDA, drie van de PvdA, één van D66 en één van de SGP. Veertien van de kandidaten zijn zittende burgemeesters.

Spannend einde competitie na nederlaag Daltons

DRIEBERGEN  Sinds zeer lange tijd hebben de Daltons een competitiewedstrijd verloren, en dat is even wennen. Tegen nummer vier Eemdijk werd thuis met 1-2 verloren. De andere topper in deze klasse, die tussen nummer drie SVM en nummer twee Eemnes, eindigde in een 1-1 gelijkspel. Dat betekent dat de Daltons nog steeds koploper zijn, maar de spanning in deze toch al spectaculaire poule is alleen nog maar gestegen.

Het was een duel van een bedenkelijk niveau, afgelopen zaterdag. De Daltons hadden het balbezit maar waren voorin onmachtig om echt grote kansen te creëren. Het was dat de enige kans die gecreëerd werd meteen werd afgerond, Sharlo Galmo (die vorige week in het midweekse duel tegen Brederodes ook al drie keer trefzeker was) kwam tegenover de keeper te staan en passeerde deze beheerst. Met een 1-0 voorsprong zochten de Daltons de kleedkamer op.

Binnen twee minuten in de tweede helft, waarin Patrick Schenkels Joost Boersma was komen vervangen, was de wedstrijd gespeeld. Een corner van Eemdijk werd, ietwat fortuinlijk, binnengekopt. De Daltons trapten af, verspeelden de bal, en die onachtzaamheid werd keihard afgestraft. Keeper Jacobsen werd gepasseerd en het was, tot ieders verbazing, 1-2. Een slotoffensief, met onder andere Thijs Jacobsen en de wederom prima ingevallen Pieter Doornenbal leverde niets meer op. Het zat er niet in, grote kansen werden niet gecreëerd tegen het fysiek sterke Eemdijk. De eerste nederlaag van het seizoen was een feit.

Nog drie duels te gaan voor de Daltons. Afgelopen dinsdag is de wedstrijd gespeeld tegen het reeds gedegradeerde Lopik. Zaterdag wacht het zeer lastige uitduel tegen nummer drie SVM. Zaterdag 22 april is de laatste wedstrijd van de competitie, dan wacht op eigen veld het Utrechtse VVJ.
Een sensationeel einde ligt in het verschiet.
Opstelling Daltons: Jacobsen, E. Schenkels, Van Tuil, Visser, Larcoubi, Broers (Wieringa), Kooi, Kaouass, Boersma (P. Schenkels (Doornenbal)), Khalota, Galmo

Jan Koudijs naar Houten

LEERSUM Radio 90FM meldt dat de onderhandelaars van PvdA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie in Houten overeenstemming hebben bereikt over een coalitieakkoord dat woensdagavond gepresenteerd wordt. Eén van de kandidaat-wethouders is oud-wethouder Jan Koudijs uit Leersum.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 11 april 2006

Hoofdstraat 56 Driebergen: KLPD
foto: © Renk Knol
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Conny Braam in Literair Café Driebergen

DRIEBERGEN  Op woensdag 19 april ontvangt Literair Café Driebergen de schrijfster Conny Braam. Zij komt in de plaats van Leon de Winter, die wegens persoonlijke omstandigheden heeft afgezegd.
Conny Braam (Arnhem, 1948) debuteerde in 1992 met Operatie Vula, een documentaire tekst over de unieke samenwerking tussen Zuid-Afrikanen en Nederlanders in het kader van de anti-apartheidsbeweging. Ook haar volgende twee werken, De bokkeslachter (1993) en Zwavel (1996) hebben als thema Zuid-Afrika tijdens de apartheid. Het laatstgenoemde boek, een misdaadroman, werd bekroond met De Gouden Strop. In De Amazone van Dahomey (1998), een verhalenbundel, heeft Braam wat meer afstand genomen van Zuid-Afrika. De vijf opgenomen reisverhalen zijn gesitueerd in Nigeria, Zambia, Tanzania, Ethiopië en Benin. In 2000 verscheen haar historische roman De woede van Abraham, over een Rus die in de 19e eeuw betrokken raakte bij het graven van het Noordzeekanaal. Het vormt het eerste deel van een trilogie. Deel twee, De onweerstaanbare bastaard (2002), speelt in de Eerste Wereldoorlog in hetzelfde gebied. In Het schandaal (2004), met als centraal thema de geruchtmakende ‘Velser affaire’, rondt Braam haar ‘IJmuider trilogie’ af. Dit boek speelt hoofdzakelijk in de Tweede Wereldoorlog en heeft veel reacties van betrokkenen en nabestaanden opgeroepen. Dit jaar zal de roman Mandela op de koelkast verschijnen, over het nieuwe Zuid-Afrika: enerverende ontmoetingen met vriend en vijand.

Over het algemeen zijn de recensies over Braams werk positief. Zij schrijft vooral haar eerste boeken vanuit journalistieke regels; later schrijft zij meer volgens literaire regels. Veel recensenten vinden haar werk charmant, mooi en ontroerend.

De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in Champ’Aubert, Boterbloem 1 in Driebergen.
Kaarten à € 10,- zijn aan de zaal verkrijgbaar of in de voorverkoop bij Boekhandel Jac. Baas, Traay 4 in Driebergen.
Wie al een kaartje heeft gekocht van € 15,- voor Leon de Winter krijgt het teveel betaalde geld aan de zaal terug.

Eerste competitiedag Risenborgh

DRIEBERGEN  Onder zonnige omstandigheden zijn de teams van tennisvereniging Risenborgh aan de voorjaarscompetitie begonnen. Het zal lastig worden om de prestaties van vorig jaar te evenaren toen maar liefst zes teams bovenaan eindigden, temeer daar deze teams dit jaar een klasse hoger uitkomen. De gemengde teams op de zaterdag die vorig jaar allebei promoveerden begonnen met respectievelijk winst en verlies. Het eerste team ging met 4-1 onderuit tegen Cromwijck terwijl het tweede team Centre Point met 3-2 de baas bleef. Ook het eerste gemengde 35+ team op de zaterdag speelt dit jaar een klasse hoger en moest in een spannende wedstrijd haar meerdere erkennen in FAK (2-3). Het tweede gemengde 35+ team had geen enkele moeite met Larsheim. Het gepromoveerde eerste herenteam op de zaterdag verloor de eerste seizoenswedstrijd met 4-2. Het tweede team boekte wel een overwinning: Gouwenes werd met 5-1 verslagen. Van de vier herenteams op de zondag wonnen er drie overtuigend. Alleen het tweede team moest het afleggen tegen Aemstelspelers (5-1). De dames op de zaterdag verloren met 5-1 bij de Nienhof. Het gepromoveerde damesteam op de zondag boekte wel een knappe overwinning op Rijnsweerd (4-2). Drie van de vier jeugdteams van Risenborgh gingen op de eerste competitiedag onderuit. Alleen het tweede jongensteam op de zondag won met overtuigende cijfers van Bilthoven (6-0).

Klasse Wedstrijd Uitslag
Gemengd Senioren Zaterdag 1e klasse Cromwijck 1 – Risenborgh 1 4-1
Gemengd Senioren Zaterdag 1e klasse Risenborgh 2 – Centre Point 1 3-2
Gemengd Senioren 35+ Zaterdag 1e klasse Risenborgh 1 – FAK 2 2-3
Gemengd Senioren 35+ Zaterdag 2e klasse Risenborgh 2 – Larsheim 1 5-0
Gemengd Senioren Zondag 6e klasse Vormer 4 – Risenborgh 1 8-0
Heren Zaterdag 3e klasse Austerlitz 1 – Risenborgh 1 4-2
Heren Zaterdag 4e klasse Risenborgh 2 – Gouwenes 2 5-1
Heren Zondag 5e klasse Ter Weyde 2 – Risenborgh 1 2-4
Heren Zondag 5e klasse Aemstelspelers 3 – Risenborgh 2 5-1
Heren Zondag 6e klasse Risenborgh 3 – Soestdijk 3 5-1
Heren Zondag 7e klasse Risenborgh 4 – Maarn 1 6-0
Dames Zaterdag 2e klasse Nienhof 3 – Risenborgh 1 5-1
Dames Zondag 2e klasse Risenborgh 1 – Rijnsweerd 1 4-2
Jongens t/m 12 Woensdag Doelen 1 – Risenborgh 1 4-2
Jongens t/m 12 Woensdag Risenborgh 2 – Maarn 1 0-6
Jongens t/m 14 jaar Zaterdag Risenborgh 1 – Soesterberg 1 2-4
Jongens Zondag 3e klasse Risenborgh 2 – Bilthoven 3 6-0

Heuvelrugnieuws.nl  11-4-2006

Met je neus in de boter

ZEIST  Hoe komt dat mensen verliefd raken? En dat soms in de meest onvoorspelbare combinaties? Marit van der Hoek en Veronique Zelm, vwo – leerlingen van het Christelijk Lyceum Zeist kijken in de lente hun ogen uit. Maar ze hebben het fenomeen ook onderzocht.

Marit en Veronique onderzochten de rol van geurhormonen bij het kiezen van een partner. Deze zogeheten feromonen vind je in het zweet. Ze hebben bijna 100 leerlingen van hun school laten rennen met een stukje verbandgaas onder de oksels en daarna via vragenlijsten modellen laten beoordelen. Na het ruiken van zweet en dus feromonen waren jongens en meisjes van 14 tot 16 ineens veel positiever over getoonde gezichten van het andere geslacht.

Ze hebben op 7 april met het onderzoek de derde plaats gehaald in de Jan Kommandeursprijs van de Rijksuniversiteit van Groningen. De RuG heeft dit jaar voor het eerst een landelijke prijsuitreiking voor profielwerkstukken voor alfa, bèta en gamma vakken. De derde prijs voor wis- natuur- scheikunde en biologie gaat dit jaar dus naar Zeist. En daarmee zijn Marit en Veronique deel van de Nederlandse delegatie naar Stuttgart waar de Internationale Conferentie voor Jonge Wetenschappers wordt gehouden.

Kortom, ben je niet goed in dansen, grapjes maken of zit je haar altijd verkeerd: ga wat minder douchen of wat vaker joggen.

Provincie Utrecht en publiekprivate samenwerking

UTRECHT  Financiële samenwerking met het bedrijfsleven is geen “tovermiddel”, wanneer het geld bij de overheid ontbreekt. In bepaalde gevallen kan publiekprivate samenwerking echter wel degelijk een optie zijn, zoals bij de ontwikkeling van de nieuwe stationsomgeving Driebergen-Zeist of de marktintroductie van nieuwe ICT-toepassingen voor verbetering van de verkeersveiligheid en de mobiliteit. Dat is de reactie van GS, naar aanleiding van vragen die in de statencommissie IME zijn gesteld over de voor –en nadelen van publiekprivate samenwerking en de samenwerking met het Utrechtse bedrijfsleven bij infrastructuurprojecten.

Kimberly Camu wint Speaking Awards 2006

DOORN  Afgelopen zaterdag 8 april was in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht de finale van de BBC Young Writers and Public Speaking Awards 2006. Twaalf Nederlandse middelbare scholieren streden om de titels beste spreker en beste schrijver in het Engels.
De BBC Public Speaking Award 2006 werd gewonnen door Kimberly Camu van het Revius Lyceum in Doorn. De jury vond haar spreekbeurt, getiteld “The Netherlands in 50 years: multicultural or mayhem?”, krachtig en overtuigend.
De publieksprijs voor beste spreker in het Engels ging ook naar Kimberly Camu, die dus ook de juryprijs won.

Heuvelrugnieuws van woensdag 12 april 2006

Traaij Driebergen: opbouw weekmarkt
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:15 uur      temperatuur: 7 °C

meer foto’s van deze straat

Provinciale voorjaarsnota 2006

UTRECHT  ‘Dat uitvoeren wat we de burgers afgelopen jaren hebben beloofd’, daar zetten gedeputeerde staten op in, in het laatste jaar van deze coalitieperiode. En dat kan ook, want de financiële positie van de provincie Utrecht is prima. Er is dit jaar zestien miljoen euro aan financiële middelen beschikbaar voor nieuwe projecten, voor 2007 ruim vijf miljoen euro. Gedeputeerde staten willen onder meer investeren in de aanleg van ecoducten, het stationsgebied Driebergen aanpakken, investeren in een vitaal platteland, in efficiëntere dienstverlening en het cofinancieringsfonds uitbreiden om samen met Rijk en andere partners grote projecten te initiëren.
Gedeputeerde staten kijken ook over deze coalitieperiode heen. In de voorjaarsnota stellen zij aan provinciale staten voor 150 miljoen aan het eigen vermogen van de provincie te onttrekken en dit het komende decennium rechtstreeks te investeren in de kwaliteit – ‘daar waar het nodig is’ – van de provincie Utrecht. ‘We zullen concrete investeringsvoorstellen ontwikkelen in goed overleg met provinciale staten’ aldus gedeputeerde van financiën Jan van Bergen.

6 miljoen voor ecoducten
De voorjaarsnota geeft de financiële vooruitzichten voor de begroting van komend jaar en de bestuurlijke hoofdlijnen voor de verdere invulling van het coalitieakkoord tot en met 2007. Het gunstige financiële beeld is onder meer te danken aan structureel hogere opbrengsten uit de motorrijtuigenbelasting door toename van de hogere gewichtsklasse auto’s (2,6 miljoen euro), rente-inkomsten en de uitkering uit het Provinciefonds. Van de 16 miljoen euro – met name incidentele middelen – die beschikbaar is voor nieuwe projecten heeft inmiddels ruim de helft een bestemming. 5,9 miljoen gaat naar ecoducten in het gebied van de Heuvelrug. Door de aanleg van deze faunapassages wordt de versnippering van dit natuurgebied tegen gegaan. Realisatie van de ecologische hoofdstructuur (EHS) is een speerpunt binnen het provinciale beleid.
Verder worden de Eembruggen geautomatiseerd (530.000 euro), krijgt het stationsgebied Driebergen een financiële prikkel (330.000 euro), wordt er in een vitaal platteland geïnvesteerd (683.000 euro), zal de provincie één loket inrichten voor alle vergunningen, waaronder de omgevingsvergunningen (280.000 euro). Het verlenen en handhaven van deze laatstgenoemde vergunningen wordt een nieuwe taak voor de provincie. En tot slot, wordt er ook geïnvesteerd in waterveiligheid (240.000 euro).
Over de invulling van het overige bedrag zullen gedeputeerde staten de komende maanden een beslissing nemen en de plannen voorleggen aan het bestuur. Zo is het college in afwachting van een deugdelijk plan van de stichting ‘Pyramide van Austerlitz’ voor eervol herstel van de Pyramide en wil de provincie samen met de gemeente Utrecht meedenken over de ontwikkeling van het nieuw te realiseren Muziekpaleis in Utrecht. Ook heeft de provincie een verzoek gekregen van RTV Utrecht om bij te dragen aan het opstarten van een nieuw internetproject van de regionale omroep: de burger aan het woord. In de komende maanden zal duidelijk worden welke concrete projectvoorstellen aan de staten worden voorgelegd en vervolgens worden gerealiseerd.

De ondernemende provincie
De provincie van ‘nu’ is een presterende provincie, een provincie die onderneemt, samen met andere partners. Cofinanciering blijkt steeds gangbaarder te worden. Om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor Europese subsidies is cofinanciering door het rijk en/of de provincie een voorwaarde. In dit kader is een cofinancieringsfonds wenselijk om subsidies veilig te stellen of projecten voor te financieren. Gedeputeerde staten stellen daarom voor 10 miljoen euro in dit fonds te storten, verspreid over de komende jaren.
Een ondernemende provincie neemt ook meer risico’s door garantstellingen, voorfinanciering of grondaankopen. Dankzij deze wijze van ondernemen kunnen grote maatschappelijk projecten (sneller) worden uitgevoerd. In het toekomstig beleid zal risicomanagement een grotere plaats innemen. Inmiddels is al wel een onderzoek verricht hoeveel vermogen nodig is om de geïnventariseerde risico’s te dekken.

De dienstverlenende overheid
Elektronische dienstverlening en één loket voor alle diensten van de overheid – van vergunningen tot subsidies, van het beschikbaar stellen van digitale ruimtelijke plannen tot een toegankelijke website – horen bij de provincie van nu. Naast inbedding in het reguliere beleid van de provincie, zal de provincie in 2006 extra investeren in de website (100.000 euro).

Coalitieakkoord : afronden en vooruitblikken
De nadruk ligt in dit laatste jaar van het akkoord op uitvoering. Er is geen sprake van ingrijpende beleidswijzigingen. In de voorjaarsnota is zo min mogelijk beslag gelegd op financiële middelen voor regulier beleid vanaf 2008, zodat de nieuwe staten na de statenverkiezingen voldoende ruimte hebben om tot eigen afwegingen te komen. Op twee werkterreinen wordt in de voorjaarsnota voorgesteld financiële middelen van projecten die doorlopen tot 2008 te continueren. Het betreft de jeugdzorg – waarvoor jaarlijks 1,3 miljoen euro beschikbaar is gesteld – en het landelijk gebied. Vanaf 2007 zal de uitvoering van gebiedsgerichte natuurprojecten geheel bij de provincie liggen. In het convenant dat met het Rijk wordt afgesloten zijn de financiële gevolgen nog niet inzichtelijk, vandaar dat er alvast een bedrag is gereserveerd voor het landelijk gebied. Een gebied, dat immers sterk onder druk staat.

De provincie van 2020
De provincie beschikt over een vermogen van 580 miljoen euro, met name dankzij de opbrengst van de verkoop van de UNA en REMU. Behoud van dit vermogen is geen doel op zich van de provincie, gedeputeerde staten zijn van mening dat een deel van dit vermogen nu ingezet moet worden om huidige maatschappelijk problemen op te lossen. GS willen een bedrag van 150 miljoen onttrekken uit het totale provincievermogen voor het investeren in ruimtelijke ontwikkelingen en infrastructuur projecten. Dit willen zij doen in dialoog met provinciale staten. Hiertoe wordt dit jaar nog een ‘provincie 2020‘ strategie opgesteld en deze collegeperiode voorgelegd aan de staten. De definitieve keuze van projecten zal volgend jaar door het nieuwe bestuur worden gemaakt.
In deze collegeperiode was al een bedrag van 65 miljoen vrij gemaakt voor extra investeringen in structuurversterkende projecten, het stimuleringsfonds. Voor 2006 is hiervan het resterende bedrag 3,6 miljoen euro beschikbaar voor drie grote projecten: innovatie, erfgoed (de steenfabriek Bosscherwaarden) en duurzame ontwikkeling (whisperbussen).

Supermarkten afgeremd

DRIEBERGEN De mogelijkheden voor boodschappen doen in Driebergen blijven nog even beperkt. Tegen de plannen van twee supermarkten lopen bezwaarprocedures. Aldus een bericht in het AD/Un, dat verder gaat met: “Met de uitbreiding van de Albert Heijn aan het Binnenhof is overbuurman Aldi het niet eens. Die supermarkt maakte bezwaar tegen de bouwvergunning die de gemeente aan Albert Heijn verleende. Volgens Aldi blokkeert de geplande uitbreiding de aanlooproute. De vestiging van een Lidl aan de Traaij is inmiddels ook op de lange baan geschoven. Bewoners protesteerden tegen de verleende bouwaanvraag. De gemeente Driebergen had plannen voor woningbouw op de locatie, maar liet na het bestemmingsplan te wijzigen. Volgens de toenmalige gemeenteraad een ’pijnlijke regiefout’.”


Terecht dat dit wordt afgeremd, je zou maar in je achter tuintje zitten en al jaren tegen het Blauwe bord en licht aankijken van AH dan kun je je zeker voorstellen dat een uitbreiding van AH niet zo prettig is als je dan nog een verdieping erboven op hebt.
Wat dacht je van het auto verkeer in de Weidestraat …Het leuke plan dat je niet meer op de bosstraat twee kanten op kan rijden en alle drukte voor de school hebt en in de straat altijd  fijne voor de kinderen die op t matje worden afgezet maar of dit nu echt veilig is…
Al het vracht verkeer wat al lastig is op woensdag met de markt… 
Nee AH heeft al een hele grote vinger in de pap en ik ben van mening dat dit niet gunstig is voor de omwonende.. 
Wat dacht je van de overlast van verkeer en de winkelwagens, verzakken van het wegdek..noem maar op.. 
Dit was mijn reactie. Vriendelijke groet,
Louise Bos, 12 april 2006

Beste Louise,
Jij doet natuurlijk nimmer boodschappen bij Albert Heijn, die overlast veroorzakende winkel met een grote vinger in de pap. En toen Albert Heijn alweer heel lang geleden aan het Binnenhof zijn winkel begon, woonde jij natuurlijk ook allang in de directe omgeving. Je hebt dus recht van spreken. Als dat namelijk niet zo was, zou je uiteraard niet klagen. Maar nu je daar toch al zo lang woont, zou je toch ook moeten weten dat niet Albert Heijn een grote vinger in de pap heeft, maar de starre en domme politici en met hen het college van B&W. Albert Heijn wilde immers graag naar het parkeerterrein Appelgaard en heeft zelfs voorgesteld alles daar te betalen. Maar de toenmalige gemeente Driebergen lag graag dwars. Ondernemertje pesten heet zoiets. En zo mocht de burger het parkeerterrein betalen. Voor wat betreft de Lidl was de gemeente zo dom om te vergeten de winkelbestemming van het door Lidl aangekochte Premis-terrein tijdig te wijzigen in woonbestemming. Ik meen mij zelfs te herinneren dat omwonenden nog niet zo heel lang geleden bezwaar hebben gemaakt tegen de bouw van huizen en/of appartementen op het Premis-terrein. En nu klagen ze ook weer over mogelijke ‘winkelherrie’. Wat willen ze dan daar hebben? Een begraafplaats? Dus Louise, geef niet de supermarkten de schuld, maar….
Hans Hermans, 15 april 2006, 2.06

Te hoge drempels aangepast

LEERSUM Vorig jaar werden er acht verkeersdrempels op de MC Verloopweg gelegd. Die voldoen niet aan de normen en worden aangepast. Dat meldt het AD/UN. Vanaf het begin werd er geklaagd over de hoge drempels. Daarom gaat de gemeente Utrechtse Heuvelrug er iets aan doen.
Als eerste staat een evaluatie met bewoners in mei op de planning. Omwonenden pleitten ook voor de aanleg van een trottoir op de MC Verloopweg. Wandelaars moeten nu op de rijweg lopen. Maar aanleg van een voetpad is niet aan de orde. Wethouder Salverda stelt: ,,Veel omwonenden hechten er waarde aan om de MC Verloopweg in tact te laten.”


“Die voldoen niet aan de normen…”. Welke normen? Kunnen diezelfde bureaucraten die de burgers telkens om de oren slaan met de starre gemeentelijke regeltjes niet eens tijdens de aanleg van een paar drempels in de gaten houden of deze aan de ‘normen’ voldoen? Zou dat nou drempelvrees zijn? Ach, wat maakt het ook uit, de belastingbetaler draait er toch wel weer voor op.
Hans Hermans, 13 april 2006, 23:50

Hemelwaterafvoer Cultuurhuis voor Huis Doorn

DOORN  Deze week is gestart met de aanleg van een gedeelte van de riolering van het Cultuurhuis aan het Raadhuisplein te Doorn. De afvoer van het hemelwater dat door het Cultuurhuis wordt opgevangen, moet uiteindelijk via een rioleringssysteem richting Huis Doorn worden geleid. In verband hiermee worden er gedurende circa drie weken werkzaamheden rond het Cultuurhuis uitgevoerd die tot enige overlast kunnen leiden.

De mooiste plek van Nederland

DRIEBERGEN  Op 15 april om 17.05 op Nederland 1 (NCRV) moet Henk van Limpt van Landgoed Heidestein de strijd aanbinden met de mooiste plekken van Flevoland en Drenthe. Na de uitzending kan er van 17.30-18.30 uur telefonisch op Heidestein gestemd worden.
Kijk op www.demooisteplek.nl welke 12 gebieden in Nederland nog over zijn en op deze site kunt je ook stemmen door daar op de rode balk drukken, je krijgt dan een e-mail met een link, druk op de link en je hebt gestemd. Dit kan van zaterdag 15 april 00.00 uur tot donderdag 20 april 00.00 uur. Vrijdagmorgen om 09.30 wordt op radio 747 in programma Plein Publiek bekend gemaakt welke 2 gebieden doorgaan.

Heuvelrugnieuws van donderdag 13 april 2006

De Wetstein Pfisterlaan 38-40 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Youth for Christ viert 60-jarig bestaan

DRIEBERGEN De christelijke jeugdorganisatie Youth for Christ, waarvan het hoofdkantoor al sinds jaar en dag in Driebergen gevestigd is, viert tijdens de komende paasdagen het zestigjarig bestaan. Het jubileum wordt waarschijnlijk extra feestelijk want de organisatie zit weer ‘in de lift’. In weekblad De Kaap een interview met directeur Edward de Kam.

Niet iedereen blij met Let de Stigterpad

DOORN  Weekblad De Kaap opent met het bericht dat niet alle bewoners van de Utrechtse Heuvelrug even gecharmeerd zijn van het Let de Stigter fietspad. Na de inloopavond begin maart liet het Dicky Snetselaar en Jan van Schaik, bewoners van de Van der Leelaan in Doorn niet meer los. Zij vrezen voor aantasting van de Kaapse bossen en gevaarlijke situaties waarin wandelaars op zij moeten springen voor langs razende racefietsers en mountainbikers. Rik Nieuwerf van Natuurmonumenten ging met hen het bos in om te laten zien hoe het fietspad er uit komt te zien.

Technivorm wil uitbreiding in De Enk

AMERONGEN  President Directeur G.C. Smit van de firma Technivorm heeft in een brief aan het college van b&w een dringend beroep op de gemeente gedaan teneinde de uitbreiding van zijn bedrijf op korte termijn te kunnen realiseren, aldus weekblad De Kaap. Het bedrijf biedt werkgelegenheid aan honderd mensen. Het artikel in weekblad De Kaap gaat verder met: “Smit spreekt in de brief zijn zorg uit over het afblazen van de uitbreiding van het bedrijventerrein op De Enk. Technivorm stelt dat het vertrouwen van het bedrijfsleven in de overheid in deze zaak ernstig is geschonden, omdat het voorontwerp bestemmingsplan Ameronger Enk met instemming van alle betrokkenen en instellingen tot stand gekomen is.
Wethouder Roy Pamboer kent de inhoud van de brief van Technivorm niet maar ziet deze ‘met belangstelling tegemoet.’ ,,Dit onderzoek vindt plaats vanuit het huidige perspectief. Het college is niet van plan de discussie en de procedures rond de uitbreiding van het bedrijventerrein nog eens over te doen.’’


Tja, meneer Smit, dat zijn nu eenmaal de regeltjes. En deze regeltjes zijn écht belangrijker dan werkgelegenheid. En u ziet, een brief naar het college van B&W sturen heeft geen enkele zin, wethouder Pamboer kent de inhoud niet. En al kent hij de inhoud wel, u mag lekker toch niet uitbreiden, want het college gaat de discussie over de uitbreiding niet overdoen. Ze zullen bij de gemeente wel geen koffiezetapparaten van Technivorm hebben. Of misschien wel? Want dan zou er natuurlijk sprake kunnen zijn van belangenverstrengeling. En die smet kan de verse Heuvelruggemeente niet hebben; dan toch maar een gezond bedrijf laten creperen. Ik heb trouwens wel een ander ideetje voor u. Ontsla alle werknemers en begin uw fabriek opnieuw in een lagelonenland. Dan heeft het door de BVH voorgestelde ambulante steunpunt van de Regionale Sociale Dienst ook klandizie in Leersum en de BVH krijgt er 100 stemmen bij.
Hans Hermans, 14 april 2006, 0:14

Heuvelrugnieuws van vrijdag 14 april 2006

Korte Dreef Driebergen: bloemenstal
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Jan Geerlings ere-bestuurslid Vroeger en Nu

DRIEBERGEN  Jan Geerlings is bij zijn afscheid als voorzitter van de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu benoemd tot ere-bestuurslid. Dertig jaar lang heeft Jan Geerlings de stichting gediend en is er onlosmakelijk mee verbonden geraakt, aldus vice-voorzitter René Smorenburg op de afscheidsbijeenkomst in Champ’Aubert.

vergroot foto van George Marlet jr

Geerlings heeft vele verdiensten voor de stichting, maar ,,het allerbelangrijkste is dat hij heel veel mensen heeft weten te enthousiasmeren voor de geschiedenis van Driebergen-Rijsenburg’’.

Behalve de oorkonde voor het ere-bestuurslidmaatschap kreeg Jan Geerlings een fotocollage aangeboden van zijn huis ‘Vroeger en Nu’ op de hoek van Hoofdstraat en Oranjelaan. Geerlings (77) treedt ,,met pijn in het hart’’ af, maar blijft als kenner van de historie wel betrokken bij de stichting. Een lang gekoesterde wens zal nog in vervulling gaan, namelijk publicatie van de geschiedenis van de boerderij Champ’Aubert. Jan Geerlings heeft daar jarenlang onderzoek naar gedaan. Uitgeverij ‘Kleine geschiedenis van de Heuvelrug’ heeft de uitgave van ‘Waarom heet Hoenderdaal Champ’Aubert?’ op zich genomen.

Tekst van het afscheidsinterview in het tijdschrift ‘Vroeger & Nu’ door George Marlet jr.
Eigenlijk zou hij op zijn 75e uit het bestuur gaan. Dat hij uiteindelijk op zijn 77e aftreedt als voorzitter van de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu, geeft wel aan hoezeer Jan Geerlings verknocht is aan zijn club.

,,Ik ga niet met plezier weg. Vroeger en Nu is een heel belangrijk deel van mijn leven geworden.’’ Aan de erker van zijn huis op de hoek Oranjelaan/Hoofdstraat prijkt zelfs een bord met de naam ‘Vroeger en Nu’. Iedereen mag weten dat hier de voorzitter van de stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu woont. De stropdas met het wapen van Rijsenburg ontbreekt zelden aan zijn outfit.

Jan Geerlings heeft het zichtbaar moeilijk met zijn afscheid. Er komt een einde aan bijna dertig jaar bestuurlijk werk, twintig jaar vice-voorzitter en de laatste tien jaar voorzitter. Met een glimlach: ,,In mijn tijd als vice-voorzitter heb ik fantastisch samengewerkt met prof. Coen Temminck Groll, de eerste voorzitter van de stichting. En ook met Jan en Nolly van Aarnhem hebben mijn lieve eerste vrouw Julia (helaas overleden) en ik een bijzonder prettige tijd gehad. Vooral als we excursies voor de stichting gingen organiseren.’’

Vroeger en Nu is in 1975 opgericht naar aanleiding van de door Wim Harzing op touw gezette actie ‘Red kerk en Kerkplein. Harzing vroeg Jan Geerlings vrij kort na de start of hij wat voelde voor een bestuursfunctie. Vroeger en Nu was Jan op het lijf geschreven. ,,Ik ben altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in geschiedenis. Op school hield ik al een lezing over Napoleon. De Franse tijd sprak me erg aan. Daarom ben ik – hoewel niet katholiek – altijd sterk op Rijsenburg gericht geweest.’’

Over de roemruchte stichter van Rijsenburg, Petrus Judocus van Oosthuyse, heeft Jan Geerlings veel gepubliceerd. Op zijn initiatief is het contact ontstaan met Van Oosthuyses geboorteplaats, Meulebeke in Vlaanderen. Minstens zo trots is Jan Geerlings op het resultaat van zijn speurtocht naar de oorsprong van boerderij Champ,aubert. Hij ontdekte dat de boerderij heeft toebehoord aan baron H.J.C.J. van Heeckeren, die nog onder Napoleon heeft gevochten. Champ,aubert dankt zijn naam aan het gelijknamige dorp in Frankrijk waar Napoleon op 10 februari 1814 een van zijn laatste veldslagen leverde. Het boek dat Jan Geerlings over Champ,aubert heeft geschreven, is in de maak. ,,Champ,aubert ligt me na aan het hart. Ik ben er in november 2004 ook met Sijtje getrouwd.’’

Met zijn mede-bestuursleden legde Jan Geerlings een solide basis voor Vroeger en Nu. Het werven van donateurs was een succes. ,,Vroeger en Nu is de grootste historische vereniging van de regio, afgezet tegen het aantal inwoners van Driebergen-Rijsenburg.’’ En de excursies bleken een schot in de roos te zijn. Eerst alleen een middag, later een hele dag en zelfs drie dagen lang met een bus vol donateurs op stap. Jan Geerlings bewaart er goede herinneringen aan. ,,Coen Temminck Groll ging altijd mee. De mensen hingen aan zijn lippen. Coen is voor mij een groot voorbeeld geweest.’’

Jan Geerlings heeft in de loop der jaren zelf ook veel lezingen en voordrachten gehouden. Dan kwam ook zijn liefde voor het toneel te voorschijn. In zijn jonge jaren heeft Jan nog twee jaar bij het Zuidelijk Toneel geacteerd. Zijn leven nam daarna een andere wending, maar zijn flair om voor publiek op treden, heeft hem nooit verlaten.

Vanwege zijn verdiensten voor het vastleggen en verspreiden van de historie van Driebergen-Rijsenburg is Jan verschillende keren onderscheiden. Carnavalsstichting De Sparrenarren benoemde hem tot ’Ridder van het Sparrenrijck’. Nog steeds bezoekt Jan trouw de jaarlijkse Pronkzitting. In 2002 werd hij – op voordracht van Vroeger en Nu – benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Als geboren Driebergenaar (in 1928, achteraan de Traay) heeft Jan veel in het dorp zien veranderen en niet altijd ten goede. Zeker in de naoorlogse jaren zijn veel gezichtsbepalende gebouwen gesloopt, met als laatste het Groot-seminarie Rijsenburg. Diplomatiek zegt Jan dat er ,,tegenwoordig gelukkig niet zo veel meer wordt afgebroken’’. Van politieke kwesties heeft Jan Geerlings zich echter afzijdig gehouden. ,,Ik ben niet politiek geëngageerd, al weet ik dat je de politiek nodig hebt om iets te bereiken.’’

Jan Geerlings verdwijnt niet definitief van het toneel. Samen met zijn vrouw Sijtje blijft hij de lezingen en excursies van Vroeger en Nu bezoeken en dienst doen als suppoost in het Museum van Vroeger en Nu. De stichting Driebergen-Rijsenburg Vroeger en Nu staat er anno 2006 goed voor, met zo’n zeshonderd donateurs, een stevig aanbod van lezingen en excursies, het tijdschrift Vroeger & Nu, de website (,,Prima, maar ik schrijf nog met een ganzenveer’’) en het Museum van Vroeger en Nu. ,,Ik ben er wel blij mee; het is een goeie club. Ik heb veel aan Vroeger en Nu te danken. En het bestuur, dat zal ik missen.’’

Vaart in aanpak stationsgebied

DRIEBERGEN  Een andere busroute, meer parkeerplaatsen en renovatie van het voorplein. De aanpak van het stationsgebied Driebergen-Zeist gaat met deze plannen een volgende fase in. Het AD/UN meldt dat de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist hiermee het gebruikersgemak voor openbaar vervoer-reizigers willen vergroten. Ook moeten de maatregelen de veiligheid van fietsers en voetgangers rond het station verbeteren. Geplande veranderingen zijn het aanleggen van een beter beveiligde spoorwegoversteek op de Hoofdstraat, de buslus via de Odijkerweg opheffen en op het voorplein meer plaats maken voor bussen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug betaalt voor de maatregelen 225.000 euro. De gemeente Zeist betaalt hetzelfde bedrag. Het rijk neemt de resterende 450.000 euro voor haar rekening. De gemeenteraden moeten nog akkoord gaan met de plannen.


Mij lijkt het voor een gedeelte zonde van het geld. Vooral voor wat betreft het aanleggen van een beter beveiligde spoorwegoversteek. Er komt toch een ongelijkvloerse kruising met de spoorlijn? Waarom zou je dan nog de oversteek beter gaan beveiligen. Vallen daar dan zoveel slachtoffers? Of gaan ze de bellen wat luider laten klinken?
Hans Hermans, 15 april 2006, 2.13

Lintjesregen voor basisschoolleerlingen

DRIEBERGEN Een nieuw initiatief van de Oranjevereniging Driebergen-Rijsenburg is om op 30 april een lintjesregen op leerlingen van de basisscholen te laten neerdalen. De kinderen moeten daar wel iets voor gedaan hebben: bij voorbeeld doordat ze door het jaar heen iedere week boodschappen voor een zieke buurvrouw gedaan hebben of een heel bijzondere prestatie hebben geleverd door het organiseren van een succesvolle actie. Kinderen kunnen tot  20 april worden voorgedragen bij Richa Kromhout, Van Vollenhovenpark 24 in Driebergen.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 15 april 2006

Arnhemsebovenweg 295 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 12.00 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Vluchtelingenbegeleider gezocht

DRIEBERGEN  Vluchtelingenwerk Driebergen zoekt een vrijwilliger die maximaal 8 uur inzetbaar is om vluchtelingen te helpen integreren in de maatschappij. Ook wordt de vrijwilliger ingezet als begeleider bij de jurische procedure. U bent flexibel inzetbaar, maar in ieder geval draait u het spreekuur op woensdagmiddag van 16.00- 17.00 uur. U kunt zich professioneel opstellen en ziet het als u belangrijkste taak te werken naar de zelfstandigheid van de vluchteling. U heeft affiniteit met regelgeving. Vanzelfsprekend heeft u belangstelling voor mensen met een ander culturele achtergrond. Vluchtelingenwerk biedt u een training aan om uw kennis te vergroten van regelgeving en begeleiden. Tevens is er een onkostenvergoeding.
Bent u geïnteresseerd dan kunt u kontakt opnemen met Ludwin Halewijn (beroepskracht Vluchtelingenwerk) zij is op woensdag telefonisch bereikbaar op tel: 0343- 515285. Op andere dagen kunt u de voicemail inspreken en uw telefoonnnummer achterlaten. Zij neemt dan zo snel mogelijk kontakt met u op.

’Balans vinden’ voor functie ex-gemeentehuis

AMERONGEN  De onzekere toekomst van het voormalige gemeentehuis in Amerongen leeft nog steeds sterk onder de bevolking. Dat bleek tijdens het vragenuurtje aan het eind van het kennismakingsbezoek van het college van de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug aan Amerongen. Het AD/UN bericht verder:
Voor het voormalige gemeentehuis is nog steeds geen bestemming gevonden. Momenteel zorgen kraakwachters voor het gebouw. Burgers willen het monumentale pand behouden voor de gemeenschap, met name de trouwzaal en het bordes.
Volgens wethouder Salverda probeert de gemeente een balans te vinden tussen verkoop/verhuur en een functie voor de gemeenschap. Maar: ,,Het is niet de bedoeling dat het pand gebruikt gaat worden als alternatief dorpshuis.
’’ “

‘Stormschade’

DRIEBERGEN  Vrijdagochtend werd het brandweerkorps van Driebergen-Rijsenburg gealarmeerd voor een gevaarlijk hangende tak in een boom aan de Engweg. Deze zou bij een windvlaag kunnen losraken en letsel kunnen aanbrengen. Samen met de hoogwerker van de brandweer Zeist werd de tak verwijderd. De brandweer is ongeveer drie kwartier bezig geweest.

vergroot foto


Duur takje.
Hans Hermans, 15 april 2006, 22:57

Dik takje
Anthon Keuchenius, 16 april 2006, 0:23

Dit wordt dus bomen
Renk Knol, 16 april 2006, 0:33

Takkegemeente
Hans Hermans, 16 april 2006, 22:25


Heuvelrugnieuws van zondag 16 april 2006

Hoofdstraat Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Laatste buurtwinkel sluit de deuren

LEERSUM Leersum is z’n laatste buurtwinkel kwijt. Zaterdagmiddag om vier uur sloten Piet (66) en Marie Gorter (65) hun winkel aan de Burgemeester van den Boschlaan. Verslaggever Jacques van Willigenburg van het AD/UN interviewt het echtpaar Gorter.

het interview
Ruim veertig jaar geleden kwam het echtpaar vanuit Hengelo naar Leersum. Piet Gorter begon met een melkwijk. ,,Ik werkte in Hengelo op een boter-en kaasfabriek. Samen met m’n vrouw wilde ik in het midden van Nederland een melkzaak beginnen. Via een makelaar die gespecialiseerd is in melkwinkels en melkwijken kwamen we in Leersum terecht. Supermarkten waren er toen niet. Je kocht melk bij de melkboer. En die hadden het druk We verkochten melk huis-aan-huis.’’
Gorter begon in 1969 met zijn rijdende winkelwagen. ,,Mijn zoon Dick heeft dat later overgenomen en doet dat nog steeds. Hij blijft dat ook doen. Behalve in Leersum rijdt hij met z’n wagen ook in Doorn, Amerongen en Maarsbergen.’’
De afgelopen veertig jaar is er in huize Gorter wel eens gesproken over uitbreiding. ,,Zo’n vijftien jaar geleden hebben we een korte periode een supermarkt gehad aan de Rijksstraatweg in het pand waar nu dansschool Zenner zit. De zaak liep best maar het gaf te veel problemen. Alleen konden we het niet redden. We moesten met personeel beginnen en dat wilden we niet”.
De winkel heeft wel last van de prijzenoorlog tussen supermarkten: ,,Wij kunnen nu eenmaal niet concurreren en dus zijn wij duurder.’’
Maar Piet en Marie Gorter sluiten hun winkel niet omdat de klanten wegblijven. ,,Die blijven komen. Onze klanten komen niet alleen van hier vlak in de buurt. We hebben ook veel vaste klanten in de nieuwbouw. Zo heb ik een klant aan de Nieuwe Steeg die regelmatig een kratje bier komt halen.’’
Dat de twee de winkel nu toch sluit is het initiatief van Marie Gorter. ,,Voor mezelf wist ik, dat ik dit jaar wilde stoppen. Het was moeilijk om een datum te zoeken. De zaterdag voor de Pasen is een mooie dag .”
Piet Gorter blijft met zijn broodbus rijden. Ook de ontbijt-service blijft bestaan.

DEV promoveert naar vierde klasse

DOORN  Radio 90FM meldt dat DEV door een 1-4 overwinning bij OSO gepromoveerd is naar de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. In het begin van de wedstrijd zag het er niet naar uit dat de Doornse ploeg een gemakkelijke middag zou krijgen, nadat de gastheren een 1-0 voorsprong namen. Maar Martin Nell, René Okkersen, Tim Kas en Niels vd Voort stelden de zege en daarmee ook de promotie veilig. In de derde klasse gaan Eemnes en Dalto gelijk op voor het kampioenschap. Dalto won in Maartensdijk met 0-2 van de plaatselijke sportvereniging door twee doelpunten van Dennis Kooi, beiden van elf meter. Eemnes kwam bij IJFC met 0-1 met de hakken over de sloot. SVL zag Ron van Brenk drie keer scoren in en tegen Lopik. Nick Hardeman (2x) en Rob Hagelaar zorgden voor de overige Langbroekse treffers, waardoor het uiteindelijk 0-6 werd voor SVL. CDN verloor met 1-5 tegen het Zeister FZO. Beide teams eindigde met 10 man, waarbij het rood voor CDN op naam kwam van doelman Edwin Evers wegens hands. Veldspeler Michel Hoekstra verving hem. De eer werd voor CDN gered door Jeffrey Veenendaal. DVSA en SVMM lieten beiden de kans op een periodetitel liggen. SVMM ging in Achterberg met 3-0 onderuit tegen VVA’71 en DVSA kwam op eigen terrein tegen Scherpenzeel niet verder dan een 2-2 gelijkspel door doelpunten van Ron van Ommeren en Paul Wiggemanse.

Heuvelrugnieuws van maandag 17 april 2006

Arnhemsebovenweg 285 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.15 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Musicalproject in de meivakantie

DRIEBERGEN  Ben jij tussen de 10 en 12 jaar, en ga je niet weg tijdens de meivakantie? Dan bof je! Want dan kun je meedoen met de musical “Made in India”. In twee weken gaan we intensief repeteren, zingen, spelen en dansen, zodat we op zaterdag 13 mei een spetterende show op de planken zetten.
De musical heeft als onderwerp kinderarbeid. En dat komt goed uit, want op 13 mei is het Wereldwinkeldag met als thema dit jaar … Kinderarbeid.
Belangrijk om te weten: tussen 1 en 12 mei wordt er zes of zeven keer gerepeteerd, telkens 4 uur achter elkaar. Er zijn geen audities. Na de eerste paar keer repeteren zullen de rollen worden verdeeld. De repetities vinden plaats in gebouw “De Vijver” van de SWD, Vijverlaan 10 in Driebergen. Deelname is gratis, maar we rekenen er wel op dat deelnemers bij alle repetities aanwezig zijn.
Inschrijven kan bij de Wereldwinkel (Traaij 48, Driebergen). Het formulier is ook digitaal op te vragen bij marietjevaneeghen@planet.nl . Voor inlichtingen kan tussen 19.00 uur en 20.00 uur gebeld worden naar Marietje van Eeghen 0343-491632. De inschrijving sluit op donderdag 27 april, dus je moet er snel bij zijn!
De musical Made in India is een samenwerkingsproject tussen de SWD en de Wereldwinkel Driebergen.

Hennep en vuurwapen in beslag genomen

MAARN  Vrijdag 14 april trof de FIOD (fiscale informatie- en opsporingsdienst) bij een zoeking in een woning een vuurwapen aan. Verder werd in een schuur een hennepkwekerij aangetroffen met ongeveer 60 planten. De politie werd gewaarschuwd en heeft de inwoner aangehouden voor de wet wapens en munitie en de opiumwet. Het vuurwapen is in beslag genomen en de hennepplantage is ontmanteld. Eneco heeft de stroom afgesloten.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 18 april 2006

Van der Muelenstraat Driebergen: vanaf Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 9.55 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Uw Voetafdruk

HEUVELRUG Weet u hoe groot uw voetafdruk op deze aarde is? Anders gezegd, hoeveel van de wereld beschikbare ruimte en energie heeft u nodig voor uw leefstijl? GroenLinks Utrechtse Heuvelrug nodigt u uit tot het invullen van een korte vragenlijst waarmee u een indruk krijgt van uw mondiale voetafdruk. Bent u benieuwd naar de ruimte die u inneemt en geïnteresseerd in mogelijkheden om uw voetafdruk te verminderen? Kom op World EarthDay naar het winkelcentrum in Doorn, Driebergen of Leersum.

Wat is World EarthDay?
Op 22 April is het EarthDay. In de jaren zeventig begonnen in de VS als demonstratie van miljoenen Amerikanen voor een gezond en duurzaam milieu en inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd gevierde dag waarop uiting wordt gegeven aan de behoefte van een groot deel van de wereldbevolking voor een schoon milieu en een leefbare wereld.
Meer dan 500 miljoen mensen in 180 landen zetten zich in voor een wereld zonder armoede, hongersnoden, vervuilende bedrijven en illegale houtkap. Een wereld waarin mensenrechten gerespecteerd worden, de globalisering ook kansen biedt voor het arme deel van de wereldbevolking en de natuurlijke leefomgeving van dieren en mensen behouden blijft.
GroenLinks Utrechtse Heuvelrug wil, liefs met u allen, actief bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Daarvoor is grootschalige bewustwording nodig. We leven in een tijd waarin we door globalisering beter dan ooit weten wat er aan de hand is in de wereld. We kunnen dus ook beter dan ooit die verantwoordelijkheid handen en voeten geven.

Over voeten gesproken……………………
Kom op zaterdag 22 april naar het winkelcentrum en bepaal uw voetafdruk in 5 minuten. GroenLinks ontmoet u graag van 10.00 uur en 11.15 uur in winkelcentrum ‘Honingraat’ in Leersum. Van 11.30 uur tot 13.00 in ‘De Passage’ in Doorn en van 13.30 tot 15.00 op de Traaij in Driebergen.

Willemijn Witten versterkt selectie Dalto/ Human Network

DRIEBERGEN  Witten verlaat Oost-Arnhem voor Driebergse Korfballeagueclub. Met ingang van het komende seizoen zal Willemijn Witten uitkomen voor Dalto/ Human Network. In navolging van haar vriend Jorrit Bergsma verruilt de 25-jarige Arnhemse Oost-Arnhem voor de ploeg uit Driebergen.
Als redenen voor de overgang geeft Witten aan dat door haar verhuizing naar Houten de combinatie “sport en werk” beter te bewerkstelligen is bij Dalto/ Human Network. Tenslotte ziet Witten het als een uitdaging om alles uit zichzelf te halen en vindt zij het interessant om bij een echte topclub te spelen.

Daltons klaar voor de titel

DRIEBERGEN  Na de spectaculaire zege van de Daltons op SVM (0-2) afgelopen zaterdag en de nuttige midweekse zege op degradant Lopik (0-2) rest er nog één duel. Op Koninginnedag, zaterdag 29 april, moet er thuis gewonnen worden van VVJ. Eemnes moet nog twee duels spelen, indien beide gewonnen worden zal een beslissingswedstrijd uitmaken welke ploeg zich kampioen van de derde klasse mag noemen.

Het was erop of erover tegen SVM. De fysiek sterke thuisploeg schuwt het duel geenszins, de Daltons moesten bikkelen. En gebikkeld werd er, het was aan de fantastische wedstrijdinstelling van het hele elftal te danken dat de zege terecht binnengesleept werd. De meeste duels werden gewonnen, SVM kwam er totaal niet aan te pas. Het was jammer dat Galmo de eerste helft een goede kans verzuimde af te maken, tot aan de rust bleef het 0-0.
De tweede helft wisten de Daltons middels twee penalty’s de zege veilig te stellen. Eerst werd Galmo gevloerd in de zestien, later werd een handsbal op de doellijn bestraft. Daarvoor hadden de Daltons al lang moeten scoren, maar onder andere een fantastisch schot van Khalota spatte op de lat uiteen. Dennis Kooi, veel scorend de laatste tijd, mocht beide penalty’s nemen en beiden werden feilloos binnen geschoten.
De ontlading was terecht groot bij de Daltons en de vele meegereisde fans, de Daltons moesten winnen en hebben dan ook een prestatie van formaat geleverd. Zaterdag zal iedereen met veel interesse de stand bij Desto -Eemnes volgen. De week erop kan hopelijk de kroon worden gezet op dit memorabele seizoen.
Opstelling Daltons: Jacobsen, E. Schenkels, Van Tuil, Wieringa, Visser, Larcoubi, Kooi (Boersma), P. Schenkels (Doornenbal), Broers, Khalota, Galmo

De Schaduwdaltons gingen strijdend ten onder tegen kampioen Argon. Midweeks was al goed gespeeld tegen Bunnik, de ploeg liet zien er alles aan te doen het rampzalige seizoen nog enigszins succesvol af te sluiten. Tegen kampioen Argon viel er weinig te halen,. maar de Schaduwdaltons hadden geluk dat de kampioen niet meer zo scherp was, logischerwijs geloofden zij het wel.

Na de 2-0 ruststand (een dekkingsfout en een blunder achterin) speelden de Schaduwdaltons een aardige tweede helft, een vrije trap van Fonteijne werd binnengekopt, uiteraard kwam Martijn iets te Laat om de bal met zijn hoofd te raken, het betekende een miraculeus doelpunt met de nek maar het maakte de pret er niet minder om. Later had zijn oudere broer Bastiaan geluk toen hij iets te Laat een speler van scoren af wilde houden, de scheidsrechter gaf echter geen penalty, hij bleek tevens coulant te zijn deze middag. Argon wist nog twee keer te scoren, de ploeg was dit jaar duidelijk de sterkste in deze klasse en mag het volgend jaar dan ook in de tweede klasse proberen.
De Schaduwdaltons hebben afgelopen dinsdag nog gespeeld tegen Altius, zaterdag wacht op eigen veld het slotakkoord van het seizoen. JSV komt dan op bezoek, om 11.30 wordt er afgetrapt.
Opstelling Schaduwdaltons: Sluis, Noordijk, Van der Lee, Van Daatselaar (B. te Laat), Schaap, Marek, Van der Mispel, Pijper, Fonteijne, Tarmidi (M. te Laat), Smit

Wethouder opent Nationale Loopdag

AMERONGEN  Wethouder Emmy van Wijngaarden gaf zaterdag bij Aart Stigter Sport en Gezondheidscentrum in Amerongen de aftrap voor de Nationale Loopdag die in het kader van de Nationale Sportweek werd gehouden. Zaterdagmorgen verzamelden zich veel lopers bij het sportcentrum waar de mogelijkheid bestond om aan een loopvorm deel te nemen.

vergroot foto

Het is bekend dat in Nederland het loopvirus om zich heen grijpt. Uit recent onderzoek van de KNAU (de atletiekunie) blijkt dat zo’n drie miljoen mensen in de nabije toekomst willen uitproberen of een looponderdeel ook voor hen de activiteit is om op een gezonde en sportieve wijze te bewegen.

265.000 euro voor herstel van unieke lanen op landgoed Zuylestein

LEERSUM  De provincie Utrecht heeft in samenwerking met de stichting Landgoed Zuylestein de opdracht gegeven om de lanen op het landgoed Zuylestein in Leersum te herstellen. De herstelkosten bedragen in totaal 265.000 euro die de provincie geheel voor haar rekening neemt. De uitvoering is onlangs gestart en zal in het voorjaar 2007 gereed zijn.

Door achterstallig onderhoud was het unieke lanenstelsel op het landgoed Zuylestein dringend toe aan herstel. Dit landgoed bezit een –voor ons land – een unieke 17de-eeuwse parkaanleg in de zogenaamde Hollandse Renaissance stijl, die gekenmerkt wordt door een geometrisch lanenstelsel.

Het besluit van de provincie om een financiële bijdrage te leveren heeft te maken met het nieuwe beleid voor erfgoed, beschreven in het Cultuurprogramma 2005-2008. Gekozen is voor uitvoeringsprojecten op de Utrechtse Heuvelrug, gericht op onder meer het herstel van cultuurhistorische waardevolle lanenstructuren. Ook wordt een groot gedeelte gefinancierd vanuit het project Stichtse Lustwarande. ‘De keuze voor een financiering bijdrage is vanzelfsprekend. Het park van Zuylestein is openbaar toegankelijk voor publiek en vormt samen met het Zuylesteinse Bosch, kasteel Amerongen en het Amerongsche Bosch een cultuurhistorische topper in het zuidelijk deel van de Heuvelrug’, aldus Jan van Bergen, gedeputeerde Cultuur.

Zo’n 900 nieuwe beuken en eiken worden langs de historische lanen geplant om het geometrisch patroon van de parkaanleg weer zichtbaar te maken. Bestaande laanbomen worden opgesnoeid en de paden krijgen een nieuw laagje zand ten behoeve van de wandelaar.
Later aangeplante sparren die de groeimogelijkheid van de nieuwe laanbomen in de weg staan, worden verwijderd. Ook zullen enkele oude beuken, die aan het einde van hun leven zijn, worden vervangen.

Het herstel van het park zal uit drie fases bestaan. De eerste fase betreft de straatzijde van het park en is onlangs voltooid. Als afronding van deze eerste fase en als opmaat voor de beide volgende fasen (2006-2007) zal gedeputeerde Jan van Bergen op 20 april een nieuwe boom planten en een informatiepaneel onthullen op Zuylestein.

College bezoekt Maarsbergen

MAARSBERGEN  Het college van b&w brengt op dinsdag 25 april een bezoek aan Maarsbergen. ’s Middags wordt een bezoek aan Landgoed Valkenheide gebracht. Aansluitend staat een ontmoeting met Maarsbergse organisaties op het programma. Organisaties die eerder deze maand tijdens het collegebezoek aan Maarn verhinderd waren, zijn ook van harte welkom in Maarsbergen. Inwoners van Maarsbergen zijn vanaf 19.00 uur welkom in Motel Maarsbergen om kennis te maken met het college.

Bestemmingsplan centrum Doorn goedgekeurd

DOORN  Gedeputeerde Staten van Utrecht keuren het bestemmingsplan van de gemeente Utrechtse Heuvelrug goed. Het plan vormt een belangrijke impuls voor de noodzakelijke vernieuwing van het centrum van Doorn. Het gaat hierbij om ontwikkelingen in de vorm van nieuwe woningbouw in relatie tot bedrijfsbeëindiging of –verplaatsing.

Heuvelrugnieuws van woensdag 19 april 2006

Veensteeg Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:50 uur      temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Prijsvraag 30km/uur in Amerongen

AMERONGEN  De werkgroep mobiliteit is op zoek naar mensen die willen meewerken aan het lopende project van de werkgroep dat onderdeel uitmaakt van de Lokale Agenda 21 van Amerongen. Dit jaar wordt de aandacht gericht op acties om weggebruikers in het dorp aan te moedigen zich aan de maximumsnelheid van 30 km/uur te houden. Gedacht wordt aan mooie of ludieke borden langs de drukke routes in het dorp. De werkgroep wil dit mogelijk maken door een prijsvraag te organiseren. De concrete invulling hiervan volgt nog en daar zijn mensen voor nodig. De werkgroep bestaat op dit moment uit twee mensen; aanvulling is dringend gewenst.
Hebt u zin om mee te doen of heeft u ideeën, dan bent u van harte welkom.
Richt uw reactie aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug ter attentie van Fred van Moosel, Postbus 200, 3940 AE Doorn.

Internationaal kunstenfestival

DRIEBERGEN  Landgoed De Horst in Driebergen is van donderdag 8 juni tot en met zondag 11 juni ontmoetingsplek voor een nieuwe generatie Europese theatermakers en kunstenaars. In een omgeving van 23 hectaren groen ontmoeten zij elkaar en het publiek, wisselen ideeën uit en presenteren zich in een tentoonstelling, met voorstellingen, performances en multimedia presentaties.

Theater/performance/live art
Geen alledaagse voorstellingen maar bijzondere, multidisciplinaire producties op het breukvlak van theater, performance, film en live-art. Het Hongaarse gezelschap Artus neemt je mee in het Don Quichote Mausoleum, een expositie, concert, theatervoorstelling en dansperformance tegelijkertijd. Het Gob Squad Arts Collective voert je door de straten van Berlijn, terwijl Reckless Sleepers je uitnodigt voor een ‘last supper’. Het Italiaanse gezelschap Tri-Boo was in 2005 een van de publieksfavorieten tijdens het festival Explosive! in het Duitse Bremen. De andere hit van het festival was Die Jungen Leute van de Utrechtse regisseur Jeroen Kriek. Tijdens Nieuwe Grond zijn van Jeroen Kriek twee voorstellingen uit de serie The Young Ones te zien: Die Jungen Leute, over een tragi-komische botsing van culturen en Van de Frisse, waarin de culturele identiteit van Nederland bezien wordt door de ogen van een buitenlander. Theatermaakster Lotte van den Berg, laat op Nieuwe Grond een voorproefje van haar nieuwste voorstelling zien die ze maakt met studenten van de Amsterdamse mimeopleiding.

Beeldende kunst
Het letterlijke rustpunt in het festival vormt de tentoonstelling die plaatsvindt in verschillende kamers van de prachtige villa op het landgoed. Geïnspireerd door de klassieker 4’33″ van John Cage reflecteren acht kunstenaars op het bestaan of nut van ‘stilte’. Zoals kleur niet bestaat zonder licht, zo lijkt stilte niet te bestaan zonder haar tegenhanger geluid of beweging. De kunstwerken tonen diverse aspecten van het begrip ‘stilte’. Te zien zijn werken van onder andere Alicia Framis (Spanje), Roman Ondák (Slowakije), Iepe B. T. Rubingh (Nederland) en Sachiko Abe (Japan).

Lezingen en workshops
In de lezingen kijken George Lawson, Rick van der Ploeg en Hedy D’Ancona met een kritisch realistische blik naar de maatschappelijke, politieke en economische rol van kunst.
Onderscheidend onderdeel van het festival is een intensief workshopprogramma met workshops door de aanwezige regisseurs: Gábor Goda (Artus), Mole Wetherell (Reckless Sleepers), Tri-boo, Lotte van den Berg en Jeroen Kriek.
Nieuwe Grond is een initiatief van Vrede van Utrecht. Artistiek leider van festival Nieuwe Grond is Jeffrey Meulman. De toegang tot het terrein en de beeldende kunst expositie is gratis. Toegang lezingen en voorstellingen € 10/ € 8 met korting.

Meldlijn gehandicaptenzorg snel open

DRIEBERGEN  RTV Utrecht meldt dat staatssecretaris Ross van Volksgezondheid wil dat de meldlijn voor de gehandicaptenzorg zo snel mogelijk wordt opengesteld. Dat zegt ze in antwoord op vragen van de landelijke D66-fractie over het Tepeklooster in Driebergen.
De zorginstelling kwam onlangs in opspraak omdat de kwaliteit van de zorg die wordt geleverd onder de maat is en niet in verhouding staat tot het budget. D66 is er niet gerust op dat dit een incident is en wil daarom dat er snel een meldpunt komt voor klachten over zorginstellingen.

Oorlogskind in de provincie Utrecht

AMERSFOORT  Oorlogskind. Zo heet de tentoonstelling die langs alle provincies reist. Deze tentoonstelling die over kinderen in de oorlog gaat, zal vanaf 27 april 2006 tot en met 28 mei 2006 in het Armando Museum in Amersfoort te bezichtigen zijn.

De tentoonstelling laat twaalf portretten zien van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog kind waren. U ziet en hoort de belevenissen van deze ‘oorlogskinderen’. Kinderen die als volwassenen hun ervaringen met zich meedragen en verwerken in datgene dat zij doen of uitdragen, zoals de kunstenaar Armando en de politicus Ed van Thijn.

Naast de twaalf portretten uit de Tweede Wereldoorlog zijn er ook twee portretten van hedendaagse kinderen uit Cambodja en Tsjetsjenië: Nohm en Zamira. Zij vestigen de aandacht op het feit dat er nu nog steeds oorlogskinderen zijn, die hulp nodig hebben.

Aan de tentoonstelling is een regionaal component toegevoegd over de provincie Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog met een aantal korte historische feiten. Onder andere over Kamp Amersfoort, de bloedige overgave van Veenendaal en de stad Utrecht tijdens de oorlog.

De tentoonstelling Oorlogskind is met financiële steun van de provincie gemaakt door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). De combinatie van historisch materiaal en recente interviews met de twaalf oorlogskinderen geeft een goed beeld van wat het betekent kind te zijn in een oorlog en is heel geschikt om kinderen te laten leren van herinneringen van andere kinderen die oorlog meegemaakt hebben.

De officiële opening zal donderdag 27 april 2006 om 14.00 uur plaatsvinden door de commissaris van de Koningin, mr. B. Staal. Daarna is de tentoonstelling voor het publiek toegankelijk.

Openingstijden Armandomuseum: Dinsdag t/m vrijdag 11-17 uur
Zaterdag/Zondag/Feestdagen 12-17 uur
Adres: Langegracht 36 in Amersfoort

Heuvelrugnieuws van donderdag 20 april 2006

Laan van Blommerweert Driebergen: vanaf Weidestraat richting Bosstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 10.55 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

CBWH start met drie projectgroepen

HEUVELRUG  De Stichting Centraal Bouwen en Wonen Heuvelrug (CBWH) start met drie eerste projectengroepen. Deze groepen van gelijkgestemden zullen gezamenlijk vorm gaan geven aan een nieuwe woonsituatie binnen de Utrechtse Heuvelrug.

Vanaf eind april zullen drie groepen; een groep senioren, een groep starters en doorstromers en een brede groep (met alle leeftijden), de eerste woonprojecten gaan vormgeven. Dit betekent dat de groepen aan het begin staan van een belangrijk proces. Groepen komen elke drie tot vier weken bij elkaar op een locatie binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deelnemers aan de projectgroep zullen elkaar eerst leren kennen, waarbij zij hun eigen gewenste woonsituatie in kaart brengen en vervolgens kijken hoe deze past bij de wensen van de overige projectleden. De financiële haalbaarheid wordt berekend, mogelijke locaties worden onderzocht, er worden gesprekken aangegaan met betrokken partijen en als dit voorspoedig verloopt kan de groep besluiten tot realisatie van hun eigen woonvorm. Dit hele proces wordt er door gekenmerkt dat de toekomstige bewoners zelf de regie in handen houden. Alleen wanneer nodig, huren zij professionals in zoals een architect of een groepsbegeleider. Vanuit CBWH wordt aan de basis van dit proces begeleiding gegeven, wordt informatiemateriaal aangereikt en er zijn door de stichting een aantal belangrijke contacten gelegd. CBWH is het knooppunt voor mensen die samen met anderen een nieuwe manier van wonen willen realiseren.

Wie deel wil nemen aan één van deze projectgroepen kan zich inschrijven als belangstellende bij de stichting (kosten: € 25,00 voor het eerste jaar en € 15,00 voor elk volgend jaar). Wanneer mensen al een groep vormen, kunnen zij zich ook als groep of vereniging inschrijven (kosten € 75,00 voor het eerste jaar en € 50,00 voor elk volgend jaar onafhankelijk van het aantal leden). Wanneer u zich opgeeft voor een bepaalde groep kan ten alle tijden ook nog besluiten om aansluiting te zoeken bij een andere groep binnen de stichting.

CBWH is in oktober 2005 opgericht met als voornaamste doel het centraal bouwen en wonen op de Utrechtse Heuvelrug te stimuleren en initiatiefgroepen voor bijzondere woonprojecten te ondersteunen.

Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot:
Harm Jan Korthals Altes, voorzitter CBWH
President Kennedylaan 10
3971 KP Driebergen-Rijsenburg
tel. (0343) 521992

Pink Panther rugbyers geselecteerd voor nationale teams

DRIEBERGEN Op woensdag 19 april hebben de bondscoaches van de Nederlandse Rugby Bond de selectie bekend gemaakt voor het Nationale Sevens Team. Sevens is een variant op het normale rugby wat gespeeld wordt met 15 tegen 15 spelers. In dit geval 7 tegen 7 gedurende twee keer zeven minuten. En dat op een heel veld van 100 bij 70 meter.

Van Rugby Club The Pink Panthers waren er in de voorselectie drie spelers die mee trainende inde laatste drie weken. Jeffrey Nuijten werd uiteindelijk geselecteerd. Jeffrey, uit Amerongen heeft al een aardige status als het om nationale teams gaat. Als jeugdspeler werd hij ook al diverse keren geselecteerd en heeft hij zelfs een waar Wereld Kampioenschap voor teams onder 19 mee gemaakt. Dat was in 2002, toen samen met twee maatjes Bart van Rooijen en Pieter Smit. Nu nog beide lid van The Pink Panthers.

Dit komende voorjaar speelt Jeffrey met het Nationale team toernooien in Kroatië (Split) op 28 en 29 mei en in Frankrijk (Lunel) op 3 en 4 juni. Bij positief resultaat de einde ronde voor het EK op 16 en 17 juni in Rusland (Moskou)

Tot die tijd heeft Jeffrey het druk met twee maal per week te trainen met dat Nationale team, Jeffrey is ook nog in training bij The Pink Panthers dit om op 6 mei de finale van de Nationale Beker competitie te kunnen spelen. En als klapper ook in het Pink Panthers Sevens team wat op 14 mei een gooi gaat doen voor dat Nationale kampioenschap Sevens.

De speelster van The Pink Panthers is Mirjam Steenbeek die met net Nationale Dames Rugby Team vertrokken is op 20 april naar Traviso Italië om daar mee te doen met het EK voor dames teams. Mirjam is al jaren vaste speelster van het Nationale team. Is zelfs al enige meisje ooit geselecteerd geweest voor het Nationale team onder 15.
(vergroot foto / enlarge photo)

Geen appartementen op hoek Tuilland

DOORN  Weekblad De Kaap opent deze week met het artikel dat de bouw van elf appartementen met parkeerkelder op de hoek van de Dorpsstraat en Tuilland in Doorn niet door gaat. De rechtbank in Utrecht heeft op 10 april het besluit om vrijstelling te verlenen voor de bouw van de appartementen vernietigd. De gemeente moet binnen tien weken opnieuw een beslissing nemen over het door het echtpaar Beelaerts van Blokland bij de gemeente ingediende bezwaar tegen de bouw van de appartementen.

Commotie om zwembadbrief

DRIEBERGEN Een brief van het bestuur van het Driebergse zwembad De Zwoer aan het college van b&w heeft tot grote commotie geleid bij de raadsleden. Aldus een artikel van Jan de Beer in De Kaap. “Het bestuur meldt in de brief dat men het ‘strikt noodzakelijk acht’ dat vóór 15 mei een extra raadsvergadering wordt belegd om de ‘benodigde’ extra bijdrage van zeven ton aan het zwembad beschikbaar te stellen.
Over dit bedrag is vorig jaar door de toenmalige gemeente Driebergen reeds een besluit genomen, maar het geld mocht toen vanwege de herindelingsprocedure en het preventief toezicht van de provincie niet worden uitgekeerd. In de begroting 2006 van Utrechtse Heuvelrug is dit bedrag opgenomen, maar het zwembadbestuur vreest dat het niet tijdig beschikbaar zal worden gesteld.”

’Nieuwbouw verkracht de buurt’

DRIEBERGEN  Het AD/UN bericht dat bewoners aan de Dennenhort/Schotellaan in Driebergen het niet eens zijn met de nieuwbouwplannen in die buurt. Basisschool De Kring wordt daar omgebouwd tot wijkschool.
Het AD/UN vervolgt met: “De school wordt een brede onderwijsinstelling met kinderopvang, gymzaal en sociale werkplaats. Op het schoolgebouw worden tien appartementen gerealiseerd. Daarnaast komen twintig starterswoningen te staan.
Bewoner Gerard Defourny: ,,We hebben absoluut geen bezwaar tegen vernieuwing van de school. Maar de woningbouw zien we niet zitten.’’ Volgens buurtbewoners zouden de huizen veel te dicht op elkaar komen te staan. Bovendien zou er een tekort aan parkeerplekken ontstaan.
Bewoners hebben daarom bezwaarschriften tegen de plannen ingediend bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De wijk wordt te vol, vinden omwonenden. Bewoner Keur: ,,Soms denk ik: de buurt wordt gewoon verkrachtdoor al die nieuwbouw!’’
Defourny raadt aan de nieuwbouw een paar meter op te schuiven. Maar volgens de gemeente moeten dan monumentale eiken gekapt worden.
De commissie Bezwaarschriften buigt zich over de kwestie en brengt binnenkort advies uit aan het college van burgemeester en wethouders.


Het zoveelste voorbeeld van individuele burgers die hun eigen belang laten prevaleren boven een gemeenschapsbelang. De tegenstanders van een gemeentelijk plan komen altijd met het argumenten als een ‘verhoogde parkeerdruk’, ‘past niet in de structuur van de buurt’, ‘groen wordt opgeofferd’, enz. Het echte argument is natuurlijk: ‘Ik ben bang dat mijn woning minder waard wordt’. Maar dat zeg je natuurlijk niet hardop. Liever schijnargumenten gebruiken naar gemeentelijke commissies. De betreffende klagers komen overigens uit dezelfde buurt als de klagers tegen de komst van een moskee. De klagers tegen die komst van de moskee gebruikten dezelfde argumenten, maar vermeden angstvallig het argument dat ze tegen een moskee, cq. de islam waren en ze vermeden natuurlijk ook het belangrijkste argument van waardedaling van hun onroerend goed.
Ik wens de commissie bezwaarschriften alle wijsheid toe, maar ik hoop dat ze het gemeenschapsbelang laten prevaleren boven, in mijn visie, egocentrische belangen.
Kirsten Kazimir, 20 april 2006, 17:59

Beste Kirsten,
Wat een lef om dit te schrijven, volgens mij heb je namelijk groot gelijk. Ik heb de indruk dat je de eerste bent die zoiets hardop durft te roepen. Voorts dient bewoner Keur het woord ‘verkrachten’ in de juiste context te gebruiken; er is een keur aan wat nettere bewoordingen voor wat hij bedoelt te zeggen. Overigens heeft hij ongelijk.
Hans Hermans, 21 april 2006, 0:19

Beste Hans,
Ik vind helemaal niet dat ik lef heb. Ik schrijf gewoon op wat ik vind van een bepaald onderwerp. Maar het zonder scrupules opschrijven wordt misschien ook wel ingegeven door het feit dat ik niet in Driebergen woon en daar zelfs nooit gewoond heb. Sinds ik getrouwd ben met mijn huidige echtgenoot (civil engineer bij Shell) woon ik op steeds andere plekken op deze aardse kloot. Toen ik afgelopen december wegens het overlijden van een tante van mij in Nederland was, maakte een neef er mij op attent dat hij een website over Driebergen had. En naar die website kijk ik tegenwoordig elke dag. Vandaar mijn reactie. Ik woon op dit moment in Boden (Sverige) en daar is op dit moment een discussie aan de gang of er wel of niet subsidie gegeven moet worden voor een toezichthouder bij een kinderspeelplaats. Daarbij gaat het niet om het subsidiebedrag, maar gaat het om of die subsidie ook naar een buitenlander mag gaan.
Kirsten Kazimir, 21 april 2006, 23:12

Barricade Vinkenbuurtweg

MAARN Enkele bewoners van de Vinkenbuurtweg in Maarn hebben een barricade opgeworpen voor de ingang aan de Vinkenbuurtweg die toegang geeft tot camping Laag Kanje en Noord West Kanje. Zo begint een artikel in Weekblad De Kaap, dat vervolgt met: “Ze hebben schoon genoeg van stilstaande auto’s voor hun deur en op hun oprit. ,,Probleem is niet de campinggasten zelf, maar de bezoekers. Zij hebben geen pasje en moeten die eerst halen voordat ze het terrein op kunnen.”

Heuvelrugnieuws van vrijdag 21 april 2006

Van Oosthuyselaan Driebergen: richting Diederichslaan vanaf nummer 41
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

‘Krelis na gedane arbeid’ ziet het levenslicht

LEERSUM  In het winkelcentrum van Leersum is het bronzen beeld ‘Krelis na gedane arbeid’ onthuld. De voormalig wethouder van Leersum, Wim Hartemink, en beeldhouwer José Geelhoed verrichtten donderdagmiddag de handeling waarna het 123 centimeter hoge beeldje voor iedereen zichtbaar werd.

vergroot foto

‘Krelis’ staat voor de landarbeider die na een dag van hard werken huiswaarts keert.
Hij kijkt uit over de weilanden zoals deze vroeger in Leersum aanwezig waren.
Een leuk detail is dat ‘Krelis’ ook de naam was van de schaapsherder die zo’n vijfendertig jaar geleden in Leersum actief was

Heidestein in finale ‘Mooiste plek’

DRIEBERGEN  Landgoed Heidestein gaat met overgrote meerderheid van stemmen door naar de finale van de ‘De mooiste plek van Nederland’. Vanochtend werden in het programma Plein Publiek van de NCRV de 3 finalisten bekend gemaakt. Behalve Heidestein, een afwisselend landschap van heide, bos en stuifzand bij Driebergen, gaat ook het Drentse Reebruggen door. Derde finalist is de Flevoboulevard.
Op 13 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.

Handtekeningactie voor skatebaan in Maarn

MAARN De skatebaan in Maarn bevindt zich in een slechte onderhoudsstaat. Gelegen aan de Schapendrift staat de skatebaan onder water als het heeft geregend. De skaters vegen het water weg, maar voordat de baan weer echt veilig voor het gebruik is duurt het meestal wel een paar uur.

vergroot foto

Daarnaast is de skatebaan gevaarlijk omdat de glasvezelplaat loslaat.
Skatende jongeren uit Maarn spraken donderdag hun bezorgdheid over de skatebaan uit tegenover wethouder Van Wijngaarden. Om hun woorden kracht bij te zetten hadden de Maarnse jongeren zo’n vierhonderd handtekening ingezameld.
Wethouder Van Wijngaarden zegde in het gesprek met de Maarnse jeugd toe dat er op korte termijn naar de skatebaan wordt gekeken. Indien mogelijk worden er maatregelen getroffen om het skaten voor de Maarnse jeugd veiliger te maken.

Opleverdatum “De Binder” bekend

LEERSUM  De definitieve opleverdatum van Sport- en Cultuurcentrum “De Binder” is vastgesteld op 30 maart 2007. Medio augustus 2006 wordt het hoogste punt, zijnde het dak van de bibliotheek, bereikt.
Na de officiële oplevering op 30 maart 2007 moet alleen het straatwerk nog worden aangelegd. Dit gebeurt door de opdrachtgever zelf. Op genoemde datum overhandigt de aannemer de sleutels aan de zes hoofdgebruikers. Dit zijn VOF Koudijs-v.d. Kruk (exploitant), de Openbare Bibliotheek, Kinderdagverblijf “De Harlekijn”, Peuterspeelzaal “De Speeldoos”, de St. Welzijn Ouderen Leersum (SWOL) en het Jongerenwerk. Vanaf dat moment gaan de hoofdgebruikers hun ruimten inrichten. De diverse ruimten worden gefaseerd in gebruik genomen. Naar verwachting neemt VOF Koudijs-v.d. Kruk als eerste, op 17 april 2007, zijn ruimte in gebruik.
Woensdag 19 april zijn alle gebruikers tijdens een informatieavond op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen. Zij worden tot aan de oplevering periodiek over de gang van zaken geïnformeerd.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 22 april 2006

Jagerspad Driebergen: nieuwe Valkenheuvelschool
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.15 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeenten pakken spijbelaars aan

HEUVELRUG  RTV Utrecht meldt dat vijf gemeenten in het zuidoosten van de provincie Utrecht gezamenlijk de strijd aan binden tegen spijbelaars. Burgemeesters van Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Veenendaal hebben hun handtekening gezet onder een serie afspraken. Ook het Openbaar Ministerie, Bureau Jeugdzorg, de Raad voor Kinderbescherming en Bureau Halt doen mee.
Nieuw is dat, als een leerling geregeld niet op school verschijnt, Bureau Halt wordt ingeschakeld voor een alternatieve straf.

World Earth Day

DRIEBERGEN  Vandaag is het World Earthday. Groenlinks afdeling Heuvelrug voerde daar vandaag actie voor in Leersum, Doorn en Driebergen. In Driebergen werd de stand op de Traaij ondermeer bemensd door de fractievoorzitter van GroenLinks Wilma Hielema (rechts op de foto).

vergroot foto

Heuvelrugnieuws van zondag 23 april 2006

Schippersdreef Driebergen: thv Vossenkamp
foto: © Robert Zwart
tijd: 7.15 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Nieuwe fotostudio

DRIEBERGEN  Deze week is de Driebergse fotograaf Robert Zwart (Photastique.nl) gestart met een fotostudio op landgoed Beukenrode aan de Hoofdstraat tussen Driebergen en Doorn. Zwart fotografeert in opdracht van bedrijven en particulieren en is één van de fotografen die regelmatig werk aanlevert voor Heuvelrugnieuws.nl.

vergroot foto

Recent werk kunt u bekijken op http://photastique.fotopic.net . Voor particulieren die zich voor 1 mei opgeven, geldt een korting van 50% op een studiosessie. Meer informatie kunt u opvragen via  info@photastique.nl  . Rechts op de foto ziet u een gele fiets: het voertuig waarop deze fotograaf zich meestal beweegt.

Jan Koudijs en zijn opvolger

DRIEBERGEN Groenlinkser Jan Koudijs (rechts op de foto) was gisteren op de Traaij aanwezig in het kader van de Good Earth Day actie. Koudijs wordt begin mei in Houten benoemd als wethouder. Hij zal in de raad van Utrechtse Heuvelrug opgevolgd worden door Hans Waaldijk (links op de foto).

vergroot foto

Heuvelrugnieuws van maandag 24 april 2006

Oranjelaan Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.35 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Schaduwdaltons: Een ongerieflijk seizoen

DRIEBERGEN  Nog twee duels restten de Schaduwdaltons: vorige week dinsdag werd er gespeeld tegen Altius en afgelopen zaterdag kwam JSV op bezoek. Het dramatische seizoen in stijl afsluiten zou betekenen dat er twee keer verloren moest worden, de technische staf had er daarom voor gekozen om het seizoen niet in stijl af te sluiten. Hetgeen gebeurde. Het totaal aantal behaalde punten werd (bijna) in een week overtroffen, twee mooie zeges gaven voldoening en met een achtste plek is het seizoen 2005 / 2006 afgesloten.

Het jonge Altius werd ternauwernood van een gelijkspel afgehouden, uiteindelijk bleken een benutte penalty van Fonteijne en een slimme goal van Geerding genoeg voor de zege. Afgelopen zaterdag was dan het moment waar eerlijkheidshalve wel eens naar uitgekeken was: de laatste wedstrijd van het seizoen. Een seizoen vol nederlagen is, behalve zeer onprettig, ook nog eens zeer vermoeiend.

Technisch directeur, elftalleider, levensfilosoof en whiskykenner W.F. de Kruyf jr. begon de wedstrijdbespreking met de inmiddels traditionele overhandiging van de seizoensbokaal. Beroemd is de trofee die werd geschonken na een behaald kampioenschap, vorig jaar hadden de Schaduwdaltons recht op de beker voor het “Seizoen der Gelijke Spelen”, wat zou de bokaal dit jaar brengen?

Treffender dan “Een ongerieflijk seizoen, Dalto 2” zou Gerard Reve het niet hebben kunnen verwoorden, een mooi gebaar van de elftalleider die niet alleen in goede tijden maar ook in de slechte tijden acte de presence gaf.

De spelers wilden dit gebaar dan ook belonen, tegen JSV zou dat mogelijk moeten zijn. Die ploeg kan namelijk erg slecht verdedigen, maar het feit dat ze wel goed kunnen aanvallen maakte de klus er niet makkelijker op. Immers: gezien de productiviteit dit seizoen kunnen de Schaduwdaltons niet zo goed aanvallen, gezien het aantal tegentreffers dat de ploeg moest incasseren bieden de Schaduwdaltons nou ook niet bepaald die meedogenloosheid waarnaar Van Basten op zoek is (wat kunnen ze eigenlijk wel… hoor ik u denken. Ze kunnen goed met elkaar opschieten, ook een kwaliteit). Al met al beloofde het interessant te worden, helemaal toen na 1 minuut de 0-1 al in het mandje lag. De Schaduwdaltons waren, zoals reeds vermeld, geenszins van plan het seizoen in stijl af te sluiten, maar de laatste wedstrijd van het seizoen werd in ieder geval in stijl begonnen!

Niet lang daarna kopte Fonteijne de 1-1 binnen, daar waar de nimmer van cynisme gespeende Schaap al een totaal mislukte omhaal voor ogen had, verbaasde Fonteijne vriend en vijand door uit het niets a la John Bosman de bal binnen te knikken. Niet lang daarna werd het zelfs 2-1, een mooie pass van Marik werd door Doornenbal verlengd, de niet spelende maar wel scorende Geerding rondde bekwaam af. De Schaduwdaltons wisten zich geen raad met deze luxe, tijd voor een aantal blunders dus! Zodoende werd het 2-3 voor de gasten, daarbij moet worden aangetekend dat de Schaduwdaltons enkele 100% kansen vakkundig om zeep hielpen. Zo miste Doornenbal een grote kans, even als de niet spelende maar wel missende Van der Mispel, en ook Fonteijne wist vakkundig enkele ballen richting A12 te trappen.

De goed leidende scheidsrechter (kaal, pet en bril) vergezelde ons in de kleedkamer waar elftalleider De Kruyf meldde dat het ronduit genieten was. Volop kansen, de tweede helft moest de afronding beter en dan zou er gewonnen worden! Fijn was het dan ook, dat direct na de aftrap de bal op de stip ging, Fonteijne kon zijn achtste van het seizoen maken, echter voor het eerst sinds enkele seizoenen miste hij: het bleef 2-3. Maar tegen de storm van de Schaduwdaltons was niets te beginnen, de bloedvorm van deze middag moest wel worden omgezet in doelpunten. En toen Doornenbal eenmaal de gelijkmaker had gemaakt was er dan ook geen houden meer aan. Van der Mispel scoorde de 4-3, Gouden Haan Wieringa kopte de 5-3 tegen de touwen, Geerding tikte de 6-3 binnen en Fonteijne scoorde de 7-3. Het was het slotakkoord van een bizar seizoen.

“Voortaan staan jullie met z’n twaalven” op het veld, was een veel gehoorde zin nadat ons in december vorig jaar op brute wijze een medespeler werd ontnomen. De vele steunbetuigingen deden ons goed, voor Raimond wilden we er dan ook alles aan doen om dit seizoen tot een goed einde te brengen. Het mocht niet zo zijn, de winnaarsmentaliteit die Raimond zo kenmerkte werd node gemist, de overige spelers hebben er alles aan gedaan maar kwamen simpelweg kwaliteit tekort om dit seizoen veel wedstrijden te winnen. Wel hebben zij elke week hun best gedaan, werden de trainingen bezocht en hebben zij er met z’n allen aan gewerkt dit seizoen tot een goed einde te brengen. Dat dit bizarre seizoen dan met een 7-3 zege wordt afgesloten is geen toeval.

7 + 3 = 10. Het laatst gedragen rugnummer van Raimond.

Opdat we niet vergeten.

Opstelling Schaduwdaltons: Sluis, Noordijk, Van der Lee, Van Daatselaar (Tarmidi), Schaap (Pijper), Marik (Veenhof), Van der Mispel, Wieringa, Fonteijne (Doornenbal), Geerding

Ambulances steeds meer op tijd in de provincie Utrecht

UTRECHT  95,2% van de ambulances in de provincie Utrecht waren in 2005 binnen 15 minuten op de plek van een spoedeisende of levensbedreigende calamiteit. En dat is 10% beter dan de aanrijtijden in 2004. Ook landelijk gezien doet Utrecht het erg goed. Gemiddeld komen de ambulances in 11% van gevallen later dan binnen 15 minuten en in Utrecht dus in 4,8%.

“Een fantastisch resultaat waarmee ik de RAVU graag wil complimenteren. De RAVU doet het uiteindelijk toch maar. Zij hebben ervoor gezorgd dat de extra ambulances, de ambulancemotoren en de solo-ambulances op de juiste manier zijn ingezet. En samen hebben we de knelpunten goed in beeld gebracht en daar actie op ondernomen”, aldus gedeputeerde Kamp.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 25 april 2006

Hogesteeg 25-27 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 8.45 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Kampioenswedstrijd Daltons

DRIEBERGEN  Wees er vroeg bij, op Koninginnedag 2006. Pak ’s ochtends die biertjes in het dorp, struin de rommelmarkt af op zoek naar de ene LP, geniet van de gezelligheid, maar houd de middag vrij! Om 14.30 trappen de Daltons af op Sportpark De Woerd. Bij winst op VVJ en puntverlies van Eemnes zijn de Daltons kampioen. Mis het niet, de Daltons hebben uw steun hard nodig! Van de zesde naar de tweede klasse in 10 jaar tijd, deze unieke prestatie mag niet onopgemerkt blijven!
Zaterdag 29 april 2006: Dalto – VVJ. Aftrap 14.30.

Kadastrale atlas Amerongen verschenen

AMERONGEN  In 1832 telde Amerongen 1.025 inwoners. Zij woonden in huizen die voor de belastingen waren ingedeeld in 22 klassen met belastbare sommen tussen 3 en 810 gulden. 100 ha land werd gebruikt voor tabaksteelt, een zeer belangrijke bron van inkomsten. Vóór de Tweede Wereldoorlog stonden er nog zeventig tabaksschuren. Met een derde van de totale oppervlakte van de gemeente was George Godard Henry van Reede 8ste graaf van Athlone de grootste landeigenaar. De overige 2.000 ha waren verdeeld over 203 eigenaren. Zijn geslacht bewoonde al sinds 1557 het kasteel Amerongen. De hoofdverbinding tussen Utrecht en Arnhem liep door het dorp en tevens was er een druk beklant veer over de Lek. Aan herbergen was er dus geen gebrek.

Deze en nog veel meer informatie is te vinden in de nieuwe atlas Amerongen in 1832. Grondgebruik en eigendom, waarvan het eerste exemplaar op donderdag 27 april 2006 ’s middags om 16.00 uur in het Koetshuis van kasteel Amerongen wordt aangeboden aan R. Pamboer, loco-burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het is het twaalfde deel in de reeks Kadastrale atlas provincie Utrecht, onder eindredactie van drs. D.J. Wijmer. Ieder deel in deze reeks bevat per gemeente een gedigitaliseerde bewerking van de oudste serie gedetailleerde kaarten (de zogenoemde minuutplans) die het Kadaster in de jaren voorafgaande aan 1832 vervaardigde. Hierop zijn alle percelen, huizen en andere gebouwen, wateren en wegen ingetekend. Ook de bijbehorende Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels zijn met behulp van een computerprogramma in deze uitgaven opgenomen. Per perceel zijn in deze tafels onder andere vermeld: naam van de eigenaar, beroep, woonplaats, soort van eigendom (huis, molen, weiland e.d.), oppervlakte, belastingklasse en belastbare som. Alfabetische registers op de eigenaren en op hun beroepen zijn toegevoegd. Historische inleidingen over het ontstaan en de werkwijze van het Kadaster en het gebruik van kadastrale bronnen en over de wording van de gemeente tot 1832 completeren het geheel.

Deze oudste kadastrale kaarten van Amerongen geven een beeld van de tijd voorafgaande aan de grote ruimtelijke veranderingen ten gevolge van de bouw van nieuwe woonwijken, industrialisatie en de aanleg van wegen, spoorlijnen en waterwegen. Amerongen maakt sinds 1 januari 2006 deel uit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Het ligt in de bedoeling dat uiteindelijk de gehele provincie Utrecht anno 1832 gedigitaliseerd beschikbaar komt en dat van alle gemeenten in de provincie Utrecht atlassen verschijnen. De Utrechtse reeks is een uitgave van de Stichting kadastrale atlas provincie Utrecht in samenwerking met lokale historische verenigingen en archiefdiensten. Het Utrechts Archief, de Stichting Stichtse Geschiedenis, het Kadaster, de Provinciale Archiefinspectie en de SPOU zijn in de werkgroep vertegenwoordigd. De kaarten zijn bewerkt door de kartograaf ir. P.G.M. Mekenkamp.

Het deel over de gemeente Amerongen, met een historisch overzicht van W. Eimers, E. van Geijtenbeek, H. van het Loo en P. Tuik, en met als extraatje het complete bevolkingsregister van 1830, wordt uitgegeven samen met de Heemkundige Stichting Amerongen. De prijs van dit deel met een omvang van 134 bladzijden, voorzien van illustraties, en 16 losse kaarten bedraagt € 22,50. Deze prijs kan laag worden gehouden dankzij de financiële steun van overheden en het bedrijfsleven.

Verkrijgbaar bij:
Fixet Klusmarkt Kleton, Overstraat 52, 3958 BV Amerongen
Tabaksmuseum, Burg. Jhr. H. van den Boschstraat 46, 3958 CD Amerongen
Het Utrechts Archief .

Politie zoekt getuigen van overval

DRIEBERGEN  Een vrouw is maandagmorgen overvallen toen zij aan het werk was in de kantine van een voetbalvereniging aan De Woerd. De politie kreeg omstreeks 11.05 uur de melding dat de vrouw was overvallen door een onbekende man. De man bedreigde haar met een wapen en wilde geld hebben. De man vluchtte vervolgens het gebouw weer uit en vervolgde zijn weg in onbekende richting.

De politie zoekt een specifieke getuige die de overvaller mogelijk in de omgeving gezien kan hebben. Het betreft een vrouw van 30 – 40 jaar oud, met half lang donkerblond haar en zij passeerde vlak voor de overval lopend de kantine van de voetbalvereniging. Ze kwam uit de richting van de sporthal Hoenderdal. Deze vrouw, maar ook andere getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug, via tel: 0900-8844.

Visie Stichtse Lustwarande

HEUVELRUG  GS hebben de visie op het Agenda 2010-project Stichtse Lustwarande vastgesteld. Het langgerekte gebied tussen de Bilt en Rhenen, is vooral bekend vanwege het grote aantal landgoederen en buitenplaatsen. In deze lange termijn visie (25 jaar) is het gewenste toekomstbeeld voor het gebied uitgewerkt, als handreiking aan al diegenen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe (bouw)plannen in het gebied.

In de visie worden de specifieke ruimtelijke kwaliteitsaspecten van de Stichtse Lustwarande benoemd en nader toegelicht. De visie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gebiedspartners in het project. Uitgangspunt bij het hanteren van de visie is ‘behoud door ontwikkeling’. De filosofie hierbij is dat de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van de Stichtse Lustwarande vooral te vinden zijn in de manier waarop het gebied ontwikkeld is (door de eeuwen heen). Vanuit deze optiek is het dan ook goed mogelijk om nieuwe elementen in het gebied toe te voegen, mits er bij de ontwikkeling daarvan rekening gehouden wordt met de ‘Stichtse’ inrichtingsprincipes, zoals verwoord in de visie. Uiteraard geeft de visie ook richting aan restauratie- en herstelprojecten.

Tennisresultaten Risenborgh

DRIEBERGEN Het derde weekend van de voorjaarstenniscompetitie is voor het merendeel van de teams van T.V. Risenborgh voorspoedig verlopen. Dat kon helaas niet gezegd worden van het gemengde seniorenteam op de zondag dat de derde opeenvolgende nederlaag leed (8-0 tegen ALTB). Het eerste gemengde team op de zaterdag boekte een knappe 4-1 overwinning bij Vechtlust terwijl het tweede gemengde team met dezelfde cijfers verloor van Flehite. De gemengde 35+ teams wonnen beiden. Het eerste team was met 3-2 te sterk voor koploper Montfoort en het tweede team won met 5-0 van Lockhorst. Het eerste herenteam op de zondag deelde de punten met Leimuiden (3-3) waardoor beide teams de koppositie nu delen. Het derde en vierde herenteam wonnen beiden met 4-2 van respectievelijk Leusden en Kampong. Het eerste herenteam op de zaterdag verloor kansloos van Bosch en Duin met 5-1. Het tweede herenteam deed betere zaken: door een 4-2 overwinning op de Doelen werd de koppositie van Odijk overgenomen. Het 35+ herenteam won de uitwedstrijd tegen Aurora met 4-2 waardoor het inmiddels naar de tweede plaats is opgerukt. Het damesteam op de zondag speelde met 3-3 gelijk tegen hekkesluiter Ludenti terwijl het damesteam op de zaterdag alle punten mee naar huis nam uit Utrecht tegen STVU. Het eerste jeugdteam op de zondag deelde de punten met Helios Centrum (3-3). Het tweede jongensteam won ook de derde wedstrijd met 6-0 waardoor het nog altijd zonder verliespunten is. Tegen Ludenti werden in zes wedstrijden welgeteld 12 games ingeleverd. De jongens op de zaterdag wonnen met 4-2 van ’t Schilt uit Woudenberg. De jongste competitiedeelnemers boekten een wisselend resultaat: het eerste team won met 6-0 van Rynhuyse terwijl het tweede team met 6-0 van plaatsgenoot Manger Cats verloor.

 • Gemengd senioren zondag 6e klasse ALTB 2 – Risenborgh 1 8-0
 • Gemengd senioren zaterdag 1e klasse Vechtlust 1 – Risenborgh 1 1-4
 • Gemengd senioren zaterdag 1e klasse Risenborgh 2 – Flehite 2 1-4
 • Gemengd senioren zaterdag 35+ 1e klasse Risenborgh 1 – Montfoort 2 3-2
 • Gemengd senioren zaterdag 35+ 2e klasse Risenborgh 2 – Lockhorst 3 5-0
 • Heren zondag 5e klasse Leimuiden 1 – Risenborgh 1 3-3
 • Heren zondag 6e klasse Risenborgh 3 – Leusden 5 4-2
 • Heren zondag 7e klasse Risenborgh 4 – Kampong 2 4-2
 • Heren zaterdag 3e klasse Bosch en Duin 1 – Risenborgh 1 5-1
 • Heren zaterdag 4e klasse Risenborgh 2 – Doelen 5 4-2
 • Heren zaterdag 35+ 1e klasse Aurora 2 – Risenborgh 1 2-4
 • Dames zondag 2e klasse Risenborgh 1 – Ludenti 1 3-3
 • Dames zaterdag 2e klasse STVU 2 – Risenborgh 1 0-6
 • Jongens zondag 1e klasse Helios Centrum 1 – Risenborgh 1 3-3
 • Jongens zondag 3e klasse Risenborgh 2 – Ludenti 3 6-0
 • Jongens t/m 14 jaar zaterdag Risenborgh 1 – Schilt 1 4-2
 • Jongens t/m 12 jaar woensdag Risenborgh 1 – Rhynhuyse 2 6-0
 • Jongens t/m 12 jaar woensdag Manger Cats 2 – Risenborgh 2 6-0

Heuvelrugnieuws van woensdag 26 april 2006

Prinses Margrietlaan Driebergen
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:30 uur      temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Geen woonhuis in buitengebied Amerongen

AMERONGEN  Gedeputeerde Staten gaan voorlopig niet akkoord met de herbouw van een afgebrande tabaksschuur als woning in het buitengebied van Amerongen. De functie woonhuis is in strijd met het geldende bestemmingsplan. Daarnaast is de aanvraag in strijd met het provinciale beleid: tegengaan van de verstening van het buitengebied.

Graffitispuiter aangehouden

DRIEBERGEN  Gisteren werd een graffitispuiter op de Traaij aangehouden. Rond 16.15 uur meldde een getuige dat jongelui graffiti aan het spuiten waren en gaf het signalement door. Politiemensen gingen ter plaatse en zagen op de Traaij een auto rijden met daarin een passagier die aan het signalement voldeed. De politiemensen gingen achter de auto aan en gaven de bestuurder een stopteken.
De passagier, een 19-jarige jongeman uit Driebergen, bleek inderdaad de gezochte verdachte te zijn. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht waar hij bekende oranje verf op een zonnescherm van een winkel te hebben gespoten en verklaarde zich ber

Vormgeving Nationaal Landschap Rivierengebied van start

LEERSUM  Nieuwe wandelpaden tussen Amerongen en Leersum, tussen Rhenen en Wijk bij Duurstede en tussen Werkhoven en Odijk langs de Kromme Rijn. Dit zijn de 1e projecten die het Nationaal Landschap Rivierengebied concreet gaan vormgeven. Behalve de wandelpaden worden natuurvriendelijke oevers ingericht en de lanen in het Langbroekerweteringgebied hersteld. Met deze projecten wil de provincie Utrecht de kernkwaliteiten van dit gebied instandhouden en verbeteren en daarmee de belevingswaarde vergroten.
Behalve specifieke aandacht voor landbouw en natuur, is er ook aandacht voor recreatief gebruik zonder dat de cultuurhistorische kwaliteiten in het geding komen. Voor de uitvoering van deze projecten is € 300.000,- beschikbaar. De projecten zijn eind dit jaar/begin 2007 gereed.


Wat een prachtig plan!!
Mijn vraag is: Kan ik met mijn scootmobiel ook er gebruik van maken? Misschien een stukje?
Tineke  BoddeBouman, 28 april 2006

Bloemperken rond Cultuurhuis

DOORN  Vijf bloemperken in de vorm van grote bladeren (het logo van de nieuwe gemeente). In de plannen voor de buitenruimte van het Cultuurhuis in Doorn zijn die terug te vinden. Dit meldt het AD/UN. De plannen voor de buitenruimte bestaan uit drie ontwerpen, met kleine verschillen in aangeplant groen.
Het plein krijgt een parkachtige pleinverharding en groene siertuinen in de vorm van een blad. Deze perken zijn sierlijk en sober en maken het plein tot een geheel. De bladeren zijn elk op zich plekken om te zitten en te wandelen tussen het gras en de bloemen. Het ontwerp is tot en met 18 mei in te zien in de gemeentewinkel in Doorn, en inwoners hebben de mogelijkheid hun reactie erop te geven.

Agressie op Princenhof Park

DRIEBERGEN  Op dinsdag reed een automobilist kennelijk met opzet op een man in. Rond 07.40 uur sprak een 44-jarige Driebergse medewerker van een bedrijf aan het Princenhof Park een automobilist aan omdat die zijn auto verkeerd geparkeerd had en verzocht hem de auto ergens anders te parkeren. De automobilist, een 44-jarige Utrechter, reageerde verbaal zeer agressief en reed vervolgens kennelijk opzettelijk op de Drieberger in. Die wist gelukkig weg te springen.
Vervolgens stapte de verdachte uit en gaf het slachtoffer enkele klappen en trappen. Een beveiligingsbeambte kwam tussenbeiden, maar werd ook nog door de verdachte bedreigd. Daarna liep de verdachte weg.
Politiemensen hielden de Utrechtse verdachte even later op het terrein aan. Het slachtoffer deed aangifte van poging tot doodslag / zware mishandeling en ook de beveiliger deed aangifte. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

College te gast op Valkenheide

MAARSBERGEN  Het college van burgemeester en wethouders bracht dinsdag een bezoek aan Maarsbergen. In de middag stond Valkenheide op het programma. Na een korte inleiding en een rondgang door het museum werd een leefgroep bezocht en werd er een kijkje in een gezinshuis genomen. ’s Avonds was er de kennismaking van de inwoners met het college.

vergroot foto

Tijdens het vragenuurtje kwamen tal van onderwerpen aan de orde, zoals de problematiek betreffende het spoor en de A12, de mogelijke uitbreiding van het industrieterrein, de mogelijke woningbouw op het Wyers-complex, de verkeerssituatie op de Haarweg en de overlast die jongeren op deze weg veroorzaken.

Heuvelrugnieuws van donderdag 27 april 2006

Bosstraat 49-51 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Twintig wagens op bloemencorso

LEERSUM  Twintig praalwagens, zestien grote en vier kleine, zijn aangemeld voor het Leersums bloemencorso in augustus. Dit meldde voorzitter Cees van Swieten tijdens de eerste bouwersvergadering, aldus een artikel in het AD/UN dat verder gaat met: “Hij stelde de bouwers voor geen reclame op de wagens aan te brengen. ,,Dat doet afbreuk aan de wagens.’’ Volgens Van Swieten neemt de samenwerking met de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug veel tijd in beslag. ,,Voor bijna alle college- en raadsleden is het bloemencorso nieuw. Het duurt allemaal wat langer.’’ Het corso trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Vorig jaar hield de organisatie voor het eerst in jaren geld over. Die 1800 euro gaat in de reservepot, die wordt ingezet als het corso een keer verregent. Voor het corso zijn 1,3 miljoen dahlia’s nodig. Door het koude voorjaar zijn die nog niet gepoot. In gevaar komt het bloemencorso daardoor overigens niet.”

Oud-burgemeester Bloemen Koninklijk onderscheiden

UTRECHT  Vier burgemeesters hebben dit jaar uit handen van de Utrechtse commissaris van de Koningin, mr. B. Staal, een Koninklijke onderscheiding ontvangen. De heer H.L.M. Bloemen (tot vorig jaar burgemeester van Driebergen, inmiddels van Berkelland), de heer drs. J.J.L.M. Janssen (Zeist), mevrouw A. van Vliet-Kuiper (Amersfoort) en de heer drs. C.M. de Vos (Nieuwegein) zijn door Hare Majesteit alle vier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, vanwege bijzondere persoonlijke verdiensten als burgemeester.


En wat waren die “bijzondere persoonlijke verdiensten” dan wel? Hebben ze zich 40 jaar lang als vrijwilliger bij nacht en ontij uitgesloofd voor de verschoppelingen der maatschappij? Of hebben ze een lintje gekregen omdat ze als burgemeester hebben gedaan wat burgemeesters horen te doen?
Hans Hermans, 28 april 2006

Kinderlintjes ook op vrijdag

DRIEBERGEN  In tegenstelling tot eerdere berichten worden de kinderonderscheidingen van de Oranjevereniging niet zaterdag uitgereikt door de wethouder maar aan het begin van de lampionoptocht op vrijdag om 20.00 uur op de binnenplaats van het zorgcentrum Rehoboth aan de Hogesteeg, door de voorzitter van de Oranjevereniging.

Heuvelrugnieuws van vrijdag 28 april 2006

Kerkplein Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.45 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Fusie van welzijnsstichtingen vijf dorpen

HEUVELRUG Weekblad De Kaap meldt dat de welzijnsstichtingen uit Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum en Maarn eind dit jaar gaan fuseren. Onder de naam Welzijns Organisaties Utrechtse Heuvelrug (WOUH) gaan ze hun werk in 2007 voortzetten. De welzijnsstichtingen verwachten geen negatieve gevolgen van deze samenwerking voor het aanbod in de dorpen. De stichtingen die samen gaan in de WOUH willen gebruik maken van elkaars kennis en goedlopende activiteiten van het ene dorp naar het andere uitbouwen. In 2008 zullen ze een gezamenlijke begroting opstellen.

Vrees voor vertraging start werk aan A 12

MAARN  Rijkswaterstaat vreest dat de start van de werkzaamheden aan rijksweg A 12 tussen Utrecht en Maarsbergen opnieuw uitgesteld moet worden, aldus een artikel in weekblad De Kaap. Nadat strengere luchtnormen eerst roet in het eten gooiden, kunnen onteigeningsprocedures nu de spelbrekers worden. Het draait hierbij vooral om een stuk grond in de voormalige gemeente Driebergen.

Koninklijke onderscheidingen

DOORN  Burgemeester Boekhoven spelde vanochtend in De Zonheuvel in Doorn bij 18 inwoners een koninklijke onderscheiding op. Lid in de Orde van Oranje Nassau werden: mevrouw M.H. Conen-Mulckhuyse, de heer H. van den Beld, de heer L. Dekker, mevrouw P.C. Dekker-Morsink, mevrouw J. Drent-van Belzen, de heer J.G. Esveldt, mevrouw E.K. Frijlink-Vegter, de heer F.A. Groot, mevrouw drs. H.E. Hartesveldt-Bruggeman, mevrouw J.M. Kruijer-Fransen, de heer T. Reedijk, mevrouw C.M. Schaap-Crezee, de heer G. Schaap, mevrouw W.C.E. Sleen-van Ginkel, de heer H.A. van der Meulen, de heer W. van Veldhuizen, de heer J.T. van Wees. Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd de heer mr. R.P.G.L.M. Verbunt.
Eveneens tot lid van de Orde van Oranje Nassau werden mevrouw C.J. Carton-Feunkes en de heer S. Carton benoemd. Wegens vakantie vindt uitreiking later plaats. Tenslotte werd aan de Universiteit Utrecht prof. Dr. K.W.A. Wirtz tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd.

Leerlingen Lies van den Berg exposeren

DRIEBERGEN  In de komende drie maanden, van 1 mei t/m 31 juli 2006, zal in Nieuw Salem een keur aan schilderijen te zien zijn van de leerlingen van Lies van den Berg. Al jaren geeft zij les in haar atelier aan de Engweg 24 g in Driebergen aan kleine groepjes van drie of vier mensen. Haar lessen staan in het teken van het ontwikkelen van een eigen beeldtaal.

vergroot foto

Om dat te bereiken wordt er veel gestudeerd op allerlei stijlen uit de kunstgeschiedenis. Ook het vrij experimenteren met teken- en schildertechnieken loopt als een rode draad door de lessen heen. De laatste jaren wordt er langere tijd doorgewerkt aan een gekozen thema. Aan het begin van elk schilderseizoen kan ieder haar of zijn hartewens inbrengen. Aan de hand daarvan wordt een themalijst gemaakt. Een greep uit de onderwerpen: William Turner, Lyonel Feininger, Paul Cezanne, het landschap in het expressionisme en het impressionisme, het verbeelden van een gedicht over de seizoenen, vormstudies van schelpen, kalebassen en pompoenen. Enthousiast wordt er dan een poos gewerkt naar het voorbeeld van een grote meester of naar een specifieke stijl. Voor deze tentoonstelling is met elkaar een keuze gemaakt uit de vele werken die de laatste twee jaar zijn ontstaan. Ieder zal zo’n vier of vijf schilderijen tonen. Op dit moment wordt gewerkt aan het vertalen van een tekening van Rembrandt in een expressionistisch schilderij. Mogelijk zal het nog net lukken om ook hier wat van te laten zien.

Op Konininnedag 29 april om 16.30 uur wordt de tentoonstelling geopend. Ieder is van harte welkom om op deze extra feestelijke dag aanwezig te zijn bij de opening. Ook later in mei, juni of juli is er ruimschoots gelegenheid om alles nog eens rustig te bekijken. Door middel van teksten bij de schilderijen wordt duidelijk naar welk onderwerp is gewerkt.

Exposanten: Els Gommans, Els Jonker, Gerrie van de Kaa, Juul Mostert, Olga Scharringhausen, Irene Sibbles, Cees Stolk, Marianne van Straten, Rudi van der Velden, Ria Zuidema

Tijd: 1 mei t/m 31 juli 2006, Opening: 29 april, 16.30 uur
Locatie: Nieuw-Salem, De Lei 86, 3971 CA Driebergen, 0343 513839, 06 23963823
Openingstijden: tijdens kantooruren

Verkeershinder campings lijkt opgelost

MAARN  Bewoners van de Vinkenbuurtweg in Maarn ondervinden hinder van nabijgelegen camping/recreatiepark Laag Kanje en bungalowpark Noord-West-Kanje. Om tot een oplossing voor de problemen te komen heeft op donderdag 27 april een gesprek tussen beide partijen, de politie en de gemeente Utrechtse Heuvelrug plaatsgevonden.

De bewoners ervaren hinder van autoverkeer en het gedrag van bezoekers bij de in- en uitgang van de camping aan de Vinkenbuurtweg. Onlangs hebben zij de toegang met een blokkade afgesloten. Partijen zijn inmiddels overeengekomen dat de blokkade weer wordt opgeheven. De eigenaren van de in de aanhef genoemde parken zorgen op hun beurt ervoor dat de campinggasten schriftelijk worden gewezen op de al bestaande regels. Deze regels worden, desnoods met behulp van de politie, gehandhaafd. Auto’s van dagbezoekers mogen niet op het park. Parkeren mag alleen op parkeerplaatsen en niet bij omwonenden.
Wanneer de regels worden nageleefd, neemt de overlast naar verwachting af. Verder wordt gewerkt aan een oplossing voor de langere termijn. Hierbij wordt gedacht aan een ander toegangssysteem en het eventueel verplaatsen van de ingang.
Op donderdag 8 juni vindt onder leiding van de burgemeester een evaluatie plaats.

Rijksrecherche onderzoekt uitspraken Staal

DRIEBERGEN  Op RTV Utrecht het bericht dat de rijksrecherche een onderzoek is begonnen naar de Utrechtse Commissaris van de Koningin Staal. Het gaat om uitspraken die Staal heeft gedaan bij RTV Utrecht over woonwagenbewoners uit Driebergen. Hij suggereerde dat kampbewoners ex-burgemeester Bloemen van Driebergen hebben bedreigd. De bewoners waren kwaad over de uitspraken en deden aangifte tegen Staal wegens smaad.


Uit Indymedia:
” De bevindingen van Timmer staan haaks op die van de commissie Staal, die drie jaar geleden op verzoek van minister Korthals het functioneren van de rijksrecherche onderzocht. Volgens deze commissie ontberen rijksrechercheurs deskundigheid en doortastendheid, hun verhoren ‘missen diepgang’ en hun onderzoeken duren
‘onacceptabel lang’.
Uit het advies van de commissie Staal blijkt dat amateurisme en stuurloosheid troef zijn: ‘De rijksrecherche wordt veeleer aangemerkt als interviewbureau dan als een kritisch doorvragende opsporingsinstantie’. Minister Korthals stelde de commissie Staal destijds in omdat de rijksrecherche in toenemende mate onder vuur kwam te liggen, onder meer in de Tweede Kamer.”
ing H. de Wit, 28 april 2006

Uit het archief van Heuvelrugnieuws.nl:
“Bedreigingen komen uit woonwagenkamp”
DRIEBERGEN  De bedreigingen aan het adres van voormalig burgemeester Bloemen van Driebergen komen uit het plaatselijke woonwagenkamp. Dat zegt Commissaris van de Koningin van Utrecht B. Staal. Bloemen werd diverse keren bedreigd en vorige week ging zijn auto in vlammen op.
De politie onderzoekt het incident nog, maar volgens Staal is duidelijk dat de daders op het woonwagenkamp langs de Sportlaan gezocht moeten worden. Tussen de bewoners en de gemeente bestaan al jaren spanningen. Bloemen, die deze week na vijf jaar vertrekt uit Driebergen, was daar vaak bij betrokken. RTV Utrecht 31-8-2005
Renk Knol, 28 april 2006

Zo, de verscheidene overheidsdienaartjes gaan 5 jaar na dato nog effe lekker uitvoerig met elkaar de straat op over wie mogelijkerwijs iets verkeerd zou kunnen hebben gezegd. Ze hebben toch niks nuttigers meer te doen na het elkaar lintjes opspelden, lekker bakkeleien. Allemaal gewichtige mannetjes, die lekker ‘juridisch steekspelletje’ gaan spelen en de pers tuint er nog in ook. Er zit een vast patroon in dit soort geldverkwistende grappemakerijen van die overheidsbobo’s: Eerst lekker elkaar beschuldigen, dan allemaal heftig ontkennen en aan het eind van de rit blijkt blijkt niemand iets verkeerd te hebben gezegd. En nadat er een paar van die jongens, het zijn trouwens nooit meisjes, met veel bravoure excuses hebben aangeboden, is alles weer pais en vree. Maar de belastingbetaler blijft vertwijfeld achter.
Hans Hermans, 28 april 2006

Heuvelrugnieuws van zaterdag 29 april 2006

Van Vrijberghestraat 12 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Kleine verandering in radiopakket

DRIEBERGEN  De Programmaraad Nedersticht zal in de eerstvolgende vergadering definitief bepalen welk advies kabelexploitant Casema krijgt over de door te geven radiozenders in 2007. Die vergadering wordt gehouden op 11 mei a.s. in het gebouw Nieuw Salem te Driebergen (aanvang 19.30 uur). De vergadering is openbaar.

De raad is van plan Casema te adviseren het bestaande aanbod grotendeels ongewijzigd te laten. Dat geldt sowieso de negen zenders die de wet voorschrijft: radio 1 t/m 5, de regionale stations Radio M Utrecht en Slotstad Radio alsmede de Vlaamse publieke stations VRT Radio Klara en VRT Radio 2. De 16 overige zenders waarover de raad kan adviseren zijn verdeeld in de categorieën Klassieke muziek, Populair, Nieuws & informatie en Cultureel/educatie.

Voorlopig advies
De raad wil twee klassieke zenders aan het bestaande aanbod toevoegen: WDR 3 en BBC Radio 3, stations waarom luisteraars hebben gevraagd. De populaire zender Kink FM zal dan moeten wijken. Als informatiezender lijkt WDR 5 beter dan WDR 1, vandaar dat de raad deze vervanging voorstelt. Ten slotte wil de raad WDR 4 vervangen door de Deutsche Welle.
Behalve op de reactie van kabelabonnees zijn de adviezen mede gebaseerd op luistercijfers en op informatie van de radiostations zelf.


Waarom , waarom   , Waarum ??? 
Moet WDR 4, verdwijnen voor ….  Dld Welle, 
A L S T U B  L I E F T    N I E T.
A. Schaddelee, 29 april 2006

Bouw nieuwe ‘Kaap’ vordert

DOORN Weekblad De Kaap bericht dat op 18 april in de Kaapse Bossen werd begonnen met de opbouw van de uitkijktoren, die op de plaats van de oude houten Kaap komt te staan. Stuk voor stuk worden de stalen elementen die met hout bekleed zijn naar het bos getransporteerd om daar ter plaatse gemonteerd te worden. Naar verwachting zullen de werkzaamheden medio mei afgerond zijn, waarna de nieuwe ‘Kaap’ in juni feestelijk geopend zal worden.

Cees Berkhout kandidaat-wethouder voor VVD in Zeist

DOORN Cees Berkhout, oud-wethouder van de gemeente Doorn, is de beoogde kandidaat-wethouder voor de VVD in Zeist. Aldus het AD/UN van gisteren. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders is gisteren gepresenteerd.
Berkhout stapte twee jaar geleden op als wethouder in Doorn na de zogenoemde Doornse congiërge-kwestie. Berkhout trad in de zaak zowel als ouder als verantwoordelijk bestuurder op. Aanhoudende kritiek deed hem vervolgens besluiten op te stappen als bestuurder.


Als de oud-wethouder van Doorn nog op wachtgeld stond is dit een leuk bericht voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
Maar het is voor de VVD op de Utrechtse Heuvelrug blijkbaar wel moeilijk om wethouder-kandidaten van geheel onbesproken gedrag te vinden. Ik doel op de eerste VVD-kandidaatwethouder in de Utrechtse Heuvelrug, die niet geaccepteerd werd door de raad. Desondanks wens ik Berkhout succes als wethouder financiën in Zeist.
Renk Knol, 29 april 2006

Heuvelrugnieuws van 30 april 2006

Damhertlaan 89-91 Driebergen
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.10 uur  temperatuur: 5 °C

meer foto’s van deze straat

Dalto/ Human Network in de finale

DRIEBERGEN  In de play-offs van de Korfbal League zorgde het Driebergse Dalto/ Human Network voor een sensatie door zich voor het eerst in haar bestaan te plaatsen voor de finale om het landskampioenschap. Door een zwaarbevochten 19-22 overwinning in de Groninger Martini Plaza werd de regerend Nederlands- en Europees kampioen met beide benen op de grond gezet. Acht uitzonderlijk goede spelers bij elkaar zetten is dus geen garantie voor succes. Op basis van teamspirit en de “wil om te winnen” werd het keurkorps van Steven Mijnsbergen verslagen.

De Papendrechtse korfbaltrots was met overmacht als nummer één geplaatst voor de play-offs en leverde slechts vijf punten in tijdens de competitie. Dalto/ Human Network legde daarbij beslag op vier van die vijf punten en was dus de enige ploeg die PKC/ Café Bar zowel uit als thuis wist te verslaan. Het zou een voorbode blijken voor het verloop van de eerste play-off wedstrijd van afgelopen zaterdag.

De wedstrijd leek al snel te worden beslist door PKC, want via twee loepzuivere afstandschoten van topscorer Mady Tims namen de Papendrechters direct het heft stevig in handen. Alleen Riko Kruit en Bob de Jong konden iets terugdoen, maar zij konden niet voorkomen dat er na tien minuten een 5-2 achterstand op de scoreborden te zien was. Op zulke momenten is het mooi om te zien dat Dalto/ Human Network over het beste en luidruchtigste supporterslegioen van Nederland beschikt. De “Yellow Army”, ook wel bekend onder de naam D-side, stond als één blok achter haar ploeg, de vijfentwintig meegereisde PKC supporters vielen daar helemaal bij in het niet. Het was echter dit kleine groepje supporters dat het hardste kon lachen, want PKC liep gemakkelijk combinerend uit naar een 7-3 voorsprong.

Dalto/ Human Network gaf zich zeker niet gewonnen en Hannarixt de Vries schoot haar ploeg op dat moment naar 7-5, waarna Linda Stolk de aansluittreffer binnen schoot. De excellerende Mady Tims en klasbak Leon Simons hielden de voorsprong voor hun team in de eerste helft in stand, maar menig toeschouwer voelde het al aankomen: de tweede helft zou voor Dalto zijn.

In de tweede helft nam Dalto/Human Network dan ook direct het initiatief via een schitterend afstandschot van Ilona van den Berg. Na een aantal moeilijke weken lijkt Van den Berg precies op tijd haar supervorm weer terug te hebben gevonden. Tegen het op dit moment gehype-te talent Suzanne Struik liet Van den Berg aan bondscoach Jan Sjouke van den Bos zien dat er buiten PKC ook goede talenten rondlopen.

Toch leek de klasse van PKC/ Café Bar de doorslag te geven, want zonder goede aanvallen neer te zetten wist de ploeg met nog tien minuten te spelen wel op een 16-12 voorsprong te komen. Op dat moment deed Ben Verbree een gouden ingreep. Hij bracht spits Jorrit Bergsma op de plek van rebounder Arjen Blankenstein. Bergsma viel gretig in en uit zijn eerste actie wist hij Bob de Jong vrij te spelen. De Jong scoorde. En bij de volgende weergaloze actie van Bergsma werd hij foutief afgestopt. De Jong legde vervolgens ook de toegekende strafworp binnen 16-14.

Coach Ben Verbree was nog niet klaar met zijn gouden wissels en bracht Simone Timmerman voor Hannarixt de Vries in het vak van Kruit. De eerste actie van Timmerman bracht de 16-15 op het scorebord en dus ging het neutrale publiek er eens even goed voor zitten. Leon Simons gaf zijn ploeg weer wat lucht 17-15. Ilona van den Berg tekende vervolgens voor de 17-16, waarna Mady Tims met haar zesde afstandtreffer de tweepuntenmarge weer herstelde.

Riko Kruit schoot in twee aanvallen zijn ploeg naast PKC. 18-18 met nog vijf minuten te spelen. Wederom was het plaaggeest Mady Tims die PKC op voorsprong zette, maar daarna was het alleen nog maar Dalto/ Human Network dat de klok sloeg. Eerst Jorrit Bergsma met de gelijkmaker en vervolgens Kruit voor de 19-20, Van de Sande met de 19-21. In de laatste minuten werd niet meer gescoord tot Jorrit Bergsma 30 seconden voor tijd alle papendrechtse dromen aan flarden schoot. De 19-22 overwinning werd samen met de D-side natuurlijk uitgebreid gevierd en het zou dan ook nog lang onrustig blijven.

Volgende week wacht DOS’46 in een uitverkocht Ahoy en zal de winnaar van die wedstrijd zich een jaar Nederlands Kampioen mogen noemen.

Scores:
Doelpunten Dalto/Human Network: Riko Kruit 7, Bob de Jong 4, Adriaan van Dijk 2, Sietske van de Sande 2, Ilona van den Berg 2, Jorrit Bergsma 2, Linda Stolk 1, Hannarixt de Vries 1 en Simone Timmerman 1.
Doelpunten PKC/Café Bar: Mady Tims 7, Leon Simons 5, Bart de Wit 3, Steven de Graaf 1, Bianca Joustra 1, Suzanne Struik 1, en Wim Scholtmeijer 1.

Aanhouding zakkenrollers

LEERSUM Door personeel van een supermarkt aan de Honingraat werd vrijdag rond 12.30 uur gezien dat enkele bezoekers een portemonnee wegnamen. De twee verdachten van 36 en 38 jaar uit Polen werden hierop aangehouden. In eerste instantie trof de politie de portemonnee niet meer aan, maar na een bekennende verklaring bleek dat deze in de winkel was verstopt. De benadeelde kon het gestolen goed daarop alsnog in ontvangst nemen.

Verkeersregelaar mishandeld

DRIEBERGEN  Op de Drieklinken is zaterdag rond 05.00 uur een verkeersregelaar mishandeld. De 15-jarige jongen uit Driebergen sprak daar een autobestuurder aan, die vanaf het terrein van de vrijmarkt kwam. Hij vroeg de man of hij al spullen had uitgestald. Dit bleek niet het geval, maar blijkbaar was de vraag al reden genoeg om de situatie te laten escaleren. De 29-jarige autobestuurder stapte uit, evenals een andere inzittende, waarop de verkeersregelaar geslagen en geschopt werd. Toen de politie arriveerde reden de mannen snel weg. Nader onderzoek leidde naar het voertuig dat geparkeerd stond op de Groenhoek. Ook de autobestuurder werd getraceerd en aangehouden. Het onderzoek naar de andere verdachte wordt nog voortgezet.