Lindelaan 11-13Foto Renk Knol 21-4-2005  

Vrijstaand dubbel woonhuis, uitgevoerd als villa, gebouwd in de periode 1905-1910. Het pand is asymmetrisch van opzet en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak, bestaande uit twee haaks op elkaar gesitueerde daken: een zadeldak en een lessenaarsdak. Ter plaatse van de binnenhoek van de schuine daken twee platte daken, waarvan één uitgevoerd als een groot balkon. De schuine daken zijn gedekt met gesmoorde kruispannen.

De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. In de voorgevel van nr.13 een rondboogvormig afgesloten portiek, de ingangspartij is voorzien van een deur, geflankeerd door halfhoge raampjes. Boven het portiek een rondboogvormig afgesloten loggia. Links van deze entree een boogvormig uitgebouwde erker waarboven een balkon en een recht afgesloten loggia. De erker is opgebouwd uit samengesteld kozijnwerk en voorzien van gebogen ruiten. Ter plaatse van de loggia’s dubbele deuren. Rechts van de entree nr.13 een rondboogvormig afgesloten, samengesteld kozijn, waarboven een venster. De gevel beëindigt ter plaatse met een balkon dat is voorzien van een opengewerkte bakstenen balustrade. Ter plaatse van de rechter zijgevel een serre waarboven eveneens een balkon. Het achterste deel van de rechter zijgevel heeft een topgevel. In de gevels samengestelde vensters en schuifvensters, de bovenlichten zijn uitgevoerd in glas in lood.

Waardering
Vrijstaand dubbel woonhuis, uitgevoerd als villa, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en detaillering uit de bouwperiode, alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Lindelaan, welke zich kenmerkt door de gaafheid en de opzet van de wijk en de karakteristieke architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw.
besluit: 00000000   categorie 2   dbr 220
Bovenstaande informatie is op 6 juli 2002 aangeleverd door bewoner Margriet de Boer.