Buntlaan 36Foto: Renk Knol 2000

Vrijstaand herenhuis met elementen in de chaletstijl, gebouwd in de periode 1905-1915. Het pand is asymmetrisch van opzet en heeft twee bouwlagen onder een samengesteld dak, bestaande uit een mansardedak waarop aan de rechterzijde, haaks gesitueerd een zadeldak. De daken zijn gedekt met gesmoorde kruispannen. De topgevel, rechts aan de voorzijde, is voorzien van een in hout uitgevoerd, spitsboogvormig schijnspant met consoles. In het linker dakvlak aan de voorzijde een dakkapel onder een tentdakje.

De gevels zijn uitgevoerd in pleisterwerk. Aan de voorzijde van het rechter bouwdeel, een vijfzijdig uitgebouwde erker, voorzien van een schuifvensters met bovenlichten. In de voorgevel van het linker bouwdeel een deur met een bovenlicht en een getoogd T-vormig schuifvenster met luiken.

Op de verdieping, boven de erker, dubbele balkondeuren met een bovenlicht. Ter plaatse van het balkon van de erker een balkonhek met gietijzeren spijltjes. Geheel boven in de topgevel een klein rond venster. Boven de gevelopeningen op de begane grond alsook op de verdieping gemetselde bogen in baksteen met sluitstenen uitgevoerd in terracotta. In de boogtrommels tegeltjes.

Langs de voorzijde een siersmeedijzeren hekwerk.

 

Waardering 

Vrijstaand herenhuis, in uitvoering en detaillering onder invloed van de chaletstijl, van architectuur historisch belang vanwege de gave hoofdvorm en detaillering uit de bouwperiode alsook van stedenbouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van de oorspronkelijke bebouwings- en ontwikkelingskarakteristiek van de Buntlaan, welke zich kenmerkt in de gaafheid en in de opzet van de wijk en in de karakteristieke architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw.

 

besluit: 00000000   categorie 2   dbr 36
Bron: Gemeente Utrechtse Heuvelrug