Meenkselaan 4-6Foto Renk Knol 22-4-2005

De met de nok van het pannen zadeldak evenwijdig aan de weg gelegen dubbele villa is in 1895 gebouwd. Het was een bouwproject van J. van Velze, die voor het ontwerp en de uitvoering een beroep op zijn zoon zal hebben gedaan. Het pand bestaat uit twee bouwlagen met aan de voorzijde twee dakkapellen , waarvan één met gebroken fronton. Opvallend is de symmetrisch ingedeelde en rijk gedecoreerde voorgevel. Zowel links als rechts is op de begane grond een deur met bovenlicht geplaatst geflankeerd door een schuifvenster aan de ene zijde en een serre met balkon aan de andere zijde. Op de verdieping zijn aan beide zijden twee schuifvensters en een openslaande dubbele deur aangebracht. Beide serres, waarvan de linker is vernieuwd, zijn waarschijnlijk een latere toevoeging. Gepleisterde lisenen zorgen voor een verticale geleding. Getoogde strekken met een siersluitsteen, een gepleisterde kroonlijst met consoles en siermetselwerk in gele baksteen verlevendigen verder de voorgevel.
Arch: Kad. legger art. 737/3 en 4 nrs. C 946 en C 947.
besluit: 00000000   categorie 2   dbr 233
bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur

Vrijstaand dubbel herenhuis, gebouwd in de periode 1895-1905. Het pand is symmetrisch van opzet en heeft twee bouwlagen onder een dwars geplaatst zadeldak (nok parallel aan de straat). Het dak is gedekt met gesmoorde hollandse pannen. In het dakschild aan de straatzijde een tweetal dakkapellen. Onderlangs het dakvlak een geprofileerde bakgoot op klossen.
De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en voorzien van een gepleisterde plint, ter plaatse van de voorgevels gepleisterde hoek- en middenpilasters en een gepleisterd fries. Op de verdieping ruit- vormig siermetselwerk in gele baksteen. Vroeger bevond zich geheel links en geheel rechts in de voorgevel, een driezijdig uitgebouwde erker. Nu zijn de erkers bij beide woningen vervangen door dubbele openslaande deuren. Boven deze openslaande deuren links een balkon met een houten balkonhek, rechts met een siersmeedijzeren balkonhek. Centraal in de voorzijde, tussen de erkers in, twee deuren en twee schuifvensters, allen toogvormig afgesloten. De gemetselde bogen zijn voorzien van sluitstenen, in de boogtrommels tegelwerk. Op de verdieping dubbele balkondeuren met boven lichten en T-vormige schuifvensters. Langs de voorzijde van het perceel een siersmeedijzeren hekwerk.

Waardering
Vrijstaand dubbel herenhuis, van architectuur- historisch belang vanwege de gave hoofdvorm en vrijwel gave detaillering uit de bouwperiode alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwingskarakteristiek van de Meenkselaan, welke zich kenmerkt in de gaafheid en de opzet van de wijk en de karakteristieke architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw.
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug