Hoofdstraat 179 ArcohoveFoto Renk Knol 1998

Vrijstaand landhuis, verbouwd in de trant van de chaletstijl, in de periode 1905-1910. Volgens inlichtingen heette het pand in vroeger tijden “Sparrenoord”. Vermoed wordt dat het pand van oudere datum is ( circa 1875) en diverse keren is verbouwd en/of uitgebreid.

Het pand is asymmetrisch van opzet en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak, bestaande uit een schilddak waarop aan de rechterzijde, haaks gesitueerd een afgewolfd zadeldak. De dakvlakken zijn gedekt met rode geglazuurde tuile du Nord pannen. In het dakschild aan de voorzijde een dakkapel onder een lessenaarsdak. Langs de topgevel een dakoverstek.

 

De gevels zijn deels uitgevoerd in pleisterwerk, deels uitgevoerd in wit geschilderde baksteen.

Ter plaatse van de topgevel een in hout uitgevoerde gevelbetimmering. Nagenoeg centraal in de voorgevel een boogvormig afgesloten portiek waarin de entree. Boven het portiek een schuifvenster. Aan de linker voorzijde een driezijdig uitgebouwde erker waarboven een balkon met een gepleisterde balustrade. Aan de rechter voorzijde een halfrond uitgebouwde erker waarboven een balkon met een ‘open- gewerkte’ baksteen balustrade. De gevelzijden van de erkers zijn voorzien van schuifvensters, ter plaatse van de balkons dubbele deuren met bovenlichten. Ter plaatse van het balkon aan de rechterzijde is de verdiepingsgevel boogvormig gemetseld, waarachter een loggia gesitueerd is. Boven in de topgevel een samengesteld venster.

Aan de voorzijde van het perceel gietijzeren hekpalen en een siersmeedijzeren hekwerk.

Waardering 
Vrijstaand landhuis, ge(ver)bouwd in de trant van de chaletstijl, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en vrijwel gave detaillering uit de bouwperiode(n), alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelings- karakteristiek van de Hoofdstraat,welke zich kenmerkt in een ruime parcellering van grote bouwvolumes, uit de bouwperiode van de late 19e en vroege 20e eeuw.
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug

besluit: 00000000   categorie 2   dbr 178