31 mei 2016 19e jaargang nummer 5865

Noodopvang Ede blijft open tot eind december
EDE  De noodopvang op de voormalige Prins Mauritskazerne in Ede blijft definitief langer open. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. Eerder was omwonenden toegezegd dat de opvang per 1 juli zou sluiten. Per die datum zouden de gebouwen gesloopt moeten worden om plaats te maken voor het World Food Center. Die ontwikkeling heeft echter nog meer tijd nodig.  Lees verder

 

Ede zoekt plek voor 7 ‘asowoningen’
EDE  In de gemeente Ede komt een ruime handvol woningen voor Edenaren voor wie zelfstandig of beschermd wonen geen optie meer is. Waar ze komen, wordt later dit jaar bepaald.  Lees verder

 

Speciale dierenroute langs hertenbeelden Zeisterbos (foto)
ZEIST  Om meer mensen bekend te maken met de bijzondere hertenbeelden in het Zeisterbos is vanaf zaterdag 4 juni via restaurant ’t Jagershuys een flyer met een leuke dierenwandelroute op te halen. De route gaat langs diverse dieren en het crowdfundingsproject. Utrechts Landschap heeft via de crowdfundingsactie voor de restauratie van de hertenbeelden in het Zeisterbos al ruim 570 donaties ontvangen.

 

Omwonenden willen de beelden niet verloren laten gaan. De dierenroute is een leuke route van 2,5 km, speciaal voor gezinnen. U wandelt eerst langs de manenschapen, een overblijfsel van de Zeister Dierentuin die vroeger bij ’t Jagershuys was gevestigd. Daarna voert de wandeling u langs het bisonveld en het hertenkamp. Halverwege de wandeling komt u langs de nog te restaureren hertenbeelden. De route eindigt weer bij restaurant ’t Jagershuys aan de Jagersingel 15 in Zeist.

 

Inmiddels hebben honderden mensen een donatie gegeven via www.utrechtslandschap.nl/hertenbeelden zodat de beelden niet verloren gaan. Iedere bijdrage is nog steeds hard nodig. Ook als het streefbedrag van € 16.500 is bereikt kan meer geld worden gebruikt voor de restauratie van de rotspartijen en omgeving van de beelden. Het gehele project kost € 75.000. Doneren kan tot 1 juli 2016. Donateurs krijgen een leuke tegenprestatie, zoals een uitnodiging voor de onthulling, een gratis kopje koffie, een knuffelhertje of een rondleiding met de boswachter.

 

Aline Pastoor nieuwe fractievoorzitter CDA-Zeist
ZEIST  De fractie van CDA-Zeist heeft op 28 mei 2016 Aline Pastoor verkozen tot nieuwe fractievoorzitter. Aline Pastoor (43) zit sinds 2014 in de gemeenteraad van Zeist. Zij was van 2006-2010 ook al raadslid in Den Haag en woont nu met haar gezin in Austerlitz.  Lees verder

 

Heuvelrug Taptoe in Doorn
DOORN  Zaterdag 11 juni vindt voor de eerste keer de Heuvelrug Taptoe plaats in Doorn. Deze nieuwe muziekshow zal worden gehouden op het terrein van de IJs/Skeelerbaan in Doorn.  Lees verder

 

Waar is de straat op gebouwd?
BUNNIK De bewoners van de Huib van de Vechtlaan weten sinds zaterdag hoe de grond onder hun huizen eruit ziet. Fysisch geograaf Wim Hoek, bewoner van de Engweg, deed een grondboring. De activiteit is onderdeel van een project ter ere van het 50-jarig bestaan van de straat. Er komt een boek over de Huib van de Vechtlaan.  Lees verder

 

Tweede prijs voor de Kring in landelijke ScratchMatch
DRIEBERGEN Kinderen van basisschool de Kring in Driebergen hebben met hun eigen computerspel ‘Trip to the planets’ de 2e prijs gewonnen van de Scratch Match. Met acht andere scholen uit heel Nederland namen zij deel aan de landelijke finale van de programmeerwedstrijd.  Lees verder

 

2MF in De Peppel (foto)
ZEIST  Zin in een avondje losgaan? Lekker dansen op de leukste dance classics en hits uit de jaren 70 tot nu? Op zaterdag 4 juni staat de allround coverband 2MF (too much fun) in Pop- & Cultuurpodium De Peppel. Een gegarandeerde feestavond met 8 enthousiaste muzikanten, een professionele geluid- en lichtshow en geweldige muziek. De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 20.30 uur en de entree is € 6,00. Kijk op www.peppel-zeist.nl of bel 030 – 69 35 000 voor meer informatie.

 

2MF speelt recente hits, classics, pop/rock, dance, Nederlandstalig en verzoeknummers, en garandeert dat het een topfeest wordt. De achtkoppige band bestaat stuk voor stuk topmuzikanten uit het band circuit van Utrecht en omstreken.
Na ruim 12 jaar is ieder optreden is nog steeds een groot feest. Het allround repertoire bestaat uit: hedendaagse top 40 nummers, dance classics en hits uit de 70’s, 80’s, 90’s en 00’s. Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om er een spetterende show van te maken.

 

Taptoe keert terug in Openluchttheater Ede
EDE Er komt weer een taptoe in het Openluchttheater. De jaarlijkse Oranjetaptoe was ter ziele gegaan, nadat de gemeente Ede de subsidieverstrekker eruit trok. Showkorpsen Irene is niet bij de pakken neer gaan zitten en organiseert op zaterdag 18 juni de eerste Taptoe Ede. De hekken van het Openluchttheater gaan open om 18.30 uur en de eerste Taptoe Ede start om 19.30 uur. De entree is één euro per persoon   Lees verder

 

Burgerinitiatief centrumplan Zeist naar raad
ZEIST – De plannen voor het nieuwe centrum in Zeist zijn nooit besproken met burgers en kunnen daarom nog niet worden uitgevoerd. Eerst moet een brede discussie plaatsvinden. Dat bepleiten Stichting Beter Zeist en CentrumVisieZeistNee in een burgerinitiatief, dat vanavond wordt behandeld in de gemeenteraad.   Lees verder

 

30 mei 2016 19e jaargang nummer 5864

Brede School Kerckebosch viert hoogste punt
ZEIST  Vandaag heeft de nieuwbouw van de Brede School Kerckebosch aan de Graaf Lodewijklaan het hoogste punt bereikt. Dit werd vanmorgen feestelijk gevierd in het bijzijn van alle kinderen. Wijkwethouder Fluitman hees samen met de toekomstige gebruikers de vlag naar het hoogste punt. Daarna zongen alle kinderen een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied. Naar verwachting wordt het gebouw eind van dit jaar opgeleverd. Het is de bedoeling dat de gebruikers  begin 2017 de nieuwe school betrekken.

 

Feestelijke opening vernieuwde kruising Utrechtseweg-Montaubanstraat
ZEIST  Van begin maart tot mei 2016 is de kruising Utrechtseweg-Montaubanstraat vernieuwd. Het kruispunt is opnieuw ingericht en de voet- en fietspaden zijn verbeterd. Er zijn nieuwe verkeerslichten geplaatst, de verlichting, kabels en leidingen zijn aangepakt en verbeterd. Ook is er meer ruimte voor beplanting gemaakt en zijn de parkeervakken voor het politiebureau vernieuwd. Met als resultaat: een overzichtelijk kruispunt, meer ruimte voor de fietsers en verkeer dat beter doorstroomt.
Op donderdagmiddag 2 juni 2016 wordt het vernieuwde kruispunt Utrechtseweg-Montaubanstraat feestelijk geopend.
Met een officiële handeling zal wethouder Roy Luca (Verkeer) het kruispunt om 15.30 uur feestelijk openen. Daarna zal er een film over de werkzaamheden worden vertoond. Ook geeft stadsdichter Henjo Hekman een ode aan de Utrechtseweg-Montaubanstraat. De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Het programma is rond 17.30 uur afgelopen.
De feestelijkheden vinden plaats ter hoogte van de Utrechtseweg 141 (op de parkeerplaats recht voor het politiebureau Zeist).

 

Dienstverlening Werkplein regio FoodValley uitgebreid (foto)
REGIO  De regio FoodValley hoort al sinds 2012 bij de 35 arbeidsmarktregio’s van Nederland. Binnen een arbeidsmarktregio kunnen gemeenten en UWV zelf afspraken maken over de samenwerking. Het Werkplein aan het Raadhuisplein in Ede vormt hier het tastbare bewijs van. Nieuw is dat de samenwerkende partijen de dienstverlening aan inwoners gaan uitbreiden. Dit doen zij onder de nieuwe naam Werkplein regio FoodValley.

 

Na een verbouwing van een paar maanden, heeft het Werkplein van binnen een nieuwe en frisse uitstraling gekregen. Op de buitengevel prijkt sinds kort het nieuwe logo dat de oude naam Werkplein Ede-Wageningen vervangt. Wethouder Ligtelijn-Bruins (gemeente Ede): “Vanuit dit mooie pand gaan we gezamenlijk onze dienstverlening uitbreiden. Bijvoorbeeld door jongeren die drie maanden een WW-uitkering ontvangen, als gemeente en UWV samen te begeleiden naar werk. Een andere uitbreiding van de dienstverlening is dat we gezamenlijk trainingen gaan aanbieden. Denk hierbij aan sollicitatietrainingen en een training LinkedIn”.

 

Op vrijdag 27 mei 2016 was er een feestelijke bijeenkomst, waarbij de medewerkers, bestuur en samenwerkingspartners kennis maakten met de hernieuwde samenwerking en uitgebreide dienstverlening. Fred Paling (lid Raad van Bestuur UWV), wethouder Gerrie Ligtelijn-Bruins en wethouder Willemien Vreugdenhil (gemeente Ede) onthulden een woordenwolk. Letterlijk een wolk met woorden die typerend zijn voor de samenwerking en dienstverlening die vanuit het Werkplein plaatsvindt. De woordenwolk wordt aangebracht op de wand achter de receptie en is binnenkort te zien op het Werkplein.

 

Diensten van het Werkplein Op het Werkplein kunnen werkzoekenden uit de regio terecht voor begeleiding naar werk, advies en trainingen. Inwoners uit de gemeente Ede kunnen er ook gebruik maken voor de diensten van het Sociaal Plein. Het gaat om ondersteuning rond schulddienstverlening, aanvullend inkomen en Wet maatschappelijke ondersteuning. Bij het gezamenlijke WerkgeversServicepunt kunnen werkgevers uit de regio terecht met hun personeelsvraagstukken en worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht.

Werkplein regio FoodValley is een samenwerking tussen UWV, de gemeenten Ede, Wageningen, Barneveld, Renkum, Renswoude, Scherpenzeel, Rhenen, Veenendaal, Permar en IW4.

 

Monument voor acht gesneuvelden
VEENENDAAL  In de nacht van 16 op 17 juni 1944 stortte aan de Oude Veensegrindweg nabij de Dalsteeg een Lancaster LM 134 neer. Aan boord was zo’n 6500 kilo aan bommen vandaar dat de klap oorverdovend was en het toestel na de crash nagenoeg onherkenbaar. Op 17 juni aanstaande is er om 14.00 uur op de plaats van de crash een herdenking en tevens de onthulling van een monument.  Lees verder

 

Uitbreiding duurzame energievoorziening naar Veenderij
VEENENDAAL Het officiële startschot is gegeven voor de uitbreiding van het duurzame energiesysteem van DEVO in de nieuwbouwwijk Veenderij. Wethouder Nermina Kundic stak samen met gemeenteraadsleden, bouwbedrijf Heijmans en de directie en aandeelhouders van DEVO de schop in de grond om een zojuist in een sleuf geplaatste pijpleiding met grond te bedekken.  Lees verder

 

Bewoners denken mee over Veenderij in Veenendaal-oost
VEENENDAAL Het deelplan Buurtstede in Veenendaal-oost is zo goed als gebouwd. Binnenkort wordt gestart met de volgende fase: deelplan Veenderij. Dit gebied wordt momenteel bouwrijp gemaakt. De plannen zijn in voorbereiding en in het i-centrum is op de maquette al te zien hoe deze wijk ongeveer gaat worden. Een wijk met veel water waar ook co-creatie mogelijk is.  Lees verder

 

Vragen over onderhoud nieuw treinstation
EDE Een gloednieuw treinstation Ede-Wageningen met alg op de glazen overkapping en grauw-grijs hout. Het is het schrikbeeld van de Edese VVD-fractie. De liberalen willen daarom van het college van burgemeester en wethouders weten hoe onderhoudsbestendig het nieuwe station is.  Lees verder

 

RvS geeft eigenaar verzakt huis gelijk, maar daar blijft het bij
EDE  Een bewoner van de Leendert van Zoelenlaan in Ede is terecht naar de Raad van State gestapt met een bezwaar tegen een ondergrondse kelder die zijn buurman in de jaren ’90 heeft laten aanleggen. Maar de gemeente Ede heeft onder de streep goed gehandeld.  Lees verder

 

 

29 mei 2016 19e jaargang nummer 5863

Watertappunt Broekhuizen geopend bij jubileumfeest Dorp & Natuur

LEERUM Ter viering van het 50-jarig jubileum van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum, werd zaterdagmiddag een watertappunt in gebruik genomen bij het toegangshek tot Landgoed Broekhuizen.  Lees verder

 

FC Driebergen blijft 3e klasse
DRIEBERGEN  In een echt degradatie duel heeft FC Driebergen maar net met de hakken over de sloot het 3e klasserschap behouden. Door thuis het verschil al gemaakt te hebben n.l. 5-1 dacht men appeltje, eitje, maar dat was dus niet zo.

 

Al had de wedstrijd al binnen 4 minuten op slot kunnen zitten, als Jelle Adema zijn grote kans niet om zeep hielp door alleen voor de doelman te verschijnen.
In de 10e minuut een uitval van Hercules welke inzet uitstekend tot hoekschop werd verwerkt door doelman Michel van Bruggen. Men moest tot de 21 e minuut wachten voordat er weer wat gebeurde en dat was wederom een goede uitval van Hercules waar de spits zelfs doelman van Bruggen passeerde maar zijn inzet op een leeg doel uitstekend door middel van een sliding van Wouter Meeles  die bal tegen de paal zag ketsen.

 

Even later gevolgd door een kans van Nessi Alshiekhy die de bal over de uitgelopen doelman kon plaatsen maar dat lukte hem niet. Het was de 33e minuut dan eindelijk dat FC Driebergen op voorsprong kwam door goed werk van Jeffrey Veenendaal die Kevin Woudenberg bereikte die alleen voor de doelman geen fout maakte en beheerst scoorde 0-1.
Maar nog voor de thee kwam daar weer verandering in,ver in blessure tijd was het weifelend ingrijpen van de Driebergse verdediging doordat Kevin Woudenberg geblesseerd rond de middellijn bleef liggen dacht men Hercules trapt de bal wel over de zijlijn maar dat gebeurde niet en was men net te laat om de doorgebroken speler te achter halen die beheerst scoorde 1-1 wat tevens de ruststand werd. Geen man overboord FC Driebergen stond nog steeds voor met 2-6.

 

De 2e helft begon met een wissel Thomas Meeles bleef geblesseerd achter in de kleedkamer en zijn vervanger werd Jelle Damhuis. Het werd een helft met een heel paniekerig spelend FC Driebergen net of men er niet meer zeker van was met deze comfortabele voorsprong. De ene na de andere slordigheid vond er plaats en Hercules bleef er in geloven om dichterbij te komen en dat lukte ook. Het was de 76e minuut dat de thuisclub op een verdiende voorsprong kwam 2-1.
Eigenlijk nog niets aan de hand maar als ze dan ook nog in de 79e minuut een terechte strafschop mochten nemen(Michel Hoekstra kegelde zijn tegenstander binnen de beruchte lijnen tegen de grond) en die feilloos werd benut 3-1 gingen de vele Driebergse supporters toch nog met zenuwen de laatste fase van de wedstrijd in.
Men hield in de 84e minuut hun adem in toen de spits van Hercules alleen opdook voor de Driebergse goalie maar hij schoot hoog over. Dit was eigenlijk het laatste wapenfeit van deze uitermate slecht gespeelde wedstrijd vooral van de zijde van FC Driebergen maar goed de score van het totaal bleef in het voordeel van FC Driebergen 6-4 en zodoende mocht men zeer, zeer tevreden zijn met het behoud van de 3e klasse.

 

Veenendaals wmo-forum schrikt van overschot zorggeld
VEENENDAAL  Het wmo-forum in Veenendaal vindt het onbegrijpelijk dat Veenendaal een bedrag van 4,5 miljoen overhoudt op de zorg terwijl Veenendalers er meer voor moeten betalen. ,,Dat is niet meer uit te leggen”, vindt voorzitter Cees van Hal. ,,Veenendaal moet de eigen bijdrage van mensen verlagen.”  Lees verder

 

EIJV kweekvijver skeelertalenten

EDE De Edese IJsvereniging (EIJV) brengt regelmatig skeelertalenten voort. Marit van Beijnum (15) en Jelle Stienstra (13) zijn daarvan recente voorbeelden.  Lees verder

 

Chansonnier Arnold Veeman met Klaai in Beauforthuis
AUSTERLITZ  Op donderdag 2 juni speelt chansonnier/componist Arnold Veeman in het Beauforthuis. De poëtische muzikant die landelijk  furore maakte met zijn Groningse streektaalliedjes als Mien lutje laif, Goa nait weg bie mie en De Woarheid wordt geïnspireerd door meesters als Jacques Brel, Louis Armstrong en Debussy. Zijn donkere, poëtische muziek kruipt onder je huid en blijft je bij. Zijn composities klinken op alle continenten maar hij blijft Kloosterburen trouw. Waarom? Om de wijde horizon, de authentieke mensen en de stilte.

Arnold lijkt op zijn Surinaamse vader en niet op zijn Groningse moeder. In zijn nieuwe muziekshow Klaai gaat Arnold op zoek naar de betekenis van afkomst.
Begeleid door Remko Wind (piano), Libbe Oosterman (trompet) en Joost van der Beek (gitaar) brengt Veeman zijn Surinaamse wortels in contact met die in het Groninger land.
Donderdag 2 juni, 20.15 uur

 

28 mei 2016 19e jaargang nummer 5862

Ede gaat door met mantelzorgcompliment
EDE De gemeente Ede gaat door met het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers. Ede geeft in 2016 aan mantelzorgers die daarvoor in aanmerking komen een geldbedrag van 100 euro. Ede heeft besloten voor de komende drie jaar een nieuwe regeling vast te stellen, waarna weer een evaluatie zal plaatsvinden.  Lees verder

 

Educatief kinderprogramma en meer op festival FOOD
DRIEBERGEN Een speurtocht over het landgoed, vragen stellen aan de imker en de tuinbaas, luisteren naar smakelijke verhalen van een Vlaamse verhalenvertelster en vooral veel lekkere hapjes proeven op de streekmarkt. Festival ‘FOOD’ op landgoed Kraaybeekerhof op zaterdag 4 en zondag 5 juni heeft een leuk, uitdagend en leerzaam programma voor kinderen (en volwassenen).  Lees verder

 

27 mei 2016 19e jaargang nummer 5861

Medewerker Permar: ‘We moeten gewoon positief blijven’
EDE  Medewerkers van de afdeling verpakken van Permar maken zich zorgen over hun toekomst.De sociale werkvoorziening houdt in 2018 op te bestaan en dat betekent voor de medewerkers van de verpakkingsafdeling dat ze hoogstwaarschijnlijk worden overgeplaatst.  Lees verder

 

Man uit Ede knock-out na beroving
EDE  Een 36-jarige Edenaar is donderdagmiddag buiten bewustzijn geweest nadat hij in het Proosdijpark in Ede werd beroofd. Een voorbijganger vond hem rond 14.40 uur op de grond.
Het slachtoffer vertelde dat hij door het park liep toen hij werd aangesproken door een onbekende man. Die zou hem onverwachts hebben geslagen, waarna hij korte tijd knock-out ging.  Lees verder

 

Eurowinkel wellicht naar wagenschuur
DRIEBERGEN De kans groeit dat gebruikers van het oude gemeentekantoor aan de Bosstraat kunnen verhuizen naar het voormalige Hoekterrein aan de Engweg. Het nieuwe bestemmingsplan voor het terrein geeft daarvoor groen licht, zegt wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP).  Lees verder

 

Olympiade spectaculair geopend
ODIJK Met het hijsen van de Olympische vlag, het ontsteken van het Olympisch vuur en het afleggen van de eed is de Olympiade vrijdagochtend spectaculair geopend. Zo’n 700 kinderen doen mee met deze grote sportdag, die eens in de vier jaar gehouden wordt.  Lees verder

 

26 mei 2016 19e jaargang nummer 5860

Ontwerp nieuw station Ede-Wageningen onthuld  (foto1  foto2  foto3  foto4  foto5)
EDE  Het is zover: de gemeente Ede, NS Stations en ProRail presenteren met trots het ontwerp voor het nieuwe station Ede- Wageningen. Niet alleen verrijst er een geheel nieuw station. Ook het omliggende gebied wordt flink aangepakt.
Het uniek vormgegeven station met een toren als blikvanger vormt straks een uitstekend bereikbare en herkenbare plek, waar comfortabel reizen en aangenaam verblijven voorop staan.

 

Met het nieuwe station spelen we in op de toekomstige wensen en behoeften van reizigers en gebruikers van het station. Het aantal reizigers groeit namelijk nog steeds. Zeker met het aantal nieuwe woningen op de Kazerneterreinen en de bedrijvigheid die flink toeneemt in Ede met de vestiging van bijvoorbeeld het Fiets Experience Center en de plannen voor het World Food Center.
Een toekomstbestendig station met goede voorzieningen, waarbij alle soorten vervoer naadloos op elkaar aansluiten. In de spits ervaren reizigers straks een snellere doorstroming en kortere overstaptijden. Een divers aanbod aan voorzieningen, toiletvoorzieningen en  wachtruimtes zorgen voor een aangenaam verblijf op het station. Daarnaast is het station straks klaar voor het landelijke programma PHS (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer). Met de uitwerking van dit programma krijgt Ede-Wageningen straks meer verbindingen per uur. Dat is prettig voor de reiziger.


Het station staat op een bijzondere plek: aan de rand van de Veluwe op de overgang naar de Gelderse Vallei. Het Veluwse landschap diende dan ook als belangrijke inspiratiebron voor de architectuur van de stationskap en de toren. Het nieuwe station kenmerkt zich door veel lichtinval en een ruimtelijke opzet. Er wordt veel gebruik gemaakt van  natuurlijke materialen. Het station verwijst hiermee naar het natuurgebied de Veluwe.
Van veraf is het station al te zien, zonder groots over te komen. Passend bij Ede, de omgeving en de regio.
Zo is ook de gekozen beplanting kenmerkend voor de regio. Het stationsgebied krijgt een groen karakter dat naadloos overgaat in de omliggende bebouwing en toegangswegen.
De toren bij de hoofdentree van het station wordt een echte blikvanger.
 
Station Ede-Wageningen krijgt een nieuwe entree aan de oostkant van de Albertstunnel, zodat de hoofdentree van het station straks aan de zuidzijde van het spoor ligt (Bennekomse kant).
Reizigers die met de fiets, de bus of de auto naar het station komen gaan er flink op vooruit door duidelijke routing en ruime, nabij de entree gelegen, parkeerplaatsen. De nieuwe P+R garage krijgt ruim 500 parkeerplaatsen. De bewaakte fietsenstalling heeft straks plaats voor  zo’n 6.000 fietsen (eerste 24 uur gratis stalling). Aan de noordzijde, met directe toegang naar perron 1 (Valleilijn/Sprinter naar Arnhem), komt ook een fietsenstalling. Deze biedt plaats aan ongeveer 1.800 fietsen.

Hoofdentree
Het bus- en taxiplein bevindt zich direct voor de hoofdentree. Er komen perrons voor de bussen en standplaatsen voor taxi’s. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant van het nieuwe station is er ruimte om reizigers in of uit te laten stappen. Een ruime en lichte reizigerstunnel leidt de reiziger snel naar het gewenste perron. Alle perrons zijn zowel per (rol-) trap als met de lift te bereiken.
 

Het station wordt het visitekaartje voor Ede en omstreken. De stationskap zorgt voor een geheel eigen sfeer op het perron en biedt het geheel een bijzonder aanzien. De houten kap overdekt een groot deel van de perrons en zorgt voor zowel beschutting als voor prettig daglicht. Op het station komen meerdere comfortabele wachtruimtes en een kiosk. We bouwen bovendien een extra perron erbij.


Voor fietsers en voetgangers komt er een tunnel onder het spoor tussen de Oude Bennekomseweg en de Stationsweg aan de westzijde van het station. Hiermee ontstaat er een goede en veilige noord-zuid verbinding voor langzaam verkeer. Ook is vanuit deze tunnel het station via trappen bereikbaar.  

Planning
We verwachten eind 2018/ begin 2019 met de bouwwerkzaamheden te beginnen. Tijdens de bouw blijft het huidige station volledig in bedrijf. Het nieuwe station Ede-Wageningen is eind 2021 klaar.


Als projectteam Spoorzone, het samenwerkingsverband van de gemeente Ede, NS Stations en ProRail, zijn we benieuwd naar uw mening. Daarom organiseert het projectteam op dinsdag 31 mei en op woensdag 8 juni informatiemarkten in de Frisokazerne bij het Akoesticum.
Op dinsdag 31 mei zijn er twee informatiemarkten. U bent welkom tussen 15.30 en 17.30 en tussen 19.00 en 21.00 uur. Op woensdag 8 juni kunt u terecht op de informatiemarkt tussen 19.00 en 21.00 uur.
Daarnaast kan iedereen het volledige ontwerp inzien via www.spoorzone-ede.nl en direct reageren.

Na de zomer start de procedure om het bestemmingsplan voor de aanpassing van het station en de directe omgeving. Het ontwerp met de reactienota is een bijlage bij het bestemmingsplan.

Noot voor de redactie:
Via de bijgevoegde wetransfer link kunt u de impressies, de totaalkaart en de ontwerpnota downloaden.
Op publicatie rust een embargo tot donderdagavond 26 mei 19.00 uur.

Meer informatie:
Kiki Jamar (spoorzone), 06 52 48 87 84, kiki.jamar@ede.nl
Aldert Baas (ProRail), 06 39309886, Aldert.Baas@prorail.nl
Corien Koetsier (NS), 06 52001706 , corien.koetsier@nsstations.nl

 

Statement burgemeester Kolff over promotiewedstrijd DOVO-VVOG
VEENENDAAL  Burgemeester Kolff van Veenendaal heeft vanmiddag besloten dat de promotiewedstrijd DOVO-VVOG die aanstaande zaterdag gespeeld zou worden op het complex van DOVO op sportpark Panhuis, geen doorgang kan vinden. Er zijn sterke signalen dat landelijk harde kern-supporters van rivaliserende betaalde voetbalclubs de wedstrijd aangrijpen om tot een confrontatie te komen. Het sportcomplex is daarop niet toegerust.
 
Burgemeester Kolff: “Onder deze omstandigheden is het volstrekt onverantwoord om de wedstrijd door te laten gaan, hoe treurig dat ook is. We zullen DOVO en VVOG bijstaan in hun zoektocht naar een alternatieve locatie waar de openbare orde beter gehandhaafd kan worden en de veiligheid van welwillende sporters en toeschouwers zo goed mogelijk kan worden gegarandeerd.”

 

Ook wethouder moest graffiti laten verwijderen
VEENENDAAL Met enige regelmaat is het raak en wordt er graffiti op muren en schuttingen gespoten. De gemeente zorgt voor verwijdingen van de graffiti op straatmeubilair en gebouwen. Eigenaren van bedrijfspanden, winkels en woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het schoonmaken. Dat ondervond ook wethouder Marco Verloop die jaren geleden de verf in aanraking kwam.  Lees verder

 

‘Zwijnenjacht’ in Burgemeestersbuurt
EDE Meerdere medewerkers van de gemeente Ede, onder meer van de afdeling Toezicht, zijn woensdagochtend in de Burgemeestersbuurt in Ede op zoek geweest naar een wild zwijn en enkele jongen. De dieren waren in een klein bosperceel aan de Nieuwe Kazernelaan terecht gekomen. Rond 11.35 uur lukte het om de zeug met een aantal biggen het kazerneterrein aan de overzijde van de weg op te drijven.  Lees verder

 

Minder asielzoekers naar Veenendaal
VEENENDAAL De instroom van asielzoekers naar Veenendaal wordt minder dan aanvankelijk gedacht. In het eerste halfjaar komen 75 asielzoekers naar Veenendaal, volgens een afspraak tussen gemeenten. In het tweede halfjaar zouden honderdvijftig asielzoekers naar Veenendaal komen, maar dat worden er minder, zegt wethouder Arianne Hollander. In juni stelt het COA vast hoeveel asielzoekers er komen. Lees verder

 

‘Hier komen alle leeftijden en nationaliteiten’
VEENENDAAL Marco Carton is vrijwilliger bij Buurthuis SamSam. Als voorzitter, beheerder en activiteitenbegeleider draait hij samen met tien coördinatoren en zestig vrijwilligers dé ontmoetingsplek voor wijkbewoners van Noordwest Veenendaal. Lees verder

 

Late voorjaarsvogels op de Grebbeberg
RHENEN  Op woensdag 1 juni a.s. om 14.00 uur staat voor u een gids van Utrechts Landschap klaar op de parkeerplaats naast de Erebegraafplaats op de Grebbeberg om met u te genieten van jawel, nog steeds de lentegeluiden van tal van vogels die de Grebbeberg bevolken.
De grote bonte specht roffelt er luid hoorbaar op los, maar de vink met zijn bekende vinkeslag, de boomklever met zijn welluidende kreten, de tuinfluiter met zijn versnelde merelliedje en een uitbundige zwartkop laten zich evenmin onbetuigd.
Naast het enthousiasme waarmee de gids op het vogelleven wijst, zal ook het overige dierenleven en de rijke flora in dit fraaie heuvelbos niet aan zijn aandacht ontsnappen.
Al dit moois is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig.
Meer info: www.utrechtslandschap.nl

 

25 mei 2016 19e jaargang nummer 5859

Noot voert leerlingenvervoer Rhenen en Veenendaal uit
VEENENDAAL  Noot Touringcar Ede B.V. gaat met ingang van het schooljaar 2016/2017 voor twee schooljaren het leerlingenvervoer uitvoeren voor de gemeenten Rhenen en Veenendaal. Deze gemeenten hebben Noot de opdracht voor het leerlingenvervoer gegund.

Voorafgaand aan de aanbesteding is de ouders van de leerlingen gevraagd naar hun wensen en tips rond het leerlingenvervoer. De uitkomst daarvan is gebruikt bij het formuleren van de kwaliteitseisen en servicewensen

 

Financiën Veenendaal in 2015 positief
VEENENDAAL  De gemeente Veenendaal presenteert in de jaarstukken 2015 een positief saldo van € 6,8 miljoen. Het college voegt € 3 miljoen toe aan een nieuw in te stellen reserve sociaal domein. De jaarstukken zijn voor de gemeente Veenendaal het financiële sluitstuk over het afgelopen jaar. In dit document legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af over de uitvoering van het gemeentebeleid en de daaruit voortvloeiende financiële lasten.

 

Voor het jaar 2015 presenteert de gemeente Veenendaal een positief financieel saldo van € 6,8 miljoen. Vooral de onderbesteding in het sociaal domein beïnvloedt het saldo in positieve zin. Maar ook op het gebied van openbare ruimte (€ 356.000), onderwijs (€ 516.000), aanpassing voorziening DEVO (€ 578.000), bedrijfsvoering (€ 486.000) en de algemene uitkering (€ 324.000) is het resultaat positiever in relatie tot de tweede bestuursrapportage van december vorig jaar.

 

Vanaf 1 januari 2015 voert de gemeentelijke overheid nieuwe taken uit op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), jeugd en participatie. Vanwege het ontbreken van vergelijkingscijfers van de jaren daarvoor is een inschatting gemaakt van de te verwachten kosten. In de tweede bestuursrapportage over 2015 was al een onderbesteding te zien voor de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugd. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een onderbesteding van € 4,5 miljoen voor de Wmo en € 700.000 voor de jeugd.

 

Wethouder financiën Marco Verloop heeft een verklaring voor de onderbesteding in het sociaal domein. “Alle gemeenten hebben minstens 3 jaar nodig om volledig zicht en zekerheid te krijgen over de financiële prognoses in het sociaal domein. We hebben vooraf een inschatting gemaakt van de benodigde budgetten, waarbij altijd het uitgangspunt is geweest dat onze inwoners de zorg ontvangen die zij nodig hebben. Daar hebben we uitvoering aan kunnen geven, naar nu blijkt met minder financiële middelen dan vooraf berekend. Het sociaal domein blijft ook de komende jaren een belangrijk aandachtspunt.”

 

In december 2015 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om gelden, met een maximum van € 3 miljoen, te reserveren voor het sociaal domein. Het college geeft hier in de jaarstukken uitvoering aan en brengt € 3 miljoen ten gunste aan de reserve sociaal domein. De resterende positieve gelden worden grotendeels toegevoegd aan de algemene reserve. Door het verhogen van de reserves wordt het weerstandsvermogen van de gemeente Veenendaal vergroot.

 

De gemeente Veenendaal verwacht de komende jaren nog enkele kortingen vanuit de Rijksoverheid. Marco Verloop: ”Door het opbouwen van onze reserves anticiperen we alvast op mogelijke budgetreducties vanuit het Rijk. Daarmee zorgen we voor voldoende financiële zekerheid. De jaarcijfers over 2015 en de tussentijdse cijfers over de eerste maanden van het jaar 2016 geven ons het vertrouwen in de ingezette koers.”
De jaarstukken worden aangeboden aan de gemeenteraad. In de vergadering van juni zal de gemeenteraad hierover debatteren. De jaarstukken 2015 zijn digitaal beschikbaar via de website van de gemeente Veenendaal: www.veenendaal.nl.

 

Het verhaal van Ede Centrum
EDE  Hoe ziet de toekomst van Ede Centrum eruit? Deze vraag stond de afgelopen maanden centraal tijdens vier avonden met ondernemers, bewoners en eigenaren van het vastgoed in het centrum. De opbrengst van deze bijeenkomsten werd dinsdagavond 24 mei gepresenteerd in Cultura.

 

Zo’n 150 aanwezigen luisterden naar een presentatie die de naam ‘Het verhaal van Ede Centrum’ draagt. Dat het anders moet in de toekomst met het centrum; daar is iedereen het over eens.
Fysiek moet er iets veranderen. Meer groen, een gevarieerdere bestrating. Het centrum zou ook compacter moeten. Onderzoek wijst uit dat winkelend publiek gemiddeld een afstand van 400 meter (heen en terug) aflegt. Het winkelgebied in het centrum van Ede is nu wel anderhalve kilometer lang. Moet dat allemaal morgen veranderen? Nee. De gepresenteerde toekomstplannen beslaan zo’n 10 tot 15 jaar.

Voor een levendig centrum is het van belang dat er gevarieerde functionaliteiten komen. Nu kun je in het centrum vooral winkelen. Er zouden meer culturele en maatschappelijke activiteiten moeten plaatsvinden om mensen naar het centrum te trekken. Ook sfeergebieden is opvallende term, waar over gesproken wordt. Onderdelen van het centrum moeten een eigen identiteit en sfeer krijgen. En die sfeergebieden moeten verwijzen naar de Veluwe. Fietsers moeten tot diep in het hart van het centrum kunnen binnendringen. En de uitstraling van de panden – veelal hebben de woningen vanaf de eerste verdieping nog een historisch uiterlijk – kan sfeervoller.


Toch gebeurt er al veel in het centrum. Er zijn – met name in de zomermaanden –  veel evenementen. Er zijn plantenbakken in het centrum neergezet zodat er meer vergroening ontstaat, het Doelenplein en de oversteek naar de Bospoort werden opgeknapt. De gevel van het pand van Ziengs is opgeknapt. Iets wat veel mensen kunnen waarderen. En er komen elke maand nieuwe ondernemers bij. Sinds januari 2015 al 24. Op de ideeënuitvraag voor het toekomstige uiterlijk van de markt kwamen 500 reacties! Daarnaast loopt er nog een initiatief van een aantal ondernemers om van de Doelenstraat het Straatje van de Smaak te maken. Het is de bedoeling dat deze straat het centrum van ‘Food’ wordt. Hier worden restaurants, winkels en lokale initiatieven met streekproducten verenigd.  


Tijdens de bijeenkomst dinsdagavond is iedereen uitgenodigd om aanvullingen op de presentatie en het verhaal aan te geven. Mensen kunnen hun opmerkingen kwijt bij de binnenstadsmanager Alan Geensen en bij de gemeente. Betrokken ondernemers en vastgoedeigenaren worden ook nog persoonlijk benaderd. Deze zomer worden de plannen verder uitgewerkt, zodat er in het najaar een uitgewerkt rapport ligt hoe het centrum er mogelijk over 15 jaar uit kan zien. Wethouder Johan Weijland: ‘Het verleden kunnen misschien we niet veranderen, maar de toekomst kunnen we wel maken’.

 

Verplaatsen Cultura naar pand V&D Ede onderzocht
EDE  Er is een initiatief om cultureel centrum Cultura in het centrum van Ede te verplaatsen naar het voormalige V&D-pand aan de Achterdoelen in Ede. Voor het gebouw van Cultura aan de Molenstraat is een nieuwe functie bedacht. De gemeente Ede staat positief tegenover het idee.  Lees verder

 

Het 7e grootste Luchtkastelenspektakel op vaderdag zondag 19 juni
ODIJK Voor de 7e keer wordt op vaderdag het grootste luchtkastelenspektakel van Midden-Nederland in Odijk voor kinderen van 3 t/m13 jaar georganiseerd door de Club van 13. De afgelopen 6 x was dit spring- en klauterspektakel een groot succes! Op zondag 19 juni (vaderdag) is het weer zover.  Lees verder

 

Franse Gat wil een taboe doorbreken
VEENENDAAL De wijk Franse Gat dementievriendelijk maken. Dat is het doel van een proef die nu begint. Op termijn moet heel Veenendaal dementievriendelijk worden.  Lees verder

 

24 mei 2016 19e jaargang nummer 5858

Twee gewonden na ongeluk op N224 bij Ede
EDE  Bij een verkeersongeluk op de N224 in de buurt van de Ginkelse Heide bij Ede zijn dinsdagmiddag twee gewonden gevallen. De provinciale weg is afgesloten. De verwachting is dat de weg om 17.00 uur weer vrij is..  Lees verder

 

Rijkswaterstaat vervangt omstreden stickers A12
REGIO  De stickers op de lantaarnpalen langs de A12 blijken, in tegenstelling tot wat Rijkswaterstaat eerder meldde, toch te worden vervangen. Dat meldt Omroep West. De zogeheten regenboogstickers zijn omstreden. Ze zouden bij het vervangen van lantaarnpalen niet meer terugkomen.  Lees verder

 

Honderdjarige Coöperatie De Valk Wekerom U.A. in Lunteren is Hofleverancier

WEKEROM  Coöperatie De Valk Wekerom U.A. in Lunteren bestaat 23 mei 2016 100 jaar. Ter gelegenheid van het jubileum heeft Zijne Majesteit de Koning besloten het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ aan deze onderneming te verlenen. Burgemeester Cees van der Knaap heeft dit predicaat tijdens de viering van het jubileum op 24 mei 2016 aan de onderneming overhandigd.

 

Coöperatie De Valk Wekerom U.A., waarvan 50 procent van de leden woont in de gemeente Ede, is een unieke coöperatieve diervoederproducent, gevestigd is in het buitengebied van Ede. Jaarlijks produceert deze coöperatie circa 280.000 ton voer en ze behoort daarmee tot de middelgrote ondernemingen in de Nederlandse branche. Er wordt voer geproduceerd voor alle denkbare takken van veehouderij: van melkvee tot eenden, van biggen tot legpluimvee, van nertsen tot vleeskuikens.

Op 23 mei 1916 werd de Coöperatieve Aankoopvereniging De Valk en Omstreken opgericht. Het is geen toeval dat deze aankoopvereniging werd opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog. In die jaren was er een nijpend tekort aan goed veevoer en geschikte kunstmest.

Na een aantal jaren begon de omzet te stijgen en kwam het herhaaldelijk voor dat de aangekochte partijen niet in een keer konden worden afgeleverd. Dit resulteerde in de bouw van een houten pakhuis aan de Hoge Valkseweg in Lunteren, waar de coöperatie vandaag de dag nog gevestigd is. De houten opslagschuur moest later plaats maken voor een volledig geautomatiseerde fabriek. Eigen vrachtauto’s vervingen paard en wagen en het producten- en dienstpakket breidde zich sterk uit.

 

De coöperatie heeft nogal wat veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt. In 1992 vond een fusie plaats met de Boerenbond Lunteren en in 1996 met C.L.V. Wekerom en Omstreken. De coöperatie is zich altijd blijven richten op haar kernactiviteit, namelijk zelf hoogwaardige voeders ontwikkelen en produceren voor leden/klanten en deze afzetten in midden- en noordoost Nederland. Deze specifieke markt krimpt al jaren, maar desondanks weet de coöperatie geheel op eigen kracht de omzet verder uit te bouwen.

 

Tientallen bij nieuwe ‘Mariaverschijning’ Driebergen
DRIEBERGEN Tientallen mensen zijn zaterdag bij de onthulling van het Mariabeeld in Driebergen geweest. De ‘verschijning’ was in de Mariagrot in de bossen bij Rijsenburg, een beetje Lourdes in het dorp. De grot is volledig opgeknapt en na een afwezigheid van vijftig jaar is er weer een Mariabeeld terug in de grot.   Lees verder

 

Handhaving op ‘blauwe zone’
DOORN Wie geen parkeerschijf gebruikt binnen de ‘blauwe zone’ van Doorn kan binnen enkele weken rekenen op een parkeerboete. De gemeentelijke Boa’s zullen binnenkort gaan handhaven op het parkeerbeleid, wat volgens burgemeester Frits Naafs gebeurt op verzoek van enkele Doornse ondernemers. Een boete kan oplopen tot 90 euro.   Lees verder

 

Magazine over 450 jaar Oude Kerk
VEENENDAAL De Oude Kerk in Veenendaal bestaat dit jaar 450 jaar. Reden voor onder anderen Wijnand van de Vendel en Leo Boot, als kartrekkers van de werkgroep, om een magazine uit te brengen rondom ‘Het Icoon’ van Veenendaal. Burgemeester Kolff nam maandag het eerste exemplaar in ontvangst.   Lees verder

 

Honderd mensen per jaar meer in bijstand
VEENENDAAL  Per jaar zijn er in de afgelopen vier jaar honderd mensen meer bijgekomen in de bijstand. Eind 2011 hadden 1079 Veenendalers een bijstandsuitkering, eind vorig jaar waren er dat 1490.   Lees verder

 

Deel Maarn zonder stroom door brand in elektriciteitshuisje
MAARN  Door een brand in een elektriciteitshuisje hebben ongeveer 1300 huizen in Maarn dinsdagmorgen vroeg enkele uren zonder stroom gezeten. De spanning moest eraf om de brandweer de ruimte te geven, zegt een woordvoerder van netbeheerder Stedin.   Lees verder

 

23 mei 2016 19e jaargang nummer 5857

Eten in een ziekenhuis? Dat kan het best in Ede!
EDE  Bij eten in het ziekenhuis denk je aan kapotgekookte aardappels, een flauwe hamburger en lauwe wortels. Maar het kan ook anders, zo laat ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zien. Ze zijn daar zo goed bezig met eten en drinken, dat het ministerie van Volksgezondheid ze een pluim geeft.   Lees verder

 

Echtpaar Pronk-Westerdijk 60 jaar getrouwd

EDE  Loco-burgemeester Johan Weijland bezocht vanochtend het echtpaar Pronk-Westerdijk uit Ede. Het echtpaar is vandaag 60 jaar getrouwd. Jan Pronk is 83 jaar en geboren in Ilpendam. Zijn echtgenote Sibbeltje Westerdijk is 82 jaar en geboren in Uithuizen. Zij trouwden op 23 mei 1956.

Het echtpaar heeft twee dochters, twee zonen en twaalf kleinkinderen. De heer Pronk was veehouder. Mevrouw Pronk-Westerdijk was werkzaam als verpleegkundige

 

Veenendaal schrapt Uren Voor Buren
VEENENDAAL  Het project Uren Voor Buren in Veenendaal gaat niet door. Het was een nieuw project in twee wijken waarbij Veenendalers beloond zouden worden voor hun vrijwillige inzet bij het verlenen van taken.   Lees verder

 

Miljoen voor foodproject Ede
EDE  Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt een miljoen beschikbaar voor een food-project waarvan mbo-instelling Groenhorst in Ede de trekker is. Er komen gezamenlijke lessen met het ROC A12 in Ede en gastlessen van het ziekenhuis.  Lees verder

 

Derde rijstrook A12 richting Arnhem open
EDE/ARNHEM  Rijkswaterstaat heeft maandagochtend rond 05:45 uur op snelweg A12 de derde rijstrook tussen Ede en knooppunt Grijsoord bij Arnhem geopend. Daarmee is de wegverbreding op dat stuk van de A12 klaar.  Lees verder

 

Dorpen Ede vaker verstoken van lijnbus
EDE  De buitendorpen in Ede krijgen vanaf 2020 te maken met een verschraling van het openbaar vervoer. Na 21.00 uur en in het weekeinde verdwijnen daar de vaste buslijnen en komt de bus alleen nog op bestelling   Lees verder

 

Gewapende overval bij Domino’s in Veenendaal
VEENENDAAL Domino´s Pizza aan de Nieuweweg in Veenendaal is zondagavond rond 21.45 uur overvallen. De dader trad binnen met vermoedelijk een vuurwapen en bedreigde het aanwezige personeel.   Lees verder

 

Ravage na frontale botsing N226
MAARSBERGEN – In Maarsbergen zijn zondagavond twee auto’s frontaal op elkaar gebotst op de Woudenbergseweg. Na het ongeluk is de N226 tijdelijk afgesloten vanwege de grote ravage. .   Lees verder

 

22 mei 2016 19e jaargang nummer 5856

Huis Doorn in de sfeer van 1918
DOORN  Huis Doorn is dit weekend omgetoverd tot een slagveld uit de Eerste Wereldoorlog. Tijdens het evenement Living History speelden re-enactmentgroepen oorlogsscènes van honderd jaar geleden na.   Lees verder

 

 Uitstekende start FC Driebergen voor behoud 3e klasse

DRIEBERGEN  Een belangrijke wedstrijd stond FC Driebergen te wachten op deze mooie zaterdag de 21e mei voor het behoud van de 3e klasse, tegenstander was het Utrechtse Hercules die probeerde zijn verloren terrein weer terug te veroveren.

 

Een start die gelijk opging 2 voetballende teams die direct de aanval kozen.
De eerste kans leek Hercules te krijgen in de 8e minuut een diepe bal bereikte de snelle linker spits van Hercules en leek alleen op doelman Michel van Bruggen te gaan maar door zeer kordaat optreden d.m.v. een uitstekende sliding van de goed spelend Thomas Meeles mislukte dat.
FC Driebergen kreeg de overhand door goed samenspel en inzet, (ze waren ervan bewust dat het een heel belangrijke wedstrijd was ) de eerste kansen vooral van de ijverige Pascal van Doorn die zijn inzet naast zag gaan. De ene na de andere kansen kwamen er maar zelfs met 3 tegen 1 lukte het niet om het net van de tegenstander te vinden.

 

Maar uiteindelijk kreeg de thuisclub loon na werken en mocht in de 27e minuut Jelle Adema op rechts een vrije trap nemen deze bereikte nog maar net Paul van Hofwegen en zijn doorkoppen werd een prooi van de kopsterke Bjorn Geerding die fraai scoorde 1-0.
Even later een uitstekende actie van Jeffrey Veenendaal die net niet zijn medespeler kon bereiken.
In de 29e minuut werd trainer Raymond v/d Kort van het veld gezonden.
Een onbegrijpelijke beslissing want dit gebeurde door de falende assistent die hem wegstuurde met toestemming van de scheidsrechter zonder dat er een rode kaart getoond werd. Dit zal nog wel een staartje krijgen via de tuchtcommissie van het falen van de arbiters.
Na dit voorval bleef de thuisclub het spel bepalen en kwam dan ook verdiend op een 2-0 voorsprong in de 35e minuut na een goede actie van Mathijs Brink die Pascal van Doorn bereikte en deze speler scoorde beheerst. Rust 2-0
 
De 2e helft begon heel matig voor FC Driebergen ,het was Hercules dat compacter speelde en de snelle Driebergse aanvallers geen schijn van kans gaf. Je zag dat Hercules duidelijk op jacht leek naar de aansluit treffer en die kwam er ook in de 75e minuut, een ongevaarlijk lijkende aanval werd toch middels een kopbal gevaarlijk want tergend langzaam rolde de bal onhoudbaar in het doel 2-1.  FC Driebergen schrok hiervan want het zou toch niet gebeuren om een duidelijk voorsprong nog uit handen te geven.
Dat gebeurde dan ook niet men stroopte de mouwen op en zo zag je een totaal andere laatste kwartier, het was alleen maar FC Driebergen dat aanviel, wat al in de 78e minuut een doelpunt opleverde, zijn 2e deze middag Bjorn Geerding en weer door een kopbal een beetje geholpen door zijn tegenstander maar hij telde 3-1.

 

De aanval kreeg de smaak te pakken en overrompelde Hercules om in de 83e minuut door ook zijn 2e dat Pascal van Doorn beheerst de stand op 4-1 bracht.
Even later gevolgd door de 5-1 die uitstekend werd gescoord door Jeffrey Veenendaal.
Zo kwam er een einde aan deze wedstrijd, een zeer verdiende overwinning wat tot een goede stap richting het behoud van de 3e klasse schap leidt.
Zaterdag as 28 mei de laatste wedstrijd van dit seizoen de uitwedstrijd in Utrecht tegen Hercules aanvang 14.30 sportpark Voordorp.

 

Brandweer Amerongen eerste bij wedstrijd in Veenendaal
VEENENDAAL Brandweer Amerongen heeft zaterdag de eerste ronde gewestelijke brandweervaardigheidstoetsen gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door de brandweer Veenendaal.  Lees verder

 

Ede krijgt eigen melktap
EDE  Ede is een melktap rijker. De tap staat bij de boerderij van Johan en Carola van Ruiswijk aan de Zuiderkade in Ede en werd zaterdagochtend officieel in gebruik genomen. In heel Nederland staan naar schatting veertig van dergelijke tappunten.  Lees verder

 

Tunnel A12 bij Ede ligt op zijn plek
EDE  Het werk aan de tunnel onder de A12 bij Ede vordert gestaag. De tunnel is inmiddels op zijn plek geschoven. Hij heeft daarvoor zo’n 75 meter afgelegd.   Lees verder

 

College wil beperkter aantal kleine stroken openbaar groen verkopen
 ODIJK  Het college van Bunnik wil de verkoop van een beperkter aantal ‘snippers’ openbaar groen hervatten. Zij komt tot dat besluit na goed geluisterd te hebben naar de meningen in de gemeenteraad en de samenleving over dit onderwerp en na bestudering van de ingekomen reacties op de ontwerpbestemmingsplannen. De raad is nu aan zet en organiseert op donderdagavond 26 mei een hoorzitting. Daar kunnen voor- en tegenstanders hun mening geven over het voorstel van het college.
 
De reacties op de ontwerpbestemmingsplannen voor Bunnik, Odijk en Werkhoven, die de verkoop van ‘snippers’ mogelijk moeten maken, brengen voor het college nogmaals scherp in beeld dat een groep bewoners principieel tegen de verkoop van openbaar groen is. Tegelijkertijd is het college zich ervan bewust dat de verkoop voortkomt uit het participatietraject ‘Bunnikse Kwaliteit’. Een andere groep bewoners is juist vóór verkoop. Die inwoners willen hun tuin uitbreiden met een deel van het aangrenzende openbaar groen.
 
Na het debat in de gemeenteraad van vorig jaar zomer en in reactie op de discussie in de samenleving heeft het college de kaarten met te verkopen stroken groen heel kritisch tegen het licht gehouden. Het college heeft waar mogelijk stroken geschrapt waarover het bezwaren ter ore waren gekomen. Ook heeft het college alle grotere stroken geschrapt om op geen enkele wijze de hoofdgroenstructuur te schaden. Dat resulteerde in nieuwe verkoopkaarten, waarop beduidend minder en alleen kleine stroken vermeld staan.
 
Na een zorgvuldige afweging van alle argumenten voor en tegen wil het college de verkoop van die resterende ‘snippers’ hervatten. Zij stelt de gemeenteraad voor om de bestemmingsplannen vast te stellen die dat mogelijk maken. Die plannen stellen ook de inwoners die al eerder een ‘snipper’ gekocht hebben in staat om die strook ook daadwerkelijk bij hun tuin te trekken en in gebruik te nemen. Dat mochten zij op basis van de gesloten koopcontracten ook verwachten.
 
Het college heeft alle inwoners geantwoord die een zienswijze ingediend hebben. Om hen in staat te stellen te reageren op het college, organiseert de gemeenteraad op donderdag 26 mei 2016 een hoorzitting. Op die avond kunnen zij ten overstaan van (een afvaardiging van) de raad hun zienswijze mondeling toelichten en/of reageren op het college. Ook kunnen zij hun mening geven over de verkoop van ‘snippers’ openbaar groen in het algemeen. De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in het Gemeentehuis.
 
Gelet op het aantal ingekomen zienswijzen is de spreektijd in beginsel beperkt tot maximaal 3 minuten per persoon. Wie het woord wil voeren kan dit tot 2 dagen tevoren aangeven bij het klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente via 030-659 4848.
 
Aansluitend wordt het onderwerp op 9 juni besproken in het Open Huis. Ook daar kunnen formeel inwoners het woord voeren. Maar daar zal terughoudend mee worden omgegaan. In eerste aanleg is hiervoor namelijk de hoorzitting bedoeld. De gemeenteraad neemt naar verwachting op 23 juni een definitief besluit.

 

 

21 mei 2016 19e jaargang nummer 5855

Mevrouw M.H.E. Spek Lid in de Orde van Oranje-Nassau
EDE  Mevrouw M.H.E. Spek (62 jaar) uit Ede is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap heeft haar op vrijdagavond 20 mei 2016 de versierselen opgespeld, die horen bij deze Koninklijke onderscheiding.

De uitreiking van de onderscheiding gebeurde tijdens een soosavond voor mensen met een verstandelijke beperking in Sociaal Cultureel Centrum ’t Laag in Bennekom. De bijzondere verdiensten van mevrouw Spek hebben een uitstraling naar de lokale samenleving.

Hartenberg

 

Mevrouw Spek was werkzaam als loketambtenaar bij het postkantoor in Ede. Haar hart lag bij het werken met mensen met een verstandelijke beperking en zij zou gaan werken bij de Hartenberg. Zij werd echter geconfronteerd met de ziekte MS en is in 1990 arbeidsongeschikt verklaard.

Ondanks haar ziekte zet zij zich al ruim 25 jaar wekelijks in als vrijwilligster en penningmeester voor de ‘laagvliegerssoos’ in Sociaal Cultureel Centrum ’t Laag in Bennekom. Eerst nuttigt men gezamenlijk een warme maaltijd en aansluitend wordt er een gezellige avond georganiseerd.

 

Auto ramt tuinhek en boom in Zeist
ZEIST  Op de Driebergseweg bij Zeist is een automobilist van de weg geraakt en tegen een boom in een tuin tot stilstand gekomen. Hij is gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. De man reed vrijdagavond eerst een tuinhek helemaal kapot en knalde ook nog tegen een andere boom.  Lees verder

 

20 mei 2016 19e jaargang nummer 5854

Albert Heijn Ede nog dagen dicht na plofkraak; al het eten wordt vernietigd
EDE  De Albert Heijn aan de Parkweide in Ede die door een plofkraak zwaar beschadigd raakte, gaat zeker niet voor maandag open. Ook wordt al het voedsel in de winkel vernietigd. Dat meldt Gerald ten Have, directeur van onder meer de Albert Heijn in Ede.   Lees verder

 

PeppelParty Kidz
ZEIST  Vrijdag 27 mei is er weer PeppelParty Kidz in Pop- & Cultuurpodium De Peppel: hét feest voor kids van groep 5 t/m 8. Deze maand is het thema Flower Power en is er ook weer een prijs voor de dame en heer die er het mooist uitzien. Zin in een feestje? Kom dan naar deze altijd gezellige kidsdisco voor een te gekke avond! De deuren op de Montaubanstraat 106 gaan open om 18.30 uur en de entree is € 2,00. Kijk op www.peppel-zeist.nl of bel 030 – 69 35 000 voor meer informatie.

 

Geen bewijs, wel vermoedens drugs in theehuis Veldhuizen
EDE  De gemeente Ede heeft meerdere malen signalen gehad dat er de afgelopen jaren sprake was van drugsgebruik en het dealen van drugs in het theehuis in winkelcentrum De Lindenhorst in de wijk Veldhuizen in Ede. Dat zegt burgemeester Cees van der Knaap in antwoord vragen van de ChristenUnie en Burgerbelangen in de Edese raad.   Lees verder

 

Pui geramd: enorme schade in Albert Heijn in Ede
EDE  In de nacht van donderdag op vrijdag hebben criminelen geprobeerd om de pinautomaat die in de Albert Heijn aan de Parkweide in Ede zit, op te blazen. De schade is enorm. Overal ligt glas en de brandweer heeft een brand moeten blussen. Er staat dikke rook in de hele winkel..   Lees verder

 

19 mei 2016 19e jaargang nummer 5853

Uitbraak norovirus in Zeister verpleegtehuis
ZEIST  In verpleegtehuis De Looborch in Zeist is het zeer besmettelijke norovirus uitgebroken. De ziekte kan onder meer tot ernstige diarree leiden. De instelling, onderdeel van zorggroep Charim, heeft daarom maatregelen genomen.   Lees verder

 

Proef met vorstvrij fietspad
EDE  Het fietspad op de Bovenbuurtweg in Ede krijgt een primeur, waardoor fietsers bij gladheid door sneeuw of ijs veilig kunnen blijven rijden. Door gebruik te maken van omgevingswarmte uit de grond is de kans om onderuit te gaan stukken kleiner. Bovendien hoeft er niet meer gestrooid te worden.

De warmte komt van het ondergrondse groene warmtenet, dat in een groot deel van Ede al is aangelegd. Daarbij stookt Warmtebedrijf Ede resthoutsnippers uit eigen bossen en Edsese tuinen en leidt de ‘groene warmte’ via geïsoleerde leidingen naar woningen en bedrijfspanden.

Easypath Nederland zorgt voor aansluiting van de warmte naar de betonelementen van het fietspad. Het is de eerste keer dat een fietspad op deze manier wordt aangesloten op  duurzame warmte. Bovendien gaat dit fietspad bijna drie keer langer mee dan gewoon asfalt.
Wethouder Leon Meijer: “Met dit fietspad combineren we zaken die met duurzaamheid te maken hebben. We gebruiken de omgevingswarmte van het groene warmtenet én zorgen dat je kunt blijven fietsen, ook al is het glad. En dat we daarmee geen zout hoeven te strooien is ook mooi, zeker voor het milieu.”

Het gaat om het drukste fietspad van Ede, vanaf de rotonde Tooroplaan tot aan het fietspad van de Reehorsterweg. Op dit traject fietsen veel scholieren. Dezelfde scholieren kunnen het fietspad ook als leerstof gebruiken. De computeraansturing is door hen op school te bestuderen.

Het fietspad wordt in de zomervakantie aangesloten op de omgevingswarmtewarmte van het groene warmtenet. Op dat moment sluit Warmtebedrijf Ede de Kenniscampus aan op dit net. Een deel van de leidingen komt onder het fietspad Bovenbuurtweg te liggen.

Het verwarmde fietspad is een proef om te onderzoeken of dit voor meerderde fietspaden mogelijk is. Ook voor op- en afritten van fietstunnels kan zo’n fietspad een uitkomst zijn. De resultaten in de komende winter zijn bepalend.

 

Nieuwe groepering wil meepraten over kazerneterrein
DOORN De nieuwe groepering GoedVolk wil meepraten over de toekomst van het kazerneterrein. Het inwonersplatform treedt deze week voor het eerst naar buiten en is op zoek naar Doornaars die hun talent willen inzetten voor heikele kwesties in de eigen leefomgeving.   Lees verder

 

Ontbijt met een goed gesprek in de Koppeling op 30 mei
ZEIST  Sinds 2015 is er het nodige veranderd in zorg, welzijn, werk en inkomen. De gemeente wil graag horen wat de ervaringen van inwoners en cliënten tot nu toe zijn. Daarom nodigt de gemeente hen van harte uit voor een ontbijt op maandag 30 mei om 8.00 uur in de Koppeling, De Clomp 1904 in Zeist. Het ontbijt duurt tot 10.00 uur.

Wethouder Marcel Fluitman: “Tijdens dit ontbijt wil de gemeente graag met Zeistenaren in gesprek over hoe het nu gaat met de ondersteuning voor volwassen en jonge Zeistenaren die hulp nodig hebben. Hoe pakken de veranderingen in de praktijk uit? Wat gaat er goed en wat kan beter? We horen het graag. Ik hoop dan ook dat veel Zeistenaren een broodje mee komen eten!”
 
Het ontbijt is bedoeld voor inwoners/cliënten, vrijwilligers, mantelzorgers en betrokken professionals. Voor de bijeenkomst worden ook leden van de Tweede Kamer en raadsleden uitgenodigd. Cliënten van Abrona verzorgen het ontbijt.
 
Aanmelding voor het (gratis) ontbijt kan door een mail te sturen naar Jolanda van der Weerd van de gemeente Zeist: j.van.der.weerd@zeist.nl. Ook kan men bellen naar (030) 6987284. Dit kan tot en met 25 mei. Graag vermelden of u zich aanmeldt als vrijwilliger, mantelzorger, cliënt, professional of andere rol. Eventuele dieetwensen kunt u ook doorgeven.

 

Otterlo wil weer luiers in het dorp krijgen
OTTERLO  In het dorpshuis zijn meer dan 50 Otterlo-ers bijeen gekomen om te luisteren hoe het verder gaat met de plannen voor de gebieden Weversteeg en Onderlangs waarvoor gemeente Ede bouwplannen heeft.  ,,Het gaat erom dat we weer luiers in het dorp krijgen anders kan de school over een aantal jaar sluiten en speelt niemand meer voetbal op ons veld”.   Lees verder

 

Wellicht vluchtelingen in Roosevelthuis
DOORN De kans dat er asielzoekers naar het voormalige F.D. Roosevelthuis komen, is gestegen. De laagbouw aan de Oude Arnhemse Bovenweg lijkt geschikt te zijn voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Het pand is overbodig geworden nu het vakantieoord is verhuisd naar het nieuwe conferentiecentrum Hydepark van de Protestantse Kerk Nederland (PKN).   Lees verder

 

Aantal WW-uitkeringen in FoodValley gedaald
EDE In de arbeidsmarktregio FoodValley is het aantal WW-uitkeringen in april met bijna 3 procent gedaald tot 7.000. Dat zijn er tweehonderd minder dan eind maart, meldt het UWV. Die daling is sterker, dus gunstiger, dan de landelijke daling van 2,1 procent. Vergeleken met een jaar geleden is er ook sprake van een daling in FoodValley.   Lees verder

 

18 mei 2016 19e jaargang nummer 5852

Recreatiewoningen: verbod op permanente bewoning houdt stand bij rechter
EDE  De gemeente Ede heeft terecht boetes opgelegd aan eigenaren en bewoners van vakantiewoningen. De Rechtbank heeft uitspraak gedaan in een aantal beroepszaken van bewoners en eigenaren. In al deze zaken is de gemeente Ede in het gelijk gesteld. De gemeente zal dan ook doorgaan met het beleid om streng op te treden tegen permanente bewoning van recreatiewoningen.

 

De gemeente Ede schroefde de inzet tegen wonen op de 50 vakantieparken in Ede vorig jaar flink op; daar mag immers enkel gerecreëerd worden. Deze verhoogde inzet begint ondertussen zijn vruchten af te werpen. Vooral op het Toeristenmotel in Otterlo, waar vorig jaar nog 74 zaken speelden, zijn ondertussen nog ‘slechts’ 12 huisjes permanent bewoond. In de meeste gevallen werd de permanente bewoning gestaakt binnen de termijn die de gemeente daarvoor gesteld had. Het overgrote deel van de illegale bewoners vond zelfstandig andere woonruimte. In enkele gevallen besloot de bewoner of verhuurder naar de rechter te stappen. De rechter heeft deze mensen allen in het ongelijk gesteld.

 

Voor de gemeente is dit een stimulans om op de ingezette weg verder te gaan. Wie permanent in een vakantiewoning woont óf wie als eigenaar een vakantiewoning verhuurt ten behoeve van permanente bewoning, wordt door de gemeente aangeschreven. De permanente bewoning moet binnen een half jaar beëindigd worden. Gebeurt dit niet, dan moeten de eigenaar en/of de bewoner een boete van € 20.000 betalen en moet de permanente bewoning alsnog beëindigd worden.
Wethouder Vreugdenhil is blij met de uitspraken: “Recreatie is een belangrijke bedrijfstak in de gemeente Ede. Permanente bewoning is slecht voor het imago van de recreatieve sector. Met deze uitspraak kunnen we aan het werk om onze parken weer aantrekkelijk te maken en te houden voor recreanten. Daarnaast werken we hard aan de realisering van goedkope woningen; zo zijn we met de inwoners van Otterlo in gesprek over het idee van ‘tiny houses’ in de nieuwe woonwijk die aan de Weversteeg en Onderlangs gaat komen.”

 

Veenendaal op weg naar koopzondag ???

VEENENDAAL  In de raadsvergadering van 28 april heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven om voorbereidingen te treffen voor de invoering van een koopzondag. Om dit te realiseren moet onder meer de Verordening Winkeltijden Veenendaal worden aangepast. In opdracht van de gemeenteraad voert het college deze opdracht uit en heeft het een voorstel gemaakt om de verordening  te wijzigen.

 

In de raadsvergadering van 23 juni neemt de gemeenteraad uiteindelijk een besluit over de Verordening Winkeltijden. Als de gemeenteraad besluit tot wijziging, betekent dat de koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur in Veenendaal per 1 juli 2016 wordt ingevoerd. Vanaf dat moment zijn winkeliers in Veenendaal vrij om te bepalen of ze hun winkel op zondag openstellen voor publiek.

Minderheid college is tegen het voorstel

 

Op  dinsdag 17 mei nam het college van burgemeester en wethouders het besluit om de gemeenteraad voor te stellen de verordening te wijzigen. Niet het gehele college ging hiermee akkoord. De wethouders Marieke Overduin-Biesma en Marco Verloop namen hierover een zogenoemd minderheidsstandpunt in en stemden tegen.

Inspraak mogelijk tijdens de commissievergadering

 

Vanwege de beperkte tijd voor het college om voorbereidingen te treffen, is het niet mogelijk om een inspraakbijeenkomst te organiseren. Ondernemers en inwoners die willen inspreken over dit onderwerp, kunnen dat doen tijdens de commissievergadering in week 24 in het gemeentehuis. De agenda van de commissievergadering waarin het onderwerp wordt behandeld, wordt 27 mei gepubliceerd op de website van de gemeente Veenendaal.

 

Honderd jaar Coöperatie ‘De Valk Wekerom’
WEKEROM De grondstofprijzen blijven schommelen. Veevoer moet aan steeds meer voorwaarden voldoen. En dieren beginnen te ‘concurreren’ met mensen. Toch groeit Coöperatie ‘De Valk Wekerom’ op eigen kracht door. ,,Het belang van onze eigen boeren staat altijd voorop.”  Lees verder

 

Veenendaalse wijk moet dementie-vriendelijk worden
VEENENDAAL  In Veenendaal start een proef om van het Franse Gat een dementievriendelijke wijk te maken. Volgens de gemeente is veel onwetendheid over dementie en rust een taboe op het onderwerp. Daarom is het nodig om een sfeer te creëren waarin mensen om weten te gaan met de ziekte.  Lees verder

 

Drie ton extra nodig voor pensioenen van wethouders
UTRECHTSE HEUVELRUG Er komen dit jaar financiële tegenvallers op de gemeente af, maar wethouder Jan Willem van Dongen (D66) denkt dat hij die kan opvangen met de meevallers die in het verschiet liggen. Het ziet er daarom niet naar uit dat Utrechtse Heuvelrug afglijdt naar de status van armlastige gemeente, zoals vier jaar geleden.  Lees verder

 

Minder incidenten rondom horeca
VEENENDAAL  Het aantal incidenten rondom horeca-avonden is gedaald en er is ‘meer rust op straat ontstaan door de vrije sluitingstijden. Voor de politie is het overzichtelijker geworden en daardoor kan sneller worden ingespeeld op incidenten.’  Lees verder

 

Spokenbos moet toegankelijk blijven
DOORN Het afsluiten en verleggen van enkele paden in het zogenoemde Spokenbos in de wijk De Wijngaard wordt niet gewaardeerd door wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP). Vorig jaar verkocht de gemeente het bos voor enkele tienduizenden euro’s aan een nieuwe eigenaar, mevrouw Boumeester, maar met voorwaarden in de koopovereenkomst dat alle wandelpaden binnen het bos ‘zoveel mogelijk behouden’ zouden worden.   Lees verder

 

Een lentemiddag op de Plantage Willem III
ELST Op zaterdag 21 mei a.s. verwacht onze gids u om 14.00 uur op de parkeerplaats van de Plantage, Rijksstraatweg 265, 3911 AH Elst (U) . De rondwandeling, waaraan kosten noch noodzaak tot vooraf inschrijven verbonden zijn, duurt circa 1½ uur.
De geweldige week rond 4 en 5 mei heeft voor groei en bloei zonder weerga in één van de mooiste natuurgebieden van Utrechts Landschap op de Utrechts Heuvelrug gezorgd.
Grote grazers als koniks, galloways en damherten showen bij toerbeurt dat zij zich volledig thuis voelen in deze fraaie natuur.

 

Schrappen betaalde koffiepauze helpt IW4
VEENENDAAL  De regionale sociale werkvoorziening IW4 in Veenendaal heeft vorig jaar een kleine winst behaald van 136.000 euro. Het besluit om vorig jaar te stoppen met de betaalde koffiepauze is een van de oorzaken van dat goede resultaat. Daarnaast was er een constante vraag naar producten en was het ziekteverzuim laag.   Lees verder

 

17 mei 2016 19e jaargang nummer 5851

KNA in actie tegen besluit oud papier gemeente Ede
LUNTEREN Muziekvereniging Kunst Na Arbeid uit Lunteren gaat deze week in gesprek met Gemeente Ede over het voorgenomen besluit om te stoppen met het ophalen van oud papier door verenigingen. ,,Dat besluit kan het voortbestaan van de bloeiende vereniging bedreigen”, meldt zij in een persbericht.   Lees verder

 

Te weinig goede dagbesteding
VEENENDAAL Er is in Veenendaal te weinig goede dagbesteding. Dat concludeert burgemeester Wouter Kolff op basis van ervaringen van de interventieteams die in Veenendaal werkzaam zijn.   Lees verder

 

Crowdfunding gestart voor restauratie hertenbeelden Zeisterbos  (foto)
ZEIST  Boswachter Joris Hellevoort roept vanaf vandaag de inwoners van Zeist op om te doneren voor de restauratie van twee bijzondere hertenbeelden die bij wijze van spreken in hun achtertuin liggen. Via www.utrechtslandschap.nl/hertenbeelden kunnen mensen bijdragen aan het behoud van de unieke beeldengroep in het Zeisterbos.

 

Boswachter Hellevoort van Utrechts Landschap: ‘Soms doe je een ontdekking waardoor je hart een sprongetje maakt. Bijna niemand wist nog dat er twee levensgrote zinken edelherten in het Zeisterbos liggen, ze waren helemaal begroeid met mos en algen. De beelden zijn bijna 200 jaar geleden gemaakt door de Zeister ontwerper Ludwig Wilhelm Schütz. Dat willen we niet verloren laten gaan.’

 

De hertenbeelden zijn een unicum dat behouden moet blijven. De staat van de kunstwerken is alarmerend. Hellevoort: ‘We moeten snel ingrijpen, anders gaan ze verloren. De restauratie kost veel geld. Gelukkig kunnen we dankzij de steun van een aantal fondsen, Beschermers en de gemeente Zeist al grotendeels de restauratie van de rotspartij betalen. We hebben nog minimaal € 16.500 via crowdfunding nodig om ook de restauratie van de beelden te kunnen financieren.’
De hertenbeelden zijn in 1834 gemaakt door de Koninklijke Fabriek van Gegoten Zink- en Bronswerken. In 1851 stond één van de beelden op de wereldtentoonstelling in Londen. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw staan ze voor de boswachterswoning in het Zeisterbos. Utrechts Landschap wil de historische beelden herstellen en restaureren voordat het te laat is. De gemeente Zeist is enthousiast over het herstel van de beelden, steunt het project en gaat de beeldengroep voordragen als gemeentelijk monument.

 

Tot 1 juli kunt u uw donatie overmaken via www.utrechtslandschap.nl/hertenbeelden. Help vandaag nog mee en laat de unieke hertenbeelden en daarmee de cultuurhistorie in uw buurt niet verloren gaan. Donateurs krijgen er iets leuks voor terug.

 

Jongen (17) loopt met luchtbuks door Edese wijk Veldhuizen
EDE  In de Edese wijk Veldhuizen is maandagavond rond 19.45 uur een 17-jarige jongen aangehouden, omdat hij gewapend met een luchtbuks over straat liep. De politie heeft de Edenaar opgepakt voor verboden wapenbezit.   Lees verder

 

‘Snelheid op N-wegen moet omlaag’
UTRECHTSE HEUVELRUG De snelheid op alle N-wegen binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug moet omlaag van 80 naar 60 kilometer per uur. Althans, zo vindt een meerderheid van de gemeenteraad.  Lees verder

 

Belangenvereniging wil Rondweg doortrekken naar N224
DE KLOMP De leefbaarheid in De Klomp zal komende tijd prominent op de agenda staan bij de Belangenvereniging Ederveen-De Klomp. Het dorp staat voor veel veranderingen en ontwikkelingen. Voorbeelden zijn de aanpassingen aan de Veenendaalseweg, afsluiting van de Griftweg, de gemeentelijke structuurvisie, uitbreiding van industriegebied en toename vanhet verkeer.  Lees verder

 

Open dag bij De Grondslag
BUNNIK Woongemeenschap De Grondslag aan de Kampweg in Bunnik bestaat sinds 2002. Op zaterdag 21 mei houden ze Open Dag, van 13.00 tot 16.00 uur om een beeld te geven van hoe het is om in een woongemeenschap te leven.  Lees verder

 

CvJO wordt Ondernemersvallei
EDE  Het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CvJO) in Ede wordt zelfstandig en heet vanaf woensdag 18 mei Ondernemersvallei. Binnen een jaar moeten 25 startende ZZP’ers en kleine ondernemers hun zolderkamertje hebben ingeruild voor een bureau in het nieuwe kantoor aan de Telefoonweg in Ede.  Lees verder

 

16 mei 2016 19e jaargang nummer 5850

Oorlogsmonument Maarn besmeurd
MAARN  Het oorlogsmonument in Maarn is bekogeld met groene smurrie. Het lijkt erop dat de daders slootalgen en modder hebben gebruikt.  Lees verder

 

André is geen manager
BUNNIK Sinds een half jaar is André Westerhout voorzitter van Bunnik ’73. Daarvoor zat hij al vier jaar in het bestuur. Hij vraagt zich bij alles af wat het beste is voor de vereniging.   Lees verder

 

Frontman de Nits in het Beauforthuis
AUSTERLITZ  Zondag 22 mei 18:30 speelt de Nits-voorman Hofstede  eigen liedjes en songs van o.a. Cohen en Dylan.

 

Henk richtte in 1974  The Nits op, een band waarmee hij in de jaren tachtig hits scoorde met nummers als Nescio en In The Dutch Mountains. De band maakt heden ten dage nog steeds platen en toert uitgebreid door Nederland en buitenland.
In 2003 verscheen zijn eerste, Nederlandstalige soloalbum Het Draagbare Huis. De plaat is gebaseerd op de video-installatie The Portable House, die Hofstede maakte voor de Biënnale in het Musée d’Art Contemporain in Lyon.
In 2004 tourde hij met een mix van solowerk, Nits-nummers en covers van onder anderen Leonard Cohen en Bob Dylan.
Eind 2005 kwam er wederom een album van Hofstede uit. Het album bevat negen Leonard Cohen-covers en één Nits-nummer, en werd opgenomen met Pim Kops (De Dijk) en Marjolein van der Klauw (Powderblue) en voormalig Nits-bassiste Arwen Linnemann. Samen vormen ze het Avalanche kwartet dat ook vaste bespeler van het Beauforthuis is.
In 2008 verscheen de cd Aardige Jongens, een samenwerking met Frank Boeijen en Henny Vrienten.

Dit is een concert in de 25×25 Jubileumserie. In de 25×25 jubileumserie zetten onze artiesten zich belangeloos in voor het 25-jarige Beauforthuis.  zondag 22 mei, 18:30

 

Koren te beluisteren op bijzondere locaties
UTRECHTSE HEUVELRUG Het korenfestival op de Utrrechtse Heuvelrug is maandag van start gegaan met een welkomstwoord van de burgemeester en een gezamenlijke opening in het Cultuurhuis in Doorn. Tweede Pinksterdag zingen veertien koren uit de Utrechtse Heuvelrug op negen unieke locaties.    Lees verder

 

Opnieuw autobrand in wijk Veldhuizen Ede
EDE  Weer is het raak in de Edese wijk Veldhuizen. Afgelopen nacht is opnieuw een auto in brand gestoken. Dat gebeurde aan de Lunenburg in de wijk. De brandweer kwam rond 4.45 uur in actie. Volgens een buurvrouw hadden omwonenden het vuur toen al grotendeels geblust.    Lees verder

 

 

15 mei 2016 19e jaargang nummer 5849

Kraak op pinautomaat Stadspoort
EDE Een onbekende heeft in de nacht van zaterdag op zondag geprobeerd om de ABN Amro-pinautomaat net buiten winkelcentrum Stadspoort in Ede te kraken. Het is onbekend om de verdachte een geldbedrag heeft buitgemaakt.   Lees verder

 

14 mei 2016 19e jaargang nummer 5848

Extra paraatheid rondom reekalfjes (foto1  foto2)
REGIO  Het reekalfjes reddingsteam van Utrechts Landschap staat in de startblokken. Jaarlijks sterven veel reekalfjes wanneer graslanden gemaaid worden met grote machines. De reegeit legt haar jongen het liefst goed verscholen tussen het hoge gras. Wanneer de graslanden van Utrechts Landschap of de velden van aangrenzende boeren gemaaid worden, zijn de kleine reekalfjes onzichtbaar en prooi voor de machines.

 

Om te voorkomen dat reekalfjes sterven heeft Utrechts Landschap een team samengesteld dat voor het maaien het veld doorzoekt naar reekalfjes. Zodra aangrenzende boeren gaan maaien, wordt het reddingsteam ingelicht zodat de jonge reekalfjes op tijd het veld uitgehaald kunnen worden.Het reekalfjes reddingsteam bestaat uit terreinmedewerkers en vrijwilligers van Utrechts Landschap. Hierbij werken wij nauw samen met boeren die graslanden van Utrechts Landschap pachten en enkele boeren uit de omgeving.

 

Hoe gaat het reddingsteam te werk? Vlak voordat er gemaaid wordt, loopt het team in een rechte lijn door het veld. De reekalfjes worden nauwkeurig aan de bosrand gelegd zodat de moeder haar kleine weer terug kan vinden. Een erg secuur werkje, waarbij het reekalfje niet met blote handen aangeraakt mag worden. Als de geur van het jong niet meer herkend wordt kan de moeder het jong afstoten. Een andere werkwijze is het plaatsen van stokken met zakken in het veld om de moeder ree en haar jongen af te schrikken. Het plaatsen van een kooitje over het reekalfje moet er voor zorgen dat machines daaromheen maaien.

 

Wethouder zoekt geld voor tweede hockeyveld
ODIJK De opkomst bij het Open Huis van donderdag was ongekend. Meer dan honderd hockey’ers uit Bunnik kwamen daar – in tenue – de gemeente vragen mee te denken over de aanleg van een tweede kunstgrasveld. De hockeyvereniging, opgericht in 2012, bloeit en groeit uit haar jasje. Het college beloofde mee te denken. De gemeenteraad gaat bij ze op bezoek.   Lees verder

 

Bewoners maken groen persoonlijker
AMERONGEN Hier en daar in de gemeente staan paaltjes bij een stukje gemeentegroen met daarop de tekst ‘Samen werken aan uw gemeente’. Deze paaltjes geven aan dat dit kleine stukje gemeentegrond wordt beheerd en onderhouden door bewoners.   Lees verder

 

Vijftig jaar lief en leed
ODIJK De familie van Kouwen woont al vijftig jaar met vier gezinnen naast elkaar. Deze maand zijn ze ook allemaal vijftig jaar getrouwd. In die jaren maakten ze veel samen mee, van de bouw tot het viervoudig vijftigjarig jubileum.   Lees verder

 

Freek de Jonge – liedjesprogramma in Beauforthuis (foto)
AUSTERLITZ  1 en 2 juni geeft Freek de Jonge een  exclusieve try-out voor zijn driedaagse liedjesprogramma “Mijn Koude Oorlog” in DeLaMar.
De ontwikkeling die de populaire muziek en het cabaretlied hebben doorgemaakt is enorm. Aansluitend op zijn 20 colleges over de periode 1944-nu gaat Freek met een stel fantastische muzikanten door die opwindende geschiedenis heen.
Veel nummers zullen herkenbaar zijn, nog meer nummers zullen u verrassen!
Donderdag 1 en 2 juni Freek de Jonge – liedjesprogramma “Mijn Koude Oorlog”

 

Opbrengst betaald parkeren Ede in maart gedaald
EDE  De inkomsten uit betaald parkeren in het centrum van Ede zijn in de eerste maand na de invoering van vooraf betalen behoorlijk gedaald. Volgens de gemeente Ede kwam er 64.000 euro binnen aan parkeergelden voor de 3 pleinen rond de binnenstad, vorig jaar was dat 78.000 euro. Lees verder

 

Politie zet leden rechtse groepering uit wijk Veldhuizen in Ede
EDE  De politie verwijderde vrijdagavond drie groepjes van de rechtse groepering DSDA (Dutch Self Defence Army) uit de Edese wijk Veldhuizen. Het ging om drie groepjes van drie mensen.  Lees verder

 

13 mei 2016 19e jaargang nummer 5847

Tentoonstelling over eerste Marokkanen in Veenendaal
VEENENDAAL  Zaterdag 14 mei opent in De Cultuurfabriek in Veenendaal de expositie ‘1e generatie Marokkaanse Veenendalers in beeld’. De tentoonstelling laat foto- en filmmateriaal zien van Marokkaanse gastarbeiders van het eerste uur.  Lees verder

 

Rabobank rijkt geld uit aan goede doelen in Ede en Bennekom
EDE Dertien lokale organisaties uit Ede, Bennekom en Veenendaal ontvingen donderdag 12 mei een bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank Vallei en Rijn. De bestuursleden van de verenigingen en stichtingen ontvingen op de hoofdvestiging van Rabobank in Ede de cheques. Vier keer per jaar kent de Ledenraad van de bank een bijdrage toe. In deze ronde reikte Rabobank Vallei en Rijn in totaal een bedrag uit van maar liefst €84.568.   Lees verder

 

Aurora gaat niet voor kunstgras
WERKHOVEN Zo’n zeventig leden van SV Aurora kwamen vorige week woensdag naar de bijzondere ledenvergadering over het onderwerp kunstgras. Het bestuur legde de mogelijkheden en financiële consequenties voor en wilde de mening van de leden peilen. De overgrote meerderheid  houdt liever natuurgras.  Lees verder

 

COA ziet af van Doornse kazerne

DOORN Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ziet af van de Doornse Van Braam Houckgeestkazerne, zo meldde wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) donderdagavond tijdens de raadsvergadering.  Lees verder

 

Gemeente Ede waarschuwt voor 5000 euro boete; burgerwacht twijfelt over surveillance
EDE  De rechtse actiegroep Identitair Verzet, die deze vrijdagavond wil meelopen in een burgerpatrouille in de Edese wijk Veldhuizen, is gewaarschuwd door de politie. De politie wees op het noodbevel en het samenscholingsverbod in de wijk en de 5000 euro boete bij overschrijding ervan.   Lees verder

 

Onthulling winnende plan Het Burgje op 20 mei
ODIJK  Duurzaam, kleinschalig en landelijk wonen in de beste gemeente van de provincie Utrecht. En dat op fietsafstand van het Science Park en de Domstad met zijn vele voorzieningen. Dat wordt Het Burgje,  een nieuw buurtschap bij Odijk. Op 20 mei maakt de gemeente Bunnik het winnende plan voor Het Burgje bekend.

 

Geïnteresseerden zijn vrijdagmiddag 20 mei vanaf 15.00 uur welkom op het erf van boerderij Het Burgje. Deze monumentale krukhuisboerderij, die nu nog omgeven wordt door weiland en boomgaarden, vormt het hart van het nieuwe buurtschap. Alle inwoners en belangstellenden kunnen de plannen bekijken en vragen stellen aan de marktpartij en aan leden van de beoordelingscommissie.

Datum: 20 mei 2016 ,Tijd: 15.00 – 16.30 uur, Plaats: Boerderij Het Burgje, Weteringsdijk 6, Odijk

 

De gemeente Bunnik zocht voor Het Burgje een zeer duurzaam plan met hoge ruimtelijke en stedenbouwkundige kwaliteit. Verder heeft zij bij de aanbesteding zoveel mogelijk vrijheid en creativiteit aan de marktpartijen gelaten. “Wij hebben ontwikkelaars uitgedaagd om zo inventief mogelijk te zijn. Het resultaat is in alle opzichten prachtig en bijzonder duurzaam”, zegt projectwethouder Jorrit Eijbersen. Het winnende plan past uitstekend bij de gemeente Bunnik als aantrekkelijke groene woongemeente.

 

12 mei 2016 19e jaargang nummer 5846

Werkzaamheden dorpshart Wekerom gestart
WEKEROM De werkzaamheden voor het nieuwe ‘dorpshart’ van Wekerom zijn deze week gestart. Het gedeelte aan beide zijden van de Edeseweg ter hoogte van het Kulturhus en bakkerij Van de Wal zal de aankomende tijd volledig op de schop gaan.  Lees verder

 

Samen aan de slag voor Kwintelooijen
VEENENDAAL Rhenen en Veenendaal gaan samen aan de slag om het beheer van Kwintelooijen over te nemen van het Recreatieschap. De overgang moet 1 januari 2018 geëffectueerd zijn. Inmiddels hebben de colleges van beide gemeenten ingestemd met het aangaan van een startverklaring.  Lees verder

 

Uniek duurzaam woningbouwconcept
EDE Enthousiaste particulieren in Ede hebben de handen ineen geslagen en ontwikkelen hun eigen duurzame woningen. Hun plan Pleisteroord bestaat uit twaalf woningen en wordt door Kelderman Bouw uit Ede gebouwd op het voormalige Kazerneterrein in Ede.   Lees verder

 

Veenendaal sluit RetailDeal met ministerie
VEENENDAAL Veenendaal sluit deze week een zogeheten RetailDeal met het ministerie van Economische Zaken. Minister Kamp ondertekende november vorig jaar een overeenkomst met 31 gemeenten waarin afspraken zijn vastgelegd over het aantrekkelijk houden van winkelstraten en de toekomst van de detailhandel. Veenendaal hoorde niet bij deze eerste groep gemeenten, maar doet nu wel mee. Wethouder Marco Verloop ondertekende de RetailDeal.   Lees verder

 

‘Helft personeel taxibedrijf Klomp uit Ede verliest baan door faillissement’
EDE  Het faillissement van taxibedrijf Klomp uit Ede betekent waarschijnlijk dat 200 tot 250 personeelsleden hun baan kwijtraken. Dat is de inschatting van vakbondsbestuurder Agostino Di Giacomo Russo van CNV Vakmensen.   Lees verder

 

11 mei 2016 19e jaargang nummer 5845

Nieuwe regelingen voor inwoners met een laag inkomen
UTRECHTSE HEUVELRUG  De gemeente Utrechtse Heuvelrug vindt het belangrijk dat iedereen in onze samenleving goed kan leven. Daarvoor is op diverse gebieden beleid ontwikkeld en bestaan er tal van regelingen voor mensen die daar wat hulp bij nodig hebben. De gemeenteraad buigt zich deze maand over een voorstel voor een aantal nieuwe regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Met deze nieuwe regelingen komen meer inwoners in aanmerking voor ondersteuning. Bovendien kijken we of we meer zorg op maat kunnen leveren.

 

Wethouder Nijhof heeft een goed gevoel over de nieuwe regelingen:
“Met deze voorstellen lopen we echt voorop. Niet alleen bieden we meer inwoners dan voorheen ondersteuning, we gaan ook kijken welke ondersteuning echt meerwaarde heeft en hoe we inwoners op een goede manier een steuntje in de rug kunnen geven.”

Inwoners maakten de afgelopen jaren veel gebruik van de Participatieregeling. Met deze regeling kun je, ondanks een krappe beurs, blijven meedoen en bijvoorbeeld een bibliotheekkaart of zwemabonnement betalen. Deze regeling blijft. We blijven ook samenwerken met het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Daarmee stellen we kinderen in staat om deel te blijven nemen aan de dagelijkse activiteiten.

 

Nieuw is de Ruggensteunregeling. Daarmee proberen we inwoners een zetje in de goede richting te geven. Inwoners die met extra steun bijvoorbeeld werk kunnen vinden, helpen we nu met deze nieuwe regeling.Ook voor inwoners met hoge zorgkosten is er goed nieuws: er zijn straks meer mogelijkheden om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. Als de nood echt hoog is kunnen we wat extra’s doen.

 

Geen nieuwe school aan de Tromplaan
DOORN De gezamenlijke nieuwbouw van de basisscholen Sterrenboog en Dalton Nicolaas is op de lange baan geschoven. Het was de bedoeling om op het terrein van de Sterrenboog aan de Tromplaan een splinternieuwe school te bouwen. Maar volgens onderwijswethouder Henk Veldhuizen (CDA) is dat plan van de baan. De twee basisscholen willen nog steeds onder één dak, maar ze richten hun pijlen nu op het terrein van de huidige marinierskazerne.  Lees verder

 

Oud-papiersubsidie wordt afgebouwd
EDE  Vanaf 1 januari 2017 veranderen de subsidieregels voor het ophalen en/of verzamelen van oud papier door verenigingen, stichtingen en Vve’s (Verenigingen van Eigenaren) in Ede. Het college van B&W heeft het voornemen vanaf die datum de subsidie af te bouwen. Op dit moment zijn er 162 ontvangers van een vergoeding voor het oud papier: variërend van bewonerscommissies, scholen, sportverenigingen en kerkgemeenschappen.
Belangrijkste reden voor deze verandering is de oneerlijkheid naar sport-, cultuur- en kerkverenigingen die nu niet in aanmerking komen voor subsidie. Een aantal wil ook graag subsidie voor oud papierinzameling maar staat al lange tijd op een wachtlijst. Een andere reden is dat het afval ophalen steeds efficiënter gaat dmv zijladers op de vuilniswagens van ACV. De subsidieregeling is ooit ingesteld om afvalscheiding te stimuleren, dat doel kan inmiddels ook zonder subsidie worden behaald.

 

Alle ontvangers van de subsidie zijn deze week schriftelijk geïnformeerd. Het college van B&W kiest voor een zorgvuldige overgangregeling, zodat verenigingen en stichtingen voldoende tijd hebben zich voor te bereiden. De subsidie wordt daarom stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 1 januari 2017 hebben de ontvangers recht op 66% van hun vergoeding, vanaf 1 januari 2018 ontvangen zij 33% en vanaf 1 januari 2019 is dit tot nul teruggebracht.

 

‘Geen zienswijzen ingediend op plan voor nieuwbouw moskee’
VEENENDAAL  Er is in de afgelopen maanden regelmatig over gesproken in de verschillende media en nu is het zover dat het college van B&W een positief besluit heeft genomen over het bestemmingsplan dat de nieuwbouw van Moskee Nasser aan de Nijverheidslaan mogelijk maakt. De moskee is tot nu toe gevestigd aan de Heuvel 7, maar is daar uit haar jasje gegroeid.
“We hebben het afgelopen jaar regelmatig overlegd met de omwonenden en het moskeebestuur over de nieuwbouwplannen”, vertelt wethouder Arianne Hollander.  “Dat heeft er mede toe geleid dat er voor dit bestemmingsplan geen zienswijzen zijn ingediend.” Het bestemmingsplan voor Pionierkwartier fase 2, zoals het plan voor Moskee Nasser formeel heet, wordt in de vergadering van 23 juni 2016 voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

De nieuwe locatie ligt midden in het Pionierkwartier (onderdeel van de wijk Stationskwartier), een gebied dat tot voor kort gekenmerkt werd door oude fabriekshallen en nu aan de vooravond staat van grote veranderingen. Zoals hierboven omschreven is de nieuwbouw van de moskee één van die plannen. Op zaterdag 2 april vond er weer een open dag plaats in de bestaande moskee aan de Heuvel. De moskee zette in 2015 ook al haar deuren open om de bewoners van het Stationskwartier de gelegenheid te geven kennis te maken.

 

SP wil opheldering over rellen in Ede
EDE  De SP in de Tweede Kamer wil opheldering over de onrust in de Edese wijk Veldhuizen. Marokkaanse jongeren steken er al een week lang auto’s in brand en richten vernielingen aan..  Lees verder

 

Regiecentrale voor efficiënt vervoer
VEENENDAAL Er wordt gewerkt aan de totstandkoming van een regionale regiecentrale om het doelgroepenvervoer efficiënter (en goedkoper) te maken. Volgend jaar wordt de regiotaxi hier ondergebracht en één jaar later het leerlingenvervoer.  Lees verder

 

Zorgen over lot van werknemers Permar
WAGENINGEN  Werknemers van Permar maken zich zorgen over de opheffing, vanaf 2018, van deze regionale sociale werkvoorziening. De ondernemingsraad (OR) trekt nu aan de bel bij de vijf Permargemeenten, waaronder Wageningen en Ede.  Lees verder

 

Veenendaal in actie tegen hondenpoep
VEENENDAAL De gemeente Veenendaal start binnenkort met een campagne in het teken van honden in Veenendaal. De campagne benadrukt de bestaande spelregels die er zijn rondom honden.   Lees verder

 

10 mei 2016 19e jaargang nummer 5844

Telefonische bereikbaarheid sociale dorpsteams gekort
UTRECHTSE HEUVELRUG Het Heuvelrugcollege gaat de telefonische bereikbaarheid van de sociale dorpsteams terugbrengen. Voortaan kunnen inwoners alleen nog in de ochtenduren terecht met vragen over zorg, opvoeding, werkeloosheid en welzijn. Maar een aantal raadsfracties is chagrijnig, omdat zorgwethouder Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) zich niets aantrekt van hun kritiek.   Lees verder

 

Gemeente wil illegaal Polenhotel sluiten
MAARSBERGEN De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat optreden tegen een groep Poolse arbeidsmigranten in het voormalige Amrâth Hotel langs de A12. Dat heeft wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) dinsdag tegen deze krant gezegd. De Polen zouden sinds eind vorige week in het leegstaande hotel bivakkeren.   Lees verder

 

Klaagzang over sporthal Steinheim
DOORN De Heuvelrugpolitiek is ontevreden over het beheer van sporthal Steinheim aan de Wijngaardsesteeg. Dat bleek maandagavond in de gemeenteraad. Sportwethouder Henk Veldhuizen (CDA) moet nog voor de zomer in actie komen, vinden de meeste partijen. Intussen is toekomstige woningbouw op het perceel op de lange baan geschoven, want volgens de wethouder kan Doorn de oude sporthal nog lang niet missen.  Lees verder

 

Monument voor huzaren in Ede
EDE  De eerste drie slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Ede hebben sinds dinsdag een eigen monument nabij de Ginkelse Heide. Op 10 mei 1940 stierven zij bij het huidige restaurant Juffrouw Tok, toen nog herberg Zuid-Ginkel. Een vierde soldaat wist zich te verstoppen op de zolder van het restaurant.   Lees verder

 

‘Verdwijnen Juliahoeve is geen drama’
VEENENDAAL  Er is in Veenendaal in de afgelopen decennia veel gesloopt en daarmee is met name veel industrieel erfgoed verloren gegaan. ,,Dat had nooit mogen gebeuren”, zegt voorzitter Bert van den Bos van de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV). Maar het verdwijnen van de Juliahoeve, een kleine langhuisboerderij aan de Zandheuvelweg, vindt hij minder dramatisch.   Lees verder

 

‘Rijden met paarden is mijn leven’
BENNEKOM Op 4 mei, de dag voor het traditionele Concours Hippique op Landgoed Hoekelum, kregen Jaap van der Windt en zijn vrouw Paula Bakker een zeer aangename verrassing. De menner werd door vrienden en de organisatie verrast met een speciaal aangepaste menkar voor hem zijn vrouw. ,,Wat geweldig dat ik zulke vrienden heb.”   Lees verder

 

‘Akoesticum past perfect bij Eten op Rolletjes’
EDE Het foodfestival Eten op Rolletjes gaat op 14 mei van start in Ede, de plaats waar het drie jaar geleden allemaal begon. Het Akoesticum park op de voormalige Johan Willem Friso Kazerne wordt in het Pinksterweekend van zaterdag 14 tot en met maandag 16 mei omgetoverd tot een openluchtrestaurant voor jong en oud. De ingrediënten van het gratis festival: keukens op wielen, live muziek en theater.  Lees verder

 

Reinaerde neemt activeringscentrum Kwintes Optrack in Veenendaal over
VEENENDAAL De ondersteuning van activeringscentrum Optrack van Kwintes in Veenendaal is overgenomen door Reinaerde. De bedoeling is om dagbesteding verder uit te breiden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst met alle deelnemers, medewerkers en vrijwilligers werd het startsein gegeven voor het nieuwe centrum. Dat gebeurde door het symbolisch samenvoegen van twee puzzelstukjes   Lees verder

 

Grote hennepkwekerij ontdekt in bedrijfshal Ede
EDE  In een bedrijfshal aan de Hertzstraat in Ede heeft de politie in de nacht van maandag op dinsdag een grote hennepkwekerij ontdekt. Lees verder

 

9 mei 2016 19e jaargang nummer 5843

Kamervragen over crisis De Gelderhorst in Ede
EDE  Otwin van Dijk, Tweede Kamerlid voor de PvdA, heeft Kamervragen gesteld over de aanhoudende crisis binnen De Gelderhorst, het landelijke centrum voor oudere doven in Ede. Al een half jaar geleden hebben de Ondernemingsraad en Cliëntenraad, ondersteund door leidinggevenden, het vertrouwen in de Raad van Toezicht opgezegd. Lees verder

 

Prins/VCV speelt komend seizoen in Ede
EDE/VEENENDAAL  De volleyballers van Prins/VCV spelen met ingang van het nieuwe seizoen hun eredivisieduels in de Edese sporthal De Peppel. Voor het team van coach Ivo Martinovic geldt die stap als een overgangssituatie. VCV verkast in 2017 naar de nog te realiseren Topsporthal aan de Zandlaan, eveneens in Ede. Lees verder

 

Theaters Cultura en Junushoff in trek
EDE/WAGENINGEN  De theaters Junushoff in Wageningen en Cultura in Ede trekken dit jaar twintig procent meer bezoekers. Maandag werden de programma’s voor het seizoen 2016-2017 gepresenteerd in Ede. Lees verder

 

Actiegroep Identitair Verzet helpt mee met burgerpatrouilles
EDE Vanaf aankomend weekeinde helpt de actiegroep Het Identitair Verzet mee met burgerpatrouilles in Ede, georganiseerd door de lokale groep Ede Veilig.  Lees verder

 

Doornse AH ‘centraal’ tijdens Europese top
DOORN Een initiatief van de Doornse Albert Heijn leidt vandaag tot een unieke samenwerking tussen Ahold, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de stichting Alzheimer Nederland. Dit samenwerkingsverband op het gebied van ‘dementievriendelijkheid’ zal vandaag bekend worden gemaakt tijdens de Europese Top in Amsterdam en vanavond door AH-manager Nico Spierenburg worden toegelicht in talkshow ‘RTL Late Night’.  Lees verder

 

Volop lente in de Blauwe Kamer
WAGENINGEN  Woensdag 11 mei 2016 om 14:00 uur organiseert Utrechts Landschap een excursie in de Blauwe Kamer, het unieke rivieroeverreservaat aan de Nederrijn tussen Rhenen en Wageningen.
Een ervaren gids vertelt dan allerlei wetenswaardigheden over de natuur, die zichtbaar en hoorbaar in lentesferen verkeert. Met vers gras, bloeiende planten, kalfjes en veulens, zangvogels en watervogels. U bezoekt de vogelobservatiehut Blauwe Kijk, van waaruit u een groot gedeelte van de Blauwe Kamer kunt overzien.

De excursie begint bij het informatiecentrum Blauwe Kamer, Blauwe Kamer 15, 6702 PA Wageningen.
Kinderen zijn welkom. Reserveren is niet nodig. Deelname is gratis.
Zorg voor stevige waterdichte schoenen of laarzen en een verrekijker.

Voor meer informatie over de activiteiten van Utrechts Landschap kijk op: www.utrechtslandschap.nl

 

Histoire du Tango – de Tango volgens Piazzolla
AUSTERLITZ  Op zondag 15 mei 18:30 verzorgd internationaal gevierde harpiste Manja Smits samen met de fluitist Egbert Jan Louwers een programma rondom Piazzolla. Tijdens dit concert de Tango volgens Piazzolla van 1900 tot heden en omlijst door andere composities van o.a. Fauré, Ravel en Werkman. zondag 15 mei, 18:30

 

Zilveren Anjer voor mecenassen Peese Binkhorst uit Doorn
AMSTERDAM/DOORN  Frans en Lideke Peese Binkhorst uit Doorn krijgen een Zilveren Anjer van prinses Beatrix. Het Prins Bernhard Cultuurfonds eert het echtpaar voor hun betekenis voor de Nederlandse beeldhouw- penningkunst.  Lees verder

 

“Extra afrit A12 Maarn”
MAARSBERGEN  Er moet een onderzoek komen naar een extra op- en afrit op de A12 bij Maarn. Daarvoor pleitte Arne Schaddelee, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de provincie Utrecht, vanmorgen bij RTV Utrecht.  Lees verder

 

Museum Veenendaal zoekt vrijwilligers
VEENENDAAL Museum Veenendaal aan het Kees Stipplein zoekt vrijwilligers. De laatste jaren telde het museum ongeveer zeventig vrijwilligers. Daar is de laatste tijd een aantal van afgevallen. Daarom worden nieuwe krachten gezocht. Lees verder

 

Uitslaande brand in huis Minckelerslaan Zeist
ZEIST  De brandweer van Zeist is maandagmorgen even na 6.00 uur uitgerukt naar een huis aan de Minckelerslaan. De vlammen sloegen aan alle kanten uit de twee-onder-een-kapwoning. Lees verder

 

8 mei 2016 19e jaargang nummer 5842

‘We hebben echt wel wat bereikt in Veldhuizen.’
EDE  ‘Ooit hadden we meer dan 250 relschoppers in Veldhuizen, dat zijn er nu nog zo’n 50, waarvan er maar 10 de harde kern vormen, dus er is echt wel wat veranderd in de wijk.’ zegt burgemeester Cees van der Knaap in de uitzending van In Gelderland Live.   Lees verder

 

Drukte bij motorbijeenkomst Veenendaal
VEENENDAAL – Motorrijders zijn massaal onderweg naar Veenendaal. Bij de McDonald’s langs de A12 komt iedereen samen voor de jaarlijke meeting van een groot forum voor motorliefhebbers.   Lees verder

 

Laatste thuisduel 2015/2016 winst voor FC Driebergen
DRIEBERGEN  In deze laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2015/2016 speelde FC Driebergen tegen Maarssen een van zijn slechtste wedstrijden, maar de 3 punten zijn binnen dat was ook het enige positieve van deze in een warmte van 26 graden gespeelde wedstrijd. Vooral de warmte waar beide teams veel last van hadden was zeker niet bevorderlijk voor het spel.

 

Een veel sterker FC Driebergen verzuimde al in de beginfase (zoals een rode draad door het gehele seizoen) afstand van de tegenstander te nemen.Respectievelijk waren het Robin Notenboom, Pascal van Doorn en Kevin van Woudenberg die halverwege de wedstrijd de enen na de andere kans misten maar uiteindelijk was het Robin Notenboom die in de 28e minuut met een schitterend afstand schot de doelman van Maarssen kansloos liet1-0.
Na dit doelpunt de eerste wissel Wouter Meeles verliet geblesseerd het veld en zijn vervanger was de al 6 maanden uit de roulatie zijn geweest, Paul van Hofwegen.
Er was weinig te genieten na het al genoemde kans op kans maar het vizier stond niet op scherp en zo werd de rust bereikt met een teleurstellende 1-0 voorsprong.

 

Maarssen begon de 2e helft goed door meer risico te nemen en kozen de aanval en kregen wat kleine kansjes maar doelman Michel van Bruggen stond steeds op de goede plaats. In de 51e minuut kwam FC Driebergen op een 2-0 voorsprong door een goede actie van Nessi Alshiekhy.
In de 53e minuut kwam Maarssen terug door slecht verdedigen van FC Driebergen 2-1.
FC Driebergen werd weer sterker en probeerde de voorsprong te vergroten maar moest daar voor tot de 83e minuut op wachten toen Pascal van Doorn uithaalde en de bal via onderkant van de lat achter de doellijn zag belanden 3-1.
Even later gevolgd door Robin Notenboom die de voorsprong op 4-1 bracht .
Ver in de blessure tijd stond men te slapen in de FC Driebergen verdediging waar Maarssen van profiteerde en de 4-2 scoorde ,hierna floot de goed leidende arbiter voor het laatst.
Zaterdag de laatste wedstrijd van het seizoen 2015/2016 met de uitwedstrijd in Amersfoort tegen VOP aanvang 14.30.
Daarna de 21 of 28 mei de eerste nacompetitie wedstrijd waarvan de tegen stander nog niet bekend is.

 

Veel politie in de Edese wijk Veldhuizen, geen autobranden
EDE  In de Edese wijk Veldhuizen is het afgelopen nacht rustig gebleven. De wijk was de voorgaande avonden en nachten het toneel van autobranden en vernielingen. Er was zoals aangekondigd veel politie op de been. Het samenscholingsverbod is gisteren uitgebreid tot de hele wijk.  Lees verder

 

7 mei 2016 19e jaargang nummer 5841

‘Vijf voor twaalf voor de Speelweek’
DRIEBERGEN De Driebergse Speelweek beleeft dit jaar de 48e editie, maar er dreigt een groot tekort aan vrijwilligers. Alleen met nieuwe vrijwilligers kan de Speelweek in de toekomst blijven bestaan.   Lees verder

 

Samenscholingsverbod Edese wijk Veldhuizen uitgebreid, veel meer politie op de been
EDE  De Edese burgemeester Cees van der Knaap gaat per direct meer politie op straat brengen in de wijk Veldhuizen. Dat zei hij na overleg met justitie en het Openbaar Ministerie. Ook wordt het samenscholingsverbod uitgebreid naar de hele wijk.   Lees verder

 

Woede na inzet Marokkaanse consul voor reljeugd in Ede
EDE  De Tweede Kamer staat op zijn achterste benen omdat de gemeente Ede de hulp inroept van de Marokkaanse consul om Marokkaanse relschoppers in toom te houden. Regeringspartij VVD noemt het ‘een brevet van onvermogen’.   Lees verder

 

Weer autobranden in de Edese wijk Veldhuizen
EDE  In de Edese wijk Veldhuizen zijn afgelopen nacht opnieuw vier auto’s uitgebrand. De vier auto’s stonden geparkeerd op een parkeerplaats aan de Dijkhof, aan de rand van Veldhuizen.   Lees verder

 

 

6 mei 2016 19e jaargang nummer 5840

Gemeente wil track and trace
UTRECHTSE  HEUVELRUG In de toekomst kunnen inwoners de voortgang van hun dossiers bij de gemeente via een digitaal track & trace-systeem volgen. Volgens burgemeester Frits Naafs gaat het daarbij niet alleen om bouwvergunningen en andere ruimtelijke zaken, maar ook om sommige burgerzaken en zelfs om boze brieven en ingediende klachten.   Lees verder

 

Neele Needs a Holiday in Beauforthuis (foto)
AUSTERLITZ  Zondag 8 mei speelt de belgische zangeres Nele Needs a Holiday op in het Beauforthuis.
Nele Needs A Holiday is een grote ster in België die  Nederland wil veroveren. Daarom verzorgt ze een aantal huiskamerconcerten in de intieme zalen van Nederland  zoals het Beauforthuis.
Deze Vlaamse kruising tussen Janne Schra en Amy Winehouse speelt ze liedjes over alledaagse tragedies, ergens tussen gemene pop, akoestische punk en nieuwe zakelijkheid in.
In het voorprogramma: Jan Smelik – gitaar  zondag 8 mei, 18.30 uur

 

Dode bij eenzijdig ongeval op N224 bij Ede
EDE/ ARNHEM – Bij een eenzijdig ongeval op de N224 tussen Arnhem en Ede is in de nacht van donderdag op vrijdag een bestuurder om het leven gekomen. Het ongeval gebeurde rond 3.00 uur, ter hoogte van Ede.  Lees verder

 

5 mei 2016 19e jaargang nummer 5839

Verslaggeefster PowNed bekogeld met stenen in Ede
EDE  Een verslaggeefster van omroep PowNed, die donderdagmiddag in de wijk Veldhuizen was, is door jongeren in die straat bekogeld met stenen. Ook een vrouw die op straat liep werd bekogeld, zo blijkt uit een filmpje van PowNed.  Lees verder

 

Marokkaanse Nederlanders in Ede veroordelen onruststokers in de wijk Veldhuizen
EDE  De Edese Marokkaanse gemeenschap zegt geschokt te zijn door de gebeurtenissen in de wijk Veldhuizen. Sinds zondagavond is er sprake van brandstichting in het voormalige winkelcentrum De Lindenhorst, gaan auto’s in vlammen op en worden ramen met stenen bekogeld.  Lees verder

 

Man slaat agent bloedneus na aanspreken dronken man in Ede
EDE  De politie hield in de nacht van woensdag op donderdag een 50-jarige Edenaar aan in het centrum van die plaats. Hij had een agent een vuistslag in zijn gezicht gegeven. Een 48-jarige vriend van de man mocht mee wegens openbaar dronkenschap en verzet.  Lees verder

 

OM eist celstraf voor afperser Spar in Otterlo
ARNHEM  De officier van justitie heeft woensdag 2 jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor de man die in het najaar van vorig jaar supermarkt de Spar in Otterlo afperste. De 43-jarige Utrechter beweerde dat hij zuivelartikelen in de winkel had vergiftigd.  Lees verder

 

‘Liever een dier dan hoogbouw hier’
VEENENDAAL ‘Liever een dier dan fysio en hoogbouw hier’. En ‘Ons verzoek, geen hoogbouw op deze hoek!’ Spandoeken die maar beperkte tijd tegen een hek op de hoek Parallelweg-Ambachtstraat, in het Pionierkwartier, te zien waren. De gemeente zou ze snel hebben weggehaald, zeggen buurtbewoners. Die liggen al geruime tijd overhoop met de gemeente.  Lees verder

 

‘Goede hoop op positieve uitkomst VU’
VEENENDAAL De toekomst ziet er voor de Volksuniversiteit (VU) onduidelijk uit. Op korte termijn heeft de VU volgens penningmeester Van Kooten 25.000 euro nodig om een verantwoorde begroting te kunnen maken. Verder moet de aangekondigde bezuiniging ook niet doorgaan.  Lees verder

 

4 mei 2016 19e jaargang nummer 5838

Onthulling Maria in Lourdesgrot Driebergen
DRIEBERGEN 120 jaar lang was de Lourdesgrot met Maria-beeld voor de buitenwereld verborgen in het bos van het voormalige grootseminarie Rijsenburg. Na de renovatie van het Schaepman-monument en het onthullen van de ‘Barmhartige Samaritaan’ en de ‘Jacobsladder’ is de Stichting Credo Pugno trots op de renovatie van, wellicht de mooiste Lourdesgrot in Nederland. Op vrijdag 20 mei wordt het Maria-beeld in een feestelijk programma onthuld.  Lees verder

 

Vier panden van gemeente in de verkoop
VEENENDAAL De ontwikkelingen in het sociaal domein worden relevant voor het gemeentelijk accommodatiebeleid. Vier panden van de gemeente gaan daarom in de verkoop.  Lees verder

 

Horecapanden Parkweg Ede krijgen opknapbeurt
EDE  De meeste van de verloederde gevels van de rij horecapanden aan de kop van de Parkweg in Ede worden dit jaar nog opgeknapt. Slechts 1 eigenaar weigert mee te werken aan de opknapactie.  Lees verder

 

Opnieuw autobranden in wijk Veldhuizen in Ede, ondanks samenscholingsverbod
EDE  Het was afgelopen nacht opnieuw onrustig in de Edese wijk Veldhuizen. Nadat in de afgelopen dagen ruiten werden ingegooid en meerdere brandjes waren gesticht, brandden vannacht opnieuw drie auto’s af. Ditmaal aan de Prinsenhof.  Lees verder

 

3 mei 2016 19e jaargang nummer 5837

Echtpaar Van Steenbergen-van den Pol 60 jaar getrouwd
BENNEKOM  Loco-burgemeester Willemien Vreugdenhil bezoekt maandag 9 mei 2016 het echtpaar Van Steenbergen-van den Pol uit Bennekom. Het echtpaar is die dag 60 jaar getrouwd. Gert van Steenbergen is 88 jaar en geboren in Ede. Zijn echtgenote Metje van den Pol is 83 jaar en geboren in Putten. Zij trouwden op 9 mei 1956. Het echtpaar heeft twee dochters, twee zonen, twaalf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. De heer Van Steebergen is werkzaam geweest als agrariër.

 

Grote zoekactie naar vermiste vrouw Maarn
MAARN  De politie is in Maarn op zoek naar een 52-jarige vrouw die vermist is. De zoektactie concentreert zich rond een grote plas aan de Bergweg, omdat ze mogelijk in die omgeving voor het laatst gezien is.. Lees verder

 

Samenscholingsverbod in wijk Veldhuizen in Ede na ongeregeldheden
EDE  Rondom voormalig winkelcentrum De Lindenhorst in de wijk Veldhuizen in Ede komt een samenscholingsverbod. Dat laat burgemeester Cees van der Knaap weten. Lees verder

 

Lokale VVD’s gaan fuseren
EDE De VVD is van plan de structuur van de partij aan te passen. Lokale afdelingen worden daarin steeds meer vervangen door lokale netwerken: een samenwerking van enkele afdelingen uit de regio. Zo gaan de VVD-afdelingen van Scherpenzeel, Barneveld, Ede en Wageningen samen. De fusie moet woensdag 1 juni afgerond worden.  Lees verder

 

Mogelijk explosieven in recreatiewoning Otterlo
OTTERLO In een recreatiewoning op recreatieterrein Het Lorkenbos in Otterlo zijn mogelijk explosieven aangetroffen. Bewoners van omliggende woningen zijn door de politie verzocht binnen te blijven. Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet onderzoek.  Lees verder

 

Opnieuw ree toegetakeld door loslopende hond
ZEIST  In de bossen van Zeist heeft een hond zojuist een drachtige ree ernstig toegetakeld. De ree raakte zo erg gewond dat ze afgemaakt moest worden. Volgens een ooggetuige kwam de hond als een razende op de ree af. Het incident gebeurde net op het moment dat RTV Utrecht-verslaggever Dennis van Ommeren op pad was met boswachter Joris Hellevoort om te praten over meerdere incidenten die de afgelopen tijd plaatsvonden met loslopende honden.  Lees verder

 

Historische detectives in Werkhoven
WERKHOVEN  Tijdens het Historisch Café van 9 april werd de tekening van Werkhoven rond 1916 voor het eerst aan het publiek getoond. Een prachtig werk waar veel tijd in is gaan zit  Lees verder

 

Wijkagent Martin de Bruin met pensioen
ODIJK  Na 44 jaar gewerkt te hebben als wijkagent in de gemeente Bunnik gaat Martin de Bruin in mei definitief met pensioen.   Lees verder

 

‘Proosdijerveldweg is onveilig’
EDE Aanwonenden vinden de Proosdijerveldweg in Ede na de reconstructie, eind 2014, niet veiliger geworden. De rijbaan is te smal, er wordt te hard gereden en door de parkeerstrook is de weg onoverzichtelijk.   Lees verder

 

Agent wordt molenaar op Amerongse molen

AMERONGEN/OVERBERG  De in 2010 gerestaureerde Amerongse molen heeft een nieuwe molenaar. Overberger en oud-agent Gerrit ten Brinke neemt voortaan een dag per week de touwen in handen op Maallust.  Lees verder

 

Huis Boer Koekoek toch in oude luister bewaard
BENNEKOM  De woning van het oud-Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek in Bennekom blijft bewaard voor het nageslacht. Sloop dreigde voor het verouderde voormalige hoofdkwartier van de Boerenpartij.  Lees verder

 

Buurthuis in Edense wijk Rietkampen op de tocht
EDE  Inwoners van de wijk Rietkampen in Ede moeten het vrijwel zeker binnen enkele jaren zonder buurthuis doen. De gemeente Ede gaat ervan uit dat buurthuis ’t Riet in enkele jaren tijd sluit. Hetzelfde scenario volgt mogelijk voor buurthuis De Maanen in de Maandereng. Dat laat wethouder Marije Eleveld weten.  Lees verder

 

Zevenhonderd sociale huurwoningen extra
VEENENDAAL Eénderde van het woningbestand in Veenendaal bestaat uit sociale huurwoningen. Tot 2030 is er behoefte aan een toename van zevenhonderd sociale huurwoningen. Dan nog daalt het percentage sociale huurwoningen met enkele procenten. Aanvankelijk zou de benodigde toename duizend sociale huurwoningen moeten zijn volgens de prognose. Deze is bijgesteld. Volgens de tussenevaluatie van de vorig jaar mei door de raad vastgestelde woonvisie voldoet het geplande woningbouwprogramma aan de behoefte. Tussen nu en 2019 worden naar verwachting 626 sociale huurwoningen aan de voorraad toegevoegd.  Lees verder

 

Meerdere autobranden in wijk Veldhuizen in Ede; vier auto’s beschadigd
EDE  In de Edese wijk Veldhuizen woedden in de nacht van maandag op dinsdag meerdere autobranden. In totaal raakten zeker vier auto’s beschadigd. Beide branden volgden kort na elkaar.  Lees verder

 

2 mei 2016 19e jaargang nummer 5836

 

Extra communicatie azc’s Ede kostte kleine ton
EDE  Om in de zoektocht naar asielzoekerscentra goed te kunnen communiceren, heeft Ede een externe communicatiespecialist ingezet. Kosten: 90.000 euro. Exclusief reiskosten en btw.   Lees verder

 

Koopzondag blijft splijtzwam
VEENENDAAL Op de agenda van de gemeenteraad stond een initiatiefvoorstel van VVD, SGP en CDA om het centrum te verlevendigen. Maar het debat ging al snel over de koopzondag, een splijtzwam in de raad. Lokaal Veenendaal zwengelde de discussie aan en omdat drie raadsleden van de ChristenUnie afwezig waren haalde het voorstel om per 1 juli dit jaar in Veenendaal een koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur mogelijk te maken een meerderheid: zestien stemmen voor en veertien tegen.   Lees verder

 

Chambre d’Amis expositie
DRIEBERGEN  In de sfeervolle voormalige boerderij ‘De Weide Blik’ aan de Langbroekerdijk 23 in Driebergen is van 7 t/m 29 mei 2016 de expositie ‘Chambre d’Amis’ te zien. De tentoonstelling van beeldende kunst, mode en fotografie van 18 kunstenaars is samengesteld door de Rhenense kunstschilder Margot Kikkert. Zij heeft voor de ‘Chambre d’Amis’ een keuze mogen maken uit het werk van bevriende kunstenaars.
Tekeningen/schilderijen Bert Boerboom, Ruben Creemers, Wim de Haas, Yvonne van Hoogstraten, Margot Kikkert, Hermine van Schuppen, Benita Smit, Pauline Vroom – Beelden Jan Aldenhoven, Anneke Hermkens – Computergraphics Dennis Bolk – Stempeldruk Irene Companjen – Mode Mode Met een Missie – Keramiek Evelien van Os – Fotografie De Lichtdichter, Berry Geerligs – Sieraden Willemien van Sonderen – Poëzie Hans Niphuis Feestelijke opening op zaterdag 7 mei van 14.00 tot 17.00 uur. In de weekenden en met Pinksteren van 12.00 tot 17.00 uur. Finissage op zondag 29 mei van 12.00 tot 15.00 uur.
Informatie Margot Kikkert, telefoon 06 127 07 427 en www.chambredamis.nl

 

Echtpaar Van Hunnik-Teunissen 60 jaar getrouwd
EDE  Loco-burgemeester Marije Eleveld bezoekt vandaag het echtpaar Van Hunnik-Teunissen. Het echtpaar is die dag 60 jaar getrouwd.
Thijs van Hunnik is 82 jaar en geboren in Ede. Zijn echtgenote Eef Teunissen is ook 82 jaar en ook geboren in Ede. Zij trouwden op 2 mei 1956 in hun geboorteplaats. Het echtpaar heeft zeven kinderen, klein- en achterkleinkinderen.
De heer Van Hunnik is werkzaam geweest als bedrijfsleider bij een varkensslachterij en werkte in de pastorale zorg in een jeugdgevangenis.

 

Zeister TSN cliënten en hulpen elders ondergebracht
ZEIST  Thuiszorgorganisatie TSN is vanaf 25 april 2016 definitief failliet gegaan en gestopt met het verlenen van zorg. TSN was één van de thuiszorgorganisaties waar de gemeente Zeist een contract mee heeft. Via de gemeente voorzag TSN in Zeist 24 inwoners van huishoudelijke hulp. Het is de curator van TSN en de gemeente Zeist gelukt om alle cliënten en de meeste thuishulpen en cliënten uit Zeist bij een andere thuiszorgorganisatie onder te brengen. Dit kwam onder meer door de medewerking van andere thuiszorgorganisaties waar de gemeente Zeist een contract mee heeft.
 
12 van de 25 TSN cliënten zijn met hun huishoudelijke hulp overgestapt naar één van die andere thuiszorgorganisaties. Van 11 cliënten heeft de huishoudelijke hulp aangegeven te stoppen met werken. Deze cliënten zijn bij een andere thuiszorgorganisatie ondergebracht en krijgen een nieuwe huishoudelijke hulp. Hierbij mochten de cliënten een voorkeur voor een organisatie aangeven. Eén cliënt heeft ervoor gekozen om over te stappen op particuliere hulp.
 
Wethouder Marcel Fluitman: “Het is treurig dat TSN failliet is gegaan. Voor de medewerkers en ook voor de cliënten. Maar ik ben blij dat de cliënten en de Zeister hulpen die dat wilden, elders zijn ondergebracht. En dat de helft van de cliënten hun vertrouwde hulp kan behouden.”

 

Inwoners Maarsbergen starten petitie tegen dorpstunnel
MAARSBERGEN  Inwoners van Maarsbergen zijn een petitie gestart tegen een tunnel dwars door het dorp. De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug koos vorige week voor het plan om zo een einde te maken aan de extreme verkeersdrukte in het dorp.   Lees verder

 

Parkeerterrein Ede straks beter te vinden
EDE  Extra wegwijzers moeten ervoor zorgen dat automobilisten makkelijker het tijdelijke parkeerterrein op de Mauritskazerne in Ede kunnen vinden. Dat heeft wethouder Johan Weijland de gemeenteraad toegezegd.  Lees verder

 

1 mei 2016 19e jaargang nummer 5835

Bomen planten langs de Kromme Rijn
BUNNIK ODIJK Langs de oevers van de Kromme Rijn zijn bomen aangeplant. Dit gebeurt ter compensatie voor de kap rondom de aanleg natuurvriendelijke oevers. In een aantal dagen tijd zijn 72 bomen geplant en 1750 struiken bosplantsoen geplant.   Lees verder

 

FC Driebergen krijgt te weinig tegen koploper CJVV

DRIEBERGEN  In een druk bezochte wedstrijd tegen koploper CJVV heeft FC Driebergen uitstekend partij gegeven maar uiteindelijk toch met een nederlaag, dus met lege handen bleef.
Het begin was al direct zeer spannend, over en weer wat kansjes en in de 3e minuut een leuke kans voor Pascal van Doorn die zijn inzet net over het CJVV doel zag gaan.
Even later een hele grote kans voor CJVV die maar net op tijd weggewerkt kon worden.
CJVV drukte door en kreeg in de 10e minuut een kans die verzilverd werd, in onze ogen houdbare bal werd niet gekeerd door de goed keepende Michel van Bruggen 0-1.
Dit was een grote domper voor op dat moment een onsamenhangend FC Driebergen, dus dik verdiend voor een stevige maar sportieve tegenstander.

 

Deze 1e helft duurde zeker 4 minuten langer door wat blessure gevallen, maar FC Driebergen kreeg nog ver in blessure tijd een vrije trap te nemen maar vanaf 25 meter schoot Robin Notenboom in handen van de keeper. Rust 0-1.
Net voor de 1e helft werd al Maarten Noordijk vervangen door Jelle Adema en na de pauze kwam ook Joeri Vonk niet meer voor in het veld zijn plaats werd ingenomen door |Elmar van Doorn.
Het werd een 2e helft waar FC Driebergen uitstekend uit de kleedkamers kwam met strakker op de bal te zitten en sneller met de aanval bezig te houden vaker en gevaarlijk voor de CJVV doelman kwam.
Maar ondanks de uitstekende inzet werd er toch weinig gecreëerd voor het doel van CJVV dat wel elke minuut naar de tijd keek omdat men helemaal niet zeker van overwinning was, de gevaarlijke aanvallen in deze helft, waar FC Driebergen zeker op de gelijkmaker zou kunnen rekenen.

 

De grootste kans kreeg de thuisclub in de 68e minuut, na een goed lopende aanval vooral door toedoen van Pascal van Doorn.
Maar zijn inzet kwam of te laat, of werd gemist door Nessi Alshiekhy ,heel jammer want dat was de verdiende gelijkmaker geweest. Maar zolang het maar 0-1 bleef wilden de spelers van FC Driebergen er toch nog in geloven.
In de 80e minuut kwam daar een einde aan toen uit een hoekschop die tot tweemaal toe richting doel werd gespeeld en CJVV 2e inzet werd in het doel gekopt waar de al gepasseerde doelman Michel van Bruggen niet meer bij kwam maar Kevin van Woudenberg wel maar kopte hem achterwaarts in eigen doel. 0-2.
Dit werd ook de eindstand wat een teleurstellend resultaat was mede door de uitslagen op de andere velden.
Naaste concurrent DOSC, wie wordt er 12e of 11e won ruim met 4-0 van VOP en door ons verlies zijn onze Dolderse vrienden ,FC Driebergen gepasseerd. Het is nu zeker dat FC Driebergen de nacompetitie ingaat.
Dat wordt nog spannend voor wie er 12e of 11e wordt,of je speelt thuis de 21e en uit de 28e voor behoud.
Of als je 11e wordt ,dan is het de 28e thuis en 4 juni uit.
Zaterdag as 7 mei de thuiswedstrijd AANVANG 14.30 uur FC Driebergen Za1 –Maarssen Za1

 

In dialoog over Koenestraat
AMERONGEN De gemeente Utrechtse Heuvelrug hield onlangs een voorlichtingsbijeenkomst over de aanpak van de Koenestraat. Deze route naar Overberg kent een enorme diversiteit aan gebruikers. De weg voelt voor veel mensen nu erg onveilig, maar dat blijkt niet uit cijfers.   Lees verder