Hoofdstraat 119-119aFoto Renk Knol 1998

Vrijstaand, op een hoek gelegen winkelpand met bovenwoning, gebouwd in de periode 1885-1895. Het pand is gebouwd in de invloedssfeer van het eclecticisme. Het hoekpand is diverse malen verbouwd, in 1929/1930 en in 1955. In 1984 is het pand geheel gerenoveerd en bestaat nu uit 1 winkelpand en 2 appartementen.

Het pand is van origine nagenoeg symmetrisch van opzet en heeft twee bouwlagen onder een omlopend, afgeplat schilddak. Het dak is gedekt met gesmoorde, verbeterde hollandse pannen.

In de dakvlakken recht afgesloten dakkapellen en niet oorspronkelijke dakvensters.

De gevels zijn uitgevoerd in pleisterwerk. Aan de bovenzijde worden de gevels afgesloten met een gepleisterd fries en een houten kroonlijst, ter plaatse van de gevelhoeken, gepleisterde hoekpilasters met ‘gebouchardeerde’ velden. Vrijwel centraal in de voorgevel een risalerende middenpartij met op de verdieping een balkon. Aan weerszijden van het pand zijn de gevelhoeken afgeschuind. Op de begane grond, aan de straatzijde een deur en een drietal grote étalage-vensters. Op de verdieping dubbele balkondeuren geflankeerd door smalle vensters en T-vormige schuifvensters. Ter plaatse van de afgeschuinde gevelhoeken, op de begane grond alsook op de verdieping, smallere (schuif)vensters.

 

Waardering

Vrijstaand, op een hoek gelegen winkelpand met bovenwoning, gebouwd in de invloedssfeer van het eclecticisme, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en deels gave detaillering uit de bouwperiode, alsook van stedenbouwkundig belang vanwege de markante situering op een hoek en als beeldbepalend onderdeel van de bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Hoofdstraat, welke zich kenmerkt in een ruime parcellering van grote bouwvolumes, voornamelijk uit de bouwperiode van de late 19e en vroege 20e eeuw.
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug

besluit: 00000000    categorie 2   dbr 161