Rijsenburgselaan 4



Foto: Renk Knol 2000

Het sobere blokvormige herenhuis was tot 1991 in gebruik als pastorie bij de R.K. kerk en dateert in oorsprong uit 1840. Het is gebouwd als vervanging van de oude pastorie, Kerkplein 4, in opdracht van mevrouw Van Oosthuyse-De Jongh of haar schoonzoon jonkheer Van Rijckevorsel. Omstreeks 1880 is het pand met een verdieping verhoogd. In 1912 zijn op zolder kamers gemaakt ten behoeve van de dienstbodes en is bij de keuken een serre aangebouwd. De huidige indeling van de begane grond kwam in 1922 tot stand, waarbij de voorkamer links vergroot werd en twee kamers aan de achterzijde in een grote zaal gewijzigd werden. Deze verbouwing is uitgevoerd naar idee van architect N. Andriessen. Thans is het in gebruik als kerkgebouw voor de Christengemeenschap.
Het is een bakstenen pand op rechthoekige grondslag en bestaat uit twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak. Kenmerkend is de symmetrische indeling van de voorgevel. In het midden is een fraaie dubbele houten deur geplaatst voorzien van decoratief houtsnijwerk en klassieke omlijsting. Aan weerszijden hiervan waren oorspronkelijk twee Tvensters. Ter hoogte van het linkervenster is op de begane grond een hoekserre met balkon uitgebouwd. Op de verdieping zijn vijf kleinere T-vensters aangebracht en op het dak twee dakkapellen. In het interieur bevinden zich diverse elementen in Amsterdamse Schoolstijl.
De omringende tuin wordt aan de straatzijde afgesloten door een ijzeren spijlenhek met een tweevleugelig toegangshek voorzien van decoratieve hekpalen. In de tuin staan een stenen schuur uit omstreeks 1880 in gebruik als boenhok en een houten tuinhuis in Amsterdamse Schoolstijl. Het tuinhuis is evenals het naastgelegen Paulushuis ook ontworpen door architect Andriessen, broer van de toenmalige pastoor. Voor het huis staan twee leilinden.
Lit: Smorenburg, 1979.
besluit: 08031994  categorie 1  DBR 263

bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur