Hoofdstraat 194-198 De BlauwvoetFoto Renk Knol 13-07-2005 

Vrijstaand landhuis, gebouwd onder invloed van het Neo-Classicisme, in de periode 1850-1880 (eerste fase). Het pand is vergroot in 1927 en intern verbouwd tot drie woningen in 1932, in opdracht van K. Poldervaart. Geheel links een aanbouw uit de ’60-er jaren (niet in de beschrijving opgenomen).

Het pand is asymmetrisch van opzet en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak van twee haaks op elkaar gesitueerde mansardedaken. De daken zijn gedekt met gesmoorde hollandse pannen. Onderlangs de daken een geprofileerde houten kroonlijst. Het rechter bouwdeel is symmetrisch van opzet en vier travee breed, waarschijnlijk betreft dit het oorspronkelijke gebouw (1850-1880). Het pand is vergroot met de vleugel aan de linkerzijde (1927). Het terugliggende, symmetrische voorgeveldeel heeft een risalerende middenpartij van twee travee breed, aan de bovenzijde afgesloten met een in hout uitgevoerd fronton.

De gevels zijn uitgevoerd in pleisterwerk. Ter plaatse van het rechter bouwdeel een veranda (1932) waarboven een balkon ondersteund door zuilen en voorzien van gepleisterde balustrade. Op bel-   étage niveau, ter plaatse van de middenrisaliet twee dubbele deuren (niet oorspronkelijk) met bovenlichten. Aan weerszijden van de middenrisaliet een schuifvenster. Op de verdieping, ter plaatse van het balkon twee dubbele balkondeuren met bovenlichten, afgesloten door een kroonlijst. Aan weerszijden hiervan een schuifvenster. Ter plaatse van het linker bouwdeel, op de begane grond alsook op de verdieping schuifvensters, deels voorzien van luiken.

Waardering
Vrijstaand landhuis, gebouwd onder invloed van het Neo-Classicisme, van architectuurhistorisch belang vanwege de vrijwel gave hoofdvorm en detaillering uit de bouwperiode(n) alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelings- karakteristiek van de Hoofdstraat,welke zich kenmerkt in een ruime parcellering van grote bouwvolumes, uit de bouwperiode van de late 19e en vroege 20e eeuw.
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug

besluit: 00000000   categorie 2   dbr 181