Hogesteeg 7



Foto: Renk Knol 1998

Het in 1928/1929 voor de dames Aberson uit Arnhem gebouwde landhuis is een ontwerp van de Heelsumse architect R. de Jong. Het tuinhuis uit 1930 is ook door hem ontworpen. Karakteristiek is het hoge rietgedekte schilddak met rechts een hoge gemetselde schoorsteen en diverse dakkapellen voorzien van glas-in-lood vensters. De voorgevel wordt benadrukt door een brede licht gebogen erker. De ingang bevindt zich in de rechterzijgevel binnen een onder een doorzalend dakschild uitgebouwd portiek. Het is voorzien van een luifel ondersteund door een houten pilaar op gemetselde ronde voet.
Arch: BV-92
besluit: 00000000   categorie 2   dbr 119
bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur

Vrijstaand woonhuis, uitgevoerd als klein landhuis, in de trant van de engelse cottagestijl, gebouwd in 1928-1929. Het huis is een ontwerp van architect R. de Jong, in opdracht van de dames Aberson. Het huis heeft een wat ‘blokvormige’ bouwvorm op een nagenoeg vierkante plattegrond.

De bouwmassa is asymmetrisch van opzet en heeft één bouwlaag onder een rietgedekt schilddak.

In de dakvlakken aan de voorzijde, ‘ingedekte’ dakkapellen voorzien van vensterreeksen met glas in lood ramen. Aan de achterzijde, in het rechter dakvlak een hoog opgaande, gemetselde schoorsteen.

 

De gevels zijn uitgevoerd in een hand gevormde baksteen en voorzien van een baksteen plint. Aan de rechterzijde bevindt zich terugliggend, een portiek voorzien van een zware houten kolom op een baksteen hoekpilaar. In het portiek een paneeldeur met een venster. Aan de voorzijde een boogvormige erker met een vensterreeks van hoge ramen (niet oorspronkelijk). Aan de linkerzijde van het huis een terras voorzien van baksteen terrasmuren.

Aan de voorzijde van het perceel in baksteen uitgevoerde hekpalen.

Waardering

Vrijstaand woonhuis, uitgevoerd als klein landhuis, in de trant van de engelse cottagestijl, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en de vrijwel gave detaillering uit de bouwperiode, alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Hogesteeg, welke zich kenmerkt in de karakteristieke architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw.
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug