Diederichslaan 2a

 

 

Foto Renk Knol 2006 vergroot foto / enlarge photo

 

Een met de langgevel evenwijdig aan de weg gelegen woonhuis in neorenaissancestijl onder een pannen zadeldak. De eerste steen is op 1 juli 1895 gelegd door J.M. Schols. De familie Schols was de toenmalige eigenaar van het Wapen van Rijsenburg, de uitspanning die ten zuidwesten van dit woonhuis aan de Hoofdstraat staat. De ontwerper van het huis is onbekend, maar aangezien de eerstesteenlegster Josephine Schols met de bouwkundige A.J.W. Harzing (1869-1941) was getrouwd, is het aannemelijk te veronderstellen dat dit huis een ontwerp van hem of zijn baas timmerman W. Kok is.

De rijk gedecoreerde rechterzijgevel van het woonhuis is naar Het Wapen van Rijsenburg gericht. Het huis droeg vroeger de naam Huize Elisabeth, naar de vrouw van de bouwheer C.B. Schols.
De ingang met aan weerszijden een schuifvenster, bevindt zich in de lange gevel aan de Diederichslaan. Onder de dakrand zien we op de mezzanino drie liggende rechthoekige uitsparingen waarvan alleen het middelste van glas is voorzien. Opvallend is de rechterzijgevel met op de begane grond een gekoppeld schuifvenster en een dubbel draaivenster op de verdieping. Halverwege de gevel is een kroonlijst met gekleurde steentjes en consoles aangebracht. Boven het venster op de verdieping zien we een boogveld met gekleurd tegelwerk. Sterk karakter bepalend zijn de gepleisterde cordonbanden, aanzet- en sluitstenen in de ontlastingsbogen en de trapsgewijze gepleisterde omlijsting van de topgevels voorzien van schouderstukken, waarop bij de rechterzijgevel pirons zijn geplaatst.
besluit: 02071996   categorie 1   dbr 60
bron: Monumenten Inventarisatie Provincie Utrecht, 1996; Driebergen-Rijsenburg, Geschiedenis en Architectuur