Hoofdstraat 211 De Horst



Foto Renk Knol 2000

Het witgepleisterde herenhuis dateert in oorsprong uit 1835. Richard Boer, rentenier uit Zeist kocht in 1835 de aldaar gesitueerde boerderij en liet een huis bouwen, dat in 1858 door de toenmalige eigenaar August van Scherpenberg verbouwd en vergroot werd. Aan het begin van deze eeuw is het weer tamelijk sterk gewijzigd. Aan de achterzijde werd het pand vergroot, de veranda aan de voorzijde werd vervangen door de huidige open colonnade en in plaats van het oude dak met stenen dakhuis kwam een nieuw dak met dakkapellen. Het langgerekte huis in een sobere neoclassicistische stijl bestaat uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt schilddak. De negen traveeën brede voorgevel vertoont een horizontale geleding met op de begane grond over de volle breedte een open colonnade met Toscaanse zuilen. De zuilen dragen een kroonlijst waarvan het middendeel risaleert. Afwisselend zijn vensters en tuindeuren met bovenlichten geplaatst. Op de verdieping zien we zesruits vensters. Alle vensters zijn voorzien van persiennes. Paneellisenen verdelen de gevel in drie delen, waarvan de buitenste delen door een andere overkapping als een soort hoekpaviljoen zijn vormgegeven. De ingang bevindt zich aan de minder strak ingedeelde achterzijde, die gekenmerkt wordt door diepe voorsprongen. Tegen de linkergevel is een erker aangebracht voorzien van een fries met aardewerkdecoratie en tegen de rechtergevel een serre. Aan deze zijde is het hoofdgebouw via een gang verbonden met een in baksteen opgetrokken dienstwoning.
De Horst is eigendom van de Nederlandse Hervormde Stichting Kerk en Wereld. Het hoofdgebouw is in gebruik als kantoor. De rest van het terrein en de verbouwde negentiende-eeuwse bijgebouwen, zoals het koetshuis, de oranjerie en een boerderij, worden als conferentie- en vormingscentrum gebruikt. Daarnaast zijn er verschillende nieuwe gebouwen neergezet.
Rond het huis ligt een landschappelijk aangelegd park met veel solitairen en rododendrons, een slingervijver met bruggetjes en slingerende paden. Achter het huis bevindt zich een rechte eikenlaan die doorloopt tot aan de Arnhemsebovenweg. Deze laan splitst het terrein als het ware in tweeën. Het middenterrein wordt in beslag genomen door de diverse gebouwen van het conferentieoord. Zij staan op plaatsen waar voorheen weilanden lagen. De moestuin is nog intact. Het achterste gedeelte van het terrein aan de zijde van de Arnhemsebovenweg is een strak opgezet bos met vakken van naald- en loofbomen. Hekpijlers in Lodewijk XV-stijl met de naam De Horst markeren de ingang tot het terrein.
Arch: Kad. legger art. 66/23 nr. B 381; 203/1 en 12 nr. B 381 en B 622. Lit: Steenwijk, 1992
besluit: 00000000   categorie R   dbr 182
bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur
Bij deze wil ik graag reageren op het artikel de Horst.
Dit landgoed is niet meer in handen van Kerk en Wereld,maar van de Baak management centrum vno-ncw. Dit al vanaf augustus 2001.
H. Bor 19 februari 2003