Mevr van Vollenhovenpark 6Foto: Renk Knol 2000

besluit: 22121998   categorie 2   dbr 320

Naar aanleiding van uw oproep stuur ik u hierbij enige gevens over het pand dat ik reeds 25 jaar bewoon: Mevr van Vollenhovenpark 6, monument Cat 2.
Toen enige jaren geleden het gedrukt boekje over Driebergse monumenten uitkwam heb ik geconstateerd dat de gegevens, die daarin vermeld waren over mijn woning niet correct waren. Er was duidelijk sprake van een verwisseling.
Dit heb ik ook, tot 2 maal toe, schriftelijk aan de gemeente Driebergen laten weten.
Tot enige correctie is het echter nimmer gekomen. Het enige gevolg was, dat de onjuiste informatie NIET op de monumenten site geplaatst werd. De juiste informatie ontbreekt.

Wat ik (bij geruchten) weet van het pand Vollenhovenpark 6 is het volgende:

– Gebouwd omstreeks 1902 (jawel, 100 jaar oud dit jaar!). Aanvankelijk
gebouwd als dokterswoning voor het instituut Willem Arntz Stichting, die in Driebergen gevestigd zou worden. Na grote protesten van de Driebergse bevolking ging deze vestiging uiteindelijk niet door en werd de Willem Arntz stichting in Den Dolder gevestigd.

– Vele jaren, in de periode omstreeks 1950 tot 1978 is Vollenhovenpark 6 gebruikt als een soort buurthuis voor de Ned. Christelijke Gemeenschapsbond. Zo hebben veel (nu volwassen) Driebergenaren hier in een kinderclubje gespeeld, zijn er toneelvoorstellingen gehouden, hebben er zangkoortjes geoefend en zijn er zelfs kerkdiensten gehouden.

Ik heb dit alles niet zelf meegemaakt, want ik kocht het pand pas in 1978, toen de Ned Chr Gemeenschapsbond het pand juist verlaten had. Het geheel verkeerde toen in zeer desolate staat.
 
Of bovenstaande informatie van waarde is voor uw monumentengids, is voor mij de vraag. Nogmaals, de informatie die ik geef is niet 100% betrouwbaar, is afkomstig van ‘horen zeggen’.

Nog een aanvulling van mijn kant: Mijn huis stond, in de tijd van de Ned Chr Gemeenschapsbond, bekend onder de naam HEBRON. Dat is een naam die bij veel oudere Driebergenaren nog heel bekend klinkt.

Hans Nouwens, 20 juni 2002