Buntlaan 68-70foto: Renk Knol zomer 2000

Vrijstaand dubbel woonhuis, uitgevoerd als landhuis, gebouwd in 1933. Het huis is een ontwerp van het bureau Van Velze-Oskam in opdracht van J. van Velze. Het dubbelpand is asymmetrisch van opzet en heeft deels één en deels twee bouwlagen onder een samengesteld dak, bestaande uit een dwars gesitueerd zadeldak waarop aan de linker- alsook aan de rechterzijde, haaks geplaatste zadeldaken. Het steile zadeldak aan de linkerzijde begint vanaf de eerste bouwlaag. De daken zijn gedekt met rode Hollandse pannen. Langs de dakranden bakgoten en dakoverstekken.

 

De gevels zijn uitgevoerd in baksteen, in het muurwerk gemetselde rollagen boven en onder de gevelopeningen, ter plaatse van de risalerende topgevels vlechtingen in het metselwerk. In het terug-liggende middendeel een portiek met een deur. Aan de voorzijde een tweetal erkers voorzien van grote centrale vensters, geflankeerd door kleinere vensters. Boven de erker links in de voorgevel een balkon voorzien van een in siermetselwerk uitgevoerde balustrade. Ter plaatse van het balkon een dubbele deur geflankeerd door smalle vensters. Boven in deze linker topgevel een smal venster. Op de verdieping, boven de erker rechts in de voorgevel een samengesteld kozijn voorzien van een drietal vensters. In het terugliggende, middelste geveldeel een drietal gelijke venster. De vensters op de verdieping zijn alle voorzien van glas in lood.

 

Waardering 

Vrijstaand dubbel woonhuis, uitgevoerd als landhuis, van architectuurhistorisch belang vanwege de gave hoofdvorm en detaillering uit de bouwperiode, van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Buntlaan, welke zich kenmerkt in de gaafheid en in de opzet van de wijk en in de karakteristieke architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw.

besluit: 00000000   categorie 2   dbr 40
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug