Heuvelrugnieuws van vrijdag 1 april 2005

Nassau Odijcklaan Driebergen: richting Melvill van Carnbeelaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.10 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Voorjaarsconcert Harmonie Aurora

Op zaterdag 9 april om 20.00 bent u van harte welkom bij het voorjaarsconcert van Harmonie Aurora in het harmoniegebouw aan De Woerd 3a te Driebergen. Het thema van deze avond is “De Afrika Connectie”.

Vele componisten hebben zich laten inspireren door de Afrikaanse traditionele muziek en de overweldigende natuur en cultuur. Het Harmonieorkest speelt werken van Elton John, Bert Kaempfert en de Nederlands-Zuidafrikaanse componist Paul Loeb van Zuilenburg. De Slagwerkgroep zal een keur van ritme’s laten horen waarbij de Djembé een prominente rol heeft. Toegang is gratis en informatie is te verkrijgen bij mevrouw Schaap (0343-512902)

Heuvelrugnieuws van zaterdag 2 april 2005

Traaij Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 12.50 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Winnaar tweede RaadPlaat

DRIEBERGEN  De familie Van Leersum is de winnaar van de tweede RaadPlaat van DriebergenNet. De familie koos ervoor om hun kinderen Annelies, Alexander en Marjolein te laten portretteren door Photastique.nl.

Koninklijke onderscheiding voor Sybe Streekstra

DRIEBERGEN  Driebergenaar Sybe Streekstra heeft vanochtend een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Bloemen van Driebergen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Hij heeft sinds 1980 een betekenisvolle bijdrage geleverd aan de activiteiten van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). De heer Streekstra ontving zijn onderscheiding in Hooglanderveen ter gelegenheid van zijn afscheid als secretaris van de KNSA.

Heuvelrugnieuws van zondag 3 april 2005

Du Celliée Mullerlaan Driebergen: richting Rosariumlaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 11.00 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Voetbalclub DALTO viert 10-jarig bestaan

DRIEBERGEN  In het kader van de festiviteiten rond het 10-jarig bestaan van de voetbalvereniging DALTO, vindt op woensdag 20 april 2005, aanvang 19.00 uur een spectaculair treffen plaats tussen het vlaggenschip van DALTO en Jong FC Utrecht op sportpark De Woerd.
Aangezien geen entree geheven wordt, heeft een ieder de gelegenheid kennis te maken met de jonge beloftes van de FC Utrecht, die wellicht volgend seizoen deel uitmaken van het eerste elftal.
Het eerste elftal van de v.v. Dalto, na kampioenschap en promotie in het vorig seizoen, thans voor het eerst spelend in de 3de klasse van de zaterdagamateurs, is nog steeds een belangrijke kandidaat voor het kampioenschap in deze afdeling.  
Kortom, op woensdag 20 april a.s. heeft sportminnend Driebergen een unieke kans een interessant voetbalgebeuren bij te wonen.

Heuvelrugnieuws van maandag 4 april 2005

Jacob van Gaesbeeklaan Driebergen: richting Nassau Odijcklaaan vanaf Limbeecklaan
foto: © Renk Knol
tijd: 11.10 uur  temperatuur: 16 °C

meer foto’s van deze straat

Leerlingen Muziekcirkel spelen op Instrumentenparade

DRIEBERGEN  Zaterdag 9 april om 15.00 uur vindt de jaarlijkse Instrumentenparade van de Muziekcirkel Driebergen plaats. Ook dit jaar weer in Daidalos aan het Kloosterlaantje te Driebergen.
Tijdens de Instrumentenparade treden leerlingen op van verschillende docenten van de Muziekcirkel, vaak in combinatie met een ander instrument dan hun eigen instrument. In deze verschillende samenstellingen van jong en vertederend tot gedurfd en gevorderd, strijkers, houtblazers en pianisten, van klassiek tot modern, laten de kinderen met veel plezier zien en horen wat ze kunnen. Het concert wordt afgesloten door het Orkest-van-de-dag olv Annoesjka Moerdijk-Cabo, hierin spelen alle muzikanten die aan de Parade deel nemen. Publiek is van harte welkom. Het is dè manier om jongere kinderen te laten ontdekken welk instrument zij zouden willen leren bespelen. De aanwezige docenten zullen U daar graag bij adviseren! In de pauze of na afloop van het concert is er gelegenheid de docenten te spreken en eventueel een afspraak te maken om bijvoorbeeld een les bij te wonen of een proefles te volgen. De toegang is voor volwassenen 3 euro, voor kinderen gratis. Bij Daidalos is beperkte parkeergelegenheid.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 5 april 2005

Hendrikshof 1-18 Driebergen
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

VVV organiseert een historische high tea

HEUVELRUG  Veel mensen weten nog niet dat er midden in de nieuwe gemeente Heuvelrug een historisch juweeltje staat op het landgoed Zonheuvel in Doorn: het Maarten Maartenshuis. De VVV organiseert op zondagmiddag 17 april a.s. om 14.00 én 16.00 uur een rondleiding van circa 1,5 uur, gecombineerd met een high tea.
U hoort de geschiedenis van de schrijver en van zijn kasteeltje, u ziet prachtige authentieke stijlkamers en u kunt daarbij genieten van allerlei zoete en hartige lekkernijen. De kaartverkoop loopt via de VVV’s in Doorn, Maarn of Leersum.

Maarten Maartenshuis
Maarten Maartens is het schrijverspseudoniem van mr.dr. Jozua Marius Willem van der Poorten Schwartz. Als schrijver geen hoogvlieger, maar als antiekverzamelaar en kunstliefhebber heeft hij ons wel een prachtig monument nagelaten. Een bibliotheek met ruim 2000 boeken in vrijwel geheel originele staat en daarnaast verschillende stijlkamers zoals een muziekkamer, een porseleinkamer en een bordeskamer. Er is ook een permanente tentoonstelling over het leven en werk van Maarten Maartens ingericht. De VVV heeft Bouwe Postmus, universitair docent en voorzitter van de stichting Maarten Maartens, gevraagd te vertellen over het huis en de schrijver en de rondleiding in het Maarten Maartenshuis te verzorgen.

High tea
U kunt op 17 april niet alleen uw historische maar ook uw lekkere honger stillen via een heerlijke high tea in het hotel Zonheuvel naast het Maarten Maartenshuis. De chef-kok gaat u verrassen met een keur aan zoete en hartige hapjes en u kunt natuurlijk kiezen uit allerlei soorten thee of er koffie bij drinken. Als u de rondleiding van 14.00 uur boekt, start uw high tea omstreeks 15.30 uur. Maar u kunt ook rond 14.30 uur starten met een high tea en aansluitend de rondleiding van 16.00 uur nemen. Kosten van rondleiding plus high tea zijn slechts € 21,50 per persoon. U kunt ook kiezen voor alleen de high tea, dan betaalt u € 17,00 p.p. Kaarten en verdere informatie kunt u krijgen bij de VVV’s in Doorn, Maarn en Leersum.

Tsjechische stagiaires: drie maanden erg kort

DRIEBERGEN De Stichting Stedenband Semily organiseerde, net als twee jaar geleden, een werkervaringsproject, deze keer voor bij het arbeidsbureau ingeschreven werkloze Tsjechische schoolverlaters van Semily en Ceska Lipa. Netty Krook praat met een aantal van hen.
Nieuwsbode 5-4-2005

‘Wanneer begint afscheid nemen’

DOORN  Onlangs hield de Doornse Christina Donker haar derde boek ten doop: “Wanneer begint afscheid nemen”.

nb20050405

Speldje voor schoonhouden Maarn

MAARN  Wethouder Cremer overhandigde op zaterdag 2 april tien ZAP-speldjes aan ZwerfAfvalPakkers van de werkgroep Maarn-Maarsbergen Schoon. De speldjes waren voor mensen die zich in 2004 ingespannen hebben om de gemeente Maarn schoon te houden.

nb20050405

De Bosruiters voorlopig uit de brand

DRIEBERGEN B&W hebben vandaag besloten dat ze geen bezwaar hebben tegen een tijdelijk gebruik van de accommodatie op het perceel Engweg 38A voor het geven van groepsinstructie voor paardrijden met daarbij de kantekening dat ‘De Bosruiters’ zelf binnen een periode van vijf jaar elders een definitieve vestigingsplaats moeten hebben gevonden.

Heuvelrugnieuws van woensdag 6 april 2005

Albert van der Heydenplein Driebergen: richting Visser ’t Hooftlaan vanaf Asch van Wijcklaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Bomen en mossen op landgoed Moersbergen

DOORN In één van de mooiste bossen van de Utrechtse Heuvelrug zullen natuurgidsen van het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn op zondag 10 april aandacht besteden aan de bomen en de aanwezige mossen.

Ooit bestond dit gebied uit moerasgronden, wat nog in de naam Moersbergen herkenbaar is: moer van drasland en berg van de heuvelrug. De grote bebossing met bomen als beuk, grove den, fijnspar, zilverspar en lariks heeft plaats gevonden begin 1800, zodat de oudste bomen op het landgoed 150 tot 200 jaar oud kunnen zijn. Inmiddels is een scala van boomsoorten op het landgoed aanwezig. Het kasteel van Moersbergen is met een gracht omringd en via een brug toegankelijk en had vroeger, net als Slot Zeist, het predikaat ridderhofstad.

Onder de bomen vind je de mossen. Hoewel het nietig kleine plantjes zijn, behoren mossen wel tot de hogere planten, want ze hebben gewoon stengels en bladeren waar ze vocht mee opnemen. Mossen zijn belangrijk in de natuur want ze houden vocht vast, produceren zuurstof, voorkomen erosie van de bodem en bieden huisvesting aan insecten. Omdat ze zo klein zijn is een loepje handig om ze goed te kunnen bekijken. Er zijn echter ook “reuzen” bij, zoals gewoon haarmos en groot laddermos.

De wandeling start om 14.00 uur bij de kruising Leeuwenburgerlaan / Oude Rijksweg tegenover café Flora te Doorn, en duurt ongeveer twee uur. Aan het eind van de wandeling is er tegen een vrijwillige bijdrage koffie en thee verkrijgbaar en is er de mogelijkheid om wat na te praten met de gidsen. Deelname is gratis en u hoeft zich niet van te voren aan te melden.

C1000 wil geen krakers maar kantoor boven supermarkt

DRIEBERGEN “Ik slaap liever op straat dan dat ik een dwangsom krijg van 1000 euro per dag,” zegt de 19-jarige Joris. Dat kan namelijk de straf zijn wanneer hij met vier vrienden blijft in een kraakpand aan de Korte Dreef in Driebergen. Morgen dient de rechtszaak die Schuitema Vastgoed heeft aangespannen.
Utrechts Nieuwsblad 6-4-2005

Huursters mogen nog blijven, maar moeten ander huis zoeken

AMERONGEN Twee huursters van een noodwoning van Woningbouwvereniging Amerongen mogen daar met hun gezin in blijven zitten totdat de corporatie betaalbare en passende woonruimte aanbiedt. Zo luidde de uitspraak van het kort geding dat de corporatie tegen de vrouwen had aangespannen.
Utrechts Nieuwsblad 6-4-2005

Eigen informatiecentrum voor Stichtse Lustwarande

LEERSUM Vanaf woensdag 13 april heeft het project Stichtse Lustwarande haar eigen informatiecentrum op landgoed Zuylestein in Leersum.
Op initiatief van de provincie stelt de eigenaar van Zuylestein zijn landgoed open voor publiek en biedt ruimte aan het informatiecentrum.

Ook wordt een nieuwe wandelroute op het landgoed in gebruik genomen.
In het informatiecentrum van de Stichtse Lustwarande kunnen bezoekers en wandelaars informatie krijgen over cultuurhistorie, wandelroutes en het landgoed Zuylestein en haar omgeving.

Het gaat om een tijdelijk informatiecentrum, voor de duur van het project. Op termijn zal de informatie over de Stichtse Lustwarande worden opgenomen in de permanente voorzieningen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Stichtse Lustwarande maakt deel uit van dit onlangs geopende park.

Informatiecentrum landgoed Zuylestein, locatie Wayenstein, Zuylesteinseweg 18, Leersum, tel. (0343) 45 48 85. Voorlopig geopend op maandag, woensdag en vrijdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur.

Heuvelrugnieuws van donderdag 7 april 2005

Laan van Blommerweert Driebergen: vanaf Traaij
foto: © Renk Knol
tijd: 9.35 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Amerongse Bovenpolder ‘open’ en ‘dicht’

AMERONGEN Vanaf 1 april kunt u weer wandelen op het laarzenpad in het westelijk deel (ten westen van de Rijnsteeg = weg naar de veerpont) van de Amerongse Bovenpolder. De grote groepen ganzen (vooral Kolgans) zijn weer vertrokken naar hun noordelijke broedgebieden.
Dit gebied van Staatsbosbeheer is opengesteld van 1 april tot 1 oktober. U kunt er prachtig wandelen door de weilanden en langs rijkbloeiende hooilanden.

Tegelijkertijd (dus vanaf 1 april) is het laarzenpad door het oostelijke deel van de Amerongse Bovenpolder, van Het Utrechts Landschap, weer afgesloten in verband met het broedseizoen. In dit gebied broeden vele, vaak zeer zeldzame vogels, waaronder grutto, watersnip, tureluur, kluut en zomertaling. Om de broedende vogels niet te verstoren is het gebied in de periode van 1 april tot 1 oktober gesloten.

Op deze manier kunt u het hele jaar wandelen in de Amerongse Bovenpolder, zonder dat de natuur wordt verstoord.
Aan de N225 (tegenover de sportvelden van De Burgwal) heeft Het Utrechts Landschap een uitkijktoren gebouwd. Deze toren biedt een prachtig uitzicht op het kwelmoeras in de oostelijke Amerongse Bovenpolder. Allerlei vogelsoorten, maar ook reeën kunt u goed bestuderen vanaf deze hoge plek.

Ook vanaf het wandelpad tussen Elst en Amerongen, dat langs het kwelmoeras loopt, kunt u het hele jaar de vogels bewonderen.
Bij de VVV in Amerongen kunt u een wandelboekje kopen waarin de beide wandelingen (oost en west) beschreven staan.

Schoonoord Doorn viert het honderdjarig bestaan

DOORN In juli 1905 begon de openbare lagere school aan de Schoollaan met een afdeling uitgebreid lager onderwijs (ULO). Honderd jaar voortgezet openbaar onderwijs in Doorn wordt gevierd met feest voor leerlingen en leraren en op 8 oktober met een reünie.
Nieuwsbode 7-4-2005

Raad tast in het duister wat betreft politiecijfers

DRIEBERGEN De Driebergse gemeenteraad heeft geen idee waar op veiligheidsgebied de knelpunten zitten in deze gemeente. Dat bleek maandag tijdens de vergadering van de Commissie Middelen en Bestuur waar opnieuw het activiteitenplan van de politie voor 2005 ter discussie stond.
Stichtse Courant 7-4-2005

Sloop Valkenheuvelschool in volle gang

DRIEBERGEN  Aan het Jagerspad zijn de sloopactiviteiten van de Valkenheuvelschool in volle gang. Op dezelfde plek zal een nieuwe ‘wijkschool’ worden gebouwd.
Stichtse Courant 7-4-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 8 april 2005

‘t  Oostrom Driebergen: richting Jagerspad
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.30 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Marjolein Februari sluit Driebergs Literair seizoen af

DRIEBERGEN  Op de laatste avond in het seizoen 2004–2005 (15 april) komt Marjolijn Februari in Literair Café Driebergen optreden. Marjolijn Drenth, bij een breder publiek beter bekend onder haar pseudoniem Marjolijn Februari, werd op 23 februari 1963 geboren te Coevorden.
Zelf omschrijft ze haar jeugd als “een jeugd met veel viool, veel opvoeding, veel taart en veel Lodeizen”.

Drenth gaat naar school aan het Stedelijk Gymnasium en na het behalen van haar diploma begint ze in 1980 aan de Rijksuniversiteit Utrecht aan twee studies: filosofie en kunstgeschiedenis. In 1985 studeert ze af in de filosofie en een jaar later voltooit ze haar studie kunstgeschiedenis en begint aan haar derde studie, Nederlands recht, die ze in 1990 voltooit. Na haar studie werkte ze enkele jaren aan een organisatieadviesbureau en daarna als ethicus en rechtsfilosoof bij verschillende universiteiten.
In 1989 verschijnt haar debuutroman, De zonen van het uitzicht. De roman wordt zeer goed ontvangen en wordt in 1990 bekroond met de Multatuliprijs.

Haar proefschrift Een pruik van paardenhaar & over het lezen van een boek, een literair-filosofisch essay over de relatie tussen economie en ethiek, werd genomineerd voor de Gouden Uil Literatuurprijs.
Als Marjolijn Februari is ze sinds 2001 columnist van de Volkskrant; een selectie van die stukken verscheen bij uitgeverij Querido onder de titel Park Welgelegen . Gedurende twaalf jaar was Marjolijn Februari inwoonster van Driebergen.
De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in sociaal-cultureel centrum Champ ‘Aubert, Boterbloem 1 in Driebergen. Kaarten à € 10,- zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij Boekhandel Baas, Traay 4 in Driebergen en aan de zaal op 15 april .

‘Kasteel’ aan Langbroekerdijk?

DRIEBERGEN  Op de website van de groep mensen die graag een ‘kasteel’ aan de Langbroekerdijk gerealiseerd willen zien, kan nu kennis genomen worden van een aantal art-impressions van deze plannen.

Sloop Valkenheuvelschool

DRIEBERGEN  De sloop van de Valkenheuvelschool aan het Jagerspad vordert gestaag. Fotograaf Robert Zwart van Photastique.nl maakte vanochtend enkele foto’s.

‘Relaties van dominees met vrouwen waren te privé’

AMERONGEN  Door een elf meter dik archief heeft amateur-historicus Piet Tuik (72) zich vanaf 1978 heen gewerkt voor zijn bronnenonderzoek. Het resultaat is een boek over de geschiedenis van de Sint Andrieskerk en in het verlengde daarvan het dorp Amerongen
Utrechts Nieuwsblad 8-4-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 9 april 2005

Jagerspad Driebergen: richting Damhertlaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 4 °C

meer foto’s van deze straat

Reizen door Syrië en Turkije

DRIEBERGEN  Dinsdag 12 april organiseert de IKO een lezing met dia’s over: reizen door Oost-Turkije, Syrië en Libanon. Inleider is dhr. R. van Woerkom, leraar biologie en algemene natuurwetenschappen uit Nijmegen. Deze lezing vindt plaats om tien uur in ’t Hoge Licht, Klaproos 2 te Driebergen.
Samen met zijn vrouw reisde dhr. van Woerkom met het openbaar vervoer door deze drie landen. Aan de hand van de dia’s zal hij ons vertellen over de geschiedenis van deze landen, hun bezoeken aan Syrisch-orthodoxe en Grieks-orthodoxe kloosters. Ook zal onze beeldvorming van de Arabische landen ter sprake komen. Onderweg hebben zij veel contact gehad met moslims en christenen over de huidige situatie in het Midden Oosten.
De IKO is een samenwerkingsverband tussen de vrijzinnige geloofsgemeenschap N.P.B., de R.K., de Gereformeerde en de Hervormde Kerken. Tot de activiteiten van de IKO behoren de gespreksochtenden. Op de ochtenden zijn de programma’s voor de komende maanden voorhanden. Ook kunt u ze vinden in de bibliotheek. U kunt er ook een thuis gestuurd krijgen: ‘ 515808

Heuvelrugnieuws van zondag 10 april 2005

Schippersdreef Driebergen: richting Damhertlaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.50 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Gemeente Leersum schrijft ontwerpwedstrijd uit

LEERSUM In Leersum wordt een nieuw Sport- en Cultuurcentrum”De Binder” gebouwd, als vervanging van dorpshuis Het Hof en kerkelijk centrum De Kolk. De naam De Binder is gekozen omdat het een krachtige naam is waar veel symboliek uit spreekt.
De Binder, het gebouw als zodanig, bindt de mens door sport en cultuur. Binden is ook een oud ambacht. Vroeger stond op de plaats van het huidige dorpshuis Het Hof een boerderij, waar sterke mannen het gemaaide koren bijeenbonden en het op schoven zetten. Ook staat De Binder symbool voor het samenkomen van jongeren en ouderen onder een dak.

Om meer “gezicht” aan De Binder te geven, is een logo of beeldmerk voor De Binder gewenst. Daarom doet de gemeente hierbij een beroep op alle creatieve mensen in de gemeente Leersum: ontwerp een logo voor De Binder en verdien hiermee € 500,-! De spelregels zijn als volgt:

 • Het logo moet passen bij de naam De Binder, bij de gemeente en van toepassing zijn op het nieuwe Sport- en Cultuurcentrum;
 • Per persoon mogen ten hoogste twee ontwerpen ingestuurd worden;
 • Het logo moet technisch van voldoende kwaliteit zijn en direct bruikbaar;
 • Een korte onderbouwing van het logo dient u schriftelijk erbij aan te leveren;
 • Het logo moet rechtenvrij te gebruiken zijn voor de gemeente Leersum en desgewenst door de exploitant van De Binder;
 • Deelname aan het ontwerpen van een logo staat open voor alle inwoners van de gemeente Leersum, met uitsluiting van de medewerkers van de gemeente, leden van de jury, van het college van B&W en van de gemeenteraad;
 • De uiterste datum voor inzending is 29 juli 2005. Inzendingen die na de uiterste inzenddatum worden ontvangen, worden van deelname uitgesloten.

De jury, die gevormd wordt door vertegenwoordigers van de gebruikers van het nieuwe centrum, beoordeelt de inzendingen en bepaalt het prijswinnende logo. De winnaar en de winnende naam worden op 8 september 2005 bekend gemaakt.

Heuvelrugnieuws van maandag 11 april 2005

Johan van Limbeecklaan Driebergen: vanaf Gaesbeeklaan richting Schellingerlaan
foto: © Renk Knol
tijd: 10.40 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Jongerencentrum “De Nix” zoekt nieuwe naam

DRIEBERGEN  In december heeft de gemeenteraad besloten om “De Nix” open te houden voor tieners en jongeren uit Driebergen. Enthousiast zijn vrijwilligers en beroepskrachten aan de slag gegaan om de activiteiten verder uit te breiden en nieuwe op te zetten. Een daarvan het uitschrijven van een wedstrijd om een nieuwe naam te vinden voor “De Nix”.

Al langere tijd bestond binnen de Stichting Welzijn Driebergen (SWD) de opvatting, dat het misschien goed zou zijn een andere naam te bedenken. Signalen hierover, onder meer vanuit de vrijwilligers en de gemeenteraad, ondersteunen die opvatting. “De Nix” aan de Engweg is namelijk juist “van alles” en daarom “niet niks”. Iedereen -uiteraard liefst tieners en jongeren zelf- kan een naam verzinnen én een bijpassend logo ontwerpen voor het jongerencentrum. Doel is om de negatief klinkende naam “Nix” weg te krijgen en een naam te krijgen, waarbij tieners en jongeren zich thuis voelen. Jong, dynamisch, aansprekend, leuk, passend en origineel. Deelnemers aan de wedstrijd kunnen meer informatie verkrijgen op de website van de vrijwilligers van “De Nix”: www.nixdriebergen.tk  Op deze site staan de regels voor deelname aan de wedstrijd, hoe zaken aangeleverd dienen te worden en een stukje geschiedenis over het jongerencentrum. De wedstrijd duurt tot 15 mei en er valt uiteraard een leuke prijs te verdienen. Vervolgens zullen de vrijwilligers van De Nix de inzendingen bekijken en een voordracht doen aan het bestuur van de SWD.
Uiteraard kan iedereen, die niet aan de wedstrijd wil deelnemen, maar wel een briljant idee heeft voor een naam dit ook doorgeven bij Jongerencentrum (nu nog) “de Nix”, Engweg 24e, 3972 JH Driebergen, 0343-520573. Na de zomer zal het Driebergse jongerencentrum de nieuwe naam gaan voeren.

Vereniging ECWD viert eerste lustrum en dient bouwaanvraag in

DRIEBERGEN Op 18 maart vierden de leden van de vereniging Ecologisch Centraal Wonen Driebergen (ECWD) met een gezamenlijke feestmaaltijd het vijfjarig bestaan van de vereniging die zij in 2000 hebben opgericht.

Het begon destijds als een ‘wild plan’ om te onderzoeken of het mogelijk was om als groep particulieren vorm te geven aan de eigen ideale woonomgeving.
Inmiddels is de vereniging, bestaande uit twintig huishoudens (circa dertig volwassenen en zestien kinderen), enkele honderden vergaderingen verder en hebben zij met medewerking van gemeente, adviseurs en architecten de bouwplannen concreet uitgewerkt. Dit proces heeft ertoe geleid dat onlangs het verzoek voor een bouwvergunning bij de gemeente Driebergen is ingediend. Voor de toekomstige bewoners is het een intensief en complex proces geweest. Men is blij dat ondanks enkele forse tegenslagen, nu deze mijlpaal gevierd kan worden!

En het mag gezegd worden: het is een bijzonder en uniek plan geworden! In een gebouw dat er van bovenaf uitziet als een boemerang zijn twintig ecologische woningen en een gemeenschappelijke ruimte geplaatst die allemaal verschillend zijn qua inhoud en vorm. Bovendien hebben de architecten ernaar gestreefd het gebouw zo goed mogelijk in de omgeving te laten passen, onder andere door een lichte constructie met veel hout, en de toepassing van een vegetatiedak: de grond die door de bebouwing wordt onttrokken, wordt als het ware via het dak aan de natuur teruggegeven.

Het uiteindelijke ontwerp is des te meer een kunststukje, omdat de vele verschillende wensen van de leden er in verwerkt zijn. Toch vormt het plan één geheel doordat de bouwstijl, vormgeving en materialen overeenkomsten vertonen. Een andere voorwaarde was dat het ontwerp niet te duur mocht worden, omdat eenderde van de woningen zal bestaan uit sociale woningbouw.

Met het indienen van het verzoek om een bouwvergunning breekt er een nieuwe periode aan. De voorbereiding van de bouw vindt plaats door het verder uitwerken van de plannen door de architecten, het voeren van gesprekken met banken over de financiering van het project, het vinden van een geschikte aannemer e.d. De leden hebben verder hun handen vol aan de vormgeving van hun huis, het vinden van de meest passende juridische eigendomsvorm en aan het uitwerken van de gebiedsvisie die zij hebben opgesteld voor het in 2003 aangekochte terrein aan de Drieklinken. Doordat het plan zeer compact gebouwd wordt, behoudt het grootste deel van het terrein natuur- en groenbestemming en kan de kwaliteit van het gebied verbeterd worden door gericht onderhoud.

Wat het vervolgtraject betreft is het najaar de beste periode om te starten met bouwen aangezien de natuur dan in rust is. ECWD wil daar rekening mee houden en de leden hopen dan ook dat het traject voor het verkrijgen van een bouwvergunning voorspoedig zal verlopen, zodat wellicht in het najaar van 2006 begonnen kan worden met de bouw van dit bijzondere particuliere initiatief!

Leersumse Kanjers

LEERSUM  Vorige week dinsdag kwamen 11 jeugdtrainers en –coaches voor een workshop naar het gemeentehuis in Leersum. Tijdens de workshop maakten jeugdbegeleiders van Volleybalvereniging Volleer en Gymnastiekvereniging Larsheim uit Leersum kennis met de methode Kanjers in de Sport, een methode gericht op het versterken van de teamspirit, het verhogen van het zelfvertrouwen en het omgaan met conflicten binnen jeugdteams.

Jeugdtrainers en –coaches staan voor een uitdagende taak. Hoe zorgen ze ervoor dat kinderen op een plezierige en succesvolle wijze hun sport kunnen beoefenen? Kinderen kunnen tijdens het sporten lekker hun energie kwijt en trainen graag om steeds beter te worden. Helaas kan het sportveld ook een plaats zijn voor teleurstelling, conflicten en agressie. In de sport gaat het vaak om winnen en presteren. Niet zelden staat dat op gespannen voet met plezier en normaal gedrag.

Jeugdtrainers hebben dan ook de taak om goed om te gaan met die spanning. Het programma Kanjers in de Sport geeft een duidelijke methode om die geweldige uitdaging nog beter aan te gaan.
Tijdens deze workshop kregen de trainers en coaches aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden handvatten om beter om te kunnen gaan met bepaalde gedragingen van kinderen. Alle deelnemers kregen een werkboek mee en gaan aan de slag met de opgedane tips en informatie. Begin oktober is een terugkomactiviteit waarbij de ervaringen met de Kanjermethode uitgewisseld kunnen worden.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 12 april 2005

Heidestein Driebergen: vanaf Arnhemsebovenweg
foto: © Renk Knol
tijd: 9.05 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Bibliotheek verhuist in mei

LEERSUM  De openbare bibliotheek in Leersum verhuist in mei tijdelijk naar de voormalige verlichtingswinkel van Marion van Ee aan de Rijksstraatweg. De verhuizing is noodzakelijk door de sloop van dorpshuis Het Hof. De bieb is gesloten van 30 april t/m 12 mei.
Utrechts Nieuwsblad 12-4-2005

Certificaat voor Tsjechen

DRIEBERGEN  Alle Tsjechen uit Semily en Ceska Lipa die drie maanden in Driebergen stage liepen, ontvingen uit handen van loco-burgemeester Van der Burg het Leonardo da Vinci-certificaat tijdens het afsluitingsfeest van de stageperiode.

nb20050412

De paden op, de lanen in …

Het project “Langbroekerwetering, De paden op, de lanen in …” is vanmiddag officieel van start gegaan met een feestelijke bijeenkomst in Zorgboerderij De Hondspol.

De komende 2 jaar worden in het Langbroekerweteringgebied diverse lanen en zuwes hersteld; wandelroutes worden aangelegd om het landschap en de historie van dit gebied te beleven. Het project is begonnen met het kappen van Amerikaanse eiken aan de Zwarteweg om plaats te maken voor een nieuwe laanbeplanting met inlandse eiken.
Voor de opdrachtgever Stuurgroep Kromme Rijnlandschap, de projectleider Landschapsbeheer Utrecht en de betrokken vrijwilligersgroepen is het een omvangrijk en uitdagend project. Eén van de vrijwilligersgroepen die bij het project betrokken zijn is de De Voetstap uit Driebergen. De Voetstap wil met name in het zuidwestelijk gedeelte van de gemeente Driebergen oude verbindingen herstellen waardoor het mogelijk wordt dit gebied op een verantwoorde manier open te stellen voor wandelaars.


´Juf, er staat een Trainer voor de Klas!´

AMERONGEN Begin 2005 startte Heuvelrug Actief! in samenwerking met het onderwijs en de sportverenigingen in de gemeente Amerongen met een pilot Trainers voor de Klas. De pilot werd bijzonder gewaardeerd door het onderwijs en de deelnemende sportaanbieders.

Het project is links en rechts wat bijgeschaafd en wordt nu Heuvelrug breed ingezet.
Het idee van Trainers voor de Klas is dat professionele trainers van diverse sportverenigingen minimaal twee sportlessen op school verzorgen. Alle kinderen uit groep 5 en 6 op de Heuvelrug krijgen op deze manier de kans om met verschillend sport-en bewegingsactiviteiten kennis te maken en ervaring op te doen. Naast deze kennismaking voor de kinderen is het ook de bedoeling groepsleerkracht op nieuwe ideeën te brengen voor hun eigen lessen bewegingsonderwijs.

Na deze kennismaking op school kunnen sportverenigingen zelf kinderen enthousiasmeren om buiten schooltijd bij de sportvereniging verder kennis maken. Bijvoorbeeld door middel van de JeugdSportPas.
Wilt u meer weten over “Trainers voor de Klas”? Dan bent u van harte welkom op één van de informatieavonden die Heuvelrug Actief! organiseert! In Driebergen op 18 april om 20.00 uur in Health Centre Hoenderdaal, Hoendersteeg 7 en in Leersum op 25 april om 20.00 uur in het Gemeentehuis Leersum, Rijksstraatweg 46

Heuvelrugnieuws van woensdag 13 april 2005

Kardinaal Alfrinklaan Driebergen: richting Rijsenburgselaan vanaf W. Banninglaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.00 uur  temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Zonnehuis vraagt ontslag aan voor zeven medewerkers

DOORN  Het verpleeg- en zorgcentrum Het Zonnehuis in Doorn heeft ontslag aangevraagd voor zeven werknemers. Drie mensen moeten een flink aantal uren inleveren. Het bestuur is tot deze maatregel gedwongen door een flinke korting op de AWBZ-gelden.
Utrechts Nieuwsblad 13-4-2005

Hulp uit Doorn voor vergeten eiland Nias

DOORN  John en Marga Jaeqx uit Doorn reisden voor hun Stichting Heuvelrug Helpt Sumatra op 25 februari af naar de Indonesische provincie. Op het eilandje Nias troffen ze als gevolg van de tsunami grote ellende aan. Een interview van Hans van den Ham.
Utrechts Nieuwsblad 13-4-2005

Verslag bijeenkomst waterplan Heuvelrug

DRIEBERGEN  Een paar weken geleden is een informatieve bijeenkomst over het waterplan Heuvelrug gehouden, een initiatief van de gemeenten Driebergen, Doorn, Leersum en Amerongen, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Hydron Midden Nederland. De bijeenkomst werd bezocht door vijfenveertig belangstellenden. Een verslag.

De wateravond startte met de weergave van enkele gebiedsfoto’s van locaties die een raakvlak hebben met het waterbeheer. De motivatie van de bezoekers varieerde. Sommigen waren betrokken bij het sprengenproject in Driebergen, anderen waren aanwezig vanwege hun interesse voor de natuur, of omdat ze water als onderwerp willen behandelen in hun locale verkiezingsprogramma. Na het bespreken van de gebiedsfoto’s werden Wethouder Stan Klijnhout van de gemeente Driebergen en bestuurslid Ted van Keulen van het waterschap geïnterviewd. Beide heren gaven uitleg over de inhoud van het waterplan en de rol van de gemeente hierin.

Aan de hand van een tweetal presentaties werd uitgelegd hoe vanuit het waterplan gewerkt kan worden aan de waterhuishouding. Er is in het waterplan een streefbeeld opgesteld voor 2020, waarin ook de ‘wateropgaven’ zijn verwerkt die vanuit de landelijke én Europese overheid op ons afkomen. Om het streefbeeld te halen is er een uitvoeringsprogramma voor de periode 2005-2009 opgesteld. Door samenwerking en communicatie kan het waterplan een meerwaarde opleveren voor het waterbeheer.

In de tweede presentatie werd aangegeven welke concrete knelpunten, maar ook welke kansen er liggen om de streefbeelden te halen. Nadruk bij het waterplan ligt bij het afkoppelen van ‘schoon’ hemelwater in bestaand bebouwd gebied. Belangrijk daarbij is de bijdrage die particulieren daaraan kunnen leveren door ook het verhard oppervlak van de woningen af te koppelen en te infiltreren in de tuin. Kanttekening daarbij is wel dat er aandacht moet zijn voor eventuele verontreinigingsbronnen, zoals zinken dakgoten. Ook moet er aandacht zijn voor situaties waarbij infiltratie, vanwege de hoge grondwaterstand, niet kan.

Na een korte pauze werd de zaal in vier groepen verdeeld om verder in te gaan op de voorgestelde streefbeelden en maatregelen. Aan het eind van de avond werd teruggekoppeld. Daaruit is de rode draad van de avond geformuleerd. De belangrijkste uitkomsten van dit overleg staan in het uitgebreide verslag van de wateravond op de gemeentelijke website www.driebergen.nl

Aan onderstaande punten zal bij de afronding en uitwerking van het waterplan nadrukkelijk aandacht worden besteed;

 • Er wordt een communicatietraject opgezet met aandacht voor burgerparticipatie, afkoppelen, educatie, bestrijdingsmiddelengebruik en cultuurhistorie. Aandachtspunt is de communicatie over concrete projecten;
 • Er wordt een handboek opgesteld voor het afkoppelen bij particulieren, aan de hand waarvan gemeenten particulieren kunnen voorlichten, adviseren en faciliteren bij het afkoppelen;
 • In het uitvoeringsprogramma van het waterplan zijn verschillende maatregelen opgenomen die de effecten van maatregelen beter in beeld moeten brengen. Aandachtspunt zal zijn deze effecten ook nadrukkelijk met burgers en belanghebbenden te communiceren.

Informatieavond eenrichtingsverkeer Engweg

DRIEBERGEN De gemeenteraad heeft bij de reconstructie van de Hoofdstraat besloten te laten onderzoeken om eenrichtingsverkeer in te stellen op de Engweg op het gedeelte Hoofdstraat-Korte Dreef. Verkeer mag dan alleen vanaf de Hoofdstraat de Engweg inrijden.

Op maandag 25 april zal in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen om 20.00 uur een informatieavond worden gehouden. Tijdens deze avond wordt een toelichting gegeven waarom de gemeente eenrichtingsverkeer wil instellen. Tevens zal de hoofdgedachte van de herinrichting in verschillende varianten worden gepresenteerd. Aan de aanwezigen zal worden gevraagd wat de huidige problemen zijn met de Engweg en of de gepresenteerde maatregel hiervoor een oplossing is. Ook zal er besproken worden wat de mogelijke consequenties zijn voor omliggende straten. Uiteraard zal er voldoende ruimte worden geboden om vragen te stellen en opmerkingen te maken. 

Musical De Ontmoeting in Health Center Hoenderdaal

DRIEBERGEN  Op 23 en 24 april wordt Health Center Hoenderdaal in Driebergen omgetoverd tot een theater. Dan vinden de Nederlandse voorstellingen plaats van musical De Ontmoeting. Het verhaal van De Ontmoeting speelt zich af in Lourdes en wordt in dit Franse bedevaartsoord uitgevoerd op 15 mei 2005.

De Ontmoeting is een verhaal over mensen in het Lourdes van nu. Een plek waar zoveel mensen, ziek en gezond, jong en oud, samenkomen, elkaar ontmoeten en geraakt worden. Enkele van deze verhalen worden verteld en bezongen in de musical. Centraal staan ontmoetingen die je bijblijven en je leven wellicht een andere wending geven.
Musical De Ontmoeting wordt geproduceerd en opgevoerd door ruim 100 vrijwilligers die jaarlijks op bedevaart gaan in Lourdes. De musical is een initiatief van de Stichting Aquero die er geld mee inzamelt voor het Aquero Fonds. Met steun uit dit fonds zijn sinds 2000 al meer dan 40 pelgrims naar Lourdes gereisd.

De Ontmoeting is geschreven door Dick van den Heuvel, bekend van tientallen jeugd- en dramaseries, televisiefilms, theaterstukken en musicalbewerkingen, waaronder Dolfje Weerwolfje, De Zevensprong, De Legende van de Bokkerijders, Missie Warmoesstraat en Russen. De muziek is gecomponeerd door Benno Spieker. Marcel Sijm – o.a. In de Schaduw van Brel en diverse produkties bij De Nederlandse Opera – heeft de regie in handen. Licht en geluid worden verzorgd door het Driebergse bedrijf Full Service Schutijser.

In Nederland wordt de musical opgevoerd in Driebergen. De voorstellingen zijn op 23 en 24 april 2005. Voor de voorstellingen op zaterdagavond en zondagavond om 20.00 uur zijn nog kaarten beschikbaar (€15,00 per stuk). Kaarten zijn beschikbaar aan de zaal op de avond van de voorstelling vanaf 19.00 uur. Het adres van Health Center Hoenderdaal is Hoendersteeg 7, 3970 AD Driebergen

Instellingen op de Heuvelrug werken samen rond thema 19-toen

HEUVELRUG De Utrechtse Heuvelrug staat van april tot oktober 2005 in het teken van ´19-toen´, de eerste helft van de twintigste eeuw. Musea, openbare bibliotheken, archieven en historische verenigingen komen samen met activiteiten die inspelen op het thema ´19-toen´: tentoonstellingen, fietsroutes, muziek, lezingen, spelletjesmiddagen en activiteiten in en rond musea en openbare bibliotheken.

Musea lichten ook die onderdelen van hun presentatie uit die een beeld geven van het leven in de periode 1900 – 1940. Iedere maand levert weer nieuwe aspecten van 19-toen, een spannende periode waarin er veel op de Heuvelrug veranderde in het wonen, werken, toerisme, spel en vermaak.  De maand april staan in de openbare bibliotheken op de Heuvelrug componisten uit de periode 19-toen centraal.

Heuvelrugnieuws van donderdag 14 april 2005

Drift Driebergen: vanaf Arnhemsebovenweg
foto: © Renk Knol
tijd: 9.40 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Dialoog met ‘verfrissend ander publiek’

DRIEBERGEN  Het is de Stichting Publiek Debat gelukt, zegt althans Tineke Booi. Tijdens de Dialoog, vanavond van half acht tot half elf in Hoenderdaal, zijn niet alleen de altijd ‘actieve honderd van Driebergen’ aanwezig. Verslaggever Hans van den Ham interviewt een paar deelnemers, te weten Rob van Lierop, Geerit van Asperen en Vera Kloor.
Utrechts Nieuwsblad 14-4-2005

Weer streep door bed and breakfast in Leersum

LEERSUM  Robert Him moet zijn bed & breakfast-activiteiten in zijn woning aan de MC Verloopweg in Leersum staken. De commissie bezwaar- en beroepschriften heeft zijn bezwaar ongegrond verklaard.
Utrechts Nieuwsblad 14-4-2005

Oranjevereniging ligt op koers met de plannen voor Koninginnedag 2005

DRIEBERGEN  De afgelopen week heeft de verkoop van plaatsen voor de Koninginnemarkt 2005 plaatsgevonden en met succes, honderden kinderen zullen hun spulletjes weer te koop aanbieden aan naar verwachting vele tienduizenden mensen.
De Koninginnemarkt in Driebergen is in onze provincie de grootste na die in de stad Utrecht. Dit jaar zullen er na afloop van de markt voor het eerst geen afvalcontainers meer staan hetgeen betekent dat iedereen na afloop de overgebleven goederen mee terug naar huis moet nemen en aanbieden bij de wekelijkse vuilophaaldiensten van de SITA.

Evenementen voor de eerstkomende tijd:

 • woensdag 27 april 14.00-16.00 uur lampionnen maken in het gebouw van de SWD, Vijverlaan 10
 • vrijdag 29 april 20.15 uur lampionnen optocht, start bij het verpleeghuis Nassau Odijkhof met zoals altijd begeleiding door  ‘ons’  Harmonieorkest Aurora.

Tijdens de Koninginnemarkt op 30 april zal de Hoofdstraat vanaf Nijendal tot aan de Buzziburglaan afgesloten zijn voor alle verkeer. De streekvervoersbussen zullen worden omgeleid via Nijendal, Damhertlaan, de Wissel en Engweg.

Monumentale nieuwbouw op Driebergse Hoofdstraat

DRIEBERGEN Op de locatie aan de Hoofdstraat waar tot voor enkele jaren de villa ‘Nuova’ stond (in 2001 door brand verwoest), zal een monumentaal appartementencomplex verrijzen. De nieuwbouw zal waarschijnlijk reeds na de zomer van start gaan, afhankelijk van het verlenen van de bouwvergunning door de gemeente. Het gaat om een riante villa van drie bouwlagen met zes luxueuze appartementen.
Stichtse Courant 14-4-2005

Bezwaren tegen bouwplannen van basisschool De Kring

DRIEBERGEN Tijdens de vergadering vorige week woensdag van de raadscommissie Ruimte en Groen werd het voorbereidingsbesluit voor de nieuw te bouwen Wijkschool Schotellaan behandeld. Tijdens de voorbereidingen van dit plan zijn reeds diverse bijeenkomsten voor omwonenden gehouden. Maar de omwonenden zijn nog niet tevreden.
Stichtse Courant 14-4-2005

Georganiseerde burenhulp, nu ook voor Driebergen

DRIEBERGEN ‘De Buren’, een organisatie die op initiatief van een echtpaar uit Doorn is ontstaan en persoonlijk assistentie (‘burenhulp’) biedt, wil zich nu ook op mensen in Driebergen gaan richten.
Stichtse Courant 14-4-2005

‘Trek N226 door van Amersfoort naar Wijk’

HEUVELRUG Mobiliteit is één van de speerpunten van de Ondernemers Koepel Heuvelrug (OKH). Door de slechte ontsluiting van de Heuvelruggemeenten kunnen er kansen worden gemist, zo redeneert de ondernemerskoepel. Een oplossing is het doortrekken van de N226, die nu van Amersfoort tot Leersum loopt, naar Wijk bij Duurstede.
Doornse Krant 14-4-2005

De groene entree komt in beeld

AMERONGEN Om de bezoekersaantallen aan het Nationaal Park de Heuvelrug beheersbaar te houden worden op zekere afstanden parkeerplaatsen ingericht. Een nagenoeg uitgewerkt plan voor de groene entree in Amerongen nabij het sportpark de Burgwal werd de raad van maandag als notitie aangeboden.
Doornse Krant 14-4-2005

Motie van afkeuring

MAARN De Maarnse gemeenteraad heeft een motie van afkeuring ingediend voor het project ‘Anders & Beter’, het paradepaardje van de gemeente Leersum. De realisatie van het project trekt een te grote financiële wissel op de nieuw te vormen MALDD-gemeente.
Doornse Krant 14-4-2005

Bewoners Ridderhof schilderen

AMERONGEN Bloemen, dieren, maar ook abstracte figuren schilderen twaalf bewoners van Zorgcentrum de Ridderhof tijdens een schildercursus georganiseerd door de activiteitenbegeleidsters van het zorgcentrum en het Open Atelier.
Doornse Krant 14-4-2005

Verkeersmaatregelen zijn te verwachten

AMERONGEN Na meerdere onderzoeken, hoorzittingen, inspraakrondes en een brede enquête gaf de raad maandag aan dat er in ieder geval nog dit jaar een besluit genomen moet worden over een aantal verkeersmaatregelen ter verbetering van de doorstroming en verkeersveiligheid.
Doornse Krant 14-4-2005

Aantrekkelijk concert Manderen

MAARN Voor de tweeëntwintigste keer hield de Harmonie Manderen weer haar voorjaarsconcert in het dorpshuis ‘De Twee Marken’.
Doornse Krant 14-4-2005

Verkeersmaatregelen zijn op komst

DOORN Verkeersremmende maatregelen op de Woestduinlaan, Vossenweg en Willem de Zwijgerlaan en het omdraaien van het eenrichtingsverkeer op de Springweg. Dat zijn enkele maatregelen die b&w willen nemen. Hiervoor is een bedrag beschikbaar van 31.800 euro.
Doornse Krant 14-4-2005

Ans van Veenendaal vertrekt

LEERSUM Na 12,5 jaar trouwe dienst als bestuurssecretaresse van het Leersumse college van b&w vertrekt Ans van Veenendaal naar een zelfde baan in Leusden.
Doornse Krant 14-4-2005

Ontwerp HDS-gebouw valt goed

LEERSUM Het ontwerp van het nieuwe HDS-gebouw werd dinsdag gepresenteerd. Zowel bij de HDS-leden als bij omwonenden van de Wildbaan viel het ontwerp in goede aarde.
Doornse Krant 14-4-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 15 april 2005

Hoofdstraat Driebergen: richting Doorn vanaf Korte Dreef
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.00 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Federatie Groene Heuvelrug i.o.

HEUVELRUG  Nu de fusie van de gemeenten Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen een feit wordt, bundelen de lokale verenigingen die zich sterk maken voor ruimtelijke ordening, natuur, landschap, bescherming van cultuurhistorische waarden en milieu hun krachten.

De verenigingen Maarn Maarsbergen Natuurlijk, Dorp en Natuur Amerongen – Leersum, Leersum Natuurlijk, Leefbaar Doorn en Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering gaan samenwerken in de Federatie Groene Heuvelrug i.o.. De deelnemende verenigingen hebben gezamenlijk ongeveer 2.500 leden in de verschillende woonkernen. Daarmee vormt de Federatie Groene Heuvelrug i.o. (FGH) een krachtige gesprekspartner voor het bestuur en de politieke partijen van de nieuwe gemeente Heuvelrug op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur, landschap, cultuurhistorie en milieu en het behoud van het groene karakter.

Eenheid in verscheidenheid
De FGH heeft als doelstelling het bevorderen – binnen het grondgebied van de gemeente Heuvelrug – van de bescherming, het behoud, het herstel en de kennis van de natuur, het landschap, de cultuurhistorische waarden en het milieu. Dit alles in de meest ruime betekenis van het woord. Deze doelstelling is wat de deelnemende verenigingen met elkaar gemeen hebben.
De besturen van de verschillende verenigingen onderhielden al lang informele contacten. Nu de woonkernen fuseren in de nieuwe gemeente Heuvelrug vonden de gezamenlijke besturen de tijd rijp om de samenwerking een formele gestalte te geven. Er is daarom gekozen voor het federatieverband. Dit vormt een goed juridisch kader om de lokale identiteit van de verenigingen te bewaren, de verschillen in aandachtspunten tussen de verenigingen te koesteren en tegelijkertijd een krachtige gesprekspartner te zijn voor het nieuwe gemeentebestuur.
De nieuwe Federatie Groene Heuvelrug bestaat dus naast de lokale verenigingen. Voor lokale zaken staan de lokale verenigingen op de bres. Een bouwproject in Doorn wordt zoals altijd nauw gevolgd door de lokale Vereniging Leefbaar Doorn. Daar zit immers de meeste kennis over de lokale situatie en heeft men de lokale contacten.

Gesprekspartner
De FGH fungeert als koepel waardoor lokale initiatieven naar het toekomstige gemeentebestuur worden doorgegeven. Een bouwproject in een dorp heeft in de nieuwe gemeente uitstraling op bouwquota en bevolkingssamenstelling in andere dorpen. Het is daarom niet meer dan logisch dat de FGH haar visie op ontwikkelingen rondom ruimtelijke ordening, natuur, landschap, cultuurhistorie en milieu namens alle 2.500 leden presenteert. Bovendien is de FGH een krachtige gesprekspartner voor ontwikkelingen die boven een dorp uitstijgen, bijvoorbeeld verkeer en vervoer, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en projecten zoals de Stichtse Lustwarande

Verenigingsbestuur
Inmiddels is de Federatie Groene Heuvelrug i.o. geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en zijn er statuten vastgesteld. De statuten worden momenteel voorgelegd tijdens de verschillende algemene ledenvergaderingen van de deelnemende verenigingen. Geert Kappe, voorzitter van de Vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk heeft de rol van de voorzitter van de FGH voor dit jaar op zich genomen. Zijn medebestuurslid Wim Arendsen vervult de taak van secretaris. De voorzitters en secretarissen van de deelnemende verenigingen zijn toegetreden als leden van het bestuur van de Federatie.

Inmiddels heeft de FGH contact opgenomen met de politieke partijen in oprichting van de nieuwe gemeente Heuvelrug. Bovendien heeft de federatie een gezamenlijke visie op ruimtelijke ordening ontwikkeld, die de komende weken gepresenteerd zal worden.

Nieuws uit Doornse Krant voortaan ook op DriebergenNet

DRIEBERGEN  John Spijkerman, eindredacteur van de Doornse Krant, vond het een gemis dat, met het oog op de gemeentelijke herindeling, het nieuws uit de Doornse Krant ontbrak op DriebergenNet. Daar komt nu verandering in omdat de BDU (uitgever van de Doornse Krant) een gratis postabonnement ter beschikking heeft gesteld aan DriebergenNet.

Het Cultuurhuis in Doorn moet vol

DOORN  Wie bevolken over een jaar het Doornse cultuurhuis? Dat is de grote vraag nu een belangrijke bewoner, de gemeente Doorn, opgaat in de nieuwe Heuvelruggemeente. Voor de medewerkers van de betrokken vijf gemeenten is het te klein. Zonder ambtenaren staan nog ruim 3000 m2 leeg. Yermo Wever werkt aan de invulling daarvan.
Utrechts Nieuwsblad 15-4-2005

Driebergse droom is vooral pragmatisch

DRIEBERGEN  Doorstroming van het verkeer, te weinig fietspaden, meer bouwen voor jongeren, een laagdrempelig dorpscafé. Een greep uit de ‘droomwensen’ van zo’n 120 Driebergenaren die gisteren aan 16 discussietafels aan ‘de dialoog’ meededen. Een verslag van Hans van den Ham.
Utrechts Nieuwsblad 15-4-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 16 april 2005

W. Banninglaan Driebergen: vanaf Alfrinklaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.45 uur  temperatuur: 9 °C

meer foto’s van deze straat

Het KamerOrkest Driebergen speelt Russische muziek

DRIEBERGEN  Op zaterdag 23 april 2005 geeft het KamerOrkest Driebergen (KOD) onder leiding van Albert van Eeghen een concert met medewerking van de Braziliaanse cellist Alberto Kanji. Dit concert begint om 20.15 uur en vindt plaats in de IONA-zaal van Antropia op het landgoed De Reehorst, Hoofdstraat 20 in Driebergen.

Het programma staat in het teken van Russische Meesters. Sinds het begin van de negentiende eeuw hebben componisten, schrijvers en dichters in Rusland hun inspiratie gezocht in volksverhalen en volksmelodieen. Het KOD heeft een keuze gemaakt uit het rijke repertoire van de afgelopen honderd vijftig jaar. Op het programma staan Acht Russische Volksmelodieen van Liadov, Zes variaties op een Russisch thema, het eerste celloconcert van Sjostakowitsj en delen uit diens opera Cheryomushky. Liadov heeft zijn melodieën ontleend aan de verzameling volksmuziek die Balakirev na jarenlang speuren bij elkaar heeft gebracht. De zes variaties waren een cadeau van vrienden- Artcibouchef, Wihtol, Liadow, Rimsky-Korsakov, Sokolov en Glazounov- aan dirigent Nikolai Galkin. De jongste dochter van Rimsky-Korsakov, Nadezha, heeft het thema gekozen uit een verzameling volksliederen van Balakirev. De veelzijdige Sjostakowitsj heeft ook in zijn muziek veelvuldig gebruik gemaakt van volksmuziek. Zijn eerste celloconcert en Cheryomushky zijn daar een voorbeeld van.

Alberto Kanji werd in 1977 in Sao Paulo geboren en leerde cello spelen toen hij acht jaar was. Vier jaar later volgde hij lessen bij Gretchen Miller. Hij studeerde aan de Staatsuniversiteit van Campinas bij Antonio Lauro Del’Claro, zelf een leerling van Pierre Fournier. Hij won diverse prijzen in zijn land en studeert nu aan het Sweelinck Conservatorium bij Gregor Horsch ,solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest en bij Jaap ter Linden barokcello. Alberto Kanji speelt op een Vuillaume die het Sweelinck Conservatorium ter beschikking heeft gesteld.

Het KOD en Alberto Kanji hebben met grote inzet en veel plezier aan dit programma gewerkt en zij hopen dit enthousiasme op 23 april met u te delen. Kaarten kosten € 8,50 per stuk en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Jacques Baas in Driebergen en op de avond van het concert aan de zaal vanaf 19.30 uur.

‘Over dromen praten is luxe’

DRIEBERGEN  Ruim honderd Driebergenaren staken donderdagavond de koppen bij elkaar om te praten over hun droomwensen voor het dorp. Een tweede verslag van Hans van den Ham over De Dialoog.
Utrechts Nieuwsblad 16-4-2005

Heropening studio Radio 90FM door Minister Peijs

LEERSUM  Op zaterdagmiddag 23 april 2005 zal de Minister van Verkeer en Waterstaat Mevr. Drs. K. Peijs in aanwezigheid van 6 burgemeesters cq loco-burgemeesters uit het uitzendgebied van Radio 90FM de grondig verbouwde studio van de streekomroep in Leersum feestelijk heropenen.

Dit jaar is het 12 jaar geleden dat bij de toenmalige Lokale Omroep Heuvelrug Centraal het eerste programma werd uitgezonden. Na een voorbereiding van ruim 8 jaar wisten enkele radio-amateurs het voor elkaar te krijgen dat op 9 oktober 1993 de LOHC de officiële openbare lokale omroep van de gemeenten Amerongen inclusief de kernen Overberg en Elst(Ut), Leersum, Doorn en Maarn met de kern Maarsbergen met dagelijkse uitzendingen kon beginnen.

Na een paar jaar trad Wijk bij Duurstede met de kernen Cothen en Langbroek toe tot de omroep die toen onder de nieuwe naam Radio 90FM ging uitzenden.. In de ether was de zender in de wijde omtrek te beluisteren.
Het programmapakket is vanaf het begin zeer gevarieerd geweest. Iedere zaterdag- en zondagmiddag word er van 14.00 tot 17.00 uur een sportprogramma uitgezonden. De rechtstreekse kerkuitzending uit een kerk in de regio trekt iedere zondagochtend een groot aantal luisteraars. Ook wordt er wekelijks aandacht besteed aan de politiek. Achtergronden van het nieuws uit de regio worden belicht  in het informatieve programma op het einde van de zaterdagmiddag. De muziekkeuze is zeer uiteenlopend te noemen; van klassiek tot jazz naar Nederlandstalig tot country. Als er geen rechtstreekse programma’s zijn, zorgt de computer voor een verantwoorde muziekkeuze.

Hoewel er op dit moment enkele tientallen vrijwilligers actief zijn voor Radio 90FM zijn er nog steeds  nieuwe  mensen nodig. Naast technici en presentatoren zijn er ook redacteuren nodig. Deze laatsten zijn degenen die het nieuws uit de regio verzamelen en bewerken tot nieuwsberichten of voorbereidingen treffen voor een uitgebreid interview. Ook een bijdrage van huis uit behoort tot de mogelijkheden.

In de feestelijke uitzending van 23 april zal Minister Peijs als gastpresentator optreden. In die rol zal zij na de officiële openingshandeling enkele aanwezige burgemeesters nader aan de tand voelen.
Op die zaterdagochtend worden de luisteraars van 9.00 tot 12.00 uur in de gelegenheid gesteld om de studio aan de Hoogstraat in Leersum te bezoeken. Tussen 12.30 uur en 15.00 uur worden de genodigden ontvangen. De dag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn voor de medewerkers.
Radio 90FM is te ontvangen in de gemeenten Amerongen, Wijk bij Duurstede, Doorn en Maarn op FM 107.0 Mhz en in de gemeente Leersum op FM 102.4 Mhz. In de ether kunt u de zender in een groot gedeelte van Zuid-Oost Utrecht ontvangen op de frequentie FM 91.7 Mhz.


Vogels van de Heuvelrug door Andrew Nolten

ZEIST   Op donderdag 21 april om 20.00 uur organiseert de IVN (vereniging voor natuur- en milieu-educatie) een informatieve avond over vogels van de Heuvelrug, bosvogels en jonge vogels. Andrew Nolten is gevraagd als spreker, hij is bij uitstek geschikt om u een leuke en leerzame avond te bezorgen. Daarna ervaart u het voorjaar vast anders.

Andrew is al heel lang lid van de Vogelwacht en werkt nu als vrijwilliger bij het Regionaal Centrum voor Natuur- en Milieucommunicatie (NMC) in Zeist. Bovendien komt hij uit het onderwijs. Aan de hand van dia’s zal hij vertellen over vogels van de Heuvelrug, gekoppeld aan specifieke biotopen. Ook de verschillen komen aan bod tussen diverse soorten vogels wat de verzorging betreft: broedzorg, -duur en -gedrag. Hij zal graag ingaan op vragen.

Dit wordt dus geen lezing met mooie plaatjes, wel een interactieve avond.
Iedereen is van harte welkom, wellicht een aardige kennismaking met de IVN. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van 2 euro (IVN-leden en -donateurs gratis). Plaats: NMC, Nicolaas Beetslaan 2 in Zeist. Voor meer informatie over de IVN en de diverse activiteiten surft u naar ivn-info.nl.

Heuvelrugnieuws van zondag 17 april 2005

Hoofdstraat 57 Driebergen: Park Beukenstein
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.15 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Concert, tapas & expositie

DRIEBERGEN Op zondag 24 april 2005, aanvang 14.30 uur, treedt het Pierre d ‘Or trio op met werken van onder andere Bruch en Mozart in buitenplaats Sparrendaal. Entree : € 29,- Voorverkoop kaarten bij Boekhandel Jacques Baas, Traaij 4c, Driebergen. Kunstenares Verena op ten Noort exposeert deze middag een deel van haar werk.

Heuvelrugnieuws van maandag 18 april 2005

Hogesteeg Driebergen: richting Hoofdstraat
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:55 uur    temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Maandelijks Eetcafé bij de SWD

DRIEBERGEN  Op dinsdag 26 april organiseren de vrijwilligers van de SWD weer een Eetcafé voor alleengaanden. Tussen 17.30 uur en 19.30 uur wordt een smakelijk 3-gangenmenu geserveerd. Eens in de maand ontmoeten mensen van alle leeftijden elkaar aan de dis. Een smakelijke manier om je kennissenkring weer eens wat uit te breiden? Meedoen kost € 6,50. Opgeven en betalen uiterlijk voor vrijdag 22 april 12.00 uur in gebouw de Vijver, Vijverlaan 10 te Driebergen.

Nieuwbouw op terrein Villa Nuova

DRIEBERGEN Op de locatie van de voormalige villa Nuova wil van Roey Projectontwikkeling een complex met 6 luxueuze appartementen bouwen. Op een bijna vier meter hoog reclamebord worden de appartementen nu al te koop aangeboden.

Dit terwijl er alleen nog maar contact is geweest met de gemeente en er officieel nog geen bouwvergunning is aangevraagd. Een woordvoerder van de gemeente deelde mee dat, als er een bouwvergunning wordt afgegeven, dit alleen kan met inachtneming van art 19 lid2 WRO. Dat betekent een vrijstellingsprocedure met een inspraaktraject.

In de ‘advertorial’ in de Stichtse Courant van 14 april wordt vermeld dat de bouw reeds na de zomer van start zou kunnen gaan. Dit lijkt echter opportuun. Als de aanvraag voor een bouwvergunning niet snel wordt ingediend, zal deze pas na de zomervakantie in behandeling worden genomen, tel daar de inspraakprocedure bij op, dan is aanvang bouw niet eerder te verwachten dan voorjaar 2006. Het reclamebord staat er dan wel erg vroeg.


Utrechtse artsen donderdagmorgen dicht

UTRECHT  Huisartsen in zuidoost-Utrecht leggen donderdag het werk neer. Tussen 9.00 en 12.00 is de praktijk gesloten. De artsen volgen een debat met minister Hoogervorst. Waarschijnlijk doen ook artsen elders in de regio mee aan de actie.
RTV Utrecht 18-4-2005

Heuvelrugnieuws van dinsdag 19 april 2005

Coolsmalaan Driebergen: richting Buntlaan
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:35 uur    temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Typ-hier-de-titel

HEUVELRUG De komende dagen biedt het Utrechts Landschap een viertal gratis wandelexcursies aan op de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen, Zeist-Driebergen en Leersum. Alle excursies beginnen om 14.00 uur.

Wandelexcursie Utrechts Landschap Historisch Heidestein
Wandelen op Heidestein is een ervaring met veel cultuur en natuur. De theekoepel bij de vijver laat je oude tijden herleven. In het heidegebied kan je opzoek naar de zandhagedis. Woensdag 20 april, excursie op landgoed Heidestein start om 14.00 uur bij de ingang aan de Prinses Margrietlaan te Zeist. Gratis

Wandelexcursie Utrechts Landschap Archeologisch bolwerk
De Grebbeberg is met recht een zeer bijzondere plek. Het eindpunt van de Utrechtse Heuvelrug met een schitterend uitzicht over de riviernatuur. De geschiedenis gaat hier ver terug. De ringwalburcht dateert uit de 7e eeuw. Ook van de moderne geschiedenis zijn sporen te zien. Schootsgaten in bomen zijn de trietse getuigen van de slag op de Grebbeberg in de 2e wereldoorlog. Zaterdag 23 april, excursie Grebbeberg start om 14.00 uur bij de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats aan de Grebbeweg te Rhenen. Gratis

Wandelexcursie Utrechts Landschap Breeveen-Dartheide
Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Een afwisselend gebied met heidevelden beheert door grote grazers. Zaterdag 23 april, excursie Breeveen-Dartheide start om 14.00 uur bij de parkeerplaats naast aan de Utrechtse Baan te Leersum. Gratis

Wandelexcursie Utrechts Landschap Waterputten van de Kozakken
Een jong bos met een oud verhaal dat is de Kozakkenput. In 1804 liet luitenant- generaal de Marmont dertig putten graven om zijn manschappen te voorzien van water. De Kozakken gaven de putten 9 jaar later hun naam mee. Wandel mee en ontdek de historie. Zondag 24 april, natuurexcursie Kozakkenput, start 14.00 uur parkeerplaats
Laantje zonder Eind te Zeist. Gratis

Dag van de Leerplicht

HEUVELRUG  Vanochtend hebben de Heuvelrug gemeenten op een aantal scholen aandacht besteed aan de landelijke Dag van de Leerplicht. Tussen 08.15 uur en 08.30 uur werden pennen met de tekst ‘fijn dat je er bent’ uitgedeeld aan de scholieren.

Bij de ingangen van het Revius Lyceum stonden de wethouders Van den Bosch en Schravesande en Van den Bosch en de leerplichtambtenaren Burema en Koedoot van respectievelijk de gemeenten Doorn en Driebergen. Bij het Scholengemeenschap Maarsbergen waren de Leersumse wethouder Hartemink en de leerplichtambtenaren Van Mens en Gardenier uit respectievelijk de gemeenten Amerongen en Leersum/Maarn.

Na 08.30 uur kregen de te laatkomers geen pen maar een flyer. Op deze flyer stonden een aantal smoezen die scholieren vaak gebruiken. Hiermee werd de leerlingen op gewezen dat geen enkele smoes een reden voor te laat komen is. De leerlingen die zonder afmelding door hun ouders/verzorgers niet aanwezig waren, werden door de leerplichtambtenaren opgebeld/benaderd.

oor deze actie is gekozen om het belang van handhaving van leerplicht meer onder de aandacht te brengen. Naleving en handhaving van de leerplicht speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van spijbelen en voortijdig schoolverzuim of voortijdig schoolverlaten. Te laat komen is al een eerste vorm van spijbelen/ongeoorloofd schoolverzuim.
Om het belang breed onder de aandacht te brengen, is dinsdag 19 april 2005 gekozen als landelijke Dag van de Leerplicht. Het is een initiatief van het Ministerie van OC&W en het Projectbureau Handhaven op Niveau in samenwerking met de gemeenten naar een idee van de gemeente Rotterdam. Het actieprogramma Handhaven op Niveau is in 2000 vanuit de rijksoverheid gestart om de handhaving van wettelijke regels in Nederland verder te stimuleren.

Nu ook voor senioren van buiten het zorgcentrum

DRIEBERGEN Op de tweede etage van Zorgcentrum Beukenstein is sinds kort het aantal fitnesstoestellen belangrijk uitgebreid. Niet alleen de bewoners van Beukenstein kunnen hier gebruik van maken maar sinds kort ook andere 55plussers.
Nieuwsbode 19-4-2005

Op zoek naar partner

DRIEBERGEN Op het land van C. Tiggelhoven aan de Engweg heeft zich net als vorig jaar weer een ooievaar genesteld. Sinds negen dagen kleppert hij of zij op zoek naar een partner.
Nieuwsbode 19-4-2005


Albert Beintema signeert bij Brinkhorst

DOORN Boekhandel Binkhorst was op zaterdag het decor voor een drukbezochte signeersessie: Albert Beintema, ou inwoner van Doorn, signeerde er zijn nieuwste boek “Het begon met het Naardermeer”.
Nieuwsbode 19-4-2005

Dialoog van Driebergen wekt veel verwachtingen

DRIEBERGEN Een verslag van Netty Krook over de vorige week gehouden Dialoog waar inwoners van Driebergen droomden over de toekomst.
Nieuwsbode 19-4-2005

OZB Leersum stijgt meer dan raad wil

LEERSUM De gemeente Leersum heeft haar inwoners de afgelopen weken zo’n 10 procent te hoge aanslagen gestuurd voor de OZB.
Utrecht Nieuwsblad 19-4-2005

Tamara Feiths laatste Bloemenkoningin

LEERSUM De 23-jarige Tamara Verbree uit Leersum is koningin bij het 53e Bloemencorso in Leersum op 20 augustus. Voor burgemeester Feith is dit haar laatste kroning wegens de nieuwe gemeente Heuvelrug.
Utrecht Nieuwsblad 19-4-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 20 april 2005

Korte Dreef Driebergen: vanaf Engweg
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 8 °C

meer foto’s van deze straat

Nostalgie in het Aurora-Muziekcentrum

DRIEBERGEN Op zondag 24 april is er voor de nostalgische muziekliefhebber een gezellige middag in het Aurora gebouw aan de Woerd 3a te Driebergen. Er zal op die middag tussen 15.00 en 17.00 uur uit een curieuze verzameling 78 toerenplaten worden gedraaid.

De platen uit de periode 1910 t/m 1950 met een nadruk op dansmuziek zijn van Rob van Oort. Hij verzorgde enige jaren geleden een tentoonstelling van oude grammofoons en draaide toen ook uit zijn collectie. Voor mensen die willen luisteren of een dansje willen wagen een aan te raden muzikale keuze. De toegang is gratis en koffie, thee en consumpties zijn te verkrijgen. Voor informatie, suggesties of vragen kunt u bellen met Rob van Oort tel. 0343-515193

Pont verderop of rondweg erbij

AMERONGEN Een westelijke rondweg of verplaatsing van het pontveer richting Elst. Met een van die twee opties wil het gemeentebestuur van Amerongen in de toekomst de verkeersdrukte in de oude dorpskern te lijf.
Utrechts Nieuwsblad 20-4-2005

‘Die klagers over het verkeer, dat is allemaal import’

AMERONGEN Geer van Lunsen, bedrijfsleider van het veerpont Amerongen-Eck en Wiel is woedend op de gemeente. Via de media heeft hij moeten horen dat de gemeente Amerongen van plan is zijn pont te verplaatsen wegens het drukke verkeer. Volgens hem zijn het de import-Amerongers die klagen over het drukke verkeer.
Utrechts Nieuwsblad 20-4-2005

Referendum Heuvelrugfusie is kansloos

HEUVELRUG Er komt geen referendum over de samenvoeging van de Heuvelruggemeenten. Het Comité Herindeling Nee! had dit voorgesteld. Woordvoerders van de betrokken gemeenten laten weten dat er geen referendum komt omdat het te laat is nu de fusie in Den Haag op tafel ligt.
Utrechts Nieuwsblad 20-4-2005

Internetcafé geopend

DRIEBERGEN Vanmorgen heeft wethouder Schravesande een internetcafe in Sparrenheide geopend. Reeds eerder beschikte verzorgingstehuis Rehoboth over een dergelijk café.

Heuvelrugnieuws van donderdag 21 april 2005


Broekweg (ook bekend als Zwarteweg) Driebergen: richting Gooijerdijk
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 9:30 uur    temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Felle straatverlichting zonder richting

DRIEBERGEN De gemeente Driebergen is bezig het vertrouwde oranje natriumlicht te vervangen door wit licht. Op de Middellaan is dat inmiddels gebeurd. Een aantal bewoners is het er niet mee eens en is een handtekeningenactie begonnen.
Utrechts Nieuwsblad 21-4-2005

Publiek welkom bij restauratie

AMERONGEN DE inventaris van kasteel Amerongen is uit zijn winterslaap ontwaakt. Alle spullen waren ingepakt maar worden de komende jaren gerestaureerd. Bezoekers kunnen in groepen van maximaal vijftien personen de restauratie volgen.
Utrechts Nieuwsblad 21-4-2005

Sloop dorpshuis Leersum uitgesteld door procedurefout

LEERSUM Door een procedurefout van de gemeente moet de sloop van dorpshuis Het Hof in Leersum zeker meer dan een maand worden uitgesteld.
Utrechts Nieuwsblad 21-4-2005

Privatisering sport in Doorn van de baan

DOORN Na een jarenlang touwtrekken tussen gemeente en sportverenigingen is de privatisering van de buitensportaccommodaties in Doorn van de baan. Het college van b&w komt nu met een voorstel het geld dat al gereserveerd was voor tennisvereniging Ludenti uit te keren. Ook voetbalclub DEV en de Doornse Korfbalclub zouden een bedrag ontvangen voor achterstallig onderhoud. Enige onzekere factor is dat de provincie nog moet instemmen met de besteding van het geld.
Doornse Krant 21-4-2005

Zicht op de ‘culturele as’ naar de Kampweg

DOORN Twee ‘thematische assen’, kunnen als leidraad dienen om de economische vitaltiteit in Doorn te stimuleren: de ‘groene as’, loopt van het Ludenbos naar de Kaapse Bossen en gaat over de Kampweg, Kampwegplein en Acacialaan. De ‘culturele as’ loopt vanuit Huis Doorn, via de Maartenskerk, het Cultuurhuis, de Albert Heijn naar de Kampweg.
Doornse Krant 21-4-2005

DepoDogs: einde aan overlast?

LEERSUM Staande op een kleine verhoging introduceerde wethouder Koudijs afgelopen zaterdagmiddag op het Kerkplein de ‘DepoDog’. Door het slechte weer waren er echter maar enkele tientallen honden en hondenbezitters gekomen. Maar ondanks dat was de sfeer goed.
Doornse Krant 21-4-2005

Ideaal weer bij open dag Golfclub

DOORN Onder ideale weersomstandigheden hield de Doornse Golfclub afgelopen zondag ‘open dag’ op de golfbaan aan de Mariniersweg. Veel bezoekers konden bij deze gelegenheid kennis maken met de golfsport en tijdens een rondleiding over de uit 9 holes bestaande baan zelf een balletje slaan.
Doornse Krant 21-4-2005

Inwoners willen cultuurhuis in plaats van parkeerterrein

DRIEBERGEN  Het toekomstig centrum van Driebergen moet compact zijn met een hoogwaardig exclusief winkelbestand, beperkte nieuwbouw en een clustering van allerlei voorzieningen in een cultuurhuis dat op het huidige parkeerterrein ‘De Appelgaard’ is gedacht. Dat was één van de opvallende suggesties tijdens de derde meedenkavond in het kader van het centrumplan.
Stichtse Courant 21-4-2005

Verkeersmaatregel bij Traaij-kruising heeft desastreuze gevolgen

DRIEBERGEN  Een verkeersmaatregel die de gemeente Driebergen onlangs bij de kruising Traaij-Arnhemsebovenweg had getroffen om de veiligheid te vergroten, heeft tot een omgekeerd effect geleid. De gevolgen van de maatregel waren tamelijk desastreus. Er hebben aanrijdingen plaatsgevonden, een weggebruiker heeft door een ongelukkige val de heup gebroken en het wegdek is aanzienlijk beschadigd.
Stichtse Courant 21-4-2005

Vijf jubilarissen bij VZOD

DRIEBERGEN  Tijdens een gezellige middag huldigde voorzitter Mieke van der Vlist van toneelvereniging VZOD vijf jubilarissen. 50 jaar lid is Mariëlle Schoenmakers, Wout Bakkenes, Karel Verhagen en Riet Schmidt zijn al 40 jaar lid en Nelly Koetze werd gehuldigd voor haar 25-jarig lidmaatschap.
Stichtse Courant 21-4-2005

Vijftig jaar getrouwd

DRIEBERGEN  Burgemeester Bloemen ging naar de Gooijerdijk om daar de heerc en mevrouw Steenbeek te feliciteren met hun 50-jarig huwelijk.
Stichtse Courant 21-4-2005

Bedrijf onder de loep

DRIEBERGEN Ad Bom besteedt aandacht aan de praktijk (Hoofdstraat 83ac) van Lien Wetters (42): psychologische begeleiding en haptotherapie.
Stichtse Courant 21-4-2005

College bezoekt school in Victoria

DOORN B&W hebben afgelopen weekeinde een bezoek gebracht aan het Roemeense Victoria, ter voorbereiding van de jumelage of stedenband.
Doornse Krant 21-4-2005

Campagne vrijwilligers

DOORN Hulpverlening en het leveren van een positieve bijdrage aan de veiligheid in de eigen omgeving. Dat zijn de belangrijkste redenen om zich aan te melden bij de vrijwillige brandweer. De vrijwillige brandweer Doorn houdt op koninginnedag een open dag, onder meer om vrijwilligers te werven.
Doornse Krant 21-4-2005

Wie gaat de gaten in het wegdek vullen?

MAARN De gemeente Maarn is niet van plan om op te draaien voor de kosten van het onderhoud van de weg De Hoogt. Wethouder Cremer redeneerde dat ondanks het feit dat het een openbare weg is, de onderhoudskosten moeten worden gedragen door de eigenaar.
Doornse Krant 21-4-2005

Bibliotheek krijgt nieuwe voorzitter

AMERONGEN Met de officiële opening van de website van de bibliotheek vorige week donderdag is de bibliotheek een stap ver op weg naar een modern informatiecentrum. Volgens de nieuwe voorzitter Johan Geleijnse (opvolger van Gerrit Boor) staan de komende jaren dan ook in het teken van innovatie.
Doornse Krant 21-4-2005

SV ‘Juliana’ komt eindelijk thuis

LEERSUM De Leersumse Schietvereniging Juliana heeft zaterdag 16 april bij Frans van Eem aan de Heulweg een gloednieuwe schietbaan in gebruik genomen. Na een jarenlange zwerftocht langs diverse locaties heeft de vereniging eindelijk een eigen onderkomen.
Doornse Krant 21-4-2005

Mw E. van Riet honderd jaar

DOORN “Het was maandag een leuke dag”, zo luidde de begroeting van Elisabeth van Riet. Al vijftien jaar woont zij in verzorgingshuis Oranjestein, waar ze haar 100e verjaardag vierde.
Doornse Krant 21-4-2005

Verschillende visies op de noodzaak van herindeling

HEUVELRUG In dit artikel komen een voor- en een tegenstander van de herindeling aan het woord. Wim Doelman, vice-voorzitter van het Comité Herindeling Nee! en Arnoud Venema van het dioor hem zelf opgerichte comité Herindeling Ja.
Doornse Krant 21-4-2005

VVD-raadslid strijdt voor vitaal dorp

DOORN Winkelpanden die leeg staan, verkrotting aan de Dorpsstraat en op het pleintje tegenover Ah, toenemende parkeerproblemen en lelijke nieuwe appartementen. Doorn zit in een neerwaartse spiraal waar nodig wat aan moet gebeuren vindt VVD-raadslid Age van der Werf.
Doornse Krant 21-4-2005

Bloemenkoningin: “Een wens gaat in vervulling”

LEERSUM Tamara Verbree is de nieuwe bloemenkoningin en opvolgster van Wendy Meerbroek. Voor de 23-jarige leidster in een Doorns kinderdagverblijf gaat een grote wens in vervulling.
Doornse Krant 21-4-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 22 april 2005

Prinses Margrietlaan Driebergen: vanaf Julianalaan
foto: © Anthon Keuchenius
tijd: 8:30 uur    temperatuur: 10 °C

meer foto’s van deze straat

Platform Heuvelrug Sport Initiatief opgericht

HEUVELRUG De beleidsnota Sport Heuvelruggemeenten werd gisteren aan de voorzitter van de Stuurgroep Herindeling uitgereikt. Uit handen van Harry Arts, voorzitter van de sportraad in Doorn, ontving de heer Hans Ouwerkerk in de raadszaal van het gemeentehuis in Doorn de beleidsnota Sport Heuvelruggemeenten.

Op initiatief van de Doornse Sportraad hebben vertegenwoordigers van de Sportfederatie Driebergen en van de sportverenigingen in Amerongen, Leersum en Maarn besloten tot de oprichting van een platform met de voorlopige naam Heuvelrug Sport Initiatief (HSI).
De Heuvelruggemeente telt begin 2006 ongeveer 50.000 inwoners, waarvan 15.000 inwoners zich met sport bezighouden in verenigingsverband. De Heuvelruggemeente kent meer dan 80 sportverenigingen. Naast een groot aantal niet georganiseerde sporters zijn de 15.000 sportbeoefenaars afhankelijk van sportaccommodaties ter beschikking gesteld door en ten dele in eigendom van de gemeente. Ruim 2.500 vrijwilligers onderhouden de accommodaties en organiseren trainingen, competities en toernooien. Een groot deel van de middenstand ondersteunt de verenigingen financieel. Op grond van het voorgaande kan men stellen dat vijftig procent van het inwonertal van de Heuvelruggemeente een directe betrokkenheid bij sport heeft.
Gezien het grote inwonertal dat, direct of indirect, bij sport betrokken is en het daaruit voortvloeiende maatschappelijke, sociale en economische belang, hebben de vijf sportorganisaties van de deelgemeenten zich verenigd in het HSI om samen met het college, de betrokken ambtenaren en de politieke vertegenwoordigers, richting te geven aan de georganiseerde sportbeoefening en aan de ontwikkeling van de sport in het algemeen in de nieuwe Heuvelruggemeente.

Ooievaar nog steeds op zoek naar partner

DRIEBERGEN  De ooievaar op het nest bij het Kloosterlaantje heeft nog steeds geen partner. Vorig jaar werd het nest bevolkt door een paartje waar echter geen broedsel van is gekomen. Dit jaar is het dus nog maar afwachten.
foto: Anthon Keuchenius


Tweede Kamer beslist op 23 juni over herindeling

DRIEBERGEN  De Tweede Kamer zal op donderdag 23 juni het wetsontwerp over de gemeentelijke herindeling op de Utrechtse Heuvelrug behandelen. Dat zei burgemeester Bloemen tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdagavond.

Op maandag 30 mei worden de hoorzittingen gehouden. Op de Eerste Kamer is een beroep gedaan om bij aanneming in de Tweede Kamer de voorstellen voor 15 september op de agenda te plaatsen. Anders wordt de geplande datum van 1 januari 2006 voor de herindeling niet gehaald. Deze datum is van groot belang voor het regelen van de verkiezingen die medio november 2005 worden gehouden.
Radio 90FM 22-4-2005

Heuvelrugnieuws van zaterdag 23 april 2005

Zonnehof Driebergen: vanaf Heemstrastraat
foto: © Renk Knol
tijd: 11.45 uur  temperatuur: 15 °C

meer foto’s van deze straat

Sponsoring, anders denken

HEUVELRUG Voor alle sportbestuurders en leden van de sponsorcommissie op de Heuvelrug organiseert Heuvelrug Actief! de workshop Sponsoring. Op donderdag 28 april 2005 start om 19.30 uur in Health Centre Hoenderdaal te Driebergen deze prikkelende workshop.

Sponsoring gaat allang niet meer alleen over ‘het goede gevoel hebben’. Sponsoring is bij veel sportverenigingen een structureel onderdeel geworden. Ondernemers en donateurs worden steeds kritischer, zodat men met een gedegen voorstel moet komen om echt succesvol te zijn. Tijdens deze avond spreekt de workshopleider uw denkkracht aan. U leert een nieuw en helder model te hanteren waarmee u het sponsorproces zelf kunt sturen. Daarnaast ontvangt u informatie zodat u stappen kunt zetten om direct en praktisch aan de slag te gaan. We helpen u op weg om, vanuit verschillende aspecten, een succesvol sponsorbeleid in te richten. Doordat u los komt van bestaande patronen en valkuilen herkent, wordt er meer rendement uit de geleverde inspanningen gehaald. Zodoende bent u (sneller) in staat de ambities van uw vereniging te realiseren. Geef u nu op! Stuur een email met al uw gegevens naar evelienwijdeveld@leersum.nl

Kampioenen

DRIEBERGEN  Nogal wat zeven en – elftallen van CDN werden vandaag gehuldigd als kampioen. Hier poseert het eerste (CDN1) kampioenselftal van CDN  samen met het jongste kampioenteam (de Mini’s). Het eerste sloot het seizoen vlak daarna af met een klinkende 9-0 overwinning op ’t Vliegdorp 1.

foto Anthon Keuchenius
 


Heuvelrugnieuws van zondag 24 april 2005

Wethouderslaan Driebergen: richting Hermansstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 12.15 uur  temperatuur: 18 °C

meer foto’s van deze straat

Hemelvaartsconcert Accordéon Mélancolique

DRIEBERGEN Met Hemelvaart vindt voor de vierde maal op rij het Hemelvaartsconcert plaats van Accordéon Mélancolique. Hiermee wordt  het startschot gegeven voor het nieuwe programma “Puur Natuur”.

Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer werken hierin samen met dichter T. Buwe (pseudoniem van Prof. Dr.Tj.B. van Wimersma Greidanus), die  onlangs de bundel “Mimiek van Denken” uitbracht.
De combinatie van veelal eigen accordeoncomposities, gelardeerd met de toegankelijke poëzie van T. Buwe, leidt tot een vrolijk loflied op de natuur. De muziek en het beeldend werk dat wordt voorgedragen door de dichter zelf, vullen elkaar als het ware aan en zijn met zorg op elkaar afgestemd. Voor iedereen die geniet van landschappelijk moois, flora en fauna wordt het een feest der herkenning.

Monique Kortbeek van Plan de Campagne Productions te Driebergen verleent o.a. haar medewerking aan dit programma door de inzet van levensgrote bosdierenstukken, die zij speciaal schilderde voor het Utrechts Landschap (dank voor het afstaan).Voor de verdere aankleding in de natuursfeer zorgt Antonia Wiegel van l’Esprit du Sud. Het belooft een bijzonder – en mooi – evenement te worden.
Puur Natuur, 5 mei Voormalig klooster Arca Pacis, (Daidalos), Kloosterlaantje 1, Driebergen.
Aanvang 15.00 uur, kaarten, inclusief taart, thee of koffie à € 15, kinderen €7,50, via de VVV Zeist, Doorn en Utrecht of aan de kassa.


Heuvelrugnieuws van maandag 25 april 2005

J. Eijkmanlaan Driebergen: richting Alfrinklaan vanaf Banninglaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.50 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Minister Peijs heropent studio Radio 90 FM

LEERSUM  Ze kwam om een oude vriend (Evert Wybenga, vanaf de eerste proefuitzending op 18 juli 1993 betrokken bij de omroep) te helpen, en omdat ze vroeger zelf lokale radio maakte. Karla Peijs heropende afgelopen zaterdag de verbouwde studio van Radio 90 FM in het gebouw van het azc in Leersum.
Utrechts Nieuwsblad 25-4-2005

Nieuwe vervoerder Regiotaxi Heuvelrug

HEUVELRUG  Per 1 juni 2005 krijgt Regiotaxi Heuvelrug een nieuwe vervoerder. De regiotaxi brengt reizigers van deur-tot-deur. De nieuwe vervoerder in het vervoergebied Heuvelrug wordt Cibatax. Cibatax rijdt straks in opdracht van de provincie Utrecht en de gemeenten Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Wijk bij Duurstede.

Wegafzettingen op Koninginnedag

DRIEBERGEN In verband met de viering van Koninginnedag op zaterdag 30 april, zijn de volgende wegen geheel afgesloten: Kerkplein, Kerkstraat, Rijsenburgselaan tot aan Valentijn, Van Rijckevorselstraat, Van Vrijberghestraat, Florastraat, Buzziburglaan, Drieklinken tot aan de Engelenburg en de Hoofdstraat tussen de Van Rijckevorselstraat en de Buzziburglaan.

De Buzziburglaan en de Drieklinken tussen de Rijsenburgselaan en Engelenburg zijn op verzoek van de Oranjevereniging opnieuw aan het vrijmarktparcours toegevoegd. Dit om aan de grote vraag naar standplaatsen te voldoen. De afsluiting geldt vanaf vrijdag 29 april 2005 21.00 uur tot en met zaterdag 30 april 2005 19.00 uur.

Om een veilige oversteek over de Hoofdstraat richting het marktterrein te garanderen, wordt de Hoofdstraat tussen de Van Rijckevorselstraat en de Buzziburglaan op zaterdag 30 april 2005 tussen 06.00 en 19.00 uur afgesloten voor verkeer. Daarnaast is het de bedoeling dat op de Hoofdstraat festiviteiten worden georganiseerd en standplaatsen worden ingenomen. Er wordt een omleidingroute gemaakt via de Nijendal, Damhertlaan en De Wissel. Ook het busverkeer (onder andere bus 50) zal deze route volgen.

Heuvelrugnieuws van dinsdag 26 april 2005

Park Sparrendaal Driebergen: richting Park Seminarie
foto: © Robert Zwart
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 12 °C

meer foto’s van deze straat

Comité publiceert rapport over gemeentelijke herindeling

DOORN Herindeling als instrument om bestuurlijke en ambtelijke problemen op te lossen, is zowel achterhaald als niet functioneel, zo luidt de conclusie van een rapport dat Comité Herindeling Nee! deze week publiceerde.

Op de website van het comité dat zich tegen de voorgenomen herindeling in Maarn, Amerongen, Leersum, Doorn en Driebergen verzet, is deze nota te vinden. Het door Wim Doelman geschreven rapport geeft vlijmscherpe kritiek op de door de provincie ingeslagen weg, en biedt tegelijkertijd een levensvatbaar nieuw model aan: de complementaire samenwerking.

Goedkeuring bestemmingsplan buitengebied Driebergen

DRIEBERGEN Het college van Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrechten heeft het bestemmingsplan ‘buitengebied’ van de gemeente Driebergen-Rijsenburg grotendeels goedgekeurd.

Het gaat om het hele grondgebied van Driebergen, met uitzondering van de bebouwde kom, de toekomstige woningbouwlocatie Lange Dreef en de A12 en de spoorlijn Utrecht-Arnhem.
Volgens het college is de bedrijfsactiviteit bij twee bedrijfsbestemmingen niet in overeenstemming met het huidige gebruik: daarom is goedkeuring aan dit deel van het bestemmingsplan onthouden.

Wel mag bij twee bestaande boomkwekerijen een bedrijfswoning worden gebouwd, ondanks dat de Provinciale Planologische Commissie anders adviseerde. Op een hoorzitting hebben betreffende ondernemers namelijk nadere gegevens verstrekt, die de provincie van het belang van de woning hebben overtuigd.

Provinciale subsidie voor aanpak Dorpsplein Doorn

DOORN In het kader van het Uitvoeringsprogramma 2005 Project Stichtse Lustwarande stelt de provincie Utrecht geld beschikbaar de aanpak van het dorpsplein in Doorn, inclusief de problematische verkeerssituatie.

In Doorn wordt op dit moment gebouwd aan een nieuw cultuurhuis, naast het huidige gemeentehuis. Rond het nieuwe cultuurhuis ontstaat door sloop van de bestaande bebouwing extra ruimte op het huidige dorpsplein. De inrichting van dit nieuwe dorpsplein krijgt een groen, ‘Stichts’ karakter, aansluitend bij het nabijgelegen Huis Doorn.

Bij de inrichting van het plein wordt ook de mogelijkheid onderzocht om de N225 aan te passen aan de nieuwe gebruiksfuncties. Volgens planning is het definitieve ontwerp klaar in september 2005. Voor de uitvoering van het ontwerp heeft de gemeente 360.000 euro beschikbaar Vanuit het project Stichtse Lustwarande wordt in 2005 een bedrag van 150.000 euro gereserveerd en in 2006 nog eens 150.000 euro. Uitvoering kan starten eind 2005, uiteindelijke realisatie wordt verwacht begin 2006.

Nieuwe machine voor houtkloverij Bartiméus

DOORN In de houtkloverij van de werkplaats Boschwijk is vrijdag 15 april een nieuwe kloofmachine in gebruik genomen. De machine is geleverd door de firma Drost uit Driebergen.
Nieuwsbode 26-4-2005

Drumband Harmonie Doorn 4e op concours

DOORN De drumband van het Koninklijk muziekgezelschap De Harmonie Doorn is zaterdag vierde geworden op het Nederlands Kampioenschap Mars in de hoogste divisie.
Nieuwsbode 26-4-2005

Zilver voor Oranjestein

DOORN Burgemeester Reeringh heeft dinsdag het Zilveren Certificaat uitgereikt aan directeur Gieneke Holwerda-Riesebos van verzorgings- en verpleeghuis Oranjestein wegens de goede kwaliteit van de zorg.
Nieuwsbode 26-4-2005

Heuvelrugnieuws van woensdag 27 april 2005

Buzziburglaan Driebergen: vanaf Hoofdstraat
foto: © Renk Knol
tijd: 9.20 uur  temperatuur: 11 °C

meer foto’s van deze straat

Heuvelrugnieuws van donderdag 28 april 2005

Lange Dreef Driebergen: vanaf Tussen de Dreven
foto: © Renk Knol
tijd: 10.20 uur  temperatuur: 13 °C

meer foto’s van deze straat

Vacatures bij de Stichting Welzijn Driebergen

DRIEBERGEN De voorbereiding voor het cursusprogramma 2005-2006 is weer in volle gang. Elk jaar dreigen er gaten in het programma te vallen, omdat docenten zich (moeten) terugtrekken. De SWD is daarom op zoek naar enthousiaste, vakbekwame docenten voor de volgende cursussen:

 • Kinderkookcafé voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op vrijdag 15.30 uur- 17.00 uur
 • Teken- en schildercursus voor beginners op dinsdag 13.30- 15.30 uur
 • Teken- en schilderen met acryl voor gevorderden op vrijdag 9.30- 11.30 uur
 • Aquarelcursus voor gevorderden op dinsdag 9.30- 11.30 uur
 • Teken- en schildercursus op woensdag 10.00- 12.00 uur
 • Spaans voor beginners op woensdag 13.30- 14.30 uur
 • Spaans niveau 1 op woensdag 14.45- 15.45 uur
 • Spaans niveau 2 op woensdag 10.45- 11.45 uur
 • Arabisch voor beginners woensdag 20.00- 21.30 uur
 • Boekbesprekingen donderdag 14.00- 15.30 en 20.00- 21.30 uur

Sollicitatiebrieven kunt u sturen naar Vijverlaan 10 3971 HK te Driebergen t.a.v. Vilja Smit. Solliciteren per e-mail is ook mogelijk.

Bloedinzameling nieuw leven ingeblazen

AMERONGEN  Sanquin Bloedbank heeft afgelopen dinsdagavond voor het eerst sinds twee jaar weer bloed ingezameld in het Diaconessenhuis aan de Jan van Zutphenweg. De bloedbank had 150 mensen uitgenodigd, waarvan een aanzienlijk deel is gekomen. In augustus wil de bloedbank weer in Amerongen bloed inzamelen.
Doornse Krant 28-4-2005

Eerste woning Tuindorp klaar

MAARN  Wonen in het Maarnse Tuindorp is al uniek, maar als dan ook nog eens de woning wat ruimer is geworden en meer aan het comfort van deze tijd is aangepast dan kan je oprecht verguld zijn. En dat is de familie Legemaat, die binnenkort van hun gerenoveerde huis aan de Schoollaan 26 gaat genieten.
Doornse Krant 28-4-2005

Kinderen zoeken ‘Gekke professor’

DOORN  Voor basisschoolkinderen in Doorn wordt op woensdag 4 mei een avonturenmiddag georganiseerd door de Werkgroep Kindervakantieweek Doorn.

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen zich om 13.00 uur melden bij het voetbalveldje in het Ludenbos. Van 13.00 tot 16.00 uur zijn de kinderen bezig met leuke en spannende activiteiten onder de naam ‘De Gekke Professor’
Doornse Krant 28-4-2005

Drugs

LEERSUM  Uit onderzoek onder jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar bleek dat het gebruik van met name alcohol onder de Leersumse jongeren boven gemiddeld is.

Dit resultaat was voor de SJPL aanleiding om met jongeren, jongerenwerker Cor de Ridder en een aantal Leersumse horeca-exploitanten te praten over de gevolgen hiervan.

Daarom wordt in samenwerking met Centrum Maliebaan uit Utrecht een alcohol- en drugsdebat gehouden. Centrum Maliebaan houdt zich bezig met verslavingszorg op het gebied van alcohol en drugs. Het debat wordt gehouden in de toneelzaal van dorpshuis ‘Het Hof’ op dinsdag 3 mei van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur.

Het is de bedoeling dat er onder leiding van een deskundige van Centrum Maliebaan gediscussieerd gaat worden over alcohol en drugs in de stijl van het programma ‘het Jongeren Lagerhuis’. De organisatie hoopt op een grote opkomst. Vooraf aanmelden is wenselijk en dat kan bij Mijke van Leeuwen, via mijke77@hotmail.com of per sms, 06-21827744.
Doornse Krant 28-4-2005

Bevrijdingsloop

LEERSUM – Burgemeester Feith van Leersum begeleidt op 5 mei de groep hardlopers(sters) uit haar dorp op de fiets bij de jaarlijkse Bevrijdingsloop van Wageningen naar Leersum. De afstand die overbrugd moet worden is circa 19 kilometer.

De groep bestaat inmiddels uit zestig mannen en vrouwen. Dat is de grootste groep uit Leersum die aan de Bevrijdingsloop heeft deelgenomen. Twaalf vrouwen lopen mee. De hardlopers verzamelen zich om 22.00 uur in dorpshuis Het Hof. De aankomst in Leersum is om ongeveer 03.00 uur. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur bij dorpshuis Het Hof krijgen de lopers(sters) een warm buffet van de gemeente aangeboden.
Doornse Krant 28-4-2005

Wethouder jaagt raad en burgemeester in de gordijnen

DRIEBERGEN De manier waarop wethouder Van der Burg (CDA) met de bewoners van Driebergen communiceert en de vaagheid waarmee hij vragen van raadsleden beantwoordt, heeft vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering tot enige commotie geleid.

Eerst liet PDR-raadslid Jan Broekgaarden op niet mis te verstane wijze zijn ongenoegen blijken over het optreden van de wethouder en later was het burgemeester Bloemen die de wethouder aansprak op zijn onduidelijke beantwoording.
Stichtse Courant 28-4-2005

Stukjes schrijven uit betrokkenheid

DRIEBERGEN Hij is inmiddels 78 jaar oud, maar nog steeds doorkruist hij op zijn fiets het dorp om te kijken of hij ‘een nieuwtje kan oppikken’. Ad Bom, in een ver verleden begonnen bij dagblad Het Vrije Volk en vervolgens via het lokale weekblad van Castricum en het Utrechts Nieuwsblad bij de Stichtse Courant in Driebergen-Rijsenburg terecht gekomen. Op 1 mei is hij daar 12,5 jaar als correspondent werkzaam.
Stichtse Courant 28-4-2005

Leerlingen Coolsma creatief actief

DRIEBERGEN Beeldend kunstenaar Verena op ten Noort geeft sinds november vorig jaar les aan een groep leerlingen van de Coolsmaschool in het creëren en rangschikken van verschillende materialen. Ad Bom doet verslag.
Stichtse Courant 28-4-2005

Driebergse Rosa wint tv-quiz

DRIEBERGEN De 12-jarige Rosa Boer uit Driebergen was afgelopen zondag de winnaar van de Achmeakennisquiz. Zij won daarmee een computer en neemt deel aan de finale waar een carrièrefonds van maximaal 225.000 euro als prijs te verdienen is.
Stichtse Courant 28-4-2005

Samen sterk in ‘Maarns Beraad’

MAARN Verenigingen en organisaties in Maarn gaan hun krachten bundelen om in de nieuwe MALDD-gemeente beter en sterker hun belangen te kunnen behartigen. Dat is het idee achter de oprichting van het Maarns Beraad.
Doornse Krant 28-4-2005

BNMO wil bouwmogelijkheden

DOORN Concrete bouwplannen heeft de Bond voor Nederlandse Militaire Dienst- en oorlogslachtoffers (BNMO) aan de Woestduinlaan nog niet, maar met het oog op het nieuwe bestemmingsplan Landelijk gebied heeft ze Haskoning een zogenaamd ‘vlekkenplan’ laten opstellen.
Doornse Krant 28-4-2005

Bedreigingen en kansen voor Amerongen

AMERONGEN Het dorp, het buitengebied en de inwoners zullen de komende tien jaar met grote veranderingen worden geconfronteerd. Visie van de beleidsmakers en de sturing door de politiek is noodzaak, Hierover organiseerde de gemeenteraad een themabijeenkomst.
Doornse Krant 28-4-2005

Opening kantoor huurdersbelangen

AMERONGEN De Huurders Belangen Vereniging (HBV) heeft na drie jaar een eigen kantoor in complex Koenestein aan het Menorapad.
Doornse Krant 28-4-2005

Grote schoonmaak in Huis Doorn

DOORN Bijna één jaar is hij directeur: Diederik van Beekhof (62). De grootste financiële druk is van de ketel nu Huis Doorn tot 2009 verzekerd is van subsidie en kan er begonnen worden met de noodzakelijke renovatie.
Doornse Krant 28-4-2005

Zuylenstein viert 40-jarig jubileum

LEERSUM Scoutinggroep Zuylenstein vierden vorige week hun jubileum met een open dag.
Doornse Krant 28-4-2005

25 jaar Fysiotherapeutische Praktijk

LEERSUM Het is een kwart eeuw geleden dat op 26 april 1980 de Fysiotherapeutische Praktijk Leersum aan de Pomplaan werd geopend. Een interview met Ton Rademaker.
Doornse Krant 28-4-2005

Popmuziek door de jaren heen

AMERONGEN Het voorjaarsconcert van fanfarekorps Ons Genoegen vond zaterdag plaats in sporthal De Ploeg. In tegenstelling tot andere jaren ditmaal met een muziekprogramma dat duidelijk een ander karakter had.
Doornse Krant 28-4-2005

Multiculturele sportdag

DOORN Rotary Doorn-Heuvelrug organiseerde voor de derde achtereenvolgende keer met succes Sporty: een sportevenement voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Vijenzeventig kinderen deden mee, waarvan de helft uit het azc Leersum.
Doornse Krant 28-4-2005

Kandidatenlijst van ChristenUnie

HEUVELRUG De ChristenUnie Heuvelrug presenteerde tijdens de ledenvergadering in Doorn de kandidatenlijst voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Jannie Foekens (raadslid in Driebergen) en Hen de Baat (raadslid in Amerongen) voeren de lijst aan.
Doornse Krant 28-4-2005

Heuvelrugnieuws van vrijdag 29 april 2005

Emmalaan Driebergen: richting Schaepmanlaan
foto: © Robert Zwart
tijd: 8.40 uur  temperatuur: 14 °C

meer foto’s van deze straat

Lintjes Driebergen

DRIEBERGEN   Vanochtend spelde burgemeester Bloemen bij vier Driebergers de versierselen op die horen bij een lintje. Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd mevrouw C.P. Bonda-van Brummelen, de heer W.J.M.M. van Est en mevrouw I.A.M. Wolleswinkel-Muller. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden Jonkheer R.J.M. de Beaufort, Dr. R. Hajer en Riem de Wolff. De twee laatstgenoemden werden elders gedecoreerd.
foto: vlnr mw Wolleswinkel, dhr Van Est, mw Bonda en jkhr De Beaufort

Mevrouw C.P. Bonda-van Brummelen
is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar vrijwilligersactiviteiten vanaf 1980 op het terrein van cultuur, die ten goede komen aan de samenleving. Zij heeft zich ingezet als organisator van de Stichting Evenementen Driebergen-Rijsenburg, bestuurslid van de Stichting Marinus van Zon Prijs, bestuurslid van de Oranjevereniging Driebergen-Rijsenburg en bestuurslid van de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC).

De heer W.J.M.M. van Est
is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vrijwilligersactiviteiten vanaf 1973 op het terrein van sport, die ten goede komen aan de samenleving. Hij heeft zich ingezet als financieel deskundige van de Sportvereniging Spirit, als penningmeester van de Stichting Zwembad De Zwoer en als penningmeester van de Stichting Hoenderdaal Sport.

Mevrouw I.A.M. Wolleswinkel-Muller
is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar vrijwilligerswerkzaamheden vanaf 1986, die ten goede komen aan de (lokale) samenleving. Zij heeft zich ingezet op het terrein van crisisopvang van fysiekemotioneel getraumatiseerde kinderen.

Jonkheer R.J.M. de Beaufort
is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bestuurlijke en organisatorische activiteiten op diverse maatschappelijke terreinen. Hij heeft zich ingezet als de commissaris van de BV Houdstermij Griendtsveen, lid, Thesaurier en voorzitter van de Ridderschap Utrecht, bestuurslid van de Maatschappij van Welstand, penningmeester van het bestuur van de Stichting De Lichthoeve, bestuurslid van de Stichting Dierenrampenfonds, bestuurslid van de Stichting Pieters en Blokland Gasthuis-Beleggingen, schatmeester in het Kapittel van de Johanniter Orde in Nederland, lid van het Dagelijks Bestuur en lid van de Financiële Commissie van de Stichting Het Evert Zoudenbalchhuis, voorzitter van het bestuur van de Stichting Kind en Rouw, penningmeester van het bestuur van het Thurkowfonds, bestuurslid van de Stichting Interkerkelijk Orientatie (SIOC) en bestuurslid van de Stichting Jacob van Heusdenfonds.

Dr. R. Hajer
is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn activiteiten sinds 1981 op veterinair gebied in Nederland voornamelijk op onderwijsterrein. Voor de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft hij zich ingezet als voorzitter van de Onderwijswerkgroep Diagnostiek, voorzitter stafvergadering Vakgroep Inwendige Ziekten en Voeding der Grote Huisdieren, lid Examencommissie voor het Doctoraalexamen Diergeneeskunde; voorzitter Facultaire Onderwijscommissie 3de studiejaar, voorzitter Onderwijswerkgroep Diagnostiek nieuw curriculum, vice-voorzitter Examencommissie Diergeneeskunde, lid Facultaire Onderwijscommissie, voorzitter Onderwijswerkgroep Klinische Diagnostiek, voorzitter Coördinatiecommissie Onderwijs hoofdafdeling Gezondheidszorg Paard, voorzitter stafvergadering discipline Inwendige Ziekten van de hoofdafdeling Gezondheidszorg Paard, lid Onderwijswerkgroep Bouwen Functie 2, lid Onderwijswerkgroep Klinische Lessen, lid Oudercommissie Stichting Peuterspeelzaal Jagerspad te Driebergen-Rijsenburg, lid voorlopige medezeggenschapsraad van de lagere school De Uilenburcht te Driebergen-Rijsenburg, vice-voorzitter en voorzitter van de Vereniging Een School met de Bijbel, bestuurslid VWO Revius te Doorn, bestuurslid postzegelvereniging Filatelica, secretaris van de vereniging Stichts Overkwartier.

Fietsersbond presenteert fietsroute route langs sprengen

Fietsersbond presenteert fietsroute route langs sprengen
DRIEBERGEN  Ieder jaar brengt de Fietsersbond ter gelegenheid van Koninginnedag een speciale fietsroute uit. Dit jaar heeft de Fietsersbond een actueel thema genomen: Fietsen langs de Driebergse sprengen.

Sprengen zijn kunstmatige beken, die veelal in de 19e eeuw zijn aangelegd als waterpartijen op de landgoederen die samen de ‘Stichtse Lustwarande’
vormen. Ze bestaan meestal uit één of meer sprengkoppen (gegraven bronnen) en een afvoerbeekje naar de vijvers nabij de landhuizen, zoals Welgelegen en Dennenburg. Overtollig water uit deze vijvers wordt door kunstmatige waterlopen afgevoerd naar de Langbroekerwetering. Doordat het kwelwater erg schoon en kalkrijk is komen er zeldzame soorten kiezelwieren voor. Op de oevers staan mooie mos- en varenpartijen,waaronder het zeldzame Dubbelloof.

Door verdroging en oprukkende bebouwing is in de loop van de tijd een groot deel van het stelsel van sprengen en vijvers verloren gegaan. Op dit moment zijn ze niet goed meer herkenbaar en op sommige plaatsen zelfs totaal gedempt of overwoekerd. Op initiatief van een Driebergse inwoner is het onderzoek gestart naar wat de mogelijkheden voor behoud en herstel van de sprengen zijn. Meer informatie over het onderzoek is
te vinden op de website van het Hoogheemraadschap, http://www.hdsr.nl
De fietstocht van de Fietsersbond leidt u langs enkele sprengen en biedt u inzicht in een bijzonder onderdeel van het verleden van Driebergen. De fietsroute is op Koninginnedag verkrijgbaar bij de GRATIS bewaakte fietsenstalling op het grasveld aan de Drieklinken. Na Koninginnedag is de fietsroute nog in digitale vorm te verkrijgen op de website van de Fietsersbond http://www.fietsersbond.nl/driebergen

Hogeschool De Horst zet fietstaxi’s in tijdens Open Dag

AMERSFOORT  Donderdag 28 april bezochten circa 300 bezoekers de Open Dag van de Kennis Satelliet Amersfoort (KSA). Hogeschool De Horst, nu nog gevestigd in Driebergen maar vanaf september met drie hbo-opleidingen vertegenwoordigd in Amersfoort, zette twee fietstaxi’s in om bezoekers van de Open Dag gratis te vervoeren van en naar de KSA.

Lampionnenoptocht

DRIEBERGEN In Driebergen begint koninginnedag eigenlijk niet met de aubade bij het gemeentehuis, maar ze begint voor veel kinderen de avond daarvoor met de lampionnenoptocht vooraf gegaan door Harmonie Aurora. Deze keer ging de tocht van Nassau Odijckhof met een omweg van ruim twee kilometer naar Sparrenheide.

Heuvelrugnieuws van zaterdag 30 april 2005

Rijsenburgselaan Driebergen: Koninginnedag
foto: © Robert Zwart
tijd: 10.30 uur  temperatuur: 17 °C

meer foto’s van deze straat

‘NS-Station over doen aan Zeist’

DRIEBERGEN  Stadsregio Utrecht (BRU) wil de gemeentegrenzen verleggen en zo het treinstation Driebergen/Zeist helemaal op het grondgebied van Zeist brengen. Zo wil het BRU de regie houden over de ontwikkelingen bij dit vervoersknooppunt.
Utrechts Nieuwsblad 30-4-2005

Zwembad De Zwoer uit de problemen

DRIEBERGEN Sluiting van Zwembad De Zwoer is van de baan. De provincie Utrecht heeft ingestemd met het reddingsplan waarbij de gemeente Driebergen een extra subsidie van 509.000 euro verstrekt.
Utrechts Nieuwsblad 30-4-2005

Park Heuvelrug krijgt nieuwe routebordjes

HEUVELRUG Het recreatieschap Utrecht plaatst deze zomer in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nieuwe routebordjes voor wandelingen en mountainbiketochten. Het eerste terrein dat ermee wordt uitgerust is het Doornse Gat.
Utrechts Nieuwsblad 30-4-2005

Vrijmarkt in Driebergen

DRIEBERGEN Dit jaar waren de deelnemers aan de vrijmarkt in Driebergen gewaarschuwd. Dit jaar geen containers waar men de overgebleven spullen van de vrijmarkt kon droppen. Wat overgebleven was moest iedereen zelf opruimen en meenemen.

Of dit ‘dreigement’ effect heeft gehad is niet duidelijk omdat omstreeks een half uur na afloop van de vrijmarkt een tweetal kraakwagens verschenen om de overtollige zaken af te voeren. Behalve een aantal krijtstrepen op het wegdek was na 19.00 uur niet meer te zien dat in Driebergen de op een na grootste vrijmarkt in de provincie Utrecht was gehouden.


Open dag bij Rugby Club The Pink Panthers

DRIEBERGEN Rugby Club The Pink Panthers uit Driebergen houdt op zaterdag 7 mei een opendag voor iedereen die de sport eens aan de lijve wil ondervinden. Deze dag is op Sportpark De Woerd (achterop bij het kartcircuit) en voor echt iedereen.

Dus heren, Dames, Jongen, Meisje, Dik, Dun, Snel, Traag, het maak niet uit. In een Rugbyteam is plaats voor 15 spelers(sters) en voor elke positie is wel een “type” mens te vinden.
Zoals gezegd is de opendag voor iedereen. Rugbyen is voor iedereen, we hebben teams van 7-8 jarige, 9-10 jarige, 11-12 jarige, 13-14 jarige en 15-16 jarige. In deze leeftijdsgroepen spelen jongens en meiden samen in een team. Voor oudere spelers(sters) is er voor de mannen nog een jeugdgroep van 17 – 18 jarige, nog ouder volgen de senioren. Voor de meiden cq dames is het zo dat deze al vanaf 17 jarig in het senioren dames team kunnen spelen.

Dat rugby een groeiende sport is, is gebleken in de laatste acht jaar dat The Pink Panthers met jeugd en dames rugby zijn begonnen. Van 40 actieve leden naar 150 is het bewijs daarvoor. Dat Rugby groeit heeft niet alleen met The Pink Panthers te maken, de rugbysport is wereldwijd sport nummer vijf. En wordt in de wereld in meer dan 150 landen gespeeld op al de vijf continenten.

Na de Olympische Spelen en het WK Voetbal is het WK Rugby het dus derde grootste sportevenement in de wereld. Dat Rugby geen gevaarlijke sport is bewijst de blessure top 25 van het NOC-NSF waar het rugby niet voorkomt. Daarnaast heeft de sport nog iets nostalgisch met veel waarde voor Orde en Respect. Die laatste twee een hot-item in de Nederlandse samenleving.
In de nieuwe Heuvelrug gemeente is Rugby Club The Pink Panthers de enige rugby club. Dat blijkt nu al als men de woonplaatsen van de huidige leden bekijkt. Bij The Panthers spelen spelers en speelsters vanaf 7 jaar uit Driebergen maar ook veel uit Zeist, Doorn, Maarn, Maarsbergen, Woudenberg, Leersum, Amerongen, Bunnik, Odijk, Werkhoven, Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Dus een echte Heuvelrug en regio vereniging.
Voordeel van deze spreiding is, dat als men geïnteresseerd is in de sport men meestal wel kan regelen met reeds spelende leden om gezamenlijk te reizen van en naar de club.
Tijdens de Koninginnemarkt in Driebergen en de viering van Bevrijdingsdag verzorgen de Panthers aldaar diverse diensten voor de Driebergse Oranje Vereniging en het Comité 4&5 mei. Tijdens deze evenementen worden kaartjes uitgedeeld voor een gratis introductieles op de 7de mei. Tevens, mits geheel ingevuld, een gratis drankje naar of tijdens de training. Voor ouders die meekomen met hun kind(eren) is er gratis koffie en / of thee.
Al eerder rugby genieten, dat kan aanstaande zondag 1 mei spelen onze dames tegen Zwolle om 13.00 uur voor de competitie. En is er een reünie wedstrijd van de Junioren van 2001 die toen Nederlands Kampioen waren en nu de basis vormen voor het huidige eerste team. Dat doen ze om 14.30 uur tegen Harrogate RFC uit Engeland.

BRU dringt aan op grenscorrectie

HEUVELRUG  Het dagelijks bestuur van Bureau Regio Utrechts (BRU) heeft maandag besloten dat bij de gemeentelijke herindeling het stationsgebied Driebergen-Zeist onderdeel moet blijven van de BRU-regio en dat daarom door middel van een grenscorrectie het gebied aan Zeist zal moeten worden toegevoegd.

Het BRU zal daarbij de Tweede Kamer op aandringen. Als er geen grenscorrectie volgt dan zal het BRU de nieuwe gemeente Heuvelrug beschouwen als rechtsopvolger van de gemeente Driebergen en zal ze geen medewerking verlenen aan het uittreden van de gemeente Driebergen c.q. de gemeente Heuvelrug uit het BRU.
De burgemeester van Driebergen kan zich niet met dit besluit verenigen en zal dit besluit onder de aandacht brengen van de stuurgroep Heuvelrug.

Het besluit van het BRU
In het DB-BRU van 25 april jl., heeft het DB het volgende besloten ten aanzien van de herindeling Heuvelrug en het Station Driebergen-Zeist:

 • Het Dagelijks Bestuur is van oordeel dat het Stationsgebied Driebergen-Zeist een belangrijk knooppunt is voor het openbaar vervoer en de infrastructuur in het BRU-gebied en daarnaast belangrijke betekenis heeft voor de ruimtelijke ontwikkelingen in het stedelijk gebied en stelt zich daarom op het standpunt dat dit gebied onderdeel moet blijven van de BRU-regio.
 • Het Dagelijks Bestuur zal bij de Vaste Kamercommissie BZK en de onderscheidene fracties in de Tweede Kamer nadrukkelijk onder de aandacht brengen dat, in het kader van het herindelingsvoorstel Heuvelrug, het noodzakelijk is dat door middel van een grenscorrectie van het Stationsgebied ten gunste van de gemeente Zeist dit gebied onder de invloedsfeer van het BRU blijft.
 • Indien grenscorrectie onverhoopt achterwege blijft, is het standpunt van het Dagelijks Bestuur dat de nieuwe gemeente Heuvelrug, als rechtsopvolger van de gemeente Driebergen-Rijsenburg, deelnemer is van het BRU. En tegen die achtergrond zal het BR geen medewerking verlenen aan het uittreden van Driebergen-Rijsenburg.
 • Lintje voor Blue Diamond Riem de Wolff

  DRIEBERGEN Riem de Wolff van de Blue Diamonds krijgt vrijdag een koninklijke onderscheiding. De zanger uit Driebergen wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Eigenlijk had het lintje nog even een verrassing moeten blijven, maar het nieuws lekte uit omdat het al op de website bluediamonds.nl. stond. De Wolff krijgt de onderscheiding van burgemeester Boekhoven van Zeist tijdens de traditionele lintjesregen.
  RTV Utrecht 27-4-2005