Lindelaan 15-17Foto Renk Knol 21-4-2005

Vrijstaande dubbele middenstandswoning, gebouwd in 1928-1929. Het dubbelpand is in eigen beheer ontworpen en gebouwd door de firma D. Appels en Zn. Het dubbelpand is symmetrisch van opzet en heeft twee bouwlagen onder een schilddak. Het dak is gedekt met rode tuile du Nord pannen. Centraal in het dakvlak aan de voorzijde een brede, recht afgesloten dakkapel. Ter plaatse van de twee nokeinden een gemetselde schoorsteen.
De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. Geheel links en geheel rechts, een driezijdig uitgebouwde erker met vaste vensters en smalle bovenlichten. In het verlengde van de erkers is het muurwerk driezijdig doorgemetseld in vertikaal verwerkte baksteen. Op de verdieping, in het verlengde van de erkers op de begane grond, gelijke driezijdig uitgebouwde erkers voorzien van vaste vensters en smalle bovenlichten. Op de begane grond, centraal in de voorgevel een tweetal deuren met een luifeltje en een smal bovenlicht. Alle bovenlichten zijn voorzien van glas in lood. Tussen de beide deuren in twee smalle vensters, uitgevoerd in glas in lood. Bij Lindelaan 17 is het glas-in-lood van beide erkers niet meer het originele: het is vervangen door een identiek nagemaakt glas-in-lood en geplaatst tussen dubbele beglazing. Op de verdieping boven de beide ingangspartijen bevindt zich een gekoppeld kozijn. Bij nr. 15 is dit voorzien van twee veel-ruits vensters. Bij nr. 17 is het vervangen door een kunststof kruis tussen de dubbele beglazing.

Waardering
Vrijstaande dubbele middenstandswoning, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en detaillering uit de bouwperiode, alsook van stedenbouwkundig belang in relatie tot de sociaal-historische ontwikkeling als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Lindelaan, welke zich kenmerkt in de gaafheid en de opzet van de wijk en de karakteristieke architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw.

besluit: 00000000   categorie 2   dbr 221